téveszmék

téveszmék

"A természet törvényeit a ragadozók diktálják"

2023. július 19. - G. Nagy László

ecsenyi.jpg

 

Aligha ez volt a legsziporkázóbb beszélgetés, melyet valaha hallottam. Puzsér Róbert hozta a szokásos formáját: virtuóz módon szónokolt; minden jóízű röhögés, melyet a közönség produkált, az ő szavait kísérte. Kár, hogy zsigeri antikapitalizmusát elővéve csupa ökörséggel traktálta a nagyérdeműt. Vele szemben a libertariánus Ecsenyi Szilárd gyakorlatilag minden felmerülő kérdés kapcsán helyes és védhető álláspontot képviselt, igazán sajnálatos, hogy ezt - minden karizma híján - valami végtelenül sótlan kommunikációval adta elő. A legnagyobb gond nem is az, hogy a laikus hallgató simán Puzsért hozza ki a szópárbaj győzteséül. Sokkal bántóbb, hogy nem is alakult ki igazi nézetütköztetés; inkább csak párhuzamos monológokat hallhattunk. Kár érte, ez a diskurzus sokkal többet ígért.

 

Puzsér - mint mindig - ezen az estén is a marketinget kárhoztatja: "Az interneten nincsenek reklámok? Az internet elhozta nekünk a szabadságot, most már csak a mi tudatos, saját választásaink vannak? Mert egyre tudatosabbak a fogyasztók? Tényleg ebbe az irányba látjuk elmozdulni a közös tudatot? Hogy tesztoldalak működnek a termékspektrum minden elemére vonatkozóan, és ez alapján fogyasztanak az emberek?" Ebben a hozzáállásban nem az a legbántóbb, hogy leszólja az emocionális alapú döntéseket, miközben pontosan tudja, hogy választásaink oroszlánrésze érzelmi alapon történik. Még csak nem is az, hogy ezért a marketinget hibáztatja, miközben pontosan tudja, hogy az egyik legelemibb ösztönkésztetésünket ekézi. Már agytérfogatunk is elsősorban azért fejlődött ilyen indokolatlanul nagyra, hogy szavainkkal, gondolatainkkal minél hatékonyabban befolyásolhassuk, manipulálhassuk egymást, elsősorban a párválasztás során. A művészetek, a tudományok, a politika és az üzlet szinte csak melléktermékei a szexuális szelekció nyomán kifejlődött, tisztán reklámcélokat szolgáló, végtelenül kreatív elménknek. Az igazán visszatetsző az, hogy Puzsér kommunikációját is elsősorban a csomagolás adja el. Ha e szóban forgó vitáról lehántanánk a szónoki körítést és száraz tesztoldalakra bíznánk a tartalmi igazságok kielemzését, csúnya buktát könyvelhetne el. Pontosan tudja magáról, hogy jól forgatja a szót, szereti is hallani és hallatni a hangját. Egészen groteszk a reklámok világának zsigeri gyűlölete egy olyan ember részéről, aki még önmagát is jórészt marketingből építi fel.   

 

A libertárius gondolat legfőbb kritikája minden esetben a társadalmi szolidaritás hiánya, e kérdés természetesen a kétórás beszélgetés során is napirendre került: "Amikor az állam megpróbál atyáskodni, akkor valahogy mindig náluk marad, a politikai érdekkörnél ez a pénz, és aztán bambán nézzük, hogy jé, hát nem osztották újra. Jé, a fene nagy vadkapitalista Egyesült Államokban sokkal szolidárisabbak a gazdagok. (...) Hogy lehet ez? Azért, mert itt már elfojtották a szolidaritást, itt már kihalt belőlünk, remélhetőleg nem örökre, de elaltatták bennünk ezt a képességet. És miért? Mert hazudtunk magunknak, önáltattuk magunkat, hogy egyenlőek vagyunk. Tehát amikor álszent módon megjegyzed, hogy a vadkapitalizmus elhozná a farkasok korszakát... valójában pont a szocializmus szavatolja azokat a jogi garanciákat, hogy a farkas farkas legyen, a bárány meg bárány. Az úgynevezett vadkapitalizmusban azonban legalább lehetőség lenne, hogy a sikeres ember önzetlenül, magától adjon. Az az igazi segítség, amikor én közvetlenül, hathatósan, közvetítő nélkül - aki majd eldicsekszik négyévente a politikai kampányban - tudok segíteni. Ettől lenne egészséges a társadalmunk." Ezek Ecsenyi Szilárd szavai, melyekkel jómagam ugyan maradéktalanul egyetértek, Puzsér Róbert azonban a legkevésbé sem: "Az a helyzet, hogy a gazdagok adakozása a legrosszabb, a legalja, a leghitványabb kamu és szélhámosság. Kenjék a hajukra a jótékonyságukat, meg az adományaikat! Vegyenek részt a közterhekből!" A semleges hallgató e ponton akár azt is mondhatná: mindkét álláspont legitim és egyenrangú; egész egyszerűen másként gondolkodik egy jobbos és egy balos. Azonban Ecsenyi Szilárd elszalasztja a lehetőséget, hogy bemutassa: filozofikus tekintetben e két megközelítés korántsem egyenértékű. Nem tér ki rá, hogy a homo sapiens alapbeállítottságától függetlenül a jobboldali gondolat a helyes és logikus. Ugyanis vagy az van, hogy az ember természeténél fogva jó és adakozó - ez esetben az állami újraelosztás totál felesleges, a társadalmi szolidaritás, az elesettek felkarolása automatikusan, külön szervezés nélkül, decentralizált módon megvalósul. Vagy pedig az a helyzet, hogy az ember sokkal inkább önző és kíméletlen - no de akkor a minket képviselő állam miért is legyen másmilyen?

 

"Az emberek különböznek, valóban. De amellett, hogy az emberek nem egyenlőek - és tényleg rettenetes elképzelés volt géppisztollyal egyenlősíteni őket, rettenetes következményei lettek a 20. században -, ennek ellenére úgy gondolom, hogy egyenlőként méltányos bánni az emberekkel. Mert az ember nem pusztán a képességeinek, a tanultságának, a szemszínének, a testmagasságának és mindazon jellemzőinek az összege, melyek megkülönböztetik. Hanem ennél több. Az ember mérhetetlen entitás." Nos, ezek azok a puzséri mondatok, melyeket bármely kommunista párttitkár, egyházi prédikátor, házasságkötést celebráló anyakönyvvezető, vagy épp évzáró beszédet tartó iskolaigazgató megirigyelhetne. A semmitmondás csúcsteljesítményei, ráadásul ezt még percekig képes ragozni, szónoklatába szőve az "emberi méltóság" kifejezést, mely ugyancsak kevéske konkrét tartalommal bír. Ecsenyi Szilárd ezúttal is csendben hallgatja végig és egyetlen szóval sem reagál, holott ez az a mérföldkő, ahol a különböző filozófiák elválnak és más-más csapásokon folytatják útjukat. Mit jelentsen az, hogy "egyenlőként méltányos bánni az emberekkel?" Törvény előtti egyenlőséget? Mert akkor nincs miről beszélni, a barbárokon - nácikon, kommunistákon, hindukon, muzulmánokon és woke-progresszíveken - kívül mindenki egyetért; Puzsér és Ecsenyi akár kezet is foghatnak és evezhetnek tovább egy újabb témára. Avagy gazdasági egyenlőséget? De az meg maga a színtiszta kommunizmus! Egészen lelombozó, hogy egy kétórás beszélgetés során (mely tele van meddő prédikációkkal), nincs öt percük arra, hogy kölcsönösen tisztázzák, mit értenek egyenlőség alatt; illetve hogy a kevésbé egyenlőek közül ki és milyen mértékben támogatandó. Talán nem is képviselnek mérhetetlenül távoli álláspontokat, ám ez sosem fog kiderülni, mert mindketten csak a saját monológjukat erőltetik.

 

A vitaest egyik fő témájává nőtte ki magát a a lobbitevékenység, a korrupció, illetve a gigahatalommal bíró multinacionális cégóriások problémaköre. Hogy mindez gondot jelent, abban a felek maradéktalanul egyetértenek, csupán megoldási javaslataik térnek el. Puzsér a piacot korlátozná, Ecsenyi az államot. Igen jellemző az a pillanat, amikor az ország kritikusa kérdőre vonja beszélgetőtársát: hogy van az, hogy a korrupt politikust elítéli, de a lobbistát nem? Érdekes, hogy ez a kérdés a témát taglaló minden létező fórumon előkerül, mintha morális analfabéták társalognának. Mintha nem lenne nyilvánvaló és óriási különbség a magánszféra és a közszféra között! Könyörgöm: egy lobbista csupán a saját és a vállalata érdekeit képviseli, és nincs is egyéb dolga. Ez a küldetése, ezért kapja a fizetését, a jutalékát. Teljesen értelmetlen dolog volna lelkiismeret-furdalást éreznie azért, mert a környezetét a saját képére, a saját érdekei szerint igyekszik formálni. Ezt tesszük évezredek óta. A politikus azonban közpénzekkel játszik, ezért az ő morális felelőssége köszönőviszonyban sincs a lobbistáéval. A választópolgárokat annak sokszorosával károsítja meg, amit ő maga zsebre tesz, amikor az adódollárok (eurók és forintok) a hadiiparba, avagy bármely más, állami megrendelésben, illetve támogatásban részesülő szektorba vándorolnak. Persze, lehet értelmiségi szalonbeszélgetéseket folytatni a piaci szférában megjelenő megvesztegetésekről. Lehet eltartott kisujjal elhatárolódni a munkájukat végző lobbistáktól. De ha képesek vagyunk különbséget tenni közpénzek és magánpénzek között, úgy képesek leszünk arra is, hogy a korrupció fogalmát kizárólag a politikusokhoz kössük. A többihez ugyanis semmi közünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5318167881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.07.20. 09:18:38

@G. Nagy László:
kis-magyarországon a medián településméret 17.5 ezer főt számlál. kiskőrös kiváros, nagykőrös nagyváros magyar viszonylatban. és ennek a településhálózatnak, aminek egy átlagos csomópontja világméretekben egy "porfing" azt mondja 100x ekkora budapest, hogy legyél globálisan versenyképes. mert csak ez a megoldás. a magántulajdon szentsége. ne akarjál helyi kollektivista megoldásokat. balmazújvároson utoljára a lenin mgtsz volt versenyképes. kabán a kabai mgtsz és a kollektivizált cukorgyár.

magyarországon egy medián életkorú férfi 45.5 egy medián életkorú nő 41.5 éves. és ők élnek balmazújvároson. van valami szakképzettségük, nincs érettségijük, idegen nyelvet nem beszélnek. van átlagosan 1 gyerekük. van érettségije, de nincs szakképzettsége. és ha társalgási szinten beszél egy idegen nyelvet, akkor elsőlegesen külföldön vállalna munkát. ezen kívül még él 2 nagyszülő, akik krónikus betegek.

ez nem a szegény réteg. a legalsó decilis. hanem a magyar átlag. erre kell programot írni. és a fidesz azt mondja, hogy kell egy ügyeskedő banda, és a lopásra, a csalásra, a hazudozásra, az eu-s pénzel nyílt tolvajlására alapozva kell felemelni. és ezt 3 millió ember támogatja. a ner ennyit se tud kiszolgálni akkor ha nincs eu-s forrás. 1 milliót tudnak hülyíteni azzal, hogy brüsszel a hibás. soros alex a medencés partijáról újabb támadást indított. 1 millió hülye. és 2 millió ügyeskedő. és 1 ügyefogyott és 1 millió kisnyugdíjas az ellenzék. ilyen a köznép.

ezeket egyesíteni kell és valamit kitalálni, hogy akkor mégis mit lehet csinálni egy ilyen környezetben. és ez a nagy kérdés.

