téveszmék

téveszmék

"A magunk útját járjuk"

2020. február 19. - G. Nagy László

orban3.jpg

 

Orbán Viktor vasárnapi évértékelője bőven kapott hideget-meleget az elmúlt két nap során. Számos kritikusa megjegyezte, hogy a beszéd - szokás szerint - tele volt csúsztatásokkal, féligazságokkal. Arról azonban kevesen beszélnek, ami a lényeg; a miniszterelnök legnagyobb csúsztatását néma csend övezi mindkét politikai oldalon.

 

"Már nem ülünk fel mindenféle liberális népmesének, ami az önszabályozó piacról, a jó kapitalizmusról, az Európai Unióról és a globális világrendről szól." Számomra ez volt a közel egyórás beszéd leghamisabb mondata. A motiváció elég nyilvánvaló: Orbán egy olyan jóságos állam képét vetíti elénk, amely megvédi a polgárait minden rájuk leselkedő veszedelemtől. Ezzel önmagában nincs is semmi baj, a központi hatalomnak ez lenne az egyetlen legitim feladata. Csakhogy a polgárokra leselkedő veszedelmek kimerülnek az agresszióban, a bűnözésben; ez a felismerés pedig igencsak szűk feladatkört és mozgásteret adna a mindenkori kormányzatnak. Ezért muszáj ellenségképeket festeni oda is, ahol ilyen - józan fejjel - nem igazán elképzelhető. Az önszabályzó piacot és a kapitalizmust mumusnak beállítani mindazonáltal régi trükk, immáron kétszáz éve vissza-visszatér. Ám azon kívül, hogy hamis legitimációt ad számos politikai döntésnek, nem sok létjogosultsággal bír.

 

"Az általános adócsökkentés politikája tehát bevált, mert a dagály az összes hajót megemeli." Ez az igazán szívmelengető mondat mindössze öt perccel a kapitalizmust és az önszabályozó piacot kritizáló dörgedelem előtt hangzott el. Tényleg senkinek sem tűnik fel az az ellentmondás, mely a két kijelentés közt feszül? A miniszterelnök az elmúlt hónapok során szinte minden jelentős beszédébe beleszőtte az adócsökkentés kifejezést, mégpedig azzal a körítéssel, hogy ezt tartja a kormány legfontosabb gazdaságélénkítő lépésének. Dicséretes a felismerés, azonban gondoljuk ezt egy kicsit tovább! Mi történne, ha elmennénk a falig és az adók mértékét egészen nullára redukálnánk? Gyakorlatilag megvalósulna a tiszta kapitalizmus, a tökéletesen önszabályozó piac. Orbán Viktor tehát megveregeti a saját vállát a jól csengő és népszerű (és valóban pozitív jelentéstartalmú) adócsökkentés miatt, majd elkezdi savazni az intézkedés lényegét. Nem kell közgazdaságtan professzornak lenni, hogy értsük: minden apró lépés, amely az adóterheket mérsékli, a kapitalizmus irányába mozdít; s minden ezzel ellentétes mozzanat az államot duzzasztva a szocializmust építi. Nem bonyolult.

 

Vajon mi áll mindezek hátterében? Miért beszél a miniszterelnök ilyen blődségeket, s ez miért nem veri ki a biztosítékot senkinél? Az első kérdésre könnyű a válasz. Ha a választópolgárok döntő többsége utálja a spenótot, kifizetődő olyan retorikai elemeket alkalmazni, melyek a parajfőzelék negatívumaira fókuszálnak, még akkor is, ha titokban, étkezőnk félhomályos magányában két pofára faljuk. A kapitalizmus - "hála" Marxnak, Leninnek és az összes világrontó, kommunista bűnözőnek - a mai napig rosszul csengő kifejezésnek számít.  A Kádár-emlőkön nevelkedett, idősödő, zömében vidéki Fidesz-szavazók számára könnyű eladni, hogy a szabad piac valódi fenyegetést jelent, még akkor is, ha Orbán három mondattal korábban épp az exporteredményeinkkel büszkélkedett, különös tekintettel a mezőgazdaság valóban lenyűgöző teljesítményére. (Persze, sokkal jobb ez így, mintha szóban a kapitalizmust istenítené, miközben adókat emelne és látványosan zsugorodna a hazai gazdaság.) Legalább ilyen izgalmas kérdés, hogy az ellenzék miért nem húzza a miniszterelnök orrára ezt a nyilvánvaló ellentmondást? Talán azért, mert liberálisként ugyan kritizálni kéne a szónoklatot, ám valamelyest méltatni illene a tetteket és az eredményeket? Vagy tán azért, mert kiderülne, hogy gazdaságpolitika terén éppen a kormányzat áll közelebb ahhoz, amit liberálisnak nevezünk?

 

"A magunk módján, a magunk szabályai és a magunk döntései szerint élünk." - hirdeti Orbán Viktor huszonkettedik évértékelő beszédében, s nincs is ezzel különösebb baj. Csupán azt kell látni, hogy az a bizonyos harmadik út, melyet Antall József nyomán immár harminc éve kergetünk, egyszerűen nem létezik. A miniszterelnök lelke mélyén valószínűleg még ott él a liberális ifjú, aki a nyolcvanas évek végén egyszerűen és tisztán látta a világot. Mindössze annyi történt, hogy a szavazótábora jórészt kicserélődött, s ezzel párhuzamosan a kommunikációs elemek is szükségszerűen változtak. Hitem szerint ez az oka a legtöbb ellentmondásnak, melyek szavai közt feszülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6915480852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glokta 2020.02.20. 00:09:38

" A miniszterelnök lelke mélyén valószínűleg még ott él a liberális ifjú, aki a nyolcvanas évek végén egyszerűen és tisztán látta a világot. Mindössze annyi változott, hogy a szavazótábora jórészt kicserélődött, s ezzel párhuzamosan a kommunikációs elemek is szükségszerűen változtak."

Ez az amit te gondolsz és ez az egyik fő tévedésed.
Bármilyen komolyabb Orbánról szóló könyvben elolvashatod, mennyire megváltozott, amikor felvette a kereszténységet, amelyet korábban még semmibe vett.
Lehet, hogy erre politikai okokból került sor, de nem lehet ilyen jól eljátszani egy teljes pálfordulást.

Amúgy én az ehhez hasonló üres frázisokon - pl. liberális=diplomás kommunista - nem akadok annyira fenn, ami engem sokkal inkább zavart az az újabb "nemzeti konzultáció", aminél nagyobb pénzkidobás nem sok van.

G. Nagy László 2020.02.20. 07:37:22

@Glokta:

"Bármilyen komolyabb Orbánról szóló könyvben elolvashatod, mennyire megváltozott, amikor felvette a kereszténységet, amelyet korábban még semmibe vett."

Lehet, hogy az a baj, hogy nem falom ezt az irodalmat. Az egyetlen Orbánról szóló könyv, melyet olvastam, Kende Péter tollából származik, és csaknem húsz évvel ezelőtti...

"Lehet, hogy erre politikai okokból került sor, de nem lehet ilyen jól eljátszani egy teljes pálfordulást."

Orbán Viktor elképesztően tehetséges politikus, és sikere elsősorban abban áll, hogy nem csupán kompetensnek hat, de karizmatikus és szerethető is. Szerintem bármit el tudna játszani, és ez egy kifejezetten komoly politikai érték. Esküszöm neked, sokszor azt figyelem, hogy a beszédeiben milyen patikamérlegen kimért, hogy minden szavazói csoport kapjon valamit. Most például a katonák: "Legyen úgy, mint régen volt" Persze, persze... A vidéki konzervatívok rendre megkapják az "Isten felettünk" frázist, s talán elég is nekik ennyi. Szerintem ezek csak üres lózungok.

"engem sokkal inkább zavart az az újabb "nemzeti konzultáció", aminél nagyobb pénzkidobás nem sok van. "

Azzal egyetértek, hogy nem kéne herdálni a közpénzt. Ám az sosem baj, ha az ország lakossága véleményt mond, mert az valódi legitimitást adhat bizonyos kormánydöntésekhez. A bevándorlás kapcsán megtartott népszavazás például abszolút telitalálat volt, azóta is lehet hivatkozni a választópolgárok egyértelmű akaratára nemzetközi fórumokon is. A baloldallal nem csupán az a gond, hogy még megközelítőleg sincs egy Orbánhoz hasonló kvalitású karakterük, de az is, hogy számos kérdésben tökéletesen szembemasíroznak a népakarattal és a természetes emberi morállal. Lásd: a jelen nemzeti konzultáció kérdései.

HaD 2020.02.20. 07:47:16

orbán egy PR termék...erre lettek kiválasztva kiképezve és ezt kajálja a magyar...vagy mint messiást vagy mint Lucifert de teszi a dolgát amire kitalálták a haverjaival(ilyen gyurcsány-félékkel) egyetemben...nem tök mindegy mit mond...hogy idézzem azt kell nézni amit tesz,nem amit mond(bár azért a kapitalizmus fikázása csak előhozta belőle a régi kis komcsit:))

Európai téridő 2020.02.20. 07:49:32

Hülye francia felhomályosult módon okoskodó, tévutas vizilófálgatás ez a poszt.

HaD 2020.02.20. 08:00:51

ja...és orbán soha nem volt liberális és pláne nem látta tisztán a világot...egy termék akit stupf felügyelete alatt a bibóban képeztek ki,és aki stumpf apósa(az akkori belügyminiszter)teljes felügyelete alatt fejlődött ki ...a világ amelyet képvisel fenntarthatatlan mert egyáltalán semmi köze a liberalizmushoz sokkal inkább protekcionista és mint ilyen,hogy qrvára egyszerűsítsek a jót elnyomja és a debilt ha kell ha nem védi..ez az ő "egyszerű és tiszta" világképe...amely persze egyfajta rendnek hathat a lebutított és morálisan legyengített valamint a média által totálisan ködbe tartott népségnek...

HaD 2020.02.20. 08:15:58

Hans Vergerus...csak ép társadalmi kísérletbe bujtatva:):)

chrisred 2020.02.20. 08:18:47

@Glokta: "Lehet, hogy erre politikai okokból került sor, de nem lehet ilyen jól eljátszani egy teljes pálfordulást."

Nem játssza el jól, az a döbbenetes, hogy van, aki beveszi a sokadik pálfordulást. A karrierje során mindig azt a maszkot vette fel, amelyikkel a megcélzott szavazótábort el tudra érni: rendszerváltáskor a kommunistaellenes radikális liberálist, a ballib hatalmi monolittal szemben a polgári konzervatívot, a válság után elszegényedett és elbizonyalanadott vidéki tömegek meghódítására a populista önkényúrét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 08:48:40

"Már nem ülünk fel mindenféle liberális népmesének, ami az önszabályozó piacról, a jó kapitalizmusról, az Európai Unióról és a globális világrendről szól."

Pedig ez volt az igazán fontos része. Azt jelzi, Orbán kezdi felismerni a kereszténydemokrácia abszurditását.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 08:54:23

@chrisred:

Az okos ember sokat "pálfordul", hiszen változik mind a valóság, mind az arról való képe.

chrisred 2020.02.20. 09:04:42

@MAXVAL bircaman közíró: Az okos ember ezért nem megy el politikusnak, ahol abból él, hogy a saját világnézeti meggyőződését árusítja ki. Mert akkor a fogyasztók szélhámosnak fogják tartani.

chrisred 2020.02.20. 09:12:04

@MAXVAL bircaman közíró: Ellentétben mondjuk Sztálinnal és Hitlerrel, akik sokkal fiatalabban felismerték a polgári demokrácia abszurditását, ezért a saját maguk rendszeréből ki is zárták azt.

HaD 2020.02.20. 09:17:30

@chrisred: ha nem játszaná el elég jól akkor már rég mást kerestek volna helyére...mondjuk az ejus cimborái akiknek eminens érdeke hogy Mo.-on a népet a lehető legjobban letompítsa a helyi elit(most orbán)....szerintem elég jól csinálja. Más kérdés hogy meg is volt neki rendesen ágyazva pl. gyurcsány és tettestársai által. ..illetve kapott egy alapos kiképzést a bibóban majd Oxfordban(ez utóbbit a soros barátja pénzelte...akivel jelenleg is nagyon nagyon haragszanak egymásra:))
Amúgy meg nem túl bonyolult amit tennie kell. A zavarkeltés a politika egyik legalapvetőbb tézise. Lásd még a farkasok, birkanyájat levadászó taktikájának első lépései:):)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 09:22:15

@chrisred:

Alapvetően 3 típusú ember megy el politikusnak:
- 1. - aki ingyen akar élni a nép nyakán, ebből lesz a korrupt politikus,
- 2. - aki szereti a hatalmat, ebből lesz a hatalommániás politikus,
- 3. - aki híres akar lenni, ebből lesz a messiás típusú politikus.

Ha egy társadalom rendezett, nincsenek nagyobb gondok, akkor a legjobb az egyes típus, mert nincs különösebb teendő, csak el kell adminisztrálgtani. A nyugati magállamokban ez is a fő politikustípus. Pl. Clnton, Blair.

Ha súlyos konfliiktusok vannak, a nemzetközi helyzet is kényes, akkor a kettes típusú politiikus az ideális, mert uiyenkor az erő a fő tényező, s a hatalommániás alapból képes erre a szerepre. Lásd mondjuk Trump, Boris Johnson.

Ha a konfliktusok komoly változásokat igényelnek, akkor viszont a harmadik típus szükséges, mert önmagában az erő kevés, kell hozzá látnoki képesség, vízió is. Lásd mondjuk: Putyin.

A magyar nép az első típust megveti, a második típust tiszteli ugyan, de nem néz fel rá, viszont a harmadik típust szereti vagy gyűlöli, nézettől függően.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 09:23:28

@chrisred:

Tegyük hozzá: ezt jól tettték. Mind a fasistza, mind a marxista eszmében pozitív elem a polgári demokrácia elvetése.

chrisred 2020.02.20. 09:28:46

@MAXVAL bircaman közíró: Aki így gondolkodik, annak számára egyetlen totalitárius rendszerben sem lehet negatív elem, hiszen elfogadja, hogy az állam azt tehet, amit akar.

high up! 2020.02.20. 09:32:14

@G. Nagy László: "Orbán Viktor elképesztően tehetséges politikus, "

Jaj te jó ég akkor ezek szerint Hitler, Sztálin, gyurcsány is tehetséges politikusok voltak!

Ezzel szemben a tény az, hogy Orbaneszku a magyar történelem valszeg legsötétebb, legkorruptabb figurája, aki tudja, hogy ha bukik életfogytiglani fegyházat kap. Egy cellában tiborccal meg a stróman Lölővel.

A helyzet meg az, hogy az ilyen "orbaneszkui tehetséges" politikusok ott teremnek, ahol a nép nagy része kellően ostoba ahhoz, hogy megtürje ezt a fajtát, sőt még szavaz is rájuk. Birkanisztán erre tökéletesen alkalmas terep, 90%-nyi Átlaghülyemagyart úgyse érdekel semmi, felőlük bármi történhet. Maximum csak szóban forradalmárok 1-2 percig, aztán inkább befogja a száját és felszop a rendszernek, a házmesternek, a vezérnek látszó élőlénynek, mint hogy a saját érdekét érvényesítse.
Majd a végén meg is magyarázza, hogy neki így még jobb is.

FOLYTASSUK!

2020.02.20. 09:32:41

@chrisred:

A háziorvosodat választhatod meg szabadon egybites.

chrisred 2020.02.20. 09:32:51

@MAXVAL bircaman közíró: Mitől lenne idéális Trump vagy Boris Johnson. (Ahogy persze Clinton vagy Blair sem volt az.)

Amúgy a második és a harmadik között nem látok különbséget, a hatalommániás személyiségek körül kialakult rendszerek velejárója a személyi kultusz.

2020.02.20. 09:34:50

@chrisred:

A háziorvosodat választhatod meg szabadon egybites.

chrisred 2020.02.20. 09:38:13

@Quercus erdész: 1997. évi CLIV. törvény 8. § (1).

high up! 2020.02.20. 09:39:03

@HaD: "ja...és orbán soha nem volt liberális"

Dehogynem! Orbaneszku minden volt már ami kellett a hatalomba való jutáshoz. Antiklerikális meg klerikális, liberális meg illiberális, szabaddemokrata meg antidemokrata, europeer meg antieuropeer, ruszki ellenes meg ruszki felszopó (90: ruszkik haza! - 2010: ruszkik be!), mikor mi kellett a hatalomhoz.

Csak buzi nem volt még, de ha ez kell majd a hatalomban maradáshoz, akkor lesz ő még az is!

FOLYTASSUK!

nemecsekerno_007 2020.02.20. 09:45:32

Már az általad “leghamisabb” mondat is rossz felvetés, és rossz a következtetés. Ennyire nem látjátok Orbántól az erdőt?!?! Nem, nem jóságos állam képét vetíti előre... Áhh hagyjuk is, úgy sincs értelme.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 09:53:38

@chrisred:

Az állam mindig azt tehet, amit akar. Ez csak a konszenzustól függ, melynek fő eleme a passzív legitimitás.

Az állam mindig azért alakul ki, mert a közösség már túl nagyra nőtt, s nem irányítható csak a személyközti viszonyokkal és a konfliktusrendezés hagyományra épülésével, mivel a fő cél már nem az egész közösség békéjének fenntartása (mert a közösség túl nagy ehhez), hanem az egyének védelme egymástól. Ekkor jelenik meg az állam. Az állam pedig addig képes működni, míg tagjai legalábbis kisebb rossznak tekintik az államtalansághoz képest.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 09:55:21

@high up!:

A ballib oldalon Gyurcsány a legtehetségesebb élő magyar politikus, kb. 3 osztállyal áll mindenki más előtt. Ez szimpla tény.

Hitler jó taktikus volt, de borzasztó sratéga.

konrada 2020.02.20. 09:57:25

@chrisred:
Valóban! Nem jó dolog a pálfordulás! Ha az ember egyszer valamiben hisz, és elfogad, azt örök életében követni kell!

Más: te is várod már a Húsvéti Nyuszit?
(Bevallom, titokban néha elgondolkodom, hogyan tojik piros tojást, de aztán ilyenkor rájövök, hogy ez már a kételkedés, és régi önmagam szemen köpése. ...de ez az én problémám, nem a tied. Neked ilyen eretnek gondolataid biztosan nincsenek, hiszen micsoda pálfordulás volna az!)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 09:57:41

@chrisred:

Ritkán kapcsolódnak egybe a típusok.

A hatalommániások pl. szinte sose korruptak. A korruptak meg szinte sose építenek kultuszt.

HaCS 2020.02.20. 10:00:11

"Nem kell közgazdaságtan professzornak lenni, hogy értsük: minden apró lépés, amely az adóterheket mérsékli, a kapitalizmus irányába mozdít; s minden ezzel ellentétes mozzanat az államot duzzasztva a szocializmust építi. Nem bonyolult."

Nem kell professzornak lenni, sőt sok műveltség sem szükséges a felismeréséhez, hogy ennél azért jóval bonyolultabb.

