téveszmék

téveszmék

"Ember szava nem isten szava"

2018. február 27. - G. Nagy László

mozes_1.jpg

 

"A nyugati civilizáció embere ma semmi egyebet nem tesz naponta, mint az isteni és természeti törvények áthágásával foglalkozik." - közli Bayer Zsolt február 18-i műsorában, majd így folytatja: "Az isteni törvényeket azért hágjuk át, mert már régen úgy döntöttünk, hogy nincs is isten, és saját magunkat, az embert helyeztük isten helyére. A természeti törvényeket pedig ebből következően hágjuk át, hiszen ha mi vagyunk az istenek, akkor ránk a természeti törvények sem vonatkoznak onnantól kezdve." A téma a szokásos: a hetvenkétféle nemi identitás, a testvérek közötti szerelem kérdése és hasonló őrületek. Bayer teljes joggal teszi szóvá mindezeket, azonban érvelésével erősen átesik a ló túloldalára: egy posztmodern elmebetegségre egy középkori elmebetegséget hív válaszul.

 

Természetesen mindenkinek privát ügye, hogy egy tekintélyelvű vallást gyakorol, ahol az embernek a legfőbb küldetése a görnyedt alázat, avagy egy emberközpontú világban hisz. Ezzel együtt a 21. században már meglehetősen sutának gondolom az isteni törvényekre való hivatkozást, a következtetést meg pláne. Ha valaki ateista, vagy legalábbis szkeptikus isten létezését illetően, az automatikusan elveszíti a józan eszét? Ha valakit vonzanak az új utak és megoldások, az bizonyosan beszámíthatatlan? Érdemes eltűnődni pár perc erejéig, hogy mit is értünk egyáltalán isteni törvényeken.

 

1. FORMÁLIS SZOKÁSOK - Bayer Zsolt Szophoklész klasszikusát idézi, amelyben a zsarnok uralkodó, Kreón megtiltja Antigonénak testvére eltemetését. A konfliktus az emberi és az íratlan, isteni törvények közt feszül. A király magatartása a legkevésbé sem baráti, azonban Antigoné önfeláldozása - mai szemmel - erősen megmosolyogtató. Valójában egy jelképes ügyért veti oda saját életét. Még csak nem is a polgári szabadságjogokért, a zsarnokság eltörléséért, a demokratikus viszonyok megteremtéséért küzd, hanem egészen szimplán szeretné elföldelni bátyját, mert Polüneikész - a kor hiedelme szerint - egyébként nem juthat a túlvilágra. A történelem és az irodalom tele van ilyen és ehhez hasonló mártír-történetekkel, amikor egy eszme, egy hiedelem, egy isteninek titulált parancs mérlegelés nélküli követése tragédiákhoz vezetett. Akármilyen hűvösen is hangzik, de amennyiben az elérni kívánt cél pusztán jelképes, míg áldozataink valósak és jelentősek, úgy erőfeszítésünk nem több, mint értelmetlen hősködés. A formális hagyományokat nevezhetjük isteni törvényeknek, ám attól még nem válnak hivatkozási alappá, csupán arra jók, hogy devalválják magát a fogalmat.

 

2. TERMÉSZETJOG - Amióta csak filozófiáról beszélhetünk, azóta létezik a természetjog fogalma is. Ezen a természet örök rendjén alapuló, változatlan, helyes, igazságos, mindezekből kifolyólag magasabb rendű jog létezését értjük, mely nem függ az egyes emberek és államok elismerésétől. Jóllehet a történelem során a fogalomkörbe tartozó elemek folyamatosan módosultak, a lényeg állandó: az emberi élet, a szabadság és a tulajdon szentsége. Legitimnek számítanak azok a központi hatalmak és jogrendszerek, melyek ezeket elismerik és biztosítják, s értelemszerűen illegitim mindazon berendezkedés, amely átlép a természetjogon. Amikor isteni törvényekről beszélünk, elsősorban ezekre a megkérdőjelezhetetlen erkölcsi alapokra kell gondolnunk, s tökéletesen mindegy, hogy a Biblia, avagy a józan világi morálfilozófia alapján jutunk el idáig.

