téveszmék

téveszmék

"Tessék bocsánatot kérni!"

2023. október 08. - G. Nagy László

bocs.jpg

 

Érdekes utcai jelenetnek lehettem szem- és fültanúja a minap. Fiatal anyuka igyekezett nevelni kislányát, felvázolva neki, mennyire fontos is a bocsánatkérés. Én csak fogom a fejem ilyenkor, és igazán bánom, hogy nem szólhatok egyetlen szót sem. Ez nem az én ügyem, a gyerkőcöt mindenesetre szívből sajnáltam.

 

A bocsánatkérés leginkább a katolikus gyónásra emlékeztet. Azt sem szereti senki a világon. A teológusok ezt azzal magyarázzák, hogy a bűnök megvallása és az értük való felelősségvállalás mindig megalázó és fájdalmas érzés. Hasonlóképpen érvelnek a pszichológusok is, amikor arról értekeznek, sokaknak milyen nehéz művelet a bocsánatkérés - egész egyszerűen gyengeségnek érzik. Nem kell különösebben mélyre ásnunk, hogy lássuk: mindez csupán a mérhetetlen gőg játéka, legyen szó bármiféle ártó cselekedetről, mely felmentésért kiált.

  • VÉLETLEN BALESETEK - Ezek a legszimplább ügyek. Fékez a busz, s mi lefejeljük az előttünk állót. Későn érkezünk a focipályán, s a labda helyett már csak a másik bokáját találjuk el. A Napnál is világosabb, hogy nem akartuk bántani a másikat. Elnézést kérünk, kifejezzük sajnálatunkat, s már lépünk is tovább. Ugyanez a teendője a másik félnek is (elfogadva a gesztust továbblépni), de ez már csakis az ő dolga, ránk kicsit sem tartozik. E téren a legkevésbé sem értem, hogy miért okozna gondot bárkinek egy azonnali "ne haragudj", és a tapasztalataim is azt mutatják, hogy a véletlen baleseteknél ez többnyire nem is marad el.
  • ELŐRE MEGFONTOLT GONOSZTETT - Ez a másik véglet, a pszichopaták játszótere. Itt már a felvetés is értelmetlen: ha valaki előre elhatározza, hogy hideg fejjel megtesz valami kisebb vagy nagyobb szörnyűséget, ott aligha van értelme bocsánatkérést várni. Ha egy barbár kultúrából érkező férfi számára természetes cselekedet a nemi erőszak, úgy nem sok megbánást fogunk látni rajta a büntetőeljárás során sem.
  • HIRTELEN FELINDULÁSBÓL ELKÖVETETT AGRESSZIÓ - Számomra fura, hogy a 21. században még ott tart az emberiség, hogy ilyesmiről egyáltalán beszélni kell. Az meg még furább, amikor a büntetőjog enyhítő körülményként könyveli el, ha egy tett hirtelen felindulásból történt. (Én súlyosbító tényállásként venném figyelembe.) Mindazonáltal ez az az szűk szegmens, ahol valóban lehet tere a valódi megbánásnak és bocsánatkérésnek.
  • ASZIMMETRIKUS MORÁL - Talán Éva főben járó bűnnek tekinti, ha tele a konyha piszkos tányérokkal és edényekkel. Talán Ádám nyugodt szívvel álomra hajtja a fejét úgy is, ha elmarad a mosogatás, mondván: "holnap is lesz nap". Oké, pontosan tudjuk, hogy ezek az aszimmetriák elsősorban a pszichológiai játszmák megalapozását szolgálják, és bármely terapeuta öt perc alatt tíz okot is feltárna, amiért Éva elhanyagoltnak érzi magát, így a mosatlan fazekak mögé rejti frusztráltságát. Ez akármilyen lényeges elem is, morális tekintetben mellékszál. A konfliktus egyszer s mindenkorra feloldható, ha a felek megegyeznek a házirendben. Vagy Ádám fogadja el Éva világlátását, és nem tér nyugovóra, míg nem ragyog a konyha; vagy pedig Éva enged, s tojik az egészre, esetleg elmosogat saját maga.

Azt érdemes látni, hogy egy többé-kevésbé racionálisan működő ember életében a bocsánatkérés nem játszik meghatározó szerepet. Egész egyszerűen azért, mert nem tesz olyasmit, amiért bocsánatot kéne kérnie. A józan ember gyakorlatilag teljes mértékben képes elkerülni, hogy hirtelen felindulásból kövessen el olyasmit, amit később megbánna. Amit meg tudatosan tesz, azt nyilván nem gondolja vétkesnek, így szabadkoznia sincs miért. Véletlen balesetek persze mindenkivel előfordulhatnak, ám ezek egy gyors pardonnal elintézhetők, nincs a háttérben bűntudat, nem igényelnek hosszú gyónást.

 

Visszatérve a gyerekekhez: elég nyilvánvaló, hogy a kikényszerített bocsánatkérés senkinek sem használ, valójában csak a konfliktust mélyíti. "Hazugság, ha nem a szívemből jön" - fogalmazzák meg bölcsen a kicsik, illetve a másik térfélről: "Amikor a szüleim azt kérik a tesómtól, hogy kérjen tőlem bocsánatot, mindig azt érzem, hogy én győztem." Ahhoz, hogy valaki őszinte megbánást tanúsítson, minimum két dologra szükség van: valódi bűntettre és érett erkölcsiségre. A kikényszerített bocsánatkérések többségénél mindkét tényező hiányzik, de az utóbbi bizonyosan. Rét Ágnes oktatásszervező pontosan fogalmaz: "A bocsánatkérés rituáléjánál sokkal fontosabb megtanítani kommunikálni a gyerekeket. Ha segítesz a gyerekednek megtanulni kifejezni a szükségleteit és igényeit, odafigyelni a másikra, újrafogalmazni azt, amit a testvérektől hallott, akkor a konfliktusait sokkal magasabb szinten fogja tudni kezelni, így a bocsánatkérés szinte feleslegessé válik. Csak úgy, mint velünk, felnőttekkel szemben." A pszichológus Craig Smith is megerősíti, hogy a színlelt bocsánatkérés semmit sem javít az érintettek kapcsolatán, mi több, még ront is azon. Négy és kilenc év közötti gyerekek körében végzett kutatásuk összefoglaló anyagában ezt írja: "A bocsánatkérés csak egy lehetőség, ezen felül sok egyéb út létezik. Számos kutatás mellett az általunk végzett is azt igazolja, hogy még az óvodások is értékelik, amikor egy bajkeverő társuk tettekkel próbálja jóvátenni korábbi vétségét. A tettek néha erősebbek a szavaknál."

 

A párkapcsolatok terén különös jelentőséggel bír a bocsánatkérés. Világos, hogy a feminista korszellem szerint egy férfinek szabad gyengeséget mutatnia, akár még sírnia is a nő előtt, ám ez a biztos bukás receptje. Ahogyan a sűrű bocsánatkérés is garancia a válásra, vagy a silány minőségű kapcsolatra. Egy élethosszig tartó kapcsolat talán elbír két-három őszinte és mély feloldozás-kérést, de többet biztosan nem. Ha ugyanis egy férfi valódi vétkek miatt csúszik térden - veri a feleségét, elkártyázta a házat, alkoholistává, vagy drogfüggővé vált - úgy az asszony jobban teszi, ha mielőbb lelép. Ha viszont nő irányít, és passzív-agresszív játszmázásával folyamatos lelkiismeret-furdalásban tartja a férjét, úgy az - a sűrű és formális vezeklések során - előbb-utóbb a pincsikutya szintjére süllyed, ahol egészen bizonyosan meggyűlöli önmagát, valamint nejének megvetésére is joggal számíthat.

 

Ami a valódi bocsánatkérést illeti - hiszen ha ritkán is, de néha szükséges lehet - annak szabályait könyvtárnyi szakirodalom taglalja. Ezek közül a legfontosabbak:

  • hangneme legyen őszinte, odaforduló, szeretetteljes;
  • a bocsánatkérő vállaljon felelősséget a tettéért és annak következményeiért;
  • kísérje jóvátétel és változás, hogy az adott cselekedet lehetőleg ne ismétlődjön meg a jövőben.

 

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy tévedünk. Semmiből nem áll beismerni. Kisebb-nagyobb balesetet is okoztunk már mindannyian. Nem nagy ügy elnézést kérni ilyenkor. A bocsánatkérés azonban több és súlyosabb ezeknél. Ahhoz bűn és megbánás szükséges. Ami engem illett: már gyerekkoromban sem tudtam mit mondani a gyóntatópapomnak. Azóta pláne nem tudnék. Talán ez a legjobb recept a kínos bocsánatkérések elkerülésére. Ha nem teszünk olyasmit, ami miatt szégyenkeznünk kellene, s nem szégyenkezünk olyan dolgok miatt, melyek kicsit sem bűnösek.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3218229537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2023.10.09. 13:45:48

@kiskutyafule: Végre egy valódi állásfoglalás.

"Én megsirattam egy kutyát, mert szétszedte egy másik, belőlem abban a pillanatban azt váltotta ki."

Én pedig múltkor végignéztem egy gerle haláltusáját és nagyon megviselt. Napokig erről meséltem mindenkinek. Tök normális az, hogy megérint bennünket mások szenvedése, az érző állatoké épp ugyanúgy, mint az embereké. Ám ettől még igaz, amit a posztban írok. Ha egy férfi mindenen elbőgi magát, az nem szexi. Ha sír az apja temetésén, azon senki nem fog fennakadni.

"Én azt mondom, hogy hibázik az ember folyamatosan, mindenki.
Ebből adódik, hogy elég gyakran elnézést kell kérni."

Tudom, hogy nagyképűen hangzik, de szinte sosem hibázok. Ha kihagyok egy gólhelyzetet, vagy rosszul játszok meg egy drillt, akkor sem haragszom magamra, hiszen a tudásom legjavát nyújtottam. Az, hogy ez mire elég, már más kérdés. De az nem hiba, hogy nem születtem Szoboszlainak, vagy Phil Iveynak. Csak kellemetlen :)

"Miért van ez így?
Mert minden gyorsuló ütemben változik, így nehéz megítélni a döntésünk hatását."

Ennek semmi jelentősége. Az égvilágon semmi. Ha azt mondom vigyorogva egy haveromnak: "te rohadt szarházi", ő együtt fog vigyorogni velem. Ha bárki megsértődne ezen - akár a korszellem változást kihasználva, akár végtelen mimózaságból - az az ő baja, nincs hozzá közöm. Én csak a szavaimért és a baráti, jó szándékomért felelek.

baalint1 2023.10.09. 13:48:07

@cvsvrs:
Részben egyetértek veled, de mi van ha valaki rosszindulatból tett valamit, amit később megbán? Ez esetben nem fogadhatnám el az illető bocsánatkérését, akkor sem ha őszinte a megbánás? Mert azzal, hogy szerinted a bocsánatkérés a különbség a rossz és a gonosz között, akkor abba nem fér bele gonoszság esetében a későbbi megbánás.

