téveszmék

téveszmék

"Ha jobb és bal egyet gondol, aligha tévedhetnek"

2022. október 27. - G. Nagy László

celeb_vagyok.jpg

 

- Anyád megmondta, hogy én vagyok az apád?

-Si, senor.

- És hogy a többieké is?

- Si, senor.

-Tudod, hogy ha tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor százötven kilós leszel 16 éves korodra?

- Si, senor.

 

Ez volt az a párbeszéd, mely a Celeb vagyok, ments ki innen! adásában Vadon Jani és egy kolumbiai kisfiú, Pedrito közt elhangzott, majd a közélet teljes spektrumán kiverte a biztosítékot. Először Bayer Zsolt irgalmatlan felháborodását hallgattam végig, azután következtek a baloldal mimózái is. Az esetet követően az RTL és Vadon Jani is bocsánatot kért mindazoktól, akik a jelenetet sérelmesnek érezték... Én meg csak fogom a fejem és nem akarom elhinni ezt az egészet. Tényleg ilyen álszent és képmutató világot akarunk építeni?

 

Néhány dolgot muszáj azonnal rögzíteni:

  1. Vadon Janit és Sebestyén Balázst semmiféle rossz szándék nem vezeti. Ők csupán szórakoztatni szeretnének.
  2. Van olyan, hogy egy vicc nem működik. Farkasházy Teddy és Sas Józsi úgy toltak végig egy-egy komplett pályafutást, hogy szinte nem akadt épkézláb poénjuk. Mégsem kellett bocsánatot kérniük közszerepléseik miatt.
  3. Amikor egy intelligens ember más kárára viccelődik, az első, ami átfut a fején, hogy ő maga megsértődne-e hasonló esetben. Egészen nyilvánvaló, hogy sem Vadon Jani, sem Sebestyén Balázs, sem egyetlen ép lelkű ember nem akadna ki, ha ők állnának a másik oldalon. Itt legfeljebb az teszi enyhén cinkessé a dolgot, hogy kiskorúról van szó.
  4. Pedrito, a kolumbiai kisfiú aligha sérült bármilyen módon is. Pontosan tudta, hogy némi javadalmazásért cserébe számára érthetetlen idétlenségekre kell válaszolgatnia. Örült a zsebpénznek, s ha majd pár év múlva valaki előkotorja a videót és lefordítja neki a magyar mondatokat, majd ő is csak vigyorog az egészen.
  5. Ne tegyünk úgy, mintha a hétköznapjaink során a viccelődésnek ez a formája és szintje a legkevésbé is durvának számítana! A saját gyerekeinkkel, unokaöcséinkkel, keresztfiainkkal is jócskán húzósabb beszólásokat engedünk meg egymásnak. Lehet a televíziózást egy valóságtól elrugaszkodott, álszent területté formálni, de aligha érdemes.

 

Mindannyian tudjuk, hogy az idegen nyelv már önmagában is poénforrás. Amikor külföldiekkel barátkozunk, két-három pohár ital után menetrendszerűen előkerül, hogy betanítunk nekik néhány - trágársággal fűszerezett - idétlenséget, melyekből természetesen semmit sem értenek. Ezekből fergeteges jelenetek formálódnak, ha az érintettek a későbbiek során megfelelő pillanatban húzzák elő a jól bevésett idegen szavakat. Ez a gyermeteg játék olyannyira elterjedt, hogy számos vígjátékban is visszaköszön; a Bazi nagy görög lagziban például kifejezetten szellemes módon. Kislányom nem ezt, inkább Vadon Jani vonalát képviseli. Még négyéves sem volt, amikor először nyaralt Horvátországban, s hallatlanul élvezte, hogy az ottaniak egy árva kukkot sem értenek abból, amit mond. A szálloda bárpincérjének a következőképpen kedveskedett: "Kakis a fejed!" A magam részéről azért igyekeztem rendre utasítani: "Szerinted mit csinálna a bácsi, ha értené, amit mondasz neki?" Leánygyermekem nem jött zavarba, azonnal rávágta: "Hát letörölné a hajáról a kakit..."

 

Egészen mostanáig talán még sosem találkoztam olyannal, hogy a baloldal és a jobboldal megmondóemberei bármit is ugyanúgy láttak volna. Ám az, hogy most együtt kárognak, a legkevésbé sem jelenti azt, hogy igazuk is volna. Amikor a közélet túlérzékenységét, hisztériáit, álszentségét kérem számon, az esetek túlnyomó többségében a progresszíveket kell ekéznem. Az igazság azonban az, hogy a jobb térfélen is találunk tabukat bőven. A konzervatívok részéről borítékolható a hiszti, ha a keresztény vallást éri támadás; a baloldal pedig oly sok áldozati csoportot kreált már eleddig, hogy ma már szinte mindenre ugrik. A kiskorúak védelme különösen izgalmas terület, e téren a jobboldal következetesebbnek tűnik. Ha ugyanis górcső alá vesszük a progresszívek általános attitűdjét, azt fogjuk látni: ünneplik az abortuszt; az örökbefogadást a melegek alapjogának tekintik; a transzneműek szempontjait és érdekeit minden esetben a kiskorúaké elé sorolják és sok esetben még a pedofilokkal szemben is elnézők. Fura, hogy most, amikor Sebestyén Balázsékat lehet savazni, hirtelen nekik is szent lett a gyermek, akivel még viccelődni sem szabad... No de mindegy is, hogy a politikailag korrekt bánásmód képmutató szószólói melyik oldalról érkeznek. Nagyon nem kéne erőltetni ezt az álszemérmes, hazug világot. Európa olyan időket él, amelyhez képest a bibliai tíz csapást elszenvedő Egyiptom a kanyarban sincs. Bayer Zsolti meg erősebben toporzékol, mint akkor, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát...

