téveszmék

téveszmék

"A liberalizmus egy ideológia, a kapitalizmus ugyancsak"

2023. május 28. - G. Nagy László

freedom2.jpg

 

Sokan úgy beszélnek a liberalizmusról, mintha valami összetett eszmerendszer, valami elvont, megvalósíthatatlan utópia, vagy épp disztópia volna. Sokan úgy beszélnek a kapitalizmusról, mintha valami kőbe vésett szabályok szerint működő, igazságtalan és gyűlöletes világ lenne. Ezek az elképzelések hihetetlenül messze állanak a valóságtól. Igazából egyik sem más, mint egy üres, fehér lap, melyen csak annyi áll: szabadság. Ezen túlmenően mindenki azt ír rá, amit csak szeretne.

 

Ha egy társadalom a klasszikus liberalizmus elvei szerint működik, az mindössze annyit jelent, hogy fizikailag nem bántjuk egymást, és nem is büntetünk senkit semmiért, egészen addig, amíg fizikai agressziót nem kezdeményez. Valaki árulja már el nekem, hogy az a világ, amelyben ez az egy fő szabály érvényesül, mitől tűnik olyan rémesnek? Hiszen valójában ez a fajta szelídség az alapja minden létező civilizációnak. És nem vitás, hogy ez a liberális minimum ezerféleképpen feltölthető. Létrehozhatjuk a demokrácia számos formáját, csak épp a diktatórikus berendezkedéseket lehetetleníti el egy liberális szellemű alkotmány. Építhetünk kisebb, vagy nagyobb államot, ízlés szerint. A saját fejében, illetve kimondott, leírt szavaiban itt mindenki olyan ideológiát és vallást képviselhet, amilyet csak szeretne - elég, ha a tettei nélkülözik az erőszak minden formáját. Egy dolog viszont bizonyosan nem fér bele a liberális társadalom eszményképébe, mégpedig az, hogy a központi hatalom - önkormányzat, állam, államszövetség - bármiféle ideológiát képviseljen, propagáljon, erőltessen, elvárjon a társadalomtól. Nem tilthatja sem a náci, sem a kommunista, sem a katolikus, sem az iszlám jelképeket, könyveket, tanokat. Épp ezért a liberális társadalom egyik legfőbb lakmuszpapírja az, hogy működik-e a gondolat- és véleményszabadság.

 

Ha egy társadalom a kapitalizmus alapelvét tartja szem előtt, úgy nem tesz egyebet, mint hogy tiszteletben tartja a magántulajdont. Pont. Ezen túlmenően nem létezik semmiféle kőbevésett szabály. Ez tényleg annyira gyűlöletes volna? A termelés és a kereskedelem szabadsága megvalósítható a legkülönbözőbb technológiai szinteken; a legkülönbözőbb fizetőeszközökkel; a legkülönbözőbb társasági formákkal. Bárki lehet kapzsi s bárki lehet adakozó is; a profitorientált vállalkozások mellett akár ezernyi anarchista kávézó, jótékonysági egylet, nonprofit alapítvány is kinőhet a földből, nincs ami gátat szabhatna mindennek. Nyújthatunk fizetős, vagy épp ingyenes szolgáltatásokat. Bármely cég működhet merev hierarchiával, avagy lapos, demokratikus struktúrában. Tisztán emlékszem: a főiskolai előadásokon - közvetlenül a rendszerváltás után - gyakran szó esett a Munkavállalói Részvénytulajdonlási Programról, mint az állami üzemeket érintő privatizáció lehetséges formájáról - kár, hogy nem vált valódi divattá. A szélsőbalos rendező, Michael Moore a Kapitalizmus: Szeretem című filmjében bemutatásra kerül egy ipari robotokat gyártó cég, illetve egy kenyérüzem; mindkettőben a dolgozók a tulajdonosok is egyben, akik részt vesznek a társaság - demokratikusan megszülető - döntéseiben. Bevallom: imádom az ilyen pozitív példákat, csupán azon akadok ki, amikor a rendező új narrálja ezeket, mintha a kapitalizmuson túli világba csöppentünk volna. Szó sincs erről: ha akarunk, építhetünk ilyen világot a piacgazdaság szabad keretein belül is - illetve csakis itt, sehol máshol.

 

Azt kell észrevenni, hogy a SZABADSÁG, az ÉLET, és a VAGYON egymást feltételezik, külön-külön nem is létezhetnének. John Locke (a 17. században élt angol filozófus) e hármat - összefoglaló néven - TULAJDON-nak hívja. Ami miatt az emberek államokká egyesülnek, az nem más, mint a tulajdon megvédése. Az államban az ember feladja azon hatalmát, hogy önmaga és mások védelmében mindent megtehet, amit jónak lát, s ezt a hatalmát a törvényekre bízza, mint ahogy egyúttal a büntető hatalmáról is lemond. A törvényhozó hatalom mindazonáltal nem a tagoktól különböző erkölcsi entitás, és nem is áll abszolút és önkényes módon az egyének felett. A törvényhozónak a békét, a biztonságot és a közjót kell a szeme előtt tartania. A modern polgári államban így valójában minden a tulajdonról és az emberi szabadságjogokról szól. Locke szerint a természetes erkölcsi törvények - melyek az élet, a szabadság és a vagyon védelmére szólítanak -, nem metafizikailag fejtik ki hatásukat és nem ezen erő alapján egyetemesen érvényesek, hanem az emberi elme autonóm - de korántsem önkényes - konstrukciós tevékenysége révén. (Materialista lévén nem is mondhatna mást.) A jót és a rosszat gyönyör- és fájdalomérzetként határozza meg. Minden ember természet adta módon a boldogságra törekszik, s igyekszik kerülni a fájdalmat. Mindezekből fakadóan az erkölcsi jó és rossz általános és szükségszerű szabályai beláthatók, belátandók, matematikailag bizonyítható tudományt képeznek. A magam részéről mélységesen egyetértek e logikus és egyszerű természetjogi gondolatmenettel.

  

E ponton arra kérlek, kedves Olvasó, nézz a saját lelkedbe, s valld meg legalább önmagadnak, miként viszonyulsz a szabadsághoz! Ha idegenkedsz tőle; ha jobban vonzódsz a minden lélegzetvételt szigorúan szabályozó előírásrendszerekhez; esetleg a tekintélyelvű, ellentmondást nem ismerő vezetőkhöz, úgy nem sok további megbeszélnivalónk marad - magát az emberhez méltó létezést utasítod el. Ha azonban nem ez a helyzet; ha a szabadság eszméjét önmagában tetszetősnek találod, csupán a liberalizmus és a kapitalizmus fogalmaktól viszolyogsz, úgy korántsem menthetetlen a helyzet. Talán mást értesz liberalizmuson, mint amit kellene. Talán az újmarxista - migránssimogató, gendermegszállott, minden normalitást tagadó - woke-progresszióval azonosítod. Talán a kapitalizmust is összekevered a gyarmatosítással, a rablással, vagy épp a kormányokat tévutakra terelő lobbistákkal. Tégy rendet a fejedben: ezeknek semmi közük a liberalizmushoz, illetve a kapitalizmushoz. Pont azok lényegét tagadják, pont azok központi magját, a szabadságot tiporják páros lábbal.

 

John Locke szerint nem is volna szükség államra, ha az emberek ismernék és betartanák a természetjog törvényeit. A legendás filozófus mindazonáltal úgy látta: az átlagpolgárnak sem ideje, sem affinitása arra, hogy az egyetemes etikát kutassa, megismerje, felfogja. (Szomorú igazság, hogy e téren semmi sem változott az elmúlt 300 esztendőben.) Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. Azt a felemelő pillanatot, amikor - a Biblia szerint - a legkülönbözőbb nyelveket beszélők is megértették ugyanazt a beszédet, ugyanazt az igét. Talán szentimentális a gondolat, de hiszek abban, hogy eljő a pillanat, amikor az egyetemes erkölcs terén is egy nyelvet beszélünk majd. Hogy ehhez kell-e a Szentlélek, a Fiú, vagy akár az Atya eljövetele, azt nem tudhatom. De minden kétséget kizáróan ez lesz a földi mennyország legelső napja.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3018133006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2023.05.28. 08:50:00

Itt szerintem kinyitottál egy gilisztakonzervet...
A klasszikus liberalizmus (ha jól tudom) kizárólag szekuláris keretek között működik. Ha jól emlékszem már Rousseaunál is alapvető volt az egyházak ideológiai-gazdasági szerepének megszüntetése például (láthatóan nem olvasta Pascalt, akit engedelmeddel szintén korai liberálisnak tekintek).
A későbbi filozófusok (a marxistákon kívül, de azok an block hülyék ugyebár) eljutottak Pascal következtetéseihez, melyek szerint nincs isten nélküli világ. Nietzsche szerint azzal, hogy megöltük istent, elintéztük hogy a világ vérbe fulladjon - a két világháború mintha őt igazolta volna.
Lockénak (a fickó szerintem is zseniális) erre az volt a megoldása, hogy virágozzék minden virág. Ha az embereknek vallás kell, akkor a puritanizmustól woke-ig terjedő spektrumon keressenek maguknak.
Amit szerintem Locke nem látott előre Nietzsche viszont igen: a 4. hatalmi ág. Franklin volt az egyetlen (tudtommal) aki erre a problémára, hogy a kapitalizmusban a média szükségszerűen szabad, de épp ezért lehetősége nyílik lebontani a szabadságot, valamiféle megoldást akart. Ő sem tudott azonban jobbat, mint az állam által garantált szólásszabadság valamit az emberek személyes felelőssége.
Az előbbinek köszönhető, hogy az USA-ban még nem öntött el mindent a woke, meg a kampánycsend fogalma.
Csakhogy Franklin megoldása mára láthatóan kevés. Nem számított akkora médiamonopóliumokra, amekkorák mára kialakultak. Nietzsche látta azt amit azóta göbbelsi propagandának hívunk, de nem tudott rá megoldást.
Szóval a végére: a teljesen szabad kapitalizmus, melynek a trösztök és monopóliumok szerves részei, tudtommal nem foglalkozik a 4. hatalmi ág különlegességével. Van-e a klasszikus liberalizmusnak megoldása arra, ha a médiamonopóliumok elkezdik lebontani a társadalmat?

Wildhunt 2023.05.28. 08:52:37

Lemaradt: 1 bizonyos vallás (jelenlegi a woke) társadalomra erőltetés évelő.

alöksz róz 2023.05.28. 10:25:28

"Sokan úgy beszélnek a liberalizmusról, mintha valami összetett eszmerendszer, valami elvont, megvalósíthatatlan utópia, vagy épp disztópia volna." - csak az általad elvárt eredménye a megvalósíthatatlan utópia

"Sokan úgy beszélnek a kapitalizmusról, mintha valami kőbe vésett szabályok szerint működő, igazságtalan és gyűlöletes világ lenne." - lehet h valakik így beszélnek, de a kritikákat megfogalmazók többsége szerint a megfelelő szabályok hiányának az eredménye az igazságtalan és gyűlöletes világ

"Ha egy társadalom a klasszikus liberalizmus elvei szerint működik, az mindössze annyit jelent, hogy fizikailag nem bántjuk egymást, és nem is büntetünk senkit semmiért, egészen addig, amíg fizikai agressziót nem kezdeményez." - vannak igen csúnya gonosz dolgok a közvetlen fizikai agresszión kívül is

"Igazából egyik sem más, mint egy üres, fehér lap, melyen csak annyi áll: szabadság." - írd rá két üres lapra h "szabadság", mutasd meg az embereknek, engedd szabadjára őket, majd nézd meg az eredményt... jézus ezt sokkal jobban tudta.

2023.05.28. 10:25:59

@Wildhunt:
klasszikus liberalizmus pl a hanza szövetség. az alábbi "szekuláris" államok alkották.

brandenburgi őrgrófság, braunschweig–lüneburgi hercegség, brémai érsekség, cseh királyság, frízföld, lengyel királyság, livónia, magdeburgi érsekség, mainzi érsekség, mecklenburgi hercegség, münsteri püspökség, német lovagrend, osnabrücki püspökség, pomerániai hercegség, rügeni fejedelemség, svéd királyság, szász hercegség, utrechti püspökség.

szabad kereskedelmi lerakattal rendelkeztek még az alábbi államalakulatok: angol királyság, brabanti hercegség, dán királyság, flandriai grófság, litván nagyfejedelemség, norvég királyság, orosz cárság.

mind-mind rendkívül "szekuláris".

Wildhunt 2023.05.28. 10:29:19

@alöksz róz: megfelelő szabályok hiányának az eredménye az igazságtalan és gyűlöletes világ

De csak a tapasztalatok alapján.

Wildhunt 2023.05.28. 10:30:08

@cvsvrs: kértelek már hogy kímélj meg a betűleveseidtől.

alöksz róz 2023.05.28. 10:36:06

@Wildhunt: "melynek a trösztök és monopóliumok szerves részei" - az meg az ötödik hatalmi ág

a 2-300 évvel ezelőtti liberális filozófusok (vagy legalábbis nagy részük) az államot látták a szabadság korlátozójának, mert akkor éppen nem volt más, olyan erővel bíró struktúra, amiről el tudták képzelni.
a mai követőik meg egyszerűen csak vakon ragaszkodnak ahhoz, amit ezek akkor mondtak. pedig szerintem forognának a sírjukban, ha látnák, mit neveznek ma rájuk hivatkozva ún szabadságnak :-)

alöksz róz 2023.05.28. 10:36:46

@Wildhunt: "De csak a tapasztalatok alapján." - mert hogy máshogy lehet megítélni?

2023.05.28. 10:55:41

@alöksz róz:
magyarországon a liberális politikusok (akik a zászlajukra tűzték a szabadság eszményét, esetenként konkrétan odaírták liberté) szabad államiságot hirdettek. itt téveszt a fidesz egy hatalmasat az illiberális faszságokkal. meg azzal, hogy ezzel legyőzi a neoliberalizmust.

a neoliberalizmus a virtualitásban jön létre. és abban a kozmopolitizmus győzedelmeskedik. létrehozhat akármennyi pénzből a megafont, hogy kiállhat a köztévé és a tv2 a vezér mellett, a virturalitásban a neoliberalizmus győzedelmeskedik. elkölthetnek bármennyi pénzt youtube reklámra. ezzel csak azt érik el, hogy a fidesz budapestet tartósan bebukja különösen a fiatalok körében. melyik tehetséges fiatal szeretne hollik istván örökébe lépni. a vitrualitás neoliberális marad.

a valóságban pedig a klasszikus liberalizmushoz kellene visszatérni. és úgy lehet a magyar állam viszonylag szabad. és nem a honecker féle ndk-val.

Wildhunt 2023.05.28. 12:23:54

@alöksz róz: a trösztök és monopóliumok a 19. - 20. század alapján csak az államok segítségével tudnak létrejönni és fennmaradni, szóval innen +1 Lacinak.

A szabályozásról: eddigi tapasztalatok alapján az erős, pártatlan, stabil szabályozás

Wildhunt 2023.05.28. 12:25:24

... működik, ala Szingapúr. Már mark twain is kikövetkeztette, hogy legjobb rendszer az abszolút zsarnokság, ha a zsarnok egy tökéletes ember.

Wildhunt 2023.05.28. 12:28:27

@alöksz róz: pedig egyértelmű kellene legyen, hogy ha én lemondok az erőszakról az állam javára, akkor az államnak pont annyira kell erősnek lennie, hogy mindenkit elrettentsen az erőszak alkalmazásától. Ami szerintem fából vaskarika.

G. Nagy László 2023.05.28. 12:46:37

@Wildhunt:

"Már mark twain is kikövetkeztette, hogy legjobb rendszer az abszolút zsarnokság, ha a zsarnok egy tökéletes ember. "

Sőt, már Platón is így tartotta.

(Elárulok egy titkot: jómagam nagyon gyakran vagyok diktátor. Viszont az adott közösségek rendszerint szívesen veszik, hogy meghozom a döntéseket helyettük. Megérkezem a pályára, kiosztom a mezeket, s rendszerint mindenki elfogadja a csapatösszeállításokat. Bár tökéletes nagyon nem vagyok, de elég jó vezetőnek tartom magam.)

G. Nagy László 2023.05.28. 12:47:39

@Wildhunt:

"ha én lemondok az erőszakról az állam javára, akkor az államnak pont annyira kell erősnek lennie, hogy mindenkit elrettentsen az erőszak alkalmazásától. Ami szerintem fából vaskarika. "

Ezt nem értem. Miért?

Wildhunt 2023.05.28. 12:53:18

@G. Nagy László: azért mert ha az államé az erőszakmonopólium ezzel együtt használatának szabályozása minimális, akkor a vezetést kizárólag erkölcsi megfontolások tartják vissza az ezzel való visszaéléstől. Az elmúlt években pedig meggyőződhettünk arról, hogy ezeknek az elveknek őszintén bentről jövőnek kell lenniük, ellenkező esetben jönnek a kiskapuk, és az ami nem tilos az szabad típusú visszaélések. Lásd az EU vezetését.

G. Nagy László 2023.05.28. 12:54:26

@cvsvrs:

"a valóságban pedig a klasszikus liberalizmushoz kellene visszatérni. és úgy lehet a magyar állam viszonylag szabad."

Ezt magam sem gondolom másként. Csakhogy ez nem úgy megy, hogy köpködjük Orbánt, amiért egyszer kiejtette a száján az illiberális jelzőt. A valóságban sokkal közelebb áll a Fidesz a klasszikus liberalizmushoz (illesse magát bármilyen jelzővel), mint a globalista világelit, amely nem tűr meg más gondolkodásmódot a sajátján kívül. Mindkét oldalnak azokat a húzásait érdemes kritizálni, amelyek szembemennek a klasszikus liberalizmussal. Nem véletlen, hogy Orbánt kritizálom ritkábban.

G. Nagy László 2023.05.28. 12:57:58

@Wildhunt:

"azért mert ha az államé az erőszakmonopólium ezzel együtt használatának szabályozása minimális"

Miért kéne, hogy minimális legyen? Ha az erőszakot rossznak tartjuk, az állami, a békés polgárságot védő erőszakot pedig szükséges rossznak, úgy az a minimum, hogy nagyon körültekintő, nagyon egzakt korlátokkal bíró erőszak-használattal ruházzuk fel az államot.

Wildhunt 2023.05.28. 12:59:40

@G. Nagy László: csakhogy ilyen nincs. Vagyis marad a demokrácia. Az emberek viszont megfelelő nyomásra bármekkora hülyeséget támogatni fognak (lásd keleti szomszédunk), tehát a demokrácia alkotmányos kell legyen. Nyugati tapasztalat szerint meg már az alkotmány is jó ha minél részletesebb, mert ha csak annyit is kihagysz belőle hogy az apa férfi és az anya nő már lesz aki megtalálja a kiskaput a társadalom szétverésére.
Mely kiskapukeresési filozófiát az igazi liberális üdvözli, sőt, elvárja, hiszen amit nem tilt a törvény betűje, azt egyértelműen szabad...

Wildhunt 2023.05.28. 13:09:23

@G. Nagy László: 2 lehetőség van:
1. Minden esetre kiterjedő szabályozás. Ez mindig lassú reakciót eredményez. Ha például kedves libbancsaink legközelebb óvodások kezébe nyomnak kézigránátot (ala vörös khmerek) és zavarják neki őket a rendőrnek, lőhet-e a rendőr? Ha néhány szabadságolt 16 éves ukrán önkéntes megtámadja Beregsurányt, meddig várjon a határőr?
2. Minden ilyen poszton személyes belátás teljes felelősséggel - Szingapúr. Itt minden a személyes értékrenden és a hatalom aktuális álláspontján múlik.
3. A kettő között valami - de ez van most.

G. Nagy László 2023.05.28. 13:12:21

@Wildhunt:

"Mely kiskapukeresési filozófiát az igazi liberális üdvözli, sőt, elvárja, hiszen amit nem tilt a törvény betűje, azt egyértelműen szabad... "

Ezt az attitűdöt kár volna negatívként látni és tálalni. Valójában ez viszi előre az emberiséget - bátran kísérletezni új és még újabb dolgokkal, amelyekkel az elődeink még nem mertek. A társadalmat sohasem a bátor felfedezők és kiskapu-keresők verik szét, hanem azok, akik erővel kényszerítenek szokásokat, rituálékat, gondolatokat és ideológiákat a világra. (Nekem például semmi bajom azzal, ha bizonyos klinikák felnőtt férfiakat - szabad akaratukból - nővé operálnak. Ha valaki olyan beteg, hogy ezért pénzt áldoz, hát virágozzék az üzlet! A bajom azzal van, ha ezt valaki normálisnak állítja be, gyerekeknek propagálja, vagy épp TB-alapon, más adófizetők pénzéből finanszírozza.)

ulpius66 2023.05.28. 13:33:36

Ezért jó példa Malajzia!

"Malajzia 1957-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, és azóta alkotmányos monarchia, ahol - a világon egyedülálló módon - választják az uralkodót. A többnyire protokolláris feladatokat ellátó királyt a királyi tanács választja meg ötéves időtartamra a monarchikus tagállamokat vezető uralkodóházak tagjai közül.

AZ URALKODÓ NAGY TISZTELETNEK ÖRVEND MALAJZIÁBAN, TILOS BÁRMILYEN BÍRÁLATA!
Fényképét kifüggesztik a középületekben, ő az iszlám jelképes feje az országban, valamint a hadsereg tiszteletbeli vezetője."

ulpius66 2023.05.28. 13:36:07

Azért nem liberális Malajzia, mert ott tilos az uralkodó, egy adott időpontig választott király bírálata!

ha pl. ezt meghallja egy liberális, hogy TILOS A KIRÁLY BÍRÁLATA! akkor bizony azonnal diktatúrát kiált....

ulpius66 2023.05.28. 13:37:40

.. és milyen kibaszott boldog ország Malajzia, milyen boldogok a malájok!

ulpius66 2023.05.28. 13:41:25

Ezért volna jó dolog Magyarországon is visszaállítani a KIRÁLYSÁGOT!

TÖK SZUPI VOLNA!

LEHETNE PÁLYÁZNI ARRA, HOGY KI LEGYEN A KIRÁLY!
(szerényen én is jelentkéz erre a posztra, nálam értelmesebb úgysincs senki....)

ulpius66 2023.05.28. 13:47:41

Példának okáért, a diktatórikus Malajziában a Puzsér Róbert egy ilyen mondatáért mán lógna.

"Nem köztársasági elnök vagy, hanem bajszos szar!"

Sajna Magyarországon DEMOKRÁCIA VAN, ÍGY MINDEN VADBAROM SZÁJÁBÓL ÖMÖLHET A SZAR.....

Wildhunt 2023.05.28. 13:53:57

@G. Nagy László: itt is van a kiskapud: szabad bármit reklámozni? Igen. Akkor hol válik el a reklám a propagandától?

ulpius66 2023.05.28. 14:05:16

@Wildhunt:

Ja!

Ezek a vadbarom ballibsik a múltkor is nekem estek, hogy én mért "reklámozom" Hitlert.....

AKKOR MOST SZABAD SZÓLÁS- ÉS VÉLEMÉNY-NYILVÁNÍTÁSI SZABADSÁG, AVAGY LIBERÁL-FASISZTA VÉLEMÉNY-DIKTATÚRA VAN?

Hitler, aki kiváló ember volt, nem dohányzott, nem ivott, vegán étrendje volt, szerette a művészetet, a szépet, stb, stb....mondjuk a zsidókat gyűlölte.....

AZTÁN VISSZAADTA MAGYARORSZÁGNAK AZ "EZERÉVES" MAGYARORSZÁG ŐSI FÖLDJEIT, FELVIDÉKET, KÁRPÁTALJÁT, ÉSZAK-ERDÉLYT, VAJDASÁGOT, A BARANYA-HÁROMSZÖGET, A MURAVIDÉKET!!!!!

VISSZATÉRT AZ ANYAORSZÁGHOZ ÖTMILLIÓ EMBER! (EBBŐL KB. 3 MILLIÓ MAGYAR)

MÉRT NE SZERESSEM JOBBAN HITLERT, AKI CSAK ÉS KIZÁRÓLAGOSAN JÓT TETT A MAGYAROKKAL, MINT PL. AZT A VADBAROM CSÖRCSILT, AKI EGÉSZ KELET-EURÓPÁT SZTÁLIN KARJAIBA LÖKTE!!!!

