téveszmék

téveszmék

"Jobb lett volna az országnak, ha nincs újabb kétharmad"

2022. április 08. - G. Nagy László

patko_3.png

 

Már a választások előtt is sokan beszéltek arról, hogy nem jó az, ha a Fidesz túlnyeri magát. Még olyanokat is ismerünk, akik csak és kizárólag azért szavaztak a Kétfarkú Kutya Pártra, a Megoldás Mozgalomra, vagy épp Toroczkaiékra, hogy ezzel is akadályozzák Orbánék újabb kétharmadát. Jómagam másként látom. Kifejezetten szurkoltam az elsöprő győzelemnek, mégpedig azért, mert így, és csakis így indulhat el egy régóta esedékes megtisztulási folyamat. Mindenki arról beszél, hogy beteg a hazai társadalom. Mindenki egy élhető Magyarországról papol. Mindenki az árkok betemetéséről álmodozik. Nos, itt a remek alkalom, hogy ennek is nekifogjunk!

 

Bevallom: életemben először tapasztalom, hogy a magyar baloldal szavazói ébredezni kezdenek. Nem csupán az újabb, immáron negyedik kétharmad az, ami kijózanítóan hat. Nem csupán az a felismerés, hogy a teljes összeborulás pokolian rossz stratégiának bizonyult. De az is világossá vált, hogy ez a magyar valóság. Szó sincs arról, hogy a választási rendszeren, a szavazókörzetek kijelölésén, manipulálásán múlna az ország sorsa, vagy hogy a Fidesz elcsalná a választásokat. Mérő László, aki ellenzéki szavazatszámlálóként egy zempléni településen töltötte a teljes vasárnapot, tegnapelőtti Facebook-posztjában így ír: "Felemelő volt látni, mennyire jól tudtunk kooperálni a szavazatszámláló bizottsággal, a fideszes küldöttekkel is. Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék. És ugyanezért még Budapesten is sikerült sokkal szorosabbá tennie a meccset, mint az pár héttel a választás előtt várható volt." Korrekt és tisztességes beszéd, mely eleddig ritka kincsnek számított az ellenzéki térfélen - a reményem az, hogy innentől ez lesz az uralkodó hangvétel. No de nem értünk még a tanulságok végére. Úgy tűnik, hogy a vidéki szavazók lenézése sem bizonyult nyerőnek: "A magam részéről nem szerettem meg a Fideszt, nem bocsátottam meg az égbekiáltó disznóságait, viszont megszerettem és sok mindenben megértettem azt a vidéki világot, amely nagy többséggel a Fideszre szavazott. És szó sincs arról, hogy vidéken csak a Fidesz médiája látszik." És végül, a legdöbbenetesebb, amit megtapasztalhatott a kormányváltásra voksoló, jóhiszemű szavazópolgár, hogy mit is jelent az összefogás, a bajtársiasság és a felelősségvállalás ezen a térfélen. Mérő így fogalmaz: "A többi párt viselkedésére csak egy apró példa már a választás utánról: az ellenzéki eredményváróról két ember kivételével mindenki elszelelt MZP mellől. Előttem ezentúl nem áll meg egyik olyan párt sem, amelynek a vezetőitől ez kitellett. Így a szememben MZP-n kívül csak Donáth Annának (s így a Momentumnak) és Karácsony Gergelynek (az örök pártnélkülinek) maradt meg a becsülete, ők nem lógtak meg gyáván. A többiek részemről kuka. DK – kuka, Jobbik – kuka, MSZP – kuka, úgy, ahogy vannak. LMP, Párbeszéd, Együtt – á, rajtuk már kikukázni sincs mit."

 

Hitem szerint - és az azóta eltelt négy nap tapasztalati alapján - április harmadika lehet az ÉBREDÉS NAPJA, amikor minden jóérzésű voksoló ráeszmél végre, hogy Gyurcsánnyal lehetetlen választást nyerni. Ha a hazai politikai pártoknak van egy csöppnyi eszük, és nem csupán a parlamentbe jutás és a szimpla megélhetés a céljuk, úgy Fletót és pártját leprásként kezelik a jövőben. Ugyanez a helyzet a szavazókkal is. Ha továbbra is azt a mantrát erőltetik, hogy Orbánnal szemben akár az ördöggel is összefognának, úgy immáron egészen pontosan láthatják, hová vezet mindez. A szimpla gyűlölködés megmérettetett és könnyűnek találtatott - valós alternatívát, eszmét, programot kell kínálni Orbánnal szemben. Igaz ez a jelöltek személye kapcsán is. Ezúttal tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb politikusok gyűltek össze egy akolba, akik ráadásul még egymást is gyűlölik... ez már az induláskor sem ígért sok jót. Muszáj, hogy az ellenzéki szavazókban kialakuljon némi igényesség, mely nem engedi, hogy méltatlanokra voksoljanak. Muszáj, hogy felépüljön egy olyan politikai erő, amelyre akár a magamfajta fideszes is rá merné bízni az országot. Újfent Mérő Lacit idézem: "Ezt a hatalmas erőforrást használhatta volna az ellenzék sokkal hatékonyabban is, ha nem azt a buta mesét kellett volna megcáfolnunk, hogy vidéken agymosott fideszesek elcsalják a szavazást. Erre lett elhasználva az energiánk ahelyett, hogy ezt a sok százmillió forintnyi értéket arra használtuk volna, hogy kitaláljunk egy sok mindenki számára vonzóbb alternatívát Orbánnal szemben."

 

A katarzisnak azonban nem csupán az ellenzéki oldalon kell megszületnie. Muszáj, hogy a Fidesz is megmutassa végre a legjobb, legszerethetőbb arcát. Mikor máskor, mint most, amikor - belpolitikai szempontból - a lehető legkényelmesebben kormányozhat? "Köszönetet kell mondanom a magyar választópolgároknak, s csak annyit tudok mondani most nekik, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megszolgáljuk a bizalmat, amit ma este tőlük kaptunk." Orbán Viktor győzelmi beszédében megfutotta a kötelező köröket, ugyanakkor üdvös volna, ha mindez nem állna meg a szavak szintjén. Ha az ötödik Fidesz-kabinet úgy szolgálná meg a bizalmat, hogy négy év múlva a most még fintorgók is elégedetten csettintenének. Ha a sok évtizedes árkok betemetésében a kormányoldal is tevékeny részt vállalna. Természetesen nem gondolhatja senki, hogy a hazai közéletbe egyszer csak eljő a teljes béke és harmónia, hogy Vadai Ágnes és Németh Szilárd majd kézen fogva libbennek végig a plurális demokrácia tavaszi mezején, miután virágot tűztek egymás hajába... De a jelen rögvalóságán azért kétségkívül van mit javítani. A zsigeri gyűlölködőket aligha lehet jobb belátásra bírni, ez azonban csupán szűk - és talán egyre szűkebb - kisebbség. A többségre - hitem szerint - lehet hatni. Hogy mivel is?