G. Nagy László 2023.07.20. 09:26:24

@cvsvrs:

"ne akarjál helyi kollektivista megoldásokat. balmazújvároson utoljára a lenin mgtsz volt versenyképes. kabán a kabai mgtsz és a kollektivizált cukorgyár."

Senki sem akadályozza a balmazújvárosi mezőgazdászokat, hogy szövetkezetbe tömörüljenek. Nyitott kapukat döngetsz. Csak kötelező ne legyen!

2023.07.20. 09:49:03

@G. Nagy László:
dehogy nem. mert ehhez azt kellene mondani, hogy a hajdúvárosok kapjanak sajátos jogállást. szervezzék meg a lokalizált, kollektivizált kis-világukat. úgy, hogy hajdúvárosok kisközponti bankjának szerepét ellátja a közösségi hajdútakarék. és náluk van egy kis pénzjegynyomda és a kassza kulcsa. amit az országgyűlés hivatala, pénzügyi bizottsága felügyel. az irányítási jogkör a hajdú vármegyében van.

és az országos listára felkapaszkodott fővárosi politikusok kampányolnak, hogy ó balmazújváros milyen meseszép és csudajó. akkor is ha nem az. mindezt a szavazatokért teszik. a pénz azonban ott terem helyben. és kapnak mellé valamekkora euró apanázst. amiből vesznek olyan munkagépeket, amelyet előállítani maguk nem tudnak. csak ez európai unióból rendelik meg és nem a szovjetektől.

utoljára ezt kossuth lajos hirdette meg 1848-ban. minden jobbágyparaszt szavazati jogot kap. és a mezővárosoknak törvényhatóságuk legyen. ez a reformkor. és ebből következik a reformszocializmus. a szövetkezeti rendszer háztáji birtokokkal. kié legyen a náduvari kite? csányi papié vagy bigéjé? csányi papi kisfia kapjon valamennyi pénzt a svájci bankszálájára és utána nádudvaiaké. kapjanak dolgozói részvényt.

most ilyesmit nem lehet csinálni.

HypocritSlayer 2023.07.20. 10:11:01

@G. Nagy László:
>>Minél kisebb egy társadalomban az újraelosztás, annál nagyobb a garancia arra, hogy pont azok vállalnak majd több gyereket, akik arra érdemesek, mert tehetségesek, mert értelmesek, mert elszántak, mert nagy munkabírásúak. Ha a potyautasok utódait nem tartja el az állam, úgy a potyautasok nem fognak szaporodni, így válik egyre jobb minőségűvé a társadalom.<<

Ez egy tévhit.

A gyakorlat mindig megcáfolja, főleg azért, mert megint "csőlátásból indulsz ki", és nem veszed figyelembe az összes többi befolyásoló faktort, ami nagyságrendekkel előzi meg azt az egyetlent, amire te próbálod "rákenni".......

G. Nagy László 2023.07.20. 10:21:31

@HypocritSlayer:

"A gyakorlat mindig megcáfolja"

Valóban? Tudsz mondani egyetlen olyan helyet a Földön, ahol magas szintű a civilizáció, alacsony szintű az újraelosztás és a nincstelenek szülik tele az országot? Én nem, de matematikai képtelenség is ilyet elképzelni.

"főleg azért, mert megint "csőlátásból indulsz ki", és nem veszed figyelembe az összes többi befolyásoló faktort, ami nagyságrendekkel előzi meg azt az egyetlent, amire te próbálod "rákenni".......

Pontosan tudom, hogy törzsi szokásokra, a vallási hiedelmekre, az alacsony iskolázottságra, az általános igénytelenségre és a relatív alacsony megélhetési költségekre gondolsz. Ezek eredője az afrikai népszaporulat. De próbálj meg Szingapúrban eltartani egy tízfős családot munka nélkül...

G. Nagy László 2023.07.20. 10:24:49

@cvsvrs:

"mert ehhez azt kellene mondani, hogy a hajdúvárosok kapjanak sajátos jogállást. szervezzék meg a lokalizált, kollektivizált kis-világukat úgy, hogy hajdúvárosok kisközponti bankjának szerepét ellátja a közösségi hajdútakarék."

Ez is egy pazar kis álomvilág, de semmi köze ahhoz, amit írtam. Társas vállalkozásokat - akár termelőszövetkezeteket is - bárki bármikor létrehozhat, ehhez nem kell "állam az államban" konstrukció.

2023.07.20. 10:46:41

@G. Nagy László:
ez svácji minta. a hajdúvárosok olyanok, mint zug kanton. hajdúszoboszlón van egy gáztározó. ami tiszántúli gázművek központja. és abból szerveződik a helyi commodity trade. a tigáz lehet a mol csoport tagja. de az ebből származó nyereség ott marad helyben. és a hajdúszoboszlói béke és barátság szálloda is hajdúszoboszlóé. a fideszesek se gondolják, hogy mindez lölő és ondika szent tulajdona. lehet, hogy nem tudnak róla, de most ők szedik a hasznot. az kerüljön városi tulajdonba, legyenek városi alkalmazottak és mellette vállalkozhatnak.

van egy városi szálloda. és egy kis szállója mindenkinek lehet. ez a vegyes gazdaság. a kommuisták azt mondták, hogy kis üzemed, üzleted se lehet. a liberálisok és a nácik, hogy semmi se lehet kollektvizálva. és most kénytelen átadni szinte mindent a ner-nek. senki se gondolja azt a hajdúvárosokban, még a fidesz szavazó se, hogy a nemzeti nagytőkések kellenek. kénytelenek eladni fél hajdúszoboszlót, hogy eu-s forrásból felújíthassák a főteret. mert a pénz a karmelitán keresztük folyik át. és inkább eladják lölőnek, mert tőle könnyebb lesz visszavenni, mint egy franciától. bár újabban franciák építenek szállodákat is, mert a ner az idegenforgalmat se tudta megszervezni.

ez a rendszer a sikerpropaganda közepette recseg ropog. különösen a külpolitika. belső fesztültségek vannak a fideszen belül is. és ha a többség nem akar neoliberalizmust, akkor a késő kádár korhoz lehet visszatérni. a polgármester klottgatyában ül a városi strandon és sakkozik. és beírják a brigád naplóba, hogy milyen csodás. a hajdúvárosok nem hiába harcoltak a kollektív nemesi jogokért. szoboszlai dominiknek azt mondják, hogy a premier leage-ből szerzett pénzből csináljon egy focisulit. és cserébe báró szoboszlai szoboszlai dominiknek hívják éltében. és kap egy életnagyságú szobrot holtában. a zsebébe kell nyúlnia. de nem kell egyik párt seggét se nyalnia, mint csucsinak.

és hogy lesz verseny? úgy, hogy hajdúsági a focisuli versenyez a fejér megyével. és azért van az állam hogy ha egyik vármegyének nagyon besikerül valami, akkor osszon egy keveset a másiknak. ugyanakkor a leszakadók is iparkodjanak.

és határ két oldalán bihar és bihor megyében összekapcsolódhassanak a magyarok. és nagyváradot félmagyarrá tegyék. ezt támogassák a balaton mellől. hogy a magyarok félixfürdőt félig visszavegyék. és ez a hálózat elérje erdélyt. és a diplomácia ahhoz kell, hogy gyilkos tónál kell a románoknál harcolni. ehhez kell a nyugati kapcsolat. ehhez a múltból korai horthy korszak a mintaadó. bethlen és teleki grófok.

HypocritSlayer 2023.07.20. 10:55:19

@G. Nagy László:

>>Valóban? Tudsz mondani egyetlen olyan helyet a Földön, ahol magas szintű a civilizáció, alacsony szintű az újraelosztás és a nincstelenek szülik tele az országot?<<

Első körben nevezd meg azt az országot, ahol "magas szintű a civilizáció,, alacsony szintű az ujraelosztás" és abban a pillanatban mondom neked azon nincsteleneket, akik teleszülik.......

Viszont fordítsuk meg a dolgot: tudsz-e olyan országot mondani, ahol magas szintű a civilizáció, alacsony az újraelosztás, és egyrészt növekszik a "civilizáltak"/felső kasztbeliek szaporodása és ezzel szemben csökken az alacsonyabbaké?

>>Pontosan tudom, hogy törzsi szokásokra, a vallási hiedelmekre, az alacsony iskolázottságra, az általános igénytelenségre és a relatív alacsony megélhetési költségekre gondolsz.Ezek eredője az afrikai népszaporulat. <<

Nem csak erre, hanem az IQ tetszik, vagy sem, de mindig előkerül és főleg abból a szempontból, hogy nem létezik köztük "gyerekvállalási tudatosság", nem képesek a saját szaporodásukat kontrollálni, befolyásolni, sőt, elzárkóznak minden ilyen és hasonló felvetéstől, módszertől, még azok is, aki agyilag még képesek is ezt felfogni....Ugyanis ez egy "evolúciós/természeti stratégia", és csak még nem is tudatos, hanem ösztönösen kódolt, hogy a mennyiség mindig legyőzi a minőséget, lásd "ludak-disznók" .

Egy pont után minden csak mennyiségi kérdés lesz, a minőség maximum ott jön képbe, hogy az írányítja, befolyásolja, kihasználja és használja.......

2023.07.20. 10:55:38

@G. Nagy László:
ezt ez álomvilágot egy bizonyos stephano bochkay de kismaria hirdette meg. aki nem azért volt istván és kis mária transznemű volt. hanem a tiszántúli uradalmának központja kismarián volt (vagy a helyi cigányok mondják: kismarján pocsaj mellett. és bocskai gyulafehérváron úgy volt vele, hogy az uradalmai közül beáldozza ezt a pocsolyaavidéket.

és kollektív nemesi jogokat ad mindenféle nyúzófosztogató népelemeknek. akikre eufémisztikusan azt mondják, hogy marhahajcsárok voltak. voltak persze tőzsérek és voltak marhajcsárok is, legkülönfélébb emberek. és mezővárosokból katonai táborok szerveződtek. és kollektív nemesi jogokért harcoltak. ezért az álomvilágért.

2023.07.20. 11:02:11

@G. Nagy László:
nem elegendő társas vállalkozást létesíteni. kellenek közösségi birtokok. és a kollektív (nemesi) jogok. tehát nem a kommunista, hanem a kommunitárus megoldások. bocskai és nem kun béla. és kell hozzá pénzhatalom. amikor a jegybank kigenerál 20 forintot, akkor abból 1 forintot tegyen be ingyen és bérmentve hajdútakarékba. és aztán azt a pénzt megsokszorozhatják. és ez a decentralizált bankrendszer kapjon országos felügyelet.

az irányítási jogkör kerüljön a magisztrátusokhoz. és a felügyeleti jogkör a minisztériumokba. minus az kicsi, magnus a nagy. ez a többségi fehérek kultúrája. nagyfokú önigazgatás. az csak a a gyarmatosításhoz kell, hogy egyén jogai a közösség felett állnak. hogy ezzel szétverjék és kifosszák a fél világot.

nem elég az, hogy létrehozhatnak egy kft-t.

