téveszmék

téveszmék

"Sírva vigad a magyar"

2021. július 30. - G. Nagy László

sirva_vigad.jpg

 

"Míg Mohácsnál nem csatázott

A félholdu büszke tar,

Víg volt addig, hajh azóta

Sírva vigad a magyar."

 

Bajza József Borének című verséből származik az a sor, mely a megjelenése óta eltelt csaknem kétszáz esztendő során valódi szállóigévé vált. A költő szerint tehát borús, szomorkás nemzet vagyunk, de nem volt ez mindig így; a török hódoltság előtti időkben még egészséges néplélekkel bírtunk. Vajon van-e bármi igazság e közkeletű sztereotípiában, mely szerint a magyar ember - közel fél évezrede - alapvetően pesszimista?

 

A dolog ott kezdődik, hogy egyáltalán mitől válik bárki borúlátóvá? Az egyén szintjén a kulcs az énerőbe vetett hit. Akárcsak bárki más, az optimista ember is tisztában van a kudarcok kockázatával, mindazonáltal abszolút hisz a saját életképességében. A pesszimista ezzel szemben egész más képet ápol önmagáról. A sikertelenségeket minden esetben állandósult katasztrófaként éli meg, melyen képtelen túllendülni. Ezek a markánsan különböző attitűdök értelemszerűen a társadalomfilozófiai elképzeléseiket is jelentős mértékben meghatározzák. Az egészséges önbizalommal bíró, derűs jövőt vizionáló polgár semmi mást nem vár a mindenkori hatalomtól, csak hogy hagyják őt békén, szabadon alkotni és gyarapodni. A kishitű ugyanakkor nem csupán képtelen élni az effajta szabadsággal, de egyenesen megijeszti a lehetőség, hogy a saját sikerének a kovácsa lehet. Következésképpen minél pesszimistább az egyén, annál inkább fog vonzódni a szélsőséges irányzatokhoz, a diktatórikus vezetőkhöz, a hatalmasra duzzasztott államhoz, melyek megvédik az önállóságból fakadó minden felelősségtől.

 

A borúlátó kishitűség egy határon túl simán átcsaphat masszív önutálatba. Depresszió, kilátástalanság, öngyilkosság... mondhatnánk, hogy kizárólag az egyén problémája, ha e negatív hullámok nem terebélyesednének néha egészen a nemzetgyűlöletig. Ismerünk olyanokat, akik annak drukkolnak, hogy minél kevesebb érmet gyűjtsünk az olimpián? Ismerünk olyanokat, akik rendre a magyar fociválogatott ellen szurkolnak? Akik Szent István koronáját svájcisapkának nevezik? Akik szerint himnuszunk csupán vacak gyászmuzsika? Akik úgy vélik, a fehér ember rémisztő képződmény? Ami azt illeti, önmagamat szabadelvűnek és urbánusnak tartom. A kackiás bajszú kisgazdák világa legalább olyan távoli tőlem, mint a belpesti, balos bölcsészeké. Azt azonban biztosan állíthatom, hogy az öngyűlölet ilyen mértékét eleddig kizárólag a bal térfélen tapasztaltam. A valódi patrióták minden körülmények közt az ország, a válogatott, az olimpiai csapat sikeréért szorítanak, legyen bárki is az aktuális kormányfő.

 

Mindezek után lássuk, mit mondanak a felmérések! Vajon van alapja az össznemzeti sztereotípiának, mely szerint végletesen pesszimisták volnánk? Az ENSZ boldogságvizsgálata sokat elárul: még mindig messze járunk Európa szerencsésebb régióitól, mindazonáltal az utóbbi évtizedben egészen elképesztő emelkedést tapasztalhattunk. Míg 2013-ban csupán a világ 110. legboldogabb nemzete voltunk, 2018-ban már a 69., 2020-ban pedig az 53. helyen találjuk magunkat. Pedig nem vitás, volna okunk a pesszimizmusra. Bajza 1825-ben még a 48-as, levert szabadságharcot sem láthatta előre, nemhogy a 20. század összes borzalmát: a két világháborút, Trianont, illetve a csaknem fél évszázados szovjet megszállást és szocialista elmebajt. Terapeuta legyen a talpán, aki ilyen történelmi örökség után képes felrázni egy országot. Szerencsére van pozitív mintánk: Széchenyi például alapvető küldetésének tekintette, hogy felemelje a magyarságot. Nem csupán gazdasági, társadalmi, technológiai, illetve infrastrukturális tekintetben, de lelkiekben is; kimozdítva ebből a sírva vigadó attitűdből. Ami a jelent illeti, ezt az örökséget egyértelműen Orbán Viktor viszi tovább. Nem kizárólag azért, mert az elmúlt tíz esztendőben olyan szinten talált magára a magyar gazdaság, hogy az a hazai boldogságmutatóban sosem látott emelkedést hozott; de azért is, mert retorikáját immáron több mint harminc éve az az elkötelezettség jellemzi, mely szerint optimista nemzetet formál e borúlátó, kishitű népből. A politikai csatamező másik oldalán nemigen látok olyan karaktert, aki akárcsak a szónoklat szintjén megfogalmazna hasonlót. (Talán a habitusuk nem engedi? Vagy inkább arról van szó, hogy a tipikus baloldali szavazó nem kér ebből a hurrá-optimizmusból? Esetleg így kívánják megkülönböztetni magukat Orbántól és a "hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" hangulatvilágától?)

