téveszmék

téveszmék

"A remény azok mentsvára, akik képtelenek megbirkózni a valósággal"

2022. november 25. - G. Nagy László

stumpf-biro_balazs.jpg

 

"Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges." Ezek a megállapítások jellemzik leginkább Stumpf-Bíró Balázs összeomlás-kutató jövőképét, melyet mostanság számos beszélgetős műsorban előad. Szerinte már a következő évtized is tragikus lehet; olyan sebességgel éljük fel erőforrásainkat, hogy megszokott jólétünknek igen rövid időn belül búcsút kell intenünk. A meredek zuhanást csakis úgy kerülhetnénk el, ha most azonnal hatodára fognánk vissza a fogyasztásunkat, majd ezt követően évről évre a felére csökkentenénk. Mivel erre szinte senki sem hajlandó, így együtt száguldunk a szakadék felé...

 

Stumpf-Bíró Balázs szerint az egyik kulcsfogalom az ENERGIAHATÉKONYSÁG (energy return on investment - EROI), vagyis hogy mennyi energiát használunk fel ahhoz, hogy biztosítsuk önmagunk számára a túléléshez szükséges energiamennyiséget. Ez az érték az élőlények mindegyikénél 1 és 2 között mozog. Ha 1 alá esik, az az éhezés állapotát jelenti, ha a kettőhöz közelít, úgy képesek tartalékot képezni és ráfordulni a második számú evolúciós küldetésre, a fajfenntartásra. A homo sapiens őskorát - az állatvilággal megegyező módon - ez az energiahatékonyság jellemezte. Úgy tízezer évvel ezelőtt a mezőgazdaság feltalálása jelentette az első áttörést, melynek eredményeképpen már többet termeltünk annál, mint amit azonnal elfogyasztottunk, így az ókor végére ez az érték 5-re emelkedett, s a középkor során gyakorlatilag nem is igen változott. Az ipari forradalom, illetve a szénhidrogének felfedezése és kiaknázása hozta el az eddigi legjelentősebb változást, mely az emberiség energiahatékonyságát évtizedek alatt 5-ről 100 fölé emelte. A 20. század második felében azonban e trend megfordulni látszik, s manapság a 20 körüli értéknél tartunk. Az összeomlás-kutató szerint ennek az az oka, hogy a könnyen kitermelhető energiaforrásokat és nyersanyagokat már kibányásztuk, a meglévő készletek felszínre hozása pedig egyre költségesebb; hamarosan eljutunk arra a pontra, hogy egyenesen gazdaságtalanná válik. Stumpf-Bíró úgy látja: a komplex rendszerek felépülése mindig lassú folyamat, a pusztulás azonban rendszerint gyors és kíméletlen. Először a gazdaság roskad össze, majd a kereskedelmi ellátó láncok, ezt követi a politikai, a társadalmi, illetve a kulturális összeomlás.

 

Most képzeljük el azt, hogy Stumpf-Bíró Balázs egy korabeli - úgy 10-12 ezer évvel ezelőtt élt - kollégája elemezni kezdte volna az ősember helyzetét! Mit mondott volna? Nyilván azt, hogy menthetetlenül itt a vég. A Föld népessége ekkorra már közel ötmillióra duzzadt, így egyre csökkent az egy főre jutó levadászható vad, begyűjthető gyümölcs. A homo sapiens e történelmi ponton már túl volt a neandervölgyi emberrel vívott hosszú háborúján, melyből győztesen kikerülve egyeduralkodó fajként népesíthette be a bolygót - már a földrajzi terjeszkedés sem jelentett valódi lehetőséget a területi-gazdasági gyarapodásra. Az őskor végének összeomlás-kutatója - még ha ismerte is a történelem minden addigi lényeges mozzanatát - aligha látta előre, hogy a vándorló-vadászó-gyűjtögető emberiség rövidesen életmódot vált majd, letelepedik és földművelésbe kezd. Stumpf-Bíró Balázs - a Future Talk podcastban - elmesél egy történetet, mely az Alaszka melletti Szent Máté-szigeten játszódik. 1944-ben az USA haditengerészete egy (Japánra fókuszáló) lehallgató állomást épített fel e helyen, és a katonák mellé 29 rénszarvast is telepítettek, arra az esetre, ha bármikor elfogyna az ellátmány. A világháború nem sokkal később véget ért, így a katonák hazatérhettek, ám a rénszarvasok maradtak, s a bőséges táplálékforrásnak köszönhetően egy ideig remekül érezték magukat. 1957-ben egy expedíció érkezett a szigetre, felmérni az akkorra már 1350 egyedet számláló szarvasállományt. 1966-ban tértek vissza legközelebb, ekkor már hatezres szarvascsordát találtak, viszont a kilenc évvel korábbi, egészségesen kövér állománnyal szemben az állatok vékonyak és lepusztultak voltak. Másfél év múlva jött el a harmadik látogatás ideje, ekkorra már csupán 41 tehén és egyetlen, terméketlen bika maradt életben. Ez a példa remekül láttatja, mi történik a túlszaporodó, erőforrásait felélő populációkkal. Viszont nem számol az emberi kreativitással, amely újra és újra emelkedő pályára képes helyezni a civilizációt. A homo sapiens nem volt hajlandó kihalni, csak azért, mert elfogyott az alacsonyan lógó, természet adta gyümölcs, hanem a saját kezébe vette a sorsát. Vajon az ipari forradalom előestéjén - látva a rengeteg dologtalan, nélkülöző, föld nélkül maradt vidéki embert - mit mondott volna a jövőkutató? Természetesen ugyanúgy azt, hogy itt a vég. Eszébe nem jutott volna, hogy az emberiség legnagyobb technikai forradalma, majd népességrobbanása következik. 

 

Az első ipari forradalom óta eltelt több mint 200 esztendő, s ezalatt technológiai tekintetben többet fejlődött az emberi civilizáció, mint korábban százezer év alatt. Még ha igaz is, hogy a hagyományos energiahordozók és a különböző ásványkincsek kitermelése egyre költségigényesebb, azért az sem mellékes, hogy fajlagosan egyre kevesebbet használunk ezekből. Érdemes felemelni egy hagyományos tévékészüléket, majd rögtön utána egy ugyanakkora képátmérőjű laptévét. Azt fogjuk tapasztalni, hogy ez előbbihez nyolcszor annyi anyagot használtak fel, mint az utóbbi, korszerű termékhez. Vessük össze egy laptop energiafelhasználását egy asztali számítógépével, avagy egy múlt században gyártott gépkocsi fogyasztását egy mai, megegyező teljesítményű autóéval! De ne is ragadjunk le ezeknél, nézzük meg az emberi tevékenységek energiahatékonyságát is! Mekkora munka volt huszonöt évvel ezelőtt elintézni egy banki utalást, és mekkora ma? Mennyit vacakoltunk az ezredforduló táján a faxolással, míg napjainkban már gombnyomásra küldjük az üzeneteinket akár több száz címzettnek egyszerre! Ma már kevesen emlékeznek rá, hogy a hőskorban egy sima bankkártyás fizetés is mekkora adminisztrációval - többek közt három példányos űrlap kitöltésével - járt, szemben a jelennel, amikor érintünk és már távozunk is. De megemlíthetjük a sorban állást kiváltó ügyfélkaput is, vagy a home office munkavégzést, mellyel egy csomó utazás megspórolható. Ha semmi másra nem gondolunk, mint az elektronikus ügyintézés legkülönbözőbb formáira, már ennyi is elég hogy belássuk: energiamérlegünk a felhasználás oldalán elképesztően sokat javult. Stumpf-Bíró Balázs biztos abban, hogy drasztikusan össze kell húznunk a nadrágszíjat, de nem számol azzal sem, hogy kiaknázatlan energiatartalékaink csaknem korlátlanok. A nap tízezerszer annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyi az emberiség teljes felhasználása. A geotermikus energia ugyancsak kifogyhatatlan, ráadásul tökéletesen környezetbarát is. Reykjavik valaha a világ legszennyezettebb városa volt, manapság - hála annak, hogy a háztartások 93%-ában geotermikus fűtést használnak - az egyik legtisztábbnak számít. Csupán idő és technológia kérdése, hogy a megújuló, zöld energiák a földlakók minden igényét kielégítsék. (És akkor még csak két fajtáját említettünk.)

 

Ezer oka van annak, hogy az emberiség miért nem fog önmérsékletet gyakorolni, visszafogva fogyasztását és szaporodását. Már önmagában az is döntő, hogy a zöldeken kívül egyetlen politikai tábor attitűdjébe sem fér bele ez a fajta gondolkodás. A konzervatívokat többnyire fogva tartja a vallás, márpedig az ábrahámi hitek mindegyike azt mondja: népesítsétek be a Földet, nemzzetek annyi utódot, amennyit csak lehet! (Egy térítő küldetéssel bíró felekezet nem is mondhat mást; a nyáj így bővül a leggyorsabb ütemben.) A klasszikus baloldal - mely egyenlőséget és jólétet hirdet a leszakadó rétegek számára - szintén nem állhat szavazói elé azzal, hogy ne is álmodjanak polgári életszínvonalról. A piacpárti liberálisoktól pedig végképp idegen az az elképzelés, hogy ne a növekedésben, a fejlesztésben, a profitmaximalizálásban utazzanak. 

 

"A remény azok mentsvára, akik képtelenek megbirkózni a valósággal" - idézi Stumpf-Bíró Balázs az angol mondást, önmagát realistának és hivatásos illúziórombolónak nevezve. Hitem szerint közel sem annyira drámai a helyzet, mint ahogyan ő azt lefesti. Valahogy nem látom magam előtt a képet, ahogy Európa közepén a vízért és az élelemért folytatnánk vérre menő csatákat. Mindenesetre nem árt odafigyelni szavaira: "Teszem, amit tudok; ott, ahol vagyok, azzal, amim van."  Oly módon biztosan nem okozunk kárt, ha tudatosakká válunk, ha helyesen sáfárkodunk erőforrásainkkal, ha véget vetünk pazarló életmódunknak, ha odafigyelünk a környezetünkre, ha csak annyi utódot vállalunk, amennyit tisztességesen fel is tudunk nevelni. Nehéz megmondani, mi a legjobb felkészülés a jövőre - saját veteményeskert, atombunker, vagy hosszútávú élelmiszerkészlet felhalmozása -, ha még az összeomlás-kutató is csak a buddhista megbékélést és elengedést tudja javasolni. Ami engem illet, jómagam azért őrzöm a reményt. Annyi negatív előrejelzést hallottunk már - talán ezt is túléljük valahogy. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5617986532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.11.26. 21:21:56

Húúúúúú... de jó!

Akkor ezt a világvégét Európa megúszta! Itt már csökken a lakosság......

ulpius66 2022.11.26. 21:25:50

De kár itt ilyen dolgokon okoskodni, hiszen a télen úgyis mindannyian éhenfagyunk!

ulpius66 2022.11.26. 21:27:28

Komolyra fjordítva a szót, szerintem a kulcs-szó az újrahasznosítás!

Na, ebben sehol sem áll az emberiség!

cvsvrs 2022.11.26. 21:30:06

@G. Nagy László:
magyarországon a kereskedők szinte csak befelé hozzák az árut. kifelé nem viszik. mondván, hogy nincs elég versenyképes magyar termék. ez a típusú kereskedelm nyilván nem jó a termelőknek. és nyilván nem jó az országnak sem. miért ne lehetne korlátozni? a kereskedők érdekei nem állnak a társadalom többi tagjának érdekei felett. és lehet mondani, hogy de felette állnak. miért? mert csak. valaki hihet szabad piacban (ami leginkább a virtualitásban érvényesül). és hihet a közös piacban (a valóságban a közös normák teremtik meg a szabadságot). és a közösségi szabályok elsődlegesen a valláson alapulnak.

és eldőslegesen ez mozgatja a történelmet. a bölcselet és a hit. és ehhez képest a technológia másodlagos vagy harmadlagos.

ulpius66 2022.11.26. 21:44:37

Egyebekben meg a Föld amin élünk egy igen sérülékeny valami!

kb. 6375 km a sugara, ebből a felső 10-20 km. a szilárd kéreg, alatta meg van az a pár ezer fokos izé.....azaz a 0,1 - 0,3%-a amin élünk....az élhető (elegendő oxigénes) légkör ugyanilyen, kb. 10 km......ennyi adatik az emberiségnek!
(EZT ÚGY KELL ELKÉPZELNI, HOGY EGY SZOBAI, VILÁGÍTÓS FÖLDGÖMBNÉL, A FÖLD A SZILÁRD KÉREGÉNEK VASTAGSÁGA AZ KB. MEGEGYEZIK A FÖLDGÖMBÖN LÉVŐ PAPÍR VASTAGSÁGÁVAL....AZ OXIGÉNES LÉGRÉTEG MEG EGY MÁSIK PAPÍR VASTAGSÁGÁVAL EGYEZIK MEG...)

