Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

téveszmék

téveszmék

"Nincs más választásunk, mint a monogámia"

2023. június 29. - G. Nagy László

monogam.jpg

 

Elég volt megnézni Bedő Imre egyetlen videóját, a YouTube azonnal kínálni kezdte a többit is. Természetes-e a monogámia, és ha nem, akkor miért igen? című monológját muszáj volt azonnal végighallgatnom, már csak azért is, mert régi vesszőparipámról van szó.

 

Nyilván előre tudtam, hogy a lényeget tekintve nem fogok egyetérteni a Férfiak Klubja alapítójával, mindenesetre érdemes leszögezni: néhány fontos részletkérdésben tökéletesen igaza van. Rendkívül tisztességes tőle, hogy az ideológia oltárán nem kívánja felégetni a valóságot, így minden további nélkül elismeri: "Az ember, mint emlős állat, genetikailag nem monogám." Valójában itt be is fejezhetnénk, hiszen ez mindennél többet mond, elég megnézni legközelebbi rokonainkat, a csimpánzokat és a bonobókat. Csakhogy így meglehetősen karcsú maradna e poszt, mi több: a kérdéses videó sem nyúlhatna négy percnél tovább... Ugyancsak le a kalappal Bedő előtt, amiért nem kíván sem isteni törvényekre, sem erkölcsre hivatkozni - intellektuálisan könnyen belátja, hogy a tekintélyelvű érveléssel nézői, hallgatói zömét elveszítené; s valószínűleg azzal is tisztában van, hogy a szexualitásnak semmi köze a morálhoz. (A testiség megítélése kultúrafüggő, vagyis változó. Az erkölcsi sarokpontok ugyanakkor kőbe vésettek, kultúrákon átívelők.) A monogámia melletti egyetlen érv, amelyet Bedő Imre e videóban elénk tár, a közös gyermekek felnevelésének hosszútávú projektje, illetve az utódok optimális érzelmi fejlődése. Messzemenően egyet lehet érteni: semmi sem olyan jó egy gyerkőcnek, mint egy harmonikus, stabil, tradicionális családban felnőni. Nincs olyan pszichológiai kutatás, amely ettől eltérő megállapítást tenne. A közvetlen tapasztalataink is ezt erősítik: a kiegyensúlyozott gyerekek többnyire szerető anyával és apával bírnak; az elvált szülők csemetéi közt sokkal több problémás esetet látni. Eddig az egyetértés, innentől muszáj vitatkozó üzemmódba kapcsolnom.

 

"Új modellnek azt lehet tekinteni, ami hogyha modellként a társadalomban működik, akkor az az élet továbbadásáról gondoskodik társadalmi szinten." A problémát itt főképp a kollektivista megközelítésben látom. Amikor az egyén a saját szexualitása, életvitele kapcsán döntést hoz, abban többnyire semmiféle társadalmi szempont nem játszik szerepet, és addig jó, amíg ez így van. Semmi sem betegebb, mint megfelelni egy olyan külső normának, amelyet nem ránk szabtak. Igaz ugyan, hogy csoportérdek a család, a nemzet, a faj fennmaradása. Igaz az is, hogy a túlnyomó többség - erre rímelő módon - egyéni késztetést is érez a gyermekvállalásra (nekem is van kettő, életem legjobb döntései), ám ettől még lehetnek olyanok, akik nem kérnek desszertet; akik nem kívánnak részesülni ebből a páratlan örömforrásból. Az ő döntésük éppen olyan legitim és tiszteletreméltó, mint azoké, akik családot alapítanak. Teljesen érvényes modell tehát az is, amelyben az egyén nem örökíti tovább génállományát, még akkor is, ha ez - tudatos döntéssel alátámasztva - csak nagyon keveseket érint. (A gyermektelenek többsége szíve szerint vágyna családra, csak az sehogy sem akar összejönni.)

