téveszmék

téveszmék

"Készpénz nélkül kényelmesebb"

2023. augusztus 17. - G. Nagy László

kp_nelkul.jpg

 

Egyre gyakrabban esik szó a készpénzmentes fizetési megoldásokról, mi több: a jövő társadalmairól, melyek - egyesek szerint - egyáltalán nem használnak majd bankjegyeket és érméket. A világ központi bankjai gőzerővel dolgoznak a digitális jegybankpénz (CBDC) fejlesztésén, néhol már túl is vannak a projekten. Valóban felesleges a készpénz? Valóban jobb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz nélküle az életünk?

 

Nagy vonalakban mindannyian ismerjük a fizetőeszközök történelmét. Őseink kezdetben cserekereskedelmet folytattak, majd áttértek a pénzhelyettesítő eszközök - só, állatbőrök stb. - használatára. Néhány ezer évvel ezelőtt legyártották az első pénzérmét, és sokáig ezek nemesfémtartalma biztosította tényleges értéküket. Később megjelentek a bankjegyek, kezdetben aranyfedezettel, majd anélkül, míg végül elérkezünk a dematerializált pénz számos jelenlegi formájához. Azt látjuk, hogy az idő múlásával a csereügyletek lebonyolítása egyre egyszerűbbé és hatékonyabbá válik, miközben egyre távolabb kerülünk a kézzel fogható értéktől. Ha kiviszem a piacra a háztáji csirkémet és elcserélem zöldségre, gyümölcsre, borra, úgy ebben a kezdetleges struktúrában egyetlen másodpercig sem maradtam jószág nélkül. A bankjegyekhez már bizalom kell, az aranyfedezet nélküli bankókhoz különösen. De mindez eltörpül ahhoz a hithez képest, amelyet a digitális, illetve számlapénz igényel. Itt muszáj vakon bíznunk abban, hogy vagyonunk még a miénk, hogy megvan, hogy hozzáférhető, hogy nem vernek át, hogy őrzői nem élnek vissza a helyzetükkel.

 

A dematerializált pénz természetesen számos előnnyel bír:

  • KÖLTSÉGKÍMÉLŐ - A bankjegyek és érmék legyártása nem olcsó mulatság. Ezeket ráadásul, pótolni, fejleszteni is kell, hiszen megrongálódnak, elszakadnak, elavulnak. A kezelésük, szállításuk is drága és kockázatos: fegyveres őröket, páncélozott autókat igényel. A költséghatékonyságból az átlagfelhasználó is profitálhat, amennyiben a banki díjtételek csökkenését hozza maga után. (Ebből némi ízelítőt már kaptunk mindannyian, akik a Magyar Államkincstárnál számlát nyitottunk; nulla költség, magas kamat, felhasználóbarát webfelület. A kérdés csak az, mi dolguk marad még a kereskedelmi bankoknak, ha a digitális jegybankpénz bevezetésével az állam minden pénzintézeti feladatot képes lesz ellátni...)
  • KÖRNYEZETBARÁT - Ha nem kell előállítani, csomagolni és szállítani a bankjegyeket, az természetesen ökológiai szempontból is örvendetes.
  • TRANSZPARENS - A legutóbbi céget, melyet az elmúlt öt év során vezettem, úgy építettem fel, hogy abban semmiféle készpénzforgalom ne jelentkezzen; gyakorlatilag mindent átutalással fizettünk, s természetesen a bevételeink is így érkeztek. Ha a NAV bármire kíváncsi, rálát az utolsó gémkapocsra is.
  • VISSZASZORÍTJA A HAGYOMÁNYOS BŰNÖZÉST - A zsebtolvajok, betörők és rablók előtt valóban bezárul egy ajtó. (Kinyílik viszont egy másik a kiberbűnözés előtt.)
  • PROGRAMOZHATÓ - A digitális jegybankpénz egy sor speciális tulajdonsággal felruházható. Ha például a kormányzat iskolakezdési támogatást kíván folyósítani, megteheti, hogy a szóban forgó tételeket csakis egy bizonyos határidő leteltéig - mondjuk szeptember végéig - lehessen felhasználni, és kizárólag az adott célra. A központi irányításnak e lehetősége segítheti a kabinet gazdaságpolitikai és szociálpolitikai elképzeléseinek érvényesülését (ugyanakkor számos visszaélésre is alkalmat adhat).

 

A digitális pénzeszközök kizárólagossága mindazonáltal számos problémát felvet. Első körben fókuszáljunk a technikai-kényelmi szempontokra! A gazdaság stabilitását többek közt azért erősítheti a készpénz jelenléte, mert ezzel akkor is fenn lehet tartani a fizetési forgalmat, amikor a digitális csatornákon valamiféle zavar - szoftveres vagy hardveres hiba, esetleg tartós áramszünet - jelentkezik. Nem feledkezhetünk meg arról a társadalmi rétegről sem, amelyek tagjai semmiféle digitális kultúrával, de sok esetben még bankszámlával sem rendelkeznek. Ez a réteg a földlakók minimum egyötödét jelenti, mérete persze országonként eltérő. A skandináv térségben például elhanyagolható; Svédországban már 2020-ban is csupán a tranzakciók 6%-át bonyolították készpénzben. Németország ezzel szemben - úgy tűnik - ragaszkodik a hagyományos bankjegyekhez, még 2017-ben is átlagosan 107 euró lapult polgárainak pénztárcájában, ez Európában a legmagasabb érték. Luxemburg és Ausztria alig marad el ettől, és mondani sem kell: e három országban a legkevésbé sem a digitális kultúra hiánya tartja életben a hagyományos fizetési módot.

 

De túl a technikai felkészültségen, biztonságon és a belénk ivódott szokásokon: a magam részéről egyáltalán nem gondolom, hogy a digitális fizetés kizárólagossága fokozná a kényelmemet. Mi több: ha olyan üzletbe tévednék, amely - a svéd mintát követve - nem fogadna el készpénzt, egészen biztosan az volna az utolsó látogatásom az adott helyen. Persze, kezdek hozzászokni, hogy bizonyos speciális helyszíneken - strandokon, sportcsarnokokban és fesztiválokon - többnyire már idehaza is csak bankkártyával, avagy a létesítmény saját digitális eszközével lehet fizetni. Van is belőle baj bőven. Rendszeresen megesik - ott állok magam is a sorban, látom -, hogy a büfés már kiadta sört, a fagyit, a szendvicset, s csak akkor derül ki, hogy a gyanútlan vevő csupán néhány gyűrött bankjegyet szorongat a markában... Velünk is előfordult, hogy a Strand Fesztiválról távozva hajnalban visszaváltottam helyi kártyát, s úgy tértünk nyugovóra a közeli kempingben. A kócos-másnapos reggelen a sátorból szóltam ki a büfésnek, hogy főzzön már le nekünk két kávét. Mire elkészült, s kivánszorogtam fizetni, csak akkor derült ki hogy kempingben is a fesztivál szabályai érvényesek... Hogy a kávé végül hol végezte, sosem tudjuk meg. Üvöltöztem egy sort, majd villámgyorsan szétkaptuk a sátrat, és életem legjobb reggelijét fogyasztottuk el a közeli fogadóban. A pincérnő mosolya egyértelműen elárulta: nem mi voltunk az elsők, akik a szabadság levegőjét lélegezték be azáltal, hogy végre fizethettek készpénzzel. (A Fishing on Orfű többek közt azzal is kiemelkedik a többnapos nyári rendezvények közül, hogy itt nem erőltetik a digitális fizetést, simán perkálhatok bárhogy.) Természetesen megértem a strandok, sportarénák és fesztiválok üzemeltetőit is: ez a legjobb módja a pontos elszámolásnak, valamint annak, hogy büféegységeik ne dolgozhassanak saját zsebre. Az sem mellékes, hányan felejtik el visszaváltani maradék "aprójukat"; a most zárult Sziget Fesztivál esetén csupán ez az egy tétel több tízmilliós extraprofitot jelent. De ami jó a szervezőnek, az nem feltétlenül jó a vendégnek is; a fogyasztói kényelmet egyértelműen az szolgálja a legjobban, ha az adott kereskedelmi vagy vendéglátóipari egység mindenféle fizetési módot enged.  

 

Érdemes említést tenni a kérdés fogyasztáspszichológiai száláról is. Jóllehet egy racionálisan gondolkodó ember számára megmosolyogtatónak tűnik, a nemzetközi felmérések mégis azt támasztják alá, hogy a rendszeres bankkártyahasználók sokkal kevésbé vannak tisztában azzal, mikor, mire, mennyit költenek, s hogy mennyi van még a számlájukon. Nagyon úgy tűnik, hogy működik a trükk: az alacsony pénzügyi tudatossággal bírókat mintha elvarázsolná az érintős fizetés könnyedsége; talán úgy érzik, mintha egy soha ki nem fogyó, mesebeli erszényt birtokolnának; mintha a pénzt előteremteni is épp olyan gyors és laza mutatvány volna, mint ahogy a költekezés megy. Ez a fajta felelőtlenség értelemszerűen azt hozza magával, hogy a bankkártya (és főként a hitelkártya) használói - szemben a készpénzhez ragaszkodókhoz - jellemzően képtelenek beosztani jövedelmüket. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésben a banki kapcsolattal nem rendelkezők egyharmada indokolta ez irányú döntését azzal, hogy ha lenne bankkártyájuk, őket is bizonyosan elkapná a hév és beszippantaná a vásárlási láz. (Arról már nem is beszélve, hogy amikor már megvan a baj, s megtörtént az eladósodás, a banki inkasszó lehetősége miatt minden érintett a készpénzt kezdi preferálni...)

 

E könnyedebb problémák után térjünk át a húsba vágóbb, bizalmi-etikai vonalra! Itt a legnagyobb dilemma az, hogy még azt sem tudjuk: az államtól, avagy a piaci szereplőktől kell inkább tartanunk. Márpedig nem állomásoztathatjuk minden vagyonunkat ingatlanban, aranyban, vagy épp műkincsekben; muszáj teret adni a napi likviditásnak is. Amikor valaki a Revolut segítségével szeretne tőzsdei ügyleteket lebonyolítani és egyik pillanatról a másikra eltűnik az egyenlege; vagy amikor kiderül a német tőzsdén Blue Chipként jegyzett Wirecardról, hogy mérleghamisítással leplezte tőkehiányát - az ilyen esetek értelemszerűen megrendítik a felhasználók bizalmát. De nem is kell a FinTech szektor legmodernebb eljárásaira gondolnunk; rablás, átverés és szélhámosság a hagyományos pénzügyi területeken is előfordul. Amikor tíz évvel ezelőtt megtakarítási számlát nyitottam az Uniqánál, üzletkötőjük szerény, 7%-os átlagos hozammal kecsegtetett. A napokban megszüntettem e befektetést, s nemhogy hozamot nem realizáltam, de a biztosítótársaság az általam befizetett összeg egyharmadát is simán zsebre rakta, mindenféle mondvacsinált költségekre hivatkozva. (Összesen mintegy egymillió forinttal rövidítettek meg, nem nagy érvágás. Buktam már jóval nagyobbakat tőzsdei ügyleteken és egyéb befektetéseken. De más az, ha magam vállalom a kockázatot, s megint más, ha fényes nappal, mosolyogva-jogászkodva fosztanak ki.) Szóval: a dematerializált pénzeszközök tulajdonosait szinte semmi nem védi, és ekkor még csak a piaci szektorról beszéltünk, a politikai adminisztrációt eleddig nem is érintettük. Kínát ismerjük: a Nagy Testvér mindent lát; s ha a pártállam ellenségeit ma már nem is lövik fejbe azonnal, a központi hatalom digitális diktatúrája minden további nélkül ellehetetlenít bárkit. No de az önmagát demokratikusnak hazudó Kanadában sem sokkal jobb a helyzet; nem is olyan rég a tüntető kamionosok bankszámláját fagyasztotta be a kormány, mi több: mindazokét is, akik a segítségükre siettek. A csodás Nagy-Britannia sem különb: ott - több más közéleti személyiség mellett - Nigel Farage, a Brexit-ideológus számláját zárolták, színtiszta politikai okokból. Magyarországon a magánynyugdíjak államosítását hozhatjuk az állami visszaélés kapcsán múltbéli példaként (mely annak ellenére is meredek húzás volt, hogy már a bevezetés is megkérdőjelezhető aktusnak számított; hogy a tagok végső soron dönthettek számlájuk sorsáról; és hogy pénzügyileg azok jártak a legjobban, akik megtartották magánnyugdíj-tagságukat). Szóval: a különböző kormányzatok is azt tesznek, amit csak akarnak, tőlük pláne nem vagyunk védve. A digitális jegybankpénz kapcsán már említettük annak programozhatóságát. Amennyi előny ebben rejlik, legalább annyi veszélyt is rejt önmagában. Gondoljunk csak a lejáratos pénzre, melyet kötelezően fogyasztásra kell fordítani, különben az előre megadott határidő leteltekor egyszerűen eltűnik a számláról. Ez egy olyan eszköz, amely képes totálisan meggátolni a vagyonfelhalmozást (mely a hagyományos pénz egyik alapvető funkciója). Nem nehéz belátni, hogy egy készpénzmentes világban elképesztően kiszolgáltatottá válhatunk.

