téveszmék

téveszmék

"Nem is férfi az, aki nem volt katona"

2017. szeptember 15. - G. Nagy László

index.jpg

 

Az egyik személyes kedvencem a vaskos népi ostobaságok közül. A mai, fiatal városlakók - szerencsére - már szinte azt sem tudják, miről van szó, ám sokan - elsősorban vidéken és az idősebbek körében - még mindig komoly nosztalgiát táplálnak a sorkatonai szolgálat iránt. Ez persze túlmutat a borgőzös esteken előadott laktanyai sztorikon, s azon a szánalmasan gyermeteg és undok attitűdön is, mely szerint "ha már mi szívtunk, ti sem úszhatjátok meg". Akik a címbéli beteg frázist igaznak gondolják, azok valóban látnak értéket a katonásdiban. Vegyük sorra, miről is szól mindez!

 

1. Rögtön az elején le kell szögezni, hogy háborút folytatni mélyen immorális tett. Csupán egyetlen olyan eset létezik, amely erkölcsileg elfogadható, ez pedig az önkénes alapon történő honvédő, vagy önvédő harc. Minden egyéb eset nettó vágóhídra terelés, melyet az érett és jóérzésű emberek zsigerből elutasítanak. Jóllehet Magyarország 1956 óta nem folytatott semmiféle tényleges háborút, mégis 2004-ig kellett várni, hogy 135 esztendő után végre eltöröljék a kötelező sorkatonai szolgálatot. S ha az utolsó évtizedekben a bevonulás már közel sem jelentett életveszélyt, attól még ugyanúgy igaz, hogy semmiféle külső hatalom nem rendelkezhet az egyén élete felett. Sem két évig, sem másfél évig, de még kilenc hónapig sem. A saját életét mindenki azzal tölti, amivel csak szeretné. Aki ezt, a szabadság alapeszméjét nehezen képes magáévá tenni, az valószínűleg nem elég érett a XXI. századi létezésre.

 

2. Egy szabad világban nem léteznek "természet adta" társadalmi hierarchiák. A grófok, bárók, akadémikusok és ötdiplomás professzorok is ugyanolyan jogokkal bírnak, mint a nyolc általánost végzett battonyai földműves. Nincs rabszolgaság, nincs földhöz kötött jobbágyság, nem léteznek faji, vagy nemi alapú kvóták, támogatások, törvényi kedvezmények. Minden alá-fölé rendelt viszony önkéntes és az adott (munka)szerződésben lefektetett feltételek mentén felbontható. A kötelező katonai szolgálat nem ilyen. Nem csupán a rangok szerint épül szigorú hierarchia, hanem a formálisan egyenrangúak között is, a bevonulás időpontja szerint. Nem csupán az őrmester alázhatja meg a közlegényt, de az öreg is a kopaszt. Igazi embertelen, lélekölő környezet. Tényleg visszasírjuk?

 

3. Mindössze néhány olyan terület létezik, amely kérdőjelek nélküli, gondolkodásmentes, feltétlen engedelmességet követel, cserébe leveszi az egyén válláról a személyes felelősség súlyát. Ezek a vallások és a katonai, félkatonai szervezetek. A különböző szociálpszichológiai kutatások és kísérletek - köztük Philip Zimbardo közismert esetei - régen bebizonyították, hogy az embertelen tettek túlnyomó többségét akkor követjük el, amikor kritika nélkül alkalmazkodunk a csoportnormákhoz, vakon engedelmeskedünk a hatalomnak, mindezekből fakadóan úgy érezzük, nincs személyes felelősségünk. A katonásdi ezt a beteg attitűdöt táplálja és konzerválja.

 

4. Amikor a "katonás" kifejezést használjuk, legtöbben a következőkre asszociálunk: rendezett, pontos, tervszerű, erős, határozott, kisportolt. Ezek mind pozitív jelzők és valóban követendő értékek. Csakhogy ezek magunkévá tételéhez semmi szükség magára a katonaságra. Szociológusok kedvelt frázisa, hogy a rendszerváltás előtt az átlag magyar boldogabb volt, mint azt követően. Néhány ökör ebből képes arra következtetni, hogy az adott világ is jobb volt, mint a mai, holott ez nyilvánvaló téveszme. A kérdés hátterében az áll, hogy sokaknak - mint a kitinpáncéllal borított bogaraknak - szükségük van a külső fegyelmező, megtartó erőre, mert anélkül összecsuklanának, s masszív alkoholmámorban fetrengenének. Az ember azonban a gerincesek törzsébe tartozik, már ezért is illő volna, hogy a megfelelő tartás belülről fakadjon. Pontosnak, megbízhatónak és súlyfeleslegtől mentesnek lenni - mindez csupán elhatározás kérdése. Semmi szükség ehhez egy félőrült, pszichopata, ordítozó őrmesterre.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812829780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2017.09.16. 22:25:28

@Klaric: "Az M16 az utolsó verziót is beleértve úgy használható vizes körülmények között, ha kotont gumiznak a csövére, különben jó eséllyel a használóját öli meg elsőre. Az AK-t levett tokfedéllel a víz alatt is lehet használni...(sorozatlövésre is), kipróbáltuk, működik. Egész tárat engedtünk el a víz alatt."

Ennyi legendát összehordani. Komolyan.
Tudod mi a rendszeresített fegyver ma az USA hadseregében? Az M16-ot 1997-ben, laza húsz évvel ezelőtt kivonták a forgalomból, jelenleg az M4 verziói vannak forgalomban és ennek is keresik már az utódját.
A kotonos sztori igaz, de nem a víz miatt volt rajta....
Továbbá, nem emlékszem olyan csatákra, ütközetekre, hadjáratokra, amelyek során a víz alatt kellett lőni. Innentől kezdve teljesen irreleváns a vizes lövöldözés.
Az AK 70 éves fejlesztés, azóta sokkal, de sokkal jobb fegyvereket kitudtak izzadni a gyártók, erre mérget vehetsz.
Pontosságról meg itt egy videó: www.youtube.com/watch?v=tQugyo260Ds
Tekerd végig, bal oldalon az AK

ze11 2017.09.16. 22:38:47

@murray: +1 :-) A hülyeséget leszámítva egészen jó volt - az is biztos, hogy az alá/fölérendeltségi viszonyt is meg lehetett tanulni, ami azért jól jönne néhány nagypofájú ifjú titánnak...

Klaric 2017.09.16. 22:39:46

@Etniez:

Az M16-ot azért emlegettem, mert valaki feljebb istenítette. Az AK-val amit írtam a saját bőrömön tapasztaltam és a saját szememmel láttam.

Víz alatti lövöldözés: Túlerő esetén elrejtőzöl egy nagyobb tócsában, majd felbukkansz és azonnal tűzkész vagy ,ellentétben egy M16-al, ami az első lövésnél a képedbe robbanhat, a túl szoros illesztések miatt

Ez a laza illesztés tud lenni sajnos az AK hátránya fordított esetben. Talán nem véletlen, hogy az M16 ki lett vonva, az AK-t meg 70 év után is gyártják. A gondolkodás nélküli saját vélemény védés helyett, inkább megpróbálnám befogadni a másét is... De pontosan a víz csőbe kerülése miatt húzták rá.. Víz ellenében a lövedék nem bírt elég gyorsan távozni, és képes szétvetni a túl bonyolult závárzatot, míg az AK lazább illesztése és mechanikus kiképzése miatt, ilyenkor a gázdugattyú helyett, maga lőszerhüvely kezdi meg a zár nyitását, ezáltal csökkentve a nyomást, ami így nem tudja szétvetni a závárzatot....

laci_52 2017.09.16. 23:00:06

@na4: Hű de nagyon igazad van! Én is a Kádár-rendszerben voltam katona és én is úgy éreztem, hogy azt az időszakot elvették az életemből, nem sokban különbözött attól , mintha ezalatt börtönben lettem volna!

