téveszmék

téveszmék

"Nem a ruha teszi az embert"

2018. február 11. - G. Nagy László

nem_a_ruha_teszi3.jpg

 

Érdekes, hogy Rómában, Párizsban, vagy Lisszabonban járva nemigen látni rosszul öltözött embert. Idehaza, bár egyre halkabban, de még mindig hallani olyan hangokat, hogy "az a fickó, aki száz kiló alatt van és divatos ruhát visel, az nagy valószínűséggel meleg..." Ezt persze többnyire még azok sem hiszik el, akik mondják, csupán így próbálják kedvezőbb színben feltüntetni a nemtörődömségüket; mintha a férfisság valaha is egyet jelentett volna az igénytelenséggel. Mindez attól válik igazán érthetetlenné, hogy a személyiségfejlődés legkönnyebb lépcsőfokáról van szó. Az intelligencia nemigen fejleszthető; a műveltség és a szociális készségek megszerzése, elsajátítása pedig időigényes folyamat. Még testünk formába lendítése is heteket, hónapokat vehet igénybe. A ruhatárat ugyanakkor pár óra alatt fel lehet dobni, még csak nem is pénz kérdése a dolog.

 

nem_a_ruha_teszi2.jpg

 

Rögtön az elején le kell szögezni: mindaz, ami a jelen posztban megfogalmazásra kerül, kizárólag a férfiakra vonatkozik. A lányoknál lényegesen ritkább az elhanyagolt külső. Ők pontosan tudják, hogy ha öltözékük nem vonzza a szemet, úgy gyakorlatilag ki is írták magukat a társadalomból. Egy nőnél csupán annyi a kérdés, hogy ruházata kihívó avagy decens, de mindenképpen szexinek és nőiesnek kell lennie. Olyan ez, mint a tánc: ha egy lány rosszul mozog a parketten, a férfiak azonnal elveszítik az érdeklődésüket, mert majdnem biztosnak vélik, hogy az ágyban is épp olyan ügyetlen.

 

nem_a_ruha_teszi4.jpg

 

A középkorban egy nemes nagy mértékben kitűnt a tömegből drága és díszes ruházatával. Az emberek öltözete egyértelműen elárulta származásukat, társadalmi pozíciójukat. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy vajon mit tennénk, ha a jelenlegi tudatunkkal a gótika, vagy a reneszánsz korában találnánk magunkat. Vajon volna-e értelme a ruházattal való szélhámoskodásnak? Számos legenda szól Mátyás király álruhás kalandjairól, azonban fordított előjelű történetekből - amikor egy alacsony sorú ölt nemesi külsőt, így érve el üzleti, vagy magánéleti sikereket - bevallom, nem sokat ismerek. Nem is lehetett különösen tipikus, hiszen az ipari forradalom előtt konfekciós tömegtermelésről nem beszélhetünk, az arisztokraták egyedi készítésű ruhái a nép egyszerű gyermekének megfizethetetlenek voltak. Az sem mellékes, hogy az öltözködés mikéntjét sok helyütt törvények szabályozták, komoly retorziók mellett. S végül: milyen előnyt remélhetett a szegénylegény a grófi parádéban? Manapság egészen más a helyzet. Mindenki azt hord, amit csak szeretne, s a konfekcióiparnak köszönhetően a legmenőbb szerelések is szinte bárki számára elérhetőek. A jólöltözöttség előnye pedig a legkevésbé sem kérdéses: állások, karrierek, vizsgaeredmények, randevúk és erotikus kalandok múlhatnak rajta. A 21. században már semmi sem szól az igénytelenség mellett.

 

nem_a_ruha_teszi.jpg

 

Egy mai férfi alapvetően háromféle utat választhat, amikor öltözködési stratégiáját kialakítja. A túlnyomó többség (65-70%) a semleges középúton jár: fő motivációjuk, hogy véletlenül se lógjanak ki a tömegből. Nem is igen vesszük őket észre. Az alapszintet mindenesetre hozzák: megjelenésükkel nem rontanak, s nem is javítanak helyzetükön, megítélésükön. Még azt is mondhatjuk, hogy esztétikai érzék híján megfelelő stratégiát követnek: mindenféle extremitás ugyanis magában hordja a hibázás kockázatát; a komfortzónában megmaradva ez tökéletesen kiküszöbölhető. A második legnépesebb csoport tagjai (25-30%) mindent elkövetnek azért, hogy első pillantásra elnyerjék a szánalmas lúzer bélyeget. Ők nagyon is kilógnak a tömegből, csakhogy kifejezetten lefelé, s többnyire teljesen tudattalanul. Védjegyeik - a teljesség igénye nélkül - a következők:

