téveszmék

téveszmék

"A populizmus a diktatúrák előszobája"

2023. július 10. - G. Nagy László

 legutobb_frissitve10.jpg

 

Az utóbbi esztendők során alig találkoztunk bántóbb szitokszóval, mint a populizmus. S bár politikafilozófiai értelemben létezik bal- és jobboldali változata is, a hús-vér valóságban kizárólag az utóbbival találkozunk. Ennek egyszerű az oka: a populista jelző olyan bélyeg, amelyet jellemzően a balliberálisok sütnek az általuk nem szívlelt politikusokra és azok eszköztárára, amennyiben zsigeri gyűlöletük alapján nácit kiáltanának, ám arra az égvilágon semmi jel sem utal. Homályos jelentésű indulatszóról beszélünk tehát, mindazonáltal pár szót bizonyosan érdemes áldozni a mögöttes tartalomra.

 

A populizmus egy olyan politikai tendencia, melynek elsődleges - vagy akár kizárólagos - célja a tömegek megnyerése. Ennek érdekében számos megkérdőjelezhető eszközt használ. Legjellemzőbb vonásai:

  • ideológiamentesség,
  • ellenségkép-gyártás,
  • kommunikáció a néppel,
  • felelőtlen gazdaságpolitika,
  • összeesküvés-elméletek.

Lássuk, miként fest mindez a gyakorlatban!

 

IDEOLÓGIAMENTESSÉG

A populizmust leíró valamennyi meghatározás azzal indít, hogy e politikai irányzat nem követ semmiféle kőbe vésett ideológiát, ezzel szemben a népszerűséget, a nép kegyeit hajkurássza. Az érdekesség ebben csupán az, hogy amit a kritikusok negatívumként tálalnak, az valójában a legtisztább érdem. Tekintve, hogy a világ valaha volt minden társadalmi bűnét, diktatúráját és népirtását valamely ideológia nevében követték el, nyugodt szívvel kijelenthetjük: semmi sem jobb az ideológiamentességnél. Ha egy politikai erő hitet tesz a béke, az egyén szabadsága és a magántulajdon tisztelete mellett, ennyi elég is - minden egyéb ideológia csak árt a világnak. Arról nem is szólva, hogy mindenféle tisztességes politikának csupán egyetlen célja lehet: a polgárok biztonságának és jólétének őrzése. Épp ezért elég fura, ha bárki kifogásolja azt, hogy egy kormányzat a nép kegyeit keresi. Ha a hazai ellenzéket, illetve a nemzetközi baloldalt tekintjük, többnyire ezen a térfélen sem látunk semmiféle következetes ideológiát. Természetesen jobb is így; ha már választani kell, ezerszer inkább egy következetlen, populista baloldalt, mint konzekvensen marxista irányultságút.

 

ELLENSÉGKÉP

A balliberális kritika egyik fő állítása, hogy a populisták két táborra osztják a világot: a tisztességes köznépre és a korrupt elitre - ez utóbbiból folyamatosan támadható ellenségképet kreálnak. Brüsszel, EU, Soros, Biden-adminisztráció stb. Ezen persze lehet fintorogni, a kérdés csupán az, hogy van-e kivétel ez alól. Vajon Trump, Erdogan, vagy épp Orbán nem pontosan ugyanilyen, falra festett ördögkarakterek? Vajon a baloldal nem éppen ugyanezt a játszmát űzi? Egyedül azon lehetne vitatkozni, hogy a tyúk volt előbb, vagy a tojás; vagyis hogy ki kezdte ezt az egész gyűlölet-kampányt. Hitem szerint már a populizmus fogalmának megalkotása sem szól másról, mint tudatos ellenségkép-gyártásról. Klasszikus kommunista trükk: vádold meg az ellenfeledet azzal, amit te magad művelsz! A hazai ellenzék utóbbi 13 évét elnézve egyetlen következetesen sulykolt üzenet látunk: O1G. Mi ez, ha nem színtiszta populista elem?

 

KOMMUNIKÁCIÓ A NÉPPEL

A populisták jellemző vonása az is, hogy időről időre megkérdik a választópolgárokat egy-egy aktuális társadalmi ügy kapcsán. Fel nem fogom, hogy ebben mi a rossz. A balliberálisok e tekintetben kétségkívül másként járnak el: ők aztán magasról tesznek rá, hogy mint kíván a nép. A legarcátlanabb módon Annalena Baerbock, német külügyminiszter fogalmazott: "Nem számít, mit gondolnak a választóim..." A progresszív ámokfutók ezért nem is kezdeményeznek sem népszavazásokat, sem nemzeti konzultációkat. (Karácsony Gergely nemrég megpróbálkozott egy "lakógyűléssel", elég gyengécske érdeklődés mellett. Hiába, a nép hangján szólni, a választó tényleges igényeit felmérni - ez valahogy nem az ő műfajuk...) Ami a legszörnyűbb, az természetesen a mögöttes attitűd: ők, az önmagukat erkölcsi piedesztálra emelők - meggyőződésük szerint - mindent sokkal jobban tudnak, mint az egyszerű pórnép. Mérhetetlen gőg, totális lenézése az átlagembernek. Nem is értem, hogy ez a fajta hozzáállás mitől szimpatikusabb bárkinek, mint a populista, a társadalommal valódi kommunikációt folytató irányvonal.

 

GAZDASÁGI DÖNTÉSEK

A populista, vagyis a választók körében népszerű intézkedések lehetnek jobb- és baloldaliak egyaránt. Tipikusan jobboldali elem például az adócsökkentés, amely morálisan minden esetben megsüvegelendő; makroökonómiai tekintetben pedig nincs olyan komolyan vehető szakember, aki problémásnak látná. A gondokat minden esetben a baloldali intézkedések okozzák: támogatások, segélyek, választások előtti osztogatások, ársapkák stb. Ezek kapcsán abszolút jogos minden kritika, különösen akkor, ha a költségvetési hiány, illetve az államadósság felelőtlen elszállásával járnak. Csupán a hitelesség az, ami megkérdőjelezhető. A populista politika kritikusai ugyanis aligha tudnak megfelelő alternatívát kínálni. Pontosan tudjuk: a baloldali pártok a szociális háló szélesítésében, a jóléti kiadások növelésében, alapjövedelemben és egyéb fincsi ostobaságokban gondolkodnak. Aligha marad bármi alapjuk a populista néppártok savazására ezek jócskán szelídebb verzióiért.

 

ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEK

A populista kormányzatok jellemző bírálata, hogy felülnek a konteóknak, mi több, maguk is terjesztői a különböző összeesküvés-elméleteknek. Ez szervesen kötődik az ellenségkép-gyártáshoz: valójában falra festett ördögökkel vívnak csatát - állítják a balliberálisok. Ők ha kell, megesküsznek rá, hogy nem létezik Soros-terv; nem kíván senki migráns-inváziót; a bevándorlók jellemzően békés emberek és a nyugati nagyvárosokban hiába keresnénk no-go zónákat; a Big Reset is csupán jobbos rémkép; az LMBTQ-mozgalmak tagjai a gyermekvédelem elszánt hősei; és mindenki békepárti Kaliforniától Finnországig... Ezzel a flegmán megvető attitűddel csupán egyetlen problémát látok: az összeesküvés-elméletek a múlt ködébe vesznek, helyettük ma már sokkal inkább összeesküvés-gyakorlatokról beszélhetünk; azok a jelenségek, melyek pár éve még megmosolyogtató konteóknak minősültek, ma már a nemzetközi tévécsatornák vezető hírei, sőt számos nyugati országban már a törvényeket is az őrület szüli. Alexander Soros immáron nem csinál titkot abból, hogy nagyívű politikai tervekkel bír; a hazai ellenzék szponzor-megbízói is tisztán látszanak; Németország már a demokrácia látszatára sem ad, amikor a belső elhárításuk nyíltan beleszól a helyi választásba; s miközben Franciaország lángokban áll, már az EU sem fű alatt kívánja bevándorlóországgá zülleszteni a kontinens valamennyi nemzetét, kvóta-elképzeléseiket - transzparens módon - tűzzel-vassal érvényesítené. A világ káoszteremtői kiléptek a félárnyékból, s immár büszkén vállalják beteg vízióikat.

 

Amikor társadalomfilozófiáról gondolkodunk, legtöbben azonnal felvázolunk egy skálát, melynek egyik végpontja a tökéletes, de legalábbis optimális világot, a másik a földi poklot jelöli ki. Az előbbi az egyén nagyfokú szabadságát biztosítja mind a magánélet, mind a gazdaság szférájában. (Ezt nevezhetjük akár libertárius világnak is.) A másik végpont a totális diktatúra, melyben a polgár úgy él, mintha életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték volna. Amikor a populizmust méltatjuk, érdemes elhelyeznünk e skálán, csak hogy lássuk, mivel is van dolgunk. A balliberális fősodor pozicionálása szerint ők maguk képviselik a tökéletes világot, a földi mennyországot és az egyén lehető legteljesebb jólétét. (Ezért is felesleges kommunikálniuk a néppel, hiszen ők pontosan tudják, mi a jó...) Hozzájuk képest a populisták a skála másik végpontjához közelítenek, s ha nem is totális diktatúrák (ekkorát hazudni azért nem lehet), de azok előszobáját jelentik. A konzervatívok ezt egészen másképp látják. Szerintük ők állnak közelebb a szabadság eszméjéhez, s a balliberálisok egyre elvakultabb ideológiai ámokfutása sodorja a diktatórikus berendezkedés felé a társadalmakat, így a populizmus valójában védőbástyát jelent az őrülettel szemben. Ha figyelmesen tekintjük a nagyvilág híreit; ha csak pár percre elgondolkodunk azon, mit is takar a populizmus fogalma, egész biztosan arra fogunk jutni, hogy minden negatív vonása mellett is még mindig ez a kisebbik rossz. Nincs ebben semmi meglepő: százszor inkább választanánk az ideológiáktól mentes, cinikus és korrupt világot, mint bármiféle radikális elmebajt. Nem is lehet kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2118163616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2023.07.10. 10:59:50

A probléma ugye megint az h a világ elleni kamupárbaj a téma, nem az itthoni córesz, az vhogy téged sose érdekel. Nem is foglalkoznék a török, amerikai, piréz vonatkozásokkal, hanem maradjunk vikinél.

Ideológiamentesség: általában sem pozitív vagy negatív az h vmi ideológiamentes, egy drogkartell is az rendszerint, de ettől még nem szimpik. Amíg nincs fanatizmus, addig az ideológia sem negatív egyértelműen. Másrészt a ner a legkevésbé sem ideológiamentes, egyáltalán nem rejtetten nacionalisták. A probléma még az vele h inkább csak malaclopónak használják ezt is, a lopásokat, elkúrásokat takargatják vele. A nemzetiszín pántlikával ellátott szar az asztalon szent és sérthetetlen.

Ellenségkép: azért ezt az abszolút negatív lejáratópolitikát a habony-finkelstein tandemmel a fidesz importálta Mo-ra. Előtte még a torgyán-csurka volt a legkeményebb ív, ami már harmatos óvodás szint. "Klasszikus kommunista trükk: vádold meg az ellenfeledet azzal, amit te magad művelsz!" ezt speciel göbbelszhez kötik inkább, de valszeg már a rómaiak is csinálták...
"A hazai ellenzék utóbbi 13 évét elnézve egyetlen következetesen sulykolt üzenet látunk: O1G."
Te figyelj már jobban, o1g-t lajos üzente meg, nem az ellenzék, és 2015-ben. A koherencia miért mindig smafu minden posztnál?

Kommunikáció a néppel: "A populisták jellemző vonása az is, hogy időről időre megkérdik a választópolgárokat egy-egy aktuális társadalmi ügy kapcsán."
Ez tényleg nem lenne rossz, de a populisták nem csinálnak ilyet, vikiék sem. Kinyilatkoztatnak a nép nevében, az igaz. A konzultációkra gondolsz? Túl azon h irányított kérdésekből álló kormánypropaganda, ellenőrizhetetlen a válaszadások eredménye. És már évek óta az, vhogy nem sikerült transzparensé tenni, vajon miért? A népszavazások ellehetetlenítése is a kommunikáció a néppel kategóriába tartozik?
"az önmagukat erkölcsi piedesztálra emelők - meggyőződésük szerint - mindent sokkal jobban tudnak, mint az egyszerű pórnép" Itt most semjén doktorra gondolsz vagy bayer elvtársra? vagy egyből vikire?
"társadalommal valódi kommunikációt folytató irányvonal" gondolom itt is a tegnap kitaláltam ma a stróman benyújtja salátában holnaptól érvényes adótörvényekre gondolhattál.

Gazdasági döntések: gyurcsányi ktgvetési hiány alakul évtizedes pénzbőség után, erről ennyit.
"a baloldali pártok a szociális háló szélesítésében, a jóléti kiadások növelésében, alapjövedelemben és egyéb fincsi ostobaságokban gondolkodnak"
az alapjövedelem faszság, ez igaz, de a rezsicsöki a medencefűtésre mért volt jobb ötlet a rászorultakat célzó segélynél? Amúgy megint az a helyzet h nem a nerideológia a fő probléma (az legalább vmi irányvonal, politika lenne), hanem h ezek csak homok a szembe, a zabrálás takargatása.

Összeesküvés elméletek: szalmabáb ez minden szinten. továbbra is az van h a kormány foglalkozzon a z itthoni problémákkal, utána majd mehet legyőzni a pomogácsokat.

2023.07.10. 11:00:53

orbán addig volt populista amíg az önkormányzati másodvonalra alapozta a politikáját. jelenleg nem az. a magyar társadalom nem oroszbarát és nem amerikaellenes. van egy max. 1 milliós szavazói népréteg, akik az orwelli világban hisznek. konkrétan az van felfestve új világrendnek.

1984. óceánia (az usa és az ingsoc) harcban áll eurázsiával (oroszokkal). és az összefog délkelet ázsiával (kínával). ezek a különféle rezsimek deziformációs politikájának része. persze mindenhol a másik nyer. és mindenki tudja, aki kicsit értelmes, hogy egyik se. van max. 1 millió agymosott, aki szerint a kelet. és max. 1 millió, aki szerint a nyugat. a világ ennél bonyolultabb. egyik se a többség.

a magyar társadalom többsége centrista.

G. Nagy László 2023.07.10. 11:32:38

@cvsvrs: "a magyar társadalom többsége centrista."

Hiszem, hogy így van. És ez nagyon jó jel.

G. Nagy László 2023.07.10. 11:39:43

@IdomitottFoka:

"Ideológiamentesség: általában sem pozitív vagy negatív az h vmi ideológiamentes, egy drogkartell is az rendszerint, de ettől még nem szimpik."

Egyetértek: attól, hogy valami ideológiamentes, még nem lesz szimpi. Viszont ahogy megjelenik bármiféle ideológia - akár vallási is - az azonnal ellenszenvessé és kártékonnyá formál mindent.

"Amíg nincs fanatizmus, addig az ideológia sem negatív egyértelműen."

Így van, addig csak szimplán felesleges és megmosolyogtató."

"Másrészt a ner a legkevésbé sem ideológiamentes, egyáltalán nem rejtetten nacionalisták."

A nacionalizmus önmagában nem ideológia, hanem érdekérvényesítés. Ha neked a családod fontosabb, mint a pakisztáni kecskepásztorok, attól még nem válsz ideologikussá.

"Ellenségkép: azért ezt az abszolút negatív lejáratópolitikát a habony-finkelstein tandemmel a fidesz importálta Mo-ra. Előtte még a torgyán-csurka volt a legkeményebb ív, ami már harmatos óvodás szint."

Az a helyzet, hogy idehaza a baloldal kezdte ezt a nemtelen játszmát még a kilencvenes évek elején. Antallék naivak voltak, de még Orbán is. 1993-tól Viktor a fekete seggű diktátor. Habony csak a jócskán megkésett válaszreakció.

IdomitottFoka 2023.07.10. 12:10:45

@G. Nagy László: "A nacionalizmus önmagában nem ideológia"
hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus
De kiemelem az első mondatot:
A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája.

"Ha neked a családod fontosabb, mint a pakisztáni kecskepásztorok" Ez h működik ilyenkor, van egy hatoldalú kockád, rajta érvelési hibák, és most a személyeskedést dobtad ki? Amúgy miért következik abból a megállapításból h a fidesz nacionalista ideológiát hirdet (nem az, csak hirdeti), az h nekem a pakisztáni kecskepásztorok fontosabbak a családomnál? A koherencia itt se nagyon fellelhető.

"1993-tól Viktor a fekete seggű diktátor"
Ugyan már, 2007-ig voltak kampánymentes időszakok. Onnantól kezdve vagyunk permanens fiktív háborúban.

G. Nagy László 2023.07.10. 12:28:29

@IdomitottFoka:

"A nacionalizmus a nemzetek kialakulásának, a nemzetté válás folyamatának ideológiája."

Anélkül, hogy mélyen belemennék: a nemzetek kialakultak, a nemzetállamok létező entitások. Ha egy létező nemzetállam vezetése nacionalista, az sok mindent jelenthet a saját polgáraink érdekképviseletétől a nácizmusig. Magyarországon a legszelídebb nacionalizmust látjuk, ebben semmi ideologikusság nincsen. Az, hogy egy magyar sorsáért többet tesz a kormány, mint egy pakisztániért, az alapvető kötelessége, minden ideológián kívül.

"Ez h működik ilyenkor, van egy hatoldalú kockád, rajta érvelési hibák, és most a személyeskedést dobtad ki?"

Te ennél értelmesebb vagy. Itt még a leghalványabb személyeskedés sem merült fel. Írhattam volna egyes szám első személyben is, vagy bárhogy.

"Amúgy miért következik abból a megállapításból h a fidesz nacionalista ideológiát hirdet (nem az, csak hirdeti), az h nekem a pakisztáni kecskepásztorok fontosabbak a családomnál? A koherencia itt se nagyon fellelhető."

Senki sem mondta, hogy neked a pakisztáni kecskepásztorok fontosabbak a családodnál. Sőt, ellenkezőleg: feltételeztem, hogy a családod a fontosabb számodra, mint minden értelmes embernél. De ebben nincs semmi negatív; ettől még nem gyűlölöd a pakisztániakat. PONTOSAN UGYANEZ a helyzet az egészséges nacionalizmussal is. Egy nemzetállam elsősorban a polgárai érdekeit képviselje, s csak másodsorban a teljes emberiséget. Minden politikus erkölcsi hulla, aki nem így tesz.

Bayaz 2023.07.10. 12:29:31

Az összeesküvés-elméletek nyilván nem igazak egy az egyben, de leegyszerűsitésnek megfelelnek.

Soros támogatja a bevándorlást és az alapitványaiba többségében olyan emberek kerülnek, akik hozzá hasonló ideológiát képviselnek, és olyan szervezeteket támogatnak, amelyek például kisegitik az embercsempészeket azzal, hogy mentőhajóikkal kimentik a migránsokat és Európába viszik vagy képviselik a bevándorlókat biróságon és segitenek nekik abban, hogy bebocsátást nyerjenek "üldözött menekültként".
Nem hiszem hogy Soros ezt részletesen felülről irányitaná, de attól még a gyakorlati hatása ugyanaz, mintha Soros felülről irányitaná.

Itt egy jó leirás:
"Nem, természetesen senki sem gondolja, hogy Soros György minden délben egy Führer-bunkerben tekinti át a szárnysegédeivel, a zsebében lévő politikusok, a hálózatához tartozó balliberális értelmiségiek és az általa pénzelt álcivilek vezetőivel a nyugati világ bevándorlás útján történő leigázásáért vívott háború állását, hogy kiadja az aznapi parancsokat.

Viszont igen, a nyugati világ zömmel balliberális nézeteket valló elitjében és kiszolgáló apparátusában, a politikai és a gazdasági vezetésben, a bürokráciában, a médiában, a filmesek és egyéb művészek világában, az egyetemeken, az ügyvédi irodákban, a tech-cégekben, az iskolák tanári karaiban igenis létezik és elterjedt az a nézet, hogy a korábban harmadik világnak nevezett országokból Európába és Észak-Amerikába irányuló tömeges bevándorlás kívánatos vagy legalábbis elviselendő; hogy elő kell segíteni vagy legalábbis nem szabad akadályozni; hogy az ezzel ellentétes véleményeket és akaratnyilvánításokat megbélyegezve kell az asztalról lesöpörni; sőt, jobb az embereket meg sem kérdezni, hátha rosszul döntenek.

Ez nem "terv" abban az értelemben, hogy nincs (valószínűleg) egy központi vezetés, amely a célokat kijelöli és a stratégiát megalkotja, de tervként működik abban az értelemben, hogy a kigondolói és végrehajtói legalábbis jelentős részben ugyanazokban az eszmékben hisznek, ugyanazok vagy kompatibilisek az érdekeik, ugyanazokat az újságokat olvassák, ugyanazokat a normákat követik, ugyanazok a gondolkodási és cselekvési sémáik. Nem "Soros-terv" abban az értelemben, hogy Soros György ugyan fontos figurája, szervezője és szponzora ennek a csapatnak, de korántsem az egyetlen ilyenje, és főleg nem a fővezére. Nem is kell fővezér: a bevándorláspártiaknak nem kell összeülniük és egyeztetniük, hogy a lépéseik összehangolt stratégiaként hassanak; az Adam Smith-i "láthatatlan kéz" politikai megfelelője mozgatja őket."

Bayaz 2023.07.10. 12:34:40

Persze az sem igaz, hogy csak a kormány utazna összeesküvés-elméletekben.
Mára teljesen elfogadott az ellenzéki oldalon az a mitosz, hogy "Orbán Putyin kutyája", amire semmiféle direkt bizonyitékuk nincsen.
Az igazság az, hogy Orbán és Putyin érdekei gyakran egybeesnek, és ezért kooperálnak egy bizonyos mértékben és Putyiné a vezető szerep, de ezt nyilván ellenfeleik máshogy látják és egyszerűbb úgy prezentálni, hogy Orbán "Putyin embere" (habár a gyakorlatban Orbán sokkal kevésbé függ Putyintól, mint rengeteg EP-politikus Sorostól, akinek az alapitványai támogatják őket).

2023.07.10. 12:35:03

@G. Nagy László:
a rendeletekkel kormányzó orbán már nem centrista, hanem széljobber.

2023.07.10. 12:45:24

@Bayaz:
a brüsszeli ep képviselők ha függnek valakitől, akkor az elsősorban nem soros alapítvány, még csak nem is az amerikai demokrata párt emberei, hanem a nato politikai tisztjei. brüsszel nato/eu központ. és az ott dolgozó amerikaiak a hadsereg érdekeit képviselik és nem a woke kultúrát.

amikor a fidesz a migráns válság idején sorosozott, akkor az egy érthető lépés volt. mert ez eredményezte a legnagyobb belpolitikai hasznot és a legkevesebb külpolitikai kárt. (ti. nem az amerikai demokrata pártot, vagy az európai néppártot bírálta, nem is merkelt, hanem kizárólag sorost. mintha sorosnak egymasa akkora befolyása lenne, hogy kontinentális méretekben előidézzen egy válságot.) ellenben a jelenkori brüsszelezés érhetetlen. mert ez minimális belpolitikai hasznot hoz, és maximális külpolitikai kárt okoz. a svéd nato csatlakozás blokkolása. nem játékról van szó. hiszen svédország valóban fenyegetve érzi magát. egy ilyen helyzetben ezek akkor is érthetetlen lépések ha orbánt zsarolják. ez esetben is rossz döntéseket hoz. ami sajnálatos, mert az ország látja kárát.

IdomitottFoka 2023.07.10. 13:40:26

@G. Nagy László: "Egy nemzetállam elsősorban a polgárai érdekeit képviselje"

Bármilyen fura, a nyugati bevándorláspolitika eszerint alakul, a polgárai érdekei a már bevezetett szolgáltatások folyamatos fenntartása, amihez munkás kell és pénz is. A családbarát Mo-t is beleértve Európa demográfiai csapdában van, tehát helyi szaporulatból nem tudja fenntartani a színvonalat. Itthon attól pikánsabb a helyzet h a színvonal nincs is fenntartva, de a betelepülő összeszerelőüzemekbe se tudunk megfelelő mennyiségű és minőségű munkást biztosítani, ezért mi is behívunk munkásokat, még csak kísérletet sem téve rá h a hazai leszakadó réteget hoznánk fel helyette. Letelepedésit viszont nem adunk mert a választóréteg még megorrolna, csak kérdés h miért idejönnének ha közbe nyugaton még az is van?...

@Bayaz:

"a nyugati világ zömmel balliberális nézeteket valló elitjében és kiszolgáló apparátusában, a politikai és a gazdasági vezetésben, a bürokráciában, a médiában, a filmesek és egyéb művészek világában, az egyetemeken, az ügyvédi irodákban, a tech-cégekben, az iskolák tanári karaiban igenis létezik és elterjedt az a nézet, hogy a korábban harmadik világnak nevezett országokból Európába és Észak-Amerikába irányuló tömeges bevándorlás kívánatos vagy legalábbis elviselendő;"

Ehhez igazán nem kell balliberálisnak lenni, a jobbosok se nagyon tudnak mit tenni, ha egyszer nincs elegendő utánpótlás a nemzetben és bizonyos munkakörök meg eleve kiszerveződnek (rangon alulivá válnak) a hazai munkásréteg számára. Felhívnám a figyelmet arra h pl a tory-k nem balliberálisak. Az a labor.