laci_52 2017.09.16. 23:08:38

@Jankove: Szégyenkezni valóban nincs miért, de azért mégiscsak egy jó nagy kib*ás volt a katonaság, nem is tudják a mai fiatalok, mekkora.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.16. 23:10:33

@laci_52: Sztem te bármelyik sorállományú hadseregben ezt érezted volna. Az adófizetés is szar dolog, mégis kénytelen megtenni az ember. Kötelesség.. asszem így hívják az ilyeneket..:)

kewcheg 2017.09.16. 23:21:47

Tehát a magyar néphadsereg a 80-as évek végén ahol jómagam előfelvételisként egy évet eltöltöttem.Előszor is a külsőségek: a körletek szinte majdnem olyanok mint a bv-ben, a stokik, vaságyak ugyanazok, tömegszállás ergó ugynannyit érünk a "hazának" mint a bűnözők.A ruhák-akár honvéd,akár altiszt,akár tiszt fosadék minőség, ronda gyenge anyag, szar kidolgozás, kb. a gatyamadzaggal átkötött marharépa volta helyes kifejezés arra,ahogy kinéztünk.Tehát ez se tette igazán vonzóvá a honvédkedést. A gépészet-közhely- az 50-es 60-as évek szovjet technikája,no comment.Most jön a legfontosabb, az emberanyag Cegléd helyőrség :évin vezérőrnagy, baranyi hadnagy, "mokka"főhadnagy, "kokó" őrmester, lendvai törzsőrmester, barkacs törzsőrmester= tökéletes moral insanity, a szocializmus elbaszott pártkádereinek is a legalja, aki nem alkesz, az gonosz, vagy mindkettő.Jellemző mondás járta:nem vagyok szép de roppant geci.Esküszöm szégyelltem hogy magyar vagyok. A barkacs nevű simán letarhált 800 ft-ra amit szegény szüleim fizettek ki, mert szekrényem nem lévén ellopták az őrszolgálatos ruhámat, amíg nyelvvizsgázni voltam.(javukra írandó hogy elengedtek.)Egyébként ez a barkacs fasz lehet hogySz.fehérváron volt. Külön bónusz hogy simán, bírói ítélet nélkül ilyen erkölcsileg nulla emberek több napra fogdába vághattak, azaz szabadságvesztésre ítélhettek. Szal summa summárum, szeretném ha ez az egész magyar néphadsereg úgy ahogy van felrobbanna....

G. Nagy László 2017.09.16. 23:22:26

@EU zászlót mindenhova!: Kötelesség... srácok, ilyen nem létezik. Csupán annyi kötelességünk van, amennyit önkét magunkra vàllalunk. A többi csak mese, amit apátok beadott nektek.

kewcheg 2017.09.16. 23:28:34

@kewcheg: ha valaki tud erről a barkacsról valamit, most már biztosan emlékszem hogy Székesfehérváron végezte áldásos tevékenységét,ne tartsa magában , egyszer szeretném vele negbeszélni hogy hogyan is képzelte a zsebre történő megbüntetésemet a ruhám ellopása miatt amiről nem is tehettem, és ráadásul szegény szüleim félelemből fizették ki.(zsebre dolgozott a gané.) Most kb. olyan 60 éves lehet ha még el nem vitte a patás, bár vinné el az összes golyófejű exnéphadsereg ht. állományt....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.16. 23:50:31

@EU zászlót mindenhova!: Pont az izraeli hadsereg mutatja mit jelent a katonai kiképzés. Ha megnézed a szedett-vedett arabok és a zsidók konfliktusait, a zsidók mindig sokkal kevesebb embert vesztettek.

Leooo 2017.09.16. 23:53:22

@erol: Mindössze az a baj a félmaraton-futással és a terrorista-ellenességgel, hogy rossz manír mindegyik. A félmaraton-futás az esetek jelentős részében csak rusnya nárcisztikus magamutogatás (nézd ÉN trendi módon élek...--->láttam belőle multis körökben eleget), a terrorista ellenesség meg egy felszínes szövegréteg, mivel legtöbbjük soha nem volt olyan helyzetben, hogy bőrközelből találkozott volna a 'terrorizmusnak' nevezhető dolgok minimumával se (és ez nem baj feltétlenül!), még az 'operett Magyar Néphadseregben' megszerezhető minimum vízióval/tapasztalattal sem rendelkezhetnek (már csak a koruk folytán sem), így halovány segédfogalmuk sincs, miről is beszélnek konkrétan....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.16. 23:58:46

@Klaric: Ja, jó az az AK-47, ha jól van beállítva. Első lövészetemen 100 méterről 3 lövésből 29-et értem el. Mondjuk a tisztek el is voltak képedve.Persze mesterlövész beosztás kaptam. Imádtam a Dragunovot. Mivel elsunnyogtak valamilyen tartalékos kiképzést a parancsnokok, egyszer kizavartak egy láda géppuska lőszerrel, hogy ezt most ellövi katona. Tíz lövésenként puskát kellett cseréltem. Volt öt nálam. Nagy élmény volt. Igaz két napig fegyvert pucoltam utána.

Leooo 2017.09.17. 00:22:51

@Pan Modry: Ez úgy hülyeség, ahogy leírtad, már megbocsáss... 1976-ban kezdtem a katonáskodást(és nem előfelvételisként, hanem rendes, kétéves sorkatonai kalandban), s a rendszerváltást követően kaptam meg az obsitot, mint tartalékos híradó(rádiós pk.) fhdgy.(főhadnagy) És nem, nem voltam továbbszolgáló. Tartalékosként gyakorlatokon és gyakorló szolgálaton kb. összesen egy évet töltöttem el 1979-1987 között több darabban(nem volt azzal sok hiba, megkaptam a civil fizetésemet a vállalattól és az arra az időre járó katonai pénzellátmányt is egyszerre). Csak azt tudom neked mondani, hogy azt a technikát - amivel dolgom volt - álmomból felrúgva is bármikor, az azóta keletkezetteket pedig kis rávezetéssel valószínűleg fél nap alatt simán kezelném / szervezném a kiszolgálását. Ugyanez tudom mondani neked a fegyverzetről is - aknavetővel bezárólag(merthogy voltam az első időben tüzér lőelem-kidolgozó is). És nem, nem vagyok sem fegyverbuzi, sem pedig öntörvényű militáns!

Leooo 2017.09.17. 00:29:42

@Pan Modry: A vietnámi háború idején ez a nagyon 'demokratikus ' szempontok még nem nagyon domináltak --> lásd még 'yellow agent' , napalm és csodás társai. Az atom- és hidrogénbomba használatától leginkább a kialakult pusztítási egyenérték-egyensúly a SzU-val és a Kínaiak közelsége és beavatkozási potenciálja tartotta vissza a ripacs franciákat és a nagyarcú USA-t...

Leooo 2017.09.17. 00:40:04

@]{udarauszkasz: Nagyot szaladnál , ha valaki kipróbálná a közeledben azokat az általad lesajnált- ám még mindig nagy számban és hatékonyan alkalmazott - AK-alapú kézifegyvereket...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 00:44:09

@G. Nagy László: Sajnállak, hogy neked nem adtak be ilyen "meséket". Jobb ember lett volna belőled..