 

3. VALLÁSI TÚLKAPÁSOK - Ezer és egy olyan vallási előírást ismerünk, amelyeket simán aposztrofálhatunk isteni törvénynek, miközben nyílegyenesen szembemennek a természetjoggal, az emberi morál alapjaival. A Talmud az ortodox zsidók minden lélegzetvételét szabályozza, az egyén szabadságának nem sok teret hagyva. A kereszténység ugyanerre a hagyományra épül, itt elsősorban a szexualitás korlátozására kerül a hangsúly. Persze, a középkort jellemző merev előírások túlnyomó többsége mára már elkopott, s amelyek még élnek, azokat sem veszi komolyan senki. Annál élőbb ugyanakkor az iszlám, mely egyenesen kötelezővé teszi a nem hívők fizikai elpusztítását. Kevés ennél embertelenebbet tudunk elképzelni, ám kétségtelenül ez is az isteni törvények kategóriájába sorolható.

 

4. TERMÉSZETI TÖRVÉNYEK - Abban a szerencsés korban élünk, amikor a világ fizikai-kémiai-biológiai működésére sosem tapasztalt rálátásunk nyílik. Még messze nem értünk a tanulási folyamat végére, de pár összefüggést azért már kezdünk kapiskálni. Bayer Zsoltnak tökéletesen igaza van abban, hogy egyáltalán nem veszélytelen az, amikor az ember végtelen önteltségében fittyet hány a tudomány által felismert tényekre. Évszázados tapasztalat, hogy a vérfertőző kapcsolatokból származó utódoknál a belterjességből eredő genetikai torzulás magas. Természetesen lehet cikkezni a testvérszerelemről, ám teljesen helyes az, hogy ezt minden valamirevaló civilizációban tiltják. (Ha valaki annyira szerencsétlen, hogy a sok millió potenciális partnerből egyedül a testvére hajlandó összebújni vele, az önmagában még csupán egy szánalmasan perverz élethelyzet. Onnantól azonban, hogy beköszönt a gyermekáldás, a kérdés óhatatlanul morális színezetet ölt.) A tudományos tények figyelmen kívül hagyása, illetve az azokkal való szembemasírozás néha valódi tragédiákhoz vezet, szerencsés esetben pedig csupán megmosolyogtató. "A szocialista ember legyőzi a természetet" - hirdették fennen annak idején. Sztálinnál presztízskérdés volt, hogy pár folyónak megfordítsa a folyási irányát, a magyar vezetés ugyanakkor beérte pár röhejes mezőgazdasági próbálkozással: citrusfélék, a gyapot és a gumipitypang meghonosításával kísérleteztek. A tanú c. Bacsó-filmben a magyar narancs termesztésen több, mint a rendszer karikatúrája, valós eseményt idéz.

 

5. TUDOMÁNYOS-TECHNIKAI FEJLŐDÉS - Örökös dilemma, hogy az ember meddig mehet el a világ felfedezése terén. A múltba révedő vaskalaposok a boldog tudatlanságot éltetik, tekintve, hogy mindig minden nóvumban a veszélyt látják, sosem a lehetőséget. Ők azt hirdetik: isteni törvények írják elő a változatlanságot, s hogy az embernek nincs joga rányitni az ajtót az ismeretlenre. Abban feltétlenül igazuk van, hogy szinte minden jelentős találmány pozitív és negatív célokat is szolgálhat, elég, ha az atomenergiát, a baktériumkutatásokat, a genetikai felfedezéseket, vagy a mesterséges intelligenciát említjük. Azonban az embernek nem az a küldetése, hogy behunyt szemmel járjon, hanem kifejezetten az, hogy elméje talentumait használva minél kreatívabb, komplexebb és gazdagabb világot építsen. A tudományos útkeresésnél kevés szentebb dolog létezik. A szellemi renyheséget isteni törvénynek nevezni - végtelenül lehangoló tett.

 

Szóval, semmi bajom azzal. ha Bayer Zsolt felhívja a figyelmet civilizációnk őrült jelenségeire, sőt. Azzal viszont nagyon is gondom van, hogy isteni törvényekre hivatkozik, hiszen - amint láthattuk - százféle dolgot érthetünk ezalatt. Ha valóban meggyőzően és hitelesen kívánunk érvelni, sokkal szerencsésebb, ha a tudományra, illetve a széles körben elfogadott morálra hivatkozunk. Aki a 21. századi Európában isteni törvényekről beszél, az gyakorlatilag semmit sem mond, csupán üres, választási propagandát folytat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113694168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2018.02.28. 19:06:36

Definició szerint aki hisz bármiféle istenségben, AZ veszíti el az eszét.

#RealityCheck

kvadrillio 2018.02.28. 19:46:18

AZ MÁR MOST KIJELENTHETŐ, HOGY LEGALÁBB EGY MILLIÓAN LESZNEK A BÉKAMENETEN...

