téveszmék

téveszmék

"Amit elkezdtél, fejezd is be!"

2024. március 11. - G. Nagy László

 finish.jpg

 

"Tudtam, hogy ez az elhatározás egy életre szól. Számomra a vissza ismeretlen fogalom. És az elhatározás nem átmeneti szórakozást, hanem véres komolyságot jelentett. Már akkor is ösztönszerűleg idegenkedtem az olyan emberektől, akik mindent elkezdenek anélkül, hogy keresztül is vigyék, amit elkezdtek. Ezeket a mindenütt jelenlevőket már akkor is gyűlöltem, működésüket veszedelmesebbnek tartottam a semmittevésnél." - Vajon kitalálná-e a kedves Olvasó, hogy kitől származik ez az idézet? Segítek: ezek egy valódi fanatikus mondatai. Egy igazi pszichopata mondatai. Adolf Hitlerről van szó, s személye kapcsán aligha lepődünk meg, hogy elvi kérdést csinált abból is, ami tisztán pragmatikus. Ugyanakkor be is árazta a címbéli frázist.

 

Nyilvánvaló, hogy nem kell minden úton végigmennünk, melyre valaha ráléptünk. Ha egyértelművé válik, hogy rossz felé indultunk, onnantól minden további lépés indokolatlan. Ha belátjuk, hogy reménytelenül messze a cél, felesleges a további erőlködés. A gondolkodásra és önreflexióra képes ember életét nem merev dogmák, hanem a tiszta matek irányítja, akármilyen hűvösen is hat e kijelentés. És lám, milyen szép is a nyelv; amikor az mondjuk: BEFEJEZNI, érthetjük rajta azt is, hogy VÉGIGCSINÁLNI, de annak szöges ellentét is: ABBAHAGYNI. Mindkettő lehet legitim választás, a lényeg, hogy saját, kiérlelt döntésünk legyen.

 

PSZICHIKAI SZÁL

 

A magamfajta őskövületek hagyományos határidőnaplót használnak, melybe tollal írják az adott napokra kiporciózott teendőket. Minden egyes befejezett projekt egy áthúzott, kisatírozott sort jelent és kéjes örömöt okoz. A modernek a laptopjukon, vagy a telefonjukban rögzítik elvégzendő feladataikat, az önmagukat zseniknek képzelők pedig igyekeznek mindent fejben tartani... a gondok ott kezdődnek, amikor több tucatnyi elintéznivaló sűrűsödik össze, folyamatosan robbanás közeli állapotban tartva az elmét. Persze, akármilyen módját is választjuk az adatrögzítésnek, a lezárt akták minden esetben a kielégülés forrásai, míg a lezáratlanok a frusztrációé.

 

Érdemes különbséget tennünk feladat lajstrom és bakancslista között. Míg az előbbit valamiféle kényszerítő szükség hizlalja, az utóbbi csupán lehetőségeket tartogat. Ami engem illet: telefonomban több száz film- és könyvcím szerepel; ismerősök, barátok, olvasók, vagy épp közszereplők ajánlásai alapján. E listák hossza sosem csökken - ahogy lekerül egy megnézett/elolvasott tétel, rögtön jön helyette másik kettő. Valószínűleg halálom napján lesznek a leghosszabbak, de a fene se bánja.

 

KIS PROJEKTEK - RUTINMŰVELETEK

 

Az ember hazaér a bevásárlásból, s hatalmas szatyrait a konyha közepére helyezi. Vége a tengerparti nyaralásnak, s kipakolunk a kocsi csomagtartójából; a nappali táskákkal, bőröndökkel teli. E helyzetek kezelése terén kétféle iskolát ismerünk. Ez egyik a Pató Pál eljárás, amely első blikkre kényelmesnek tűnik ugyan, azonban hosszasan kerülgetni a csomagokat idővel fárasztóvá válik. Jómagam a hagyományos módszert részesítem előnyben: "amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!" Az ősi mondás a kis projektek világában abszolút helytálló; tényleg jobb pár perc alatt túl lenni az egészen. Elkezdtük, befejezzük - minek dagasztani a káoszt?

 

Léteznek mindenesetre igazi csodabogarak is. Apámat egy hónapja temettük. Halála után szemrevételeztük hagyatékát - lakásában számos tároló dobozban önmagának címzett instrukciókat találtunk: átnézni, megvizsgálni, meghallgatni, ellenőrizni stb. Minden egyes feliratnál az volt az érzésem: egyszerűbb lett volna elvégezni a folyamatot, mint dokumentálni a teendőt... Talán így gyártott magának jövőbeli elfoglaltságot, hogy érezze: nyugdíjas éveiben is van még fontos teendője. Talán a lelke mélyén azt is érezte, hogy ezek oroszlánrészét sosem fogja elvégezni. Valójában nincs baj ezzel; van, aki szükségét érzi az effajta ártatlan önbecsapásoknak. Ám ha játszmamentes személyiségre vágyunk, úgy érdemes elfogadnunk, hogy az apró teendőket illetően érvényes a mondás: amit elkezdtünk, érdemes villámgyorsan be is fejeznünk. (És nem kell aggódni, holnapra is jut feladat bőven.)

 

NAGY PROJEKTEK

 

A kisebb rutinfeladatok esetén azért érezzük, hogy érdemes gyorsan túl is lenni rajtuk, mert így gazdálkodunk a leghatékonyabban az időnkkel, az energiánkkal, a figyelmünkkel. Nem érdemes terjedelmes emlékeztetőket készíteni, hogy hol is tartottunk; nem kell újra felvenni az esetleg elveszített fonalat; hiszen egyetlen lendülettel is meglovagolhatjuk a problémát. A nagy projektek esetén ez nem lehetséges, ezért ezeknél pont fordított a helyzet: érdemes időnként megállni, és kiértékelni, hol tartunk, mennyit haladtunk és milyen irányban. Egy házasság esetén az nem lehet szempont, hogy egyszer valamikor belekezdtünk, ebből fakadóan muszáj is végigcsinálnunk... Vagy képzeljük el azt, hogy felvételt nyerünk az orvosi egyetemre, de már az első félévben világosan látjuk, hogy soha a büdös életben nem fogunk az egészségügyben dolgozni. Vajon hány előadásra ülünk be e felismerést követően? És ott van a vallás is. A legtöbben beleszületünk egy hitrendszerbe, majd múlnak a gyermekévek, s azt találjuk, hogy semmi közünk az egészhez. Miért kéne a családi tradíció miatt a lelkünktől idegen ösvényeken, apáink útján járnunk?

 

Amíg a dogmatikus makacsság az egyén esetén hiba, addig a politikai vezetők részéről egyenesen bűn. Ha egy kormányzat a lenini úton vezet egy országot, s azt tapasztalja, hogy egyre kilátástalanabb a sötétség (márpedig ez minden marxista kísérlet alakalmával így alakult a történelem folyamán), úgy nem a tempót kell fokozni, hanem érdemes inkább visszafordulni. Sajnálatos módon a jelenkorban sem látunk egyebet, mint ideologikus őrületet. Elég, ha csak az orosz-ukrán háborút tekintjük. Két éve tart az értelmetlen vérontás, ám Orbánon kívül nem sok mindenkitől halljuk, hogy álljunk meg egy szóra, s nézzük meg, mire mentünk az eddigi EU-s politikával. A szankciók semmit nem érnek, de azért fenntartjuk azokat. Az Ukrajnának juttatott milliárdok elfolynak mindenfelé, de azért küldünk még. Azt már firtatni sem meri senki, mi lesz a sorsa a fegyverszállítmányoknak... Ha már elkezdtük, végig is csináljuk, ha beledöglik is mindenki! És tökéletesen mindegy, hogy a világmegváltó, dogmatikus téboly, a korrupt lobbiérdek, vagy épp az önreflexióra képtelen politikusi gőg irányít, a lényeg ugyanaz: masírozunk tovább rendületlenül, ködös ideológiákra hivatkozva.

 

VEGYES PROJEKTEK

 

A legérdekesebbek azok a projektjeink, melyekben keverednek a kisebb-nagyobb, könnyebb és nehezebb feladatok. Matek érettségi, felvételi... számomra ezek már igen régi emlékek, viszont azóta is volt részem hasonlóban. A mai napig nagy barátja vagyok a logikai rejtvényeknek, s volt szerencsém hat világbajnokságon, számos 24 órás versenyen, s megszámlálhatatlanul sok kisebb próbatételen részt vennem. Ezeken az egyik legnagyobb kihívást - az iskolai dolgozatokhoz, zárthelyikhez, vizsgákhoz hasonlóan - az jelenti, hogy mely feladatokba érdemes egyáltalán belekezdenünk, s ha már időt áldoztunk rájuk, szabad-e kifarolnunk azokból. A logikai versenyeken a részmegoldásokért nem jár pont, így az idővel való gazdálkodás kiemelt jelentőséggel bír. Semmi sem olyan frusztráló, mint amikor egy húszpercesnek gondolt rejtvénnyel már negyedórája vacakolunk, s még mindig nem látszik az alagút vége. Ráadásul fogalmunk sem lehet róla, hogy három, avagy harminc percnyire vagyunk a megoldástól. Ha az előbbi az igaz, végzetes hibát követünk el, ha lemondunk róla. Ha az utóbbi áll közelebb a valósághoz, olyankor a kitartás jelent borzalmas döntést. (Seth Godin üzleti filozófus szerint kétféle feladás létezik. Az egyik a reaktív, amikor elfáradunk, elmegy a kedvünk az egésztől. Ez romboló. Az átgondolt, tudatos, ún. stratégiai feladás ezzel szemben kifejezetten hasznos lehet.) A lényeg: ezek a vegyes projektek szemléltetik a legjobban, hogy a címbéli, meglehetősen dogmatikus mondás mekkora téveszme. A jó döntés mögött mindig a józan matek áll.

