téveszmék

téveszmék

"Isten is a munkára fizet"

2022. március 21. - G. Nagy László

 

cain_and_abel.jpg

Ami a sikert illeti, alapvetően kétféle radikális állásponttal találkozunk. Az egyik szerint minden csakis rajtunk áll, határ a csillagos ég; a másik ennek szöges ellentéte: sorsunkat a génállományunk, a környezetünk, a neveltetésünk, a csillagok, vagy épp az előre megírt életkarmánk alakítja, erőfeszítéseink mit sem számítanak. Az igazság minden bizonnyal e két szélsőség közt keresendő, mindenesetre annyi bizonyos, hogy az aktivitás és az eredményesség mátrixában négyféle létállapotot tudunk megkülönböztetni:

 blog6_1.png

 

SZERENCSÉS - Valamennyiünk gyermeki álma, hogy minden munka és teljesítmény nélkül az ölünkbe hulljon a fél világ. Hogy olyan családba szülessünk, amely birtokol pár olajkutat. Hogy akármilyen idiótán is pókerezzünk, a riverre mindig érkezzen olyan lap, amely nekünk ítéli a kasszát.

ÉLHETETLEN - Az erőfeszítések és az eredmények e szegmensben szinkronban állnak; jól megérdemelt, szánalmas sorsokat látunk. A tipikus baloldali szavazó képe tárul elénk, aki a legkevésbé sem hajlandó tenni magáért, azonban a társadalomtól elvárja a messzemenő szolidaritást. A baloldali mozgalmak megbocsáthatatlan bűne, hogy ennek a mihaszna attitűdnek a konzerválását tekintik legfőbb küldetésüknek.

MOTIVÁLT - A konzervatív-liberális karakter megtestesítője, a bibliai Ábel karaktere. Tevékeny, képes meghozni a megfelelő áldozatot, amely kedves az Úr előtt. Sikeres, és meg is dolgozik érte.

FRUSZTRÁLT - A négy közül ez az egyetlen problémás létállapot, így a következőkben már kizárólag erre koncentrálunk majd. Ő a tipikus Káin, aki ugyanúgy szorgos, mint testvéröccse, azonban az Ég nem jutalmazza erőfeszítéseit. A bibliai alapsztori egyik legégetőbb, teljességgel nyitva hagyott, számos filozófust és teológust foglalkoztató kérdése, hogy a Teremtő miért nem értékelte munkáját, áldozatát. Az igazán aktív, ám mégis sikertelen életpályák jellemzően frusztrációt, dühöt, irigységet és gyilkos bosszúvágyat termelnek, s csupán az érintetten múlik, mit kezd ezekkel, milyen választ ad a lét nyilvánvaló igazságtalanságára.

 

blog8_1.png

 

A passzivitás beletörődést jelent, ennek pozitív formája a buddhista elengedés; negatív verziója pedig az önbüntetés: a depresszió, az alkoholizmus, a droghasználat, vagy végső esetben az öngyilkosság. Igen ám, de a frusztrált karaktert éppen az aktivitása juttatta méltatlan helyzetébe, haragja érthető és szinte tapintható. A többségre nem az lesz jellemző, hogy sikertelenségét látva befelé fordul és passzív üzemmódba vált. Az aktivitás fenntartása akkor tisztességes, ha újra nekifut, esetleg más módszerekkel, vagy más területeket ostromolva. Az igazi KÁIN azonban nem ezt az utat járja, hanem fellázad a természet, az Isten, az emberiség ellen. Ha már ez az univerzum nem úgy lett megalkotva, hogy ő abban révbe érhetne, úgy jobb is, ha elpusztít mindent. A Földet felperzselők a józan többség szemében totális őrültnek tűnnek, belső logikájuk azonban következetes: ha már a világ ilyen kegyetlen, megelégedettséget nyújtani képtelen hely, úgy talán jobb is porig rombolni mindent. Ez maga a luciferi séma, s természetesen Putyin jelen agressziója sem kivétel ez alól. Beszélhetnek démonokról, meg gonosz angyalokról a különböző vallások papjai, ám mindez színtiszta, és nem is túl bonyolult pszichológiai jelenség, száz százalékban emberi.

 

2014-ben nagy port kavart Elliit Rodger esete, aki lőfegyverével hat embert küldött a másvilágra, tizenhármat megsebesített, majd végül önmagával is végzett. A mindössze 22 éves fiatalember mozgatórugója a gyűlölet volt, ahogyan az hátrahagyott naplójából kiderült. Gyűlölte a nőket, mert visszautasították és szüzességre kárhoztatták; s ugyanígy gyűlölte a férfiakat is, akiknek sikerük volt a csajoknál. Megtorlás című, a Youtube-ra is feltöltött videójában azzal fenyegetőzött, hogy bosszút fog állni az egész emberiségen. Egy Katy Perry-koncerten, amelyre a család gazdag barátaitól kapott jegyet, végig az járt a fejében, mennyire irigyli a hedonista életet élő gazdag fiatalokat, akiknek semmi gondjuk nincs. „Nagy élvezet lenne végignézni, ahogy ezek a gazdag családok élve elégnek” – írta a naplójában. Esete nem egyedülálló, 2018-ban a 25 éves Alek Minassian követte példáját: egy kisbusszal a torontói tömegbe hajtva tíz ember halálát okozta. Tettének háttere ugyanaz: szexuális frusztráció. Anders Behring Breivik, a norvég náci neve a legtöbbek előtt ismert; 2011-ben 77 embert gyilkolt meg, s tárgyalásán úgy nyilatkozott: nem őrült és újra megtenné. Breivik szülei elváltak, egyéves korától az anyja nevelte. A sorkatonai szolgálatra alkalmatlannak találták, vállalkozásai sorra megbuktak. A bíróságon előadott beszédében nehezményezte, hogy a liberálisok őt és társait másodrendű polgároknak tekintik. Utazzunk vissza az időben bő száz esztendőt! Hitlerről tudjuk, hogy szülei vérrokonok voltak, altesti rendellenességei valószínűleg ebből fakadó, genetikai hibák következményei. Apja rendszeresen és keményen verte. Csapnivaló tanuló volt, s a bécsi Festőművészeti Akadémiára sem sikerült felvételt nyernie, pedig többször is nekifutott. Kokainfüggő volt, szexuálisan perverz, és mind a hét nő, akivel életében dolga akadt, végül öngyilkosságba menekült. Sztálin apja ugyancsak brutálisan kegyetlen, emellett alkoholista; ráadásul az egész család tele volt bűnözőkkel és pszichopatákkal. Az alig 160 centi magas tömeggyilkos diktátorban mindezek a vonások egyértelműen felfedezhetők. A kommunista forradalom győzelmét megelőzően megjárta a börtönt, sőt Szibériát is. Látjuk tehát, hogy e szörnyszülöttek életpályáját gyermekkori traumák és fiatalkori kudarcok sorozata kíséri. Úgy tűnik, nem a legszerencsésebb megküzdési stratégiákat választották.

 

A nagy világjobbítók mindig abban gondolkodnak, hogy az emberek felülről - vallások, ideológiák, vagy akár kényszer és szankciók hatására - megváltoztathatók. A baloldali politikai törekvések abban is bíznak, hogy a gondoskodó állam képes elősegíteni a polgárok boldogulását. Igen ám, de még ha ezekben egy szemernyi igazság is volna, akkor sincs az a társadalom, amely Rodgerből vagy Minassianból Don Juant, Breivikből elégedett polgárt, Hitlerből kiemelkedő festőművészt, Putyinból pedig mosolygó, buddhista szerzetest farag. S bár az állam fő funkciója a polgárok védelme, mindannyiunk mellé nem állítható rendőr, az ámokfutók kiszámíthatatlan rémtettei sem megelőzhetők. Nagyon úgy tűnik, hogy a traumákkal és a sikertelenséggel való megküzdés elsősorban az egyén feladata.

