téveszmék

téveszmék

"Az intelligencia fejleszthető"

2021. december 09. - G. Nagy László

fridi.jpg

 

A Friderikusz Podcast legutóbbi adása meglehetősen kényes témát vett elő. A házigazda Ujma Premyslaw Péter intelligenciakutatót, az IQ, öröklés, környezet című könyv szerzőjét látta vendégül.

 

Nem sokáig kerülgették a forró kását, a lényeg már a beszélgetés elején terítékre került: az intelligencia elsősorban genetikai örökség kérdése, a környezeti hatások nem igazán relevánsak e téren. S ha ez önmagában nem lenne épp elég igazságtalan: a magasabb IQ nem csupán magasabb jövedelmet, de jobb egészséget és hosszabb életet is ígér. "A magasabb intelligencia a mentális pszichiátriai betegségek ellen is véd, mégpedig nagyon-nagyon nagy erővel. Tehát minél intelligensebb valaki, annál ritkábban szenved olyan kórképektől, mint például a major depressziós zavar, vagy a skizofrénia." A bűncselekmények elkövetésének valószínűsége ugyancsak alacsonyabb az intelligens emberek körében.

 

Sokunk számára mindez nem igazán meglepő, mi több, még logikusnak is tetszik. Annál kevésbé logikus, hogy a társadalomtudományok egy része mintha figyelmen kívül hagyná mindezt. Fridi szóvá is teszi, hogy a szociológia egyik alapvető mantrája szerint a környezet a felelős a szegénységért, a rossz életkörülményekért. Ujma Premyslav Péter szerint "tény, hogy a társadalomtudományokba ezek az ismeretek nem igazán mentek át." Döbbenetes. A beszélgetőpartnerek kölcsönösen konstatálják, hogy a szociológia jellemzően nem vesz tudomást a valóságról. Ez azt jelenti, hogy e tudományág gyakorlati működését sokkal inkább az ideológiai meggyőződések irányítják, mintsem a tények. Elég ijesztő. E gondolat az interjú során később is visszatér, amikor Friderikusz azt a kérdést teszi fel vendégének, mi lepte meg leginkább kutatásai során. "A legnagyobb meglepetés ami ért ezzel kapcsolatban, az az volt, hogy nagyon jó minőségű irodalma van e témának. Nagyon jó pozíciója van ennek a területnek a tudományban. Tényleg hihetőek ezek az eredmények, mindenki ezeket találja és nem az utóbbi tíz évben találta őket, hanem az utóbbi száz évben igazából bárki vizsgálta ezeket, mindenkinek ez jött ki. És ennek ellenére ez nem feltétlenül szivárog be a köztudatba és nem feltétlenül szivárog be az egyetemi tananyagba sem. Tehát simán végezhet mondjuk valaki pszichológusként az egyetemen úgy - Magyarországon, de más országokban is -, hogy nem biztos hogy tanul mondjuk a g-faktor elméletről, ami az intelligenciának a domináns elmélete." A gond ezek szerint már a felsőoktatásban kezdődik. Tudjuk, hogy mi az igazság, de nem azt tanítjuk, mert az nem volna politikailag korrekt... Isten hozott mindannyiunkat a 21. században!

 

A kutatások azt mutatják, hogy az IQ nem csupán a jövedelem mértékére és az életminőségre hat meghatározó módon, de a családméretre úgyszintén: "Az intelligens emberek kevesebb gyermeket vállalnak, és ebből gyakorlatilag biztosan az következik, hogy már most is kevésbé vagyunk intelligensek, mint száz évvel ezelőtt, és még száz, még kétszáz év múlva pedig még kevésbé leszünk." Ez azért nem igazán vidám jövőkép, különösen annak fényében, hogy pontosan tudjuk: az emberiség átlagos intelligenciája a historikus idők során jellemzően emelkedett. Mondjuk ki: valamit elképesztően rosszul csinálunk, ha e tendencia a visszájára fordult. A történelem legnagyobb részében az uralkodó osztályok génállománya szaporodott a legintenzívebben, és ez még úgy is a homo sapiens szellemi fejlődését eredményezte, hogy az arisztokrácia nem feltétlenül a legintelligensebb társadalmi réteget képviselte - elég volt, ha csak valamivel az átlag felett jártak. Most képzeljük el, mi lenne, ha a legintelligensebb földlakók vállalnák a legtöbb utódot... A világ elég gyorsan válhatna egy magas tudati szintű, békés és barátságos hellyé. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az intelligensebbek egyik ismérve, hogy jellemzően a jövedelmük is magasabb, így nyilvánvalóan előremutató trendet jelentene, ha jól keresők hoznának létre népesebb famíliát, míg a szerényebb szellemi és anyagi erőforrásokkal bírók beérnék kisebb családdal. Hogy ez a legkevésbé sem így történik, az elég nyilvánvalóan a jóléti társadalom, a baloldali gondolkodás és az egyenlőségbe vetett hit következménye. Minél több forrást von el a társadalom a tehetősektől, átcsoportosítva bármilyen kedvezményezett, rászoruló csoport részére, annál inkább tereli önmagát az intellektuális leépülés irányába. Lehet elmélkedni a kérdés morális oldaláról - szabad-e erővel elvenni a gazdagok jövedelmét és szétosztani a kevésbé szerencsések között; avagy lehet-e a gazdasági egyenlőség magasabb rendű cél, mint az átlagos intelligencia szinten tartása -, azonban a tényekkel vitázni aligha érdemes. Ha a kevésbé intelligensek vállalnak több gyermeket, az óhatatlanul az érintett társadalmak elhülyüléséhez vezet.

 

S ha mindez még nem lett volna kellően pikáns, a beszélgetés végén előkerülnek az etnikai különbségek is. "Meggyőzően demonstrálta minden erre vonatkozó kutatás, hogy az amerikai feketék rosszabb teljesítményt érnek el az intelligenciateszteken, mint a fehérek. És ugye egy hipotézis ezzel kapcsolatban az, hogy ennek esetleg genetikai okai vannak. (...) Az etnikumon belüli különbségekről tudjuk, hogy nagyon nagy mértékben genetikai tényezők miatt jönnek létre. Tehát igazából logikus az a gondolat, hogy akkor esetleg az etnikumok között létező különbségek is genetikai különbségekre vezethetők vissza." Az igazán izgalmas az, hogy az effajta mondatokhoz mi magunk miként viszonyulunk. Ha a tiszta tudomány oldaláról közelítünk, úgy merő óvatoskodásnak látjuk. Ha a jelenkor ideológiai túlfűtöttségével tekintünk a világra, úgy már ezekre a visszafogott ténymegállapításokra is hisztérikusan, tömény rasszizmust kiáltva fogunk reagálni.

 

Meglepő megállapítások az intelligenciáról - ez az adás címe, forradalmi újdonságokkal azonban mégsem szembesülünk; lelkünk mélyén mindannyian pontosan éreztük eddig is, hogy a teremtés végtelenül igazságtalan. Még akkor is, ha az intelligencia - vagy annak hiánya - csupán csak egy az áldások és átkok sorában. Az egyén szempontjából vigasztaló lehet, hogy önmagát azért mindenki eszesnek látja, tökéletesen függetlenül a valóságtól... És bár a genetika e téren meghatározó, azért az egyén felelőssége is megáll; e belénk kódolt potenciális maximumot nekünk kell kihozni magunkból, illetve - kiegyensúlyozott, igényes életvitellel - elménket nekünk kell karbantartanunk is. Ami viszont a társadalmi szintet illeti, ez már egy jóval összetettebb kérdés. Az egyik végletes (és erőszakos) álláspontot azok az államok - Norvégia, Finnország, Dánia, USA és Németország - képviselték, amelyekben a 20. század első felében egyszerűen sterilizálták az értelmi fogyatékosokat, az örökletes betegségben szenvedőket, az önellátásra képteleneket. Aligha kéne vitát nyitni arról, hogy ez az attitűd mélyen embertelen és megengedhetetlen. Ez az, amit Francis Galton - Charles Darwin unokatestvére - negatív eugenikának nevez. A másik véglelet napjaink neomarxista kánonja jelenti, amely gyűlöl mindent, ami kiemelkedő, ami csillogó, ami tehetség, ami valódi szépség. Ez az iskola továbbra is teljes ideológiai vaksággal hirdeti az egyenlőséget, a legkevésbé sem zavartatva magát a tényektől. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy ez az út gazdaságilag járhatatlan, s lám, a tudomány igazolja azt is, hogy intellektuális tekintetben a homo sapiens pusztulását készíti elő. A progresszív adó, a segélyezés és a családi pótlék ennek a hanyatló világnak a hívószavai. Talán ideje lenne rátérni végre az egészséges középútra, amely egyértelműen a legbőségesebb áldást ígéri. Amelyik nem tilt és nem támogat, csak türelmesen engedi, hogy az evolúció tegye a dolgát. Az ilyen világ nem csupán erőszakmentes és etikus, de mindezeken túl még azt is garantálja, hogy az adott társadalom átlagos intelligenciaszintje meredeken emelkedni kezdjen. Ez persze csupán járulékos előny a békesség és az erkölcsösség mellett, ám lényegtelen szempontnak azért egyikünk sem nevezné.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8816775842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.12.09. 13:17:11

elébb meg kellene mondani, hogy mi az intelligencia. és utána azt, hogy objektíven hogyan mérjük. vagy anyagmennyiségean (darabban), tömegben (grammban), térben (méterben), időben (órában), áramerőben (amperben), fényerőben (kandelában, a felivágsoultak pl. ebben erősek), hőmérsékletben (kelvinben). és utána lehet képezni egy hányadost.

a probléma a pszichológiával, hogy az bölcselet. szubjektív idealizmusra alapozva rosszul definiálja a fogalmakat és objektív módon nem méricskél. a vonatkozó tudomány a neurológia.

G. Nagy László 2021.12.09. 15:37:28

@cvsvrs: Szíved joga, hogy relativizáld, de ez nem sokat változtat a tényeken.

Vegyünk egy másik példát, a szépséget! Meg tudod mérni kilóban, literben, atomszámban? Aligha. Jelenti ez azt, hogy szubjektív? Még véletlenül sem. Korokon, kultúrákon átívelő igazságról beszélünk, amelynek mind a mai napig nem alakult ki sztenderd mértékegysége. Egyes részelemei objektív módon mérhetők, ám összességében nem tekinthetjük objektívnek, mert a társadalom ÁTLAGOS értékítélettől függ. Egy perverz idióta mondhatja azt, hogy neki a bányarém a szép, és azt is, hogy könnyebben felemeli az 50 kilós súlyt, mint a 20 kilósat. Mindkettőt el fogod fogadni egy irracionális elme őrült élményeként, de egyik megállapítása sem fog sokat változtatni a valóságon. A tömegre vonatkozó egyáltalán nem releváns (mert tőle függetlenül objektíven mérhető), a szépségre vonatkozó pedig 1:8 000 000 000 mértékben képes formálni a világot. Ez sem igazán mérvadó.

Hasonló a helyzet az intelligenciával is. Tudjuk mit mér: azt, hogy egy adott populáción belül ki a legokosabb, pontosabban: a populáció tagjai kit tartanak a legokosabbnak. Az IQ teszteket is úgy állították össze, hogy ezt az eredményt produkálja. Ilyen értelemben valóban nem objektív a dolog. Viszont a homo sapiens épp elég népes faj ahhoz, hogy az ÁTLAGOS értékítélete e téren számottevő legyen. Itt már jóval előbbre járunk, mint a szépség esetén, hiszen gyártottunk rá teszteket és mérőszámot is. A kérdés természete ettől még ugyanaz.

Nem tudom, hogy a neurológia ehhez mit tud hozzátenni, ami közelebb visz minket az általad vágyott objektivitáshoz. Megszámolja az ép idegsejteket, vagy szinapszisokat?

2021.12.09. 16:40:00

@G. Nagy László:
a neurológia természetttudomány. és nem tudja megmondani, hogy mi az intelligencia.

értem én, hogy a logikus gondolkodás készsége és az komplex fogalomalkotás képessége. racionálisan fel tudja mérni, hogy mi a realitás. ahhoz kreatív módon hozzá tudok képzelni valamit. egészséges önbizalommal természetes módon logikusan tud érvelni a saját elképzeléseim mellett, vagy esetlegesen mások ellenében. valami ilyesmi az intelligencia. de van aki szerint nem ez az intelligencia. hanem az, hogy valaki rendkívül művelt, vagy tájékozott, vagy ügyesen kommunikál. sok nyelven beszél. vagy jól bánik a számítógéppel. van aki szerint aki jól nevelt az egyben intelligens. vagy az is lehet rendkívül intelligens, aki egy mozdulattal le tudja szerelni azt, aki a többiekkel szemben agresszíven fellép. egy békefenntartó katona is lehet rendkívül intelligens annak ellenére, hogy fogalma nincs arról, hogy miféle világképpel rendelkeznek a környezetében levők. képes túlélésre egy idegen környezetben, vagy megvédeni egy személyt, vagy egy objektumot úgy, hogy egy harci cselekményben rendkívül céltudatos. és ez esetben is nyilván nagyon intelligens.

tessék mondani melyik intelligenciáról van szó? vagy ezekről mindről úgy általában. vagy na ne, egy tömeggyilkos nem lehet intelligens, vagy a jól neveltség még nem jelenti az intelligenciát, vagy az, hogy ügyesen bánik a számítógéppel, vagy sok nyelven beszél, stb. ezek nem feltétlen jelzik az intelligenciát. hanem?

G. Nagy László 2021.12.09. 17:21:13

@cvsvrs:

"de van aki szerint nem ez az intelligencia. hanem az, hogy valaki rendkívül művelt, vagy tájékozott, vagy ügyesen kommunikál. sok nyelven beszél. vagy jól bánik a számítógéppel. van aki szerint aki jól nevelt az egyben intelligens. vagy az is lehet rendkívül intelligens, aki egy mozdulattal le tudja szerelni azt, aki a többiekkel szemben agresszíven fellép."

Tudjuk mindketten: a pszichológia megkülönböztet sokféle speciális intelligenciát, melyek többnyire jól korrelálnak az ÁLTALÁNOS intelligenciával. Maradjunk ez utóbbinál. A kezdeti IQ-tesztek úgy készültek, hogy a kutatók belepakoltak mindent, ami az eszükbe jutott, pont úgy, ahogyan te tetted fent. Műveltség, memória, nyelvérzék, logika stb. Egy olyan tesztet akartak összehozni, melynek pontértékei tükrözik az adott csoport véleményét intelligencia dolgában. Vagyis ha egy hattagú brigád összesített vélekedése szerint Ábel a legokosabb, őt követi Béla, majd Csaba, Dezső, Elemér és végül Ferenc a sorrend, úgy az IQ tesztnek is ennek kell megfelelnie; Ábelnek kell elérnie a legtöbb pontot, Ferkónak pedig a legkevesebbet. Így aztán addig finomítottak e teszten, hogy idővel sok minden feleslegesnek mutatkozott - például a kézügyesség -, s az ezeket szondázó feladatokat ki is vették a feladatsorokból. Vagyis: azzal, hogy bemutatjuk, hogy az intelligenciának több aspektusa, építőeleme is létezik, azzal aligha cáfoljuk az alaptézist, hogy létezik ÁLTALÁNOS INTELLIGENCIA, és ez az, amit az IQ-tesztek mérnek.

2021.12.09. 18:14:54

@G. Nagy László:
ezt értem, csak mi van akkor ha általános vélkedés (szubjektív idealizmus) nem mutat egyértelmű eredményt. szerintem ezt egyébként a média nagyon erősen befolyásolja. és ha az ténylegesen sokféle (és szerintem most az), akkor a bölcselet bajban van.

baalint1 2021.12.09. 18:19:42

A szociológia nem állítja azt, hogy maga az intelligencia lenne fejleszthető. Hanem azt állítja, hogy bizonyos mentális képességek fejleszthetőek. A kettő nem ugyanaz, mivel az intelligencia definíció szerint az a része, ami nem fejleszthető. De két azonos intelligenciájú ember közül az egyik sokkal magasabb szellemi színvonalat képviselhet attól függően, hogy mire kondícionálják. Amellett, hogy múltkor már volt róla szó, hogy fejleszteni ugyan nem lehet, de a rossz körülmények csökkenthetik a potenciális maximumot, eléggé valószínűtlennek tartom, hogy 8 általánost végzett 4 nagyszülőm mind kevésbé lett volna intelligens, mint vegyészmérnök-közgazdász szüleim. Csak más lehetőségeik voltak.

A másik, ami egy leegyszersítés és emiatt hamis képet ad a valóságról, az a genetikai szűrés. Hiába jön ki átlagban az, hogy a magasabb intelligenciájú szülőknek magasabb intelligenciájú gyerekeik lesznek, ebből nem következik, hogy ha kiszűrnénk a magasabb intelligenciájú egyedeket, és csak őket szaporítanánk, az növelné a társadalom átlagos intelligenciáját. Azért nem, mert a genetika nem valami folytonos skálájú, mennyiségű elvű tényező. Ugyanaz a gén pozitív tulajdonságot hordozhat, ha csak egyik szülődtől kapod, és rossz tulajdonságot, vagy akár életképtelenséget, ha mindkét ágról. Nem véletlen, hogy szüksége van a közösségeknek a genetikai frissítésre, a genetikai belterj növeli a genetikai betegségek, illetve fogyatékosságok esélyét. Nem csak a baloldaliak szociálpolitikája eredményez rossz eredményt, hanem az is, ha bizonyos, önkényesen meghatározott tulajdonságok alapján szűrsz, tehát rákényszeríted a társadalomra, hogy azok szaporodjanak, akik a mércéd szerint intelligensebb, akkor hosszútávon hasonló genetikai állományú egyedeket tartasz bent a szaporodási közösségben, amivel növeled a genetikai betegségek esélyét, ráadásul idővel a túltenyésztés miatt már a kívánt tulajdonság szerinti szelekció is az ellenkezőjére fog fordulni.

Pontosan ugyanez történik a fajtatiszta kutyák túltenyésztésénél, ezért hajlamosabbak a genetikai betegségekre, mint a keverékek. Egyébként Spárta esetében is csak az egyik oka volt a túl kicsi szaporodási közösség annak, hogy valójában romlott a genetikai állományuk, nem javult, a másik ok, hogy ők is egy általuk meghatározott mesterséges célfüggvény alapján szelektáltak, így kidobták azon géneket, amelyek adott esetben puhány gyereket eredményeznek, más esetekben viszont pozitív tulajdonságokat hordoznak.

baalint1 2021.12.09. 18:22:08

Egyébként akkor ha jól értem, te is kidobnád az ilyen-olyan állami támogatásokat. Azzal a családtámogatással mi a helyzet, ami elvileg a középréteget célozza meg? Csak mert ok, hogy azok nem a legszegényebbek, de a középrétegen belül az is kontraszelektálhat, hiszen a talpraesett középosztálybeli maga teremti meg a jólétét, nem az államtól várja a boldogulást. Ha belenyúlsz ebbe támogatásokkal, akkor a kevésbé önálló, így valószínűleg kevésbé intelligens középrétegbeli fog szaporodni.

2021.12.09. 18:36:26

@baalint1:
ha a mentális képességek azon része, amelyek eleve adottak, akkor az iq tesztek mit mérnek? ha valaki kitölt 100 iq tesztet, akkor a 100. eredménye valószínűleg jobb lesz, mint az 1. ha a tesztet egy közösség szubjektív értékítélete alapján állítják össze, akkor az intelligencia környezetfüggő. ha az emberiség egésze számít, akkor függ a népességszámtól. van egy fogalom, amivel dobálóztok, de nem mondjátok meg, hogy az micsoda. nem kizárólag ti, hanem általában ilyen a bölcselet.

2021.12.09. 18:41:45

@baalint1:
mi az, hogy saját maga. ha nem lenne virtualizált a pénz, akkor a fővárosban kitörne a polgárháború. és egyébként a falu lenne nagyon gazdag, mert az valóban önfenntartásra törekszik. a főváros pénzkapitalista. a pénzel való ügyeskedés a legfontosabb. és erre mondják, hogy fenntartja magát, mert ügyesen bánik a pénzzel, a vagyonnal az induló állapot függvényében. és a baloldal ezt akarja kiegyenlíteni, a jobboldal azt mondja, hogy ez egy intelligenciát előfeltételező családias megküzdés eredménye. ez a probléma erősen budapest specifikus.

alöksz róz 2021.12.09. 21:52:08

"Az intelligens emberek kevesebb gyermeket vállalnak"
"az emberiség átlagos intelligenciája a historikus idők során jellemzően emelkedett"

nincs itt valami ellentmondás?

Wildhunt 2021.12.09. 22:50:02

@alöksz róz: szerintem nincs. A történelem nagyobbik részében erősen a hulljon a férgese elv érvényesült.

cavalry 2021.12.09. 22:54:23

@baalint1: Az IQ = képesség. Lehet többféle dologban jó képességed. A nagyszülők végzettségének nincs köze az IQ-hoz és az utódénak sincs. Nem attól intelligens valaki hogy elvégez egy egyetemet. A létrehozott gyermek rendelkezik egy IQ hozománnyal és a további fejlesztés fokozza majd a képességeihez kapcsolható lehetőségeit egy határig. De ha gondolkozni nem tanul meg, akkor csak elfoglalja a helyét egy szinten és nem lesz kiugróan eredményes. Az "okosság" definiálatlan. "okosság =?
Görögül phronészisz, a belátás, az előrelátás, a helyes helyzetfelismerés képessége. Arisztotelész szerint az élethelyzetek annyira komplexek, hogy nem lehet általános szabályt felállítani, mikor mi a helyes, ezért az okosságot a tapasztalatok és a jó példák sokasága fejleszti." Véleményem szerint tehát a hozott IQ, + a képzettség is csak egy alap, a kiterjesztést, feljebb lépést, a gondolkodás módszertan adja. Csak azt nem tanítják. Egyébként meg ma már felesleges a tenyésztéssel kínlódni, gyenge IQ örökséggel rendelkezőket nem lehet úgy tanítani bármilyen iskolában sem, hogy a magas szintű előrelépésre képesek legyenek. A fúziós erőművek fejlesztésébe nem fognak beleszólni. De megcsinálja helyettük más. Régen az elzárt országok, települések stb. esetében ez fontos volt hogy legyenek képzett embereik helyben. Ma már a globális világban nem annyira érdekes mert megcsinálja más, máshol. Karikó Katalin nem mehetett volna sehová régen, üldögélt volna valahol és csinált volna tök lényegtelen dolgokat.

cavalry 2021.12.09. 22:57:02

@cvsvrs: Az a maximális IQ teszt eredmény, ha megtalálod a megoldást, amivel az IQ tesztet a maximális eredményre ki tudod tölteni a megadott idő negyede alatt. (lehetséges, találd ki). Csak akkor minek a teszt.:)

cavalry 2021.12.09. 23:11:01

Mese: Az országban 550.000 bejegyzett horgász van (Áder is). A cselekmény során csinálják azt amit megtanultak igaz? Szórakozásból kb egy pár nap alatt áttekintettem a dolgot (Balatonboglár, móló, ismerek egy tucat horgászt mert kutyát sétáltatok arra és szoktam velük beszélgetni). Rájöttem pár dologra és felmértem a véleményüket. Le voltak döbbenve. (Nem tudok horgászni amúgy és nem is érdekel). Na most az a kérdés hogy ez az 500000 ember nem rendelkezik megfelelő IQ-val, vagy eszébe sem jut gondolkodni mert megszokott valamit? Közben szét szívatja saját magát a baromi hidegben és szélben, nyáron felfő az agya, és napszúrást kap, ha esik szarrá ázik, stb. Eredmény meg csekély. Nekem van egy tavam, 2000 m2, és 2 méter mély, Egy csomó hal van benne. Csináltam egy tápot a lovaimnak, amit kipróbáltam a halaknál is, amitől kirepülnek a halak a víz tetejére és zabálnak mint a gép. Odaadtam egy haver horgásznak, halomnyi halat kivett a Balatonból. Felhívtam egy tápgyártót és kikérdeztem, sőt kipróbáltam az ő tápjait a tavamban is. Nem ért semmit. A tápgyártó nem volt lelkes, mert az enyém baromi olcsó és kért hogy ne csináljak ebből hírverést. A lényeg az hogy nem nekem kell okosnak lenni, és nem is arról van szó, hanem a módszer a lényeg amivel megvizsgáljuk az adott helyzetet és akkor lesz eredmény, feltalálod a kereket akár. Tök mindegy milyen az IQ-m egy szint felett, és hány felsőfokúm van (4) a módszer a lényeg.:)

G. Nagy László 2021.12.09. 23:16:13

@baalint1:

"A másik, ami egy leegyszerűsítés és emiatt hamis képet ad a valóságról, az a genetikai szűrés. Hiába jön ki átlagban az, hogy a magasabb intelligenciájú szülőknek magasabb intelligenciájú gyerekeik lesznek, ebből nem következik, hogy ha kiszűrnénk a magasabb intelligenciájú egyedeket, és csak őket szaporítanánk, az növelné a társadalom átlagos intelligenciáját. Azért nem, mert a genetika nem valami folytonos skálájú, mennyiségű elvű tényező. Ugyanaz a gén pozitív tulajdonságot hordozhat, ha csak egyik szülődtől kapod, és rossz tulajdonságot, vagy akár életképtelenséget, ha mindkét ágról. Nem véletlen, hogy szüksége van a közösségeknek a genetikai frissítésre, a genetikai belterj növeli a genetikai betegségek, illetve fogyatékosságok esélyét. "

Friderikusz podcast vendégének, a téma szakértőjének az álláspontja egyértelmű. Magam is egyetértek vele. Az érvelésednek az a része megállja a helyét, hogy a beltenyészet genetikai hibákhoz vezet. Ezt látjuk például bizonyos ortodox zsidó közösségekben: az átlagintelligencia magas, de ezen túl ezer bajuk van. Ha a fenti posztban felvázolt ideált követjük - hívhatjuk akár pozitív eugenikának is -, abban szó sincs semmiféle belterjességről. Nyolcmilliárdan vagyunk, bárki szaporodhat bárkivel, elképesztően nagy a variációs lehetőség. Még ha mindenki csupán a nemzettársával házasodik, ha mindenki csupán a vele azonos intelligenciaszintűvel nemz utódot, még akkor is irgalmatlan a génkeveredés, pedig még e megszorításokra sincs semmi szükség.

cavalry 2021.12.09. 23:16:46

Préd 9:13 Fordítván magamat látám a nap alatt, hogy nem a gyorsaké a futás, és nem az erőseké a viadal, és nem a bölcseké a kenyér, és nem az okosoké a gazdagság, és nem a tudósoké a kedvesség; hanem idő szerint és történetből lesznek mindezek.

G. Nagy László 2021.12.09. 23:19:52

@alöksz róz:

"Az intelligens emberek kevesebb gyermeket vállalnak; az emberiség átlagos intelligenciája a historikus idők során jellemzően emelkedett - nincs itt valami ellentmondás?"

Nincs. Ha figyelmesen olvasol, akkor nincs. Az első megállapítás a JELENKORRA vonatkozik. Az utóbbi évtizedek jóléti társadalmaira.

G. Nagy László 2021.12.09. 23:27:34

@cavalry:

"Fordítván magamat látám a nap alatt, hogy nem a gyorsaké a futás, és nem az erőseké a viadal, és nem a bölcseké a kenyér, és nem az okosoké a gazdagság, és nem a tudósoké a kedvesség; hanem idő szerint és történetből lesznek mindezek."

Kellemes meglepetés, hogy ilyen műveltséggel bírsz, mindazonáltal az Ószövetség - és azon belül a Prédikátor könyve - tele van hamisabbnál hamisabb "bölcsességekkel". Jó pár blogposztomnak kölcsönöztem már címet ebből a forrásból, abszolút illeszkednek a TÉVESZMÉK közé.

cavalry 2021.12.09. 23:31:33

@G. Nagy László: Egyébként a vallások gyűjteményes kiadásai a gondolkodással ellentétes megállapításoknak. A Tao Te King kivétel. Lao Ce - jó.

G. Nagy László 2021.12.09. 23:51:08

@baalint1: "Azzal a családtámogatással mi a helyzet, ami elvileg a középréteget célozza meg? Csak mert ok, hogy azok nem a legszegényebbek, de a középrétegen belül az is kontraszelektálhat, hiszen a talpraesett középosztálybeli maga teremti meg a jólétét, nem az államtól várja a boldogulást."

