téveszmék

téveszmék

"Mindenhol jó, de legjobb otthon"

2022. március 09. - G. Nagy László

 ukrajna4.jpg

 

Ukrajna lakói tömegesen menekülnek a háború elől. Már jócskán túl vagyunk a másfél millió főn, de még messze a vége; ez a szám akár ötmillióig is emelkedhet. Egyesek konkrét elképzelésekkel indulnak útnak rokonokhoz, barátokhoz, Nyugat-Európában élő ismerősökhöz; sokak számára azonban ez most csupán utazás az ismeretlenbe, utazás egy idegen helyre. Ők joggal érezhetik: mindenütt rossz, de legrosszabb otthon.

 

Minden esetben, amikor határátkeléssel járó migrációról - ki- és bevándorlásról, avagy valódi menekültáradatról -  beszélünk, érdemes tisztán és világosan látni az egyes szereplők morális és egyéb aspektusait. A legfontosabb karakter természetesen a mozgásban lévő egyén. Erkölcsi tekintetben legfeljebb két dolgot lehet számonkérni rajta: felelősségteljesen jár-e el leszármazottaival (hagy-e magára kiskorú gyermeket), illetve betartja-e a fogadó ország törvényeit. Ami a második szereplőt, a kibocsátó országot illeti, morális helyzete meglehetősen szimpla. Hacsak nem körözött bűnözőről, illetve jelentős adótartozást felhalmozó állampolgárról van szó, a kivándorlás semmilyen módon nem korlátozható. Ahogyan mélyen erkölcstelen volt a szocialista vasfüggöny, ugyanannyira elfogadhatatlan Ukrajna döntése is, melynek értelmében gátat szab a felnőtt férfiak távozásának. Egészen nyilvánvaló, hogy egyetlen civil sem köteles fegyvert fogni a hazájáért, még akkor sem, ha valódi honvédő háborúról van szó. (Szíve-joga minden fanatikusnak, hogy felvegye a kesztyűt az oroszokkal, akár oly módon, hogy biztonságos nyugat-európai bázisáról tér haza szülőföldjére. De e hősies önfeláldozásra senki sem kényszeríthető.) A harmadik szereplő a befogadó ország, melynek morális kötelességei kapcsán jelentős viták zajlanak Európa-szerte, az utóbbi nyolc évben különösen erős indulatokkal tarkítva.

 

Érdemes odafigyelni a magyar kormánnyal kevéssé szimpatizálók hangjára. Ceglédi Zoltán egy hete így beszélt az ATV Öt című műsorában: "A menekültügy elképesztően fontos. Én azt látom, hogy a másik, ami összeomlott, és konszenzusa volt a teljes magyar politikai elitnek, hogy Magyarországon migránsozni kell. Migránsszámlálót kell kirakni, meg kegyetlenkedni kell a menekültekkel, meg oda kell verni, mert a magyar ezt akarja." Mire Konok Péter: "Tudod mi a baromi látványos? Hogy már a Fidesz kommunikációjában a menekült szó eleve elhangzik. Nem migráns, hanem menekült." Ha ezeket a dumákat egy külvárosi kocsmában csípnénk el, csak legyintenénk. Ezek a srácok azonban nem iskolázatlan prolik, hanem nagyon is képzett véleményvezérek, akik pontosan tudják a különbséget a gazdasági bevándorló és a háború elől menekülő ember között, mégis - a félrevezetés legnyilvánvalóbb céljával - ezeket összemosva igyekeznek valódi zavart kelteni a fejekben. Nos, kedves Zoli és Peti, a magyar nép nem ennyire hülye. A többség - akárhogy is erőlködtök - képes ezeket elkülöníteni. A MIGRÁNS kifejezésen a gazdasági bevándorlót értjük, aki nincs közvetlen életveszélyben, hanem egy jobb élet reményében valamely gazdag országban szeretne letelepedni. (Ha háború sújtotta területről is érkezik, már a sokadik határt lépte át azóta.) A MENEKÜLT ezzel szemben az, aki az életét menti, s közvetlenül háborús térségből érkezik. Lehet cizellálni a kérdést olyan lényeges elemekkel, mint hogy az érintettek rendelkeznek-e megfelelő okmányokkal, kijelölt határátkelőket céloznak-e, betartják-e az előírásokat stb, azonban a legfontosabb különbség értelemszerűen az alapmotiváció. Muszáj ezeket tisztán látni, s emellett nem árt, ha Ceglédi Zoltán és Konok Péter szándékait is értjük. Az ő indíttatásuk kettős. Először is egy olyan fals képet szeretnének festeni, mely szerint a kormány álláspontja e téma kapcsán jelentősen megváltozott (ami azt jelentené hogy korábban tévedtek). Természetesen szó sincs erről. Két egészen eltérő problémát látunk, melyeket csupán az köt össze, hogy mindkét esetben népvándorlásról van szó. Minden egyéb elem markánsan eltérő, így az összevetés is értelmetlen - a kabinet mindkét jelenségre megfelelően reagált. Ceglédiék másik motivációja a kormány lejáratásán túl az, hogy ők maguk mélyen baloldaliak. Ők valóban hisznek a korlátlan bevándorlás nyugati eszméjében, s valamiért azt remélik, hogy ha rafináltan összeboronálják e két jelenséget, úgy a magyar átlagpolgár attitűdje is megváltozik, s idővel jó képet vág majd a délről érkező muzulmán tömegekhez is. Alig hiszem, hogy ezt bárki is bekajálja.

