téveszmék

téveszmék

"Basszák meg a gazdagok!"

2023. május 18. - G. Nagy László

 antikapitalista2.jpg

 

Én már tényleg csak egy kávét kérek! Csődbe ment, és a hónap végén bezár a világ első antikapitalista kávézója... Hol is játszódhatna ez a beteg sztori, ha nem az idióták paradicsomában, Kanadában.

 

A torontói The Anarchist azzal a filozófiával kezdte meg működését, hogy itt mindenki annyit fizet, amennyit tud, vagy amennyit akar. E piaci modell nyilvánvalóan egyetlen célt szolgált, mégpedig azt, hogy bebizonyítsa: lehet így is. Lehet alternatívája a kapitalizmusnak; igenis működhet egy kereskedelmi-vendéglátóipari egység becsületkaszás módon is. Hiszen hol máshol, mint a világ egyik leggazdagabb országában? Miért is ne történhetne meg, hogy ugyanazért az italért a jómódúak aránytalanul sokat fizessenek, míg a csórók akár ingyen is fogyaszthassák? Elvi szinten ez egy teljesen legitim felvetés, hiszen akár ez a fajta túlfizetés is lehet az önkéntes jótékonykodásnak egy módja, s ha ezt kellően sokan gyakorolják, úgy a kávézó pénzügyi egyensúlya is biztosított. Hát... nem ez történt. Az, hogy a hely szűk két héten belül bezár, azt jelzi, hogy a becsületkasszás modell elbukott. Meglepődünk? Aligha.

 

Azt kell látni, hogy valójában már az ötletgazda sem igen hitt ebben az antikapitalista utópiában. Ennek a legárulkodóbb jele az, hogy a becsületkassza csupán a filteres kávéra és a mosdóhasználatra vonatkozott, minden másnak - péksüteményeknek, teának, minőségi eszpresszónak - igencsak megkérte az árát. A sztori még így sem működött; a drága termékek sem voltak képesek ellensúlyozni a kieső bevételt. Persze százból kilencvenkilencen  - köztük számos baloldali álmodozóval - már a kezdet kezdetén megmondták volna, hogy ez lesz a vége. Hogy miért is? Egyszerűen azért, mert minden antikapitalista törekvés merő illúzió. E kávézó koncepciója arról árulkodik, hogy a tulajdonosnak halvány fogalma sincs a gazdagság természetéről, pszichológiájáról. Ha csupán a jótékonykodásra helyezzük a fókuszt: a tehetős embereknek alapvetően kétfajta típusát ismerjük. Léteznek a fukarok, akik mindent megtartanak maguknak; illetve léteznek a filantrópok, ők viszont szinte kizárólag célzott támogatásokat nyújtanak. Egyik sem jó alapanyag ahhoz, hogy egy kávézóba véletlenszerűen betérő potyázókkal szemben gyakoroljanak nagylelkűséget. Megközelíthetjük a kérdést a hétköznapi gazdálkodás oldaláról is. Muszáj tisztában lenni azzal, hogy tehetősek - különösen a többség, amely saját erejéből tollasodott meg - nagyon is odafigyelnek a költéseikre. Épp ez a magyarázat a jólétükre: egész egyszerűen tudatosan bánnak a pénzzel. Természetesen akadnak olyan rongyrázó pillanatok - csajozásnál, vagy épp egy potenciális üzleti partner elvarázsolását célozva -, amikor az ember úgy érzi: meg kell mutatnia, hogy semmi sem számít. Ám ezen pillanatoknak épp az a lényege, hogy a pazarló gesztus, a túlárazott éttermi számla kifizetése, a vastag borravaló nagyon is látható. Ezzel szemben annak, hogy egy vacak kávéért négyszeres-ötszörös árat fizessen bárki, aligha van bármiféle presztízsértéke.

 

gabriel.png

 

"Basszák meg a gazdagok. Bassza meg a rendőrség. Bassza meg az állam. Bassza meg a Kanadának nevezett gyarmati haláltábor.” - így kommentálja honlapján a gyors csődöt Gabriel Sims-Fewer, a tulajdonos. Az első szitkot értem. Csalódott a gazdagokban. Persze, felnőtt ember létére tudhatta volna, miként működnek a pénzemberek, de nézzük el neki ezt a gyermeki naivitást. A rendőrség és az állam felemlegetése nyilván nem a kávézó csődjével hozható összefüggésbe, sokkal inkább anarchikus attitűdjével, mely mindentől függetlenül jellemzi. E téren csak egy dolog nem világos, és e dilemma minden anarcho-kommunistát érint. Hogyan képzelheti bárki, hogy az állam leépítése baloldali fordulatot hozna? Épp e kávéház csődje igazolja a legszebben, mennyire működésképtelen elképzelés az önkéntes alapú kommunizmus. Ez a működési forma olyannyira idegen az ember természetétől, hogy megvalósítására - ahogyan a történelem is igazolja - kizárólag véres diktatúrával lehet kísérleteket tenni. Ha tehát valaki kommunista, annak muszáj szövetségest látnia az államban és rendőrségben, hiszen eszméi ezek nélkül sosem valósulhatnak meg. A legutolsó szitok pedig végképp érthetetlen. Kanadát gyarmati haláltábornak nevezni? Azt az országot, amely éllovasa mindenféle woke-progresszív őrületnek? Ha van hely a Földön, ahol minden adott volt ötletének megvalósításához - nagy fokú általános jólét, valamint hosszú esztendők óta tartó irgalmatlan balos agymosás - az éppen Kanada. Ha még itt is becsődölt, azért aligha az ország a felelős.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9518125886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HypocritSlayer 2023.05.21. 12:42:09

@alöksz róz:
>>amikor az szdsz-es mondta, akkor hülyeség volt, amikor a fideszes mondta, akkor nagy igazság lett? :D <<

Megnyugtatlak, mindkét esetben igaz, nem a forma, hanem a tartalom a lényeg, kivéve a nők esetében.....

HypocritSlayer 2023.05.21. 12:48:02

@kiskutyafule:
>>Mivelhogy jómagam nem pénzben mérem az értéket.... <<

Merthogy a butaproli képtelen az "érték=pénz"-től elszakadni, pontosabban fogalmazva az érték előbb -utóbb pénzben is megmutatkozik, aki meg nem ingyen(születési jog stb.) kapja a pénzt, annak meg az a próbatétele, hogy képes-e egyáltalán megtartani, itt mát elvérzik a 90%, jobb esetben gyarapítani, kb 1-2%-ra tehető....

>>Aki pénzben méri a saját értékét, az automatikus 0-ra redukalja azt.<<

Aki nem képes pénzt keresni az "értékeivel" azt úgy hívják, hogy lúzer......

alöksz róz 2023.05.21. 13:43:02

@taga20: "rőzse, ha valaki hasonló dolgokról beszél, mint a másik, attól nem lesz ugyanaz a véleményünk;)" - nem mondod. na mi történt, beszivárgott egy kis fény a sötét fejedbe? :-)

alöksz róz 2023.05.21. 13:43:35

@HypocritSlayer: na. akkor a másik kettővel ellentétben te nem vagy retardált.

alöksz róz 2023.05.21. 13:45:20

@G. Nagy László: nálad egybitesebb gondolkodású embert nem ismerek :-)

alöksz róz 2023.05.21. 13:49:34

@tesz vesz II: "csak az a gond, hogy én nem vagyok ballib." - az nem gond, ettől még lehetsz retardált
logika

2023.05.21. 14:05:49

@G. Nagy László:
dehogy nincsen. budapesten vannak magániskolák.

2023.05.21. 14:10:03

@HypocritSlayer:
magyarországot két kultúra van, ami elsődlegesen pénzben méri az értékeket. az egyik hagyományosan egy magas kultúra. és azt úgy nevezik, hogy a zsidó. és van egy hagyományaiban alacsony kultúra, amelyik nem vált államalkotóvá. és elsődlegesen az is pénzben méri az értékeket. csillogásban, villogásban. és ezt pedig úgy hívják, hogy a cigány.

akik ezen kívül állnak azok a magyarok, illetve a németek. a fehérek.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 14:36:41

@tesz vesz II:

"hogy lehetséges az hogy éllovasból sereghajtók lettünk a régióban?"

Nem lettünk azok, de való igaz, hogy nem tudunk ugyanolyan gyorsan fejlődni, mint azok az országok, amelyek alcsony államadóssággal indultak.
A "lemaradásunkat" az is okozza, hogy 2002- 2010 között nagyon rossz gazdasági éveink voltak, szemben a régiós versenytársakal-

Úgy tudtunk lemaradni, hogy:

egy főre jutó reál GDP növekedés Magyarországon 2002-2010 között: 15,%, éves átlag: 1,875%,

egy főre jutó reál GDP növekedés Magyarországon 2011-2022 között: 44%, éves átlag: 4%,

ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_08_10/default/table

bruttó államadósság 2002-ben: 54,6%
bruttó államadósság 2011-ben: 80,3%
bruttó államadósság 2022-ben: 73,3%

ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/teina225/default/table?lang=en

2002-2011 között 1%-os GDP növekedésre 1,7% államadósság növekedés jutott
2011-2022 között 1%-os GDP növekedésre 6,3% államadósság CSÖKKENÉS jutott

Ez 8%-os relatív teljesítmény többlet (1,7 + 6,3) 2010 után 2010 előtthöz képest. Ez eredményezte az alcsony bázisokat a régiós versenytársakhoz képes sok területen. (Pl.: bérek)

Nézzük Romániát: 2011-es 32,3%-os GDP arányos államadósságát 2022-re 47,3%-ra nőtt.
Az egy főre jutó reál GDP 6650euróról 10110 eurór nőtt 2022-re, ami 52%-os növekedés.

1%-os GDP növekedésre 1,099%-os GDP arányos államadósság növekedés, nálunk 1%-os GDP növekedésre 6,3% államadósság CSÖKKENÉS jutott. Romániát még az is segíti, hogy nagyon sok román, arányaiban sokkal több, mint Magyarországon, dolgozik külföldön, ami a hazautalásaikkal finanszírozza is a gazdaságot.

Magyarország államadóssága 1990-ben 20 milliárd USA dollár volt, Romániáé: 0, azaz nulla.
Közgazdaságilag bizonyított tény, hogy bizonyos mértékű államadósság fölött (kb. 60%)a gazdasági fejlődés relatíve lassulhat, mivel a kamatok miatt kevesebb pénz jut a vállalkozások fejlesztésére. A leggyorsabban az alacsony államadósságú országok tudnak fejlődni.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 15:07:45

@tesz vesz II:

"csöpike minek írod le, ha nem értesz vele egyet?
főként ha alátámasztani se tudod?"

Nem írtam, hogy nem értek vele egyet, de azt sem, hogy igen. Mellárnak is joga van ahhoz, hogy megkeresse azt a politikai közeget, ahol megértésre talál, ahol a politikai ambícióit kielégítheti. Sok politikus ír le hasonló vargabetűket. Talán a váltások gyorsasága lehet elgondolkodtató, ami a helyzetérzékelés bizonytalanságát tükrözi. Ezért említettem meg ezt a ráakasztott jelzőt.