 

Bevallom, jómagam nem fordultam le a székről a röhögéstől, amikor a kolumbiai vadonban zajló ominózus jelenetet megnéztem. Ennél sokkal erősebb szívatásokhoz vagyok szokva, ez most alig-alig érte el az ingerküszöbömet. (Talán ha a saját fiamat viccelik meg ily módon, úgy az érintettség miatt vigyorogtam volna.) Ám a felháborodást a legkevésbé sem értem. A magam részéről ilyenkor mindig az irigységet, a szakmai féltékenységet sejtem a háttérben; sokaknak egyszerűen jólesik belerúgni a kiugróan sikeres médiafigurákba. De mardjunk a viccnél: ha cinkelésről, szívatásról van szó, én mindig mindenkivel elmegyek a legvégső határig, ami még az ártatlan mosolygásba belefér, ám kínosan ügyelek rá, hogy sosem lépjem át azt. Hitem szerint Vadon Janiék sem tették.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3317963928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HypocritSlayer 2022.10.28. 09:00:15

Bayer Zsolt azért szállt bele (elítélendő módon:) mert RTL, ennyi, a többi meg vihar egy biliben...

baalint1 2022.10.28. 09:11:06

Mindenkinek máshol van az ingerküszöbe, az hogy ártalmatlannak látod, attól még ez esetben jól láthatóan a többség, politikai oldaltól függetlenül nem látta ártalmatlannak, hanem azt látta benne, hogy egy gyereket aláznak. Sokféle humor van, és van az a típus, ami más kárára történik, vitathatod, hogy ez nem ilyen volt, de valószínűleg ezzel kisebbségben vagy.

Megjegyzem Vadon nevét most hallottam életemben először, de Sebestyén Balázsnak volt már sok hasonló esete, pl. mikor egy kövér tizenéves lányt alázott durván bunkó, megalázó módon. Ahhoz képest ez tényleg semmi volt. Mondjuk megnéztem a jelenetet, és ebben is előjön ugyanez a vonal.

Egyébként azon kevesek közé tartozok, aki nem ítélem el a médiában a trash műsorokat, és nem gondolom, hogy ezzel a népet butítanák, a helyzet fordított, van olyan réteg, akinek ilyenre van igénye, a kereskedelmi csatornák meg kiszolgálják ezt az igényt. De ettől még alapból sem kedvelem az ilyen figurákat, mint amilyen Sebestyén Balász, vagy hogy más példákat mondjak, Boros és Bochkor, akik egyébként nem játszák az egyszerű bunkó prolit, hanem kulturális értelemben befutott műsorvezetőként is azok maradtak. De egészen más az, amikor csak simán bunkók, meg egészen más az, amikor reality műsorban aláznak meg embereket, különösen ha egy gyereket. És nem, az nem lényeges, hogy a konkrét gyerek ezért pénzt kapott, és amúgy sem érhette teljesen a szituációt, amiben nem vele, hanem rajta röhögnek, mert attól még egy tévéműsor azt az üzenetet is hordozza, hogy egy gyerek megalázása egy rendben lévő humorforrás.

Azzal kapcsolatban mondjuk ne legyenek kétségeink, hogy Bayer Zsolti és a többi propagandista egészen máshogy ítélte volna meg a helyzetet, ha a TV2-ben történt volna...

IdomitottFoka 2022.10.28. 09:20:10

"Lehet a televíziózást egy valóságtól elrugaszkodott, álszent területté formálni, de aligha érdemes."

Nem lesz abból baj ha kritizálod az mtv-t?

G. Nagy László 2022.10.28. 09:27:36

@HypocritSlayer:

"Bayer Zsolt azért szállt bele (elítélendő módon:) mert RTL, ennyi, a többi meg vihar egy biliben... "

Pontosan. De ez nagyon gáz és nagyon elvtelen. Zsoltitól sokkal többet várok.

G. Nagy László 2022.10.28. 09:39:26

@baalint1:

"Sebestyén Balázsnak volt már sok hasonló esete, pl. mikor egy kövér tizenéves lányt alázott durván bunkó, megalázó módon."

Az valóban bántó volt, Balázs ezerszer is megbánta már.

"De ettől még alapból sem kedvelem az ilyen figurákat, mint amilyen Sebestyén Balász, vagy hogy más példákat mondjak, Boros és Bochkor, akik egyébként nem játszák az egyszerű bunkó prolit, hanem kulturális értelemben befutott műsorvezetőként is azok maradtak."

