téveszmék

téveszmék

"Nem épül híd a szakadék felett"

2023. június 26. - G. Nagy László

legutobb_frissitve7.jpg

 

Talán csak vágyvezérelt érzéki csalódás a részemről, de mostanában mintha egyre több lenne a józan hang, amely megbékélésért és együttműködésért kiált. Hallgatom Bedő Imre podcastját, melyben Kassai Lajossal beszélget; olvasom Fodor Gábor írásait - oly távoli karakterek, mégis, mintha ugyanazt céloznák.

 

"A felszíni réteg egy rendkívül kreatív, egy magasan művelt, de alapvetően városi réteg, amely rendelkezik egyfajta mobilitással - én ezt a réteget inkább a modernitáshoz kötném. Ennek a rétegnek - én azt gondolom - a legmarkánsabb oszlopa a magyar, városi zsidóság volt, amelynek a jelentős részét a fasiszták és a hozzájuk kötődő nyilas gazemberek brutális módon derékba törték és elpusztították. Az altalaj emberein a kommunizmus söpört végig. Ezek nagyon fontos dolgok, mert transzgenerációs traumák, és alapvetően ezek mozgatnak bennünket." Kassai Lajos a termőföld analógiájával mutatja be jelenünk meghatározó társadalmi tömbjeit, a szabadelvű urbánusokat és a hagyományőrző népieket. Ez a törésvonal persze korántsem magyar sajátosság; Amerikában sem ugyanúgy látja a világot egy hollywoodi producer és egy közép-nyugati redneck, a különbség csak annyi, hogy ők - egyelőre - megúszták a náci és a kommunista rémuralmakat. Tény, hogy a legtöbb társadalmi-politikai kérdés kapcsán a szekértáborok e két tömb körül alakulnak ki, azonban mégsem mondható, hogy nincs átjárás a rétegek között. Jómagam például ízig-vérig városlakó vagyok, radikálisan szabadelvű és individualista, ezzel együtt is a konzervatív tábort érzem közelebb magamhoz. Érzékelhetően nem én vagyok az egyetlen, aki ily módon gondolkodik és hasonló emóciókkal bír, ez pedig reményt adhat arra, hogy lesz egyszer híd e kétségkívül mély szakadék felett.

 

"Ezek a társadalmi rétegek egymástól nagyon eltérő identitással rendelkeznek. Én nem abban hiszek, hogy ezt az identitást közömbösíteni kell, hogy fel kell oldani és semlegesíteni kell ezeket a markáns különbségeket. Én abban hiszek, hogy ezeket a különbségeket fenntartva fönt kell tartani annak a lehetőségét, hogy közös tevékenység, együttműködés jöhessen létre." Kassai Lajos álláspontja maga a nagybetűs LIBERALIZMUS. Nem jelöli meg célként, hogy bármelyik oldal megváltoztassa a másikat. Nem hisz abban, hogy mindössze egyetlen helyes emberi attitűd létezik, hanem kifejezetten hasznosnak tartja, ha többféle gondolkodásmód is jelen van egy adott társadalomban. Maximálisan egyetértek: ezt hívják egészséges sokszínűségnek. A probléma mindössze abban áll, hogy ezt a fajta toleráns hozzáállást a nagyon szűk centrumon túl csakis a konzervatív oldalon látom. Az ellenzéki térfélen sem a politikusok, sem az újságírók, sem a szavazópolgárok részéről nem érzek nemhogy együttműködő szándékot, de még azt a fajta megengedő attitűdöt sem, amely legitimnek tekinti a másképp gondolkodást. Mintha az lenne a természetes és kívánatos, ha mindannyian pontosan ugyanúgy vélekednénk minden társadalmi kérdést illetően, a gendertől a háborúig bezárólag. Jómagam elfogadom, ha bárki - jó marxista módjára - hisz a falanszterben, de ha kérhetem, ne nevezze magát liberálisnak, ha képtelen elfogadni és tiszteletben tartani a sajátjától eltérő világlátásokat. A podcast házigazdája, Bedő Imre fontos kiegészítést tesz: "Markáns politikai vélemény, hogy minden különbséget azért kell megszüntetni, mert ami különbözik, az csak egymás ellen lehet. És minél inkább összemossuk, annál inkább létrejön a kooperáció. Van egy másik verzió, ami a természetben is jelen van, hogy bizony a különbségek hogy tudnak összeadódni, hogy tudnak egymás segítségére lenni." Ez volna a lényeg. Az evolúció számtalan különböző életformát alakít ki, a legkevésbé sem törekedve a homogenitásra. A különböző fajok, illetve a fajokon belüli egyedek lehetnek együttműködők, versengők, avagy közömbösek egymással. Ez a természet adta rend, nem pedig a marxi gyökerű woke-progresszió, amely erőnek erejével mindenkit megfosztana mindenféle identitásától, s kíméletlenül egyformára gyúrna.

 

"Addig, amíg a feszültség fönntartása megélhetést, egzisztenciát biztosít bizonyos propagandistáknak és aktivistáknak, addig ez fönt lesz tartva. A békítés nem annyira népszerű. A békítés egzisztenciálisan nem valósítható meg. Egy televízióban a jó beszélgetés az, amikor nagyon összevesznek emberek. És akkor azt lehet nézni. A rossz hír a jó hír. A negatív dolgok vannak előtérbe helyezve. És mindaddig, amíg így van, addig ezeknek a széjjelhasított társadalmi rétegeknek nincs személyes kapcsolata, nincsen primer információja a másik rétegről. Csak szekunder információk vannak a propagandistákon és az aktivistákon keresztül." Kassai Lajos jól látja: sem a politika, sem a média nem érdekelt abban, hogy békében éljünk egymással, ezt a célt csakis a civil társadalom tűzheti ki magának. Ez kizárólag úgy lehetséges, ha szóba állunk, ha beszélünk az ellentábor képviselőivel, odafigyelve, megértve az ő szempontjaikat is. Már ha vannak. A világért sem szeretném a kormányoldalt mentegetni, hiszen mi is sokkal többet tehetnénk az árkok betemetéséért, ám a zsigeri gyűlölettel; az önmagáért való, dacos protestálással aligha lehet mit kezdeni. Ezeken a legjobb szándékkal sem találunk megérteni valót. A múlt hét egyik vezető híre: Karácsony Gergely nem vesz részt az atlétikai VB megnyitóján. Színtiszta konfliktuskeresés, semmi egyéb. Mit lehet ezzel kezdeni? A főpolgármester saját magával is kitol, hiszen végre történik valami Budapesten, s ő - házigazdaként - büszkén pózolhatna egy jelentős publicitással járó nemzetközi eseményen. Egy tökéletes pillanat lehetne az együttműködés szándékának megvillantására. De ha nem, hát nem. Könyörögni aligha fog neki bárki.

 

Fodor Gábor írásaiban ugyancsak a kormány és az ellenzék közötti együttműködést szorgalmazza. Az elmúlt hetek során három véleménycikkében is kitér rá, mennyire üdvös volna, ha az országnak járó uniós pénzek lehívása kapcsán egységet mutatna az ország. A június 5-én megjelent anyag így fogalmaz: "Korábbi írásomban már felvetettem, hogy az uniós támogatások ügyében az ellenzéknek a kormánnyal együttesen kellene fellépnie Brüsszelben az ország érdekében. Az azóta történtek még inkább megerősítettek ebben. Tévúton jár, aki azt hiszi, hogy azzal lehet kormányváltást előidézni Magyarországon, hogy majd az Európai Unió intézményei lehetetlen helyzetbe hozzák a kormányt. Ez csak meg fogja erősíteni a Fidesz pozícióját, miközben növekedni fog az ellenszenv Európával kapcsolatban. A kormányváltást a hazai ellenzéknek kell tudni kiharcolni, elsősorban úgy, hogy a magyar választók elhiszik róla, képes lesz felelősen és sikeresen irányítani az országot. Ettől egyelőre távol vagyunk, ezért lenne fontos megmutatni, hogy a magyar baloldal hajlandó a saját szempontjait alárendelni közös hazánk érdekeinek." Fodor tökéletesen látja: a magyar választópolgárok zömében fel sem merül, hogy az ellenzék a nemzet érdekében cselekedne, holott ez lenne az első, ami elvárható volna; a kompetencia felmutatása - amely jócskán keményebb dió -, csupán a második lépcsőfok. Értem én, hogy a baloldal fanyalog Fodor Gábor személye kapcsán, aki egy ideje ismét békét kötött a Fidesszel, ám ettől még gondolatai legitimek, mi több: önmagát sem kell szembeköpnie miattuk. Valójában pont ugyanazt a liberális álláspontot képviseli ma is, amit az elmúlt 35 évben mindig is láttunk, hallottunk tőle. (Az már más kérdés, hogy a megélhetés oltárán áldozva ide-oda táncol a táborok között; hangoztatott elvei mindenesetre következetességet mutatnak.)

 

A fene se tudja, mit hoz a jövő, hogy győz-e a józanság bármikor. Ha a politikusokon múlna, úgy nem sok reményt látnék. (Elkeserítő, amikor a kormányoldal részéről az árokásást látjuk, de abban legalább - a hatalom és a népszerűség birtokában - van némi logika. Az ellenzék részéről azonban az állandó ellenségeskedés felér egy öngyilkossággal.) Minden jel arra mutat, hogy csakis mi, a civil társadalom, a hétköznapok átlagemberei építhetünk hidakat egymás közt. A kérdés csak az, vagyunk-e, leszünk-e elegen, akik az együttműködés útjait keressük. Talán még nincs veszve minden.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8218152510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2023.07.04. 12:12:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Abban önkéntes alapon van újraelosztás. Mert bárki adakozhat, és nyilván ha az átlagember úgy érzi, hogy fontosnak tartja kisegíteni a lecsúszókat, akkor meg is teszi. De ennek a motivációnak állami újraelosztásnál is meg kell lennie, mert egyébként az állam ellentétesen cselekszik az állampolgárok elvárásaival szemben.

baalint1 2023.07.04. 12:16:24

@G. Nagy László:
"Nem kívánok semmiféle nyelvújítást véghez vinni. Mi több: pont abban vagyok érdekelt, hogy a szavak őrizzék meg eredeti jelentéstartalmukat. A liberalizmus, a szabadság, a migráns és a többi mind jelentse ugyanazt, amit mindig is jelentett - ne engedjünk a relativisták káosztörekvéseinek!"

Akkor épp ideje lenne a liberális szót is az eredeti jelentésében használnod, és nem a szélsőségesen bolsevik és rasszista világnézetedet illetni vele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 12:32:38

@baalint1:

"bárki adakozhat"

Pontosan: adakozHAT.

"ennek a motivációnak állami újraelosztásnál is meg kell lennie"

A szóban forgó társadalomban nincs állami újraelosztás.

baalint1 2023.07.04. 12:40:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Pontosan: adakozHAT."

Így van, önkéntes alapon.

"A szóban forgó társadalomban nincs állami újraelosztás."