 

Itt volna az ideje, hogy Orbán Viktor és a Fidesz végre gesztusokat gyakoroljon. Hogyha akad egy-egy támogatható ellenzéki törvényjavaslat, azt egyetértésben szavazza meg a Ház. Hogyha akad egy-egy olyan alkalom, amikor az ellenzék képes revideálni nézetét, azt a miniszterelnök elismerje. (Orbán még akkor is oltásellenesnek nevezte az ellenzéki pártokat, amikor azok már átvették a kormány álláspontját. Ez a magatartás nem csupán nem elegáns, de szavazatot sem hoz.) Túl a gesztusokon: a kormányzás minőségén is bőven van mit javítani. Az oktatási reform például egyértelmű kudarc - ezt a területet előbb-utóbb muszáj lesz rendbe rakni. Az atyáskodó állam a gazdasági hatékonyságot sem szolgálja megfelelően - lassan ideje engedni, hogy a lehető legtöbb területen a piac vegye át az irányítást. Bár az adóterhek tizenkét éve folyamatosan csökkennek, még mindig túl sok ágazatban dönt az állam helyettünk. Idővel érdemes volna elgondolkodni a kultúra, az élsport, az egyházak, vagy épp a közmédia pénznyelőinek leépítésén. Minél több erőforrás marad az állampolgároknál, annál dinamikusabban mehetünk előre (és nem hátra).

 

A fene se tudja, hogy mindebből mennyi a tiszta naivitás és mi az, ami ténylegesen valóra válhat. Három dologban azonban egészen biztos vagyok. Először is: ha a jövő ellenzéke felhagy a Jakab Péterre és Szabó Tímeára jellemző arroganciával, gyűlölködéssel és primitív hangvétellel, úgy a fogadjisten is lényegesen barátságosabb lesz. Másodszor: ha a jövő ellenzéke már nem úgy alakítja majd álláspontját minden egyes kérdés kapcsán, hogy az - függetlenül az ország érdekétől és minden racionalitástól - pontosan szembemenjen a Fideszével, úgy talán megvalósulhat, amit konstruktív ellenzéki működésnek nevezünk (csak a gyakorlatban nemigen láttunk még példát még ilyenre). És harmadszor: egy ilyenfajta szerethető, értékek mentén gondolkodó, felelős ellenzék megléte esetén Orbánéknak is muszáj lesz felkötni a gatyájukat. Akkor már nem lesz elég a választási győzelemhez annyi, hogy ők jelentik a kisebbik rosszat. Mert ahogy Schiffer András mondja: "Nem kétharmadnyian szeretik a narancsot, hanem ilyen sokan utálták a moslékot." Tökéletes helyzetértékelés. A jövő már - ha szabad kérnem - ne ilyen legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4717800007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ménár Atya 2022.04.10. 17:15:42

@Jozef Pockna:
Jó sok marhaságot hordtál össze.
Egyedül sikerült, vagy az egész DK szelemi ereje kellett ehhez a faszsághoz? :D

Ménár Atya 2022.04.10. 17:19:12

@Jozef Pockna:
Jelzem, államcsőd kétszer volt magyarországon, mind a kétszer poszkomcsi idióták voltak hatalmon, 1989, és 2009-ben fletó a hazug milliomos,aki átverte a választóit és sírva lelépett a nárcisztikus barma. :)
Na ezt emészd meg előbb, aztán folytasd a marhaságaid ha akarod. :)
Már 12 éve csődbe megyünk szerintetek....aztán meg nem is :D

nemecsekerno_007 2022.04.10. 18:01:36

@Igazamvanvagyigazamvan?: A mostani nyugdíjakat, a mostani járulékokból fizetjük.

Tök mindegy mit irsz bele a törvénybe, pénz attól nem lesz rá.

ulpius66 2022.04.10. 18:18:15

@nemecsekerno_007:

Ja!

2010-ben a magyar GDP több, mint 11%-a ment el a nyugdíjakra!

2022-ben a magyar GDP kevesebb, mint 8%-a megy el nyugdíjra!

EBBE BELEDÖGLÜNK.......HA ÍGY FOLYTASTJUK ELÉRJÜK, HOGY 10 ÉV MÚLVA A GDP 5%-A MEGY NYUGDÍJRA.....

DE ÁLLANDÓJAN AZTAT NYOMASSÁK A BALLIBSIK, HOGY ÖSSZEOMLIK A NYUGDÍJKASSZA!!!!!!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.10. 18:37:09

@cvsvrs:

Az emberek többsége tagad valamit. A vallásosak és az ateisták is számos Istent.
A vallásosak a sajátjukon kívül minden más Istennel ateisták,
a monoateisták meg a Tudományos Istent is tagadják, holott az olyannyira tény legalább, mint a darwini evolúció.

Tehát a TAGADÓK vannak a legtöbben a társadalmunkban.

G. Nagy László 2022.04.10. 18:43:29

@leponex:

"Ezek szerint a ballib által gyalázott orbáni választási rendszer épp a kompenzációs listán kiosztott helyekkel csökkenti a győztes parlamenti helyeit, és növeli a vesztesét."

Szerintem józan ember ma már nem hivatkozik a választási rendszerre, hiszen ez a különbség értelmetlenné tette ezt az örökké előkerülő érvet. De ha belemegyünk: a választási rendszerünk kifejezetten jó: egyéniben a győzteseket erősíti, listán valamennyit kompenzál. A Fidesz legjelentősebb változtatása az, hogy eltörölte a kétfordulós szavazást, ami azt jelenti, hogy kevésbé lehet taktikázni. Ennek egyébként két tömb esetén nincs is különösebb jelentősége, másrészt sokkal olcsóbb és gördülékenyebb az egyfordulós demokrácia. Nem sírom vissza a régi, kétfordulós szisztémát, és érdekes módon nem is sűrűn hallottam olyat az elmúlt 12 évben, hogy a balosok ezt kifogásolták volna. Pedig messze ez volt a legnagyobb változás, illetve a létszám megfelezése. A többi - amin folyton hápognak - csak jelentéktelen kiigazítás.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:45:01

@Iván Gábor IGe: mert az emberek 99% a nem tudja magát értelmezni, tehát nem tud miért küzdeni... ezért marad az hogy vmi ellen küzd. Leforditva megmarad szellemileg gyereknek.

G. Nagy László 2022.04.10. 18:48:57

@Jozef Pockna: Épp arról írok a fenti posztban, hogy ideje volna felébrednetek. Nekünk jó így is, ahogy van, a ti érdeketek, hogy végre szembenézzetek a valósággal.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:49:16

@G. Nagy László: többször írtam már hogy a 2 körös taktikai szavazás olyan bukfencet tartogat magában mint az elovalasztas. Szerintem aki az első elovalasztason mzp előtt volt az mind jobb eredményt ért volna el. A karigerivel nem lenne 2/3 a hazaarulonak a hazaarulo feleségével meg szűken nyert volna csak a fidesz....

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 18:51:12

@a nagy hohohorgász: az előző kommentemben kimaradt egy fontos vessző a 2/3 után:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 19:15:58

@G. Nagy László: viszont rég láttam ennyire "szinte" hibátlan kampányt amit most a fidesz tolt. Nem tudom ki találta ki de bravo

2022.04.10. 19:42:30

@Iván Gábor IGe:
az emberek többsége nem tagad semmit se. errefelé legalább is. ma ugye virágvasárnap van. a zsidókeresztény hagyomány szerint jézus ilyenkor vonult be jeruzsálembe. és a néphagyományban ilyenkor van a barkaszentelés. egy ilyen ünnepre debrecenbe kiment ennyi ember.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5022/220410viragvasarnap_ksz_(35).jpg
ez ugye nem túl sok, de annyira nagyon nem is kevés. (budapesten 10x ennyit képzelj el). ők képviselik a hagyományt. ennek nincs számottevő ellenzéke.

leponex 2022.04.10. 19:42:59

@G. Nagy László: az egyfordulós rendszert még Gyurcsány akarta bevezetni, csak a liberálisok nem mentek bele - Orbán pedig megcsinálta.
Messze a legkorrektebb választási rendszer. Szerintem.