 

Pontosan tudjuk: a szabadság csaknem egyet jelent a magántulajdonnal. A világ valaha volt legmérgezőbb ideológiája, a kommunizmus épp ezt tervezte felszámolni - s talán tervezi ma is. Még csak nem is kell összeesküvést sejteni a dolgok mélyén, elég ha látjuk, mennyire számos szektor érdekelt a pénzügyi digitalizációban. Akik velem együtt azt gondolják, hogy a készpénzhasználat lehetősége növeli az ember szabadságfokát, azoknak nem árt, ha résen vannak. Egy pusztító lehetőség előtt tárjuk szélesre a kaput, ha lemondunk bankóinkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2518194217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2023.08.20. 09:04:01

@Boldeone2:

"Szó nincs semmiyen magyargyűlöletről! Én csak a tényeket mondom, sok esetben "narrátorként" közlök valamit"

Bár így lenne! Én azt látom, hogy az Orbán-gyűlöletből fakadóan az egész nemzetet kezded meggyűlölni, lenézni, megvetni. Bár az mindig kérdés az ellenzéki oldalon, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás...

"Az Európai Bíróság újabb, a magyar menekültügyi szabályozással összefüggő perben mondta ki, hogy Magyarország megsérti az uniós jogot. Ez az Európai Bíróság által ki mondott verdict , te pedig ezzel harcolsz, vitatkozol!"

Ezt úgy mondod, mintha a Pitagorasz-tételt támadnám... Az Európai Unió legtöbb intézménye - a Bíróság pláne - korrupt, ideológiailag befolyásolt. Az egész EU egy végtelenül amatőr szervezet, totálisan alkalmatlan tisztviselőkkel. És fura, hogy - vallásos vakhited miatt - téged nem zavar, hogy az EP már jó ideje határkerítés-építéseket finanszíroz (mert belátták, hogy ez a jó út), addig minket még mindig ugyanezért basztatnak. Te is pontosan tudod: a magyar menekültügyi eljárás TÖKÉLETESEN MEGFELEL A NEMZETKÖZI JOGNAK, valamint a humanitárius szempontoknak is. Végtelenül aljas és kisstílű az a hozzáállás, hogy tapsolsz egy béna jogi köntösbe bújtatott politikai támadásnak, csak mert a politikai céljaidat szolgálja. Ez olyan szintű sportszerűtlenség, mintha azért imádkoznál, hogy minden ok nélkül állítsanak ki két-három játékost az ellenfél csapatából... Tényleg csak nemtelen eszközöket ismertek?

"A magyargyűlölet vádja pedig a tehetetlen érvtelenséget palástolja , hasonlóan a baloldalizáshoz"

De ennek semmi értelme- Egyik állítás sem állja meg a helyét. Az, hogy baloldali módon gondolkodsz, az TÉNY, azt elárulja a migránsokhoz való hozzáállásod. Ha ezt az önfeladó-altruista attitűdöt nem szégyenled, akkor az ennek megfelelő politikai címkét (baloldali) miért?

A tehetetlen érvtelenség pedig elég fura vád közel ötszáz poszt után, melynek jelentős részét olvastad is. Ha ezekből az jött le, hogy nincsenek érveim, úgy tényleg nagyon gyengécske a tollam...

"Németországban beszélnek németellensségről, amikor Olaf Scholtz kormányoz? Vajon az EU- t szétverni készülő AFD jobb lenne Németországnak? Melyik németellenesebb?"

Szerintem a német nemzet már elveszett és soha nem lesz a régi. És nyilvánvaló, hogy a Scholltz-félék tették tönkre, ráadásul tudatosan. Egészen nyilvánvaló, hogy az AfD az utolsó reménye e nagy múltú, eltűnőben lévő népnek.

G. Nagy László 2023.08.20. 09:08:57

@alöksz róz:

"és rögtön kibukik belőled a proliirigység, látod? holott csak annyit írtam, hogy ritka gyönyörű csaj ült velem szemben, nem azt hogy az arcomon... "

:) :) Egyre jobb vagy, baszki

Boldeone2 2023.08.20. 10:54:32

@G. Nagy László:
Én azt látom, hogy az Orbán-gyűlöletből fakadóan az egész nemzetet kezded meggyűlölni, lenézni, megvetni."

- Szerintem Orbán a kizárólagos, az abszolút hatalom birtokában, csak tűrjön, és hívei is. Mögötte százmilliárdos, csalárd módon megszerzett (köz)vagyonok vannak, meg az ellehetlenített plurális demokrácia, a kormányzás kisajátítása
A túlhatalomnak meg törvényszerűen ellenfelei születnek, előbb- utóbb

Az ellenzéknek több nagy baja van, az egyik, hogy gyáva. A populizmus hazugságaival szemben nem mernek fellépni
Mindig az értelmiség merte kimondani a valóságot:

"Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje."

Boldeone2 2023.08.20. 11:07:54

@G. Nagy László: Az Európai Unió legtöbb intézménye - a Bíróság pláne - korrupt"

- Ne viccelj már, az EU - ban joguralom van, éppen az mutatja, hogy elbuknak a korrupt tisztviselők, azaz: működik az igazságszolgáltatás

Nálunk viszont csak a legkisebb halak buknak le, mert a legfőbb ügyész, az ASZ- elnöke, a budapesti főügyész, meg a belügyet is fideszes haverok irányítják. Polpot Peti , Ibolya Tibó, Pintér és társai soha nem engednek meg olyan ügyet, ami megrengetné a rezsim alapjait
De, ott van a korrupciós világtérkép: ott is rosszabb helyen állunk mint a nyugati országok...
Persze, te semmit ismersz el, az EB döntéseit sem...
Nem véletlen nem haladunk sehová... Először el kellene ismerni, hogy az EU jog felette áll a nemzeti jognak ( ezt megint bírósági döntés mondta ki....)
Ha egy ország és vezetője szemben áll az alapfundamentumokkal, akkor inkább lépjen ki a közösségből! Úgyis meg fogják szívatni Orbánt, aki nincs tisztában a nyugati gondolkodással... Csak hitegetni fogják, hogy jönnek a pénzek, de csak alamizsnát fognak lökni, max. ,mert elveszett a bizalom...

Boldeone2 2023.08.20. 11:23:56

@G. Nagy László: Ezek megint inkább a tényszerűbb dolgok, mint a kormánypárti, durván szubjektív vélemények:

tradingeconomics.com/country-list/corruption-index?continent=europe

Ha valahol egy random embert megkérdeznek Európában, akkor "IQ- ból " kb ezt a listát fogja mondani ...

Magyarország egy szar hely, a sok országreklám sem segít sokat rajta! A csúti strómanját már ismeri fél Európa, a ZDF - is forgatott csúton...

Az ADF- ben meg ne reménykedj! Egy szemét banda! A kelet- európai munkaerő ( magyarok ) elleni fellépéssel indultak, ma meg már az EU- t vernék szét....Egy putyinista fos banda ...nekem a putyinizmus a létező legnagyobb bűn, hiszen egy tömeggyilkost nem lehet üdvözölni!

Akkor már 100x inkább legyen önsorsrontó balekság, altruizmus! Az inkább európias viselkedés! A rendesség sok esetben balekságnak tűnik, de jobb mint a kegyetlen nihilizmus

G. Nagy László 2023.08.20. 12:35:11

@Boldeone2:

"Ne viccelj már, az EU - ban joguralom van, éppen az mutatja, hogy elbuknak a korrupt tisztviselők, azaz: működik az igazságszolgáltatás"

1. Kapásból tudunk említeni pár csúcsvezetőt, akikről kiderült, hogy korruptak, és semmi bántódásuk nem esett.
2. Akiket bevittek, két nap után már újra szavaztak az EP-ben. Többek közt megszavazták, hogy hazánk nem demokrácia... :) Vicc az egész.
3. Az EP képviselők jelentős részét Sorosék pénzelik. Ez az Európai Bíróság szerint nem gáz. Vagyis ők szentek. Közben ők basszák szét az egész kontinenst.

"Magyarország egy szar hely"

Tényleg gyűlölöd a hazádat. Ezt egészséges lélekkel senki nem írná le.

(Arról meg nem is beszélve, hogy a turisták imádják, a melegek különösen; a befektetőknek ugyancsak kedvező hely; s az elmúlt pár éveben Magyarországra költöző német, holland és belga polgárok száma is több tízezerre rúg. Kibaszott jó helyen élünk, talán csak Dél-Spanyolországgal cserélném le.)

Wildhunt 2023.08.20. 16:17:18

@G. Nagy László:
1. Ott meleg van
2. Még több a szocializmus mint itt, pedig ezt is sokallom.

G. Nagy László 2023.08.20. 22:55:30

@Wildhunt: Én bírom a mediterrán klímát. És bitang jók a csajok :) Szeretem Spanyolországot, Portugáliát, Görögországot és Dél-Olaszországot is. Bírom az ottani népeket. Meg a borokat. Meg a tengert...

G. Nagy László 2023.08.20. 23:03:24

@Boldeone2:

"Magyarország egy szar hely"

Egy olyan hétvégén vagyunk túl, amikor kevesen írnák le, hogy Magyarország egy szar hely. Egész Budapesten fesztivál - koncertek minden sarkon. Atlétikai VB, turisták ezrei, még a tűzijáték is felemelő volt; az emberek tapsoltak, s végén együtt énekeltük a himnuszt... Tudom, hogy sokaknak ez negédes, csöpögős, vagy épp divatjamúlt, de jó érzés egy ezeregyszáz éves nemzethet tartozni. Szerintem még a külföldiek is megéreznek valamit ennek a hangulatából, s aligha úgy mennek haza: micsoda szar nép ez a magyar.

Boldeone2 2023.08.21. 01:04:46

@G. Nagy László: Persze, nemzeti ünnep volt ma, így sok volt a csillogás... Egy pár napra boldognak érezték magukat az emberek, vagy nem...Holnap viszont már jönnek a megélhetési válság szürke hétköznapjai...
Arról beszéltek az emberek a sörkarneválon is, hogy egyre nehezebb megélni, pl egy tanári fizetésből....
Mindenhol, mindenki Orbánt szidja....Nem a szegények, hanem a középosztály...Lényegében a nyugati árak vannak már Magyarországon, csak a fizetés 40-50%-a az ottaninak...

Ez egy szemét rezsim, ahol tanárok nyomorognak, miközben Mészáros Lőrinc 67 millirdos jachton hasít...

Hiába volt nagyszabású tűzijáték, az csak talmi csillogás, ez egész az Orbán - rendszer öndicsősítéséről szól, semmi másról!

Boldeone2 2023.08.21. 01:26:32

@G. Nagy László: Egy olyan hétvégén vagyunk túl, amikor kevesen írnák le, hogy Magyarország egy szar hely. Egész Budapesten fesztivál - koncertek minden sarkon. "

- Budapesten mégsem akarják az emberek Orbánt, pedig elvileg szinte az egyetlen hely az országban, ahol igazán karriert lehet elérni, ahol az emberek jelentős vagyonnal rendelkeznek. Orbán hívei ahogy haladunk egyre kisebb településméret felé, arányaiban egyre többen lesznek
A budapestiek nem örültek annak, hogy illiberális vezetők, köztük Erdogán érkezett Budapestre. Egy ilyen óriási, nagy költségvetésű tűzijátékra pedig egy gazdasági válságban lévő országának nincs szüksége. Jönnek a megszorítások, itt van a megélhetési válság, ezért most nem kell az önfényezés, a hamis csillogás

Boldeone2 2023.08.21. 01:41:28

@G. Nagy László: "Magyarország egy szar hely"

Egy rétegnek biztos nem szar: annak a here rétegnek, akik ezermilliárdos közpénzeket akvirálnak, annak biztos nem szar, de a többségnek szar
Itt a legmagasabb az infláció Európában, a középosztály nagy bajban van, a tanárok, az átvert eü szakdolgozók, a kétkezi munkások, remény sincs a helyzet javulására, mert egyre inkább megmutatkozik a kormányzás csődje

Persze, vannak szép részei az országnak, az embert a gyermekkora kedves emlékei, a nosztalgia idekötik, de a keserű valóság a többségnek a realitás..
Éppen ezért kapott új lendületet a kivándorlás

baalint1 2023.08.21. 06:23:49

Azért megjegyzem, a készpénzedet ia bármikor ugyanúgy értéktelenné teheti az állam, főleg ha nem teljesül a jegybank függetlensége. Persze ok, digitális pénz esetében célzottan megteheti, hog csak Gipsz Jakabét veszi el, mert csúnyát mondott a Kedves Vezérről, vagy nyugaton tiltakozott a bölcsisek transzgender vizilóvá átoperálása ellen, de egyébként egy-egy személy ellehetetlenítésére az elektronikus pénzforgalom előtt is millió lehetőség volt.

Ha a zsarnokságot akarjuk megakadályozni, akkor nem a technikai fejlődést kell hátráltatni, hanem hogy egy szűk csoport teljhatalomhoz jusson.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:06:18

@alöksz róz: neked nem ázsiai csajod lesz, hanem 10 000 kan filippinód

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:08:04

@Wildhunt:

jól lecáfoltál te analfabéta idióta agyhalott fideszes.

te bevándorló ország akarsz lenni vagy sem?
mitől függ a bevándorlóország csöpike? ja nem telepednek le itt, csak a munkánkat veszik el, és leviszik a bérversenyt, ingáznak az ázsiai munkaerők csak, ok (erre még kitérünk mert k nem így lesz, mert nem lehet így látva a csodás kimutatásait a külügynek, amikor azt se tudja mennyien vannak itt és kik), de ez nem olyan nyilvánosház jellegű? prostituált mentalitású ország, nem szégyen ez a hitvány agyhalott fajtádnak, ugye?
a külpolitikánk már olyan, hisz pl a baltás gyilkost is pénzért adtunk ki.

nem inkábbTÉNYLEGESEN a magyar családokat kéne támogatnia a neoliberális orbánnak? pont azért korrupt neolib, ugyanúgy ahogy az szdsz, mert a ázsiai multikat is támogatja, NEM a magyar embereket te kibaszott korrupt HAZAÁRULÓ idióta !

