téveszmék

téveszmék

"A progresszió minden falat áttör"

2022. május 26. - G. Nagy László

medvedev.jpg

 

Évek óta azt látjuk, hogy a nyugati világ - a sokszínűség jegyében - kezd nyomasztóan egyszínűvé válni. Washingtontól Berlinig minden kormányzat, minden jelentős sajtóorgánum és csaknem minden nemzetközi szervezet pontosan ugyanazt az őrületet tolja. Csak nagy ritkán futunk bele üdítő kivételekbe, ezek ugyanakkor komoly galibát képesek okozni.

 

Ezúttal a tenisz világa az, ahol erősen áll a bál. A politika - mint mindenhová - ide is betette a lábát, holott számos történelmi tapasztalat igazolja, hogy ez sohasem vezet jóra. Lássuk, mi is történt!

 

Az orosz ukrán háború kitörését követően a nyugati világ azonnal szankciókat követelt és jelentett be, ennek részeként számos orosz állampolgárságú sportolót tiltottak ki a világ sporteseményeiről. Senki előtt nem vitás, hogy a kollektív bűnösség elvének alkalmazásáról van szó; származási alapú negatív diszkriminációt látunk. Ezek azok a jelenségek, amelyek ellen a civilizált világ 1945 után hetven éven át kitartóan és következetesen küzdött; ezek azok, amelyek totálisan szembemennek a humanizmus, de még a posztmodern liberalizmus alapelveivel is. (Különösen annak fényében, hogy a progresszív ideológia nyílt társadalmat hirdet, amelyben nincs és nem is lehet jelentősége a származásnak, sőt a nemzeti hovatartozásnak sem. Ennyire impulzív a jelenkor: bármilyen szent elv bármikor simán a szőnyeg alá söpörhető.)

 

A tenisz világa igencsak megosztott e téren. A Nagy-Britanniában rendezett versenyeken - többek közt Wimbledonban - nem indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók, másutt - például a jelenleg is zajló Roland Garroson - igen. Eddig még mondhatjuk azt: hurrá, megvalósult a sokszínűség! A diszkrimináció ugyanis klasszikus liberális alapjog: minden szervező azt enged be a saját rendezvényére, akit akar. (Az más kérdés, hogy micsoda felháborodás törne ki, ha bárhonnan zsidó származásút, vagy afroamerikait tiltanának ki. Oroszt azt lehet...) A Roland Garros tornaigazgatója igazán tiszteletreméltó morális kötéltáncot folytat: Putyin agressziójának bármiféle támogatását szankcióval sújtja, magát a származást azonban nem bünteti.

 

Igen ám, de a különböző tenisztornák nem teljesen függetlenek egymástól. Az ATP nevű szervezet immáron ötven éve vezeti a profi teniszjátékosok világranglistáját, oly módon, hogy az egyes versenyeken elért helyezésekért pontszámokat oszt, s a mögöttünk hagyott 52 hét szerzett pontjait összesíti. A Grand Slam tornák különösen sokat nyomnak a latban: a győzelem 2000 pontot ér, ami jellemzően már önmagában a TOP20-ba emeli az érintettet. Egy precíz világranglistával szemben minimumelvárás, hogy reális és igazságos legyen, ez pedig aligha valósulhat meg, ha a brit versenyekről származási alapon sportolókat zárnak ki. Az ATP többek között ezért sem ért egyet a wimbledoni döntéssel, így a szankciót pontelvonással szankcionálja - Wimbledonért az idén nem jár ranglistapont senkinek. Mivel két független szervezetről van szó, látni kell: az ATP-nek nemigen akad más eszköze, amivel a jelen helyzetben élhet.

 

A káosz itt kezdődik. A teniszjátékosok döntő többsége ugyanis ellenzi, hogy bárkit származása miatt negatív diszkrimináció érjen, s ennek páran hangot is adtak - Novak Djokovic egyenesen őrültségnek nevezte az angolok döntését. Ugyanakkor azt sem tartják jó megoldásnak, ha az ATP megvonja a pontokat Wimbledontól, mivel ezzel a játékosokkal is jelentősen kitol. A legszürreálisabb az egészben az, hogy pont az igazán tisztességes álláspontot képviselő tavalyi bajnok, Djokovic veszíti el ranglista elsőségét ezáltal (hiszen bármilyen jól is szerepel Londonban, nem tudja pótolni a kieső 2000 pontot), mely borítékolhatóan az orosz Medvedev ölébe hull majd. Totális téboly.

