téveszmék

téveszmék

"A szabály az szabály"

2023. január 05. - G. Nagy László

szabaly.jpg

 

Alacsony forgalmú, lámpás gyalogátkelőhely. Mindössze két sáv, autó sehol, amerre csak szem ellát. Simán átsétálok a piroson, de nem csak én, szinte mindenki, aki él és még mozog. Még a bottal járó, nyolcvan pluszos nénikék is belevágnak e kalandos átkelésbe, mindössze egyetlen fiatal lány marad a túloldalon, aki kötelességtudó módon kivárja a zöld jelzést. A többieknek talán fel sem tűnik e groteszk magány, engem ugyanakkor napok óta erősen foglalkoztat: vajon mi járhat a leányzó fejében?

 

Csak hogy tiszta legyen a kép: én sem járok mindig a tilosban. Nem csupán a felesleges kockázatot kerülöm, de rossz példát sem szeretnék mutatni sohasem. Miután a forgalmat felmértem, rögtön a következő lépés, hogy végigtekintek a várakozókon. Ha csak egyetlen kisgyereket is látok a sokaságban, azonnal fegyelmezett üzemmódba váltok. Talán az apja épp most magyarázza el neki, miként kerülheti el az értelmetlen tragédiákat. Ne én legyek az, aki hitelteleníti az okítást. Ez nagyságrendekkel fontosabb, mint hogy ne késsek el a pókerversenyről, így türelmesen várok. De látni kell: az individualista lélek, amely úton-útfélen hirdeti, hogy csakis magunkért vagyunk felelősek, a kiskorúak esetén mindig körültekintő bánásmódot sürget. Magasról teszek rá, hogy egy felnőtt ember miként vágja tönkre magát cigarettával, itallal, drogokkal, nemváltó műtéttel, vagy épp felelőtlen közlekedési szokásokkal. De egy gyerek az más. Rájuk muszáj vigyáznunk.

 

Szóval: ott áll az a lány, és ragaszkodik hozzá, hogy betartsa a szabályt, amely az adott élethelyzetben szemmel láthatóan kiüresedett, formaság csupán, semmiféle praktikus jelentőséggel nem bír. Miért nem indul el ő is? Hirtelen bevillan egy pár évvel ezelőtti Youtube videó, egy ma már sokak által idézett pszichológiai kísérlet. A főszereplő történetesen itt is egy fiatal lány, aki egy orvosi rendelő várótermébe érkezik. Természetesen nem is sejtheti, hogy rajta kívül mindenki más beépített ember. Néha megszólal egy sípjel, amelyre mindenki feláll. A kísérleti alany kérdően néz körül, nem érti a jelenséget, mindenesetre rövidesen ő is csatlakozik a társasághoz, újra és újra felállva. Egy idő után mindenkit szólítanak, s a váró kiürül, ám a lány még akkor is felpattan, ha a sípszót hallja. Később új arcok érkeznek, akiknek már ő közvetíti ezt a totál értelmetlen szokást... A piros jelzésnél gyökeret verő, illetve a sípjelre felálló lány esete nagyon is különböző, hiszen amíg az előbbi szembemegy a tömeggel, addig az utóbbi kifejezetten átveszi a csoportnormát. A motiváció is némiképp eltér: az első esetben az írott szabály, a központi direktíva feltétlen tiszteletét látjuk, a másodikban a konformitás a mozgatórugó. A lényeg azonban ugyanaz: mindkét leányzó hajlandónak mutatkozik az abszolút irracionális viselkedésre. Egy racionális ember ugyanis legalább három kérdést feltesz magának, mielőtt bármiféle - első blikkre üresnek és haszontalannak tűnő - rituáléba kezdene:

  1. Van-e a cselekedetnek morális vetülete? (Ártok-e bárkinek, ha így vagy úgy döntök?)
  2. Ártok-e magamnak közvetlenül a tettem által? (Elüthet-e egy semmiből feltűnő kamion?)
  3. Közvetett módon árthatok-e magamnak? (Jár-e büntetés érte, ha megszegem a szabályt vagy a csoportnormát?)

Mivel mindhárom kérdésre határozott NEM a válasz, egyetlen józanul gondolkodó ember sem fog ezekhez hasonló, kiüresedett szabályokat követni. Akkor hát miért e sok értelmetlen szokás, amely még 2023-ban is körülvesz bennünket? Miért terjednek még ma is a tökéletesen alaptalan vallási és ideológiai dogmák? Miért járunk még ma is hasztalan esőtáncot életünk megannyi színpadán, ahelyett, hogy praktikus dolgokkal foglalkoznánk? Kínálja magát a válasz: azért, mert az ember alapvetően egy irracionális lény. Ez oké, de azért totál idióták sem vagyunk. Muszáj arra a következtetésre jutni, hogy a legfőbb gond az erkölcsi iránytűnk táján keresendő.

  

 

A lány, aki magányosan vesztegel a pirosnál - miközben tudja, hogy veszélytelenül átgyalogolhatna a túloldalra és rendőr sincs a közelben, aki megbírságolhatná ezért - bizonyára abban a hitben él, hogy a törvény és a morál mindig kéz a kézben járnak, így az írott szabályok betartása gyakorlatilag egyet jelent az erkölcsös létezéssel. Ez maga a reménytelenül szomorú farizeusság, mellyel alapesetben csak önmagát viszi tévútra az ember. A komolyabb bajok ott kezdődnek, amikor ugyanez a lány egy kommunista, náci, vagy épp radikális iszlám közegben hasonlóképp szentírásként kezeli az írott törvényt. No de nem csupán a szervilis katona-lelkület térítheti el morális iránytűnket. Létezik még ennél is profánabb szempont. Második otthonomban, a pókerteremben pár hete bevezették azt a szabályt, hogy aki kéz előtt dob (még azelőtt kiszáll a játékból, hogy rá kerülne a sor), azt büntetéssel sújtják. Első ízben kimarad három leosztásból; másodszor egy teljes körből (ez teli asztal esetén tíz leosztást jelent); majd a versenyből való végleges kizárás következik. Nem kérdés, hogy kéz előtt dobni sportszerűtlenség, mert információt szolgáltat a korai pozíciókban ülőknek. Az sem vitás, hogy egy kellően fókuszált játékos sohasem követ el hasonló fegyelmezetlenséget. Ezzel együtt: a játékosok túlnyomó többsége feleslegesnek és túlzónak tartja az ilyetén szankciókat. És ennek ellenére a szerencsevadászok egy részéből fanatikus besúgót, önkéntes rendőrt formált az intézkedés. A minap megkérdeztem az egyik árulkodót, hogy ő maga egyetért-e a büntetés intézményével. Egyértelmű NEM volt a válasz. Logikusan arról faggattam tovább, hogy akkor most miért e kérlelhetetlen csendőr-mentalitás? Felelete - mely maga a tökéletes erkölcsi mélyrepülés - nem lepett meg különösebben: "Engem is kiültettek múltkor..."

 

Pontosan tudjuk, hogy az előírásokhoz való merev ragaszkodás mértéke népenként is eltér. A távol-keletiek például legendásan szabálykövetők. Ennek pozitív oldalát a japán sportolók és szurkolók is rendre megmutatják; legutóbb a labdarúgó világbajnokságon ámulhattunk a makulátlanul tiszta öltözőkön és lelátókon, melyeket maguk mögött hagytak. A Korean Air Cargo esete ugyanakkor azt mutatja, hogy ez a fajta merevség esetenként súlyos tragédiákhoz is vezethet. A társaság gépei a 90-es években kirívóan magas számú légi katasztrófát szenvedtek el. A vizsgálatok kiderítették, hogy sem az érintett repülőgépek műszaki állapota, sem pedig a személyzet szakmai felkészültsége nem indokolta e baleseteket. Idő kellett, míg rájöttek, hogy a hiba forrása a kommunikációban rejlik. A koreaiaknál a hierarchia, a tekintély rettenetesen fontos, maga a nyelv is hatféle (!!) tiszteletadási szintet különböztet meg, szemben például a magyarral, némettel, franciával, amelyekben magázódni és tegeződni tudunk, illetve az angollal, ahol csupán egyetlen szint létezik. Tény, hogy ártatlan emberek százai haltak meg csak azért, mert a vállalati kultúra és a szigorúan szabálykövető kelet-ázsiai attitűd nem tette lehetővé, hogy a kapitány és az első tiszt szabadon és közvetlenül kommunikáljanak egymással. Egy légiközlekedési társaságot képtelenség biztonságosan üzemeltetni úgy, ha a gép második embere nem mondhatja azt a főnökének: "fogyóban az üzemanyag, ha tíz percen belül nem teszed le a vasat, megdöglünk mindannyian". Ha a görcsös tiszteletadás megköveteli a körülírást, a homályos fogalmazást, úgy sem a mentalitás, sem a nyelv nem alkalmas e szakterület működtetésére. Miután mindez világossá vált, a koreai légitársaság kötelezővé tette az egymás közti angol nyelvű kommunikációt, valamint új vállalati kultúra meghonosítását írták elő. Térjünk vissza Európába: itt aztán igazán markáns különbségeket könyvelhetünk el az egyes nációk között. A déliek jellemzően lazák, az északiak többnyire meglehetősen merevek. Földrészünkön minden bizonnyal a németek a katonás fegyelmezettség csúcspéldányai. Ez áldás, ha magas technológiai szintű ipart működtet egy ország, ugyanakkor rémes átok, ha nácizmust, kommunizmust, avagy szivárványos ideológiát. A parancs az parancs, végre kell hajtani...

 

A koreai légitársaság esete nem csupán arra világít rá, mennyire haszontalan, sőt káros a túlzott tekintélytisztelet, de azt is remekül láttatja, hogy a jól működő szabályoknak egyszerűeknek kell lenniük. Nincs élő ember, akivel nem fordult volna elő, hogy egy karácsonyra kapott társasjáték leírását tanulmányozva fél óra múlva visszapakolt mindent a dobozba, hogy aztán soha többé ki se nyissa... És ne tévedjünk: ez az igény a zsenik szintjén ugyanígy megjelenik. Az elmúlt évtizedek során volt szerencsém néhány logikai rejtvényfejtő világbajnokságba bepillantást nyernem - négyszer játékosként, egyszer csapatkapitányként, s egyszer játékkészítőként -, s mindannyiszor azt tapasztaltam, hogy a túlbonyolított feladványokhoz nem szívesen szagol hozzá senki. Korántsem véletlen, hogy a pozitív filozófiák és morálfilozófiai rendszerek minden esetben egyszerűek, még két kőtábla is pazarlóan sok, hogy rögzítsük a lényeget.

 

"A szabály az szabály!" Hányszor hallottam már és hányszor hallom még ma is ezt a végtelenül ostoba frázist! A legszebb mindig az, amikor tömegek találnak fix kapaszkodót olyan ember alkotta, önkényes, tiszavirág életű törvényekben, melyeknek semmi közük az egyetemes emberi morálhoz. Amikor az élet és a szabadság tiszteletéről, vagyis az erőszakmentességről beszélünk, hívhatjuk ezt akár Buddha és Jézus útjának, isteni parancsolatnak, szívbe írt törvénynek, klasszikus liberalizmusnak - ahogy ízlésünknek leginkább megfelelő. Ám ez az egyetlen intelem, ez maga a szent Kába-kő, melyhez igazodni érdemes. Minden egyéb szabály, amely ezzel ellentétes, az erkölcstelen és elvetendő. Nevezhetjük magunkat konzervatívnak, s ragaszkodhatunk porlepte iratok "bölcsességeihez", melyek mellett a vak hagyománytiszteleten túl semmi sem szól, ám ezzel valójában csak a neomarxisták és woke-progresszívek számára készítjük elő a terepet, hiszen pont ugyanolyan erkölcsi relativistává züllünk, mint amilyenek e radikális balosok. Egyedül az egyetemes emberi morál, ami fix, az ezen felüli szabályok jönnek-mennek - a tudatos ember magasról tesz rájuk. Elég azokat betartani, amelyek szinkronban állnak az erkölccsel. Meg amiket muszáj... Legyen ez utóbbiból minél kevesebb, ha élhető társadalmat szeretnénk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418008502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.01.06. 14:01:57

@G. Nagy László:
az iskolaköpeny probléma sem új. errefelé a fejedelem 1624-ben tógákat adományozott a kollégiumnak és az egyháztanács elrendelte, hogy azt a deákok kötelesek viselni. a fejedelem ajándékát. és a diákok egy része fellázadt mondván, hogy a francokat akarnak ők ilyesmit. és arra jutottak, hogy akik a papi hivatást választják azok legyenek "tógások", és akik nem, azok nem. és lényegében így vált külön a bölcsész- és a természettudományi kar.

2023.01.06. 14:12:16

@G. Nagy László:
valaki mondhatja, hogy a kamatszedés tilalmas. vagy a reálkamatok szedése. és mondhatja azt is, hogy a francokat. a semmiből történő pénzteremtés tilalmas, vagy sem. ez ugye a kapitalizmus alapproblémája.

az se jó, hogy nem jön létre a pénz mint adósság. mert nincs annyi nemesfém, amennyi fedezné a nagyvárosok ellátásához szükséges áruforgalmat. és erre lehet mondani, hogy mit számít az. meghaladtuk a feudalizmust. fel vagyunk világosodva. a másik oldalról a fogyasztó társadalom totális versenyre kényszeríti az árutermelőt. amire persze lehet mondani, hogy mit számít az. a kérdés, hogy korlátozni kellene a pénzrendszert, vagy nem kellene.

ezekre a kérdésekre partikuláris válaszok adhatók. ahogyan arra is, hogy kelhessen-e egybe az egyneműek. az egy kompromisszum, hogy állhasan össze egy háztartásba, de alkossanak családot. vagy az egyház ne szentesítse. és lehet azt is mondani, hogy a francokat állhassanak össze. vagy azt is, hogy nehogy már ne fogadhassanak örökbe. hiszen az állami gondozásnál minden csak jobb lehet.

na most melyik legyen? az ilyen vitákban szinte mindenki az egyetemes erkölcsre hivatkozik. szinte az összes közéleti vitában.

HypocritSlayer 2023.01.06. 14:36:38

@G. Nagy László:
>>"Figyelmen kívül hagyhatod, hogy a Ne ölj és a Ne lopj parancsolatok sok ezer éve minden számottevő kultúra törvénykönyvében alapvető passzusok.<<

:)Megint keversz:) é a te hitedet az "egyetemes erkölcs"-el kapcsolatosan hagyom figyelmen kívül, mert valótlanságokkal sok időt nem érdemes tölteni.