A) Hitem szerint a tisztességes, hatékony és az átlagos intelligencia szintjére is jótékonyan ható világ az lenne, ha mindenki egységesen minimális adót fizetne, minimális központi szolgáltatásokat élvezve. Ha mindenki megtarthatja a munkája gyümölcsét, úgy a legrátermettebbeket semmi sem gátolja majd, hogy annyi gyereket vállaljanak, amennyit a szívük diktálja. (A magamfajta átlagosak ugyanúgy két gyereket vállalnak majd, mint manapság, a rossz genetikával bírók pedig aligha számíthatnak állami segítségre, így kénytelenek lesznek beérni egy gyerekkel, avagy gyermektelenek maradnak, minden kényszer és erőszak nélkül.)

B) Ehhez képest a legrosszabb verzió a francia-svéd-német modell, amely szarrá adóztatja a polgárait, s az így nyert költségvetési bevételek egy jelentős részét pont a legalacsonyabb intelligenciájú rétegekre költi, finanszírozva felelőtlen életmódjukat, szaporodásukat.

A kettő közt található a magyar modell, mely valóban a középréteget kívánja támogatni. Amit írsz, az tökéletesen helytálló, s ha az alternatívája az A) verzió lenne, még utcára is mennék, úgy tiltakoznék. De mivel a reális alternatíva (baloldali kormányzás) a B), így lelkesen tapsolok a CSOK-nak, a gyerekek utáni adókedvezménynek, a babakötvénynek és minden hasonlónak.

G. Nagy László 2021.12.10. 00:00:33

@cavalry:

"Egyébként a vallások gyűjteményes kiadásai a gondolkodással ellentétes megállapításoknak. A Tao Te King kivétel. Lao Ce - jó."

Még sokat kell művelődnöm e téren, de annyit biztosan tudok, hogy a taoizmus és a korai buddhizmus, no meg persze Jézus tanításai kifejezetten értékesek, akár morális, akár pszichológiai vetületüket nézzük. Nagy kár, hogy a vallások mindent tönkretesznek. Jézus például egy egészen kivételes, megvilágosult buddhista tanító, szemben a kereszténységgel, amely egy tekintélyelvű, az Ószövetségre építő, merev és embertelen dogmagyűjtemény. (Jézus tanításait viszonylag jól ismerem, pár éve könyvet is írtam a témában Ki beszél itt a megváltóról? címmel.)

2021.12.10. 07:45:17

@cavalry:
ne viccelj már. ha valaki iq tesztekre "gyúr", valószínűleg akkor is növekszik az intelligenciája, ami állítólag konstans. ez egy rosszul definiált fogalom. nem számít a kézügyesség, vagy a fizikai koordinációs készség. mert erre rájöttek valakik. a sportban van olyan, hogy "játékintelligencia". számít, vagy nem számít? szubjektív idealizmusra van alapozva. orbán szerint az számít elsősorban. a magyar "futballokos" nemzet. vagy azzá válhat. és valóban? van aki szerint igen, van aki szerint nem.

2021.12.10. 07:54:33

@cavalry:
és mi a módszer? hogy kipróbálod? szuper. és mondjuk ha nem halakon kell kipróbálnod a lótápszert, hanem újszülötteken, akkor is ilyen bátor vagy? kipróbáljuk és hányan növekednek, hányan hullnak el tőle. a próba-hiba módszer általában jó is meg nem is.

2021.12.10. 08:10:50

@G. Nagy László:
csinálhatsz egy ilyen kis-világot, ahol minimális adó van. és ha elég intelligens vagy, akkor találhatsz egy populációt, amelyik ebben követ téged. kevés adó, kevés közszolgáltatás. mert az a "jó". jótékonyan hat a genetikára és az intelligenciára. ez a te szubjektív idealizmusod. a te világod ausztrália. a fehérek közül ők gondolnak ilyesmit. fele annyi a kormányzati költés, mint az euroövezetben.

G. Nagy László 2021.12.10. 10:04:56

@cvsvrs: Tökéletesen látod: Ausztrália ilyen. És Új-Zéland is ilyen. Európában Svájc áll ehhez a modellhez a legközelebb. Én ezt céloznám. A hazai politikai skálán egyedül a Le az Adők 75%-ával (LA75) párt képviseli ugyanezt, de aligha válnak számottevő tényezővé. A két nagy tábor közül az ellenzék részéről SOHA meg sem jelent ehhez hasonló gondolat. Az SZDSZ beszélt utoljára adócsökkentésről, de már vagy negyedszázad telt el azóta is.

cavalry 2021.12.10. 10:34:46

@cvsvrs: A tudomány is használja a "véletlen" és a "szerencse" kifejezéseket. Sok dolog egy ötlet miatt jön létre. Sok új dolog már régen kitalált de lehet hogy nem is hasznosított dolog miatt jön létre, mert jön valaki aki alkot belőle egy nagyot. Ilyen a Rubik kocka is, az biztos hogy a közepén lévő csuklót ő találta ki a színes kocka már megvolt (tudom is hogy ki alkotta meg). Az a lótáp már eleve egy ötlet volt, mert ismerősöm résztulajdonosa volt egy élelmiszer ipari gyárnak és ők emberi táplálkozásra gyártottak dogokat és olcsó volt, kipróbáltam a lónál, majd utána a halaknál is. Tehát csak ötlet volt ami bejött. A csecsemők is ehetik, és benne is van a csecsemőtápszerekben, glutén mentes stb. könnyen emészthető. Szegényebb néprétegeknek érdemes lenne adni belőle és akkor egy ebéd 1-200 Ft kb. Egyébként csokoládétól kezdve egy csomó terméknél használják. Én szállítottam szociális otthonoknak, főzelékbe rakták tömegnövelőnek. De ha gondolkodás módszertant alkalmaztam volna nem az ötleteket, akkor is rájöhettem volna erre, ha keresek megoldásokat- és az biztos esemény lett volna nem esetleges. Tudod Newtonnak is kellett egy alma ami fejbe vágta.

cavalry 2021.12.10. 10:37:00

@cvsvrs: feltaláltad a kísérletek módszerét :)

2021.12.10. 10:54:54

@cavalry:
a próba hiba módszernek van egy matematikai modellje. és azzal számolni tudunk. eleve a logika egy ítéletkalkulusként van megkonstruálva. nincs univerzális módszer. a természetes levezetés technikája sem az. mert az csak véges leszámlálás esetén működik. és az iq tesztek ezt mérik. hogy esetszétválasztással ki tudsz-e valamit logikázni.

meg tudod-e mondjuk különböztetni, hogy mi a pszichológia, pszichiátria, a neurológia és a teológia. ez egy elemi esetszétválasztás. mi a különbözteti meg ezeket egymástól?

2021.12.10. 12:08:17

@G. Nagy László:
a fidesz egy populista párt. orbán hóbortja a foci. debrecenben is épült egy labdarúgó akadémia. és abban a helyi fidesz létrehozta a speciális labdarúgó akadémiát, a "különlegeseknek", a "legyőzhetetleneknek", akik fogyatékosok.
www.youtube.com/watch?v=nuNy5K6ET6k
ez ugye baloldali eszménykép. és a fidesz azt mondja, hogy ezzel ők is tagjai a dvsc nagy családjának. tehát ugyanazt az identitást kapják, mint a legjobb focista palánták, vagy felnőtt focisták. tehát ez a közönség fogadja be a fogyatékosokat is.
www.youtube.com/watch?v=t3WchDHfZf8
ez ugye a baloldali érzékenyítés célja, amit a fidesz csinál.

a különbség az, hogy a fidesz azt mondja, hogy ezzel mindenki debrecenivé lesz és magyarrá válik. az összefogás azt, hogy ez nem lehet európai. csak-emberré akarjanak válni. nyilván azzá is válik. olaszországból hoztak instruktorokat, hogy tanítsák be a gyógypedagógusokat.

a sportiskola különféle korosztályokat, különféle késztetésekkel, képességekkel különféle sportágakban versenyeztetnek. ami nem kevés pénzbe kerül. és erre azt is lehet mondani: hoppácska, versenyeztetnek. az piaci feladat. az állam mondja azt, hogy csak ugrabugrálják. de ha már versenyezni akarsz fociban, akkor keressél szponzort vagy egy mecénást. és majd egy filantróp azt mondja, hogy játszanak a bénák is. ez a jóemberkedés lesz a politikai baloldal. és így alacsony adókkal fenntartható kis-világot kapunk.

csakhogy a fidesz nem ezt mondja, hanem azt, hogy ez egy iskola. és nem kevés pénzbe kerül egy sportiskolát fenntartani. az óvodások olimpiai sportágat választhatnak maguknak. és korcsoportokonként, képességeik, készségeik szerint fejleszteni őket. értem, hogy van egy velük született "játékintelliegciájuk". egy gyerek kezébe adnak egy kosárlabdát. találjon be a gyűrűbe. az egyik amelyik gyerek kövérkés és mellből akarja eldobni a labdát abból nem nagyon lehet kosárlabdás. mert a labdát a feje fölé ki ki kell emelni. akinek rövidek a végtagjai abból se. de ők is kosarazhatnak. mérhető teljesítmény kritériumok alapján válogatják őket szét.

de ez még elég. a deac (a debreceni (állami) egyetem atlétikai club) még a főiskolásokat is képzi, játékosat igazol, és még ebben is van állami kockázat/garancia vállalás. mert ha a klub csődbe megy, akkor az állam helyt áll. és még ez sem elég. mert ebbe még bevonják az egyházat. ez a szent efrém kosárlabda akadémia.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/28502/1200x800/200912-szent-efrem-iskola-tornacsarnok-megszentelese-ksz-mj_110j.jpg
és a metropolita is kosárlabdázik. aki egy főpap. és tartozik egy kiterjedt alpapság. ők is megáldják az akadémiát az orbánizmus.
és ez még nem elég. mert pl. debrecen rendszeresen rendez 3x3-as nemzetközi kosárlabda versenyeket. amit a szponzorok mellett a város saját forrásból támogat mondván, hogy ez városmarketing. és ha ez utánpótlás torna (gyerekeknek rendezik), akkor az állam is beszáll. és ha olimpiai kvalifikációs torna, akkor a magyar állam szintén támogatja a nemzeti csapatot mondván, hogy ez országimázs.

amerikában azt mondják, hogy menjél ki a térre. az van mindenhol. külvárosban is. pattogtasd a labdát. és abból lesz az nba. dollár milliókat vagy milliárdokat kereső játékosok, nagyrészt feketék, mert ehhez a játékhoz az ő kézségeik a legjobb. és a többinek jut a blm mozgalom. és ez is lehetséges.

ez a 3x3-as magyar kosárlabda csapat. a 22-es hölgy (aki a csapatban legjobb) egy diósgyőrbe települt amerikai.
www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/83/7/95/cikk_2830795/kosar-tum_960px.jpg
mert megéri magyar válogatottnak lenni. odahaza árufeltöltő lehetne. mert annyira azért nem tud kosarazni, hogy az amerikai nemzeti csapat közelébe kerüljön.

és persze lehet mondani, hogy ennyi mindent mégse kellene támogatni. és ez nem látszik meg a sporteredményeken. csakhogy az ellenzék nem ezt mondja, hogy ez az egész rasszista, xenofób kirekesztés, nettó fasizmus.

G. Nagy László 2021.12.10. 13:29:59

@cvsvrs: Sokszor, sok helyütt megfogalmaztam már: szociális érzékenységem meglehetősen karcsú. Csupán azok iránt vagyok képes valódi együttérzést tanúsítani, akik objektíve képtelenek az egészséges, cselekvőképes ember szintjén ellátni magukat, pláne, ha nem is tehetnek e hátrányos helyzetükről. A fogyatékossággal élők tipikusan ilyenek. Egyetlen szavam sincs az ellen, ha állami forrásból finanszírozzuk a sportolásukat. Ha van nemes cél, amire önként is adományoznék, ez tipikusan ilyen.

S bár ez is baloldali tett, azért jól érzékelhető a kontraszt a valódi baloldaliság és az ideologikus, neomarxista, álbalos vonal között. Az egyik azt mondja: itt van egy valóban elesett réteg, és abban segítem, hogy a lehetőségeihez képest a lehető legkomplexebb, legegészségesebb életet élje. Ez MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN segítség az érintettnek, miközben a többségi társadalomtól sem várja el, hogy szentségként tisztelje a fogyatékosságot. Ezzel szemben az ideologikus baloldaliság a bőrszínben és az szexuális identitásokban keresi az áldozatait, holott ezek nem valódi hátrányok, s az érintettek nem valódi áldozatok. A többségi társadalomnak ugyanakkor párás szemmel kell tekintenie ezekre a védenc csoportokra, akiknek még véletlenül sem a felemelkedésén dolgoznak a posztmodernek, hanem hogy minél mélyebbre kerüljenek a saját nyomorukban. Ég és föld a különbség.

2021.12.10. 15:03:34

@G. Nagy László:
az ellenzék a pozitív diszkrimáció híve. és az attól baloldali liberális, hogy alacsonyabbak lesznek az adók. a kormánypárt populista. a nagy sportágválasztón az óvodások választhatják a vívást.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3662/dsc_1968.jpg
az is vívhat, akiről a mesteredző azt gondolja, hogy sose lehet belőle "nagy" vívó. mert nincs meg benne a veleszületett "vívóintelligencia". őt is lehet képezni. beosztják egy olyan csoportba, ahol "vívogat". és ha abban rendre nyer, akkor feljebb léphet. mert lehet, hogy mégis csak van benne "vívóintelligencia". nem ez számít, hanem az eredmények. és ebben a rendszerben mindenki vívhat. fiúk és lányok kezdetben együtt. mert a lányok korábban érnek. aztán szétválnak. és egész főiskolás korig támogatott a vívósport. nyilván mennél idősebb annál kevesebb az állami dotáció.

itt a helyi vívóklubban felnőtt korban is vívhat. akárki, aki addig sohasem fogott még fegyvert. az első próbaedzés ingyenes. utána pedig önköltséges. a fiatal felnőtt korig tartó támogatás sem kevés pénz. és akárkinek. ez a populizmus. hja és ezt minden településen. tehát ha vívni akarsz, akkor nem kell elköltöznöd nagyobb városban, hanem majd lesznek vidéki bázisok szakedzőkkel. és ehhez társuló elitizmus, hogy felnőtt korban a vívó elitet is dotálja az állam. az olimpiai csapatot. és a legjobbakat olimpiai járadékkal.

ez nem olcsó mulatság. ebből ugye magas adók következnek.

cavalry 2021.12.10. 16:22:45

@cvsvrs: Mikor volt olyan hogy a sport gazdasági eredményt is hozott? Ellopni való pénz a sportra fordított összeg. Régen volt katonai jelentősége. Ma alig. A sport egy pénzmosoda, semmi más. Még a szocializmusban is az volt. Voltam én sportegyesületi elnök is :) A nagypapám MLSZ tag labdarúgás egyesület elnök, sportvezető volt (egyébként gyárigazgató). Jó buli a sport. A sportoló az álca.

cavalry 2021.12.10. 17:25:37

@cvsvrs: 10 éves, tanulással utánozhatatlan. 1 óra alatt tanul meg egy ilyen számot. www.youtube.com/watch?v=xB4iFysPm9Q

2021.12.10. 18:01:01

@cavalry:
nem állítom, hogy nincsenek visszaélések. tao pénzzel különösen. hanem csak azt, hogy ez nem olcsó mulatság. nyári táborokkal. hja és határ mentén és határon túl is pénzeli ezt az állam. ettől aligha lesznek alacsony adók. de hogy ez nem a fasizmus az is nyilvánvaló.

ez a populizmus. év végén állomángyűlés. felmegy a színpadra a polgármester. át lehet adni nagyon sok díjat, kupát, dícsérő oklevelet.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4036/200225sportcentrumgala_ksz_(33).jpg
és rengeteg sportiskolás, szülők, ez szavazatvásárlás. ezt a pártok közül csak fidesz támogatja nyilván az ebben érdekelt családok a fideszt választják. ha van mondjuk fitness rendezvény, akkor megjelenik a szociális alpolgármester. vagy a játszótereken a kondiparkokban vannak fitness rendezvények. bevonják a nyugdíjasokat. szűrőprogramokat indítanak. amiben persze vannak visszaélések. de ez tipikus skandináv rendszerű szociálipolitika.

cavalry 2021.12.10. 18:52:46

@cvsvrs: Egy gazdag államban ez belefér, de ott is vannak visszaélések. De itt hülyeségekre pénzt költeni a gazdaság fejlesztése helyett bűn. A stadion építőknek ez jó, a jutalék is jó stb. De ha az önkormányzatnak szinte csak az a célja hogy le viacolorozza a temetőt is akkor itt már nagy baj van. Tök mindegy mit csinál csak sokba kerüljön és vissza lehessen osztani a pénzt. Játszótereket építenek milliókért amikor a faluban nincs is gyerek már, és az iskola is megszűnt. Ez egyszerűen a téboly. Hívek és pap sincs de renoválják a templomot 50 millióért. Színpadot és színháztermet építenek 100 millióért de a kutya sem fog oda bemenni. Mondhatsz bármit aminek értelme lenne (mondjuk fásítás) de nem kell mert végig fut a fejében a program hogy abból nem lehet lenyúlni semmit.

2021.12.10. 20:06:40

@cavalry:
gazdaságfejlesztésre is elég sok pénzt költenek. a multik temérdek beruházási adókedvezményt, vagy adómenteséget kaptak. mert 1 globálisan versenyképes új munkahely létrehozása min. 100 millió forintba kerül az iparban. ennél csak többe. és ennyi pénze nem nagyon van a magyar középvállalkozói rétegnek. helyi védett kispiacot nem lehet építeni, mert azt a németek nem engedik. marad az, hogy a magyarok multiknak beszállítanak. az egy külön vicc, hogy a német politikai osztály többsége (nem a gyáriparosok, hanem a reálgazdaság összeomlására játszó szocik, a zöldek és részben a liberálisok azt mondják, hogy magyarországon tombol a fasizmus. ugyanaz, mint magyarországon. azzal a különbséggel, hogy a német liberálisok egy része egy kicsit hazafi. magyarországon a jelenkori liberalizmus egyet jelent a keresztényellenességgel, az államellenességgel, a nemzetellenességgel, a magyarellenességgel)

a debreceni fidesz létrehozott egy önkormányzati céget. és azt mondták, hogy ezekkel tárgyaljanak a multik.
edc.debrecen.hu/team
erre ugye a globális tanácsadók azt mondták, hogy ezt mégis hogy a faszba képzelik. és ezek a gyáriparosokat meggyőzték, hogy sokkal jobban járnak velük, mint nagy tanácsadókkal. a gazdaságirányítást átvette a fidesz. budapesten ugyanez a cégek néztek ki a fejükből. és most már az ernst & young is azt mondja, hogy oké. elfogadják, hogy vannak helyi konkurenseik. persze szétvernék ezek az önkormányzati tanácsadó cégeket. amíg a fidesz kormányoz addig kénytelenek együttműködni velük. budapest a világvállalatokról várja a gazdaságirányítást. a fidesz saját maga szervezi meg. és lehet mondani, hogy az haveri az nem elég hatékony. meg, hogy lopnak. csak a makroszámokban ezek jobb eredményeket produkálnak, mint 2010 előtt vidéken legalább is.

Amineknevetadokelveszik 2021.12.10. 20:15:07

@cvsvrs: nem leszel jobb soha, akárhogy gyakorolsz. Amit el fogsz érni a gyakorlassal: többet fogsz tudni gondolkodni azokon a feladatokon amiket már képtelen vagy megoldani. Mert a többit gyorsabban fogod megcsinalni.
Ez persze feltetelezi hogy abban a kultúrkorben nőttel fel, ahol az IQ tesztet sztenderdizaltak. Ha eletetben nem találkoztál az ES/VAGY logikai kapcsolatokkal nehéz lesz, és alul fogsz teljesíteni.

2021.12.10. 20:18:06

@cavalry:
ez a közbeszerzésekből és az eu támogatási rendszerból adódik. ilyen volt a szocikkal is. önkormányzati tulajdonú fürdők (szoci betonstrandok) épültek. veszteséges szinte mind. értem, hogy a fidesz ezeket csúcsra járatta. létrejött a magyar építőipar kartell. ennek versenytársa a strabag. az se sokkal olcsóbb.

Motorogre 2021.12.10. 20:31:52

Addig nincs értelme a vitának, amíg az intelligencia fogalmát nem határozzák meg egyértelműen. Ma annyit tudunk bizonyosan: valami képesség, amig az IQ teszt még.
De a tesztek terén is sok a bizonytalanság, még nincs elfogadott kultúra független módszer, a Raven-mátrixok sem tekinthetők ilyennek.
No és az IQ ? Az sem abszolút érték, mert az adott népesség várható értékéhez viszonyítják, azaz két kultúrkörbeli IQ csak úgy lenne összehasonlítható, ha a két kultúrkör várható értékeit is közölnék - amit senki nem mer megtenni, mert rasszizmus... stb.
Azt tudjuk hogy 8 általánosan elfogadott kategóriája van az intelligenciának, pl. nyelvi, mozgási, logikai-matematikai ....
Nincs olyan aki mind a nyolcban jelentősen átlag feletti lenne - aki 2-3 téren nyújt átlagfeletti jó teljesítményt, azt intelligensnek nevezzük.
No ennyi bizonytalanság képezi a VITÁK fundamentumát ... érdemes ?

Motorogre 2021.12.10. 20:32:39

bocsi, első bekezdés végén helyesen: mér

2021.12.10. 20:34:20

@Amineknevetadokelveszik:
ezért mondom, hogy ez az esetszétválasztósdin alapuló iq tesztek is csalókák. és az nem az általános intelligencia, vagy nem feltétlen. hanem mondjuk úgy, hogy a klasszikus logikán alapuló intelligencia feladatok. amihez azért kell valamennyi előképzettség. egyáltalán írni-olvasni kell tudni. ismerni kell az elsőrendű logika fogalmait. és az iq tesztek gyakorolhatók. nyilván egy szint fölé nehéz nőni. mert veleszületett tulajdonságok korlátoznak és környezeti hatások is befolyásolnak.

a vitatéma inkább az, hogy akkor most mit csináljon az állam. fejlesszen boldog boldogtalant (ez a populizmus), vagy az állam támogassa az eleve legjobban teljesítőket (ez az elitizmus) vagy csak a fogyatékosokat és pozitívan diszkriminálja a kisebbséget, a többséget negatívan (ez a demokratáknak mondott eszménykép), vagy bízza az egészet a tőkepiacra (ez az amerikanizmus).

és a fidesz nagyobb részt egy populista párt és kis részben elitista. az összefogás a demokrata párti amerikanizmust hirdeti. hogy melyik a jobb? kinek-kinek az ő hite szerint.

taga20 2021.12.10. 20:36:58

@cvsvrs: a kibaszott gyökér vagy fityeszcigány!

hogy huzzon a faszára a kosalala!

cavalry 2021.12.10. 20:44:10

@cvsvrs: Ha úgy tekintjük a dolgot hogy az ellopott pénz is visszakerül a gazdaságba és majd hasznosul, csak célzottan egy adott körhöz kerül és annak lesz előnyös, akkor ez is egy eset. Csak ez a kör nem professzionális, és lövése sincs hogyan kellene világszínvonalon megvalósítani a tőke befektetését és a profit termelést. A jobbak egyszerűen rábízzák nagy és gyakorlott tanácsadócégekre a dolgot. Lásd Las Vegas, ott is profik üzemeltettek nem a pizza sütő olasz maffiózók, ők csak előteremtették a tőkét. A végén már nincs is különbség, a kapitalizmus működik. Na de mindenképpen az az érdekes hogy van e megfelelő képessége és képzettsége a rosszfiúnak, különben csak piti tolvaj marad aki elcseszi az egész pénzt hülyeségekre, yachtot vesz meg autókat és kastélyokat. Tehát elszórja a tőkét. Az igazi klasszikus kapitalista spórolt és nem dobott ki pénzt semmi olyanra ami nem volt indokolt. Fogához verte a garast. Csak ez ne olyan izgalmas az új fiúknak és megint IQ kérdése Ez a generáció elveszti a vagyont, szinte biztos. Ez is genetika, amúgy :) .

cavalry 2021.12.10. 20:54:02

@Amineknevetadokelveszik: Az IGEN-NEM , HA -akkor és -vagy logikai vizsgálatok csak egy szűk feladatcsoportra jók megfelelően. A bonyolultabb dolgokat a fuzzy logika és az erre való programnyelvekkel lehet leírni. A nagy feltétel számokkal és esetszámokkal dolgozó döntési rendszereket meg ember nem tudja áttekinteni (pár millió feltétel és ezek szorzatai). Lásd Boeing, le is esett ahogy kell az új gép. Az ember egy nagyon egyszerű számítógéppel rendelkezik, és tömegesen nem tud fejlődést elérni csak üzemeltet Ezért találták ki a futószalagot is anno, egy csavart be tud csavarni naponta ezerszer, de ne gondolkodjon már hogy hová kell becsavarni, mert azt a pár esetet megtanítják neki. Kb. olyan mint amikor a majmot megtanítják biciglizni a cirkuszban. Milyen ügyes. Erre jönnek a robotok és csavaroznak egyfolytában hiba nélkül. Már a katona is robot :), meg drón, stb. Kis idő és felejtős az ember.

2021.12.10. 21:14:51

@cavalry:
ez egy építőipari kartell. ki építi a bmw gyárhoz alapvető infrastruktúrát? ez a kartell. orbán haverjai. a strabag olcsóbb? nem, vagy nem sokkal. brutális túlárazások vannak, de ezt a bmw is kifizetteti az unióval. mert a fidesz szinte mindenben kiszolgálja őket.

a financial times szerint jelenleg debrecen 10. legjobb befektetési stratégiával rendelkező város a világon. dubai és zürich után még befért a top 10-be.
invest.debrecen.hu/files/kepek/fdi_boritokep_sablon_v3.jpg
a multik ennyire elégedettek. mert szinte bármit megkapnak. persze értem, hogy ez tőkeimport. és tőkeexport kellene. azt is támogatnák. és mi a francot kellene kivinni a globális piacra. még egyszer 1 versenyképes munkahely alsóhangon 100 millió forintba kerül magyarországon. ki vagy mi képes euro milliárdokat befektetni a nagyvilágban, akiket elnyom a fidesz. milyen világcégek rejtőznek a dk, a jobbik és a momentum soraiban? bige elvtárs. ha azt tudjuk, hogy ki tud tőkét kivinni, akkor inkább csányi. a mol és a richter. ezek ugye a fideszben vannak.

és lehet mondani, hogy a prezi magyarország. az hajdú-bihar (ami a magyar átlag 71%-án áll) top 100 vállalatába nem férne be. akármelyik kis vágóhíd többet ér, mint a prezi magyarország. ha lenne egy 10,000 főt foglalkoztató szoftver cég, akkor azt mondanám, hogy oké. csak nincs ilyen. a fidesz épített egy ilyen irodaházat.
forestoffices.hu/
és ott áll üresen. nincs aki ezekbe költözzön. nincsen elnyomva a szoftver. csak ezek a cégek várják az amerikai "angyalokat". nem lehet ennek a csoportnak az érdekei szerint formálni a magyar társadalmat. a szellemi szabadfoglalkozású réteg vagy szokja meg a fideszt vagy szervezze meg magát. vagy felőlem szavazhat dobrev kláráa és márki zay péterre. nem látom azt, hogy gyurcsány nímandjai és a momentum arcoskodói mivel lennének jobbak a fidesz ellenében. mert ugye bele kellene számítani azt, hogy a fidesz randalírozna az utcán és az adminisztráció egy része ellenállna. ez az építőipari kartell évekre bemondja az unalmast. annyi pénze van. ezek vannak, őket kell megregulázni.

taga20 2021.12.10. 21:17:03

@cvsvrs: egy moslék vagy debrecenicigány!

szétkurjátok a hazánkat!