Aztán kitör egy szupervulkán, vagy jön egy üstökös vagy aszteroida......aztán lőttek az emberiségnek....

ÉLJ A MÁNAK!

ulpius66 2022.11.26. 22:02:22

Más összehasonlításban.

A Föld tömegének a 99,9999%-a ez a pár ezer fokos lötty, a 0,0001%-a a szilárd kéreg.....

.... és így száguld a Föld a Nap körül mintegy 30km/sec...... azaz 30x3.600 mintegy 100.000 kilométer per órás sebességgel......évente meg is teszi azt az egymilliárd kilométert a Nap körül....

ulpius66 2022.11.26. 22:11:40

Csak hogy éreztessem milyen törékeny a Földünk..... milyen porszemek vagyunk.....

A Naprendszert ha lekicsinyítjük, akkor a közepén van a kb.14 cm átmérőjű nap, tőle 15 méterre van egy mákszem, ez a Föld, és ez a mákszem egy év alatt kerüli meg a labdát......

Élj a mának!!!!!

G. Nagy László 2022.11.26. 22:33:34

@cvsvrs:

"ha neked az egyén szabadsága a legfontosabb, akkor azt kellene mondanod, hogy egy ember a másikat nem alkalmazhatja. hiszen akkor rendelkezik a munkaidejéről. és hogy jön ahhoz valaki, hogy a másikat korlátozza."

Esküszöm, te trollkodsz. Ennyi erővel a házasság is korlátozás volna. Az összes szerződés is az. Sőt minden emberi interakció...

Én vagyok a hülye fasz, hogy reagálok az ilyesmire, de utoljára még leírom:

A munkaszerződés ÖNKÉNTES MEGÁLLAPODÁS. A munkavállaló ÖNMAGA vállalja, hogy a munkaidejét a munkaadónak ajánlja fel, vagyis ÖNMAGÁT KORLÁTOZZA. Ez pedig mindenkinek szíve joga. Minden szabad ember rendelkezik a sorsa, az élete, a percei felett. Ki így, ki úgy, Vagy annyira intelligens, hogy megértsd: egy önként aláírt szerződésben semmi erőszak nincs.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 22:36:01

@ulpius66:

Annak a "párezer fokos löttynek" sokat köszönhetünk, pl. a cikkben is említett geotermikus energiát. Talán nem annyira közismert, hogy a Föld még ma is több energiát sugároz ki az űrbe, mint amennyit a Naptól kap. Régebben ez még inkább így volt - a régebbent persze földtörténeti időtávokban értve -, hiszen akkor erősebb volt a radioaktív bomlásból származó hőtermelődés.

A földi élet kezdetén is lehetett jelentősége, amikor a Nap luminozitása lényegesen kisebb volt a mainál, bár a sűrűbb és sok üvegházgázt tartalmazó légkör sokkal inkább hozzájárult ahhoz, hogy az élet számára kedvező volt a hőmérséklet.

Ez utóbbihoz kapcsolódik az a tény is, hogy a Földön igen hosszú ideje állnak fenn az élet számára kedvező körülmények. Sérülékenység ide vagy oda - csak hát ezzel nem lenne szabad visszaélnünk.

G. Nagy László 2022.11.26. 22:37:49

@ulpius66:

"ÉLJ A MÁNAK!"

Egyébként Stumpf-Bíró Balázs is erre a következtetésre jut. de tényleg :)

"Komolyra fjordítva a szót, szerintem a kulcs-szó az újrahasznosítás!"

Én is ebben hiszek. Az anyag nem vész el. Egy csomó hulladékunk van, azokból bizonyosan kinyerhető a jövő szükséges alapanyagainak jelentős része, még ha költséges módon is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 22:41:31

@ulpius66:

Azt is látni kell, hogy az emberi beavatkozás egyáltalán nem teszi tönkre a Földet - ellentétben azzal, amit a klímaaktivisták állítanak. A Földet pusztán a _magunk_számára_ tehetjük élhetetlenné, de maga az élővilág alkalmazkodni fog, ahogy eddig is folyamatosan tette az évszázmilliók során.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 23:08:10

@G. Nagy László:

"egy önként aláírt szerződésben semmi erőszak nincs."

Bocsáss meg, ha visszaélek a türelmeddel, nem követtem az eddigi vitátokat.

Talán már szóba hoztam, hogy nem tudom elfogadni azt az állaspontodat, hogy az erőszakmentességet a fizikai erőszak hiányára korlátozod. Persze hasznosabb lenne más szót használni, talán a kényszermentesség jobb lenne.

Nehéz ugyanis nem cinizmussal vádolni azt, aki önkéntességről beszél olyan esetekben, amikor egy egzisztenciálisan kiszolgáltatott ember "önként" aláír egy számára igen hátrányos szerződést, nehogy éhen haljon ő és a családja.

A fizikai erőszak vagy a fizikai erőszak nélküli egzisztenciális vagy morális tönkretétel burkolt kilátásba helyezése minek számít?

Kicsit más: Vannak olyan alapvető emberi jogok, amelyekről egy ember nem mondhat le még akkor sem, ha ezt akarja. Ezért jogilag semmis pl. minden olyan szerződés, melyben valaki önként vállalja a rabszolgaságot, vagyis lemond a szabadság alapvető emberi jogáról.

Igen ám, csakhogy a szabadság és a nem szabadság egy széles skála két végpontja. Ha a rabszolga kap napi egy órai szabadságot, akkor ezt már lehet?

Egy munkavállalási szerződéssel az ember önként lemond a szabadsága egy részéről, és itt irreleváns, hogy bármikor felmondhatja a szerződést. Meddig lehet elmenni a szabadságról történő efféle lemondással?

Biztos vagyok, hogy ezt előttem már milliószor felvetették. Ám a választ nem ismerem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.26. 23:10:26

Röviden: igen eltérő erőviszonyok esetén lehet még önkéntességről beszélni?

G. Nagy László 2022.11.26. 23:54:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Röviden: igen eltérő erőviszonyok esetén lehet még önkéntességről beszélni?"

Nyilvánvalóan igen. Már csak azért is, mert soha sehol nem találsz olyan interakciót, amelyben a felek egyenlő erőviszonyban lennének. Rámozdulok egy huszonéves bombacsajra, akire egy fél város csorgatja a nyálát - sosem leszünk egyenlő erőviszonyban. Pókerezünk, s a verseny végjátékában ötször annyi zsetonod van, mint nekem - hol az egyenlő erőviszony. Minden egyes párkapcsolat arról szól, hogy az egyik fél jobban akarja ezt az egészet, jobban ragaszkodik a másikhoz, aki ezáltal - joggal nyeregben érezheti magát. Ugyanez a helyzet a munka világában, csakhogy amíg húsz éve én voltam a szereposztó dívány döntéshozó királya, manapság örülök, ha van egyáltalán jelentkező - ma munkaadóként én érzem magam kiszolgáltatott helyzetben.

"Nehéz ugyanis nem cinizmussal vádolni azt, aki önkéntességről beszél olyan esetekben, amikor egy egzisztenciálisan kiszolgáltatott ember "önként" aláír egy számára igen hátrányos szerződést, nehogy éhen haljon ő és a családja."

Sosem felejtem el a The Carporation - A pénz birodalma című 2003-as dokumentumfilm azon jelenetét, amelyben az erősen balos hangvételű narráció azon méltatlankodik, hogy a Nike hondurasi üzemében dolgozó kamaszlány mindössze 2 dollárt keres óránként. A riporter kérdezi az érintettet a családjáról, aki elmondja, hogy a szülei munkanélküliek, a környéken semmi munkalehetőség sincs, és ő tartja el az egész családot, mind a hét testvérével együtt... Most képzeld el, hogy ez a szegény, kiszolgáltatott kislány mennyivel vidámabb életet élne, ha még a Nike üzeme sem volna! Az összes ilyen felvetésnél legitim kérdés az, hogy nincstelenék miért csinálnak nyolc gyereket? Az is, hogy hogy hogyan lehet egy aprócska keresetből eltartani tíz embert. De megkérdőjelezni az önkéntességet... Ennek a családnak az életet jelenti ez az állás, úgyhogy a kislány piszok jó üzletet kötött az üzemmel. Hálás lehet a Nike-nak, hogy ipart telepít az Isten háta mögé, a semmibe.

cvsvrs 2022.11.27. 08:50:55

@G. Nagy László:
az önkéntesség addig érvényesül amíg az emberek viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élnek. és ha mondjuk egy településen összesen 2-3 munkaadó van, vagy csak 1, akkor nincs túl nagy szabadság.

és ezt igyekeztek korlátozni a céhek. ezért írták elő, hogy egy mester általában véve egy inast foglalkoztathat. és ha mégis többet alkalmazna (mert elég gazdag) ámde nem ő kapja a megrendelést (mert a fazekas művei nem elég mívesek), akkor a tehetős köteles a munkavállalóit kölcsön adni a szegényebb, de a piacon több megrendeléshez jutó tehetségesebb céhtagoknak.

ez a szabály éppen munkavállalás önkéntes jellegét erősítette. lehet mondani, hogy ezekben a családias kis műhelyekben azonban nem elég hatékony a termelés. és ha az óriás gyárak olcsó tömegtermékkekel maguk mellé állítják a fogyasztókat, akkor a kézművesek így jártak. ezt hívják úgy, hogy modernizáció, haladás. és ez is egy lehetőség.

és az is, hogy egy város piacának (a platz) tulajdonosai a kézműipar számára előnyöket biztosítanak. és különadóval sújtják a hipermarketeket (a plázát) és visszaveszik a pénzügyi palotát (a palace-t). és lehet mondani, hogy ez valalmi félfeudális-félkommunista attitűd. igen, igen. a liberalizmus az, hogy ez is meg van engedve. a közbirtokosság döntése.

a polgári konzervativizmusban a város (a magyar tradicionalizmusban a vármegye) hasonlóan működik, mint egy részvénytársaság. a házzal rendelkező polgároknak van üzletrésze. klasszikus liberális elvek szerint. és ha valakinek nem tetszik az egyik város (vármegye), akkor költözhet a másikba. és abban majd úgy szervezik meg a fazekasok céhét, vagy akármicsodát ahogy azt gondolják.

és így nagyon sok városállam versenyez. ez a klasszikus liberalizmus. és egy közigazgatási egység lehet erősen individualizált, vagy akár kollektivizált is.

G. Nagy László 2022.11.27. 09:24:06

@cvsvrs:

"az önkéntesség addig érvényesül amíg az emberek viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élnek. és ha mondjuk egy településen összesen 2-3 munkaadó van, vagy csak 1, akkor nincs túl nagy szabadság."

Ennek NULLA igazságtartalma van. Az önkéntesség addig érvényesül, amíg nem tartanak pisztolyt a fejedhez. Ha egy településen kevés a munkahely, el lehet költözni. baszki, így jöttek létre a városok!!! Igen, Debrecen is.

"és ezt igyekeztek korlátozni a céhek. ezért írták elő, hogy egy mester általában véve egy inast foglalkoztathat. és ha mégis többet alkalmazna (mert elég gazdag) ámde nem ő kapja a megrendelést (mert a fazekas művei nem elég mívesek), akkor a tehetős köteles a munkavállalóit kölcsön adni a szegényebb, de a piacon több megrendeléshez jutó tehetségesebb céhtagoknak."

Idióta barmok voltak mind, akik ezt évszázadokon át elfogadták és tűrték. Pontosan ettől maradt sötét a középkor.

"ez a szabály éppen munkavállalás önkéntes jellegét erősítette. lehet mondani, hogy ezekben a családias kis műhelyekben azonban nem elég hatékony a termelés. és ha az óriás gyárak olcsó tömegtermékkekel maguk mellé állítják a fogyasztókat, akkor a kézművesek így jártak. ezt hívják úgy, hogy modernizáció, haladás. és ez is egy lehetőség."

Meg is lehet erőszakolni a nőket és udvarolni is lehet nekik. Mindkettő lehetőség... - Pontosan így adod elő ezeket, mintha egyenrangú, morálisan egyenértékű rendszerek volnának. Mindig megdöbbenek az erkölcs teljes hiányán.

"és az is, hogy egy város piacának (a platz) tulajdonosai a kézműipar számára előnyöket biztosítanak. és különadóval sújtják a hipermarketeket (a plázát) és visszaveszik a pénzügyi palotát (a palace-t). és lehet mondani, hogy ez valalmi félfeudális-félkommunista attitűd. igen, igen. a liberalizmus az, hogy ez is meg van engedve. a közbirtokosság döntése."

