téveszmék

téveszmék

"A szólásszabadság közös értékünk"

2021. november 03. - G. Nagy László

nemasag.jpg

Egyik barátom - nevezzük Gyurkának - pár napja némi kritikát fogalmazott meg egy Facebook-bejegyzésem kapcsán, ám észrevételét egy zárt Viber-csoportban tette közzé. Megkérdeztem, hogy miért nem Facebookon szól hozzá, mire ő az állására hivatkozott, melyet egy multinacionális nagyvállalatnál tölt be. Vastagon keres, kényelmesen megél belőle, cserébe befogja a száját; politikai és egyéb társadalomfilozófiai kérdésekben nem foglal állást nyilvánosan. A munkaszerződésében természetesen nincs ilyen kitétel, ám ismerve a cég belső attitűdjét, inkább nem kockáztat. Jómagam - akinek ez a fajta rabság elképzelhetetlen és vállalhatatlan volna - ilyenkor kérdések sokaságával küzdök:

  1. Vajon tényleg az állásukkal játszanak az érintettek?
  2. Megéri ez nekik?
  3. És miért jó a multiknak az ideológiai röghöz kötés?
  4. Milyen világot teremt, ha ez lesz az általános attitűd?

 

Többé-kevésbé ismerjük a multik vállalati kultúráját. Egyesek belülről, a bőrükön megtapasztalva; mások csupán kívülről, a híradásokból, avagy ismerőseik közvetítésével. Muszáj leszögezni: természetesen nem egy egységes, a korszellemhez katonás fegyelemmel igazodó képet látunk; egyes nemzetközi nagyvállalatok élen járnak a jóemberkedésben és az ezt kikényszerítő agymosásban, más cégek csak lomhán, minden forradalmi hevület nélkül követik a hangadókat. Az sem egységes, hogy mely társadalmi kérdésekre kerül a hangsúly. A trend mindenesetre nagyon is kitapintható.

 

A multinacionális társaságok mérete és szervezeti felépítése már önmagában is jelentősen determinálja a munkavállalói állomány összetételét. Mivel a központi irányítás valahol nyugaton található, a végeken dolgozók döntési kompetenciája, előrejutási esélye és szakmai fejlődési lehetősége meglehetősen korlátozott. A fizetés jellemzően átlag feletti, a szárnyaló kreativitás és az önmegvalósítás azonban hiú remények: e munkahelyek elsősorban a szürke, egyéniségtől és önálló gondolattól mentes zsoldosoknak valók. Persze, csak az menjen katonának, aki ilyet szeret: értelmetlen meetingek a végtelenségig; erőltetett csapatmunka; a végzettséghez képest jóval alacsonyabb szintű feladatok; agresszív főnökök; nyilvános megalázások jellemzik a multi-létet. E nagyvállalatoknak érdemes jól belőni új alkalmazottaik kognitív képességeit: a használhatatlan idiótákkal aligha tudnak mit kezdeni, a kiemelkedő tehetségeket ugyanakkor megfojtja ez a légkör. Marad a szürke átlag, amely képes gépként működni, és elfogadja, hogy nem a csillogó intellektusa és az innovatív meglátási miatt alkalmazzák. Nos, ez pontosan az a réteg, amely a lehető legalkalmasabb mindenféle érzékenyítő propaganda kritikátlan befogadására és bensőségesítésére.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt a világ nagyvállalatai csupán azzal foglalkoztak, ami alapvető küldetésük: a hatékony termelés megszervezésével, valamint forgalmuk folyamatos bővítésével. A tolerancia - a másság békés elfogadása - már akkortájt is alapvető értéknek számított, hiszen aligha segítette volna a gördülékeny működést, ha a különböző bőrszínű, vallású, vagy szexuális irányultságú dolgozók összeverekedtek volna a futószalag mellett. Manapság azonban a tolerancia - mely joggal elvárható mindannyiunktól - már aligha elég. A multik többsége azon munkálkodik, hogy alkalmazottaik egyenesen lelkesedjenek e sokszínűségért, s váljanak a teljes egyenlőség elkötelezett híveivé. Ezt elősegítendő rendszeres workshopokat, fejtágítókat, érzékenyítő tréningeket szerveznek; támogatják a cégen belüli kisebbségi platformok létrejöttét; mi több: sok helyütt elvárják a melegfelvonuláson való részvételt is. (A Citi,  az IBM, a Vodafone, a Google és még egy sor globális nagyvállalat rendszerint vezérigazgatói szinten képviselteti magát a Budapest Pride-on.) "Próbálj kevésbé fehér lenni" - Ez már a Coca-Cola elhíresült szemináriumának az üzenete, melyben a fehér szolidaritással való szakítást, valamint az alázatosságot igyekeznek a fehér dolgozók fejébe verni. Az ideológiai fősodorból való kikacsintás végzetes lehet; gondoljunk csak Ákos esetére a T-Commal, avagy Petri Zsolt elbocsátására a Hertha BSC-ből. A permanens agymosás indoklása természetesen mindig ugyanaz: "A sokféleség és a befogadó környezet jótékonyan hat a vállalatok teljesítményére." Bevallom, még soha életemben nem találkoztam olyan tanulmánnyal vagy kimutatással, amely meggyőzően igazolta volna e ráfordítások megtérülését.