EZ A KORRUPTAK MENETE LESZ !!!!! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) TÁBLÁIK: FÖLDEKET LOPTUNK ! INGATLANOKAT LOPTUNK ! MNB MILLIÁRDOKAT LOPTUNK ! TRAFIKOKAT LOPTUNK ! EGÉSZSÉGÜGYET LOPTUNK ! NYUGDÍJPÉNZT LOPTUNK ! ÉS M MÉG TOVÁBB IS LOPNI AKARUNK !!!!!.......HÁÁÁÁÁÁÁÁT A FASZOM NEMKŐŐŐNEHHH ??? :o))))ö)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.28. 19:49:06

Emberközpontú világ csak beteg agyakban létezik. Nme lehet ilyen világ, mert a világot nem az ember teremtettte.

kvadrillio 2018.02.28. 19:53:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ...HA VISZONT A VILÁGOT AZ iSTEN TEREMTETTE, ÁÁDÁMOT ÉS ÉVÁT IS Ő TEREMTETTE, DE......, A BIBLIÁT NEM Ő TEREMTETTE !!!!! HANEM KIK IS ????? :o))))) SZÉÉÉÉP MESEKÖNYV UGYE...??? :o)

agarik 2018.02.28. 20:05:28

@kvadrillio: Állj, állj, állj, állj, állj!
SENKI nem mondott semmit semmiféle Istenről!
Sőt, tény hogy a Világot nem ember teremtette. A Világ megteremtette önmagát. Ez nem is lehet másként, hiszen Világegyetem definició szerint: Minden Ami Létezik. Tehát világegyetemet nem lehet teremteni, annak spontán módon kell létrejönnie természeti törvények miatt, VAGY örökké kell léteznie teremtés nélkül.
Isten sehol nem jön a képbe.

Ratyi Manó 2018.02.28. 20:06:30

én bayer zsoltban hiszek

közép dunántúli régió 2018.02.28. 20:48:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: téged valószínűleg magukból kivetkőzött szovjet tudósok kotyvasztottak mutáns DNS-darabokból egy súlyosan sugárszennyezett atomkísérleti telepen, de még ők is elborzadtak förtelmes tettüktől, és kidobták a lombikot. A benne fortyogó csuszpájz azonban - immár ellenőrizetlenül - tovább mutálódott, és a végén előmászott belőle valami olyan elborzasztó teremtmény, amit azonnal el kellett zárni a világ elől. Sajnos, valahogyan sikerült megszöknöd.

faszpinageci 2018.02.28. 20:56:22

Aki istenben hisz, az ugyanolyan, mint aki a húsvéti nyusziban, a mikulásban, zeuszban, szellemekben hisz: vagy gyerek, vagy elmebeteg. Normális, egészséges felnőtt embernek nincsen képzeletbeli barátja.
Olyan, mint Éder mester, aki hisz a Pumukliban, és időnként látja is meg beszélnek egymáshoz: klinikai elmebeteg. Az összes ilyen képzelgő idióta barmot be kéne zárni, és rend lenne a világban.

Csipyke 2018.02.28. 21:20:42

@agarik: pont ezt akartam írni, köszönöm.

Az Ellenálló 2018.02.28. 21:41:16

@faszpinageci: a baj az, hogy egyébként kedves, önzetlen, jószándékú emberek is hisznek ezekben a mesékben. Nem tilthatsz be valamit anélkül, hogy elmagyaráznád az okát, de ez egy nagyon hosszú folyamat.

faszpinageci 2018.02.28. 21:45:07

@Az Ellenálló: tévedsz. Kényszeríteni kell őket, hogy felhagyjanak az elmebajban dagonyázással, különben sosem jönnek ki a kellemes kis meleg őrületükből.
Magyarázhatsz nekik napestig, magasról leszarják, mert nem is akarják megérteni, ugyanis gyáva szarok hozzá, hogy a mesevilágból kijöjjenek a valóságra.

G. Nagy László 2018.03.01. 09:05:06

@faszpinageci: Ahogyan Isten létét lehetetlen bizonyítani, úgy nemlétét pláne. Ez egy kellemes és könnyed filozófiai probléma, amit mosolyogva és barátsággal meg lehet vitatni nyáresti fröccsözések keretében. Semmi szükség arra, hogy bármelyik fél rákényszerítse az akaratát és a nézetét a másikra. A bajok pont ott kezdődnek, amikor az erőszak felüti a fejét. A békés vallásokat, hiteket, hiedelmeket és elmebajokat hagyni kell élni, mindenkinek joga van hozzá, ha ezzel - fizikailag - nem bánt másokat. Ha az adott vallás nem békés, úgy természetesen fel kell lépni ellene.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.01. 09:30:01

@G. Nagy László: "Ahogyan Isten létét lehetetlen bizonyítani, úgy nemlétét pláne."

