téveszmék

téveszmék

"A jó szándék elegendő"

2023. július 26. - G. Nagy László

 pokolba.jpg

 

Szeretem a jéghideg italokat. Ami azt illeti, elborzadva tekintek mindazokra, akik langyosan isszák a sört, vagy bármi egyebet. Hogy a jeges élményeket szomjazó szükségleteim minden időben kielégülést nyerhessenek, kettős biztonsági rendszert alkalmazok. A hűtőszekrényünk ajtajában sorakoznak azok a bontott palackok és italos dobozok, melyekhez sűrűn nyúlunk - kóla, ásványvíz, narancslé, tej -, illetve az alsó polcon ugyanezekből még egy garnitúra, ezúttal már fektetve és bontatlanul. A "first in first out" rendszer tökéletesen működik; idővel családom kevésbé szögletes tagjai is megtanulták, mi a rend. Ha elfogy a bontott nedű, helyére egy hűtött kerül, annak megüresedett helyét pedig ugyancsak feltöltjük. Nincsenek langyos órák - apa permanens boldogsága szavatolt. Történt azonban a minap, hogy bohém és szétszórt kamasz fiam - lenyelvén az utolsó korty Coke Zero-t - elmulasztotta családi kötelességét. Rés nyílott a pajzson - jóllehet ez önmagában még nem jelentett volna világtragédiát. Tudniillik a kettős biztonsági rendszer azért is szuper, mert ezeket az időről időre előforduló fegyelmezetlenségeket transzparenssé teszi, s apa még azelőtt orvosolhatja a bajt, mielőtt az katasztrófába torkollna. Igen ám, de gyermekeim anyja nem csupán szerető szülő, virgonc konyhatündér és szuperszexi bombacsaj, de segítőkész is egyben. Ezen a tikkadt hétfő délutánon kiszúrta a hűtőben mutatkozó hiányt, s azonnal cselekedett is. Figyelmét azonban sajnálatos módon elkerülte az a tény, hogy valamely istenbarma vendégünk a szombat esti murira egy hagyományos, cukros kólával érkezett - melyet érthető módon a kutya sem bontott meg egész éjszaka -, s ezt az ihatatlan löttyöt helyezte az elfekvő szekcióba. (Ilyet ma már szalonképes, önmagára adó ember nem fogyaszt.) A világégés innentől megállíthatatlan. Apa minden egyes hűtőnyitás után elégedetten konstatálja, hogy minden a legnagyobb rendben, a kupak színe semmiről sem árulkodik. Majd eljő a drámai pillanat, amikor kiürül az első számú palack, s a kéz a hűtő mélyére nyúl... Ordítás, toporzékolás, a világ elsötétül...

 

Amint a fenti sorokat gépeltem, azon tűnődtem, hogy innentől kezdve tényleg mindenki számára világossá válik: nem vagyok teljesen normális. Még csak ki sem kellett színeznem... Ami még ennél is rosszabb, hogy beleállok. Nem is igazán indulatból, sokkal inkább filozofikusan, kifejtve, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ott áll előttem ez a gyönyörűség, aki pár órával korábban épp ezt a világégést igyekezett megakadályozni (miközben öntudatlanul elhelyezte és élesítette a robbanószert), s most még egy litániát is végig kell szenvednie... Valóban, ez nem az a pillanat amikor bárki szívesen hallgatná a világtörténelem legcsúfabb fejezeteit a katolikus inkvizíciótól kezdve a szibériai munkatáborokig, melyek mindegyike egy-egy jobbító szándékú gesztussal indult. Ám én vagyok olyan barom, hogy rázúdítom. "Az igazi szeretetnek nincs szüksége módszerre." - hirdette Szalézi Szent Ferenc, és ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. A jóindulat valójában édeskevés, szeretni JÓL kell. Itt most elbuktunk mindketten; ha intellektuális értelemben igazam is volt, az érzelmi intelligenciám - szokás szerint - totális csődöt mondott.

 

No de elég ennyi az önostorozásból, lássuk a lényeget! Szeretni igenis jól kell, a másik valós szükségleteit figyelembe véve. Ha teszünk valamit a másikért, azzal jó esetben használunk, de semmiképpen sem szabadna ártanunk. Az éretlen, ügyetlen, figyelmetlen gesztusok a legtöbbször persze ártalmatlanok, megmosolyogtatók. Mint gyerekeink óvodáskori rajzai, melyek akkortájt könnyet csaltak a szemünkbe, ám azóta is a pincében porosodnak. Ha a borzalmas segítségnyújtás a téma, nekem elsőre mindig a Vaklárma című film egy jelenete ugrik be, melyben a Richard Pryor által alakított főhős átsegít az úton egy másik vakot, hogy aztán mindketten egy hidraulikus emelőn, majd egy teherautó rakterében találják magukat... Podcastjában Hajós András nemrégiben megosztott egy történetet: "Egy alapítvány azzal foglalkozott, hogy nagyon nehéz helyzetben, szinte a hajléktalanság határán élő cigány embereknek művészeti terápiát tartva, festeni, rajzolni tanította őket. Én is elmentem egy ilyen kiállításra. Volt köztük valaki, aki nagyon jó volt, nagyon jó portrékat rajzolt és a következőt találtam mondani neki: 'Hát ez iszonyú jó, ezzel elmehetnél a Vörösmarty térre dolgozni.' Akkor így nézett, láttam, hogy ez valahogy nem tetszik neki, ezért mondtam, hogy 'hát nem is tudom... egyébként igazad van, hogy annyira nem érdekel, öt-hatezret lehet egy ilyenért elkérni...' Erre félrerángatott egy alapítványi munkatárs és azt mondta: 'András, ez az ember egy hónapban nem lát ötezer forintot. Miről beszélsz neki? Mit akarsz neki mondani?' Jó szándékkal, teljesen vakon voltam a tekintetben, hogy kivel beszélek, és az én szavaim, jóindulatú, szép, szerintem igazságos, szerintem arányos szavaim neki mit jelentenek. És kiderült, hogy minden szándékom ellenére egy nagyképű, budapesti köcsög voltam, aki őt valamire - mint ahogy az mindig szokott lenni - leokította, és emlékeztette arra, hogy neki nincsen pénze, és ő Borsodban el van dugva az utca végére. Ezt sikerült összehoznom a legjobb szándékkal." Számomra rém tanulságos e monológ - mintha saját magamat látnám-hallanám. Világos persze, hogy óriási tragédia azért itt sem történt, ahogyan kies otthonom hűtőszekrényében sem.

 

Máskor persze sokkal nagyobb a baj. Én elhiszem például, hogy a bevándorláspártiak egy része szívből segíteni kíván. Még ha szürreális őrültségnek hat is, nem kétlem, hogy egyesek feladnák a jólétüket másokért. Ismerjük Maria Ladenburger szomorú történetét: a 19 éves lány önkéntesként dolgozott egy menekülttáborban. Egy afgán migráns megerőszakolta, megölte, majd a folyóba dobta. Az áldozat apja - egy magas rangú EU-s tisztségviselő - még lánya brutális meggyilkolását követően is kitartott bevándorláspárti álláspontja mellett: egy migránsokat segítő alapítványhoz irányította a gyászolók felajánlásait... Ugyanígy: én készséggel elhiszem, hogy az Ukrajnát pénzzel és fegyverekkel támogatók között is akad pár olyan, akit az őszinte segíteni akarás mozgat. Naiv és irracionális ugyan, de láttunk már ilyet. És persze abban is biztos vagyok, hogy a transzneműeket támogatók egy vékonyka szegmensét ugyancsak a jó szándék vezérli. A baj csak az, hogy ezeknél az jelenségeknél már nem babra megy a játék. E jótétlelkek miatt a többségi társadalom hoz aránytalanul nagy és értelmetlen áldozatot, sokszor valódi sorstragédiák formájában.

 

Bármikor is, ha segítséget nyújtanánk bárkinek, legalább öt kérdést érdemes feltenni magunknak:

  • VAN-E BENNEM SZERETET? - Ha nincs, úgy tettem merő képmutatás, vagy politikai akció, rosszabb esetben elvetemült káoszteremtés.
  • MEGKÉRDEZTEM-E A MÁSIKAT, MIT SZERETNE? - Alig hiszem, hogy bárkit meg kellene, vagy egyáltalán meg lehetne menteni, ha ő maga ezt nem kívánja.
  • BIZTOS, HOGY JÓT TESZEK VELE? - Egy alkoholista, vagy egy heroinfüggő válaszát előre tudjuk, ha megkérdeznénk, mire van szüksége. Nem biztos, hogy egy újabb adag a megoldás, még ha ő úgy is érzi.
  • MÁSOKNAK NEM ÁRTOK? - Lehet, hogy a hajléktalannal jót teszek, ha beengedem a társasházba. Viszont valószínű, hogy közben hatvan másik családnak okozok aránytalan méretű kellemetlenséget.
  • VAN-E BENNEM ALÁZAT, HOGY BELÁSSAM, HA TÉVEDTEM? - A politikai színezetű kérdések esetén pont a gőg az egyik legnagyobb gond. Egyszerűen nem fér bele az imidzsbe, hogy álláspontot váltsanak az érintettek. Fegyveres konfliktus, vérontás, polgárháború, világégés kell ahhoz, hogy a jóemberkedők elkezdjék végre belátni, mekkora bajt okoztak.

 

Világos, hogy nincs mindig idő a mérlegelésre. Két hete egy szélsőségesen féltékeny elmebeteg - két hónapos ismeretség urán - a 13. kerületi Véső utcában halálra késelte barátnőjét. A ház lakói az egész borzalmas haláltusát végighallgathatták, de senki nem cselekedett, csak amikor már késő volt. Az egész történet úgy döbbenet, ahogy van. A mi szerencsénk az, hogy ilyen esetekkel csak ritkán találkozunk. A legtöbbször bőven van időnk átgondolni, hogy nyújtsunk-e segítséget, vagy sem.

 

Ha elképzeljük, miként működik a Teremtő, lelki szemeink előtt egy kényelmes bőrfotelben pihenő öregurat látunk; egyik kezében egy pohár Hennessy, a másikban egy méretes kubai szivar. Néhány milliárd éve elpöckölte az első dominót, azóta csak figyeli a mozit, s nem igazán szól bele a történetbe. (Talán ő maga írta a forgatókönyvet, s pontosan tudja, mi lesz a sztori vége. De az is lehet, hogy mindannyian improvizálunk csak, és semmi sincs előre eldöntve.) Egy biztos: Isten nemigen veteti észre magát. Nem tapasztalunk látványos csodákat, nem halljuk hangját, jelenlétét semmiféle fizikai módon nem érzékeljük. Nagyon úgy tűnik, hogy az Úr nem igazán érez késztetést rá, hogy közvetlen segítségnyújtással beavatkozzon a világtörténelem alakulásába. Vagyunk egy páran, akik azt érezzük, hogy őrangyal vigyáz ránk, ám ezt aligha tudnánk bármiféle módon igazolni. Ha őszintén hisszük, hogy Isten a képére és hasonlatosságára teremtett bennünket, talán nekünk is épp ideje lenne elsajátítanunk ezt a mentalitást. Hogy adott esetben képesek legyünk nyugodtan ülni a fenekünkön. Hogy ne pattanjunk fel minden egyes alkalommal, amikor valakinek kikötődött a cipője, vagy folyik az orra. Mert nem csupán azt érdemes megtanulnunk, hogy mikor kell mentőövet dobni a másiknak, de jó ha felismerjük azt is, amikor erre az égvilágon semmi szükség nincsen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr3718174909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.26. 18:07:15

"Hogy ne pattanjunk fel minden egyes alkalommal, amikor valakinek kikötődött a cipője, vagy folyik az orra. Mert nem csupán azt érdemes megtanulnunk, hogy mikor kell mentőövet dobni a másiknak, de jó ha felismerjük azt is, amikor erre az égvilágon semmi szükség nincsen. "

milyen jó önigazolás ez a nárcisztikus pszichopatának

Hogy ne pattanjunk fel minden egyes alkalommal, amikor valakinek kikötődött a cipője, vagy folyik az orra. Mert nem csupán azt érdemes megtanulnunk, hogy mikor kell mentőövet dobni a másiknak, de jó ha felismerjük azt is, amikor erre az égvilágon semmi szükség nincsen.

MÁSOKNAK NEM ÁRTOK? - Lehet, hogy a hajléktalannal jót teszek, ha beengedem a társasházba. Viszont valószínű, hogy közben hatvan másik családnak okozok aránytalan méretű kellemetlenséget.

most akkor beengeded vagy nem? a lényeg maradt ki,.

a vallásról meg:
kkbk.blog.hu/2019/07/07/az_ateizmus_apologiaja

alöksz róz 2023.07.26. 21:39:06

@Tesz vesz IV: "most akkor beengeded vagy nem? a lényeg maradt ki" - dehogy maradt ki... nem engedi be.