Ez így általános iskola 3. osztály.

chrisred 2020.02.20. 10:15:38

@konrada: Nem abból élek, hogy hiszek a húsvéti nyusziban.

chrisred 2020.02.20. 10:17:20

@MAXVAL bircaman közíró: A jogállamban az állam azt teheti meg amit a jogrend engedélyez a számára.

dare 2020.02.20. 10:19:50

Az adócsökkentés szó úgy hat a vidék lakosságára, mintha hájjal kenegetnék őket.
Orbán lényegében ezzel a retorikai húzással ki is veszi a baloldal kezéből mindig a csörgőt.
A baloldalnak így marad a városokban a náci riadó kürt egyre erőteljesebb fújása eszetlenül, míg a vidéknek Orbán fújja a komcsi riadó kürtöt.
És tök jól elszórakoznak ezzel, az egyik nácit lát minden utcasarkon, a másik komcsit lát minden bokorban.
Ebból áll a mi politikánk, baromi unalmas már, de amíg ilyen választótábort tudnak összetrombitálni vele, addig ez lesz.
Az emlékezetpolitika rabja vagyunk, és még leszünk is nagyon sokáig.

chrisred 2020.02.20. 10:21:33

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem Ceausescu mindhárom volt egybegyúrva. A személyi kultuszra épülő rendszerekben azért nem volt szokás a korrupció felemlegetése, mert ha a vezető gyakorlatilag bármit megtehet, akkor nincs szüksége törvénykerülő utakat felhasználnia a meggazdagodáshoz.

rallus 2020.02.20. 10:22:12

Addig jó az országnak amíg Orbán kormányoz és értékel, a húsosfazéktól örökre elzárt eddigi kártevők meg siránkoznak!
Eszükbe nem jut, hogy mi okozta a lecsóba kerülésüket, legnagyobb intellektuális teljesítményük a gyorsan távolodó karaván ugatása...

nemecsekerno_007 2020.02.20. 10:23:23

@dare: Adócsökkentés = vidék
Ez is egy nagy tévedés, de majd rájöttök :))))

2020.02.20. 10:25:12

@chrisred:

Olvasd el a (2) bekezdést is.

2020.02.20. 10:27:05

@chrisred:

A jogrendet meg az állam alakítja.

chrisred 2020.02.20. 10:29:34

@Quercus erdész: Mert szerinted abban van, hogy csak a háziorvosra vonatkozik?

chrisred 2020.02.20. 10:30:34

@Quercus erdész: Nem igaz, különösen a közvetlen demokrácia intézményeinél.

dare 2020.02.20. 10:31:37

@nemecsekerno_007: Alig várom az igazság pillanatát.
Szinte érzem, hogy hanyatt fog lökni majd a meglepetés. :D
Amúgy a vidék lakosságát a padlássöprőkkel pont úgy lehet riogatni, mint a városiakat a cipőbe köpködőkkel.
Ez tény.
Sokan rezonálnak rá, és amikor úgy kezdenek minden mondatot a kormányoldalon, hogy bezzeg a baloldal idején, akkor ez retorikai fogás akárhonnan nézem.

konrada 2020.02.20. 10:34:05

@chrisred:
Ja, hogy neked szüleid azzal kezdték, hogy mesék helyett komplett tudományos tájékoztatást nyújtottak arról, hogyan alakultak ki a tavaszkezdő ünnepségek, és arra hogyan rakódtak rá különböző babonák, hagyományok.
... s te kisóvodásként ezzel okítottad ki a nyuszit váró kortársaidat.
Gondolom már akkor is ilyen sikeres lehettél tudálékoskodásoddal, mint most!;))

de let e ... 2020.02.20. 10:35:34

@G. Nagy László: Most komolyan azt mondod , hogy védhető és jó dolog a tervezett konzultáció , ami lényegében arra fókuszál , hogy a kormányra nem vonatkoznak a hatályos jogszabályok , bírósági ítéletek ? Még Lázár Jankó szerint is ott van a jogállamiság határa , hogy egy jogerős bírósági ítéletet végrehajtanak e ....

de let e ... 2020.02.20. 10:37:10

@Quercus erdész: Az állampolgárnak meg joga van fellépni ellene . ( benne van az alaptörvényben )

chrisred 2020.02.20. 10:37:41

@konrada: Inkább legyek tudálékos, mint szövegértési zavarokkal küszködő.

de let e ... 2020.02.20. 10:40:39

@MAXVAL bircaman közíró: Az állam azt teheti , amit a nép és a törvények megengednek neki . Amikor átlép a mindent megtehet kategóriába , akkor a népnek joga van fellázadni ellene . Ne keverd az önkényt a demokráciával .

chrisred 2020.02.20. 10:44:15

@dare: Szerintem annyira már nem. 2018-ban még remekül működött a narancspropaganda az ellenzék felszalámizásával ("Mocskos kommunisták, nehogy össze merjetek állni a mocskos nácikkal!" vs "Mocskos nácik, nehogy össze merjetek állni a mocskos kommunistákkal"), lett is belőle új kétharmad, de aztán az önkormányzati választásokon az ellenzék minden mindegy alapon mégis megpróbálta, és bejött.

konrada 2020.02.20. 10:54:13

@chrisred:
...hááát kisgyerekként én is büszke voltam arra, hogy mindenből mindent és annak az ellenkezőjét is le tudtam vezetni érvekkel, tényekkel megtámogatva.

...csak aztán felnőttem, és rájöttem felesleges ujjgyakorlat ez, mert a másikat nem arról győzőm meg, hogy képben vagyok a téma minden aspektusával, hanem arról, hogy mindent úgy próbálok ferdíteni, hogy jól jöjjek ki belőle én is, meg az is, aminek a nevében lépek fel.
Neked is ideje volna felnőni!;))

dare 2020.02.20. 10:56:24

@chrisred: 18-ban se működött volna, csak az ellenzéki pártok úgy érezték futnak még egy felesleges kört.
Ez csak erősödni fog, halkulni biztosan nem.

Etniez 2020.02.20. 10:57:41

Kit érdekel egy idős, pocakos ember agymenése?
Ezért nem reagál senki rá, sem blog, sem sajtó. Lényegtelen bullshit halmaz, 10 éve ugyanaz. Tiszta Kádárizmus, szavazói sem véletlenül 50+.
Azt szokták meg, hogy helyettük gondolkodnak, nekik csap tapsolni és kussban kell maradni, jóvanzúúúgy...

nemecsekerno_007 2020.02.20. 10:59:52

@dare: Az adócsökkentés a kormány felől nem csak retorikai fogás. Ez a legviccesebb. Meg az, hogy ezt nem értitek :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 11:02:00

@chrisred:

Eleve nem szokás a diktatúrákban a gazdagodás. Mondjuk Ceaușescu nulla körüli személyes gazdagságot halmozott fel, az összes mítosz a milliárdos számláiról nyugaton mesének bizonyult. Még Kádárnak is több pénze volt, mint neki.

Hsizen Ceaușescu eleve életfogytiglani hatalmat képzelt el, minek tehát a személyes vagyon.

Etniez 2020.02.20. 11:02:18

Kimaradt: azért is teljesen felesleges foglalkozni azzal, amit mond, mert szélkakas.
Mindig azt mondja, amit előtte Rogán kikutat. Amit a tömeg hallani akar.

Pár hete még ment a "klímahiszti", meg hogy Gréta egy beteg kislány (itt nyomatta a sok fideszes megmondóember is), láss csodát, ma meg Orbán zöldebb a Greenpeace-nél.
Mi változott? Kikutatta Rogán, hogy még a Fideszesek is fosnak a klímaváltozástól.
Orbán pofázik, közben épül Paks 2 és elégetjük a szenet Mátrán.

Teljesen felesleges foglalkozni Orbánnal, nem államférfi, csak a hatalom kell neki.

vajdasagi 2020.02.20. 11:05:46

@chrisred: @MAXVAL bircaman közíró: Jogállamban tényleg csak azt teheti meg. De Birka orosz (sőt szerintem szovjet) ügynök. Az ororszok kétségtelenül tehetségesek, de nem láttak ők még jogállamot. Ott midig is önkényuralom volt, és birka az élő példa arra, hogy nekik ez sajnos elegendő.

G. Nagy László 2020.02.20. 11:07:05

@randomgenerator:

"Sajnálom, ha a poszternek nem sikerült megugornia ezt."

Igyekszem igazolni, hogy azért mégis sikerült :)

"Erőltetett a dolog, esetleg csak volt egy sznádék valamibe belekötni és nem volt jobb?"

Szó sincs erről. Talán a posztból is érződik, Orbán politikája sokkal közelebb áll hozzám, mint az ellenzéké. Ám ettől még nem tartom hibátlannak. Teljesen egyetértek a kormány bevándorláspolitikájával, a börtönbizniszre és a gyöngyöspatai ügyre való reagálásával is. De azért nem mindennel, és ezeket szóvá is teszem.

"A kapitalizmus nem old meg mindent"

Ez a különbség kettőnk gondolkodásmódja között. Szerintem csaknem mindent megold. A környezetvédelem terén necces a dolog, de minden mást könnyedén megold.

"A gazdasági szereplők visszaélnek a hatalmukkal és csak a rövid távú profitot látják"

A gazdasági szereplőknek annyi hatalmuk van, amennyit TE fogyasztóként adsz nekik. (Ez max annyival egészül ki, amennyit a kormányok adnak nekik, de épp ezért kell minimális államot létrehozni, hogy ilyen ne létezhessen.) Innentől kezdve azt tesz bármelyik cég, amit akar. Ha átveri a fogyasztót, nem lesz nagy jövője.

"Az adók teljes eltörlése nem kapitalizmus hanem az állam megszűnését jelentené. Ez annyira abszurd, hogy nem is értem."

Jól látod. Minél kevesebb adó = annál kisebb állam = annál nagyobb egyéni szabadság = annál tisztább kapitalizmus. Nem érted, mert nem foglalkozol közgazdaságtannal, sem pedig annak etikájával. Pedig ez egyszerű. Képzeld el, hogy az állam 100% adót szed! Ez azt jelenti, hogy megszűnik a magántulajdon és megvalósul a pusztító kommunizmus. Ez ugyanolyan utópia, mint a másik véglet, de valahová le kell tennünk a voksunkat. Én liberálisnak vallom magam, ezért támogatom az alacsony adókat és a minimális államot.

"Magyarországon viszonylag liberális tényleg a politika, de megértem a félreértést; mostanában azt hívják liberálisnak ami nem az, a baloldali fasizmus és ahhoz közeli szélsőbalnak semmi köze nincs a liberalizmushoz, valamiért szeretik annak hívni magukat."

Ez pontosan így van, másról sem írok mostanában:

teveszmek.blog.hu/2020/01/27/_ertjuk_mit_jelent_a_szo
teveszmek.blog.hu/2020/01/14/_a_liberalizmus_a_vegnapjait_eli

A magunk útjával nem értettem meg mi a gond, ez talán a többinél is zavarosabb"

A magunk útjával nincs baj. Azt írtam: Az Antall József által hirdetett harmadik út nem létezik. Ez a picit kapitalista, picit szocialista világ szerintem zsákutca. Ez Svédország és Franciaország modellje. Nézd meg, hol tartanak!

dare 2020.02.20. 11:07:57

@nemecsekerno_007: Az is vicces, hogy egy árva szóval nem írtam azt, hogy CSAK retorikai fogás.
Ahogy olyat se írtam, hogy minden városi csak a náciktól fél, és minden vidéki lakos csak a komcsiktól.
Még mielőtt újabb végletek megalapozatlansága miatti bizonygatásokba kezdenél.

G. Nagy László 2020.02.20. 11:08:29

@nemecsekerno_007:

"Az adócsökkentés a kormány felől nem csak retorikai fogás. Ez a legviccesebb. Meg az, hogy ezt nem értitek :) "

Egyetértek.

morph on deer 2020.02.20. 11:09:22

@rallus:
“ Addig jó az országnak amíg Orbán kormányoz és értékel”

Hát hogyne, bassky, hogyne!

Különben soha a büdös életben nem tudhattuk volna meg, hogy "a dagály az összes hajót megemeli."
Na most képzeld el, ha ez létfontosságú információ továbbra is rejtve marad a lakosság többsége előtt!
Mi lenne most velünk akkor!

Mivel jelenleg még annak a 300 méteres partszakasznak a sorsa is kérdéses, amelynek révén tengerhajózási nagyhatalom leszünk, továbbra is csak a Borkai meg Mészáros félék tapasztalhatják meg a dagály hatását a yachtokon, de ennek mostantól vége!

Most végre, - köszönhetően bölcs vezérünk előrelátásának, - már az ország összes lakója megtudhatta, milyen érzés is az!

Így aztán, mire az ”általános adócsökkentés politikája” révén végre mindenki hozzájut a saját yachtjához a tengeren, hazánk teljes népessége felkészülhet arra, hogy “a dagály az összes hajót megemeli" !

De jó!
Ilyen bezzeg soha nem történt meg a liberális kormányzatok idején! Na ugye!

G. Nagy László 2020.02.20. 11:11:28

@Etniez:

"Ezért nem reagál senki rá, sem blog, sem sajtó."

Ez meg egyszerűen nem igaz. MINDEN jelentős sajtóorgánum reagált rá, csak a többség leragadt a tintás tenyerénél. Ez nem Viktort minősíti, hanem a hazai újságírást.

G. Nagy László 2020.02.20. 11:16:48

@de let e ...:

"Most komolyan azt mondod , hogy védhető és jó dolog a tervezett konzultáció , ami lényegében arra fókuszál , hogy a kormányra nem vonatkoznak a hatályos jogszabályok , bírósági ítéletek ? Még Lázár Jankó szerint is ott van a jogállamiság határa , hogy egy jogerős bírósági ítéletet végrehajtanak e"

1. A jogerős ítéleteket végre kell hajtani.
2. Olyan világot kell építeni, ahol a jog nem mehet szembe az erkölccsel, de ez a jövő zenéje.
3. Megkérdezni az ország népét: alapvetően jó dolog, bármi is legyen a téma. Az lenne a legjobb, ha ez minimális költségekkel - pl. kizárólag elektronikusan - menne.

G. Nagy László 2020.02.20. 11:19:43

@dare:

"Orbán lényegében ezzel a retorikai húzással ki is veszi a baloldal kezéből mindig a csörgőt."

Az adócsökkentés alapvetően jobboldali/liberális lépés. A baloldaliság adóemelésért és még több segélyezésért kiált.

rallus 2020.02.20. 11:20:11

@morph on deer: Azért talán ez a kikötő probléma még neked is kevesebb gondot okoz, mint túlzott deficit eljárás alatt még IMF kölcsönt is kunyerálni az azonnali államcsőd elkerülése érdekében?
A yachtokkal kapcsolatos problémák miatt pedig várhatóan nem veretik meg lovasrendőrökkel a budapestieket és gumilövedékkel díszített könnygázfelhőt sem kapnak államköltségen...
Pedig nem ártana némelyeknek memóriafrissítés gyanánt...Ferenc persze játszva meggyőzheti erről Karácsonyt és akkor....reménykedhetsz és nosztalgiázhatsz....

dare 2020.02.20. 11:26:54

@G. Nagy László: Igen, sajnos itt a baloldaliság ki is merül ebben a segélyezős, adóemelős sztoriban.

chrisred 2020.02.20. 11:27:19

@Etniez: Szerintem meg azóta egyszerűen kikristályosodtak az elképzelések a klímaválság elleni védekezésre szolgáló uniós forrásokról, amire azért szeretnének rájárni. És mivel tavaly teleüvöltötték a médiát azzal, hogy nincs még egy olyan ország a világon, amelyik olyan jól állna klímavédelem terén, mint mi, bazi nagy hátraarcot kell csinálni, hogy a kassza megnyíljon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 11:33:23

@de let e ...:

Így igaz. Ez a passzív legitimitás lényege.

Ha a rendszer lehetőséget ad a vezetők levéltására, ilyen nem szokott bekövetkezni, hiszen felesleges a tv. megsértése.

Ha a rendszer nem ad lehetőséget a vezetők levéltására, akkor törvényetlene módon váltják le.

Ha meg maga a rendszer nem elégíti ki a közösséget, törvénytelenül új rendszer lesz.

Ez a történelem.

high up! 2020.02.20. 11:39:29

@G. Nagy László: " Teljesen egyetértek a kormány bevándorláspolitikájával,"

Ja ezt bírom: bemesélik a népnek azt ami nincs is, majd meghirdetik a harcot ellene, a nép meg lelkesen ünnepli - a nagy harci sikereket a nem lézető dolgok ellen.
Ja, mi is az a bevándorláspolitika, ha felhomályosítanál róla.

Mert a BEvándorlási politika Birkanisztánban tényszerüen az, hogy mivel egymillió magyar lépett le Birkanisztánból jobb helyeken megélni, így Ukrajnából, Romániából importálják vagonokban (és a legnagyobb média kussban) a nem magyar munkaerőt. Mindenkit, aki kéznél van, válogatás nélkül.

És emellett van az ÁTvándorlás politika, miszerint országos szintre kiterjesztett tömeghisztériát tart fenn Orbaneszku , mert délről bejön a harmadik viágbeli, oszt 3 nap múlva nyugaton elhagyja az országot. Oszt örül ha minél hamarabb túljut Birkanisztánon, nehogy má lekapcsolják itt, oszt itt kellene menedékjogot kérnie és ebben az országban elrohasztania az életét.
Oszt az Átlaghülyemagyar agyát azzal mossák, hogy azért tesz meg egy harmadik világbeli 10 ezer kilométer utat, hogy Biharbasznádiba kerülhessen, ahol nőket meg gyerekeket erőszakol meg, aztán teleszületi az országot családonkéntz 10 muszlimmal, majd utána felrobbantja magát és a maradék meg megalapítja a Kalifátust.
Oszt ez ellen van fenntartva at ÁTvándorlás politikai szükség állapot.

FOLYTASSUK!

chrisred 2020.02.20. 11:43:57

@high up!: A magyar bevándorláspolitika a letelepedési kötvény volt, most meg a vendégmunkások korlátlan beáradása.

morph on deer 2020.02.20. 12:02:12

@rallus:
“ Pedig nem ártana némelyeknek memóriafrissítés gyanánt”

Van benne valami.
Bár, ha a falrengetően blőd hasonlattól valahogy sikerülne is eltekinteni, ezzel a kijelentéssel akkor is komoly baj van.

Nevezetesen: nálunk az államnak kizárólag az adók (jövedékek, járulékok, stb) beszedése következtében lehet pénze az állami feladatok ellátására, mivel természeti források, pl olaj, nem biztosítják erre a fedezetet.

Ez mit is jelent?
Hát azt, hogy “az általános adócsökkentés politikája“ révén kevesebb állami bevétel keletkezik, ergo, kevesebb jut az állami feladatok finanszírozására!
Ez nem lehet másképp!

Épelméjű helyeken ezért aztán nem általános adócsökkentések történnek, hanem célzott támogatások, és pl individuális adókedvezmények, amelyek többnyire valamilyen (pl ingatlan. vagy technológiai) fejlesztéshez, vagy foglalkoztatási célhoz kapcsolódnak.
Ezt hívják felelős kormányzásnak.

A populista kormány viszont fennen hangoztatja az “általános adócsökkentés politikáját” közben viszont elhanyagolja és/vagy leépíti az állami feladatokat ellátni köteles rendszereket - egészségügy, oktatás, közlekedés, közigazgatás, stb - amely első sorban főleg a szerényebb életkörülmények között élőkre hat - növelve a társadalmon belüli ellentéteket, kvázi osztályokba sorolva a lakosságot.

Ez történik nálunk most.
Erre tesz rá még egy lapáttal orbán, tudva azt is, hogy ez így hosszabb távon békés körülmények között biztosan nem fenntartható, de legalább biztosítja a hatalmát.
Ugyanis vagy marad minden a régiben, és a nép elfogadja, hogy lesz egy “úri” osztály meg a szolganép, vagy ha véletlenül mégis bukna, bármilyen következő kormány kénytelen lenne adókat emelni, hogy rendbe tegye az országot, az pedig rövid úton az ő visszatérését eredményezné.

Na erről szól ez a “dagályos” mondat igazából, a szokásos orbáni csomagolást lefejtve.
De te örülj tovább nyugodtan, hiszen van minek, nem?

2020.02.20. 12:07:57

@chrisred:

Nem. Az van benne, hogy:

"(2)38 Az (1) bekezdés szerinti orvosválasztás joga az egészségügyi szolgáltató működési rendjének megfelelően gyakorolható."