G. Nagy László 2017.09.17. 00:55:32

@EU zászlót mindenhova!: Alkalmasint tájékoztass, kérlek, mitől jobb ember az, aki vakon követi a mások által kijelölt, kötelességnek kinevezett utat, mint az, aki a saját elképzelései és szükségletei szerint él. Sohasem értettem ezt a szervilis attitűdöt.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 00:56:49

@Pan Modry: Ja, ez a demokratikus ország mindenféle gátlás nélkül vetett be atomfegyvereket Japán városok ellen.
Ha Vietnamban nukleáris fegyvert vetettek volna be, az akkor inkább neutronbomba lett volna sztem, de nem nem hinném, hogy a hidegháborús nagyhatalmi szembenállás mellett ilyesmiben komolyan gondolkodtak volna az amik.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.17. 01:19:50

@G. Nagy László: Attól, hogy tisztában van vele, hogy a közössége felé kötelességei vannak. Vagyis, lehet hogy szar dolog reggel hétkor kelni és 8-ra bemenni az iskolába de megteszem, mert ez a kötelességem, lehet hogy szar dolog a jövedelmemből hozzájárulni a közös kasszába, de megteszem mert ez a kötelességem, lehet hogy nincs kedvem egy kiképzőpályán kúszni mászni hónapokon keresztül , de megteszem mert ez a kötelességem.
Persze ezt szélsőségesen individualista embereknek, akik nem éreznek felelősséget semmiféle emberi közösség iránt ,felesleges magyarázni, úgyse értenék..Ők (ti) az államban csak felesleges, korlátozó tényezőt látnak.
Ha Róma lakossága hozzád hasonló emberekből állt volna, soha a büdös életben nem lett volna Római Birodalom..

G. Nagy László 2017.09.17. 01:52:46

@EU zászlót mindenhova!: Jól látod: az állam szinte minden ízében felesleges és korlátozó. És nem lennék depressziós, ha soha a büdös életben nem lett volna Római Birodalom.

Képzeld el azt a spártai világot, ahol a tízéves gyereket kiszakítják a családjàból és a következő évtizedeit kötelezően katonaként tölti, csak mert ezt mondja a törvény, az állam. Fincsi, mi? Ha a legcsekélyebb erkölcsi érzékkel is bírunk, minden ilyesmit elutasítunk. Ha bárki késztetést érez a katonai pálya iránt, nyitott a lehetőség. De én sem rángatok le senkit a konditerembe, akinek nincs kedve hozzá.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.17. 02:53:05

Mivel cirka 20 éve mexűntették az egész sorkötelesdit, és emiatt kb senki nem is emlegeti, így az egész poszt okafogyott, felesleges.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.17. 02:57:49

@Frady Endre: Fracska Endre, bróhaha... :D
És hol maradnak a végéről az ál-fake kritikák, Puzsér és a többiek stílusában? :D

Hari Seldon 2 2017.09.17. 03:22:32

@geegee:
Gondolod? Ahogy arra felé hangolják a népet ott, fogják még saját maguknak kérni ezt. Bár ez legyen az ottaniak dolga...

Bambano 2017.09.17. 04:04:09

@Jankove: én azért örülök annak, hogy a katonai doktrínánkat nem olyanok írják, akik arra büszkék, hogy nem is a seregben váltak fegyverbuzi pszichopatává, hanem még előtte, a szakközépben...

a másik megérzésem, amit a kommentek olvasása alatt szereztem, hogy többen azt hiszik, a civil életbeli sikertelenségüket, ki nem élt hatalomvágyukat majd a sereg megváltoztatja és kielégíti. remélem, hogy nem.

azt pedig, hogy hazaszeretetből akar-e katona lenni az ember, ott kell elkezdeni vizsgálni, hogy van-e értelme. most tekintsünk el attól, hogyha kiírnának egy tendert minőségi kézifegyerre a sereg számára, akkor abból lenne két stadion meg ak-47. ott állsz a kis ak-ddal, jobb esetben beülhetsz egy bmp-1-be, ami már akkor elavult volt, mikor a trabihoz kitalálták a pakundeklit, és te vagy a lokál hiró, majd jön az ellen, és egy töredékébe kerülő rpg-vel szétrakettázza a segged. vagy jön egy hind, amire felraktak két olyan konténert, amiben van 60x60 géppuskalőszer, és komplett századok kiirtására alkalmas két gombnyomással. vagy jön egy buff, és pofándob egy-két modernebb bombával. és akkor a kedves hazaszerető hadfi megdöglend.

szóval bármire is képeznek ki, pláne magyar fideszes viszonyok között, az semmire nem lesz elég. pontosan ugyanannyi érdemi tevékenységet tudsz kifejteni a hazád érdekében így, hogy laktanyából még elhagyatott, gazosat se láttál, mintha "kiképeznének" iq-tlan tanulatlan tuskó őrmesterek. akkor meg minek erőltetni. egyszerűbb megülni a hátsódon, és bízni benne, hogy a darálót a szomszédra dobják.

az pedig, hogy ezer éve mi volt, az rotfl. ezer éve lóháton jártunk, a 80-as években meg t-55-tel, bmp-1-gyel és ilyenekkel. Van ez a fejlődés nevű dolog, csak szólok. hogy például már én sem láttam pszh-t, csak a kiégett torzóját a gyaktéren, mert bmp-vel jártunk.

A világ változik, a 2017-es év katonai kihívásaira nem lehet hatékonyan megfelelni az 1950-es évek katonai módszereivel. A kis privát mániáitokat meg felejtsétek el, vagy éljétek ki a szobátok magányában, a kultúrembereket meg hagyjátok békén.

midnight coder 2017.09.17. 07:23:20

@Tiko: "Hanem azért, mert az általad lenézett hippik eleget tüntettek az USA-ban, hogy legyen elég a felesleges hülyeségből, emberek értelmetlen halálából."

A hippik pedig azért szaporodtak el, mert a derék KGB finanszírozta a mögöttük álló értelmiséget. Látták, hogy katonailag így sem igen nyernének, ezért más, kreatívabb eszközhöz nyúltak. Amúgy ugyanez igaz 68-ra is. Ez utóbbiban mi is benne voltunk, lásd guruló dollárok. A vietkongok pedig ugyan megnyerték a háborút, de a vietnamiak elveszítették: nyertek vele 100 év nyomort.

midnight coder 2017.09.17. 07:28:04

@Pan Modry: "Az usa nem hasznalta ki a technologiai folenyet, ha akarta volna ledob egy atombombat es a vietkong kapitulal."

Nem tette, mivel a másik oldalon a Szovjetunió állt, aki szintén atomhatalom volt.

midnight coder 2017.09.17. 07:39:42

@Pan Modry: "Az usa/eu folenye abban nyilvanul meg hogy amig az iszlam allam maximalizalni akarja a civil aldozatok szamat igy sem tudott az eu/usa teruleten megolni nehany szaz embernel tobbet, ennyi ember kb egy het alatt hal meg autobalesetben. "

Az IS és a többi terrorista soha nem akarja maximalizálni az áldozatok számát. Ha az lenne a céljuk, simán tudnának ezres nagyságrendben is ölni egy-egy merényletben. Azonban, ha túl nagyot ütnek, akkor elsöprik a mostani balliberális vezetést Európában (igen, Merkelék is azok), és helyettük hatalomra kerül a szélsőjobb, ami kisöpri az iszlámot Európából. Ez pedig nekik _nagyon_ nem az érdekük, ők azt szeretnék ha szépen lassan Európa megtelne iszlamista migrikkel, aztán ha majd elegen lesznek ahhoz, hogy ne lehessen csak úgy kitenni a szűrüket, na akkor jöhet majd a háború. Az amcsiknál pedig azért nem keménykednek nagyon, mert nem szeretnének egy nagyobb válaszcsapást.

2017.09.17. 08:12:11

Ez a szar még mindig fent van a zsindexen? Vonzza is rendesen a sok fideszes retardált barmot.

Egyallampolgar 2017.09.17. 08:58:31

@patkányarcúáginéni:
"Nem olvasom végig a hozzászólásokat, de látom sokan helyretették a kis metroszexuálist aki megosztotta téveszméit.

Egy kérdés: miért pofázik, aki tudatlan?"

Pontosan neked készült ez az írás. Az ostoba, tahó, tömegembernek. Aki patkányarcúáginéni álnéven büszkén bevalja hogy végig sem olvasta a posztot. Amit valójában szégyelnie kéne. Aztán rögtön minősíti az írót: metrosexuális. Mert hát személyében támadni az a legkényelmesebb jellemző "megoldás" a XXI század aljas gyökér tahóira.
Aztán persze vége a kommentnek. Mert a tahó soha nem reágál az állításra. Jobb esetben közhelyeket még előhoz, de az már egy magasabb szint, Akkor az már majdnem érvelés.