Amineknevetadokelveszik 2021.12.10. 21:19:56

@cavalry: ha nem megy az es/vagy bajban leszel a bonyolultabbakkal is ugye? ;)

@cvsvrs: ahhoz nem akartam hozzaszolni :)
Btw ha nagyon szigorúan veszem nőhet a mért iq-d gyakorlással, és ujrameresekkel. A mérés logikája miatt. Mivel sulyozva van az életkorral. Ha te többet teszel az agyad frissen tartasaert mint az átlag, egyre magasabb eredmenyed lesz.
Mert az IQ rohadék, minel alacsonyabb iq-rol indulsz, annál meredekebben romlik az életkorral. Felteszem ennek már tényleg szociológiai háttere van, nem csak biológiai.

cavalry 2021.12.10. 21:32:48

@Amineknevetadokelveszik: Szoftver fejlesztettem sokévig, volt benne vagy 5 ami dobozos volt és megvehették a boltban és volt egy csomó ami nagyszámítógépes és volt persze PC program is. Nagy adatbázis kezelőm van most is, ami nem ingyenes. Irkálok szórakozás képen mikrokontrollerre C++ programokat. Nem egyszerű ez. De pld a jogszabályok ha megvizsgálod őket egy kész siralom völgy az egész, annyi logika nincs benne mint egy -hagyjuk, egyszerűen hibásak, és észre sem veszik. Ilyenek vannak (Ptk) "lehetőség szerint értesíteni kell a másik felet". Csak a "lehetőség" és az "értesítés" nincs definiálva meg az hogy "miről" pontosan. Küldhetsz neki egy tértivevényes levelet és benne egy üres papírt. Értesítetted? Igen. Kivette a levelet és letagadja a huncutja. :)

taga20 2021.12.10. 21:34:27

@G. Nagy László: laci baszod, nem érzed, hogy lassan vége lesz a csutigeci hatalmának?

te is olyan vagy, mint az átlag fityesz miniszter? 89 környékén beléptetek az emeszpépe?:))

www.youtube.com/watch?v=cAnOt74e9_Q

taga20 2021.12.10. 21:36:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nálad tisztán láccik, hogy se nem adottság, se nem nyerted a lottón!:))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.10. 21:38:40

@taga20:

Nálam adottság. Ma mérte az orvos, 36,8 volt az intelligenciám.

taga20 2021.12.10. 21:45:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem te forgácsnak is szar lennél!

a kovid kicsit hülye, ha az olyan faszokat, mint te, nem visz el!

cavalry 2021.12.10. 21:46:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Genetikailag meghatározott, ennek minden következményével és ok okozati összefüggéseivel. Nem szerencse kérdése. Amit írsz hogy "adottság" az túl tág. Olyan mintha szerencsejáték lenne. De sajnos nem az.

cavalry 2021.12.10. 21:48:41

@cvsvrs: Egy vállalatot értékelni nem könnyű, és szakmunka.

taga20 2021.12.10. 21:50:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

akkor te szerencsés vagy?

én libsi létemre, megusztam.

gondolom soros meg gyurcsány a szerencse csillagom:))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.10. 21:58:35

@cavalry:

Amikor Mo-on elkezdték az intelligencia kutatását a 70-es években, az ELTE Pszichológiai Tanszéke találomra kiválasztott 3 budapesti általános iskolát, ahol a teljes 4 felső osztályt letesztelték gyerekeknek készített IQ-tesztekkel.

Véletlen, de az én iskolám (Szent István, V. ker., akkor a Bazilika mellett volt, azóta elköltözött, mert az épületet visszakapta a katolikus egyház) is ki lett választva. Én éppen hatodikos voltam. Azaz én is tesztelve lettem,

A lényeg: az én iskolámvab az én IQ-eredményem lett a legmagasabb, legyőztem a hetedikeseket, nyolcadikosakat is.

Szerintem én tettem ezért bármit is? Nme, egyszerűen így születtem. Magas IQ-val.

Az egészből persze lett hasznom. Addig "sötét hüluegyereknek" voltam elkönyvelve (évátlagom 3,00 körül volt, ötödikben majdnem megbuktattak), a teszt után hirtelen áthelyeztek a "meg nem értett zseni" kategóriába.

A magas IQ-m ezt leszámítva nem hozott nekem semmi hasznot. Oké, talám azt, hogy képes vagyok egyes dolgokat az átlagnál gyorsabban átlátni. De ez azért nem egy jelentős előny. A mai társadalomban ez nem érték.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.10. 22:03:36

@taga20:

Bár Sorosék találták ki a kovidot, azt még nem képesek meghatározni kit fertőzzön meg és mennyire.

cavalry 2021.12.10. 22:11:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gratulálok. De amint látod ez a képesség önmagában még kevés. Kell az oktatás (adatok , információk, módszerek), és kellene a gondolkodás módszertani képzettség is. A magas IQ azt jelenti hogy villámgyorsan felismerheted az adott helyzetben azt a célt és funkciót ami megoldja a problémát, amit mások észre sem vesznek mert elfogadták a helyzetet olyannak amilyennek látják sok éve. A fejlettebb módszer amikor a célt már kutatod, és logikai úton rájössz hogy lenne itt cél csak nem ismerték fel. Ilyen volt Leonardo is, nem igényre - kérésre talált ki valamit hanem logikailag következtetett a rejtett igényre. Csak egy példa. Vizsgáltam a lovas sisakokat, és ez egy hosszú munka volt, rengeteg ismeret van amit nem is ismertem. A végén rájöttem hogy a mostani sisakok (motoros is ) nem sokat érnek ha nincs szerencséd. Érdekesség hogy egy amerikai kitalált egy jobb ütéselnyelő belső burkolatot az EPS helyett. Én meg kitaláltam egy olyan köztes burkolatot amit az ütés energiáját szétteríti a belső felületen. A Schumacher feje nem sérült volna meg. Azt nem is mondom mennyit érnek a mostani sisakok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.10. 22:16:05

@cavalry:

Így igaz.

Nálam nagy gát az aspergerem. Az érzelmi intelligenciám nulla körüli emiatt, s ez nagyon vesztes jellemző.

A magas IQ-mat csak egyes helyzetekben tudtam felhasználni: pl. vizsgákon. Jellemzően rájöttem, mit akar hallani a vizsgáztató, s képes voltam valamit akkor is összehozni válaszként, ha nem tanultam rendesen. Ki tudok találni kevés adatból dolgokat, s általában bejön. Ennyi, s nem több.

Az intelligencia olyan, mint a magas termet. Kevés helyzetben ad igazi előnyt a magas termet.

cavalry 2021.12.10. 22:23:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Már használható lett sokéves tesztek alapján egy gondolkodási módszertanom, ami magasabb IQ-val rendelkezőket felkészít olyan módszerek használatára amivel kreatívak lehetnek és feltalálhatnak dolgokat, lehetnek jó ötleteik, képesek elemezni az egyébként igény nélküli helyzeteket és iszonyat pénzt tudnak keresni vele. Találmányok sorát lehet létrehozni, csak azokat piacra vinni egy másik szakma. A tanfolyam 6 nap lesz szállással, napi 16 óra gyűrődéssel. 20 főnek, kb 100000 Ft lesz maximum. Aki sikertelen a vizsgákon (naponta) visszakapja a befizetett összeg felét. IQ teszt kell a jelentkezéshez. :) 4 fő profi fog tanítani. Ez Nobel díjasok elméleteit is tartalmazza röviden, de könyvek is vannak, mégis teljesen új a komplex rendszer. A kockázat az hogy összeomolhat az önbizalma a tanulónak, ha rájön hogy képtelen felpörögni. Volt erre egy külföldi nagybankban esetem.

taga20 2021.12.10. 22:40:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezek a béna sorosék, még aszt se tutták elintézni, hogy bead a kulcsot szutyok;)

bénák!:)))

alöksz róz 2021.12.10. 22:50:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Kevés helyzetben ad igazi előnyt a magas termet." - az lehet, de pont a legfontosabb helyzetben, a nőknek tetszésben hatalmas előny :-)

alöksz róz 2021.12.10. 22:56:43

@G. Nagy László: 30-40 év alatt teljesen megváltozott az intelligens emberek viselkedése?
akkor ez is olyan, hogy mindig pont úgy viselkednek, hogy az elméletet igazolják...

alöksz róz 2021.12.10. 23:00:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: lehet a diplomata vagy titkosügynök gyereke is népszerű a kiscsajoknál, és akkor mi van?
nagy előnyben vannak a nőknél a magas férfiak vagy nem, az a kérdés

alöksz róz 2021.12.10. 23:02:52

@cavalry: motivációt is raksz beléjük?

Boldeone2 2021.12.10. 23:06:41

Valójában èppen az ellenkezője igaz: az emberi intelligencia fejleszthető , ès fejlődik is a születès után, hiszen a veleszületett ösztönkön kívül " tabula rasa "a gyermeki agy , amire a nevelès , a családi szociális környezet írja rá az infókat ?A tábla nagysága termèszetesen genetikailag meghatározott, de a legtöbb esetben nagyon sok tudást lehet ráírni a nevelèssel . Ugyanúgy, ahogy egy leptoszom alkatú fiatal is lehet kellő kitartással , szorgalommal bodybuilding világbajnok , akár megelőztehi a lusta atletikust , úgy ha a gyerek megfelő oktatást, nevelèst kap akkor nagyon hatèkonyan ki tudja használni a potenciális agykapacitásait

Mekkora az egyèn potenciális agykapacitása ? Azt senki sem tudja megmondani , mert eleve csak háromfèle - matematikai(logikai ) térbeli , ès nyelvi intelligenciát mèrnek.
Tehát , eleve fals eredmènyt a legtöbb ma használt IQ teszt, fals erdemènyből fals konklúziók adódnak ...
Mi van a zenei intelligenciával, vagy mozgási intelligenciával, meg a többivel?
Roy Jones Junior csak " mozogni " tudott mègis több tízmillió dollárt keresett vele ..
Adaptálódott a világ kihívásaihoz ? Az intelligencia lènyege vègső soron egyfajta alkalmazkodási kèpessèg, nagy dolog alkotása lenne ...Igen , kiválóan adaptálódott ..Vagy : Maria Carey "csak " ènekelni tud , mègis kiválóan adaptólódott a világ kihívásaihoz..

Kènyes jèg ez az IQ kèrdèse, mennyire genetikusan determinált ès mennyire szerzett . Egyrészt eleve nincs tudományos konszenzus erről , másrèszt , a náci Nèmetorszag " tanaihoz jutunk vissza amikor az eugenikát üdvözöljük , onnan már csak egy lèpès a rasszhigiènè...

Hitler is azt mondta , hogy harcoljanak csak egymással a fajok , majd a felsőbb rendű győz , a kaukázusi fajta , így a leginkább versenyképesek fognak szaporodni , nem pedig az afrikai "állat - emberek "
Csak nehogy fordítva legyen ! Van több egymással versengő stratègia , ès azok a " fajok " amelyek elnyomva èrzik magukat, sokkal több utódot hoznak a világra ...
A hegeli , magával önazonos szellemi ember , a fehèrember nem akar utódot erre a világra ...

Van még egy hibás feltètelzès az írásban : a depresszió èppen hogy a kaukázusi , magas intelligenciával rendelkező emberek betegsége
Vizsgálták pl a cigányságot , ahol azt találták , hogy nagyon alacsony a depressziósok száma
A depressziót több tènyező együttes léte okozza : pl az agyhoronmonok hiánya , a generalizált szorongással párosulva ..
Tipikus 21. századi posztmodmern kori , fehèr, közèposztálybeli betegsèg ...

alöksz róz 2021.12.10. 23:07:46

@G. Nagy László: szerintem figyelmesem olvastam
"Az intelligens emberek kevesebb gyermeket vállalnak, és ebből gyakorlatilag biztosan az következik, hogy már most is kevésbé vagyunk intelligensek, mint száz évvel ezelőtt"

alöksz róz 2021.12.10. 23:10:35

@Boldeone2: "hiszen a veleszületett ösztönkön kívül " tabula rasa "a gyermeki agy" - ez nem igaz.

többszáz évvel ezelőtt viszont tényleg így gondolták, csak ennyivel vagy lemaradva :-)

alöksz róz 2021.12.10. 23:13:16

@Boldeone2: "Ugyanúgy, ahogy egy leptoszom alkatú fiatal is lehet kellő kitartással , szorgalommal bodybuilding világbajnok" - és ez se igaz, jó alkat kell hozzá :-)

Boldeone2 2021.12.10. 23:17:37

Vannak olyan kutatók , akik szerint az emberi intelligencia fejlődèse , a nyugati világban , már visszafelè fejlődik, az utóbbi èvtizedekben.
Az embereknek kevèsbè kell kreatív módon gondolkodni mint korábban , amikor egy ember még sokfèle feladatot kellett hogy megoldjon magától Ez rèszben a 70- es èvekben is így volt mèg
A tanulás pedig könyvekből folyt , igaz jóval kevesebb volt az info, de amíg az egyèn vègigjárta a tudás útját , a gondolkodása is fejlődött. Rèben voltak polihisztorok , igaz kisebb volt a tudásbázis , de hol van most olyan társadalomtudós , aki beszèl görögül , latinul ès szanszkrit nyelven . Majdnem egy sincs olyan , pedig a bölcselet megèrtèhez az is kellene, nem csak a règi fordítások elolvasása...

Boldeone2 2021.12.10. 23:19:58

@alöksz róz: Dehogynem igaz! Meg kell nèzni Frank Zane- t , vagy Lary Scottot- milyen genetikájuk volt gyermekkèmt ,de úgysem tudod miről beszèlek. Hülye vagy a tèmához!

alöksz róz 2021.12.10. 23:22:13

@Boldeone2: kicsit kevesebb régi bölcseletet kellene olvasnod.

Boldeone2 2021.12.10. 23:23:28

@alöksz róz: hiszen a veleszületett ösztönkön kívül " tabula rasa "a gyermeki agy" - ez nem igaz."

Dehogynem igaz! Mi van a gyermeki agyban születèskor , a veleszületett ösztönökön kívül? Semmi előzetes tudás, amit az " evilágról " szerzett.

alöksz róz 2021.12.10. 23:30:10

@Boldeone2: "Meg kell nèzni Frank Zane- t , vagy Lary Scottot- milyen genetikájuk volt gyermekkèmt" - pont olyan mint felnőttként :D

Boldeone2 2021.12.10. 23:39:52

@alöksz róz: Kellő szorgalommal ès kitartással ki tudták teljesíteni a genetikai potenciáljukat , vagy mèg azt sem , mert ők èvtizedekkel ezelőtt versenyeztek, ma ugyanaz a potenciál jóval nagyobb lenne , ahogy a sportolók is egyre izmosabbak manapság . Nem az emberi faj genetikája javult, hanem az edzèsmódszerek az alkalmazott szerek változtak . Vagyis a fizikai genetikai potenciál sem egy kőbe vèsett dolog : szinte mindig van fentebb

alöksz róz 2021.12.10. 23:54:57

@Boldeone2: dehogynem számít, egy vékonycsontú beesett mellű szűkvállú 192 centis fiatalból a büdös életbe nem lesz testépítő vilagbajnok...

Boldeone2 2021.12.10. 23:55:55

A lènyeg : ha nem fejleszti magat egy fiatal ember fizikailag , akkor a többsèg megmarad egy satnya , erőtlen sarnak
Ugyanúgy : ha adott egy èrtelmisègi , orvos - ügyvèd házaspár gyereke , nem tanul, elinkeli az èletet, drogozik könnyen odajut , vagy még lejjebb , mint a 2-3 szinttel lentebbi társadalmi osztályok
Szemèlyesen ismerek olyan embert, aki 40+ èves, orvos szülök, orvosi egyetemre is járt egy darabig, de ellinkeskedte az egèszet ès ma sem tudja eltartani magát

A lènyeg : az államnak a" bemenetnèl" - ami az oktatást jelenti - segíteni kell azokat, akik nem a társadalom felső osztályaiból èrkeznek, hogy működjön a társadalmi mobilitás , legyen mindenkinek esèlye .
Ha pl az elit egyetemek \ szakok fizetőssè válnak teljesen , az egyenes út a kasztosodásra .

alöksz róz 2021.12.10. 23:56:51

@Boldeone2: egy csomó képesség, készség, beállítottság...
az a baj h leragadtál rousseaunál meg szent ágostonnál

2021.12.10. 23:57:54

@cavalry:
a prezi magyarország 169 főt foglalkoztatva 3.7 milliárd forint éves árbevételt realizált. ez nem tűnik olyan nagyon soknak.

Boldeone2 2021.12.10. 23:59:39

@alöksz róz: A 192 már nem optimális magasság a testèpítèshez, de alapvetően a keskeny vallöv mèg nem kizáró ok.
Az említett Larry Scott is igen keskeny vallú volt csontozatra , vagy Phil Heat sem a szèles válláról híres
Lehet nagy erdmènyekeket elèrni gyengèbb genetikával is jó eredmènyeket , kellő szorgalommal

cavalry 2021.12.10. 23:59:43

@alöksz róz: Akinek nincs és sem a dicsőség sem a pénz nem motiválja az úgysem jelentkezik. Nem csak a magyar viszonyokra képezhetjük őket, hanem pld a külföldi munkavállalás esetében érdekes ez. Pld van egy angol pénzügyi végzettsége, és a bank szakmai megbeszélései úgy zajlanak hogy mindenkinél ott van a lehetőség hogy hozzászólhat. Aki jót tud mondani az esélyes az előre lépésre ha van olyan feladat ahol kell majd új ember. A kreativitás a lényeg, nem monoton munkavégzést akarnak hanem ötleteket, megoldásokat olyan problémára amit nem oldottak meg különben nincs fejlődés. Itt havi + milliót is jelenthet egy kis előrelépés mondjuk csoport vagy projekt vezetői helyre. Most írtam egy nagybanknak egy javaslatot ami sok pénzt hozhat nekik (összefügg a járvánnyal).

cavalry 2021.12.11. 00:07:57

@cvsvrs: A profit aránya az érdekes. Hiába sok a bevétel ha kicsi a profit. Nyilván statisztika is kell hogy mozog a cég és milyen a cég értéke, mert lehet hogy érdemes lesz eladni. Ha kapsz pár milliárdot akkor már el vagy mint a befőtt a továbbiakban. Pld ismerősöm amerikai kockázati tőke befektetőnél dolgozik. A tőke amit kezdetben befektetnek arra érdemes cégbe 10-150 millió USD. Persze idáig is el kell jutni a cégnek. Utána fokozatosan szereznek további befektetőket is, és kiugorhat a cég olyan helyzetbe is amikor azért adják el az alapító atyák, mert ez már nekik túl nehéz feladat, nincs erre képzettségük. Ennek cégnek 150 olyan támogatott vállalata van amibe befektetett és persze részesedését el is adja sokszor jó áron, ebből élnek. Van köztük gyógyszergyártól kezdve sok más profilú.

2021.12.11. 00:08:27

@cavalry:
már csak az a kérdés, hogy egy ilyen tanácsadó cég miért nem veri hülyére fideszt. ha valóban képesek megoldani a problémákat, akkor miért mutatnak fel ebből valamit. meg lehet szerezni azt a brutális hatalmat, amivel a fél világot rettegésben tartja a geci orbán.

2021.12.11. 00:09:15

@cavalry:
a prezi összességében érhet sokat. a prezi magyarország lófasz.

G. Nagy László 2021.12.11. 00:09:46

@Boldeone2:

"Kènyes jèg ez az IQ kèrdèse, mennyire genetikusan determinált ès mennyire szerzett . Egyrészt eleve nincs tudományos konszenzus erről"

Az intelligenciakutató riportalany szerint: A legnagyobb meglepetés ami ért ezzel kapcsolatban, az az volt, hogy nagyon jó minőségű irodalma van e témának. Nagyon jó pozíciója van ennek a területnek a tudományban. Tényleg hihetőek ezek az eredmények, mindenki ezeket találja és nem az utóbbi tíz évben találta őket, hanem az utóbbi száz évben igazából bárki vizsgálta ezeket, mindenkinek ez jött ki.

"másrèszt , a náci Nèmetorszag tanaihoz jutunk vissza amikor az eugenikát üdvözöljük , onnan már csak egy lèpès a rasszhigiènè..."

Ez nagyon nem így van. A náci Németországban embereket gyilkoltak. Zsidókat, cigányokat. Sterilizálták a vakokat és a siketeket. Ezek nyilvánvalóan morális mélypontok az emberiség történetében. Ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, ha kijelentjük, hogy előnyös volna, ha az intelligensek szaporodnának intenzívebben. És annak se, ha hagyjuk, hogy bárki annyi gyereket vállaljon, amennyit csak eltartani képes önerőből.

Tegyük fel, hogy bejön neked egy csaj és végignézel rajta. Innen már csak egy lépés, hogy leteperd és megerőszakold??? Aligha.

"Van még egy hibás feltètelzès az írásban : a depresszió èppen hogy a kaukázusi , magas intelligenciával rendelkező emberek betegsége"

Jómagam csupán a téma kutató szakértőjét idéztem: A magasabb intelligencia a mentális pszichiátriai betegségek ellen is véd, mégpedig nagyon-nagyon nagy erővel. Tehát minél intelligensebb valaki, annál ritkábban szenved olyan kórképektől, mint például a major depressziós zavar, vagy a skizofrénia. Friderikusz is nekiszegezte ugyanezt: a közvélekedés szerint az intelligensek betegsége a depresszió. A srác határozottan cáfolta.

cavalry 2021.12.11. 00:17:32

@cvsvrs: Nem érdekli ezeket a cégeket a mi kis országunk csak ha megbízást kapnak sok pénzért. Ez nem célország, idióta jogrendszerrel és millió problémával. A bíróságok felkészültsége egy vicc. Ha itt gondod van évekig pereskedhetsz, sokba kerül és megőrülsz a bírók hülyeségei miatt felejtős az egész. Itt bíráskodik bíró úgy gazdasági ügyben hogy fogalma sincs a még a magyar számvitelről sem, a nemzetközit meg nem is érti, és baromságokat beszél össze vissza a tárgyaláson, ha meg szólsz neki csak rosszabb, mert megsértődik. Káosz van, a színvonal zuhan. Volt hogy a multi csak Bécsben volt hajlandó szerződést kötni a magyar jogrendszert kizárta. ez nem jogállam, hanem kb. olyan mint Kenya.

cavalry 2021.12.11. 00:28:44

@Boldeone2: OK, de a tudást át kell értelmezni A ma érvényes "tudás" már nem tanulható meg, hanem adott eset megoldására össze kell szednek a hiteles forrásokat és abból kiszednek a megoldást. Na ez nem nagyon megy. Az iskola csak egy alap. Példa: Lányom a briteknél végzett Top 100-as egyetemen kitűnőre (de végig) pénzügy -közgazdász +számvitel . Felvették a világ egyik legnagyobb bankjába Fél év után beiskolázták egy nemzetközi pénzügyi elemző 3 éves iskolába ahová csak ilyen diplomákkal lehet jelentkezni is. Elküldte az egy félévi tananyagot képen, kb 5 telefonkönyv mennyiség. Azt mondta az egyetem csak vicc volt ehhez képest. Utána is csak képzett lesz de gyakorlat is kellene hogy komolyan vegyenek ami nyilván meglesz. Azért hogy a maradék idejét is kihasználja beiratkozott egy neves amerikai egyetem adatbázis kezelő rendszerekkel kapcsolatos oklevelet is adó tanfolyamára. A feladat csak most jött a munkahelyén (2 éve), banki informatikai rendszereket auditált bemelegítés képen mint kezdő egy csoportban. Akkora az ismeret halmaz hogy ez megtanulhatatlan, de ki kell kutatni mindig a választ, akinek sikerül az megy tovább. Az idő a másik paraméter. Nincs idő szarakodni, amit nálunk egy hónapig nézegetnél ott van rá egy hét. Na akkor most mi a "tudás"?

Boldeone2 2021.12.11. 01:14:40

@G. Nagy László: Ez nagyon nem így van. A náci Németországban embereket gyilkoltak. Zsidókat, cigányokat. Sterilizálták a vakokat és a siketeket. Ezek nyilvánvalóan morális mélypontok az emberiség történetében. Ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, ha kijelentjük, hogy előnyös volna, ha az intelligensek szaporodnának intenzívebben"

Na pont ez a negatív eugenika, amiről te beszèlsz , a nácik által üdvözölt módszer : tiltsuk meg azoknak a szaporodást, akik nem elèg intelligensek , de kik a nem elèg intelligensek ? Az imbecil vagy a debil nyilván az, de afelett ha nincs valakinek elèg pènze mondjuk , akkor tiltsa meg az állam neki hogy ne szaporodjon?? A vagyoni állapot egyèbènt sem feltètlenül egy konstans dolog : lehet aki ma mèg nehezen tudja eltartani a gyereket , holnap már sikeresen adaptálódik a világhoz ..

Jómagam csupán a téma kutató szakértőjét idéztem: A magasabb intelligencia a mentális pszichiátriai betegségek ellen is véd, mégpedig nagyon-nagyon nagy erővel. Tehát minél intelligensebb valaki, annál ritkábban szenved olyan kórképektől, mint például a major depressziós zavar, vagy a skizofrénia. Friderikusz is nekiszegezte ugyanezt: a közvélekedés szerint az intelligensek betegsége a depresszió. A srác határozottan cáfolta."

- Kötve hiszen hogy cáfolta. Èn is elolvastam már ebben a tèmában nem egy szakirodalmat , egyèbkènt pl a depresszió kezelèse az csak kisebb mèrtèkben a pszichológia tudományterülete, a nagyobb rèszt sajnos a pszichiatriáè. Ha valakinek felborul az agyi hormonegyensúly , azt már a legtöbb esetben csak olyan gyógyszerekkel lehet kezdeni, amelyek az agyhormonok mennyiséget befolyásolják . Az meg nem született intelligencia kèrdèse , hanem genetikai hajlam kèrdèse
Az intelligencia kèrdèse a betegsègből kilábalásnál számít , mert elkèpesztő nehéz " letenni " a legtöbb pszichotikumot
A betegsègbe viszont egyforma esèllyel eshet mindenki , az intelligens ember is , de mèg a nagyon sikeres is paradox módon
A generalizált szorongás is èppen azoknak az embereknek jön elő leginkább - akik intuitív módon előrevetítik a jövőt , a jövőbeli fèlelmeket . Inkább az intelligens emberek szokása az. " Boldogok a lelki szegènyek "- mondják ...
Olvastam egyszer egy tanulmányt , linkelni nem tudom , ami arról szólt , hogy a romák között jelentősen kevesebb a major depressziós eset .

Boldeone2 2021.12.11. 01:26:55

@cavalry: A tudás szerintem egy eszköz, az intelligencia eszköze , amivel adaptálódik az egyèn a világ kihívásaihoz
Mivel egy specializált világban èlünk , sok embernek elèg egy specifikum amit megtanul , akár egèsz èletèben adaptálódhat a világhoz vele . Vagy nem, - mert közben változik a világ - akkor pedig valami új tudást kell elsajátítani amivel megfelelhet a kihívásokra
Az integrált tudás - olyan mennyisègű már az egyes tudományterületeken belüli felhalmozott tudás - nem nagyon lètezik , de azért mèg volt mostanában is nèhany nagy zseni , mint Stephen Hawking, akinek az agyi teljesítmènye pont ellentètben állt a fizikai állapotával

lenörd hofstadter 2021.12.11. 07:54:37

Érdekes látni, hogy amint megjelentek a fideSSes hozzászólók, megszűnt az értelmes beszélgetés és indult a megszokott gyalázkodás.

Wildhunt 2021.12.11. 08:16:52

@cavalry: A téma szempontjából lényegtelen, de ez mégiscsak egy kommentszekció:
A haltápos kérdést feltettem egy horgászmániás ismerősömnek, íme a válasz röviden:
egyáltalán nem nehéz olyan haltápot keverni, amit a halak zabálni fognak. Mondott pár verziót, volt közte műanyagpor is. Ezek nagy része viszont teljesen alkalmatlan haltápnak. A haltáppal szemben ugyanis elvárások vannak.
hogy a halak szeressék ugyan, de ne szokjanak rá
Legyen környezetbarát (a lótáp például tele van nitrogénnel ami a vízivilás nagy részének mérgező)
Legyen hosszú távon semleges a halaknak.

Andy73 2021.12.11. 08:29:36

Az intelligencia jó és fontos dolog, de nem a legfontosabb. Az intelligens emberek is lehetnek boldogtalanok, az intelligencia önmagában nem boldogít, ahogy a pénz sem, sőt az egészség sem. Ezek csak adottságok, lehetőségek, amivel lehet élni és visszaélni is. Az emberek azért is szeretik pl. a Dallast, mert azt láthatták, hogy ott sem boldogok az emberek, hiába gazdagok, okosak és szépek.

Andy73 2021.12.11. 08:34:20

@Boldeone2: a lelki szegénység nem egyenlő a butasaggal vagy az intelligencia hiányával, hanem egészen mást jelent.

Andy73 2021.12.11. 09:11:26

Vannak ellentmondások: az intelligensek kevesebb gyereket vállalnak, az arisztokrácia is intelligensebb volt az átlagnál, mégis jobban szaporodtak, stb.