 

Ha magát a progresszív ideológiát tekintjük, annak teljes következetlenségét érhetjük tetten. A progresszió ugyanis minden esetben az áldozatokra fókuszál. Mivel Putyin megtámadta Ukrajnát, így az ukránok áldozatok, megérdemlik a szolidaritást. Ugyanakkor a brit versenyekről - származási alapon - kitiltott versenyzők ezáltal ugyancsak áldozatokká válnak, így aztán nekik is jár az együttérzés. Ha létezik a világon olyan idióta, aki a progresszív világforradalmat komolyan gondolja, annak illő volna megsüvegelnie minden szereplőt: Wimbledon szervezőit épp úgy, ahogy az ATP-t is, holott ezek egymással szögesen ellentétes álláspontot képviselnek. (Erre mondják, hogy a forradalom felfalja saját gyermekeit...) Talán e tenisz-káosz is jól példázza, hogy szerencsésebb volna, ha a politikai ideológia távol maradna a sporttól (s lehetőleg minden mástól is). Békésebb és kiszámíthatóbb lenne a világ.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817840775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2022.05.26. 15:27:24

"hogy szerencsésebb volna, ha a politikai ideológia távol maradna a sporttól "

Ha volt olyan posztod, ami kikelt az ellen h az összes focicsapat és sportszövetség élén egy fideszfasz díszeleg, akkor szódával elmegy.

G. Nagy László 2022.05.26. 15:50:52

@IdomitottFoka: Volt olyan. Tucatnyi posztban leírtam, hogy egy optimálisan működő állam nem költ sportra (ahogyan kultúrára, médiára és vallásra sem). Ettől még az egyes klubok élén ülhet bárki. Tudod például, hogy a Barcelona klubigazgatója milyen pártállású? Én nem. És így is van jól: tartozhat bárhová, szíve joga.

grundigg 2022.05.26. 18:13:12

"Ha magát a progresszív ideológiát tekintjük, annak teljes következetlenségét érhetjük tetten."

Akkor lehet, hogy mégsem a progresszív ideológia áll a háttérben? Tulajdonképpen mi köze a progresszív ideológiának a döntéshez, azon túl, hogy a világon minden rosszért a progresszív ideológia felelős?

Nem mélyedtem el a sztoriban, de rákeresve simán találtam progresszív irányból érkező kritikát, az All England Club pedig lényegében kormányzati nyomásra hivatkozik. Boris Johnson lenne a progresszív forradalmár?

grundigg 2022.05.26. 18:14:16

@G. Nagy László: "Ettől még az egyes klubok élén ülhet bárki."

Hát Magyarországon éppen nem.

2022.05.26. 18:36:44

budapestnek lehetősége lenne rendezni egy djokovics-medvegyev bemutató mérkőzést.

2022.05.26. 18:45:45

@G. Nagy László:
a barcelona elnöke pártállását lehet tudni. katalán függetlenségi nacionalista. pártot alapított, tartományi parlamenti képviselő is volt.

2022.05.26. 18:55:36

@grundigg:
európában van egy szekta. a törzsi tudatuk az, hogy a progresszióra kell törekedni. ez egy könnyen manipulálható befolyásos réteg. és ennek a szektát befolyásolják amerikából. illetve majmolják amerikát. mert azt képzelik, hogy a nyugat a progresszió.

jelentős részben ilyenek az észak-rajna wesfáliai németek, részben a "hülye" angolok. a brit tudósok, akik bármiről azt gondolják, hogy az tudományos meghaladása valaminek. bölcsészkaron a mindent meghaladó felvilágosult abszolutisták. sajna bécs is tele van ezekkel. ez a törzsi tudatuk. a nyugat az istenük. a reformáció idején is léteztek. azt hirdették, hogy a föld forog, és a nap nyugaton áll. ebből következően a nyugat az egyetlen lehetséges igazodási pont.

baalint1 2022.05.27. 13:23:27

@G. Nagy László:
Komcsikám, az ugye megvan, hogy az összes élvonalbeli magyar klubot bekebelezte a NER? Ja, persze, eddig is kurvára zavart ez téged... Magánszervezetk nyomnák a sajat faszságaikat, akkor sírsz, mint a fürdős kurva ,hogy progresszív elnyomás, de tapsikolsz, ha az allam nyeli el a maganszférát.