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:08:42

@G. Nagy László:

mi lenne, ha eljátszanánk hogy a vitában te azt írsz amit akarsz, aztán én azt írom amit akarok, és te azt reagálsz rá amit akarsz, csak ha érv nélkül személyeskedsz állandóan, azért hadd küldjelek már el a k anyádba ilyenkor, annyira szalonképtelen vagy.

HA elolvastad a kommentem, és azt mondod nincsenek benne érvek, akkor ezért hazudsz, mert ennyire gyengeelméjű nem lehetsz.
ha nem olvastad el, és úgy mondod hogy nincsenek benne érvek, akkor ezért hazudsz tudatosan. tévedésnek helye nincs, te mindenképpen hazudsz, egy hitvány véglény vagy. de nyugodtan cáfolj meg konkrétan te véglény. az ősembernek több esze van mint neked.

egy becstelen, gerinctelen elmebbeteg pszichopata hüllő, akki még nárcisztikus is,

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:09:48

@cvsvrs: @G. Nagy László:

a nemzeti és a szabad globális piac ellentmond egymásnak, akár uniópártiság is ellentmond egymásnak, hisz az uniós támogatásokat kompenzációként kellene megkapnia - nem a földtulajdonosnak! hanem - a kistermelőnek, őstermelőnek! kistenyésztőnek. de a hazug fideszt, és a hazug g nagy lacikát ilyenek nem érdekelnek, az egyik gátlástalanul hitvány, a másik is, csak mellé még funkc. analfabéta is.

a nemzeti kommunikáció és tett lényege is az lenne, hogy mivel az élelmiszerbiztonság egy civilizációnak, közösségnek, nemzetnek, országnak alapvető érdeke, ezért kiemelt jelentőségű úgy támogatni az őstermelőket, hogy azok gyarapodhassan. fejlődhessenek, ne pedig elsorvasztásuk és kizsigerelésük legyen a cél.

ráadásul láthatjuk is, hogy a banánköztársaságokon kívül mindenkit kevésbé érint ilyenkor egy háborús infláció.

uniópártisággal lemondunk a piacainkról,

"milyen finom ez a francia krumpli" lelkendezett az egyik agyhalott fideszes ismerősöm pár hete, bele se gondolva, hogy miért kell a "nemzeti" kormány alatt itthon francia krumplit enni, és hogyhogy nem éri meg a magyar kistermelőnek a francia árakkal versenyezni, nemcsak az elsivatagosodásunk az oka, ami ellen sehogy nem lép fel a magát nemzetinek hazudó bűnszervezet, pedig a csatornák építéséből is lehetne lopni.

alapvető logika lenne ez is. hogy a francia bérek, meg a utaztatás méregdrága költségével IS inkább a francia krumplit veszik itthon, miközben arról hazudoznak hogy mi 10-15 millió ember élelmezését is meg tudnánk oldani az itthoni mezőgazdasággal: valami nagyon nincs rendben itthon a mezőgazdasággal a patkány tolvaj kormányok alatt. alapvető logikával rá lehetne jönni, nem is kell a mezőgazdász barátom 15 éves vallomása hozzá.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:34:13

@baalint1:

hatalmasat csalódtam benned. ha eléreld a tudásod határát akkor nem hitványkodni kell és üresen személyeskedni, mint az elmebeteg bloggazdának. azt tudtad?

még mindig várom hogy reagálj
jó lenne, ha nem hisztiznél meg személyeskednél gyerekesen mint a bolond téveszmés bloggerünk, hanem válaszonál konkrétan a gazdasági kérdéseimre, mert látom elvesztettted a fonalat, de akkor nem gerinctelenül kéne hitványkodni
- a magángazdaság nem zéró összegű játék? miért is? Offshore-os példámat láttad rá?
- skandináv kongnitív disszonancia? nem érted mire kéne reagálni?

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 09:42:44

@G. Nagy László:

és az hogy nincs tanár, meg hogy hétvégén nincs szülészet az nem számít?
hogy magzatkárosító mérgek vannak a talajvízben? hogy a magyar családok helyett többszázezer ha nem millió ázsiait hoznak be, gátlástalanul hazudva saját maguknak?

csak a koncertek számítanak? meg hogy az agyhalottak tapsolják a himnuszt a tűzijátékkor? meg a senkit nem érdeklő atlétikai vb ami ráfizetéses? ezek számítanak, az igazán fontos kérdések nem?

ja tudom, neked szatyorból pislogó pszichopatának a nacionalizmus is CSAK ANNYI hogy együtt tapsoltok az arénában a focimeccs alatt. nem az hogy legyenek magyar tudósok.

baalint1 2023.08.21. 10:38:34

@Tesz vesz XI.:
Most utoljára, mert látom hogy sokszor írtál nekem.
Továbbra is nyitott a kapu, ha kulturáltan akarsz vitatkozni, ehhez azonban kevés az én egyoldalú jóindulatom, hogy sokadszorra is megválaszoltam a kérdéseidet, te pedig továbbra is csak a szalmabábodat ismételgetted és rágalmaztál.
Amennyiben:
1. Bocsánatot kérsz a rágalmazásért.
2. Megígéred, hogy vége a folyamatos szalmabábozásnak.

Utána értelmesen folytathatjuk a vitát. Csakis rajtad múlik.

baalint1 2023.08.21. 10:43:20

@G. Nagy László:
Ha lenne egy minimális nemzeti érzés benned, akkor nem vennéd át Orbánéktól ezt a magyargyülöletes szöveget és húznád rá mindenkire, aki nem a te elvátrsaiddal van. Iszonyat destruktív nemzeti szempontból ha egy politikai erő az ellenfeleit minden megynyilvánulásában nemzetellenesnek nevezi. Hasonlóan káros, mint amikor marxista szlogenekkel kampányoltok.

G. Nagy László 2023.08.21. 11:03:29

@baalint1:

"Ha lenne egy minimális nemzeti érzés benned, akkor nem vennéd át Orbánéktól ezt a magyargyülöletes szöveget és húznád rá mindenkire, aki nem a te elvátrsaiddal van."

Olvastad a fenti kommenteket. "Magyarország egy szar hely" Ezt te hogy értékelnéd? A Rákosi korszakban tényleg az volt, de a legtöbben még akkor sem írtak volna le ilyesmit, sokkal inkább úgy fogalmaztak volna: "Egy gyönyörű ország, egy csodás nép egy rakás erőszakos bűnözővel a vezetésében, mely teljesen méltatlan." Ég és föld a helyzet az ötvenes évekhez képest, mégis, ha valaki ugyanezt a mondatot írná le, aligha vádolhatnám magyargyűlölettel.

baalint1 2023.08.21. 11:12:31

@G. Nagy László:
A Rákosi rendszerben is ugyanúgy hazaárulózták a szellemi elődeid azokat akik rossz véleménnyel voltak a rendszerről, akkor is megpróbálták úgy beállítani, mint ha minden magyar ellen szólna.

Amikor pedig valaki azt írja, hogy Magyarország egy szar hely, és a mondandója többi része az Orbán rendszerről szól, akkor nyilván nem azt érti alatta, hogy utálja az egész magyarságot, meg az országot politikafüggetlenül. Hiszen minden amit ír, a politikáról szól. Elég hasonlókat hallottam a narancsos elvtársaktól is, mikor ellenzékben voltak. Csak ők ezért cserébe nem kapták meg hogy hazaárulók.

Valóban sokkal jobb a helyzet az ötvenes évekhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy jó hír, hogy oda tartunk. Bár nyilván te ennek csak örülsz.

G. Nagy László 2023.08.21. 11:38:07

@baalint1: Annyira elszomorító ez az állandó játszmázás... Mi a büdös fenéért nem lehet tisztán, egyenesen és őszintén kommunikálni? Miért kell még ezen a fórumon is nyomorult manipulációkkal élni? Tényleg nem értem.

"A Rákosi rendszerben is ugyanúgy hazaárulózták a szellemi elődeid azokat akik rossz véleménnyel voltak a rendszerről, akkor is megpróbálták úgy beállítani, mint ha minden magyar ellen szólna."

Valóban így van. Jelent ez bármit? Te is tudod, én is tudom, hogy semmit. Rákosi elvtárs is szerette a fagylaltot és én is. Akkor hát ugyanolyanok vagyunk? Továbbmegyek: Ha Rákosiék jogtalanul hazaárulóznak, ha Orbánék jogtalanul hazaárulóznak, az azt jelenti, hogy nem létezik tényleges hazaárulás? Ezek felesleges, béna, alkalmatlan érvek. Csakis manipulatív célokat szolgálnak, nem azt, hogy konstruktívan kommunikáljunk.

"Amikor pedig valaki azt írja, hogy Magyarország egy szar hely, és a mondandója többi része az Orbán rendszerről szól, akkor nyilván nem azt érti alatta, hogy utálja az egész magyarságot, meg az országot politikafüggetlenül. Hiszen minden amit ír, a politikáról szól."

Ez nyilvánvalóan nem igaz. Ha volna benne egy csöppnyi hazaszeretet, egészen másképp fogalmazna. (Még utólag sem javította ki.)

"Elég hasonlókat hallottam a narancsos elvtársaktól is, mikor ellenzékben voltak. Csak ők ezért cserébe nem kapták meg hogy hazaárulók."

Kurvára nem hallottál hasonlókat.

"Valóban sokkal jobb a helyzet az ötvenes évekhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy jó hír, hogy oda tartunk. Bár nyilván te ennek csak örülsz."

Ez megint két hamis állítás. És pont ugyanúgy tudod mind a kettőről, hogy igaztalanok, mint ahogy @Boldeone2: -t is minden meggyőződés nélkül mentegeted. Baszki, ha egy vakhitű fideszes írta volna le, hogy Magyarország egy szar hely, azt is elküldeném a picsába. Fura, hogy a politikai szekértábor-logika nálatok mindent elfogadhatóvá tesz, Jámbor Andrástól Göngyösi Mártonig. Korábban voltak elveid, és hiszem, hogy vannak még ma is.

baalint1 2023.08.21. 12:15:40

@G. Nagy László:
"Annyira elszomorító ez az állandó játszmázás... Mi a büdös fenéért nem lehet tisztán, egyenesen és őszintén kommunikálni? Miért kell még ezen a fórumon is nyomorult manipulációkkal élni? Tényleg nem értem."

Próbáltam milliószor. Mindig lepattan rólad. Tapsolsz a diktatórikus és államszocialista döntéseknek, aztán másnap megint kezdődik, hogy te liberális vagy...

A kérdés inkább az, miért maszatolsz mindig? Miért baj, ha ezzel szemben én nevén nevezem a dolgokat?

"Valóban így van. Jelent ez bármit? Te is tudod, én is tudom, hogy semmit. Rákosi elvtárs is szerette a fagylaltot és én is. Akkor hát ugyanolyanok vagyunk? Továbbmegyek: Ha Rákosiék jogtalanul hazaárulóznak, ha Orbánék jogtalanul hazaárulóznak, az azt jelenti, hogy nem létezik tényleges hazaárulás? Ezek felesleges, béna, alkalmatlan érvek. Csakis manipulatív célokat szolgálnak, nem azt, hogy konstruktívan kommunikáljunk.

Manipulatív? Te írtad, hogy akkor még szarabb volt, de mégsem írták le, hogy az ország szar.

Egyrészt ezt honnan tudod, mikor ha valaki leírja, azt elviszi az ÁVÓ?

Másrészt akkor is megvolt az, hogy aki kritizálta a RENDSZERT, arra ráhúzták, hogy Magyarországot kritizálja. Én ezzel nem manipuláltam, nem tettem egyenlőséget az Orbán rendszert és a Rákosi rendszer között, sőt lejjebb leírtam, hogy igen, most ahhoz képest sokkal jobb. Nyíltan arról írtam, hogy semmit nem jelent az, hogy azzal jössz, hogy az országot bántják, mert emögött az a manipuláció, hogy megpróbálja egy politikai oldal az ország elleni támadásnak előadni ha a rendszert éri kritika. Hasonlíthattam volna egy enyhébb rendszerhez is mint a Rákosi rendszerhez, pl. valamely dél-amerikai populista rezsimhez, azok is élnek ilyen eszközökkel, de te írtad a Rákosi rendszert, ezért erre reagáltam.

"Ez nyilvánvalóan nem igaz. Ha volna benne egy csöppnyi hazaszeretet, egészen másképp fogalmazna. (Még utólag sem javította ki.)"

Szerinted pl. Ady magyargyűlölő volt? Mert őt is vádolták ezzel anno, mert fogalmazott keményen is, de közben az értő olvasó tudta kiket és mit kritizált.

Itt még egyértelműbb a helyzet, nincs semmiféle költészet, a szövegkörnyezetben a kommentelő megnevezte miről van szó.

"Kurvára nem hallottál hasonlókat."

Nyilván te jobban tudod miket hallottam.

Annyira abszurd, hogy inkább rágalmazol, agresszívan személyeskedsz, csak hogy véletlenül se merülhessen fel bármi rossz a bolsevik elvtársaidról. Te liberális, ja...

"Baszki, ha egy vakhitű fideszes írta volna le, hogy Magyarország egy szar hely, azt is elküldeném a picsába. "

Nyilván elküldted azokat az elvtársaidat is a picsába, akik anno nyíltan lehazaárulózták azokat a magyarokat, akik támogatták a nolimpia népszavazást.

"Fura, hogy a politikai szekértábor-logika nálatok mindent elfogadhatóvá tesz, Jámbor Andrástól Göngyösi Mártonig. Korábban voltak elveid, és hiszem, hogy vannak még ma is."

Fura, hogy épp te írsz ilyeneket, miközben épp azt az elvet véded, hogy aki nincs veletek, az hazaáruló.

