téveszmék

téveszmék

"A populizmus a diktatúrák előszobája"

2023. július 10. - G. Nagy László

 legutobb_frissitve10.jpg

 

Az utóbbi esztendők során alig találkoztunk bántóbb szitokszóval, mint a populizmus. S bár politikafilozófiai értelemben létezik bal- és jobboldali változata is, a hús-vér valóságban kizárólag az utóbbival találkozunk. Ennek egyszerű az oka: a populista jelző olyan bélyeg, amelyet jellemzően a balliberálisok sütnek az általuk nem szívlelt politikusokra és azok eszköztárára, amennyiben zsigeri gyűlöletük alapján nácit kiáltanának, ám arra az égvilágon semmi jel sem utal. Homályos jelentésű indulatszóról beszélünk tehát, mindazonáltal pár szót bizonyosan érdemes áldozni a mögöttes tartalomra.

 

A populizmus egy olyan politikai tendencia, melynek elsődleges - vagy akár kizárólagos - célja a tömegek megnyerése. Ennek érdekében számos megkérdőjelezhető eszközt használ. Legjellemzőbb vonásai:

  • ideológiamentesség,
  • ellenségkép-gyártás,
  • kommunikáció a néppel,
  • felelőtlen gazdaságpolitika,
  • összeesküvés-elméletek.

Lássuk, miként fest mindez a gyakorlatban!

 

IDEOLÓGIAMENTESSÉG

A populizmust leíró valamennyi meghatározás azzal indít, hogy e politikai irányzat nem követ semmiféle kőbe vésett ideológiát, ezzel szemben a népszerűséget, a nép kegyeit hajkurássza. Az érdekesség ebben csupán az, hogy amit a kritikusok negatívumként tálalnak, az valójában a legtisztább érdem. Tekintve, hogy a világ valaha volt minden társadalmi bűnét, diktatúráját és népirtását valamely ideológia nevében követték el, nyugodt szívvel kijelenthetjük: semmi sem jobb az ideológiamentességnél. Ha egy politikai erő hitet tesz a béke, az egyén szabadsága és a magántulajdon tisztelete mellett, ennyi elég is - minden egyéb ideológia csak árt a világnak. Arról nem is szólva, hogy mindenféle tisztességes politikának csupán egyetlen célja lehet: a polgárok biztonságának és jólétének őrzése. Épp ezért elég fura, ha bárki kifogásolja azt, hogy egy kormányzat a nép kegyeit keresi. Ha a hazai ellenzéket, illetve a nemzetközi baloldalt tekintjük, többnyire ezen a térfélen sem látunk semmiféle következetes ideológiát. Természetesen jobb is így; ha már választani kell, ezerszer inkább egy következetlen, populista baloldalt, mint konzekvensen marxista irányultságút.

 

ELLENSÉGKÉP

A balliberális kritika egyik fő állítása, hogy a populisták két táborra osztják a világot: a tisztességes köznépre és a korrupt elitre - ez utóbbiból folyamatosan támadható ellenségképet kreálnak. Brüsszel, EU, Soros, Biden-adminisztráció stb. Ezen persze lehet fintorogni, a kérdés csupán az, hogy van-e kivétel ez alól. Vajon Trump, Erdogan, vagy épp Orbán nem pontosan ugyanilyen, falra festett ördögkarakterek? Vajon a baloldal nem éppen ugyanezt a játszmát űzi? Egyedül azon lehetne vitatkozni, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás; vagyis hogy ki kezdte ezt az egész gyűlölet-kampányt. Hitem szerint már a populizmus fogalmának megalkotása sem szól másról, mint tudatos ellenségkép-gyártásról. Klasszikus kommunista trükk: vádold meg az ellenfeledet azzal, amit te magad művelsz! A hazai ellenzék utóbbi 13 évét elnézve egyetlen következetesen sulykolt üzenet látunk: O1G. Mi ez, ha nem színtiszta populista elem?

 

KOMMUNIKÁCIÓ A NÉPPEL

A populisták jellemző vonása az is, hogy időről időre megkérdik a választópolgárokat egy-egy aktuális társadalmi ügy kapcsán. Fel nem fogom, hogy ebben mi a rossz. A balliberálisok e tekintetben kétségkívül másként járnak el: ők aztán magasról tesznek rá, hogy mint kíván a nép. A legarcátlanabb módon Annalena Baerbock, német külügyminiszter fogalmazott: "Nem számít, mit gondolnak a választóim..." A progresszív ámokfutók ezért nem is kezdeményeznek sem népszavazásokat, sem nemzeti konzultációkat. (Karácsony Gergely nemrég megpróbálkozott egy "lakógyűléssel", elég gyengécske érdeklődés mellett. Hiába, a nép hangján szólni, a választó tényleges igényeit felmérni - ez valahogy nem az ő műfajuk...) Ami a legszörnyűbb, az természetesen a mögöttes attitűd: ők, az önmagukat erkölcsi piedesztálra emelők - meggyőződésük szerint - mindent sokkal jobban tudnak, mint az egyszerű pórnép. Mérhetetlen gőg, totális lenézése az átlagembernek. Nem is értem, hogy ez a fajta hozzáállás mitől szimpatikusabb bárkinek, mint a populista, a társadalommal valódi kommunikációt folytató irányvonal.

 

GAZDASÁGI DÖNTÉSEK

A populista, vagyis a választók körében népszerű intézkedések lehetnek jobb- és baloldaliak egyaránt. Tipikusan jobboldali elem például az adócsökkentés, amely morálisan minden esetben megsüvegelendő; makroökonómiai tekintetben pedig nincs olyan komolyan vehető szakember, aki problémásnak látná. A gondokat minden esetben a baloldali intézkedések okozzák: támogatások, segélyek, választások előtti osztogatások, ársapkák stb. Ezek kapcsán abszolút jogos minden kritika, különösen akkor, ha a költségvetési hiány, illetve az államadósság felelőtlen elszállásával járnak. Csupán a hitelesség az, ami megkérdőjelezhető. A populista politika kritikusai ugyanis aligha tudnak megfelelő alternatívát kínálni. Pontosan tudjuk: a baloldali pártok a szociális háló szélesítésében, a jóléti kiadások növelésében, alapjövedelemben és egyéb fincsi ostobaságokban gondolkodnak. Aligha marad bármi alapjuk a populista néppártok savazására ezek jócskán szelídebb verzióiért.

 

ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK

A populista kormányzatok jellemző bírálata, hogy felülnek a konteóknak, mi több, maguk is terjesztői a különböző összeesküvés-elméleteknek. Ez szervesen kötődik az ellenségkép-gyártáshoz: valójában falra festett ördögökkel vívnak csatát - állítják a balliberálisok. Ők ha kell, megesküsznek rá, hogy nem létezik Soros-terv; nem kíván senki migráns-inváziót; a bevándorlók jellemzően békés emberek és a nyugati nagyvárosokban hiába keresnénk no-go zónákat; a Big Reset is csupán jobbos rémkép; az LMBTQ-mozgalmak tagjai a gyermekvédelem elszánt hősei; és mindenki békepárti Kaliforniától Finnországig... Ezzel a flegmán megvető attitűddel csupán egyetlen problémát látok: az összeesküvés-elméletek a múlt ködébe vesznek, helyettük ma már sokkal inkább összeesküvés-gyakorlatokról beszélhetünk; azok a jelenségek, melyek pár éve még megmosolyogtató konteóknak minősültek, ma már a nemzetközi tévécsatornák vezető hírei, sőt számos nyugati országban már a törvényeket is az őrület szüli. Alexander Soros immáron nem csinál titkot abból, hogy nagyívű politikai tervekkel bír; a hazai ellenzék szponzor-megbízói is tisztán látszanak; Németország már a demokrácia látszatára sem ad, amikor a belső elhárításuk nyíltan beleszól a helyi választásba; s miközben Franciaország lángokban áll, már az EU sem fű alatt kívánja bevándorlóországgá zülleszteni a kontinens valamennyi nemzetét, kvóta-elképzeléseiket - transzparens módon - tűzzel-vassal érvényesítené. A világ káoszteremtői kiléptek a félárnyékból, s immár büszkén vállalják beteg vízióikat.

 

Amikor társadalomfilozófiáról gondolkodunk, legtöbben azonnal felvázolunk egy skálát, melynek egyik végpontja a tökéletes, de legalábbis optimális világot, a másik a földi poklot jelöli ki. Az előbbi az egyén nagyfokú szabadságát biztosítja mind a magánélet, mind a gazdaság szférájában. (Ezt nevezhetjük akár libertárius világnak is.) A másik végpont a totális diktatúra, melyben a polgár úgy él, mintha életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték volna. Amikor a populizmust méltatjuk, érdemes elhelyeznünk e skálán, csak hogy lássuk, mivel is van dolgunk. A balliberális fősodor pozicionálása szerint ők maguk képviselik a tökéletes világot, a földi mennyországot és az egyén lehető legteljesebb jólétét. (Ezért is felesleges kommunikálniuk a néppel, hiszen ők pontosan tudják, mi a jó...) Hozzájuk képest a populisták a skála másik végpontjához közelítenek, s ha nem is totális diktatúrák (ekkorát hazudni azért nem lehet), de azok előszobáját jelentik. A konzervatívok ezt egészen másképp látják. Szerintük ők állnak közelebb a szabadság eszméjéhez, s a balliberálisok egyre elvakultabb ideológiai ámokfutása sodorja a diktatórikus berendezkedés felé a társadalmakat, így a populizmus valójában védőbástyát jelent az őrülettel szemben. Ha figyelmesen tekintjük a nagyvilág híreit; ha csak pár percre elgondolkodunk azon, mit is takar a populizmus fogalma, egész biztosan arra fogunk jutni, hogy minden negatív vonása mellett is még mindig ez a kisebbik rossz. Nincs ebben semmi meglepő: százszor inkább választanánk az ideológiáktól mentes, cinikus és korrupt világot, mint bármiféle radikális elmebajt. Nem is lehet kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1018163616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 22:52:31

@Androsz:

"Olyan nagy korkülönbség úgysincs köztük."

Ezt én is majdnem odaírtam.

"Ha látunk dolgozó cigányt, sajnos az az ő kisebbségük."

Nem tudom, és attól tartok, erről nincs és nem is lehet statisztika. Nincs, mert rasszokra lebontva nem készítenek statisztikát, és nem is lehet, mert aki nem is keres munkát, az bele sem kerül semmiféle nyilvántartásba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 22:57:21

@Boldeone2: "MZP- ék nem magyar adófizetői pénzeket kaptak, de egyben magyar állampolgároktól."

Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok. A borítékok azóta megsemmisültek, de a jótékony emlékezet szerencsére működik.

"Legyetek már őszinték egyszer! A Fidesz szavazóinak jelentős része az agresszor partján áll és nyugatellenes. Ezek a tények! "

Nem tudom, miért nevezel ténynek egy hitelesen még nem alátámasztott ballibsi vélekedést. De a nyugatellenességet megértem, a Nyugat az elmúlt években számos módot talált arra, hogy megutáltassa magát az egyszerű magyar állampolgárral, akinek az agyát azzal az álhírrel mosták át, hogy az Európai Unió százmilliárdos összegű kifizetést tart vissza előlünk különféle, még általuk sem tisztázott okokra hivatkozva. Tulajdonképpen mindegy, hogy miért, az álhírhez kapcsolódik egy másik álhír, amely szerint a magyar ellenzéki EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot. Mocskos dolgok ezek az álhírek, de te szerencsére tudod a tényeket.