Alátámasztani meg nem akarom, mert nem vagyok M. T. bőrében, hogy tudjam az össszes motivációját.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 15:37:58

Pontosítás:

2002-2011 között 1%-os GDP növekedésre 1,7% államadósság növekedés jutott

2011-2022 között 1%-os GDP növekedésre 0,14% államadósság CSÖKKENÉS jutott

Ez 1,84% relatív teljesítmény többlet (1,7 + 0,14) 2010 után 2010 előtthöz képest. Ez eredményezte az alcsony bázisokat a régiós versenytársakhoz képes sok területen. (Pl.: bérek)

Nézzük Romániát: 2011-es 32,3%-os GDP arányos államadósságát 2022-re 47,3%-ra nőtt.
Az egy főre jutó reál GDP 6650 euróról 10110 euróra nőtt 2022-re, ami 52%-os növekedés.
1%-os GDP növekedésre 1,099%-os GDP arányos államadósság növekedés, nálunk 1%-os GDP növekedésre 0,14% államadósság CSÖKKENÉS jutott.

taga20 2023.05.21. 16:30:10

@G. Nagy László: laci, és erre fel, egy degenerált fityesz droid lettél!

ezt, hogy?:)))

taga20 2023.05.21. 16:32:03

@atomic power 1986DucaDuca:

bumer, a 25%-os inflációt magyarázd má meg, me nagyon patentnek tűnsz:))

2023.05.21. 17:16:06

@HypocritSlayer:
te nem jártál egyetemre bazdmeg. ha azt gondolod, hogy az egyetemeken a matek tanárok hülyék.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 17:22:33

@taga20:

Össz-gazdasági szintű profitéhség, mely más államokban csak egyes szektorokban jelentkezik, mert árfolyam stabilitás van, + a nagyobb aszály nálunk.

taga20 2023.05.21. 17:29:53

@atomic power 1986DucaDuca:

te bazdmeg, tényleg retardált vagy!

:)))))))))))))))))

2023.05.21. 17:31:08

@atomic power 1986DucaDuca:
plusz a költségvetési hiány sokszorosan szét lett osztva a "piros volt a paradicson nem sárga" programban. és jött a válság. és ez gyurcsány száz lépés programjához hasonló. csak orbán nem mondta el az őszödi beszédet. a fideszben is látni kellene, hogy elkúrás van. és korrigálni kellene.

alöksz róz 2023.05.21. 17:53:01

@cvsvrs: minek egyáltalán egyetem, majd a kolléga leoktatja a 16 órás munkája után az érdeklődőknek heti két órában.

taga20 2023.05.21. 17:57:30

@alöksz róz: igazad van!

nézd meg dajcstompikát, vagy szájerdzsozefinát!:)))

HypocritSlayer 2023.05.21. 18:17:18

@cvsvrs:
>>te nem jártál egyetemre bazdmeg. ha azt gondolod, hogy az egyetemeken a matek tanárok hülyék. <<

Szóval matektanár vagy a Debreceni egyetemen és ez szíven ütött:)
Te retardált, én az általános és középiskolai tanárokról beszéltem,......

taga20 2023.05.21. 18:44:29

@HypocritSlayer: te meg nyelvtan tanár vagy a debreceni egyetemen:)))

a hülye barom fasz fityeszes agyadat bassza meg az isten!

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 19:01:58

@cvsvrs:

"plusz a költségvetési hiány sokszorosan szét lett osztva a "piros volt a paradicson nem sárga" programban. és jött a válság. és ez gyurcsány száz lépés programjához hasonló. csak orbán nem mondta el az őszödi beszédet. a fideszben is látni kellene, hogy elkúrás van. és korrigálni kellene."

Korrigálják. Ha nem lett volna ez a háború, nem kellene ennyi pénzt költeni a rezsivédelmi alapba. Gyurcsány az őszödi beszédet békeidőben és konjunktúrában mondta el. Most egyik sincs.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.21. 19:04:55

@taga20:

te bazdmeg, tényleg retardált vagy!

Te mindig slötyökölsz!

taga20 2023.05.21. 19:24:15

@atomic power 1986DucaDuca:

"Te mindig slötyökölsz! "

mi a kurvaanyádat pofázol migráns?!!!

HypocritSlayer 2023.05.21. 19:40:43

@taga20:
>>te meg nyelvtan tanár vagy a debreceni egyetemen:)))<<

Lófaszt, én az illemtanár vagyok:)

>>a hülye barom fasz fityeszes agyadat bassza meg az isten! <<

Szeretem az átkozódókat, mert mindig visszaszáll rájuk:)

taga20 2023.05.21. 19:42:04

@HypocritSlayer:

"Lófaszt, én az illemtanár vagyok:)"

nem vagy menthetetlen fityeszgeci;)

2023.05.21. 21:22:42

@HypocritSlayer:
nem tudom, hogy te hová jártál iskolába. debrecenben az általános és középiskolai matek tanárok se hülyék. magyarországon jelenleg (ha jól emlékszem) 9 helyen van matek tagozatos középiskola, budapesten 4, a dunántúlon veszprém, a dunán innen debrecen, szeged, miskolc és szolnok. ebből kellene 20-30 ilyen műhely határon innen és túl.

HypocritSlayer 2023.05.21. 21:29:05

@cvsvrs:
>>nem tudom, hogy te hová jártál iskolába.<<

Szóval betalált, retardált:)

2023.05.22. 03:45:43

@HypocritSlayer:

Ha értenéd, hogy a pénz a túlélés szimbóluma, a specializálódott társadalomban, akkor nem mondanál ilyen butaságot.
Hiszen a pénz egy bizonyos szint fölött nem jelent semmit, hiszen nem tudsz 2 házban lakni egyszerre, nem tudsz 5 autót vezetni egyszerre, stb.

Így aki nem tud pénzt keresni, az nem azt jelenti, hogy nem ér semmit, hanem azt, hogy nem tud/akar túlélni ebben a rendszerben, ezen játék szabályai mentén.
Azért remélem érthető különbség.

HypocritSlayer 2023.05.22. 07:11:27

@kiskutyafule:
>>Ha értenéd, hogy a pénz a túlélés szimbóluma, a specializálódott társadalomban<<

Pont annyira, amennyire te a hülyeség szimbóluma vagy....

>>Hiszen a pénz egy bizonyos szint fölött nem jelent semmit, hiszen nem tudsz 2 házban lakni egyszerre, nem tudsz 5 autót vezetni egyszerre, stb.<<

Persze, de (a minél nagyobb) vagyon birtoklása hatalmat, biztonságot adhat. Már a tudata sok mindenhez elég.

>>Így aki nem tud pénzt keresni, az nem azt jelenti, hogy nem ér semmit, hanem azt, hogy nem tud/akar túlélni ebben a rendszerben, ezen játék szabályai mentén.<<

Persze, persze, "te így szállsz le a bicikliről":)DDDDD
Definiáltad a lúzert, szofisztikáltan, de attól az mé lúzer marad.....

>>Azért remélem érthető különbség. <<

Persze, értem én, hogy a lúzereknek egy biztos pontjuk van: mindig meg tudják magyarázni, hogy ők miért helikopterek/hópihék:)

De ugye az is érthető, hogy ez az erőlködés max egy mosolyt csal az arcomra?:)

G. Nagy László 2023.05.22. 09:42:30

@kiskutyafule:

"Így aki nem tud pénzt keresni, az nem azt jelenti, hogy nem ér semmit, hanem azt, hogy nem tud/akar túlélni ebben a rendszerben, ezen játék szabályai mentén."

Mi a különbség? Én tényleg nem értem.

1. Ha valaki nem akar túlélni, az önmaga árazza be az életét. Ha neki nem ér semmit, te miért tartod értékesnek?
2. Ha valaki nem testi-értelmi fogyatékkal élő, az igenis tud pénzt keresni. Aki a 21. század munkaerő túlkeresletében sem talál magának pénzkeresetet, az tényleg életképtelen.
3. Mit jelent az, hogy "ezen játék szabályai mentén"? Ha valakinek nem tetszik, hogy a természet olyannak alkotott minket, amilyennek, az képes megváltoztatni a természeti törvények adta játékszabályokat? Akinek a szabadság is kevés a boldoguláshoz, az ragadjon fegyvert és gyilkolja halomra a burzsoáziát a szent proletárforradalom nevében?

2023.05.22. 10:05:37

@G. Nagy László:

Egy olyan társadalmi rendszerben, amiben most vagyunk, nem biztos, hogy megértjük ezt.

A lényeg, valakinek nem okoz örömet a pénz hajhaszás, és nem is érdekeltek benn.

Kívülről az látszik amit leírt a kolléga, a kérdés, miért is akarunk megfelelnie a társadalmi nyomásnak, mindenáron?

Valójában nem a túlélés tesz boldoggá...

2023.05.22. 10:08:44

@HypocritSlayer:

Akkor leírom másként is, egyre több ember dönt úgy, hogy próbál kiszállni így vagy úgy ebből a mokuskerekbol.

Vajon miért?

És a legtöbb nem rendelkezik végtelen tartalékkal.
Közben viszont boldogságban lehet részük, mégha te lúzernek is titulálod őket, a maguk mércéje szerint sokkal sikeresebbek mint a többség.

alöksz róz 2023.05.22. 10:09:19

@G. Nagy László: "Én tényleg nem értem" - nincs is értelme

2. mondhatod hogy ne menjen tanárnak vagy ápolónak aki nem akar nyomorogni, de tanár, ápoló kell. egyszerű ez :-)
azoknak is kell, akik nem tudják kifizetni a magániskolát. mert takarító is kell meg segédmunkás is. társadalom is van, nem csak egyének.
3. persze azt is mondhatod hogy nem kell azoknak a gyerekét tanítani meg ott dögöljön meg ahol van ha nem tudja kifizetni a magánegészségügyi ellátást, mér volt olyan hülye hogy nem lett gazdag. csak akkor meg ne csodálkozz ha tényleg kapát-kaszát ragad és halomra gyilkolja a hozzád hasonlókat, ahogy arra rengeteg példa volt a múltban

2023.05.22. 11:25:32

@G. Nagy László:
a természet diverznek alkotta az emberiséget. tehát megteremtheti a 21. századi kommunistákat is, akik a bitang úri rendet kirángatják a budai villáikból. csak nem viszik őket a gulágra. orbán után attól tartok, hogy a kádárizmushoz hasonló világkép tér vissza a magyar belpolitikában. budapesten a nagy egyenlősdit követelő (persze ugyanúgy a minisztériumi állások iránt áhítozó) baller réteg nem esélytelen.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 12:59:04

@G. Nagy László:

ezért vagy kivakart proli, (József Attilának sikerült, ő értelmiségi lett, nem egy elvtelen hazug propagandista), de azóta gondolkodni megtanulhattál volna, mégse sikerült. ha meg korrupt vagy, legalább a pofádat fogjad be. vagy te is vettél 5 milliós órát mint rákaifülöp, meg trombitáskristóf?
az apjának nem elérhető a vagyonnyilatkozata, amit a csúnya brüsszel viszont kötelezővé tenne. hungarofóbok!

amúgy rájöttem, azért utálsz te engem, mert hungarofób vagy. magyargyülölő vagy, ahogy most mondja a fidesz, meg szijjártó az európai küldöttségre.

ha a fidesznek elhiszed ezt a hazugságot, akkor nekem is elhiheted, te idióta. ugyanannyi alapja van.
sőt, nálam még több is, hisz te hazaáruló vagy fidezsesként, tehát hihetetlen kártékony is vagy. ártasz az országodnak.

amúgy honnan tudod hogy ostoba vagyok te óvodoás, mikor néha azt hazudod, hogy el se olvasod a kommenjteimet?

a bolond hipokrita minden kommenntjét elolvasod, ő valami fő fideszes párttag? azért?
csak mert minőségi különbség van köztünk

azért mert a ti hitvány korcs hazaárulók nem bírtok engem, még ne mondjátok már rám azt, hogy buta lennék, ez olyan óvodás, jó hogy nem már csúnya bácsiztok, agyhalottak.