A valóságban a vesztes egyéni szavazatokkal tényleg nem a győztes, hanem a vesztes van támogatva 8-9 mandátummal most, mint ami a listás eredményekből következne.
-3 a győztes listától, +5 vagy +6 a vesztesnek.

Ezt az unikális kompenzációs listát épp azzal a szándékkal vitték be a választási rendszerbe, hogy az 5%-ot elérő lista vesztes jelöltjeire leadott szavazatok mégis 'hasznosuljanak' -épp a vesztest kompenzálva.

Csak meglepő volt, hogy a unalomig tolt halandzsa a lejtős pályáról mennyire hazug propagandaszöveg, a konkrét számok alapján épp a vesztes felé lejt a listán.

2022.04.10. 20:14:19

@leponex:
egy vegyes rendszerben 100 egyéni és cca. 100 listás mandátum mellett ez lett volna a végeredmény:

fidesz: 82 egyéni + 54 listás = 136 mandátum (135 helyett)
egységben mo-ért: 18 egyéni + 34 listás = 52 mandátum (54 helyett)
mi hazánk: 0 egyéni + 6 listás = 6 mandátum (marad ugyanennyi)
kétfarkú kutyapárt: 0 egyéni + 3 listás = 3 mandátum (0 helyett)
memo: 0 egyéni + 1 listás = 1 mandátum (0 helyett)

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:26:38

@G. Nagy László: @cvsvrs: azt tudjuk már hogy a pornokiralyt ki vette rá az indulasra??? Nekem gyanús hogy a fidesz, de meghallgatok minden véleményt

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:27:25

Ja de a leglenyegesebb hogy mivel vették rá????

G. Nagy László 2022.04.10. 20:50:06

@a nagy hohohorgász: Halvány fogalmam sincs, és ilyenkor nem szívesen bocsátkozom találgatásokba.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:52:43

@G. Nagy László: de a kérdés jogossagat az mutatja, hogy egyik párt sem ripacskodott ellene... ebben is konszenzusra jutott o1g és elquro:))))

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 20:56:57

@G. Nagy László: érted az üzenetet???? Magyarország legnagyobb problémája a digitalizáció hiánya.... :))))) mit nekünk háború, mit nekünk covid, mit nekünk éhezés, mit nekünk minden oldali radikalizacio, mit nekünk világ vége????? A lényeg hogy az ember úgy halljon ki hogy pornót nezhessen 0-24ben:))))

2022.04.10. 21:33:25

@a nagy hohohorgász:
a fidesz igyekezett megosztani az ellenzéket. és nincs határozott ideológia arcéle.
két dologra van alapozva. túlárazott közbeszerzések és olcsó szavazavásárlás.

debrecenben van a kodály filharmónia. és az ma nagymacson koncertezett. nagymacs egy városkörnyéki jobbágyfalu. kb. 1 ezer ember lakja. az önkormányzati képviselő, a református lelkész. és kivezénylik oda a komolyzenészeket. és ha valaki azt mondja, hogy ő egy világhírű hegedűs és a fogatlan nagymacsiaknak ő nem játszik, akkor azt mondják neki, hogy menjen a francba. mert filharmóniának is kampányolnia kell a fidesszel.

erre nem az a válasz, hogy tombol a diktatúra. hanem létrejött egy újabb zenekar. egy vonósnégyes. és mennek azok is. kampányolni a fidesszel. illetve zenélni a vidéknek. mert ott lehet olcsón szavazatot vásárolni. ez a fidesz működési logikája.

2022.04.10. 21:46:04

@a nagy hohohorgász:
tehát érthető ugye. nem arról van szó, hogy mindent orbán viktor vezényel. hanem a polgármester kinevezi a kodály filharmónia vezetőjét kampányolni az önkormányzati rendezvényre. azért tartják őket. ha nem tetszik, akkor alakíthatsz egy másik együttest. és attól függetlenül működhetsz. önkormányzati támogatást egy zenekar akkor kap ha együttműködik azzal. ha nem, akkor nem. az is meg van engedve. ez a működési mód.

tehát nem arról van szó, hogy nincs politikai verseny. nincs alternatíva képzésnek lehetősége. hanem elsődlegesen a fideszen belül képződik az alternatíva, és elsődlegesen a fideszen belül van verseny.

klasszikus állampárti működés. de nem diktatúra. mert nem az van, hogy van egy karmester. és ha az nem tetszik, akkor nincs másik. bárki lehet karmester a fidesz berkein belül. alakítson zenekart és kampányoljon nekik nagymacson, vagy akárhol ahová kivezénylik őket.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 22:06:12

@cvsvrs: tehát akkor Orbán Viktor okosabb mint a világ 99,9%a???? Nem tudom ki kezelte Grazban, de ha matyit is az kezeli, bajban leszünk:))))
Én orbefogott fidesz szavazókent, a 4 éves gyerekemet elvittem vacra március közepén Balkán fanatik koncertre, hogy halljon egy kis régiós ( direkt nem magyart írok) zenét.... tudod mi volt a furcsa, hogy a retesest Retvary retesezonek hívták, mondtam magamban valahonnan rémlik a Retvary név.... hát benezek a pult mögé, nem ott van a bence???? Pénteken este 8-kor bmeg nem a csaladjaval van mint én, hanem gyűjti a szavazatokat.... miután koptem egyet gyorsan vissza is szívtam mert valaki azt mondta mellettem hogy mennyivel jobb volt a Tóth féle Vác amikor caramellt hívták meg:)))

2022.04.10. 22:36:52

@a nagy hohohorgász:
a fidesz egy populista párt. nekik mindegy, hogy tóth gabi vagy carmell. a lényeg, hogy egy színpadon szerepeljen politikusokkal. vagy egy bulvár lapban az egyik cikk az, hogy megjelent xy új nagylemeze. és mellette nyilatkozik egy fidesz potentát. és csak az nyilatkozik.

debrecenben ha fellép bródy, vagy koncz zsuzsa, akkor a címlapon hozzák, hogy fantasztikus művészek, csodálatos koncert. és mellette nyilatkozik kósa lajos, hogy átadnak egy új utat, vagy ha nem adják át, akkor terv szerint haladnak a munkálatok. ha nem, akkor módosítják a tervet. és minden a legnagyobb rendben.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 22:49:15

@cvsvrs: hát akkor csak azt tudom mondani, hogy kívánok neked Debreceni kellemes karácsonyi ünnepeket!!! Amikor nem adnak át semmit és azt Orbánra fogják:))))

2022.04.10. 23:22:35

@a nagy hohohorgász:
debrecenben a fidesz-szdsz kiegyeztek. az mdf 1991-ben szűnt meg. amikor jeszenszky géza menekülttábort épített.
www.youtube.com/watch?v=QZUmbxAApOc
debrecenben mszp (humán tagozata) sose volt. az utolsó párttitkár ács elvtárs még a 80-as évek végén felszámolta az mszmp-t. matematikus, kémikus volt az mszmp-s képviselő. a debreceni szdsz élén is egy 56-ban elítélt fizikus állt. debrecenben a rendszerváltás után fkgp sose volt. kdnp sose volt. a rendszerváltás előtt se. egy reformált város. debrecenben a jobbik régen megszűnt. 10 fő alá csökkent a taglétszám. kiállt az elnök, hogy feloszlatják a pártot. lmp sose volt. p. azt nem is lehet értelmezni. mi van még? momentum. van egy kövérkés és egy sünihajú. ők a momentum. debrecenben egypártrendszer van.

ellenzéki médiajelenlét. lehet fogni az atv-t. és annak van egy dk-s közönsége. rtl klubot. meg nyilván van internet. és megírják, hogy lölő lopik. debrecen lölőnek fizeti az áramszámlát és az újságszámlát. ez lehet, hogy lopás. de amikor nem lölőnek fizette, akkor nem volt lopás? nem, az a "piac" volt.