"az a mitosz, hogy "Orbán Putyin kutyája", amire semmiféle direkt bizonyitékuk nincsen"

Nekem elég a közvetett is. Az h a kgb kényelmesen befeküdt a külügy informatikai hálózatába és ezért még a nagykövetet se hívták be raportra, és a szuverenitási hiszti is elmaradt, sok mindent elárul. A kémbank is idefosódott, és petiminiszter is lavrovval barátkozik.

" az Adam Smith-i "láthatatlan kéz" politikai megfelelője mozgatja őket."

A globalizmus (ez de hülye egy szó) egy olyan folyamat mint a feudális monarchiák abszolutizálódása, majd a parlamentarizmus elterjedése, vagy a gőzgépé. Nem is állunk ellen neki, csak a hiradóban bábozza el viktor h harcol ő ez ellen, de közben koreai, kínai, német gyárak nőnek ki a földből, a "nemzeti" arisztokrácia meg bénultan nézi, és már eljátszani se nagyon akarja h ő is létrehozna vmit.

G. Nagy László 2023.07.10. 14:04:41

@IdomitottFoka:

"Ehhez igazán nem kell balliberálisnak lenni, a jobbosok se nagyon tudnak mit tenni, ha egyszer nincs elegendő utánpótlás a nemzetben és bizonyos munkakörök meg eleve kiszerveződnek (rangon alulivá válnak) a hazai munkásréteg számára."

Három apróságra azért felhívnám a figyelmedet:

1. Munkavállalási engedéllyel és fix munkahellyel bíró vendégmunkásokat aligha érdemes összekeverni a kontrollálatlanul beáramló nincstelen, szakképzetlen, nyelvismerettel nem bíró tömegekkel. Az előbbi hoz a konyhára, az utóbbi csak visz.

2. Az automatizáció korában egyre kevesebb szükség lesz az alantas munkát végzőkre.

3. Ha a gazdasági prosperitásnak az lenne az ára, hogy beilleszkedésre képtelen muszlim tömegekkel kell folyamatos polgárháborút vívni, úgy én inkább a szerényebb, de békésebb és biztonságosabb jövőre szavaznék. (Természetesen hamis a dilemma, csupán az értékválasztást szeretném bemutatni.)

Az a vicc, hogy egy sor társadalmi kérdésben helyén van az eszed, de a törzsi gondolkodás téged is fogva tart, s képtelen vagy kimondani alapvető igazságokat.

ulpius66 2023.07.10. 14:09:36

"A populizmus a diktatúrák előszobája"

AZT, HOGY MI SZÁMÍT DIKTATÚRÁNAK, AZT TERMÉSZETESEN ÉN MONDOM MEG!
(általánosságban elmondható, hogy diktatúra az akkor van, ha egy ország nem hajtja végre a liberál-fasiszta diktatúrák parancsait....)

ulpius66 2023.07.10. 14:11:57

@G. Nagy László:

Arról nem beszélve, hogy ezek a migráncs-hordák emberei a nyugati segélyekből, MÉRT ÉLNEK MAGASABB ÉLETSZÍNVONALON, MINT AZ ECHTE EU-ÁLLAMPOLGÁR MAGYAR NYUGGEREK????????

AZ EU MÉRT A MIGRÁNCSOKAT TÁMOGATJA SOKKAL JOBBAN, MINT A SAJÁT "ÁLLAMPOLGÁRAIT"?

ulpius66 2023.07.10. 14:15:34

@G. Nagy László:

JÓ-JÓ!!!!

LEGYEN EGYSÉGES EURÓPAI ÚNIÓ!

DE AKKOR A MAGYARORSZÁGI TANÁR IS ANNYIT KERESSEN, MINT EGY FINN, NÉMET, VAGY IZLANDI TANÁR!
(ha eztet meg tuggyuk oldani Magyarországon, hogy pl. egységes tanári fizetés van Soprontól Szegedig és Nyíregyházától Nagykanizsáig, akkor legyen ilyen egységes az EU-ban is......addig pedig mindenkinek kusssssss, aki az egységes EU-ról beszél....)

ulpius66 2023.07.10. 14:41:20

Persze az is teljesen tiszta, hogy a ballibsik mért telepítik be a migráncs-hordákat....

HÁT AZÉRT, MERT A MÁR VÁLASZTÓJOGOT KAPOTT MIGRÁNCSOK 85%-A A BALLIBSIKRE SAVAZ!!!

Mert ugye ők befogadják migráncsokat, ők segélyezik őket.... azok a csúnya konzervatívok, meg keresztény-demokraták (MONDOM: KERESZTÉNY!!!) meg a nacionalisták azok kibasznák őket mindenhonnan.......

ÍGY AZTÁN SOK EU-S ORSZÁGBAN, AHOL A MIGRÁNCSOK MILLIÓINAK VAN VÁLASZTÓJOGA, GYAKORLATILAG AZ Ő SZAVAZATAIKKAL DÓL EL A VÁLASZTÁS A BALLIBSIK JAVÁRA!
(pl. Hollandiában szinte az összes migráncs az ottani ballibsikre savaz....)

ulpius66 2023.07.10. 15:08:39

„Először is nyissuk meg Törökországnak az utat az Európai Unióba”, majd aztán megnyitjuk az utat Svédországnak a NATO-ba - nem kis meglepetést okozva ezt mondta a Reuters szerint Erdogan török elnök Isztambulban, és a vilniusi NATO- csúcson is megismétli felhívását."

MAGYARORSZÁG IS HOZZÁJÁRUL SVÉDORSZÁG NATO-TAGSÁGÁHOZ, CSAK ELŐBB VEGYÉK FEL AZ EU-BA SZERBIÁT, ALBÁNIÁT, BOSZNIA-HERCEGOVINÁT ÉS FEHÉROROSZORSZÁGOT!!!!!!

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 15:17:42

@IdomitottFoka:

koherencia? ha nem lenne komment és poszt érvelési hibák tömkelege nélkül akkor beszélhetnénk a koherenciáról :)

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 15:21:20

@G. Nagy László: a centrista kiegyensúlyozott mértékben fogadja el a társadalmi egyenlőség és a társadalmi hierarchia koncepcióját

tehát inkább a skandináv társadalmak centristák, mint a szabadpiac ellenes feudalista beütéső jobbágy magyar társadalom. persze ez a fideszesek nagyrészét le is fedik, de minden pártban vannak agyhalott rajongók ez igaz. dk, mi hazánk. stb

ugye, te dagadt félisten felszopó hazaáruló

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 15:30:26

@G. Nagy László:

"ahogy megjelenik bármiféle ideológia - akár vallási is - az azonnal ellenszenvessé és kártékonnyá formál mindent."

nárcisztikus pszichoataként nem tudod értelmezni mi az hogy ideológia, ezt már nemegyeszer prezentáltad grundiggal is, hogy se

gerinced, se elveid nincsenek, node a profi pszichopaták valahogy azért szimulálják ám a lelkivilágot, te meg ilyen bátran leírod.
vagy analfabéta vagy hogy nem tudod mi az az ideológia?!

nagyon nehéz eldönteni hogy melyik.
ideológiája mindenkinek van, akinek az IQ-ja eléri a 60-at. te is példálozol az éjjeliőr állam haszontalan korruptságával.

nem az ideológia formál kártékonnyá... édes istenem. mintha egy 8 éves gyerekkel kéne vitatkozni, beszélgetni. ilyenek a fideszes

szavazók, csak emellég a földbuta ostobasághoz képest ők még gőgősek is.

orbán 2010 től diktátor, amikor is putyin hatására leépítette a demokratikus elemeket, addig se volt hűdenagy demokrácia, de legalább leválthatóak voltak a kormányok. orbánnak jó lett volna a 70-30 is, de putyin ezt nem
engedte neki. látható is hogy 2008-ban beléptette volna orbán a nato-ba ukrajnát, és elítélte a katonai agressziót. mármint annak látható aki nem agyhalott.

ugye, nem azért mondta ezt akkor viktor lacikám, mert akkor még nem ismerte putyin véleményét, ahogy múltkor hazudtad. ti nagy nemzeti szuverének :D

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 15:36:29

@G. Nagy László:
ezek a csúnya jelentések rosszat mondanak a dagadt félistenről!
minden szavuk hazugság! - mondják azok, akik még olvasni sem tudnak. de hol van róla egy értelmezhető vita? hát a fidesz nem akarja hogy jobbágyaik informálódjanak? még az 5-10 milliárdos templomépítést se kérik számon a csürhében.

tavares-jelentés, 2013
sargentini-jelentés, 2018
gwendolin-jelentés, 2022

utána nem azért állapított meg még rosszabbakat (mégha nem is tökéletesek ezek a jelentések) mert gonosz sorosisták, hanem mert k mélyre lement orbán putyin kedvéért az itteni kezdetlegesen demokratikus működés lehetőségét teljesen eltiporta.

IdomitottFoka 2023.07.10. 15:39:46

@G. Nagy László: "Az a vicc, hogy egy sor társadalmi kérdésben helyén van az eszed, de a törzsi gondolkodás téged is fogva tart, s képtelen vagy kimondani alapvető igazságokat."

Ezt mondjuk nem tudom miből vetted le, az idézett állításból nem következik. A személyes meggyőződésemet ez jelzi inkább:
"még csak kísérletet sem téve rá h a hazai leszakadó réteget hoznánk fel helyette"

Az apróságok:
1. ez egy evidencia, ami nem áll szemben az idézett állítással.
2. meglátjuk hova tud fejlődni ez az automatizáció. a hazai üzemekből kiszoríthatja a munkásokat, de a nyugaton a migránsok már az üzemeltető, karbantartó, járművezető szolgáltatási munkákat látják el, aminek az automatizáltsága még távolabb látszik.
3. lehet h te odaszavaznál, de a ner eddig csak a tétek egekbe emelésével operált. elég kétséges h a "nenövekedjünk" programot h tudja majd eladni. ha jól emlékszem a merjünkkicsiklenni sem volt jó recept.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 15:46:31

@G. Nagy László:
" Magyarországon a legszelídebb nacionalizmust látjuk, ebben semmi ideologikusság nincsen"

és ez miben nyilvánul meg? a zászlólengetésben?
hogy 4x drágábban vesszük a gázt mint a háborúpárti csehek? vagy hogy zöldenergia helyett gázerőműveket építünk? hogy eladjuk a vízkészleteinket kínának?
ja bocs, ez a nemzeti szuverenintáshoz megy. kicsit összefügg viszont a nacionalizmussal a környezetvédelem, hisz a hazaszeretet legtisztább megnyilvánulása.

a gödi és győri magzatkárosító mérgek a kútvízben, meg a büntetlenül betemett kontrollkutak hogyan függgenek össze ezzel?

ja boldog karácsonyt? vagy még annyit se modnasz hogy vidéki sunyi róka vagyok?

"Minden politikus erkölcsi hulla, aki nem így tesz."

vagy éppen félisten, nézőpont kérdése. ha jól hazudik még félisten is lehet az agyhalottaknál. és tőled tudjuk: a hazugság azok "csak szavak" de nem vagy pszichopata, nem.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 16:04:11

@Bayaz:
a fidesz is támogatja a bevándorlást 10 000 filippinó harcossal végrehajta nemcsak a soros, de talán még a kétes hírű kaufmann-tervet is

kkbk.blog.hu/2015/08/18/a_kaufman-terv

látom te tudsz összetett mondatban fogalmazni, válaszolnál pár kérdésemre? annyira érdekelne mi van a fideszesek fejecskéjében valójában
kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

semmiféle bizonyíték nincsen hogy orbán putyin pincsije? csak véletlen hogy az orosz oldalra kerültük, ez mi ha nem bizonyíték? tudsz olvasni?
kkbk.blog.hu/2022/07/05/az_orbani_orosz_babkormany

ulpius66 2023.07.10. 16:16:29

A VILÁG LEGNAGYOBB LIBERÁL-FASISZTA DIKTÁTORA MARK RUTTE, A HOLLAND HÜLYEGYEREK KISZÁLL A POLITIKÁBÓL!

"Kiszáll a politikából Mark Rutte holland kormányfő. „Távozom a politikából, amint a választások után hivatalba lép az új kormány – jelentette ki a konzervatív-liberális Szabaddemokrata Néppárt politikusa parlamenti beszédében."

ulpius66 2023.07.10. 16:25:22

De jó! De jó! De jó!

"Transznemű nőt választottak Hollandia szépségkirálynőjévé

2023.07.09. 18:03
Index.hu

"Egy tansznemű nőt választottak szépségkirálynővé a holland Miss Nederland 2023 szépségversenyen.
A verseny döntőjét szombaton tartották. A győztes a 22 éves Rikkie Valerie Kollé lett, aki modellként dolgozik Breda városában. Ezzel ő lett az első transznemű nő Hollandiában, aki szépségversenyt nyert."

Innen is gratulálunk!

ulpius66 2023.07.10. 16:28:47

"Az EU első meleg államfőjét Edgars Rinkevicsnek hívják. A 49 éves politikus 2014-ben coming outolt nemi orientációját illetően, azóta az LMBTQ-közösség jogainak nyílt élharcosa.

Lettország új elnöke, Edgars Rinkevics szombaton tette le hivatali esküjét. Ezzel az Európai Unió tagállamai között Lettországnak lett először nyíltan meleg elnöke."

De jó! De jó! De jó!

AKKOR LETTORSZÁG "FIRST LADYJE" EGY BUZI FÉRFI LETT!!!!!!!!!!!
(annyit azért remélek, hogy nem egy buzi migráncs a férje....aki First Lady lett... hamán lett....)

ulpius66 2023.07.10. 16:37:40

Mondjuk ezek után aztat nem értem, hogy ezt a buzi David Presszmanuszt, mért nem Lettországba nevezte ki Bidé bácsi nagykövetnek.......

Milyen jól össze bírnának "melegedni" az államfővel.......

G. Nagy László 2023.07.10. 16:51:04

@IdomitottFoka:

"Az a vicc, hogy egy sor társadalmi kérdésben helyén van az eszed, de a törzsi gondolkodás téged is fogva tart, s képtelen vagy kimondani alapvető igazságokat. Ezt mondjuk nem tudom miből vetted le, az idézett állításból nem következik."

Véded a védhetetlent. Nem mered leírni, azt hogy a kontrollálatlan migráció árt a társadalomnak. Úgy kommunikálsz, mint aki azt hiszi: ha csak egyetlen dologban is egyetért Orbánnal, máris valami fertelmes dolgot követ el. Hidd el: nemesíti a lelket, amikor elismered, hogy az általad gyűlölt politikusnak is lehetnek igazságai. Ettől még gyűlölheted tovább.

"A személyes meggyőződésemet ez jelzi inkább: még csak kísérletet sem téve rá h a hazai leszakadó réteget hoznánk fel helyette"

Egyetértek veled abban, hogy a hazai leszakadó rétegek felhozása elképesztően fontos, mi több: két legyet is ütnénk egy csapásra. Csupán abban van vitám, hogy a magam részéről látom e kísérleteket. Csupán egy példát említenék: több olyan cégnél is dolgoztam, amely kifejezetten megváltozott munkaképességű embereknek nyújt rehabilitációs foglalkoztatást. Országos szinten 30-40 ezer ilyen munkavállaló dolgozik védett körülmények között, azzal a céllal, hogy a nyílt munkaerőpiacra visszatérhessen. Ez nem kifejezetten magyar sajátosság, az EU-ban sok helyütt fut a program, ám ettől még kifejezetten része annak a törekvésnek, amit hiányolsz.

G. Nagy László 2023.07.10. 16:58:12

@tesz vesz II:

"nárcisztikus pszichoataként nem tudod értelmezni mi az hogy ideológia, ezt már nemegyeszer prezentáltad grundiggal is, hogy se

gerinced, se elveid nincsenek, node a profi pszichopaták valahogy azért szimulálják ám a lelkivilágot, te meg ilyen bátran leírod.
vagy analfabéta vagy hogy nem tudod mi az az ideológia?!

nagyon nehéz eldönteni hogy melyik.
ideológiája mindenkinek van, akinek az IQ-ja eléri a 60-at. te is példálozol az éjjeliőr állam haszontalan korruptságával.

nem az ideológia formál kártékonnyá... édes istenem. mintha egy 8 éves gyerekkel kéne vitatkozni, beszélgetni. ilyenek a fideszes

szavazók, csak emellég a földbuta ostobasághoz képest ők még gőgősek is."

Ha tényleg érdemben kommunikálni szeretnél, ezt így írnád: "Miért gondolod, hogy ez és ez nem ideológia? Én ezzel szemben úgy látom, hogy már ez és ez is ideológia, hiszen... " Ez azt jelezné, hogy érdekel, mit gondolok, s egyben azt is, hogy neked is van gondolatod, mely figyelmet érdemel. És itt nem csupán az udvariasságon van a hangsúly, de azon is, hogy konkrétumot írsz, nem csak fröcskölődsz, továbbá leszűkíted a mondandódat 1-2 lényeges elemre, amelyre érdemes is reagálni. Én így csinálnám.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.10. 17:29:39

@G. Nagy László: nem mindegy hogy írom le a tényeket, nehogy már meg akard mondani hogy mit írjak, úgy hogy elképesztően buta és korrupt vagy, pláne.

mintha egy kicsit fieszes lennél, hazugsággal vádolod a másikat, miközben te vagy a hazug
azzal vádolod a másikat hogy nem akar érdemben kommunikálni, miközben te nem kommunikálsz SOHA érdemben.

érdekel amit a fideszesek gondolnak a fejecskéjükkel, de leginkább az, hogy ezt hogy tudják összeegyeztetni a saját butácska kis fejecskéjükben.

hogy is gondoltad hogy orbán még nem tudta putyin véleményét 2008-ban? hogy is volt ez, te szemérmes kis ostoba buzi.

ugye már érted az orosz-ukrán háborút?

hogy legyek veled udvarias, mikor kezdetektől fogva tudatosan hazudsz a kommentjeidben?

nem látsz itt konkrétumokat csöpike? és itt se? kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

vak vagy, teljesen ostoba, vagy megint hazudsz ahogy szoktál?
nehéz úgy bármit felfogni, hogy még a kérdést se érted.

G. Nagy László 2023.07.10. 17:36:06

@tesz vesz II: Ennyit erről. Sokadszorra is megpróbáltam.

Boldeone2 2023.07.10. 19:22:01

Elgondolkodtam rajta, de egészen más konklúzióra jutottam: szerintem a terjedő populizmus az egyik legnagyobb rossz a világon.
Mi is a populzmus, tulajdonképpen?
Egy hatalompolitikai eszköz, nem ritán maga az egész politikai rendszer erre alapozódik ( Orbán - rezsim) A demokratikus, belátó vezetőnek nincs szüksége erre, ha csak nem tekint a hatalomra mint öncélú eszközre, sem mint szolgálatra
A demokratikus vezető szolgálatként tekint a feladatára, nem uralni akarja a tömeget, csak kiszolgálni. A nem demokratikus vezető uralni akarja a tömeget, ehhez bizony más hatékony eszköz mint a populizmus, nem létezik
A populizmus egyfajta drog a népnek, akiknek a különböző elitek mindig hazudnak
Milyen rossz lenne egyszer őszintén megmondani az 55 éves Kovács Józsefnek, hogy valószínű, ugyanolyan szegény marad 20 év múlva is, de jó eséllyel a fia is, aki nem az elit egyetemen tanult...Inkább hazudnak neki," álmokat kínálnak " a való világ realitásai helyett
A globalizációnak vannak árnyoldalai is, illetve globális problémák vannak, ezt nem tudja egy nemzeti demagóg, populista sem megoldani, de egy dolgot az tudnak: ígérgetni a szebb jövőről, az mindig olcsó, vagy ami mindig kéznél van, gyűlöletet kelteni , belső vagy külső, leginkább vélt ellenségekkel szemben
A nem populista, mondjuk úgy " realista " politikai rendszer moderálni próbálja a társadalmi feszültségeket - politikailag korrekt - a populisták meg azt mondják a tömegembernek, hogy engedje szabadon az ösztöneit, azaz: gyűlöljön szabadon
Természetesen soha nem a bölcs és hibátlan populista nemzetvezetőket..Folyt..

Boldeone2 2023.07.10. 19:24:57

@G. Nagy László: Egyébként hogy lehetsz akkora balfék, hogy a " Boldeone Bull " nickemet kitiltottad?

Ezek után szólásszabadságról beszélni, teljesen felesleges....

Boldeone2 2023.07.10. 19:27:12

@G. Nagy László: A kérdésem annyi lenne, hogy nézeteid szerint mi a demokrácia értelme, lényege?

Boldeone2 2023.07.10. 19:35:22

ha csak nem tekint a hatalomra mint öncélú eszközre, sem mint szolgálatra"

-Ezt javítom: nem öncélú eszköz, hanem öncél. Jellemzően nárcisztikus pszichopata, korlátok és belátás nélküli emberek a diktatórikus hajlamokkal megáldott vezetők, mint Orbán vagy Putyin

Soha egy csepp önreflexiót, bármi belátást még nem láttam soha tőlük...Ezért is képtelenek konszolidációra- csak harcolni tudnak , így az erő, nem pedig a kompromisszum nyelvén értenek..

Persze , ez a modern elnyomó rendszerek lényege : a végsőkig droggal - agymosó propagandával- manipulálni a népet. MINDENT a hatalom érdekében: a cél szentesíti az eszközt...

ulpius66 2023.07.10. 19:40:50

@Boldeone2:

Engem a hvg.hu és a hozzá hasonló vérkomcsi ballibsi portálok tucatjai tiltottak ki....ha kell felsorolom őket....

Ugye ezek a ballibsi hírportálok és ballibsi bloggerek "NEM DEMOKRATÁK"?

ulpius66 2023.07.10. 19:47:15

Emlékszem a Népszavától az a vadbarom főszerkesztő, a Németh Péter akkor tiltott ki, amikor azon jópofizott a lelkem, hogy a Vidi - Felcsút meccsen kinek szurkol az Orbán....Hahaaahaaaaaa... nagyon poénos....

Aztán én is viccesre vettem a figurát, és megkérdeztem a Németh Pétert, hogy ő a MAGYAR FŐZSIDÓ, A MAGYARORSZÁG - IZRAEL MECCSEN VAJON KINEK SZURKOL?

ERRE KITILTOTT!!!!!!
(akkor még lehetett a Népszarába kommentelni....)

MEDVE1978 2023.07.10. 20:23:51

Ideológiamentesség: a meggyőződésem az, hogy a modern világban minden nagyobb vagy sikeresebb párt ideológiai mixekben utazik. A hagyományos ideológiai keverékek (baloldalon az osztogató, szegényebb osztályokat támogató, gazdagokat adóztató, migrációt elősegítő stb., jobboldalon a gazdagokat, vállalatokat előnybe hozó, egyenletesen adóztató, migrációt korlátozni akaró stb.) elavultak, többnyire a globális kapitalizmus és maga a modernitás tette ezeket a legtöbb esetben elavulttá. Az egyes helyzetekben ugyanis flexibilitásra van szükség, a rossz kormányok ilyenkor lebénulnak. A mostani német kormány vagy a francia mutat hasonló jelenségeket. A mostani német kormánynál a zöldek nem akartak engedni a saját zöldfasiszta álláspontjaikból (fujj nukleáris energia, méregdrága zöldenergiaváltás / gázfűtés betiltása, open borders stb.), ezért a választók meg is büntették őket. A franciáknál Macron ragaszkodik a francia állampolgársági eszményhez, míg a nép felének tele van a töke a bevándorlókkal, a másik harmada pedig kozmopolita. Amíg Macron meg nem találja a megfelelő mixet, addig sikertelen marad.
A jó kormány tehát, ha nem is ideológiamentes, de némileg flexibilis. Persze a német zöldpárt akkor is környezetbarát marad, ahogy a 90-es évek elején volt.

A populista viszont kört is bejár akár, az érdemi célja a hatalom, a saját hatalma. Viktorunk ugye KISZ titkárként indult, Kövér László pedig önbevallású szocialistaként. Utána lettek kommunistautáló liberálisok 5 -6 évig, aztán polgári kapitalisták, kereszténydemokraták végül radikális nemzetiek. Persze lehet ebben is látni állandóságot vagy változást. Én a változást látom.

"A balliberális kritika egyik fő állítása, hogy a populisták két táborra osztják a világot: a tisztességes köznépre és a korrupt elitre - ez utóbbiból folyamatosan támadható ellenségképet kreálnak. Brüsszel, EU, Soros, Biden-adminisztráció stb"
Erről valahogy a Tankcsapda és a Metallica jut eszembe. Rockzenekarok, akik a 80-as és 90-es években nagyon frissek, energikusak és nagyon agresszívak voltak. Tud egy 50-60-as öreg rocker dühös lenni a világra és dalt írni arról, hogy az anyátokat kedves szülők, nem csinálok rendet a szobámban? ÉS ez hiteles.
NA ugyanez jut eszembe a populistákról és az elitről. A FIDESZ ugyanúgy elitet hozott létre, a NER bárókat. Elég képmutató dolog akasszátok fel a királyokat hirdetni, amikor a királyok a sorainkban vannak. Eladni magunkat a nép fiaként, amikor nyilvánvalóan már milliárdos vállalkozó strómanjaink vannak. Trump, Bolsanaro is ilyen volt, mutatta magát a nép egyszerű fiából lett embernek, aki megküzdött a gonosz globalista elittel.

ulpius66 2023.07.10. 21:14:46

"Gyurcsány Ferenc: A 2008-as válságot Gyurcsány nem okozta, hanem megoldotta!"