Vagyis ha Kovács doktor éppen nem dolgozik, mikor te kórházba kerülsz, akkor nem fogják berendelni a kedvedért. A fekvőbeteg ellátásban a szabd orvosválasztást korlátozza a Tb. törvény, annak végrehajtási rendelete, a Munka Törvénykönyve, és még egy pár jogszabály.

Ezzel szemben a háziorvos esetében külön jogszabály rendelkezik erről. A 4/2000 EÜM rendelet.

2020.02.20. 12:09:35

@chrisred:

Mely országban működik közvetlen demokrácia, olyan, ahol minden törvényt a nép hoz szavazás útján?

chrisred 2020.02.20. 12:10:25

@Quercus erdész: És? Szóba sem került, hogy az orvosválasztási jog korlátlan lenne, csak az, hogy létezik. Erre azt írtad, hogy csak a háziorvosok esetében, ami nem igaz.

2020.02.20. 12:10:56

@de let e ...:

Nincs ilyen az alaptörvényben.

2020.02.20. 12:12:06

@chrisred:

A szövegértés alapfeltétele az érthetően megfogalmazott gondolatsor.

chrisred 2020.02.20. 12:13:26

@Quercus erdész: Nem létezik ilyen, de ez egy végletes állapot lenne. A másik végletes állapot meg az, amit korábban írtál, hogy kizárólag az állam jogosult alakítani a jogrendet.

2020.02.20. 12:14:07

@de let e ...:

A törvényeket a parlament hozza., nem a nép.

chrisred 2020.02.20. 12:14:30

@Quercus erdész: Meg a szövegkörnyezet ismerete, amiről láthatóan lemaradtál.

2020.02.20. 12:14:59

@chrisred:

A nemlétező liberális demokráciákban ki alakítja a jogrendet?

2020.02.20. 12:17:32

@chrisred:

A szövegkörnyezetet idéztem a második bekezdéssel.

Éves szinten nagyságrendileg több jogszabályt, bírói ítéletet olvasok el, mint te. Ebben biztos vagyok.

2020.02.20. 12:19:02

@chrisred:

Miközben az ellenzék szavazóbázisa stagnált, vagy csökkent, fideszé viszont nőtt.

G. Nagy László 2020.02.20. 12:20:23

@morph on deer:

"Épelméjű helyeken ezért aztán nem általános adócsökkentések történnek, hanem célzott támogatások, és pl individuális adókedvezmények, amelyek többnyire valamilyen (pl ingatlan. vagy technológiai) fejlesztéshez, vagy foglalkoztatási célhoz kapcsolódnak.
Ezt hívják felelős kormányzásnak."

Egy lószart, mama. Még így is túl magasak az adók és túl sok a célzott támogatás. A te balos világodban talán tényleg az a cél, hogy kiraboljunk minden életképes réteget. Ám ez sosem lesz erkölcsileg elfogadható és a történelem is már ezerszer bebizonyította, micsoda katasztrófákhoz vezet mindez. Ott kell hagyni a pénzt az embereknél és a vállalkozásoknál, s majd ők eldöntik, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre. EZT HÍVJÁK FELELŐS KORMÁNYZÁSNAK.

chrisred 2020.02.20. 12:20:47

@Quercus erdész: A polgári demokráciákban a hatalom gyakorlásának közvetlen és közvetett formái léteznek.

2020.02.20. 12:21:11

@Etniez:

Hát valamivel több embert érdekel, mint a liberofasiszta gazember gyurcsány fegyenc agymenései.

chrisred 2020.02.20. 12:23:06

@Quercus erdész: A szövegkörnyezet azt a kontextust jelenti, amiben az állitásom történt. Nevezetesen nem értettem egyet azzal, hogy a hálapénz adása korrupció.

rfbzs 2020.02.20. 12:26:20

Sajnos nem a magunk útját járjuk, hanem kénytelenek vagyunk OV-ét járni.

2020.02.20. 12:27:33

@chrisred:

Kevered a dolgot. A migráncshorda akar korlátlanul beáradni. A vendégmunkások rendezett módon, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a határátkelő helyeken keresztül érkeznek.

2020.02.20. 12:29:51

@morph on deer:

Te tényleg ennyire hülye vagy?

morph on deer 2020.02.20. 12:34:21

@G. Nagy László:
“ Ez Svédország és Franciaország modellje. Nézd meg, hol tartanak!”

Ahol mi csak szeretnénk.
Ugyanis az a neoliberális öszvér, ami Marx és Matolcsy szerelemgyerekének néz ki, csak úgy tartható fenn, - égy úgy is csak ideig-óráig, - hogy közben érkezik az európai adófizetők pénze, például az említett franciáké meg svédeké!
És ezen még az sem segít, ha tovább devalváljuk a forintot.

Igen, az EU-s támogatásokról beszélek.
Azok nélkül nemcsak, hogy nulla lenne a gazdasági növekedésünk, de már orbán sem uralkodna, - ezt érdemes lenne figyelembe venni, ha már hasonlítgatunk.

A “mi külön utunkkal” tényleg az a baj, hogy nincs olyan. De főleg azért nincs, mert ma lehetetlen kivonni magunkat a globális-, de még akár a regionális gazdasági hatások alól is.

Tehát az nem megy, hogy nekünk majd hű, de jó lesz, mivel nálunk alacsonyak az adók meg a munkabérek, mint a szomszédos országokban, (attól mi is lesz jobb?) és akkor majd minden befektető idetódul, - mert minek?

Már most sincs elég képzett munkaerő, és perceken belül már a környéken sem lesz! Még rosszabb, hogy ha nálunk alacsonyabbak a bérek, akkor miért ide jönnének?
Bár lehet, hogy a mongol fizetéseknél még mindig jobb, de tényleg ez a “nemzetthy” megoldás?
Vissza a gyökerekhez?

2020.02.20. 12:38:41

@morph on deer:

Vezesd már le, hogy Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Litvániában, Romániában mennyi lenne a gazdasági növekedés az ejus pénzek nélkül.

Világít a torony 2020.02.20. 12:43:52

@G. Nagy László: Nagyon, de nagyon félre tetszik beszézni. Egy normális országban a kormányzásra törekvők programjaikat tárják gondolkodó polgárok elé, hogy azokból válogassanak. Ebben a kurva országban az agyatlan tömegek vagy zsigeri indulatból, vagy zsák krumplival korrumpáltan szavaz. Sikerült ezt a kurva országot a minőségi tudást nem igénylő bérmunka országává tenni, mely jó világpiaci konjunktúra esetén még jól is működik. A mezőgazdaság a támogatások lélegeztetőgépe miatt nem zuhant még össze teljesen. Mi akadályoz meg tömegeket a gondolkodásban?

nemecsekerno_007 2020.02.20. 12:47:21

@dare: Szőrszálhasogatás. Ez a szó amúgy Luther Mártontól ered. Komolyan olyanok vagytok mint egy egyházi vizsgálóbizottság, teljesen megértem, hogy a Patás nem áll le ilyenekkel vitatkozni. Christed is ilyen.

G. Nagy László 2020.02.20. 12:48:12

@Világít a torony:

"Ebben a kurva országban az agyatlan tömegek vagy zsigeri indulatból, vagy zsák krumplival korrumpáltan szavaz."

Egyetértek. Ezért próbálok jómagam - pártoktól függetlenül - értékalapon politizálni. Hol ezzel a gond?

morph on deer 2020.02.20. 12:48:49

@G. Nagy László:
“ s majd ők eldöntik, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre”

Nicsak! Van még pár eladó focicsapat Bácskában? Vagy netán eladó szlovén tévécsatorna?
“Majd ők eldöntik” - mert elég képzettek hozzá, ugye?
Na jó, elismerem, Kósa mutterja óvónőként eléggé képzettnek tűnik disznóneveléshez, - gondolom a disznók is így érzik, - de azért ez annyira nem nyugtat meg, az ország egészét illetően...

Gondolom tudsz mondani pár kortárs példát arra is, ahogy ez így működik, nem?
Ahol a “nemzeti nagytőke” tartja fenn a gazdaságot, miközben az ország prosperál, a lakosság meg boldog, mert nincs adó..!

Na, hol működik egy ilyen ország, mesélj?
Addig se idegeskedj, az árt az egészségnek, és mehetsz majd a magánrendelésre a saját pénzeden!
Annyit nem ér az egész! :)

G. Nagy László 2020.02.20. 12:51:40

@morph on deer:

"Vissza a gyökerekhez?"

Bizonyos értelemben igen. Szerinted a 19. században a GDP hány százaléka folyt át az államon Európában? És mennyi ma?

morph on deer 2020.02.20. 12:52:44

@Quercus erdész:
“ Vezesd már le, hogy...”

Minek? Mi közöm hozzá? És neked?
Csak tudod ott nem óbégatnak teli pofával az EU ellen minden alkalommal, meg nincs a béka segge alatt a fizetőeszköz, de számomra az is érdektelen.

Én nem hasonlítgatt szivi, nem tudom, feltűnt-e?

morph on deer 2020.02.20. 12:53:44

@Quercus erdész:
“ Te tényleg ennyire hülye vagy?”

Hajaj! Te nem tudod még a felét sem!
:)

G. Nagy László 2020.02.20. 12:56:04

@morph on deer:

"Addig se idegeskedj, az árt az egészségnek, és mehetsz majd a magánrendelésre a saját pénzeden!"

Ez lenne a cél.

"mert elég képzettek hozzá, ugye?"

Baszki, teljesen hülyének nézed az embertársaidat? Igen, MINDENKI el tudja dönteni, hogy mit szeretne. Sokan rossz döntést hoznak. És? Gyakorlatilag azt mondod: a kormányban csupa okos ember ül, akik jobban ismerik az átlagpolgár szükségleteit, mint ők maguk, hiszen ők birkák. Ez valami végtelenül szomorú világlátás.

grafoguru 2020.02.20. 12:56:40

@G. Nagy László:
"Ám az sosem baj, ha az ország lakossága véleményt mond, mert az valódi legitimitást adhat bizonyos kormánydöntésekhez."

A népi (ellenőrzött!) véleménymondás fóruma a parlamenti és önkormányzati választások, valamint a népszavazás. Nem pedig irányított kérdések és (talán) válaszok. Amely kérdések első sorban az információ elől tudatosan elzártakat, és az analfabétákat célozzák, és a kapott eredmény ellenőrzésére (sem a szám szerintire, sem pedig a tartalmira) nincs objektív folyamat. Magyarul: azt mondanak, amit akarnak. Háát... nagy legitimitás, mit mondjak.

Persze a népszavazás elől viszont jó gyakorlattal siklanak ki (kopaszok, a "független" (höhö) választási iroda elmeszeli a kérdést, de ha mindez nem segít, akkor végszükségben lemondanak a kényes dologról; csak népszavazás ne legyen...)
Amúgy szerintem nem érdekli őket a legitimitás. Már régen nem. Az történik, amit a Vezír akar. Aki hál' Istennek, mindenhez ért: gazdasághoz, tudományokhoz, oktatáshoz, sporthoz, joghoz, történelemhez, egészségügyhöz, űrkutatáshoz, kolbásztöltéshez ás pálinkázáshoz; továbbá egy dologban meg különösen nagyon jó, de azt most nem írom ide, tuggyukmiaz... Úristen, mi lenne velünk nélküle?!

G. Nagy László 2020.02.20. 12:59:05

@morph on deer:

Az amerikai Heritage Foundation évről évre közzé teszi a Föld országainak listáját gazdasági szabadság tekintetében. A kutatásban résztvevők elsősorban az üzleti élet, a kereskedelem, a beruházások, a tulajdonviszonyok szabadságának mértékét, illetve az államtól való függőséget vizsgálják. Leegyszerűsítve a kérdést, arra kíváncsiak: miként áll a verseny a (kapitalista) szabad piac és a (szocialista) állami bürokrácia között. A 2018-as listán mindössze hat olyan ország szerepel, amely a Heritage Foundation értékelése szerint valódi gazdasági szabadságot élvezhet (ez 80 feletti pontértéket jelent a 100-as skálán), s csodák csodája, ezek mindegyike kiemelkedően magas egy főre jutó GDP-vel is bír. Svájc a második, Írország a negyedik, Szingapúr a nyolcadik, Ausztrália a tizedik, Új-Zéland a tizenkilencedik, Hong Kong pedig a huszonnegyedik helyen áll a népességre vetített nemzeti össztermék tekintetében. A második hullámban Kanada, Izland, Luxemburg, Norvégia és az Egyesült Államok esetén ugyancsak azt látjuk, hogy a magas szabadságfok (70 és 80 pont között) kiemelkedő gazdasági teljesítményt és jólétet eredményez. Az sem meglepő, hogy a sort Kuba, Venezuela és Észak-Korea zárja (31,9; 25,2; és 5,8 ponttal), s a szabadság hiánya mindhárom esetben együtt jár a szánalmasan alacsony GDP-vel. A közép-kelet-európai térségben a balti államok mellett Csehország dicsekedhet még viszonylag alacsony állami szerepvállalással, s ez a nemzeti össztermék tekintetében is érezteti hatását. Azt látjuk tehát, hogy az emberiség jóléte szoros összefüggést mutat az egyes országokban tapasztalható gazdasági szabadság, vagyis a kapitalizmus mértékével. Egyenes arányról nyilván nem beszélhetünk, hiszen a történelmi múlt és az olajkészlet is jelentős GDP-formáló tényező, ám a kapcsolat letagadhatatlan.

2020.02.20. 13:00:48

@chrisred:

Elég baj, ha csak ezt találtad a portfolión.

2020.02.20. 13:02:31

@morph on deer:

Az tűnt föl, hogy folyamatosan hülyeséget beszélsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:05:08

@Quercus erdész: én megnéztem a magyart. Konkrétan gdp csökkenés lenne az eu segíj nélkül.
2010 és 2017 között a gdp 4%-át kaptuk éves átlagban...

morph on deer 2020.02.20. 13:05:15

@G. Nagy László:
“ Bizonyos értelemben igen. Szerinted a 19. században a GDP hány százaléka folyt át az államon Európában? És mennyi ma?”

Értem, hogy mire gondolsz, (végre!) csak attól tartok, hogy akkor egy teljesen más gazdasági struktúra állt rendelkezésre, mint most.
Személy szerint teljesen biztos vagyok benne, hogy ma az a XIX. századi nagybirtokrendszer teljesen életképtelen lenne, nálunk különösen.
Én jóval diverzifikáltabbnak látom most a gazdaságot és a gazdasági lehetőségeket annál, hogy ez ma működhetne.
Ha pedig a következő életképes változatot nézzük, akkor már elkerülhetetlen a multinacionális modell, már csak azért is, mert a hazai piac meglehetősen kicsi.

A szándékot (most már) értem, viszont a módszert nagyon nem tartom jónak.
Főleg azért, mert messze nem piaci-, hanem protekcionista kiválasztás alapján “alakul”, ami eleve megkérdőjelezi a létjogosultságát, - szerintem

HaD 2020.02.20. 13:05:31

nota bene...téveszme,hogy a blognak is kedvezzek,hogy ez a "magunk útját járjuk" ment át minden börrögetés nélkül és ez a legfontosabb....szerintem meg az hogy odacsődítette a katonaságot akiknek nyalt is kicsit,mert ezzel is azt demonstrálta hogy mellette állnak a fegyveres erők és kár itt börrögetni:):)...de ez már fel sem tűnik egy párt rendezvényen ....majd vonulnak még fáklyákkal is meg ilyesmi....hogy is híjják őket??? SA???
A politikai pártok és a fegyveres erők összemosása elkezdődött balfaszkáim...csak nem veszitek észre.....

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:07:49

@G. Nagy László: ekkora hülyeséget rég olvastam. Ez pont olyan, mintha azt állítanád, hogy a gazdasági fejlődés egyenesen arányos az Ibuprofein használatával.

morph on deer 2020.02.20. 13:11:15

@G. Nagy László:
“ Egyenes arányról nyilván nem beszélhetünk, hiszen a történelmi múlt és az olajkészlet is jelentős GDP-formáló tényező, ám a kapcsolat letagadhatatlan.”

Ez vitathatatlan, nem is erről beszéltem.

Csak éppen ez mindenhol egy - helyenként meglehetősen lassú - fejlődés eredménye képpen, és nem egy in medias res elhatározás alapján történt.

Az én bajom - főleg - azzal van, hogy ennek nálunk egyáltalán nincsenek meg a feltételei, a mesterséges “rásegítés” pedig egy nemzetthy csomagolású nepotista manőver, mint bármi más.

s 2020.02.20. 13:12:18

@G. Nagy László: "Orbán Viktor elképesztően tehetséges politikus"
Na, ez az, amivel nekem teli van cipőm. Miért az? Mert kicselezte a fideszt - és ezzel nagyrészt Magyarországot is - az EU döntéshozó fórumairól? Hogy megtűrt bölöncként dobálják és röhög rajta mindenki? Ne a magyarországi dolgokat nézd! Abból nem fog kiderülni, hogy ki tehetséges és ki nem az. A világ dolgait nézzed, hosszú lejáratban. Az orbán, az egy senki. Szerencséje van, mert megy a világgazdaság és ide számolatlanul szórták a pénzt. Eddig.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:12:55

@G. Nagy László: " Ott kell hagyni a pénzt az embereknél és a vállalkozásoknál, s majd ők eldöntik, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre. EZT HÍVJÁK FELELŐS KORMÁNYZÁSNAK"
Nem, ezt laissez faire néven emlegetik.
Gondolj bele, milyen társadalom lenne az, ahol nincs rendőr, katona, tömegközlekedés, baleseti ellátás?

2020.02.20. 13:14:26

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem, nem kaptuk. Ez a keret,amire pályázhatunk. Az kétségtelen, hogy a 2014-2020-as lehetőséget,keretet gyakorlatilag teljes egészében megpályáztattuk,sőt elbíráltuk, de ez nem azt jelenti, hogy az ehhez rendelhető összeget meg is kaptuk, Messze nem. Viszont a magyar költségvetés ennek jelentős részét előfinanszírozta. És úgy, hogy eközben nem szállt el a költségvetési hiány, sőt rekord alacsony.

A kérdés. Ha "ezek" mindent ellopnak, akkor ezt hogyan tudják megoldani?

nemecsekerno_007 2020.02.20. 13:20:41

@Igazamvanvagyigazamvan?: Végletes gondolkodás. Ezért nem értitek, hogy a dilema nem az egy v. többkulcsos adó, hanem a sávhatárok között van.
Komolyan megértem, hogy aminiszterelnök miért nem megy bele ilyen vitákba.

G. Nagy László 2020.02.20. 13:21:09

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Nem, ezt laissez faire néven emlegetik."

Pontosan így van. Megítélésem szerint ez a felelős kormányzás szinonimája.

"Gondolj bele, milyen társadalom lenne az, ahol nincs rendőr, katona, tömegközlekedés, baleseti ellátás?"

Tudod mit? Az én világlátásomba ezek bőven beleférnek. (Az anarcho-kapitalisták szerint ezeket is megoldja a piac.) De gondolj bele Te is: milyen társadalom lenne, amelyben a kormányzat nem költene vallásfinanszírozásra, színházakra, tévécsatornákra, vagy épp élsport-támogatásra?

s 2020.02.20. 13:21:31

Egyébként pedig, az írásban felhozott ellentmondásra magyarázatként, az ilyen egyszerű, félművelt alakok, mint ez az orbán is, hajlamosak zagyva eszmék mentén lavírozni, mert az összeolvasott, ám soha meg nem értett gondolatok mentén csapongva a mindenkori választói igényekhez (és persze a gazdasági kényszerűséghez) igazítják az aktuális mondókájukat. Akár öt percenként is. Mi kockázat volna ebben egy mentális erőtlenségben lévő hallgatóság esetén? Ugyan, kérlek! Még szerencse, hogy te kiszúrtad.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:22:19

@Quercus erdész: nem, csak a beérkező támogatással számoltam. Mellesleg az Orbán kormány nagy hatékonysággal pályázott.