G. Nagy László 2023.07.26. 21:46:39

@Tesz vesz IV:

"most akkor beengeded vagy nem? a lényeg maradt ki"

Nem maradt ki :)

Ha az élete múlna rajta, természetesen beengedném. De Pesten szó sincs ilyesmiről. Nyilván nem engedem be. És ugyanazért nem, amiért a korlátlan migrációt sem támogatom (továbbá a progresszív adót sem): egyszerűen nem verhetjük a másik faszával a csalánt. Ha jóemberkedni akarsz, tedd a saját, és kizárólag a saját kontódra. Ne a többiekére.

Boldeone2 2023.07.26. 22:38:00

@G. Nagy László: Mondok még egy szempontot

Miért is ellenzi sok (férfi)ember a migrációt és miért van az, hogy a férfiak a keményebb politikai megoldások, gyakran a szélsőjobb hívei, a nők meg éppen fordítva?

Ez egyszerű evolúciós ösztön, de ezt kevesen vallják be maguknak...

Ha arról lehetne szavazni, hogy beengedjünk- e az országba, 50-70 ezer, 20-30 év közötti, valamennyire képzett afrikai-ázsiai nőt az országba, akkor a férfiak 90%-a igennel szavazna, még a szélsőjobb többsége is

Rasszizmus ide vagy oda, egy szép szomáli lánynak szinte minden független férfi örülne, mert a szexualitás, a fajfenntartás fontosabb ösztön, mint a félelem a más alrassztól.

Ha arról kellene szavazni, hogy beengedjünk - e 50-70 ezer fiatal férfit, akkor óriási lenne a felháborodás, hiszen ki a fenének kell konkurencia az erőforrásokért, a szülőképes korú nőkért?

Az állatvilágban is úgy van, hogy elkergetik a betolakodó hímeket, amíg tudják ... Minden férfiember a saját génjeit akarja továbbadni, meg a nehezen gyűjtött erőforrásait. Ebbe a képbe a rivális migráns férfi már nem fér bele, de a nők jöhettek mindig is ..
A rabszolgatartók sem vetették meg a rabszolganőket, bármekkora urak voltak, és a természet is ezt az utat jelöli ki: a belterjes populációban csak a felszínre jönnek az öröklődő betegségek. Lásd: faraók

A rasszizmus valós evolúciós alapokon nyugszik, amely leginkább oka a migrációellenes magatartásnak, a férfiak elsősorban, nem akarnak maguknak konkurenciát ...

A 25 éves, modell alkatú, bármely etnikumú vagy bármely kultúrából érkező lányokat ezért a legtöbb férfi befogadná...

Ezekkel a profán, valós emberi tulajdonságokkal nem akarunk szembesülni, ekkor jön be a képbe az ideológiai...

Pl Magyarországnak égető szüksége lenne fiatal nőkre, mivel a 90 után születettek fele annyian vannak, mint a Ratkó - unokák. Nincs elég szülőkorban lévő nő...
Az faxság, hogy legyen minden nőnek 4-5 gyereke. Már a 80- As években is jellemzően két gyerek volt, én egyke voltam ..
Kb minden második gyerek csonka családban nőtt fel...

G. Nagy László 2023.07.26. 23:41:39

@Boldeone2: Ez egy legitim szempont, kétségkívül. Pár megjegyzést azért érdemel.

1. A tömeges bevándorlással az az elsődleges gond az őslakos szempontjából, hogy az ő adójában kell eltartani őket. Angliában a kormány szállodákba költözeti a migránsok jelentős hányadát, napi háromszori étkezést biztosítva számukra. Németországban és Svédországban is brutális pénzeket költenek a migránsokra. Bevándoroltatásról beszélünk természetesen, szervezett folyamatról, a nyugati társadalmak teljesen szándékos szétzilálásáról. Ebben a gazdasági tekintetben a nők sem jobbak a ferfiaknál.

2. A második legnagyobb gond az erőszakos bűncselekmények számának brutális méretű növekedése. E tekintetben a nők valóban jobb alapanyagnak tekinthetők.

3. A rasszizmus valóban genetikusan kódolt program, de a legtöbben ezt simán felülírjuk magunkban. A bevándorlás kapcsán a bőrszínnel az égvilágon semmi probléma nincsen. Ez csak egy álszempont, amelyet a bevándoroltatók sulykolnak, csakis azért, hogy a józan őslakosok bűntudatot érezzenek a józanságuk miatt.

alöksz róz 2023.07.27. 00:02:23

@Boldeone2: "A 25 éves, modell alkatú, bármely etnikumú vagy bármely kultúrából érkező lányokat ezért a legtöbb férfi befogadná..." - 18
nehogy hamar kiöregedjenek

alöksz róz 2023.07.27. 00:05:39

@alöksz róz: de mongol vagy eszkimó ne legyen benne

Boldeone2 2023.07.27. 00:32:49

@G. Nagy László: Bevándoroltatásról beszélünk természetesen, szervezett folyamatról, a nyugati társadalmak teljesen szándékos szétzilálásáról."

- Dehogy, dehogy... Ez egy téveszme! Ilyet még Soros György sem mondott...Ő is azt mondta, hogy mindenkit nem fogadhat be Európa. Kérdezz meg egy random migránst Afrikában: ezek spontán kényszerfolyamatok, nem szervezettek, ha csak az ottani Afrikai hátterét nem nevezzük annak, pl a család összedobja a pénzt, de semmiképpen nem Európából szervezett.
Eleve nem is tudná embermilliók mozgását senki sem szervezni, vagy koordinálni

Az kétségtelen, hogy vannak emberek, főleg a civilizált nyugaton, ahol már van pénz bőven, akik felkarolják a menekültek ügyét és pénzt nem sajnálva mindenkinek segítenek

Ezek elszánt, altruista emberek, akik a meggyőződésükből cselekszenek. Sokan hajókon szolgálnak, önként...
Otthon apunak szállodái Hamburgban, de ti ezt nem értitek, más világ ...
Az elit egyfajta megvilágosodásáról beszélünk, amit te megkergülésnek gondolsz...Pedig ugyanaz az út, csak ők már máshol vannak...
Ez a való világ, a menekülteket nem állítja meg semmi. Akik már átjönnek a Szaharán, azokat nem állítja meg senki..

Az összes vagyonom fel merném rá tenni, hogy 10-20 év múlva sokkal több migráns lesz Európában és Magyarországon is, amit eddig láttunk, csak a bevezető epizód...
Szerintem te is tudod hogy ez a valóság
Orbán illúziókkal házal...
Ott van az olasz kormány, amely a migráció megállítását ígérte, teljes kudarc. Valami út mindig lesz Európába, ha meg már itt van a menekült, kitenni majdnem lehetetlen. Mindig lesznek olyanok a társadalomban, akik oroszlánként küzdenek értük, nyugaton
Ez egy dilemma a mai világban. A legtöbb állam már eleve feladta az értelmetlennek látszó küzdelmet, mint Németország

Boldeone2 2023.07.27. 00:57:56

@G. Nagy László: Ez a való világ realitása:

www.portfolio.hu/gazdasag/20230217/ozonlenek-magyarorszagra-a-kulfoldiek-semmi-sem-allithatja-meg-oket-596270

Gyere el Debrecenbe! Ez egy 202 ezres város, plusz az vonzáskörzetben még vagy pár tízezer...A második Magyarországon

Csak a Debreceni Egyetemen 7300 a külföldi tanulók létszáma...Akkor vannak itt családi vízummal, kb még 2000-en
Van egyre több kínai, arab, török, de afrikai is, nem tanulók...
Senki sem tudja pontosan mit csinálnak, sokan ételt hordanak ki... Pakisztániak meg afrikaiak..
Az üzletet egy zsidó srác koordinálja ...( Jó pénzt keres vele ...)
Ukránok is vannak, jócskán..
A külföldi lakosság aránya olyan 8-10% körül van már...

Most megérkeztek a vendégmunkások is...A szoboszlói polgármester kiverte a dilit, mert munkásszállót nyitnak a fiatal lányokat inzultáló magányos férfi munkásoknak ...

Be kellene látnotok: a migráció itt van, rárúgta az ajtót az országra, Orbán sem akarja/tudja valójában megállítani.Kell a rabszolga munkaerő. De már látom az érvedet: ezek csak jó emberek lehetnek, mert a főni engedte be őket, hivatalosan ...
Ugyan miért? A nő nélkül érkező, fiatal ázsiai építőmunkások nem lehetnek trouble -makerek???? Csak a kerítésen átbújók, akik egy nap alatt nyugatra lépnek?

Benneteket nagyon átvernek! Már pár év sem kell, hogy jól arculvágjon a realitás! A migráncs- rettegők egyre nagyobb bajban ..
Nem véletlenül népszerű a Mi Gatyánk....

2023.07.27. 07:46:34

first in first out...
AZ kérem a verem, amit te keresel az Lifo ami a pipeline....
Ha már annyira megy az informatikai és az angol.

2023.07.27. 07:52:33

Azt már csak félve nézem, hogy egy szimpla gondolat a hűtőben kezdődik, és hát mindenről ugyan az jut az eszébe a szerzőnek, így politikában végződik...
Mi van, az asszony 24/7-ben menstruációban szenved, és nincs jobb dolgod?
Nékem legalább volt 365 napos bérletem, így aztán mindegy volt.... próbáld ki segíteni fog, nem fogsz tovább nyilvános ön szuggesztív tevékenységet folytatni.
Jobb úgy mindenkinek...

HypocritSlayer 2023.07.27. 07:56:50

@Boldeone2:

>>Ezekkel a profán, valós emberi tulajdonságokkal nem akarunk szembesülni, ekkor jön be a képbe az ideológiai...<<

Mivel ez az alternatíva, mármint hogy szülő korú fiatal és képzett:) nők tömkelege árasztana el, nem is jöhet még szóba sem, elméletben sem, bár a szétbaszott hoholok földjéről azért jönnek szép számmal, csak éppen a hipergámiájuk miatt max csak "megpihennek" itt:), de valójában számukra az "elérhető legjobb lehetőség" nekik is nyugatabbra van.....

Vagyis valójában nem igazán tudunk döntési pozícióba kerülni, ezért ez is áldilemma.
(Azt azért érdemes megjegyezni, hogy "cigány nők" tömkelege, vagy olyan "fajsúlyú", átlag 70 IQ, vagy az alattiak beözönlését sem fogadnák a férfiak, nem véletlenül.......)

>>Pl Magyarországnak égető szüksége lenne fiatal nőkre, mivel a 90 után születettek fele annyian vannak, mint a Ratkó - unokák. Nincs elég szülőkorban lévő nő...<<

Ennél nagyobb probléma, hogy a meglévőknek max a 60%-a akar/tervezi, hogy fog szülni és az is keveset......., mivel megteheti, mert nincs rászorulva a férfira.....és ha van választási lehetősége egy gyereknek, büntetlenül, következmények nélkül, hogy "csoki" vagy "rendes étel", akkor 90%-ban a csokit választja, még akkor is, ha ez "nem egészséges" a számára:)

>>Már a 80- As években is jellemzően két gyerek volt, én egyke voltam ..
Kb minden második gyerek csonka családban nőtt fel... <<

Nem véletlen, hogy az amúgy is "terhelt" eredetedre ez még rápakolt egy lapáttal...... és arra már ki sem térnék, hogy apádat "csak egyre találták érdemesnek", mivel egy fiúval már anyucikád "be is lett biztosítva":), így már "megvalósíthatta önmagát":), miközben te hozod az az elbaszott és deformált egykék minden aspektusát:)DDDD

G. Nagy László 2023.07.27. 08:42:22

@kiskutyafule:

"first in first out... - AZ kérem a verem, amit te keresel az Lifo ami a pipeline..."

Te szerencsétlen idióta, a FIFO és a LIFO gyakorlatilag egymással ellentétes raktározási eljárások. Az ért írtam FIFO-t, mert az a valóság. Kurvára nem értem, hogy miért írsz folyton teljesen értelmetlen kommenteket. Mintha folyamatosan be lennél állva valamitől.

G. Nagy László 2023.07.27. 08:50:46

@kiskutyafule:

"Azt már csak félve nézem, hogy egy szimpla gondolat a hűtőben kezdődik, és hát mindenről ugyan az jut az eszébe a szerzőnek, így politikában végződik..."

Valójában ez a lényeg. Életünk minden apró rezdülése ugyanazokra az alapigazságra világítanak rá. Neked ezt még felfogni is nehéz, mert a széteső, beteg elméd számára nem léteznek alapigazságok.

"Mi van, az asszony 24/7-ben menstruációban szenved, és nincs jobb dolgod?"

Elegáns dolog volt őt is belekeverned. Egyébként nem. Huszonhat éve vagyunk együtt, de összesen két esetre emlékszem, amikor visszautasítást kaptam. Tényleg ne a saját beteg világodból indulj ki! Vannak olyanok is, akik normálisan élnek.