2023.05.28. 14:32:59

@G. Nagy László:
orbán azt mondja a beszédeiben (amit leginkább tusványoson szokott megejteni), hogy nemzeti nagytőkések osztályát kell felépíteni és ez a keleties oligarchia lesz versenyképes a nyugattal. olyannyira, hogy amikor a nyugat lesüllyed, akkor a kelet majd ezzel emelkedik ki. és ezt szokás illiberális demokráciának nevezni. az nem szitokszó.

korea is így emelkedett fel. a samsung nem a szabad piacon vált világvállalattá. vagy szingapúr is illiberális demokrácia. vagy katar. vagy akár kína. ők egy nemzeti oligarchiát építenek a kínai állami bankokkal. és a hazafias kommunista pártitkárokkal. és oroszország is nemzeti bolsevizmust hirdet.

ezeknek a rendszereknek elég sok közös jellemzője van. az egyik, hogy nem nagyon törődnek se az egyéni se a kisebbségi jogokkal. a kisebbségeket általában a nemzetre veszélyes elhajlóknak tekintik. és a hatalommegosztás nagyon erősen korlátozott. és orbán egy ilyen rezsimet épít. ami persze nem a hitleráj és a sztálinizmus együttvéve plusz észak korea. de a klasszikus liberalizmushoz kevés köze van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.28. 14:38:28

@ulpius66: Az semmi. Van olyan, aki még lovagkeresztet is kap érte!

taga20 2023.05.28. 14:50:29

@ulpius66: nigger, az a szerencséd, hogy agyarország még az unióban van.

ha nem lenne, akkor téged már rég lebasztak volna a tajgetoszról!

alöksz róz 2023.05.28. 14:53:34

@Wildhunt: "a trösztök és monopóliumok a 19. - 20. század alapján csak az államok segítségével tudnak létrejönni és fennmaradni, szóval innen +1 Lacinak." - én nem látok ilyen feltételt.
de rámutathatsz, ha tudsz :-)
ha nem tudsz, ide a pontot :D

a létrejöttükhöz egyáltalán nem kell aktív állami segítség, ha szabadon hagyják, előbb-utóbb létrejönnek maguktól. most is ez megy, az egyre nagyobb mértékű tőke- és jövedelemkoncentráció.
pl felvásárlásokkal (bayer-monsanto, autógyártók, média stb rengeteg példa van), de még ez se kell hozzá, ha befut valamivel és ki tudja használni az előnyét (pl microsoft, google).
nincs olyan h tökéletes verseny, az csak egy mese.

alöksz róz 2023.05.28. 15:12:57

@Wildhunt: laci azt hiszi, ha szabadon, minimális korlátokkal hagynak mindenkit, akkor majd automatikusan a szabadság, erkölcs, jóság világa jön, a buddhista jószándék, a fantasztikus jólét, a tehetségen alapuló társadalmi esélyegyenlőség meg a szabad akaratból elkövetett világbéke fog bekövetkezni.
mindez tejszínhabbal :-)

taga20 2023.05.28. 15:56:33

@alöksz róz: rőzse, te mi akurvaanyádat vergötsz itt?

formula1-et nézed legalább, te fityeszork?:))

alöksz róz 2023.05.28. 16:06:47

@taga20: persze hogy nézem. de unalmas.

ezt a kurvaanyázást meg ideje lenne befejezned, te primitív suttyó

taga20 2023.05.28. 16:34:48

@alöksz róz: ha abba hagyod a prolizást sutyerák, akko dumálhatunk a kurvaanyádat:)))

alöksz róz 2023.05.28. 16:55:21

@taga20: (a prolizás a köpködésért meg a kurvaanyázásért járt, teljesen jogosan. de több szót erre nem fogok vesztegetni, meg egyáltalán rád meg a haverodra 1 másodpercet se a továbbiakban. mert minek. jövőre meg akkora x-et behúzok a fideszre, hogy csak úgy füstöl :D)

taga20 2023.05.28. 17:03:41

@alöksz róz: rőzse, te úgy gondolod, hogy az irány jó?
hogy a csuti jó irányba vezeti az országunkat?

tényleg ekkora fasz vagy?

Wildhunt 2023.05.28. 17:49:57

@alöksz róz: alapvetően különleges, másnak elérhetetlen állami biztonsági garanciák kellettek a létrejöttükhöz, a Kelet Indiai társaságtól az eXXonig. Valamint kb az első válságba belebukott volna mind az állami mentőövek nélkül.

alöksz róz 2023.05.28. 18:52:04

@Wildhunt: "alapvetően különleges, másnak elérhetetlen állami biztonsági garanciák kellettek a létrejöttükhöz, a Kelet Indiai társaságtól az eXXonig" - a keletindiai társaságot nem ismerem, csak a tabu c sorozatból. de pl az usában monopólium- és trösztellenes törvények voltak és tán még vannak is. azt kell látni, hogy mire kellettek az állami biztonsági garanciák, ha a létrehozásuk alapvetően tilos volt :-)
nem az állam segítette a létrejöttüket, de ha már úgy alakult, megtették amit lehetett hogy nagy gebasz lehetőleg ne legyen belőle, pl törvényalkotási szinten meg garanciákkal. szerintem ez nem aktív elősegítés, bírósági engedélyek kellettek (vagy kellenek a mai napig) a nagy cégek egyesüléséhez, bíróság kötelezte a microsoftot és a googlét is a relatív monopolhelyzet csökkentésére.

Wildhunt 2023.05.28. 19:07:07

@alöksz róz: mostanra. A 19. században a hadsereg segített a vasútépítéshez szükséges földek "kisajátításában", FDR a New Deallel mentesítette kb minden alól az őt támogató cégeket, de ha ez kevés akkor ajánlom a trösztellenes törvények és 75-90%-os adók korában a tax exception jelenségét ami a too big to fail-Ben teljesedett ki.

2023.05.28. 19:24:49

@alöksz róz:
ezeket az óriásvállalatokat az államtől függetlendedő tőkepiac és magánpénzrendszer hozta létre. aminek a klasszikus liberalizmushoz kevés köze van. az, hogy szabadon lehetett pénzt nyomtatni és kis színes papírokért cserébe meg lehet venni akármit. indiát. az indiai koh-i-noor gyémántot. nyomtatni kell pénzt. úgy, hogy cserébe ezekért majd a birodalom piacán vásárolhatsz. mindjárt van gyémántja a brit király családnak. ezzel ők is jól járnak. a birodalmukban nem tér nyugodni a nap. jó kis trükk.

és az emberek nem hiszik el, hogy a rendszer ezen alapul.

2023.05.28. 19:42:31

@alöksz róz:
az első vonalbeliek készpénzt kapnak. a másodvonalbeliek hitelt. bármennyit kaphatnak. feltéve, hogy a temérdek pénz ellenértékét előteremtik a szolganépek. erre azt mondják, hogy infláció lesz.

ha valaki kis színes papírokért cserébe megveszi indiát, akkor hol lesz az infláció. londonban? indiában. miért? mert a régi uraik uralkodnak és a szolgák nem elég hatékonyak. london piacán olcsó tömegtermékek lesznek. a londoni ingatlanárak az egekbe emelkednek. a portfoliók ára növekszik. a pénz a részvények emelkedő árfolyamában inflálódik el.

a közgazdaságtanba ki kell válogatni azokat, akik a nyilvánvaló csalást nem értik. mert a legegyszerűbb ember is kapiskálja, hogy a kapitalizmussal átbasszák. akinek a bőrük alatt is pénz van, azok nem tűnik annyira dolgosnak. meg kell magyarázni, hogy de.

na most azért ezeket a cégbirodalmakat fent kell tartani. szóval sok mindent kell hozzá vásárolni ahhoz, hogy a neoliberalizmus az államtól nagyobb részt függetlenül működjön. és amerikában ezt megcsinálta egy szűk kör. és ők a tőkés uralkodó osztály. kansas city-ben össze kell ugrasztani a feketéket a fehérekkel. ez a neoliberális oligopol rendszer úgy ahogy azért működik amerikában.

és ázsiában is létrejön egy ehhez hasonló oligarchikus rendszer, ahol a tőkepiac szintén a féktelen pénznyomtatáson alapul azzal, hogy a különbséggel, hogy az óriásvállalatok majdnem teljes egészében az államnak vannak alávetve. ez az illiberális változat. csak persze ezt se olyan egyszerű működtetni.

ulpius66 2023.05.28. 21:08:00

"A Momentum Mozgalom közleményben számolt be róla, hogy az Európai Parlament liberális pártcsaládja, az ALDE felfüggeszti Andrej Babis jogait a pártcsaládban. Ennek oka, hogy részt vett a Budapesten szervezett, CPAC Hungary nevezetű eseményen, és ott Orbán Viktorral állt egy színpadon."

Hát ezek a liberálisok tényleg kibaszott liberálisak....

ulpius66 2023.05.28. 21:41:12

Most olvastam, hogy mi lesz az elhasználódott napelemekkel.....

Egy napelem életkora 5-7 év. Kicsit több, mint a ceruza elemeké, vagy az aksiké....

Aztán a leadott teljesítménye töredékére esik vissza!!!!!!!

EGY, AZAZ EGY KÉRDÉSEM VAN, MI LESZ AZ ELHASZNÁLÓDOTT NAPELEMEKKEL?????
(a gyengébbek kedvéért: a NAPELEM A VILÁG EDDIG MEGALKOTOTT LEGKÖRNYEZET-SZENNYEZŐBB ANYAGAIBÓL ÁLL, AMELY SZINTE SOSEM BOMLIK LE.......a műanyag kutyafüle hozzá képest)

Wildhunt 2023.05.28. 21:57:07

@G. Nagy László: itt is a büntetés a posztért. @cvsvrs meg ulpius ugyanegy poszt alatt. Ha még teszvesz is visszajön, teljes lesz az állatkert.

alöksz róz 2023.05.28. 22:45:02

@Wildhunt: a too big to fail egyáltalán nem cáfolja amit írtam, ezt egyszerű logikával (időrendiség) be lehet látni.

a másik pedig ha szerintem a létrejöttükhöz nem kell állami segítség, az nem azt jelenti h állami segítséggel nem jöhet létre. csak nem feltétele, és ezt példákkal tudom igazolni.

jár a pont :-)

alöksz róz 2023.05.28. 22:47:53

@cvsvrs: "ezeket az óriásvállalatokat az államtől függetlendedő tőkepiac és magánpénzrendszer hozta létre. aminek a klasszikus liberalizmushoz kevés köze van" - miért? mert a hanza idejében másképp volt? szerintem simán belefér h kikerül az állami monopólium alól a pénzteremtés.

alöksz róz 2023.05.28. 23:02:25

@alöksz róz: "a másik pedig ha szerintem a létrejöttükhöz nem kell állami segítség" - nyilván ők is így tapasztalták, ezért hozták a törvényeket.

alöksz róz 2023.05.28. 23:03:32

de a többiben azért nagyjából egyet tudok érteni :-)))

Choba393 2023.05.29. 07:02:13

@ulpius66: Neked estek vasvillákkal vagy szabadon kifejezték a nemtetszésüket a szabadon kifejezett véleményedről?

ulpius66 2023.05.29. 10:53:14

@Choba393: Szabadon kifejezték nemtetszésüket a szabadon kifejtett gondolataimról!

NA, KB. ERRŐL SZÓLNA A KOMMENTELÉS.....

ulpius66 2023.05.29. 10:58:41

Persze van még egy csomó jó gondolatom!

Mondjuk eddig nem kaptam választ arra, hogy a világ legszennyezőbb anyagát, a kiégett napelemeket kik, és hogyan fogják ártalmatlanítani?
(esetleg a jónép majd kihajigálja az erdőszélen....9

A másik jó gondolatom.

Itt vannak Budapesten az elektromos buszok, A TROLIK HELYÉRE KELL ŐKET BEÁLLÍTANI, AZ ISZONYÚAN VÁROSKÉP ROMBOLÓ TROLIVEZETÉKEKET MEG LE KELL SZEDNI!!!!!!

UGYANEZ A HELYZET A HÁZTETŐKÖN LÉVŐ SZÖRNYEN KINÉZŐ, MÁR SEMMIRE SEM JÓ ANTENNAERDŐVEL!!!!!!!!!!!!!!!

Ha én lennék a magyar kormány, ELŐÍRNÁM, HOGY EGY ÉVEN BELÜL A TULAJDONOS KÖTELES ELTÜNTETNI A HÁZTETŐRŐL A SEMMIRE SEM JÓ ANTENNÁKAT!!!!!!!

MÉG EZEN KÍVÜL IS VAN RETTENTŐ SOK JÓ ÖTLETEM!

ulpius66 2023.05.29. 11:30:16

Persze ugyanez a helyzet a villamosokkal is...... fel kell szedni a villamos síneket, ÉS AMI FONTOSABB, AZ ISZONYÚ RONDA FELSŐVEZETÉKEKET IS LE KELL BONTANI, ÉS JÖHETNEK AZ ELEKTROMOS BUSZOK!!!!!!
(a metró az maradhat!!!)

ulpius66 2023.05.29. 11:44:50

Nem kaptuk meg az EU-tól a nekünk járó pénzeket (a 2021-27 év elfogadott EU-költségvetése szerint nekünk járót) sem 2021-ben, sem 2022-ben.....

MOST MÁR NE UTALJÁK 2023-BAN SEM!

Egy év múlva EU-Parlamenti választás!

Kíváncsi vagyok, kik fognak azokra a magyar ballibsi pártokra savazni, akiknek egész tevékenységük abból állt, hogy megakadályozzák a magyaroknak, a magyar családoknak, a magyar vállalkozásoknak, magyar gazdáknak, a magyar önkormányzatoknak járó EU-s pénzek kifizetését!

HAJRÁ BALLIBSI PÁRTOK!!!!!

CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!!

LEGYETEK BÜSZKÉK TELJESÍTMÉNYETEKRE!
(csak aztán ne csodálkozzatok, ha egy év múlva senki sem savaz rátok........)

ulpius66 2023.05.29. 11:49:49

Nem akarom a fideszes stratégák kenyerét elvenni, de kibaszott könnyű EU-választási kampányt felépíteni, ha azzal lehet kampányolni: "HA A BALLIBSI PÁRTOKRA SAVAZOL, AKKOR TOVÁBBRA SEM KAPJUK MEG A NEKÜNK JÁRÓ PÉNZEKET!"

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.29. 11:53:42

@ulpius66:

Miért? Szerinted csak a szaros pelenkát lehet az út szélén hagyni, a kivénhedt napelemet nem?

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.29. 11:59:49

Egyébként meg sok beszédnek sok az alja.
A lényeg egyre több az eszkimó, és egyre kevesebb a fóka. Ebből szoktak lázdások lenni, és elndöntik a demokráciát Mert a demokrácia alapja, az üres has. A diktatúráé pedig az üres buksza, amit teli kell tömni a köszpénzből, meg az állami építkezésekből kispórolt betonvasból.. Ezeket együttesen váltogazdálkodásnak nevezik a közgazdászok.

ulpius66 2023.05.29. 12:06:35

NICSAK, NOCSAK.....

A SPANYOLOKNAK IS MEGJÖTT AZ ESZÜK!

"Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet, és a vasárnapi helyhatósági választások eredményét követően július 23-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

"A tegnapi választások eredményeit szemlélve hoztam meg a döntést" - mondta Sanchez a egy televíziós beszédben.

Sanchez Spanyol Szocialista Munkáspártja (PSOE) és ifjabb szövetségese, a Podemos veszített a vasárnap tartott regionális választásokon, míg a rivális konzervatív Néppárt és a szélsőjobboldali Vox párt felülkerekedett.

Bár a tegnapi választások helyi és regionális hatókörűek voltak, a szavazás jelentése ezen túlmutató üzenetet hordoz. Ezért miniszterelnökként és a PSOE főtitkáraként is személyesen vállalom az eredményeket

- tette hozzá."

Hát ez van!

Spanyolországban is szarrá verték a ballibsiket!

ulpius66 2023.05.29. 12:10:15

"Recep Tayyip Erdogan: nyert a demokrácia"

Jéééééééééééééé......

Mekkora meglepetés!

Törökországban is szarrá verték a hatpárti ballibsi összefogást, mind a parlamenti, mind az elnökválasztáson!!!

ulpius66 2023.05.29. 12:13:37

A következő pár hónapban jön a spanyol, a szlovák, a lengyel parlamenti választás.

Nagyon-nagyon remélem mindenütt szarrá verik a ballibsiket!

NA, KB. ENNYIT A LIBERÁLIS IDEOLÓGIA ELŐRETÖRÉSÉRŐL!

ulpius66 2023.05.29. 12:23:35

"Németországban él a legnagyobb, nagyjából hárommilliós határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt. Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el. Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét.
A német utcákon Erdogant ünneplő tömegek pedig azt jelzik, hogy a németországi törökök elutasítják a plurális demokráciát, és integrációjuk a német társadalomba kudarcos – fejtette ki a Zöldek politikusa, aki szerint a következő időszakban azzal kell számolni, hogy a török ultranacionalizmus és az iszlám vallási fundamentalizmus még inkább megerősödik körükben."

EGÉSZSÉGÜKRE!

ulpius66 2023.05.29. 13:40:01

"A spanyol szavazás legnagyobb vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, amely 1,3 százalékos támogatottságával lényegben eltűnt a politikai térképről."

Na, kb. ennyit a liberósokról......

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.29. 13:41:28

@ulpius66: "Egy év múlva EU-Parlamenti választás! Kíváncsi vagyok, kik fognak azokra a magyar ballibsi pártokra savazni, akiknek egész tevékenységük abból állt, hogy megakadályozzák a magyaroknak..."

Sajnos ez semmit nem jelent. Néhány mandátumot biztosan szerezni fog az ellenzék, mert vannak híveik, és így biztosan lesz olyan magyar EP-képviselő, aki Magyarország ellen uszít. És ami a fő baj: az, hogy itthon kisebbségben van az ellenzék, nem oldja meg a bajainkat, mert az EP-ben többségben lesznek a velünk ellenségesek, és ezt a magyar szavazatok nem fogják megakadályozni. Uralják Európát, és bennünket továbbra is rugdosni fognak. Ha teljesen behódolnánk, az sem segítene sokat, mert akkor meg kapcarongynak tartanának meg bennünket, hiszen bemutattuk, mennyire azt csinálnak velünk, amit akarnak. Hosszú időre el vagyunk átkozva ebben a rühes EU-ban. Megjegyzem, én valami ilyesmire számítottam eleve, csak a már régen is rutinszerű magyarellenesség miatt, ezért szavaztam nemmel az EU-ba lépésre. Nem számítottam ennyire összehangolt, gátlástalan támadásözönre, mert azt nem láttam előre, hogy a liberalizmus mivé fajul, hogy az uniós országok mennyire meg fognak veszni, ezt senki nem láthatta előre, csak az, aki ezt az egészet mozgatja. Mondanám, hogy váltsuk le Orbánt és legyünk mi is libsik, csak sajnos Orbán pont olyan dolgokat tart fontosnak, a nyomással szembeszállva, amiket én is fontosnak érzek. Magyarországon a többség benne hisz még mindig, a sok kapott rúgás ellenére, ami meglepő és sokatmondó. Nincs más, ki kell tartanunk, már benne vagyunk a szószban, nincs menekvés, azt kell elérnünk, amit egymagunkban el tudunk érni.

"A Momentum Mozgalom közleményben számolt be róla, hogy..."

Köszönöm, hogy ezt idehoztad, így nem kell nekem leírni. Szó szerint véve nem pontos, de az jutott eszembe róluk, hogy ezek megveszett fasiszták. És ők pofáznak szabadságról, sokszínűségről, toleranciáról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.29. 13:41:35

Sok liberális téveszmet hordasz itt össze.

Természetesen a liberalizmus egy eszme, egy ideológia, nem valami eszmementes függetlenség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.29. 13:42:15

S persze a klasszikus liberalizmus nem azt jelenti, hogy "fizikailag nem bántjuk egymást, és nem is büntetünk senkit semmiért, egészen addig, amíg fizikai agressziót nem kezdeményez".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.05.29. 13:44:11

"a liberális társadalom egyik legfőbb lakmuszpapírja az, hogy működik-e a gondolat- és véleményszabadság"

Téves. Simán lehet liberális társadalom véleményszabadság nélkül. Mindig minden liberalizmus korlátozta ezt a szabadságot. A modern liberalizmus egyenes szükségesnek tartja a szólásszabadság korlátozását.

SEMMILYEN ellentmondás nincs a liberalizmus és a szólásszabadság korlátozása között.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.29. 14:09:21

@Wildhunt:

"... kiskapukeresési filozófiát az igazi liberális üdvözli, sőt, elvárja, hiszen amit nem tilt a törvény betűje, azt egyértelműen szabad..."

Az ideális liberalis törvény pedig kizárólag a fizikai erőszakot tiltja, vagyis az egész törvényköny elfér egy papírfecnin. Mely esetben legális lesz a lopás, a csalások minden elképzelhető formája, a zsarolás, a rágalmazás, a hamis vád, a karaktergyilkosság. Rövid időn belül leállna a műszaki fejlődés, minden kutatás, hadd ne soroljam.

Első pillantásra nagyon rokonszenves a G. Nagy László vázolta liberalizmus, sőt még másodikra is. Ám ha belegindolunk, mi mindent tenne kehetővé, már nem olyan szép a menyasszony.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.29. 15:16:48

@ulpius66:

Csak az nem érthető, ha elutasítják a plurális demokráciát, és integrációjukat, akkor mi a faszért vannak még mindig a németeknél. Huzzanak haza Erdoganhoz. Vajon onnan miért is mentek a németekhez? Feltehetőleg a németek is úgy gondolják otthon a saját földjükön jobb lesz nekik, Majd jönnek a jobban képzett magyarok, és más úniós szakemberek a helyükre. Vagy majd jönnek hozzánk, meg más kis seggnyaló szuverénekhez a német gyárak, meg a kínaiak, és szennyezik azok földjét, nem a sajátjukat. Gratula a jövő nemzedékének az elődeik agyatlanságához.

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.29. 15:21:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Olvasgass kádárista törvényeket. Sokkal rövidebbek, érthetőbbek, és még sem volt több bűnözés, mint a mostani kilóméteres törvények mellett. Meg ennyi korrupció sem volt. Közben vedd figyelembe, hogy ügyvédek nem vállalnak polgári perben képviseletet, mert szinte lehetetlen olyan keresetet írni, ami a bíróságnak megfelel. Ezt olyan mondta, akit meg akartam kérti egy perbei képviseletre, régóta ismerem, gyakorló ügyvéd.

ulpius66 2023.05.29. 15:41:31

@látjátok feleim szümtükkel:

A SZÍVEMBŐL SZÓLTÁL!

SOKKAL, DE SOKKAL JOBB VOLT A KÁDÁR-RENDSZER, MINT AZ UTÁNA KÖVETKEZŐ BÁRMELYIK........

Wildhunt 2023.05.29. 15:51:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem tudom mi ezzel a gond. Ha mindenki megérti, hogy a tisztességes játék az érdeke, akkor működni fog. Hiszen a kiskapukat mindenki csak olyan helyzetben használná, mikor senkinek nem okoz velük sérelmet.

ulpius66 2023.05.29. 15:57:16

Kedves ballibsi elvtársak!

Ébresztő!!!!!!!!!!!!!!

Mán csak egy év és itt vannak a választások!

HA NEM TETSZENEK FELÉBREDNI, ÉS VALAMIT CSINÁLNI, AKKOR AKKORA POFONT KAPTOK, HOGY NEM GYŐZITEK MEGMAGYARÁZNI....

Lázár János simán behúzza Budapestet.. a Kamugeri meg mehet az EU-ba azután a vadbarom Jávor után, aki ugyan semmit sem csinált, de megvan a havi 20.000 eurós fizetése, mint Budapest EU képviselőjének....

ulpius66 2023.05.29. 16:01:20

De, tényleg!

Mit tett a Kamugeri Budapestért, hogy újraválasszuk?

Lezárt kétezer sávot az autósok előtt, hogy OTT CSAK A BICIKLISEK MEHETNEK.

KÖSZÖNJÜK, DE TALÁN EBBŐL NEM KÉRNÉNK!

AKI AUTÓT VEZET, ÉS A KAMUGERIRE SAVAZ, AZ VADBAROM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2023.05.29. 16:02:40

Mondjuk annyiban megértem a Kamugerit, hogy nincs jogsija, és fingja sincs, hogy mit jelent Budapesten autót vezetni!!!!!

ulpius66 2023.05.29. 16:07:44

A 18 év feletti budapesti lakosok (a választópolgárok) 83%-nak van jogsija....