Ebben már van annyi igazság, hogy amennyiben egy város lakossága úgy dönt, hogy a helyi termékek és kereskedők előnyt élveznek, úgy szívük joga patrióta döntéseket hozni. Ezek ideig-óráig hasznára lehetnek a közösségnek, Dél-Korea is így járt el a közelmúltban, egészen addig, amíg meg nem erősödött. Onnantól értelmét vesztik, sőt kontraproduktívvá válnak a külsősöket korlátozó intézkedések. (Természetesen a mesterségesen visszafogott céhrendszer is oké, ha azt az adott közösség megszavazza, és nem valami felülről diktált törvény mondja ki. Ez esetben az fog történni, hogy Hajdúnánás - amely ragaszkodik a céhrendszerhez -, csúnyán lemarad, Debrecen pedig - amely igent mond a szabad termelésnek -, nagyra nő. Előbb-utóbb a nánásiak is rájönnek, hogy hol baszták el.

ViCa 2022.11.27. 09:59:00

Nyáron olvastam egy jó konyvet, egy optimista scifit,a klímaválságról. A Jövő Miniszteriuma. Ez arról szólt (józan paraszti ésszel is erre jutunk :)), hogy a tud. fejlődés nem elég semmilyen valódi változáshoz, tarsadalmi és gazdasági átalakulás kell...ösztönzők (propaganda, marketing a kevés fogyasztás mellett, bevezetnek egy un vilagszintu karbon pénzt) ...és sajnos hatalmi erőszak is. Az energia kerdeseben pl a Jevons paradoxon jött elő.

ViCa 2022.11.27. 10:05:54

Mondjuk azért úgy igaz a cím, hogy az oktalan/túlzott/megalapozatlan stb remény...a valóság tagadása. És ebben az esetben (klíma változás), azért elég sok tényező mutat arra, hogy nagy baj lesz.

cvsvrs 2022.11.27. 10:23:38

@G. Nagy László:
egy kisvárosban tipikusan 2-3, egy középvárosban (amilyen debrecen) 20-30, egy nagyobb városban (amilyen budapest) 200-300 munkavállaló verseng egymással. 10 ezer főre jut 1 lokálisan, és 100 ezer főre egy globálisan versenyképes munkaadó. községben, faluban egyéni, családi gazdaságok vannak alkalmi napszámosokkal. és mellette az önkormányzat a munkaadó. közmunkaprogramokkal.

na most lehet mondani, hogy ha valaki több munkaadó közül válogatni, akkor költözzön nagyobb városba. ez egy legitim opció. és az is, hogy korlátozzák a multik munkavállalását. a a maszekokat hozzák helyzetbe. ezeknek előnye, hátránya van. és szabályozási verseny van.

cvsvrs 2022.11.27. 10:29:43

@G. Nagy László:
a céhes szabályokat az adott városok választott vezetői elfogadták. ez egy korábbi kiváltságlevél 1574-es megerősítése.

"Mi, Szabó Dávid Debrecen mezőváros főbírája, esküdt polgárai és szenátorai. Jelen levelünk által mindenkinek, akiket illet, emlékezetbe ajánljuk, hogy a debreceni fazekas mesterek nevében és személyében eszes Fazekas Balázs, Fazekas Jakab, Fazekas György, Fazekas Benedek, Fazekas Mihály élénkbe jővén, jelenteni kívánták, minthogy nekik is nagyon szükségük lenne más debreceni kézműves mesterséget folytató mesterek szokása és rendtartása szerint, a jó rend megőrzése végett, valamiféle bizonyos törvényekre és statútumokra, teljes alázatossággal kérvén bennünket, hogy általuk elébünk terjesztett bizonyos rendtartásokat, statútumokat fogadjuk el és erősítsük meg, őket azonban tartsuk meg és azokat mások által is tartassuk meg".

és a céh élére évente választanak mesterembereket.

Első: hogy évenként, két becsületes tisztes életű férfit válasszunk (ahogy mondják) a céh mesterének a fazekas mesterek közül, akik az ő fazekas mesterségükre és rendtartásukra ügyeljenek."

cvsvrs 2022.11.27. 10:47:32

@G. Nagy László:
ez a "common market". adva van egy kommuna. annak van saját tulajdonú piaca. annak vannak polgárai. és azok eldöntik, hogy milyen szabályok szerint versenyeznek. maga a szabályozás is verseny tárgyát képezi. ezeket a polgárság vezetői elfogadják. a szenátus, az eskütbírák, a kiváltságlevelet a jegyző adja ki.

"Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecen, Szent András apostol napján az 1574-ik évben Torkos János, Debrecen város jegyzője, maga kezével."

G. Nagy László 2022.11.27. 14:28:27

@ViCa: Köszi az ajánlást, a könyvet felvettem a bakancslistámra!

GyMasa 2022.11.28. 09:46:57

@cvsvrs:
"a fasizmus igérete az, hogy az olcsó krumpit a nemzeti krumpligyár teremti meg."
A fasizmus nem az igéretekröl szól, hanem a "hogyanról".
Azaz egy fasiszta mindig bele akar avatkozni az életedbe és megmondani, mit, hogyan csinálj, hogy gondolkodj.
A mostani woke-balos mozgalomra ez teljes mértékben igaz!
Nem türik az ellentmondás legkisebb formáját sem.

" teljes körű automatizálással. és minden magyar/olasz/német a nemzeti krumpligyár nemzeti krumpliját eszi. és így lesz népautó. és ilyenformán minden nemzet megmutatja az erejét a nagyvilágnak. és a világ elképed, hogy mindezekben a németek a legjobbak. és ilyenformán ők állnak a világ felett."
De, ennek semmi köze a fasizmushoz.

GyMasa 2022.11.28. 09:53:59

@MEDVE1978:
"Eddig kb. 10 cm.-nyi olyan anyagot tudtak előállítani, ami szükséges lenne egy ilyen lifthez."
Igen, tudományos körökben van az a vicc, hogy a szén nanocsövek mindenre képesek, egy dolgot kivéve:
Hogy elhagyják a labort...
És, igen, 36 000 km-nyi nagya kellene belöle.

" Az űrlift lehetővé tenné az űr bányászatát - elérhető áron és az emberiség továbbléphetne. "
Szerintem ELom Musk pl. a SpaceX-szel nagyon sokat tett az ürutazás költségeinek csökkentéséért.

HypocritSlayer 2022.11.28. 12:31:25

@G. Nagy László:
>>ha felsorolsz egy-két olyan technológiai akadályt, amely ma még leküzdhetetlennek látszik.

Pl. elektromos áram tárolása.......

cvsvrs 2022.11.28. 13:08:15

@GyMasa:
a totalitárius, nacionalista és korporatív rendszereket szokás fasisztának nevezni. abban egy közintézmény vezetője csak és kizárólag népi nacionalista lehet. egy fasiszta államalakulatban minden nacionalizálva van, nemzeti nagytőkések vannak a betelepülő külföldi cégek is a nemzetvezető elvtárs stratégiai tárgyaló partnerei. a kommunizmus is totalitárius csak az internacionalista.

a kommunizmusban népi nacionalista nem lehet iskolaigazgató, a fasizmusban csak az lehet. ha kommunisták és a fasiszták szabad választást tartanak, akkor polarizálódó közéletben a brutális szélsőségek vonulnak fel. és van egy "baloldali" neoliberális és az "jobboldali" illiberális tábor. és a szociális demagógia lesz a közös elem. amit a széljobb népi nacionalista mázzal von be. a szélbal pedig internacionalizmusal.

GyMasa 2022.11.28. 13:37:40

@cvsvrs:
"a totalitárius, nacionalista és korporatív rendszereket szokás fasisztának nevezni."
Nem az a fontos, hogy miket "szokás" valahogy nevezni, hanem, hogy mit jelent a szó.
A fasizmus a latin "fasces" szóbol ered, ami amolyan vezénylöpálca volt.

"abban egy közintézmény vezetője csak és kizárólag népi nacionalista lehet."
Nem, mert a woke balosok is olyan fasiszták, amennyire csak lehet, hiszen semmiféle, a mainstreamtöl a legkevésbé eltérö gondolatot, véleményt nem türnek meg...

" egy fasiszta államalakulatban minden nacionalizálva van, nemzeti nagytőkések vannak a betelepülő külföldi cégek is a nemzetvezető elvtárs stratégiai tárgyaló partnerei. a kommunizmus is totalitárius csak az internacionalista."
Ebben egyet értünk, a nácik és a kommerek között ez a megkülönböztetés, hogy a nácik nemzeti kommunisták a kommunisták meg nemzetköziek.

"a kommunizmusban népi nacionalista nem lehet iskolaigazgató, a fasizmusban csak az lehet."
Addigra, mire ez a téma szóba kerül, addigra a kommer rendszer vérmérsékletétöl függöen a "nacionalisták" vagy börtönban, vagy gulagon vagy a föld alatt vannak.

" ha kommunisták és a fasiszták szabad választást tartanak,"
Nem fognak, mert akkor elveszíthetnék a hatalmat.
Az pedig nem megengedhetö...

GyMasa 2022.11.28. 13:39:34

@HypocritSlayer:
Meg, nem beszélve a bányászati- és a gyártókapacitás sem létezik ahhoz a mennyiségü akkumulátorhoz, amit a teljes elektromos autogyártáshoz kellene...

cvsvrs 2022.11.28. 13:55:07

@GyMasa:
a németek hóbortja az, hogy teljes körű automatizálással a termelésből teljes mértékben kikapcsolják az embert. és mindent valamiféle masinéria állít elő anélkül, hogy az embereknek bármit kellene tenniük. az a modernizáció, a haladás. a mesterséges intelligencia olyan, hogy bármit megold. lesz egy mindent gyártó mechanon. ez a német kultúra.

ehhez kapcsolódó elképzelés, hogy lesz egy orákulum. egy gép vagy gépember, ami megmondja az igazságot. ez a világias zsidók (az szdsz) és modernista zsidókeresztények (az mdf "européer" irányzatának elképzelése). megszabják a jogállamot. ezek uralják nyugat-európát és észak-amerikát. amerikában a demokaták a szórvány zsidó. a republikánusok a szórvány németség kultúráját.

és ezekkel szemben áll a latin-amerikaiakra, és egyébként a magyarok többségére is jellemző romantikus mesevilág. az organikus módon szervződő boldog emberek miután felszámolták a rabszolgaságot önfeledten dolgoznak a földeken. a férfiak egymással vetélkedve bajtársaias módon építik a pajtát. és az asszonyok pedig hordják a mézsört.
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q

a mechanon, az orákulum (az abból szerveződő falanszter) és azt teljes egészében felszámoló organon is mind-mind mesevilágok. a valóságban egy vegyes rendszert építeni véleményem szerint. amiben a kis közösségek inkább ilyenek, vagy olyanok. és ezeket a filozfofikusan széttartó, a klasszikus logika szerint ellentmondó ideológiákat világias módon a matek tartja egyben.

a lelkes feudális építkezésekkel, az abban kényszerű módon keletkező szellemes megoldásokkal is lehet számolni, ahogyan a lelketlen szellemtelen kaptialista betonozással is számolni kell. szerződésekkel. jogállammal. "általános" szerződési feltételekkel, amit a humanitás jegyében olyan jogászok találtak ki, akiknél kisebb gazembereket is akasztottak már. és azt mondják, hogy ráutaló magatartással elfogadtak azt a több száz oldal apró betűt, amit ők spekulatív módon megszerkesztettek. mert ez a jogállam. ez is egy lehetséges világ. disztópikus, de létezik a mindennapokban. és az amish-ok kis világa se teljes utópia.

a kérdés az, hogy miféle fasizmus épüljön. milyen legyen a szocializmus, és mellette miféle legyen a népi nacionalizmus. a feudális vagy félfeduális magyarország milyen módon modernizálódjon félkapitalistává vagy félkommunistává.

és ami ezekben közös az a matek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:01:24

@GyMasa:

A Cesusescu-rendszer ezalól kivétel volt: komunista és egyben nacionalista volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:05:27

@cvsvrs:

Amint az ember fölöslegessé válik a termelésben, arra sem lesz szükség, hogy uralkidjanak rajtuk, mert előbb-utóbb eliminálják őket.