Hát én úgy vagyok vele, hogy ezek az álhírek világossá teszik az átlagembernek, hogy mennyire bízzon az EU testvéri szeretetében.

Az agresszor pártján állókról nehéz bármi találgatni, mert senki nem tudja az igazat. Én rühellem az ukránokat, már régóta, amióta ukrán gengszterek és ukrán kurvák lepték el Európát, bennünket is bepiszkítva. Az sem tetszett, hogy éveken át gusztustalan belháborút folytattak az ukrajnai orosz többségű térség civil lakossága ellen, a szabadságra érzékeny Nyugat által a legkisebb figyelemre sem méltatva. Azóta meg különösen, amikor először az ukrán külügyminiszter fenyegetőzött a Barátság olajvezeték felrobbantásával, aztán már az Elnökről is ezt mondták, amit végül senki nem cáfolt. És a tranzitdíjat háromszorosára emelték. Ezek után kellene szeretnem őket? Ettől még nem fogom Putyint megkedvelni, de azt nem bánom, ha bárki szétrúgja az ukránok seggét, mert kurvára megérdemlik. Persze a libbantak erre gyorsan magukhoz nyúlnak, mert lám, itt van még egy jobber, aki Putyint imádja, pedig én leszarom, csak az ukránoknak sem vagyok híve. Az oroszokkal pedig muszáj elfogadható viszonyban megmaradnunk, mert rohadtul rácseszünk, ha nem kapjuk tőlük az eddig rendesen megkapott energiát. Ennek sajnos az az ára, hogy mi nem támadhatunk Putyin ellen, és ezért a Nyugat, amely szintén csak az ukránokat tolja maga elé egy szaros háborúban, bennünket kiközösít. Igaz, hogy ez a részükről ostobaság és sunyi, alamuszi dolog, de valamennyire még érthető, az viszont már nem, ahogy magyar politikusok dupla nyelvcsapással csatlakoznak hozzájuk a kórusban. Ha a liberális értelmiség, a magyar intellektus utolsó őrzői azt hiszik, hogy az ő belvárosi lakásukba majd az amerikaiak fognak olcsó gázt szállítani a büdös orosz gáz helyett, akkor csalódnom kell bennük. Ők inkább csak opportunista patkányok mindössze, talán még az is lehet. Az akadémikusi, színművészi, írói, egyéb értelmiségi jövedelmek állítólag szégyenletesen alacsonyak, mégis kismiska lesz nekik a négyszeres áremelés, hát ez furcsa. Majd hordhatják a nagykabát mellé a dupla sálat a lakásban, amivel annyit szeretnek interjúkon parádézni.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:06:51

@Androsz: Az indiaiak legalább tizenpár százaléka bízik abban h putyin és Biden is hasznára válik Indiának. India meglehetősen nagy és nincs akkora nyomás rajta h kizárólagosan oldalt válasszon. Sőt. Mi olyan bonyolult ebben?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 23:10:58

@IdomitottFoka: "Gyakorlatilag dekriminalizálták az embercsempészetet éppen, biztos nem csinálja majd senki."

Azt mondták, hogy most elmehetnek, de akit még egyszer itt találnak, az visszamegy a hűvösre. Nincs dekriminalizálás. Kényszeramnesztia volt, nem a bűncselekmény került ki a Btk-ból. Ugye látod a különbséget?

"egész érdekes elvárás ez pont tőlünk, h elítélt bűnözőket vegyenek magukhoz"

Miért, a migránsokat ők a börtöneikben tartják? Én úgy tudtam, hogy azok szabadon járkálnak keresztül-kasul egész Európán, anélkül, hogy bárki menézné a papírjaikat, hála az boldog általános határeltörlésnek. A börtönökben levő szabad helyekre gondoltam, ahol őrzik a csempészt, majd amikor végzett, úgy rúgják ki, hogy csak úgy füstöl. De ha nem, hát nem.

"Neked fingod sincs miről beszélsz. Nem az 50-60+ os alkeszokról van szó, hanem a 15-25 -35 évesekről. Se eseti, se rendszerszintű terv sincs az integrációjukról."

Én még iskolás gyerek voltam, amikor a tévében, azon az egyetlen csatornán már riportműsorokat hallottam a cigányok integrációjának halaszthatatlanságáról. Egy eset maradt meg élénken az emlékezetemben: a Fidesz azt az alkut ajánlotta, hogy ad a cigánynak deszkát ingyen, ha az csinál magának belőle egy budit az udvaron. Óriási ellenzéki felzúdulás fogadta ezt az embertelen kényszerítést. Olyan is volt, hogy a kormány adott a cigányoknak zsákszámra csávázott vetőkrumplit, azzal, hogy vessék el, és akkor övék lesz a termés, éljenek boldogan. Ezek a barmok meg felzabálták a csávázott krumplit, aztán kórházba kerültek. Hát így megy itt az integráció ötven éve. Te meddig akarnád még húzni, legyen még ötven év, hátha csoda történik?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 23:14:02

@IdomitottFoka: "Mi olyan bonyolult ebben?"

Szóval akkor az nem is bonyolult, ha két ellenségből én mindkettőben bízom, mert hasznosak lehetnek számomra? No, én ezért mondom, hogy Putyin is ember valahol. Mi még nem tartunk ott, hogy pofán köphetnénk. Ha Indiának szabad, akkor szabad Magyarországnak is?

2023.07.11. 23:30:24

@IdomitottFoka:
Azt mondod akkor MO rosszabb, hiszen a MO-n, ahogy látod G pont is tagja, gondolat rendőrség működik.
Aki nem OV rá gondol maszturbálás közben az nem hazafi, ellenség akit el kell tiporni, ezt sugalmazza az állami szócsö is.
Aki még arra húzza, az természetesen a világ legboldogabb embere, hiszen a média megmondta a, ahogy G pont is, MO a világ legjobb helye, és minden így van a leges legjobban, ahogy annó Panglos mester is tudtunkra adta.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:43:26

@Androsz: Lelked rajta. Indiával a nagysága miatt máshogy bánik minden fél. Jupiter meg a kisökör, tudod. Mo más helyzetben van, az ukránok évezrede a szomszédban vannak és lesznek, az oroszoktól meg nagyságrendekkel több szar érkezett ide mint haszon. Putyin is többször átbaszta már az országot, de ha te megbízható partnert látsz benne, csak a saját pénzed és bőröd vidd, lécci. Az USA meg a jelenünk megkerülhetetlen valósága, ezt jó lenne ha felfogná viki is. Még micimackónak se éri meg hosszútávon szembemenni velük, de mi lassan megint hadat üzenünk...

Ami meg a cigányokat illeti, a nagyrészük dolgozik, nagyon szépen leburkolták a fürdőszobát például. A dryvit már nem olyan szép, mások csinálták, de végülis fennmaradt a falon... A nehezen integrálhatóakkal meg munka van, amit nem lehet némi odavetett krumplival letudni. Ennek az attitűdje is elég legalja, de eredményt várni tőle meg nyilván hülyeség.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:45:54

@kiskutyafule: Tolj le pár hónapot ékorában, aztán nyilatkozz h melyik a jobb. Akkor majd elhiszem. Azért fullba nem kéne nyomni...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 00:12:25

@IdomitottFoka: "Jupiter meg a kisökör, tudod."

Tudom. Én is megtanultam már az egyenjogúságot.

Az túlzás, hogy az oroszok megbízhatóak lennének, de nekünk egyelőre a szerződés szerint küldik, amit kell. Amire nagyon szükségünk van, mert erre vezetett az út. Akik azon hőbörögnek néha, hogy miért maradtunk függésben az oroszoktól, hát mindenki tudta, hogy az nem megy... nekik elég odamutatni Németországra, Európa legnagyobb urára, a kommunizmus ellenségére, akik példaadó függőséget építettek ki az oroszokkal, nekünk elég volt akár csak nekik hinnünk a geopolitikában. Ők most nagyon szívnak, mert úgy döntöttek, mi még elvagyunk az oroszokkal, de a csahosok miatt ez sokba kerül nekünk. Egyébként nem lenne itt semmi probléma, két lenézett ország összeháborúzik, kit érdekel, csak ide ne lőjenek, de Európának ez nem volt elég, ők háborúzni akartak, végre "legyőzni" az oroszokat, minden politikus ott akarta hagyni a keze nyomát a történelmen ebben a dicsőséges diadalban. Hát most már mindannyian szívunk, egyelőre ennyi történt. És még annyi, hogy az oroszok kurva mérgesek Európára. Nagyon kellett ez nekünk. A sok bölcs vezető...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 00:32:25

@IdomitottFoka: A krumplis eset csak a nagyon sokadik kísérlet volt, egy akció, amely szokás szerint nem vált be. Még ennyi sem vált be, pedig ebben nem volt semmi bonyolult, semmi obskurus jövőkép, csak egy egyszerű terv: itt van, ezt vesd el, jövőre lesz krumplid. Hátrányosék átértelmezték a tervet.

Mondtam, gyerekkoromban is a politika "kiemelt fontosságú kérdése" volt a cigánykérdés. Akkor még nem voltak romák, akkor még ők is "csigány"-nak mondták, akkor még rátartiság nélkül. Megmondták nekik, hogy a gyereket iskolába kell járatni, Helsinki Bizottság még nem volt, ezért a cigánygyerek iskolába járt. Közülük került ki az a pár értelmes cigány, akiknek egy darabig még volt szava a népe között. Nekem is voltak cigány osztálytársaim, átlagos Pest megyei iskolákban, nem volt nagy ügy, mindenki barátkozott mindenkivel, és mindenki járt az iskolába. Na aztán ez elmúlt. Köszönjék azoknak, akik az elnyomó rendszer kezét látták minden szigorban, és megakadályozták, hogy a cigányt megbüntessék, ha a gyereke lóg az iskolából. Így aztán minden negyedik cigánygyerek rekordhiányzásokat produkált. Európa büszke lehet magára, győzött a szabadság, Franciaországot arabok rágták, Angliát négerek, Németországot törökök, bennünket meg cigányok. Igaz, valószínűleg még mindig mi jövünk ki a legjobban ebből az egészből, elnézve a történteket.

Emlegetted a 15 éveseket. Hát nekem a tavalyi évben a 15 éves csoportomban volt öt cigány gyerek. Ebből ketten egész szépen húzták a szekeret, hárman meg csináltak mindent, csak tanulni ne kelljen. Pedig még ezek a műveltebb cigányok, mert ezek elfogadhatóan tudnak írni. Megmondtam nekik őszintén, hogy mi a helyzet a híres felzárkóztatással, integrációval, és hogy becsüljék meg magukat. Civakodtunk egy darabig, aztán úgy látszott, hogy leesett nekik a tantusz, elkezdtek egy kicsit normálisabban viselkedni. De még ez sem biztosan lesz nekik elég egy érettségi bizonyítványhoz, mert a problémáik már most látszanak. De az esélyt megkapják, úri szakmát tanulhatnak, csak csinálnák végig rendesen. Van integrációs erőfeszítés, de a cigányok nélkül az nem megy.

Boldeone2 2023.07.12. 01:19:41

@Androsz: Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok"

- Miért, te honnan tudod, hogy nem azok? Eddig az ellenkezőjét nem sikerült bebizonyítani, pedig valószínű titkosszolgálati eszközökkel nyomoznak!
Majd akkor sipákoljál, ha Deák Daniék 2 milliárdos magyar közpénzének is utánajárnak, de az persze tabu...
Csak az ellenzék lehet korrupt, ugye....

EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot. Mocskos dolgok ezek az álhírek, de te szerencsére tudod a tényeket."

- Nagyon helyesen teszik! A korrupt, rezsimépítő Orbán - kormányt kell megbüntetni! A tények makacs dolgok, te Fidesz- droidok vakok vagytok és süketek!

Nem tudom, miért nevezel ténynek egy hitelesen még nem alátámasztott ballibsi vélekedést."

- Bmeg , ember te normális vagy??? Olvass bele egy random kormánypárti médiába, mindenhol a nyugatot és/ vagy az ukránokat szapulják
Lentebb a komment szekcióban, Putyint felszopják, az ukránok halálat kívánják, nem ritkán
Egyértelmű, hogy ORBAN népe totál agymosott a propaganda által

Sehol nincs ilyen ember Európában, hogy az agresszor partján állnak. Én szinte minden médiához kommentek a világban, így látom a folyamatokat . Afrikában, Dél- Afrikában megy az itthonihoz hasonló, oroszbarát propaganda, ( az ANC fele orosz ügynök volt) meg a hindu nacionalista portálokon, leginkább
De még a szélsőjobb lengyel kormány is egyértelműen kiáll Ukrajna mellett

Boldeone2 2023.07.12. 01:36:30

@Androsz: Az agresszor pártján állókról nehéz bármi találgatni, mert senki nem tudja az igazat. Én rühellem az ukránokat, már régóta, amióta ukrán gengszterek és ukrán kurvák lepték el Európát, bennünket is bepiszkítva"

Miért, az oroszokat nem rühelled? Ne viccelj már ember! Elfeledkeztél 56- ról? Vagy 1945 - ről, több százezer magyar nőt megerőszakoltak a " felszabadítók" az orosz/szovjet birodalmi eszme zászlaja alatt
Az orosz gengszterek és kurvák meg mindig többen voltak, mint az ukránok?
Egyébként mi bajod az ukrán kurvákkal? Örülj neki, hogy fiatal bombanők vannak, akik segítenek a férfiak problémáit megoldani Európában, ide amúgy sem jönnek, Magyarországra ...

de azt nem bánom, ha bárki szétrúgja az ukránok seggét, mert kurvára megérdemlik. Persze a libbantak erre gyorsan magukhoz nyúlnak, mert lám"

- Látod, pont erről beszélek: te is a szélsőjobb elmebajt képvised!

Ugyan, mond már meg nekem, hogy miért érdemli meg mind a 38 millió ukrán hogy " szétrúgják a seggét"???? Ez a kollektív bűnösség elve , amit te propagálsz, vagyis bűnhődjön mindenki egy politikai rezsim döntési miatt , gyerekek , nők, öregek
Egyébként nagy ellentét nem volt soha az ukrán és a magyar nép között, a legtöbb konfliktust Orbán ukránellenes politikája okozta, így nyilván az ukrán válasz is hasonló volt.
Ha Orbán normálisan állt volna hozzájuk, akkor ma jobb lenne a két ország kapcsolata
A nyelvtörvény nem a magyarok ellen volt meghozva, hanem válaszként a több száz éves orosz elnyomásra. Az EU -integráció útján az is át fog alakulni

Boldeone2 2023.07.12. 01:56:40

@Androsz: Az oroszokkal pedig muszáj elfogadható viszonyban megmaradnunk, mert rohadtul rácseszünk, ha nem kapjuk tőlük az eddig rendesen megkapott energiát. Ennek sajnos az az ára, hogy mi nem támadhatunk Putyin ellen, és ezért a Nyugat, amely szintén csak az ukránokat tolja maga elé egy szaros háborúban, bennünket kiközösít. "

- Azért "muszály" mert Orbán Viktor totálisan elcseszte a magyar energiapolitikát. A minden szakember által kb 10 éve mondott energiadiverzifikáció helyett totális orosz energiafüggőségbe taszította az országot
Még Paks 2- T is a kiszámíthatlan orosz partnert választotta

A nyugat meg nem tol senkit maga előtt, ezt a faxságot honnan veszed? Ukrajna a létéért küzd, ehhez pedig fegyvereket KÉR hogy megvédje magát az agresszortól. A "nyugat " pedig - erkölcsileg helyesen, szemben azzal amit a nihilista Orbán mond - a nemzetközi jognak is megfelelve és erkölcsileg is indokolhatóan küld nekik

A te vagy Orbán vélt vagy valós sérelmei le vannak xarva. Ami számít, hogy a nemzetközi jog szerint 100%-ban Ukrajnának van igaza

...és: nem lesz olyan, hogy Ukrajna lemondjon az egyszer már a muszka által is nemzetközi szerződésben garantált területeiről! Mi van ha megteszi? Akkor örök béke lesz?

Nem, akinek egy csöpp esze van belátja: nem lehet olyan béke, amely leköpve nemzetközi jogot, elismeri a területrablást!
Ezek után a muszka majd mit követel vissza? Lengyelországot?

Hagyjuk már a hülyeséget! A békére szerintem akkor lesz esély ( nem biztos az sem ) ha orosz diktátor elbukik. Az echte fasiszta orosz hadiállam együtt

Ezért 100%-ban ostobaság az, amit Orbán beszél

2023.07.12. 02:43:13

@IdomitottFoka:

Én nem azt mondtam hogy jobb, ha nem azt, hogy 60 év múlva meglátjuk hová jut az Orbán dinasztia.

2023.07.12. 02:52:59

@Boldeone2:
Nem ostobaság, csak az átlag halandó nem látja mögötte az összefüggést.

Orbán 2 nyomon halad, az egyik a gazdasági érdek ami Soroshoz fűzi, hiszen csak vele együttműködve lehet jól shortolni.

A másik pedig hogy betlire játszik a nemzetközi színpadon, azt várja, hogy egy 1920-as évek beli összeomlás legyen, ami majd lenullázza a problémákat, ennek hátterében áll az oroszok támogatása is, hiszen ahogyan nő a konfliktus, úgy nagyobb az esélye a globális instabilitásnak.

Wildhunt 2023.07.12. 07:38:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: volt egyszer egy Rentz Mátyás, aki a dudenbuch blogon ezt a témát (is) alaposan kielemezte, igazi szociálpszichológiai íróhoz méltó igényességgel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 08:42:56

@Wildhunt:

Tudnál linket adni a szóban forgó írásához? Megköszönném. Nekem csak szűk rálátásom van, Pl. Szabolcsban biztos sokkal rosszabb a helyzet, mint itt a Nyugat-Dunántúlon.

baalint1 2023.07.12. 10:32:20

ideológiamentesség:
Ez addig oké, amíg fel nem ismer a populista politika olyan szélsőségeket, amelyeknek megvannak a csírái a társadalomban, és ha ezekre negítív ösztönzőket építenek, akkor magukhoz csábíthatják a választókat. Gondolok itt az uszító, gyűlölködő politikára, amely ugyan az ő részükről lehet hogy ideológia mentes, de a követők részéről jellemzően nem. Lásd Fidesz kádárista vagy épp fasisztha húzásai, de mondhatnám példának Putyin szovjet nosztalgiázós, birodalmi nosztalgiázós uszítását is.

"Ha egy politikai erő hitet tesz a béke, az egyén szabadsága és a magántulajdon tisztelete mellett"

De a populista politikusoknak pont hogy ezek jelentenek legkevésbé értéket, simán államosítanak, ellopnak magánvagyonokat, ha úgy járnak jól, lásd pl. manyup államosítás, vagy mikor a meddőségi központokat államosítottzák az elvtársaid. Vagy mikor a háborús agresszor mellett álltok ki, hiába hazudjátok hogy az ellenzékiek a háború pártiak, ti is tudjátok, hogy ti vagytok azok. Szabadság? Ezt meg szerintem te sem tudtad röhögés nélkül leírni.

ellenségkép:
Szándékosan csúsztatsz, mert az hogy az ellenfél politikusait fikázzák az demokráciában egy teljesen megszokott dolog, mindig így volt. Az elvtársaid viszont ezen bőven túlmennek, hiszen társadalmi csoportokat neveznek ki ellenségképnek, legyenek azok migránsok, melegek, vagy épp réteg ügyekért küzdő civileket. Ez meg kimondottan a szélsőségekre, kommunistákra, fasisztákra, nácikra jellemző, és nagyon rossz irányba vezet, főleg mikor a csoportokat kimondottan dehumanizálják.

kommunikáció a néppel:
Az nem megkérdezés, hogy irányított kérdezést tesznek fel, közben meg a valódi kérdésekről szóló népszavazásokat ellehetetlenítik. Ha ennyire fontos megkérdezni a népet, miért nem lehetett egyetlen ellenzéki vagy civil kezdeményezésből sem népszavazás? És tényleg nem érzed a problémát a nemzeti konzultációnál, hogy miért baj ha irányítottak azok a kérdések? Ebbe beleértem a Karácsony félét, mert az is egy populista húzás volt, és megjegyzem a környezetemben nagyon sok más ellenzéki szavazónak sem tetszett. Vajon ti kommunisták miért hiszitek el, hogy tényleg megkérdeztek titeket bármiről is?

gazdasági döntések:
Pont az a baj, hogy ezek a pártok magukat jobboldalinak hazudják, aztán a gyakorlatban felelőtlenül költekeznek, prociklikus gazdaságpolitikát folytatnak. Valójában sokkal inkább balra állnak a baloldali pártoknál
Ráadásul összemosod a dolgokat, mert akik a populistákat kritizálják, azoknak csak kis része ténylegesen balos, valójában aki jobboldali, az már rég elfordult ezektől az altright pártoktól, pontosan a gazdaságpolitika miatt, ami már rég nem jobboldali.

összeesküvés-elméletek:
Nyilván te, aki számos ilyenben hiszel, neked ez gyakorlat, csak ugye akik hajlamosak szélsőséges politikát követni, azok hajlamosabb elhinni a vadabbnál vadabb konteókat is. Te magad is más téren is előadtál számos konteót, lásd pl. pszichológia vagy táplálkozás témában a legsötétebb áltudományos idiótákat szoktad idézni, meg járványos konteóid is voltak.

baalint1 2023.07.12. 10:33:47

"Nincs ebben semmi meglepő: százszor inkább választanánk az ideológiáktól mentes, cinikus és korrupt világot, mint bármiféle radikális elmebajt."

Te inkább tutira mész. Olyat választasz, amelyik a radikális elmebajodat is kiszolgálja, és még korrupt is.

baalint1 2023.07.12. 10:55:16

És egyébként a populista politika legnagyobb gyengesége pont a gazdaságban nyilvánul meg. Amíg fut a szekér, tolják a monetáris élénkítést, az állami építőipari beruházásokat, addig ez nem látszik, nem csak nálunk, a törököknél is a nép annyit látott belőle, hogy hú de jó most. De mikor nehéz döntéseket kell meghozni rosszabb időszakokban, akkor mint látható, nem mernek lépni, mert még rövidtávon sem merik kockáztatni a népszerűség vesztést. Azt gondolom egy erős államférfi attól erős államférfi, hogy ilyenkor megmondja, hogy ezeket és ezeket az államháztartási megszorításokat, ezeket és ezeket a reformokat kell meghozni, ami rövidtávon fájni fog, de azt a célt szolgálják, hogy kijöjjünk a gödörből, és hosszútávon mindenkinek jobb lesz. Ehhez képest sunnyogás van, húzzák-halogatják a nehéz döntéseket, illetve amit lehet áthárítják egyes piaci szereplőkre, majd a népet azok ellen uszítják, miközben a kormány mossa a kezeit. A gond ezzel, hogy ez a közvetett adókivetés sokkal rosszabb mint gazdasági ösztönző, pl. a kereskedelmi különadók ugyan foltoznak a költségvetésen, de egy eleve erős inflációs időszakban tovább növelik az inflációt, míg ha az állam közvetlenül vállalt volna be egy kiadáscsökkentést, akkor az a költségvetés foltozó szerepén túl még az inflációra is csökkentő hatással van. Amíg úgy hoz a kormány döntéseket, hogy 100%-ban azt nézi, mi adható el könnyebben a népnek, addig nem fog optimális döntéseket hozni.