AZ A VADBAROM KAMUGERI AHHOZ IS HÜLYE VOLT, HOGY JOGOSÍTVÁNYT SZEREZZEN!!!!!!

Na, szóval ennek a 83%-nak kell, hogy legyen annyi esze, hogy elküldi ezt a vadbarom Kamugerit melegebb éghajlatra...
(.. és akkor a nyelvtudásáról még nem is beszéltem..... Kamugeri az egyetlen fővárosi polgármester az EU-ban, aki egyetlen idegen nyelvet sem beszél....)

ulpius66 2023.05.29. 16:21:44

Karácsony Gergely Szilveszter (mán a szülei is kibaszott humoros emberek voltak...)

"Debrecenben 1993-ban érettségizett a Tóth Árpád Gimnáziumban, azután felvették a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar történelem szakára. 1995-ben innen átment az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetébe, ahol 2000-ben szerzett diplomát szociológusként."

JA!!!!!!!!!!!!!!!!!

8 év alatt elvégezte a "szociológus szakot" ..... amit normális emberek öt év alatt abszolválnak.....

AZTÁN SZOCIOLÓGUSKÉNT TÉNYLEG KIBASZOTT SOKAT ÉRT A KÖZGAZDASÁGTANHOZ, A JOGHOZ, A MŰSZAKI ISMERETEKHEZ, EGYEBEKHEZ....

TÉNYLEG Ő AZ IDEÁLIS FŐPOLGI!!!!!

MINDENHEZ HÜLYE, DE LEGALÁBB BALLIBSI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.29. 17:44:15

@Wildhunt:

"Ha mindenki megérti, hogy a tisztességes játék az érdeke, akkor működni fog. Hiszen a kiskapukat mindenki csak olyan helyzetben használná, mikor senkinek nem okoz velük sérelmet."

És még engem neveztek pár órája idealistának.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.05.29. 18:18:30

@ulpius66: "Sajna Magyarországon DEMOKRÁCIA VAN, ÍGY MINDEN VADBAROM SZÁJÁBÓL ÖMÖLHET A SZAR...."

Erre te vagy a legjobb példa.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.05.29. 18:20:24

@Wildhunt: "Ha mindenki megérti, hogy a tisztességes játék az érdeke, akkor működni fog. Hiszen a kiskapukat mindenki csak olyan helyzetben használná, mikor senkinek nem okoz velük sérelmet." - Ha olyan messze laknál mint amekkora a naivitásod, megdőlne a Világegyetem végességének elmélete.

Wildhunt 2023.05.29. 18:23:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: lemerült az elem az iróniaméterben?
Természetesen jól látod amúgy.

Wildhunt 2023.05.29. 18:27:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én élhetetlen idealista vagyok:
Egy család, egy isten, egy haza egy életre.
Szerintem az ilyen utópiáknak (Laci féle liberalizmus) semmi közük az idealizmushoz.

KARÁCSOLY GELGELY 2023.05.29. 19:19:35

@ulpius66: "AKI AUTÓT VEZET, ÉS A KAMUGERIRE SAVAZ, AZ VADBAROM!"

Én nemcsak az autósokkal baszok ki, hanem a nem autózókkal is. A főváros - azaz én és a barátaim - nem tudja kifizetni az adót, mert elfogyott a pénz. Meg is kérdeztem a Lakógyűléstől, hogy mit tegyek. Két lehetőséget ajánlok: "Függessze fel a kormányzati »elvonások« befizetését", vagy "Csökkentse a járatok számát a közösségi közlekedésben". Tiszta ajánlat: a Lakógyűlés vagy törvényszegésre biztathat, vagy arra, hogy mindenkivel kibasszak. Van valami probléma?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.05.29. 19:31:01

@ulpius66: Aki a piaci ár többszörösét fizeti a gázért és Orbánra szavaz, az egy vadbarom.

G. Nagy László 2023.05.29. 20:03:08

@Androsz:

"Megjegyzem, én valami ilyesmire számítottam eleve, csak a már régen is rutinszerű magyarellenesség miatt, ezért szavaztam nemmel az EU-ba lépésre."

Én igennel szavaztam, és naivan azt hiszem, hogy az EU még visszafordulhat az alapító atyák által kijelölt útra. Egy biztos: nem bízhatunk senkiben. Ha a 20. század történelmét végignézzük, azt fogjuk látni: nem nagyon vannak barátaink e kontinensen. De talán nem lesz mindig így, bízom Szijjártóékban.

"Nem számítottam ennyire összehangolt, gátlástalan támadásözönre, mert azt nem láttam előre, hogy a liberalizmus mivé fajul, hogy az uniós országok mennyire meg fognak veszni, ezt senki nem láthatta előre, csak az, aki ezt az egészet mozgatja."

Senki sem láthatta, de konkrétan ez van.

"Mondanám, hogy váltsuk le Orbánt és legyünk mi is libsik, csak sajnos Orbán pont olyan dolgokat tart fontosnak, a nyomással szembeszállva, amiket én is fontosnak érzek. Magyarországon a többség benne hisz még mindig, a sok kapott rúgás ellenére, ami meglepő és sokatmondó. Nincs más, ki kell tartanunk, már benne vagyunk a szószban, nincs menekvés, azt kell elérnünk, amit egymagunkban el tudunk érni."

Egyetértek. Az mindenesetre biztató, hogy Orbán tökösebb, mint Tisza István, vagy Horthy, a többiekről nem is beszélve.

ulpius66 2023.05.29. 20:24:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Aki a piaci ár többszörösét fizeti a gázért és Orbánra szavaz, az egy vadbarom."

A zsidók ingyen kapták a gázt, de ez sem tetszett nekik.......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.29. 20:25:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Akkor számoljunk egy kicsit. Most éppen 25 euróba kerül 1MWh gáz a tőzsdén, ami 9.50Ft/kWh, 380 forintos euróval számolva. Mivel a földgáz fűtőértéke (nem az égéshője!) kb. 10kWh/m3, ez 95Ft/m3 árat jelent - azaz jelentENE, ha a gázszolgáltató kikerülésével, közvetlenül a tőzsdéről tudnád megvenni a havi párszáz köbméteredet.

De nem tudod. Rájön a hazai elosztás költsége, rájön az ÁFA, s máris jóval az évtized óta érvényes 104Ft/m3 fölött jársz. Azt se feledd, hogy akkor is ennyit fizettél a gázért, amikor 300 euró felett volt a megawattóránkénti ár. Lásd a grafikont:

index.hu/gazdasag/2023/05/28/haboru-orosz-ukran-konfliktus-nyersanyagpiac-foldgaz-nyersanyagellatas-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag/

Azt a közismert tényt se feledd, hogy az orosz gáz ára 3 hónap késéssel követi a tőzsdei árat. Ez jó volt akkor, smikor emelkedett az ár, most csak azt fizetjük vissza, amit akkor nyertünk.

Vedd hozzá a gyerejeseknek nyújtott plusz ketetet is az évi kb. 1900 köbméterhez.

"Kinek ennyi jó nem elég
azt érje gáncs és megvetés."

"Wer soviel Huld vergessen kann,
Den seh' man mit Verachtung an."

(Mozart: Szöktetés a szerájból, finálé)

youtu.be/C9ugmurt950?t=20

ulpius66 2023.05.29. 20:27:58

@KARÁCSOLY GELGELY:

Kedves Szilveszter!

Addig értettem, hogy itten mindenki hibás rajtad kívül, ott vesztettem el a fonalat, amikor visszaléptél az MZP javára, a DK ellenében, de azért várod a DK támogatását......TÉGEDET TÉNYLEG KILÓRA MEGVETT A SOROSS-MAFFIA?

ulpius66 2023.05.29. 20:32:10

Kedves Szilbeszter!

Áruld mán el nekem, csak nekem, biz'Isten nem mondom el senkinek, mi a tökömért léptél vissza az MZP javára, amikor mindenki tudta, hogy az MZP egy nárcisztikus sültbolond, ráadásul CIA-ügynök?

Boldeone2 2023.05.29. 20:55:12

@Androsz: Magyarországon a többség benne hisz még mindig, a sok kapott rúgás ellenére, ami meglepő és sokatmondó."

- A társadalom jelentős része irracionálisan gondolkodik, azaz: beveszi az agymosó propagandát, többé- kevésbé rezsimhívő
Mások csak elfogadják ezt az elnyomó rezsimet, éppen úgy, ahogy az államszoci rendszert is elfogadták

A társadalom tanultabb, felvilágosultabb része ellenzi legjobban ezt az elnyomó, szürreális rezsimet, de egy államrezsimmel szemben nem lehet győzni, egy ilyen anakronisztikus társadalomban

Elég ha megnézzük mi történik a hasonló, vagy még Magyaroszágnál elmaradottabb államokban: a diktátorok a populizmus, a közönséges agymosás, a nacionalizmus, a riogatás és az olcsó ígérgetések tömkelegével maradnak hatalomban

Muszakország, Törökország, Magyarország lefelé megy... Ki tudja, "hol állnak" meg ..

Boldeone2 2023.05.29. 21:11:41

@G. Nagy László: Egyetértek. Az mindenesetre biztató, hogy Orbán tökösebb, mint Tisza István, vagy Horthy, a többiekről nem is beszélve."

- Sem Tisza István, sem Horthy nem váltak extrém gazdag emberré a politikából, miközben Orbán lényegében az egész családját milliárdossá tette a semmiből, a közforrások lenyúlasával

Horthy Miklós ugyan egy buta, vaskalapos, nacionalista marha volt, de mint Magyarország kormányzójának kevesebb hatalma volt, mint most Orbánnak

Orbán a világ egy legstabilabb, legszofisztikáltabb autoktráciáját alakította ki. Ez ami itt történik, szinte példátlan a világon is. A hatalmat kisajátító rezsim, a társadalom, a gazdaság, a kultúra az agyak manipulálása terén szinte mindent elért amit lehetett.
Putyin mögött sincs egy olyan államrezsim, mint amilyet Orbán épített.
A saját klientúrájának átjászotta az egyetemek legtöbbjét, ezermilliárdokat áldoz évente propagandára, szétverte a hatamolmegosztás törékeny rendszerét, mindenhol kommiszárok vannak. A médiát elbitorolták, a közmédia goebbelsi -propaganda szócső...
Lényegében törvénybe is fogalták, hogy az ellenzék nem nyerhet
A választási szabályokat vagy 200 ponton módosították már ...

KARÁCSOLY GELGELY 2023.05.29. 21:45:09

@ulpius66: Miért, miért... Mert egy buta kis pöcs vagyok. Egyébként is azt mondta a barátom, hogy így lesz jó mindenkinek.

ulpius66 2023.05.29. 21:54:15

@KARÁCSOLY GELGELY:

Kedves Szilveszter!

Azért tudok 1-2 emberkét, aki azért annyira nem örült a visszalépésednek!
(az ugye titok, hogy mennyi pénzt kaptál a visszalépésedért?)

ulpius66 2023.05.29. 22:00:55

"Karácsony Gergely Szilveszter, Budapest főpolgármestere személyesen köszönthette fel a 75. születésnapját ünneplő Gálvölgyi Jánost. A politikus még egy közös képre is összeállt a neves színművésszel."

Tök jól néznek ki!
(különösen a Szilveszter, avagy a Karácsony....)

index.hu/kultur/2023/05/29/galvolgyi-janos-karacsony-gergely-szuletesnap-facebook-internet-fopolgarmester/

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.29. 22:19:13

@Boldeone2: "A társadalom jelentős része irracionálisan gondolkodik, azaz: beveszi az agymosó propagandát, többé- kevésbé rezsimhívő"

Egyetértek. Én is pont ezt gondoltam 2006 tavaszán. Aztán az őszén is, amikor egy csomó ember tapsolt a tüntetőket pikírt megjegyzésekkel lerendező miniszterelnöknek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.29. 22:25:55

@Boldeone2: "Lényegében törvénybe is fogalták, hogy az ellenzék nem nyerhet
A választási szabályokat vagy 200 ponton módosították már"

Azért az gyanús lehetne még neked is, hogy a választási törvényt még a legmocsadékabb ballibsi uniós haramiák sem akarják velünk megváltoztattatni. Egyébként kitartóan azt méri, kisebb különbségekkel minden kutató, hogy a DK 28-30% körül áll, a Fidesz pedig 50% felett, hosszú ideje. Te milyen választási törvényről álmodsz, ami ezt a DK győzelmévé változtatná? Egy éve annyian szavaztak a Fideszre, amennyien még soha senkire a rendszerváltás óta. Ezt neked a választási rendszerre sikerült kenni? Egyszerűbb a helyzet: a hazaáruló nem elég kelendő itthon, ennyikeh.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.29. 22:36:59

@Androsz: dehogynem! Méghozzá kétharmaddal!
Amúgy gyönyörű propaganda szöveget nyomsz, gratula!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.29. 22:40:47

@Boldeone2: ezeknek a birkáknak mondható! Ezek tapsikolnak ennek, mer legalább nem a Gyurcsány...idióta agymosottak.

Boldeone2 2023.05.29. 22:43:49

@Androsz: Egyetértek. Én is pont ezt gondoltam 2006 tavaszán. "

- Hazudsz! Gyurcsányról el lehet mondani sok mindent, de SOHA nem épített/ volt mögötte állampárti rezsim.
Lényegében saját párttársai sem támogatták

Boldeone2 2023.05.29. 22:51:54

@Androsz: Egy éve annyian szavaztak a Fideszre, amennyien még soha senkire a rendszerváltás óta. "

- Aljas, hazug, agymosó rezsim! Hazugságok sorozatával nyertek: MZP a haborúba viszi az országot, " eltörlik a rezsicsökkentést " stb
Ez egy agymosó rezsim! Nem plurális demokrácia! Nyilván Putyinte meg Lukasenkóra is sokan szavaznak, meg sokat is csalnak ,,
Orbán lassan Kim Dzsogun nyomdokaiba lép a választi erdemények tekintetében!

Te milyen választási törvényről álmodsz, ami ezt a DK győzelmévé változtatná"

- Te álmodsz a nemzetvezető egyeduralmáról, én NORMÁLIS , PLURÁLIS demokratikus országot szeretnék, nem egypárti fidzse- rezsimet

Ehhez pedig az egyik legfontosabb peremfeltétele egy arányosabb és igazságosabb választási rendszer lenne!

Boldeone2 2023.05.29. 22:57:03

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A Fidesz szavazóinak jelentős része agyhalott birka. Amit Orbán , a vezérkos béget nekik, az fogadják el megkérdőjelezhetetlen igazságnak

De , még a normálisabb, mérsékeltebb emberekre is hat a propaganda, olyan szintű és erősségű a folyamatos agymosás ...

G. Nagy László 2023.05.29. 23:20:39

@Boldeone2:

"Te álmodsz a nemzetvezető egyeduralmáról, én NORMÁLIS , PLURÁLIS demokratikus országot szeretnék, nem egypárti fidzse- rezsimet"

A vágyad önmagában abszolút legitim.

Viszont négy kétharmad után, EBESZ megfigyelőkkel és ellenzéki ellenőrök hadával lezajlott, MINDENKI által tisztának talált választás után, a nyugatról vastagon pénzelt, szövetségben induló ellenzék brutális vereségét látva még most is a választási törvényről beszélsz??? Magadat csapd be.

Az agymosás már egy jobb vonal. Finomabban fogalmazva arról van szó, hogy mémek, választási/politikai üzenetek csatáznak egymással. Ami téged illett, te egy az egyben a nyugati politika mainstream propagandáját visszhangzod, s hittel hiszed is, hogy az tévedhetetlen. Mi egy páran azt gondoljuk, hogy az általad vakon követett politikai mémgyár kifejezetten tévúton jár. Orbán elég találóan megfogalmazta a kormánypárt rém egyszerű üzenetét: No migration, no gender, no war. Ismered a felméréseket: a magyar lakosság oroszlánrésze - engem is beleértve - ugyanígy gondolja. Ezen kár megsértődnöd. Ezért kár primitívnek és iskolázatlannak titulálni a magyarság többségét. Az ellenzék előtt mindössze két út áll: vagy a mi agyunkat mossák át, vagy a saját álláspontjukon változtatnak, és ők is felszállnak a "No migration, no gender, no war" vonatra. Sejtjük mind a ketten, hogy a nyugati szponzorok miatt ez utóbbi nem lehetséges.

Marad tehát az agymosás, a propaganda, a befolyásolás, a tudatmódosítás, a mémek csatája. Azon lehet hőbörögni, hogy a ti mémkomplexetek nem népszerű, és eladni sem nagyon tudjátok. De ne tekintsd elítélendőnek az agymosást, hiszen mindkét fél ezt teszi. Csak a szart nehezebb rásózni a vevőre.

Boldeone2 2023.05.29. 23:57:09

@G. Nagy László: Viszont négy kétharmad után, EBESZ megfigyelőkkel és ellenzéki ellenőrök hadával lezajlott, MINDENKI által tisztának talált választás után"

...és az EBESZ mit figyel meg? A 13 éve építgetett pártállami rezsim dolgait biztos nem! A fokozatosan kiépített egypárti, abszolút hatalmat nem figyelték meg, max a választas szabályosságát tudták megfigyelni, de a feltételeit nem
Nincs igazság, sem egyenlőség, mert a Fidesz mögött az állam százmilliárdjai, a közmédia agymosó gépezete, de a törvényt is Fidesz szabja a saját érdekei szerint!
Lásd: a listaállítás szabályainak megváltoztatása

Orbán elég találóan megfogalmazta a kormánypárt rém egyszerű üzenetét: No migration, no gender, no war.

- Persze, ez nem más mint színtiszta populizmus, az emberek, a hívők hazug megtévesztése!

Éppen olyan semmitmondó, manipulatív jelszavak, mint a fasizmusban vagy a szocializmusban voltak

Nézzük sorra:

No migration" - az főleg prolihergelés! A világ összes fejlett országában van migráció, ez a világ természetes rendje, senki, sem Orbán, sem más megállítani nem tudja. De , ésszerű keretek között lehet tartani. Egyébként sem a célponja Magyarország migrációnak, ahol a bennszülött lakosság egy jelentős része is nyomorog, szociális rendszer meg szinte nincs

No tender" - ez megint csak szélsőjobb propaganda. A lakosság 95% nem is hallott a genderről, amíg a kormánypárti média el nem vetette a gyűlölet magjait az emberek között.

No war" , ez szintén egy hazug propaganda szöveg, hiszen Putyinon kívül mindenki békét szeretne, csakhogy az nem úgy fog eljönni, hogy a homokba dugjuk a fejünket, mint a nihilista erkölcstelen Orbán, és azt mondjuk, hogy nem szabad segíteni Ukrajnát, győzzön minél hamarabb az agresszor

Orbán hazug propagandát terjeszt a háborúról is! A hosszú távú következmények beláthatalanok lehetnek!

G. Nagy László 2023.05.30. 00:14:49

@Boldeone2:

"Putyinon kívül mindenki békét szeretne"

Tényleg reménytelen eset vagy. Még a legvéresszájúbb balosok is azt mondják, ami a valóság: az USA és Zelenszkij a háború folytatása mellett van. Európa politikusai úgyszintén. Amerikában még a republikánusok jó része is.

Te magad sem hiszed el, amit leírsz.

Boldeone2 2023.05.30. 01:15:18

@G. Nagy László: Az a béke, amiről Ti beszéltek, az irreális és kivitelezhetetlen!

A helyzet egyértelmű: Ukrajna a szuverenitásáért, a területi integritásáért harcol, csak VÉDEKEZIK, Putler pedig TÁMAD
Egyszerű logika: a háborúnak, az agressziónak akkor lesz vége, ha a támadó fél abbahagyja!

Ennyi. Ukrajnának minden joga megvan a SAJÁT területeit megvédeni, a nemzetközi jog is 100%-ban mellettük

Fogd már fel: az agresszorral, a rablóval, a tömegyilkossal nincs, a bűnössel nem lehet alkudozni! Hitlerrel sem lehetett!

Az erő nem legitimálhatja a bűnt! Majd az ukránok tárgyalnak, ha akarnak.

Az összes nyugati kormány és az emberek többsége is ezt gondolja a szabad világban. Sem a ruszofasiszta hadiállam fenyegetéseiből nem kérünk, sem Orbán hazug és álszent politikájából!
Jobb lenne, ha elhallgatna, mert csak árt az országnak!

alöksz róz 2023.05.30. 06:13:32

@Boldeone2: "A választási szabályokat vagy 200 ponton módosították már ..." - és mindig csak egyre jobb lett

alöksz róz 2023.05.30. 06:17:23

@Androsz: "Egyébként kitartóan azt méri, kisebb különbségekkel minden kutató, hogy a DK 28-30% körül áll, a Fidesz pedig 50% felett, hosszú ideje. Te milyen választási törvényről álmodsz, ami ezt a DK győzelmévé változtatná?" - ezt már leírta korábban, amelyikben kötelezően a dk nyer/ kötelező a dk-ra szavazni. hogy ők is kormányozhassanak. mert az az igazi demokrácia.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.05.30. 07:20:32

@G. Nagy László: Mégis mit kéne csinálniuk? Elfogadni hogyha az oroszok úgy gondolják akkor elfoglalnak bármit és ebben mindenki belenyugszik? Mi következik? Moldávia? A Baltikum?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 07:22:32

Magyarországon a rencerváltás (sic!) óta soha nem kellett előrehozott választásokat tartani, ez a stabilitás a mindenkori győztesnek kedvező választási rendszernek köszönhető.

Mellesleg a first-past-the-post aka "winner takes it all" rendszerével az USA és GB a legantidemokratikusabb ország, Pfuj, cúna, cúna júeszéj. Pfuj, pfuj, cúna gréjtbriten.

A töredékszavazatos kompenzáció a magyar választási rendszert kimondottan demokratikussá teszi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 07:32:51

@alöksz róz:

"amelyikben kötelezően a dk nyer/ kötelező a dk-ra szavazni. hogy ők is kormányozhassanak. mert az az igazi demokrácia."

Mindenki megérdemel még egy esélyt! Be kell vezetni a kormányzásban a féléves rotációt, a választási rendszerben pedig a kis pártokat segítő pozitív diszkriminációt.

A féléves rotáció azt is jelentené, hogy a mindenkori miniszterelnököt adó párt képviselői létszámuktól függetlenül kétharmados többségnek számítsanak.

2023.05.30. 09:32:45

@alöksz róz:
errefelé például a reformáció hagyománya az, hogy két egymást követő két évben senki se viselheti a főhatalmat. illetve ha túl szoros eredmény volt és nem tudtak dönteni, akkor kettős kiválasztás volt. megengedték a döntetlen eredményt.

(alcsút) dobozra való dobozy istván városi főbíró
1650 (kerekes mihállyal), 1654, 1656, 1658, 1660, 1662, 1664, 1675
akkor még ugye nem a parlament választotta a főbírót. hanem a városok. a szabad városokban legalább is. és ez volt az elsőfok. és a másodfok pedig volt a királyi (illetve a fejedelemi) kúria (udvar).

nem feltétlen voltak buta hagyományok ezek.

HypocritSlayer 2023.05.30. 09:51:02

@látjátok feleim szümtükkel:
>>Vajon onnan miért is mentek a németekhez? <<

Amiért az albánok 100 évvel ezelőtt Koszovóba .......és lám....

2023.05.30. 09:53:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
csak mondjuk a briteknél a parlamenti képviselők saját jogon kerülnek be az elektorátusba és leváltják a pártelnököt, vagy a miniszterelnököt ha úgy látják jónak. lásd borisz johnsonn vagy még inkább liz truss esetét. és rendszerint saját maguk közül emelnek fel valakit a pajzsukra. rishi sunak a york megyei richmond egyéni képviselőjéből vált az egyesült királyság kormányzójává.

a brit rendszer majoritarian. a fidesz rendszere bolsevik. a dk mensevik párt. és a közös elem a kivételesség, a nélkülözhetetlenség és a bírálhatatalnság totalitárius meghirdetése: a személyi kultusz.

kossuth lajos elég nagy hatalommal rendelkezett. a hadsereg főparancsnokának politikai ellenlábasát görgey-t nevezte ki. aki tárgyalt a békepárttal. kossuth önkéntes nemzeti haderőre alapozta a szabadságharcot. nem akart totális háborút.

és kossuth is jelentékeny történelmi személyiség lett. és görgey is. és széchenyi is. akik a legenda szerint azt mondták, hogy egymással háttal akasszák fel őket. mert hogy a reformkorban volt az ügy, a magyarország szabadságának ügye, amit közösen szolgáltak. és ez ami hiányzik. orbánból és gyurcsányból. a közös ügy. és a szolgálat. csak teljhatalommal való parancsolgatás van a fideszben és a dk-ban is.