Kultúra kéne még rád nem kevés. A történelem minimális ismerete és a világirodalom minimális feldolgozása sokat segít. Tudom, a magyar közoktatás mindenkinek elveszi a kedvét, ettől még a lehetőség adott.

Egyallampolgar 2017.09.17. 09:05:50

@ G. Nagy László
Alapvetően egyetértek az írással de szerintem eleve kicsit rossz a meggyőzés módszere. Az érvelés persze mindig helyénvaló, csak azzal nem számolt, hogy a kiinduló mondat mögött nem érvek vannak.
Az van, hogy a szerencsétlen XXI századi tömegember meg van zavarodva. A klisé a régen minden jobb volt mantrának egy variációja. A tahó agyában az van:
- én is voltam katona, én is sz*ptam, sz*pjon más is
- régen minden jobb volt, hiszen mindenki fiatalabb volt, én is, jobban állt a "zászló" több fogam volt, reménykedtem hogy viszem valamire, mára kiderült a sok kegyelemkettes érthető volt.
- ma túl bonyolult a világ. Ma már nem érdem, hogy hetero-fehér-tahó vagyok. Aki legalább a sorkatonaságot végig csinálta (noha a megalkuváson kívül ott másra nem volt szükség). Az egész életem egy megalkuvásokból kirakott csőd. Hát még jó hogy nem irigy vagyok és gyökér.

Pan Modry 2017.09.17. 09:16:29

@midnight coder:
Ilyen baromsagot reg olvastam, az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom mert az eu/usa technologiai es penzbeli folenye matt ennyi tellik toluk...

Konkretan az usa-ban szinte semmilyen komoly akciot nem tudtak vegrehajtani, ne nagyon elmelkedj szerintem, nem all jol neked :)

Pan Modry 2017.09.17. 09:19:38

@midnight coder:
Ha a szovjetek annyira zsenik voltak hogy lehet hogy a nyolcvanas evekben az usa siman gazdasagilag osszeroppantotta az egesz szart?

Ugy hogy a liberalis demokracia a legfeljettebb allamforma, az evolucios letran magasabb szinten all mint az illiberalis allamberendezkedesek.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 09:24:51

@Pan Modry: Szíriából meg azért menekülnek milliószámra évek óta mert annyira minimális a civil áldozatok száma...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:35:55

@Jankove:

" A magyar profi haderő kábé arra alkalmas, amire eddig alkalmazták őket: idegen missziók, helyi konfliktusok kezelése, stb"

Valószínűleg még erre sem. Tudomásom szerint a magyar katonák még egyszer sem kerültek éles harci helyzetbe, vagyis még a tűzkeresztségen sem estek át. A kiképzés meg a hadgyakorlatok meg soha nem tanítanak meg arra, miként kell reagálni egy váratlan helyzetre.

Etniez 2017.09.17. 09:41:20

@Klaric: Az AK-t azért gyártják a mai napig, mert olcsó.
Semmi más oka nincs. Ha mondjuk az M4A1 lenne olcsón, egyszerűen gyártható, akkor azt koppintanák.
Az AK-47 már semelyik hadseregben nincs rendszeresítve, a módosított verziói is alig és ennek oka van.
Az, hogy már vannak sokkal jobb fegyverek nála.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 09:42:16

@Pan Modry: "az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom mert az eu/usa technologiai es penzbeli folenye matt ennyi tellik toluk..."

bszki 1 helyett10 teherautóval mennek neki egy tömegrendevénynek esetleg párszáz liter benzinnel megturbózva és máris ezres nagyságrendű az áldozatok száma.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:42:25

@Kaptabakta:

"Rövid sorozatnál max az első megy célra, a többi már fölé száll, mert a gázok és a felszabaduló erő felrántja a fegyvert.."

Ez a legtöbb sorozatlövő fegyvernél így van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:48:43

@Jankove:

"a délszláv háborúban bebizonyosodott, hogy ódon technikával is le lehet nyesni az égről a lopakodót"

Ez inkább csak kivételes eset volt. Ettől persze még tény.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 09:53:19

@Jankove:

Náluk az számít hekkelésnek, hogy sikeresen alkalmazzák a játékokban a publikus cheateket.

2017.09.17. 10:14:42

@Bambano: "a másik megérzésem, amit a kommentek olvasása alatt szereztem"

Hát, elég szarok a megérzéseid. Nem vagyok se fegyverbuzi, se pszichopata, se hatalommániákus, de még sikertelen sem érzem magam, bár nyilván nem fogok leggazdagabb top 10-be kerülni. Kérlek ne menj kriminálpszichológusnak az egészséges társadalom megmaradásának érdekében. Nincs hozzá tehetséged. Akinek viszont oda kéne ülnie csernus elé, az inkább te lehetsz. Nem is azért mert meg sem próbálod értelmezni amit a másik írt, hanem amiért képtelen vagy befogadni az infót. Te is megérdemelsz egy esélyt, van visszaút, és lehetsz még metroszexuálisból egészséges férfi. Az írásod többi részét igazából felesleges méltatni, mert olyan mintha M.Richárdot akarnám meggyőzni, hogy hagyjon fel a korábbi életstílusával, és járjon inkább villamossal, és dolgozzon fizessen adót. Időpazarlás. Abban viszont egyetértünk, hogy a haditechnikánk elavult és gyenge, itt légyszi mutogass az elmúlt mindenkori kormányokra inkább, akik elterjesztették azt a fura vallást, hogy egy országban hadsereg nélkül is lehet minden heppi. Most meg már nehéz lesz a szarból várat építeni. De a hitvallás –amit láthatóan magadévá tettél- ott hibádzik, hogy nemcsak amerikai szupergazdag nagyhatalom fenheti ránk a fogait, hanem elsősorban a környező, hozzánk hasonlóan szerencsétlen sorsú országok, akik haditechnikailag éppen úgy nem a csúcsot képviselik mint mi, de ők legalább elkövettek mindent, hogy ne váljanak teljesen védtelenné mint mi. Így lehetséges, hogy egy román hadsereg is életveszélyesnek tűnik innen nézve. Próbáld felfogni és értelmezni a leírtakat ebben az aspektusban. És nézz kevesebb amerikai filmet.

2017.09.17. 10:39:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez inkább csak kivételes eset volt. Ettől persze még tény. "

Olvastam anno néhány újságcikket a témakörben, kivételes eset volt, de nem véletlen. Valami meghekkelt (ez az igazi hekkelés, ráadásul valami magyar származású katonai vezetőhöz kötődik) orosz radarral sikerült láthatóvá tenni a lopakodókat, de az átalakítást nem sikerült átnyomni a vezérkaron, így csak jóformán kipróbálni sikerült a berendezést. Állítólag egy másik lopakodót is lelőttek vele, de ennek a roncsait már nem találták. Viszont több más hasonlóan súlyos amcsi gépet levadásztak vele, ezek már nem kaptak akkora súlyt a médiában. Nomeg gondolom nyilván próbálták elbagatelizálni a esetek jelentőségét.

Pan Modry 2017.09.17. 10:54:11

@eßemfaßom meg áll:
De egyet is alig tudnak szerezni, nemhogy tizet... 10 kamion eseten komoly koordinacio kellene, ilyenkor meg buknak met a titkosszolgalatok lefulelik oket mielott barmit tesznek.

Usa-ben es ny-europaban nem tek-es bohocok eszen kell tuljarniuk. Gondolkodja mar, bazdmeg, hasznald az agyad, kezdem erteni hogy miert van ennyi fidesz szavazo ha teged olvaslak....