 

Ha a befogadó országok morális attitűdjét tekintjük, ez optimális esetben az evangéliumi útmutatásra épül. Jézus tanításában nem sok baloldali elemet találunk, mindazonáltal az irgalmas szamaritánus példázata a migráció kérdése kapcsán kifejezetten jó alapnak tűnik. Mindenki ismeri a sztorit: egy pap és egy levita is érzéketlenül elsétál a véresre vert, félholt ember mellett, csakis a szamaritánus az, aki sebeit bekötözi, magával viszi, gondoskodik róla. E történet gyakran előkerül, ám rendszerint a korlátlan altruizmus alátámasztásaként, holott ennek nyomát sem látjuk. A példázat hőse nem egy életképes, egészséges embert vesz a pártfogásába, hogy aztán egy életen át pátyolgassa és eltartsa. Arról sincs szó, hogy az útonállók még a közelben lennének, s neki az életét kéne kockáztatnia a másikért. Csupán egy teljesen vállalható, az adott tragédiával arányos mértékű, egyszeri segítségnyújtásról van szó, mely a helyesen cselekvő számára lényegesen több elégedettségérzetet nyújt, mintha megspórolta volna az adott idő-, energia- és anyagi ráfordítást. Ezt hívják értelmes jótékonykodásnak. Ilyen az is, amikor vért adunk; amikor a sajátunkból adományozunk; amikor önkéntes alapon végzünk bármiféle karitatív tevékenységet. Amikor nem hagyjuk cserben felebarátunkat. Nekünk apróság, a másiknak talán az életet jelenti.

 

Visszatérve a hazájukat elhagyókhoz, a magam részéről nem csupán a háború elől menekülőket, de az afrikai, ázsiai, és latin-amerikai migránsokat is tökéletesen megértem, akik egy jobb élet reményében észak felé veszik az irányt. A helyükben én magam is felkerekednék, bár azt azért nem gondolnám, hogy bárkinek is kötelessége volna, hogy utamat egyengesse. Valójában azon csodálkozom, hogy miért lépnek ilyen kevesen, s miért ragaszkodnak tömegek - kívülálló szemével nézve - totálisan élhetetlen szülőföldjükhöz. Ritkán beszélünk például Szibériáról, ahol nem kevesen élnek önszántukból, szabad akaratukból. Norilszk, a világ legbarátságtalanabb városa például csaknem 180 ezer lakost számlál, miközben évi 270 napig hó borítja, nem ritka a -50 fok hideg, pokoli a légszennyezettség és másfél hónapig fel sem kel a Nap. Ejtsünk szót az Alaszkában, Kanadában és Grönlandon élő eszkimókról is! A kanadai statisztikai hivatal felmérése szerint az ország sarkvidéki részén a fiatalok annyira kilátástalan életet élnek, hogy harmincszor gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint az átlag kanadaiak. A gyerekek jelentős része láncdohányos, s jellemzően alkohol- és drogproblémákkal is küzdenek. Bevallom: nem igazán értem ezeket a jelenségeket. Az ember a saját bőrén érzi, ha rossz helyre született. Dermesztő hideg van, elszigeteltség és borzalmas egyhangúság. Mi a fenéért nem csomagolnak össze és költöznek jócskán délebbre? A kanadai kormány immár évek óta futtat olyan programokat, amelynek célja az északi régióban élő fiatalok fejlesztése, motiválása. Miért nem abban segítik őket, hogy lelépjenek élhetetlen lakhelyükről???

 

"Magyarország a történelem jó oldalán áll." - mondta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke, amikor múlt héten hazánkban járt. „Amikor Magyarországra érkeztem, egyből a határra mentem, és igen pozitív benyomásokat szereztem. Rendezett körülményeket találtam, nem volt semmi pánik, és jól szervezett volt a menekültek fogadása. Külön elismerést érdemel, hogy a hatóságok és a civil szervezetek, valamint az egyszerű állampolgárok mind együttműködtek a menekültek fogadásában (...) Találkoztam a miniszterelnökükkel, akit nagyon felkészültnek találtam. Tökéletesen tisztában volt az európai helyzettel és a jelenlegi válság nemzetközi aspektusaival." - Szinte hihetetlen, hogy brüsszeli vezetőtől hasonló mondatokat hallunk - ilyenre nemigen volt példa ez elmúlt 12 év során. Az alelnök azt is nyíltan elmondta: az EU-nak nincs egységes migrációs politikája, és elsősorban ez okozhatott feszültséget az elmúlt esztendők során. Jó látni, hogy vannak józan arcok is a kontinensen, akik képesek különbséget tenni az egymástól oly idegen népvándorlási jelenségek között. Nekünk is ez lenne a dolgunk: szétszálazni és megérteni ezeket - minden érintett szemszögéből. Ha ezt megspóroljuk, ha hagyjuk, hogy elménkben növekedjék a káosz, úgy aligha fogunk tudni értelmes álláspontot kialakítani e húsba vágó kérdés kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4417771170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.03.09. 12:23:37

(be)vándorló: immigrant, migrant (migráns),
kivándorló: emigrant (emigráns)
menekült: refugee

2022.03.09. 12:42:27

mondjuk tegnap a jégcsarnokban ingyen lehetett korcsolyázni. és mellette önként adományozni. instant ételeket (levest, kávét, teát), édes és sós kekszet, csokoládét. tehát amit az ember maga is enne, inna. lemond róla. nem önzés, hanem önzetlenség. mégis jókedvű. jótékony. cserébe lehet korcsolyázni.

a jég amúgy is ott van, mert kell az erste ligában játszó deac jégkorong csapatának. amelyik az tegnap egy busznyi gyereket menekített zaporizzsjából és dnyipróból és szállásolta el debrecenben az egykori szovjet úttörőtáborban. aminek helyén szálloda épül. az állam építi szakképzési céllal. kollektivizálás a köbön. a szociabilitás és a szocializmus újratöltve.

hja és mindez a "jobboldal" jóvoltából.

baalint1 2022.03.09. 13:20:40

Mondjuk az te is tudod, hogy hazugság, hogy a kormány ne mosta volna össze a bevándorlót és a menekültet (a kettőnek egyébként van metszete is). Plusz az is egy hazugság, amelyik az első biztonságos országra hivatkozik, hiszen ha valahol komolyabb humanitárius katasztrófa van, ott alapnak kellene lennie, hogy ne csak a szomszéd országok segítsenek, főleg ha azok kapacitásai korlátozottak. Pl. az ukrán menekültek esetében teljesen normális, ha pl. Ausztria, Németország is segíti őket akár úgy is, hogy az országba fogadja be őket, holott ezek nem szomszéd országok. Attól ők még menekültek maradnak, hogy nem egy túlterhelt tömegszálláson tartózkodnak Lengyelországban vagy Magyarországon.