Bocs, de nálad soha egyetlen egyszer sem láttam, hogy marginális kérdésben ne nyaltál volna be a kormánynak, akkor is ha előtte elvekben az ellenkezőjét írtad. Lásd pl. hányszor és hányszor támogattad a homofób törvényt azok után hogy látszólag liberális elveket adtál elő. A helyedben nem tudnék tükörbe nézni.

baalint1 2023.08.21. 12:17:57

@G. Nagy László:
Egyébként akkor most az egyszer, tényleg csak egyszer legyél gerinces:
Mesélj, mikor volt számomra elfogadható Gyöngyösi Márton?
Mesélj, mikor értettem egyet Jámbor András kommunista elveivel?

Tessék, most legyen gerinced, ne térj ki a válasz alól, ha vádolni tudsz, akkor az alátámasztás is menjen.

baalint1 2023.08.21. 12:24:41

Visszatérve a készpénzre, ott is vicces, hogy az állami befolyás növekedésétől tartasz, miközben soha egyetlen gondod sem volt azzal hogy a Fidesz a saját embereit nevezte ki a jegybank élére. Aztán nagy pofával adtad elő, hogy lám, nem ugyanazt mondja a jegybank, mint a kormány, de azóta is kussolsz, mert közben azóta is úgy cselekedett, ahogy a kormány elvárta. Szóval csak politikai propaganda alapján előadtad, hogy hú de független a jegybank, de láthatóan magas ívben leszarod.

És akkor most előadod, hogy a készpénz mint forma helyett elektronikus pénzre váltana az állam, az mennyire veszélyes. Holott ugye alapból azáltal, hogy a jegybanknak van pénzkibocsátási joga, a jegybank kezében van ez a hatalom akkor is, ha készpénz van, akkor is, ha elektronikus. Megjegyzem, technológiai szempontból a készpénz is lekövethető lenne már, és az elektronikus pénz is decentralizálható lenne, tehát rohadtul nem a forma határozza meg azt, hogy az állam mennyire tud és mennyire akar visszaélni, hanem az, hogy mennyire van teljhatalma ebben az államnak. A jegybanki függetlenség többek között erre is lett kitalálva. Hogy ne tudja elinflálni az állam a pénzedet, ezzel gyakorlatilag ugyanúgy ellopva, mint ha extra adót vetne ki rá. De az nem érdekelt, ellenben itt egy újabb konteó, ahol lehet gyűlölni a nyugati világot, hogy jajj, visszaszorul a készpénz, mint a szabadság záloga, erre hőbörögsz.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 12:38:47

@baalint1:

az nem jóindulat, és nem is kulturált, hogy csupán személyeskedsz, és nem reagálsz a kérdéseimre, ahogy most sem.
- zéró
- svéd

hol válaszoltál rájuk mert én nem láttam sehol, érdekes.

a szalmabábod nem szalmabáb, reagáltam volna rá konkrétan, ha konkrétan megnevezed. milió példát hoztam rá szerintem, hogy miért nem.
neked nem kell bocsánatot kérni csak nekem? te is nárcisztikus vagy mint téveszmés bloggazdánk? a hiszti nem megoldás a vitában.

mivel lacika nem bírja elviselni hogy nincs igaza, amikoris többek között nyilvánvalóan rámutatok miért pszichopata, ezért mindig kitilt engem innen, már 8x megtette az elmúlt héten, és gátlástalanul törli az érvelő kommentemet is, úgyhogy nem feltétlen ez a blog a tökéletes viták helyszíne egy elmebeteg házigazdával

innen indult a vita utolsó szála:
teveszmek.blog.hu/2023/06/29/_nincs_mas_valasztasunk_mint_a_monogamia#c42135045

és még vagy 4 helyen továbbfutott a vita, pl egy helyen összeszedtem részletesen amivel alátámasztottam a lecsöpögéses dolgot. de azt hagyjuk.

esetleg itt lehetne normálisabban vitázni:
kkbk.blog.hu/2018/12/14/thomas_piketty_az_unios_tamogatas_nem_eri_meg
én nem moderálok, nekem vannak elveim és gerincem, becsületem.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 12:47:55

@G. Nagy László: "A Rákosi korszakban tényleg az volt, de a legtöbben még akkor sem írtak volna le ilyesmit, sokkal inkább úgy fogalmaztak volna: "Egy gyönyörű ország, egy csodás nép egy rakás erőszakos bűnözővel a vezetésében, mely teljesen méltatlan."

:)

azért a személyi kultusz ugyanolyan. amit te is terjesztes a félisten gazdáddal
ahogy elképzelem hogy a kisemmizett kulák meg a levert veséjű rab azt monjda, hogy ez egy "gyönyörű ország amúgy".
és széttárja a kezét és (a kivert fogaival) énekel a réten, mint egy Disney-rajzfilmben, ugye?

nektek fideszeseknek az élet csak egy játék. nektek habostorta a lopott pénzen élősködni, és együtt énekelni a focimeccsen.

hogy legyen magyar tudomány és kultúra, az nem számít, csak az olcsó hatósági áras sör.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 13:07:04

@baalint1:

te vagy wildhunt álnéven, olyan érzésem van mintha g naggyal kéne kommunikálni.

koncetrálj, NE HISZTIZZ:

az nem jóindulat, és nem is kulturált, hogy csupán személyeskedsz, és nem reagálsz a kérdéseimre, ahogy most sem.
- zéró
- svéd

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 13:16:45

@baalint1: min sértődtél meg? miért kéne bocsánatot kérni? azt elárulod megint? vagy csak némán durcizol, mint egy óvodás? mert reagáltam arra is, lehet el kéne olvasni, amiket írok.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 13:35:48

@G. Nagy László:
"Akkor hát ugyanolyanok vagyunk?"

persze, ugyanolyan bolsevik hitvány hazaáruló vagy mint rákosi, aki nem bírja elviselni a tisztességes vitát, meg a szólásszabadságot.
nem bírja elviselni a liberlizmus, holott magát liberálisnak hazudja, a saját blogodon is egy ostoba despota vagy, akinek még annyi nagylelkűsége sincsen, hogy midnenki azt írhasson amit akar, gátlástalanul törölsz, ahelyett hogy eszedbe jutna: reagálhatnál is.
nyilván ennyire korrupt, hitvány és ennyire ostoba vagy.

és ne kezd el megint a stílust meg a káromkodást, uncsi már, mert a te proli színvonalad még az enyémnél is sokkal durvább. lásd a ahogy apa1 és apa2-ről írtál, a börtöntöltelék cigányok írják úgy le a homokos szexet. gusztustalan.

aki eladja a vízkészletünket az ázsiaiaknak az szerinted hazaáruló vagy sem?

"ha egy vakhitű fideszes írta volna le, hogy Magyarország egy szar hely, azt is elküldeném a picsába"

ilyen soha nem mondana egy agyhalott szektás fideszes fidesz kormány alatt. de már írtuk, attól hogy te közpénztolvajként (mert az "alapítványi" pénz is az), vígan éldegélsz munka nélkül, csak a kisiskolás posztjaid fizetik, aztán kiraknak méltatlanul index-címlapra a haverok, attól még lehetnek milliók, akiknek nem habostorta az élet.

"Korábban voltak elveid, és hiszem, hogy vannak még ma is."

neked meg sose voltak. Grundigg is megmondta, hogy nicns ideológiád, erre írtad, hogy nincs olyan hogy ideológia.

ezt is törölted onnan a posztból te bolsevik:

szintetizáljuk akkor, Grundig azt mondja téveszmés bloggazdánknak, hogy nincs ideológiája, ezért téveszmés bloggazdnánk meghajlítja a valóságot (!), hogy nincs is ilyen hogy "ideológia" !

funkc. analfabétaként nem érti a hivatalos definiciót hiába egyszerűsítem le neki azt a borzalmasan komplex mondatot.

ideológia helyett a filozófia szót használlja, ok, de probléma megmarad. vajon akkor gerinces filozófiája van-e téveszmés bloggazdánknak? úgy anblokk gerince? becsülete? lelkiismerete?
esze?

mikor a hazugságra is csak azt mondja, hogy azok "csak szavak"
nem a problémát oldotta meg ezzel ez a géniusz. csak átnevezte magában felszínesen és elmebeteg módjára , hogy mentesüljön a káros következményektől a mosakodós kislány. ez a valóság meghajlítása, ezt nem tartjuk elmebetegsének? hisz nem a valóságban akar élni.
----

G. Nagy László 2023.08.21. 13:40:11

@baalint1:

"Lásd pl. hányszor és hányszor támogattad a homofób törvényt azok után hogy látszólag liberális elveket adtál elő. A helyedben nem tudnék tükörbe nézni."

Nemrég reagáltam egy kommentedre pont ebben a témában, de nem válaszoltál rá. Pedig azon a vonalon érdemes volna végigmenni.

"Egyébként akkor most az egyszer, tényleg csak egyszer legyél gerinces:
Mesélj, mikor volt számomra elfogadható Gyöngyösi Márton?
Mesélj, mikor értettem egyet Jámbor András kommunista elveivel?
Tessék, most legyen gerinced, ne térj ki a válasz alól, ha vádolni tudsz, akkor az alátámasztás is menjen."

Most az egyszer... elmész a fenébe! Soha nem térek ki a válaszadás elől. Most sem: Személy szerint soha nem írtál le olyat (ide, hozzám, s borítékolhatóan máshová se), hogy Jámbor vagy Gyöngyösi vállalhatatlan attitűdjeivel egyetértettél volna. Pontosan tudom is, hogy nem értesz egyet velük. Azonban fent csak arról beszéltem, hogy az ördöggel is szövetkeznél a szekértábor-logika alapján. Itt van Boldeone - egy sor gondolatával nem értesz egyet, mégis véded, csak mert ellenzéki. Persze, ha ebben a konkrét kérdésben valóban ártatlannak találod (és nem elvtelenül mosdatod), úgy te magad sem érzed át, mit jelent a hazaszeretet. Nem tudom, melyik a nagyobb baj. (Persze, aki érzelmileg képtelen azonosulni a nemzetével; aki nem libabőrös a himnuszunkat hallgatva, az nem tehet róla, és nem is érti, miről beszélek. Ez viszont alaposan be is árazza az illető kommentjeit.)

"Másrészt akkor is megvolt az, hogy aki kritizálta a RENDSZERT, arra ráhúzták, hogy Magyarországot kritizálja. Én ezzel nem manipuláltam, nem tettem egyenlőséget az Orbán rendszert és a Rákosi rendszer között"

Az a baj, hogy nem érted, miért neveztem manipulációnak. Valószínűleg én fogalmaztam elégtelenül. Nos, azért manipuláció, mert megragadsz egy jelenséget (Rákosi alaptalanul hazaárulásról beszél) és ezt úgy tálalod, mintha innentől kezdve bárki bármikor hazaárulást, vagy magyargyűlöletet emlegetne, az pont ugyanolyan hamis kottából játszana, mint Rákosi. No de szó sincs erről! Egy meglehetősen véleményszabad környezetben élünk, bárki mondhat, írhat amit akar. Ha valaki ebben a környezetben, saját szabad akaratából azt írja: "Magyarország egy szar hely", az messze túlmutat azon, hogy utálja a Fideszt. És kibaszott nagy baj, valójában az érzelmi intelligencia sekélyessége, ha te ezt nem érzed. És igen: soha-soha nem hallottam egyetlen fideszes politikustól sem, hogy Magyarország szar hely lenne. Akárki is volt kormányon.

"Itt még egyértelműbb a helyzet, nincs semmiféle költészet, a szövegkörnyezetben a kommentelő megnevezte miről van szó"

Egyetértek :)

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 13:41:42

@baalint1: így van, jól mondod neki,

de ugye figyelembe veszed hogy sanszos, hogy a jó kis szinekúra "állása" is a pártnak köszönhető, azért van ideje a kisiskolás propagandájára, meg a kezdetleges manipulációira. és ezért is védi annyira a rezsimet, ha nem közvetve utal neki valamelyik alapítvány. hanem csak a gondtalan életet biztosítja neki.

G. Nagy László 2023.08.21. 13:43:12

@Tesz vesz XI.:

"min sértődtél meg? miért kéne bocsánatot kérni? azt elárulod megint? vagy csak némán durcizol, mint egy óvodás? mert reagáltam arra is, lehet el kéne olvasni, amiket írok."

Mekkora idióta fasz vagy! Bálint sokadszorra, megint tesz egy gesztust, kinyújtja feléd a kezét, te meg rácsapsz. Igazi, élhetetlen hülye vagy, megérdemled a sorsod.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 14:06:21

@G. Nagy László: egyem a kis szívét, akkor lehet hisztizni meg durcozni mint egy óvodás?

miféle gesztus hogy csak személyeskedik és hitványkodik, mikor elérte a tudása határát? pontosan látom hogy kongnitív disszonanciája van a svéd példa kapcsán,

persze te még azt se tudod megérteni miért önzetlenek a párkapcsolatok. miért szólsz bele komplexebb témákba te bányász szőllősgazda? még alap mondatokat és emberi viselkedést se érted, és ha elmagyarázom azt is törlöd, és 11x kitiltasz.

amikor megpróbáltam olyan alapvető dolgot elmagyarázni, hogy mit jelent az "ideológia" szó (...), abba se volt köszönet, akkor is tiltottál, és törölted a kommentet!

ha nem térsz ki a válasz alól soha, mond már el a bányász-skilljeidet. alekszet is nagyon érdekli, csak túl szemérmes állandóan rákérdezni.

vicces lenne ha te nyomnád álvéven bálintként, mert kb ugyanazt csinálta, amit te szoktál mindig.

mi a sorsom csöpi? hogy körbevagyok véve síkhülyékkel? akik még kommunikálni se tudnak?