Wildhunt 2023.07.27. 09:17:58

@HypocritSlayer: Nem véletlen, hogy az amúgy is "terhelt" eredetedre ez még rápakolt egy lapáttal...... és arra már ki sem térnék, hogy apádat "csak egyre találták érdemesnek", mivel egy fiúval már anyucikád "be is lett biztosítva":), így már "megvalósíthatta önmagát":), miközben te hozod az az elbaszott és deformált egykék minden aspektusát:)DDDD

Ilyen szempontból még sosem gondoltam a vállalt gyerekek számára. Te ebben biztos vagy?

ulpius66 2023.07.27. 10:01:24

@Boldeone2: "Tehát, most írom a lényeget: - Ha van az európai embernek küldetése - nem pedig csak nihilista, erkölcsileg üres, tehetetlen semmittevőként akarja szemlélni a világot akkor BE KELL AVATKOZNI a negatív folyamatokba , úgy mint a klímaváltozás, a migráció, a háborúk..."

AZT, HOGY MI SZÁMÍT "NEGATÍV FOLYAMATNAK" ....... AZT TERMÉSZETESEN AZ EURÓPAI EMBER MONDJA MEG!

Ez persze kibaszott szépen hangzik, DE SAJNA AZ A TÉNY, HOGY SEMMIT SEM SZÁMÍT MIT AKARNAK AZ "EURÓPAI EMBERKÉK" MINDÖSSZE ANNYI SZÁMÍT, HOGY MIT AKARNAK A VILÁGHATALMAK, A PÉNZÜGYI HATALMASSÁGOK, A MULTIK, A "HÁTTÉRHATALOM"......

AZTÁN EZEK ELDÖNTIK, HOGY MIT IS AKARNAK.......ÉS MINDEZT A MÉDIÁJUKON KERESZTÜL SZÉPN BEETETIK AZ "EURÓPAI EMBEREKKEL"....

ulpius66 2023.07.27. 10:06:25

Kicsi magyarkodás.....

Mi a tökömért nem írjuk egybe a "jószándék" szót.... miközben a jóakaratú-t egybeírjuk?

Nyilván totál hülyékkel van tele a "Magyar nyelv helyesírási szabályait felállító" Bizottság is!!!!

én következetesen egybeírom a JÓSZÁNDÉKÚ-t ÉS A JÓAKARATÚ-t IS!!!! --- mivel egy fogalom!
(és nagy ívben leszarom, hogy mit mond a Helyesírási szótár...)

ulpius66 2023.07.27. 10:08:32

Európa tele van "jó szándékú" és "jóakaratú" emberkékkel!
(ezt így "helyesen" 100 magyarból, jó, ha egy le tudná írni...)

Boldeone2 2023.07.27. 10:55:42

@HypocritSlayer: Mivel ez az alternatíva, mármint hogy szülő korú fiatal és képzett:) nők tömkelege árasztana el, nem is jöhet még szóba sem, elméletben sem, bár a szétbaszott hoholok földjéről azért jönnek szép számmal, csak éppen a hipergámiájuk miatt max csak "megpihennek" itt:), de valójában számukra az "elérhető legjobb lehetőség" nekik is nyugatabbra van....."

Na, csakhogy elismered: az elérhető legjobb lehetőségek nekik is nyugatabbra vannak. Ide azért nem jönnek, mert túl szegény ország vagyunk. Magyarország nem opció!

Innen a " hohol " a hohol nők is elmennek, így egyre inkább maradnak nektek a romák ( a magyar demografiai trendeket elnézve ..)
"Szép új világ ez nektek " megszállott rasszistáknak

Bár lehet már olyan korban vagy, hogy számodra ez is indifferens....Nem nagyon szórod a golyót már, szerintem...:)

Boldeone2 2023.07.27. 11:03:40

@HypocritSlayer: miközben te hozod az az elbaszott és deformált egykék minden aspektusát:)DDDD

- Eddigi "munkásságod" alapján te hozod az ebaszott, félrenevelt emberkék minden jellemtorzulását: komplexusos, rasszista, gyűlölködő, szexista ember vagy, mondhatni a társadalom legalját képviseled, Bozgor!

G. Nagy László 2023.07.27. 11:14:14

@grundigg:

"Azok után, hogy te istenbarmának nevezed a vendégedet (remélem, olvassa a blogod)"

Egy napja ez kattog a fejemben :) Valami egészen elbaszott világban élhetsz, ahol a barátaidnak nem mondhatsz bármit a szemébe. Az "istenbarma" a legszelídebb jelző, amelyet Barna barátomnak (aki szisztematikusan ragaszkodik a cukros kólához) nap mint nap a fejéhez vágok. Jó gyerek egyébként, szeretem. Tegnap együtt fociztunk, holnap együtt megyünk Depeche Mode koncertre. A legnagyobb baj vele ez a hülye ragaszkodása a cukorhoz. Tényleg egy igazi hülye, akár olvassa a blogot, akár nem...

Őszintén javaslom: gyűjts barátokat! Olyanokat, akikkel szabadon, gátlás nélkül kommunikálhatsz. Akiknek úgy tudsz az arcába mondani bármit, hogy abban nincs gyűlölet és nincs megvetés. Szomorú látni, amikor az ideológiai megszállottak csakis szélsőségekben képesek gondolkodni: radikális gyűlölet és pihe-puha empátia. Mindkettő kibaszott beteg, férfihez méltatlan.

2023.07.27. 11:18:43

@G. Nagy László:

A politika szó még mindig ugyanazt jelenti, mint amit a görögök adtak neki.
Az állam ügyeivel való foglalkozás, amit te csinálsz, az meta tevékenység...

Nem kever senki semmit, csak már lassanként kifogyott az értelmes lehetőség miért is csinálod ezt...csak egy újabb találgatás....nem nyertem, elnézést.

2023.07.27. 11:23:48

@G. Nagy László:

Hibáztam, sok volt a hűtőből prédikáló diktátor az agyamnak.

Elnézést.

HypocritSlayer 2023.07.27. 12:03:45

@Boldeone2:

>> Eddigi "munkásságod" alapján te hozod az ebaszott, félrenevelt emberkék minden jellemtorzulását: komplexusos, rasszista, gyűlölködő, szexista ember vagy, mondhatni a társadalom legalját képviseled, Bozgor! <<

Cicabogár, az elbaszott gyökértelen kozmopolita léted és a felsőbbrendűségi komplexusaid bizony, hogy a normál, testvérrel rendelkező egyetdektől eltérő, elbaszott agyi berendezkedésednek egyenes folyománya, amiről valójában nem tehetsz, mint az a bizonyos bamba janicsár:)

Ezt még ugye súlyosbítja a balfasz apád, aki megelégedett veled, no meg a hipergám anyád, aki nem erőltette nagyon meg magát, hiszen a balfasz apádnak ennyi is elég volt:)

Csoda , hogy egy fennhéjazó, hazátlan kis bozgor pöcs lett belőled?:)

Az lenne fura, ha nem ez lennél:)DDDD

alöksz róz 2023.07.27. 12:17:22

@Wildhunt: "FIFO rendszer és MIN-MAX lista... A férfi elér valamit az életben, amikor ezt sikerült otthon bevezetni." - mi az a min-max lista?

én akkor éreztem hogy sikerült elérnem valamit, amikor már közömbösek lettek az ilyen dolgok :-)

HypocritSlayer 2023.07.27. 12:25:54

@HypocritSlayer:

Ja, kis gyökértelen, hazátlan bozgorka, a migráció egy álprobléma:)

Lásd:

index.hu/kulfold/2023/07/27/belgium-ketteszakadas-flandria-vallonia-szakadar-mozgalom-fuggetlenseg/

Ők biztos vevők lennének a "globális" megoldásodra, ami még nem is létezik:)DDDD

Wildhunt 2023.07.27. 12:26:13

@alöksz róz: min-max lista: ahhoz, hogy mindig legyen otthon például sör, egyszer veszel egy tucatot (maximum érték) , aztán amint a mennyiség 4 alá csökken (minimum érték) megint feltöltöd a készletet a maximum értékre.

erol 2023.07.27. 12:36:44

"min-max lista: ahhoz, hogy mindig legyen otthon például sör, egyszer veszel egy tucatot (maximum érték) , aztán amint a mennyiség 4 alá csökken (minimum érték) megint feltöltöd a készletet a maximum értékre."
Jézusom, azt hittem a Minimax tv műsorainak a listájára gondolt. Az sem lenne nagyobb idiótaság.

G. Nagy László 2023.07.27. 12:45:36

@kiskutyafule:

"Hibáztam, sok volt a hűtőből prédikáló diktátor az agyamnak. Elnézést."

Ez legalább tisztességes gesztus. Köszönöm.

G. Nagy László 2023.07.27. 12:51:07

@Wildhunt:

"FIFO rendszer és MIN-MAX lista... A férfi elér valamit az életben, amikor ezt sikerült otthon bevezetni."

Töredelmesen bevallom, hogy ebből csak az előbbi az, amelyhez a többi családtag közreműködése szükséges. A (min-max) készletről magam gondoskodom....

alöksz róz 2023.07.27. 12:54:27

@Wildhunt: ja értem. én nem készletezek, a just in time rendszer híve vagyok :-)

Wildhunt 2023.07.27. 13:12:56

@alöksz róz: akkor még nem volt olyan vészhelyzeted, hogy kifogy egy stratégiai erőforrás, mondjuk a túró rudi.

Boldeone2 2023.07.27. 13:18:25

@HypocritSlayer: A nagy tüsténtkedésedben, olyan szerencsétlen voltál, hogy saját magadnak írtad a választ!

"HypocritSlayer
33 perce
@HypocritSlayer:

Ja, kis gyökértelen, hazátlan bozgorka, a migráció egy álprobléma:)"

Nyugodjál le b.meg! Pár év még, és lassan az idősotthonba kerülsz! Szerintem tudom ki vagy, a stílusodról felismerlek

Szomorú, hogy idáig jutottál...Még régebben megpróbáltál releváns módon hozzászólni, mára teljesen beszűkült a tudatod..

Cicabogár, az elbaszott gyökértelen kozmopolita léted"

- Pont te beszélsz, aki gyakran dicsekedett azzal, hogy éppen hol dolgozik, külföldön, milyen magas pozícióban??? :)
Ne viccelj már, ember!

Mégegyszer mondom: hiába váltottál nicket, én átlátok rajtad! Csak lefelé csúszol! Lassan már parnoiás őrületté válik nálad a migránsrettegés, meg a rasszizmus!

Kutyavilág jön rád, elég csak szétnézni "demográfiai szempontok szerint" a mai Budapesten..

alöksz róz 2023.07.27. 13:25:09

@Wildhunt: nincs is ilyen kategóriám h stratégiai erőforrás

HypocritSlayer 2023.07.27. 13:38:34

@Boldeone2:

>>@HypocritSlayer: A nagy tüsténtkedésedben, olyan szerencsétlen voltál, hogy saját magadnak írtad a választ!<<

Gyökértelen, hazátlan bozgorka, lusta voltam kikeresni a "globális megoldás"-os marhaságodat, ami azóta sem létezik és nagyon nem is fog, a népírtáson kívül:), vagy van jobb ötleted?:)
Ugye hogy nincs?:)

>>Nyugodjál le b.meg! <<

Ha vigyorgok rajtad, akkor az nyugalom jele?:)

>>Pár év még, és lassan az idősotthonba kerülsz! <<

Azért nem semmi, hogy az elkorcsosult nyomorodban milyen vigaszokat keresel:)

Cserébe én remélem, hogy te soha nem öregszel meg:)DDD

>>Szerintem tudom ki vagy, a stílusodról felismerlek<<

Az, jó, majd köszönj rám, mert a sok elbaszott nyomorult közt én nem biztos hogy felismernélek:)

>>Szomorú, hogy idáig jutottál...Még régebben megpróbáltál releváns módon hozzászólni, mára teljesen beszűkült a tudatod..<<

Most kezdtek el patakban folyni a könnyeim:)

>>- Pont te beszélsz, aki gyakran dicsekedett azzal, hogy éppen hol dolgozik, külföldön, milyen magas pozícióban??? :)<<

WTF?:)DDDD
Fingom sincs kivel keversz, de azt hiszem jobb is, ha rémeket kergetsz:), Illik az elbaszott gyökértelek bozgor hazátlan lelkedhez:)

>>hiába váltottál nicket, én átlátok rajtad! <<

Az éles szemednél csak az eszed vág jobban:)DDDD

>>Csak lefelé csúszol! Lassan már parnoiás őrületté válik nálad a migránsrettegés, meg a rasszizmus!
<<

Ja, 0-24-ben rettegek:)

>>Kutyavilág jön rád, elég csak szétnézni "demográfiai szempontok szerint" a mai Budapesten.. >>

Előre sírok és sajnálom a pestieket:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.27. 14:21:16

@kiskutyafule: "first in first out...
AZ kérem a verem, amit te keresel az Lifo ami a pipeline....
Ha már annyira megy az informatikai és az angol."

Fordítva. Öngől.

Boldeone2 2023.07.27. 18:40:22

@HypocritSlayer: ami azóta sem létezik és nagyon nem is fog, a népírtáson kívül:), vagy van jobb ötleted?:)
Ugye hogy nincs?:)

-Hát persze, csak a " népírtás " létezik, szerintetek ( egyébként nem hosszú í...)
Szánalmas, szerencsétlen ember vagy, csak a zsidó- cigány - migráns gyűlölet-tengelyen tudsz mozogni...
Silány egy életed lehet! Hamarosan az agyadra fog menni így a világ!