2022.04.10. 23:25:14

@a nagy hohohorgász:
ha nem adnak át semmit, akkor terv szerint haladnak az előkészületek. politikai marketing. csak pozitívan.

a nagy hohohorgász 2022.04.10. 23:31:04

@cvsvrs: akarsz is mondani valamit, vagy a fost gereblyezed???

2022.04.11. 00:06:21

@a nagy hohohorgász:
ez klasszikus állampárti működés. de nem diktatúra. az elvek a szabad piacról valók.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 07:38:28

@cvsvrs:

Tudományos és többszörösen bizonyított tény, hogy ZombiJézuska, de Mózes és számos más judeokeresztény Biblia alak kitalált. Igen az ottani fűbűvész is JahveZsidóSátánIstenke. Még is belekerült még az "Alaptörvény" bevezetőjébe is. Innen meg igaz és általánosan, amit Albert Einstein is megírt:

Einstein csak 12 éves koráig volt vallásos
2007. március 13. - IGe

Albert Einstein sajátos világnézettel rendelkezett, amely nem volt a hagyományos értelemben vett istenhívő, sem ateista. Tehát egy tanult és tudós meteorológus már nem hiheti azt, hogy a villámokat Zeusz dobálja az égből, meg hogy az égdörgésben, mennydörgésben bármelyik Isten haragja nyilvánul meg.

Részlet A. Einstein 1946-ban írott önéletrajzából:

"A hajszából az első kivezető utat a vallás mutatta, melyet a hagyományos nevelő-oktató gépezet minden gyermekbe beleplántált. Így lettem én is - noha vallástalan (zsidó) szülők gyermeke voltam - mélyen vallásos, ez azonban 12 éves koromban hirtelen véget ért. A népszerű tudományos művek olvasása során hamarosan meggyőződtem arról, hogy a bibliai történetek jó része nem lehet igaz. Ennek következményeként szinte fanatikus szabadgondolkodóvá váltam, amihez az az érzés társult, hogy az állam szántszándékkal hazudik az ifjúságnak. Ennek az élménynek az lett a következménye, hogy bizalmatlan lettem minden tekintéllyel szemben, szkeptikussá lettem a mindenkori társadalmi környezetben élő meggyőződésekkel szemben ."

Igen és nem csak Qrcsány hazudott és hazudik, hanem ilyen formában maga a Magyar Állam is. - Ahogy Einstein is írta.

leponex 2022.04.11. 07:44:31

@cvsvrs: de mivel 93 listás és 106 egyéni hely van, ezért ezzel kell számolni, nem 100/100 -zal.
Lehetne persze csak listás - bejutási küszöbbel vagy anélkül -, lehetne tisztán egyéni, lehetne valamiféle cenzushoz kötni, lehetne eltörölni, csökkenteni, felemelni a korhatárt, a létszámot, változtatni a listá/egyéni mandátumok arányát, visszahozni a királyságot, egy egyesült európára testálni a saját gazdasági-társadalmi politikánk alakítását ... vannak erre jelentkezők.
De a működő demokráciák nagy hátránya, hogy a többséget azért meg kell szerezni bármelyikhez.

A mostani éppenhogy csökkenti az egyéni választók eredményeiből fakadó előnyét a győztesnek. talán abból a megfontolásból, hogy az egy forduló miatt a szavazatokkal való üzletelés lehetőségét megnehezítette, arra kényszerítve a kisebb pártokat, hogy a választás előtt tegyék nyilvánvalóvá kivel állnának össze kormányozni.

A mostani kormányellenes ellenzék leginkább azért háborog, mert az eddig háttérben zajló szavazatokkal való korrupt üzletelésüket a nyilvánosság előtt kell lejátszaniuk.

Szerintem egyértelműen ez lehetett az oka annak, hogy a 'moslék' helyett ( Schiffer használhatta ezt az egzakt terminust ) a kormányoldalt választotta a választópolgárok sokasága (Ferenc testvérünk kedvenc kifejezését kölcsönvéve).

OV régebben egy amerikai mintához hasonló alapvetően kétosztatú politikai rendszer kialakítása mellett volt, ahol két világos vízó versenyezhetett volna, mert mint tudjuk: a végén a választók döntenek ...
De a jobboldali 'egy a tábor egy a zászló' koncepciója elbukott az egy ciklusnál tovább gondolkodni, látni nem bíró egykori rendszerváltó 'jobboldal' pitiáner, kisstílű herényi percemberkéi miatt (is).
Hát akkor legyen centrális erőtér, ahol mi leszünk a többség középen -gondolhatta Orbán (lásd a 2009-es kötcseit) 15-20 évig.
És lőn.
Természetesen még bármikor létrejöhetne valódi, hazai támogatással egy ellenzéke, de úgy tűnik nálunk külföldi finanszírozással ez nem megy.

De ha nem, hát nem.
Vélem, az O5G után Orbán ezt a melót már nem vállalja be ;-)

2022.04.11. 09:04:04

@Iván Gábor IGe:
fazekas mihály (egy kis-ázsiai török mese nyomán, aminek van balkáni változata is) kitalálta a lúdas matyit. azt, hogy ha döbröczönbe egy döbrbrögi uraság uralkodik, akkor a nép közül kiválasztódik egy eszes legény, aki megleckézteti. írt erről egy elbeszélő költeményt négy levonásban. és debrecenben egy városi református kisdiák úgy hiszi a lúdas matyit, mint a jézus sztorit. attól még hogy valami kitalált hihető. sőt attól hihető igazán.

szabó magda kitalálta, hogy a trianoni határ szélen árkodon (az árkádia, debrecen) a lánynevelő intézetben tanulók gedeon tanár úr (aki dóczy gedeon a nőnevelés apostola) dörgedelmei mellett hisznek abigélban. és aztán elveszi zsuzsánna testvért, mert kiderül, hogy az kőnig tanár úr és nem a horn mici. a lányok úgy hiszik az abigélt, mint a jézus sztorit.

hisszük a négy evangéliumot. csokonai dorottyája a furcsa vitézi versezetet négy könyven is hihető. karnevál avagy fársági idején dorottya a gráciák jóvoltából megszépül és férjhez megy. a görög találták ki a gráciákat. csokonai dorottyát. és mégis hiszünk benne.

vagy abban amit a móricz zsigmond kitalált. hogy légy jó minhalálig. hiszünk az általános emberségben és a nem evilági bölcseletben (a mesékben). és ebből következően nem tagadjuk a jézus sztorit.

gigabursch 2022.04.11. 09:07:28

@cvsvrs:
Szerintem ne erőlködj vele.
A Tagadás fázisban van. Évtizedek óta.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 09:23:07

@cvsvrs:

Nemrég regisztráltam a Nuuvella szerzői megosztó és oldalra és jelenleg ez a legolvasottabb írásom. Választ ad az általad felvetett kérdésre is. Igen LudasMatyi és Hófehérke is létezik. Mint kitalált mesehősök.