Nem lesz szükség profitra, sem piacra, hiszen nem kell kenyeret biztosítani a annak a munkaerőnek, amelyre nincs szükség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:36:43

Basszus, kétszer nyomok az m-re, mégis komunista lesz belőle. Biztos túl gyors vagyok, nem 2.4GHz az órajelem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.28. 14:47:24

@GyMasa:

Az egy dolog, hogy nincs kellő szakítószilárdságú anyag a kábelekhez - ezt előbb-utóbb elő fogják állítani. Nagyobb gond az űrlift védelme szabotázs- és terrorakciók ellen. Ha terroristák szétrobbantják a kábelt az ellentömeget képező aszteroida alatt, akkor a kábel gigantikus, 36 ezer kilométeres ostorként csap le a Földre, hihetetlen pusztítást okozva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.28. 15:33:11

egy felelős kormány már rég kiépítette volna a geotermiás fűtést itthon, az kiválthatná az orosz gáz nagyrészét (ahogy izlandon, ahogy svájcban pl), csak a hazaáruló dagadéknak nem szempont a magyarok jóléte.

de ahol még a termálfürdőkben is gázzal fűtenek, ott az országvezetés olyan ostoba, hogy a pusztulásba vezeti ezt az országot!

50 év múlva elsivatagosodik az ország nagyobb része valószínűleg, víztározók, csatornák hol vannak? az alföldön már a kaktusz nő.

"Mi olyan kurva bonyolult ezen? Abszolút helyesen járt el, semmi olyat nem szavazott meg, ami KÖZVETLENÜL és jelentősen árt az országnak."

akkor végülis nem olyan nagy gond a szankió?
akkor mi a faszért van nemzeti konzultáció bazmeg a szankciókt 10-20 milliárd forintért?
öszeviszsa bezélsz, és elveszted a kontrollt.

nem a 60-80% élelmiszerinfláció kurvára nem gond, hogy az unokáinkat adósítjuk el, az se gond, és hogy hiányterméket csinálnak FELESLEGESEN a krumpliból meg a tojásból, az se probléma, ugye? csak tudod külföldön még így is olcsóbban vehetz
azt érted hogy a világ legrosszabb valutája lett a forint, vagy 20x is le kell írnom újra?

az se gond hogy aksi nagyhalatom lesz az ország, és hogy súlyosab mérgező, és nagyon vízhiányos? bazmeg. fáj hogy mennyire tudatlan vagy.
és még k sok mindent akartam írni, csak elfelejtettem mert mindig félbeszakít valaki. egy kib. neolib banánköztárságnak tapsikoltok.
hogy megvesszük feleslegesen a vodafone-t, a mátraierűőmvet, a MNB-t a budapest bankot áron felöl azok se gondok
hogy szétlopják a trafikokat, vagy akár a nyelviskolákat is ugyanúgy koncenszióval, az autópálya 30-35 évre az se gond? nem miért is lenne? hogy kóka magánkórházát pénzelik miközben lerohad az állam eü. miért is gond? hol itt a probléma? szétlophatják a mátrai erőművet? miért gond?

itt már elkezdtem írni amúgy hogy mi a baj a fidesszel:
kkbk.blog.hu/2020/12/23/level_fideszes_baratnemnak

de régi, és erősen hiányos

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:32:03

@G. Nagy László:
>>Ugyanez a helyzet a munka világában, csakhogy amíg húsz éve én voltam a szereposztó dívány döntéshozó királya, manapság örülök, ha van egyáltalán jelentkező - ma munkaadóként én érzem magam kiszolgáltatott helyzetben.

No, no, azért ez még közel sem ugyanaz........
Mert neked az "csak" kvázi "kényelmetlen", hogy nincs megfelelő munkaerő, de neki adott esetben az élete múlhat azon, hogy van (bármilyen) munkája, vagy nincs.....

>>A riporter kérdezi az érintettet a családjáról, aki elmondja, hogy a szülei munkanélküliek, a környéken semmi munkalehetőség sincs, és ő tartja el az egész családot, mind a hét testvérével együtt... Most képzeld el, hogy ez a szegény, kiszolgáltatott kislány mennyivel vidámabb életet élne, ha még a Nike üzeme sem volna!

H nem volna Nike üzem, akkor strichelne.
De hamis dilemmát állítasz fel......., sajnos.

>>Az összes ilyen felvetésnél legitim kérdés az, hogy nincstelenék miért csinálnak nyolc gyereket?

Azért mert ha nem etetik/kezelik/nincs megfelelő egészségügy/védőoltás hiánya etc....akkor abból max 2 éri meg a szaporodást jelentő életkort......

A "selejt" túlélési "stratégiája"...... Sokat, hátha pár túléli,.....és ez nem tudatos, hanem ösztönös....

>>Az is, hogy hogy hogyan lehet egy aprócska keresetből eltartani tíz embert.

Pár marék rizsért építették meg az amerikaiaknak az összes vasútjaikat, épületeiket, hídjaikat, etc a kicsi kínaiak.....

>>De megkérdőjelezni az önkéntességet... Ennek a családnak az életet jelenti ez az állás, úgyhogy a kislány piszok jó üzletet kötött az üzemmel. Hálás lehet a Nike-nak, hogy ipart telepít az Isten háta mögé, a semmibe.

Onnan nézve, hogy mintha prosti lenne, persze, ez isten áldása, de valójában te is tudod, hogy kurvára visszaélnek az erő/hatalom és az érdekérvényesítési képességgel......, hiába jó "relatívan", valójában csak a szopás egy másik (kevésbé megalázó) formája.....

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:36:59

@G. Nagy László:
>>Meg is lehet erőszakolni a nőket és udvarolni is lehet nekik.

Még 50 évvel ezelőttig, ha elvettél egy nőt törvényesen, azután, annyiszor erőszakolhattad meg amennyiszer akartad....az emberiség teljes történelmében , visszafelé....

De, jelenleg vannak olyan országok, emelyben ha egy muzulmán megerőszakol egy lányt , akkor semmi bünti nincs, ha elveszi utána feleségül, akkor minden ok.....

HypocritSlayer 2022.11.28. 20:49:55

@tesz-vesz:
>>egy felelős kormány már rég kiépítette volna a geotermiás fűtést itthon, az kiválthatná az orosz gáz nagyrészét (ahogy izlandon, ahogy svájcban pl), csak a hazaáruló dagadéknak nem szempont a magyarok jóléte.

Bizony, bezzeg.............., kinek is?:) talán a mihasznák tóthjának?:) esetleg gyurcsibohócnak?.....

>>de ahol még a termálfürdőkben is gázzal fűtenek, ott az országvezetés olyan ostoba, hogy a pusztulásba vezeti ezt az országot!

Ja, személyesen rakja meg a kazánt gázzal, a dagadék....

>>50 év múlva elsivatagosodik az ország nagyobb része valószínűleg, víztározók, csatornák hol vannak? az alföldön már a kaktusz nő.

Sőt, lassan a narancs is megterem, meg az olajfa,.......

>>akkor végülis nem olyan nagy gond a szankió?

Önmagában a migriszopkodás sem gond, annyit szophatnak a nyugatiak napszámban, amennyit nekik jólesik, csak ne akarják ránk kényszeríteni....

A szankciók előtt a sok okos felmondta az oroszokkal a hosszú távú szerződéseket és ahogy megbillent a piac, hirtelen kurva drágán tudtak csak venni, a prompt piacon, aztán a sok okos szankcióval gyakorlatilag a hosszútávú szerződéseken is megmelkedett a gázár, mert vagy kifizetjük a magas árat, vagy nincs gáz....

A kurva okos szankcionálók..., az....

>>akkor mi a faszért van nemzeti konzultáció bazmeg a szankciókt 10-20 milliárd forintért?

Azért hogy a fajtád is felfogja, hogy mi a szart művelnek az idoljaid......

>>nem a 60-80% élelmiszerinfláció kurvára nem gond, hogy az unokáinkat adósítjuk el, az se gond, és hogy hiányterméket csinálnak FELESLEGESEN a krumpliból meg a tojásból, az se probléma, ugye? csak tudod külföldön még így is olcsóbban vehetz

Mosogass nyugodtan "külföldön"......

>>azt érted hogy a világ legrosszabb valutája lett a forint, vagy 20x is le kell írnom újra?

Írhatod ezt akárhányszor, csak épp szorozd be az inflációval és csodálkozz..., ha ennyi eszed van....
.

G. Nagy László 2022.11.28. 21:07:13

@HypocritSlayer:

"No, no, azért ez még közel sem ugyanaz........
Mert neked az "csak" kvázi "kényelmetlen", hogy nincs megfelelő munkaerő, de neki adott esetben az élete múlhat azon, hogy van (bármilyen) munkája, vagy nincs....."

Ez csak a te fejedben vagy így. Simán lehet, hogy fordítva van. Neki apró kényelmetlenség, nekem meg rámegy a vállalkozásom. Nem viccelek, halál komolyan mondom.

"De hamis dilemmát állítasz fel......., sajnos."

Miért is?

"Még 50 évvel ezelőttig, ha elvettél egy nőt törvényesen, azután, annyiszor erőszakolhattad meg amennyiszer akartad....az emberiség teljes történelmében , visszafelé.... De, jelenleg vannak olyan országok, emelyben ha egy muzulmán megerőszakol egy lányt , akkor semmi bünti nincs, ha elveszi utána feleségül, akkor minden ok....."

Értem. És voltak törzsek, ahol emberáldozatot mutattak be. És volt Pot Pot, aki lemészároltatott mindenkit, akiben a legkisebb veszélyt is látta...

Miért hivatkozunk beteg és vállalhatatlan világokra?

cvsvrs 2022.11.29. 09:31:47

@HypocritSlayer:
ha leveszed a szemellenződet, akkor nyilván láthatod (meg úgy amúgy is pontosan tudod persze), hogy a "nemzeti nagytőkésekre" alapozott illiberális gazdaságpolitika történetileg sehová se vezet. lölő nem fogja bedönteni a nyugatot. lölő jobbkeze sem fogja elvezetni a távközlést. a nemzeti nagytőkések nem tudnak tőkét exportálni. vagy ha mégis (lásd csányi), akkor létrehoznak egy ellenbankholdingot, hogy ne nőjön a kormány felé.

tehát ebben a konstrukcióban nem nagyon lesznek jól működő magyar vállalatok. és lehet mondani, hogy ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lennének magyar cégek. az illiberalizmus kicsiben pontosan azokat a válságtüneteket produkálja, amit a neoliberalizmus nagyban. persze lehet gondolni, hogy most majd nyugat húzza a rövidebbet. meg hogy az illiberalizmust majd a kelet sikerre viszi. ez két rossz rendszer.

és a nyugat dönti el, hogy meddig tartja fent az orbánizmust. meddig kell neki egy mumus. 30 évvel a rendzserváltás után egy félszuverén nemzetgazaság sincs. helyette egy minden irányba való növekvő kiszolgáltatottság.

csak ugye nem szabad bírálni az orbánt. mert aki megteszi az röpül. ez ugye a másik probléma. hogy a fidesz lassan a fidesz eddigi politikáját se érti. mert olyan mértékű a kontraszelekció.

és erre az a válasz, hogy brüsszel és a nem létező világerő. aha.

GyMasa 2022.11.29. 11:00:31

@cvsvrs:
"a németek hóbortja az, hogy teljes körű automatizálással a termelésből teljes mértékben kikapcsolják az embert."
Nem.
Ez Elon Musknak volt a fixa idea-ja a Tesla Model 3 gyártásának a megszervezésekor.
Fel is építette a gyárat egyetlen operátor nélkül.
Aztán annyira nem sikerült semmit sem gyártania, hogy 1,5 évet késett a kocsival és kb. 50%-ban vissza kellett építenie a komplett gyártósor humán alapúra.
De, van egy konkrét Német példám is.
Tudod, ott vannak az üvegvisszaváltó gepek. (Pfandmachine).
Nos, azt gondolnád, hoyg ezt igazán semmiség 100%-ban gépesíteni.
Ezzel szemben az van, hogy a gép kiköpi az összes üveget egy nagy asztalra, majd onnan egy ember pakolja az üvegeket rekeszekbe, óránként nettó 12 EUR-ért.

" és mindent valamiféle masinéria állít elő anélkül, hogy az embereknek bármit kellene tenniük. "
Ez sem igaz.
Az aut´gyárakban kb. 40 éve kezdödött el a robotizálás, ami addig jutott, hogy a következö lépések lettek teljesen robotzálva:
- AMik hosszútávú precizitást igényelnek (hegesztés, festés)
- Amik nagy tömegeket mozgatnak (motor beemelés, müszerfal beemelés, stb)
Minden mást emberek csinálnak.

"az a modernizáció, a haladás. a mesterséges intelligencia olyan, hogy bármit megold."
Hát, nem éppen...
Az MS pl csinált egy MI-t amit kitett az internetre "tanulni". Nos az MI kb 3 nap alatt olyan rasszista fasisztanáci lett, hogy le kellett löni a projektet...

"lesz egy mindent gyártó mechanon. ez a német kultúra."
Nem, nem ez az...

GyMasa 2022.11.29. 11:01:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igen, és nem is tartott oskáig, és nem lett szép vége neki!

