téveszmék

téveszmék

"A lakás otthon, nem szálloda"

2024. szeptember 23. - G. Nagy László

airbnb4.jpg

Jóllehet a népi közmondások jelentős része nettó ökörség, azért ismerünk néhány valódi bölcsességet is: "Ki-ki a maga portája előtt söpörjön!" Ez annyira elemi és lényeges, hogy egyes verziói még kiegészítő magyarázatot is fűznek hozzá: "Ne szabj rendet más ember házánál!" Illetve: "Söpörd magad háza elejét, hagyj békét másénak!" Nagyjából ez volna a sok évszázados norma. Azután egyszer csak jön a Szikra Mozgalom, s a kommunista eszméhez hűen tojik a magántulajdon szentségére.

 

Terézvárosban két héten át tartott a szavazás, amelyben a kerület lakó eldönthették, miként viszonyulnak a rövidtávú lakáskiadáshoz. A voksolók 54%-a úgy döntött, hogy tiltsák be az Airbnb típusú szolgáltatást. 2026 január 1-től Terézváros lakóingatlanai kizárólag otthonként, és nem szállodaként funkcionálnak majd. A szélsőbaloldali Szikra Mozgalom már évek óta hergeli a népet; a tiltás mellé felsorakozó szűk többség (mindössze 447 fő a különbség a két tábor között) elsősorban elvakult kampányuknak köszönhető.

 

A kérdés természetesen nem kizárólag hazánkat érinti; Európa számos nagyvárosában vezettek már be hasonló korlátozásokat, többek közt Lisszabonban, illetve legutóbb Barcelonában. E drasztikus és barbár intézkedésekkel szemben látunk azonban pozitív mintát is: az észt adóhivatal például tökéletesen együttműködik az Airbnb-vel. Közösen kialakítottak egy nagyon egyszerű rendszert, melyben a házigazdák két kattintással bejelenthetik rövidtávú lakáskiadásból származó bevételeiket. Az e-ügyintézés flottul működik, mindenki jól jár.

 

S hogy miért ez a régóta tartó, eszetlen hergelés? Alapvetően három, egymástól teljesen független szempontot ismerünk. Ez három tökéletesen elkülöníthető szegmenst takar, amelyeknek - más-más okokból - egyaránt csípi a szemét a terézvárosi lakásokban megszálló turista-sokaság. Az első értelemszerűen a szállodaipar, amelynek valódi konkurenciát jelentenek az Airbnb-ingatlanok. Nyilvánvaló, hogy az üzleti szféra minden szereplője tűzzel-vassal irtaná a versenytársakat. Ugyanilyen nyilvánvaló, hogy morális tekintetben ez a szempont tökéletesen figyelmen kívül hagyható - tessék csak mindenkinek ringbe szállni! A második (de valójában az egyetlen fajsúlyos) szempont a nagyvárosokat érintő lakhatási válság. Egyébként is kevés a lakóingatlan, az Airbnb-típusú üzemeltetés továbbszűkíti a piacot, ezáltal a bérleti díjak is egyre emelkednek. Itt már a morális megfontolás is szerepet kaphat, hiszen laknia mindenkinek kell valahol, ugyanakkor a belváros a legkevésbé sem bővíthető. De akárhogy is: ezt a problémát is a piacnak kell megoldania. Nem muszáj mindenkinek a belső kerületekben élnie, a külváros lehetőségei ugyanakkor csaknem korlátlanok. A téma pikantériáját az adja, hogy a döntést egy harmadik társadalmi szegmens hozza, mégpedig a lehető legostobább megfontolások szerint. "Káosz és zaj" - ez a Szikra Mozgalom egyetlen használható érve, mellyel a terézvárosi nyugdíjasok jelentős részét sikerült is maga mellé állítania. Nem vitás: a Pestre érkező külföldi fiatalok egy része lármás mulatozó. No de ezért van házirend. A tulajdonos pontosan úgy felel az általa elszállásoltakért, mintha saját maga lakna ott; abszolút nem lehetetlen a civilizált viselkedés megkövetelése. Arról nem is beszélve, hogy a kiadó lakások túlnyomó többsége legfeljebb négy férőhelyes - orbitális bulikra ezek aligha alkalmasak. (A Szikra Mozgalom propagandaanyagaiban, további három érv is megjelenik - felelőtlenség, a jövőnk felélése, horror közösköltségek -; ezek nyilvánvalóan üres és semmitmondó frázisok csupán, a helykitöltésen, a látszat-legitimitás ostromlásán túl egyéb funkciójuk nemigen lehet.)  

 

Ha már végigvettük az ellenzők szempontjait, érdemes pár szóval kitérni az üzletág pozitívumaira is. Ami tény: apartmant bérelni pár napra lényegesen olcsóbb, mint szállodában megszállni. Az elmúlt harminc évben 40-50 alkalommal jártam külföldön turistaként, az esetek kétharmadában magunk is Airbnb-lakást választottunk. (Soha nem csaptunk zajt, soha nem okoztunk kárt sehol, pedig nagyon tudunk mulatni.) Ha egy városban teljesen megtiltják a rövidtávú lakáskiadást, az jelentősen csökkentheti az idegenforgalmat, s az ebből származó valamennyi bevételt. Öngyilkos politika. Ha kizárólag Terézváros dönt így, úgy abból a szomszédos kerületek profitálhatnak. Az Airbnb-üzletág elképesztő hozamokat produkál az ingatlantulajdonosoknak; a hosszútávú bérbeadásból származó bevételhez képest annak többszörösét tehetik zsebre egy-egy jobb hónapban. De nem csak ők buknak, hanem a vendéglők, a szórakozóhelyek, a taxisok, a reptér és mindenki, aki a turistákból él. És persze az önkormányzat is megrövidíti önmagát, ha a továbbiakban nem számíthat az ebből származó adóbevételekre. (Hozzávetőlegesen 2.200 lakásról van szó, ezek alsó hangon havi 50 millió forint idegenforgalmi adót generálnak. Ez nem fog hiányozni a kerületnek?) Csak gratulálni tudok Terézváros mérhetetlenül bölcs lakóinak.

 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a múlt szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy a kabinet is az eddiginél szigorúbban szabályozná a rövid távú lakáskiadást. A tárcavezető arra is kitért, hogy szerinte az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási problémakör. Nyilvánvaló, hogy Nagy Márton téved. A kérdés elsősorban a piaci szabadságról szól, másodsorban az idegenforgalomról, s a legkevésbé a lakhatásról. Ami viszont jó hír: a pesti kerületek balos polgármesterei nem kívánják követni a momentumos Soproni Tamás példáját és eszükbe sincs betiltani a lakáshotel-üzletágat.

 

Befejezésképpen muszáj visszakanyarodni a nyitógondolathoz: a kérdés azért mégiscsak leginkább erkölcsi természetű. "Az én házam az én váram" - az egész civilizációnk a magántulajdon tiszteletére épül. Értem én, hogy a kommunista eszme az irigységből táplálkozik. Értem én, hogy a Szikra Mozgalom szélsőbalos társadalompusztítói minden esetben elégedetten dőlnek hátra, ha sikerül megtorpedózniuk bármilyen gyümölcsöző üzletágat. De a legtöbbünknek azért egészséges a lelke, s nem igazán tudjuk mosolyogva megtapsolni a szimpla rombolást. A Magyar Apartman Kiadók Egyesülete és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége a tiltás helyett inkább adóemelést javasol - ez egy tisztességes tárgyalási alap. Sokan a központi korlátozás helyett inkább a horvát modell bevezetését szorgalmazzák; e szerint a társasház lakóinak beleegyezését kell kérni az ingatlan ilyen jellegű üzemeltetéséhez. Mondani sem kell: a lakóközösségi autonómia abszolút egészséges elgondolás; összehasonlíthatatlanul demokratikusabb, mint az egyetemes tiltás. 

 

A lakás otthon, nem szálloda? Egy fenét! A lakás az, amire a tulajdonos használja (feltéve, hogy nem árt vele másnak). Van aki masszőrként, pszichoterapeutaként, vagy jövendőmondóként dolgozik az otthonában, fogadva számos vendégét. Mások kozmetikai szalont, vagy könyvelő irodát működtetnek társasházi lakásaikban. Kinek mi köze hozzá? A kommunisták is jobban tennék, ha kizárólag a saját portájuk előtt söprögetnének. Csináltak már épp elég bajt eddig is.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218496280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2024.09.24. 19:21:41

Németország autóipar- túlsúlyos gazdaság, ez okozza főleg a problémákat...
Világválság van, a német luxusmárkákat így nem veszik, hiszen nincs az embereknek pénze rá...Kínában meg elektromos autó őrület van, így az a piac is renyhe ...

Mégegyszer mondom: világválság van, a szegény államokban sokkal rosszabb, lényegében a teljes Szubszahara ,Észak- Afrika , a Közel - Kelet, Dél- Ázsia az elszegényedéssel és a túlnéoesedéssel küzdenek

Hol venné a világ az 50 ezer dolláros, de a német prémiumok inkább ezen árszint feletti autókat, vagy a Teslát a Byd - et.

A
mi megy, azok a 25-30 éves Toyoták, és csak az megy mindenhol..2500-3000 dollár, ennyit valahogy csak összelapátolnak a fejlődő országokban is...

Kaliforniával példálózni nonszensz, kb olyan, mint Svájc, speciális gazdasági, IT - központ, Svájc meg pénzügyi menedék....

Számos országban nincs 200 dollár a havi átlag, mint pl Nigéria, Egyiptom, Pakisztán...

Özönleni fognak a migránsok, amit eddig láttunk, csak a "bevezető" volt....

Az európai ember nem fog szaporodni!

atomic power 1986DucaDuca 2024.09.24. 21:24:24

@Boldeone2:

"- Gondolom észrevetted, hogy California lakossága közben vagy 7 millióval megnövekedett, így több ember, nagyobb fogyasztás több GDP..."

Sántít az érvelés: Franciaország és az Egyesült Királyság lakossága is hasonló nagyságrendben növekedett.

"Németotszág meg beintegrálta a teljes keleti oldalt, tehát fals példa!"