Megjegyzem még, ez megint olyan, hogy nem kizárólag a mai altright politikára igaz, korábban a magukat baloldalinak deklaráló politikusok Nyugat-Európában jóval populistábbak voltak, és ma is bőven akad köztük populista. Gyurcsány is populista, igaz kisebb mértékben mint Orbán. Margaret Thatcher nem volt populista, gyűlölik is rendesen a mai magukat jobboldalinak hazudó komcsik.

Boldeone2 2023.07.12. 11:34:43

@baalint1: Amíg úgy hoz a kormány döntéseket, hogy 100%-ban azt nézi, mi adható el könnyebben a népnek, addig nem fog optimális döntéseket hozni."

Pont ez a populista politikai módszerek lényege. A szart pofozgatják, amíg lehet, megpróbálnak minden kormányzati felelősség alól kibújni, hárítani

A propaganda szövegeket ismerjük: " Háborús infláció", " Szankciós infláció " stb. Az utóbbinak majdnem semmi köze a valósághoz. Most a "háborúpárti ellenzék" az új kamu szöveg
..
Vagy: megszorítás nem lesz, csak " kiigazítás" - jaték a szavakkal, az osobáknak

Most gazdasági válság van, meg is mutatkozik, hogyan tudnak stresszhelyzetben politizálni: rosszul....

baalint1 2023.07.12. 12:29:27

@Boldeone2:
Törökországban már látszik is az eredménye, ők előrébb tartanak nálunk, Venezuela még előrébb... Argentina meg szinte állandóan csődben van a populista politika miatt, ott már lassan 100 éves hagyománya van a populizmusnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 14:51:06

@Wildhunt:

Köszönöm, elolvastam. Pár helyen fején találja a szöget.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 15:54:04

@Boldeone2: "Indiában az nem érdekli az embereket. Az USA a legnagyobb befektető, kereskedelmi partner, a ruszki meg hagyományos partner
Simán lehet jó partnere Indiának két ellenség, üresfejű"

Üresfejű? Vérig sértettél. Látom, nem érted, hogy mi ebben a furcsa: te megvéded azt, hogy egy ország egyformán jóban legyen két, egymással majdnem háborúig elmenően ellenséges országgal. Nekünk ez tilos, mi kötelesek vagyunk választani közülük, és természesen az USA-t vagyunk kötelesek választani közülük. Az egyetlen dolog, ami bennünket az USA-hoz kapcsol, a NATO, de ebben a háborúban a NATO nincs érintve, két nem NATO-tag ország háborúzik egymással. Tegnap mondta ki a NATO, hogy ők egy védelmi szövetség, és nem kezdenek háborút idegenekkel. Ééérted, üresfejű?

"»Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok«
Miért, te honnan tudod, hogy nem azok? Eddig az ellenkezőjét nem sikerült bebizonyítani"

Nem az én dolgom eldönteni, de a gyanú elhárítására az érintettek tettek egy kijelentést a magyar állampolgároktól származó mikroadományokról, szerintem most az ő feladatok bizonyítani, hogy ezt az állítást mire alapozzák. Ha nem mondták volna ezt, háríthatnának, de most az állításuk valószerűtlen, ilyenkor viszont automatikusan az a kérdés következik, hogy vajon miért hazudott a gyanúsított, és még miben hazudik. Majd meglátjuk, mi jön ki belőle, a dolog nem eget rengetően fontos, hiszen így is történelmi vereséget szenvedtek, mostantól viszont már nehéz dolguk lesz a külföldi pénzek eltüntetésében, hiszen felhívták magukra a figyelmet. A tilalmat nem a Fidesz találta ki, hanem az első szabad parlament, szóval azt senki nem mondhatja, hogy meglepte őt a szabály.

"Miért, az oroszokat nem rühelled? Ne viccelj már ember! Elfeledkeztél 56- ról? Vagy 1945 - ről"

Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben. Az oroszok egyébként az elmúlt harminc évben semmit nem ártottak nekünk, a barátaink annál többet. Az oroszokat ma kevesen fogják rühellni csak azért, mert oroszok, kicsit több kellene ahhoz.

"Azért "muszály" mert Orbán Viktor totálisan elcseszte a magyar energiapolitikát. A minden szakember által kb 10 éve mondott energiadiverzifikáció helyett totális orosz energiafüggőségbe taszította az országot"

A muszájt j-vel írjuk. Megmondtam már, mielőtt ezzel előjöttél, de elmondom még egyszer: mi követtük a főparancsnok németeket, akik szintén orosz gázra rendezkedtek be, még közvetlenül a háború előtt is egy orosz gázvezetéket robbantottak fel a derék ukránok. A te rengeteg szakembered Merkelnek miért nem szólt?

"»EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot.«
Nagyon helyesen teszik! A korrupt, rezsimépítő Orbán - kormányt kell megbüntetni! A tények makacs dolgok, te Fidesz- droidok vakok vagytok és süketek!"

Látod, te DK-droid, ez a baj a fajtáddal. Nektek teljesen mindegy, hogy a brüsszeli szívatás tízmillió ember életét teszi nehézzé, ti mindössze odáig láttok, hogy Orbánnak is rossz legyen. És még te pofázol a kollektív büntetésről. Amit csináltok, a legelvakultabb, leggátlástalanabb rombolás, te porig bombáznál egy egész várost, ha tudnád, hogy Orbán is ott van valahol. Te már csak Orbánt látod, a többi ember fel sem tűnik neked a vörös ködben. Rohadt, aljadék féreg vagy, és még buta is, mert nem is érted, hogy micsoda bűn az, amit ilyen büszkén hirdetsz.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.12. 17:04:05

@G. Nagy László: "Ha tényleg érdemben kommunikálni szeretnél"

bájos hogy úgy csinálsz mintha te érdemben kommunikálni szeretnél, te kikéred magadnak a hangnememet, ami miatt már nem lehet, jaj. de amikor pl "b*szatlan nőkről" írtál meg egyéb alpári stílusban, alpári szavakkal, akkor hol maradt az a híres hangnemed meg modorod? ne játszd meg magad, ha belül rohadsz te hitvány darab szar.
gerinctelen, korrupt patkány. gátlástalanul hazudsz mint a gazdád. nárcisztikus pszichopata.

baalint1 2023.07.12. 17:05:22

"Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben. "

Komolyan, nem érzed ilyenkor, hogy ez az érvelés egyre nevetségesebb? A Putyin rendszer egyrészt rendszeresen hivatkozik a szovjet korszakra, a nép körében máig az egyik legnagyobb történelmi személy Lenin és Sztálin, Ukrajnában vörös zászlóval is masíroztak.

Emellett pedig egy erősen elnyomó rendszert üzemeltetnek, ahol a régi szovjet módszerekkel teszik el láb alól az ellenlábasaikat, vagy akik épp kiszállnának.

Ráadásul a Putyin rendszer akár a szovjet, akár a cári rendszerre hivatkozva, de ugyanúgy terjeszkedne mint azok, amiben mi meg erősen ellenérdekeltek voltunk mindig is és most is azok vagyunk.

"Látod, te DK-droid, ez a baj a fajtáddal. Nektek teljesen mindegy, hogy a brüsszeli szívatás tízmillió ember életét teszi nehézzé, ti mindössze odáig láttok, hogy Orbánnak is rossz legyen. És még te pofázol a kollektív büntetésről. Amit csináltok, a legelvakultabb, leggátlástalanabb rombolás, te porig bombáznál egy egész várost, ha tudnád, hogy Orbán is ott van valahol. Te már csak Orbánt látod, a többi ember fel sem tűnik neked a vörös ködben. Rohadt, aljadék féreg vagy, és még buta is, mert nem is érted, hogy micsoda bűn az, amit ilyen büszkén hirdetsz."

Megfordítva a kérdést:
Miért fájna nektek mint a narancsbolsik híveinek, ha az EU-s pénzeket nem lopnák el a politikusaitok, és így megkapná ezeket az EU-s pénzeket az ország? Miért fontosabb nektek a főnökeitek gazdagodása a nemzeti érdekeknél? Na jó, csak költői kérdés volt, eddig is magas ívben szartatok a nemzeti érdekekre, tavaly február 24 óta is folyamatosan az orosz propagandát nyomjátok, pedig ki is állhattatok volna hazafiként, de hát akinek fontosabb a Párt, mint a haza, attól mit vár az ember...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 18:20:07

@baalint1: "»Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben.«
Komolyan, nem érzed ilyenkor, hogy ez az érvelés egyre nevetségesebb?"

Kár, hogy ezek szerint nem mindenkinek megy át a gúny. De azt komolyan gondolom, hogy "az oroszok egyébként az elmúlt harminc évben semmit nem ártottak nekünk, a barátaink annál többet." Szerinted azért kellene utálnunk az oroszokat, mert az egyik orosz gyötri a másikat. A libbancsoknak ez talán elég, de rengeteg embert nem érdekel.

"tavaly február 24 óta is folyamatosan az orosz propagandát nyomjátok, pedig ki is állhattatok volna hazafiként"

Hazafiként?? Hogy van ebben a dologban érintve a haza? Van a hazámnak bármi köze ezekhez a rühes ukránokhoz?

2023.07.12. 19:24:12

@baalint1:
a neoliberális reformok se jöttek be. németh miklós kezdte, hogy el kell adni mindent. végrehajtó jogkörrel nem rendelkező ebrd alelnök lett. non executive vice president. ezt a titulust találták ki a különféle hazaárulóknak. barosso is ezt a címet kapta. aztán persze jött az, hogy el kell adni mindent. csak utána még kellett bokros csomag. és utána még a bajnai csomag. és ez a balfasz oszkó magyarázza, hogy ők milyen népszerűek voltak. hol? budapest belső kerületeiben úgy egyébként a halál faszára küldték volna őket. ezért választották meg orbánékat. és persze ők és a körei is szétlopják az országot.

az egy millió dolláros, vagy eurós kérdés az, hogy a neoliberalizmus és az illiberális demokrácia alternatívája micsoda?

baalint1 2023.07.12. 19:50:11

@Androsz:
Nem az oroszokkal van a baj, hanem azzal a rendszerrel, ami egyébként hatalomgyakorlásban és külpolitikában ma is számos vonását hordozza a szovjet rendszernek, az elmúlt időkben ráadásul egyre inkább.

És a Putyin rendszer igenis ártott nekünk, mert előbb a Jobbik, majd a Fidesz támogatásán keresztül próbál éket ütni köztünk meg az EU között, illetve folyamatosan hazug propagandatevékenységet folytat hazánkban. Ugyanaz a recept, mint anno a szovjet időkben a nyugati országokban amit műveltek a titkosszolgálatukon keresztül, csak ez most minket is érint.

"Hazafiként?? Hogy van ebben a dologban érintve a haza? Van a hazámnak bármi köze ezekhez a rühes ukránokhoz?"