G. Nagy László 2020.02.20. 13:23:46

@s:

"Az orbán, az egy senki."

Csak egyetlen hazai riválisát nevezd meg, aki egy egészen csöppnyi karizmával bír! De tényleg!

nemecsekerno_007 2020.02.20. 13:24:39

@s: Hogy a fenébe tévedhettek ennyire?!? Komolyan nem értem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:25:46

@G. Nagy László: sőt, kormányzat sem lenne. De azért mutasd már be egy példán keresztül, a történelem mely szakaszában lett volna életképes egy ország határőrizet, katonaság nélkül?
Hogyan képzeled a bűnüldözést, a bírók javadalmazását, a börtönök fenntartását?

s 2020.02.20. 13:27:56

@MAXVAL bircaman közíró: Azt szeretném mondani, hogy basszad telibe nekifutásból a buzi kurva rohadt, ribanc szifiliszes fogatlan anyádat, úgy hogy kirepül a műfogsora a fülén. Lóhátról.

s 2020.02.20. 13:30:52

@G. Nagy László: Nem kell megneveznem. Mert nincs ilyen. Viszont ettől még orbán szar. Magyarország tragédiája pedig az, hogy emellett a szar mellett pont ugyanilyen szarok a többiek is. Ebben az értelemben, de csak ebben, a választás valóban felesleges ma Magyarországon.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:31:42

@G. Nagy László: ") De gondolj bele Te is: milyen társadalom lenne, amelyben a kormányzat nem költene vallásfinanszírozásra, színházakra, tévécsatornákra, vagy épp élsport-támogatásra?"
Nem ez határozza meg a szabadkapitalista társadalmat.
Mégkevésbé az általad elképzeltet.
Mert szerinted az rendben lenne, ha nem volna állam, tehát szabadon építhetnél, amit akarsz, eladhatnád a földed bárkinek, az országon szabadon vonulhatna át bárki és bármi, miközben nem lenne orvosi alapellátás, ha megsérülsz a munkahelyeden , a tulaj azonnal kirúghatna, vagy eláshatna a telek végében, hogy ne bűzölögj.
A szegények, dolgozni nem akarók csapatokban vonulnának és fosztogatnának az országban.

nemecsekerno_007 2020.02.20. 13:32:22

@s: A golyóálló-mellény feltalálója saját magán mutatta be a hatékonyságát. Nem beszélt mellé, nem foglalkozott mások alulműveltségével, nem beszélt fél napot az időjárásról etc...
Az ilyen emberek viszik előre a dolgokat. Ilyen a Patás is. A másik oldalon meg ott vannak azok akik nem találtak fel semmit. Egyik részük alkesz, a másik megmondóember.

s 2020.02.20. 13:34:23

@nemecsekerno_007: :-) Ugyanezt kérdezhetném én is tőled. És hát kérdezem is. Nem te fogsz válaszolni. Majd az idő megadja a választ.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:34:59

@G. Nagy László: ""Az orbán, az egy senki."

Csak egyetlen hazai riválisát nevezd meg, aki egy egészen csöppnyi karizmával bír! De tényleg"

A karizma határozná meg, egy országvezető alkalmas-e ellátni feladatát????
Válasszunk színészt!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:36:57

@nemecsekerno_007: igen, nagyon jó hasonlat. Csak akkor van baj, ha Orbán kijelenti, ide lőjetek, és a mellény nem működik, hiába nagy...

G. Nagy László 2020.02.20. 13:37:29

@morph on deer:

"Ha pedig a következő életképes változatot nézzük, akkor már elkerülhetetlen a multinacionális modell, már csak azért is, mert a hazai piac meglehetősen kicsi."

Ezzel nincs vitám. Látod, Viktor is az exporteredményekkel büszkélkedik, majd szidja a szabad piacot...

"Az én bajom - főleg - azzal van, hogy ennek nálunk egyáltalán nincsenek meg a feltételei, a mesterséges “rásegítés” pedig egy nemzetthy csomagolású nepotista manőver, mint bármi más."

Ebben is sok igazság van. A cél az lenne, hogy a hazai tőkeerő növekedjen. Általában nem vagyok híve a mesterséges rásegítésnek, ám abban mindig látok értéket, ha a helyit, ha a hazait támogatjuk.

G. Nagy László 2020.02.20. 13:40:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"a tulaj azonnal kirúghatna, vagy eláshatna a telek végében, hogy ne bűzölögj.
A szegények, dolgozni nem akarók csapatokban vonulnának és fosztogatnának az országban."

Nagyon el vagy tévedve. A minimális állam koncepcióját összekevered a törvények nélküli világgal. A minimális (éjjeliőr) államnak pontosan az az egyetlen feladata, hogy a törvényeket betartassa és a rendre felügyeljen. Nem oly bonyolult ez.

s 2020.02.20. 13:44:33

@nemecsekerno_007: Sokan belehalnak az efféle virtuskodásba. Persze az ő hírüket messze felülmúlja azoké, akiknek sikerül. Ha orbán egyedül csinálná a nagyfaszkodását, akkor senki nem szólna. Röhögnénk, mint a részegek a kocsma körül, hogy terepjáróval megy a jégre. Azonban ő Magyarország faszával kaszabolja a csalánmezőt. Nagy különbség. Továbbá némelyikünk még teljesen józan. Egyszóval nem örülünk teljes szívből a baromságainak.

G. Nagy László 2020.02.20. 13:47:08

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"A karizma határozná meg, egy országvezető alkalmas-e ellátni feladatát????
Válasszunk színészt!"

Végre egy okos gondolat tőled :)

A politikus alapvetően két adottságból építkezik. Egyfelől menedzser, aki irányítani képes egy országméretű projektet, másrészt rocksztár, akinek a nevét skandálja a tömeg. Orbán közel sem hibátlan, de ezekből azért jól vizsgázik. Vagy legalábbis az adottsága megvan.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:49:27

@G. Nagy László: ""Gondolj bele, milyen társadalom lenne az, ahol nincs rendőr, katona, tömegközlekedés, baleseti ellátás?"

Tudod mit? Az én világlátásomba ezek bőven beleférnek."

Te írtad. Avagy ne vegyem komolyan egy szavad se?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:52:36

@G. Nagy László: hát, ezt te igen rosszul látod. Hitler nevét is skandálta a tömeg. Thatcher nevét meg nem...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:54:59

@G. Nagy László: Írország felvirágzott, Norvégia, Finnország, Svájc sem áll rosszul. Karizmatikus miniszterelnökeik, akiknek nevét kántálja a tömeg? Sorolnád?

s 2020.02.20. 13:56:38

@G. Nagy László: "A cél az lenne, hogy a hazai tőkeerő növekedjen."
Te, ide figyelj! Kérdeztem ezt már mástól is, de választ még nem kaptam. Ezért most te következel. Hiszen te hoztad szóba.
Miért kellene támogatni a hazai tőkés csoportokat a külföldiekkel szemben, miközben a hazai munkásokat nem támogatják a külföldi munkásokkal szemben?
Nekünk, hazai munkásoknak elengedték a kezét - boldoguljunk, ahogy tudunk. Minket nem támogat senki. Ellenben a kormányzat szükségesnek látja a magyar tőkések támogatását. Miért? Miért ér neki többet pár hazai (haveri, mert ez egyébként a korrupció melegágya) cég jóléte, mint a dolgozó polgárok szélesebb köre? Tán csak nem azért, mert az előbbiektől anyagi támogatást, viszonzást remél (a korrupció melegágya, mint fentebb említettem), utóbbiak pedig beérik egy áttetsző. és imitt-amott hézagos évértékelő rablómesével? Az orbánotok egy hulladék ember. Úgy is fogja végezni, ahogyan az ilyenek általában végzik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 13:57:13

@G. Nagy László: az pedig elég régóta ismert, hogy a pszichopaták pont ebben roppant sikeresek tudnak lenni. Legyen pszichopata a miniszterelnök? Sosem lesz minimál állam!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 14:01:52

@G. Nagy László: semmi nem mutat arra, hogy az Orbán kormány a hazai tőkeerőt akarná növelni....gyárbezárások, csökkenő export, csökkenő befektetési ráta, a kutatás-fejlesztés támogatásának redukálása. Ellentétben a külföldi beruházások anyagi támogatásával..
.
Sikeres miniszterelnök???

G. Nagy László 2020.02.20. 14:02:39

@s: "Miért kellene támogatni a hazai tőkés csoportokat a külföldiekkel szemben?"

Az általam ideálisnak gondolt világban fel sem merül, hogy a kormányzat bárkit is támogasson bárkivel szemben, hiszen eszközei sincsenek hozzá. Azt gondolom, hogy nekem, mint FOGYASZTÓNAK érdemes támogatnom a helyi péket, hentest, nyomdát, halászt, masszőrt és rúdtáncost, hogy a pénz helyben maradjon, s a lakókörnyezetem virágozzék. Ez így oké?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 14:06:58

@Quercus erdész: "Messze nem. Viszont a magyar költségvetés ennek jelentős részét előfinanszírozta. És úgy, hogy eközben nem szállt el a költségvetési hiány, sőt rekord alacsony."

Ugye, ez nem komoly? Mert viccnek szar.

high up! 2020.02.20. 14:07:55

@G. Nagy László: "Ott kell hagyni a pénzt az embereknél és a vállalkozásoknál, s majd ők eldöntik, hogy milyen fejlesztéseket hajtanak végre."

Haj de jó, a libsi SZDSZ pont ezt mondta meg ezt csinálta. Akkor meg minek vótt ez a gyülölet a szadeszos ultralibsi elvtársaitok ellenében?

FOLYTASSUK!

G. Nagy László 2020.02.20. 14:08:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Írország felvirágzott, Norvégia, Finnország, Svájc sem áll rosszul. Karizmatikus miniszterelnökeik, akiknek nevét kántálja a tömeg? Sorolnád?"

Csak hogy világos legyen: a menedzseri képesség az országvezetéshez kell, a karizmatikusság pedig a megválasztásához és a nemzetközi kapcsolatokhoz. Igazad van abban, hogy inkább élnék egy csúcs gazdag, szabad országban, ahol olyan szürke egér a miniszterelnök, hogy még a nevét sem tudom, mint Hitler Németországában. A karizma önmagában kurva kevés. De ahhoz, hogy megválasszanak, többnyire nélkülözhetetlen. Thatchert említetted. Ő sem volt éppen szürke egérke.

high up! 2020.02.20. 14:12:05

@G. Nagy László: "Az általam ideálisnak gondolt világban fel sem merül, hogy a kormányzat bárkit is támogasson bárkivel szemben, hiszen eszközei sincsenek hozzá"

TAO, stadionok., a haveroknak leosztott földek, trafikok, közbeszerzések - akkor most ugyebár kurvára nem ideális világ van????

FOLYTASSUK!

morph on deer 2020.02.20. 14:12:13

@G. Nagy László:
“ Gyakorlatilag azt mondod: a kormányban csupa okos ember ül, akik jobban ismerik az átlagpolgár szükségleteit, mint ők maguk, hiszen ők birkák. Ez valami végtelenül szomorú világlátás.”

Csupa okos embernek KÉNE ülni, bizony!
Olyanoknak, akik legalább annyira ismerik az átlagpolgár szükségleteit, hogy el tudják látni azokat a feladataikat, amiért tartjuk őket!
A tévedések elkerülése végett: a kormány MI alkalmazottunk, MI bíztuk meg az ügyeink - az ország ügyeinek - intézésével, és CSAK azzal!

Azzal például még véletlenül sem, hogy uralkodóként viselkedjenek, vagy akár ilyenfajta ambíciókat kiélhessék!

Merthogy láss csodát: valóban van egy egész sereg olyan lakója ennek az országnak, akiknek igenis van szüksége érdekképviseletre, mert önerőből ez nem megy nekik.
És igen, akkor bizony a kormánynak kell gondoskodnia arról, hogy az ország MINDEN állampolgára, “még egyszer mondom:” minden állampolgára részesüljön a megfelelő képzésben, és ellátásban, mert egy kormánynak ez is a dolga! Ez szerinted “baloldali” nézőpont?

Szerintem ez lenne egy valóban nemzeti kormány feladata, és nem az a fajta hiszterizálás, és ellentétszítás mint ami például a most várható “konzultáció” kérdéseiből következik...

“Ez valami végtelenül szomorú világlátás.”

Azt mondod?
Tudod az a rossz tulajdonságom megvan, hogy én még magamnak sem szoktam hazudni, az meg ezzel jár. :)

morph on deer 2020.02.20. 14:13:34

@G. Nagy László:
“ Thatchert említetted. Ő sem volt éppen szürke egérke.”
:)))
Hát nem volt olyan szép, tényleg!

morph on deer 2020.02.20. 14:17:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:
“ Legyen pszichopata a miniszterelnök?”

Csak 10 évet késtél...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 14:19:59

@s:

Látom, megint elhagyott a fiúd, ezért durci szivárványharcos vagy...

G. Nagy László 2020.02.20. 14:20:56

@morph on deer:

És igen, akkor bizony a kormánynak kell gondoskodnia arról, hogy az ország MINDEN állampolgára, “még egyszer mondom:” minden állampolgára részesüljön a megfelelő képzésben, és ellátásban, mert egy kormánynak ez is a dolga! Ez szerinted “baloldali” nézőpont?

Alapvetően baloldali, természetesen. Ha engem kérdezel: egyetértek azzal, hogy legyen négy általános, ahol megtanulnak a srácok írni, olvasni, számolni. De semmi több. Minden más legyen fakultatív! Legyen egy alapvető sürgősségi ellátás, mentőszolgálat, de semmi több. Pláne ne legyen állami nyugdíj!

Ez mind vita kérdése, mióta világ a világ. A balosok nagy államot akarnak, sok központi szolgáltatással, a piacpártiak pedig kicsi államot, minimális funkciókkal. Érdemes elgondolkodni azon, hogy miért nem születnek gyerekek nyugaton. Pont ezért: szarrá vannak adóztatva. Nem éri meg családot alapítani a jóléti államokban. Sőt, bizonyos helyeken még dolgozni sem éri meg.

morph on deer 2020.02.20. 14:21:32

@Quercus erdész:
“ Az tűnt föl, hogy folyamatosan hülyeséget beszélsz.”

Jó a megfigyelőképességed! Fideszes vagy te egyáltalán?
:))

high up! 2020.02.20. 14:22:46

@Quercus erdész: 2 És úgy, hogy eközben nem szállt el a költségvetési hiány, sőt rekord alacsony.
A kérdés. Ha "ezek" mindent ellopnak, akkor ezt hogyan tudják megoldani?"

Úgy b.szod alássan, hogy a költségvetés 1 százalékát ellopni (átcsatornázni a haverok számlájára) nem ingatja meg az országot, cserébe viszont kiépítheted belöle a teljes gazdasági meg média hatalmadat.

Amúgy meg tényleg nem lopnak el mindent. A Gázszerelő meg tiborc is csak a fél-Balatont nyúlta le magának, rágalom tehát hogy "mindent".

FOLYTASSUK!

s 2020.02.20. 14:29:59

@G. Nagy László: Akkor is, ha drágább és rosszabb minőségű? Nagy hazafi vagy te.

erol 2020.02.20. 14:33:35

@G. Nagy László: " Ha engem kérdezel: egyetértek azzal, hogy legyen négy általános, ahol megtanulnak a srácok írni, olvasni, számolni. De semmi több. Minden más legyen fakultatív! Legyen egy alapvető sürgősségi ellátás, mentőszolgálat, de semmi több. Pláne ne legyen állami nyugdíj!"
Ebben mégis mi a jó? Ez van kb Afrikában, meg ez volt a középkorban, tényleg nagy előrelépés lenne.
"Nem éri meg családot alapítani a jóléti államokban."
Költözz Afrikába, ott a jelek szerint jobban megéri, szaporodnak mint a nyavaja.

s 2020.02.20. 14:39:37

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, hogy basznád szájba a ribanc kurva rohadt szifilszes anyádat. Csak nem tűröm, - még ha a blog gazdája el is viseli a véleménynyilvánítás szabadsága címszó alatt - hogy te, mint értelmelten állat olyan rendszereket hozz fel pozitív példaként, amik emberek millióinak a haláláért felelősek.
Tehát még egyszer: Basszad szájba a rothadó szájú, fogatlan szifiliszes ribanc anyádat lóhátról úgy, hogy a protkója kirepül az üvegszemét is kibaszva. Baszod.

morph on deer 2020.02.20. 14:41:55

@G. Nagy László:
“ Nem éri meg családot alapítani a jóléti államokban.”

Népieschen szólva: megette a fene, ha már az is üzleti alapokon működik..!

A tisztánlátás kedvéért, a szabadság szerintem is a legfontosabb, de nálam ez nem azt jelenti, hogy szétverem az akváriumot, hogy szabadok legyenek a halak, annyira azért nem.

Amit mondasz, az teljesen fasza, egészen addig, míg egy természetes kiválasztódásban bízunk, amely majd szépen eligazítja a dolgokat. Az “életképesek” prosperálnak, a többiek meg nem. Vesszen a férgese. Nagyszerű.

Csak éppen mi most egy ország lakosságáról, társadalmáról, stb. beszélgetünk, az meg valahogy az istennek nem akar működni a “mindenki mindenki ellen” alapon, érdekes módon.

Everyone for themselves. Helyes. És ahhoz minek kell egy orbán?

Akkor meg kell bízni pár céget az őrző-védő feladatokra, - Pintér elvtárs biztosan fog tudni ajánlani olyat, tisztán üzleti alapon, - összehozni pár nagyobb ügyfélszolgálatot az adminisztrációs meg ügyes-bajos dolgok intézésére, és már kész is vagyunk.

Hegyeshalomnál meg kirakjuk a táblát, hogy innentől ez a “Magyarország KFT területe”, mielőtt még valaki köztársaságnak nézné, vagy valami...
Én benne vagyok, semmi gond!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 14:42:07

@G. Nagy László: nem vagy túl egyértelmű. Tehát szerinted a :
"Gondolj bele, milyen társadalom lenne az, ahol nincs rendőr, katona, tömegközlekedés, baleseti ellátás?"

