téveszmék

téveszmék

"Egy lapra kell feltenni mindent"

2022. szeptember 12. - G. Nagy László

 blackjack.jpg

 

Végszó, meghajlás, tapsvihar... álltunk a fényben és kiélveztük a siker minden másodpercét. Aztán vége lett. Másnap már égetően hiányzott a színpad, a próba. Egy álló hétig mély űr tátongott bennem - akkoriban mindent egy lapra tettünk fel, csakis az előadásra koncentráltunk. Tizennyolc évesen a szalagavató bálunkon - a kötelező bécsi keringő mellett - egy vidám darabot is színre vittünk, melyben főszerepet játszhattam. Már akkor megtapasztalhattam, milyen az, amikor valaki kizárólag egyetlen dologra fókuszál, s az az egy dolog hirtelen köddé válik.

 

Világos, hogy egy-egy nagyobb projekt véget értével elkerülhetetlen az érzés, azonban a legtöbbször jön egy újabb munka, egy újabb esemény, egy újabb felkérés - így elviselhetők a rövidebb üresjáratok. De mi van akkor, ha valaki az egész létezését egyetlen lapra teszi fel? A magam részéről azt tapasztalom, hogy az egydimenziós életpályák csaknem minden esetben tragikusak, de minimum csapnivalóak.

 

Ismerjük a frissen nyugdíjba vonult kisember karakterét? Beszáll mellénk a liftbe és fájdalmas sóhajtozásba kezd: mi lesz vele ezután? Hogyan telnek majd a napjai? Mi meg csak bámulunk kikerekedett szemekkel, hogy hol itt a tragédia... Ezerféle hobbi, sport, vállalkozás, jótékonysági munka és egyéb elfoglaltság létezik. Pár kattintással minden lényeges kulturális alkotás elérhető: filmek, zenék, irodalmi művek... egy élet is kevés még ahhoz is, hogy épp csak megkapargassuk a felszínt. Az ilyen fantáziátlan emberek aktív éveik során is élőhalottak voltak, ha nem alakítottak ki maguknak egy színes és izgalmas, a hétköznapi roboton túlmutató alternatív világot.

 

Látjuk magunk előtt az egydimenziós létezők másik archetípusát, az üzletembert? Vele nem az a probléma, ha véget ér egy projekt, vagy becsődöl egy vállalkozás - indít három újat helyette. Nála sokkal nagyobb gond, hogy mindössze egyetlen kommunikációs formát ismer: a pénz nyelvét. A legtöbben hiszünk a barátságban, a szerelemben, a becsületességben, a nyíltságban, az összetartozásban; sokan az elköteleződésben vagy akár az önzetlen segítségnyújtásban is. A mindössze egyetlen dialektust értő kalmár számára mindezek értelmezhetetlenek; ő mindent pénzzel próbál megoldani. Szüksége is van az anyagi eszközökre, mert egyebe sincs - önmagáért nem barátkozik vele senki. Nem is igazán képes az intimitásra; még a legközelebbi családtagjai számára sem tud megnyílni. Igazi tragédia az effajta szociopata alkat élete; egészen döbbenetes az a szakadék, amely a jellemzően magas IQ-ja és a nullához közelítő érzelmi intelligenciája közt tátong.

 

Tudjuk, hogy miként fest a mindent egy lapra feltevő anya? Először is: imádja a terhesség állapotát. Számára a várandósság kilenc hónapja a legboldogabb életszakasz, igyekszik is minél többször teherbe esni. Ha rajta múlna, futószalagon szülné a gyerkőcöket. Az egyetlen szeretetnyelve a gondoskodás, semmi egyéb nem hozza lázba. Nem érdekli a karrierépítés. (Mégis, mikor?) Hidegen hagyja a sport. (Nehéz is volna, hisz mindig állapotos.) Nem vágyik egzotikus utazásokra, érdektelen számára a kultúra, a társasági élet. Valójában még a szextől is viszolyog, fantáziáját csakis a megtermékenyítés mozgatja. Ez az a típus, aki - még ha jó szándékú is - borítékolhatóan mérgezően hat mindenkire. Gyermekei, akikhez mindennél jobban ragaszkodik, vagy elmenekülnek e súlyos ölelésből; vagy infantilis módon beleragadnak a mama-hotel kényelmébe; esetleg pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki bennük, hiszen anyjuk akkor szereti őket a legjobban, ha ápolásra szorulnak... Idővel természetesen az egydimenziós anya is benyújtja a számlát: a gondoskodásért gondoskodást követel. Ilyenkor születnek a világ legelvetemültebb mondatai: "Azért szültelek, hogy idős koromban gondoskodj rólam..." Talán nem is tudatosul benne, hogy a saját gyerekét ítéli rabszolgasorsra. Egy valamivel azonban nem számol. Egy bizonyos tudati szint felett az emberek nem áldozzák fel magukat másokért. Még a saját anyjukért sem. Keserű az a sors, amikor valaki egy életen át egyetlen befektetésre épít, s az az egy sem működik.

 

Ide kívánkoznak az ásó, kapa, nagyharang szellemében megkötött házasságok kiábrándult érintettjei is. Akár egy teljes életet leélnek egy gyalázatosan pocsék kapcsolatban, a válás számukra nem opció. Vagy azért, mert azt gondolják, tettük láttán a Teremtő összevonja a szemöldökét; vagy egyszerűen csak félnek a változástól, s el sem tudják képzelni, hogy lehetne jobb is mással, vagy akár egyedül. A hittel kimondott holtomiglan-holtodiglan mindenképp veszélyes pálya. Ha a rózsaszín köd kitart ötven-hatvan éven át, úgy minden oké. Ilyen is van - százezerből egy. Ha mégsem ez a helyzet, úgy a deklarált elkötelezettség mélyen sebezhetővé teszi a feleket. "Úgysem hagyhatsz el, ezért azt teszek veled, amit csak akarok" - suttogja a belső kisördög, a külső szemlélő pedig az egykor életerős férfiak helyén szánalmas pincsikutyákat; az egykor ragyogó nők helyén alávetett cselédeket lát. Semmi sem öli meg olyan gyorsan a szerelmet, mint amikor a felek tudják a másikról, hogy semmiféle alternatívája nem létezik.

 

A kedvencem mégiscsak az egyik kerékpáros cimborám. Irgalmatlan távokat teker, többnyire az Alpok és a Pireneusok hegyeit ostromolva. Nemrég letévedt a konditerembe, ahol mutattam neki pár gyakorlatot, hogy aránytalanul erős lábizmait ellensúlyozandó dolgozzon kicsit felsőtestre is. Körülbelül tíz perc után azt látom, hogy talált egy szobabiciklit és azt hajtja... egy órán keresztül le sem szállt róla... Így megy ez: sokan egydimenziós megszokásaik rabjai, s képtelenek a kiegyensúlyozott és komplex létezésre. Pedig aligha létezik biztosabb recept az elégedettségre. Mert fontos a munka, de a játék, a szórakozás és a pihenés ugyanúgy. Lényeges a család, de azon túl is van társasági élet. Nem hanyagolhatjuk el mentális egészségünket, de a testünk is odafigyelést igényel. Kell a kardió edzés, de a súlyzós gyakorlatok sem mellőzhetőek. Emberi kapcsolataink is sokfélék - szeretetnyelvből is vagy tucatnyi létezik; nem bánhatunk mindenkivel egyazon séma szerint. Feltehetünk mindent egyetlen lapra, ám alighanem ez a legkockázatosabb útja a boldogságkeresésnek. A magam részéről a diverzifikált portfóliókban hiszek. Cunami bármikor jöhet, ne ússzon el minden egyetlen szempillantás alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5917926749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2022.09.14. 09:00:36

@bordon: "Ha nem hiszed mekkora probléma Ukrajnában a neonáci, banderista, újfasiszta eszmék terjedése"

És ezeknek kb az volt az alapja, h az oroszok fogják megtámadni őket. És a ruszkik azzal próbálták ezt diszkreditálni h megtámadták őket... Ha Mo-t megtámadnák (bárki, brüsszelen és a pomogácsokon kívül), talán még én is hungaristává válnék amúgy.

makukula 2022.09.14. 09:05:51

@G. Nagy László:

És mégis mi fogja rávinni Vlagyimir Putyint arra, hogy tárgyaljon, ha még szankciókkal sem kell szembe néznie?

Oroszország akkor fog tárgyalni, ha arra kényszerítik. Ehhez kőkemény katonai ellenállás kell, és az, hogy taccsra vágják az orosz gazdaságot. Mindegyik jó úton halad. Aztán majd előbb-utóbb a ruszkik is elgondolkoznak azon, hogy hány orosz szűzlányt érdemes még feláldozniuk. Azt pedig senki nem mondta, hogy ha elfogadnak valami szankciót, akkor Putyin másnap felteszi a kezét. Ez egy szalmabáb.

A biztonságnak meg ára van. Ha Európa előbb felébredt volna, mondjuk 2008-ban, amikor Orbán Viktor (akkor még nem Putyin pincsijeként) figyelmeztetett, hogy mi következik, nem ez lenne a helyzet. Vagy legalább a Krím megszállása után. Minél később ébredünk, annál nagyobb árat fizetünk.

IdomitottFoka 2022.09.14. 09:11:53

@MEDVE1978: Európának egyéb érdekei is vannak az olcsó energiahordozóknál, pl h érvényesíteni tudja az akaratát külföldön és a külföld (mondjuk nemcsak orosz) kevésbé tudja érvényesíteni az akaratát Európában. Ezeket az érdekeket rúgta fel Oroszország, de nagyon, egy olyan helyen ahova nem logisztikai lehetetlenség akkora erőt akkumulálni, h olyan drágává tegye a küzdelmet, ami már sehogy sem éri meg. És lehetőleg mindezt rövid(ebb) távon, mert egy második 50 éves hidegháborút még drágábbnak tartanak és azért az olcsóbb energiahordozó-árak se megvetendők. Úgyhogy rövid távon inkább súlyos szankciók, mintsem egy tessék-lássék kémgarnitúra csere.

MEDVE1978 2022.09.14. 09:20:45

@Boldeone2:

Nem Zelenszkij a fontos, hanem az ukrán kormányzat lefejezése. Ezt meg is próbálták az oroszok a háború első napjaiban és azóta többször is. Egy fejetlen kormányzati struktúra könnyen háborús vereséghez vezethet. Az orosz terv nyilvánvalóan ez volt, lehet róla azt gondolni, hogy tök mindegy, hiszen Zelenszkij helyét átvette volna azonnal valaki, aki irányít és ugyanúgy meghozta volna a védelmi döntéseket.

"Azzal sem értek egyet, hogy az orosznak nincs célja csak Ukrajnával , meg Moldovával, esetleg a Balti államokkal ..."
Céljuk van velük, csak eszközünk nincs. Ha elképzelünk egy alternatív valóságot, akkor látni ezt tisztábban:
1. Mondjuk Ukrajna elesik és nem mutat rá ilyen mélyen a harc az orosz hadsereg gyengeségeire. Janukovics bábelnök lesz. A kérdés az, hogy Putyin eszkalálja-e mondjuk a moldáv transznyisztriai konfliktust. Ez önmagában valószínűtlen, de mégha meg is teszi és ott is győz, mi jön aztán?
2. Valószínűtlen, hogy ezután bárhova tovább menne. Az orosz erők kellenek Ukrajnába, hogy megszállva tartsák. A nyugat valószínűleg tovább szankcionálta volna az oroszokat, egészen eljutva a 2-3 szankciós csomagig. Az energiás szankciókig azonban a helyzet stabilizálódása esetén nem jutottak volna el.
3. Putyin akkor is tudatában lett volna, hogy egy háború EU-s tagországgal vagy a NATO-val végletes eszkalációt hoz magával. Emellett Ukrajna veresége eléggé etette volna az orosz propagandagépezetet és erősítette volna a birodalmi tudatot.
4. Katonailag az oroszok rendben lettek volna. Az egyik indikátor ugye az, hogy az ukránok NATO tagország vagy legalábbis nyugati szövetségesek lesznek, ezzel pár száz kilométerre az orosz gazdasági központtól (Szentpétervár-Moszkva térség). Az orosz katonai / védelmi doktrináknak a nagy októberi szocialista forradalom óta része, hogy pufferzóna kell az ország "szíve" elé. Ukrajna nyugati szövetségbe kerülésével ez a zóna eltűnne, nem véletlen, hogy viszket a ravaszon az oroszok ujja.

Orosz média- és politikai befolyás. Bizony az oroszok rámennek erre, ahogy egyébként az amerikaiak és a magánszektor is csinál ilyeneket. A különbség az, hogy az amcsik és a nyugatiak ezt a befolyást NGO-kon keresztül gyakorolják. (Lásd nálunk mondjuk MZP kampánypénz). Én ezt természetesnek tartom, ahogy azt is, hogy az oroszok megpróbálnak kikaparni gesztenyét maguknak, ez esetben az EU gyengítésével, velük barátságos erők hatalomba juttatásával. Vélhetően a kínaiak is befolyásolnak, ha nagyon kapargatnánk simán meg lehetne azt is találni. Én ezt a politikai játszma természetes részének tartom.