 

"A probléma az, hogy aki lejáratos házasságot tervez, tehát aki úgy gondolja, hogy ezt a házasságot most hat-nyolc évre tervezem, és utána megyünk tovább, mert nem lehet egy emberrel annyit kibírni, azoknak nem lesz gyereke." Kedves Imre, a valóság ezzel szemben az, hogy ilyen egyszerűen nem létezik. SENKI sem tervez lejáratos házasságot. Mindössze kétféle eset lehetséges: vannak, akik képtelenek az elköteleződésre, ők nem is járulnak az oltár elé (ilyen vagyok magam is, ennek ellenére 26 éve élek együtt az asszonnyal, egyre nagyobb harmóniában); és vannak azok, akik képesek rá - ez utóbbiaknak meg sem fordul a fejükben, hogy frigyük valaha is véget érhet. Természetesen értem Bedő álláspontját: abszolút pozitív a gondolat, mely szerint a problémás, de működőképes kapcsolatokat érdemes inkább megjavítani, mintsem felrúgni. De ennek nem az az útja, hogy már a kezdet kezdetén levehetetlen béklyót aggatunk egymásra. Ez a gyengék és tudattalanok eszköze. A tudatos ember fenntartja magának a lehetőséget, hogy BÁRMELYIK PILLANATBAN véget vessen bármely kapcsolatának. (Valójában ez a buddhizmus és a jézusi tanítás lényege: minden földi kötöttségtől szabad lélekkel élni.) Abban is igaza van Bedő Imrének, hogy a saját gyerekeinkért teljes mértékben felelősek vagyunk, így nehéz felmentést találni arra, ha valaki magára hagyja kiskorú utódait, avagy a róluk gondoskodó szülőtársát. Ám ettől még igaz: senki sem köteles feláldozni magát a gyermekeiért; senki sem köteles egy életre bennragadni egy pocsék házasságban, csakis a család formális egységét szem előtt tartva. Ráadásul ezzel minden szereplő csak veszít, a gyerkőcök is.

 

Lépjünk eggyel tovább: nem is kell arra gondolni, hogy megromlik, elfárad, kiüresedik a kapcsolat. Egy teljesen harmonikusan működő házasságban is előfordulhat, hogy a felek több kalandra vágynak, így aztán nyitott üzemmódra váltanak, vagy épp a csinos szomszédasszonyt is vendégül látják néhanap egy pikáns kis hármasra. Ha ezt képesek éretten kezelni, s ezáltal frigyüket az új ízek gazdagítják és nem rombolják, úgy csemetéiknek miképpen tudnak ártani mindezzel? Hitem szerint sehogy. Már csak azért sem, mert a gyerkőcöket egyáltalán nem érdekli apa és anya szexualitása. Mire a kamaszkorba lépnek, szüleik jellemzően már túl vannak a negyvenen, a szemükben véneknek számítanak. Még arról sem akarnak tudni, mit tesznek egymással, arról pláne nem hogy másokkal miféle játékokat űznek. Titkolózni persze nincs miért: semmi szégyellnivaló sincs a monogám útról való letérésben, s ha a gyerek rákérdez, felesleges kamuzni és alakítani az álszentet. De ez a legritkább eset; a fiatalkorúak a saját szexuális ébredésükkel vannak elfoglalva, magasról tesznek apa és anya hálószobai kalandjaira. Példaként saját fiamat említeném, aki még nincs tizenhat, de már most több lány aludt az ágyában, mint amennyi velem az érettségiig épp csak szóba állt. Ezzel együtt magasról tesz rá, hogy jómagam miként élek. Beszélgetünk fociról, zenéről, csajokról, iskolai balhékról, vagy bármiről - ez a téma valahogy hidegen hagyja, ahogyan tizennégy éves lányomat is.

 

