téveszmék

téveszmék

"Argentína a tönk szélén"

2024. február 05. - G. Nagy László

milei.jpg

 

Jó-jó, tudjuk, Argentína immáron hosszú évtizedek óta permanens válságban él. Az infláció mértéke brutális, a szegénységi ráta 40%-os, a gazdaság ezer sebből vérzik. Viszont nem reménytelen a helyzet: végre egy ország, amelynek volt bátorsága egy vérbeli libertáriust ültetni az elnöki székbe. Maradona, Messi és Ferenc pápa után itt egy újabb argentin, kinek nevét muszáj lesz megjegyeznünk (már csak azért is, mert magyar felmenőkkel bír): Javier Milei-ről minden bizonnyal még sokat fogunk hallani a jövőben.

 

Argentína elmúlt száz évének történelme számos tanulsággal szolgál mindannyiunk számára. Az ország a múlt század elején még igazi nagyágyúnak számított: a világ ötödik legjelentősebb gazdasága volt. Az ötvenes években az egy főre jutó GDP-je a spanyol érték dupláját tette ki, s háromszor akkora volt, mint Japáné. Aztán történt valami, s Argentína szabályos lejtmenetbe kapcsolt. Eleddig összesen kilencszer jelentettek csődöt, ebből három alkalom már a jelen századhoz kötődik. A látványos töréspontot Juan Domingo Perón elnökké választása jelentette. Személye igen megosztó, sokan a mai napig szeretettel és nosztalgiával emlékeznek rá, ugyanakkor nem vitás, hogy népszerűségét elsősorban feleségének köszönhette. Evita történetét filmre vitték, musicalt is készítettek belőle, a Don't cry for me Argentina című sláger pedig minden élő generáció számára ismert; a legtöbben Madonna feldolgozásában hallottuk először. Az első, igen banális tanulságot rögtön le is szűrhetjük: ami népszerű, az attól még nem feltétlenül jó. Perón ugyanis megszámlálhatatlanul sok hibát követett el. Tekintélyuralmi rendszert vezetett be és antikapitalista programot hirdetett. Népjóléti intézkedései mellett államosított szinte mindent, hatalmasra duzzasztotta a központi bürokráciát, tiltotta, illetve magas vámokkal sújtotta az exportot, erőltetett iparosításba kezdett, tökéletesen elhanyagolva a mezőgazdaságot. A második számú tanulságot le sem kéne írnom, tudja mindenki: a baloldaliság, a felhizlalt állam, a bezárkózás, a piacellenesség tönkreteszik még a legígéretesebb gazdaságokat is. Az elnök mindemellett szimpatizált az olasz fasizmussal, s valójában annak elemeit vette át, s igyekezett megvalósítani. A harmadik tanulság tehát (mely talán nem minden Olvasó számára evidens): a fasizmus a kommunizmus édestestvére, ugyanúgy mélyen baloldali ideológia. S bár Juan Perón immáron ötven éve nincs közöttünk, örökségét még mindig nyögi az argentin nép. Azóta sem volt olyan vezetője az országnak, akiben elég erő, vagy legalább némi szándék lett volna, hogy ezektől a béklyóktól megszabadítsa Argentínát.

 

milei_2.jpg

 

Egy ilyen történelmi múlttal terhelt miliőben kell most rendet tennie a decemberben hivatalát elfoglaló Javier Mileinek. A korombéli fickó igazi punk - már az is őrület, ahogyan kinéz. Volt már focikapus, rockzenész, közgazdaságtan-tanár, televíziós celeb, sőt tantrikus szexoktató is. (Természetesen a szabad szerelem híve. A lehető legszabadabbé.) Politikai megnyilvánulásai kifejezetten látványosak. A láncfűrész egyenesen kampányának szimbólumává vált, hatásosan érzékeltetve, hogy a terebélyesre nőtt állam mennyi felesleges ágát kell lemetszenie. A kedvencem az a videó, amelyben a hihetetlenül kövérre hízott kormányzati apparátust bemutatva annak radikális karcsúsításáról beszél. A minisztériumok harmadának azonnali megszüntetését helyezte kilátásba: "Sport- és Turizmus Minisztérium - kuka! Kulturális Minisztérium - kuka! Női-, Gender- és Diverzitás Minisztérium - kuka!" Imádom. (Már önmagában az egy vicc, hogy egy államcsődtől államcsődig vergődő ország genderminisztériumot tartott fenn az adófizetők pénzéből... Ez még a tejjel-mézzel folyó Kánaánban is értelmetlen pocsékolás volna.) Milei programjában szerepelt még, hogy feloszlatja az argentin jegybankot, az amerikai dollárt teszi az ország hivatalos fizetőeszközévé, privatizálja a nyugdíjrendszert, továbbá megszünteti a kötelező iskolai oktatást is. Csupa merész terv, de mindben van ráció.

 

Győzelmének napján a Telex "szélsőjobboldali" politikusként aposztrofálta Javier Mileit. E szóhasználat két dolgot jelenthet. Vagy arról van szó, hogy e jelző valójában radikális liberálist, végletesen piacpártit jelent - ez esetben egyet lehet érteni vele. A kérdés ekkor csak az, hogy miért használják szitokszóként azok, akik magukat is szabadelvűnek mondják. A másik lehetőség, hogy a Telex egy elvtelen, ócska, hazug médium, amely bárkire ráaggatja szitkait, akivel nem szimpatizál. Mert az azért mégsem járja, hogy szélsőjobboldalinak hívjuk a fasizmust, s ugyanígy a fasiszta elemekből építkező, peronista örökséget eltakarítani készülő, azzal minden tekintetben ellentétes világlátást is. Az már tényleg az orwelli világ netovábbja, amikor a fényt és az árnyékot is pontosan ugyanúgy nevezzük... Ha van valami, ami a globalista kaviárbaloldalnál kiveri a biztosítékot, az elsősorban Milei abortuszellenessége és azon ígérete, mely szerint véget vet a gyerekek - iskolai keretek közt történő - szexuális indoktrinációjának. Mindezek természetesen tökéletesen illeszkednek a libertárius világlátásba, nincs bennük az égvilágon semmi szélsőséges.

 

Javier Milei januárban felszólalt Davosban, a Világgazdasági Fórumon is. "Ma azért vagyok itt, hogy elmondjam: a nyugati világ veszélyben van. És azért van veszélyben, mert azokat, akiknek meg kellene védeniük a Nyugat értékeit, foglyul ejtett egy olyan világkép, amely megállíthatatlanul a szocializmus és a szegénység felé vezet." Argentína újdonsült elnöke keményen bírálta Davost amiatt, hogy szocialista programja csak nyomorúságot hoz a világra. "Az elmúlt évtizedekben a nyugati vezetők feladták a szabadság modelljét a kollektivizmus különböző változatai javára, amely nem a problémák megoldása, hanem azok gyökere lett. Azért vagyok itt, hogy elmondhassam: a kollektivista kísérletek még soha nem oldották meg a világ polgárait sújtó problémákat. Mi több: ezek jelentik a gondok kiváltó okát. A szabad vállalkozói kapitalizmus nemcsak az egyetlen lehetséges rendszer, amely képes megszüntetni a világ szegénységét, hanem az egyetlen erkölcsileg elfogadható rendszer is ennek a célnak az eléréséhez." Lehet ehhez bármit is hozzátenni? Jómagam évek óta másról sem írok.

 

Kevés dolog kedvesebb a szívemnek, mint amikor egy valódi libertárius kezébe adják egy ország vezetését. Sosem hittem volna, hogy ez pont Dél-Amerikában fog megtörténni. Kíváncsi vagyok, mire megy Javier Milei, de nagyon drukkolok a sikerének. Argentína sokáig táncolt a tönk szélén, de hitem szerint ennek vége. Ha az új elnök csak a töredékét megvalósítja ígéreteinek, már az is látványos fellendülést hoz majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5018310107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadist 2024.02.06. 21:19:08

@Wildhunt: "Szerintem nem kell. De ilyen törvényt most nem tudsz elfogadtatni."