 

Először is azt kell belátni, hogy Isten se mindig a munkára fizet. Káin és Ábel története pazarul megvilágítja, hogy erőfeszítéseink nem mindig gyümölcsözőek, ráadásul sok esetben halvány fogalmunk sincs - s talán életünk végéig nem is derül fény rá -, hogy mit csináltunk rosszul, min buktunk el. Ez kétségkívül pokoli érzés, és valójában semmi más nem ment meg bennünket attól, hogy kudarcaink hatására szörnyetegekké váljunk, mint az értelem, a tudatosság, a józan morál. Jordan Peterson tökéletesen fogalmaz: "Miben nem kételkedhetem? A szenvedés valóságában. Az nem tűr ellenvetést. A nihilisták nem tudják szkepticizmussal aláásni. A diktátorok nem tilthatják ki. A cinikusok nem menekülhetnek a valósága elől. A szenvedés valóságos, és művészien szenvedést okozni egy másik embernek, pusztán a szenvedés kedvéért, helytelen. Ez lett a hitem sarokköve. Az emberi gondolkodás és cselekvés legmélyebb bugyraiban kutakodva megértettem, hogy akár én is tehetnék úgy, mint egy náci börtönőr, egy munkafelügyelő a Gulagon vagy egy gyerekkínzó a tömlöcben, és rájöttem, mit jelent átvállalni a világ bűnét. Minden egyes emberi lény mérhetetlen gonoszságra képes. Minden egyes emberi lény eleve megérti... azt talán nem, ami jó, de azt bizonyosan, ami nem jó. És ha van valami, ami nem jó, akkor van valami, ami jó. Ha a legrosszabb bűn mások kínzása pusztán a szenvedés kedvéért - akkor a jó éles ellentétben áll ezzel. A jó az, ami megelőzi, hogy ilyesmi megtörténjen." Mit lehet ehhez hozzátenni? Legfeljebb annyit: Ámen! Teljességgel osztozom a kanadai professzor hitében.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr817783516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2022.03.21. 20:45:52

@cvsvrs: A huszáros kép szép és az a gesztus is szép, hogy ebben a helyzetben képesek az emberek félretenni a politikai ellentéteket is, és segíteni menni.
Más: szerintem nemcsak Bp-n vannak politikai ellentétek, ez mindenhol az országban létezik. Erős tévhiteid vannak a budapestiekről, ott se csak szélsőségesek élnek. Sőt, sok szélsőséges politikus vidékről származik, pl. Sneider Tamás, vagy Toroczkai.
Ez pont olyan, hogy a falvakban se részeg mindenki délelőtt 10-kor, hogy pontatlanul idézzek egy ismert politikust.

Wildhunt 2022.03.21. 20:46:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: amúgy szerintem igen. A nagytőkések jellemzője, hogy erős államot akarnak. A Fidesz is közelebb van a bal- mint a jobboldalhoz. Magyarországon baloldali intézkedések nélkül nem lehet kormányon maradni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.21. 20:46:57

@Wildhunt:

Szerintem nem folytatott semmiyen jövedelmszerző tevékenységet megtérése után.

G. Nagy László 2022.03.21. 20:47:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Neked is ideollózom:

Aki az államot hívja segítségül a gazdagodásához, az élősködő, mindegy milyen pártjelvényt hord.

A klasszikus melós, aki szakszervezeti szinten tárgyal, nem lép ki a piacgazdaság keretei közül. De onnantól, hogy az állam is belép a képbe, rögtön megjelenik az élősködés - egyik vagy másik oldalon. A kiváltságokkal rendelkező arisztokraták és egyházi vezetők ugyancsak élősködők voltak. (Természetesen nem elvi értelemben, nem definíció szerint szinonimák, hiszen élősködő lehetsz minden baloldaliság nélkül is. És elvileg baloldali is lehetsz élősködés nélkül, ha a sajátodból adományozol, vagy önkénteskedsz. De ezek a kivételek.)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.03.21. 20:56:06

@G. Nagy László: "Aki az államot hívja segítségül a gazdagodásához, az élősködő, mindegy milyen pártjelvényt hord."
Alapvetően kétféle gazdasági berendezkedés van:
1., Kis állam, kevés adó, állampolgári megtakarítás és öngondoskodás.
2., Nagy állam, sok adó, jogosan elvárt szociális háló.
Magyarországon mindkettőnek a hátrányai vannak: Az állam a rekord ÁFA és sok egyéb járulék révén rengeteg adót beszed, ugyanakkor visszafejti a szociális hálót és elvárja, hogy a zemberek öngondoskodjanak.
Ilyen körülmények között élősködőnek nevezni az állam által meglopott és kizsigerelt embereket elég súlyos csúsztatás.

alöksz róz 2022.03.21. 21:09:24

@G. Nagy László: pedig igaza van, pl azok a "tipikus" baloldaliak akikre itt hivatkozol, passzívak, sikertelenek és frusztráltak

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:09:27

@cvsvrs: Már megint hadoválsz mindenféle hülyeséget, hetet-havat összehordva, hátha összezavarodik a másik a sok baromságtól amit bepötyögsz. Hol az idézet hogy én náciztam a fideszt?

@G. Nagy László: Tehát nem igaz amit írtál miszerint az élősködő a baloldali szinonimája.

erol 2022.03.21. 21:10:04

Azért érdekelne, hogy ki a fenén élősködik egy átlagos baloldali, mondjuk egy tanár?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:12:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én pedig megfigyeltem, hogy a hasukat süttető tolvajok mind fideszesek. Az örökké a putyini hazugságokat terjesztők pedig buzik és orosz ügynökök.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:14:09

@erol: Jó kérdés! Majd mindjárt erre is egy logikai kanyar magyarázkodás gyanánt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:15:15

@erol: Az most kiderült hogy Mészáros olyan mint egy tanár. Baloldali, tehát élősködő. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:18:28

@cvsvrs: "és ha narancsos fiatalok új generációja beöltözik lilába, és azt mondják, hogy lécci, lécci, mi menjük már ejrópába, nem ezek az autoriterek, akkor nem élősködnek."

Te valamilyen fogalmazás gátlót szedsz? Ez megint nagyon zagyva.

Almandin 2022.03.21. 21:28:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez nekem is gyanús. Legundorítóbb posztját pár napja posztolta a blogján:
bircahang.blog.hu/2022/03/17/keresztenyseg_es_atomhaboru
Vigyázat, különösen felkavaró tartalom, a kommentek közt pl. fotelzsukov még rajta is túltesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:40:38

@Almandin: Elvből nem olvasom a birca blogját. Egyszer nyitottam meg amikor kovidos volt, hogy jobbulást kívánjak neki. De így utólag ahogy a mocskos putyini rendszert támogatja undorító agressziójuk mellett, azt kívánom döglött volna meg.
Azért kösz! De nem olvasom el a mocskát.

G. Nagy László 2022.03.21. 21:44:50

@Frady Endre:

"Alapvetően kétféle gazdasági berendezkedés van:
1., Kis állam, kevés adó, állampolgári megtakarítás és öngondoskodás.
2., Nagy állam, sok adó, jogosan elvárt szociális háló."

Van több is, de világos és értem. Én egyértelműen az előbbit támogatom, minden alkalommal leírom.

"Magyarországon mindkettőnek a hátrányai vannak: Az állam a rekord ÁFA és sok egyéb járulék révén rengeteg adót beszed, ugyanakkor visszafejti a szociális hálót és elvárja, hogy a zemberek öngondoskodjanak."

Ez nagyon nem így van. Az ÁFA valóban magas, de a munkát és a vállalkozásokat terhelő adó- és járuléktételek folyamatosan és drasztikusan csökkennek. Nézz utána: Európa egyik adóparadicsomává váltunk.

"Ilyen körülmények között élősködőnek nevezni az állam által meglopott és kizsigerelt embereket elég súlyos csúsztatás."

Nem érted. Vagy szándékosan kevered. Amikor arról beszélek, hogy a segélyen élők élősködők, úgy nyilvánvalóan nem a magyar jelenre utalok. Hála az égnek, ez ma nagyon nem jellemző idehaza.

G. Nagy László 2022.03.21. 21:48:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Tehát nem igaz amit írtál miszerint az élősködő a baloldali szinonimája. "

Tényleg igazi troll vagy. Amikor azt írom, hogy Jakab Péter egy patkány, akkor is reklamálsz, hogy nincs is négy lába? Baszki, engedd meg nekem, légy oly nagyvonalú, hogy néha költői képeket használjak, s ne mindig tudományos definíciókban fogalmazzak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:48:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De az vagy. parazita, aki idegen érdekeket szolgálsz ki. egy parazita vagy Mo. testén.

Almandin 2022.03.21. 21:49:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Elrettentő példának is érdekes. Amúgy sajnos nincs egyedül. A Youtube-on rendszeresen nézek hírműsorokat, pl. az Euronews videói alá rendszeresen odakommentelnek a putlerimádók. De a többi hírportál sem ússza meg.
Birca blogjára amúgy kommentelni most kezdtem, mert valakinek ellensúlyoznia is kell ezt a putyini propagandát. Még a putler kaputt! jelszót is beírtam.
Csak azt nem értem, hogyha ennyire imádják a ruszki hitlerüket, miért nem költöznek oda? Nincs még elég talpnyaló a Kremlben, nagy épület, birka és a sleppje is elférnének. Ha épp nincs tárgyalás, putyin megágyazhat nekik a Pologna-féle kilométeres asztalon is, azon többen is tudnak aludni, hogy haza se kelljen menniük a másnapi munkakezdésig.