Tudod mit? Az én világlátásomba ezek bőven beleférnek."

jó társadalom olyan, ahol nincs központi irányítás, de ne legyen adó, ugyanakkor mégis legyen állam, ami ingyen iskoláz, sőt, orvosi ellátást is nyújt, fenntart határvédelmet és hadsereget...
legyen, ne legyen???
Átgondolhatnád...
Egy biztos, ilyen burkoltan Orbán és kormánya ellen megnyilvánulni művészi!

dare 2020.02.20. 14:43:09

@nemecsekerno_007: Ilyenek vagyunk, ilyen szőrszálhasogatók.
Mivel oké, hogy fejlődnek a vállalkozások, mert az adócsökkentésekkel rendszerint a vállalkozásokat ösztönzik.
Oké, hogy ömlik be az országba a külföldi befektetők pénze, mivel az adócsökkentések ezt szintén előidézik.
Sok minden oké még, de az nem oké, hogy egy "nemzeti kormány" úgy akar itt jólétet teremteni, mint ahogy azt a komcsik is tették, és elnézik hozzá sok ember nyomorát.
A kisebbség uralma a többség felett.
Csak jól kell becsomagolni nekik ezt a gulyáskommunizmus 2.0-t, és minden rendben lesz.
Tényleg azt hiszik az Orbán szavazói, hogy ő valami újat talált most fel, és pénzbőség meg boldogság lesz itt megállíthatatlanul még sok száz évig neki köszönhetően?
Azért nem vitázik, mert nem értjük, ja persze.
Ő vajon érti a világban lezajló folyamatokat?
Érti pl azt, hogy mi történt Japánnal a 80-as években?
Vagy érti azt, hogy jelen pillanatban mi történik most a Közel-keleten?
Vagy mi lesz akkor, ha Sanders véletlenül kihívja Trumpot, és le is győzi őt?
Érti ezeket?
Ha igen, akkor jó, megnyugodtam.
Jó lenne egyszer végre megértenem a mi géniuszunkat, nem akarok én vele vitázni, mivel olyan sok gusztustalanságot csinált már az évek alatt, hogy biztos nem állnák szóba vele.
De te segíthetsz nekem, hogy fény gyúljon a koponyámban, és megérthessem a mi szeretett vezérünket.
Szóval miből is áll a nagy titok?

s 2020.02.20. 14:43:40

@G. Nagy László: "A balosok nagy államot akarnak, sok központi szolgáltatással, a piacpártiak pedig kicsi államot, minimális funkciókkal."
Mi unorthodox megoldás mellett köteleződtünk el. Nagy állam van, minimális funkciókkal. Az orbán ebben is a saját útját járja, már ameddig hagyjuk ezt neki.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 14:44:32

@G. Nagy László: ja, az állami nyugdíj felváltása pont az szdsz programja volt, a fidesz kaszálta el...mert Orbán kiváló manager....

akakukk 2020.02.20. 14:44:42

@erol: Jart itt a vilag, nem jott be. Tobbek kozott telefonod se lenne, mert nem lenne aki felfedezi a felvezetofizikat. Vannak dolgok, amiket egy vallalat nem tud megcsinalni, egy ember nem tud megteremteni, valakinek szerveznie kell. Magam reszerol alig varom azt az iskolat, ahol minden reggel a papa fizet a portasnak. Akkor 6talan a tanaroknak is lenne rendes fizetese.

s 2020.02.20. 14:49:10

@G. Nagy László: "Ha engem kérdezel: egyetértek azzal, hogy legyen négy általános, ahol megtanulnak a srácok írni, olvasni, számolni. De semmi több. Minden más legyen fakultatív!"

Attól tart az ember ezeket olvasva, hogy a te képzésedben ez már részint talán meg is valósulhatott. Az mindenesete kár, hogy fakultatívan nem választottál olyasmiket, amivel talán jobban átláthatnád az érvelésed tarhatatlanságát. Rövidebben: nem fizetünk annyira kevés adót, hogy a képzés ennyire szar legyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 14:51:16

@s:

Soros gazdád nem magyarázta eztl neked ezt, buta troll?

Amit gazdáid kilopnak, a znem marad a népnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 14:53:51

@high up!:

Látom, te is durci vagy, szivárványpedó fiúcsak.

Ez van, a fajtád internálva lesz, ha sokat hőzöngtök.

Etniez 2020.02.20. 14:57:28

@G. Nagy László: nem volt visszhangja, továbbá az nem tinta, hanem esés nyoma. Elesett egy lépcsőn valószínűleg, nagy kaland, nem értem miért tagadják.

dare 2020.02.20. 15:02:16

@G. Nagy László: A fakultatív oktatással én is egyetértek, hiszen a legtöbb általánosban szerzett tudás az nem hasznosul a való életben.
A gondolkodási készséget kell fejleszteni a gyerekeknek általánosban, és később ők tudni fogják maguktól ki miben jó, mit is szeret, mivel szeretne alaposabban foglalkozni.
Viszont az erősebb szociális háló nem azért kellene, mert abba a hálóba sokan csak belegabalyodnak, ezért az teljesen felesleges.
Hanem mert történhetnek olyan dolgok a világban, amik befolyással lehetnek a gazdaságunkra, és akik lentebb vannak a hierarchiában, azok ne zuhanjanak úgy ki, mintha itt se lettek volna.

Etniez 2020.02.20. 15:03:14

@chrisred: igen, ez a nagy zöldülés annyira hiteltelen, de jól mutatja Orbán és a Fidesz igazi arcát.
Azok a nickek, akik itt klímahisztiztek, olyan zöldek lesznek holnap, hogy csuda.

s 2020.02.20. 15:03:59

@MAXVAL bircaman közíró: Miért, a te gazdáid amit kilopnak, az itt marad? Ott pihen egy kődarabon a Csendes-óceán közepén, a nemzetközi dátumválasztó vonal mentén, valami offshore cégben. Te nagyonhülye bolgár fűzabálógép. Fasznak pofázol bele abba, amiről láthatóan fingod sincs.

s 2020.02.20. 15:06:49

@MAXVAL bircaman közíró: A kurva anyádat szájba basztad -e már. Ez a kibaszott kérdés, te tetű.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 15:07:45

@s:

Jó dolog, hogy mocskos fajtád dühöng. Így könnyebb lesz csoportosan levadászni benneteket.

Etniez 2020.02.20. 15:08:06

@Quercus erdész: ma mérte a csökkenést a Századvég, pedig azok aztán Fideszcsicskák. Le vagy maradva.

s 2020.02.20. 15:09:08

@Etniez: Azzal verte az asszonyt. Ha Anikó néni orcáján is ilyen foltok vannak, akkor együtt javították a beszédet, csak nem mindenben értettek teljesen egyet. Előfordul az ilyesmi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 15:09:39

@s:

A furcsa az, hogy állítólag minden ellop a Gonosz Zorbán, aztán mégis minden gazdasági adat és az életszínvonal is jobb, mint a Gyurcsány-Bajnai szakértő országrontók alatt... Lehet, hogy többet kellene lopnia Orbánnak, hogy még jobb legyen az életszínvonal...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 15:11:29

@MAXVAL bircaman közíró: tudod, ez azért van, mert sokszorta több az eu segíj, nomeg Orbán kiárusítja az országot a zimperialistáknak.

s 2020.02.20. 15:12:17

@MAXVAL bircaman közíró: Ha te nem baszod meg anyádat szájba, akkor a kutyámnak kell. Viszont előtte tisztázni kell ezt az állatvédőkkel. Nem akarok itt mindenféle pereskedést.

s 2020.02.20. 15:15:55

@MAXVAL bircaman közíró: Kurva anyádat. Idebasz az EU egy valag pénzt, azért mennek a dolgok. Majd ha nem fognak, akkor orbán beszopja a bucifaszt. Meg talán te is, fizetett trollköcsög.

erol 2020.02.20. 15:16:43

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor gazdasági világválság volt, jelenleg konjunktúra van, dől az EU-s pénz, olcsó a benzin. Ennyi, a többi csak körítés, ez Orbán mázlija.

Etniez 2020.02.20. 15:23:31

@G. Nagy László: elolvastam a cikked, az még úgy rendben is volt, viszont a hozzá lszólasaidból hiányzik a koherencia.
Adók nélkül nincs állam, állam nélkül pedig nincs rend.
A tiszta kapitalizmus nem vezet sehova, az egyetlen járható út az irányított kapitalizmus jelenleg.

Magyarországon pedig újra kiépült egy pártállami rendszer, ebből nagy baj lesz, mert kontraszelektált emberek kerülnek csak pozíciókba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 15:31:23

@MAXVAL bircaman közíró: a magyar gdp 2008-ról 2018-ra:
158 M $ vs 161M$
Tíz év alatt 2%!!!!
2004-2018 55 M euró jött be ténylegesen...az Orbán kormány alatt nagyságrendileg négyszer annyi, mint előzőleg.

Tehát fingod nincs a számokról, de bégetsz.
Ezt olvasgassad:Imagewww.mkt.hu › 2017/09 › fejl...PDF
A magyarországi EU-s támogatások elemzése 2007-2015 2007-2015
8 Sep 2017 · A GDP alakulása 2006 és 2015 között. 25 000. 26 000 ... 2013. 2014. 2015. GDP tény. GDP EU támogatások nélkül

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 15:35:02

@G. Nagy László: Imagewww.mkt.hu › 2017/09 › fejl...PDF
A magyarországi EU-s támogatások elemzése 2007-2015 2007-2015
8 Sep 2017 · A GDP alakulása 2006 és 2015 között. 25 000. 26 000 ... 2013. 2014. 2015. GDP tény. GDP EU támogatások nélkül

Hát, úgy tűnik, Matolcsy és tsai nem úgy látják, hogy oly nagyon sikeresek lennénk az eu nélkûl...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 15:37:57

@MAXVAL bircaman közíró: te buta troll.
Amit gazdáid kilopnak, az is megjelenik a statisztikában. A gdp nem különíti el a lopott pénzeket.
Te annyira buta vagy, hogy a birkák is kinéznek maguk közül.

2020.02.20. 15:50:07

@erol:

2008 előtt ugyan olyan pénzbőség volt, mint most,és az elmúlt párévben tapasztalható. Ennek ellenére a degenerált liberofasiszta gyurcsány fegyenc gazdasági Hirosimát szabadított az országra. Ez a degenerált még ahhoz is hülye volt, hogy az ejus pénzeket lehívja.

2020.02.20. 15:51:27

@Etniez:

A te kommentedet meg leszarom.

Etniez 2020.02.20. 15:55:39

@Quercus erdész: igen, ilyen az, amikor fegyvertelenül érkezel a csatába.

2020.02.20. 15:58:39

@high up!:

Tehát. Még egyszer, mert nehéz a felfogásod, ahogy látom. Honnan tud a magyar költségvetés 2-3 ezer milliárd forintot előteremteni arra, hogy előfinanszírozza az ejus projekteket, anélkül, hogy elszállna a költségvetési hiány, ha az Orbán-rezsim szar gazdaságpolitikát folytat, és mindent ellopnak?

2020.02.20. 15:59:27

@Etniez:

Még mindig jobb, mint ha eszetlenül érkeznék, mint te.

2020.02.20. 16:02:34

@high up!:

Az SZDSZ-es patkányok leamortizálták az országot, és az ígért demokrácia helyett liberofasizmust raktak a nyakunkra.

2020.02.20. 16:03:58

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem a hulladék zindexet, meg a sorosürülék 444-et kéne olvasnod/olvasnotok, és akkor kilátnátok a seggetekből.

2020.02.20. 16:09:40

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Majd egyszer talán el kellene jutnotok arra a szintre, hogy amikor két országot összehasonlítotok, akkor azt azonos gazdasági fejlettségi szinten tegyétek. Ha pl. Norvégiát, vagy Svédországot,melyek fejlett gazdaságok a jelenlegi Magyarországhoz hasonlítgatjátok, ami egy közepesen fejlett ország, akkor szoruljon már belétek annyi tisztesség, hogy visszamenetek az időben, és a mai magyar állapotot, a közepesen fejlett Svédországgal, Norvégiával vetitek össze.

s 2020.02.20. 16:10:41

@Quercus erdész: Te baszadék kibaszott szardarab! Te is csak azért olvasod, mert a fasiszta origo letiltotta a kommentelést. Ezért az összes agyatlan geci idejön okádni a fost. Miért nem baszod szájba a buzi kurva rohadt anyádat otthon, a hokkedlin ülve? Faszér' vagy itt, baszod?

Kurva anyádat.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:12:41

@Etniez: "Azok a nickek, akik itt klímahisztiztek, olyan zöldek lesznek holnap, hogy csuda."

Ez mindig így volt, és mindig így lesz, Magyarországon konkrétan kötelező elem a rendszerváltás óta, a regnáló hatalomtól függetlenül, de az kétségtelen, hogy soha nem volt annyira feltűnő, mint az elmúlt 10 évben, vagy ha úgy tetszik a fidesz 30 évének politikai fordulatai alatt.

Ha jól emlékszem - de már olyan sokszor idéztem, hogy lassan ráégetem, akkor is, ha nem ő mondta- Moldova György egyik zseniális bon mot-ja volt, hogy "1990-ben kiderült, hogy ebben az országban mindössze ketten csinálták a kommunizmust/szocializmust: Kádár János és ő. Mindenki más keresztény, jobboldali, rendszerellenes ellenálló volt."

Erre mondta később -és ezt tényleg ő mondta- hogy "sajnos Kohn úr nem ismerte egyet sem a 170.000 (1972-es adat!)földalatti-ellenálló közül, aki a II. világháború alatt Budapesten harcolt a gonosz Horthysta-nyilas-nácikkal szemben."

A fidesz trolljai a blog.hu-n ennek a mentalitásnak a legalját képviselik, ők a csőcseléknek is a selejtje: szó nélkül a saját szájukba is beleszarnak, amikor a Mester irányt vált. Valójában már meg is tették, ezen már túlléptek.

s 2020.02.20. 16:15:56

@Quercus erdész: Igen, de csak anyád picsája akarja összehasonlítani Magyarországot Kelet-Timorral. Ez persze előbb-utóbb aktuális lesz, de talán még nem tarunk itt.

2020.02.20. 16:16:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ha 2018-ban 42 661,8 milliÁRD forint volt a GDP, folyó áron, és kaptunk 460 milliárd forint ejus támogatást, viszont befizettünk 78 milliárdot az ejunak, akkor hogy jött ki a 4%?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:18:37

@s: Azért olvassák az indexet, mert jó, vagy hasznos, vagy értelmes, vagy szórakoztató, vagy mindegyik egyszerre. Ők is tudják. A blog.hu-n csak a feladatukat teljesítik. Általában rosszul, és gyorsan leleplezhetően.

b1.blog.hu/2020/02/18/a_neppart_nyilt_fasizalodasat_surgeti_orban/full_commentlist/1#c38182392

s 2020.02.20. 16:19:27

@Quercus erdész: Ne strapáld magadat, mert beszarsz. Bajnai alatt 280 forint volt az euró. Most 340. Kérdés?

Etniez 2020.02.20. 16:29:34

@Quercus erdész: jaj kisfiam, ezt ne erőltesd.
Hülyeséget beszéltél, lépj túl rajta vagy beszéld meg a pszichológusoddal.
Nekem hiába adod a hóhemet, gyenge.

Ha már érvelni nem tanultál meg, megtehetnéd, hogy nem szólsz bele a felnőttek vitájába.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:32:08

@s: Soros.

Most már mindent tudsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 16:33:23

@Quercus erdész: úgy, te segg, hogy 2004-2017 volt a vizsgált időszak.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:40:25

@MAXVAL bircaman közíró: Ejnye, ejnye, Iván. Szeretnél akasztani? Ehhez eleve haza kéne jönnöd Szófiából. És az akasztásokkal vigyázni kell. Nagyon fontos, hogy az ember a kötél jó oldalára kerüljön...márpedig történelmi tapasztalok sora bizonyítja az elmúlt 5000 évből, a Föld minden országának történelméből, hogy az ilyesmi kényes ügy, és sokan benézték már a dolgot.
Lazíts, Iván. Ha értelmesen próbálsz meg kommentelni talán nem kapsz ilyesmiket @s:
Bár, a blog.hu leggyűlöltebb embereként erre kétség kívül kevés az esélyed...de mindig érdemes próbálkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 16:41:48

@s:

De mi a valóság? Sokkal több pénzt visz ki a nyugat Mo-ról, mint amennyit behoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 16:43:11

@erol:

Sokkal több pénzt visz ki a nyugat Mo-ról, mint amennyit behoz.

G. Nagy László 2020.02.20. 16:45:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"legyen, ne legyen???
Átgondolhatnád..."

Leírom huszadszorra is. Jelenleg a magyar GDP körülbelül fele átfolyik a költségvetésen, vagyis újraelosztásra kerül. Ha a munkáltatód kifizet utánad havi egymillió forintot, abból - ilyen-olyan módon - kb. 700.000 az állam zsebében landol. Szerintem ez kurva sok. Csak azzal, hogy nem finanszíroznánk kultúrát, élsportot és vallást, máris számottevően több maradna a zsebedben, amit te költhetnél el (kultúrára, vallásra, sportra, vagy BÁRMI MÁSRA). Mehetünk tovább is: egészségügy, oktatás, nyugdíj. Én ezeket is a magánszférába pakolnám, de ezeknél sokkal bonyolultabb a dolog. A harmadik lépés - honvédelem, rendőrség, igazságszolgáltatás, földhivatal, központi nyilvántartás - szerintem nem szükséges, bár az anarcho-kapitalisták ezt is meglépnék. Ez így már világos???? Mini adók - mini állam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 16:49:24

@zord íjász:

Én pl. nem olvasom az Indexet, mert szar bulvár. Csak a blogokat olvasom az Index címlapjáról.

G. Nagy László 2020.02.20. 16:53:06

@dare:

"A fakultatív oktatással én is egyetértek, hiszen a legtöbb általánosban szerzett tudás az nem hasznosul a való életben.
A gondolkodási készséget kell fejleszteni a gyerekeknek általánosban, és később ők tudni fogják maguktól ki miben jó, mit is szeret, mivel szeretne alaposabban foglalkozni."

Tökéletesen egyetértek.

"Viszont az erősebb szociális háló nem azért kellene, mert abba a hálóba sokan csak belegabalyodnak, ezért az teljesen felesleges.
Hanem mert történhetnek olyan dolgok a világban, amik befolyással lehetnek a gazdaságunkra, és akik lentebb vannak a hierarchiában, azok ne zuhanjanak úgy ki, mintha itt se lettek volna. "

Oké, de mit jelent az erősebb szociális háló? Hogy senki ne haljon éhen? Egyetértek. Hogy senki ne fagyjon halálra? Egyetértek. Hogy életveszélyes baleset után ellátást kapjon alanyi jogon? Egyetértek. De mi fér még bele? És hol az a határ, amit elbír a társadalom? És hol az a határ, ahol az állampolgár azt mondja: "a fene sem fog dolgozni, tök jól eltartanak azok a barmok, akik munkába járnak és adót fizetnek"?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 16:54:41

@MAXVAL bircaman közíró: Ez nem igaz, Iván. Most hazudsz. Önmagadnak is hazudsz, ráadásul teljesen feleslegesen, egy teljesen lényegtelen dologban, ami semmiben sem csorbíthatná -abszurd fokozva- vadidegen nickek előtt az önbecsülésedet. Olvasod az index cikkeit, Iván...és jó teszed. Te is tudod, hogy olvasod, én is tudom, hogy olvasod. Engedd ezt el, Iván.

s 2020.02.20. 16:55:10

@MAXVAL bircaman közíró: Nem az EU viszi ki, hanem a külföldi cégek. És tudod, miért? Mert ezek az ő cégeik. Ők dobták be a lóvét, építették a gyártósort és képezték ki az embereket. Persze, hogy kiviszik a hasznot. Az orbánod meg csak pislog, de nem tehet mást. Mert ő nem épít gyártósort, nem képez ki embereket és nem is gyárt lófaszt sem. Viszont legalább munkanélküli segélyt sem fizet. Erről mindig megfeledkezik, hogy annyi lófasz befektetés mellett, amennyit ő erre az országra áldoz szép haszon még ez is. Szóval kussoljon és örüljön, hogy még éppen mennek a dolgok. Sokáig már úgy sem lesz így.

HaCS 2020.02.20. 16:56:48

@G. Nagy László:

Meg vagy győződve róla, hogy az emberek jobb pénzügyi, életvezetési, társadalmi döntéseket hoznak, mint egy erre választott döntéshozó szerv? Minden állampolgárra igaz, mindig, minden esetben?

Csak kérdezem.

G. Nagy László 2020.02.20. 16:57:00

@Etniez:

"Adók nélkül nincs állam, állam nélkül pedig nincs rend.
A tiszta kapitalizmus nem vezet sehova, az egyetlen járható út az irányított kapitalizmus jelenleg."