Nem értek egyet. Sebestyén Balázs és Bochkor Gábor sokkal kifinomultabb és intellektuálisabb figurák nálam, holott magamat sem tatom bunkó prolinak.

"azt az üzenetet is hordozza, hogy egy gyerek megalázása egy rendben lévő humorforrás."

Nyilvánvaló, hogy nem lehet humorforrás semmi olyan, ami a másik megalázásával jár. Én azt vitatom, hogy ez megalázás lett volna. Építhetünk egy olyan mimóza, gőgös, arisztokrata világot, ahol mindenki fehér kesztyűben jár és kínosan ügyel minden szavára és mozdulatára, de én nem erre vágyom. Én egy vidám, felszabadult, közvetlen és emberséges társadalmat szeretnék, s ebbe Balázsék jelen idiótasága simán belefér.

birkamenet 2022.10.28. 09:48:48

Bammeg, miféle probléma van itt????

Nézzétek már meg, hogy orbán hogyan alázza a hiveit, egy napot (órát) nem hagy ki, hogy láttassa a világgal, hogy a birkái 12 év NER agymosás után komplett értelmi fogyatékosok.

leponex 2022.10.28. 10:00:15

@G. Nagy László: "Tényleg ilyen álszent és képmutató világot akarunk építeni?"
Akarod vagy sem, EZ a világ már rég elkészült, abban élünk ...

MEDVE1978 2022.10.28. 10:02:02

10 éves koromtól kezdve túlsúlyos voltam, eleget csúfoltak is miatta, így azért részben megértem a felháborodást. Itt van egy senkiházi, alacsony, másodrangú műsorvezetőkezdemény egy tök ismeretlen országból, aki a kölyköt szivatja. Nekem sokkal viccesebbnek tűnt volna, ha a gyereknek adnak egy fülbe való rádiót, amiben egy tolmács fordítja neki a kérdéseket és ő a kövéres vagy az én vagyok az apád (=megbasztam anyádat) kérdéskörre egy lendületes rúgással tökön találja Vadon urat. Aki ezután vinnyogva elfekszik a Földön. Na, ez vicces lett volna. (Vagy,, ha esetleg apuka is jelen van, aki az anyukás megjegyzésre egy jobbegyenessel leteríti Vadon urat).

Nyilván ez a tömegmédia, nem kell csodálkozni rajta. Egy terméket próbálnak eladni, tágabb kontextusban egy hanyatló terméket (A 2000 után születettek inkább neteznek, minthogy a TV-t néznék). A média egyik sajátja a race to the bottom, tehát a minél primitívebb tartalmak gyártása, hogy minél nagyobb tömegeket érjen el (hiszen a magaskultúrára nem fogékony az átlagnéző, ezért amíg lehet, lefele kell menni). Így tökéletes szórakoztatási eszköz a hasonló szenvedéstörténet (ahol a celebek szenvedését lehet nézni szar körülmények között), a realityk vagy akár az álpornó (társkereső show-k).

G. Nagy László 2022.10.28. 10:14:12

@MEDVE1978:

"10 éves koromtól kezdve túlsúlyos voltam, eleget csúfoltak is miatta, így azért részben megértem a felháborodást."

Én sosem voltam az, de minden látszólagos ridegségem ellenére mindig is együttéreztem azokkal, akiket kövérségük miatt szívatnak. Kifejezetten haragudtam a mindenkori tornatanárjaimra, akik kötélmászásnál hagyták, hogy a túlsúlyosak szenvedésén a többiek röhögjenek. Ez valóban megalázó és embertelen. Ugyanilyen embertelen a másik véglet is, amikor a posztmodernek azt hazudják, hogy a kövér is szép, a kövér is rendben van.

Ami engem illet: a kövér barátaimat viszem magammal kondizni, focizni és éveken át könyörgök nekik, hogy kezdjenek diétázni. Ennyi a hatásköröm, de ezt minimum hozom.

Ami a többit illeti: szerintem béna hiszti. "Megbasztam anyádat" - ez csakis a szóhasználatod miatt durva. Figyelj: "Forrón szeretkeztem édesanyáddal, aki egy angyali módon gyönyörű teremtés." Ebben mi a bántó? Szerintem semmi, pedig ugyanazt jelenti.

a nagy hohohorgász 2022.10.28. 10:27:01

Miért nem az apukájával viccelodnek vagy a kokainbaroval? Na az tényleg vicces lenne, te gyökér!

leponex 2022.10.28. 10:28:16

@G. Nagy László: természetesen egészen mást jelent, szeretkezni azzal tudsz, akit szeretsz, aki szeret.... Más anyját, feleségét 'megbaszni' egy másféle világképben jelentheti csak ugyanezt...

a nagy hohohorgász 2022.10.28. 10:29:27

@birkamenet: te hülye fasz, a szaros szájú lilike most küldött a kurva anyádba hogy gyáva voltál rendszert váltani! Te meg a fajtad
szopkodod a kiscsajt:)))))

a nagy hohohorgász 2022.10.28. 10:31:05

@G. Nagy László: amúgy elég szánalmas hogy neked ez a két szarrago egyenlő a szorakozassal! Azért még belőled is többet néztem ki....