Létezik egy további érv a monogámia mellett: sokak szerint ez a működési forma ígéri a legnagyobb össztársadalmi elégedettséget a szerelmi szükségletek mezején. Ha mindenkinek csak egyetlen partnere lehet - mondják - ez kínálja a legnagyobb esélyt arra, hogy senki se maradjon társtalan. Érvelésük szerint a poligám formák felborítják az egyensúlyt, s ahol egy életképesebb fickóhoz négy feleség is tartozik, ott bizonyosan lesz három lúzer, aki nő nélkül kénytelen tengetni napjait. Mondani sem kell: ez a gyermeteg matek borzasztó keveset mutat meg a valóságból. (Gyermeteg, mert a közel-keleti hárem-logika szerint a poligámiában is kizárólagosságot feltételez.) Vegyük például korunk világát, amelyben még mindig a monogámia a fő irányvonal. (Azzal együtt, hogy az életre szóló házasság ideájának helyére a sorozatos monogámia lépett; egy időben mindig csak egy partner lehet a színen.) Vajon ez a világ mennyire garantálja azt, hogy mindenki társra találjon? A társadalom krémjének - a felső 10%-nak - elég komoly mozgástere adódik, de vajon az alsó 10% beéri-e azzal, amit a többiek hagytak? Nem véletlen, hogy sok a magányos ember. Az alsó traktusban lévők talán bottal sem piszkálnák egymást. Az átlagosak is felfelé áhítoznak, s - ahogy Bedő Imre is utal rá - léteznek olyan nők, akik inkább osztoznának más lányokkal egy jobb genetikájú, sikeres cégvezetőn, mint hogy kizárólagos szeretőjükké rabosítsanak egy pocakos, kopasz műbútorasztalost. Ha egy férfi nyíltan szerethet több nőt; vagy fordítva: egy nő pironkodás nélkül tarthat több szeretőt, az olyan végtelen variációs lehetőséget tartogat, amelyben a legtöbben nagyságrendekkel több potenciális boldogságmorzsára lelnek, mint a szigorúan monogám világban. Világos, hogy a fél évszázaddal ezelőtti szexuális forradalom óta jóval kevesebb a tabu (még akkor is, ha pár éve a #metoo őrület megkísérelte visszaállítani a régi prüdériát), de még ma is élnek a régi reflexek. Ha megnézünk egy kosztümös filmet, szinte kivétel a fejünket fogjuk, hogy a főhős és a bombacsaj közti izzás miért marad oly sokáig meddő. A rendező szempontját persze ismerjük: ebből a vibráló kielégületlenségből épül a feszültség, miközben épp attól hiteles a sztori, hogy pár száz évvel korábban játszódik, az adott kor igen merev társadalmi struktúráinak, udvarlási etikettjének megfelelően. Ma már sokkal lazábban mennek a dolgok és a kölcsönös vágy hamarabb célba ér; ám a kalandok továbbra is titkosak, szexuális kultúránkat még a 21. században is a tömény képmutatás jellemzi. 

 

Bedő Imre egy rendkívül értelmes, jó szándékú, konzervatív figura. Kifejezetten kedvelem. De a monogám kultúra éltetése kapcsán nagyon más állásponton vagyunk. Meggyőződésem, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb társadalomban élnénk, ha a felnőtt emberek közötti önkéntes szexuális formák mindegyikét legitimként fogadnánk el. Ha senkinek sem kéne szégyenkeznie semmiért. Természetesen szó sincs arról, hogy ezt a nyitottságot és elfogadást kívülről, felülről kéne rákényszeríteni bárkire. Ennek belülről kell fakadnia. Nem mindenkinek ugyanaz az útja, sokakat kielégítenek a hagyományos, monogám kapcsolatok is. De akit nem, annak kár megtagadnia a vágyait, csak hogy letűnt korok normáinak megfeleljen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318155070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.04. 16:14:38

@baalint1:

te gazdasági jobbos vagy, én meg gazdasági balos, de attól még valakinek igaza kell hogy legyen bizonyos kérdésekben, és nem hisztizni kell, meg a másikat vádolni alaptalanul, mint egy ostoba foideszes a bármelyik vitában. te valójában a feudalizmust élteted a gazdagok gazdagításával, extraktív gazdaságot szeretnél valójában csak nem látsz át a lila ködökön a fejedven, mert szerinted ez munkahelyteremtő, ami szintén egy téveszme, én meg egy meritokratikus renszert szereték, leginkább demokratikusan.
nem kell agyhalott fideszesként negligálni a másikkal attól mert mást gondolunk a gazdaság és a kapitlaizmus működéséről, miszerint, nincs láthatatlan kéz ami megmenti a piacot (ez egy vallásos de inkáb korrupt gondolat csupán, nem tudomány), meg hogy szerintetek jó hogy a gadagok tovább gazdagodnak. stb. szerintem meg nem értik a gazdaságot és egy gyerekmese szintjén gondolkoznak, lásd amit állítottál a coelhós skandináv összefogásról, mert nem tudod összeegyeztetni a világképeddel, ezért menekülsz a kong. disszonanciáddal.