2022.03.21. 21:50:42

@Almandin:
debrecenben az mszp sose állt ellentétben a fidesszel. mert errefelé az mszp egyik főképviselője egy széchenyi díjas matematikus volt, a másik egy kémikus, akik anno léptek be az mszmp-be, hogy németországba mehessenek vendégelőadónak. vagy a huszár hagyományörző. tehát itt az baloldal, nem a "mszp" fejjel lefelé fordítva. nem "dzsuu". antiszemitizmus sincs. nincs ilyen probléma. oké, volt néhány jobbikos. debrecenben nincs jobbik. effektíve nincs alapszervezetük. debrecenben nincs dk pártiroda. tehát itt ez az ellentét egyszerűen nem létezik. a média gerjeszti. hogy így a komcsik, úgy a nácik.

nem olyan régen halt meg az utolsó tanácstitkár. de nem volt komcsi abban az értelemben ahogyan azt használják. nem volt zsidókommunista. és a fidesz díszsírhelyre temették őket.

errefelé a fidesz és az szdsz se álltak ellentétben. a fidesz irányváltása után is ugyanaz maradt a viszony, mint előtte. az szdsz-es polgármester egy 56-ban elítélt fizikus volt. egy rossz szót nem szólnak róla a fideszben. vannak zsidók. de ők is a fideszben vannak. és horthy-nak van emléktáblája, vagy wass albertnek szobra, mert ide jártak iskolába. és mégsincs ez az ellentét.

budapesten azért van, mert a választói többség nem lépett túl a 20. század borzalmain. oké, budapesten sokkal nehezebb ezen túllépni, mint debrecenben. mert itt kölcsey polgármester lemondott a német megszállás után. itt a püspök titlakozott a zsidótörvények ellen. együtt ültek a rabbival a szabadkőműves haladás páholyban. és amikor szálasi lövöldözött, akkor arra errefelé már vitéz lófő dálnoki miklós béla (oldalán gerő ernővel) a szovjetekkel tárgyalt.

na most ha egy debreceni értelmiségi családból valaki támogatta az ideiglenes nemzeti kormányt, akkor kit támogatott. a "zsidókommunistát", vagy a "horthyfasisztát". mindkettőt, vagy egyiket se. errefelé ez az ellentét nem létezik.

és a katolikusokat se divat ekézni. mert jános pál bocsánatot kért az elhurcolt gályarabokért. akiket valami holland tengernagy szabadított ki nápolyban. és errefelé az egyház a "drogos buli buzi" hollandokkal is a legjobb viszont ápolja. a református egyház a megye legnagyobb használt cikk fogalmazója. ilyenk kamionokkal hozzák a kidobált cuccot. és osztják szét.
regi.reformatus.hu/data/media/galeria/thumbs/kamion1.jpg.500x500_q85.jpg

a budapestet megosztó politikai ellentétek debrecenben szinte egyáltalán nem léteznek. az ellenzéki média hergeli a kisnyugdíjast orbán ellen, vagy a közmédia gyurcsány ellen. itt nem volt lovasroham, nem vették el senkitől a ceu-t, se az szfe-t.

a fidesz a mai napig meghívja kern andrást, hernádi juditot, gálvölgyi jánost a szabad téri évabdan játszani, mert a közönség megveszi a jegyet. mert ismert, szerethető emberek a tévéből. a fideszes is megveszi a jegyet. mert a 7i7 debrecenben nem buktatta meg a fideszt. senkit se rúgtak miattuk a kormányhivatalból. minisztériumok nincsenek. itt nincs se pride, se békemenet, orosz ukrán ellentét sincs. azért, mert a ruszinok és a kozákok oldalán állunk. senki se követeli minden oroszok kitiltását a földkerekségről.

ezek az ellentétek, amelyek budapesten a mindennapokat meghatározzák debrecenben majdnem teljesen ismeretlenek. csak ami a médiából jön.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:53:20

@G. Nagy László: Megengedem. És igen, mint a nickemből is komoly logikai következtetéssel kitalálható, igazi troll vagyok. És felbassza az agyamat ha a élősködést baloldalisággal azonosítod. Ne lepődj meg azon ha ezt nem tartom költői munkásságnak!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 21:56:23

@Almandin: birca lehet arra hajt, hogy a Kreml falába temessék az orosz homopornó gyűjteményével együtt.

@cvsvrs: A grafománia komoly pszichiátriai probléma. Orvos látott már?

2022.03.21. 21:56:49

@Frady Endre:
budapest elsődleges funkciója, hogy a középponti állam szerepét tölti be. állítólag az alkotmány egyetlen mondatában van egyetértés. hogy magyarország fővárosa budapest. ami trianon óta azt jelenti, hogy van a kis-magyar állam és abban nagy-budapest a középponti állam.

ha kis államot akarsz, akkor kötözzél piricsére. ott nincsenek minisztériumok, főosztályok, állami intézmények. nincs állam. csak a templom van és a kocsma. és a szabad piac. kis állam.

ha valaki budapesti, akkor hogy a francba akar kis államot? miért választ élőhelyének egy a település funkciójából adódóan nagyrészt államilag irányított, felügyelt várost.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 22:01:43

@cvsvrs: Miért utálod ennyire Budapestet? Leszállított a kalauz mert lerítt rólad hogy túl vidéki vagy a kosárral és tyúkkal, kapával a kezedben?

2022.03.21. 22:11:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
bízok abban, hogy esetleg a másik megérti, hogy miről regélek. budapest egy másik világ, ahol habony árpád és rogán antal irányít mindent. errefelé semmit se irányít. itt is kiteszik az emoji-s plakátokat, meg mini ferit. annak különösebb hatása nincs. debrecenben a soros alapítvány se tudott gyökeret verni. pedig vannak szabadkőművesek is. mégse. itt az mszp-s is lehet huszár hagyományőrző, ide még a spanyol nagykövet is bocskaiba jár. és nem fasisztázzák le. a nagykövet felszólalása a városi közgyűlésben.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/34319/1200x800/img_9090.jpg
és nem szalad ki az mszp, hogy jönnek a nácik. spanyol szocialista párti bocskaiban.

errefelé nincsenek ezek az ellentétek. az, hogy sikeres emberek ne lennének frusztráltak. vagy a sikertelenek ne lennének jókedvűek a kis-debrecenben, vagy a zöldfában, vagy valemelyik késdobáló kocsmában. meg hogy kis állam, nagy állam. és a többi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 22:28:43

@cvsvrs: O.K. Csirkével a kosaradban hiába gyalogolsz be a városhatárról, akkor sem engednek felszállni vele a buszra. Megértem hogy túlszabályozottnak és félelmetesen nagynak látod Budapestet. De mindez hogy jön ahhoz hogy nem hoztál még idézetet amiben náciztam volna a fideszt?

2022.03.21. 22:43:06

@Almandin:
és az csaknem 350 éve történt. ápolják a hollandokkal jó viszonyt. és a református egyház debrecen melletti raktára tele van holland családok, holland közintézmények majdnem új, használt, kibobált cuccaival.
ttre.hu/_projects/ttre/uploads/mediacenter-image/album_473/image/large/5f663b7e1b5b3-dsc04010.JPG
és ezeket rendszeresen hozzák ilyen kamionokkal.
ttre.hu/_projects/ttre/uploads/mediacenter-image/album_473/image/large/5f663b811d9fe-dsc03728.JPG
itt nincs az, hogy "a" hollandok drogos, buli, buzik. nyugat hanyatlóban van. az lehet. de azért, még ők dobálják ki a használt cikket és ide hozzák. és nem fordítva.

persze értem, hogy hollandiában lényegesen több tőkejövedelem keletkezik, mint debrecenben és környékén. a kérdés, hogy ezek mennyiben jöjjenek létre közhasznú jelleggel, a tőkejövedelmek mennyiben legyenek kulturális célokra hasznosítva.

és ez egy nyitott kérdés. mert erre lehet mondani, hogy maximálisan, minimálisan, fele-fele részben, mégis mennyiben egedjük azt, hogy valaki kizárólag a helyzeti előnyből adódóan gazdagodjon. és lehet mondani, hogy a családja megteremtette a lehetőséget, akkor maximálisan. és azt is, hogy száz év alatt amortizáljuk le ezeket a vagyonokat. vagy azonnal el kell szedni az összeset. vagy inkább csak törekedjünk viszonylagos egyenlőségre, egyenlő viszonyokra. vagy bízzuk ezt egyénre, a keresztény koldulórendekre. vagy az ngo-kra. vagy hogy legyen. ez egy nyitott kérdés.

2022.03.21. 22:44:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
itt az abszolút városközponttól mész 500 métert. és az már libakert. egyszer régen libák laktak. azóta libakert.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 22:57:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A hazaárulásból élés a haza testén való élősködés. Ami a paraziták jellemzője.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.21. 23:03:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kém egy komoly feladat. Gusztustalan fizetett propaganda terjesztése, hazaárulás és így parazitaság. Ne nagyképűsködj hogy kém vagy!

Almandin 2022.03.21. 23:11:07

@cvsvrs: Nemcsak Debrecenben gondolkodik úgy a normális ember, hogy a hollandok nem drogosok, meg buzik, stb. Az, hogy Hollandiában legális a füvezés, nem jelenti azt, hogy arrafelé mindenki füvet szív. A politikai szélsőségek meg mindenhol megvannak.
Érdekes lenne egy olyan szociológiai-politológiai tanulmányt készíteni, ami Magyarország különböző városait, térségeit vizsgálja abból a szempontból, hogy mekkora a szélsőségesek aránya, milyen a politika hatása az emberek mindennapi életére, kapcsolataikra. Biztos, hogy vannak eltérések. Viszont a különböző előítéletek is érdekesek, akár Márki-Zay, akár más emberek, blogkommentelők (pl. te) megnyilvánulásaival kapcsolatban vizsgáljuk.

