téveszmék

téveszmék

"Ha mindenki szembejön az autópályán, te mész rossz irányba"

2022. június 04. - G. Nagy László

kissinger.jpg

 

Két hete mindenki a 99 esztendős Henry Kissingerről beszél, miközben évek óta alig hallani róla. Most megszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon, és nagyon úgy tűnik, hogy meglátásai a háború kapcsán erősen szembemennek a mainsteam gondolkodásmóddal.

 

Az egykori legendás külügyminiszter szerint Oroszország fontos tényező Európában - évszázadok óta kiegyensúlyozó hatalomként funkcionál -, ezért a nyugati országok nem engedhetik meg maguknak, hogy a pillanat heve elragadja őket. "A tárgyalásokat a következő két hónapban meg kell kezdeni, mielőtt ez olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni" - fogalmazott Kissinger, leszögezve: az Egyesült Államoknak és a nyugati országoknak nem szabadna Oroszország szégyenteljes vereségére törekedniük Ukrajnában, mert ez ronthatja Európa hosszú távú stabilitását. "Remélem, az ukránok a hősiességükhöz fogható bölcsességről tesznek majd tanúbizonyságot” - mondta. Ami pedig leginkább kiverte a biztosítékot sokaknál, az az a gondolata, mely szerint Ukrajnának területet kellene átengednie Oroszországnak a háború befejezése érdekében.

 

A reakciók mindenesetre érdekesek. Henry Kissinger valódi szaktekintély, Nixon és Ford elnökök idején nemzetbiztonsági főtanácsadóként, illetve külügyminiszterként is tevékenykedett. Életműve - a tető alá hozott számos békemegállapodás, tucatnyi külpolitikai témájú könyve - egyértelműen bizonyítja, hogy mindent tud a diplomáciáról, amit ember csak tudhat. Azt a kijelentést, mely szerint inkompetens volna a témában, még a jelen szürreális világában sem meri megkockáztatni senki. Idehaza a meghatározó balos hírportálok épp ezért úgy tettek, mintha Kissinger meg sem jelent volna Davosban. Az egyik leglátogatottabb oldal nyolc különböző cikkben számolt be Zelenszkij videóüzenetben elhangzott beszédéről, ezzel szemben egyetlen árva mondatot sem fecséreltek Kissinger gondolataira. Kijevben persze komoly felháborodással fogadták az egykori külügyminiszter szavait. A Mitroverec nevű, szélsőjobbos ukrán honlap például egyenesen a halállistájára tette Kissingert. Érdekes világ ez. Adott egy józan, Nobel-békedíjas szaktekintély, akit a demokratikus mintaállam fasisztái fasizmussal vádolnak...

 

Úgy tűnik, jelenleg kétféle, egymással tökéletesen ellentétes narratíva tartja magát. A többségi álláspont szerint - melyet Soros Györgyön kívül csaknem minden európai vezető is képvisel - Oroszország területi-hatalmi étvágya határtalan, Ukrajnán túlra is kacsintgat, számára semmiféle engedmény nem tehető; a békét az szolgálja a legjobban, ha Ukrajna a végsőkig kitart, ha minél több fegyverszállítmányt kap és Putyinék minél több és minél súlyosabb szankcióban részesülnek. "Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire" - jelentette ki Soros a davosi Fórumon. Egészen döbbenetes az a szektás fanatizmus, amellyel e nézetet képviselik oly sokan. Mintha a legkevésbé sem zavarná őket,

  • hogy semmiféle jelet nem látunk, mely szerint Oroszországnak más európai országok elleni agresszív szándékai volnának;
  • hogy az eddigi szankciók érzékelhetően hatástalanok maradtak;
  • hogy az oroszok az újabb és újabb fegyverszállítmányokat jellemzően már jóval a lehetséges bevetésük előtt megsemmisítik;
  • hogy minél tovább húzódik a háború, annál több a pusztítás, és elsősorban az emberáldozat;
  • hogy minél tovább húzódik a háború, annál valószínűbb, hogy világháborúvá, vagy atomháborúvá terebélyesedik;
  • hogy Oroszország a jövőben, a háborút követően is létezni fog (vagy ha nem, úgy senki más sem).

A másik álláspont Kissingeré és a józanoké: naiv és életveszélyes az az elképzelés, mely szerint a világ egyik legnagyobb nukleáris szuperhatalma térdre kényszeríthető. A szavak szintjén mindkét álláspont a békét hirdeti, azonban az előbbi nyilvánvalóan a káoszt; az elhúzódó háborút, az általános gazdasági krízist és a lehető legnagyobb felfordulást szolgálja.

 

Kissinger reálpolitikus, mindig is az volt. Nem kerget lila ideológiákat - a békét tekinti elsődleges értéknek és mindent ennek rendel alá. Ez a megközelítés természetesen megkérdőjelezhető: létezik az az élethelyzet, amikor harcolni kell, nincs egyéb alternatíva. 1956-ban például - amikor a felkelők egy embertelen és élhetetlen rendszerrel szálltak szembe, és esély sem volt a békés rendezésre - fegyvert fogni valódi hőstettnek számított. Egy percig nem volt kérdés, hogy az erkölcs melyik oldalon áll. Vajon az orosz-ukrán konfliktus esetén is ugyanez a helyzet? Amikor állást foglalunk, érdemes egy perc erejéig a morális aspektusokra is kitérni.

  • Nem kérdés: Oroszország az agresszor, Ukrajna honvédő háborút folytat.
  • Oroszország követelései évek óta ismertek, azonban diplomáciai úton képtelen volt érvényesíteni azokat.
  • Az Egyesült Államok bárhol, bármikor eljátszhatja az agresszor szerepét, számára ez mindig megengedett.
  • Az országhatárok tiszteletben tartása alapvető erkölcsi kérdés, ezt azonban a nagyhatalmak sohasem vették komolyan. Magyarországtól 102 éve területének kétharmadát csatolták el, brutálisan, érthetetlenül és mélységesen igazságtalanul. Az a tény, hogy a második világháború óta soha nem fogalmaztunk meg revíziós törekvéseket, mondhatni: beletörődtünk a történelem kegyetlenségébe, az a magyar józanságról és realitásérzékről árulkodik. Ettől még más országok esetében e területi kérdések nagyon is újratárgyalhatóak. Ukrajna egy része lengyel, magyar, illetve orosz föld volt korábban.
  • „Mára Kína és Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a nyílt társadalmakra" - állítja Soros György. Erre egyetlen adekvát válasz lehetséges: ki a fenét érdekel??? Ez egyszerűen egy agyrém: mintha egy brutális áradás idején, amikor derékig áll a víz a házban, azon filóznánk, hogy miként fogjuk összegereblyézni a kertben az elhullott leveleket... Tényleg Soros lázálma miatt kell tízezreknek meghalniuk?
  • Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke szerint nem csak egy háborúról van szó, hanem az európai értékek védelméről is. Vicces fiú ő is. Tényleg Ukrajna képviselné ezeket a nemes és védendő értékeket? Az az ország lenne az etalon, ahol elfogadhatatlan nyelvtörvényt léptettek életbe, betiltották az ellenzéki pártokat, náci alakulatokat vonultatnak fel és a kőolajvezeték megrongálásával fenyegetőznek?
  • Húsba vágó erkölcsi kérdés az is, szabad-e megkockáztatni egy esetleges atomháborút.
  • És végül, de nem utolsósorban: vajon morálisan indokolható-e, hogy a szankciók miatt az európai polgárok fizetik meg az orosz-ukrán konfliktus árát, miközben számos lobbicsoport elképesztő nyereséget realizál általa?