Emellett az is gond, hogy a migráns szót szitokszóként használták, és plakátokkal uszítottak ellenük, mindezt úgy, hogy az említett csoportnak egyébként esze ágában sem volt Magyarországon letelepedni.

Az külön abszurdum, hogy igazából akiket a Fidesz hozott be a háború előtt, azok sokkal inkább gazdasági bevándorlók, mint akik ellen uszított.

Egyébként szerencsére rengetegen segítenek az ukrán és ukrajnai magyar menekülteknek Magyarországon, és kimondottan örülök, hogy a kormány ellenük nem kezdett uszítani (bár nem is érné meg nekik). Az viszont, hogy közben a kormányközeli megmondóemberek továbbra is az orosz propagandát nyomják, sajnos ismét rossz hírét kelti hazánknak, én csak reménykedni tudok, hogy külföldről, illetve a bajba jutott ukránok részéről inkább előbbi csapódik le.

Mondjuk ebből a szempontból különösen fontos a putyinisták leváltása április 4-én, mindenkit csak bíztatni tudok, hogy zavarjuk el a neobolsevik hazaárulókat, hogy végre újra szabad lehessen Magyarország, és már csak azért is, hogy ne az ő destruktív tevékenységük alapján legyünk megítélve.

baalint1 2022.03.09. 13:22:50

@cvsvrs:
Azért jópár magán kezdeményezés is van, pl. az egyik szemét külföldi ételszállító cégnél lehet rendelni a menekültek számára is, amit a határra szállítanak. Vicces, hogy te még ebből is az államközpontú "jobboldali" politika vélt felsőbbrendűségét próbálod kihozni.

baalint1 2022.03.09. 13:32:27

Egyébként nem a "migráns" és a menekült közötti különbség a fő oka annak, hogy a Fidesznek megérte a szír menekültek ellen uszítqnia, az ukrán menekültek ellen meg nem. Hanem a kulturális távolság. A szírek távoli nép, más szokásokkal, az ukránok meg hasonló életet élnek, mint mi. Távoli idegenek ellen mindig könnyebb uszítani, gyűlöletet kelteni, hiszen őket nem ismeri az itteni nép, akik viszont ránézésre is hasonlóak, az azok elleni uszítás könnyen visszájára hathat.

G. Nagy László 2022.03.09. 13:38:13

@baalint1:

"Mondjuk ebből a szempontból különösen fontos a putyinisták leváltása április 4-én, mindenkit csak bíztatni tudok, hogy zavarjuk el a neobolsevik hazaárulókat, hogy végre újra szabad lehessen Magyarország, és már csak azért is, hogy ne az ő destruktív tevékenységük alapján legyünk megítélve"

Látod? Nálam még ez is belefér. A posztom alatt is simán kampányolhatsz Gyurcsányék mellett. Én ezt hívom liberalizmusnak. (Viszont az Ég óvjon bennünket attól, hogy MZP vezesse az országot! Különösebben persze nem aggódom, szerintem még a kétharmadot is hozzuk áprilisban.)

2022.03.09. 16:16:26

@baalint1:
errefelé új kgst épül. és a németek kezdeményezik. a bmw. mert látják, hogy a globális versenyképességüknek lőttek.

2022.03.09. 16:19:41

@baalint1:
az első biztonságos országig menekül. onnan vándorol. a debreceni egyetemen 200 szír hallgató tanulmányait fizeti a magyar állam. full scholarship.

Free tuition for the entire duration of studies.
Monthly grant for students of Bachelor, Master or PhD program.
Contribution to accommodation
Free medical insurance for the entire duration of a BSc, MSc or PhD program.

2022.03.09. 16:42:05

@baalint1:
tehát nem az a kérdés, hogy a fidesz akar-e bevándorlást. hanem az, hogy ki kontrollálja.

pl. egyetemistáknak most épülő apartman lakások.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/egyetemtower.jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4947/220218premiumresidence_ksz_(9).jpg
ilyenből épül három. mintha budapesten 30 ilyen épülne. és ezeket a fidesz építi. és az állam importálja a hallgatókat. kormányközi megállapodásokkal jöhet a nemzetközi diáksereg. erre mondom, hogy ez szocializmus. a nagy nemzetköziség. nacionalista mázzal leöntve. amire te azt mondod, hogy ezek nemzeti bolsevikok. fasiszták, nácik.

baalint1 2022.03.10. 07:34:39

@cvsvrs:
A Fidesz építi? A pártpénzből? Ja, nem, állami pénzről van szó, mégis sokadszorra írod valamire, hogy a Fidesz építi. Tipikus alattvaló mentalitás.

baalint1 2022.03.10. 07:35:30

@G. Nagy László:
Eddigegyszer sem írtam olyat, hogy ki kire szavazzon, de a mostani helyzet új: nemzeti úgy lett leváltani a kormányt, mert nyítlan hazaárulóvá vált.

baalint1 2022.03.10. 08:01:31

@G. Nagy László:
Egyébként az MZP fóbiád mutatja leginkább az elvakultságodat.

Amikor épp nem a propaganda szól belőled, hanem komolyan foglalkozol gazdasági, társadalmi kérdésekkel, lásd pl. mikor libertárius elveket vallassz, vagy elvben kiállsz a szólásszabadságért (aztán ezt egyetlen mondattal lenullázod, de most ezt hagyjuk), akkor épp MZP nézetei állnak hozzád legközelebb. De mégis gyűlölöd, mert érzelmi elkötelezettséged van egy bizonyos politikai csoport felé, akik egyébként ezen elvekkel 180 fokban szembenállnak. Nehéz lehet mostanában neked.

