téveszmék

téveszmék

"Gyurcsány jövője: politikai karantén"

2022. augusztus 30. - G. Nagy László

stop_gyurcsany.jpg

 

Eddigi életem során nem sok olyan hús-vér emberrel találkoztam, aki rajongott volna Gyurcsány Ferencért. Ha volt is ilyen, mélyen elrejtette magában. A legtöbb ellenzéki ismerősöm szilárd meggyőződése, hogy Fletónak már rég el kellett volna tűnnie a politikai süllyesztőben. A vasárnap esti "Ébredj, ellenzék, Gyurcsány Ferit karanténba!" című tüntetés is ennek szellemében szerveződött.

 

A Márki-Zay Péter mozgalmához köthető rendezvényre meglehetősen szerény létszámú közönség látogatott el. Valószínűleg az időpont sem volt igazán szerencsés; sokan ilyenkor még nyári szabadságukat töltik, s magasról tesznek a hazai belpolitikára. Másoknak meg talán épp most lett elegük az elmúlt hetek jelentéktelen, esetenként megmosolyogtató megmozdulásaiból, mint amilyen a gazdák és traktorok nélküli gazdatüntetés is volt. Választások sem lesznek a közeljövőben - az elmúlt 16 esztendő bármely pillanata időszerűbb lett volna Fletó eltávolítására, mint a mostani. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen akció már eleve meglehetősen szűk tábort mozgat. Az ország kétharmada a Fideszt, vagy a Mi Hazánk Mozgalmat támogatja. Őket ez a probléma különösebben nem érinti. Mondhatnánk, hogy a fennmaradó egyharmadon hét-nyolc párt osztozik, de a valóság ezzel szemben az, hogy a DK-n és a Momentumon kívül nem sok ténylegesen létező, tagsággal és szavazóbázissal bíró politikai erőt tudnánk megnevezni. Ez pedig azt jelzi, hogy az Orbán-gyűlölők jelentős része még mindig fanatikusan hisz Gyurcsányban - marad a potenciális választók egyhatoda, akik balról, de Fletó nélkül kívánnának kormányt váltani. Még ez is egész jó alapanyag lehetne, ha létezne egy hiteles, karizmatikus vezető, aki e mozgalom élére állna. MZP azonban nem ilyen. Az nagyon nem megy, hogy egy szürke, minden pozitív kisugárzástól mentes, szánalmasan elbukott politikus akarjon karanténbe zárni egy másik bukott, de nálánál lényegesen karizmatikusabb, és nagyobb tömegbázissal bíró szélhámost.

 

Ami biztos: az elmúlt négy parlamenti választás bebizonyította, hogy Gyurcsány Ferenccel nem nyerhet az ellenzék. Pedig oly sokszor megpróbálták már parkolópályára helyezni... 2014-ben Mesterházy Attila, 2017-ben pedig Botka László volt az, aki nekifutott volna nélküle - e kísérletek rövid időn belül elhaltak. "Ébredj, ellenzék, Gyurcsány Ferit karanténba!" - Az üzenet mindenképpen legitim, de valahogy mégsem működik. Pedig abban még a magamfajta, kormánypárti szavazó is egyetért, hogy igazán jót tenne az országnak, ha lenne végre egy tisztességes, ütőképes, megtisztult, tehetséges arcokat felvonultató ellenzékünk. Miért nem tud ez összejönni? Igaz ugyan, hogy a vasárnapi rendezvény unikum volt a javából - ilyenre nem is emlékszem, hogy az ellenzék az ellenzék ellen tüntetett volna valaha is -, de továbbra sem látom az értelmét. Egy tömegmegmozdulásnak akkor van ereje, ha megjelenik az a bizonyos tömeg. (Lásd a békemeneteket: minden alkalommal százezrek vonulnak.) Ha eleve nincs esélye, hogy az esemény nagyot szóljon, szerencsésebb volna ilyenkor a virtuális térben kampányolni, akár a közösségi média felületein. Úgy tűnik: nem sok változott a választások óta; az ellenzék továbbra is alkalmatlan gyakorlatilag bármire.

 

S hogy mi lesz Gyurcsány Ferenc sorsa? Vátesz legyen a talpán, aki előre látja. Ő most olyan, mint egy ócska, mázsás bútordarab a pince mélyén. Mindenki tudja, hogy jobb lenne, ha a lomtelepre kerülne, de senkinek sincs elég ereje hozzá, hogy felcipelje. Meg aztán: nem a nappali közepén díszeleg; ott lenn, a többi kacat közt különösebben nem zavar senkit. Ráadásul az is benne van a pakliban, hogy egyszer még valamire jó lesz...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8017919313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.30. 11:56:47

Fontos, hogy Gyurcsány még hosszú ideig akítv főszereplő maradjon a közéletben.