" azt pártolom, ha az állam egy alap szociális hálón túl nem támogat senkit. Te ezt sokadszorra sem fogtad fel"

keversz valakivel, szociális hálóról meg annak szintjeiről még nem beszéltük, így elég nehéz sokadszorra nem felfogni. nem ez volt a vita tárgya, koncetrálj.
a skandináv-modell a vita tárgya, meg az, hogy mennyire és miért kell a gazdagokat támogatni.

" a számba adtad azt, hogy a gazdagokat támogatnám, hogy majd úgyis lecsorog"

ja, én adtam a szádba? azt hittem ezeket te írtad:

"A cikk jó" írtad erre a posztra: " a gazdagság lecsorog, a szabad piac még a legalsóbb rétegeket is felemeli."
teveszmek.blog.hu/2023/06/05/_a_kapitalizmus_konzervalja_a_szegenyseget?full_commentlist=1#comments

erre hoztam pár tanulmányt is közgazdászokról, meg Stiglitztől, meg John Komlostól, meg Obama beszédeiből, hogy miért nem igaz. gondolom erre értetted nagy sikerrel hogy ez lenne szerinted a "tekintényelvűség"...
az nem tekintélyelvűség ellentéte ugyanolyan "minőségben" amikor puzsérral akarsz besározni, nem.

nem te írtad?:

1 - "Nem az a kérdés, hogy lecsorog-e, hanem hogy mekkora léptékben." vö.: a trickle-down economy lecsorgásával!

2 - "Szóval volt egy 40 éves kísérlet, ahol bebizonyosodtott, hogy az, amikor elvezsik a gazdagoktól a vagyont, és egyenlősdit akarnak, nem azt eredményezi, hogy a szegények jobban élnek, hanem hogy mindenki szarul él, míg a nyugati kapitalizmus win-win szituáció volt, mert egyesek meggazdagodtak, de a szegények is egyre jobban éltek."

3 - "De nem arról van szó, hogy az csorog le, amivel az állam cégeket támogat. Normális esetben az állam nem támogat vállalkozásokat.
Hanem arról, hogy ha piaci versenyben a felső réteg gazdagodik, akkor az lecsorog a szegényebbekhez is. Ez pedig tapasztalati úton így történik."

hogyan mikor a kereslete ugyanannyi mint az 1970-es években a jenkiknek? a magyaroknak meg hány éve is stagnál?

ez a "gazdagok munkahelyteremtők is" c. hazugság. amire már reagáltam nick hanauer kapcsán is, meg annak kapcsán, hogy a skandinávoknál nincs ám munkanélkülség.
De nem nézted meg, nem ovlastad el! ha a gazdag gazdagodik akkor miért adna jelentősen nagyobb bért a dolgozóinak? más cégektől jelentősen eltérőt? a tulajnak is lehet váratlan kiadása pl le kell fizetni valakit vagy valamilyen hatóságot hirtelen. vagy csak "lobbizni" kell. a tulaj is inkább sprórol csak ő milliókat, milliárdokat. vagy csak terjeszkedni akar.

és én lennék a hülye aki nem érti hogy miket mondasz? van bőr a képeteken. de biztos a gonosz ikertestvéred írta ezeket.
nem a lényegről szól a vita, hanem hogy ki mit mondott... kicsit színvonal alatti. a milliárdosok támogatása = milliárdosok védése.
és én adom a szádba?

"a számba adtad azt, hogy a gazdagokat támogatnám, hogy majd úgyis lecsorog"

és még neked áll a feljebb a hiszti, meg hogy én nem értem? tiszta g1 lacika vagy már te is

ráadásul az arányosság szóval is volt problémád az isten b*ssza meg:
"ez kurvára nem arányos adózás, hiszen a gazdagok sokkal többet adóznak"

többet? úgy érted hogy számszerűen? akkor te nem tudod mit jelent az ARÁNYOS kifejezés
de több is vagyona, tudod az arányos, ami neked egy roller, az neki egy luxusautó, vagy egy tucat kamion. arányaiban. tehát ugyanolyan a gyorshajtásos büntetés is arányaiban amikor a jövedelemhez képest a szegény kap 25 ezer forintos büntetést a milliárdos meg 42 millió forintos büntetést, arányaiban ugyanúgy érzik meg.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.04. 16:17:41

@baalint1:

továbbá:

ők is tudnak egymással beszélni:
youtu.be/c2T1wrfeZTs

talán segíthet eloszlatni a téveszméket:
www.youtube.com/watch?v=jQjKxx5l2oU
ha már stiglitzet meg john komlost nem olvasod el.