MEDVE1978 2023.05.30. 10:09:29

Kezdjük magával a liberalizmussal. Az élni és élni hagyni, amit te írsz az egy rettenetesen tág dolog. Alapvetően nyilván egyet tudok érteni vele, a kérdés az, hogy amikor viszonyul az ember valamihez, mennyire hasznos dolog. Ha egy kicsit megkapargatjuk, akkor már annyira nem értek vele egyet. Elsősorban azért, mert az ember sok helyzetben nem racionálisan viselkedik vagy nem úgy, amit racionálisnak gondolunk, ezért a túlzott liberalizmus jelentős károkat okozhat. Mondok egy példát: az emberiség történetében a rossz életszínvonal, ha úgy tetszik szenvedés, nagyon sokak osztályrésze volt. Ezek a sokak nagyon sokszor nyúltak olyan tudatmódosító szerekhez, amelyek menekülést nyújtottak átmenetileg a szenvedésből. Egy ultraliberális nézőpontból a kokaint, heroint, krokodilt és egyéb borzalmas károkat okozó drogokat is simán lehetne terjeszteni. Ennek a hatása pedig az lenne, hogy milliók halnának ebbe bele. Egyes helyzetek megoldására valószínűleg nem működőképes a liberalizmus. Történelmi példával élve, a demokráciákban tudatosan választották meg a tyrannost, hogy krízishelyzetekben ne mindenki össze-vissza rohangáljon. A hadseregekben parancsstruktúra tartja meg a működőképességet, ütőképességet stb. Az emberi természet miatt modern problémáknak sincs tisztán liberális megoldása. Pl: egészségügy, szociális rendszer stb.

Most nézzük a sokkal érdekesebbet, a kapitalizmust. A kapitalizmusból még egyet vissza is lépnék a piachoz. Ugyanis a piac egy állandó dolog, nem ideologizált, természetszerű. Már az állatok is azért tesznek valamit, hogy valamilyen előnyhöz jussanak cserébe. Van tehát kínálat és kereslet és a piacon találkoznak. A kapitalizmus a piac egy sajátos érvényesülése, ahol a tőke segítségével alakulnak ki olyan vállalatok, amelyek termelnek valamit és aztán eladnak a piacon. Mi a probléma? Az, hogy a kapitalizmus nagyon sok esetben természetes módon monopóliumhoz vagy oligopóliumhoz vezet. A technológiai fejlődés katalizálja ezt a trendet. Nagyon jó példa erre a Microsoft felemelkedése és a Windows. A 70-es években, a 80-as évek elején számítógépet többnyire a hobbi számítógépesek használtak. Aki munkára is használta a gépét, annak volt jó egy vizuális ablakokkal dolgozó + egérmutatót használó szoftver. Nagyon praktikus volt, ezért a hobbi közösségben elterjedt, mindenki ezt használta. Aztán a 80-as évek végén, 90-es évek elején jött a személyi számítógépek forradalma, amihez evidens módon a hobbi közösségben használt rendszer terjedt el. Később próbált innoválni az Apple, azonban látható, hogy arra volt elég neki, hogy mondjuk a piac 20%-a legyen az övé, 70% meg a MS-é. Itt egy kezdeti előnyt kovácsoltak át végleges előnnyé és kvázi oligopol piac alakult ki. Nem arról van szó, hogy folyamatosan jönnek és jönnek az új operációs rendszerek, amelyekből a piac virágzása miatt lehet válogatni.

Az a tézis tehát, hogy a kapitalizmusban a fogyasztó számára optimális ár alakul ki, mert intenzíven versenyeznek a piaci szereplők a fogyasztó kegyéért hamis vagy legalábbis nem általánosan igaz. A nagy piacok jelentős részén természetes módon kartellek, oligopol piacok, monopóliumok alakulnak ki. Rengeteg példa van erre: Magyarországon az élelmiszerkiskereskedelemnek is voltak oligopol tendenciái az elmúlt időszakban. Ha például a vajat tekintjük, a vaj ára már jóval azelőtt elkezdett lefele menni, minthogy csökkenteni kezdték volna a boltok. Ez is egy profitmaximalizáló akció, ami a fogyasztó ellenében jött létre, a piaci fölényre alapozva.

Alapvetően az is kimondható, hogy a cégek érdeke a monopólium vagy oligopol piac elérése. Ennek az az egyszerű oka, hogy a profitráta ebben az időszakban a legmagasabb, hiszen már van egy bejáratott vevőkör és piaci részesedés. Gyógyszeripari termékeknél is azt látod, hogy a termék fő felfutása, a maximális nyereség a védett időszakra esik, amikor a szerzői jog védi a terméket és nem másolható. Ekkor részben megóvott a versenytől.

Az egyes szektorokban jelentős befolyást kialakító, sikeres cégek természetesen érdekeltek a profittermelő időszak minél további kitolására. Ezért sok mindent megtesznek, lobbiznak, politikusokba fektetnek be.

Folyt köv

Boldeone2 2023.05.30. 10:34:19

@alöksz róz: A választási szabályokat vagy 200 ponton módosították már ..." - és mindig csak egyre jobb lett

- Nektek igen. Azoknak, akik a Fidzse- egypárti rezsimet szeretnétek, plurális demokrácia helyett..

2023.05.30. 10:39:22

@G. Nagy László:
tehát összesen két ember nem akar háborút. a pápa és orbán. vagy három. putyin se. csak nem tehetett mást.

Boldeone2 2023.05.30. 10:53:10

@MEDVE1978: Az általad felvázolt problémák tompítására találták ki "a szociális piacgazdaság " elnevezésű gazdasági modellt Nyugat- Európában, ahol a jelszó: " verseny és szolidaritás "

Összgazdaságilag és társadalmilag is az a legoptimálisabb: az állam őrködik is verseny felett, fellép a monopóliumok és árkartellek ellen ugyanakkor meghatározza az emberi lét méltányos alsó minimum értékét, vagyis szükséges egyfajta feltételes vagy feltétlen alapjövedelem is

Boldeone2 2023.05.30. 11:02:28

@cvsvrs: csak mondjuk a briteknél a parlamenti képviselők saját jogon kerülnek be az elektorátusba és leváltják a pártelnököt, vagy a miniszterelnököt ha úgy látják jónak."

- Ez a lényeg, ezt nagyon jól megfogalmaztad: alulról építkező demokratikus szisztéma. Nálunk senki nem dönt semmiről, csak Orbán. Orbán " személyes "elbeszélgetés " után nevezi ki a képviselő-jelölteket
A fideszes pártkongresszuson még régen volt ellenjelölt és alternatív program, ma már csak állva és ujjongva tapsikolnak perceket: " Viktor, Viktor "

Abszurd világ a 21. századi Magyarországon ...

ulpius66 2023.05.30. 11:17:03

@Boldeone2:

Figyusz!

itten az van, hogy szar a választási törvény, agymosottak a fideszes szavazók, és így tovább....

EZZEL SZEMBEN VAN NEKÜNK EGY KIBASZOTT JÓ ELLENZÉKÜNK, SZUPER-ZSENI VEZETŐKKEL, JOBBNÁL JOBB POGROMOKKAL, PLUSZBAN VAN NEKÜNK EGY ÁTLAGOSAN 160-AS IQ-VAL RENDELKEZŐ ELLENZÉKI SZAVAZÓTÁBORUNK!!!!!!

AZ LENNE AZ IGAZSÁGOS, HA CSAK ŐK SZAVAZHATNÁNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EZ OLYAN IGAZI BALLIBSI MEGOLDÁS VOLNA.....

IdomitottFoka 2023.05.30. 11:17:36

"Ha egy társadalom a klasszikus liberalizmus elvei szerint működik, az mindössze annyit jelent, hogy fizikailag nem bántjuk egymást, és nem is büntetünk senkit semmiért, egészen addig, amíg fizikai agressziót nem kezdeményez."

Érteni vélem h miért kerülöd a sérelmi kritériumot, és miért redukálod kizárólag a fizikai agresszióra, de egyrészt nemcsak egymást bánthatjuk, hanem egymás tulajdonát, másrészt ezeket lehet fizikai agresszió nélkül is bántani, elhanyagolással például, meg lopással (bár azt átutaltad a kapitalizmus hatáskörébe).

@MEDVE1978: " Egy ultraliberális nézőpontból a kokaint, heroint, krokodilt és egyéb borzalmas károkat okozó drogokat is simán lehetne terjeszteni."
Ez persze nem igaz,. a terjesztő tisztában van azzal h ezek a szerek milyen egészségügyi következménnyel járnak, ezért ezt nem terjesztheti liberális szempontból. A dílerek és általában az egyéb bűnözők sem szokták ideológiai alapon megtámasztani a tevékenységüket amúgy.

@Boldeone2: " vagyis szükséges egyfajta feltételes vagy feltétlen alapjövedelem is"
Meg lehetett nézni mit csinált a célzott feltételes "alapjövedelem", a csoki. Az ingatlanárak azonnal megnövekedtek vele, a megnövelt kereslet meg az építőanyagok árát is megdobta, összességével még a csoki felhasználóknak is megdrágítva az ingatlanvásárlást. Az alapjövedelem is hónapok alatt elértéktelenedne.

ulpius66 2023.05.30. 11:24:31

@Boldeone2:

Boldi!

Próbáljátok tik is agymosni az emberkéket!

Hátha van olyan vadbarom, aki beveszi a hasbamászó szövegiteket a buzik és migráncsok seggnyalásáról, a niggerek előtti térdepelgetéstől, addig, hogy a buzik házasodhassanak, és gyereket fogadjanak örökbe!

Hajrá! Nyomjátok a szöveget, hátha mégis lesz aki az ilyen szövegektől hanyatt esik.....

DE SAJNA, AMÍG MAGYARORSZÁGON DEMOKRÁCIA VAN, ÉS NEM LIBERÁL-FASISZTA DIKTATÚRA, ADDIG SAJNA AZ VAN, HOGY MINDENKINEK EGY SAVAZATA VAN, "AZ AGYMOSOTT FIDESZESNEK IS" MEG A 250-ES IQ-VAL RENDELKEZŐ BALLIBSI PROFESSZORNAK IS....

EMLÉKEZTETŐ!

2022 VÁLASZTÁS:

FIDESZ-KDNP ---- 54%
HATPÁRTI BALLIBSI KATYVASZ ---- 34%

EBBŐL EGYENESEN KÖVETKEZIK, HOGY ROSSZ A VÁLASZTÁSI RENDSZER, ÉS MINDENKI AGYMOSOTT, AKI A FIDESZRE SZAVAZ.... ÉRDEKES KÖVETKEZTETÉS!

ulpius66 2023.05.30. 11:29:50

@ulpius66:

Boldi!

Ha én egy év múlva nem a Fideszre szavaznék, akkor ugye én lennék a legokosabb, én lennék az élet császára....

A BALLIBSIKNÉL ILYEN ECCERŰ OKOSNAK LENNI!!!!!!!!

2023.05.30. 11:35:08

@ulpius66:
a probléma a fideszen és részben a dk-n belüli diktatúra, egész pontosan a személyi kultusz. a fideszen belül nem lehet értelmesen beszélni. akármilyen faszságot mondhatnak a pártvezetők. semmiféle kritika nem éri őket a saját pártjukon belül. vagy ha mégis, akkor őket kirúgják.

és többek között ezért van az, hogy kívülről akarják megbuktatni orbánt. és az európai parlamentben folyik egy politikai küzdelem. amire mondhatod persze, hogy nincs jelentősége. most éppen úgy tűnik, hogy azért valami mégis csak van. de ez nyitott kérdés.

ulpius66 2023.05.30. 11:37:06

@Boldeone2:

Na, Boldikám!

Itt a NAGY ALKALOM! Győzzél mán meg mért is savazzak a ballibsikre pl. az EU választáson!

AZ NEM ÉR, HOGY AZÉRT MERT SZAR A FIDESZ, MEG SZAR AZ ORBÁN! POZITÍV DOLGOKKAL GYŐZZÉL MEG!
PL. OLYANNAL, HOGY AZ EU VEZETÉSBEN NINCS KETTŐS MÉRCE!!!!!!
(na jó, ez vicc volt....)

Boldeone2 2023.05.30. 11:40:11

@ulpius66: Jól van, troll! A gazdád már dolgozik, a 100%-os választási győzelmen, most is a saját érdekei szerint farigcsálja a választási rendszert...
Erdogán és Putyin példája is azt mutatja, hogy az elnyomó rezsimek stabil képződmények az elmaradott társadalmakban

G. Nagy László 2023.05.30. 11:45:53

@IdomitottFoka:

"Érteni vélem h miért kerülöd a sérelmi kritériumot, és miért redukálod kizárólag a fizikai agresszióra, de egyrészt nemcsak egymást bánthatjuk, hanem egymás tulajdonát, másrészt ezeket lehet fizikai agresszió nélkül is bántani, elhanyagolással például, meg lopással (bár azt átutaltad a kapitalizmus hatáskörébe)."

Csak a pontosítás végett: a lopás is fizikai agresszió.

Az elhanyagolás nem az, de az csak akkor jön szóba, ha szerződöm rá, hogy ápolom/karbantartom/etetem/öntözöm stb. az adott jószágot. Ez esetben szerződésszegésről van szó.

ulpius66 2023.05.30. 11:48:22

@Boldeone2:

Köszönöm őszinte, nyílt, mondjuk enyhén maszatoló válaszod! Na, szóval ilyenek vagytok tik ballibsik!

NA, AKI AZ ILYEN MEGNYILVÁNULÁSAITOKAT OLVASSA AZ FEJVESZTVE MENEKÜL A BALLIBSIKTŐL... ÉS ÚGY VAN VELE, HOGY BÁRKIT CSAK AZ ILYEN VADBARMOKAT NEM, AMINEK EMINENS KÉPVISELŐJE MÉG A HÜLYÉK KÖZÖTT IS LEGHÜLYÉBB BOLDI!

EGYEBEKBEN CSAK AZTAT KÍVÁNOM: FOLYTASSAD!

MINÉL TÖBBSZÖR SZÓLALSZ MEG, ANNÁL TÖBB EMBERT TÁVOLÍTASSZ EL A BALLIBSIKTŐL!

AZT, HOGY TOTÁL HÜLYE VAGY AZT BIZONYÍTANI SEM KELL, ELÉG OLVASNI TÉGEDET......

ulpius66 2023.05.30. 11:50:37

@Boldeone2: "Erdogán és Putyin példája is azt mutatja, hogy az elnyomó rezsimek stabil képződmények az elmaradott társadalmakban"

Az egy pillanatra se zavarjon, hogy az olyan elmaradott társadalomban, mint Németország az Erdogan kapott 67%-t, míg az igen fejlett Törökországban 52%-t.....

TE NAGGGGYON-NAGGGGYON HÜLYE!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 11:57:55

@G. Nagy László:

"Csak a pontosítás végett: a lopás is fizikai agresszió."

Pontosítasra szorul a fizikai agresszió fogalma.

Boldeone2 2023.05.30. 11:58:51

@IdomitottFoka: Én csak azt mondom, hogy méltányos emberi élet alapfeltételit lehetne államilag (alkotmányosan) garantálni. Főleg azoknak, akik tenni is akarnak a sorsuk javításáért, (képeznék magukat) vagy valóban képtelenek dolgozni

Nyilván a lakossághoz juttatott plusz pénz inflációt indukálhat, erre jó példa a CSOK, vagy mégjobb példa a NER-elit milliárdos gazdagodása a szubvenciókból. A mérték a lényeg, meg az össztársadalmi cél

IdomitottFoka 2023.05.30. 12:11:04

@Boldeone2: Erre való a képzések támogatása meg a rászorultságra alapuló segély, nem pedig a helikopterpénz arra bazírozva h azt majd a nép önképzésre költi.

"(alkotmányosan) garantálni" - ja, beírni a gránitszilárdságúba. a papír mindent elbír.

Mellesleg, nem, nem lehetne. Van ahol lehet, pl Katarban vagy Svédországban.
Azon lehetne kardozni, h ne legyen szétlopva és lezüllesztve minden, de h járjon a méltányos emberi élet államilag (ezt egyébként magyar népköztársaságnak (is) nevezték), arra nincs fedezet. Empirikusan igazolt.

ulpius66 2023.05.30. 12:25:51

Holnap, május 31-én 60 éves Orbán Viktor!

Isten éltesse!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK!

Boldeone2 2023.05.30. 12:26:24

@IdomitottFoka: Valóban nincs rá fedezet, mert a költségvetési hiány gigantikus. Emellett azonban értékpreferencia kérdése, hogy mire költ az állam...
Elsődleges a " miből" , tehát mekkora az elosztható költségvetési keret, a másik hogy mire...
Magyarországon százmilliárdok mennek el állami propagandára vagy látványsportra. Teljesen abszurd és felesleges
A NER - elit százmilliárdos közpénzeket akvirál. Arra mindig lesz pénz, a legnagyobb válságban is...

ulpius66 2023.05.30. 12:27:43

... és pontosan 13 éve ő Magyarország miniszterelnöke!

Isten éltesse őt sokáig, ebben a tisztségében!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ MAGYAROK!

ulpius66 2023.05.30. 12:32:08

"Áttörés a Nagy Hadronütköztetőben: először észlelték a Higgs-bozon ritka bomlását"

Addig baszakodunk ezzel a Nagy Hadronütköztetővel, amíg létre nem hozunk tíz ÚJ VILÁGEGYETEMET!

qubit.hu/2023/05/30/attores-a-nagy-hadronutkoztetoben-eloszor-eszleltek-a-higgs-bozon-ritka-bomlasat

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 12:58:59

@ulpius66:

"amíg létre nem hozunk tíz ÚJ VILÁGEGYETEMET!"

Mely esetben mi leszünk e tíz új világegyetem teremtő ISTENE.

Nagyobb az esélye annak, hogy akár csak mikroszkopikus méretben sikerül létrehozni egy valódi, vagy legalábbis a mi hamis vákuumunknál alacsonyabb energiaszintű vákuumot. Ami aztán fénysebességgel terjedve lebontja a ma ismert anyagot.

Az is lehet, hogy valahol egy másik civilizáció ezt már megtette, és a katasztrófa fénysebességgel közeledik felénk. Természetesen ennek semmi előjelét nem láthatjuk, csak egyszer úgy megszűnünk létezni, hogy észre sem vesszük.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 13:00:20

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Amúgy gyönyörű propaganda szöveget nyomsz, gratula!"

Te egy hülye vagy, te még azt sem tudod, mi az a propaganda. Neked minden propaganda, amit te nem szeretsz.

@Boldeone2: "Ehhez pedig az egyik legfontosabb peremfeltétele egy arányosabb és igazságosabb választási rendszer lenne!"

Na még egyszer: 30% – 50+%. Milyen igazságosabb választási rendszert képzelsz el, amelyben az első győz?

"Hazugságok sorozatával nyertek: MZP a haborúba viszi az országot, » eltörlik a rezsicsökkentést « stb"

Szomorú, de MZP azt lebegtette, hogy akár még magyar csapatokat is küldhetnénk Ukrajnába, a fegyverszállítás pedig alap. A rezsicsökkentésről az ellenzék többször kijelentette, hogy rossz, ártalmas, meg kell szüntetni. Tudom, ezeket úgy mondták, hogy kisebbségben voltak, és a kisebbség következmények nélkül pofázhat bármilyen baromságot, nem kell félniük attól, hogy megvalósulnak. Hát pofáztak is, csak sajnos rosszkor. A Fidesznek nem volt semmi más tennivalója, mint eljuttani mindenkihez ezeket az üzeneteket, a többi már ment magától, mert az emberek nem teljesen ostobák. Lásd be, a bálványotok egy buta fasz, tudhatja, hogy népszerűtlen, amiket mond, és nem azt mondja utána, hogy tudom, hogy népszerűtlen, de erre lenne szükség, hanem elkezdi mantrázni az agymosás-dumát. Úgy néz ki, mintha nem is értené, hogy mennyire népszerűtlen a szövege. Lúzer, és ezek szerint te is csak egy agyatlan lúzer vagy, mert te sem érted, hogy nem kellett propaganda, miután MZP ellenszenvessé tette a teljes ellenzéket.

"»No gender« - ez megint csak szélsőjobb propaganda. A lakosság 95% nem is hallott a genderről, amíg a kormánypárti média el nem vetette a gyűlölet magjait az emberek között."

Neked már az is propaganda, ha a kormány csak megismerteti a lakosságot az egyik szóban forgó főtémával? Ez nem propaganda, hanem tájékoztatás. Persze ha ti szeretnétek a 95% előtt titokban tartani az egyik legfontosabb célt, amit a zászlótokra írtok, az más, akkor mi vagyunk a hibásak, mert kérdezni mertünk. És te pofázol választási rendszerről, amikor eltitkolni szeretnéd, amit gondolsz. Tudod, mi lenne ez? Csalás, igazi, Gyurcsány féle csalás.

"Putyinon kívül mindenki békét szeretne"

Te hülye, te tényleg nem érted, mi az a béke? Amikor senki nem lő senkire. A fajtát Oroszország legyőzéséről ugat, egyre dühödtebben, és szállítja a fegyvert a frontra. Ez lenne a béke módja? "Békét szeretne", de háborúval. Valójában nem békét akarnak, hanem győzelmet, ezt mondja már minden balos. Győzni nem békével lehet, hanem háborúval. Ti háborút akartok, majd amikor GYŐZTETEK, UTÁNA békét. Hagyd már abba ennek a békefaszságnak a szajkózását, mert sírva fakadok.

"max a választas szabályosságát tudták megfigyelni, de a feltételeit nem"

Miért, nem tudnak olvasni? A választási törvényt meg lehet tekinteni az interneten. Adjak hozzá linket, vagy egyedül is megy?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 13:01:29

@G. Nagy László: "Ezen kár megsértődnöd. Ezért kár primitívnek és iskolázatlannak titulálni a magyarság többségét. Az ellenzék előtt mindössze két út áll: vagy a mi agyunkat mossák át, vagy a saját álláspontjukon változtatnak..."

Én még azt is elfogadom, hogy a magyarok többsége primitív és iskolázatlan. Én is pártolnám, hogy a választójog ne legyen automatikus, hanem ellenőrizendő lenne hozzá a minimális, a legminimálisabb tájékzottság, de persze ezt sem a Nyugat, sem a magyar liberálisok nem hajlandók fontolóra venni sem, de utána panaszkodnak a primitív szavazókra. Hát, kedveskéim, nektek kellettek a primitív szavazók akkor hát beszéljetek hozzájuk. És beszéltek, háborúpárti, áremeléspárti szöveget. Ha ők is tudják, hogy a tömeg primitív, akkor balfasz majmok azok, akik nem tudják a primitívekhez szabni a szövegüket. MZP meg a teljes véresszájú ballibsi had képtelen volt rá. Ha azért, mert eladták magukat a lisbi Nyugatnak, akkor hát ráfaragtak, rossz szponzornak feküdtek le, de ezért nehogy már én legyek a hibás, vagy Orbán. Barmok ezek, amit sajnálok, mert így semmi hasznukat nem láthatjuk, márpedig én arról ábrándoztam, hogy az ellenzék erőt vesz magán, és megpróbálja érvekkel, intelligens eszközökkel a hatalmat rávenni néhány megkérdőjelezhető döntés megváltoztatására. Az ellenzéki szónokok vérben forgó szemekkel ordítanak mindenfélét, normális megszólalást tőlük nem is remélhetek. Pedig érdekes módon vannak olyanok, akik ellenzéki hozzáállásúak, és értelmesen beszélnek, megfontolhatóan, csak nem ők vannak most az ellenzéki had élén. Fodor Gábor vagy Hegyi Gyula többször is írt már jókat, nem mindig mindenben értek egyet velük, viszont azt látom, hogy tudnak gondolkozni, és ha az ellenzék ilyen lenne, ki tudnák használni a kormány mindenkori automatikus pályahátrányát, és szorossá tudták volna tenni a választást. Magukat amortizálták le, és ahogy beszélnek, úgy engem már nem is érdekel, amit mondani akarnának. A hazaáruló mocsokságokat akkor még nem is említettem, pedig abból is kijut nekünk. Ők folyton a propagandára, agymosásra, választási törvényre panaszkodnak, papagájmódra, könnyebb, mint magukban megkeresni a hibákat. Érdektelenné tették magukat.