 

Természetesen bőven van még hová emelkednünk. Nyugat-Európa jócskán előttünk jár, mi több, még a visegrádi országok közt is sereghajók vagyunk, ha az elégedettség-mutatót tekintjük. Ami tény: 2010 és 2020 között jelentősen nőtt a magyarság átlagos életszínvonala, várható élettartama és érzékelhetően csökkent a munkanélküliség réméből fakadó stressz. Ennyit a pozitívumokról. Továbbra is neuralgikus pont azonban az egészségügy, a megfizethető lakhatás, a korrupció és persze az oktatás. Számomra kifejezetten érthetetlen, hogy a miniszterelnök miért ragaszkodik oly görcsösen a porosz típusú iskolarendszerhez, mely a legkevésbé sem az élet szeretetére kondicionálja az ifjakat, sokkal inkább a megfelelési kényszert, s az ezzel kéz a kézben járó örök pesszimizmust konzerválja. Akad még jócskán teendő, ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink már ne sírva vigadjanak, mint ahogyan nagyszüleik és azok nagyszülei tették.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8916642608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2021.07.30. 10:21:29

"Vajon van-e bármi igazság e közkeletű sztereotípiában, mely szerint a magyar ember - közel fél évezrede - alapvetően pesszimista?"

Az lenne inkább a csoda, ha nem azok lennének, hiszen a nemzet vezetői -kevés kivételtől eltekintve- mindig is mások érdekeit (seggét nyalták) képviselték. A várható jövő is megint inkább ebbe az irányba mutat, sajnos.

A legjobb talán az volt, amikor a nemzet "nagyjai" Londonban, vagy Párizsban a kuplerájokban költöttek hatalmas vagyonokat azon sírva, hogy milyen elmaradottak vagyunk. Mitől is lennének az ország lakói ettől vidámak, pozitívan gondolkodók?

Nézzük csak a mostani ellenzéki kínálatot, hónapok alatt visszataszítanák az országot a mocsárba. Ettől legyen valaki vidám?

(talán az is jellemző, hogy a sok nemzetet érő tragédia (kipusztultak) után felhígultak a sok betelepített más érzelmű emberekkel.
Van még egyáltalán magyar-egységes talán sose volt-érzelmű ember? Igaz, ez már az egész világon egy elavult dolog ma már. O1G is cigány a haladók szerint.

Wildhunt 2021.07.30. 11:26:56

Az utolsó bekezdés: ahol a kormány a lovak közé dobta a gyeplőt az javult, amit még minden áron javítani akar az meg nem igazán működik. Egyetértek.
A sírva vigadással kapcsolatban Nógrádi Györgynek volt egy érdekes észrevétele. Szerinte a magyar néplélek egyik jellemzője hogy tegyük túl magunkat a régi sérelmeken, a sírva vigadás pedig kell a feldolgozásához.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.30. 17:46:50

A liberális, telefogas, széles mesterkélt mosolyú vidámság idegen a magyartól, s ebben semmi rossz nincs.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.07.30. 17:55:26

Hogy elszaporodtak ezek a fideszseggnyaló blogok!

frikazojd · http://kocs.ma 2021.07.30. 19:46:14

a magyar annyira utálja a másik magyart, hogy puszta gyűlöletből képesek a fideszre is szavazni hogy mindenkinek szar legyen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.30. 21:13:18

"Nem kizárólag azért, mert az elmúlt tíz esztendőben olyan szinten talált magára a magyar gazdaság, hogy az a hazai boldogságmutatóban sosem látott emelkedést hozott"

- Most komolyan? Nem ég a bőr a képeden ilyet leírni?

CSOKKI MÁLNA 2021.07.30. 21:52:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Te vagy nem éltél itt 2010 előtt, vagy hazudsz..

CSOKKI MÁLNA 2021.07.30. 21:55:20

@frikazojd: Most akkor ki a faszomra szavazzak, Jakab Petyára, Furaferire, Szabó Timikére? Ezekre a figurákra az szavaz, aki ismét le akarja zülleszteni az országot.
A Fidesszel kapcsolatosan a legnegatívabb vélemény is csak az lehet, hogy sokkal, sokkal, de tényleg sokkal kisebb rossz az országnak, mint a moslékkoalíció.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.30. 21:56:34

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Szörnyű lehet nektek tényleg, hogy most már nem uraljátok 98%-ban a sajtót, mint a ballibsi aranykorban..

G. Nagy László 2021.07.30. 22:13:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Most komolyan? Nem ég a bőr a képeden ilyet leírni?"

Ezek tények, ha akarnék se írhatnék mást.

G. Nagy László 2021.07.30. 22:22:52

@Űrlény Lajos: Én köszönöm a látogatást. Beleolvastam a blogodba, egész pontosan a Szájer-bejegyzésnél kötöttem ki. A rossz hírem az, hogy kevesen vagyunk, akik értékek alapján keresgélünk. A többség elvtelenül és kritikátlanul csapódik ide vagy oda...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.31. 06:40:00

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Reméljük, jövőre nyer a Soros-Gyurcsányné-Szálasi Összefogdosás, s KariGeri(nctelen) megtisztítja a netet mindentől, ami nem tetszik a gyerekkúró nagturaknak!

Kitartás, éljen Soros!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.31. 06:40:45

@frikazojd:

A csúnya magyarok nem hajlandók saját érdekeik ellen szavazni??? Botrány!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.31. 06:43:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A szerző elfelejtett konzultálni Kéri Laci bácsi nejével. Ő - függetlenül és nagy tudással - elmagyarázta volna neki, hogy a ballib kormányzat alatti esés valójában a bíztató növekedés fő jellemzője, míg a nem-ballib kormány alatti növekedés a mindjárt jövő zuhanás biztos előjele!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.31. 06:45:39

@G. Nagy László:

A tény az, hogy a ballibbantak sose tévendek. Azaz az ezzel ellentétes állítólagos tény valójában álhír, mocskos propaganda.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.31. 08:43:35

@CSOKKI MÁLNA: @G. Nagy László:
privatbankar.hu/cikkek/makro/hivatalos-egyre-jobban-melyul-a-szegenyseg-magyarorszagon-.html

"Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében."