Elég sok köze van, ha ismernéd a magyar történelmet, soha nem voltunk érdekeltek az oroszok európai terjeszkedésében, és most sincs ez másképp.

Azt még hozzáteszem, hogy a kárpátaljai magyarok is szívnak az orosz agresszió miatt, mellesleg a közvetlen munkatársam kárpátaljai, és a családja nagy része máig ott él, sógora a frontvonalon van, Bahmutban is ott volt, többször is kevésen múlt hogy nem halt meg, gondolhatod hogy a kollégám nem igazán örül a putyini agressziónak, amit ti neobolsik éltettek.

Ja, mondjuk elfelejtettem, hogy a te hazád nem Magyarország, hanem Oroszország, így már érthető...

baalint1 2023.07.12. 19:59:17

@cvsvrs:
Sok visszásság volt a privatizációval kapcsolatban, csak ugye azt felejted el, hogy egy csődközelben lévő hatékonytalan szocialista államgazdaságunk volt, ami teljesen fenntarthatatlan volt, valamilyen módon váltani kellett piacgazdaságra, ehhez pedig ezeket a vállalatokat el kellett adni vagy felszámolni, hogy magánvállalatok jelenjenek meg helyettük, emellett külföldi tőke nélkül esélyünk sem lett volna ebből a szarból kimászni. Ami úgy mellesleg sikeres is volt kb. 2001-ig, amikortól a két nagy párt elkezdett populista módon egymásra ígérni osztogatásban.

Nem Bokros vagy Bajnai baszták el, ők csak tűzoltást csináltak. Ha már baloldal, akkor a legnagyobb kárt baloldalon Medgyessy csinálta a 100 napos programmal és a további osztogatással ami fellendülési időszakban vert éket a költségvetésben. De persze ellenzékből a neoliberálisozóknak pont Medgyessy a pozitív példa...

Egyébként abban semmi neoliberalizmus nincsen, hogy ha túlköltekezik az állam, akkor valamikor valakinek meg kell szorítania, te sem leszel attól neoliberális, ha hitelekben úszol, ezért elhatározot, hogy visszaveszel a kiadásaidból.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 20:00:18

@baalint1: "Ja, mondjuk elfelejtettem, hogy a te hazád nem Magyarország, hanem Oroszország, így már érthető..."

Látod, ez mondat felesleges és teljesen indokolatlan is volt. Csak vagdalkozol akkor is, amikor beszélhettünk volna. Hát akkor nem erőltetem.

Wildhunt 2023.07.12. 20:06:14

@Androsz: van. Ezek a rühes ukránok fenyegették katonai lerohanással Magyarországot és követelték a kárpátaljai magyarok kiirtását. Ettől kezdve ha valaki beleszántja őket a csernozjomba, az nekünk biztonsági előny.

baalint1 2023.07.12. 20:12:55

@Androsz:
Mondjuk te jöttél a nemzeti érdekekkel, és fikáztad a nemfideszeseket, hogy a nemzeti érdekek ellen dolgoznak. Közben meg tapsikolsz az orosz terjeszkedésnek.

@Wildhunt:
Mikor is fenyegették az ukránok katonai lerohanással Magyarországot? Ja, hogy megint hazudozol, bolsevik? Már megszokhattuk.

2023.07.12. 20:21:32

@baalint1:
debrecenben a biogal gyógyszergyár stabilan működött. a debreceni medicor 100%-ban nszk piacára gyártott orvosi "műszereket" (valójában injekciós tűt és kézi eszközöket. műtéti szikét, ollókat, fogókat, de mégis csak ezekkel az eszközökkel szurkálták, nyírták, vagdosták a nyugat-német embereket.) a debreceni konzervgyár a maggi üzemmel brutális nyereséget teremlt. amikor megszüntették a központi tervutasítást, és a vállalatok önállóan gazdálkodtak, a nyereséges állami vállalat cég felvásárolhatta a veszteségest, akkor a deko megvette a nyíregyházi, a nagykőrösi és a budapesti konzervgyárat és a globus márkanevet. a debreceni dohánygyár nyereséges volt, a tejipar, a húsipar, a debreceni barnevál nyereséges volt. (utóbbit bajnaiék másodjára akarták szétlopni. csak már nem volt benne mit.)

a debreceni ruhagyár simán elláta a helyi igényeket. divatos cuccokat igyekeztek gyártani. a debreceni nyomda az ország legrégebbi vállalata. 1561 óta működött városi vállalatként. nyereséges volt. (jelenleg állami cég, a tankönyveket nyomja). az építőipar működött. ez az ország első és egyben utolsó szocialista lakóparkjának épületei a város szélén.
archivum.mtva.hu/images/medium/MTI-FOTO-bUtZbUsyRUtVSTd5amEyVktwanZ0dz09.jpg
házgyári elemekkel, bramac tetőcserepekkel. belsőben alföld porcelánnal. full magyar. állami építőipar. nem olyan nagyon rosszak.

ami debrecenben problémás volt az göcs. az se azért, mert rossz volt. hanem túlméretezett volt. a kgst egészét látta volna el csapágyakkal. csakhogy a csehek, lengyelek akartak saját üzemeket. azonban a debreceni mezőgép gyárnak kifejezetten jól jött a kgst összeomlása. mert a fehérororosz mtz helyébe léphettek volna reorganizációval.

debrecenben a reformok működtek. a debreceni állami gazdaság gyártotta a róna üditőt. megvette a traubi részleges gyártási jogát. hogy a kapacitásait bővítse. debrecenben működött volna az, a város svájci mintára kapjon egy saját kantonalbankot, és ahogyan a konzervgyártba vegyesvállalati formában szálljon de svájc. és épüljön vegyesgazdaság. az iparban beszállítói gmk rendszer, az agáriumban szakszövezetek, dolgozói részvények.
(város) állam+multik, állam+maszekok, állam+dolgozók

csak azt mondták, hogy ezt nem lehet, mert ez nem működhet. elvben kizárt, hogy működjön. vajon miért?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 20:41:21

@Wildhunt:

Én is a kezdetektől fogva azt hajtogatom, hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz.

Nem vagyok sem russzofil, sem ukranofób - egyik nép sem érdekel, hadd nyírják egymást -, hanem kizárólag azt nézem, hogy a háború milyen kimenetele lenne legjobb Magyarországnak. Egy komoly orosz győzelem és egy fogyókúrán átesett, alaposan legyengült, semleges Ukrajna lenne nekünk a legjobb.

Mellesleg az EU-nak is, csak a háborús lázban égő politikusai ezt nem látják. Vagy látják, de már annyira elköteleződtek, hogy nem tudnak visszakozni.

Wildhunt 2023.07.12. 20:45:05

@baalint1: te hazudsz megint, természetesen. Vagy te vagy az egyetlen aki nem hallott arról, hogy a 128-as dandár tankokkal ment volna a Balatonig. Többek között. A kárpátaljai magyarok kiirtásának követelésérőlsem hallottál gondolom? (magyariv nanozsi) nyugodtan hazudd hogy háde ilyenek nem is vótak, meg hogy putler vót. Mint jó kommunista, bandádban a hazugság és a hülyeség alapvető fontosságú.

Boldeone2 2023.07.12. 20:51:35

@Androsz: Üresfejű? Vérig sértettél."

Ad 1., Te szólítottál meg engem, nem én téged! Ad 2., Te kezdeted az ocsmánykodást: " ömlik a szar szádból", így hasonló stílusú válaszokat fogsz kapni, ha féreg módon viselkedsz! Ad 3. , hülyeségeket beszélsz. Vagy fizetnek vagy érte, vagy alapból tudatlan vagy!

" Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben"

- Ez az állítás viccnek jó lesz, kb. Ezek az oroszok PONTOSAN ugyanazt csinálják most Ukrajnában, mint elődeik 60-80 éve!

Öldökölnek, szisztematikusan lövik a polgári létesítményeket, a lakosságot, népirtók, Bucsa-Irpiny, zabrálás, nemi erőszak, emberrablás
Az összes emberiesség elleni bűnt elkövetik Ukrajnában, vagyis: ezek ugyanazok!

A politikai rendszer is hasonló : elnyomó, diktatórikus hadiállam, csak most ruszofasizmus az ideológia

Akkor miről beszélsz ember? Ezek egy fokkal nem jobbak, mint elődeik!

Boldeone2 2023.07.12. 21:08:14

@Androsz: természesen az USA-t vagyunk kötelesek választani közülük. Az egyetlen dolog, ami bennünket az USA-hoz kapcsol, a NATO, de ebben a háborúban a NATO nincs érintve, két nem NATO-tag ország háborúzik egymással. "

- Európa érintve van, te degenerált! Nem fogod fel, hogy Putyin Európa ellen is vívja a háborúját, a szabad világ ellen, így a NATO- államok is érintve vannak, közvetve. Több millió ukrán menekült van, az újjáépítés is az EU- ra hárul, ráadásul folyamatos fenyegetés van

Putyin a szabad világ, az európai nemzetek önrendelkezési joga ellen harcol. Ha most engednek neki, akkor a Balti államok vagy Moldova jöhet következő alkalommal. Egyszer már GARANTÁLTÁK Ukrajna határait a muszkák, azt sem tartották be, akkor miről tárgyaljanak a pszichopata diktátorral????

Most kell megfékezni az agresszort, ezért minél több fegyverrel kell segíteni az agresszió áldozatát, a védekező felet
Orbántól senki nem kér fegyvereket, nincs is neki, de abba ne pofázzon bele, hogy a többi nyugati ország mennyi fegyvert küld Ukrajnának!

Az orbáni béke egy aljas békehazugság! Azt várná el, hogy a civilizált világ hagyja magára az agresszió áldozatát, a védekező felez, hogy ne segítsék sem pénzzel sem fegyverrel

Álszent, nihilista, patkány álláspont az orbáni! Nem véletlen: Orbán egyedül maradt

Boldeone2 2023.07.12. 21:21:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz."

- Két nemzet közötti kapcsolatok megromlásához nagyban hozzájárult az Orbán - kormány putyinista politikája
Az ukránok 2014-óta küzdenek a függetlenségükért, sok esetben harcolniuk kellett, emberek haltak, így születtek rossz törvények, válaszul az orosz agresszióra. De, az még mindig nem lett volna elég indok, hogy ilyen szintű ukránellenes hisztéria alakuljon ki Magyarországon, ha nincs a központilag terjesztett putyinizmus
A kárpátaljai ügyek mögött is fellelhető a legtöbb esetben az orosz szál...
A magyar széljobb sajtó, a kormányparti is, nyíltan ukránellenes, ezek után ne csodálkozzatok, ha az ukrán oldalról is " visszaüzennek"

Naponta ukránok százai halnak, Orbán meg az szeretné, hogy pénz és fegyver nélkül pusztuljon minél hamarabb Ukrajna
Na, ezért is alakult ki a jelenlegi óriási ellentét
Orbán ki is mondta: ellenfelének tekinti Zelenszkijre. Akkor, erre nyilván reagálni fognak az ukránok...

ulpius66 2023.07.12. 21:41:51

Kedves ballibsi elvtársak figyeljetek!

OPITZ BARBI SZAKÍTOTT BARÁTJÁVAL!

„Olyan embernek hittem, akinek nem kellett volna” – ezért szakított a pasijával Opitz Barbi"

NA, EZT ELEMEZZÉTEK, EZ A TI SZINTETEK!!!!! AGYILAG KB. EGY SZÍNVONALON VAGYTOK VELÜK.....

ulpius66 2023.07.12. 21:45:30

Kedves ballibsi elvtársak!