Almandin 2022.03.21. 23:12:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sose lehet tudni, ki a kém. Bár birca valószínűleg nem az, mert eléggé nyitott könyv az élete. Ügynök lehet, sőt valószínű, fizetett bérkommentelő, de annál többre kicsi az esély. A profi kémek jobb fedésben dolgoznak.

2022.03.21. 23:19:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
két debreceni beszélget. az egyik megkérdi. hová mész? mire a másik. a városba! mert eredendően mindenki vidéki és városi egyben. nincs népi-urbánus ellentét. úgy tartják, hogy a város és a vidék: egyek.

2022.03.21. 23:44:58

@Almandin:
errefelé ha valaki azt mondja, hogy vannak ezek a drogos, buli, buzi hollandok, akkor nem tartják szélsőségesnek. szerintem márki zay péter is azért mond négeres vicceket, mert azon az átlag magyar nem rőkönyödik meg. ami nem azt jelenti, hogy az átlag magyar rasszista lenne.

halkan, először, halkan, hogy szar nyíregyháza, és hadd szóljon, szar nyíregyháza.
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
ezek nem a szélsőségesek, hanem átlagos szakmunkások, vagy szakközépiskolások. és ordítják, vagy ordították, hogy pusztulj tirpák, pusztulj. amit kb. semmenyire se gondolnak komolyan. a döntő többségük legalább is.

ehhez hozzátesznek valamilyen hazafias dallamot. és azt, hogy lengjenek a zászlók, csattanjanak a tenyerek. égjen benned a tűz. civisváros.
www.youtube.com/watch?v=t3WchDHfZf8
és így ez már a mainstream. erre az utóbbira már senki se mondja, hogy rasszista legalább is errefelé. miközben ugyanaz a közeg. és persze mindkettőre mondható, hogy fasiszta, fasisztoid.

fotelzsukov 2022.03.21. 23:49:39

Brit tudosok szerint sikeresnek lenni konnyu es egyszeru, csak ki kell hasznalni masok gyengeseget. :)
---
„Imádom a reggeli napalm illatát!” :) Peace! ☮

Almandin 2022.03.22. 00:00:19

@fotelzsukov: Na megjöttél? Belinkeltem feljebb a birca blogján tett ámokfutásodat.
Putler kaputt!

fotelzsukov 2022.03.22. 02:46:50

@Almandin:
"Belinkeltem feljebb a birca blogján tett ámokfutásodat."
Ne tessek mondani! Hogy milyen ugyes tetszik lenni, tudja alkalmazni a copy-paste funkciokat. Remelem el is elvezett kozben. :)
Visszaterve a keresztenyseg-atomhaboru temara, Truman elnok reformatus kereszteny volt, ennek ellenere minden szivfajdalom nelkul hagyta jova ket atombomba beveteset, szazezrek halalat okozva ezzel. :) Erre varrjon kereszteny gombot!! :)
"Putler kaputt!"
Nem unja meg ezt? Mint egy gyerek, aki leirja a vagyait, hogy mit is szeretne karacsonyra kapni. Minel tobbszor leirja, annal nagyobb az eselye, hogy meg is kapja. :) Vagy nem. :)
Plusz aki Putyint hitlerhez hasonlitja, annak nagyon hianyosak a tortenelmi ismeretei, de ugy is mondhatnam, hogy buta mint a segg. :)
---
„Imádom a reggeli napalm illatát!” :) Peace! ☮

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.22. 08:24:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A kémek több katagóriára oszlanak. S csak az egyik az, amire gondolsz: aki titkokat lop el.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.22. 13:57:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te vagy a kémkedésben jártas. Mit oktattak a KGB kiképzésen? Mit csinál egy kém a titkok lopásán kívül?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.22. 14:07:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Jártas vagyok, bár én magam nem vagyok kém.

Alapvetően a szakma 4 fő ágra oszlik:
- hírszerzés, ez lehet saját ember vagy beszervezett idegen,
- idegen hírszerzés elhárítása, ez mindig saját ember,
- félrevezető, akinek feladata egyedül az ellenség megzavarása hamis adatokkal,
- befolyásoló, ez manapság messze alegfontosabb, ráadásul ez teljesen legális, ő szimplán a nekünk hasznos értelmezést terjeszti az ellenség köreiben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.03.22. 14:37:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ja értem. te vagy a negyedik verzió. Tehát neked mi vagyunk az ellenség, vagyis hazaáruló vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.22. 15:03:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ha kém lennék, a 4. verzió lennék. De nem vagyok kém.

Ki hazaáruló - nézőpont kérdése.

Almandin 2022.03.22. 15:36:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kihagytál még párat. Pl. vannak a kódfejtők, akik titkosszolgálati alkalmazottak, de annyi a munkájuk, hogy ülnek egy irodában és titkos kódokat fejtegetnek. Alan Turing és társai pl. Ők még szimpatikusak is lehetnek, lévén nem ártanak senkinek.
Vannak az állami bérgyilkosok. Elvileg ez már tilos lenne sok helyen, de néha fény derül ilyen esetekre (Litvinyenko, Szkripal esetei, stb.). Vannak olyanok is, főleg nők, akik elcsábítják a célszemélyt és a céltól függően infókat csalnak ki tőle, vagy megölik. Utóbbin elgondolkodott Marlene Dietrich is, hogy Hitlert elcsábítja és megszabadítja tőle a világot. Ha ez utóbbi sikerült volna, nagyon érdekes fordulat lett volna a történelemben. A csábítós módszer etikátlan, de egyes kiemelten veszélyes diktátorok esetében akár hőstett is lehet (bár gyomor az kell hozzá). Nagyon régi módszer, már a Bibliában is van rá példa (Judit Holofernes fejével).

fotelzsukov 2022.03.22. 16:05:01

@Almandin:
Meg mindig varom az ön es a narcisztikus sarlatan bloggazda valaszat erre a hozzaszolasomra:
"Visszaterve a keresztenyseg-atomhaboru temara, Truman elnok reformatus kereszteny volt, ennek ellenere minden szivfajdalom nelkul hagyta jova ket atombomba beveteset, szazezrek halalat okozva ezzel. :)"
Valaszat elore is koszonom. :)
---
„Imádom a reggeli napalm illatát!” :) Peace! ☮

G. Nagy László 2022.03.22. 16:19:09

@fotelzsukov: Amennyiben a nevezett sarlatán bloggazda jómagam volnék, úgy a válasz nem igényel túlzott szellemi erőfeszítést. Akár,milyen vallású is lehetett az atombombát ledobó amcsi elnök, ez a tett nyilvánvalóan nem keresztényi.

Ebben mi a bonyolult? Egy humorista mindig csak humorosat mond? Egy keresztény minden esetben keresztény módra cselekszik? Aligha.

Almandin 2022.03.22. 16:27:33

@fotelzsukov: Válaszom: A történelmet mindig a győztesek írják. Truman ugyanúgy tömeggyilkossá vált ezzel. Csupán megúszta a büntetést. A hitét nem ismerjük. Az, hogy vallásos volt, attól még lehetett hitetlen, Amerikában amúgy is elvárt volt akkoriban a képmutató templomba járás, az nem számított, hisz-e benne, de mutatni kellett, hogy jár gyülekezetbe, mert ettől tartották erkölcsös embernek.
A kereszténység nevében meg már sok szemétséget elkövettek a történelem során. Sok az álkeresztény, vagy a fanatikus, aki meg azt hiszi, hogy jót tesz, ha erőszakkal terjeszti a hitet.

alöksz róz 2022.03.22. 17:59:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Amit megfigyeltem: szinte minden nyugaton élő Mo-t gyűlölő kommentelő sikertelen anyagilag, s ezért mindenkire haragszik, mert ő úgy ment nyugatra, hogy a Zorbán miatt volt sikertelen, de mpst az lesz, s most hogy nem lett azt, ezt képtelen feldolgozni." - viszont ahogy kimegy, rögtön megokosodik mind.

baalint1 2022.03.23. 17:21:41

Csak egy következtetés: a modell alapján Sztálin ugye nem csak aktív és negatív volt, tehát ámokfutó, hanem egyben aktív és sikeres is, ha mind a 3 dimenziót nézzük. Na, ez az igazán szomorú.