6.Lenin 2021.07.31. 09:36:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Na, pont ezért vagytok ti igen aljasak.Az ilyen tanulmányok soha nem vizsgálják, hogy kikből is áll ez a réteg. Ez csak hangulat keltése mások ellen. Az egész világon mindenhol van nem kis réteg, akikkel nem tudnak mit kezdeni, mert......Ezt a "mert"-et ott is elhallgatják, itt is, és akkor is lesznek(valószínűleg sokkal nagyobb réteg), ha a ti bandátok lenne hatalmon.

Szerintem nem jó módszer mindenkit hülyének nézni, elég, ha csak a saját választóitokat nézitek hülyének, az jogos is, hiszen azok a többség, ha ezeket beveszik.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 09:37:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

magyarnemzet.hu/belfold/ferge-zsuzsa-sulyosan-csalodott-gyurcsanyban-9709748/

„2008-ban Magyarország volt az egyetlen válság érte állam, amely semmit, egyáltalán semmit, egy gyufaszálat sem tett keresztbe azért, hogy a válság nyilvánvaló veszteseivel valami történjen. Ilyen ország nem volt még egy, mindenütt legalább a munkanélküli ellátást, vagy a segélyezést, vagy valami mást kiterjesztettek. Ennek következtében nálunk különösen nagy volt a szegényeket érintő veszély.”

G. Nagy László 2021.07.31. 11:07:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Köszönet a cikkért. Abszolút lényeges kérdés, nem szabad félvállról kezelni. Viszont egy rövid elemzést megér.

Mik a tények?

1. Magyarországon az átlagos reáljövedelem és ebből fakadóan az életszínvonal is folyamatosan nő. Ezt még a Privát Bankár cikke is megerősíti.
2. A munkanélküliség sosem látott alacsony szinten van, ez ugyancsak tény. És ha létezik bármi, ami képes kiemelni az embert a szegénységből, az a munka és az abból származó jövedelem.
3. Ha ilyen kedvező trend mellett még mindig akad egy szűk réteg, amelynek a reálbevétele csökken, az egyfelől szomorú, másfelől magyarázatra szorul. 67 ezer forintos havi keret/fő? Ez csakis úgy jön össze, ha irgalmatlanul sok a gyerek és/vagy nem dolgozik senki a családban. Nos, őszintén: muszáj könnyeket ejtenem az ostobaság ilyen szintjét látva? Gyakorlatilag így él egész Afrika és Közép-Amerika. Még az állatoknak is több eszük van: csak annyi utódot hoznak létre, amennyit képesek eltartani. Szerinted erkölcsös az, hogy csinálok tíz gyerkőcöt, képtelen vagyok BÁRMIFÉLE munkát elvégezni, aztán elvárom a társadalomtól, hogy tartsanak el? Szerintem ez vérlázító arcátlanság.
4. Semmi sem ilyen ígéretes, mint amit a privát bankár ír. Egyre szűkebb inaktív réteg, egyre szarabb körülmények között. Az utolsó ilyen családnak lesz a legrosszabb, de előbb-utóbb elfogynak e szegények. Kivéve, ha jönnek Karácsonyék, mert ők kitömik őket pénzzel a te adódból. És akkor kezdődik minden elölről: egyre szélesítve a szarul élők táborát.

6.Lenin 2021.07.31. 11:50:27

@G. Nagy László:

Kb 1 hete jöttem hazafelé Bp-ről, mögöttem 2 cigány ült, szabolcsiak. Németországban dolgoztak, az egyik állítólag bejelentve. Másik cigányok vitték ki őket. Napi 7-12 órát dolgoznak, 12 eurót ígértek nekik, de csak 10-et fizettek. A ki-be utazás 300 euró. Kaját, cigit otthonról visznek, mert, ha kint veszik nem marad semmi. A szállásról nem beszéltek.
Nyilván ezért is Orbán a felelős, hogy a tesók is átverik egymást.
De ezek legalább dolgoznak. Az elmondásuk alapján otthon nyilván segélyen élnek-ez hozza le a statisztika is-kint meg feketén.

Van egy másik ismerősöm-lomisok-Németországból hordanak be lomis cuccokat. Megtaláltam a cuccai közt, hogy otthon havi 28 ezer Ft-ot kap segélyként, de egy olyan BMW-vel császkál, amit kevesen tudnának megvenni. A statisztika szerint itthon mélyszegénységben él. A főnöke új kiadású audival ellenőrzi őket. Nagyon sokan élnek hasonló körülmények közt.
Otthon segélyt kap, de milliókat keresnek mellékesen.

Nyilván mindig voltak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak kitörni (nem is akarnak) lesznek is, bárki is legyen kormányon.
Csak ezekkel senki nem szokott dicsekedni, nyugaton sem.

Néha elszólják magukat, mint Biden is, hogy ételutalványokat ad a szegényeknek, az USA-ban. Sok milliónak.

Itt is az ellenzék ezzel próbálja hülyíteni a választókat. Megkérdezte valaki már, hogy Cseh Katka mire is költötte a milliárdjait? A szegényekre? Aztán ők mészárosoznak.