Persze, hogy sok kultúra részei, de azért itt is érdemes kissé "cizellálni", ez egyrészt:
- a "szabad" és/ vagy a "saját törzsön/kaszton belüli"
- és/vagy , vele "egyrangú, egyenjogú",
- vagy netán a "rangban fölötte állókra" volt érvényes.......

Bizonyos "csökevények" a mai napig fennmaradtak, mint pl az, hogy a gyaur/kafir/goj -al szemben azért kissé "lazábbak":), hogy finoman fogalmazzunk, viszont a saját "fajtán belül":) kötelező betartani:)

>>Figyelmen kívül hagyhatod a világ valaha élt összes morálfilozófusát is. <<

Azt teszem ,mert én egy ilyen elvetemült szemét vagyok:)

>>Magasról tehetsz Buddha és Jézus tanításaira (totál mindegy, hogy léteztek-e).<<

Megnézted a videót?:)

>> Az én hitem mindezeknek az esszenciája. <<

Ha választani kéne/kötelező lenne, akkor a buddhizmus felé hajlanék.....

>>Te nyugodtan járhatsz más utakon, a te dolgod.<<

Én a pokol tüzén fogok elkárhozni, hitetlen pogányként, de valószínű, hogy ott sokkal több lesz az ismerős:)

>>Az általam preferált világban az emberek többsége tudatos, vagy legalábbis törekszik a tudatosságra. <<

Aztán, időnként, a való világban, amikor a kezed valamely véletlen folytán a bilibe ér, akkor majd összerezzensz:)

>>(Kurva nagyot tévedsz, ha e téren a nevelés és az oktatás jelentőségét lebecsülöd.)<<

Kutyából nem lesz szalonna, bárhogyan is neveled/oktatod, míg az életrevalót sem tudod visszatartani, 80/20 az arányuk és nem determinisztikus, vagyis bármelyik utódja is ugyanilyen valószínűséggel lesz az "apja vére":)DDDD, ebben ezért , ha így vesszük, van "demokrácia":) már csak a "szerencsefaktor" miatt is......:)

>>A tudatosságnak pedig az a fő ismérve, hogy MINDIG MINDEN szokást, hagyományt, előírást megkérdőjelezünk. <<

Egyetértünk, de azért "a sárga hóból még mindig nem eszünk".......

>>Nem azt mondom, hogy mindent megtagadunk, hanem azt, hogy megkérdőjelezünk. Látni akarjuk az értelmét, különben nem csináljuk.

Abszolút egyetértek, viszont ennek is megvan a saját ideje........, kontextusa....

>>16 éves voltam, amikor végképp szakítottam a szüleim által erőltetett vallásossággal. <<

Én meg 14 évesen, épp bérmálkozás előtt tértem ki a katolikus anyaszentegyház kebeléből :) és "teszteltem az Urat":), vajon lesújt-e rám, hogy folyamatos káromkodások és az utolsó gyónás után eléggé "bemocskolt lélekkel" vettem magamhoz Krisztus testét:)
Azóta sem sújtott agyon:).......

>>Azóta csak esküvők és temetések idején jártam misén. <<

Én még akkor sem, hacsak nem volt elkerülhetetlen (külső) kényszer.......

>>Aztán ott van az iskolaköpeny: már általánosban sem hordtam, gimnáziumban pláne.

Mert megtehetted, máshol kaptál volna érte:)

>>Ezek értelmetlen dolgok, így nincs közöm hozzájuk. én ezekről beszélek. <<

Pont a köpeny az, ami kvázi "egyenlőséget" volt képes csempészni, még akkor is, ha egy "kommunista csökevény:)"

>>Ha egy közösséget csak az egyenruha tart össze, az nem valódi közösség. <<

Hát, van ahol ez segít, ha másért nem, akkor azért hogy megkülönböztethető legyél, vagy felismerd a "fajtádat", annyira nem fekete-fehér, ez sem......

>>Ha egy házasságot csak a szexuális hűség tart össze, az nem valódi kapcsolat. <<

Annak a házasságnak is lőttek, amiben nincs szex és annak főleg, ahol az asszony legalább egyszer félrekúrt, tudod, "a csizmába való beleszarás esete.......", abból már csak rosszabbnál rosszabb verziók jöhetnek utána....
"
>>Ahol egy zebrán mindenki átmegy a piroson, mert annyira gyér a forgalom, oda felesleges a lámpa.<<

Egyetértünk, de ha a lámpa léte akár egyetlen életet is megment, akkor nem volt felesleges.....

HypocritSlayer 2023.01.06. 14:37:06

@HypocritSlayer: folyt.

>>De tőlem gondolkozhatsz másképp és istenítheted a kiüresedett rituálékat. Lelked rajta.<<

Nem hinném, hogy istenítek kiüresedett rituálékat, de ha a lelkednek így könnyebb, akkor legyen, ez már nem oszt és ne szoroz:)
Viszont a végletekben való gondolkodásod/kommunikációd (, ami a Sith-ekre jellemző:), illetve az extrém túlzások,mindig valami (hamis) pátoszt és színpadiasságot próbálsz belerakni.
"Túltolod" és így rombolod a mondanivalód erejét, hitelességét, de lehet, hogy csak én látom így, amúgy meg a te dolgod:), de bármely "oldal" is tolja fullba a kretént, az mindenképpen zavar, valószínű azért mert rám is jellemző:)

>>Beszélhetsz arról, hogy létezik iszlám erkölcs.

Én ilyenről nem beszéltem, én arról beszéltem, hogy "ahány ház, annyi szokás" és még házon belül is eltérhetnek, az egyének szintjén főleg.....
Keresztény kultúrkörbe( a világ népeségének 31-32%-a!) úgy-ahogy lehet közös definíciókat alkotni, de még az is necces....., a nemkeresztényben meg eléggé nagy a szórás......

>>(Hirdettek már kommunista és náci erkölcsöt is.)

Ugyanilyen hittel és vehemenciával, ahogyan te hordozgatod a véres kardot:)

>>ha annak része az, hogy meggyilkolhatod azt, aki Mohamed karikatúrát készít, úgy annak semmi köze az erkölcshöz. <<

Szaud- Arábiában hamar elvesztenéd a fejed, ha Mohamed karikatúrát posztolnál, de azért annyira te sem vagy vagány, hogy kirakj a faszbukodra egyet, meddig élnél, vajon?

Egy muszlim számára meg a "nem muszlim" léted tesz téged számára "alacsonyrendű páriává" és mindig a (rab)szolgájává:), még akko r is, ha ezt nem tudja "kiélni":)és magasról leszarja a te "egyetems"-nek vélt erkölcseidet.

>>Az maga a fasizmus, az maga az erkölcstelenség. <<

Fenét, megint dobálózol nagy szavakkal, de azért te sem rángatod meg az oroszlán bajszát , csak ugatod:)

>>De ha téged ilyen könnyű megtéveszteni a szavakkal, <<

Engem nagyon könnyű:) Naiv vagyok:)

>>úgy leírhatja bárki azt is, hogy Lendvai Ildikó gyönyörű.<<

Van az a preferencia, de számomra nem az.

>> Vagy hogy Fekete-Győr András lángelme.<<

Csak egy elpuhult balfasz.

>> Biztos lesz két-három ember, aki így gondolja. <<

Ne számít, de nem is értem, hogy mire fel és miért hoztad?
Ezek mire lennének érvek?
Talán arra, hogy most aztán jól beszóltál nekem, ????

>>A gyilkos iszlámot is éltetik nem kevesen.<<

1,8 milliárd úgy sacc/kb.....

>> Elég szomorú, ha képtelen vagy kimondani, hogy ez embertelen.<<

Dehogy vagyok képtelen kimondani, egyetértek veled, a szocializációmból is az következik, hogy az, a mi fogamaink, világlátásunk, "kultúrán, értékeink" szerint igen, az, és?

Ez változtat valamin? Rajtuk? Rajtunk?
Az "egyetemes erkölcsödről" 1,8 milliárd gondolja és hiszi úgy, hogy faszság.........
én nem ők az egyetlenek.......

>>"Az kurva mindegy, hogy én hogy kezelem, vagy mi a véleményem róla, hiszen kurvára nincs se ráhatásom, se beleszólásom" Nagyon nem bírom az ilyen megúszós maszatolást.

Neked maszatolás nekem, meg el nem pazarolt energia.....

>> Ennél sokkal-sokkal több van benned. <<

Bocsásd meg nekem, ha lehet, hogy csalódást okozok neked, tőlem csak ennyi telik, de ígérem, igyekezni fogok:)

HypocritSlayer 2023.01.06. 14:39:59

@alöksz róz:

>>na de a társadalmi szintet ne hanyagoljuk<<

Nem rendelkezünk konkrét számokkal, arányokkal.......

>>ha egy társadalomban az egyének 80%-a homofób, akkor 72%-a homoszexuális vagy látens homoszexuális? <<

Őszintén, fingom sincs, de nem is izgat, ha valakit érdekel, majd kikutatja.......

2023.01.06. 14:41:26

@alöksz róz:
ha az erkölcs abszolút, akkor nincs minősített eset. igazmondás van és hazugság.

ez nyilas misi dilemmája.. aki az abszolút erkölcs szerint akar élni. és aztán úgy nem akar gyerek lenni. mert azt látja, hogy a társai rosszak, esetenként gonoszak. megbocsát nekik. de nem akar többé közéjük tartozni. azt látja, hogy a felnőtteket elcsábítja a szépség és úgy a felnőttek sem feltétlen jók és igazmondók. a gyermeki jóság szembekerül a felnőttek "igazgságával". tkp. az erkölcsi relativizálásal. a regény címe egy egy maxima. légy jó mindhalálig. és regény végén marad dilemma. persze lehet mondani, hogy egy rossz regény.

HypocritSlayer 2023.01.06. 14:42:00

@alöksz róz:
>>"Kezdjük azzal, hogy a te hiteden kívül akkor és annyira létezik EGYETEMES erkölcs, amennyire létezik egyetemes egyenlőség" - mi köze a kettőnek egymáshoz <<

Semmi, épp ez a lényeg, hogy mindkettő hamis:)

In aqua scribere........

alöksz róz 2023.01.06. 14:54:30

@HypocritSlayer: ja így a legkönnyebb. bemondani valami nagyot aztán elsunnyogni :D

2023.01.06. 14:54:57

@alöksz róz:
a reformáció után köztisztviselői eskü szövege errefelé legalább is.
„Az igaz Isten téged úgy segéljen, ki Atya, Fiú és Szentlélek a' Te hitedben, hogy a', mely
esküdtbíróságnak tisztire személyedet a' város választotta, abban tehetséged szerént igazan
*igyekezzél* járni, az igazat nem hamisítod, a hamisat nem igazítod, az előtted törvénykedőknek a' *Te értelmed szerént* igaz tövényt teszesz, ebben se kedvet, se barátságot, atyafiúságot, félelmet nem nézel, hanem igazan cselekeszel, Isten Téged úgy segéljen!”

alöksz róz 2023.01.06. 14:59:54

@HypocritSlayer: de ha szerinted sincs semmi köze, akkor minek hoztad össze a kettőt, azt nem értem hol van ebben a logika, egyáltalán nem erősíti meg az egyenlőség nemléte az erkölcs nemlétét

HypocritSlayer 2023.01.06. 15:00:44

@alöksz róz:
>> ja így a legkönnyebb. bemondani valami nagyot aztán elsunnyogni :D <<

Tényleg nem izgat, de látom, hogy te rápörögtél:)

alöksz róz 2023.01.06. 15:03:32

@cvsvrs: ez mi ez, papám, most a te vagy vki más véleményét akarod rajtam számon kérni, vagy mi? :D
szerintem van minősített eset, és nem is zárja ki semmi hogy ne legyen. oszt ennyi.

HypocritSlayer 2023.01.06. 15:06:19

@alöksz róz:
>>de ha szerinted sincs semmi köze, akkor minek hoztad össze a kettőt,<<

Mert mindkettő faszság és 0 értékkel bír, és az egyik 0 egyenlő a másik 0-val,

Próbál az ember valami kultúrát elhinteni:), de úgy látom,hogy csak gyöngyszórásig jutok:)D

>>azt nem értem hol van ebben a logika, <<

Sehol, nem indoklás és a kettő közti kapcsolat még mindig a 0 értéke.....

>>egyáltalán nem erősíti meg az egyenlőség nemléte az erkölcs nemlétét <<

Persze, hogy nem, két 0-val egyenértékű valótlanság egy mondatban,

Rágjuk még tovább?

2023.01.06. 15:07:48

@alöksz róz:
ha az erkölcs abszolút, akkor a hazugságnak nincsenek minősített esetei. hanem igazság és hazugság van. semmi egyéb.

alöksz róz 2023.01.06. 15:10:43

@HypocritSlayer: görgessünk fel a lap tetejéig és rögtön kiderül... gyerekesen viselkedsz

2023.01.06. 15:24:03

@alöksz róz:
ez esetben ezt nem neked kellett volna címeznem. bocs.

alöksz róz 2023.01.06. 15:29:49

@cvsvrs: én csak annyit írtam, hogy a laci pont ugyanezt írta korábban. logikus is a levezetés. de azt nem mondtam, hogy szerintem is úgy van

2023.01.06. 15:29:53

"Az igazságnál semmi sem erősebb, a hazugságnál semmi sem hiábavalóbb. Az Úr szava örökké megmarad." ilyen és ehhez hasonló maximákat fogalmaznak meg a reformáció idején. és a puritanizmusig elvezet. és tkp. a felvilágosodással jönnek rá, hogy az igazságszolgáltatás nem lehet teokretikus.

a másik oldalról viszont a felvilágosult abszolutizmust is elutasítják. ami az objektív racionalitásra alapozva akarja megteremteni az igazságot. és azzal teljesen kizárják a szakralitást.

és a kettő között próbálnak közjogi megoldást keresni. ez a reformkori magyarország.

HypocritSlayer 2023.01.06. 15:30:53

@alöksz róz:

>>gyerekesen viselkedsz <<

Befejezhetjük?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.06. 20:01:08

Szokás.

A kelet-európai kisember tudja, a szabályokat nem szabad követni.

taga20 2023.01.06. 21:18:55

@alöksz róz: mi van rözse, a nergeci már neked is sok?:))

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 21:38:13

@HypocritSlayer: [Korea] "És, azóta változott, kevésbé lettek szabálykövetőbbek, ennek hatására? Nem hinném, inkább az a valószínűbb, hogy ilyen esetekben "kivételt tesznek" vagy erre az időre "felfüggesztik" ezeket a formaságokat, de mindenhol máshol és máskor megmaradnak..."