 

MÉRTÉKLETESSÉG

 

Az élet persze nem csupán a feladatokról szól. Az élvezetek terén sem tűnik nagy okosságnak a "befizettük, végigesszük" alapelv alkalmazása. Ha a Trófeában ebédelünk, nyilván megkóstolunk két-három levest és a desszert sem maradhat el, ám ezek közé aligha tudunk kettőnél több fogást bepréselni, mégis a legtöbben megpróbálják... Világos, hogy a második világháború nélkülözésében edződött nagyszüleinktől még azt tanultuk, hogy mindent szépen meg kell enni, a jólét időszakaiban azonban a mértékletesség sokkal használhatóbb iránytűt jelent. Ugyanez a helyzet a vagyonszerzéssel is. Sokan vannak, akik soha nem tudnak leállni. Már régen megvan mindenük ahhoz, hogy még a dédunokáik is kipárnázott kényelemben élhessenek, de azért csak pörgetik tovább a mókuskereket. Megértem mindazokat, akiknek a biznisz az életük, a hobbijuk, a legfőbb szenvedélyük. De akiknek főként stresszt jelent az üzlet és a karrier, ráadásul ezerféle, sokkal élvezetesebb tevékenységgel is tartalmassá tehetnék az életüket, azok bizonyosan rossz döntést hoznak, amikor tűzzel-vassal végigcsinálják, amibe belekezdtek. (Sokak számára megmagyarázhatatlan Jürgen Klopp távozása a Liverpooltól. Én sem vagyok boldog tőle, mindenesetre érteni vélem döntését.)

 

***

 

"Amit elkezdtél, fejezd is be!" Való igaz: nem tesz jót az önbecsülésnek, ha az ember soha semmit nem fejez be, s minden projektje megfeneklik félúton. Számos sikerrecept és bölcs instrukció létezik ennek elkerülésére, ám mind közül talán a legfontosabb, hogy jól válasszuk meg, mibe fogunk bele egyáltalán. Tévedni persze emberi dolog, előfordul, hogy rossz lóra teszünk. Egészen biztosan nem attól leszünk jellemesek, gerincesek, erkölcsileg kikezdhetetlenek, ha kitartunk a hülyeség mellett.

 

boros.png

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9418345947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cvsvrs 2024.03.12. 14:54:45

@Serény Vélemény:
kijev felszámolhatja a moszkvától való függést. és kivívhat egy viszonylagos szabadságot. a kreml részben iditóta tiszti kara már most se úgy tekint ukrajnára, mint korábban.

magyarországon egyetlen feltétlen oroszbarát vallásfelekezet van. és a hitgyülekezete. az a hitgyüli, amelyik feltétlen amerikabarát volt. totális elvtelenek vagytok basszus.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 14:58:11

@Serény Vélemény:

érted hogy ezt mondta viktor, csöpike? valóban érted? akkor miért szopjátok kína és putyin f*szát kibaszott hazaárulók?

jó cselédnek lenni, és nyalni a "nagyurak" talpát?
www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg

"A földrajz döntötte el, és ha a valóság nem tetszik, akkor nem a valósággal van a probléma, hanem a gondolkodásmódoddal. "

ugye te se tudod már hogy miről beszélsz? mit döntött el a földrajz? hogy ukranának orosz gyarmatnak kell lenni te idióta, és nem lehet szuverén? ekkore kretén vagy, hogy ezt tényleg ki kell fejteni miért ostobaság?! főleg egy kis ország hitvány tagjának a szájából? idióta vagy teljesen?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 15:04:01

@Serény Vélemény:

"56 megmutatta: a nyugat, csak hiteget. "

mert érdemes lett volna felfegyverezni a pesti srácokat? lett volna elég idő ehhez?! k-ra nem idióta!
igért bármit az usa? de az 56-os magyarok NYUGATHOZ akartak tartozni, minden hibájával együtt, nem az életveszélyes kelethez! eddig érted, vagy lemaradtál?

ukrajnának is csak igérgetnek, mi? csak kitömték őket fegyverrel hogy ne legyenek orosz vazallus állam.
a republikánus nixon forog a sírjában, hogy ennyire elkorcsosultak, és ennyire korrupt lett a mostani republikánus párt, hogy az oroszoknak becsicskulnak.

" nehogy olyan mennyiségű és minőségű fegyvert és lőszert adjon Ukrajnának, ami miatt a győzelemre lenne minimális esélyük."

ja, azt azért nem akarják hogy moszkvának menjenek az ukránok. azért mégse prigozsinok ők. de a megvédésükre tökéletesen elég volt. és helytállnak az ukránok.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 15:07:53

@Tesz vesz XVI.:

* 56 nem olyan mint Majdan?
*****

1956 pontosan az ukrán forradalom lenyomata.

Serény Vélemény 2024.03.12. 15:29:32

@Tesz vesz XVI.: "ja, azt azért nem akarják hogy moszkvának menjenek az ukránok. "

Ja, hát a valóság, meg a matek. Az amerikaiak összesen havonta 28 ezer darab 155 mm-es tüzérségi gránátot tudnak gyártani. 2025-re szeretnék elérni, hogy havi 75 ezer darab, és később 100 ezer darabot tudjanak egyáltalán gyártani, idén októberre 37 ezer darabot szeretnének.

Na, most ebből naponta az ukránok ellőnek 8000 darabot.

Az oroszok naponta 15 ezer darabot. (a 122 és 152 mm-es verzióból, ami megfelel gyakorlatilag ennek). És állítólag a háború elején 60 ezer darabot lőttek ki naponta.

Ez a valóság, meg ez a matek. Ha a nyugat azt akarná, hogy Ukrajna sikeres legyen, akkor adnának nekik annyi lőszert, hogy legalább ugyanannyi darabot ki tudjanak naponta lőni, mint az oroszok.

Mert ez egy ilyen háború (sajna).

Csak hát nem tudnak ennyit legyártani.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 15:44:54

@Serény Vélemény:

ezt is írtam: a republikánus nixon forog a sírjában, hogy ennyire elkorcsosultak, és ennyire korrupt lett a mostani republikánus párt, hogy az oroszoknak becsicskulnak.

eleinte nem akartak túl komoly fegyvereket adni az urkánoknak, nehogy az oroszokatveszélyestessék, a régi határon belül. most meg a retardált korrupt putyin csicska republikánusok vétózni akarnak mindent.

akkor ezekszerint a többi kérdésre nem reagálsz, tehát megbántad a butaságod.

cvsvrs 2024.03.12. 15:46:50

@Serény Vélemény:
az ukránok ennyi lőszerrel is harcolnak a függetlenségükért. a palesztinok jóval kevesebb lőszert tudnak legyártani, mint izrael. és mégis harcolnak. az amerikaiak megvezetik az ukránokat, ez azonban történelmileg aligha menti fel putyint és csatlósait.

és a szomorú, hogy nincs olyan világi politikus, aki mindkét felet tűzszünetre szólítaná fel. nem az amerikaiakt és az ukránokat, ahogyan orbán teszi, hanem mindkettőt. a pápa a kivétel, világi vezető politikus azonban nincsen. és ez az, ami mutatja, hogy milyen emberek ülnek miniszterelnöki székekben. mert hogy eddig százezrével ölték az embereket. százezrével. és milliószámra nyomorítanak meg családokat.

Serény Vélemény 2024.03.12. 15:58:07

@Tesz vesz XVI.: A fröcsögéseid saját magadat minősítik. Meg az ilyen abszolút hülyeségek, amiket írsz:
"csak kitömték őket fegyverrel hogy ne legyenek orosz vazallus állam."

Fentebb bizonyítottam, hogy nem tömtek ki senkit fegyverrel. Még amikor tényleg potens, használható fegyvert adnak át, akkor is vigyáznak, hogy a lényeg ne legyen benne. Pl az M1 Abrams tankokból szigorúan azokat adják csak át, amelyekben nincs benne a szegényített urán páncél, ami miatt az oroszok nem, vagy csak nehezebben tudnák kilőni. Vagy az M777 tarackokat úgy adták át, hogy a tényleg modern elektronikus irányzó-lőelemképző rendszer ne legyen benne.