Lehet hogy félreérthető voltam, de arra gondoltam, hogy ha a társadalomban nincs meg önkéntes alapon az, hogy aki lecsúszott és nem tud önerőből felkelni, vagy aki önhibáján kívül képtelen eltartani magát, annak segítenek, akkor hiába pótolod ezt az állammal, mert belső feszültséget teremt. Ha az állampolgárok teljes összhangban saját erőforrásaikat szánják erre, akkor meg részletkérdés hogy az államon keresztül teszik vagy magánalapítványokon keresztül. Csak ugye a gyakorlatban ez nem így van, hanem az akaratodon kívül elveszik tőled és odaadják valaki másnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 12:58:36

@baalint1:

Azt hiszem, félreértesz. Az utóbbi kommentjeimben nem az a célom, hogy leírjak egy szerintem jól működő liberális társadalmat.

A célom azt megmutatni, hogy hiába rokonszenves az általa megálmodott társadalom, mely egyedül a tulajdon szentségének és az erőszak tilalmának egyszerű szabályán alapul, ez az állapot nem tartható fenn, mert a társadalom differenciálódása óhatatlanul magával vonja az azt szabályozó törvények differenciálódását.

Jó példa erre épp az USA.

6.Lenin 2023.07.04. 13:19:47

@baalint1:

Szerintem egy közösség sokkal sokszínűbb , mint azt egy liberálisnak magát mondó el tudná képzelni, Sőt ha így nézzük, a liberalizmus maga az erőszak.

" Csak ugye a gyakorlatban ez nem így van, hanem az akaratodon kívül elveszik tőled és odaadják valaki másnak."

Lehet, hogy 1x pont te lennél az akinek oda kéne adni valamit.
Szerintem az ideális társadalom egy idióta "liberális" hiszen az igazi liberálisok még egymást is irtották egy külön erre a célra kifejlesztett szerszámmal.

mivel a kezdetektől fogva (teremtés , IT, vagy akármi) az emberek génje nem egyformák, tehát soha nem is fognak egyformán gondolkodni, cselekedni, az egész agyalás ezzel, értelmetlennek is tűnhetne. Soha nem lesznek egyforma, képességek, esélyek tehát.........
Talán, ha valaha megtudnánk a miérteket, lenne értelme a megoldáson is agyalni. Addig kiváló elbaszása az időnek ezzel foglalkozni, igaz remek alkalom a másikat lehülyézni, anyázni , háborúkban kinyírni, meg hasonló EMBERI tevékenységgel múlatni az időt.

Néha vicces ezen itt vitázni.
Szerintem.

alöksz róz 2023.07.04. 13:21:39

@baalint1: "Abban önkéntes alapon van újraelosztás." - tehát nincs újraelosztás :D

6.Lenin 2023.07.04. 13:30:16

Minden emberi közösség, ahol valakiket arra KÉNYSZERÍTEK, hogy fogadjanak el olyasmit ,amit ők nem szeretnének, az erőszakon nyugszik.
Ezt minek nevezem el, csupán fantázia kérdése.
Ráadásul tök értelmetlen is hiszen tudós embertársaink szerint 1x elnyel minket egy fekete lik, és pont akkor értelmetlenné (?) válik minden eddigi történet.

2023.07.04. 13:35:14

@baalint1:
ez nem a liberalizmus, hanem annak egyik irányzata az individualizmus. a piac latinul fórum. a piaci szereplők szabályoznak. az a szabad piac magyarul. a szabadság a közösségi szabályozás. ebből adódik a common market. ami nem kommunizmus, de nem is vegytisztán kapitalizmus. és a klasszikus liberális irányzat. a neoliberalizmus a nem kommunákban gondolkodik, hanem kolóniákban. és a gyarmatosítás alapja az individualizmus.

6.Lenin 2023.07.04. 13:44:15

Az emberiség még odáig is képtelen volt eljutni, hogy elgondolkozzon azon, ha véletlenül eljut odáig, hogy ő lesz kénytelen az elképzeléseit másokra kényszeríteni (kormányon lesz) akkor a másik félnek is el kéne fogadnia azt, amire ő most ellenzékben nagy ívben baszik rá.
Pedig nem tűnik bonyolult dolognak, elméletben.

6.Lenin 2023.07.04. 13:51:26

@cvsvrs:

Van hozzád egy 1xű kérdésem. Nekem vannak elképzeléseim, erősebb is vagyok, tehát ezeknek az elképzeléseknek érvényt is tudnék szerezni, tehát, mi a tökömért kéne hozzád alkalmazkodnom, aki otthon ül és egész nap ilyesmiken töri az agyát, de soha nem csinált semmi értelmes dolgot a gyakorlatban?
Hallottál már a történelemről? Mit sikerült eddig megoldania az emberiségnek?

2023.07.04. 14:12:18

@6.Lenin:
eleve rossz a kérdésfeltevésed. már ha keresztény vagy. az emberiség egészének világias módon nincs történelme. a keresztény hit szerint legalább is. az emberiségnek üdvtörténete van. és az nem evilági bölcseletre van alapozva.

6.Lenin 2023.07.04. 14:21:46

@cvsvrs:

Nem írtad hozzá, hogy szerinted. Mert szerintem ez nem így van. És mindig, mindenben ez a problémák alapja, hogy mindent , mindenki másként gondol.

Az emberiségnek van történelme, hiszen még mindig létezünk. Csak arra a kibaszott egyszerű kérdésre nem tudjuk a választ, hogy MIÉRT IS? HOGYAN IS? MI IS LENNE A CÉLJA?

Bármelyik kérdésre TUDOD a VALÓS választ megköszönném, ha tudtatnád velünk is.

amikről te írsz az csak a fantázia kérdése. Az meg ismert, hogy az ember képes bármekkora faszságot is megmagyarázni. Tovább bonyolítani értelmetlen.

baalint1 2023.07.04. 14:22:09

@6.Lenin:
"Szerintem egy közösség sokkal sokszínűbb , mint azt egy liberálisnak magát mondó el tudná képzelni, Sőt ha így nézzük, a liberalizmus maga az erőszak."

A liberalizmus pont arról szól, hogy a közösségek sokfélék lehetnek, és nem akar beleszólni a dolgaikba, szemben a bolsevik, fasiszta meg egyéb szélsőségekkel, akik kinyilvánítják, hogyan kellene élnie az embereknek.

Egy liberális államban megfér egymás mellett egy naturista meleg swinger klub meg egy mélyen konzervatív vallási közösség is, és egyiket sem értik atrocitások az életmódjuk miatt.

"Lehet, hogy 1x pont te lennél az akinek oda kéne adni valamit."

Nem ez volt a lényeg. Hanem az, hogy tényleg a közösség akarata vagy egy felülről jövő nyomás.

"mivel a kezdetektől fogva (teremtés , IT, vagy akármi) az emberek génje nem egyformák, tehát soha nem is fognak egyformán gondolkodni, cselekedni, az egész agyalás ezzel, értelmetlennek is tűnhetne. Soha nem lesznek egyforma, képességek, esélyek tehát........."

De ki mondta, hogy az embereknek egyformán kellene gondolkodniuk, cselekedniük? Egyrészt pont ettől szép a világ, másrészt a liberalizmusnak pont az a lényege, hogy amíg a cselekedeteikkel nem ártanak egymásnak az emberek, addig ne korlátozzuk már mit csinálhatnak. Nem pedig a társadalommérnökösdi, amiben itt sokan annyian élen járnának, G. Nagy elvtárssal az élen.

baalint1 2023.07.04. 14:25:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De jó esetben hiába van ennél a néhány alapvetésnél sokkal több törvény, azok a törvények ezen alapelvek szellemében születik.

Pl. attól hogy az erőszakot találjuk elítélendőnek, még számos olyan törvény születhet, amely a különféle módjait szándék, előre megfontoltság alapján eltérően bünteti. Lásd pl. ha véletlenül elütsz valakit, mert figyelmetlen voltál, véletlenül elütsz valakit, mert szándékosan felelőtlenül vezettél szabályokat megszegve, vagy mondjuk szándékosan gázoltál el valakit.

De ez egy egyszerű példa, nyilván nem poénból alakult ki még egy rakás más törvény, amelyek egy része tényleg csak ezt az alapszellemiséget képviseli, de nyilván vannak olyanok is, amik nem.

baalint1 2023.07.04. 14:26:25

@alöksz róz:
Az miért ne lenne újraelosztás, ha alapítványokon keresztül támogatja a lakosság a rászorulókat? Ha mondjuk nem lenne állam, és ezt az alapítványt elneveznék államnak, miben különbözne az önkéntesség kérdésén kívül?

baalint1 2023.07.04. 14:28:08

@cvsvrs:
Hogy képzeled el az üdvtörténetet mondjuk a zsidó vallás létrejötte előtt? Mert a kereszténység, és a zsidó előzménye csak nagyon kis szelete az emberiség létezésének.

2023.07.04. 14:29:19

@6.Lenin:
magyarországnak van történelme. a magyar történelem szinte minden nagy alakja szabadelvű és nemzeti érzelmű. orbán és gyurcsány ezeket szembeállítja. melyiknek van igaza? nyilván egyiknek se.

a középkori uralkodók között is voltak szabadelvűek. a szabadságjogokat kollektív módon uradalmi jelleggel osztották.

1361 május 1. I. Lajos király azokért a hűséges szolgálatokért, amelyeket Debrecen városa, atyjával Károly királlyal szemben tanúsított, azt a jogot adományozza Debrecennek, hogy a saját kebelébői választott bíró és esküdtek ítélkezzenek lakosainak mindenféle peres ügyeiben; továbbá hogy a debreceni polgárt sem a maga, sem másnak a hibája vagy vétsége miatt sem földesurai (!), sem más bármilyen rangú vagy állású emberek letartóztatni ne merészeljék; vagyonát le ne foglalják, hanem ha valakinek debreceni polgáron van keresni valója, a panaszlott ellen a város bírója előtt szorgalmazza ügyét.

ez elég szabaelvű a földesúr a saját jobbágyával szemben személyesen nem járhat el. hanem a polgárok maguk válasszanak bírát. a szabadelvűség visszamegy a középkorba.

6.Lenin 2023.07.04. 14:33:09

@baalint1:

"De ki mondta, hogy az embereknek egyformán kellene gondolkodniuk, cselekedniük? Egyrészt pont ettől szép a világ, másrészt a liberalizmusnak pont az a lényege, hogy amíg a cselekedeteikkel nem ártanak egymásnak az emberek,"

Kérdezd meg azokat akik egy igen szigorú vallási közösségben élnek, de mellettük van egy 0-24 h-ig nyitva tartó kupleráj, pedofil óvodával egyben.

Miért nem vagyunk képesek arra, hogy elfogadjuk azokat, akik a hatalomba vannak, aztán hatalmon mi is elvárnánk, hogy tiszteljék a mi elképzeléseinket?

Miről szól a történelem, és mióta? Amikről te is írsz az ELMÉLETILEG simán elképzelhető, de sok ezer éve nem sikerült megvalósítani, és nem is fogjuk tudni.
Próbálj gyakorlatban is megvalósítható dolgokon gondolkodni, mert az általad idézett szöveg szerint ez neked problémát okoz.

6.Lenin 2023.07.04. 14:38:12

@cvsvrs:

Szerintem azért nem tudsz tovább lépni, mert a történelemből kiragadsz korszakokat, aztán ott le is ragadsz.
Tudod a miértekre a valós válaszokat? Vagy csak te is agyalsz a dolgokon? Semmi gond ezzel, te ne hivatkozz ezekre, mint tényekre, célokra.