A légibalesetek kivizsgálása után általános gyakorlat, hogy a kivizsgáló hatóság ajánlásokat fogalmaz meg a különféle szerveknek, cégeknek. Kötelezővé nem tehetnek semmit, de olyan történik, hogy a hatóság az ajánlás nyomán hoz valamilyen szabályt. A koreai légitársaságok megkapták az ajánlást a pilótafülkében a hierarchikus rend kevésbé szoros betartatására (magyarul: szólj rá a kapitányra is, ha hülyeséget művel), de ilyen orzságokban nehéz ezt megvalósítani, a koreaiaknak sem sikerült, volt később hasonló balesetük. Volt ilyen baj egyiptomiakkal is, de többször volt már baleset olyasmi miatt, különféle országokban, hogy a társaság mogorva és akarnok típusfőpilótája volt a kapitány, és nem mertek rászólni. A KLM híres tenerifei katasztrófájának is ez volt a közvetlen oka. A szabálykövetés nehéz ügy, bár a posztoló megpróbálta átvágni a csomót, de nem sikerült neki.

– ugyanez történt egyiptomi légitársaságnál is –

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 21:46:37

@G. Nagy László: "nem lőhetem le mint egy kutyát? önvédelemből?
Dehogynem. És mindegy a bőrszíne. Bejött a birtokodra, ő az erőszaktevő."

Ne terjessz butaságot. Nem lőheted le, ha jön feléd, csak amikor már közvetlenül rád támadt. És figyelmeztetted arra vagy láthatóvá tetted, hogy fegyvered van. A mostani, megengedőbb törvény is csak akkor menti fel az önvédelemből fegyvert fogót, ha nem volt módja tájékozódni, például mert éjszaka hatoltak be a lakásba. Birtok és tulajdon nálunk nem védhető fegyverrel, és nem is büntethetsz fegyverrel, vissza sem tarthatsz betörőt azzal, hogy a lábába lősz. Ez nem Amerika, szerencsére. Hálistennek itt nem lehet bárkinek puskája az ajtó mögött, minden eshetőségre.

alöksz róz 2023.01.06. 21:51:20

@Androsz: "Nem lőheted le, ha jön feléd, csak amikor már közvetlenül rád támadt. És figyelmeztetted arra vagy láthatóvá tetted, hogy fegyvered van. A mostani, megengedőbb törvény is csak akkor menti fel az önvédelemből fegyvert fogót, ha nem volt módja tájékozódni, például mert éjszaka hatoltak be a lakásba." - szerintem ez az új törvényben nem így van.

alöksz róz 2023.01.06. 21:54:40

@taga20: téged még nem vitt el a fekete autó? hát milyen diktatúra ez

G. Nagy László 2023.01.06. 22:03:15

@Androsz:

"Ne terjessz butaságot. Nem lőheted le, ha jön feléd, csak amikor már közvetlenül rád támadt."

Nem a hazai joggyakorlatról diskuráltunk, hanem az elemi morálról.

A jog országonként eltérően kezeli a kérdést, ahogy írtad is, Amerikában simán lelőheted az illetéktelen behatolót. (Ott épp az a gáz, hogy ha már fegyvert használsz, jobban jársz ha halált okozol, mert ha csak sérülést, utána lepereli a gatyádat is.)

" A szabálykövetés nehéz ügy, bár a posztoló megpróbálta átvágni a csomót, de nem sikerült neki."

Mi hibádzik?

alöksz róz 2023.01.06. 22:06:59

@G. Nagy László: "Nem a hazai joggyakorlatról diskuráltunk, hanem az elemi morálról." - az elemi morál szerint pont nem lőheted le :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 22:12:45

@alöksz róz: A törvény nem engedi meg, hogy ha belép valaki hozzád fegyverrel, akkor te ezért lelődd. Nálunk ezt megbüntetik. Ha ezt éjszaka teszi valaki és meglepetésszerűen, akkor esélyes, hogy nem emelnek vádat. Nem emlékszem már, hogy ezt milyen bírói döntvény vagy kamarai állásfoglalás mondta ki így tételesen, de pár éve foglalkoztak vele, igyekeztek az emberek eszébe vésni, hogy ez nem Amerika. Az a jó, hogy itt tényleg nehéz éles lőfegyverhez jutni. Vannak ezek a pukkantyúk meg gumilövedékes pisztolyok, ha ilyemivel az utcán elkezdesz durrogtatni, még ha nem éles lőszer is, akkor is elmeszelhetnek lőfegyverrel visszaélésért meg felfegyverkezve elkövetett garázdaságért. Ezekért is lehet ülni egy évet. Amikor apám után megtaláltam a tüzijáték fellövésére való kis pisztolyt patronokkal, leadtam a rendőrségen, nagy ügyet csináltak belőle, végzésben értesítettek arról, hogy x darab lőszert átvettek. Lehet ezt nevetségesnek érezni, de ennek eredményeként itt nem is szokás a lövöldözés.

alöksz róz 2023.01.06. 22:19:20

@Androsz: "A törvény nem engedi meg, hogy ha belép valaki hozzád fegyverrel, akkor te ezért lelődd" - de, megengedi.

én is olvastam ilyen állásfoglalásokat, az a lényeg hogy a hozzád behatoló viseli a kockázatot. szó szerint annak a kockázatát, hogy ha bemegy, meghalhat.

na de majd rákeresek, így évekre visszamenőleg ki emlékszik mindenre szó szerint...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 22:21:12

@G. Nagy László: "Nem a hazai joggyakorlatról diskuráltunk, hanem az elemi morálról."

A törvény a morál felett áll, és itthoni jelenetről volt szó, nem külföldről. A törvény szerint nincs fegyveres birtokvédelem.

"Mi hibádzik?"

Hogy a szabályt felül próbálod írni az erkölccsel, holott a szabály azért van, hogy ne a sokféle egyéni erkölcstől legyen függésben a közösség. A szabály leegyszerűsíti a helyzetet (jó esetben), épp ahogy a társasjátékról írtad, és nem kell erkölcsi dilemmával vívódni. Ennek ellenére én is átmegyek az utcán, amikor nincs az úton egy autó sem. Én az ő fejükkel is gondolkodom, amikor nem akarom kitenni a sofőrt annak, hogy neki zöldben valaki átmegy előtte, még ha távol is. És igazat adok abban, hogy a kisgyereknek igyekszel nem rossz példát mutatni, én is szoktam gondolni rá. Láttam már olyat, hogy valaki beletántorgott a zebrán a masszív pirosba, mert ő úgy gondolta, hogy az ő erkölcse ez ellen nem tiltakozik. Megmaradt, továbbadhatja a tanítást. Ha a rendőr lelövi, az hasznosabb lett volna.

G. Nagy László 2023.01.06. 22:30:20

@Androsz:

"Hogy a szabályt felül próbálod írni az erkölccsel, holott a szabály azért van, hogy ne a sokféle egyéni erkölcstől legyen függésben a közösség. "

Na várj! Ha egy adott szabály szemben áll az elemi erkölccsel, akkor inkább a szabályhoz ragaszkodjunk? Tényleg így gondolod?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 22:30:43

@alöksz róz: Találomra rákerestem, elsőként akadtam rá erre: www.feol.hu/helyi-kozelet/2021/02/onvedelem-fegyver-mor-barandi-zoltan-kalappal Azt mondja: "a bíróság majd azt is vizsgálja, hogy volt-e esetleg más mód, amivel a támadás elhárítható lett volna." Ez a kulcsmondat. A vizsgálódást persze már a rendőrség elkezdi, de a behatolót is óvni próbálják a hülyesége túl súlyos következményeitől. Ott van az a tetű Pistorius, négyet beleeresztett a fürdőszobaajtóba, kívülről, mondván, hogy azt hitte, betörő van odabenn. Vajójában kinyírta a barátnőjét. A bíróság ezt még ott sem ette meg.

Ezt is mondja még: "Ha a lakásba éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás történik, akkor nem kell arányokat számolni." Ez bizonyára egy szakértői értelmezés, akár így fogalmaz a törvény, akár nem, én elfogadom.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.06. 22:41:07

@G. Nagy László: "Ha egy adott szabály szemben áll az elemi erkölccsel, akkor inkább a szabályhoz ragaszkodjunk? Tényleg így gondolod?"

Igen. A szabályt olyanok hozzák, aki az enyémtől eltérő erkölcsi elveket is ismernek, van rátekintésük hasonló helyzetekre, és valamiért azt a szabályt nevezik szabálynak. Azért, hogy ne kelljen gondolkodni, és az okoskodó polgár ne mondhassa, hogy SZERINTE a szabály rossz, ezért nem tartotta be. Ez anarchiához vezetne, és azt elkerülni a társadalom érdeke. Én sem értek egyet minden szabállyal, de elfogadom a tőlem független szabályok létezésének szükségességét. A Nyugat felpuhított addig stabilnak hitt szabályokat, és a jöttmentek kihasználták a társadalom józan önvédelmének elmúlását, és ott maradtak nekik a no-go zónákban, ahonnan a puha szabályok miatt nem merik őket kikergetni. Láthatjuk, mire mennek az erkölcsi normák ütköztetésével. A szutykosok szerint a hitetlent meg lehet erőszakolni, hát ők mindenesetre megteszik. A törvény pedig meghátrált. Én nem szeretnék ott élni. Nem mondom, hogy Észak-Korea lenne a mintaállam, de egy egész kicsit igazuk van abban, hogy mi, kívülállók nem tudjuk megítélni az ő társadalmuk kívánalmait. Persze én sem tartom őket normálisnak, de az erkölcsöm eszembe juttatja, hogy én vajon milyen alapon akarom okosabbnak tartani magamat náluk. Az USA is csak azt teszi hetven éve, szerintük nekik van igazuk. Nehéz kérdés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.06. 22:57:25

nem tudom eldönteni, melyik a gázabb a social conformity videó (és alkotói), ami a tudományosság szikrájára se ad.

vagy az aki komolyan veszi, és beteszi a posztjába, mint bármi olyat, ami komoly figyelemre méltó lehet.

nem látom még mindig a kérdéseimre a válaszokat. tudod mi fog jönni, ugye?
nem mazsolázhatsz önkényesen a kérdések között, és reagálhatsz rá olyat aminek semmi értelme.

a fideszesnek először a mondatalkotást, a beszédet kell megtanulnia, utána megyünk hosszú úton, mivel még a kommunikáció se megy : ami a logikus gondolkozás felé.

bár nem mindenki képes erre. főleg ha rá se akar lépni az útra.
nem elég a homo sapienshez tartozni, vagy akár könyvet írni, ahhoz hogy értelmesnek lehessen hívni valakit. aki értelmes akar lennei, annak meg kell tanulnia vitatkoznia, és kritikusan kell gondolkoznia, hisz az intelligens ember számára a vita a legizgalmasabb szellemi tevékenység.

alöksz róz 2023.01.06. 23:05:04

@Androsz: "Ha a lakásba éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás történik, akkor nem kell arányokat számolni." - hát ez mondjuk pont azt jelenti, hogy szó nélkül agyonbaszhatod a kisbaltáddal, nem fognak elítélni...

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.01.06. 23:11:44

Nem kimondottan a témához kapcsolódik, de mivel a szerző nagyon liberális (néha túlságosan is), szerintem tetszeni fog neki:

hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Jimmy_Wales_az_%C3%A9les_k%C3%A9sekr%C5%91l

alöksz róz 2023.01.06. 23:12:00

@Androsz: nekem inkább az ehhez hasonló írások maradtak meg, csak hát nem emlékeztem, hogy ezek még csak a készülő törvényről szóltak
www.bama.hu/kozelet/2012/02/a-keszulo-uj-torveny-tobb-lehetoseget-ad-a-vedekezesre
"Egy másik, a minisztérium által leírt eset szerint ha éjjel betörőt, illetve betörőket kap rajta a tulajdonos, de azt nem tudja megítélni, hogy van-e nála, illetve náluk fegyver, akkor a jog úgy tekint majd az esetre, mintha a jogtalan behatoló a védekező életére tört volna. (Vagyis lényegében mindegy, valójában rendelkeztek-e fegyverrel.) Ilyen esetben az önvédelem ugyancsak járhat akár az élet kioltásával is, a tulajdonos pedig nem büntethető."

G. Nagy László 2023.01.06. 23:13:55

@Androsz:

"A Nyugat felpuhított addig stabilnak hitt szabályokat, és a jöttmentek kihasználták a társadalom józan önvédelmének elmúlását, és ott maradtak nekik a no-go zónákban, ahonnan a puha szabályok miatt nem merik őket kikergetni. Láthatjuk, mire mennek az erkölcsi normák ütköztetésével. A szutykosok szerint a hitetlent meg lehet erőszakolni, hát ők mindenesetre megteszik. A törvény pedig meghátrált."

Valamit nagyon félreértesz. Ebben az összevetésben a nyugati polgári világ, a tulajdon és az egyén szabadságának a védelme jelenti az elemi erkölcsöt, és a bűnöző, erőszaktevő bevándorlók képviselik az erkölcstelenséget. Itt nem erkölcsi normák ütköznek, hanem a civilizáció ütközik a nettó bűnözéssel. Nyilvánvalóan szégyenteljes, hogy a nyugati rendőrség nem képes megvédeni a polgárait.

" Nem mondom, hogy Észak-Korea lenne a mintaállam, de egy egész kicsit igazuk van abban, hogy mi, kívülállók nem tudjuk megítélni az ő társadalmuk kívánalmait."

Ez viszont nagyon gáz. Az észak-koreai kegyetlen fasizmus legalább annyira elítélendő, mint az iszlám fasizmus.

Ha tisztességes és erkölcsös ember vagy, sohasem fogsz olyan szabályokat és törvényeket támogatni, amelyek szembemennek az egyetemes morállal.

alöksz róz 2023.01.06. 23:15:02

@Androsz: na ez volt az
index.hu/belfold/2021/01/28/a-jogos-vedelem-mindenkit-megilleto-alapjog/
Szituációs jogos védelem
A 2013. július 1-jén hatályba lépett új Btk. vezette be a magyar büntetőjogba a szituációs jogos védelmet. E szerint bizonyos szituációkban nem kell vizsgálni, szükség volt-e a védekezésre, mert a személy elleni jogtalan támadáskor a törvény vélelmezi az elhárítás szükségességét. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna,

ha azt személy ellen éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követik el,
ha az a lakásba behatolva éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan történik,
ha azt a lakáshoz tartozó bekerített helyre behatolva fegyveresen követik el.
Ezekben az esetekben tehát a cselekmény nem büntetendő, mivel nem veszélyes a társadalomra, továbbá a jogos védelmi helyzetben kifejtett elhárító tevékenység nélkülözi a jogtalanságot. A jogtalan támadás ellen védekezőt még gondatlanság miatt sem lehet felelősségre vonni. Úgy is mondhatjuk, hogy

A JOGTALAN TÁMADÁS KOCKÁZATÁT A TÁMADÓNAK KELL VISELNIE.