G. Nagy László 2022.05.27. 13:36:42

@baalint1: A poszthoz is hozzá kívánsz szólni?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.05.27. 15:49:02

Sportolni nyugodtan továbbra is sportolhat bárki.
De ez a poszt az ÜZLETRŐL szól.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.05.27. 18:00:34

Hát ez sajnos olyan is is kérdés. Lehet igazat is adni meg ellenezni is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.28. 05:52:09

"Ugyanakkor a brit versenyekről - származási alapon - kitiltott versenyzők ezáltal ugyancsak áldozatokká válnak, így aztán nekik is jár az együttérzés"

Nem, ők mind-mind agresszorok, mert... mert.... - na mert csak, mert a progresszívok asztat mongyák, ők pedig tuggyák.

Kicsit off: Olvasom, hogy az ukrán energetikai miniszter tanácsadója nem is burkoltan a Barátság kőolajvezeték megrongálásával fenyegette meg Magyarországot, s ezt egyetlen ukrán politikus sem ítélte el. Mikor fogja a Nyugat végre nyíltan kimondani azt, amit egyébként jól tudnak, csak nem mernek nyíltan kimondani, miszerint egy maffiaállamot támogatnak?

G. Nagy László 2022.05.28. 08:54:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A kérdés nyilván költői...

Engem minden politikusi vagy diplomáciai nyilatkozat esetében megdöbbent, hogy

A) hogy ezek az ukrán mennyire barbárok;
B) hogy a "civilizált" nyugatot ez mennyire nem zavarja;
C) hogy a hazai balosok még el is magyarázzák: szegényeket megtámadták, hogyan is lehetne másként kommunikálni az ő helyzetükben???

grundigg 2022.05.28. 09:21:00

@G. Nagy László:

Az én kérdésem nem volt költői.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.05.28. 09:51:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
@G. Nagy László: Aha. Zelenszkijnek mindenhol felállva tapsoltak, csak vitya röhögte ki.
Vajon ha mondjuk Budapestet körülzárná az ellenség, a pocok itt maradna védeni?
A kérdés nyilván költői....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.28. 10:35:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Talán mert csak Magyarországot fenyegeti folyamatosan?

Mert biztosra veszem, hogy a sértődött májashurka is önfeledten tapsolt neki.

G. Nagy László 2022.05.28. 10:45:19

@grundigg:

"Akkor lehet, hogy mégsem a progresszív ideológia áll a háttérben? Tulajdonképpen mi köze a progresszív ideológiának a döntéshez, azon túl, hogy a világon minden rosszért a progresszív ideológia felelős?"

Természetesen nem minden rosszért a progresszív ideológia a felelős. Az árvizekért, a földrengésekért és a jégviharokért biztosan nem. Mi több: Putyin agressziójáért sem. Sőt továbbmegyek: a progresszív ideológiáért valójában csak egy törpe kisebbség rajong. Akik a háttérből erőltetik, azok többnyire cinikus érdekemberek, szarnak az egészre, csupán a káosz kedvéért játsszák el a jóembert. (Akik Lenint kitömték pénzzel és vonatra ültették, ugyanúgy azok sem hittek a kommunizmusban.) Ilyen értelemben a progresszió is csupán egy eszköz. Eszköz a teljes társadalmi felforduláshoz.