Azt is kielemezhetitek, hogy éves csúcsára erősödött a forint a dollárral szemben, míg havi csúcsára az euróval szemben......

A FORINT MEGÁLLÍTHATATLANUL ERŐSÖDIK!

JA!

BOCSIKA!

EZ NEKTEK ROSSZ HÍR!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.07.12. 21:51:20

KEDVES BALLIBSI ELVTÁRSAK!

Csak, hogy szar legyen nektek!!!!!!

A gázár 27 euró/MWh-ra csökkent... magyarul 100 forint/köbméter környékére......

TAVALY ILYENKOR 550 FORINT/KÖBMÉTER VOLT A GÁZ ÁRA........

Kedves ballibsi elvtársak!

Ennyi szar hír hallatán nehogy öngyilkosok legyetek!

Az öngyilkosság gondolatát hesegessétek el magatoktól!!!!!
(aki öngyilkosságot követ el, az halállal büntetendő!!!)

Bayaz 2023.07.13. 00:27:27

@baalint1: "Szándékosan csúsztatsz, mert az hogy az ellenfél politikusait fikázzák az demokráciában egy teljesen megszokott dolog, mindig így volt. Az elvtársaid viszont ezen bőven túlmennek, hiszen társadalmi csoportokat neveznek ki ellenségképnek, legyenek azok migránsok, melegek, vagy épp réteg ügyekért küzdő civileket. Ez meg kimondottan a szélsőségekre, kommunistákra, fasisztákra, nácikra jellemző, és nagyon rossz irányba vezet, főleg mikor a csoportokat kimondottan dehumanizálják."
A migránsok jó ellenségkép, mert külső ellenség. A melegek nem ellenségkép, csak az aktivisták, egy kis (egy százalékos vagy kisebb) csoport.
Az ellenzéki értelmiség nagy része a magyarság nagy részének álláspontját nevezi ki provinciálisnak és ignorálandónak, ez az egyik fő oka amiért nem jutnak sikerre.

Bayaz 2023.07.13. 00:36:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én is a kezdetektől fogva azt hajtogatom, hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz.

Nem vagyok sem russzofil, sem ukranofób - egyik nép sem érdekel, hadd nyírják egymást -, hanem kizárólag azt nézem, hogy a háború milyen kimenetele lenne legjobb Magyarországnak. Egy komoly orosz győzelem és egy fogyókúrán átesett, alaposan legyengült, semleges Ukrajna lenne nekünk a legjobb.

Mellesleg az EU-nak is, csak a háborús lázban égő politikusai ezt nem látják. Vagy látják, de már annyira elköteleződtek, hogy nem tudnak visszakozni."

Szerintem valamiféle patthelyzet lenne az ideális, de az az igazság, hogy nem számit. Magyarország erre egész egyszerűen nincs ráhatással, és ezért tartom hibának, hogy Orbánék szembemennek az összeurópai állásponttal. Rengeteg politikai kapcsolatunk (beleértve a Visegrádi Négyeket) tönkremegy emiatt.

A migrációellenes álláspont azért volt hatalmas siker, mert Magyarország számára rendkivül előnyös volt hogy nem kellett százezereket (akik valószinűleg a bevándorlók alsóbb rétege, a képzettek Németországba és Ausztriába mennének) befogadni ÉS a nyugati állampolgárok jó része is elkezdett átállni bevándorlásellenessé, és Orbán pozitiv példaképként tudott szolgálni.

Abszolút nem látom ugyanezt az orosz-ukrán háborúnál, itt mi egy kisebbségi álléspontot képviselünk, alig van valami hasznunk a képviseléséből (igen, visszakaptunk pár hadifoglyot) és esélytelen hogy a nyugati választópolgárokat meggyőzzük a helyességéről. A bevándorlási válságnál a nyugati média tagadta vagy lekicsinyelte az igazat hosszú ideig, mig az orosz-ukrán háborúnál ők már előre 'riogattak' és mivel teljesen igazuk lett a nagy képben (oroszok támadtak és alapvetően kudarcot vallottak a terveik), a nyugati választópolgár nyilván elhiszi a narrativát.

Bayaz 2023.07.13. 00:38:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem mondom azt hogy 'legyünk kicsik", de a 'ballibeknek' igaza van abban, hogy néha érdemes kicsinek lenni. Nem látom hogy pl a svéd NATO csatlakozás ideiglenes blokkolása mennyire tényleges magyar érdek.

2023.07.13. 00:53:08

@Bayaz:
Hibás elgondolás, hogy a képzetlen munkaerő MO-n maradna, ki az a hülye aki ott akarna maradni?
Senki, lásd mindenki menekül onnan.

Vagyis csak egy jó nagy lozunggal sikerült új ellenséget csinálni, mert miért ne?
Ez kell a hazafi számára, legyen kitől rettegni, legyen kit köpködni.
Pipa

Bayaz 2023.07.13. 00:57:04

@Boldeone2: "A te vagy Orbán vélt vagy valós sérelmei le vannak xarva. Ami számít, hogy a nemzetközi jog szerint 100%-ban Ukrajnának van igaza"
A nemzetközi jog szerint 100%-ban Iraknak volt igaza az USA-val szemben, az USA vélt vagy valós sérelmei pedig le vannak szarva (vagy pedig bebizonyult, hogy hazugságok). A "határok befagyasztásának" elve is egy nemzetközi jog - mondjuk hosszú távon fenntarthatlan baromság, mintha 1815-ben azt mondták volna az európai nemzetek, hogy a határok meg vannak most húzva és nem lehet őket megváltoztatni hiába bármiféle népességcsere - de Koszovónál ez senkit sem érdekelt.
Ezért nehéz komolyan venni a 'nemzetközi jogra' való hivatkozást, mert az USA rendszeresen veszi semmibe, de nekik ugye szabad.

Bayaz 2023.07.13. 00:58:08

@kiskutyafule: úgy értem, a németek&osztrákok kiválogatták volna kiket engednek be és a többi (az alja) Magyarországon marad

alöksz róz 2023.07.13. 09:56:32

@Bayaz: semennyire, a gyakorlati "jelentősége" egy tét nélküli kiállás erdogan mellett, hogy ne maradjon egyedül a svédek blokkolásával

2023.07.13. 10:55:10

Eljött az ideje, hogy a reprezentatív többség bebizonyítsa szellemi kapacitását.

Csak egy pár kérdés közül az első, aztán a válaszok fényében újabb kérdés jön:
Szerinted miért nem jó a migráció?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 10:56:34

@Bayaz:

"Nem látom hogy pl a svéd NATO csatlakozás ideiglenes blokkolása mennyire tényleges magyar érdek."

Semennyire. Még csak az sem mondható, hogy valamit ezzel ki lehet préselni az EU-ból, hiszen Orbqn és Szijjártó is kijelentették, hogy Magyarország egy perccel sem fogja késlektetni a svédek csatlakozását. Ezért aztán biztos tele van a svédek gatyája, úgy izgulnak miattunk.

Az előző kommentedre picit később.

2023.07.13. 12:19:05

@Bayaz:
A kérdés miért maradna ott????
És mi kárt csinál?

Csak egy egyszerű logikai fejtegetés.

Tudod munkaerő hiánya van.
Vagyis max dolgozik, ha nem dolgozik max 6 hónap és eltűnik a rendszerből, mint mindenki más, ezért sincs hivatalosan nagy munkanélküliség MO-n.

Ha sok gyerek van, csak akkor kap adó kedvezményt/pénzt ha dolgozik, ha nem akkor semmit sem kap....
Érted ez hová vezet???? Szerintem nem.

Vagyis aki dolgozni akar az ott maradhatna, de nem fog, hiszen a bér és az általános utálat a helyi hülyék által nem fogja maradására bírni, ha nem akar dolgozni, akkor nem tud megélni, ergo nem akar ottmaradni.

Érted már a kutya sem akar ott maradni, max ugró deszka.

Csak hát ehhez már IQ kellene, igaz akkor nem lenne sokadik 2/3.

G. Nagy László 2023.07.13. 12:35:51

@kiskutyafule:

"Szerinted miért nem jó a migráció?"

Ez egy rossz kérdés. A migráció lehet jó is, meg rossz is.

Amikor neked kell eltartanod a semmire sem alkalmas bevándorlót, aki ráadásul beilleszkedni is képtelen, erőszakos és tönkreteszi a lakóhelyedet, az mindenképpen negatív. Szerinted nem?

2023.07.13. 12:49:34

@G. Nagy László:
miért jó egy 10+ ezer főt foglalkoztató kínai akkumulátor gyártelep, ami migránsgettó. az miért jó?

2023.07.13. 13:02:45

@G. Nagy László:
Nem írtam le előtte, hogy Senkit nem tartasz el.... Figyelni kellene.

Csak ehhez már kombinatorika is kell.

2023.07.13. 13:04:40

@kiskutyafule:
És nem teszi tönkre a lakhelyed, mert nem akar ottmaradni....
Érted ha lehet a fos MO helyett (ami nincs éppen ezt vazoltam fel)pl Német vagy francia segélyt kapni, akkor minek maradna ott???
Meg tudod indokolni?

2023.07.13. 13:09:14

@alöksz róz:
és mit ér ezzel magyarország? törökország kérte, hogy magyarország álljon ki a svéd nato csatlakozás blokkolásában? aligha. erdogan legutóbb azt mondta, hogy ukrajna megérdemli a nato tagságot. nincs semmi orbán-erdogan tengely.

a hitgyüli világképe van. hogy az ortodox nacionalista vezetők putyin, orbán, erdogan, netanjahu és még a kínai kommunista pártba is ezt látják bele összefognak és az új világrendben ezek uralkodnak.

csakhogy az együttműködés legfeljebb alkalmi és nagyobb részt szimbolikus. szóval a feltörekvő keletiek se lesznek uralkodók, vagy ha mégis, akkor nem érthető, hogy ez vajon magyarországnak miért lenne jó?

nem a nemzeti érdekérvényesítés a magyarázat. hanem?

2023.07.13. 13:19:36

@cvsvrs:
Leírtam már korábban....
Tudod OV két nyomon halad, keresd meg, a lényeg ahhoz hogy betli legyen, neki az instabilitás amit fokozni kell.
Pont ezt csinálja.

2023.07.13. 13:21:35

Rendes gyerek vagyok, nem dobálom kővel a repülőt.

Nem ostobaság, csak az átlag halandó nem látja mögötte az összefüggést.

Orbán 2 nyomon halad, az egyik a gazdasági érdek ami Soroshoz fűzi, hiszen csak vele együttműködve lehet jól shortolni.

A másik pedig hogy betlire játszik a nemzetközi színpadon, azt várja, hogy egy 1920-as évek beli összeomlás legyen, ami majd lenullázza a problémákat, ennek hátterében áll az oroszok támogatása is, hiszen ahogyan nő a konfliktus, úgy nagyobb az esélye a globális instabilitásnak.

2023.07.13. 13:35:51

@kiskutyafule:
orbán érdeke az lett volna, hogy azt mondja. hogy bár a múltban voltak konfliktusok a svéd kormányzattal. spongyát rá. ebben a háborús helyzetben az együttműködés a legfontosabb. a nato-n belüli zűrzavar putyin érdeke.

a törököknek biztonságpolitikai érveik voltak. ha a svédek támogatják a kurdokat, akkor az instabilitást okoz törökországban. és ezt erdogan nem akarta. ez egy érv. ami érthető. orbán minden lépésével putyin érdekeit követi.

ulpius66 2023.07.13. 13:42:50

@kiskutyafule: "Érted ha lehet a fos MO helyett (ami nincs éppen ezt vazoltam fel)pl Német vagy francia segélyt kapni, akkor minek maradna ott???"