Egyébként nem Breivik meg a hasonlók azok, akik megváltoztathatóak, hanem ugyanaz a karakter máshogy viselkedik a különböző környezetekben. Biztos van olyan ember is, akiből mindenféle környezetben ugyanaz a cselekedet jönne elő, de nem konstans társadalmanként azoknak az aránya, akik ténylegesen ámokfutók. Ismerek olyan embereket, akik a 40-es években a legkegyetlenebb náci tisztek lennének, a mai társadalmunkban viszont hasznos emberek. Tökéletes társadalom nincs, hiszen van olyan típus, aki egy liberális társadalomban tud visszaélni a szabadságjogaival, meg van olyan is, aki egy diktatórikus társadalomban éli ki magát, de összességében azért a liberális társadalom jobbat hoz ki az emberekből, mint az általad preferált bolsevik társadalom.

G. Nagy László 2022.03.23. 21:11:24

@baalint1: Ez a béna szurkálódás a végén totál felesleges volt. Értelmesebb és jókedvűbb az eszmecsere, ha ezeket a felesleges köröket kihagyod.

Tökéletesen egyetértek: egy szabad társadalom sokkal jobbat hoz ki az emberekből, mint egy diktatórikus rendszer. És ugyanez igaz visszafelé is: Diktatúrát csakis ott lehet működtetni, ahol a társadalom lelke beteg, ahol az emberek jellemzően önhazugságban élnek. Sokat elárul rólunk, hogy a Rákosi-féle rémuralmat nem sokáig bírtuk, a Kádár-féle puha diktatúrát viszont egész jól viselte a nép. A németek, az oroszok, vagy épp a románok sokkal betegebb rendszereket is elviselnek, mint mi - ez valójában jó jel ránk nézvést.

"Sztálin ugye nem csak aktív és negatív volt, tehát ámokfutó, hanem egyben aktív és sikeres is, ha mind a 3 dimenziót nézzük. Na, ez az igazán szomorú."

Sztálin és Hitler csupán a pokolteremtésben voltak sikeresek. A saját magánéletükben nem tudták megteremteni a boldog kiegyensúlyozottságot. Minden bizonnyal ebből fakad az antikrisztusi küldetéstudatuk.

ViCa 2022.03.24. 06:07:36

Egyébként vannak női ámokfutók is?

G. Nagy László 2022.03.24. 07:26:44

@ViCa: Elvileg nem kizárt, de a legkevésbé sem véletlen, hogy kevés van belőlük.

1. A nők hajlamosabbak a passzív megoldásokra. Számos kutatás és statisztika igazolja, hogy a férfiak között több az öngyilkos, a nők között több depressziós. Ugyanarra a problémára más-más válaszokat adunk.

2. James Fallon amerikai idegkutató nevét érdemes megemlíteni, aki börtönben ülő pszichopata gyilkosokon végzett vizsgálatokat. Felfedezte, hogy agyműködésük alapvetően különbözik az átlagemberétől: a homloklebeny és a halántéklebeny empátiáért, moralitásért és önkontrollért felelős egyes területei náluk alacsonyabb aktivitást mutatnak. E jól mérhető különbségek mögött pedig a gének állnak, pontosabban az, hogy a pszichopaták a MAOA, más néven a „harcos gén” rövidebb változatával rendelkeznek.

Ez a gén az X kromoszóma által öröklődik, és a hosszabb változata a domináns. Vagyis ahhoz, hogy egy nőnél kialakuljon a kegyetlen viselkedésre való hajlam, mindkét X kromoszómának a rövidebb változatú harcos gént kell hordoznia, amire igen csekély az esély. A férfiak esetében azonban ha X kromoszómájukon megjelenik a szóban forgó gén, az rögtön dominánssá is válik, hiszen nincs másik X kromoszóma, nincs, párhuzamos gén, ami a helyébe léphetne. Ez megmagyarázza, hogy miért közülük kerül ki a pszichopaták többsége. A szóban forgó gén egy olyan enzim termeléséért felelős, amely különböző ingerületátvivő anyagokat, például szerotonint bont le. A szerotoninnak számos funkciója van a szervezetben, többek között nyugodttá, kiegyensúlyozottá, empatikussá tesz. Aki azonban a MAOA rövid változatát örökölte, az már magzati korban is problémákkal küzd a szerotoninbontásban, az agy pedig hamar érzéketlenné válik a gyakran, nagy dózisban jelen lévő hormonra.

2022.03.24. 08:11:37

@G. Nagy László:
csak ugye van akinek a kollektivizálás a jó, és van akinek az individualizmus. van akinek a nagyvárosi környezet a jó, van akinek a falu. ha olyan a rendszer, amelyik a nagyvárosi indivuduumot preferálja, azok a fejlett tudatúak, akkor nyilván elnyomja a kollektivizáló falusiakat. de ez nem a liberális demokrácia, mégcsak nem is a haladás, hanem az elnyomatás egyfelől.

na ezek a falusiak kiválasztanak egy népvezért azért, hogy rombolja le a globális kapitalizmust és a liberális demokráciát. az amerikanizmust. és ez a népvezér orbán. akibe te szerelmes vagy mondván, hogy ő majd amerikanizmust teremt.

G. Nagy László 2022.03.24. 08:41:19

@cvsvrs:

"csak ugye van akinek a kollektivizálás a jó, és van akinek az individualizmus."

És van, aki megerőszakolja a nőket, és van aki udvarol. A kettő között látok némi morális különbséget. Ahogy a kollektivizmus és az individualizmus között is. (Előbbi minden diktatúra alapja, utóbbiból pedig a szabadság sarjad.)

"ez a népvezér orbán. akibe te szerelmes vagy"

Nyugi, azért még nem dugunk.

"ha olyan a rendszer, amelyik a nagyvárosi individuumot preferálja, azok a fejlett tudatúak, akkor nyilván elnyomja a kollektivizáló falusiakat."

Állítom, hogy ez egy puszta frázis, nulla tartalommal. Meséld már el, miként képes egy individualista rendszer elnyomni bárkit? De tényleg?

2022.03.24. 09:07:05

@G. Nagy László:
ne viccelj már. a legtöbb háztartás, vállalkozás nem egyszemélyes, hanem kollektivizált. úgy tűnik, hogy többségnek az a jó.

nyilván abból is ideológiát lehet faragni, hogy az egyén érdekei mindenek felett állnak. és éppenséggel állhatnak. de aligha lesz az egoizmus a evolúció csúcsa. virtualizált környzetben úgy tűnik, de a valóság ettől nagyon erősen eltér.

ViCa 2022.03.24. 09:28:07

@G. Nagy László: érdekes. Akkor mégiscsak gyárilag zakkantak az ámokfutók, még tudományosan is. Eredetileg is így voltam vele :), hogy nem a frusztráció a valódi ok.

G. Nagy László 2022.03.24. 09:40:12

@cvsvrs: Szerintem fogalmi problémáink vannak, amelyeket érdemes volna rendbe tenni.

1. SZABAD INDIVIDUUMOK ÖNKÉNTES EGYÜTTMŰKÖDÉSE - Ez adja az élhető közösségek alapjait. Szabadon megköthetők és szabadon távozni is lehet. Ilyen a demokratikus állam, a társas vállalkozás, a család, a sportklub, az üzleti, baráti, szerelmi egymásra találás.

2. KOLLEKTIVISTA RENDSZER - Kimondottan az az alapja, hogy a közösség valami szent, szakrális, az egyén felett álló valami. Szemben az élhető közösségekkel, amelyek az egyént szolgálják, itt az egyén szolgálja a közösséget. Kilépni belőle szinte lehetetlen, s gyakorlatilag rabbá, esetenként rabszolgává silányítja az embert. Ilyenek a diktatórikus államok, az erőszakos szekták, a felbonthatatlan házasságok stb.

Tényleg az utóbbinak tapsolsz?

G. Nagy László 2022.03.24. 09:45:48

@ViCa:

"Eredetileg is így voltam vele :), hogy nem a frusztráció a valódi ok."

Na várj, a biológiai-genetikai háttér csak egy potenciál, csak egy lehetőség a megzakkanásra. A teremtés - többek közt - attól csodás, hogy a megfelelő környezetben a harcos gén nem aktiválódik. Ehhez MINDEN ESETBEN trauma kell. Nem véletlen, hogy a világ valaha volt összes diktátorát verte (vagy épp elhagyta) az apja. A valódi pszichopata ámokfutók esetén együtt van a genetikai hajlam és a brutális gyerekkor is.