DFK 2022.03.10. 08:30:55

@baalint1: már bocsánat, de nyilvánvaló, hogy mzpnél valami nem stimmel. Egyik nap mond egy gyalázkodást és/vagy ordas hazugságot. 2 nap múlva letagadja. Újabb 2 nap múlva azt mondja nem úgy kell érteni. Még két nap és azt állítja, ezt Orbánék mondták.

baalint1 2022.03.10. 08:39:11

@DFK:
Azért nem árt, ha azt nézed, amiket tényleg mondott, nem pedig az állampárti sajtó ragadta ki a szövegkörnyezetből. Lásd pl. indiai fogorvos esete, ahol 180 fokban az ellenkezőjét mondta ha a szövegkörnyezetet is nézed.

2022.03.10. 11:29:36

@baalint1:
ne viccelj már. a fidesznek vannak bankáraik, bankjaik. ahogyan mondjuk az szdsz-nek voltak. egy mai hír, hogy átadnak egy újabb ipari parkot. amit a fidesz épített. és abba ezek a vállalkozók költöznek be. palkovics ipari miniszter, kósa lajos országgyűlési főképviselő és papp polgármester társaságában.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4970/220309kkvpark_ksz_(13).jpg
ők a fidesz "mini" "oligarchái". a fidesz építi az ipari parkot, a fidesz bírálja el a pályázatokat, a fidesz nyújtja a hiteleket. ez a réteg a fidesz gazdasági holdudvarának részévé válik.

vagy mondjuk egy mai hír, hogy előadást tartott a bank of china képviselője. ebből is a fidesz gazdasági hátországa épül. hiszen a fidesz az egyetlen párt, amelyik ezt támogatja. cui xianjun a helyi konfuciusz intézet vezetője is köszöntötte a nőnap alkalmából debrecen dolgozó népének lányait és asszonyait.

aztán lehet mondani, hogy ezek be fognak csődölni. hiszen az állam és a piaci szereplők összefonódása kontraszelekciót eredményez. és lehet. könnyen lehet. a betelepült nagy európai multik is ennek a körnek tagjai.

baalint1 2022.03.10. 11:43:58

László, csak kíváncsi lennék, mit gondolsz pl. cvsvrs gazdaságpolitikai nézeteiről? Meg úgy egyáltalán a hozzá hasonló Fideszesek tömegeinek gazdaságpolitikai nézeteiről? Igazából ritka mint a fehér holló, amilyen te vagy, hogy megkérdőjelezhetetlen támogatója vagy ennek a kormánynak, aztán ennek ellenére pedzegetsz szabad piaci nézeteket. Korábban írtad, hogy mindezek ellenére vagy Fideszes. Ok, megértem valahol, tekintve a társadalompolitikai nézeteidet, amelyek tényleg közelebb állnak a Fideszéhez, nem akarsz migránsokat, buzikat, a női egyenjogúság kérdésében meg nincs látnivaló, lehet hogy én se támogatnék egy olyan pártot, amelyik ugyan gazdaságpolitikában jobboldali, de társadalompolitikai kérdésekben náci. De érdekes, hogy ha a "baloldal" valami baloldali faszsággal jön, amit mellesleg én magam is kritizálok, akkor kommunizmust vízionálsz, elllenben amikor "jobboldalon" gazdaságpolitika terén minden az erős államról, piackorlátozásokról,. államosításokról szól, akkor csak néha mellékesen jegyzed meg, hogy ezzel már te sem értesz egyet.

Megjegyzem, a probléma az, hogy a kettő összefügg, a gyakorlatban is működő, tehát nem csak papiron lévő polgári egyenjogúság nélkül nincs hatékony piacgazdaság, illetve fordítva. Ha mondjuk a négert nem engedik be a kocsmába, egy olyan társadalomban valószínűleg az üzleti életben is hasonló diszkrimináció vár rá, akkor hiába beszélünk szabad piacgazdaságról, ha az abban szereplők társadalmi sztereotípiák alapján vannak kiválogatva.

2022.03.10. 11:46:49

@baalint1:
vagy mondjuk tegnap nyílt egy barkácsáruház.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4967/hufbau_22_03_09_0180.jpg
amit az ügyvezető mellett a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester nyitott meg.
ugyanez az alpolgármester büszkén mutatja a financial times újabb elismerését.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/fdidij.jpg
a fidesznek vannak nyugaton is támogatói. a reálgazdaság szereplői.

és ezzel szemben állnak a temérdek pénzzel rendelkező, a reálgazdaság összeomlására, és a részvényárfolyamok esésére játszó tőkealapok. hogy aztán megteremtsék a "szociálisabb" zöldebb, "átláthatóbb" gazdálkodást, amelyik nem fonódik össze az államokkal, az egyesült államokkal sem, hanem azok felett áll. mert másként a globális kapitalizmus nem győzhet véglegesen.

és ezzel szemben áll a bank of china, a bmw, a mol, és a haverok, pl. a barkácsboltos. a különféle államokkal összefonódó reálgazdasági érdekeltségek.

G. Nagy László 2022.03.10. 12:54:16

@baalint1:

"Amikor épp nem a propaganda szól belőled, hanem komolyan foglalkozol gazdasági, társadalmi kérdésekkel, lásd pl. mikor libertárius elveket vallassz, vagy elvben kiállsz a szólásszabadságért (aztán ezt egyetlen mondattal lenullázod, de most ezt hagyjuk), akkor épp MZP nézetei állnak hozzád legközelebb. De mégis gyűlölöd, mert érzelmi elkötelezettséged van egy bizonyos politikai csoport felé, akik egyébként ezen elvekkel 180 fokban szembenállnak. Nehéz lehet mostanában neked. "

Valójában a legkevésbé sem nehéz :)

1. MZP-nek valóban van pár libertárius gondolata, s ezek közel is állnak hozzám. ennyi a pozitívum.

2. Ezek a libertárius morzsák - nem kell minimálbér, privatizáljuk az egészségügyet - a legkevésbé sem állnak össze koherens rendszerré.

3. Ha össze is állnának, nincs hátországa hozzá. Hat mélyen balos párt áll a háta mögött, akik adóemelést ígérnek, európai minimálbérről és alapjövedelemről beszélnek. MZP SEMMIT SEM TUDNA megvalósítani a piacpárti gondolatai közül.