A gyűlölettel fröcsögő hozzászólásaiddal csak nevetségessé teszed magad. Olyan szinte vagy tudatilag beszűkülve, hogy nem is figyeled mit ír a vitapartnered, mert csak dehumanizálni szeretnél, nem vitatkozni

Komolyan mondom, ez a dedós viselkedés a te korodban szánalmas! Eleinte haragudtam rád az ocsmány stílusod miatt, de valójában csak szánni lehet!

HypocritSlayer 2023.07.27. 21:47:47

@Boldeone2:
>>Hát persze, csak a " népírtás " létezik, szerintetek ( egyébként nem hosszú í...)<<

Hazátlan bozgorocska, még mindig nem tudsz alternatívát?:)DDDD

A nyelvtannáciskodásod meg szívet melengető:)

>>Szánalmas, szerencsétlen ember vagy, csak a zsidó- cigány - migráns gyűlölet-tengelyen tudsz mozogni...<<

Gyűlöli a fasz őket, már megint nem az elbaszott kis frusztrált nyomorodból indulj ki:), csak ugye a cigány, meg a tetves muszlim beavászkodó söpredék az bizony söpredék, és nem azért nem kívánatos, mert "gyűlöli őket bárki is", hanem azért, mert söpredék patkányok, nem "szeretet kérdése"......

>>Silány egy életed lehet!<<
Bozgorocska, sokat kell még azért küzdenem, hogy téged utolérhesselek:), de mivel egy elbaszot fiatal nyikhaj vagy, nehezen foglak utolérni:)

>>Hamarosan az agyadra fog menni így a világ!<<

Ja, zokogok napestig és kesergek a diktatúrán orbánfóbiásan........, oh, Wait:)

>>A gyűlölettel fröcsögő hozzászólásaiddal csak nevetségessé teszed magad. <<

A valóságban és a tényközlésben semmi gyűlölet nincs, főleg ha nevén nevezzük a dolgokat, de az elbaszott gyökértelen bozgor kis lelked nem képes az álomvilágából kiszabadulni és a realitás fénye bántja a kis szemecskédet:)

>>Olyan szinte vagy tudatilag beszűkülve, hogy nem is figyeled mit ír a vitapartnered, mert csak dehumanizálni szeretnél, nem vitatkozni<<

Nyomorult, rajtad már nincs mit "dehumanizálni", olyan elbaszott degenerált korcs janicsár/hegedűshadnagy vagy, hogy még ha akarnál sem lennél képes kijönni onnan, csak egyre mélyebbre ásod magad.....

>>Komolyan mondom, ez a dedós viselkedés a te korodban szánalmas! <<

Na, megfejtetted már, hogy hány éves vagyok?:)
Mi a tipped?:)

>>Eleinte haragudtam rád az ocsmány stílusod miatt, de valójában csak szánni lehet!<<

Bozgorkám fogsz te még hisztizni, mint eddig is tetted:) csak folytasd a hülyeséget:)

grundigg 2023.07.28. 08:41:02

@G. Nagy László:

Nem vagyok "ideológiai megszállott", ezt semmivel nem tudod alátámasztani. Elég sajátos kommunikációs stratégia, hogy időnként bemondasz a világba valami teljesen légbőlkapott ostobaságot. Igaz, a transzneműek meg a "buzik" ebből a kommentedből kimaradtak.

Nem vagyok gyűlölködő sem, ha tudni akarod, mi az a gyűlölködés, olvasgasd hipokrita barátod kommentjeit.

Azt meg, hogy a haverodat istenbarmának nevezed (nem a szemébe, egy sör melletti négyszemközti beszélgetésben, hanem a nyilvános blogbejegyzésedben) pusztán azért jegyeztem meg, mert iszonyatosan felháborodtál, és faszfejezni meg szarházizni kezdtél azért, mert prolinak neveztelek a viszkiző, szivarozó istened miatt, meg jeleztem, hogy mennyire szánalmas, ha egy felnőtt férfi hisztizik, mert nincs a hűtőben zéró kólája. Kissé aránytalannak tűnt ez az érzékenység a saját kommunikációdhoz képest, külösen annak fényében, hogy miféle elméleted van az erkölcsről meg a szavak jelentéktelenségéről.

De te természetesen úgy évődsz a barátoddal, ahogy akarsz, meg ahogy ő akarja.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.28. 09:08:35

@G. Nagy László: hallod írd már le mégegyszer hogy a tisztességes verseny és tisztességes vita híve vagy aztán tiltsál ki 4x-re is, MEG TÖRÖLD MEGINT A KOMMENTJEIET, amiben rámutatok a fölbuta ostoba ellentmondásaidra te szőllősgazda

hazudj még

G. Nagy László 2023.07.28. 09:10:45

@grundigg:

"nem vagyok gyűlölködő sem"

Valóban, ez a kommented (és a legutóbbi) már érzékelhetően nem gyűlölködő. Bár tudnál mindig ilyen civilizált maradni - én sem húznám fel magam soha.

"ha tudni akarod, mi az a gyűlölködés, olvasgasd hipokrita barátod kommentjeit."

Félreértelmezed őt. Van benne némi rasszizmus, némi megvetés és némi szabadszájúság. De soha olyat nem olvastam tőle az elmúlt hónapok során, amelyben a személyes gyűlölet megjelent volna. Ha kötekedik is - márpedig teszi - az MINDIG intellektuális alapról indul, sohasem személyes gecizésből. Néha elfajulnak e beszélgetések, de bevallom: soha rosszindulatot nem tapasztaltam tőle senki iránt. Velem is mindig vitázik, de MINDIG a tartalomra koncentrál. Ez tök oké, még akkor is, ha néha csak a vita kedvéért köt bele apróságokba.

Ehhez képest nézd meg a te kommentedet:

"A lezserkedő modoros stílus egy rettegő kisfiút takar, aki pánikrohamot kap, ha nincs hűtött zéró!!!"

Ez egy színtiszta gecizés. Az a legkevesebb, hogy személyeskedés, mert ezt megszoktam, bírom, elviselem. Az már eggyel jobban zavar, hogy igaztalanul túlzó: "pánikrohamot kap", de még ezt is el tudom könyvelni írói, hangulatfokozó eszközként. A "modoros" stílus felemlegetése már nagyon bassza a csőrömet, hiszen ez már nyilvánvaló aljaskodás. Ha lenne benned bármi építő szándék, azt írtad volna: "Alapvetően jó a tollad, de javaslom, hogy máskor kerüld a "nedű" és a hasonló, kissé modoroskodó szavak használatát!" Ez ugyanúgy szívbe markoló volna, de legalább segítő, jóakaratú.

És persze a negyedik, elem, amit már fent írtam: ha hajlandó vagyok kitárulkozni és önostorozni, úgy minden további pofon merő kisstílűség.

"iszonyatosan felháborodtál, és faszfejezni meg szarházizni kezdtél azért, mert prolinak neveztelek a viszkiző, szivarozó istened miatt"

Azért írtam le mindezt, hogy értsd: nem a prolizás miatt háborodtam fel. Második generációs értelmiségi vagyok; a nagyszüleim még kétkezi melósok voltak. És bevallom: rosszul vagyok a sznoboktól, az eltartott kisujjú arisztokratáktól, a körülményeskedő okostojásoktól, a csak latinul kommunikáló akadémikusoktól. Igen, van bennem proli bőven. Egyszerűek a vágyaim, egyszerűek a gondolataim és egyszerű a stílus, ahogyan írok. És ráadásul mindez tudatos is: hiszem azt, hogy az élet, az erkölcs, a szeretet, az együttműködés és a boldogság is egyszerű. Szóval: a prolizás nem bánt, ahogy az sem, hogy a keleti parti rapper barátaimmal teszel egy platformra. Ezek simán vállalhatóak.

G. Nagy László 2023.07.28. 09:12:51

@Tesz vesz IV: Ez most honnan jött? Csak úgy véletlenszerűen robbannak a zsebedben felejtett patronok???

alöksz róz 2023.07.28. 11:31:27

@G. Nagy László: személyes sértésnek veszik némelyek minden egyes bejegyzésedet. de hogy miért, fel nem foghatom...

Boldeone2 2023.07.28. 12:14:57

@HypocritSlayer: Hazátlan bozgorocska, még mindig nem tudsz alternatívát?:)DDDD

- Amit tudok, azt nem egy olyan imbecil szarnak fogom kifejteni, mint Te!

A valóságban és a tényközlésben semmi gyűlölet nincs, főleg ha nevén nevezzük a dolgokat, de az elbaszott gyökértelen bozgor kis lelked nem képes az álomvilágából kiszabadulni és a realitás fénye bántja a kis szemecskédet:)"

- Dehogy nincs! Nyilván azért óhajtod a migránsok legépfegyverezését, mert semmi gyűlölet benned?
Pont, te beszélsz gyökértelenségről, te szerencsétlen bozgor, amikor máshol azzal dicsekedtél, hogy merre dolgozál már Európában?

Nyilván álomvilágban Te élsz, én a valóságot mondom: MINDEN , még a magyar hivatalos statisztika is azt mutatja, hogy egyre több migráns jön Magyarországra!

Te csak álmodozz tovább, a kezed belelóg a bilibe a szociális otthonban!

Na, megfejtetted már, hogy hány éves vagyok?:)
Mi a tipped?:)"

- Egy 60 éves vén szar vagy, úgyhogy már nem ugrálsz sokat! Elég szégyen az, hogy 60 éves korodra is ezen a - nyomorult - szinten vegetálsz még!

Bozgorkám fogsz te még hisztizni, mint eddig is tetted:) csak folytasd a hülyeséget:)"

- Anyád hisztizett, amikor apád fogta hátulról, de ő nem akarata... S lám, okkal hisztizett...

G. Nagy László 2023.07.28. 13:42:03

@alöksz róz:

"személyes sértésnek veszik némelyek minden egyes bejegyzésedet. de hogy miért, fel nem foghatom.."

Nekem sem világos...

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.28. 17:22:35

@G. Nagy László: aha. kifelejtettem a kommenttörlést.

de akár reagálhatsz is rá ha nem épp meccset nézel megint, mint a múltkor, amikor valami komolyat kellett volna kifejteni.

tart még a meccs? mert végül nem sikerült reagálni arra se.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.28. 17:26:26

@G. Nagy László: Grundigg az egyik legokosabb itteni kommentelők egyike. nem érted a finom utalásait szerintem, azért nem tudod ezt.

hogy várhatnánk el egy analfabétától hogy megmondja ki jótollú író és ki nem?
a színvaktól, hogy színeket csodáljon? neked csak a dagadt hazug és PRIMTÍV varangykirály félisten jutott akit csodálhass, mint a gondatlanságból elkövetett emberölő, úgy vagy te is hazaáruló, aki egy ilyen különösen kártékony patkányt istenítesz.

szidjad csak nyugodtan Grundigot, csak magadat minősíted vele.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.28. 17:29:01

@alöksz róz: "közben hatvan másik családnak okozok aránytalan (!) méretű kellemetlenséget."

aránytalan. tehát nem mérhető ha minuszok lesznek.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.28. 17:47:04

@G. Nagy László:
és honnan tudod hogy az élete múlik rajta? látod a jövőt? tudod hogy mikor lesznek minuszok?

" És ugyanazért nem, amiért a korlátlan migrációt sem támogatom "

akkor nem szavazol a fideszre se? a 10 000 filippinó elég korlátlan, és már itt van kb félmilió, + félmilliót igért a gazdád
mi lesz így a magyar bérszínvonallal? közbiztonsággal? etnikai homogenitással? mi lesz az ország jövőjével, ha a hazug gazdád az oktatás és az eü rendbetétele helyett letesz a magyar családok támogatásáról (eddig is úgy támogatták a magyar családokat, hogy közben fogy a magyar, miközben a cigányok száma nő, tehát dilettánsok, alkalmatlanok komplex kérdések megoldására.)

a fociból is látszik mennyire dilettáns orbán és bűnszervezete, korlátlan mennyiségű pénzt tesznek bele, mégis egy rakás szar a magyar foci. primitív embernek hiába adsz milliárdokat.
és akkor mit tesznek azokkal az ágazatokkal, amiket nemhogy nem szeret, de kifejezetten utál a primkó gazdád. pl oktatás, hát látható. nincs tanár. nicns fizetésemelés. még a románok is több bért adnak a tanároknak.