G. Nagy László 2022.08.30. 12:17:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A Fidesznek jó. A Mi hazánknak jó. A DK-nak jó. Tényleg csak azt a pár százezer szavazót zavarja, akik le akarják váltani Orbánt. De nekik is kellett 12 év, hogy rájöjjenek: Fletóval nem megy... Hát, lassan tanulnak :)

2022.08.30. 13:02:58

@G. Nagy László:
orbánt milliók akarják váltani. százezrek a fideszben.

2022.08.30. 13:21:46

orbán és gyurcsány egyszerre buknak meg. csak az orbán nélküli fidesz igyekszik majd átmenteni a hatalmát. a dk pedig megszűnik.

Kivlov 2022.08.30. 14:15:25

"Táncolj, Feri..."

Andy73 2022.08.30. 14:21:19

Puzsér is épp ma írt erről, kicsit másképp. Érdekes, hogy ezt a politikai problémát tartják még többen is fontosnak, mintha semmi sem változott volna az elmúlt másfél évtizedben. Sajnos a háborús helyzet és az energiaválság ennél sokkal súlyosabb, egyelőre beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel.

Sadist 2022.08.30. 15:58:22

"Ő most olyan, mint egy ócska, mázsás bútordarab a pince mélyén. Mindenki tudja, hogy jobb lenne, ha a lomtelepre kerülne, de senkinek sincs elég ereje hozzá, hogy felcipelje. Meg aztán: nem a nappali közepén díszeleg; ott lenn, a többi kacat közt különösebben nem zavar senkit. Ráadásul az is benne van a pakliban, hogy egyszer még valamire jó lesz..."

Fel kell hasogatni tűzrevalónak ;)

birkamenet 2022.08.30. 15:58:55

A DinKásoknak sincs több IQ-juk mint a fidernyákoknak, csak ők még nem lettek ledolgozva teljes szellemi fogyatékossá. Elvakultnak viszont ők is elvakultak, vezér felnyalók.

Ez az ellenzék igy ahogy van örökős lúzer és teljesen érdektelen. A legelső lépés az ebbőli kilábalásból az lenne, hogy a DinKások elfogadják, hogy Gyúrtcsánnyal ők örökös lúzerek, akiknek minden választáson elverik a seggüket, ezért GyurtcsányDobrevet dobniuk kell.

S aztán össze kell olvadniuk az összes nem Jobbikos párttal egy darab centrális gyűjtőpárttá. Oszt utána 30-35%-os pártként már mindenki tudja, hogy ezek léteznek és erősek.
Aztán ha megemelnék a seggüket és elkezdenének a vidéki funkcik rendszeresen megjelenni a helyiek előtt, akkor már ők állnának kétharmadon.

G. Nagy László 2022.08.30. 16:26:50

@Andy73:

Sajnos a háborús helyzet és az energiaválság ennél sokkal súlyosabb, egyelőre beláthatatlan gazdasági és társadalmi következményekkel."

Tudom, meg aszály, meg, pedagógusbérek és oroszlánbébi a nyíregyházi állatkertben. Mindig úgy röstellem magam, amikor másról is írok, mint ami téged épp érdekel. Ne haragudj :)

G. Nagy László 2022.08.30. 16:27:31

@Sadist:

"Fel kell hasogatni tűzrevalónak ;) "

:) :) :)

G. Nagy László 2022.08.30. 16:35:18

@birkamenet:

"A legelső lépés az ebbőli kilábalásból az lenne, hogy a DinKások elfogadják, hogy Gyúrtcsánnyal ők örökös lúzerek, akiknek minden választáson elverik a seggüket, ezért GyurtcsányDobrevet dobniuk kell."

Az a bibi, hogy ahogy írod is, ez egy szekta. Mit ér a Hitgyüli Németh Sándor nélkül? Mi volna a DK Fletó nélkül? Egy rakás felhergelt, céltalan, iránytű nélküli kisnyugdíjas, semmi egyéb.

"S aztán össze kell olvadniuk az összes nem Jobbikos párttal egy darab centrális gyűjtőpárttá. Oszt utána 30-35%-os pártként már mindenki tudja, hogy ezek léteznek és erősek."

Ez működhet, de kéne hozzá először is egy karizmatikus vezető, másodszor egy olyan program, amely kellően nemzetbarát, amely égisze alatt megtörténhet a valódi összeállás. Az O1G programpótlék ehhez kevés, láttuk. MZP pláne kevés: ha felmentél Gyurcsány oldalára a választások előtt, azt láttad, hogy fanatikusai MZP-t jobban utálják, mint Orbánt...