Húúúúúúúú......

Hát ennél sokkal hülyébb mán te sem leszel!

NEM ARRÓL SZÓL A MESE, HOGY A SEMMIHEZ SEM ÉRTŐ KECSKEBASZÓ MIGRI HOL AKAR ÉLNI, HANEM ARRÓL, HOGY A NÉMETEK, STB-K JÓL KIVÁLASZTJÁK A VALAMIRE IS ALKALMAS CSÁVÓKAT, A TÖBBIEKET MEG ÉVENTE TÍZEZERSZÁMRA KÜLDIK MAGYARORSZÁGRA......

NA, AZTÁN EZEKET A TÍZEZERSZÁMRA IDETOLONCOLT MIGRIKET MEG TARCSUK EL MINK!!!!!

HÁT MÉG A KIS TÖKÖM NEM KÉNE???????

2023.07.13. 13:52:57

@cvsvrs:
Leírtam, a gazdasági betli csak úgy fog menni ha nagy a zűrzavar.

És sikeresen növeli azt, ahogyan a képlet mutatja.

2023.07.13. 14:01:17

@ulpius66:
Tudod EU mit jelent?
Tudod nincsenek határok.....

Akkor mennek majd Olaszba vagy ahová akarnak, mert mindenhol jobb, ahogy a migráció mutatja.... érted te ezt vagy csak a CapsLock beragadt???

Pont csak az eszetlen őshonos kecskebaszo aki ott akar maradni MO-n ahogy az ábra mutatja, és nem tűri a konkurenciát....

De hát a migráns elve okosabb, hiszen nem akar ott maradni mert az őshonos kecskebaszonak ez nem tetszik..

Érted már mi a baj, te abban a tevhitben élsz hogy az intelligens emberek akarnak MO rá menni, de a valóság meg a kecskebaszo sem akar odamenni, max ugródeszka....
Az meg mint ugródeszka nem okoz semmi fájdalmat, ahogy az olaszok is csináltak, adtak állampolgárságot a menekültnek, aztán mondták nekik van ám jobb élet németben meg franciában nyugodtan menjetek... és mentek mert nem ellenségei maguknak...

2023.07.13. 14:05:09

@ulpius66:
Különben nem esett le amit leírtam, te senkit sem tartasz el, mert a rendszer így van kitalálva.....na ezért is van 2/3 mert egy egyszerű összefüggésbe is belebukott a logika...

baalint1 2023.07.13. 14:18:01

@cvsvrs:
Figyelj, fogalmam nincs hogy mi volt a helyzet a debreceni gyárakkal, de gyanítom hogy nem volt nagyon más, mint az ország többi részében.

Sorponban voltak pl. textilüzemek, és mikor rendszerváltáskor bejött a kínai áru, totálisan versenyképtelenek voltak, mert túl drágán termeltek kommersz minőséget. Mert egyébként rohadtul hatékonytalan volt az egész. Meg egyébként egy fejlett országnak rég nem az ilyen alacsony hozzáadott értékű gyártással kellett volna foglalkoznia, de a szocializmus konzerválta az első évtizedének a viszonyait, technológiai szintjét, így sok munkás 30-40 évig ugyanazt a munkát végezte, miközben a világ elég sokat fejlődött körülöttünk.

Hasonló volt a helyzet a vasöntödével is vagy a szőnyeggyárral, ahol amúgy apám dolgozott, és látta ahogy megszűnnek a keleti piacaink, és hiába próbálkoztak a nyugati piacokkal, egyszerűen versenyképtelenek voltak.

Aztán persze sokan munkanélküliek lettek, ahogy ezek a gyárak bezártak, de 10 év múlva, igaz Sorponban ebben az ingázásnak is szerepe volt, olyan szinten átalakult a gazdaság, hogy a maradék üzemekbe már mongol vendégmunkásokat hívtak, mert nem vállalta volna senki.

Totálisan tévhit, hogy a szocialista gazdaság működhetett volna tovább. A legtöbb ágazat légvárakra épült, és én Sopront hoztam példának, de pl. Észak-Magyarországon az acélipari és bányász városok még sokkal nagyobb légvárra épültek, irracionálisan építkeztek a tervgazdaság alapján, aztán azon csodálkozunk, hogy mikor borult a bili, leépültek. Rohadtul nem azért mert privatizálták, a privatizáció már egy kényszer volt.

baalint1 2023.07.13. 14:20:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De most komolyan, te el tudod képzelni, hogy majd Ukrajna, mikor nagy nehezen kijön a háborúból, majd egy NATO tagot akar megtámadni?

Meg szerinted ez olyan egyoldalú, hogy az ukrán állam utál minket, a kormányunk nem tesz mindent meg azért, hogy utáljanak minket? Európában majdnem mindenki az ukránok mellé állt, lengyelekkel az élen, ehhez képest nálunk megy az oroszbarát propaganda. Az sem zavar, hogy a lengyelek többsége másfél éve még kedvelte a magyarokat, ma meg az oroszok mellé állás miatt ez nagyon durván megcsappant? Miért kell mindent beáldozni a Putyin bartságért?

baalint1 2023.07.13. 14:21:04

@Wildhunt:
Valami hiteles forrás erről? Vagy csak a szokásos propaganda?

baalint1 2023.07.13. 14:29:20

@Bayaz:
A migránsos és a meleges ellenségkép is a zsigeri gyűlöletre épít, ezért tudott hatásos lenni, és utóbbi sem csak a melegszervezetek ellen irányul az átlagember szintjén.

Az oroszbarátság nekem is kérdőjeles, mert addig ok, hogy 2014-2022 között megérte Orbánéknak az oroszbarátság, mert egyrészt kihasználhatták az EU-n belül a zsaroló pozíciójukat, másrészt az oroszokkal kötött üzleteken sokat lehetett lopni. Az, hogy miért nyalnak továbbra is orosz talpakat, van pár lehetséges magyarázatom rá, de ha kizárólag a populista magyarázatot nézzük, azaz könnyebb egyik irányba hergelni a népet, mint a másikba, akkor azért kétséges volt tavalyig, mert ugyan 8 év alatt sok hívüket nyugatbarátból oroszbaráttá térítettek, de még mindig durván megosztott volt ebben a magyar közvélemény, még a Fidesz szavazók között is elég sok nyugatbarát volt.

Úgyhogy azért lehet némi alapja az olya konteóknak, hogy Putyin zsarolja Orbánt. De azért ennek önmagában olyan nagy esélyt nem adnék, mert azt is tudjuk, hogy belföldön mindegy mi derül ki Orbánékról.

Ami biztos, hogy az oroszbarátságnak egy fontos lépése volt, mikor a külügyminisztert lecserélték Petiminiszterre...

ulpius66 2023.07.13. 14:29:35

Ez teljességgel olyan, mint amelyik vadbarom ballibsi kommentelő leírta, hogy Magyarország olyan, mint Észak-Korea, Orbán Viktor meg olyan, mint a Kimdzsongun.....

EZ PERSZE NEM POPULIZMUS, HISZEN A BALLIBSIK AZOK NEM POPULISTÁK!
(a ballibsik nem populisták, ők elfogadják mások véleményét.....
.... na jó, ez vicc volt!!!)

baalint1 2023.07.13. 14:30:27

@Bayaz:
Szerintem meg pont az a legyünk kicsik, mikor kicsinyes módon szarunk oda az asztalra. Aki nagy, az nem csinál ilyeneket, mert erős, és nincs szüksége ilyen szintű sunyi szarkavarásra.

baalint1 2023.07.13. 14:34:12

@Bayaz:
De miért menti fel az oroszokat az, hogy az USA mit művelt Irakban?

Meg azért a Budapesti Memorandumnak elég nagy súlya volt, mert ez biztoztosította, hogy nem bővül a volt szovjet térségben az atomhatalmak köre, ami ugye önmagában veszélyes lett volna, ehhez képest az oroszok basztak erre az egyezményre, ez sokkal nagyobb léptékű veszélyt jelent a világ biztonságára, mint az iraki háború, mert onnantól kezdve, hogy ezt az egyezményt semmibe vette Oroszország, hasonló helyzetben, mint a memorandum előtti volt, minden épeszű ország tiltakozni fog az atomfegyverek leszerelése ellen.

baalint1 2023.07.13. 14:37:42

@cvsvrs:
Én a kínai-orosz "tengelyről" is ezt gondolom, csak pillanatnyi érdekek hoznak össze ezt-azt, de hosszútávon Oroszország és Kína ellenérdekelt nagyhatalmak (bár előbbi egyre kevésbé nagyhatalom...).

Én nem tartom azt sem elképzelhetetlennek, hogy 1 évszázadon belül a kínaiak rá fogják tenni a kezüket az orosz nyersanyagkészletre, akár békés, akár nem békés módszerekkel.

ulpius66 2023.07.13. 14:39:33

"Pontot tett a padvitára Baranyi Krisztina: éjjeli őrséggel védik a szivárványos padot
ma 13:37

Éjjeli őrség védi a héten a szivárványos padot / Fotó: Amnesty International Magyarország Facebook-oldal

Múlt hét óta több alkalommal is átfestették a ferencvárosi szivárványszínű padot, az oda-vissza festegetésnek azonban véget vet XI. kerületi önkormányzat. Baranyi Krisztina bejelentette, hogy júliusban marad szivárványos a Tompa utcai pad, és ezt éjjeli őrséggel fogják biztosítani."

Hiába no, ez egy komoly polgármesteri döntés!

Gondolom ez a pad átfestés volt Ferencváros legnagyobb porblémája, amit mostanság megoldott a polgármester!

2023.07.13. 15:07:04

@baalint1:
oké, csak nem kell mindennek feltétlen globálisan versenyképesnek lennie.

lehet egy ruhagyárat fenntartani azért, hogy ne kelljen a varrónőket átképezni, vagy az utcára tenni. a munkanélküliség még nagyobb gazdasági károkat okoz. a társadalmi károkról nem beszélve. ez a debreceni zsibogó ahová az átlag járt vásárolni.
www.youtube.com/watch?v=bGBiuJTKA8A
minden termék kamionról "esett le", vagy turista buszokon csempészett áru. debrecenben átlag család erre a szintre csúszott le. sopronban nem, mert a határnyitás jótékony volt. debrecenben viszont ugyanez az átalakulás rendkívül kártékony volt.

baalint1 2023.07.13. 15:22:37

@cvsvrs:
De ezek az üzemek tömeggyártással foglalkoztak, amelyek nem csak a helyi gazdaság részei voltak, és így váltak versenyképtelenné. Az teljesen más, amikor van pl. egy szabó, aki ruhák javításával, egyedi ruhák készítésével foglalkozik, az helyi rétegigény, de egy textilüzem nem lehet globálisan versenyképtelen.

Azzal meg ha csak azért tartod életben, hogy ne legyen munkanélküliség, csak még tovább tolod a problémát, és még nagyobb lufi fog pukkanni a jövőben. Pont az a gond, hogy ezek a gyárak már a 70-es, 80-as években már nem voltak versenyképesek, csak a kgst "piaca" fenntartotta ezeket. Ha ez nincs, akkor folyamatos változás jellemezte volna a 60-as, 70-es, 80-as éveket, és a varrónők sem végig ugyanazt a munkát csinálták volna, hogy aztán mikor kiborult a bili, utcára kerüljenek. Pont azért történt mindez, mert azon az elven gondolkodtak, hogy ezeket a munkahelyeket mindenáron fenn kell tartani, ezért nem lett helyette más.