Egészen világos, hogy az erkölcsi szempontok erősen összetettek; semmiképpen sem igazolják egyértelműen a mainstream álláspontot, a háború pártolását.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valaki szembemegy a többiekkel, az bizonyosan téved. Az autópályán ez többnyire igaz lesz, a világpolitikában aligha. Láttunk már olyat nem egyszer, hogy józanból volt kevesebb. Jelen helyzetben Kissinger ráadásul nincs is egyedül, álláspontját többen osztják, azonban kizárólag az ő hangja oly erős, hogy képes áthatolni az egy szólamban bégetők szürke kórusán.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8817847063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.06.13. 17:22:59

@IdomitottFoka: viszont másrészt igazad van. Minél tovább hülyék az ukránok, annál több katonájuk pusztul. Nem lesz legalább kedvük fenyegetőzni.

Leylandi 2022.06.13. 17:54:23

@Lord_Valdez: "Ez esetben üzenem a nem is tudom, hogy kinek, hogy még mindig nem kaptam meg a pénzt. Megtennél nekem egy szívességet és szólsz neki?"

Nagyon gyenge. Igazából tényleg nem tudom, te vagy-e az ügynök, vagy a másik cimborád, vagy a harmadik, csak egyet tudok: az amcsik KIZÁRT, hogy amúgy mérhetetlen erőt ölnek a kiberháborújukba, meg a köznépnek a média általi befolyásolásába, de nem lennének épp itt jelen. Azért lássuk be, a magyarokat, mint szarukat gyűlölő, végtelenül korrupt és fasiszta, és a Kárpát-aljai magyarságot megsemmisíteni igyekvő ukránok pártját fogó magyarok csak bolondok vagy ügynökök lehetnek, más logikus lehetőség NINCS. A kognitív disszonancia, mint magyarázat ehhez édeskevés, annyira sok az ukránvédő a social media-ban. Az a baj, hogy az amcsik alattomos aknamunkája annyira aljas és olyan ügyesek benne, hogy még most is vannak Magyarországon emberek, akik kizártnak tartják az ügynökeik jelenlétét. Merthogy még senki nem állt a híradóban a mikrofon elé, hogy én vagyok az amerikai ügynök! Na EZ a valódi kognitív disszonancia!!! Érdekében áll az amiknak, hogy hangulat-befolyásoló ügynököket alkalmazzanak nálunk is? Tagadhatatlan! Máshol rendszeresen megteszik? Tagadhatatlan. Az oroszokat folyamatosan vádolják ilyesmivel (ahogy választás-befolyásolással is), ők viszont nem tennék meg ugyanezeket, erkölcsösségük okán? Kizárt... a világ legkétszínűbb országának nincsenek erkölcsei. Akkor pedig mi is tele vagyunk velük, nem lehet másképp.
Aztán meg... tagadhatatlan, hogy az ittlévők közt VANNAK nettó hülyék, de te nem látszol annak, tehát... Persze tévedhetek.

Leylandi 2022.06.13. 18:08:45

@IdomitottFoka: "@Wildhunt: "nem akarok hatni rád" maradjunk is ebben, köszi."

Ez akkor lenne tisztességes, ha nem épp azon dolgoznál itt, ha nem az lenne a munkád, hogy pl. Wildhund gondolkodásmódját, véleményét megváltoztasd. Bár... Mégis elnézésedet kérem. Egy ügynökön számonkérni, miért végzi a munkáját, olyan, mint a boltosra rászólni, miért ül a pénztárban és szedi el az emberek pénzét, vagy a múzeumban a pénztárosra, hogy mer fizettetni a belépésért. Szóval nem vagy te pofátlan, csak a munkádat végzed. Nincs ezzel semmi baj! A baj velünk, átlagemberekkel van, ha az ilyen szar trógerdumát megesszük. Mert amíg lószar van, veréb is van, és ha te ezt nem csinálnád, mindig lenne valaki más, aki vállalja. A nép számára sakálmindegy, hogy az itt fizetett öt ügynöknickre ki jelentkezik be éppen, felőlem aztán lehetsz kispista vagy nagyjóska, mindegy. Amikor majd kicserélnek, és más jelentkezik be a nickeden, észre se vesszük. Annak is ugyanazok írják majd a mondandóját, mint a tiédet, és éppúgy nem lesz semmi mozgástere, mint neked.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.13. 20:24:33

@Leylandi:

Nézd, én elhiszem, hogy sokan, nagyon sokan közülük nem ügynökök, hanem meggyőződésből teszik. Anno a nàci vagy a bolsevik birodalomban, de nálunk Rákosi és a korai Kádár alatt is sokan őszintén hittek annak, amit a hatalom tolt nekik. Nem mind kényszerből lobogtatta a vörös vagy a horogkeresztes zászlót. Pl. Rajkék és a sorstársaik nagyon jól tudták, mi az ábra, az eszme érdekében mégis eljátszották a rájuk kiosztott szerepet. Pedig nem voltak hülyék, csak erősen hittek az "eszmében".

Persze tévedhetek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.13. 20:30:02

Most olvasom, hogy

"Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője a szervezet emberi jogi tanácsának genfi ülésén tartott beszédében aggodalmát fejezte ki a szólásszabadság és a média oroszországi cenzúrája miatt.

Bachelet sajnálatát fejezte ki „a független média növekvő cenzúrája és korlátozása” miatt, és aggasztónak nevezte „a háborúellenes tüntetők nagyszámú önkényes letartóztatását” Oroszországban."

Hm. Valahogy az nem zavarja, hogy a szent Ukrajnában be vannak tiltva az oroszszimpatizáns pártok, az EU-ban be van tiltva az orosz média,, sőt azokat is tiltják, akik csak hallgatnak ahelyett, hogy hangosan elítélnék Oroszországot.

Wildhunt 2022.06.13. 21:53:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ukrajnában Facebook posztok miatt adnak letöltendő börtönt. Már legalább 2-3 éve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.14. 00:57:53

@Wildhunt:

Ami azt illeti, a progresszív Nyugat is efelé halad. :(

Ma olvastam, hogy Ukrajnában egy pár a strandon, nyilvános helyen dugott. Az erkölcs éber őrei azonnal besorozták és küldték őket a frontra.

Mivel az überdemokratikus és überjogállam Ukrajna szent és sérthetetlen, csak félve kérdezem, vajon jogállamban a közszeméremsértés büntetése mióta az, hogy deportálják az elkövetőket a frontra ágyútölteléknek? Miféle törvény írja ezt elő - na persze hol is volt bírósági tárgyalás...