Nyilván nem, már a szívhang törvény bevezetésénél is tömegek visítottak, mint a fürdős kurvák.
Itt csak filozofálgatás folyik, de ez a nulladik lépése annak, hogy egyáltalán elindulhasson valamilyen kulturális változás.

GyMasa 2024.02.06. 21:19:44

@cvsvrs:
EZ sem igaz!
Aki több adót akar fizetni az egy Taigetosz pozitív egyén, aki nem érdemli meg az életet.

Wildhunt 2024.02.06. 21:29:21

@Sadist: nem. Azok járnak rosszabbul, akik költenek a szüleikre. Sokan maguktól nem fognak, azoknak a szülei nyomorogni fognak, ami tönkreteszi a társadalmi rendet.
Nekem meg, mint konzervatívnak, társadalmi rend az egyik fétisem.

2024.02.06. 21:29:39

@GyMasa:
az emberek a többség progresszív vagyonadó híve. azzal, hogy ő még a 0 kulcsba essen. felette meg szedjék csak el.

Wildhunt 2024.02.06. 21:31:17

@Sadist: én már azt sem értem, miért ünneplik a nők, hogy ők is kaphatnak bányásztüdőt. De biztos velem van a baj.

2024.02.06. 21:41:56

@Wildhunt:
a nyugdíjjárulékot csökkenteni kellene, a járadékot azonban nem lehet. és az áthidaló megoldás a fogyasztást terhelő különadó. hipermarketadó, stb. csak ez nem jó budapestnek. amit a többség társadalmilag igazságosnak tartana az nem kedvez a fővárosnak.

GyMasa 2024.02.06. 21:52:25

@cvsvrs:
"az emberek a többség progresszív vagyonadó híve. azzal, hogy ő még a 0 kulcsba essen. felette meg szedjék csak el. "
Nem, ez csak az irígy proletárokra jellemző.
Normális ember nem akar vagyon vagy ingatlanadót, mert tudja, hogy pillanatok alatt ő is alanyává válna, amint be lenne vezetve.
SZóval, inkább a mereven elzárkózás a jó megoldás.

G. Nagy László 2024.02.06. 21:57:30

@Sadist:

"A te erkölcsi értékrended szerint, azt azért tedd hozzá."

Szerintem védhetetlen az, hogy bárkit arra kényszerítsenek: tartsa el a szüleit. Ez a rabszolga szintjére sorozza le az embert. Hasonló ahhoz, mint amikor besoroznak, hogy meghalj a hazádért. Ezek vagy önkéntes felajánlások, vagy a hatalmi erőszak szüli őket. Az utóbbi értelemszerűen erkölcstelen.

Azt kérded még: miért kell az államot bevonni az általam javasolt járulékátcsoportosítási ügyletbe. Két okból. Az egyik az, hogy állam hirdeti meg "szülj többet, hogy többet kasszírozz" programot. Ezért az állam lesz az, amelyik kézben is kívánja tartani a projektet. A másik ok az, hogy így a leszármazottaknak nem kerül semmibe a dolog.

Most képzeld el azt, hogy az állam teljesen kimarad ebből, csak annyit mond: "Kedves honpolgárok! Holnaptól kevesebb járulékot szedünk önöktől, legyenek kedvesek a szüleikre fordítani megtakarításaikat!" Biztos vagy benne, hogy minden drogos, alkoholista és felelőtlen gyerek eleget tesz majd e felhívásnak?

G. Nagy László 2024.02.06. 22:00:25

@GyMasa:

"Aki több adót akar fizetni az egy Taigetosz pozitív egyén, aki nem érdemli meg az életet."

Ez a nap kommentje. Réztáblára fogom vésni és kiteszem a nappalim falára. Köszönöm!!!

Boldeone2 2024.02.07. 00:26:38

@G. Nagy László: Persze, ez egy demagógia, hiszen senki nem akar adót fizetni, de az állam működését meg valamiből finanszírozni kell..

A közhiedelemmel ellentétben Magyarországon elég magas a munkavállalók adóterhelése, ha meg nincs gyereke valakinek, akkor extrém magas, 43% - körül van az adóék... ( a gyermekesek kedvezményeit nekünk kell összedobni, gyermekteleneknek ...)

A szupergazdadoknak viszont olyan életük van, ami nem sok helyen a világon. Pl. érdemi ingatlanadó nincs , az igazán nagy értékű ingatlanokra. A tőkejövedelemre kivetették a szochót, de azt el lehet könnyen kerülni...
Ráadásul a TAO mértéke is nevetséges, 9% , amit még kb 80%- al lehet csökkenteni, pl csapatsport támogatás

Tehát: a nagytőke lényegében alig fizet adót, jövedelemarányosan. Ezért kellett a világ legmagasabb fogyasztási adója ide...

Mi a fogyasztást terhelő adó? Lényegében a szegények adója... A hó elején megveszi az élelmiszert, és az kis idő múlva visszaforog az államkasszába...Aki az összes jövedelmét elkölti, az lényegében azonnal le is adózza....

Felső pár százalék megoldja okos(ab)ban... A profitot külföldön fekteti be, ingatlant vesz Spanyolországban, Jachtot tart az Adrián,stb..

A magyar adórendszer ,úgy ahogy van, igazságtalan!

Lehetne még beszélni az ezermilliárdos osztogatásokról: a növekedési hitelprogramról, a kötvényprogramról, a pályázókra kiírt pályázatokról, az extrém kormányköltésekről, az esztelen megaprojectekről, a felelőtlen pénzszórásról határon belül és kívül.....

Ezért van bajban az ország: a haveri körnek juttatott száz- ha nem ezermilliárdoknak csak részben volt fedezete ( az EU - forrásoknak)

A többit a jegybank "teremtette", vagy a költségvetésből vették ki

G. Nagy László 2024.02.07. 00:39:01

@Boldeone2:

Minden adónemet figyelembe véve a legundorítóbb a vagyonadó. Dolgozol egy életen át, hogy meglegyen mindened, aztán jön állam bácsi (vagy épp az önkormányzat) és szépen lecsipegeti. Ha van valami, ami az ember számára valódi biztonságot, vagy legalábbis annak az érzetét megadja, az a magántulajdon. Ami már zsákban van, megszerezted, megfizetted az adóját, a tiéd. A vagyonadó az ember gyarapodásra irányuló alapmotivációját veszi el. Így sosem épül gazdag nemzet.

Érdemes vigyázó szemünket Párizsra vetnünk: a leggazdagabb franciák mind elköltöztek, többségük Svájcba. Öntökönszúrás, amit a franciák csináltak e téren.

Boldeone2 2024.02.07. 00:39:05

A különbség annyi Argentína és Magyarország között, hogy mi EU - tag vagyunk; közel a világ egyik legfejlettebb területeihez ( Dél-Német, Ausztria, Észak- Olasz, Svájc,) ezért - főleg a mostani bérszinten- még mindig attraktív befektetési célpont vagyunk
Már Kínának is, mert innen akarja a szaros kínai elektromos autókkal szétbomlasztani Európát ( ne vegyünk kínai terméket!)

De, KIZÁRÓLAG az EU- tagság miatt vagyunk érdekesek Kínának, Putyinnak meg a NATO- bomlasztás miatt

Ezeken az adottságokon kívül, az EU is ad pénzt, még mindig....

Ha ezek a dolgok együtt nem lennének, akkor simán csődbe menne ez szerencsétlen, " aregentin mentalitású " ország ...

Boldeone2 2024.02.07. 00:42:27

@G. Nagy László: Ezért írtam: " érdemi ingatlanadó nincs , az igazán nagy értékű ingatlanokra"

Tehát mondjuk 150-200 millió felett már nem érintené az átlagot

Igazamvanvagyigazamvan? 2024.02.07. 00:56:45

@Glokta: "Nem értek félre semmit.
Arról beszélek, hogy az iskola színvonala sajnos keveset számít abban, hogy milyen a diákok teljesítménye (10%), a genetika és a családi háttér sokkal-sokkal fontosabbak (90%)"

Hülyeség. Ez azt jelentené, hogy Boris Johnson sokkal okosabb, mint Margaret Thratcher volt.
A két világháború között volt egy pesti iskola, ahol rendre képeztek világhírű felfedezőket. Mert a családi háttér? A genetika?
Nem, hanem azért, mert az ott tanítók tudtak hatni a tanulókra. A javarészt zsidó felmenőkkel rendelkező gyerekek nem ezért lettek világhírűek.