Én bírom a vicceket!

ulpius66 2023.07.10. 21:16:40

Ez a gyurcsányi simán csak szenilis, esetleg Alzheimeres?
(... vagy talán megint csontrészeg)

Boldeone2 2023.07.10. 21:31:18

@MEDVE1978: Így van, jól látod: a populista elit is csak az elit része, vagy éppen maga az elit, mint pl Magyarországon
A reformkommunista elit java része mára már kiöregedett, őket váltotta egy számukra szerencsés történelmi helyzetben a Fudesz. A Fidesz-elit jellemzően ma a 60 körüli korosztály már, ők a "főnökök" Magyarországon, és lényegében be is betonozták örökre a hatalmukat, kiépült az államparti rezsim...

A most 40-50 körüli emberek egy más generáció, ők lehet soha nem jutnak már a hatalom közelébe. Sem Vona, sem Schiffer, sem MZP már egyikük sem fog politikai karriert befutni, mert a fidesz elzárta a demokraciát

A most 20-30 évesek talán egyszer politikai hatalomhoz jutnak, nem a Fidesz állampárt hatalmi keretein belül

Ezt a tragédiát talán senki sem gondolta a rendszerváltás idején. Az egyik legnagyobb öröm az volt, hogy azt érezték az emberek, hogy változások vannak, fejlődik a pártrendszer és valós politikai rendszer van. Programok versenyeznek egymással

Most csak a nagy nihil van: Orbánt semmilyen eszközzel nem lehet legyőzni, ebben a választási hibrid autokráciában, mára putyini rendszerben

Az ellenzéknek gúzsba kötve kellene táncolni, ebben az autoriter rendszerben, nem csoda ha nem tudnak. A választás Orbán versenye: ő írja a versenyszabályokat, jelöli ki a bírókat, teremti meg a durván egyenlőtlen versenyfeltételeket. Így nyer...
Mintha a Kisvárdának kellene legyőzni a Liverpoolt, megvett bíróval, az Anfield road-on, felhergelt agresszív szurkolókkal megtámogatva

A " populizmus " mondjuk ki, egy polkorrekt elnevezése sok esetben az antidemokratikus, demagóg, szélsőséges politikának

Szerintem a fasizmus modern formájával van dolgunk, amely átvette a bolsevizmus módszeteit is, így ideológiamentesnek tűnik

ulpius66 2023.07.10. 21:35:57

@Boldeone2:

A LEGNAGYOBB POPULIZMUS: a politikai ellenfeledet populizmussal "vádolni"!

ulpius66 2023.07.10. 21:38:02

Általában a sikeres politikusokat, politikai pártokat szokták az ellenfeleik populizmussal vádolni!
(azok vádaskodnak, akik képtelenek egyetlen épkézláb mondatot összehozni...)

ulpius66 2023.07.10. 21:40:52

A politikához teljességgel tehetségtelen "politikusok" viszont bátran hangoztatják: ŐK NEM POPULISTÁK!
(azzal persze nem kampányolhatnak, hogy tök hülyék és semmihez sem értenek....)

IdomitottFoka 2023.07.10. 21:45:19

@G. Nagy László: "Nem mered leírni, azt hogy a kontrollálatlan migráció árt a társadalomnak."
Fogmegasöröm. A kontrollálatlan migráció árt a társadalomnak.

So what? A magyar migráció politika egy semmi. 2015-ben nagyon úgy tűnt h majd Mo betart a migrációnak, határzár és vasszigor. Nem veheted el a munkát, tiszteld a kúltúránkat! És mi lett belőle? Ezrével eresztjük szabadon az embercsempészeket. Ami azt jelenti h tízezrével voltak (a biztos lebukás nem éri meg uis), és akkor nyilván migránsok is. Tehát a nagy szavak ellenére egy átjáróház volt/van/lesz az ország. A nem veheted el a munkánkról meg mintha már írtam volna. A leszakadóinkat nem fejlesztjük, inkább hagyjuk h a betelepülő
tőke importálja a munkaerőt. Se saját termelői tőke, se saját munkaerő, a földet adjuk és a vizet, áramot és persze adókedvezményt, ofkorsz. Ez olyan kontrollált szerinted? Nekem még nemzetinek se tűnik, hiába van körbelobogózva.

"ha csak egyetlen dologban is egyetért Orbánnal, máris vala mi fertelmes dolgot követ el"

Én ebben a kommenttérben már többször is elismertem viktorék egykézen megszámolható vívmányainak egyikét, a paraszolvencia visszaszorítását. Az oldalakon át sorolható bűneik, hibáik, mulasztásaik fényében ez kibaszottul sovány, de! elismertem.

"Ettől még gyűlölheted tovább."
Kösz. Mondjuk csak azért mert te szereted, még nem érdemes azt gondolni h én szintén ilyen hőfokú érzelmeket táplálok iránta, mert hát nem.

ulpius66 2023.07.10. 21:54:22

@IdomitottFoka:

Figyusz!

Ugye 2015-ben nagy pofával szidtad az Orbánt, hogy milyen fasiszta a migráncsokkal szemben...

Most 2023-ban ugyanilyen nagy pofával szidod, mert vendégmunkásokat akar idehozni....

A KIBASZOTT ÉLETBE!
DÖNTSD MÁN EL, HOGY MOST JÓ, HOGY JÖNNEK A VENDÉGMUNKÁSOK VAGY NEM JÓ?

Szerinted az Orbán csinál valamit jól is?

ulpius66 2023.07.10. 21:57:04

Ha pedig szerinted Orbán segget csinál a szájából... akkor te is hasonló cipőben jársz....
(azért jó, hogy itt vagyok neked, mert így tudlak figyelmeztetni a saját "kettős mércédre"....... SZÍVESEN!

IdomitottFoka 2023.07.10. 22:15:08

@G. Nagy László:
@ulpius66:
A 2015 óta tartó magyar migrációs politikával és gyakorlattal tényleg nem én lettem szájba szarva, hanem azok akik akkor és azóta is rettegnek a miráncsoktól, szóban vagy tényleg. Ettől még viktor hazudott és hazudni fog rendületlenül. Nem nekem, hanem azoknak akik még hisznek egyetlen szavában. Utána lehet nézni miket hordtam össze viktorról és a migrációról 2015-ben, nem kell nedves fantáziákba merülni ezügyben.

2024 2023.07.10. 22:38:29

@IdomitottFoka: "Utána lehet nézni miket hordtam össze viktorról és a migrációról 2015-ben,"

Ne gondold magad professzornak, hogy egyetemistaként vizsgára készülve, kötelező irodalomként mi keressük vissza a 2015-ös hozzászólásaidat. Miket hordtál össze, mesélj!

2024 2023.07.10. 22:52:55

@ulpius66: Vendégmunkás és beilleszkedésre képtelen, hasznavehetetlen migráns között ég és föld a különbség. A vendégmunkás dolgozik, otthona máshol van. A feka, arab migráns nem dolgozik, segélyen él, köp a fogadó ország szokásaira, kultúrájára; zavarog, késel, erőszakol és gyilkol.

Vendégmunkásokra még úgy is szüksége van az országnak, hogy a munkanélküliség 4% alá csökkent (most 4% körül van). Szektorális munkaerőhiánnyal szembesülünk. Ha nincs elegendő magyar munkaerő, akkor oda külföldről kell hozni.

MEDVE1978 2023.07.10. 23:22:09

"A populisták jellemző vonása az is, hogy időről időre megkérdik a választópolgárokat egy-egy aktuális társadalmi ügy kapcsán. Fel nem fogom, hogy ebben mi a rossz."

Talán Sztálin mondta, hogy csak abban a statisztikában hiszek, amit én hamisítottam. Ugyanez igaz a nép megkérdezésére. Ha egy politikai erő megkérdezi a népet, amögött egyértelmű politikai szándék áll. A politikus pedig szeret úgy fogalmazni, hogy azzal maga mögé állítson embereket, ez a feladata. Ezért úgy fogalmazza meg a nép megszólításának a kérdéseit, hogy azok az ő válaszait visszhangozzák. Máris ott tartunk egy nemzeti konzultációnál vagy ott tartunk egy Karácsony Gergelyes budapesti lakógyűlésnél.

A különlegesen fontos kérdésekre találták ki anno a népszavazást, ami kikacsintás a közvetett demokráciából. Magyarországon viszonylag kevés volt ezekből:
1989 - négy igenes - ellenzék kezdeményezte - sikeres, érvényes
1990 - közvetlen köztársasági elnök választás - ellenzék kezdeményezte - érvénytelen
1997 - Országgyűlés kezdeményezte - NATO csatlakozás - sikeres, érvényes
2003 - EU csatlakozás - OGY kezdeményezte - sikeres, érvényes
2004 - kettős állampolgárság - ellenzék kezdeményezte - sikeres, érvénytelen
2008 - tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj eltörlése - ellenzék kezdeményezte, sikeres, érvényes
2016 - migrációs népszavazás - kormány kezdeményezte - érvénytelen
2022 - családvédelmi népszavazás - kormány kezdeményezte - érvénytelen

Ebből jól látni, hogy 2010 óta csak két kormány által kezdeményezett népszavazás volt, mindkettő érvénytelen. Látszik, hogy 2010 előtt 6 népszavazás volt. Kettő ebből sorskérdés, nemzeti konszenzust igénylő kérdésben. A másik négyet az ellenzék kezdeményezte. A FIDESZ tehát szereti megkérdezni a népet a saját narratívája bemutatására, miközben olyan kérdésekben, amelyek neki kényelmetlenek, szereti elhallgattatni az ellenzéket. Kopasz szurkolókkal, haveri választási bizottsággal stb.

"GAZDASÁGI DÖNTÉSEK"
Magyarország kurva kicsi. Sajnos ez az igazság. Ebből kifolyólag rá vagyunk utalva a folyamatos manőverezésre + a gazdaság extrémen nyitott. A nyugati gazdaságfejlesztési mítosz a "self made man" gazdasági kivetítése. A self made man ugye az az ember, aki nincstelen cipőpucolóból felküzdi magát vezérigazgatóvá állhatatos, szorgalmas munkával. Nagyon sokan megírták már, hogy ez az esetek elenyésző hányadában következik ténylegesen be. Musk felső-középosztálybeli dél-afrikai származású, Bill Gates pedig elit egyetemen tanuló, szintén felső-középosztálybeli családból származó diákként kezdte. Jeff Bezos családja sem nélkülözött. A legtöbb esetben tehát a self made man mítosza legenda, az esetek döntő többségében jól családból származó, nagy befektetéssel, anyagi biztonságban kinevelt emberekből lesz innovátor.
A gazdaságok pontosan ilyenek, a self made man mítosza a jó képzési szektor, hatékony gazdaság mítosza. Ha beengeded a nemzetközi tőkét, a cégeket, akkor majd ők hoznak "know how"-t, amit majd megtanulnak a saját állampolgáraid, ha képzed a munkaerőt, akkor a te gazdaságod is versenyképes cégeket produkál majd. Csakhogy a tőke hiányzik és látjuk, hogy mi van, amikor hiányzik. Nyugaton a tőke a sokszorosa annak, mint amihez Magyarországon hozzá lehet jutni. Ebből a szempontból szinte szükségesek a nem hagyományos megoldások, hiszen másképpen nem nagyon lehet előre jutni. A kérdés az, hogy Orbánék a megfelelő unortodox megoldásokat hozzák-e. Vannak esetek, amikor igen (pl: gazdaság fehérítése, adórendszer, autóipar bevonzása) és vannak esetek, amikor nem (képzési és szociális szférák teljes elhanyagolása, olyannyira, hogy az már a munkaerő rekreációját akadályozza, túlzott keresleti nyomás a gazdaságon > infláció stb.)

Billy Hill 2023.07.10. 23:41:11

@MEDVE1978: (Közvetlen választás a köztársasági elnök kapcsán - kevés ennél értelmetlenebb dolog lenne, szerencsére nem is lett. Az ilyen (ti. szűk) feladat- és határkörök nem indokolják ezt a fajta legitimációt, mondhatni kár (lenne) a gőzért...)

Billy Hill 2023.07.10. 23:49:09

@MEDVE1978: "Tud egy 50-60-as öreg rocker dühös lenni a világra és dalt írni arról, hogy az anyátokat kedves szülők, nem csinálok rendet a szobámban?" - Rendrakásról talán nem, de azért szerencsére van (volt) pár virulens ellenpélda: Lemmy, Sepultura, Pro-Pain, Machine Head etc. ;-)

Billy Hill 2023.07.10. 23:59:03

@2023: "Vendégmunkásokra még úgy is szüksége van az országnak, hogy a munkanélküliség 4% alá csökkent (most 4% körül van). Szektorális munkaerőhiánnyal szembesülünk. Ha nincs elegendő magyar munkaerő, akkor oda külföldről kell hozni."

Friss tapasztalat, eléggé elcsodálkoztam. Magyarországi wellness szálloda, olyan helyen, ahol 20 kilométeres sugarú körben tutira átlag feletti a munkanélküliség. Szinte minden olyan munkakörben, ahol nem kell a vendéggel beszélgetni, indiai vagy pakisztáni vagy bangladesi dolgozók. (Innen is elnézést a nemzeti érzékenységek kapcsán, de sajnos nem tudom megállapítani...) Pedig azt gondolná az ember, hogy bennszülött munkanélkülit is remekül meg lehet tanítani arra, hogy az ebédlőben leszedjen egy asztalt, vagy felvigye a 4-5 bőröndöt a lifttel. Biztos van válasz erre a jelenségre is, szvsz lehetne még egy kört futni a helyiekkel, mielőtt importálunk (?).

Glokta 2023.07.11. 00:15:58

@G. Nagy László: Őszintén szólva én sem hittem soha az 'Orbán Putyin ügynöke' narratívának, de most már vannak kétségeim.
Mi a jó égnek gátoljuk a svéd NATO-csatlakozást?
Úgy általában véve, miért állunk az oroszok mellett, amikor az oroszok számára elképesztő bukás ez a háború?
Cvsvrs tökéletesen leírta: a NATO és Brüsszel ellenzése hatalmas károkat okoz külpolitikai szinten, és alig nyernek vele valamit belpolitikailag.

G. Nagy László 2023.07.11. 07:50:25

@Boldeone2: "Egyébként hogy lehetsz akkora balfék, hogy a " Boldeone Bull " nickemet kitiltottad? Ezek után szólásszabadságról beszélni, teljesen felesleges...."

Miről beszélsz, ember???

G. Nagy László 2023.07.11. 07:53:55

@IdomitottFoka:

"Fogmegasöröm. A kontrollálatlan migráció árt a társadalomnak."

Respect.

"Én ebben a kommenttérben már többször is elismertem viktorék egykézen megszámolható vívmányainak egyikét, a paraszolvencia visszaszorítását. Az oldalakon át sorolható bűneik, hibáik, mulasztásaik fényében ez kibaszottul sovány, de! elismertem."

Respect.

G. Nagy László 2023.07.11. 08:05:17

@Glokta:

"Cvsvrs tökéletesen leírta: a NATO és Brüsszel ellenzése hatalmas károkat okoz külpolitikai szinten, és alig nyernek vele valamit belpolitikailag."

Fogalmam sincs, miről beszélsz, amikor a NATO ellenzését említed. Szerintem teljesen oké a magyar együttműködés a NATO-val, annak részeként.

Az EU egész más: te is látod, hogy gátlástalanul visszaélnek a hatalmukkal, módszereiken még a maffia is elsápadna. Miért kéne engednünk bármiféle politikai zsarolásnak? Hosszú évek óta csak ezt látom, egyre durvább eszközökkel.

2023.07.11. 08:31:39

@G. Nagy László:
brüsszel nato/eu központ. a szankciók de facto a nato, de jure az eu szankciói, stb.

2023.07.11. 09:28:36

@G. Nagy László:
orbán azt mondja, hogy a nato egy védelmi szövetség és minden tagállam maga döntse el, hogy az ukrán konfliktusban milyen politikát folytat. szállít-e fegyvert, vagy sem, stb. és ezt a döntést a többi tagállam tartsa tiszteletben.

oké, ez esetben tartsa tiszteletben, hogy az usa, a németek, a lengyelek küldenek fegyvert. erdogan újbóli beiktatása kapcsán orbán azt mondta, hogy ő, a pápa és erdogan a béketábor. törökország is szállít fegyvert. erdogan még ukrajna nato tagságát is támogatja. ebben a játszmában orbán putyin csatlósa. moszkvát nem szólítja fel, hogy ne szállítsanak fegyvert ukrajnába, vonják ki a fegyvereseket. csak a nato szövetségeseket, brüsszelt, ami abszurd.

blokkolják a svéd nato csatlakozást. nem biztonságpolitikai okokból. erdogan azt mondja, hogy ha a svédek támogatják a kurdokat, akkor ez veszélyezteti törökország biztonságát. ez nem feltétlen van így, de ez legalább egy biztonságpolitikai érv. az, hogy mit mondott az amúgy megbukott svéd miniszter évekkel ezelőtt egy háborús konfliktus szomszédságában nem számít. orbán éppen akkor lenne nagy spíler, ha azt mondaná, hogy spongyát rá. kell egy erős skandináv fed.

a norvég alap tegye a központját nyíregyházára. tele van skadnináv cégekkel. és az ukrán nők dolgozzanak az újranyíló nyíregyházi electrolux, és a bővülő lego gyárban, és a gyerekeik járjanak kéttannyelvű ukrán-magyar iskolába. és a háború végeztével kárpátalján kaphatnak hitelt újrakezdéshez. ahol persze otp bank is nyílik. mert az ukrán gyerekek a norvég alap támogatását az otp junior kártyára utalják. ha felnő, akkor kettős állampolgár lehet belőle. a gripen létesítsen egy műszaki központot a rétközben kisváradon (vagy ahogyan a helyiek mondják kisvárdán). és kárpátalja kapjon nato légvédelmet. a magyar honvédség tábort ver tarpánál. és ruszin romulusz vezette magyar békefenntartó hadosztály állomosázik záhonyál. egy másik tiszabecsnél.

ez lenne a nemzeti érdekérvényesítés. amit továbbra is nato/eu szövetségi keretek között kell megvalósítani. és legitim azt is mondani, hogy mindez nem kell. mert három globális játékos van. az usa, oroszország, kína. ez a három. amiből utóbbi kettő összefog és térdre kényszeríti amerikát. és az egy új világrendben magyarország kezdeményezte béktábor tagja lesz kína, oroszország, törökország és izrael. és ez az ötösfogat diktál majd a világban. és nem a woke.

Boldeone2 2023.07.11. 09:29:54

@G. Nagy László: Miről beszélsz, ember???"

- Ezek a tények. Az említett nickem a mai napig ki van tiltva a blogról, kb. 2 éve. Igaz, - állítólag- nem én voltam a célpont, csak véletlen, tisztogatási hiba eredményeképp került tiltásra...

Boldeone2 2023.07.11. 09:53:52

@G. Nagy László: Fogalmam sincs, miről beszélsz, amikor a NATO ellenzését említed. Szerintem teljesen oké a magyar együttműködés a NATO-val, annak részeként."

- Dehogy oké! Amit Orbánék csinálnak, az már nemcsak hogy önsorsrontó politika, hanem szánalmas:

"Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten is megerősítette, hogy folyamatos és szoros kapcsolatban vannak a törökökkel, és tartani fogjuk magunkat ígéretünkhöz: amennyiben Törökország változtat álláspontján, Magyarország sem fog késlekedni."

Most, hogy a törökök rábólintottak a svéd csatlakozásra, Orbánéknak azonnal cselekedni kell, mert így is elképesztő a felháborodás. Amit Törökország geopolitikai súlyából, nagyságából megtehet, azt Magyarország nem teheti meg

Az Orbán - rezsim a nyugati szövetségek belső ellenségévé vált. Ez a rossz politika mára teljesen lerombolta az ország hírnevét, mondjuk ki az igazságot: Orbánnak le kellene mondania, erre kellene felszólítani!

Itt vannak a tények:

Az ország gazdaságilag az összeomlás szélén, EU- pénzek nélkül, politikailag a diktatúra előszobájában

Hazug, aljas, putyini rendszer épült, amit - valahogy - el kell törölni, nincs más lehetőség. Egy ideig lehetett volna kompromisszumot kötni, de ma már nem. Orbán nem akarta...
Alea iacta est" , ezt a küzdelmet végig kell vinni, Orbánt pedig meg kell buktatni. Ez most a legfontosabb nemzeti érdek

MEDVE1978 2023.07.11. 10:26:21

@Billy Hill: Más kérdés, hogy valaki profin játssza a zenéjét és az is, hogy valaki megpróbálja eladni ugyanazt a fiatalkori dühöt.
A Motörheadnél Lemmy mindig azt mondta, hogy we are Motörhead and we play rock and roll. Sohasem azt mondta, hogy fú, de mi most annyira lázadunk, utáljuk a világot, dühösek vagyunk mindenféle autoritásra stb. A normálisabb öreg bandák (Metallica, Judas Priest) esetében előbb-utóbb bejön a mind testvérek vagyunk, imádjuk a rajongókat narratíva, a lázadjunk össze-vissza helyett. Utóbbi ugyanis a villából, a sok milliós vagyon mellől már inkább karikatúrának hat. Olyan, mint mondjuk a Tankcsapda baszd meg című száma, ami kellően rosszul is állt nekik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 10:43:41

"amennyiben zsigeri gyűlöletük alapján nácit kiáltanának, ám arra az égvilágon semmi jel sem utal."

Épp a napokban tűnődtem el azon, miért éri Magyarorszagot a hazai ellenzék és sok külföldi politikus részéről folyamatosan az antiszemitizmus vádja, mikor talán évtizedenként ha akad egy ilyen esemény.

Ellentétben pl. Németországgal, ahol pár éve egy állami szerv tanácsolta a zsidóknak, hogy nyilvános helyeken és az utcán ne mutatkozzanak a hagyományos öltözetükben, elkerülendő a támadásokat.

MEDVE1978 2023.07.11. 10:59:41

Összesküvés elméletek. Attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem követnek és nem akarnak megölni. Alapvetően az összeesküvés elméletek jelentős része igazságmagon alapszik, ugyanakkor maga az elmélet a tovább bonyolítása az egésznek.
A zsidó világuralom mögött az van, hogy például az USA-ban a gazdasági hatalom egy jelentős része zsidó emberek tulajdonában van, a zsidó közösség az egyik legösszetartóbb. Ez ugyanakkor messze nem jelenti azt, hogy a zsidók gonosz, hierarchikus szervezettel uralják a világgazdaságot.

Ott van most a legújabb orbáni összeesküvéselmélet, a dollárbaloldal és a gonosz külföldi gazdasági / politikai lobbik befolyása a szent magyar politikára. Az egészet a gonosz Soros, meg a buzilobbi irányítja, mert meg akarják a zemberek átlal választott legitim kormányt buktatni Magyarországon. Ami hallatlan dolog és egy rendkívül idegen a magyar politikától.

Ez így természetesen nem igaz. Gyakorlatilag az Észak-Koreához hasonló autark államokon kívül a külföldi gazdasági / politikai befolyás folyamatosan a valóság része. A modern világban mindenki megpróbál mindenkit befolyásolni, Orbánék is így vannak ezzel, nem véletlenül vették meg pl: a Politico-t. Korábban ez jobban "lehatárolható" volt, sokszor kevésbé folytak bele politikailag más országok "belügyeibe". Bár ez sem egyértelműen igaz, amikor Nagy-Britannia uralta a fél világot, akkor nagyon erősen ügyelt arra, hogy mindig kompatibilis ember üljön az adott királyság trónjára.
A külföldi politikai befolyás tehát állandó, ahogy a politikai "segítség" igénybevétele is máshonnan. Koppány Bizánc jelét vette magára, István pedig a római pápáét és behívta a német lovagokat is szövetségesként. Ez tehát egy, a világpolitikában állandóan jelen lévő jelenség és inkább ritka ennek a kizárása. Itt sem az történik, hogy a gonosz elitek összeülnek Brüsszelben, felhívják New Yorkot és eldöntik, hogy most finanszírozzák majd Márki Zay Pétert. Ez a dolog sokkal decentralizáltabb. A mindenféle NGO-k finanszírozása után azok a message-t terjesztik, a saját világképüket igyekeznek terjeszteni mindenfelé. A tőketulajdonosok és a kormányok is egy idő után rájöttek, hogy érdemesebb NGO-ba bújtatni a saját világképüket, érdekérvényesítésüket és azóta ezeken keresztül érvényesülnek nagy mértékben.Vannak tehát tendenciák, de ezek jóval decentarlizáltabbak és nem egyfajta gonosz zseni által irányított folyamatok. Hogy "kártékonyak-e"? Demagógan megfogalmazva: a magyar embereket a külföldről pénzelt idegen politikai akarat szolgálatába akarják-e beállítani? Ez megint túlzás. Azt akarják, amit a mögöttük lévő NGO akar, ami annak a világképe.