Minden józan embernek az a feladata, hogy rávilágítson az értelmetlen és embertelen társadalmi folyamatokra. Vitatkozhatunk azon, hogy pongyola-e, ha a magam részéről minden irracionális, posztmodern jelenséget a progresszióhoz sorolok. Ezek mind ugyanarra a hazug, marxista sémára épülnek: jelöljünk ki áldozati csoportokat és csináljunk belőlük ünnepelt szenteket. Semmi sem számít, csak az, hogy az érintettre rá lehessen aggatni az ÁLDOZAT címkét.

Simán lehet, hogy Boris Johnson nem egy progresszív forradalmár, de attól még ez a döntés a posztmodern progresszió jegyében fogant. A britek egyébiránt különösen idióták: a legtöbb progresszív intézkedés itt születik (pl. blaszfémiatörvény, reklámtörvény stb.) Talán még a németeknél, meg a svédeknél is hülyébbek. (Orbánról sem mondanánk, hogy baloldali, ettől még számos baloldali intézkedést hoz.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.28. 11:16:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

De hadd kérdezzek vissza:

Vajon ha mondjuk Magyarországot bombázná, pusztítaná az ellenség, te sértegetnéd és fenyegetnéd azt az országot, amely a segítségedre siet? Csak azért, mert nem minden követelésednek (igen, Z nem kér, hanem követel) tesz eleget?

Aki segítségre szorul, az köszönjön meg mindent, amit kap, és ne követelőzzék. Zelenszkij olyan, mint az az aluljárói koldus, aki durván elküld a k. anyádba, ha nem annyit adsz neki, amennyit követel

A kérdés nyilván költői....

G. Nagy László 2022.05.28. 11:38:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Zelenszkij olyan, mint az az aluljárói koldus, aki durván elküld a k. anyádba, ha nem annyit adsz neki, amennyit követel."

Ez egészen precíz analógia.

Wildhunt 2022.05.28. 11:56:23

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: böföghetsz hülyeségeket, de a valóság az valóság marad.

grundigg 2022.05.28. 15:58:34

@G. Nagy László: "de attól még ez a döntés a posztmodern progresszió jegyében fogant"

De ezt mivel bizonyítod? Mert hiszen te magad mondod, hogy a döntés szembe megy a "posztmodern liberalizmus" elveivel.

Főleg, hogy az ukrán-orosz konfliktus megítélése egyáltalán nem a progresszív-konzervatív skála mentén változik, bármennyire is szeretné ezt láttatni itthon a fidesz. Az oroszok legharcosabb ellenfelei és az ukránok legnagyobb barátai ugye a lengyelek, akik kb. annyira progresszívek, mint egy Kövér Lászlóba oltott Harrach Péter. Vagy Németországban egy harcias feminista lap közölt nyílt levelet Ukrajna fegyveres támogatása ellen. Millió példa van, pl. a meglehetősen progresszív Guardian bírálta az orosz művészek vagy akár egyszerű emberek elleni fellépést mint xenofóbiát.

Egy ellenséges hatalom állampolgárának diszkriminációja rohadtul nem progresszív elképzelés, és kb. azóta létezik, mióta az emberiség.

Orbán Viktornak valóban vannak baloldali intézkedései (most épp az "extraprofit" ellen harcol - erről nyilván nem lesz itt poszt), de elég különös lenne Orbán balos intézkedéseiért a jobboldali ideológiát hibáztatni.

Amit az áldozatokról írsz, az sem feltétlenül progresszív találmány. Beszélgess kicsit egy "nemzeti" gondolkodású magyarral, mást se fog mondani, mint hogy Magyarország mártír, áldozat, aki mindig ártatlanul szenved, akit mindig hátba szúrnak, pedig már a töröktől meg a tatártól is mi védtük meg Európát stb. Áldozatnak lenni mindig kényelmes ideológiától függetlenül.

Azzal a szofisztikált véleményeddel pedig - ha nem haragszol - nem foglalkoznék, hogy a britek idióták, a svédek és a németek meg hülyék. A magyarokra vagy az oroszokra is vannak jelzőid?

