téveszmék

téveszmék

"A béke útja a meghunyászkodás"

2024. január 05. - G. Nagy László

zipzar.jpg

 

Nem vagyunk egyformák. Nagyon nem. Jómagam készséggel elfogadom, hogy a gyenge idegzetűek számára mindennél fontosabb a konfliktuskerülés. Lelkük rajta! Csakhogy ez nem az én világom. Ahol annyira rettegnek a vélemények ütköztetésétől, hogy tiltásokkal, korlátozásokkal, cenzúrával védekeznek az intellektuális konfrontációval szemben, ott engem is elveszítettek.

 

Ismerjük a konfliktuskerülő férj jellemző karakterét. A horgászbot helye fixen a hátsó kijárat mellett; elég az első hangos szó az asszonytól, s két perc múlva már árkon-bokron túl jár... Ez a fajta megküzdési stratégia kétségkívül garantálja a békét, a kérdés csak az, hogy milyen áron. Az elkerüléssel ugyanis nem csupán a vitának mondunk nemet, de magának a kapcsolódásnak is. Való igaz: létezik számtalan társas cselekvés, amely szavak nélkül is élvezetes lehet. Táncolni, zenélni, focizni, vagy szexelni simán lehet anélkül, hogy bármit is szólnánk egymáshoz. Csakhogy ezekből a néma aktusokból aligha épül valódi intimitás, arról nem is beszélve, hogy ismerőseink jelentős hányada nem zenél, nem bánik jól a labdával és nem is kívánunk ágyba bújni velük. Pontosan érzékeljük: emberi kapcsolódásaink döntő többsége a szavak útján épül, s ahol kommunikáció folyik, ott szinte mindig megjelenik a nézetkülönbség lehetősége is. Kizárni csak úgy lehetne, ha minden beszélgetésünket az udvarias, felszínes csevegésre korlátoznánk, ámde ezzel pont a lényeget irtanánk ki. Áruházi eladóként, telefonos ügyfélszolgálati dolgozóként, avagy a szomszéddal a liftben együtt utazó társasházi lakóként teljesen adekvát a semmitmondó könnyedség. No de barátainkkal és rokonainkkal még az ünnepek során sem azért találkozunk, hogy kínosan feszengve, erőltetett mosollyal valahogy túléljük azt a néhány órát.  

 

Elmúltam ötven. Ez törvényszerűen azzal jár, hogy ma már gyakrabban járok temetésekre, mint esküvőkre. A nagyszüleim generációjából régen elveszítettem mindenkit; az utóbbi években már a szüleim nemzedékét tizedeli a halál. Az eltávozottak mindegyike eleven emlék bennem; némelyikük mosolyt csal az arcomra, mások máig betöltetlen, valódi űrt hagytak maguk után. De nincs köztük egyetlen egy sem, aki miatt ostoroznám magam, hogy nem használtuk ki megfelelően az együtt töltött földi évtizedeket. Pedig a valóság az, hogy nem vagyok valami példaértékű rokon. A legtöbben úgy távoztak el, hogy életük utolsó éveikben már feléjük sem néztem. Még sincs bennem semmi hiányérzet. Mindenkivel úgy kapcsolódtam, ahogyan lehetett. Egyszerűen be kell látni: a rokoni szálak nem jelentenek automatikusan mély és pótolhatatlan közösséget. A legtöbbjükből csupán egy fejfa, egy név, egy arc, s pár jópofa sztori marad meg számunkra, semmi egyéb. A genetikai összetartozás ritkán jár együtt spirituális kötődéssel. Ez van.

 

Fantáziátlan rokonai persze mindenkinek vannak, velük nem sokra megyünk. Hasonló a helyzet a gátlásos, szorongó ismerőseinkkel is; nyilván nem fogunk se pszichoterapeutát, se gyógypedagógust játszani - többnyire őket is hanyagoljuk. A csalódást leginkább azok az asztaltársaságok jelentik, ahol felüti a fejét némi gondolat, van is késztetés a jelenlévőkben, hogy szóljanak, ám a cenzúra kívülről érkezik: ezt most hagyjátok abba; ez nem az a pillanat; erről nem illik; váltsunk témát stb. Ilyenkor valósággal fel tudok robbanni. Nem azért böjtöltem-unatkoztam végig a korábbi percek semmitmondó csevejét, hogy most, mikor végre kezdünk megérkezni, valaki visszarántson mindenkit a langyos pocsolyába. Az egyik legdurvább ilyen eset a pókerteremben történt, amikor egy "Fuck Orbán" feliratú baseball sapkát viselő fickó rám szólt, hogy ne politizáljak... Majdnem ráborítottam az asztalt... Természetesen minden ünneprontó a békéről papol. Pauline O'Reilly ír szenátor szavait a szájkosártörvény kapcsán már sokan és sokszor idéztük: "Korlátozzuk a szabadságot, de a közjóért tesszük." No persze... Ez az elgondolás minimum három sebből vérzik. Először is: még ha tökéletesen jó szándékot feltételezünk, pszichológiai tekintetben akkor is kárt okozunk, az elfojtás ugyanis jócskán mérgezőbb és gyilkosabb, mint a szabadjára engedett szó. Másfelől morálisan is indokolatlan mindenféle cenzúra, hiszen egy békésen közölt vélemény sosem hordoz agressziót, szemben a tiltással, amely önmagában is maga az erőszak. És végül harmadszor: a másik elhallgattatása a legtöbbször még csak nem is jó szándékú tett. Még csak nem is arról van szó, hogy mindkét tábort lefegyverezzük. A kedvezményezett narratíva simán lemehet, csupán reagálni tilos. Ahogy a belga miniszterelnök is megfogalmazta: jobb lett volna, ha Orbán befogta volna a száját... Hát, sajátos demokrácia-értelmezés, az már szent.

 

Ezzel ki is hajóztunk a közélet vizeire. Látjuk, érzékeljük, mi a nemzetközi módi manapság: tömény képmutatás minden szinten. Elég csak a decemberi EU-csúcsra gondolni. A 27 kormányfő mindegyike tisztában van azzal, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról beszélni totálisan értelmetlen, 100%-ig jelképes ügy csupán, mégis erre vesztegetik az idejüket. A legtöbben azzal is tisztában vannak, hogy országaik érdekeivel tökéletesen ellentétes volna e bővítés, mégsem mernek egyetlen szót sem szólni ellene, mert ugye jobb a békesség... Ungár Péter, az LMP társelnöke is ezt hozza fel podcastjában: "Ukrajna EU-tagsága: nincs ilyen valójában. Ez egy kölcsönösen elmondott hazugság, amit szerintem az ukránok is tudnak, mégis mi vagyunk megint az elsők, akik elmondjuk, hogy ez nincs. Miért nem hagyjuk, ha tudjuk, hogy nem lesz, ha mindenki tudja; miért nem hagyjuk, hogy ne mi mondjuk ki, hogy nem lesz?" Számomra mindazonáltal nem kérdés, hogy Orbán helyesen jár el, amikor nem áll be a színészkedők közé. Lehet érvelni azzal, hogy erkölcsileg helyesebb az őszinte szó, mint a tapintatos mellébeszélés. Lehet hivatkozni arra is, hogy ilyen a magyar karakter. Megemlíthető az is, hogy pont ez az oly egyedülálló, szókimondó attitűd miatt áll hazánk állandó reflektorfényben. De a lényeg mégiscsak az, hogy negyven éven át éltünk egy velejéig hazug rendszerben, s a Fidesz pont azért jött létre, hogy annak véget vessen. Nem kéne asszisztálni ahhoz, hogy egy pont ugyanolyat építsünk fel magunk köré. Az Európai Uniónak akkor, és csakis akkor van létjogosultsága, ha annak döntéseit az őszinte és tiszta szándékok vezérlik, s ha képesek vagyunk egymással nyíltan kommunikálni. 

 

Én nem hiszem, hogy a békességhez vezető út a meghunyászkodás volna. Épp ellenkezőleg: a nyugalmat és a kiegyensúlyozottságot az biztosítja leginkább, ha bármikor képesek vagyunk megvédeni magunkat; ha vannak érveink és azokat merjük is használni. Emlékszem: a kilencvenes évek elején, amikor a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolára jártam, a tanári kar jelentős része elkötelezett reformkommunista volt. Egy vállalkozás-gazdaságtan előadáson, ahol az óraadó az MDF-et megvető kritikával illette, a levegő is megfagyott a teremben, amikor felszólaltam és kiálltam Antall József mellett. A tanár az előadást követően leült mellém és még hosszasan elbeszélgettünk. Nemhogy problémám nem lett az ügyből, de másfél év múlva már az ő cégénél dolgoztam... Én nem hiszek a tekintély alapú igazságokban sem. Egy álláspont nem válik szentté attól, ha a belga miniszterelnök - vagy épp a német kancellár, esetleg a francia elnök - meghirdeti. Az Európai Unióban is pont az lehetne a szép, ahogyan az alapító atyák megálmodták: ha mindenki szabadon képviselhetné és kommunikálhatná az érdekeit, és senkinek nem kéne rettegve-megzsarolva beállni az ideológiai fősodor együtt bégető birkái közé. És ugyanígy: egy családban, egy baráti társaságban is érdemes a lehető legszabadabban kommunikálni, egy percig sem félni attól, hogy valaki majd megsértődik. (És akkor mi van?) A pc, az eltörléskultúra, a woke-progresszió már meg is nyerte a civilizáció bedarálásáért folytatott háborúját, ha hajlandóak vagyunk önkéntes cenzúrát alkalmazni, elnémítva-feláldozva hangunkat egy hamis béke oltárán.  