2023.10.09. 13:50:02

@baalint1:
Nagyon egy fontos dolgot nem írt senki, meg kell vizsgálni az elkövetőt, hogy egyáltalán tudatában van e annak, hogy mi lenne a társadalom által elvárt...
Mert bizonyos szellemi problémák esetén, szándékos a cselekedet, de nem érti a következményeket...vagy nem tudja megítélni hogy az negatív vagy pozitív....

baalint1 2023.10.09. 13:53:49

@G. Nagy László:
Az a probléma ezzel a férfi legyen erős faszsággal, hogy a mentális erő belülről fakad, amikor tudatosan erőt mutatsz kifelé, akkor valójában a belső gyengeségedet rejtegeted. Ez a pszichológiai jelenség elég gyakori, jó esetben csak a kifelé erőt mutatással jár, rossz esetben akár bántalmazással is, ha már gyerekek, pl. elég gyakran a belül gyenge gyerekekből lesznek a tipikus bully-k, vagy legalábbis azokból, akiknek nincs biztos családi hátterük és nem érzik a biztonságot, így iskolában kompenzálnak.

Tehát ha azt erőlteted, hogy a férfi legyen kemény, erős, valójában a külső látszatát erőlteted. Az erős férfi pont azért képes az érzelmeiről is beszélni, mert nem fél attól hogy gyengének nézik, ugyanis nem tekinti gyengeség jelének ha megnyílik érzelmileg. Akár sírással is adott esetben.

G. Nagy László 2023.10.09. 13:54:35

@baalint1:

"A jog és az erkölcs viszont nem úgy működik, hogy kizárólag a következményeket nézi."

És ez így is van jól. De a mélyebb szakadékot a szándékos tett és a vétlen baleset közt látom. A szándékos cselekvésen belül a hirtelen felindulásból elkövetett tettek pont azt jelzik, hogy az érintett még nem vált kultúremberré, még messze van a civilizáltságtól. Ez szerintem pont annyira megbocsáthatatlan, mintha tudatosan volna gonosz.

PS: A múltkorira még nem reagáltál, nagyon várom!

baalint1 2023.10.09. 13:58:17

@G. Nagy László:
A gyónásnak azért nincs köze a bocsánatkéréshez, mert a gyónást Istennek, a bocsánatkérést annak teszed, akit megbántottál vagy bántottál. A bocsánatkérés egy teljesen emberi dolog, és annak értelmetlenségét előadni pont hogy beteg, természetellenes, a bocsánatkérésnek minden történelmi korban és társadalomban volt és van értelme. A gyónás meg része a vallásnak, amely eleve egy elvont fogalmat, istent vezet be a cselekedeteink megítélésébe, mint ha neki ártanál azzal, ha a vallási tanok szerint helytelenül cselekedsz, amely helytelen cselekedet csak az esetek ks részében árt másoknak (lásd pl. ne lopj), és a nagyobb részében szimpla meghajolás (uradat istenedet imádd és csak neki szolgálj).

baalint1 2023.10.09. 14:01:43

@G. Nagy László:
Ha igazad lenne, akkor nem igazán léteznének síró férfiak. Mert te rendszeresen azt adod elő, hogy az evolúcióban a túlélési szelekció és a szaporodási szelekció ami kizárólag meghatározza a fejlődést, tehát pl. ha valamilyen tulajdonság hátrányos túlélés szempontjából, akkor jön az hogy bejön a másik nemnek. Na de akkor mégis mivel magyarázod a síró férfiakat, és mivel magyarázod azt, hogy ideológiai vitát folytatsz a kérdésben, ami azért azt is jelenti, hogy a sírás neveléstől és kultúrától is függ.

baalint1 2023.10.09. 14:03:50

@G. Nagy László:
Az a baj, hogy ha már vallás, te az evolúció szándékos félreértelmezésére építesz egy vallást, és ragaszkodsz hozzá akkor is, ha totálisan ellentmondásokba keveredsz.

baalint1 2023.10.09. 14:05:12

@G. Nagy László:
Baszki, épp te beszéltél kizárólag a két végletről, és azzal érveltél a síró vagy érzelmeiről beszélő férfiról, hogy takony aki állandóan sír és rinyál. Aztán mikor ezt szóvá teszi egy másik kommentelő, épp te jössz a kiegyensúlyozottsággal. Nevetséges.

2023.10.09. 14:06:03

@G. Nagy László:
Azért ezt a sosem hibazom dolgot gondold végig érzelmi szinten...itt Mindenki hibázik, folyamatosan.

Ehhez olyan empátia kell, hogy megértse az ember, amit nem egyszerű sem kifejleszteni, sem kontroll alá vonni.

Egyszerű példa, bevásárló központban ülök és eszek, látom az egyik asztalnál egy hölgy magányosan ül, és "furcsán viselkedik".
Jobban figyelek, és látom, hogy sír.
Senki nem figyel rá, és én is meghozom a döntést, hogy birka leszek.
Hatalmas hiba, de sosem tudtam elnézést kérni miatta....
Ezután eldöntöttem, ilyen nem fog velem még egyszer előfordulni.... ebből az következik, hogy képesnek kell lennem az empátia gyakorlására és annak következményeit el kell viselnem.
Ebből jön az, hogy igen a kutya miatt is sírok, mert ha nem teszem meg, hibát követek el, és lehet legközelebb a társam fájdalmát fogom letudni egy legyintessel.

Remélem ezt látod hová vezet.
Olyan társadalmi szerkezet kell, ahol ez elfogadott, mert csak így lehet egymásnak segíteni.
A sírás egy segély kérés, önsajnálat amikor bajban vagyunk.
Mindegy hogy érzelmi vagy fizikai a fájdalom, szükség van segítségre.
Ez nem férfi nő probléma hanem a humán társadalmi kohézió alapja...nem a nacionalista szólamok amiket erőltetni próbálnak nem azok, ha nem ez.

És ezért nem is érted ezt az egészet, mert a több ezer éves kötelező képmutatás ide vezet.
Ezt próbálják levedleni, anélkül, hogy az agresszív állat is ki lenne engedve... nehéz úgy, de az érzelmek kezelése az egyik legfontosabb dolog ami egy koherens fajhoz vezet esetünkben.
A másik az oktatás és a logikus gondolkodás fejlesztése, amire a dogmatikus rendszerek képtelenek....

baalint1 2023.10.09. 14:06:43

@G. Nagy László:
Nagyon durva ahogy manipulatív módon ráhúzod a saját érvelési hibádat a másik félre, szerintem valahová lementem ezt a threadet, mert valami elképesztő amit művelsz.

baalint1 2023.10.09. 14:09:38

@G. Nagy László:
"Tudom, hogy nagyképűen hangzik, de szinte sosem hibázok. Ha kihagyok egy gólhelyzetet, vagy rosszul játszok meg egy drillt, akkor sem haragszom magamra, hiszen a tudásom legjavát nyújtottam. Az, hogy ez mire elég, már más kérdés. De az nem hiba, hogy nem születtem Szoboszlainak, vagy Phil Iveynak. Csak kellemetlen :)"

Pedig pont a sportban lehetne leginkább megérteni, hogy néha hibázunk. Nem mert nem születtél Szoboszlainak, de a saját szinteden te és ő is hibázik. Ha nem így lenne, akkor unalmas is lenne, mert teljesen kiegyensúlyozott lenne a teljesítményünk.

baalint1 2023.10.09. 14:13:12

@G. Nagy László:
De pont az a lényeg, hogy a kultúremberré válás egy sokkal egyszerűbb fejlődési út, mint ha valaki előre eltervezetten képes gonosztettekre, és hogy majd ő valamikor megváltozzon. Utóbbi is lehetséges, de kevésbé valószínű.

Plusz ugye a társadalom is nagyobb veszélyben érzi magát, ha olyanok vannak szabadon, akik rosszat forralnak, mint ha véletlenszerűen időnként valakinek elszáll az agya, mivel az előre megfontolt bűncselekmények hatékonyabbak tudnak lenni, és a lebukás veszélye is alacsonyabb.

baalint1 2023.10.09. 14:20:19

@kiskutyafule:
Igazad van.
Megjegyzem, ide tartozik az is hogy beszűkült tudatállapot, pl. volt egy tizenéves lány, akit rendszeresen kínzott, bántalmazott az apja, majd a lány megölte az apját. A pszichológius szakértők azt állapították meg, hogy beszűkült tudatállapotban történt a gyilkosság, ezért végül felmentették vagy valami minimális büntetést kapott. És nem azért, mert önvédelem lett volna, a jog nem ismer olyat, hogy rendszeresen bántalmaznak, és akkor leszúrod a bántalmazót, akkor az önvédelem lenne a rendszeres bántalmazással szemben, önvédelemnél csak az számít ami ott helyben akkor történik. Nem is azért, mert bármiféle bosszú jogos lenne. Szóval nem azért mentették fel mert bármiféle módon szembeállítható az apuka bántalmazása, az max. enyhítő körülmény lehetne. Hanem az, hogy olyan lelki állapotba került, amikor esélye sincs felfogni a tetteinek következményeit, ez a tudatállapot pedig a rendszeres bántalmazáés eredménye.

Akkor már voltak netes fórumok és pont ezen vitatkoztak, mert egy másik hasonló esetben meg nem állapítottak meg a pszichológusok beszűkült tudatállapotott a bántalmazott elkövetőnél, és ott börtönbüntetést kapott az illető. Mert nem azt vizsgálták, hogy mennyire volt súlyos a bántalmazás, hanem hogy milyen állapotban lehetett az illető az elkövetéskor.

2023.10.09. 14:23:17

@baalint1:
Simek Kitty,

Voltak közös ismerősök, egy városba jártunk iskolába....
Szerencsétlen lány az is....

2023.10.09. 14:26:40

@kiskutyafule:
Látod, ezért nem is lehet rengeteg emberrel kommunikációt folytatni, egyszerűen nem tudják megérteni mennyi minden van amit nem látnak és értenek meg...mintha a homo erectust próbálnánk informatikára oktatni.
A kis zárt helyükön el vannak, túlélnek, és szerintük az a világ, hiszen mást nem látnak, nem is akarnak....

2023.10.09. 14:37:20

@baalint1:
ha az áldozat a cselekedetet gonosznak tartja, akkor nem fogadja el a szimpla bocsánatkérést. azonban azt követheti valamilyen önzetlen jócselekedet. jótétemény az elkövető oldaláról. és a másik elfogadhatja. és megbocsát. vagy nem bocsát meg, mert továbbra is bűnosnek tartja az illetőt. persze ezáltal az áldozat is bűnhődik.

és erre az amerikanizmus azt mondja, hogy ez az egész nem jó így. mert ebből így sose lesz egy felszabadult, felhőtlen a társadalom. hanem jogot kell szolgáltatni. és természetes módon ennek is legye piaca. és mindenféle károkozást be kell árazni. és nincs gonosz. van egy károkozás, ami 1 dollárok, és van ami 1 millió dolláros. aminek van valami logikája. csak az európaiságtól távol áll.