G. Nagy László 2022.05.28. 16:45:30

@grundigg: Az oroszok többsége primitív, barbár és végtelenül ostoba. Mi magyarok elképesztően sokfélék vagyunk - félúton kelet és nyugat, észak és dél között. Nagyon nem vagyunk "tipikus" fajta, amelyre sokféle sztereotípia illene. Ami biztosan jellemző ránk: nem viseljük el a brutális elnyomást (amit a németek, az oroszok, a románok és az ázsiaiak simán), és a génjeinkbe ivódott az állandó ügyeskedés, a jég hátán is megélni kívánó örök túlélő ösztön. Ebben a kettőben bizonyos vagyok.

G. Nagy László 2022.05.28. 16:48:30

@grundigg:

"De ezt mivel bizonyítod? Mert hiszen te magad mondod, hogy a döntés szembe megy a "posztmodern liberalizmus" elveivel."

A baloldali gondolkodás MINDIG szembemegy saját magával. Ez a természete. Rém következetlen ideológia. Szeretném, ha ezt elolvasnád, itt leírok mindent ezzel kapcsolatban:

teveszmek.blog.hu/2021/04/29/_mindig_vedd_a_gyenget

alöksz róz 2022.05.28. 22:30:34

@G. Nagy László: "Az oroszok többsége primitív, barbár és végtelenül ostoba" - :D

lehet amúgy ilyen hozzáállással liberálisnak lenni?

Wildhunt 2022.05.28. 23:50:58

@alöksz róz: amíg fenntartja az ehhez való jogukat

G. Nagy László 2022.05.29. 08:59:08

@Wildhunt: @alöksz róz: A liberalizmusba bővel belefér, hogy sztereotip képek élnek a fejemben. Amíg nem bántok senkit, amíg nem korlátozom mások jogait és nem is támogatok ilyesmit, addig liberálisabb vagyok bárkinél.

Amikor egy-egy nép kapcsán kialakítjuk a saját, szubjektív képünket, abban számos tényező szerepet kaphat:

1. Ahogy @Wildhunt: is írta: közvetlen találkozások, elsősorban a turistáikkal. Botrányos.
2. Történelmi tapasztalatok: az oroszok piszok kemény kommunista diktatúrát viseltek el piszok hosszú ideig. Mindenki besorozható, feláldozható, nem is lázadoznak nagyon.
3. Irodalmi tapasztalatok: Dosztojevszkij, Gogol, Solohov stb. - az embernek kialakul egy képe az orosz néplélekről.
4. Statisztikák: az orosz átlagos intelligenciaszintje 97 körül mozog. Ez a civilizált népek körében nem számít magasnak, bár Afrikához és Dél-Amerikához képest kifejezetten erős.
5. Online póker: A háború kitörése óta kitiltották az oroszokat a Pokerstarsról, ám azelőtt 15 éven át játszottam velük. A többség olyan elképesztően idióta, hogy nincsenek rá szavak. Élő pókerben ugyanez a helyzet.

alöksz róz 2022.05.29. 09:46:29

@G. Nagy László: "Amíg nem bántok senkit, amíg nem korlátozom mások jogait és nem is támogatok ilyesmit" - na és hogy tudod "jól" megítélni ezeket az elfogultság tükrében?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.29. 11:05:05

@G. Nagy László:

Az IQ-teszteket minden országban 100-ra normalizálják, vagyis a lakosság átlagos IQ-ja a legsötétebb fekete-afrikai országban ugyanúgy 100, mint mondjuk Izraelben. Az általad említett 97 vsz. úgy johetett ki, hogy vizsgáltak egy nagyon vegyes mintát, azt normalizálták 100-ra, és az oroszok átlaga ezen belül volt 97.

Az s gyanúm, hogy dgy ilyesféle felmérésben a magyarországi lakosság sem teljesítene jobban, tekintettel az ország lakosságának ma már min. 10%-át kitevő cigányságra.

Tudom, ezért majd egyesek rasszistának neveznek, de akkor az igazság is rasszista.