G. Nagy László 2023.05.30. 13:13:35

@Androsz:

"Barmok ezek, amit sajnálok, mert így semmi hasznukat nem láthatjuk, márpedig én arról ábrándoztam, hogy az ellenzék erőt vesz magán, és megpróbálja érvekkel, intelligens eszközökkel a hatalmat rávenni néhány megkérdőjelezhető döntés megváltoztatására. Az ellenzéki szónokok vérben forgó szemekkel ordítanak mindenfélét, normális megszólalást tőlük nem is remélhetek. Pedig érdekes módon vannak olyanok, akik ellenzéki hozzáállásúak, és értelmesen beszélnek, megfontolhatóan, csak nem ők vannak most az ellenzéki had élén."

Pontosan ugyanígy látom. Lassan már ott tartunk, hogy a DK kezdi eljátszani a visszafogott ellenzéki szerepet. Messze vezet is a baloldalon... Szégyen, hogy ezek a töketlenek képtelenek voltak Gyurcsányt kiszorítva egy ütőképes, versenyképes ellenzéki pártot összehozni...

G. Nagy László 2023.05.30. 13:20:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Pontosítasra szorul a fizikai agresszió fogalma."

A másik tulajdonának nem kívánt, nem engedélyezett fizikai sértése, károsítása, használata, érintése. (A tested is a tulajdonod.)

G. Nagy László 2023.05.30. 13:23:29

@IdomitottFoka:

"Mellesleg, nem, nem lehetne. Van ahol lehet, pl Katarban vagy Svédországban."

Egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy ma már Svédországban sem. 2015 előtt talán. Egy brutálisan gazdag ország talán megengedheti magának az alapjövedelem luxusát, azonban korlátlan-fejetlen bevándorlás mellett ez még illúzió sem lehet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 13:52:52

@Boldeone2: "Persze, ez nem más mint színtiszta populizmus"

És? A populizmust csak azóta gyűlölitek, amióta Orbán úgy beszél, hogy az sokaknak tetsszen. Az a problémátok, hogy Orbán úgy is dolgozik, hogy az sokaknak tetsszen, és nem tudtok semmivel lépni ellene. Bizony, ha egy kormány sikeres, az az ellenzéknek nem esik jól.

"Ukrajnának minden joga megvan a SAJÁT területeit megvédeni, a nemzetközi jog is 100%-ban mellettük"

Ez így van! És akkor? Hogy oldod meg, hogy teljesüljön? Háborúval? Oké, de akkor ne azt mondd, hogy békét akarsz, hanem mondd azt, hogy büntetőháborút akarsz a bűnös Oroszország ellen. És akkor fél Európa háborúba kezd egy atomhatalommal. Kóstolgasd az esélyeket. És kezdj el gondolkozni azon, hogy Magyarország lakossága vajon akar-e háborúba menni a tetves ukránok megvédéséért. Fogadd el, amit ők döntenek, ti vagytok a döntési szabadság hívei.

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Elfogadni hogyha az oroszok úgy gondolják akkor elfoglalnak bármit és ebben mindenki belenyugszik?"

Sajnos ez van. Amikor az USA háborúra vágyott egy-egy ország ellen, azzal sem tudott szembeszállni senki. A nagyhatalom, az nagyhatalom. Akkor is, ha szereted, és akkor is, ha nem szereted. Hogyan lehet ezen változtatni? Egy nagy háborúval, sehogy máshogy. Háború az USA ellen, háború Oroszország ellen, tudjuk, mi jön ki ebből. Jelenleg az a probléma, hogy a magyarok nem érzik igényét annak, hogy háborúba induljanak. Én teljesen megértem őket, pár elborult, dühödt libsi viszont képtelen rá. Az nagyon szomorú, hogy az uniót most a dühödt libsik tudják arra terelni, amerre csak akarják. Minden birodalom megbukott valamitől, Európa is meg tud bukni, talán ezt látjuk éppen.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Be kell vezetni a kormányzásban a féléves rotációt"

XD Félévente mindenki megsemmisíti a másik által hozott törvényeket és átalakítja a teljes közigazgatást? Egyébként nem a népképviselet és az egyenlő szavazási jog a demokrácia legjobban istenített, megszentségteleníthetetlen alapja? Forgassuk fel a világot, hogy Gyurcsánynak is jó legyen kicsit?

@HypocritSlayer: "Amiért az albánok 100 évvel ezelőtt Koszovóba .......és lám...."

Talált. Rémülten nézem, hogy a németek ezt még mindig nem értik, teljesen bedöglött az önfenntartási ösztönük. Mondjuk, bennünket nem nagyon veszélyeztet, ha Németország helyén valami zűrös muszlim birodalom keletkezik, csak ne akarjanak dzsihádot indítani a világ ellen. Németországból egyszer már elindult egy dzsihád, fasza kis népirtással egybekötve, ez ott valami népi hagyomány lehet.

@MEDVE1978: "később próbált innoválni az Apple, azonban látható, hogy arra volt elég neki, hogy mondjuk a piac 20%-a legyen az övé, 70% meg a MS-é."

A történet sokkal zavarosabb. Az Apple/Macintosh előbb jött ki a saját ablakkezelős operációs rendszerével, mint a Microsoft. 1983-ban nekünk bemutatták a Macintosh új személyi számítógépét, akkor láttunk először egeret, nagyon ötletes eszköznek találtuk. Windowsról akkor még senki sem hallott. Az Apple elcseszte a piaci helyezkedést, az előnyből szerzett hátrányért magukat kell hibáztatniuk, a Microsoft pedig sikeresen lopott, és sikeresen furakodott előre.

"Az a tézis tehát, hogy a kapitalizmusban a fogyasztó számára optimális ár alakul ki, mert intenzíven versenyeznek a piaci szereplők a fogyasztó kegyéért hamis vagy legalábbis nem általánosan igaz. A nagy piacok jelentős részén természetes módon kartellek, oligopol piacok, monopóliumok alakulnak ki."

Hát ez az én bajom is. Az, hogy a szocializmusban még ezzel a szöveggel kábítottak bennünket, csak egy dolog. Súlyosabb baj, hogy még most is ezzel kábítanak sokan, pedig ez az egész egy szemét rendszer, amin azok nyernek, akik vezető helyzetben vannak, nyilván nem fogják megváltoztatni a rendszert. A háború kapcsán teljesen felbolydult infláció és árrobbanás jól mutatja, frissen és húsbavágón, hogy ez az egész rohadt rendszer egy szívás. A legsötétebbek azt mondogatják, hogy Orbán miatt van drágaság, amely itthon nagyobb, mind bárhol máshol. Csakhogy szabadpiaci kapitalizmus van, az árakat nem határozhatja meg a kormány, legfeljebb tendenciákat próbálhat eltéríteni. Nem is a piac határozza meg az árakat, hanem a kereskedő. Miért drágább itthon a benzin vagy a kínai mosópor? Ugyanaz, amit máshol is árulnak? Mert a szemét kereskedő tudja, hogy megengedheti magának, hogy itthon drágábban adja el, mert monopóliuma van, és mert a magyarok beletörődnek. Miért drága a liszt vagy a tej? Mert a magyar paraszt drágán adja, részben mert megteheti, részben mert drága minden más is. Ebbe mégis hogyan avatkozhatna be a miniszterelnök? Legfeljebb ársapkával, amiről minden balos állítja, hogy hibás döntés. Oké, akkor viszont tegyük tisztába, hogy Orbántól megvontunk minden beavatkozási lehetőséget, és a kormányozhatatlan hajót viszi magával a kapitalizmus.

alöksz róz 2023.05.30. 15:55:58

@Androsz: "Én is pártolnám, hogy a választójog ne legyen automatikus" - és mi lenne az ehhez szükséges elegendő tájékozottság?
az a legnagyobb baj, hogy úgyis csak az adott pártok közül lehet választani. miben különbözik a tájékozottabb ember dk-ra v fideszre leadott szavazata a totál tájékozatlan dk-ra v fideszre leadott szavazatától?
ha kihagyjuk a pártokat és a képviseleti részt a lehető legminimálisabbra csökkentjük, akkor lehetne valami értelme. de hát ki akar közvetlen demokráciát korlátozott választójoggal...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 16:08:07

@látjátok feleim szümtükkel: és erre mit mond a gyakorló ügyvéd ismerősöd?:

www.youtube.com/watch?v=Z_fNuZbHS3g

rakjuk össze hogy most már nicns ingyenes jogászképzés.
persze orbán még ingyen tanulhatta, már amennyi a fejébe fért.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 16:21:29

@alöksz róz: "és mi lenne az ehhez szükséges elegendő tájékozottság?"

Többféle fokozata lehetne. Például választói igazolvány kellene a választáshoz, amelyet egy vizsgán kellene megszerezni, ahhoz hasonlón, mondjuk, mint ami az állampolgárság megszerzéséhez szükséges. Tizenkét évente megújítandón. A szavazópolgárok számát az érvényes szavazói igazolványok száma jelentené. Aki nem szerzi meg, ne pofázzon. Rögtön lecsökkenne a nem szavazók száma. Persze tudom, hogy ez jelenhetné a mostani kormánypártok esélyének romlását is, de most egy elvről beszélgetünk, ráadásul ebben az esetben az ellenzéktől lelkes támogatást remélhetnénk.

Persze lehetne másképp is. Amit pártolnék, az egy kérdőív a szavazólap túloldalán, állapolgári ismeretekről. Nem kell sok, például meg lehetne kérdezni, hogy ki hozza a törvényeket. A) az Országgyűlés B) a Kormány C) Orbánviktor. Dögöljek meg, ha nem hullana ki minimum minden tizedik ember. Szóval valami ilyesmi. Ha nem jók a válaszok, a szavazat érvénytelen.

Akkor izmosodott meg bennem ez a meggyőződés, amikor 2006. januárjában valakik csináltak egy felmérést. Akkor négy éve az MSZP volt parlamenti többségben, mint azt minden épelméjű ember tudja. Akkor megkérdezték, hogy ki a miniszterelnök, és a válaszadók 6%-a Orbán Viktort mondta. Ez olyan megdöbbentő és elkeserítő volt, hogy majdnem sírva fakadtam tőle. Ez a 6%, ha Orbán ellen szavazott Gyurcsányra, nem tudta, hogy ha neki rossz, arról már rég nem Orbán, hanem Gyurcsány tehet. Ennyit nem tudnak, de szavazhatnak. Nyilvánvaló, hogy a demokratikus Nyugatnak ehhez meg kellene tagadnia az egyik legismertebb rablómeséjét, a szavazati egyenlőség sokakat csábító eszményét, szóval kizárt, hogy ezt bárki ebben az évszázadban hajlandó legyen másnak megengedni. De ésszerű volna. Én is nyugodtabban bízhatnám a sorsomat egy nagyon is alamuszi, reklámalapú választásra, ha annyit tudhatnék, hogy aki szavaz, az legalább nem olyan hülye, mint a segg.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 16:27:27

@G. Nagy László: és mit mondott az EBESZ?

EBESZ: Nem voltak egyenlőek a feltételek a magyar választáson
Több kritikát is megfogalmaztak a magyar választásokról az EBESZ megfigyelői

hvg.hu/itthon/20220404_ebesz_jelentes_valasztasi_megfigyelok

EBESZ-jelentés: minden a Fidesznek kedvez a választás előtt
hvg.hu/itthon/20220323_EBESZjelentes_minden_a_Fidesznek_kedvez_a_valasztas_elott

- kubatov-lista, állandóan változtatják a választási törvényt, kispártok néha nem kellenek, néha kellenek, stb a választókerületeket állandóan változtatják gerrymanderinggel
- győzteskompenzáció, győztest nem kell kárpótolni, a nagyon tisztességes berlusconiék találmánya, de már az olaszoknál sincsen. a töredékszavatok miatt sokkal több lesz a fideszes képviselő a választási 3. és 4. helyezett miatt, ezért kellenek a kamupártok is.
-halottaknak küldenek ki választási ivet, fideszes aktivisták gyűjtik be a szavazatokat határontúl, tán elégetik ami nem tetszik? fehérorosz, putyini választási csalás szint.

- egy lakásba, házba több százan vannak bejelentve ukrajnáról a keleti végeken bizonyosan ez van, onnan szavaznak

rendeleti kormányzás, csak fideszesek vannak pozícióban, az önkormányzatiság megszűnőben, az állam kivonul a szociális ellátásból, bármikor szükségállapotot vezethet be, és bevethetik a katonaságot a békés tüntetők ellen is. Pintér a megfigyelőállamon, rogán a az ÁVH-t idéző titkosszolgálaton dolgozik. A kormány mindenben alárendelődik az oroszoknak, elárulva az országot, az EU-t és a NATO-t.

ez sajnos diktatúra.
persze minden diktatúra szeretné magát feltüntetni úgy mint a nép megmentője, szeretné magát leigitimizálni , orbán és a fideszeses, mint pl te, az ezerszer átírt 2/3-dal legitimizálja magát, a korrupt diktatorikus rezsimet.
rendeleti kormányzásnál nem is értem, miért gondolja bárki hogy ez nem diktatúra.

a kérdéseimre még mindig nemválaszoltál, nem ezért fizet a párt, hogy gondolkodj, ugye?

kkbk.blog.hu/2023/05/30/par_kerdes_a_fideszeseknek

John Locke pl a tanárnak 6 embernyi szavazatnyi előnyt adott volna. mert ő, a fidesszel ellentétben, fontosnak tartotta az oktatást, így egy fideszesnek lehet nem kéne John Locke-ra hivatkozni. meg mutogatni.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.05.30. 16:30:52

@Androsz:

"szomorú, de MZP azt lebegtette, hogy akár még magyar csapatokat is küldhetnénk"

nem ezt mondta, hanem a NATO.ra bízta magát, mint egy SZÖVETSÉGRE, aminek hivatalosan tagjai, gyakoratilag orbánék meg árulói.
3x-an is árulók.

akkor te kilépnél a NATO-ból? mesélj még.

alöksz róz 2023.05.30. 16:35:54

@Androsz: "Akkor izmosodott meg bennem ez a meggyőződés, amikor 2006. januárjában valakik csináltak egy felmérést." - bennem akkor izmosodott meg h hülyeség a pártrendszerben az ún cenzus, amikor szintén azidőtájt csináltak egy felmérést, aminek az lett az eredménye, h a legiskolázottabb szavazóbázissal rendelkező két párt az szdsz és a miép.

erre azt mondtam rendkívül találóan, hogy a rafkós zsidók világuralomra törtek, és csak a legokosabb magyarok tudták ezt :-)))

2023.05.30. 16:37:45

@alöksz róz:
ez ugye az, hogy a pártok meghatározzák, hogy mennyit érjen egy szavazat. mondjuk 10 ezer forint. és kérheted a készpénzt. vagy a szavazhatsz. ezzel a pénzt átutalhatod. azonban cserébe jogokat is elvárhatsz átlátható gazdálkodást, stb. így az underclass szavazatai elvesznek egyfelől, a polgárság jogokat kapna másfelől. na persze ez az nem javasolna egyik se.

alöksz róz 2023.05.30. 16:38:12

@Androsz: "Ennyit nem tudnak, de szavazhatnak" - ez nem zárja ki, hogy "jól" szavaznak
50-50%

alöksz róz 2023.05.30. 16:39:51

@cvsvrs: nem, nem muszáj vagyoni alapúnak lennie

2023.05.30. 16:41:53

@Androsz:
a fidesz azzal nyer, hogy az underclass (politikailag inkorrekt módon a cigányok) nem balra, hanem jobbra szavaznak. szóval fideszesként addig örülj, amíg nincs semmilyen korlát.

HypocritSlayer 2023.05.30. 16:44:24

>>Ha egy társadalom a klasszikus liberalizmus elvei szerint működik, az mindössze annyit jelent, hogy fizikailag nem bántjuk egymást, és nem is büntetünk senkit semmiért, egészen addig, amíg fizikai agressziót nem kezdeményez. Valaki árulja már el nekem, hogy az a világ, amelyben ez az egy fő szabály érvényesül, mitől tűnik olyan rémesnek? Hiszen valójában ez a fajta szelídség az alapja minden létező civilizációnak. <<

Bocs de ez csak "kék madár"

Verseny nélkül nincs élet, és a verseny akkor szűnik meg, ha nincs már versenytársam, vagy olyan erős/hatalmas vagyok, hogy rajtam kívül senki nem rúg labdába.....

Valójában az élet az egy "zéró összegű játszma", illetve egy idő után mindig oda jutunk, nincs egyenlő esély, nincs a valóságban "szabad akarat", inkább megalkuvások, kompromisszumok függvénye és a túlélés a lényeg, valójában bármi áron.

Ma már eljutottunk a kényelem és a biztonság olyan fokára, hogy az emberi élet nemcsak "értékes", de valójában extrém véletlenektől eltekintve, aki megszületik, még az elbaszott korcsok is kurva sokáig él(het)nek, valójában nagyobb kockázatok nélkül.....

A világunk az utóbbi 200 évben nagyon "felgyorsult", viszont paradox módon, a természetes kiválasztás és szelekciót olyan szinten "megerőszakoltuk", hogy hiába élünk tovább, egyre jobban elkorcsosulunk és degenerálódunk .......

200 évvel ezelőtt az öregkort megérő "vén " emberek igazán a legnagyobb tiszteletet érdemelték mindig, minden kultúrában és társadalomban, hiszen egyrészt elenyészáen kevesen voltak, ezrelék szintjén, másrészt tényleg az "arra érdemesek /"szerencsések" voltak csak képesek megérni ilyen kort, és ez bizony bölcsességgel járt együtt....e

200 éve viszont egyre növekszik az idősek aránya, és valójában az újabb generációk szó szerint "letapossák őket", exponenciális tempóban devalválódik az idősek "tudása"......

Az ember viszont egy fikarcnyit sem változott, valójában" az ember embernek farkasa" és amikor nem "játszásiból", hanem komoly, akár életveszélyről van szó, akkor az összes altruista/liberalista már azonnal levedlik és igen, kivétel nélkül "ősemberré" válunk, aki nem, az az elsők közt pusztul el és nagyon gyorsan.....

>>És nem vitás, hogy ez a liberális minimum ezerféleképpen feltölthető. <<

A "liberális minimum" csak egy törékeny üvegbúra alatt létezik és ennek megvannak a korlátai, nem lehet "kiterjeszteni" mindenkire, hiába próbálkozik bárki is, a 20/80 szabály, kisebb kilengésekkel mindig törvényszerű, bármit is hazudjunk magunknak, a valóság tagadása még nem nem teszi igazzá a valótlanságokat.

>>Létrehozhatjuk a demokrácia számos formáját, csak épp a diktatórikus berendezkedéseket lehetetleníti el egy liberális szellemű alkotmány.<<

Mivel minden törvény pont annyira erős, amennyire neki érvényt lehet szerezni, így egy akármilyen szipi - szupi alkotmány is csak egy sajtpapírrá válik, ha létezik kivétel, márpedig a mindenkori 20'% mindig is "kivétel" lesz....

>> Építhetünk kisebb, vagy nagyobb államot, ízlés szerint. A saját fejében, illetve kimondott, leírt szavaiban itt mindenki olyan ideológiát és vallást képviselhet, amilyet csak szeretne - elég, ha a tettei nélkülözik az erőszak minden formáját. <<

Te sem vagy képes felfogni, hogy az ideák, elméletek és a elkpzelések mindig az emberi természet gyarlóságán buknak meg, éspedig azon a gyarlóságon, ami valójában emberré tett minket.

A tudás és értelem tragédiája, hogy pl. van haláltudatunk.

Mindennek ára van, és potyázókat általában büntetik, kivéve, ha a kiváltságosak 1-2 %-ába tartozol:)

Mivel a felső 20%-ra is érvényes a 20/80 szabály , és annak a 20%-ra is, stb. stb:)

>> Egy dolog viszont bizonyosan nem fér bele a liberális társadalom eszményképébe, mégpedig az, hogy a központi hatalom - önkormányzat, állam, államszövetség - bármiféle ideológiát képviseljen, propagáljon, erőltessen, elvárjon a társadalomtól. <<

Dehogy nem, hiszen az egész csak "maja", és valójában ha már nincs "közös maja", hanem most már minden elbaszott, öntudatos egyénnek saját "majája" van:), így minél "szabadabb" egy közösség, annál könnyebben képesek a farkasok szétcincálni.....

A vágyálmod egyenlő birkákat kíván meg, de valójában csak magukat farkasoknak képzelő birkák vannak, akik a saját buborékjaiknak a "rabja":)

ulpius66 2023.05.30. 16:45:12

@alöksz róz:

Horthy rendszerben volt ilyen megoldás, volt cenzus....

Kezdődött azzal, hogy legyen a társadalom számára hasznos! Fizessen adót, művelje a földjét, legyen középfokú végzettsége, stb ... de a hajléktalan munkanélküli, munkakerülő, iskolázatlan ne szavazhasson...

HypocritSlayer 2023.05.30. 16:45:22

@HypocritSlayer: folyt. 2.

>>Nem tilthatja sem a náci, sem a kommunista, sem a katolikus, sem az iszlám jelképeket, könyveket, tanokat.<<

Meg is szopták abban a svéd városban ezt, amikor a beavászkodó muszlimok szépen annyira felszaporodtak, hogy az önkormányzati választáson 50+1 !-ot szereztek:)
Első intézkedésként bevezették a shariát:), majd korlátozták a vallásszabadságot, hiszen ők voltak többségben és ennél még nem álltak meg, olyan rendeleteket hoztak, ami nekik jól esett és a kisebbségben került "őslakosok" meg végérvényesen beszopták, hiszen egyre kevesebben maradtak......

Bár ez a valóság, ennyire nem is kell messze menni, elég csak megnézni, hogy 100 év alatt mi történt a határon túliakkal és ugye a legújabb példa: Koszovó.....

>> Épp ezért a liberális társadalom egyik legfőbb lakmuszpapírja az, hogy működik-e a gondolat- és véleményszabadság.<<

Azért hamis ez az állítás, mert valójában sehol sem működik, ugyanis valójában mindenki saját magát "cenzúrázza" a való életben legalábbis, az itteni "véresszájúak" a valóságban ugyanazok a senki bekussolók, ha az állásról, fizetéséről , "jóhíréről" stb.-ről van szó......

>>Ha egy társadalom a kapitalizmus alapelvét tartja szem előtt, úgy nem tesz egyebet, mint hogy tiszteletben tartja a magántulajdont. Pont.<<

Vagyis konzerválod a "született erőviszonyokat", a 20/80 szabályt.....

>>Ezen túlmenően nem létezik semmiféle kőbevésett szabály. Ez tényleg annyira gyűlöletes volna? <<

Nem gyűlöletes, hanem ökörség, ahogyan nem adsz csecsemő kezébe éles borotvát, hiszen a 80% minimum "csecsemő" , aki már "követeli" az éles borotvát:)

>>A termelés és a kereskedelem szabadsága megvalósítható a legkülönbözőbb technológiai szinteken; a legkülönbözőbb fizetőeszközökkel; a legkülönbözőbb társasági formákkal.
<<

Ja és akkor végiggondoljuk, pl.dél-afrikát, a volt gyarmatokat, a glifozátot, a DDT-t, meg a többi jótékony szarságot....

>> Bárki lehet kapzsi s bárki lehet adakozó is; a profitorientált vállalkozások mellett akár ezernyi anarchista kávézó, jótékonysági egylet, nonprofit alapítvány is kinőhet a földből, nincs ami gátat szabhatna mindennek.<<

Ja, "bárki nyithat cukrászdát Bécsben", ezt már mintha hallottuk volna......

>>Nyújthatunk fizetős, vagy épp ingyenes szolgáltatásokat. Bármely cég működhet merev hierarchiával, avagy lapos, demokratikus struktúrában. Tisztán emlékszem: a főiskolai előadásokon - közvetlenül a rendszerváltás után - gyakran szó esett a Munkavállalói Részvénytulajdonlási Programról, mint az állami üzemeket érintő privatizáció lehetséges formájáról - kár, hogy nem vált valódi divattá. <<

Ahol "divattá vált", ott is egy szűk, és általában "hozzáértő" elit dönt és irányít, nem véletlenül nem a takinéni szabja meg a spanyolviasz csurgatását.... ....

>>Ami miatt az emberek államokká egyesülnek, az nem más, mint a tulajdon megvédése. <<

Azoktól, aki nem részesültek ebben az "áldásban":)

>>Az államban az ember feladja azon hatalmát, hogy önmaga és mások védelmében mindent megtehet, amit jónak lát, s ezt a hatalmát a törvényekre bízza, mint ahogy egyúttal a büntető hatalmáról is lemond. <<

Fenét:)
Az erős él és visszaél a hatalmával és a törvényekkel, a gyenge pedig elhullik, csak a szokásos, bármit is hazudjon, vagy ígérjen egyik, vagy a másik......