GyMasa 2022.11.29. 11:02:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Amint az ember fölöslegessé válik a termelésben, arra sem lesz szükség, hogy uralkidjanak rajtuk, mert előbb-utóbb eliminálják őket."
De, akkor KINEK fogsz gyártani?

GyMasa 2022.11.29. 11:11:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Az egy dolog, hogy nincs kellő szakítószilárdságú anyag a kábelekhez - ezt előbb-utóbb elő fogják állítani."
Ahogy nézem, inkább utóbb lesz az...
Gyanús, hogy a ""legegyszerübb"" (igen, dupla idézöjelben) az lenne, ha találnának egy szénben gazdag aszteroidát, amit Geostacionárius pályára állítanak, építenek rajta egy szén nanocsö labort, és elkezdik leereszteni a "kábelt" onnan a talaj felé.
Nem tudom, érzed-e egy ilyen projekt méretét?
Arról nem is beszélve, hogy minden anyagban az élettartama során elkezdenek anyaghibák keletkezni, amikor a tökéletes rácsszerkezet sérül.
Ez pedig nagyon csúnyán rontja az anyag szilárdságát.
Azaz, folyamtosan cserélni kell a kábeleket, mert a jelenlegi technológiával nem tudjuk ezeket helybeh javítani.
(Fun fact: ha létezne anyaghibáktól mentes acél, az erzsébet híd kábele kbujjnyi vastag lehetne a mostani 80cm helyett)

" Nagyobb gond az űrlift védelme szabotázs- és terrorakciók ellen. Ha terroristák szétrobbantják a kábelt az ellentömeget képező aszteroida alatt, akkor a kábel gigantikus, 36 ezer kilométeres ostorként csap le a Földre, hihetetlen pusztítást okozva."
Igen, ez is egy nagy probéma, de, ahogy látom ez nemcsak a nyugdíjas-magam, hanem a nyugdíjas fiaim problémája lesz majd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 13:31:03

@GyMasa:

Ebben a disztópiában nincs szükség tömegtermelésre: az elit csak a saját szükségletére gyárt az ember nélküli gyárakban.

Ez perdze a népesség minimalizwlódása mellett a tudományos és műszaki fejlődést is befagyasztja, szóval ez lenne az emberi civilizáció pusztulásának egy másik forgatókönyve.

GyMasa 2022.11.29. 16:01:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jaaaaa, értem már...
A'la Bill Gates?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 17:06:46

@GyMasa:

Nem tudom, vizsgálták-e a kozmikus sugárzás hatását a potenciális anyagokra, de az anyaghibák fellépése biztos komoly gond lehet.

Ha belegondolsz, az űrlift talán legkomolyabb előnye az, hogy sokkal kevesebb üzemanyagot, energiát igényel.

Viszont kisse alaposabban áttekintve rájössz, hogy ez a különbség abból adódik, hogy egy rakétahajtóműnek egy meddő 9.81m/s2 gyorsulást kell biztosítania ahhoz, hogy egyáltalán ne zuhanjon vissza a jármű; ha még emelkednie is kell, akkor ezen felül kell szolgáltatnia tolóerőt.

Igen ám, de ez a meddő energiaigény rohamosan csökken, ahogy egyre feljebb emelkedik a jármű. 6300km magasságban csak 1/4g, 12,600km magasságban meg már csak 1/9g a "meddő gyorsulás". Ráadásul minél gyorsabban emelkedik a rakéta, annál rövidebb ideig kell biztosítani ezt a meddő teljesítményt.

A rakétás megoldás igazán komoly energiavesztesége abból adódik, hogy a hasznos teherrel együtt az üzemanyagot is feljuttatja ilyen-olyan magasságba.

Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal hajtanák a rakétákat, akkor elviselhetőbb lenne ez a veszteség, és mindez műszakilag már ma is megoldható.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.29. 17:08:31

@GyMasa:

"A'la Bill Gates?"

Ezt nem értem. Lemaradtam valamiről?

GyMasa 2022.11.30. 09:55:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyes konteók szerint Gates azon dolgozik, hogy 2030-ra 800 millió és 1,5 milliárd közés szorítsuk a Föld népességét.
EZ ugye azt jelenti, hogy a hátralévö bö 7 évben kb évente 1 milliárd embernek kellene meghalnia. Szerintem ez teljesen lehetetlen, de vannak, akik szerint nem.
Érdekes Eleve, ki/hogyan temet el ennyi embert?
Ezen túl csak az az érdekes a témával kapcsolatban, hogyha rákeresel, akkor CSAK debunking cikkeket találsz a Google-n, de abból oldalszámra...
Sehol egy link arra, amit "debunk-olnak"...
MOndjuk, azért, az a kijelentßese Gatesnek, miszerint a fejlödö országokban, az inygenes oltásokkal el lehet érni egy 10-15%-os népességcsökkenést.
Ami nekem nem tünik logikusnak, dehát nálam okosabb emberek mondták meg, hogy ez rendben van.

GyMasa 2022.11.30. 10:40:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nem tudom, vizsgálták-e a kozmikus sugárzás hatását a potenciális anyagokra, de az anyaghibák fellépése biztos komoly gond lehet."
Nagyon nem kell azon semmit vizsgálni...
naponta lehet látni müanyagokon, hogy mit tesz velük az UV sugárzás.
AMi fent az ürben sokkal magasabb.
Technikai szempontból lehetne olyat csinálni, hogy a szén nanocsöveket bevonják, cserölhetö UV védö réteggel.
Ha pedig, mondjuk 6 szálat használnak úgy, hogy abból egyszerre csak 3-at az utazásra, 3-at meg felújítanak, akkor lehet akár folyamatos is az üzem.

"Ha belegondolsz, az űrlift talán legkomolyabb előnye az, hogy sokkal kevesebb üzemanyagot, energiát igényel."
Nem tudjuk, mennyi energiát igényel a megépítése...
Eleve, ha a Földröl akarunk feljuttatni Geostacionárius pályára ekkora tömeget, az nagyon sok energiát igényel!
Az ISS 400 km magasan van, a Geostacionárius pálya pedig 36 000km magasan.
Ezen felül, amig a lift épül, kell valamiféle ellensúly is. Aminek a struktúra tömegével megegyezünek kell lennie (bár, itt gyanús, hogy a felvizz alapanyag ezt ellensúlyozni tudná, ahogy épül belöle az ürlift

"Viszont kisse alaposabban áttekintve rájössz, hogy ez a különbség abból adódik, hogy egy rakétahajtóműnek egy meddő 9.81m/s2 gyorsulást kell biztosítania ahhoz, hogy egyáltalán ne zuhanjon vissza a jármű; ha még emelkednie is kell, akkor ezen felül kell szolgáltatnia tolóerőt."
Igen, ez világos.

"Igen ám, de ez a meddő energiaigény rohamosan csökken, ahogy egyre feljebb emelkedik a jármű. 6300km magasságban csak 1/4g, 12,600km magasságban meg már csak 1/9g a "meddő gyorsulás". Ráadásul minél gyorsabban emelkedik a rakéta, annál rövidebb ideig kell biztosítani ezt a meddő teljesítményt."
Mint mondtam, az ISS 400 km magasan van, már a 6300 km is ennek a 16x-osa.
AZ emberiség nagyon ritkán megy már a 400 km fölé is.
Eddig kb a Holdmissziók, és a távközlési müholdak voltak ilyenek, meg a mélyürt kutató expediciók.
Azaz, nagyon kevés tapasztalatunk van ezügyben.

"A rakétás megoldás igazán komoly energiavesztesége abból adódik, hogy a hasznos teherrel együtt az üzemanyagot is feljuttatja ilyen-olyan magasságba."
Igen, de jelenleg ez az egyetlen módja a feljuttatásnak.
Van még a railgun, de az maximum tárgyak feljuttatására lehet használni, mert a fellépö gyorsulások nem embernek valók lennének...

"Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal hajtanák a rakétákat, akkor elviselhetőbb lenne ez a veszteség, és mindez műszakilag már ma is megoldható."
Hidrogén es oxigén.
Használjuk, bár nem indegyik rakéta.
Szerintem Musk lesz az az ember, aki ezt meg fogja tudni oldani.
Mert a NASA-val az a baj, hogy a legkevésbé sem bánik takarékosan a pénzzel.

HypocritSlayer 2022.11.30. 12:04:36

@G. Nagy László:
>> Neki apró kényelmetlenség, nekem meg rámegy a vállalkozásom.

Ja, tényleg, az csak kényelmetlenség, hogy prostiként keresi a pénzt, vagy "rabszolgaként".....
Kinek mi a "kényelmetlen"....

>>Nem viccelek, halál komolyan mondom.

Ez már gond, mert neked a vállalkozásod(=pénz), neki meg az, amit "nem lehet MasterCard-al megvenni....."

>>Értem. És voltak törzsek, ahol emberáldozatot mutattak be. És volt Pot Pot, aki lemészároltatott mindenkit, akiben a legkisebb veszélyt is látta...

Miért hivatkozunk beteg és vállalhatatlan világokra?

Mert ha akkor élsz, ezzel a nagy mellénnyel, akkor nem sok utódod lenne.......
A új nemzedék nagyképűsége, és pl a jelenlegi Cancel Culture -t , paradox módon, de épp most "legalizáltad"....

G. Nagy László 2022.11.30. 12:50:51

@HypocritSlayer:

"a jelenlegi Cancel Culture -t , paradox módon, de épp most "legalizáltad"...

Nem is értem miért mondasz ilyeneket.

Létezik egy nagyon beteg elképzelés, mely szerint a jó és a rossz fogalma időről időre változik, és ezt figyelembe véve kell megítélni a különböző korokat. Nos, ez tisztán faszság. Az alapvető morális igazságok földrajzi helytől és történelmi kortól függetlenül igazak. Szó nincs arról, hogy az erkölcs a korszellemtől függően változna (pont ez volna a cancel culture legitimálása), hanem egész egyszerűen az emberi tudat évezredeken át nem volt alkalmas arra, hogy befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat. Viszont manapság már aligha hivatkozhatunk erre...

A cancel culture nem azért mérgező, mert rámutat arra, hogy Thomas Jefferson rabszolgatartó volt, s hogy ez csúnya dolog. Eddig igaza van a posztmodern erkölcscsősznek. Abban nincs igaza, hogy ledönti a szobrát, s hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni. Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival, sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát. A cancel culture igazi problémája az, hogy erősen és önkényesen torzít. Ilyen szubjektív, önkényes torzítás alapján akár Hitlert is tekinthetnénk példaértékűnek, hiszen Németország infrastruktúrája mennyit fejlődött a 30-as években...

GyMasa 2022.11.30. 14:12:44

@G. Nagy László:
A Cancel culture-ral a legnagyobb gond, hogy ez a - tulajdonképpeni lincselés - lassacskán áveszi a római jog szerepét.
Azaz, pedofilokat a jogrendszer szerint elítélni nem lehet, mert az ugye barbár, ellenben mindenféle szociális hálókról mondvacsinált okokkal örökre kitiltani valakit a fellebbezés joga nélkül, csak azért, mert más a véleménye, vagy csak szimplan olyat mondott, ami azok számára nem szalonképes, akimnél a gyeplö van, az teljesen rendben van.
Söt embereket a munkahelyükröl kirúgatni, és, ha új munkát talál, onnan is, az rendben van.
Azaz, a halálbüntetés az fújj-fújj, de a Cancel culture áltani kiátkozás, és az énehhalás az teljesen oké.

baalint1 2022.11.30. 15:14:26

@G. Nagy László:
Ha az erkölcs abszolút, akkor az bármikor bármilyen történelmi korszakban felismerhető az egyén által. Tehát ha mondjuk egy társadalomban legális és elfogadott megölni bizonyos embercsoportokat, vagy rabszolgaként tartani, akkor azt a társadalmi szokások és törvények ellenére fel tudja ismerni egy egyén, hogy az rossz. Egyébként a rabszolgatartás idején így is volt, voltak akik fel tudták ismerni a problémát, pl. írók írtak róla, voltak később politikusok is, akik tiltakoztak, majd idővel be lett tiltva a rabszolgatartás. Pontosan ezért nem ment fel senkit a korszellem a tettei alól. Ahogy a 20-as, 30-as éveik antiszemitáit sem, úgy azokat sem, akiknek pl. a Fidesz uszító plakátjaihoz volt köze, vagy azokat sem, akik a szocializmusban párttagként dicsőítették a rendszert, utólag pedig arra hivatkoznak, hogy ez szükséges volt a karrierjükhöz. És az sem dicsőség, ha mondjuk valaki úgy volt antiszemita, hogy ő nem vitte volna el haláltáborba a zsidókat, csak a jogaik egy részétől fosztotta volna meg őket, és ezzel már mérsékeltnek számított.