Wildhunt 2022.05.29. 12:23:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @G. Nagy László: @alöksz róz:
Nem kötekedésként, de van tapasztalatotok oroszországi oroszokkal is? Nem turistákkal, vendégmunkásokkal, szerencsevadászokkal?

alöksz róz 2022.05.29. 13:04:20

@Wildhunt: nekem van.
semmivel se szarnak büdösebbet, mint mi :-)

alöksz róz 2022.05.29. 13:11:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: lehetne a föld teljes népességére is megállapítani az átlagot és ahhoz viszonyítani mindenkit.
akkor se kérdés, hogy az afrikaiak butábbak, ez tény, nem rasszizmus. a kínaiak pontszáma meg átlag feletti, de szerintem nem azért mert okosabbak, hanem az írásuk miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.29. 14:12:16

@alöksz róz:

Azt olvastam, hogy a kínaiak, japánok és az askenázi zsidók 5 ponttal a 100-as fehér ember fölött vannak. A zsidókat értem, náluk az intelligencia szelekciós tényező volt. A kínaiaknál, japánoknál nem tudom, az is kérdés, mennyire volt reprezentatív a felmérésben részt vett távol-keleti minta. Mert ha pl. főleg városi kínaiakat mértek, akkor az már nem az.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.29. 14:17:39

De ugyanígy nem reprezentatív a minta akkor sem, ha pl. USA-ban élő kínaiakat mértek, hiszen sz oda kivándoroltak között biztos nagyobb a jobb képességűek aránya.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.29. 14:22:28

@alöksz róz:

"lehetne a föld teljes népességére is megállapítani az átlagot és ahhoz viszonyítani mindenkit."

Itt is kétféle módszer lehetséges szerintem. Az egyik népességarányosan súlyoz, a másik nem súlyoz, csak a rasszokat nézi.

G. Nagy László 2022.05.29. 14:27:19

@Wildhunt:

"Nem kötekedésként, de van tapasztalatotok oroszországi oroszokkal is? Nem turistákkal, vendégmunkásokkal, szerencsevadászokkal?"

A pókeresek jellemzően oroszországi oroszok. De ennyi. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy évtizedeket töltöttem Moszkvában, Szentpéterváron, vagy Szibériában.

G. Nagy László 2022.05.29. 14:29:45

@alöksz róz:

"na és hogy tudod "jól" megítélni ezeket az elfogultság tükrében?"

Fogalmam sincs. Vannak gondolataim, amiket leírok. Néha talán tévedek is. Benne van a pakliban.

G. Nagy László 2022.05.29. 14:41:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"az igazság is rasszista."

Valóban. Afrika tucatnyi országa átlagosan (!!!) 70 alatt. Ez a kategória nálunk értelmi fogyatékosnak minősül.

"Az s gyanúm, hogy dgy ilyesféle felmérésben a magyarországi lakosság sem teljesítene jobban, tekintettel az ország lakosságának ma már min. 10%-át kitevő cigányságra. "

A cigányság a fehér nagyrasszhoz tartozik. A tapasztalataim azt mondatják velem: semmivel sem hülyébbek nálunk. Nagyon sok cigány haverom van a pókeres világból: kifejezetten értelmesek. Igaz, hogy elfogult is vagyok velük, mert elképesztően drukkolok a cigányság felzárkózásáért, de nem kell kamuznom, vagy politikailag korrekt kommunikációt folytatnom, amikor leírom: nagyon jók a tapasztalataim. Ez persze a pesti cigányság, a krém.

alöksz róz 2022.05.31. 16:02:31

@G. Nagy László: komolyan egy válogatott mintából akarsz az egészre levonni következtetést?

alöksz róz 2022.05.31. 16:19:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mert ha pl. főleg városi kínaiakat mértek, akkor az már nem az." - szerintem meg pont akkor jó az összehasonlítás :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.31. 16:27:12

@alöksz róz:

Ő maga is írja, hogy ez a "krém". A következtetést nem ebből vonja le, hanem abból, hogy a cigányság a fehér nagyrasszhoz tartozik.