Wildhunt 2024.02.07. 07:19:34

@Igazamvanvagyigazamvan?: Eötvös tanítványai is hasonló eset. Szóval igazad van.

G. Nagy László 2024.02.07. 08:56:08

@Wildhunt: @Igazamvanvagyigazamvan?:

Itt mindenkinek van egy kis részigazsága.

@Glokta: jól látja, nyilvánvaló, hogy a gyerek genetikája meghatározó. Egy 80-as IQ-val bíró agyhalottból a legjobb professzorok sem fognak kiemelkedő tehetséget faragni.

Amiről nem beszéltek, pedig kéne: az iskola és a tanár nem ugyanaz. MINDEN SZAKEMBER, aki csak megszólal a témában, elmondja, hogy egy JÓ TANÁR sokat számít (feltéve, hogy az alapintelligencia adott a diáknál). De az iskolának nincs sok jelentősége. Ha egy közepes suliba járatod a gyerekedet, ahol nincsenek kiemelkedő tanáregyéniségek, ott nem sokat fog profitálni az oktatásból.

2024.02.07. 09:06:48

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez a német zsidó keveredés egy nemzedék és kampec. utána a németek kitelepítették a zsidókat, a zsidók kitelepítették a németeket. békeidőben az utódok döntően homoszexuálisok. már amerika se tudja erre alapozni a jövőjét.

2024.02.07. 09:11:35

@G. Nagy László:
ha az állam elsődleges vagy kizárólagos feladata a védelem, akkor ehhez nyilván vagyonarányosan kellene hozzájárulni.

G. Nagy László 2024.02.07. 09:14:02

@cvsvrs:

"ha az állam elsődleges vagy kizárólagos feladata a védelem, akkor ehhez nyilván vagyonarányosan kellene hozzájárulni."

Miért is? Ha te multimilliomos jazzdobos vagy, akkor a te lányodat többen próbálják megerőszakolni, mint az enyémet???

2024.02.07. 09:15:43

és a magyar politikai rendszert jelenleg kb. félmilliós underclass szavazata dönti el. és ezt a csoportulást alighanem egy új kádár fogja megszólítani. nyilván még nem holnap. történetileg ez majdnem nyilvánvalónak tűnik.

G. Nagy László 2024.02.07. 09:19:35

@cvsvrs: Ayn Rand javasolt egy megszívlelendőt: azokat a szerződéses ügyleteket érintse az állami jogvédelem, amelyek után az érintett felek önkéntesen megfizetik az adót. Ebből a jogbiztosítási metódusból összejöhet annyi, amiből egy miniállam finanszírozható. Logikus is: az fizet, aki után az államnak feladata van. No de önmagában az, hogy gazdag vagy, nem ró többletmunkát a központi hatalomra.

2024.02.07. 09:46:16

@G. Nagy László:
nagyobb a vagyonod. többet lophatnak el. úgy többet kell tenned közösbe.

errefelé úgy lett városi múzeum, hogy volt löfkovics bácsi azt monda, hogy az arany ékszereit és az összevásárolt műkincseit letétbe adná 10 évre. és az őrzésért fizetne 500 forintot. tehát nem azt mondta, hogy senkinek sincs joga őt kirabolni és ezért fizessen mindenki, hanem azt, hogy ő fizet a városnak. és egy nagyon hasonló házban éldegélne, mint a többi polgár. belátta, hogy vagyonarányosan fizetni kell a köz javára. csak persze ezt önkéntességre alapozva képzelte el. és úgy nem működött.

aztán jött egy lefkovics fiú, aki azt mondta, hogy világforradalom kell ide. és ő lenne a népbiztos. és egy harmadik lövinger, hogy ebből teremtene polgári világot. marx és lenin nyomdokain. a polgári világhoz nem világkommunizmus kell, hanem többek között progresszív vagyonadó. európában legalább is.

G. Nagy László 2024.02.07. 09:54:39

@cvsvrs:

"nagyobb a vagyonod. többet lophatnak el. úgy többet kell tenned közösbe."

Imádom ezt a gátlástalanságot. Úgy tudod egymás után hányni a mondatokat, hogy azok között semmiféle logikai kapcsolat sincs. Századszorra is megkérdem: a saját elmédet igyekszel megtéveszteni, vagy másokat?

Az ég kék. Tehát vasárnap van. - körülbelül ilyeneket írsz. Teljesen légből kapott gondolatokat és következtetéseket hozol.

Ha a Multialarm állami tulajdonú cég volna; ha a kamerarendszert állami cégtől vennéd; ha a kerítést állami cég építené, úgy többet is tennél a közösbe. Ha ezek magántársaságok, úgy nem teszel többet a közösbe. Nem is értem a logikát: nem annak fizetünk, aki szolgáltat?

2024.02.07. 09:58:00

@G. Nagy László:
felteszed, hogy állami erőszakmonopólium van. nincsenek magánhadsereg van és az állam feladata az élet és vagyonvédelem. előbbihez fejadó, utóbbihoz vagyonadó szükségeltetik. és nyilvánvaló, hogy a nagyobb vagyonnal rendelkezőket akarják sokkal inkább ki akarják fosztani, mert a rabló kis befektetéssel nagy hasznot húzhat. ebből a modellből ez következik.

2024.02.07. 10:13:46

@G. Nagy László:
errefelé müller úrnak volt egy külvárosi drogériája. amit egymás után többször is kiraboltak. spéci kocsival behajtottak az üzletbe. betörték az üveget. és aztán a rablók zsákokba gyűjtötték a müller termékeit. a biztonsági kamera felvételeit közzétette a rendőrség. csak épp azt mondták, hogy rabolják ki, majd kimennek utána, ha már nagyon vinnyog a riasztó. sokkal jobb bent pókerezni. a román határ közel van. azon keresztül mennek. lefizetik a vámosokat. minek kínlódjanak. üldözzék őket. ezeknek fegyvereik is vannak.

müller urat sokadjára rabolták ki és felteszem emiatt magasabb biztosítási díjat kellett volna fizetnie, akkor felszállt a magánrepülőgépére. betért a reptéri kivezető út menti üzletébe. egy ismerősöm épp a kasszában ült, amikor müller úr az üzletbe betoppant a kutyáival. arányosan annyi adót akar fizetni, mint a bolti pénztáros, akkor ez nem nagyon működik. magyarországon legalább is. európában.

amerikában a müller úr fogadhat egy biztonsági őrt, aztán a rablókat lelőheti. nem kell vagyonadó. őrzővédő szolgálatok állami erőszakmonopóliummal szart se érnek. ha nincs vagyonadó, akkor nincs jól fizetett rendőrség.

Igazamvanvagyigazamvan? 2024.02.07. 10:14:02

@G. Nagy László: "hogy az alapintelligencia adott a diáknál). De az iskolának nincs sok jelentősége. Ha egy közepes suliba járatod a gyerekedet, ahol nincsenek kiemelkedő tanáregyéniségek, ott nem sokat fog profitálni az oktatásból"

Akkor mégiscsak van jelentősége az iskolának.

Nem mindegy, hogy egy magániskola 4-5 fős osztályában képez egy tanár, aki minden 3. évben tanulmányi szabadságon van, hogy képezze magát, vagy egy állami iskola 35 fős osztályában tanulsz, alulfizetett tanár kezei alatt.

Wildhunt 2024.02.07. 10:14:14

@G. Nagy László: azért az első 4, de inkább 8 osztály anyaga még 80-as IQ-val is abszolválható, és igenis e nélkül nem lehet létezni.

2024.02.07. 10:21:25

ezek után lehetett müller termékeket vásárolni "okosban", vámosok, rendőrök, biztonsági őröktől. németországban megadóztatják, magyarországon meg nem. hanem alkamilag vetnek ki különadót a hipermarketekre azért, hogy aztán ezeket vagy tönkretegyék vagy megszerezzék.