Németország növekedését lelassította a német újraegyesítés: 1990- 2000 között átlag évi 1% volt. Azonban még 2000-ben is duplája volt a német GDP, a kaliforniainál!
2000-ben a német GDP 1,95K USD billion, 2008-ban 3,75K USD billion, azaz csaknem megduplázódott! Mindez már a német újraegyesítés után 10-18 évvel! A következő periódusban, 2008-2023 között évi átlagban csak 1,26% volt a növekedés!
Ennek komoly struktúrális okai vannak, amelyek a vezetés hozzá nem értésére vezethető vissza!

hu.tradingeconomics.com/germany/gdp

"A világ IT központját nem lehet egy európai nemzetállomhoz hasonlítani!"

Ilyen alapon akkor semmilyen relációban nem lehetne összehasonlítást tenni! Debrecent sem lehet Kassellel összehasonlítani!

"a GDP brutál egyenlőtlenül oszlik el...."

Mint a világ összes országában!

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2024.09.24. 22:17:38

@G. Nagy László: Éltél te már társasházban? Szerintem még nem, mert akkor értenéd, hogy miről van szó. Én most egy hotel munkásszállóján lakom, fő szezonban az utolsó ember hajnali kettőkor ér haza és az első ember reggel hatkor indul dolgozni. E két időpont van, hogy lehet aludni. Engem igenis érdekel, sőt zavar az, hogy reggel mint egy megvadult elefántcsorda, úgy mennek egyesek dolgozni és éjjel kettőkor mások meg így érnek haza. Bejárati ajtó becsapás, majd szobaajtó becsapás, személyenkét mindez 2x-3x. Aztán próbálj kipihenve dolgozni menni. És ez még csak nem is airbnb! :(

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2024.09.24. 22:20:10

@G. Nagy László: Te nagyon önző szemlélettel rendelkezel. Ha valami téged nem érint, az jó úgy, ahogy van. Ha nem is vagy érintett, de zavar, blogposztot írsz róla. Aki nem ért egyet, az meg kommunista. Empátia szó mond e neked valamit?

baalint1 2024.09.25. 06:12:21

Teljes mértékben egyetértek veled. A rövidtávú lakáskiadás tiltása egy agyrém. Ráadásul a lakhatási válságban elenyesző lehet a szerepe, olyan városokban, kerületekben is brutálisan felmentek az áraky amelyeket áttételesen sem érint. A 2010-es évek alacsony kamatkörnyezete és a lakosság városokba vándorlása a fő okok, amit megfejel jelentős mértékben a kormány elcseszett támogatási rendszere, az airbnb csak csepp a tengerben.

Azt meg el kellene fogadni, hogy Budapest egs kiváló turista célpont, igazából Magyarországon az egyetlen hely, ahol tömeges a külföldi turizmus. Ami összességében jó a városnak, még ha jár kellemetlenségekkel is.

De persze a legnagyobb gond az egészben a magántulajdon korlátozása. Adóztatás oké, hiszen a szállodákkal vannak versenyben, de ha betiltják, akkor az kiiktatja a versenyt, hiszen onnantól a hatóság döntése, mi minősülhet szálláshelynek.

baalint1 2024.09.25. 07:29:45

@Deansdale:
Az airbnb csepp a tengerben a budapesti ingatlanpiacon, ugyanezen időszakban olyan vidéki városokban is brutálisan felmentek az ingatlanárak, amelyek turizmusban nem erősek. Éa nem csak Magyarországon. Az alacsony kamatkörnyezet a fő ok, ami miatt nagyon olcsók lettek a hitelek.

Erre a csok és az, hogy az allam látványberuházásokkal vonta el az építőipari kapacitásokat, rátett egy lapáttal, és ezek nem piaci jelensegek, hanem épp ellenkezőleg. Ezen kellene változtatni, nem a piacot basztarni még inkább.

Ami a spekulánsokat illeti, az a kapitalizmusban alap dolog, hogy vannak, éa mellesleg van haszna is, mert sokszor hamarabb nekimennek a piaci anomáliáknak, nélkülük nagyobb lufit fújnának, illetve értekpapír piacon ha ők nem lennének, csak a hosszútávú befektetők, nem lenne elég likviditás, hiszen az átlag befektető ritkábban vesz és ad el. Szóval nem ördögtől való a spekuláció, sajnos a kommunisták, (és a Fideszes szellemi utódjaik) elültették a fejekben, hogy spekuláció = rossz.

baalint1 2024.09.25. 07:36:03

@G. Nagy László:
"Ebben teljesen igazad van. Abszolút ezt teszem. De azért teszem, mert ez a meggyőződésem. Nem hiszek a tiltásban. Nem hiszek az ársapkákban. Nem hiszek semmiben, ami baloldali. Nem is láttam még olyan balos intézkedést, amely áldást hozott volna. Ha beleszólunk abba, hogy mások miként használhatják a tulajdonukat (azon túl, hogy békésen, biztonságsan, másoknak közvetlenül nem ártó módon), ott szerintem átlépünk egy komoly vörös vonalat."

A kérdés akkor az, miért a szélsőbalt tamogatod, amely ársapkákat vezetett be, homofób törvényt, amelyben korlátozza egyes művek forgalmazását, amely államosította a magánnyugdíj vagyont, amely rengeteg területből csinált monopóliumot (lásd trafikmutyi, kaszinó mutyi), tiltott be dolgokat (lásd pl. játékgépek), ahol lehet hangosan kiáll a piaci verseny ellen, kizsákmányolásról prédikál, rossz beruházásokat támogat kapcsolati alapon, a piaci alapon működő cégeket zsarolja, stb., stb.

G. Nagy László 2024.09.25. 09:04:11

@Balogh Zsolt:

"Éltél te már társasházban? Szerintem még nem, mert akkor értenéd, hogy miről van szó."

Egész eddigi életemben csakis társasházban éltem. Valószínűleg ez így marad a következő negyven évben is.

"Én most egy hotel munkásszállóján lakom, fő szezonban az utolsó ember hajnali kettőkor ér haza és az első ember reggel hatkor indul dolgozni. E két időpont van, hogy lehet aludni. Engem igenis érdekel, sőt zavar az, hogy reggel mint egy megvadult elefántcsorda, úgy mennek egyesek dolgozni"

Sajnálom, hogy ilyen körülmények közt élsz. De ez nem jelenti azt, hogy turisták is mind elefántcsordaként közlekednek, vagy hogy nem lehet megkövetelni tőlük a civilizált viselkedést. Van egy sztereotip kép sokakban: az airbnb-ben megszállók = piázó, bulizó, féktelen fiatalok. A valóság ezzel szemben az, hogy gyerekes családok, csendes szerelmespárok és egyedül világot látók is rengetegen vannak köztük. A zajosak jelentik a kisebbséget.

"Te nagyon önző szemlélettel rendelkezel."

Ez nyilvánvalóan így van. Mi több: ezt a fajta önzést ajánlom mindenkinek.

"Ha valami téged nem érint, az jó úgy, ahogy van."

Ez egy hülyeség. A budapesti airbnb például egyáltalán nem érint. (És a prostitúció, a dohányzás, az abortusz, a kínai kreditrendszer, a sorkatonaság, az ezerféle vallás és ideológia sem érint, mégis írtam már posztot ezekről.)

"Aki nem ért egyet, az meg kommunista."

Ez is hülyeség. A kommunista attól kommunista, hogy nem tiszteli a magántulajdont és a másik ember szabadságát.

"Empátia szó mond e neked valamit?"

Kevés nálam empatikusabb emberrel találkoztál életed során. Minden szóból, minden mozdulatból, minden arcjátékból arra igyekszem következtetni, hogy a másik éppen hogy érez - és elég jól is olvasom az embereket. Az empátia itt kezdődik. És meg tudom különböztetni a szúnyogcsípést a krokodilharapástól. Természetesen nem ejtek könnyet a szúnyogcsípések miatt, de ettől még a legkevésbé sem válok érzéketlenné.

G. Nagy László 2024.09.25. 09:12:01

@baalint1:

"A kérdés akkor az, miért a szélsőbalt tamogatod"

Ne kezdd el százegyszerre is a régi nótát fújni. Te ugyanúgy unod, mint én. Százszor feltetted a kérdést és százszor megválaszoltam: A Fidesz a kevés számú baloldali intézkedése ellenére is messze a legközelebb áll klasszikus liberális elvekhez. Ezen kívül az egyetlen kompetens, kormányzóképes erő Magyarországon. Arról nem is beszélve, hogy a Mi Hazánk mozgalmon és a Fideszen kívül minden más politikai erő feladná a magyar szuverenitást és tálcán kínálná az országot a birodalmi politikának, feláldozva és megsemmisítve egy ezeregyszáz éves nemzetet.

Inkább örülj annak, hogy a rövidtávú lakáskiadás témájában maradéktalanul egyetértünk.

Deansdale 2024.09.25. 09:31:29

@baalint1: Nyilván nem az airbnb a fő ludas, de attól még nyugodtan szivassák, főleg mert a Blackrock utasításai alapján a nyugati világ tönkretételén dolgozik, és nem baj ha ezt nem érted, vagy úgy csinálsz mintha nem értenéd.

Én nem elvont elvek alapján politizálok, kinőttem már abból a korból hogy valami ideológiában higgyek és azt próbáljam a világra erőszakolni, akár fejben, akár gyakorlatban. Egyszerűen csak egy élhető világot szeretnék, és az biztos, hogy ezt önmagában semmilyen ideológia nem tudja elhozni, sem a kapitalizmus, sem a libertarianizmus, se semmi más. Pl. ahogy nekem tűnik itt az összes libertárius letolt gatyával áll a szituáció előtt, hogy van egy rakás ember aki panaszkodik, vannak mindenféle problémáik, és libertárius szemszögből semmilyen megoldás nincs. Bízni kell a piacban, hogy majd megoldja - bár eközben néhányan azt is beismerik, hogy ami egyeseknek probléma az a piacon "normális jelenség". Vagyis a libertárius megoldás az, hogy akinek problémát okoz a piac működése, az rohadjon meg, fogja be a pofáját és tűrjön. Hátha egyszer a piactündér suhint a pálcájával és akkor majd lesz valami. Hmmm.