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 14:30:51

@G. Nagy László:
" Soha nem térek ki a válaszadás elől. "

komolyan?! akkor orbán azután lett nemzeti szuverén hogy megtudta, hogy mi putyinnak a véleménye az ukrán natóról, vagy azelőtt votl nemzeti szuverén? mikortól lett félisten? akkortól amikor megzsaroltál az oroszok, mert magától nem annyira ostoba hogy politikai hullát csináljon magából a nyugaton, hogy még lukasenkóval is idilli a kapcsolatuk. itthon is orosz segítséggel vernének le egy forradalmat amúgy, ahogy lukasenkónál, de sebaj. félisten ez a hazaáruló.
ugye mert 2008-ban orbán be akarta léptetni ukrajnát a natóba és elítélte az orosz katonai akciót. erre írtad te, hogy AZÉRT mert AKKOR MÉG nem tudta mi putyinnak a véleménye!

de ha nem térsz ki a válaszadás elől, akkor ha orbánnál nem baj a hazugság, mert pszichopataként nálad azok "csak szavak", akkor ugye gyurcsánnynál se baj hogy hazudott.
amikor azt állítod "csak szavakkal"hogy te is kint voltál gyurcsány ellen tüntetni (hisz minden komcsi is partizán volt 45 után), akkor te nem a hazugságok miatt tüntettél? nem azavart hogy mindenki körülötted amiett is tüntetett? elvegyültél

hogy kötsz szövetséges

gátlástalanul behazudja hogy soha nem tér ki a válaszadás elől bazmeg, mikor MINDIG kitér! gátlástalanul behazudj hogy a szabad vita híve, aztán 11x kitilt, meg törli a kommentjeimet mikor nincs igaza.
gusztustalan korrupt hitvány gerinctelen véglény.

" Fura, hogy a politikai szekértábor-logika nálatok mindent elfogadhatóvá tesz"

nálad nem tesz mindent elfogadhatóvá?!?! HOL KRITIZÁLOD A FIDESZT TE NYOMORULT?! hol egy poszt pesty lászlóról, akivel te állítólag mindenben egyetértesz! akkor ki a faszomnak mészáros lőrinc a strómanja?! bárcsak sztálin elvtárs tudna róla mi?!

soha nem tér ki a válaszadás elől, mondja ugyanabban a kommentben, amiben kitér a homokos vs liberális válasz alól.

hogy lehetsz libabőrös a himnuszunkat hallgatva mikor hazaáruló vagy? a hazafik nem szokták szétlopni az országot, meg lahazudni a csillagokat is

mégis törlöd a kommentemet állandóan, amiben kérdezem, hogy miért nem írsz néha arról, hogy a sírásó többet keres mint egy tanár.
a válasz online ír róla. mert ők inkább hazafiak? "csak szavakban" nem lehet valaki igazi hazafi.

"Egy meglehetősen véleményszabad környezetben élünk, bárki mondhat, írhat amit akar."

kivéva ha 11x kitiltasz és törlöd a kommentjeimet te k nagy liberális.

a mocskos fidesz teszi szar hellyé ezt az országot. és a magadfajta korrupt hitvány hazaáruló agyhalottak. nélkületek nagyon szép kis hely lehetnénk.
www.youtube.com/shorts/kn-Cxfb-Jpg

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.21. 15:47:25

@G. Nagy László: " Soha nem térek ki a válaszadás elől. "

tagadod a oroszok általi népirtást? Bucsa, tudod, meg a többi helyen is előfordulnak.
egyenes kérdés. még szerencse, hogy te sose térsz ki, és megválaszolod

olyan vagy mint wildhunt kolléga? meg a sadist nevezető kis patkány is a haverod, aki nem akarna a nőknek szavazati jogot adni.
jó társaságban vagy velük, ugye?

baalint1 2023.08.21. 17:00:57

@G. Nagy László:
"Nemrég reagáltam egy kommentedre pont ebben a témában, de nem válaszoltál rá. Pedig azon a vonalon érdemes volna végigmenni."

Emlékeim szerint ugyanazon hazugsággal folytattad, mint máskor is ha előjött a téma, ezért nem láttam értelmét onnan folytatni.

"Azonban fent csak arról beszéltem, hogy az ördöggel is szövetkeznél a szekértábor-logika alapján."

De épp a te szekértábor logikád, hogy rám húzod ezt. Épp a Fidesz teremtett olyan politikai helyzetet Magyarországon, hogy egyetlen politikai irányzat esélytelen még csak beleszólni is a politikába, nem hogy leváltani őket. Az ellenzékben van mindenféle irányzat, lefedik azt, amit egy demokráciában lefedne a teljse politikai paletta.

"Itt van Boldeone - egy sor gondolatával nem értesz egyet, mégis véded, csak mert ellenzéki."

Én egyetlen gondolatát védem. Azt írta Magyarország szar egy olyan szövegkörnyezetben, ahol a rendszert fikázta. Azt védem, hogy emiatt ráhúzod hogy magyargyűlölő, pedig ott egyértelmű volt, hogy mire értette.

"Persze, ha ebben a konkrét kérdésben valóban ártatlannak találod (és nem elvtelenül mosdatod), úgy te magad sem érzed át, mit jelent a hazaszeretet."

Az a baj veletek neobolsikkal, hogy meg akarjátok másoknak mondani, hogy mit jelentsen a hazaszeretet. Megintcsak Ady verseit mondom példának, amelyek ha csak az alapján ítéled meg, hogy milyen szavakkal illet pl. ősmagyar szimbólumokat, akkor őt is lehazaárulózhatnád, közben épp azon verseiből lehet a legnagyobb hazaszeretet kiolvasni.

Mert nem attól lesz valaki hazafi, hogy azt mondja de kurva jó itt, ha egyébként komoly problémák vannak.

"Nem tudom, melyik a nagyobb baj. (Persze, aki érzelmileg képtelen azonosulni a nemzetével; aki nem libabőrös a himnuszunkat hallgatva, az nem tehet róla, és nem is érti, miről beszélek. Ez viszont alaposan be is árazza az illető kommentjeit.)"

Te legutóbb egy neonáci körökben befutott, onnan futballhuligánok körében népszerűvé vált népszerű popszámtól lettél libabőrös, és jelentetted ki, hogy aki nem libabőrös tőle, az nem hazafi. Holott az a szubkultúra messze nem azonos a magyarsággal, legfeljebb egy részhalmaza.

Látod, ezt rühellem bennetek Fideszesekben, hogy nem tudtok nemzetben gondolkodni, megpróbáljátok kizárólag egy politikai oldal kereteiben értelmezni a nemzet fogalmát. Pedig normális esetben a politikai ellenfeleidet is a nemzet részének tekinted, ahogy pl. Széchenyi és Kossuth is ezt tették.

baalint1 2023.08.21. 17:07:51

@G. Nagy László:
"Az a baj, hogy nem érted, miért neveztem manipulációnak. Valószínűleg én fogalmaztam elégtelenül. Nos, azért manipuláció, mert megragadsz egy jelenséget (Rákosi alaptalanul hazaárulásról beszél) és ezt úgy tálalod, mintha innentől kezdve bárki bármikor hazaárulást, vagy magyargyűlöletet emlegetne, az pont ugyanolyan hamis kottából játszana, mint Rákosi. No de szó sincs erről!"

De nem ez történt, mivel te jöttél azzal, hogy még a Rákosi rendszerben sem mondtak az embereket ilyet, mint az általad magyarellenesnek kikiáltott kommentelő. Erre írtam, hogy egyrészt nem tudhatod, mert akkor nem mondhattad, ha mondtad elvittek, de semmiképpen sem lett nagy dobva verve, hogy mások olvasgathassák.

És nem írtam semmi olyat, megint csak a számba adod, hogy aki magyargyűlöletet emleget, annak ne lehetne igaza. Ellenben az a módszer, az állandó magyargyűlölőt kiáltás, az ez a módszer, és te pont most bemutattad személyesen egy kommentelővel szemben, ahogy Orbánék is számos alkalommal bemutatták. Nem azért, mert magyargyűlölőztek, hanem mert amilyen kontextusban alkalmzták. Mert pl. kritizáltak valamit Orbánék tevékenységében. Vagy mert nem akartak budapesti olimpiát, bár ott inkább a hazaáruló és az álomgyilkos vagy a tesiből felmentett kifejezések hangzottak el az elvtársaidtól. Egyáltalán nem manipuláció, ha kijelentem, hogy ezek aljas módszerek. Az maga a manipuláció, mikor egy politikai csoport a kritikát úgy pattintja le, hogy úgy tesz mint ha egy nagyobb csoportot, pl. az egész nemzetét érné a támadás.

baalint1 2023.08.21. 17:15:43

@G. Nagy László:
Idemásolom a teljes kommentet, odáig amíg témát nem vált (ADF):

"Ezek megint inkább a tényszerűbb dolgok, mint a kormánypárti, durván szubjektív vélemények:

tradingeconomics.com/country-list/corruption-index?continent=europe

Ha valahol egy random embert megkérdeznek Európában, akkor "IQ- ból " kb ezt a listát fogja mondani ...

Magyarország egy szar hely, a sok országreklám sem segít sokat rajta! A csúti strómanját már ismeri fél Európa, a ZDF - is forgatott csúton..."

Tehát a szövegkörnyezet az, hogy Orbánék tevékenysége - itt konkrétan a korrupció - olyan szinten lejáratja az országot, hogy hiába a sok országreklám (én véleményem: ami ráadásul szintén túlárazott, korrupt módon készül a mi adóforintjainkból), nem javítja ki az országunk megítélését.

Tehát ha szerinted ez magyargyűlölő szöveg, akkor szerinted a hazaszeretet része megvédeni a kormány korrupcióját.

Vagy csak a stíluson rugózol, ahogy kifejtette, de akkor ugye ilyen alapon amit mi ketten írunk egymásra, mi meg kijelenthető, hogy kretének vagyunk.

baalint1 2023.08.21. 17:19:02

Egyébként ami a hazaszeretetet illeti, itt is látszik, hogy összeér ami összetartozik:

magyarnemzet.hu/velemeny/2023/08/magyar-remeny-1968-ban

TLDR:
A szerző hazafias cselekedetnek látja, hogy magyar katonák vonultak be 68-ban Csehszlovákiába.

G. Nagy László 2023.08.21. 17:45:46

@baalint1:

"Az a baj veletek neobolsikkal, hogy meg akarjátok másoknak mondani, hogy mit jelentsen a hazaszeretet."

Nem tudom, hogy a neobolsik hogy vannak vele, én biztosan nem akarom megmondani. Ráadásul ez nem is egy fekete-fehér kérdés, ahol vannak a hazafiak és az idegenszívűek, sokkal inkább egy skála.

A 10-es, maximális fokozaton lehet az az aprócska réteg, amely akár meg is halna a hazájáért.

Én ettől nagyon messze vagyok. És bőven látom is a hibákat - amikor például egy apró kátyú foltozása miatt két hétig leáll Észak-Budapest forgalma, mindig Londonra hivatkozom, ahol ezt egyetlen éjszaka alatt megoldják. Ettől még imádom a hazámat és hiszem, hogy a világ egyik legjobb helyén élek. És igen: van lúdbőr a himnusz alatt. Adnék magamnak olyan 7 pontot hazaszeretetből.

Na most az már a te dolgod, meg Boldié, hogy van-e bármiféle pozitív elköteleződésetek a szülőföldetek iránt. Ha nincs, ti vagytok szegényebbek. Ha van valamicske, be tudjátok lőni magatokat valahová 1 és 4 pont közé. Az is valami. És abból a pozícióból is lehet valódi és konstruktív kritikát megfogalmazni. Viszont az is jobban érthető, ha valaki abból a pozícióból inkább globalista, mint szuverenista, és még az EU magyarellenes intézkedéseit is korrektnek, vagy legalábbis megengedhetőnek tartja.

G. Nagy László 2023.08.21. 17:50:18

@baalint1:

"Emlékeim szerint ugyanazon hazugsággal folytattad, mint máskor is ha előjött a téma, ezért nem láttam értelmét onnan folytatni."

Nemhogy hazugság nincs benne, de még olyan állítás sincs, amire azt mondhatnád. Idemásolom:

Egy csomó mindenre kéne reagálnom, de maradjunk csupán a legfontosabbnál. Talán ez a kulcsa minden nézetkülönbségünknek.

""Vélemény az, ha azt mondom, utálom a pacalt, szerintem nagyon rossz az íze. Ítélkezés az, amikor azt mondom, hogy akik pacalt esznek, azok az agymosott pacallobbi áldozatai, vagy szarházi emberek, és egyébként is sokkal jobb lenne ha lecsót ennének, mert az nekik is jobb lenne.

Természetesen jogod van ítélkezni is. Csak akkor miért tartod magadat liberálisnak? A liberális nem csak azt jelenti, hogy nem tiltjuk törvénnyel a dolgokat (bár a homofób törvénynél és jópár más dologban annak is tapsikolsz), hanem egy gondolkodásmódot is, hogy elfogadjuk, hogy vannak más ízlésű emberek, és ha nem ártanak a tevékenységükkel másoknak (lásd pacalevés), akkor nem ítélkezünk, csak véleményt mondunk, ha nekünk nem ízlik."

Ez szerintem nagyon rossz megközelítés. Valójában itt térsz le a liberalizmus nyílegyenes sugárútjáról.

Először is: véleményt megfogalmazni és ítéletet mondani EGY ÉS UGYANAZ. Ne ebben a szóhasználatban keresd a lényeges eltérést. Gondolj bele: nem csak ELÍTÉLNI, de MEGÍTÉLNI is lehet valakit/valamit. De nyilván nem ez a lényeg.