Isten/-ek létezésének bizonyítékai?
nuuvella.hu/ige/7249-isten_-ek_letezesenek_bizonyitekai

Csak a végéről idézek:

" Ateizmus létezésének bizonyítékai? ÍZÉ létezésének a bizonyítékai? BatMan létezésének a bizonyítékai? Bizonyíték bizonyítékának létezései? Istenek létezésének a bizonyítékai? Karakutty létezésének a bizonyítékai? Isten vanságának bizonyítékai? Isten valóságosságának a bizonyítéka? Istenek valóságosságának a bizonyítékai?, Legalább egy Isten valóságosságának a bizonyítéka?, "Isten" valóságosságának a bizonyítékai? Aton létezésének bizonyítékai? Hórusz létezésének bizonyítékai? Mithrász létezésének bizonyítékai? Dionüszosz létezésének bizonyítékai? Attis létezésének bizonyítékai? Krisna létezésének bizonyítékai? Baál létezésének bizonyítékai? Thor létezésének bizonyítékai? Wotan létezésének bizonyítékai? Borvo létezésének bizonyítékai? Jahve létezésének bizonyítékai? Allah létezésének bizonyítékai? Ré létezésének bizonyítékai? Zeusz létezésének bizonyítékai? Siva létezésének bizonyítékai? Visnu létezésének bizonyítékai? Ahura Mazdá létezésének bizonyítékai? Nagy Manitu létezésének bizonyítékai? Hófehérke létezésének bizonyítékai? MiciMackó létezésének bizonyítékai? Semmi létezésének bizonyítékai? Létezés létezésének bizonyítékai? Bizonyíték létezésének a bizonyítékai?

és legfőképpen ezen: ... ... ... Értelem létezésének a bizonyítékai???"

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.04.11. 09:27:43

@vilagnezet.blog.hu:

Ez a jó link:

Isten/-ek létezésének bizonyítékai?

Ez egy elképzelt és jellemző, de értelmesebb fajta írásbeli vita az internet valamelyik bugyrából. Vannak valóságból átemelt részletei, de nem érdemes keresni és összehasonlítani, mert általam szerkesztésre kerültek. Sőt még ha úgy adódik, tovább is fogom szerkeszteni, pontosítani. Ez amolyan Platón-dialógusok agy Galileo Galilei: Párbeszédek stílusú rávezető - agytorna - irodalmi jelleggel keletkezett.

IGe: 'Isten létezésének bizonyítékai?' az index fórum topik címe, amelyben mára már közel 190 ezer hozzászólás van. Milyen meghatározás szerinti "Isten"? Dogmatikus Isten definíciók szerinti? Vagy tudományos Isten definíció szerinti? A kettőt nagyon nem jó kutyulni. ...

nuuvella.hu/ige/7249-isten_-ek_letezesenek_bizonyitekai

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.11. 12:18:21

@nemecsekerno_007: ez igaz. Viszont a mostani gyermekek nyakàba nem varrhatod a korábbi kormányok döntèsét. Avagy, a gyermektelen ne kapjon nyugdíjat, hisz nincs, aki befizessen az államkasszába.

2022.04.11. 12:30:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a nyugdíjat az egymást követő nemzedékek felosztó-kirovó rendszerben fizetik. nem az egyének fizeti az egyéneknek. hanem nemzedékek a nemzedékeknek. tudom, hogy nehéz ezt megérteni. ti. egy emberből nem lesz utód. és egyénekből nem lesz nyugdíjrendszer felosztó-kirovó alapon legalább is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 09:54:38

"Miért nem sikerül a szavazókat megszólítani?! Megmondom én! Azért, mert amíg a halott erdélyi szavazóknak lehet levélben is szavazni, addig itt csakis a külképviseleteken. A mi példánkon keresztül ez úgy néz ki, hogy bepakolom a családot a kocsiba és utazunk 500 kilométert a stockholmi szavazóhelyiségig, vagy átmegyek egy másik országba(!), jelen esetben Dániába, ami "csak" három óra kocsival vagy vonattal és szavazunk. Az egész mutatvány csekélyke 80-100 ezer forintba került, de hát ugye itt Kánaán van és simán kicsöngettük azért, hogy a törvényben garantált jogukkal élhessünk! Azt a kis apróságot meg sem említve, hogy két pici gyerekkel utazni oda-vissza hat órát vonaton, egy órát buszon és kétszer húsz percet gyalogolni nem a legkellemesebb vasárnapi elfoglaltság. A szavazókör egy Koppenhága külsőn lévő tornateremben volt kialakítva, hogy minél kevesebben találjanak oda, körülbelül olyan volt, mintha Szegedről Csepelre kellett volna menni szavazni a Duna-partra a csalitos közepén lévő horgásztanyára. Éljen az illiberális demokratikus jogrendszer!

Jó lenne, ha a tömegek rájönnének már, hogy mi folyik Magyarországon, és kimennének az utcára, elsöpörni ezt az arrogáns, beképzelt, gyűlölködő, mocskos rohadt bagázst! Én is hazamennék akkor, segíteni kiakasztani néhányat a villanykarókra, mert már ott tartok, hogy inkább románnak mondom magam, minthogy el kelljen viselnem az emberek megvető pillantását amikor megmondom, hogy magyar vagyok, mint a dagadt diktátorunk."

gigabursch 2022.04.12. 10:07:15

@_atpijkamo_:
OK. Te elmentél. Megtetted, rendben.
Szerintem működhetne az online tér is ügyfél kapuval, csak akkor még azon megy a hőzöngés, hogy kerül elcsalásra.
Viszont nem tudom észrevetted-e, de kb az ország ⅓-a nem szavazott. Mint mindig.
Ez az amivel kezdeni kéne valamit.

Amúgy van olyan eu-s ország, az csak a lakhelyén lehet szavazni és ha nincs hazai lakhelyén, akkor csók.
S van olyan ország is, ahol szankciók terhe mellett kötelező szavazni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.04.12. 10:23:10

@gigabursch: Egyharmad akkor se szavaz, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Vagy Orbán barátja elfoglalja az országot. :))

gigabursch 2022.04.12. 13:22:10

@_atpijkamo_:
Jól van Cicus, akkor maradj Svédországban...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 15:20:39

@cvsvrs: nem nehéz megérteni, nektek felfoghatatlan, hogy egy országról beszékünk, nem családról. Ha felosztó-kirovó rendszer van, akkor nem a gyerek tartja el a szülőt a befizetéseiből, hanem az ország befizetői a nyugdíjasok összességét.

Tehát, nem mondhatod, hogy amennyiben a gyermek külföldre ment dolgozni, akkor a szülő nem kap nyugdíjat.
Mert ez pont ellentétes azzal, amire te hivatkozol.
Ezért hoztam fel, hogy aki gyermektelen, az ugyanúgy a felosztó-kirovó rendszer alapján kapja a nyugdíját, szó nincs arról, hogy nem kell befizetnie, de nyugdíjat sem kap, sem arról, hogy befizet ugyan, de nem jár nyugdíj, mert nincs gyerek, aki eltartsa.