Ja, és hol van a jogállamiságra és az (igaz, főképp deviáns) szabadságjogokra oly kényes nyugati sajtó és politikusok felháborodása?
Egy ilyen államért taszítják az EU korifeusai súlyos válságba a lakosságukat. Megáll az és értetlenül ácsorog.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.14. 01:03:54

Míg el nem felejtem: heteró pár volt, a nőt is vitték a frontra.

Esküszöm, Oroszország sem az az echte jogállam, de ilyesmi ott sem fordulhatott volna elő. Mi

gigabursch 2022.06.14. 07:12:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nyugodtan feszegetheted ezeket a kérdéseket, az itt jelenlévő liberál média felszopó agyhalottak és ügynökeik nem fognak rá egyenes választ adni.
Akárcsak arra sem, hogy kb öt éve hirdette meg az álhírek elleni "harcát" billgeci és ma a legvastagabb féknyúz (istenem, milyen találó az egyenes fordítás magyarra, pedig csak kimondjuk hangazonosan) gyárak "tényellenőrök" működtetésével cenzúráznak és hazudoznak.
Ehhez képest Huxley és Orwell súlyosan alábecsült mindent

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.14. 07:12:19

@G. Nagy László:
"És mivel liberálisnak tartom magam, így elutasítok MINDEN ideológiát."
Ez mondjuk önellentmondás. A liberalizmus egy ideológia, de ez nem is baj. Semmi baj nincs azzal a szóval, hogy ideológia.
A liberalizmus szerint a magyar érdek támogatása az, hogy legyen minél szabadabb a piac, hogy minél hatékonyabb lehessen.

@Leylandi:
Tudod, vagy egy baromi fontos különbség az amerikai és az orosz úgymond háttérmunka között. Az amerikaiak számára Magyarország irreleváns. Egy kicsi, távoli ország. Oroszország számára viszont egy trójai faló. Egyszer valakit arról kérdeztek, hogy Magyarország Oroszország trójai falova-e a NATO-ban, mire azt válaszolta, hogy nem. Magyarországnak vajmi kevés ráhatása van a NATO-ra, és bár Oroszország sokat beszél arról, hogy őt mennyire fenyegeti a NATO, de ez hazugság. Nagyon jól tudják, hogy a NATO egy védelmi szövetség. Soha nem fogja megtámadni. Nem is tőle félnek, hanem az EU-tól.
Oroszország nagyon tud keménykedni külön-külön az EU-s országokkal, de eltörpül egy egységes EU mellett. Az EU GDP-je tízszer akkora, mint Oroszországé. Neki az EU-ban van szüksége egy trójai falóra.
Ezért nem kell meglepődni azon, hogy az orosz titkosszolgálatok sokkal, de sokkal aktívabbak Magyarországon. Oroszországnak létérdek, az USA-nak inkább csak érdekesség.

gigabursch 2022.06.14. 07:13:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De ez demokratikus!
És emancipunci!
És progresszív!

gigabursch 2022.06.14. 07:29:58

@G. Nagy László:
Na! A liberalizmus nem ideológia?

Wildhunt 2022.06.14. 08:20:08

@Lord_Valdez: "irreleváns." + Orbán jelentéktelen, elszigetelődött - lehet hogy @Leylandi mégis jól látja? Feladhatnátok már legalább a legátlátszóbb paneleket.

G. Nagy László 2022.06.14. 08:42:01

@gigabursch: @Lord_Valdez:

"Na! A liberalizmus nem ideológia?"

"Ez mondjuk önellentmondás. A liberalizmus egy ideológia"

A liberalizmus azt hirdeti: virágozzék minden virág! Ez valójában az ideológiamentesség szabadsága. Hívhatjátok ideológiának ezt is, de az én ízlésemnek ez nem megfelelő. Az ideológia ugyanis az én értelmezésem szerint MINDEN ESETBEN tiltó, elnyomó. A liberalizmus azt hirdeti: virágozzék minden virág! A különböző ideológiák pedig ezzel szemben rámutatnak azokra a virágokra, amelyek nem virágozhatnak, és erőszakkal elfojtják azokat. Az IDEOLÓGIA valójában az a MAGYARÁZKODÁS, amivel a saját erőszakosságukat indokolják.

Egyetlen példa: az UEFA tavaly megbüntette a magyar válogatottat, többek közt egy "LMBTQ? Danke, nein" felirat miatt, miközben német szurkolók simán feltarthatták a szivárványos zászlóikat. Ezt hívják ideológiai részrehajlásnak, amelyet az UEFA évtizedeken át kerülni kívánt. És ahol az ideológia felüti a fejét, ott a tiltás és a büntetés is megjelenik. Szégyenteljes és elszomorító.

Wildhunt 2022.06.14. 10:43:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ott most egy "csendháborításért" (jelentsen bármit is) a frontra lehet kerülni. Mert a lakosság 90%-a támogatja a háborút, és sorakoznak az önkéntesek.

Wildhunt 2022.06.14. 10:45:13

@gigabursch: január óta a nők is hadkötelesek Ukrajnában. Ez év végéig kellett volna őket nyilvántartásba venni.

IdomitottFoka 2022.06.14. 11:14:14

Vicces h az ukránok jogállamiságát és jogkövetését rajtam kéritek számon. Eltekintve attól h másik nikkeimen nyilván emellett török lándzsát, hol állítottam h az ukránok a liberális-demokratikus jogállam etalonja?

Wildhunt 2022.06.14. 11:29:26

@IdomitottFoka: nem kérjük rajtad számon. Azt kérjük rajtad számon, hogy miért támogatsz egy nyíltan ellenséges náci rezsimet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.14. 12:05:49

@Wildhunt:

Pontosan.

@IdomitottFoka:

Én sem rajtad kérem számon. A jogállamiságra, az emberi jogokra, a szabadságjogokra, a szólásszabadságra, a toleranciára oly kényes EU-n kérném számon, ha a vezetői egyáltalán elszámoltathatók lennének.

GyMasa 2022.06.14. 13:31:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ez esetben még viccesebb, hogy a brit külügyminiszter hadifoglyoknak nevezi őket."
Az a legszomorúbb, hogy ö nem is tudott erröl a törvényröl, és úgy kellett rásolni a háború elején hogy ne biztassa az angolokat, hogy önkéntesnek menjenek, harcolni Ukrajnába.

" OK, ettől még lehetnének hadifoglyok, de a nemzetközi jog szerint sem azok. Nem vehetők egy kalap alá a civil humanitárius segítőkkel."
Nem hadifoglyok, és pont azért lettek elítélve, mert zsoldosok voltak.

Wildhunt 2022.06.14. 13:36:33

@IdomitottFoka: nem támogatod a jelenlegi ukrán rezsim fennmaradását?