2024.02.07. 10:53:55

érthető ugye, hogy a müller úr és a pénztárosa fizessen ugyananyi fejadót egyfelől. személyi védelemre. és vagyonvédelemre meg az egyiknek sokkal többet kell fizetnie, mint a másiknak. mert a bolti pénztárost kirabolni nem nagy üzlet.

és ez eredményezné orbán álmát azt, hogy a hipermarketek többsége kivonulna. csak ez megint csak nem lehetne néhány oligarcha kezében. kisebb közértek lennének. nagyobb közraktárak. ez a szocializmus reformokkal. és alighanem ez lesz az európai modell.

és most gyurcsányék az amerikanizmust vonultatják fel. a neoliberalizmust. csak az nem működik. és orbánék meg az ázsianizmust. az se. az oligarchák üzemeit félkatonai rendszerben védjék. aztán időnként kidobják egymást az ablakon a ruszkik. vagy egyiket másikat megölik a nindzsák. azok tudják, hogy tisztességesnek kell lenni. felfogadják a nindzsákat. így működik japán. ez a típusú oligarchia tartósan aligha működőképes az európai társadalmakban. ugyanakkor az amerikanizmus se működik. az afrikanizmus meg az lesz, hogy legyen közös a gatya is. és úgy választanak törzsi vezetőt. az a feketék kultúrája.

2024.02.07. 11:01:01

az európai unió az új kgst piac. összeülnek a pártfőtikár elvtársak a tanácsban, a komisszárok bizottságban, a gazdasági szakemberek az econfinben, ami nem egy komintern, de majdnem. és eldöntik, hogy na akkor az európai autók miféle hajtáslánccal fognak működni a közvetkező hétéves tervben. az amerikaiak jobb autókat gyártanak, a kínaiak olcsóbbat. oldjuk meg valahogy elvtársak ezt a problémát. szavazzunk meg százcsillió eurót zöld fordulatra, támogassuk a családokat, hogy még könnyebben juthassanak a kgst autóihoz. ez a szocializmus újratöltve.

és ha ez az alapműködés, akkor egy opció, hogy akkor ebben kell bevezetni a reformokat. és lehet mondani, hogy térjünk át az amerikanizmusra (ezt mondják a neoliberálisok, a soros alapítvány emberei), vagy az ázsianizmusra (ezt mondják az orbánisták).

G. Nagy László 2024.02.07. 11:02:05

@Wildhunt:

"azért az első 4, de inkább 8 osztály anyaga még 80-as IQ-val is abszolválható, és igenis e nélkül nem lehet létezni."

Írni, olvasni és számolni az alapműveletek szintjén - muszáj. Mekkora tananyag ez? Szerintem max 4 osztály. Már sokszor leírtam: a négyosztályos állami általános (elemi) iskola tökéletes volna. A végén lehetne egy záróvizsga: aki az alapokat sem tudja, nem léphet tovább. Tökéletesen igazad van: ez még 80-as IQ-val is abszolválható.

Ma már a társadalom (idehaza is) 90%-a él azon a tudati és anyagi szinten, amelyen nem engedni elkallódni a gyerekét és be fogja íratni valamelyik nyolcosztályos középiskolába. Az a 10% meg akkor is elkallódik, ha nyolc éven át tömik a fejét számára érdektelen információkkal. A jó tanároknak ebben a struktúrában az volna a kiemelt feladatuk, hogy az okos, de szegény sorból érkező gyerekeket kiemeljék, a jövőjüket egyengessék, mondjuk alapítványi támogatások célzott odaítélésével.

Wildhunt 2024.02.07. 11:21:59

@G. Nagy László: mondjuk én kifejezetten szeretnék adott adókulcs mellett minél nagyobb összeget fizetni...

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 15:26:38

@Wildhunt: mert hogy építette le a jogállamot a nem fideszes kormány?

mi a baj a jelentésekkel? olvastad őket? kérlek mondd el mik a problémák a Tavares-jelentésben (2013), a Sargentini-jelentésben (2018), meg a Gwendolin-jelentésben (2022)? ha nem, akkor miért hazudod hogy megalapozatlan? hol egy fideszes tisztázás erről? de inkább vita. látszik a fideszben nem az informálás a lényeg,, hanem a hazug hülyítő ostoba propaganda

ezért is hitvány csőcselék ma már minden fideszes szavazó.

nem lehetett gyurcsányt leváltani, csöpike? úgy érzed?

mi van az elszámoltatásával amúgy? megígérte a gazdád hogy elszámoltatja mégis bekerült a parlamentbe inkább, lehet hörögni rá és élvezitek hogy rázzák a rácsokat?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 15:34:06

@GyMasa:

"Háynszor kellett az egykulcsos adó bevezetése után ugyanezt leírni a picsogó ellenzékieknek, miután elmagyaráztam nekik, hogy a progresszív adójuk semmilyen szinten nem teljesíti a saját érvrendszerüket.."

olyan sokmindent te nem tudsz elmagyarázni, mert túl ostoba vagy mindenhez is.
nem arányos? az arányos hogy a milliomosnak is 50 000 ft a gyorshatjtásért a büntetés meg a szegénynek is?
a kétkulcsos adót pont ezért találták ki elméletben, hogy azt sújtsa aki el tudja viselni, tudod mert 10 000 forint egy tanárnak nem olyan, mint 20 000 forint annak aki egymilliót keres.
ha már arányosságot a szádra veszed, meg a felsős matekot.

mások zsebében miért turkáltok amikor a focira 2x annyit költötök mint az egész egészségügyre, vagy amikor milliárdokkal kitömitek az ázsiai aksigyárakat?
vagy amikor km-ként másfél milliárddal drágábban építitek az vasutat meg autópályát, mint a korrupt szerbek.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 15:37:17

@Serény Vélemény: na mi a különbség a vallásos meg a hívő között? áruld már el, ne szemérmeskedj

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 15:40:38

@Etniez: ez a véglény kijelentettem, hogy nem kéne szavaznia a nőknek:

Sadist2023.03.08. 12:53:58
"Ott baszódott el minden, amikor a nők megkapták a szavazati jogot bármiféle felelősségvállalás nélkül."

vilagbarangolo.blog.hu/2023/03/06/a_nemzetkozi_nonap_225

erre lacika megvédte, és kijelentette hogy lehetnek érvei sadistnak. amiket meg kell vizsgálni

Glokta 2024.02.07. 15:56:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: @Wildhunt: @G. Nagy László:
"A két világháború között volt egy pesti iskola, ahol rendre képeztek világhírű felfedezőket. Mert a családi háttér? A genetika?
Nem, hanem azért, mert az ott tanítók tudtak hatni a tanulókra. A javarészt zsidó felmenőkkel rendelkező gyerekek nem ezért lettek világhírűek."

Igen, nagyrészt családi háttér és genetika. Ha nem ez állna a háttérben, akkor nem lett volna a tanulók fele és a világhírű diákok mindegyike zsidó.
A legtöbb felmérés szerint az askenázi zsidók térbeli intelligenciája valamivel átlag alatti (talán ez megmagyarázza, miért töltöttek 40 évet a sivatagban :D), de a verbális&matematikai képességeik erősen kiemelkedő, átlagosan 125-ös IQ-nak felel meg (csak összehasonlításképpen, a magyarok kb. 5%-ának van 125 feletti IQ-ja).

Neumann János már tíz évesen folyékonyan tudott ógörögül, latinul és németül, képes volt integrálni és deriválni és nyolcjegyű számokat tudott összeszorozni fejben, és nem az iskolában tanulta meg, az biztos.
Persze a gimnázium biztos hasznos volt arra, hogy tudást szerezzen (és ehhez most már elég az internet is!), hozzá hasonló színvonalú diákokat találjon és bizonyítványa legyen arról, hogy milyen okos (ami szükséges ahhoz, hogy elmehessen magyar és később nyugati egyetemekre), de nem tette géniusszá.