és a másik véglet, amikor a társadalomban minden cselekedet gonosz. ha valaki csőbe visz egy céget, akkor a mélybe kell vetnie magát, mintha szánt szándékkal tette volna embereket földönfutóvá. ha egy gyerek véletlen eltöri a vázát, akkor úgy kell könyörögnie az édesanyjának, mintha szánt szándékkal verte volna a földhöz. mert egy ilyen szörnyű bűnt elkövetett. ez az ázsianizmus. a hatalommal rendelkező kisebbség abszolút feljebbvalója a többségnek. a családfő a háztartás ura és parancsolója. egy vállalatnál a főnököt félistenként kell kezelni a beosztottaknak. és egyébként mindenki hajbókol, hajlong. egy másik véglet. ez is lehet civilizált.

a ballerek és a jobberek ezt két végletet képviselik.

2023.10.09. 14:43:49

@cvsvrs:
Látom még nem éltél te sem olyan országban, ahol emberek vannak....
Tudod az utcán bárkivel szóba állhatsz, a politikus szóban válaszol neked akar5a rádióban akár élőben, lehet akár a miniszterelnök is, a főnök meghallgat, és próbálok változást indukálni (ezért hozom fel Iránt, mert dolgoztam iráni főnöknek is, na az pont olyan volt mint a magyar vagy még rosszabb), és a kollégák segítik egymást is, mert tudják a társas játék lényege, hogy itt mindenki nyerhet, ha jól megy a cégnek....ehhez kell valami értelem ami egyszerűen hiányzik a nagy nacionalista balkánról....

baalint1 2023.10.09. 14:59:03

@kiskutyafule:
Engem csak az zavar ebben, hogy egyébként de, ezek a kis környezetükben is ott vannak, csak nem veszik észre (legalábbis az a része, ami nem tudomány, mert pl. a beszűkült tudatállapot felismeréséhez kell a pszichológia, nyilván én laikusként nem mondanám meg).

A férfiak abban a társadalomban is beszélnének az érzelmeikről, ahol nem elfogadott, csak még ha szabadna sem tudnának ha nem tanulták hogyan. És akkor jönnek ezek a nézetek, hogy a nők ezt utálják. Mert az igazi férfi kemény, nem rinyál ugyebár... Aztán csoda, hogy egy csomóan tönkremennek ahelyett, hogy beszélnének a problémáikról, mert magukba folytják vagy épp szenvedélybetegségben jön elő.

Egyébként ennek a férfi legyen kemény dolognak hihetetlen mennyi aspektusa van, ez a lelki elnyomás csak egy része, de pl. étkezésnél mikor punci aki egészséges ételeket eszik, aztán punci aki nem iszik, aztán a férfi 100 kilótól kezdődik, stb., stb. Ezek a lelki részével együtt durván csökkentik a várható élettartamot is, nem véletlen hogy nálunk nagyobb a különbség a férfiak és a nők várható élettartamában, mint azokban az országokban, ahol "tombol a woke diktatúra".

2023.10.09. 15:04:51

@baalint1:
Ez egy akkora kép, amit nagyon kevés ember lát át, és szándékosan torzított részletekkel önigazolásra használják fel.

Ezért is lehetetlen változást indukálni, hiszen Panglos mester világa az....azt kell mondani mert.
Gondolkodni luxus, max addig amíg az érzelmeit elfojto kisgyerek az egyetlenegy érzést kiélheti amit a társadalom megengedett neki, az agressziót.
Mert a woke ellenség a Soros ellenség, az EU ellenség....
Pont mint az 1984 nyitó jelente, tökéletes koreográfia.

baalint1 2023.10.09. 15:05:56

@cvsvrs:
De miért nem fogadhatnám el a bocsánatkérést, ha gonosz volt a cselekedet, de az illető megbánta, már nincs rosszindulata felém? A legfontosabb a jelenbeli szándék. És ebbe még belefér az amerikai szemlélet is, hiszen ha kárt is okozott nekem, akkor ok, elfogadom a bocsánatkérését, de attól még a kárt meg kell téríteni.

Pl. az amerikaiaknál azt helyesnek tartom a hazai gyakorlattal szemben, hogy ha pl. testi kárt okozok másban, akkor a valós költségeit beárazzák, és a kártérítés akár több évtizednyi átlagbér is lehet, amennyiben pl. munkaképtelenné tettem az illetőt, vagy olyan jelentős mértékben rontottam az életminőségét, hogy ez indokolt legyen.

2023.10.09. 15:52:46

@baalint1:
a bocsánatkérést nyilván akármilyen esetben elfogadhatod.

a legkülönfélébb károkozást be lehet árazni pro és kontra szakértőkkel. magát a jogszolgáltatást is lehet piacosítani, biztosítási ügyletekkel a kockázatot enyhíteni. és ez esetben a bocsánatkérés fölösleges. hiszen az van, hogy valaki fizessen ezer dollárt, vagy egymillió dollárt. vagy kössél felelősségbiztosítást havi száz dollárért. és ez része az európaiságnak, csak nem abszolutista módon, ahogyan amerikában.

baalint1 2023.10.09. 16:06:51

@cvsvrs:
De te azt mondtad, hogy a gonoszság és a pusztán rossz, de nem gonosz szándék között az a különbség, hogy utóbbinál elfogadják a bocsánatkérést. Én meg arra mondtam példát, ahol a gonosz cselekedet megbánás, bocsánatkérés majd megbocsátás követ. Van ilyen, és ellentmond az elméletednek.

Ami pedig a kártárítést illeti az nem azonos a bocsánatkéréssel és a megbocsátással, nem helyettesíti. Ha bocsánatot kérek mert én okoztam a problémát, attól még ki kell fizetnem jogilag a kárt, egyébként erkölcsileg is ki kellene, a bocsánatkérés és a megbocsátás mint gesztusok emellé nem feleslegesek.

G. Nagy László 2023.10.09. 16:07:40

@baalint1:

"A gyónásnak azért nincs köze a bocsánatkéréshez, mert a gyónást Istennek, a bocsánatkérést annak teszed, akit megbántottál vagy bántottál"

Ne mondj már ilyeneket! Majdnem ugyanaz a folyamat. Bűnt követtél el - megbánod - kinyilvánítod. Az egész rituálé szinte teljes egészében rólad szól, hogy mit kezdesz a lelkifurdalásoddal. A bocsánatkérés annyiban más, hogy ott annak mondod, akivel szemben vétettél. És valóban: biztosan van olyan eset, amikor a megbántott embernek jólesik az, hogy a másik bocsánatot kér tőle. (Én nem igazán ismerem az érzést, mert eleve nem lehet megbántani. Ha pedig nem haragszom - márpedig soha nem szoktam -, akkor a másik bocsánatkérése is csak egy kellemes, kedves gesztus. Nem gyógyír a sebre, mert nincs seb.) Szóval: a lényeget tekintve a két dolog nagyon-nagyon hasonló. (Kikényszeríteni, színlelni is lehet mindkettőt, pont ugyanúgy.)

G. Nagy László 2023.10.09. 16:10:45

@baalint1:

"Ha igazad lenne, akkor nem igazán léteznének síró férfiak. Mert te rendszeresen azt adod elő, hogy az evolúcióban a túlélési szelekció és a szaporodási szelekció ami kizárólag meghatározza a fejlődést"

Baszki, az alacsony termet, a kopaszság és a büdös száj sem jelent evolúciós előnyt. És soha nem is jelentett. Ettől még mind előfordul :)

G. Nagy László 2023.10.09. 16:57:15

@baalint1:

"Az a baj, hogy ha már vallás, te az evolúció szándékos félreértelmezésére építesz egy vallást, és ragaszkodsz hozzá akkor is, ha totálisan ellentmondásokba keveredsz."

Évek óta egyetlen ilyen ellentmondásra sem mutattál rá. Tényleg nagyon várom már az elsőt.

"Nagyon durva ahogy manipulatív módon ráhúzod a saját érvelési hibádat a másik félre, szerintem valahová lementem ezt a threadet, mert valami elképesztő amit művelsz. "

Nem is értem, miről beszélsz.

"Pedig pont a sportban lehetne leginkább megérteni, hogy néha hibázunk. Nem mert nem születtél Szoboszlainak, de a saját szinteden te és ő is hibázik. Ha nem így lenne, akkor unalmas is lenne, mert teljesen kiegyensúlyozott lenne a teljesítményünk."

Én egy elég átlagos képességű fickó vagyok. Ezt a szintet elég megbízhatóan hozom is. Kifejezetten kiegyensúlyozott a teljesítményem.

"De pont az a lényeg, hogy a kultúremberré válás egy sokkal egyszerűbb fejlődési út, mint ha valaki előre eltervezetten képes gonosztettekre, és hogy majd ő valamikor megváltozzon. Utóbbi is lehetséges, de kevésbé valószínű."

Abszolút egyetértek. na most induljunk el erről a közös alapról!

1. Megállapodtunk abban, hogy könnyebb a barbárból kultúrembert faragni, aki képes kezelni az indulatait, mint a pszichopatát megváltoztatni.
2. Tegyük fel, hogy mindketten gyilkolnak. A következmény pontosan ugyanaz: egy emberi életnek vége.
3. Szerinted a fenti két tézisből az jön ki, hogy a pszichopatát kéne jobban megbüntetni. Azt, akit szinte lehetetlen megváltoztatni. És határozottan enyhébb büntetést érdemel az, aki könnyűszerrel kezelhetné az indulatait, de nem teszi...

Ez miféle logika és miféle erkölcs?

baalint1 2023.10.09. 17:00:38

@G. Nagy László:
Teljesen más, mert a bocsánatkérés azon két ember kapcsolatáról szól, míg a vallás egy megfoghatatlan valakiről, aki állítólag haragszik rád odafent. Az előbbi egy gesztus, ami jót tesz a két ember kapcsolatának, az utóbbi pedig egy rituálé.

Ahhoz képest hogy sosem haragszol meg, dúlsz-fúlsz, ha nevén nevezem a dolgaidat.

baalint1 2023.10.09. 17:05:08

@G. Nagy László:
"Baszki, az alacsony termet, a kopaszság és a büdös száj sem jelent evolúciós előnyt. És soha nem is jelentett. Ettől még mind előfordul :)"

És korábban írtam is, hogy miért, ugyanis a hosszútávon is sikeres populációban fennmarad a genetikai változatosság, akkor is ha egyes gének előnytelen tulajdonságot jelentenek a jelenben, ami azért jó, mert gyors környezeti változások esetén nem pusztulnak ki. Máshogy fogalmazva az evolúció nem tanul túl, amikor túltanult, ott kihaltak azok az ágak. Pl. ha egy populációban megjelenik egy járvány, amelyet hajtetű terjeszt, akkor a kopaszok közül többen élik túl.

Csak akkor mikor ezt írtam, te leugattad ugyanúgy mint amit most írtam.

Most viszont ennél többet is írtam, mivel a férfiak ne beszéljenek az érzelmeikről dolog azért jelentős részben eléggé tanult dolog is. Ha nem így lenne, akkor egyébként nem is hőbörögnél ellene, mert nem nagyon lehetne rajta változtatni.

baalint1 2023.10.09. 17:13:39

@G. Nagy László:
"Évek óta egyetlen ilyen ellentmondásra sem mutattál rá. Tényleg nagyon várom már az elsőt."

Már millió ellentmondást leírtam, te meg csak simán maszatoltál tovább.