2017.09.17. 10:54:42

@geegee: "Mivel cirka 20 éve mexűntették az egész sorkötelesdit, és emiatt kb senki nem is emlegeti, így az egész poszt okafogyott, felesleges"

Mostanában benne van a levegőben, hogy újra visszahozzák, és akik eddig örültek hogy megúszták, azok ismét elkezdtek parázni. Egyébként arra még nem jöttek rá, hogy a sorkötelesség, és a hadkötelsség két külön fogalom, és egyik nem feltétele a másiknak. Ha kitör valami szar, azokat is bevarrják, akik azt sem tudják hol keressék a gránáton a power gombot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 11:41:13

@Jankove:

Dani Zoltán érdemeit csöppet sem akarom kisebbíteni, csak tisztázni a dolgot: hekkelésről szó sem volt, Dani "csak" annyit tett, hogy alaposan tanulmányozta a lopakodó gépek technikáját és rájött, hogy méteres hullámhosszú radarral nagyobb távolságból is láthatóvá válnak a gépek. Ennek oka az, hogy a gépeken található olyan felületek, amelyek nem a radar felé verik vissza a hullámokat, csak a rövidebb (deciméteres vagy akár centiméteres) hullámhossz-tartományban működnek - ökölszabályként az mondható el, hogy csak a hullámhossz felénél nagyobb felületek működnek egyfajta tükörként, vagyis csak ezek képesek elterelni a visszavert radarhullámokat. Ha a felület a hullámhossz felénél kisebb, akkor önálló sugárzóként működik, vagyis a radar felé is visszaver, ha kisebb mértékben is.

Ehhez a hullámhossz-növeléshez kissé át kellett hangolnia a meglévő régi típusú, eleve nagyobb hullámhosszakon üzemelő radarokat, de ezt hekkelésnek azért nem merném nevezni. Nagyon durván leegyszerűsítve kb. olyasmiről van szó, amit régebben nagy divat volt nálunk is, amikor CCIR sávos URH rádiókat hangoltak át az OIRT sávra. (Én is áthangoltam jópár ilyen rádiót az ismeretségi kör műszakilag bénább tagjai számára. Lényegében csak a helyi oszcillátor frekvenciáját kellett csökkenteni, hogy az OIRT sávot le tudja keverni a 10.7MHz-es középfrekvenciára, aztán ha gond volt az érzékenységgel, akkor még át lehetett hangolni a bemenő kört is.)

Ismétlem, ez semmiben nem csökkenti Dani érdemeit, neki egymagának több esze és bátorsága volt, mint az összes szerb parancsnoknak együttvéve, akik megtiltották neki ezt az átalakítást, vagyis Dani szigorúan véve megtagadta a parancsot, és ennek köszönhetően lőtt le két amerikai gépet.

Részletesebben:

www.jetfly.hu/regi-jetfly/5824-mitoszrombolo

Etniez 2017.09.17. 13:30:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jaj, ezt már ezerszer leírták, annak a gépnek a lelövése a véletlenek teljes összjátéka és egy profin képzett lövészen múlt.

Bambano 2017.09.17. 13:33:16

@Pan Modry: amerika mint liberális demokrácia? sok marhaságot olvastam ebben a topicban a hsz-ek között, de ez a csúcs.

@Jankove: "Mostanában benne van a levegőben, hogy újra visszahozzák, és akik eddig örültek hogy megúszták, azok ismét elkezdtek parázni.": az a baj, hogy a fideszes főmuftik között soknak csak akkor áll fel, ha saját (fél)katonai alakulata van. viktornak a tek, ádernek is lett saját palotaőrsége, a fideszes polgármesterek saját katasztrófa elhárítási szervezetekbe soroztak be embereket, hogy parádézhassanak, stb. a lipót bezárása különösen fájó ebben az időszakban.

"Hát, elég szarok a megérzéseid. Nem vagyok se fegyverbuzi, se pszichopata, se hatalommániákus": a te esetedben nem kellett megérzésre hagyatkozni, elmondtad magadtól, önbevallás jelleggel. azt kellene megérteni neked is, meg a többi sorkatona párti hozzászólónak is, hogy akár kiképzik a tömeget, akár nem, az átlagos honpolgár katonai karrierje pontosan ugyanannyi ideig tart: az első berepülésig, amíg lehajigál az ellenfél egy-két nagyobb bombát, és akkor füstbe megy minden terv, meg az agyad is, a májad is, a szíved is. ha volt sorkatonaság, akkor 67 mintájú "vadi új" gyakorló cafatok között leled halálod, ha meg nem volt sorkatonaság, akkor trapper farmerben. miután jól láthatóan nem lehet elérni azt a célt, amire áhítoztok ezzel a módszerrel, így a sorkatonaság csak eredmény nélküli felesleges áldozat lenne, vagyis ezt erőltetni ostobaság, háborús bűn.

Bambano 2017.09.17. 13:40:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ez a legtöbb sorozatlövő fegyvernél így van.": ez csak azoknál a sorozatlövő fegyvereknél van így, ahol a válltámasz által keltett támaszerő nincs pontosan a cső középpontjában. mint pl. az ajnározott ak-46 és amd típusú muzeális ócskavasaknál. a modern sorozatlövő fegyvereknél a válltámasz pontosan a cső meghosszabbítása és egybe esnek, így azok nem húzzák el a célról a fegyvert.

persze lehet, hogy ez direkt volt, a "célalak alsó széle közepét" célozva a felfelé mozduló fegyver rövid sorozata megszórja a cél teljes felsőtestét.

Bambano 2017.09.17. 13:45:01

@Pan Modry: "lyen baromsagot reg olvastam, az isis keptelen nagyobb terrorakciokra amerikai es europai belfoldom": ilyen baromságot már rég olvastam. a terrorakciónak pont az a lényege, hogy lokalizált, de hatását mégis nagy területen fejti ki. felrobbantanak egy pizzázót egy üdülőhelyen, ettől az egész országot elkerülik a turisták.

az isis pár teherautóval meg pár ócska bombával elérte, hogy Európa kompletten befosott. ez konkrétan a terrorakció pontos definíciója. nem is kell többet tenniük.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudomásod nem helytálló, van (emlékeim szerint 2-3) hősi halottunk is már. az pedig mindenképpen tűzkeresztség.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 13:45:16

@Pan Modry: "De egyet is alig tudnak szerezni, nemhogy tizet." Komolyan úgy gondolod, hogy azért nem tizessével mennek mert nem tudnak bérelni-lopni 10 teherautót?

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 13:48:18

@Pan Modry: "Usa-ben es ny-europaban nem tek-es bohocok eszen kell tuljarniuk"

Mégis heti rendszerességgel túljárnak ezeknek az ultimate híróknak az eszén a buta kecsebaszók.

Bambano 2017.09.17. 13:54:12

@EU zászlót mindenhova!: látod, ezt csak a beteg fidesznyikek gondolják így.
Nem azért megyek 8-kor iskolába, mert kötelességem, hanem azért, mert saját jól felfogott érdekem.
Nem azért fizetek a közös kasszába, mert kötelességem, ezt csak viktorkáék állammaffiája gondolja így, hanem azért, mert olyan szolgáltatásokat kapok érte, amit csak központosítva lehet életszerűen biztosítani. Például tegnap végigmentem az autópályán sima autóval, nem kellett lánctalpassal mennem a dagonyában.

Apropó, befizetek szolgáltatásért cserébe: állambácsinak nem lenne kötelessége, hogy adjon érte valamit? mondjuk ne az új metrókocsi árának duplájából felújított m3-ast?