  • futócipő viselése farmerhez,
  • bokalengető nadrág,
  • magas derekú nadrág,
  • kőművesdekoltázs,
  • túl bő ruhák,
  • pocakban feszülő ing,
  • övtáska,
  • hímzett farmer,
  • szabadidő nadrág,
  • elegáns cipőhöz fehér zokni,
  • kilátszó alsónadrág
  • rövidnadrághoz térdzokni,
  • hosszúnadrághoz bokazokni,
  • túl hosszan, vagy túl röviden kötött nyakkendő,
  • cipőtől eltérő színű, vagy hiányzó öv
  • márkajelzés a zakó ujján,
  • betűrt póló,
  • gagyi karóra,
  • gyűrű a kisujjon,
  • és persze a szandál zoknival.

Giorgio Armani szerint "az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád." Lássuk be, már olyan férfiből is keveset látni, akire kifinomult öltözéke miatt felfigyelünk, hát még olyan, akire később emlékezünk is. Ez az a szűk réteg (legfeljebb 5%), amely felfelé lóg ki a tömegből. Ők azok, akiknek ruházkodása nem csupán tudatos, hibátlan és igényes, de többnyire tartalmaz olyan extrém elemeket is - díszzsebkendő, sál, kalap, ékszer stb. -, amelyek egyedivé és kiemelkedővé teszik. A párkapcsolati guruk ezt páva-hatásnak nevezik: a nők szeme azonnal megakad mindazon, ami nem szokványos, így a férfi már szavak nélkül is megtette az első lépést a figyelemfelkeltés és az ismerkedés útján.

 

mystery-pua.jpg

 

Az, hogy esztétikai értékénél fogva ázsiónövelő tényező, csupán a ruházkodás legfontosabb, de egyáltalán nem kizárólagos funkciója. Az öltözetünk kifejezheti egyéniségünket, kifinomultságunk mértékét, világlátásunkat, szexuális orientációnkat, valahová tartozásunkat és valami ellen való protestálásunkat is. A hetvenes évek hippijei, a nyolcvanas évek punkjai, a rendszerváltás utáni első szabad parlament fideszesei mind-mind a polgárpukkasztást célozták megjelenésükkel. Személyes kedvencem a Billions c. sorozat azon jelenete, amikor a milliárdos bróker (Damian Lewis) úgy vásárolja ki a karót nyelt arisztokratákat, hogy a tárgyalásra egy agyonmosott Metallica pólóban érkezik.

 

metaltshirt.png

 

Ez a poszt elsősorban azoknak íródott, akik - megrekedve a kőkorszak gondolati szintjén - még mindig azt a nézetet vallják, mely szerint a ruházkodás célja a hideg elleni védelem. Nem ártana, ha tudnák, hogy a címbéli közmondás nem csupán hamis, de számos kultúrában egyáltalán nem is használatos. Mi több, az érintett népek bölcsessége éppen az ellenkezőjét hirdeti: a ruha teszi az embert. Semmi sem olyan fontos, mint az első benyomás, kár lebecsülni a külsőségek jelentőségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr10013644870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2018.02.12. 13:41:14

Az igénytelenség éppúgy férfiatlan, mint a piperkőcség.
Ha egy férfi annyi időt fordít a külsejére mint egy nő, az már problémás. Ha meg annyi kozmetikumot/eszközt használ, az főleg.
Egy férfi fürödjön és borotválkozzon rendszeresen, lehet frizurája, de ne használjon hasonló krémeket vagy hajvasalót mint egy nő.

A ruházat meg legyen maszkulin mindenképp. A fenti nyitóképen, valamint a második képen látható pasik ruházata ultragáz. Hosszú bézs zakó, fehér pólóval és szaggatott térdű farmerral... ha agyonlőnek se hordanám!
Heteró férfi ne hordjon:
- kivágott nyakú pólót
- csőszárú nadrágot
- hárommal nagyobb méretű kabátot (főleg a vasággyal 40 kilós kamaszkölykökön látom)
- sapkát és sálat ha nincs hideg (hipszterek tavasszal, pólóval is szokták)
Szaggatott farmert meg egyetlen emberi lény se hordjon. Se fiúk, se lányok.

Stenonis 2018.02.12. 13:45:20

Vicces.
Mi a lúzer a farmer+futócipő kombóban? Ha nem bírósági tárgyalásra megy az ember és sokat kell valahol rohangálnia (mondjuk 1 nap 6-8 km-t), akkor a legkényelmesebb viselet.