4. Ha MZP legalább egy tökös, jól kommunikáló, megfontolt, megbízható pali lenne, (nem olyan mint most, hogy elvtársai ijedten rezzennek össze minden egyes megszólalásakor), úgy legalább a személyében bízhatnék valamelyest. No de ettől fényévekre vagyunk.

G. Nagy László 2022.03.10. 13:17:43

@baalint1:

"csak kíváncsi lennék, mit gondolsz pl. cvsvrs gazdaságpolitikai nézeteiről? Meg úgy egyáltalán a hozzá hasonló Fideszesek tömegeinek gazdaságpolitikai nézeteiről?"

Tisztában vagyok azzal, hogy a Fidesz táborában rengeteg a balos érzelmű, az atyáskodó államot éltető szavazó. Vagy akik az MDF-féle harmadik útban, a kevert stratégiában hisznek. Vitatkozom velük épp eleget.

"Igazából ritka mint a fehér holló, amilyen te vagy, hogy megkérdőjelezhetetlen támogatója vagy ennek a kormánynak, aztán ennek ellenére pedzegetsz szabad piaci nézeteket."

Annyira azért nem. Nézd meg például a Politikai Hobbista stábját: Jeszy és Ambrózi Áron szinte egy az egyben úgy gondolkodnak, mint jómagam.

"nem akarsz migránsokat, buzikat, a női egyenjogúság kérdésében meg nincs látnivaló"

Semmi bajom a buzikkal. A többi stimmel.

"elllenben amikor "jobboldalon" gazdaságpolitika terén minden az erős államról, piackorlátozásokról,. államosításokról szól, akkor csak néha mellékesen jegyzed meg, hogy ezzel már te sem értesz egyet."

Nem mellékesen, hanem nyíltan és egyenesen kritizálom az adott lépéseket. Amit muszáj bevallanom: az utóbbi évek csapásai és válságai engem is elbizonytalanítanak. Orbán azt mondja: olyan gazdasági intézkedéseket, korlátokat léptetünk érvénybe, amelyekre boldog békeidőkben semmi szükség, sőt egyenesen károsak lennének. Itt van például a legutóbbi: a gabonakivitel engedélyhez kötése. Az állam fenntartja magának a jogot az elővásárlásra. Ez is egy korlát, ez is szembemegy a szabad piaci gondolkodással, azonban egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez nem jó lépés a jelen helyzetben.

"Megjegyzem, a probléma az, hogy a kettő összefügg, a gyakorlatban is működő, tehát nem csak papíron lévő polgári egyenjogúság nélkül nincs hatékony piacgazdaság, illetve fordítva. Ha mondjuk a négert nem engedik be a kocsmába, egy olyan társadalomban valószínűleg az üzleti életben is hasonló diszkrimináció vár rá, akkor hiába beszélünk szabad piacgazdaságról, ha az abban szereplők társadalmi sztereotípiák alapján vannak kiválogatva."

Itt van a kutya elásva. itt lépsz ki a liberális gondolkodás dimenziójából. Az ugyanis csupán addig terjedhet, hogy PAPÍRON legyen polgári egyenjogúság. Ha egy centit is túllépsz ezen, bármilyen nemes szándékkal is, az már erőszak. Én nem szeretnék olyan világban élni, ahol a négert nem engedik be a kocsmába. De olyan világban még kevésbé, ahol törvények szabályozzák, hogy kit kell beengedned a SAJÁT kocsmádba.

Kedden a Random Trip koncertjén voltunk. Imádtam, ahogy az ázsiai felmenőkkel bíró gitáros, a feka repper és a magyar rockzenész együttműködött a színpadon. Én kifejezetten szeretem ezt a kulturális sokszínűséget. Eszményképem az az európai idill, amikor a nagyváros parkjában sok százan piknikeznek a legnagyobb békességben, fehérek, feketék, sárgák, melegek és heterók egyaránt. Ez a világ nagyon közel áll hozzám. De ebbe nem fér bele az erőszak. sem a fasiszták, sem az antifasiszták agressziója.

baalint1 2022.03.10. 16:46:55

@G. Nagy László:
2. Morzsák? Én inkább úgy látom, hogy alapvetően jobboldali-konzervatív elképzelései vannak, és vannak dolgok, amikben kompromisszumosan fogalmaz a baloldaliak és a liberális szavazók miatt. Amíg a NER fennmarad a választási rendszerrel együtt, esélytelen lenne bárki, aki egy koherens rendszerrel próbálná leváltani, mert az nem Fideszes szavazók sokféle módon megnyerhető. a Fidesz egyébként ebben is profi, lásd mikor a szélsőséges szavazókat teljesen más dolgokkal nyerik meg, mint a felső-középosztálybelieket, és megint mással a kádári nosztalgiázókat, és ott sincs koherens rendszer, csak populista pragmatizmus, amely mindig a lehető legtöbb megynerhető szavazóra optimalizál.

3. Azért érdemes megnézni, hogy anno az SZDSZ és az MSZP reformszárnya milyen elvek mentén próbálkozott, és vitatkozott az ortodox balos szárnnyal. Egészségügyben privatizációt, többiztosítós rendszert akartak, gazdaságban lehetőleg kevesebb beavatkozás mellett álltak ki, és mellesleg az SZDSZ már akkor egykulcsos adózás mellett érvelt, amikor még a Fidesznél szóba sem került. Ezekből tény, hogy kevés valósult meg, de mint írtam, ebben benne volt az ortodox balos szárny ellenállása, de megjegyzem a Fidesz is sokat tett ezek ellen szociális alapú demagógiával (amiket szintén nem értek, miért nem zavar téged), lásd "szociális népszavazás", korházprivatizáció elleni népszavazás. A kevés eredményt, pl. patikaliberalizációt is visszacsinálták, a tőkefedezeti nyugdíjrendszert is beszántották. Ha még beleveszem a 94-98 közötti korszakot is, a Bokros csomagot is, akkor épp balos kormányok idején voltak jobbosabb programok, legalábbis 94 óta, mert az első kormyán azért nyilván jobbos volt.