Lehetne még ezer összeesküvéselméletet felhozni, de a 80%-ukra ez a fenti igazságmag köré felfestett kombináció lesz igaz. A maradék egyik 10% persze légből kapott baromság, a másik 10% pedig meglepő módon igaz. Utóbbira is kitérve, számos alkalommal kiderült már, hogy a mindenféle nemzetbiztonsági szolgálatok törvénysérteni is készek nagyon könnyen. A legnagyobb ilyen ügy egyébként az USA-ban a projekt MKULTRA volt (A CIA milliókon kísérletezett pszichoaktív drogokkal évtizedekig. Erre mindig azt mondták, hogy csak a hülye alusisakosok hisznek benne, aztán kiderült, hogy igaz.), dehát azóta is voltak olyan csúnya dolgok, amik a mindenféle adatszivárgásoknál jönnek elő (például Edward Snowden és a CIA általános hatáskörtúlterjeszkedése vagy a külföldi szövetséges államfők megfigyelése).
A populisták szeretik használni az összeesküvéselméleteket, de mivel ezek leegyszerűsített világmagyarázatot adnak, szinte az összes politikus szereti ezeket használni. Nyugaton ma az Orbán Putyin szolgája elmélet elterjedt például, pedig az ottani politikusokat szerintem nem sokan neveznék populistának.

MEDVE1978 2023.07.11. 11:09:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Épp a napokban tűnődtem el azon, miért éri Magyarorszagot a hazai ellenzék és sok külföldi politikus részéről folyamatosan az antiszemitizmus vádja, mikor talán évtizedenként ha akad egy ilyen esemény."

Ez viszonylag egyszerű, ez egy hívószó. A nyugati közvéleményben a náci, az antiszemita egyértelmű vörös vonalnak mondható. A német szférában a bűntudat miatt, máshol azért, mert a történelmi mitológia úgy épül fel, hogy mi a "jó szövetségesek" megállítottuk a gonosz nácikat, akiknek az egyik legfőbb karakterisztikájuk az antiszemitizmus volt. Ezért elég (volt) rámondani bárkire, hogy náci, antiszemita vagy fasiszta, hogy diszkreditáljuk. Természetesen ezek a cimkék is inflálódnak, míg mondjuk egy zöldpárti német szívét még ma is megdobogtatja, ha Orbánt lenácizzák, egy átlag CDU szavazó mondjuk már csak legyint, hogy ez baromság. A Soros kampányhoz ez külön illik, hiszen Soros zsidó, ezért majomszerű logikával, aki őt utálja csak antiszemita lehet. Ez csak ott hibádzik, hogy a cionisták döntő része, ahogy az izraeli kormány is rettenetesen utálja Sorost és a zsidóságra káros embernek tartja.

Amikor mondjuk német oldalakra írok hozzászólásokat és jön az Orbán náci érv, akkor ezt mindig igyekszem cáfolni. Orbán nem egy náci, hanem egy egyszerű tolvaj és maffiózó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 11:17:20

@Billy Hill:

"bennszülött munkanélkülit is remekül meg lehet tanítani arra, hogy az ebédlőben leszedjen egy asztalt, vagy felvigye a 4-5 bőröndöt a lifttel."

Épp tegnap vagy tegnapelőtt kérdeztem egy cigány barátnőmet, miért dolgoznak évek - mit évek: évtizedek - óta napi bejelentéssel ún. vállalkozóknak, amikor elmehetnének rendes fix munkaviszonyba dolgozni éves fizetett szabadsággal, betegség esetén táppénzzel és ahol a munkaszüneti napok is beleszámítanak a szolgálati időbe, ami a nyugdíjnál nem mindegy. Mert hát napi bejelentéses munkánál mindez nincs meg: ha beteg vagy megsérül, akkor nincs pénz. Gyakran hetekig nincs munka, mint pl. most augusztusban is alig lesz, télen sincs sok. A nyugdíjnál sok évet vedzítenek el azzal, hogy a munkaszüneti napok nem számítanak bele a szolgálati időbe.

Azt válaszolta, hogy nekik az a jó, hogy reggel kisbusszal a házuk előtt veszi fel őket a "vállalkozó", és munka után ott teszi le őket. A többi nem érdekli őket.

Az általam ismert kb. 20 így dolgozó (már amikor dolgozó) cigány mellett egyetlen olyan van, aki rendes fix állásban dolgozik egy cégnél.

Pedjg a többiek is el tudnák végezni azokat a munkákat, amelyekre most tízezerszám hoznak be vendégmunkásokat. Jó, elég sokan közülük nem éppen a lángész kategória, de vannak köztük jó átlagosan értelmesek is, kiváló kézügyességgel, jó munkabírással.

Az az érzésem, a régi nomád életmódjukból annyi genetikailag is rögzült bennük, hogy utálják a kötöttségeket, amivel egy fix állás jár. (Pl. gyakori, hogy a pénteki fizetés után addig nem mennek újra dolgozni, amíg tart a pénz.)

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 12:44:11

@G. Nagy László: mitt próbáltál meg te korrupt hitvány idióta? személyeskedni, bulvározni konkrétumok nélkül?

nem, te nem vagy ennyire fogyatékos: te hitvány vagy!
alja undorító féreg ember, akivel még az alapvető kommunikácó se működik, nem láttál előző kommentembe se konkrétumokat?

ja most épp meccset nézel megint mi? és ezért nem tudsz érdemben konrkétumokkal ,érvekkel írni. hitványkodj még te ócska kis féreg.

G. Nagy László 2023.07.11. 12:45:26

@Boldeone2: Azért az nagyon beteg, hogy felhozol egy két évvel ezelőtti technikai bakit, amiért ezerszer elnézést kértem, s azóta sem ért semmiféle bántás a részemről. Nem is tudom, mit gondoljak ilyenkor.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 13:04:59

@G. Nagy László: "Ha tényleg érdemben kommunikálni szeretnél, ezt így írnád: "Miért gondolod, hogy ez és ez nem ideológia? "

ja, azt is megkérdezhetném szépen a degenerált barmoktól, hogy miért gondolod hogy a föld lapos? Karikó meg népirtó? de felesleges

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 13:07:52

@Boldeone2: "politikailag a diktatúra előszobájában"

nyakig benne vagyunk a diktatúrában, lásd rendeleti kormányzás. valós indok nélkül.
a szavazatokat elcsalják, a tömegmédiák nem plurálisak, 300-an vannak bejelentve , gerrymandering, kubatov-lista, folyamatosan átírt választási törvény, stb

Boldeone2 2023.07.11. 14:10:07

@G. Nagy László: Elnézést kértél, persze, de a technikai baki azóta sem lett orvosolva. Azért kellett másik nicket nyitnom, mert nem figyeltél, engem tiltottál ki valaki más helyett, de ezek után sem orvosoltad a problémát

Mindamellett én sem bántalak soha. Én mindenkivel korrekt módon kommunikálok, vitázni jöttem ide, fellépni az itt is terjesztett rezsimhazugságok ellen, amelyeket az értelmiség egy jelentős része is átvett ( lakájértelmiség?)

Szeretem ezt a blogot, mert olyan szépen előadni az Orbán- rezsim nagy hazugság-narratíváit senki nem tudja jobban, mint Te!

Boldeone2 2023.07.11. 14:22:55

@tesz vesz II: Lehet, hogy az elmúlt pár évben, igen: az Orbán - rendszer szintet lépett a politikai elnyomás szintjében. A titkosszolgálatok politikai célra, az ellenzékkel szembeni felhasználása már a valódi diktatúrák jellemzője

A választás előtti koncepciós eljárás Karácsony ellen is ezt mutatta. A "városháza ügy ", ami ugye nem ügy, hanem karaktergyilkos kampány volt
Most dettó ez folytatódik: Karácsonyon most 500 milliót keresnek Rogán Antal titkosszolga kutyái
Az ÁSZ pedig olyan büntetést akar az ellenzéknek adni, ami a végét jelentené ezeknek a pártoknak, választás jön...

Ezért mondom mindig: a "fékek és ellensúlyok rendszere" ( Orbán nem ismeri el ) a független közjogi méltóságok hiánya miatt eleve nem is lehet demokratikus az ország
Hol vannak a hatalmi ágak szétválasztva? Sehol

Túl sokáig hagyták az Orbán - rezsimet létezni, de az nemhogy nem konszolidálódott, hanem egyre inkább diktatórikusabb lett az idők folyamán

2023.07.11. 14:33:21

Már csak ez hiányzott!
Szerecsen Mosdatás, és relativizálás.
Ez kell a népnek!!!!

A populizmus nem előszobája a diktatórikus rendszernek, hanem maga a diktatórikus rendsser!!!
Lásd 110% támogatottság a szeretett Észak Korea vezetője felé!

Igencsak buta az aki ezt nem érti.

A populista nem a választók érdekében keresi azok szavazatát, hanem saját hatalom vágya, és korrupt segítői érdekében.

Ha már tudni akarjátok mit is jelent a populizmus.
Aztán az lesz ami van, hirtelen az infláció a világ legjobb dolga lett, mert a nagy vezér azt mondta... és a nép issza a szavait... mégha a fizetések nem képesek lekövetni, ha a nyugdíjas a lovat részletekben kapja meg, első részlet a mezőgazdasági lengő csapszeg.

Nem, semmi köze a kognitív disszonancia megnyilvánulásához, hogy sorban állunk a pénzért, azoknál akik az ellenség.... valójában azt mondják nem is kell az a pénz, de közben nélküle mindjárt összeroskad a gazdaság, és mégis minden szárnyal, a tanár hiány, az orvos hiány a nővér hiány... De az ország jobban teljesít, hisz a hiányából is hiány van!!!!

Kérem a kormányt örökre megválasztani, hiszen ez az összes hazafi érdeke!!!
Éjjen a párt!

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 14:42:57

@G. Nagy László:

Tímár Gábor, Kard, kínáról nem beszél.

"Az orbáni külpolitikai értelmezésben Magyarország sorsát a történelmi tapasztalatok szerint három ország tudja érdemben befolyásolni: Németország, Oroszország és Törökország. A magyar "diplomácia" ennek megfelelően az elmúlt évtizedben ezeknek az országoknak a kegyeit kereste.
A németekkel Merkel alatt kiváló volt a viszony. Merkel elnézte Orbánnak a hibrid rezsim kiépítését, cserébe a német cégek zavartalanul üzletelhettek hazánkban. Magyarország a putyini érdekek kijárója és gazdasági strómanja lett az Unióban és a Balkánon, cserébe a ner olcsón kapta a gázt, amit aztán drágábban értékesítettek a rezsicsökkentés kamuja alatt a lakosságnak és kereskedtek vele Európában, amiből óriási bevételre tettek szert. Az Erdogannal való viszonyt is próbálták valamilyen tartalommal megtölteni, de ez leginkább kimerült az orbánihoz hasonló politikai berendezkedés csodálatában, a Türk Tanácsban való bohóckodásban és hasonlókban.
Ez az egész "rendszer" összeomlott 2022 február 24-én, amikor Putyin a csúcspontjára jutott az őrületnek és a Szovjetunió feltámasztásának lázálmát kergetve megtámadta Ukrajnát.
Németországban egyértelművé vált, hogy a merkeli irányvonal korszakos stratégiai baklövés, az elnyomó rezsimekhez való törleszkedés pedig nem jóléthez, hanem ahogy a világtörténelem során mindig is: pusztításhoz és gyilkoláshoz vezet. Orbán nem korrigált, a német-magyar viszony a mélypontra süllyedt. Amikor az uniós források hiányában a ner elit növekedési korlátba ütközött és szemet vetettek az eddig védett helyzetben lévő német cégekre, be is fagyott.
Orbán a háborúban Putyinra fogadott, a berögzült hiedelmek mentén elhitte, hogy Oroszország legyőzhetetlen. Hibásan mérte fel a Nyugat katonai, gazdasági erejét és eltökéltségét a saját érdekszférájának megvédésére. A kommunista mitológiák rabja maradt. Magyarország az elmúlt másfél évben a saját szövetségi rendszerén belül a perifériára került és jelentéktelenné vált. A korábban ügyesen épített közép-európai kapcsolatok (V4) egy szemvillanás alatt lettek porrá. Orbán tüske akart lenni a köröm alatt, de nem vette észre, hogy simán kipöckölik onnan és csak egy múló kellemetlenség lesz.
Ebben a környezetben felértékelődött a kapcsolat Erdogannal. A rendszer szempontjából fontos lett az illiberális minta, Orbán elsőként is ment lihegni a török elnök újabb választási győzelme után. A miniszterelnök azonban ismét félreértette a saját fontosságát. Törökország földrajzi helyzete és katonai súlya olyan kártyákat ad Erdogan kezébe, amikkel Orbán legfeljebb a nedves álmaiban találkozhat. Lehet neki gesztusokat tenni, mint például, hogy retardált hülyegyerekként beállunk mögé a sorba blokkolni a svéd és finn NATO csatlakozást, de mit várunk érte cserébe?
Nem véletlenül erőlködött a magyar "diplomácia", hogy a török viszonynak tartalmat adjon, az ugyanis valójában teljesen üres. Mit tud adni Orbán Erdogannak, aki teljesen más érdekrendszerben játszik? És mit remélhet a magyar kormány az önként vállalt csicskaságért? Mind a két kérdésre az a válasz, hogy valójában semmit. Orbánnak fontos lenne, hogy valamit fel tudjon mutatni, bármit, de Erdogannak meg igazából tök mindegy. Ő egy másik stadionban focizik.
A magyar külügyi gondolkodás totális csődje és a világ tökéletes félreértése tegnap csúcsosodott ki, amikor Erdogan megállapodott a svédekkel a NATO csatlakozásról. Az impotens magyar külügy erre semmilyen formában nem volt felkészülve. A törleszkedés és a talpnyalás az megy, de arra már nincsenek meg a képességek, hogy helyzetértékelést adjanak a világról és ezáltal elkerüljék az olyan fiaskókat, minthogy megint mi maradtunk bent utoljára a játékban vesztesként. Nem vették észre, hogy amíg ők az orrukat piszkálták, a játszma már régen eldőlt.
A magyar külügy a saját - és ezzel az ország - szuverenitását feladva, idegen érdekek szeszélyére bízta a hazánk sorsát."

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 14:49:28

@Boldeone2: csak éppen karácsonyék tényleg szétlopták azt a pénzt, és összevissza hazudnoznak róla.
persze amíg a kampányokhoz pénz kell, addig korrupció is lesz, meg holdudvar is jobb esetben, rosszabb esetben fogjul ejtett állam. de mindkettő plutokrácia lehet valszeg

ezért kéne betiltani a kampánypénzeket, és a választásokat a köztévében lebonyolítani.

ulpius66 2023.07.11. 14:58:14

"Zelenszkij kifakadt amiatt, hogy a NATO-csúcson nem garantálnának konkrét csatlakozási utat Ukrajnának"

Na, elmégy te a jó büdös kurva anyádba, te orosz-zsidó!

MIÓTA VESZNEK FEL NÁCIKAT A NATO-BA?

Boldeone2 2023.07.11. 15:06:21

@tesz vesz II: Karácsony személyes ismerősöm, nem gondolnám hogy részt vett volna bármilyen korrupcióban, a teljesen az elveivel való szemben menést jelentene. ((Esetleg megvezették))

Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus lehet Budapest főpolgármestere, ezért támadják ( szerintem), meg Orbán "antitézise"

A kampánypénzek elvételében nem hiszek. Valahogy el kell juttatni minden emberhez a politikai üzenetet, az meg a leghatékonyabban személyesen megy, amihez pénz kell, országjárás, stb

A választási kampánypénzek összege rendkívül kicsi, ahhoz képest, amit a Fidesz költ médiára
Egy ilyen törvény megint a Fidesznek kedvezne

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 15:11:53

@G. Nagy László:

hát én már a baltás gyilkos kiadatása óta mondom, hogy a külpolitikánk olyan mint egy olcsó prostituálté, dehát biztos zseni a hitvány hazug petiminiszter,mert a cselédmédiájuk azt terjeszti hogy zseni, nyilván aki mindig hazudik, annak ebben igaza lehet, vagy nem.
amúgy még a munkáját se képes ellátni szijjas, annyira degenerált. lásd demars átvétele

Stumpf András:
"SZUVERÉN MAGYARORSZÁG
„Olyanok kérik, hogy támogassák őket, akik jogtalanul vádolták Magyarországot az utóbbi években.”
„Megjegyzéseket tesznek a magyar kormányra, az igazságszolgáltatásunkra, a médiahelyzetünkre, és sértegetnek.”
„Akadályozzák az EU-s pénzekhez való hozzáférésünket, megkérdőjelezik az igazságszolgáltatásunkat."
Tavasszal még a fenti érvekkel jöttek a fideszes, KDNP-s képviselők a Finnország és Svédország NATO-csatlakozása körüli színjáték részeként.
Március idusán aztán Erdogan török elnök belement a finnek csatlakozásába, de a svédekébe nem. Hirtelen a szuverén magyar parlament is ugyanerre az álláspontra helyezkedett.
Most aztán Erdogan elfogadta a svéd csatlakozást is. Ippityik-lippityik kiderült: most már akkor a Fidesz is így tesz. Pedig eddig komolyan, keményen ellenszegült a gonosz svédek felvételének a frakció, még Orbán Viktornak is ellenálltak eddig!
Két lehetőség van.
1. A teljes Fidesz-frakciót megvette Erdogan, valójában ő uralkodik Magyarországon kétharmaddal. Orbán Viktor ellenében is. Ez azért hírértékű lenne.
2. A fideszes frakciótagok bármilyen szerepet hajlandók eljátszani. Ha a rendező a hazug hülye szerepét osztja rájuk, hát eljátszák azt. Ez - sajnos - nem hírértékű már.
Annyi igen, hogy Magyarország becsületének utolsó morzsáiból is eljátszottak így néhányat, de sebaj, elvégre több is veszett Mo... Ööö... Izé. Ja. Nem.
Mohácsnál legalább a becsületünket nem vesztettük el."

G. Nagy László 2023.07.11. 15:17:10

@Boldeone2:

"Karácsony Gergely Orbán antitézise"

Na végre valami, amiben egyetértünk.

Előbbi magas és vékony, utóbbi alacsony és pufók. Ezek Karácsony mellett szólnak, de itt véget is ér a javára írt lista.

Orbán karizmatikus, nagy munkabírású, jól kommunikáló, talpraesett, abszolút rátermett politikus. Karácsony ezzel szemben szürke, alacsony terhelhetőségű, tesze-tosza, szerencsétlen balfék, a legkevésbé sem alkalmas vezető pozícióba.

Ha közös vonást kívánnék találni: emberismeretem szerint mindkettő jó szándékú, egyikben sem látok gonoszságot. De ez minden.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 15:48:21

@Boldeone2: hát igen, karácsony helyzete is olyan mint az ATV-é, nem tudjuk mennyi mozgástere van, és mennyire tisztakezűek, próbálnak -e evickélni a diktatúrában kvázi tisztességesen, vagy hitványul kiadják magukat ellenzékinek.

a parkolásnál is végülis tartozkodott, igaz ő ajánlotta be a parkolási maffiát, és tartozkodott a saját beterjesztésére... érdekes. Zuglóban ment a háta mögött akkor ezekszerint a nagykoalíció az mszp-fidesszel, de nem tőle tudjuk ezt sem.

Puzsérnak is személyes ismerőse Karácsony, és ő is mást mond róla, hogy gátlástalanul hazudik.
mondjuk hazudozni se kéne annyit a ládikáról amibe 500 milliót gyűjtöttek, aztán a régi prominens komcsik kaptak belőle végül. korruptak na.

azért ne tegyük fel mindjárt a hősök polcára.
bár a Tóth Csaba elleni kiálása tetszett, de ezt a "forradalmat" se ő robbantotta ki, hanem Hadházy és Márki, de legalább idővel csatlakozott.

először is zöld gondolat, hogy felesleges dolgokra ne égessünk pénzt
másodszorban nem kell mindenkinek szavaznia, aki ostoba, azt ki kell zárni a szavazásból,

3x: a válaszóPOLGÁRNAK kell informálódnia, nem hozzá kell eljutatni az üzenetet milliárdokért. az már régen nem demokratikus.
ezért a tv-ben , fórumokon bonyolítsák a szavazási jelöltek bemutatkozását, mert ha nagyobb az esély a szegényebb képviselőkre, nagyobb az esély a korrupció mentességre is.
a partizán már megcsinálta a utube-ra amúgy. stb stb stb

alöksz róz 2023.07.11. 15:48:47

@Boldeone2: "Karácsony személyes ismerősöm, nem gondolnám hogy részt vett volna bármilyen korrupcióban, a teljesen az elveivel való szemben menést jelentene." - dehogy menne szembe az elveivel :D
gerinek egy vezérlő elve van, neki valami tuti pozíció nézzen ki, addig meg minden jó és nem zavarja semmi.
most főpolgi lett, innen már nem akar visszalépni, tőle aztán nyugodtan jöhetnek a százmilliós és milliárdos csalások is...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 15:51:10

@G. Nagy László:

"Orbán karizmatikus, nagy munkabírású, jól kommunikáló, talpraesett, abszolút rátermett politikus."

a vidéki sunyi rókák tudnának erről mesélni azoknak akik nem agyhalottak, hogy mennyire jól kommunikál taplraesetten a varangykirály dagadt félisten.

alöksz róz 2023.07.11. 15:51:22

@tesz vesz II: "ezért kéne betiltani a kampánypénzeket" - vagy inkább a kampányolást úgy ahogy van.

ulpius66 2023.07.11. 16:31:30

Szerintem az a mai nap legjobb híre, hogy az a vén szaros Bidé bácsi legalább felismerte az Orbán Viktort......

2023.07.11. 16:35:09

Különben Észak Korea pont így van mint G pont, megpróbálja meggyőzni a lakóit, hogy nekik milyen jó dolguk van, és ha mégsem az mindig a másik hibája.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 16:54:28

Mit szóltok hozzá, hogy Hollandiában egy transz "nőt" választottak meg szépségkirálynőnek?

Amikor a transz "női" sportolók megjelentek és arattak a női versenyeken, azt hittem, ennél lejjebb már nem lehet, és megszűnik ez az őrület, észhez térnek a szervezők. Hát nem:

index.hu/fomo/2023/07/09/hollandia-szepsegverseny-transznemu-no-szepsegkiralyno-rikkie-valeria-kolle/

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 17:34:10

@ulpius66: gratulálj néha annak is hogy nincs már tanár meg védőnő. te ostoba.

te csak külföldre nézegess te hazaáruló. előbb itthon tegyetek rendet. ja és ne úgy hogy a tömegbe lőttök ti hitvány pribékek

2023.07.11. 17:36:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ne irigykedve nézd, hajrá....ja te az egyik oldalon sem felelsz meg... azért megintcsak nem mások a hibásak...ja de orbanisztán így működik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 17:37:17

@IdomitottFoka: "Ezrével eresztjük szabadon az embercsempészeket. ... Tehát a nagy szavak ellenére egy átjáróház volt/van/lesz az ország."

Ha nem fognánk el az embercsempészeket, akkor még lenne értelme annak, amit írsz. De elfogjuk, börtönbe csukjuk. Sajnos Szerbia és Románia teljesen leszarja az embercsempészetet, az égvilágon semmit nem tesznek a lekapcsolásukért, ránkszabadul az összes. Nem baj, a rendőrök összefogdossák őket, csak már nincs elég hel a börtönben. Persze az EU is tudja, hogyan kell az embercsempészeket kiszabadítani: azt mondják nekünk, hogy túlzsúfolt a börtön. El kell engednünk a kisebb halakat. Hát akkor ez van, el kell engedni. Mondjuk, az embercsempészt a határőrök már ismerik, remélhetőleg, és még egyszer nem fognak bejönni az országba, mert akkor mennek vissza megint a sittre.

Az egységes EU azt persze fel sem ajánlotta, hogy a börtönből a nekünk is idegen embercsempészeket szétterítik más börtönökben, segítve az igazságszolgáltatást az egységes EU-ban. Ez annyira jellemző.

"A leszakadóinkat nem fejlesztjük, inkább hagyjuk h a betelepülő tőke importálja a munkaerőt."

Leszakadóék már ötven éve, azaz már a negyedik generációjuk óta nem hajlandók elmenni dolgozni, akkor most mi a faszt várjunk rájuk tovább? Kéne a munkáskéz, de Leszakadóék a lomtalanításokon foglalják el magukat a kisgyerektől a dédnagymamáig, vagy elmennek a segílyér' panaszkodni Kanadába. Akkor hívunk pár embert, aki tud dolgozni. Gondolhatjuk, hogy nem az Európaellenes, írástudatlan arabok között fogunk keresgélni, ebben remélhetőleg egyetértünk.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 17:55:53

@ulpius66: @Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy tansznemű nőt választottak szépségkirálynővé a holland Miss Nederland 2023 szépségversenyen."

Hát mit lehet csinálni, egy kapafogú transz volt a legjobb nő a színpadon, a Hollandoknál ritkán jön össze ennél jobb leosztás. Gondoltam rá, hogy én is indulok, de mi van, ha nem én nyerek, nem jön be a repülőjegy ára.

Azt egyébként SENKI nem írta meg, hogy mi van a győztes lába között. Pedig ez azért nem kellene, hogy mindegy legyen.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 17:57:23

@Androsz: A hollandokat végül is kár volna nagybetűvel írni, de most már így marad.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 18:32:25

@Androsz:

Gondolod, hogy jobb "nő" lesz attól, hogy csinálnak neki egy pinát?

alöksz róz 2023.07.11. 18:43:57

@Androsz: "Pedig ez azért nem kellene, hogy mindegy legyen." - fúj.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 18:46:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Legalább pontozható lesz. Az már legyen a hollandok baja, hogy milyen nőt küldenek a nemzetközi szemlére. Ha elég hülyék ahhoz, hogy egy transzot, csak azért, mert az milyen nemes és progresszív, akkor majd röhögünk rajtuk. De az az őszinte igazság, hogy ha Venezuela vagy Puerto Rico elküldi a szokásos szexbombáit a versenyre, de azokat is össze-vissza szabdalták már az orvosok, hát valahogy attól sem elég felszabadult az örömöm. Én nőügyben zöld vagyok, lehetőleg ragaszkodom a természetes alapanyagokhoz. Attól lesz a cióm fenntartható. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 18:47:12

@Androsz:

"Leszakadóék már ötven éve, azaz már a negyedik generációjuk óta nem hajlandók elmenni dolgozni"

Ez azért változóban van, főleg azóta, hogy a szemét rásszistá nácifasiszta O1G kormánya kb. befagyasztotta a segílykék összegét, így Leszakadóék már nehezebben tudnak megélni csak a farkukból.