Ráadásul libertárius részről ez egy elvont vita, nagyjából az van, hogy egy 30 éves könyvből idéztek elveket, hogy ha X akkor Y, mert a piac szemszögéből az az optimális. Egyszerűen nem is kerül képbe nálatok az, hogy 2024 van, nemzetközi helyzet, trendek, politika, ésatöbbi, és ráadásul ez az egész EMBEREKKEL történik, nem csak egy képlet vagy számsor. "Idegenforgalom bevétel tehát jó" - ez robotgondolkodás, bakker. Az idegenforgalom k*rvára nem jó annak akiknek a szomszédjában naponta mások randalíroznak, és ő is ember, lehet hogy ő is libertárius, neki mit mondasz hogy az ő életminősége miért nem számít? A piac leszarja az életminőségét, nyilván, de ez esetben a piaccal gond van, emberellenessé vált, és valamit tenni kell ezellen.

Az más kérdés, hogy az állami beavatkozás az esetek 99 egész 100 százalékában csak ront a helyzeten, de ez NEM jelenti azt, hogy akkor ami van az jó. Valahogyan be kellene avatkozni, csak ki kellene találni hogy hogyan célravezető.

A spekulációról meg ugyanúgy mondhatnám, hogy a spekulánsok elültették a fejedben hogy az jó dolog, és közelebb állnék a valósághoz mint te a te verzióddal. Az, hogy egyesek a sok pénzüket arra használják, hogy gyengén álcázott kamumechanizmusokkal másokon élősködjenek, pl. a részvénytőzsdén a kishalakat lerabolják, vagy valamilyen árupiacon felverjék az árakat, semmilyen formában nem szolgálja a köz érdekeit. Sőt.

Deansdale 2024.09.25. 09:36:17

@Deansdale: (S csak hogy tiszta legyen, nem az a spekuláns aki a spórolt pénzén vesz 1db extra lakást és kiadja bérbe, spekuláns a Blackrock meg a Soros-félék, meg persze ezer másik kisebb és nagyobb tróger, akik nagy tétekben játszanak. Bizonyos értelemben maga az airbnb is tekinthető spekulánsnak, bár szolgáltatást is nyújt, de a piacokba is belebarmol, szóval ez a helyzet kicsit komplexebb.)

Deansdale 2024.09.25. 09:40:13

@G. Nagy László: "Ez nyilvánvalóan így van. Mi több: ezt a fajta önzést ajánlom mindenkinek."

Ennek tükrében érdekes, hogy a lakásbérbeadás ügyében a mások önzését kifejezetten kikéred magadnak és ostobaságnak tartod :) Holott aki egy airbnb lakás mellett lakik annak teljesen racionális önzés, hogy nem örül ha rendszeresen szívnia kell a turisták miatt, akik közül nem mindenki barbár, de sokan igen. Azt értem, hogy téged az ő életminősége nem érdekel, de miért várod tőle, hogy ő is fontosabbnak tartsa a te életminőséged a sajátjánál?

Empátia, emberek.

G. Nagy László 2024.09.25. 10:05:00

@Deansdale:

Jómagam egy nyolcvanlakásos társasházban lakom. Lakik itt sok vidám fiatal; a bérbe adott lakások egy részébe ukrán fiatalok költöztek, akik piálnak egész nap - még sincs bajom egyikkel sem. Van ugyanakkor egy nyolcvanéves vénember, aki itt lakik már vagy negyven éve (ő az airbnb-ellenzők szent tehene), s amíg még ki tudott jönni a lakásból, naponta üvöltözött mindenkivel. Nekem speciel egyedül ő rontotta az életminőségemet éveken át - ezerszer üvöltöztem vele válaszképpen, amíg vissza nem menekült szobája mélyére.

Az is igaz, hogy házibulit is rengeteget tartottunk az elmúlt 30 évben. Nálam ez azt jelenti, hogy legalább ötven embert meghívok és komolyan toljuk a mulatságot. Mindig voltak felháborodott szomszédok. Külföldön, amikor airbnb lakást veszünk ki - kettő, négy, vagy max 6 főre - ott a szűk létszámunk miatt sem tudunk ekkora patáliákat csapni.

Egész egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni azt a sztereotip képet, hogy a turista jellemzően féktelen, az állandó lakos pedig kivétel nélkül jámbor és szent.

Engem mindenkinek az életminősége érdekel. Alapvetően be kell tartani a zajkeltésre vonatkozó szabályokat (mondom úgy, hogy sokszor mi sem tettük) és kész. Nincs más, amiről beszélni kéne.

baalint1 2024.09.25. 10:24:15

@G. Nagy László:
"Fidesz a kevés számú baloldali intézkedése ellenére is messze a legközelebb áll klasszikus liberális elvekhez."

A teljes gazdaságpolitikája szélsőbalos, ők maguk illiberálisnak mondják magukat, és egy rakás, tiltást, korlátozást vezettek be mind a gazdaságpolitika, mind a társadalompolkitika tertén. A Mi Hazánk az egyetlen, amelyik még tábolabb áll a klasszikus liberális elvekhez.

"Ezen kívül az egyetlen kompetens, kormányzóképes erő Magyarországon."

Ha még 20 évig maradna k, ezt még inkább el lehetne mondani.
A rendszerváltás utáni első kormány valami elképesztően balfasz volt, mégis sokkal kisebb rossz volt a kommunisták után, mert elindult valami, még ha sok hibával is, ami szabadabbá, versenyképesebbé tette hazánkat. Ugyanezt gondolom az újkommunisták leváltásának a szükségességéről is. Inkább egy kevésbé talpraesett, de jobb irányba mutató kormányzás, mint a szélsőbal további rombolása.

"Arról nem is beszélve, hogy a Mi Hazánk mozgalmon és a Fideszen kívül minden más politikai erő feladná a magyar szuverenitást és tálcán kínálná az országot a birodalmi politikának, feláldozva és megsemmisítve egy ezeregyszáz éves nemzetet."

Ez te is tudod, hogy hatalmas hazugság, és épp a Fidesz szolgáltatja ki az országot az orosz agresszornak és a kínai gazdasági terjeszkedésnek.

Pl. mit szólsz ahhoz, hogy a kínai rendőrség teljesen legálisan működhet az országban, megfigyelve és felügyelve az itt élő kínai állampolgárokat? Na, ez a szuverinitásunk súlyos megsértése, de persze téged nem zavar, téged csak az zavar, ha büntetést kapunk, mert az elvtársaid ellopják az EU-s pénzeket.

"Inkább örülj annak, hogy a rövidtávú lakáskiadás témájában maradéktalanul egyetértünk."

Az a probléma, hogy azért értünk egyet, mert épp egy ellenzéki faszkalap csinálta, pl. a homofób törvénynek simán tapsolsz, holott rendszeresen olyan elveket adsz elő elméletben, amelyek erősen szembemennek vele. Ha a Fidesz találta volna ki ezt a faszságot is, akkor ugyanúgy támogatnád, mint ahogy a kézivezérelt gazdaságpolitikával sincs problémád, ha a Fidesz csinálja.

G. Nagy László 2024.09.25. 10:30:13

@baalint1:

"Ha a Fidesz találta volna ki ezt a faszságot is, akkor ugyanúgy támogatnád"

Idézek a posztból: "Nyilvánvaló, hogy Nagy Márton téved. A kérdés elsősorban a piaci szabadságról szól, másodsorban az idegenforgalomról, s a legkevésbé a lakhatásról. Ami viszont jó hír: a pesti kerületek balos polgármesterei nem kívánják követni a momentumos Soproni Tamás példáját és eszükbe sincs betiltani a lakáshotel-üzletágat."

Jó reggelt kívánok!

baalint1 2024.09.25. 10:33:46

@Deansdale:
"Nyilván nem az airbnb a fő ludas, de attól még nyugodtan szivassák, főleg mert a Blackrock utasításai alapján a nyugati világ tönkretételén dolgozik, és nem baj ha ezt nem érted, vagy úgy csinálsz mintha nem értenéd."

Inkább a zsidó gyíkemberek állnak mögötte. Ennyire komolytalan, amit írsz.

Az a baj a lakáspiacba való beavatkozással, hogy sehol semelyik beavatkozás nem érte el azt a célt, hogy az átlagembernek elérhetőbb legyen a lakhatás, hanem pont az ellenkezőjét sikerül ezekkel elérni. Egyszerűen azért, mert szűkös erőforrásról van szó nagyvárosok esetében, amelyek csak korlátozottan bővíthetőek. Ahol az állam beszáll pl. állami, önkormányzati lakásépítéssel, ott is ront a helyzeten, mert piaci alapon több, olcsóbb lakás épülhetne, az állam szarul bánik az erőforrásokkal. Akkor nem az van, hogy pénzhiány miatt nem jutnak az emberek lakáshoz, hanem kapcsolatok hiánya miatt. Ha adóztatsz, ugyanaz a helyzet, kevésbé éri meg új lakásokat építeni, tehát ha rövidtávon kicsit olcsósodna is a lakhatás, hosszútávon a potenciálishoz képest kevésbé növekszik a lakások száma, úgyhogy drágább lesz.

Ami a turizmust illeti, két külön probléma, hogy mennyire van szankcionálva, ha valaki hangos, helyi normákat be nem tartó bulituristáknak adja ki a lakást, illetve hogy egyáltalán kiadhatja-e turistáknak. Előbbivel kellene foglalkozni, nem a totális tiltás a megoldás.

A másik fele, hogy Budapest belvárosát a szocializmus tette olyan csendessé, ami egyébként nem számított soha normálisnak egy nagyváros központjában. Mert elvették az ingatlanokat, odaadták másoknak, kiűzték az éjszakai életet, stb. A rendszerváltás óta meg kezd visszatérni a normál kerékvágásba. A belváros sehol máshol sem a csendes lakóövezetekről szól. Idővel úgyis lecserélődik a lakosság, aki csendre vágyik, azok is megtalálják a számukra megfelelő lakónegyedeket.

baalint1 2024.09.25. 10:35:53

@Deansdale:
Sorossal sincs semmi baj, meg a többi nagy spekulánssal sem. Szokták mondani, hogy nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. A spekulánsok általában valós ellentmondásokat keresnek a piacon, és ezt kihasználva keresnek pénzt. Shortolnak, ha úgy érzik pukkadni fog a lufi. Valójában pont hogy szükség van spekulánsokra minden piacon.

baalint1 2024.09.25. 10:37:14

@Deansdale:
Azt elfelejted, hogy ezen városrészekben rendkívül megemelkedtek az ingatlanárak a bulinegyed jelleg miatt, tehát akinek ott van lakása, az nagyon jó cserepozícióban van, ha eladja a lakását, sokkal olcsóbban tud csendes, de mégis jó közlekedésű helyre költözni.

baalint1 2024.09.25. 10:39:49

@G. Nagy László:
A Nagy Márton vonalat mellékesen tetted be, és ő nem is készül ilyesmire.