MEDVE1978 2022.09.14. 09:28:56

@CoolKoon:
1. Racionális döntések. A racionalitás a kormányzás egyértelmű része, az oroszoknál is. Az ukrán háború szerintem részükről egy elhibázott és túlzott kockázatvállaló döntés volt. Így utólag megnézve, látni az okokat is (amikor anno először néztem a helyzetre nem láttam az oroszok okait, ezért gondoltam, hogy nem lesz háború). Nem vagyok fizikailag a toppon, de más helyzet az, amikor úgy gondolom, hogy fel tudok mászni a Kékestetőre (Ukrajna). Lehet, hogy ezt nem kéne és a seggemen veszem a levegőt - ellentétben azzal, amit magamról gondoltam, hogy simán felmászok, de megmászom. Ellenben mondjuk a Mount Blancot (NATO tagország) tudom, hogy nem tudnám megmászni.

"Vagy ha mégis, akkor mit szólsz azokhoz a felmérésekhez, melyek szerint Ukrajna után az oroszok a legszívesebben Lengyelországot meg a balti államokat rohanták volna le? Nem Moldáviát, nem Finnországot, hanem a balti államokat és a lengyeleket." Kit mértek fel? Putyint? A nagyot mondani akaró orosz tábornokokat? Az orosz nacionalista hőbörgő nyugdíjast? Az ukrán-orosz háború jelenleg nagyon megmutatta az orosz hadsereg határait. Ezek a - már hónapok óta nyilvánvaló - határok pedig azok, hogy az orosz hadsereg még Ukrajnát sem tudja legyőzni. Esetleg akkor tudná legyőzni, ha óriási mennyiségű katonát küldene be a húsdarálóba, irtózatos veszteségekkel. Innen tovább menni nem sok értelme van, ha mondjuk az oroszok most megtámadnák a balti államokat, egyszerűen összeomlana egy offenzíva.

Boldeone2 2022.09.14. 09:33:12

@G. Nagy László: A szankciók működnek, sőt, idővel mèg jobban fognak hatni az orosz gazdaságra:

www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oroszorszag-nyugati-szankciok-energia-koltsegvetes-bevetel-bezuhant-az-energiaexport.759648.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Egyik ország sem szívesen vállalta, hogy gazdasági háborúba kezdjen, de Putyin nem adott más lehetőséget.
Gondolod ,ha nem teszünk semmit, akkor most minden menne a régiben ? Lenne olcsó gáz, meg mèrsèkelt infláció? Szerintem nem.

arthurthedent 2022.09.14. 09:49:12

@bordon: "A jogot először a nyugat tette zárójelbe."

Van az orosz kormánynak az a szóvivúje, nem a pasas, hanem a szőke nő. Na, szó szerint ugyanazt mondod, amit ő. Pont ugyanígy fogalmazott, hogy "zárójelbe tette a nyugat a nemzetközi jogot".

Ami persze nem igaz, egyszerű orosz hazugság. Még ha igaz is lenne, nyilvánvalóan köze nincs ahhoz ami történik és természetesen nem is jogosítja fel oroszországot, hogy megtámadja Ukrajnát. Amim ugye nem nyugat.

És tegyük hozzá hat hónap után azzal a kifogással előjönni, hogy "de hát a nyugat is" gyalázatos és nagyon gyenge kifogás. Körülbelül olyan, mintha azt mondanád, hogy "persze, megöltem Pistát, de hát a Józsi meg lopott a teszkóból".

G. Nagy László 2022.09.14. 09:50:07

@makukula:

"Oroszország akkor fog tárgyalni, ha arra kényszerítik. Ehhez kőkemény katonai ellenállás kell, és az, hogy taccsra vágják az orosz gazdaságot. Mindegyik jó úton halad."

Mintha két különböző világban élnénk. Fél éve tart a háború, vagy hét szankciós csomagon vagyunk túl, sok ezer szankciós tétellel, tiltással, kivonulással. Tényleg látod az eredményét? a Gazprom rekordbevételt produkál, nagyjából ennyi. 2014 óta egy sor szankciót bevezettek: a többsége totál felesleges, önmagunknak ártunk csak velük.

Oroszország akkor fog tárgyalni, ha lesz miről. Ha kap olyan ajánlatot, amiért érdemes véget vetnie ennek az őrületnek. AZONNAL tárgyalóasztalhoz fognak ülni.

arthurthedent 2022.09.14. 09:56:35

@MEDVE1978: "Kit mértek fel? Putyint? A nagyot mondani akaró orosz tábornokokat? Az orosz nacionalista hőbörgő nyugdíjast?"

Az orosz lakosok mintegy 80%-a támogatja Putyin eszkalációs politikáját. Ennek a lényege nem az, hogy "támadjuk meg X országot, ha van esélyünk", hanem az, hogy "eszkaláljuk a helyzetet, amíg mindenki megfutamodik".

Ennek az eszkalációs politikának a része az újabb országok megtámadásával való fenyegetés és az újabb országok megtámadása is. Például ha oroszország új frontot nyitna mondjuk Észtországban, akkor esetleg megszűnne az ukrajnának nyújtott segítség és el tudnák foglalni Ukrajnát. A NATO meg esetleg nem eszkalálna, rendezne egy kis balhét Észtországban, amit mondjuk 50 000 újabb orosz katona életével meg lehetne úszni.

Ahogyan Ukrajna sem lépi át az orosz határt, úgy a NATO sem lépné át, nem kockáztatna meg atomháborút.

Hát ennyire nem lehetetlen a NATO megtámadása.

IdomitottFoka 2022.09.14. 09:59:02

@bordon: 2015-ben épült a szlovák-magyar, 1996-ban az osztrák-magyar gázvezeték, amin keresztül elvileg érkezhet nem orosz eredetű gáz az országba. 96, az bizony Horn kormány. Gondolom csak zsigeri baloldalblame az egész, mert ha tudatosan hazudozol, akkor a hozzászólásod meg a többi is az.

Az ukrán gázmaffia idején elkötelezetten oroszbarát volt az ukrán kormány, most amikor az ukránoknak eleve érdeke lenne blokkolni v eltéríteni a baráccság vezetéket, még csak meg sem próbál ezzel nyomást gyakorolni, nagyon érdekes.

Nálad nagyon kilóg az oroszpropaganda lóláb, elvtárs. Ezeket nagyon könnyű szétkapni, így nem kapsz brikett.

Boldeone2 2022.09.14. 10:02:34

@bordon: Ukrajna ⅓-a minimum kétnyelvű, de ennek is jó része orosz tudatú, akiket az ukrán ultranacionalisták elnyomtak.
Lehet orkozni, ez jellemző rátok neonácikra, dehumanizáljátok az ellenfelet"

- Te ugyanúgy beszélsz, mint amivel ember vádolsz: vegletekben. Èn csak azt gondolom, amit az európai emberek , a nyugati emberek többsége erről a konfliktusról. Ha az orosz csapatok ork módjára viselkednek - gondolom Bucsa , Irpiny mond valamit- akkor nyugodtan lehet annak nevezni őket. Ez már ismert barbarizmus , amit Magyarország is megtapasztalt "felszabadítók "tekenyesegei miatt.
Egyébként jó nagy hipokrita vagy! Az orosz rezsimet a nyugati világban, Magyarországon is , a neonácik üdvözlik , a liberálisok pedig a leginkább ellenzik
Èn a liberális szemléletet képviselem

Ukrajna ⅓-a minimum kétnyelvű, de ennek is jó része orosz tudatú, akiket az ukrán ultranacionalisták elnyomtak."

- Akkor elő lehet venni a történelem könyveket! Az orosz cár kezdte a szisztematkus oroszosítást, majd a kommunizmus alatt ipari munkaerőt telepítettek be a nagyvarosokba, ami szintén eloroszosodással járt
Az ukrán nacionalizmus csak válasz az orosz birodalmi törekvésekre , az orosz fasizmusra . Gondolom tudod , hogy Putyin az Èjjeli Farkasokkal motorozgatott, ès egyre inkább egyfajta küldetéstudatos őrült lett, akinek a revansvètel, a birodalom visszaállítása lett a célja , a nyugatellenes politika gerjesztèse is ennek a politikának a része

Az ukrán helyzet ismerem. A két nép között nem volt jelentős ellentèt èvtizedekkel ezelőtt. ( Szinte semmi) A putyini agreszió, a magyar kormány oldalválasztása miatt èleződött ki a konfliktus . Érdekes , a lengyel ès román kisebbsèg ügyében ki tudtak egyezni, figyelembe véve a Velencei Bizottság 10 pontos ajánlásait , a magyar kormánnyal nem

arthurthedent 2022.09.14. 10:04:34

@G. Nagy László: "Mintha két különböző világban élnénk. Fél éve tart a háború, vagy hét szankciós csomagon vagyunk túl, sok ezer szankciós tétellel, tiltással, kivonulással. Tényleg látod az eredményét? a Gazprom rekordbevételt produkál, nagyjából ennyi. "

Az, hogy te nem látod az eredményét teljesen természetes. Nem vagy szakértő, az orosz kormány meg nem közöl statisztikai adatokat.

Az oroszország elleni szankcióknak nagyon komoly hatásai vannak. Hogy mást ne mondjak a gazprom teljes éves bevételének a sokszorosát foglalták le nyugati bankokban.

IdomitottFoka 2022.09.14. 10:12:31

@G. Nagy László: "Mintha két különböző világban élnénk. " én is így látom
"a Gazprom rekordbevételt produkál, nagyjából ennyi. "
444.hu/2022/09/13/nagyon-meglatszik-az-orosz-koltsegvetesen-hogy-kevesebb-gazt-es-olajat-adnak-el
"Ha kap olyan ajánlatot, amiért érdemes véget vetnie ennek az őrületnek. AZONNAL tárgyalóasztalhoz fognak ülni."
Aha, persze.
444.hu/2022/09/12/medvegyev-kijev-adja-meg-magat-oroszorszag-feltetelei-szerint

arthurthedent 2022.09.14. 10:16:58

@G. Nagy László: "a többsége totál felesleges, önmagunknak ártunk csak velük."

Európának a gáz, meg a kőolaj fáj. Az, hogy ipari meg kereskedelmi cégek kivonultak, az valójában nem árt. Több cig is bejelentette, hogy az oroszországból való kivonulás bevételnövekedést hozott, jó reklám volt.

Oroszország gazdasága a gázt meg az olajat nem számítva egy közepes urópai állam gazdaságával megegyező nagyságú. Ha a nyugati cégek kivonulnak oroszországból az olyan, mintha kivonultak volna Olaszországból. Kutyát nem zavarja.

A gáz meg az olaj fáj európának, mert oroszország szorongatja európát. Persze, oroszország azt mondja, hogy a szankciók miatt van ez, de valójában semmi biztosíték nincs arra, hogy ha nem lennének szaknciók, akkor oroszország nem mondana valami mást:
- Ne legyenek szaknciók, mert elzárom a gázt.
- Ne adjatok fegyvereket, mert elzárom a gázt.
- Vonuljon ki amerika európából, mert elzárom a gázt.
- Vigyorogjatok amíg bevonulok magyarországra, mert elzárom a gázt.

Ha végiggondolnád, akkor tudnád, hogy a zsarolás így működik. ZSAROLÁS, nem szankciók.

2022.09.14. 10:20:40

@arthurthedent:
és? a pénz úgy lesz, hogy leütik az entert.

a fed leüti az entert és úgy lesz a dollár. készpénz, hitelpénz és a többi tőkepiaci derivatíva.
az európai központi bank leüti az entert és úgy lesz az euró. az mnb leüti az entert. és úgy lesz a forint. berakja az eximbankba és egy kereskedelmi bank a betétek sokszorosát hitelezheti kifelé.

az oroszok leütik az entert és van rubelük. és a nyugati világ azt mondja, hogy azért nem adnak semmit. meg hogy az oroszokat kizárják a globális pénzügyletekből. amire az oroszok azt mondják, hogy rendben. nekik is vannak szövetségeseik. a kínaiak, az indiaiak. akiknek nincs világpénzük. és azt mondhatják, hogy az amerikaiaknak és az európaiaknak se legyen. a világkereskedelemben álljon vissza a barter.

kiköt a hajó az európai kikötőben ázsiai áruval. és cserébe mit adnak az európaiak. és elcserélik. amire azt mondják, hogy az nem működhet. hogy a francba ne működhetne. itt van 10 ezer samsung tévé. darabja 200 euró. és nem 20 millió eurót kérnek, hanem cserébe árut, vagy árupénzt. visszatérhet a klasszikus liberalizmus világméretekben.

G. Nagy László 2022.09.14. 10:21:19

@arthurthedent:

"Hogy mást ne mondjak a gazprom teljes éves bevételének a sokszorosát foglalták le nyugati bankokban."

Kinek a pénzét foglalták le? Oroszországét? Egy fenét: orosz magánszemélyeket rabolnak ki. Baszki, te mit szólnál, ha Orbán valamely lépése miatt magyarok pénzét fagyasztanák be nemzetközi bankok? Én törnék-zúznék, az biztos.