"anyám gyakorlatilag egyedül nevelt fel minket. Pontosan tudom, milyen csórónak lenni. Pontosan tudom, milyen takarékoskodni, és feszesen gazdálkodni minden fillérrel."

ez már megint valami pszichopata nyavajgós szöveg a fideszes birkák kegyeidért?

és segített az állam?

hogy a f*szomba lesz valaki ilyen háttérrel neoliberális minarchista?!
memnyire kell ehhez elmebetegnek lenni? vagy mennyire kell számító pszichopatának lenni, megkaptad a kritikát alextől, meg Almandintól, aztán taktitkát váltasz?

"Ha valaki pedagógusnak áll - két testvérem is az!!! - az a saját passziója. Senki nem tart pisztolyt a fejéhez sem azért, hogy ne váltson pályát, sem azért, hogy ne egészítse ki a fizetését egyéb munkákkal. "

a két tanár testvéred mit mond? jó tanárnak lenni? gondolom mindketten fideszesek, ugyanis te politikai szimpátia alapján osztanál fizetést a tanároknak! erről mi a testvéreidnek a véleménye?
saját passziója, tehát nem ebből élnek?
ez a roncstársadalom, mikor az áll

egyre többa késdodbáló putris hely itthon, meg a drogos, már egy Rejtő Jenő regényben is színvonalasab alakok vannak, mint bp külvárosaiban. pár ősembernél is ostobább ember még a belvárosba is bemerészkedik.
persze aki autóval járja a várost, az ebből sokat nem vesz észre, hogy romlink a színvonal. és hogy miért is vagyunk roncstársadalom.

akkor neked is: sajnos nincs ideje a tanároknak plusz munkát vállalni.
de ha lenne, akkor az ÁLLAM felelőssége, hogy ne kelljen, tudod csöpike.

"itt sehol sincs tiszta piac, amely beárazná, hogy mit is ér ez a szakma valójában."

de azért a megélhetést azt azért fedezni kéne, egy "nemzeti szuverén" kormánynál, ami tudásalapú lenne, de nem itthon. itt a fidesznek a tanulatlan emberek kellenek.

a vonafone vásárlás, meg a gáz papíron 4x drágább pl. tudod, az ilyen paróságok is sokat jelentenek, mint az 5-10 milliós karórák a hitványok kezén. meg a libanoni, mexikói templomok, 5-8 milliárdft, +6 milliárd semjén vallásturizmusára, + 5 milliárd vadászkiállításra, stb stb stb

a kifosztott országban a Fidesz a 8 osztályt, illetve szakmunkásképzőt végzettek között tarol. OV kiemelten kultiválja a roma vezetőket és celebeket, már nem a szenzitív de kissé buta Csehtamás a fidesz arca. hanem győzike és kis grofó. ki is tüntette orbán ezeket.

Medián: az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága
24.hu/belfold/2022/04/27/median-fidesz-valasztas-iskolazottsag-lakohely-felmeres/?fbclid=IwAR2zZvw3Sd61OzCTtwv76tQjGaEoFLoBqeiHa-2e1ryDgHA_1GkH2a0Fb3A

Ahol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a Fideszre
g7.hu/kozelet/20180420/ahol-iskolazottabb-a-nepesseg-ott-kevesebben-szavaztak-a-fideszre/?fbclid=IwAR36rmy0c5mXJhgrvESB06BpLD24kNDEgx--7bPP_OZLPOm0Moh5AQdyA0E

de ezek nem érdekelnek, ugye?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 13:02:21

@alöksz róz: és miért tartasz retadáltnak , miközben te síkhülye vagy? soha ne felejtsd el a Graham-piramist

azért mert a ti hitvány korcs hazaárulók nem bírtok engem, még ne mondjátok már rám azt, hogy buta lennék, ez olyan óvodás, jó hogy nem már csúnya bácsiztok, agyhalottak.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 13:15:28

@atomic power 1986DucaDuca:

te tényleg sebestyén géza vagy az MCC-ről :) jó, most már eleget hazudtál (ferdítettél), de az infláció azért nem lesz jó dolog, azt ugye tudod két felszopás között?
megdolgozol a pénzedért te korrupt aljas cseléd. neked is kell az 5 milliós karóra? villoghatsz vele a putriban. a roncstársadalomban, amit a gazdáit tettek az országból, hja budán még szép az élet. ok.

""hogy lehetséges az hogy éllovasból sereghajtók lettünk a régióban?"
"Nem lettünk azok"

nem, mert ott van még bulgária, de románia lehagy midnjárt minket, már most több jobb mutatókkal rendelkezik te bolsevik propagandista.
és ne felejtsük már el a cseheket, szlovákokak, horvátokat, szlovénokat. hol álltak ezek 1990-ben?
a gazdád a többieket se számoltatta el soha. te cseléd. még akiket megigért, még azt se.
tehát ugyanógy felelős az elmúlt 30 évért.

orbán alatt indult meg a lemaradás leginkább, pedig előzhettünk is volna, ha pl nem loptok annyit, meg ha pl putyin nem zsarolja meg orbánt. ezért is hazaáruló. de már előtte is tolvaj volt, csak putyin zsarolása nélkül nem lopott volna ennyit, hanem meghagyta, volna a 70-30-at pl. tehát a kvázi plurális korcsdemokráciánkat. de még ez is jobb a nyílt diktaúránál.

kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

kkbk.blog.hu/2022/01/08/novak_katalin

"Nem írtam, hogy nem értek vele egyet, de azt sem, hogy igen."

akkor legközelebb le se ÍRD! ne hitványkodj! nem a szomszédoddal akarok vitatkozni, hanem veled, mert a szomszédod nincs itt. de tudjuk mi volt ez, ne játsszd a hülyét, inszinuáltál egy kicsit te szűzk*rva és most játszod az erkölcscsőszt.

Mellár Tamás elmondta hogy gátlástalanul csaltak a KSH-nál, ha a felsővezetés ezt akarta. ezért is hagyta ott.
Dévényi elmondta ugyanezt a köztévénél, de ha nem vagy agyhalott, ezt magadtól is láthatod.

G. Nagy László 2023.05.22. 13:23:12

@tesz vesz II:

Te szerencsétlen idióta, tedd mellé a DK, vagy bármelyik számottevő párt választói bázisának hasonló diagramját! Pont ugyanilyen, szélesedő ábrát fogsz látni mindenütt, azzal a különbséggel, hogy az értékek nagyságrendekkel alacsonyabbak. De ha kitalálod nekem, hogy az MSZP, vagy a DK szavazói közt több a diplomás, mint a diploma nélküli, úgy még hülyébb vagy, mint gondoltam.

"a bolond hipokrita minden kommenntjét elolvasod, ő valami fő fideszes párttag? azért?"

Nem, nem olvasom el mindet, de tény, hogy sokkal többet, mint tőled. Azt is elmondom, miért:

1. Intelligens.
2. Van humora.
3. Elég jól megközelíti a helyes értékrendet.
4. Úgy ír, hogy abban mindig van értelem, logika és érték.

Baszki, ha ezek közül csak egyet is produkálnál, már elolvasnám minden második hozzászólásodat.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 13:24:00

@atomic power 1986DucaDuca:

hazudj még

a választás előtti osztogatás már smafu?
az orosz energetikáról való nem levállás, hanem mégjobban rácsavarodás? a putyinbarátság, ileltve putyin zsarolás egyenes következménye a mostani gázerőmű is.
a gázcső felrobbantása?

amúgy a profitéhségről ki tehet? ki szabályozza a piacokat? a kisjézus?

hazudj még

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 13:38:57

@G. Nagy László:
a dk-sok, mszp-sek is hazaárulók, igen, de ott voltak értelmesek is, pl Hiller is értelmes meg Vágó István is. akik értelmesen beszéltek néha, nemcsak a hazug logikátlan propagandát nyomták.
úgyhogy ilyen statisztikát nem lehet csinálni más párttal, csak a cigányputris fidesszel
a kedvenceiddel, a gazdáiddal.

a hipokrita intelligens? :D a hét vicce.
egy pszichopata, sajnod nem látod, mert bátor vagy mint a cigány lova,

persze te is kib*szott buta vagy, hogy várhatnánk el tőled, hogy lásd a valódi értelemet, Grundigg személyében pl. vagy akárcsak a posztom
a kisujjamban is több értelem van mint az egész eddigi propaganda, hazug "munkásságodban"

de nyugodtan bebizonyíthatod, ha esetleg az első kérdés FELFOGNI sikerülne neked itt!
a kommmentekből világosan látszik,
így azért k-ra bátor dolog tőled mást leostobázni.
bátor vagy mint a cigány lova, egy teljesen fogalmatlan idióta.

kkbk.blog.hu/2023/04/03/par_kerdes_a_fideszeseknek

most is poénkodnam alex soros ügynök lett c. kommentben. a kisujjamban több a humorérzék, mint benned.

még egy alap mondatot se vagy képes MEGÉRTENI! hogy tudnád mi az hogy logika, funkcinolási analfabétakánt a szaa

félreértésben élsz, nekem már nem az kell, hogy válaszolj érdemben a kérdéseimre, mivel alkatilag képtelen vagy ilyenekre, nekem az kell, hogy se posztot, se kommentet ne írj többet, hanem fogj egy kötelet és menj fel a padlásra. kövér lászló mondatainak mintájára.
mivel halálbüntetés párti vagyok, ezért a hazaárulókkal csak így lehet beszélni. SZóval elég jól megközelítem a helyes értékrendet, Petőfi büszke lenne rám.

te nem akarsz vitázni, a vita azért lenne, hogy békés eszközzel rendezzük a nézeteltéréseket. ha nem lehet velük vitázni, akkor nincs más, csak a polgárháború, a forradalom, ha képtelen megérteni a szép szót, az érvet, a logikát. a tudományt, akkor le kell számolni a haza ellenségeivel, a hazaárulókkal, innentől fogva ez katonai művelet lenne, a tisztek ha jól emlékszem a köztársaságra esküdtek fel.

baalint1 2023.05.22. 14:26:57

@Boldeone2:
Hát pedig ha azt akarjuk, hogy valaha szabad ország legyünk és ne autokraták, diktátorok irányítsák az országot, hanem liberalizmus, demokrácia legyen meg lentről jövő kezdeményezések, akkor piaci alapúvá kell tennünk a kultúrát. Az, hogy az állam finanszírozza, öngerjesztő, önmagában ez akadályozza a polgárosodást, ami ahhoz kellene, hogy piaci alapon legyen finanszírozva a kultúra.

baalint1 2023.05.22. 14:31:02

@G. Nagy László:
De egy fixáras becsületkasszánál lopás, ha kevesebbet fizetsz az árnál, csak annyi a különbség a sima lopáshoz képest, hogy nem vagy ellenőrízhető. A paradoxon az, hogy ahol ezzel visszaélnek, ott nincs becsületkassza, tehát az ilyen lopás megszűnteti ezt a fajta értékesítési módot. De a kommunizmussal ellentétben nem utópia, hogy csak nagyon kevesen próbálnak fix áras becsületkasszából lopni, míg az anarchokommunista faszi "becsületkasszájánál" racionális viselkedés csak jelképes árat fizetni, mert azzal nem követsz el bűnt.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 14:35:56

@G. Nagy László:

"1. Ha valaki nem akar túlélni, az önmaga árazza be az életét. Ha neki nem ér semmit, te miért tartod értékesnek?"

akkor ezekszerint nincs szükség tanárokra?
az állam beárazta őket politikai szimpátia alapján. te mondtad, hogy politikai szimpátia alapján kell fizetést adni a tanároknak, és közalkalmazottaknak, és nagyon helyes hogy így van, a másik kommentedben meg kikéred magadnak ha diktatúrázzák a feudalista fideszt.