2023.07.04. 15:04:53

@baalint1:
Máté 22:36-40
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédből.
38 Ez az elsõ és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

az általános emberség nem evilági bölcseletre van alapozva. a biblia előtt is üdvözültek, vagy üdvözülhettek az emberek. az általános emberséget nem evilági bölcseletre alapozták. ebből a hitvilágból következik a klasszikus magyar irodalom. azok nagyrészt protestáns neveltetésű költők, írók. a bibliához hasonló szövegeket akarnak írni. és ezekből adódik a népvallás.

egy felvilágosult protesáns úgy hiszi a jézus sztorit, ahogyan a lúdas matyit. (annek eredetije egy mezopotámiai mese. amit fazekas a törökök elleni háborúban hallott. azért állt katonának, mert kicsapták a kollégiumból. aztán visszavették. és még református éneket is írt. azt ugye emberek írják a teremtő ihletésére alapozva. ahogyan a bibliát. és azt kell követnie az irodalomnak. ez a magyar felvilágosdás. csokonai. debrecenben a csúf dorottyát a gráciák megszépítik fársángkor. ez egy vígeposz. a puritánok azt mondják, hogy ilyesmit nem lehet írni. mert ezekben nem lehet hinni. a felvilágosultak meg azt, hogy mégis csak lehet. hogy a csúf dorottyát elveszi a gavallérok vezére.

a felvilágosult abszolutizmus az, hogy amit a blogger hirdet. hogy kérem ilyen nincs. mert a szépségnek objektív kritériumai vannak. csokonai hitt a gráciákban. vagy legalább is azt hirdette, hogy a csúf lányok higgyenek benne leginkább maskarédé idején. ez a felvilágosodás.

légy jó mindhalálig! ez egy protestáns tanítás. amiben nyilas misi hisz és szembekerül a felnőttek igazságával. ilyen történetekre tanító, tanulságos történetekre kell alapozni az irodalmat.

baalint1 2023.07.04. 15:06:52

@6.Lenin:
A gyakorlatban nem a bordélyház épül a templom mellé, hanem a bordélyházat ellenzők mennek a bordélyház elé, aztán fű alatt meg odajárnak szórakozni...

2023.07.04. 15:28:55

@6.Lenin:
eddig úgy volt, hogy a magyar történelem nagy alakjai nemzeti érzelmű és szabadelvűek egyszerre. a kettő együtt. bocskai istván úgy lesz a magyar történelem nagy alakja, hogy bár a nemzeti érzelmű magyar főurak többsége uralkodóvá válaszatná, neki protestánsként a katolikus esztergomi érseket kényszeríteni kellene, hogy koronázza meg. a bécsi békében lemond a magyari címről, azért, hogy biztosítsa a vallásszabadságot. és genfben is ott áll a szobra a reformáció falán cromwell olivér mellett. de aztán a katolikus rákóczi is ezt hirdette. nemzeti érzület és szabadelvűség. nem egymással szemben, hanem egyszerre. vagy kossuth lajos.

ebbe a sorba nem illik se orbán, se gyurcsány. ők ezeket szembeállítják. és lehet gondolni, hogy mert a rendszerváltással egy új korszakba léptünk, meg azt, hogy új világrendben majd kelet győz, a nyugattal szemben, stb.

magyarországon a történelmi nagyság hagyományosan a nemzeti érzületből és a a szabadelvűségből együttesen következik. bocskai istván kollektív nemesi jogokat a hajdúvárosokban. és cserébe annak lakói 400 év múltán ünneplik a mai napig. orbánt miért ünnepeljék? mert nőtt a gdp és a reálbérek? kádár idején is növekedtek. orbán felszámolta az önkormányzatiságot. nemcsak a hajdúvárosokét, hanem az összes települését. lehet, hogy majd ezt ünneplik és az is lehet, hogy nem. nyilván gyurcsányt se.

6.Lenin 2023.07.04. 15:36:24

@baalint1:

Csak példának szántam teljesen mind1. a lényeg. hogy soha nem fog az ember ideálokban gondolkodni.

Csak lehet valami logika abban, hogy az emberbe írt program nem egyforma a kezdetektől fogva. Ha elfogadjuk a Darwin elméletét akkor CSAK a szaporodásra képes, erős egyedeknek szabad fennmaradniuk. Miért kéne akkor egy gyenge, homokos libsinek valamit átadnia egy következő generációnak.

Természetesen az ember agyal mindenféle ideális marhaságokon, de ha belegondol komolyan, megvalósíthatatlan lesz rövid időn belül.

6.Lenin 2023.07.04. 15:44:52

@cvsvrs:

Ezek olyan szép dolgok, hogy megkönnyeztem, de gondolom a Dicsőséges 133 napnak is voltak követői a cívis városban 19-ben, vagy 45 előtti időknek.

Mondjuk szorosan véve a magyarok a Honfoglaláskor elkövettek egy alap hibát, nem irtották ki az akkor itt lakókat. gondolom az Amerikát alapítók már ebben is műveltebbek voltak. Nincs annyi problémájuk az indiánokkal. Azóta is alkalmazzák ezt a módszert, ha idegen földre vágynak. Mondjuk itt-ott finomítottak, mint Ukrajnában, hogy másokkal intéztetik a piszkos munkát.

baalint1 2023.07.04. 15:49:24

@6.Lenin:
A homoszexualitás az emberek és más állatfajok között is random megjelenik a populációban, szóval nem olyan tulajdonságról van szó, ami csak úgy kihal, nem olyan leegyszerűsített az evolúció, hogy mindig minden tulajdonságot kiküszöbölne, ami az adott egyén szaporodását akadályozza, példaként ha sok testvéred van, te nem szaporodsz, ők igen, akkor a te génkészleted jelentős hányada így is továbbadódik, akár az is, ami a homoszeualitásért felelős, ha te homokos vagy, mert a testvéreid hordozhatják úgy a gént, hogy náluk recesszív.

De ettől függetlenül ha ki is halnának a melegek, teljesen mindegy, akkor sem célravezető őket mindenféle elmebeteg ideológiák alapján szivatni vagy kiközösíteni.

2023.07.04. 15:50:05

@baalint1:
ez a neoliberalizmus. hogy a nemzetállamokat felváltják az egymással versengő alapítványok. tehát lehet valaki tescoistan, auchanistan, intersparistan polgára. vagy sorosistáné. és ez nagyobb szabadságot biztosít, mint magyarisztán.

a 64 vármegye is szabadságot biztosít. vagy az, hogy van 360 város (törvényhatóság) a 1848-as áprilisi törvények szerint. azért harcoltak. aradon az utolsó kormányülésen még felajánlották a koronát az orosz cárnak (vagy a fiának) feltéve, hogy az áprilisi törvényeket szentesíti. nem az uralkodó személye volt az elsődleges, hanem a szabadságjogok. görgey-t ezért nem végezték ki. mert a cárnak behódolt. csak az oroszoknak nem kellett magyarország. mert úgy nem kapott volna pénzt a habsburgoktól. és nem akartak ausztriával vívott háborút.

a klasszikus liberalizmusban a szabad választás a rendezett közigazgatás keretei között történik. tehát a városok, az egyes vidékek (régiók), vagy a vármegyék a törvényesség keretén belül viszonylag szabadok. ilyet nem akar se orbán, se gyurcsány.

orbán féle koncepció az egységállami keretek közötti totális államrend, amit személyesen ő diktál. ez azonban nem diktatúra, mert szabad választást enged. ez az illiberális demokrácia. és van gyurcsány. ő az ellenkező szélsőséget hirdeti. minden egyes ember, minden egyes intézmény legyen teljesen szabad. és ez nem korlátozható. neoliberális egységállam.

egyik koncepcióban sincs rendezett közigazgatás és valós önkormányzatiság.

2023.07.04. 15:57:28

@6.Lenin:
errefelé a tanácsköztársaság 100. évfordulóját is megünnepelték a pártok abból azt, amit kultiválnak. a szegény parasztok önszerveződését. a megyei önkormányzat megünnepelte azt is, hogy valamelyik jobbágy faluban asszonyt választottak jegyzőnek. ő volt a megyében az első választott női főtisztviselő. (mindezt nem a dk tette, hanem az összes párt. beleértve a fideszt. debrecenben a tanácsköztársaság sincs teljesen elítélve. csak nem annak legfelső vezetőit éltetik.)

2023.07.04. 16:05:56

@6.Lenin:
pl. nagy imre emléktábláját megkoszorúzzák. mégpedig a 44-es ideiglenes nemzeti kormányban betöltött szerepéért. mert többségébénen nemzeti érzületű volt és szabadelvű. nem mindenki, mert gerő ernő mondjuk nem. a pénzügyminiszter vásáry istvánról belvárosi utca van elnevezve. az unokaöccse karmester vásáry tamás. gerő ernőről nincs. a történetírók esetenként még kormányon belül is erősen differenciálnak.

azokat kultiválják, akik szabadelvűek és nemzeti érzelműek voltak egyszerre. vagy a polgári konzervatívokat. keresztényszocialistákat. farizeus módon ezek is szembe vannak fordítva egymással.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:06:56

@baalint1:

Igen, akkor ennek szellemében büntethető-e az autópályán 500km/h-val száguldó autós, hanem okoz balesetet és senkit nem is szorít le az útról? És büntethető-e az a 130km/h-val poroszkáló autós, aki nem áll félre az útjából? Ne a KRESZ alapján válaszolj, azt én is ismerem, hanem vezesd le az erőszak tilalmából, ui. a szóban forgó liberális társadalomban a KRESZ-nek is ezen és csak ezen kell és szabad alapulnia.

Tudom, földhözragadtak a példáim. Csakhogy a legfennköltebb eszmék is a mindennapok valóságában buknak meg csúfosan. Pl. amikor a gyümölcsfa ága átlóg a szomszéd telkére, kié az ágon termő gyümölcs? Meg az ezernyi egyéb szomszédjogi vitás helyzet. (Megint csak nem a hatályos szomszédjogi törvényre kell gondolni, azt nagyjából ismerem.)

alöksz róz 2023.07.04. 16:09:51

@baalint1: "Az miért ne lenne újraelosztás, ha alapítványokon keresztül támogatja a lakosság a rászorulókat?" - az is újraelosztás lenne. hol is van ilyen?
ja igen, a libertárius mesében. nagyon naivak vagytok a lacival.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:10:34

Sőt alapos a gyanúm, hogy minden sebességkorlátozás erőszak.

alöksz róz 2023.07.04. 16:11:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Sőt alapos a gyanúm, hogy minden sebességkorlátozás erőszak." - ezt nagyon jól látod.

6.Lenin 2023.07.04. 16:13:20

@baalint1:

Természetesen minden eltérés egyidős valószínűleg az emberrel. Én csak írtam egy példát, nem közösítettem ki senkit. A homokosnak nem lesznek utódai. Hány állatfaj pusztult már ki, de hány emberi faj is? Mi a fenének KELL kitalálni mindenféle elnevezéseket, és hozzá elméleteket gyártani, aztán a gyakorlatban a migránsok elpusztítanak egy fővárost., vagyis a gyűlölet a másság iránt marad évezredeken keresztül.