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318289275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2024.01.06. 10:28:37

@Wildhunt: akkor unalmas lenne...

azért zagyválnak, mert már az első lépcsőfokot se tudják megugrani vele, hiszen azt kéne bebizonyítani, hogy a nem tudom és a nem lehet ugyanaz...

Boldeone2 2024.01.06. 11:14:52

@alöksz róz: Mit kellene bizonyítani, ember? Ha van szemed és kinyitod, akkor láthatod: lassan vagy gyorsan változik a világ, csak egy dolog nem változik Magyarországon: Orbán örök hatalma, az " örök" , amíg él...és persze az általa kreált autokratikus rendszer is, sajnos...

G. Nagy László 2024.01.06. 12:08:45

@Boldeone2:

"lassan vagy gyorsan változik a világ, csak egy dolog nem változik Magyarországon: Orbán örök hatalma"

Ezt a blogot azért indítottam el hosszú évekkel ezelőtt, mert egyaránt tele volt a tököm az ortodoxok "minden maradjon a régiben" és az öncélú forradalmárok "mindent égessünk fel, ami hagyomány" attitűdjével. a dolgok értékét ugyanis nem az határozza meg, hogy régi, vagy új, hanem hogy a jelenben haszonnal alkalmazható-e. Ugyanúgy a szemétre kell hajítani a vaskalaposok idejétmúlt tradícióit, ahogyan a progresszívek használhatatlan őrületeit is. És érdemes megtartani mindazt, ami jól működik.

Orbán egész jól működik. Amíg nem tudsz helyette sem programban, sem pártban, sem személyi vezetőben jobbat javasolni, addig Orbán egészen biztosan marad. Nincs semmi baj az örök hatalommal sem, ha az jól funkcionál :)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 12:43:39

@G. Nagy László: hazudj valami szépet megint

"Jómagam készséggel elfogadom, hogy a gyenge idegzetűek számára mindennél fontosabb a konfliktuskerülés. Lelkük rajta! Csakhogy ez nem az én világom. Ahol annyira rettegnek a vélemények ütköztetésétől, hogy tiltásokkal, korlátozásokkal, cenzúrával védekeznek az intellektuális konfrontációval szemben, ott engem is elveszítettek."

undorító vagy ahogy gátlástalanul hazudsz, azért tiltottad fókát és engem 17x? meg még sokakat másokat. amikor próbálnám elmagyarázni miért nem érted az "ideológia" szót?
Azért nem válaszolsz soha érdemben az ellentmondásaidra? hitvány vagy, hazug, gerinctelen, és nem elég hogy ostoba elmebeteg is?
értem én hogy a szőllősgazdát se sikerült megértened, értem én hogy funkcionális analfabéta vagy, de ha buta vagy mint a tök, legalább hazug és hitvány ne legyél.
folyamatosan hazudsz, nárcisztikus pszichopata is vagy. egy kib. börtöntölteték véglény aki büszkén feszít az internetet a lopott közpénzével.

az hogy nem vitázol, az nem konfliktuskeresés? gyenge idegzetű vagy, vagy agyad nincs hozzá felfogni, te túl ostoba vagy fidesz-ideológusnak, a szőllősgazdával bebizonyítottad.

A te világod a konfliktuskerülés. mi van a migránsokra írt kommentemmel?

alöksz róz 2024.01.06. 12:55:53

@Boldeone2: azt, amit írtam.
amíg nem megy, értelmetlen hibrid zagyvaság az egész.

Wildhunt 2024.01.06. 12:56:01

@G. Nagy László: régi szép idők, mikor azon vitatkoztunk, hogy a hagyomány és haladás milyen aránya lenne kívánatos egy jól működő társadalomhoz.
Mindezt erkölcsi, filozófiai és közgazdaságtani szempontokból vizsgálva.

2024.01.06. 13:01:00

@alöksz róz:
ha egy gyarmati státuszban levő államot a külső felderítés és ahhoz kapcsolódan a hírszerzés irányít, akkor a nyugatos felosztásban "demokrácia". ha a kémelhárítás, a belső elárítás és a katonai elhárítás irányítja a közéletet, akkor a rendszer ebben felosztásban: "diktatúra". ezek harca a "hibrid rezsim". ez az amerikai (transzatlanti) és a nyugat-európai (atlanti) politilógia iskola.

2024.01.06. 13:05:31

@alöksz róz:
a nyugat európai abban különbözik, hogy ha a rendszer csak félkatonai rendszerű, azonban a politikai titkosszolgálati akciók sorozata ugyanakkor nem lövetnek a tüntetőkre, akkor ezt a rendszert nem katonai diktatúrának, hanem autokráciának nevezik. és ha az autokrácia harcol a nyugati külső felderítéssel és a nyugati hírszerzéssel, akkor az a "hibrid rezsim". tehát az európai felosztásban ez nem a diktatúra, hanem az autokrácia és a demokrácia között álló rendszer.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:14:19

@G. Nagy László: Orbán egész jól működik?

azért nincs hétvégente szülészet sok helyen? meg pl urológia? azért nincs fizikatanár az iskolákban? azért nullázzák le a magyar tudományos életet a Horizont megszüntetésével?
mert orbán egész jól működik? azért költ több közpénzt orbán a focira, minta az egész egyészségügyre? a TAO is közpénz. hiába hazudik gátlástalanul a gazdád.

azért vezeti a csődbe az országot? és azért tömi ki a mérgező huladéklerakó aksigyárakat alacsony hozzáadott értékű munkahellyel

minden civilizált társadalom kerülni akarja az alacsony hozzáadott értékű munkahelyeket, és az oktatásra költ sokat, a banánköztársaságban elfogadott a gyarmati státusz, a gazdád, akitől a fizetésed kapod, se véletlenül tömi ki milliárdokkal az aksigyárakat, és cseréli le a munkaerőt

mi van a gödi kontrollkúttal? láthatjuk a samsung büntetés nélkül betemethette! nagyon odafigyelnek a környezetvédelemre a gazdáid te cseléd.

2024.01.06. 13:18:30

és ha egy háborúban egy állam katonai tömbbön kívüli ellenséges országot szolgál ki, akkor az "lator" állam. és a nyugati politikusok ezeket használják. illiberális demokrácia, autokrácia, lator állam. hogy okkal, vagy sem azt mindenki döntse el.

alöksz róz 2024.01.06. 13:20:20

@cvsvrs: vegyünk inkább egy matekos példát :-)
a paralelogramma olyan négyszög, amelynek szemközti oldalai párhuzamosak. akkor mi a hibrid paralelogramma, egy egyenlő oldalú háromszög vagy egy értelmetlen szófacsarás?

alöksz róz 2024.01.06. 13:22:16

@alöksz róz: jav.: derékszögű háromszög

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:24:02

@cvsvrs: @alöksz róz:

a hibrid rezsim is diktatúra. totalitárius politikai rendszer, ahol az állami főhatalmat egy személy vagy csoport képviseli. a választás a csalások és a szalámitaktika miatt csak illúzió.
spin diktatúra

az emberek tudnák, hogy gyakorlatilag semmi lényegi különbség nincs a sérült demokrácia, a hibrid rezsim, és az autoriter diktatúra között, akkor még durvább lenne ez a táblázat.

"Körösényi András szerint az Orbán-rezsim nem jogállam, nem is így értelmezi magát, hanem vezérdemokrácia, demokratikus legitimációval rendelkező autoriter hatalom. "

ha tisztességgel választják meg a diktátort, az akkor is diktátor, aki nem enged beleszólást a hatalomban senki másnak. lehet itt pofozgatni a sz*rt, csak nem érdemes. a demokráciát nyugodtan elhagyhatjuk a "vezérdemokráciából."
és itt még tisztességről sincs szó. és nem tudjuk mennyi (és mennyi lesz) a választási csalás se itthon, se Fehéroroszországban, se Putyinnál

tehát a vezetői demokráciában a Vezető gyakorlatilag diktátor, olyan szép eufemizmus a diktátorra azt mondani hogy vezető, hogy ilyenkor Kőrösényi is korruptnak tűnik.
fából vaskarika, tehát akkor diktátori demokráciáról beszélhetünk. és akkor ezekszerint mivel hitlert is demokratikusan választották meg, akkor a náci Németország is egy "vezetői demokrácia"

ulpius66 2024.01.06. 13:35:15

OOOOOOrbán a hibás!!!!!!

ulpius66 2024.01.06. 13:38:24

A Fidesz lop, csal, hazudik!

ulpius66 2024.01.06. 13:41:06

Mondjuk a Kamugeri és ballibsi bűnbandája "csak" 200 milliárdot lopott 4 év alatt, és csődbe vitte Budapestet, de még ellopta azt a félmilliárdot is, amit a 2022-es választásokra kaptak........