"Ha valaki nem testi-értelmi fogyatékkal élő, az igenis tud pénzt keresni."

sőt, van aki még értelmi fogyatékkal is tud, itt vagy például te.
miért hiányolod a humorérzékemet? főleg amikor nem is viccelek, te tényleg fogyatékos vagy.
két tanár tanár testvéred volt még az előbb. elfelejtetted mit hazudtál?

" Aki a 21. század munkaerő túlkeresletében sem talál magának pénzkeresetet, az tényleg életképtelen."

a testvéreid életképtelenek?
a társadalmat meg az állami szemszögöt valahogy mindig kifelejted ilyenkor. a társadalomnak kellenek tanárok és ápolónők.
ha a magánszektorlenne, akkor sokkal drágább lenne, mivel csoportos biztosításnál, minél több fizet minél kevesebbet állandó jelleggel, úgy az olcsóbb lesz. ha több cég van, akkor meg értelemszerűen drágább az ugyanolyan biztosítós modell, mint a TB-járulék.

eddig érted, vagy lemaradtál te éjjeli lámpás neolibsi minarchista?

baalint1 2023.05.22. 14:38:19

@tesz vesz II:
"elmondtam, nem számít 2006 2004-ben mit hazudozott a fidesz az magáneüről. az csak kampány volt. a valóság egészen más."

A valóság teljes mértékben szinkronban van ezzel. A 90-es és 2000-es évek liberálisainak és a jobboldal (MDF) elképzelése is az volt eredetileg, hogy valamilyen formában többiztosítós egészségügy legyen, ahol lenne lehetőséged nem állami biztosításban lenni, míg a kórházak vegyesen állami és magántulajdonban vannak, és a biztosítókkal kötött szerződések alapján látnak el, de természetesen maradhatnál az államiban is. Ez egy tiszta rendszer lenne, a biztosítás is megmaradna, beletennének állami támogatásokkal szolidaritási alapot is, de a piaci verseny miatt hatékonyabb lenne a tisztán államinál. A Molnár Lajos féle reformok ugyan nem egészen ezt, de ennek első lépését készítették volna elő, de már az MDF 1990-es reformjaiban is szerepelt az elképzelés.

Ehhez képest a Fidesz nagyon nem ezt csinálja, hanem az állami egészségügyet éhezteti ki, közben nem ad lehetőséget biztonságos magánbiztosítást kötni (amik most vannak, azoknál évente felmondhatják a szerződésed ha túl beteges lennél), illetve teljeskörű ellátást kapni az állami rendszeren kívül, hanem ha beteg leszel, a NER magánegészségügyi szolgáltatóknál kell zsebből fizetned, hogy utána a nagyobb műtéteket az államiban megcsinálják neked, ahová ingyen esélyed sincs bekerülni. Ez szimpla lopás a közösből és a verseny nélküli magáncégek felhízlalása, köze nincs a piaci alapú egészségügyhöz vagy a hibrid egészségügyhöz, amit mint említettem a jobboldali és a liberális politikusok akartak.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 14:59:57

@baalint1:
"többiztosítós egészségügy legyen, ahol lenne lehetőséged nem állami biztosításban lenni"

igen, ez az ami drágább piaci körülmények között. mert több van. sokkal drágább lenne, mivel csoportos biztosításnál, minél több cégnek fizet minél kevesebbet állandó jelleggel a nép,
de ha minél kevesebb ember fizet kevesebbet, úgy az olcsóbb lesz,

ha több cég van, akkor meg értelemszerűen drágább az ugyanolyan biztosítós modell, mint a TB-járulék. és nemcsak amiatt drágább a magán EÜ, hogy nem midnenkinek kötelező havi biztosítást kötni sokkal több magáncég között, sokkal kevesebb számban.

hanem ő nem nullszaldót akar, hanem PROFITOT is.

ahhoz képest most mennyi a TB? 9600 havonta?
elárulom, amerikában is aki spórolni akar, akkor szinre teljeskörű vagy részleges körű biztosítást köt, havi díjjal. ami így is több mint a TB. tehát a TB-vel ugyanott vagy, mert a fideszesek azt mondják, hogy világszínvonalú a magyar eü. de ha a 9600-at felemeled 15 000-re már lehet. + 15-20 milliárd.
ha magán van, ezt a 15 000-ret spórolod, igaz, csak ebből gazdálkodj össze egy 10 milliós műtétet. stb.

válaszoltam az előző posztnál amúgy hogy nem csorog le a kapitalizmusban a nagytőkésnek adott pénz.

a jóléti állam megnyírbálása csak a nagytőkének jó. a szociális kiadások lefaragása mepdig csak a hazáruló politikusoknak, meg a bolondoknak.a banánköztársaságban.
az adófizetőknek, a népnek kevésbé.

alöksz róz 2023.05.22. 15:26:58

@tesz vesz II: mert úgy gondolkodsz mint egy kisgyerek
meg úgy is hisztizel

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 15:28:13

@alöksz róz: és miért olyan nehéz konkrétan rámutatni agyhalottként?
ÉRV + konkrétum
mi gyerekes a k anyádat? ez?

elviselhetetlenül ostoba vagy, még egy összetett mondatra se vagy képes te proli.

alöksz róz 2023.05.22. 15:34:49

@tesz vesz II: "most is poénkodnam alex soros ügynök lett c. kommentben" - má ezt is poénnak hívják? ennél még a németek is jobbat tudnak

alöksz róz 2023.05.22. 15:35:51

@tesz vesz II: konkrétan nincs semmi logikai érzéked és a vágyvezérelt gondolkodás jellemez

alöksz róz 2023.05.22. 15:41:08

@baalint1: "az anarchokommunista faszi" - olyan állat nincs is

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 15:57:29

@alöksz róz: és ezt mivel tudod alátámasztani? mondd hányszor mondjam még el, hogy érvelj, és konkrétumokba beszélj, graham-piramis, tudod. már megint elfelejtetted?

indokold meg, de úgy mindenki számára közérthető legyen. vagy ne is írj inkább semmit.
olyan kib. geyrekes vagy, mintha 4 évessel kéne vitatkoznom az atomfizikáról. merész így neked leostobázni a másikat.

alöksz róz 2023.05.22. 16:12:15

@tesz vesz II: a logikai hiányosságaidra már sokszor rámutattam

a hisztidet meg szerintem nem kell magyarázni

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 16:12:36

@G. Nagy László: és L. Ritók Nóra teganpi posztját ajánlom

Egy pár adat az ELTE-ről.

Az első szám az összes jelentkező számát jelöli, a második azokét, akik első helyen jelölték meg a tanári szakot.
Ez a közoktatás jövője.
Ennek a felelősségét miért nem érzik a döntéshozók? Hogyan gondolhatná bárki, hogy ezt a folyamatot a státusztörvény és társai mentén lehet visszafordítani?

www.facebook.com/photo/?fbid=807254794102345&set=a.208665747294589

hát te nem érzed, mert síkhülye vagy. elárulod azt a közeget, ahonnan állítólag jöttél.
lehet hogy a két testvérednek kéne posztot írni, vagy őket is lefizette a fidesz?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 16:19:06

@alöksz róz: soha nem mutattál rá arra. ezekszerint nem tudod mit jelent a "logika" szó.

te viszont kib. ostoba és LOGIKÁTLAN vagy, pl amikor azt hiszed, hogyha a nitrátot ki lehet a vizből szedni, akkor nyugodtan mérgezhetjük egyéb mérgekkel a földet és a vizet. pl magzatkárosító mérgekkel is.

meg amikor joggal utálod a neoliberalizmust, és a fideszre szavazol, ami még az szdsz-nél is neoliberálisabb

értem én hogy mint a kölyökkutya k lelkes vagy. de nem éred fel az asztalt, először az általános iskolát járd ki, hogy fogalmazni tudj.

azért mert a ti hitvány korcs hazaárulók nem bírtok engem, még ne mondjátok már rám azt, hogy buta lennék, ez olyan óvodás, jó hogy nem már csúnya bácsiztok, agyhalottak.

mondj olyat, ami a valóságnak is megfelel. dehát nem tudsz, mert csak fröcsögni akartál volna, "mint" egy véglény.

legközelebb kussolj inkább, agyhalottaknak kuss a neve, tanuld már meg végre

alöksz róz 2023.05.22. 16:38:09

@tesz vesz II: "soha nem mutattál rá arra" - nem is igaz, mondja az óvodás

"te viszont kib. ostoba és LOGIKÁTLAN vagy, pl amikor azt hiszed, hogyha a nitrátot ki lehet a vizből szedni, akkor nyugodtan mérgezhetjük egyéb mérgekkel a földet és a vizet. pl magzatkárosító mérgekkel is." - különben is, te meg kakit ettél

"legközelebb kussolj inkább, agyhalottaknak kuss a neve, tanuld már meg végre" - és toporzékol, hogy igenis csinálják azt, amit ő mond

alöksz róz 2023.05.22. 16:40:35

@tesz vesz II: "most is poénkodnam alex soros ügynök lett c. kommentben" - őt is dicsérjék meg hogy milyen ügyesen kakilt a bilibe

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 16:40:46

@alöksz róz:

figyelj ide, k gáz vagy. te minek írsz kommentet? kaffogsz csak mint a kiskutya, itt nyűszítesz a lábamnál ahelyett, hogy mint egy férfi érdemben vitatkozni próbálnál.

azt meg se kérdezem te proli, hogy szerinted mi a vágyvezérelt nálam. mert erre se tudnál válaszolni, nem érted a szavakat, a ragozásokat.

nem toporzékolok, nyugodtan mondom, hogy agyhalott vagy.

alöksz róz 2023.05.22. 16:45:26

@tesz vesz II: "ezekre a kérdésekre kéne válaszolni:
kkbk.blog.hu/2023/04/03/par_kerdes_a_fideszeseknek

azért mert a ti hitvány korcs hazaárulók nem bírtok engem, még ne mondjátok már rám azt, hogy buta lennék, ez olyan óvodás, jó hogy nem már csúnya bácsiztok, agyhalottak.

vagy legalább KONKRÉTAN te is, meg az agyhalott hitvány g . nagy írja le hoyg mivel van baja és miért" - és hisztizik, követelőzik, hogy vele is, az ő játékával is játsszanak a nagyfiúk

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 17:12:34

@alöksz róz: te nem beszélsz magyarul. funkc. analfabéta vagy

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 17:15:32

@G. Nagy László: amúgy nem tudom mit sr a szád.
Egy nem is régi felmérés szerint a magyarok 66%-a funkcionálls analfabéta.
Az ugye kétharmad....

se te, se alex nem beszéltek magyarul. én még alex is egybitesnek tart téged!
alex értette a szőllősgazdás butaságod is.

te még ezt se érted, tehát te még alexnél is butább vagy.