Ezzel szemben nem volt cikked az árstoppokról, a trafikmutyiról, kaszinómutyiról, manyup ellopásáról, közművek államosításáról, nyelviskola mutyiról, csokról és társairól, millió szélsőbalos intézkedésről, de amint egy ellenzéki csinál hasonló faszságot sokkal kisebb volumenben, máris megy a szélsőbalosozás.

baalint1 2024.09.25. 10:45:12

@G. Nagy László:
Mi is gyakran foglalunk lakást szállásnak, igaz nem airbnb-n, hanem booking.com-on, jellemzően minden opciót figyelembe véve, a panziókat, szállodákat is. És szintén nem a bulizás a cél, mellesleg a legtöbb szállásnál ki van kötve, hogy 22 óra után csend, nem lehet legénybúcsú, leánybúcsú, stb.

Nyilván erre lehet hogy rossz szemmel néz, aki úgy gondolja, emiatt drágábbak a lakások a környéken, meg akit zavar, hogy nem állandó szomszédja van. De a tulajdonosnak meg nyilván jó, mert plusz bevételhez jut azzal, hogy nyújt egy szolgáltatást. Csakhogy ugye az ő lakása, ebben a kérdésben, ameddig nem sértenek helyi szabályokat a turisták, a tulajdonos az aki arról dönt, hogy szállásként kiadja a lakást.

G. Nagy László 2024.09.25. 11:35:40

@baalint1:

"Mi is gyakran foglalunk lakást szállásnak, igaz nem airbnb-n, hanem booking.com-on"

Mi is mindig a bookingon, csupán az egyszerűség kedvéért használom az airbnb kifejezést, mintha valami köznév volna, s nem egy konkrét cég neve. (Mint amikor szilanizálunk, vagy mirelit árut veszünk...)

"Sorossal sincs semmi baj, meg a többi nagy spekulánssal sem"

Na várj csak! Sorossal nem az a baj, hogy spekuláns. Az teljesen oké.

Ami viszont baj:

- kilóra megvesz politikusokat
- pénzeli a terrorizmust (pl. antifa)
- pénzeli az illegális migrációt
- pénzeli a háborút

Még csak azt sem feltételezem, hogy a tettei mögött bármi jó szándék húzódna. Karl Popperről még elhiszem, hogy a nyílt társadalom eszméjét jó szívvel, pozitív indíttatással vetette papírra. Soros azonban ezt a méltányolható álmot kiforgatta, megrontotta és a szándékos káoszteremtés ideológiai hátterévé tette. Én tényleg nem értem, hogy az Orbán-gyűlölők miért tapsolnak egy ennyire nyilvánvalóan pusztító szándéknak.

ulpius66 2024.09.25. 12:54:02

Na, megvan a mai napra is a Magyar gyerek hisztikéje....

"30 milliót akart kizsarolni tőle Vogel Evelin, majd 11 órányi hangfelvételt adott át Kubatov Gábornak – állítja Magyar Péter"

www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/30-milliot-akart-kizsarolni-tole-vogel-evelin-majd-11-oranyi-hangfelvetelt-adott-at-kubatov-gabornak-allitja-magyar-peter/?utm-source=kapcsolodo

TELJESEN NYILVÁNVALÓAN EZ NAP, MINT NAP ÍGY LESZ AMÍG EZ A MAGYAR GYEREK BELE NEM ŐRÜL, VAGY FEL NEM KÖTI MAGÁT!!!!!

ulpius66 2024.09.25. 13:07:45

Egy kis törvénymódosítás... aztán repül a Fővárosi Közgyűlésből ez a Tiszapartos kis kurva!!!!

Épeszű emberben fel sem vetődött, hogy valaki eccere legyen EU Parlamenti képviselő és magyar önkori képviselő....

ulpius66 2024.09.25. 13:20:52

De jó! De jó! De jó!

Újra lesz a Magyar gyerek vezette hisztikézős tüncike!

MÁR NAGYON HIÁNYZOTT!!!!

ulpius66 2024.09.25. 13:24:01

Akármekkora barom is ez a Nagy Ervin a Magyar gyerek állandó hiszti-partnere.....
....azért remélem annyi esze azért van, hogy minden Magyar gyerekkel történt beszélgetést titokban felvesz!!!!!

SOHASEM LEHET TUDNI MIKOR, MIRE LESZ AZ MÉG JÓ!!!!!!

ulpius66 2024.09.25. 13:28:53

"Lemond a német Zöldek két társelnöke, mert túl gyengén szerepeltek a tartományi választásokon.

A német Zöldek két társelnöke szerdán bejelentette, hogy novemberben lemond a párt teljes vezetősége."

A ZÖLDEK MÁN ARRA IS KEVESEK, HOGY A SEGGÜNKET KITÖRÖLJÜK VELÜK!!

ulpius66 2024.09.25. 13:31:28

"Magyar Péter: a volt barátnőm kép- és hangfelvételekkel zsarol engem és a Tisza Pártot"
(Hírklikk)

„A volt barátnőm, Vogel Evelin május óta zsarol engem és a Tisza Pártot. 30 millió forintot akart fenyegetéssel kizsarolni tőlünk. Nemcsak tőlem, hanem a párt másik öt tagjától is követelte az említett összeget!"

MONDHATNÁM ZSÁK A FOLTJÁT!!!!!

MÉRT VAN AZ, HOGY AMERRE EZ A MAGYAR GYEREK JÁR, ARRA JÁRNAK A BOTRÁNYOK?????

ulpius66 2024.09.25. 13:34:43

EZ ITT A REKLÁM HELYE!!!!

„Magyar Péter közleménye: Október 5., szombat délután. Találkozunk a közmédiának hazudott propagandagyár előtt. Készüljetek!
Aki egy szabad, élhető Magyarországot szeretne a gyerekeinek és az unokáinak, az velünk tart.”

HAJRÁ MAGYAR GYEREK!

SOK KITARTÁST!
(szükséged lesz rá....)

ulpius66 2024.09.25. 13:35:56

Remélem a DK, MSZP, meg a Momentán is a Magyar gyerekkel tüncikézik!!!!!
(kimegy a tüncikére a Kamugeri is?)

ulpius66 2024.09.25. 13:38:13

„Magyar Péter közleménye:
Aki egy szabad, élhető Magyarországot szeretne a gyerekeinek és az unokáinak, az velünk tart.”

UGYE, AKI NEM TART VELETEK ANNAK A KB. 9,6 MILLIÓ EMBERKÉNEK JÓ A MOSTANI RENDSZER IS?

TÜNCIKÉZZÜNK A MAGYAR GYEREKÉRT!!!!!!!

MINÉL HOSSZABB IDEIG TUDJON MÉG TÜNCIKÉZNI!!!!!!!

ulpius66 2024.09.25. 13:39:20

De jó!

Mán csak tízet kell aludni, és megláthatjuk ismét a hisztikézős Magyar gyereket a forradalmi tömeg élén!!!!

ulpius66 2024.09.25. 13:49:44

"Megszólalt Magyar Péter volt barátnője: Magyar Péter nem az, akinek látszik, hanem egy szadista vadállat!"

MILYEN ÉRDEKES!!!!!

UGYANEZT MONDTA RÓLA A VOLT NEJE, VARGA JUCUS IS!!!!!!

baalint1 2024.09.25. 14:11:12

@G. Nagy László:
Soros nálatok megfelel Goldsteinnek, aki ki van jelölve, hogy gyűlölni kell.

De @Deansdale konkrétan a spekulációt szidta úgy általában. Tegyük fel, Soros a patás ördög maga, de a spekuláció attól még egy természetes és szükségszerű része a piacgazdaságnak.

Deansdale 2024.09.25. 14:45:16

@G. Nagy László: Szerintem ebben a témában az a vicces, mármint konkrétan a társasházi létben és albérletkiadásban, hogy mindenkinek igaza van. Nem lesz egyszerű "igazságot tenni", vagyis győztest választani, mert érvek mindkét oldalon vannak, és nem lehet azt mondani hogy a másik oldal hamis vagy téved. Klasszikus érdekellentét. Szerintem én most élek a klasszikus angol 'agree to disagree' formulával, mindenki előadta amit gondolt, szerintem mindenki véleménye respektálható, és a jövőben is mindenki megtartja a saját véleményét :)

Deansdale 2024.09.25. 14:49:08

@G. Nagy László: Az előző kommentem a többes szám ellenére csak rád vonatkozott - sajnos a kommentszekció szereplői nem mind hozzák azt a szellemi és kulturális színvonalat amit mondjuk te képviselsz. Hát ilyen a világ.

ulpius66 2024.09.25. 15:05:03

"Leveszi a kezét az EU a farkasokról: egy lépéssel közelebb a vadászatuk engedélyezése"

Azt a jóembert aki kilőtte a Svájcból idejött fenevadat, azt nem 12 év börtönre kell ítélni, hanem ki kell tüntetni, hogy egy csomó gyermek életét megmentette attól, hogy a farkas felzabálja őket, mint anno Piroskát!!!!

ulpius66 2024.09.25. 15:09:56

Ha az állatkertből megszökik egy farkas, akkor a fél város fel van bolydulva, hogy Úristen, itt a világvége!!!

Ha idejön egy svájci farkas és számolatlanul leöli a birkákat, meg ilyesmik, arra meg úgy kell vigyázni, mint a véres kardra!
(.. vagy valami ilyesmi...)

G. Nagy László 2024.09.25. 15:29:23

@Deansdale: Megtisztelsz, köszönöm szépen!