"Én meg többször is leírtam, a lecsorgás nem csak abban a kontextusban értelmezhető, mikor az állam a gazdagokat támogatja, hanem abban is, hogy az állam békén hagyja a gazdaságot, és akkor mivel a gazdaság nem zéró összegű játék, bizony a sikeresek eredményei lecsorognak a kevésbé sikeresekhez is"

hiába írod le többször ha nem vagy képes felfogni, hogy nincs értelme lecsorgásról beszélni, ha nem értesz egyet a trickle down economyval. de ha nem is támogatnád államilag a gazdagokat, akkor se igaz, ha két gazdag közül az egyik jobban gazdagodik, akkor nem fog jobban lecsorogni a jövedelem a szegényebbek felé nála. mert nem ad annyival többet a piaci fizetéseknél, miért is tenné amíg van munkaerő? ha gazdagodik, és terjeszkedik és fizetést ad újabb munkaerőnek, az nem lecsorgás, mert nem jótettből fizeti a munkás bérét. az neki hasznot hoz. ezt nem így hívják hogy lecsorgás.

telex.hu/gazdasag/2020/12/21/egyenlotlenseg-trickle-down-economics-lecsorgas

és a másik, nem vagy képes megérteni, hogy a skandináv-mondellben nem lecsorgásról, hanem kézzelfogható jövedelemövekedésről beszélhetünk, ha nem támogatjuk hanem adóztatjuk a gazdagokat, persze még így is 25% az ÁFA svédeknél, míg nálunk ugye 27%. és a gazdagok "szegényednek" ott, mégis van munkahely, a kapitalizmus virágzik.

áruld már el nekem hogy a "gazdaság" miért nem zéró összegű játék? az ország államháztartása természetesen nem az, de ki tud bocsátani a magáncég pénzt bármikor?
azt érted, hogy amit felhalmoztak a milliárdosok, az pl a középsztosztálynál is foroghat serkentve, élénkítve a gazdaságot? vagy épp adó formájában a közoktatásba zérő összegű játékként?
pl a progresszív adózás miért nem zéró összegű játszma?

közel állok a fideszesekhez úgy hogy a fidesz neoliberális? orbánnak thatcher a példaképe.
Pogátsa fideszes? a fidesz mióta tolja a szociáldemokráciát? b+ ez színvonal alatti.

"majd még te sértődsz meg, ha utána nem reagálok "

nem sértődök meg , csak szeretném ha nem hoznád fel újra és újra ugyanazt a bornírtságot, és nem te hisztiznél pont, amikor nincs igazad. a másikat vádolva.

"Részemről a témát lezártam"

ne sértődjél már meg b+, mi vagy te? ez hihetetlen. mi a f*szom ez a hiszti már?

" Én arról beszélek, hogy ha sem a szegényeket, sem a gazdagokat nem támogatjuk, az adó meg nyilván arányos a javakkal, akkor nem csak a leggazdagabbak, hanem az egész társadalom gazdagodik bizonyos mértékben."

és ugyúgy élünk 30 éve de azért majd lecsorog egyszer, igen erre mondtad hogy 3. világban meg jobb lett.

dehát arról is beszéltél hogy össze kell fogni, meg hogy skandinávia speciális eset= tehát a kognitív disszonanciád nem bír el a helyzet kezelésével. de még mindig nem látom ennek a kifejtését.