2023.05.21. 13:45:20
"@G. Nagy László: nálad egybitesebb gondolkodású embert nem ismerek :-)"

@alöksz róz:

alöksz róz 2023.05.22. 17:20:18

@tesz vesz II: "azért mert a ti hitvány korcs hazaárulók nem bírtok engem, még ne mondjátok már rám azt, hogy buta lennék" - nem is kakiltam be, a pisti csak azért mondja mert nem szeret

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.22. 18:14:21

@tesz vesz II:

"nem, mert ott van még bulgária, de románia lehagy midnjárt minket, már most több jobb mutatókkal rendelkezik te bolsevik propagandista.
és ne felejtsük már el a cseheket, szlovákokak, horvátokat, szlovénokat. hol álltak ezek 1990-ben?"

Ha megnézed a grafikonokat, láthatod, mikor volt törés (2002-2010 között) a versenytársakhoz képest, és mikor meredekebb a grafikon, amikor jobb a kormányzás.

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/czech-republic/gdp-per-capita-ppp

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/slovakia/gdp-per-capita-ppp

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.22. 18:15:02

@tesz vesz II:

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/poland/gdp-per-capita-ppp

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/romania/gdp-per-capita-ppp

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/bulgaria/gdp-per-capita-ppp

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-per-capita-ppp.png?s=hunnygdppcapppcd&projection=te&v=202304061134V20230410&d1=19730603&type=line&url2=/slovenia/gdp-per-capita-ppp

"a gazdád a többieket se számoltatta el soha. te cseléd. még akiket megigért, még azt se.
tehát ugyanógy felelős az elmúlt 30 évért."

Szerintem azért sem számoltatja el, mert nagy hasznot hoznak a hatalomnak. Addig, amíg ez az ellenzék van, addig O.V, nyugodt lehet.

Egyébként meg elég büntetés az ellenzéknek, hogy nem lehet hatalomban.
A te mosdatlan beszéded is hozzájárul a kormánypártok hatalomban tartásához.
Ha ignoráljuk is a kormány gazdaságpolitikáját, a békepártiság következetes végigvitele hatalomban tartja őket.

baalint1 2023.05.22. 19:11:28

@tesz vesz II:
Többiztosítós rendszernél ha egy biztosítónál van egy kritikus tömeg, akkor már nem tud jelentősen olcsóbb lenni még több emberrel. A hatékonységhoz két dolog kell, az egyik hogy elég sok ember legyen a kockázatközösséghez, a másik hogy ne legyenek túl magasak az egy főre eső működési költségek. Ha mondjuk az emberek fele magánbiztosítónál lenne, 3-4 magánbiztosító tudna működni egy ekkora országban, és tudna mindegyik hatékonyabb lenni a magán rendszernél, egyrészt mert verseny lenne, másrészt nem az állam szervezné.

"hanem ő nem nullszaldót akar, hanem PROFITOT is."

Az állami rendszerben sokkal több pénz elmegy a hatékonytalanság miatt, mint amennyit egy magáncég elvisz profitot, a tapasztalatok alapján ez minden más területen is így van. Persze tudom, a profit csúnya, rossz dolog. Pedig ugye az sincs kizárva, hogy a lakosság birtokolja a biztosítók részvényeinek jelentős részét pl. tőkefedezeti nyugdíjrendszeren keresztül, csak ugye azt is be kellett szántani...

"ahhoz képest most mennyi a TB? 9600 havonta?"

A munkanélkülieknek. Aki dolgozik, annak 7% megy egészségügyi járulékra. Ez nem kimondottan sok, de gyakorlatilag nem kapsz érte semmit, mert ha kis bajod van, magánba mész, ha nagy, akkor ha nem mutyizol, meghalsz mire kezelést kapnál.

"elárulom, amerikában is aki spórolni akar, akkor szinre teljeskörű vagy részleges körű biztosítást köt, havi díjjal. ami így is több mint a TB. tehát a TB-vel ugyanott vagy, mert a fideszesek azt mondják, hogy világszínvonalú a magyar eü. de ha a 9600-at felemeled 15 000-re már lehet. + 15-20 milliárd.
ha magán van, ezt a 15 000-ret spórolod, igaz, csak ebből gazdálkodj össze egy 10 milliós műtétet. stb."

A probléma, hogy itthon mint írtam, a TB felett sem tudsz kötni olyan biztosítást, amelyből nem basznak ki, ha később betegessé válsz. A kockázatközösségnek épp az a lényege, hogy mondjuk az a 10 milliós műtét 10 emberből 1-nek kell az élete során, de nem tudod előre ki lesz az, ezért mindenki fizeti a biztosítást, akinek kell a műtét, annak pedig a biztosító fizeti ebből, nyilván levonva belőle a saját működési költségeit és profitját. Így ha van magánegészségügy, de normális biztosítás nincs hozzá, akkor kerülsz rohadt nagy bajba, ha te leszel az. És persze piaci alapon vannak önrészes biztosítások is, hogy alacsonyabb a biztosítás díja, cserébe mondjuk 1 milliót kifizetsz a 10-ből, ha műteni kell.

Ehhez képest ugye a hazai TB szolidaritási alapú is, tehát elvileg nem függ az ellátás attól, hogy mennyit fizettél, hanem jövedelem arányosan fizetsz, és mindenki ugyanazt kapja. A gyakorlatban ez sem működik, mert fű alatt hálapénzek, magánból állami műtétre betolások vannak, tehát valójában fű alatt kifizeti mindenki.

Egy többiztosítós rendszerben is lehet szolidaritási alap, vagy úgy hogy ha magánbiztosítót választasz, akkor ott fizetsz egy kötelező százalékot az államiba is, és az látja el a szegényeket, vagy úgy, hogy szegényebbek támogatást kapnak az államtól a biztosítási díjukba, bármelyik biztosítót is választják.

"a jóléti állam megnyírbálása csak a nagytőkének jó. a szociális kiadások lefaragása mepdig csak a hazáruló politikusoknak, meg a bolondoknak.a banánköztársaságban.
az adófizetőknek, a népnek kevésbé."

A mamutként működő állami ellátó rendszerek csak az állam beszállítóinak jó, meg azoknak a politikusoknak és hivatalnokoknak, akik ezért kenőpénzeket kapnak. A szolidaritáshoz nem feltétlenül kell, hogy az állam üzemeltesse az ellátó rendszert, illetve a szolidaritás mértéke pedig csökkenthető más területeken, ha az oktatási rendszer jó, és a gazdaság nem urambátyám alapon működik, hanem valódi verseny van.

baalint1 2023.05.22. 19:14:32

@atomic power 1986DucaDuca:
Vicces, hogy 13 év neobolsevik kormányzás után egy 2000-res évekbeli törésre hivatkozol.

alöksz róz 2023.05.22. 19:22:31

@baalint1: mi van ha levágom tőből mindkét lábad, oszt majd 13 év múlva azt mondom, vicces hogy még mindig erre hivatkozol, miért nem tudsz futni

alöksz róz 2023.05.22. 19:30:29

@baalint1: "A probléma, hogy itthon mint írtam, a TB felett sem tudsz kötni olyan biztosítást, amelyből nem basznak ki, ha később betegessé válsz" - nagyon helyes. nehogy már előírd a magánbiztosítónak, milyen feltételekkel akarjon veled szerződni, azt csinál a sajátjával, amit akar. ha nem tetszik, ne legyél beteges. vagy köthetsz egy másikat sokkal drágábban. vagy meg is halhatsz ellátatlanul. saját szabad akaratodból választhatod amelyiket akarod, nem kényszerít senki.

alöksz róz 2023.05.22. 19:38:35

@baalint1: "Az állami rendszerben sokkal több pénz elmegy a hatékonytalanság miatt, mint amennyit egy magáncég elvisz profitot, a tapasztalatok alapján ez minden más területen is így van" - a tapasztalatok alapján messze a legdrágább a magánbiztosítós-magánkórházas rendszer. ez az ún piaci verseny annyira hatékonyan kiszedi az emberek zsebéből a pénzt, hogy egész usa nyakig el van adósodva a rendkívül hatékony magánegészségügy miatt. olyan drága, hogy lakosság nagy részének nem telik teljes körű biztosításra a világ egyik leggazdagabb országában.

és közben a vezető halálokok egyike a gyógyszermellékhatás ebben a rendkívül hatékony rendszerben.

alöksz róz 2023.05.22. 19:51:09

@baalint1: "Pedig ugye az sincs kizárva, hogy a lakosság birtokolja a biztosítók részvényeinek jelentős részét" - na pont ez az ami 100%-ig biztos hogy ki van zárva

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.22. 20:29:32

@baalint1:

"Vicces, hogy 13 év neobolsevik kormányzás után egy 2000-res évekbeli törésre hivatkozol."

Meg kell mutatni, hogy akkor milyen sikertelen kormányzás volt, mert ugyanazok vissza szeretnének kerülni a hatalomba, hogy megint államcsőd közeli állapotba vigyék az országot. Ráadásul ők a legerősebb ellenzéki erő. Szerintem ilyen alapon egyáltalán nem vicces!

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 22:43:00

@atomic power 1986DucaDuca: jaj ne GDP-vel gyere, olyan kib. amatőr.
a cselédeknek jó lesz parasztkvakításra.
a világ top10 országában vagyunk az offshore vesztesek között. az offshoire is növeli a GPD-t,
mészáros lölö, nyergesék, garancsiék meg ezer közmunkás gdp átlaga is tök jó lesz.

én életszínvonalról beszéltem.

2/3-os 13 év után minden hatalma meglett volna a szétlopás helyett

"Szerintem azért sem számoltatja el, mert nagy hasznot hoznak a hatalomnak. Addig, amíg ez az ellenzék van, addig O.V, nyugodt lehet."

azt hittem jogállamban csak egy szempont van: a jog.
tehát hazudtak orbánék a választásokon, ezzel beismered. azon a választáson, ahol még tisztességesen kaptak 2/3-ot.
és téged se zavar a hazugság, mert te is pszichopata vagy? kitalálom, jó?