Ami az elmúlt évek számos kommentelőjét illeti, azért elég vegyes a kép. Léteznek nagyon intelligens és felkészült hozzászólók, ahogyan puszta szitokszavakat böffentő, agyhalott trollok is. Szociálisan érzékeny kormánypártiak és jobbos Fideszesek, ahogyan komcsi Orbán-gyűlölők és piacpárti ellenzékiek is. Sokszor ugyanazokkal vitázom vallási kérdésekben, akikkel a politika színterén egyetértettem, majd pár nap múlva fordul a kocka... A lényeges az lenne, hogy tudjuk, mi az, amit valójában képviselünk, s azt képesek legyünk következetesen, szégyenérzet nélkül felvállalni. Na ez már sokaknak nem megy, és nem is csodálom, főként ha a képviselt dogmák egymást is kizárják...

ulpius66 2024.09.25. 15:30:33

Ez a Magyar gyerek végre értelmi szintjének megfelelő munkát végez!!!!!

Segédmunkás a vízügynél!!!! Homokot lapától, és zsákokat cipel.....

Mondták is neki:
"Magyar elvtárs, maga akkor segít a legtöbbet nekünk, ha nem csinál semmit!"

ulpius66 2024.09.25. 15:39:54

Nagyon édi lesz a Parlament őszi ülése!

Ezerrel fogják szidni ezt a Magyar gyereket, meg a Tiszapartot a Fidesz-KDNP-sek is, meg a DK-MSZP... és egyebek is.....

SZERENCSÉTLENEK MEG NEM TUDNAK VÉDEKEZNI, MERT UGYE A PARLAMENTBEN NINCSEN TISZAPARTOS EMBERKE....
(persze mindegy is.... majd a Magyar gyerek az internetten válaszol....)

ulpius66 2024.09.25. 20:07:46

"Ez egyre durvább: Vogel Evelin visszaüzent Magyar Péternek"

"Magyar Péter kétségkívül karakteres szereplője a magyar politikának. Hol Orbán Viktornak szólt be, hol Karácsony Gergelyt próbálja sarokba szorítani, de összeakaszkodott már Sulyok Tamás államfővel és a honvédelmi miniszterrel is. Magyarról beszélt már nyilvánosan volt felesége, Varga Judit, most volt barátnője, Vogel Evelin tálalt ki."

Komolyan mondom egyre jobban bírom ezt a Magyar gyereket!

Sokkal jobb, mint a Pottyantós Edina!!!!!

ulpius66 2024.09.25. 20:33:11

"Ezt mondta a pszichológus Vogel Evelin interjúját látva"

"A szakember szerint tipikus bántalmazó kapcsolat képe rajzolódott ki a beszélgetés során."

mandiner.hu/belfold/2024/09/ezt-mondta-a-pszichologus-vogel-evelin-interjujat-latva

Érdemes elolvasni, hogy egy szakember hogyan látja ezt a nárcisztikus pszichopata vadbarmot!

ulpius66 2024.09.25. 20:35:17

"Dárdai Blanka kitálalt az L.L. Juniorral kialakult durva balhéjáról"

Ez is van olyan izgi, mint ennek a Magyar gyereknek az agymenései!!!!!!

ulpius66 2024.09.26. 10:34:39

Üdv mindenkinek!

Ez a Magyar gyerek tovább nyomja a botrány-politizálást!!!!!

Erre vevők a magyar ballibsi savazók!!!!!

ulpius66 2024.09.26. 10:40:00

A hvg.hu nevezetű ballibsi szennymédiában a vezető 3 hír:

hvg.hu/itthon/20240925_magyar-peter-egyenes-beszed-atv

hvg.hu/itthon/20240925_vogel-evelin-magyar-peter-varga-judit-index-interju-elemzes

hvg.hu/itthon/20240926_magyar-peter-tisza-part-kozmedia-kossuth-radio-ebx

EZ A MAGYAR GYEREK A BOTRÁNY-POLITIZÁLÁSÁVAL AD BŐVEN MUNÍCIÓT A BALLIBSI SZENNYMÉDIÁNAK!!!!!

ulpius66 2024.09.26. 10:45:58

Aztán az is kiderült, hogy nem is ezt a Magyar gyereket hívták meg a tévébe, hanem a Tiszapart budapesti listavezetőjét, DE EZ A MAGYAR GYEREK ODAPOFÁTLANKODOTT HELYETTE!!!!!!

ulpius66 2024.09.26. 10:46:52

MÁN A VÍZCSAPBÓL IS EZ A MAGYAR GYEREK FOLYIK.......

ulpius66 2024.09.26. 10:48:07

(...ami persze kibaszott jó a Fidesznek, hiszen addig sem a "tényleges dolgokról" szólnak a hírek, hanem ennek a Magyar gyereknek a botrányairól....)

baalint1 2024.09.26. 15:10:03

@G. Nagy László:
Az a baj, politikai témában nehéz úgy értelmesen vitatkozni, ha a legkisebb jeleit sem mutatod árnyalt gondolkodásmódnak, simán előadod a választók butább részének előadott narratívákat, lásd pl. az Orbán békepárti narratíva ez a színvonal. Csak akkor lehet értelmesen vitázni veled, ha épp nem pártpolitikai kérdés van, pedig egyébként meglepő módon akadnak Fideszesek, akikkel lehet pártpolitikáról is értelmesen vitatkozni, máshogy látjuk a világot, de ez van, veled viszont nem lehet, mert érvek helyett simán bedobod az aktuális propagandát.

G. Nagy László 2024.09.26. 17:05:32

@baalint1:

"ha a legkisebb jeleit sem mutatod árnyalt gondolkodásmódnak"

Vicces. 534 poszt után, melyek java részét olvastad is, erre jutni...

"simán előadod a választók butább részének előadott narratívákat"

A nemzeti oldalon többek közt az a frankó, hogy ugyanaz az üzenet az egyetemi tanárnak és a segédmunkásnak is. Aki a tisztességes és igaz álláspontot képviseli, annak nem kell azon rágódnia, hogy iskolázottság szerint kinek mit hazudjon. Ez maradjon a baloldal problémája.

"Csak akkor lehet értelmesen vitázni veled, ha épp nem pártpolitikai kérdés van"

Egyrészt bármilyen kérdésben lehet velem értelmesen vitázni, és sokan meg is teszik. Másfelől pont te vagy az, aki mindenhová berángatja a pártpolitikát, csak hogy feszültséget kelthess.

"pedig egyébként meglepő módon akadnak Fideszesek, akikkel lehet pártpolitikáról is értelmesen vitatkozni, máshogy látjuk a világot, de ez van, veled viszont nem lehet, mert érvek helyett simán bedobod az aktuális propagandát."

Talán érdemes volna egy-két példával megvilágítani, hogy egy adott kérdésben mit mondott a fideszes cimborád, s mit mondtam én. Onnantól van miről beszélni. Ez így csak üres pufogás.

Boldeone2 2024.09.26. 17:41:01

@G. Nagy László: "Nemzeti oldal" , ugyan, hagyjuk már a süket dumát! Ez egy valódi, oroszbarát, hazaáruló kormány!

index.hu/belfold/2024/09/26/orban-balazs-botrany-oroszorszag-magyarorszag-1956-ukrajna-vedekezes-reakcio/

Ezért mondom én mindig: minél hamarabb el kell távolítani őket a hatalomból!

Wildhunt 2024.09.26. 18:59:45

@G. Nagy László: Aki a tisztességes és igaz álláspontot képviseli, annak nem kell azon rágódnia, hogy iskolázottság szerint kinek mit hazudjon

És ennyi. A blogot ezzel be is zárhatod, ettől többet és jobbat írni már nem fogsz.

wigotah224 2024.09.26. 19:33:16

@Wildhunt: A "tisztességes és igaz álláspontot" ma megtudhattuk orbán blamázstól, miszerint Magyarországot át kell adni az oroszoknak, ha odamennek és az 56-os forradalmárok felelőtlen idióták voltak, akik veszélyeztették a magyar életeket.
Persze nem kell ezen csodálkozni, ezek szerint a fideszben is olyan G Nagy-féle módon szeretik a "hazájukat".

Boldeone2 2024.09.26. 19:45:12

@wigotah224: Laci már megmondta korábban, hogy ő azonnal elmenekülne, ha támadás érné az országot...Legalább őszinte,..

Ornánék csak kezet csókolnának a ruszki betolakodóknak...Persze, ez csak fikció, hiszen az oroszok már most is a "spájzban vannak", nem kell ide betolakodiuk...Szervilis rezsim, a diktatúrákhoz, persze....

Boldeone2 2024.09.26. 19:51:53

...ennyit a nagy szabadságharcosságról, az utcai harcosságról, a szuverenitásról....Csak a valós hatalom nélküli, brüsszeli politbüróval mernek szájkaratézni, ott is a nőkkel leginkább..

Donáth Annát perbe fogták, Szél Dettit fogták, Magyar mentelmi jogát elvetetné Polpot Péter...

Orbánék "szuverenitási küzdelme"= harc a demokrácia, a pluralizmus ellen, ma már külön hivatal van rá, muszka mintára...

Boldeone2 2024.09.26. 19:57:40

De, itt van a Fidesz propaganda média cikke:

"Az adott helyzetben, az adott politikai vezetőnek kell eldöntenie, hogy a harc útját választja, vagy pedig a diplomácia és a megadás útját."

mandiner.hu/belfold/2024/09/robert-c-castel-a-nyugat-arra-hasznalja-fel-ukrajnat-hogy-olyan-hatalom-ellen-haboruzzon-aki-ellen-ok-nem-mernek#google_vignette

Megy a mocskos ruszki propaganda ezerrel! Alább az olvasók hozzászólásai mindent elárulnak erről a beteg, eltorzult lelkű magyar társadalomról, a Fidesz- rezsimről...

Minek vitázni, ha folyton színt vallanak?

Bayaz 2024.09.26. 20:02:20

@wigotah224: Sehol nem mondta Orbán Balázs, hogy az országot át kellett volna adni az oroszoknak, csak hogy amikor lehet, jobb elkerülni egy olyan háborút, amit megnyerni nem lehet.

Zelenszkijnek meglett volna a lehetősége rá - ha elfogadja a 2021. végi orosz ultimátumot, vagy akár belemegy a 2022 áprilisi isztambuli békeegyezménybe, több területet őrzött volna meg Ukrajna és nem vált volna romhalmaz az országból.

Boldeone2 2024.09.26. 20:20:40

@Bayaz: Miért fogadta volna el az orosz ultimátumot? Én magam nem szeretnék olyan világban élni, ahol ultimátumok döntenek a sorsról!
Nagyon jól tette Zelenszkij, hogy harcol a függetlenségért! Büszke lehet magára és Ukrajnára is!