>>A törvényhozó hatalom mindazonáltal nem a tagoktól különböző erkölcsi entitás, és nem is áll abszolút és önkényes módon az egyének felett. <<

Pedig de, mindig és mindenhol, elég csak a mentelmi jogra gondolni és az még nem is jéghegy csúcsa......

>>A törvényhozónak a békét, a biztonságot és a közjót kell a szeme előtt tartania.<<

Miközben ő is ak egy gyarló ember, és tele meberi hibákkal, vágyakkal, erényekkel és "vaksággal"...., szubjektíven és ez minden gondolatát és tettét áthatja.....

>> A modern polgári államban így valójában minden a tulajdonról és az emberi szabadságjogokról szól. <<

Mert már jómódunkban kurvára unatkozunk.....

>>Locke szerint <<

Ő is a saját, szubejktí nyomorából vezette le a "tanait".....

>>A jót és a rosszat gyönyör- és fájdalomérzetként határozza meg. <<

Ez önmagában véve is egy baromság....

(Furcsa módon, nem találtam forrást arra vonatkozóan, hogy lett volna elesége, utódja......)

>>Minden ember természet adta módon a boldogságra törekszik, s igyekszik kerülni a fájdalmat. <<

Miközben a boldogság, mint fogalom egészen mást jelent mindenki számára, van akinek, egy jó ebéd, vagy egy libacomb, mint József Attilának, van, akinek a gyilkolászás, pl. egy sorozatgyilkosnak, vagy egy pedofilnak a gyerekek molesztálása etc.....

>>Mindezekből fakadóan az erkölcsi jó és rossz általános és szükségszerű szabályai beláthatók, belátandók, matematikailag bizonyítható tudományt képeznek. <<

Bocs, de hibás premisszából még nagyobb faszság lett "levezetve".....

>>A magam részéről mélységesen egyetértek e logikus és egyszerű természetjogi gondolatmenettel.<<

Az meg ugye, a te kereszted:)

HypocritSlayer 2023.05.30. 16:46:04

@HypocritSlayer: folyt. 3.
>>E ponton arra kérlek, kedves Olvasó, nézz a saját lelkedbe, s valld meg legalább önmagadnak, miként viszonyulsz a szabadsághoz! Ha idegenkedsz tőle; ha jobban vonzódsz a minden lélegzetvételt szigorúan szabályozó előírásrendszerekhez; esetleg a tekintélyelvű, ellentmondást nem ismerő vezetőkhöz, úgy nem sok további megbeszélnivalónk marad - magát az emberhez méltó létezést utasítod el. <<

Megvilágosodtam, rájöttem, hogy egy állat vagyok:)

>>Ha azonban nem ez a helyzet; ha a szabadság eszméjét önmagában tetszetősnek találod, csupán a liberalizmus és a kapitalizmus fogalmaktól viszolyogsz, úgy korántsem menthetetlen a helyzet. <<

Még csak nem is viszolygok, hanem vigyorogva bámulom az emberi hülyeség bizonyos fokozatait.....(Állatként gondolom megtehetem:)

>>Talán mást értesz liberalizmuson, mint amit kellene. Talán az újmarxista - migránssimogató, gendermegszállott, minden normalitást tagadó - woke-progresszióval azonosítod. Talán a kapitalizmust is összekevered a gyarmatosítással, a rablással, vagy épp a kormányokat tévutakra terelő lobbistákkal. Tégy rendet a fejedben: ezeknek semmi közük a liberalizmushoz, illetve a kapitalizmushoz. Pont azok lényegét tagadják, pont azok központi magját, a szabadságot tiporják páros lábbal.<<

Ja, klasszikus vicchez visszatérve, "a pedofil legalább szereti a gyerekeket, szemben a pedagógussal....."....

>>John Locke szerint nem is volna szükség államra, ha az emberek ismernék és betartanák a természetjog törvényeit. <<

Ezzel a mondattal három gond is van:

1. Nincs olyan, hogy "természet törvényei"
2. Ha volna is, az emberek leszarnák ami nem a haszonmaximalizálásukat szolgálná és nem jelentene rájuk veszélyt
3. Ha nincs bünti érte, akkor simán megszegik, persze, büntivel is, csak akkor meg ha rajtakapják ,megy az "azé, me én cigány vagyok" tipikus önmosdató szöveg.....

>>A legendás filozófus mindazonáltal úgy látta: az átlagpolgárnak sem ideje, sem affinitása arra, hogy az egyetemes etikát kutassa, megismerje, felfogja. <<

Bazmeg és erre hány év után jött rá ez az "okos"?.....

>>(Szomorú igazság, hogy e téren semmi sem változott az elmúlt 300 esztendőben.) <<

Ennél még szomorúbb:), hogy valójában soha nem is fog változni:)

>>De minden kétséget kizáróan ez lesz a földi mennyország legelső napja.<<

Ehelyett mindenki megteremti magának a saját, különbejáratú poklát:) és egy dologban viszont mélyen egyetértenek, éspedig abban, hogy ezért más a hibás:)

G. Nagy László 2023.05.30. 16:47:31

@Androsz:

"Nyilvánvaló, hogy a demokratikus Nyugatnak ehhez meg kellene tagadnia az egyik legismertebb rablómeséjét, a szavazati egyenlőség sokakat csábító eszményét"

Semmiképpen sem könnyű kérdés. Azért van pár forgatókönyv?

1. Mini állam. Rendőrség, határőrség, jogvédelem. Egy ilyen struktúrában szinte mindegy is, ki vezetné az országot, így az sem számítana, ki megy el szavazni és ki nem.

2. Tudás-alapú szelekció: ismeretekhez kötni a választójogot, avagy iskolázottsághoz. Lehet súlyozott is a rendszer: érettségi kétszeres, diploma háromszoros szavazat. Ezzel az a baj, hogy azonnal fasizmust kiáltana a világ.

3. Adófizetés mértékében súlyozott szavazatok.

4. Közvetlen demokrácia - a törvényjavaslatokról neten, ügyfélkapun keresztül döntünk. Talán ez a legjobb - itt az analfabéták és a többi idióta gyorsan lemorzsolódik.

alöksz róz 2023.05.30. 16:48:07

@cvsvrs: lenne amúgy benne ráció.
de nincs hozzá független média. sehol a világon.

ulpius66 2023.05.30. 16:48:08

Vagy volt olyan javaslat is, hogy vegyük át az USA példáját, és regisztráltatnia kell magát, aki savazni akar.....

ulpius66 2023.05.30. 16:50:38

Persze van ellenpélda is!

A világon egy csomó országban, DEMOKRATIKUS ORSZÁGOKBAN KÖTELEZŐ A SZAVAZÁS!!!!

AKI NEM MEGY EL SAVAZNI, ÉS NEM TUDJA KIMENTENI MAGÁT, AZ PÁR SZÁZ EURÓS BÜNTIRE SZÁMÍTHAT....

alöksz róz 2023.05.30. 16:51:53

@cvsvrs: ja meg független oktatás sincs

G. Nagy László 2023.05.30. 17:16:20

@HypocritSlayer:

"A vágyálmod egyenlő birkákat kíván meg"

Fogalmam sincs, hogy ezt honnan veszed. pont az a lényeg, hogy nem.

"Meg is szopták abban a svéd városban ezt, amikor a beavászkodó muszlimok szépen annyira felszaporodtak, hogy az önkormányzati választáson 50+1 !-ot szereztek:) Első intézkedésként bevezették a shariát:), majd korlátozták a vallásszabadságot"

Háromféle megoldás létezik:
1. Diktatúra - alapból tiltod az iszlámot (nácizmust, kommunizmust, tetszés szerint), bezáratod a mecseteket, börtönbe zárod azt, akinél Koránt találsz.
2. Liberalizmus - egészen addig vallásszabadságot hirdetsz, amíg az nem jár tettlegességgel.
3. Diktatúra - hagyod, hogy a sharia legyen az uralkodó törvény.

Én a középső megoldásra szavaznék, tudva, hogy ez mindig vékony palló.

"A jót és a rosszat gyönyör- és fájdalomérzetként határozza meg. - Ez önmagában véve is egy baromság"

Miért is? Minden valamirevaló filozófus ide jut.

"Miközben a boldogság, mint fogalom egészen mást jelent mindenki számára, van akinek, egy jó ebéd, vagy egy libacomb, mint József Attilának, van, akinek a gyilkolászás, pl. egy sorozatgyilkosnak, vagy egy pedofilnak a gyerekek molesztálása etc."

Megint jössz ezekkel a faszságokkal. Hozod a pszichopatákat, mintha ők lennének a társadalom meghatározó hányada, akikre figyelemmel kéne lenni. Kibaszottul nem érdekel a sorozatgyilkosok vágyvilága, ahogy a pedofiloké sem. Ha ezekre hivatkozol, semmivel sem vagy előrébb, mint a progresszív faszfejek. Számomra ez a legszomorúbb. Egy olyan srác vagy, akinek helyén az esze, helyén a szíve és helyén vannak az értékei. De valamiért bekattant nálad ez a hülye relativizálás, és folyton ezt erőlteted. Az egész világlátásod kerül így futóhomokra, de ez már legyen a te bajod.

(Locke azért jó alap, mert nem vallásos. Ő úgy tud érvelni a természetjog mellett, hogy nem hivatkozik isteni tekintélyre. Ő és a hozzá hasonlók jelenthetnék a hidat a jó érzésű, helyes értékvilágú emberek között. A faszom se érti, miért lököd el magadtól ezt a vonalat.)

2023.05.30. 17:16:40

@alöksz róz:
és milyen műveltségi kérdést teszel fel. amikor erdős pált (aki kb. a legjelentősebb magyar matematikus) díszdoktorrá avatták az eltén, akkor eljátszották a himnuszt. és megkérdezte a mellette állótól, hogy "ezt ugye az erkel írta"? mert mit tudja ő, hogy ki írta a himnuszt. és hogy ez egyáltalán az. szóval persze lehetne egy olyan kérdés, mint a legyen ön is milliomosban az első. csak az kb. semmit se jelentene. mert hogy ha kell, akkor akármelyik párt betanítja, hogy a "bé" választ kell behúzni.

2023.05.30. 17:20:28

@G. Nagy László:
és mi az a természetjog?

a magyarban a törvény éppen azt jelenti, onnan kapta a nevét, hogy a természet (állatias) jogrendjét megtöri. az állatoknál nincs tulajdon. a kutyáknál a terület körbe van pisilve. de azt önállóan kell tudni megvédeni a hímeknek. elsődlegesen arra való a törvény, hogy a természet kegyetlen világát az ember megtörje.

alöksz róz 2023.05.30. 17:47:06

@cvsvrs: én semmilyet. nem vezetném be.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 17:54:03

@HypocritSlayer:

"Te sem vagy képes felfogni, hogy az ideák, elméletek és a elkpzelések mindig az emberi természet gyarlóságán buknak meg,"

Na ja, a szocializmus is olyan szép és jó volt - elméletben. Csak hát megbukott azon, hogy nem sikerült kitenyészteni a "szocialista embertípust". Na meg azok a fránya közlegelők.

Ha az ember olyan jó, hibátlan és tökéletes lenne, amilyet a vázolt liberális társadalom megkíván, akkor nem is lenne szükség a liberális társadalomra.

@G. Nagy László:

"Közvetlen demokrácia - a törvényjavaslatokról neten, ügyfélkapun keresztül döntünk. Talán ez a legjobb - itt az analfabéták és a többi idióta gyorsan lemorzsolódik."

Csodákat. Rögtön megjelennének azok a jótét lelkek, akik segítenének az "analfabétáknak és a többi idiótának" helyesen szavazni. Okostelefonjuk nekik is van, nem is akármilyen.

Boldeone2 2023.05.30. 18:28:51

@Androsz: Ti háborút akartok, majd amikor GYŐZTETEK, UTÁNA békét. Hagyd már abba ennek a békefaszságnak a szajkózását, mert sírva fakadok."

- A békegalamb szerepében Orbán tetszeleg, rajta kívül minden gondolkodó ember belátja, hogy béke úgy lehet, ha az agresszor abbahagyja a háborút és kivonul egy másik szuverén ország területéről!
Nézzetek már magatokba ember! Az összes civilizált, fejlett ország Ukrajnát támogatja! Vajon miért? A ti békétek a fegyverrel, erőszakkal írt diktátum, szemben a nemzetközi joggal
Ujrajnának joga van a segítséghez, ezt a nemzetközi jog is elismeri, hiszen védekeznek
Elég lenne csak annyi, ha Orbán befogná a pofáját, ebben a kritikus helyzetben! Orbánt már senki nem fogadja el, egy nihilista, erkölcstelen Putyin- báb bomlasztó!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 18:33:03

@alöksz róz: "ez nem zárja ki, hogy »jól« szavaznak
50-50%"

Ez olyan, mint ha a villanyszerelőről azt mondanám be, hogy vagy a fázisra köti a villanykapcsolót, vagy a nullára, 50-50%. Az egyik jó, a másik potenciális áramütés. Neki vizsgáznia kell abból, hogy tudja, hogy kell.

@cvsvrs: "... szóval fideszesként addig örülj, amíg nincs semmilyen korlát."

Tudom, mondtam is. De ha egy jó elvet keresek, akkor nem engednék minden analfabétát szavazni.

"a magyarban a törvény éppen azt jelenti, onnan kapta a nevét, hogy a természet (állatias) jogrendjét megtöri"

:D Derekas próbálkozás volt, elismerem. De két etimológiai szótárat is megnéztem, a régi nagyot és az új közepeset, és egybehangzóan ismeretlen eredetről írnak, utalva emellett bizonytalan mongol és széleskörű türk hasonlóságokra.

@G. Nagy László: "érettségi kétszeres, diploma háromszoros szavazat. Ezzel az a baj, hogy azonnal fasizmust kiáltana a világ."

Már ott tartok, hogy úgyis mindegy, mit csinálunk, mi mindenképpen fasiszták vagyunk, akkor legalább tényleg csináljunk valamit.

"Közvetlen demokrácia - a törvényjavaslatokról neten, ügyfélkapun keresztül döntünk. Talán ez a legjobb - itt az analfabéták és a többi idióta gyorsan lemorzsolódik."

Le, de aki meg nem, az sem ért hozzá. Én is igyekszem jártasságot szerezni legalább az engem érintő törvényekben, de nem az igazi. Például a kapitalizmus pénzügyi szabályaihoz nem értek, ez tényleg csak egy példa a sok közül, hogyan dönthetnék hát a tőkefinanszírozásról, az árszabályozásról, a szociális támogatásról vagy a beruházásokról? De nem látom át az alapvető polgári jogot sem, így aztán észre sem venném, ha egy törvény ütközik valami alapvetőbb másik törvénnyel. Nem látok rá a gazdaságra, a külkereskedelemre, a külpolitikai helyzetre, nem látom az egészségügy problémáit, az oktatásügy lehetséges jövőit, a demográfiai mozgásokat, még a KRESZ-ről sem tudnám halálbiztosan eldönteni, hogy egy új szabály ront vagy javít valamin. Magabiztos véleménye mindezekről persze mindenkinek van, a magukat értelmiséginek érzők még kérkednek is vele, az arcunkba tolják a diplomás múltjukat, mint felsőbbrendű bizonyítékot, de ezekhez a dolgokhoz kevesen tudnak érdemben hozzászólni. Tisztázzuk, szerintem a képviselők sem. Olyan tömegű jogi anyaggal kellene folyamatosan lépést tartaniuk, amivel ember nem tud megküzdeni. A képviselői rendszert ezért, azóta, hogy az első "szabad" parlament bevezette a frakciófegyelmet és megszüntette a visszahívhatóság rendzserét, teljesen fölöslegesnek tartom. Ma már egyébként sem csinálnak mást, mint egymást ócsárolják, többnyire érdemleges magyarázat nélkül. Kénytelen vagyok hinni abban, hogy azok a sameszek, akik egy-egy jogszabályt előkészítenek a törvényhozásnak, látják a pályát, rálátnak arra, amiről szabályt fogalmaznak. Ez mindössze hit, egy reménykedés, de összesen ennyi jut nekünk.

"2. Liberalizmus - egészen addig vallásszabadságot hirdetsz, amíg az nem jár tettlegességgel."

Biztos, hogy a hites liberálisok erre esküsznek. Nem értik, hogy amikor (és nem "ha") ez csődöt mond, és sor kerül a tettlegességre, akkor már késő lesz kapkodni és békét prédikálni.

@ulpius66: "Vagy volt olyan javaslat is, hogy vegyük át az USA példáját, és regisztráltatnia kell magát, aki savazni akar"

Nem tudtam, hogy ott ez van. Azt kellene valahogy elérnünk, hogy egy nyugati ország átvegye ezt az igen ésszerű feltételt, és akkor mi is megcsinálhatnánk.

Sadist 2023.05.30. 18:34:55

@G. Nagy László: "4. Közvetlen demokrácia - a törvényjavaslatokról neten, ügyfélkapun keresztül döntünk. Talán ez a legjobb - itt az analfabéták és a többi idióta gyorsan lemorzsolódik."

Elméletben. Gyakorlatban viszont egy számjegyű lenne a százalékos részvétel, mert az embereknek a mindennapi életük mellett egyszerűen nincs arra idejük, hogy a törvényjavaslatokat egyáltalán csak átolvassák, úgy meg nem igazán lehet felelősségteljes döntést hozni. A törvényjavaslatokat még a képviselők se olvassák el és értelmezik, pedig nekik ez a munkájuk, egyszerűen csak kapják az ukázt a pártvezetéstől, hogy melyik gombot kell nyomniuk a szavazáskor.

" 3. Adófizetés mértékében súlyozott szavazatok."

Nem kell ezt túlbonyolítani, már az is több milliárd fényéves előrelépés lenne, ha csak azok kapnának szavazati jogot, akik az adott ciklusban nettó befizetők voltak. Abban a pillanatban lehetetlenné válna a szavazatvásárlás, mert akik nem állják a cechet, azoknak zéró befolyásuk lenne a választásokra. Persze a milliós nyugger réteg is elvesztené a szavazati jogát, azt meg semelyik politikus sem akarja, mert nagyon könnyen befolyásolható szavazóbázis.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 18:40:43

@Boldeone2: "Az összes civilizált, fejlett ország Ukrajnát támogatja! Vajon miért?"

Eltekintve attól a csekélységtől, hogy te civilizáltnak mindössze az euroatlanti Nyugatot tartod, a kérdésed elég indokolatlan. Úgy csinálsz, mintha neked még senki sem említett volna legalábbis feltételezhető, erősen profitorientált mozgatóerőket és érdekköröket. Az összes civilizált, fejllett ország azon erőlködik, hogy a gyerekeknek drag queenek beszélhessenek a nemi identitásról. Vajon miért? Nincs rá tippem, de ettől még a jelenség megfigyelhető. Azt hittem, a máskor oly érzékeny szülők tombolva fogják követelni, hogy az ő csemetéjüknek senki ne beszélje tele a fejét. És a tombolás helyett csönd van. Miért? Fogalmam sincs. De hogy a dolog nem stimmel, abban teljesen biztos vagyok.

Nézd meg, kik keresnek a legjobban azon, hogy Európa undorító háborús lelkesedésben ég, persze a kockázat vállalása, sőt, felismerése nélkül. Hát ott vannak közöttük azok, akik magyarázatot tudnának adni rá.

Boldeone2 2023.05.30. 18:44:53

@Androsz: Én teljesen megértem őket, pár elborult, dühödt libsi viszont képtelen rá. Az nagyon szomorú, hogy az uniót most a dühödt libsik tudják arra terelni, amerre csak akarják. Minden birodalom megbukott"

Az EU nem birodalom, hanem államok ÖNKÉNTES érdekközössége, ahol a liberális, plurális demokratikus politikai rendszer "uralkodik"
Ennek a közösségnek az alapelveivel mond ellent az Orbán rezsim, hiszen:

- Pártpluralizmus helyett egypárti rezsim épül, Orbán leválthatlan
-A hatalommegosztás rendszere nem működik, nincs fékek és ellensúlyok rendszere
-A jogrend és az alaptörvény egy párt a Fidesz hatalomban tartasát szolgálja
- A közjogi " méltóságok" rezsimszolgák
- A bírókon politikai nyomás van, lopakadó precedensjog ( mindenről a Kúria dönt)
- A közmédia kizárólagos kormánykontrollja ( médiatanács )
- Egyetemek haveri, alapítványi kézbe adása
-Agymosó rezsim: kultúrgleichshaltung, történelemhamisítás, A Tudományos Akadémia autonómiájának felszamolása, stb
- Fasiszta gyűlöletkeltés programszintre emelése

Sokáig lehetne folytatni...

alöksz róz 2023.05.30. 18:46:01

@Sadist: nem is kell annyi törvényjavaslat

Boldeone2 2023.05.30. 18:53:42

@Androsz: Nézd meg, kik keresnek a legjobban azon, hogy Európa undorító háborús lelkesedésben ég, persze a kockázat vállalása, sőt, felismerése nélkül. Hát ott vannak közöttük azok, akik magyarázatot tudnának adni rá."

- Ez a háború mar régen túlmutat a pénzügyi érdekeken. Egyébként összességében MINDENKI veszít, az USA is, az inflaciós sokkok miatt
Itt most az kérdés, hogy egy militarista diktatúra terrorját elfogadja a szabad világ vagy sem. Egyértelmű, hogy nem lehet elfogadni! A pszichopata diktátort meg kell valahogy állítani és nem tétlenül nézni, megalkudni, nem tenni semmit

alöksz róz 2023.05.30. 19:12:19

@Boldeone2: "- Pártpluralizmus helyett egypárti rezsim épül, Orbán leválthatlan" - dehogy. csak nektek az. szavazók nélkül bárkit nehéz leváltani :-)))
"-A hatalommegosztás rendszere nem működik, nincs fékek és ellensúlyok rendszere" - dehogynem, van parlament, kormány, ügyészség, bíróság, alkotmánybíróság, közt. elnök
"-A jogrend és az alaptörvény egy párt a Fidesz hatalomban tartasát szolgálja" - dehogy. a demokráciát szolgálja, a népakarat érvényesülését
"- A közjogi " méltóságok" rezsimszolgák" - azok mind független és objektív szakemberek. polt például annyira független, hogy senki nem is tudja leváltani.
"- A bírókon politikai nyomás van, lopakadó precedensjog ( mindenről a Kúria dönt)" - nem politikai nyomás van rajtuk, hanem olyan teljesen jogos nyomás, hogy a törvényeket ne a törvényalkotói szándék teljes figyelmen kívül hagyásával értelmezzék a ballipsi bírók.
"- A közmédia kizárólagos kormánykontrollja ( médiatanács )" - független és objektív szakemberek vezetik a médiatanácsot a hiteles tájékoztatás érdekében
"- Egyetemek haveri, alapítványi kézbe adása" - az alapítvány jó dolog, sorosnak is van
"-Agymosó rezsim: kultúrgleichshaltung, történelemhamisítás, A Tudományos Akadémia autonómiájának felszamolása, stb" - ebben lehet valami a ti szemszögetekből
"- Fasiszta gyűlöletkeltés programszintre emelése" - épp ellenkezőleg, keményen fellépnek a fasiszta gyűlöletkeltés ellen.

csak a tényeket írom.

alöksz róz 2023.05.30. 19:23:25

@Boldeone2: "Itt most az kérdés, hogy egy militarista diktatúra terrorját elfogadja a szabad világ vagy sem." - így van, és egyre kevesebben fogadják el az usa terrorját

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 19:29:14

@Boldeone2: Hát ennél azért többre tartottalak. Mi van, elővettél egy momentumos szórólapot, és bemásoltad róla a nagybetűs szöveget? Ennél ócskább propagandasódert elképzelni sem lehet. "A hatalommegosztás rendszere nem működik, nincs fékek és ellensúlyok rendszere" - ezt még Judith Sargentini sem mondhatta volna homályosabban. Semmit nem tudnál mondani, ami legalább hihetően igazolni próbálná ezt az ostoba, fellengzős és semmitmondó tézisedet. Illetve nem is a te tézised, hanem az egyik bálványodé. Kurva nagy égés volt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 19:31:06

@Boldeone2: "Itt most az kérdés, hogy egy militarista diktatúra terrorját elfogadja a szabad világ vagy sem. Egyértelmű, hogy nem lehet elfogadni!"