2022.04.12. 15:43:17

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a nyugdíjrendszer úgy lett kitalálva, hogy az egymást követő nemzedékek (generációk) segítik egymást az államiság keretein belül. ha valaki kilép ebből a rendszerből, mert mondjuk londonban többet keres, mint penészleken, akkor ugye fel lehet tenni a kérdést, hogy tagja-e az adott nemzedéknek? és a szüleinek, nagyszüleinek nyugdíját ki fizesse. a többi penészleki?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:28:55

@cvsvrs: tegyük fel a kérdést, a szülei befizetései kinek a nyugdíját fedezték?
Hová lett a szülei befizetése?
Külön kell választani a társadalmat az egyéntől. Itt a nyugdíjalap befizetéseit az állam éli fel.
De, amikor a szadesz ezen változtatni akart, hogy magánnyugdíj pénztárak fedezzék a nyugdíjakat, az nem volt jó, a fidesz azonnal meg is szüntette.
De más szempontból, az a gyerek, akinek nincs befizetése, mert segélyen él, mennyivel járul hozzá a szülei ellátásához?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:30:09

@cvsvrs: "? és a szüleinek, nagyszüleinek nyugdíját ki fizesse. a többi penészleki"

Önmagad cáfolod. Pont ez a lényege ennek a rendszernek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 16:31:08

@cvsvrs: és mégegyszer: a gyermektelen ne legyen nyugdíjra jogosult?

2022.04.12. 16:43:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nemzedékek fizetnek, akkor kivándoroltnak is fizetnie kellene az állampolgársága okán.

2022.04.12. 17:25:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha az egyesült királyságban lesz nyugdíjas, akkor az országos nyugdíjfolyósító fizet neki nyugdíjszerű ellátást a park road-on, vagy akárhol, ahol lakik. és ez esetben az ország abban érdekelt, hogy a kivándorolt költözzön haza. és a pénzét magyarországon költse el kasszás erzsinél a cba-ban.

nem így szerveződik a rendszer. és így a társadalom abban érdekelt, hogy a kivándorolt menjen a francba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.12. 21:53:13

@cvsvrs: rosszul tudod. Ha kevesebbet dolgozott, mint a szolgálati idő, egy vasat sem kap. Tehát, mondjuk egyetem után kimegy, nincs magyar nyugdíja.
Ha dolgozott mondjuk 8 évet idehaza, majd 8 évet Angliában, aztán 8 évet Szingapúrban, stb. Végül sehonnan nem kap nyugdíjat, noha megvan a szolgálati ideje összességében.
Tehát, lehet, hogy Angliában dolgozott, onnan kap nyugdíjat is, majd Magyarországon költi el, mert hazaköltözik a családi házba, vagy mert egyszerűen olcsóbb..

Vén motoros 2022.04.12. 23:09:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez nem olyan egyszerű. Legjobb példa rá anyám, aki 99 éves. 55 éves korába ment nyugdíjba (akkor 55 év volt a nők, 60 év a férfiak nyugdíjkorhatára.) Tehát már 44 éve van nyugdíjban. Egyrészt: a munkába állásától a nyugállományba vonulásáig (55-18) 37 aktív éve volt, és 44 passzív, nyugdíjas éve. Másrészt - nyilván nem tudom valorizálni az éves jövedelem értékeket), de valorizálatlan NOMINÁL értékben már sokkal több nyugdíjat vett fel, mint a 37 aktív évéhez tartozó életpálya-jövedelme. Ezt nem nehéz belátni. 18 éves 1941-ben volt, fogalmam sincs, akkor milyen pénznemben mennyit keresett, de 1952-ben, amikor én megszülettem, akkor 500.-Ft körül járt a havi fizetése. Most 197 ezer Ft. a nyugdíja. Úgyhogy a felosztó-kirovó nyugdíjrendszernek mindenki kedvezményezettje, aki extra hosszú életű.

chrisred 2022.04.13. 04:55:58

@Vén motoros: És az ilyen esetekkel szemben állnak azok akik nem érik meg a nyugdíjkorhatárt, vagyis csak befizettek a közösbe, semmit nem kaptak visssza. Az átlagos élettartam Magyarországon 75 év körül van, vagyis a mostani 65 éves nyugdíjkorhatárral számolva átlagosan 10 év nyugdíjkifizetéssel kell számolni.

2022.04.13. 09:47:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nemzedékek fizetik a nyugdíjat egymásnak állampolgársági alapon, akkor fentmarad a szolidaritás, a társadalmi összetartozás a külhoni magyarokkal. mert ha valaki penészlekről indulva belső londonban lesz csúcsmenedzser, akkor is fizeti járulékot a közmunkás iskolatársaival a penészleki időseknek, közte a szüleinek, nagyszüleinek. és akkor penészleki kocsmában mindenki örül annak, hogy karcsi londonban van és sok pénzt keres. hiszen ebből ők is látnak valamennyit. létrejön a generációs összetartás.

2022.04.13. 09:50:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:
értem, hogy nem ez a rendszer. és a kivándoroltak döntő többsége sem ilyen rendszert akar.

hanem azt mondják, hogy őnekik magyarországon nincsenek elegendő jogaik. ezért mennek el. lépjen be a fideszbe és lehet mininisztériumi alkalmazott. mert nagy valószínűséggel a fidesz nyeri a választást. ennyit megtanulhat. ő inkább a momentumba lépne be. és összefogna a dk-val. és nem nyer választást. úgy nem lesz minisztériumi alkalmazott. o1g pólóban ne mejnen a karmelitába állásinterjúra. vagy ne ezt írja ki a facebook falára. ahogyan egy nyugati nagybanknál nem lesz valaki főosztályvezető úgy, hogy globális pénzuralmi rendszerről értekezik, vagy a nyugati gyarmatosítás visszásságairól. és értekezhet képzett történészként, jogászként, közgazdászként is, csak úgy nyilván nem alkalmazzák a nagybankok. vagy ha geci bankárokról beszél az állásinterjún. vagy a kilakoltatott jelzáloghitelesek nyomorúságáról értekezik, stb.

nagyon sok amúgy képzett ember nem lehet a pusztán csak a politikai véleménye alapján szabad belső londoni. és értem, hogy nagyon sok képzett ember nem lehet a politikai véleménye alapján szabad belpesti feltéve, hogy országos közintézmények ezekben a kerületekben összpontosulnak.

chrisred 2022.04.13. 10:07:08

@cvsvrs: A nyugdíjat nem állampolgársági, hanem kockázatközösségi alapon fizetik. Az ad be a közösbe, aki adóalanyként keresettel rendelkezik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:20:28

@cvsvrs: zagyvaság. A nyugdíj adó alapon van kezelve. Holott biztosítás . Mint az egészségügy. Namost, ha a magyarországi jövedelmemből levonják, akkor biztosítva vagyok, kapok nyugdíjat. Ha nem vonják le, nem kapok.
A rendszer így működik. A többi álideológia.
Avagy, ha a londoni jövedelmemből nyugdíjjárulékot von a magyar állam( ez eleve nonszensz), akkor nekem is jár a nyugdíj, Magyarországon is!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:22:02

@cvsvrs: ez gyönyörű, mondhatni kommunista gondolatmenet. A magyarok felét kirekesztenéd...Rákosi elvtárs csókoltat!