Sajnos a Fidesz kommunikációja is elég silány ezekben a kérdésekben. Azt hiszik, hogy elég jót tenni az emberekkel, pedig ez óriási tévedés. Sokan vannak, akik annyira képesek gyűlölni másokat, még magukkal is képesek kibaszni, ha ezzel a másiknak kárt tudnak okozni. Hiába az elmúlt 10 év sikere, ahogy te is írod. Sajnos lesznek akik még ez ellen is képesek szavazni, akár maguk ellen is, csak vesszen a Patás.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 12:01:34

@G. Nagy László:

A legszegényebbeket komolyabban érintő gáz, villany, tömegközlekedés fogyasztói ára gyakorlatilag nem nőtt az utóbbi 11 évben, vagy csak minimálisan, miközben a bérek jelentősen nőttek.
Orbánék lehetővé tették az ingyenes étkezést a bölcsődékben óvodákban, valamint az ingyenes tankönyvet az iskolákban.
Bajnai még az iskolatej programot is megszüntette.

G. Nagy László 2021.07.31. 13:38:47

@CSOKKI MÁLNA: Amit írsz, az tényszerűen igaz. Az is igaz, hogy a baloldali kormányok - a Medgyessy-érát leszámítva - semmivel sem voltak szociálisan érzékenyebbek Orbánéknál.

Ezzel együtt is a magam részéről elfogadom tényként a KSH adatait. (Ha már nekik sem hihetek, kinek higgyek?) Ha magyarázni kell a szegénység mélyülését, úgy azt a fogyasztási cikkek áremelkedésében és családi pótlék változatlan mértékében érdemes keresni. Ez utóbbi abszolút helyes irányvonal.

A KSH adatai természetesen nem tartalmazzák a fekete jövedelmeket, ez azért erősen árnyalhatja a képet.

G. Nagy László 2021.07.31. 13:41:55

@6.Lenin: A magam részéről megemelem a kalapom mindenki előtt, aki tesz magáért, aki dolgozik. A lomizással sincs semmi bajom. És abszolút igazad van: ezek a nem legális jövedelmek bőven árnyalhatják az összképet.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 14:05:14

@G. Nagy László:

Annyi, hogy Orbánék az adókedvezmények módszerét vezették be azoknak kedvezve, akik a gyerekért akarnak élni, és nem a gyerekből. Hogy valaki ne azért gyártsa a gyereket, hogy munka nélkül minél több állami támogatást tudjon felvenni.
Nyilván van egy réteg, akiket ez kedvezőtlenül érintett.
Orbánék másik filozófiája, hogy a középosztályt kívánják megerősíteni, amely majd felemeli.
az alsóbb osztályokat.

alöksz róz 2021.07.31. 14:18:00

@G. Nagy László: "Még az állatoknak is több eszük van: csak annyi utódot hoznak létre, amennyit képesek eltartani." - ez azért nem egészen így van.
sok állatfaj "belekalkulálja" a fiatal egyedek elpusztulását, rengeteg utódot hoz létre, amelyből relatíve kevés marad életben szaporodóképes koráig.
az embernél is jellemző volt ez valamilyen szinten.

alöksz róz 2021.07.31. 14:22:23

@CSOKKI MÁLNA: "a középosztályt kívánják megerősíteni, amely majd felemeli.
az alsóbb osztályokat." - ez csak mese, hogy majd felemeli.

hasonló mese volt, amit az usában hisznek vagy már csak hittek, hogy a leggazdagabbakat kell támogatni, onnan majd leszivárog a jólét a többiekhez.

6.Lenin 2021.07.31. 14:29:00

@G. Nagy László:

Nekem sincs bajom, hiszen nagyon bonyolult megszüntetni ilyesmiket-lomizás, cigaretta-, alkohol csempészet, nők futtatása, stb.
Én csak arra hoztam fel, hogy a statisztika ezeket mélyszegényként kezeli. De nem veszi figyelembe, hogy hány lomis működhet az országban, ezekhez hány viszonteladó tartozik ,vagy a viszonteladók viszonteladói. Ezek már komoly mennyiség emberek számában, és az általuk okozott milliárdos károk a valódi kereskedőknek, műszaki cikkek, bútor, stb.

És akkor még hol vannak a legálisan, de minimálbéren bejelentettek. A statisztika szerint azok is lehetnek mélyszegénységben lévő milliomos kisvállalkozók, netán az idény-, vagy alkalmi munkavállalók.

ezek a statisztikák nyilván torzító célból készülnek, aki ilyenekre hivatkozik nyilván ilyesmikért használja.

Ettől persze lehetnek valós tanulmányok is, segítő szándékkal, de azok ritkán kerülnek nyilvánosságra, vagy számol az általam is felsoroltakkal. Ezek viszont alkalmatlanok politikai propagandára.

Az is érthető, hogy a hatalom után ácsingózó ellenzék nem fog dicsekedni az elmúlt 10 év sikereivel. az általuk okozott károkra szerintük elég lenne 15 perc, hogy minden a helyére kerüljön. Évtizedes károkozás után 10-15 perc helyretétel, aki erre nem képes, az alkalmatlan az ország vezetésére, szerintük.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 14:57:00

@alöksz róz: A középosztály nem a leggazdagabbakat jelenti. Orbán nyilvánvalóvá tette, hogy ne hisz a segélyezés politikájában.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 14:58:41

@alöksz róz: Pl Orbánék jelentősen lecsökkentették a kkv szektor adóját, több pénzt hagyva a kis és középvállalkozásoknál, amelyek dolgozói gyakran az alsóbb jövedelmi osztályokból kerülnek ki.

alöksz róz 2021.07.31. 15:15:49

@CSOKKI MÁLNA: "A középosztály nem a leggazdagabbakat jelenti." - nem mondod...

alöksz róz 2021.07.31. 15:20:18

@CSOKKI MÁLNA: és mi látszik ebből a gyakorlatban?
amúgy a nagyvállalati szektor adóját is csökkentették. abból mi látszik a gyakorlatban?
már a sok ukrán vendégmunkást leszámítva.