A cél, meg nem az, hogy "ne legyenek orosz vazallus állam", hanem hogy "ne orosz vazallus állam legyenek".

Serény Vélemény 2024.03.12. 16:00:24

@cvsvrs: A palesztinok nem "harcolnak", hanem szimpla terroristák. Az nem "harc", hogy kisbabák fejét vágják le, meg elrabolnak száznál is több embert - szinte csak civileket - és velük kegyetlenkednek.

cvsvrs 2024.03.12. 16:18:01

@Serény Vélemény:
ez ügyben senki se áll izrael mellett. se a nyugat, se a kelet, se senki.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 16:22:41

@Serény Vélemény:

"Fentebb bizonyítottam, hogy nem tömtek ki senkit fegyverrel."

te is amúgy fogyatékos vagy? mint a többi fideszes? mivel bizonyítottad? a gránáttal?!

"A háború kitörése óta mintegy négymilliárd dollár értékű fegyvert küldtek eddig Kijevnek, és ennek a nagy része már meg is érkezett az országba. A legnagyobb beszállító az USA"

részletében láthatod a tavaly nyárig a linken:
hvg.hu/vilag/20220608_fegyverszallitmany_USA_Ukrajna_haboru_lista

az angoloktól is kaptak, a lengyelektől meg még többet, most nem keresem ki a többit részletében, mert még ehhez is hülye vagy.

"A cél, meg nem az, hogy "ne legyenek orosz vazallus állam", hanem hogy "ne orosz vazallus állam legyenek"."

te vagy az rébusz bácsi? itt azt akartad mondani, hogy jenki vazallusok lesznek? még orbánt se akarják megfékezni, látható a nyugati szövetségben mekkora a szabadság. még egy hitvány oroszcsatlós, megzsarolt hazuaárulót se akarnak megállítani a jenkiknél.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.12. 16:27:23

@Serény Vélemény:

" Az nem "harc", hogy kisbabák fejét vágják le"

amit azóta se igazolt senki, már akkor feltűnt hogy hazugság lehet, mert ennyire sokkoló.
csak egy tartalékos katona, fasiszta telepes hazudozott egyet.

vagy te tudod a neveiket a csecsemőknek? : netanjau ajánlotta finkelsteint orbánnak, csak szólok, ha ismerős lenne a hazug propaganda stílusa. külön intézmények foglalkoznak izraelben a mindent átütő propagandával, Máté Gábort meg sírvafakad, amikor a telepesek között járt, annyira elnyomják a palesztinokat.

Boldeone2 2024.03.12. 16:50:47

@Serény Vélemény: földrajz döntötte el, és ha a valóság nem tetszik, akkor nem a valósággal van a probléma, hanem a gondolkodásmódoddal. Persze, az ukránokat be lehet hülyíteni, hogy harcoljanak, de a normálisak onnan leléptek a francba, teljesen jogosan."

- Ez marhaság! Ne a " földrajz " döntse már b.meg! Nem 200 évvel ezelőtt vagyunk, amikor is abszolutista birodalmak dönthettek a nemzetek sorsáról!

Az ENSZ alapokmányban az egyik fő pont a nemzetek szuverenitásának tisztelete, vagyis Ukrajna szabadon választhat szövetségi rendszert, abba egy külső állam nem szólhat bele!
Ez a nemzetközi jog alapján - jus ad bellum- egy jogszerűtlen háború!

Az ukránok harca teljesen jogos és erkölcsileg igazolható!

Egyébként mi a fasznak tegyék le a fegyvert? Akkor Ukrajnának és az ukrán népnek jobb lesz?? A pszichopata őrült csak arra vár, hogy legázolhassa Ukrajnát, felossza a területeit és menjen tovább!

Ahogy Hitlerrel és más ámokfutókkal nem lehetett békét kötni, úgy Hitlerrel sem lehetett!

Azt a kamu narratívát meg hagyjuk már, hogy egy 1 milliárdos közösség, a földi GDP fele, nem tud elég lőszert legyártani Ukrajnának, vagy beszerezni a világpiacon, ezt magad sem hiheted el!
Minden csak politikai szándék kérdése!
Mindenkinek világos, hogy Putyint le kell győzni valahogy!

Serény Vélemény 2024.03.12. 16:54:07

@Tesz vesz XVI.: Én értem, hogy a te világodban minden szép és jól működik, de ha kell neked egy autó, akkor hiába kapsz három biciklit, ha szükséged van egy kiló kenyérre, akkor hiába kapsz egy fél szelet almát, ha kellene egy lakás, akkor hiába kapsz ajándékba egy pár cipőt, és így tovább. Most például f16-os kellett volna nekik, de nem kaptak és amikorra kapnak, akkorra már késő lesz. Előtte meg kellett volna nekik egy fajta harckocsiból 300 darab. Nem öt fajtából összesen 50-60. Meg kellett volna nekik nagyon sok gránát. De abból sem kaptak eleget.
Megjegyzem egy tank egy darab lövése: 1,5 millió forintba kerül. (és ha ügyesek, akkor 20-30-40 lőszert 10-12 perc alatt tudnak kilőni. )

Boldeone2 2024.03.12. 17:02:52

@Serény Vélemény: Egyébként egyszerű a helyzet: az orosz rezsim, Oroszország támad, Ukrajna csak védekezik.

A kérdés hogy lehet vége egy ilyen helyzetnek??

Vedd elő a józan eszed! Az utcán látod hogy egy erősebb fél, üti meg akarja ölni és kirabolni a gyengébbet, az áldozatot. mit fogsz csinálni?

1. Adsz segítséget az áldozatnak hogy az agresszor vereséget szenvedjen? Ez normális és erkölcsös álláspont

2. Mindenkinek azt mondod: nehogy segítsen senki, gyorsan verjék agyon a gyengét és rabolják ki, úgy minél hamarabb rend lesz..

Ezt mondja az erkölcstelen, önző és nihilista Orbán is, holott Ukrajna összemolása jóval nagyobb probléma lenne Európának!

Ezzel szemben én azt mondom: ott és most Ukrajnában kell tönkreverni az agresszort, és megvédeni a demokráciát! Ha a lengyel haráron lesznek már késő lesz!!

A 60 md dollár lófing az USA- nak! Ennek a 4x - esét is oda tudnák adni Ukrajnának!

A szabadság védelmére semmi sem drága!

Boldeone2 2024.03.12. 17:08:34

Az erkölcstelen, degenerált Orbán azt mondja: " két szláv nép küzdelme" - "hagyni kell..."

Én azt mondom: az anyád picsáját Viktor!

Ez nem két szláv nép küzdelme, hanem egy kisebb nép küzdelme a nemzeti szuverenitásért, a demokráciért, a szabadságért, az évszázados orosz függőséggel szemben!

A keleti agonizáló nagyhatalom- dikatúra pedig az összes évtizedek alatt összegyűjtött haderejével támadja!

Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy Ukrajna győzni fog!

Serény Vélemény 2024.03.12. 17:12:59

@Boldeone2: "- Ez marhaság! Ne a " földrajz " döntse már b.meg! "

Hát... ez pont ugyanolyan, hogy nehogy már a kromoszómák döntsenek arról, hogy fiú vagy-e vagy, lány! Ki a franc tehet arról, hogy a Rjurikok által alapított, első államalakulat a környéken úgy neveztetik, hogy "Kijevi Rusz" .

Egyébként nagyon érdekes, hogy az agymosóid a valós képet a háború állásáról milyen ügyesen elrejtik a szemeid elől. Az általam említett gránát hiány, vagy "gránátéhség" egyáltalán nem kamu, azt nem az oroszok állítják, hogy ők 15 ezret használnak naponta, hanem mindenki más is. és ez tényleg olyan, hogy ha nincs elég kilőhető gránát az általad 'jónak" tartott oldalon, akkor nem fognak győzni. És az, hogy a szerinted fejlett tudatú világ nem tud lőszert gyártani, az is tény, és nagyon egyszerű oka van: van egy gyártókapacitás, amit a hidegháború után leépítettek, és a visszaépítése meg nagyon költséges és kockázatos lenne, mert egyáltalán nem biztos, hogy a háború holnap nem ér véget (az Ukrán erők teljes összeomlásával) és nem dobhatják szemétbe a lőszergyárat, amit föl kellene építeniük a termelés fokozásához. No meg az acélt, amit a lőszerbe kovácsolnak először vasércként és feketekőszénként kéne kibányászni, csak hát Európa ügyesen leépítette a nehéziparát.

"A pszichopata őrült csak arra vár, hogy legázolhassa Ukrajnát, felossza a területeit és menjen tovább!"

Ha fosol valamitől, akkor legalább valami realitástól fossál, például az atomháborútól. Az általad hibásan őrültnek nevezett Putyin még Ukrajnával sem bír már két éve, hogy a francban tudna ennél tovább menni?

"Egyébként mi a fasznak tegyék le a fegyvert?"

Világosnál miért is tette le a fegyvert Görgey? Ja, talán volt 30 ezer katonája, meg 40 ezer tölténye a 200 ezres orosz expedíciós hadsereggel szemben?