Ha uszodába vagy focizni megyek, akkor bizony szabadidő nadrágot veszek. És senki kedvéért nem fogok ezen változtatni. Menjen sportolni öltönyben akinek 2 anyja van és nem mellékesen lúzer, mert nem az alakalomhoz illően öltözik.

zoli_ 2018.02.12. 13:48:21

Nehéz az élet. A kis terndike 40 kilós pöcsfejen pont annyira nem áll jól a trendi szakáll, vastagkeretes szemcsike, beállított sapkácska, félrefésült haj, azaz a favágójelmez, mint egy 120 kilós 140 cm magas nőn a miniszoknya tűsarkú cipővel.
Ha valaki agytalanul követi a divatot, még akkor is, ha rohadtul nem illik hozzá, az ne csodálkozzon azon, hogy megkérdőjelezik a nők iránti érdeklődését.
A buzis ruhák, meg buzis ruhák ha trendik, ha nem.
Egy ember akkor elegáns és csinos, ha magához illően néz ki. Tudja viselni is az öltözékét, nem csak meg és felvenni.

Muad\\\'Dib 2018.02.12. 13:57:18

OMFG!
A valóság ezzel szemben az, hogy az 5 évente változó divat (tehát amire az ehhez hasonló blog 5 éve vastagon recskázott volna, arról ma azt írná, hogy igénytelen) miatt félelmetesen agyhalottnak kell lenni ahhoz, hogy valaki igazi zombi divatmajmoló idióta legyen. Ráadásul ezzel csak a környezetszennyezést és egyebeket (éhbérért rabszolgamunka) támogatja, hiszen rohanni kell megvenni az új cuccot, mert már valamelyik csoffadt blog kinyilatkoztatta a régiről, hogy az már igénytelen...

zoli_ 2018.02.12. 14:00:14

Gagyi karóra.. te tényleg ilyen trendike vagy, vagy csak megjátszod?
A zasszonnak egy egyszerű kínai 3000 forintos órája van, amin binárisan jelennek meg az adatok, nekem meg egy xiaomi mi band2.
Így már nem is lehetek trendike?

zoli_ 2018.02.12. 14:01:46

@Muad\\\'Dib: Tökéletesen 1et értek.

Treff Bubi 2018.02.12. 14:17:57

Mondjuk én szabadidő nadrágban ki nem teszem a lábamat a házból, legfeljebb amikor futni megyek a parkba. Egy edzőteremben át lehet öltözni, legfeljebb nem öltönyből, mert az csúnyán összegyűrődik a minatűr szekrényekben.

zoli_ 2018.02.12. 14:21:14

@Treff Bubi: Susogósban otthon szoktam, főzni, takarítani, stb. Ki soha sem mennék benne.

_B_ 2018.02.12. 14:52:10

@Alick: Ennyi :)
Többnyire az próbál az öltözködésével majomkodni, akiben más érték nincsen....

Jamesch 2018.02.12. 14:57:24

Futócipő használata hétköznapi szinten sztem is ultragáz
Van más kényelmes cipő is és azért egy férfinak nem kell magassarkúhoz hasonló kényelmetlenségekben járnia

hillman. 2018.02.12. 15:01:20

Azon ritka pillanat, hogy Muad\\\'Dib-bel egyetértek.
Nem csak drága, de környezetszennyezö a divattal foglalkozni.
Persze a posz iroját is megértem, hisz a divatbol él.

Fentebb emlitették az indokolatlan ruhadarab szánalomkeltö hatását; hát pont igy vagyok a nyakkendövel. Egy elfajzott sál, amit különös kultusz övez.
Öltöny nyakkendövel : csinovnik uniformis.

Nyaranta simán szoknyában járok és nevetek a jolöltözötteken ahogy azok is rajtam.
Igy legalább mind jol szorakozunk.

Treff Bubi 2018.02.12. 15:32:58

@Alick: Musk és Zuckerberg azért kicsit kilóg innen, ők mindketten az IT-ból érkezett csodabogarak, Jobs-hoz hasonlóan nem a klasszikus üzletemberképző termékei. A legtöbb nagyvállalat vezérei egyértelműen az öltönyös vonalat preferálják.