MEDVE1978 2022.10.28. 10:35:05

@G. Nagy László: A szex az anyával témakörben. Ebben nem értünk egyet. A monogamitás és az ősi késztetés, amire visszavezethető (az én gyerekem az én génjeimet vigye tovább és ne egy másik hímét) szinte az összes emberi kultúrát jellemzi és nagy hatással van a férfiakra, fiúkra. Szerintem az a természetes, amikor egy ilyen megjegyzésre durván válaszol valaki, amikor ilyen sértés hangzott el tinédzserkoromban, akkor szinte mindig heves szóváltás vagy verekedés követte.

De nem eltávolodva a témától, valahogy a gyerekkel viccelődés rangon aluli. Kicsit olyan, mintha egy törpén röhögnél, mert nem éri fel a polcot, pedig mennyire igyekszik. Más kérdés az, hogy ha egy gyerek idézi elő a szituációt, amin röhögsz. HA van egy vicces videó, amiben mondjuk a hisztis vagy buta kisgyerek vicces dolgot csinál, akkor azon nyilván röhöghetsz. Itt nem erről van szó, kifejezetten egy felnőtt idézett elő egy "vicces" szituációt egy gyerek kárára, hogy ebből profitáljon. Szerintem így ez nem oké.

A kövérségről annyit, hogy egyértelmű, hogy egészségtelen, ezt kár is tagadni. Tehát a kövér=szép és nincs jogod kritizálni mozgalom hülyeség. De itt is van különbség aközött, hogy azzal cikizek, csúfolok valakit, hogy kövér vagy egyszerűen azt mondom, hogy mondjuk ennek a kövér nőnek / férfinak a képe nem tetszik nekem és szerintem egészségtelen, hogy így él. Érzékletes példa az, amikor a nagyon kövér Honey BooBoo kislányt és a white trash családját mutatták be az USA-ban egy valóságshowban. Rájuk azt mondani, hogy nem baj, hogy a kislány már tripla akkora 8 éves korában, mint egy korabeli, szerintem túlzás: egyértelmű hiba az ilyesmit normalitásként bemutatni, mert nem az. Ha valaki kritizálja annak pedig igaza van. Viszont, ha van egy csinos lány, aki mondjuk 165 cm és 80 kg és van rajta mit fogni, akkor ott nem kell azzal jönni, hogy undorító, meg csúfolni, mert nem az és ettől még lehet vonzó nő.

G. Nagy László 2022.10.28. 10:44:10

@a nagy hohohorgász:

"amúgy elég szánalmas hogy neked ez a két szarrago egyenlő a szorakozassal! Azért még belőled is többet néztem ki.... "

Megtisztelsz. Töredelmesen bevallom: a fontosabb focimeccseken kívül egyáltalán nem nézek tévét. Vadon Janiék botrányáról is a Bayer showból értesültem...

G. Nagy László 2022.10.28. 10:48:24

@leponex:

"természetesen egészen mást jelent, szeretkezni azzal tudsz, akit szeretsz, aki szeret.... Más anyját, feleségét 'megbaszni' egy másféle világképben jelentheti csak ugyanezt... "

Miért kizárt az, hogy Pedrito édesanyja valódi érzelmeken alapuló, romantikus viszonyt ápolna bárkivel? Ebbe semmi rossz nincs, a magam részéről a legforróbb intim boldogságot kívánom a hölgynek, akár Vadon Janival, akár a sarki zöldségessel, akár a férjével.

baalint1 2022.10.28. 10:50:05

@G. Nagy László:
"Az valóban bántó volt, Balázs ezerszer is megbánta már."

Legalábbis ezt mondta, a mostani eset alapján viszont nem így tűnik, egyébként itt is előjött a kövérséggel gúnyolás vonal.

"Nem értek egyet. Sebestyén Balázs és Bochkor Gábor sokkal kifinomultabb és intellektuálisabb figurák nálam, holott magamat sem tatom bunkó prolinak."

Hát nem tudom, az írásaid stílusa alapján (nem a stílusoddal van a bajom, amikor van) nekem nem úgy tűnik.

Ezek az emberek pedig egy-egy nagyszájú kocsmatölteléknél csak a kulturált megjelenésben különbek.

"Nyilvánvaló, hogy nem lehet humorforrás semmi olyan, ami a másik megalázásával jár. Én azt vitatom, hogy ez megalázás lett volna. Építhetünk egy olyan mimóza, gőgös, arisztokrata világot, ahol mindenki fehér kesztyűben jár és kínosan ügyel minden szavára és mozdulatára, de én nem erre vágyom. Én egy vidám, felszabadult, közvetlen és emberséges társadalmat szeretnék, s ebbe Balázsék jelen idiótasága simán belefér."

Szerintem meg simán nem ismered fel ebben a megalázást, míg akiknek nem tetszett, és valószínűleg ők vannak többen, felismerik.

baalint1 2022.10.28. 10:53:47

@G. Nagy László:
A kövérség megítélése, illetve a kövér személyek sértegetése szerintem két eltérő műfaj, illetve utóbbinak a legsúlyosabb változata, ha gyerekkel szemben történik, aki egyáltalán nem tehet róla (csak a szülei).