Serény Vélemény 2024.03.12. 17:14:21

@Boldeone2: "Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy Ukrajna győzni fog!"

Mások meg abban hisznek így, hogy a föld lapos...

Boldeone2 2024.03.12. 19:14:36

@Serény Vélemény: "Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy Ukrajna győzni fog!"
*Mások meg abban hisznek így, hogy a föld lapos...*

- Pedig ízlelheted a dolgot! Ukrajna már győzött, mert ma is szuverén állam! Lényegében egy nagyvárost sem tudott elfoglalni a blitzkrieg óta az orosz hadsereg!

Egyébként agymosóid neked vannak, én a realitást mondom: ez az orosz hadsereg nem képes Ukrajna meghódítására, de még a Fekete -tengert sem képesek ellenőrzésük alatt tartani! Ha a republikánosok nem szarnak a ventillátorba, akkor Ajdijivka is ukrán kézen marad..

Ha Ukrajna elég fegyvert kap, akkor győzni fog, az orosz nem tud tovább nyomulni. Van elég rakéta / repülőgép és a világpiacon beszerezhető/ legyártatható lőszer, minden csak politikai elhatározás kérdése

Az oroszok is fogynak, ezért kapnak Észak- Koraától lőszert és irántól rakétákat!

Ukrajna pedig nem fog orosz békét kötni, miért is kötne? Az oroszok elfoglalják az okkupált területen a házakat, beköltöznek, meghirdetik...Mocskos hódítók!

Tehát ez egy ukrán egzisztenciaharc! Putler elszámolta magát, Ukrajna soha nem lesz többet orosz vazallus állam, ez biztos!

Boldeone2 2024.03.12. 19:21:36

@Serény Vélemény: A gáz az, hogy kereszténynek hirdeted magad, miközben az agresszor, a diktátor pártján állsz!!

Azért halnak meg most is emberek százai talán ebben a pillanatban is, mert az elmebeteg, degenerált, sőt, ördögi Putyin serege harcol Ukrajnában! AZ ukránok csak védekeznek!
Eddig százezrek haltak Putyin háborúja miatt, erre mit mit mond egy keresztény?? Te semmit...

Ez nem keresztényi dolog! Igaz, ti Bucsát és Irpinyt is tagadjátok, meg a Kijev lakótelepeit, a polgárokat bombázó végtelen ruszki mocskosságot!

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.12. 21:29:11

@Boldeone2:

"Eddig százezrek haltak Putyin háborúja miatt, erre mit mit mond egy keresztény??"

Azonnali tűzszünet, béketárgyalások!

Boldeone2 2024.03.12. 21:39:13

@atomic power 1986DucaDuca: Mondjad Putyinnak az azonnali tűzszünetet! Egyelőre Putyin támad, Ukrajna meg védekezik!

Egyébként mi lesz a tűzszünet után? Felkészülés a következő háborúra? Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól, olyan birodalmi térképekkel szaladgálnak, amelyek a Földközi- tengerig tartanak...

Béke akkor lesz, ha Putyin valahogy bevégzi, de az sem biztos...Egy demokratikus Oroszország békés lehetne

Boldeone2 2024.03.12. 21:43:43

@atomic power 1986DucaDuca: A " békeharc" eredménye:

www.portfolio.hu/deviza/20240312/nagyon-vonzza-a-forint-arfolyamat-a-400-as-euro-674323

..újra 400 ft az euro, miközben a kamatok meg az egekben...

Ez megint csak löketet fog adni az inflációnak...A forintnak szerintem mint pénznek vége....

Ahogy viszik lentebb az alapkamatot, úgy fog gyengülni..."Eltörökösödik" az ország

G. Nagy László 2024.03.12. 21:57:50

@Boldeone2:

"Egy demokratikus Oroszország békés lehetne"

Oroszország sok száz éves történelme során még soha nem járt a demokrácia közelében. Az USA már több mint fél tucat országot próbált erőszakkal kényszeríteni a demokráciára, s még eleddig sehol sem járt sikerrel. Miért gondolod, hogy majd Oroszország pikkpakk átnevelhető?

Annyira irreális minden mondatod és annyira ijesztő, hogy ezekben mind hiszel is. A többi Orbán-fóbiás kommentelő közel sem annyira jó szándékú, mint te, de nincs köztük egy sem, aki mindezt a mesét elhinné, amivel te nap mint nap szuggerálod magadat.

"Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól"

Egyáltalán nem nyilvánvaló, sőt kifejezetten irreális. Két éve ezt a hülyeséget hallgatjuk. Két éve ezzel kergeti háborús pszichózisba a nyugati elit a szavazópolgárait. Érdemes volna tanulmányoznod a történelmet. Az első világháborút az égvilágon semmi sem indokolta, a német-osztrák elit mégis belerángatott mindenkit. A nyugat meg boldogan belement, hogy kicsinálhassa Németországot és felrobbanthassa a Monarchiát. Pár éve még azon filóztunk, miként lehetett ennyire hülye mindenki. Most pont ugyanez történik, és az Ég óvjon minket, hogy Trump jöjjön és végre a felelős politizálás ideje térjen vissza.

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.12. 22:45:44

@Boldeone2:

"Mondjad Putyinnak az azonnali tűzszünetet! Egyelőre Putyin támad, Ukrajna meg védekezik!"

Te meg beszélj Zelenszkijjel, aki rendeletbe iktatta, hogy nem tárgyal Putyinnal ...!

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.12. 23:01:29

@Boldeone2:

"Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól, olyan birodalmi térképekkel szaladgálnak, amelyek a Földközi- tengerig tartanak..."

A történelem mégis azt mutatja, hogy a Nyugat többször fenyegette Oroszoszág létét, mint fordítva! Politikai celebek mindenféle térképei meg nem tükröznek semmiféle realitást!

Boldeone2 2024.03.12. 23:04:09

@G. Nagy László: Annyira irreális minden mondatod és annyira ijesztő, hogy ezekben mind hiszel is"

- Konkrétan mi az irreális vagy ijesztő? Én csak azt mondom, ami az erkölcsileg járható út: vagyis támogatni - és nem magára hagyni- kell az agresszió áldozatát
Ez nemcsak erkölcsileg helyes, de a nemzetközi jogból is ez következik, meg abból, ha hiszünk valamiféle civilizációs békerendben
Ha ezt elengedi a kollektív nyugat, akkor ez csak a kezdet lesz!

Nyilvánvaló, hogy Putyin területeket akar más országoktól"
*Egyáltalán nem nyilvánvaló, sőt kifejezetten irreális. Két éve ezt a hülyeséget hallgatjuk. Két éve ezzel kergeti háborús pszichózisba a nyugati elit a szavazópolgárait*

Dehogy irreális ! A történelmet inkább neked kellene tanulmányozni, én már megtettem! Valahogy minden lengyel, finn, balti és már ukrán is tudja hogy mi a helyes hozzáállás Oroszországhoz, csak az orbáni Magyarország nem! Nyilván minket vazallus államként, belső bomlasztóként nem fognak megtámadni, minek, de Európának en bloc rosszabb lesz

A nyugat meg boldogan belement, hogy kicsinálhassa Németországot és felrobbanthassa a Monarchiát"

- No meg az orosz cár pánszláv törekvései, Szerbia felbujtása, a szerb szélsőség anyagi támogatása

A Monarchia csak áldozat volt ebben a harcban...

Boldeone2 2024.03.12. 23:11:50

@atomic power 1986DucaDuca: történelem mégis azt mutatja, hogy a Nyugat többször fenyegette Oroszoszág létét, mint fordítva"

- Ez sem teljesen igaz, de a most nekünk a közép- és kelet - európai létből kell kiindulni: Oroszország és elődei itt agresszorok

Lényegében ezért lép be minden állam a NATO- ba...Mi sem felejthetjük 1956- ot

Ezek ugyanazok mint 100 éve, éppen ugyanaz az agresszor szellemiség, nem változtak!

Még az agymosó propagnda eszközei is ugyanazok: Tass, Pravda, Izvesztija...

Az ellenzéki médiát és civil jogvédő szervezeteket, mint a Memorialt felszámolták

A rengeteg politilai fogolyról, meggyilkoltról nem beszélve...

Boldeone2 2024.03.12. 23:17:52

@G. Nagy László: Most pont ugyanez történik, és az Ég óvjon minket, hogy Trump jöjjön és végre a felelős politizálás ideje térjen vissza."

- Na és mi lesz ha Trump jön? Minden csak rosszabb lesz, szétesik a NATO és a nyugati szövetségi rendszer, beleértve a gazdaságot is!
Putyin dörzsöli a kezét, mert az agresszió folytatása könnyebb lesz neki

Magyarország meg kínai cselédgyarmat lesz, ahová alacsony hozzáadott értékű, de környezetszennyező akkugyárak települnek

A kínaiak hozzák a munkaerőt maguknak, a profitot kitalicskázzák, a magyar ember nem kell nekik, csak portásnak, szarért- hugyért...

Ez az orbáni "jövőkép" ...