Boldeone2 2022.09.14. 10:24:37

@bordon: Az orosz államot belerángtatták ebbe a konfliktusba"

- Ezzel egyetèrtek. Putyin , meg az őrült tanácsadói köré rángatta bele Oroszországot a háborúba. Ez a háború mindenkinek az èrdekeivel ellentètes, nemcsak az ukrán ès európai érdekkel , de még az amerikaival is, mert alapvetően az USA- nak most Kínára kellene koncentrálni - ezt mondják a kinti szakértők is - nem pedig erre a háborúra. Az LNG üzlet persze, de másképp meg ott is hat a pusztító infláció, ami politikailag rossz a demokratáknak. A költségvetésnek ukrán háború dollar tízmillirdokba kerül , stb...
Ha mindent egy mérlegre teszünk fel , akkor a rossz hatás jóval több

Az oroszoknak is nagyon rossz a háború, de ezt Putyin nem fogja fel, ahhoz túl korlátolt .
Elvakította a saját hatalma , a küldetèstudata, a régi birodalmi dicsőségènek helyreállítása- a régi nagy , vèreskezű, nagyhatalmú elődök nyomdokaiba akar lépni mindenkèppen , ès erőszakkal megváltoztatni a világsors menetèt

Amit nem fogott fel: a 21. században vagyunk . Háborút nem lehet abban az értelemben megnyerni , mint 200 ève ..
Tulajdonképpen , aki "nyer ", az szinte többet veszít ...
Mit kezdene egy meghódított Ukrajnával ?? Nagyjából semmit...Csak a reorganizáció több száz milliard dollárba kerülne , ès egy bábkormany a fegyveres erők fenntartása. A nyugat ukránok 100%- ban ukránok, soha többé nem akarnak egy bukott rezsim vazallusai lenni, örök polgárháború lenne

Azt sem vette figyelembe ez a megszállott , idióta , hogy Oroszország mar nem a SZU, sem gazdaságilag , sem katonailag , így nem tudja felvenni a versenyt az egész nyugati világgal
A háború - mivel a világgazdasag össze van fonódva - minden országra pusztító hatással van, az egész bolygót válságba lökheti

Mindezen okok miatt , a legtöbb nyugati ország összefogott ellene , mert ma már nyilvánvaló, hogy Putyint ès a mögötte álló dikatórikus hadiallamot meg kell állítani. Nincs más opció!

arthurthedent 2022.09.14. 10:27:51

@cvsvrs: "az mnb leüti az entert. és úgy lesz a forint. berakja az eximbankba és egy kereskedelmi bank a betétek sokszorosát hitelezheti kifelé."

A pénzteremtés nem így működik, nem úgy, ahogyan te képzeled. A forgalomban lévő pénzt nagy részét (mintegy 90%-át) a kreskedelmi bankok teremtik számapénz formájában. Nem a központi bank.

"az oroszok leütik az entert és van rubelük."

Csakhogy nem rubelt foglaltak le tőlük.

"és a nyugati világ azt mondja, hogy azért nem adnak semmit. meg hogy az oroszokat kizárják a globális pénzügyletekből. amire az oroszok azt mondják, hogy rendben. nekik is vannak szövetségeseik. a kínaiak, az indiaiak."

Csakhogy kína felé a kereskedelmük például jóval kisebb volumenü, mint a háború előtt volt. Hoppácska, aki azt mondja, hogy a szaknkciók hatástalanok, mert a kínai kereskedelem kompenzálja ez nem tudja miket beszél?!

"akiknek nincs világpénzük. és azt mondhatják, hogy az amerikaiaknak és az európaiaknak se legyen. a világkereskedelemben álljon vissza a barter."

Csakhogy nem ezt mondják. Kína sem, hanem azt mondják, hogy az orosz piac nincs huszadakkora, mint az EU meg az USA összesen, ezért nem fogják beszopatni magukat.

2022.09.14. 10:29:04

@arthurthedent:
és mi lesz ha kína megtámadja tajvant?
úgy a németek cégeit foglalják le. és nem lesz 베이징 벤츠 (beijing benz). helyette a mercedes kapna egy kínai akkumulátor gyárat debrecenbe. a mercedes főnök kényszerből tapsikol, hogy milyen csodálatos lesz. másképp miért tapsikolna.

debrecenben semmi se adott ahhoz, hogy 10-15 ezer főt foglalkoztató kínai akkumulátor gyár legyen. irracionális döntés a kínaiak részéről is. ez egy kényszerpálya. amit kárpótlásul kapnának a németek azért, hogy kivonulnak a távol keletről. és ehhez asszisztál a fidesz azért, hogy az eu-s pénzeket megkapja.

persze ez csak egy konteó. nincs ilyesmi. valójában a szabad piac irányítja a gazdaságot. a "láthatatlan kéz" mint azt tudjuk.

belekotty 2022.09.14. 10:31:51

Nincs miről beszélni. Ha az orosz hadsereg lassn 200 napja szenved, már csak a világháborúból megmaradt lőszerrel lőnek szét mindent, észak-koreai munició kell már nekik, akkor ezek leégtek, de rettenetesen.
Magukat tönlókretették az oroszok és felébresztették Európát hogy fegyverkezni kell. Az USA és az EU gazdasága kb. 16-17-szerese az oroszénak nem kétséges ki nyerne egy hagyományos háborút. Az USA meg rájött hogy óriási katonai, gazdasági, politika nyereség hosszútávon hogy kivéreztetik az oroszokat. És él is a lehetőséggel. Hülye lenne ha ölbe tett kézzel nézné hogy az oroszok kiterjesztik a hatalmukat. Mert ez arról szól, nem az orosz kisebbségről, akiknek házait most tették a földdel egyenlővé. Ha a magyarok háborút indítanának Erdélyért (még a felvetés is visszataszító) akkor szétbombáznánk Marosvásárhelyt?

arthurthedent 2022.09.14. 10:34:36

@G. Nagy László: "Kinek a pénzét foglalták le? Oroszországét? Egy fenét: orosz magánszemélyeket rabolnak ki. "

1. Te sem tudod mit beszélsz. Igen, oroszország pénzét zárolták, legalábbis én arról beszéltem, amikor azt mondtam, hogy a gazprom éves bevételének sokszorosát lefoglalták. Putyin annyira puhának gondolta a nyugatot, hogy ott tartotta náluk az ország tartallékainak jelentős részét.

2. Kapufatologatás. Nem arról volt szó, hogy mennyire jogos, mennyire igazságos vagy mennyire felháborító, amikor az orosz megánemberek számláit zárolják, hanem arról, hogy mennyira HATÁSOSAK a szankciók.

3. Zárolták bizonyos emberek vagyonát, mert bűncselekmény gyanúja merült fel, meg mert háború van. Megjegyzem ha veled szemben lépett volna fel ilyen gyanú, a te vagyonodat is zárolják. Szervezett bűnözés elleni eszköz, pillanat alatt zárolják a vagyont, aztán mehetsz bebizonyítani, hogy jogszerű forrásból származik. Amikor az orosz miniszter kiviszi amerikába meg európába a pénzt, akkor nem árt ismerni az amerikai meg au európai jogszabályokat.

2022.09.14. 10:41:30

@arthurthedent:
elsődlegesen a jegybank teremt pénzt. készpénzt. forintot. azt beteszi a haveri bankokba. ezek most a magyar tulajdonú haverek. és ennek a többszörösét lehet hitelként folyósítani. és lölő vagy a jobbkeze, vagy akárki megveheti a vodafone-t. ez a ner. a nemzeti nagytőkésekkel. ezek után a forintot átváltjá euróra. amitől a forint árfolyama gyengül. ezt azonban kompenzálják, vagy kompenzálták a bejövő euro milliárdok. amit ugye átváltanak forintra. és az árfolyam stabilizálódik.

a magyar lakosság nagyobb részt importot fogyaszt (a hipermarketből). a magyarországi vállalatok többsége (a multi) exportra termel. amíg a kereskedelmi mérleg többletet mutat, addig az exportképes vállalatok bért emelhetnek. a reálbérek forintban növekedhetnek akár úgy is, hogy euróban csökkennek. tehát jól jár a gyáriparos multi is. és a hipermarket is jól járhatna. csak azt el akarják szedni az orbánék.

és erre az eu azt mondja, hogy ők egyelőre nem adnak lovettát. és a matolcsy mester nyomhatja a monétát. most itt tartunk.

2022.09.14. 10:49:46

@arthurthedent:
a háborúk és a kereskedelmi háborúk eredménye könnyan az lehet, hogy a szövetségi rendszerén kívüli gazdasági érdekeltségeket mindenki elveszti.

tehát kínában nem lesz német érdekelség. és kínának nem lesz amerikai államkötvénye. azzal úgyse tudja zsarolni a jenkiket. a fed annyi dollárt állítanak elő, amennyit nem szégyellnek. amire az oroszok azt mondják, hogy nem vehetik meg belőle az ukrán termőföldet, bányákat. ha ukrajna nyerné meg a háborút a gyarmatosítás ellen az ukránok is fellázadnának. úgy is létrejönne az kelet-európai egységfront a zapadnyikok ellen. mindenki kénytelen lesz visszavonulni a saját kontinensére. illetve szabad prédának ott lesz afrika. ahol nyilván megint törzsi villongások lesznek. és ez esetben európa felé indulnának. tehát németország se lehet zapadnyik. és a franciák egyezkedhetnek a gyarmataikon. hogy inkább őket válasszák, mint kínát.

IdomitottFoka 2022.09.14. 10:58:11

@cvsvrs: Kína remélhetőleg józanabb és tájékozottabb mint Putyin. Ezért nem támadja meg Tajvant, ami még nagyobbat szólna mint Ukrajna. Az ukrán élelmiszertermeléstől sok ország függött a harmadik világban, a tajvani félvezető gyártástól meg a fejlett országok elektronikai ipara függ, de a kínai is. És azt az ipart nem foglalnák el, az elpusztulna, Tajvan nem 8, hanem 48 éve készül az invázióra.

2022.09.14. 11:01:50

@belekotty:
az oroszok azt akarják, hogy moszkva előterében három ütközőállam legyen. fehérorszország, ukrajna és novarosszija. és mindháromban orosz báb, vagy legalább oroszbarát kormány legyen.

az "a" terv láthatóan az volt, hogy megsemmisítik a kijevi kormányzatot. a "b" terv az, hogy lerombolják az ukrán ipari létesítményeket. a "c" terv az, hogy megfélemlítik a lakosságot, lakhatatlanná teszik az ukrán nagyvárosokat. és a "d" terv az, hogy ha kell, akkor taktikai atomcsapásokkal elrettentik a nyugatot.

ez egy eszkalációs lépéssor. és most a "b" tervnél tartunk. ez az ukrán ellentámadást látva az is dől. és jön a "c" terv. na ha az is dőlne, akkor jön a "d". na most lehet mondani, hogy ezek után oroszország összeomlik. lehet. és az is lehet, hogy európai omlik össze. mindekettő bukik egy nagyot. az amerikaiak és a kínaiak röhögnek a markukba. csak egy rövid ideig, mert a játszma folytatódik tajvanon.

Boldeone2 2022.09.14. 11:05:40

@MEDVE1978: Nem Zelenszkij a fontos, hanem az ukrán kormányzat lefejezése. "

Na, igen ...Ezt mondják a mai napig az orosz - nyilvánvalóan idióta - orosz felsővezetők is ...Ez viszont nem más, mint totális kihívás , üzenet az egész szabad , nyugati világnak . Nem véletlenül rohant Finnország ès Svédország is a NATO- ba, ezt a lator viselkedést nem lehet tolerálni, sőt ez rémisztő, hogy az oroszok ennyire nem változtak semmit , ugyanolyanok mint 100, vagy 200 ève
Egy ponton túl elszakad nyugaton is cérna, senki nem akart többszörös gázárakat, vágtázó inflációt, katonai konfliktusba sem akartak kerülni Oroszországgal , de egy ponton túl már semmi sem számít , ezt mindenki érzi: bele kell állni ebbe a küzdelembe , ez pedig fegyverek , pénz küldése Ukrajnának ès a maximális embargós politika

Békére èn egyetlen esélyt látok: ha Putyin veszít ès kivonul. Ukrajnának nincs miből engedni: a saját területi integritásáèrt harcol, honvédő háborút folytat az agresszor ellen, mellette az erkölcsi igazság akkor is, ha ukránoknak is vannak bűnei , de a nemzetközi jog szerint is igazuk van , meg nyilvánvaló, hogy egy korábbi nagyhatalom hódítasi törekvéseit látjuk, amely valójában az agónia leplezèsère szolgált volna, valójában felgyorsítja...

arthurthedent 2022.09.14. 11:16:00

@cvsvrs: "elsődlegesen a jegybank teremt pénzt. készpénzt. forintot. azt beteszi a haveri bankokba. ezek most a magyar tulajdonú haverek. és ennek a többszörösét lehet hitelként folyósítani"

Tehát a hitelfolyósítás során többször annyi pénz keletkezik mint amennyit a jegybank teremtett. Pont ezt mondtam.

Boldeone2 2022.09.14. 11:18:50

@MEDVE1978: Putyin háborúja tulajdonképpen nem más, mint a nemzetközi bèkerend , a konszenzus brutális hasba rúgása
Adott egy európai ország , amely ugyan még nem tekinthető demokratikusnak , de nem is diktatúra. Van egy választott , viszonylag mèrsèkelt elnök, aki nyugatbarát , az ország pedig a nyugati integrációt, a demokratizálódást választotta
Nyilvánvaló , hogy szabad világ nem fogja tűrni, hogy egy diktatórikus hadiállam erőszakkal megváltoztassa egy másik , szuverèn ország kormányát , ez tényleg totális kihívás mindenkinek ...Erre azt mondja mindenki , meg az igazán kicsi szomszédok is, akiknek van mitől félni, hogy " Állj , eddig ès ne tovább !" Inkább vívjuk ma együtt ezt a harcot az ukránokkal , mert holnap mi leszünk a következő áldozat

2022.09.14. 11:20:17

@IdomitottFoka:
a nyugat azzal számolt, hogy az ukrán gabona nélkül kínában éhséglázadások lesznek. és volt elég tartalék gabona. a kérdés, hogy mennyi mikroelektronika van kínában betárazva. és a tajvani mikroelektronikát tudnák-e helyettesíteni akkor ha nacionalizálják a vegyesvállalatokat.

arthurthedent 2022.09.14. 11:25:24

@cvsvrs: Kína abból él, hogy nyugatra ad el dolgokat. Pont nem fognak visszamenni a negyvenes évekbe ahogy az oroszok tervezik.