Én nem voltam tanár és nem volt ebben tapasztalatom szóval sokáig naivan azt hittem, hogy egy jó iskola sokakat előrejuttat, de a valóság sajnos nem ezt mutatja (bármennyire is jó lenne).
Alapfokú oktatást mindenki számára elérhetővé kell tenni, de igazán csak egy talán a diákok 5-10%-át kitevő szegény és tehetséges réteg az, akik számára a jobb minőségű alapoktatás óriási különbséget jelent.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:01:38

@GyMasa: persze, ahol ellopják az adót, ott senki nem akar adózni, de ahol tisztességesen bánnak az adókkal, ott a felvilágosult ember, ki állami INGYEN oktatással lett mérnök, az tudja, hogy a jó állam gondosan bánik a befizetett adókkal.

tehát nem olyan áruló bányász-szőllősgazda mint lacikánk, hanem felvilágosult!

ráadásul, ahogy írom egy 250 ezer nettót kereső tanárnak a 10 000 forint nem annyi, mint egy 800 ezer nettót kereső mérnök 20 000 forintja, tetszik érteni? vagy még játszod a proli hülyét egy darabig?

Glokta 2024.02.07. 16:03:03

@Wildhunt: "Nemi erőszak esetén alap a sürgősségi fogamzásgátlás, de ha már megfogant, akkor miért kell megölni?

Szerintem nem kell. De ilyen törvényt most nem tudsz elfogadtatni."
Ha akaratod ellene a testedre rákötnek egy embert (ami jó hasonlat az erőszakból fogant magzatra, ha egyenértékű emberként kezeled), akkor kötelességed őt életben tartani?
Nem hiszem.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:09:04

@G. Nagy László: nagyon szívesen, elég könnyű kielégíteni a "szellemi" igényeidet ilyen szarokkal. de ha nincs adógizetés, akkor mi lenne a fideszes posztkomcsi "nemzeti" nagytőkésekkel lacika?

mi lenne akkor a propagandistákkal? hogy tömnék ki az MCC meg orbán vejét akkor? hogy vennék meg így a cigány szavazatokat adófizetők nélkül?

a kórházakat, tanárokat meg se említem, mert te állami oktatással is kitörtél volna a bányászsorból. de hogyan is?

Wildhunt 2024.02.07. 16:10:40

@Glokta: szabadon megölheted-e azt, aki rád köti magát?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:13:08

@G. Nagy László: és a vagyonadó miben különbözik az áfától, ami mindenkit sújt lacika?
az is a magántulajdonom, a magánpénzemből csippent le.

ha szemetet gyűjt valaki az elmebeteg, ha irgalmatlan vagyona van, mert pénzt gyűjt, és el se tudja költeni, akkor meg hős a szemedben? elmebeteg vagy? egy gazdagot nem ismersz, vagy ha igen, akkor agyhalott vagy, ha többre becsülöd őket, mint a tanárokat.

Glokta 2024.02.07. 16:16:39

@GyMasa: Az az igazság, hogy ingatlanadó (és a műveletlen földre kivetett adó) gazdaságilag a leghatékonyabb és legkevésbé káros adó, de az emberek utálják, mert ez az az adófajta, amit nekik kell direktbe fizetni (szemben az áfával ami el van rejtve vagy a jövedelemadóval&járulékokkal ahol a levonások jó része automatikus) és bármikor megemelkedhet anélkül, hogy hatásuk lenne rá.

Orbánék nem vezettek be ingatlanadót, de így is hatékonyabbá tették az adórendszert jövedelemadó csökkentéssel&áfa növeléssel és kifehérítéssel.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:16:54

@G. Nagy László: idióta, nem, azért mert te többet köszönhetsz az államnak, és többet is kell védeni.

Glokta 2024.02.07. 16:17:55

@Wildhunt: elvághatod azt, amivel rád köti magát... amivel a gyakorlatban halálra ítéled

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:24:15

@G. Nagy László: nem sikerült: lehet az a baj hogy már megint játszod a gyengeelméjűt, vagy tényleg az is vagy?

"ez a tény, hogy az Európai Parlamentet még a jelentésben szereplő nyilvánvaló tárgyi tévedések és valótlanságok sem zavarták, egyértelműen arra utal, hogy a mögöttünk hagyott kétnapos bohóckodás a legkevésbé sem Magyarországról szólt."

mik a tárgyi tévedések csöpike?

Glokta 2024.02.07. 16:24:18

@G. Nagy László: nem hiszem hogy ez egy az egyben igaz.
A legtöbb libertárius közgazdász szerint az ingatlanadó és műveletlen földre kivetett adók - szóval lényegében a nem befektett ('parlagon heverő') vagyonra kivetett adók - a leghatékonyabb adófajták, csak ezt az átlagember utálja.
A franciák ezzel szemben mindenféle vagyont adóztattak - azt is, ami be volt fektetve és pörgette a gazdaságot - ami nyilván katasztrófa volt.

Glokta 2024.02.07. 16:26:58

@Glokta: @G. Nagy László: ami elég logikus: ha mondjuk megadóztatod a második, harmadik stb. ingatlant és autót, akkor a gazdag ember eladja (vagy bérbe adja) a házai és autói egy részét olcsó áron, de ha azt mondod neki, hogy mindegy mit csinál a vagyonával meg lesz büntetve, akkor elmegy.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:34:35

@G. Nagy László:

és miért nem szavazza be a gazdás a NATO-ba a svédeket? erről volt már pártutasításos posztod?

GyMasa 2024.02.07. 16:35:51

@G. Nagy László:
Szívesen!
;-)
Amúgy ezekkel a progresszív adózást felszopókra gondolva mindig eszembe jut a barátom, aki lehúzott 15 évet Norvégiában a hozzá tartozó bér- és adóvonzatokkal, majd pár éve hazaköltözött.
És, mondja nekem, hogy ott gyakorlatilag elérte a fizetési limitet, amit bérből el LEHET érni (amúgy én is ezt látom, hogy ilyan bruttó 500-1000 EUR van még maximum a karrieremben béremelés címszóval), de otthon más összegszerűen többet keresnek, mint odakint.
(tehát, nem arányaiban, hanem több HUF-t kapnak havonta, mint amennyi NOK-HUF-ot anno.)
És, itt még nem érte al a karrierje csúcsát.
Ja, és ő is arra panaszkodott, hogy a hiper-szuper Norvégiában simán 6 hetet kellett várnia egy szakrendelésre...
Amúgy pl én is bejelentkeztem tegnap 3 szakrendelésre, itt a szintén szipi-szupi Németországban:
- Március 25
- Április 30
- Április 30.

alöksz róz 2024.02.07. 16:40:00

@Boldeone2: "Ezért van bajban az ország: a haveri körnek juttatott száz- ha nem ezermilliárdoknak csak részben volt fedezete" - ha de.
kemény ezermilliárdok azok.
évente.

GyMasa 2024.02.07. 16:40:40

@G. Nagy László:
"...hogy egy JÓ TANÁR sokat számít..."
Hát, nekem pont ezért nem világos, hogy miért is tiltakoznak a pedagúgusok egy emberként az ellen a felvetés ellen, hogy talán a tanári munkafolyamatba is be kellene építeni holmi minőségbiztosítési visszacsatolást, ami megfeleően honrálja a "jó tanárokat" és a lehető legrövidebb időn belül, végérvényesen eltávolítja a "rossz tanárokat" a pályáról...
Sőt, én odáig is elmennék, hogy a "leendő rossz tanárokat" már a főiskolára/egyetemre sem szabadna beengedni, hogy a (teljesen felelsleges) képzésükre se kelljen erőforrást pazarolni.

alöksz róz 2024.02.07. 16:42:08

@alöksz róz: és tényleg szarban van. annyira nagy szarban, hogy már a lakosságot lopják meg.
nyíltan és közvetlenül.
(mostanában pl az mvm-en keresztül.)

alöksz róz 2024.02.07. 16:43:14

@Wildhunt: "én már azt sem értem, miért ünneplik a nők, hogy ők is kaphatnak bányásztüdőt." - mert tudják, hogy úgyse kapnak :-)

GyMasa 2024.02.07. 16:47:45

@cvsvrs:
Nem, a legigazságosabb "hozzájárulás az az lenne, ha ki lenne számolva, hogy a rendőrség évente X HUF-ba kerül, és ezt egyenlő arányban elsztanák a teljes magyar lakosságra, és mindenki pontosan ugyanannyit fizetne be.
Aztán lenne ugyanez az egészségügyre, meg az oktatásra meg a tűzoltókra, meg a honvédelemre.
Akkor mindenki pontosan tisztában lenne vele, hogy mibe kerül ezek fenntartása, és lenne hírtelen az alacsonyabb bérszegmensben meglepődés, hogy mennyire sokba is kerül mindez, amit ők is teljesen természetesnek vesznek, annak ellenére is, hogy valószínűleg az jönne ki, hogy kb 300 bruttó alatt senki nem keres annyit, hogy ezt az adót ki tudja fizetni...
Azt hiszem, hogy ma a jól keresőknek egy igen jelentős hozzájárulása az orszáég üzemeltetéséhez az az, hogy megelégszik azzal az ellátási szinvonallal, ami mindenki számára elérhetővé teszi ezeket a szolgáltatásokat.
(pl. mennyire vicces lenne, hogy egy VIP esethez úgy vonulnak ki a tűzoltók, hogy mennek velük csinos hoszteszek, aki hellyel kínálják a tulajt, masszíroznák a vállát, és egy pohár, minőségi pezsgót szürcsölgetve nézheti végig, ahog yleég a háza...)

alöksz róz 2024.02.07. 16:48:01

@G. Nagy László: szerintem nem adakozni kell, ennyi.