Boldeone2 2024.03.12. 23:46:31

@G. Nagy László: Ja, még annyit: ha Trump véletlenül nyerne, remélem nem így lesz, akkor az USA könnyen polgárháborúba sodródhat. Az amerikai társadalom minium fele gyűlöli Trumpot, valójában a régi republikánusok sem szeretik...
Ott viszont az emberek nem gatyáznak úgy mint Magyarországon...Trump az amerikai történelem egyik legostobább és legkártékonyabb elnöke volt. Ott lett volna Nikki Haley, de az iskolázatlan amerikai rednecknek nem kellett...( de Washingtonban győzött..)
Trump nem békét hoz a világnak az USA- nak, hanem a végtelen békétlenséget és bizonytalanságot!

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.13. 08:34:34

@Boldeone2:

"Mi sem felejthetjük 1956- ot"

Az oroszok meg 1941-et! Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, nem kerültünk volna szovjet befolyási övezetbe, amikor a jaltai konferencián döntöttek Európa érdekszférák szerinti felosztásáról.

G. Nagy László 2024.03.13. 08:51:03

@atomic power 1986DucaDuca:

"Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, nem kerültünk volna szovjet befolyási övezetbe, amikor a jaltai konferencián döntöttek Európa érdekszférák szerinti felosztásáról."

Mindenben egyetértek veled, amit a korábbiakban írtál, ezt leszámítva. A nagyhatalmak logikája nem így működik. Magasról szarnak rá, hogy mit teszünk, s mit érdemlünk.

1. Trianon: egyedül mi voltunk azok, akik nem akartak háborúzni, mégis minket büntettek meg a legdurvább módon.

2. 2. VH után: Mi a rossz oldalon álltunk, a lengyelek a jón. Mégis ugyanaz lett a sorsunk, ahogyan egész Közép-Kelet-Európának. A világ felosztása nem érdemek szerint történik sosem. A nyers erő dominál mindig.

Wildhunt 2024.03.13. 08:56:40

@Boldeone2: ha emlékeznél 56-ra, minden fórumon követelnéd minden külföldi beavatkozás megbüntetését, legfőkép a politikaiét, a megtorlásban résztvevőkkel bármilyen kapcsolatban lévők politikától való örökre eltiltását, és Magyarország szuverenitásának mindenek feletti tiszteletben tartását. De mivel te leszarod 56-ot, csak egy demagóg hívószónak használod csicskáztatóid érdekében, ezért mindezt NEM teszed.

Serény Vélemény 2024.03.13. 09:21:25

@Boldeone2: "Az amerikai társadalom minium fele gyűlöli Trumpot,"

Ez tisztára antikrisztusi beszéd: róla mondja a Biblia azt, hogy:
"Dániel könyve:7:8 Mialatt a szarvakat szemlélém, ímé, másik kicsiny szarv növekedék ki azok között, és három az elébbi szarvak közül kiszakasztaték ő előtte, és ímé, emberszemekhez hasonló szemek valának ebben a szarvban, és _nagyokat szóló száj_.
Dániel könyve:7:20 A tíz szarv felől is, amelyek a fején valának, és afelől, amely utóbb növekedék és három esék ki előle; és ennek a szarvnak szemei valának és _nagyokat szóló szája_; termete is nagyobb a társaiénál."

Az a poén, hogy fogalmad sincs arról, hogy az átlag amerikai mit gondol Trumpról, de te mégis a saját véleményedet vetíted ki. HA igaz lenne, hogy az amerikaiak fele gyűlöli Trumpot, akkor esélye sem lenne újra ringbe szállni az elnökségért. De ugye a te véleménybuborékod úgy van beállítva, mintha mindenki gyűlölné Trumpot.
Csak ez nem igaz. Az amerikai kulturális elit (haha) - a szenny csatornája - gyűlöli őt, az tény. De az átlag amerikai? Aki nem színész/énekesprosti szakmában és iparban nyomul az egyáltalán nem.

cvsvrs 2024.03.13. 10:21:36

@Serény Vélemény:
trump egy megosztó személyiség és ha nyer, akkor az amerikaiak egy jelentős része (nagyjából a fele, a republikánusok egy része) nem fogadja el. ahogyan magyarországon orbánt (a jobboldal egy része nem fogadja el), vagy gyurcsányt (őt pedig a baloldal jelentős része utasít el).

Wildhunt 2024.03.13. 10:24:59

@cvsvrs: persze hirtelen majd megint rendszerszintű rasszizmus lesz, meg blm. Ami azonnal eltűnik, amint demokrata elnök lesz.

cvsvrs 2024.03.13. 10:30:22

trump nem akar társadalmi egyéget, ahogyan orbán vagy gyurcsány. polgárháborút akarja szítani anélkül, hogy egységet hirdetne.

orbán a negyedik kétharmaddal nem azt mondta, hogy oké, nyertünk. hívjuk össze a nemzeti csúcsot. mondják el a pártok, hogy milyen politikát kövessen az ország. és majd a ballerek elmondják a nyugatos narratívát és ő ezzel egyetértve mondhatja a keletiest. és nem tekinti az őket bírálókat a nép ellenségének.

orbán azt mondja, hogy ha nem kellenek a népnek a gigantikus kínai akksigyárak, akkor ne legyenek. ha egy település akar, akkor legyen. és ha nem, akkor nem.

az orbánisták képtelenek egy olyan intézményt vezetni, amivel ne osztanák meg a társadalmat. és mindegy, hogy operaház, vagy általános iskola. nem integratív személyiségek és úgy akarnak teljhatalmat.

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.13. 10:46:15

@G. Nagy László:

"2. VH után: Mi a rossz oldalon álltunk, a lengyelek a jón. Mégis ugyanaz lett a sorsunk, ahogyan egész Közép-Kelet-Európának."

Lengyelország geopolitika helyzete annyiban más, hogy rajtuk keresztül a történelem folyamán többször támadást intéztek az oroszok ellen.

Jugoszlávia az el nem kötelezett országok vezetője lett, kilógva a sorból, bár ezért nagy áldozatot vállalt a háborúban.

Mi nagyon szorongatott helyzetben voltunk, kétségkívül, és csábító volt a területi revízió igénye.

Egyébként igazad van, a nagyhatalmaké a végső döntés.

cvsvrs 2024.03.13. 10:54:51

deák ferenc egy integratív személyiség volt, a haza bölcse, annak ellenére, hogy mából nézve látjuk a kiegyezés nyilvánvaló hibáit. illetve akkor is látta az öreg kossuth. deák azonban nem azt akarta, hogy a kossuthisták tűnjenek el a közéletből. kossuth se gondolta, hogy széchenyi hívei a nép ellenségei és megfordítve. miközben alig valamiben értettek egyet. és mindkettő a magyar történelem nagy alakja. ahogyan orbán és gyurcsány nem azok.

ezzel antall (aki eötvös józsefet tekintette példának) próbálkozott. hogy ő nem tekinti ellenségnek göncz árpádot. akkor se ha nem ért vele egyet. majd ezeket parlamentáris keretek között megvitatják. az orbánizmusban már nincs ilyen. orbán a jobboldalt is megosztja. a mérsékeleteket és a radikálisokat is. ahogyan gyurcsány a baloldalt.

horn gyula a szociális demagógiával még a jobber kisnyugdíjast is igyekezett megszólítani. nem az volt a célja, hogy a nyuggerek egymás torkát harapdálják el. nem volt célja hiszterizálni a közéletet. medgyessy péter azt mondta, hogy hármas cél, a létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság, és ezzel a nemzeti közép kormányát hirdette meg. az első kettő ballib, a harmadik széljobbos jelszó. és ezzel jobbközép kormányzást hirdetett úgy, hogy az nem ellentéte a balközép parlamenti frakciónak. mert ezeket majd igyekszik integrálni.

medgyessy integratív személyiség volt, vagy kovács lászló. kövér lászló nem az. az ő világképe az, hogy vannak a komcsik, libsik. akik nem ők. és azokat ütni kell. és úgy nincs párbeszéd.

orbán ellen van a főváros. oké, ez belejátszik a személyiségfejlődésébe. hogy a fővárosi értelmiség döntő többsége utálja, mint a szart. vidékről se tudott a jelenkori akdémiához képest alternatív elképzelésekkel előrukkolni. a fidesz nem "alternative für ungarn". mert csak ellenségkép van. brüsszel, gyurcsány soros. és az ellentábor ugyanilyan. ott sincsenek elvek. csak az, hogy orbán sátán.

és a közélet normalitása nagykoalícióval termehető meg. csak ezzel az a probléma, hogy budapest nincs kormányképes erő. budapestnek nincs politikai elitje.