2022.03.24. 10:11:39

@G. Nagy László:
az a kereszténység, hogy a kollektivizmusba belekevered a szakralitást. az sem feltétlen erőszakos. elvekben egyáltalán nem az. ahogyan egyik ideológia sem. a gyakorlatban azonban, mint minden ideológia erőszakolt. és erre találják ki a demokráciát. hogy többségi alapon döntse el a köznép. és ez a demokrácia minimuma.

a liberálisok azt mondják, hogy kisebbség elképzeléseit is építsék be a kollektivizmusba. a jószágok fele legyen individuális és a másik fele kollektivista. példának okáért. és lehet mondani, hogy semmi se legyen kollektivizálva, mert az erőszak. de úgy nem lehet budai vár, mert a budai várat is erőszakkal építették meg annnak idején. önkéntes adományokból épült. ahogyan a lánchíd is erőszakkal épült. megbízták marschalkó miklóst, hogy faragjon oda oroszlánokat kőből. és nyilván volt olyan, aki azt mondta, hogy inkább enne vagy inna valamit abból a pénzből semmint kőoroszlánokra költsön. azok létét persze senki se vitatja, de ha kisarkítjuk, akkor az is erőszakkal épült. és van aki letöri a kőkeresztet, mert az őszerinte az erőszak jelképe. vagy nem akar a szent korona alattvalója lenni, mert az van akinek erőszak. van akinek a nemzeti szabadságát jelképező szakralitás. kinek kinek az ő hite szerint.

a szabadon szerveződő individuumok közössége (az anarchia) egy nem létező világ. és a virtualitáson kívül közelítőleg sem. ezt a magyar közéletben úgy egyébként a soros alapítvány képviseli. mert new york 57. utcájában úgy gondolják, hogy amerika a szabadság "őshazája". és úgy lehet még szabadabb hogy a maradék kollektivizmust majdnem teljes egészében eltörlik. feltétel nélkül adnak az embereknek alapjövedelmet. és utána mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. az alapjövedelmet nem úgy adnának, hogy megnövelik az adókat. hanem az adósságot növelik meg. és ha a központi költségvetésben éves növekedési többlet bevétel nem fedezi az alapjövedelemből származó kiadásokat, akkor privatizálják a közvagyon egy részét. és így még több magániskola, magánkórház lesz. és ezek a tőkealapok corporation/foundation kombóban működve önkéntesen adakoznak elkerülve a éhséglázadást szegénynegyedekben. ez a soros alapítvány überkapitalista elképzelése. a legnagyobb szabadságot ez biztosítja. mert ez a kollektivizmust majdnem teljesen kiszorítaná.

G. Nagy László 2022.03.24. 11:24:33

@cvsvrs:

Megint szándékosan ködösítesz és terelsz.

"a szabadon szerveződő individuumok közössége egy nem létező világ"

Ez azt jelenti, hogy nem létezik önkéntes alapon létrejövő üzlet, barátság, vagy szerelem? Nem léteznek olyan kapcsolatok, amelyből szabadon ki lehet lépni?

Behozod a képbe a közösségi vagyont, amely történelmi adottság. Behozod a képbe az alapjövedelmet, amely - mindegy, hogy mai, vagy holnapi adóból kerül finanszírozásra - az egyéni szabadság tökéletes ellenpólusa. Nem kívánok ezekbe mélyebben belemenni.

Felvázoltam kétféle formát, a szabad egyének önkéntes együttműködését és az erőszakkal történő kollektivizálást. Melyik mellé állsz?

2022.03.24. 11:43:21

@G. Nagy László:
olyan szabad szerveződés, amelyik ne korlátozna másokat legfeljebb az űrben létezik.

G. Nagy László 2022.03.24. 11:55:45

@cvsvrs: Világos. Eladod a lakásodat özvegy Tirpák Bélánénak. Kit korlátozol?

2022.03.24. 11:58:39

@G. Nagy László:
a liberális demokrata párt alapjövedelem nem adókból finanszírozná az alapjövedelmet. hanem adósságból.

ha bázisév N%-át újraosztják (adósság formájában) és az éves növekdési többlet M%, akkor M-N% vagyont privatizálható. még több magániskola és magánkórház lesz. mi az, ami ezen nem érthető. a kommunizmus (egyenlő újraosztás) nem logikai ellentéte a kapitalizmusnak (szabad tőkepiac). ehhez társul a zöld ideológia. a folyamat végén létrejön a nagyvárosi szolidáris ökotudatos individuumok sokasága: a modern fogyasztó társadalom.

ViCa 2022.03.24. 12:01:04

@G. Nagy László: a valódi okon azt értem, ami nélkül nem következhet be az esemény...Káin (kedvenc példád:)) frusztrált volt így kinyírta a tesóját , ami persze nem volt szép, de nem rendezett vérengzést...én nem hiszem, hogy "Minden egyes emberi lény mérhetetlen gonoszságra képes. "

2022.03.24. 12:10:28

@G. Nagy László:
pl. a szomszédot. akinek esetleg nem tetszik tirpák béláné. mert túl csúnya. vagy mert túl szép. és elcsábít mindenkit. az is korlátozhat, hogy túl kevés pénze van. és ebből következően csökkenti a környék ingatlanjainak értékét. vagy túl sok pénze van. felvásárolja a környékbeli üzleteket. tirpák béláné alapítvány támogatja a házaló tirpákokat. a környék tele lesz szegény kis tirpákkal. akik a választójogukkal élve kikiáltják új tirpákiát. ezért ki kell írni az utcában, hogy ez tirpákmentes övezet. a tirpákok a nép elleneségei.

félre értés ne essék, nem azt gondolom, hogy ez a a helyes. hanem azt, hogy ilyen a politika. a liberalizmus könnyen átcsap szélső nacionalizmusba.

Wildhunt 2022.03.24. 12:15:36

@cvsvrs: fogalmad sincs az önkéntességről

G. Nagy László 2022.03.24. 12:29:18

@ViCa:

"ami persze nem volt szép, de nem rendezett vérengzést.."

Ez azért vérengzés a javából...

"én nem hiszem, hogy "Minden egyes emberi lény mérhetetlen gonoszságra képes. "

Ezek már Jordan Peterson szavai. Valójában veled értek egyet, én magam is sokkal pozitívabb karakternek látom a homo sapienst, de elfogadom, hogy klinikai pszichológusként látott már ezt-azt.

2022.03.24. 12:32:42

@Wildhunt:
most önkéntesek támogatják a határ innenső oldalán az ukrajnából menekülőket. ez korlátoz másokoat? hogy a fenébe ne korlátozna. hiszen a határ túloldalán levőket, akik a menekülő nőkkel, asszonnyokkal megszerveznék az ottani ellátást. az ő érdekük az, hogy csak az időseket és gyerekek meneküljenek.

az önkéntes támogatók segítik az ukrán miliciát, akik az elnéptelenedő környéket adott esetben elfoglalják. segítik az ügyeskedőket. azokat, akik többször is átjönnek. és az önkéntességre üzletet alapítanak. és fel lehet tenni a kérdést: korlátozzanak ezzel másokat?

G. Nagy László 2022.03.24. 12:39:21

@cvsvrs:

"a szomszédot"

Igaza van @Wildhunt: -nak, tényleg fogalmad sincs az önkéntességről.

1. Az ingatlanod a tiéd. Veszélyes robbanóanyagokat nem tárolhatsz benne, de ezen felül azt csinálsz vele, amit akarsz. Nem korlátozol vele senkit. Eddig sem volt a szomszédodnak semmi köze hozzá, és ezután sem lesz. Olyan előfordul, hogy megváltozik a környezet. Felhúznak egy felhőkarcolót az ablakod elé. A globális felmelegedés miatt elsivatagosodik a földed, stb. Perlekedhetsz az önkormányzattal, vagy akár az Úristennel is.

2. Még azt is megteheted, hogy felajánlod a szomszédnak megvételre a lakásodat. (Számos társasház alapszabályában ez így van: elsőbbséget élveznek a társtulajdonosok. )

Nem jó a példád. Nem korlátoztad a szomszédot semmivel. Ha hátrány is éri, nem te okoztad.

G. Nagy László 2022.03.24. 12:43:21

@cvsvrs:

"a menekülő nőkkel, asszonnyokkal megszerveznék az ottani ellátást. az ő érdekük az, hogy csak az időseket és gyerekek meneküljenek."

Tényleg baj van a használt fogalmaiddal, de a moráloddal is. Lefordítom az előző mondatodat:

Ha Palvin Barbi orálisan kényezteti a vőlegényét, úgy ENGEM korlátoz, hiszen csak egyetlen szája van, s valójában engem is kényeztethetne. Tulajdonképpen kötelessége is lenne, nem is értem, miért nem vagyok felháborodva rajta...

2022.03.24. 13:01:25

@G. Nagy László:
egy társasházban mindenki mindenkit korlátoz. egy társaságban mindenki mindenkit korlátoz. vagy a társadalomban mindenki mindenkit korlátoz. ez a közéleti alaphelyzet. és akkor a társasházban kitalálják, hogy ettől eddig lehet hangoskodni. és lehet mondani, nehogy már valakit korlátozzanak abban, hogy a falat fúrja. övé a fal? igen. övé a fúró? igen. korlátozhatják? igen.

mi az, hogy veszélyes robbanóanyag. egy mai hír debrecenben, hogy elolották azt a családi házat, amelyiknek a füstjét debrecenben tegnap délután mindenki láthatott.
i0.wp.com/hajdupress.hu/wp-content/uploads/2022/03/275145506_655376679078914_6888656944123174934_n.jpg
hajdúszoboszló, hajdúböszörmény, nyíradony és berettyóújfalu tűzoltóit is mozgósították. egy 100 m2-es családi ház melletti telken legálisan épült egy 1,000 m2-es lakkozóüzem. és az kigyulladt. veszélyes robbanóanyagokat tárolt a telkén. állítólag azt nem szabad. dehogy nem. másképpen hogy építesz lakkozóüzemet.