Bambano 2017.09.17. 14:06:55

@ze11: kitől tanultam volna alá-fölérendeltségi viszonyt???
az én századomban a rajparancsnokok, sofőrök, irányzók másfél éves katonák voltak, zömében büntetett előélettel. a golyófogó része a társaságnak az elte-re előfelvett jogásztojás meg az elte és a klte progmatra előfelvett programozótojás volt. a szakaszparancsnokom akkor küzdött második gimivel estin.

ez a szakaszparancsnokom tartotta az elte-re történelemből felvételizett jogásztojásoknak a politikai kiképzés órákat úgy, hogy az órák felén mi tartottunk neki korrepetálást az aznapi másodikos gimis anyagból. ugyanez a fickó értékelt minket a szocialista munkaversenyben.

ettől az embertől milyen alárendeltséget lehetett tanulni? az ostoba erőszakoskodó idióta főnök verziót?

vagy attól a zászlóalj parancsnoktól, aki egy dac-kal begurult a zászlóalj sorakozóra, kinyitotta az ajtót, majd kihányt rajta, utána pedig fejjel előre beleesett? vagy azoktól az ellátósoktól, akik kimentek ellátmányt beszerezni, majd mire visszaértek a laktanyába, a fele eltűnt? vagy azoktól a technikai tisztektől, akik elérték, hogy a század két sorban parkoló gépeiből összesen kettő indult be magától a hidegindítási gyakorlaton, az összes többit bikázni kellett? vagy attól tanultam volna alá-fölé rendeltséget, aki terepgyakorlatra olyan konzervet osztott ki ebédre, ami 19252-es lejáratú volt? 100 négyzetméteren kiirtotta a teljes élővilágot, amikor behajították az erdőbe, mert a szagától nem lehetett megmaradni...

ezektől az emberektől tanultam volna alá-fölérendeltséget? gondolkodjunk már egy kicsit...

laci_52 2017.09.17. 14:56:00

@EU zászlót mindenhova!: Bevonulni nem kötelesség volt, hanem kényszer!

Sajnos nem eszméltem időben és nem voltak kapcsolataim, hogy kiszuperáltassam magamat...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 14:59:34

@Bambano:

Lehet, de szerintem inkább csak kényszerűség. Talán túl forradalmi újítás lett volna a cső felett min. 10 centire lévő irányzék - na meg nagyon útban is lett volna. Másképpen meg nem oldható meg a dolog, mert a vállunk mindenképp lejjebb van, mint a szemünk, vagyis a cső meghosszabbításának a vállat kell metszenie, viszont akkor nagyon meg kell emelni az irányzékot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:14:20

@Bambano:

Én úgy veszem észre, hogy magyar katonák éles harcokban nem vesznek részt, csak biztosító szerepet játszanak. Így magyar katonák leginkább akkor halnak meg, amikor orvul a járművükre támadnak vagy felrobbantják őket.

https://www.google.hu/search?rlz=1C1GGGE_enHU377HU377&q=magyar+katonák+halála

Ezt nem nagyon nevezném tűzkeresztségenek, főként akkor, ha nem élik túl. :( A túlélők sem szereznek ebből sok harci tapasztalatot.

Pan Modry 2017.09.17. 15:28:03

@Bambano:
Az isis terrorakciok lofaszok ahhoz kepest amit regen az ira, es az eta vagy akar az al kaida a 9/11-el veghezvitt.
Az usa-ban a random iskolai lovoldozeseknek tobb aldozata van annal amit az iszlam allam kepes megcsinalni. Sot, az isis akcioi inkabb vannak a lovoldozo pszichopata kisiskolasok szintjen. Ami egyebkent jobb is, ha lenne bennuk tobb ertelem akkor nagyobb rombolast csinalnanak de halisten arra nem kepesek.

Pan Modry 2017.09.17. 15:31:15

@eßemfaßom meg áll:
Van nagyon sok probalkozas ami nem jon nekik ossze, es nagyon ritkan osszejon, statisztikai hiba, kb olyan mint a leicester city gyozelme volt.
Es inkabb orulj annak hogy nem Magyarorszagon akarnak robbantani, mert a tekes hirszerzes amator bohockodas az mi6 es a cia-hoz kepest.

Pan Modry 2017.09.17. 15:33:17

@Bambano:
Javaslom olvasd el a liberalis demokracia ismerveit, fekek es ellensulyok, hatalmi agak fuggetlensege, ezek az usa-ra allnak. Attol hogy trump az elnok az usa egy liberalis demokracia. Az usa akkor is liberalis demokracia amikor eppen a konzervativok vannak hatalmon.

Pan Modry 2017.09.17. 15:35:47

@Bambano:
A francia annyira befostak hogy a Bataclan merenylet utan is tele voltak a teraszok demonstralva hogy oket par fundamentalista bohoctol nem fognak felni.
Sot, a londoni ettermes merenylet utan sem lett kisebb a varolistanha eppen etterembe akartal volna menni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:39:38

@Pan Modry:

"a tekes hirszerzes amator bohockodas az mi6 es a cia-hoz kepest."

Na igen, a CIA sikeresen megakadályozta a 9/11-et, ahogy a francia hírszerzés is a Charlie Hebdo szennylap szerkesztőségének kiirtását és a párizsi merényleteket. Az MI6 is sikerrel akadályozta meg a manchesteri és a londoni robbantást.

Profizmus minden szinten.

Ja, lófaszt.

Pan Modry 2017.09.17. 15:41:32

@eßemfaßom meg áll:
Nem tudnak, nincs meg bennuk a know how hogy ezt ugy megcsinaljak koordinaltan hogy elotte nem kapjak el oket a titkosszolgalatok. Az al kaida tudta egyszer a 9/11-el az usa belfoldon megcsinalni egy komoly merenyletet, illetve ra par evre a madridi vonatos dolog komoly volt, de azota usa es eu belfoldon inkabb csak a vaktyuk is talal szemet alapon neha osszejon nekik valami, ahol van annyi aldozat mint mondjuk egy atlagos europai hetvegen az utakon. Magyarorszagon az utobbi evekben tobben haltak meg megelozheto korhazi fertozesben mint egesz europaban terrortamadasban, csakhogy a dolgokat a megfelelo helyierteken kezeljuk. Az mondjuk a magyarok hulyesege mar hogy mikozben megy a nagy migranshiszti, arra nem figyelnek hogy valojaban mitol hullanak.

Pan Modry 2017.09.17. 15:43:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Itt meg mindig kevesebb aldozatrol beszelunk mint amennyi magyarorszagon meghalt megelozheto korhazi fertozesben... ...mialatt elvileg haboruban allnak veluk

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:45:01

@Pan Modry:

Ezt magyarázd már el az áldozatok hozzátartozóinak, jó?

Pan Modry 2017.09.17. 15:50:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azoknak akik megelozheto korhazi fertozesekbe haltak meg es elvileg az adojukbol tartjak fenn az egeszsegugyet?
Inkabb magyarazza meg az aki az ö verükböl focistadionokat epitett es kitomte a meszaroslorinc feleket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 15:52:25

@Pan Modry:

Baszod, ennek semmi köze a terrorcselekményekhez. Undorítóan demagóg vagy.

Pan Modry 2017.09.17. 15:55:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha meghal valaki akkor okmindegy hogy terrortamadas miatt van vagy egy megelozheto korhazi fetozes miatt. Mivel ez utobbiban Magyarorszagon sokkal tobben halnak meg, ezert egy sokkal nagyobb problemanak tekintheto. Az a teny hogy ennek ellenere megis a migranshiszti folyik a csapbol is arra enged kovetkeztetni hogy orditoan primitivek itt jonehanyan, akik keptelenek prioritasokat felallitani az eroforrasok allokalasat illetoen.

Bambano 2017.09.17. 16:07:23

@Pan Modry: az nekem nem liberális demokrácia, ahol sorozatosan ok nélkül embereket lövöldöznek le a rendőrök. ahol safe place és hasonló ökörségeket tolna, sjw-vel fűszerezve. ahol a facebook és a gugli veszi a bátorságot, hogy hazudozással befolyásolja a közvéleményt.

amelyik országnak sokáig az volt a katonai doktrínája, hogy három háborút kell tudni megvívni párhuzamosan, és ezt mostanra csak kettőre csökkentették... attól nem lesz egy ország demokrata, hogy b-52-essel exportálják folyton.