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:41:36

@ulpius66: mit gúnyolódsz csöpike? azért tapsikolsz mert te is kapsz a lopott pénzből?

miért nemzeti szuverén annyira a fidesz, tudsz rá válaszolni?

2024.01.06. 13:42:24

@alöksz róz: .
a trapéz. mert abban van egy párhazmos élpár, de van két szára, ami nem párhuzamos. ha úgy teszik, akkor "hibrid" paralelogramma.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:45:12

@ulpius66: miért nincs börtönben kamugeri? ha lopott, börtönben a helye!

lehet hogy mégsincs jogállam akkor itthon ha még szabadlábod lehet csöpike? vagy csak hazudozol egy sort?

amúgy neked van agyad? mert eddig még semmilyen kognitív teljesítményt nem láttam tőled.

a haverjaid mennyit lopnak? és mennyit az ún. ellenzék? főleg hogy a kampányt főleg külföldi pénzből vitték, tehát magyar pénzt nem loptak te kurva nagy hazafi, te. a haverjaid mennyi közpénzt lopnak akkor te véglény?

lehet nem vinné csődbe a fővárost gerike, ha ugyanazókat az adókat nem venné el tőle a fidesz, amit tarlós idején megkaphatott a főváros
( gerike amúgy aki szépen kiszolgálta a fideszt is zuglói polgármesterként, lásd parkolási ügyek)

alöksz róz 2024.01.06. 14:20:13

@cvsvrs: hát pont ez az. ha úgy tetszik.

ha a trapéz hibrid paralelogramma, akkor a derékszögű háromszög miért nem az? összeraksz két egyformát, kész a paralelogramma. csak jól kell forgatni...
vagy közéjük rakhatsz egy odapasszoló téglalapot is, ha úgy tetszik.

2024.01.06. 14:44:15

@alöksz róz:
a derékszögű háromszög "féltéglalap".
a trapéz egy háromszög és egy párhuzamos élpár "hibridje".

alöksz róz 2024.01.06. 14:46:07

@cvsvrs: "a derékszögű háromszög "féltéglalap"." - akkor rosszul forgattad.

alöksz róz 2024.01.06. 14:49:13

@cvsvrs: "a trapéz egy háromszög és egy párhuzamos élpár "hibridje"." - és ennek a hibridnek a hibridje a paralelogramma? alakul ez :-)

na és ha nekem nem úgy tetszik?

Wildhunt 2024.01.06. 15:20:08

@cvsvrs: még ilyet. Ekkora hülyeségekért máshol már fizetnek.

2024.01.06. 15:25:52

@alöksz róz:
a derékszögű háromszöget akárhogy forgatod az egy féltéglalap.

alöksz róz 2024.01.06. 15:28:37

@cvsvrs: láttál te már paralelogrammát? :D

2024.01.06. 15:30:13

@Wildhunt:
ezek definíciós viták.
a nyugatos felfogásban van polgári demokrácia. és a katonai diktatúra. közte a hibrid rezsim.

na most a fidesz azt mondja, hogy van az amerikai szövetségi felderítés. ahhoz kapcsolódnak a demokrata hírszerzők. ők a "dollárbaloldal". és velük szemben harcol az elhárítás. mert ez hazaárulás. és ellenükben létrehozzák a szuverenitásvédelmi hivatalt. hozzák létre énfelőlem.

de erre mondják azt, hogy ez hibrid rezsim. mert hogy a titkosszolgálatok egyes főcsoportjai harcolnak a szövetségesekkel és egymással. ez egy félkatonai rendszer. hibrid rezsim. amerikai demokrata párti nézőpontból.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 16:21:29

@cvsvrs: @cvsvrs: a plutokrácia se demokrácia, ami a jenkiknél van. más kérdés hogy be van csomagolva, de attól még nem hibrid rezsim.

már az elnevezés is téved, mert a hibrid kettős megoldásra utal, márpedig a diktatúra demokrácia látszatában is diktatúra, és nem kettős működés. a spin doctor után szabadon a manipulációs spin diktatúra, populista diktatúra

választási autokráciána meg diktatúrával szinonim
a hibrid rezsimek mind diktatórikus autoriter rendszerek

az szvh nem félkatonai szervezet. és nem attól lenne hibrid hogy a titkosszolgálatok egymással harcolnak, hanem mert demokratikusnak tűnik a diktatúra.
nagy a zavar

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 16:24:46

@cvsvrs: bár mondjuk a jenkik plutokráciája tartalmaz demokratikus elemeket, tehát tényleg lehet a nem gazdasági kérdésekben hibrid működés. éshát jogállam is van ott.
de mivel a lényegbe nem szólhat bele a nép. a gazdaságba, így a jenkik se hibrid rezsim.
de sokkal több ember dönti el az ország irányítását
a 80-as évektől folyamatosan elvetették Roosevelt törvényeit, így lett a nagytőkések által foglyul ejtve, az onnantóli deregulációktól.

2024.01.06. 16:34:59

ha a belügy alá tartozik az egészségügy, akkor az egy félkatonai rendszer. hibrid rezsim.

rendesen van egy egészségügyi intézmény. és van tiszti orvosi szolgálat. aminek feladata többek között infekció kontroll. a kormány biztosítja a fertőtlenítő szereket, alapvető higiniás eszközöket, wc papírt, a kisegítő személyzetet, szakdolgozókat megfizeti, hogy ezeket ne lopják szét. és a kórházi fertőzések számát monitorozza. ezek számát igyekeznek csökkenteni. és vannak honvéd kórházak tartalék ágyakkal, amelyeket járványok idején megnyithatnak. tartozik hozzá egy tiszti orvosi személyzet. orvosok, akik katonai rangban állnak. és akik átvezényelhetők. különleges orvosi alakulatok, akik természeti katasztrófák idején, tömegszerencsétlenségek esetén mentenek. egyébként szociális feladatokat is elláthatnak. tehát a katona orvos megy ki a tanyavilágba ahová polgári háziorvos nem jutott, vagy egy olyan cigánytelepre, ahová a védőnő nem mer bemenni. a katonaorvos ha önzetlen, akkor szociális feladatot is ellát. a hadsereg összekapcsolódik a baloldallal. érthető ez? a levonuló árvíz idején a katonai jármű takarítja el a hordalékot és utána jön a főkefe.

és ezek egymást kiegészítő elemei egy demokráciának. és amikor ezek egymás ellenségei, akkor az nem demokrácia. de nem katonai diktatúr, akkor hibrid rezsim.

amikor egy kormánypártinek lehetetlenség elmagyarázni, hogy nem lehet civil intézményeket miniszteriálisan a belügynek alávetni. mert az félkatonai rendszer. hibrid rezsim. rendőrállam. és az ellenzék nem érti azt, hogy a polgári-katonai intézményes szétválasztás sem lehet totális. szükség van kapcsolatra.

2024.01.06. 17:01:43

@Tesz vesz XVI.:
a hibrid rezsim egy nato besorolás. vannak polgári államok és katonai diktatúrák. és a kettő között állnak hibrid rezsimek.

na most értem, hogy magyarország nem az usa vazallus állama. tehát a külügynek nem feltétlen kell az amerika érdeket szolgálnia. ugyanakkor az is problémás, hogy a kormány harcot hirdet a szövetségesek ellen. lehet. csak ez esetben vagy azt kell mondani, hogy nem akarunk ennek a konglomerátumnak a tagjai lenni, vagy azt mondani, hogy változtassunk az intézményrendszeren. és meg kellene mondani: hogyan.

például ne legyen különálló bizottság és tanács. hanem legyen egy közös európai szenátus, ami az állam és kormányfőket tömöríti. és akkor nem kell harcolni a bizottsággal. de az egy hülyeség, hogy a bizottságot soros alex irányítja. és körbeplakátolják az országot faszságokkal, amiből semmiféle belpolitikai előny nem származik. mert nincs olyan ellenzéki választó, aki ezen plakát kapcsán fideszes lesz. ugyanakkor ez külpolitikai károkat okoz. véleményem szerint.

2024.01.06. 17:20:45

@Tesz vesz XVI.:
ha az egészségügy alá van rendelve a belügynek, akkor az félkatonai rendszer. rendőrállam. az humán területekért felelős államminiszter a főrendőr. lehetnek tiszti orvosok, akár katonai rangban. lehetnek honvéd kórházak, azokhoz kapcsolódhat személyzet, akik azt mondják, hogy ők rendkívüli helyzet esetén vállalják, hogy őket a honvéd kórházakban járványügyi ellátásban beosztják és akár egy másik megyébe átirányítják.

a nemzeti liberalizmus az, hogy megkérdik, hogy ezt az illető egészségügyi dolgozó vállalja vagy sem. és ha nem, akkor semmiféle hátrány nem éri emiatt. nem kötelező. ettől liberális, ugyanakkor nemzeti, mert lényegében azt vállalja az illető, hogy a honvédség kötelékében polgári szolgálatot lát el. adott esetben extrém körülmények között kell szolgálatot teljesíteni. erre képzik. a képzéshez kapcsolódik külön szabadságolás. a munkához kapcsolódik alkalmassági vizsga, kiemelt veszélyességi pótlék.

a fideszben ezt úgy intézményesítenék, hogy az állami egészségügyet a főrendőrnek rendelik alá. az a rendőrállam.