"(továbbá a progresszív adót sem): egyszerűen nem verhetjük a másik faszával a csalánt."

a gazdag nem önerőből lesz gazdag, hanem használja az utakat, állami pénzből kitanítatott munkaerőt, nem analfabéta dolgozókat, és könyvelőket, közgazdászokat, mérnököket.

magyarországon ugye a komcsi gazdáid szétlopták az országot tehát a vagyonelkobzásoknak alapból mennie kéne gyurcsánnyal ugyanúgy, ahogy orbánnal, lölövel, tiborczcal, garancsival, nyergesékkel szijlacival, szijjártóval stb.

ha valaki használt tejfölös dobozokat gyűjt, arra azt mondjuk bolond.
de ha valaki olyan mennyiségű pénzt gyűjt, amit soha életében nem tud elhasználni, arra meg azt mondják a neolibsik, hogy egy hős. pedig semmi társadalmi haszna sincs, sőt csak árt a hivatalos korrupcióval: a lobbival, meg a state capture-rel.

lecsepeg a gazdaság? nemigen, de ha úgy érted mint Bálint, amit félreért a techniológia fejlettséggel keveri, akkor miért várnák még évszázadokat, hogy kicsit jobb legyen mindenkinek (valójában nem lesz, csak egy neolib mese, amivel hitegetni lehet az embereket, hogy ne lázadozzanak, mint a trickle down economy, a pap is azzal hiteget, hogy a mennyországban majd jobb lesz, de ne lázadozz a földesúr ellen, maradj jobbágy), amikor ma meg tudnánk szüntetni a gyerekéhezést az egész világban.
a progresszív adókkal lehetnek kréta az iskolában.

az egész közösség döntené el demokráciában, hogyan rendelkeznek az erőforrásokról, nem kommunizmus, hanem erős újraelosztásról van szó. úgy hogy a milliárdos milliárdos maradhat, szóval nem tudom miért kell annyira sajnálni. meg védeni. svácban és a skandinávoknál is 40 milliós ft-os büntetést kap a milliárdos gyorshajtó, őt is sajnálod?
mert könnyen belátható miért ennyi. mert 50 000-res bírság nem hatja meg.

" Ha jóemberkedni akarsz, tedd a saját, és kizárólag a saját kontódra. Ne a többiekére."

akkor ne legyen állami oktatás? szociális munkás közpénzen se? stb
ezért lennél te nagyon gazdag bányászként állami oktatás nélkül? vagy miért is? az még nem derült ki.

MEDVE1978 2023.07.29. 00:15:14

Az altruizmus az emberiség egyik fő karakterisztikája. Elsősorban az emberi csoport, falka egybentartása, segítése miatt ennyire sikeres tulajdonság, ezért maradt fenn és öröklődött.
Ez olyannyira igaz, hogy a személyiségünkbe is beépült az altruizmus egyfajta "adó" oldalon, tehát adni szeretnénk és ez által jónak szeretnénk látszani, azt szeretnénk, hogy mások is jónak lássanak bennünket, közösségre hasznosnak. A különböző ideológiák, kulturális minták, vallások ugyanezt követték le.

A probléma igazából az, hogy számos alkalommal az altruizmus és a "jóemeberség" közösségi szinten nem vezet eredményre vagy nem biztos, hogy a jó eredményre vezet. Az ókorban a békeszerető és demokrácia vagy legalább jobb hatalommegosztást szerető népek egy része tyrannost választott, aki nem jóembersége miatt volt kiválasztott, hanem azért, mert krízis volt és ezen kellett segítenie. Chamberlain, a béke angyala a békét szerette, ezért nem állította meg Hitlert.
Pont ebből az indíttatásból adódóan általában mindannyiunkban kódolt ez a belső késztetés arra, hogy jónak lássuk magunkat és ezt követően az agyunk ehhez torzítja hozzá a világképünket (az emlékeinket és ahogy látunk mindent). Aztán általában ez ütközik a valósággal, amikor valami olyat látunk, ami nem illik a képünkbe: a jócseleketünknek részben rossz eredménye lesz. Ilyenkor szembenézhetünk a hibánkkal vagy annyira átírhatjuk a helyzetet, hogy ne lássuk hibának a cselekedtünket.

Vegyük mondjuk a menekülteket a tengerből mentő NGO-kat. A 2010-es években a csempészek rászoktak arra, hogy csak kiviszik a nyílt vízre az embereket, aztán otthagyják őket, mert úgyis jön egy NGO mentőhajó. A mentőhajó aztán átvette az embereket és Európába vitte őket. Az NGO-k így a csempészek számításának fontos része lettek, ami szükségszerűen tragédiákhoz is vezetett. Mégis, az ezeken a hajókon szolgáló emberek biztosan meg vannak győződve arról, hogy ők a színtiszta jót képviselik és az altruizmusukkal.

alöksz róz 2023.07.29. 09:57:40

@MEDVE1978: "Ez olyannyira igaz, hogy a személyiségünkbe is beépült az altruizmus egyfajta "adó" oldalon, tehát adni szeretnénk és ez által jónak szeretnénk látszani, azt szeretnénk, hogy mások is jónak lássanak bennünket, közösségre hasznosnak." - nemcsak mások, hanem mi magunk saját magunkat (önjutalmazás). de hogy ez mennyire örökölt vagy inkább tanult dolog, fene se tudja.

MEDVE1978 2023.07.29. 12:08:43

@G. Nagy László:

A szervezett bevándoroltatást érintően. A szervezett egy érdekes megfogalmazás. Az emberek egy része úgy képzeli el a világot, mint a régi James Bond filmekben. Ott van a gonosz Dr. No vagy valamelyik másik übergonosz, aki éppen egy mestertervvel meg akarja változtatni a világot. A valóságban nincs ilyen. "Soros terv" sincsen és Soros sem ül a gonosz kerekasztal lovagjai között és morfondírozik azon, hogy hogyan vándoroltat be Európába.

Ezek sokkal decentralizáltabb, szubtilisebb folyamatok, amelyek vezérfonalak, narratívák mentén működnek. Ahogy az USA törvényhozást és pártokat pénzelik a befolyásos lobbicsoportok. Nem feltétlenül arról van szó, hogy mondjuk a legnagyobb fegyvergyár tulajdonosa összehívja az összes fegyvergyárban érdekelt vállalatot és megkeresik a republikánus pártot, majd megbízást ad neki, hogy továbbra is szabadon lehessen fegyvert vásárolni. Ez jóval decentralizáltabban megy. Lehet, hogy létrehoz egy lobbicsoportot, ami aztán pénzt ad a különböző republikánus képviselők kampányára, aztán a fülükbe súgja, hogy emlékezz erre. Ugyanígy, a woke-ok nem Soros gonosz kerekasztalánál ülve súgják Biden fülébe, hogy engedjen be minél több mexikói migránst vagy támogassa a buzi hónapot stb.

A világ sokkal bonyolultabb és nagyobb ma már annál, hogy egy egy játékos tökéletesen uralja, ezért tendenciák és narratívák vannak, amelyeket pénzzel látnak el. De ezek nem kézivezéreltek, irányítottak, arra mennek, amerre a labdát elgurították.

Az egyik ilyen narratíva a népességcsökkenésre adott bevándorlási válasz. A nyugati országokban a közvélemény detektálja azt, hogy a népesség csökken és elöregszik. Ez már egy 40-50 éve tartó folyamat, ami ma egyre jobban látszik: például sehol Európában és az USA-ban sincs elég idősgondozó, illetve egy rakat aljamunka betöltetlen. Ez kb. azt jelenti, hogy a briteknél nem megy senki idénymunkát végezni, mert jobb álláslehetőségek vannak bárhol. De nálunk is látszik ugyanez a folyamat rengeteg humánszektorban (ápolónő, szociális munkás, tanár stb.), illetve nehéz szakmában is (mezőgazdasági munkás, vendéglátóipari kiszolgálószemélyzet stb.). A tőketulajdonosok, vállalkozók tehát megrendelőként, lobbierőként lép fel a kormányt érintően: legyen dolgozó. A kormányok erre rövidtávú válaszként csak vendégmunkásokat / bevándorlást tudják lépni. Még akkor is, ha ez a lépés társadalmilag drága, a 2015-ben a németekhez betántorgott munkaképes migránsok fele dolgozik. Az egész témakör beleillik a woke koncepcióba, ami a minden ember egyenlő, a volt gyarmattartó / gazdag ország / fehér ember bűnös és vezekelnie kell narratívába. A vendégmunkások importja viszonylag "fájdalommentes" ehhez képest, mert azok elvileg elmennek (gyakorlatilag sok esetben ők is maradnak).

Mi a probléma ezzel a megoldással? Átmeneti korban élünk, ami azt jelenti, hogy történelmi léptékben elképesztően rövid idő, 40 év alatt tört meg egy olyan trend, ami az egész, több mint 10 ezer éves emberi történelmet jellemezte. Ez pedig a természetes szaporodásé, ami alapesetben a közösség fenntartásához szükséges. Ehelyett a fejlett társadalmakból vámpírok lettek, szívják a fiatal életerejét a náluk gyengébbeknek. Németország és az USA egyaránt nagyon erős vámpírok, előbbi konkrétan a mi vérünket (a fiataljainkat) szívja el, hiszen ők nyugatias gondolkodásúak és képzettek. Persze a magyar vámpír sem volt tétlen, a rendszerváltás óta mi a határontúli magyar kisebbségeket "szívtuk el", ők adták a bevándorlás döntő részét. A vámpír analógiával élve a németek erős vámpírok, ők kiválaszthatják a faluban a legszebb szűzlányokat. Mi náluk sokkal gyengébb vámpírok vagyunk. Az irreguláris bevándorlás az, hogy hiába szeretnék a németek csak a szép szűzlányokat, a helyi háromfogú öregasszonyok és a féllábú legények is rohannak.
A nem képzett bevándorlókat ugyanakkor kezelni kell valahogy, integrálni kell őket. Ez pedig temérdek pénzbe kerül, úgy, hogy az államoknak ebből eleve is kevés van.

Lenne még egy elméleti módszer a probléma kezelésére, a családok támogatása, gyerekvállalás támogatása. Most nem minősíteném a magyar kormány ezirányú lépéseit, de legalább csinál valamit. Na nyugaton maga a téma is tabu és nem szerepel a mainstreamben, a szélsőjobbon kívül senki nem teszi fel úgy a kérdést a szavazónak, magyarázza el neki a helyzetet, hogy: nézd Hans, mit szeretnél: most még 500 óvodát, 1000 iskolát jól megfizetett tanárokkal vagy újabb 1 millió bevándorlót.

Hogy ez sikeres lenne-e? Valószínűleg nem, de ahogy említettem ez egy átmeneti kor. Az emberiség nem fogja tudni átugrani a természetes szaporodás megszűnésének problémáját, ezt meg kell oldani. Az évszázad végére már az afrikai négerek száma fog csak nőni. Ha a fejlett világban mindenki családpártiságra, gyerekpártiságra állna át, akkor az kisimítaná a jelenleg drasztikusan csökkenő népességgörbét. Ez ugyanakkor esélytelen, elsősorban az uralkodó woke narratíva és a tőke ellenérdekeltsége miatt.

alöksz róz 2023.07.29. 12:17:40

@cvsvrs: "és létezik uniszex kultúra. északi germán." - igen, de úgy tudom ott lesz a legtöbb férfi öngyilkos

G. Nagy László 2023.07.29. 12:47:51

@MEDVE1978:

"Ezek sokkal decentralizáltabb, szubtilisebb folyamatok, amelyek vezérfonalak, narratívák mentén működnek."

Természetesen így van. Ettől még a tudatosság kitapintható. Nem Fantomas áll a háttérben egyetlen főgonoszként, hanem sok-sok érdekember, akik megszállták a politikát és eltérítették a demokráciákat.

A bajom ezzel kettős:

A balliberálisok narratívája: nincs itt semmi látnivaló, ez maga a demokrácia, tessék ünnepelni...

Az antiglobalisták álláspontja: meg kell fékezni e gátlástalan üzletembereket!

Csupán az egyetlen logikus és erkölcsileg helyes út az, melyet kevesen javaslunk: meg kell fékezni a politikát! Kurva nagy szar van a világban, de ez nem szuverenisták és nem is multinacionális üzletemberek bűne. A korrupt-balos-globalista politikusokat kéne kisöpörni a picsába.

G. Nagy László 2023.07.29. 13:00:32

@MEDVE1978:

"Az egyik ilyen narratíva a népességcsökkenésre adott bevándorlási válasz. A nyugati országokban a közvélemény detektálja azt, hogy a népesség csökken és elöregszik. Ez már egy 40-50 éve tartó folyamat, ami ma egyre jobban látszik: például sehol Európában és az USA-ban sincs elég idősgondozó, illetve egy rakat aljamunka betöltetlen. Ez kb. azt jelenti, hogy a briteknél nem megy senki idénymunkát végezni, mert jobb álláslehetőségek vannak bárhol. De nálunk is látszik ugyanez a folyamat rengeteg humánszektorban (ápolónő, szociális munkás, tanár stb.), illetve nehéz szakmában is (mezőgazdasági munkás, vendéglátóipari kiszolgálószemélyzet stb.). A tőketulajdonosok, vállalkozók tehát megrendelőként, lobbierőként lép fel a kormányt érintően: legyen dolgozó. A kormányok erre rövidtávú válaszként csak vendégmunkásokat / bevándorlást tudják lépni."