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:26:32

@cvsvrs: " nyugati nagybanknál nem lesz valaki főosztályvezető úgy, hogy globális pénzuralmi rendszerről értekezik, vagy a nyugati gyarmatosítás visszásságairól"

Ezt miből gondolod? Mert nettó hazugság.
Amennyiben nem szélsőséges gondolatokat közöl, természetesen lehet. Különben nem jelenne meg Johnsont érintő kritika, csak munkanélküli közgazdász tollából.
De Magyarországon sincs így, bírálta már az Orbán kormányt Matolcsy...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:30:33

@cvsvrs: amúgy hogy gondolod? Tegyük fel, a szüleid Angliába költöztek. Te pedig visszajöttél Magyarországra, mert a céged nyitott itt egy leányvállalatot. Magyar állampolgárként ide adózol. Gondolod, a szüleid angliai nyugdíját neked kell állni?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:35:28

@cvsvrs: amúgy hogy képzeled? Akinek a gyereke külföldön dolgozik, az nem kap nyugdíjat?
Mert az lásd be, kivitelezhetetlen, hogy a Világ összes országával megegyezzen a magyar állam, hogy az ott élő magyarok jövedelméből vonják le a magyar nyugdíjjárulékot is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.13. 13:41:39

@cvsvrs: még egy "apróság". Akinek nincs gyermeke, vagy akinek négy van, ugyanúgy jogosult nyugdíjra.
Pedig a négy gyerek többet fizet be, mint a nulla.
Tarthatatlan. Sőt, a nyugdíjat a jogosult korábbi keresete alapján számolják, nem a gyerekek keresete urán!
Az milyen vérlázító, hogy a négy gyerek befizet 200 ezret havonta, a nulla ugye értelemszerűen nullát, mégis, a négygyerekes anyuka minimálnyugdíjat kap, mert htb, a 0 gyerekes meg egymilliót, mert bankelnök volt.

2022.04.13. 19:35:27

@chrisred:
és kik alkotnak kockázatközösséget? talán csak nem az állampolgárok.

2022.04.13. 19:40:54

@Igazamvanvagyigazamvan?:
na jó, de az egyik multit érő kritka rendszertint a másik multi tollából való. és az nem valódi rendszerkritika. az sem, hogy schiffer andrás szerint a bigpharma irányít mindent. mert ezeket az írásokat azok kockázati tőkealapok pénzelik, akik a bigphrama üzletrészek, vagy általában a részvények esésére játszanak. és a részvénytulajdonosok, a gyáriparosok drábik jánosnak tapsolnak. és ők is multik. orbán stratégiai partnerei.

2022.04.13. 20:21:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
nem tudunk minden értéket objektíven mérni. és ebből következően nincs igazságos elosztás/választás. két fél esetén az igazságos, hogy az egyik oszt, a másik választ.

egy időben a közös rendelésnésnél kérdeztem, hogy ki osztani és ki választani. különneműeknél szinte mindig a lány vállalta az osztó szerepét, a fiú választott. egyneműek azt mondták, hogy ezt ki kellene sorsolni. választani jobb, mert annak több gondolkodási idő áll a rendelkezésre. és szakmunkások között is próbáltam. rögtön azt mondták, hogy osztani jobb, mert aki oszt annál van a kés.

2022.04.13. 20:30:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:
mi az, hogy szélsőséges gondolat. orbán szerint két szélsőség van. gyurcsány a szélbal és a mi hazánk a széljobb. és ő a centrum. gyurcsány szerint ő a centum. a nyugat. az van középen. és a szélsőség a kelet. az orbán.

hol van magyarország. európa kellős közepén a néptanítók szerint. a nagyvillágnak a kellős közepén úgy egyébként. szokták azt is mondani, hogy periféria, vagy félperiféria vagyunk. ez esetben mindenki periérikus, ha egyszer szélen vagyunk, akkor szélen szélsőségesek vannak. a keresztények állnak középen. a kör és a kereszt mutatja meg a közepet. a megváltó jézus krisztus.

mi az, hogy szélsőséges?

2022.04.13. 20:32:46

@Igazamvanvagyigazamvan?:
túl sokan nem gondolják. az a szélsőség. de túl sokan azt se gondolták, hogy az mrns alkalmas vírusterápiára. karikó katalint sokan kinevették. most az a szélsőséges, aki tagadja.

chrisred 2022.04.13. 20:44:00

@cvsvrs: Leírtam, a jövedelemmel rendelkező adóalanyok.

2022.04.14. 12:21:15

@chrisred:
lehet így is. csak így nem alakul ki a generációs összetartás, a kivándoroltakat a többség elküldi a francba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.14. 12:48:22

@cvsvrs: jó, látom nincs érdemi válaszod. Az agymenéseidre pedig nem vagyok kíváncsi.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.14. 12:50:17

@cvsvrs: "
lehet így is. csak így nem alakul ki a generációs összetartás, a kivándoroltakat a többség elküldi a francba"

Nos, nem tapasztaltam. Csak a kretének, a pszichésen befolyásoltak.

Viszont nem látom, hogy jön ez a nyugdíjhoz.

2022.04.14. 15:02:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha a nyugdíjrendszer a nemzedéki összetartáson alapul, akkor a kivándoló elsődlegesen az anyaországhoz kötődik egészen addig amíg nem adja fel az állampolgárságát. így nem. értem persze, hogy nem is cél. az emmigránsok nyugatos társadalmat akarnak. és azt megkapják. és mivel nincs szolidaritás, a többségi álláspont az lesz, hogy menjenek a francba.

pl. a kivándorlók kedvence bödőcs tibi. és a falujában búcsúszentlászlón 276-an szavaztak a fideszre. és 110-en az összefogásra. (80%-os részvétel mellett) lényegében arra, hogy a leghíresebb búcsúszentlászlói is menjen francba. mert nem hiszem, hogy zalában rettegtek az ukrán háborútól. vagy hogy átműttetik az óvodásokat. azt mondták, hogy elmentél budapestre. menjél. kedvenc városod london. menjél. (a francba.)

2022.04.14. 15:15:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:
vagy mondjuk karigeri nyírtass-i. 655-en szavaztak a fideszre. és 185-en az ellenzéki összefogásra. a leghíresebb falubeli. ott jelentette be, hogy miniszterelnök jelölt lesz. és a pártja nem kicsit kapott ki a fidesztől úgy, hogy ebben dk-s, és jobbikos szavazók vannak többségben. tehát az a nemzedék, akikkel ebben a községben együtt nevelkedett, azok mondták azt, hogy menjen a picsába.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.15. 11:30:25

@cvsvrs: "ha a nyugdíjrendszer a nemzedéki összetartáson alapul, akkor a kivándoló elsődlegesen az anyaországhoz kötődik egészen addig amíg nem adja fel az állampolgárságát"

Ugye ez azt jelenti, hogy a romàn vendégmunkás béréből nem vonják a nyugdíjjárulékot?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.15. 11:32:10

@cvsvrs: nem volt téma a fideszgyőzelem. Ne menjünk bele a társadalom pszichés állapotába.

2022.04.15. 12:29:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez esetben a román vendégmunkás a romániában maradt románokkal lenne szolidáris. mindenki a hazájához kötődne állampolgári alapon.

most az ideglenesen munkát vállaló románok és ukránok fizetik a búcsúszentlászlói és a nyírtassi nyugdíjasok járadékát. azaz a magyar a társadalombiztosításnak a román és ukrán vendégmunkás fontosabb, mint a magyar emigráns.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 09:18:38

@cvsvrs: tehàt ebből is látszik, hogy ötleted kivitelezhetetlen .

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 09:19:43

@cvsvrs: és mi van a kettõs állampolgárokkal?