Egy most kapcsolódó példa: szerinted az hogy ki az alfahím, egy egyszerűen megállapítható dolog. Nos, az evolúció nem így működik, ezek a dolgok utólag igazolódnak.

"Nem is értem, miről beszélsz."

Arról, hogy a férfiak sírásáról és érzelem kinyilvánításáról a folyton síró férfit te hoztad fel, ami totálisan egy véglet, míg @kiskutyafule arról írt, hogy miért jó ha adott esetben a férfi sír vagy érzelmileg panaszkodik, te meg ismét a véglettel érveltél, majd utána te jöttél azzal, hogy nem csak a végletek vannak.

Manipulatív játszmázást műveltél, ahelyett hogy beismerted volna a tévedésedet.

"Én egy elég átlagos képességű fickó vagyok. Ezt a szintet elég megbízhatóan hozom is. Kifejezetten kiegyensúlyozott a teljesítményem."

Nehezen hiszem, hogy mindig ugyanazt a formát hozod fociban, és nincsenek jobb, rosszabb napjaid, vagy hogy egyik helyzetnél hibázol, egy másik ugyanolyannál meg nem.

Amit állítasz az olyan, mint ha pl. kosárlabdában (ahhoz jobban értek, mert anno játszottam) egy adott távolságból mindig bedobnád, egy adott távolságon kívül sosem. Vagy legalább mindig 10-ből 5 büntető menne be, se több, se kevesebb. Ehhez képest a húsvér játékosok hibáznak. Egy precíz robot vagy úgy működne, hogy tanul, így az elsőket kihagyná, idővel meg egyre több bemenne, végül mind, vagy a nem elég pontos robotkarjai miatt valamiféle szabályszerűség szertint szórna hogy hová talál a labda. Az ember meg nem robot, nem így működik.

Ha tényleg olyan lennél mint írod, akkor pl. sziklamászásnál csak akkor lenne értelme kötelet használnod, ha törős a fal vagy olyan nehézséget mászol, amit még előtte nem, mert amilyet már másztál, azt mindig megmásznád. Szerintem te is használnál kötelet, mert nem hiszem hogy ekkor is bíznál a hibátlanságodban.

Szerintem inkább az önreflexió hiányzik nálad, ezért nem érted a bocsánatkérés jelentőségét sem.

baalint1 2023.10.09. 17:19:24

@G. Nagy László:
"Abszolút egyetértek. na most induljunk el erről a közös alapról!

1. Megállapodtunk abban, hogy könnyebb a barbárból kultúrembert faragni, aki képes kezelni az indulatait, mint a pszichopatát megváltoztatni.
2. Tegyük fel, hogy mindketten gyilkolnak. A következmény pontosan ugyanaz: egy emberi életnek vége.
3. Szerinted a fenti két tézisből az jön ki, hogy a pszichopatát kéne jobban megbüntetni. Azt, akit szinte lehetetlen megváltoztatni. És határozottan enyhébb büntetést érdemel az, aki könnyűszerrel kezelhetné az indulatait, de nem teszi...

Ez miféle logika és miféle erkölcs?"

Először is ugyanazzal a manipulációval próbálkozol, amit @kiskutyafulével szemben is csináltál, a végletekkel érvelsz.

Az előre elterveltség és a pszichopata közé egyenlőségjelet teszel. Pedig az előre eltervelt gyilkosságok töredékét követik el pszichopaták, fordítva pedig a pszichopaták meglepően nagy arányából soha nem lesz gyilkos, de más bűncselekmény elkövetője sem. Mert az hogy pszichopata, nem zárja ki, hogy érdekében álljon elkövetni egy-egy bűncselekményt. De visszatérve az előre elterveltséghez, ha nem pszichopata az elkövető, márpedig az ő többségük sem az, akkor van lehetőség arra hogy változzon (ha pszichopata, akkor is lehet hogy van, csak érdekében kell ez álljon), csak nyilván nehezebb.

A másik része, hogy ha reménytelen a helyzet, akkor sem csak az a célja a bűntetésnek, hogy megváltozzon, hanem egy másik cél, hogy ne tudjon ártani a társadalomnak. Ha a hirtelen felindulást megtanulja kezelni, akkor lehet hogy majd újra emberek közé lehet engedni, ha viszont tudatosan embert akar ölni, akkor nem. Akkor el kell zárnod a társadalomtól ha akarod, ha nem.

Az erkölcsi része pedig mint már sokszor leírtam, hogy a tudatos elkövetésnek vannak fokozatai, és az emberek igazságérzete súlyosabbnak tekinti, ha valaki tudatosabban követte el a bűncselekményt. Az előre eltervezett pedig tudatosabb kategória.

G. Nagy László 2023.10.09. 17:26:03

@baalint1:

"És korábban írtam is, hogy miért, ugyanis a hosszútávon is sikeres populációban fennmarad a genetikai változatosság, akkor is ha egyes gének előnytelen tulajdonságot jelentenek a jelenben, ami azért jó, mert gyors környezeti változások esetén nem pusztulnak ki. Máshogy fogalmazva az evolúció nem tanul túl, amikor túltanult, ott kihaltak azok az ágak. Pl. ha egy populációban megjelenik egy járvány, amelyet hajtetű terjeszt, akkor a kopaszok közül többen élik túl."

Abszolút ugyanúgy látjuk. Itt semmi vita köztünk.

"Csak akkor mikor ezt írtam, te leugattad ugyanúgy mint amit most írtam."

Idéznéd?

"Most viszont ennél többet is írtam, mivel a férfiak ne beszéljenek az érzelmeikről dolog azért jelentős részben eléggé tanult dolog is. Ha nem így lenne, akkor egyébként nem is hőbörögnél ellene, mert nem nagyon lehetne rajta változtatni."

Szerintem alapvetően fontos, hogy egy férfi tudjon beszélni az érzelmeiről. Még valódi barátságot sem tud összehozni ennek hiányában, nemhogy intim szerelmet. Hat éve századszor írom le ugyanezt. De az, hogy beszélsz az érzéseidről, nem jelent rinyálást, lehetőleg még panaszkodást sem. Sírás-rívást meg végképp nem.

G. Nagy László 2023.10.09. 17:42:06

@baalint1:

"Először is ugyanazzal a manipulációval próbálkozol, amit @kiskutyafulével szemben is csináltál, a végletekkel érvelsz. Az előre elterveltség és a pszichopata közé egyenlőségjelet teszel."

Kezdek bizonytalanná válni... Ennél korábban értelmesebbnek tűntél. Baszki: a PSZICHOPATA szót szinonimaként alkalmazom az ELŐRE MEGFONTOLT BŰNCSELEKMÉNYT ELKÖVETŐ SZEMÉLY-re. Egyszerűen azért, mert egyszerűbb egy szóval leírni, mint öttel. És te belekötsz ebbe??? Tényleg az volt az érzésed, hogy mélypszichológiai, szakmai fejtegetésbe kívánok kezdeni a pszichopátia kapcsán? Egy totálisan lényegtelen mellékszálat kezdesz szétcincálni. Olyan érzésem van, mintha nem értenéd, hogy miről beszélek.

@kiskutyafule: kapcsán pont ugyanez a helyzet. Fingom sincs, mi a bajod, hogy hol tévedek, hol csúsztatok.

A helyzet az, hogy - szándékosan egyszerűsítek - három iskolát látok:

1. Ortodox - A férfi nem beszél az érzéseiről soha.
2. Modern - A férfi szabadon beszél az érzéseiről, de nem pityereg.
3. Posztmodern - A férfi sír, rinyál, mimózáskodik, pityereg.

Én mindig, minden fronton a MODERN iskola előnyeit hangoztatom. Ez középutasság. Kiskutyafüle kifogásolta a posztbéli álláspontomat, de nem arról kezdett beszélni, hogy vannak férfiérzelmek, amiket ki is lehet fejezni, hanem azonnal átesett a ló túloldalára és tapsikolni kezdett a feministák férfikönnyeket bátorító hülyeségének, így gyógyítva meg az ORTODOX iskola betokosodott hímsovinisztáinak lelkét. Tényleg én lennék szélsőséges? te melyik mozit nézed?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.09. 17:45:04

kíváncsi vagyok mennyit kapnak az efféle propagandisták.
a libsik elvették a mojomat! kezdetű sírás-rívás egy korrupt hitvány skizofréntől.

Lacika, megkérdezted az ellentmondásaidat az előző posztnál. hogyhogy nem sikerült reagálni?

mert tudod hogy gerinctelen vagy? nem elég fontos a téma, hogy tisztázhasd magad?

nárcisztikus pszichopatából akkor leveszed a nárcisztikus, mert rólad beszélgethenénk.
de ugye hitványnak még tarthatnunk? hisz téged nem zavar

ha zavarna akkor esetleg nem kéne hitványkodni.

teveszmek.blog.hu/2023/10/02/_minden_a_szavakon_mulik#comment-form

baalint1 2023.10.09. 18:00:47

@G. Nagy László:
"Abszolút ugyanúgy látjuk. Itt semmi vita köztünk."

Most ezzel értesz egyet, múltkor ugyanezzel nem értettél egyet, mert abban a kontextusban ez bizonyította, hogy nincs igazad. Látod, ezt a maszatolást nem szeretem. Na meg így könnyű úgy látnod, hogy nem hibázol, ha fel sem ismered a saját tévedéseidet.

"Idéznéd?"

Már nem fogom, mert rohadt nehéz lenne kikeresni, de többször is leírtam más kontextusban, hogy adott esetben a látszólag előnytelen tulajdonságok hosszútávon segíthetik a populáció túlélését (most hirtelen eszembe jutott egy másik: a kis termetűség előnyös ínséges időkben), és eddig minden alkalommal érvek nélkül leugattad.

"Szerintem alapvetően fontos, hogy egy férfi tudjon beszélni az érzelmeiről. Még valódi barátságot sem tud összehozni ennek hiányában, nemhogy intim szerelmet. Hat éve századszor írom le ugyanezt. De az, hogy beszélsz az érzéseidről, nem jelent rinyálást, lehetőleg még panaszkodást sem. Sírás-rívást meg végképp nem."

Az érzelmeidről beszélésnek része az is, hogy ha problémád van, akkor panaszkodsz is. Mert valahogy fel kell dolgoznod. Ebben nincs semmi férfiatlan.

A sírás is egy fajta érzelemkimutatás. És megint a végleteket hozood elő azzal, hogy "sírás-rívás", nem tudsz józan módon vitatkozni, csak azért is a végleteket kell felhoznod egy-egy érv miatt. Ez olyan mint ha azt mondanám, hogy a sör jó dolog (tud lenni), te meg az alkoholistákkal jönnél.

baalint1 2023.10.09. 18:04:36

@G. Nagy László:
Nem totálisan mellékszál, mert te azzal, hogy a pszichopatával azonosítottad az előre megfontoltságot, szándékosan javíthatatlan gonoszságnak próbálod beállítani az előre megfontolt bűncselekményeket. Olyan tulajdonságokat viszel ezzel bele, amelyek nem feltétlenül, a legtöbb esetben nem is részei az előre megfontoltságnak. Az előre megfontoltság például nem jelenti azt sem, hogy érzelemmentes érdekgyilkosság lenne, ami egy pszihopatánál alap. Nem azért, mert mélyen elemezném azt, hogy milyen a pszichopata, hanem ha ezt a szót használod, akkor köztudottan ilyen dolgokra asszociálunk.