Én erre mondom, hogy a más faszával verik a csalánt.

A tőketulajdonosnak tök jó - jön egy valóságos tömeg, melyből lehet mazsolázni. Nem ők fizetik meg a tömegek elszállásolását és etetését. Nem ők szenvednek az erőszakos bűncselekmények drasztikus növekedés miatt sem. És mindezek fejében még a munkabéreket is lenyomja a túlkínálat a képzetlenek szektorában.

Jó ez a balos politikusoknak is: szavazatot vásárolnak és zsebreteszik a lobbipénzt.

Jó a balos-woke-progresszív-feminista-marxista őrülteknek is: ez a leghatékonyabb módja a társadalom tökéletes zétzilálásának.

Csupán az adófizető, polgári többséggel kibaszás. A saját pénzükön kell megvásárolniuk a társadalom taposóaknáit.

A cinikusokat - üzletembereket, politikusokat és káoszteremtőket - megértem. A hívőket nem. Akik önként masíroznak a vágóhídra. Mert még ez is vonzóbb számukra, mint Trump vagy Orbán.

G. Nagy László 2023.07.29. 13:03:38

@MEDVE1978: Egy normális világban a tőketulajdonos keresi meg a számára alkalmas munkaerőt. Ha külföldről kell behoznia, úgy ő maga utaztatja, szállásolja, akár még eteti is. De nem az adófizetők pénzéből teremt magának munkaerő-kínálatot.

alöksz róz 2023.07.29. 14:47:13

@G. Nagy László: "és nem is multinacionális üzletemberek bűne." - nem, az övék még nem lehet, hogy kifosztják-kizsigerelik a lakosságot és szarrá pusztitják a környezetet, még véletlenül se az ő bűnük.
hát minek mentek oda?

alöksz róz 2023.07.29. 14:50:24

@G. Nagy László: "Ha külföldről kell behozni" 1. már ha megengedjük neki, hogy beköltöztesse a csövest.
2. ilyennek fel se lenne szabadna merülnie benne, hogy csak úgy beengedi a csövest.

MEDVE1978 2023.07.29. 14:59:19

@G. Nagy László: Ezzel az a baj, amit egy-két poszttal korábban írtam. Az ilyen jellegű korrupció gyakorlatilag a kapitalista berendezkedés velejárója. Ugyanis a vagyont felhalmozó cég / magánember a vagyona megszervezését követően mindig annak megtartására és kiterjesztésére törekszik, akkor is, ha ez külső tényezőkkel (politikai befolyásszerzés, állami szabályozás megváltoztatása) szükséges. Tehát ez igenis a multinacionális vállalatok üzletembereinek a "bűne", legalábbis az ő természetes viselkedésüknek a következménye. Elvben értem, hogy lehetne olyan, hogy a tőke nem befolyásolja a végrehajtó hatalmat valamilyen szinten, ugyanakkor ez nekem csaknem annyira elrugaszkodott a valóságtól, jelentől, mint mondjuk a kommunizmus.

"Én erre mondom, hogy a más faszával verik a csalánt." Bár ez így van, ismét a fent is leírt racionális viselkedés része az ő oldalukról. Persze én is azt mondom, hogy ez így nem jó, de mindenképpen kell azt látni, hogy a tőketulajdonosok többsége nagy mértékben érdekelt a tömeges bevándorlásban. (aki nem érdekelt, azok a kisvállalkozók, akik nem foglalkoztatnak embert - a bevándorlók nem alkalmasak munkaerőnek számukra).

IdomitottFoka 2023.07.29. 22:43:44

@G. Nagy László: "Én erre mondom, hogy a más faszával verik a csalánt."

Most már csak az a kérdés h te kiével vernéd? A természetes szaporulat nem elég, a bevándorlót nem engednéd be-> a jólétből kéne engedni. Mivel te már vmi üdítő hiánya miatt bevallottan szétesel, nyilván nem a saját jólétedből. Szóval?

G. Nagy László 2023.07.29. 23:03:55

@IdomitottFoka: Ez egy nagyon fals kérdésfelvetés.

Tegyük fel, hogy nulla bevándorlás van. Tegyük fel azt is, hogy a népességcsökkenés miatt szűkül a gazdaság. S tegyük fel azt is, hogy a kormányzat erre nem reagál, csupán az adóbevételek csökkenésével arányosan csökkenti a kiadási fejezeteit.

Ezt azok fogják legjobban megérezni, akik

A) közalkalmazottak
B) segélyekből élnek
C) pazarlóan sokat fogyasztanak
D) rossz hatékonysággal működtetik vállalkozásukat.

Semmit sem éreznek majd azok, akik magas hozzáadott értékkel tevékenykedő, és/vagy rugalmasan alkalmazkodó vállalkozók vagy munkavállalók.

Alapvetően nem lesz rosszabb hely a világunk.

MEDVE1978 2023.07.30. 11:30:11

@IdomitottFoka:
Ennek igazából három megoldása van:
1. Az első a negatív: a munkaerőhiány miatt a gazdaság hatékonysága csökken, azt nem lehetséges kompenzálni a technológiai fejlődéssel. A csökkenés egyre inkább a szolgáltatások romlásához, tehát életszínvonaleséshez vezet, ami a lakosságot frusztrálja, ezért szükségszerűen a politikai élet feszültebb lesz. Ez történhet politikai káosszal és összecsapásokkal vagy egyszerűen a hatalmon lévő párt egyre inkább autokrata módszereivel, a feszültség külső ellenség felé történő becsatornázásával.
2. A második a technológiai fejlődés munkaerőszükséglet csökkentő hatása. A legtöbb kiskereskedelmi egységben már önkiszolgáló pénztárak vannak, ezáltal kevesebb munkaerőre van szükségük. Hasonló módon elvileg egy ilyen regionális megoldás, mondjuk az USA-ban vagy az EU-ban, tehát egy kellően tőkeerős egységben robotikai, technikai forradalmat indíthat el. Jó esetben egy ilyen forradalom kiválthatja a megszünő munkaerőt.
3. Visszaállás a természetes szaporodásra. Ennek van scifi módszere és természetes módszere is. A természetes módszere autokráciát jelent. Egyszerűen azért, mert a mostani rendszer a női és férfi egyenlőségre épít, ami gyakorlatilag megszünteti a természetes szaporodást. Még nem láttunk olyan történelmileg értékelhető időszakon (mondjuk 50-100 év) át fennálló társadalmi rendszert, ahol a nők egyenjogúak, tehát a rendszer nem helyezi bele őket a szülő nő szerepébe, aki elsősorban családanya. Márpedig a mostani nők ezt nem akarják, kb. az egész világ példája ezt mutatja. Ebből következik, hogy egy ilyen állapot társadalmilag csak elnyomással érhető el. A scifi egy kicsit tetszetősebb. Véleményem szerint egy viszonylag pozitív következménye (tehát a fennálló lehetséges jövők közül ez az egyik legjobb) lehet a mai helyzetnek a technológia születésbe való "belefolyása". Ez jelenthet mindent, ami a mai nőkről leveszi a "terheket", tehát mondjuk azt, hogy leveszik a petesejtet és egy műméhben fejlődik ki a gyerek, hogy ne kelljen ténylegesen megszülni, így a nő ne essen ki a munkából és tudjon a karrierjével foglalkozni. Persze ez még felveti, hogy a gyereket fel is kell nevelni, de itt is csak a képzelet szabhat határt, a robotszolgáktól az android nevelőkig. Hosszú távon jelenleg én úgy látom, hogy - amennyiben nem jön katasztrófa, ami jelenleg sajnos jóval valószínűbbnek tűnik - el fog tűnni a világban a család fogalma. A történelem utóbbi 20 éve azt mutatja, hogy a személyes kapcsolatok visszaszorulóban vannak, míg egyre több a válás, akik szexelnek azok egyre többet szexelnek, viszont egyre többen vannak, akik magányosak és egyáltalán nem szexelnek. Erre már a ma technológiája is talált megoldást a tinderrel, a kevésbé jól kinézőknek pedig a pornóoldalakkal és szexjátékokkal. A technológiai fejlődés hamarosan elhozza azt az androidot, aki majd minden kivánságodat teljesíti szexrabszolgaként és akkor már az egyén nem akar majd valós, áldozatokkal járó kapcsolatot kezdeni. Persze a bukás, háború, szenvedés ennél jóval valószínűbb, de ez is egy lehetséges forgatókönyv.

MEDVE1978 2023.07.30. 11:32:44

@G. Nagy László:
Csakhogy a kormányzat két okból sem teszi ezt.
Az első, hogy szavazatot veszít, ha újabb terheket vezet be a lakosságra / transzfereket von el.
A második, hogy a transzferek megvonása kereslet visszaesést generál. Így nincs igazad abban, hogy az egyébként hatékony vállalkozók ebben nem sérülnek, ugyanúgy sérülnek, mivel az áruik iránti kereslet csökken (ezért kevesebb lesz a nyereségük, amiből kevesebbet tudnak befektetni).

alöksz róz 2023.07.30. 12:24:01

@MEDVE1978: "Így nincs igazad abban, hogy az egyébként hatékony vállalkozók ebben nem sérülnek, ugyanúgy sérülnek, mivel az áruik iránti kereslet csökken" - ezért aztán növelik az áraikat és/vagy minőséget rontanak és/vagy elbocsátanak dolgozókat...

IdomitottFoka 2023.07.30. 13:29:43

@G. Nagy László: Ahhoz képest h fals, tulképpen megválaszoltad a kérdést, a felsoroltakkal vitetnéd el a balhét. Elég valószínű h a felsoroltak ebbe nem mennének bele, itt kódolva van a lázongás, ami már azokat is fenyegetné akik szerinted nem járnának rosszul. Arról már ne is beszéljünk h a jelenlegi kormányzat a legkevésbé sem engedné el azt h a kiadásokon keresztül ne kontrollálja az enbereket. A felsorolásból amúgyis kimaradtak a szenttehenek, a nyugdíjasok. Egyébként kb ezt csinálta Bokros, különösebb siker és elismerés nélkül, erre az útra nem sok politikus lépne.

@MEDVE1978: Az alternatíváid valószínűségi sorrendbe vannak rendezve. Káosz és/vagy elnyomás, na ezt akarják nyugaton a migrációval elodázni. Talán útközben találnak módot az elkerülésére. A technológiai fejlesztéssel az a vicc h meglévő mintákat is lehetne követni, de a kormányzati hatalom és bírvágy vmint az inkompetencia ezt a lehetőséget erősen beszűkíti, a 10 bő esztendőben se sikerült még utat se rendesen megépíteni (amit nem kell éven belül javítani). A visszatérés a természetes útra 2 okból nemigazán megy. Egyrészt nem nagyon lehetne a nőkkel ezt megetetni, ez a szellem már kiszabadult a palackból. Vmint ha eltűnnének a munkaerőpiacról, még több ember hiányozna onnan, egy ilyen terv átfutási ideje 30 év alsó hangon. De egyszer már felvetődött bennem h viki a repró javítása miatt zülleszti a országot.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 09:54:55

@G. Nagy László: hipokrita mindig a MINDIG a tartalomra koncentrál?!

a hónap vicce csöpi. sokat nem fogsz fel a töménytelen hülyeségeiból ugye? ja te nem tudod mi a komoly vita, értelmezni se tudod.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 09:56:02

@G. Nagy László:
az én kommentemre megint elfelejtettél reagálni, meccset néztél? és még tart?

bizonyára tisztában vagy a jegybank és a kereskedelmi bankok közötti pénzáramlásra is, ugye? ezek a kereskedelmi bankok meg azokat a magáncégeket pénzelik, akik aztán adó formájában támogatják az államot is, hogy legyen kréta és tanár az iskolában akik aztán írástudó emberként munkások vagy könyvelők lehetnek a vállakozásoknál. persze fizetheti is a magáncég az általános iskolától kezdve az egyetemig a dolgozót, és akkor nem kell megadóztatni. csak ez életképtelen ötlet, elméletileg lehet róla gondolkozni persze, ha síkhülye az ember, akkor gondolkozhat felesleges és életképtelen dolgokról, amik csak rosszabbá teszik az életünket előre láthatóan.
persze csak akkor érdemes adót fizetni, ha végletekig hitvány és primitív hazaáruló fideszes kormány nem lopja szét úgy az országot, hogy ne legyen pénz oktatásra, tanárfizukra, védőnő fizetésre, tűzoltó és börtönőr meg a rendőr túlórapénzekre.

A közgazdász professzor Mazzucato 2013-ban kimutatta a tőke hatékonysága mögött jellemzően közfinanszírozású projektek állnak, tehát az állam.
tehát érdemes az államot támogatnia a magánszektornak, akár kétkulcsos, többkulcsos adókkal is. nem plutokrata korrupt módra, hanem az állam fő közhasznú feladaira koncentrálva.