G. Nagy László 2021.07.31. 16:02:17

@CSOKKI MÁLNA:

"Annyi, hogy Orbánék az adókedvezmények módszerét vezették be azoknak kedvezve, akik a gyerekért akarnak élni, és nem a gyerekből. Hogy valaki ne azért gyártsa a gyereket, hogy munka nélkül minél több állami támogatást tudjon felvenni. Orbánék másik filozófiája, hogy a középosztályt kívánják megerősíteni, amely majd felemeli az alsóbb osztályokat."

"Orbánék jelentősen lecsökkentették a kkv szektor adóját, több pénzt hagyva a kis és középvállalkozásoknál, amelyek dolgozói gyakran az alsóbb jövedelmi osztályokból kerülnek ki. "

"Orbán nyilvánvalóvá tette, hogy nem hisz a segélyezés politikájában."

Ezek az igazán lényeges szempontok. Engem halálra cinkelnek itt is, meg a Facebook oldalamon is, hogy miként vagyok képes Orbán támogatni. Nos, többek között ezekért. Ha jönnek Karácsonyék, a segélyekkel, az alapjövedelemmel, a progresszív adóval és egyéb rémálmokkal, ez az ország megint húsz évre megreked a fejlődésben és végleg leszakad Európától.

G. Nagy László 2021.07.31. 16:07:40

@alöksz róz:

"hasonló mese volt, amit az usában hisznek vagy már csak hittek, hogy a leggazdagabbakat kell támogatni, onnan majd leszivárog a jólét a többiekhez."

Nem kell TÁMOGATNI a leggazdagabbakat. Elég, ha nem raboljuk ki őket az extra magas adókkal. A jólét TÖRVÉNYSZERŰEN leszivárog az alsóbb rétegekhez. A koncentrált tőke ugyanis - közvetve, vagy közvetlenül - munkahelyeket és egyre minőségibb termékeket, szolgáltatásokat hoz létre. Ezek egyértelműen emelik a kisember életszínvonalát.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 16:36:43

@alöksz róz:

Orbánék 2010 után az 500 millió alatti adóalapú cégek társasági adómértékét egységesen 10 %-ra csökkentették. 2017-től lett ez egységesen minden vállalattípusra nézve 9%.
Ezen intézkedések is hozzájárultak a jelentős bérnövekedéshez, hisz a kormány több pénzt hagyott a cégeknél.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 16:38:38

@G. Nagy László:

Amit a baloldal szétzülleszt, azt a jobboldal újjáépíti. "Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja."

alöksz róz 2021.07.31. 17:01:03

@G. Nagy László: "A jólét TÖRVÉNYSZERŰEN leszivárog az alsóbb rétegekhez." - :D
a mesében.

alöksz róz 2021.07.31. 17:03:21

@CSOKKI MÁLNA: nem azt kérdeztem, hogy fel tudod-e mondani a propagandát.
mi látszik a gyakorlatban

CSOKKI MÁLNA 2021.07.31. 18:37:36

@alöksz róz: Komoly növekedés a bérszínvonalban.

alöksz róz 2021.07.31. 21:55:56

@CSOKKI MÁLNA: ez még nagyon kevés, papám. azt kéne megmutatni, hogy volt ilyen és az összefüggést.

CSOKKI MÁLNA 2021.08.01. 10:27:51

@alöksz róz: A cégek a náluk hagyott pénzből többet tudtak költeni bérfejlesztésre, ami bérszínvonal emelkedést eredményezett. Ez az összefüggés.

alöksz róz 2021.08.01. 11:17:22

@CSOKKI MÁLNA: ezt kéne alátámasztani vmivel

G. Nagy László 2021.08.01. 11:41:35

@alöksz róz:

Kétféle alátámasztást is kapsz.

1. Ténybeli: az adatok elérhetők. Tény, hogy csökkentek a munkáltatók terhei és tény az is, hogy növekedtek a bérek. ezeket dőreség volna vitatni. Ezek után még mindig mondhatod, hogy e kettő között nincs logikai kapcsolat.

2. Elvi, logikai szál: Ha a munkáltatók terhei csökkennek, az adó- és járulékkedvezmény összegét akár meg is tarthatnák maguknak. igen ám, de elég százból 5 vállalkozó, amely másképp jár el és bért fejleszt. Ez épp elég ahhoz, hogy bérszínvonal elkezdjen emelkedni, s beinduljon a fluktuáció a nagyvonalúbb fizetést kínálók felé. E változásra a többieknek is reagálniuk kell. Így működik a piac.

6.Lenin 2021.08.01. 13:25:02

Végre egy kis izgalom, vki meg szeretné győzni rózt, vmiről. Izgi a szitu.

alöksz róz 2021.08.01. 16:46:09

@6.Lenin: ja, csak kár h még mindig ott tartunk, mint az összes ideológia gyakorlati igazolásánál, hogy vki egy színből kirakja a rubik-kockát

6.Lenin 2021.08.01. 17:55:08

Városszéli kis motel, zene, néhány eléggé ittas 1én szórakozik az étteremben, lakodalom van a mi utcánkban kornyikálja egy kimondottan ittas fószer. A 3.-on csend van, az egyik ajtón egy piros 18-as karika. Valószínűleg a nászéjszaka terepének van szánva. A szomszéd szobában alöksz róz a falra tapasztja a fülét, alig lélegzik.

-Lajoskám, betetted már-hallatszik egy türelmetlen női hang a piros karikás szobából.
-Drágám, már fél órája.
-Akkor jajj, sikoltotta az ara.

Ettől alöksz róz mereven eldőlt a faltól. Hmm, tört ki belőle, fekvő helyzetében. Ez vajon mit igazol, tette fel magának a kérdést, de választ erre sem kapott, mert közben elaludt, azért nincs válasza a kérdésre.