2023.07.20. 11:09:53

@G. Nagy László:
ehhez szabad városok kellenek, abból szerveződő vármegyék. ez meg ugye a reformkor. nemzeti liberalizmus. jelzem amerika is akkor volt erős, amikor még a tagállamok viszonylag önállóak voltak és volt megyei sheriff. amerikában nem véletlen volt ünnepelt sztár kossuth lajos. és amikor haynau londonban járt, akkor egy sörgyár dolgozói majdnem agyonverték. és a kőszénhordó utcagyerekek üldözték a bankside úton. mert hogy kossuth kollektivizált bankrendszert akart.

alöksz róz 2023.07.20. 12:50:11

@G. Nagy László: "Ezzel együtt is: a világ legszabadabb gazdaságai egyben a legnagyobb jólétet is biztosítják (Svájc, Szingapúr, Dél-Korea stb.)" - csak épp nincs ok-okozati összefüggés.

alöksz róz 2023.07.20. 12:52:57

"Az úgynevezett vadkapitalizmusban azonban legalább lehetőség lenne, hogy a sikeres ember önzetlenül, magától adjon." - áldilemma, ez a lehetőség a vadkapitalizmuson kívül is adott

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.20. 12:53:09

@Boldeone2: hoznak is migránsokat, már itt vannak tömegével, és ezek leviszik a bérszínvonalat, az etnikai, és kulturális problémákról nem is beszélve, főleg ha meglátják Skrabski Fruzsit.

ja és persze hazudnak a fideszesek. mert elveszik a munkánkat. nem erről volt szó
de mi épelméjűek már megszoktuk hogy gátlástalanul hazudnak.

szépen lassan a nemzeti szvuerének kicserélik az ország lakosságát, és a globális felmelegedéssel ilyen hazaáruló hitvány, különösen kártékony hazu bűnszervezettel nekivágni nem életbiztosítás a magyarságnak. nagyon pesszimista vagyok.

Billy Hill 2023.07.20. 12:54:08

("rugs to rich" - aki nem tud arabusul...)

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.20. 13:04:34

@Boldeone2:

"a kapitalizmus csodái, éjjelőr állam, neolib állam, korrupt állam, a CÉGEK MEGMENTENEK MINKET!"

"Részletes elemzések, levéltári kutatások és interjúk sorozata tárta fel, a TotalEnergies olajipari cég összes felsővezetője immár mintegy 40 éve tisztában van azzal, mit jelent a növekvő széndioxid-kibocsátás a bolygó jövőjére nézve.
Mégsem igen tettek semmit.
Helyette inkább olyan stratégiákon dolgoztak, amelyekkel a tudományos eredményeket hiteltelennek, szenzációhajhásznak, komolytalannak tudják bemutatni.
Mindez nem a múlté, a francia óriásmulti manapság éppen Kelet-Afrikában tervez új olajvezetéket építeni."
azonnali.hu/cikk/20211027_elvesztegetett-evtizedek-igy-vette-semmibe-a-klimavaltozas-jeleit-evtizedeken-at-a-francia-olajipar

"A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatának, az amerikai ExxonMobilnak egy vezető lobbistáját csalta csapdába az Unearthed, a brit Greenpeace oknyomozó stábja: Keith McCoy Washingtonban képviseli az olajóriás érdekeit, és a Greenpeace aktivistái azt állították magukról, hogy fejvadászok, és egy nagyon jövedelmező munkát ajánlanának a férfinak, aki ezután a Zoomon szervezett megbeszélésen büszkén ecsetelte, hogy az ExxonMobil hogyan tesz meg mindent a klímavédelmi lépések aláásásáért."
444.hu/2021/07/02/al-allasinterjun-arulta-el-az-exxon-washingtoni-lobbistaja-hogy-hogyan-tesznek-titokban-keresztbe-a-klimavedelmi-intezkedeseknek

És lehet folytatni a többi céggel, az egész lobbival...

alöksz róz 2023.07.20. 13:40:51

@Boldeone2: "ritkán akarnak valódi piaci versenyben részt venni" - pedig pontosan ez a lényege az egész rendszernek

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.20. 13:45:26

@G. Nagy László:
magántulajdon szentsége? mikortól lett a biciklitolvajé a lopott bicikli? a rendszerváltásról hallottál már? de mehetünk nyugatra is. csak ott nem olyan egyértelmű és egyszerű eset, mint itthon.
a tolvaj tartsa meg a lopott vagyonát, ki akarná a "bolsevik forradalmárok barbárságával inkább felforgatni a világot"?

"Négy testvéremmel együtt a legnagyobb csóróságba születtünk. "

már megint a kényszeres hazudozás. mesélj akkor arról, hogy hogyan lettél volna neolib gazdaságban bányatulaj, ha nem lett volna ingyen az iskolád.
"Nem kívánok nagyképűnek tűnni, de kurva gyorsan emelkedtem volna a bányamunkások közti ranglétrán..."

:D igen, te lettél volna a bányatulaj. olyan k sok ranglétra van a bányászati szakmunkások között
sokkal gazdagabb lennél mint most.

"Ötvenéves koromig egyetlen fillért sem örököltem soha senkitől,"

ekkor jött kubatov, és bevett a "megafon"-csapatba

"A testvéreimnek is jól megy a sora."

a tanár testvéreidnek is, mert valamelyik alapítványnál rúgják ki jogellenesen a sztrájkoló tanárokat.

"Minél kisebb egy társadalomban az újraelosztás, annál nagyobb a garancia arra, hogy pont azok vállalnak majd több gyereket, akik arra érdemese"

ezért szüntették meg mindenhol a CSOK-ot, kivéve a falvakban.
www.valaszonline.hu/2018/12/13/roma-etnikai-tomboket-alakit-ki-a-csok/

kimaradt hogy az alsó középosztály szeretne nomrális oktatást, tudod, iskolákat AHOL VAN TANÁR.
kúrházakat, ahol van orvos. stb , lélhető dolgokat, ahol a kártékony és hitvány poltiikusok, adagadt félisenek nem ellopják, szétlopják, hanem építik a közösséget a befizetett adókból, nem privatizálnak mindent, még az út koncessziót is. mi ezért fizetünk adót.

"az orvos fia orvos lesz, az ügyvédé ügyvéd....- Ebben semmilyen kártékony elemet nem látok"

mert moráltalan feudalizmusban hiszel oktalanul, ahol kasztrendszer van. ez nem közösség, hanem kasztrendszer. roncstársadalmakban van ilyen.

"ha valaki eltökéli, hogy márpedig ő ügyvéd lesz, az meg is fogja csinálni, még akkor is, ha a szülei ózdi munkanélküliek."

meg ahogy móricka elképzeli a világot, hihetetlen felnőtt ember hogy lehet ilyen buta. "nincs szükség ingyenes jogászképzésre!" mondta a dagadt varangykirály félisten. tökéld már el hogy 10 másodperc alatt futod a százat. vagy hogy továbbtanulsz és értelmes leszel, neked nem fog sikerülni. akkor ezekszerint te azért nem élsz jobban bányászként, mert nem tökélted el.

alöksz róz 2023.07.20. 13:47:59

@G. Nagy László: "Ne mondjuk ki, mert ez faszság. Nincs ilyen." - csak szeretnél ilyet, most hogy már feltörtél

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.20. 13:51:15

aki lemaradt volna, itt van az egész idézet az előző posztból:

:D

"egy libertárius környezetben TALÁN nehezebb lett volna az indulás (bár így sem volt könnyű), de egészen BIZTOSAN vagyonosabb lennék, mint most vagyok. (Nem kívánok nagyképűnek tűnni, de kurva gyorsan emelkedtem volna a bányamunkások közti ranglétrán...)"

ezekszerint azért nem él jobban bányászként, mert nem tökélte el eléggé

kewcheg 2023.07.20. 13:52:53

Arra, hogy nem bukott meg ez a rendszer, a legjobb példának Kubát tudnám felhozni, ahol azért, lássuk be, az alapélelmiszereken kívül minden más beszerzése komoly kihívásnak, és néha lehetetlennek számít+ a gazdaság konkrétan a földről szedegeti a morzsákat. Tehát még hozzánk képest is jelentősen alsópolc, kivéve talán a földrajzi adottságokat. Ahol el lehet adni egy harmincöt éves Moszkvicsot annyiért, amennyiből Miamiben egy új Toyota Corollát vehetsz...Ha ez a rendszer Kubában nem bukik meg, akkor a mi olihargáink elégedetten dőlhetnek hátra a fotelükben.
Ráadásul úgy nem bukik meg, hogy sok tekintetben szarabbul állnak mint 1953 nyarán, amikor Fidel először színre lépett, egy sokkal életrevalóbb, jobban felfegyverzett, jobban pénzelt diktatúra ellen.
Ma a kubai rendszert kb. huszonnégy óra alatt meg lehetne dönteni, de a mai körülmények és emberanyag még erre sem képesek.
Tehát ez egy jó indikátor a mi rendszerünk üzemeltetői számára, ha megnézik Kubát. De lehet hogy Venezuelát is lehetne...

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.20. 13:54:13

@alöksz róz: :D a szőllősgazda mindjárt jön majd valami bibliai idézettel, hogy tompítsa az élét a feudális kasztrendszernek.

mint a rossz komcsi, aki csak addig komcsi, míg nincs hatalomban, mihelyst hatalma lesz, egyből feudálisan működik korruptan, milyen jó elvei vannak.

meg a totalitários, aki a bot végére kerül, mindjárt jobban hangzik ám akkor már a demokrácia.

Boldeone2 2023.07.21. 09:37:50

@G. Nagy László: Mondjuk ki a szomorú valóságot: osztálytársadalom van, kemény hierarchiák, lecsúszni könnyű feltörni, majdnem lehetetlen ...

"Ne mondjuk ki, mert ez faszság. Nincs ilyen."

- Miért faszság? Meg tudnád indokolni? 100%-ban igaz amit írtam, nehogy a fejlődő világ legtöbb országára, de még az európai országokra is, ahol még szociális piacgazdaságról is beszélhetünk ( valamelyest..)
Pl az Egyesült Királyságban felső 1%-a birtokolja a javak 55%-át, egyes felmérések szerint, az kb korrelál egyébként nagyjából a világátlaggal is. A következő kb 11-12% meg a többi javak kb 38 %- át birtokolja
Ki ne találd már, hogy ebben a gazdasági rendben van valamilyen érdemi mozgás, a különböző osztályok között, mert nincs
Az átlagember nagyjából azon a pályán fog mozogni, mint a szülei, vagy egy kicsit feljebb tud lépni, ha tanul, dolgozik, törekszik...
Kivételes esetek vannak, hogy valaki egészen a legfelsőbb osztályba ér, de rendkívül ritkán...