Én nem látom értelmét a kirekesztéseknek, de egy színesre festett homokos, már nem az lesz aminek született? Megoldva az ő problémája? NEM. Máshol kéne keresni a megoldásokat. Pl egészséges magzatok millióit pusztítják el haladóék, de hagynak megszületni beteg egyedeket, akik néhány éven belül amúgy is elpusztulnak. Igen a liberalizmus csodálatos(an nagy baromság a gyakorlatban). Még gyilkolnak is érte.

alöksz róz 2023.07.04. 16:14:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: erőszakkal fenyegetés egész pontosan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:15:47

@alöksz róz:

A magánalapítványok igen jelentős részben adóügyi okokból kapnak támogatást. Sok esetben meg szimplán vagyonkimentést valósítanak meg.

Mivel az elképzelt liberális államban minimális méretű az állam, így a költségvetése is, a pénztulajdonosok sokkal kevésbé vannak ösztönözve az adakozásra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:17:45

@alöksz róz:

"erőszakkal fenyegetés egész pontosan."

Ami már maga is erőszak, ahogy Laci jópár kommenttel feljebb írta, és ezzel egyet is értek.

alöksz róz 2023.07.04. 16:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ebből látható, hogy egy ideális liberális társadalomban nincs KRESZ" - és erőszak? pl lopás van?

alöksz róz 2023.07.04. 16:21:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ami már maga is erőszak, ahogy Laci jópár kommenttel feljebb írta, és ezzel egyet is értek." - csak elrontja a laci itt a népet ezekkel az egy bitbe erőszakolt fogalmaival :-)

6.Lenin 2023.07.04. 16:21:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Egy bérgyilkos jellemmel született tevékenysége is erősen korlátozott.

Dolgoznod kell, hogy megélj, pedig sokkal egyszerűbb lenne másoktól elvenni. Nem létezhet totális egyéni szabadság. sok dologban alkukat kell kötnie az embernek. Ezek olyan felesleges agyalások, igaz remekül lehet vele az időt elcseszni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:40:59

@alöksz róz:

Biztos van, különben nem kellene tiltani. Persze amint sikerült kinevelni a szocialist... oppardon: a liberális embertípust, akkor megszűnik.

A lopás szerintem nem erőszak, Laci szerint az. A minap volt hír és videó, hogy egy alak ellopta két oadon alvó részeg telefonját - az egyiknek a telefonja ott feküdt mellette a padon. Kapott is érte 5 év fegyházat. (Miközben egy másik alak, aki részegen agyonverte az apját, kaphat "akár" nyolc évet is - ennyivel ér többet egy ember élete két telefonnál.) Hol volt itt erőszak? - mármint a telefonlopásnál.

A KRESZ meg maga a vegytiszta erőszak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 16:44:03

Vagy micsoda erőszak pl. az iskolakötelezettség?

alöksz róz 2023.07.04. 16:51:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Persze amint sikerült kinevelni a szocialist... oppardon: a liberális embertípust, akkor megszűnik." - ennyi.
eleve oka se lesz senkinek lopni, hiszen mindenki gazdagabb lesz. aki meg mégse, azt majd önkéntesen támogatják a gazdagabbak.

alöksz róz 2023.07.04. 16:53:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vagy micsoda erőszak pl. az iskolakötelezettség?" - ez nagyon jó példa. erőszak plusz erőszakra kényszerítés is egyben.

baalint1 2023.07.04. 17:07:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ugye ha 500 km/h-val megy valaki egy autópályán, akkor statisztikailag kimutatható, hogy jelentősen megnöveli a baleset esélyét, illetve a baleset súlyosságát. Tehát ahhoz képest, hogy 130-al megy, mondjuk hasamra csapok 30-szorozódik az esélye, hogy halálos balesetet okoz vagy nem tud egyet elkerülni. Ez meg ugye egyértelműen azt jelenti, hogy ha olyan döntést hoz, amely szerint másokat aránytalanul durvábban veszélyeztet, az az erőszak egy formája.

És akkor megjegyzem még, hogy pl. az, amikor egyes osztrák városok elkerülőin a lakóövezetek védelmében van 100-as sebességkorlátozás, még ez is az élet védelméből levezethető, hiszen magasabb sebességgel nagyobb zaj, szennyeződés keletkezhet, ami szintén életekbe kerülhet vagy legalább életminőségekbe. Az is valamilyen formája az erőszaknak. Hogy most ebben meddig lehet, érdemes elmenni, az nyilván társadalmi viták kérdése, a túlzott korlátozás nem jó, de csak a tettlegesség és a szó szerinti lopás tilalma nyilván nem állja meg a helyét törvényként.

"Pl. amikor a gyümölcsfa ága átlóg a szomszéd telkére, kié az ágon termő gyümölcs? Meg az ezernyi egyéb szomszédjogi vitás helyzet. (Megint csak nem a hatályos szomszédjogi törvényre kell gondolni, azt nagyjából ismerem.)"

De teljesen mindegy hogy ezt hogyan szabályozzák, ha szabályozzák, itt is az alapot a magántulajdon védelme adja, a gyümölcs és a szomszéd birtoka, nyilván a gyakorlati megvalósítása nem egyszerű jogilag, hogy erre milyen törvényt hozzanak. De ugyanabból fakad az alap szellemiség, mint hogy tilos mást kizsebelni. Csak ez nem annyira egyszerű eset.

2023.07.04. 17:30:26

@baalint1:
errefelé az első rendszeres különadó "a köböl és a véka" jövedelme volt. a piacon egy köböl és egy véka áru árából 1-1 dénárt kell adni a szegényeknek. ezt az adónemet egy kalmár istván kereskedő patrius vezette szenátus rendszeresítette. az ispotály fenntartására fordították.

abban az évben 13 arany forint és 14 ezüst dénárt volt az ispotály induló tőkéje. az adóév legnagyobb pénzügylete 1,405 forintos és 50 dénáros. a patricius nagykereskedők százasával számolták az aranyat és tizes nagyságrendben adományoztak nem egyénileg, hanem kollektíve.

kollektíve forgalomarányosan járultak a szegények ellátásához. és így csökkentek a lopások, a járványok a piaci forgatagban és mérték a forgalmat. 1553-ban járunk. évi 2,000 arany hódoltsági adót kell fizetni török portának. (mohács idején 300 aranyat kellett a királyi udvarnak) később a német-rómaiak 30,000 aranyt követelnek. és nem egy évre, hanem alkalmi jelleggel egy összegben. effektíve nincs annyi arany. a restanciát nem fizetik meg. hanem a környező mezővárosokat katonai táborokká alakítják. és abból lesz a bocskai felkelés. a szultán 6-8-szoros, a császár a királyhoz mérten 100-szoros sarcot vet ki.

a liberálisok ezt utasítják el. és nem a kollektív adószedést, amiről rendre maguk a patriciusok határoznak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 17:35:55

@baalint1:

"nyilván a gyakorlati megvalósítása nem egyszerű jogilag"

Itt kezd bonyolódni az egyszerű elv. Erre utaltam már többször. A törvénykönyveket az egyszerű alapelv reménytelenül bonyolult értelmezései fogják megtölteni. :D

"statisztikailag kimutatható, hogy jelentősen megnöveli a baleset esélyét, illetve a baleset súlyosságát"

A férfiak x%-a nemi erőszak elkövetésére használja a péniszét. Akkor most a pénisz birtoklását büntetjük vagy a nemi erőszakit?

Mist ezt fordítsd le a gyorshajtásra.

baalint1 2023.07.04. 17:45:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Itt kezd bonyolódni az egyszerű elv. Erre utaltam már többször. A törvénykönyveket az egyszerű alapelv reménytelenül bonyolult értelmezései fogják megtölteni. :D"

Ez részben igaz. De léteznek törvények, amelyek tényleg csak ürügyként használják ezeket az alapelveket, csak ugye mindig kérdés hol a határ, illetve léteznek törvények, amelyek nem is próbálkoznak ilyennel, hanem tényleg 100%-ban önkényesek vagy más elvekre építenek.

"A férfiak x%-a nemi erőszak elkövetésére használja a péniszét. Akkor most a pénisz birtoklását büntetjük vagy a nemi erőszakit?
Mist ezt fordítsd le a gyorshajtásra."

De ez így csúsztatás, hiszen van módja a biztonságos közlekedésnek, a kreszt is erre találták ki, hogy biztonságosabb legyen. Amit te mondasz, az meg kb. az a kategória, hogy ne autózzunk, mert veszélyes.

2023.07.04. 18:13:14

@baalint1:
a liberálisok közül a neoklasszikusok szabályozási versenyben gondolkodnak. az egyik törvényhatóság szigorúbb sebesség korlátozást vezet be. a másik lazábbat. ez esetben nem feltétlen a lazább jelenti a nagyobb szabadságot. a liberalizmus abban áll, hogy választhatsz, hogy mondjuk melyik vármegyében laksz. és majd a gyakorlatban eldől, hogy mennyivel nő vagy csökkent a balesetek száma, és azoknak milyen súlyos a kimenetele.

az elv megint elég egyszerű: rendezett közigazgatás és szabad választás. a városoknak és a vidéknek (magyar hagyományban a megyének) van saját jogállása. civitas libera. szabad város.

alöksz róz 2023.07.04. 18:27:59

naon szépen ejtetted a libernyákot

baalint1 2023.07.04. 18:39:25

@cvsvrs:
Te túlzottan provincializmusban gondolkodsz, az még oké, hogy az amúgy országnyi méretű USA államokban eltérnek a szabályok, de ha vármegyénként ilyen lenne, akkor képzeld el, ha elindulsz A-ból bébe az országon belül, és minden megyében más-más sebességkorlátozás lenne alapból az országutakon, autópályákon, falvakban.

Én pont fordítva látom, szerintem egy ilyen szabályrendszerben mint a közlekedési szabályok, inkább az országok közötti még nagyobb egységesítés lenne a célszerű, nem pedig tovább szabdalni.

A megyék meg még statisztikai szempontból is túl kicsik, hogy releváns legyen azt megállapítani, hogy milyen sebességkorlátozás lenne az optimum biztonság és haladás szempontjából.

alöksz róz 2023.07.04. 19:15:04

@cvsvrs: "és majd a gyakorlatban eldől, hogy mennyivel nő vagy csökkent a balesetek száma, és azoknak milyen súlyos a kimenetele." - vagy hol mennyien laknak.
lehet a száguldozósba nulla lenne, mert nem lakna ott senki.