Egyébként az igényes öltözködés elég erősen pénzkérdés is. Nézzük meg, hogy egy H&M, vagy akár egy Zara üzletben az eladótér hány százaléka a férfiaké, és ezen belül mekkora a választék. A poszter által említett 5% gardróbja szerintem nagyjából a Van Graafnál kezdődik, és egy teljes szett kb félmillióból jön ki.
Esetleg lehet egyéni darabokat készíttetni méret után.

commentes nikk 2018.02.12. 16:21:39

"az a fickó, aki száz kiló alatt van és divatos ruhát visel, az nagy valószínűséggel meleg..." - hát ezt nem tudom hol és kitől szedted, de én ilyet még életemben nem hallottam, ez egy nagy marhaság. Attól meg, hogy nyaraláskor valamely népszerű spanyol, francia, olasz nagyváros belvárosában sok jól öltözött fiatalt láttál, még rohadtul nem jelenti azt, hogy ez általános jelenség. A világ legtöbb helyén nagyon nem úgy öltöznek, ahogy az a divatlapokban látható. A felállított lista legtöbb tétele helytálló egyébként, de ezek nem magyar sajátosságok.

commentes nikk 2018.02.12. 16:23:02

@Treff Bubi: "Egyébként az igényes öltözködés elég erősen pénzkérdés is. " - nem. A Hádából 20 rongyból tudsz venni több váltás olyan márkás, szuper állapotú ruhát, hogy simán beülhetsz bennük bármely belvárosi fancy helyre, és hajbókolni fognak előtted.

bbwd 2018.02.12. 16:35:04

mi a baj a futócipővel?
és a melegítőnadrággal?

szabadidős tevékenységhez (meccsre, szaunázni, bevásárolni) nem lehet? ki mondja? :D

commentes nikk 2018.02.12. 16:51:31

@bbwd: hat en nagyon nem vagyok sznob, inget peldaul csak eskuvore, temetesre veszek fel, de az eletben soha nem mennek boltba, utcara melegitogatyaban, 12 masodperc felvenni egy farmergatyat vagy nyaron valami nem faszdomborito, nem puha pamut rovidgatyat, a melegitos varosban jarkalas, bocs, de proli.

2018.02.12. 17:24:51

Ez egy sznob blog, annak kellene hívni. Ha valaki mondjuk Orient órát hord akkor az igénytelen lúzer, de ha kilóg a térde a farmernadrágból, akkor meg menő?
A képeken levő emberek meg tényleg buzinak néznek ki, elsősorban nem a ruhájuk miatt. Nem baj, van ilyen, de miért tagadni? Manapság nem szégyen...

Quadanium 2018.02.12. 18:20:55

Aki bőrcipőt zokni nélkül vesz fel vagy élénk mintás zoknival, az ez igénytelen buzi. ld. első kép, kb.,

G. Nagy László 2018.02.12. 18:44:10

@vuvuzela importőr: Basszus, van egy Orient karórám, viselem is néhanap. Kínos? :)

Glaubersó 2018.02.12. 19:07:00

"aki száz kiló alatt van és divatos ruhát visel, az nagy valószínűséggel meleg"
Az nagy valószínűséggel úgy néz ki, mint egy buzi.

bbwd 2018.02.12. 19:23:34

@Glaubersó: nekem azt mondta egy barátom: "aki úgy néz ki, mint egy buzi, az buzi is"

ChPh 2018.02.12. 19:26:53

@commentes nikk: kizárt, mert az én méretemben sohasincs ruha, max ezek a tépet, lyuggatott farmernadrágok, amiket nem vennék föl. Cipőben szeretem a sportcipőt, de fura mert az is teljesen bőr...

No meg mikor mi, van farmerom, meg van nem farmerom is, kimegyek tréningruciba is, letojom ki mit gondol :D
Mondom úgy, hogy imádom az ingeket is és az öltönyt is ;)

efi 2018.02.12. 19:54:33

Hát de, hogy néznek ki már azok a piperkőcök a büdös lábukkal a cipőjükben? A cipőt is kinyírják 1 hónap alatt.
Azt meg lesz.rom, hogy a sportcipőről ki mit gondol, az a legkényelmesebb cipőfajta és a lábnál ez a legfontosabb.

ubermeister 2018.02.12. 19:56:04

A blogger nem nagyon ért a világhoz. Aki a ruházatával akarja felhívni magára a figyelmet az annyit is ér. Én túracipő, farmer vagy szövet nadrág, póló, télen pulóver szerelésben is le szoktam mosni a többieket a pályáról, mert engem nem a ruha ad el hanem a magabiztosságom. Aki tudja mennyit ér akár Mikiegeres, Spongyabobos cuccokban is képes a többiek fölé emelkedni, a többi meg görcsölhet hogy ne nézzék buzinak:)

Fehér Andor 2018.02.12. 20:11:06

"cipőtől eltérő színű, vagy hiányzó öv"

Húbasszus, na az aztán tényleg a legalja prolisuttyóság, mi?