Ez a rendszer rossz, átalakításra szorul. Sajnos nem lesz ilyen, tudom, komplex okok miatt....Így viszont a vesztébe rohan az emberiség:
egyik globális problémára sincs semmilyen valóban működő globális paktum, de esély sincs rá, mert egyes társadalmak még a nemzeti önzés, a fanatizmus, a szűklátókörűség szintjén rekedtek, ezért elnyomó hierarchiák uralják őket
A nem elég, hogy a nyugati középosztály már haladna előre a zöldprogresszió útján, amikor ilyen szintű társadalmi és gazdasági lemaradásban vannak országok világszerte

A fatális következményeket látjuk:
-klímaapokalpszis, ökológia válság
- migrációs válság
-új háborús konfliktusok kirobbanása

Boldeone2 2023.07.21. 09:57:27

@G. Nagy László:

Tehát: A 21- ik században, amikor MINDEN történés globálisan és azonnal hat - ilyen soha nem volt egyetlen történelmi korban sem - kellene a globális rendezőelv, egyezség, ami azonban - éppen az óriási társadalmi- gazdasági diszparitások miatt - soha nem fog megszületni, mert még alapdolgokban sincs egyetértés...Mindenki csak a saját önző érdekei szerint tud cselekedni...
Ezt mondja Orbán is: koncentrikus érdekkörök vannak, de valójában leszarunk mindenkit, csak nekünk legyen jó...
Ez a cinizmus és a nihilizmus csúcsa, amely lerombolja a világot ...

A legtöbben még azt sem tudják felfogni, mi történik körülöttük, ez szó szerint igaz sajnos, nap mint nap tapasztalom ...
A " hüllőagy" felül ír minden komplex, hosszú távú, stratégiai célt... Azt hogy az ember felül tudjon kicsit emelkedni a sokszor alantas, azonnali ösztönök világán

Olyan globális kataklizmák jönnek, amelyeket elképzelni sem tudunk...

Az összes dolog, amit eddig konszenzuálisnak hittünk: "Nem lehet háború Európában" , már nem biztos

Az "első kitörési pontnak" most Putyin és rendszerének elpusztítása kellene lenni, hogy ne romoljon tovább a helyzet..
Orbán megint hazudik, szokás szerint....

2023.07.21. 10:23:36

@Boldeone2:
az információ-technológia fejlődésével a média-kommunikáció a kiterjedt, ez azonban a virtualitásban hat azonnal, a valóságban nem.

a magyar társadalom többsége késő kádárista, ahogyan 30 éve. a fiatalok is, akik azt tanulják, hogy kádár egy vérszomjas gyilkos volt. fiatalon az is persze. kádár volt az utolsó politikus, aki a társadalom többségét maga mögött tudhatta és még egyszer ezt öreg korában leginkább a halálos ágyán. a rendszerváltásnak nem volt társadalmi támogatottsága. a társadalom döntős többsége szocializmust akart és akar a mai napig. egy üresfejű papság gondolja, hogy ezzel a kereszténység szemben áll. élükön a farizeus semjén doktorral. a magyar nemzet (a nemzet az amikor a populáció férfiaskodik) a korai horthy korszakot sírja vissza. a részleges revízió igénye. máig ható.

és ez majdnem teljesen független attól, hogy megjelent az iphone 14 pro és a chat gpt.

Boldeone2 2023.07.21. 10:33:52

@cvsvrs: A rendszerváltáskor azt hitték az emberek, hogy pár éven belül utolérjük a nyugatot. A politikai hatalomhoz kerültek azt mondták, hogy "privatizálni kell", különben nem lesz versenyképes a gazdaság...
Azóta eltelt 33 év és azóta sem lett versenyképes a gazdaság...

Állami vagyon nem maradt, szétloptak mindent, Orbánék már a tabu témákhoz is hozzányúltak, mint az egyetemek ...

A válság egyik oka, hogy ezermilliárd - lényegében fedezetlen közpénz - jutott ki a NER - közeli vállalkozókhoz , amely mögött nincs gazdasági teljesítmény

Boldeone2 2023.07.21. 10:54:27

@cvsvrs: A kapitalizmus válságát - jól kapisgáltad - jelentős részben a korlátlan és igazságtalan pénzteremtési mechanizmus okozza

Ennek lényegét már számos fórumban leírtam sokszor az elmúlt kb. 10 évben ( szerintem ismered is )

Volt egy rendkívüli tudású ember az 1700- as években, Richard Cantillon, aki már akkor leírta a pénzügyi rendszer legnagyobb problémáját:

A gazdaságba kerülő, friss teremtett pénz, először és legnagyobb mértékben a bankrendszeren keresztül a tőke- és ingatlantulajdonosokhoz fog kerülni
A pénz cirkulál, így végül eljut mindenkihez, de már csak inflált állapotban, vagyis ugyanaz a pénzmennyiség már jóval kevesebbet ér, mint előtte ...

Lefordítva: akinek sok részvénye vagy estate tulajdona van, az egyre jobban fog járni a javakért folytatott " harcban "
Az a lehető leggyorsabb vagyondisztribúció ami létezik a társadalomban

Akinek nincs tulajdona, annak egyre nehezebb lesz tulajdont szerezni: Kényszerű "járadékrabszolgaságba" kényszerül bankokkal, vagy a tulajdonosokkal, egész életében kiszolgáltatottja lesz a rendszernek

Az elmúlt 14 éven, kb 2009- ben borult meg teljesen az egyensúlyi kamatrendszer a világban, százezer milliárdnyi ( nem elírás , kb 97 milliárd dollár az egy éves világ GDP...)
Kerülhetett ki ELŐSZÖR a nagytőke birtokába....

Jelentős részben emiatt van világválság : NINCS elég valós reáltermelés és vagyon mögötte....

2023.07.21. 10:54:31

@Boldeone2:
orbán bevégzi a rendszerváltást. a ner egy nyilvánvalóan működésképtelen egypártrendszer. récsöl is inkább annyi pénzt akar, amennyiból az unokája és megélne és egy bababoltot vezetne. ami nem tud hálózattá alakulni, mert az orbán klánnak nincs annyi híve, hogy récsöltől vásároljanak. csányi egy vagyonkezelőben menti ki a pénze egy részét a fiának. aki nyilván nem akar szerb, montenegrói, albán, román, ukrán és orosz pénzemberekkel harcolni. akik esetleg lelövik, mint egy kutyát. szerintem csányi is azt gondolja majd, hogy az otp-t a legjobb lenne államosítani persze úgy, hogy vagyon egy részét kimentik egy svájci bankszámlára.

a ner-nek nem marad örököse gazdasági értelemben. ez egy bukott rendszer. debrecen lett volna a minta város. az is el lett kúrva a gigantikus kínai akkumulátor gyárral. ha megvalósul, akkor azért nem lesz jó. ha nem, akkor azért. abból ki kellene a fidesznek hátrálnia. mert többszöröse épülne annak a kapacitásnak, amit a bmw számára szükséges.

és ha orbán nem konszolidál, akkor nem lesz politikai örököse. a személyi kultusz, a füherprinzip történelmi léptékkel a biztos bukás. minden valamire való politikus tart egy belső ellenzéket, akikkel időnként egyetért. azért, mert különben a falnak megy. orbán meg most nagy gázzal nekimegy. mert nem lesz semmiféle új világrend, amiben a kelet diktál. az se lesz. a feltétlen nyugatosságnak is alighanem vége szakad. ezt az ellenzék nem érti. a momentum beöltözik lilából szivárványba, akkor attól nem lesz népszerűbb. nem véletlen, hogy a gyurcsány házaspár már nem ment ki a prájdra.

a pártrendszer egésze van válságban és nemcsak magyarországon.

Boldeone2 2023.07.21. 11:12:13

A magyar válság egyik fő oka, az elmúlt években folytatott, teljesen dilettáns, nemzetrontó, voluntarista orbáni politika volt

Természetesen, minden okkal történik: Orbánék és a NER - elit olyan prociklikus gazdaságpolitikat folytattak, ami előre prognosztizálhatóvá tette a bukást. Évekig irreális szinten volt az alapkamat, gyengült a forint, miközben már jelentős volt az implicit infláció, de a papíron kimutatott GDP- számoknak az jót tett...

Ezzel összefüggésben ezermilliárd ingyen vagy kedvező kamatozású pénzforrás került a NER- burzsoáziához
Mészáros, Tiborc , Szíjj és a többi here ebből szerezte vagyonát főképp....

Kapott a lakosság egy meghatározott, politikailag kiemelet része is: a CSOK szintén világostobság volt!

A plusz forrás lényegében AZONNAL és egy az egyben beépült az árakba, amivel újra az ingatlanfejlesztők és nagytőkések jártak jól....( Cantillon- effect...)
A társadalom összessége ÚJRA vesztett....

Most pedig azt látjuk, hogy két egymást követő krízishelyzet lassan összedönti a külső források által eddig megtámasztott Magyarországot ...

Az összes - hazug - narratívája elbukik Orbánnak...

G. Nagy László 2023.07.21. 11:28:19

@Boldeone2:

"osztálytársadalom van, kemény hierarchiák"

Semmi ilyen nincsen. Léteznek komoly vagyoni különbségek, ennyi. Mindig is voltak, mindig is lesznek. Ez így jó. Aki többre vágyik, az dolgozzon többet. Semmi sem lehetetlen. Manapság ezerszer könnyebb tisztességes úton előre lépni, feltörni, meggazdagodni, mint valaha a világtörténelem során.

"klímaapokalpszis, ökológia válság"

Ne temessük a bolygót azért :) Mellesleg nincs közvetlen összefüggés a vagyoni különbségekkel.

"migrációs válság"

Ez már valódi probléma, de itt sem a gazdagok gazdagsága a baj, hanem az ész nélküli szaporodás.

"új háborús konfliktusok kirobbanása"

Ennek sem a vagyon az oka, hanem az elmebetegek folyamatos konfliktuskeresése, hatalomvágya és a hozzád hasonló ideológiai fanatikusok folyamatos támogatása.

2023.07.21. 11:48:15

@G. Nagy László:
magyarországon a medián településméret 17.5 ezer főt számlál. és a medián életkorú férfi 41.5, a nő 45.5 éves. egy ilyen helyzetben élő átlagos magyar család és gyerekmekei szerinted tisztességes módon könnyedén meggazdagodhatnek. nem budapesten, hanem balmazújvárosban. legfeljebb úgy, hogy felül a debrecen-münchen lufthansa city repülőjáratra. de hogy egy átlagos magyar településen, vámospércsen vagy nyíradonyban egy átlagos család tisztes módon munkával nem gazdagszik meg az nyilvánvaló. hanem segget kell nyalnia. és a kisebb településeken egy segg van. a fidesz segge. azt. így épül fel a ner.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 15:31:14

itt a vita amúgy, ha más a téveszmés blogger lusta kitenni
www.youtube.com/watch?v=ckeciWdDmyI

itt a korábbi:
www.youtube.com/watch?v=P2m_cN2mn-4

teljesen tudatlan család ez az Ecsényi-klán. mintha vízfejűek lennének

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 15:43:59

@cvsvrs: amerikában azért volt olaj is, meg olyan kapiitalizmus amiben pár vállalkozó nagyon elszállt, pl ford. nem hinném hogy úgy jött létre a millirádos kör mint a tolvaj, hazug kártékony hazaáruló fideszeseknél.

de attól még megadóztatjahták őket. pont most volt a partizánban a jenki könyvtárak a szociális érzékenység utolsó bástyája amerikában, megdöbbentő. ennek kellett volna a címnek lennie, nem a cigányozásnal.

az más kérdés hogy azóta plutokráciaként, hiv. lobbistákkal beleszólnak a gazdaságba és a politikába a milliárdosok

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 16:04:14

@Boldeone2: "A válság egyik oka, hogy ezermilliárd - lényegében fedezetlen közpénz - jutott ki a NER - közeli vállalkozókhoz , amely mögött nincs gazdasági teljesítmény"

lehet, csak dollárban ezermilliárd. nem forintban

a rendszerváltás óta, 60-70 000 MILLIÁRDOT nem fizettek be adózási céllal, hanem kivitték offshoreba a hazaáruló politikusaink.
valahogy a fidesz nem számoltatta el egyiket sem. hiába ígérte meg, hanem leépítette a korcsdemokráciát, és feltekerte a lopáson a hangerőt.
és az agyhalottak tapsikolnak nekik

Tax Justice Network: $242 milliárd ment ki Magyarországról offshoreba

Ma zoomon keresztül felvettem egy beszélgetést John Christensennel, a Tax Justice Network nemzetközi adóigazságossági civil szervezet vezetőjével. 2005-ös (Price of Offshore) és 2012-es (Price of Offshore Revisited) jelentéseik szerint gazdag magánszemélyektől $242md ment ki Magyarországról offshoreba a megelőző évtizedekben.
Ez az összeg hatalmas. Hogy érzékeltessem, hogy mennyire az: ha itthon maradt volna és megadóztattuk volna, szükségtelen lett volna az összes megszorítás a rendszerváltás óta. És Magyarország sokkal gyorsabban növekedhetett volna, ha ebből az adóból az állam meg tudja finanszírozni a jó minőségű oktatást, egészségügyet, közlekedést.