2022.09.14. 11:28:25

@IdomitottFoka:
és folyamatosan az megy, hogy ha kína akár csak részben elveszti az európai piacait, akkor tönkre megy. miért menne tönkre? mert nem lesz eurójuk, vagy dollárjuk és nem tudnak vásárolni? miért ne tudnának. nekik árujuk van. van egy baszott nagy külkereskedelmi árualapjuk. és annak egy részért ha akarnak, kaphatnak piros paprikát, vagy tokaji bort. olyan sok nem kell belőle. inkább magyar háztartás van rászorulva az olcsó kínai termékekre. illetve a hipermarketek. mert anélkül alapvető élelmiszerekkel közraktárrá válnak.

arthurthedent 2022.09.14. 11:38:25

@cvsvrs: "és folyamatosan az megy, hogy ha kína akár csak részben elveszti az európai piacait, akkor tönkre megy. miért menne tönkre? mert nem lesz eurójuk, vagy dollárjuk és nem tudnak vásárolni? miért ne tudnának. nekik árujuk van."

Piac nélkül az áru nem sokat ér ám! :D

2022.09.14. 11:40:46

@arthurthedent:
kínai gazdaság óta abból él, hogy árut exportál (ezért dollárt vagy eurót kap) és (cserébe) tőkét importál. na most ha a kínai kommunista párt vezetői úgy ítélik meg, hogy nincs szükségük a német járműipari mérnökök innovációra, mert megoldják az elektromos autógyártás problematikáját megoldják a kínai úttörők egy marék rizsért cserébe, akkor nacionalizálják a vegyesvállalatokat.

és mondhatod, hogy a német mérnökök munkája nélkülözhetetlen kínában. lehet. vagy azt, hogy anélkül kínában a fejlődés visszazuhan. lehet. és az is lehet, hogy valójában nem kína függ németországtól, hanem megfordítva. ahogyan az is lehet, hogy nem az oroszok függnek németországtól, hanem megfordítva.

IdomitottFoka 2022.09.14. 11:41:13

@cvsvrs: nem megy tönkre. a félvezetőkre alapozott ipar áll a földbe (számítógépek). az h Mo gazdasága akármitől is tönkremegy, az nem újság.

2022.09.14. 11:46:41

@arthurthedent:
az árut eladhatják kínába a belső piacaikon, és mellette indiába, indokíniába, dél-afrikába, az arab világba, dél-amerikába. a világ azon részébe amelyik nem akar nyugatos lenni. az usa és az eu vezetne be szankciókat. és a kínaiaknak nem lenne dollárjuk és eurójuk. anélkül is üzletelhetnek argentinával vagy a szaudiakkal.

2022.09.14. 11:50:04

@IdomitottFoka:
és ennek következtében a kínai kisúttörő azt mondja, hogy ez új modell nem elég gyors. és a tanítónéni azt mondja, hogy de. ez sokkal gyorsabb, mert ez már ezt az egyesült kína gyártotta. és az sokkal jobb. és aztán jobb lesz, mint az előző. és néhány év alatt elérik a jelenlegi fejlettségi szintet.

arthurthedent 2022.09.14. 11:53:27

@cvsvrs: "az árut eladhatják kínába a belső piacaikon, és mellette indiába, indokíniába, dél-afrikába, az arab világba, dél-amerikába"

Indi meg mi a francot kezd százezer audi motorvezérlővel? Meg egymillió Nikon táskával?

arthurthedent 2022.09.14. 11:55:01

@cvsvrs: "néhány év alatt elérik a jelenlegi fejlettségi szintet."

Ha úgy viselkednek mint a hatvanas években, akkor a hatvanas éveket érik el néhány év alatt.

2022.09.14. 12:30:32

@arthurthedent:
ha függnek a német mérnököktől, akkor nem éri meg nacionalizálni. ha nem függenek, akkor viszont mégis csak.

2022.09.14. 12:32:10

@arthurthedent:
indiában megjelenik egy modell. ami úgy néz ki, mint egy audi. és az lesz ráírva: ऑडी.

MEDVE1978 2022.09.14. 12:44:06

@grundigg: Bizony, itt lehet mondani, hogy tévedtem, szerintem nem én voltam sem az utolsó, sem az első olyan ember, akivel ez történt.
Meg is mondom, hogy miért jutottam arra a következtetésre, hogy az oroszok nem fognak támadni:
1. Nem ismertem annyira az ukrán földgáz helyzetet, mint a háború előtt. A valóság az, hogy Ukrajnában annyi földgáz van, amennyivel ha azt kiaknázzák, ki tudták volna váltani az orosz EU import jelentős részét. Ezért azt gondoltam, hogy nincs értelme miért megtámadnia az oroszoknak Ukrajnát, mivel nincs ott érdemi nyersanyag vagy olyan ipar, amit érdemes lenne elfoglalni, agrár szempontból jelentős ország, egyébként egy szegényház.
2. 2020. óta különböző ukrán tisztviselők több tucatszor mondták azt, hogy Oroszország támadni fog. És sohasem támadt addig, több éven keresztül.
3. Az USA közétette az orosz csapatmozgásokat. Emiatt is nagyon logikátlannak láttam a támadást. Ahogy egyébként a közvélemény 90%-a, nálunk és nemzetközi szinten is.

Ebben tévedtem, ettől függetlenül az vesse rám az első követ, aki még nem tett ilyet. Az meg nem igazán érdekel, hogy birka mit csinál a saját blogjában, én a saját véleményemet írtam oda is be.

MEDVE1978 2022.09.14. 13:07:20

@arthurthedent:

"Az orosz lakosok mintegy 80%-a támogatja Putyin eszkalációs politikáját." Ahogy a magyarok 90% a területi revíziót vagy a migránsok be nem fogadását, esetleg erősebb propaganda estén Románia megtámadását stb. Ez nem jelent semmit, azon kívül, hogy az orosz propaganda működőképes egyes területeken és azt, hogy az oroszok támogatják a világhatalmi mítoszt. Ettől függetlenül az orosz hadsereg rendkívül rossz állapotban van és képtelen újabb offenzívára (kivéve, hogy ha általános mozgósítást rendelnek el). Minél több szülő temeti el az újonc gyerekét, annál kevésbé hat a propaganda.

Az, hogy a NATO mit tenne egy orosz hadiállapot esetében megint más kérdés. Ha atomfegyverek nem is lennének, nagyon fontos Kína szerepe. Kína valószínűleg semleges maradna egy ilyen konfliktusban és megvárná Oroszország szétesését. Az oroszok viszont még masszívabban veszíthetnének egy ilyen háborúval, ezért tartom ezt rendkívül valószínűtlennek. Mi jelenleg a helyzet? Van egy Ukrajna, amit támogat fegyverrel az USA és néhány baráti ország (Lengyel + balti). A többi támogató baráti ország (pl: németek, franciák, britek stb,) kezd lemorzsolódni, mert rájött, hogy ebből a háborúból csak kára származhat / a mielőbbi béke az érdeke. Ők már nem vagy nem nagyon szállítanak fegyvereket az ukránoknak. A pozitív scenario esetében békét vagy fegyverszünetet kötnek, ami deeszkalációt okozna pár éven belül. A NATO megtámadásával viszont Oroszország amellett, hogy világháborút kezdene, nem helyreállítható helyzetet hozna létre. A szankciók így addig fennállnának, amíg az orosz rezsim meg nem bukik és nincs katonai NATO győzelem. Igazából tehát Ukrajna megtámadásánál a balti államok megtámadása sokkal inkább egy lapra feltevése az összes lehetőségnek. És Putyinnak nemigen van oka erre, hogy ezt megtegye. Természetesen ez csak egy direkt háborúra vonatkozik, proxira (a lett orosz kisebbség "fellázad" és hirtelen fegyverei lesznek) nem.

MEDVE1978 2022.09.14. 13:32:59

@Boldeone2: "Egy ponton túl elszakad nyugaton is cérna, senki nem akart többszörös gázárakat, vágtázó inflációt,"

A jelenlegi inflációt 4 fő tényező mozgatja Európában:
1. Az orosz-ukrán háború > az orosz és ukrán agrártermékek kiesése a világpiacról. Ez drasztikus kínálati csökkenést okoz, ami az árak emelkedéséhez vezet;
2. Az európai szankciók az orosz energiahordozókra. A nagyban orosz importfüggő Európa gyakorlatilag 2020-ban a gáz 43%-át, az olaj 29%-át Oroszországból importálta. Gyakorlatilag arról beszélünk, hogy mindkettőt drasztikusan csökkentette Európa, ami a világpiaci árat persze felverte. (Mivel az oroszok nem tudtak az összes gáznak, olajnak ilyen gyorsan új felvevőpiacot keresni).
3. A COVID miatti keresetnövekedés. A különböző termelők COVID időszakra álltak be, kis kínálattal. Mivel a kínálati oldalt növelni nem megy egyik napról a másikra, ezért a kisebb termelt mennyiség és a nagyobb kereslet összefüggése árfelhajtó tényezőként hat.
4. A 2022. évi aszály, ami a mezőgazdaságot nagyon erősen földhöz vágta.

Ebből is látszik, hogy a jelenlegi helyzetet csak részben okozza az orosz ukrán-háború, részben az EU saját szankciói és részben a COVID utáni konjunktúra.

"Békére èn egyetlen esélyt látok: ha Putyin veszít ès kivonul. "
Szerintem ez gyakorlatilag lehetetlen. Putyin legfőbb oka a háborúra az volt, hogy az orosz világbirodalmi önképet és a minden orosz védelmezője képet fenntartsa. Ha a szakadár köztársaságok és a Krím is visszakerül az ukrán zászló alá, akkor ezt a célt sem éri el.

Egy ilyen ukrán győzelem csak Putyin bukása és Oroszország esetleges szétesése alkalmával következhet be. A probléma csak az, hogy nekünk ez sem egy túl jó scenario, mert ebben az esetben:
1. Vélhetően orosz polgárháború jönne, ami az általunk használt orosz olajat és gázt gyakorlatilag elvágná tőlünk - további drágulást és inflációt okozva;
2. Kérdéses, hogy egy ilyen vereség nem katalizálna-e egy még nagyobb revansvágyat, amit már általános mozgósítás és Ukrajna teljes megsemmisítése követne;
3. Kérdés, hogy egy polgárháború esetében mi lenne az orosz atomfegyverekkel;
4. Mi lenne a déli államok (CSecsenföld, Dagesztán) esetleg Szibéra függetlenedésének, a Távol-Kelet kínai kézre jutásának hatása.

A fentiekből is látszik, hogy nekünk az lenne jó, ha Oroszország egyben maradna és békét kötne az ukránokkal, kiegyezne Európával.

MEDVE1978 2022.09.14. 13:52:39

@Boldeone2:
"utyin háborúja tulajdonképpen nem más, mint a nemzetközi bèkerend , a konszenzus brutális hasba rúgása
Adott egy európai ország , amely ugyan még nem tekinthető demokratikusnak , de nem is diktatúra. Van egy választott , viszonylag mèrsèkelt elnök, aki nyugatbarát , az ország pedig a nyugati integrációt, a demokratizálódást választotta
Nyilvánvaló , hogy szabad világ nem fogja tűrni"

Ez egy nagyon idealizált, szerintem elég naív álláspont. Nemzetközi békerend és konszenzus soha nem is volt. Most erre ezer példát mondhatnék a közelmúltból, mondjuk ide kívánkozik Irak és Líbia is. Ahol az USA vezette koalíció mindkét esetben diktatórikus, de legitim (stabil) rendszereket döntött be, hogy utána a féktelen gyilkolás és a totális káosz legyen az úr ezekben az országokban. Persze itt lehet azon okoskodni, hogy a szent demokrácia érdekében tették, de Irak esetében szinte biztos, hogy George W. Bush ürüggyel támadott, egyszerűen azért, hogy összetartsa az otthoni tábort és választást nyerjen.
Itt tehát a "szabad világ", azért döntött romba egy országot a nemzetközi békerend és konszenzus alapján, mert egyetlen egy ország - az USA - érdekei ezt diktálták (sőt nem is az USA, hanem annak vezetője).

Olyan nincs tehát, hogy általános nagy emberijogi mérce, meg, hogy ennek keretében nem tűri a világ stb. Ha ez így lenne, akkor a NATO békefenntartana ma is fél Afrikában, inkluzíve Szudán, Szomália, Kongó, Etiópia stb. A valóság az, hogy ez egy leplező ideológiai köpeny, amit a népnek szánnak, hogy boldogan tapsikoljon. Ukrajnában komoly stratégiai és katonai érdekek és érdekütközések vannak. Ha egy tőr van a nyakadtól öt centire, akkor kevésbé ugrálsz. Ez a tőr maga az USA szövetséges Ukrajna, ami gyakorlatilag az orosz európai ipari és gazdasági központ mellett fekszik. A nyugat érdeke, hogy a tőr ott legyen, hiszen az oroszok korábban kiszámíthatatlanok, expanzionisták voltak. Az oroszok érdeke, hogy ne legyen tőr. Persze ott van még maga Ukrajna a maga önrendelkezésével, hogy nyugat akar lenni, de legyünk őszinték: mind az EU, mind az USA szarik arra, hogy Ukrajnában mi van és hányan halnak éhen vagy élnek rosszul, a geopolitikai fekvés miatt kell nekik Ukrajna.