Serény Vélemény 2024.03.13. 10:55:40

@cvsvrs: "trump egy megosztó személyiség"

Bizonyos szempontból Trump Biden inverze: Biden alatt a belső zavargások normalizálódtak, a világ meg szétesett, Trump alatt meg a világ békés volt, az USÁban meg egymást követték a faji zavargások.
Hm. Hm. Biztos véletlenül pont akkor törtek ki a borzalmas rasssssszistaságok, amikor ez a demo-kraták malmára hajtotta a vizet...

cvsvrs 2024.03.13. 11:00:21

@atomic power 1986DucaDuca:
csakhogy a probléma nem az, hogy a nagyhatalmat magyarországot felosztották. hanem az, hogy mindenben magyarok ellenében döntöttek. és máig nem érthető, hogy miért.

Wildhunt 2024.03.13. 11:14:28

@cvsvrs: dehogynem. Csak te nem érted.

cvsvrs 2024.03.13. 11:16:01

@Serény Vélemény:
biden illetve az őt irányító demokraták euroatlantisták, trump és mögötte álló republikánusok meg nem azok. nyilván nem működik a demokraták elképzelése, hogy a legkülönfélébb kisebbségek jogait erősítsék meg. ez a bicikli túl van tolva. csakhogy egyelőre nincs másik. hogy akkor mi a francot akar az usa, vagy akár az eu. amerikában trumpnak erre nincs válasza, vagy európában orbánnak.

Boldeone2 2024.03.13. 11:18:47

@Serény Vélemény: Az a poén, hogy fogalmad sincs arról, hogy az átlag amerikai mit gondol Trumpról, de te mégis a saját véleményedet vetíted ki. HA igaz lenne, hogy az amerikaiak fele gyűlöli Trumpot, akkor esélye sem lenne újra ringbe szállni az elnökségért"

- Mivel kint éltem hosszabb ideig, ezért ismerem az amerikai viszonyokat, a legjobb barátom pedig félig-meddig kint él, így ismerem a helyzetet
A demokraták ki nem állhatják Trumpot, de van a rebublikánusok között is sok olyan. Kb 20 éve a demokraták mindig több szavazatot kapnak, csak a torz és elavult elektori rendszer miatt tudnak győzni
A fejletebb államokban mindenhol demoktata többség van, illetve az iskolàzottak között

cvsvrs 2024.03.13. 11:19:12

@Wildhunt:
felszínes magyarázatok vannak.

cvsvrs 2024.03.13. 11:27:00

vannak felszínes magyarázatok és van egy túlzottan leegyszerűsített összeesküvés elmélet. hogy a kommunisták és "szabadkőművesek". ha ezeknek ekkora befolyásuk lett volna, akkor a szovjetek amerikában is győztek volna.

a magyar történetírásnak erre jelenleg nincs magyarázata. és ezért nem lehet revízió. hanem a fideszben azt hiszik, hogy majd putyin megnyeri a háborút és visszaadja kárpátalját. semjén doktor belovagol. és ha így alakulna, akkor utána mi lesz? mi az elképzelése semjén doktornak, vagy akárkinek? semmi.

Serény Vélemény 2024.03.13. 11:31:06

@Boldeone2: Lószart ismersz te bármit is!
"Mivel kint éltem hosszabb ideig, ezért ismerem az amerikai viszonyokat, a legjobb barátom pedig félig-meddig kint él, így ismerem a helyzetet"

1) éltél. Nem most élsz, hanem éltél, a m ú l t időben. Valamikor. Nem számít, hogy akkor mit tapasztaltál, mert most most van.
2) a legjobb barátod félig-meddig kint él, az nem azt jelenti, hogy ő jól ismeri az amerikai viszonyokat, és még ha jól is ismerné, nem jelenti azt, hogy az összes állam összes településének az "amerikai viszonyait" ismeri, és főleg emiatt is, nem jelenti azt, hogy TE ismered.

"Kb 20 éve a demokraták mindig több szavazatot kapnak"
Ez is egy tipikusan "minél kevesebbet tudok, annál nagyobb a szám" jellegű kijelentés.
Hol kapnak több szavazatot? A helyi választásokon? A szenátusi, vagy képviselőházi választásokon? Az elnökválasztás során?

Boldeone2 2024.03.13. 11:31:28

@Serény Vélemény: Ezek a tények: www.pewresearch.org/politics/2023/07/12/demographic-profiles-of-republican-and-democratic-voters/

By contrast, a majority of Republican voters in 2022 had no college degree (63%); a smaller share had a college degree or more (37%).

A rebublikánusok a társadalom kevésbé iskolázott, rosszabbul kereső így könnyebben manipulálható részét tudják megszólítani, ezért népszerű körükben Trumpli

A világon amúgy mindenhol így van - mindenhol a lecsúszott prolik adják ma már a populista szélsőjobb tömegbázisát

Boldeone2 2024.03.13. 11:34:51

@Serény Vélemény: nem jelenti azt, hogy az összes állam összes településének az "amerikai viszonyait" ismeri, és főleg emiatt is, nem jelenti azt, hogy TE ismered."

- Nem is kell az összes állam összes települését ismerni. Erre vannak a különböző barki altal elérhető statisztikák és kutatások!

Orszagos szinten, összesen a demokrata párt mindig több szavazatot szerez!

Wildhunt 2024.03.13. 11:37:27

@Serény Vélemény: most az egyszer igazat mond. Darabra a demokraták tényleg mindig több szavazatot kapnak, kár hogy az elektori rendszer miatt ez kb semmit sem jelent.

Boldeone2 2024.03.13. 11:39:16

Trump vs Hillary, 2016

62,984,828 vs 65,853,514

Tehat a demokrata elnökjelölt 3 millióval több szavazatot kapott, az a VALÓDI amerikai többség, mégis, az elvult választási rendszer miatt, Trump lett az elnök...

Serény Vélemény 2024.03.13. 11:53:27

@Boldeone2: Akkor ezek szerint az, hogy a FIDESZ 3 millió szavazatot kapott, rajtuk kívül meg mindenkimás összesen 2 milliót, a magyar választási rendszer jóságát igazolja, ahogyan az orosz rendszer amerikainál magasabb színvonalát fogja igazolni, amikor Putyin fog kapni 80%-ot, vagy efölött? :)

Boldeone2 2024.03.13. 11:56:13

@atomic power 1986DucaDuca: @G. Nagy László:

Az oroszok meg 1941-et! Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, nem kerültünk volna szovjet befolyási övezetbe, amikor a jaltai konferencián döntöttek Európa érdekszférák szerinti felosztásáról."

- Egyszer már ezt elmondtam nektek: Magyarország a revíziós politika miatt, kénytelen volt belépni a második vh- ba. Éppen Románia miatt leginkább

A Jaltai konferencián pedig Sztálin diktálta a feltételeket Kelet- Európáról, nem a "nyugat adott el" Addigra lényegében már Budapest ostroma fefejeződött, az oroszok megszállták Magyarországot

Boldeone2 2024.03.13. 11:58:24

@Serény Vélemény: Akkor ezek szerint az, hogy a FIDESZ 3 millió szavazatot kapott, rajtuk kívül meg mindenkimás összesen 2 milliót, a magyar választási rendszer jóságát igazolja"

- A jó választási rendszer az nem ilyen, hanem az arányos a jó, vagy jobb. Mint a német, pl

Serény Vélemény 2024.03.13. 11:59:47

@Boldeone2: "Az oroszok meg 1941-et! Ha nem üzenünk hadat a SZU-nak a világháborúban, vállaljuk a semlegességet, amit az oroszok kértek, "

vagy akkor már 43-ban megszállnak minket a németek.

Nincs új a nap alatt. Magyarország területe feletti levegőégben van a kelet és nyugat közötti határvonal. EZÉRT sem a tatárok, sem a törökök, sem az oroszok nem tudnak minket tartósan és teljesen a saját érdekszférájukhoz csatolni.

Serény Vélemény 2024.03.13. 12:32:48

@Boldeone2: Nagyon érdekes egyébként ez a PEW elemzés, mert a te valósághajlításoddal kapcsolatos következtetésed nem szerepel benne.
Valójában az elemzés inkább a 2018-as, 2020-as, 2022-es választásokon részt vevők demográfiai összetételének változásairól szól, nem arról, amit te helytelenül következtetsz:
"A rebublikánusok a társadalom kevésbé iskolázott, rosszabbul kereső így könnyebben manipulálható részét tudják megszólítani"

Wildhunt 2024.03.13. 12:37:56

@Serény Vélemény: kevésbé iskolázott, rosszabbul kereső így könnyebben manipulálható részét tudják megszólítani"

Pont ezért importálnak ilyenekből milliókat a demokraták. Legalább egyszer hazudna olyat, amit nem lehet 5 perc alatt cáfolni.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.13. 14:20:44

@Serény Vélemény:

"Előtte meg kellett volna nekik egy fajta harckocsiból 300 darab. Nem öt fajtából összesen 50-60"

egyem a kis szívedet, akkor mégse tömték ki őket fegyverrel? ne válaszolj erre, ne fárassz.

a lényegre viszont nem reagáltál megint. teljesen hitvány vagy, vagy egyetértesz?

itt azt akartad mondani, hogy jenki vazallusok lesznek? még orbánt se akarják megfékezni, látható a nyugati szövetségben mekkora a szabadság. még egy hitvány oroszcsatlós, megzsarolt hazuaárulót se akarnak megállítani a jenkiknél.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.03.13. 14:30:16

@G. Nagy László:

inkább legyen 800 ft a benzinár, meg 600 az euró, de soros nekünk ne diktáljon!!!!
ha le kell sz*pni kínát, a töröktöt, azerieket, putyint és az egész türk tanácsot, ám legyen! de soros nekem ne buzuljon!!!