Magyarország bukta az egyik legnagyobbat az offshore-ozáson

forrás

Magyarországról az elmúlt 30-40 évben több mint 60 000 milliárd forintnyi magánvagyon, vagyis az államadósság több mint két és félszerese kerülhetett offshore számlákra – olvasható a Pénzügyi Szemle legfrissebb számában.

forrás

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 16:10:28

@Boldeone2: nagyon optimista aki orbáni gazdaságpolitika bukásáról beszél. nem 2 mrd-t lopnak el, hanem csak egyet, ha válság van.
még simán túlél a rendszer még 30 évet lazán

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 16:40:35

Rácz András:
Tényleg, miért gondolják sokan oroszbarátnak a Fideszt? - I. rész
.
Kocsis Máté tette fel a szónokinak szánt kérdést Tusványoson, hogy az ellenzék hogy meri a szájára venni azt, hogy a Fidesz oroszbarát lenne? (Forrás: telex.hu/.../tusvanyos-partkozi-vita-kocsis-mate... ).
.
Én meg elmerengtem ezen... mert ugye elméletileg elképzelhető, hogy mindenki téved, aki oroszbarátnak gondolja a Fideszt, és valójában a kormánypárt az orosz befolyás legmegátalkodottabb, legmegveszekedettebb ellensége.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.21. 16:41:47

"Igazat mondott egyébként: a Roszatom lett a beszállító végül.
De érdemes visszaemlékezni arra is, hogy hogyan: hosszú ideig mentek a 2010-es évek elején a tárgyalások különböző lehetséges beszállítókkal különféle lehetőségekről, konstrukciókról és hogy majd milyen legyen az új blokkok építéséről szóló tender....
....aztán végül nem lett semmiféle tender, hanem a kormány egyszerűen bejelentette, hogy az oroszok fogják építeni az erőművet, mert csak.
(Az akkori érv, hogy azért kellett az oroszok mellett dönteni, mert csak ők adtak hitelt is az építéshez, azért sántított, mert tender hiányában ugye ki sem derült, hogy bárki más tudott-e volna hitelkonstrukciót is ajánlani.)
.
Onnan indulunk tehát, hogy 2009 novemberében, a Putyin-találkozóról hazaérkezve Orbán Viktor odaígéri a következő évtized(ek) egyik legnagyobb magyar beruházását az oroszoknak.
.
Folyt. köv."

NEM LEHET PEDIG TITKOSÍTANI GYURCSÁNYNAK A PAKSI SZERZŐDÉSEKET! - megmondta viktor
kár hogy ő is titkosította kormányon

Wildhunt 2023.07.21. 16:51:26

@alöksz róz: azt nem mondta hogy könnyű, vagy mindenkinek sikerül. De igaza van.

Boldeone2 2023.07.21. 17:12:04

@G. Nagy László: és a hozzád hasonló ideológiai fanatikusok folyamatos támogatása."

- Én miért lennék "ideológiailag fanatikus" ? Úgy látom, kifogytál az érvekből, így kezed a személyeskedést!

"Semmi ilyen nincsen. Léteznek komoly vagyoni különbségek, ennyi. Mindig is voltak, mindig is lesznek. Ez így jó. Aki többre vágyik, az dolgozzon többet. Semmi sem lehetetlen. Manapság ezerszer könnyebb tisztességes úton előre lépni, feltörni, meggazdagodni, mint valaha a világtörténelem során."

- Te teljesen félreérted a helyzetet, vagy szándékosan játszod a hülyét! Éppen hogy olyan világot élünk, amelyben NEM könnyű tisztességes úton előrelépni, az elitbe biztos nem!
Ha megnézed a száz leggazdagabb magyar listát, évek óta ugyanazok a nevek vannak. Az újak többsége szinte mind NER- potentát, vagy még a nevét is kitakarja, mint NER- propagandista Balásy Gyula
Ez egy viszonylag zárt, osztálytársadalom, ahol éppen lefelé csúszik a középosztály!

Ne temessük a bolygót azért :) Mellesleg nincs közvetlen összefüggés a vagyoni különbségekkel"

- Van összefüggés! Majd elmagyarázom neked....

Boldeone2 2023.07.21. 17:20:20

@Tesz vesz IV: még simán túlél a rendszer még 30 évet lazán"

- Ettől lehet félni, de a történelem azt mutatja, hogy a magyarok hirtelen "felébredhetnek" és a rendszer ellen fordulhatnak
Nem megvilágosodnak, csak az elégedetlenség fog magas szintre törni, annak minden következményeivel..
Az Orbán - rezsim sorsa az utcán dőlhet el, mert választással nem lehet eltávolítani, ahogy a többi autoriter rezsimet sem lehet...

A kérdés most az, hogy mit tesz a jövőben az EU: ha euró- millliárdokkal megtámogatja a rendszert, akkor fenn tudnak maradni, ha nem, akkor lassan összedől minden...Ez egy nem önfenntartó rendszer

alöksz róz 2023.07.21. 23:26:26

@Boldeone2: "- Én miért lennék "ideológiailag fanatikus" ? Úgy látom, kifogytál az érvekből, így kezed a személyeskedést!" - ez érv

alöksz róz 2023.07.21. 23:28:21

@Wildhunt: "azt nem mondta hogy könnyű, vagy mindenkinek sikerül. De igaza van." - de hát pont azért nincs igaza :-)))

Wildhunt 2023.07.22. 14:23:18

@alöksz róz: válasszunk szét két dolgot :
Az az állítás hogy ma Magyarországon mindenkinek lehetősége van hogy elérjen egy nélkülözésektől mentes életszínvonalat, teljességgel helytálló. Az utolsó borsodi zsákfaluból is fel tudod magad küzdeni a középosztályig, kis szerencsével a felső középosztályig. Tehát addig a szintig nincs kasztrendszer.
Felfelé viszont, ami a Schwaab, Soros, Gates szint gyakorlatilag esélytelen - de ide láthatóan egy Musk sem igazán tud bejutni.

G. Nagy László 2023.07.22. 15:30:47

@Wildhunt: Pontosan ugyanígy látom. És nem is nagyon értem a sírást. Ki a fene vágyik Soros vagyoni szintjére? Miért okoz bármiféle társadalmi feszültséget az, ha nem tudsz bekerülni a Forbes magazinba? Ha a polgárok döntő többsége egészen elfogadható szinten megél a jövedelméből, az egy stabil társadalmat eredményezhet.

Nem véletlen, hogy a baloldal azon dolgozik, hogy minél kevesebb EU-s forráshoz jussunk. Legyen mindenkinek sokkal szarabb, ez talán destabilizálja végre ezt a viszonylag nyugodt és kiegyensúlyozott magyarságot. Semmi sem drága a hatalomért...

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 15:49:09

@G. Nagy László: " Léteznek komoly vagyoni különbségek, ennyi. Mindig is voltak, mindig is lesznek. Ez így jó"

ezt mondhatták volna a fáraók korában is, vagy a jobbágyfelszabadítás előtt, de hogy lehet hogy olyan elmaradtott társadamak, mint svájc, dánia, a finn, svéd, norvég többmilliós büntetéseket kap a milliárdos, míg a közemper cak pártízezrest?
mert felismerték, hogy arányaiban ezt mindkettő ugyanúgy észreveszi?

"Aki többre vágyik, az dolgozzon többet."

a rabszolgatörvény miatt már nincs választása.

"Ne temessük a bolygót azért :)"

haha, milyen vicces a globális klímaváltozás! nagyon poénos, hogy 20 éve minden télen volt hó, ma meg már egyiken sincs. csak tudod ez nem fog itt megállni és a hitvány hazaáruló hazug haverjaid eladták a vízkészletünket kínának, és már most nő a kaktusz az alföldön! nagyon humoros!
ha kivágják az összes fát itthon a haverjaid, az ország 80% sivatag lesz! nagyon vicces!
nincs közvetlen összefüggés a vagyoni különbségekkel, hogy a kapitalizmus felfalja a bolygót és mérgezi az üve
na mi fog kiolvadni a permafroszton? tudod? egy olyan gáz, ami sokszor erősebb üvegházhatásúbb a szén-dioxidnál, nagyon vicces lesz az is! haha!

" az elmebetegek folyamatos konfliktuskeresése, hatalomvágya és a hozzád hasonló ideológiai fanatikusok folyamatos támogatása."

a háború soha nem az erőforrásokért megy, hanem elmebetegek robbantják ki, mert csak, ma is tanultunk valamit a téveszmés funkc. analfabéta mestertől. ha hagyjuk hogy a békepárti oroszok azt öljenek meg amit csak akarnak, persze nem hatalomvágyból, akkor állunk a béke pártján.
de kis országkban élőként, hogy lehet ezt a stratégiád? született hazaáruló vagy? nárcisztikus pszichopataként erre is csak pislogsz, mint hal a szatyorban, nincs lelkiismereted, és korrupt is vagy, hitvány gerinctelen talpnyaló funk. analfabétával kéne kommunikálnom. oké volt az is, hogy a zsidókat a dunába lőtték? hogy kivégezték az 56-os forradalmaárokat? szerencse hogy azt is hagyták, mert csak konfliktus lett volna abból is, ha közbelépett volna bárki is.
első a béke! ha ki akarnak irtani lacika, akkor hagyjad, előbb szabadulsz, és utána béke lesz! ahogy Bucsában! minek kellet volna fegyvert szállítani nekik? most már béke van Bucsában, Vinnicijában, Auswitzben, Újvidéken, Erdélyben, Halabzsában, Deir ez-Zorban, Srebrenicában. A tömegsír békéje. az ilyen népirtó hatalmak is biztos konszolidálódnak egyszer, jó szövetségi partnerek lehetnek, kár hogy ezeknek nincs szövetségesük, csak ellenségük, és alattvalóik. hajrá fidesz!
mert az erkölcs, a morál az pszichopata téveszmés ismerősünk szerint egy ideológiai fanatizmus.

grundigg 2023.07.22. 15:53:40

@G. Nagy László: "Nem véletlen, hogy a baloldal azon dolgozik, hogy minél kevesebb EU-s forráshoz jussunk. "