A másik ember anyjával való közösülésre célzás a legkulturáltabb formában is sértőnek számít az európai, feltehetőleg a dél-amerikai kultúrában is.

G. Nagy László 2022.10.28. 10:53:56

@MEDVE1978:

"De nem eltávolodva a témától, valahogy a gyerekkel viccelődés rangon aluli. Kicsit olyan, mintha egy törpén röhögnél, mert nem éri fel a polcot, pedig mennyire igyekszik."

Ebben maradéktalanul egyetértünk. (Persze ha a törpe partner ebben, a közönség meg vevő rá, úgy tök oké a dolog, de valóban rangon aluli.)

"Viszont, ha van egy csinos lány, aki mondjuk 165 cm és 80 kg és van rajta mit fogni, akkor ott nem kell azzal jönni, hogy undorító, meg csúfolni, mert nem az és ettől még lehet vonzó nő. "

Persze hogy nem kell csúfolni, s az is igaz, hogy bejöhet valakinek, de hogy csinosnak nem nevezném, az is biztos. Ha ezzel a testmagassággal 60 kiló fölé szökik a testtömege, ott komoly bajok vannak. Engem már biztosan nem hozna tűzbe.

G. Nagy László 2022.10.28. 10:58:26

@baalint1:

"A másik ember anyjával való közösülésre célzás a legkulturáltabb formában is sértőnek számít az európai, feltehetőleg a dél-amerikai kultúrában is."

Egyetértek, és ami a dél-amerikai kultúrát illeti, ott ez sokszorosan igaz. De ettől még ez nem jó, hogy így van. Egy egészséges világban találkozunk, megöleljük egymást, te azt mondod: "most jöttem anyádtól" én meg azt: "mindig is dicsért, milyen gyengéd és figyelmes vagy." Aztán vigyorgunk és ennyi.

leponex 2022.10.28. 11:00:54

@G. Nagy László: fel sem merült bennem, hogy Te ne így gondolnád, abba a világképbe ez már beletartozik, hisz miért ne szerethetné egymást ily romantikusan forró érzelmekkel barátnője anyjaval, hugával, ... akár kedvenc háziállatával valaki. Love is Love, nemdebár?

G. Nagy László 2022.10.28. 11:04:34

@leponex: Ne cinkeljél :) Az állatokat ne keverjük bele, az nagyon beteg vonal. No de abban mi kivetnivalót találsz, ha két felnőtt szabad akaratából szerelmeskedik egymással? Bevallom: fel nem tudom fogni, hogy ezzel mi a gond.

baalint1 2022.10.28. 11:13:16

@G. Nagy László:
De nem arról van szó, hogy ha valakinek az anyjával van ténylegesen intim kapcsolatod, és esetleg ez szóba kerül, hanem arról, hogy ez a legtöbb kontextusban szimplán csak egy beszólás, alázás (nálatok szőrös a csengő? nem? akkor anyádat fogtam). Nyilván van olyan kultúra, ahol ez nem sértő, de ott meg egy ugyanilyen megalázó szituációban valami mást mondtak volna.

Plusz az is teljesen más, ha haverodnak mondod poénból.

G. Nagy László 2022.10.28. 11:36:16

@baalint1:

Különítsük el a két végletet!

A) Valaki haragosan, rosszindulatúan kurvaanyázik. Szarul esik? Igen. De nem azért, mert anyám valaha is a testéből élt volna. Neki ehhez semmi köze, a másik indulata az, ami nem esik jól. Ha megsértődöm, úgy a dolog engem is minősít, mert azt jelzi: gőgös fasz vagyok. Ha nem sértődöm meg, akkor csupán a másik embert minősíti: egy rosszindulatú, bunkó paraszt.

B) Ha mosolygós poénkodásról van szó, az azt hirdeti: nincsenek tabuk, merünk bármiből viccet csinálni. Szerintem ez az intim barátságok és szerelmek alapja. Ez maga a szabadság.

baalint1 2022.10.28. 13:13:21

@G. Nagy László:
Meg van a harmadik eset, amikor nem szimpla sértés, hanem megalázás a cél, vagy mások kárára viccelődés. Mondom, teljesen más, ha a haverodnak mondod, mint ha egy gyereknek vagy mondjuk a főnök a beosztottjának. Az előbbi valóban a tabuk néllüli szabadság, az utóbbi viszont szimpla megalázás.

arthurthedent 2022.10.28. 13:33:15

Ha igazán humorista lenne a csávó, akkor megtanított volna a kisfiúnak egy frappáns visszavágást magyarul, mintha tudna a kölök magyarul. Az tényleg vicces lett volna és elvette volna a sértő élét az egésznek.

Merthogy ez az "én vagyok az apád" dolog nem humor, ez csak egy tirpák beszólás, ami miatt kocsmába pofánvágták volna.

G. Nagy László 2022.10.28. 13:51:21

@arthurthedent: Ezzel egyet tudok érteni. Viccesebb is lett volna és a legkevésbé sem bántó. Baszki, neked kéne vezetned a műsort :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.10.28. 14:06:36

@birkamenet: most mire gondolsz? hogy alázza orbán?