Szánalmas poszt.

mojoking77 2018.02.12. 21:30:49

Jajj kicsi nyulam. Parizsban nem islati igenytelenul oltozott ferfit.... Vegul is az alig ket ev alatt, amit kint eltem, en sem lattam egyet se.... Ja de, bocs, minden masodikat, akik megfeleltek a csaj looser faktoraban meghatarozott kriteriumok valamelyikenek.
Ja, es berak egy(harom) kepet egy modell majomrol, aki mind a harom kepen tipikus divatmajomkent van oltoztetve:
-1. kep: Boka felett vege ero nadrag+titiokzokni alkalmi cipovel
-2.kep: szaggatott terdu nadrag. A legnagyobb suttyosag, akar ferfi, akar no reszerol
-3. kep: fekete ruha, homok szinu csizmaval

Gratula cica, van meg mit gyakorolni.....

mojoking77 2018.02.12. 21:35:29

Jah, es ha a G. Nagy Laszlo valoban a szerzo, es nem a baratnje/felesege/kolleganoje, akkor meg vegkepp hatalmas a baj, az egesz cikk tipikusan egy elkenyeztetett csaj stilusaban irodott.
Semmi bajom a rajatszos buzikkal, messze menoen az o dolguk, csak pontosan ez kulonbozteti meg oket a sima melegektol, marmint a megjatszas, ami az egesz postot jellemzi (mondom, remelem a szerzo jobbik fele garazdalkodott a neveben...)

Void Bunkoid 2018.02.12. 23:05:34

Ezek nem buzik, ezek csak úgynevezett "díszbuzik". Ugyan buzinak néznek ki, mégis rájuk repülnek, és levarrják az összes skinny fittpicsát, a kényelmes antidivatos százkilós túracipős zsebesgatyás/mackónadrágos kapucnisfelsős dagadtaknak meg maradnak a rozmárok.

Alick 2018.02.12. 23:57:49

@Treff Bubi: Személysen ismerek néhány nagyvállalati vezetőt, munkahelyen kívül nem viszik túlzásba az öltöny-nyakkendőt, de még munkahelyen se mindig ezt hordanak.

commentes nikk 2018.02.13. 07:34:22

@vuvuzela importőr: az Orient messze nem gagyi ora, minosegi japan cucc, szoval - es nem vedeni akarom a posztert - tuti nem erre gondolt, sokkal inkabb a kamuaranyozott, muanyag, milliosnak kinezni akaro ketezer forintos kinai vackokra. Legalabbis remelem :)

2018.02.13. 09:36:14

ratyiskodás az egész

ne azér nézzenek fel rám mer "fel van dobva" a ruhatáram, hanem mer kinézik belőlem, hogy rájuk baszok egyet, ha dikkmánkodnak

Ari20 2018.02.13. 13:21:21

Kedves Urak! Nem tudok szó nélkül elmenni a kommentek mellett .. pont az ilyen megjegyzések (hozzáállások) miatt van az, hogy a férfiak 5%-ára lehet azt mondani, hogy elegáns.. lezseren elegáns .. Igenis a Nők szemében visszataszító, ha egy férfi futócipőben járkál futópályán kívül .. hogy melegítőben megy vásárolni.. és melegnek titulálják azokat a fiúkat/férfiakat, akik divatosan öltözködnek (lásd a képeket, ahol igenis a Nők szemében nem divatficsúrokat lehet látni, hanem jól ápolt, jól öltözött férfiakat). Lejárt már az a lemez, amikor a férfi egy fokkal szebb az ördögnél, akkor elkel.. Teljesen egyetértek a cikk írójával, hogy igen, a ruha teszi az embert.. Ari20 -> egy Nő

Mmarci 2018.02.13. 15:25:46

@Stenonis: a legszebb amikor párok egyen susogosba tolják

G. Nagy László 2018.02.13. 19:45:20

@Ari20: Szívemből szólsz. Valójában mindenki úgy él, ahogy akar, a baj csak akkor van, amikor pont ugyanezek a srácok telesírják a netet, hogy nincs egy rendes csaj, aki szóba állna velük...

Pjotr Pavlovics · http://blog.hu/user/1250387/tab/settings/ 2018.02.14. 19:59:50

"Önmagára igényes partnert keresek!"--olvastam egy társkeresőben.

"Igényes vagyok de nem magamra, hanem magammal szemben!"--válaszoltam.

Vipera01 2018.02.15. 11:07:11

@Ari20: férfiasan is lehet divatosan öltözködni.
A két fenti képen láthatóak viszont nem férfiasan, hanem buzisan öltözködnek divatosan.
Egy férfi maszkulin ruhát hordjon csak.

G. Nagy László 2018.02.15. 11:22:38

@Vipera01: A második és a harmadik képen - megítélésem szerint - abszolút férfiasak a szerkók. Az első és a negyedik kép valóban határeseteket tartalmaznak, azonban ezek is fényévekkel előnyösebbek a suhogósnál meg a makkos cipőnél.