Ráadásul te nem csak leírtad, hogy pszichopata, hanem ebből vontál le következtetést, hogy behoztál vele extra tényezőket az előre megfontoltsághoz, úgyhogy most ez még durvább maszatolás, hogy úgy adod elő utólag, mint ha csak úgy leegyszerűsítetted volna, hogy ne kelljen újra leírni hogy előre megfontoltság.

2023.10.09. 18:38:48

@baalint1:
az emberek (általában) így jelzik a különbséget (véleményem szerint).

2023.10.09. 23:28:24

@G. Nagy László: Te kijelentetted, hogy a feminizmus=gyenge férfi=pityergo férfi, én leírtam ez nem igaz, és leírtam, hogy honnan indult, és miért is olyan az adott társadalom amilyen.

A feminizmus képes volt elindítani a változást mindkét nem esetében, egy egészségesebb ember felé, elkezdte lebontani a kőkori kenyszereket.
Azért írtam le a gyorsuló változást, amit te egyszerűen ignoraltal, mert anélkül nem értelmezhető a társadalom.
Hiszen a technológia fejlődése gyorsuló, ezzel az elvárások az emberek felé is változnak, gyorsuló ütemben, ez pedig önértékelési válságot okoz.
Ebből az a kiút, hogy legyünk ön azonosak, ne kelljen mindenáron megfelelési kényszerbe szenvedni.
Egy szóval sem mondtam, hogy Minden próbálkozás 100%,-ban tökéletes, ha nem azt, hogy a férfiak is ugyan úgy szenvedne a mentális betegségektől mint a nők, amit fel kell ismerni és el kell fogadni.
Ennek egy fontos állomása az, hogy igenis egy férfi ugyan úgy sirhat bármikor.
Ez nem jelenti azt, hogy az adott férfi gyenge, vagy eppen kevésbé sikeres a nőknél, mert pontosan a feminizmus ismerte fel a problémát.
Az hogy a nők adott stereotipiat követtek, az azért volt mert alsóbb rendűnek voltak belyegezve, ezért a túlélés egy adott modell alapján működött, vagyis a férfi volt a szikla mert rajta múlott minden.
Ennek vége, nagyon remélem, ebből következik a nők már más tulajdonságok alapján is válogathatnak, nem kell 1 sémát követni.
Az hogy éppen kit mi izgat fel, kit tart vonzónak nagyon sok dologtól függ, de nem lehet kijelent hogy síró férfi 1000% bukás.

G. Nagy László 2023.10.10. 01:34:22

@kiskutyafule:

"Az hogy éppen kit mi izgat fel, kit tart vonzónak nagyon sok dologtól függ, de nem lehet kijelent hogy síró férfi 1000% bukás."

Igazad van, tényleg nem. Legfeljebb 99%-ot mondanék.

"Az hogy a nők adott stereotipiat követtek, az azért volt mert alsóbb rendűnek voltak belyegezve, ezért a túlélés egy adott modell alapján működött, vagyis a férfi volt a szikla mert rajta múlott minden. Ennek vége, nagyon remélem, ebből következik a nők már más tulajdonságok alapján is válogathatnak, nem kell 1 sémát követni."

Ebben abszolút egyetértünk. Százszor le is írtam, hogy a jelenkorban, amikor a nők gazdasági tekintetben már nem kiszolgáltatottak a férfiaknak - hiszen lehet vagyonuk, munkájuk, jövedelmük - már értelmetlenné válik az, hogy egy nő elengedhetetlennek érezze a férfi magas jövedelmét. Mégis azt látjuk, hogy a tehetős nők is kitartanak e hagyományos igényük mellett, annak ellenére, hogy ez a szempont minden bizonnyal kulturális eredetű. Na most ehhez képest az az elvárás, hogy a férfi legyen férfias, határozott, erős, tartással bíró és nem egy pityogó mimóza, még SOKKAL ERŐSEBB, KIFEJEZETTEN GENETIKAI gyökérzettel bír. Ez soha nem fog megváltozni. Ha ilyen irányú reményeid vannak, ki kell hogy ábrándítsalak. Ezt talán még @baalint1: is megérti.

2023.10.10. 02:40:59

@G. Nagy László:
Látod megint a szélső értéked nézed, miért ne sirhatna időnként egy férfi is?
Ettől nem lesz tohonya...
Egy nőnek akkor kell a bika amikor az ágyban vannak, ha akkor nem sír a férfi (logikusan) akkor mi a baj?
A nőnek nem kell egy 24 órás tesztoszteron bomba már, elég ha 2 órára az... Mert eddig 25 órában várták el ezt

2023.10.10. 08:05:43

@kiskutyafule:
a férfiak többsége úgy önazonos hogy férfias. persze a túlzott férfiaskodás problémás. amikor az y kromoszóma mellett nem működik az x. ugyanakkor az y társadalomból történő kikapcsolása megint csak. az az elvárás, hogy férfiak is xx módon működjenek.

2023.10.10. 08:10:30

@kiskutyafule:
ez ügyben egyszerűen a keresztény hagyományokhoz kellene visszatérni. a nők a baloldal. ők a szociáldemokraták. az általában jól áll a nőknek. és férfiak a jobboldal. ebből a fiatalok a liberálisok, az idősebbek a konzervatívok. és ebből többségi alapon szerveződik egy néppárt (és egyébként meg nem kell több párt. mert mi a francnak.) aki ezen kívül esik az párton kívüli. és ugyanolyan jogokkal bír, mint a pártoskodók.

2023.10.10. 08:12:33

az egyházi szertartásokon hagyományosan a nők a bal, a férfiak a jobb oldalon sorakoznak. a magyar faluban a mai napig ez a szokásrend református környezetben legalább is. nincsenek "felvilágosodva". hogy a francia forradalom számít.

Serény Vélemény 2023.10.10. 09:05:56

@baalint1: "fordítva pedig a pszichopaták meglepően nagy arányából soha nem lesz gyilkos, de más bűncselekmény elkövetője sem."

"Csak" tönkreteszik a környezetüket, a rokonaikat, ismerőseiket és bárkit is, aki nem lát át a szitán, és közelebbi - érzelmi, vagy üzleti - kapcsolatba kerül velük.

Boldeone2 2023.10.10. 11:29:32

@G. Nagy László: Na most ehhez képest az az elvárás, hogy a férfi legyen férfias, határozott, erős, tartással bíró és nem egy pityogó mimóza, még SOKKAL ERŐSEBB, KIFEJEZETTEN GENETIKAI gyökérzettel bír. Ez soha nem fog megváltozni. Ha ilyen irányú reményeid vannak, ki kell hogy ábrándítsalak"

- Ha ez így marad, akkor az emberiség is csak egyhelyben fog járni: még évszázadok múlva is a mások érdekeinek el nem fogadása, az önzés, a primitív atavisztikus ösztönökből eredő agresszió fog uralkodni

Az embernek meg kell próbálni a genetikailag kódolt, ma mar inkább károsnak mondható ösztönökön uralkodni. Ebben segíthetne a kultúra, az ésszerű gondolkodásból eredő megvilágosodás, a szeretet és az altruizmus
A kultúra teszi az embert azzá ami: "felsőbbrendű" lélekké, vagy primitív vademberré...

A Negev-sivatagban mindenki szeretet hirdetett és békét, erre jöttek a primtív barbárok és ölni akartak meg erőszakolni...
Nem véletlenül támadtak pont a legbékésebb, progresszív fiatalokra ...
Ez szimbolikus volt: vissza akarják hozni a " felsőbbrendűvé" váló embert a primtív félállati korba...

Az UFC -ringben ugráló orosz-csecsen idióta, az ukránokat gyilkoló orosz katona, a civileket mészárló palesztin mind ugyanannak a primtív előembernek az arhetípusa, akik miatt szenved a világ amióta az emberi történelem van

A buta, ködös hüllőagy és a toxikus maszkulinitás kombinációja

Ezekkel a korcs előemberekkel kell most is - Kényszerűen- harcolni Ukrajnában vagy Izraelben....

Boldeone2 2023.10.10. 11:44:10

...amikor a bandába verődött, üvöltöző, fegyverüket rázó palesztin férfiakat nézi az ember - meg a barbár cseledeteiket -, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vagyunk?

Mi ez, a " majmok bolygólya " , hol van a több ezer éves magas emberi kultúra hatása az emberiségre ? Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, egy dologban hatalmasat tévedett a modern progrsszív gondolkodás:
Az emberek - sajnos - közel sem egyenlők egymással, a kultúrák sem nyilván ...

Felsőbbrendűségről nem lehet beszélni, de magunk között mindnyájan tudjuk, hogy milyen erkölcsi és szellemi kvalitások teszik azzá az embert....

A primtitív, érzelemvezérelt ösztönemberekkel van a baj...

Amíg ők maradnak, addig az örök erőszak és a háborúk is velünk maradnak...

G. Nagy László 2023.10.10. 11:53:13

@Boldeone2:

"Az embernek meg kell próbálni a genetikailag kódolt, ma mar inkább károsnak mondható ösztönökön uralkodni."

Egyetértek. Azonban ezek a genetikailag kódolt, káros ösztönök kimerülnek az agresszióban. Az, hogy egy férfi határozott és van tartása, kifejezetten pozitív vonás, nem kéne kiirtani.

"..amikor a bandába verődött, üvöltöző, fegyverüket rázó palesztin férfiakat nézi az ember - meg a barbár cselekedeteiket -, akkor felmerül a kérdés, hogy hol vagyunk?"

Ugyanezt érzem. Az elmúlt másfél év után most kezdünk először a béke fontosságáról beszélni, holott pont az orosz-ukrán konfliktus tudatos szítása és fegyverdömpingje szabadította ki ezt a szellemet is a palackból.

"Szerintem nyugodtan kijelenthetjük, egy dologban hatalmasat tévedett a modern progrsszív gondolkodás:
Az emberek - sajnos - közel sem egyenlők egymással, a kultúrák sem nyilván ..."

Jó reggelt kívánok. Eddig ugyanezeknek a palesztinoknak örültél, ha migránsként Európába érkeztek.

Boldeone2 2023.10.10. 12:25:22

@G. Nagy László: Az elmúlt másfél év után most kezdünk először a béke fontosságáról beszélni, holott pont az orosz-ukrán konfliktus tudatos szítása és fegyverdömpingje szabadította ki ezt a szellemet is a palackból."
A
- Ezzel nem értek egyet. A szellemet az a primtív, atavisztikus szellemiség szabadította ki, amiről már fent írtam. Ukrajna önakaratából választott: egy szabad, nyugatias világot akar építeni, a nyugathoz tartozni

Ebben a primtív, barbár agrssszor Oroszország, vagyis Putyin pedig megakadályozni.

A háború - ha önvédelem- akkor jogszerű. Ukrajnának és Izraelnek joga van megvédeni magát a barbarizmustól!
Ebben pedig erkölcsileg indokolt a segítségükre sietni!