Az egy másik kérdés, hogy ezzel együtt még lehetett történelmi szereplőknek pozitív oldala is, attól hogy negatív is volt. De az önmagában nem menti fel őket, hogy az adott korban az elfogadott volt, amit műveltek.

Egyébként amellett, hogy Jézus erkölcsi elveiben is bőven van kifogásolható, attól is függ persze melyik evangélium alapján, mert már ezek sem festenek róla egységes képet, egyáltalán nem hiszek a megváltó elméletben, erkölcsi értelemben sem, az erkölcs nem úgy működik, hogy egyetlen (vagy mondjuk Budhával együtt 2) ember kimondja, és akkor az emberiség átveszi. Ha általános és megmásíthatatlan az erkölcs, akkor Jézus előtt több ezer évvel is felismerték.

baalint1 2022.11.30. 15:16:04

@GyMasa:
Megintcsak az örök kérdéshez tértünk vissza: szabad-e diszkriminálni valakit egy magán üzlet vezetőjeként, mert szerintünk szar ember. Tehát mondjuk nem alkalmazni, nem beengedni a kocsmába. G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.30. 15:49:34

@G. Nagy László:

"sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát."

Ez így hibás érvelés részedről, mert ha a rabszolgatartás bűn, akkor nem mentség rá, hogy mások is elkövetik ezt a bűnt. Más bűne nem enyhíti az enyémet, sőt a csoportos bűnelkövetés még súlyosbító körülmény is.

Természetesen nem a cancel culture-t védem ellenedben, csak az indoklqst látom hibásnak.

A cancel culture hibája múltbéli alakok meg/elítélésében azok mellett, amelyeket felsoroltál az, hogy a mai erkölcsöt alkalmazza a múltbéli társadalmakra. Ez persze látszólag némiképp ellentmond a te örökérvényű erkölcsről vallott elveidnek, de az ellentmondás mértéke csak attól függ, mekkora területre terjeszted ki az örökérvényű erkölcsök érvényességi körét. Mindenesetre akkoriban a rabszolgatartás erkölcsösnek számított.

Azért ne feledjük, hogy ma is vannak társadalmak, ahol erkölcsösnek számít a házasságtörő nők megkövezése, a megerőszakolt nők kivégzése paráznaság vádjával. Voltak helyek és idők, ahol erkölcsösnek számított a foglyul ejtett ellenség megkínzása és megölése, asszonyainak megerőszakolása - hadd ne folytassam.

Ebből azt akarom kihozni, hogy bár én is maximálisan szimpatizálok az örök erkölcsről vázolt nézeteiddel, a valóságban mégsem lehet őket mindig alkalmazni.

"hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni. Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival"

Itt teljesen egyetértek veled.

GyMasa 2022.11.30. 16:14:50

@baalint1:
"Megintcsak az örök kérdéshez tértünk vissza: szabad-e diszkriminálni valakit egy magán üzlet vezetőjeként, mert szerintünk szar ember."
Már hogyne szabadna, kérdés, meddig megy el ez a dolog!
Nekem pl. a tapasztalataim alapján az a döntésem, hogy SOHA nem megyek Shell benzinkútra vásárolni.
De, itt meg is állok.
Nem agitálok kéretlenül másokat, hogy ök se' tegyék, Nem akarok senkit belecsicskítnai ugyanebbe, nem indítok semmiféle hadjáratot ellenük. Nem fogok tüntetni, csak a pénztárcámmal szavazok. Tiszteletben tartom, ha valakinek mondjuk az a kedvenc benzinkútja.
És, ez a nagy különbség a regresszívekkel szemben.
Ha emlékszel a cukrászra aki nem volt hajlandó egy meleg párnak esküvöi tortát eladni.
Ott a helyes megoldás az lett volna, hogy illedelmesen elköszönnek, és keresnek egy olyan helyet, amelyik elad nekik, majd többet nem vásárolnak ott semmit.
Semmi lejáratóhadjárat, meg bullying a homoklobbistáktól.
(Ez, természetesen arra az esetre vonatkozik, amikor az egész esetnek erkölcsi alapja van, arra nem amikor az adott üzlet konkrét törvényteleséget követ el.

" Tehát mondjuk nem alkalmazni, nem beengedni a kocsmába. G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e."
Négernekm meg melegnek lenni nem illegális.
Pedofilnak pedig igen.
Persze, ilyenkor egyböl jön a kérdés, hogy honnan tudja az illetö hely ezt az infot...
Mondjuk a néger dolog az teljesen egyértelmü, de az, hogy valaki meleg, vagy pedofil, az nincs senkire ráírva...
Szerintem, valakit maximum a viselkedése miatt lehet valahonnan utólag kitiltani.

GyMasa 2022.11.30. 16:17:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nekem az a bajom, hogy a regresszívek mindent túlegyserüsítenek...
Ez segít nekik egyszerüen eligazodni a világban, viszont ugyanakkor kívülröl oltári nagy seggfejnek, butának és érzéketlen embernek látszanak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.11.30. 17:38:40

@GyMasa:

Nem csak látszanak.

"Négernek meg melegnek lenni nem illegális. Pedofilnak pedig igen."

Igazából pedofilnak lenni sem az, csak pedofil cselekményeket elkövetni bűncselekmény. Persze hogyan lehet valaki pedofil ilyen cselekmények elkövetése nélkül. :D

GyMasa 2022.11.30. 20:10:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Igen, ebben igazad van.
Dehát, látjuk hogy elkezdődött a pedofilok mentegetése is regresszív körökben...
(ugye pl. a Briteknél nincs 70 éve, hogy melegnek lenni még bűncselekmény volt Lásd Turingot)

GyMasa 2022.11.30. 20:11:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Nem csak látszanak. "
OKé, én próbálok alapból clehetőleg jókat feltételezni róluk.
Úgy gondolom, elég magasan van nálam a léc, de én sem vagyok tökéletes...

G. Nagy László 2022.12.01. 12:09:28

@baalint1:

"Ha az erkölcs abszolút, akkor az bármikor bármilyen történelmi korszakban felismerhető az egyén által."

Pontosan, de ez tudati szint függvénye. Még egy mai átlagember sem képes a morális gondolkodásra. Pedig ez volna az alap.

"Tehát ha mondjuk egy társadalomban legális és elfogadott megölni bizonyos embercsoportokat, vagy rabszolgaként tartani, akkor azt a társadalmi szokások és törvények ellenére fel tudja ismerni egy egyén, hogy az rossz. Egyébként a rabszolgatartás idején így is volt, voltak akik fel tudták ismerni a problémát, pl. írók írtak róla, voltak később politikusok is, akik tiltakoztak"

Pontosan így látom én is.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:14:49

@baalint1:

"G. Nagy elvtárs szerint ha valaki néger vagy meleg, azt szabad, a kérdés az, hogy a pedofilt szabad-e."

A dolog végtelenül egyszerű. Egy nőnek jogában áll eldöntenie, hogy kinek a farkát fogadja magába? (Tudod, hány nő diszkriminált már? A mai napig fáj minden ilyen eset :)) Neked van jogod eldönteni, hogy kit engedsz be a lakásodba? Ha ez nem a lakásod, hanem a kocsmád, cukrászdád, masszázsszalonod, ott is pont ugyanez a helyzet. LIBERÁLIS alapjog, hogy magyarázat nélkül diszkriminálj bárkit.

És ugyanígy: az állam nem diszkriminálhat. LIBERÁLIS alapjog, hogy törvény előtt egyenlő vagy. Állami kocsmából ki nem tehetnek indoklás nélkül.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:22:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ez így hibás érvelés részedről, mert ha a rabszolgatartás bűn, akkor nem mentség rá, hogy mások is elkövetik ezt a bűnt. "

Ebben tökéletesen igazad van, vívódtam is, hogy beleírjam-e a szempontjaim közé.

"Más bűne nem enyhíti az enyémet, sőt a csoportos bűnelkövetés még súlyosbító körülmény is."

Azért enyhítheti, mert torzítja a tudatot. Egy átlagos muszlim szerint nincs baj azzal, ha megerőszakolnak egy hitetlen, miniszoknyás nőt. Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek. Ez a tudati szint problémája. Ha valakinek nincs magas szintű erkölcsi gondolkodása, azt simán meg lehet téveszteni ilyesmivel. Az egész középkor azért stagnált, azért nem látunk semmi fejlődést ezer év alatt, mert a tudatot fogva tartotta az általános ostobaság. Természetesen Thomas Jeffersontól már elvárható lett volna, hogy felismeri a rabszolgatartás visszásságát.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:24:13

@GyMasa: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Nekem az a bajom, hogy a regresszívek mindent túlegyserüsítenek...
Ez segít nekik egyszerüen eligazodni a világban, viszont ugyanakkor kívülröl oltári nagy seggfejnek, butának és érzéketlen embernek látszanak"

Szépen leírtátok, milyen vagyok :)

cvsvrs 2022.12.01. 12:30:59

@G. Nagy László:
hogy jönnek létre a közösségi normák. felismeri "az" erkölcsöt "az" egyén. csak ugye a biodiverzitásban mindenki valószínűleg nem ugyanazt ismeri fel. és ha ezek után nem hatnak kényszererők, akkor mi történik?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 12:48:17

Az abszolút erkölcs valójában már a Tízparancsolatban is benne van: "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat".

Ez természetesen nem a kereszténység felismerése, és inkább a fordítottjára kell gondolni: Ne tégy mással olyat, amit magadnak nem szeretnél.

Sajnos ezalól is megvan a kibúvó, amennyiben a másikat nem tekintjük embernek - ahogy ez gyakran előfirdult idegen népekkek, rasszokkal, törzsekkel.

@G. Nagy László:

"Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek."

Így igaz

G. Nagy László 2022.12.01. 12:49:05

@cvsvrs: Ez a kérdés pár ezer éve még legitimnek számított volna. Ma már nem az. Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata. Alapjogi Charta. Alkotmányok. Soroljam? Léteznek egyetemesen elismert erkölcsi premisszák, így ma már mindegy, hogy az egyén képes-e bensőségesíteni a ne ölj, vagy a ne lopj parancsait. Ha mégis megteszi, lecsukják.

G. Nagy László 2022.12.01. 12:50:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ne tégy mással olyat, amit magadnak nem szeretnél."

Ezt mondja Platón. Ezt mondja Jézus. Ezt mondja a klasszikus liberalizmus. Nem bonyolult...

cvsvrs 2022.12.01. 13:09:08

@G. Nagy László:
a strasbourgi bíróság és a balliberálisok pontosan ezek alapján ítélkeznek. amivel általában nem értesz egyet.

G. Nagy László 2022.12.01. 16:08:09

@cvsvrs: Ne kezdd megint a trollkodást! Pontosan tudod, hogy nem ezek alapján ítélkeznek. Az elmúlt 420 blogbejegyzésem mind arról szól, hogy letértek erről az útról. Párat azért olvastál közülük.

GyMasa 2022.12.01. 16:10:38

@G. Nagy László:
Szerintem te nem egyszerűsíted TÚL a dolgokat
A túlegyszerűsítés az a TI és MI, illetve az "aki nincs velünk az ellenünk van"
Lásd ezt az idomított fókát.
Szerinte az én vélaményam "egybaaesik a Kreml-ével" holott, csak arról van szó, hogy az én véleményem az ÖVÉVEL nem esik egybe, de mivel nála csak "MI és TI" látezik, az én vélaményamnaek a Kreml-ével kell egybeesnie, mivel az ő, túlegyszerűsített világában 3. út nincs.

G. Nagy László 2022.12.01. 16:12:59

@GyMasa: Ez a klasszikus törzsi gondolkodás. Utoljára az ókorban volt menő :)

GyMasa 2022.12.01. 16:21:08

@G. Nagy László:
Az lehet, de a Woke-ok visszahozták divatba, és ijesztően sokan bedőlnek neki...

cvsvrs 2022.12.01. 16:27:48

@G. Nagy László:
ezek az alapjogi charták üres deklarációkból állnak: a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a megkülönböztetés tilalma, a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadsága, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezés és egyesülés szabadsága, a tisztességes tárgyaláshoz való jog, hatékony jogorvoslathoz való jog, stb.

és ezeknek együttesen kell érvényesülni.

cvsvrs 2022.12.01. 16:36:19

@G. Nagy László:
ha egy illegális határátlépőt "csak úgy" kiutasítanak, akkor a tisztességes tárgyaláshoz való jog és a hatékony jogorvoslathoz való jog sérül. és felmerül az, hogy megkülönböztetik az illetőt, a gondolat és lelkiismeret, valamint a vallás szabadsága sérül. ha csoportosan lépnek be, akkor a gyülekezés és egyesülés szabadsága sérül, a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról nem beszélve.

persze, egyszerűen egy illegális migránst ki kellene utasítani, a római egyezmény alapján ennek a jogszerűsége vitatható. az európai bíróság az emberi jogok európai egyezménye alapján jár el. az illegális határátlépő megállítható a határon. ha ezt az egyezményt komolyan vesszük, akkor a hatóság nem csinálhat szinte semmit. hanem majd a bíró ítélje el, jogorvoslati lehetőséggel, stb.