G. Nagy László 2023.01.06. 23:18:09

@Balogh Zsolt: Tényleg tetszik.

Apám mesélte, hogy amikor a nyolcvanas évek elején Moszkvában járt, ott az éttermekben sehol nem adtak kést. Ott szemmel láthatóan nem bízott a rendszer az egyénekben...

Wildhunt 2023.01.07. 11:30:51

@alöksz róz: néhány éve volt egy olyan, hogy egy betörés elkövetője elmérte a célpontot: a házban tartózkodó hölgy ugyanis küzdősport bajnok volt. Eredmény: többszörösen törtek a betörő keze, lába, bordái, koponyája. A bíróság szerint nem volt elvárható hogy a megtámadott stresszhelyzetben jól mérje fel a kockázatot, tehát a védekezése bár aránytalan, de jogos és törvényes volt. Állítólag az ilyen típusú ítélet irányadó nálunk.

alöksz róz 2023.01.07. 13:02:46

@Wildhunt: van ennél 'szebb' is, a gázolós eset ami az indexes linken olvasható

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.07. 19:27:50

@alöksz róz: "ha azt a lakáshoz tartozó bekerített helyre [éjjel?] behatolva fegyveresen követik el"

Valóban ez a szituáció volt itt eredetileg felvázolva, és ilyen esetben fegyvernek számít az is, ha a behatoló egy nagy botot lóbál. Szóval a törvény ebben a helyzetben megengedőbb. Azért én azt nem ajánlom , hogy valaki ilyenkor csak odadurrantson egyet a sörétessel, "majd én megmutatom ezeknek" felkiáltással, mert azért még mindenki tartozik elkerülni az emberölést, ha megteheti. Egy felfüggesztettől ugyan én nem esnék kétségbe, mert nem életmódom a bűnözés, de jobb elkerülni a vitát egy bírósággal.

@G. Nagy László: "Itt nem erkölcsi normák ütköznek, hanem a civilizáció ütközik a nettó bűnözéssel."

Az a gond, hogy amit mi nettó bűnözésnek nevezünk, azt ők egy hívő muszlim férfi természetes alapjogának érezhetik, ráadásul játszhatnak azza is, hogy ők rászorultak, ezért a Nyugatnak erkölcsi kötelessége őket nemcsak eltűrni, hanem támogatni is. Azok a férgek, akik ezt a csürhét a sajtóban meg a bíróságok előtt védelmezik, ki is szokták játszani ezt a kártyát, és jellemző a mai "szabad világ"-ra, hogy ezt hallva csak kussol. De annyit el kell ismerni, hogy itt kultúrák súlyos ütközése történik, épp ezért magát a kultúrát, a normákat kellene törvénnyel védelmezni, nem a nyugati kultúrán belüli szokásos jogsérelmeket büntetni. Ha bíráljuk Amerikát - márpedig én megteszem -, amiért "demokráciát exportál", magyarul egy idegen országban bevezeti a fehér ember szabályait egy idegen kultúrán belül elszigetelve, aztán amikor dől az egész, akkor elegánsan lelépnek, akkor bírálhatók lehetnénk mi is, ha egy idegen országban a mi szabályaink szerint ítélkeznénk. Ha mi odamegyünk észt osztani, akkor mi is beavatkozunk, hívatlan idegenként. Lásd példáaul a nyugati szivárványozós bunkóságot a szivárványosokat nagyon nem szerető arab vendéglátók országában. Vannak, akik elvárják, hogy az egész világ meghajoljon az ő "egyetemes" erkölcsi normáik előtt, de valójában még az élet védelme sem minősíthető egyetemes kötelezettségnek, mert mások gondolhatják úgy, hogy az élet csak egy átmeneti állapot a megvilágosodás felé vezető úton, ugye, aminek egyszer mindenképpen vége lesz, miért ne lehetne vége éppen most, amikor valakinek ez éppen jól jön. De lehet azt is példaként venni, hogy egy hangya élete is megérdemli, hogy megpróbáljuk megvédeni, ezért jókora háncspapucsban járunk, és kis seprűvel tisztítjuk meg az utat a lépteink előtt. Ilyen is van. Egy normálisan szocializálódott magyar ezt hallva csak udvariasan elrejti a mosolyát, pedig ott, ahol ezt így gondolják, ez alapvető életfilozófia. Nem szabad óvalanul a "nyugatomorfizmus" hibájába esnünk, legalább tartsuk észben.

Érvényes ez még a szerintem teljesen torz Észak-Koreára is. Akik ott élnek, hihetnek a rendszer helyességében. Akik erre automatikusan azt mondják, hogy de hát azok agymosottak, azok gondolkodjanak el azon, hogy a mi agyunkat milyen tanításokkal mossák át, ne ölj, fogadj szót az idősebbnek, fizesd a számláidat, vásárolj, állj meg a piros lámpánál, még vásárolj, simogasd a kutyádat, háborúban szabad ölni, ne verd a gyereket, kíméld a nőt, a homokos is ember, Mátyás király igazságos, Hitler gonosz, és még rengeteg efféle "egyetemes" alaptétel, de semmi nem írja elő, hogy ezt egy eszkimó vagy egy dzsungelnéger pont így gondolja. Ha majd azokat az igazságokat tényleg felkutatjuk, ami minden rasszban és minden korban vallott alaptétel volt - nem sok ilyet fogunk találni -, akkor megérdemeljük, hogy véleményt nyilváníthassunk róla.

Negyven évvel ezelőtt Isztambulban láttam, hogy az autósok a jelzőlámpákat valami ismeretlen módon értelmezték, mert dudáltak és mentek, a lámpa színétől függetlenül. Ők valószínűleg elmebetegnek tartják még azokat is, ha már a poszt alappéldájánál maradunk, akik megvárják, hogy az autók elmenjenek, mielőtt ők átmennek a piroson.

Észak-Korea miért fasiszta? Nincs itt valami félreértés a fasizmust illetően? Tőled nem számítok a gyakran látott értelmezésre, a "nem szeretem, tehát fasiszta" megközelítésre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.07. 19:33:06

*"a szivárványosokat nagyon nem szerető arab vendéglátók országában."

Itt persze a katari foci VB-n történt cirkuszra gondoltam.

alöksz róz 2023.01.07. 21:13:43

@Androsz: "Valóban ez a szituáció volt itt eredetileg felvázolva, és ilyen esetben fegyvernek számít az is, ha a behatoló egy nagy botot lóbál. Szóval a törvény ebben a helyzetben megengedőbb. Azért én azt nem ajánlom , hogy valaki ilyenkor csak odadurrantson egyet a sörétessel, "majd én megmutatom ezeknek" felkiáltással, mert azért még mindenki tartozik elkerülni az emberölést, ha megteheti." - szerintem nem jól érted.
az ilyen esetben teljesen mindegy hogy van-e nála valami és az is mindegy hogy fenyegetőleg közeledik-e hozzád, arányosságot se kell mérlegelned, hanem foghatod a sörétest és odadurranthatsz vagy agyonbaszhatod a kisbaltáddal, nem tartozol elkerülni az emberölést.

na ez volt az, a kúria jogegységi határozata
kuria-birosag.hu/hu/joghat/42013-szamu-bje-hatarozat

plusz neked is ajánlom figyelmedbe azt az esetet, amikor a nőt kirabolták és a kocsival utánuk ment, fellökte a támadó motorosokat és az egyik meghalt.

alöksz róz 2023.01.07. 21:50:11

@ViCa: "na ez egy jó példa. Kresszileg is, morálisan is." - tudom, azért írtam többször is :-)

én meg azzal értek egyet, hogy jól tette hogy utánuk ment és felborította a gecibe, szerintem teljesen rendben van morálisan.
nem kötelező bűnözni és igenis az a rohadék bűnöző vállaja az esetleges negatív következményeket, ne én.

G. Nagy László 2023.01.08. 09:44:48

@Androsz:

"Észak-Korea miért fasiszta? Nincs itt valami félreértés a fasizmust illetően? Tőled nem számítok a gyakran látott értelmezésre, a "nem szeretem, tehát fasiszta" megközelítésre."

Ln a "fasiszta" kifejezést a az ideológiai/vallási alapon szerveződő véres diktatúrákra értem. Ez igaz a nácikra, az olasz fasisztákra, minden kommunista rendszerre, az iszlámra és az inkvizícióval megspékelt kereszténységre is.

"de valójában még az élet védelme sem minősíthető egyetemes kötelezettségnek"

De bizony.

"mert mások gondolhatják úgy, hogy az élet csak egy átmeneti állapot a megvilágosodás felé vezető úton,"

Leszarom, hogy ki mit gondol. Tőlem gondolhatják azt is, hogy lapos a Föld, vagy hogy a derékszög 30 fokos. Attól még az evidenciák evidenciák maradnak.

"Ha majd azokat az igazságokat tényleg felkutatjuk, ami minden rasszban és minden korban vallott alaptétel volt - nem sok ilyet fogunk találni -, akkor megérdemeljük, hogy véleményt nyilváníthassunk róla."

Én ezekről beszélek. Nézz utána: a NE LOPJ és a NE ÖLJ minden valamirevaló társadalom alaptörvényei voltak. Asóka király, Hammurapi, és Mózes parancsolatai közt is szerepeltek, s azóta is szentek. Csupán a fasiszta rendszerek és a pszichopata bűnözők tagadják meg ezeket.

ViCa 2023.01.08. 10:48:34

@alöksz róz: azért mert elgazolta a motorost elsofokon és másodfokon sem kapott semmit (nekem az élet nagyobb érték mint barmilyen vagyon, szerintem inkább az arányosságot lehetett volna tovább finomítani), a büntetést a gyorshajtasert és piroson atmenesert és rongalasert kapta. Szerintem (és 2x a bíróságon is!) ez jogos. És vajon egy egyszerű Kis Lászlóné is "megúszta " vona? A törvény az törvény. Vagy mégse mindig:)?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.08. 13:06:27

@G. Nagy László: "Én a »fasiszta« kifejezést a az ideológiai/vallási alapon szerveződő véres diktatúrákra értem."

Akkor ne használd ezt a szót, mert rosszul használod.

"Leszarom, hogy ki mit gondol. Attól még az evidenciák evidenciák maradnak."

Szóval csakis a te igazságod az Igazság. Ennél még a hívők is okosabbak. Egyszerűbb lett volna ezzel kezdened a posztot.

taga20 2023.01.08. 17:09:59

@alöksz róz: slampos, milyen lenne?

azé jó látni, hogy te a végsőkig kitartasz a csutimaffia mellett!:))

Wildhunt 2023.01.08. 17:33:19

@alöksz róz: azt nem ismertem személyesen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.08. 17:44:57

@G. Nagy László:
olyan alapvető dolgokat meg kel beszélni, hogy nem tetszik neked egy hír, az még nem biztos hogy hazugság!
de még véletlenül se jelenti azt hogy a fideszes agyhalottak lennének, ugye?

olyan kemények az unió követelései, pl ilyen kérései vannak az uniós pénzekért cserébe, hogy legyen átáltható és hiteles a politikusok vagyonnyilatkozata! hallatlan mi? botrányos, szerinte
mert akkor agyhalott vagy bazmeg, ilyen lénnyel már nem lehet szépen beszélni, aki ennyire ostoba.

elmondtam, hogy az értelmes ember konkrétumokban beszél pontosan! érvekkel!
nem fejted ki mit jelent nálad a nemzeti szuverenitás, vagy hogy a "baloldal" miért oltástagadó, még véletlenül se a fidesz viselkedett botrányosan az offshore cégekkel, a vakcinák meg a lélegezteőgép kapcsán.
ha nem hiszed el elmondtam már erre a médiatnács, ptk jog, stb, nagyhatalmakkal dacol a hazug propagandájában a fidesz, de a "hazai fake news gyárakkal" nem bírnak el? hogy a faszomba lehetnek egyesek ilyen kibaszott ostobák!?

de ezekre nincs reagálás soha.

még véletlenül se azt jelenti, hogy fideszesek agyhalottak, ugye?

G. Nagy László 2023.01.08. 21:18:54

@Androsz:

"Szóval csakis a te igazságod az Igazság. Ennél még a hívők is okosabbak. Egyszerűbb lett volna ezzel kezdened a posztot."

Ne idegesítsél már! Azt írtad: "de valójában még az élet védelme sem minősíthető egyetemes kötelezettségnek, mert mások gondolhatják úgy, hogy az élet csak egy átmeneti állapot a megvilágosodás felé vezető úton"

Erre nem írhatom azt, hogy leszarom, mit gondol? Baszki, ha a saját életét nem védi valaki, mert valamiféle vallásos faszság miatt feláldozza magát, arra hadd mondjam már, hogy leszarom. Nem hiszem, hogy az őrülteket kéne etalonnak tekinteni. Ha pedig valaki a MÁSIK EMBER életét nem tekinti értéknek, az pedig közönséges pszichopata. Mi a fene van veled? Kit védesz? Te magad is is úgy gondolod, hogy az emberi élet nem jelent értéket?

HypocritSlayer 2023.01.08. 21:54:28

@tesz-vesz:
>>olyan kemények az unió követelései, pl ilyen kérései vannak az uniós pénzekért cserébe, hogy legyen átáltható és hiteles a politikusok vagyonnyilatkozata! hallatlan mi? >>

Te hazaáruló nyomorult féreg:)
Akkora öngólokat lősz magadnak, hogy az már kínos........
Első körben a fényesseggű úniód ragaszkodott, hogy a magyar, érvényes jogszabály nem jó, és azt változtassák meg az uniós előírásokra. Miután ennek nyáron a magyar kormány eleget tett, hirtelen a sok fényessegű agysebész rájött, hogy ezzel "puhítottak" a korábbi, szigorúbb jogszabályon, és hirtelen azt kezdték követelni, hogy állítsák vissza, a régi, a nyáron épp az ő kérésükre megváltoztatott szabályozást:)DDDD
Aminek logikus következménye, hogy a fényessegűek szabályozását kellene a magyarhoz igazítani:)

Nyaljad csak a segget, te féreg, mert agyad már nem sok maradt:)DDDDD

alöksz róz 2023.01.08. 22:25:34

@ViCa: "azért mert elgazolta a motorost elsofokon és másodfokon sem kapott semmit" - hát azért kapta a felfüggesztett börtönbüntetést, nem?
lehet rosszul tudom, de közúti szabálysértésért tán nem osztanak ilyet.