IdomitottFoka 2022.09.14. 15:53:31

@MEDVE1978: Ez az olvasat talán még igaz is, de azt nem értem h Oroszország szétesése miért szükséges feltétel.

MEDVE1978 2022.09.14. 16:21:40

@IdomitottFoka: Igazából nyilván nem feltétel, de képzelj el egy új vezetőt Putyin helyén azzal a kommunikációval rögtön hatalomra jutása után, hogy: "mi a nagy Oroszország vereséget szenvedtünk a korábban nácinak nevezett Ukrajnától és ezért békét kötünk. Az eddigi áldozataitok hiábavalóak voltak, a gazdasági válság és a nélkülözés hiábavaló volt. Most engedjük, hogy Ukrajna az EU vonzáskörzete, az EU tagja legyen, ősi orosz területekről (itt mindegy, hogy ez igaz-e) mondunk le, ahol orosz népességbeli túlsúly volt. Hagyjuk az ukránoknak, hogy "beolvasszák" az orosz kisebbséget, közösségi jogaikat nem tisztelve."

Nagyon könnyen érthető, hogy egy ilyen vezető hamar megbukna, mert a Putyin által is éltetett nagyhatalmi illúziót rombolná le. Én szinte kizártnak tartom, hogy emiatt egy egységes Oroszország arcvesztéssel kiszállna, ez gyakorlatilag a nyilvános beismerése lenne a nagyhatalmi szerep elvesztésének. Ezért az értelmes alternatíva Oroszország szétesése, ami valószínűleg a kaukázusi területek elvesztésével indulna, de kétséges, hogy továbbmenne-e. Mindenesetre rendkívül valószínűtlen, hogy bármilyen új orosz estabilishment tartósan békés szándékkal viszonyulna Ukrajnához.

IdomitottFoka 2022.09.14. 17:28:08

@MEDVE1978: van benne vmi. nem lenne új orosz erős ember, ezért választások következnének, a szokásos csalásokkal együtt, és az ebből kijövő új vezetés nehezen birkózna meg az új szeparációs törekvésekkel. ennek ellenére valószínűbbnek tűnik h az oroszok "véreznek" ki előbb. történelmi tapasztalatok után elvileg bírják a strapát, de az ukránok nemkülönben. és morállal az ukránok jobban állnak. és a szu szétesésekor aki menni akart az ment, még belorusszia is, pedig ők aztán nem sokban különböznek.

arthurthedent 2022.09.14. 17:37:39

@MEDVE1978: "Az európai szankciók az orosz energiahordozókra."

Mesélj, milyen szankciókat vetett ki európa az orosz energiahordozókra? :D De nagyon tájékozott vagy b+! :D

"A nagyban orosz importfüggő Európa gyakorlatilag 2020-ban a gáz 43%-át, az olaj 29%-át Oroszországból importálta. Gyakorlatilag arról beszélünk, hogy mindkettőt drasztikusan csökkentette Európa,"

Európa ilyet nem tett. Oroszország tett ilyet, meg egyes európai országok. Amire elkezdett esni a gáz és a kőolaj ára, ami amúgy jóval előtte ment fel.

"ami a világpiaci árat persze felverte. (Mivel az oroszok nem tudtak az összes gáznak, olajnak ilyen gyorsan új felvevőpiacot keresni)."

Tehát mivel nagyobb volt a kínálat mint a kereslet felment az ár. Értem. Az megvan, hogy amikor oroszország elkezdte az háborút már felment az energiahordozók ára?

arthurthedent 2022.09.14. 17:42:37

@MEDVE1978: "Ez a tőr maga az USA szövetséges Ukrajna, ami gyakorlatilag az orosz európai ipari és gazdasági központ mellett fekszik."

Jól hangzik, csak marhaság. Abból is látszik, hogy marhaság, hogy a mondjuk az oroszok moldovát is kikezdték, meg csecsniát is, meg belorusziában is bábkormány van, meg észtországot is pedzegetik. Oroszországnek MINDEN szomszédja stratégiailag elviselhetetlen, nem véletlen balhézik kazahsztán, ők is félnek az oroszoktól.

Oroszországnak van hadserege, azt hitte, hogy azzal bárkitől elvehet bármit. Nem ukrajnával kezdte és nem is azzal tervezte befejezni.

arthurthedent 2022.09.14. 17:45:37

@MEDVE1978: "Nagyon könnyen érthető, hogy egy ilyen vezető hamar megbukna"

Mármint hogyan bukna meg?! Putyin lassan atomháborúba sodorja oroszországot és nem bukik meg, akkor az utódja hogyan bukna meg? Komolyan érdekel.

2022.09.14. 18:32:00

@arthurthedent:
ez a kelet-európai síkvidék. az oroszok azt mondják, hogy ezt kellene egy katonai tömbben tartani. mert így tudják megvédeni moszkvát.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Europe_landforms_East_European_Lowlands.svg
a ruszkiknak az is jó lett volna, hogy ők is nato tagok. putyin kérte oroszország felvételét. akkor a jenkik hogy szerzik meg ukrajnát?

2022.09.14. 18:48:16

@arthurthedent:
és a másik orosz védvonal az eurázsiai steppe.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
megint csak ukrajna (illetve novarosszija), a kaukázus, az uralon túl kazahsztán, mongólia. legalább ezeket ellenőrzésük alatt tartanák. vagy ezekkel az államokkal katonai tömbben lennének. oroszok vezette multikulturalitás. velikaja rus. eurázsiai unió. ez van meghirdetve.

és ugye 100 nyugati elemzőből 100 úgy tesz, mintha hülye lenne. hogy ők ezt nem értik. ezt mégis hogy. oroszország ezt nem teheti meg. és egyáltalán hogy képzelik ezt az egészet. és ezt megakadályozza az atlanti/transzatlanti világ. a nato. az oroszok azt mondták, hogy ez esetben ezt egy háborúban kell eldönteni. és lehet, hogy megszívják. és az is lehet, hogy európa bukik egy hatalmasat.

2022.09.14. 19:02:53

@IdomitottFoka:
az oroszok lakhatatlanná tehetik az ukrán nagyvárosokat. nincs ivóvíz, gáz, villanyáram. atomcsapásokkal tönkretehetik az összes elektromos berendezést. az orosz flotta ukrajnát elzárhatja a tengertől. célzottan lőhetnek a kormányzati épületeket. mozgosíthatnak. és bevethetik a légierőt.

persze a nyugat is nagyon sok mindent tehet. csak kérdés, hogy nekik ukrajna megér-e ennyit.

Boldeone2 2022.09.14. 20:30:25

@MEDVE1978: Részben egyetértek , részben máskèpp látom ....

Ebből is látszik, hogy a jelenlegi helyzetet csak részben okozza az orosz ukrán-háború, részben az EU saját szankciói és részben a COVID utáni konjunktúra."

- Èn úgy gondolom hogy olyan volt Európa helyzete , mint a betegè, aki ,2-3 betegségből lábadozik egyszerre , majd erre jön egy az addigi betegségeknél sokkal súlyosabb , vagyis Putyin háborúja, az a " trigger effect" ami recesszióba küldheti az egész világot , különösen Európát

Olyan nincs tehát, hogy általános nagy emberijogi mérce, meg, hogy ennek keretében nem tűri a világ stb. (....)
mind az EU, mind az USA szarik arra, hogy Ukrajnában mi van és hányan halnak éhen vagy élnek rosszul, a geopolitikai fekvés miatt kell nekik Ukrajna.

- Szerintem nem . Ukrajna èrtèktelen , vagy kis értékű ország gazdaságilag , az USA- nak is ...
A világon - meg ha az az általános tévhit is , hogy minden a pénzről ès az èrdekekről szól - vannak èrzelmek, erkölcs ès önbecsülés is!
Az európai országok nem érdekből adakoznak, fogadnak be embermilliókat , hanem belső motivációkból...Erre reflektál a politika is
Sting kiáll a színpadra , ès felszólal az ukránokèrt, akkor annak van társadalmi visszhangja ...
Zelenszkijt állva tapsoltak a német parlamentben , az angol parlamentben , a Capitoliumban , ilyen soha nem volt még..
Ez nagyon nem a pènzről szól, hanem a nyugat kiállása saját maga maga mellett ...
Pénz van elèg, a FED annyit nyom , amennyit akar ...

Wildhunt 2022.09.14. 22:09:03

@MEDVE1978: "Minél több szülő temeti el az újonc gyerekét, annál kevésbé hat a propaganda." - az ukránok pont az ellenkezőjét bizonyítják.

baalint1 2022.09.15. 08:21:45

Azért ebben benne van, hogy vannak monomániás típusú emberek is, pl. egy fanatikus ásvány gyűjtőt nem fogsz meggyőzni, hogy van más hobbi is a világon, ő abban érzi boldognak magát.

Meg úgy egyáltalán, szerintem két véglete van az embereknek a különféle tevékenységekkel kapcsolatban. Az egyik véglet mindenfélébe belekóstol, de semmibe nem mélyed bele, a másik véglet meg amibe belekóstol, abba durván bele tud mélyedni (meg nyilván van olyan is, aki 1-2 hónapig fanatikus valamiben, és csak azt, aztán elveszíti a lelkesedését). Én azt gondolom, nem minden emberre igaz, hogy nem jó, ha egy lapra tesz fel mindent.

Egyébként szerintem a nyugdíjba vonuláskor kétségbe esők többsége nem workaholic volt, hanem a többségük soha nem alakított ki semmilyen érdeklődést, a munka meg szimplán kötelező jellegű volt számára. Azt látom nyugdíjba vonulóknál, hogy akik érdeklődőek voltak szabadidejükben, azok nem hogy unalmasnak élik meg a nyugdíjas korukat, hanem még kevésbé marad idejük, mert nekiállnak a kedvenc időtöltéseiknek, immár sokkal több idővel, mint előtte, csak a legtöbb szabadidős tevékenység olyan, hogy minél többet csinálod, annál több új része kerül elő, és ezek gyorsulva növekednek, így hamar eljön az a pont, amikor a nyugdíjas ideje sem elég erre. Konkrétan egy nyugdíjas ismerősöm, akinek a fő hobbijai a geocatching és a tájfutás, valamint eléggé társasági ember is, panaszkodott, hogy nehogy azt higgyétek, hogy majd ha nyugdíjasok lesztek, több időtök lesz mindenre, mert inkább még kevesebb lesz.

Nos, ezzel szemben vannak az unatkozó nyugdíjasok, csakhogy ők aktív korszakukban sem csináltak semmit azon kívül, hogy dolgoztak, családjukkal voltak.

baalint1 2022.09.15. 08:24:48

@G. Nagy László:
Ez a Fodor Gáboros egy új narratíva, amit mostanában ad elő a propaganda sajtó, vagy már régi vonal? Csak mert ennek nem sok alapja van, valójában annyi történt, hogy Orbán féltette a hatalmát Fodor Gábortól, Fodor Gábort meg zavarta az új irány.

baalint1 2022.09.15. 08:26:00

@G. Nagy László:
"A jól kitapintható patriotizmus az egyetlen közös szál."

Ezt amúgy teljesen komolyan mondod? Ha valaki elég sokszor hangoztatja, hogy nemzeti, akkor már nemzeti, annak ellenére, hogy azzal ellentétesen cselekszik?

G. Nagy László 2022.09.15. 08:44:36

@baalint1:

"Konkrétan egy nyugdíjas ismerősöm, akinek a fő hobbijai a geocatching és a tájfutás, valamint eléggé társasági ember is, panaszkodott, hogy nehogy azt higgyétek, hogy majd ha nyugdíjasok lesztek, több időtök lesz mindenre, mert inkább még kevesebb lesz."

Én ezt tartom példaértékű létezésnek.

G. Nagy László 2022.09.15. 08:48:42

@baalint1:

"Ezt amúgy teljesen komolyan mondod? Ha valaki elég sokszor hangoztatja, hogy nemzeti, akkor már nemzeti, annak ellenére, hogy azzal ellentétesen cselekszik?"

Azzal együtt, hogy sok mindenben nem értek egyet a kormánnyal, azt pontosan látom, hogy a társadalom jóléte a cél. Egy értelmes vezetés nem is gondolkodhat másképp, mert elzavarja a választópolgár. Abszolút nem véletlen, sőt kifejezetten ennek köszönhető a zsinórban négy kétharmad. Az csak Németországban megy, hogy egy politikus kijelentheti: őt nem érdekli a választók akarata... Vicces világ.

G. Nagy László 2022.09.15. 08:50:20

@baalint1:

"Ez a Fodor Gáboros egy új narratíva, amit mostanában ad elő a propaganda sajtó, vagy már régi vonal? Csak mert ennek nem sok alapja van, valójában annyi történt, hogy Orbán féltette a hatalmát Fodor Gábortól, Fodor Gábort meg zavarta az új irány."

Konkrétan erről írtam a diplomamunkámat 1995-ben. Elég komoly kutatást végeztem hozzá akkoriban.

MEDVE1978 2022.09.15. 09:26:08

@arthurthedent:

"Mesélj, milyen szankciókat vetett ki európa az orosz energiahordozókra? :D De nagyon tájékozott vagy b+! :D" A szénimportot betiltotta az EU + az olajimportot is, azzal a kitétellel, hogy a szállítást engedélyezte hajóval + néhány országnak (nekünk is haladékot adott).