Világos. Csakhogy az oroszok nem fogják elszégyellni magukat és kivonulni Ukrajnából. Mi marad? Természetesen a háború. Értem én, csak nem mondd, hogy te a békét akarod.

alöksz róz 2023.05.30. 19:35:28

@cvsvrs: erre egy megoldás van, ne legyen semmilyen párt

Boldeone2 2023.05.30. 20:30:26

@Androsz: Mi van, elővettél egy momentumos szórólapot, és bemásoltad róla a nagybetűs szöveget?"

- Mi van, elővetted az ócska fideszes propaganda szöveget és bemásoltad a nagybetűs szöveget? Veddészre: kifogytál az érvekből, azért kezdtél a személyem támadásába a tartalom cáfolata helyett!

A tények azok - anno Orbán is beszélt róla anno, hogy nem nagyon szükséges a fékek és ellensúlyok rendszere - hogy ez egy egyhatalmi, egypárti rezsim. Orbán dönt a legfőbb közjogi méltóságok személyéről, akik pártemberek

Lehetne egy közjogi méltóságot mondjuk szélesebb körű parlamenti többséggel választani? Lehetne
Korábban ha lehetett elfogadhatóbb jelölteket választani, akkor most is lehetne, csak nincs meg a szándék!

A kérdés az, ( is ) hogy fideszes pártemberek hogyan lehetnek közjogi méltóságok, képviselhetik az egész ország érdekeit, lehet - e autonómiájuk, ha a pozíciójukat Orbán adja és veszi vissza? Nyilván nem

Egy bábszínház, ami itt megy, de a demokráciához semmi köze nincs !

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 20:40:06

@Androsz:

"Ez olyan, mint ha a villanyszerelőről azt mondanám be, hogy vagy a fázisra köti a villanykapcsolót, vagy a nullára, 50-50%."

Ami simán nem jelentene problémát, ha csak kétáramkörös kapcsolókat lenne szabad árulni.

Boldeone2 2023.05.30. 20:41:26

@alöksz róz: az. szavazók nélkül bárkit nehéz leváltani :-)))"

-Éppen úgy, ahogy a többi elnyomó rezsimben, azokban sem lehet a rendszert leváltani. Putyin is azt mondja, meg Erdogán hogy "mögötte a többség"

dehogynem, van parlament, kormány, ügyészség, bíróság, alkotmánybíróság, közt. elnök"

- Rendeleti kormányzás van, a felsorolt szervezetek pedig az Orbán- rezsim kiszolgálója, az összes közjogi " méltóság" korábbi? pártemberek, Orbán személyes kinevezettjei ( Novák Katalin is )

olyan teljesen jogos nyomás, hogy a törvényeket ne a törvényalkotói szándék teljes figyelmen kívül hagyásával értelmezzék a ballipsi bírók."

- Magad igazolod, hogy csorbul a bírói függetlenség! Varga Zs- nek még bírói gyakorlata sem volt, úgy rakta Orbán a Kúria élére!

Boldeone2 2023.05.30. 20:46:47

@alöksz róz: független és objektív szakemberek vezetik a médiatanácsot a hiteles tájékoztatás érdekében"

- Ne viccelj már! Egyetlen független vagy ellenzéki sincs ott. Az MTVA volt szerkesztője BEISMERTE hogy politikai nyomásra készítették a műsorokat

az alapítvány jó dolog, sorosnak is van"

- Sorosnak is van, csakhogy Soros a saját pénzéből hozta létre, Orbán meg kilopta az állami vagyont : a tulajdonosi jogokat az alapítvány gyakorolja "

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 20:51:02

@Boldeone2: A személyedet nem támadtam, a tartalmat viszont nem lehetett, mert nincs. Előhoztál pár nagyon elhasznált pártszólamot a "Fidesz bűneiről". Ez nem tartalom.

"Rendeleti kormányzás van"

Mondjál egy olyan rendeletet, amelyet az Országgyűlés megakadályozott volna, ha nincs rendeleti kormányzás. (Vagy egy olyat, amit a magadfajta meg tudott volna akadályozni az Országgyűlésben, ugye, az a makacs kétharmad.) Ez a hülye duma az oka annak a szégyellni való ostobaságnak, hogy az EP inkvizítorai meglepődtek, amikor megtudták, hogy az Országgyűlés a rendes módon ülésezik és dolgozik. Nekik azt mondták, hogy itthon Orbán átvette a hatalmat, és amilyen idióta barmok, még el is hitték. Na és amilyen mocskok, nem kértek elnézést a tájékozatlanságukért.

Boldeone2 2023.05.30. 21:01:59

@Androsz: Mondjál egy olyan rendeletet, amelyet az Országgyűlés megakadályozott volna, ha nincs rendeleti kormányzás. (Vagy egy olyat, amit a magadfajta meg tudott volna akadályozni az Országgyűlésben, ugye, az a makacs kétharmad"

Ember, gőzöd nincs a parlamenti demokráciáról, a törvényhozás normális működési szabályairól! Az ellenzék nem egyszer csak pár órával a törvény benyújtása előtt kapott meg több száz oldalas törvényjavaslatokat, így kellett volna érdemben valamit hozzászólni....Maguk a fideszes képviselők sem tudják miről szavaznak, csak egy elvtelen szavazógép a 2/3 ....Orbán autokrataként irányít, még mindig " vészhelyzeti kormányzás van "

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 21:02:28

@Androsz:

Mert ugye a háborúk jellemzően úgy érnek véget, hogy a támadó fél elszégyelli magát, és önként visszavonul a támadást megelőző határok mögé. Az oroszok ezt nem fogják megtenni - nem csak Putyin, de egy őt követő vezető sem.
Oroszországnak még rengeteg tartaléka van, hamarabb elfogynak az ukrán katonák.
Nincs az a nyugati segítség, amellyel le lehetne győzni Oroszországot. Végső esetben jön a taktikai atombomba, és ha addigra még marad kis józan ész a nyugati vezetőkben, akkor erre nem válaszolnak hasonlóval. Ukrajna nem ér meg egy világégést.

alöksz róz 2023.05.30. 21:03:19

@Androsz: a pártokra szavazás egyáltalán nem olyan, mint a villanyszerelés.

Boldeone2 2023.05.30. 21:06:45

@Androsz: Egyébként a verdict megszületett, a többség szavazott róla: Magyarország hibrid, választási autokrácia

hvg.hu/itthon/20220915_jogallamisag_szavazas_Europai_Parlament_Magyarorszag_hibrid_valasztasi_autokracia

Ti vagytok az irreális és irracionális kisebbség, azok, akik teljesen vakok, akik nem látják, hogy Orbán egy leválthatatlan egyedurali rendszert épített ki

alöksz róz 2023.05.30. 21:07:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: (a konnektorba pl elvileg tökmindegy hogy dugod be a dugót. de a komolyabb hifisták azért megnézik a fázishelyességet, állítólag jobb lesz a hang)

Boldeone2 2023.05.30. 21:12:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nincs az a nyugati segítség, amellyel le lehetne győzni Oroszországot. Végső esetben jön a taktikai atombomba, és ha addigra még marad kis józan ész a nyugati vezetőkben, akkor erre nem válaszolnak hasonlóval. Ukrajna nem ér meg egy világégést."

- Dehogynem! A nyugati szövetség tudja, hogy Oroszország fog veszíteni, csak időnkérdése. Ez az ország már nem a Föld második hatalma, jóval kisebb a katonai, humán és gazdasági potenciálja mint anno a CCCP - nek volt
Haborúzni nem mer a nyugattal, mert veszteni fog, atomot nem fog indítani ( azt Kína nem engedi ) meg akkor összeomlik a narrratíva

Én biztos vagyok Ukrajna - relatív- győzelmében

alöksz róz 2023.05.30. 21:13:48

@Boldeone2: "- Ne viccelj már! Egyetlen független vagy ellenzéki sincs ott" - csak független és objektív tagja van.
minek oda ellenzéki? rontani az objektivitást?

kérdezzünk meg egy független és pártatlan kommentezőt, melyikünknek van igaza a felsoroltak kérdésekben.

ulpiust javaslom, közismert az elfogulatlansága.

(sőt még lehet velem szemben elfogult, ismert dolog hogy nem vagyunk cimborák)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 21:15:03

@alöksz róz:

Az abszolút fázis még hihető és érthető, perdze csak a szubbasszusnál. De ez már ezotéria, misztikum, fasság. A trafó szekunder oldalán tökmindegy, hol van a fázis a primer oldalon.

A földhurok persze kerülendő, de ez alapszintű NYÁK-tervezési kérdés.

alöksz róz 2023.05.30. 21:20:04

@Boldeone2: ...mondja egy közismert propagandamagazin.

alöksz róz 2023.05.30. 21:23:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "De ez már ezotéria, misztikum, fasság." - vettem egy fasza elosztót nagy drágán, a fázishelyességet is jelezte.
a világon semmi különbséget nem hallottam.
lehet nem volt elég jó hozzá a rendszerem :-)))

alöksz róz 2023.05.30. 21:25:29

@cvsvrs: de minek a budapest párt?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 21:30:49

@Boldeone2: Ahogy már írtam is, a parlament ebben a formájában fölösleges, a választás nem képviselőket választ, hanem mandátumokat ad a pártok kezébe. A képviselőket meg lehetne spórolni, úgyis csak azt nyomhatják, amit a frakcióvezető kiad. Ez így megy már harminc éve. Én nem fogok siránkozni azon, hogy a szavazási procedúra fel lett gyorsítva. A pofa kedvéért jó lenne, ha visszatérne a dolog a régi, sablonos útra, mert a magadfajtáknak baja van a "rendeleti kormányzással", ami egyébként nem rossz szó, a kormányzás mindig is rendeleti volt, itt csak a törvények vannak egyes esetekben (nem ismerem ezeket) rendeletre cserélve.

"Magyarország hibrid, választási autokrácia"

Ezt olyan büszként zengték a libsik, mintha lenne bármi fogalmuk arról, hogy ez a kreálmány történelmileg mi rosszat hozott eddig. Ilyen még sosem volt, ezt a szót még nem aggatták senkire, szerintem ez a kifejezés akár még dicséret is lehet, feltaláltunk valami újat.

Hibrid? És, szokott baj lenni a hibridekkel? Valakinek negatív élményei fűződnek a hibridekhez? A hibrid autók mostanában nagyon menők, akkor a hibrid autokrácia is egy kafa dolog lehet. Majomkodás. Te meg most már ne bombázz engem mások szólamaival, elég lenne, ha a saját gondolataidat elmondanád, ha vannak még.

"akik nem látják, hogy Orbán egy leválthatatlan egyedurali rendszert épített ki"

Nem is akarom leváltani. A szavazók többsége sem akarja leváltani. Egyelőre szükség van egy határozott kézre a kormányon, mert sok a kátyú. Egyébként az a véleményem, hogy ha majd lesz egy életképesnek tűnő alternatíva egy választáson, Orbánt is le lehet váltani. Tudom, nincs sajtószabadság, mindennap olvasom a sajtóban, már meg tudtam jegyezni, de mivel a Z generáció nem olvas újságot és nem néz tévét, fogalmam sincs, hogy ez kit érdekel itt.

"Én biztos vagyok Ukrajna - relatív- győzelmében"

Pompás. Drukkolok. De akkor mi is múlik azon, hogy mi adunk-e nekik fegyvereket? Harminc ország tömi őket fegyverrel és pénzzel, pont a templom egerének fegyverein fog múlni a diadal?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 21:35:15

@alöksz róz: Az a Karácsonyt jelenti. Azt meg majd odacsapják valamelyik országos párthoz, akinek éppen hiányzik. Nagy vásárt csinálnak vele.

alöksz róz 2023.05.30. 21:37:02

@Androsz: "Nagy vásárt csinálnak vele." - még ez sincs kizárva, a pesti mamik szeretik

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.05.30. 21:43:05

@Boldeone2: Egyébként nem értem azokat, akiknek a legfontosabb dolguk a "választási autokrácia" miatti aggódás. A kutatók ámulnak azon, hogy itt bombabiztosan beállt a választói tábor mindkét oldalon. Egy év alatt történt egy csomó szar dolog, és nem mozdult semmit a népszerűségi arány. Itt legálisat nemigen lehet elképzelni, amivel megnyerhetné a választást a szélsőlib. Naponta emlékeztetnek rá bennünket a legszélesebb nyilvánosság előtt, Facebookon, mindenen, hogy háborúpártiak, buzipártiak, egy kicsikét még migránspártiak is, a külföld fizeti őket, valamint bevallottan a teljes Magyarország megtorpedózásán dolgoznak odakint. Most komolyan, ezt mivel akarnád te feledtetni egy "objektív" választáson? Szemben egy olyan rendszerrel, amely minden jelét háborítatlanul gyűjthette be annak, hogy törődik az országgal? Ne mondd már, hogy itt az ellenzék győzelemről álmodozhat. Csak puccs jöhet szóba, demokratikusan persze, csakis.

alöksz róz 2023.05.30. 21:48:40

@Boldeone2: "-Éppen úgy, ahogy a többi elnyomó rezsimben, azokban sem lehet a rendszert leváltani" - itt magyarországon demokrácia van, ezt tudtommal nem is akarja senki leváltani. a kormányt pedig le lehet váltani. persze szavazók nélkül tényleg nem lehet. ilyen a demokrácia, szavazók is kellenek.

"- Rendeleti kormányzás van, a felsorolt szervezetek pedig az Orbán- rezsim kiszolgálója, az összes közjogi " méltóság" korábbi? pártemberek, Orbán személyes kinevezettjei ( Novák Katalin is )" - mert mi a baj a rendelettel? 90 óta benne van az alkotmányban, hogy adott esetekben rendeleteket hoz a kormány.
a felsorolt szervezetek a kormánytól teljesen független szervezetek, ahogyan az benne van az alkotmányban.

"- Magad igazolod, hogy csorbul a bírói függetlenség" - dehogy igazolom. te nem tudod, mi a bírói függetlenség. a bírói függetlenség ugyanis nem azt jelenti, hogy a ballipsi bíró majd jól kitalálja magának hogy mi a törvény :D

alöksz róz 2023.05.30. 21:51:19

@Boldeone2: "az összes közjogi " méltóság" korábbi? pártemberek" - lehet hogy némelyik párttag volt korábban, de mára mindegyik független és pártatlan szakember. aki mást állít, az laposföldhívő.

ulpius66 2023.05.30. 22:00:13

Ott van pl. a német választási rendszer amiről a magyart "másolták" .... vegyes rendszer (egyéni és listás választás) 5% a bejutási küszöb, egyfordulós, kompenzálják a vesztett szavazatokat......

Aztán ottan van Bajorország a maga 14 millió lakosával meg a magyar GDP tízszeresével.....

...ÉS OTT IS VANNAK TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOK, SŐT, DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁSOK!

ÉRDEKES MÓDON EGYETLEN EGY BAJOR HAZAFIT SEM ZAVAR, HOGY 1945 ÓTA A CSU VAN HATALMON!!!!!

HOL EGYEDÜL, HOL KOALÁBAN KORMÁNYOZ.....

AZÉRT, MERT 1945 ÓTA MINDIG A CSU KORMÁNYOZ, MÉG NINCS AUTORITER HIBRID REZSIM BAJORORSZÁGBAN....

ulpius66 2023.05.30. 22:03:52

Persze számos egyéb példa is van!

Azért, mert Svédországot 30 évig egyfolytában a szociáldemokraták kormányozták, még ők sem váltak fasiszta rezsimmé....

SOHA SENKI SEM VONTA KÉTSÉGBE A VÁLASZTÁSOK TISZTASÁGÁT SVÉDORSZÁGBAN, ÉS AZ OTTANI KONTERVATÍV ELLENZÉK NEM AZZAL TAKARÓZOTT, HOGY MILYEN SZAR A SVÉD VÁLASZTÁSI RENDSZER, MEG LEJT A PÁLYA ÉS HASONLÓ BAROMSÁGOK....

alöksz róz 2023.05.30. 22:05:37

@Androsz: "Csak puccs jöhet szóba, demokratikusan persze, csakis." - azt nem merik, mert tudják hogy ha megpróbálják, agyonveri őket a nép

ulpius66 2023.05.30. 22:08:18

... egy pár hónapja aztán tényleg győztek a konzervatívok!

ulpius66 2023.05.30. 22:11:01

@alöksz róz: ""Csak puccs jöhet szóba, demokratikusan persze, csakis." - azt nem merik, mert tudják hogy ha megpróbálják, agyonveri őket a nép..."

MEG PERSZE TÖBB BALLIBSI POSZTON "ELJÁTSZOTTAK" AZZAL A LEHETŐSÉGGEL IS, HOGY LIKVIDÁLNI KÉNE ORBÁN VIKTORT, AKKOR ÚGYIS SZÉTESNE A FIDESZ, ÉS AKKOR JÖHETNEK A BALLIBSIK.....

alöksz róz 2023.05.30. 22:11:15

@cvsvrs: azok pártoskodjanak otthon a négy fal közt

ulpius66 2023.05.30. 22:16:26

A legjobb, és legolcsóbb megoldás persze az lenne, ha választások nélkül kormányoznának a ballibsik!

ÚGYIS ŐK AZ OKOSABBAK, NÁLUK AZ ÉRTELEM....
(ha meg valamit nagyon elbasznának, akkor átadnák a kormányzást egy másik ballibsi csoportnak...)

Wildhunt 2023.05.30. 22:16:32

@alöksz róz: ha számítana, filléres tétel lenne fázisválasztót építeni az összes hangtechnikai eszközbe. Mivel ezt a normális gyártók nem csinálják, én elkönyveltem a mágneses fogyasztáscsökkentő mellé.
Persze nem lennék meglepve, ha egy élelmes kisiparos gyártani kezdené, majd hülyére keresné magát az audiosznobokon. A gravimágneses falszárítónak is lett piaca.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 22:20:06

@alöksz róz:

Miféle elosztót? 230V-os hálózatit? Ha igen, akkor ugyan miféle fázishelyességet jelez? Eleve értelmezhetetlen.

Ne dőlj be mindenféle parasztvakításnak. Emlékszem, sok-sok éve jártam Bpesten egy extraszuper hifi-szaküzletben, láttam horror áron D/A konvertert horror árú CD-játszókhoz. Nagy büszkén ki volt írva rá, hogy ANALÓG oszcillátor van benne, amitől "lágyabb" lesz a hangzása. Talán hőkompenzált LC-oszcillátor lehetett, nem tudom, mert az volt még kiírva, hogy ettől nem lesz olyan kemény, gépi a hangzása, mint kristályoszcillátorral.

Mintha bizony a D/A konverternek nem lenne mindegy, mi állítja elő a neki szükséges _négyszög_ órajelet. :DD Mert neki igen pontos és határozott élekre van szüksége, nem szinuszos jelre, amit egy komparátorral úgyis négyszögjellé alakítanak, csak az már jitteres lehet.

Máshol meg egy másik D/A konverternél épp azt írták előnynek, hogy stabil kristályoszcillátor adja az órajelet. Ami melleskeg műszakilag mindenképpen a jobb megoldás.

alöksz róz 2023.05.30. 22:21:54

@Wildhunt: "ha számítana, filléres tétel lenne fázisválasztót építeni az összes hangtechnikai eszközbe" - ez nem ilyen egyszerű, mert lehet az is lerontaná a hangot, mert mégiscsak egy plusz akadály :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.30. 22:23:28

@Androsz: és az a durva, hogy te régen még voltál valaki. Most meg az egész bandátok lement kutyába a gazdi meg annak a gazdája kedvéért.

Wildhunt 2023.05.30. 22:23:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de csak aranyérintkezős hdmi kábellel.

Ezek abból élnek, hogy a zene pont olyan divat mint hülyének lenni a fizikához.

Wildhunt 2023.05.30. 22:25:01

@alöksz róz: az. Ez a világ megérett az EMP-re.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.30. 22:25:16

@Boldeone2: te meg még mindig rendesen küzdesz a propagandamajmokkal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 22:25:41

@Wildhunt:

"A gravimágneses falszárítónak is lett piaca."

Ammegmi?
Én csak olyan falszárítóról tudok, hogy kis egyenfeszültséggel nem engedik a hajszálcsövesség révén felszivárogni a nedvességet. De ez működik is.

alöksz róz 2023.05.30. 22:27:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ne dőlj be mindenféle parasztvakításnak." - abból már kinőttem, ezzel az említett esettel.

"Mintha bizony a D/A konverternek nem lenne mindegy, mi állítja elő a neki szükséges _négyszög_ órajelet. :DD" - meg kell hallgatni és kiderül :-)

alöksz róz 2023.05.30. 22:30:00

@Wildhunt: az arany csak azért kell, hogy megvédje a csatit a korróziótól

látjátok feleim szümtükkel 2023.05.30. 22:30:08

@ulpius66:

Látom még mindig jól fizetnek. Nem azt mondtam, hogy jobb volt a kádár rendszer, csak azt, hogy sok minden egyszerűbb, élhetőbb volt. Kérdezd meg azokat a fideszeseket, pl. Orbán nertársat / éltesse az istene sokáig és élvezzétek amíg bírjátok , akinek mintha "nagy" keresetű tanítónőként dolgozott volna az anyja, apja meg elvtárs volt , és kormányának idősebb tagjait, akik akkoriban szereztek ingyen diplomát, hogy most tudnának-e diplomát szerzeni a hatalmas tandíjak mellett. Ahhoz képest elég jól felküzdötték a diploma árát, és sokakat kizártak a továbbjutás lehetőségéből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 22:37:35

@Wildhunt:

Az aranyozott érintkező speciel nem hülyeség. A számítástechnikában is kizárólag aranyozott csatlakozókat és csatlakozósávokat használnak, mert az aranyat nem támadja meg a légköri kén meg egyéb szarság, nem korrodálódik, nem keletkezik vékony oxixréteg a feldzínén, ezért stabil érintkezést biztosít.

Ezért van az, hogy a visszagyűjtött számítástechnikai hulladékból jó üzlet visszanyerni az aranyat.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.05.30. 22:43:28

@látjátok feleim szümtükkel: az egyik leg agyhalottabb leg idiótább fideszkomcsinak magyarázol.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 22:46:36

Mostanában multiméter- és lakatfogóteszteket nézegetek a jútyúbon, mert van ugyan mindkettőből több is, de pár plusz funkcióra lenne dzükségem. A tesztek állandó része a folytonosság-teszt (continuity test). Itt nagyon kijön a sima és az aranyozott mérőhegyek közötti különbség.

G. Nagy László 2023.05.30. 23:47:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: NDK turmixgép, a kivehető ajtajú van még?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.30. 23:57:48

@G. Nagy László:

Kern &rás konyhájában talan még akad egy.

HypocritSlayer 2023.05.31. 07:37:57

@G. Nagy László:

>>1. Mini állam. Rendőrség, határőrség, jogvédelem. Egy ilyen struktúrában szinte mindegy is, ki vezetné az országot, így az sem számítana, ki megy el szavazni és ki nem.<<

Azért is egy elbaszott lózung, amiről beszélsz, mert olyan kvázi "éteri"/"tiszta" premisszákból indulsz ki, ami valójában nem létezik, ráadásul azzal párosítod, hogy az általad elképzelt víziót kvázi tökéletes, jézusi/buddhai személyek és személyiségek "irányítják".

A rendőrség "főnöke" objektíven sokkal nagyobb hatalommal rendelkezik, mint bárki más, ugyanígy a határőrség főnöke is, a jogvédelemé. no meg végül a "mini állam"-odé is.

Tetszik vagy sem, de ezek objektív tények, és mivel valamikor ezek egy személyben "testesültek meg", ami nem véletlen, hiszen az a "tiszta liberalizmus" amit vizionálsz, az valójában a gyarló emberek "kezében " nem más mint gyakorlatilag az anarchia.

Mivel valamikor egy személy testesítette meg ezeket, így általában az illető szemlye, személyisége, intelligenciája, jó és rossz tulajdonságai , illetve az út hatalomta emelők/megtartók és "kiszolgáló főurak" erőviszonya, ennek dinamikája alapján dőltek el a dolgok valójában, addig, amíg ezt hatalommal/erővel fenn bírták tartani.

Mindig is a "legkiválóbb harcos"-al kezdődöt, aztán mindig, kivétel nélkül, az utódok "elkorcsosultak", bürokratizálódtak, de az elit az mindig és minden korban elit, és extrém kis időszakoktól eltekintve, a kasztrendszer mindig kialakul és mindig biztosítja a "relatív békét" és mozgásteret amiben "lehet élni".....
Tetszik vagy sem, de ennek ilyen a természete, bármilyen lózungot is hazudjunk magunknak, vagy másoknak.