2023.07.04. 19:16:50

@alöksz róz:
neoklasszikus liberalizmus is létezik. amikor a régi és hagyományos (klasszikus) és az új típusú (neo) liberalizmus keveredik.

debrecen "kálvinista róma". róma köztársasági hagyományait kombinálják össze a reformációval. a civitas libera is rómából ered. az klasszikus. róma. és amit ebből fabrikálnak arra azt mondják, hogy "keresztyén respublika". például azt mondják, hogy a polgármester (bürgermaister) az legyen patricius. ám a szenátusban legyen tribunus. népszószóló, aki a plebset képviseli. római minta.

vagy mondjuk a kollégiumban diákköztársaság van. ennek élén áll a "szénior" áll. aki egy jó magaviseletű utolsó éves diák. akit már nem nagyon lehet kicsapni. helyettese a "kontraskriba". és van egy segégtanítói státuszba kerülő a tanárokkal együttműködő diák a "kollaborátor". tehát nem csak lázadó diákvezért választanak, hanem annak van ellenlábasa is (a diákköztársaságnak van belső ellenzéke) és van együttműködő eminens tanuló is. ezt wittenbergből veszi át. ez debrecenben a klasszikus liberalizmus része. és ez nem független a jelenlegi diáktüntetésekről.

csak a fidesz nem azt mondja, hogy rendben. legyen egy momentumos szénior. csak legyen mellette fidelitasos kontraskriba és egy kollaborátor. így mindjárt nekik van kétharmaduk. a diákok lázadhatnak, meg nem is. amit kiokoskodtak a szászok, az erdélyi és a protestáns magyar polgárok.

a 16. században is voltak zsidók, és akkor is támogatták a legkülönfélébb felforgató tevékenységeket. (debrecenban a latin és a görög mellett bevezetik a héber tanítást. a felvilágosodás idején arab tanszéket hoznak létre. mondván, hogy az arab világot is integrálni kell. nem újdonság. csokonai idején is ez van. annak előtte is.)

ez egy 16. századi zsidó biblia. párizsban nyomtatták. (nyilván nem a keresztény franciák) szikszai "hellopoeus" bálint nevű debreceni diáké volt, aki genfben tanult. vörössel írt jegyeztekkel.
mediatar.ttre.hu/egyeb/(76).jpg
a városi reformátusság hagyományosan zsidóbarát, a vidéki reformátusságnak ez nem nagyon tetszik. mert hogy ezek az idegen minták sok esetben felforgató jellegűek. azonban egy részük integrálható. és a különféle liberális irányzatok kombinálhatók.

2023.07.04. 19:55:53

@alöksz róz:
az amerikai minta az, hogy az alkotmányt, a törvényeket az unió, a rendeleteket a tagállamok alkotják. a törvények szabadságjogokat adnak az állampolgároknak, a rendeletek korlátoznak.

ebből elvben az következik, hogy az usa azt mondja: szabadon lehet autózni. és texas kormányzója megmondja, hogy mennyi legyen a sebességkorlát. amit a megyei sheriff vagy komolyan vesz, vagy sem. mert ő dönt a végrehajtásról.

ez egy elég szabad rendszer. amiben szabályozási verseny van. nem azt állítom, hogy ez az amerikai minta egy az egyben átvehető európában. hanem azt, hogy ez neoklasszikus liberalizmus. szabályozási verseny.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 20:02:36

@baalint1:

"Amit te mondasz, az meg kb. az a kategória, hogy ne autózzunk, mert veszélyes."

Nem. Én kérdeztem, nem mondtam semmit.

"a kreszt is erre találták ki"

De a KRESZ erőszak, ezért tilos.

"hiszen van módja a biztonságos közlekedésnek"

Igen, jelen esetben a sebességkorlátozás. (Nulla km/h-nál garantáltan nem történnek balesetek. Karigeri a maga 30km/h-jával meg is tette az első lépést.) Ez a pénisszel elkövetett nemi erőszakra alkalmazva a péniszviselés korlátozását jelentené. Mellesleg ezt Stanisław Lem már megírta a Visszatérés c. könyvében, bár az kémiailag történt (betrizálás).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.04. 20:05:20

Bár magától értetődik, de a péniszviselés korlátozása ugyanúgy erőszak, mint a sebesség korlátozása. Még akkor is, ha jó cél érdekében történik.

2023.07.04. 20:47:09

@baalint1:
kérdés, hogy ki vagy mi legyen a helyhatóság. (local autrotity). az európai unió azt mondja, hogy ez a nemzetállam. és aztán csodálkodnak, hogy helyi autroiter rendszerek alakulnak ki. ha a nemzetállam szabályoz, akkor abból az következik. az európai néppárt (european people's party) ellenzi a populizmust. elvben a néppártiak a populisták. ők támogatják ezeket a populista helyi autoriter rezsimeket.

a nemzetállamok majd megmondják. és mit? az illiberálisok azt mondják, hogy mindent. a neoliberálisok legújabban azt, hogy semmit. hanem a brüsszeli politbüró központilag ügyintéz. az úgy nem liberalizmus. mert nincs választás.

és kérdés, hogy a szabályozást mégis az állam szintjén kell tartani, vagy fölé vinni, vagy alá. és ha alá, akkor az illetékes önkormányzat micsoda. a város, vagy a régió, a megye. vagy a vármegye.

debrecen megyei jogú város. és ebből következően hagyományosan duális önkormányzatisága van. tehát a városnak is vannak vidéki külbirtokai. például a hortobágy. a hortobágyi csárdát a város építette. debreceni (uraság nélküli) uradalom hagyományosan elér a tiszáig. füredig. a város szőlőskertje az érmelléken van. tehát a város nem a város vége táblával ér véget. cserébe a megyének is vannak városi intézményei. város + megye = vármegye. és ezek versengenek. ez is egy opció.

csak általában azt mondják különösen budapesten, hogy a közigazgatást ennyire nem lehet szétaprózni. ha egy üres lapon kellene országot építeni, akkor azt mondanám, hogy a modernitásban legalább milliós közigazgatási egységek kellenek. a magyar településszerkezet nem ilyen. egységes beosztásban nagyjából félmilliós vármegyéket lehet csinálni. minden vármegyének van egy ep képviselője. az általad preferált nyugat-magyarországi "régió" valójában egy félmilliós sopron-vas-zala-kanizsa megye. (mert ugye zaláról leválna a kis-balaton. és abból megint egy kb. félmilliós balatoni önkormányzat adódna. keszthely és hévíz is önállóságot követel magának. vagy még kanizsai kerületben kiskanizsa, nagykanizsa járásjogot követelne magának. nyugat-dunántúlon is ez van.

alöksz róz 2023.07.05. 05:59:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "De a KRESZ erőszak, ezért tilos." - azt nem mondta senki, hogy az állam egyáltalán soha nem alkalmazhat erőszakot. pl a lopásnak is erőszakkal próbálja elejét venni, és ezzel szerintem az anarchistákon kívül mindenki egyetért.

baalint1 2023.07.05. 07:54:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Igen, jelen esetben a sebességkorlátozás. (Nulla km/h-nál garantáltan nem történnek balesetek. Karigeri a maga 30km/h-jával meg is tette az első lépést.) Ez a pénisszel elkövetett nemi erőszakra alkalmazva a péniszviselés korlátozását jelentené. Mellesleg ezt Stanisław Lem már megírta a Visszatérés c. könyvében, bár az kémiailag történt (betrizálás)."

De sehol nem arról volt szó, hogy nullára csökkentsük a kockázatokat, hanem arról volt szó, hogy keresünk egy küszöbértéket, amely fölött már durván növekszik az életveszély.

Szóval a hasonlatod totálisan fals, hiszen szó sincs arról, hogy ne autózzunk, meg arról sincs szó, hogy 0-ig csökkentsük a megengedett sebességet.

baalint1 2023.07.05. 08:00:21

@alöksz róz:
Pontosan erről van szó.
A KRESZ esetében a szabályok és a hatóság, amely ellenőrzi, pontosan ugyanazt a feladatot látja el, mint mikor a gyilkosokat, tolvajokat kapja el a rendőrség. A különbség, hogy a KRESZ esetében nem annyira élesek a határok, hogy mi számít erőszaknak, nyilván ha egyértelműen életveszélyes módon közlekedik valaki, akkor az annak számít, de vannak esetek amikor valahol meg kell húzni a határt.

baalint1 2023.07.05. 08:09:21

@cvsvrs:
A megyékkel az a fő probléma, hogy rég nincs semmi realitása földrajzi, infrastrukturális, gazdasági, társadalmi és kulturális értelemben. Pl. Pápának nem sok köze van Veszprémhez. Ugyanakkor pl. a Balaton parti településeknek több közük van egymáshoz, mint Somogy, Veszprém és Zala megye többi részeihez. És akkor még erre jön a megyei jogú városok intézménye, ami miatt a megyeszékhelyek és a többi közepes méretű város lakói eleve nem szavaznak a megyei közgyűlés tagjaira, a gyakorlatban ezért ezen városok lakóinak nincs is közük a megyéhez, csak a városhoz.

Én már sokszor írtam, a kis önkormányzatok túl kicsik az érdekérvényesítéshez, ezért ott összevonás lenne szükséges, erre jók lennének helyettük a járási önkormányzatok. A megyei önkormányzatok teljesen értelmetlenek, helyettük regionálisak kellenének, amelyek a Budapest vízfej jelenséget is ellensúlyozni tudnák. Más kérdés, hogy a jelenlegi EU-s régiók elbaszottak, mert pl. Nyugat-Dunántúlon Zala megyének és Gy-M-S megyének semmi köze egymáshoz (nincs erős közlekedési infrastruktúra, távol vannak egymástól a helyi központok, teljesen más földrajzi, kulturális háttér), de egyébként eleve nem kellene ragaszkodni az eredeti megyehatárokhoz sem.

2023.07.05. 09:21:10

@baalint1:
a regionális kapcsolatok még gyengébbek. debrecen se működik tényleges régióközpontként. az észak-alföldi régióban van a jászság. jászberény sokkal inkább kötődik budapesthez, mint debrecenhez. a tiszánál van a határ. (ahogyan önirónikusan szokás mondani, azér' mer' a tiszátúl keletre a ló: lú.). nyíregyháza is önállóságot akar. megtartotta a saját egyetemét. és jobb lenne ha a debreceni egyetemhez tartozó szolnok campus is lenne egy általános tanító és tanárképzőfőiskola. és mellette valamire szakosodna. nem lehet debrecenből irányítani szolnokot. nyíregyházát se le lehet. és nincs is ilyen cél debrecenben.

lehetne még kelet-magyarországi tartomány. debrecenből azonban nem lehet elirányítani békéscsabát. amelyik közelebb áll szegedhez. ez a dél alföldi régió már valamivel kompaktabb. értem, hogy a szegedi egyetemből lehetne valami. a kecskemétiből olyan nagyon semmi. csakhogy szegednek sincs akkora ereje, hogy maga alá gyűrje kecskemétet.

valójában kis picsa városok vannak, amelyek önmagukat el tudják igazgatni. a környező településekkel általában együtt tudnak működni. kivétel, amikor a szomszédvárak harcolnak egymással. nincsenek félmilliósnál lényegesen nagyobb agglomerációk a fővárost leszámítva.

baalint1 2023.07.05. 10:44:21

@cvsvrs:
Simán lehetne 2 kelet-magyarországi régió úgy, hogy a Budapest közeli területek meg Közép-Magyarországhoz tartoznának. Az északi régiónak meg a gerincét meg nyilván Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza adná. Így az infrastruktúra fejlesztésnél sokkal erősebben érvényesülhetnének a regionális szempontok.

Dunántúlon meg szintén elég lenne kettő Közép-Magyarországon kívül.