Ez plusz az önkéntes leszakadás, import megszüntetése egyes országok részéről vezetett a dráguláshoz. Nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy valaki megértse, hogy ha egy bejáratott piac gyorsan eltűnik, akkor az olaj / gáz nem talál pillanatok alatt új vevőre. Az olaj esetében voltak cikkek arról, hogy az orosz olajjal töltött hajók keringtek az óceánokon vevő nélkül (természetesen a nyugat mindenkire nyomást helyezett, hogy ne vásároljanak az oroszoktól). A gáz esetében még tragikusabb a helyzet. Az oroszok eddig csövön küldték a gázt, de ez kiesett, az LNG exportjuk pedig ennél sokkal kisebb. Ez azt jelenti egyszerre, hogy az orosz export nagy mértékben esett a világpiacra, nem tudták egyszerűen folyékony állapotban exportálni a gázt más országokba, a kínai vezeték pedig full kapacitáson megy, de így is csak töredékét bírja átvenni az EU-ba egykor exportált mennyiségnek. Viszont emellett az EU országok megjelent masszív keresleti szereplőként az LNG piacon, ahol dél-kelet ázsiai gazdaságok most akartak felépülni a COVID-ból és többet importálni, ez okozta az ár robbanását.

MEDVE1978 2022.09.15. 09:28:44

@arthurthedent: A balti államokat valószínűleg a Kreml stratégiai hibának tartja (mármint azt, hogy engedték, hogy a NATO-hoz csatlakozzanak). Kazahsztánban az oroszok beavatakoztak, Belorussziában is ők tartják hatalomban Lukasenkot. Mindkettő stratégiai jelentőségű. Ukrajna nem lóg ki a sorból, pont emiatt. Ez egy nagyon régi reflex az orosz politikában, 1939-ben a Szovjetúnió részben ezért támadta meg Finnországot (Szentpétervár közelsége miatt).

MEDVE1978 2022.09.15. 09:33:53

@arthurthedent: Egy olyan vezető, aki beismeri, hogy veszítettek, hiába áldozták fel a katonákat, "odaadja" Ukrajnának a népköztársaságok területét, lemond az ott élő oroszokról, szerintem bukásra ítéltetett. Márpedig egy kivonulás Ukrajnából orosz szemszögből ezt jelenti.

CCnick 2022.09.15. 09:37:30

@Boldeone2: "A világon - meg ha az az általános tévhit is , hogy minden a pénzről ès az èrdekekről szól - vannak èrzelmek, erkölcs ès önbecsülés is!
Az európai országok nem érdekből adakoznak, fogadnak be embermilliókat , hanem belső motivációkból..."

megnyerted az Év Poénja Aranyserleget

MEDVE1978 2022.09.15. 09:48:23

@Boldeone2:

"Szerintem nem . Ukrajna èrtèktelen , vagy kis értékű ország gazdaságilag , az USA- nak is ..."
Stratégiailag nem. Régebben én is így láttam, de tévedtem, ezt le is írtam fent miért. Egyrészt a katonai fekvés, másrészt a ki nem termelt ásványkincsek, harmadrészt az agrártermelés miatt nagyon nem az. Az USA-nak ez katonai fekvés és kis részben az ásványkincsek miatt fontos.

"Az európai országok nem érdekből adakoznak, fogadnak be embermilliókat , hanem belső motivációkból...Erre reflektál a politika is"

Igen, az EU vezetése nagyon felvilágosultnak és emberfölöttinek tartja magát. Ez azonban folyamatos találkozik a valósággal. A "sancto subito" mentalitás április környékén, amikor a túlcsorduló szeretethullámokkal be akarták léptetni az EU-ba Ukrajnát, szerencsére kijózanítólag találkozott mondjuk az általam nem nagyon szeretett Macronnal, aki közölte, hogy francokat. Lényegében a jogállamisági vita is erről szól, hogy az EU valami mindennél fejlettebb, übermensch társaságnak szeretné tartani magát, ami a nagybetűs elvek alapján működik. Ez egy hamis, képmutató álarc, mögötte továbbra is a nemzetállamokkal, akik azonnal felszisszennek, ha az érdekeik sérülnek. A másik az, hogy az EU-nak nincs is lehetősége, hogy betartsa ezt a mindenkinél jobb vagyok dolgot, mert az erőforrásai szűkösek.

"Sting kiáll a színpadra , ès felszólal az ukránokèrt, akkor annak van társadalmi visszhangja ..." Ha megfigyeled, általában a "legfelvilágosultabb", leginkább "hippi" (Peace, love, unity) emberek a befutott művészek. Elsősorban azért, mert a szeressünk mindenkit és etessük az éhező gyerekeket egy skóciai kastélykertből vonzóbb dolog, mint a futószalag mellől a 12 óra munka után.

"Zelenszkijt állva tapsoltak a német parlamentben , az angol parlamentben , a Capitoliumban , ilyen soha nem volt még.." Ez szerintem nem így van, ha visszakeresnénk biztos volt még ilyen ember, mondjuk a dalai láma vagy valami hasonló köztiszteletben álló személyiség. Zelenszkij jelenleg egy jelkép, amit nagyon imádnak, tudják, hogy jó PR (a sajtó imádja, ha valakit a sajtó szeret és te is szereted, akkor jó lesz a PR, ha kritizálod, te leszel az antikrisztus).

"Ez nagyon nem a pènzről szól, hanem a nyugat kiállása saját maga maga mellett ..." A nyugat kiállása egy távoli és értelmetlen ideál mellett, nem véletlen, hogy a világ többi része (KÍna, India, az arab világ, Afrika, Dél-Amerika) magasról tesz erre.

arthurthedent 2022.09.15. 13:39:21

@MEDVE1978: "Ez plusz az önkéntes leszakadás, import megszüntetése egyes országok részéről vezetett a dráguláshoz. "

Milyen dráguláshoz? Ami hónapokkal előtte volt? Hogyan?

baalint1 2022.09.15. 13:56:29

@G. Nagy László:
Én régebben azt gondoltam, hogy a Fideszesek is valahol jót akarnak az országnak, csak máshogy látják a dolgokat, más módszerekkel dolgoznak. Aztán sokszor bebizonyosodott, hogy nincs így, a nemzeti, patrióta pedig különösen nevetséges rájuk, miközben külpolitikában mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy ellenkezőjét tették.

baalint1 2022.09.15. 14:00:54

Amúgy ami a haverodat illeti, én meg tudom érteni, bár csak részben, mert én a szobakerékpárt vagy épp futópadot is unnám. Egyszerűen ha az ember nagyon szeret valami hobbit csinálni, akkor nehezen köti le egy számára annál sokkal unalmasabb tevékenység. Ez nem igazán akadályozza a boldog, kiegyensúlyozott életet, még ha nyilván így aránytalan az izomzata, illetve a fehér-vörös izomszövet aránya is valószínűleg az. De igazából a test csak egy eszköz sportban, hobbiban is. Én elsősorban futok és túrázok, és én sem szívesen kondiznék, mert unalmasnak találom, mondjuk én szobabiciklizni és futópadozni sem szeretnék, mert az is unalmas számomra. Annyi, hogy néha tényleg kell egy kis erősítés futás mellé is, de erre alkalmasak az otthoni, saját testsúlyos gyakorlatok is.

baalint1 2022.09.15. 14:03:52

@G. Nagy László:
Közgazdászként lehetett pártpolitikai témában szakdogát írni?

De egyébként ettől függetlenül hogyan értékeled Orbánék irányváltásait? Értem, hogy nem szabad begyöpösödni, mint pl. Thürmer Gyula, de ezek a váltások kívülről nézve azért utólag nézve inkább szolgálták a saját népszerűséget, ami persze politikusként érthető, de adott nézeteket valló választóként nem kellene érthetőnek lenni, hiszen ha mondjuk liberális vagy, akkor nem biztos, hogy a párt mellett maradsz, miután jobboldali-konzervatívvá, majd valamiféle szélsőbal-szélsőjobb egyveleggé válnak.

IdomitottFoka 2022.09.15. 14:54:01

@MEDVE1978: "Igen, az EU vezetése nagyon felvilágosultnak és emberfölöttinek tartja magát."
Azért ez a később felsorolt országokkal, földrészekkel szemben meg is áll vmennyire. Vagy te ezekből melyiket mondanád akár közel azonosan felvilágosultnak? Az emberfölötti rész meg nincs kifejtve, h mit is jelent ebben a kontextusban.
(KÍna, India, az arab világ, Afrika, Dél-Amerika)

G. Nagy László 2022.09.15. 16:04:44

@baalint1:

"Annyi, hogy néha tényleg kell egy kis erősítés futás mellé is, de erre alkalmasak az otthoni, saját testsúlyos gyakorlatok is."

Nekem meg a futás unalmas... Jó esetben háromszor focizom egy héten, olyankor nem hiányzik más kardió. Ami a saját testsúlyos gyakorlatokat illeti: sokkal nehezebbek, mint a konditermi edzés. Utóbbiban ugyanis tudok állítani a súlyokon, előbbiben viszont mindig kilencven kilót kell megmozgatni :)

G. Nagy László 2022.09.15. 16:14:16

@baalint1:

"Közgazdászként lehetett pártpolitikai témában szakdogát írni?"

Reklám szakirányra jártam. A dolgozatom címe: "Tulipánok, szegfűk és narancsligetek, avagy politikai reklám Magyarországon." Kifejezetten érdekes volt, hogy 1992-ben a Fidesz vezette a népszerűségi listát, majd 1994-re annyira mélyre kerültek, hogy Orbán fotóját sem lehetett kiplakátolni. Ekkor volt a "Ha unod a banánt, szavazz a narancsra" kampány, mely jópofa volt ugyan, de erőtlen. Ennek az okait keresve kellett elmélyedni többek közt a Fideszen belüli változásokról. Vitán felül álló tény, hogy a sajtó egyik napról a másikra elfordult Orbánéktól. Azt is tudod, hogy az SZDSZ-holdudvar akkortájt a sajtó 90%-át a kezében tartotta. Orbánnak két választása volt: SZDSZ-picsikutya szerep, vagy ugrás a sötétbe, önállóan. A kockázatosabb utat járta, és bejött neki. Ha akkor ott az SZDSZ együttműködőbb, egész másként alakul a rendszerváltás története. (Fodor Gábort egyébként azóta is szeretem. Kimagaslóan értelmes fickó.)

G. Nagy László 2022.09.15. 16:25:48

@baalint1:

"a nemzeti, patrióta pedig különösen nevetséges rájuk, miközben külpolitikában mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy ellenkezőjét tették."

Pont a külpolitika az, ahol maradéktalanul egyetértek Viktorékkal.

CoolKoon 2022.09.15. 16:47:21

@MEDVE1978: "A racionalitás a kormányzás egyértelmű része, az oroszoknál is." - Aha. Aztán pont a következő mondatoddal cáfolod ugyanezt: "Az ukrán háború szerintem részükről egy elhibázott és túlzott kockázatvállaló döntés volt." Nem mellesleg (az amerikai hírszerzésen kívül - ezek tényleg tudnak valamit -) szinte az egész világ egyként harsongta, hogy az oroszok nem fognak támadni, hiszen nincs rá racionális okuk. Ugyanennyire nem lenne racionális okuk arra se, hogy megtámadják a balti államokat vagy Lengyelországot, de mégis hótziher, hogy egy "megfelelő pillanatban" habozás nélkül megtennék.

"Ellenben mondjuk a Mount Blancot (NATO tagország) tudom, hogy nem tudnám megmászni." - Csakhogy amennyire lebecsülték az ukránokat, ugyanannyira lebecsülhetnék pl. a balti államokat is.

"Kit mértek fel? Putyint? A nagyot mondani akaró orosz tábornokokat? Az orosz nacionalista hőbörgő nyugdíjast?" - Gondolom leginkább ez utóbbiakat, de ez lényegtelen. Az általános közhangulatot mérték föl, amiből az jön le, hogy bizony nem Moldávia lenne a következő.

"Az ukrán-orosz háború jelenleg nagyon megmutatta az orosz hadsereg határait." - Hála a jóistennek.

"Innen tovább menni nem sok értelme van, ha mondjuk az oroszok most megtámadnák a balti államokat, egyszerűen összeomlana egy offenzíva." - Jó, hát amikor ott tartanak, hogy már az ukránok megfutamítják őket, akkor nem reális, hogy bárki mást megtámadnának. Viszont ha az első napokban sikerült volna bevenniük Ukrajna nagyrészét (meg főleg elfoglalniuk Kijevet, ahogy eredetileg tervezték), akkor nagy valószínűséggel NEM álltak volna meg a határon. Illetve TALÁN megálltak volna - a román határon, miután Kisinyov is elesett.

CoolKoon 2022.09.15. 16:48:28

@arthurthedent: "természetesen nem is jogosítja fel oroszországot, hogy megtámadja Ukrajnát. Amim ugye nem nyugat." - Bizony. Még az oroszok szerint sem (akik szerint mi amúgy az vagyunk).

CoolKoon 2022.09.15. 16:52:21

@G. Nagy László: "Fél éve tart a háború, vagy hét szankciós csomagon vagyunk túl, sok ezer szankciós tétellel, tiltással, kivonulással." - Sokan, nagyon sok helyen elmondták, hogy a szankciók lassan fejtik ki a hatásukat. És az idő bizony a szankcióknak dolgozik: minél tovább tartanak, annál jobban és súlyosabban őrlik fel az orosz gazdaságot. Hogy szerinted nem érzik még a szankciók hatásait? Szerintem meg az Euro 0 norma visszahozatala, az ABS-ek meg a légzsákok elengedése azt bizonyítja, hogy igenis nagyon is érzik már azokat a szankciókat (ugye ezek kb. 20 évnyi visszalépést jelentenek az időben, ahogy pl. a csipgyártásban is). És a java még csak most jön, ahogy lassan MINDEN tartalékuk elfogy és/vagy kiürül.