Nekem épp ezzel ellentétes tapasztalataim vannak, de ez is egy szűk merítésen alapul. Az talán többet mond, hogy a cigány gyerekek sokkal rosszabbul teljesítenek az iskolában, és ez ma már nem magyarázható kizárólag szociális okokkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.31. 16:29:11

@alöksz róz:

A teljes népességre az sem reprezentatív.

ez a nevem senki 2022.05.31. 17:35:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Countries by IQ - Average IQ by Country 2022
Rank Country IQ
1 Japan 106.48
2 Taiwan 106.47
3 Singapore 105.89
4 Hong Kong 105.37

alöksz róz 2022.05.31. 17:52:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de a hasonló életkörülmények miatt ez a jó összehasonlítás

alöksz róz 2022.05.31. 17:55:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a pesti cigányságra írta. de hát az a legaljától a legtetejéig terjed.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.31. 18:59:46

@alöksz róz:

A fejlettebb tesztek állítólag már régóta nem érzékenyek az iskolázottságra. Viszont különböző országokban a városok az ország fejlettségétől függően eltérő mértékben szűrhetik ki a jobb képességűeket. Persze ez csak feltételezés részemről.

Ő a pókerező cigányokat ismeri, ez egy elég alapos válogatás. De majd ő pontosít, ha akar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.05.31. 19:03:40

@alöksz róz:

Megint csak szerintem Budapest azért vidékről inkább a dolgozni, felemelkedni akaró cigányokat vonzza, ezért a budapesti átlag biztos jobb az országosnál. Ez egyben az előzőre is érv lehet

G. Nagy László 2022.05.31. 22:14:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ő a pókerező cigányokat ismeri, ez egy elég alapos válogatás."

Ez így igaz. Szűk, de elég értelmes halmaz.

alöksz róz 2022.06.01. 15:27:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A fejlettebb tesztek állítólag már régóta nem érzékenyek az iskolázottságra." - állítólag. de szerintem eleve nem lehet ilyet csinálni, mert az agy számítási teljesítménye függ a "tréningtől".

alöksz róz 2022.06.01. 15:28:29

nagyon érdekes téma ez az iq, valahogy mindig előjön mostanában :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.01. 20:26:26

@alöksz róz:

Pár éve olvastam, hogy egy bizonyos agyterület válaszsebessége igen erősen korrelál az intelligenciával.

Abszolút laikusként ezellen két kifogásom is van, ami persze nem azt jelenti, hogy okosabbnak tartom magam a kutatóknák (Dunning-Kruger):

1) Az intelligencia egy igen sokrétű dolog, valószínű, hogy s korreláció csak az analitikus, problémamegoldó területre érvényes.

2) Egy gyors válasz még takarhat hibás működést.

alöksz róz 2022.06.01. 22:05:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "egy bizonyos agyterület válaszsebessége igen erősen korrelál az intelligenciával" - az intelligenciateszt eredményével :-)

na de mindegy, ez a válaszsebesség nem születéstől fogva adott, akárhogy is nevezzük.
a kínaik és a japánok az írásuk miatt vannak egy kis előnyben. szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.02. 07:31:01

@alöksz róz:

"ez a válaszsebesség nem születéstől fogva adott,"

Éppen ez az, hogy igen - legalábbis így emlékszem az olvasottakra. Sajnos semmi szelektív kulcsszóra nem emlékszem, így rákeresni sincs értelme.

alöksz róz 2022.06.03. 05:58:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Éppen ez az, hogy igen" - biztos hogy nem.
hogy mi és mennyire befolyásolja, az lehet vita tárgya.

(pl hogy a legnyilvánvalóbbat említsem, a rossz ivóvíz és a tápanyagok hiánya nem tesz jót az agy fejlődésének, erről már írt a laci is az alacsonyabb iq-jú afrikai országok kapcsán.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.03. 10:04:20

@alöksz róz:

Nyilván nem arra utaltam, hogy a hardver sérülése, károsodása vagy károsítása hatás nélkül marad. Hanem arra, hogy az értelmi potenciál adott, a környezet (pl. iskolázás) meg hol többet, hol kevesebbet hoz ki belőle. És s cikk szerint épp ezek torzító hatását küszöböli ki az említett módszer

Már ha valóban helyes.

alöksz róz 2022.06.03. 15:24:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: már ha ki lehet küszöbölni.

tölts ki 3-4 hasonló elvű tesztet, és az utolsó teszt kérdéseire gyorsabban fogsz tudni válaszolni, mint az elsőére.
süti beállítások módosítása