Amikor valamit véleményezel/megítélsz, az a dolog természeténél fogva három síkon történhet:

1. AZ ÍZLÉS SZINTJE - Finom-e a pacal, vagy sem? Az ilyesmin csakis a gyerekek vitatkoznak, nem érdemes mélyen belemenni.
2. AZ ERKÖLCS SZINTJE - Bűnös-e (ezért büntetést érdemel-e) az, aki pacalt fogyaszt? Nyilvánvalóan nem, csakis a beteg, tekintélyelvű vallások (iszlám, zsidó) fogják korlátozni a híveiket ilyen tekintetben.
3. A MINŐSÉG SZINTJE (ez valójában a fenti kettő közt helyezkedik el) - Itt arról van szó, hogy a pacalt megítéljük tápértéke szerint; hogy segíti-e a diétánkat, hogy fehérjebevitel szempontjából jobb-e, mint a natúr, grillezett csirkemell stb. Ezek mindig objektív, vagy közel objektív szempontok.

Te is, minden ideologikusan gondolkodó, ott tévedsz el, amikor összekevered e síkokat. Lássuk ugyanezt a felnőttkorú buzikkal:

1. AZ ÍZLÉS SZINTJE - Szexuálisan vonz-e egy másik férfi? Szeretem-e nézni, ha két férfi fogja egymás kezét? - Totál irreleváns. A magánügyem. Elmebeteg az is, aki korlátozná a buzikat csak azért, mert neki nem tetszik, s ugyanúgy elmebeteg az is, aki korlátozná a homofóbokat, mert neki meg az nem tetszik.
2. AZ ERKÖLCS SZINTJE - Bűnös-e (ezért büntetést érdemel-e) az, aki meleg? Nyilvánvalóan nem, csakis a beteg, tekintélyelvű vallások (iszlám, zsidó, keresztény) fogják korlátozni a híveiket ilyen tekintetben.
3. A MINŐSÉG SZINTJE - Ezek mindig objektív, vagy közel objektív szempontok. Lehet-e közös gyereke két buzinak? Nyilván nem. Szegényebb-e ezáltal egy meleg kapcsolat egy heterónál? Nyilvánvalóan igen. Elmebeteg az, aki ezt tagadja. Az pedig a liberalizmus igazi ellensége, aki elvárja, hogy ezt soha senki ne említse.

Kezded már érteni? Kezded érezni is, hogy mennyire kilépsz abból a hűvös és racionális világból, amelyet a pacal kapcsán képviselsz, amikor a buzikról lesz szó? Ezt hívják vallásosságnak. Nem bántásból írom, igyekszem szeretettel kommunikálni.

baalint1 2023.08.21. 18:15:26

@G. Nagy László:
De ez pont nem válasz arra, hogy a homofób törvényt támogatod. Attól függetlenül, hogy hogyan állsz a melegekhez személyesen, az semennyire sem liberális, hogy mondjuk egy 17 évesnek ne adhassanak el meleg szereplőket is tartalmazó, egyébként teljesen szex mentes művet.

A másik gondolatot pedig nem cáfoltad kinyilatkoztatással. Nem tudod, hogy szegényesebb-e az élete annak, akinek nem lehet vagy nincs gyereke. Nem tudod neki mik a prioritásai. Ez pedig úgy merült fel, hogy szerinted lehet buzítani 18 éves korukig a gyerekeket, ha melegek nevelik vagy ha "homokpropagandát" kapnak, ugyanis az általad támogatott homofób elveket ezzel szokás megtámogatni.

Márpedig a 3 általad felvetett szint esetében ugye kizárólag a 3-asról volt szó, és abból véled levezetni, hogy melegnek rosszabb lenni, tehát ha csak minimálisan több esélye van, hogy 2 meleg örökbefogadónak meleggé válhat a gyereke, vagy "homoklobbi" hatására meleggé válhat, akkor ezeket ne engedjük.

De a legnagyobb hazugság, hogy az életminőség objektív lenne. Az a leginkább szubjektív, hogy mitől érezzük jónak az életünket. És erről beszéltem.

Az ízlés kérdése, hogy izgat-e a homoszexualitás, semleges vagy taszít. De az is ízlés kérdése, hogy a homoszexualitása kereteiben szereti-e az életét úgy, hogy nem lehet saját biológiai gyereke férfi-férfi kapcsolatban.

Mondjuk pl. biztos vagy benne, hogy ha nem csinálták volna ki anno Turingot, akkor szegényesebb lett volna az élete, csak mert nincs gyereke, mint egy random alkoholistának aki 5 éhező gyereket hagy maga után a nyomorban 40 évesen?

baalint1 2023.08.21. 18:20:11

@G. Nagy László:
Nem akarod megmondani, de mindjárt belövöd magadat 7-re, engem meg 1-4 közé...

"és még az EU magyarellenes intézkedéseit is korrektnek, vagy legalábbis megengedhetőnek tartja."

Bocs, de szerintem meg az a magyarellenes, amikor ellopják az elvtársaid a Magyarországnak szánt pénzeket, majd mikor az EU épp emiatt felfüggeszti ezeket a pénzcsapokat, akkor előadjátok hogy Magyarországot érte támadás. Ez egyszerre magyarellenes és nemzetellenes.

Igazából csak ez alapján 1 fölé nem tudom értékelni a hazaszeretetedet, hacsak nem a Fidesz szeretetet kevered össze a hazaszeretettel, de az nem 7, hanem 10, mert láthatóan még a legvédhetetlenebb dolgokat is megvéded, sőt együtt magyarellenesezel velük mindenkit, aki nem veletek van politikailag.

baalint1 2023.08.21. 18:29:27

Amúgy az továbbra is érdekel, hol volt a hazaszereteted, mikor kiderült, hogy Peti miniszter kiszolgáltatta a külügyminisztérium szervereit az orosz titkosszolgálatoknak, és tövig szopta Putyin faszát egészen mostanáig. Vagy a híres hazaszereteted csak akkor van meg, mikor a több száz milliárdos, soha nem megtérülő látványberuházásokat építenek az adófizetők pénzéből az elvtársaid?

Boldeone2 2023.08.21. 21:34:15

@G. Nagy László: És abból a pozícióból is lehet valódi és konstruktív kritikát megfogalmazni. Viszont az is jobban érthető, ha valaki abból a pozícióból inkább globalista, mint szuverenista, és még az EU magyarellenes intézkedéseit is korrektnek, vagy legalábbis megengedhetőnek tartja."

- A hazaszeretet mértékét nem lehet beskálázni. Bennem még az "abszolút 10 pont" , aki az életét adja ( szerinted ) is kérdéseket vet fel...Tehát 1956 fő kivégzettjei mindenképpen elöl lesznek a skálán, mert lehet mondani, hogy egy jobb, szuverén országért léptek fel abban az adott történelmi pillanatban
Az a katona, aki viszont a Don- kanyarban halt meg, inkább számomra áldozat, mint hős, mert egy bűnös rezsimet szolgált ki, egy eleve vesztes háborúban. Tehát a történelmi kontexus nagyon számít, az önfeláldozas esetében
Az emberek életútja a hazaszeretet tükrében, folyamatosan változik. Kádár pl hazaáruló volt, mert behívta az oroszokat, de évtizedekig úgy tekintettek rá, mint a " haza " és szocializmus megmentőjére, Nagy Imrét még csak 1989- Ben rehabilitálták.
Vagy : Pozgai kimondta hogy 1956 népfelkelés volt

Történelmileg változnak az evidenciák. Nekünk már világos, hogy az Orbán - rezsim tévút, nektek még nem, de hamarosan eljön az idő!
Anno a szamizdat készítőit is hazaárulónak kiáltották ki, de változtak az evidenciák

Én az Orbán - rendszert nem kedvelem , de nem azért mert baloldali vagyok, ezt már többször leírtam, persze jobboldali sem, éppen az Orbán - féle ámokfutók miatt...
Én szilárdan nem vagyok egyik elavult politikai oldalon sem. Az emberisségben hinni az - szerintem - nem oldalfüggő
( Téged nihilistának érezlek ezen a téren...)

Orbánban megtestesül mindaz, ami szerintem rosszá tesz egy embert: önfejű, önreflexióra képtelen, szűklátókörű, embertelen, törtető, akaratos, önhitt, cinikus, önző, hatalmaskodó, zsiványkodó
Valójában MINDEN emberi megnyilvánulása a hatalomról, annak birtoklásáról szól. Azt lehet bizonyos nihilista latószögből mondani, hogy ezek " vezetői erények" szerintem pont nem....folyt...

Boldeone2 2023.08.21. 21:58:01

@G. Nagy László: A globalizmus vs szuverenitás áldilemma!

Ezt már megtárgyaltuk százszor: nincs globális nagy konszenzus, sem globális abszolút hatalom, de létezik globális gondolkodás, ami jó, mert képes túllépni a nemzetállami békaperspektíván. Az nincs ellentétben a helyi felelősségvállalással, sőt...
A veszélyt éppen azok jelentik a " világbékére" ( viccesen fogalmazva ), a szuverenitásra, akik képtelenek elfogadni hogy ALKALMAZKODNI kell.

Magyarország egyszer már népszavazott az EU- tagságról, tudtuk, ez részben egyfajta szuverenitás feladás lesz, de sokkal több lesz az előnye, mint a hátránya.
Orbán rúgta fel a konzenzust, mert a holdról is látszik a kőszilárd hatalmi rezsim, amit felépített! Nem kell a parasztvakítás, hogy ez demokrácia, mindenki látja hogy Orbán és köre csalárd módon uralja a társadalmat!

Eleve nonszensz szuverenitásról beszélni, amikor évek óta lefelé építik az önkormányzati rendszert, párttulajdonba veszik az egyetemeket, a médiát, vegzálják a civileket....

Nekem a rezsim ne ugasson szuvernitásról, amikor szinte semennyire sem létezik sem autonóm társadalom, sem szuverenitás!
Ez az amit látnak odakint, és nyilván diszkrét módon Orbán fejére vágnak, de nem elég nagyot..

Boldeone2 2023.08.21. 22:12:50

@G. Nagy László: Azt kellene megérteni: a tiszteletet nem kikövetelni kell, hanem kiérdemelni
Az Orbán - kormányt nem tisztelik, én sem. Sajnos , ők képviselik az országot nemzetközi szinten, így sötét kollektíven sötét árnyak vetülnek ránk...

Ebben a helyzetben minimum annyit tehet az ember, hogy kőkemény rezsimkritikát gyakorol. A nemzetközi térben óriásit romlott az ország híre, de nem a migrációhoz való hozzáállás miatt...Addig egyfajta tökös, jobboldali renegátként tekintettek Orbánra, ma viszont csak egy aljas, számító, köpönyegforgatónak nézik

A Magyarországon hódító putyinizmus világszinten tudott dolog lett, addig ugrált Orbán, hogy feketebárányt csinált Magyarországból a demokratikus államokban
Ez már hazaárulás ami itt folyik orosz-ukrán-kínai- török kérdésben...

G. Nagy László 2023.08.22. 00:34:39

@baalint1:

"A másik gondolatot pedig nem cáfoltad kinyilatkoztatással. Nem tudod, hogy szegényesebb-e az élete annak, akinek nem lehet vagy nincs gyereke".

"Márpedig a 3 általad felvetett szint esetében ugye kizárólag a 3-asról volt szó, és abból véled levezetni, hogy melegnek rosszabb lenni"

"De a legnagyobb hazugság, hogy az életminőség objektív lenne. Az a leginkább szubjektív, hogy mitől érezzük jónak az életünket. És erről beszéltem."

Háromszor leírod ugyanazt. Mintha magadat győzködnéd.

Nekifutok még egyszer, próbálj nyitott szívvel és elmével olvasni.

Tegyük fel, hogy téged nem érdekel a pénz. Legszívesebben úgy élnél, mint egy kolduló szerzetes, de mindenképpen a puritánság jellemez. Ehhez képest örökölsz 500 millió forintot. Boldogítani fog? Nem. De azért nem, mert a szubjektív (és meglehetősen extrém) szükségletegyüttesedet ez sehogy sem szolgálja. Objektív módon nézve kaptál potenciális pluszforrást a boldogságod növelésére? Természetesen igen, 500 millió forintot. Ennek a legtöbben örülnének, te mondjuk pont leszarod.

Ugyanezt ültesd át a saját gyerek kérdéskörbe! Tegyük fel, hogy Hetero Hugó nem akar gyereket, pedig van felesége, aki igen és van egy csomó épp spermája is. Boldogítani fogja, hogy minden adott számára a gyermekvállaláshoz? Nem. De azért nem, mert a szubjektív (és meglehetősen extrém) szükségletegyüttesét ez sehogy sem szolgálja. Objektív módon nézve rendelkezik potenciális pluszforrással a boldogság növelésére? Természetesen igen. Ennek a legtöbben örülnének, ő mondjuk pont leszarja.

Érted már? Szerintem eddig is értetted, csak mindig bemenekültél ebbe a relativizálós mellékutcába, kiindulva egy extrém világlátásból. Igazad van, van, aki nem akar gyereket. Van olyan is, akit nem érdekel a pénz. Olyan is van, akit hidegen hagy a szex. Sokfélék vagyunk. De vagyunk annyira értelmesek és objektívek, hogy ki tudunk nézni a saját szemellenzőnk mögül, és meg tudjuk érteni azt, hogy mit jelent: POTENCIÁLIS BOLDOGSÁGFORRÁS. Ha valaki megajándékozna engem egy balett előadásokra szóló éves bérlettel, bizony Isten, nem tenne vele boldoggá. De nem tagadnám le, hogy gazdagodtam általa, s hogy e bérlet potenciális boldogságforrás lehet.