Ari20 2018.02.15. 15:07:30

@Vipera01: Női szemmel egyáltalán nem "buzisak" a fenti képeken látható ruhák. Szerinted milyen a Férfias (alias maszkulin) ruha?

Vipera01 2018.02.15. 23:05:38

@G. Nagy László: A harmadik képen lévő ruhák férfiasak (a kockás zakó mondjuk gáz, de nem azért mert férfiatlan, hanem mert hülyén néz ki)
A második kép: zakót nem hordunk pólóval. Sem sportzakót, sem semmilyet. Zakó alá csak és kizárólag inget veszünk fel. A másik, hogy póló csak akkor lehet kint a nadrágból, ha nem hordunk semmit fölötte. Ha van rajtunk pulóver vagy kabát, vagy bármi más felsőruha, a póló MINDIG bemegy a nadrágba. (Az ing viszont MINDIG bemegy a nadrágba.)
Első képhez: bokát nem villantunk soha. Titokzoknit csak rövidnadrághoz hordunk - ahhoz viszont kötelező a bokazokni, kivéve ha sportolunk, mert akkor meg a hosszú szárú zokni az alap. Ha hosszúnadrágot hordunk, mindig viseljünk hosszú szárú, vagy normál zoknit.
A makkos cipő valóban ultragáz, viszont az első képen látható ruhához gyakran vesznek fel olyat. Nézd csak meg ezt a képet:
healthybodylife.com/wp-content/uploads/2013/06/Dress-Up-Smart-chino-1024x1024.jpeg
A bal oldali és középső ruházat (a bokavillantást meg cipőt leszámítva) teljesen rendben van, bár a farmeringet divatjamúltnak érzem. A jobboldalin viszont makkoscipő(nek látszó tárgy) van. Meg az ing is kilóg a pulóver alól. Ha ilyen volt a ruhám, mindig rámszólt anyám, hogy "Fiam, pacuha vagy, igazítsd meg magadat"

Vipera01 2018.02.15. 23:48:18

@Ari20: Küldtem választ, megkaptad?

G. Nagy László 2018.02.16. 11:47:42

@Vipera01: Én láttam az általad küldött képeket. Nincs baj velük, de a legtöbb nagyon átlagos, szürke, esetenként jellegtelen és divatjamúlt. Ezekkel nem hibázol, de nem is ütsz nagyot.

Ari20 2018.02.16. 12:35:59

@Vipera01: Sajnos időhiányban szenvedek, és csak most tudtam megnézni a képeket. Amiket belinkeltél, azok igen, tényleg férfiasak és az 1975 előtt született férjeken el tudom képzelni.

Vipera01 2018.02.16. 12:47:08

@Ari20: Én 1985-ös vagyok, és egyedülálló, de ha sok pénzem lenne ruhára, inkább ilyenekre költeném.

Vipera01 2018.02.16. 12:57:28

@G. Nagy László: Tudom hogy nem ütnek nagyot - de szerintem éppen ettől férfiasak, és épp ezért tetszenek nekem. Nem kell, hogy egy férfi ruházata 'nagyot üssön' - egy férfi személyisége és megjelenése kell, hogy nagyot üssön. Ennek megfelelő kiegészítője egy mérsékelten elegáns ruha.
A susogóst, a makkoscipőt, a kiizadt nájloninget, a két számmal nagyobb öltönyt én is rühellem (sőt a kordnadrágot is), azok igénytelenséget sugároznak. De szerintem az első és negyedik képen lévő ruhák, meg azok, amiket úgy általában a plázákban lévő ruhaboltok kirakataiban látok, szerintem már a másik véglet.

Ari20 2018.02.16. 14:32:22

@Vipera01: Egy kollegám is 85-ös, és ilyesmi ruhákat hord.. és .. egyedülálló.. Amit 12:57-kor írtál, nem értek Veled egyet (és több kommentelővel sem) hogy egy férfi személyisége (és megjelenése -> erről később) kell hogy nagyot üssön. Igen, ez így igaz. Viszont ahhoz hogy a személyiséged meg tudd mutatni egy Hölgynek, ahhoz meg kell hogy ismerkedjetek. Ehhez viszont elengedhetetlen hogy a férfi megjelenése (öltözete, ápoltsága) "nagyot üssön". Csak gondold végig. Látsz két Nőt egy kávézóban. Beszélgetnek. Mind a kettő ápolt, kellemes kinézettel. Az egyiken egy normál térdig érő szoknya pulóverrel és csizma, a másikon egy karcsúsított kiskosztüm kecses, magassarkú cipővel. Melyikhez mennél oda szívesebben, hogy megismerd közelebbről?