GyMasa 2022.06.14. 13:38:26

@IdomitottFoka:
"Sztem is valószínűbb, h nem végzik ki őket csak azért mert azovosok voltak, cserealapnak jobbak mint mártírnak."
Meg információforrásnak is.
Azok a csávók benne voltak a sürüjében, szóval sokmindenröl tudhatnak, ami hasznos az oroszoknak.

" Bár lehet még sok fordulat ebben a háborúban."
EZt nem tartom valószínünek.
Mármint, hogy ezügyben lenne fordulat.

IdomitottFoka 2022.06.14. 13:38:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "ha a vezetői egyáltalán elszámoltathatók lennének."
Valamivel könnyebben leválthatók és elszámoltathatók, mint az orosz, kínai és iszlám világbéli kollégáik. Kurzot is h a világbankba buktatták.

IdomitottFoka 2022.06.14. 13:45:25

@Wildhunt: ÖÖööö, hát nem adtam nekik pénzt (a menekülteknek igen), nem írok publikat miattuk, nem utaztam át csatlakozni. Zelenszkij éppen olyan temporális tényező lett volna az ukrán elnökök közül mint a többi, ha nincs a 2014-es orosz nemháború. Az betonozta be, ahogy viktort is az emberek félelme tartja a hatalomban, csak neki nem kellett kitalálni az ellenséget.

Wildhunt 2022.06.14. 14:13:30

@IdomitottFoka: a rezsimről beszéltem. Szerinted helyes hogy a NATO mindent megtesz a fennmaradásáért?

IdomitottFoka 2022.06.14. 14:23:39

@Wildhunt: Sztem a NATO az orosz nyomulás ellen tesz meg, ha nem is mindent de elég sokat. Amúgy én is a rezsimről beszéltem az előző hsz-emben.

Wildhunt 2022.06.14. 14:27:05

@IdomitottFoka: jajj de kis értetlen lettél. Akkor még egyszer : helyes-e pénzt és fegyvereket önteni egy nyíltan náci, NATO tagok kisebbségeit elnyomó, minket invázióval fenyegető országba?

IdomitottFoka 2022.06.14. 14:32:30

@Wildhunt: Amennyire az ukránok megfenyegettek minket invázióval, annyira putyin is. És az ukránokkal ellentétben az oroszok tényleg átlépték az országhatárukat.

Btw. az ukránok tényleg kikényszeríthetnék a NATO légtérzárat legalább, ha megtámadnának egy NATO tagországot. Eh, sokkal jobb konteókat tudok nálatok kitalálni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.15. 07:26:51

@Wildhunt:
Szokj hozzá a gondolathoz, hogy Magyarország az USA számára csak lábjegyzet.

@G. Nagy László:
Az ideológia szó önmagában csak annyit jelent, hogy eszmerendszer. Ez teljesen értéksemleges dolog.

A liberalizmus nem azt hirdeti, hogy virágozzék minden virág, mert akkor nagyon rövid életű lenne. A liberalizmus meghatároz egy keretet, amin belül virágozhat minden virág (marketplace of ideas), de szigorúan csak azon belül. Tehát, ha úgy tetszik, akkor elnyomó. Ezt a keretet úgy találták ki, hogy az elképzelhető legtágabb legyen, amin belül még megvalósítható az erőszakmentes együttélés.

A liberalizmust ne az UEFA-ban keresd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.15. 08:12:57

@Lord_Valdez:

"A liberalizmus meghatároz egy keretet, amin belül virágozhat minden virág (marketplace of ideas), de szigorúan csak azon belül"

Pontosan. Nem véletlenül született s közismert bonmot: A liberálisok mindenkit szeretnek, kivéve a fasisztákat. Arról már nem ők tehetnek, hogy rajtuk kívül mindenki más fasiszta.

Wildhunt 2022.06.15. 08:55:49

@Lord_Valdez: 12 éve ezt mantrázzátok, mégsem sikerült magatokat sem meggyőzni.

IdomitottFoka 2022.06.15. 13:03:53

@Wildhunt: 12 éve (vagy egy kicsit több) h a liberalizmus definícióját a progresszívek elvetették és a saját tevékenységüket nevezték el vele. Ehhez az ellenfeleik is boldogan csatlakoztak, ezért teljesen tartalmatlan ócska verbális bunkó lett mint a komcsi-náci-fasiszta. És azóta ez a mantra, valóban.

G. Nagy László 2022.06.15. 13:10:16

@IdomitottFoka: "12 éve (vagy egy kicsit több) h a liberalizmus definícióját a progresszívek elvetették és a saját tevékenységüket nevezték el vele."

Pontosan.

Én is megpróbáltam. Elneveztem magamat karcsúnak és szemtelenül jóképűnek. Nekem sem hiszik el...

IdomitottFoka 2022.06.15. 13:34:34

@Wildhunt: Vagyis inkább teljesen falsnak tartom a kérdésed. Az a fajta még mindig veri a feleségét jellegű.

gigabursch 2022.06.15. 14:38:33

@IdomitottFoka:
Ezt a pofátlan hazudozást! Egy mondatban...

A valóság:
Egy velejéig kirekesztő, minden társadalmi normalitást megkérdőjelező, minden erkölcsi alapelvet letaglózó, az emberi viselkedés legalját hozó népréteg, merő üzleti alapon(!) kinevezte magát előremutatónak (mert ugyan előre nem mutat, csak lefelé), és a szabadságot a szabadosággal tudatosan összeturmixolva kb erős fél évszázada (de inkább több) elkezdte a társadalom lebontását és a múlt - jóléti mázzal lekent álcája alatt annak - végképp eltörlését.
Ehhez még jött bőségesen minden, amit a kommunista és a náci haveroktól lehetett tanulni.
Úgymint: komplett társadalmi csoportok megbélyegzését, mert nem ül fel a hülyeség-expresszre, mindenféle abberáció és Taigetosz-pozitiv életforma (tk: eLMeBeTegeQ) sztárolását.
A mindenféle gender meg wilkimmenskultur is egytől-egyig a ti lelketlen (bár kétséges, hogy van-e lelketek) szárad.

Nem az emberiséggel van baj.
Nem!
Csak veletek.
Létetek a hazudozás, a rombolás, a züllesztés.
S minden, ami erre ráépül.

gigabursch 2022.06.15. 14:39:22

@Wildhunt:
Hofi - házatlan csiga.
Fel évszázada már jellemezte őket.

IdomitottFoka 2022.06.15. 14:57:14

@gigabursch: bár nem használnék ennyire szélsőséges megfogalmazásokat, de tényleg így van, ahogy mondod. én is ezt írtam. mivel a baloldaliság egyrészt összemosódott a kommunizmussal, és a nyugati munkásosztály már nem biztosított elegendő létszámot, a baloldal fogta a liberalizmust és felcímkézte magát vele, ami egy népszerű buzzword volt, éppen véget érni látszott a hidegháború. aztán azóta is az a módszer h két kissebbség összeadva talán elég a szavazásnál. ez nettó politika, lényegtelen is. és ezt a narrációt a "konzervatívok" is lelkesen elfogadták kb mindenhol a világon. de ettől még a liberalizmus a nacionalizmussal együtt (kortársak) bírt saját önmeghatározással, de az már nem érdekel senkit. és ez történt az összes többi, most már bunkósbotként használt meghatározással, fasiszta, náci, komcsi, semmi se jelent már semmit.