Amúgy csak egy kérdés: tudod mi volt az ultimátum tartalma? Eleve teljesíthetelen!

wigotah224 2024.09.26. 20:43:35

@Bayaz: És melyik háborúról tudod előre, hogy "meg lehet-e nyerni"? Egyáltalán mit definiálsz itt "megnyerés" alatt? Mert az oroszok Kijevet akarták elfoglalni, aztán amikor ezzel befürödtek, megpróbálták elvágni Ukrajnát a tengertől, ez sem sikerül, sőt. A saját flottájuk semmisült meg. Szóval nekem úgy tűnik, inkább az oroszok nem tudnak nyerni, legalábbis ha nyerésnek a háborús célok elérését nevezzük. Egyébként a nyugat hibázott, mert beszopta az orosz atomblöfföt és csak nagyon lassan küldte Ukrajnába a fegyvereket meg mindenféle hülye megkötéseket is rendelt a használatukra. Mostanában szerencsére ez már kezd változni, bár Magyarországon még sokan elhiszik az atomblöfföt, azért is riogat vele orbán, legalábbis választások előtt.

A logikád alapján pl Szerbiának el kellett volna fogadnia a Monarchia ultimátumát az első világháború előtt és Nagy Frigyesnek meg meg kellett volna magát adnia a hétéves háborúban. Egyik sem tűnt ugyanis nyerhetőnek.

Az 56-os forradalmárok meg én sem tudom, hogy jönnek ide, kérdezd orbán balázst, ő hülyézte őket.

wigotah224 2024.09.26. 21:16:31

@baalint1: Ez olyannyira így van, hogy még az aktuális propaganda is megfigyelhető nála. Amikor épp a migránsozás hangsúlyos, akkor G Nagynál is az jön elő, amikor a háború, akkor meg az. Most épp "szuverenitásvédelem" van, most G Nagy is ezt tolja, lásd: "Fideszen kívül minden más politikai erő feladná a magyar szuverenitást és tálcán kínálná az országot a birodalmi politikának, feláldozva és megsemmisítve egy ezeregyszáz éves nemzetet."

Persze, hogy a "szuverenitásvédelembe" hogy férnek bele az orbán blamázs által elmondottak, azt majd G Nagy elmagyarázza. Bár lehet szerinte a magyar szuverenitásra egy belga város veszélyes, de a szomszédja ellen háborúzó oroszország nem.

Bayaz 2024.09.26. 21:21:45

@wigotah224: "Egyáltalán mit definiálsz itt "megnyerés" alatt? Mert az oroszok Kijevet akarták elfoglalni, aztán amikor ezzel befürödtek, megpróbálták elvágni Ukrajnát a tengertől, ez sem sikerül, sőt. A saját flottájuk semmisült meg. Szóval nekem úgy tűnik, inkább az oroszok nem tudnak nyerni, legalábbis ha nyerésnek a háborús célok elérését nevezzük."
Az oroszok nagyot buktak 2022-ben, és mégha a végső fegyverszüntetet el is tudják adni győzelemként, hosszú távon alighanem rosszul jártak a háborúval.

Viszont ez nem változtat azon, hogy Ukrajna még sokkal rosszabbul járt. Mennyit számít az az absztrakció, hogy "megakadályozták az oroszok háborús céljait", amikor az ország fele romba dőlt és elvesztette lakossága egyharmadát?

Bayaz 2024.09.26. 21:29:40

@wigotah224: "A logikád alapján pl Szerbiának el kellett volna fogadnia a Monarchia ultimátumát az első világháború előtt és Nagy Frigyesnek meg meg kellett volna magát adnia a hétéves háborúban. Egyik sem tűnt ugyanis nyerhetőnek."

A szerbek nem fogadták el az ultimátumot, mert tudták hogy számíthatnak az oroszokra.
Nagy Frigyesnek meg persze hogy meg kellett volna adnia magát, az hogy végtelenül nagy szerencséje volt az nem igazolja hogy jó döntést hozott. Lottózni se jó döntés akkor se, ha valaki szokott nyerni vele.

Egyébként meg nem azt mondtam, hogy Ukrajnának meg kellett volna adnia magát, csak hogy jobban jártak volna ha engedményeket tesznek azért, hogy elkerüljék a háborút (pl. hivatalos ígéretet tesznek, hogy nem lépnek be a NATO-ba).

Bayaz 2024.09.26. 21:39:04

@Boldeone2: "Nagyon jól tette Zelenszkij, hogy harcol a függetlenségért! Büszke lehet magára és Ukrajnára is!"
Ja, mint Kossuth is, aki bátran lelkesített, majd lógott meg az államkincstárral, bezzeg a gyáva Széchényi aki óvatosságot javasolt meg az áruló Görgei aki letette a fegyvert.

baalint1 2024.09.26. 22:44:25

@G. Nagy László:
A nemzeti oldal is egy üres lózung, Orbán Balázs nyíltan hazaáruló kijelentéséhez mit szólsz?

baalint1 2024.09.26. 22:45:20

@Bayaz:
Tudod mit jelent az, hogy ultimátum?

baalint1 2024.09.26. 22:46:23

@wigotah224:
Várom mit fog szólni hozzá, de ezt ismeg fogja magyarázni azzal, hogy a Fidesz micsoda békepárti...

baalint1 2024.09.26. 22:50:59

@Bayaz:
"Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett."

Ezzel azt mondta, hogy 56-ban sem kellett volna védekezni az oroszok ellen, és most sem kellene, ha minket megtámadnának, mindezt úgy, hogy amúgy NATO tagok vagyunk.

Ez teljesen nyílt hazaárulás, hiába véded a vedhetetlen, ha lenne bennetek minimális nemzeti érzelem, ti mennétek neki Odbán Balázsnak. De azt rég tudjuk, hogy a nemzet szót csak arra használjátok, hogy a nem Fideszes magyarokat nemzeten kívülinek tekinthessétek.

baalint1 2024.09.26. 22:53:03

A legjobb az, hogy most azzal védekezik, hogy szemetek összemossák 56-ot és az ukrán háborút, miközben épp ő használta 56-ot hasonlatnak. Persze ez nem baj megint, hogy össze-vissza hazudoznak, nyilván ez az igazság. Csak az érdekelne, hogy mikor pár órán belül önmaguknak mondanak ellent a Fideszes fiúk, akkor melyik állapot az igazság?

Bayaz 2024.09.26. 23:31:46

@baalint1: igen, tudom mit jelent az hogy ultimátum. Az oroszok azzal fenyegettek, ha követeléseiket - amelyek közt volt Ukrajna NATO tagságának tilalma, de nem volt köztük Ukrajna bármiféle megszállása - nem teljesítik, akkor megtámadják Ukrajnát.

Egyébként meg bármennyire is kellemetlen ezt kimondani (és nyilván ezt magyar politikus nem fogja elismerni), de 56'-ban Nagy Imre jobban tette volna, ha nem lép ki a Varsói Szerződésből, akkor jó eséllyel nem rohannak le a szovjetek és a külpolitikát kivéve saját útját járthatta volna Magyarország. Ez sajnos a reálpolitika, és Ukrajnának ennél relatíve sokkal kisebb engedményeket kellett volna tennie ahhoz, hogy ne rohanják le az oroszok vagy 2022 áprilisában véget érjen a háború.

Boldeone2 2024.09.27. 00:32:35

@Bayaz: Az orosz "békeajánlat" az volt - akkor elmondom én, ha te nem emlékszel- hogy vonják ki Kelet- Európából a NATO- csapatokat, ami abszurd diktátum. Ugyanúgy ENSZ alapokmány- ellenes, mint hogy megszabnák Ukrajnának, hogy milyen szövetségbe léphet be...Hozzá lehetne tenni: amíg nem indította el Putyin a háborút, nem is volt esély Ukrajna NATO -tagságára

A "NATO veszély", egy propaganda - bullshit! Akkor mi van Észtországgal, onnan nem jöhet támadás? Jóval közelebb van..
A NATO egy védelmi szövetség, SOHA nem volt célja Oroszország megtámadása! Éppen ellenkezőleg: az oroszok elődei támadták a kelet- európai országokat!

Magyarországot megszállva tartották 45 évig....

Minden európai ország békét akart - Orban hazug narratívájával ellentétben- az összes csúcsvezető elment tárgyalni Putyinnal, de Putyin revansot akart venni, háborút kezdeni...
Folyt...

Boldeone2 2024.09.27. 00:53:00

@Bayaz: Putyinban akkor már dolgozott a bosszúvágy, a ressentiment, az orosz birdalmi erőszakosság...A csődtömeg, agonizáló társadalom vezetőjeként minden haragja a nyugatra, a sikeres és demokratikus társadalmakra zúdult; hiszen minden propaganda ellenére Oroszország egy vesztes állam: alacsony születéskor várható élettartam, a legtöbb Aids-es Európában, alacsony életszínvonal, elmaradott infrastuktúra ( az udvari budik országa ) technológiailag nulla ország ; így ha volt belső gyarmatuk kisoroszország bejárja a sikeres és demokratikus utat, akkor nekik annyi...

Ez, a sikeres Antioroszorszag bosszantja most is Putlert! Nagyjából szarik az orosz kisebbségre, hiszen nagyjából, úgy 99,99% ban ugyanazok az emberek élnek a donbassi front mindkét oldalán, mégis öleti őket!

Ez a nárciaztikus pszichopata azonban nagyot tévedett! Pár hét alatt le akarta győzni Ukrajnát, de egy " komédiás" ahogy a rezsimpropagandisták csúfolják, megállította őket!

Az USA pedig annyira nem akart haborút, hogy felajánlottak Zelenszkijnek, hogy kiemenkítik...Erre Zelenszkij azt mondta: I need ammunition, not a ride!

Megállították a betolakodókat, kiverték Kijevből, a spetsnaz egységeit pedig az ukran területvédelem likvidálta...

Azóta folyik Ukrajna szabadságharca az elnyomók, a diktatórikus hadiállam ellen...

Sajnos, az Orbán - rezsim totális hazugságokat terjeszt Ukrajnáról, a szabadságharcáról, lényegében az orosz hazugságnarratívákat tolják!