GyMasa 2024.02.07. 16:49:48

@cvsvrs:
'22-ben a fideszre közel 3 millió ember szavazott, a "beteljesült ellenzéki összefogásra meg 1,9 millió.
Az nem 500 000 ember, hanem 1.1 millió

GyMasa 2024.02.07. 16:51:58

@G. Nagy László:
Mobiltelefon havidíjat, meg internetet, meg BKV jegyet is ugyanannyiért veszünk, jövedelemtől függetlenül!
Szóval, elvileg a fenti módszer lenne a "piackonform" meg "igazságos", hiszen a rendőr/mentő/tűzoltó mindenkihez ugyanúgy megy ki, jövedelemtől függetlenül...

GyMasa 2024.02.07. 17:01:39

@Tesz vesz XVI.:
"olyan sokmindent te nem tudsz elmagyarázni, mert túl ostoba vagy mindenhez is.
nem arányos? az arányos hogy a milliomosnak is 50 000 ft a gyorshatjtásért a büntetés meg a szegénynek is?"
Az ostoba te vagy, mert a matematika definíciói szerint az egykulcso adó az aráényos, hiszen NULLA és a végtelen között bármelyik számra pontosan ugyanaz az egy kulcs jön ki.
Ezzel szemben a progresszív adózárnak van egy "effektív kulcsa', amelyuói kb mindegyik számra ugyanezen tartományon belül mést eredményez.
Szóval, jah. Az egykulcsos adó az arányos.
A progresszív adózás meg nem az.
Dehát te is húzzál lapot 20-ra, nyugodtan!
Nem kell "gyorshajtani" és akkor nem kell fizetni.
Adót fizetni kell, ah akarod, ha nem.

"a kétkulcsos adót pont ezért találták ki elméletben, hogy azt sújtsa aki el tudja viselni, tudod mert 10 000 forint egy tanárnak nem olyan, mint 20 000 forint annak aki egymilliót keres.
ha már arányosságot a szádra veszed, meg a felsős matekot."
Dehát, aki 100 000-t keres az 15 000 adót fizetm, aki meg milliót keres az 150 000-et.
Akkor aki többet keres, az többet fizet, nem?
AZ a baj, hogy tényleg ilyen hülye vagy?
Legalább számoltál volna utána, te szerencsétlen, és a valós számokat írtad volna be...

"mások zsebében miért turkáltok amikor a focira 2x annyit költötök mint az egész egészségügyre, vagy amikor milliárdokkal kitömitek az ázsiai aksigyárakat?"
Szerintem, alapíts pártot, fogalmazzatok meg egy olyan programot, amire vevő lesz a legtöbb embe az országban, és indulj el a választásokon!
Aztán, ha megnyered, akkor annak adod oda kültségevetés, akinek, és amilyen arányban csak akarod.
De, amit most csinálsz az a taccsvonalról bekiabálás...
Jelentéktelen

"vagy amikor km-ként másfél milliárddal drágábban építitek az vasutat meg autópályát, mint a korrupt szerbek. "
Jaja, mondtam, alapíts pártot, és mutasd meg nekünk, mucsai, fogatlan parasztoknak, hogy köll aztat jól csinázni!
Ne csak a szájad járjon, mindenféle felelősségvállalás nélkül!

GyMasa 2024.02.07. 17:05:13

@Tesz vesz XVI.:
Mondjuk, anno a férfiak azért kaptak szavazati jogot, mert ők választották meg azt a kormányt, amelyik utána háborúba küldhette őket.
Szóval ott a férfiaknak nem kis veszítenivalójuk volt, ha rosszul szavaztak.
A nőket akkor sem vitték háborúba, és most is csak az ukránoknak van mersze ezt megtenni.
És, ezt most nem azért mondom, mert szerintem nem érdemelnek a nők szavazati jogot, hanem csak szerettelek volna történelmi szempontból kijavítani.
Attól, hogy te nem tudsz róla, még léteznek különféle dolgok a világban.
Az a szomrú, amikor önmagadat többre tartod, mint az ellenfeledet, és elbizakodott leszel.
Akkor fogsz hibázni.

Boldeone2 2024.02.07. 17:05:29

@GyMasa: de otthon más összegszerűen többet keresnek, mint odakint.
(tehát, nem arányaiban, hanem több HUF-t kapnak havonta, mint amennyi NOK-HUF-ot anno.)"

- Hogy lehet ennyire logikátlanul fogalmazni? Eleve hülyeség az állítás: kötve hiszem, hogy Norvégiában bármely munkakörben kevesebbet lehetne keresni, mint Magyarországon, legyen szó a fizetések nominális-, vagy vásárlóerő- paritáson számolt értékével, sőt, jóval többet...A világ egyik leggazdagabb országáról van szó!

Wildhunt 2024.02.07. 17:12:45

@Glokta: nem hiszem. Ha - 40 fokban valaki beköltözik hozzád, te meg kidobod és megfagy, akkor a bíróság nem neked fog igazat adni.

alöksz róz 2024.02.07. 17:13:40

@Boldeone2: tavalyig még csak a németeknél kerestek jobban a magyarok, most már a norvégoknál is :D

agyam eldobom

Boldeone2 2024.02.07. 17:15:08

@GyMasa: A töbɓkulcsos adót azért találták ki, hogy az alacsony keresetű emberek - arányaiban- kevesebb adót fizessenek, mint a magas keresetűek
Tehát ez szociális dolog, de van költségvetési haszna is: a kisember fogyaszásra költi szinte minden bevételét

Jóléti állam NEM működik prkgresszív adózás nélkül, az USA - ban pl 7 kulcs van

A posztszoci országokban az elit " kibulizta" magának az egykulcsos adót

Boldeone2 2024.02.07. 17:20:00

@alöksz róz: Egyre romlanak a kilátásaid...:) Már Norvégiában is rosszabbul fogsz keresni! Marad az akkugyár Debrecenben, oda van felvétel...

Egyik fiatal rokonomat most vették fel kápónak ( munkavédelmis) valami gyárba. Azt mondja, hogy csak sárga kollégák vannak...
Na nem hepatitis utáni, szabolcsi srácok, hanem valódi ázsiai emberek...)

alöksz róz 2024.02.07. 17:21:23

@Boldeone2: egy nyitott fejlődő országban azért egész másképp esik...
(pl mi fog fejlődni, ha a minimálbér adómentes, a betanított munkás foglalkoztatás. jön a multi az összeszerelő üzemével és lehet benne minimálbérért dolgozni. nem ez ellen nyígtok?)

GyMasa 2024.02.07. 17:21:35

@Tesz vesz XVI.:
"persze, ahol ellopják az adót, ott senki nem akar adózni, de ahol tisztességesen bánnak az adókkal, ott a felvilágosult ember, ki állami INGYEN oktatással lett mérnök, az tudja, hogy a jó állam gondosan bánik a befizetett adókkal."
Hát, akkor ma, Magyarországon nem lopják el az adónkat.
Bezzeg a szoci komrány alatt itt akkora becsületesség volt, hogy senkinek mégcsak eszébe sem jutott mondjuk a minimálbér szja mentességét kihasználva adót csalni!
Oh, wait!
AZ a baj, hogy megint "tévedsz"! (most nem a hazudsz kifejezést használom, hiszen az az énrám vonatkozó kijelentés, ti cssak "tévedni tudtok, mert ti amolyan igazmondó juhászok vagytok, csak idénként az igazség nem konzultál veletek, mielőtt nyilatkoztok!)