és nem elgázolta. hanem az üldözés közben felborította, beesett egy másik autó alá, a halála baleset. nagy különbség. így fel se merülhet semmilyen "arányosság".
(egyáltalán nem arról van szó, hogy kirabolták ezért elütötte a motorost.)

az ítélet és az ítélethez fűzött indoklás ami az indexes cikkben olvasható, szerintem teljesen rendben van. nem tudom milyen erkölcs az, ahol nem vehetné üldözőbe a kirablóit.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.08. 22:58:30

@G. Nagy László: "Kit védesz? Te magad is is úgy gondolod, hogy az emberi élet nem jelent értéket?"

Jó kérdések. Azt védem, hogy másnak is lehetnek jó elvei, akár még azok is, amelyek nekem nem tetszenek. Mielőtt kimondom valakiről, hogy nincs igaza, el szoktam gondolkozni azon, hogy vajon ő hogyan cáfolna engem, mert lehet, hogy mégis igaza van. Egy-két fontos kérdésben célszerű lenne mindenkinek rászoknia egy kis elgondolkozásra. Tudom, a liberálbolsi EU tavaly rászokott az "egységes Európa" szlogenre, ami náluk azt jelenti, hogy már nem elég, ha a többség akarata érvényesül, a kisebbségnek is úgy kell gondolkodnia, mint a többségnek. Én viszont komolyan gondolom a sokszínűség védelmét, az a gondolatokra is terjedjen ki. Szeretni nem kell a másikat, de attól még lehet, hogy az ő igazsága is igazság.

Az emberi életről én messze nem olyan idelizálva gondolkodok, mint az nálunk szokás. Nem örvendezek, amikor egy félhalott koraszülött csecsemőt nagy nehezen életben tartanak, mert bánni fogja még a szerencsétlen, hogy életben maradt, sérülések, fogyatékosságok, fejlődési nehézségek szoktak vele járni. Azt sem üdvözlöm, amikor egy öngyilkost megmentenek, mert legyen joga ahhoz, hogy elmeneküljön az életből, milyen alapon kényszerítjük mi életre őt. De nem az én erkölcsöm és elveim itt a kérdés, hanem csak annyit állítok, hogy lehet egészséges olyan társadalom, amelyik másképp gondolkodik az életről, és nekünk nincs elméleti alapunk őket rossznak minősíteni. Hiba objektív ténynek kimondani valamit csak azért, mert szerintünk igaz. Mi is szubjektumok vagyunk. Az, amit mi pirosnak látunk, nem egyetemesen jelenti a tilosat, az csak egy egyezség.

G. Nagy László 2023.01.08. 23:26:31

@Androsz:

"Nem örvendezek, amikor egy félhalott koraszülött csecsemőt nagy nehezen életben tartanak, mert bánni fogja még a szerencsétlen, hogy életben maradt, sérülések, fogyatékosságok, fejlődési nehézségek szoktak vele járni. Azt sem üdvözlöm, amikor egy öngyilkost megmentenek, mert legyen joga ahhoz, hogy elmeneküljön az életből, milyen alapon kényszerítjük mi életre őt."

Ezek nyilvánvalóan nehéz kérdések, és én nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy eldöntsem melyik a jó út az érintettek szempontjából. Természetesen mindenkinek alapjoga az öngyilkosság, még akkor is, ha a legtöbbször ez rettenetesen rossz döntés. Ezek, amiket felsorolsz, természetesen létező problémák, és éppen azért, mert te vagy én nem dönthetünk más élete felett, muszáj minden esetben az élet oldalára állnunk. Majd az érintett eldobja magától az életét, ha úgy gondolja. De ez legyen az ő döntése, ne másé.

baalint1 2023.01.09. 11:36:08

@G. Nagy László:
"Csak egyet tennék hozzá. Ez a kiplakátolás dolog. Mindegyik politikai oldal legyártja a maga ellenségképeit. Nyugaton Orbán Trump és Putyin is amolyan ördögfióka. Tesznek is érte, hogy ne szeressék őket a másik oldalon. Soros is tesz érte, hogy ne szeressék sokan. Ezekben semmi fasizmus nincs, a politikai kommunikáció szerves része, mondhatni: ártatlanság. (Az már egy másik kérdés, hogy Putyin és Soros a legkevésbé sem ártatlan, de most csak a plakátokra akartam reagálni.)"

De, ezek a plakátok már önmagukban is a nettó fasizmust jelentik, hiszen uszítanak bizonyos emberek és csoportok ellen. Ráadásul állami propagandáról van szó, ahol a politikai propagandát ebben a kontextusban az állam kvázi kifogyhatatlan forrásból tudja finanszírozni, míg bármiféle ellenvélemény mögött erősen korlátozott pénzügyi források állnak, az állam pedig elrettentéssel még azért is tesz, hogy az emberi erőforrások is korlátozottak legyenek a propagandával szemben.

Meg lehet mondani azt is, hogy nettó kommunista módszerek, mert a kettő tényleg összeér. Az egyik oldalon ti álltok, akik a diktatórikus módszereket éltetik, a másik oldalon meg a mérsékelt bal-jobb, liberálisok, konzervatívok, mindenki, aki nem szeretne önkényuralmi rendszerben élni.

baalint1 2023.01.09. 11:53:42

@G. Nagy László:
Érdekes ez az amerikai én házam én váram típusú szabály, hogy ott lelőheted a betörőt, itthon meg nem. Ez tipikusan az a dilemma, amely nem maga az erkölcsi háttér miatt kérdéses, hogy melyik a jobb jogi szabályozás, hanem a bizonyíthatóság miatt, illetve a különböző fegyvertartási szabályok miatt is, amelyek más helyzetet szülnek egy európai és egy amarikai betörésnél.

Mert addig egyértelmű, hogy betörni erkölcstelen, és ha a betörő az életedre tör, lelőni nem erkölcstelen. Hogy ezt a jog hogyan implementálja, az viszont már kérdéses.

Ott kezdődik, hogy az USA-ban, ahol lazák a fegyvertartási szabályok, mind a betörőnél, mind nálad nagyobb eséllyel van lőfegyver. Szóval te is jobban számíthatsz rá, hogy ha éjszaka rajtakapod a betörőt, akkor annál fegyver van, és ő is jobban számíthat rá, hogy nálad fegyver lesz a védekezéshez. Azaz ebben a kontextusban ha nem lőheted le, mikor betört, csak akkor ha már egyértelmű, hogy az életedre tör, akkor helyzeti hátrányba kerültél, és nagy eséllyel téged fog lelőni. Ez másképp van egy olyan országban, ahol kis eséllyel van nála vagy nálad lőfegyver.

És ami még kérdéses, hogy mennyire lehet az amerikai szabályozással visszaélni, hiszen be is csalhatod az ellenlábasodat a lakásodba, lelövöd, és azt mondod betört. Elsőre nem hangzik túl realisztikusnak, de az élet bonyolult, az is lehet, hogy ha eleget provokálod vagy kitalálsz valami trükköt (pl. feltöreted vele a zárat, mert azt állítod, nem tudsz kijönni, vagy bármi más, fantáziádra bízom), akkor úgy tűnhet az egész, és ilyenkor ott olyan alaposan nem vizsgálják, mint ahol nincs én házam, én váram elv.

Az esetek többségében talán jobb az amerikai szabályozás, de a hibalehetőség azért kétségbe vonhatja a törvény jóságát. Az erkölcsön nem változtat, mert az erkölcs akkor is ott van a résztvevők döntésében, de 100%-ban tökéletes jogrendszer szerintem nem létezik, amely mindig erkölcsös ítéletet eredményez. Meg ugye nem beszéltünk a parktikus szabályokról, amelyek nem erkölcsi kategóriába tartoznak, de szükség van rájuk az élet bizonyos területein, akár biztonság, akár optimális működés a cél.

HypocritSlayer 2023.01.09. 12:29:19

@baalint1:
>>De, ezek a plakátok már önmagukban is a nettó fasizmust jelentik, hiszen uszítanak bizonyos emberek és csoportok ellen.<<

"Felébresztik/ébren tartják" az immunrendszert", mivel nekünk nincs Orbán/Fidesz -fóbiánk a kiplakátoltakkal kapcsolatosan, saját magunkat nem trenírozzuk minden nap, hogy fennmaradjon a gyűlöletünk, így legalább a fontos döntések idején szükséges, hogy emlékezzünk/emlékeztessenek arra, hogy mi a tét és ne lustuljunk el annyira, hogy hagyjuk a "zellenzéket" hatalomra jutni......

>> Ráadásul állami propagandáról van szó, ahol a politikai propagandát ebben a kontextusban az állam kvázi kifogyhatatlan forrásból tudja finanszírozni, míg bármiféle ellenvélemény mögött erősen korlátozott pénzügyi források állnak,<<

Ja, főleg a külföldi források........, a "demokrácia exportos" jóbarátok, a Goodfriend meg a hasonló "angyalkák" által biztosított (jeenelg talán 3) milliárd forintok......, aha......

Persze, ez nem menti fel a gonosz diktatórikus rezsimet:), de látjuk, hogy a "zellenzék" nem hagyja magát, már van árnyékszékfoglalójuk, no meg árnyékszék -DK-TV-jük is, megfogadva Medgyessy szavait, "vettek maguknak":)

>> az állam pedig elrettentéssel még azért is tesz, hogy az emberi erőforrások is korlátozottak legyenek a propagandával szemben.<<

Ja, ilyen ez a diktatúra.....

>>Meg lehet mondani azt is, hogy nettó kommunista módszerek, mert a kettő tényleg összeér.<<

És azt gondolod, hogy ha ilyeneket mantráztok, az a saját elvbarátaitokon kívül valakit is "megmozgat"?.......

>> Az egyik oldalon ti álltok, akik a diktatórikus módszereket éltetik, a másik oldalon meg a mérsékelt bal-jobb, liberálisok, konzervatívok, mindenki, aki nem szeretne önkényuralmi rendszerben élni. <<

Persze, persze a sok "kiábrándult fideszes" mind rátok szavazott, azért is lett bőven meg a 2/3 újra............

baalint1 2023.01.09. 12:35:11

@HypocritSlayer:

"A vicc az, hogy egyetlen, még a legszélsőgesebb eszme, vagy ideológia is önmagában semmi, csak a "nevében" és/vagy a "gyakorlati megvalósításában közreműködő" , gyarló emberek tehetik azt katasztrófává....
Elég csak megnézni, hogy a "jézusi eszméből" (ami "elviekben" eredetileg buddhizmus) és/vagy a Bibliából, milyen "gyakorlati" , elborzasztó és elítélendő következmények származnak........."

Nem értek egyet. Vannak eszmék, amelyeket ha következetesen nekiállsz megvalósítani, vagy megpróbálod megvalósítani, akkor embertelen dolgokhoz vezetnek. Ha emberséges, előrelátó, nem gyarló emberek helyesen döntenek ez esetben, akkor elvetik az eszmét, esetleg korrigálják, ezzel elkerülhető a katasztrófa.

A marxizmus és a nácizmus egyértelmű példák erre, szvsz a kereszténység is ilyen, nem véletlen, hogy az őskeresztényeknél még szokás volt, hogy a megtért hívek addig nem fogadták be a pogány családtagjaikat, amíg azok is meg nem tértek, illetve nem véletnelül nem működött a kommunisztikus közösködés, amivel eleinte próbálkoztak. A kereszténység akkor tud viszonylag emberséges lenni, ha már sokmindent enyhítenek, módosítanak benne, a totális megvalósítása a keresztény eszméknek ugyanúgy katasztrófához vezet, mint ha a kommunizmussal próbálkoznak.

Azok a társadalmi rendszerek tudnak jól működni, amelyek képesek az emberi hibákat, akár a rosszhiszeműséget is korrigálni.

"Én még nem találkoztam olyan emberrel , még a leghitványabb is azt hiszi magáról, hogy ő jó:)"

Szerintem meg csak a leghitványabb hiszi magáról, hogy jó, vagy az, aki valamilyen vallásos meggyőződésből hiszi magát jónak.

"Azért (csak ) "neveléssel" nem igazán alakíthatóak ki ezek a szindrómák.........
Már csak azért sem, mert pl. az ugyanígy nevelt testvére(ei) miért nem "szindrómás(ak) "?"

Persze, ehhez találkoznia kell a megfelelő személyiséggel is a nevelésnek. Egyébként az is tévhit, hogy az emberek épp ugyanolyan nevelést kapnak, mint a testvéreik. Ez sosem igaz, mert valójában minden gyerekhez máshogy viszonyulnak a szülők, akár mert más az alapszemélyiségük, akár mert egyik első, másik második, de még ikreknél sem lehet minden helyzetben méricskélni és pontosa ugyanúgy dönteni mindegyik gyerekkel kapcsolatban.

Wildhunt 2023.01.09. 12:39:08

@G. Nagy László: ez legyen az ő döntése, ne másé.

Kivéve az abortuszt?

baalint1 2023.01.09. 12:39:53

@HypocritSlayer:
""Felébresztik/ébren tartják" az immunrendszert", mivel nekünk nincs Orbán/Fidesz -fóbiánk a kiplakátoltakkal kapcsolatosan, saját magunkat nem trenírozzuk minden nap, hogy fennmaradjon a gyűlöletünk, így legalább a fontos döntések idején szükséges, hogy emlékezzünk/emlékeztessenek arra, hogy mi a tét és ne lustuljunk el annyira, hogy hagyjuk a "zellenzéket" hatalomra jutni......"

Írhattad volna úgy is, éberség elvtársak, sose feletkezzünk meg a gaz imerialistákról :-)

Na, pont erről van szó.

"Ja, főleg a külföldi források........, a "demokrácia exportos" jóbarátok, a Goodfriend meg a hasonló "angyalkák" által biztosított (jeenelg talán 3) milliárd forintok......, aha......"

Érdemes utánanézned mennyit költött propagandára a bolsevik kormányunk, 3 milliárd eltörpül mellette. Még ha úgy abban a formában igaz is lenne a vád az ellenzékkel kapcsolatban.

"Persze, persze a sok "kiábrándult fideszes" mind rátok szavazott, azért is lett bőven meg a 2/3 újra............"