G. Nagy László 2021.12.11. 09:19:25

@Boldeone2:

"Na pont ez a negatív eugenika, amiről te beszèlsz , a nácik által üdvözölt módszer : tiltsuk meg azoknak a szaporodást, akik nem elèg intelligensek "

Szerintem mindketten egyetértünk abban, hogy ez embertelen. Alapvető emberi jog a szaporodás. (Ugyanakkor ez az EGYETLEN olyan alapjog, amely kötelességet is von maga után: el kell tartani, fel kell nevelni azt a gyereket.)

G. Nagy László 2021.12.11. 09:22:34

@Andy73:

"Az intelligencia jó és fontos dolog, de nem a legfontosabb. Az intelligens emberek is lehetnek boldogtalanok, az intelligencia önmagában nem boldogít, ahogy a pénz sem, sőt az egészség sem. Ezek csak adottságok, lehetőségek, amivel lehet élni és visszaélni is."

Tökéletesen egyetértek.

"Vannak ellentmondások: az intelligensek kevesebb gyereket vállalnak, az arisztokrácia is intelligensebb volt az átlagnál, mégis jobban szaporodtak, stb. "

Itt viszont nem értem, mit látsz ellentmondásosnak.

G. Nagy László 2021.12.11. 09:30:15

@szívófej:

"Itt az ideje bevezetni a gender-intelligencia fogalmát, mert ha mindenkinek joga van eldönteni, a biológiai nemétől függetlenül, hogy ő milyen nemű, akkor azt is mindenki dönthesse el, hogy ő, az intellektuális képességeitől függetlenül mennyire intelligens és okos (meg persze szép)."

Szívemből szólsz :) :) :)

s 2021.12.11. 09:36:21

@baalint1: "a magasabb intelligenciájú szülőknek magasabb intelligenciájú gyerekeik lesznek"
Van ugye a regresszió. Ezt is Galtontól tudjuk. Tehát nem ez történik. A magas intelligenciájú szülők gyermekei valószínűbben lesznek a szüleiknél kevésbé intelligensek, mint náluk intelligensebbek.

s 2021.12.11. 09:51:22

@cvsvrs: Az intelligencia az, amit az IQ teszt mér. :-)
Ezt most cinikusan mondom, mert teljesen egyetértek veled. Van egy bizonytalan fogalmunk, és ez nem lett pontosabb attól, hogy szerkesztettünk teszteket, amik nagyrészt azokat az eredményeket adják, amit elvárunk. Maga a fogalom továbbra is tisztázatlan.

Ha nekem kellene rá valamit mondanom, akkor alkalmazkodási képességnek nevezném bármilyen előre nem látható körülményhez. Ugyanis evolúciós értelemben ez a célja. Nem genetikailag kódolt viselkedésmintát követ az egyed, mert az csak lassan képes módosulni, hanem a változékony környezethez alkalmazkodik annak jellemzőinek értelmezése által.

Andy73 2021.12.11. 09:54:38

@G. Nagy László: az elmélet szerint az intelligensek kevesebb gyereket vállalnak. Ennek ellentmond, hogy az arisztokrácia az átlagnál intelligensebb, mégis több gyereket vállaltak. Sőt, ez más vezető rétegekre is igaz volt, ezért növekedett az átlag intelligencia szintje. Tehát hibas az elméletnek ez a része. Arról sincs szó, hogy a nácik nem csak a fogyatékosokat irtottak, hanem az intelligencia jó részét is, méghozzá tömegesen likvidáltak, gázkamrákban.

s 2021.12.11. 10:02:49

@cvsvrs: "egyébként a falu lenne nagyon gazdag"
Miből lenne gazdag, ha nem fizetnének neki a városi népek?

Az intelligencia az együttműködés képessége is egyben. Ezt nem kellene elfelejteni.

Egyébként kevésbé vagyunk intelligensek, mint egy kőkorszaki ember. Annak még mindent jól kellett csinálni. Halászni, vadászni, lakóhelyet készíteni, védekezni a ragadozók ellen . . . stb. Ma csak néhány dolgot csinálunk. A borbély hajat vág, borotvál. A szakács főz. A nagyobb eredményeink éppen az együttműködésből adódnak. Nem kell mindent tudnunk, ezért tudhatunk valamit jobban. Maga a társadalom az intelligencia egyik megnyilvánulása.

G. Nagy László 2021.12.11. 10:50:29

@Andy73:

"az elmélet szerint az intelligensek kevesebb gyereket vállalnak. Ennek ellentmond, hogy az arisztokrácia az átlagnál intelligensebb, mégis több gyereket vállaltak. Sőt, ez más vezető rétegekre is igaz volt, ezért növekedett az átlag intelligencia szintje. Tehát hibas az elméletnek ez a része."

Szó sincs arról, hogy létezne olyan sztenderd elmélet, mely szerint az intelligensek - kortól, helytől, kultúrától és körülményektől függetlenül - kevesebb gyereket vállalnának. Ez csupán a legutóbbi, modern idők megfigyelése, ténye. Az intelligensek alapvető ösztönkésztetései PONTOSAN ugyanazok, mint a primitíveké: enni, inni, szaporodni. A különbség annyi, hogy az intelligensek képesek gazdálkodni az erőforrásaikkal. A történelem nagy részében az uralkodó osztályoknak nem kellett spórolniuk, népes családot, ágyasokat és fattyakat hagyhattak maguk után. Manapság a középrétegeket szarrá adóztatja a jóléti állam, így nagyon is gazdálkodniuk kell. Az intelligensek pedig mindig alkalmazkodnak a környezethez, így kevesebb utódot hoznak össze. Nincs ebben az égvilágon semmi ellentmondás. A posztban is úgy fogalmazok: megfordult a trend.

2021.12.11. 10:56:38

@s:
az alapvető létszükségletet a falu teremti meg. alapvető élelmiszereket vagy akár az élhető környezetet a falu biztosítja. a falu konyhakész állapotban előteremt egy mondjuk egy libát. és nem ezt mérik aranyárban. nem az agrárterményt. hanem a főváros leüti az entert. teremt százcsillió eurót, dollárt vagy forintot a semmiből magának. és az ellátási lánc végén lefölözi a hasznot. és az a kérdés, hogy ki költözzöna várba és ki legyen a sztrárséf. az adja el a libasültet aranyáron. és mellette még abból is hasznot húznak, hogy a sztárséf úgy süti ki a libát, ahogyan senki se tudja kisütni. a virtualizált pénz egy brutális versenyelőny a főváros számára.

mit termel budapest? dzsídípít. az, hogy a főváros "termeli" dzsídípí felét azt jelenti, hogy a semmiből teremtett pénz felét a főváros költi el. és azt mondja, hogy ez a piac. ez nem valós árupiac, hanem tőkepiaci dominancia. és hogy most a városháza eladás botrányban a gansperges fideszes tégla, vagy sem és bajnai ebben benne volt, vagy sem és a völlner a végrehajtókkal összejátszott, vagy sem és a többi. ha a virtualizált pénzteremtés szinte korlátlan, akkor csak az kérdés, hogy ki vegye meg a fél balatont. orbán és matolcsy haverjai, vagy nem tudom kicsodák.

értem persze, hogy a feudális világhoz nem lehet teljesen visszatérni. de pl. a klímaváltozásra a falusias lájfsztájl tömeges visszavezetése tűnik kézenfekvő megoldásnak. magyarországon legalább is.

tiszta levegő a rét, a legelő, erdő nélkül aligha képzelhető el. ​a falu a kerti budi a szart a termőföldbe keveri el és nem közvetlen az ivóvíz bázisba. a klímaváltozásra technológia egy részének kivezetése a falusias életstílus tömeges visszavezetése tűnik az egyetlen megoldásnak. magyarországon legalább is.

s 2021.12.11. 11:51:21

@G. Nagy László: Abban tévedsz, hogy a társadalmi rendszerhez történő alkalmazkodás nem azonos a biológiai közeghez való alkalmazkodással. Tehát aki a társadalmi életben sikeres, az nem feltétlenül sikeres a naturális közegben. Mivel az ember inkább él társadalomban, mint nem (a társadalmak számtalan előnye miatt), ezért az adó a két rendszer közötti eltérés kompenzációjának szükséges velejárója. Bill Gates például sokkal több erőforráshoz jutott hozzá, mint amire Bill Gatesnek, mint egyednek szüksége lehetett valaha is. Ezt ő maga is tudja, azon kívül, hogy szarrá adóztatták, még egy valag pénzt is beletolt az alapítványaiba, mert társadalmilag ez a hasznos. Tehát az emberiségnek, mint fajnak hasznosak az adók. Sokkal inkább hasznosak, mintha ezek a javak az egyén birtokában maradnának. Ez nem baloldali politika. Ez racionalítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 12:11:32

@G. Nagy László:

" mindenki megtarthatja a munkája gyümölcsét"

Tarthassa is meg. De a tőkés bevétele éppenhogy NEM munkája gyümölcse, hanem a másokon való élősködés eredménye.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 12:14:41

@alöksz róz:

Én azzal nyertem meg a múzsámat annak idején, hogy nem vagyok se agresszív, se a szó rossz értelmében férfias. Azt mondja, senkiket se utált jobban, mint a melldöngető férfiakat.

midnight coder 2021.12.11. 12:15:10

Igazából az IQ szerintem kb. az agy nyers számítási teljesítménye. Ami valóban nagyrészt genetika. De ahhoz, hogy ez kijöjjön megfelelõ környezet is kell. Ha a gyereket kutyák nevelik fel, akkor lehetnek akármilyen jó génjei. A másik oldalon, a hülye Pistikét lehet ugyan fejleszteni, de nem lesz belõle atomfizikus.

cavalry 2021.12.11. 12:15:43

@Wildhunt: Értem, de itt nem lótápról van szó, hanem emberi fogyasztásra felhasznált adalék anyagról, ami gluténmentes is (csokoládéban ios van, meg a kutyatápokban is, és sok más felhasználása is van mert könnyen emészthető. De önállóan is ehető. Ezt én csak a nedvesített zabra kevertem rá, és jelentős energia többletet ad a lónak. Hasonló hatású mint a szőlőcukor. Horgász Tápgyártókkal beszéltem, de nem tudták kísérletekkel igazolni hogy a tápjuk eredményes e egyáltalán, csak tapasztalati véleményekkel rendelkeztek, hogy fognak vele a horgászok. Ezzel is fogtak, csak sokkal többet mint a tápokkal. Amúgy nem volt ezzel időm foglalkozni, célszerű lett volna ha valaki végig megy a Balaton parton és árulja a horgászoknak, de erre én nem érek rá.

midnight coder 2021.12.11. 12:21:24

@s: "Sokkal inkább hasznosak, mintha ezek a javak az egyén birtokában maradnának. Ez nem baloldali politika. Ez racionalítás. "

De, ez baloldal és 100%-ban irracionális. Bill Gates ugyan fasza házban lakik, de a vagyonához képest az egyéni felhasználása elenyészõ. A pénze különféle vállalatokban van, ahol sok-sok ember talál megélhetést, illetve produkál olyan dolgokat amire más embereknek szüksége van. Azaz a pénze nagy része valójában más emberek megélhetését biztosítja.
Na most, ha Bill Gates teszem azt, a pénzét vállalatalapítás helyett az afrikai éhezõk etetésére fordítja, annak mi is lesz a következménye?
1. Az USA-ban Átlag Joe polgárnak nem lesz melója, így segílykébõl él - ami persze ismét csak magasabb adókat eredményez az USA-ban, amitõl még kevesebb ember fog munkából élni, és még több segélybõl.
2. Afrikában Kunta-Kinte 10 gyereke nem hal éhen, hanem szépen felnõ és csinál fejenként 10-10 gyereket, azaz 20 év múlva már nem 10 éhezõ afrikait kell etetni, hanem 110-et.

Emmett Brown 2021.12.11. 12:22:22

Az, hogy az IQ is befolyásolja a jövedelmet az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szociológia tévedne a környezet hatásában a szegénységre.

s 2021.12.11. 12:22:47

@cavalry: Jaj. A mesterséges intelligencia nem intelligencia. Az egy olyan szerkezet, ami úgy buta, mint ahogyan az ember is. Ezért az ember boldogan rásüti, hogy intelligens.

midnight coder 2021.12.11. 12:23:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A tõkés tõkéje nagyrészt munkaeszköz. És az az igazság, hogy abban a rendszerben ahol a tõkést kiiktatták, mondván hogy kizsákmányolja a munkásokat, hosszabb távon sokkal-sokkal szarabbul éltek a munkások mint ott, ahol hagyták õket kizsákmányolni.

midnight coder 2021.12.11. 12:27:48

@Emmett Brown: Igazából legalábbis a fejlett országokban a legtöbb szegény a saját hülyesége miatt az. Ez egyrészt IQ probléma is, másrészt civilizációs kérdés. Csak a társadalom sem IQ-t nem adhat az orrodat is tisztíccsa lumpenproletárnak, sem arra nem kényszerítheti a gyerekét hogy egyetemet végezzen amikor az õ karrierálma a gangsta drogílerség. Azért már tehetne a társadalom, hogy mondjuk a média ne a gettópatkányokat tegye meg példaképnek, csak ez egy liberrált társadalomban szintén nehéz ügy.

s 2021.12.11. 12:29:20

@cvsvrs: "mivel lennének jobbak a fidesz ellenében"
Nem basznák szét szilánkokra az oktatást és az egészségügyet. Ez rövid távon azonnali anyagi áldozat a társadalomnak. Hosszú lejáratban (kb. 40 - 50 év) az egyetlen lehetséges megoldás, hogy Magyarország a térképen maradjon. Ezt kell megérteni - ha már intelligenciáról van szó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 12:32:24

@midnight coder:

A kizsákmányolás nem ad hozzá értéket a rendszerhez, így megszüntetendő.

Majd csak valahogy kibírjuk, hogy valaki nem keresi egy átlagember jövedelmének milliószorosát.

cavalry 2021.12.11. 12:33:14

@s: A MI már sokat fejlődött. A fejlesztése szinte korlátlan lehetőség. HA mondjuk Polgár Juditot magas IQ-val rendelkező sakkozónak tartod és a MI által vezérelt gép megveri sakkban, akkor mi van? A GO is elesett és a vadászgépek vezetése is. Sok féle MI koncepció van, amelyik öntanuló,, stb. lemossa az embereket. Tehát definíciós kérdés mit nevezel intelligenciának. egyébként egyszerű példákkal is rommá lehet dönteni az egyetemet végzett professzorokat a saját magukban vetett hitet kérdésessé lehet tenni. A jogszabály a jó példa, sok ezer vagy tízezer jogász nézegeti a törvényeket (a Kúria is) és alapvető hibákat sem vesz észre. Akkor ők tök hülyék? Erős részem van a jelenleg is piacvezető jogszabály nyilvántartó rendszer fejlesztésében, és az agyam megállt annyi hülyeséget találtam bennük, el is ment tőle a kedvem. Nem véletlenül félnek a MI térhódításától. Ha a MI kezelné a bírósági tárgyalásokat, 5 perc lenne egy ügy tárgyalása, és utána már csak nehéz gyermekkor hatásait lehetne figyelembe venni. Nemrég pár hónapja találtam egy olyan fogalmat egy rendeletben amit 4 minisztérium sem tudta megmondani hogy mi a francot jelent. Az ember egy irracionális gondolkodó, tudományosan a "korlátozott racionalitás" alkalmazója. Népszerű nevén "Hülye".

s 2021.12.11. 12:39:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Te már csak tudod, tapasztalatból is. :-D

A genetikus rész és a szerzett mentális képességek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek. Elméletileg is. Nincs teszt, ami képes lenne elkülöníteni, hogy a jó eredmény születetten meglévő adottságokból származik, vagy az élet során kifejlesztett képességekből adódik. Ez a neuroplaszticitás miatt van. Az agy szerkezete folyamatosan alakul a tevékenységek során. Már tíz éves korra sem olyan, mint születéskor. És kurvára nem mindegy, hogy mi történt abban a tíz évben. A többiről nem is beszélve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 12:42:30

@s:

Mi történhetett velem első 10 évem során?

Esetleg az, hogy utáltam a sportot, a testmozgást, emiatt az átlagnál többet ültem egy helyben és gondolkoztam, majd olvastam? Talán az, hogy 4 és fél évésen már tudtam írni és olvasni emiatt?

2021.12.11. 12:43:14

@midnight coder:
lehet így is, lehet úgy is. az észak-amerikai népesség meglehetősen kevert. 10% újraosztással is elműködnek. ekkora mértékű alapjövedelemmel. egyetlen kötességed van. tartsd be az alkotmányt és tartsd tiszteletben a törvényeket. légy amerikai. és ezek mellett a szupergazdagok nagy összegű adományokkal, adományozókkal szavazatokat vásárolnak maguknak és szválasztást nyernek. ez is egy működő modell. ezzel amerika megőrizheti a globális versenyképességét, vezető szerepét kínával szemben. ugyanazt megcsinálhatja ausztriália kevesebb szupergazdaggal.

60% újraosztás is működhet afrikában. ahol nagyon sok a natív. ha valaki sikeres lesz, akkor az adókkal a közeli rokonait támogatja. és mivel a multik is magas adót fizetnek így kontinentális méretekben versenyképes maradhat. magas adók mellett is felemelkedhet egy világias fekete afrikai elit. amelyiknek elemi érdeke, hogy a törzsi néppességrobbanást megakadályozza. mert úgy 100% adót kellene kivetnie. a magas adók is lehetnek célravezetők adott esetben.

ázsia 30% körüli kormányzati költéssel működik. európa 50% körülivel. és szerintem az európai mértéket nem nagyon lehet növelni (mert az globális versenyképtelenséget jelentene) és csökkenteni sem lehet (annak a programnak aligha lenne 50% plusz egy fő szavazója). európában a fő kérdés szerintem az, hogy mennyire hatékony az elosztás.

cavalry 2021.12.11. 12:44:16

@s: Ha van otthon egy cserép növényed. Gondold végig képes vagy e úgy gondozni hogy a maximális eredményt érjed el, és kizárj minden negatív folyamatot (kiszáradás, káros többlet víz, tápanyag hiány, fertőzések, stb. stb.) Ez bonyolultabb mint a holdra szállás egyébként. Ki is fog dögleni minden a felmelegedés miatt. Nincs kegyelem. Pont egy ilyen projektem van most, van benne egyetem is. Keresek egy kis pénzt, mert nekem már működik, most egy nagy informatikai céggel fogunk informatikai megoldást alkalmazni a vezérléshez. Van hozzá külön nyelv is (FML).

cavalry 2021.12.11. 12:47:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azért nem árt elolvasni a K.Marx Das Kapital című művét. Kell a kizsákmányolás, mert azt fordítod a fejlesztésre. A gazdagok nálunk költenek jobban hülyeségekre, de nem is lesznek sokáig gazdagok :)

2021.12.11. 12:53:32

@s:
errefelé a fidesz nem verte szét az oktatást. olyan sokat nem is javított rajta azt aláírom.
mit vert szét budapesten?

Emmett Brown 2021.12.11. 12:56:35

@midnight coder: amit te saját hülyeségnek titulálsz, az egy bizonyos (változó) részben környezet általi "hülyeség".

s 2021.12.11. 12:57:25

@Boldeone2: Egyetétek. A társadalmi siker záloga a nagy merítés, és a hatékony válogatás. Ez biztosítja egyedül a legtöbb magasan képzett embert, ami növeli a társadalmi jólétet.

s 2021.12.11. 13:05:20

@G. Nagy László: "az intelligensek betegsége a depresszió. A srác határozottan cáfolta."
Nem sok intelligenssel találkozhatott. :-)
Mert ők a szomorúbbak. Éppen amiatt, hogy értik a világot.

Emmett Brown 2021.12.11. 13:13:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: és hogy képzelnéd el kizsákmányolástól mentesen az életet? hogy/hol lehetne dolgozni?

2021.12.11. 13:24:37

@s:
az amerikai modell (10% alapjövedelem és ezek utána mindenki maga szerencséjének a kovácsa) is lehet hatékony. ez az amerikaiak tömegeit fenntartja. mondjuk egy 5 tagú amerikai család kapna évi 30 ezer dollárt, amihez társulhat 20 ezer dollár alapítványi támogatás (szavazatvásárlás) az iskolás gyerekeknek. és ezek után heti 1 ezer dollárból már megélnek úgy is, hogy mellette alkalmi munkát vállalnak. és ezek után a magánintézmények elég hatékonyan szelektálhatnak egy sokfelől érkező kevert fajú népességből. ez a liberális kapitalizmus és a nyílt társadalom győzelme minimális központi újraosztás mellett. elég nagy a társadalmi merítés. feltétel nélkül alapjövedelem mellett majdnem teljes. elég hatékony a szelekció. versengés magánszolgáltatól között. mimimáladóval.

2021.12.11. 13:30:09

@Emmett Brown:
közintézményekben. közhasznű alapítványokban. a balkán beállhat dominánsan egy nullszaldós működésre. közmunkaprogramok az agráriumban, közhasznú társaságok a helyi iparban, zártkörűen működő részvénytársaságok a kereskedelemben és a szolgáltatásokban. és önszerveződés, önfoglalkoztatás a szellemi szabadfoglalkozásúak körében. kb. ez a balkán felemelkedésének útja énszerintem. ami majdnem mindenben ellentétes az atlanti-transzatlanti fejlődéssel, ami szintén működhet egy adott közegben.

2021.12.11. 13:43:48

@Boldeone2:
nekem nincs kifogásom az ellen, hogy a pozitív diszkrimációt hirdető családok költözzenek össze az ezt kihasználni igyekvőkkel. és ilyenformán kifosszák őket. csak ezt ne kényszerítsék a többségre.

cavalry 2021.12.11. 13:55:00

@s: "Ez biztosítja egyedül a legtöbb magasan képzett embert, ami növeli a társadalmi jólétet."

Ez már régen túlhaladott elgondolás. A magasabban képzettek, elmennek az adott országból ahol képezték őket. Még érdekesebb hogy már nem is a gyengébben fejlettebb államokban keletkeznek a magasan képzettek, mert az iskolát is a fejlett országban végzik és ha ott megfelelnek akkor ott is maradnak esetleg. Ezeket az államokat már nem érdekli honnan jött a munkaerő.

2021.12.11. 13:56:41

@Boldeone2:
a pozitív diszkrimináción alapul szociálliberáls politikáját - ami gyakorlatilag a magyar vidék elcigányosodásának kísérlete - maguk a cigány közösségek verték szét úgy, hogy ezek döntő többsége egyként orbánra szavaz. és ha nem lopták volna szét a fél országot, akkor most nem 50%, hanem 80% támogatossággal rendelkeznének.

2021.12.11. 14:02:06

@cavalry:
majd érdekli. ha a magasan képzettek elegendően sokan lesznek és a kikiáltják a saját államaikat. németországban létrejön az iszlám (állami) bank és létrejön (új) rumélia. és a többségében török német haderő leverik a nyugger lázasást. abból lesz a rumli. ez persze teoretikus. európában nagyon is számít, hogy honnan jönnek. az összes kicsit is értelmes politikus orbánista.

Andy73 2021.12.11. 14:49:13

@G. Nagy László: Az intelligensek képesek gazdálkodni az erőforrásaikkal, de arra is képesek, hogy az átlagnál több erőforrást szerezzenek maguknak, és így akár egy gazdasági vezetőréteget is alakítsanak ki. Ha valaki intelligens, akkor nemcsak arra képes, hogy korlátozza magát, a vágyait, hanem arra is, hogy a vágyainak megfelelő életet teremtsen magának. Ha népes családra vágyik, sok gyerekre, akkor megteremtse hozzá az anyagi feltételeket. Ma is vannak szép számmal nagycsaládosok értelmiségiek között is, akik nem szűkölködnek, és nem csak segélyeken, családi pótlékon vagy családi adókedvezményen élnek, hanem nagyrészt maguk teremtik meg hozzá az anyagi feltételeket. Én legalábbis több ilyet is ismerek a baráti körömben is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 15:24:14

@Emmett Brown:

Az én személyes sorsom lényegtelen. Itt ez egy rendszerprobléma.

A kapitalizmus likvidálása politikai kérdés, csak politikai akarat kell hozzá.

Emmett Brown 2021.12.11. 15:38:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem az a kérdés, hogy te hol/miként dolgoznál, hanem az, hogy összességében azok, akik most "kizsákmányolódnak" (ha jól értem, akkor mindenki, aki olyan helyen dolgozik, ahol nem tulajdonos) hol és miként melóznának

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 15:42:11

@Emmett Brown:

A tőkés felesleges elem, nem ad semmit hozzá a gazdasághoz. Ez a lényeg. Likvidálandó tehát.

Almandin 2021.12.11. 15:49:37

@Andy73: Általában a tanultabb, intelligensebb emberek esetében azért van kevesebb gyerek, mert jobban felmérik ésszel, hogy a szülői vágyakat ki tudják élni egy-két gyerekkel is, de több vállalása veszélyeztetheti a jólétüket és a státuszt. Pl. három vagy több gyerek esetén rosszabb iskoláztatást tudnak nekik adni, ami miatt akár ki is eshetnek a középosztályból később. Sőt, az intelligens emberek kevésbé adnak mások véleményére, ezért jobban fel merik vállani azt is, hogy nem akarnak gyereket. Emiatt több köztük a gyermektelen is.
Érdekes, hogy a társadalom legfelsőbb rétegeinél is gyakori a sok gyerek, mert ott már van pénz elég, nem kell félni az elszegényedéstől. Pl. Boris Johnson vagy Márki-Zay Péter 7 gyerekkel rendelkeznek, Gyurcsány és Orbán öt gyereket nemzettek. Nekem is van olyan távolabbi gazdag értelmiségi rokonom, aki 5 gyereket szült.

Almandin 2021.12.11. 15:51:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Tanulság: ha a jobbos birkát megvakarják, kijön alóla a vörös.

Emmett Brown 2021.12.11. 15:57:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mi történik utána? feltételezem a likvidálással vagyonelkobzás is jár (a termelőeszközé mindenképpen), ennek mi lenne a sorsa? utána hogyan tovább?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 16:02:11

@Almandin:

A normalitás mindenkinek alaptermsézete, csak van aki titkolja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 16:03:53

@Emmett Brown:

Majd csak képes lesz az üzem működni anélkül, hogy valami csirkefogó milliókat lop ki belőle, nem gondolod?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.11. 16:05:15

Az intelligencia és a mentális zavarok közti összefüggés nem az, hogy véd tőle, hanem az alacsony intelligenciának és bizonyos mentális zavaroknak gyakran van közös oka. Ezért gyakran járnak együtt.

A g-faktort nem a politikai korrektség miatt nem tanítják annyira, hanem mert egy igen homályos koncepció. Lényegében egy misztifikált IQ-teszt. Emiatt nagyjából annyira érdekes, mintha feltalálnád az N+1. hőmérsékletskálát.

A történelem során az uralkodó osztályok pont, hogy lényegesen kevesebbet szültek. Az más kérdés, hogy a halandóság is sokkal kisebb volt a köreikben.

Nem rasszizmus, hanem áltudomány. A probléma ott kezdődik, hogy "feketék". Az amerikai feketék nem egy etnikum, hanem több etnikum keveréke. Mindez megnehezítve azzal, hogy a feketék genetikai változatossága iszonyú nagy. Tudnék találni két feketét, akiknek a genetikai távolsága nagyobb, mint egy japáné és egy íré.
Másrészről, az intelligencia komplexebb dolog annál, hogy azt mondjuk, hogy a gének eldöntik. Elég csak megnézni, hogy mekkora volt a különbség 1950-ben az amerikai feketék és fehérek között és mekkora most. Hát, nem a génállományuk változott meg.

Egyébként Flynnek volt egy baromi jó előadása a témában pár éve:
www.youtube.com/watch?v=9vpqilhW9uI

Emmett Brown 2021.12.11. 16:12:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a szocialista üzemek működtek? de ami még fontosabb: hogy lesznek új üzemek/boltok/éttermek/akármik?

taga20 2021.12.11. 16:15:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: iván, a kovid a maradék eszedet is felzabálta:))))

||| 2021.12.11. 17:02:11

Az IQ az a problémamegoldó képességet jelenti.
A jó teszt mindentől függetlenül a nyelvi, és oktatási különbségeket mellőzve logikai feladatokból áll, fokozatosan nehezedő kérdésekből (iehet random is). Számít a megoldási idő is, az életkor szerint pedig súlyoz.
Betanulni nem nagyon lehet 30-50 kérdést (főleg, ha random a sorrend), mert nem derülhet ki, hogy melyik nem jó.
A könnyebb feadatokra van kalibrálva a 100-as szint. A nehezebb feladatokhoz sokkal komplexebb gondolkodás szükséges. A memorizálás, műveltség, grafikus memória, és egyébb különféle adottságok csak minimálisan számítanak, ezért lehet IQ gyenge bármilyen szakbarbár pl.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 17:17:39

@|||:

Az IQ-tesztek fő baja: hatalmas előnyben vannak a rejtvényfejtők. Pedig ők nem intelligensebbek, csak gyakorlottabbak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 17:18:27

@eßemfaßom meg áll:

Ma is az van a világ nagyobb részén. Ne a magyar helyzetből indulj, Mo. a gazdag kisebbség része.