Az Entrepreneurial State: Debunking Public vs. Private Sector Myths, 2013

@Tesz vesz IV:

HypocritSlayer 2023.07.31. 11:21:38

@Boldeone2:

>>- Amit tudok, azt nem egy olyan imbecil szarnak fogom kifejteni, mint Te!<<

Vagyis fingod sincs:), ráadásul a ballibsi fajtársaid baromságai, mint a kvóta még te sem mered leírni:)DDDD

>>Nyilván azért óhajtod a migránsok legépfegyverezését, mert semmi gyűlölet benned?<<

Óhajtja a faszom:), a patkányok sem igazán izgatnak, ha a te kertedben dorbézolnak, pláne, ha te hívtad meg magadhoz őket, de bizony írtani fogom, ha másképp nem lehet őket távol tartani........

Látom minden összeizzadsz, hogy a saját nyomorodat rám vetítsd:), nyugi, attól a még a nyomorod a tied marad:)

>>Pont, te beszélsz gyökértelenségről, te szerencsétlen bozgor, amikor máshol azzal dicsekedtél, hogy merre dolgozál már Európában?<<

Mikor állítottam én ilyet? :)Kurvára keversz valakivel, de úgy látszik, hogy ez nálad a szorgalommal párosul, ez meg a hülyék legalja:)
Soha nem dolgoztam a fényessegűeknél:)
A mosogatástól már delirálsz, kis hazátlan kozmopolita bozgorocskám:)?

>> MINDEN , még a magyar hivatalos statisztika is azt mutatja, hogy egyre több migráns jön Magyarországra!<<

De legalább te máshol mosogatva rontod a levegőt:)

>>a kezed belelóg a bilibe a szociális otthonban!<<

Soha ne öregedj meg:)DDDD

>>- Egy 60 éves vén szar vagy, úgyhogy már nem ugrálsz sokat! Elég szégyen az, hogy 60 éves korodra is ezen a - nyomorult - szinten vegetálsz még!<<

Ugye nem baj, hogy ah meghagylak hitedben kis tejfölösszájú maszatka?:)

>>- Anyád hisztizett, amikor apád fogta hátulról, de ő nem akarata... S lám, okkal hisztizett... <<

Nem voltam ott, még az is lehet, de ez rajtad nem sokat segít?:)

HypocritSlayer 2023.07.31. 11:35:05

@MEDVE1978:

>>Ez olyannyira igaz, hogy a személyiségünkbe is beépült az altruizmus egyfajta "adó" oldalon, tehát adni szeretnénk és ez által jónak szeretnénk látszani, azt szeretnénk, hogy mások is jónak lássanak bennünket, közösségre hasznosnak. <<

Ha "ezért" teszed, akkor valójában önzőség, és még csak nem is Win-win jelegű, hanem (profi?:) manipulációs, szintén a saját hasznunkat maximalizáló cselekedet......

A (valódi) altruizmus az tényleg önzetlen, és nemhogy nem várhatunk érte el semmit, hanem olyan szinten eltitkolt, hogy az adón kívül senki nem tudja, hogy kitől ered.

Minden más "formája" az csak az önzőség különböző "vállfaja":)

>>A probléma igazából az, hogy számos alkalommal az altruizmus és a "jóemeberség" közösségi szinten nem vezet eredményre vagy nem biztos, hogy a jó eredményre vezet. <<

Mivel ha mindig kitörlöd a gyerek seggét, akkor bizony elsorvad a keze.......:)

>>Az ókorban a békeszerető és demokrácia vagy legalább jobb hatalommegosztást szerető népek egy része tyrannost választott, aki nem jóembersége miatt volt kiválasztott, hanem azért, mert krízis volt és ezen kellett segítenie. <<

A "jóemberségnek" ehhez semmi köze sincs..... te is abba a hibába esel, hogy hamis dilemmát állítasz fel.....

>>Chamberlain, a béke angyala a békét szerette, ezért nem állította meg Hitlert.<<

Egy balfasz volt, akárcsak a nyugati tetűsimogató barmok.....

>> általában mindannyiunkban kódolt ez a belső késztetés arra, hogy jónak lássuk magunkat és ezt követően az agyunk ehhez torzítja hozzá a világképünket (az emlékeinket és ahogy látunk mindent). <<

Pontosan....

>>Aztán általában ez ütközik a valósággal, amikor valami olyat látunk, ami nem illik a képünkbe: a jócseleketünknek részben rossz eredménye lesz. <<

Szakszóval : kognitív disszonancia merül fel....

>>Ilyenkor szembenézhetünk a hibánkkal vagy annyira átírhatjuk a helyzetet, hogy ne lássuk hibának a cselekedtünket.>>

A kodnitív disszonancia oldására általában rajtunk kívül álló okokat "azonosítunk" általában "a másikban találjuk meg a szálkát", amivel a saját gerendánkat rejtegetjük:), hogy az egónk, az énképünk intakt maradjon:)

>>Vegyük mondjuk a menekülteket a tengerből mentő NGO-kat. A 2010-es években a csempészek rászoktak arra, hogy csak kiviszik a nyílt vízre az embereket, aztán otthagyják őket, mert úgyis jön egy NGO mentőhajó. A mentőhajó aztán átvette az embereket és Európába vitte őket. Az NGO-k így a csempészek számításának fontos része lettek, ami szükségszerűen tragédiákhoz is vezetett. Mégis, az ezeken a hajókon szolgáló emberek biztosan meg vannak győződve arról, hogy ők a színtiszta jót képviselik és az altruizmusukkal. <<

Valójában valahonnan ezért pénzt kapnak, hiszen ennek hiányába felkopna az álluk, vagyis a jólét meghülyíti az embereket, felülírja szó szerint a józan eszet.....

HypocritSlayer 2023.07.31. 12:10:19

@MEDVE1978:

>>A szervezett bevándoroltatást érintően. A szervezett egy érdekes megfogalmazás. Az emberek egy része úgy képzeli el a világot, mint a régi James Bond filmekben. Ott van a gonosz Dr. No vagy valamelyik másik übergonosz, aki éppen egy mestertervvel meg akarja változtatni a világot. A valóságban nincs ilyen. "Soros terv" sincsen és Soros sem ül a gonosz kerekasztal lovagjai között és morfondírozik azon, hogy hogyan vándoroltat be Európába.<<

Egyetértek.

>> Ez jóval decentralizáltabban megy. Lehet, hogy létrehoz egy lobbicsoportot, ami aztán pénzt ad a különböző republikánus képviselők kampányára, aztán a fülükbe súgja, hogy emlékezz erre. Ugyanígy, a woke-ok nem Soros gonosz kerekasztalánál ülve súgják Biden fülébe, hogy engedjen be minél több mexikói migránst vagy támogassa a buzi hónapot stb.<<
.
A világ sokkal bonyolultabb és nagyobb ma már annál, hogy egy egy játékos tökéletesen uralja, ezért tendenciák és narratívák vannak, amelyeket pénzzel látnak el. De ezek nem kézivezéreltek, irányítottak, arra mennek, amerre a labdát elgurították.
>>

Szintén így vélem.

Viszont olyan szinten "hatalmasok, hogy "túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak", valójában egy pont után a szerkezet "magától műkösik" és valójában nem is lenne szükség "irányítóra", vagyis annak a személye indifferens, mert megvan az "szűk mezsgye" amin mozoghat....

>>Az egyik ilyen narratíva a népességcsökkenésre adott bevándorlási válasz. <<

Ugyanis a nyugat embere mindig "kivülről várja" igényeinek kielégítését:)

>>A nyugati országokban a közvélemény detektálja azt, hogy a népesség csökken és elöregszik.<<

Miközben annyira indivualisták, hogy valójában magasról leszarják, de indiviuálisan nem mernek a "mainstream(nek hit)től: eltérni:)

>> sehol Európában és az USA-ban sincs elég idősgondozó, illetve egy rakat aljamunka betöltetlen. <<

Hja, ha már az utolsó cigány is is jobban él ma, mint akár 100 évvel ezelőtt a legnagyobb király?:)
Bizony, hogy derogál neki:)

>>Ez kb. azt jelenti, hogy a briteknél nem megy senki idénymunkát végezni, mert jobb álláslehetőségek vannak bárhol. <<

Mert nem hülye, mindenki haszonmaximalizációra törekszik...

>> A vámpír analógiával élve a németek erős vámpírok, ők kiválaszthatják a faluban a legszebb szűzlányokat.<<

Csakhogy olyan szinten feldúsult a "rossz vér", kezdve a törökök importálásával, hogy kurvára rábasznak, a franciák már régen rábasztak, ha nem lenne gyarmati adójuk (ha jól emlékszem, a mai napig 14 államtól), akkor éhen halnának, szó szerint.....

>>A nem képzett bevándorlókat ugyanakkor kezelni kell valahogy, integrálni kell őket. <<

A cigányokkal sem sikerült 600 éven keresztül és azok még nem elbaszott muzulmánok, azok viszont tetszik vagy sem , de hódítók, Koszovó a legjobb példa rá.....

HypocritSlayer 2023.07.31. 12:10:56

@MEDVE1978: Folyt.

>>Lenne még egy elméleti módszer a probléma kezelésére, a családok támogatása, gyerekvállalás támogatása. Most nem minősíteném a magyar kormány ezirányú lépéseit, de legalább csinál valamit. <<

Viszont ott bukik meg az összes ilyen "támogatás", hogy ha a nőnek szabad akarata van, ráadásul és büntetlenül választhat és gyakorlatilag bármit megtehet, már nem lehet "megvásárolni a méhét":), hiszen annak szül, akit ő "arra érdemesnek talál", annyit ami neki épp elég, hogy biztonságba legyen és 40% kifut az időből/kékmadár kergetésből, a 60%, amelyik szül, az bizony a "felső 30%"-nak szül, és keveset.....

>>nézd Hans, mit szeretnél: most még 500 óvodát, 1000 iskolát jól megfizetett tanárokkal vagy újabb 1 millió bevándorlót.<<

Mert Hans sem hülye és tudja, hogy ezekbe muszlim szemét lesz, nem a gyerekei....., mert megint fordítva ülsz te is a lovon: ahogy a stadionoktól nem lesznek jó focisták, úgy a gyerek nélküli ovodák/iskolák/tanárok is csak memetnók, rosszabb esetben szemét/cigány/muszlim tetűivadékokkal teli meg még rosszabb a helyzet.....

>>Az emberiség nem fogja tudni átugrani a természetes szaporodás megszűnésének problémáját, ezt meg kell oldani. <<

Ez edddig, kivétel nélkül úgy történt, hogy a söpredék többség "felfalta" az elit kisebbséget és mindent tönkretett, amit azok valaha létrehoztak:), hiszen arra is képteéen, hogy azt tovább "működtesse":), lásd az alacsonyabb átlag IQ-val rendelkező gyarmatokat, de a legékesebb példa erre Afganisztán........., kb az 1500-as évekbe csúsztak vissza....

>>Ha a fejlett világban mindenki családpártiságra, gyerekpártiságra állna át, akkor az kisimítaná a jelenleg drasztikusan csökkenő népességgörbét.<<

Baromság, ugyanis még mindig nem kényszerítheted a nőt, hogy szüljön neked akár egyet is, de egy muszlim/cigány nőnek a fejében meg sem fordul, hogy az ura ne dugja meg akkor, amikor akarja, és bizony, férfi/férj/úr nélkül ő csak "szabad préda", ami még egy rossz férj-el szemben is szarrabb "alternatíva"........

>> Ez ugyanakkor esélytelen, elsősorban az uralkodó woke narratíva és a tőke ellenérdekeltsége miatt. <<

Ez csak ráerősít az amúgy is elbaszódot jóléti világra, valójában csak felnagyítja annak a bajait, de nem az okozója és a hiánya sem szüntetné meg a valódi bajokat......

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 13:54:52

@G. Nagy László:
vagy nézhetjük a multitámogatásokat is, amikor is az állam ingyen kitömi pénzel a multikat, és a mérgező aksigyárakat. az is oké szerinted? hogy van az hogy a gazdagok minden támogatást megkaphatnak, erről sose írsz, csak arról hogy bűn elvenni a gazdagok cégek vagyonát?

magyarország neoliberális banánköztárság, életképtelen a külföldi tőke nélkül csak kontárkodnak kommunista húzásokkal, mint a hatósági ár de a gazdaság szerkezeti felépítése a külföldi tőkére épül neoliberális banánköztársasi gyarmatként, az aksigyárak, korábban az autógyárak hazaáruló módon történő kibélelése a cél.

www.szabadeuropa.hu/a/gyorffy-dora-kozgazdasz-nincs-hozzaadott-magyar-ertek-az-akkugyartasban/32290072.html

nyilván nem lehet épeszű, aki eközben még azt is hangoztatja hogy bűn megadóztatni a gazdagokat, meg a gazdag cégeket.

de kicsit "vicces" de inkább k szánalmas, mondjuk ki finoman, úgy éltetni a kapitalizmust, hogy 5-6 milliárd éves földtörténetükben a hatodik tömeges kihalást indíthatja el az emberi tevékenység jópár TUDOMÁNYOS tanulmány szerint. Akár százmilliók kényszerülnek elhagyni a lakóhelyeiket. tudod: migránsok. a 10 ezer filippinó is ilyen.

nyilván a növekedésre épülő kapitalista modell megbukott, mert kiszámolták az okosok az évi átlag GDP növekedést vesszük 500 éves távlatban, akkor 20 ezerszer (?) nagyobbnak kéne lennie a gazdaságnak, ezt sajna a föld anyagilag se bírja el, főleg ha az ökokatasztrófát nézzük, akkor meg pláne.