Boldeone2 2024.03.13. 16:39:03

@Serény Vélemény: Valójában az elemzés inkább a 2018-as, 2020-as, 2022-es választásokon részt vevők demográfiai összetételének változásairól szól, nem arról, amit te helytelenül következtetsz"

- Valójában ott van ebben a felmérésben kristálytisztán, hogy a demokraták szavazói képtezettebbek. De lehet más felméréseket is nézni, mindenhol hasonló az erdemény: a demokraták szavazói a fiatalabb, iskolázottabb rétegekből kerülnek ki

Tehát megfordultak a régi preferenciák

Az elit többsége is demokrata, kiemelkedően a kulturális és tudományos elitet

A rebublikánusok ma jellemzően a kiöregedő, kevésbé iskolázott, vesztes emberek pártja. Pont azok, akiket a legkönnyebb demagógiával megvezetni!

Boldeone2 2024.03.13. 16:43:41

@Wildhunt: Pont ezért importálnak ilyenekből milliókat a demokraták. Legalább egyszer hazudna olyat, amit nem lehet 5 perc alatt cáfolni"

-Megint hazudozol! A demokraták nem importáltak senkit Az illegális bevándorlók nem tudnak szavazni, de még a zöldkártyások sem! Illegálból legálba átmenni, meg szinte lehetetlen

cvsvrs 2024.03.13. 16:54:56

@Boldeone2:
csak ugye a demokrata gondolkodás elvben éppen az, hogy a választójog egyenlő. és a republikanizmusban van cenzus. például debrecen keresztyén respublika. és abban a polgári házaknak van szavazati joga. és aki a város ingyenesen biztosított jobbágytelkein lakik azoknak nincsen. aki inas, vagy cseléd az nem szavaz. mert nincs saját háza. a respublikában nincs polgárjoga. és ezen 1848-ban változtatnak. a polgári konzervatívok ellenében győznek a nemzeti liberálisok. a plebejusok bevonulnak a városházára. és azt mondják, hogy legyen egyenlőség, szabadság és testvériség.

Boldeone2 2024.03.13. 17:00:25

@Serény Vélemény: Itt van egy másik részletes tanulány, ami szintén igazolja mondandómat:
manhattan.institute/article/the-rise-of-college-educated-democrats

"In sum, as white Democrats have become relatively more educated than nonwhite Democrats and white Republicans, they have also become relatively wealthier and more likely to work in high-status occupations than ever before"

A fehér választók képviselik még mindig a legnagyobb tömeget, közöttük pedig a tanultabbak, jobb szociális státuszúak, könnyebben lesznek demokraták, az idősebb , kevésbé iskolázott, rurális rétegek pedig inkább republikánusok

Boldeone2 2024.03.13. 17:09:33

@cvsvrs: A cenzus régebben a konzervatívabb, " jobboldali" politikát, a status quo megőrzését kívánók hatalmát szolgálta

Ma viszont tömegdemokrácia van. Az összes diktátor, elnyomó az alja nép segítségével őrzi meg hatalmát

Korunk " Aturo UI" - ai , vagyis a Hitlerjei, könnyen manipulálják a tömegeket

Ha mindenhol vagyoni és műveltségi cenzus lenne, mondjuk Európában, akkor a populista jobboldal sehol sem nyerne ..

Budapesten is a liberális romkocsma értelmiség dönt már...A fidesznek soha nem lesz többsége...

De a polgári elit is kiàbrándult a fideszből...

cvsvrs 2024.03.13. 17:17:15

vagy a diákköztársaságban a plebejusoknak is van szavazati joguk. nincs vagyoni cenzus. azonban a deákoknak tanulniuk kell. a diákköztársaságnak akkor lehet valaki a polgára, hogy ha képzi magát és választhatnak officiálisokat. a kuruc időket megelőzen vezetik be, hogy a respublikában legyen tribunus plebis, néptribunus, népszószóló, aki plebejusok érdekeit védi, a szenátus tagja, a köztársaságban nincs teljes egyenlőség.

és demokraták mondják azt, hogy ez a gyakorlat hibás. nem számít, hogy mennyire művelt, mennyi vagyona van, legyen egy-egy szavazat. mert különben a rosszabb helyzetben levők még rosszabba kerülnek. és kapjon mindenki polgárjogot.

platón azt mondja, hogy ez így problémás, mert hogy ezek után a csőcselék kezd el uralkodni. a politikusok egy része a csőcseléket kezdi el hergelni. platón nem volt demokrata.

cvsvrs 2024.03.13. 17:20:35

@Boldeone2:
a demokratáknak elvben a jogegyenlőség mellett kellene érvelniük.

Boldeone2 2024.03.13. 17:22:01

@cvsvrs: Debrecent a Fidesz felosztotta választói körzetekre. Tipikus gerrymandering..

A város bármennyire is őskonzervatív, jobboldali, azért az ellenzék is labdába tud kicsit rúgni.

A környező falvak városhoz csapott lakossága viszont 80% - ban fideszes...Ennyit tesz az iskolázottság mértéke..

Az ellenzék szinte minden szavazatát a jobbmódú részeken gyűjti be, vagy ott, ahol fiatal értelmiség megtelepedett, jellemzően a Nagyerdőt övező lakótelepek...

Budapest < regionális központ <nagyváros/város<rurális térségek

A fidesz ahogy megyünk lentebb a települési hierarchiában, annál erősebb

Boldeone2 2024.03.13. 17:24:17

@cvsvrs: platón azt mondja, hogy ez így problémás, mert hogy ezek után a csőcselék kezd el uralkodni. a politikusok egy része a csőcseléket kezdi el hergelni. platón nem volt demokrata."

- Lehet hogy nem volt demokrata, de sajnos igaza volt...A diktátorok mind tömegbázist építettek, szisztematikus manipulációval...

Wildhunt 2024.03.13. 17:24:29

@Boldeone2: és ezt képes vagy komolyan leírni.

Wildhunt 2024.03.13. 18:28:54

@Boldeone2: itt azokról beszélsz, akiket kirúgott, és próbálják magukat visszaszopni a demokratákhoz. Ajánlom az örökérvényű Abcúg dalt az István a királyból.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.03.13. 22:49:26

@Wildhunt: Hát igen. Aki kimondja az igazat az mindjárt csúnya rossz gonosz ellenség.

GyMasa 2024.03.14. 14:31:25

@G. Nagy László:
Dehát, nem úgy volt, hogy azért kellenek azok a szankciók, hogy AZONNAL összedőljön az orosz gazdaság, és Putyin ne tudja tovább finanszírozni a háborúját, meg a népjólétet, és akkor a NÉP majf felhúzza a lámpavasra...
Szerintem, az nem normális, aki arra számít, hogy a szankciók "MAJD 50 év múlva" megállítanak egy háborút...
(annyira szépen látszik Boldikán, ahogy elkezdődött a rugalmas elszakadás az eddigi narrtívától. Nem semmi szellemi kapacitást igényelhet, hogy kordában tartsa ezt a kognitív disszonanciát!)

GyMasa 2024.03.14. 14:32:18

@G. Nagy László:
Szerintem is inkább a másik oldalon vannak jelen túlnyomó mértékben a pszichopaták...

GyMasa 2024.03.14. 14:33:46

@G. Nagy László:
... már régen veszített. Csak, még nem mindneki vette ezt észre.

GyMasa 2024.03.14. 14:39:00

@MEDVE1978:
"Ilyenek a balti államok, Ukrajna és Moldova. "
Jah, és ezek az államok mind teljesen EU kompatibilis módon bánnak az orosz kisebbségükkel, és semmi oka nem lehet panaszkodni az oroszoknak!
Oh, wait...

GyMasa 2024.03.14. 14:43:24

@MEDVE1978:
"Abban az esetben, ha az ukránok esetleg nyernek és visszafoglalják a teljes korábbi területet, az oroszok pedig polgárháborúsan omlanak össze, még az sem garantálná, hogy az oroszok nem támadnak újra."
Nos, mivel a Donbassz és a Krím az orosz alkotmány szerint ismát orosz területek, ha be is következne az a csoda, akkor az oroszok bevethetik az atomarzenáljukat is, ha akarják.
Hiszen az oroszok birtokolják a legnagyobb atomarzenált.

Amúgy, pedig a "végleges megoldása a konfliktusnak, szerintem a teljesen megyszűnő Ukrajna, vagy egy kb. "kijevi városállam" lesz.
Azzal meg is oldódna a probléma, hiszen minden kérdés, ami most égetően jelen van a közéletben okafogyottá fog válni...