De a jelent nézve is a DK például nem igazán nevezhető balosnak, az MSZP enyhén az, a Momentum kb. közép. Bal-jobb tengelyen egyedül a PM és az LMP közelíti meg a Fideszt baloldaliságban, talán a Jobbik, bár szerintem ők nem ebben a tengelyben gondolkodnak.

Szóval számomra totálisan érthetetlen, hogy ezen 6 párt miatt aggódsz, hogy MZP semmit nem tudna megvalósítani, ezért inkább maradjon a szélsőbal, amelyik ezekhez képest határozottan balra áll. Én épp azt gondolom, hogy amiknek csak a felemlítéséért is Gyurcsányra anno ördögként tekintettek, azt MZP el tudná adni, pontosan amiatt, mert ő jobboldalról jött, és konzekvensebben tudja ezt képviselni, mint a DK vagy más ellenzéki pártok, akik pedig örülhetnek, hogy nem közvetlenül az ő nevükhöz fűződnek a nehéz lépések.

4. A kampány elején én is aggódtam, de most úgy látom, jól csinálja. A Fidesz így is, úgy is kiforgatja a szavait, így mégiscsak jobb, ha valahogy, de eljut mindenkihez a neve.

De amúgy az megvan, hogy a Fidesz többek között olyanokkal vádolja, hogy a kimondottan balos (lásd pl. rezsicsökkentés) intézkedéseket vonná vissza, ha hatalomra jutna. Itt sem érzed a problémát, hogy olyanokat támogatsz, aki elvileg kimondottan a te nézeteid szerint jó dolgokkal vádolja az ellenzék jelöltjét?

baalint1 2022.03.10. 17:03:53

@G. Nagy László:

"Annyira azért nem. Nézd meg például a Politikai Hobbista stábját: Jeszy és Ambrózi Áron szinte egy az egyben úgy gondolkodnak, mint jómagam."

Nem ki az az Ambrózi Áron, de Jeszí? Komolyan? Tényleg nem az van, hogy közben szétröhögöd magad, hogy komolyan veszem a trollkodásodat, amit írsz? Ezt tényleg nem tudom elhinni, hogy teljesen komolyan leírod. Jó, hogy nem azt írod, hogy Mészáros Lőrinc is azt mondta, hogy a tehetségének köszönheti a sikereit, úgyhogy ő is arra jó példa, aki a jobboldali gazdaságpolitikát preferálja...

"Semmi bajom a buzikkal. A többi stimmel."

Csak a meleg szervezetekkel van bajod, meg hogy ott sincs semmi látnivaló. A lényeg, hogy ezen kérdések amik láthatóan összekötnek a Fidesszel, illetve a nemzetközi altright mozgalmakkal, amelyek jó része gazdpolban szélsőbal, társadalompolitikában szélsőjobb.

"Nem mellékesen, hanem nyíltan és egyenesen kritizálom az adott lépéseket. Amit muszáj bevallanom: az utóbbi évek csapásai és válságai engem is elbizonytalanítanak. Orbán azt mondja: olyan gazdasági intézkedéseket, korlátokat léptetünk érvénybe, amelyekre boldog békeidőkben semmi szükség, sőt egyenesen károsak lennének. Itt van például a legutóbbi: a gabonakivitel engedélyhez kötése. Az állam fenntartja magának a jogot az elővásárlásra. Ez is egy korlát, ez is szembemegy a szabad piaci gondolkodással, azonban egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez nem jó lépés a jelen helyzetben."

De ez sem most kezdődött. Bojár mondta egyszer, hogy anno a 90-es évek közepén volt egy beszélgetése Orbánnal, ahol Orbán kijelentette, hogy a vállalkozásokat támogatni kell. Bojár meg megmondta, nem, a vállalkozásokat nem kell támogatni, mert a vállalkozásoknak a piacból kell élnie, piaci alapon kell beruháznia, nem pedig állami támogatásokból.

Nos, én nem mennék ennyire vissza, de már 98-2002 között is ez volt az egyik jelszó, egy pályázati alapon működő beruházási rendszer. Ami mára még sokkal durvábban kézi vezéreltté vált. De ez csak egy a sok közül.

Ami a gabona kivitelt illeti, baloldali szemszögből logikus, hiszen azt akarja elérni, hogy ne dráguljon meg Magyarországon a gabona, így az abból készült élelmiszerek. Jobboldali szemszögből viszont nem csak elvekben nem jó, hanem pragmatikus okokból sem. Eleve viszonylag gyenge a magyar élelmiszeripar a termesztéshez képest. Rengeteg olyan import élelmiszer jön be más országokból, amelyeknek az alapanyaga adott esetben lehet magyar termény, vagy pl. magyar tej. Ha kézivezérlésre teszi a magyar gazdaságot, nem az lesz, hogy majd a magyar élelmiszeripar olyan minőségben és mennyiségben fog gyártani, mint ezek a külföldi cégek, hanem az, hogy akadályozva lesznek azok a cégek, amelyek magyar terményt vásárolnak, miközben simán lesz olyan nyersanyag, amit meg nem tudnak eladni a magyar gazdák. Szóval rövidebben szólva strukturális problémák lesznek, mert az állam nem tudja olyan hatékonyan megszervezni az ellátási láncokat, mint a piaci szereplők. Arról nem is beszélve, hogy ez a szervezett korrupció melegágya.

De ha már itt tartunk, pl. a benzinár befagyasztás az épp olyan, amelyet a háború előtt vezetett be, és a háborúval csak súlyosbodik az ez okozta probléma, azonban egyelőre nem hajlandó elengedni. Ugyanez igaz az élelmiszer árszabályozásra és a "rezsicsökkentésre" is.

"Itt van a kutya elásva. itt lépsz ki a liberális gondolkodás dimenziójából. Az ugyanis csupán addig terjedhet, hogy PAPÍRON legyen polgári egyenjogúság. Ha egy centit is túllépsz ezen, bármilyen nemes szándékkal is, az már erőszak. Én nem szeretnék olyan világban élni, ahol a négert nem engedik be a kocsmába. De olyan világban még kevésbé, ahol törvények szabályozzák, hogy kit kell beengedned a SAJÁT kocsmádba."