2024.01.06. 20:05:26

a rendőrállam következménye.
index.hu/belfold/2024/01/06/korhaz-szent-janos-korhaz-allapot-orsi-gergely/
egy rendőr össze vissza rendeli az orvosokat, nővéreket. és annyi nincs a fideszben, hogy basszus, állítsák már helyre az egészségyügyi minisztériumot. egy ember nincs a fideszben, aki ezt merészelné mondani.

2024.01.06. 20:09:13

nem egy fidesz politikus, vagy egy fidesz tag nincs, hanem egy fidesz szimpatizáns se, aki azt merné mondani, hogy főokosok, az operaház tetején, tisztelt ninzsakormány, nem kellene egészségügyi minisztérium?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.07. 05:10:19

Alapvetően nincs egyértelmű válasz. Van amikor hagyni kell a dolgokat és van amikor beléjük kell állni. A dolog fontosságától is függ, meg az eredménytől is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.07. 05:14:12

"Nemhogy problémám nem lett az ügyből, de másfél év múlva már az ő cégénél dolgoztam"

Hosszú távon az őszinteség a nyerő. Mindenki jobban tiszteli a gerinces ellenfelet, mint a gerinctelen szövetségest.

baalint1 2024.01.07. 08:05:19

Az a baj, hogy az ilyen szép elveket csak egyolalúan tudod alkalmazni. Pl. Ukrajna esetében simán előadtad az orbáni nézetet, hogy miért nem adja meg Ukrajna meg magát az oroszoknak. Vagy az oroszok esetében simán előadod, hogy a talpnyaló magyar külpolitika oké, mert energiában függünk tőlük. Míg az általad puhapöcsnekctitulált országok igyekeznek ezt a függőséget csökkenteni, mi meg igyekszünk növelni.

És akkor tapsikolsz mikor az EU-t ellenyégnek beállító bolsevik vezérünk micsoda talpraesetten száll szembe a "woke diktatúrával". Nem feltűnő neked, hogy a ti elvtársaitok csak akkor nagy harcosok, ha az általuk kitalált ellenségképpel harcolnak?

Ugyanez igaz a cenzútára. Ott van pl. a nemzeti park igazgató, aki szerint nem jó ötlet keresztet állítani a Nagy Szénásra. Erre az elvtársaid keresztényellenesnek állítják be, végül a ficko repült a kereszt meg épül. Milliónyi ilyen ügy volt az elvtársaid kormányzása alatt, de legyintettél, ellenben az EU-ban folyamatosan elnyomást kiáltasz. Érdekes a kettős mércéd.

2024.01.07. 09:06:06

@Wildhunt:
a nyugati felosztásban van a polgári demokrácia és a katonai diktatúra. és közte van a hibrid rezsim. az orbánizmus polgári demokrácia? maguk az orbánisták mondják azt, hogy nem. nem tekintik annak. és ha ez a rendszer nem is katonai diktatúra, akkor hibrid rezsim. ebben a felosztásban.

G. Nagy László 2024.01.07. 09:08:47

@baalint1: Nyilvánvalóan szó sincs kettős mércéről, és ezt te is pontosan tudod.

Ha dobsz egy kétszázast egy koldusnak, miközben nem akarod a nevemre íratni a nyaralódat, az kettős mérce? Az érvelésed szerint igen. Vagyis vagy nem érted a fogalmat, vagy rettenetesen érvelsz, vagy egész egyszerűen csak szemétkedsz, hogy szemétkedhess. Egészen eltérő súlyú, nagyságrendű és kockázatú ügyeket keversz össze, melyek köszönőviszonyban sincsenek a felvázolt témával.

Nyilvánvaló, hogy minden konfliktus felvállalásában rejlik némi kockázat. Amiről én beszélek az az egyik véglet: merjünk őszinték lenni, ha ennek van értelme és nem kockáztatjuk, hogy beverik a pofánkat, max annyit, hogy megsértődnek. A másik véglet az, amikor mártírhalált halunk értelmetlen, jelképes ügyekért. Ez nem tűnik jó biznisznek. Én még a szlovákokat, osztrákokat, olaszokat sem kárhoztatom, amiért behúzták fülüket-farkukat, és a saját álláspontjukkal szemben szavaztak, miközben ez valahol a két szélsőérték közötti kockázati szintet jelenti. Itt is inkább a megfélemlítés légkörét hibáztatom, nem a jól felfogott érdekből megnyilvánuló gyávaságot.

Lássuk a felhozott ügyeket:

1. Ukrajna - totálisan értelmetlen minden elveszített élet. Te is ismered a tényeket: két éve megvolt a béketervezet, csak az USA nem engedte aláírni. Kócos Boris volt a postás. De ez csak hab a tortán: ha van esély a békés megállapodásra, olyankor a vérontás szinte mindig értelmetlen.

2. "Míg az általad puhapöcsnekctitulált országok igyekeznek ezt a függőséget csökkenteni, mi meg igyekszünk növelni." Ennek az állításnak mindkét fele ordas nagy hazugság. Te is tudod, nem vagy ennyire tájékozatlan.

3. "Ott van pl. a nemzeti park igazgató, aki szerint nem jó ötlet keresztet állítani a Nagy Szénásra." Nem is hallottam az ügyről. Mondanám, hogy utánanézek, de mérhetetlenül jelentéktelen ügynek tűnik, minden elemében.

Wildhunt 2024.01.07. 09:13:15

@baalint1: a parkigazgató a park tulajdonosa? Vagy aki kirúgta?

2024.01.07. 09:15:37

@Wildhunt:
a te fejedben nincs. elolvashatod, hogy mit ír a wikipédia nevű orákulum.
en.wikipedia.org/wiki/Political_system

2024.01.07. 09:35:51

@Wildhunt:
kié az irányítási jog? a minisztériumé vagy az magisztrátusé. rendesen egy önkormányzat (magisztrátus) irányít, és a kormányhivatal (minisztérium) felügyel.

tehát lenni kellene egy olyan vidékies közigazgatási egységnek, amelyik igazgatja a nemzeti parkot. az egy országrész. ez klaszikusan a vármegye. pilis vármegye nevezi ki az igazgatót. a vármegye közgyűlése vitatja meg ezt a kérdést. és a minisztérium ezt csak felügyeli.

és ilyenformán a közhatalom osztott. minden vármegyében vannak természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. erről a megyei (magyar) magisztrátusok döntenek. a (magyar) megyék képviselői alkotják a (magyar) országgyűlést. azok együttesen megválasztják a nemzeti parkokat felügyelő minisztérium vezetőit, illetve a szakállamtitkárokat.

úgy szokás ezt mondani, hogy a polgári demokratikus rendszer alulról szerveződik. nem felülről, mert az a katonai diktatúra, vagy ha nem alkalmaz erőszakot, akkor félkatonai rendszer, hibrid rezsim, autokrácia, akármicsoda.

2024.01.07. 10:07:56

és lehet mondani, hogy ezek a vidékies közigazgatási egységek ne megyék legyenek, hanem régiók. a normalizáció alapja az, hogy az irányítási jogkört a főváros belső kerületeitól vissza kell vennie az országnak. és pest-budát közvetlen a magyar országgyűlés alá kellene rendelni. az országos közintézmények felett az ország egész rendelkezzen. és ne egy párt.

minden vármegye jelöl kiválasztja a vezető karmesterét. és azok és kinevezik a magyar állami operaház, avagy a nemzeti opera igazgatóját. az egy országos közintmény. és budapestnek lehet egy saját operettszínháza. és játszhat modern városi musical-eket. az operaház meg ezt szépelgő államnemzeti csinnadrattát. amit elég nehéz előadni, hogy ne legyen röhejes. a megyei ki mi tudokon kiválasztják a parasztgyerekeket közül a kicsit köpcöseket és a bögyös menyecskéket. és énekelnek csaba vezérről a székelyekről. valami romantikus zsidó country-ra. aztán ezt németül is elő lehet adni. újévkor a magyar televízióban a szpíker kapcsolja bécset. és így sógorokkal mulat a magyar.

ez a magyar kultúra. a nagy kalapban a vezér félrészegen handabandázik a haverokkal. az a kulturálatlanság. amit helytelenül cigánynak neveznek.