Olvasd el az e poszthoz írt korábbi kommentemet. Nagyon sok cigány eljár dolgozni, még csak nem is lusták, de fegyelmezetlenek és nem bírják a fix munkahellyel járó kötöttségeket.

Persze jócskán vannak köztük lusta ingyenélők, ezt én is látom. Ha pedig megnézed az országutakon strichelő qrvákat, 99%-uk cigány. De azt is látom, hogy gyakran olyan fiatal cigány csajok sem vállalják már ezt az életet, akiknek az anyja ezt csinált/ja.

Aztán persze olyat is látok, hogy anya és lánya együtt mennek ki az útra strichelni.

alöksz róz 2023.07.11. 18:47:22

@kiskutyafule: ó, igen. az északkoreázás, az mindig jól jöhet

érdemes wordpadba bemásolni egyet-kettőt

Boldeone2 2023.07.11. 19:02:11

@G. Nagy László: Nekem pont az tetszik Karácsonyban, hogy nem az klasszikus, erőskezű, vezetői figura, hanem egy olyan ember, aki önmagával is folyamatos polémiát folytat, hogy mi lenne a jó döntés, akár nyilvánosan

Egyébként kiválóan kommunikál szerintem, ha pl egy beszédet kell mondania az emberek előtt, az jól tudja, logikusan felépítve érthetően
Jobban mint a demagógiára építő Orbán, akinek volt hogy mások írták a beszédeit
Az, hogy Karigerit is sarokba lehet szorítani, igaz. De, kit nem?

Orbánt? Ne viccelj már! Egyszerűen ki se mer állni senkivel egy vitára, pedig a tapasztalatlan rosszul kommunikáló MZP- T megverné, Karigerit már nem biztos, GYurcsány meg most is feltörölné vele a padlót

Orbán tapasztalt, zsivány politikus, lehet mondani a hatalom birtoklásának művésze, de csak a saját terepén mer versenyezni, Cippola mester...

Egy választási debattőr versenyre nem mer kiállni, mert gyáva

Karigeri visszafogottabb, intellektuálisan felkészültebb
Donáth Annának jobban vág az esze
Gyurcsány meg egyszerűen újra megalázná...

Orbán lenézi a demokráciát, amit az is bizonyít, hogy semmibe vette az ellenzék miniszterelnök- jelöltjének tv vita kihívását
Mit képzel ez az ember? Magyarország felkent vezetőjének gondolja magát, hogy nem képes vitára ????

Kötelezővé kellene tenni, hogy meg kelljen mérkőzni a miniszterelnök- jelölteknek!

2023.07.11. 19:05:02

@alöksz róz:
What aboutism csak az egyik oldalról jó elvtárs?

Már a 60-as évek óta mondja a jovezer, még 5 év és itt a kánaán!

Hajrá 13 év után már csak párat kell aludni, és és a sült galambok már repülni tanulnak.
Aztán nehogy megsértődj, ha az öngyilkosságot halál büntetéssel sújtják!

alöksz róz 2023.07.11. 19:10:55

@Boldeone2: "aki önmagával is folyamatos polémiát folytat, hogy mi lenne a jó döntés, akár nyilvánosan" - mégpedig azon, mit hazudjon hogy főpolgármester maradhasson.
nyilvánosan már csak az a hazugság megy, ami ki van találva.

alöksz róz 2023.07.11. 19:12:24

@alöksz róz: vagy akár tán még miniszterelnök is...
karácsony.

az a szomorú, hogy ez nem vicces.

2023.07.11. 19:19:15

@alöksz róz:
Hová lett a nagy mellény így hirtelen?
Csak nem igazad van megintcsak?
Szerintem is, tényleg csak egy párat kell aludni, és olyan világ lesz nektek, mindenki irigykedve tekint rátok.
Pont mint az egymilliárd légy a tehénlepényre.

Boldeone2 2023.07.11. 19:19:36

@alöksz róz: Főpolgármester marad, szerintem, mert a budapestiek többsége utálja Orbánt. Jövőre 85 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetni. Ez 5x annyi, mint Tarlós idején

2023.07.11. 19:22:13

@Boldeone2:

Ezért is fogják OV-t újra megválasztani 5/3 arányban.

Hiszen az infláció ahogyan egyre jobban nő, úgy lesz egyre rosszabb a KG nek.
És hát a hazafi innen ismerhető fel, profin utál mindenkit aki nem OV inasa.

Boldeone2 2023.07.11. 19:40:16

@kiskutyafule: Érdmes ezt a felmérést megnézni. Lényegében azt igazolja amit mindig mondok: Magyarországon az Orbán -rezsim a végletekig átmosta az emberek jelentős részének az agyát

A békegalamb- narratíva, egy ócska hazugság. A hívők jelentős részt Nyugat- , demokrácia- , és liberalizmus- ellenes. Ebből kifolyólag az agresszort pártolják

www.pewresearch.org/global/2023/06/27/overall-opinion-of-the-u-s/

KARÁCSOLY GELGELY 2023.07.11. 19:48:37

@Boldeone2: "Nekem pont az tetszik Karácsonyban, hogy nem az klasszikus, erőskezű, vezetői figura, hanem egy olyan ember, aki önmagával is folyamatos polémiát folytat, hogy mi lenne a jó döntés, akár nyilvánosan"

Ezt úgy hívják, hogy tépelődik. Hát tényleg nem az a klasszikus vezetői figura.

"Egyébként kiválóan kommunikál szerintem, ha pl egy beszédet kell mondania az emberek előtt, az jól tudja, logikusan felépítve érthetően" ... "Karigeri visszafogottabb, intellektuálisan felkészültebb"

Ezen a szerelmi vallomásodon remekül szórakoztam! Te tényleg imádod ezt a teszetosza intellektuális pöcsöt. Ijesztő elképzelni, mihez kezdene ez miniszterelnökként egy gazdasági és politikai válság közepén. Valószínűleg leginkább gyorsan kapitulálna, és átadná az ország kulcsát a helytartónak. A város dolgát nem képes egyensúlyban tartani. Bicikliút van, pénz nincs, fontolgatja a 30-as sebességkorlátozást, és külön megsirat minden kivágott redves fát, ez az eddigi életműve. De neked hiába mondaná ezt bárki.

2023.07.11. 19:49:11

@Boldeone2:
Sima liba, egyre jobban úgy érzem magam, mint a prof a Mothman Prophecies ből , ott egy csótány próbáld meg neki elmagyarázni hogy felsőbb rendű vagy!!!!

2023.07.11. 19:57:35

@Boldeone2:
Különben nem kellett semmilyen agyat átmosni, egyszerűen a szellemi képesség ennél többet nem enged meg.

Ez a populizmus lényege.

Boldeone2 2023.07.11. 20:40:20

@KARÁCSOLY GELGELY: Ijesztő elképzelni, mihez kezdene ez miniszterelnökként egy gazdasági és politikai válság közepén."

Elég ijesztő látni, hogy Magyarországon van most az egyik, a közember szempontjából a legnagyobb válság Európában
Bebizonyosodott, hogy a lieblinged alkalmatlan vezető
Nemcsak a háború, hanem Orbán speciálisan rossz politkája miatt vagyunk most bajban. Rekord költségvetési hiány, megszorítások, és szinte vágtató infláció van Magyarországon
A putyinizmus miatt pedig EU -pénzek sem jönnek

Deliráljatok csak Karigeri alkalmatlanságáról, a budapestiek úgyis átlátnak Orbán szemétségein, a több milliárdos elvonásokon, így újra megválasztják Karigerit, arra van a legnagyobb esély. De, ezt magad is tudod !

Nem Karigeri, hanem Orbán miatt megy tönkre az ország !

Boldeone2 2023.07.11. 21:01:14

@kiskutyafule: Ja, én is attól tartok, hogy a posztfeudális, poszkádári Magyarországon az orbáni demagógia termékeny talajra lelt ..
33 éve már volt egyszer egy antinyugatos, antiamerikás, ruszkibarát békehazugság- narratíva..

Orbán maga is annak a kornak a " végterméke", nem véletlenül jutott el a KISZ- től a szélsőjobb demagóg populizmusig, a fasizmusig lassan ...

Orbán az opportunista, nihilista, mindent túlélő "kádári embertípus" mai megjelenési formája. Ő sikeres ember, hiszenjól összelopta magát, az ugye akkor is most is erény ....Így az emberek azt mondták: "- Még nem loptatok eleget, lopjatok csak tovább!"

Az a dermesztő valóság, hogy itt, a rideg Kelet- Európban ( tudom ma már közép, de mégsem ezzel a mentalitással...)
Az emberek igénylik az elnyomást, a hierarchiát, az erőskezű vezetőt, ezért kell nekik az Orbán - rezsim
A korrupció vagányságnak minősül ( az amiből az egyén kimarad , de ő is csinálná)

Ráadásul vége a "rohadt libsi polkorrekt világnak": végre a kormány mondja, hogy add ki gőzt nyugodtan, gyűlölj tiszta szívből!
Migráns, busi, libsi, "baloldal", Soros, USA, EU - bűnbakok mindig lesznek ...

2023.07.11. 21:05:53

@Boldeone2:
Dőljön hátra és élvezze, mi mást tehet?
Még Mindig nem esett le nekik, de nem is fog.

Kívánok hosszú életet OV nak és a pártnak május elseje alkalmából.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 21:17:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nagyon sok cigány eljár dolgozni"

És még több nem. A legutolsó kimutatás szerint az ország 8%-a nem mondta magát magyarnak. Na akkor most találgassunk, hány cigány van az országban. Ha látunk dolgozó cigányt, sajnos az az ő kisebbségük.

"Aztán persze olyat is látok, hogy anya és lánya együtt mennek ki az útra strichelni."

Olyan nagy korkülönbség úgysincs köztük.

@Boldeone2: "pedig a tapasztalatlan rosszul kommunikáló MZP- T megverné"

Megveri az saját magát is, meg az egész baloldalt! :D Mindenki hálás neki a támogatási botrányért. Ilyen balfaszt...

"Kötelezővé kellene tenni, hogy meg kelljen mérkőzni a miniszterelnök- jelölteknek!"

Újabb dolog, amit a liberálisok kötelezővé tennének.

"Érdmes ezt a felmérést megnézni. Lényegében azt igazolja amit mindig mondok: Magyarországon az Orbán -rezsim a végletekig átmosta az emberek jelentős részének az agyát"

Megnéztem. Ismeretlen alapon kiválasztottak 23 országot a világból. Közép- és Kelet-Európából a lengyeleket meg minket (két szélsőséget). Valószínűleg azért ezeket, mert ők innen szereztek adatokat. Majd az értékelésnek már a második mondatában azt magyarázzák, hogy mennyi a mérés mediánja. Mintha ez a kis kimutatás bármennyire is reprezentatív lenne. És te ezt megkajolod. Igen, ez az agymosás.

Azt egyébként sosem értettem meg, hogy miért ragaszkodik a fajtát ilyen betegesen az agymosás szóhoz. Egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy egy embernek legyen valamiről egy szabad véleménye, amely vagy egybeesik a tiéddel, akkor ez az ember felvilágosult értelmiségi, természetesen nem a tieid beszélték tele a fejét, hanem szabad gondolkodó, vagy egybeesik az ellenségeidével, akkor ez az ember agymosott. Ez kínosan nevetséges.

"A hívők jelentős részt Nyugat- , demokrácia- , és liberalizmus- ellenes."

Vajon mi köze van a hitnek a demokráciához? És honnan veszed, hogy a hívők demokráciaellenesek? Megmérte ezt valaki? Esetleg eldöntötte már valaki, pontosan mi az a demokrácia? A Nyugat- és liberalizmusellenességet a részükről megértem, a hitük fontos elveit gyalázzák, közben már a kereszténységet néven nevezve is gyalázzák, nyilván morcosak lesznek tőle. De a demokrácia hogy jön ide? Vagy te is azok közé tartozol, akik szerint a demokrácia csakis liberális lehet?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 21:23:15

Hát, ember, amit itt @Boldeone2: leírtál, azok után már minden szó fölösleges. Hihetném azt, hogy a te fejedben van ilyen sötétség, de te nem tudod elképzelni rólam a szabad véleményt, így én is hihetem azt, hogy mostanra ezzel a szarral öblítették át a fejedet. Posztold ki ezt a Facebookon, és a kétharmad hálás lesz neked a közelgő háromnegyedért.

ulpius66 2023.07.11. 21:28:00

@Androsz:

Ja!

Ezek a liberálisak annyira liberálisak, hogy aztat el sem bírják képzelni, hogy valaki is másképp gondolkodik, mint ők....
(ha pedig valaki másképp gondolkodik, mint pl. én, az akkor csak agymosott fasiszta lehet....ezek a liberálisok leginkább Rákosi-pajtásra emlékeztetnek...)

ulpius66 2023.07.11. 21:29:28

@Androsz: Egy liberális bármit szabadon mondhat, megtehet, aki őtet bírálja az pedig fasiszta!!!!!

FORDÍTOTT ESETBEN, ŐK MINDENKIT SZABADON FIKÁZHATNAK!!!!!!!

ulpius66 2023.07.11. 21:36:11

Kedves ballibsi elvtársak!

Végre egy nektek való szuper-hír!

"Lakatos Márk új külsőt villantott: ilyen színű lett a haja – fotó"

www.blikk.hu/sztarvilag/hazai-sztarok/lakatos-mark-uj-kulso-festett-haj-extrem/xp7m1y7?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

TIK KB. ÚGYIS EZEN A SZINTEN VAGYTOK!

Boldeone2 2023.07.11. 22:22:44

@Androsz: Mindenki hálás neki a támogatási botrányért"

- Nincs botrány, azt csak a rezsim kavarja! MZP- ék nem magyar adófizetői pénzeket kaptak, de egyben magyar állampolgároktól. Az nem törvénytelen.

Újabb dolog, amit a liberálisok kötelezővé tennének."

- Az lenne a minimum, hogy a miniszterelnök kiállna miniszterelnöki vitára, 2 millió ellenzéki szavazó jelöltje ellen. Orbán gyáva is, és nem is demokrata- így nem vitázik

Mintha ez a kis kimutatás bármennyire is reprezentatív lenne. És te ezt megkajolod. Igen, ez az agymosás."

-Nem az az agymosás, amit ti bekajáltok! Nézz már be a kormánymédiába egyszer, de itt is: megy a ruszki- szopás, Putler istenítése, a nyugati szövetségesek piszkolása

Legyetek már őszinték egyszer! A Fidesz szavazóinak jelentős része az agresszor partján áll és nyugatellenes. Ezek a tények!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 22:25:07

Az előbb @Boldeone2: hozott nekünk egy általa tanulságosnak érzett kimutatást. Most láttam, hogy az Indexen is emlegetik. Itt van egy sor a Pew research által készített összegzésből:

"Bidenben az indiaiak 64 százaléka bízik, míg Zelenszkij esetében ez a mutató 50 százalék, Putyinnal kapcsolatban pedig 59 százalék."

Kóstolgassuk. India 64%-a bízik Bidenben, 59%-a bízik Putyinban. Vagy az intézet felmérése ilyen használhatatlan, vagy Indiában nem tudják, hogy Biden és Putyin esküdt ellenségek, és mindketten az ördög kivetülésének tartják a másikat. (Azt nem tudjuk, hogy hány indiai mondta, hogy kérem szépen, én ezt a nevet még életemben nem hallottam.) Vagy pedig szimplán tele vannak bizalommal az emberiség iránt. Hát ilyenek ezek a kimutatások. :-]

Boldeone2 2023.07.11. 22:30:06

@Androsz: Azt egyébként sosem értettem meg, hogy miért ragaszkodik a fajtát ilyen betegesen az agymosás szóhoz. "

-Fejezd már be ezt az undorító " fajtád " típusú náci szöveget, mert ezzel is csak azt bizonyítod amit fentebb írtam a kormánypártiakról : az undorító szélsőséget képviselitek, agymosottak vagytok!

Vajon mi köze van a hitnek a demokráciához? És honnan veszed, hogy a hívők demokráciaellenesek"

- Az orbánban hívőkről beszélek, ők demokráciaellenesek, jellemzően

Vagy te is azok közé tartozol, akik szerint a demokrácia csakis liberális lehet?"

- Így van. A modern demokrácia a klasszik liberalizmus elveire épül, azaz: csak liberális lehet

Boldeone2 2023.07.11. 22:35:14

@Androsz: Kóstolgassuk. India 64%-a bízik Bidenben, 59%-a bízik Putyinban. Vagy az intézet felmérése ilyen használhatatlan, vagy Indiában nem tudják, hogy Biden és Putyin esküdt ellenségek"

- Indiában az nem érdekli az embereket. Az USA a legnagyobb befektető, kereskedelmi partner, a ruszki meg hagyományos partner
Simán lehet jó partnere Indiának két ellenség, üresfejű

IdomitottFoka 2023.07.11. 22:41:08

@Androsz: Egy kis részét fogják el az embercsempészeknek. Ha a nagy részüket fognák el, akkor nem itt lennének, mert nem a büntetési tételek egekbe emelése, hanem a nagy arányú lebukás (lenne) az igazi visszatartó erő. Vagyis a nagy handabanda migránsellenességhez nem rendeltek forrást, se pénz se posztó -> se eredmény. Azt azért nehéz lenne bemesélni h ezt a rendőrminiszter se érti, úh marad az h ez (is) csak hazudozás volt/van/lesz.

"az EU is tudja, hogyan kell az embercsempészeket kiszabadítani: azt mondják nekünk, hogy túlzsúfolt a börtön."

Ez azért már szerecsenmosdatás a javából, még a kormányszóvivő se az eura kente. Sokba vannak, inkább kitoloncolják őket, ma kell a pénz lölőnek, a holnap meg kitérdekel...

"az embercsempészt a határőrök már ismerik, remélhetőleg, és még egyszer nem fognak bejönni az országba, mert akkor mennek vissza megint a sittre."
Aha. Nagy a visszatartóerő, látszik. Gyakorlatilag dekriminalizálták az embercsempészetet éppen, biztos nem csinálja majd senki.

"EU azt persze fel sem ajánlotta, hogy a börtönből a nekünk is idegen embercsempészeket szétterítik más börtönökben"
Ahhoz képest h Mo 8 éve sivalkodik h nehogymá bevándorlókat (akik közt azért lehet h van néhány tisztességes ember) kelljen befogadnia közös teherviselés mentén, egész érdekes elvárás ez pont tőlünk, h elítélt bűnözőket vegyenek magukhoz.... btw elég sok magyar rab nem bánná ha mondjuk luxemburgi meg norvég börtönökben senyvedhetne a magyar helyett.

"már ötven éve, azaz már a negyedik generációjuk óta nem hajlandók elmenni dolgozni, akkor most mi a faszt várjunk rájuk tovább?"
Neked fingod sincs miről beszélsz. Nem az 50-60+ os alkeszokról van szó, hanem a 15-25 -35 évesekről. Se eseti, se rendszerszintű terv sincs az integrációjukról.

@kiskutyafule: mondjuk ez egyáltalán nem így van, ékorea a lakóit semmiről nem próbálja meggyőzni, az van amit a kedves vezető parancsol. az ott nem populizmus hanem nettó terror.

@KARÁCSOLY GELGELY: lassan megnézhetjük viki mit tud produkálni annyiból, mint Karácsony. már csak azért is érdekes lesz, mert az attitűdjük is teljesen eltérő és viki már valszeg beleszokott a bőségbe.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kimerült a műfaj, már csak a botrány csinál nézettséget. Uaz mint az euroviziós szakállas nőimitátor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.11. 22:52:31

@Androsz:

"Olyan nagy korkülönbség úgysincs köztük."

Ezt én is majdnem odaírtam.

"Ha látunk dolgozó cigányt, sajnos az az ő kisebbségük."

Nem tudom, és attól tartok, erről nincs és nem is lehet statisztika. Nincs, mert rasszokra lebontva nem készítenek statisztikát, és nem is lehet, mert aki nem is keres munkát, az bele sem kerül semmiféle nyilvántartásba.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 22:57:21

@Boldeone2: "MZP- ék nem magyar adófizetői pénzeket kaptak, de egyben magyar állampolgároktól."

Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok. A borítékok azóta megsemmisültek, de a jótékony emlékezet szerencsére működik.

"Legyetek már őszinték egyszer! A Fidesz szavazóinak jelentős része az agresszor partján áll és nyugatellenes. Ezek a tények! "

Nem tudom, miért nevezel ténynek egy hitelesen még nem alátámasztott ballibsi vélekedést. De a nyugatellenességet megértem, a Nyugat az elmúlt években számos módot talált arra, hogy megutáltassa magát az egyszerű magyar állampolgárral, akinek az agyát azzal az álhírrel mosták át, hogy az Európai Unió százmilliárdos összegű kifizetést tart vissza előlünk különféle, még általuk sem tisztázott okokra hivatkozva. Tulajdonképpen mindegy, hogy miért, az álhírhez kapcsolódik egy másik álhír, amely szerint a magyar ellenzéki EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot. Mocskos dolgok ezek az álhírek, de te szerencsére tudod a tényeket.

Hát én úgy vagyok vele, hogy ezek az álhírek világossá teszik az átlagembernek, hogy mennyire bízzon az EU testvéri szeretetében.

Az agresszor pártján állókról nehéz bármi találgatni, mert senki nem tudja az igazat. Én rühellem az ukránokat, már régóta, amióta ukrán gengszterek és ukrán kurvák lepték el Európát, bennünket is bepiszkítva. Az sem tetszett, hogy éveken át gusztustalan belháborút folytattak az ukrajnai orosz többségű térség civil lakossága ellen, a szabadságra érzékeny Nyugat által a legkisebb figyelemre sem méltatva. Azóta meg különösen, amikor először az ukrán külügyminiszter fenyegetőzött a Barátság olajvezeték felrobbantásával, aztán már az Elnökről is ezt mondták, amit végül senki nem cáfolt. És a tranzitdíjat háromszorosára emelték. Ezek után kellene szeretnem őket? Ettől még nem fogom Putyint megkedvelni, de azt nem bánom, ha bárki szétrúgja az ukránok seggét, mert kurvára megérdemlik. Persze a libbantak erre gyorsan magukhoz nyúlnak, mert lám, itt van még egy jobber, aki Putyint imádja, pedig én leszarom, csak az ukránoknak sem vagyok híve. Az oroszokkal pedig muszáj elfogadható viszonyban megmaradnunk, mert rohadtul rácseszünk, ha nem kapjuk tőlük az eddig rendesen megkapott energiát. Ennek sajnos az az ára, hogy mi nem támadhatunk Putyin ellen, és ezért a Nyugat, amely szintén csak az ukránokat tolja maga elé egy szaros háborúban, bennünket kiközösít. Igaz, hogy ez a részükről ostobaság és sunyi, alamuszi dolog, de valamennyire még érthető, az viszont már nem, ahogy magyar politikusok dupla nyelvcsapással csatlakoznak hozzájuk a kórusban. Ha a liberális értelmiség, a magyar intellektus utolsó őrzői azt hiszik, hogy az ő belvárosi lakásukba majd az amerikaiak fognak olcsó gázt szállítani a büdös orosz gáz helyett, akkor csalódnom kell bennük. Ők inkább csak opportunista patkányok mindössze, talán még az is lehet. Az akadémikusi, színművészi, írói, egyéb értelmiségi jövedelmek állítólag szégyenletesen alacsonyak, mégis kismiska lesz nekik a négyszeres áremelés, hát ez furcsa. Majd hordhatják a nagykabát mellé a dupla sálat a lakásban, amivel annyit szeretnek interjúkon parádézni.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:06:51

@Androsz: Az indiaiak legalább tizenpár százaléka bízik abban h putyin és Biden is hasznára válik Indiának. India meglehetősen nagy és nincs akkora nyomás rajta h kizárólagosan oldalt válasszon. Sőt. Mi olyan bonyolult ebben?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 23:10:58

@IdomitottFoka: "Gyakorlatilag dekriminalizálták az embercsempészetet éppen, biztos nem csinálja majd senki."

Azt mondták, hogy most elmehetnek, de akit még egyszer itt találnak, az visszamegy a hűvösre. Nincs dekriminalizálás. Kényszeramnesztia volt, nem a bűncselekmény került ki a Btk-ból. Ugye látod a különbséget?

"egész érdekes elvárás ez pont tőlünk, h elítélt bűnözőket vegyenek magukhoz"

Miért, a migránsokat ők a börtöneikben tartják? Én úgy tudtam, hogy azok szabadon járkálnak keresztül-kasul egész Európán, anélkül, hogy bárki menézné a papírjaikat, hála az boldog általános határeltörlésnek. A börtönökben levő szabad helyekre gondoltam, ahol őrzik a csempészt, majd amikor végzett, úgy rúgják ki, hogy csak úgy füstöl. De ha nem, hát nem.