Ok, de akkor lennél következetes ebben a kérdésben, mert jópár témában, lásd pl. állam vs. T vs. Ákos, Michelin csillag, Soros támogatta szervezetek, stb., stb. elvitatod a jogát valamelyik félnek, hogy szabadon reagálhasson a szerinte vállalhatatlan, akár hímsovén, akár rasszista megnyilvánulásoktól.

"Kedden a Random Trip koncertjén voltunk. Imádtam, ahogy az ázsiai felmenőkkel bíró gitáros, a feka repper és a magyar rockzenész együttműködött a színpadon. Én kifejezetten szeretem ezt a kulturális sokszínűséget. Eszményképem az az európai idill, amikor a nagyváros parkjában sok százan piknikeznek a legnagyobb békességben, fehérek, feketék, sárgák, melegek és heterók egyaránt. Ez a világ nagyon közel áll hozzám. De ebbe nem fér bele az erőszak. sem a fasiszták, sem az antifasiszták agressziója. "

És pl. ebbe hogy fér bele, hogy ki kap letelepedési engedélyt az országban? Mondom úgy, hogy én abban nem vagyok a teljes liberalizmus pártolója, erősen megválogatnám, de vicces, hogy te Orbán poltiikáját támogatod ezen a téren, ami a gyakorlatban a megválogatást sem támogatta, mikor a migránsellenes kampányt csinálta. Ott volt a plakátokon, hogy "elveszik a munkánkat", szóval ne gyere az ingyenéléssel...

G. Nagy László 2022.03.10. 17:25:11

@baalint1:

"esélytelen lenne bárki, aki egy koherens rendszerrel próbálná leváltani, mert az nem Fideszes szavazók sokféle módon megnyerhető. a Fidesz egyébként ebben is profi, lásd mikor a szélsőséges szavazókat teljesen más dolgokkal nyerik meg, mint a felső-középosztálybelieket, és megint mással a kádári nosztalgiázókat, és ott sincs koherens rendszer, csak populista pragmatizmus, amely mindig a lehető legtöbb megnyerhető szavazóra optimalizál."

Ezzel teljes mértékben egyetértek. No de akkor mi vonzót találnék abban, ha a politikai ellenfél ugyanilyen diverzifikált, fókusz nélküli, mindenkihez szóló retorikát és elvrendszert követ? Ebben a néppárti attitűdben a Fidesz profi. Miért szavaznék egy olyan politikai erőre, amely ugyanezt kínálja sokkal amatőrebb módon? (Nem mellesleg: minden balos kormány eddig zátonyra futtatta az országot.)

"Azért érdemes megnézni, hogy anno az SZDSZ és az MSZP reformszárnya milyen elvek mentén próbálkozott, és vitatkozott az ortodox balos szárnnyal. Egészségügyben privatizációt, többiztosítós rendszert akartak, gazdaságban lehetőleg kevesebb beavatkozás mellett álltak ki, és mellesleg az SZDSZ már akkor egykulcsos adózás mellett érvelt, amikor még a Fidesznél szóba sem került. Ezekből tény, hogy kevés valósult meg"

Szimpatizáltam is számos elképzelésükkel. Az SZDSZ az egyik évben kifejezetten Kossuth Lajossal és az adócsökkentéssel kampányolt. Igaz, hogy kizárólag ezek voltak a szimpatikus húzásai, de ezek kétségkívül azok voltak.

"De a jelent nézve is a DK például nem igazán nevezhető balosnak, az MSZP enyhén az, a Momentum kb. közép. Bal-jobb tengelyen egyedül a PM és az LMP közelíti meg a Fideszt baloldaliságban, talán a Jobbik, bár szerintem ők nem ebben a tengelyben gondolkodnak."

Ha ezt a gazdasági vonalra szűkítjük, úgy az ellenzék pozicionálása nagyjából megfelelő. A Fideszt nyugodtan teheted középre, a PM, az LMP a JOBBIK és az MSZP tőle sokkal inkább balra található. A DK pedig egy az egyben a nyugati progressziót képviseli, nyíltan bevándorláspárti és Európai Egyesült Államokat szeretne. Az sem mellékes, hogy az nagy összefogás a "rabszolgatörvény" idején jött létre. Mind a hat párt egységesen kiállt - és azóta is ezt emlegetik - egy olyan törvénnyel szemben, amely tisztán liberális, jobboldali, a szabadságot éltető.

"Szóval számomra totálisan érthetetlen, hogy ezen 6 párt miatt aggódsz, hogy MZP semmit nem tudna megvalósítani, ezért inkább maradjon a szélsőbal, amelyik ezekhez képest határozottan balra áll."

Ez nyilván ökörség. Jogod van így érezni, de ez akkor is csak egy hamis érzet. A Fidesz a jobb-bal tengelyen kb. a centrumban keresendő.

"A kampány elején én is aggódtam, de most úgy látom, jól csinálja."

Én ezt még az ellenzéki oldalon senkitől sem hallottam. Legalább egy rajongója biztosan van :)

"De amúgy az megvan, hogy a Fidesz többek között olyanokkal vádolja, hogy a kimondottan balos (lásd pl. rezsicsökkentés) intézkedéseket vonná vissza, ha hatalomra jutna. Itt sem érzed a problémát, hogy olyanokat támogatsz, aki elvileg kimondottan a te nézeteid szerint jó dolgokkal vádolja az ellenzék jelöltjét? "

A belvárosban jártam ma, és számos ilyen plakátba futottam. Nem igazán zavart. Jobb lenne elegánsan kommunikálni, de ha ez a célravezető, úgy ez a jó. hajlamos vagy összekeverni az ELVI utakat a kommunikáció PRAGMATIKUS vonalával. Ez komoly hiba.

alöksz róz 2022.03.10. 20:03:17

@baalint1: nem vagy véletlenül vendégszerző a nyugati fénynél?