G. Nagy László 2018.02.17. 11:31:13

@Vipera01: Szerintem az a lényeg, hogy megvan a saját, tudatos, kialakult világod, amiben jól érzed magad. Ez már önmagában egy komoly érték. Néha persze érdemes kicsit kalandozni a komfortzónán kívül is, mert úgy tud gazdagodni ez a világ.

Vipera01 2018.02.20. 16:13:57

@Ari20: Ahhoz megyek, amelyiknek szebb az arca. Amúgy ilyen szempontból lehet hogy kivételes vagyok, mert a magassarkúk nem indítanak be, egy szép csizma (bár az inkább nadrághoz megy, szoknyához nem igazán) már inkább.
Bocs hogy csak most válaszolok.

Vipera01 2018.02.20. 16:22:04

@G. Nagy László: Ruházatban ritkán kalandozok a komfortzónán kívül (már csak anyagi okokból is), de azt hogy kiadtam 7000 forintot egy Puma edzőpólóért, nem bántam meg. Valóban jobb, mint a sima közönséges textilpóló.
A stílusban annyiban léptem a komfortzónán kívülre, hogy kb. hat évvel ezelőttig simaképű voltam, amikor egyszer (miután több mint egy hétig nem borotválkoztam) kipróbáltam a körszakállt. Akkor megtetszett, és azóta is megvan, nem is válnék meg tőle!
Zselézni nemrég kezdtem el a hajamat, igaz, ezt inkább a kezdődő kopaszodás ellensúlyozására teszem.

Void Bunkoid 2018.02.23. 09:19:21

Annyiban megvédeném Viperát, hogy a komfortzónán kívüli kalandozások ja, extrémek meg szemetszúróak, de a legtöbb ilyen cucc tényleg annyira csiricsáré, hogy csak annyit tudok mindig mondani rá, hogy öööö...2018 van, és emberek vagyunk, nem kib*szott paradicsommadarak.

A nők is próbáljanak emberek, és ne libák lenni. :))))

Void Bunkoid 2018.02.23. 09:22:04

Ja, és amúgy a szakállal sem vagyok kibékülve. Szintén 2018 van, vannak hatékony módszerek az eltüntetésére.

2018-ban hiába divatos, de a szakáll csak egy kifogás arra, hogy miért ne borotválkozzunk minden reggel.

G. Nagy László 2018.02.23. 10:31:26

@Void Bunkoid: Ne haragudj meg érte, de azt gondolom, hogy borzasztó tévutakon jársz.

"2018-ban hiába divatos, de a szakáll csak egy kifogás arra, hogy miért ne borotválkozzunk minden reggel. "

Az arcszőrzet nem elvi, hanem esztétikai kérdés. Akinek jól áll a szakáll, az jól teszi, ha viseli. Aki úgy néz ki vele, mint egy hajléktalan, az jobb, ha borotválkozik. Ez egy végtelenül pragmatikus dolog. S csupán mellékesen jegyzem meg, hogy az ápolt szakállal sokkal több tennivaló van, mint a csupaszra borotvált arccal.

"A nők is próbáljanak emberek, és ne libák lenni. :))))"

Ezt beszéld meg velük. A legnagyobb zsákutca a világon, ha arra játszol, hogy a másik majd megváltozik. A nők olyanok, amilyenek. Harminc év együttélés talán elég, hogy egy minimálisat formáljatok egymáson, de alapvetően mindenki önmaga marad.

"emberek vagyunk, nem kib*szott paradicsommadarak."

Rendszertani szempontból ez megállja a helyét, azonban a paradicsommadarak stratégiája ugyanolyan nyerő az embernél is. Ha úgy nézel ki, mint Jason Statham, akkor talán elég egy sötétszürke, jól szabott öltöny is, mert téged fognak felszedni a csajok, akármit viselsz. Azonban ha átlagos vagy, baromi sokat tudnak dobni a külsődön az extrém megoldások.

Mindhárom megjegyzésedből üvölt az, hogy elvi kérdést csinálsz szimplán gyakorlati dolgokból. Ez egyenes út a sikertelenség felé. Adja Isten, hogy ne legyen igazam!

Void Bunkoid 2018.02.23. 13:18:47

@G. Nagy László: Ez amúgy így igaz, Laci, amit írtál a hátsó harmadban, eleve jó alkattal rendelkezve egy mosógépdobozt felvéve is szexi lesz a viselője, viszont a paradicsommadárkodás kicsit túlzó akkor is.