 

Egy másik cimborám - hívjuk őt Kálmánnak - igazi eltévedt lélek; a fene se tudja, mit keres multi környezetben. Ő ugyanis a legkevésbé sem hajlandó szótlan engedelmességgel végigbólogatni ezeket az átnevelő táborokat. Valódi trollként belülről torpedózza a rendszert - bár ez legfeljebb pillanatnyi jókedvét fokozza, karrierálmait aligha segíti elő. Legutóbbi munkaadója intranet fórumán a következő kommentet helyezte el: "Már most élénk kíváncsisággal várom, miként készül a cég a november 19-i nemzetközi férfinapra. Vajon lesz-e hasonló megemlékezés, mint ami nőnapon történt?" A legkevésbé sem lepte meg, hogy hozzászólása nem élt meg tíz percnél többet, a vállalati cenzúra szinte azonnal törölte. Kálmán - tényleg egy beteg troll - nem hagyta annyiban: "Ejnye, de ostoba vagyok, biztosan véletlenül töröltem az előbbi kommentem. Hogy ne korlátozzam a szabad véleménycserét, mely társasági alapérték, ezért megismétlem..." És persze megismételte. Mondani sem kell: ezúttal két percig sem maradt az üzenőfalon. És mondani sem kell: nem ettől a multitól fog nyugdíjba vonulni... (Harmadszor is visszarakta, majd hazament. Másnap már a divízióvezető irodájában kezdett.)

 

Bár fura világ ez, de sokunk számára egyáltalán nem ismeretlen. Engem például kifejezetten Kádár gulyáskommunizmusára emlékeztet: keress jól (vagy lopd haza a gyárat), csak tartsd a szád és ne politizálj! Részemről még mindig érthetetlen, miként lehetett egy országot harminc évre elaltatni, de érzékelhető módon sikerült. Valami hasonlót látni manapság a nyugati végeken, elsősorban Németországban. Szegényekkel sikerült elhitetni, hogy minden, ami önmagukért való kiállás, az maga a tömény nácizmus. Ettől a bélyegtől persze olyannyira rettegnek, hogy inkább asszisztálnak a vörös, a zöld, vagy épp a szivárványszínű fasizmushoz, csak nehogy szembe kelljen nézniük feldolgozatlan traumájukkal. Így születik meg az a feltétlen engedelmesség, amelyet évszázadokon át megkövetelt az egyház, majd a hadsereg, s végül napjainkban a multinacionális vállalati környezet.

 

Befejezésképpen térjünk vissza Gyurka barátomhoz, aki erősen félti a multinacionális munkaadójánál betöltött pozícióját, így tartózkodik minden nyilvános véleményformálástól, különösen ami a faji, etnikai, vagy szexuális kisebbségeket illeti. A sors fura fintora, hogy Gyurka - miközben maga is szenved e szájtapasztól, s a legkevésbé sem tartja helyesnek sem a cenzúrát, sem az elvárt vagy megkövetelt öncenzúrát - lelkes szurkolója a kormányváltásnak. Meglátásom szerint ez maga a tömény Stockholm-szindróma. Egy bántóan beteg környezetben él, ám ahelyett, hogy ennek megszüntetésén, vagy legalább enyhítésén dolgozna, inkább kiterjesztené e légkört; hatalomra segítve mindazokat, akik maguk is a mainstream balos ideológiát képviselik, így a fokozott véleménydiktatúrát, a cenzúra-kultúrát, a politikai korrektség mérgező levegőjét hoznák magukkal. Érti ezt bárki is?