Neked is idemásolom, hátha így világossá válik gondolataim logikája: Jelenleg a magyar GDP körülbelül fele átfolyik a költségvetésen, vagyis újraelosztásra kerül. Ha a munkáltatód kifizet utánad havi egymillió forintot, abból - ilyen-olyan módon - kb. 700.000 az állam zsebében landol. Szerintem ez kurva sok. Csak azzal, hogy nem finanszíroznánk kultúrát, élsportot és vallást, máris számottevően több maradna a zsebedben, amit te költhetnél el (kultúrára, vallásra, sportra, vagy BÁRMI MÁSRA). Mehetünk tovább is: egészségügy, oktatás, nyugdíj. Én ezeket is a magánszférába pakolnám, de ezeknél sokkal bonyolultabb a dolog. A harmadik lépés - honvédelem, rendőrség, igazságszolgáltatás, földhivatal, központi nyilvántartás - szerintem nem szükséges, bár az anarcho-kapitalisták ezt is meglépnék. Ez így már világos???? Mini adók - mini állam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 16:58:10

@zord íjász:

Mi nem akasztunk, nincs miért. Időnk van, az idő nekünk dolgozik. Persze ha valaki túl agresszívan gágog, veszélyeztetve a népet, arra lecsapunk. A háború törvényeit nem hagyhatjuk mi se figyelmen kívül. De alapvetően széles mosollyal. derűsen élünk, hiszen minket semmi se sürget, hisz nem vagyunk se álcivil csicskások, se filantróger-keretlegények, se más szemét.

s 2020.02.20. 16:58:23

@MAXVAL bircaman közíró: Azt sem kellene. Nem ragaszkodunk hozzá.

G. Nagy László 2020.02.20. 17:00:55

@HaCS:

"Meg vagy győződve róla, hogy az emberek jobb pénzügyi, életvezetési, társadalmi döntéseket hoznak, mint egy erre választott döntéshozó szerv? Minden állampolgárra igaz, mindig, minden esetben?"

Természetesen nem. De akire nem, az kiskorú, és a szülei óvják, vagy beszámíthatatlan, akire gyámság vigyáz. Az ÉLETKÉPESSÉG ott kezdődik, hogy jobban ismered a saját szükségleteidet, mint Kövér László, vagy Dobrev Klára. Kurva nagy baj van, ha ők ismernek jobban, mert úgy gyámságra szorulsz :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:03:23

@zord íjász:

Nem olvasom. A komoly ballib médiákat olvasom, HVG, 168 óra, stb., az Index nem az.

G. Nagy László 2020.02.20. 17:05:08

@s:

"Te baszadék kibaszott szardarab! Te is csak azért olvasod, mert a fasiszta origo letiltotta a kommentelést. Ezért az összes agyatlan geci idejön okádni a fost. Miért nem baszod szájba a buzi kurva rohadt anyádat otthon, a hokkedlin ülve? Faszér' vagy itt, baszod? Kurva anyádat."

Liberális vagyok, a szó klasszikus értelmében. A szólásszabadság híve, nem törlök soha egyetlen kommentet se. De ez nagyon gáz. ennek a hangvételnek nem sok értelme. Különösen tőled nem, hiszen kifejezetten értelmes ember vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:06:33

@s:

100 nyugatra kivitt forintra jut 20 behozott. Ezért abszurd gazdáid szövege arról, hogy a nyugat tratja el az országot. Nem, mi tartjuk el a nyugatot.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 17:07:20

@MAXVAL bircaman közíró: De akkor miért reagáltál arra, amit a fidesz trolljairól írtam? Nem neked címeztem, mégis ugrottál rá. Ilyesmit csak akkor tesz az ember, -ha nem bírja magában tartani- ha találva érzi magát. És miért beszélsz magadról többes számban? Kik azok a ti, "akik nem vagytok se álcivil csicskások, se filantróger-keretlegények, se más szemét."? Azt hiszed vannak itt barátaid, Iván? A csoport, a csapat, a falka, a társaság tagja vagy, csak mert hűen szolgálod a Mestert? Nickek a barátaid, Iván? Vagy mindenki Szófiában ül veled együtt a szobában, váltjátok egymást? Te vagy "Ti"?

chrisred 2020.02.20. 17:08:21

@MAXVAL bircaman közíró: Bezzeg ha olvasnád, akkor azt is tudnád, hogy a 168 óra a zsidó hitközségé, és mint ilyen, közelebb áll a kormányhoz, mint az ellenzékhez.

s 2020.02.20. 17:08:26

@G. Nagy László: Ebben az országban kb. kétmillió felnőtt állampolgár mentálisan képtelen a saját ügyeit kezelni. Erre van ott orbán keresztapa (főpap, király, szultán, fejedelem, fáraó), aki helyettük elmondja, hogy mi legyen nekik. Ők ezt elfogadják, hiszen az éltető nektárt is kiszopják a faszából nap mint nap. Ha demokrácia lenne, nem is igazán értenék, hogy mi történt velük és miért. Ennek az országnak gyakorlatilag vége. Egy bűnszövetkezet telepedett rá és a változtatás az általános ostobaság miatt szinte lehetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:08:52

@s:

Gazdáid szava nem számít. Lám, egyre kevésbé képesek akaratukat átnyomni. Mentek a történelem szemétdombjára, vége a liberóperverz mesedélutánnak...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:10:46

@zord íjász:

Szeretek veled vitázni, egfajta minőságet képviselsz a ballib trollok között. Ezért válaszoltam neked.

chrisred 2020.02.20. 17:11:55

@MAXVAL bircaman közíró: Abba a százba számold bele, amit cserében itt hagynak, és máris fordul a kocka. Ja, és az, hogy a kormány adómentességet és közvetlen támogatást nyújt a multiknak, ahhoz egyetlen nyugati államnak sincs köze.

s 2020.02.20. 17:11:55

@G. Nagy László: Engemet csak az után törölj, ha a hitlerista és sztálinista rendszert éltető kommentelőt is törölted. Nem csak értelmes vagyok, hanem udvarias is. Tudom, hogy kit kell magam elé engednem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:13:41

@zord íjász:

"Kik azok a ti"

A nép. A kisemberek.

"hűen szolgálod a Mestert?"

Így igaz.

"Nickek a barátaid, Iván?"

Nincsenek barátaim, a feleségem az egyetlen. Nem vgayok barátkozós típus. Harctársaim vannak.

s 2020.02.20. 17:14:37

@MAXVAL bircaman közíró: Azért vagyunk gyarmat, mert szarok vagyunk. A legjobb védekezés ez ellen nem szarnak lenni. Az orbángeci viszont nem errefelé visz minket. Pofázunk, de azért szarok vagyunk továbbra is.

dare 2020.02.20. 17:15:18

@G. Nagy László: A határt a kormányon lévők látják, az "állampolgár" vascsővel követelheti a gondolatban megítélt szegénységi pénzt magának, de jóváhagyni csak a kormány tudja azt.
Látják a bevételt, a kiadást, ez milyen mértékben változik, és ehhez mérten alakítsák ki a szociális hálót.
Nem fér bele az államon való élősködés, és teljesen mindegy, hogy szegényekre vagy gazdagokra költ az állam pénzt, az államon való élősködés egész egyszerűen nem fér bele.
Ez a határ az alap, minden más innen kezdődik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:16:35

@chrisred:

Tudom. Az Index is közel a Fideszhez tulajdonilag.

De a szerkesztőség ballib eszmeiségű.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:17:56

@zord íjász:

Sose hazudok magamnak. Sőt,, másnak is csak nagyon ritkán. Gyakorlatilag szinte csak udvariasságból szoktam hazudni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 17:18:06

@MAXVAL bircaman közíró: Büszkeség okának ez elég silány. Tudásra, tudásvágyra, akaratra, kitartásra, tehetségre, intelligenciára, erkölcsi és érzelmi fogékonyságra, empátiára...büszke lehet az ember, joggal.

És ismered mindegyiket? Mindegyik Soros embere, aki már elküldött téged oda, ahová nem szeretnél menni? Minden létező blogposzt alatt, olyan alatt is, ami nem is volt politikai? Mindenhol nyüzsögnek a Soros emberei? Átadták a névjegykártyájukat? Több ezer névjegykártyád lehet. Fasza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:19:34

@chrisred:

Bele van számolva. Az egyenleg negatív számunkra, bármit is számolsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:21:15

@s:

Jó jel, hogy szarnak tartod magadat. Csak így tovább. A végén még normális ember lesz belőled...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:22:20

@zord íjász:

Átlátok rajtatok... s igen, ballib vagy, akkor is, ha nem a fanatikus típusból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 17:24:56

@s:

Gusztustalan Soros-csicskás vagy, aki nem képes feldolgozni, hogy gazdái bukásra állnak. Gyilkolni akarnál, de merszed arra sincs. Szóval a fiúddal perverzkedsz a 4 fal között, s átkozol minden normális embert, mert nem sikerült őket lesüllyesztenetek mocskos liberális rendetek szintjére.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 17:25:07

@MAXVAL bircaman közíró: Ha te mondod, kis szófiai röntgensugaram, akkor biztos így van. Ballib vagyok. Troll is vagyok. Lelepleztél. Jaj.

s 2020.02.20. 17:27:36

@MAXVAL bircaman közíró: Okés, főnök. Akkor dobjuk a cuccost. Miért ne? Ha úgy jobban jövünk ki, akkor miért ne?
Szerinted miért nem dobja orbán a cuccost?
AZÉRT, MERT AKKOR KIBASZOTTUL BESZOPJA A BUCIFASZT. ÉRTED?
Kiszámolta neki a vargamisi. Ez jött ki. Ezért rinyál a kis geci minden kibaszott pénzmorzsáért. Szerinted miért ér fülig a szája egy kibaszott mercedes gyár átadásán, ha az bukovári? Mert onnan jön az a kevés pénz is. Még jó. hogy nem te vagy a gazdasági miniszter. Bár, akkor talán előbb vége lenne ennek a faszszopásnak.

s 2020.02.20. 17:29:25

@MAXVAL bircaman közíró: Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci. Kurva anyádat, te kis geci.

s 2020.02.20. 17:31:02

@MAXVAL bircaman közíró: A kecském megbaszta anyádat szájba. Jó volt neki. (A kecskének.)

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.02.20. 17:32:25

@s:Ha kiborít, ő nyert. Ez a munkája, ez a feladata.

high up! 2020.02.20. 17:35:46

@Quercus erdész: "Honnan tud a magyar költségvetés 2-3 ezer milliárd forintot előteremteni arra, hogy előfinanszírozza az ejus projekteket, anélkül, hogy elszállna a költségvetési hiány, ha az Orbán-rezsim szar gazdaságpolitikát folytat, és mindent ellopnak?"

Onnan te matrollcsi féle közgázzseni, hogy az EU-s finanszirozási pénzek nem számítanak bele a EU metodika szerinti államháztartási hiányba. Ezt ESA95-ös eredmény szemléletü módszertannnak hívják.

Az átmeneti hiányt, ami csak a pénzforgalmi hiányt növeli, de nem ront az ESA95-ös eredményen, azt meg vagy a tartalékokból, vagy hitelfelvétellel finanszírozza arra az 1-1,5 évre. Utána bejön a hatalmas EU pénz, aztán visszarakod azt a rövid távú kölcsönt oda ahonnan elvetted.

FOLYTASSUK!

2020.02.20. 17:40:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Szóval kicsihuszár.

A magyar GDP 2004-2017 között 404361 milliárd forint volt. Az eju ezen időszak alatt 4571, 71 milliárdot utalt Magyarországnak. Magyarország ezen időszak alatt befizetett az ejunak 601,25 milliárd forintot. Az egyenleg 3974,5 milliárd forint. Ez nagy jóindulattal a vizsgált időszak gdp-jének 1,azaz 1%-a.

Szóval kicsihuszár, hogyan is jött ki neked a 4%?

2020.02.20. 17:43:13

@high up!:

Aztán az ejus pénzek miért is a hiányoldalon jelennek meg szerinted a GDP-ben?

high up! 2020.02.20. 17:44:04

@Quercus erdész: "Ha az Orbán-rezsim szar gazdaságpolitikát folytat, "

Hehe, 2010-ben Magyarország mögött még valami 9-10 ország volt az EU 28-ak ligájában GDP/fö vásárló paritáson mért ranglistáján. Ma már csak 4. Erre mondják: kieső hely.

Az elhúzott 600 ezer - 1 millió magyar meg már le is szavazta a véleményét orbanisztán világsikeres gazdaságáról.

Van még kérdés?

FOLYTASSUK!

high up! 2020.02.20. 17:46:57

@Quercus erdész: "Aztán az ejus pénzek miért is a hiányoldalon jelennek meg szerinted a GDP-ben?"

Jobb ha visszamész az erdőbe fát vágni, mert a pénzügyek meg számvitel csak rontanak az amúgyis zavaros állapotodon.

FOLYTASSUK!

2020.02.20. 18:07:58

@high up!:

Szóval kicsihuszár, kigugliztál valamit, amit nem értesz, így a kérdésre sem tudsz válaszolni. Azért nem, mert sok más mellett ehhez is hülye vagy.

Az ESA95 egy uniós statisztikai rendszer, amely a korábbi pénzforgalmi szemlélet helyett eredményszemléletű. A GDP-hez annyi köze van, hogy arról szolgáltat adatokat.
Ráadásul az ESA95 a nyújtott kölcsönöket, és a visszafizetésüket figyelmen kívül hagyja. Aztán azt sem árt tudni, hogy az ejus támogatás nem kölcsön.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 18:11:08

@Quercus erdész: ad 1: 2010-ig viszonylag kevés pénz jött.
Ad2: te, nagyonbuta, az eu befizetéseket ne vedd figyelembe, a gdp a teljes bevételi oldal!!!

2020.02.20. 18:24:00

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Szóval kicsihuszár. Te azt állítottad,hogy kiszámoltad, a 2004-2017 közötti költségvetési időszakban az ejus támogatások a GDP 4%-át tették ki. Én kiszámoltam,hogy ez egy orbitális baromság. Erre reagálj, ne dumálj mellé sekkfej.

Ja, ha az ejus befizetési kötelezettségünket nem veszem figyelembe (ami ugye nettó baromság) akkor is 1,13%-nál tartunk.

Szóval sekkfej, hogy jött ki a 4%?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 18:42:37

@Quercus erdész: honnan a számok? Forintban különben sem játszik. Az eu euróban utal.
Mégpedig 55.2 milliárd eurot 2004-2020 között. szerinted 2017-ig ez 4571 milliárd forint volt.
Mikor volt 100 forint az euró????

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 18:44:09

@Quercus erdész: nem, én azt mondtam, hogy 2010 és 2017 közötti időszakot számoltam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 18:46:27

@Quercus erdész: tehát: rossz adatokból dolgozol, javaslom a ksh honlapját, rossz időszakot veszel, és forint alapon számolsz, ami tényleg nettó baromság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 18:46:38

@zord íjász:

A "troll" szót nem valódi értelmében használtam itt.

Igen, ballib vagy, kőkemény.

2020.02.20. 18:47:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A magyar költségvetés forintban számolandó. Ugye nem akarod azt mondani, annyira hülye vagy, hogy a mai árfolyamon számolod a 2007-es juniós pénzt?

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 18:53:21

@s: matyika te vagy az? Még az elvtarsaid is szopatnak nem csak a nácik? Hahaha.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 18:53:37

@s:

Ezt, légy szíves, folytasd. Kellemes zene füleimnek liberális szivárványos tombolásod.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 18:56:28

@s:

Mi kisemberek majd összeeresztetünk benneteket egy stadionban, vicces lesz nézni, amint egymást köpköditek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 18:58:08

@zord íjász:

Soros emberei egy jobban kiborulnak. Megértjük őket emberileg. Hiszen kellemetlen dolog, hogy a milliók lassan csökkennek, s a végén még el kell menni dolgozni.

2020.02.20. 18:59:12

@MAXVAL bircaman közíró:

Te Max, ezek tényleg csak ezen a szinten vannak?

2020.02.20. 19:00:41

@MAXVAL bircaman közíró:

Te Max, ezek tényleg ezen a szinten vannak?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:01:57

@high up!:

2 millió magyar agysebész mosogat már Londonisztánban. Plusz a magyar kisdiákok éhesen zuhannak ki az iskolapadból, mert Zorbán stadiont épít a tízóraikból. De szerencsére nemsokára bukik a fasiszta diktatúra, a Soros Összefogdosás párt kérharmadot kap! Kitartás, éljen Gyurcsány!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:04:31

@Quercus erdész:

Ez már az elitjük, vannak rosszabbak is, csak ők analfabéták, így nem tudnak kommentelni.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:11:23

@Quercus erdész: ugye nem akarod azt mondani, hogy a magyar gdp adatai nem euro-ban vannak megadva???
Valamint dollárban és forintban.
Nem, az összehasonlítás végett az adott év eu pénzeit euroban, míg a magyar gdp-t euróban illik vizsgálni.
Nos, kiszámoltam: 2011-17 között az Orbán kormány kapott 36,1 M euro-t, termelt 762,4 M euro gdp-t.

Nem, a Gyurcsány teljesítményét nem vettem bele...

És igen, egyszerű osztás...
Persze, ha neked az sem világos, hogy a befizetéseket ne vondd le....
Tudod, ez olyan, mint a bruttó fizetés.
Kapok a cégtől 400 ezer bruttót, de befizetek 160 ezret adó, tb, , tehát a bruttóm 240 ezer! Nos, nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:12:56

@Quercus erdész: bizony, olyan magas a szint, hogy te csak a seggünket látod, ahogy a nyakad nyújtogatod...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:20:00

@Quercus erdész:
Igazamvanvagyigazamvan?
6 órája
@Quercus erdész: én megnéztem a magyart. Konkrétan gdp csökkenés lenne az eu segíj nélkül.
2010 és 2017 között a gdp 4%-át kaptuk éves átlagban."

Ezt állítottam. Most végezzünk el egy skizofrén birkáknak roppant bonyolult feladatot: osszuk el a két számot egymással!
36,1: 762,4= 4,735%

Akkurrrva! Tényleg nem 4%!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:21:29

@MAXVAL bircaman közíró: skizofrénként te tudsz kommentelni...pedig a gyógyszerezésedre kéne inkább figyelni.

2020.02.20. 19:22:12

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez már unalomig ismerős kicsihuszár. Alul képzettek, alul informáltak vagytok, mantrát nyomtok, és összezavarodtok, mikor valaki egyszerűen rávilágít erre.

Nem vagytok ellenfelek. Sokadszor.

2020.02.20. 19:25:51

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Hát persze. Meg cseh koronában, meg lengyel zlotiban. Még csak vélEtlenül sem forintban. ANNAK MI ÉRTELME LENNE?

Ti libbantak tényleg nagyon hüjék vagytok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:32:41

@Quercus erdész: te nagyonhülye, pont az, amire kitalálták: hogy össze lehessen vetni az országok teljesítményét.
Könnyebb összevetni az eu övezet országait, nemde?
Világviszonylatban pedig a dollárt használják.
Nem, nem a forintot, nagyonbuta!
De gondolom, Matolcsy és Varga is buta, mint a libsik, hisz ebben számolnak.
Lásd: ksh

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 19:34:56

@Quercus erdész: sőt, a gdp is angol rövidítés, nem nöt a neve...

chrisred 2020.02.20. 19:43:59

@MAXVAL bircaman közíró: Én nem láttam ilyen számítást, és azt sem tudom, hogy ki nálad a "mi". Úgy tudom összegezni az egészet, hogy ez a rendszer a nyugati cégek számára nagyon előnyös, a magyar állam számára eléggé kedvező, a magyar polgárok számára némileg előnytelen, a nyugati adófizetőknek erősen veszteséges.

2020.02.20. 19:44:23

@Igazamvanvagyigazamvan?:

És a különböző adatokat milyen árfolyamon számítod át? És ezt 10 éves időszakban hogyan korrigálod. És ezt hogyan hasonlítod össze, a többi ejus országgal, akik szintén nem voltak olyan hülyék, hogy lecseréljék a nemzeti valutájukat ejuróra.