G. Nagy László 2022.12.01. 17:37:33

@cvsvrs: Ez mind nettó faszság és trollkodás. Ha egy rablóbandát fülelnek le, ott is sérti a rendőrség a gyülekezési jogot? Ne idegesíts már a hülyeségekkel! Az illegális határátlépés bűncselekmény és ennyi. Ne lövi főbe őket senki, csak kiutasítjuk az országból. Ki ne találd már, hogy egy bűnelkövetőnek extra jogai vannak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 17:45:23

@G. Nagy László:

Lehet, csak arra akart utalni, hogy az ill. migránsokat védő, a nevükben a magyar állam ellen pereket indító szervezetek és ügyvédeik ilyen jogi trollkodást folytatnak.

Mert lényegében arról van szó, hogy több biztonságos országon áthaladva nálunk feltartóztatják az ill. migránst, aki ezek után olyan jogaira hivatkozik, amelyek illegálisként meg sem illetnék.

De ilyenkir jönnek a szépen hangzó ilyen-olyan chartákkal meg nyilatkozatokkal, amekyekről minden józan ember tudja, hogy a való életben alkalmazhatatlanok.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.01. 17:51:35

Régóta mondogatják nagyon sokan - mindhiába -, hogy a menekültügyi egyezményeket nem évi milliós tömegekre alkották meg.

GyMasa 2022.12.01. 17:58:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem pedi gaz, hogy egy elfogott, illegális határátlépőt egyszerűen visszaotloncolnak mondjuk Szerbiába az még jó is nekik, hiszen, ha elítélnék tiltott határáatlépés miatt, akkor kapna börtönt, pénzbüntetést, meg mondjuk egy 10 éves kiutasítást Magyarország területéről...
Ez mind pénzébe kerülne a magyar államnak.
Emiatt szerintem ez egy win-win helyzet mindenkinek.

cvsvrs 2022.12.01. 18:21:19

@G. Nagy László:
békés szándékkal szabad gyülekezni és egyesületet alkotni. és egy ilyen csoportosulást a törvényben meghatározott keretek között fel lehet számolni akkor ha az nemzetbiztonságra vagy a közbiztonságra veszélyes. de hogy mi a békés és mi a veszélyes annak megítélése egy polarizált társadalomban (extrém liberalizmus vs. extrém nacionalizmus) erősen kérdőjeles.

és az emberi jogok európai bírósága az extrém liberális irányba mozdult el. a tagállamok három bírát jelölnek (koalíciós kormányzásban van egy liberális jelölt) és maguk a bírák választják ki, hogy ki a legalkalmasabb (a legliberálisabban választják). tehát elsődlegesen ez a kiválasztási mód eredményez eltolódást. amit a magyar parlament (és az összes többi csatlakozó tagállam törvényhozó) egyébként elfogadtak.

cvsvrs 2022.12.01. 18:34:56

@G. Nagy László:
ez arra példa, hogy a te univerzalista világképed egy szép elmélet. a gyakarlatban azonban ezek üres, vagy félig üres deklarációkból állnak és nagyon tágak az értelmezési keretek arra nézve, hogy mi számít emberi jogsértésnek. ezzel ez a probléma.

G. Nagy László 2022.12.02. 09:35:14

@cvsvrs:

"a gyakarlatban azonban ezek üres, vagy félig üres deklarációkból állnak és nagyon tágak az értelmezési keretek arra nézve, hogy mi számít emberi jogsértésnek. ezzel ez a probléma."

Ezt a részét elfogadom.

"ez arra példa, hogy a te univerzalista világképed egy szép elmélet."

Ez meg nem több, mint a szokásos, béna és alaptalan provokációid egyike. Az én világképem elég markáns, határozott és jól körülírt. Attól, hogy az EU Alapjogi Chartája puhán fogalmaz, így a progresszívek lazán torzíthatják, a klasszikus liberális alapelvek még nem válnak üressé. Ez csak a szokásos szélhámoskodásod: látsz egy rohadt almát a kosárban, ezért feljogosítva érzed magad, hogy mindet kidobd.

cvsvrs 2022.12.02. 10:53:50

@G. Nagy László:
az ellenzékkel az a probléma, hogy ők feladnák a magyar idenditást és azt mondják, hogy döntsön európa. mert európa a civilizált, szemben magyarországgal. ez nyilván nem fogadható el. miért? mert nincs hatalommegosztás. az európaiságnak nincs ellenpróbája.

ugyanakkor a kormánypárt se osztja meg a hatalmat. nem enged sokféleséget a belpolitikában. túl azon, hogy a külpolitikában sem tud egységet teremteni. orbán magyarkodásának, vagy inkább álmagyarkodosának sincs ellenpróbája. nincsenek legalább félszuverén közigazgatási egységek (régiók, vármegyék, városok, bármi ami a totális jogegységen kívül esik).

mindkét rendszer alapvetően az önkényen alapul. a neoliberális ugyanúgy, mint az illiberális. és ennek alapja mindkét esetben az, hogy üres lózungokat hirdetnek meg. "megvédik az embereket".

HypocritSlayer 2022.12.03. 09:33:13

@cvsvrs:
>>a "nemzeti nagytőkésekre" alapozott illiberális gazdaságpolitika történetileg sehová se vezet. lölő nem fogja bedönteni a nyugatot.

Miért püfülsz olyan bábot (már megint) amit te álítottál fel és nettó baromság?

>> lölő jobbkeze sem fogja elvezetni a távközlést. a nemzeti nagytőkések nem tudnak tőkét exportálni. vagy ha mégis (lásd csányi), akkor létrehoznak egy ellenbankholdingot, hogy ne nőjön a kormány felé.

Nagyon okos vagy....

>>tehát ebben a konstrukcióban nem nagyon lesznek jól működő magyar vállalatok.

Semmi köze ennek ehhez....

>>és lehet mondani, hogy ez még mindig jobb, mintha egyáltalán nem lennének magyar cégek.

Lehet....

>> az illiberalizmus kicsiben pontosan azokat a válságtüneteket produkálja, amit a neoliberalizmus nagyban. persze lehet gondolni, hogy most majd nyugat húzza a rövidebbet. meg hogy az illiberalizmust majd a kelet sikerre viszi. ez két rossz rendszer.

Fenét, ugyanaz a rendszer, csak épp nem mindegy, hogy kinek mekkora a "farka".....

>>és a nyugat dönti el, hogy meddig tartja fent az orbánizmust.

Pont annyira dönti el, amennyire azt dönti el, hogy meddig van putyinizmus, semennyire...

>>meddig kell neki egy mumus. 30 évvel a rendzserváltás után egy félszuverén nemzetgazaság sincs. helyette egy minden irányba való növekvő kiszolgáltatottság.

Irreleváns.

>>csak ugye nem szabad bírálni az orbánt. mert aki megteszi az röpül. ez ugye a másik probléma. hogy a fidesz lassan a fidesz eddigi politikáját se érti. mert olyan mértékű a kontraszelekció.

Lehetni lehet, csak mivel nincs valós alternatíva, öntökönlövés, pontosan úgy, ahogy a szankciók.

>>és erre az a válasz, hogy brüsszel és a nem létező világerő. aha.

A válasz lényegtelen, mert nem a válaszok alapján dől el, hanem érzelmi szinten....

HypocritSlayer 2022.12.03. 09:37:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>Ha megújuló és tiszta üzemanyaggal

Jó lenne már ezt a faszságot elfelejteni........

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:11:32

@G. Nagy László:
>>Létezik egy nagyon beteg elképzelés, mely szerint a jó és a rossz fogalma időről időre változik, és ezt figyelembe véve kell megítélni a különböző korokat.

Tetszik vagy sem, de ez a való világ, még akkor is, ha ez összetöri a csillámporos álmaidat....:)

>> Nos, ez tisztán faszság. Az alapvető morális igazságok földrajzi helytől és történelmi kortól függetlenül igazak.

Tévedés, nincs olyan, hogy "alapvető morális igazság", nem véletlen, hogy csak jog(erős) szolgáltatás van.

Amúgy nagyon kíváncsi lennék, hogy pl. a "Legyek ura", illetve hasonló körlményk és környezetben milyen "alapvető morális igazságok" léteznek...., vagy egy MadMax világban, de elég csak egy árvíz, háború, bármilyen klataklizma, ami kimozdít az édes habos tünci-bünci életünkből....

>> Szó nincs arról, hogy az erkölcs a korszellemtől függően változna (pont ez volna a cancel culture legitimálása), hanem egész egyszerűen az emberi tudat évezredeken át nem volt alkalmas arra, hogy befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat.

Ezen behaltam:)
Az "emberi tudat" esetleg összefüggésben van az intelligenciával, vagy elég csak "elég idő" és "befogadóvá válik", esetlegesen akkor is , ha éhenhalás elkerüléséért kell gyilkolnia?:)

Ilyenkor számomra nagyon megdöbbentő, hogy gyakorlatilag az ATV és Karc FM "hardcore" betelefonálói közt semmi különbség nincs, maximum annyi, hogy valamely véletlen folytán az egyik táborhoz csapódtak.....

>>Viszonszont manapság már aligha hivatkozhatunk erre...

Szóval a 50-60 átlag IQ-val rendelkező kongói niggerek, a 70-es átlag IQ-val rendelkező szarbőrűek/cigányok már alkalmasak arra, hogy "befogadja a - jézusi, buddhista - premisszákat. "?
Made my day:)

>>A cancel culture nem azért mérgező, mert rámutat arra, hogy Thomas Jefferson rabszolgatartó volt, s hogy ez csúnya dolog.

Nem, nem azért mérgező, hanem azért, mert relativizál.És ebből olyan jogot kletkeztett, amit kvázi ha nem fogadsz el, akkor jogosultak téged megsemmisíteni, mindenféle szempontból, ahogyan ezt tették párszáz évvel ezelőtt, a bibliára hivatkozva.....

Semmi újat nem találtak fel, csak akkor a "alacsonyabbrendű" noplízeket lőtték halomra, most meg azokat, akik nem értenek velük egyet.....

>>Eddig igaza van a posztmodern erkölcscsősznek.

Nem, nincs igaza.
Katar is rabszolgatartó, mégsem veri senki a nyálát miatta.....

>>Abban nincs igaza, hogy ledönti a szobrát, s hogy KIZÁRÓLAG ez alapján kívánja megítélni.

De, ha te szerinted is erkölcsileg elítélendő, akkor viszont a szobrát le kell dönteni.
Épp ez az álszent kettősség amibe te is belecsavarodsz, és abban a pillanatban szopóágra kerülsz, ugyanis nem lehet úgy szűznek maradni, hogy közben kefélsz......

>>Nem számít semmit sem az életműve, sem az, hogy emberségesen bánt a rabszolgáival, sem az, hogy akkortájt Amerikában mindenki más tartott rabszolgát.

Nem, hiszen amint mondtad, ""alapvető morális igazság"-ot megszegte, tehát el kell vesznie!
Könyörgöm, legalább legyél gerinces és következetes.

>>A cancel culture igazi problémája az, hogy erősen és önkényesen torzít.

Vagyis, ha csak "kissé" és "nem önkényesen" (ami jelen világunkban nem létező fogalom:) torzítana, akkor minden rendben lenne vele?:) Biztos?

>>Ilyen szubjektív, önkényes torzítás alapján akár Hitlert is tekinthetnénk példaértékűnek,

A vicc az, hogy az volt, pl. a vegák szemében, a nemdohányzók szemében.
Ezenkívül karizmatikus, jó szónok volt....
Tartást, reményt és lehetőséget adott egy legyőzött és megalázott népnek. Leküzdötték a gazdasági válságot és lehetett normálisan élni.
Korának kérdéseire hihető és egyszerű, érthető válaszokat adott és az átlagember számára jobbnak tűnő világ felé kormányozta országa hajóját. Lehetett hinni neki. Sok évtizednyi szövetséges propaganda és megszállás után nyilván könnyű okosnak lenni, de a saját idejében csak néhány elszigetelt értelmiséginek jutott eszébe, hogy ebből nagy baj is lehet.
Meglepő hogy mennyire tiszta rálátása volt a világpolitikára és eseményeire. Okos ember volt, észrevette a problémákat.
Meg volt róla győződve, hogy a dohány örökletesen rossz hatással van a nemi képességekre,megtiltották a dohányzást az autókban, vonatokon és minden épületben. A dohányzás elleni harcba a Hitlerjugendet is bevonták
Egy 20. századi hódító volt. Olyasmi mint Napóleon, Nagy Sándor, Szulejmán, Dzsingiz - kán vagy mások korábban. Ők sem voltak kevésbé véreskezűek, legfeljebb a technika nem tett lehetővé akkor totális háborút. Hitler is egy hódító volt. Hatalmat akart, birodalmat, harcolt, ölt, pusztított, majd elbukott.