2024.01.07. 11:58:24

első körben annyit kellene csinálni, hogy legyen 20 vármegye. ez 19 vidéki megye 1 a főváros. annak is megyejoga van. ez egy budapesti számára brutális jogfosztás, hogy csak annyi joga lehet, mint egy vidékinek. ez maga a fasizmus, hogy a betelepült idegen katonák fatyjai ab start csak olyan jogokkal rendelkeznek, mint akárki. többségében azok a családok, akik a nácinémet megszállásért és a zsidókommunista rendszerért. a rendszerváltásért, az orbánizmusért és a gyurcsányizmusért. (ez a része trollkodás persze. illene kitenni a szmájlit. szó nincs arról, hogy budapest alsóbbrendű lenne, csak ne legyen felsőbbrendű már basszus.)

legyen 20 magyar vármegye. és az országos közintézményekről ezek képviselői döntenek. maguk a megyék. és ha marad a sok pártrendszer, akkor vissza a megyei listákhoz. és budapestnek megyejoggal lehet saját listája. csak az egyéni és a listás képviselőket válasszuk szét két táblára. ehhez ott van a két háza a "puccos" parlamentnek. álljon középen
a "smicisapka" (vigyázat megint trollkodás)

és 20 vármegye kapja meg az eu forrásokat. és ezt koordinálja az államfő és a felügyelje kormányfő hivatala. és a kétkamarás országgyűlés hozza meg a sarkalatos törvényeket. úgy, hogy egyéni kerületeknek és a listákon is többségbe kerülni. a megyéknek legyen rendeletalkotási joguk.

az országgyűlés az uniós joggal összhangban biztosítja az áruk, szolgáltatások, a tőke, a munkaerő szabad áramlását. ugyanakkor ezt a megyék rendeletekkel korlátozhatják. és ebből létrejön egy szabályozási verseny. mert ha egy vármegye megvédi a piacát, akkor egyébként lehet, hogy ezzel hosszú távon létrejönnek azok a termékek, amelyekkel fellendül a gazdaság. és úgy megérte a kínálati korlátozást átmenetileg bevezetni, mert az olcsó dömpingáras termékeknél végül is jobb minőségűt sikerül előállítani, amit akár exportálni is tudnak. de ez sem törvényszerű. a közgazdasági törvények nem olyanok, mint a gravitáció. lehet szabad piac is jó, a protekcionizmus is lehet jó, bár "cionizmus" (vigyázat, ez megint trollkodás).

ez nem bonyolult közjogi változás. 20 vármegye. országgyűlésben 2 tábla (egyéni, listás). egyéni képviselők választják az államfőt, listán a kormányfőt. közösen a kormányzó elnököt, aki megy az európa tanácsba. nem a prime minister, hanem a governor president.a kormányzó elnök azonban nem rendelkezik totális halommal. mert az megoszlik a vármegyék között. magyar tradíció, ami egyben nagyon európai.

kb. ennyit kellene ahhoz bevezetni, hogy visszaálljon normalitás. egy ilyen rendszerben is nyerhet a fidesz és orbán, az ellenzék is nyerhet, a hatalom megoszlik. nyilván nem fogja a fidesz bevezetni és a nem-fidesz se, ez a rendszerváltás minimál korrekciója. véleményem szerint.

Boldeone2 2024.01.07. 12:13:06

@G. Nagy László: Ukrajna - totálisan értelmetlen minden elveszített élet. Te is ismered a tényeket: két éve megvolt a béketervezet, csak az USA nem engedte aláírni. "

- Honnan vetted ezt a konteós, szélsőjobbos hülyeséget????? Emlékezzünk csak vissza Putyin diktátumára mi volt, most ne is Ukrajnát, csak Közép- EUrópát nézzük: "vonjanak ki minden NATO- csapatot"

Ez eleve abszurd, az államok szuverenitását, az ENSZ alapdokumentumait sértő nem kérés, hanem diktátum volt!

Az életek persze értelmetlenül vesznek el, de mindenről csak Putyin tehet!

Putyint le kell verni, ehhez pedig demokrata kormány és elnök kell, akkor minden adott lesz hozzá. Az ukránok tudnak csak békét kötni

Sajnos, azt kell mondjam, hogy amíg Putyin lesz, nincs esély a békére! A Rubicont átléptük, alea iacta est....

Wildhunt 2024.01.07. 12:13:06

@cvsvrs: a Wikipedia nem orákulum. Attól hogy valamit kitalálsz, még nem lesz igaz.

Wildhunt 2024.01.07. 12:14:28

@Boldeone2: Honnan vetted ezt a konteós, szélsőjobbos hülyeséget?????

A német kancellártól.

G. Nagy László 2024.01.07. 12:50:57

@Boldeone2:

"Honnan vetted ezt a konteós, szélsőjobbos hülyeséget?????"

Azt, hogy nem konteó, mindannyian tudjuk, @Wildhunt: linkelt is hozzá megfelelő muníciót.

Én inkább arra kérdeznék rá, hogy egy politikafilozófiailag tökéletesen semleges HÍR mitől válik szélsőjobbossá? Egy puszta hír lehet igaz, vagy hamis. Lehet reményt keltő, vagy lehangoló. De nem lehet sem jobbos, sem balos. Erre érdemes volna odafigyelned, mert ez is egy olyan kommunikációs elem, amely komolytalanná teszi a mondandódat.

2024.01.07. 13:40:44

@Wildhunt:
ezek nem az én találmányaim. ezeket mondják a legtöbbet orbánról.

2024.01.07. 13:54:02

annyit gondolok, hogy hozzon létre 20 vármegyét és egy országos központot (a középponti államot) és ennek legyen 21 képviselője az európai parlamentben. illetve a vármegyék élén. válassza szét az egyéni és a listás képviseletet két kamarába. az államfőt és a kormányfőt egymástól függetlenül válasszák ki. az egyéni, westmisteri ház az államfőt, a listás, weimari ház a kormányfőt. és az országgyűlés két háza vagy táblája együttesen válasszon kormányzó elnököt. tehát ami orbán akar lenni az nem prime minister, hanem governor president. de ehhez 20 vármegye és a listák többségét is meg kell nyernie magának.

ossza meg a hatalmát. nem az ellenzékkel, hanem az országgal.

GyMasa 2024.01.07. 14:44:36

@Serény Vélemény:
Én azt vettem észre, hogy valamilyen okból az eddig véresszájú orbánfóbiás rokonaim/barátaim egy része, mintha észhez tért volna.
Pl. olyanokat is ki tudnak már mondani, miszerint: "orbán szar, de nincs kire leváltani"
Én ezt határozott fejlődésnek könyvelem el.

GyMasa 2024.01.07. 14:51:52

@G. Nagy László:
Azért, mostanra ez is változik!
A CDU/CSU politikusok pl. mostanra már nem zárkóznak el mereven az AfD-vel való együttműködéstől!
Igaz, meg is kapják a magukét minden ilyen felszólalás után, de itt is az a tendencia, hogy lazul az a "náci ketrec".
A másik oldalon viszont megint téma lett amolyan "vérdemokrata módon, hogy be kellene tiltani őket.
Itt nagy vita folyik, még demokratikus oldalon is, mert erős az a tábor, akik szerint nem kellene, illetve, nem is lehet. Persze, sikerült előszedni az alkotmányt is, amiben azért az szerepel, hogy be lehet pártokat tiltani, ha kártékony ideológiát képviselnek, ÉS akkora lett a hatalmuk, hogy azzal már bele tudnak szólni a dolgokba érdemben is.

GyMasa 2024.01.07. 14:58:43

@Serény Vélemény:
És, itt, említsük már meg Annalena Bareback-et is a mi nagyszerű, német külügyminiszterünket, aki:
- Napi 56 órát dolgozik
- Szerinte Putyinnak egy 360°-os fordulatot kellene végrehajtania
- Napi 70-100 EUR-t költ csak fodrászra
- Megtudhattuk tőle egy EU tanácskozáson, hogy az EU az oroszokkal áll háborúban, nem egymással.
- Megmondta nyíltan, hogy ő addig fogja támogatni az ukránokat, amíg csak lehet, még akkor is, ha a saját szavazói nem azt akarják!
És, emellett egy adalék még: A zöld párt az egyetlen Németországban, ahol NEM feltétel a pártba lépéshez és vezetői feladatok elvállalásához a diploma.

Wildhunt 2024.01.07. 15:10:23

@cvsvrs: még egyszer (bár úgysem vagy képes felfogni) : attól hogy sokan mondják és te is úgy gondolod még nem lesz igaz.

GyMasa 2024.01.07. 15:11:14

@Serény Vélemény:
A c.) verzió az, hogy meg fog szűnni Ukrajna ennek az egésznek a végén.
És, ahogy nézem a résztvevőket, ez egyre valószínűbb szerintem.
- Galíciát visszakapja Lengyelország (esetleg még pár egyéb megyét keletebbről is.)
- Kárpátalját Magyarország
- A déli Oblaszt-ot Románia.
Ukrajna területén 5-7 évig katonai kormányzás lesz, ami alatt minden nácit levadásznak az oroszok és bíróság elé állítanak (természetesen, akik nem lövik magukat fejbe egy gyal. ásóval)
EZ egy ideális megoldás lenne mindenki számára (kivéve az ukránokat, de nekik eddig sem volt semmibe beleszólásuk)
- Mind a NATO mond az EU csatlakozás okafogyottá válna.
- Nem ekll EU ezer-milliárdokat fizetni bemondásra az ukrán újjáépítésre, hiszen az orosz feladat lesz majd.
- Oroszországnak lesz közös, közvetlen NATO-orosz határa, azaz a NATO is nyer vele.
- Másrészt megszűnik az ukrán-náci fenyegetettség is az oroszokkal szemben, hiszen, amit ma a "szabad, nyugati sajtó" tol a képünkbe, miszerint "egy tűzszünet csak arra lenne jó, hogy az oroszok erőt gyűjtsenek, majd ismét támadjanak", az pont az ukránokra lenne igaz. HIszen, az oroszok, köszönik szépen jól vannak... Időközben a világ legerősebb hadserege lettek, szóval nekik igazából a teljes ukrán kapituláció a céljuk mostanra.