G. Nagy László 2021.12.11. 17:18:59

@s:

"Abban tévedsz, hogy a társadalmi rendszerhez történő alkalmazkodás nem azonos a biológiai közeghez való alkalmazkodással."

Ebben igazad van, de a lényeget tekintve ennek nem sok jelentősége van. Környezet és megint csak környezet, amelyhez alkalmazkodni kell. Való igaz, hogy az ember az egyetlen állat, amely meghatározó módon formálja a saját környezetét. Az intelligencia 40.000 éve is a túlélés eszköze volt, de akkortájt a fizikai erő és az atletikusság jóval többet nyomott a latba, mint manapság. Változnak az idők és mi, emberek vagyunk, aki változtatjuk a világot.

"Tehát aki a társadalmi életben sikeres, az nem feltétlenül sikeres a naturális közegben."

No de nem is a dzsungelben élünk.

"Mivel az ember inkább él társadalomban, mint nem (a társadalmak számtalan előnye miatt), ezért az adó a két rendszer közötti eltérés kompenzációjának szükséges velejárója."

Az első tagmondat igaz, a másodiknak - szerintem - semmi értelme. Pont fordítva van: a modern, városi élet sokkal komplexebb, sokkal több a lehetőség az érvényesülésre, mint a mamutvadász időkben. Inkább akkor kellett volna adót szedni, ha már egyenlősdit játszunk.

"Bill Gates például sokkal több erőforráshoz jutott hozzá, mint amire Bill Gatesnek, mint egyednek szüksége lehetett valaha is. Ezt ő maga is tudja, azon kívül, hogy szarrá adóztatták, még egy valag pénzt is beletolt az alapítványaiba, mert társadalmilag ez a hasznos."

Ez abszolút igaz.

"Tehát az emberiségnek, mint fajnak hasznosak az adók. Sokkal inkább hasznosak, mintha ezek a javak az egyén birtokában maradnának. Ez nem baloldali politika. Ez racionalítás."

Ez nem következik az előzőekből és nem is igaz. Vedd észre azt a lényeges vonást is, hogy Bill Gates önkéntesen költ nemes célokra. Ez kurvára nem ugyanaz, mintha erőszakkal elvennék tőle valamiféle jótékonysági adó formájában.

2021.12.11. 17:27:24

@|||:
csakhogy a klasszikus logikai esetszétválasztósdi nem "a" problémamegoldás. ami vagy vezet eredményre, vagy nem vezet. ha nem, akkor másképp kell feltenni a kérdést. a magas iq-val rendelkező nem feltétlen tudja másképp feltenni a kérdést. hanem neki az kell, hogy legyen adva egy olyan kérdés, amire van klasszikus logikai megoldás és azt megválaszolja. ez azonban nem az általános problémamegoldás. mert úgy az ókori görögök is megoldottak volna szinte mindent.

G. Nagy László 2021.12.11. 17:27:33

@Emmett Brown:

"Az, hogy az IQ is befolyásolja a jövedelmet az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szociológia tévedne a környezet hatásában a szegénységre."

Ebben természetesen igazad van. A kérdés csak az, hogy mik az arányok. 90:10? A környezet kétféle módon befolyásolhat: A) szélsőségesen rossz körülmények közt (Pl. éhezés) az ember aligha képes kiaknázni elméje legjavát. B) A jobb környezet általában abból adódik, hogy a szülök maguk is intelligensek. Vagyis ez esetben nem valódi hatásról van szó, hiszen mind a jó környezet, mind a gyerek magas IQ-ja a szülők genetikájából adódik, egymáshoz sok közük nincsen.

G. Nagy László 2021.12.11. 17:32:55

@cvsvrs:

"ázsia 30% körüli kormányzati költéssel működik. európa 50% körülivel. és szerintem az európai mértéket nem nagyon lehet növelni (mert az globális versenyképtelenséget jelentene)"

Ez így van. De évek óta másról sem beszélünk, mint hogy Európa csúnyán lemaradt e versenyben. (Tehát nem feltételes módban, hanem kijelentő módban kell fogalmaznunk.) Ideje volna ébresztőt fújni és elindulni a 30% felé!

G. Nagy László 2021.12.11. 17:38:46

@Andy73:

"Ha valaki intelligens, akkor nemcsak arra képes, hogy korlátozza magát, a vágyait, hanem arra is, hogy a vágyainak megfelelő életet teremtsen magának. Ha népes családra vágyik, sok gyerekre, akkor megteremtse hozzá az anyagi feltételeket. Ma is vannak szép számmal nagycsaládosok értelmiségiek között is, akik nem szűkölködnek, és nem csak segélyeken, családi pótlékon vagy családi adókedvezményen élnek, hanem nagyrészt maguk teremtik meg hozzá az anyagi feltételeket. Én legalábbis több ilyet is ismerek a baráti körömben is."

Ugyanez a saját tapasztalatom is. Kár, hogy csupán a nagyon sikeres vállalkozó barátaimnál működik ez a recept. A hozzám hasonlóan középszinten élők mind beérik egy vagy két gyerekkel. Még hármat sem látok szinte sehol. Ha kevesebb lenne a közteher, sokunk több gyereket vállalt volna.

2021.12.11. 17:44:45

@G. Nagy László:
add el a leendő első szavazóknak és szüleiknek azt, hogy nekik a középiskola már nem feltétlen lesz ingyen. tizenévesen is el lehet menni dolgozni a mekibe. a főiskolán az államilag finanszírozott keretszámot harmadolod. az egyetemek környékére tényleg csak a legeslegjobbak kerülhetnek. cserébe magasabb toronyházak lesznek. többet kereshetnek feltéve, hogy menedzserek lesznek. ha nem, akkor ugyanannyit, mint a szüleik. de ha keményen tanulnak és dolgoznak, akkor célt érhetnek és kerülgethetik a hajléktalanokat. viszont meghalhatnak a vállalatért.

G. Nagy László 2021.12.11. 17:47:24

@Lord_Valdez:

"Elég csak megnézni, hogy mekkora volt a különbség 1950-ben az amerikai feketék és fehérek között és mekkora most. Hát, nem a génállományuk változott meg."

Nincs azzal baj, ha szembemész a tudománnyal, és elég intelligens és korrekt vagy ahhoz, hogy ezt soha nem ideológiai alapon teszed (bár az ideológiád téged is látványosan befolyásol, de azért találsz hozzá mindig racionális kapaszkodókat is.)

Mik az adatok 1950-re és napjainkra?

És miért van az, hogy az ilyen irányuló felmérések évtizedek óta ugyanazokat az országstatisztikákat eredményezik? MINDIG a japánok, kínaiak, koreaiak, hongkongiak az élen 110 körül, azután jön Európa 100 körül, a sort mindig Közép-Afrika zárja 65-70 körül. Hogy van ez?

Wildhunt 2021.12.11. 18:06:49

@cavalry: attól hogy valami jó a lónak, még lehet mérgező a halnak és fordítva. attól hogy a hal szereti, még lehet rossz a víznek. A sok zab például biztos hogy rossz a víznek, mert erjedni kezd. Kenyérrel például nem igazán etethetsz be pont ilyesmi miatt. De megint : ezt inkább szakértővel beszéld meg.

alöksz róz 2021.12.11. 18:21:32

@G. Nagy László: "És miért van az, hogy az ilyen irányuló felmérések évtizedek óta ugyanazokat az országstatisztikákat eredményezik?" - ugyanazt a tesztet használják mindenütt? és a kezdetektől fogva?

Wildhunt 2021.12.11. 18:27:33

@G. Nagy László: ezt aláírom, ugyanezt tapasztalom.

alöksz róz 2021.12.11. 18:39:57

@Andy73: "Ennek ellentmond, hogy az arisztokrácia az átlagnál intelligensebb, mégis több gyereket vállaltak. Sőt, ez más vezető rétegekre is igaz volt, ezért növekedett az átlag intelligencia szintje." - kevesebben vannak az arsztokrácia leszármazottai, mint a parasztok leszármazottai, állítólag mégis nőtt az átlag intelligencia szintje.
nem lehet tudni, hogy arisztokrácia állítólagos magasabb intelligenciaszintje csak a jobb körülményeknek köszönhető-e, és nem a genetikai adottságoknak. mert akkor továbbadni se tudta az "okosabb" géneket, ha nem is voltak.

hosszabb távon eleve nem is tudjuk, mi mitől hogy változik. igaza van ebben a baalint1-nek.

a buta parasztoknak is vannak okos gyerekeik, az okos tudósoknak is vannak buta gyerekeik, mi a fasztól van ez, senki se tudja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.11. 18:43:07

@G. Nagy László:
A tények szembemennek a tudománnyal? WTF?
1950-ben még több, mint 30 pontnyi különbség volt, most kb. 10.

Azért, mert az IQ teszteken elért eredmény baromira függ az oktatás minőségétől.

alöksz róz 2021.12.11. 18:43:08

@Wildhunt: "A történelem nagyobbik részében erősen a hulljon a férgese elv érvényesült." - csakhogy az egyén szintjén legtöbbször nem az ún intelligencia volt a túlélés záloga. se a szaporodásé :-)

alöksz róz 2021.12.11. 18:56:40

@s: "Van ugye a regresszió. Ezt is Galtontól tudjuk. Tehát nem ez történik. A magas intelligenciájú szülők gyermekei valószínűbben lesznek a szüleiknél kevésbé intelligensek, mint náluk intelligensebbek." - ott a pont.

2021.12.11. 19:02:03

@alöksz róz:
nem tudjuk, hogy miről van szó. az idegtudománynak kellene megmondani, hogy mi az intelligencia? de az nem mondja meg. és ezek után mindenféle okosságot elneveznek intelligenciának. a futballban is van pl. "játékintelligencia". és az iq tesztek készítői azt állítják, hogy ez visszavezethető a klasszikus logikái problémamegoldásra. csak ugye a legjobb focisták halmaza nem feltétlen vág egybe az iq bajnokokéval. és a problémák egy jelentős részét nem lehet "kilogikázni". és az sem tűnik valóságosnak, hogy az iq velünk született. mert ez esetben egy okos újszülöttek elé teszünk iq teszteket, akkor nekik is rá kellene mutatniuk a helyes megoldásra. csak akkor még az anyjuk cicijéig látnak.

alöksz róz 2021.12.11. 19:10:31

@cvsvrs: "a futballban is van pl. "játékintelligencia"." - ja, és ez leginkább a fehér játékosokra jellemző, a négerekre meg a legkevésbé. biztos h van valami genetikai alapja.

2021.12.11. 19:36:36

@alöksz róz:
a feketék "futóintelligenciája" magasabb. képesek lassan kezdeni. és utána erőből folyamatosan gyorsulva lehajrázni az ellenfelet. egy fehér világklasszis általában egyenletes futóteljesítményt tud nyújtani. a feketék futóteljesítménye sokkal látványosabb.

a kosárlabdában a feketék "játékintelligenciája" a magasabb. mert ők erőjátékot játszanak. egyenletesen gyorsuló mozgással tarkítva. és a mozgáskoordinációban nem különösebben zavarják a kisebb ütközések. a fehérek által kitalált európai szabály a test-test elleni érintkezés minden formáját tiltotta. előírták, hogy a védőnek a dobó játékost körülölelő képzeletbeli hengerrel sem szabad érintkeznie. és ezt a "steril" európai kosárlabdázást kiszorították a feketék.

2021.12.11. 20:16:34

@alöksz róz:
az nba dominancia ellenében kitalálták az ún. 3x3-as utcai kosárlabdát. ahol kicsi a pálya. egy palánk van. a támadó csapatnak először ki kell dobnia félkörön kívülre. úgy indul a támadás. és ha visszavezetnék a kosárlabdázás eredeti szabályait, akkor azt a játékot a fehérek uralnák. mert ebben a játékban egyenletes fizikai teljesítményt kell nyújtani a játékidő nagy részében. és tiltott a test-test elleni küzdelem. az ellenfelet legfeljebb csak támasztani lehet. nincs erőjáték. az európai fociban tiltott az erőjáték. az amerikaiban megengedett.

ugye fociban is váll a vállal érintkezhet. az férfias. az fair. de nem szabad az ellenfelet erőből ledönteni, legfeljebb csak a hokiban. ott azonban a gyorsuló mozgást segíti a korcsolya. amiben a feketék ügyetlenek. nem túl erősek az eszközhasználatban. távolugrásban jók. de már rúdugrásban nem. ökölvívásban jók. vívásban nem annyira. kerékpározásban sem. birkózásban sem. különösen kötöttfogásban. mert abban is két test megtámasztja egymást. állandó erőkifejtés van. és nincs erőteljes gyorsuló mozgás. lökd meg a kecskét játékban a feketék jók lennének. csak az nem olimpiai sport. mert odamenne a feka vadállat felbaszná az agyát és izomból tarolna. az ugye nem túl "intelligens" viselkedés.

s 2021.12.11. 20:20:11

@szívófej: "azt is mindenki dönthesse el, hogy ő, az intellektuális képességeitől függetlenül mennyire intelligens és okos"
Miért, ez még nincsen így? Ez már egy megvalósult célkitűzés, ahogy elnézem.

s 2021.12.11. 20:23:05

@Andy73: "hanem az intelligencia jó részét is"
Akiket meg nem sikerült, azok kimentek Amerikába, megcsinálták az atombombát, és rábaszták a másik faszkirály (Japán) fejére. Kétszer is, hogy értsenek belőle.

cavalry 2021.12.11. 20:27:41

Az IQ az egy képesség, lehet jó, nagyon jó ,közepes és elégtelen stb. De sajnos nem jelenti a probléma megoldó képességet ezzel arányosan. A tanulmányok segítenek, mert van mit elemezni. De ez is kevés. Ha azt a módszert nem ismeri a polgár hogy hogyan kel végigjárni a gondolkodás folyamatát akkor egy intelligens fodrász marad (esetleg) de új frizurát nem fog kitalálni soha. A 100 alatti IQ-t birtokló népességet meg viheted bármilyen iskolába csak szuper üzemeltető lesz bárhol, de nem lesz kreatív. Tehát ez a móka egy több dimenziós, sok értéket felvevő tér elem, és az adott témában eredményre képes egyedeket ugyan ki lehet választani de gondolkodás módszertani képzettség nélkül reménytelen a siker. Az IQ csak egy elem, nem érdemes túlértékelni.

cavalry 2021.12.11. 20:34:34

A kérdés az hogy a sokat emlegetett oktatási rendszer mire is jó általában (100-as IQ alatt)? Amire szükséged van ma azt a netről leszeded azonnal. Mi a francnak basszák az idődet a francia hegységek neveivel, és Ausztrália földrajzával, sosem jársz arra. Minek tanulod az irodalmat, amit száz évekkel ezelőtt írogatott valaki unalmában. A természet tudományok rendben vannak, de most sok ember nem ismeri még az elektromos áram jellemzőit sem. Rákötik a 220V-ot a kerítésre hogy ne menjen ki marha. Nem is ment ki csak agyonvágta az áram. Azt mondta a fazon hogy ő nem ért hozzá. Minek járt iskolába?

s 2021.12.11. 20:40:22

@cvsvrs: Szerintem tévedsz. Nem lehet ennyi embert, amennyi már a világon van eltartani falusias életformával. Automata mezőgazdasági gépek termelik meg a haszonnövényeket úgy, hogy ember sincsen benne. A gps adatok, és meteorológiai adatok alapján végzi a munkát. Mondd, ha valaki nem csinál gps-t, nem számol előrejelzést, ez hogy lenne lehetséges? Ennyit a virtualizált pénz elméletedről. Ez valódi érték, mert le lehet fordítani többlet termékre. Különben senki nem adna érte lófaszt sem. Amit a városi emberek csinálnak, az több annál, mint amit te gondolsz erről.

s 2021.12.11. 20:59:01

@midnight coder: Kapaszkodj meg! Bill Gates arra költötte a pénze egy részét, hogy rendes budi legyen azokon a helyeken, ahol eddig a patakba szartak. Láttam azt a konferenciát. Kitett maga elé egy befőttes üveg valamit, és megkérdezte a közönséget (fehér abrosszal leterített, virágcsokorral díszített nyolcfős asztaloknál ültek, hölgyek estélyiben, urak frakkban), hogy szerintük mi ez. Néma csend. Igen, - mondta Bill - jól látják, ez egy üveg szar. Arról van szó, hogy ezt fogjuk most megszüntetni. Rendes WC -t telepítünk oda, ahol még nincs, és a népek kolerában dögledeznek. Egy ilyen vacsorára 2000 - 3000 dollár a belépő. Bill lerakott egy talicska pénzt, és az elvárás az volt, hogy amit a többi kőgazdag lerak, az ne legyen sokkal kevesebb. Nyilván nem versenyezhettek egy milliárdossal, de nem is akartak szégyenben maradni. A világot ez viszi előre. Mert lehet ott egy olyan emberke, aki ha nem döglik bele egy fertőzésbe, akkor megold egy olyan problémát, ami másnak nem jutott az eszébe. A szupergazdagok ezt látják kibaszott jól. Amit a nehézfejűek akkor sem értenek, ha valaki megpróbálja nekik elmagyarázni.
Most én voltam ez a valaki.

s 2021.12.11. 21:11:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Buta vagy. Ahol nem kapitalista rendszer van, ott nem létezik a tőkekoncentráció, kizárólag állami alapon. (Az állam az egyetlen szuper tőkés.) Azt ugyani el ne hidd, hogy a szocialista, vagy kommunista rendszer a munkásnál hagyja az összes megtermelt értéket. Lófaszt! Azt kizárólag az állam használja fel. Mivel ez a felhasználás nem optimális (ötéves tervek), nem is hatékony. Tehát egyre kevesebb plusz értéket oszatanak el teljesen szarul. (Űrkutatás a Szovjetunióban, miközben a boltok polcai csaknem üresek.) A kapitalizmus egyetlen előnye, hogy azzal foglalkoznak, amiért fizetnek is. És ki fizet? Hát az állampolgár, mert csak neki lehet eladni nagy tömegben bármit is. (Vannak állami és hadi megrendelések is, de azokat adókból kell kifizetni, azzal meg nem lehet túlmenni a határon, mert a sok adó lebénítja a gazdaságot.) Tehát végül is azzal fogalakoznak, amire a népek pénzt adnának. Ez a jólét alapja.

s 2021.12.11. 21:21:22

@cavalry: Mit mondjak erre? Az Excel is megszoroz egymással 10000 hatjegyű számot a pillanat törtrésze alatt. Most akkor az Excel okos? Szerintem nem, mert fogalma sincs arról, hogy mit csinál. Ugyanez a sakk és go játék esetén. A szerkezet úgy jobb az embernél, hogy nem érti a lényeget. Ez gyakorlatilag mindenre igaz, amit ma AI néven kezelnek.

Einstein mondta állítólag: "Ne arra figyelj, aki válaszol. Arra figyelj, aki kérdez."
Eddig kellene eljutni. Jobban örülnék egy AI által feltett jó kérdésnek, mint számtalan használható válasznak.

alöksz róz 2021.12.11. 21:23:11

@cvsvrs: "távolugrásban jók." - akkor biztos jó a távolugró intelligenciájuk.

alöksz róz 2021.12.11. 21:24:23

@Lord_Valdez: "1950-ben még több, mint 30 pontnyi különbség volt, most kb. 10." - mi van akkor, ha a fehérek butultak le hozzájuk

s 2021.12.11. 21:24:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A hatások esetleg fontosabbak, mint a genetikai örökség. Az intelligencia véleményem szerint nem annyira meghatározott genetikusan, mint azt oly sokan gondolják.

s 2021.12.11. 21:36:38

@cvsvrs:

Napi egy óra testnevelés. - Mozogni a játszótéren kell szabadidőben, nem az iskolában.
Hittan. - Hinni a templomban kell, nem az iskolában.

Elvették a természettudományos tárgyakat, minden valódi ismeretet adó óra száma csökkent. Tanárhiány lesz kb. tíz éven belül, mert senki nem megy erre a pályára. Ezt baszta szét orbán, mert neki függő helyzetű közmunkások kellenek, akiknek a szavazatát megveszi krumpliért. Ezekkel a figurákkal nem lehet magas hozzáadott értékű munkákkal bekapcsolódni a globális termelési láncokba. El van baszva a következő kb. negyven évünk.

ViCa 2021.12.11. 21:43:07

Fura hogy Friderikusz "abortuszos " kerdesere senki nem írt semmit...vagyis hogy HA magzati korban előre lehet jelezni(holnap? tegnap? 47 év múlva? mindegy) az intelligencia szintjét (egy szegmensét mondjuk) akkor milyen etikai kérdések lesznek, ha már a Down szindromara ma sincsenek? Ez lesz majd a "megoldás " a butaság ellen? Szerintem igen, csak annyira nem lesz jó majd abban a korban élni...

s 2021.12.11. 21:44:49

t@cvsvrs: Nem vagyok az alapjövedelm híve. Egyfelől nem lehet kigazdálkodni (még egy viszonylag jó jövedelmekkel rendelkező országban sem), másrész rombolóan hat még arra is, aki kapja. (Az ember szereti hasznosnak érezni magát.) Munka mindig lesz. A kérdés csak az, hogy lesz -e elég tanult ember, aki ezt elvégzi. Ezért fontos az oktatás. Máskülönben tömegek fognak leszakadni, miközben a gazdaság sem fejlődik úgy, ahogy egyébként fejlődhetne.

s 2021.12.11. 21:49:51

@cavalry: Olyan gazdságot kell csinálni, hogy itt maradjon a munkaerő. Ha ez nem megy, mert fidesz buzi kkv. szektorkám szétlopja a kurva anyját is, azért nem az egyszeri magyar diplomás lesz a felelős. Kimegy oda, ahol a tudása kell, és azt meg is fizetik.

s 2021.12.11. 22:01:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kipróbálták, nem ment. Még hányszor akarsz szocialista forradalmat, mire végre belátod, hogy nem működik? Lenin élete vége felé rájött, hogy azért nem lehetett megcsinálni, mert ellenkezik az ember alaptermészetével. Pedig ha valaki, hát ő aztán igazán hitt benne. Szerintem neked csak az a bajod a kapitalizmussal, hogy nem vagy tőkés. Ha az lennél, lefogadom, hogy teljesen másként látnád a kérdést.

2021.12.11. 22:05:17

@s:
amerikában az lehet a megoldás. úgy lehet a legalacsonyabb az újraosztás. azzal, hogy utána mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. európában ez aligha működne. nem szavaznák meg.

s 2021.12.11. 22:09:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De. Csak éppen az is kapitalizmus volt. Az egyetlen különbség a hatékonyság. Ameddig csak kunyhói, íjai és állatai voltak egy törzsnek, addig nem látszott annyira, hogy mindenki szeretné megkapni a munkájáért, ami jár. A felesleg megtermelésével, és ezzel együtt a hatékonyság növekedésével derült ki, hogy voltak, akik eredményesebbnek bizonyultak, és ezt az előnyt bizony érvényesítették. Kölcsönadták a nyilaikat, de csak akkor, ha nekik is lőttek vacsorára madarat. Valahogy így kezdődhetett.

cavalry 2021.12.11. 22:11:42

@s: Ha elolvasod a linket , amit az AI re feltettek alapvető ismereteket, akkor azért láthatod hogy messze többről van szó. A jelenlegi helyzet komolytalan. A virágcserepedet elemezd légyszi hogy tudsz e vele valamit kezdeni. Nem tudsz. Olyan sok az adat hogy nem tudod a feladatot megoldani. Az egyetem sem tudja kipróbáltam. Több oldala van a mesterséges intelligenciának vannak ebben viták. A korai sakkprogramok egyszerűek voltak, és ott is volt kétféle, az egyikbe betáplálták az összes ismert sakk játszmát és mindig a korábbi legjobb lépést tette meg. A másik meg elemzett mint a villám. Az ember egyiket sem tudta követni a mostani helyzetben, pedig az nem is fuzzy logika. A virágcserép viszont igen. Az ember intuíciók alapján dönt és vannak géniuszok akiknek ez bejön. Csak az ember fáradékony is, a gép meg nem. Az új szuper gépek már olyan gyorsak, hogy a korábbiaknak pár milliárd év kellett volna kiszámolni a megoldást, ez meg perc alatt megcsinálja. Az oktatás egy naív elképzelés csak. Gyakorlatilag szép és jó, de kevés. Példa. A gimiben jártunk páran országos fizika versenyekre, a tanárunk egyetemen is tanított és szerette volna ha sikeresek vagyunk. Amikor a feladatot feltette és valaki nem tudta azonnal a megoldást, az nem jutott be a csapatba, ha javult akkor igen. Olyan szoros volt a verseny idő hogy csak akkor nyerhettél ha azonnal tudtad a megoldást az idő a számolásra kellett szűken. Ma ez már kevés. Nem ismereteket kellene megtanulni. Az csak a 100 alatti IQ-t elérteknek hasznos. A magyar diplomásnak sem a tudása kell hanem a kreatív képessége. Az itteni tudás kint nem versenyképes, a tanár sem tudja azt amit kint kell tudni. Példa: Old meg hogy amikor a bankkártyádat bedugod a pénzkiadó automatába minden kétséget kizáróan tudja a rendszer hogy te vagy az te adod meg a kódot, és nem valaki lemásolta a kártyádat vagy elvette tőled és a kódot is tudja bármi okból. Ha kitalálod a rejtvényt még pénzt is kereshetsz vele :) Évente USD 1 milliárdnál több a bankok kára e miatt. hajrá :)

s 2021.12.11. 22:22:40

@G. Nagy László: "Vedd észre azt a lényeges vonást is, hogy Bill Gates önkéntesen költ nemes célokra."
Észrevettem. Ugyanakkor azt is észreveszem, hogy a többség nem teszi ezt. Tehát a társadalomnak adók formájában el kell venni ezeket az erőforrásokat. A társadalom ugyanis több, mint egyének összessége. Ez egy struktúra, aminek megvannak a fenntartási költségei. A leggazdagabb ember is egy szülészeten bújt ki az anyjából, óvodába, iskolába járt. Csattogó szárnyú falepkét tolt egy játszótéren, amit valakik megépítettek. Vissza kell adni, és sokan annyit sem tudnak visszadani, amennyibe kerültek. Adjon az, akinek van miből, hogy legyen annak is, akinek másként nem lenne. Minden szegénynegyed rejtheti a következő generáció milliomosát. Aki munkát, jólétet ad a közegnek, amiben él. Ez a racionalitás.

cavalry 2021.12.11. 22:24:44

@s: amit az AI kérdés feltevésére mondtál az nem nehéz feladat. Ha kitöltesz egy döntési táblázatot hiányosan, akkor a gép rákérdez a hiányzó esetekre. Az jó kérdés lesz. Ha nincs kidolgozott szabályrendszer akkor most sem tudsz jó döntést hozni, mert a hirtelen előforduló esetre nincs idő választ találni. MINTA PÉLDA: Vitorlásázás hoz akarunk szabályzatot csinálni mint az "Azok a csodálatos férfiak c. filmben a repülés esetében a német pilótának volt. 1 változó: a kapitány képzettsége 10 fokozatban, 2. a hajó képességei 20 fokozatban, 3. az időjárás paraméteri szélerő 12 fokozat, napszak 4 fokozat, 4. hullám erő 10 fokozat, 5.kötelező irány 16 fokozat . Csinálj egy szabályzatot mikor mit kell tennie az adott fokozatú kapitánynak. Határidő Karácsony . Az összes feltétel és eset kidolgozása, és a kapitány csak megnézi mi az ő esete és dönt. Valójában ez 15-20 perces feladat maximum.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.11. 22:34:34

@s:

"Szerintem neked csak az a bajod a kapitalizmussal, hogy nem vagy tőkés."

Isten ments, hogy tőkés legyek!

s 2021.12.11. 22:36:31

@alöksz róz: "mi a fasztól van ez, senki se tudja"
Regresszió. Galton óta tudjuk.