Jó reggelt kívánok. Eddig ugyanezeknek a palesztinoknak örültél, ha migránsként Európába érkeztek"

- Ilyet sehol nem írtam. Én azt írtam, hogy a migració egy nem megállítható globális folyamat, de lassítani, közös megoldásokkal lehet csak, nem orbani populizmussal

2023.10.10. 14:33:28

@cvsvrs:
Az utolsó pofon marad a végére, mert a legtöbb ember bele sem gondol ebbe.

Amióta fogamzásgátló és ipari tejtermelés létezik, azóta engedjuk a vizekbe az ösztrogént.
Ami nem kiszűrhető, nehezen bomlik le, és egy újfajta körforgást hozott létre.
Mivel a humán fejlődés a fogantatás, és születés között erősen függ a hormonális környezettől is, így érthető az is miért változik maga a férfi is.
Vagyis te hiába próbálod az X ezer éves bevesodest erőltetni, ha az agy már nem úgy van huzalozva.

Nagyon egyszerű példája ennek, hogy egyre nagyobbak a férfi emlők is, életkortól függetlenül.

Vagyis egyre több hatás tolja az XY szekerét egy kevésbé tesztoszteronban áztatott világ fele.

Ami nem feltétlenül baj, mert látjuk pl. a vallási fanatizmus az évezredek alatt, mennyi problémát okozott, és okoz a mai napig.

Remélhetőleg az új világrend ténylegesen különböző lesz, mert a régit már pontosan tudjuk hová vezet.

Emellett az általános spermium szám csökkenés is jó hatással lesz a világra, hiszen, nincs szükség ennyi emberre.

Vagyis én előnynek látom, ezt a fajta változást.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.10. 15:49:20

@G. Nagy László: nem kéne kimenni a gyámhivatalanak amúgy? te ennyire skizofrén elmebeteg vagy, vagy csak megjátszod, mert meg akarod szolgálni "apunak" a bőkezű fizetésed?

ugye a megafonos kezdték apunak a közös fotókon orbánt, mígnem leszóltak fentről, hogy tüntessék el az összes is ilyen képet a kis patkányok. amit azonnal meg is tettek.
hát neked csak félistenezésre telik.

kezdek aggódni, az előző posztban lévő kommentjeid után.

nyugtass meg hogy csak egy korrupt hitvány gátlástalanul hazudozó tolvaj vagy, és nem gondolod őszintén , meg hogy nem ingyen csinálod a blogolást és kommentelést

súlyos állapot lenne ám az azokután amiket grundig és én leírtunk. vagy nem tudod felfogni a funkcionális analfabétizmusod miatt, mivel az "ideológia" szót sem értetted.

leírtam az ellentmondásaidat, és még képes vagy leírni bazmeg hogy orbán félistened demokratikus és nyugati polgári világot akar? a jóléti állam és a jogállam leépítésével?

pedig már 200x leírta minden írni tudó itt amin egy 60 IQ-jú ember is el tudna minimum gondolkozni.

nyugtass meg lacika hogy korrupt vagy, kezdek aggódni a családod épsége miatt. bármikor elborulhat az ilyen ,főleg ha két nap egymás után nincs diet coke a hűtőben, ugye.

teveszmek.blog.hu/2023/10/02/_minden_a_szavakon_mulik#c42251363

nem személyeskedek, csak pszichologizálni próbálok.

2023.10.10. 19:03:04

@kiskutyafule:
az y kromoszóma (a nőkben ugyebár nincsen) apáról fiúra adódik át és nem rekombinálódik. ebből következően az emberiségben fentmarad a törzsi jelleg. sém, hám és jáfet fiai sém fiai továbbra is fentmaradnak.

2023.10.10. 22:48:20

@cvsvrs:
A test fejlődése, a korai hormonális szakasztól függ, az XY is XX-ként kezd fejlődni, aztán Y kromoszóma hatására kialakuló tesztoszteron termelés ezt részben vissza fordítja, és blokkolja.
Ha magas az ösztrogén színt ebben a fázisban, akkor valószínűleg nem fog 100% van a tesztoszteron dominálni.
Tanulni kellene, nem a biblia marhaságait mondogatni.

Y kromoszóma eredetileg X volt, és lassanként elkezdett fogyni, ez a folyamat nem ált meg, teljesen el fog tűnni...csak hogy képben legyél.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.11. 16:41:31

mi a fene van ez MTA-nál? felébredt a korrupt magyar tudományos élet - akkor már nagyon nagy bajok lehetnek azzal hogy aksihulladéklerakót akarnak csinálni az országból:

telex.hu/gazdasag/2023/10/10/mta-akkumulatorgyartas

és a MAGYAR CSALÁDOK SEGÍTÉSE HELYETT (eü+oktatás, családi pótlék nem votl emelve idők óta) a filippinók, mongolok, indiaiakat hozat be a fidesz, amik evleszik a munkánkat! és aleviszik a bérszínvonalat!

ezek nem veszik el a munkánkat agyhalottak? igazi férgek a fideszes szavazók is, nemcsak a politikusaik

2023.10.11. 17:53:37

@kiskutyafule:
most van y-kromoszóma. és amíg van addig lesz az emberiségben a törzsi jelleg. biologikusan legalább is. aztán lehet abban hinni, hogy a magas filozófia meghaladja az elemi biológiát. bugyuta feminizmus, hogy a a férfiasság rossz, a nőiesség a feltétlen jó. és megfordítva is persze. a nőiséget a bugyuta nacionalizmus akarja teljesen kikapcsolni. totalitárius führerprinzip pedig egy aljasság. az ellenkezője is.

2023.10.11. 18:00:34

két brutálisan szélsőséges eszménykép áll egymással szembe. szinte csak budapesten. ezek a viták egerben már nem léteznek. gödöllőn se. vagy komáromban, vagy győrben, vagy szigetváron.

2023.10.11. 18:32:45

@cvsvrs:
Látom nem érted amit írtam, amíg az ivóvíz, hús és egyéb élelmiszer magas ösztrogén tartalommal bír, addig az hat a magzati fejlődésére, illetve a kifejlett egyedekre is.
A különbség, a magzati korban beálló változás, az végleges....
Ez azt jelenti, hogy az Y kromoszóma kifejeződése egyre kevésbé domináns....
Így már érted mit írok???
Lehet itt törzsi tamtam dobot verni, ettől függetlenül egyre több ember agya van másként behuzalozva, hála a módosított fejlődési szakasznak.
Ezt semmilyen biblia nem fogja megváltoztatni.
Úgyhogy nem kell csodálkozni, hogy az átlag férfi kevésbé termékeny, és csökkenn az agresszivitása is, mert ez a tünete ennek.
A pszichopata meg nemtől függetlenül létezik, és kerül hatalomra....
Vagyis te most jelenleg a pszichopata viselkedés módot preferálód, hisz az milyen férfias...
Látszik is azon, hogy hol élsz...

2023.10.12. 01:39:41

@Boldeone2:
Ezt nagyon becsülöm benned, hogy az embert a viselkedése alapján osztályozód, nem holmi ideológiai rendszer alapján.

Ez lenne az alapja a humán viselkedésnek, és a logikus gondolkodásnak.

G. Nagy László 2023.10.12. 09:00:05

@kiskutyafule: "Ezt nagyon becsülöm benned, hogy az embert a viselkedése alapján osztályozód, nem holmi ideológiai rendszer alapján." Szerintem Hitler és Pol Pot volt az utolsó, aki nem így tett. Itt a kommentszférában jó sok idióta megfordul, de olyannal még nem találkoztam, aki nem a viselkedés alapján osztályzott volna.

2023.10.12. 09:00:35

@kiskutyafule:
ez egy hülyeség. ettől nem csökken az agresszivitás, nem csökkennek a háborúk. az y kromoszóma működése adja az emberiség törzsi jellegét. fel lehet számolni de azzal az embersiég pusztul ki. lehet erre játszani. te is egy aljas, alávaló kis buzi vagy ugyebár.

2023.10.12. 12:21:19

@cvsvrs:
Látom kitört belőled is a biblia követő értelmiség....
Ha nem érted a biológiai összefüggéseket, az nem az én hibám.

Olvass utána nyugodtan, hogy mennyire növekszik a vizekben és az élelmiszerekben az ösztrogén szintje, és milyen hatással van a fejlődő magzatra illetve a kifejlett egyedre...
Annyit segítek, hogy a lányok minde eddig rekordot megdöntöttek azon a téren, hogy milyen fiatalon képesek teherbe esni, az átlag életkor amitől képesek teherbe esni folyamatosan csökken.

Nem a Jézuska műve hidd el...vagy ne engem nem zavar ki milyen műveletlen.

2023.10.12. 12:23:28

@G. Nagy László:
Látjuk a fűnyíró elvet mindenhol...a törvénykezéstól kezdve a nép butitáson át... és ez mind ideológiai elven történik, ahogyan ezen a fórumon is, a migráns rossz, a muszlim rossz, a cigány rossz, stb...az emberi hülyeség határtalan.

2023.10.12. 12:58:23

@kiskutyafule:
ez egy aljas népellenes tevékenység. amelyik nem csökkenti a háborúk számát.

G. Nagy László 2023.10.12. 12:58:52

@kiskutyafule:

"ahogyan ezen a fórumon is, a migráns rossz, a muszlim rossz, a cigány rossz, stb...az emberi hülyeség határtalan."

Biztosan van olyan, aki így gondolkodik. A blogom kommentelői között is előfordulhat ilyen. Viszont tőlem eddig ilyet nem olvashattál. Én csak az erőszakot ítélem el. Amikor Ali megerőszakolja Ursulát, illetve amikor ezzel párhuzamosan Ursula adójából segélyezik Alit, olyankor nem az a baj, hogy Ali migráns, vagy hogy muszlim. Hanem az a kettős erőszak, amit Ursula elszenved miatta. És amikor az olyan társadalmak, amelyek már szinte el is felejtették, hogy milyen is az agresszív bűnözés - svédek, németek - most már a katonaságot vetik be, hogy a migráns hordák bandaháborúitól megtisztítsák az utcákat, olyankor elég beteg dolog az, ha nem látod meg az összefüggést a bűnözés és a migráció között.

2023.10.12. 13:02:19

@kiskutyafule:
az etnikai konfliktusokat fogja felerősíteni szinte mindenhol. és a fővárosok politikai csatátérré változnak. és ebből lesznek a szanaszét tartó államok, és mindenhol erős vezetőkre fog szavazni a többség. nyugaton is. csak épp orbánt nem fogják elfogadni. és egyébként keleten se. orbán a nemzetközi porondon magára marad.

2023.10.12. 15:07:56

@G. Nagy László:
akkor mégis mi a problémád a svéd szocdemekkel és a liberálisokkal, illetve az extrém baller szélsőségesekkel. pontosan azt mondják, amit te is. hogy ali bemehet svédországba. amíg nem követ el erőszakot addig alinak jogában áll ott tartózkodnia.