IdomitottFoka 2022.06.15. 16:30:31

@Wildhunt: A tieden gondolkodtam el, a nácikártya kifejezés mond vmit? Amúgy igen, egyetértek azzal h a NATO fegyvereket adjon az ukrán hadseregnek, hogy lőjék az invadereket.

gigabursch 2022.06.15. 18:37:58

@Wildhunt:
Kimaradtak az alábbi jelzők:
- velejéig korrupt
- soviniszta
- állampolgárait gátlástalanul lemészárló
-mi de

gigabursch 2022.06.15. 18:40:37

@gigabursch:
- minden eltérő, önálló véleményt, gondolatot felszámoló
- a nemzetközi segítséget azonnal élősködésre használó.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez a csodálatos tolerancia bajnok csapat a kirekesztés csimborasszója.

gigabursch 2022.06.15. 18:43:38

@IdomitottFoka:
Ne süketelj és ne terelj!!!
(A féligazság nem az igazság fele, hanem a megtestesült hazugság, mert totálisan manipulatív.)

Rajtad a józan ész hiányát és a kettős mérce gátlástalan alkalmazását kérik számon.

gigabursch 2022.06.15. 18:45:19

@G. Nagy László:
Nem!
A liberalizmus ilyet sehol nem hirdet(ett).
De a tévedés jogát fenntartva megteheted, hogy ezt az állításokat alátámasztott.
Előre is köszönöm!

gigabursch 2022.06.15. 18:46:51

@Lord_Valdez:
Egy kicsi távoli ország, Európa kellős közepén, gigantikus ivóvíz bázison.

A többi - talán - stimmel.

gigabursch 2022.06.15. 18:49:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kb erről írt Orwell az 1984-ben.
Mikor egy vezető pár képében a nő, aki levette magáról a nemiség ellenes liga övet, kint a természetben, utána már ő is ment a darálóba.

gigabursch 2022.06.15. 18:55:42

@Leylandi:
Amúgy tanulságos, hogy az ukik által a darálóba besorozott lengyel kisebbség kapcsán milyen szintű kuss van a lengyel politikai vezetés részéről.
Igaz, ez a moravcsik pont ugyanannyival lett megrövidítve, mint az aske-náci, farokkal zongoráló humorherold haverja.
S ezután van pofája bejelenteni, hogy akármennyi lengyelt bátran feláldoz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.15. 18:58:19

@IdomitottFoka:

szocialzmus vs. létező szocializmus

Wildhunt 2022.06.15. 19:32:43

@IdomitottFoka: vagyis ebből a szempontból lényegtelen Ukrajna állapota? Ha egy ország invaderek ellen védekezik(például Irak, Afganisztán) akkor mindegy milyen állam, a nemzetközi közösségnek szerinted kötelessége fegyverrel és szankciókkal támogatni? Vagy ez csak ukrajnára érvényes?

Wildhunt 2022.06.15. 19:33:36

@gigabursch: önélzetes a kis latol...

Wildhunt 2022.06.15. 19:46:00

@IdomitottFoka: plusz ha legközelebb is a tartótiszttől kell segítséget kérned, figyelj oda hogy ne maradjon a szövegben angol szó. Rontja a hiteled.

GyMasa 2022.06.15. 21:48:27

@gigabursch:
"Hofi - házatlan csiga."
Nem a "meztelen csiga" kifejezést használta?

gigabursch 2022.06.15. 22:18:53

@GyMasa:
Én így emlékszem.
A lényegen mit se változtat.
Aztán lehet, hogy mindkettő is szerepelt.

Glokta 2022.06.15. 22:58:51

@Wildhunt: Persze, de ezen az alapon nagyon kevés háborút találsz, ami megéri. A legtöbb modern háború a lakosságnak katasztrofális, de a nacionalizmus hajtja őket.
Itt is erről van szó: az ukrán lakosság mellette áll (vagy legalábbis sikeresen meggyűlölte az oroszokat) és ha a "győztesen" jönnek ki belőle (mármint az ukrán kormány kedvező megállapodást köt az oroszokkal), húsz év múlva dicsőséges honvédő háborúnak fogják ezt a háborút nevezni.

Wildhunt 2022.06.15. 23:17:58

@Glokta: nem állnak mellette. Ha mellette állnának nem tartanánk 15 millió menekültnél és nem lenne szükség kényszersorozásra.

Wildhunt 2022.06.15. 23:19:27

@IdomitottFoka: nincs. De ha ezt a tartótiszt is megtudja, kirúg. Biztos azt hazudtad neki hogy tudsz magyarul, aztán meg lebuksz itten.

IdomitottFoka 2022.06.15. 23:32:37

@Wildhunt: Felesleges úgy tenni, h nem veszed figyelembe a realitásokat a jelenlegi és az említett helyzetekben. Mégis, ki tudná elmarasztalni az USA-t? Az USA döntött, és az USA szövetségesei meg mennek vele (ettől szövetség a szövetség). És ha figyelembe kell venni h az ukránok milyenek már, akkor legyen már szabad rámutatni h az oroszok is milyenek már. És ha már megnéztem a kettőt, akkor el tudom dönteni h melyikre mutassak rá, ha már jöttél és nekem szegezted a kérdést.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.16. 07:19:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Toleranciát ígértünk, nem szeretetet.

Egyébként a probléma ott van, hogy sokan már attól elnyomva érzik magukat, hogy ha nem hagyják nekik, hogy másokat elnyomjanak.

@gigabursch:
1. Mit ért a víz egy távoli országban? Hogy akarsz gigatonnákat elszállítani? És miért nem egyszerűbb akkor már a sarkkörről hozni?
2. Magyarország minden komolyan vehető folyója külföldről ered. Biztosíthatlak róla, hogy klímaapokalipszis esetén búcsút inthetünk nekik.

gigabursch 2022.06.16. 07:24:26

@Lord_Valdez:
Inkább ne biztosíts!
Nem csak a geológiához vagy ezek szerint alulképzett.
A komplett földrajzi és élet ismereteid is erősen mínuszosak.

Wildhunt 2022.06.16. 08:13:12

@IdomitottFoka: vagyis be vagy szarva és nem mersz az usáról véleményt mondani, ezért támogatsz egy fasiszta diktatúrát. Értem.

Wildhunt 2022.06.16. 08:27:28

@IdomitottFoka: viszont minden tiszteletem (komolyan). Bár nehéz szülés volt, de te vagy az első aki világosan leírtad, hogy szerinted a helyes politika az, ha minden körülmények között feltétlenül beállunk az USA mögé.

IdomitottFoka 2022.06.16. 08:27:29

@Wildhunt: azt már leírtam, h mit gondolok a fasisztázásról és nácizásról, kár ezzel többet erőlködnöd. persze, be vagyok szarva. ha nem tudsz mást ilyen baromságokon kívül, akkor ezt én itt abbahagytam.