Bayaz 2023.08.22. 00:46:28

@baalint1: "Bocs, de szerintem meg az a magyarellenes, amikor ellopják az elvtársaid a Magyarországnak szánt pénzeket, majd mikor az EU épp emiatt felfüggeszti ezeket a pénzcsapokat, akkor előadjátok hogy Magyarországot érte támadás. Ez egyszerre magyarellenes és nemzetellenes."
Az EU nem ezért függeszti fel a pénzcsapokat, különben a románokat már rég felfüggesztették volna. Azért függesztik fel, mert nem tetszik nekik a kormány külpolitikája, migrációs és kulturális politikája és médiapolitikája.

G. Nagy László 2023.08.22. 01:01:50

@Bayaz:

"Az EU nem ezért függeszti fel a pénzcsapokat, különben a románokat már rég felfüggesztették volna. Azért függesztik fel, mert nem tetszik nekik a kormány külpolitikája, migrációs és kulturális politikája és médiapolitikája."

Pontosan tudja ő is, csak ezt sosem fogja kimondani. Ha az EU nyilvános közleményt adna ki annak kapcsán, hogy a migrációs politikánk a pénzvisszatartás oka, még akkor is azt ismételgetné, hogy nem is, nem is, hanem a tolvaj Orbán... Tényleg fura, hogy soha egyik Orbán-gyűlölő sem teszi fel magának a kérdést, hogy Románia miért kap meg mindent, az utolsó centig...

2023.08.22. 14:47:23

@G. Nagy László:
orbán teleplakátolja az országot, hogy brüsszel a felelős mindenért. a háborúért is elsorban. vajon miért támogassák orbánt.

a korrekt az lenne, hogy az eu forrásokat kapják meg közvetlen a települési önkormányzatok. és ahol a fidesz van ott a helyi fidesz és ahol nem ott nem. és úgy van is eu pénz, a fidesznek jut a többség, de orbán nem kap egy fityinget se.

Tesz vesz XI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.22. 14:47:52

@baalint1: ez a cikk egy kib. botrány, már néztem

"Magyar remény 1968-ban"

nem lehet olyan szemszögből megközelíteni hogy védhető legyen.

a komcsik
56
"békepártiság"
diktatúra
putyinbarátság

persze az agyhalottak nem értenek semmit belőle, a mandineren azért beleolvastam volna a kommentekbe
mint a diplomáciában, alig talál már kádert a fidesz, mert akinek egy minimum gerince, becsülete van, az nem szolgál ilyen elvtelen hazaáruló rezsimet mitn a fidesz.
hát lacika nemcsak síkhülye, hanem még hitvány korrupt is. de szerencséjére már fideszes "újságíró" propagandisták is olyan bolond síkhülyék mint ő.

G. Nagy László 2023.08.22. 15:25:39

@cvsvrs:

El sem hiszem, hogy felnőtt ember létedre mennyi gyerekes hülyeséget össze tudsz hordani.

"orbán teleplakátolja az országot, hogy brüsszel a felelős mindenért. a háborúért is elsorban. vajon miért támogassák orbánt."

Értem. Tehát ha nekem nem szimpatikus Karácsony, úgy jegy nélkül utazhatok a metrón??? Hogy a faszba tudod egy EU-s szerződés törvénytelen felrúgását gyerekes sértődéssel indokolni? Aki úgy érzi, hogy Viktor megbántotta, az ne fizessen adót?

"a korrekt az lenne, hogy az eu forrásokat kapják meg közvetlen a települési önkormányzatok. és ahol a fidesz van ott a helyi fidesz és ahol nem ott nem. és úgy van is eu pénz, a fidesznek jut a többség, de orbán nem kap egy fityinget se."

Ez a te hülye vágyálmod. Ennyi erővel: a korrekt az lenne, ha nekem adnák oda az egészet, majd elosztom kedvemre...

2023.08.22. 17:00:30

@G. Nagy László:
így juthatne forráshoz az ország úgy, hogy az unió orbánt megkerüli. csak ezt a fidesz pártközpont érthető módon nem fogadja el. de egyébként ez az ország érdeke.

IdomitottFoka 2023.08.22. 21:05:17

@Bayaz: Azért is, meg vikiék még lopnak is nagyüzemben. Amúgy azért nem kell csodálkozni, az eu többször is figyelmeztette viktorékat h ez lesz, ezek évek óta lebegnek. De vikiéket ez se érdekelte, ahogy az ország se, teljes gőzre állították a porhintést, meghosszabbították Bicskéig. Most meg úgy tesztek mintha ez vmi váratlan meglepi lett volna. Ez itt nem az m1, nem kell megjátszani magatokat.

2023.08.22. 21:14:22

@IdomitottFoka:
a probléma nem az eu-s pénzek ellopása, hanem az, hogy az mnb gdp arányosan jóval több készpénzt bocsátott ki, mint az unió. és ebből a pénzből nacionalizálni lehet anélkül, hogy a kormány adót vetne ki. leütik az entert. és ott van a készpénz. és színes papírokért cserébe visszavásárolják a kis színes papírokért cserébe eladott közműveket, vagy akármit. a fél balatont. távközlési céget, repteret, bármit. nem kell eladósodni se. csak készpénzt kell generálni a semmiből. azt a külföldnek odaadni, hogy váltsák át euróra. ettől gyengül a forint, és ez az inflációt teremt. de hol, ahol ezt a pénzt elköltik: az euróövezetben. és ugyanezt csinálták a lengyelek.

és erre mondják azt, hogy "nincs jogállam". adósodjon el szépen az állam, legfeljebb úgy nacionalizáljon, vagy sehogy. a hiánycélokat teljesítve privatizáljon. ez a neoliberális diktátum. és a fidesz ugyanezzel a rendszerrel élt vissza, egy szűk haveri kör. mindkettő népellenes.

2023.08.22. 21:21:51

@IdomitottFoka:
az eu-s pénzek ellopása nem zavarja az eu-t akkor ha az a németek érdekeit szolgálja. errefelé brutálisan túlárazott autópályát ellenezte az eu. majd amikor a bmw úgy döntött, hogy debrecen mellett épít gyárat, akkor a nagyvárad irányába tartó autópályát hipphopp elfogadták. addig a román fejlesztési biztos azt mondta, hogy ez lopás a magyar oldalon. amint a németek beléptek már ő is bólogatott, hogy igen, igen, ez nagyon kell az uniónak.

csak aztán a román bérek lassan magasabbak, mint a magyar oldalon. nem lesznek román munkások. a németek török vendégmunkásokat hoznának. akiket németországban az automatizálás miatt utcára kellene rakni. ugyanakkor be vannak tanítva segédmunkásnak. ők jönnek. és nekik épülnek a munkásszállások. vasút, ipari vágányok eu-s pénzből. és a német autógyárakhoz kapcsolódó kínai akkumulátorgyárak hiányzó infrastruktúrájának megépítését is támogatja brüsszel. érdekes módon ez esetben nem számít a "jogállamiság".

Bayaz 2023.08.22. 22:18:30

@IdomitottFoka: "azért is"
szóval akkor nem azért. Ezért hoztam fel összehasonlitásnak hasonlóan korrupt vagy még korruptabb országokat.

2023.08.23. 10:33:31

@Bayaz:
az orbáni külpolitika megbukott. aug. 20-ra és az atlétikai vb-re sunak-ot, macron-t és olaf scholz-ot kellett volna meghívni és nem erdogan-t. és nekik elmondani, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozzák az ukránok. ez a balfasz ezt a török elnöknek mondja akkor, amikor a török politika legfőbb célja a kurd kisebbség elnyomása és mellette brüsszelezik.

G. Nagy László 2023.08.23. 12:37:29

@Tesz vesz XI.:

Figyelj, te majom! Meglehetősen szánalmas próbálkozás volt, amikor "Segítő Béka" álnéven megpróbáltál visszasunnyogni és előadni, hogy egy harmadik személy vagy, aki mélyen egyetért tesze-toszával. Sajnáltalak érte, hogy így kell veled egyetértőt legyártanod, mert természetes úton nem terem ilyen barát.

De tanulságos is volt: azt igazolta, hogy tudsz kulturáltan kommunikálni, noha gondolataid természetesen békaként sem születtek. Továbbra is azt mondom: ha civilizált vagy - nem erőszakos, nem szemetelő, nem öncélúan sértegető - akkor maradhatsz. Minden egyéb esetben töröllek. Beszélgetni mi ketten sosem fogunk, mert alkalmatlan vagy rá, de írhatsz, ha tartod a szabályokat.

Gajdics Ottó baráti kör · www.teveszmek.blog.hu 2023.08.23. 12:48:25

@G. Nagy László: majom? mert ez a szenvedélyem? nyugi máshogy kezelnének ha még ősközösségben lennék, máshogy kezelném a törzsünk árulóit.

milyen barát? vannak akik nem barátkoznak hitvány hazaárulókkal, fura neked mi?
azok után hogy 14x kitiltod és törlöd az összes kommentjét pláne.
gerinctelen, becstelen vagy, és hitvány, gátlástalanul hazudsz, én nem akarok ilyen barátot te agyalágyult, vitáznod kéne te elmeháborodott, hogy kimagyarázd az ellentmondásaidat.

nem fontos összevetni ezeket az új gondolatokat tőled a régiekkel te hetes hazafi? 10-es aki meghalna a hazájáért és vért ontana, de hogy is írtad a régi ukrán posztodban ahol is népirtók mellé álltál?
de hiába írom le, megint kitörölnéd és tiltanál!

tudom hogy fontos neked a többi kommentelő véleménye, mert magadtól még azt se érted mit jelent az ideológia szó te funkc. anaflabéta, se azt hogy miért önzetlenek a párkapcsolatok, mert nácricsztikus pszichopata vagy. ezért fontos a többi kommentelő véleménye. de először is jó lenne ha síkhülyeként bocsánatot kérnél hogy a nálad 1000x -es értelmesebbeket ostobázod le.

mondd el légyszi mégegyszer hogy liberális vagy és a szabad vita híve mert szeretem hallgatni a 13x-os kitiltásom után, amikben lerántom a leplet miért is vagy elmebeteg és direkt hazudozó.

civilizált voltam mégis töröltél 14x nem kell gátlástalanul hazudoznod többet. tudom mi vagy.
továbbá ha leostobázol ok nélkül skíhülyeként, viseld már el légyszi, ha téged is leostobáznak. joggal.

Gajdics Ottó baráti kör · www.teveszmek.blog.hu 2023.08.23. 12:54:04

@G. Nagy László: itt a lényeg lacika, ezt a kommentet törölted 6x és tiltottál 14x, meg a többi kommentem is visszaállíthatnád.

"Én ettől nagyon messze vagyok. És bőven látom is a hibákat - amikor például egy apró kátyú foltozása miatt két hétig leáll Észak-Budapest forgalma, mindig Londonra hivatkozom"

jó de ez budapest. Karácsony meg "alkalmatlan". kemény rendszerkritika b*szod. miért törlöd állandóan a sírásó tanár kommentemet? hazaszeretetből te idióta?
miért nem írsz valami naív ábrándos posztot pesty lászlóról?

"Ettől még imádom a hazámat és hiszem, hogy a világ egyik legjobb helyén élek. És igen: van lúdbőr a himnusz alatt. Adnék magamnak olyan 7 pontot hazaszeretetből."

csupán csak 3 minusz pont, amiért alkut kötnél és tárgyalnál a megszállókkal, ahogy írtad a kommentekben is:

"minek veszekedni ha verekedni is lehet? - A birkává butított agymosottak ma kórusban bégetik: "a béke rossz, a háború jó..." Aki fegyverszünetet és béketárgyalásokat sürget, az a Sátán küldötte; szent csak az lehet, aki fokozná a vérontást... Tényleg kezd totálisan elhülyülni az emberiség."

teveszmek.blog.hu/2023/02/28/_minek_veszekedni_ha_verekedni_is_lehet

10-3 = g. nagy lacika. ugye a 10-es aki "meghalna a hazájáért" és aki fokozná a vérrontást! de ugye ez még a doni áldozatokra se egyértelműen igaz, hogy hazájukért haltak meg, és nem az aktuális rezsim kedvéért. tudod kikre teljesen egyértelmű ez? 1848. 1956. és mst ukrajna kapcsán kurvára egyértelmű, akik szerinted megérettek a pusztulásra? de miért is? sose tudjuk meg, mert nem kötnek békét! nem akarnak trianont a mocskok, mi? idióta

de most akkor a 10-es hős vagy totálisan elhülyült?!

lacika!!!!! ne hagyj minket kétségek között vergődni!!! VÁLASZOLJ! (

Gajdics Ottó baráti kör · www.teveszmek.blog.hu 2023.08.23. 12:59:04

@G. Nagy László: amikor a b*szatlan nőkről írtál, meg a homokos nemi érintkezésről ("apa1 apa2" c. mondat) akkor nem voltál ilyen szemérmes lacika, most hirtelen megtértél?

még mindit a régi nóta, megkeressem hogy melyik posztodban vallottad be, h hazudtál arról, h a stlíusom miatt tiltasz?

G. Nagy László 2023.08.23. 13:01:49

@Gajdics Ottó baráti kör:

"de most akkor a 10-es hős vagy totálisan elhülyült?!"

Aki a hazája védelmében az életét áldozza, az az esetek többségében hős. Ha viszont a hazája védelme véráldozat nélkül is megvalósítható, úgy totálisan elhülyült.

Gajdics Ottó baráti kör · www.teveszmek.blog.hu 2023.08.23. 13:11:48

@G. Nagy László:

és te eldöntöd innen hogy az ukránok melyikek? az 56-osok melyikek? a 48-asok?

mi a különbség a 48-as szitu meg az urkán helyzet között?