2023.07.05. 11:18:36

@baalint1:
a régió rendesen egy tájegység. egy ökoszisztéma. az észak-(kelet) magyarországi régiónak a felvidékkel kellene együttműködnie. miskolc elsődleges kapcsolata kassa és nem nyíregyháza vagy debrecen. a regionális együttműködés célja rendesen az lenne, hogy miskovec a cseh-morva tátra teherautó mögé kösse a magyar mátra pótkocsit.

a fidesz debrecen "elmiskolcosításában" hosszabb távon belebukik. a brutális méretű akkumulátorgyártelep projektbe. ha az megvalósul, akkor azért. ha nem, akkor azért. nem holnap, jelenleg a közöny az uralkodó. még a bmw gyárat is sokan kritizálják. a többség nem akar elmiskolckosodó nehézipari bosch borschodot.

2023.07.05. 11:55:35

@baalint1:
észak-nyugat, dél-nyugat, közép, észak-kelet, dél-kelet magyarország felosztás másik problémája, hogy ez ketté vágja a balatont.

kézenfekvő lenne a nyugat-magyarország (dunántúl), budapesti agglomeráció, közép-magyarország (a duna-tisza köze), kelet magyarország (tiszántúl) tartományi felosztás. meg lehet csinálni. debrecen gazdaságilag nem tudja és kulturálisan nem akarja leuralni a teljes tiszántúlt. ahogyan székesfehérvár nem tudja gazdaságilag uralni a dunántúlt, mert ott van győr. veszprém kulturálisan, mert ott van pécs. és ezek mind önállóságot akarnak. kaposvár nem akar kulturálisan se alárendelődni pécsnek. mert az baranya ők meg somogy. külső- belső-somogy-kapos vármegye.

na most értem persze, hogy lenne somogy globálisan verenyképes. olyan nagyon sehogy. a probléma nem újkeletű.

Csokonai Vitéz Mihály: Jövendőlés az első oskoláról a Somogyban

Hát, múzsáknak szentelt / Kies tartomány! / Íly számkivetve volt / Nálad minden tudomány?
Hát csak sertést nevelt-é / Itt a makk s haraszt? / Hát csak kanásznak termett / A somogysági paraszt?
Istenem! / Senki sem / Vette észbe, / Hogy e részbe / Árva még Somogy!

Hány jó ész lett vaddá, / Hogy nem mívelték? / Hány polgár búnyikká? / Hogy jóba nem nevelték!
Dudva lenne a dudvák / Közt az ananász: / Kanász marad akinek / A nevelője kanász.
Hát már, hogy / A Somogy / - ly tudatlan, / Formálatlan, / Kié a hiba?

Debrecen és Patak / Messze estenek / Ide, hol a múzsák / Nem is esmértettenek.
Ami kevés pénz bejött, / Két-három póra, / Nagyobb dologra ment el - / Borra avagy disznóra.
A szegény / Pórlegény / Vagy bodnárnak, / Vagy betyárnak, / Vagy zsiványnak állt.

Óh, szomorú sorsa / Egy szép megyének! / Hol a magyar lelkek / Megvetve heverének.
Óh, nem fáj-é a szíve / Minden magyarnak, / Hogy a magyar fiakkal / Gondolni nem akarnak?
De tán jő / Oly idő, / Melyben nékünk / A vidékünk / Új Hélikon lesz. -

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.05. 12:04:43

@baalint1:

Mrg mindig nem értesz: én az ördög ügyvédje szerepéből beszélek, a Laci által preferált liberális társadalmat nézve. Ismétlem, amit már leírtam: nem megoldást keresek, hanem egy rendszer működőképességét tesztelem konkrét helyzetekben.

A sebességkorlátozás erőszak, ui. olyanokat is akadályoza a gyors haladásban, akik nem korlátoznak ezzel senki mást.

"arról volt szó, hogy keresünk egy küszöbértéket, amely fölött már durván növekszik az életveszély."

Statisztika alapján nem lehet senkit erőszakkal fenyegetni (bírság) és büntetni. Avagy péniszre lefordítva: hány centit kell minden férfi farkából levágni ahhoz, hogy még ne nőjön durván a nemierőszak-veszély?

Hallgatsz a tankötelezettség által megvalósított erőszakról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.05. 12:12:20

@alöksz róz:

"azt nem mondta senki, hogy az állam egyáltalán soha nem alkalmazhat erőszakot. pl a lopásnak is erőszakkal próbálja"

Nem emlékszem arra, hogy Laci megengedi az állami erőszakot. Főleg olyanokkal szemben, akik maguk nem alkalmaznak erőszakot, lásd gyorshajtók, akik senkit nem veszélyeztetnek.

Nem leginkább az állam általi erőszaktól kellene védeni az embereket? Azt hiszem, főként a jelenlegi ellenzék szimpatizánsai értenek ezzel egyet.

Miként vélekedsz a tankötelezettségről?

2023.07.05. 12:24:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
az ittas vezetőt, a sebességet túllépőt rendesen nem fenyegetik börtönnel. addig nem okoz balesetet. a cselekedte nem eredményez erőszakot. polgár jogi értelemben azonban korlátozzák. mert az egyén jogai nem állnak a közösség felett. alatta se állna. a közönség egy balesetet okozó gyorshajtót meglincselne. az állam rendesen ezt sem engedi.

IdomitottFoka 2023.07.05. 12:29:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A KRESZ-t nézhetjük úgyis h az egy felelősséget tisztázó szabályrendszer. A sebességtúllépésért kiszabott bírságot meg nézhetjük veszélyességi pótléknak. Btw a KRESZ a közutakra vonatkozik, a közút tulajdonosa pedig előírhatja h hogyan használhatod, ha nem tartod be, akkor tulképpen te követsz el erőszakot és nem téged kényszerítenek...

A tankötelezettség meg tiszta sor, mehet nyugodtan a kukába, anélkül is iskolába küldenék a gyerekeket a szülők, feltehetőleg. Akiket meg nem, azok általában így is elkallódnak, tankötelezettség ide vagy oda.

alöksz róz 2023.07.05. 15:50:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem emlékszem arra, hogy Laci megengedi az állami erőszakot." - lehet rosszul emlékszel :-)

"Nem leginkább az állam általi erőszaktól kellene védeni az embereket?" - csak azokat, akikkel szemben nem indokolt az állami erőszak

"Miként vélekedsz a tankötelezettségről?" - egyszerre erőszak és erőszakra kényszerítés.
támogatom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.05. 17:05:55

@alöksz róz:

Tehát van jó erőszak és rossz erőszak?

alöksz róz 2023.07.05. 17:46:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az erőszak mindig rossz.
de van hogy szükséges.

alöksz róz 2023.07.05. 19:23:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha olyan a helyzet
(és még erőszakot se kell elszenvednem hozzá)

baalint1 2023.07.12. 15:34:14

@cvsvrs:
Azért az inkább csak történelmi, hogy Miskolc-Kassa egy régió, nyilván a jövőt nem tudjuk, de nézd meg Miskolc után az autópályán micsoda pangás van, és sokkal erősebb a gazdasági aktivitás az Alföld irányába mint Felvidék irányába.

Persze nem lennék ellene a határokon átívelő régióknak, viszont ha így haladnak tovább a dolgok, akkor ezen régiók központja a határon túl lesz és nem belül.

baalint1 2023.07.12. 15:44:12

@cvsvrs:
A Balatont szerintem külön kellene kezelni az üdülőövezet jellege miatt, tehát egyik régióba se tenném, hanem külön közigazgatási egység lenne. Így lenne 2+1 Dunántúlon, 2 Kelet-Magyarországon meg a központi.

Persze valahol az egész régiósdi erőltetettnek hathat, de még mindig jobb megoldás mint a megyék, amik túl kicsik a hatékony érdekérvényesítéshez.

De ha határon átnyúló régiókban gondolkodnánk, akkor ha gazdasági aktivitás alapján határoznánk meg, akkor igazából az észak-nyugati határszélnek Béccsel, a dél-nyugati határszélnek Grazzal kellene egy régióban lennie, az meg annyira nem lenne jó az országnak

baalint1 2023.07.12. 15:49:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"A sebességkorlátozás erőszak, ui. olyanokat is akadályoza a gyors haladásban, akik nem korlátoznak ezzel senki mást."

A nem akadályoznak ezzel senki mást állítás hamis, mivel mások veszélyeztetése is akadályozás, csak annyi a kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt, mekkora veszélyeztetést tekintünk mások szabadságának korlátozásának.

"Statisztika alapján nem lehet senkit erőszakkal fenyegetni (bírság) és büntetni. Avagy péniszre lefordítva: hány centit kell minden férfi farkából levágni ahhoz, hogy még ne nőjön durván a nemierőszak-veszély?"

Pedig dehogynem lehet, számos cselekedetünk olyan, hogy nem az esetek 100%-ában okoz kárt másokban, de van valamekkora esélye. Ennek szabályozása ugyanúgy része annak az alapelvnek, hogy másban ne okozzunk kárt.

A péniszes hasonlatod meg nem jó, mert a nemi erőszak egy szándékos cselekedet, a pénisz meg csak az eszköze, a gyorshajtás ugyanúgy egy szándékos cselekedet, csak a nemi erőszakkal ellentétben nem az esetek 100%-ában okoz kárt, de jelentősen magasabb százalékban mint a sebességkorlátozás betartása. A helyes hasonlat az lenne, ha az autó meglétét büntetnék.

baalint1 2023.07.12. 15:53:09

@IdomitottFoka:
Én egyetlen dologban vagyok kevésbé liberális Lászlóhoz képest, és ez a tankötelezettség meg az állami oktatás kérdésköre (egyébként a gyakorlatban az ő elvei nem liberálisabbak, mert amúgy az erősen központosított, kézi vezérlésű oktatásnak tapsikol).

Kötelező és mindenkinek járó oktatási rendszer nélkül ugyanis a mai fejlettségi szinten társadalmon kívülieket termelnénk tömegesen, akik képtelenek hasznos munkát végezni, ezért soha nem jutnak el a munkaerőpiacra. Szerintem ez a szociális háló leghasznosabb eleme, sokminden kötelezőségét és "Ingyenes" hozzáférhetőségét megszűntetném, ezt az egyet nem.

G. Nagy László 2023.07.12. 22:30:25

@baalint1:

"Én egyetlen dologban vagyok kevésbé liberális Lászlóhoz képest"

Imádom ezeket az elszólásokat. Természetesen nem egyetlen dologban, hanem jó pár elvi kérdésben képviselsz kevésbé liberális álláspontot nálam, de alapvetően ezekkel együtt tudnék élni. ha mindenki csak annyira lenne liberális, mint te, úgy egész elviselhető volna a világ.

"egyébként a gyakorlatban az ő elvei nem liberálisabbak, mert amúgy az erősen központosított, kézi vezérlésű oktatásnak tapsikol"

Igazi szarházi vagy. Százszor leírtam, hogy az oktatás a Fidesz leggyengébb pontja és nagyon gáznak tartom, de te újra és újra előhozod ezt az ordas hazugságot. Én kibaszottul szégyellném magam, ha ilyen geciséget csinálnék bárkivel.