ég a ház és azt kiabálom, ti meg felrójátok nekem hogy miért kiabálok. barmok.
inkább káromkodok tisztességesen, mint legyek udvarias csaló, simamodorú hazaáruló korrupt patkány, aki elvtelen aljas módon végig hazudozva kiszolgálja cselédként a gazdáját.

"foglalod a krvanyádat, de nem a mi hazánkat"

ismerős?
biztonyára miattam lett megint fidesz-kormány ja, összekevered az okot meg az okozatot. ilyen agyhalott társasággal én nem leszek már kedves, ezután a választás után, büdös cigányokkal együtt tapsikoltok orbánnak. kis grofó meg győzike a szintetek.

"a békepártiság következetes végigvitele hatalomban tartja őket."

hogy lehettek ilyen agyhalottak? ne hazudj, háborús retorikával uszít orbán amikor béke vagy, amikor elkezdődik a háború egyből az oroszokat támogatva ne szállítsunk fegyvert, ami a népirtó agresszort segítené de ez a béke nálatok. a következmény mi lehetne a világban ha erre a civilizáltabb nyugat rábólintana? az erősebb joggal veheti el a gyengébb uzsonáját mi, ti primitív balfaszok. csak kis országként hazaárulással felé ilyen békepártinak lenni.
meg trianon és 56 után pláne. amikoris a jenkiktől vártunk segítséget.

ha minket megtámadnának ti kibaszott hazaárulók akkor se védenétek az országot, a béke pártján egyből feladnátok a hazát az agresszornak mi, t i ostoba kutyák, a békét harsogva menekülnétek külföldre az offshore-ok után.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.22. 22:52:58

@baalint1: de még mindig olcsóbb lehet mint két profitorientált magán biztosító. a kettő a háromnál is olcsóbb lehet. de ha a kettő kartelezik akkor meg nem biztos.

"másrészt nem az állam szervezné."

ja mert az állam rossz gazda, mi? az országot vezetők rosszak, nem az állami rendszer. meg kell követelni a hatékonyságot, és premizálással is sokkal olcsóbb lesz mint a magán, hisz a profit nem szempont az állami biztosítónál-
az hogy a lakosság birtokoljon egy nonprofit eü-biztosítót még szimpatikusan is hangzik. csak ezt közösségi, közhasznú alapítványként akár az állam is megtehetné. ugyanott lennénk, ahol elindultunk. a másik hogy a lakógyűlések magánpénzeit is sok esetben gyak. átláthatatlanul kezelik.

rossz a profit, persze, hiszen drágábbá teszi az amúgy olcsót.
a skandinávoknál nem mamutként működik az állam. a korrupció minimális.

HypocritSlayer 2023.05.23. 10:33:59

@kiskutyafule:
>>Akkor leírom másként is, egyre több ember dönt úgy, hogy próbál kiszállni így vagy úgy ebből a mokuskerekbol.<<

Csakhogy ez egyrészt a "mókuskereket" kurvára hidegen hagyja, másrészt meg az "öncsonkoló" hülyék ha még pofáznak is, még lúzerebbek lesznek....

>>Vajon miért?<<

Mert kurvára ráérnek, mert megtehetik, mert úgy sem halnak éhen......

>>És a legtöbb nem rendelkezik végtelen tartalékkal<<

Ezért előbb utóbb elkezd koldilni és házalni a "nyomorával" és a hasonszőrűek mindig "megmentik", mert "egy akolból vannak".....

>>Közben viszont boldogságban lehet részük, mégha te lúzernek is titulálod őket, a maguk mércéje szerint sokkal sikeresebbek mint a többség. <<

Én kurvára leszarom őket,meg a boldogságukat is:), amíg nem tolják fullba a kretént, addig még át sem ütik az ingerküszöbömet.....

HypocritSlayer 2023.05.23. 10:46:24

@alöksz róz:
>>2. mondhatod hogy ne menjen tanárnak vagy ápolónak aki nem akar nyomorogni,<<

Se ő, sem én nem mondtunk ilyent, hiába püfölöd......., viszont lehet, vagy annyira elhivatott és/vagy csak erre alkalmas.....

>> de tanár, ápoló kell. egyszerű ez :-)<<

Senki nem tart pisztolyt a fejéhez......

>>azoknak is kell, akik nem tudják kifizetni a magániskolát. mert takarító is kell meg segédmunkás is. társadalom is van, nem csak egyének.<<

Valójában lassan már csak egyének vannak és az ő "jogaik", már rég nincs "társadalom" , csak egyének összessége......

>>3. persze azt is mondhatod hogy nem kell azoknak a gyerekét tanítani <<

Aki érdemes/jó képességű, az főleg a jelen korban a lehetőségek tárházával élhet, aki meg retardált, annak meg lényegtelen,. hogy milyen tanár mit oktat és hogyan....

>>meg ott dögöljön meg ahol van ha nem tudja kifizetni a magánegészségügyi ellátást,<<

Soha nem vettem igénybe manénegészségügyi ellétést, igaz, álamit sem (kivéve a körzeti fogászat, előtte meg az egytemi gyakornokok által nyújtott magas szinvonalú , minőségi és ingyenes ellátást:) , ezért mélyen szégyellem is magam ......

>> mér volt olyan hülye hogy nem lett gazdag. <<

A gazdag nem zárja ki azt, hogy hülye legyen, ahogyan attól, hogy valaki gazdag, még mindig nem biztos, hogy nem hülye:) és arra sem garancia, hogy nem okos, a lúzerség és a sikeresség kissé összetettebb:)

>>csak akkor meg ne csodálkozz ha tényleg kapát-kaszát ragad és halomra gyilkolja a hozzád hasonlókat, ahogy arra rengeteg példa volt a múltban <<

Most elkezdtem rettegni.....

HypocritSlayer 2023.05.23. 10:50:14

@baalint1:
>>Hát pedig ha azt akarjuk, hogy valaha szabad ország legyünk és ne autokraták, diktátorok irányítsák az országot, hanem liberalizmus, demokrácia legyen meg lentről jövő kezdeményezések, akkor piaci alapúvá kell tennünk a kultúrát.<<

Csak úgy kíváncsiságból, melyik ország az, ami ebben nekünk etalonként szolgálhat, vagyis kihez kellene nekünk igazodni, melyik az ahol ezek maradéktalanul teljesülnek?......
Vagyis mi lenne a "kívánatos"?:)

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.23. 15:29:44

@tesz vesz II:

"a világ top10 országában vagyunk az offshore vesztesek között. az offshoire is növeli a GPD-t"

Ha ennyire bántják a szemedet a GDP adatok, akkor nézhetjük a GNI-t, annak ellenére, hogy a dinamikát, tendenciát jól szemlélteti a GDP is, mivel a GNI és a GDP egymáshoz viszonyított aránya hosszú éveken keresztül stagnált, majd még csökkent is a közöttük lévő rés. Az arányuk 97% feletti volt 2020-ban a GDP javára. Tehát szó sincs nagyságrendbeli eltérésről, az előállított hazai termék túlnyomó többsége hazai jövedelemtulajdonosokhoz került, másrészt a növekvő külföldi tőkeállomány mellett sem nőtt jobban a nettó külföldi jövedelem, mint a GDP. Ergo, a GDP-növekedés üteme nem becsülte felül a magyar gazdasági szereplők jövedelemnövekedését.

Ha csak a nemzeti jövedelemtulajdonosoknál realizálódott jövedelmet (GNI) nézzük, és nem számolunk a külföldi tőkeállomány generálta, külföldieket megillető jövedelmekkel, valamint a külföldi munkavállalók magyarországi jövedelmeivel, akkor is hasonló képet kapunk, mint a GDP-nél, összehasonlítva a régiós versenytársakkal.

2010 után lényegében együtt mozgunk a régióval az egy főre jutó GNI alapján.

data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.KD?end=2021&locations=HU-BG-CZ-RO-PL-HR-SK-SI&name_desc=false&start=2001

Fogyasztásban a lengyel, román érték magasabb a magyarnál.

data.worldbank.org/indicator/NE.CON.PRVT.KD?end=2021&locations=BG-CZ-HR-HU-RO-SK-SI-PL&start=2002&view=chart

Magyarországon meg a megtakarítások magasabbak.

data.worldbank.org/indicator/NY.ADJ.NNAT.GN.ZS?end=2021&locations=HU-BG-RO-CZ-HR-SK-SI-PL&start=2002

"azt hittem jogállamban csak egy szempont van: a jog."

Vegytiszta jogállam sehol nincs. Az elszámoltatáshoz kellene a washingtoni és brüsszeli "kilövési" engedéy is.

"ha minket megtámadnának ti kibaszott hazaárulók akkor se védenétek az országot, a béke pártján egyből feladnátok a hazát az agresszornak mi, t i ostoba kutyák, a békét harsogva menekülnétek külföldre az offshore-ok után."

Csakhogy nem minket támadtak meg. Azért ne érezd már Ukrajnát a hazádnak! Oldd már fel az agyi jelátviteli blokkolódat, mert így a valóságérzékelésed nullához közelít!

alöksz róz 2023.05.23. 16:30:05

@HypocritSlayer: "Se ő, sem én nem mondtunk ilyent, hiába püfölöd" - ez az első mondatod, és pont eddig volt érdemes elolvasni... ha ilyen a többi is, akkor igazán kár volt megírni.

1. hát akkor szerinted mit jelent amit mondott (nemcsak itt, hanem a korábbi kommentjeiben)? 2. és szerinted mit jelent amit én írtam?
na lássuk azt a szövegértést.

alöksz róz 2023.05.23. 16:37:47

@HypocritSlayer: hát ilyen a többi is.

"Senki nem tart pisztolyt a fejéhez......" -
1. és? akkor nem kell tanár meg ápoló.
2. gratulálok, szép öngól az előzőhöz.

"Valójában lassan már csak egyének vannak és az ő "jogaik", már rég nincs "társadalom" , csak egyének összessége......" - nem ismered a társadalom definícióját, ennyi

alöksz róz 2023.05.23. 16:43:19

@HypocritSlayer: "Aki érdemes/jó képességű, az főleg a jelen korban a lehetőségek tárházával élhet" - nem sikerült értelmezned, miről volt/van szó

"Soha nem vettem igénybe manénegészségügyi ellétést, igaz, álamit sem" - és ki nem szarja le te mit csináltál, ez rizsa, tök érdektelen a téma szempontjából

"A gazdag nem zárja ki azt, hogy hülye legyen, ahogyan attól, hogy valaki gazdag, még mindig nem biztos, hogy nem hülye:) és arra sem garancia, hogy nem okos, a lúzerség és a sikeresség kissé összetettebb:)" - ez is rizsa.