Reggel róz kissé gyűrötten mélázott egy rövidet, úgy látszik mindenki , mindent másként él meg, nincs egységes igazolás semmire sem. Benézett az étterembe, hátha maradt valami az üvegek alján, de itt is pechje volt. Morgott valamit, de ettől csak a frász jött az éppen arra bóklászó kivert kutyára. Téveszméim lehetnek villant át rajta, de simán átlépett ezen a problémán. Valahol ugatott egy kutya, talán.

alöksz róz 2021.08.01. 18:05:18

@6.Lenin: "Ettől alöksz róz mereven eldőlt a faltól. Hmm, tört ki belőle, fekvő helyzetében. Ez vajon mit igazol, tette fel magának a kérdést, de választ erre sem kapott, mert közben elaludt, azért nincs válasza a kérdésre." - reggel benézett a fórumra, és szomorúan konstatálta, hogy má megin minden a lenint igazolta

6.Lenin 2021.08.01. 19:07:46

@alöksz róz:

Tényleg izgultam a csokival folytatott vitátokon, hogy mi a tosz fog ebből kiderülni.
Én ezeket a vitákat nem értem, hogy pl mikor volt jobb, 10 előtt, vagy után. aztán mindenféle hamis statisztikát dobáltok egymás fejéhez.

Ezeket a kérdéseket mindenkinek magának kell eldöntenie. Én inkább azt tartanám fontosabbnak, hogy mennyi embernek jobb most, vagy volt jobb 10 előtt. ezt mindenkinek magának kellene eldöntenie, és ebből jöhet ki egy olyan igazolás, most sokkal több embernek jobb, vagy rosszabb. Mindig is voltak, vannak, és lesznek is, akik másként élik meg a dolgokat. egységes igazolás, következtetés nem létezik, hiszen mindenki más.
Megkeresni azt a féleszűt, akinek most szarabb, és rá hivatkozva általánosítani, nem egy komoly szellemi teljesítmény(nek tartom). De, ha valakinek ez okoz örömet, lelke rajta.

Az, hogy neked szomorú, ami nekem öröm, hiszen igazolta a következtetéseimet, csak engem igazol valójában.Miért vagy te ettől szomorú? Én tudnék örülni, ha végre neked is lennék sikerélményeid. Rajtad múlik.

(nekem az volt a jó, ha mindenkinek volt pénze, mert akkor abból nekem is jutott. Aztán ez kiölte belőlem az irigységet, szerencsémre. Nem irigykedtem másokra, hanem megkerestem azt a lehetőséget, hogy abból nekem is csöppenjen valami. Nekem ez vált be)

alöksz róz 2021.08.01. 20:00:07

@6.Lenin: nem az volt a kérdés, mikor és kinek volt jobb, ki hogy érezte.
hanem hogy van egy cél, kinevezünk rá egy módszert v kijelentjük róla h az majd megoldja. oszt nézünk h mégse oldotta meg. vagy mint a ballibek, rámondjuk, hogy de.

6.Lenin 2021.08.01. 20:43:24

@alöksz róz:

Valahol megoldotta, van, ahol nem. ez mindenben így van. Nem mindenkinek azonosak az érdekei.
aztán egy másik dolog. A hivatalokban is sok az ellenérdekelt, cégekben is. Van, ahol az az érdek, hogy egy jól irányzott dolog ne érjen célba.

Mit gondolsz hol vannak az ellenzéket támogatók? Hivatalokban, kórházakban, cégekben, kormányablakoknál, nyilván a Fideszben is, rendőrségben, az "igazságszolgáltatásban", röviden, mindenhol. Aztán ahol lehet keresztbe tesznek.

Tudod te, hogy hány ember képes még saját magával is kibaszni, hogy másoknak ne sikerüljön valami? Megsúgom neked, rengeteg ilyen ember szaladgál a mindennapokban.

Ebben a kérdésekben elég balfácán a Fidesz. Igaz, hogy a két embertípus is teljesen eltér jellemben is. Nem véletlenül lesznek az emberek bal-, vagy jobboldaliak.

Nagyon nehéz ezekben kihámozni, hogy mi a jó, és mi a rossz megoldás. A baloldalon bármikor képesek a saját támogatóikat is tök hülyének nézni a hatalomért. Igaz, pont ezért is sikertelenek hosszútávon. De az is egy emberi tulajdonság, hogy mindig vannak, akiknek az a meggyőződése, hogy neki mindig minden sikerülni fog, még akkor is, ha ilyesmi még soha nem fordult elő az emberiség történetében.

Ez a mindenben előforduló kettősség a mozgató rugója mindennek. Másként minden összeomlana.

Az igazi kérdés az, hogy ma hány embernek jobb. 22-től hánynak lesz rosszabb. Ezt sajnos kevesen értik meg. Mikor, mik a lehetőségek, amit ki tudsz használni a saját életedben.

Többet tanulsz, dolgozol, jobban élsz, vagy, ha elfogadható színten szeretnél élni, miben mennyit kell csalnod. Valaki jól élt a szocializmusnak nevezettben is, ha ügyesen csalt.
Most van olyan lehetőséged is, hogy csalás nélkül is jól élhetsz. Persze gazemberek mindig is voltak, vannak, lesznek is. A te szempontjaid az érdekesek elsősorban, de ezeket magadnak kell eldöntened, melyiket választod, ha lehet. Ha nem, akkor úgyis megtanulsz-vagy nem- alkalmazkodni.
Nem seggnyalónak kell lenni, hanem megpróbálni megvédeni a lehetőségeidet. szerintem ezek az igazi kérdések.

alöksz róz 2021.08.02. 12:47:02

@6.Lenin: oké papám, de én nem a világ megváltásáról beszélek, hanem csak a fórumos érvelésről, meg a logikátlanságról :-)

igen, eltér, de nem hiszem h genetikai okai vannak. lehet elmaradt a logikai fejlődésük, vagy valami ilyesmi. ilyenekre épül, hogy nem tetszik tehát nincs, nem szeretlek tehát nincs igazad. meg a mesében is hisznek.
sokan kinövik ezt idővel.