"tehát nem olyan áruló bányász-szőllősgazda mint lacikánk, hanem felvilágosult!"
Ja, voltak helyette szoci közeli tolvajok.
Az a baj, hogy te sem látod át, hogy mi a különbség a volt szoci lopás, meg a NER lopás között.
(elárulom: orbán rájött, hogy itthon kell tartani a pénzeket, és akkor 10x annyit lehet "ellopni", és mindezt úgy, hogy nem rokkan bele az ország.)
Azt már többször levezettem, hogy az, magában, hogy lőrinc kap meg minden állami megbízást, még nem jeletni automatikusan, hogy egy fillér is "el elnne lopva"!
Ha lőrinc cégei képesek au EU-ban teljesen elfogadott, 10-20% közötti nyereséggel elvállalni a tendert, majd azt határidőre, megfelelő minőségben és a költségkereten belül maradva elkészíteni, akkor (rossz hírem van neked!) bizony az ország népét semmiféle kár nem éri.
AZ összes "kár", az az, hogy nem szoci közeli vállakozók kaszálnak. Dehát csak jó az ország népének, hiszen a szocik még rendesen lopni sem tudtak, mert őkn em a nyereségből "lopnak", hname közvetlenül tették zsebre a felvett hitelt, aztá utánuk az özönvíz...

"ráadásul, ahogy írom egy 250 ezer nettót kereső tanárnak a 10 000 forint nem annyi, mint egy 800 ezer nettót kereső mérnök 20 000 forintja, tetszik érteni? vagy még játszod a proli hülyét egy darabig? "
Pont te vagy a"proli hülye", hiszen még arra sem vagy képes, hogy kiszámold, mennyi 250 000 szja-ja meg 800 000 szja-ja.. Nem 2x a különbég...
És, az egész hozzászólásodból süt a proli irígység pl. a "rohadék mérnökkel" szemben, aki merészel 800k-t keresni.

GyMasa 2024.02.07. 17:23:11

@Tesz vesz XVI.:
"...az is a magántulajdonom, a magánpénzemből csippent le...."
EGYSZER, amikor elköltöd.
Ellenben a vagyonadó a TELJES vagyonodat adóztatja, újból és újból, minen egyes évben!

GyMasa 2024.02.07. 17:24:24

@Glokta:
Miért hatékony, vagy legkevésbé káros?

alöksz róz 2024.02.07. 17:24:50

@Boldeone2: "Marad az akkugyár Debrecenben, oda van felvétel..." - nem jó, nem tudok ázsiaiul

Wildhunt 2024.02.07. 17:25:52

@alöksz róz: az a baj, hogy aki ott van, mindig az "őslakosokhoz" képest szeretne jól élni. No az nem fog menni. Aztán van aki ezt felfogja, meg van aki nem. Aki felfogta az vagy együtt él vele, vagy hazajön.
Aki nem fogta fel, az pártállástól függően elkezdi köpködni vagy választott, vagy szülőhazáját.

GyMasa 2024.02.07. 17:27:35

@Glokta:
Hidd el, egy esetlege szoci kormány is "Mindent megadóztatna", amikor majd elfogynak a más emberek pénzéből...
Ráadásul a nem múvelt földek adója az nem vagyoni jellegű adó, hanem egy büntetőadó.
Én, vagyonadó alatt azt értem, amikor minden évben le kell adni vagyonnyilatkozatot a TELJES vagyonodról és azután vetik ki az adót. (szerintem a franciák ezt csinálták)

Wildhunt 2024.02.07. 17:29:12

@GyMasa: az a 800k mostanában már nem is olyan sok egy használható mérnöknek... Csak hogy felmenjen a kolléga vérnyomása...

GyMasa 2024.02.07. 17:30:59

@Tesz vesz XVI.:
Te tényleg ennyire ostoba vagy?
Szakrendelésről írtam, nem műtétről, te szerencsétlen...
Tudod, amikor kivizsgálnak, hogy mi a bajod...
Ha teszemazt valakinek hasnyálmirígy rákja van, akkor egy 2 hónapos várólista csak aze ELSŐ kivizsgálára azt jelenti, hogy esélyesebben már meg sem éri azt...
Te, nemcsak "tévedni", de még csúsztatni sem tudsz rendesen.
Szánalmas bohóc...

GyMasa 2024.02.07. 17:33:21

@alöksz róz:
Ige, ezért kell kilépni a komfortzónádból, hogy megtanulj "ázsaiul"!
És, akkor majd te leszel az, akit felveszek azok a csúnya rászista "ázsaiak", mert te nyújtasz egy olyan többletet, amit a maradék 99.9% nem.
Csak, ugye ahhoz fel kellene emelned a seggedet, és nem itt osztani az észt.

GyMasa 2024.02.07. 17:34:56

@Wildhunt:
Tudom, azt már meg sem említettem, hogy én arra a bérsávra rá sem mozdulnék...
Szerintem valahol netto 2 milliónál már figyelnék...

alöksz róz 2024.02.07. 17:37:10

@GyMasa: te figyelj már, úgy látom, hogy folyamatosan a személyemmel foglalkozol, így hát felteszem a kérdést: te miért nem mentél el a teszkóba dolgozni, vagy miért nem tanultál meg ázsiaiul hogy az aksigyárba dolgozhass, ahelyett hogy kimentél volna németbe?

na látod.

alöksz róz 2024.02.07. 17:54:19

@Wildhunt: ez erősen területfüggő. bp, győr-szombathely környékén. (talán még debrecen is kezd feljönni.) 600k körüli az országos átlag.

alöksz róz 2024.02.07. 17:56:45

@GyMasa: "Szerintem valahol netto 2 milliónál már figyelnék..." - sok sikert hozzá.

Igazamvanvagyigazamvan? 2024.02.07. 18:03:27

@Glokta: korrekt.
De:"tenni, de igazán csak egy talán a diákok 5-10%-át kitevő szegény és tehetséges réteg az, akik számára a jobb minőségű alapoktatás óriási különbséget jelent."

Az nem kevés.
Angliai példát tudok mondani.
Az egyetemi oktatáshoz való hozzáférést képzéssel és anyagilag is támogatják.
Az állami tanulmányi hitel például csak akkor visszafizetendő, ha a jövedelem elért egy bizonyos szintet. Ez havi 3000 font, ha jól emlékszem. Ha 40 éves korodig nem sikerült ennyit keresned, akkor elengedik.

Boldeone2 2024.02.07. 18:05:40

@GyMasa: Az a baj, hogy te sem látod át, hogy mi a különbség a volt szoci lopás, meg a NER lopás között.
(elárulom: orbán rájött, hogy itthon kell tartani a pénzeket, és akkor 10x annyit lehet "ellopni", és mindezt úgy, hogy nem rokkan bele az ország.)"

- Már megint hülyeségeket beszélsz! A lopás, az lopás, ad 1., ad 2., pont hogy NEM tartják itthon a pénzeket, hanem egyre többet fektetnek be külországokban:

corvinak.hu/en/gazdasag/2020/10/07/globalizalodo-magyar-vallalatok-a-hazai-tokeexport-helyzete

Igazamvanvagyigazamvan? 2024.02.07. 18:07:19

@Wildhunt: "a baj, hogy aki ott van, mindig az "őslakosokhoz" képest szeretne jól élni. No az nem fog menni."

Miért is?

Igazamvanvagyigazamvan? 2024.02.07. 18:11:48

@Glokta: " de ha azt mondod neki, hogy mindegy mit csinál a vagyonával meg lesz büntetve, akkor elmegy."

3zért van, hogy Svédország kiürült, csak a szegények maradtak.