"Most elkezdtem rettegni....." - meg ez is.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.23. 16:44:57

@atomic power 1986DucaDuca:

nem a hazám ukrajna, de akkor ne azt mondja, ne azt HAZUDJA viktor hogy békepárti, hanem mondja meg nyíltan, hogy oroszpárti, te ostoba barom, tényleg nem tudsz ezekre magadtól rájönni? hát ezért agyhalottak a fideszesek, még a korrupt fideszes is kénytelen az agyhalott álarcot felvenni, hisz egyértelműen nincs igaza.
tehát ne univerzilásan mondja, békepártiságnak a területfeladást (mert ez itt ezt jelenti) mert akkor trianonra is lehet alkalmazni, tetszik érteni? vagy direkt tetszik hülyének lenni?

amúgy van abban valami, hogy a primitív népirtó agressszor ellenében az ártatlan mellé áll a kultúrember:
úgy hívják becsület és lelkiismeret, meg ész (kis országként), na ezekből a fideszeseknek nem sok jutott, ha már a leírt törvényeket civilizáltként képtelenek betartani egyesek, mint pl az országok közötti szerződés, akkor az előbbi háromból is válaszhatnak.

én értem hogy téged a GDP-ből meg főleg a GNP-ből fizetnek, meg tartanak olyan jól. de a magyar népnek sok köze nincsen hozzá. felfognád még idén?
keress már rá a reálkeresetek változására, pl.

"Vegytiszta jogállam sehol nincs."

biztos ez? mondj már 5 jogállami anomálisát a skandináv államokból!

"Az elszámoltatáshoz kellene a washingtoni és brüsszeli "kilövési" engedéy is."

mennyire kell hülyének lenni, hogy egy ilyet benyögjél? vagy mennyire kell hazugnak lenni? nagyon?
miért hirdette meg orbán ha ez az elmbetegség nem lehetséges, nem félt hogy be fog égni? micsoda stratéga. már előre hazudott. vagy csak megpróbálta de a falnak ütközött? mégse vagyunk nemzeti szuverén ország, pech.
lehet a magyar KKV helyett a multik korlátlan támogatása se tesz minket nemzeti szuverénnak, meg saját lopott vagyununk védelmezése se nemzeti érdek. de szopjad csak őket te is hazaáruló vagy.

amúgy hungarofób is vagy, mert itt vitatkozol velem.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.23. 17:05:05

@alöksz róz: ha magadnál ilyen jól ki tudod válogatni a rizsát, akkor amikor velem kommunikálsz akkor miért nem megy?

alöksz róz 2023.05.23. 17:41:45

@tesz vesz II: mit szeretnél?

úgy érzed te is sokat rizsázol? :-)

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.23. 21:22:14

@tesz vesz II:

"nem a hazám ukrajna, de akkor ne azt mondja, ne azt HAZUDJA viktor hogy békepárti, hanem mondja meg nyíltan, hogy oroszpárti, te ostoba barom, tényleg nem tudsz ezekre magadtól rájönni?"

Magyarország biztosít az ukránok részére gázolajat és földgázt.

A Bruegel Központ szerint az EU tagországai 2023-ban 29 milliárd eurót fizetnek majd az orosz energiáért, vagyis Európa 2023-ban is finanszírozza a különleges hadműveleteket.

"tehát ne univerzilásan mondja, békepártiságnak a területfeladást (mert ez itt ezt jelenti) mert akkor trianonra is lehet alkalmazni, tetszik érteni? vagy direkt tetszik hülyének lenni?"

Oroszország még évekig számíthat arra, hogy a kereskedelmi szaldó többlete 100 milliárd dollár körül alakul majd, vagyis a háború orosz folytatásának még néhány évig nem lesz pénzügyi akadálya. A hadiipari termelést megsokszorozták. A 20-25 évig terjedő korosztályok között 1:9 az arány Oroszország javára. Más korosztályokban is fölényük van. Oroszország a világ legnagyobb atomhatalma.

Nem valószínű, hogy Ukrajna el tudja érni azokat a célokat, ami az ukrán elnök 10 pontos "béketerve" tartalmaz. Ráadásul ez a terv nem tartalmaz semmi javaslatot az orosz kisebbség jogainak biztosítására. Egy kisebbségi autonómia a hadműveletek megindulása előtt az oroszok számára még elfogadható lett volna. 8 évig nem lehetett ezt elérni tárgyalások útján. Ez a vonat már elment. Pedig már 1994-ben véleménynyilvánító népszavazást rendeztek a Donyecki és a Luhanszki területeken arról, hogy az oroszt Ukrajna egyik hivatalos nyelvévé kellene-e tenni, hogy legyen-e közigazgatási nyelv a két területen, hogy Ukrajna alakuljon-e föderációvá, és szorosabb kapcsolatokra van-e szükség a Független Államok Közösségével. A szavazók közel 90 százaléka igennel válaszolt ezekre a kérdésekre. Egyik dolog sem valósult meg: Ukrajna nem föderalizálódott, az ukrán maradt az egyetlen hivatalos nyelv és a Donyec-medence nem kapott autonómiát. Most már azt kell mérlegelni, hogy mi a fontosabb: az emberélet vagy a terület. Olyan terület, ahol orosz ajkú lakosság él óriási létszámban.

"amúgy van abban valami, hogy a primitív népirtó agressszor ellenében az ártatlan mellé áll a kultúrember:"

Kultúrember nem hagyhatta volna szó nélkül a Donbaszban élő orosz ajkú lakosság elleni ukrán bűncselekményeket sem. Az ukránok be sem engedték az EBESZ megfigyelőit, hogy kivizsgálják a helyzetet. Még a legmértéktartóbb ENSZ jelentés szerint is legalább 8.000 ember halt meg a Donbaszban 2014-2022 között az ukrán ágyúzás következtében.

"úgy hívják becsület és lelkiismeret, meg ész (kis országként), na ezekből a fideszeseknek nem sok jutott, ha már a leírt törvényeket civilizáltként képtelenek betartani egyesek, mint pl az országok közötti szerződés, akkor az előbbi háromból is válaszhatnak."

A becsület azt is megkívánná, hogy a magyar kisebbségek jogait ne csorbítsák, miközben magyarok is harcolnak az ukrán oldalon.

"én értem hogy téged a GDP-ből meg főleg a GNP-ből fizetnek, meg tartanak olyan jól. de a magyar népnek sok köze nincsen hozzá. felfognád még idén?
keress már rá a reálkeresetek változására, pl."

Az egy főre jutó reáljövedelem 2010-2021 között 49,9%-al nőtt. Most átmenetileg csökken a háború miatt.

"biztos ez? mondj már 5 jogállami anomálisát a skandináv államokból!"

Az európai média pluralizmusát vizsgáló, tavaly megjelent jelentés szerint a finn média pluralizmusa a magasan veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A European University Institute médiapluralizmussal és médiaszabadsággal foglalkozó központja az Európai Unió által is támogatott Media Pluralism Monitor projekt keretében végzett legutóbbi, 2017-es felmérése szerint finnországi kisebbségi népcsoportok nem jutnak arányos adásidőhöz
Finnországban nincs alkotmánybíróság, az intézmény szerepkörét egy politikai testület látja el.
Nem független az igazságszolgáltatás, a bírákat a köztársasági elnök nevezi ki, mint végső döntéshozó.

Van még több is, de túl hosszú lenne a hozzászólásom!

Félelmetes, milyen egyoldalúan látod a világot! A világ sokkal komplexebb annál, hogy jókra meg gonoszakra osszuk! Te még a mesevilágban élsz!

G. Nagy László 2023.05.23. 22:48:32

@atomic power 1986DucaDuca: Sokszoros respect!

Egyrészt azért, mert minden lényeges szempontra rávilágítasz. Másrészt azért, mert mindezt tárgyilagosan, kulturált stílusban teszed. Harmadrészt azért, mert van türelmed ehhez az istenbarmához.

Amikor az O1G tábor bégetni kezd, szinte mindenkit a szilaj gyűlölet vezérel, s ez érződik is minden mondatukon. Az árnyalatokat csupán a kulturáltságuk formálja, az indulat mindenkinél határtalan. Velük szemben különösen példaértékű, hogy mennyire békés tudsz maradni, csak tanulhatok tőled.

atomic power 1986DucaDuca 2023.05.24. 09:28:12

@G. Nagy László:

"Sokszoros respect!"

Nekem is nagyon nehezemre esik sokszor, hogy higgadt maradjak, mikor a "hozzászólás" hemzseg az anyázástól, hazaárulózástól, melyet a zsigeri gyűlölet gerjeszt. Végül mindig meggyözőm magam, hogy maradjak higgadt. Ilyenkor eszembe jut Végh Antal író egykori mondása: "A stílus maga az ember". csak "kommentelgessenek", hadd lássa ország-világ, milyen emberek ezek. Nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy a nickname mögé bújva verbális agressziót kövessenek el.

Köszönöm, hogy respektáltad a hozzászólásomat.

2023.05.26. 20:20:31

@atomic power 1986DucaDuca:
ha megnézzük a gni változást 2010 óta, akkor mi történt? lényegben semmi.
és mit mond az egyik csorda: csoda. és a másik: csőd.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 16:44:39

@G. Nagy László: ne hazudj már megint , elég sok mindent kihagyott , és úgy hazudik, ahogy te

még mindig várom hogy legalább a kérdést megértsed itt:
kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

dehát neked még az se megy
neked még az se sikerül. így a másikat istenbarmozni nem túl előkelő agyhalott korrupt hazaárulóként

a magyarság fennmaradása a tét a glob. felmelegedéssel ameg a kínaiaknak a vízkészletünk eladásával, de hazudj még. te hazaáruló

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 16:54:29

@cvsvrs:

ezt már bemásoltam:

Négy ábra arról, hogyan nem változott az életszínvonalunk húsz év alatt
g7.hu/adat/20220223/negy-abra-arrol-hogyan-nem-valtozott-az-eletszinvonalunk-husz-ev-alatt/

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 17:36:37

@atomic power 1986DucaDuca:

"Magyarország biztosít az ukránok részére gázolajat és földgázt."

mit biztosít? erről azért kérdezzük meg az ukránokat is, nem elég ha a fideszes vg.hu meg a mol leírja.
közben meg mindenhol hátráltatja az uniót az ukrán segélyek kapcsán, érdekes, hazudj még.
kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

"Európa 2023-ban is finanszírozza a különleges hadműveleteket."
és ez hogy mond ellent annak mit én mondtam a békapártiságról? arra kellett volna reagálni, de nem jött össze. nyílván nyíltan nem mondhatja ki orbán hogy orosz ügynök, hogy a népirtó barbárok mellett áll, ezért kell a békepártisági álca, ami csak az ukránokat gáncsolja.

miért beszélsz mellé? nem ez volt a kérdés: "Oroszország a világ legnagyobb atomhatalma." papíron, ja de ott az oroszoknál a papír sokmindent elbír. nagyon jól betartják a nemzetközi szerződéseket is.

mellébeszélsz, mert védened kell egy hazaáruló barbár korrupt rezsimet, és csak így tudod ezt tenni? ez volt a kérdés:

ne univerzálisan mondja, békepártiságnak a területfeladást (mert ez itt ezt jelenti) mert akkor trianonra is lehet alkalmazni, tetszik érteni? vagy direkt tetszik hülyének lenni?"