GyMasa 2024.01.07. 15:14:05

@G. Nagy László:
Ez, szerintem nem fog megtörténni. Mostanra már az EU tagságot sem ajkarják.
Kb. tényleg a teljes kapituláció maradt az ukránoknak.
Az oroszok megtanulták, hogy mit is jelent bármiféle "garancia" arra, hogy nem lesz szükségük egy újabb "különleges katonai műveletre".

Boldeone2 2024.01.07. 15:24:51

@G. Nagy László:" Honnan vetted ezt a konteós, szélsőjobbos hülyeséget?????"

*Azt, hogy nem konteó, mindannyian tudjuk, @Wildhunt: linkelt is hozzá megfelelő muníciót.*

- Nyilvánvaló hülyeség! Azt nem kétlem, hogy Puryinnak volt egy MINDENKINEK elfogadhatlan diktátuma, csakhogy az nem béketerv!

Itt van Masa eltárs, aki fullba tolja a szélsőjobbos, Putyin szopkodást, az ukránellenességet:

" 5- 7 évig katonai kormányás lesz, Kárpátalját visszakapja Magyarország, stb...

Ez full elmebeteg!

Wildhunt 2024.01.07. 15:30:22

@Boldeone2: pontosan csak a NATOnak volt elfogadhatatlan. Az ukránok elfogadták. Ahogy a linkelt putlerpincsi is mondta. Meg Schroder. Meg azóta még páran. Akik nyilván mind putlerpincsik, csak te vagy helikopter.

Boldeone2 2024.01.07. 15:33:05

@GyMasa: Ukrajna területén 5-7 évig katonai kormányzás lesz, ami alatt minden nácit levadásznak az oroszok és bíróság elé állítanak (természetesen, akik nem lövik magukat fejbe egy gyal. ásóval"

- Olyan szinten vagy elmebeteg, irracionális, amilyet ritkán látni! Esélye nincs Oroszországnak elfoglalni Ukrajnát, még Avdiivka sem jött össze nekik, pedig már 3 hónapja minden nap bejelentik

Egy 9000 ezres elővárosi települést foglaltak el, amely pár km- re van Donyecktől, amely kázi évek óta független volt

Tehát 3 mozgósítás után, 500 ezer halott+ sebesült áldozattal kb nem értek el semmit az oroszok a múlt évben! Esélyük sincs arra a győzelemre, amiről áhítoznak!

Ha meg demokrata elnök jön, akkor végképp nem!

Boldeone2 2024.01.07. 15:35:18

@Wildhunt: pontosan csak a NATOnak volt elfogadhatatlan"

- Már megint ostobaságokat beszélsz! A NATO nem is hadviselő fél, ergo nem ír alá semmilyen békeszerződést

Ukrajna dönt meg Oroszország, de ezt Stoltenberg többször megmondta

Boldeone2 2024.01.07. 15:41:47

www.theguardian.com/world/live/2024/jan/06/russia-ukraine-war-aid-white-house-putin-zelenskiy#maincontent

Tehát csak orosz oldalon 500 ezer áldozat várható, ebben az évben, eddig már volt kb 300 ezer, sebsült és halott. Ukrán oldalon is simán van 300 ezer és több millió menekült

Ezért mondom: ne sajnáljuk sem a fegyvert, sem a pénzt Ukrajnától, a valódi gonosz ellen harcolnak, a civilizációt is védik!

Boldeone2 2024.01.07. 15:46:14

@GyMasa: Időközben a világ legerősebb hadserege lettek, szóval nekik igazából a teljes ukrán kapituláció a céljuk mostanra."

- Már megint hazudozol össze- vissza! Nemhogy nem lettek a világ legerősebb hadserege, hanem pont az ellenkezője igaz: a profi hadsereg jelentős része megsemmisült Ukrajnában, meg a hadigépepzet jelentős része is

Egész évben csak védekeztek Dél- Ukrajnában, a Donbassban támadtak, rendkívül kis eredménnyel

Ez lenne a világ legerősebb hadserege ???? Röhög a májam!

grundigg 2024.01.07. 16:27:49

@Wildhunt: "Az ukránok elfogadták. Ahogy a linkelt putlerpincsi is mondta."

Mégis melyik linkelt putlerpincsi mondta? Konkrétan hol, hogyan? Idéznéd?

A linkelt cikk egy 25 másodperces, mondat közben elvágott videóra mutat, de még ott sem mondja az ukrán, hogy ők bármit elfogadtak.

Itt van egy hosszabb videó ugyanarról az interjúról, ahol a csávó sorolja, hogy UKRAJNÁNAK miért nem volt elfogadható a megállapodás Boris Johnsontól függetlenül.

www.youtube.com/watch?v=0G_j-7gLnWU

Ezen a videón meg 2022 márciusában, még BJ látogatása előtt mondja ugyanez az ukrán csávó, hogy bármiféle békeszerződés aláírásának feltétele, hogy az oroszok kitakarodjanak Ukrajna területéről.

www.youtube.com/watch?v=ONcNf1o4zDs

Szokásod szerint a szar ruszki propagandát tolod. A hozzád hasonlókat hívta Lenin elvtárs hasznos hülyéknek.

Wildhunt 2024.01.07. 16:31:27

@grundigg: ha nem tudsz olvasni a te bajod.

grundigg 2024.01.07. 16:35:01

@Wildhunt:

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Megint hülyét csináltál magadból, te szerencsétlen kretén. Nem újdonság ez. Engem inkább az érdekel, hogy miért mindig egy kgb-s tömeggyilkos kedvéért csinálsz hülyét magadból. Egyszer megpróbálhatnád valami jó ügy érdekében.

GyMasa 2024.01.07. 16:38:02

@grundigg:
Ja, mert neked egy drogos kis náci meg egy imbecillis öregember miatt sikerül.

Wildhunt 2024.01.07. 16:42:28

@grundigg: hazudozz tovább nyugodtan.

Wildhunt 2024.01.07. 16:45:00

@G. Nagy László: következő téveszme:

A fizikai valóság felülírja a virtuálist.

GyMasa 2024.01.07. 16:46:43

@GyMasa: Bocsánat, "Demens"-et akartam írni...

Glokta 2024.01.07. 22:07:54

@G. Nagy László: " Nem is hallottam az ügyről. Mondanám, hogy utánanézek, de mérhetetlenül jelentéktelen ügynek tűnik, minden elemében."
Nyilván egy ilyen ügyet jelentéktelennek lehet titulálni, de ez kb. ugyanaz az érv, mint amit balosok mondanak amikor felhoznak nekik egy példát a cancel culture-ről, hogy ez csak egyszeri alkalom és nem kéne ügyet csinálni belőle.

Mindkét esetben (kb. kormányoldalon 2018 óta) vagy egy minta, hogy az "ideológilag nem megfelelő" vagy "túlságosan engedékeny" "elvtársak" egyre gyakrabban lapátra kerülnek.

Glokta 2024.01.07. 22:20:13

@GyMasa: "A c.) verzió az, hogy meg fog szűnni Ukrajna ennek az egésznek a végén.
És, ahogy nézem a résztvevőket, ez egyre valószínűbb szerintem.
- Galíciát visszakapja Lengyelország (esetleg még pár egyéb megyét keletebbről is.)
- Kárpátalját Magyarország
- A déli Oblaszt-ot Románia.
Ukrajna területén 5-7 évig katonai kormányzás lesz, ami alatt minden nácit levadásznak az oroszok és bíróság elé állítanak (természetesen, akik nem lövik magukat fejbe egy gyal. ásóval)
EZ egy ideális megoldás lenne mindenki számára (kivéve az ukránokat, de nekik eddig sem volt semmibe beleszólásuk)"

Nem hiszem, hogy ez ideális megoldás lenne mindenki számára, az amerikaiak - az ukránok legerősebb támogatói - ebből rosszul jönnének ki (mármint a hatalmukat és befolyásukat tekintve).
Ez gyakorlatilag felállítana egy erős precedenst, hogy a területszerző háború elfogadható (ami az elmúlt 70 évben tabu volt) és hogy egy országot felszabdalhatnak a szomszédjai. Az elkövetkezendő években tucatnyi háború törhetne ki hasonló indoklással.

Wildhunt 2024.01.07. 22:39:48

@Glokta: én remélem hogy nem lesz ilyen.

atomic power 1986DucaDuca 2024.01.07. 23:08:12

@Boldeone2:

"Ezért mondom: ne sajnáljuk sem a fegyvert, sem a pénzt Ukrajnától, a valódi gonosz ellen harcolnak, a civilizációt is védik!"

Ott a helyed az első vonalban te őrült!

alöksz róz 2024.01.08. 11:56:58

breaking news: már legalább 1 millió 172 ezer hülye biztosan van az országban

Glokta 2024.01.08. 18:04:16

@Wildhunt: nem lesz ilyesmi.
Az oroszok eredeti terve valószínűleg ukrán bábkormány felállítása volt, ami átengedi nekik a Krímet, és miután világossá volt hogy ez nem fog megtörténni, népszavazásokat rendeztek az elfoglalt területeken. Ez nem véletlen, az egésznek akarnak egy legitimitást adni.
Ha felosztanák Ukrajnát, akkor elég sok ország elkezdene aggódni.