A második felével egy picit vitatkoznék. Míg az igaz, hogy direktbe nem lehet Isten nem létét bizonyítani, de ha úgy teszed fel a kérdést, hogy létezhet-e mindenható lény, akkor nagyon könnyen ellentmondásba kerülsz. Viszont ha tényleg nem létezik mindenható lény, akkor Isten milyen alapon Isten?

Itt egy videó a mindenhatóság problémájáról:

www.youtube.com/watch?v=gNQkSJXUzjo

G. Nagy László 2018.03.01. 10:14:49

@stoic79: Ezek izgalmas logikai-filozófiai-metafizikai fejezetek, ám valójában nem múlik ezen semmi.

Szükséges kritériuma egy istennek, hogy mindenható legyen? (A görög és római mitológia szereplői mind rendelkeztek spéci tulajdonsággal, de egyik sem volt mindenható.)

Másképp élem-e az életemet, ha van Isten, mint akkor, ha nincs? (A legkevésbé sem. Akinek ez befolyásolja az életvitelét és a fontos döntéseit, az tényleg egy komplett idióta, és homokra építi házát - hogy egy bibliai közhellyel éljek.)

Elképzelhetetlen az, hogy létezik egy tökéletesen passzív Isten, aki egy fotelben hátradőlve, whiskyvel és szivarral figyeli a világ dolgait, anélkül, hogy bármit is tenne?

Elképzelhetetlen az, hogy létezik valamiféle spirituális erő, egy kollektív emberi tudat, egy közös energiamező, vagy bármi ilyesmi?

Hiba az, ha magát a tudománnyal alátámasztott természetet - az összes fizikai-kémiai-biológiai törvényével, a véletlenek tömkelegével és az evolúcióval - Istennek nevezzük?

agarik 2018.03.01. 13:16:32

@G. Nagy László: Ha vminek a létét nem lehet bizonyítani, akkor azt definició szerint nemléteznőnek tekintjük.

Ellenkező esetben te nem tudod bizonyítani hogy nem tartozol nekem egymillió dollárral,szóval leszel szíves kifizetni saját érvelésed alapján.

PS: a bibliai istenség (Féltékenység/Seregek Ura/Istenek Istene stb.) nemléte bizonyítható. 1Kir.18.

G. Nagy László 2018.03.01. 16:29:19

@agarik: Természetesen a pénzt utalom, ám ettől még az érvelésed nem lesz helytálló.

Tegyük fel, hogy a marslakók létezése a vita tárgya. Ha mutatok egyet, azonnal bizonyossággá érik a dolog. Ha nem tudok mutatni, úgy az is lehet, hogy tényleg nincsenek, de az is, hogy csak jól elbújtak. Talán sosem tudjuk meg.

Ahogy már írtam is, mivel Isten létezése nem bizonyítható, nem érdemes úgy berendezni a világunkat, mintha lenne. Az a szép az egészben, hogy tényleg nem múlik a dolgon semmi. A pozitív filozófiák - buddhizmus, jézusi tanítások - tökéletesen működnek istenhittel és anélkül is. Totál lényegtelen a metafizika, csupán úri huncutság.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.03.01. 17:28:06

@G. Nagy László: "Szükséges kritériuma egy istennek, hogy mindenható legyen?"

Szerintem mindenképpen, mert különben "csak" egy technológiailag vagy egyéb szempontból fejlettebb lény, amit szerintem elég problémás Istennek tekinteni (most akkor pl. az európai ember a busmanok Istene lesz, mert tud repülőt építeni?).

Ghhjjmvfg 2018.03.02. 11:39:00

Aha.a föld népességének 84 %-a hülye mert hívő,sőt több ezer éven át az egész népesség hülye volt mert hívő volt.sőt a legbunkóbbak még szoktak doktorálni is teológiából.na ők igazán bunkók.
Mivel nincs Isten, nincsenek Isteni törvények,az emberek egy adott pillanatba gondoltak egy nagyot és törvényeket csináltak maguknak mert nem volt jó az a törvénynélküli kurva nagy szabadság.jó marhák voltak.
Mivel nincs Isten nincs teremtés sem.a semmi egy adott pillanatban izgatott lett ès pukkant egyet amit ősrobbanásnak mondanak.a szén meg az oxigén atomok valamit álmodtak ,összeálltak,nézik magukat hát lett belőlűk őssejt.csodálkoznak ma is.
Elkezdődött a fejlődés és addig tartott míg megjelent az ember .na akkor megállt.kész .az ember az evolució vége.az evolúció befejezte és elment szabadságra.