G. Nagy László 2023.07.31. 14:06:00

@Tesz vesz IV: Még magad sem érted, amiket leírsz. Tégy rendet a fejedben, tisztítsd le, egyszerűsítsd le a gondolataidat, és akkor talán tudunk majd kommunikálni. Mindet mindennel összekeversz, valószínűleg azért, hogy ne kelljen egyenesen beszélni.

baalint1 2023.07.31. 14:44:51

A történeted alapján kissé Sheldon Cooper lehetsz :-)

Az meg különösen vicces, hogy mekkore zéró cola fetisizmusod van.

De a gondolatmeneteddel egyetértek, nyilván beleszőtted a kötelező bolsevik propagandát, de a lényeg, hogy ha jót akar az ember, akkor azt körültekintően kell tennie, mert fordítva is elsülhet. Példának ott a ti oldalatokon az összes szélsőbalos intézkedés, gondolok pl. rezsicsökkentésre, hatósági árakra amelyek az átlag választópolgár szemében jószándéknak tűnhet, valójában a célcsoportnak is árt hosszútávon.

Egyébként közületek kommunisták között is bőven akadt olyan a történelem során, akik nem eleve rosszindulatú szarháziak voltak, hanem komolyan azt gondolták, hogy jobbá tehetik a világot, aztán persze rosszabbá tehették. Korábbról, a kereszténység térhódítása idejéről is ugyanezt gondolom, sok naiv hittérítő tett rosszat az emberekkel úgy, hogy valójában jót akart.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 14:46:28

@G. Nagy László: ez nálad az érdemi kommunikáció csöpike?

légyszi ne legyél ilyen gerinctelenül hitvány és tiszteld meg az olvasóközönséged egy érdemi válasszal, ha már engem nem tisztelsz meg te tisztességes versenyben meg vitában hívő.

ha agyhalott vagy, mond azt hogy ehhez túl buta vagy, és fogalmad nincs mit kéne reagálni.
ne patkánykodj hogy ráhazudod, hogy a másik még a saját gondolatait se érti

BAZMEG! mit nem értek szerinted és MIÉRT?! a konkrétum kimaradt te ostoba véglény.

baalint1 2023.07.31. 14:47:12

Vagy egy még jobb példa, mikor te a homoszexuálisok "meggyógyítása" mellett érvelsz, mert szerinted akkor teljesebb életet élhetnek. Pedig nem kérték, te meg szimplán a saját igényeid alapján gondolod azt, hogy úgy jobb lenne nekik, olyan mint mikor azt mondja valaki, hogy de jó, hogy nem szeretem a lecsót, mert ha szeretném, akkor megenném, pedig utálom.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 14:47:41

@baalint1: neked is

jó lenne nem hisztiznél meg személyeskednél gyerekesen, hanem válaszonál konkrétan a gazdasági kérdéseimre, mert látom elvesztettted a fonalat, de akkor nem gerinctelenül kéne hitványkodni
- nulla öszegű játék miért is?
- skandináv kongnitív disszonancia? nem érted mire kéne reagálni?

a céheknél színvonalasan tudutnk vitatkozni. érvekkel. a gazdaságnál nem megy?
ide várom a választ:

teveszmek.blog.hu/2023/06/29/_nincs_mas_valasztasunk_mint_a_monogamia#c42135045

G. Nagy László 2023.07.31. 16:07:48

@baalint1: A lényeg az, hogy egyetértünk, még akkor is, ha ma már ezt képtelen vagy ilyen szimplán kifejezni.

baalint1 2023.07.31. 17:33:44

@G. Nagy László:
Igazából tetszik a cikked, vicces a sztori is, kimaradhatna a kötelező jellegű propaganda rész egyszer-egyszer, de a lényegben egyetértünk.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 13:07:05

@baalint1:

Bálint, még mindig várom hogy reagálj
amúgy jó lenne, ha nem hisztiznél meg személyeskednél gyerekesen mint a bolong téveszmés bloggerünkl, hanem válaszonál konkrétan a gazdasági kérdéseimre, mert látom elvesztettted a fonalat, de akkor nem gerinctelenül kéne hitványkodni
- a gazdaság zéró öszegű játék, miért is? Offshore-os példámat láttad rá?
- skandináv kongnitív disszonancia? nem érted mire kéne reagálni?

a céheknél színvonalasan tudutnk vitatkozni. érvekkel. a gazdaságnál nem megy?
ide várom a választ:

teveszmek.blog.hu/2023/06/29/_nincs_mas_valasztasunk_mint_a_monogamia#c42135045

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 16:10:57

@G. Nagy László:

a legalja az te nyomorult ha azon hisztizel mert nincs otthon behűtött coke zero.

mint egy fürdős kurva.

meg a vendéged cukros kólával jön már isten barma. hát nyilván az a hülye aki veled barátkozik. ugyanis a cukros az egészségesebb mint az aszpartános, amivel csak becsapja magát az ember. vannak már ilyen kutatások.

túlságosan gondoskodsz magadról, aztán mégsincs otthon zero coke!

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 16:19:11

@grundigg: mintha tényleg mondott volna ilyet, hogy "Az igazi erény az önzés"

ennyiből áll az erkölcsisége ennek a proli pszichopatának

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 16:29:43

@G. Nagy László: adj neki! tévedett egyett és beszólt minősíthetetlen hangnemben! csoda hogy el tudod ezt a sértést még viselni, téptd szét blöki!
adj neki csöpi! ellenzéki is!

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 16:36:23

@G. Nagy László: bárcsak neked is lennének ilyen tisztességes gesztusaid. a rendőrségi ügy a posztnál amit javítottál? vagy a szőllősgazda? bányászlétteddel akkor mi is van az éjjeliőr államban?

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.01. 16:43:24

@G. Nagy László: második generációs értelmiségi vagy? mit is mondott anyád a feleségedre végig? hogy egy strici?

szerintem más fogalmaink vannak az értelmiségi létről, sőt biztos, mivel magadat is értelmiségi srácként határozod meg, miközben még az "ideológia" szavunkon is még rugozól... analatikus gondolkodásod sincsen, gyakorlatilag olyan imbecillis vagy, hogy már elmbetegségnek számít... kicsit nagyképű így értelmiségiként hivatkozni magadra.

bár nekem volt gyerekszobám. nem prolinak születtem... gátlástalanul hazudsz, a múltkor még azt írtad hogy nagy nyomorban nőttél fel, az értelmiségi szülökkel? akik stricizik a feleséged.. áhá

baalint1 2023.08.01. 18:27:54

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Egyetértek :-) A vizet preferálom (meg a sört :-)), de ha valamikor mégis valami junk üdítőt iszok, akkor legalább nem valami rossz mellékízű, 90-es évek legszarabb kóla utánzatait idéző aszpartámlevet.

G. Nagy László 2023.08.01. 18:59:50

@baalint1: Szerintem régen kóstoltál cukormentes üdítőt. Voltak idők, amikor a light cuccok ihatatlanok voltak. Ma már sokkal jobb ízűek az édesítőszerrel készültek, mint a cukrosak. Ez ugyanúgy igaz a Pepsi és a Coke termékcsaládban is.

baalint1 2023.08.02. 09:46:29

@G. Nagy László:
10 perce ittam utoljára Coca Cola Zero-t, csak a koffein miatt, amúgy rémes az íze, de ez van a cégnél. Ugyanolyan szar, mint mindig is volt.

Megjegyzem, mikor megjelent, akkor az Indexesek csináltak vaktesztet, úgy hogy még nem kóstolták az újságírók előtte. Annyit tudtak, hogy milyen kólák közül kerülnek ki az italok, és azt kellett megtippelniük melyik melyik, és értékelniük. A Zero kapta a legrosszabb pontszámot, és többen gondolták azt, hogy az a legolcsóbb Tesco-s kóla, mint a legolcsóbb Tesco-s kóláról.

Az hogy később megszerették az emberek, inkább a márkának köszönhető, aztán megszokták az ízét, és mindent ehhez hasonlítanak. Egyébként olyan ótvar, mint a 90-es évek olcsó kóla utánzatai, akkoriban azokban volt aszpartám.

Egyébként vannak sokkal mellékíz mentesebb édesítőszerek, az aszpartámra valószínűleg azért esett a Coca választása, mert a nátrium-ciklamátra szigorú határértékek vannak egy patkánykísérlet miatt, ahol aránytalanul sok nátrium-ciklamát hatására hererákjuk lett, de emberre sosem bizonyították, hogy káros lenne.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.02. 10:02:09

@G. Nagy László: mit nem értettél csöpike? ne a másikat sértegesd hitványul ha nem értesz valamit és ostoba vagy. mert nagyon gáz.

hogy lesz az álom éjjeliőr államodban ingyenes kondipark? azt legalább elárulod?

G. Nagy László 2023.08.02. 11:13:36

@Tesz vesz IV:

"hogy lesz az álom éjjeliőr államodban ingyenes kondipark? azt legalább elárulod?"

Na végre egy adekvát kérdés.

A válasz: sehogy. Ez egy olyan központi szolgáltatás, amelyet az éjjeliőr állam polgárainak nélkülöznie kell. De még így is jobban járnak, hiszen az adómegtakarításaikból simán költhetnek sportra, akár konditeremre, vagy fizetős kondiparkra is.

Attól, hogy én is használom az ingyenes infrastruktúrát, az állami oktatást és az állami egészségügyet is, az korántsem jelenti azt, hogy egyet is értek vele. De ha már kötelező finanszíroznom, úgy racionális döntés, hogy használom is.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.08.02. 13:24:37

@G. Nagy László:
tudtam hogy ezt válaszolná erre egy neolib. a valóságban viszont láthatjuk, az amerikai középosztály szegényedésén hogy a plutokrácia, ami valójában az éjjeliőr állam kozmetikázva, a profitra maximalizálódik, ha nincs állami kontroll, akkor csak propaganda hogy több pénzed lesz.
a breaking bad a valóságos problémákon alapul, nincs pénze az orvosi kezelésekre a középoszály jelentős részének, ha államosítod az eü-t, akkor sokkal drágább lesz, hiszen kevesebb biztosítottnak kell ugyanazt a költséget fizetni, plusz még a profitot is, hisz ezek nem nonprofit állami jóléti (!) szolgáltatások.
ha nincs erős állam könnyen kartelezhetnek a cégek is, tehát megint nem jársz jobban. ahogy olyan nagyon könnyen rávágod meggondolatlanul.

de melyik országban létezik is működőképesen az éjjeliőr állam? venezuela? chile? usa? :)

hogyan akarod a környezetszennyezést csökkenteni, ha eddig is sokszor előfordul
ha nincs erős állam, semmi nem akadályozza meg a cégeket.

ha lenne agyad felfoghattad volna a többi korábbi releváns kérdéseimet is, de csak hitványkodásra futja, amikor megkérdem hogy hogyan kötsz békét a házadba betörő orosz katonákkal, vagy hogy 2008 előtt vagy után lett orbán nemzeti szuverén, amikor is megtudta putyin véleményét, akit korábban háborús agresszornak nevezett az imádott dagadt félistened, te idióta.

Billy Hill 2023.08.02. 15:45:06

@baalint1: "A Zero kapta a legrosszabb pontszámot, és többen gondolták azt, hogy az a legolcsóbb Tesco-s kóla, mint a legolcsóbb Tesco-s kóláról."

Szerintem azért lehet, mert valóban kicsit olyan az íze, mintha kólaszörpöt eresztettek volna fel (kicsit túl sok) vízzel. Nekem viszont pont ezért tetszett, amikor bevezették, mert nem tűnt ANNYIRA édesnek... A szürkecímkés light-tal szemben nem volt citromos mellékíze, kicsit lazábbnak találtam.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.08.02. 19:02:10

@baalint1:
@G. Nagy László:
@Billy Hill: amikor még ittam kólát és kértem valahol, rákérdeztek, hogy light vagy sima talán volt olyan, hogy azt mondtam, kólát kértem!
Viszont már nincs ilyen problémám, mert a covid leszoktatott többek között erről is.

HypocritSlayer 2023.08.13. 07:28:12

@Wildhunt:
>>Ilyen szempontból még sosem gondoltam a vállalt gyerekek számára. Te ebben biztos vagy? <<

A hipergám és "szabad" nő "gyerekvállalása" attól függ, hogy van-e rá "érdemes" akinek szüljön?
Eleve, 30-40%-a nem is akar szülni/vállalni, mert kockázatos/nyűg stb és nem "létszükséglet", hiszen a nő anélkül sem "halna éhen".....

A többi meg "arra alkalmas egyednek" szül annyit, amennyit szeretne, vagy amennyi "elég"......
süti beállítások módosítása