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr7016741326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2021.11.03. 16:44:19

Dolgoztam 3 évig ilyen multinál, semmit nem foglalkoztak azzal, hogy szabadidejében ki milyen véleményt nyilvánít, kb. abban nyilvánult meg, hogy ilyen-olyan alapítványokat támogattak (többek között melegszervezeteket is), meg volt egy-két belső bullshit kampány.
Ezzel szemben nem egy ismerősöm dolgozik NER közeli vállalatnál, na ott simán hézköznapos a belső politikai propaganda, és tényleg óvatosnak kell lenni, hogy pl. Facebookon mit osztanak meg. De persze ez téged nem zavar, téged csak a gaz nyugati imperialisták zavarnak...
A másik, hogy mit szólsz pl. a K&H-s ügyhöz? Ákos esetében a T volt a geci, még véletlenül sem az állam, aki szivatta a T-t azért, mert egy kijelentése miatt már nem akarta szponzorálni a NER házi zenészét. A K&H esetében gondolom ugyanígy helyénvalónak tartod, hogy politikai szereplése miatt az állam kintről csinálja ki egy magáncég menedzserét. És közben persze megy a szöveg, hogy mennyire liberális vagy. Nem, ti kommunisták soha nem változtok, csak most épp mások a jelszavaitok.

baalint1 2021.11.03. 16:51:15

Egyébként egyszer kíváncsi lennék, hogy mi neked az ideál, melyik ország, mármint az Orbán rendszeren kívül. A németeknél szörnyű elnyomás van, az amerikaiaknál szörnyű elnyomás van, meg úgy egyáltalán a nyugati világban szörnyű elnyomás van. Kik az etalon? Kínaiak? Oroszok? Fehéroroszország? Venezuela?
Nagyjából épp az a liberalizmus az, amit fikázol, teszi lehetővé még ma is, hogy te is elmondhasd szabadon a véleményedet, amit a kedvenceid ilyen-olyan szélsőséges ideológiák mentén ki akarnak csinálni. De persze genderfasiszmus, kulturmarxizmus, elnyomó "baloldaliak" mindenütt. Ma kurva nagy divat lett a fejlett világban mindenhová elnyomást vízionálni, kíváncsi lennék mit kezdenének ugyanezen emberek egy tényleg elnyomó rendszerben....

G. Nagy László 2021.11.03. 22:05:10

@baalint1: Hogy mi az ideál? Svájc összességében elég közel van hozzá. De a legközelebb az Egyesült Államok áll, még a kezdetekkor.

Természetesen az is gáz, ha bárkinek az állami szektorban betöltött állása miatt kell befognia a száját. A legfontosabb természetesen az általános légkör. Ez idehaza abszolút rendben van; a többség azt mond, azt ír és azt kommentel, amit akar. Ezt a világot kéne megőrizni.

baalint1 2021.11.04. 12:09:22

@G. Nagy László:
Svájc egy jóléti állam, erős állami újraelosztással, erős szociális hálóval, és szigorú állami szabályozásokkal. Legalábbis utóbbi a nyugati világon belül szigorúnak számít, de egyébként nem olyan jelentős az eltérés Németországhoz vagy Ausztriához képest. Ha Svájc minta, akkor fura, hogy Németország maga a diktatúra a szemedben.

Az Egyesült Államok pedig rabszolgatartó volt a kezdetekkor.

Nem, a többség nem mondja azt idehaza, amit akar. Legfeljebb a te burkodban. Nem véletlen, hogy vidéki városokban sokkal ritkább a lakosságarányosan népes tüntetés. Mert az emberek többsége ezer szálon függ a helyi politikától, fél hogy elveszíti az egzisztenciáját, kicsinálhatják. Tudom miről van szó, mert én magam is kaptam figyelmeztetést, hogy ne irkáljak ilyet meg olyat Facebookon, mikor anyám még nyugdíj előtt, fontos pozícióban volt.