Serény Vélemény 2024.09.27. 08:43:28

@Boldeone2: Oroszó-ról van reális kép is, van egy csomó vlogger, aki elég jól bemutatja a valóságot, pl van egy vörös (hajú) nő, "Eli from russia", vagy akár a Vloghelyzet című csatorna, vagy akár van egy csávó - akinek nem jut eszembe a neve - valahonnan az Ohotszki-tengertől nem túl messze (néhány száz km, egyszer elmentek kirándulni a tengerpartra) aki -50 fokban is főz, meg bemutatja az életet. A vloghelyzetes Balázs teljesen kiakadt pl Berlinen, és állítja, hogy olyan Moszkvában nem létezik, mint amit átélt Berlinben.

Serény Vélemény 2024.09.27. 08:44:47

@Boldeone2: "A NATO egy védelmi szövetség, SOHA nem volt célja Oroszország megtámadása!"

Ahogy Hitlernek sem, meg ahogy Napóleonnak sem...

wigotah224 2024.09.27. 09:02:44

@Bayaz: "A szerbek nem fogadták el az ultimátumot, mert tudták hogy számíthatnak az oroszokra."
Akik meg 1917-ben kiszálltak a buliból egy megalázó békével. A szerbek jól megszívták volna, ha csak ennyiben marad a dolog.
Valójában azt a világháborút is az USA nyerte meg az antantnak, ők meg nem a szerbek miatt szálltak be.
Most az USA az ukránoknak szállít, innentől nem kell nagy fantázia, hogy ki fog nyerni.

wigotah224 2024.09.27. 09:03:49

@Serény Vélemény: Mivan? Hitler konkrétan beleírta a könyvébe, mi az, hogy nem volt célja? A NATO hol írt olyat le, hogy el akarja foglalni Oroszországot?! Sehol

G. Nagy László 2024.09.27. 09:08:29

@Wildhunt:

"ettől többet és jobbat írni már nem fogsz."

:) köszönöm. És örülök, hogy újra itt!

Serény Vélemény 2024.09.27. 09:22:47

@wigotah224: Én értem, hogy ha valaki fogékony az agymosásra, akkor nem érti, de röviden felvázolom a logikát, amit Putyin is elmondott: Perszeeee, a nato nem akarja megtámadni (az egyébként éppen feljövőben lévő, megerősödő) Oroszországot, csak éppen olyan légvédelmi rakétarendszert telepít a határaira, amiből 5-10 éves távlatban nem csak légvédelmi rakétákat, hanem akár hiperszonikus, atomtöltettel rendelkező rakétákat is tudnak indítani, olyan rakétákat, amik 10 perc körüli repülési idővel érik el Moszkvát, ha éppen azt veszik célba.
És erre te, a nagyon művelt nyugati azt mondod, hogy á, a nátó csak védelmi szövetség, de vajon mit mond egy orosz, akit a nyugat átlag százévente egyszer megtámad?

G. Nagy László 2024.09.27. 09:26:18

@baalint1:

"Ezzel azt mondta, hogy 56-ban sem kellett volna védekezni az oroszok ellen, és most sem kellene, ha minket megtámadnának, mindezt úgy, hogy amúgy NATO tagok vagyunk."

Hogy ez mennyire undorító hazugság!

"és most sem kellene, ha minket megtámadnának, mindezt úgy, hogy amúgy NATO tagok vagyunk"

Baszki, ezt az alaptalan, légből kapott faszságot csak te teszed hozzá. És csak azért, hogy bele lehessen kötni... Érted? Felhúztad a nyuszika fejére a sapkát, hogy basztathasd miatta... És fel sem tűnik számodra, hogy te magad gyártod a gyűlöleted gyúló anyagát.

A dolog egyszerű. Ma a NATO tagjai vagyunk. Ez remélhetőleg védelmet jelent hagyományos háború esetén.

1956-ban, ha a felkelők, forradalmárok, szabadságharcosok biztosan tudták volna, hogy a fényességes nyugat nem fog segíteni és a szovjet tankok legyőzhetetlen túlerejével kell majd szembenézniük, akkor sokkal inkább menekültek volna az országból, ha egy kis eszük van. Utólag, minden információ birtokában nyilván sokkal könnyebb megítélni a történelmet.

Arról nem is beszélve, hogy 1956 hősei mind ÖNKÉNTESEN adták a vérüket egy jobb jövőért. Ukrajna katonáinak jelentős részét erővel hurcolják el a frontra. Érdekes, hogy a liberális lelkedet ez kurvára nem zavarja. Én sokkal inkább szimpatizálok a Magyarországra menekült ukrán fiatalokkal. Nekik van eszük. Még ha egész nap piálnak is. Még ha fél év kellett is, hogy megtanulják: köszönünk egymásnak a liftben. Egy barbár, félázsiai népből úgy válik majd civilizált nemzet, ha egyszer nyugatról visszaszivárognak újjáépített hazájukba, némi kultúrát magukkal víve. Már ha haza akarnak menni...

Bayaz 2024.09.27. 10:02:56

@wigotah224: "Valójában azt a világháborút is az USA nyerte meg az antantnak, ők meg nem a szerbek miatt szálltak be.
Most az USA az ukránoknak szállít, innentől nem kell nagy fantázia, hogy ki fog nyerni."
Elég nagy fantázia kell ahhoz, hogy valaki egyenlőségjelet tegyen fegyverszállítás és háborúba való belépés közt. Mindenki, aki nem vak látja, hogy a háborúban az idő az oroszoknak kedvez.

ulpius66 2024.09.27. 11:26:33

Üdv mindenkinek!

Teljesen igaza van Orbán Balázsnak!!!!!

Eztet a háborút el sem kellett volna kezdeni, HANEM TÁRGYALNI KELLETT VOLNA!!!!!

...de ugye ennek a büdös zsidó, orosz Zselének a gazdijai nem engedték, hogy a Zselé tárgyaljon, hanem belekényszerítették az oroszok elleni háborúba!!!!

AZ EU/USA/NATO KÉSZ HARCOLNI AZ UTOLSÓ UKRÁN KATONÁIG!!!

TELJESEN EGYÉRTELMŰEN AZ USA/NATO ÉRDEKE VOLT A HÁBORÚ KIROBBANTÁSA!!!!!
(ezt egy pár millió ukrán, orosz halott, meg sebesült köszöni szépen..... ahelyett, hogy tárgyaltak volna.....)

ulpius66 2024.09.27. 11:31:39

Teljesen egyértelműen az EU/USA/NATO-nak Ukrajna kellett!!!!!

Nagy ívben szartak ők az "ukrán nép önrendelkezésére" (haahhhaaaaaaaa....) meg mit akar Oroszország... ŐK ELHATÁROZTÁK, HOGY BÁRMI ÁRON MEGSZERZIK UKRAJNÁT, ÉS PONT!!!!

Glokta 2024.09.27. 12:03:13

@Bayaz: @G. Nagy László: "Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett."

Két és fél éve történt az, hogy az oroszok lerohanták Ukrajnát, szóval Orbán Balázs nyíltan arról beszél, hogy Zelenszkijnek és az ukránoknak nem kellett volna védekeznie, meg kellett volna adniuk magukat az orosz agresszió előtt, és számára ez a tanulság 56' kudarcából.
Ezt nem félreértik, hanem jól értik az emberek, és a Fidesz próbálja kimagyarázni azzal, hogy béketárgyalásokról meg ultimátumok elfogadásáról hadovál, pedig ezeknek semmi köze ahhoz, ami két és fél éve történt (az orosz ultimátum 2021 végén volt és az USA úgyse ment volna bele, a béketárgyalások pedig azután kezdődtek, hogy Zelenszkij "belevitte a háborúba az országát").

Boldeone2 2024.09.27. 12:03:44

@Serény Vélemény: A NATO egy védelmi szövetség, SOHA nem volt célja Oroszország megtámadása!"
Ahogy Hitlernek sem, meg ahogy Napóleonnak sem...*

- A NATO egy védelmi doktrína, fő célja a demokratikus államok védelme a gonosz és agresszív -lehet így mondani - keleti hatalommal szemben

Hitler a revansot kereste a versalillesi békediktátum után, ahol Németországot megfosztották a területeti jelentős részétől
Valójában Sztálin terve is ugyanaz volt: eplusztítani Németországot és megszerezni a kontinentális hegemóniát
A gazdasági kapcsolatok és Molotov- Ribbentrop paktum és Lengyelország közös lerohanása ellenére is várható volt az összeütközés
Sztálin annektálta a Balti államokat, és Besszarábiát, így Hitlernek döntenie kellett, így kitaláták a Barbarossa tervet, hogy egy rövid blitzkrieg - el lerohanják a SZU- t. Hitler azonban rosszul kalkulált, mert már 1939- ben is kb 3x annyi repülője és tankja volt a SZu hadseregnek, és 2x manpower, vagyis erősebb volt, de a kommunista hadvezetés miatt kezdetben vereséget szenvedtek
A SZU eleve majd 3x nagyobb népesseg volt, plusz az USA több mint tízezer hadijárművet és pénz küldött nekik...
A világháborúban egyenlőtlen feltételek voltak
Egyébként az ukránok felszabadítóként fogadták a német csapatokat, annyira utálták már akkor is az orosz kommunistákat ( holodomor, pl...)

A lényeg: a sztálni SZU hasonlóan evil volt mint a hitleri Németország!

Tehát: az ördög küzdött az ördög ellen, a különbség annyi, hogy a magyarokkal a németek úri módon viselkedtek, szövetségesek voltunk..
A Don - kanyarban ott getzik voltak, sajna, nagyon...

A németek senkit nem erőszakoltak meg nálunk, az oroszoknak több százezer áldozata volt....

Boldeone2 2024.09.27. 12:12:33

@Bayaz: Mindenki, aki nem vak látja, hogy a háborúban az idő az oroszoknak kedvez."

- Ezt előre senki nem tudja, hogy kinek "kedvez az idő"...A Pravda persze harsogja a győzelmi propagandát, de mindnyájan tudjuk: a mai RU, nem a SZU, pedig az is megfeküdt a fegyverkezési versenyben, pedig az relatíve 2x jelentősebb állam volt...

A szankciók egyre hatékonyabbak, egyre jobban érzi az orosz állam: jüanhiány, infláció, stb....