"Kötelező és mindenkinek járó oktatási rendszer nélkül ugyanis a mai fejlettségi szinten társadalmon kívülieket termelnénk tömegesen, akik képtelenek hasznos munkát végezni, ezért soha nem jutnak el a munkaerőpiacra. Szerintem ez a szociális háló leghasznosabb eleme, sok minden kötelezőségét és "Ingyenes" hozzáférhetőségét megszüntetném, ezt az egyet nem."

Egyetértek azzal a kikötéssel, hogy ELEMI ISKOLA. Első négy osztály - írás, olvasás, számolás. Teljesen felesleges ennél többet a gyerekek fejébe verni. Lehet hat osztályos is, kötelező angol nyelvvel, de ez az utolsó ajánlatom. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 07:27:42

@G. Nagy László:

"Lehet hat osztályos is, kötelező angol nyelvvel, de ez az utolsó ajánlatom. :)"

Mivel a gyerekmunka tilos, mit csináljon a gyengébb képességű 12 éves gyerek 16 vagy 18 éves koráig, miután a hatodik osztály után már nem kell iskolába járnia?

Sajnos az a realitás, hogy éppen ezért az iskola gyakran a gyerekmegőrző szerepére redukálódik. Még mindig az a kisebbik rossz, ha az iskolában rontja a levegőt, mint ha az utcán csavarogna, ami előbb-utóbb úgyis bűnözésben végződik.

Azt kellene végre elfelejteni, hogy a gyerekek képességeik szerinti oktatását cúna-cúna szegregációként bélyegezzék meg. Mitől lenne szegregáció az, ha a butább gyereket akár egyazon iskolán belül - így nem annyira feltűnő - külön osztályokban és a képességeiknek megfelelően "könnyített" tanrend szerint tanítják vagy inkább foglalkoztatják? Ezek lehetnének akár pl. segédmunkásképzők, ahol a koruknak megfelelő fizikai terhelés mellett napi pár órában megtanulhatnának egyszerű fizikai munkákat. A lényeg az lenne, hogy elfoglalja őket, ne minősüljön gyerekmunkának, és felkészítse őket a későbbi egyszerű munkáséletre.

G. Nagy László 2023.07.13. 08:24:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Mivel a gyerekmunka tilos"

Figyu, nem bányába kell küldeni a gyerkőcöket! Szerinted egy 12 éves totál alkalmatlan egy könnyű fizikai munkára? Avagy amolyan tanulóinasként dolgozni egy szakember mellett?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.13. 10:23:22

@G. Nagy László:

A gyerekmunkát tudtommal nemzetközi egyezmények is tiltják, a könnyűt is. Ezért írtam, hogy oktatás keretében kell(ene) zajlania a koruknak megfelelő munkavégzésnek. Mert akkor az már szakmai gyakorlat, nem gyermekmunka. ;)

baalint1 2023.07.13. 14:46:52

@G. Nagy László:
"Imádom ezeket az elszólásokat. Természetesen nem egyetlen dologban, hanem jó pár elvi kérdésben képviselsz kevésbé liberális álláspontot nálam, de alapvetően ezekkel együtt tudnék élni. ha mindenki csak annyira lenne liberális, mint te, úgy egész elviselhető volna a világ."

Mondjuk tudnál mondani csak egyet?

"Igazi szarházi vagy. Százszor leírtam, hogy az oktatás a Fidesz leggyengébb pontja és nagyon gáznak tartom, de te újra és újra előhozod ezt az ordas hazugságot. Én kibaszottul szégyellném magam, ha ilyen geciséget csinálnék bárkivel."

Nem rémlik, hogy csak egyszer is leírtad volna ezt, de egyébként nem lóg ki a sorból, mert ez is az erőltetett központosítás egyik példája, és minden más ügyben is tapsikolsz ennek, na én ezek után tartom szarháziságnak azt, amikor utána meg behazudod, hogy liberális vagy. A fenéket vagy liberális, bolsevik vagy némi fasiszta ideológiával kombinálva.

Egyetértek azzal a kikötéssel, hogy ELEMI ISKOLA. Első négy osztály - írás, olvasás, számolás. Teljesen felesleges ennél többet a gyerekek fejébe verni. Lehet hat osztályos is, kötelező angol nyelvvel, de ez az utolsó ajánlatom. :)"

Mondjuk ennyivel még ugyanúgy a part szélésől nézheti majd a munkaerőpiacot, ha olyan szülei vannak, akik leszarják az oktatását. És ugye 10 éves gyerekről van szó, akitől még nem várhatod el tudás és tapasztalat hiányában, hogy a saját sorsa kovácsa legyen.

Amúgy vicces, hogy a homofób törvénynek hangosan tapsolsz behazudva azt, hogy a gyerekek védelmében történik, amikor meg arról van szó, hogy a gyerekeket fel kellene készíteni a versenyképes felnőttségre, akkor szerinted ezzel ne foglalkozzon az állam.

Szóval kb. a te állam ideálod, hogy az állam tiltson be mindent amit zsigerileg gyűlölsz, támogassa az adónkból amit te imádsz, legyen szó fociról, kedvenc zenészeidről vagy épp az uszító propagandáról, de azért legyen az állam kicsi is egyben és ne költsön arra, hogy a jövő generációja akkor is megkapjon egy alap tudást, ha a szülei trógerek.

baalint1 2023.07.13. 14:51:55

@G. Nagy László:
A helyzet az, hogy a világ tudományos és technikai fejlődésével az is változott, hogy egyre tovább kell tanulnunk, hogy hasznos munkát tudjunk végezni, nyilván az oktatási rendszerünk nem a legjobb példa a túl sok lexikális ismerettel, de kompetencia alapú oktatási modellben is sok év kell ahhoz, hogy az összetettebb szakmákba, szakterületekbe bele lehessen kezdeni. Közben meg az egyszerű munkák egyre nagyobb hányadára egyre kevésbé van szükség.

Amit én is fizetőssé tennék, az a felsőoktatás, volt próbálkozás is, de épp a te elvtársaid akadályozták meg a hülyenépszavazással. A diplomaszerzésnek egy fajta befektetésnek kellene lennie az illető saját jövőjébe, és mivel a 18 évet tekintjük a nagykorúság határának, ezért felnőtt emberek felnőtt döntésének kellene tekinteni. Nyilván ha kell, hitelből.

G. Nagy László 2023.07.13. 18:35:08

@baalint1:

"Mondjuk tudnál mondani csak egyet?"

Elvitatod a magánszféra jogát a diszkriminációra. A klasszikus liberalizmus szerint azt engedsz be a kocsmádba, akit akarsz. Te viszont a woke vonalat követve erőszakot teszel a tulajdonoson és döntesz helyette.

"Nem rémlik, hogy csak egyszer is leírtad volna ezt"

Ha ilyen kibaszott feledékeny vagy, úgy végképp ne fogalmazz meg légből kapott rágalmakat. Ha ilyen lyukas az agyad, úgy előtte győződj meg róla, hogy amivel vádolsz, az valós-e.

baalint1 2023.07.14. 10:48:07

"Elvitatod a magánszféra jogát a diszkriminációra. A klasszikus liberalizmus szerint azt engedsz be a kocsmádba, akit akarsz. Te viszont a woke vonalat követve erőszakot teszel a tulajdonoson és döntesz helyette."

Kizárólag publikus helyeken, miközben a magánszféra nyithat privát helyeket is, te ezzel szemben elvitattad pl. a Telekom esetén és a Michelin csillag kiosztásánál.

Mert ha a publikus helyeken diszkriminálsz, akkor azzal épp a szabadság lényegét ölöd meg. Egy libertariánus államban eleve nem, vagy csak alig lenne állami tulajdonú közterület, így végképp szükség lenne arra a szabályozásra, hogy a publikus helyek ne diszkriminálhassanak etnikai, hovatartozási alapon.

"Ha ilyen kibaszott feledékeny vagy, úgy végképp ne fogalmazz meg légből kapott rágalmakat. Ha ilyen lyukas az agyad, úgy előtte győződj meg róla, hogy amivel vádolsz, az valós-e."

Bocs, de amikor állandóan 180 fokokat fordulgatsz elvek és gyakorlat terén, előadod hogy az állam ne szóljon bele semmire, aztán mindenféle korlátozó törvényeknek tapsolsz, akkor elég nehéz megjegyezni, hogy épp Keletázsia vagy Eurázsia ellen háborúzunk.

baalint1 2023.07.14. 10:50:20

@G. Nagy László:
De ha szerinted woke őrület az, hogy nincs jogom egy publikusan működő kocsmákból kitiltani a négereket, de az rendben van, hogy a könyvesboltok ne árulhassanak olyan gyerekkönyvet, amelyekben homoszexuális karakterek is szerepelnek, akkor kicsit sem érzed, hogy mennyire álszent vagy? Brutál szinten korlátoznád az emberek és a vállolkozások életét, aztán meg háborogsz, ha egy publikus helyet üzemeltető vállalkozásnak korlátozzák a rasszizmushoz való jogát....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.07.14. 11:56:32

Én nem értek egyet Lacival abban, hogy a tulaj egy nyilvános helyről bőrszín, vallás stb. alapján kitilthasson embereket.

De azzal sem értek egyet, hogy bárki szabadon befolyásolhassa gyerekek szexuális fejlődését. Az LMBTQ...XYZ aktivisták egymást és a felnőtteket úgy agymossák, ahogy nem szégyellik, de a gyerekeket hagyják békén.

A fóliázás előírása nem betiltás, a fóliázott könyvek is szabadon vásárolhatók.

Cserében ha arra kerül sor, támogatni fogom azt a törvényt, hogy az LMBTQ...XYZ szaküzletekben a heteroszexuális tartalmú könyveket csak átlátszatlan, vastag acélbetétes fóliában lehessen kitenni a polcra. :D

A jelenlegi fóliázáson max. akkor lehessen változtatni, ha egy erről rendezett népszavazáson, amelyen csak kiskorú gyermeket nevelő szülők vehetnek részt, a szavazók 4/5-e azt _követeli_, hogy a gyerekeiket feltétlenül tegyék ki az LMBTQ...XYZ propagandának.

baalint1 2023.07.14. 12:13:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Jó, de neked legalább konzekvens az értékrended, ő viszont úgy határozza meg a "liberalizmusát", hogy az erőszak és a lopás megakadályozásán túl az állam ne szólhasson bele semmibe, közben meg a saját ízlésének nem megfelelő dolgokban nagyon durván beleszólna, miközben az általa rühellt csoportok elleni diszkriminációba ne szóljon bele az állam.

G. Nagy László 2023.07.14. 13:50:50

@baalint1:

"Kizárólag publikus helyeken, miközben a magánszféra nyithat privát helyeket is"

Ez maszatolás. Ha valaki kiírja a kocsmájára, hogy PRIVÁT HELY, onnantól szelektálhat kedvére???

"te ezzel szemben elvitattad pl. a Telekom esetén és a Michelin csillag kiosztásánál."

Nem vitatom el. Magáncégek azt csinálnak, amit akarnak. Soha nem is vitattam el. Ettől még jogom van felháborodni. Ahogy azon is felháborodnék, ha valaki nem engedi be a négert, a cigányt, vagy a zsidót a kocsmájába. De a jogát nem vitatom el.

"Mert ha a publikus helyeken diszkriminálsz, akkor azzal épp a szabadság lényegét ölöd meg."