"Neked fingod sincs miről beszélsz. Nem az 50-60+ os alkeszokról van szó, hanem a 15-25 -35 évesekről. Se eseti, se rendszerszintű terv sincs az integrációjukról."

Én még iskolás gyerek voltam, amikor a tévében, azon az egyetlen csatornán már riportműsorokat hallottam a cigányok integrációjának halaszthatatlanságáról. Egy eset maradt meg élénken az emlékezetemben: a Fidesz azt az alkut ajánlotta, hogy ad a cigánynak deszkát ingyen, ha az csinál magának belőle egy budit az udvaron. Óriási ellenzéki felzúdulás fogadta ezt az embertelen kényszerítést. Olyan is volt, hogy a kormány adott a cigányoknak zsákszámra csávázott vetőkrumplit, azzal, hogy vessék el, és akkor övék lesz a termés, éljenek boldogan. Ezek a barmok meg felzabálták a csávázott krumplit, aztán kórházba kerültek. Hát így megy itt az integráció ötven éve. Te meddig akarnád még húzni, legyen még ötven év, hátha csoda történik?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.11. 23:14:02

@IdomitottFoka: "Mi olyan bonyolult ebben?"

Szóval akkor az nem is bonyolult, ha két ellenségből én mindkettőben bízom, mert hasznosak lehetnek számomra? No, én ezért mondom, hogy Putyin is ember valahol. Mi még nem tartunk ott, hogy pofán köphetnénk. Ha Indiának szabad, akkor szabad Magyarországnak is?

2023.07.11. 23:30:24

@IdomitottFoka:
Azt mondod akkor MO rosszabb, hiszen a MO-n, ahogy látod G pont is tagja, gondolat rendőrség működik.
Aki nem OV rá gondol maszturbálás közben az nem hazafi, ellenség akit el kell tiporni, ezt sugalmazza az állami szócsö is.
Aki még arra húzza, az természetesen a világ legboldogabb embere, hiszen a média megmondta a, ahogy G pont is, MO a világ legjobb helye, és minden így van a leges legjobban, ahogy annó Panglos mester is tudtunkra adta.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:43:26

@Androsz: Lelked rajta. Indiával a nagysága miatt máshogy bánik minden fél. Jupiter meg a kisökör, tudod. Mo más helyzetben van, az ukránok évezrede a szomszédban vannak és lesznek, az oroszoktól meg nagyságrendekkel több szar érkezett ide mint haszon. Putyin is többször átbaszta már az országot, de ha te megbízható partnert látsz benne, csak a saját pénzed és bőröd vidd, lécci. Az USA meg a jelenünk megkerülhetetlen valósága, ezt jó lenne ha felfogná viki is. Még micimackónak se éri meg hosszútávon szembemenni velük, de mi lassan megint hadat üzenünk...

Ami meg a cigányokat illeti, a nagyrészük dolgozik, nagyon szépen leburkolták a fürdőszobát például. A dryvit már nem olyan szép, mások csinálták, de végülis fennmaradt a falon... A nehezen integrálhatóakkal meg munka van, amit nem lehet némi odavetett krumplival letudni. Ennek az attitűdje is elég legalja, de eredményt várni tőle meg nyilván hülyeség.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:45:54

@kiskutyafule: Tolj le pár hónapot ékorában, aztán nyilatkozz h melyik a jobb. Akkor majd elhiszem. Azért fullba nem kéne nyomni...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 00:12:25

@IdomitottFoka: "Jupiter meg a kisökör, tudod."

Tudom. Én is megtanultam már az egyenjogúságot.

Az túlzás, hogy az oroszok megbízhatóak lennének, de nekünk egyelőre a szerződés szerint küldik, amit kell. Amire nagyon szükségünk van, mert erre vezetett az út. Akik azon hőbörögnek néha, hogy miért maradtunk függésben az oroszoktól, hát mindenki tudta, hogy az nem megy... nekik elég odamutatni Németországra, Európa legnagyobb urára, a kommunizmus ellenségére, akik példaadó függőséget építettek ki az oroszokkal, nekünk elég volt akár csak nekik hinnünk a geopolitikában. Ők most nagyon szívnak, mert úgy döntöttek, mi még elvagyunk az oroszokkal, de a csahosok miatt ez sokba kerül nekünk. Egyébként nem lenne itt semmi probléma, két lenézett ország összeháborúzik, kit érdekel, csak ide ne lőjenek, de Európának ez nem volt elég, ők háborúzni akartak, végre "legyőzni" az oroszokat, minden politikus ott akarta hagyni a keze nyomát a történelmen ebben a dicsőséges diadalban. Hát most már mindannyian szívunk, egyelőre ennyi történt. És még annyi, hogy az oroszok kurva mérgesek Európára. Nagyon kellett ez nekünk. A sok bölcs vezető...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 00:32:25

@IdomitottFoka: A krumplis eset csak a nagyon sokadik kísérlet volt, egy akció, amely szokás szerint nem vált be. Még ennyi sem vált be, pedig ebben nem volt semmi bonyolult, semmi obskurus jövőkép, csak egy egyszerű terv: itt van, ezt vesd el, jövőre lesz krumplid. Hátrányosék átértelmezték a tervet.

Mondtam, gyerekkoromban is a politika "kiemelt fontosságú kérdése" volt a cigánykérdés. Akkor még nem voltak romák, akkor még ők is "csigány"-nak mondták, akkor még rátartiság nélkül. Megmondták nekik, hogy a gyereket iskolába kell járatni, Helsinki Bizottság még nem volt, ezért a cigánygyerek iskolába járt. Közülük került ki az a pár értelmes cigány, akiknek egy darabig még volt szava a népe között. Nekem is voltak cigány osztálytársaim, átlagos Pest megyei iskolákban, nem volt nagy ügy, mindenki barátkozott mindenkivel, és mindenki járt az iskolába. Na aztán ez elmúlt. Köszönjék azoknak, akik az elnyomó rendszer kezét látták minden szigorban, és megakadályozták, hogy a cigányt megbüntessék, ha a gyereke lóg az iskolából. Így aztán minden negyedik cigánygyerek rekordhiányzásokat produkált. Európa büszke lehet magára, győzött a szabadság, Franciaországot arabok rágták, Angliát négerek, Németországot törökök, bennünket meg cigányok. Igaz, valószínűleg még mindig mi jövünk ki a legjobban ebből az egészből, elnézve a történteket.

Emlegetted a 15 éveseket. Hát nekem a tavalyi évben a 15 éves csoportomban volt öt cigány gyerek. Ebből ketten egész szépen húzták a szekeret, hárman meg csináltak mindent, csak tanulni ne kelljen. Pedig még ezek a műveltebb cigányok, mert ezek elfogadhatóan tudnak írni. Megmondtam nekik őszintén, hogy mi a helyzet a híres felzárkóztatással, integrációval, és hogy becsüljék meg magukat. Civakodtunk egy darabig, aztán úgy látszott, hogy leesett nekik a tantusz, elkezdtek egy kicsit normálisabban viselkedni. De még ez sem biztosan lesz nekik elég egy érettségi bizonyítványhoz, mert a problémáik már most látszanak. De az esélyt megkapják, úri szakmát tanulhatnak, csak csinálnák végig rendesen. Van integrációs erőfeszítés, de a cigányok nélkül az nem megy.

Boldeone2 2023.07.12. 01:19:41

@Androsz: Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok"

- Miért, te honnan tudod, hogy nem azok? Eddig az ellenkezőjét nem sikerült bebizonyítani, pedig valószínű titkosszolgálati eszközökkel nyomoznak!
Majd akkor sipákoljál, ha Deák Daniék 2 milliárdos magyar közpénzének is utánajárnak, de az persze tabu...
Csak az ellenzék lehet korrupt, ugye....

EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot. Mocskos dolgok ezek az álhírek, de te szerencsére tudod a tényeket."

- Nagyon helyesen teszik! A korrupt, rezsimépítő Orbán - kormányt kell megbüntetni! A tények makacs dolgok, te Fidesz- droidok vakok vagytok és süketek!

Nem tudom, miért nevezel ténynek egy hitelesen még nem alátámasztott ballibsi vélekedést."

- Bmeg , ember te normális vagy??? Olvass bele egy random kormánypárti médiába, mindenhol a nyugatot és/ vagy az ukránokat szapulják
Lentebb a komment szekcióban, Putyint felszopják, az ukránok halálat kívánják, nem ritkán
Egyértelmű, hogy ORBAN népe totál agymosott a propaganda által

Sehol nincs ilyen ember Európában, hogy az agresszor partján állnak. Én szinte minden médiához kommentek a világban, így látom a folyamatokat . Afrikában, Dél- Afrikában megy az itthonihoz hasonló, oroszbarát propaganda, ( az ANC fele orosz ügynök volt) meg a hindu nacionalista portálokon, leginkább
De még a szélsőjobb lengyel kormány is egyértelműen kiáll Ukrajna mellett

Boldeone2 2023.07.12. 01:36:30

@Androsz: Az agresszor pártján állókról nehéz bármi találgatni, mert senki nem tudja az igazat. Én rühellem az ukránokat, már régóta, amióta ukrán gengszterek és ukrán kurvák lepték el Európát, bennünket is bepiszkítva"

Miért, az oroszokat nem rühelled? Ne viccelj már ember! Elfeledkeztél 56- ról? Vagy 1945 - ről, több százezer magyar nőt megerőszakoltak a " felszabadítók" az orosz/szovjet birodalmi eszme zászlaja alatt
Az orosz gengszterek és kurvák meg mindig többen voltak, mint az ukránok?
Egyébként mi bajod az ukrán kurvákkal? Örülj neki, hogy fiatal bombanők vannak, akik segítenek a férfiak problémáit megoldani Európában, ide amúgy sem jönnek, Magyarországra ...

de azt nem bánom, ha bárki szétrúgja az ukránok seggét, mert kurvára megérdemlik. Persze a libbantak erre gyorsan magukhoz nyúlnak, mert lám"

- Látod, pont erről beszélek: te is a szélsőjobb elmebajt képvised!

Ugyan, mond már meg nekem, hogy miért érdemli meg mind a 38 millió ukrán hogy " szétrúgják a seggét"???? Ez a kollektív bűnösség elve , amit te propagálsz, vagyis bűnhődjön mindenki egy politikai rezsim döntési miatt , gyerekek , nők, öregek
Egyébként nagy ellentét nem volt soha az ukrán és a magyar nép között, a legtöbb konfliktust Orbán ukránellenes politikája okozta, így nyilván az ukrán válasz is hasonló volt.
Ha Orbán normálisan állt volna hozzájuk, akkor ma jobb lenne a két ország kapcsolata
A nyelvtörvény nem a magyarok ellen volt meghozva, hanem válaszként a több száz éves orosz elnyomásra. Az EU -integráció útján az is át fog alakulni

Boldeone2 2023.07.12. 01:56:40

@Androsz: Az oroszokkal pedig muszáj elfogadható viszonyban megmaradnunk, mert rohadtul rácseszünk, ha nem kapjuk tőlük az eddig rendesen megkapott energiát. Ennek sajnos az az ára, hogy mi nem támadhatunk Putyin ellen, és ezért a Nyugat, amely szintén csak az ukránokat tolja maga elé egy szaros háborúban, bennünket kiközösít. "

- Azért "muszály" mert Orbán Viktor totálisan elcseszte a magyar energiapolitikát. A minden szakember által kb 10 éve mondott energiadiverzifikáció helyett totális orosz energiafüggőségbe taszította az országot
Még Paks 2- T is a kiszámíthatlan orosz partnert választotta

A nyugat meg nem tol senkit maga előtt, ezt a faxságot honnan veszed? Ukrajna a létéért küzd, ehhez pedig fegyvereket KÉR hogy megvédje magát az agresszortól. A "nyugat " pedig - erkölcsileg helyesen, szemben azzal amit a nihilista Orbán mond - a nemzetközi jognak is megfelelve és erkölcsileg is indokolhatóan küld nekik

A te vagy Orbán vélt vagy valós sérelmei le vannak xarva. Ami számít, hogy a nemzetközi jog szerint 100%-ban Ukrajnának van igaza

...és: nem lesz olyan, hogy Ukrajna lemondjon az egyszer már a muszka által is nemzetközi szerződésben garantált területeiről! Mi van ha megteszi? Akkor örök béke lesz?

Nem, akinek egy csöpp esze van belátja: nem lehet olyan béke, amely leköpve nemzetközi jogot, elismeri a területrablást!
Ezek után a muszka majd mit követel vissza? Lengyelországot?

Hagyjuk már a hülyeséget! A békére szerintem akkor lesz esély ( nem biztos az sem ) ha orosz diktátor elbukik. Az echte fasiszta orosz hadiállam együtt

Ezért 100%-ban ostobaság az, amit Orbán beszél

2023.07.12. 02:43:13

@IdomitottFoka:

Én nem azt mondtam hogy jobb, ha nem azt, hogy 60 év múlva meglátjuk hová jut az Orbán dinasztia.

2023.07.12. 02:52:59

@Boldeone2:
Nem ostobaság, csak az átlag halandó nem látja mögötte az összefüggést.

Orbán 2 nyomon halad, az egyik a gazdasági érdek ami Soroshoz fűzi, hiszen csak vele együttműködve lehet jól shortolni.

A másik pedig hogy betlire játszik a nemzetközi színpadon, azt várja, hogy egy 1920-as évek beli összeomlás legyen, ami majd lenullázza a problémákat, ennek hátterében áll az oroszok támogatása is, hiszen ahogyan nő a konfliktus, úgy nagyobb az esélye a globális instabilitásnak.

Wildhunt 2023.07.12. 07:38:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: volt egyszer egy Rentz Mátyás, aki a dudenbuch blogon ezt a témát (is) alaposan kielemezte, igazi szociálpszichológiai íróhoz méltó igényességgel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 08:42:56

@Wildhunt:

Tudnál linket adni a szóban forgó írásához? Megköszönném. Nekem csak szűk rálátásom van, Pl. Szabolcsban biztos sokkal rosszabb a helyzet, mint itt a Nyugat-Dunántúlon.

baalint1 2023.07.12. 10:32:20

ideológiamentesség:
Ez addig oké, amíg fel nem ismer a populista politika olyan szélsőségeket, amelyeknek megvannak a csírái a társadalomban, és ha ezekre negítív ösztönzőket építenek, akkor magukhoz csábíthatják a választókat. Gondolok itt az uszító, gyűlölködő politikára, amely ugyan az ő részükről lehet hogy ideológia mentes, de a követők részéről jellemzően nem. Lásd Fidesz kádárista vagy épp fasisztha húzásai, de mondhatnám példának Putyin szovjet nosztalgiázós, birodalmi nosztalgiázós uszítását is.

"Ha egy politikai erő hitet tesz a béke, az egyén szabadsága és a magántulajdon tisztelete mellett"

De a populista politikusoknak pont hogy ezek jelentenek legkevésbé értéket, simán államosítanak, ellopnak magánvagyonokat, ha úgy járnak jól, lásd pl. manyup államosítás, vagy mikor a meddőségi központokat államosítottzák az elvtársaid. Vagy mikor a háborús agresszor mellett álltok ki, hiába hazudjátok hogy az ellenzékiek a háború pártiak, ti is tudjátok, hogy ti vagytok azok. Szabadság? Ezt meg szerintem te sem tudtad röhögés nélkül leírni.

ellenségkép:
Szándékosan csúsztatsz, mert az hogy az ellenfél politikusait fikázzák az demokráciában egy teljesen megszokott dolog, mindig így volt. Az elvtársaid viszont ezen bőven túlmennek, hiszen társadalmi csoportokat neveznek ki ellenségképnek, legyenek azok migránsok, melegek, vagy épp réteg ügyekért küzdő civileket. Ez meg kimondottan a szélsőségekre, kommunistákra, fasisztákra, nácikra jellemző, és nagyon rossz irányba vezet, főleg mikor a csoportokat kimondottan dehumanizálják.

kommunikáció a néppel:
Az nem megkérdezés, hogy irányított kérdezést tesznek fel, közben meg a valódi kérdésekről szóló népszavazásokat ellehetetlenítik. Ha ennyire fontos megkérdezni a népet, miért nem lehetett egyetlen ellenzéki vagy civil kezdeményezésből sem népszavazás? És tényleg nem érzed a problémát a nemzeti konzultációnál, hogy miért baj ha irányítottak azok a kérdések? Ebbe beleértem a Karácsony félét, mert az is egy populista húzás volt, és megjegyzem a környezetemben nagyon sok más ellenzéki szavazónak sem tetszett. Vajon ti kommunisták miért hiszitek el, hogy tényleg megkérdeztek titeket bármiről is?

gazdasági döntések:
Pont az a baj, hogy ezek a pártok magukat jobboldalinak hazudják, aztán a gyakorlatban felelőtlenül költekeznek, prociklikus gazdaságpolitikát folytatnak. Valójában sokkal inkább balra állnak a baloldali pártoknál
Ráadásul összemosod a dolgokat, mert akik a populistákat kritizálják, azoknak csak kis része ténylegesen balos, valójában aki jobboldali, az már rég elfordult ezektől az altright pártoktól, pontosan a gazdaságpolitika miatt, ami már rég nem jobboldali.

összeesküvés-elméletek:
Nyilván te, aki számos ilyenben hiszel, neked ez gyakorlat, csak ugye akik hajlamosak szélsőséges politikát követni, azok hajlamosabb elhinni a vadabbnál vadabb konteókat is. Te magad is más téren is előadtál számos konteót, lásd pl. pszichológia vagy táplálkozás témában a legsötétebb áltudományos idiótákat szoktad idézni, meg járványos konteóid is voltak.

baalint1 2023.07.12. 10:33:47

"Nincs ebben semmi meglepő: százszor inkább választanánk az ideológiáktól mentes, cinikus és korrupt világot, mint bármiféle radikális elmebajt."

Te inkább tutira mész. Olyat választasz, amelyik a radikális elmebajodat is kiszolgálja, és még korrupt is.

baalint1 2023.07.12. 10:55:16

És egyébként a populista politika legnagyobb gyengesége pont a gazdaságban nyilvánul meg. Amíg fut a szekér, tolják a monetáris élénkítést, az állami építőipari beruházásokat, addig ez nem látszik, nem csak nálunk, a törököknél is a nép annyit látott belőle, hogy hú de jó most. De mikor nehéz döntéseket kell meghozni rosszabb időszakokban, akkor mint látható, nem mernek lépni, mert még rövidtávon sem merik kockáztatni a népszerűség vesztést. Azt gondolom egy erős államférfi attól erős államférfi, hogy ilyenkor megmondja, hogy ezeket és ezeket az államháztartási megszorításokat, ezeket és ezeket a reformokat kell meghozni, ami rövidtávon fájni fog, de azt a célt szolgálják, hogy kijöjjünk a gödörből, és hosszútávon mindenkinek jobb lesz. Ehhez képest sunnyogás van, húzzák-halogatják a nehéz döntéseket, illetve amit lehet áthárítják egyes piaci szereplőkre, majd a népet azok ellen uszítják, miközben a kormány mossa a kezeit. A gond ezzel, hogy ez a közvetett adókivetés sokkal rosszabb mint gazdasági ösztönző, pl. a kereskedelmi különadók ugyan foltoznak a költségvetésen, de egy eleve erős inflációs időszakban tovább növelik az inflációt, míg ha az állam közvetlenül vállalt volna be egy kiadáscsökkentést, akkor az a költségvetés foltozó szerepén túl még az inflációra is csökkentő hatással van. Amíg úgy hoz a kormány döntéseket, hogy 100%-ban azt nézi, mi adható el könnyebben a népnek, addig nem fog optimális döntéseket hozni.

Megjegyzem még, ez megint olyan, hogy nem kizárólag a mai altright politikára igaz, korábban a magukat baloldalinak deklaráló politikusok Nyugat-Európában jóval populistábbak voltak, és ma is bőven akad köztük populista. Gyurcsány is populista, igaz kisebb mértékben mint Orbán. Margaret Thatcher nem volt populista, gyűlölik is rendesen a mai magukat jobboldalinak hazudó komcsik.

Boldeone2 2023.07.12. 11:34:43

@baalint1: Amíg úgy hoz a kormány döntéseket, hogy 100%-ban azt nézi, mi adható el könnyebben a népnek, addig nem fog optimális döntéseket hozni."

Pont ez a populista politikai módszerek lényege. A szart pofozgatják, amíg lehet, megpróbálnak minden kormányzati felelősség alól kibújni, hárítani

A propaganda szövegeket ismerjük: " Háborús infláció", " Szankciós infláció " stb. Az utóbbinak majdnem semmi köze a valósághoz. Most a "háborúpárti ellenzék" az új kamu szöveg
..
Vagy: megszorítás nem lesz, csak " kiigazítás" - jaték a szavakkal, az osobáknak

Most gazdasági válság van, meg is mutatkozik, hogyan tudnak stresszhelyzetben politizálni: rosszul....

baalint1 2023.07.12. 12:29:27

@Boldeone2:
Törökországban már látszik is az eredménye, ők előrébb tartanak nálunk, Venezuela még előrébb... Argentina meg szinte állandóan csődben van a populista politika miatt, ott már lassan 100 éves hagyománya van a populizmusnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 14:51:06

@Wildhunt:

Köszönöm, elolvastam. Pár helyen fején találja a szöget.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 15:54:04

@Boldeone2: "Indiában az nem érdekli az embereket. Az USA a legnagyobb befektető, kereskedelmi partner, a ruszki meg hagyományos partner
Simán lehet jó partnere Indiának két ellenség, üresfejű"

Üresfejű? Vérig sértettél. Látom, nem érted, hogy mi ebben a furcsa: te megvéded azt, hogy egy ország egyformán jóban legyen két, egymással majdnem háborúig elmenően ellenséges országgal. Nekünk ez tilos, mi kötelesek vagyunk választani közülük, és természesen az USA-t vagyunk kötelesek választani közülük. Az egyetlen dolog, ami bennünket az USA-hoz kapcsol, a NATO, de ebben a háborúban a NATO nincs érintve, két nem NATO-tag ország háborúzik egymással. Tegnap mondta ki a NATO, hogy ők egy védelmi szövetség, és nem kezdenek háborút idegenekkel. Ééérted, üresfejű?

"»Tudjuk, mikroadományokat, mindenfelé elhelyezett dobozkákba, bizonyára olyan borítékokban, amelyekre az adományozó ráírta a nevét és útlevélszámát, innen tudod, hogy mindannyian magyar állampolgárok«
Miért, te honnan tudod, hogy nem azok? Eddig az ellenkezőjét nem sikerült bebizonyítani"

Nem az én dolgom eldönteni, de a gyanú elhárítására az érintettek tettek egy kijelentést a magyar állampolgároktól származó mikroadományokról, szerintem most az ő feladatok bizonyítani, hogy ezt az állítást mire alapozzák. Ha nem mondták volna ezt, háríthatnának, de most az állításuk valószerűtlen, ilyenkor viszont automatikusan az a kérdés következik, hogy vajon miért hazudott a gyanúsított, és még miben hazudik. Majd meglátjuk, mi jön ki belőle, a dolog nem eget rengetően fontos, hiszen így is történelmi vereséget szenvedtek, mostantól viszont már nehéz dolguk lesz a külföldi pénzek eltüntetésében, hiszen felhívták magukra a figyelmet. A tilalmat nem a Fidesz találta ki, hanem az első szabad parlament, szóval azt senki nem mondhatja, hogy meglepte őt a szabály.

"Miért, az oroszokat nem rühelled? Ne viccelj már ember! Elfeledkeztél 56- ról? Vagy 1945 - ről"

Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben. Az oroszok egyébként az elmúlt harminc évben semmit nem ártottak nekünk, a barátaink annál többet. Az oroszokat ma kevesen fogják rühellni csak azért, mert oroszok, kicsit több kellene ahhoz.

"Azért "muszály" mert Orbán Viktor totálisan elcseszte a magyar energiapolitikát. A minden szakember által kb 10 éve mondott energiadiverzifikáció helyett totális orosz energiafüggőségbe taszította az országot"

A muszájt j-vel írjuk. Megmondtam már, mielőtt ezzel előjöttél, de elmondom még egyszer: mi követtük a főparancsnok németeket, akik szintén orosz gázra rendezkedtek be, még közvetlenül a háború előtt is egy orosz gázvezetéket robbantottak fel a derék ukránok. A te rengeteg szakembered Merkelnek miért nem szólt?

"»EP-képviselők kérik az EP-t, hogy ezeket a kifizetéseket igenis tartsák vissza, és jól büntessék meg Magyarországot.«
Nagyon helyesen teszik! A korrupt, rezsimépítő Orbán - kormányt kell megbüntetni! A tények makacs dolgok, te Fidesz- droidok vakok vagytok és süketek!"