De ha önmagában azért mert jó a Fidesz, szar az ellenzék, miért kell a folyamatos állami hazugság és gyűlölet propaganda?

Másrészt mi következik abból, hogy mennyien szavazták meg a kormánypártot egy olyan rendszerben, amely eleve úgy van felépítve, hogy leválthatatlan legyen a hatalom? Putyin elvtársat is megszavazza a többség, Erdogan elvtársat is. Nehogy már azt mond, hogy ott korrekt verseny van a pártok között.

G. Nagy László 2023.01.09. 14:27:38

@Wildhunt:

"Kivéve az abortuszt?"

Kivéve mindenkit a felnőtt kor alatt.

G. Nagy László 2023.01.09. 14:38:14

@baalint1:

"Érdekes ez az amerikai én házam én váram típusú szabály, hogy ott lelőheted a betörőt, itthon meg nem."

Egyetértek a teljes kommenttel. Az a helyzet, hogy van pár olyan társadalmi kérdés, amelynek eldöntése kapcsán bizonytalan vagyok. Ilyen a fegyvertartás is. Egy fejlett tudatú társadalomban nem okoz többlethalálozást az otthoni fegyvertartás (Svájc), míg alacsonyabb tudatosság mellett még a tiltás ellenére is kiugróan magas a gyilkosságok száma (Oroszország, Dél-Afrika). Az is igaz ugyanakkor, hogy minél fejlettebb, minél civilizáltabb egy társadalom, annál kevésbé lesz szükség lőfegyverre. (Nekem ötven év alatt még sosem kellett. Remélem, a következő ötvenben sem lesz rá szükségem.) Szóval: már ez önmagában sem egyszerű kérdés, és még erre jön rá a birtokháborítás problematikája...

Wildhunt 2023.01.09. 14:47:20

@G. Nagy László: a fegyvertartáshoz való jogot én elválasztanám a fegyveres önvédelem kérdésétől. Az utóbbi ugyanis szépségtapasz egy társadalmi problémán - az állampolgár úgy érzi, az állam nem tudja/akarja megvédeni. Ha ez az érzés tömegessé válik, ott nem jogi, hanem politikai megoldás kell.
A fegyvertartáshoz való jog pedig a liberális államban alap kellene legyen.

HypocritSlayer 2023.01.09. 15:09:51

@baalint1:
>>Nem értek egyet. Vannak eszmék, amelyeket ha következetesen nekiállsz megvalósítani, vagy megpróbálod megvalósítani, akkor embertelen dolgokhoz vezetnek. <<

Én még nem emlékszem olyan (jó, kiváló, még kiválóbb, legkiválóbb:) eszmére sem, aminek a vég ne a pokolba vezető út lett volna, illetve ne az illető "szekta" kihalását eredményezte volna, ugyanis a "kevésbé jók" felfalták őket elevenen :)

>>Ha emberséges, előrelátó, nem gyarló emberek helyesen döntenek ez esetben, akkor elvetik az eszmét, esetleg korrigálják, ezzel elkerülhető a katasztrófa.<<

Persze, persze, meg legyen világbéke:), sőt, kozmikus béke is:)

>>A marxizmus és a nácizmus egyértelmű példák erre, szvsz a kereszténység is ilyen<<

Fenét. Én még nem láttam olyan eszmét, amelynek a nevében ne gyilkoltak volna.....
Ugyanis az eszme csak ürügy az emberi gyarlóság kezében:)

Durva paradoxon, hogy ha a németek "nácik" maradtak volna, akkor nem falná fel őket elevenen az iszlám, a francáknak meg már rég lőttek......

>> A kereszténység akkor tud viszonylag emberséges lenni, ha már sokmindent enyhítenek, módosítanak benne, a totális megvalósítása a keresztény eszméknek ugyanúgy katasztrófához vezet, mint ha a kommunizmussal próbálkoznak.<<

Fenét:)
Az "eredeti" , üldözött kereszténység volt a legártatlanabb birka a világon, aztán felismerték a benne rejlő "potenciált" és lett belőle inkvizíció, majd a jólét és az európai intelligencia és a technika fejlődése révén "felpuhult", és ma gyakorlatilag "csak egy " a "drogok" közt...

>>Azok a társadalmi rendszerek tudnak jól működni, amelyek képesek az emberi hibákat, akár a rosszhiszeműséget is korrigálni.<<

Lófaszt:)
Azok, amelyeknek elég (nyers) erejük van, amelyek mennyisége elég nagy, és amelyeknek a rendszerei eléggé korlátozóak, ahol egyértelmű a kasztrendszer, ahol mindenki "tudja, hogy hol a helye", és nix ugribugri......

>>Szerintem meg csak a leghitványabb hiszi magáról, hogy jó, vagy az, aki valamilyen vallásos meggyőződésből hiszi magát jónak.<<

Akkor itt mindenki elborult szektás, és/vagy hitvány:)

>>Persze, ehhez találkoznia kell a megfelelő személyiséggel is a nevelésnek.<<

Vagyis a nevelés önmagában lófing.....és pöfeteg.....

>>Egyébként az is tévhit, hogy az emberek épp ugyanolyan nevelést kapnak, mint a testvéreik. <<

Az ikrek esetén, főleg úgy, hogy az elején még keverik is őket:), mégis, más a személyiségük, szóval értem én, de mese habbal.....

>>Ez sosem igaz, mert valójában minden gyerekhez máshogy viszonyulnak a szülők, akár mert más az alapszemélyiségük, akár mert egyik első, másik második, de még ikreknél sem lehet minden helyzetben méricskélni és pontosa ugyanúgy dönteni mindegyik gyerekkel kapcsolatban. <<

Nocsak, nocsak:) a "más alapszemélyiség" pedig "üti" a nevelést....., hoppá:)
.

HypocritSlayer 2023.01.09. 15:22:14

@baalint1:
>>Írhattad volna úgy is, éberség elvtársak, sose feletkezzünk meg a gaz imerialistákról :-)

Na, pont erről van szó.<<

Én meghagylak téged ebben a hitedben , és "a hátizsákomban pedig ott lesz a futócipő", ha esetleg jönne az az az "oroszlán"......

>>Érdemes utánanézned mennyit költött propagandára a bolsevik kormányunk, 3 milliárd eltörpül mellette. <<

Lényegtelen, mert a "tiszták" a legkoszosabbak, sőt:)DDDD

>>Még ha úgy abban a formában igaz is lenne a vád az ellenzékkel kapcsolatban.<<

Persze, persze, nem kaptak 3 milliárdot külföldről, politikai célokra, ugye?:)DDDD

>>De ha önmagában azért mert jó a Fidesz, szar az ellenzék, miért kell a folyamatos állami hazugság és gyűlölet propaganda?<<

Hásze, akkor, most "ha jó a Fidesz, és szar a zellenzék" akkor mi ebben a hazugság?:)DDD

>>Másrészt mi következik abból, hogy mennyien szavazták meg a kormánypártot egy olyan rendszerben, amely eleve úgy van felépítve, hogy leválthatatlan legyen a hatalom? <<

Hehe:) Mindig beszaladtok a késbe:)

Mond már meg kérlek, hogy melyik rendszerben tudnák legyőzni azt a pártot, ami 54%-ot ér el önmagában a választáson?
Ha mondjuk ezt a DK éri el , akkor is "úgy van felépítve, hogy leváthatalan lenne a hatalom"?:)DDD

a meg külön pikáns, hogy amikor a legutóbbi önkormányzati választáson "agyonnyerte" magát a foslék, akkor nem volt a rendszerrel semmi baj, ugye?:)
És még mi lenénk a birkák, ti meg a kurva okosak:), ugye?:)DDDDD

>>Putyin elvtársat is megszavazza a többség, Erdogan elvtársat is. Nehogy már azt mond, hogy ott korrekt verseny van a pártok között. <<

Ja, dehogy van, szegények sem az "igazságokat" nem tudták eljuttatni a néphez, sem a maki faszságait:) (valahogy az pedig eljutott:)DDD, no, meg ezért kellett 3 milliárd, aztán meg a lebőgés:)DDDDD

baalint1 2023.01.09. 19:02:41

@HypocritSlayer:
"Én még nem emlékszem olyan (jó, kiváló, még kiválóbb, legkiválóbb:) eszmére sem, aminek a vég ne a pokolba vezető út lett volna, illetve ne az illető "szekta" kihalását eredményezte volna, ugyanis a "kevésbé jók" felfalták őket elevenen :)"

Nem csak klasszikus izmusok léteznek, mint eszmék, hanem kisebb rendszereket érintő eszmék vagy éppen rugalmasabb, nem mindenbe belefolyó általános eszmék is. Pl. a filozófiai irányzatok jó része is köszöni megvan. De a liberalizmus és a demokrácia sem égett be egyelőre úgy, mint a ti kommunista eszmétek, amivel újból és újból próbálkoztok, mindig ugyanaz az eredmény.

"Persze, persze, meg legyen világbéke:), sőt, kozmikus béke is:)"

Nem nagyon próbálod megérteni mit mire írtam, ugye? Te írtad, hogy a legjobb eszme is rosszul valósul meg amiatt, mert az emberek elrontják. Szerintem meg jópár eszme van, ami csak rosszul tud megvalósulni, vagy egyáltalán nem tud, és minden próbálkozás rossz irányba visz. Kivéve, ha felhagynak a próbálkozással, mert rájönnek, hogy rossz. Illetve vannak eszmék, amelyek sok alapvetés eltörlésével, módosított formában már nem annyira vészesek, ilyen pl. a kereszténység. Bár még a mai formájával is bőven akadnak problémák...

Ez pont nem a világbéke, sőt, meglehetősen negatív világkép. Kicsit olyan, mint ha el sem olvastastad volna, amit írok.

"Fenét. Én még nem láttam olyan eszmét, amelynek a nevében ne gyilkoltak volna.....
Ugyanis az eszme csak ürügy az emberi gyarlóság kezében:)"

Ok, de én meg az ellenkező irányról beszéltem, vannak eszmék, amelyekből eredendően következik a gyilkosság. Lásd kommunizmus, amelynek a megvalósítási kísérleteihez deklaráltan véres forradalmakra van szükség. Ugyanez nem igaz számos alapvetően demokratikus eszmére, amelyek még mindig futhatnak véres polgárháborúba, forradalomba, de nem önmagától értetődő.

"Durva paradoxon, hogy ha a németek "nácik" maradtak volna, akkor nem falná fel őket elevenen az iszlám, a francáknak meg már rég lőttek......"

Ha elece az alufóliasisakos faszságaiddal próbálsz valami elméleti dolgot alátámasztani, akkor hiteltelen az egész, amit írsz. A németek köszönik szépen jól vannak, de nyugodtan nyomd csak a bolsevik propagandát.

"Fenét:)
Az "eredeti" , üldözött kereszténység volt a legártatlanabb birka a világon, aztán felismerték a benne rejlő "potenciált" és lett belőle inkvizíció, majd a jólét és az európai intelligencia és a technika fejlődése révén "felpuhult", és ma gyakorlatilag "csak egy " a "drogok" közt..."

Az őskereszténység joggal nézett ki az adott kor szemében, mint egy ártalmas szekta. Ott kezdődik, hogy pl. eleinte még azt sem döntötték el, hogy a nőknek van-e lelke, és még volt jópár hasonló faszság.

De ami sokkal fontosabb, hogy vagyonközösséget, szegénységet, és a pogány családtagok kitagadását hirdették. Ha konzekvesen folytatták volna a tevékenységüket, és nem korrumpálódnak, illetve változnak, akkor sokkal brutálisabb inkvizíció és kegyetlen diktatúra valósult volna meg belőle. Ehhez képest sokmindent a gyarlóságnak köszönhetünk, egy tipikus példa, mikor a kolosszeumot az egyik pápa szent helynek nyilvánította, hogy ne bontsák tovább az építkezésekhez. Ez "eredeti" keresztényi szempontból simán bűnnek számít, hiszen az egy pogány hely volt, ahol pogány szokásokat űztek, szent hellyé nyilvánítani istenkáromlásnak számít. Vergilius versébe belemagyarázni Krisztust is hasonló kategória, ahogy a Platóni filozófióba a szentháromság kettő részét is az, mégis sokminden ennek a nem következetes keresztényi hozzáállásnak köszönhetően maradt fenn.

"Lófaszt:)
Azok, amelyeknek elég (nyers) erejük van, amelyek mennyisége elég nagy, és amelyeknek a rendszerei eléggé korlátozóak, ahol egyértelmű a kasztrendszer, ahol mindenki "tudja, hogy hol a helye", és nix ugribugri......"

Valójában nagyon nem, nem véletlen, hogy az újkorban a már jóval individualistább, ráadásul erősen szabdalt és megosztott Európában gyorsult be a fejlődés, és nem Indiában, ahol szigorú kasztrendszer volt. Amely kasztrendszer úgy mellesleg talán itt is írtam példát róla, erősen akadályozza a rugalmasságot, hiszen pl. egy amerikai multinál nem az alapján fognak valakit középvezetővé vagy felsővezetővé kinevezni, mert magasabb kasztban van, a kasztrendszer meg mégis bekavar a döntési folyamatokba, kommunikációba.

"Akkor itt mindenki elborult szektás, és/vagy hitvány:)"

Te jónak képzeled magad? Mert én nem. Rossznak sem, de jónak sem, ahogy egyébként senki sem tisztán az. Aki azt hiszi hogy igen, ott súlyos problémák vannak fejben.

"Vagyis a nevelés önmagában lófing.....és pöfeteg....."

Nem, a világ nem egybites. A nevelés is fontos, de nem egyforma a személyiségünk születésileg sem, máshogy hat ránk a környezet. Ettől még fontos a nevelés és a szocializáció.

"Az ikrek esetén, főleg úgy, hogy az elején még keverik is őket:), mégis, más a személyiségük, szóval értem én, de mese habbal....."

Az egypetéjű ikreknél márpedig pont hogy a környezet tér el minimálisan.

baalint1 2023.01.09. 19:03:57

@HypocritSlayer:
"Nocsak, nocsak:) a "más alapszemélyiség" pedig "üti" a nevelést....., hoppá:)"

Feljebb írtam, hogy a legtöbb ember nem érti a valószínűségeket, és ez engem kimondottan zavar. A másik, ami zavar, hogy nagyon sok ember nem érti, hogy egy okozatnak nem csak egy oka lehet...

baalint1 2023.01.09. 19:15:02

@HypocritSlayer:
"Lényegtelen, mert a "tiszták" a legkoszosabbak, sőt:)DDDD"

100%-ban tisztának csak az elvakult hívek gondolják a politikusokat, akikre szavaznak.