Még most is, bármilyen "erőszakállamban", vagy diktatúrában, ha a csőcselék "megvadul", akkor bizony baszhatja az aktuális hatalom, hát még akkor, amikor "mindent szabad , sőt még annak az ellenkezőjét is".........

Nem véletlen, hogy a cirkusz és kenyér biztosítása a mindenkori hatalom megtartásának a legjobb eszköze, amire aztán akármilyen jó, vagy rossz "propagandát" lehet "párosítani", de valójában a propaganda lófaszt nem ér "mögöttes tartalom" nélkül.

>>2. Tudás-alapú szelekció: ismeretekhez kötni a választójogot, avagy iskolázottsághoz. <<

Itt is "határok meghúzása" az első probléma, de ahogy ezt megtetted, abban a pillanatban kasztrendszert hoztál létre:), és bizony, kiderül, hogy vannak "egyenlőbbek" és a páriák:) , hiszen egy bizonyos IQ alatti az nem bizony kiszorul a "felső kasztból" és a liberalizmusodat pont most basztad szájba vele:), hiszen diszkriminálsz:)

>>Lehet súlyozott is a rendszer: érettségi kétszeres, diploma háromszoros szavazat. <<

És akkor még cizellálod is:), vagyis az elitet te nem az erő és hatalom mentén "választod ki", hanem jórészt intelligencia kapcsán:)

>>Ezzel az a baj, hogy azonnal fasizmust kiáltana a világ.<<

Valójában, amióta rájöttek, hogy nem számít, hogy ki és hogyan szavaz, amíg az elit a hatalmat egymás közt osztja fel és mindegy, hogy egy néger, vagy majom, vagy épp demens "vezeti" az országot, hiszen "túl nagy ahhoz, hogy elbukjon", és valójában determinált és szűk mozgástérrel rendelkezik.

Ezért is álságos a "putlerezés" meg hasonló faszságok, hiszen ő még csak nem is "király" és valójában azért van ő ott, mart ő képes pillanatnyilag a legjobban képviselni//reprezentálni,/beteljesíteni etc azt a szerepet és feladatot, amit pl. egy orosz vezetőnek meg kell tenni.
Ők még annyira "barbárok", hogy "még ez is számít", vagyis a többi "felvilágosult és nagyondemokratikus" országokkal szemben még azért a tökös férfi valahol "elvárás" a barbár néplélek által"......

>>3. Adófizetés mértékében súlyozott szavazatok.<<

És akkor most cizellálod:)
Eszembe jut a feudális korban lévő "választások", ahol a "nemesek" szavazhattak és a csórót épp úgy "megvették" akkor is, amint mostanában:)

A színdarab ugyanaz, csak a szereplők személye változik, és most a "közönség is be van vonva", de valújában nem számít:), mert ha számítana, nem engednék:)

>>4. Közvetlen demokrácia - a törvényjavaslatokról neten, ügyfélkapun keresztül döntünk. Talán ez a legjobb - itt az analfabéták és a többi idióta gyorsan lemorzsolódik. <<

Akkor már csak az a kérdés, hogy ki "üzemelteti az ügyfélkaput":) és az összes lázálmodat elfelejtheted:)

HypocritSlayer 2023.05.31. 08:18:05

@G. Nagy László:

>>"A vágyálmod egyenlő birkákat kíván meg"

Fogalmam sincs, hogy ezt honnan veszed. pont az a lényeg, hogy nem.<<

Biztos? hiszen te meritokráciáról papolsz és azon belül is a nem létező liberális "egyenlőségről"........
És valójában mindig visszajutunk oda, hogy a "pokolba vezető út (mindig?:) jó szándékkal van kikövezve......."

>>Háromféle megoldás létezik:
1. Diktatúra - alapból tiltod az iszlámot (nácizmust, kommunizmust, tetszés szerint), bezáratod a mecseteket, börtönbe zárod azt, akinél Koránt találsz.<<

Ez volt a korabeli Magyarországon a "megoldás", lásd a "böszörményeket"....., még annyival megfejelték, hogy vagy ez, vagy "unga- bunga halálig"....

Kb 2-3 generáció alatt megszűnt az iszlám csírája is Magyarországon akkoriban.

>>2. L-iberalizmus - egészen addig vallásszabadságot hirdetsz, amíg az nem jár tettlegességgel.<<

Csakhogy a liberalizmus az együtt jár a demokráciával, az ppedig mindig az (aktuális) többség "uralma" , amit ha egy "ilyen"(muszlim, kommunista, náci stb) "megszerez", akkor a "többség jogán" bármit megtehet, vagyis a "demokrácia" az addig létezik, amíg "nem olyan " többség kerül hatalomra, aki nem él vissza vele.......

Amelyik deklaráltan és nyilvánosan, kisebb ségben is azt hangoztatja, hogy márpedig ő megtenné, azt jó esetben nem "szavazzák meg", kivéve, ha mennyiségileg túlszaporodják a "demokratákat", vagy van olyan hatalom, erő, amelyik akár erőszakosan, de segíti, hogy egyszer megkaparintsák az irányítást.....akkor viszont reszeltek.....

>>3. Diktatúra - hagyod, hogy a sharia legyen az uralkodó törvény.<<

Ez nem opció, hiszen az már nem a te döntésed egy pont után, hanem a "többség" döntése.....

>>Én a középső megoldásra szavaznék, tudva, hogy ez mindig vékony palló.<<

Valójában mennyiségi kérdés, és ha hagyod, hogy saját maguk "kicsibe" megteremtsék a "saját világukat", lásd "NOGO zónák", akkor már csak idő kérdése, mert determinisztikus, hacsak erővel ki nem írtod őket, hiszen mindig felfalják, előbb vagy utóbb, a gazdatestet.....

>>"A jót és a rosszat gyönyör- és fájdalomérzetként határozza meg. - Ez önmagában véve is egy baromság"

Miért is? Minden valamirevaló filozófus ide jut.<<

Mert szubjektív faszság és és ahány ember, annyiféle "jó, gyönyör és fájdalomérzet" , még ikrek estén is vannak eltérések:)

Az összes "valamire való" filozófus is csak gyarló ember a saját elbaszott szubjektív nyomorából és a traumáiból látja és vezeti le a világot, a legjobb példa erre pont Buddha, akinek az anyja korán elpatkolt és az ebből fakadó traumája "hozat létre" azt az "univerzumot", amitől most a nyugati "elit" elájul....

>>Hozod a pszichopatákat, mintha ők lennének a társadalom meghatározó hányada, akikre figyelemmel kéne lenni. <<

A rossz hír az, hogy minden ember, aki nem tökéletes, az bizony, valamilyen szinten "pszichopata", mert gyarló, mert vágyai, ösztönei, késztetései vannak, amik arra predesztinálják, hogy kielégítse, amiket a társadalom, a keretek, a büntethetőség, és a hasonló "szörnyű és korlátozó kényszerek" kordában tartanak......

>>Kibaszottul nem érdekel a sorozatgyilkosok vágyvilága, ahogy a pedofiloké sem.<<

Értem én az "eltartott kisujjadat" , és őszintén, ezeket az extrém példákat provokatív céllal raktam bele, csakhogy a látens szar az bizony akkor is van, ha te úgy teszel, mintha ez nem lenne, és a gyarlóság csak azon múlik, hogy mennyire válik "transzparensé".

Nem véletlen pl. , hogy a papok, pedagógusok között sok a pedofil, ahogyan az erőszakszervezetek vonzzák azokat, akiknek "van gyomruk hozzá".....
Másik, örök példa, hogy a politika az opportunistákat gyűjti össze és paradox módon, de jobban működik velük, mint a nem opportunistákkal.....

>> Ha ezekre hivatkozol, semmivel sem vagy előrébb, mint a progresszív faszfejek. <<

Nem ezekre hivatkozom, csak ezek a legjobban "mellbevágó" példák, de egy értelmes ember pontosan tudja, hogy a "farkasok" mindig "köztünk járnak" és általában a "farkas vadászok" szintén farkasok, csak épp (azt hazudják maguknak, ) úgy tesznek, mintha a "jó oldalon" állnának....

Én az emberi gyarlóságról beszélek, persze, te kivétel vagy, ezért külön, tőled, elnézést kérnék.....

>>De valamiért bekattant nálad ez a hülye relativizálás, és folyton ezt erőlteted.<<

"Az vesse rá az első követ", csakhogy a "mesteredet" idézzem....

HypocritSlayer 2023.05.31. 08:18:36

@HypocritSlayer: folyt.

>> Az egész világlátásod kerül így futóhomokra, de ez már legyen a te bajod.<<

Hiszed, vagy sem, de annak szurkolok, hogy ne legyen igazam:), de sajnos "mindig pinákat rajzolsz":)

>>(Locke azért jó alap, mert nem vallásos.<<

Attól, hogy rájött a vallás faszságára, attól még a traumatikus nyomora nem szűnt meg:)

>> Ő úgy tud érvelni a természetjog mellett, hogy nem hivatkozik isteni tekintélyre. <<

Most ettől elájultam, de tényleg, miközben az "isteni tekintély" a legnagyobb faszságok egyike, és bocsásd meg, ha ezt nem tekintem "érvnek":)

>>Ő és a hozzá hasonlók jelenthetnék a hidat a jó érzésű, helyes értékvilágú emberek között. <<

Egy elbaszott, utód és nő nélküli szerencsétlen........, ahogy az életrajzát elolvastam.....

>>A faszom se érti, miért lököd el magadtól ezt a vonalat.) <<

Igazán őt is a helyén kezelem, a saját korlátaival együtt.....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 08:40:11

@HypocritSlayer:

"a politika az opportunistákat gyűjti össze és paradox módon, de jobban működik velük, mint a nem opportunistákkal....."

Ha az opportunista szót lecseréled a lényegében azonos jelentésű, ám szebben hangzó kompromisszumkészre, akkor már nem is tűnik paradoxonnak. :D

HypocritSlayer 2023.05.31. 08:43:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>Ha az opportunista szót lecseréled a lényegében azonos jelentésű, ám szebben hangzó kompromisszumkészre, akkor már nem is tűnik paradoxonnak. :D <<

Inkább a "gátlástalan" az, ami a valóságot jobban "lefedi", de ez érvényes igazán minden vezetőre, hiszen 80%-uk nem az érdemei, hanem a gátlástalansága és a lojalitása miatt lett vezető......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 09:39:33

@HypocritSlayer:

Így már OK, de azért a politika általában a kompromisszumok "művészete" is. Még kétharmadnál is, csak ekkor a kompromisszumok kevésbé köttetnek a nyílt színen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 09:53:04

@Wildhunt:

"Ez a világ megérett az EMP-re."

Na de akkor hogyan nyüstölnénk egymást balosok, jobbosok, libsik és illibsik? Fizikailag azért inkább mégsem lenne jó.

Még évekkel ezelőtt olvastam, hogy egy jópár farádos szuperkondenzátor-pakk és egy kellően méretezett tekercs is elég hatékony tud lenni, persze csak kis hatótávval. Nem is értem, ződ terroristák miért nem "robbantottak" még ilyet.

Bár ideiglenesen egy kva nagy napkitörés is megteszi.

Wildhunt 2023.05.31. 10:10:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy dolog a processzor lába, kettő a tulipán szirmai.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 16:19:50

@Wildhunt:

"Az AQUAPOL készülékek a működéséhez szükséges energiát a Föld gravomágneses erőteréből nyeri, egy speciális antenna-rendszeren keresztül.
Kiegészítő energiaforrásként térenergiát használhatunk."

Naggyon komoj! Engem meggyőzött...

baalint1 2023.05.31. 17:03:26

Nagyon jó cikk, nyilván már helyén tudom kezelni a kötelező bolsevik propagandát is az utolsó előtti bekezdésben, mint mikor a Besúgóban egy rendszerkritikus beszéd után kötelezően elmondta a csávó, hogy mindent a szocializmusért, vagy valami ilyesmit, de a lényegi tartalom tényleg nagyon jó, régen írtál ilyen jót.

Egyébként szerintem még egy nagyon fontos dolog, hogy kapitalizmus nélkül nincs liberalizmus, mert ha a magántulajdonhoz való jogot akadályozza az állam, akkor azzal már az egyik legfontosabb jogot korlátozta, és minden más jog veszélybe kerül, hiszen az állampolgár kiszolgáltatottává válik az államnak.

Az egyébként nagyon jó gondolat, hogy egy liberális rendszer esetében az állam nem képviselhet ideológiát. Érdekes, hogy ennek ellenére a gyakorlatban egy olyan állam építésének tapsolsz, amely mindent ideológiai színezetben akar látni...

Wildhunt 2023.05.31. 17:39:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem csak téged. A 2000-es években ilyenekkel szárították a parlament alagsorát.

MEDVE1978 2023.05.31. 17:40:45

@Boldeone2: Alapvetően igen, a baj csak az, hogy nem nagyon működik a globális kapitalizmus keretrendszerében. Ugyanis a nemzetközi tőkeáramlás nagyjából kinyírja.

MEDVE1978 2023.05.31. 17:51:01

Még akartam írni a posztban az egyik hamis tételről, ami a szerző által pozitívnak tekintett részvételi kapitalizmus.

"Tisztán emlékszem: a főiskolai előadásokon - közvetlenül a rendszerváltás után - gyakran szó esett a Munkavállalói Részvénytulajdonlási Programról, mint az állami üzemeket érintő privatizáció lehetséges formájáról - kár, hogy nem vált valódi divattá. "

A részvételi kapitalizmus véleményem szerint szintén arra a hamis elvre alapoz, hogy az emberek racionális cselekvésre és tervezésre, előrelátásra képesek. A dolgozói tulajdonlás ugyanis gyakorlatilag azt jelentené, hogy az embereknek van akkora józansága, türelme, hogy rossz időkben is kivárják a menedzsment döntéseinek hatását, még ha az mondjuk többéves krízissel és jövedelemcsökkenéssel is jár, illetve jó időben sem adják el egy jó árért a tulajdonrészüket. Nem véletlen, hogy ez a tulajdonlási szerkezet legfeljebb KKV-kre jellemző, a pár haver által alapított szoftvercégre, kávézóra. Hány olyan történet van például a szilikonvölgyben, hogy összeálltak egy páran, bedobták a cégbe a pénzüket és igyekezték felfuttatni. Mind úgy végződnek, hogy egy-két alapító marad a cégben, a többiek realizálják a hasznot egy idő után, amikor már kockázatosabbnak tartják a folytatást és jó üzletnek tűnik az üzletrész eladása. Éppen ezért ez egy nem széles körben eltrejedt és nem tartós tulajdonlási forma.

Az oroszoknál ugye híres példa, hogy így próbálták meg a privatizációt. A hatása ugye az lett, hogy Szasa eladta két vodkáért a gyárban lévő tulajdonrészét a következő oligarchának.
Tehát a dolgozói tulajdonon alapuló cégekből nem lesznek megacégek és nagy méretben nem működik ez a modell.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 17:57:59

@Wildhunt:

Már nem használják a parlamenti alagsorban? Örök garancia van rá pedig.

Arra gondoltam, hogy veszek ebből a forradalmi eszközből vagy 100 darabot, ha a bugyogóm is rámegy, és a Föld gravomágneses energiáját és a térenergiát kiaknázva ezzel fűtöm a házat.

alöksz róz 2023.05.31. 18:00:27

@Wildhunt: dehogy feleslegesen, az arany sokkal jobb vezető, mint a rézoxid :-)

Wildhunt 2023.05.31. 18:25:55

@alöksz róz: lásd fent. Van ahol van értelme, van ahol nincs. Árnyékolásnál meg digitális jelátvitelnél speciel nincs.

alöksz róz 2023.05.31. 18:37:24

@Wildhunt: :D

és mi van ha azt mondom, hogy a hdmi-kábelek közt van különbség a kapott képben? :-)

Wildhunt 2023.05.31. 19:37:41

@alöksz róz: felteszem te is olyan vagy, aki kizárólag flac-ot hallgat agybadugós fülesen?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 19:37:45

@Wildhunt:

A kábel és az árnyékolás természetesen réz, hiszen az ezüst után a legjobb vezető. Az arany pedig nem a legjobb vezető. De a csatlakozók felületét éppen digitalis jelátvitelnél illik aranyozni. Az arany lágy fém, ezért többnyire ötvözetet használnak.

Éppen ezért a jobb gyártók azt is meg szokták adni, hány csatlakoztatásig garantálják a minőséget.

Megértem, higy gyanakvó vagy a sok átverés, humbug, áltudományos baromság láttán, de hidd el, a számítástechnikai gyártók nem szórakozasból használnak aranyozott csatlakozókat. Ha tehetnék, megspórolnák az aranyozás költségét.

alöksz róz 2023.05.31. 20:42:04

@Wildhunt: wav :-)
esetleg cd, tidal. ha letöltöm akkor flac, de nagyon vegyes a minősége, a letölthető mp3-ak pedig többnyire gyenge minőségűek.
van jó mp3, amit a cd-ről másoltam, jobb mint a letölthető flac-ek.
de ugyanarról a cd-ről másoltam flac-et és wav-ot is, jobbak mint az mp3.

nem fülessel zenélek, agybadugósból pedig szerintem nem is létezik olyan jó, még közel sem, mint a hagyományos fejhallgatókból. de ezt a birka jobban tudja, elég fasza kis fülese van.

na :-)

alöksz róz 2023.05.31. 20:50:05

@alöksz róz: "de ugyanarról a cd-ről másoltam flac-et és wav-ot is, jobbak mint az mp3." - jav: nem a flac, csak a wav volt egyértelműen hallhatóan jobb mint az mp3.
de ez már a forrástól is függ szerintem meg a rendszertől.

alöksz róz 2023.05.31. 20:54:08

@HypocritSlayer: "de ahogy ezt megtetted, abban a pillanatban kasztrendszert hoztál létre" - ja. de a 3. ponttal inkább.

alöksz róz 2023.05.31. 20:57:03

@Wildhunt: lehet. ennyire nem értek hozzá. mindenesetre rgb-vel nem tűnt fel h különbség lenne.

Wildhunt 2023.05.31. 21:53:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @alöksz róz:
Csak meglett a végeredmény. Tehát:
Ha gyakran széthúzod a csatlakozót, az aranyozás megvédi a kapcsolódási felületet. (Ugyanígy megvédi a krómozás is, de az maximum a jackeknél fog működni a rétegvastagság miatt.)
Nomost ha ezt megértettük, akkor belátható hogy ha a hdmi konnektorral összekötöm a PC-t meg a Tv-t kb az életük végéig, akkor többet ér ha a csatlakozókat befújom kontaktsprével, majd kvázi hermetikusan összedugom, mintha aranyozott drótot vettem volna.

Wildhunt 2023.05.31. 21:59:48

@alöksz róz: a különbséget a rézdrótok szálvastagsága és a sodrás minősége adja. Minél több minél véknyabban összesodort szálból áll a kábel, annál kisebb hatása lesz rá a saját nagyfrekvenciás jeleinek. Ez főleg 60Hz felett fog már előjönni a mindenféle interferenciák miatt.

alöksz róz 2023.05.31. 22:18:31

@Wildhunt: "Minél több minél véknyabban összesodort szálból áll a kábel" - szerintem az enyém ennek pont az ellenkezője :D

"Ez főleg 60Hz felett fog már előjönni a mindenféle interferenciák miatt." - ez melyik 60Hz, a képfrissítés?

G. Nagy László 2023.05.31. 22:32:58

@MEDVE1978:

"Hány olyan történet van például a szilikonvölgyben, hogy összeálltak egy páran, bedobták a cégbe a pénzüket és igyekezték felfuttatni. Mind úgy végződnek, hogy egy-két alapító marad a cégben, a többiek realizálják a hasznot egy idő után, amikor már kockázatosabbnak tartják a folytatást és jó üzletnek tűnik az üzletrész eladása."

Világos: én is kiszállnék a csúcson.

Pont úgy látom, mint te: helyi, kis, vagy közepes méretű üzemek tudnak így működni hatékonyan. Szerintem az tök jó modell, ha például egy kisvárosban a sörfőzde, a péküzem, a sajtgyár, a kocsma stb. ebben a struktúrában működik.

alöksz róz 2023.05.31. 22:59:40

@Wildhunt: "Nomost ha ezt megértettük, akkor belátható hogy ha a hdmi konnektorral összekötöm a PC-t meg a Tv-t kb az életük végéig, akkor többet ér ha a csatlakozókat befújom kontaktsprével, majd kvázi hermetikusan összedugom, mintha aranyozott drótot vettem volna." - ez igaz, a plusz réteg arany semmiképpen nem javít.
a hangfalkábel csatlakozásán se javít semmilyen high-end banándugó (kivéve ha olyan vastag a kábel h másképp nem fér be).
na de az ember szereti ki-be dugdosni :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.05.31. 23:24:46

@Wildhunt:

"Minél több minél véknyabban összesodort szálból áll a kábel, annál kisebb hatása lesz rá a saját nagyfrekvenciás jeleinek."

Pontosan. Még pontosabban az egyes erek vastagsága ne legyen nagyobb a max. frekvencián a szkinhatás miatti behatolási mélységnél. Persze minél vékonyabbak az erek, annál több kell belőlük. Ekkor a szkinhatás nem tud érvényesülni.

De az egyes erek legyenek szigetelve (Litze-huzal), ez tipikusan zománcszigetelést jelent, mert az igen vékony rétegű. E szigetelés nélkül a kábel egyetlen tömör vezetőként viselkedik, akkor meg ott a szkinhatás.

Emellett a Litze-huzalt sodorni is kell pontosan meghatározott módon, hogy kiküszöböljék a szkinhatással rokon közelhatást (proximity effect, nem ismerem rá a magyar szakszót).

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.02. 17:26:34

@alöksz róz: mi van Suhajdával? bírtam a fickót
és meg tudom érteni mindkét álláspontot is

kkbk.blog.hu/2015/11/15/eross_zsolt_halala_a_himalajan

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.05. 09:46:22

@HypocritSlayer:

Lecserélhetjük akár a zsarolásra is, mert az nem kompromisszim, amit Orbán, és a fidesz csinál.

baalint1 2023.06.05. 14:36:09

@MEDVE1978:
Ami a szilikon völgyi startupokat illeti, a legtöbb csődbe megy, és ez teljesen normális, mert eleve olyan kockázati tőkére épülnek ezek a vállalkozások, ahol a befektetők kis eséllyel számolnak, hogy befut a vállalkozás, de ha igen, akkor gyorsan nagyra nőhet, emiatt az első években finanszírozzák a veszteségeiket. Aztán 1000-ből 1 tényleg be is fut.

Ha egy startup bocsát ki dolgozói részvényeket, akkor azt azért teszi, mert olyan alkalmazottakat keres, akik igazából üzlettársak is, és hajlandóak a kezdetekben kevesebbért dolgozni, cserébe később ők is részesedhetnek a cég nyereségéből, ha befut a cég. Szóval valójában ők is kockázati tőkésként viselkednek.

Teljesen más, mikor fejőstehén típusú cég ad részvényt, mint juttatást a munkavállalóinak, ez esetben ez egy olyan juttatás, amivel a cél az alkalmazottban kialakítani bizonyos szintű tulajdonosi szemléletet. Ennek sokféle formája van, a leggyakoriubb hogy csak a felsővezetés kap, ami egy fajta kezelése az ügynökproblémának, de ehhez az kell, hogy a juttatásaik jelentős részét tegye ki a részvény juttatás, és tartósan ne adhassák el a részvényeiket. De a lényeg, hogy bárki is kap részvény juttatást, ez nem valami megideologizált dolog, hanem üzleti érdekből teszik.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.06. 14:56:30

@baalint1:

Ez igaz, de mire a kis dolgozó készpénzre szeretné váltani a részvényét, akkorra a cég átalában csődbe megy, és a felszámoló semmit nem ad a részvényért. Jobbik eset, ha a vezetők szarért-húgyért felvásárolják a részvényeiket. Részvényesi jogokat meg gyakorlatban nem kapnak.

2023.06.09. 14:20:10

@alöksz róz:
Az aranyozas az átmeneti ellenállást is csökkenti amivel csökken az impedancia és a visszaverődés a csatlakozási pontokon.
Azért használnak aranyat mert nem oxidalodik annyira mint az ezüst vagy a réz, és a relatív puhasag egy bizonyos mértékig még csökkenti az átmeneti ellenállást is.
süti beállítások módosítása