Wildhunt 2022.06.16. 08:32:15

@Leylandi: mea culpa, igazad volt. Fókából kínjában kijött, hogy TÉNYLEG USA ügynök. Hogy ingyen vagy pénzért, ettől kezdve mindegy is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.16. 09:34:39

@Lord_Valdez:

"Egyébként a probléma ott van, hogy sokan már attól elnyomva érzik magukat, hogy ha nem hagyják nekik, hogy másokat elnyomjanak."

Egyetértek, tökéletesen jellemezted a magukat manapság liberálisnak nevezőket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.16. 09:45:07

@Lord_Valdez:

Még szerencse, hogy a sarkvidékek hatalmas jégtömegei nem tudják, hogy nekik folyókból kellett volna létrejönniük.

Leylandi 2022.06.16. 13:18:29

@IdomitottFoka: "Az USA döntött, és az USA szövetségesei meg mennek vele (ettől szövetség a szövetség)."

Lófaszt, mama! Ezt a fasságot nem fogod épeszű emberekkel megetetni. Egy szövetség nem attól az, hogy annak egyetlen tagja előírja, mit KELL az összes többinek FELTÉTLENÜL és visszakérdezés nélkül végrehajtania (még akkor is, ha kicsinálja vele a saját gazdaságát), miközben ő fű alatt továbbra is veszi az orosz uránt és olajat! Hanem attól, hogy a tagok közös és vállalható kompromisszumra jutnak. Itt azonban csak amcsi diktátumok vannak, totál elvtelen összeborulások a kimondottan fasisztaellenes amerika meg a fasiszta ukránok közt az ukrán nemzeti vagyonért, meg lelketlen európai, saját érdekükkel szembemenő bábok, akiknek dolga csupán az, hogy amíg az orosz ukrajnát teljesen péppé nem veri (mert péppé veri, bármi áron, ha beledöglik is), addig is az orosznak minél nagyobb veszteségeket okozzanak, hogy utána amerika könnyebben szétkúrhassa az egész oroszországot, és rátehesse markát a Föld hatodrészének erőforrásaira, mert amerika a saját forrásait már felélte, mennie kell tovább a világban, mint egy vírusnak.
Amire te gondolsz, az nem a szövetség, hanem a GYARMAT.
Na ilyeneken látszik, hogy csicska ügynökök vagytok. Mert nem igaz, hogy egy relatíve értelmesebbféle ember, mint te, ezt nem látja át fél pillanat alatt. Ha mindennek ellenére, saját józan esze ellenére mégis az értelmetlen fasságot szajkózza, annak nyomós oka (kényszerítés vagy érdek) van. Nem lehet másképp.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.16. 14:45:13

@Leylandi:

Mindezt pedig az EU idiótái azzal a mantrával próbálják eladni a népnek, hogy majd az oroszok megtámadnák vmelyik NATO-tagországot. Miközben a hülye is látja, hogy az oroszok Ukrajnával is alig bírnak. Sőt már a nyugati fegyverszállítások előtt sem nagyon bírtak.

De hát nem volt elég a covid, még mélyebb válságba kell dönteni Európát, miközben az USA röhög a markába.

Leylandi 2022.06.16. 19:17:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nevetséges már maga a feltételezés is, hogy az orosz továbbmenne ukrajnánál. Nem képes rá. Nem a saját hazáját védi, így nem indulhatna neki Európának milliós hadsereggel (ki védené akkor a hatalmas területű ország többi részét, rögtön Alaszka felől lerohanná az usa a picsába, meg egy európai hódító (nem honvédő!) háború kedvéért ugyan be nem tudnák vonultatni az átlag orosz civil embert, mert százezerszámra megtagadnák, ennyi zsoldosuk meg nincsen), meg totál semmi értelme se lenne a nato-nak, egy ezermilliárd dolláros költségvetésű katonai szövetségnek nekimenni a maga 48 milliárdos katonai költségvetésével. Visszapattanna az orosz, mint a gumilabda. Ez mindenkinek egyértelmű, úgyhogy minden ilyen feltételezés dezinformáció, hazudozás. Az igazat kellene az ország- és egyéb felelős (uniós) vezetőknek mondaniuk, hogy az átlagember mindig tudja, mihez tartsa magát, tartson ki, amikor van értelme, és meneküljön, menekítse családját, a nőket és gyerekeket, amikor indokolt. De amikor ország- sőt uniós vezetők olyan hazugságokat terjesztenek informális hadviselésük részeként, amelyek következtében esetleg majd vaklárma miatt családok milliói szakadnak szét, hagynak el otthonokat, idéznek elő polgárháborút, az olyan bűntett, AMIHEZ KÉPEST az amúgy borzasztó, Nürnbergben felsorolt bűnök csak "botlásocskák"! Rohadjon meg mind, amelyik a nagytőke utasítására kelt rémhírt, és dezinformál! Na, pl. ezek is átlátható dolgok az értelmesebb emberek számára, úgyhogy ha azok terjesztenek ilyen fasságokat (legyenek akár kormányfők, vagy akár csak az itt vérünket szívó bértollnokok), azokról lerí, hogy ügynökök, csak pénzért teszik.

Wildhunt 2022.06.16. 22:03:08

@Leylandi: szép az, mikor miután napokon át ugatnak a mindenek felett álló morálról, kijelentik hogy de az az usára nem vonatkozik, őket kötelesek vagyunk bármi áron feltételek nélkül követni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.17. 07:17:36

@gigabursch:
Majd akkor biztosít a valóság. Ha akkora kinccsé válik az ivóvíz, akkor a forrásországok vissza fogják tartani. Magyarország meg szép lassan kontinentális sivataggá válik.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ja, ők akarják betiltani az abortuszt, mert a vallásuk tiltja. Ja, nem.

Ha az USA-nak ivóvíz kell, akkor hót ziher, hogy nem Közép-Európából viszi oda, hisz ott a szomszédban Kanada és utána meg az északi sark.

Azért volt mindenki számára meglepetés a háború, mert az orosz módszer eddig sokkal sunyibb volt. Először fellázítanak egy területet. Majd bevonulnak "békefenntartani". Utána "megnépszavaztatják" a függetlenségükről, majd az egyesüléssel Oroszországgal. Ukrajnában is ezzel a recepttel kezdték, csak az ukránok ellenálltak a "felszabadításnak".

Kína röhög, nem az USA.

Leylandi 2022.06.17. 14:27:14

@Lord_Valdez: "Először fellázítanak egy területet. Majd bevonulnak "békefenntartani". Utána "megnépszavaztatják" a függetlenségükről"

Az usa ukránoknál, a Majdanon végzett felforgató tevékenységéről beszélsz, az uniós és nato-csatlakozással? Az általuk kirobbantott arab tavaszról? Esetleg az usa Afganisztánban véghezvitt dicső tetteiről? Mocskos kettősmérce... A tróger gazdáitoknak mindent szabad, de ha ugyanazt más csinálja, az egyből rohadt gonosztevő lesz.