És még mindig, hogyan jött ki a 4%. Mert ez az ejurós, dolláros mantra ugye, egy új duma.

Haver te tényleg hülye vagy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:45:42

@chrisred:

A nyugati embereknek előnyös, hiszen munka nélkül plusz pénzhez jutnak.

chrisred 2020.02.20. 19:46:03

@MAXVAL bircaman közíró: A szerkesztőség annak az eszmeiségét tükrözi, aki fizetést ad neki. Bayer is dolgozott a Népszabadságnak.

chrisred 2020.02.20. 19:47:04

@MAXVAL bircaman közíró: Milyen nyugati emberek? Egy fillért nem látnak belőle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:49:36

@chrisred:

Nem feltétlenül.

Lehetnek a tulajdonosnak pénzügyi céljai vagy taktikai céljai is. S ilyenkor esetleg nem egyezik egybe a szerkesztóség iránya a tulajéval.

Budapest a kutyaszar városa 2020.02.20. 19:49:48

@MAXVAL bircaman közíró: Birca elvtárs, te a Lomonoszov egyetemen tanultál pol-gazt ? Ott mondanak ilyet a csúnya kapitalistákról :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:50:32

@chrisred:

Közvetve igen. Hiszen a nyugat által tőlünk kisíbolt profit morzsái eljutnak hozzájuk.

chrisred 2020.02.20. 19:53:12

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor el is küldik a szerkesztőség tagjait, ahogy a 168 óránál történt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:54:22

@chrisred:

Nem feltétlenül. Ott anyagi viták is voltak, hónapokig nem kaptak fizetést az emberek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:55:48

@Budapest a kutyaszar városa:

A kapitalizmus eleve csúnya dolog, nem kell külön csúnyát mondani róla. A kapitalizmus a liberalizmus gazdasági rendje, a liberalizmus pedig a sátánizmus politikai oldala.

chrisred 2020.02.20. 19:55:58

@MAXVAL bircaman közíró: Ki osztaná meg velük azokat a morzsáka? Ez ugyanolyan alaptalan illúzió, mint az, hogy a magyar adófizetők egy fillért is látnak Rogán haverjainak karibi szigetekre bejegyzett offshore cégeinek bevételéből.

2020.02.20. 19:58:00

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Te haver, figyelj. Aztán az hogyan van, hogy sem az eju ,sem a hitelminősítők nem számolgatják a magyar gazdasági teljesítményt sem ejuróban, sem dollárban.

Ezek a barmok elfogadják a forint elszámolást. Mer ezek nem olyan okos liberofasiszták mint te vagy. Igaz kicsi libbantam?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.20. 19:58:53

@chrisred:

Ahová a nagytőke pénzt visz, ott a kisember is kap morzsákat.

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 19:59:29

Én csak annyit üzenek az ellenzéki tamogatoknak hogy választást kell nyerni nem kommenthaborut... És amíg a bíróság nem mondja ki hogy csalás van addig a Fidesz kormányoz. Szopás

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 20:00:16

@a nagy hohohorgász: ja és ezt úgy hívják hogy demokrácia. Hahaha

chrisred 2020.02.20. 20:04:06

@MAXVAL bircaman közíró: Vagyis Magyarországon, ahová a nagytőke pénzt visz, a kisember kap morzsákat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:17:47

@Quercus erdész: erdész, erdész...
Minden évben, sőt, negyedévente a ksh a kormány és a gazdasági szereplôk adataiból gazdasági adatokat gyűjt táblázatba, amit publikál.
Ezt forintban, EURO-ban és DOLLÁR-ban adja meg.
Az oka, hogy adatszolgáltatási kötelezettsége van. Namost, van amit magunkhoz (forintban), van, amit az Uniò-hoz(euro-ban), és van, amit a Világ más gazdaságaihoz érdemes hasonlítani.
Te tényleg szopni jársz ide???

2020.02.20. 20:25:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ennek ellenére az eju a magyar gdp növekedést mértékét forintban számolva fogadja el. Az kétségtelen, hogy ezt átszámolja forintról ejuróra is, de a százalékos arányokat ez nem befolyásolja. Vagyis miután a magyar gdp forintban van számolva, így az a mérvadó.

Kicsihuszár. Nekem két közgazdász lányom van, és én magam is érdeklődöm, a jog, és a közgazdaság iránt.

Nálatok mi a helyzet?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:33:04

@Quercus erdész: én Matolcsy padszomszédja voltam, jelenleg az Aerospace Stevenage -nek dolgozom, a fiam mérnök közgazdász, a magyar barátom nemzetközi szakjogász, a magyar állami vállalatokat képviseli, az angol barátom nyugdíjas bankvezér....
Szerinted számít?
Úgyse hiszed el, hogy az eu országai euro-ban vetik össze az adataikat!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:35:09

@Quercus erdész: "Hát persze. Meg cseh koronában, meg lengyel zlotiban. Még csak vélEtlenül sem forintban. ANNAK MI ÉRTELME LENNE?

Ti libbantak tényleg nagyon hüjék vagytok"

Ja, meg a ksh!
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt015.html

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:38:11

@Quercus erdész: te tényleg ezen a szinten vagy, hogy a lányaidra hivatkozol???
Miért, szóba állnak veled egyáltalán?

Érdeklődsz a gazdaságtan iránt?
Akkor hogyhogy sose hallottál az eurostat-ról, a ksh gdp adatairól, a nemzeti számlák főcím alatt???

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 20:38:55

@Igazamvanvagyigazamvan?: nekem meg van józan paraszti eszem. Nekem jobban megy mint a válság előtt. Pedig nincs róla diplomám. Ennyi elég nekem. Ha jön a válság és uaz lesz akkor jöhet a momentum bármennyire hányingerem van tőlük. Addig is jó hazudozást

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:40:39

@Quercus erdész: "a különböző adatokat milyen árfolyamon számítod át? És ezt 10 éves időszakban hogyan korrigálod. És ezt hogyan hasonlítod össze, a többi ejus országgal, akik szintén nem voltak olyan hülyék, hogy lecseréljék a nemzeti valutájukat ejuróra."

Látod, pont most cáfolod önmagad.

Pont ezért adják meg az országok az adataikat dollárban és euroban a saját nemzeti devizájukon kívül is.
Nem oly bonyolult ez!

2020.02.20. 20:41:18

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Én meg Orbánnal játszottam egy focicsapatban, Trump a sógorom, egy ghanai barátom meg meg varázsló, én meg az IMF-nek dolgozom

Matyika Ápolója 2020.02.20. 20:42:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: ez tök jó, és akkor szerinted is recesszió lenne Magyarországon, ha az EU nem utalna? Mert fentebb volt egy ilyen vicces állítás is :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:43:33

@Quercus erdész: látod, mennyire primitív a lányaidra hivatkozni, mint szaktekintélyekre, akik téged igazolnak?
Folyamatos érvelési hibákat vétesz, tehát nem lehetsz ügyvéd. Jogász lehetsz, az szinte bárki...

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 20:43:50

@Igazamvanvagyigazamvan?: azt tudod hogy pont a kukacok döntik el a választást?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:51:34

@Matyika Ápolója: nem tudom, az teljesen más helyzet lenne. De számolj kicsit, lehet, hogy nem lenne fejlődés.
Mellesleg attól függ, mihez képest!
a magyar gdp 2008-ról 2018-ra:
158 M $ vs 161M$
Tíz év alatt 2%

Persze veheted a 2012-es adatot is, akkor jelentős a fejlődés. Ja, mégse! Akkor már Orbán volt!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 20:53:41

@a nagy hohohorgász: igen, ez a demokrácia hibája, hogy férgek is szavazhatnak. Ebben igaza van Orbánnak, meg kéne szüntetni a demokráciát.
Gondolkodni úgysem tudtok, egyszerre két irányba is képesek vagytok elindulni...

Matyika Ápolója 2020.02.20. 20:54:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: arra a remek érvre utalok, hogy
"héé, hát az EU a GDP 4%-át utalja át, és a GDP növekedés pont 4%, akkor azért van növekedés, mert az EU utal!"

"Persze veheted a 2012-es adatot is, akkor jelentős a fejlődés. Ja, mégse! "
Hát nemtom, nekem annak tűnik itt:
tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 20:57:37

@Igazamvanvagyigazamvan?: olyan jó látni ahogy habzó szájjal ugatsz mint a veszett kutya. Hahaha

boborján20 2020.02.20. 21:01:10

@a nagy hohohorgász:

mi van te nicktolvaj fityeszdroid?

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 21:02:03

@a nagy hohohorgász: amúgy meg ha az embereknek jobban megy akkor az országnak is, ez kozgaz alap. Ha nem menne jobban már levaltottak volna a patast. Ne feledjük a patas is ezzel bukott 2006ban. Viszont arról kiderult lufi ha erről is akkor hidd el lesz patasvaltas.

Matyika Ápolója 2020.02.20. 21:03:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"a magyar gdp 2008-ról 2018-ra:
158 M $ vs 161M$"

Ja, 2009-ről 2018-ra meg
130M vs 161M

Ja meg a népesség is csökkent, tehát a per capita GDP még durvábban emelkedett.

De nem baj, azért próbálkozz tovább, hogy igazából ez szar, és bezzeg az előző garnitúra mennyivel jobban csinálta :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:05:15

@Quercus erdész: "haver, figyelj. Aztán az hogyan van, hogy sem az eju ,sem a hitelminősítők nem számolgatják a magyar gazdasági teljesítményt sem ejuróban, sem dollárban."

te, haver, figyelj, minek égeted magad?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:07:30

@Matyika Ápolója: nem állítottam ilyet.
Azt állítottam, hogy 2011 óta a gdp 4%-át kaptuk az eu-tól.
Azt állítottam, hogy a növekedés viszonylagos, attól függ, mit veszünk bázisnak.

2020.02.20. 21:08:39

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A kérdés még mindig ugyan az, hogy jött ki a 4%?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:11:41

@Matyika Ápolója: az egy főre esőt meg ne keverd ide.
De, hamár: 161-130= 31 M az ugye elosztva 9 évvel 3.44 ?M évente...
2,6% fasza! Ez lenne az ellenérved???

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:15:39

@Quercus erdész: már egyszer levezettem.
ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu

www.ksh.hu/docs/eng/xstadat/xstadat_annual/i_qpt015.html

Ja, az utóbbi euroban is megadja az adatokat, mert a ksh tele van hülyékkel...
Nem tudják, mint te, hogy az állam devizaadóssága forintban van, azért deviza. A Moody's tudja, ezért ad meg százalékokat....

2020.02.20. 21:17:28

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ja és kicsihuszár, miért is nem kell figyelembe venni az ejus támogatásoknál a Magyarország által befizetett összeget? Ha te adsz valakinek 100 forintot, aki előtte adott neked 20 forintot akkor mennyit is adtál te végül is?

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 21:21:17

@boborján20: én csak 1 buta magyar vagyok aki jóval jobban el mint 10 éve és nem kellett hozzá kitantorognom és ner lovagnak sem lennem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:22:31

@Quercus erdész: hú, vazze!
Azért, mert nem egyenleget számolsz, hanem bruttó összeget.
Benne van a nevében:
GROSS domestic product...

A befizetés ezt az összeget fogja csökkenteni.

Tehát, a te BRUTTÓ fizetésed tartalmazza az adókat is, vagy esetleg azt az összeget, amit be fogsz fizetni a cég kasszájába, mondjuk kávéfogyasztás címén.
A nettó jövedelmed nyilván más lesz, de a GDP Bruttó!!!!

boborján20 2020.02.20. 21:22:32

@Quercus erdész:
erdész, erdész! a mocskos pofádat megint beleverték a saját szarodba, te szerencsétlen flótás!

te a blogszféra feketepákója vagy baszod!:)))

boborján20 2020.02.20. 21:24:52

@a nagy hohohorgász: hát lehet, hogy igaz amit írsz, de a nicknevedet azé csak loptad. nem?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:25:29

@Quercus erdész: nem adtál előtte semmit sem, gyógyegér. Ez számvitel, nem kocsma.

2020.02.20. 21:27:19

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Duma. Te nettó 80 forintot adsz. És ezt magyarázhatod,ahogy akarod, a tényen nem változtat.

2020.02.20. 21:29:35

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Pedig te kocsmai szinten vagy,

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:30:04

@Quercus erdész: neked viszont többet kéne olvasnod. Lehet, érdeklődsz a közgáz iránt, de láthatólag nem egy kölcsönös, mély vonzalom ez...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:31:37

@Quercus erdész: nem, én adtam meg forrást. Olvass bele. Tudod, nagyon buta ember vagy, de nem baj, ez ner kompatibilis.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:33:08

@Quercus erdész: nem én magyarázom. Ez így mûködik. Az, hogy te nem látod át, nem változtat a lényegen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:36:16

@Quercus erdész: de az gondolom, felmerült már csökött agyadban, hogy az szja miért a bruttóból van számolva?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:45:05

@Quercus erdész: nem, nem 80-at adok, hanem 100-at, te pedig adsz nekem 20-at.

Akkor most lépjünk szintet:

A támogatás az eu-tól úgy jelenik meg, hogy beruházások lesznek belőle. Na ez jelenik meg a gdp-ben. A saját erő szintén megjelenik a gdp-ben.

Tehát, elvileg a 2010-es támogatás megjelenik a 2010-es beruházásban, majd a 2011-es, a beruházás által termelt jövedelemben, aztán a 2012-es, stb...
Tehát, elvileg a gdp -ben hatványozódni kéne az eu támogatás hatásának...
mint a kamatos kamat...
Ezzel szemben....

a nagy hohohorgász 2020.02.20. 21:45:58

@boborján20: ha loptam volna akkor az már kiderult volna gondolom..

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:46:27

@Quercus erdész: ott van, belinkeltem. Kell még hozzá papír, ceruza. Avagy számológép, ha nem tudod használni a ceruzát.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:48:31

@Quercus erdész: (millió EUR)

Egyenleg milliárd forintban

(adott évi átlagos árfolyamon)

EU-ból származó bevétel

Nemzeti hozzájárulás

Egyenleg

2017

4 049

821

3 228

998

2016

4 546

924

3 622

1 128

2015

5 629

958

4 671

1 448

2014

6 620

909

5 711

1 763

2013

5 910

920

4 990

1 481

2012

4 177

832

3 346

968

2011

5 331

836

4 494

1 255

2010

3 650

862

2 788

768

2009

3 569

758

2 810

788

2008

2 003

865

1 138

286

2007

2 428

786

1 642

413

2006

1 842

678

1 164

308

2005

1 357

720

637

158

2004

713

483

231

58

Összesen

51 824

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 21:49:44

@Quercus erdész: 1996 7 122 305 37 260.3 46 682.2 82 106.7 96 310.3
1997 8 834 560 41 883.8 47 306.9 87 270.4 101 091.8
1998 10 442 818 43 334.8 48 695.8 92 295.9 106 751.1
1999 11 637 546 46 034.9 49 039.3 97 127.7 111 315.2
2000 13 324 052 51 237.7 47 203.3 106 091.7 121 049.2
2001 15 398 700 59 991.4 53 740.8 116 895.9 134 613.0
2002 17 433 859 71 753.4 67 571.9 126 771.4 147 567.9
2003 19 133 811 75 474.7 85 252.2 132 936.5 156 645.1
2004 21 077 457 83 748.4 104 019.3 138 843.8 164 028.1
2005 22 549 020 90 906.8 112 934.8 146 407.0 172 222.0
2006 24 316 299 92 012.9 115 512.6 152 970.2 184 736.3
2007 25 701 369 102 269.6 139 810.5 157 907.7 191 520.5
2008 27 217 365 108 327.8 158 424.7 164 193.5 207 757.7
2009 26 458 264 94 298.5 130 813.1 157 621.0 207 249.0
2010 27 268 875 99 011.9 131 005.9 165 091.8 215 699.4
2011 28 370 786 101 610.9 141 190.3 172 262.6 228 296.2
2012 28 847 930 99 675.0 128 002.5 173 596.6 229 637.8
2013 30 290 327 102 015.1 135 406.0 178 085.2 242 362.5
2014 32 694 208 105 923.0 140 608.2 186 280.1 252 630.8
2015 34 785 204 112 246.5 124 472.9 197 310.2 262 494.3
2016 35 896 329 115 251.8 127 545.2 194 277.8 266 658.4
2017 38 835 221 125 595.0 141 594.9 201 276.1 285 408.5
2018 42 661 805 133 790.6 157 860.5 214 062.5 303 833.7

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.02.20. 22:32:11

@Quercus erdész:

Mi van hülye fidesznyik, nálatok már a legidiótábbakat is felveszik illibbant bértrollnak mostanában? Te, vagy itt, a perdöntö bizonyíték arra, hogy ti fidióták a funkcionális analfabéták tömege vagytok. Te tényleg hülye vagy sokadszorra is megérteni azt ami egy 14 éves szaközepesnél vizsgaanyag, miszerint nem minden kiadás és nem minden bevétel számít bele az EU szabvány szerint számolt hiányba? Meg hogy az EU támogatás nagyságát a GDP-hez viszonyítják, ami éves átlagban 4 %. Te kisköcsög fidióta, te még az általános oskola 4-ik osztályát se tudtad elvégezni?

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.02.20. 22:37:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Tehát, elvileg a gdp -ben hatványozódni kéne az eu támogatás hatásának."

Nemcsak ott hatványozódik, hanem Stróman Mérszaros számláján is! Ma már ő a teljes magyar GDP!

Egyébként ha a magyar gazdasági növekedésből kivonod az EU támogatások által gerjesztett növekedést, akkor az Illibant orbán rendszer évi 1%-kal, meg még annyival se növekedik. Ha meg még a multik eredményét is levonod,. akkor itt már egyenesen hadikommunizmus van. Ezt nevezik a fideszes köcsögök világrekord növekedésnek!

Matyika Ápolója 2020.02.20. 22:58:46

@Igazamvanvagyigazamvan?: "2,6% fasza! "

Baszki ember, az előbb azzal jöttél, hogy 2% TÍZ év alatt, ehhez képest egyből több mint a tízszerese volt a növekedés, hiszen már ÉVENTE 2,6-tal számolsz... :D

Matyika Ápolója 2020.02.20. 23:00:31

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: "Egyébként ha a magyar gazdasági növekedésből kivonod az EU támogatások által gerjesztett növekedést,"

Igazamvan, hol vagy ilyenkor? :D Pont erről beszéltem, mikor azt mondtam, hogy egyesek úgy gondolják, hogy ha az EU támogatást kivonják a GDP növekedésből, akkor az nulla körül van, tehát nincs növekedés EU támogatás nélkül. Ezt a mega tévedést miért nem javítod ki?

Matyika Ápolója 2020.02.20. 23:04:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: "az egy főre esőt meg ne keverd ide."

És ugyan miért ne? Ha egy pizzát négy ember közt, vagy három ember közt osztasz el, melyik esetben jut több az embereknek? :D

Szóval tisztázzuk, nem 10 év alatt 2%, hanem még szerinted is évente 2.6%, és ez a GDP, nem pedig a per capita GDP, ami nyilván ennél jobban nőtt. És még jó fej is voltam, mert igen, számolhatnánk 2012-től, és akkor még látványosabb lenne a növekedés.

De mondom, ha kevesled, mutass rá arra a politikai erőre, amelyik szerinted jobban csinálná. Azon bőgni, hogy nem elég jó, mindenki tud.

Matyika Ápolója 2020.02.20. 23:17:49

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Tehát, elvileg a 2010-es támogatás megjelenik a 2010-es beruházásban, majd a 2011-es, a beruházás által termelt jövedelemben, aztán a 2012-es, stb...
Tehát, elvileg a gdp -ben hatványozódni kéne az eu támogatás hatásának...
mint a kamatos kamat..."