G. Nagy László 2018.03.02. 12:15:33

@Ghhjjmvfg:

"Aha.a föld népességének 84 %-a hülye mert hívő"

Valóban, a Föld lakosságának jelentős hányada végtelenül alacsony tudati szinten él. Nem azért hülyék, mert hívők, hanem azért hajlamosak hinni a különböző vallási meséknek, mert alacsony intelligenciával és iskolázottsággal bírnak.

"sőt több ezer éven át az egész népesség hülye volt"

Ez pontosan így van. Nehéz hibáztatni az emberiséget, a fejlődés nem mindig gyors, a tudomány számos felfedezése a legutóbbi korokhoz köthető. Amíg nincs tudományos háttér, addig él a hitvilág meséje.

"sőt a legbunkóbbak még szoktak doktorálni is teológiából.na ők igazán bunkók."

A teológia nem igazi tudomány, a fantáziavilág boncolgatása csupán. Semmi rossz nincs abban, ha valakit ez érdekel, és akár éveket szán rá az életéből. De attól még tudománytalan folklór marad.

"Mivel nincs Isten, nincsenek Isteni törvények,az emberek egy adott pillanatba gondoltak egy nagyot és törvényeket csináltak maguknak"

Az emberek már akkor is törvényeket gyártottak maguknak, amikor még hittek az emberarcú isten létezésében, lásd Hammurapi törvényoszlopát, vagy Mózes kőtábláit. Egészen a felvilágosodásig csaknem minden törvényalkotó "isteni parancsnak" titulálta a saját kreálmányát.

"Elkezdődött a fejlődés és addig tartott míg megjelent az ember .na akkor megállt.kész .az ember az evolució vége.az evolúció befejezte és elment szabadságra."

Az evolúció töretlenül tart ma is. A feszültséget éppen az okozza, hogy bizonyos népek megrekedtek a középkori tudati szinten, miközben a fejlett világ már ötszáz évvel előrébb jár.

Ghhjjmvfg 2018.03.02. 13:25:50

@G. Nagy László:
"Nem azért hülyék, mert hívők, hanem azért hajlamosak hinni a különböző vallási meséknek, mert alacsony intelligenciával és iskolázottsággal bírnak."
Tehát azért hivők me hülyék.a hittudósok soha nem alacsony inteligenciával és iskolázottsággal rendelkező egyének.azt mondani ,hogy a föld népességének 84% alacsony inteligenciával és iskolázottsággal rendelkezik óóóriási tévedés.minimum.
A "tudománytalan fólklor"meg "fantáziavilág boncolgatása" szakon szerzett diplomákat minden állami intézmeny és világi egyetem elismeri.ők is buták meg iskolázatlanok.
"Az emberek már akkor is törvényeket gyártottak maguknak, amikor még hittek az emberarcú isten létezésében,"
Ismétlem .az emberek sokkal jobban érzik magukat törvények nélkűl,mind a mai napig megszegik,áthágják.ha az embereken múlna felszámolnának minden törvényt.
"Az evolúció töretlenül tart ma is. A feszültséget éppen az okozza, hogy bizonyos népek megrekedtek a középkori tudati szinten, miközben a fejlett világ már ötszáz évvel előrébb jár."
Cak a nyugati civilizáció olyan beképzelt ,hogy azt mondja magáról ,hogy ő a fejlett világ.ázsia mosolyog az ilyen kijelentéseken.
Biológiailag semmi kűlömbség egy "középkori tudati szinten "megrekedt népből származó egyén meg egy "fejlett világból" származó között.Sőt a "fejlett világban" vígan keverednek.az evolució megengedi.

G. Nagy László 2018.03.02. 14:06:46

@Ghhjjmvfg: Az a gondom, hogy kevered a fogalmakat.

"hogy a föld népességének 84% alacsony inteligenciával és iskolázottsággal rendelkezik óóóriási tévedés.minimum."

Nézz utána Afrika, Dél-Amerika, India és úgy általában a harmadik világ népességi statisztikáinak. Végtelenül messze járnak Európától.