Látod, te DK-droid, ez a baj a fajtáddal. Nektek teljesen mindegy, hogy a brüsszeli szívatás tízmillió ember életét teszi nehézzé, ti mindössze odáig láttok, hogy Orbánnak is rossz legyen. És még te pofázol a kollektív büntetésről. Amit csináltok, a legelvakultabb, leggátlástalanabb rombolás, te porig bombáznál egy egész várost, ha tudnád, hogy Orbán is ott van valahol. Te már csak Orbánt látod, a többi ember fel sem tűnik neked a vörös ködben. Rohadt, aljadék féreg vagy, és még buta is, mert nem is érted, hogy micsoda bűn az, amit ilyen büszkén hirdetsz.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.12. 17:04:05

@G. Nagy László: "Ha tényleg érdemben kommunikálni szeretnél"

bájos hogy úgy csinálsz mintha te érdemben kommunikálni szeretnél, te kikéred magadnak a hangnememet, ami miatt már nem lehet, jaj. de amikor pl "b*szatlan nőkről" írtál meg egyéb alpári stílusban, alpári szavakkal, akkor hol maradt az a híres hangnemed meg modorod? ne játszd meg magad, ha belül rohadsz te hitvány darab szar.
gerinctelen, korrupt patkány. gátlástalanul hazudsz mint a gazdád. nárcisztikus pszichopata.

baalint1 2023.07.12. 17:05:22

"Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben. "

Komolyan, nem érzed ilyenkor, hogy ez az érvelés egyre nevetségesebb? A Putyin rendszer egyrészt rendszeresen hivatkozik a szovjet korszakra, a nép körében máig az egyik legnagyobb történelmi személy Lenin és Sztálin, Ukrajnában vörös zászlóval is masíroztak.

Emellett pedig egy erősen elnyomó rendszert üzemeltetnek, ahol a régi szovjet módszerekkel teszik el láb alól az ellenlábasaikat, vagy akik épp kiszállnának.

Ráadásul a Putyin rendszer akár a szovjet, akár a cári rendszerre hivatkozva, de ugyanúgy terjeszkedne mint azok, amiben mi meg erősen ellenérdekeltek voltunk mindig is és most is azok vagyunk.

"Látod, te DK-droid, ez a baj a fajtáddal. Nektek teljesen mindegy, hogy a brüsszeli szívatás tízmillió ember életét teszi nehézzé, ti mindössze odáig láttok, hogy Orbánnak is rossz legyen. És még te pofázol a kollektív büntetésről. Amit csináltok, a legelvakultabb, leggátlástalanabb rombolás, te porig bombáznál egy egész várost, ha tudnád, hogy Orbán is ott van valahol. Te már csak Orbánt látod, a többi ember fel sem tűnik neked a vörös ködben. Rohadt, aljadék féreg vagy, és még buta is, mert nem is érted, hogy micsoda bűn az, amit ilyen büszkén hirdetsz."

Megfordítva a kérdést:
Miért fájna nektek mint a narancsbolsik híveinek, ha az EU-s pénzeket nem lopnák el a politikusaitok, és így megkapná ezeket az EU-s pénzeket az ország? Miért fontosabb nektek a főnökeitek gazdagodása a nemzeti érdekeknél? Na jó, csak költői kérdés volt, eddig is magas ívben szartatok a nemzeti érdekekre, tavaly február 24 óta is folyamatosan az orosz propagandát nyomjátok, pedig ki is állhattatok volna hazafiként, de hát akinek fontosabb a Párt, mint a haza, attól mit vár az ember...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 18:20:07

@baalint1: "»Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben.«
Komolyan, nem érzed ilyenkor, hogy ez az érvelés egyre nevetségesebb?"

Kár, hogy ezek szerint nem mindenkinek megy át a gúny. De azt komolyan gondolom, hogy "az oroszok egyébként az elmúlt harminc évben semmit nem ártottak nekünk, a barátaink annál többet." Szerinted azért kellene utálnunk az oroszokat, mert az egyik orosz gyötri a másikat. A libbancsoknak ez talán elég, de rengeteg embert nem érdekel.

"tavaly február 24 óta is folyamatosan az orosz propagandát nyomjátok, pedig ki is állhattatok volna hazafiként"

Hazafiként?? Hogy van ebben a dologban érintve a haza? Van a hazámnak bármi köze ezekhez a rühes ukránokhoz?

2023.07.12. 19:24:12

@baalint1:
a neoliberális reformok se jöttek be. németh miklós kezdte, hogy el kell adni mindent. végrehajtó jogkörrel nem rendelkező ebrd alelnök lett. non executive vice president. ezt a titulust találták ki a különféle hazaárulóknak. barosso is ezt a címet kapta. aztán persze jött az, hogy el kell adni mindent. csak utána még kellett bokros csomag. és utána még a bajnai csomag. és ez a balfasz oszkó magyarázza, hogy ők milyen népszerűek voltak. hol? budapest belső kerületeiben úgy egyébként a halál faszára küldték volna őket. ezért választották meg orbánékat. és persze ők és a körei is szétlopják az országot.

az egy millió dolláros, vagy eurós kérdés az, hogy a neoliberalizmus és az illiberális demokrácia alternatívája micsoda?

baalint1 2023.07.12. 19:50:11

@Androsz:
Nem az oroszokkal van a baj, hanem azzal a rendszerrel, ami egyébként hatalomgyakorlásban és külpolitikában ma is számos vonását hordozza a szovjet rendszernek, az elmúlt időkben ráadásul egyre inkább.

És a Putyin rendszer igenis ártott nekünk, mert előbb a Jobbik, majd a Fidesz támogatásán keresztül próbál éket ütni köztünk meg az EU között, illetve folyamatosan hazug propagandatevékenységet folytat hazánkban. Ugyanaz a recept, mint anno a szovjet időkben a nyugati országokban amit műveltek a titkosszolgálatukon keresztül, csak ez most minket is érint.

"Hazafiként?? Hogy van ebben a dologban érintve a haza? Van a hazámnak bármi köze ezekhez a rühes ukránokhoz?"

Elég sok köze van, ha ismernéd a magyar történelmet, soha nem voltunk érdekeltek az oroszok európai terjeszkedésében, és most sincs ez másképp.

Azt még hozzáteszem, hogy a kárpátaljai magyarok is szívnak az orosz agresszió miatt, mellesleg a közvetlen munkatársam kárpátaljai, és a családja nagy része máig ott él, sógora a frontvonalon van, Bahmutban is ott volt, többször is kevésen múlt hogy nem halt meg, gondolhatod hogy a kollégám nem igazán örül a putyini agressziónak, amit ti neobolsik éltettek.

Ja, mondjuk elfelejtettem, hogy a te hazád nem Magyarország, hanem Oroszország, így már érthető...

baalint1 2023.07.12. 19:59:17

@cvsvrs:
Sok visszásság volt a privatizációval kapcsolatban, csak ugye azt felejted el, hogy egy csődközelben lévő hatékonytalan szocialista államgazdaságunk volt, ami teljesen fenntarthatatlan volt, valamilyen módon váltani kellett piacgazdaságra, ehhez pedig ezeket a vállalatokat el kellett adni vagy felszámolni, hogy magánvállalatok jelenjenek meg helyettük, emellett külföldi tőke nélkül esélyünk sem lett volna ebből a szarból kimászni. Ami úgy mellesleg sikeres is volt kb. 2001-ig, amikortól a két nagy párt elkezdett populista módon egymásra ígérni osztogatásban.

Nem Bokros vagy Bajnai baszták el, ők csak tűzoltást csináltak. Ha már baloldal, akkor a legnagyobb kárt baloldalon Medgyessy csinálta a 100 napos programmal és a további osztogatással ami fellendülési időszakban vert éket a költségvetésben. De persze ellenzékből a neoliberálisozóknak pont Medgyessy a pozitív példa...

Egyébként abban semmi neoliberalizmus nincsen, hogy ha túlköltekezik az állam, akkor valamikor valakinek meg kell szorítania, te sem leszel attól neoliberális, ha hitelekben úszol, ezért elhatározot, hogy visszaveszel a kiadásaidból.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.12. 20:00:18

@baalint1: "Ja, mondjuk elfelejtettem, hogy a te hazád nem Magyarország, hanem Oroszország, így már érthető..."

Látod, ez mondat felesleges és teljesen indokolatlan is volt. Csak vagdalkozol akkor is, amikor beszélhettünk volna. Hát akkor nem erőltetem.

Wildhunt 2023.07.12. 20:06:14

@Androsz: van. Ezek a rühes ukránok fenyegették katonai lerohanással Magyarországot és követelték a kárpátaljai magyarok kiirtását. Ettől kezdve ha valaki beleszántja őket a csernozjomba, az nekünk biztonsági előny.

baalint1 2023.07.12. 20:12:55

@Androsz:
Mondjuk te jöttél a nemzeti érdekekkel, és fikáztad a nemfideszeseket, hogy a nemzeti érdekek ellen dolgoznak. Közben meg tapsikolsz az orosz terjeszkedésnek.

@Wildhunt:
Mikor is fenyegették az ukránok katonai lerohanással Magyarországot? Ja, hogy megint hazudozol, bolsevik? Már megszokhattuk.

2023.07.12. 20:21:32

@baalint1:
debrecenben a biogal gyógyszergyár stabilan működött. a debreceni medicor 100%-ban nszk piacára gyártott orvosi "műszereket" (valójában injekciós tűt és kézi eszközöket. műtéti szikét, ollókat, fogókat, de mégis csak ezekkel az eszközökkel szurkálták, nyírták, vagdosták a nyugat-német embereket.) a debreceni konzervgyár a maggi üzemmel brutális nyereséget teremlt. amikor megszüntették a központi tervutasítást, és a vállalatok önállóan gazdálkodtak, a nyereséges állami vállalat cég felvásárolhatta a veszteségest, akkor a deko megvette a nyíregyházi, a nagykőrösi és a budapesti konzervgyárat és a globus márkanevet. a debreceni dohánygyár nyereséges volt, a tejipar, a húsipar, a debreceni barnevál nyereséges volt. (utóbbit bajnaiék másodjára akarták szétlopni. csak már nem volt benne mit.)

a debreceni ruhagyár simán elláta a helyi igényeket. divatos cuccokat igyekeztek gyártani. a debreceni nyomda az ország legrégebbi vállalata. 1561 óta működött városi vállalatként. nyereséges volt. (jelenleg állami cég, a tankönyveket nyomja). az építőipar működött. ez az ország első és egyben utolsó szocialista lakóparkjának épületei a város szélén.
archivum.mtva.hu/images/medium/MTI-FOTO-bUtZbUsyRUtVSTd5amEyVktwanZ0dz09.jpg
házgyári elemekkel, bramac tetőcserepekkel. belsőben alföld porcelánnal. full magyar. állami építőipar. nem olyan nagyon rosszak.

ami debrecenben problémás volt az göcs. az se azért, mert rossz volt. hanem túlméretezett volt. a kgst egészét látta volna el csapágyakkal. csakhogy a csehek, lengyelek akartak saját üzemeket. azonban a debreceni mezőgép gyárnak kifejezetten jól jött a kgst összeomlása. mert a fehérororosz mtz helyébe léphettek volna reorganizációval.

debrecenben a reformok működtek. a debreceni állami gazdaság gyártotta a róna üditőt. megvette a traubi részleges gyártási jogát. hogy a kapacitásait bővítse. debrecenben működött volna az, a város svájci mintára kapjon egy saját kantonalbankot, és ahogyan a konzervgyártba vegyesvállalati formában szálljon de svájc. és épüljön vegyesgazdaság. az iparban beszállítói gmk rendszer, az agáriumban szakszövezetek, dolgozói részvények.
(város) állam+multik, állam+maszekok, állam+dolgozók

csak azt mondták, hogy ezt nem lehet, mert ez nem működhet. elvben kizárt, hogy működjön. vajon miért?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.12. 20:41:21

@Wildhunt:

Én is a kezdetektől fogva azt hajtogatom, hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz.

Nem vagyok sem russzofil, sem ukranofób - egyik nép sem érdekel, hadd nyírják egymást -, hanem kizárólag azt nézem, hogy a háború milyen kimenetele lenne legjobb Magyarországnak. Egy komoly orosz győzelem és egy fogyókúrán átesett, alaposan legyengült, semleges Ukrajna lenne nekünk a legjobb.

Mellesleg az EU-nak is, csak a háborús lázban égő politikusai ezt nem látják. Vagy látják, de már annyira elköteleződtek, hogy nem tudnak visszakozni.

Wildhunt 2023.07.12. 20:45:05

@baalint1: te hazudsz megint, természetesen. Vagy te vagy az egyetlen aki nem hallott arról, hogy a 128-as dandár tankokkal ment volna a Balatonig. Többek között. A kárpátaljai magyarok kiirtásának követelésérőlsem hallottál gondolom? (magyariv nanozsi) nyugodtan hazudd hogy háde ilyenek nem is vótak, meg hogy putler vót. Mint jó kommunista, bandádban a hazugság és a hülyeség alapvető fontosságú.

Boldeone2 2023.07.12. 20:51:35

@Androsz: Üresfejű? Vérig sértettél."

Ad 1., Te szólítottál meg engem, nem én téged! Ad 2., Te kezdeted az ocsmánykodást: " ömlik a szar szádból", így hasonló stílusú válaszokat fogsz kapni, ha féreg módon viselkedsz! Ad 3. , hülyeségeket beszélsz. Vagy fizetnek vagy érte, vagy alapból tudatlan vagy!

" Ezek az oroszok már nem azok az oroszok. Megújultak, megtisztultak, mint az MSZP 1990-ben"

- Ez az állítás viccnek jó lesz, kb. Ezek az oroszok PONTOSAN ugyanazt csinálják most Ukrajnában, mint elődeik 60-80 éve!

Öldökölnek, szisztematikusan lövik a polgári létesítményeket, a lakosságot, népirtók, Bucsa-Irpiny, zabrálás, nemi erőszak, emberrablás
Az összes emberiesség elleni bűnt elkövetik Ukrajnában, vagyis: ezek ugyanazok!

A politikai rendszer is hasonló : elnyomó, diktatórikus hadiállam, csak most ruszofasizmus az ideológia

Akkor miről beszélsz ember? Ezek egy fokkal nem jobbak, mint elődeik!

Boldeone2 2023.07.12. 21:08:14

@Androsz: természesen az USA-t vagyunk kötelesek választani közülük. Az egyetlen dolog, ami bennünket az USA-hoz kapcsol, a NATO, de ebben a háborúban a NATO nincs érintve, két nem NATO-tag ország háborúzik egymással. "

- Európa érintve van, te degenerált! Nem fogod fel, hogy Putyin Európa ellen is vívja a háborúját, a szabad világ ellen, így a NATO- államok is érintve vannak, közvetve. Több millió ukrán menekült van, az újjáépítés is az EU- ra hárul, ráadásul folyamatos fenyegetés van

Putyin a szabad világ, az európai nemzetek önrendelkezési joga ellen harcol. Ha most engednek neki, akkor a Balti államok vagy Moldova jöhet következő alkalommal. Egyszer már GARANTÁLTÁK Ukrajna határait a muszkák, azt sem tartották be, akkor miről tárgyaljanak a pszichopata diktátorral????

Most kell megfékezni az agresszort, ezért minél több fegyverrel kell segíteni az agresszió áldozatát, a védekező felet
Orbántól senki nem kér fegyvereket, nincs is neki, de abba ne pofázzon bele, hogy a többi nyugati ország mennyi fegyvert küld Ukrajnának!

Az orbáni béke egy aljas békehazugság! Azt várná el, hogy a civilizált világ hagyja magára az agresszió áldozatát, a védekező felez, hogy ne segítsék sem pénzzel sem fegyverrel

Álszent, nihilista, patkány álláspont az orbáni! Nem véletlen: Orbán egyedül maradt

Boldeone2 2023.07.12. 21:21:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz."

- Két nemzet közötti kapcsolatok megromlásához nagyban hozzájárult az Orbán - kormány putyinista politikája
Az ukránok 2014-óta küzdenek a függetlenségükért, sok esetben harcolniuk kellett, emberek haltak, így születtek rossz törvények, válaszul az orosz agresszióra. De, az még mindig nem lett volna elég indok, hogy ilyen szintű ukránellenes hisztéria alakuljon ki Magyarországon, ha nincs a központilag terjesztett putyinizmus
A kárpátaljai ügyek mögött is fellelhető a legtöbb esetben az orosz szál...
A magyar széljobb sajtó, a kormányparti is, nyíltan ukránellenes, ezek után ne csodálkozzatok, ha az ukrán oldalról is " visszaüzennek"

Naponta ukránok százai halnak, Orbán meg az szeretné, hogy pénz és fegyver nélkül pusztuljon minél hamarabb Ukrajna
Na, ezért is alakult ki a jelenlegi óriási ellentét
Orbán ki is mondta: ellenfelének tekinti Zelenszkijre. Akkor, erre nyilván reagálni fognak az ukránok...

ulpius66 2023.07.12. 21:41:51

Kedves ballibsi elvtársak figyeljetek!

OPITZ BARBI SZAKÍTOTT BARÁTJÁVAL!

„Olyan embernek hittem, akinek nem kellett volna” – ezért szakított a pasijával Opitz Barbi"

NA, EZT ELEMEZZÉTEK, EZ A TI SZINTETEK!!!!! AGYILAG KB. EGY SZÍNVONALON VAGYTOK VELÜK.....

ulpius66 2023.07.12. 21:45:30

Kedves ballibsi elvtársak!

Azt is kielemezhetitek, hogy éves csúcsára erősödött a forint a dollárral szemben, míg havi csúcsára az euróval szemben......

A FORINT MEGÁLLÍTHATATLANUL ERŐSÖDIK!

JA!

BOCSIKA!

EZ NEKTEK ROSSZ HÍR!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.07.12. 21:51:20

KEDVES BALLIBSI ELVTÁRSAK!

Csak, hogy szar legyen nektek!!!!!!

A gázár 27 euró/MWh-ra csökkent... magyarul 100 forint/köbméter környékére......

TAVALY ILYENKOR 550 FORINT/KÖBMÉTER VOLT A GÁZ ÁRA........

Kedves ballibsi elvtársak!

Ennyi szar hír hallatán nehogy öngyilkosok legyetek!

Az öngyilkosság gondolatát hesegessétek el magatoktól!!!!!
(aki öngyilkosságot követ el, az halállal büntetendő!!!)

Bayaz 2023.07.13. 00:27:27

@baalint1: "Szándékosan csúsztatsz, mert az hogy az ellenfél politikusait fikázzák az demokráciában egy teljesen megszokott dolog, mindig így volt. Az elvtársaid viszont ezen bőven túlmennek, hiszen társadalmi csoportokat neveznek ki ellenségképnek, legyenek azok migránsok, melegek, vagy épp réteg ügyekért küzdő civileket. Ez meg kimondottan a szélsőségekre, kommunistákra, fasisztákra, nácikra jellemző, és nagyon rossz irányba vezet, főleg mikor a csoportokat kimondottan dehumanizálják."
A migránsok jó ellenségkép, mert külső ellenség. A melegek nem ellenségkép, csak az aktivisták, egy kis (egy százalékos vagy kisebb) csoport.
Az ellenzéki értelmiség nagy része a magyarság nagy részének álláspontját nevezi ki provinciálisnak és ignorálandónak, ez az egyik fő oka amiért nem jutnak sikerre.

Bayaz 2023.07.13. 00:36:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Én is a kezdetektől fogva azt hajtogatom, hogy egy győztes vagy legalábbis nem tönkrevert Ukrajna komoly veszélyt jelent Magyarországra - főleg ha NATO- és EU-tag lesz.

Nem vagyok sem russzofil, sem ukranofób - egyik nép sem érdekel, hadd nyírják egymást -, hanem kizárólag azt nézem, hogy a háború milyen kimenetele lenne legjobb Magyarországnak. Egy komoly orosz győzelem és egy fogyókúrán átesett, alaposan legyengült, semleges Ukrajna lenne nekünk a legjobb.

Mellesleg az EU-nak is, csak a háborús lázban égő politikusai ezt nem látják. Vagy látják, de már annyira elköteleződtek, hogy nem tudnak visszakozni."

Szerintem valamiféle patthelyzet lenne az ideális, de az az igazság, hogy nem számit. Magyarország erre egész egyszerűen nincs ráhatással, és ezért tartom hibának, hogy Orbánék szembemennek az összeurópai állásponttal. Rengeteg politikai kapcsolatunk (beleértve a Visegrádi Négyeket) tönkremegy emiatt.

A migrációellenes álláspont azért volt hatalmas siker, mert Magyarország számára rendkivül előnyös volt hogy nem kellett százezereket (akik valószinűleg a bevándorlók alsóbb rétege, a képzettek Németországba és Ausztriába mennének) befogadni ÉS a nyugati állampolgárok jó része is elkezdett átállni bevándorlásellenessé, és Orbán pozitiv példaképként tudott szolgálni.

Abszolút nem látom ugyanezt az orosz-ukrán háborúnál, itt mi egy kisebbségi álléspontot képviselünk, alig van valami hasznunk a képviseléséből (igen, visszakaptunk pár hadifoglyot) és esélytelen hogy a nyugati választópolgárokat meggyőzzük a helyességéről. A bevándorlási válságnál a nyugati média tagadta vagy lekicsinyelte az igazat hosszú ideig, mig az orosz-ukrán háborúnál ők már előre 'riogattak' és mivel teljesen igazuk lett a nagy képben (oroszok támadtak és alapvetően kudarcot vallottak a terveik), a nyugati választópolgár nyilván elhiszi a narrativát.

Bayaz 2023.07.13. 00:38:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem mondom azt hogy 'legyünk kicsik", de a 'ballibeknek' igaza van abban, hogy néha érdemes kicsinek lenni. Nem látom hogy pl a svéd NATO csatlakozás ideiglenes blokkolása mennyire tényleges magyar érdek.

2023.07.13. 00:53:08

@Bayaz:
Hibás elgondolás, hogy a képzetlen munkaerő MO-n maradna, ki az a hülye aki ott akarna maradni?
Senki, lásd mindenki menekül onnan.

Vagyis csak egy jó nagy lozunggal sikerült új ellenséget csinálni, mert miért ne?
Ez kell a hazafi számára, legyen kitől rettegni, legyen kit köpködni.
Pipa

Bayaz 2023.07.13. 00:57:04

@Boldeone2: "A te vagy Orbán vélt vagy valós sérelmei le vannak xarva. Ami számít, hogy a nemzetközi jog szerint 100%-ban Ukrajnának van igaza"
A nemzetközi jog szerint 100%-ban Iraknak volt igaza az USA-val szemben, az USA vélt vagy valós sérelmei pedig le vannak szarva (vagy pedig bebizonyult, hogy hazugságok). A "határok befagyasztásának" elve is egy nemzetközi jog - mondjuk hosszú távon fenntarthatlan baromság, mintha 1815-ben azt mondták volna az európai nemzetek, hogy a határok meg vannak most húzva és nem lehet őket megváltoztatni hiába bármiféle népességcsere - de Koszovónál ez senkit sem érdekelt.
Ezért nehéz komolyan venni a 'nemzetközi jogra' való hivatkozást, mert az USA rendszeresen veszi semmibe, de nekik ugye szabad.

Bayaz 2023.07.13. 00:58:08

@kiskutyafule: úgy értem, a németek&osztrákok kiválogatták volna kiket engednek be és a többi (az alja) Magyarországon marad

alöksz róz 2023.07.13. 09:56:32

@Bayaz: semennyire, a gyakorlati "jelentősége" egy tét nélküli kiállás erdogan mellett, hogy ne maradjon egyedül a svédek blokkolásával

2023.07.13. 10:55:10

Eljött az ideje, hogy a reprezentatív többség bebizonyítsa szellemi kapacitását.

Csak egy pár kérdés közül az első, aztán a válaszok fényében újabb kérdés jön:
Szerinted miért nem jó a migráció?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 10:56:34

@Bayaz:

"Nem látom hogy pl a svéd NATO csatlakozás ideiglenes blokkolása mennyire tényleges magyar érdek."

Semennyire. Még csak az sem mondható, hogy valamit ezzel ki lehet préselni az EU-ból, hiszen Orbqn és Szijjártó is kijelentették, hogy Magyarország egy perccel sem fogja késlektetni a svédek csatlakozását. Ezért aztán biztos tele van a svédek gatyája, úgy izgulnak miattunk.

Az előző kommentedre picit később.

2023.07.13. 12:19:05

@Bayaz:
A kérdés miért maradna ott????
És mi kárt csinál?

Csak egy egyszerű logikai fejtegetés.

Tudod munkaerő hiánya van.
Vagyis max dolgozik, ha nem dolgozik max 6 hónap és eltűnik a rendszerből, mint mindenki más, ezért sincs hivatalosan nagy munkanélküliség MO-n.

Ha sok gyerek van, csak akkor kap adó kedvezményt/pénzt ha dolgozik, ha nem akkor semmit sem kap....
Érted ez hová vezet???? Szerintem nem.

Vagyis aki dolgozni akar az ott maradhatna, de nem fog, hiszen a bér és az általános utálat a helyi hülyék által nem fogja maradására bírni, ha nem akar dolgozni, akkor nem tud megélni, ergo nem akar ottmaradni.

Érted már a kutya sem akar ott maradni, max ugró deszka.

Csak hát ehhez már IQ kellene, igaz akkor nem lenne sokadik 2/3.

G. Nagy László 2023.07.13. 12:35:51

@kiskutyafule:

"Szerinted miért nem jó a migráció?"

Ez egy rossz kérdés. A migráció lehet jó is, meg rossz is.

Amikor neked kell eltartanod a semmire sem alkalmas bevándorlót, aki ráadásul beilleszkedni is képtelen, erőszakos és tönkreteszi a lakóhelyedet, az mindenképpen negatív. Szerinted nem?

2023.07.13. 12:49:34

@G. Nagy László:
miért jó egy 10+ ezer főt foglalkoztató kínai akkumulátor gyártelep, ami migránsgettó. az miért jó?