és még sorolhatnám hosszasan. amerikában már csak a látszata van meg a demokráciának. az egész elsüllyed a karrierizmus meg az egoizmus mocsarában, ügyvédek mennyországa lett.

Pan Modry 2017.09.17. 16:10:13

@Bambano:
Akkor nem ismered a liberalis demokracia ismerveit. Szerinted melyik ismerve nincs meg az usa-ban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:12:00

@Pan Modry:

Nem, ez azt jelenti, ogy demagóg vagy. Gyilkosság is kevesebb történik, ezért hanyagoljuk a bűnüldözést? Élelmiszerfertőzéses halál is kevesebb van, ezért számoljuk fel az élelmiszer-felügyeletet és a Köjált? Szénmonoxid-mérgezés is kevesebb van, akkor eztán ne legyen kéményellenőrzés? Halálos munkahelyi baleset is kevesebb van, akkor szüntessük meg a munkavédelmet?

S hogy ontopic is legyek: Háborúban is kevesebb magyar hal meg, akkor szüntessük meg a hadsereget is?

Pan Modry 2017.09.17. 16:14:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem azt irtam hogy meg kell szuntetni, hanem azt hogy az eroforrasokat megfeleloen kell allokalni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:21:03

@Bambano:

"az egész elsüllyed a karrierizmus meg az egoizmus mocsarában, ügyvédek mennyországa lett."

Na igen, sokra mész a törvény előtti egyenlőséggel, ha minden attól függ, mennyit tudsz ügyvédre költeni. Lásd pl. O.J. Simpson esetét. Vagy ahol hivatalban maradhat egy eskü alatt hazudó elnök:

www.youtube.com/watch?v=KiIP_KDQmXs
www.youtube.com/watch?v=UEmjwR0Rs20

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 16:22:06

@Pan Modry:

Tudom, mit írtál. Még egyszer javaslom: ezt magyarázd meg a terror áldozatai hozzátartozóinak.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:25:33

@Pan Modry: 4 repülőgép egyidejű eltérítését majd célbavezetését 10 teherautó kibérlésével egyenrangúvá tenni nem semmi teljesítmény :)

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:26:42

@Pan Modry: "megelozheto korhazi fertozesben"

Hányan halnak meg évente Magyarországon megelőzhető kórházi fertőzésben?

Pan Modry 2017.09.17. 16:30:28

@eßemfaßom meg áll:
Sokkal kevesbe bonyolultabb, ennek ellenere nem tudjak megcsinalni. Ehhez kellene minimum 20-30 ember, keptelenek mindezt koordinaltan vegrehajtani ugy hogy ne bukjanak le.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:35:41

@Pan Modry: Igazold valamivel, hogy nem TUDJÁK megcsinálni. Előre jelzem, hogy az, hogy nem csinálták meg és te ezt gondolod az nem igazolja az állítást.

Pan Modry 2017.09.17. 16:38:41

@eßemfaßom meg áll:
Semmelweis alapitvany, de a faszert engem kerdezel, arra is keptelen vagy hogy google-t hasznalj?

Pan Modry 2017.09.17. 16:44:06

@eßemfaßom meg áll:
Maganszemely nem tud csak ugy kamiont berelni. Ahhoz hogy neked 10 kamionod legyen ahhoz operativ lizing kell, hozza a szukseges penzugyi fedezet, illetve cég.
Illetve ha te tudsz olyanrol hogy sze,elyivel bereljetsz kamiont add meg a forrast?

Persze ha valamilyen oknal fogva ugy dont a waberers, a dhl vagy a kuhne nagel vezetigazgatoja hogy szallitas helyett inkabb terrorcselekmenyekre akarja hasznalni a flottajat akkor lehetseges, de valljuk be, ennek nincs sok eselye, ehhez kepest a felcsut se bl gyozelmenek is jobbak az odds-ai.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 16:46:37

@Pan Modry: szerinted csak kamionnal lehet emberek közé gázolni?

Pan Modry 2017.09.17. 17:01:08

@eßemfaßom meg áll:
Lehet biciklivel is...
Vonattal is, persze el kell erned hogy az emberek a sínen legyenek...

Lehet gepkocsival is, bar az aldozatok szama annyi lenne hogy hozza kepest egy pszichopata diaklovoldozes az maga a genocidium, de errol kerdezd inkabb m richardot, neki van tapasztalata errol es a magyar igazsagszolgaltatas nem tartja komolynak az altala elkovetett buncselekmenyt, hiszen meg mindig kint van.

Pan Modry 2017.09.17. 17:06:54

@eßemfaßom meg áll:
Igazoltam arra vonatkozoan hogy milyen feltetelei vannak a kamionberlesnek, bar ezt tudni egy viszonylag alap dolog lenne, marha eletedben legalabb egyszer bereltel legalabb egy szemelyautot. De jossz mindenfele faszsaggal pedig nincs rola bizonyitekod hogy azert nem csinaljak meg mert nem akartak?
Ugyhogy az egesz bizonyitaski kenyszer atharitas faszsagot te inditottad, legalabb ne lojj ongolt magadnak ezzel.

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 17:36:26

még mindig várnám a 3ezres adatra a forrást (a gugli más számokról tud ezért lennék kiváncsi a tiszta forrásra)

neked volt a kijelentésed, miszerint nem tudnak 10 teherautót (nem kamiont) összeszedni mert a szuperterrorellenesek megakadályozzák. Ezt valamivel alá kellene támasztanai, különben marad képzelgés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.17. 17:51:51

@Pan Modry:

Én is nagyon kíváncsi lennék a forrásodra, amely azt igazolja, hogy évente 3 ezren halnak meg kórházi fertőzésben Magyarországon.

Bambano 2017.09.17. 19:20:28

@Pan Modry: én pl. azt hinném (lehet, hogy nagyot tévedek), hogy a liberális demokráciának ismérve a szólásszabadság.

soroljam még?

eßemfaßom meg áll 2017.09.17. 21:00:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mégcsak nem is azt irta, hogy kórházi fertőzésben hanem ezt: ""megelozheto korhazi fertozesben"" 3ezren

2017.09.17. 22:48:59

@Bambano: „elmondtad magadtól, önbevallás jelleggel.”

Amikor melegfelvonulás témakörben meg a vita, 10 perc alatt homofób, 20 perc alatt látens homoszexuális leszek, persze akkor is önbevallás jelleggel. Meg náci, fasiszta geci. Szokásos baromságok, érv helyetti a személyeskedés, ahonnan a vita szvsz parttalanná válik. Az én véleményem az, hogy mentálisan annyira kuka már ez az ország, hogy egyesek számára szitokszóvá vált a „konzervatív” és „normális”.

„vagyis ezt erőltetni ostobaság, háborús bűn”
Nem nagyon jutottunk volna el az ősközösségtől a civilizációig ha rajtad múlt volna. Úgyis jön egy meteor, vagy természeti katasztrófa, minek csinálni bármit is... Egyébiránt szerintem a honvédség lezüllesztése mind technikailag, mint mentálisan, az volt az igazi bűn.

„a szakaszparancsnokom akkor küzdött második gimivel estin.”
Akinek nincs legalább 2 diplomája csak megvetett rongyember lehet mi? Nehéz elfogadni, de a harctéren nem a keményfedeles papírok száma számít.

2017.09.17. 22:54:14

@Etniez: "Jaj, ezt már ezerszer leírták, annak a gépnek a lelövése a véletlenek teljes összjátéka"

Így van, legtöbbünkkel megesett már gyerekkorunkban, hogy lőttük csúzlival a csapágygolyót, gellert kapott, és pont egy arrajáró F117-es hajtóművébe esett. Mindennapos dolog, lapozzunk is.

2017.09.17. 22:56:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszi a cikket elolvastam. A technikai részleteket eddig nem tudtam, csak annyit hogy valami nem hivatalos átalakítás történt.