A kapitalizmusban mindig jelen van a romboló innováció is, ami szükséges a gazdasági megújuláshoz, a szocializmus az 50-es, 60-as években felépített egy akkor sem igazán versenyképes ipart, ami aztán képtelen volt bármiféle változásra, mert tönkre nem mehgettek a gyárak, azért meg nem vállalta volna senki a felelősséget, hogy a régi helyett valami újat csináljon, ahhoz kell a kockázati tőke is.

2023.07.13. 15:27:09

@baalint1:
a budapest memorandum része volt az, hogy az aláírók egyike sem nem változtat az akkori politikáján. ezt egyedül fehéroroszország tartotta be. mert lukasenka is aláíró volt. még esetleg a kazahok. zelenszkij nyilván nem az aláíró kravcsuk, és őt követő leonyid kucsma követője. az, hogy ukrajna eu/nato tag akar lenni azt jelenti, hogy két lábbal rúgták fel ezt az egyezményt. nem is szoktak rá hivatkozni. hiszen ukrajna és a nyugat oldaláról is nyilvánvaló a megsértése. persze aszerint az oroszok se annektálhatták a krímet. az akkori status quo-t minden oldalról felmondták.

2023.07.13. 15:51:04

@baalint1:
debrecenben a gördülőcsapágygyár (göcs) volt, amelyik függött kgst-től. oké, ez az egyik legnagyobb üzem volt. át lehetett volna állítani mezőgazdasági gépggyártásra. a debreceni mezőgép vállalatnak kifejezetten jól jött az, hogy a fehérorosz kizárólagosság megszűnt.

és már akkor is ment a nyugati kiszervezés. a debreceni medicor termékeit a tüv bevizsgálta. és ezek után azt egy nszk-beli cég bemárkázta. és az ment a német kórházba. amit visszadobtak az még esetleg átment a meo-n. és úgy került a magyar egészségügybe. ez a 80-as évektől már általános volt. debrecenben 1975-ben kezdődött. a maggi üzem átadó szalagj.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-atado.jpg
a nestlé termékeket a debreceni konzervgyár állította elő.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-preview.jpg
és nyugatra is. csak nem magyar felirattal dobták piacra. a nyugati szakértők azt mondták, hogy ezek nem érnek semmit. ezek nyereségesek voltak. és számos dolog. csak az mszmp "technokrata" "szakértői" hazaárulók voltak. németh miklós és körei. amiből lett az szdsz. az mdf ostoba emberekből állt.

akkor is azt mondtam, hogy az üzemeket adják városi kézbe. és debrecen kapjon egy városi bankot. ahogyan svájci kanton működik. és lássuk, hogy egy választott menedzsment mit kezd ezekkel. úgy, hogy a vegyesvállalatokká alakulás is egy opció. tehát nem kell mindent eladni. és nem feltétlen kell mindennek versenyképesnek lennie. a vegyes gazdasághoz kell konvetibilis és nem konvertiblis pénznem.

tehát lehet, hogy a hajdúsági iparművek termékeit nem lehet eladni a nagyvilágban. és a deko konzerveit se lehet. de ezek egymással elcserélhetik a belső piacon. és a hajdúsági iparművek nem omlik össze, hanem bedolgozhat egy nyugati vállalatnak.

az volt, hogy ezeket privatizálni kell. és minden vállalat vagy összeomlott, vagy az állam tömte ki pénzzel és úgy omlott össze. vagy majd összeomlanak akkor ha nem élveznek politikai védettséget.

ha az illiberális demokrácia befuccsol, akkor is a félállami rendszer lesz az alternatíva. vagy a neoliberalizmus. baromira nem egyszerű persze egy várost menedzselni, de nem lehetetlen. és persze ez függ attól, hogy mi a közakarat. budapestet kivéve szerintem szinte mindenhol ez a kollektivizált lokalizált elképzelés van többségben úgy, hogy azt vegyesvállalat egészíti ki.

szerintem még győrben is azt kultiválnák, hogy legyen egy lokalizált kollektivizált rába és mellette audi hungária német-magyar vegyesvállalat. ami a reformszocializmus újratöltve.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.13. 21:42:09

Látom fideszkomcsik rendesen tolják a propagandát!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.13. 21:49:37

Szeretem mikor a Fideszesek magukról beszélnek miközben azt hiszik, hogy a "ballibekről" beszélnek.

baalint1 2023.07.14. 10:52:13

@cvsvrs:
2014 előtt szó sem volt ukrán NATO csatlakozásról, az oroszok pedig akkor sértették meg először területi alapon a memorandumot (nem területi alapon már korábban is a narancsos forradalom idején), az EU csatalkozást meg nem tiltja a memorandum.

2023.07.14. 11:25:45

@ulpius66:

Ha kapok elérhetőséget az önkormányzat részéről, akkor megoldom nekik, hogy csak egyszer lehessen lefesteni.
Tudod aki jártas a festék gyártásban az csodákra képes, akkor aztán próbálhatják atfesteni az éjszaka, nem fog menni

2023.07.14. 11:31:00

@kiskutyafule:
Különben ha a kátyúk feltöltése, illetve a felfestések kijavítása rongálásnak minősült mert civilek tették, akkor a pad átfestése is az.
Vagyis csak egy rendőr kell aztán gyorsan el lehet őket kapni.

De hát ez nem történik meg, mivelhogy a diktatúrák már csak így működnek.

2023.07.14. 12:11:39

@kiskutyafule:
Ez most jött szembe, na ezek akarnak kecske menyecske csecset becsben tarto embereket távol tartani, féltik a saját kecske csecseket, hiszen csak ők akarják megbecsteleniteni.

https://cheezburger.com/6808295168/

baalint1 2023.07.14. 12:22:36

@kiskutyafule:
Nyilván rongálásnak számít, csak attól még kreténség, ahogy Baranyiék reagáltak, mert nevetségessé váltak. Ugyanabba a szerepbe kerültek ezzel, mint mikor a Fideszes önkormik azon rugóztak, mikor a kutyapártosok lefestettek valami ótvar állapotban lévő dolgot.

2023.07.14. 12:41:48

@baalint1:
Populista diktatúra csakis így működhet.

2023.07.14. 13:27:41

@baalint1:
a a krímet majdan térhez kapcsolt zavargások következtében csatolták el. ukrajna nato/eu tag legyen, vagy az eurázsiai unió tagja. a status quo-t mindkét fél felrúgta.

baalint1 2023.07.14. 15:40:47

@cvsvrs:
Nem, mostanáig is csak az egyik fél szegte meg a feltételeket, mivel a semlegesség nem volt a feltételek között.

2023.07.14. 15:52:41

@baalint1:
dehogy nem. a budapest memorandumnak része, hogy a nagyhatalmak (az amerikaiak, a britek valamint az oroszok) tartózkodnak attól, hogy megváltoztassák az ütközőállamok (belarusz, ukrajna, kazahsztán) politikáját. és azokban az atomfegyvereket a ruszkik nem fordítják a nyugat felé. és a másik a oldalról nyugati terjeszkedés sincsen. a budapest memorandum a gazdasági beavatkozást is tiltotta. és ha viták adódnak, akkor a felek konzultálnak egymással.

Reaffirm their commitment to Ukraine, the Republic of Belarus and Kazakhstan in accordance with the Principles of the CSCE Final Act, to refrain from economic coercion designed to subordinate to their own interest the exercise by Ukraine, the Republic of Belarus and Kazakhstan of the rights inherent in its sovereignty and thus to secure advantages of any kind.
[...]
The initiators and the executors will consult in the event a situation arises which raises a question concerning these commitments.

2023.07.14. 16:03:41

@baalint1:
csak a nyugat azt mondja, hogy ez nem "economic coercion", ők semmiféle gazdasági kényszert nem alkalmaznak, hanem szabaddá teszik a piacot és garantálják a jogállamot. ezt azonban vitatják az oroszok. tehát ez ügyben tanácskozni kellett volna.

meg úgy egyébként nyilván vitatható. magyarországot is kényszerítik a vámmentességre. hiszen ha egy kereskedő csak befelé hozza az árut, kifelé nem viszi, akkor a kereskedelmi mérleget felborítja, eladósodásra késztet. ilyen esetben az ezt kihasználó nemzetközi oligopóliumokra vámot kellene kivetni. csak mondjuk ezt is 0 nyugatos közgazdász ismeri fel. mert ha ezt mondja, akkor nem lehet közgazdász vagy nem lehet nyugatos. a neolibek az egy szemét banda. az illibek a másik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.14. 19:40:54

@baalint1:

"a lengyelek többsége másfél éve még kedvelte a magyarokat, ma meg az oroszok mellé állás miatt ez nagyon durván megcsappant"

Évtizedeken át kedvelték a magyarokat.

Bennem épp ezért felmerül a kérdés, vajon mennyire volt őszinte és mélyről jővő ez a barátság a lengyelek részéről, ha képes volt lenullázni egy olyan esemény, hogy nem öleltük keblünkre Magyarország és Lengyelország közös ellenségét.

Mert ne feledjük, hogy a lengyelek csak azért támogatják veszettül Ukrajnát, mert az oroszokat még az ukránoknál (meg a németeknél) is jobban utálják.

Szóval az a szokatlan helyzet állt elő, hogy nem az ellenségük ellenségét tekintik barátjuknak, hanem inkább az eddigi ellenségüket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.14. 19:49:22

A lengyeleknek attól még továbbra is a barátai vagyunk, hogy nem vagyunk az ellenségei annak az Oroszországnak, amely semmilyen módon nem fenyegeti Lengyelországot.

Miért kellene nekünk az oroszok ellen fordulnunk csak azért, mert ők - mármint a lengyelek - az oroszok ellen fordultak?

2023.07.14. 20:09:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ausztia és svájc semleges. orbán elég egyértelműen amerikaellenes és oroszbarát.

2023.07.15. 12:28:01

@baalint1:
A válasz odaát van különben, ilyen alacsony a kerítés sajnos, és ahogy látod az egész ország teli van velük....

2023.07.15. 12:37:14

A mai napig azon csodálkozom, hogy miért is volt jó egy kb 70 és a halál közti fickóval kiplakatolni az országot... Ingyen reklám néki?
Vagy a plakát készítő és reklám bérbeadó vállalkozásnak kellett az extra pénz?
Vagy mindenkinek meg kellett állni és ott helyben kiverni rá?

A népi megfigyelések alapján amikor a férj össze szűri a levet az asszony testvérével, akkor pont az a viselkedés buktatja le amivel nem akarnak gyanússá válni... Vagyis itt is ez forog fenn, hiszen épeszű ember másért nem plakátol ilyen formában...lehet több van ott mint egy kis Short, bár lehet az egyikenek rövid.....
A igaz va még egy alternatív elgondolás, igaz azért Orwell aki felelős 1948 C. művével, pontosan úgy ahogyan a plakáttal, a migranssal és a homokos okkal történik....kell az ellenség....
Ja most jutott eszembe nincsenek tanárok, így olvasni sem tudnak....ah akkor mindegy is.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.04. 11:57:00

@Boldeone2: nézeteket kérdezel egy olyan lénytől aki szerint az "önzőség a legfőbb erkölcsiség"
süti beállítások módosítása