Egyébként úgy kezelitek ezt, mintha az IQ csak azért nőhetne, mert a gazdagok sok gyereket csináltak. Felszámolták az analfabetizmust. (Környezeti hatás.) Elterjedt a széles körű oktatás. (Környezeti hatás.) Ennyit a genetikáról. Azért nő az átlag IQ, mert ott baszódik szinte mindenki zsebében a mobil. Tud olvasni, írni. Fent lóg a közösségi hálón. Széles ismeretségi köre van, ingergazdag környezetben él gyerekkorától. Jó ételeket zabál mindenki. Csoda lenne, ha ezek után nem nőne az IQ. És csoda lenne az is, ha ezek után bárki kétségbe vonná a környezeti hatások jelentőségét.

s 2021.12.11. 22:55:03

@ViCa: "magzati korban előre lehet jelezni(holnap? tegnap? 47 év múlva? mindegy) az intelligencia szintjét"
Még mérni sem lehet. Hogyan lehetne előrejelezni? A genetikus betegség más, ott egyértelmű markerek vannak. Az IQ genetikus meghatározottsága is kérdés, ha van is ilyen egyáltalán, az gének tízezrerein múlik. Azon kívül el kellene fogadni, hogy a környezeti hatás befolyása nem létezik. Szerintem ez nem ésszerű érv. Bármi más miatt lehet abortusz, de speciálisan emiatt biztosan nem. Csak ha valami idióta ezt mondja, egy másik meg elhiszi.

Almandin 2021.12.11. 23:11:56

@s: Az IQ az elmúlt 100 évben nőtt, de az utóbbi években csökkenést tapasztaltak. Ennek egyébként az is az oka, hogy az interneten két kattintásnyira van a legtöbb információ. Az emberek elkényelmesedtek, nem szeretnek erőfeszítést tenni a tudásért, emiatt kevesebbet használják az agyukat. Pont a problémamegoldó képességet kezdi ki ez a gyakorlat, valamint a lexikális tudást. Az emberek nagy része nem szereti a kihívásokat, nem szeret önerőből megoldani dolgokat, a szájbarágást szereti.

Almandin 2021.12.11. 23:15:01

@s: Az IQ részben genetikusan adott. De a környezeti hatások is belejátszanak, hogy ki mennyit tud belőle hasznosítani. Ha pl. van két 100-as IQ-jú ember, de az egyik egy nyomornegyedbe születik, valószínű nagyon keveset tud majd hasznosítani az örökségéből, nagy eséllyel még középiskolát se fog végezni. A másik egy városi értelmiségi családba születik, ő nagy eséllyel diplomázni fog. Nem lesz egy kiemelkedő zseni, de egy átlagos középosztálybeli életet fog nagy eséllyel élni.

s 2021.12.11. 23:19:31

@cvsvrs: Az alapjövedelem már önmagában egy újraosztás. Ráadásul meglehetősen nagy. Mégis miből jönne az a pénz, amit kiosztanak, ha nem abból, hogy előtte valakitől elvették? Azzal ne gyere, hogy az állam adja. Az államnak ugyanis sehol és semmikor nem volt pénze ezen a világon. Ami volt, az mindig az emberek munkájából volt.
Tehát az alapjövedelem úgy néz ki, hogy előtte beszedünk pénzt mindenkitől. Akinek nincs, attól ugye értelemszerűen nem lehet elvenni semmit. Ezért elvesszük attól, akinek van, és odaadjuk annak akinek nincs. Elég barátságtalanul hangzik. Miben különbözne ez bármiféle adótól, aminek legalább megvan az az igazságtartalma, hogy akkor kell a közösbe adni, ha te is szereztél (jövedelmadó), vagy akkor, ha költesz (forgalmi adó)? Egy progresszív adó is jobban védhető ennél, mert nem kell neked a pénzben úszni, ehelyett hozzájárulhatsz az egészségügyhöz, oktatáshoz, közösségi közlekedéshez. Százszor inkább adó, mint alapjövedelem.

s 2021.12.11. 23:41:14

@cvsvrs:
"mezőtúron misi hármas-négyes tanuló. és hozzá kell igazítani a közoktatást"
Nem. Kell egy korszerű közoktatás. Aztán Misi vagy megbukik, vagy végigcsinálja. Ha én lennék a tanára, akkor végigcsinálná, ha beszarik is. Nem az emberanyaghoz kell igazítani az oktatást, mert ez folyamatos lecsúszás lenne. A megfelelő képzéshez kell idomítani az emberanyagot, mert csak így lehet bármit is elérni.

"kiváló évfolyam teljesítmény belépőt jelent a müncheni műszaki egyetemre"
A kérdés, hogy meddig marad ott bent, aki bejutott. Ezt is megnézném.

Egyébként a gyárosok megbízható munkaerő képzésében érdekeltek az ÉPPEN MOSTANI gazdasági körülmények között. Egy magára valamit is adó felsőfokú okatás viszont olyan szakembereket próbál képezni, aki a mostani, és vélelmezhetően a bármilyen későbbi gazdasági viszonyok közepette is megállják a helyüket. Olyanokat, akik nem csak nehezen követik az iparági trendeket, hanem maguk alakítják azokat. Ez nehéz. Mert valóban, itt már sok helyen az oktatók is le vannak maradva.

s 2021.12.11. 23:49:37

@cvsvrs: Nézd, sajnálom őket. Azt a srácot is, akinek nem értettem a mondókáját, mert még beszélni sem tud rendesen. Remek fiatalok, jobbat érdemelnének.

alöksz róz 2021.12.11. 23:50:02

@s: "Regresszió. Galton óta tudjuk." - járt is érte a pont.

"Egyébként úgy kezelitek ezt, mintha az IQ csak azért nőhetne, mert a gazdagok sok gyereket csináltak." - én egyáltalán nem kezelem úgy, tisztában vagyok vele h nem igaz.

"Azért nő az átlag IQ, mert ott baszódik szinte mindenki zsebében a mobil" - szerintem meg azért csökken.

cavalry 2021.12.11. 23:53:32

@Almandin: Az interneten sok minden van. A legtöbb az adat, ami számszerű vagy szöveges. Az információ az már feldolgozott adat, ami valakinek a határozatlanságát szünteti meg. Elérhetőek még módszerek is mindenféle témában. Ami nem érhető el az a módszer, ahogy ezt az adat, információ, módszer mennyiséget fel tudja dolgozni egy adott cél érdekében. Az IQ ebben nem segít. Hiába éred el az internetet, kellene még egy keresési ismeret is, amivel szűrt információkat vagy adatokat tudsz lekérdezni az óriási halmazból. Ezért viszont tanulni kellene a logikai kereső kifejezések használatát ami nem olyan egyszerű. At MTI hír adatbázisának az eléréséhez több napos tanfolyam kell. A Google klasszikus szövegbázis kezelő, komoly kereséshez elég bonyolult logikai kifejezést kell összerakni ami nem megy az emberek 99%-ának. Ez és vagy zárójelek , negáció stb. és érték határok. Voltam egy intézetben Izraelben (szakmai út) ahol profik keresnek mindenre amire igény érkezik be. Mondjuk el akar adni egy kibuc 100000 tojást határidőre, vagy halat stb. Kiszedik az összes érvényes ajánlat kérést a világból. Most van nálunk ez a műtrágya cirkusz é hülyeségeket beszélnek össze vissza. Minta: keresd ki a világból hol van olyan eladó műtrágya mennyiség ami az átlagáraknál kedvezőbb és szállítható (NPK). A magyar igény fele hiányzik. A kormányzat hisztizik ahelyett hogy segítene felkutatni a készleteket. Mindig van olyan is amikor nem tudja átvenni a vevő, mert éppen fizetés képtelen lett. elérhető féláron is. Szóval az internet jópofa, de azt is érteni kell.

s 2021.12.12. 00:00:25

@cavalry: Nem értettél meg. Ha bemegyek az adóhatósághoz, hogy leadjak egy nyomtatványt, és véletlenül hiányzik egy adat az egyik táblázatból, akkor az ügyintéző megkérdezi, hogy ezzel itt mi van. Ennek ellenére ez azért nem egy jó kérdés, csak egy kérdés, továbbá az ügyintézőt sem fogom különösebben intelligensnek tekinteni, és ezért itt és most elnézést kérek.
Valamint nem jó kérdés a három éves Ödönke az iránti érdeklődése, hogy az a ló ott éppen miért barna. Amire megfáradt anyja csak annyit bír kinyögni, hogy azért, mert olyanra festették.
A jó kérdés más. Lényegi. Nem fogom tudni elmondani, mert késő lett, és ilyenkorra kimerül az intellektus. Lehet, meg sem értenéd . . . mert késő lett, és ilyenkorra kimerül az intellektus.

cavalry 2021.12.12. 00:03:26

Egyébként 50 kiló/ 7000 Ft szuper ár lenne. Nyilván a szállítási költség hajórakomány esetében érdekes. Segítsünk a miniszternek megoldani a lelki problémáit? Nyilván van ezer ajánlat és mennyiség függő.

s 2021.12.12. 00:05:27

@cavalry: "a kapitány csak megnézi mi az ő esete és dönt"
Ugyan. A kapitány nem dönt. Végrehajtja, ami kijött, ész nélkül. Mint egy bedrogoztt és hülyére vert csimpánz. A döntés más. Ahhoz nem táblázat kell, hanem intelligencia.

cavalry 2021.12.12. 00:06:56

@s: A ló barna színe nem nehéz kérdés. Lovas vagyok ismerem a választ. Van vagy 50 lószín. ez genetika le is van írva mi miért van, de ez a három éves Ödönke nem érti . Anyuka mondja azt hogy véletlenül barna és kész. Sőt összekapcsolható a lófajtákkal is, mikor melyiknek milyen lehet a színe. Pld egy arab telivér nem lehet foltos, az selejt. :)

s 2021.12.12. 00:08:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak az működik, minden más gyötrődik. Te is a kapitalizmusból élsz, pedig azt már közel száz éve temetik. Valahogy mindig visszamászik a sírból, és bár vannak problémák, ez igaz, de senki nem tud jobbat. Valószínűleg azért, mert nincs is jobb.

cavalry 2021.12.12. 00:10:26

@s: Nem nyert. A szabályzatok előre kidolgozott szabvány döntéseket tartalmaznak. A dunai hajóbaleset is ilyen volt. Le van írva mit kell tenni és kész. Ha nem teszed irány a sitt. Akkor van baj ha nincs leírva és nem tudsz dönteni azonnal. A repgép is azért esett le két Boeing mert a pilóták nem találták a leírásban mit kell csinálni pedig ott volt. A lekérdező rendszer volt szar. Bonyolult az élet és ismerni kell a témát. Az emberek nem okosak papír kell a döntéshez.

s 2021.12.12. 00:15:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Alapvetően igen. Ismerem az erre vonatkozó, főemlősökkel végzett pszichológiai teszteket. A tanulság ezekből az, hogy mindenki igényli a munkájával és kockázatvállalásával arányos jutalmat. Azt elfogadja, hogy nincsen szerencséje, de a tendenciózus kibaszást dührohammal kezeli. Ez már inkább biológia, mint bármi más. Az életbenmaradás törvénye diktálja ezeket, az eredete a modern embernél korábbi időkre nyúlik vissza. Lenin megértette. Szerintem neked is menni fog.

cavalry 2021.12.12. 00:16:11

@s: Szart sem ér az intelligencia ha a kérdés bonyolultabb egy adott szintnél. Ne álmodozzunk ez idealizmus hogy az ember okos. Nem az csak nem merjük bevallani hogy az ember sötét lény. Sértés lenne ha azt mondanánk hogy hülye. Az új fogalmam: "gondolkodás módszertani képzettsége nem éri el a xxxx szintet, képezni kell". :) Akinek kétségei vannak hogy ő okos vagy buta kap egy ajándék felmérést csak most karácsonyra. Bánatában bejglit fog enni rúdszámra. Elárulom több száz ember elemzésére használható csoportos és több témát felölelő hivatalos tesztrendszert fejlesztettünk. Ott jöttem rá, hogy alig pár ember volt aki jónak mondható volt.

s 2021.12.12. 00:26:35

@Almandin: "az interneten két kattintásnyira van a legtöbb információ"
Az igaz. De ez csak azoknak segít, akik tudják is azt a dolgot, épp csak megnézik, hogy pontosan hogyan is van. Aki nem tudja, az szarra sem jut vele. Ott van, de nem érti, amit olvas.

"Az emberek nagy része nem szereti a kihívásokat, nem szeret önerőből megoldani dolgokat, a szájbarágást szereti."
Ez semmiben sem különbözik attól, mint amikor analfabéta jobbágyként ment valaki a szántóföldön az ökre után, a földbe nyomva az ekét, miközben egész életében ki sem tette a lábát a falujából. A helyzet az, hogy akkor nem is lehetett másként. Most lehetne éppen, de nem mutatkozik erre csillapíthatatlan igény.

s 2021.12.12. 00:29:43

@Almandin: "az egyik egy nyomornegyedbe születik, valószínű nagyon keveset tud majd hasznosítani az örökségéből, nagy eséllyel még középiskolát se fog végezni"

Ezért is fizetünk adót, mi, intelligensek. Hogy a társadalmi haszon a legnagyobb legyen. És tudod miért tesszük? Mert intelligensek vagyunk.

s 2021.12.12. 00:37:38

@alöksz róz: "szerintem meg azért csökken"
Van ebben is igazság. A gps és google maps eléggé tönkrevágta az emberek tájkozódó képességét. Erre ott van a szélesebb ismeretségi kör, ami régebben, levelezéssel nem volt kezelhető. Tehát más spektrumú lett az intelligencia az újabb korban.
A tájlékozódás fejlesztésére pedig ott vannak az fps játékok. Összességében minél többféle dolgot csinál az ember, az intelligencia annál inkább fejlődik. Az pedig kétségtelen, hogy manapság több a szabadidő, és változatosabb elfoglaltságokkal lehet azt agyonütni.

s 2021.12.12. 00:42:41

@cavalry: Újabb értékes információ. :-D
Engemet nem Ödönkének hívnak, és régen elmúltam három éves. Ha érted, hogyan gondolom.

s 2021.12.12. 00:49:45

@cavalry: "Az emberek nem okosak papír kell a döntéshez."
Papír a szaráshoz kell, és ott is csak a végén.

Elmondom, mi a döntés. Amikor például hitler eldöntötte, hogy megtámadja a Szovjetuniót. Az döntés. Mondjuk el is baszta, de lehet, nem volt más választása. Vagy ki tudja? Ez döntés. Sehova nincs leírva, nincs szabály, nincs precedens. Csak az ember van, a helyzet, és a bizonytalan jövő.

Almandin 2021.12.12. 01:12:54

@s: Nem véletlen, hogy a huszadik században nőtt az intelligencia-szint. Akkor már az emberek egyre nagyobb hányada lépett túl az analfabéta paraszt szintjén, de még nem volt internet, sok mindent fejből kellett megoldani. Nem volt pl. GPS, az emberek fejből tájékozódtak. Ma sok ember kétségbeesik, ha ezek akár rövid időre hiányoznak, kiesnek. Tény, hogy kell egy minimális intelligencia, hogy valaki rákeressen információkra, de ahhoz nem kell különösebben okosnak lenni.

Emmett Brown 2021.12.12. 08:48:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: miként volt kisebb? abszolút értékben? arányaiban? összességében több maradt a jóembereknél régen, mint most?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 09:01:27

@s:

"mindenki igényli a munkájával és kockázatvállalásával arányos jutalmat"

Dehát ezzel semmi gond. Így is kell lennie.

A polgári társadalomban van egy kis réteg, mely aránytalan jutalmat szerez. Ez a gond.

Milyen Lenin? Nme vagyok a híve. Még Marxnak se, bár neki legalább voltak helyes megállapításai is, csak éppen a lényegben tévedett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 09:06:38

@Emmett Brown:

Nyilván arányokat lehet csak összehasonlítani.

Abszolút értékben ma egy gettócigány is jobban él, mint egy nemes 500 éve, s olyanokat eszik, amiről 500 éve a király se álmodhatott. Ez a tudományos fejlődés eredménye.

Arányaiban pedig a tények a korábbi idők előnyét mutatják. Csak azt nézd, mennyit adózott egy magyar jobbágy 500 éve és mennyit egy mai magyar bérmunkás. A jobbágynak mgmaradt nagyjából munkája 60 %-a. Ma ez egy álom, ma 40 % marad meg.

ViCa 2021.12.12. 09:53:17

@s: félreértettél, de mindegy :)
Kicsit más, a genetikarol is van Friderikusznak egy interjúja. m.youtube.com/watch?v=XdjbM-X53Mo
Izgalmas időket élünk;) és szerintem arra az empirikus kutatásra ami az értelem körül van és amiből azért elég jól látszik a genetikai meghatarozottsag, bizonyíték nélküli hipotézis...pontot tesz majd a genetikai kutatás. A kérdés az, mit kezdünk majd vele.

cavalry 2021.12.12. 10:53:14

@s: A tájékozódás egy nagy területen is méter pontosan megoldható ha van térképed és tájolód. Ez egy módszer, hátrametszéssel kell dolgozni. Ha nincs térkép és nincs tájoló akkor vannak az ég tájok, meg kelet nyugat és a fák mohás oldala. Persze Szibériában nem könnyű de ott is tudod tartani az irányt maximum 50 kilométerrel eltérsz. Aki hajózik az a csillagok alapján is tud tájékozódni ha van eszköze is, a régi is elég. Ez nem IQ kérdése hanem módszerek tudása.

cavalry 2021.12.12. 10:58:07

@s: Rossz példa. Hitler két dolog között dönthetett, nem támad és akkor megengedi hogy a szovjet csapatok elindíthatják az átfogó támadást nyugat felé. Azt kell tudni hogy a szovjet csapatok támadó csoportosítást vettek fel, ezért is volt nekik kellemetlen a német megelőző csapás ami sok millió foglyot eredményezett a bekerített szovjet csapatok elfogásával. A támadást folytatni volt hiba. A határtól 200 kilomteren belüli szovjet csapatokat kellett volna megsemmisíteni és vissza vonulni a határra. Akkor nyernek két évet. Csak hát belelkesedtek hogy elfoglalják Moszkvát. Tehát nem az a döntés hogy támadtak, hanem az azt megelőző elemző munka eredményeképpen ezt matekozták ki. Nem Hitler találta ezt ki hanem a vezérkar.

G. Nagy László 2021.12.12. 11:14:39

@s:

"Bill lerakott egy talicska pénzt, és az elvárás az volt, hogy amit a többi kőgazdag lerak, az ne legyen sokkal kevesebb. Nyilván nem versenyezhettek egy milliárdossal, de nem is akartak szégyenben maradni. A világot ez viszi előre"

Ezzel abszolút egyetértek. Ez is egy olyan elem, ami valóban előreviszi a világot. A Gates Alapítványnak vannak jó projektjei, például a modern fogamzásgátlás elterjesztése Afrikában. Abszolút előremutató.

G. Nagy László 2021.12.12. 11:16:33

@s:

"A kapitalizmus egyetlen előnye, hogy azzal foglalkoznak, amiért fizetnek is."

Az oxigén egyetlen előnye, hogy életben tartja az embert :)

G. Nagy László 2021.12.12. 11:25:18

@ViCa:

"Friderikusz "abortuszos " kerdesere senki nem írt semmit...vagyis hogy HA magzati korban előre lehet jelezni(holnap? tegnap? 47 év múlva? mindegy) az intelligencia szintjét (egy szegmensét mondjuk) akkor milyen etikai kérdések lesznek, ha már a Down szindromara ma sincsenek? Ez lesz majd a "megoldás " a butaság ellen? Szerintem igen, csak annyira nem lesz jó majd abban a korban élni..."

Kétségkívül izgalmas etikai kérdés.

Ha az abortusznál maradunk, szerintem morálisan abszolút védhető az, hogy a legtöbben nem szeretnének értelmi fogyatékos gyereket. Az viszont nem valószínű, hogy bárki azért kapartatná el a gyerekét, mert annak csak 95-ös a várható IQ-ja és nem 105-ös.

Lépjünk eggyel tovább: lombikprogram. Adott hat lombik, de csak két embriót ültetnek be. Nem látom be, hogy miért ne a két legjobb genetikai minőségűt válasszuk. Tényleg nem tudok érvelni a véletlenszerűség mellett.

G. Nagy László 2021.12.12. 11:33:33

@s:

"Ugyanakkor azt is észreveszem, hogy a többség nem teszi ezt. "

Értem. Akkor erőszakot kell tenni rajtuk? Talán még azt is meg kell határozni, hogy milyen istent imádjanak, s milyen ruhát, hajviseletet hordhatnak? Miféle elbaszott félistenek vagyunk, hogy erővel beavatkozzunk mások életébe?

"Tehát a társadalomnak adók formájában el kell venni ezeket az erőforrásokat. A társadalom ugyanis több, mint egyének összessége."

Szó sincs ilyesmiről. A társadalom egy fikarcnyival sem több, mint az egyének összessége. De próbálj meggyőzni! Mondj csak EGYETLEN olyan szempontot, élethelyzetet, amikor bárki feláldozható a közösségért. Én nem tudok ilyet. Csakis az önkéntességben hiszek. Az önkéntes üzlet és az önkéntes jótékonyság mind legitim. Mind társadalomépítő. Az erőszak mindig társadalomromboló. Az adó pedig erőszak. Mélyen erkölcstelen.

G. Nagy László 2021.12.12. 11:36:18

@s:

"És csoda lenne az is, ha ezek után bárki kétségbe vonná a környezeti hatások jelentőségét."

Lehet valamennyi hatása, de messze eltörpül a genetikai oldal mellett. MINDEN kutatás ezt igazolja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.12. 11:58:03

@alöksz róz: Néha nekem is van ilyen benyomásom. Ahogy egy mém említette: 40 éve az autó kezelési útmutatásában az volt, hogy hogy állítsd be a gyújtási időzítést. Most meg az, hogy ne idd meg a folyadékot az akkumulátorból.

Emmett Brown 2021.12.12. 11:58:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az a tudományos fejlődés, ami miatt a mai plebs is jobban él mint egy középkori nemes pedig a kapitalizmus eredménye.
miért lenne jobb "x" 60%-a mint "2x" 40%-a?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 12:01:38

@Emmett Brown:

Ez tévedés. Tudományos fejlődés az ősidők óta van, ez teljesen független a társadalmi rendtől.

Logikád alapján a műholdhoz kommunizmus kell, más rendszerben képtelenség lett volna ez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 12:02:49

@Emmett Brown:

"miért lenne jobb "x" 60%-a mint "2x" 40%-a?"

A szegénység mindig relatív, ezért.

Emmett Brown 2021.12.12. 12:08:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: akkor a szocializmusban alig volt szegénység, hiszen mindenki csóró volt?

Andy73 2021.12.12. 12:13:05

@G. Nagy László: pár évtizede a nagycsalád az átlagos jövedelemből élők számára valóban az elszegényedést jelentette. Ezért tartom jónak a családi adókedvezményt. Ez ráadásul nem segély, hanem a megkeresett jövedelemből von el kevesebbet, hogy a gyerekek neveléset segítse.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 12:26:05

@Emmett Brown:

Tény, mélyszegénység szinte nem is volt, ez minden kommunista diktatúra felszámolta.

Amolyan szerény életmód volt. S ha nem lettek volna hírek nyugatról, ez nem is tudatosult volna.

G. Nagy László 2021.12.12. 12:31:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez tévedés. Tudományos fejlődés az ősidők óta van, ez teljesen független a társadalmi rendtől."

Ugyan már! Ezt te sem gondolhatod komolyan! Egy tisztességesebb történelemtanár akkora egyest írna be ezért a mondatért, hogy hónapokig tartana, amíg kijavítod. Nézd meg a középkort! Generációról generációra NULLA fejlődés! Pont ugyanazzal a szánalmas technológiával túrták a földet évszázadokon át. A kapitalizmus (és az ezzel járó tőkekoncentráció) hozta el az ipari forradalmakat és szinte minden technikai fejlődést.

G. Nagy László 2021.12.12. 12:34:46

@Andy73:

"pár évtizede a nagycsalád az átlagos jövedelemből élők számára valóban az elszegényedést jelentette. Ezért tartom jónak a családi adókedvezményt. Ez ráadásul nem segély, hanem a megkeresett jövedelemből von el kevesebbet, hogy a gyerekek neveléset segítse."

Ugyanígy látom. Nagy híve lennék annak, hogy MINDENKI minimális adót fizessen. Ha ez nem valósul meg, úgy a második legjobb megoldás a Fideszé: abszolút tudok lelkesedni a családi adókedvezményért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 12:36:53

@G. Nagy László:

Nagyon nem. Lásd a különböző mezőgazdasági eszközök megjelenését, a módszerek változását.

Mondjuk Fernand Braudel művei érdekesek erről.

s 2021.12.12. 17:00:47

@erdészcsávó: Te pedig szájba basztad a buzi, fogatlan, ribanc, rohadt kurva anyádat nekifutásból lóhátról, úgy, hogy még a szeméből is a geci fröccsent kifelé. Takarodj el a faszszopó rohadt kurva anyád mocskos pinájába, mert úgy baszom szét az otrombe, hombár fejedet egy csákánnyal, hogy leszakadnak a füleid. Értelmetlen faszökör, buzibaszó recskabajnok majomarcú faszkirály.

s 2021.12.12. 17:06:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A polgári társadalomban van egy kis réteg, mely aránytalan jutalmat szerez."
Csak te, meg a hozzád hasonlók gondolják így. Százan mindent kockára tettek, és mindent el is vesztettek egy kivétellel. Az ad ma munkát neked. Ha nem lenne meg ez a jutalom, amit te soknak tartasz, akkor senki nem vágna bele, te pedig kézzel gyomlálhatnád az út menti árkot napi két zsemléért.

s 2021.12.12. 17:11:56

@cavalry: Az a kérdés, hogy mennyit kell használni a fejedet a régi módszerhez, és mennyit az újhoz. Az újhoz kell kevesebbet. Ezért ezek a képességek hanyatlanak, pedig ez is egy mentális képesség. (Alzheimer gyanúnál az elsők között tesztelik.)

s 2021.12.12. 17:26:05

@cavalry: Rosszul tudod. Sztálin kifejezetten megtiltotta, hogy a határnál csapatok legyenek, hogy ne idegesítsék hitlert. A tábornokai mondták, hogy ez faszság, de nem hallgatott rájuk. Hitler pedig aközött választhatott, hogy akkor támadjon, amikor végül is támadott, vagy várjon, de azzal azt kockáztatta volna, hogy az oroszok megerősödnek. Lett volna egy másik lehetőség, hogy bele sem fog, de ez kiesett, mert hitlernek terület kellett, és nem volt elegendő nyersanyaga. Tehát végül is Lengyelország után szinte már nem is maradt valódi választása. Mennie kellett, az egyetlen reménye az volt, hogy az orszok egy nomád csürhe. Nem jött be, mert addigra már az angol ipar is sztálinnak gyártott cuccokat, és aztán az amerikaiak is. Zsukov Jeepen száguldozott mindenhova, mert még autót is külföldről kaptak. Végül ott volt egy csomó ember, akivel mindig tudták a veszteségeiket pótolni. A németek akkor vesztettek, amikor ebbe belefogtak. Jobb lett volna nekik, ha kereskednek. Két faszkalap diktátor - addig maradtak volna hatalmon, ameddig csak akarnak.

s 2021.12.12. 17:44:45

@G. Nagy László: "Az adó pedig erőszak."
Az enyhébb fajtából. Azért nem lőnek tarkón senkit a társadalom érdekében, bár ez sincs túl régóta és mindenhol így.
Aki élvezi a civilizáció előnyeit, az fizessen is érte. A szupergazdag kapitalisták nem lehettek volna annyira gazdagok, amennyire végül is lettek, ha nem egy jól szervezett, együttműködő társadalomban élnek. Ennek ára van, és ezt meg kell fizetni. Ugyanis az adókból olyan tevékenységeket finanszíroznak, amit egyetlen kapitalista sem végezne el, mert nincsen rajta elegendő profit. Ilyen az idősek gondozása, amit ha nem végezne el az állam, akkor a vállalatoknál nem lenne elég szabad munkaerő. Ilyen az alapfokú oktatás, ami nélkül nem lenne képezhető munkaerő, mert a cégek csak egy bizonyos szint felett szállnak be a képzésbe (nem hat éves kortól). Sorolhatnám tovább, de minek. Erre kell az adó. Mert nem rabszolgák vagyunk, hanem élni is szeretnénk, nem is a legszarabb szinvonalon.

s 2021.12.12. 17:52:51

@G. Nagy László: :-) Nem értek egyet. Az agy a tevékenységek során alakul. Végül olyan lesz, amivel egész életedben az időt töltötted. Ez a neuroplaszticitás, és ez kizárólag környezeti hatás. Ha nem születik valaki kifejezetten szervi károsodással, akkor gyakorlatilag idővel bármire képes lesz.
Az alzheimeresek esetén is van egy olyan jelenség, hogy a magasan képzett, jól trenírozott ember mentális képességei kevésbé hanyatlanak. Ezt nevezik kognitív tartaléknak.
Erdős Pali bácsi azt mondta ezzel kapcsolatban: "Lehet, hogy hülylülök, de nekem legalább van miből."

s 2021.12.12. 17:57:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "mélyszegénység szinte nem is volt, ez minden kommunista diktatúra felszámolta"

Észak - Korea. Neked ott lenne a helyed. Már enniük sincs mit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.12.12. 17:58:59

@s:

Nagyrészt propaganda az ottani éhezés. El van túlozva erősen.

s 2021.12.12. 18:02:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Úgy, mint te. Csak te nem játszol akkora tétben, mert vagy nincs is annyid, vagy van, csak ötleted nincs, hogy mit lehetne másként csinálni, vagy egyszerűen gyáva vagy kockára tenni. Mindenki szerencsejátékos, mert az élethez kell szerencse. Már azzal kockáztatsz, hogy beíratkozol egy egyetemre, vagy elfogadsz egy állást.

s 2021.12.12. 18:03:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Azok mondják, akik megszöktek onnan. Inkább hiszek nekik, mint neked.

s 2021.12.12. 18:18:26

@cavalry: "A magyar diplomásnak sem a tudása kell hanem a kreatív képessége."
Tudás nélkül nincsen kreativítás. Ez egy mítosz, hogy van. Azt sem tudod, hogy mit találj ki, és azt sem tudod, hogy mid van már eddig. Azon kívül az összefüggéseket sem ismered.
Két eset van:
1. Megtanultál mindent, de nem jut eszedbe semmi új.
2. Megtanultál mindent, és képes vagy másként, eredményesen megközelíteni a nagy problémákat.