GyMasa 2024.02.07. 18:17:50

@alöksz róz:
"te figyelj már, úgy látom, hogy folyamatosan a személyemmel foglalkozol,..."
Bocsi. de ezt éppen te kezdted el, mert minden fórumon ezzel ekézel, hogy én Németországban dolgozom, így BIZONYÁRA semmit nem tudok az otthoni viszonyokról, de vígan osztgatod mindnehol az észt, hogy náélunk, meg BIZTOSAN nem úgy volt,a ahogy leírtam.
Annak ellenére, hogy én tavaly nyáron meg karácsonykor is otthon töltöttem 2-2 hetet, te meg nyilvánvalóan egy percet nem töltöttél Németországban, legalábbis az elmúlt 3 évben biztosan nem.

" így hát felteszem a kérdést: te miért nem mentél el a teszkóba dolgozni, vagy miért nem tanultál meg ázsiaiul hogy az aksigyárba dolgozhass, ahelyett hogy kimentél volna németbe?"
Mondjuk, mert már volt akkor is egy master diplomám, meg 7 évnyi szakmai tapasztalatom,
és én a szakmámban is kiválóan kerestem.
De, pl. én akkor sem rinyáltam, hogy "jajjdehát, MINDENKI DESZARUL KERES!", hanem fogtam a sátorfámat, és kiköltöztem.
De, arra soha nem ragadtatam magam, hogy fogadatlan prókátorként meg próbáljam védeni olyanok érdekeit, akikről semmit nem tudok.
Ja, és az egyik "ázsiaiul" bizony megtanultam, ha nem is profi szinten, amikor "AZOKANK az ázsiaiaknak" dolgoztam, pedig simán 40+-os voltam mér akkor is.
Sőt, most fontolgatom, hogy a "MÁSIK ázsaiaul" is megtanulok, mert az is hasznos "ázsiai" nyelv..

"na látod. "
MIt kellene látnom?

alöksz róz 2024.02.07. 18:33:00

@GyMasa: "Bocsi. de ezt éppen te kezdted el" - én meg úgy emlékszem, hogy pont te kezdted el, az ehhez hasonlókkal: te meg nyilvánvalóan egy percet nem töltöttél Németországban stb.

"Mondjuk, mert már volt akkor is egy master diplomám, meg 7 évnyi szakmai tapasztalatom,
és én a szakmámban is kiválóan kerestem." - hát akkor miért ne mehetne ki bárki?
mit ágálsz ennyire ellene?
az fáj neked külföldről, hogy nem lesz magyar aki a teszkóba meg az aksigyárba dolgozik?

"De, arra soha nem ragadtatam magam, hogy fogadatlan prókátorként meg próbáljam védeni olyanok érdekeit, akikről semmit nem tudok." - na, én meg tudok róluk.

alöksz róz 2024.02.07. 18:36:39

@alöksz róz: "az fáj neked külföldről, hogy nem lesz magyar aki a teszkóba meg az aksigyárba dolgozik?" - vagy nem lesz vállalkozó a fideszesen kívül, mert rögtön megjelenik és tartja a markát, ill ígérgetéssel-fenyegetéssel belezsarolja magát.
ez megy.

GyMasa 2024.02.07. 19:24:36

@alöksz róz:
"te meg nyilvánvalóan egy percet nem töltöttél Németországban stb."
Na, mesélj, mennyi időt töltöttél itt, Németországban az elmúlt 2 évben?
Fizettél rezsit, lakhatást, megélhetést?
Hallgatlak!

"hát akkor miért ne mehetne ki bárki?"
terméeszetesen bárki kijöhet, aki csak akar, nics nekem az ellen semmi kifogásom!

"mit ágálsz ennyire ellene?"
Én egyedül az ellen ágálok, hogy te, otthonról elmagyarázd, hogy mennyire fasza itt az élet úgy, hogy nem itt élsz.
AZért, ez a Németország kurvára nem az aNémetország, ahová én 10 éve kijöttem.
És, ezt igenis mindenkinek előre tudnia kell, aki ide akar jönni, mert, ha csak rád hallagat, hogy menjen,csak ott kolbászból van a kerítés, akkor annak nagyon csúnya rászabás lesz a vége!
Egy nagyon drága rászabás!
Itt úgy repkednek az 1000 EUR-ok, hogy csak pislog az ember.

"az fáj neked külföldről, hogy nem lesz magyar aki a teszkóba meg az aksigyárba dolgozik?"
Miért fájna?
Azért azt megemlítenám, hogy német nyelvtudás nélkül, meg egy szimpla érettségivel ma itt már nem annyira fasza az élet, hogy nagyon érdemes lenne kijönni...
Főleg annak rétegnek, akik otthonról a Tesco-Lidl-sori munka vonalról jönnek!
Tudod, akinek nem fizeti a cég a repülőjegyet az állásinterjúra, meg a kikölözést, meg nem segítenek neki lakást szerezni, az elég nehéz helyzetben lesz itt.
Nyilván, lehet menni a volt keleti tartományokba, ahol olcsó a lakhatás is, meg az élet is, csak ott meg munka nincs...

"na, én meg tudok róluk. "
Hát, persze... Az nem elég, ha "tudsz róluk", mert, ha felhergeled őket a kikölötzésre úgy, hogy foaglad sincs róla, mi itt a helyzet, akkor nem segítesz nekik, hanem ártasz.

2024.02.07. 19:34:30

@alöksz róz:
ha a magyar kormány megtámogatja a német járműipart, akkor az itteni német cégek nyereségéből finanszírozzák az ottaniak béremelését. de hogy gyártsunk kisfogyasztású városi villanyautókat vegyesvállalati formában, olyat mint volt a hódgép puli, az fel sem merül. mert az a szocializmus lenne. közös vállalatok. régi nszk. a commom market.

mert most már egy új németország épül. csak az alternatíva nem orbán, hanem kádár. illetve abból is az az időszak, amikor kádár a halálos ágyán feküdt. és amíkor nem volt még teljesen meghülyülve, akkor értette, hogy mit is kellene csinálni. amikor leváltották németh miklósék. azzal, hogy el kell adni mindent. pozsgay elvtárs felismerte, hogy a kommunisták mind gazemberek. csak 56 után a lenin intézetből indulva az államminiszterségig vitte. és többi.

de például az, hogy legyen városi bérautó, részben nyugati technológiával, vegyesvállalati formában az nem volt hülyeség.

Wildhunt 2024.02.07. 19:38:10

@alöksz róz: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Debrecen, jön fel Kecskemét és valószínűleg majd Szeged is. Kevés a jó mérnök, és alig van utánpótlás.

alöksz róz 2024.02.07. 19:53:51

@Wildhunt: ha az országos átlag 600k, akkor valahol kevesebbnek is kell lenni :-)

alöksz róz 2024.02.07. 19:57:24

@GyMasa: na, csak az fáj, tudtam én.

akkor ne külföldről magyarázz, adott a lehetőség, jelentkezz a magyarországi teszkóba vagy az aksigyárba te magad.

Wildhunt 2024.02.07. 20:58:54

@alöksz róz: nyilván nem ismerem az összes mérnöki munkakört. Az elektronikai tervezési és gyártási iparban 5 év gyakorlattal már biztosan a 600 felett vagy. Nem hiszem hogy a gépészet/építészet ettől sokkal elmaradna. Talán az élelmiszeripar/mezőgazdaság lehet lejjebb.
Esetleg az olyan állások húzhatják le az átlagot, ami papíron mérnök, valójában meg nagyon nem az a munkakör (foncsorozási, galvanizáló, szigetelőanyaggyártó "mérnökök").

alöksz róz 2024.02.07. 22:16:46

@Wildhunt: amit én tudok, már mondtam: attól függ, hogy hol :-)

GyMasa 2024.02.10. 17:47:25

@alöksz róz:
Miért tenném?
Nem veszem el ezt az előrelépési lehetőséget tőleg meg Geritől!

GyMasa 2024.02.10. 17:48:41

@alöksz róz:
És, látom, megint nem sikerült értelmezni, amit leírtam!
Illetve még mindig várom, mi alapján tartod magad hitelesebbnek a nlémet viszonyokról beszélni, mint én, aki 10+ éve itt élek.
süti beállítások módosítása