Igazából az általad fikázott mocskos multik, és kisebb, külföldre dolgozó cégek alkalmazottai azok, amelyek könnyedén megtehetik, hogy aktívan politizáljanak akár ellenzékiként is, tűntetésekre járjanak, saját nevükkel politizáljanak online. Budapesten pedig nem csak hogy több ilyen van, de könnyebben is vált munkahelyet bárki, így kevésbé vannak az emberek kitéve a potenciális ellehetetlenítésnek.

És nem állami szektorról beszéltem, a magyar tulajdonú középvállalatok jelentős része függővé vált az államtól, nem csak akik közvetlenül a NER-hez tartoznak. Nyilván függ attól is, milyen a vezetés, de gyakori, hogy nem nézik jól szemmel, ha egy-egy alkalmazott, különösen ha magas pozícióban van, munkán kívül a NER ellen politizál.

G. Nagy László 2021.11.04. 12:16:44

@baalint1: Svájcban összehasonlíthatatlanul szabadabb a gazdaság, kisebb a bürokrácia és szélesebb a demokrácia, mint bárhol nyugaton. Továbbá: sokkal szigorúbban kezelik a bevándorlás kérdését, mint a többiek. Ez utóbbi tekintetében Dánia is jó példa. (Sokkal józanabbak, mint a többi skandináv ország.)

baalint1 2021.11.04. 12:43:28

@G. Nagy László:
Ja, értem, a bevándorlás, az egyik kedvenc vesszőparipátok nektek újkomcsiknak :-)

Svájc mellett Dánia is erősen balos, erős újraelosztással és szociális hálóval. Svájcban pedig lehet, hogy a gazdasági szabadság foka viszonylag nagy, de társadalmi szinten sokkal durvábban szabályozott, mint más nyugati országok.

Wildhunt 2021.11.04. 23:10:11

@G. Nagy László: Dániát nem tudom, de Svájcban erősen függ az újraelosztás mértéke attól, hogy melyik kantonban vagy.

G. Nagy László 2021.11.04. 23:26:16

@Wildhunt: Bizonyára így van, ahogy írod, mindazonáltal az általam ismert gazdasági elemzések az ország egészére vonatkoznak. Ezek alapján is bitang nagy különbség van a két ország között. Bár Dánia csaknem minden tekintetben a legélhetőbb és legjózanabb skandináv állam, ám Bálint helyesen írja: igen magas az újraelosztás mértéke: Brutál adók, elképesztő kormányzati kiadások. Svájc egyáltalán nem ilyen: az állami szerepvállalás mértéke itt nagyságrendekkel szerényebb. Példaértékűen visszafogott.

Wildhunt 2021.11.05. 07:09:12

@G. Nagy László: csak azért mondtam, mert a kolléga jó balos szerint belekapaszkodik valami részletbe, majd ezzel tervezi megsemmisíteni a rendszered. (nem igazi skót) Svájc úgy működik, hogy vannak a kapitalista kantonok amiről te beszélsz meg amiket kb mindenki ismer mert oda vándorol(na) be a fél világ, meg a szocialistábbak, ahová a svájci nyugdíjasok vonulnak inkább vissza. Az érdekes, hogy ezt is a piac alakította ki.

G. Nagy László 2021.11.05. 08:13:09

@Wildhunt: Ahhoz azért korábban kell felkelni, hogy a világomat megsemmisítsék :) Köszi az infót, utána fogok nézni, érdekesen hangzik. Arról már hallottam, hogy Svájc élen jár a közvetlen demokrácia gyakorlásában, és ebben is vannak különbségek a különböző kantonok között. De bevallom, felületes a tudásom Svájcról, s ami még szégyenletesebb: azon kevés európai országok egyike, ahol sosem jártam még. Van mit bepótolnom...

taga20 2021.11.06. 22:03:47

@G. Nagy László: "A sors fura fintora, hogy Gyurka - miközben maga is szenved e szájtapasztól, s a legkevésbé sem tartja helyesnek sem a cenzúrát, sem az elvárt vagy megkövetelt öncenzúrát - lelkes szurkolója a kormányváltásnak. Meglátásom szerint ez maga a tömény Stockholm-szindróma. Egy bántóan beteg környezetben él, ám ahelyett, hogy ennek megszüntetésén, vagy legalább enyhítésén dolgozna, inkább kiterjesztené e légkört; hatalomra segítve mindazokat, akik maguk is a mainstream balos ideológiát képviselik, így a fokozott véleménydiktatúrát, a cenzúra-kultúrát, a politikai korrektség mérgező levegőjét hoznák magukkal. Érti ezt bárki is?"

bazdmeg, te vagy fogyatékos vagy, vagy fizet a ner, hogy ekkora faszságokat tolsz!?

komolyan kérdem, hogy ezeket a nyomorult faszságokat komolyan gondolod????