2022.03.24. 13:40:02

@G. Nagy László:
az indexen volt egy cikk, amiben ez ukrán nő irina azon panaszkodott, hogy mindenki elmegy. és ez a menekült áradat őket bátor ukrán asszonyokat korlátozzák abban, hogy szervezzék az ellátást. mert ha minden nő elmenekül, akkor hogyan lesz szabad ukrajna. ezért korlátozzák a férfiakat. őket erőnek erejével.

orsolya néni azt mondja az európai bizottságban, hogy ezek a szegény kis ukránok úgy lesznek szabadok, hogy küldenek neki kézifegyvert. lőjék le a ruszkikat. mert ők az agresszorok. és ez megteremti ukrajában a szabadságot. megteremtheti? igen. és lehet belőle nyomor és pusztulás.

orsolya néni senkit se korlátoz. nem vetnek ki hadiaadót európában azért, hogy megvegyék a fegyvert a hadiipartól, vagy hogy pénzeljék az ukrán miliciát. semmilyen adót nem kell kivetni. nem kell közvetlen korlátozni az európaiakat. hanem a központi bank leüti az entert és adva van százcsillió euró. azt odaadják a fegyvergyárosnak és az ukrán miliciának. és a német háziasszony azt látja, hogy kicsit többe kerül minden. és megmagyarázzák, hogy mert háború van.

orbán bevezeti az árstop-ot. és azt mondja a mol vezérnek, hogy majd adnak támogatást. hogy megvegyék a shell kútjait. scholz nem vezeti be. londonban azt mondja borisz, hogy elszedik az oroszok belső londoni ingatlanjait. kitömik pénzzel a shell-t. és annak lányvállalata lesz a gazprom. melyik a liberális?

G. Nagy László 2022.03.24. 16:02:09

@cvsvrs:

"orbán bevezeti az árstop-ot. és azt mondja a mol vezérnek, hogy majd adnak támogatást. hogy megvegyék a shell kútjait. scholz nem vezeti be. londonban azt mondja borisz, hogy elszedik az oroszok belső londoni ingatlanjait. kitömik pénzzel a shell-t. és annak lányvállalata lesz a gazprom. melyik a liberális?"

Az a liberális, amelyik nem nyúl bele a piaci működésbe. Azért kezdem azzal, hogy válaszolok, mert az egyenes beszéd híve vagyok. Neked is javaslom ugyanezt.

Nem te vagy az egyetlen, aki folyton mellébeszél, maszatol és ködösít. Itt a blogszférában sem ritka, de a barátaim közt is van ilyen. halvány fogalmam sincs, miért teszitek. Annyira nem lehetsz fiatal, hogy ne legyen kialakult, konzekvens világképed. Mégis folyamatosan úgy kommunikálsz, mint aki kihúzott egy vizsgatételt, de fogalma sincs az adott kérdésről, inkább beszél félórát bármi másról, anélkül, hogy konkrétan állást foglalna bármi mellett.

Amit a "korlátozni" kifejezés felvizezése kapcsán teszel, az maga az erkölcsi relativizmus. A posztmodern zavarkeltés: töröljük el a szavak eredeti jelentését, és társítsunk hozzá bármit, ami a szívünknek kedves, vagy ami épp eszünkbe jut! Erről szól a bábeli torony biblikus története is: előbb-utóbb nem fogjuk megérteni egymást. És ki kell mondanom: ez azoknak a felelőssége, akik inflálják, deformálják, kisiklatják a szavak jelentését.

Csak hogy világos legyen: Ádám akkor KORLÁTOZZA Évát, ha fizikailag bántalmazza, meglopja, kirabolja, vagy bezárja a pincébe.

Ádám NEM KORLÁTOZZA Évát azzal, hogy mással tölti az idejét, másnak nyújt segítséget, mást szeret és mást ölel.

Az erkölcsi relativizmusod abban áll, hogy belekevered a játékba a természet adta korlátokat is. Nem lehetünk egyszerre több helyen. Nem adhatjuk el ugyanazt a lakást három különböző embernek. Nem szerethetünk, nem szolgálhatunk és nem alkalmazhatunk mindenkit. Ha ezzel gondod van, fordulj a Teremtőhöz, de ezeket a természetes korlátokat ne keverd össze azzal, amikor az egyik ember - megengedhetetlen módon - korlátozza a másikat.

2022.03.24. 16:30:57

@G. Nagy László:
a kapitalizmus a szabad tőkepiac. és a létező kapitalizmus államkapitalizmus. ami azt jelenti, hogy az államhatalom képviselői és haverjaiak, akik tőkepiaci szereplők eldöntik, hogy kik mennyi készpénzt és pénzpiaci terméket kapjanak, illetve kiktől mennyi pénzt vonjanak le.

nincs olyan, hogy szabad piac, aminek működésébe nem avatkozik be az állam. az egy mesevilág. olyan mintha valaki azt mondaná, hogy aki a mennyországot képviseli az a liberális.

2022.03.24. 16:34:43

@G. Nagy László:
ádám és éva kötöttek egy szerződést. amit ádám, vagy éva esetleg nem tart be. aztán mondhatod, hogy nincs ilyen. mert a férfiak nem mondanak semmit a nőknek, vagy a nők a férfiaknak. nincs semmiféle házassági szerződés. holtomiglan, holtodiglan, vagy bármiféle egymáshoz tartozás.

2022.03.24. 16:51:41

@G. Nagy László:
a természet adta korlátok is korlátok. az, hogy valaki a családi háza mellett a telkén épít egy lakkozó üzemet. mert szabadon válallkozhat. a munkások azt mondják, hogy éppen ebédeltek. és hallottak egy robbanást. talán egy túlnyomás alatt álló palack robbant fel. és a következő pillanatban már azt látták, hogy lángol az épület. az egyik család, családi vállalkozás veszélyezteti a másikat.

aztán te mondhatod, hogy egy családi házában, vagy a telkén veszélyes robbanóanyagot senki se tároljon. mert az téged veszélyeztet. igen ám, ez a te szubjektív idealizmusod, ami korlátozza a másikat. ő meg festékboltot nyit, vagy festő üzemet épít, mert ahhoz ért, abban látja a piaci rést. neki olyasmi teremt meg a szabadságot, amit te veszélyesnek ítélsz.

irina a bátor nő ukrajna szabadságért harcol, szervezné a hadtápellátást. és az ő szubjektív idealizmusa természtes módon megköveteli, hogy ilyen esetekben a nők is álljanak helyt a haza védelmében. debrecen belvárosában vannak ukránok, akik luxus terepjáróval jönnek át a határon. és az étterem teraszán számolják a pénzt, amit a háborúval keresnek. esetleg azt, amit az európai unióból uraltak át. vagy az adományokból eladásából szereztek. mert azt gondolják, hogy először ők legyenek elegendően szabadok, amit most az ukrán állampolgárságból következő áldozati státusz és a temérdek pénz teremt. és irina a bátor ukrán nő szervezze a hadtápellátást. ők nem korlátozzák. tehát minden rendben van. önként adják a lisztet. azt valakik begyűjtik. sorba állnak ha kell, akkor százszor is. és eladják. vállalkozást szerveznek erre is. szabad piac. mi a probléma?

2022.03.24. 17:15:14

@G. Nagy László:
az egyén szabságjogaiból a közéletben nem nagyon következik semmi, vagy alig valami.

ez ideológia mentes példa. egy mai hír, hogy az állatkertban kardszarvú antilop született és az állatkert vezetése úgy döntött, hogy a közönség adjon neki nevet. ez egy veszélyeztetett faj, amelyik a túlvadászás eredményeként vadon már majdnem teljesen kipusztult. és az állatkertekben tenyésznek. a kardszarvú antilopok kollektív jogai erősebbek a vadászok indiviuális jogainál legalább is az ensz washingtoni egyezménye szerint, amit a természetvédők alkottak és az aláíró államok elfogadtak.

kinek a joga elnevezni egy antilopot? a szülei nem tudnak beszélni. na jó, a gondozójának. de melyik alkalmazottnak? az állatkertnek van joga elnevezni? egy politikus azt mondja, hogy nevezzék el a nézőgyerekek. nekik van ehhez joguk. és tartsanak szavazást a facebook-on. miért a facebook-on? na jó lehet e-mai-ben is javaslatot küldeni. de miért nem csak e-mail-ben. nem kellene esetleg előválasztást tartani?

az egyik azt mondja, hogy legyen zawadi, mert az szuahéli nyelven azt jelenti: ajándék. a másik azt, hogy mivel március 15-én született legyen huszár. a harmadik azt, hogy legyen kokárda. az antilop? ő azt szeretné. a közösség nevezi el.