A nyugat annyit tehet, hogy maximális mértékben támogatja Ukrajnát, fokozza a szankciókat...

Azt is kimondhatná valaki, hogy a ruszofasiszta hadiállam, a nyugat ellensége diktatúra bukása is cél már, hiszen "a kocka el van vetve "...

Boldeone2 2024.09.27. 12:22:09

@Serény Vélemény: de vajon mit mond egy orosz, akit a nyugat átlag százévente egyszer megtámad?"

- Semmit, a " nyugat " nem támad, eleve soha nem volt egységes, csak éppen mostanában, viszont a nyugatellenes, orosz háborús propaganda 70 éve alap náluk!

Eli egy "lightos " propagandista, az orosz hadsereghez kötődik, ő - akit linkekek- abszolút nem az, még inkább loyális a rendszerhez...

youtu.be/dtrc2krysUs?si=Yw6PVJ62o0wr4p2W

A szankciókat egyre jobban érzik bizony, a kisember szintjén ...ennek persze ellenhatása is lehet...Elhiszik a rezsimhazugságokat...

Serény Vélemény 2024.09.27. 13:20:26

@Glokta: A végeredmény mi lesz? Két ukrajna: egy nyugati csicska, meg egy orosz csicska.

És jó lesz ez nekik?

wigotah224 2024.09.27. 13:20:54

telex.hu/velemeny/2024/09/27/ungvary-krisztian-orban-balazs-mandiner-1956-oroszorszag-vedekezes-megadas

"Egyébként Orbán Balázs kijelentéséből az következik, hogy a magyar történelem egyetlen bölcs politikai döntése 1944. március 19-én történt, amikor a magyar kormány úgymond a vérontás elkerülése érdekében az úgynevezett értelmetlen harc helyett megértéssel fogadta a Német Birodalom csapatait.

Ez az, ami ezek szerint példaértékű. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos felelőtlen háborús gyújtogatók, a pesti srácok pedig a politika által bábként feláldozott szerencsétlen lúzerek. A német megszállókra egyedül revolvert fogó Bajcsy-Zsilinszky Endre szánni való idióta ezek szerint, még szerencse, hogy az utcaelnevezés fővárosi hatáskör, de ha Orbán Balázs szavait komolyan vesszük akkor hamarosan Sztójay Döme utca lesz ott, ahol eddig Bajcsy-Zsilinszky Endre út volt, az ország legnagyobb nemzeti ünnepe pedig nem március 15. hanem március 19, amelynek neve a NER-ben a bölcs politikai döntés napja."

Beidézhetném az egészet akár, mert minden mondata tökéletes, érdemes elolvasni.

Glokta 2024.09.27. 13:50:39

@Serény Vélemény: Nyilván sehogy se járnak jól az ukránok, de mi mást tehetnének?
Azután, hogy 14'-ben elfoglalták a Krímet és két keleti megyét, és 22'-ben újra megtámadták őket az oroszok, bennük abszolút nem bízhatnak meg.
Mearsheimer írta még 93'-ban, hogy Ukrajnának nem szabad feladnia az atomfegyvereit, és utólag igaza volt. Az USA nem bírta megállni, hogy ne próbálja őket is a befolyási körébe vonni, az oroszok meg semmibe vették a budapesti memorandumot amikor úgy látták Ukrajna végleg elveszik.

Serény Vélemény 2024.09.27. 14:22:47

@Glokta: "Nyilván sehogy se járnak jól az ukránok, de mi mást tehetnének?"

Például besorozzák az 57 éveseket, meg a 17 éveseket is, és kiküldik őket oroszokat ölni gagyi amcsi fegyverekkel a frontra.
Ja, most pont ezt csinálják?

Egyébként roppant egyszerű: leülnek tárgyalni és nyelnek... nagyokat.

ulpius66 2024.09.27. 17:25:46

A vak is látja, hogy előbb-utóbb lesz fegyverszünet, és tárgyalás!!!!

MÁN CSAK AZ A KÉRDÉS, HOGY MIKOR????
(...és addig hány százezer ukrán meg orosz emberke fog meghalni....)

ulpius66 2024.09.27. 17:27:55

Egyebekben a két testvér-nép, az orosz és az ukrán, mért nem élnek egymás mellett szépen egyetértésben, barátságban?

KI VERT KÖZÉJÜK ÉKET?????

ulpius66 2024.09.27. 17:32:35

Egyebekben Kelet-Európát mért nem a szláv népek, az oroszok, fehér-oroszok, ukránok, litvánok, lengyelek, csehek, stb-k uralják, mért a nácik, az uSA, a NATO????

Mért nincs egy erős szláv-szövetség Kelet-Európában???????
(amely elhajtaná innen a NATO-t és a nácikat....)

ulpius66 2024.09.27. 17:42:27

"Távozott Karácsony Gergely kabinetfőnöke"

"Balogh Samu lapunknak azt mondta, ő maga döntött a távozás mellett."

Na, hagyják el a patkányok a süllyedő hajót!!!!!

ulpius66 2024.09.27. 17:51:39

"Magyar Péter szerint Orbán Balázs „hazaáruló mondatait nem lehet félreérteni”. Sőt, szerinte a politikai igazgató ezzel meggyalázta az 1956-os szabadságharcosok emlékét."

A FASZOMAT VOLT 56-BAN FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC!

1956-BAN A KOMCSI VEZETÉSEN BELÜL VOLT HARC A HATALOMÉRT!

Ebben a harcban az a szemétláda Nagy Imre fellázította maga mellett az egyetemi deákokat, meg a munkásokat.... azok a barmok meg bekapták a cumit, aztat hitték nekik is osztottak lapokat a komcsi vezetők!

pedig csak arról folyt a politikai harc, hogy az a szemétláda büdös kommunista Nagy Imre legyen a vezér, vagy a Gerő Ernő féle csapat! Arról megoszlanak a vélemények, hogy a Nagy Imre és köre volt-e a nagyobb sztálinista vagy Gerő Ernő és csapata.....

Végül a nevető harmadik a kevésbé sztálinista Kádár János került ki a komcsik harcából győztesen!

A "szabadságharcot" ugye meg hagyjuk is..... pár ezer "pesti srác" szabadságharcolt a százezres orosz hadsereg ellen.... nagyot azért ne nevessetek!

ulpius66 2024.09.27. 17:59:04

Az 56-os "szabadságharcosokat" szokás szerint a II. világháborúban a nácik ellen harcoló magyar "partizánokhoz" szoktam hasonlítani...

MINDKÉT CSAPATBAN TÖBB SZÁZEZREN HARCOLTAK!!!!!!

NA JÓ, EZ VICC VOLT!!!!!!
(az egy más kérdés, hogy nyilvánvalóan volt pár ezer emberke, aki ténylegesen "ELHITTE" hogy mostan tényleg szabadság lesz, és lerázzuk a komcsi igát.....ezeknek fingjuk sem volt a valós helyzetről...... ÉS EKKOR A BEÍGÉRT "NYUGATI SEGÍTSÉGRŐL" MÉG EGY SZÓT SEM SZÓLTAM!)

ulpius66 2024.09.27. 18:05:14

Az addig rendben van, hogy 1958-ban felkötötték Nagy Imrét, de eztet kellett volna tenni a magyarokat megnyomorító, összes sztálinista komcsi vezetővel tenni!!!!!

Nagy Imre mellé fel kellett volna kötni Rákosi pajtást, Gerő Ernőt, Rajk Lászlót, Révait, Farkas Mihályt, és még jópár emberkét abból a komcsi garnitúrából!!!!!

...... ebből a bagázsból még Rákosi pajtásnál is nagyobb sztálinista-kommunista volt az a büdös szemétláda Nagy Imre....volt pofája a hatalom megszerzése érdekében fellázítani a jónépet....

ulpius66 2024.09.27. 19:36:04

Nagy Imre sohasem bírta megemészteni, hogy Sztálin elvtárs nem őt, hanem Rákosi pajtást nevezte ki helytartójának Magyarországra....így aztán ahol tudta fúrta is Rákosi pajtást rendesen!!!!! Ott ártott neki, ahol csak tudott.....

... hiszen Nagy Imre elvtárs kitűnő sztálinista volt!!!!! 1930-45 között 15 évig az első sorban szopta Sztálin elvtárs faszát, és tessék, Sztálin meg nem őt, hanem a Rákosi pajtást nevezte ki helytartójának!!!!

Aztán ez a szemétláda Nagy Imre 1956-ban látta elérkezettnek az időt, hogy, jó sztálinista módra megpuccsolja a Rákosi-Gerő klikket.... erre kellettek ennek a büdös mocskos sztálinista kommunista Nagy Imrének a fellázított egyetemisták, munkások!!!!

Szerencsétlen hülyék meg aztat hitték, hogy eljött a Kánaán, pedig csak bio-díszletek voltak egy sztálinista-kommunista puccsban.....

NA, KB. ENNYIT 56-RÓL!!!!!!!!

ulpius66 2024.09.27. 19:37:39

A "nyugat" meg természetesen azért nem segített, mert ők tisztán látták, hogy a "magyar forradalom" szimpla hatalmi harc a két sztálinista-kommunista klikk között.....

ulpius66 2024.09.27. 21:37:28

"Magyarország ötlete volt a "Béke barátai" nemzetközi csoport megalakítása, amely szerint Ukrajnában nem megoldás harcolni"

"A csoport szerint nincs megoldás az ukrán harctéren, az eszkaláció pedig csak még nagyobb pusztításhoz, váratlan problémákhoz vezetne. Ennek a csoportnak a megalakításában vett részt hazánk NATO tagállamként."

hvg.hu/vilag/20240927_Magyarorszag-otlete-volt-a-Beke-baratai-csoport-megalakitasa

Nyilvánvalóan a "háború-barátai" csoportba ilyen vadbarmok jelentkeznének, mint ez a Boldi is, aki állandójan csak háborúzni akar!!!

AZTAT CSAK HALKAN KÉRDEM: AZ ILYEN NAGYPOFÁJÚ HÁBORÚ-PÁRTIAK MINT A BOLDI IS, MÉRT NEM HARCOL MÁN KINN AZ UKRÁN-OROSZ FRONTON???,
(avagy csak a pofája nagy???)
süti beállítások módosítása