Nesze neked, "alapvető morális igazságok"........

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:15:56

@G. Nagy László:
>>Még egy mai átlagember sem képes a morális gondolkodásra. Pedig ez volna az alap.

Bizony, nehéz ezzel a sokmillió "fasisztával" szép világot építeni.....

cvsvrs 2022.12.03. 10:25:06

@HypocritSlayer:
ha elfogadod, hogy soros és társaik neoliberalizmusa (tkp. az atlant/transzatlanti világban szerveződő nemzetközi tőkepiac, elsődlegesen pénzügyi, kereskedelmi, másodlagosan gyáriparos, földbirtokos oligopóliumok) és orbán illiberalizmusa (ugyanez kicsiben, zártabb közegben nemzeti nagytőkésekkel oligarchákkal) lényegében ugyanaz, akkor ebben nincs vita.

csak ebben a játszmában egyrészt orbán húzza a rövidebbet felvéve, hogy nem szolgálja ki a tőkét és ha nem a németeket, akkor kínát. vagy nincs is olyan nagy különbség. mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon. cserébe az eu megszavaz valamennyi pénzt. hogy magyarország ne menjen csődbe. és így orbán nem bukik meg 24-ben előre hozott választáson mert utalják a pénzt, hanem esetlegesen nyer még egy választást 26-ban. mondván, hogy újabb győzelmet aratott.

csak ezzel nem jön létre semmiféle polgári magyarország. hanem egy újabb nemzedék megy a levesbe a rendszerváltókkal.

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:29:42

@G. Nagy László:
>>Egy átlagos muszlim szerint nincs baj azzal, ha megerőszakolnak egy hitetlen, miniszoknyás nőt.

Persze, hogy nincs, hiszen egy hitetlennel amúgy is bármit meg lehet tenni, egy nő , aki nincs "felöltözve", az pedig ab ovo kurva, tehát egy hitetlen kurvát simán meg lehet dugni, hiszen az nem erőszak, hanem "jog"!

>> Ha ezt az adott közösségben mindenki így gondolja, úgy nem érzik bűnnek.

Tévedés, magadból indulsz ki, a saját szocializációd alapján.....
Nem "érzi bűnnek", mert ez fel sem merül benne, hiszen mint írtam, a dolgok egyértelműek, másrészt pedig a bűn fogalma sem egyezik a mi általunk bűnnek gondolt(ak) fogalmával......
Ritka, amikor ugyanezt értjük bűn alatt, mint egy muszlim, nem véletlenül, ....
(De, ha kissé tágítani szeretném a keretet, akkor a kafir/goj is érdekes párhuzamokat von maga után.....)

>> Ez a tudati szint problémája.

Fenét, köze sincs hozzá....
Kb azt propagálod, hogy ha az oroszlánnak elég magas lenne a "tudati szintje", akkor ő bizony elszégyellné magát és inkább éhen halna, de nem enné meg az édibédi zebracsikót.....

>>Ha valakinek nincs magas szintű erkölcsi gondolkodása, azt simán meg lehet téveszteni ilyesmivel.

Csakhogy ez megint egy gumicsont, mármint a "magas szintű erkölcsi gondolkodás" azon kívül, hogy kurvára relatív.....,
Mást jelent egy buddhista, egy kínai, egy orosz, egy amerikai, egy muszlim, egy pápua, egy bantu néger etc. számára......és még neki sem kezdtem felsorolni a "szempontokat"......

>>Az egész középkor azért stagnált, azért nem látunk semmi fejlődést ezer év alatt, mert a tudatot fogva tartotta az általános ostobaság.

Kurva nagy tévedés, egyrészt nem "stagnált", másrészt amit tanítanak neked, azt hiszed el.......
Pl. a jelenlegi Romániában egy 30 évnél fiatalabb, iskolavégzett 1000%-ik meg van arról győződve, hogy a dákó-román elmélet az szentírás, és a magyarok betolakodtak a románok örök ideje jogosan birtokolt szent földjeikre......

>>Természetesen Thomas Jeffersontól már elvárható lett volna, hogy felismeri a rabszolgatartás visszásságát.

És amint rájön, fel is akassza magát......., a következetesség jegyében....

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:30:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
>>ezalól is megvan a kibúvó, amennyiben a másikat nem tekintjük embernek - ahogy ez gyakran előfirdult idegen népekkek, rasszokkal, törzsekkel.

Ugye, ugye:)DDDDDD

HypocritSlayer 2022.12.03. 10:48:29

@cvsvrs:
>>ha elfogadod, hogy soros és társaik neoliberalizmusa (tkp. az atlant/transzatlanti világban szerveződő nemzetközi tőkepiac, elsődlegesen pénzügyi, kereskedelmi, másodlagosan gyáriparos, földbirtokos oligopóliumok) és orbán illiberalizmusa (ugyanez kicsiben, zártabb közegben nemzeti nagytőkésekkel oligarchákkal) lényegében ugyanaz, akkor ebben nincs vita.

Ez nem "elfogadás", hanem rajtunk kívül álló ténykérdés, így működik a világunk.....

>>csak ebben a játszmában egyrészt orbán húzza a rövidebbet felvéve, hogy nem szolgálja ki a tőkét és ha nem a németeket, akkor kínát.

Ilyen az élet.....

>> vagy nincs is olyan nagy különbség. mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon. cserébe az eu megszavaz valamennyi pénzt. hogy magyarország ne menjen csődbe.

Attól még nem menne csődbe csak kisebb lenne a kifli, és még nagyobb a pofa.....

>> és így orbán nem bukik meg 24-ben előre hozott választáson

Kurvára nem létezik a jelenlegi jogi berendezkedésünkben olyan, hogy "előrehozott választás"....
Még amikor lehetett volna is ennek relevanciája, mint pl. 2006-ban és utána, 2008-2009-ben különösen!!!, amikor még kisebbségben is, és ráadásul miniszterelnök váltással is, de simán kitöltötték a ciklust, még akkor sem.....
Erre Orbán kb egy hónap alatt rájött, a sok hülye meg álmodozik erről 12 éve konstans módon, folyamatosan, minden kedden megbuktatva a jelenlegi diktatúrát.....

>>mert utalják a pénzt,

Pontosan tudjuk, hogy nem fogják, ahogyan a lengyeleknek sem, ha piros hó esik, akkor sem.....és ennek ellenére lett 2/3 már megint.....

>>hanem esetlegesen nyer még egy választást 26-ban. mondván, hogy újabb győzelmet aratott.

Ahogy kinéz, 4-5-el nyeri 26-ban.....

>>csak ezzel nem jön létre semmiféle polgári magyarország. hanem egy újabb nemzedék megy a levesbe a rendszerváltókkal

Megyek sírni......

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 10:53:23

@cvsvrs:

"mert hogy az akkumulátor gyártással lényegében német-kínai vegyesvállalatok jönnének létre magyarországon."

Komolyan kérdezem, nem kötözködésből: Milyen lényeges különbséget jelent, hogy egy gyár, beruházás, vállalat magyar vagy külföldi magántulajdonban van? Adót mindkét esetben itt fizet, itteni munkaerőt foglalkoztat, mindkét tulaj csak a profitra hajt, és a magyar tulaj ugyanúgy elviheti más, olcsóbb országba, mint a külföldi. Ahogy sok amerikai cég ki is települt az USA-ból, amelyeket sztán Trump próbált visszacsalogatni.

alöksz róz 2022.12.03. 11:09:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát csak hasonlítsd össze azokat az országokat, ahol van saját tulajdonú gazdaság, azokkal ahol nincs.
első is igaz, második is igaz, harmadik is igaz, negyedik is igaz, de a vége mégse ugyanaz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 11:31:12

@HypocritSlayer:

"Jó lenne már ezt a faszságot elfelejteni........"

Most mindenki az akkumulátoros technológiára - basszus, hogy átvettük az amerikai szót, pedig a technika lenne a helyes - hajt, pedig látható, hogy még a LiFePO4 akkukkal sem lehet megváltani a világot. Az akkumulátorok energiasűrűsége is szánalmas, féltonnás akkupakkokkal járnak a személyautók is.

A napenergiával megtermelt mesterséges üzemanyag könnyen, olcsón és korlátlan mennyiségben tárolható. Felhasználható belsőégésű motorokban és üzemanyagcellás elektromos autókban is - így "seamless" lehet az átállás az elektromos járművekre. Felhasználható a meglévő infrastruktúra, nem kell méregdrága el. töltőállomásokat építeni a szükséges nagy teljesítményű áramhálózattal. Tartalék üzemanyagot kannában vihetsz magaddal pl. olyan helyekre, ahol el. töltésre nincs mód - próbáld ezt megtenni akkumulátorral.

Szóval hidd el, nem faszság. Az a faszság, ahogy erőltetik az akkumulátoros technológiát az üzemanyagcellás helyett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 11:34:13

@alöksz róz:

Ez szerintem csak azért van, mert az előbbiek eleve jóval gazdagabb országok.

Én is érzem, hogy nagyon nem mindegy, de nemigen látom az okot.

cvsvrs 2022.12.03. 11:35:52

@HypocritSlayer:
ha orbán az eu-tól nem kapna egy vasat se, akkor abból előrehozott választás következne. a fideszben váltanák le. navracsics elfogadná az ügyvezető miniszterelnöki pozíciót és lázár odatenné a kést. és egyébként a fidesz nyerne orbán nélkül is. csak abszolút többsége nem lenne. hanem kívülről lenne nyomás arra, hogy a momentum lépjen be a koalícióba. és utána az persze nem működne. orbán az brüsszeli politbürótól függ.

cvsvrs 2022.12.03. 11:55:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
a különbség az, hogy a helyiek kizárólag bérből, (adó) fizetésből élnek, vagy sem. van-e tőkejövedelmük.

polgári világban a debreceni gyógyszergyár egy olyan zrt, amit többségében debrecen városa és polgárai birtokolnak. és az ab start lejárt szabadalmú generikus készítményeket gyárt a helyi piacra, akkor abból már meg lehet élni. úgy, hogy az irányítási jog debrecenben van. ha debrecenben gyógyszerészként végzel, akkor jó eséllyel "hatalmi" helyzetbe kerülsz. nem lesz egy budapesti főnököd. értem, hogy ez budapestnek nem jó. próbáld megérteni, hogy debrecenben miért is jó.

na most ez még semmiféle innováció, megtanultad a gyógyszergyártást vegyészeti oldalról, műszaki karon megtanulják hozzá a gyártási technológiát fizikai oldalról. és a gépsor kidobálja azokat a kapszulákat, amit elő tudnak állítani a lengyelek is. a polgári világban a krakkóinak nincs varsói főnöke.

és ezek után jön a verseny, hogy a budapesti, debreceni, krakkói, varsói, stb. gyárak képesek-e előrukkolni valamilyen szabadalommal és ezek után a gyógyszergyár olyan terméket gyárt, amit el lehet adni a nagyvilágba. és arra szerveződik egy nyrt. és persze lehet ugyanígy egy szegedi központú, vagy pécsi, vagy akármilyen.

és ez a helyi tulajdonon alapul. nyilván da kutya se fog a richternek feltalálni akármit. mi a francért találjon fel. nem az övé a richter. a debreceni gyógyszergyár azonban a debreceni gyógyszerészeké, abban szerveződik egy kht, amelyik kutat. abban létrejöhet egy "gmk", amelyik fejleszt. és egy kis kft. amelyik termel.. és abból létrejöhet egy nyrt. vagy lehet egy nyrt. beszállítója debrecenben anélkül, hogy lenne egy budapesti főnöke.

felteszem érthető. a richter semmivel se jobb, mint akármelyik nyugati gyógyszergyártó a tulaj. mivel a menedzsment nem helyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.12.03. 12:40:43

@cvsvrs:

A legritkább eset, hogy a "helyiek" társtulajdonosai a vállalatnak. Hacsak Mészárost, Tiborczot és a baloldal holdudvarából is a hasonlókat nem tekintjük annak.

GyMasa 2022.12.03. 13:55:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"...sztán Trump próbált visszacsalogatni. "
Meg Biden is az "inflációcsökkentő csomagjával".

GyMasa 2022.12.03. 14:04:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Arról már nem is beszélve, hogy nincs elég akku sem.
hiába épülneka tucatjával az akkugyárak az elektromos autók részaránya 10 év alatt még mindig bűven 10% alatt van...
süti beállítások módosítása