GyMasa 2024.01.10. 12:23:00

@Glokta:
"Nem hiszem, hogy ez ideális megoldás lenne mindenki számára, az amerikaiak - az ukránok legerősebb támogatói - ebből rosszul jönnének ki (mármint a hatalmukat és befolyásukat tekintve).
Ez gyakorlatilag felállítana egy erős precedenst, hogy a területszerző háború elfogadható (ami az elmúlt 70 évben tabu volt) és hogy egy országot felszabdalhatnak a szomszédjai. Az elkövetkezendő években tucatnyi háború törhetne ki hasonló indoklással. "
Ezt én mind értem, de vedd figyelebe a realitásokat is!
Jelenleg az USA/NATO nincs abban a helyzetben, hogy ezt csak az ukránok támogatásával megakadályozza. (Mégha lenne is fegyver, de nincs, akor is ahogy énlátom az ukránok rohamosan fogynak ki az emberanyagból) Hiszen, mára már nem is tudnak elég fegyvert/pénzt adni tehát kb csak a katonai beavatkozás marad a palettán. AZ pedig majdnem biztosan a 3. vh illetve egy atomháborúhoz vezetne.
Kompormisszumos megoldásnak lehetséges lenne, ha Trump nyerne, és ténylegesen is betartaná az ígéretét és mondjuk egy hét alatt véget vetne a háborúnak (Szerintem a 24 óra az teljesen lehetetlen) Akkor lehetne egy olyan, hogy az USA _VÉGLEG_ kilép az ukrán heccelés mögül, és esetleg valami BRICS békefenntartó erők vonulhatnak be a maradék Ukrajnába. Szeirntem az oroszok nem mennének bele NATO csapatok Ukranába vezénylésébe.
Arról már nem is beszélve, hogy az USA eddig az első Iraki komflikutust leszámítva a 2VH óta mindegyik konfliktusából buktával szállt ki. Ha azokat sikerült a helyi spin doktoroknak úgy ealdni, hogy nem lett belőle tartós hatású botrány, akkor majd ezzel is boldogulnak.

GyMasa 2024.01.10. 12:46:18

@Glokta:
Viszont egy ilyen eredmény az USA-t is több megfontoltságra kényszerítené, illetve kevesebb ország fogja vállalni a csalán és a farok szerepét is egy ilyen lehetséges konfluktusban...
CSak egy teoretikus kérdés:
Szerinted mi történne, ha Mexikóban az USA határ mellett elkezdenének az oroszok katonai tűámaszpontokat kiépíteni, és oda atomfegyvereket telepíteni, miután ők is "demokráciaexporttal egy orosz bábkorányt "segítenének" hatalomba előtte?
Segítek:
Az USA szerintem hónapokon belől leradírozná Mexikót a térképről...

Serény Vélemény 2024.01.11. 14:25:40

@alöksz róz: 2 a demokrácia nem abszolút érték, de még ha az volna is eléggé problémás, hogy 1 amikor valaki mégis megkérdezi egy témában a népét, amelyik választotta, akkor agyon van hülyézve egyből, mert micsoda dolog az, hogy a demokráciában a nép véleményt mondhat olyan dologról is, ami a demo-kraták szerint tökéletesen ellentétes azzal, ami véleményt egy demokratikus ember megengedhet magának jól.

2024.01.11. 16:07:56

@Serény Vélemény:
demokrácia akkor van, amikor a közakarat teljes mértékben érvényesül.. diktatúra akkor ha ez egyáltalán nem érvényesül. és amikor csak félig, akkor az a rendszer autokrácia, hibrid rezsim, bla, bla, bla.

az orbán rendszer nyilván nem demokratikus, mert orbán viktor ugyan választást nyer, de úgy, hogy az ország másik része megveti, utálja, gyűlöli. és persze gyurcsány ferenc vezette "koalíció" sem az. egyik politikus sem népszerű, egyik sem demokratikus. nincs ma magyarországon olyan politkus és párt, amelyikre stabilan azt mondaná a többség, hogy helye van a politikában. nincs demokrácia. (nyilván diktatúra sincs.)

G. Nagy László 2024.01.11. 18:45:21

@cvsvrs:

"demokrácia akkor van, amikor a közakarat teljes mértékben érvényesül.."

Ez egy orbitális faszság. Ha Jézust ültetnéd a miniszterelnöki székbe, akkor is fújolnának sokan. Ha Szent Istvánt, vagy Mátyás királyt, akkor is volnának ellenzők. Ki ne találd már, hogy van olyan, akit mindenki szívesen látna!

2024.01.11. 19:04:49

@G. Nagy László:
100%-os demokrácia nincs. vegyük a német modellt. abban elvben van három párt. egy szociáldemokrata, egy liberális demokrata és egy konzervatív kereszténydemokrata. kettő alkot stabil koalíciót. a harmadik ellenzékben van. ugyanakkor az ellenzék feles többséget kap a közmédiában. azért, hogy a következő választás alaklamával könnyen hatalomba kerüljön.

és ezt mindhárom párt, és azok szavazói is elfogadják. tehát azt is, hogy csak harmadikok lettek. hiszen a hatalomban ugyan kissé alul, de a nyilvánosságban túlreprezentáltak lesznek. és ezt elfogadja a választók döntő többsége.

ez a klasszikus háromosztatú demokrácia modell. ami az ellenzékben levők számára is elfogadható.

G. Nagy László 2024.01.11. 19:19:46

@cvsvrs: Beteg dolog a németekkel példálózni. Jössz itt a három párttal, amelyek között utoljára 20 éve volt bármi különbség... Nézd meg az AfD-t! Milyen hozzáférése van a közmédiához? Semmilyen. Sőt be akarják tiltani.

Isten áldja a német traktorokat, remélem, beszántják az egész undorító kormányukat. Végre ébrednek ők is.

2024.01.11. 19:24:59

@G. Nagy László:
a westminsteri modell egyéni elektori körzeteken alapul. ehhez elegendő két párt. mert kis politikai különbségnél is általában nagyot nyer az egyik. egy ilyen rendszerben a pártelnök miniszterelnök nem rendelkezik túlhatalommal. mert nincs lista, amit vezet. hanem sok egymás mellé rendelt képviselőt kell egybe tartania. és ez a rendszert is poltikai váltógazdálkodáshoz. különösen akkor ha két párt osztozkodik a médián.

a brit majoritarian (többségi) rendszer demokratikus. a szovjet típusú bolsevik (többségi) rendszer nem az. mert a bolsevik párt képviselői listán kerülnek az állami dumába. és nemzeti bolsevik jobboldal a hatalomból igyekszik kiszoríani a nemzetközi mensevik baloldalt. mindezt titkosszolgati módszerekkel teszik. hiába vannak választások, azok legfeljebb félig szabadok, egy félkatonai rendszer uralkodik. ez a hibrid rezsim.

2024.01.11. 19:39:01

@G. Nagy László:
ha a weimari rendszerben háromnál több egymástól független párt van, akkor már nincs demokrácia. négy párt már nem politikai váltógazdaságot játszik, hanem a stabilitás érdekében hárman összeállnak (két párt ugyanis általában kevés) és a stabilabb három pártendszerre törekednek. a negyediket a hatalomból kiszorítják. és úgy az nem demokrácia.

GyMasa 2024.01.11. 19:44:12

@cvsvrs:
A demokráciának pont az a lényege, hogy akármennyi párt lehet, aztán majd az fog kormányozni, amelyik a legnagyobb támogatást tudja maga mögé felsorakoztatni.

2024.01.11. 20:01:30

@GyMasa:
csakhogy elméleti korlátok. ha nincs közvetlen elnökválasztás és négy egymástól független párt van, akkor rendszerint háromnak kell koalíciót alkotnia a stabil kormányzáshoz. és úgy a kormányzás arról szól, hogy a negyedik pártot teljesen kiszorítsák a hatalomból. mert a stabilabb hárompártrendszerre törekednek. a politikai váltógazdaságra.

ha négy egymástól független párt van, akkor már elnöki rendszerre van szükség. és ez esetben az elnöki hivatal élén az államfő a pártok felett állva képviseli a nemzet egységét. kinevezi a miniszterelnököt ugyanakkor folyamatosan tárgyal az ellenzék vezérével is. hogy ne legyen kiszorítósdi.

2024.01.11. 20:30:34

@GyMasa:
egy párt. népköztársaág. népi demokrácia.

ha a választásokon több fordulóval többes jelölés van, akkor a politikai küzdelem a párton belül zajlik. függetlenül attól, hogy melyik platform kerül többségbe, mindenki hatalomba kerül. többes jelölés mellett lényegében permanens nagykoalíció van lehetnek párton kívüliek is.

egypártrendszer és stabil demokrácia.