"Persze, persze, nem kaptak 3 milliárdot külföldről, politikai célokra, ugye?:)DDDD"

Nem tudom. De ha igen, nem változtat azon, hogy a bolsevik kormány eközben többszáz milliárdból kampányolt, de ha a teljes ciklus alatt nézzük, akkor több ezer is volt az. És ebbe nem vettem bele az osztogatásokat, ami nagyban hozzájárult az inflációhoz és a növekvő hiányhoz. Persze a Brüsszeli szankciók tönkretesznek, állnak a plakátokon...

"Hásze, akkor, most "ha jó a Fidesz, és szar a zellenzék" akkor mi ebben a hazugság?:)DDD"

Tehát akkor szerinted is felesleges több százszorosát költeni kampányra annak, amennyit az ellenzék költ, állami és haveri propaganda médiát fenntartani, mert önmagától is bőven 2/3-ot szerezne a Fidesz, akkor is ha azonos lehetőségekkel kampányolhatnának. Ja, és az osztogatás sem kellene, hiszen eleve jó gazdaságpolitikát folytat a kormány.

"Mond már meg kérlek, hogy melyik rendszerben tudnák legyőzni azt a pártot, ami 54%-ot ér el önmagában a választáson?
Ha mondjuk ezt a DK éri el , akkor is "úgy van felépítve, hogy leváthatalan lenne a hatalom"?:)DDD"

A hazugságpropaganda, a propagandamédia nélkül is 54%-ot érne el a kormány? Ha igen, akkor minek fizetjük mindezt az adónkból, minek mindez?

Ha a DK építene fel ugyanilyen rendszert, nekem ugyanúgy nem tetszene, de valószínűleg te akkor a DK talpát nyalnád.

"a meg külön pikáns, hogy amikor a legutóbbi önkormányzati választáson "agyonnyerte" magát a foslék, akkor nem volt a rendszerrel semmi baj, ugye?:)
És még mi lenénk a birkák, ti meg a kurva okosak:), ugye?:)DDDDD"

Agyonnyerte? Budapesten előtte sem volt fölényben a Fidesz, valójában épp átrendeződött a választó réteg, és ezért sült el fordítva a gerrymandering. A következő vagy az azutáni önkormányzati választásokon valószínűleg a Fidesz fog nyerni, mert a hagyományos munkáskerületekben már közel van a Fideszes fordulat. Általában a megvezethetőbb körzetekben tudnak az elvtársaid totálisan győzni.

Ettől még ugyanúgy szar a választási rendszer, de a fő probléma továbbra sem ez, hanem a bolsevik propaganda.

"Ja, dehogy van, szegények sem az "igazságokat" nem tudták eljuttatni a néphez, sem a maki faszságait:) (valahogy az pedig eljutott:)DDD, no, meg ezért kellett 3 milliárd, aztán meg a lebőgés:)DDDDD"

Akkor szerinted a bebörtönzött orosz és török ellenzékiek is csak pancserok, valójában Putyin és Erdogan esetében ultimate érv, hogy a többség megválasztja őket? Mert ok, hogy azok sokkal diktatórikusabb rendszerek a magyarnál, de papiron ott is demokrácia van, Észak-Koreához képest meg nyilván demokratikusabbak azok is.

baalint1 2023.01.09. 19:19:45

@G. Nagy László:
Ha jól tudom Svájcban az a fegyver honvédelmi célokat szolgál, és zárt szekrényben őrzik, szóval nem az van, hogy felébredsz, az éjjeliszekrényről felveszed a pisztolyt, és lelövöd a betörőt, illetve az utcán flangálsz vele, hogy ha megtámadnának, lelövöd az illetőt. Hanem egy gépkarabélyt tárolsz, hogy ha kitörne a háború, nem kell fegyvert osztani, egy elzárt hegyi faluban is bármikor fel tud állni a sorkatonaság.

Én egy viszonylag tudatos, felvilágosodott kultúrában is bizonytalan vagyok melyik a jobb, hogy a rendőrségnek erőszakmonopóliuma van, vagy lőfegyverrel védheted magadat. Az USA-ban is kétséges a haszna, de valahol el tudom fogadni, hogy ott régi hagyomány és a szabadságjogokhoz tartozik, ezért csak nehezen lehet rajta változtatni, ha lehet egyáltalán.

HypocritSlayer 2023.01.10. 09:42:01

@baalint1:
>>Nem nagyon próbálod megérteni mit mire írtam, ugye? <<

Pedig igyekszem, csak nem biztos, hogy egyetértek veled......

>>Te írtad, hogy a legjobb eszme is rosszul valósul meg amiatt, mert az emberek elrontják.<<

Pontosítanék: bármely eszme, legyen az bármilyen fennkölt és dicső (elméletben:), egyrészt azért, mert a gyakorlati életnek és a körülményeknek, külső adottságoknak vannak objektív korlátai, másrészt, amit írtam is, az emberi gyarlóság mindig képes és meg is teszi, hogy a valamikori legjobb eszme és amit a nevében művelnek, az is "trágyadombbá" váljon, mert a végén mindig "szart vág a kerék":)

>> Szerintem meg jópár eszme van, ami csak rosszul tud megvalósulni, vagy egyáltalán nem tud, és minden próbálkozás rossz irányba visz. <<

Pontosítanék: mindegyik erre a sorsra jut........

>>Kivéve, ha felhagynak a próbálkozással, mert rájönnek, hogy rossz.<<

Vagy más köntösbe, de újraköltik:), mert azért ezek nem szoktak elveszni, csak átalakulni:), és a tudatlanság mindig a szorgalommal szokott párosulni:)

>> Illetve vannak eszmék, amelyek sok alapvetés eltörlésével, módosított formában már nem annyira vészesek, ilyen pl. a kereszténység. Bár még a mai formájával is bőven akadnak problémák...<<

A kereszténység abba a pillanatban el lett baszva, amikor a hatalom " felkarolta" és most is el van baszva, csak épp kurvára senkit sem érdekel, kivéve azokon a helyeken, ahol közösségi összetartó/menedék "ereje" van......

>>Ez pont nem a világbéke, sőt, meglehetősen negatív világkép. Kicsit olyan, mint ha el sem olvastastad volna, amit írok.<<

Irónia nem egy ország......

>>Ok, de én meg az ellenkező irányról beszéltem, vannak eszmék, amelyekből eredendően következik a gyilkosság. Lásd kommunizmus, amelynek a megvalósítási kísérleteihez deklaráltan véres forradalmakra van szükség. <<

Dehogy, a kibucokban "vérmentesen" próbálták megvalósítani, egy ideig ment is, aztán idővel az emberi természet mégis lerázta magáról ezt is:)

>>Ugyanez nem igaz számos alapvetően demokratikus eszmére, amelyek még mindig futhatnak véres polgárháborúba, forradalomba, de nem önmagától értetődő.<<

A helyzet az, hogy az ember mindig megtalálja azt az eszmét, vagy irányzatot, izmust stb. aminek ürügyén gyakorlatilag bármit és annak az ellenkezőjét is megteszi/megteheti, paradox módon ugyanazzal indokolva......

>>Ha elece az alufóliasisakos faszságaiddal próbálsz valami elméleti dolgot alátámasztani, akkor hiteltelen az egész, amit írsz.<<

Nem igazán értem, hogy miért lennék én alusisakos, de biztos így van, csak a korlátolt elmém nem képes ezt a valóságot érzékelni:)DDD

>> A németek köszönik szépen jól vannak, de nyugodtan nyomd csak a bolsevik propagandát.<<

Én kurvára örülök, hogy jól vannak, sőt:), mindent meg is tesznek, hogy kiirtassanak, ha későn is, de azért van a történelemnek is humorérzéke:)

>>Az őskereszténység joggal nézett ki az adott kor szemében, mint egy ártalmas szekta. Ott kezdődik, hogy pl. eleinte még azt sem döntötték el, hogy a nőknek van-e lelke, és még volt jópár hasonló faszság.<<

Az hogy egymás közt milyen baromságokon vitatkoztak, miket döntöttek el, avagy sem, az kurvára irreleváns volt addig, amíg nem párosult "fanatizmussal", ugyanis az addigi "hús-vér" , éa "emberarcú és gyarló istenek", helyett vizionált egy transzcendens "mindenhatót", amit nem lehetett sem megrágni, sem kiköpni, aminek nem volt "alternatívája", akivel nem lehetett "megegyezni", neki áldozni és aztán ugyanúgy folytatni, mind eddig:)
Az elköteleződés nem engedett kibúvót.

A veszélyessége és az ereje abban a fanatizmusban leledzett, ami többek közt az iszlám sajátja is.

Ezt vagy "becsatornázzák és az élére állnak", ahogyan tették, vagy, ahogy a legelején próbálkoztak, kiirtják teljesen.

HypocritSlayer 2023.01.10. 09:42:51

@HypocritSlayer: folyt.

>>De ami sokkal fontosabb, hogy vagyonközösséget, szegénységet, és a pogány családtagok kitagadását hirdették. <<

Lényegtelen, hogy honnan indult, mert amint "világi" hatalomra és vagyonra tettek szert és a mindenkori hatalom a szolgálatába állította, attól a pillanattól kezdve ez már egy nagyon jó eszközzé vált a valóságban és mindig úgy "gyúrták át", hogy tökéletesen kiszolgálja a hatalmon lévők érdekeit, miközben a mindenkori, istenadta nép ópiumként szívta a hülyeséget.......

>>Ha konzekvesen folytatták volna a tevékenységüket, és nem korrumpálódnak, illetve változnak, akkor sokkal brutálisabb inkvizíció és kegyetlen diktatúra valósult volna meg belőle. <<

Baromság:), épp az ellenkezője az igaz......, ugyanis az őskereszténységbe még papi hierarchia sem volt:), nehogy azok a faszságok, amiket te ezzel kapcsolatban összehaluztál......

>>Ehhez képest sokmindent a gyarlóságnak köszönhetünk, egy tipikus példa, mikor a kolosszeumot az egyik pápa szent helynek nyilvánította, hogy ne bontsák tovább az építkezésekhez.<<

Mert az emberi hülyeséget csak egy másik hülyeséggel és faszsággal lehet "más mederbe" terelni, a józan ész kevés hozzá:)DDDDD

>>Ez "eredeti" keresztényi szempontból simán bűnnek számít, hiszen az egy pogány hely volt, ahol pogány szokásokat űztek, szent hellyé nyilvánítani istenkáromlásnak számít. <<

Aztán meg ezek az "előljárók" elpatkoltak, és a régi szokások, új köntösben tovább éltek:)
a három TTT nem mai találmány, :)DDDD
Aztán az x-edik generáció már azt hitte, hogy ez mindig is így volt:)

>>Vergilius versébe belemagyarázni Krisztust is hasonló kategória, ahogy a Platóni filozófióba a szentháromság kettő részét is az, mégis sokminden ennek a nem következetes keresztényi hozzáállásnak köszönhetően maradt fenn.<<

Vagyis inkrorporálta, mert egyrészt egy "újszülöttnek minden vicc új", megvezethető.
Ezt minden szülő pontosa tudja, hogy (egy ideig) át lehet verni a gyereket a "nagyobb jó érdekében", aztán mire kinyílik a csipája, akkor már annyira "korrumpálódott" és olyan kötelékek fonódtak, amelyeket nem vagy nagyon nehezen lehet "elvágni", több száz évvel ezelőtt meg ez a kiközösítéssel is járhatott, ami általában biztos halálhoz vezetett, szóval megalkudtak:).

>>Valójában nagyon nem, nem véletlen, hogy az újkorban a már jóval individualistább, ráadásul erősen szabdalt és megosztott Európában gyorsult be a fejlődés, és nem Indiában, ahol szigorú kasztrendszer volt. <<

Több összetevős, egyrészt kell hozzá intelligencia, a nélkül nehéz, másrészt mindig és mindenhol volt és van kasztrendszer, még akkor is, ha ez egyből nem is látszik, vagy ideig-óráig titkolható......

Ahol nincs, hanem "ad-hoc" véletlenszerű, hogy éppen ki vezet, mert mondjuk mindig a "legnagyobb/legerősebb" az aktuális "főnök", de nem tudja "továbbörökíteni" a hatalmát/vagyonát/befolyását, ott kizárt egy "elit réteg" kialakulása" ami előfeltétel és kasztosodás nélkül nehéz a "fejlődés"..........

>>Amely kasztrendszer úgy mellesleg talán itt is írtam példát róla, erősen akadályozza a rugalmasságot, <<

Persze, hogy igen, de paradox módon, a nélkül nem létezik fejlődés......
Vagyis egy elmélet akár hamis/igaz nem akkor lesz "megdöntve", amikor azt valaki tételesen cáfolja, hanem akkor, ha már az utolsó képviselője is szó szerint meghalt......

>>hiszen pl. egy amerikai multinál nem az alapján fognak valakit középvezetővé vagy felsővezetővé kinevezni, mert magasabb kasztban van,<<

Dehogynem:), csak épp a túltolt fazságok miatt a kasztrendszer is önmaga paródiájába fordult:) és paradox módon, a nő, nigger, a buzi, a többi genderszar lett az új "kaszt"

Már rég nem az áhított "meritokrácia" alapján, vagyis pontosabban, korábban sem a képzettség/tudás/rátermettség stb. döntött (csak:), hanem az esetek 80%-ban az, hogy az illető mennyire gátlástalan:)

>>a kasztrendszer meg mégis bekavar a döntési folyamatokba, kommunikációba.<<

Bizony, csak az már nem a régi, de inkább az elbaszott, "új" a "kvóta-kasztrendszer"......

>>Te jónak képzeled magad? Mert én nem.<<

Isten őrizz:)

>> Rossznak sem, de jónak sem, ahogy egyébként senki sem tisztán az. Aki azt hiszi hogy igen, ott súlyos problémák vannak fejben.<<

Egyetértünk, ezért is faszság pl. az "egyetemes erkölcs " papja/szószólója címében tetszelegni:)

>> A nevelés is fontos,<<

Bizony, az "is" szócska a lényeg.

>> de nem egyforma a személyiségünk születésileg sem, máshogy hat ránk a környezet. Ettől még fontos a nevelés és a szocializáció.<<

Abszolút egyetértek.

>>Az egypetéjű ikreknél márpedig pont hogy a környezet tér el minimálisan. <<

És ennek ellenére mégis különböznek, mert "születési adottságok" determinálnak, amit a nevelés nem tud sem "korrigálni", sem "helyettesíteni", max erősíteni, és/vagy valamilyen mértékben "visszafojtani"...........