CoolKoon 2022.09.15. 16:55:20

@arthurthedent: "A NATO meg esetleg nem eszkalálna, rendezne egy kis balhét Észtországban, amit mondjuk 50 000 újabb orosz katona életével meg lehetne úszni." - Nekem néha úgy tűnik, hogy pontosan valami ilyesmire játszanak az oroszok is. Na és pontosan EZÉRT eszeveszettül kiszámíthatatlanok, és ezért fog a Nyugat mindig is jobban megbízni az arab abszolút monarchiákban mint az oroszokban.

CoolKoon 2022.09.15. 16:59:00

@Boldeone2: "Érdekes , a lengyel ès román kisebbsèg ügyében ki tudtak egyezni, figyelembe véve a Velencei Bizottság 10 pontos ajánlásait" - Ja, gondolom a lengyel meg a román kormányokat nem zavarta, hogy Ukrajnában lényegében az 5. osztálytól fölfelé felszámolták a kisebbségi nyelvű oktatást. A magyart viszont igen, ez van.

CoolKoon 2022.09.15. 17:01:08

@IdomitottFoka: Jó, mondjuk Medvegyev böfögése csak duma, ezt azért mindenki tudja. Abban azért igaza van a másik oldalnak, hogy tényleg eljöhet az a pont, amikor az oroszok csendben tárgyalóasztalhoz ülnek, bármit is pofáznak közben meg böfögnek bele az orosz propagandatelevíziókba.

CoolKoon 2022.09.15. 17:03:21

@cvsvrs: "és? a pénz úgy lesz, hogy leütik az entert." - Uff, te tényleg semmit sem értesz....

CoolKoon 2022.09.15. 17:14:49

@cvsvrs: "a "c" terv az, hogy megfélemlítik a lakosságot, lakhatatlanná teszik az ukrán nagyvárosokat" - Ami azt illeti, szerintem ez már kb. március eleje óta folyamatban van (azóta hogy az "a" terv nem jött be). És éppenséggel ez is csak azt bizonyítja hogy az oroszok mennyire eszeveszettül kiszámíthatatlanok és irracionálisak (mint ahogy azt fentebb írtam), és hogy sokkal jobban megéri az arab abszolút monarchiákkal üzletelni mint az oroszokkal. Az elfoglalandó területek fizikai megsemmisítését ugyanis már az ókorban kész tébolynak tartották (ld. Szun Tzu könyvecskéjét), és nem is nagyon volt rá példa a történelem során (talán a tatárjárás volt az egyik nagy kivétel, de talán az is épp azt bizonyítja, hogy mennyire értelmetlen dolog ilyet csinálni). Ehhez képest az oroszok szinte a kezdetek óta igen jelentős részben a civil infrastruktúrát bombázzák, mintha nem is a katonai célok érdekelték volna őket igazán.

CoolKoon 2022.09.15. 17:21:22

@cvsvrs:" a nyugat azzal számolt, hogy az ukrán gabona nélkül kínában éhséglázadások lesznek." - Te tényleg totálisan el vagy tájolva. Nem, az ukrán gabona legnagyobb része nem Kínába megy.

"kérdés, hogy mennyi mikroelektronika van kínában betárazva. és a tajvani mikroelektronikát tudnák-e helyettesíteni akkor ha nacionalizálják a vegyesvállalatokat." - Mikroelektronika? Betárazva?! Van neked fogalmad arról, hogy hogy készül az elektronika egyáltalán? A gyártási technológiát ismerő, magasan képzett mérnökök (meg a minőségi csipeket létrehozó tervezőmérnökök) nélkül abszolút hiába államosítanának a kínaiak Tajvanban bármit is, semmire se mennének vele. Viszont egy esetleges bombázás során az ilyen létesítmények nagyon könnyen és nagyon gyorsan sérülnének.

CoolKoon 2022.09.15. 17:30:55

@MEDVE1978: "A fentiekből is látszik, hogy nekünk az lenne jó, ha Oroszország egyben maradna és békét kötne az ukránokkal, kiegyezne Európával. " - Ez így igaz, de per pillanat erre mutatkozik a legkisebb esély. Európának ugyanis a jelenlegi helyzet nem jó, viszont egy nukleáris télnél nagyságrendekkel jobb. Putyin elvtárs viszont továbbra is folytatja a háborút, és azt hiszi, hogy a gázszállítások leállításával (t.i. öntökönszúrással, hiszen az eladatlan gázt így most el kell égetniük) nyomást tud gyakorolni Európára. Sőt, mindent egy lapra tett fel ugyebár. Ha viszont Putyin elvtárs bukik, akkor van némi esély arra, hogy a háborúnak is vége, ami Európa szempontjából akkor is mindenképp jobb, ha esetleg egy orosz polgárháború lesz belőle.

arthurthedent 2022.09.15. 17:42:33

@CoolKoon: "Mikroelektronika? Betárazva?! Van neked fogalmad arról, hogy hogy készül az elektronika egyáltalán?"

Egy időben retro chipeket árultam ebayen. Mikroelektronikát betárazni olyan, mint autókat betárazni. Néha mondjuk bejön, de legtöbbször csak lesz egy csomó használhatatlan régi vackod.

Plusz persze a modern ipar nem a betárazásról szól. Aki betárazásra játszott az húsz éve tönkrement. Kérdezd meg bármelyik kocsmárost, hogy hány évre tárazott be pálinkát meg unikumot. :D

arthurthedent 2022.09.15. 17:45:05

@CoolKoon: Még egy dolog. Azok a Xeon processzorok, amik pár éve mondjuk 3-4 ezer dollárba fájtak és amiket 10 éves technológiával esetleg egy feltörekvő ország is tudna gyártani most mondjuk 20-80 dollárt érnek. Tucatszám lehet venni az ebayen, a hútőborda néha tízszer annyiba kerül.

CoolKoon 2022.09.15. 18:58:30

@arthurthedent: Egyrészt a válaszom nem neked szólt (az illető, akinek szántam, abszolút fogalmatlan a téren), másrészt pedig tökmindegy, hogy mennyi csiped van betárazva. A lényeg a K+F készség, amiben Kína még mindig egyértelműen hátrányban van (és vsz. sokáig abban is lesz a selejtes államformájuk miatt), és amit nem lehet csak úgy "lenyúlni" (Japán meg Dél-Korea is kínkeservesen építette ki a saját képességeit egy-másfél évtized alatt, sok-sok állami támogatással, meg amerikai találmányok felvásárlásával). Ergo Tajvan lerohanásával Kína nem sok mindent tud elérni (az öntökönszúráson kívül), de talán a kínai elvtársak egy fokkal kevésbé degeneráltak a szov...izé orosz elvtársaknál, így talán nem csinálnak hülyeséget.

"Azok a Xeon processzorok, amik pár éve mondjuk 3-4 ezer dollárba fájtak és amiket 10 éves technológiával esetleg egy feltörekvő ország is tudna gyártani most mondjuk 20-80 dollárt érnek." - Ugyan mondjál már egy 3-4 éves Xeon processzort, amelyet ma meg lehet venni 20-80 dollárért!

MEDVE1978 2022.09.16. 13:40:34

@IdomitottFoka: Ezt erre írtam: "Az európai országok nem érdekből adakoznak, fogadnak be embermilliókat , hanem belső motivációkból...Erre reflektál a politika is"
Én ezt képmutatásnak tartom, illetve a jólét tobzódásából adódó jóemberkedésnek. Az egyik arra mutat, hogy alapvetően nem vagyunk ilyenek, a németek azért engedték be a nincsteleneket, mert még mindig bűntudatuk van a második világháború miatt. A másik a tudatlanság és a jólét tobzódásából adódó jóemberkedés. Egy nyugat-európainak fogalma sincs a világról vagy arról, hogy él egy afrikai. Ebből adódik, hogy a nagy jólétében képtelen felfogni azt, hogy ezt a színvonalat nem lehet biztosítani minden migránsnak és arra nyomja a politikusát, hogy az nyissa meg a határokat. Ezzel ő "kielégül" hiszen a saját mércéje szerint jobb ember lesz, de arra nem gondol, hogy a cselekvése mit okozhat (elszegényedés, bűnözés, a kultúra hanyatlása stb.).

MEDVE1978 2022.09.16. 13:53:58

@CoolKoon:

A racionalitást illetően: itt nem fekete-fehér kérdésekről beszélünk. Ahogy írtam, szerintem túlzottan kockázatvállaló volt a háború kirobbantása az oroszok részéről. Ennek ellenére volt benne ráció, mégpedig Oroszország koherenciáját, az Ukrán gázkitermelés megakadályozását és a stratégiai fenyegetés kizárását érintően. Én ezt nem értékeltem olyan jelentősnek, pedig úgy tűnik, hogy fontos az oroszoknak.
Simán belefér az, hogy én ezt irracionálisnak gondoljam és ha döntenem kellett volna a helyükben nem léptem volna meg.

"Csakhogy amennyire lebecsülték az ukránokat, ugyanannyira lebecsülhetnék pl. a balti államokat is."
A racionalitás teljes tagadása lenne viszont egy NATO tagország megtámadása és ők semmiképpen nem egy kategória az ukránokkal. Itt a tévedés a gondolatmenetedben, mert a balti államok, Lengyelország és Románia hadászati szempontból a NATO tömbje és egy valószínű atomháború. Svédország és Finnország orosz szempontból az EU és egy valószínű eszkaláció. Ukrajna, Moldova, Grúzia, Örményország stb. független kis államok, akiknek legfeljebb áttételesen segít egy-egy világpolitikai játékos.

"Gondolom leginkább ez utóbbiakat, de ez lényegtelen. Az általános közhangulatot mérték föl, amiből az jön le, hogy bizony nem Moldávia lenne a következő." Nem a közhangulat dönti el, hogy valaki kivel háborúzik. Ha egy éve megkérdezik erről az orosz közvéleményt, akkor biztos, hogy nem Ukrajnát mondják, hanem Lengyelországot vagy a baltikat akarják megtámadni.

"Viszont ha az első napokban sikerült volna bevenniük Ukrajna nagyrészét (meg főleg elfoglalniuk Kijevet, ahogy eredetileg tervezték), akkor nagy valószínűséggel NEM álltak volna meg a határon. Illetve TALÁN megálltak volna - a román határon, miután Kisinyov is elesett."
Kicsit önzően érvelve, nekünk ez kevésbé fájt volna, mint a mostani fejlemények. Magyarország jobban kijött a Janukovicsos Ukrajnával, mint a nagy forradalmár elődjeivel és utódaival.

MEDVE1978 2022.09.16. 13:55:44

@CoolKoon: Mert egy orosz polgárháborúban
a) nem használnak atomfegyvereket?
b) nem tűnnek el atomfegyverek?
c) nem harcolnak atomreaktorok környékén?

Szerintem téves az a helyzetértékelés, ami alapján egy orosz polgárháború békésebb vagy az EU helyzetre semlegesebb hatással lenne, mint a mostani orosz-ukrán.

CCnick 2022.09.17. 07:42:53

@CoolKoon: a 3-4 év 20$ az barokkos túlzás de Intel Xeon W-2135-öt (2017 augusztus $835) kapsz 90$-ért az ebayen, 2évell öregebb de még mindig 14nm-es xeont kapsz 40$-ért. A 22nm-es szériákat meg üveggyöngyre cserélik a kínaiak.

2022.09.17. 10:30:59

@CoolKoon:
te úgy képzeled, hogy kína tajvan nélkül működésképtelen. lehet. de lehet, hogy kínai kommunisták nem teljesen hülyék. és úgy támadnak, hogy előzetesen elég sok chip-et betáraztak. és az majd az kerül a jelenlegi megoldások helyébe. lehet, hogy rosszabb lesz. tajvan megszerzésének ez az ára. a háború elsődlegesen a rombolásról szól. és ha lerombolják a piacvezető gazdasági érdekeltségeket, akkor azon a másod, harmadvonal pénzt kereshet.

CoolKoon 2022.09.20. 00:29:49

@cvsvrs: Látom, még mindig nem érted. A csip nem olyasvalami, amiből "be lehet tárazni", aztán ha sok marad belőle, akkor teszem azt mp3 lejátszás helyett majd rakéták célzását fogja irányítani. Viszont az, hogy Tajvan lerohanása egyáltalán komoly lehetőségként felmerült, azt bizonyítja, hogy vagy a kínai politbüro tagjai hibbantak meg teljesen, vagy a kedves vezető (Hszi elvtárs), esetleg mindkettő. Ugyanis jól mondod: a háború tényleg a rombolásról szól. A TSMC-nek (mert ugye ez Tajvan meghatározó csipgyártó cége) viszont nemcsak Tajvanon vannak gyárai, hanem az USA-ban is. Ergo ha a vágottszemű komcsi tetvek végigbombázzák az egész szigetet (mint ahogy azt a vodkás elvtársaik teszik éppen Ukrajnával), akkor nekik nem marad semmiféle csúcstechnológia (mert akkor garantáltan nem ad el nekik a Nyugat többet semmit, ami a csúcstechnológia gyártásához kell), a Nyugatnak viszont marad a piacvezető csúcstechnológia. A másod- és harmadvonallal pedig nem fognak tudni semmiféle pénzt keresni, mert azok Kínán kívül abban a szempillanatban eladhatatlanná válnának. De persze megpróbálhatnák belepakolni a haditechnikájukba, aztán lehet, hogy kiderülne hogy az ugyanannyira semmit sem ér mint az oroszok szigszalagos "fejlesztései". Ráadásul utánpótlás nélkül még a másod- és harmadvonalat se lennének képesek nagy mennyiségben legyártani, sőt, egy idő után (a gyártósorok esetleges meghibásodása miatt) már egyáltalán nem.