Ez nagy vonalakban igaz, tehát ha a GDP 4%-át kapjuk az EU-tól, akkor a növekedésünk 4%-áért is ez felel (a TELJES NÖVEKEDÉS 4%-áért!). Ezt nem értik meg sokan, pl. fentebb is az orbánozós moszkvás nick, akik tévesen azt gondolják, hogy ha 4%-ot kapunk az EU-tól, és 4% a növekedés, akkor ez "ugyanaz" a 4%.

Másrészt persze ez a "kamatos kamat" nem csak az EU által finanszírozott beruházásoknál igaz, hanem nyilván a magyar állam által finanszírozott beruházásoknál is, azaz nem "borítja fel" a GDP-t az EU javára akkor sem, ha 100 évig így menne.

Harmadrészt azért támogat az EU olyan dolgokat is, amik gyakorlati értelme megkérdőjelezhető, tehát hogy mennyiben járulnak hozzá a következő évek növekedéséhez, passz.

Matyika Ápolója 2020.02.20. 23:24:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: ja és az előzőekhez még annyit, hogy mindezt csökkenő adósság mellett, nem pedig 8-10%-os hiányok mellett. De tudom, szerinted ezt se kell "idekeverni", mert köztudott, hogy ennek semmi köze nincs ám semmihez :D

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 23:39:04

@Matyika Ápolója: nincs csökkenő adósság. Növekszik. A gdp arányában beszélünk csökkenésről, tehát a gdp növekedése fedezi az adósság nòvekedését.
78 092,3 71 903,6 76 390,2 77 343,9 77 628,0 81 188,8 84 447,7

Értelmezés: a ksh szerint 2009- ben 78 092,3
2010-ben 71 903,6
2016-ban84 447,7 millió euro...az államháztartás adóssága.
Tehát a legrosszabb évhez képest is mintegy 6 300 milliò euróval magasabb 2016-ban.
Orbán pedig 6 év alatt 12500 millió eurót vett fel pluszban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 23:45:00

@Matyika Ápolója: félrebeszélsz. De nem megyek bele mégegyszer, levezettem, hivatkozást linkeltem.
Ha a gdp a te adatod szerint évi 2,5 %-ot nőtt, miközben évi 4%-ot kaptunk az eu-tól, nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a támogatások nélkül is fejlődünk...
Miközben újabb hitelek felvételével fedezzük a hiányt.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 23:53:13

@Matyika Ápolója: a per capita pedig azért baromság, mert adott esetben nem játszik be.
Ad 1. a gdp növekedést nem követi az egy főre eső.
Ad 2. a gdp-re ható eu támogatás teljesen független.

A per capita a lakosságszámra vetített gdp.
A gdp termelésében a lakosságnak csak egy része vesz rèszt, illetve olyanok is, akik nem magyar lakosok..

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.20. 23:59:51

@Matyika Ápolója: ja, az adósság 17,4%-ot nőtt 6 év alatt... ez ám az unortodox csökkenés!
ez az érved sem jó.
Sikerült bebizonyítanod, hogy több pénz jött az eu-tól, mint a gdp növekedése, sikerült bebizonyítanod, hogy az adósság nőtt, és azt is, hogy az egy főre jutó gdp azért javul, mert kevesebben vagyunk, szép!
Egyéb öntökönrúgás?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 00:04:43

@Matyika Ápolója: a gdp növekedés 2011/2010 volt 4,7 mill euro, a támogatás 4,5 mill.
Nagyszerű!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 00:09:02

@Matyika Ápolója: a legszebb 2012. Támogatás: 3,396 mill euro, a gdp pedig csökkent, 2,000 mill euroval....

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 00:11:49

@Matyika Ápolója: 2013 növekedés 2.500 mill, támogatás 4990 mill...

cumi...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 00:14:44

@Matyika Ápolója: 2015- ben jön végre a fordulat...
tehát az látszik, hogy fogalmad sincs az egészről.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.02.21. 01:14:01

@Matyika Ápolója: "tehát ha a GDP 4%-át kapjuk az EU-tól, akkor a növekedésünk 4%-áért is ez felel (a TELJES NÖVEKEDÉS 4%-áért!). Ezt nem értik meg sokan, pl. fentebb is az orbánozós moszkvás nick, akik tévesen azt gondolják, hogy ha 4%-ot kapunk az EU-tól, és 4% a növekedés, akkor ez "ugyanaz" a 4%."

Figyelj okostóni, magad találod ki a hülyeséket, aztán másra aggatod, majd felháborodsz hogy milyen hülyék vannak már!

Na akkor jegyezd meg: az EU ad a GDP 4%-át kitevö támogatást. Ebböl beruházások lesznek meg kórházi váróterem kifestések, meg közösségi programok támogatása, meg akármi. A GDP-t hozzáadott értékben mérik. Az anyag költség nem fogja növelni a GDP-t (mert az anyag nem hozzáadott érték), csak a foglalkoztatottság (munkabér) plusz a profit. Ez utóbbi annál nagyobb, minél nagyobb fideszes maffiózó kapja meg az EU támogatást (pl Stróman Lörinc)

Mindenesetre az EU támogatás olyan beruházást, felújítást, pénzkiadástgenerál, ami Orbanisztán önerejéböl nem valósult volna meg. Ebböl következik, hogy ezzel az EU ingyen pénzzel növekszik a foglalkoztatottság. A második körben meg a melós többet vásárol. Emiatt meg a termelönek, kereskedönek is több pénze lesz, akik szintén többet fogyasztanak meg beruháznak. Ez a multiplikátor hatás, amiröl a tanult kollega beszélt.

Az, hogy a 4%-nyi EU-s támogatás valójában mekkora plusz növekedést generál, nem tudja senki pontosan megmondani, kivéve, ha aprólékos staisztikát csinál az összes kiadásról. Ilyen meg aligha van. Ráadásul a multiplikátor hatást akkor se tudja hozzárakni.

Így maradjunk annyiban, hogy 4% EU-s támogatás valszeg nem generál 4%-os GDP növekedést, de 2,5%-ot minimum igen. Ezt levonva a hosszútávú éves átlagos növekedésböl, kb. nullára zuhan a GDP növekedési szám. Ennyire lenne képes az illibbant maqgyar gazdaság EU támogatás nélkül. Igaz, vagy 7-8 millió magyar pont ezen a szinten is áll, amin aztán hitelfelvétellel javít és azt hiszi a hülyéje, hogy akor most Jobban teljesít!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 08:34:41

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: @Igazamvanvagyigazamvan?:

Elég a liberális kamuszámokból!

A lényeg: a kisember jobban él, mint országrontó szakértő gazdáitok alatt. Pont.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 08:45:46

@MAXVAL bircaman közíró: ezek a számok a ksh által közöltek. Azt pedig a mindenkori kormány irányítja. Azt értem, hogy a fideszt, az Orbánkormányt lehazugozod, de hogy le is libsized?

Európai téridő 2020.02.21. 09:45:58

Úgy látszik, a felelősebb, netán mérsékeltebben internáci, netán patrióta balliba hülyelvtársurak is elővették a naftalinból az agyukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 10:06:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Amit mondani akartam: az emberek a saját zsebüket nézik, nem a számokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 10:57:49

@MAXVAL bircaman közíró: a zemberek a Való Világot nézik. Ez mutatja is az általános intelligenciát...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 11:00:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A kisembert az érdekli, ő hogyan él, s nem az, hogy valami amerikai filantróger gazember huszadrangú kamuszakértője milyen számokat talál ki éppen.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.02.21. 11:34:27

Ideológia téveszme tudományos boncolgatása:
Isten jelentéstani felosztásai
vilagnezet.blog.hu/2020/02/06/isten_jelentestani_felosztasai

s 2020.02.21. 12:58:55

@zord íjász: Merci. Merci beaucoup.

s 2020.02.21. 13:09:05

@MAXVAL bircaman közíró: Nem hát. Tudod miért? Mert sehogy sem lehet váltani. Ameddig orbán nem költ a humán erőforrásra (oktatás, egészségügy, stb...), addig a németek faszát fogja szopni. Mert ők költöttek erre. Ezért annyira jók. Mi pedig nem. Ezért vagyunk ennyire szarok.

s 2020.02.21. 13:14:03

@a nagy hohohorgász: @MAXVAL bircaman közíró: Basszátok telibe anyátok mocsok pofáját, buzibaszó gecinyalók. A kecskéim már kidóltek, hogy basznátok meg telibe a ribanc kurva rohadt anyátokat.

s 2020.02.21. 13:25:05

@MAXVAL bircaman közíró: Te pedig hülye vagy, mint a valagam. Ezt a teljesség kedvéért muszáj volt hozzáfűzni, bár a legtöbben enélkül is tisztában vannak a ténnyel.

s 2020.02.21. 13:31:39

@Quercus erdész: "Vagyis miután a magyar gdp forintban van számolva, így az a mérvadó."
Te, közgazdász család feje, te.
Akkor ha csinálunk egy geci nagy inflációt, akkor rendben is volnánk? Mert ugye akkor év végén minden nagyobb, forintban számolva. Ebből kijöhet szép gdp növekedés forintban kalkulálva, a kérdés csak az, hogy mr. matolcsy mikor fogja kivonni a forgalomból a fém 200 000 -est, mint értéktelen kutyaszart.

s 2020.02.21. 13:45:21

@Igazamvanvagyigazamvan?: A stadion, mint befektetés? Hát . . . nem tudom. Inkább csak a költség van azzal is. Mert néző ugye nincs. Miért is lenne, hiszen foci sincs.

s 2020.02.21. 13:51:35

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: A gdp számolgatásnak túl sok értelme a mai világban nincsen. Magyarország esetében javarészt a külföldi cégek gazdasági eredményessége mozgatja az adatot, továbbá a mezőgazdaság. Annak meg négy fő problémája van minálunk. Ezek a tél, a tavasz, a nyár, meg az ősz.

s 2020.02.21. 14:07:21

@MAXVAL bircaman közíró: "az emberek a saját zsebüket nézik, nem a számokat"
Evvel ne foglalkozzál, erre ott van lőrinc barát. (barát a faszom, de van, akinek barátja)
Az majd nézi a saját zsebét, aztán, ha nem figyelsz, akkor a tiédet is. Mindjárt nem fogsz annyira örülni, hülyegyerek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 14:10:23

@s:

Nem mehetünk szembe nyílt csatában az elnyomókkal.

Viccesek vagytok ti ballibák. Egyszer azért gágogtok, miért nem nyaljuk a nyugat seggét, máskor meg azért, miért nem üzenünk neki háborút azonnal...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 14:11:24

@s:

Látom, a tegnapi seggtánc nem jól ment, ezért durci szivárványpedó maradtál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 14:12:26

@s:

Ez van, a nép lassan agyagba döngöli gazdáitokat rendszerükkel együtt.

s 2020.02.21. 14:23:26

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem mehetünk szembe nyílt csatában az elnyomókkal." Ja. Üres tölténytárral nem is. Na de miért üres az a kurva tölténytár? Mert orbánotok nem tesz bele lőszert, baszod. Elmondom, mi a lőszer a mai világban.

Képzettség
Intelligencia
Információ
Egészség
Jogbiztonság
Kiszámíthatóság

Van ilyesmink? 16 éves korban befejeződhet a gyártósor alkatrész képzés. Mert nincsen rá pénz. Meg különben is, kell a fasznak az okos ember, avval csak a baj van. A végén még nem szavaz orbánra, aztán vége a világnak. Azért rabszolga a magyar, mert orbán rabszolgává teszi őket. Csak azt nem látja át a seggfej, hogy akkor ő meg a németek csicskája lesz. Rabszolgák közt ő lesz a legnagyobb. Kakas a szemétdombon.
Nézd meg, mi van Ózdon. 2000 ember megy a picsába, mert valami biszbasz gyár lehúzta a rolót. Nekik lefőtt a kávé, innentől baszhatják. Miért? Mert képzetlen gépalkatrészek. Egyszer rádöbbensz majd talán te is. Ha semmid nincs, akkor senki vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:26:36

@s: a stadion, míg felépítik, növeli a gdp-t. Aztán csak viszi a pénzt...

s 2020.02.21. 14:28:11

@MAXVAL bircaman közíró: A kecskéim kész vannak, de szereztem egy kafferbivalyt. Hozzad anyádat pucsítva, a jószág lerendezi. Nem fog reklamálni, mit a te petyhüdt, erőtlen faszod után.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:29:32

@MAXVAL bircaman közíró:
ha a sikertelenség és pénztelenség a kiváló élet meghatározója, akkor igen. Persze, a te szemszögedből érthetô, hisz nem vagy bezárva a bolondokházába.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:30:51

@MAXVAL bircaman közíró: oké, de mi lesz a mostani rendszer után? Kommunizmus? A nép majd tudja...

s 2020.02.21. 14:30:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: Geci gyorsan felépítik. Aztán kurva sokáig áll. Tehát? Mindig hosszú lejáratban kell számolni. Az orbánnak ez sem megy. Mert az csak egy fasz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:32:17

@s: nincs vita, viszont a lényeg, a stadion építésekor dagad a zseb, fentartani meg a birca "népe" fogja.

s 2020.02.21. 14:39:11

@Igazamvanvagyigazamvan?: Majd akkor lesz forradalom. Néhányszor már jártunk ezen az úton. A nép kirablása után jön a csőcselék uralma (proletár diktatúra), aztán egy rövidke demokratikus szakasz, majd utána ismét a nép kirablása az oligarchák által. Aztán megint forradalom . . . és így tovább.
Nem akarják ezek az idióták megérteni, hogy a ciklus leginkább elviselhető pontja a demokrácia. Nem tökéletes, de még így is a legjobb.

s 2020.02.21. 14:41:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az orbánt orbán szavazói fogják eltávolítani. Már csak az a kérdés, hogy simán, vagy szét is trancsírozzák, mint az olaszok annak idején mussolinit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 14:52:38

@s:

Érdekes. 25 éve még azt gágogtátok, mindent oda kell adni a multiknak, s minden ellenvélemény antiszemitizmus.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:53:57

@s: avagy átadja a hatalmat még időben, aztán beadja a plebsnek, hogy ő alatta hogy virágzott az ország, azok meg benyelik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 14:54:29

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A pénz ügyében valóban igazad van. szürke kisember vagyok, nincs milliós jövedelmem, se milliérdos vagyonom.

A sikert illetően azonban tévedsz, nálam sikeresebb ember kevés van a világban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:56:10

@s: te, pont ezt csinálják. A forint elértéktelenedik, a szuper államkötvény visszafizetése egyszerů lesz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 14:57:12

@MAXVAL bircaman közíró: ja, ha siker az, hogy egy imperialista rabszolgája vagy...

s 2020.02.21. 15:10:29

@MAXVAL bircaman közíró: Az 25 éve volt. Közel negyven kibaszott szocializmus év után. Minden romokban volt. Szerinted akkor mit lehetett volna tenni mégis? Azóta eltelt 25 év és mi nem jutottunk semmire. A környező országok (Cseh, Lengyel, Szlovén, Horvát, stb.) igen. Ebben volt szoci kormányzás is, de fidesz is. Nem fogom menteni egyiket sem, mert menthetetlenek. De a fő vádlottam a magyar lakosság. Ti, itt mindahányan. A beleegyezésetek nélkül ezt nem lehetett volna megcsinálni. Megcsinálták. Veletek. Velünk. Velem is.

Ez a szégyen, semmi más.

s 2020.02.21. 15:12:59

@Igazamvanvagyigazamvan?: :-) Csak keveseknek sikerül ez. A hatalommániások közül meg szinte senkinek sem. Sosem érzik meg az utlosó pillanatot. Ők addig táncolnak, ameddig a zene szól.

s 2020.02.21. 15:14:18

@MAXVAL bircaman közíró: Csak várd ki a végét. A nép esze rövid.

s 2020.02.21. 15:40:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: Nem ilyen egyszerű ez. Visszafizetni talán könnyű lesz, megújítani azonban nem biztos. Kurva sok lakossági pénzt csatornáztak ide, kiváltandó a külföldi hiteleket - ami az elértéktelenő fizetőeszközünk miatt gáz. Tudom, hogy a magyar hülye pénzügyileg, ezt harsogja minde faszom tanácsadó cég, de ennyire nem hülye. Ha az inflációt sem képes a papír hozama megtermelni, akkor továbbállnak. Az orbán meg pislog, mint béka a kocsonyában, hogy mi faszt kezdjen az államadóssággal. Nagy rizikó ám ez is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 16:26:17

@s: nekem úgy tűnik, nem hosszú távra terveznek. Ki bánja, mi lesz 5 év múlva a hitelekkel, ha ma nagyot lehet szakítani?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 16:27:19

@s: van igazad, láttunk már agyonlőtt diktátort...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 16:29:20

@MAXVAL bircaman közíró: akkor egy imperialista zsákmányol ki. Te hagyod, hisz ez a sikeres életed...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 16:31:14

@MAXVAL bircaman közíró: akkor mi lesz, milyen az, ahol a nép dönt el mindent, de nem demokratikus társadalom?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 16:33:54

@s: nézd, amikor az infláciò felett adnak kamatot 2,5 %-kal, annak két oka lehet: kétségbeesés, vagy valamit tudnak...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 17:19:42

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A szégyen az, ha kizsákmányolsz valakit, s nem az, ha téged zsákmányolnak ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 17:20:57

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Demokrácia lesz éppenhogy. A liberális demokrácua a demokrácia korlátozott alakzata, ezért lesz liberalizmus néllküli demokrácia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.21. 17:25:46

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Nem fogjuk őket agyonlőni, semmi értelme ennek. Jobb mulatság látni tehetetlen tombolásukat, ahogy csúszik ki kezükből a hatalom.

Szétverjük Brüsszelt, de jó mulatság is ez ! S még ütni se kell, csak néha meglökni pár balekot. Aztán a liberók egymást ütik-vágják, akkora barmok, hogy önvédeklmi ösztönük is elfolyóban...

s 2020.02.21. 17:56:53

@Igazamvanvagyigazamvan?: Na jó, de ebben a feltételezésben benne van, hogy le fognak lépni. Pedig nem. A hatalmat örökre akarják.

s 2020.02.21. 18:11:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: Melyik infláció felett? Amelyiknél köcsön kértek, vagy ami a hitelezés alatt van? Nagyon nem mindegy.

s 2020.02.21. 18:15:26

@MAXVAL bircaman közíró: Liberalizmus nélkül nincs demokrácia. Amiről te beszélsz, az a proletár diktatúra álruhában. Csak ott jobban eltitkolták az elit meggazdagodását. Itt már szarnak arra is.

s 2020.02.21. 18:16:30

@MAXVAL bircaman közíró: Téged még most is átvernek. Engemet már nem.

s 2020.02.21. 18:24:07

@MAXVAL bircaman közíró: "Szétverjük Brüsszelt" Csak óvatosan. Jelenleg belőlük él a rezsim. Tehát te is. Abból fizetik az itteni baszakodásodat is. Mert önerő az ugye nincs. Miből is lenne? A minden szinten alulteljesítő polgárok alulteljesítő gyermekeiből? Az kevés lesz. Az kevés, hogy melldöngetve, a nyakatokon kidagadt erekkel, belilult fejjel beleordítjátok a világba, hogy:

MAGYAR VAGYOK, BASSZAD MEG!

Kellene a teljesítmény. És akkor már kiabálni sem kellene. Jönne az elismerés, mert a JÓ a világ valutája. Azt kell előállítani.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.02.21. 21:48:33

@s: az államkötvény kibocsátásakor az infláció alacsonyabb volt, mint a kínált kamat. Ez érthetetlennek látszó bukó.
De. Ha abban gondolkoznak, hogy forintban fizetik vissza, merthogy lakossági, akkor az infláció elszabadulásával a kamat alacsonyabb lesz, így a kormány ügyesen elinflálja az adósságát, vagyis kevesebbet kell visszafizetnie.
süti beállítások módosítása