G. Nagy László 2022.03.10. 22:56:52

@baalint1:

"Ok, de akkor lennél következetes ebben a kérdésben, mert jópár témában, lásd pl. állam vs. T vs. Ákos, Michelin csillag, Soros támogatta szervezetek, stb., stb. elvitatod a jogát valamelyik félnek, hogy szabadon reagálhasson a szerinte vállalhatatlan, akár hímsovén, akár rasszista megnyilvánulásoktól."

Tudsz mutatni olyan helyet, ahol elvitattam a jogukat? Segítek, ne keresgélj: nincs ilyen hely. Mindig, minden fórumon elismertem, hogy a magánszektor azt tesz, amit akar. Tucatnyi posztot írtam a témában, s mindben kihangsúlyoztam, hogy joguk van diktatórikus módon viselkedni. Ahogy azt is elítélem, ha valaki nem engedi be a négert a kocsmájába (de el nem vitatom a jogát ehhez), ugyanúgy elítélem a T-comot is, hogy szerződést bolt Ákossal egy ártatlan megjegyzés miatt (de el nem vitatom a jogát ehhez).

Érdekes, hogy ugyanezzel az undorító attitűddel megfertőzött ukrán nagykövet azt követelte, hogy a Fradi rúgja ki az orosz edzőjét. Csakhogy nálunk a morál erősebb...

2022.03.11. 14:55:45

@baalint1:
nem azt állítom, hogy ez vagy az a jó. hanem azt, hogy ez vagy az történik. a fidesz egy "félállami" rendszert hozott létre. és abban a reálgazdasági érdekeltségeket kisebb-nagyobb haveri közösségekbe vonja össze. ami messze áll a szabad piactól ugyanakkor messze áll attól is, hogy néhány oligarcha uralja az országot. a létező kapitalizmus haveri államkapitalizmus. szinte mindenhol ilyen, vagy ismesmi. csak nyugaton ezt régebb óta művelik. és a tőkepiac fejlettebb.

2022.03.11. 15:19:28

@baalint1:
tehát ha valaki barkácsboltot akar nyitni, akkor lépjen be a fideszbe. és úgy nyithat ilyen típusú üzletet. mert ez az egy párt támogatja.

na most értem, hogy az elmélet az, hogy az állam legyen versenysemleges és legyenek alacsony adók és úgy majd akárki nyithat barkácsbolot akármikor és akárhol. és a szabad verseny eldönti, hogy ki szolgálja ki leginkább viszonylag olcsó és viszonylag jó minőségű barkácsgépekkel a barkácsolni vágyókat. ez az elmélet.

csakhogy ez egy seholsincs világ. különösen a kapitalista viszonyok között. azért, mert a pénz a semmiből jön létre. leütik az entert. és ott a pénz. semmit se kell kölcsönadni. és senkitől sem kell semmit se elvenni. egy ilyen rendszerben induló állapotban szinte akármekkora barkácsáruház létrehozható. tehát nem sok kis barkácsüzlet közül választódik ki a legjobb, hanem kormányzati/önkormányzati támogatással létrejön egy vagy néhány. ennek ez a működési módja.

mondjuk ma debrecen csatlakozott körforgasásos gazdaság technológiai platformhoz.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2022/platform.jpg
amit navracsics tibor és veszprémi pannon egyetem fémjelez. és ez még csatlakozik majd az európa kulturális fővárosa 2023 projekthez, amit veszprém nyert el magyarországon. és lesz még járműipari fejlesztés is ebben palkovics miniszter szerint. ebben van minden, mint a búcsúban. ha valaki ehhez kapcsolódni akar, akkor kapcsolódjon.

debrecenben van a környezetvédelemért felelős "zöld" alpolgármester. őt kell megkeresnie. és ha valaki nem ilyet akar, akkor leginkább egyéni vállalkozása lehet. és lehet mondani, hogy ez így nem szabad piac. hát igen. így működik a rendszer. és lehet mondani, hogy bezzeg belső londonban. menjél ki oda és indíts társas vállalkozást a semmiből, vagy kanadába, stb. százezrek, milliók vándoroltak ki és nem látni az kivándorolt magyar nagyvállalkozókat. mert ha nincsenek haverok a bankokban, a hivatalokban, stb, akkor ott se egyszerű.

2022.03.11. 15:37:52

@baalint1:
bojár is az állammal üzletelt anno. bojár találmánya az axonometrikus geometriára alapozott építészeti szoftver. 3 dimenziós térből egy pontot le kell képezni 2 dimenziós síkra. össze lehet kötni egyenes vonalakkal. abból lesz egy drótváz. és el lehet forgatni.

ez egy olyan probléma, amit minden középiskolásnak, vagy műszaki főiskolán első évesnek meg kellene tudni oldania. csak a 90-es években a többségnek legfeljebb home computer volt a birtokában. és kevesen üzleteltek az állammal. ahogyan bojár. és az állampárttal. és kétségtelen, hogy egy ilyen szoftvert eladott egy német kisvállalatnak.

de ez nem egy olyan nagy csoda, amiért bojár gábornak feltétlen az európai ipari kerekasztalban kellene helyet foglalnia. persze lehet helye. bojárnál hülyébbek is bekerültek már ezekbe a körökbe. az egy polititikai döntés, hogy most jóksát vagy pistát választják.

és egy ilyen politikai attitűd az amerikanizmus. hogy majd a tőkepiaci versenyben eldől, hogy ki jut százcsillió dollár befektétéshez. és a másik politikai attitűd az ázsianizmus. hogy a nagyvállalkozók a miniszterek, párttitkárok ismerősi köréből kerülnek ki. és ez viszonylag sikeres kínában. korea is így jött létre, vagy japán. családi vállalkozásban szingapúr. vagy az arab világ mesés gazdagsága.

egyik modell se vált különösebben sikeressé európában, nem nagyon vannak globálisan versenyképes európai vállalatok, magyarországon egy sincs. ausztriában is nagyrészt haveri kapitalizmus van.

Reactor 2022.12.30. 16:24:52

SZVSZ ez nem téveszme - az ember akkor érzi magát a legjobban, ha mindig van egy stabil, fix pont, ahova visszatérhet, és ahol otthon van. Nem véletlen, hogy mindenki felhagyott a nomadizálással.
süti beállítások módosítása