A harmagik változat nem létezik, de azért leírom.
3. Nem tanultál meg igazán semmit, de képes vagy másként, eredményesen megközelíteni a nagy problémákat.
Ez egy legenda. Ne hidd el.

s 2021.12.12. 18:28:30

@cavalry: "Szart sem ér az intelligencia ha a kérdés bonyolultabb egy adott szintnél."
Igazából csak ott számít. Minden mást meg lehet oldani a könyvekből kiolvasott, és megtanult módszerekkel. Nem az a fontos szerintem, hogy meg tudnak -e oldani az az emberek valami olyat, ami már benne van a tankönyvekben. A fontos, hogy megoldanak -e valami olyat, amit később beleírnak ezekbe a tankönyvekbe, mert eddig nem szerepelt benne. Ehhez kell az intelligencia.

G. Nagy László 2021.12.12. 18:45:58

@s:

"Az enyhébb fajtából. Azért nem lőnek tarkón senkit a társadalom érdekében, bár ez sincs túl régóta és mindenhol így."

Ha nem fizetsz adót, az állam inkasszál. Ha nincs mit behajtani, mész a börtönbe. Tényleg enyhébb erőszak, mintha fejbe lőnének, nem vitatom :)

"Aki élvezi a civilizáció előnyeit, az fizessen is érte. A szupergazdag kapitalisták nem lehettek volna annyira gazdagok, amennyire végül is lettek, ha nem egy jól szervezett, együttműködő társadalomban élnek."

Az, hogy a társadalom jól szervezett, elsősorban az önkéntes üzleti együttműködések eredménye. A Szovjetunió egyik vezetője angliai látogatása során faggatta London polgármesterét: "Önök miként szervezik meg a város kenyérellátását?" - kérdezte. A válasz: "Sehogy" Kurvára nincs szükség a rendfenntartáson (és a jogbiztonságot adó intézményeken) kívül másra. Meg tudsz győzni arról, hogy egy négyosztályos állami általános iskola hasznos lehet, ahol mindenki megtanul írni-olvasni-számolni. De ennyi. Meg tudsz győzni arról, hogy kell egy mentőszolgálat és egy sürgősségi ellátás. De Németország például ma már ott tart, hogy INGYENESEK LESZNEK A NEMVÁLTÓ MŰTÉTEK. Érti ezt bárki? A te adódból mentális betegek méregdrága hóbortjait finanszírozzák. Alig hiszem, hogy ilyen a jól szervezett társadalom.

"Ugyanis az adókból olyan tevékenységeket finanszíroznak, amit egyetlen kapitalista sem végezne el, mert nincsen rajta elegendő profit."

Mindenen van profit. Amin nincs, azt - kevés kivétellel - nem is érdemes végezni.

"Sorolhatnám tovább, de minek. Erre kell az adó. Mert nem rabszolgák vagyunk, hanem élni is szeretnénk, nem is a legszarabb szinvonalon."

Hitem szerint akkor élnénk a legmagasabb színvonalon, ha az állam egészen apróvá zsugorodna. Ez lenne egyben a legigazságosabb is. Értem én, hogy a józan középúton kívánsz járni, s hiszel a hatékony és jóságos állam koncepciójában. Valójában az orbáni modell híve vagy, tudsz róla?

cavalry 2021.12.12. 18:52:50

@s: Nem tudom rosszul. Értek hozzá. Nyilván nem nagyon tudhatod mi a különbség a támadó és a védelmi csoportosítás között. Ha megnézed a korabeli forrásokat akkor látszik. Ezt a tényt a szovjet történetírás sokáig tagadta, politikai okból, mert így azt terjeszthették hogy a vereség oka a németek szerződés szegése. Ők jó kisfiúk voltak és nem agresszívek.De a vereség oka az volt hogy a német támadást nem védelembe rendezkedett csapatok fogadták, hanem összevont erők, a tüzérség sem volt a védelem érdekében jól telepítve és a harckocsik sem. Szinte mindenhol betudták őket keríteni. Ez van.

cavalry 2021.12.12. 19:01:49

@s: Totális tévedés. A intelligencia csak képesség. Azt fogod megoldani amit megtanulsz és semmi mást. A gondolkodás az teljesen más téma, de nyilván aki nem intelligens annak esélye sincs a magas szintű gondolkodásra. A gondolkodási képzettséget nem az IQ határozza meg az egy külön tananyag (ami nincs :) ) A gyengébb IQ -val rendelkezőket is meglehet tanítani sokkal jobban gondolkodni mint a magas IQ- val rendelkezőket ha azokat nem tanítják erre. A kivétel a géniusz az tud meglepetéseket okozni.

alöksz róz 2021.12.12. 19:26:26

@cavalry: "Azt fogod megoldani amit megtanulsz és semmi mást." - ez hülyeség :-)

alöksz róz 2021.12.12. 19:29:48

@Lord_Valdez: a tesztek is mások, amiket használnak, így nem tudom milyen relevanciájuk lehet egyáltalán

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.12. 19:38:16

@alöksz róz:
Hát, az igaz, hogy komplexebbek lettek az IQ-tesztek, de ez csak azt jelenti, hogy generációkat nem érdemes összehasonlítani. Egy generáción belüli eltéréseket továbbra is van és a két csoport látványosan közeledett egymáshoz.

alöksz róz 2021.12.12. 19:41:05

@s: az fps-ben pont ugyanúgy tájékozódnak a játékosok, mint a gps-szel google maps-szel. nézik a kis térképen éppen hol vannak és merre kell menni a célhoz.

"Összességében minél többféle dolgot csinál az ember, az intelligencia annál inkább fejlődik. Az pedig kétségtelen, hogy manapság több a szabadidő, és változatosabb elfoglaltságokkal lehet azt agyonütni." - csak az a nem mindegy, hogy pár kattintással mindenre is kész megoldást kapsz hozzá. pont az intelligenciádat nem kell használnod.

alöksz róz 2021.12.12. 19:49:13

@Lord_Valdez: "ez csak azt jelenti, hogy generációkat nem érdemes összehasonlítani." - ja, elsősorban erre gondoltam.

"Egy generáción belüli eltéréseket továbbra is van és a két csoport látványosan közeledett egymáshoz." - másodsorban meg arra gondoltam, hogy a korábbi tesztek milyen alapossággal próbálták kiszűrni a kulturális különbözőségeknek köszönhető eltéréseket, ezek is eredményezhetnek eltérést.

de ez csak elméleti dolog, eszmefuttatás részemről, mert meg vagyok róla győződve, hogy tényleg volt elég nagy különbség a két csoport közt, és nagyobb részben a "hozzábutulás" miatt csökken

s 2021.12.12. 20:41:22

@G. Nagy László: Ez erős volt. Így elsőre. Lássuk.

"A Szovjetunió egyik vezetője angliai látogatása során faggatta London polgármesterét: "Önök miként szervezik meg a város kenyérellátását?""
Ez rossz példa volt. A kenyér egy piaci termék, az emberek gyártják, az emberek fogyasztják. Nyilvánvaló, hogy lehet konstruálni egy vállalkozási modelt, amiből kijön, hogyy milyen áron lehet előállítani az adott keresetű személyek számára a terméket. Ezen van annyi profit, hogy bármelyik épeszű vállalkozó (pék) ki tudja számolni, hogy belevágjon -e, vagy ne. Amiről én beszélek, azok olyan tevékenységek, amikben senki nem vállalkozik, mert nincsen profit. Illetve ha van is, akkor a szolgáltatás annyira drága, hogy a nép nagy része képtelen lenne kifizetni. Vannak magán idős otthonok. Csak elbaszott drága. Akkor a középkorú munkavállaló a mama mellet marad, mert nem bírja kifizetni, a gyárnak pedig nem lesz mukása. Annyival többet nem akar fizetni a dolgozónak, hogy be lehessen tenni a mamát egy magán öreg otthonba, de adót sem akar fizetni. Ezért akadozik a termelés, vagy kinyírják a mamát. Melyik jobb? Elmondom. Az adó olcsóbb, mint mindenkinek annyit fizetni, hogy magán szolgáltatást vegyen igénybe. Azon ugyanis profit képződik, az állam pedig megcsinálja különösebb haszon nélkül is. Csak a fenntartást, üzemeltetést, és egy minimális fejlesztést kell kifizetni.

"A te adódból mentális betegek méregdrága hóbortjait finanszírozzák."
Kibaszott keveset tudsz erről a témáról (is). Ez nem mentális betegség, hanem születés előtti fejlődési rendellenesség. A hormonrendszer nem egyezik az egyéb fejlődési tényezőkkel. Ezért van az, hogy férfi lélekkel női testbe születsz, vagy fordítva. Ez nem divat kérdése. Egy sorscsapás az egyénre nézve. Az orvostudomány ismeri a jelenséget, és tudja kezelni is. Általában el is végzik a bevatkozást, és nem kell attól félned, hogy az adód nagy része erre megy el. Nincsen szerencsére ennyire sok ilyen eset.

"Mindenen van profit. Amin nincs, azt - kevés kivétellel - nem is érdemes végezni."
Ostoba vagy, vagy nagyon fiatal. Esetleg mindkettő. Egy élhető társadalom nem az a vadkapitalizmus, amiről itt szónokolsz. Mert te csak a profitot számolgatod, de vannak egyéb, sokkal jelentősebb tényezők. Fontos a megtérülés, mert senki nem akar tönkremenni. Viszont van olyan tevékenység, amin nincs haszon, mégis meg kell csinálni valakinek.

"Hitem szerint akkor élnénk a legmagasabb színvonalon, ha az állam egészen apróvá zsugorodna."
Kipróbálták, nem jött be. Hamar kialakulnak a szélsőséges anyagi viszonyok, nyomornegyedek, aminek a kezelése idővel sokkal költségesebb és kockázatosabb, mintha kifizetnék az adókat. Rendészeti kérdéssé konvertálnak szociális problémákat, ami azt jelenti, hogy egy lavinát próbálnak megállítani egy hógolyó helyett. Sok állam ezért csinálja, amit csinál, nem pedig jókedvében.

"hiszel a hatékony és jóságos állam koncepciójában. Valójában az orbáni modell híve vagy, tudsz róla?"
Igen hiszek a hatékony állam koncepciójában. Ez mondjuk egy kisebb fajta csoda orbán stadionországának ámokfutása után, de a mintát nem róluk vettem.
Valójában te vagy az orbáni modell híve. Örülsz a családtámogatásnak. Miért nem annak örülsz, hogy mindenféle tánogatás nélkül, a saját keresetedből is eltartod a családod? Nem kapsz annyit? Mert a te családtámogatásodat én fizetem, ha megengeded. Ez igazságos? Ugyan!
Ahogy a nemváltó műtétről megnyilatkoztál, már az elárulta, hogy az orbán szarrá támogatott és támogató rendszerének a híve vagy. Kettőnk közül én vagyok a felvilágosultabb, ha elnézed ezt nekem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.12. 20:47:16

@alöksz róz:
Szerintem nem butultunk ennyit hozzá. Viszont az ismert dolog, hogy az IQ-teszteken való jó eredményekhez szükség van az absztrakt gondolkodásmódhoz. Ez egy tanult dolog, ezért azok az emberek rossz eredményeket érnek el, akik korán kiesnek az oktatásból.

s 2021.12.12. 20:52:19

@alöksz róz: Köszönöm. A relativitás elméletet sokakanak tanítják manapság. Volt egy ember, aki anélkül tudta, hogy megtanították volna neki. Szerintem intelligens lehetett. ;-)

s 2021.12.12. 21:00:45

@alöksz róz: Fps -ben mentális térképek készülnek az ember fejében a pályákról. Amikor emberek játszanak hálózatban, akkor senki nem néz térképet, mert nincs rá idő. Ha ujjászületsz valahol, egy pillanat alatt fel kell mérned, hogy hol vagy te, és a többiek. Elég intenzív téjékozódási munka. A való életben sehol nem fordul elő.

"pár kattintással mindenre is kész megoldást kapsz"
Viszont kapsz új problémákat is, amik addig nem voltak. A kép vegyes. Nem modanám, hogy a sok kütyütől elhülyül az ember. Inkább csak más készségei erősödnek meg, és mások hanyatlanak.

G. Nagy László 2021.12.12. 21:45:55

@s:

"Vannak magán idős otthonok. Csak elbaszott drága. Akkor a középkorú munkavállaló a mama mellet marad, mert nem bírja kifizetni, a gyárnak pedig nem lesz mukása. Annyival többet nem akar fizetni a dolgozónak, hogy be lehessen tenni a mamát egy magán öreg otthonba, de adót sem akar fizetni. Ezért akadozik a termelés, vagy kinyírják a mamát. Melyik jobb? Elmondom. Az adó olcsóbb, mint mindenkinek annyit fizetni, hogy magán szolgáltatást vegyen igénybe. Azon ugyanis profit képződik, az állam pedig megcsinálja különösebb haszon nélkül is. Csak a fenntartást, üzemeltetést, és egy minimális fejlesztést kell kifizetni."

Értem. Te fizeted az adódból özvegy Kovácsné idősgondozását, hogy fia, a kis Kovács vidáman melózhasson az Audi gyárban, kielégítve a német tulajdonos profitvárakozásait. Vagyis ez egy jó világ így... Sem a matek nem jön ki, sem a morál nincs a helyén. Egy tökéletesen értelmetlen és kontraproduktív újraelosztási mintát vázolsz fel.

"Kibaszott keveset tudsz erről a témáról (is). Ez nem mentális betegség, hanem születés előtti fejlődési rendellenesség. A hormonrendszer nem egyezik az egyéb fejlődési tényezőkkel. Ezért van az, hogy férfi lélekkel női testbe születsz, vagy fordítva. Ez nem divat kérdése. Egy sorscsapás az egyénre nézve. Az orvostudomány ismeri a jelenséget, és tudja kezelni is. Általában el is végzik a bevatkozást, és nem kell attól félned, hogy az adód nagy része erre megy el. Nincsen szerencsére ennyire sok ilyen eset."

Nem megyek bele mélyen. Tényleg van pár olyan eset, amikor a nemváltó műtét katarzissal jár. De kurva sok olyan is, amikor az érintett megbánja (mert talán rájön, hogy az ő esetében buta hóbort volt), vagy egyenesen öngyilkos lesz. Nem tudom, hogy melyik a gyakoribb, de van mindkét verzióból bőven. Na most, ha ez ilyen bizonytalan sztori, akkor miért nem azokkal jótékonykodunk, akiknek BIZONYOSAN problémájuk van és BIZONYOSAN előrelépnek a beavatkozással? Gondolok itt a szépészeti műtétekre, amelyek az esetek döntő többségében önköltségesek. A magam részéről azt is nehezményezném, ha a karvalyorrú Bözsi plasztikai műtétét kellene fizetnem, de akkor legalább tudnám, hogy valódi felemelkedést szolgál a pénzem.

"Ostoba vagy, vagy nagyon fiatal."

Jövőre ötven. Ezek szerint inkább ostoba :)

"Viszont van olyan tevékenység, amin nincs haszon, mégis meg kell csinálni valakinek."

Egy ilyet mondj, az Isten szerelmére!!!

"Kipróbálták, nem jött be."

Erre is várnék legalább egy példát! A magam részéről azt látom, hogy a gazdasági szabadság (kis állam, szerény kormányzati kiadások, alacsony adók) MINDEN esetben együtt járnak a társadalom felemelkedésével. Lásd: Ausztrália, Új-Zéland, Svájc, Szingapúr. Ne mondd már, hogy ezek a helyek a nyomornegyedeiről ismertek...

"Kettőnk közül én vagyok a felvilágosultabb, ha elnézed ezt nekem. "

Szívből örülök mindenkinek, aki okosabb, műveltebb és felvilágosultabb nálam. Általuk tudok tanulni, fejlődni.

Almandin 2021.12.12. 22:04:00

@s: Valóban alakul az agy és a képességek a fejlődés során. Viszont az alap intelligencia (mármint az öröklött része) nem növelhető, csupán azt lehet megtanulni, hogyan lehet kihozni az emberből a képességei maximumát. Pl. egy szellemi fogyatékos sose tud eljutni egy diplomáig, ha megfeszül se, de egy egyszerűbb szakmát elsajátíthat, ha megfelelő fejlesztőpedagógusok kezei közé kerül. De pl. én se lennék képes akkora szellemi teljesítményre, mint pl. Einstein, de le tudtam diplomázni.
Sajnos a "mindenkiből mindenki lehet" egy hatalmas tévhit, ami az emberek vágyvezérelt gondolkodásából ered. Nehezebb elfogadni az ilyen-olyan korlátainkat, mint álmodozni arról, hogy egyszer majd pl. Nobel-díjas tudósok leszünk.

Wildhunt 2021.12.12. 22:45:23

@s: akkor a legújabb direktívák szerint mégis van lélek? Honnan jön és hova megy? Esetleg mostantól már hivatalos EU narratíva lett a szellemi világ is?

G. Nagy László 2021.12.12. 23:01:53

@Almandin:

"Valóban alakul az agy és a képességek a fejlődés során. Viszont az alap intelligencia (mármint az öröklött része) nem növelhető, csupán azt lehet megtanulni, hogyan lehet kihozni az emberből a képességei maximumát. "

Pontosan ugyanígy látom magam is.

alöksz róz 2021.12.13. 01:13:08

@s: szerintem pont egy pillantással fel lehet mérni a kis térképre tekintve :-)
az egy ügyességi játék.
nem tudom mennyit rak az intelligenciához, hogy memorizálod a pozíciókat, hol volt veszélyes, hol volt érdemes menni. egymás ellen meg kizárólag a begyakoroltság szintje dönt.
gondolom egyértelmű hogy utálom az fps-t :-)
a szabadulószobás játékokat viszont nagyon szerettem.
(meg a stratégiait is, bár végső soron az is csak megtanulós, az "m.i." csak ugyanazt tudja csinálni.)

alöksz róz 2021.12.13. 01:24:42

@s: "Viszont kapsz új problémákat is, amik addig nem voltak." - mint pl?

kész megoldásokat kapsz, nem kell hozzá intelligencia. még a varjú is intelligensebb mint a guglizó :-)
m.youtube.com/watch?v=5matCZ_XKd8

alöksz róz 2021.12.13. 01:33:01

@alöksz róz: a stratégiait inkább nem bántom, vannak nagyon jól összerakott komplex játékok, civilization, tyranny, ilyenek.
egyre kevesebben játszanak velük mert egyre hülyébbek a fiatalok (vagy egyre lustábbak gondolkodni rajtuk, végül is ugyanaz, lusta agy elhülyül)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.12.13. 07:21:06

@Almandin: @G. Nagy László:
Korrektebb erre úgy gondolni, hogy az az öröklött, hogy mennyire könnyen formálható az agy. Az a következő réteg, hogy ezt a könnyen formálhatóságot mennyire használjuk ki.

cavalry 2021.12.13. 09:16:28

@s: Legalább látszik hogy mit nem értesz. ""A magyar diplomásnak sem a tudása kell hanem a kreatív képessége."
Tudás nélkül nincsen kreativítás. Ez egy mítosz, hogy van. Azt sem tudod, hogy mit találj ki, és azt sem tudod, hogy mid van már eddig. Azon kívül az összefüggéseket sem ismered.
Két eset van:
1. Megtanultál mindent, de nem jut eszedbe semmi új.
2. Megtanultál mindent, és képes vagy másként, eredményesen megközelíteni a nagy problémákat.

A harmagik változat nem létezik, de azért leírom.
3. Nem tanultál meg igazán semmit, de képes vagy másként, eredményesen megközelíteni a nagy problémákat.
Ez egy legenda. Ne hidd el. "

Pld "Azt sem tudod, hogy mit találj ki, és azt sem tudod, hogy mid van már eddig." Erre szolgál az analízis. Elvégzed a helyzet modellezését. Felméred az Egyedeket, azok tulajdonságait és kapcsolatait. Ezt nem tanulhattad meg soha. A Kapcsolatoknak is vannak tulajdonságai. Megnézed a dinamikus modellt, hogy működik az egész, majd ciklikusan addig játszol ezzel amíg már nem találsz semmit. Utána a döntés érdekében módszereket használsz és ezt ellenőrzöd és kezded az egészet előlről, vagy kipróbálod teszteled az új modellt. Most a részleteket kihagytam mert az több könyv. Közben vagy kreatív, amikor új megoldásokat kell találni. Lényegtelen hogy ezt megelőzően ismerted e a részleteket, ez interdiszciplináris tevékenység, még jobb is ha nem ismerted a dolgot régebbről. Tehát a régi tudás és az IQ jó ha van, de nem okvetlenül kell. Minél mélyebb tudás kell hozzá, pld fúziós erőművek gondjai, annál inkább specializált gondolkodás módszertan kell ide ez nyilvánvaló. De a dolgok nagy része nem bonyolult ennyire. A 3. változat működik, csak nem találkoztál még vele. De sokat fizetnek érte.

cavalry 2021.12.13. 09:24:08

@alöksz róz: Itt egy példa. Magyarországon van 550000 horgász. Tételezzük fel hogy a 30%-a 100 feletti IQ val rendelkezik. Egy teljesen másik szakterületen már száz évek óta megoldottak egy problémát és a horgászok minimum 60%-a találkozott is azzal a megoldással. Mégis képtelenek felismerni hogy a cél és funkció és a hely ahol alkalmazzák megegyezőnek mondható. De képtelenek felismerni a csőben a lukat. Tehát nem kreatívak. A lehetőség viszont üzletileg szuper, a nagy létszám miatt érdemes vele foglalkozni és olyan megoldást javasolni ami sokkal korszerűbb mint az eddig alkalmazott megoldás más területen. Legyen 30000 Ft a termék, szorozzuk be csak a 20%-al, tehát 100000 fővel. 3.000.000.000 Ft lehet a bevétel, ami idővel többszöröse is lehet. ha nemzetközi piacot nézzük akkor meg a sokszorosa. A gondolkodás módszertan így hoz létre eredményt.

s 2021.12.13. 14:23:07

@Almandin: "Nehezebb elfogadni az ilyen-olyan korlátainkat, mint álmodozni arról, hogy egyszer majd pl. Nobel-díjas tudósok leszünk."

Könnyebb elfogadni az ilyen-olyan korlátainkat, mint tenni bármit, hogy egyszer majd pl. Nobel-díjas tudósok legyünk.

s 2021.12.13. 14:33:31

@Wildhunt: Elnézést. Képszerűen fogalmaztam, de pontatlanul.
A nem kialakulása több részből álló folyamat. Ennek során hibák következhetnek be még a magzati fejlődés során. A hormonrendszer és az idegrendszer nem egyezően fejlődik ki a test egyéb látható részeivel. Ez egy fejlődési rendellenesség. Mielőtt ezeket az orvosi beavatkozásokat elvégzik, egy hosszú vizsgálatsorozaton esik át az alany. Pszichológia, szervi, biokémiai, stb . . . Helyesebb volna ezt nemváltoztató műtét helyett nem helyreállító műtétnek nevezni, mert valójában ez történik. Nem kívánságműsor. Az orvosok csak indokolt esetben végzik el a beavatkozást. Örülök, hogy személy szerint egyikünk sem érintett ebben, és még ismerősünk sincs, aki az volna. Mert ez egyébként egy borzalom.

s 2021.12.13. 15:19:16

@G. Nagy László: "kielégítve a német tulajdonos profitvárakozásait"
Azokat az autókat megveszi valaki. Lehet, hogy én. Tehát nem csak a tulajdonos nyer, hanem a fogyasztó is.

"Egy tökéletesen értelmetlen és kontraproduktív újraelosztási mintát vázolsz fel."
Nem gondolom. Mások sem. Ezek szerint mindenki hülye.

"miért nem azokkal jótékonykodunk, akiknek BIZONYOSAN problémájuk van"
Azokkal is jótékonykodunk. A patikák tele vannak támogatott gyógyszerekkel (szív és érrendszeri belegség, cukorbetegség, mozgásszervi bajok, stb . . .)

"Jövőre ötven."
Az fiatal. Minden szempontból ez a legjobb megoldás. :-)

"Egy ilyet mondj, az Isten szerelmére!!!"
Mondtam párat. Nem fogom ismételni magam.

"Erre is várnék legalább egy példát!"
Az összes vadkapitalizmus a régebbi időkből. Az állami szabályozást nem véletlenül találták ki. Egyébként az egyéni mohóság beláthatatlan károkat okozna.
Dánia. 56% jövedelemadó, 25% áfa, 22% tao. A maximális és minimális bér hányadosa 12. Ennek a fidesz nevű rablóbandának én sem fizetek szívesen, mert mindent ellopnak. De Dániában alacsony a korrupció, a befizetett adókat a lakosságra költik.

"Általuk tudok tanulni, fejlődni."
Én is. Végre egy közös pont.

s 2021.12.13. 15:24:05

@alöksz róz: "mint pl?"
A kütyük használata során számtalan olyan probléma felmerül, amit korábban nem is ismertek az emberek. Ezekhez alkalmazkodni kell, márpedig az alkalmazkodás intelligencia. Épp úgy, mint az életfeltétek, éghajlat változásához történő alkalmazkodás.

s 2021.12.13. 15:26:19

@cavalry: "Elvégzed a helyzet modellezését."
Tudás nélkül? Te most viccelsz!

s 2021.12.13. 15:34:24

@alöksz róz: "gondolom egyértelmű hogy utálom az fps-t :-)"
Próbáld megszeretni. :-) Gyors és jó döntéseket igényel. Mintha ősember lennél, és hadakoznál, vagy vadásznál. Erre civilizált körülmények közt nincsen lehetőség. Egy készség, amit kár lenne veszni hagyni.

s 2021.12.13. 16:02:16

@G. Nagy László: Nem tiltanád ki a srácot? @erdészcsávó

Almandin 2021.12.13. 16:19:35

@s: Te aztán érdekes vagy. Sok mindenhez értelmesen vagy képes hozzászólni, de időnként olyan alpári stílusban szólsz hozzá, hogy azt egy fogatlan primitív kocsmatöltelék is megirigyelné.
Laci, nem tudod törölni ezeket a kirívóan trágár hozzászólásokat? Legalább itt ne kelljen ilyenekbe botlani.

Almandin 2021.12.13. 16:30:31

@erdészcsávó: Nem lehet, hogy Brendel újabb nickje?

G. Nagy László 2021.12.13. 17:04:27

@s:
"Nem tiltanád ki a srácot?"

Nem. de az értelmetlen basztatásokat töröltem. A tiédeket is.

G. Nagy László 2021.12.13. 17:45:21

@s: "Azokat az autókat megveszi valaki. Lehet, hogy én. Tehát nem csak a tulajdonos nyer, hanem a fogyasztó is."

Értem. Tehát így a te adódból az autógyárak mellett az autóvásárlók is profitálnak. Nos, sokkal jobb lett a helyzet...