Leylandi 2022.06.17. 14:36:26

@Wildhunt: az a szerencse, hogy az amcsi gazdáik ilyen geci sóherek. (Mint mikor az usa nagykövetségére kerestek megbízható, mindenhez értő sofőrt, havi kétszázért :-) ) Amíg ilyen keveset fizetnek az itteni ügynökeiknek, addig csak ilyen hülyéket találnak, akik messziről ordító, következetlen baromságokat tudnak csak kinyökögni :-) Olyan fasságokkal akarják megváltoztatni a közhangulatot, amiket még egy óvodás se hisz el. Az egyik hímestojás aszondja, az a "szövetség", hogy amerika diktál, erre az unió vakon követi, amit mond, sőt megy előtte, a saját vesztébe rohanva! A másik meg leírja az usákok száz éve begyakorlott felforgató politikáját, és odabiggyeszti a végére, hogy ez az orosz módszer! :-) Toljátok csak, húgocskáim, így lesz szép lassan az egész ország unióellenes! Láttam én már sok szarul végzett, szar melót... De ennyire szart még nem!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.18. 07:45:02

@Leylandi:
A helyzet az, hogy az egy oroszok által terjesztett legenda, hogy az amerikaiak miatt rázták le magukról az ukránok az oroszbarát bábkormányt. Az arab tavasz az USA-t lepte meg a leginkább. Semmi közük nem volt hozzá. Nekik nagyon jó volt a status quo.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.18. 08:31:21

@Lord_Valdez:

"ők akarják betiltani az abortuszt, mert a vallásuk tiltja"

Az abortusz minden büntetés nélkül, szabadon elvégezhető, míg egy mondjuk 60 éves ember meggyilkolásáért jár pár év börtön - egyre kevesebb, mert a gyilkos uraknak is vannak jogaik, az áldozatoknak meg már nincsenek.

Na mármost, egy 60 éves ember elveszít átlagosan 18 évet, ha megölik. Egy magzat meg elveszít átlag 80 évet, egy egész életet. Petdze tudom, nektek a magzat nem emberi lény...

"az orosz módszer eddig sokkal sunyibb volt. Először fellázítanak egy területet."

Aha. Majdan, Arab Tavasz, Afganisztán... Ja nem is, azt a jenkik csinálták.

Wildhunt 2022.06.18. 08:58:13

@Lord_Valdez: basszus, ha nem szent Hillary maga dicsekedett volna vele... Értem hogy muszáj hazudni, de ekkorákat?

gigabursch 2022.06.18. 09:31:18

@Lord_Valdez:
Gratulálok!
Ekkora hazugságért extra prémium jár!

Leylandi 2022.06.18. 10:39:09

@Lord_Valdez: "Az arab tavasz az USA-t lepte meg a leginkább. Semmi közük nem volt hozzá."

Látod, most igazán sajnállak :-( Ettől olyan okádék mocskos a ti munkátok. Olyan nyilvánvaló hazugságokat muszáj leírnotok, hogy NEM HISZEM, hogy nem hányjátok el magatokat tőle :-( Én nem tudnám semmi pénzért csinálni, az biztos. Előbb halnék éhen.

Wildhunt 2022.06.18. 11:14:59

@Lord_Valdez: nem akarják betiltani , és nem azért. Persze ezt te is tudod, csak most is hazudsz ala arab tavasz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.18. 13:32:11

@Lord_Valdez:

Erős gyomrod van, annyi szent. Persze sz életben semmi nincs ingyen, nálad a gyenge gerinc volt az ára.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.19. 11:47:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hát, erről van szó. Van egy vallásod és úgy képzeled, hogy mindenkinek a te értékrended szerint kellene élnie.

@gigabursch: @Leylandi: @Wildhunt:
A propaganda elérte a célját. Már az igazságot hiszitek hazugságnak. Ennyi. Ezért dolgozott Vlagyimir.

Tudom, hogy teljesen valóságimmunisak vagyok, de az arab tavasz elsődleges oka az aszály volt és az azt követő élelmiszerhiány és a velejáró gazdasági problémák. Tunéziában és Egyiptomban 25% feletti infláció volt abban az évben, 10%-s munkanélküliséggel.

gigabursch 2022.06.19. 12:28:16

@Lord_Valdez:
Csak szólok, hogy az infláció a _KÖVETKEZMÉNYE_ volt CIA hátterű felforgatásnak.*
A felforgatás egyik célja nyíltan a líbiai olaj újrahuzasa.
A másik célja Szíria bekebelezésével Irak, Irán, Jordánia sakkban tartása és a térségbeli olajkutak ellenőrzése, birtoklása...

Hazudj még! Vagy inkább hagyd abba!

__________________
*A féligazság nem az igazság fele, hanem a megtestesült hazugság.
Engem ezzel a fajta hazudozással te sem tudsz manipulálni.

Wildhunt 2022.06.19. 13:08:00

@gigabursch: hogy hívják ezt, firehosing? Hogy meg voltak sértve mikor az oroszok csinálták a maláj géppel kapcsolatban!

grundigg 2022.06.19. 13:35:55

@G. Nagy László:

Úgy látom, hogy hirtelen csak évekkel ezelőtti posztok jutottak eszedbe. Valóban voltak ilyenek. Pl. Szájerrel kapcsolatban is, emiatt meg kell kövesselek. De ez a múlt. Ahogyan az is a múlt, hogy ez nem egy direkt politikai blognak indult, magánélet, párkapcsolat pl. sokkal hangsúlyosabb volt, mint a közvetlen politika. Aztán valóban voltak kormánykritikus posztjaid is, amikből mára semmi nem maradt. Nem véletlenül csodálkoztam rá pár poszttal ezelőtt, hogy mi lett ebből a blogból, amikor hosszú idő után újra ide tévedtem. 10 posztodból 8 anti-lmbtq, anti-metoo, anti-blm, anti-nyugat, anti-ukrajna. A nyugat szar, Magyarország meg a bokréta Isten kalapján. Akármelyik megafonos propagandista megírja ezt.

gigabursch 2022.06.19. 19:00:42

@Wildhunt:
Ezzel a firehosinggal nem vagyok tisztában jelentésileg.

G. Nagy László 2022.06.19. 19:47:21

@grundigg:

"Ahogyan az is a múlt, hogy ez nem egy direkt politikai blognak indult, magánélet, párkapcsolat pl. sokkal hangsúlyosabb volt, mint a közvetlen politika."

Megtisztelő, hogy ilyen szinten nyomon követed szerény munkásságomat, őszinte és hatalmas köszönet érte. Valóban így van, ahogy írod, több most a politika és progressziókritika, ám még így is 13 posztot írtam idén, amelyek egyéb témájúak, vagyis minden harmadik írás politikailag semleges. Pedig van háború, voltak választások is... Három különböző oka is van, hogy miért változtak ezek az arányok.

1. Mindig arról írok, ami épp érdekel. Covid idején vagy tucatnyi posztot írtam a járványról. Amikor a szomszédunkban kitör egy váratlan háború, aligha fog foglalkoztatni más.