2024.01.11. 20:57:19

vagy ugye nulla pártrendszer is lehet. debrecenben például hagyományosan két elektroi kerületre van osztva. az alsó- és a felsőváros ad ugyanannyi képviselőt. legalább 1548 óta. valószínűleg korábban is. 1332-ben alakul a tanács. de arról az időkről nem maradtak jegyzőkönyvek. mindenki abba a városrészbe költözik, amelyikbe akar. ezek közösen kormányoznak.

beosztják 12 részre a várost. ezek a nagyobb utcák és abból nyíló kisebb közök. és mind jelöl egy-egy főt a bírói tanácsba. az utcák népe választja az szenátorokat és 12 tagú esküdtszéket. az a kistanács. úgy, hogy a két párt az két városrész. és úgy jön létre a városi nagytanács. klasszikus középkori városi önkormányzatiság.

GyMasa 2024.01.12. 14:36:38

@cvsvrs:
"csakhogy elméleti korlátok. ha nincs közvetlen elnökválasztás és négy egymástól független párt van, akkor rendszerint háromnak kell koalíciót alkotnia a stabil kormányzáshoz."
Csak, ha felteszed, hogy mind a 4 pártnak (közel) egyforma a támogatottsága.
A valóságban olyan koalícióra van szükség, ami biztosítja az 50%+1 többséget.
Ehhez nem kell feltétlenül 3 párt.
A német helyzet szépen mutatja, hogy a 3 párttal mekkora probléma van.
Tehát, pont a túl sok párti koalíció az, ami akadálya lehet egy sikeres kormányzásnak.

" és úgy a kormányzás arról szól, hogy a negyedik pártot teljesen kiszorítsák a hatalomból. mert a stabilabb hárompártrendszerre törekednek. a politikai váltógazdaságra."
Egy demokráciában nem arról kellene szólnia.

"ha négy egymástól független párt van, akkor már elnöki rendszerre van szükség."
Szerintem meg ez a két dolog teljesen független egymástól, de egészen biztosan nem a létező pártok számának a függvénye.
Az USA-ban is gyakorlatilag 2 párt van, Franciaországban is max 2-3 erősebb, meg a kcisik.

" és ez esetben az elnöki hivatal élén az államfő a pártok felett állva képviseli a nemzet egységét."
Nem, az elnök az országot vezeti!
Csak akkor nem m,iniszterelnöknek hívjuk, hanem elnöknek, és akkor ő egy személyben a felelős minden politikai döntésért, hiszen nem miniszterei vannak, akik feleősek a saját szakterületükért, hanem tanácsadói, akik csak javaslatokat tesznek, és a döntést az elnök hozza meg.

" kinevezi a miniszterelnököt ugyanakkor folyamatosan tárgyal az ellenzék vezérével is. hogy ne legyen kiszorítósdi. "
Egy elnöki rendszerben nem miniszterek vannak, hanem tanécsadók.
Az ellenzékkel meg nem kell tárgyalnia feltétlenül.
SEMELYIK elnök nem tesz ilyet...
Sem Trump, sem Biden, sem Macron, sem Scholz, sem Putyin.

GyMasa 2024.01.12. 14:41:00

@cvsvrs:
"egy párt. népköztársaág. népi demokrácia."
Az pont nem demokrácia, hiszen nincs miből választanod, így semmiféle kényszer nincs azon az egy párton, hogy olyan döntést hozzon, ami a népnek jó...
Ez nem zárja ki ezt a lehhetőséget, de ez már csak annak az egy pártnak a jóindulatán múlik, hogy így is tesz-e...

"ha a választásokon több fordulóval többes jelölés van, akkor a politikai küzdelem a párton belül zajlik."
MIlyen zagyvaságokat beszélsz?

" függetlenül attól, hogy melyik platform kerül többségbe, mindenki hatalomba kerül."
Jaja, ez a tipikus, woke baromság az eredményegyenlősdivel'
(amikor a célvonal ugyanott van a futóversenyen, de mindenki a teljesíményének megfelelő távolságból indul, hogy lehetőleg mindenki egyszerre érjen célba. Ezzel, "csak" annyi a baj, hogy teljesen feleslegessé teszi a versenyt, hiszen előre tudható az eredmény, így teljesen feleslehges az időt pocsékolni rá, hogy egyáltalán megrendezd)

" többes jelölés mellett lényegében permanens nagykoalíció van lehetnek párton kívüliek is.

egypártrendszer és stabil demokrácia. "
Nem, ez egy baromság. Teljesen értelmetlen az egész.

2024.01.12. 15:14:48

@GyMasa:
a magyar országgyűlésbe bekerül 199 képviselő. ebből mondjuk 190 (cca. 95%) lenne néppárti, és 9 párton kívüli. de hogy ki legyen ez a 199 arról a nép dönt. hogy ki képviselje mondjuk debrecent. van 2 képviselői helye. nem az a kérdés, hogy melyik párt. mert a néppárt. vagy esetleg egy párton kívüli. ki legyen az a két személy, aki debrecent képviseli a magyar országgyűlésben.

most az csak egy alantas budapestinek lehet alárendeltje. mert az eleve aljas ember, aki úgy képzeli el a közéletet, hogy neki alattvalója a másik. azok a szemét emberek. azok választódnak ki. és a nímandok, akik azért kaparnak, hogy befutó helyre kerüljenek. így az országos listákon alárendelt emberek rendelődnek egymás alá. maga a rendszer aljas, alantas, maga a közvetlen kiválasztást mellőző listás rendszer az alávalóságon alapul.

GyMasa 2024.01.12. 15:21:02

@cvsvrs:
Ne haragudj, de sajnos nem tudom értelmezni, amit leírsz.

2024.01.12. 15:25:17

@GyMasa:
van az ep választás. 21 képviselői helye van magyarországnak. ki legyen az 21 néppárti képviselő, esetleg párton kívüli, aki a magyar ep frakcióba bekerül. és aki a legtöbb szavazatot kapja az legyen a főképviselő. az vezesse a frakciót.

és mi a francért kellene egy pártelnöknek előzetesen maga alá rendelni nímandokat. ha mindenki a néppárt tagja, akkor induljon el dajcstomi, és ha ő befut még éppen, akkor legyen képviselő. saját jogon kerüljön be.

egy párt több jelölttel a közvetlen kiválasztást preferálja. és a teljes kiválasztódásra való törekvést. a magyar néppárti frakció dobrevtől torockaiig tartana. valószínűleg egy schiffer típusú középutas vezetné úgy, hogy ennek a legitimitását nehezen lehetne megkérdőjelezni. ami társadalmi egységet teremt.

és nemzeti összefogást hirdet. dobrev klárával, aki szerint nem kellene a pénzt erdélybe átlapátolni, különösen a szegényebb kistérségekből. ez is egy legitim álláspont. és az is, hogy minimális pénzügyi és maximális politikai támogatást kellene biztosítani. ezt dobrevnek is el kellene fogadnia, különben a néppártból kipenderül. így jönne létre a centrális erőtér.

egy nagy néppárt, big tent, több jelölttel.

Glokta 2024.01.23. 01:06:12

@GyMasa:
"Ezt én mind értem, de vedd figyelebe a realitásokat is!
Jelenleg az USA/NATO nincs abban a helyzetben, hogy ezt csak az ukránok támogatásával megakadályozza. "
Dehogynem vannak. Az orosz ellentámadások eddig nem voltak túl sikeresek, és egyáltalán nincs rá biztositék, hogy a jövőben sikeresek lesznek.
Ukrajna egész biztosan nem fogja visszaszerezni a területeit, de ez nem azt jelenti, hogy nem fogják tudni tartani a frontot (vagy csak lassan poziciót veszteni)

"Arról már nem is beszélve, hogy az USA eddig az első Iraki komflikutust leszámítva a 2VH óta mindegyik konfliktusából buktával szállt ki. Ha azokat sikerült a helyi spin doktoroknak úgy ealdni, hogy nem lett belőle tartós hatású botrány, akkor majd ezzel is boldogulnak."
Dehogy szálltak ki buktával minden konfliktusból.

Azonban a fő gond a teljes orosz győzelemmel az lenne, hogy ez a területszerző háborút (ami a második világháború óta tabu) legitimálná. Szerintem ez rengeteg háborúhoz és fokozott instabilitáshoz vezetne a jövőben.

"Szerinted mi történne, ha Mexikóban az USA határ mellett elkezdenének az oroszok katonai tűámaszpontokat kiépíteni, és oda atomfegyvereket telepíteni, miután ők is "demokráciaexporttal egy orosz bábkorányt "segítenének" hatalomba előtte?
Segítek:
Az USA szerintem hónapokon belől leradírozná Mexikót a térképről..."
Miért, az amerikaiak talán támaszpontokat épitettek Ukrajnába? Nem tudok róla.
Amikor az oroszok ezt megpróbálták Kubával, akkor ott megállapodásra jutottak az amcsikkal, és az USA azóta nem próbálja nyíltan megbuktatni a vezetést (bár párszor megpróbálták kinyírni Castrót.

Kuba példája jól mutatja mi történne a valóságban, ha valamiképpen erősen oroszbarát és Amerika-ellenes kormány kerülne hatalomra Mexikóban: gazdasági szankciókkal való fenyegetés, ha csak megpróbálnak az oroszokhoz közeledni.
süti beállítások módosítása