2022.09.20. 08:28:44

@CoolKoon:
azt nem tudom, hogy a kínaiaik hülyék vagy sem. de könnyen lehet, hogy a hadiiparuk készen áll a háborúra. az nem függ tajvantól. és a mikrolektronikában vannak helyettesítő termékeik. lehet, hogy rosszabb lesz az mp3 lejátszó. a tanító néni elmagyarázza a kínai kisúttörőknek, hogy ezt már az egy kínai gyártotta és ez sokkal jobb.

ha a világ nem képesek elegendő mennyiségű és minőségű félvezetőt gyártani, akkor az árak emelkednek. a háború így válik üzletté sajnálatos módon. és kína sem járna feltétlen rosszul feltéve, hogy kína önmgagát el tudja látni ha mással nem, akkor helyettesítő termékkel.

CoolKoon 2022.09.20. 11:28:17

@cvsvrs: "könnyen lehet, hogy a hadiiparuk készen áll a háborúra" - Ja, persze. Vlagyimir Vlagyimirovics is ezt hitte....

"az nem függ tajvantól" - Hát peeersze :D Vlagyimir Vlagyimirovics szintén ezt hitte. Pont az a lényege a csúcstechnikának, hogy NAGYON komoly alkatrészek kellenek bele, amelyeket csak kevesen tudnak legyártani. És ez még csak nem is feltétlenül a nanométerekről szól.

"a mikrolektronikában vannak helyettesítő termékeik" - Olvasgattad már valaha kínai csipek datasheet-jeit (már ha volt nekik)? Mert én igen, és a legtöbb esetben sokkal rosszabb paramétereik voltak mint a nyugati társaiknak. Ja hogy ezekkel helyettesítenék azt, amit most Tajvanon gyártanak? Végül is meg lehet próbálni, igen :D

"a tanító néni elmagyarázza a kínai kisúttörőknek, hogy ezt már az egy kínai gyártotta és ez sokkal jobb." - Ja, gondolom, a precíziós rakétának is elmagyarázza majd a tanító néni ugyanezt :D

"és kína sem járna feltétlen rosszul feltéve, hogy kína önmgagát el tudja látni ha mással nem, akkor helyettesítő termékkel. " - Pont ez a lényeg, hogy NEM tudná ellátni önmagát. Igen, a világ többi részén valóban borzasztóan megdrágulnának a csipek (és így minden, ami belőlük készül, pl. autók), de Kínában ez egészen konkrétan azt jelentené, hogy SEMMILYEN külföldi csipet nem kapnának, nem is gyárttathatnának külföldön, és a csipek gyártásához elengedhetetlen gépeket (pl. különböző precíziós optikai eszközöket) se tudnának külföldről beszerezni. Ezért írtam azt, hogy egy idő után még a saját csipeiket se tudnák legyártani.

2022.09.20. 12:29:41

@CoolKoon:
azt is mondták, hogy ukrán gabona nélkül olyan nagy lesz a hiány a kínában, hogy éhséglázadások lesznek. és nincsenek. mert kínában van elég gabona. vagy ha nincs, akkor jön az ottani marosán elvtárs és elmagyarázza, hogy a pofátok nagy, nem a zsemle kicsi. ugyanígy a kínai tanítónéni is elmagyarázza a gyerekeknek, hogy ez egy nagyon kiváló szórakoztatóipari termék, amit az "egy kína" állított elő. ha nem ezt mondja, akkor ráparancsol a kínai kommunista párt komiszárja. aztán lehet, hogy a tanárok egy kartonpapírra filtollal ráírják, hogy 罢工是一项基本权利 (a sztrájk alapjog) és ezzel megdöntik a rezsimet. és az is lehet, hogy nem döntik meg.

nem vagyok meggyőződve arról, hogy kína erősen függ a nyugati technológiától. a nyugati precíziós eszközöktől. inkább tűnik úgy, hogy a nyugat függ a kínai félkész termékektől és készárutól. amit kelet-európában összeszerelnek és nyugat-európában bemárkáznak. és nem nagyon hiszem, hogy kína az európai fővárosok k+f részlege nélkül összecsuklana. ha németek nem küldik a munkautasításokat, akkor nem tudják mit kell tenniük. lehetséges és az is lehet, hogy tudják maguktól is. így megéri a nacionalizálni.

kína nem fog megrémülni attól, hogy szankcionálja őket a nyugat. egyszerűen nem lesz annyi olcsó kínai termék. az áru nagyobb részét a kínai háztartás fogyasztja el. és ezzel a kínai kommunista párt növelni próbálja a jólétet. és kínai hadsereg kitelepül a csendes óceánra. zátonyokra, mesterséges szigetekre. nem lesznek szabadon hajózhatók a világtengerek. az óceánon indul el a farokméregetés. mert az űrben egyelőre túl drága.

csendes óceán: kína vs. usa
indiai óceán: india vs. usa (ausztrálián keresztül)
arktisz: oroszo. vs. usa (kanadán keresztül)
atlanti: eu vs. usa (közvetlen illete a briteken keresztül)

CoolKoon 2022.09.20. 18:17:24

"azt is mondták, hogy ukrán gabona nélkül olyan nagy lesz a hiány a kínában, hogy éhséglázadások lesznek. és nincsenek" - Mindegy, én ilyen elemzésekről nem is hallottam (inkább a Közel-Keletről meg Afrikáról írogattak ilyet, ha már), de akárhogy is, a mezőgazdasági viszonyokhoz nem igazán értek. A csipekhez viszont igen.

"jön az ottani marosán elvtárs és elmagyarázza, hogy a pofátok nagy, nem a zsemle kicsi." - Még egyszer: az ottani Marosán elvtárs nem fogja elmagyarázni a rakétáiknak, hogy pontosan célozzanak, ha szar kínai csipek lesznek bennük (vagy még az se, ld. Putyin elvtársék gányolásait).

"nem vagyok meggyőződve arról, hogy kína erősen függ a nyugati technológiától. a nyugati precíziós eszközöktől." - Ez nem meggyőződés kérdése, hanem tény. És ebben a "nyugati függésben" a TSMC meg pl. a MediaTek is vastagon benne vannak (ugye talán még mindig igaz, hogy az ÖSSZES kínai mobilba a MediaTek szálította a CPU-t/SoC-t), a környező országokról (Dél-Korea, Japán) nem is beszélve. Még mindig nincsenek azon a szinten, hogy bármiféle csetepaté esetén önellátóak legyenek.

"inkább tűnik úgy, hogy a nyugat függ a kínai félkész termékektől és készárutól." - Ez a függés kölcsönös: Kínának szüksége van a felvevőpiacokra, mert azok nélkül meg lennének lőve a sok gyárukkal. Ugyanis akárhogy is szereled össze a kínai mobilt, sosem lesz belőle kalasnyikov meg rakétavető (arról nem is beszélve hogy alapvetően már évszázadok óta kereskedő népség).

"nem nagyon hiszem, hogy kína az európai fővárosok k+f részlege nélkül összecsuklana." - Nem az a lényeg, hanem az, hogy a kínaiak még mindig erősen híján vannak a legmagasabb szintű K+F szakembereknek, szaktudásnak és az ezeket övező technológiáknak (csak egy példa: hogy lehet, hogy a Carl Zeiss a mai napig a legnagyobb és legjelentősebb optikaieszköz-beszállító, ha elég csak simán lekoppintani a termékeiket?). A dolgok jelen állása szerint (egyre diktatórikusabb hangnem, egyre erőszakosabb "kedves vezető", egyre erősebb pofánverés a vállalkozó kedvű kínaiaknak stb.) pedig a közeljövőben nem is fog javulni a helyzetük, és nyilván ezért is próbálnak meg minden tudást lekoppintani/ellopni mindenhonnan, ahonnan csak tudnak (ugye a Fudan is eléggé egyértelműen erről szólt volna, a kitalicskázásról). Persze amíg tart a normális ügymenet, addig nincs baj, mert hát úgyis hozzájutnak mindenhez, amire csak szükségük van (kivéve a legmagasabb szintű szaktudást természetesen). Ha viszont beütne a háború, akkor automatikusan borulna minden, pont a rendkívül gyenge alapok miatt.

"így megéri a nacionalizálni." - Persze, nálunk is azt gondolták azok az átkozott, büdös kommunisták, hogy államosítanak mindent, aztán az majd magától fog menni, hogy az áru majd magától termelődik meg. Aztán pllanatokon belül rájöttek, hogy ha nem fogják arra kényszeríteni az eredeti tulajokat hogy továbbra is ott dolgozzanak a (tőlük elvett) üzemekben, műhelyekben, boltokban stb. akkor kártyavárként omlik össze az egész. Ez fog történni (illetve történik) az oroszoknál, és ez történne egy háborús államosítás során Kínában is.

"egyszerűen nem lesz annyi olcsó kínai termék. az áru nagyobb részét a kínai háztartás fogyasztja el." - Való igaz, hogy egy háborúval a Nyugat is rosszul járna (mivel minden iszonyúan megdrágulna), ez tagadhatatlan tény. Viszont a Kínában legyártott árut egyszerűen nem tudná a hazai piac felszívni, még ha meggebednek bele, akkor sem (erről szól a hatalmas külkereskedelmi többletük is amúgy).

"kínai hadsereg kitelepül a csendes óceánra. zátonyokra, mesterséges szigetekre. nem lesznek szabadon hajózhatók a világtengerek" - Ilyesmire Kínának se katonai ereje, se pénze nem lenne. Arról nem is beszélve hogy egy amerikai hadihajót még akkor se mernének megtámadni, ha esetleg tényleg sikerülne elfoglalniuk Tajvant (ami egyáltalán nem magától értetődő).

CoolKoon 2022.09.20. 18:22:41

@cvsvrs: Neked ment a fenti válasz.

CoolKoon 2022.09.20. 19:53:53

@cvsvrs: "robbantgatnak a csendes óceánon. hogy szétlőhetnék hawaii-t, sanfrancisco-t, los angeles-t" - Muhahaha te mégis hol élsz? Nézd meg a térképen, hogy hol van Guam, amely egyben az amerikaiak egyik legfontosabb csendes-óceáni támaszpontja is. A kínai hadihajóknak még az esetleges szándékairól is hamarabb értesülnek, mint bárki más a világon. Nem, ilyesmire a kínaiak már csak azért se vetemednének, mert ott van két szomszédja is, amelyek már a mostani fejlemények (kiváltképp a legutóbbi "hadgyakorlatuk") hatására elég intenzív fegyverkezésbe kezdtek (gondolom, pontosan erre vágytak a kínai illetékes elvtársak is).

"az eu balkán tagállamai és a kaukázus országai létrehozzák a fekete tengeri szabad keresekedelmi övezeket. és cserberélnek helyben" - Ezt miből vezetted le? Egy ilyen buliban még Törökország részvétele is eléggé kétséges, nemhogy a balkáni EU-tagállamoké.

"nincsenek kitéve a globális versenynek." - Ilyen egyszerűen nem létezik. Ugye az átkosban a keleti blokk is megpróbálta eljátszani ugyanezt, de végül is a COCOM-lista megmutatta hogy a nemzetközi kereskedelem (főleg a nyugati technológiák importja) nélkül egyszerűen nem működik a dolog. Úgyhogy bármit is hazudoznak Moszkvából, a Nyugat valójában egy jól kipróbált receptet vetett be, azzal a csavarral, hogy a mostani Oroszország sokkal jobban integrálva volt a globális piacokba mint a Szovjetunió, ergo a negatív hatások is hatványozottan fognak érvényesülni.

"nem lesznek ennyire hülyék, hogy kulturálisan a középkorba, vagy az ókorba visszalépjenek. csakhogy az teremt identitást" - Nos ezzel csak egy gond van: a gyors és látványos elszegényedést MINDEN társadalom rosszul visel, még azok az átkozott ruszkik is csak a háború miatt tudták annak idején ráerőszakolni a keleti blokkra az agyament rezsimjüket (kicsit hasonlóan ahhoz, ahogy a szerbek meg a románok is csak egy világháború miatt tudtak területeket lopni - a vajdasági szerbek meg az erdélyi románok SOKKAL jobban éltek, mint az ultracsóró "anyaországi" társaik). Egy háborús (általános) mobilizáció pedig mindenhol világossá tenné még a leghülyébb alkesz suttyó számára is, hogy ezáltal durva elszegényedés jön. Pontosan ezért kerüli Putyin elvtárs az általános mobilizációnak még a látszatát is, és ezért küld Ukrajnába inkább közveszélyes haramiákat a börtönökből (pótlásnak) mintsemhogy besorozza az orosz "nép fiait". Ugyanez a helyzet Kínával is: ha nyílt háborút robbantanának ki, akkor villámgyorsan összeomlana a rendszer, mivel a nagyvárosok lakosságának most már igen sok vesztenivalója van (ugyebár ott már egy teljes generáció nőtt fel viszonylagos jólétben).

CoolKoon 2022.09.21. 22:16:13

@cvsvrs: Már miért lépne vissza Mo. 35-40 évet az időben, ha nem fog az undorító ruszkikhoz dörgölőzni? Sőt, ami azt illeti, még azok se akarnak igazából visszaugrani a Szovjetunióba, a romos gazdaság (ami a szankcióknak hála egyre romosabb lesz) a háborús vereséggel együtt egyre népszerűtlenebbé teszi Putyin elvtársat is.
süti beállítások módosítása