Nem csak most, MINDIG is jellemző volt, és igazából kicsit "kényszergúnya", mert külső hatásra-hájpolásra lesz kívánatos. Pl nem tudom elképzelni, hogy a barokk spanyol férfidivatot (ugye amikor a férfiak mindenféle párnákkal tömtek maguknak AKKORA segget, hogy Kim Kardashian zokogna) bármelyik viselője komolyan kívánatosnak tartotta volna - ma röhögünk is nagyokat ezeken a ruhákon a múzeumokban.

Amit az ellenzők nem tartanak kívánatosnak, vagy de facto férfiasnak, az az, hogy oké, a modellek nem egy Adonisz-alkatúak, de szegények ezt nemcsak pacsuliszínű (az első képen ücsörgő fiatalemberek ruháinak színvilága már nagyon konvergál a kora 90-es évek püspöklila meg mentazöld öltönyös menedzserdivatjához), de borzalmasan feminin szabású ruhákban MÉG nőiesebbnek tüntetik fel magukat (spec a nem klasszik szabású "zakók" már sokkal közelebb állnak egy női blézerhez, mint egy férfizakóhoz, már csak egy fasza válltömés hiányzik, és kész a sziszikeccs vagy koncsíta :D).

G. Nagy László 2018.02.23. 14:40:57

@Void Bunkoid: A narancssárga öltöny nekem is kicsit sok, ám a többi - szerintem - elmegy. A válltömés ma már elég kínos volna, nem is ebbe az irányba megy a férfidivat. (Ez a nyolcvanas-kilencvenes évek kétsoros zakóit jellemezte.) A mai trend egyértelműen a karcsúsított fazon, mind ingben, mind zakóban, de még nadrágban is. Én magam sem hordok mást, van vagy öt, klasszikus szabású zakóm, amiket valószínűleg soha az életben nem fogok már hordani. Értem én, hogy számodra a testhez feszülő ruházat nőiesnek hat, ám ez csupán egy pár évtizedes rossz beidegződés, semmi egyéb. Nem tűsarkúban tipegünk, nem hordunk nejlon harisnyát és ridikült sem. Ha valakinek jó teste van, azt kifejezetten kiemeli a slim szabás, nyilván a pocakosaknak maradnak a hagyományos, bővebb szerkók. Azt érdemes látni, hogy egy bő ruha minden esetben a a lúzerség hatását kelti, a szűk pedig sportos, egészséges képet közvetíti.

Void Bunkoid 2018.02.23. 15:09:58

@G. Nagy László: MOST.

De ha megnézed pl a kétezres évek elejét (a nagy deszkás-punk craze korszaka), mindenki háromszor akkora nadrágot meg pólót hordott, mint amibe belefért, ott pl fordítva volt a dolog, az valamiért a nagydarab állatokon jól mutatott, a cingárokon meg hiába volt divatos, úgy állt, mint tehénen a gatya, ennek ellenére mindenki zabálta a negyvenkilós Avril Lavignet az XXL-es ezerzsebes gyakorlójában :) szal mint már mondtam, totál mesterségesen keltett valami. A bőgatya szaruláll a gebéken, mert még satnyábbnak tűnnek tőle, a szupermenszerkó meg a nagyobb embereken, mert még dagadtabbnak tűnnek tőle.

A sportosak meg akármit vesznek fel, nekik minden jól fog állni. Sajnos a legtöbbje suhogós melegítőben közlekedik.

G. Nagy László 2018.02.23. 15:34:51

@Void Bunkoid: "Sajnos a legtöbbje suhogós melegítőben közlekedik." Van ebben igazság... :)

takacsveca93 2019.03.17. 21:36:39

Szerintem nincsen semmi baj a "bő" ruházattal, nekem egyáltalán nem keltik a lúzerség képét.. eléggé divatosak voltak 2018-ban is a hosszított, bő pulcsik, pólók.. kabátok. Ha valakinek van érzéke a stílushoz, akkor össze tud állítani egy szettet, aminek része a bő ruha.. Netről nézek mindig ruhát, nem szeretek shoppingolni plázákban- www.ujsagomat.hu/emag/tedd-stilusossa-a-megjelenesed-hetfotol-11-03-2019/ itt ezen az oldalon nézem, Mangon.. Fashion Days stb

G. Nagy László 2019.03.18. 18:15:21

@takacsveca93: Veca, kedves, egy nőnek számtalan lehetősége adódik, hogy stílusosan öltözzön, akár bő cuccok is beleférnek a szortimentbe. Egy férfinek azonban - ha csak nem küzd komoly súlyproblémákkal - muszáj kerülnie a bő cuccokat, ha nem kíván lúzernek tűnni.
süti beállítások módosítása