G. Nagy László 2023.10.12. 17:14:47

@cvsvrs: Kettős erőszakról írtam, csak nem figyelsz. Az erőszak másik része az a segély, amelynek a forrását az adófizetőktől szednek be. Ha Alinak van munkája, ha az államnak nem kell támogatnia őt és nem erőszakos, úgy semmi bajom a migránsokkal.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.10.12. 18:25:07

@G. Nagy László: ELVEHETIK A MUNKÁNKAT A MIGRÁNSOK LACIKA!?!

te 7-es hazafi, aki azonnal elmenekülne az országból ha megtámadnák! a magyar családok segítése helyett, oktatás eü segítése helyett jöhetnek ide az ázsiaiak?

de mi van a 10-es hazafikkal akkor? nem válaszolsz sose, gátlástalanu hazudozozl, és gátlástalanul hitvány vagy, azért nem fejted ki soha az ellentmondásaidat?

vagy csak egy skizofrén nárc. pszi. funkcionális analfa. elmebeteg?

"Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá: 1990 magasságában Románia nagyjából Észak-Korea szintjén állt, mi pedig a régió szemefényeként Csehszlovákia előtt.
De szerencsére az elmúlt 33 évből 17-ben egy dicsőséges miniszterelnök bölcs regnálása alatt eljutottunk...hova is?!"

Hivatalossá vált: Románia előzte Magyarországot

az Eurostat friss adatközlésével megerősítést nyert: Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6%-a volt, míg Romániában ez az arány 76,7%. Vagyis hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb fejlettségi mutató esetében megelőzte hazánkat.

www.portfolio.hu/gazdasag/20231012/hivatalossa-valt-romania-elozte-magyarorszagot-645205

"Ez tényleg szép eredmény Romániának, ahhoz képest, hogy honnan indult. Egy Ceausescu féle szegény világból. Mi meg oda tartunk, ahonnan ők kikászálódtak. A mi "kárpátoki géniuszunk" és a sleppje ugyan olyan szinten él, mint egykor Ceausescu meg a talpnyalói. A mi népünk meg olyan szinten fog élni, ahogy a románok 35 évvel ezelőtt."

felébredt a korrupt magyar tudományos élet - akkor már nagyon nagy bajok lehetnek azzal hogy aksihulladéklerakót akarnak csinálni az országból:

MTA: Hozzák nyilvánosságra a számításokat, amelyek bizonyítják, hogy jók nekünk az akkugyárak!

telex.hu/gazdasag/2023/10/10/mta-akkumulatorgyartas?fbclid=IwAR0ixAb4R5b1XcIP5J_ywmB7L4J3J-Y3sn-Hlb7Qy13B64yMuzG7kcCrfxQ

alöksz róz 2023.10.12. 20:38:34

@cvsvrs: "te is egy aljas, alávaló kis buzi vagy ugyebár." - kitűnő következtetés :-)))

2023.10.13. 00:00:18

@cvsvrs:
Azt ugye tudod, hogy olyan nincs hogy nép, mert az országhatárok önkényes kinyilvánítása a vezető pszichopata akaratának...
Tudod az ember az egy faj, régen a megfelelő technikai háttér hiánya miatt max kb 150-200 ember alkotott egy közösséget.... vagyis ami nagyobb annál az mint ideológiai agymosás ami nagyon is jól működik rajtad is.

2023.10.13. 00:06:47

@alöksz róz:

Azért látszik, az értelem hiányát, szeretitek leplezni, egy másik kompenzálás révén, hiszen ezen manifesztácio a beszélő gondolkodást árulja el.
Vagyis nem sok siker érhet benneteket.

Megkérdezem asszonykát, mi a véleménye, kicsi vagyok-e és buzi vagyok-e?
Volt feleségem sem panaszkodott, hogy kicsi lett volna...valamit csak jól csinálok

2023.10.13. 00:14:35

@G. Nagy László:
Látod, nem is veszed észre, mit írtál.

Az hogy oda egy csoport hülye érkezett, az nem azt jelenti, hogy aztán mindenki hülye aki migráns.
Az ami ott történik egy katasztrófa, de a megoldás nem az, hogy Mindenki hülye aki az adott csoportba tartozik.
Mert a kedves emberé elfelejtik, hogy a csorda szellem a nagy felvilágosult MO-n is megvan, csak ott a lopás és mentális erőszak ami preferált a csorda által.

Vagyis a megoldás a csordát fel kell bontani és akkor kezelhető a probléma...
Ezért is volt jó ötlet Trianon, csak nem mentek elég messze, tényleg a Tisza jobb lett volna határnak, meg az osztrákok is jobb hellyé tehették volna a nyugati országrészt.

2023.10.13. 02:41:12

@cvsvrs:
Az ugye megvan, hogy a kis nacionalista/törzsi hülyeség tette lehetővé, hogy most már megvannak az eszközök az emberiség kiirtására, és hála ugyan ennek a gondolkodásnak, ki is fogjuk magunkat irtani....
Látom neked sem erősséged a logika...

G. Nagy László 2023.10.13. 07:58:54

@kiskutyafule: Ha nem olvastam volna jó pár kommentedet eleddig, azt hinném, totál részeg vagy és trollkodsz.

"Ezért is volt jó ötlet Trianon, csak nem mentek elég messze, tényleg a Tisza jobb lett volna határnak, meg az osztrákok is jobb hellyé tehették volna a nyugati országrészt."

Soprontól Brassóig bármely kocsmában bedobhatod e gyönyörű gondolatot, ha elég bátor gyerek vagy. Ellene vagyok minden fizikai erőszaknak, de két-három pofont azért mosolyogva végignéznék...

Szóval, engem nem lep meg a magyargyűlölet, ezt látom a hazai balos sajtóban és az ellenzékben is. Továbbmegyek: amikor ortodox zsidók tüntetnek a napokban Palesztina mellett, az végképp az öngyűlölet netovábbja.

Biztosan van rá okod, hogy ennyire megzakkantál. Gondolom bántottak, mellőztek, levegőnek néztek. Te meg képtelen vagy pozitív módon kijönni a frusztrációból, s fröcskölöd tovább a dühödet: ez a klasszikus káini vonal, ez a kommunista lelkület alapja: ha már engem sérelem ért, akkor pusztuljon mindenki!

Nincs is sok értelme vitázni veled - eddig sem volt, ezután pláne -, de azért egyetlen logikai bukfencre hadd hívjam fel a figyelmedet! Tegyük fel, hogy igazad van! Tegyük fel, hogy a magyar egy alja népség, nálunk még a románok és az ukránok is civilizáltabbak, kedvesebbek, emberibbek! Ez azt jelentené, hogy VAN KÜLÖNBSÉG az egyes népek és kultúrák között. S ha ez így van, akkor totális faszság minden, amit írsz:

"Azt ugye tudod, hogy olyan nincs hogy nép, mert az országhatárok önkényes kinyilvánítása a vezető pszichopata akaratának...
Tudod az ember az egy faj"

Először elismered, hogy vannak nemesebb és alávalóbb népek (mi magyarok ugye az utóbbiak, a lehető legalávalóbbak), majd azt mondod, keverjük össze ezeket mind, csináljunk egy homogén, szürke masszát, az lesz majd az igazi! Baszki, ebben hol a logika? A logikus reakció az lenne, ha elköltöznél Bukarestbe, a fejlett civilizáció fellegvárába, s röhögnél rajtunk, nemzettársaidon, hogy mi milyen hülyék vagyunk, hogy maradtunk idehaza.

Szóval: ha már gyűlölködsz, gyűlölködj logikusan!

2023.10.13. 08:21:47

@G. Nagy László:
Én nem népet ismertem el, hanem egy idióta csoportot...

Nem gyűlölöm őket, hanem Németország példáját véve, extrapolálni próbáltam, nekik nagyon jót tett a felosztás....

Tudod Mindenki magából indult ki, én azt látom a csurhe felosztása segít azt értelmesebb útra terelni....

Tudod, 2 fajta egyén nőtt fel MO-n is, akik baszogattak a másikat és akiket baszogattak....ha téged nem baszogattak akkor logikusan a másik csoportban vagy, onnan meg egyenes az út ahol most éppen vagyunk....
Annyi a különbség, hogy én rájöttem, a hülyéket kell hagyni, mert nekik erős pszichopata vezető kell, hiszen csak a baszogatast látják jónak....

G. Nagy László 2023.10.13. 11:31:58

@kiskutyafule:

"Németország példáját véve, extrapolálni próbáltam, nekik nagyon jót tett a felosztás...."

Kurvára jót tett. Németország gyakorlatilag felszámolta önmagát. Három utat hagyott magának: 1. Kalifátus 2. Polgárháború 3 AfD

"Tudod, 2 fajta egyén nőtt fel MO-n is, akik baszogattak a másikat és akiket baszogattak..."

Lófaszt. Megint a végletek. Én már közel 40 éve úgy élek, hogy nem baszogat senki és én sem baszogatok senkit. És a környezetemben is ez a jellemző struktúra.

A gyerekkorom nem volt felhőtlen, de a sérelmeimet nem fordítottam át gyűlöletbe, se világtagadásba. A helyes attitűd az, amikor azokkal barátkozol, akik békések, építők, értékteremtők. Te a pusztításra és a pusztítókra szavazol - ez csak azt jelzi, hogy még mindig beteg a lelked és képtelen voltál túllépni a sérelmeiden. Nőj fel érzelmileg, és másképp fogod látni a világot!

2023.10.13. 11:50:32

@kiskutyafule:
az emberiség törzsi jellege elemi biológia. az ember nemiségét jellemző xy rendszer. a nő xx, a férfi xy kromoszómákkal rendelkezik. és az y kromoszóma apáról fiúra, az x pedig rendesen anyáról (fiú és lány) gyerekre adódik át.

létezik xx/x0 rendszer is. a rovarokban nincs y kromoszómát. az nem fejlettebb. az a rovarokra jellemző. és egyébként túlszaporodást eredményez. néhány nőstény kell hozzá. xx kromoszómával. és a sok x0 termékenyíti meg. a nőstény rovarok "szülőgépek". evolúciós értelemben sikeresek.

a sokféle y kromoszóma éppen a túlszaporodást korlátozza. és a nők válogatnak az különféle férfiak között. ha xx mellett csak x0 van, akkor nincs ez a lehetőség. rovarszerű életmódban. a szórvány népességre jellemző, az üzletemberekre, akik röpködnek. totális globalitás. szijjártó péter rovarszerű életmódot él. és úgy is viselkedik. rovar szeme, szemüvege van. pislog mögötte, mert folyamatosan hazudnia kell, a "sikeres" emberek ilyenek.

2023.10.13. 11:59:18

a neolib is ezt a rovaszerű életmódot kultiválja. ugyanezt vette át az illib is. 500 ezer embert betelepítenek. debrecenbe 50 ezret akarnak. nem soros, hanem a fidesz. mert ezáltal növelik a fogyasztást, emelkedik a gdp. és nem lehet máshogy. ugyanaz a rovarszerű gondolkodás. most már a fideszben is mondják, hogy amelyik település nem fogadja el az "rasszista".

a neolib és az illb egy rendszert alkot. történelmileg bukásra van ítélve. mindkettő. ha nincs gyurcsány, akkor nem kell orbán se. és megfordítva.