Bayaz 2021.08.02. 13:04:45

@6.Lenin: Pedig alöksz róz fontos dolgot mondott - azt, hogy a kormányzást gyakorlati, nem pedig ideológiai alapon kell folytatni, és mindig meg kell nézni, hogy amit tettek, működik-e.

Ahogy Teng Hsziao-Ping mondta: „Nem számít, hogy fekete a macska, vagy sárga a macska - amíg megfogja a patkányt, addig jó macska.”“
A jelenlegi kormány pont azért sikeresebb, mert ők több figyelmet fordítanak arra (az ellenzékükhöz képest), mi az, ami a gyakorlatban jó az embereknek és amit akarnak az emberek és kevesebbet arra, hogy az ideológiájukat rájuk erőltessék.

Viszont nekik is vannak vakfoltjaik, pl. az egykulcsos adó, az oktatási rendszer egyes változtatásai vagy a multik támogatása a hazai vállalatok helyett (persze a ballibek ezt is sokkal durvábban csinálták, nem kívánom azt vissza).
Miért ne lehetne ezeket felhozni?

6.Lenin 2021.08.02. 14:05:18

@alöksz róz:

Hogy te mit hiszel, mit nem, az 1 db dolog. Mindennek az alapja a genetika + valamilyen mértékben a környezet.

A te logikád szerint Gyurcsány és kedves neje bármikor logikai alapon meggyőzhető lenne annak az ellenkezőjéről is, amit most művelnek? Erre befizetnék. Szerintem nem sokat tudhatsz az emberi természetről, és annak az alapjairól.Vagy csak kevés emberrel találkoztál még, netán nem figyeltél rájuk alaposabban.

De nem is ez a lényeg amiért beléd kötöttem. Tényleg kíváncsi voltam, hogy mikor fog véget érni a "vitátok", mikor jön el az a pont, amikor te már nem találsz olyasmit, amibe ne tudnál belekötni. Az utolsó két szóban van a lényeg.

Logikátlan lennél? Nem. Nem gondolkodnál logikusan? De, van benne logika (nyomai) hiszen mindig találsz valamit, amibe beleköthetsz. Mi lehet az alap akkor? Talán a génjeidben ez van beírva, és ezt KELL követned. Közöm? Semmi különösebb, de szórakoztat.

A fórumon keresel logikát? Be is tojok rögvest. Taga20, macesz tigris és sokan mások csak a génjeik parancsának cselekednek. A büdös életben nem tudnád őket megváltoztatni, szerintem.

Ennyi az egész, nem kell beleképzelned mást. A te dolgod, és az övék. Több, mint 10 éve figyelem ezeket a felületeket.

Mit gondolsz a politikai pártok mire alapozzák a propagandáikat? A híveik logikus gondolkodására? Vicces lenne.
Tudják, hogy kiket, mivel lehet meggyőzni, és kik is azok, akiket semmivel sem tudnák magukhoz édesgetni.
Más a látszat, és más a valóság.

Mind1, lépjünk. Ezt kitárgyaltuk, nincs több benne.

6.Lenin 2021.08.02. 14:13:06

@Bayaz:

"Miért ne lehetne ezeket felhozni? "

Ezeken a felületeken mindenki azt hoz fel, amit csak akar. Mindenkinek joga van a saját véleményére. Igaza van, vagy nincs, az egy teljesen más kérdés. Ahogy a felszín, és a mögöttes érdekek se szoktak egybeesni.

Neked az egykulcsos vakfolt, nekem(mint volt vállalkozónak) egy jó lépés. Az oktatás,egészségügy nagyon sok szereplős, rengeteg érdekkel a háttérben. Soha senki nem tudja 8nem is lehet) rendbe tenni, de kiválóan lehet vele az ellentábort baszogatni.Ennek ez a lényege. Vastagon genetikai kérdés is.

alöksz róz 2021.08.02. 14:49:19

@6.Lenin: "Hogy te mit hiszel, mit nem, az 1 db dolog. Mindennek az alapja a genetika + valamilyen mértékben a környezet." - nagy bölcsesség :D
de ha igaz lenne, amit hiszel, akkor nem lenne rengeteg ember, aki fiatalon a liberális eszmékben hisz, később meg már nem.

"A te logikád szerint Gyurcsány és kedves neje bármikor logikai alapon meggyőzhető lenne annak az ellenkezőjéről is, amit most művelnek?" - ezt miből olvastad ki?
arról beszéltem, hogy teljesen más a logikájuk alapja. ebből pont az ellenkezője következik...

"A fórumon keresel logikát?" - ezt megint miből olvastad ki? az érvelésben keresem a logikát. az mindig vmilyen logikára épül.

mondjuk a tiedben pont nem találtam semmit azon kívül, hogy:
"orbán okos, tehát a ballib hülye, orbánnak mindent elhiszek, tehát én okos vagyok." :-))))

alöksz róz 2021.08.02. 14:51:53

@alöksz róz: ez lemaradt:
"... én okos vagyok, tehát a világon minden engem igazol."
:-)

6.Lenin 2021.08.02. 15:24:23

@alöksz róz:

"mondjuk a tiedben pont nem találtam semmit azon kívül, hogy:
"orbán okos, tehát a ballib hülye, orbánnak mindent elhiszek, tehát én okos vagyok." :-)))) "

Ennél értelmesebbnek tartottalak. De én is kérdezhetném, hogy ezt miből olvastad ki? Ha ezt logikusan olvastad ki abból, amiket eddig írtam, akkor neked fingod sincs a logikáról. Pláne, ha felteszem a logikus kérdést: ezeket valamire cáfolatnak szántad? Ne bassz.