"Nem gondolom. Mások sem. Ezek szerint mindenki hülye."

Ne hülye mindenki, csak annyira szerelmesek vagytok az újraelosztás gondolatába, hogy fel sem fogjátok az értelmetlenségét. Bircamannal szemben tökéletesen kommunikáltál, bemutatva a kommunizmus működőképtelenségét. Azt azonban nem akarod belátni, hogy minden egyes forint, amely átfolyik a központi költségvetésen, a szocializmus irányába visz. Európa legtöbb országában ez az érték 50% körül mozog. Ez egy olyan gondolkodásmódot takar, mely szerint az igazság valahol félúton van a kommunizmus és a kapitalizmus között. Ez szerintem nagyon beteg. Hitem szerint szinte MINDEN, ami előrevitte az emberiséget, a kapitalizmus gyümölcse, ezzel szemben az államista törekvések MINDIG katasztrófához vezettek. Hogy a büdös picsába lehet félútra helyezni az optimumot??? Ha csak a GDP 25-30%-a folyna át az államon, s kerülne újraelosztásra, már az is bitang erős fellendülést hozhatna, és akkor még sehol sem tartanánk...

"Egy ilyet mondj, az Isten szerelmére!!! - Mondtam párat. Nem fogom ismételni magam."

Továbbra is erős a meggyőződésem, hogy ami nem piacképes, annak nincs létjogosultsága. Ha írok egy regényt, amit a kutya sem akar megvenni, akkor az annyit is ér.

"Az összes vadkapitalizmus a régebbi időkből."

Egy sem bukott meg. Mindenütt az történt, hogy a mohó politikusok egyre nagyobb szeletet követeltek a hatalomból. Az összes beteg újraelosztási őrület így jött létre. Szemben a szocialista rendszerekkel, a "vadkapitalista" országok egyike sem gazdasági okból bukott meg.

"Az állami szabályozást nem véletlenül találták ki. "

Tényleg nem. Többnyire öncélú módon, a politikai réteg érdekében. Néhol a gazdasági lobbi érdekében, mely a politikán keresztül jut extra bevételhez.

"Egyébként az egyéni mohóság beláthatatlan károkat okozna."

Legfeljebb az egyénnek, saját magának. Másnak lehetetlen.

"Dánia. 56% jövedelemadó, 25% áfa, 22% tao. A maximális és minimális bér hányadosa 12. Ennek a fidesz nevű rablóbandának én sem fizetek szívesen, mert mindent ellopnak. De Dániában alacsony a korrupció, a befizetett adókat a lakosságra költik."

Dánia még messze a legélhetőbb a skandináv államok között. Egyszerűen azért, mert nem vették át a svédek és a norvégok százféle őrületét, s főleg mert bevándorlásellenesek. (Svédországban kíváncsi leszek, .mennyi pluszadót kell még kivetni, hogy etetni, szállásolni, pátyolgatni tudják a bevándorlók tömegeit) De ettől még Svájc, Ausztrália, vagy épp Új-Zéland messze jobban, hatékonyabban és igazságosabban működik.

cavalry 2021.12.13. 18:35:15

@s: A tudás fogalmával van nagy bajod. Az itt (WIKI) leírtak egyszerű összefoglalást adnak. A modellezés a logikával van kapcsolatban és sok féle módszere van, a lényeg hogy nem az ismeretek és a képesség kell hozzá hanem képzettség, és az eredmény sok olyan ismerete lesz amit eddig nem ismertünk (különben minek az egész). A modell nem statikus csak hanem dinamikus is. A pillanatnyi idő változás szerinti állapotokat is fel kell deríteni. Az autopilot működése is modellezés miatt fejlődik és egyre jobb lesz egyre nagyobb kapacitásokat lehet bevetni és egyre biztonságosabb lesz a repülés. Ha csak egy pilótát képeznél és próbálnád a "tudását" fejleszteni azzal a céllal hogy olyan jó legyen mint egy robotpilóta, az egy lehetetlen vállalkozás lenne és nem lenne elég megbízható pilóta. A pilóták is cheklistet ellenőriznek papírból, mert nem számítógép az agyuk. A hiba akkor van ha a szenzorok tévednek. ezért van egy csomó ellenőrző szenzor is. A te tudás elképzelésed elavult 100 éve. Ma már szakértői rendszerek is vannak, okosabb mint bármelyik ember. Ugyanakkor a képzett ember az intuícióival néha megelőzi a gépi rendszereket, de erre nem lehet támaszkodni. A kórházi intenzív osztályok is fel vannak már szerelve jól, de az is messze van még az ideálistól, mert pld a tüdő pillanatnyi állapotát ha nem tudja érzékelni akkor a gépi beállítások már tévedhetnek erősen. erre még kell az orvos is hogy olyan jeleket vegyen észre amit a kép nem is néz. De az orvos kapacitása erősen véges (fárad stb. és akkor jön Mariska az ápolónő és ő már kevésbé profi) . A cserép virágod működését sem tudod modellezni :) :) hiába végzed el a kertészeti egyetemet :) (tudom) hu.wikipedia.org/wiki/Tud%C3%A1s

s 2021.12.13. 23:15:45

@G. Nagy László:
"az autóvásárlók is profitálnak"
Aki én is lehetek. Vagy a barátom. Vagy valaki más fogyasztó.

"Bircamannal szemben tökéletesen kommunikáltál, bemutatva a kommunizmus működőképtelenségét."
Veled szemben nem sikerült ennyire jól, pedig sokat megpróbáltam. Bircaman egy olyan srác, aki megfagy egy rakás szén mellett, mert nem gyújtja meg. Te egy olyan srác vagy, aki meggyújtja, de elég az okozott tűzben. Én pedig egy olyan srác vagyok, aki készít egy kályhát, és abban szép lassan eltüzeli a szenet, hogy mindig kellemes meleg legyen. A tűz a kapitalizmus. A kályha az állami szabályozás.

"Hogy a büdös picsába lehet félútra helyezni az optimumot???"
Úgy, hogy ott van.

"Ha írok egy regényt, amit a kutya sem akar megvenni, akkor az annyit is ér."
Gondolod? Akkor szerintem ne írjál. Vannak nagy igazságok, amikre senki nem vevő. Nem baj az, ha valaki kiadja a nép okulására.

"a "vadkapitalista" országok egyike sem gazdasági okból bukott meg"
Ez éppen akár igaz is lehet. Társadalmi okok vezettek a bukáshoz. A forradalmak nagy része kapitalista országokban tört ki régen. Ma már nem, mert rájöttek, hogy amúgy a néppel is törődni kellene. A társadalom nem egy munkahely. A munkahelyről kibaszhatod a gyengén teljesítőt, az öreget, a kisgyerekes anyát. A társadalomból nem. Ott maradnak, és kezdeni kell velük is valamit. Ezt kellene megértened.

"Legfeljebb az egyénnek, saját magának. Másnak lehetetlen."
Tévedés. Olvass történelmet.

Németország is jobb gazdasági eredményekkel rendelkezik, mint Franciaország. Mégis Franciaországban jobb élni. Többet költenek a társadalomra.

s 2021.12.13. 23:20:09

@Almandin: "olyan alpári stílusban szólsz hozzá, hogy azt egy fogatlan primitív kocsmatöltelék is megirigyelné"
A zamatos káromkodás az intelligencia egyik ismérve. Sajnálom, hogy tőlem kellett megtudnod.

s 2021.12.13. 23:22:29

@Almandin: Nézz az adatlapra, öreg harcos. Újabb nick, . . . ne röhögtess már. :-D

s 2021.12.13. 23:37:11

@cavalry: "A te tudás elképzelésed elavult 100 éve."
Elvagyok vele. Az AI jó bizonyos területeken. Jobb, mint az ember. Ezért ezeket a dolgokat az AI végzi. De az AI ma még nem képes összekapcsolni a különböző forrásból származó információkat. Az ember rosszabbul tudja a dolgokat, de nagyon sok mindenhez ért valamennyire. Ez felbecsülhetetlen előny.
Képzelj el egy vállalti értekezletet. Van ott mérnök, közgazdász, matematikus, jogász, fizikus, marketinges, mindenféle ember. Ezek beszélgetnek, aztán kisütnek valamit. És most képzeld el, hogy van egy magasan képzett polihisztor. Annak a fejében állandóan értekezlet van. Vagy szakmunka. Amire éppen szükség van. Beláthatatlan előny egy célra optimalizált szerkezettel szemben. Az sosem fog rájönni arra, amit egy ember képes megsejteni. Az AI jól operál, jól diagnosztizál, jól vezet autót. A relativitás elméletet nem fogja kitalálni. Szerencsénk van, hogy egy ember rájött.

fotelzsukov 2021.12.14. 08:17:18

@G. Nagy László:
"Való igaz, hogy az ember az egyetlen állat, amely meghatározó módon formálja a saját környezetét."
Tevedes, a hod is formalja a kornyezetet, nem is kicsit!
"The beaver works as an ecosystem engineer and keystone species as its activities can have a great impact on the landscape and biodiversity of an area. Aside from humans, no other extant animal appears to do more to shape its environment." (Wikipedia)

G. Nagy László 2021.12.14. 08:20:19

@s:

"az autóvásárlók is profitálnak. Aki én is lehetek. Vagy a barátom."

Azért az végtelenül szomorú, hogy alapvető társadalmi-erkölcsi vezérlő elvekről beszélünk, s te azt az érvet hozod fel, hogy személyesen profitálhatsz. Ennyi erővel éljenezhetsz a korrupciónak is, ha neked is csurran-cseppen valami.

"A tűz a kapitalizmus. A kályha az állami szabályozás"

Szeretem, ha valaki képes képekben fogalmazni. Intelligenciára és kreativitásra vall. Még ezt a konkrét képet is el tudom fogadni. Most már csak azt kell eldönteni, hogy a meleget milyen mértékben okozza a tűz és milyen mértékben a kályha vasszerkezete. Aligha 50-50 :)

"A munkahelyről kibaszhatod a gyengén teljesítőt, az öreget, a kisgyerekes anyát. A társadalomból nem. Ott maradnak, és kezdeni kell velük is valamit. Ezt kellene megértened."

Ez egy nagyon jó meglátás. Valójában erről szól szinte minden posztom. A fenti is. Szóval: igazad van, a társadalomból nem baszhatod ki a gyengén teljesítőt. Természetesen ezt az echte nácikon kívül nem is szorgalmazza senki. Ettől függetlenül akad pár probléma.

ERKÖLCSI - Kirabolhatsz bárkit, hogy a vagyonát odaadd másoknak? A kommunisták rekvirálását legitimálod.
ELVI - Mindenki a képességei szerint, mindenkinek a szükségletei szerint, mondta Marx. De vajon ki állapítja meg ezeket?

teveszmek.blog.hu/2018/02/25/_mindenki_kepessegei_szerint_mindenkinek_szuksegletei_szerint

PRAGMATIKUS - Félünk az éhezők lázadásától, ezért aztán dobunk pár morzsát az asztalról? Tényleg ez lenne a fő motiváció?
ALTRUISTA - Senkit sem hagyunk az út szélén. Ez egy szavazatgyűjtő politikus szájából kötelező mondat. De mi van az átlagemberrel? Ha azt mondod, hogy az emberek alapvetően jók, úgy nincs gond: az önkéntesség megold mindent. Ha ezzel szemben azt vallod: az emberek gonoszak, s a politikusoknak kell jótékonykodniuk a helyükben, úgy ezzel azt állítod, hogy a politikus nemesebb anyagból készült, valóságos übermensch. (Ezt a dilemmát magadban kell feldolgoznod, de azért kíváncsi lennék az eredményre.)
GLOBÁLIS - Miért csak a hazai társadalomban gondolkodunk? Ha már ilyen jó emberek vagyunk, miért öleljük keblünkre - Merkelhez hasonlóan - az egész harmadik világot? Ja, mert két hét alatt vége lenne a civilizációnak és éhen döglenénk mindannyian? Ha az elved kicsiben működik, nagyban is működnie kell. Vagy éljen a nacionalizmus, és aki nem magyar, az megdögölhet?

"Legfeljebb az egyénnek, saját magának. Másnak lehetetlen. - Tévedés. Olvass történelmet."

Sohasem a mohóság okozott tragédiát, mindig csak az erőszak. Én magam is mohó vagyok. Minden jobb csajt ledöntenék. De sosem voltam még erőszakos senkivel. Kinek árt a mohóságom?

"Németország is jobb gazdasági eredményekkel rendelkezik, mint Franciaország. Mégis Franciaországban jobb élni. Többet költenek a társadalomra. "
Franciaország GDP-arányos államadóssága 116%!!! Szemben Németországgal, amelyiknek hetven. Otthon is megdicséred az asszonyt, ha hitelből rendel luxusvacsorát?

G. Nagy László 2021.12.14. 08:25:27

@kovidmenekult:

"Tevedes, a hod is formalja a kornyezetet, nem is kicsit!"

Simán lehet, hogy igazad van, nem vagyok nagy hód-szakértő. Ha ez az állat képes annyira megváltoztatni a környezetét, hogy ezzel a saját fajának természetes szelekciójára is hatni képes, úgy Istenhez és az emberhez hasonlóan szintén a teremtők közé sorolható. A magam részéről nem bánom :)

békaapu 2021.12.14. 12:40:03

@midnight coder:
Szervusz, a te írásodban találtam először a kommentek között nekem is tetsző meghatározást az intelligenciára.
Ezért is neked írom az én fogalommeghatározásomat - el fogsz tudni gondolkozni rajta :

Szerintem az intelligencia az agy műveleti sebessége. A processzor órajel. Hogy milyen gyorsan adja össze a kettőt meg a kettőt.
Akinek vág az esze, az intelligens - pedig gyors ésszel a rossz megfejtés is nagyon gyorsan alakítható ki.

Amivel keverni szokták a fogalmat, az az "okos" - amivel kábé meg is egyezik.
Illetve a "bölcs" - amivel nem egyezik meg, mert a bölcs az az aki helyesen dönt.

cavalry 2021.12.14. 13:01:16

@s: Igazad van bizonyos kérdésekben. Az AI fejlődik és egyre gyorsabban fog előrejutni. Ezért pánikolnak hogy végtére is kiszorítja az embert és követhetetlen lesz az hogy mit csinál és miért. Szar ügy. De ki aggódjon? A 80-as IQ val rendelkező falusi alkalmai munkás? Neki lesz munkája. Egy darabig. De már Kanadában automata favágó gép megy előre, megfogja az 30 méteres fenyőt , állva legallyazza, kivágja, feldarabolja méretre, magára rakja és "kihordja" az út mellé, megcsinálja a kamionnak való rakatot, felméri a tőátmérőket és fényképpel is berakja egy adatbázisba ahol kiválaszthatod online. A vevő kamionja kimegy felpakol és már itt is van a pénz. 20 ember lát el egy akkora erdőt mint nálunk a Kisalföld.

cavalry 2021.12.14. 13:19:15

@békaapu: Tévedés. Az IQ egy képesség és nem sebesség a tulajdonsága. Ha így lenne akkor a kevésbé magas IQ val rendelkező is megoldaná a feladatot csal sokkal lassabban. De nem tudja. A sebesség a számítógépek világában az embernél nem számít már, mert eleve lassú. Ez nem sakkórára megy. Az IQ önmagában nem oldja meg a probléma megoldáshoz szükséges képzettséget csak egy feltétel. A másik gon az hogy adhatok neked feladatot ami egyszerű és nem is kell hozzá különösebb ismeret és mégsem fogod megoldani egy hét alatt sem. Mert nincs meg a módszered hozzá. Hülye példa de ha egy magas IQ val rendelkezőnek adsz egy másodfokú egyenletet, amihez a szükséges matekot nem ismeri sosem hallotta, akkor mikorra fogja megoldani a feladatot? Aki meg ismeri az másik feladatot nem tud megoldani ha nem ismeri a matekot hozzá. Na de ki találja majd ki a következő képletet? Annak vannak egyéb tulajdonságai is.

cavalry 2021.12.14. 13:19:56

@békaapu: az iq egy egyednek a környezetében lévő hozzá hasonló egyedek "okosságának" viszonya. konkrétabban ha veszel 100 középiskolai 12. osztályos hallgatót és egy általad megbízhatónak tartott (egyébként teljesen titkos) okosságmérő módszerrel megállapítod az okosságukat, akkor feltehetően egy Gauss görbét kapsz az okosságra. ennek a középértéke az iq=100. ehhez képest lehet 120-s vagy 80-s iq-ról beszélni. tehát az iq mindig csak a környezettel együtt jelent valamit.

s 2021.12.14. 13:37:02

@G. Nagy László:
"Azért az végtelenül szomorú, hogy alapvető társadalmi-erkölcsi vezérlő elvekről beszélünk, s te azt az érvet hozod fel, hogy személyesen profitálhatsz."
Ne forgasd ki! A fogyasztó érdekéről beszéltem.

"Most már csak azt kell eldönteni, hogy a meleget milyen mértékben okozza a tűz és milyen mértékben a kályha vasszerkezete. Aligha 50-50 :)"
Ne számolgass! Ezek minőségi dolgok. Egyik sincs a másik nélkül, ha jó eredményt vársz.

"Kirabolhatsz bárkit, hogy a vagyonát odaadd másoknak?"
Nem tartom rablásnak, ha kifizettetem a vagyonszerzés árát. Az Egyesült Államokban maguk a leggazdagabbak fogalmaztak meg egy petíciót, hogy több adót akarnak fizetni. Ennek gyakorlati oka is van. Ha nincsen fizetőképes kereslet, akkor a haszon is csökken. Látni kell az összefüggéseket.

"Mindenki a képességei szerint, mindenkinek a szükségletei szerint, mondta Marx."
A legteljesebb mértékben nem értek vele egyet. Attól, hogy a szabályozott kapitalizmus híve vagyok, még nem lettem kommunista.

"Félünk az éhezők lázadásától, ezért aztán dobunk pár morzsát az asztalról?"
Nem. A piac összeomlásától félünk. Az a kapitalizmus, mint legeredményesebb rendszer pusztulásához vezetne.

"Ha azt mondod, hogy az emberek alapvetően jók, úgy nincs gond: az önkéntesség megold mindent. Ha ezzel szemben azt vallod: az emberek gonoszak, s a politikusoknak kell jótékonykodniuk a helyükben, úgy ezzel azt állítod, hogy a politikus nemesebb anyagból készült, valóságos übermensch."
Alapvetően leszarom, hogy ki milyen ember. Megtehetem, ha egy olyan rendszert építek, ami garantálja az elvárt kimenetet. Függetlenül attól, hogy kik üzemeltetik.

"Miért csak a hazai társadalomban ,gondolkodunk?"
Ezt miből deriváltad le? Nem, nem csak abban gondolkodom. ÉN. A többieket nem tudom. Az emberiség egy faj. Ideje lenne ezt fölfogni. Carl Sagannak volt egy jó mondása, amikor a Voyager szonda kiment a Naprendszerből. Készített egy utolsó képet visszafelé. Alig látszott rajta a Föld. Egy parányi kék pixel volt csak. Azt mondta Carl, ezen a kis kék pontotn történt minden, az egész fejlődés, háborúk, királyok, társadalmak. Minden. Érezni kell a jelentéktelenséget, és a magányt. Az egymásra utaltságot. Csak mi vagyunk, és nem lesz senki, aki segítsen.

"Franciaország GDP-arányos államadóssága 116%!!! Szemben Németországgal, amelyiknek hetven."
A ma adóssága a holnap előnye, ha jól fektetik be a pénzt. Nem akarok az egész meccsre vonatkozó következtetést levonni a félidő eredményéből.

békaapu 2021.12.14. 13:49:51

@cavalry:
Én is töltöttem ki intelligenciatesztet - és találkoztam olyan középiskolai szöveges feladattal amit nem tudtam megoldani. És az én eddígi tapasztalataim szerint az intelligencia az gyorsaság. A példáid nem cáfolják ezt.
A példáid keverik a kiemelkedőt, az intelligenset és a bölcset - úgy hogy ne látsszon jól semmi.

Az hogy SZERINTED az intelligencia nem a műveleti sebesség, az a te szerény és csendes véleményed.
De hogy az enyém tévedés lenne, az a te tévedésed.

Béke

cavalry 2021.12.14. 13:56:02

Nézd meg az órádat és fejtsd meg a kérdést. Kérem a megfejtést és az időt hozzá. "ha másfél mókus másfél nap alatt másfél mogyorót eszik, akkor kilenc mókus kilenc nap alatt mennyit."

békaapu 2021.12.14. 15:32:51

Ötvennégyet.

De csak azért mert a feladat a megoldásával együtt (igaz hogy tyúkkal és tojásokkal) már szerepelt Isaac Asimov Én a robot című regényében, és nekem az egyik kedvenc regényem volt.

G. Nagy László 2021.12.14. 17:01:28

@békaapu: @cavalry: Békaapu definíciója szerint rémentem a gyorsaságra és azonnal rávágtam: 81! (Most nézem, milyen idióta vagyok, el kellett volna osztan 1,5-tel... Ennyit az intelligenciámról...)

cavalry 2021.12.14. 17:31:52

@békaapu: Nyertél. De ha ismerted az nem ér. Ezt munkaerő felvételnél szoktam bevetni és 2 perc a határidő. Egyébként ezek nem érdekesek, ettől még nem lesz kreatív senki. Az a gáz amikor 550000 horgász nem jön rá egy dologra ami neki lenne jó, hanem szív folyamatosan.

s 2021.12.14. 17:43:35

@békaapu: Az igazi feladat ez: Ha egy nő egy gyereket kilenc hónap alatt hord ki, akkor kilenc nő egy gyereket hány hónap alatt hord ki?

békaapu 2021.12.14. 18:02:51

@cavalry:
Mondom hogy a szöveges feladatok nem szoktak menni - de az íkúteszt értékelésénél se nézi senki hogy miről jutott eszedbe a helyes válasz.

Amúgy az alkotókészség sem intelligencia.. persze az is kell hozzá, de nem ugyanazok.

Igen, az új munkaerő megszűrése hálátlan feladat, én nem is vállalnám.. ott kell igazán bölcsen.. tehát helyesen dönteni.

A horgászászok táppal ellátásával pedig egy életre biztosíthatod a megélhetésed..

békaapu 2021.12.14. 18:03:54

@s:
Köszönöm a számolgatási lehetőséget, inkább nemjátszom.. :-)))

cavalry 2021.12.14. 18:14:32

@békaapu: Nem tápról van szó, hanem egy 30000 Ft -os eszközről. Egyszer kell megvenni sok évre és a haza fényre derül (nekem). Nincs országhoz kötve, árulható szakboltokban, áruházakban bárhol.

békaapu 2021.12.14. 18:35:48

@cavalry:

..generátor, akkumulátor, inverter..?

Lehet hogy a vásárlód leszek.

Wildhunt 2021.12.14. 20:47:15

@békaapu: @cavalry: almamagot árulok. 10 db 1000 Ft, és sokkal okosabb leszel tőle.

s 2021.12.14. 20:53:58

@békaapu: Marketinges feladat. Azok ekkora barmok. :-D

cavalry 2021.12.14. 21:02:42

@békaapu: Gyártót keresek nem vásárlót az van több millió :) Szabadalmakból származó bevételeket kezelő brit céget fogok csinálni, utódom ott van, majd vacakol vele, ez a szakmája, most is zseniális perui mérnökök fantasztikus fa+kompozit anyagait viszik be a piacra ami erősebb mint az acél de sokkal könnyebb, autó karosszéria is lehet belőle (kockázati tőkét szerez, bankot, pályázatokat csinál). A párja a legnagyobb USA befektető cég munkatársa. De minden országban kell disztribútor és néhány helyre gyártó. Teszteltem az ötletet a horgászoknál a Balaton mellett, és tetszene nekik. Csinálok egy prototípust kipróbálom és átadom a végrehajtást, nincs időm erre.

cavalry 2021.12.14. 21:05:19

@Wildhunt: és jobb mint a Viagra igaz? csináltam ilyet viccből és visszaigazolta a kísérleti alany hogy szuper (áfonya volt tökmagolajban áztatva.) Véletlenül még használ is (egy hétig kacagtam miatt, mert a lelkesedés töretlen volt.) kellene gyártani.

békaapu 2021.12.14. 21:19:12

@Wildhunt:
Ez az ötlet rendőrviccnek egész jó... volt ötven évvel ezelőtt.. :-)

békaapu 2021.12.14. 21:21:09

@s:
Nem vitatom.. figyelek.

békaapu 2021.12.14. 21:23:41

@cavalry:
Időnként állj is meg, és találj örömöt (is) ebben a sikertörténetben...

cavalry 2021.12.14. 22:39:18

@békaapu: Bizony igazad van, néha elviszem a velem sportoló lánykákat Sorrentóba ott szép a naplemente és a zenei élmény + gasztronómia is jelentős. Meggyőző tud lenni nekik. Sajnos saját képeket nem tudok ide betenni de jobb is. www.travelmag.com/wp-content/uploads/2020/09/hotel-minerva.jpg

Wildhunt 2021.12.14. 23:18:25

@békaapu: onnan hoztam. De ahogy látom, mostanra komoly lett (lásd cavalry kommentjét)

Guszty 2021.12.15. 14:38:23

@cavalry: Az első 6-7 teszt egy kivételével pusztán a rövid távú memóriát teszteli, nem hiszem, hogy ennek bármi köze lenne az intelligenciához. Ja: "brit tudósok"

cavalry 2021.12.15. 19:49:20

@Guszty: csináld végig. Az elején le van írva miből áll. Nagy létszámokon tesztelnek.

cavalry 2021.12.15. 23:01:20

@s: Szeretem. Most épp egy pszichológus egyetemi hallgatót (nagyon szépséges) próbálkozok kivinni egy vörös boros vacsorára és ilyen hangulatban megbeszélni vele ezeket a szakmai kérdéseket :) Megnézi a videót amit a blog fő témája.

s 2021.12.15. 23:17:13

@cavalry: Szakmai kérdéseket . . . hát . . . nem is tudom. Ha elkanyarodik a témától, szerintem kanyarodjál vele te is. ;-)

cavalry 2021.12.16. 00:23:05

@s: Ez csak a színpadi díszlet. Van miről beszélni a jakuzziban :) mielőtt leszakad a franciaágy :)

békaapu 2021.12.16. 07:07:58

@cavalry:
Helyesen használod, ami neked adatott..

békaapu 2021.12.16. 07:12:02

@Wildhunt:
Lájk

Maradjunk ennél a mostani hangulatnál.. Tudom mi a kéményzáró lemez, és szerintem nem láttad hogy milyen stílusban kérdeztél erre rá anno.
Ez a mostani jobb.

Wildhunt 2021.12.17. 11:23:55

@békaapu: barátom, ha te ilyen komolyan veszed a kommentes kommunikációt, akkor nehogy összeakadj brendelmatyival. További jó ittlétet Neked is!

békaapu 2021.12.17. 11:45:18

@Wildhunt:
Egy havi fizetésemért a kezembe adják a nevét-címét-telefonszámát.
Akárkinek.
Onnantól pedig kiderül hogy mindenkinek van veszíteni valója.

kintornas 2021.12.27. 23:19:01

A lényegi különbség a "sztálinista" proletárdiktatúra és a rendszerváltó értelmiség terrorállama között az a géniusz, mint olyan. Merthogy az átkosnak titulált rendszerben nem volt ilyen. T.i. az IQ-bajnokai által elátkozott rendszerben nem...

HypocritSlayer 2023.06.08. 15:49:51

@Boldeone2:

>>Valójában èppen az ellenkezője igaz: az emberi intelligencia fejleszthető , ès fejlődik is a születès után, hiszen a veleszületett ösztönkön kívül " tabula rasa "a gyermeki agy , amire a nevelès , a családi szociális környezet írja rá az infókat <<

Majdnem, vagyis igaz, hogy egy ideig fejlődik az életkorral, a magasabb intelligenciájú rasszok esetén ha jól emlékszem, nőknél talán 23, míg férfiaknál 21 év körül "zárul le, míg pl a cigóknál az IQ 14 éve kornál megáll és már nem fejlődik tovább....

Reactor 2023.07.28. 21:09:29

Ez sem téveszme: az intelligencia igenis fejleszthető (bizonyos keretek között). Tudományosan igazolt tény. Attól, hogy a népesség jelentős hányada hülyébb még egy ötéves óvodásnál is aki a kukijával játszik a házuk előtt a porban, az állítás maga még nem lesz téves.

Az elferdített változatai (pl. hogy "agyunk 10%-át használjuk csak") viszont már egyértelműen hülyeségek.
süti beállítások módosítása