6.Lenin 2022.10.28. 14:13:03

Mindenki azt adja ki magából, ami eleve benne van, amit magába szívott, vagy így született. pláne, ha nem figyel oda.
Mi ebben az érdekes? Pláne miért lenne ez téveszme?
Ilyen az ember.

Ebből következik, hogy mindennek megvan az érdeklődési köre is.

Szerencsére még egyiket sem kötelező nézni. Mindenki azt választja ami őbenne is benne van, másképpen mi a toszért nézi, hallgatja?

CCnick 2022.10.28. 14:17:20

@baalint1: "aki egyáltalán nem tehet róla" őőő izé. biztos, hogy minden kövér gyereket a szülei tömnek édességgel és tiltanak el a mozgástól?

parttalan 2022.10.28. 14:42:10

Ez az elmélkedés most nagyon félrement..

parttalan 2022.10.28. 15:04:10

"Vadon Janit és Sebestyén Balázst semmiféle rossz szándék nem vezeti. Ők csupán szórakoztatni szeretnének."

Ezzel érvel illetve védekezik a szennymédia immáron 25 éve. Miszerint a munkában megfáradt honpolgár este a tévé elé leülve pár órát csupán szórakozni akar és ki kell őt szolgálni. A kérdés csak az: mivel? Most attól tekintsünk el, hogy az a bizonyos tévés szórakoztatás (MTV) a két kereskedelmi nagycsatorna indulása előtti időkben nagyságrendekkel színvonalasabb volt a '90-es években, mint ahogy attól is, hogy a derék átlagpolgár azt az esti szabadidőt a megnövekedett csatornakínálat közepette kulturális, ismeretterjesztő programok, dokumentumfilmek, színvonalas mozik és sorozatok megtekintésére is használhatná az ostoba lélekmérgező és agybutító trashreality-k követése helyett.

A két kereskedelmi nagycsatorna (nem csak az RTL, a TV2 is) visszaél a helyzetével, színvonalas szórakoztatás címén butít és mérgez immáron negyed évszázad óta. Hozzájárul a társadalom agysorvadásához, a tudat lezülléséhez. Habár a okostelefonok és a közösségi média korában ebbéli jelentősége - főleg a fiatalabb korosztályok esetében - jócskán hátrébb szorult, a fő szerepet az előbbiek vették át.

6.Lenin 2022.10.28. 15:26:28

@parttalan:

"A két kereskedelmi nagycsatorna (nem csak az RTL, a TV2 is) visszaél a helyzetével, színvonalas szórakoztatás címén butít és mérgez immáron negyed évszázad óta. Hozzájárul a társadalom agysorvadásához, a tudat lezülléséhez."

A z írod te is, hogy "kereskedelmi" tv-k, vagyis kiszolgálnak egy ezekre fogékony réteget, (embereket). Miér adnának olyan műsorokat, amiket senki sem nézne?

ez a világon mindenhol így működikl.

A DK-s tv soha nem fogja kiszolgálni a fideszes birkákat, hanem csak a sajátjait. a másik tábornak megvan a sajátja, amit nézni szeretnek.

Te se fox soha békemenetre menni, ha a DK-sok közt érzed magad igazán otthon. Mi ebben az érthetetlen?

6.Lenin 2022.10.28. 15:45:13

Aki egy csepeli (vagy máshol) 4Csöcsűben érzi otthon magát, ritkán lesz az opera ház látogatója. Vagy nagyívű filozófiai tanulmányok olvasója.

Esetleg a téveszme blogon szidja 1000-el a másik tábor híveit.

parttalan 2022.10.28. 15:52:21

@6.Lenin: "A z írod te is, hogy "kereskedelmi" tv-k, vagyis kiszolgálnak egy ezekre fogékony réteget, (embereket). Miér adnának olyan műsorokat, amiket senki sem nézne?"

Ez a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás esete. Szerinted a tojás, mármint az erre vagy arra fogékony embertömeg. A gyenge táplálékkal való kielégítésük természetes dolog, hiszen az emberi természet adottsága jobb híján a silány szórakoztatással való beérés.

Az engem nem érdekel, mi van külföldön. Voltak vannak jó műsoraik is, de összességében a két nagy keradó egyértelműen hozzájárul(t) a táradalom állapotának lezülléséhez.

A politikát meg kár ebbe belevinni.

"A DK-s tv soha nem fogja kiszolgálni a fideszes birkákat, hanem csak a sajátjait. a másik tábornak megvan a sajátja, amit nézni szeretnek."

Az hogy egy fideszes nem néz RTL-t, egy ellenzéki TV2-t, bornírt feltételezni. Mind a két csatorna trashműsorait egyaránt nézi mind a két politikai tábor.

leponex 2022.10.28. 15:53:31

@G. Nagy László: bevallom, nem értem mit nem lehet azon megérteni, hogy miért nem tartozik se a haverodra, se senkire, kinek az anyját bsztad meg/kinek az anyjával szexeltél oly forrón, kinek a feleségét vígasztaltad meg így ... Hogy nem tabu kérdése, hanem valamiféle kultúra kérdése. És nem is értem, mi kifogásod lehet akkor a hőn szeretett kedvenc háziállatokkal való szerelmi együttlét ellen?