"ők is buták meg iskolázatlanok."

Sehol sem írtam, hogy a teológusok buták meg iskolázatlanok. Csupán azt, hogy egy meddő területre pazarolják az intellektusukat. De szívük joga.

"Ismétlem .az emberek sokkal jobban érzik magukat törvények nélkűl,mind a mai napig megszegik,áthágják.ha az embereken múlna felszámolnának minden törvényt."

Ez egy nagyon összetett kérdés, az eddigi több mint ötven blogbejegyzésem többsége ezt firtatja. Talán ez a legbeszédesebb:

teveszmek.blog.hu/2017/10/18/_a_kis_bun_is_bun

Egy biztos: olyan törvényeket érdemes alkotni, amelyek a lehető legnagyobb emberi szabadságot biztosítják mindenki számára. Minden jóérzésű törvényalkotó ezt tartja szem előtt. És az is biztos, hogy MINDEN morális törvényt ember alkotott, függetlenül attól, hogy a Bibliában, vagy a Magyar Közlönyben jelent meg.

"Biológiailag semmi kűlömbség egy "középkori tudati szinten "megrekedt népből származó egyén meg egy "fejlett világból" származó között.Sőt a "fejlett világban" vígan keverednek.az evolució megengedi."

Nyilvánvalóan nem biológiai különbségekről van szó, jóllehet az agy szerkezete folyamatosan változik. Ilyen kis időléptékben a kulturális, vagy tudati evolúcióról beszélhetünk.

Ghhjjmvfg 2018.03.02. 16:58:08

@G. Nagy László: "Amíg nincs tudományos háttér, addig él a hitvilág meséje."
Itt egy példa a tudomànyos háttér hiányáról meg iskolázatlanságról meg alacsony inteligenciáról:
Einstein:A Life:Minél mélyebben hatol az ember a természet titkaiba, annál nagyobb tiszteletet érez Isten iránt."
U.o."Annak ellenére, hogy ilyen harmónia van a kozmoszban, melyet véges értelmemmel én is fel tudok ismerni, még mindig vannak emberek, akik azt mondják, hogy nincs Isten. Ami viszont igazán dühössé tesz, az az, hogy nézeteik alátámasztására engem idéznek.”
"Nem lehetséges végső összeütközés a vallás és a tudomány között; az egyik ugyanis kiegészíti a másikat. Úgy gondolom, minden komoly és reflektív ember felismeri, hogy természete vallásos elemét el kell ismernie és kultiválnia kell ahhoz, hogy emberi lelke minden ereje tökéletes egyensúlyban és harmóniában működhessen együtt. És valóban, nem véletlen, hogy minden kor legnagyobb gondolkodói mélyen vallásos lelkek voltak.” (Max Planck: Where Is Science Going?)

G. Nagy László 2018.03.03. 08:45:32

@Ghhjjmvfg:

Valóban igaz az, hogy a tudomány és a hit kiegészítik egymást. Az ősközösségi embernek még minden, a legszimplább villámlás is az istenek műve volt. Az ókori görögök és rómaiak hitvilágában is számos isten szerepelt. Ahogy egyre alaposabban megismerjük a világot, úgy csökken az istenségek szerepe abban. Természetesen sohasem fogjuk 100%-ban feltérképezni az univerzumot, így mindig lesz benne helye a megismerhetetlennek, s ezt nevezhetjük akár Istennek is.

Semmi baj azzal, ha valaki hívő, s azzal sem, ha valaki tökéletesen ateista. Logikailag egyik véglet sem védhető, ezért jómagam a szkeptikusok táborába tartozom. Annyira vagyok én is hívő, amennyire Einstein volt. Ő - a tudomány embereként - nap mint nap rácsodálkozott a világ nagyszerű törvényszerűségeire és ez méltán töltötte el csodálattal. Az istenképe számomra tökéletesen elfogadható. Ez nagyon messze áll az Ószövetség emberarcú, haragos és féltékeny istenétől, aki közvetlenül kommunikál Mózessel és a prófétákkal. Végtelenül messze áll a gyilkos indulatú Allahtól is, s valószínűleg még a kereszténység szentháromságától is.

A fenti poszt arról szól, hogy az erkölcsi törvények KIVÉTEL NÉLKÜL emberi találmányok. Einsteintől sem olvashatsz olyan hitvallást, mely szerint a kőtáblákat Jahve maga adta volna Mózes kezébe.
süti beállítások módosítása