2023.10.13. 11:59:38

@G. Nagy László:
Nem szavazok senkire, nem baratkozom senkivel...
Nem pusztítók semmit....
Azt meghagyom néktek, hiszen a nagy nacionalista kánon vezetett el a világ elpusztításához szükséges eszközökig, és a pszichopata vezető réteg, hála a sok birkanak használni is fogja....
Mert még Mindig ott tartunk, hogy az úgy kezdődött, hogy a másik vissza ütött...
Amíg ilyen gyerekes emberek vezetik a világot, és erre van igény, hogy gyűlöletet keltsetek, hiszen a nagy hazaszeretet pontosan egy olyan logika ami kimondja kit kell utálni....
Addig én Perthtól Melbourneig megallhatok bármelyik kocsmában, és azt mondok amit csak akarok, és ha valaki pofán akarna verni, arra rá fog rohadni a műanyag lakat is, és elvezhetem eddigi munkája gyümölcsét...
Mert így működik a jogállam, nem az uram bátyám világ, ahol mint az állatok azt csinálnak amit csak akarnak....

2023.10.13. 12:03:10

@cvsvrs:
Látom az egyed fejlődési szakaszai nem mennek, hogyan alakul ki a fő emlős a megtermékenyítés után.

Azt mondd fel nékem szépen, és akkor értelmet nyer majd az amit írtam.
Addig csak mazsola és próbáld bizonyítani a tudatlanságot.

Leírtam világosan mi történik, te meg tagadod a valóságot....ki érti ezt megint egy biblia cséplő... máglyát nem akarsz rakni véletlenül?

2023.10.13. 12:04:23

@kiskutyafule:
az x0/xx ivaros szaporodás a rovarokra jellemző.

2023.10.13. 12:05:04

@cvsvrs:
Na az ilyen pálfordulás ami miatt hányni kell... és nem véletlen hogy 2/3 megválasztotta.... zsák a foltjat....

2023.10.13. 12:06:06

@cvsvrs: kérdezte ezt valaki???
A kakas meg XX akkor most jégeső várható vagy a Gellérthegy fog kitörni ezen logika alapján????

2023.10.13. 12:17:34

@kiskutyafule:
ha kikapcsolod az y-kromoszomát, akkor az is következik, hogy a különféle származású férfiak többé nem korlátozzák egymást. totális anarchia alakul ki. és ha a férfiak különösebben nem különböznek (az y kromoszóma devalválódósával a rekombináció majdnem teljes), akkor a nők nem válogathatnak. hanem a férfiak evolúciósan nagyobb fizikaivel rendelkezve erőszakkal választanak néhány nőt. és szülőgépekké teszik őket.

az xx/x0 a rovarok életmódja. a rovarok nem háborúznak. csak egy rovar életének nincs különösebb értéke a másik rovar szemében se.

2023.10.13. 12:23:13

@kiskutyafule:
a madaraknál a hímeknek van két azonos, a nősténynek két különböző ivari kromoszómája. a kakasnak zz. a tyúknak zw. kakaskodás. amikor a férfi nem használja az x kromoszómát, két y eredményezi a kakaskodás. a tyúkok utánozzák a kakasokat. a madarak tipikusnek ilyenek.

2023.10.13. 12:32:38

@cvsvrs:
Rendben én inkább a tacsimmal folytatom a beszélgetést, hiszen az megérti amit mondok, ellenben veled...
Egyedfejlődés....majd ha eljutottál odáig, akkor folytatjuk.

2023.10.13. 14:20:57

@kiskutyafule:
van az emlősökre és az emberre is jellemző xx/xy ivaros szaporodási rendszer.

ha ebből kiiktatod az y kromoszómát, akkor kapjuk az xx/x0 típusú szaprodást, ami rovarokra jellemző. ez a neolib törekvés. és az illib az, hogy ez cserélődjön fel. és a férfiaskodás kerüljön túlsúlyba. yy/yx. ez a madarakra jellemző "kakaskodás". ez az amit az evolúciós biológiából bizonysággal rendelkezik. általános iskolai tananyag. abból elemi következtetés.

2023.10.13. 14:28:37

ez az evolúciós biológiának az a része, ami meglehetősen biztos.

2023.10.14. 01:17:12

@cvsvrs:
Az egyed fejlődés a főemlősök esetén pedig ugyancsak egészen biztos, és te is punci és csikló társaságában kezdted az életed.... vagyis a hormonális hatások dominálnak a nemi jellegek kifejlodese terén magzati korban ami a központi idegrendszer fejlődésére is kihat...

2023.10.14. 09:31:47

@kiskutyafule:
az élet a fogantatással kezdődik, nem a születéssel.

2023.10.14. 11:39:36

@cvsvrs:
Vagyis egy embrió megsemmisítése nem élet elvétele....
Köszönöm...

baalint1 2023.10.16. 16:13:23

@cvsvrs:
A férfiak = jobboldal, nők = baloldal elméletedet már felvetetted máskor is, ennél még nagyobb baromság, hogy a fiatalok a liberálisok az idősebbek a konzervatívok. Utóbbi egyértelműen az elvtelenség jele, amikor valaki fiatalon azért liberális mert nagyobb szabadságot ad arra, hogy kimulassa magát, idősebben meg azért konzervatív, mert már nem megy neki a mulatás, és irigykedik a fiatalokra.

Szvsz egy fiatal ugyanúgy lehet konzervatív és egy idős liberális, sőt a legjobb az, ha nem életkor függő. Eleve el kell vonatkoztatnunk az élethelyzetünktől.

baalint1 2023.10.16. 16:17:25

@G. Nagy László:
A legtöbb férfi esetében a határozottság megjátszott, és emiatt nem csak súlyos mentális problémák okozója ez a színjáték, hanem rossz döntéseké is. Nem véletlenül mondom, hogy az erő belülről jön, és nem mindig a vak határozottság az erő jele.

baalint1 2023.10.16. 16:20:53

@G. Nagy László:
Azért vicces, hogy először leírod, hogy te viselkedés alapján ítélsz, nem származás, bőrszín alapján, nem általában a migránsokat utálod, aztán még ugyanabban a kommentben előadod az általános migráns ellenes propagandát.

baalint1 2023.10.16. 16:24:22

@G. Nagy László:
"Németország gyakorlatilag felszámolta önmagát. Három utat hagyott magának: 1. Kalifátus 2. Polgárháború 3 AfD"

Ilyenkor nem tudom biztosan eldönteni, hogy már tényleg ilyen szinten elborult az elméd, vagy túlzol, vagy nagyon is képben vagy, csak valamiért jónak tartod terjeszteni a neobolsevik propagandát?

baalint1 2023.10.16. 16:25:30

@G. Nagy László:
"Te a pusztításra és a pusztítókra szavazol - ez csak azt jelzi, hogy még mindig beteg a lelked és képtelen voltál túllépni a sérelmeiden."

Pár mondattal feljebb épp egy végletekben gondolkodó propagandát adtál elő, ahol a migránsok a pusztítók.

baalint1 2023.10.16. 16:31:07

@kiskutyafule:
Egyébként valamelyik "lipsi" Facebook oldal épp nemrég posztolta, hogy az önmagában nem ritka, hogy egy ekkora ország Nobel díjasai 2 kivételével mind külföldön érték el az eredményeiket, mert a tudomány nemzetközi, itthon meg nyilván az erőforrások is korlátozottak lettek volna a nagy sikerhez.

Viszont egy-két kivételével mindnek az életéért kellett elmenekülnie, mert itthon megölték volna vagy bebörtönzik.

Nem szorosan kapcsolódik a témához, csak a baszogatók és baszogatottakról jut eszembe.

Egyébként ez nem lezárt történet, pl. az is ugyanúgy a baszogatás kategória volt, amikor pl. a manyup vagyont kompenzáció nélkül elvette az állam, és tágabb értelemben ebben azok is résztvettek, mint pl. G. Nagy elvtárs, akkik támogatták ezt politikát. És ez csak egyetlen példa a rendszerváltás óta.

Annyit azért megjegyzek, hogy nem csak Magyarországon volt ez, a nyugat-európai történelem is ugyanerről szólt, csak ott már egy ideje kezdenek ezen túllépni. Mi meg még nem.

baalint1 2023.10.16. 16:43:11

@cvsvrs:
"az élet a fogantatással kezdődik, nem a születéssel."

Amúgy nem emlékszek, te egyébként vallásos vagy?

Azért kérdezem, mert egyelőre nem tudtam megfejteni azt az ellentmondást, hogy a katolikusok (de tudtommal ez a protestánsokra is igaz) nem temetnek halva született gyereket, mert az szerintük még nem egy ember, akkor hogyan lehet hogy az abortuszt meg ellenzik?

Egyébként a petesejt és a hímivarsejt önmagukban is élő sejtek. Igazából nem az élet az, amit minden áron óvnunk kellene, hanem a tudat, és ez a kérdés az embrióknál, hogy mikortól tekintjük, hogy van tudata. Az élet maga nem tudat, egy baktérium is élőlény meg egy telepes test is, az embernek viszont határozottan tudata van, és ha lejjebb megyünk idegrendszeri fejlettségben, képlékeny hogy mit tekintünk tudatnak, de ez igaz az embrionális fejlődésre is.

2023.10.17. 08:17:23

@baalint1:
református vagyok. és azt gondolom, hogy a magzat valahol az ember és az állat között áll a termtésben, ami egyébként őspogány hagyomány. ebből következően a magzat megölése gyilkosság. ez nyilvánvaló. és az is, hogy az embrió megölése egy emberi élet kezdeményének kioltása. (a magzat már nem állat, még nem ember). ugyanakkor ez a cselekedet suicide és nem homicide murder feltéve, hogy a nő a saját teste felett rendelkezik. mert hogy a magzat a nő testének a része. tehát ez egy köztes álláspont megint csak.

ugye jobberek azt mondák, hogy az abortusz gyikosság. az. és emberiség elleni bűntett. nem az. a ballerek meg azt, hogy nem gyilkosság. dehogy nem. ha egy nő abortuszt követ el a környezetemben és ez a tudomásomra jut, akkor nem úgy viszonyulok hozzá, mintha gyilkos lenne hanem úgy, mintha be nem végzett öngyilkosságot követett volna el. türelemmel, megértéssel ha segítséget kér, akkor semmi esetre se megvetéssel.

2023.10.17. 10:54:45

@cvsvrs:
Akkor te is nőként kezdted az életet....

2023.10.17. 12:16:38

@kiskutyafule:
az y kromoszóma apáról fiúra adódik át. a rekombináció nem teljes. és ebből adódik az emberiség törzsi jellege. fentmaradnak az egyenes férfiágak. minden fiú gyermek férfiként kezdi el az életét. valaki kitalálhatja, hogy ezt kiiktatja, van egy ilyen népcsoport budapesten, egy szivárványos etnikum, és azzal harcol egy másik, ők barnásak. mindkettő új világrendet akar.

2023.10.18. 00:18:38

@cvsvrs:
Látom se szöveg értés, se egyed fejlődés nem megy.
Többet nem tudok tenni, így is fogsz meghalni.
A másik hibáztatása nagyon megy, jó hazafi vagy, csak egy kis zsidózás, migránsozás, Románozás hiányzik, és pártot is alakíthatsz.
süti beállítások módosítása