Vince Kupás 2022.08.30. 18:00:30

Az előző kommentek (kívánságok, jóslatok) többségével nem értek egyet! Ahhoz tudom hasonlítani az eseteket, mikor elcsúszik az eldobott banánhéjon a koldus és avatatlan járókelők belerugdosnak, mert, hogy miért ivott annyit? Ha nem ismerik s koldust és problémáit, akkor ne nyilatkozzanak felsőbb megrendelésre!

Vince Kupás 2022.08.30. 18:02:47

Sajnálom, hogy nem közölték a véleményemet!

baalint1 2022.08.30. 19:13:06

Én úgy gondolom, hogy Gyurcsánnyal egyáltalán nem az a gond, amiért az ellenzékiek és a kormánypártiak általában utálják. Szerintem számos olyan reform terv volt az ő kormányzása alattt, amik ha megvalósulnak, nem itt tartanánk, de belebukott, mert sem az MSZP-ben, sem a Fidesznben, sem a választók körében nem volt támogatottsága, és nem őszöd miatt, meg nem mert 2006 előtt 1.5 évig látszatkormányzott csak azért, hogy választást nyerjen, hanem azért, mert ezek a reformok soha nem voltak népszerűek. Én viszont nagyobb részével egyetértek. A Molnár Lajos féle egészségügyi reformokkal, az oktatási reformtervekkel, a tandíj bevezetésének akkori formájával, illetve voltak tervek az állam működésének olcsóbbá tételére is. Az hogy ebben az MSZP, a Fidesz és a választók megakadályozták, nem mentség, mert ha talpraesettebb lett volna, keresztül vitte volna az akaratát.

Viszont egyetértek, hogy Gyurcsánnyal nem lehet választást nyerni. MZP meg valóban nem karizmatikus, bár megjegyzem én inkább szeretnék egy nem túl karizmatikus, de intelligens, jobboldali politikust, aki rendbe szedné az országot, de a realitások talaján maradva, nyilván ha nem karizmatikus, akkor nem tudja megnyerni a választókat ehhez.

Ami Gyurcsányt illeti, szerintem a vloggerkedés áll neki legjobban, ő és az ország is akkor járna jól, ha oda vonulna vissza, ahogy Vona is tette, csak nyilván Gyurcsány a lazább, humorosabb műfajban jó, néhol humoros, néhol nevetséges, de van hozzá öniróniája, ami egyébként a hazai politikában ritkaság, de ott nem is előny.

Viszont sokan az ellenzékből nem értik az egész problémát, úgy állítják be, mint ha Gyurcsány lenne a fő akadály. Holott szerintem ha lett volna egy karizmatikus alternatívája, aki nem járatta le magát a múltban, akkor Gyurcsány eljelentéktelenedett volna. Szóval Gyurcsány nem oka, hanem következménye a gyenge ellenzéknek, ő az egyetlen, aki képes viszonylag jelentős tömeget megnyerni, csak ez a tömeg felülről korlátos.

Hozzáteszem, ahogy egyre erősebb és autokratikusabb az Orbán rendszer, egyre kisebb az esélye, hogy olyen ellenzéki vezető kerüljön elő, aki képes megverni Orbánt. Sokkal valószínűbb, hogy ez a rendszer katarzissal vagy csendes kimúlással, óvatos reformokkal, puhulással fog kimúlni a távoli jövőben. Én úgy vagyok vele, hogy egy részem előbbit kívánja, mert akkor nem követnénk el azt a hibát, mint 90-ben, mikor a régi kommunisták nem lettek számonkérve, ahhoz, hogy túllépjünk végre a szocializmusból örökölt gondolkodásmódon, kellene a számonkérés, a másik részem viszont nem kívánja, mert nagyon sok embernek lenne rossz, és nem fogja nyugtatni őket, hogy az ő életük tönkrement, de cserébe majd a következő generáció egy szabad, demokratikus Magyarországon élhet.

Andy73 2022.08.30. 20:33:57

@G. Nagy László: Fő az optimizmus, ha az oroszlánbébihez hasonlítod a csődhullámot, amit az okoz, hogy a cégek képtelenek kigazdálkodni a hétszeres rezsiköltséget, inkább becsuknak. De ha az elszálló infláció és kamatok se izgatnak, lelked rajta. Lehet, hogy téged nem érint különösebben, de másokat sajnos súlyosan.

Wildhunt 2022.08.30. 22:08:40

@Andy73: ez a hétszeres rezsi nagyon beakadt nálatok. Ezt a hazugságot meddig fogjátok ordítani?

G. Nagy László 2022.08.30. 22:43:43

@Vince Kupás: Kedves Vince, biztos velem van a baj, de egyik megjegyzésedből sem értek sokat...