A másik:

"... én okos vagyok, tehát a világon minden engem igazol."
:-) "

1) amíg ilyen "cáfolatokkal" próbálkozol, addig jogos a megállapítás.
2) Szedd össze magad, szerintem többre is képes lennél, ha nem indulatból válaszolnál.Félreértetted az egészet, pedig leírtam a lényeget.

Szerintem (is), ha valaki mások véleményében csak azt keresi, hogy mibe is köthetne bele, előbb, vagy utóbb belefut olyasmibe, amit logikusan képtelen lesz cáfolni, aztán lesűllyed szépen egy vállalhatatlan szintre. Gyere fel.

(mellesleg ez egy trükk, ha meg szeretnéd ismerni a másik valódi énjét. Megpróbálod túllicitálni, provokálni. És láss csodát. A legtöbben beugranak)

A fiatalkori "lázadás"-nak semmi köze a liberális eszmékhez. Ennek a programnak teljesen más az értelme. Ha nem lenne, akkor még a fán zabálnánk a banánt. (elfogadnánk az előttünk lévő generációk szokásait. A megszokott elleni lázadás az teljesen más kérdés) Természetesen mindenbe belel lehet magyarázni mindent, csak nem biztos, hogy lenne értelme is.

De szerintem ezeket már végigjártuk más blogokon is. Én túllépek rajta. Felőlem a továbbiakban is abban hiszel, amiben csak akarsz, és abba kötsz bele, amibe csak akarsz, de szerencsére engem is továbbra is szórakoztathat ez a szokásod.

alöksz róz 2021.08.02. 16:06:07

@6.Lenin: "Ha ezt logikusan olvastad ki abból, amiket eddig írtam, akkor neked fingod sincs a logikáról." - vagy az is lehet h csak teljesen más alapra épül a rendszere. pont ez az érdekes benne.

nem cáfolat semmire, csak egyszerű megfigyelés :-)

nem a fiatalkori lázadásról beszéltem.

6.Lenin 2021.08.02. 16:37:34

@alöksz róz:

Tudsz róla, hogy most is engem igazolsz? Nem te lennél, ha nem tudnál belekötni valamilyen marhaságba. Nem tudod elviselni, ha a végszó nem a tiéd? Én segítek rajtad.
Alöksz róz neked mindenben igazad van, te vagy a legnagyobb zseni a blog .hu-n, de talán az egész világon. Sose add alább.

www.youtube.com/watch?v=69By0Wy7g_0

(bocs, de nem tudtam kihagyni)

G. Nagy László 2021.08.03. 07:59:28

@Bayaz: Mi a baj az egykulcsos adóval? Ha kétmillió a bruttó béred, tízszer annyit fizetsz, mintha 200 ezer lenne, miközben pontosan ugyanannyi állami szolgáltatást kapsz cserébe. Mi lenne az igazságos? Fizess tizenötször annyit??? Szerintem a progresszív jövedelemadó az erkölcstelenség netovábbja.

6.Lenin 2021.08.03. 09:29:25

A két adózásban elvi különbségek is vannak.

Egykulcsos-tanulj, dolgozz , FIZESD az adót és jobban, nyugodtabban fox élni.
Progresszív-tanulj meg adót csalni, mert az jobban megéri , neked.

Szerintem. Sajnos a cocializmus egyik, de a legnagyobb átka, hogy az emberek nem dolgozni tanultak meg, hanem csalni. Nehéz ezt most kiverni belőlük.
Természetesen sokaknak tanulni, dolgozni még ma is macerásabb, mint sumákolni. Ráadásul a magát eltartani képes embereket sokkal nehezebb kordában tartani, vagy hülyére venni. ezt nagyon jól megtanulták a ballibsik.

Wildhunt 2021.08.03. 09:29:52

@G. Nagy László: itt betennék egy helyesbítést. A kétmilliót kereső rendszerint kevesebbet vesz ki a közösből mint a 200.000-et kereső. Ritkábban megy táppénzre, inkább magán egészségügyet használ, szinte nem kér segélyt, stb.

6.Lenin 2021.08.03. 09:40:00

@Wildhunt:

Az anyagilag is független emberek felett rendkívül macerás uralkodni. Ezt nyugaton úgy oldották meg, hogy mindent kaptál kölcsönre. Cserébe CSAK be kell állnod a sorba, ha kilépsz, véged.
Szerintem. Néha nem árt benézni a felszín alá is. Ott vannak az igazi érdekek.

Egy ország-pláne kis ország- függetlensége sokban függ a gazdasági helyzetétől, benne a polgárok anyagi helyzetétől is (mennyire képesek magukról gondoskodni)Ha másoktól függsz, nem nagy az esélyed az ugrálásra másokkal szemben.

alöksz róz 2021.08.03. 10:32:47

@G. Nagy László: neked vmi specko erkölcsöd van

VaszilUr 2021.08.05. 07:27:00

Atya ég! A semmit hogy lehet ennyit ragozni? Egy világvégi tanyán is mindig a falu bikája hág meg minden marhát. Amíg bírja a strapát.
Azután majd vígadva sírunk...

6.Lenin 2021.08.05. 09:25:47

@VaszilUr:

Tűpontos válasz a miért is vannak ilyenek még a magyarok közt (is). Sajnos mindig akadnak, akik még így gondolkodnak ma is.
süti beállítások módosítása