2. A mainstream európai gondolkodás veszettül száguld a szélsőbal irányába. Én egy tapodtat sem mozdultam, minden korábbi gondolatom vállalható, de akármennyire is középutas liberális vagyok, ma már fasisztának számítok. Egyre több undorító megnyilvánulását látjuk a progressziónak. Még ma is van egy-két olyan téma, amiben vitám van Bayer Zsoltiékkal, de egyre kevesebb. Pont ez a szélsőbalra tolódás hoz létre egyre szélesebb egységfrontot a konzervatív-liberális oldalon.

3. Az Indexben is változások történtek. 2017-18 táján hiába írtam a migrációról, vagy más sikamlós témáról, még véletlenül sem rakták címlapra. Ma már sokkal nyitottabbak: szinte bármiről írhatok, nincsenek tabutémák. Szívem szerint már korábban is élénken politizáltam volna, de pár tucat, vagy legfeljebb pár száz emberhez jutott volna el.

Wildhunt 2022.06.19. 20:45:54

@gigabursch: folyamatosan hazugságokat önt a vitapartnerre, elvárva hogy az mindet tételesen cáfolja.

IdomitottFoka 2022.06.20. 00:03:17

@Leylandi: "Mocskos kettősmérce..."

Én még tőletek oroszkritikát nem olvastam. Egyébként az arab tavaszhoz és a majdanhoz is kevés lett volna csak az amerikai titkosszolgálati munka. Azért egy kadhafinak és asszadnak van/volt valódi aktív (fegyvert fogni is hajlandó) ellenzéke, talán még az amerikaiak nélkül is megtörténik. Szíriában nagyon komoly aszályproblémák fenyegettek, kb mint most Indiában. Az orosz befolyás leépítéséhez meg az ukránok akarata volt kevés kellett hozzá az amerikai szakértelem.
Az afgán tálibok meg nyíltan befogadták az alkaidát, erre nehéz mást mondani mint h terrorista állam lettek. És az alkaida a nemzetközi terrorban utazott, nem csak a saját lakosságelnyomásban.
Szal még mindig ott tartunk h az ukránok nem kértek/kérnek abból h ők orosz befolyásövezet legyenek, de az oroszok másképp képzelik. Jó, persze most majd jön az h nácifasiszták, de mondjuk a megnyilvánulásaidból nemigazán látom h ez téged egyáltalán mért zavar.
Ügynöki üdvözletem.

Wildhunt 2022.06.20. 00:25:54

@IdomitottFoka: joguk van nem kérni belőle. De ezt lesznek szívesek házon belül lemeccselni a ruszkikkal. Minket meg kihagyni az egészből. Aztán legfeljebb rájönnek hogy két korrupt diktatúra bunyójából nem ők jönnek ki jól.

Wildhunt 2022.06.20. 00:31:16

@IdomitottFoka: és nem mellékesen már megint hazudsz, mert ha akkora támogatása lenne ennek a szabadságharcnak, akkor nem lépett volna le majd 10 millió hohol már a háború elején.

IdomitottFoka 2022.06.20. 01:05:45

@Wildhunt:hát ja, a nőknek maradni kellett volna különben kit erőszakolnak meg? a gyerekek hiányában meg kit lehetne indoktrinálni.
"Minket meg kihagyni az egészből."
Igen, az úgy szokott lenni h a megtámadott ország nem kér segítséget, hanem megüzeni h nincs itt semmi látnivaló, csak folytassák nyugodtan amit eddig is.
"De ezt lesznek szívesek házon belül lemeccselni a ruszkikkal."
Hát valszeg pont azért engedték h az amerikaiak is beszálljanak, mert 1-1-ben nem láttak esélyt a sikerre.
"két korrupt diktatúra bunyójából nem ők jönnek ki jól."
na igen. az intervenciók nem nagyon jöttek be ilyen felállásokban. persze előbb túl kell élniük vhogy, aztán majd kiderül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.06.20. 07:40:30

@gigabursch:
Inflációt nem lehet titkosszolgálati módszerekkel csinálni. Ahhoz komoly gazdasági problémák kellenek. Egy titkosszolgálati akció arra képes, hogy a szakadék szélén tántorgón lökjön egyet, de a szakadékig nem tud elcipelni.
Az USA jól elvolt Kadhafival. A 80-as, 90-es években zavarta őket, de 2010-re már csak egy vén bohóc volt. Senki se vette már komolyan.
Líbia olajtermelése kb. 2 millió hordó volt egy nap a legjobb éveiben is (rosszabb éveiben sokkal kevesebb. 2009-ben csak 400 ezer), ami nem kevés, de annyira nem is sok, hogy számítson. 2011-ben az USA 2,5-szer annyit termelt.
Az USA meg se próbálta lerohanni Szíriát és amúgy se lett volna értelme. 2011-ben Irak nem volt az USA ellensége, sem Jordánia. Pont Irak lehetett volna Irán ellensúlya. Ráadásul az USA évekig tétlenül nézte a polgárháborút, azaz sehogy nem jön ez össze.
Valamelyik amerikai elemzőnek volt egy jó nyilatkozata. Valahogy úgy hangzott, hogy Afganisztánban beavatkozunk, nem működött. Líbiában korlátozottan avatkoztunk be, nem működött. Szíriában nem avatkoztunk be, nem működött. Én már nem tudom, hogy mit kellett volna csinálni.

Wildhunt 2022.06.25. 11:59:41

Ki irányítja az ukrán hadsereget - az ukrán kormány szócsöve szerint
www.pravda.com.ua/news/2022/06/25/7354541/

Wildhunt 2022.06.25. 12:03:12

@IdomitottFoka: az erőszak hazugság volt, felteszem a többi is. Az ukránok be ismerték, ki is rúgták a felelős minisztert.

Wildhunt 2022.06.25. 12:04:05

@IdomitottFoka: persze mindezt te is tudod, csak hazudsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.25. 13:45:18

@Wildhunt:

Imádom, mikor a nyugati sajtó, beleértve a magyart is, úgy állítja be, hogy az oroszok mindenben hazudnak, az ukránoknak azonban mindent el lehet hinni.

Azt viszont minden történtek ellenére ízléstelennek tartom, hogy az oroszok leszedték a lengyel zászlót a katyni emlékműről. Erre Lengyelország ellenséges lépései sem adnak erkölcsi indokot.

Wildhunt 2022.06.25. 14:37:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: így van. Nem tartom jó jelnek, hogy az oroszok is turbóra kapcsolják a sovinizmust.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.06.25. 14:56:35

@Wildhunt:

Szerintem ez _még_ nem sovinizmus, csak egy nagyon szerencsétlen, ízléstelen és kegyeletsértő reakció a lengyelek ellenséges lépéseire Csak félő, hogy innen már csak egy lépéss tényleges sovinizmus Semmi jóra nem vezet, ha az oroszok így reagálnak, mert a lengyelek mostában eleve igen trigger-happy hangulatban vannak
süti beállítások módosítása