"Ráadásul ez a terv nem tartalmaz semmi javaslatot az orosz kisebbség jogainak biztosítására."

milyen kár hogy az ukránok mellett harcoló magyarok nem vették észre a jogaikat, pl hogy ukránul is kell tanulniuk. tragédia.

"Egy kisebbségi autonómia a hadműveletek megindulása előtt az oroszok számára még elfogadható lett volna."

jaj de kis naív vagy. (vagy tudatosan hazudsz.) Chamberlain is ilyen volt Hitlerrel. nem a palagázmező a fontos, hanem a kisebbégek jogai a ruszkiknak, azért hajtják felszerelés meg lőszerek nélkül az orosz civileket is ezresével a frontra, miért akadt ki a wagner-csoport vezetője?

"Kultúrember nem hagyhatta volna szó nélkül a Donbaszban élő orosz ajkú lakosság elleni ukrán bűncselekményeket sem"

meg az orosz propagandisták sem, főleg hogy nagyrészt ők találták ki. zabálj csak.
azok az ukrajnai oroszok olyanok mint a szentek, ugye, a szadista Givi meg Motorola sose követett el bűncselekményt.
ez a ti lapotok csöpi, és nem olvasod?: index.hu/kulfold/2016/11/07/ha_olni_akarok_olni_fogok/

"Az ukránok be sem engedték az EBESZ megfigyelőit, hogy kivizsgálják a helyzetet."

oda ahol az oroszok uralják a terepet? oda a gonosz ukránok senkit nem engednek? már megint hülye vagy. nyilván a nyugatbarát ukránok ilyenek, és nem a nyugatellenes oroszok.

" Még a legmértéktartóbb ENSZ jelentés szerint is legalább 8.000 ember halt meg a Donbaszban 2014-2022 között az ukrán ágyúzás következtében."

a forrás lemaradt. és mennyi ukrán? az is lemaradt, ugye nem azt akarod ebből kihozni hogy az ukránok a népirtóak, mert az különösen aljas korcs dolog lenne még tőled is

"miközben magyarok is harcolnak az ukrán oldalon." na látod, te, nem vagy te teljesen hülye, ezek a magyarok se vették észre hogy csorbították a jogaikat.
egyedül szijjártó nyavajog ,mert mégse mondhatja hogy ok nélkül álltak az oroszok mellé, a magyar kisebbség pont jó ürügynek, indoknak hogy te tűnjün a fideszes agyhalottak előtt annak, ami valójában az, egy hitvány gerinctelen, hazug és korrupt hazaáruló. láttad a képet ahogy a kínai külügyessel kezet fog, az meg úgy néz szijájrtóra mint egy darab szarra? nem véletlen, kínában már kivégezték volna, 150 millió forint ellopása felett halálbüntetés lenne ott a jogos jussa, itthon meg a kúriával összeölelkezve ledarálhatják a lélegeztetőgépes dokumentumokat. még az 5 évet se várják meg.

Négy ábra arról, hogyan nem változott az életszínvonalunk húsz év alatt
g7.hu/adat/20220223/negy-abra-arrol-hogyan-nem-valtozott-az-eletszinvonalunk-husz-ev-alatt/

A magyar lakosság a második legszegényebb az EU-ban
hvg.hu/gazdasag/20220119_haztartas_eletszinvonal_eurostat

A magyar fizetéseknél csak a bolgárok rosszabbak az egész EU-ban
hvg.hu/gazdasag/20221219_eurostat_fizetesek?fbclid=IwAR1wp2V1rGdGYgH4721qPK5W5rp5dPJMHyp2xP9isfKIv1BesaThBoi3KvU

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 17:37:53

@atomic power 1986DucaDuca:

Tízből négy magyar már nem tudja fenntartani a korábbi életszínvonalát
hvg.hu/gazdasag/20221212_Egyre_nehezebb_az_eletszinvonal_fenntartasa_a_magyar_lakossag_kozel_fele_szerint

Magyarok milliói kerülnek még messzebb attól, hogy kijöjjenek a jövedelmükből
g7.hu/penz/20221113/magyarok-millioi-kerulnek-meg-messzebb-attol-hogy-kijojjenek-a-jovedelmukbol/

a kifosztott országban a Fidesz a 8 osztályt, illetve szakmunkásképzőt végzettek között tarol. OV kiemelten kultiválja a roma vezetőket és celebeket, már nem a szenzitív de kissé buta Csehtamás a fidesz arca. hanem győzike és kis grofó. ki is tüntette orbán ezeket.

Medián: az iskolázottság emelkedésével csökken a Fidesz támogatottsága
24.hu/belfold/2022/04/27/median-fidesz-valasztas-iskolazottsag-lakohely-felmeres/?fbclid=IwAR2zZvw3Sd61OzCTtwv76tQjGaEoFLoBqeiHa-2e1ryDgHA_1GkH2a0Fb3A

Ahol iskolázottabb a népesség, ott kevesebben szavaztak a Fideszre
g7.hu/kozelet/20180420/ahol-iskolazottabb-a-nepesseg-ott-kevesebben-szavaztak-a-fideszre/?fbclid=IwAR36rmy0c5mXJhgrvESB06BpLD24kNDEgx--7bPP_OZLPOm0Moh5AQdyA0E

de ezek nem érdekelnek, ugye?

forrás linkeket rendszeres lehagyod, ha a finneknél szerinted veszélyben van a média, akkor mit gondolsz a hazairól, ahol uszíthatnak a fideszes médiumok? és nem adnak interjút sajtószerű lapoknak?

jogállamiságot kérdeztem, nem média pluralizmust, amihez a finn államnak sok köze nincsen.

"Finnországban nincs alkotmánybíróság, az intézmény szerepkörét egy politikai testület látja el."

mert úgy érzed a kúria varga zs-vel és az ügyészség itthon az nem politikai testület?

"Nem független az igazságszolgáltatás, a bírákat a köztársasági elnök nevezi ki, mint végső döntéshozó."

mert itthon ki nevezi ki őket!? akkor itthon se független?! te is szopni jársz ide, mint az agyhalott g pont lászló?

"A világ sokkal komplexebb annál, hogy jókra meg gonoszakra osszuk! Te még a mesevilágban élsz!"

így van, rákosi is emberi lény volt, komplexebb személyiség farkas vladimirrel, meg szamuely tiborral. ha te nem mesevilágban élsz, bizonyára látod hogy hülyeségeket írkálsz és bizonyára meg tudod te is kritizálni a fideszt és orbánt.

de nyugodtan válaszolgathatsz te is a kérdéseimre, ha sikerül felfogni a kérdést alapból.
kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.01. 12:27:43

@atomic power 1986DucaDuca: ja és a szülészetekre is hozzál már valami statisztikát légyszíves

meg születési statisztkákra na hazudj már valamit, olyan jó lenne megnyugodni!

már csak rezervátumban lesznek a magyarok, hála a fideszes oktatásnak, és eü-nek, ami csak kedden és szerdán engedélyezi a szüléseket.

20-25 éve még mindig minden volt a szülészeteken, érdekes. de talán ha majd magán egészségügy lesz, élén egy g pont lászlós szőllősgazdával, akkor majd megoldódik a gyerekszületések kérdése, szép magyar fehér gyerekekké, mert a romák száma meg nő. ugye, érdekes. az össznépeség meg a születések száma meg így is csökken

Reactor 2023.07.27. 02:34:10

Faszság. A világ irdatlanul sokáig elvolt kapitalizmus nélkül egészen jól, köszöni szépen, ez egy egyoldalú, valótlan, és meglehetősen ostoba állítás, hogy a kapitalizmus hozta el a jólétet, előtte mindenki fűfőzeléket meg fakéregből főzött pörköltet evett. Ilyet jellemzően olyanok állítanak, akik a) nyertesei a rendszernek, b) még nem járták ki a 8 általánost/töriórán okosteldzsót pöntyörgettek, vagy c) hülyék mint hat pár rendőrcsizma.
A kapitalizmus ellentéte mellesleg pont nem az anarchizmus, nem értem, miért ezt a kettőt kellett szembeállítani egymással. Almát a rinocérosszal.
A tehetősök többsége - meglehet - valóban a saját erejéből lett vagyonos, de hogy milyen utakon, milyen módszerekkel, milyen machinációkkal...arról már mély hallgatás folyik. Pénz ugye nem terem csak úgy a semmiből, tehát az ő vagyoni gyarapodásuk valaki másnál mint veszteség realizálódik. Erről beszélni természetesen minimum tapintatlanság.
Gabriel Sims-Fewernek pedig több szempontból is igaza van.

G. Nagy László 2023.07.27. 09:23:25

@Reactor: A kapitalizmus előtt a világ évezredeken át csak vegetált. Nem nőtt a népességszám, nem nőtt a jólét, nem fejlődött a technika. A társadalom 90%-a a földeken dolgozott. Mondhatod, hogy ez számodra szimpatikus világ, ám objektíven tekintve mérhetetlenül primitív és erőforrás-pazarló.

A tőkekoncentráció tette lehetővé, hogy a technológiai fejlődés széles körben elterjedjen. Ma a civilizált térségben a lakosság 3-4%-a megtermeli a szükséges élelmiszer-mennyiséget, a többiek foglalkozhatnak iparral, szolgáltatásokkal, művészetekkel, bármivel.

Már ez az egy érv is tökéletesen aláássa minden nosztalgiádat és kapitalizmus-ellenességedet.

G. Nagy László 2023.07.27. 10:59:24

@cvsvrs: A kínai pártállam viszonylag szabadon hagyja, hogy működjön a piac. Ez az EGYETLEN oka annak, hogy mennyit fejlődött az ország az elmúlt 30 évben. Nyilván torz kapitalizmus, de attól még - a lényegét tekintve - az.

Reactor 2023.07.27. 15:14:25

@G. Nagy László: Ja, hogyne. 1902-ig mindenki a barlangok előtt túrta az orrát, aztán tadamm, megjelent a kapitalizmus, és egyből beköszöntött a prosperitás és a jólét (már akinek...ugye). Ez akkora kapitális ökörség, hogy kilóg a monitorból. Úgy tűnik, a történelem nem tartozott a kedvenc tárgyaid közé - vagy csak simán jólesik leegyszerűsíteni a dolgokat, miszerint kapitalizmus = haladás, fejlődés. Öööö, nyet. A két dolog független egymástól. A technológia elterjedése független a tőkekoncentrációtól, vagy akár magától a tőkétől is. A globalizációtól talán nem annyira, de kapaszkodj meg: még az se követelmény vagy feltétel. Az, hogy a lakosság 3-4%-a (a számokat honnét, miből is vetted? Merthogy a törikönyveddel maximum a legyeket csapdostad az ablakpárkányon, az egyértelmű) ma el tudja látni _majdnem_ a komplett társadalmat, nem a kapitalizmus vívmánya, hanem a technológiai fejlődésé. Technológia pedig létezhet kapitalizmus nélkül is, csak te próbálod összemosni erőltetetten a kettőt, hogy mosdasd az imádott kapitalizmusodat.

Ezek után, pláne hogy ennyire nem vagy otthon töriben (vagy csak eltagadod), ne kifogásold mások érveit.
süti beállítások módosítása