GyMasa 2024.03.14. 14:45:46

@MEDVE1978:
Szerintem, a Baltikumban nem kell semmiféle támadást végrehajtani, pont elég lenne a kb. 40%-nyi, jelenleg a saját országukban is jogfosztottként élő orosz kisebbséget feltüzelniük és egy jó kis forradalmat szítani...
Sőt, ha igazén türelmesek, akkor lehet azt hivatalos úton is csinálni, politikai vonalon.

GyMasa 2024.03.14. 14:47:51

@G. Nagy László:
Igen, szerintem is, a világ tele van olyan lehetséges célokkal az oroszok számára, ami sokkal kisebb kockázattal jár:
- Szíria
- A Kaukázus
- Afrika nagy része
- A Déli és északi sarkkör
- Dél amerika
- Hold
- Mars

GyMasa 2024.03.14. 15:04:27

@cvsvrs:
Azért, mert az Osztrák-Magyar monarchia a kiegyezés után nagyon durván elkezdett erősödni.
Ha már 1914 nem is voltunk az EU legerősebb állama, hamarosan ténylegesen is fenyegettük volna az Európai Német-Francia-Angol hegemóniát.

GyMasa 2024.03.14. 15:06:38

@Serény Vélemény:
Hmmmm. mintha csa a "fideszbirkákról" lenne szó...

GyMasa 2024.03.14. 15:07:51

@Wildhunt:
Az hagyján, de pl. a beérkező Mexikói illegánsok azonnal Trump mellé állnak és a további bevándorlás akadályozását szeretnék...

Boldeone2 2024.03.14. 19:12:44

@GyMasa: Szerintem, az nem normális, aki arra számít, hogy a szankciók "MAJD 50 év múlva" megállítanak egy háborút..."

- Nem kell arra 50 év! Pár éven belül megtérdel az orosz állam, ahogy jogelődje is megtérdelt a hidegháborúban!

Hiába nyomja a propagandát a muszka, bizony egyre jobban érzik a szankciókat, jevés az orvosi eszköz, a gyógyszer, az a gépalkatrész a műszer.
Ami van, pedig drága

Jobb lenne ha kihúznád a nyelved Putyin valagából, és nem csak győzelmi propagandát olvasnád!
Mint tudjuk: az oroszok mindig hazudtak, az minden elnyomó rendszer természete

Wildhunt 2024.03.14. 19:17:02

@Boldeone2: Boborján a vérgyilkos forever.

Boldeone2 2024.03.14. 19:19:24

@GyMasa: Nos, mivel a Donbassz és a Krím az orosz alkotmány szerint ismát orosz területek, ha be is következne az a csoda, akkor az oroszok bevethetik az atomarzenáljukat is, ha akarják.
Hiszen az oroszok birtokolják a legnagyobb atomarzenált."

- Ez marhaság! Ha Ukrajnában vetik be, az majdnem olyan pusztító lehet Oroszországnak is, senki sem tudja merre sodorja a sugárzó anyagot szél

Világszintű atomháborút meg megint hülyeség kirobbantani, mert az orosz is visszakapnák a csomagot...

Az meg hogy kinek hány van, indifferens, pár tucat elég mindnre...Az orosz haditechika 50-60 éves elavult szar..
Kb ahogy a Lada aránylik az Audihoz...

Primtív szolganép az orosz, kivétel az orosz ellenzék..

Wildhunt 2024.03.14. 21:28:52

@Boldeone2: mit fogsz csinálni, mikor az ukrán bukás után a fél országuk(minimum) átáll az oroszokhoz, a másik felük meg elkezdi kurvanyázni az usát?

cvsvrs 2024.03.15. 08:49:06

@Wildhunt:
a blizkrieg után majdnem biztosan ez történt volna. egy több évig tartó háború után azonban ez erősen kérdőjeles. ukrajna most valóban a függetlenségéért harcol. azért, hogy ne a szovjetunió álljon vissza, hanem a fák (független államok közössége).

Sadist 2024.03.16. 19:46:26

Előkerült egy gyagyás boldival készült interjú: www.youtube.com/watch?v=daEhQ5jwCLA

Boldeone2 2024.03.16. 20:00:58

@Sadist: A qurva anyád volt a gyagyás, amikor a debil apádnak megállt a Lipótmezőn, te nőtelen náci féreg!

Bayaz 2024.03.17. 12:22:41

@GyMasa: Egyik balti államban sincs 40%-nyi orosz kisebbség (25% Észtország és Lettország, 5% Litvánia). A hidegháború utáni 10 évet ügyesen felhasználták arra, hogy az orosz telepesek és leszármazottaik kb. felétől megszabaduljanak, a többi meg ha teljes szavazójogot kap, akkor se tud vezetést váltani (szemben Ukrajnával, ahol oroszbarátok még meg tudták választani Janukovicsot).

Wildhunt 2024.03.17. 13:06:53

@Bayaz: most nincs. Ha megjönnek az oroszok, lesz. Arrafelé a nemzetiség elég képlékeny.

valis47 2024.03.17. 14:36:50

@Tesz vesz XVI.: Neked lehet Amerika a hazád, @Boldeone2-nek Ukrajna, ezt értjük. Nekünk meg nem.

Bayaz 2024.03.17. 15:18:41

@Tesz vesz XVI.: Nem hiszem, hogy forogna a sirjában. Nixon fő külpolitikai tanácsadója, Kissinger 2022-ben többször is kifejtette, hogy békét kell kötni az oroszokkal.

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.17. 16:00:30

@Boldeone2:

"Világszintű atomháborút meg megint hülyeség kirobbantani, mert az orosz is visszakapnák a csomagot..."

Atomháborút nem robbantanak ki, mint egy hagyományos háborút, az az események önmozgásából következik, jön megállíthatatlanul, magától, az eszkalációs lejtő legalján. Ezért mérhetetlenül felelőtlen Macron izmozása.

De hát neki nincs saját családja! Neked van? Hozzászólásaidból nem a felelősségérzet derül ki!

Boldeone2 2024.03.17. 20:19:19

@atomic power 1986DucaDuca: Ezért mérhetetlenül felelőtlen Macron izmozása."

- Mi az hogy " izmozása"? Eddig nem az volt a narratíva, hogy az oroszok fenyegetik folyamatosan Európát ? Ismerjük Medvegyev kijelentéseit!
Az orosz rezsimnek tudnia kell: ha egy határt túllélnek, akkor el lesznek pusztítva!
Senki nem akar háborút, de az orosz fasiszta agresszornak is tudnia kell: van egy határ, amit nem léphetnek át!

A nyugatnak egységesnek és erősnek kell lenni! A ruszofaszista őrület nem ismer határt!

Boldeone2 2024.03.17. 20:27:58

@atomic power 1986DucaDuca:

A muszka hatalom már korábban is fenyegetőzött:

mandiner.hu/kulfold/2023/03/dmitrij-medvegyev-fenyegetes-letartoztatas-kulfold-atombomba-haboru

Eddig igazán visszafogott volt minden nyugati politikus, de mára kezdett betelni a pohár! A vak is látja, hogy nem a Donassért meg az orosz nemzetiségért megy a harc

Putyin az Európa, a szabad Európa ellen harcol, minden eszközzel. Az implicit tervben újabb európai országok leigázása a célja

Putyinnak tudnia kell: " Aki szelet vet, vihart arat "

Egyébként az orosz nacionalista, fasiszta ideológia nem titok, Magyarországon is lehet olvasni magyarul, mit gondol Dugin pl a dsmokráciáról, a liberalizmusról...

atomic power 1986DucaDuca 2024.03.17. 22:27:17

@Boldeone2:

"Eddig nem az volt a narratíva, hogy az oroszok fenyegetik folyamatosan Európát ? Ismerjük Medvegyev kijelentéseit!"

Kb. annyira relevánsak, mint a következők:

"Joe Biden amerikai elnök eltűnik egy beszéd közben, majd nemzetközi körözési listára kerül."

"Donald Trump 99 év börtönbüntetést kap, de így is megválasztják elnöknek."

"Újraélednek az amerikai bázisokon tárolt űrlények és megszerzik a törvényhozásban a többséget."

"Godzilla lesz a következő japán császár."

A SZU sokkal erősebb volt, mint az OF, mégsem rohanta le Európát. Oroszoszág most miért tenné? A NATO meg azóta is folyamatosan erősödött, 5-10-szeres fölényben van fegyvernemenként.

"Az orosz rezsimnek tudnia kell: ha egy határt túllélnek, akkor el lesznek pusztítva!"

Megéri Oroszoszág elpusztítása, hogy mi is velük pusztulunk? Honnan vannak ilyen suicid gondolataid? Neked nincs senki, akit szeretsz, aki fontosabb, mint ez a háború?

"Senki nem akar háborút, de az orosz fasiszta agresszornak is tudnia kell: van egy határ, amit nem léphetnek át!"

Nem Oroszország közeledett a NATO-hoz, hanem fodítva!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.03.17. 23:07:20

Ezek a sötéthülye fideszkomcsik mára sem lettek normálisabbak, okosabbak.
süti beállítások módosítása