G. Nagy László 2021.11.07. 11:09:05

@taga20: Nézd, jóbarátom, pár dolgot nehéz volna elvitatni:

1. Az EU elég nyíltan próbálja lenyomni az újbalos ideológiát a tagállamok torkán. Az EU evidens értékeiről papolnak, azonban ezekről SOHA, SEMMIFÉLE megállapodás nem született, mi több, sokan azt is megkérdőjelezik, hogy ezek pozitív értékek-e egyáltalán (kervert társadalom, migráció, LMBTQ gender-faszságok és a többi).

2. Ez az ideológiai csomag attól balos, hogy erőszakos és mert nem tűri az ellenvéleményt. (A liberális attitűd AJÁNLÁS-t fogalmazna meg és nem basztatná a tagállamokat, ha azokat hidegen hagyja az általuk preferált ideológia.)

3. A magyar ellenzék elég nyíltan kiáll ezek az őrületek mellett. Ha Orbánék buknak, Magyarországot is becsomagolhatjuk egy nagy, szivárványszínű selyempapírba. s onnantól felejtsd el a cigány, zsidó és buzi vicceket! Jöhet a politikai korrektség világa, a lehető legundorítóbb képmutatás, amit a középkori kereszténység óta kitaláltak.

Tuvalu 2021.11.09. 17:31:09

@G. Nagy László: "A sors fura fintora, hogy Gyurka - miközben maga is szenved e szájtapasztól, s a legkevésbé sem tartja helyesnek sem a cenzúrát, sem az elvárt vagy megkövetelt öncenzúrát - lelkes szurkolója a kormányváltásnak. Meglátásom szerint ez maga a tömény Stockholm-szindróma. Egy bántóan beteg környezetben él, ám ahelyett, hogy ennek megszüntetésén, vagy legalább enyhítésén dolgozna, inkább kiterjesztené e légkört; hatalomra segítve mindazokat, akik maguk is a mainstream balos ideológiát képviselik, így a fokozott véleménydiktatúrát, a cenzúra-kultúrát, a politikai korrektség mérgező levegőjét hoznák magukkal. Érti ezt bárki is?"

Nem lehet, hogy Gyurka számára az, hogy nem beszélhet szabadon, az minusz 5 pont, az, viszont hogy szétlopják az országát (szerinte vagy ténylegesen, és hogy a következő garnitóra is vagy sem ez lényegtelen) az meg minusz 100? Miért lenne az EGYETLEN szavazást eldöntő motívum, hogy kevésbé mondhatja el a véleményét?

G. Nagy László 2021.11.09. 17:38:07

@Tuvalu: De. Abszolút ez a matematikai feloldása a dilemmának. (Na végre egy racionális, gondolkodó ember!)

ViCa 2021.11.11. 06:50:12

munkajogilap.hu/ne-szolj-szam-a-kozossegi-mediaban-kozolt-velemenyek-a-munkajogi-biroi-gyakorlatban/
Nos azért van némi "jogos" alapja Gyurka tartozkodasanak. Ja és a munkáltató nem csak multira értendő, hanem mindenre.

Reactor 2023.07.28. 21:14:45

Hogy a szólásszabadság meddig érték, mennyi fér bele, mi fér bele, ez soktényezős dolog. Hogy a szájkosár, cenzúra semmiféle értéket nem hordoz, az viszont 100 százalékig igaz.

G. Nagy László 2023.07.29. 00:01:58

@Reactor: No de ha a cenzúra semmiféle értéket nem hordoz - amivel abszolút egyetértek - akkor miért nem lehet kimondani, ami ebből következik, hogy a teljes szólásszabadság az ideális?

Reactor 2023.07.29. 00:16:09

@G. Nagy László: Az volna. Csak ugye a felettünk basáskodó uraknak nagyon nem tetszik, ha a kertbe kiteregetett szennyesükön ámuldozunk, hogy jééé, mekkora szarfolt...
süti beállítások módosítása