Ezen a "jobboldal" dolgozik immár 13 éve. A munkájuk gyümölcse lassan beérik. Nemcsak a borsodi zsákfaluba született cigánygyerek felelős a saját sorsáért, hanem az állítólag felelős minisztérium is.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 16:00:19

@Boldeone2: "a történelem azt mutatja, hogy a magyarok hirtelen "felébredhetnek" és a rendszer ellen fordulhatnak"

ami a múltban volt, az nem lesz a jövőben, ez egy érvelési hiba. vágyvezérelt gondolkodás.
ráadásul akkor le voltak zárva a határok, a cselekvőképesek többsége lelépett, a fiatalok többsége elvtelen tanuatan cigány. a forradalomhoz meg lelkes erkölcsös fiatalok kellenek. kritikus számban. az nincsen.
hiába lesznek elégedetenek, ha a legmodernebb fegyverek vannak a TEKnél, meg a készenléti rendőrségnél. az egy külön parancsuralmi kaszt és mindig jól meglesznek fizetve. ők nem fognak a rendszer ellen fordulni

"Ez egy nem önfenntartó rendszer"

nem, de hiteleket mindig tud felvenni, és még 30 évig kapni is fognak, minden kiáríusítanak a férgek, ami adható, a vízkészletet már átjátszották kínának és hulladéklerakót csinálnak az országból, mérgezve az őslakosokat.
míg lacika teli szájjal tapsikol, addig eladják a nemzeti parkjainkat is stb. de nyugi, majd jön kormányra a mi hazánk aki a fidesz szatellitpártjaként elkezd hazudozni és ugyanazt csinálja amit a fidesz.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 16:06:26

@G. Nagy László: "Nem véletlen, hogy a baloldal azon dolgozik, hogy minél kevesebb EU-s forráshoz jussunk. Legyen mindenkinek sokkal szarabb"

de 2006-ban még lehetett?

Orbán elzárná az uniós pénzeket

Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt. Arról megfeledkezett, hogy a támogatásokat nem az általa hazugnak titulált kormány, hanem térségi fejlesztések, vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek kapják utólagos kifizetés, és igen szigorú ellenőrzés mellett. Az MSZP szerint Orbán egy nap alatt tönkretette a magyar EP-képviselők kétéves munkáját.

Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának keddi tanácskozásán Orbán Viktor többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat”, s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól.

A „segítségnyújtás megtagadása” 370 milliárd forint folyamatban lévő fejlesztés támogatásának leállítását, illetve a 2007-2013 közötti időszak 8000 milliárd forint nagyságú EU-s pénzek visszatartását jelentené, persze ha Orbán követelését elfogadná az unió, s Magyarországra vonatkoztatná, ahogy azt az elnök sugallja. 2004 és 2006 között ugyanis 670 milliárd forint támogatást biztosít az Európai Unió az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, melyből eddig 299 milliárd forintot folyósítottak 15 ezer hatályos szerződés keretében

Igen lényeges elem, hogy az Európai Unió előre nem ad pénzt, a fejlesztéseket, azok egy-egy külön elszámolható részeit utólag finanszírozza szigorú számlafegyelem, elszámolás, ellenőrzés mellett, hiszen nyomon kívánják követni, hogy mire fordítják az uniós polgárok adóbefizetéseit. Az uniós támogatások nem jelennek meg, nem folynak át a magyar központi költségvetésen, így azokat nem lehet felhasználni az államháztartási hiány csökkentésére, a folyó fizetési mérleg balanszírozására.

24.hu/fn/gazdasag/2006/10/25/orban_elzarna_unios_penzeket/

lehet innen tudják hogy orbánék mind ellopták? mert ellenőrzik?

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 17:08:27

@G. Nagy László: "és nem is nagyon értem a sírást. Ki a fene vágyik Soros vagyoni szintjére? "

édes istenem, mennyire kell ostobának lenni ahhoz, hogy azt higgyétek, hogy a balosok mindenkiből (MINDENKIBŐL! ... ) milliárdost akarnak csinálni?
ezt még felvetni sem érdemes, de olyan buták vagytok hogy ezen rugóztok, mivel nem lehet mindenkiből milliárdos, ezért felvetni sem érdemes.

bár Bálint ezt nem tudja, és azt hiszi ez nem zeró összegű játék, azt persze nem fejti ki, hogy miért, hanem hisztizik és gerinctelenü hitványkodik inkább egy sort gyerekesen. pedig belőle többet néztem ki, de eljutott a tudása határáig.

@Wildhunt: mit nem értesz? a helyzet jobb mint a fáraók korában, vagy mint a feudalizmusban, de ez még messze van a szabad kapitalizmustól, vagy az igazságosságtól. nagyon messze,
csakhogy a középosztály szegényedik, főleg itthon ahol teljesen dilettáns hazug bűnszervezet urakodik agyhalott híveik meg tapsikolnak nekik. nincs tanár, nincs védőnő, nincs elég rendőr. mert a diettáns állam nem tudja megfizetni azt a kieső összeget amit okozott
de még szerencse, hogy a háborúpárti baloldal nem nyert, akkor milyen megszorítás jött volna, talán még megszüntették volna a csok-ot is meg a hatósági árat is.

Schwaab, a német focista? vagy a davosi globalista agytröszt tótumfaktuma a nagysikerű Leleplező magazin üdvöskéje, amit drábik, bugárlacibácsi, a férfitársaság klub kanja, meg dr. (...) robert c castel, az izraeli vadőr, itthon biztonságpolitikai szakértő terjeszti, hogy ez valami sátánista zsidó lesz ugye a GREAT RESETTEL!
beszélt orbán a great resetről tusványosono! szerintem őt is megvették a zsidók már ezeréve! SOROSÜGYNÖK! szijjártó még 96-ban is sorosügynök volt! most meg lavrov-díjas! biztos kettős ügynök.

hogyan küzdöd fel magad a borsodi zsákfaluból a középosztályig, ha senki nem tanított meg olvasni?
te se vagy szociológus

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 17:15:59

@G. Nagy László: szóval tudod a probléma nem az hogy nem lehet mindenkiből milliárdos, (...ez teljesen fogalmatlan idióta, egy "komplex" kérdést nem tud felfogni agyilag....)

hanem a foglyul ejtett plutokrata állam a probléma, ami a választóit nem képviseli, ezért nem is adóztatja a milliárdosokat, hanem kiszolgálja őket,

a középosztály rovására. de a demokrácia nem erről szólna, tudod csöpike?
honnan tudnád? azt se tudod melyik a jobb meg a bal kezed, neked arról kéne max álmodozni, hogy egyszer majd műszakvezető leszel a bányában.

hogy is írtad?:

""A klasszikus liberalizmus lényege, hogy engedjük dolgozni az evolúciót. Pont akkor teszel erőszakot, ha elveszed a tehetősek pénzét és odaadod másoknak -"

teveszmek.blog.hu/2023/07/14/_csak_illuzio_az_ideologiamentesseg#c42140349

én hagynálak téged dolgozni a bányában, nem kellett volna felvenned az ingyen oktatást, elvi okokból kellett volna visszautasítanod! ja elvek! azok nincsenek!

neked lapát kell a kezedbe, téged valóban nem kellett volna kivakarni, az evolúció szerint kellett volna megdöglened bányászként, ahogy írtad: hagyni kellett volna dolgozni az evolúciót és akkor nem tűnne ki, ha "b*szatlan nőkről írnál" te kivakart proli, te.
de azon a pénzen amin te tanultál egy csomó gazdag tovább gazdagodhatott volna! nem szégyenled magad hogy ezt nem hagytad nekik?! ez ellentétes szerinted a klassz liberalizmussal meg az evoúcióval!

bűnben fogantál te libsi szdszes! gátlástaanul hazudsz mint a gazdád

alöksz róz 2023.07.22. 17:49:39

@Wildhunt: a definícióból adódik
olvasd vissza mit írt boldi

alöksz róz 2023.07.22. 18:02:55

@Wildhunt: egyelőre még nem a kasztrendszerről beszéltünk (az még csak kialakulóban van, globálisan)

ennyi erővel a feudalizmusban is volt esélye bárkinek hogy jobbágyból bíboros legyen, mégis az egy olyan erősen determinált osztályalapú társadalom volt, ami felé most haladunk...
ott a lényeg, hogy a nép (a tömegek, nem egy-egy fecske) számára mennyire nyitott a lehetőség a felemelkedésre.

alöksz róz 2023.07.22. 18:04:27

@G. Nagy László: "Miért okoz bármiféle társadalmi feszültséget az, ha nem tudsz bekerülni a Forbes magazinba" - ááá ne már hogy ilyen olcsó szalmabábozásba menekülsz

alöksz róz 2023.07.22. 18:13:03

@Tesz vesz IV: ha valóban hagynák dolgozni az evolúciót, a nincstelen tömegek már rég agyonverték volna a laci-féléket és széthordták volna mindenüket..

az evolúció nem finnyáskodik, belefér neki az erőszak :-)

alöksz róz 2023.07.22. 18:15:32

@alöksz róz: de tudja ezt a laci is, ezért kampányol annyira a társadalmi elnyomás, a kasztrendszer mellett

Wildhunt 2023.07.22. 20:10:38

@alöksz róz: boldilit, teszveszt, magnát nem olvasom, sajnálom.

Boldeone2 2023.07.22. 20:14:45

@Tesz vesz IV: ami a múltban volt, az nem lesz a jövőben, ez egy érvelési hiba. vágyvezérelt gondolkodás."

- Soha nem tudhatod, hogy mi lesz a jövőben!
Azt, hogy rendszer fenntartó elemei mennyire szilárdan elkötelezettek, nem tudhatod. Pl a rendőrségnél évekig igen rossz fizetések voltak ( ezért adták a választás előtt a fegyverpénzt...) egy szinten túl nem biztos hogy lépnek az erőszakban
Másrészt az sem biztos, hogy egyszeri gyors változás, pl egy forradalom eredményeképp buknak meg, sőt, arra van kisebb esély, hanem lassú erjedéssel, mint a Kádár - rendszer
Az idő vasfoga megeszi Orbánékat lassan, jönni kell az újabb generációknak ( még ha kevesen is vannak, pl a Ratkó-unokákhoz képest
Orbán 2040-ig tervez, ami irreális

A hitelfelvétel sem korlátlan, elég lesz azokat is visszafizetni, amit mostanában felvettek
Nem véletlenül vetettek ki + 13% szochót a kamathozamokra, illetve terelik be szinte erőszakkal az embereket az államkötvény-vételbe
A magas kamatok az államnak viszont óriási terhet jelentenek, azaz nekünk, ezért lesz óriási megszorítás, üzemanyag-áremelkedés...
Ha meg túl gyorsan csökkentik a kamatot, a forint árfolyama omlik össze, az infláció ugrik meg

Az EU -pénzek - jönnek vagy sem -szabják meg, hogy fenn tud-e maradni a rendszer, vagy lassan összeomlik

Előbb- utóbb még a legtökéletesebb autokrácia is diszkreditálódik, egyszerűen évtizedek alatt lassan új generációk jönnek, akinek már nem lesz jó a régi világ

Orbánnak óriási lehetőséget adott a háború hazug narratívája, legalább plusz 5%...

Boldeone2 2023.07.22. 20:25:56

@Tesz vesz IV: Ja, még annyit:

A Fidesz egy maffia módra működő párt, ahol Orbánt rettegik a pozíciót viselők, mert működik az " omerta " Sokan azonban csak azért törleszkednek a hatalomhoz, mert jönnek a pénzek, a nagy pénzek.
Mihelyst nem lesz mit szétlopni, az elégetlenség is nőni fog
Lézer Jani meg sok más " sértett " van a Fideszben.