Mit értesz publikus hely alatt? Közterületet? Úgy egyetértek. Önkormányzati bisztrót? Úgy is. Magánkocsmát? - Most gyalázod meg a magántulajdon szentségét.

"Egy libertariánus államban eleve nem, vagy csak alig lenne állami tulajdonú közterület"

Ez nem igaz. Amiről te vizionálsz, az már a totális véglet.

"így végképp szükség lenne arra a szabályozásra, hogy a publikus helyek ne diszkriminálhassanak etnikai, hovatartozási alapon."

Szó nincs róla. Csak a képmutatást segíted elő. Béla nem azért fogja megtagadni Karcsitól az úthasználatot, mert cigány, hanem mert nem megfelelő az öltözete. Ugyanott vagyunk.

"Bocs, de amikor állandóan 180 fokokat fordulgatsz elvek és gyakorlat terén"

Soha nem teszek ilyet, csak te vagy képtelen felfogni, hogy más az elmélet és más a gyakorlat. Tök jó lenne, ha létezne az a nő, az a vakáció és az a párt, amely minden kritériumában tökéletes. De nincs ilyen. Baszogathatnál azzal is, hogy a gyerekeim anyja nem tízpontos bombázó, csupán egy nyolcas. Ilyen jutott, de ő még így is magasan a konkurencia felett áll. Ugyanez a helyzet a politikában, és biztos vagyok benne, hogy ezt te tökéletesen érted.

"előadod hogy az állam ne szóljon bele semmire, aztán mindenféle korlátozó törvényeknek tapsolsz"

Soha ilyen nem volt még. Egyetlen olyan törvénynek sem tapsoltam, amely felnőtt emberek szabadságát csorbítja. Soha.

"De ha szerinted woke őrület az, hogy nincs jogom egy publikusan működő kocsmákból kitiltani a négereket, de az rendben van, hogy a könyvesboltok ne árulhassanak olyan gyerekkönyvet, amelyekben homoszexuális karakterek is szerepelnek, akkor kicsit sem érzed, hogy mennyire álszent vagy?"

Ki a faszom korlátozná a könyvesboltokat bármiben? Én biztosan nem.

"Brutál szinten korlátoznád az emberek és a vállolkozások életét, aztán meg háborogsz, ha egy publikus helyet üzemeltető vállalkozásnak korlátozzák a rasszizmushoz való jogát...."

Kurvára nem tudom, miről beszélsz.

"De azzal sem értek egyet, hogy bárki szabadon befolyásolhassa gyerekek szexuális fejlődését. Az LMBTQ...XYZ aktivisták egymást és a felnőtteket úgy agymossák, ahogy nem szégyellik, de a gyerekeket hagyják békén."

Ez volna a lényeg: a gyermekvédelmi törvény a gyerekekről szól. Nem kéne összemosni két felnőtt ember szabad interakciójával.

"ő viszont úgy határozza meg a "liberalizmusát", hogy az erőszak és a lopás megakadályozásán túl az állam ne szólhasson bele semmibe, közben meg a saját ízlésének nem megfelelő dolgokban nagyon durván beleszólna, miközben az általa rühellt csoportok elleni diszkriminációba ne szóljon bele az állam."

Megint kibaszott hülye vagy és hazug. Mondj csak egyetlen olyat az elmúlt hat év összes posztjából vagy kommentjéből, ahol pártolom, hogy az állam az én ízlésem alapján korlátozzon! Csak egyet, baszki...

baalint1 2023.07.14. 14:39:19

@G. Nagy László:
"Ez maszatolás. Ha valaki kiírja a kocsmájára, hogy PRIVÁT HELY, onnantól szelektálhat kedvére???"

Te is tudod, hogy más szabályok vonatkoznak egy privát és egy publikus helyre. Pl. a házibulidba nem toppanhat be akárki, a kluboknak is vannak szabályai, amikkel persze trükközhetsz, de most nem arról volt szó, hogy mik a kiskapuk, hanem az elvről.

"Nem vitatom el. Magáncégek azt csinálnak, amit akarnak. Soha nem is vitattam el. Ettől még jogom van felháborodni. Ahogy azon is felháborodnék, ha valaki nem engedi be a négert, a cigányt, vagy a zsidót a kocsmájába. De a jogát nem vitatom el."

A Telekom esetén konrkétan helyeselted, hogy az állam fentről zsarolással beavatkozott, a másiknál meg egyértelmű ideológiai álláspontot fejtettél ki arról, hogy két magán szereplő közül melyik másikra erőltetése a gáz.

Legalább lennél őszinte, nem, nem háborodnál fel, amikor emberi jogokról van szó, kizárólag a diszkriminációhoz való jog korlátozása zavar téged, mindig minden esetben ilyeneket hozol fel, és mindig azon háborogsz, ha a rasszistákkal bánnak rosszul, és nem ha azokkal, akiket ők gyűlölnek.

"Mit értesz publikus hely alatt? Közterületet? Úgy egyetértek. Önkormányzati bisztrót? Úgy is. Magánkocsmát? - Most gyalázod meg a magántulajdon szentségét."

Mi az a közterület? Libertariánus államban mennyiben lehet ilyen? Ha közterülett foglal a kocsmád, akkor már jogos ha be kell engedned a négereket?

Én gyalázom baszki, mikor te a kártalanítás nélkül államosító kormányodat dicsőíted, és akkor az a minimum, hogy egy nyilvános kocsmából nem zárhatsz ki népcsoportokat, a magántulajdon gyalázása.

Kibaszott undorító, ahogy a rasszista és bolsevik nézeteidet próbálod liberalizmusnak beállítani.

"Ez nem igaz. Amiről te vizionálsz, az már a totális véglet."

Az nem totális véglet, ha csak 4 elemit biztosít az állam a gyerekeknek? Vagy mindig szelektíven ne legyen ott az állam, a te személyes ízlésed szerint? Ami neked nem tetszik, ott legyen fasiszta, bolsevik, ami igen, abba meg ne legyen beleszólása?

"Szó nincs róla. Csak a képmutatást segíted elő. Béla nem azért fogja megtagadni Karcsitól az úthasználatot, mert cigány, hanem mert nem megfelelő az öltözete. Ugyanott vagyunk."

Tehát ezek szerint sosem fordult elő eddig az etnikum alapú megkülönböztetés, csak kitaláció, ugye? Annyira, de annyira hazug és cinikus vagy.

"Soha nem teszek ilyet, csak te vagy képtelen felfogni, hogy más az elmélet és más a gyakorlat. Tök jó lenne, ha létezne az a nő, az a vakáció és az a párt, amely minden kritériumában tökéletes. De nincs ilyen. Baszogathatnál azzal is, hogy a gyerekeim anyja nem tízpontos bombázó, csupán egy nyolcas. Ilyen jutott, de ő még így is magasan a konkurencia felett áll. Ugyanez a helyzet a politikában, és biztos vagyok benne, hogy ezt te tökéletesen érted."

Ja, csak amikor elvekben liberalizmusról beszélsz, akkor vagy ez teljesen komolytalan, vagy amikor épp olyan politikát támogatsz, ami minden apró szarba bele akar szólni az emberek életében, a gazdaságot meg államilag kézivezérelné. Vagy a te liberalizmusod gyakorlati implementációja az államszocializmus fasiszta ideológiával kombinálva?

"Soha ilyen nem volt még. Egyetlen olyan törvénynek sem tapsoltam, amely felnőtt emberek szabadságát csorbítja. Soha."

Komolyan, tényleg nem röhögsz ilyenkor, hogy ekkora hazugságot le tudsz írni? Tényleg nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod. Biztos röhögsz közben, hogy én hülye komolyan veszlek.

"Ki a faszom korlátozná a könyvesboltokat bármiben? Én biztosan nem."

Akkor a homofób törvénynek sem tapsoltál, ugye? Csak én emlékszek rosszul? Nem te nyomod azt a narratívát, amely gyerekvédelmi törvénynek hazudja? Valószínűleg a kommented többi részét nem te írtad ezek szerint, két külön Lászlóval vitatkozok és a másik volt.

"Ez volna a lényeg: a gyermekvédelmi törvény a gyerekekről szól. Nem kéne összemosni két felnőtt ember szabad interakciójával."

Mitől véded meg a gyerekeket? Attól, hogy olyan könyvet vesznek nekik a szüleik, amikben vannak homoszexuális szereplők is? Amit egyébként egy normális társadalomban, ahol nincsenek elrejtőzve, maguk is látnak, mikor két bácsi vagy néni egymás kezét fogva sétál az utcán. Nem a szexuális megrontást tiltja a törvény, az eddig is tilos volt, hanem konkrétan azt, hogy lehessenek ilyen szereplők. Mi a faszom köze van ehhez az államnak? Miért szól bele ilyen, hogy hogyan nevelhetik a gyerekeiket a szülők, és hogy a könyvesboltok milyen könyveket hirdethetnek és adhatnak el nekik? Ez kurva messze van az általad elvben hirdetett, de a gyakorlatban folyton megtagadott liberalizmustól.

"Megint kibaszott hülye vagy és hazug. Mondj csak egyetlen olyat az elmúlt hat év összes posztjából vagy kommentjéből, ahol pártolom, hogy az állam az én ízlésem alapján korlátozzon! Csak egyet, baszki..."

Ott van egy bekezdéssel feljebb az egyik példa, és baszki még én vagyok hülye vagy hazug.

baalint1 2023.07.14. 14:42:09

De baszki, tényleg nem veszed észre, hogy egyre elborultabb az, amiket előadsz? Mindenhol woke propagandát látsz, totális paranoia, kb. 10-ből ha 1 cikked van, amibe ne szőnéd bele. Nem fura, hogy ez a woke téma 99%-ban olyan, hogy azok foglalkoznak vele, akik köpnek rá? Őszintén szólva mielőtt elkezdtem olvasni a blogodat, csak nagyon áttételesen hallottam ezt a szót is meg a hozzá kapcsolódó dolgokat, te meg folyton ezt a témát bújod, és keresel olyat, amin háboroghatsz. Miközben erre hivatkozva tapsolsz egy egyre szigorúbb autokrata államnak, mert legalább az is osztja a fóbiáidat.

Bayaz 2023.07.15. 15:21:49

@baalint1: ezt úgy mondod, mintha a Nyugat nem válna egyre őrültebbé, Londonban a Pride már afféle nemzeti ünnep. Nem arról van szó, hogy a konzervativok foglalkoznának vele egyre többet.
Közben Magyarországon is nemrég egy transznemű "nő" perelt mert nem mehet negyven év után nyugdijba és a biróság neki adott igazat.

IdomitottFoka 2023.07.16. 19:51:11

@Bayaz: Ha egyszer pontatlan a törvény, lesz aki benyit a kiskapun. Az ilyen diszkriminatív szabályozások miatt keletkeznek egyébként eleve. Most tovább szorítanak a csavaron, de így se csukják ki azt aki 20 évesen váltott és 60 évesen meg kérvényez.

Reactor 2023.07.27. 01:14:15

Ha a világ minden színét összekeverjük, abból nem gyönyörű szivárvány lesz, hanem ocsmány feketeség. 'Nuff said.
süti beállítások módosítása