2017.09.18. 07:35:11

@eßemfaßom meg áll: "Mégis heti rendszerességgel túljárnak ezeknek az ultimate híróknak az eszén a buta kecsebaszók. "

:DDD

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.18. 10:57:45

@geegee: Azt hiszem, abban az időben még nem jutott eszembe, hogy a versikék alá álkommenteket rittyentsek. Ez egy későbbi "vívmány"... :)

Odin88 2019.09.25. 15:14:09

Örvezetők, szakaszvezetők, tizedesek helyett ma a nagyobb cégeknél vannak, vonalvezetők, csoportvezetők, csoportvezető helyettesek, műszakvezető, műszakvezető helyettes, öt féle mérnök, öt irodista különböző ranggal és álbeosztással, részlegvezető, üzemvezető, részlegvezető helyettes, üzemvezető helyettes és ezek csak azok akikkel egy átlag melós napi szinten találkozik és haptákba vágja magát előttük. A katonásdi, ha másra nem is, de arra jó volt, hogy a sok léhűtőt kivonja a munkaerő piacról, hiszen sem a vonalvezetőnek, sem a csoportvezetőnek nincs tényleges rangja és a többire sincsfeltétlen szükség, csak azért vannak, hogy a fölöttük állóknak ne keljen minden apró-cseprő dolog miatt elhagyni az irodát, ne kelljen a dolgozó elé odaállni és a szemébe mondani a tényeket, utasításokat. Akár a jelenlegi, akár több korábbi munkahelyemet nézem a fent felsorolt tisztségekre minden esetben a melósok közül emeltek ki embereket, a mérnökökön kívűl valamennyit megfelelő képzettség, kommunikációs készség, emberismeret, szakmai alkalmasság és jóindulat híjján. Az egykor leszerelt katonákban legalább volt némi csapat szellem, közösségi érzés és még néhány egyéb dolog ami felkészítette őket az életre.

G. Nagy László 2019.09.25. 15:54:31

@Odin88: Nézd, a fő különbség az önkéntesség. Ha egy nagyvállalatnál dolgozol, ahol parasztok a főnökeid, lazán leléphetsz és kereshetsz új munkát. Ha a kötelező sorkatonai szolgálatodat töltöd, erre aligha van lehetőség. Ez óriási differencia. Az előbbi csupán béna struktúraépítés, az utóbbi viszont nettó erkölcstelenség.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 15:40:54

Csak Önkéntesen

A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája Figyelő Bizottsága tagjainak a helye
Némileg a HEL társ és utódmozgalma is.

hu-hu.facebook.com/onkentesseg/

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.04. 15:47:16

Fórum » Technika és használata » Fegyveres » Katonaság »
Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája Figyelő Bizottsága
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9238942

Az 1993-ban alakult és a működését 2004.11.13.-n felfüggesztett HEL pártoktól független civil mozgalom. Kizárólagos célja a hadkötelezettség, a sorkatonai szolgálat, a kényszersorozás mielőbbi felszámolása. A politikai nyomásgyakorlás törvényes eszközeit felhasználva sürgeti a cél elérését, az emberi jogokat súlyosan sértő, elavult intézmény megszüntetését.

....

Miután a parlament megszavazta a békeidőben történő kötelező sorkatonai szolgálat, tehát a sorozás eltörlését ezért 2004. november 13-án a HEL felfüggesztette működését.

A felfüggesztést igen nagy vita előzte meg, és sokan szerették volna a sorkatonai szolgálat eltörlését nemcsak békeidőre, hanem esetleges háborús helyzetre is kiterjeszteni.

Tehát kialakult egy olyan álláspont is, hogy a fegyveres szolgálat csak önkéntes lehet, akár béke-, akár háborús időben, és senkit sem lehessen akarata ellenére fegyverhasználatra és ezzel esetlegesen emberi élet kioltására alkalmas helyzetbe hozni.

Egy másik álláspont szerint a HEL további szerepet tölthetett volna be a jogszabály harmonizációban és a modern önkéntes hadsereg kiépítésében is. A jelenlévők közös megegyezése végül az lett, hogy egy fejezetet le kell zárni és a HEL működését fel kell függeszteni. A további célokat külön szervezetekben célszerű képviselni.

Az esetleges visszarendeződés és jogszabálykijátszás miatt egy Figyelő Bizottságot hoztak létre, amelynek az a feladata, hogy az adott esetekben „újraélessze” a HEL-t.

HEL záróközlemény 2004-11-13

„c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István.”

Reactor 2023.07.28. 07:04:05

A sorkatonaság, mint olyan, soktényezős dolog. Vannak előnyei és hátrányai, ennek fényében kell mérlegelni. Tehát nem feltétlenül téveszme, hogy aki nem volt katona, az nem is igazi férfi.
Először is, rendelkezik-e az adott ország olyan hadiiparral, ami képes a szakterületének megfelelően felszerelni a sorkatonákat? Mert annak ugye semmi értelme, mint a románoknál, hogy sportcipőben gyakorlatoztak a katonák, mert a hadseregnek normális bakancsokra nem futotta. Ha nincs elég fegyver, lőszer, robbanóanyag, akármi az egyes alakulatok számára, hiába vannak akár ötszázmilliárdan, ott fogják halomra lőni őket. Minőség kontra mennyiség - most amikor már egy rakétával likvidálni lehet egy megyényi embert, a tömegtámadásoknak semmi haszna. Itt nincs olyan, mint a Doom 2-ben, vagy a Call of Vérpistikében, hogy kimegyek egy szál rohamkéssel a csatatűzbe, ügyesen lekéselek pár ellenséget, és elveszem a puskáikat...ja, hogyne, ha pedig keresztüllőnek, szedj fel medikittet, egyből rendbejössz...de nem is Red Alert, hogy legyártok félezer katonát, oszt jól rázúdítom az ellenség bázisára "úgyse tudnak mindenkit megölni" alapon...
De ugyanez igaz a harckocsizókra, harci repülők pilótáira is: ha nincs géppark, nincs lőszer, nincs üzemanyag, szerencsétlenek mivel harcoljanak? Ja, szóval mielőtt sorkatonákat toboroznánk, először azt kell megnézni, egyáltalán el tudják-e tisztességesen látni őket.

A másik sarkalatos kérdés a harci tapasztalat és a morál. A kényszersorozott, alapkiképzést épp csak elvégzett sorállomány az első jelentősebb ellenállásnál szét fog zülleni, pláne ha ellenfélként hivatásos katonákat kapnak. Ennél speciel még a népfölkelők is többet érnek - a haditapasztalatuk nekik is kevés, viszont a moráljuk fényévekkel jobb. Arról nem is beszélve, hogy a kiképzetlenség csúnyán visszaüthet, pl. egy kétbalkezes tüzér a hibás célzókészségnek hála az ellenség helyett a saját csapatokat szórja meg nehézágyúval.

Háborúban jellemző módon a szerződéses ill. a hivatásos katonaság az, aminek a legnagyobb a harcértéke, függetlenül attól, hogy most idegenlégióról, amerikai rangerekről stb. beszélünk. A zsoldosok amolyan "futottak még" kategória, ráadásul ugye, mivel pénzért harcolnak, ha az ellenség duplát ígér, simán bármikor átállhatnak. Pénz beszél, kutya ugat.

Az viszont vitathatatlan, hogy rengeteg dekadens, a hedonizmus mocsarában tapicskoló haverokbulifanta hülyegyerekre alaposan ráférne a regula. No meg persze a nagypofájú, erőszakos, élő fába is belekötő (mindegy ki az, csak náluk kisebb és gyengébb legyen) szarházi selejtekre. Olyan szívesen megnézném, hogy az ilyen szubhumán korcsoknak mekkora lenne a pofája a golyózáporban. Értük ráadásul nem is lenne kár, ha telibekapnák raksivetővel, szervestrágyaként még némi hasznot is hajthatnak...
süti beállítások módosítása