A Fidesz =Orbán a pártnak lényegében annyi lenne, ha Orbán bukna, bár az szinte lehetetlen, mert orbáno fidesz egy vallás, vagy inkább szekta lett mára bedrogozott hívőkkel

De: minden kiszámíthatlan. Ahogy a haború hazug narratívája őt segítette, a jövőben csapdába is kerülhet

Más kérdés, hogy a választási rendszer miatt sem lehet békés úton leváltani...

alöksz róz 2023.07.22. 20:29:01

@Wildhunt: akkor honnan tudod, hogy lacinak van igaza a vitájukban? :-)

Boldeone2 2023.07.22. 20:49:03

Más kérdés, hogy a választási rendszer miatt sem lehet békés úton leváltani..."

- Szinte lehetetlen, inkább úgy helyes. Csak úgy lehetne - elviekben- ha egy nagyon erős ellenzéki párt lenne, olyan meg soha nem lesz, mert az egyrészt az ország nagy narratíváit Orbán diktálja: mögötte a százmilliárdok, meg a kormányerő, ezért az ellenzéki pártok gyengék, másrészt meg lehetlen összerakni minden ellenzéki pártot , egy pártba...
A Volner- törvény még ütött egy nagyot a plurális pártrendszeren ....

Orbánék lényegében a kétpártrendszernek ágyaztak meg törvényileg ( papíron) , valójában ez az egypártrendszer ....

Az egyéni körzetek túlsúlya, a gerrymandering, a második forduló eltörlése, győzteskompenzáció- mind az egypárti rezsim kialakulását- fennmaradását segíti

Ebben a milliőben - ahol abszolút nincs esély hatalmat váltani - törvényszerűen elsorvad a pártrendszer....

Orbán így " bevégezte " a lassan bimbózó demokráciát: amely az egyeduralomból az önkényuralomba jutott. (Anno mikor ezt megírta Debreceni túlzásnak hittem, de igaza lett... )

Wildhunt 2023.07.22. 21:53:24

@alöksz róz: mert ezekkel szemben egy papucsállatkának is látatlanban igazat adnék.

Wildhunt 2023.07.22. 22:08:06

@alöksz róz: erre szerintem válaszoltam is. KB a globális felső középosztályig bárki eljuthat. (saját ingatlan, autó, nyaralás, teljes egészségügyi ellátás, felsőfokú végzettség, 1-2 évi tartalék). Ez az USA-ban nehezebb, mint nálunk.

Wildhunt 2023.07.22. 22:11:46

@G. Nagy László: Ki a fene vágyik Soros vagyoni szintjére?

Hááát... Erre azt a kissé profán választ adnám, hogy ugyanaz a bajom a milliárdos kaszttal, mint Palvin Barbi lábaival. Kitalálod mi?

alöksz róz 2023.07.22. 22:21:51

@Wildhunt: "erre szerintem válaszoltam is." - nem, még az előzőre válaszoltál. most ugyanazt írod.

bárkiből lehetett a feudalizmus korában is bíboros. es akkor mi van?

alöksz róz 2023.07.22. 22:27:45

@Wildhunt: annyira nem nyitott a tömegek számára az út a felemelkedésre, hogy még a szocializmusban is közelebb álltunk vmiféle meritokráciához, mint most

Wildhunt 2023.07.22. 22:53:13

@alöksz róz: ezt nem egyformán látjuk.

Boldeone2 2023.07.23. 01:04:27

@Wildhunt: Ez az USA-ban nehezebb, mint nálunk."

- Dehogy nehezebb, ez téveszme! Tudom miről beszélek, kint éltem. Aki dolgozik, az halad is előre, gyorsabban mint Magyarországon
Az elitbe nem kerülsz be, de itthon sem... Ott viszont nem is feltétlen kell, elég egy jó polgári foglalkozás

alöksz róz 2023.07.23. 01:21:29

@Boldeone2: egyeztess már a váltótársaddal
:-)

Boldeone2 2023.07.23. 01:26:37

@alöksz róz: Nincs váltótársam! Mindig én vagyok a Soros!:)

Boldeone2 2023.07.23. 01:35:43

Egy kis érdekesség:

Ez a debreceni Campus Fesztivál, ahol a fiatalság azt skandálja, hogy : "Mocskos Fidesz , mocskos Fidesz!"

www.debreciner.hu/cikk/14386_zugott_a_mocskos_fidesz_krubi_debrecen_unikum

Hiába látszik monolitnak, megdönthetetlennek a rendszer, úgy tűnik, igen erős ellenérzések munkálkodnak a fiatalságban, meg másokban is...

Nyár van, volt egy másik kis fesztivál is, ahol szintén ugyanez zajlott, egy teljesen más, idősebb rocker- punk közegben
Egy ismerős osztotta meg a face- en, talán a Prosectura játszott ( tipp) ott is üvöltötték az emberek, hogy " Mocskos Fidesz!"

Wildhunt 2023.07.23. 08:36:25

@Boldeone2: akkor azok a milliók akik egészségbiztosítás nélkül, 2 életre is eladósodva élnek saját ingatlan reménye nélkül, biztosan így szeretik.

Boldeone2 2023.07.23. 09:18:59

@Wildhunt: A normálisabb munkahelyek adnak egészségbiztosítást az alkalmazottnak, de volt "obamacare" amíg Trump el nem törölte. ( Biden alatt nem néztem a változásokat)

Az ingatlanárak világszerte nagyot emelkedtek, ha elolvastad fentebbi hozzászólásom ( Cantillon- effect) akkor nyilvánvaló miért

A jövedelem/ ingatlanár ráció már az USA- ban is romlott, de még mindig jobb mint Magyarországon ( van olcsó hitel, szinte nulla önerővel)

Vajon mondjuk egy debreceni polgárnak jobb? Épp most néztem: kb 30-40 millió egy kétszobás panel, ugyanez újban kb 50-80 millió, új házak kb 120-140 millió...

Ez is valódi osztálytársadalom, az USA is persze ....

G. Nagy László 2023.07.23. 09:30:51

@Wildhunt:

"ugyanaz a bajom a milliárdos kaszttal, mint Palvin Barbi lábaival. Kitalálod mi?"

:) :) Ez jó. De bevallom, én nem sok vágyat érzek, hogy közéjük kerüljek. É most csak a milliárdosokról beszélek... Ami a vagyoni helyzetemet illeti, körülbelül egy átlagos nyugat-európai szintjén vegetálok, s elég is ennyi. (Tegnap este egy pazar kis összejövetel volt nálunk a tetőteraszon. Az imént ébredtünk és az asszonnyal megállapítottuk, hogy elképesztően szerencsések vagyunk. Jól élünk, vannak barátaink, mi kell ennél több?)

Wildhunt 2023.07.23. 10:42:57

@Boldeone2: vagyis amit mondtam igaz, de azért szarmagyarország. Igazi libbancs vagy, jár a keksz.

alöksz róz 2023.07.23. 11:15:51

@Wildhunt: más nézőpontot választottunk

Wildhunt 2023.07.23. 11:25:42

@alöksz róz: ez nem újdonság. Te fontosabbnak tartod az egyenlőséget és az ebből következő társadalmi stabilitást, én meg a közös értekrenden alapuló, minél szabadabb versenyt.
Te a vagyoni, én az etikai homogenitást tartom fontosabbnak, de a cél ugyanúgy a stabilitás.

Boldeone2 2023.07.23. 19:41:26

@Wildhunt: vagyis amit mondtam igaz, de azért szarmagyarország. Igazi libbancs vagy, jár a keksz."

Nem. Amit te mondál, az nem igaz! Én ezt írtam:

"Aki dolgozik, az halad is előre, gyorsabban mint Magyarországon"

Az USA sokkal jobb hely mint Magyarország, össze sem lehet hasonlítani! Az ápolónők 4-5 éves Mercikkel járnak, nem úgy mint a nyomorult Orbánisztánban

én az etikai homogenitást tartom fontosabbnak"

- Egyébként meg milyen " etikáról" beszélsz???? Ugyanolyan szardarab vagy, mint a legtöbb kormánypárti! Én megadtam neked is a fair párbeszéd lehetőségét, te viszont " boldilizel",meg "libbancsozol"

Ez is mutatja, hogy tanulatlan ember vagy, mert az érvek hiányában csak ocsmánykodni tudsz!

Boldeone2 2023.07.23. 20:14:08

Az USA- ban pl közel 90 ezer dollár az éves bruttó RN - fizetés ( registered nurse) , de a gazdagabb államokban már évi 130 ezer dollár bruttó is lehet... Ez havi nettó több mint 7000 dollár!

Ebből vígan meg lehet élni, és rengeteg pénzt félre lehet rakni

A lakbér a legnagyobb költség, de minden más majdnem hogy olcsóbb mint Magyarországon. Pl a gáz potom áron van, a ruházkodás, de van filléres élelmiszer is

Az autók, elektronikai cikkek majdnem féláron vannak....

Az Orbán- rezsim miatt tett, pl a tanárok vagy az ápolónők bérfelzárkóztátása?

Alig valamit!

Szemét, tolvaj, ígérgető- undorító banda!

Az ország azért van bajban, mert amióta Orbánék hatalom vannak, a jegybankon keresztül kb tízezer milliárd forintot talicskáztak ki a haverok!

Miközben a tanári átlagfizetés kb 300-360 ezer nettó, per hó... Vagyis nettó 1000 euró sincs!

Ennyire tudott ez a szemét banda! Az "elmúlt 8 év utáni" elmúlt 13 év....

Hartrigel 2023.07.24. 00:06:54

@G. Nagy László: Elég bizarr a mai világ ilyen szempontból, mert tegyük fel, az állam nem korlátozza a szólás szabadságodat. Csak mondjuk egy monopol helyzetben lévő gigacég, mert a sok proli lusta a megszokottnál újabbat keresni, meg mert kényelmes. Azon netezel, böngészel, csinálsz mindent, és a cégvezér dönti el mi legyen.
Ő ugye nem államitisztség viselő.
De ha ennyire geci, akkor ugye senki sem fog venni tőle lófaszt se és, csődbe megy és sírni fog a híd a haladt.
Az állam meg ne koppintson az orrára, mert ő ugye csak legyen kuka! Vigye el a szemetet és védje a határt, de még azt is jobb ha szakosított magán vállalkozásoknak kiutalja.
Nos, én nem tudom, magam körül szét nézek, vannak olyan monopóliumok amiket nem igen lehet megroppantani. S ennek nem az állam hanem az emberek kicsinyessége az oka.
Csak fejből egy tucat Google és Facebook pótlékot tudok - van ami jobb is mint az eredeti -, mégis labdába se rúgnak mellette. Csak vannak ott, mert a változatosság gyönyörködtet.
Ha egy ilyen vezérigazgató tanács akar rajtam hatalmat gyakorolni mit csinálja? Ne használd, gyökér! De ha a munkától az iskolán át mindenben azt használom, elvárják. A piaci munkáltatóim, és felvesznek helyettem mást, ha kell. SENKI sem annyira pótolhatatlan.
Teszem azt, én az egyetememet nem tudtam volna facebook nélkül elvégezni, s nem azért, mert állambá ezt mondta, hanem mert "mindenki ezt használja". Még akkor is ha szerintem gagyi, de muszájból kellet. Ez minden volt, csak nem szabad piaci választás. Inkább a kollektíva eldöntötte helyettem.
S ezt csak egy ilyen. Nem tudom, szerinted mi védene meg minket a monópólium ellen?
Gondolom a verseny, de mi van, ha ezek mint a maffia rájönnek, hogy együtt működve fele annyira munkával kétszer annyi pénzt csinálnak, mint gyilkolva egymást a területért.
Elvégre a vállalkozók elsősorban lóvét akarnak, nem mondjuk cipőt eladni, nekik a cipő eladás azért kell, hogy abból lóvé legyen.
Ezer meg egy cég váltott létezése alatt profilt, és gyártott valami mást mint előtte. Itt nem a végzett szolgáltatás vagy termék a lényeg - a küldetés -, hanem a lóvé, és így kell nézni a dolgokat.