G. Nagy László 2022.08.30. 22:58:43

@baalint1: Sok mindenben abszolút igazad van. Csupán három megjegyzés:

1. A magam részéről érzelmileg (is) erősen befolyásolt vagyok. Sosem tudtam és a jövőben sem fogok olyanokat támogatni, akik az egykori MSZMP-hez kötődtek. Gyurcsányt nem szeretem és nem is fogom megszeretni soha.

2. Alapvetően mindent támogatok, amely a piac felé visz. Elismerem: valódi skizofrén állapot az, amikor a Fidesz baloldali intézkedést hoz, vagy amikor a Gyurcsány-kormány tett le olyan tervet az asztalra, amit Orbántól látnék szívesen.

3. Gyurcsánynak nem csupán a régmúltja gáz. A 2006-os esztendő - úgy ahogy van - vállalhatatlan. már az őszödi beszédnél le kellett volna mondania. ami utána jött, a rendőri ámokfutás - ez neked sem ínyedre való. Ha Orbán rendőrsége valaha is így lépne fel, soha többé nem szavaznék rá.

4. Gyurcsányék jelene is gáz. Egyedül ők nyomják telibe a progresszív vonalat, a korlátlan bevándorlást támogatva, átvéve minden woke-elemet.

Nem tudom, mit hoz a jövő, de Gyurcsányt bizonyosan nem hozza vissza semmi. Elképesztő szégyene és tragédiája volna ennek az országnak.

Andy73 2022.08.31. 09:07:25

@Wildhunt: tájékozódj és nézd meg a hivatalos gázárat. Aztán olvasd a híreket a következményekről, akár itt az indexen is találsz bőven, pedig ez nem ellenzéki hírportál.

Wildhunt 2022.08.31. 09:50:22

@Andy73: ha te tőzsdei áron veszed... Elég hülye vagy.

baalint1 2022.08.31. 18:40:39

@G. Nagy László:
1. Mondjuk akkor ideje ezen a Fidesz egyes prominens tagjai esetében elgondolkodni ezen. Egyébként szerintem sem szabadott volna ex-MSZMP-seket a hatalom közelébe engedni. Nem a konkrét személyem miatt nem, hanem az elvek miatt. Meg a III/III-asokat sem, akikről máig nem tudjuk, hogy pontosan kik azok a mai politikában.

2. 2010-ben még sokan reménykedtek, hogy Orbánék ezeket le fogják tenni az asztalra, mert nekik Gyurcsányékkal szemben meg lett a 2/3-addal erre a lehetőségük. Nagyobbat nem is tévedhettek volna. Sokan az ellenzékből azzal vádolják Orbánt, hogy 2010 után mást csinált, amit hirdetett. Szerintem nem, pontosan azt csinálta, amit hirdetett, előtte minden piacbarát reformtervnek nekiment, gyakorlatilag populista baloldali irányból támadta az elvileg baloldali kormányt.
Ezzel kapcsolatban érzek némi kettősséget, mert sokszor úgy tűnik, hogy Orbán bármit megtehet, ha az anyját elégítené ki a Kossuth téren, akkor sem fordulnának el a szavazói, sőt követendő példa lenne. Másrészről viszont akkora tabu a piacbarát politika Magyarországon, hogy ebbe még lehet hogy ő is megbukna.

3. Orbánnak erre nincs szüksége, mert sokkal kifinomultabb módszerekkel elérte a leválthatatlanságot. De ha mégis szükséges lenne, nem habozna.
Egyébként 2006-ban az is vállalhatatlan volt, amit a Fidesz és a hívei műveltek. Olyan viselkedést soha nem látsz a mai ellenzék tüntetőitől. Más kérdés, hogy a Fideszesek legalább hatékonyak voltak.

4. Ez továbbra is szalmabáb.

baalint1 2022.08.31. 18:49:27

@cvsvrs:
Szerintem ma ezt nem lehet megcsinálni, nagyon sok tűzhez viszonylag közel lévő ember érdekelt az Orbán rendszer fennmaradásában, a rendszer pedig túlzottan épít Orbán személyére. Kádár már demens volt mire leváltották, már nem volt politikai tényező, a rendszer erejét pedig a szovjet háttér adta, nem Kádár maga. Minden fontos szereplő érdekelt volt a békés rendszerváltásban, az MSZMP-sek egy része meggyőződésből vált reformistává, egy része meg puszta anyagi érdekből. A Fidesz kádereknek viszont közvetlen anyagi érdekeltségük van, a vállalkozásaik szabad piaci környezetben tönkremennének, az MSZMP kádereknél ez fordítva volt, ők akkor kezdték kilopni az állami vagyont, és építették a bizniszüket.
süti beállítások módosítása