2022.04.16. 09:43:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a kettős állampolgárok választhatnak, hogy hová fizetnek. és onnan kapja a nyugdíjat, vagy annak egy részét.

a nemzedéki összetartás következtében lenne a magyar egy nyitott és egyben hazafias társadalom. a kivándorlók szolidárisak a honiakkal. (amiből minimális többlet bevétel adódik). és így a honiak is szolidárisak lehetnak a határon kívüliekkel (az minimális többlet kiadás). és nincs ez a szembeállítás.

nyilván nem aktuális ez. a rendszer elvben működhetne így is. csak ebben egyik párt se érdekelt. a fidesznek is jó a jelenlegi felállás. mert több szavazatot kap a határon kívülről, mint amennyit az ellenzék. az ellenzéki pártoknak is jó. mert ők kívülről akarják megbuktatni a kormányt és ehhez megint kell ez a szembeállítás. mondván, hogy a kivándorlókat az autokrácia üldözte el.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:37:28

@cvsvrs: nem, ez marhaság. Egyetlen ország sem fogja bevállalni, hogy egy másik ország nyugdíjait hajtsa be. Óriási adminisztrációs teher.
Azt a pénzt, amit ma behajt, fel is használja. Pont te érvelsz ezzel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:40:06

@cvsvrs: azért az érdekes lenne, hogyan érted volna el, hogy mondjuk Soros nyugdíjjárulékát a szocialista Magyarországnak utalja az USA, vagy mondjuk Einstein a hitleri Németországnak adózzon, majd a nyugdíját a 3. Birodalom utalja...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 10:43:12

@cvsvrs: és ráadásul sehova sem vezet az okosságod. Ma, mondjuk a székely befizeti a nyugdíjjárulékot a magyar számlára( már hülyeség), majd a maguar nyugdíjfolyósító elutalja a székely nyugdíjasnak a nyugdíját román számlára. Semmit nem oldottál meg.

2022.04.16. 11:01:42

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez a nyugatnak nem jó. mert a nyugat mi a francért legyen szolidáris a bevándorlóval akkor ha ő munkavállalóként nem szolidáris az angliai nyugdíjassal. hogy is ne. a nyugati kultúra, a gyarmatosító érdek kreálja ezt az ellentétet.

a nyugatra szakadt kivándorlók nem szolidárisak a többségi magyarokkal, a magyar társadalom azonban szolidáris a határon túli kisebbségekkel, a keletre szakadtakkal. ez anyagilag nem éri meg, de politikai értelemben megéri. mert ez teremt egységet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:43:28

@cvsvrs: tehát? Hogyan lehet rábírni bármely ország vezetését, hogy tartsa számon az ott élô magyarok nyugdíjbefizetéseit és utalja Magyarországra? Sehogy. Mondd el, Románia esetében hogyan működne. Anglia például azt sem tudja, hány magyar dolgozik kinn...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:47:41

@cvsvrs: nem, ezt az ellentétet az kreálja, hogy zagyva az agyad. Mert a törvény deklarálja, hogy milyen követelmények alapján kapsz nyugdíjat. Ebben nincs benne gyerekszám...
De mégegyszer: ha mondjuk az én szüleim nem érik meg a nyugdíjaskort, akkor visszafizeted a levont összeget nekem, kamatostul?
Ha, nem, milyen jogon várod el, hogy a szüleim helyett valaki mást tartsak el, akinek még gyermeke sincs? Avagy az ne kapjon nyugdíjat?

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 16:51:02

@cvsvrs: a nagybátyám '56-ban kivándorolt. Gondolod, fizetni kéne a nyugdíját a magyar befizetésekből? Ja, hogy ô nem romániai magyar! Értem!

2022.04.16. 17:02:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha valaki kettős állampolgár, akkor eldöntheti, hogy kivel szolidáris. ha valaki kivándorol londonba és elsődlegesen angliai kisnyugdíjassal szolidáris, akkor innen nézve nem baloldali.

2022.04.16. 17:05:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
úgy, hogy magyar állampolgár. és van bejelentett (külföldi) lakcíme. ahogyan a romániában élőket is elérik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:10:13

@cvsvrs: fogd már fel, nem érdeke egyetlen országnak se, hogy tovább terhelje a hatóságát. Magyarországnak se. Adót ott fizetsz, ahol a jövedelmed megszerzed. A kínai, aki itt él, itt adózik. Nem, nincs külön nyugdíjalapjuk, ami Kínába utalja a pénzt.
Tudod, miért? Mert a magyar rendszer is biztosítás. Magadat biztosítod nyugdíjas éveidre. Az, hogy az állam feléli a te pénzedet, már egy másik kérdés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:12:34

@cvsvrs: Angliában nem volt ilyen nyilvántartás. Most is csak becsülni tudják a pontos számot. Nem úgy működnek a dolgok, ahogy csökött agyaddal elképzeled.
Pont a szadesz akart rajta változtatni , a fidesz első dolga volt elkaszálni.

2022.04.16. 17:18:24

@Igazamvanvagyigazamvan?:
azért, mert a nyugatra szakadt magyar nem adja le a magyar lakcímkártyáját. úgy 2 szavazata van. cserébe be kell menni a követségre. szemben a keletre szakadt magyarral, akinek nyilvántartják a külföldi lakcímét. úgy értesítik. és 1 levélszavazata van.

2022.04.16. 17:22:40

@Igazamvanvagyigazamvan?:
és erre mondja azt a nyugati magyar, hogy neki kevesebb joga van. a határon túlihoz képest is többlet joga van. a legkevesebb joga a kötelmekhez mérten többségi magyarnak van. és még így is a nyugatra szakadtak a legikább kedvezményezettek.

2022.04.16. 17:31:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a balliberálisok egyik hazugsága, hogy a kormány a romániában élő magyarokat hozza előnyös helyzetbe, mert ők levélben is szavazhatnak, szemben a szegény kis nyugati magyarokkal, akiknek be kell menni a nagykövetségre.

ha a nyugati magyar leadja a lakcímkártyáját és regisztrál, akkor ő is szavazhat levélben. az egyesült királyságból 1159 magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár regisztrált. és ők is szavazhattak levélben. amelyik angliai magyar nem adta le a lakcímkártyáját annak be kell menni a követségre. cserébe kap plusz egy szavazatot. és választhat. ez a "sötét elnyomatás".

2022.04.16. 17:32:24

1159 magyarországi lakcímmel NEM rendelkező

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:38:57

@cvsvrs: miért kapna plusz egy szavazatot??? Agymenésed határtalan. Az igazság az, hogy egy egész napot vesz el sokaknak bejutni Londonba, ott sorbaállni a követség előtt, pláne hidegben, esőben. Szemben a levélszavazattal...
Azt meg gondolom, te se gondoltad komolyan, hogy miután leszavazott Londonban, repülőre száll, hogy szavazzon Makkoshotykán is.
Egyébként sem számított a külföldiek szavazata.
Mondjuk, mi köze ennek a nyugdíjhoz?
Ja, témát váltasz, mert érveid nincsenek. Az elején se voltak...

Igazamvanvagyigazamvan? 2022.04.16. 17:44:55

@cvsvrs: "Csak akkor szavazhatsz, ha legkésőbb március 25-ig előzetesen kérelmezted az adott külképviselethez tartozó névjegyzékbe vételedet, tehát regisztráltál szavazásra az adott képviseleten.
Kizárólag személyesen szavazhatsz az általad választott magyar külképviseleten, levélben nem."

Tehát nem tudsz kétszer szavazni. Mondjuk nem is hinném, hogy a fidesz ekkora hibát engedne a rendszerben.
Ezt inkább engedd el.

2023.06.17. 13:24:42

Látod ebben egyetértünk, megint azt kapja a 10 milla amit megérdemel, és szellemi színvonala megenged.
süti beállítások módosítása