Ismét egy jó kis sci-fi ajánlással fejezembe: Jennifer Goverment. Lényegében az anarco-capitalista disztópia. De ez is vicces.
A kedvenc részeim, amikor cég kinyírat valakit utcai huligánokkal, akik felvoltak bérelve, és mondják azt, hogy a cipője miatt tették, ami egy X cég Y márkájú ultravagány csukája volt, és egyszerűen gyilkolniuk kellet érte. XD
A másik, amikor mentő kell a haldokló gyereknek, de mivel nincs az adott városrészben monopol mentőszolgálatnál előfizetésük, így majd velük akkor foglalkoznak, ha a fizetős kliensek le vannak tudva. még ha van elő fizetésed se jobb, mert van akinek jobb féle van.
Kb az van amit leszoktál írni: nincs se adó, se közművek. Minden privatizálva van.
Még maga a kormány is: egyedüli faladata, hogy nyomozást hajthatnak végre magán tulajdon és élet kioltása esetén, de azt is csak fizetős ügyfeleknek.
Tényleg nagyon poén egy könyv, ajánlom neked! Ilyen anti-1984, csak állam helyet piac.
A tanulság, hogy állam kurva nagy hatalmivákuumot hagyna maga után, ha eltűnne holnap, a kérdés, mivel töltsük ki?

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.24. 10:51:06

@Hartrigel:

" Az is ideológia, ha azt hangoztatód, hogy neked mennyire nincsen ideológiád."

ez elvtelenség inkább, vagy identitáshiány, ami inkább az intelligencia hiánya. más nem lehet.
az ateizmus se vallás. ha vehetnél 10 autóból egyet, de nem veszel, akkor nincs autód.

viszont az éjjeliőr állam az ideológia, de lacika nem ismeri azt a szót hogy "ideológia", funkcionális analfabétaként a "filozófia " szót használja helyette.
a vallás egy téveszme. A vallás a legbarátságosabb elmebetegség, szolid agyi programhiba. A gondolkodás és az identitás hibás működése, illetve hiánya.
de lehetnek pozitív hatásai is

ezt a Jennifer Govermentet meg kéne filmesíteni hogy több emberhez eljusson.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.24. 11:06:51

@Hartrigel: lacika nem ismeri el hogy a magáncégek egymás között korruptak lennének és kartelleznek, ill. nem érdekli őt a a magáncégek korrupciója
nincs agya hogy fel tudjon fogni komplexebb dolgokat.

G. Nagy László 2023.07.24. 12:42:43

@Hartrigel: Köszönöm az ajánlást, felvettem a bakancslistámra!

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.24. 14:03:45

@G. Nagy László: na mi van orbánnal? 2008 előtt volt nemzeti szuverén, vagy 2008 után?

alöksz róz 2023.07.25. 10:47:36

@Wildhunt: nem.
nem beszéltem egyenlőségről, semmilyen értelemben. eleve nem egyenlő képességűek az emberek (társadalmi helyzettől függetlenül), természetes h megjelenik vagyoni, jövedelmi különbség is. az erőszakos baloldali kiegyenlítősdi pedig kifejezetten taszít.
de igazságosabbat el tudok képzelni :-)

na és milyen közös értékrendet, milyen etikai homogentásról? rákényszerítenéd te is az elitek (vagy akár csak a felsőpárszázalék) értékrendjét a népességre?
a lézerjanóét, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér?
a g nagy laciét, hogy ott rohadhat dögölhet meg mindenki ahol van de a gazdagéktól egy fillért se szabadjon elvenni, sőt még a gátlástalanságnak adjunk még nagyobb teret? vagy ha nem elég vkinek hogy épp nem döglik éhen és van hol aludnia, akkor dolgozza magát nyomorékra?
ez legyen a közös értékrend? vagy mi?

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.25. 11:17:31

@alöksz róz: "az erőszakos baloldali kiegyenlítősdi pedig kifejezetten taszít."

miért taszít? mi számít erőszakosnak?
és hogyan érvényesítse a középosztály és a szegények társadalma a gazdagok ellen az akaratát ha minden pártot gyakorlatilag felvásároltak a foglyul ejtett állami plutokráciában? (ahol nem véletlen hogy kampányokra milliárdokat kell elkölteni)

kérje szépen a milliárdosokat? rajzolnon kedves dolgokat zsírkrétával egy plakátra, és ez meghatja majd őket?

g nagy lacika még a kétkulcsos adót is ellenzi, és ezt is erőszaknak tartaná a gazdagok ellen.
persze még mindig nem válaszol, hogy bányászként hogyan tudna még ennél is jobban érvényesülni.

alöksz róz 2023.07.25. 20:15:52

@cvsvrs: ezek azért elég messze vannak a kommunista proletárdiktatúrától :-)

alöksz róz 2023.07.25. 20:31:32

@Tesz vesz IV: "mi számít erőszakosnak?" - vagy mi nem. példákkal lehet a legjobban megmutatni, pl az esélyegyenlítés még bőven belefér, a kötekező kvótázás már nem

"és hogyan érvényesítse a középosztály és a szegények társadalma a gazdagok ellen az akaratát" - az oké hogy ki kell használni a tömeg erejét a nyomásgyakorlásra, de a vörösterroron kívül azért még vannak lehetőségek

"g nagy lacika még a kétkulcsos adót is ellenzi" - én is ellenzem.
főleg az adómentes minimálbér változatot.
németbe lehet hogy jó, de itt más viszonyok vannak

HypocritSlayer 2023.07.26. 13:07:47

@alöksz róz:

>>rákényszerítenéd te is az elitek (vagy akár csak a felsőpárszázalék) értékrendjét a népességre?
a lézerjanóét, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér?<<

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy az a férfi/hímnemű, akinek szó szerint semmije sincs, pl. hajlékony, az vajon mennyit "érhet"?......

>>vagy ha nem elég vkinek hogy épp nem döglik éhen és van hol aludnia, akkor dolgozza magát nyomorékra?<<

Hamis dilemma és elkezdted püfölni.....

HypocritSlayer 2023.07.26. 21:21:10

@alöksz róz:

De, az.

És most mér emlékszem, hogy mit próbáltál rám kenni.
A szabad választás egyrészt nem kényszer másrészt ha kényszer, akkor nem szabad választás, és akkor így járt.
Mindenki jó valaminek, ha másnak nem, akkor elrettentő példának és igen, az élet se nem "igazságos", se nem habostorta és a féllábúnak nem nő ki a lába, akkor sem, ha hisztizik......

alöksz róz 2023.07.26. 21:35:08

@HypocritSlayer: "De, az." - ugyan mitől?

"A szabad választás egyrészt nem kényszer másrészt ha kényszer, akkor nem szabad választás" - mert úgy emlékszel vitatta valaki ezt a nagy bölcsességet? :-)))

HypocritSlayer 2023.07.27. 07:59:31

@alöksz róz:

>> "De, az." - ugyan mitől?<<

Ezek a határaid, eddig látsz, sorry....

alöksz róz 2023.07.27. 12:02:42

@HypocritSlayer: aham, szóval azt nem tudod megmondani miért, de biztos hogy az. zseniális dolog ez tényleg, de azért a legtöbb ember tizenéves korára kinövi

(egyszerűen csak annyi történt, hogy nagy kötekedhetnékedben megint olyanba kötöttél bele, amihez nem vagy elég tájékozott)

HypocritSlayer 2023.07.27. 13:42:58

@alöksz róz:
>>aham, szóval azt nem tudod megmondani miért, <<

Úgy vélem, hogy csak idő és energiapocsékolás lenne, nem hiszem, hogy képes lennél kilépni a fixa ideáid közül, bár sokkal objektívebben látod a dolgokat, mint az itt megfordulók 95%-a, de neked is megvannak a korlátaid....... nyugi, nekem is:)

alöksz róz 2023.07.27. 15:04:18

@HypocritSlayer: = nem mondom meg, úgyse értenéd, majd megmondom ha akarom... mire jó ez a gyerekeskedés? tényleg nem értem, nem múlik egy fórumos hülyeségen vagy tévedésen a világon semmi... ráadásul te is tisztában vagy vele, hogy ami időt és energiát rászántál a válaszra, abba pont belefért volna az indoklás
amiről persze tudjuk h felesleges, mert én ismerem a fogalmat, te viszont láthatóan nem ismered a kontextust... de hát mégiscsak egy ilyen játék ez

HypocritSlayer 2023.07.27. 21:53:32

@alöksz róz:

>>nem mondom meg, úgyse értenéd, majd megmondom ha akarom... <<

Fenét, akarja a bánat, hisz épp erről regéltem, a vaknak hiába magyarázni a színeket.......

>>mire jó ez a gyerekeskedés?<<

Ha ez oldja az ezzel kapcsolatos kognitív disszonanciáidat.......

>> tényleg nem értem, <<

Erről beszéltem.....

>> ami időt és energiát rászántál a válaszra, abba pont belefért volna az indoklás<<

Megismételhetném újra, de minek.....

>>amiről persze tudjuk h felesleges, mert én ismerem a fogalmat, te viszont láthatóan nem ismered a kontextust... <<

Meghagylak a hitedben, ok?

>>de hát mégiscsak egy ilyen játék ez <<

Neked, erről beszéltem, vaknak a színeket.....

alöksz róz 2023.07.27. 22:00:42

@HypocritSlayer: "Megismételhetném újra, de minek....." - hogy hátha lenne benne egy kis értelem is a sok gyerekeskedés mellett

HypocritSlayer 2023.07.28. 07:05:28

@alöksz róz:
>>hogy hátha lenne benne egy kis értelem is a sok gyerekeskedés mellett <<

Még mindig nem érted, erről beszélek, hátha most felfogod: "Vaknak a színeket......."

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.04. 11:39:16

@alöksz róz: ne keverjük a gazdasági baloldalt, meg a liberális woke hisztit.

lehet egyszerre "vörös" és "fehér" nyomásgyakorlás, terror is, atekintetben hogy a mostani rendszer is posztkommunistákból áll
orbán egy komcsi spicli volt. ügynökakták nem véletlenül nem nyilvánosak. bár már átfésülték a kényes részeket.
de még így se lehet nyilvános.

miért ellenzed a többkulcsos adót? ha még azt se tudod hol lenne a határa? hogyan legyen akkor kréta az iskolákban?
nem fizetnek személyi jövedelemadót a focisták azt is ellenzed, hogy ők is fizessenek? a legnagyobb mértékű adómentességet élvezik. és bizony a TAO is közpénz. volt.
süti beállítások módosítása