6.Lenin 2022.10.28. 16:04:06

@parttalan:

Kivételek mindig vannak, azok erősítik a szabályt, de az is emberfüggő.

Aki mindkét tv adót nézi azt érdekelheti, a másik oldal gondolkodás módja. Nyilván az ilyen emberek vannak kevesebben.
a kereskedelmi tv-ket meg nyilván a haszon érdekli, vagy azt előírt utasításait teljesítik a tulajnak.
nincs itt semmi érdekes látnivaló ezekben.

Miért nem lehet belevinni a politikát, hiszen pontosan ott lehet lemérni az emberek intelligencia szintjét, gondolkodás módját. Pont a politika a legjobb tükör erre.

Mielőtt még...
Eddig sehol nem írtam , hogy melyik tábor a kedvencem.

G. Nagy László 2022.10.28. 16:17:06

@leponex:

"Hogy nem tabu kérdése, hanem valamiféle kultúra kérdése."

Ez a kettő egy és ugyanaz. A kultúrát mi magunk építjük a szavainkkal, az értékítéleteinkkel, az attitűdünkkel. Építhetünk prűdet is, amely tele van tabukkal és elfojtásokkal, és építhetünk szabadot is, csakis rajtunk áll. Én az utóbbira szavazok.

"És nem is értem, mi kifogásod lehet akkor a hőn szeretett kedvenc háziállatokkal való szerelmi együttlét ellen?"

Morálisan az, hogy a tengerimalac nem tud beleegyezni. A morált félretéve meg az, hogy nem ígérkezik kihagyhatatlan élménynek.

G. Nagy László 2022.10.28. 16:22:24

@parttalan:

"Ez az elmélkedés most nagyon félrement.."

És mégsem akarsz hozzászólni a témához, hanem nyitsz egy új fejezetet.

"A két kereskedelmi nagycsatorna (nem csak az RTL, a TV2 is) visszaél a helyzetével, színvonalas szórakoztatás címén butít és mérgez immáron negyed évszázad óta."

Ebben rengeteg igazság van, de kifogásom még sincs ellene. Ennyi erővel tiltakozhatnánk a dohánytermékek, a szeszes italok és az egészségtelen kaják gyártóinál is. Én piacpárti vagyok: amit a vevő fogyaszt, az szent. Akinek nem tetszik, gyártson jobbat és vigye piacra!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.10.28. 16:22:59

@leponex: "És nem is értem, mi kifogásod lehet akkor a hőn szeretett kedvenc háziállatokkal való szerelmi együttlét ellen?" - Már megint összejöttetek bircával? :-))

6.Lenin 2022.10.28. 16:26:20

@G. Nagy László:

"Morálisan az, hogy a tengerimalac nem tud beleegyezni. A morált félretéve meg az, hogy nem ígérkezik kihagyhatatlan élménynek."

A kedvenc kajájával talán ez nem okozna gondot. Az élmény átéléséhez meg kik kell próbálni , hogy ítélkezni tudjál. Elképzelni meg fantázia kérdés, de nem mérvadó.
szerintem.

G. Nagy László 2022.10.28. 16:29:26

@6.Lenin: A magam részéről kihagyom. De ha te magad ilyen vállalkozó kedvű vagy... majd meséld el, milyen volt :)

HypocritSlayer 2022.10.28. 17:26:45

@MEDVE1978:
>>Viszont, ha van egy csinos lány, aki mondjuk 165 cm és 80 kg és van rajta mit fogni,

Ez oximoron, 165cm, 80kg és csinos nem létezik.......az már az elhízott ketegória

>>akkor ott nem kell azzal jönni, hogy undorító, meg csúfolni, mert nem az

Persze, hogy nem kell, hacsak nem csinál úgy, mintha tényleg csinos lenne....

>>és ettől még lehet vonzó nő.

Van az a kategória, akinek ez jön be, de az nem igaz, hogy vonzó...

6.Lenin 2022.10.28. 17:34:11

@HypocritSlayer:

"Van az a kategória, akinek ez jön be, de az nem igaz, hogy vonzó..."

Akkor ha bejön nekije annak ellenére, hogy inkább taszítja látvány?

Pedig az ilyen párra szokták mondani, hogy cinke a tökön. Más variációban meg azt, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Bár ez már akár kötözködésnek is elmenne, de nem az.

leponex 2022.10.29. 00:16:47

@G. Nagy László: "A kultúrát mi magunk építjük a szavainkkal, az értékítéleteinkkel, az attitűdünkkel. "
Igy van.
Oszt valamiért mégis berzenkedsz, :"Tényleg ilyen álszent és képmutató világot akarunk építeni?"
Szerintem sokkal durvább világ készül, amihez te magad is szeretnél hozzájárulni.
De abban igazad lehet, a tabuk és a kultúra mégis csak összefüggenek.
Amint láthatod, csak idő kérdése mikor döntik le a családon belüli szexuális kapcsolatok tilalmának tabuját, a pedofíliáét, hiszen miért ne egyezhetne bele egy tízéves - ha megfelelő anyagi ellenszolgáltatást kap, miért kéne fennmaradnia a zoofília üldözésének, ha a tengerimalac nem tiltakozik, ...
Először a gondolat, aztán a szó, majd a tettek szép sorban...