és úgy lesz zawadi a debreceni kisantilop. Isten ajándéka, a természet szülötte. a nagyerdei kultúrpark is része a természetnek, nemcsak a vadon. melyik adja a nagyobb szabadságot? melyik teremti meg az antilopok szabadságát, sőt autonómiáját, amit nemzetközi egyezmény véd feltéve, hogy kardszarvúak. szavanna nagyobb szabadságot teremt, mert nincsenek korlátok. csakhogy ebből következően túlvadásszák őket. a nagyerdei kultúrparkban a korlátok megvédték zawadi hímjét és nőstényt és így született meg zawadi, a szabad kisantilop Isten kegyelméből, a természet adjándékaként. ilyeneket mondanak a politikusok. persze az antilop egy korlát mögé van zárva. különösen a kardszarvúak. mert védettek. korlátozottan szabadok.

ilyenek az Isten teremtményei. csak az állatvilágban az egyén szabadságából következik szinte minden. az emberek világában a közéletből az egyéni jogokból szinte semmi se következik. persze aki kokárdának akarja nevezni az antilopot az nevezheti kokárdának, ezt nem tiltja meg senki. kollektíve dönti el az igazgató bácsi, hogy legyen zawadi.

Wildhunt 2022.03.24. 22:45:26

@G. Nagy László: JP-vel értek egyet. Eredendően (születéstől fogva) Te is meg én is képesek vagyunk a legnagyobb aljasságokra is. Persze ezt már az megállíthatja, ha volt valaki aki legalább az első évben szeretett. Én is láttam már egy s mást.

2022.03.25. 08:11:08

@Wildhunt:
bátor irinának az ukrajna szabadsága fontos. és azt gondolja, hogy ahhoz kellenek az ukrán nők is. azért, hogy szervezzék a közellátást. bátor irina szabadságeszményéhez az szükségeltetik, hogy csak az időseket és a gyermekeket engedjét át a határon.

debrecenben mostanában elég sok az terepjáróval. egyes urkánok a teraszokon számolják a pénzt, amit a háborúval keresnek. mert nekik nem ukrajna szabadsága elsődleges. hanem az, hogy ők ukránként egyénileg legyenek a leginkább szabadabbaj. és a háború is piac. mert minden piac. vannak, akik ingáznak a határon a segélycsomagokért. olyan is van, akik elteszik azt a pénzt, amit az európai unióból utalnak, vagy eladják a fegyvert. mondván, hogy az egyéni érdek mindenkek felett áll. a háború a megvalósult piac.

G. Nagy László 2022.03.25. 08:37:23

@cvsvrs:

"bátor irinának az ukrajna szabadsága fontos. és azt gondolja, hogy ahhoz kellenek az ukrán nők is. azért, hogy szervezzék a közellátást. bátor irina szabadságeszményéhez az szükségeltetik, hogy csak az időseket és a gyermekeket engedjét át a határon."

Ezt is lefordítom, hogy érthető legyen.

"G. Nagy Lacinak a szexuális szabadsága fontos. és azt gondolja, hogy ahhoz kellenek az ukrán nők is. azért, hogy őt rendszeresen kielégítve szolgálják e nemes célt. G. Nagy Laci szabadságeszményéhez az szükségeltetik, hogy ezeket a nőket fogva tartsák egy jól őrzött pincében."

Mindkettő egyformán perverz. S talán mind közül az a legperverzebb, hogy úgy érvelsz valaki szabadságeszménye mellett, hogy abban megengedhetőnek tartod, hogy másokat rabszolgává tegyen. Nem akarlak megbántani, de ez a racionális filozófiai gondolkodás teljes ignorálása és kicsúfolása. Amit írsz, az pont olyan fából vaskarika, mint háborúzni a békééért, vagy szeretkezni a szüzességért.

2022.03.25. 08:55:32

@Wildhunt:
debrecenben mohácsig nem volt közkórház. csak egy boncmester, aki pénzért cserébe ellátta a műtéti feladatokat. a mohácsi csatatéren azonban meggazdagodott (elég sok volt a sebesült) és a pénz egy részéből kápolnát emeltetett szent erzsébetnek. valamint a házát a városra hagyta mondván, hogy azt alakítsák át közkórházzá. a tanács válasszon élére egy ispotálymestert. de nehogy egy valakinek a kezére adják és úgy elenyésszen. ezek után a piacon a köböl és a véka árából 1-1 dénárt kellett fizetni a szegényeknek. az ispotálymester mellett a köböl és a véka felügyelőit is meg kellett fizetni.

a szegényház létrejöttével kevesebb volt a lopás, a közkórház létrejöttével kisebb valószínűsége volt a járványoknak. az ispotály ezt a két funkciót töltötte be. aztán a szenátorok úgy ítéltek, hogy kellene egy külső ispotály is. a város árkán túl. oda telepítették a szegényeket. akik földet művelhettek. és abból esetlegesen megéltek.

és aztán elzavarták a ferences koldulórendet. helyébe reformált tanítórend lépett. és a scholamestert is meg kellett fizetni. és aztán török jános (az egri csillagokból ismert jancsi) az utolsó földesúr lemondott az úriszék jogáról. és a helyébe lépett választott esküdtbírókat is meg kellett fizetni. minden nagyobb utcából valakit. akik aztán szent györgy napjára megválasztották a bírót. a városi tanácsosok mellett működött egyháztanács. a céhmesterek tanácsa, a nótárius hivatala, debrecen nemes városa képviselőket küldhetett a országgyűlésbe. és az belügyi küldötteket is meg kellett fizetni. ha őkegyelme országgyűlésre megyen, vagy részországgyűlésre. és bécsbe a császárhoz, budára a török portához követeket kellett küldeni. időnként a szultánhoz. utcakapitányokra is szükség volt, akik felügyelték a rendet. és a nagyobb utcán kocsikat vettek és kocsisokat tartottak.

és ez ugye mind kollektivizálás. ebből következik a polgárosodás. a totális kollektivizálás a kommunizmus. a kollektizálás hiányából pedig a gyarmatosítás adódik.

klasszikusan az állam azt válaszolja meg, hogy ki, mit, hol, mikor, hogyan és miért kollektivizáljon. és erre nemzeti liberálisok is hajlanak. a libertárius keresztények nemkülönben. a kollektivizálás mibenlétére a nem evilági bölcseletet a papok teremtik. a kollektivizálás alapja szűzmáriakisisten. és még a papokat is el kell tartani. mert ha ez nincs, akkor a hogyishívjákok papolnak, hogy legyen anarchia. sokkal jobb lesz, mert sokkal szabadabb lesz az egyén. és egyébként abban is van valami.

hogy lehet ezt a problémát megoldani. hogy lehet ezt kilogikázni. számolás és mérés nélkül nem nagyon lehet. a felzárkózás alapja az lenne, hogy a politika alapja nem a marketing lenne, hanem a matek. a matematika nem annyira populáris. marad a handabandázás. úgy viszont egy banda bőven elég.

G. Nagy László 2022.03.25. 10:44:21

@cvsvrs:

"ezek a hadvezéreket szereti a történelem. irina és a bátor ukrán nők is felsorakozik. rövidre zárva: a kollektivizálásból lesz a történelem."

Én ezt értem, csak vedd észre, a sztori minimum négyszereplős:

1. Irina szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe. ez egy legitim, bár elég perverz vágy. Putyin is így van ezzel. Mindkettőnek beteg a lelke. És mindkettő igazi szarházi, ha másokat is magukkal rántanak perverz játékukba.

2. Az átlagember, az átlagos ukrán szarik a történelemre. Biztonságos életet akarnak. Ez egy érthető, egészséges, méltányolható és 100%-ban jogos igény.

3. Itt vagy te, aki imádod a történelmet, így ebből a szubjektív helyzetből - hiszen neked készül a mozi - egy csomó embertelenséget elfogadhatónak ítélsz.

4. Itt vagyok én, és még sokan, rajtam kívül, akik hisszük, hogy a történelem nem több és nem is kevesebb, mint az élet tanítómestere, és igyekszünk tanulni a múlt hibáiból. Az első, amit megtanultunk: az a jó történelem, amikor nincs történelem. Amikor nem történik semmi. Nincsenek háborúk és békék, járványok és éhinségek, földrengések és egyén katasztrófák. A jó történelmi időszak az, amin elalszik a néző: nem történik semmi, az élet csendesen folyik, mindenki végzi a dolgát tesz-vesz városban, este pedig kulturáltan beülnek egy vendéglőbe, moziba, vagy koncertterembe. Legyen a kívülálló szemével minél laposabb, émelyítőbb és unalmasabb a sztori - ne is lehessen filmet forgatni belőle, max vígjátékot vagy szerelmi limonádét.

Wildhunt 2022.03.25. 15:52:57

@cvsvrs: vagyis erőszakkal korlátoz másokat a te irinád a saját hülye ideológiája miatt. Ezt értem, szerinted a szocializmus jó. Attól meg nem lesz igaz.

G. Nagy László 2022.03.25. 16:31:15

@Wildhunt: Baszki, mennyivel egyszerűbben és frappánsabban megfogalmazod a lényeget, mint én...
süti beállítások módosítása