G. Nagy László 2023.08.23. 13:59:57

@Gajdics Ottó baráti kör: Ezeket százszor átbeszéltük. Az ukránoknak megvolt a lehetőségük, hogy jelentős emberáldozat nélkül lezárják a háborút. El is indultak a tárgyalások, mi több, a béketerv is megszületett. Csak aztán rászóltak Zelenszkijre, hogy nem ez a feladat... Tudod te is pontosan.

Bayaz 2023.08.23. 23:32:06

@cvsvrs: Én se látom úgy, hogy a magyar külpolitika jó irányba menne, az oroszok lanyha támogatása és a "békepártiság" nagyon nem jött be, és ezt látni kellett volna már a 22'-es offenziva kudarca idején és választás után irányt váltani.

erol 2023.08.24. 19:07:33

@G. Nagy László: Teszvesz általában engem is idegesít, pedig majdnem mindenben egyetértek vele, csak ez a szófosás és stílus távol áll tőlem. De ez a Gajdics Ottó baráti kör név telitalálat, ránéztem a f-bookon és tényleg mókás. Gajdics talán az egyik legviccesebb udvari bolondja a fidesznek, egy igazi kelekótya hülye.

G. Nagy László 2023.08.24. 20:03:48

@erol:

"Gajdics talán az egyik legviccesebb udvari bolondja a fidesznek, egy igazi kelekótya hülye."

Szerintem meg egy irritáló, tenyérbemászó majom. Nagyon nem szeretem. Nincs humora, nincs karizmája, nincs megjelenése, nem kommunikál jól, még a levegője is elfogy a mondat végére, még akkor is, ha többnyire egyetértek azzal, amit közöl. Bármelyik kormánypárti megmondóember szimpatikusabb nála.

alöksz róz 2023.08.25. 09:53:05

@baalint1: "Nem akarod megmondani, de mindjárt belövöd magadat 7-re, engem meg 1-4 közé..." - a férfiasság-skálán lehet stimmel is :-)

alöksz róz 2023.08.25. 10:06:53

@G. Nagy László: "1. Állampolgársággal járó jogok - ahogy írtam is, ez egy klubtagság. Aki tagja a klubnak, az élvezheti a szolgáltatásait, aki kívülálló, az nem. És a klubtagok alakítják a szabályokat: azt engednek be maguk közé, akit akarnak. Ez elég tiszta ügy." - ez nem cáfol és nem igazol semmit a kollektív jogokkal kapcsolatban.

"2. Sztrájkhoz való jog - képzelj el egy szabad világot, ahol az állam nem szól bele a munkajogi kérdésekbe! Ebben a világban lesznek olyan vállalatok, ahol a szakszervezet által elfogadtatott kollektív szerződés alapján van sztrájkjog, más cégeknél pedig nincsen. Itt is a klubtagságból fakad a jogod: alkalmazottja vagy az adott vállalatnak." - elképzeltem, borzasztó lenne. ettől függetlenül a sztrájkjog ugyanúgy kollektív jog lesz azoknál a cégeknél, ahol a szerződés megengedi.
egyedül nem is lehet sztrájkolni :-)))

3. jogosan felmerülő kérdések. csak a lényeget nem érintik: egyénként mondhatod-e azt, hogy az akkumulatorgyár megépülhet-e a városodban? nem. mondhatja-e azt a polgárokat képviselő önkormányzat vagy dönthetnek-e szavazás útján a város lakói? ideális esetben igen.

G. Nagy László 2023.08.25. 10:20:10

@alöksz róz: Mi a vita köztünk? Én azt állítom, hogy MINDEN kollektív jog valamiféle klubtagsághoz kötődik. Állampolgársághoz, golfklub-tagsághoz, vagy épp munkavállalói jogviszonyhoz egy adott helyen. Nincs értelme kollektív jogokról beszélni ezek hiányában.

Ezen túlmenően alapvető emberi jogok léteznek, melyek MINDEN homo sapiensre vonatkoznak. Ezeket úgy lehet összefoglalni, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy békén hagyják, hogy úgy éljen, ahogy akar. És joga van elhagyni a házát, a faluját, városát, országát. De ez nem jelenti automatikusan, hogy joga van elfoglalni egy másik házat, ami neki megtetszik. Vagy hogy joga lenne letelepedni abban az országban, amelyik számára szimpatikus. Ezekről a tulajdonosok, klubtagok döntenek, neki nem sok beleszólása van. Max kérhet.

2023.08.25. 10:34:54

@alöksz róz:
a kollektív szerződéseket a multik elutasítják. mondván, hogy a polgárjog kizárólag magánjog. tehát mondjuk a bmw csoport mögött áll egy 91 milliárd eurós tőkealap. van 157 millárd euró kötelezettségük (hitelük). ezek fedezete a bmw technológiája, eszközparkja. ez egy jogi entitás. és van 150 ezer alkalmazottjuk. ők 150 ezer entitás. és van 150 ezer munkavállalói szerződés. nincsenek kollektív szerződések.

G. Nagy László 2023.08.25. 10:43:22

@cvsvrs:

"és van 150 ezer munkavállalói szerződés. nincsenek kollektív szerződések."

A kérdés csak az, hogy mi szükség van kollektív szerződésre egy olyan munkahelyen, ahol a dolgozók elégedettek a fizetésükkel és a munkakörülményeikkel? (Gyanítom egyébként, hogy a BMW-nél van ilyen.)

2023.08.25. 10:44:34

@G. Nagy László:
pl. valaki egy szakképzési centrumban tanul járműiparosnak. és nagykorúvá válva tagjává válik egy klubnak.. a járműiparosok klubjának. amit szakszervezetnek neveznek el. és ez ez szerződik le a járműiparossal. ez is liberalizmus lenne ugyebár. kollektivizált. csak nem totális módon. tehát ez nem a vörös csepel, de majdnem. ugyanaz a kommunitárius szellemiség. a liberalizmusból ez is következik, nemcsak a kapitalizmus.

és a nagy kérdés, hogy egy neoklasszikus vegyes gazdaság milyen módon képes kapitalizálódni, képes-e egyáltalán úgy, hogy nem állnak rendelkezésre gyarmatok, vagy csak korlátozottan. ezt a feladatot kell európának megoldani. vagy sutba kell vágni az európaiságot.

G. Nagy László 2023.08.25. 11:36:39

@cvsvrs:

"a liberalizmusból ez is következik, nemcsak a kapitalizmus."

Olyannyira, hogy ez a kapitalizmus szerves része. Abszolút megfér a liberalizmussal.

"és a nagy kérdés, hogy egy neoklasszikus vegyes gazdaság milyen módon képes kapitalizálódni, képes-e egyáltalán úgy, hogy nem állnak rendelkezésre gyarmatok"

Mindig a gyarmatokat hozzátok fel, de ezek messze nem olyan lényegesek, mint a vállalkozás szabadsága. Anglia gyarmatok nélkül is ipari nagyhatalommá vált volna, ahogyan Németország is azzá vált, alig egy-két jelentéktelen gyarmattal.

" ezt a feladatot kell európának megoldani. vagy sutba kell vágni az európaiságot."

Ezt nem is értem.

2023.08.25. 13:08:51

@G. Nagy László:
a neoliberalizmus (amerikanizmus) éppen azt mondja, hogy ez a kapitalizmusnak nem része. abban nincs kollektív munkajog. nincs kollektív szerzdődés. mert ha ilyesmik vannak vannak, akkor a globális versenyképességet zárójelbe lehet tenni. kedvenc thatcher margód is ez ellen harcolt. hogy nem kell semmiféle munkáspárt, szakszervezetek. mert az bedönti a brit birodalmat.

G. Nagy László 2023.08.25. 13:31:42

@cvsvrs:

"kedvenc thatcher margód is ez ellen harcolt."

Ez így van, ettől még a klasszikus liberalizmusban elférnek a szakszakszervezetek is.

alöksz róz 2023.08.25. 15:17:53

@G. Nagy László: "Én azt állítom, hogy MINDEN kollektív jog valamiféle klubtagsághoz kötődik." - örömmel látom, hogy finomítottál az álláspontodon.

a civisvárosi kolléga pedig nem írt hülyeséget, amikor a kollektív jogok hiányából/megszüntetéséből vezette le a soros-bevándorlás témát. lásd 3. pont. te mint egyén nem tilthatod meg abdulnak, hogy akárhol letelepedjen.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.25. 15:33:57

@cvsvrs: és milyen hatással lesz ez a debreceni választásra? mit jósolsz? fellébrednek a debreceni fideszes szavazók vagy halálukig agyhalottak maradnak és gondatlanságból elkövetett hazaárulók?

alöksz róz 2023.08.25. 15:52:32

@Tesz vesz XVI.: a számozást így kellene, hogy jobban mutassa az elszántságod: 00000016

alöksz róz 2023.08.25. 15:53:48

@G. Nagy László: ja és az aksigyár-bevándorlás se volt rossz összehasonlítás

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.25. 16:04:14

@alöksz róz: a számozás nemcsak az akarat diadala, hanem lacika hitványságát is mutatja.

csak persze ő nem tudja értelmezni, csak a behűtott coke meglegyen. az önzetlen párkapcsolat ha részéről nem is, de a felesége részéről megvan, haha.

téged tényleg nem érdekel milyen bányász skilljei vannak amik előrevinnék oktatás nélkül az éjjeliőr államban?
nem válaszol rá, nem zavar?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.25. 16:22:08

@cvsvrs:

a diktatúra része a (látszat)ellenzék létrehozása, kezelése, irányítása. "hát van itt ellenzék kéremszépen, milyen szép kis demokrácia ez, csak éppen direkt alkalmatlanok"

simán lehetséges ahogy az orbánszobor fejét rúgdosó dopemanből fideszest csináltak tán a dope hitelllel.
úgy egy korrupt gyurcsányból csinálnak a valódi ellenzék leszalámizását és betörését végző álellenzékit.

"a baloldal és a zöldek is támogatják, hogy a gigantikus akkumulátor gyárak létesüljenek magyarországon. "

mármint a debreceni balosok és zöldek? nagyon zöldek valójában nem lehetnek.
országosan azért bírálnak.

én úgy tudom az eu erre nem ad pénzt, most ezt gyorasn átfutottam, csak arra bólintották rá hogy forinttal támogassa magyar állam az aksi gyárakat, nem?

g7.hu/kozelet/20230816/az-eu-rabolintott-hogy-magyarorszag-tovabbi-szazmilliardokkal-tamogasson-akkugyarakat/

alöksz róz 2023.08.25. 19:04:08

@Tesz vesz XVI.: "nem válaszol rá, nem zavar?" - nem igazán. annyira biztos nem, hogy ilyen gyerekes hisztit verjek miatta. mindenki arra válaszol, amire akar.

(egyébként a konkrét kérdésre kiolvashatod a válasz egy részét ott is ahol elhangzott. meg hát a laci elég sok dolgot leírt magáról a posztokban és a kommentekben ahhoz h tudjon az olvasó vmire következtetni, innentől kifejezetten ízléstelen proli dolog ilyen szinten turkálni és vájkálni, mint ahogy te teszed.
és nem vagyok se képmutató, se szégyellős, sőt kifejezetten genya vagyok ha oda akarok szúrni, de az túlmegy minden határon, amit művelsz. pláne azzal összevetve, hogy néha még értelmes dolgokat is írsz. magadba szállhatnál végre.
na.)

alöksz róz 2023.08.25. 19:49:07

@Gajdics Ottó baráti kör: "mi a különbség a 48-as szitu meg az urkán helyzet között?" - hogy görgei nagyobb hazafi volt mint zelenszki és több esze is volt

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.28. 13:00:43

@alöksz róz: ha olyan nagyon okos vagy, akkor nem kellene most megkérdeznem, hogy miért is?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.28. 13:05:58

@alöksz róz: hát igen, az intelligencia egyik jele a kíváncsiság.

a becsület egyik jele a gerinc, a tartás., a következetesség.

szerintem nem az a gyerekes ha többször kérdezek meg valamit, mint a BBC legendás interjújaiban, hanem az ha valaki nem válaszol, és durcizik állandóan mint egy kisgyerek.

A válasz egy részét kiolvashatom? és melyik részét?

ízléstelen proli dolog ilyen szinten turkálni és vájkálni? hogy a funkcionális analfabéta fejtsen ki valamit? mellesleg csöpikém ha nem jöttél volna rá, gátlástalanul hazudozik a haverod. ja te olyan okos vagy, hogy ezt se látod.

ízlésről akarnál beszélgetni? pont te?

mi megy túl minden határon? lacikábal is lehetnél ilyen kritikus

alöksz róz 2023.08.28. 16:36:13

@Tesz vesz XVI.: "a becsület egyik jele a gerinc" - neked nincs gerinced, ezt már bebizonyítottad

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.08.29. 16:01:00

@alöksz róz:

mivel csöpi? ezt már mútkor játszottuk, akkor is kétszer megkérdeztem csöpike, de nekem nincs időm megvárni míg kialakul az identitásod és megválaszolod ezt a kérdést még az idén.

az MCC-n tanulsz és a szüleid párttagok? vagy miért vagy ilyen t*kony?

Bayaz 2023.10.03. 17:25:03

@baalint1: @G. Nagy László: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Tessék, itt is van a bizonyiték:
www.ft.com/content/d4452485-8132-427f-abb4-475b634f6883
Az EU hajlandó a zárolt 22 milliárdból 13-at visszaadni, ha a magyar kormány beáll a sorba és követi az USA által diktált európai külpolitikát Ukrajna kapcsán.

Ennél erősebb jel hogy az egész "jogállamisági problémákról" való hisztéria valójában a magyar kormány eltérő politikájának büntetését célozza nincs.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.06. 20:01:33

@Bayaz: kacsa

ha meg is lépné pár idióta politikus, az EP azonnal intézkedne, és megvonná a bizalmat
süti beállítások módosítása