HypocritSlayer 2023.01.10. 09:43:48

@baalint1:
>>Feljebb írtam, hogy a legtöbb ember nem érti a valószínűségeket, és ez engem kimondottan zavar. A másik, ami zavar, hogy nagyon sok ember nem érti, hogy egy okozatnak nem csak egy oka lehet... <<

Mindkettővel egyetértek:)

HypocritSlayer 2023.01.10. 10:41:26

@baalint1:
>>100%-ban tisztának csak az elvakult hívek gondolják a politikusokat, akikre szavaznak.<<

Egyetértek, viszont ez kognitív disszonanciát okoz, amikor az ellent azért "sározom", ami a lieblingjeimnek is a sajátja:), persze, ilyenkor jön a relativizálás, hogy "jó, jó, de nem ennyire" meg, "most ők vannak hatalmon" stb.:)

Mindig a "gerenda-szálka":)DDDDD

>>Nem tudom. De ha igen, nem változtat azon, hogy a bolsevik kormány eközben többszáz milliárdból kampányolt, de ha a teljes ciklus alatt nézzük, akkor több ezer is volt az.<<

Persze, hogy ne változtat, de azért egy nüansznyi különbség van, éspedig az, hogy "kurvaferihez" képest egyrészt sokkal jobban képesek "eladni magukat" és a "sikereiket", másrészt tényleg képesek (relatíve) jól működtetni ezt a (kurva:)országot, és nem kell ezért csak "nappal" hazudniuk, a másik, "több napszakos"-hoz képest:)D

Ezért is gyomorforgató, hogy ha szidni kell az ellent, akkor "abszolút kategóriák" vannak és 0 a rugalmasság, amikor meg menteni a saját szart, akkor meg megy a relativizálás.

>> És ebbe nem vettem bele az osztogatásokat, ami nagyban hozzájárult az inflációhoz és a növekvő hiányhoz.<<

Érdekes kérdés, hogy "osztogatások nélkül" is ilyen lenne-e a fogyasztás?
Szerintem igen, mert a "zemberek" , köztük, főleg az a 4 millió "mélyszegény":) megint hozzászoktak a nagy nyomorukban a jóléthez, és a "fogyasztási tehetetlenség" kitartott, bármilyen szemérmetlen és indokolatlan áremelkedés hatására is, vagyis az árakat hiába emelték extrém módon, a kereslet NEM CSÖKKENT!

Persze, lehet azt mondani, hogy azért nem, mert geciorbán kitömte pénzzel a 4 millió mélyszegényt, de azért ez nem ennyire egyszerű.....

>> Persze a Brüsszeli szankciók tönkretesznek, állnak a plakátokon...<<

Az biztos, hogy a szankciók nélkül az üzemanyag árak nem lennének ilyen magasak amire hivatkozva meg emelik az árakat a plafonig a kereskedők, mert mint korábban is említettem, megtehetik.......

>>Tehát akkor szerinted is felesleges több százszorosát költeni kampányra annak, amennyit az ellenzék költ, állami és haveri propaganda médiát fenntartani, mert önmagától is bőven 2/3-ot szerezne a Fidesz, akkor is ha azonos lehetőségekkel kampányolhatnának. Ja, és az osztogatás sem kellene, hiszen eleve jó gazdaságpolitikát folytat a kormány.<<

Cseles a kérdé, de bontsuk ki a részleteket:

1. Egyrészt igen, mert ez nem fog se átcsábítani , sem áttéríteni egyetlen egy foslék-szavazót sem.
2. Nem, mert abban viszont segít, hogy a "Fidesz/Orbán-utálók" azon részét is "mozgósítsa", akik eddig nem szavaztak, hogy emeljék fel a seggüket, mert az alternatíva nagyon szar(, és ezért ebben a fosléknak, és különösképpen ebben a makizajnak "elévülhetetlen érdemei vanak", de a púdergésa is kb. ezt a szintet hozta volna:), és vegyék a fáradságot és menjenek el szavazni, ha nem akarnak drasztikus életvitelromlást maguknak .....
3. Segít abban is, hogy a "Fidesz/Orbán-utálók" azon részét is "otthon tartsa", akik erre a foslékra már nem hajlandóak szavazni.
4. A mindenkori 5%-nyi , elvtelen, "azt nézi, hogy hol tömheti jobban meg hasát" -időnként a "mérleg nyelve", most pedig a betonbiztos 2/3 letéteményese számára is kell a "Show", mert ezek meg ezt igénylik.

HypocritSlayer 2023.01.10. 10:42:09

@HypocritSlayer: folyt.
>>A hazugságpropaganda, a propagandamédia nélkül is 54%-ot érne el a kormány? Ha igen, akkor minek fizetjük mindezt az adónkból, minek mindez?<<

Egyrészt már a feltételezés feltételezésének a feltételezésébe kezdesz belakavarodni, mert minimum 4 összetevőt soroltam fel, ami nagyon jól árnyalja a képet.

De, tedd fel ezt a kérdést magadnak fordítva: a "zellenzék" bármilyen "igazságpropagandája", és a propagandamédiája nagyobb mértékével(..........oh, wait, hiszen a retekklub a legnézettebb vidéken:), a 20. 0000 foslék-szavazat-számláló személyes jelenléte és az általuk adott beszámolókból és angy bociszem meresztésükből az derült ki, hogy bármit csinálhatott volna a foslék, de a kormánypropaganda nélkül is, a legrosszabb forgatókönyv szerint is, 45% összejön a Fidesznek, 5% a mihasznáknak,, úgy, hogy az egyéni körzetek minimum 70%-át viszik és bőven megvan a nagy többség kényelmesen, még ha a 2/3 nem is. Az már csak hab a tortán.

>>Ha a DK építene fel ugyanilyen rendszert, nekem ugyanúgy nem tetszene, de valószínűleg te akkor a DK talpát nyalnád.<<

Ja, mert én ilyen talpnyaló trágyával etetett gomba-birka vagyok:) Nekem csak az a lényeg, hogy nyalhassak:)DDDD

>>Budapesten előtte sem volt fölényben a Fidesz, valójában épp átrendeződött a választó réteg, és ezért sült el fordítva a gerrymandering.<<

Dehogy rendeződött át, ők bevették a "most vagy soha" kamu balos "fej-fej" meletti kamut és tényleg elmentek, a fővárosi Jobbik gyakorlatilag megszűnt, és a 60% az pedig 60%:), de majd most, amikor a sok "fiatal", akik belezúgtak Makizajba vagy el sem mennek, vagy a Kutyákra voksolnak, majd kiderül, hogy meddig fog tartani ez a "győzelem", de ami még fontosabb, hogy ha a foslék 2 vagy több jelöltet állít, akkor biztos, hogy szívni fognak......

>> A következő vagy az azutáni önkormányzati választásokon valószínűleg a Fidesz fog nyerni, mert a hagyományos munkáskerületekben már közel van a Fideszes fordulat.<<

Ha eléggé megosztott a foslék, és együtt lesz az EP választással, akkor bizony szopás lesz nekik, hogy hogy tudnak összefogni, külön-külön:), de együtt:)DDDD

>> Általában a megvezethetőbb körzetekben tudnak az elvtársaid totálisan győzni.<<

Persze, persze, nekünk, mucsaiaknak csak ez a keserű kenyér jut:)
Ez a gőg , ami a kozmopolita szemétből sugárzik, már olyan szinten elegendő, hogy már rég nincs szükség gyurcsibohócra, önmagában ez mozgosító erőt képvisel:)

>>Ettől még ugyanúgy szar a választási rendszer, de a fő probléma továbbra sem ez, hanem a bolsevik propaganda.<<

Bizony, ennél sokkal jobb a brit, a francia, stb rendszer:)
Nesze bazdmeg: felvidek.ma/2018/04/hogyan-szerepelt-volna-a-fidesz-mas-orszagok-valasztasi-rendszereivel/

És ez még nem is a 22-es csúcs......

>>Akkor szerinted a bebörtönzött orosz és török ellenzékiek is csak pancserok, valójában Putyin és Erdogan esetében ultimate érv, hogy a többség megválasztja őket? <<

Olyan szinten leszarom a orosz és török "ellenzékieket", hogy azt te el sem tudod képzelni, ki a faszomat érdekelnek, elbaszott országok még elbaszottabb nyomorultai, neked is csak arra jók, hogy "bezzegelj", meg relativizálj, ott dögöljön meg az összes, a saját mocskában.

>>Mert ok, hogy azok sokkal diktatórikusabb rendszerek a magyarnál, <<

Akkor vinnyogj, ha ott tartunk.....

>>de papiron ott is demokrácia van, Észak-Koreához képest meg nyilván demokratikusabbak azok is. <<

Most vizesre sírom majd a párnámat, miután a szegény ukránokon kisírva magam, ha marad még könnycseppem......

G. Nagy László 2023.01.10. 12:56:12

@cvsvrs:

"arra jutottak, hogy akik a papi hivatást választják azok legyenek "tógások", és akik nem, azok nem. és lényegében így vált külön a bölcsész- és a természettudományi kar."

Ez jó. Nem ismertem a sztorit. Érdekes, hogy a forma is alakíthatja a tartalmat...

G. Nagy László 2023.01.10. 12:58:55

@Wildhunt:

"A fegyvertartáshoz való jog pedig a liberális államban alap kellene legyen."

Természetesen így van. Ami azonban engem illet, én le tudok mondani erről az alapjogról. A mai Magyarországon simán. Nem sok ilyen szegmense van a Földnek.

G. Nagy László 2023.01.10. 13:07:00

@baalint1:

"Ha jól tudom Svájcban az a fegyver honvédelmi célokat szolgál"

Jól tudod. Hogy mennyire van elzárva, nem tudom, de a tulajdonosa hozzáfér, ha akar.

G. Nagy László 2023.01.10. 13:11:16

@baalint1:

"A németek köszönik szépen jól vannak, de nyugodtan nyomd csak a bolsevik propagandát."

Biztos vagy abban, hogy nem sírják vissza a 40-50 évvel ezelőtti NSZK békéjét, nyugalmát, rendjét és biztonságát?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 14:14:25

@HypocritSlayer: mire alapozod a véleményed? a vadhajtásokra te szerencsétlen?

a forráslinkek kimaradtak, honnan veszed a híreidet?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 14:15:23

@G. Nagy László: miért nem válaszolsz soha? elvitte a cica a nyelved?

olyan szemérmesek a fideszesek amikor lényegi kérdésekre kéna válaszolni, hogy az egészen elképesztő hogy gondolhatjuk magukat intelligens lénynek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 14:15:56

@G. Nagy László: hogy gondolhatjÁk magukat intelligens lénynek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 14:18:00

@G. Nagy László: aki nem hajlandó ütköztetni a véleményét, az olyan ostoba, hogy méltatlan arra, hogy véleménye legyen.

az intelligens ember számára a vita a legizgalmasabb szellemi tevékenység.

HypocritSlayer 2023.01.10. 14:36:27

@tesz-vesz:
>>mire alapozod a véleményed?<<

Ne bomolj, Jóska:)
Bújj vissza szépe a DK seggébe és nézegesd a doktoridat:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 15:00:40

@HypocritSlayer: én mióta vagyok dk-s?

falafel ne trollkodj, kib*szott unalmas, modntam már. legyen saját életed, nem hiszem el hogy ilyen buta vagy, mint amilyennek kiadod magad.

másoknak van élete is, nem érnek rá komolytalanul írkálni összevissza,

vedd magad és a véleményed komolyan, ha van, és csempéssz több értelmet a grafomán szarjaidba

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 15:03:37

@HypocritSlayer: vagy azért nem tudod komolyan venni magadat mert sok volt a kokain? teljesen széttorzult a személyiséged?

Wildhunt 2023.01.10. 15:06:54

@G. Nagy László: vagyis a mai Magyarországon biztonságban érzed magad, más miatt meg nem akarsz fegyvert tartani. (én sem). Ha viszont valaki szereti a fegyvereket, az akarhat. Engem például nem zavarna ha betiltanák az összes szerencsejátékot, téged viszont igen.

MEDVE1978 2023.01.10. 18:05:21

Valaki már írta, hogy a szabályok igazából azért vannak, hogy a társas interakciókban tudd, hogy mihez tartsd magad, legyen viszonyítási alapod, legyenek kategóriáid, ahova a reakciókat tudod tenni. Ez szerintem is így van, kiegészítve azzal, hogy egy adott kultúrát leginkább a szabályai vagy méginkább a tiltásai és azok inverzei határoznak meg. A kultúrák, vallások ezek komplex szövetén alapulnak. A jogrendszer, tehát ezeknek a szabályoknak az intézményesülése pedig elvileg a közösség (amit ugye a kultúra tart össze) a leképezése kellene, hogy legyen. Ez persze két okból is tökéletlen: egyrészt a közösség tagjai nem értenek egyet mindenben, vannak olyan területek, ahol egyáltalán nem, illetve a másik, hogy a közösség véleménye folyamatosan változik és ezt nem lehet képes lekövetni a jogrendszer.
Így jön létre sok pontatlan szabály, például az, hogy elvben akkor sem mehetsz át szabályosan a piroson, ha éjjel 2 van és a belátható 200 méteren sehol nem látsz autót.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 20:38:01

aki a fideszre szavazott, az igyon a gödi kútvízből is, ne más f-val verje a csalánt

vagy ne támogassa többet a fideszt,

aksinagyhatalom, mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2023.01.10. 20:39:17

@MEDVE1978: nem válaszoltál a korábbi kérdéseimre?

szerintetek fideszesk szerint úgy néz ki a vita, hogy benyögtök valami bornírt 8 évesek szintjén vegetáló baromságot, aztán meg se nézitek rá mit reagáltak rá?

Wildhunt 2023.01.10. 20:58:45

@MEDVE1978: "közösség véleménye folyamatosan változik és ezt nem lehet képes lekövetni a jogrendszer"

Amikor nem képes lekövetni, azt hívják kúltúrsokknak. Ritka kivétellel az adott társadalom radikális változásához vagy megsemmisüléséhez vezet. Ahogy a "megélhetési bűnözés" megadta a kegyelemdöfést a háztájizásnak.

alöksz róz 2023.01.11. 22:26:59

@Wildhunt: "Ahogy a "megélhetési bűnözés" megadta a kegyelemdöfést a háztájizásnak." - biztos voltak olyan helyek is, ahol igen. de látom vagyis inkább láttam közelről h ez így általánosságban nem igaz.
van ami egyszerűen nem éri meg és az emberek is nagyot változtak egy generáció alatt.
süti beállítások módosítása