2023.07.13. 13:02:45

@G. Nagy László:
Nem írtam le előtte, hogy Senkit nem tartasz el.... Figyelni kellene.

Csak ehhez már kombinatorika is kell.

2023.07.13. 13:04:40

@kiskutyafule:
És nem teszi tönkre a lakhelyed, mert nem akar ottmaradni....
Érted ha lehet a fos MO helyett (ami nincs éppen ezt vazoltam fel)pl Német vagy francia segélyt kapni, akkor minek maradna ott???
Meg tudod indokolni?

2023.07.13. 13:09:14

@alöksz róz:
és mit ér ezzel magyarország? törökország kérte, hogy magyarország álljon ki a svéd nato csatlakozás blokkolásában? aligha. erdogan legutóbb azt mondta, hogy ukrajna megérdemli a nato tagságot. nincs semmi orbán-erdogan tengely.

a hitgyüli világképe van. hogy az ortodox nacionalista vezetők putyin, orbán, erdogan, netanjahu és még a kínai kommunista pártba is ezt látják bele összefognak és az új világrendben ezek uralkodnak.

csakhogy az együttműködés legfeljebb alkalmi és nagyobb részt szimbolikus. szóval a feltörekvő keletiek se lesznek uralkodók, vagy ha mégis, akkor nem érthető, hogy ez vajon magyarországnak miért lenne jó?

nem a nemzeti érdekérvényesítés a magyarázat. hanem?

2023.07.13. 13:19:36

@cvsvrs:
Leírtam már korábban....
Tudod OV két nyomon halad, keresd meg, a lényeg ahhoz hogy betli legyen, neki az instabilitás amit fokozni kell.
Pont ezt csinálja.

2023.07.13. 13:21:35

Rendes gyerek vagyok, nem dobálom kővel a repülőt.

Nem ostobaság, csak az átlag halandó nem látja mögötte az összefüggést.

Orbán 2 nyomon halad, az egyik a gazdasági érdek ami Soroshoz fűzi, hiszen csak vele együttműködve lehet jól shortolni.

A másik pedig hogy betlire játszik a nemzetközi színpadon, azt várja, hogy egy 1920-as évek beli összeomlás legyen, ami majd lenullázza a problémákat, ennek hátterében áll az oroszok támogatása is, hiszen ahogyan nő a konfliktus, úgy nagyobb az esélye a globális instabilitásnak.

2023.07.13. 13:35:51

@kiskutyafule:
orbán érdeke az lett volna, hogy azt mondja. hogy bár a múltban voltak konfliktusok a svéd kormányzattal. spongyát rá. ebben a háborús helyzetben az együttműködés a legfontosabb. a nato-n belüli zűrzavar putyin érdeke.

a törököknek biztonságpolitikai érveik voltak. ha a svédek támogatják a kurdokat, akkor az instabilitást okoz törökországban. és ezt erdogan nem akarta. ez egy érv. ami érthető. orbán minden lépésével putyin érdekeit követi.

ulpius66 2023.07.13. 13:42:50

@kiskutyafule: "Érted ha lehet a fos MO helyett (ami nincs éppen ezt vazoltam fel)pl Német vagy francia segélyt kapni, akkor minek maradna ott???"

Húúúúúúúú......

Hát ennél sokkal hülyébb mán te sem leszel!

NEM ARRÓL SZÓL A MESE, HOGY A SEMMIHEZ SEM ÉRTŐ KECSKEBASZÓ MIGRI HOL AKAR ÉLNI, HANEM ARRÓL, HOGY A NÉMETEK, STB-K JÓL KIVÁLASZTJÁK A VALAMIRE IS ALKALMAS CSÁVÓKAT, A TÖBBIEKET MEG ÉVENTE TÍZEZERSZÁMRA KÜLDIK MAGYARORSZÁGRA......

NA, AZTÁN EZEKET A TÍZEZERSZÁMRA IDETOLONCOLT MIGRIKET MEG TARCSUK EL MINK!!!!!

HÁT MÉG A KIS TÖKÖM NEM KÉNE???????

2023.07.13. 13:52:57

@cvsvrs:
Leírtam, a gazdasági betli csak úgy fog menni ha nagy a zűrzavar.

És sikeresen növeli azt, ahogyan a képlet mutatja.

2023.07.13. 14:01:17

@ulpius66:
Tudod EU mit jelent?
Tudod nincsenek határok.....

Akkor mennek majd Olaszba vagy ahová akarnak, mert mindenhol jobb, ahogy a migráció mutatja.... érted te ezt vagy csak a CapsLock beragadt???

Pont csak az eszetlen őshonos kecskebaszo aki ott akar maradni MO-n ahogy az ábra mutatja, és nem tűri a konkurenciát....

De hát a migráns elve okosabb, hiszen nem akar ott maradni mert az őshonos kecskebaszonak ez nem tetszik..

Érted már mi a baj, te abban a tevhitben élsz hogy az intelligens emberek akarnak MO rá menni, de a valóság meg a kecskebaszo sem akar odamenni, max ugródeszka....
Az meg mint ugródeszka nem okoz semmi fájdalmat, ahogy az olaszok is csináltak, adtak állampolgárságot a menekültnek, aztán mondták nekik van ám jobb élet németben meg franciában nyugodtan menjetek... és mentek mert nem ellenségei maguknak...

2023.07.13. 14:05:09

@ulpius66:
Különben nem esett le amit leírtam, te senkit sem tartasz el, mert a rendszer így van kitalálva.....na ezért is van 2/3 mert egy egyszerű összefüggésbe is belebukott a logika...

baalint1 2023.07.13. 14:18:01

@cvsvrs:
Figyelj, fogalmam nincs hogy mi volt a helyzet a debreceni gyárakkal, de gyanítom hogy nem volt nagyon más, mint az ország többi részében.

Sorponban voltak pl. textilüzemek, és mikor rendszerváltáskor bejött a kínai áru, totálisan versenyképtelenek voltak, mert túl drágán termeltek kommersz minőséget. Mert egyébként rohadtul hatékonytalan volt az egész. Meg egyébként egy fejlett országnak rég nem az ilyen alacsony hozzáadott értékű gyártással kellett volna foglalkoznia, de a szocializmus konzerválta az első évtizedének a viszonyait, technológiai szintjét, így sok munkás 30-40 évig ugyanazt a munkát végezte, miközben a világ elég sokat fejlődött körülöttünk.

Hasonló volt a helyzet a vasöntödével is vagy a szőnyeggyárral, ahol amúgy apám dolgozott, és látta ahogy megszűnnek a keleti piacaink, és hiába próbálkoztak a nyugati piacokkal, egyszerűen versenyképtelenek voltak.

Aztán persze sokan munkanélküliek lettek, ahogy ezek a gyárak bezártak, de 10 év múlva, igaz Sorponban ebben az ingázásnak is szerepe volt, olyan szinten átalakult a gazdaság, hogy a maradék üzemekbe már mongol vendégmunkásokat hívtak, mert nem vállalta volna senki.

Totálisan tévhit, hogy a szocialista gazdaság működhetett volna tovább. A legtöbb ágazat légvárakra épült, és én Sopront hoztam példának, de pl. Észak-Magyarországon az acélipari és bányász városok még sokkal nagyobb légvárra épültek, irracionálisan építkeztek a tervgazdaság alapján, aztán azon csodálkozunk, hogy mikor borult a bili, leépültek. Rohadtul nem azért mert privatizálták, a privatizáció már egy kényszer volt.

baalint1 2023.07.13. 14:20:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De most komolyan, te el tudod képzelni, hogy majd Ukrajna, mikor nagy nehezen kijön a háborúból, majd egy NATO tagot akar megtámadni?

Meg szerinted ez olyan egyoldalú, hogy az ukrán állam utál minket, a kormányunk nem tesz mindent meg azért, hogy utáljanak minket? Európában majdnem mindenki az ukránok mellé állt, lengyelekkel az élen, ehhez képest nálunk megy az oroszbarát propaganda. Az sem zavar, hogy a lengyelek többsége másfél éve még kedvelte a magyarokat, ma meg az oroszok mellé állás miatt ez nagyon durván megcsappant? Miért kell mindent beáldozni a Putyin bartságért?

baalint1 2023.07.13. 14:21:04

@Wildhunt:
Valami hiteles forrás erről? Vagy csak a szokásos propaganda?

baalint1 2023.07.13. 14:29:20

@Bayaz:
A migránsos és a meleges ellenségkép is a zsigeri gyűlöletre épít, ezért tudott hatásos lenni, és utóbbi sem csak a melegszervezetek ellen irányul az átlagember szintjén.

Az oroszbarátság nekem is kérdőjeles, mert addig ok, hogy 2014-2022 között megérte Orbánéknak az oroszbarátság, mert egyrészt kihasználhatták az EU-n belül a zsaroló pozíciójukat, másrészt az oroszokkal kötött üzleteken sokat lehetett lopni. Az, hogy miért nyalnak továbbra is orosz talpakat, van pár lehetséges magyarázatom rá, de ha kizárólag a populista magyarázatot nézzük, azaz könnyebb egyik irányba hergelni a népet, mint a másikba, akkor azért kétséges volt tavalyig, mert ugyan 8 év alatt sok hívüket nyugatbarátból oroszbaráttá térítettek, de még mindig durván megosztott volt ebben a magyar közvélemény, még a Fidesz szavazók között is elég sok nyugatbarát volt.

Úgyhogy azért lehet némi alapja az olya konteóknak, hogy Putyin zsarolja Orbánt. De azért ennek önmagában olyan nagy esélyt nem adnék, mert azt is tudjuk, hogy belföldön mindegy mi derül ki Orbánékról.

Ami biztos, hogy az oroszbarátságnak egy fontos lépése volt, mikor a külügyminisztert lecserélték Petiminiszterre...

ulpius66 2023.07.13. 14:29:35

Ez teljességgel olyan, mint amelyik vadbarom ballibsi kommentelő leírta, hogy Magyarország olyan, mint Észak-Korea, Orbán Viktor meg olyan, mint a Kimdzsongun.....

EZ PERSZE NEM POPULIZMUS, HISZEN A BALLIBSIK AZOK NEM POPULISTÁK!
(a ballibsik nem populisták, ők elfogadják mások véleményét.....
.... na jó, ez vicc volt!!!)

baalint1 2023.07.13. 14:30:27

@Bayaz:
Szerintem meg pont az a legyünk kicsik, mikor kicsinyes módon szarunk oda az asztalra. Aki nagy, az nem csinál ilyeneket, mert erős, és nincs szüksége ilyen szintű sunyi szarkavarásra.

baalint1 2023.07.13. 14:34:12

@Bayaz:
De miért menti fel az oroszokat az, hogy az USA mit művelt Irakban?

Meg azért a Budapesti Memorandumnak elég nagy súlya volt, mert ez biztoztosította, hogy nem bővül a volt szovjet térségben az atomhatalmak köre, ami ugye önmagában veszélyes lett volna, ehhez képest az oroszok basztak erre az egyezményre, ez sokkal nagyobb léptékű veszélyt jelent a világ biztonságára, mint az iraki háború, mert onnantól kezdve, hogy ezt az egyezményt semmibe vette Oroszország, hasonló helyzetben, mint a memorandum előtti volt, minden épeszű ország tiltakozni fog az atomfegyverek leszerelése ellen.

baalint1 2023.07.13. 14:37:42

@cvsvrs:
Én a kínai-orosz "tengelyről" is ezt gondolom, csak pillanatnyi érdekek hoznak össze ezt-azt, de hosszútávon Oroszország és Kína ellenérdekelt nagyhatalmak (bár előbbi egyre kevésbé nagyhatalom...).

Én nem tartom azt sem elképzelhetetlennek, hogy 1 évszázadon belül a kínaiak rá fogják tenni a kezüket az orosz nyersanyagkészletre, akár békés, akár nem békés módszerekkel.

ulpius66 2023.07.13. 14:39:33

"Pontot tett a padvitára Baranyi Krisztina: éjjeli őrséggel védik a szivárványos padot
ma 13:37

Éjjeli őrség védi a héten a szivárványos padot / Fotó: Amnesty International Magyarország Facebook-oldal

Múlt hét óta több alkalommal is átfestették a ferencvárosi szivárványszínű padot, az oda-vissza festegetésnek azonban véget vet XI. kerületi önkormányzat. Baranyi Krisztina bejelentette, hogy júliusban marad szivárványos a Tompa utcai pad, és ezt éjjeli őrséggel fogják biztosítani."

Hiába no, ez egy komoly polgármesteri döntés!

Gondolom ez a pad átfestés volt Ferencváros legnagyobb porblémája, amit mostanság megoldott a polgármester!

2023.07.13. 15:07:04

@baalint1:
oké, csak nem kell mindennek feltétlen globálisan versenyképesnek lennie.

lehet egy ruhagyárat fenntartani azért, hogy ne kelljen a varrónőket átképezni, vagy az utcára tenni. a munkanélküliség még nagyobb gazdasági károkat okoz. a társadalmi károkról nem beszélve. ez a debreceni zsibogó ahová az átlag járt vásárolni.
www.youtube.com/watch?v=bGBiuJTKA8A
minden termék kamionról "esett le", vagy turista buszokon csempészett áru. debrecenben átlag család erre a szintre csúszott le. sopronban nem, mert a határnyitás jótékony volt. debrecenben viszont ugyanez az átalakulás rendkívül kártékony volt.

baalint1 2023.07.13. 15:22:37

@cvsvrs:
De ezek az üzemek tömeggyártással foglalkoztak, amelyek nem csak a helyi gazdaság részei voltak, és így váltak versenyképtelenné. Az teljesen más, amikor van pl. egy szabó, aki ruhák javításával, egyedi ruhák készítésével foglalkozik, az helyi rétegigény, de egy textilüzem nem lehet globálisan versenyképtelen.

Azzal meg ha csak azért tartod életben, hogy ne legyen munkanélküliség, csak még tovább tolod a problémát, és még nagyobb lufi fog pukkanni a jövőben. Pont az a gond, hogy ezek a gyárak már a 70-es, 80-as években már nem voltak versenyképesek, csak a kgst "piaca" fenntartotta ezeket. Ha ez nincs, akkor folyamatos változás jellemezte volna a 60-as, 70-es, 80-as éveket, és a varrónők sem végig ugyanazt a munkát csinálták volna, hogy aztán mikor kiborult a bili, utcára kerüljenek. Pont azért történt mindez, mert azon az elven gondolkodtak, hogy ezeket a munkahelyeket mindenáron fenn kell tartani, ezért nem lett helyette más.

A kapitalizmusban mindig jelen van a romboló innováció is, ami szükséges a gazdasági megújuláshoz, a szocializmus az 50-es, 60-as években felépített egy akkor sem igazán versenyképes ipart, ami aztán képtelen volt bármiféle változásra, mert tönkre nem mehgettek a gyárak, azért meg nem vállalta volna senki a felelősséget, hogy a régi helyett valami újat csináljon, ahhoz kell a kockázati tőke is.

2023.07.13. 15:27:09

@baalint1:
a budapest memorandum része volt az, hogy az aláírók egyike sem nem változtat az akkori politikáján. ezt egyedül fehéroroszország tartotta be. mert lukasenka is aláíró volt. még esetleg a kazahok. zelenszkij nyilván nem az aláíró kravcsuk, és őt követő leonyid kucsma követője. az, hogy ukrajna eu/nato tag akar lenni azt jelenti, hogy két lábbal rúgták fel ezt az egyezményt. nem is szoktak rá hivatkozni. hiszen ukrajna és a nyugat oldaláról is nyilvánvaló a megsértése. persze aszerint az oroszok se annektálhatták a krímet. az akkori status quo-t minden oldalról felmondták.

2023.07.13. 15:51:04

@baalint1:
debrecenben a gördülőcsapágygyár (göcs) volt, amelyik függött kgst-től. oké, ez az egyik legnagyobb üzem volt. át lehetett volna állítani mezőgazdasági gépggyártásra. a debreceni mezőgép vállalatnak kifejezetten jól jött az, hogy a fehérorosz kizárólagosság megszűnt.

és már akkor is ment a nyugati kiszervezés. a debreceni medicor termékeit a tüv bevizsgálta. és ezek után azt egy nszk-beli cég bemárkázta. és az ment a német kórházba. amit visszadobtak az még esetleg átment a meo-n. és úgy került a magyar egészségügybe. ez a 80-as évektől már általános volt. debrecenben 1975-ben kezdődött. a maggi üzem átadó szalagj.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-atado.jpg
a nestlé termékeket a debreceni konzervgyár állította elő.
konzervipar.files.wordpress.com/2016/05/maggi-preview.jpg
és nyugatra is. csak nem magyar felirattal dobták piacra. a nyugati szakértők azt mondták, hogy ezek nem érnek semmit. ezek nyereségesek voltak. és számos dolog. csak az mszmp "technokrata" "szakértői" hazaárulók voltak. németh miklós és körei. amiből lett az szdsz. az mdf ostoba emberekből állt.

akkor is azt mondtam, hogy az üzemeket adják városi kézbe. és debrecen kapjon egy városi bankot. ahogyan svájci kanton működik. és lássuk, hogy egy választott menedzsment mit kezd ezekkel. úgy, hogy a vegyesvállalatokká alakulás is egy opció. tehát nem kell mindent eladni. és nem feltétlen kell mindennek versenyképesnek lennie. a vegyes gazdasághoz kell konvetibilis és nem konvertiblis pénznem.

tehát lehet, hogy a hajdúsági iparművek termékeit nem lehet eladni a nagyvilágban. és a deko konzerveit se lehet. de ezek egymással elcserélhetik a belső piacon. és a hajdúsági iparművek nem omlik össze, hanem bedolgozhat egy nyugati vállalatnak.

az volt, hogy ezeket privatizálni kell. és minden vállalat vagy összeomlott, vagy az állam tömte ki pénzzel és úgy omlott össze. vagy majd összeomlanak akkor ha nem élveznek politikai védettséget.

ha az illiberális demokrácia befuccsol, akkor is a félállami rendszer lesz az alternatíva. vagy a neoliberalizmus. baromira nem egyszerű persze egy várost menedzselni, de nem lehetetlen. és persze ez függ attól, hogy mi a közakarat. budapestet kivéve szerintem szinte mindenhol ez a kollektivizált lokalizált elképzelés van többségben úgy, hogy azt vegyesvállalat egészíti ki.

szerintem még győrben is azt kultiválnák, hogy legyen egy lokalizált kollektivizált rába és mellette audi hungária német-magyar vegyesvállalat. ami a reformszocializmus újratöltve.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.13. 21:42:09

Látom fideszkomcsik rendesen tolják a propagandát!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.07.13. 21:49:37

Szeretem mikor a Fideszesek magukról beszélnek miközben azt hiszik, hogy a "ballibekről" beszélnek.

baalint1 2023.07.14. 10:52:13

@cvsvrs:
2014 előtt szó sem volt ukrán NATO csatlakozásról, az oroszok pedig akkor sértették meg először területi alapon a memorandumot (nem területi alapon már korábban is a narancsos forradalom idején), az EU csatalkozást meg nem tiltja a memorandum.

2023.07.14. 11:25:45

@ulpius66:

Ha kapok elérhetőséget az önkormányzat részéről, akkor megoldom nekik, hogy csak egyszer lehessen lefesteni.
Tudod aki jártas a festék gyártásban az csodákra képes, akkor aztán próbálhatják atfesteni az éjszaka, nem fog menni

2023.07.14. 11:31:00

@kiskutyafule:
Különben ha a kátyúk feltöltése, illetve a felfestések kijavítása rongálásnak minősült mert civilek tették, akkor a pad átfestése is az.
Vagyis csak egy rendőr kell aztán gyorsan el lehet őket kapni.

De hát ez nem történik meg, mivelhogy a diktatúrák már csak így működnek.

2023.07.14. 12:11:39

@kiskutyafule:
Ez most jött szembe, na ezek akarnak kecske menyecske csecset becsben tarto embereket távol tartani, féltik a saját kecske csecseket, hiszen csak ők akarják megbecsteleniteni.

https://cheezburger.com/6808295168/

baalint1 2023.07.14. 12:22:36

@kiskutyafule:
Nyilván rongálásnak számít, csak attól még kreténség, ahogy Baranyiék reagáltak, mert nevetségessé váltak. Ugyanabba a szerepbe kerültek ezzel, mint mikor a Fideszes önkormik azon rugóztak, mikor a kutyapártosok lefestettek valami ótvar állapotban lévő dolgot.

2023.07.14. 12:41:48

@baalint1:
Populista diktatúra csakis így működhet.

2023.07.14. 13:27:41

@baalint1:
a a krímet majdan térhez kapcsolt zavargások következtében csatolták el. ukrajna nato/eu tag legyen, vagy az eurázsiai unió tagja. a status quo-t mindkét fél felrúgta.

baalint1 2023.07.14. 15:40:47

@cvsvrs:
Nem, mostanáig is csak az egyik fél szegte meg a feltételeket, mivel a semlegesség nem volt a feltételek között.

2023.07.14. 15:52:41

@baalint1:
dehogy nem. a budapest memorandumnak része, hogy a nagyhatalmak (az amerikaiak, a britek valamint az oroszok) tartózkodnak attól, hogy megváltoztassák az ütközőállamok (belarusz, ukrajna, kazahsztán) politikáját. és azokban az atomfegyvereket a ruszkik nem fordítják a nyugat felé. és a másik a oldalról nyugati terjeszkedés sincsen. a budapest memorandum a gazdasági beavatkozást is tiltotta. és ha viták adódnak, akkor a felek konzultálnak egymással.

Reaffirm their commitment to Ukraine, the Republic of Belarus and Kazakhstan in accordance with the Principles of the CSCE Final Act, to refrain from economic coercion designed to subordinate to their own interest the exercise by Ukraine, the Republic of Belarus and Kazakhstan of the rights inherent in its sovereignty and thus to secure advantages of any kind.
[...]
The initiators and the executors will consult in the event a situation arises which raises a question concerning these commitments.

2023.07.14. 16:03:41

@baalint1:
csak a nyugat azt mondja, hogy ez nem "economic coercion", ők semmiféle gazdasági kényszert nem alkalmaznak, hanem szabaddá teszik a piacot és garantálják a jogállamot. ezt azonban vitatják az oroszok. tehát ez ügyben tanácskozni kellett volna.

meg úgy egyébként nyilván vitatható. magyarországot is kényszerítik a vámmentességre. hiszen ha egy kereskedő csak befelé hozza az árut, kifelé nem viszi, akkor a kereskedelmi mérleget felborítja, eladósodásra késztet. ilyen esetben az ezt kihasználó nemzetközi oligopóliumokra vámot kellene kivetni. csak mondjuk ezt is 0 nyugatos közgazdász ismeri fel. mert ha ezt mondja, akkor nem lehet közgazdász vagy nem lehet nyugatos. a neolibek az egy szemét banda. az illibek a másik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.14. 19:40:54

@baalint1:

"a lengyelek többsége másfél éve még kedvelte a magyarokat, ma meg az oroszok mellé állás miatt ez nagyon durván megcsappant"

Évtizedeken át kedvelték a magyarokat.

Bennem épp ezért felmerül a kérdés, vajon mennyire volt őszinte és mélyről jővő ez a barátság a lengyelek részéről, ha képes volt lenullázni egy olyan esemény, hogy nem öleltük keblünkre Magyarország és Lengyelország közös ellenségét.

Mert ne feledjük, hogy a lengyelek csak azért támogatják veszettül Ukrajnát, mert az oroszokat még az ukránoknál (meg a németeknél) is jobban utálják.

Szóval az a szokatlan helyzet állt elő, hogy nem az ellenségük ellenségét tekintik barátjuknak, hanem inkább az eddigi ellenségüket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.14. 19:49:22

A lengyeleknek attól még továbbra is a barátai vagyunk, hogy nem vagyunk az ellenségei annak az Oroszországnak, amely semmilyen módon nem fenyegeti Lengyelországot.

Miért kellene nekünk az oroszok ellen fordulnunk csak azért, mert ők - mármint a lengyelek - az oroszok ellen fordultak?

2023.07.14. 20:09:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ausztia és svájc semleges. orbán elég egyértelműen amerikaellenes és oroszbarát.

2023.07.15. 12:28:01

@baalint1:
A válasz odaát van különben, ilyen alacsony a kerítés sajnos, és ahogy látod az egész ország teli van velük....

2023.07.15. 12:37:14

A mai napig azon csodálkozom, hogy miért is volt jó egy kb 70 és a halál közti fickóval kiplakatolni az országot... Ingyen reklám néki?
Vagy a plakát készítő és reklám bérbeadó vállalkozásnak kellett az extra pénz?
Vagy mindenkinek meg kellett állni és ott helyben kiverni rá?

A népi megfigyelések alapján amikor a férj össze szűri a levet az asszony testvérével, akkor pont az a viselkedés buktatja le amivel nem akarnak gyanússá válni... Vagyis itt is ez forog fenn, hiszen épeszű ember másért nem plakátol ilyen formában...lehet több van ott mint egy kis Short, bár lehet az egyikenek rövid.....
A igaz va még egy alternatív elgondolás, igaz azért Orwell aki felelős 1948 C. művével, pontosan úgy ahogyan a plakáttal, a migranssal és a homokos okkal történik....kell az ellenség....
Ja most jutott eszembe nincsenek tanárok, így olvasni sem tudnak....ah akkor mindegy is.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.04. 11:57:00

@Boldeone2: nézeteket kérdezel egy olyan lénytől aki szerint az "önzőség a legfőbb erkölcsiség"
süti beállítások módosítása