G. Nagy László 2022.10.29. 08:36:41

@leponex:

"Először a gondolat, aztán a szó, majd a tettek szép sorban... "

Én értem, hogy mire gondolsz és látszólag van is benne logika. De amiről én beszélek, az nem ezen a vágányon halad. Tőlem sosem fogsz olyat hallani, hogy legyünk elnézők a pedofilokkal, vagy hogy támogassuk a gender-ideológia terjesztését az óvodákban. Én csupán azt szajkózom, hogy viccelni bármivel lehet. Nézd, ötvenéves múltam, és a mögöttem hagyott évtizedek végig arról szóltak, hogy szabadon löktük a szexista, rasszista, buzi és pedofil poénokat. (Miközben nincs bennem az égvilágon semmi rasszizmus, sem homofóbia, erőszak pláne.) Épp elég baja a világnak, hogy a progresszívek belénk kívánják fojtani a szót, s véget kívánnak vetni minden viccelődésnek. A valóság az, hogy még kiemelkedő intelligencia sem kell hozzá, hogy az ember különbséget tudjon tenni paródia és beteg progresszió között. Ennek a legjobb lakmuszpapírja a humor, melyet a radikális balosok eszelősen gyűlölnek. Ahol valódi szellemesség és röhögés van, ott ritkán épül embertelen világ.

2022.10.29. 09:53:05

@G. Nagy László:
ezt az érvelést friderikusz idején még éppen megállt. mert friderikuszt időnként 5-6 millióan is megnézték. a jelenlegi szórakoztató műsorokat 1 millióan nézik. és a bulvár lapokban van egy utóhasznosítás. és azzal szereznek még 1 millió nézőt. ezek azonban nem számottevő piaci részesedés.

a politika tartja fent a bulvárt hatalmi céllal. a tv2 azért létezik, mert a kormány szócsöve. az rtl klub azért létezik, mert az ellenzék szócsöve. úgy egyébként nem érné meg kereskedelmi műsorokat gyártani magyarországon legalább is. a kormányza illetve a külföldi kormányokhoz közel álló tőkealapok nélkül ezeket a csatornákat nem lehetne fenntartani.

az elsődlegesen piac a hbo, a netflix, az amazon prime és társaik. ezek előfizetéses csatornák se gyártanak már magyarországra műsorokat. nem éri meg. sebestyén balázsért és társaikért senki se fizetne 1 centet.

egyszóval magyarországon nincs, vagy alig van médiapiac. az állami befolyás a döntő és a modern kori vallásviták.

leponex 2022.10.29. 09:57:57

@G. Nagy László: " Tőlem sosem fogsz olyat hallani, hogy legyünk elnézők a pedofilokkal, vagy hogy támogassuk a gender-ideológia terjesztését az óvodákban. Én csupán azt szajkózom, hogy viccelni bármivel lehet. "
Nem, valóban nem hallok, értékelem is! :)
Csak épp úgy beszélsz differenciálatlanul a 'tabukról', mint amiknek a 'ledöntése' még nagyobb szabadságot hozna el.
A régi tabuk tempósan döntögetődnek, a kurvaanyázás, .... trágárkodás a köznyilvánosságban már teljesen helyénvaló, mi több kívánatos a szólásszabadság kultúra kiteljesedésével. (Például a pedofíliával kapcsolatban tudományos színezetű érzékenyítés már elfogadottá vált.)
Lettek helyette új tabuk, egy helytelen megszólítási forma börtönnel fenyegethet. A fekete imádata kötelező lett fehéreknek, de egy fekete már nem teheti meg ezt a fehérrel, mert reklámszerződését bukja. Heterofób torta készítésének elutasítása bírósági ügy lehet.

De azért azt evidenciának gondolod :"hogy az ember különbséget tudjon tenni paródia és beteg progresszió között.".
Miért ? Mindenki úgy tesz különbséget köztük, ahogy neki tetszik, nemdebár?
Az a beteg progresszió, amit Te annak látsz?
Nincsenek 'tabuk', szabadság leszen mindenre.
Csak majd a mindenkori politikai hatalom eldönti, melyik tabu a kétlábú...
V. Laci negyedikre a 'mulasztást' teszi, ebben az esetben amikor még lehetne szót emelni a nyilvánosságban a létet mérgező folyamatok ellen. Ölég kétséges kimenetelű mérkőzés, Radnóti sora nagyon aktuálissá vált megint.
's ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest. '

baalint1 2022.11.01. 13:18:37

@CCnick:
Minél kisebb gyerekkorról beszélünk, annál inkább a szülő a meghatározó a táplálkozásban. Akkor is, ha édesség függő lesz a gyerek, meg akkor is, ha módszeresen tömik hízlaló ételekkel.
süti beállítások módosítása