"sokkal fontosabb volt a közösségi összefogás"

és mindjárt lehet jóléti államot csinálni, ha megadóztatják a gazdagokat! de jó! csak közösségi összefogás kell :) demokrácia pl kezdetnek? vagy hogy ne védd a milliárdosokat?
nálad miért nincs közösségi összefogás? kezdetnek lehetnél szolidáris a síró amerikaiakkal. hogy ne feudalizmust építs. ha nem támogatod sem a szegényt, sem a gazdagot, az olyan mikor bedobsz a ketrecbe egy egeret meg egy kígyót, egyiket se támogatod, és az egérnek a piac szabad keze majd jól meg fogja menteni az életszínvonalát. hasonló mint amikor megnyitod a határokat az eurózónával, hogy Bécsben is lehessen cukrászdája a magyarnak, ja. idővel majd lecsorog. közben az politikusok meg a nagytőkések duzzasztják az offshore-okat.

Tax Justice Network: $242 milliárd ment ki Magyarországról offshoreba
Ez az összeg hatalmas. Hogy érzékeltessem, hogy mennyire az: ha itthon maradt volna és megadóztattuk volna, szükségtelen lett volna az összes megszorítás a rendszerváltás óta. És Magyarország sokkal gyorsabban növekedhetett volna, ha ebből az adóból az állam meg tudja finanszírozni a jó minőségű oktatást, egészségügyet, közlekedést.
ez nem zéró összegű játszma? ezt hogy gondoltad? a svédenél nem sírnának az amerikaiak az eü miatt.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.04. 16:25:06

@baalint1: fent már bemásoltam

persze, te se támogatod a gazdagokat , a fidesz se támogatja az oroszokat az ukrán háborúban, csak békét akar és le akarja állítani a fegyverszállítást, persze a béke nevében.

baalint1 2023.07.04. 16:33:08

@tesz vesz II:
Továbbra is várom, hol írtam, hogy a gazdagokat kellene támogatni, mert továbbra is csak millió csúsztatással vezeted le. Ha pedig nem tudod idézni, hol írtam ilyet, akkor kérj bocsánatot a rágalmazásért. Mert amit itt művelsz, na az a Fideszes propaganda módszer.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.04. 16:41:10

@6.Lenin:

"Miért nem képesek olyan modellt kitalálni, ami minden magyarnak megfelelő? Mert ilyen modell nem létezhet.
Na ezeket nem érted te. Az alapokat."

de kibaszott buta vagy te.
trollkodásnak k szar lenne.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.04. 16:45:00

@baalint1:

és olvastad amit írtam neki? mert aleksz k-ra nem fogta fel miről van szó valójában.

két elég hosszú kommentem volt, + a végén a kicsi amiben párhuzamot vontam a fidesz békepártisága meg a te gazgagokat nem támogató mondataid között.

Szerintem benne van

na minek a metonímiája a fegyverszállítás nálad?

6.Lenin 2023.07.04. 16:45:13

@tesz vesz II:

Szerinted létezhetne olyan modell, amit a Fidesz, DK, és a többi 200 valahány párt egységesen támogatna?

baalint1 2023.07.04. 16:45:16

@tesz vesz II:
"te gazdasági jobbos vagy, én meg gazdasági balos, de attól még valakinek igaza kell hogy legyen bizonyos kérdésekben, és nem hisztizni kell, meg a másikat vádolni alaptalanul, mint egy ostoba foideszes a bármelyik vitában. te valójában a feudalizmust élteted a gazdagok gazdagításával, extraktív gazdaságot szeretnél valójában csak nem látsz át a lila ködökön a fejedven, mert szerinted ez munkahelyteremtő, ami szintén egy téveszme, én meg egy meritokratikus renszert szereték, leginkább demokratikusan."

Én gazdasági jobbos vagyok, és a amennyire lehet szabad piacgazdaságot szeretnék.

És nem, nem akarom gazdagítani a gazdagokat, gazdagodnak azok maguktól is piacgazdaságban, semmi értelme gazdagítani őket.

A feudalizmus meg a piacgazdasághoz képest egy merev rendszer, ahol nincs valódi piaci verseny, mivel nemesi előjogok vannak, merev tulajdoni viszonyok, sőt ha történelmi tanulmányaidból emlékszel, Széchenyi például többek között azt nehezményezte, hogy az ősiség törvényéből fakadóan a földtulajdonosok nem vehettek fel jelzálog hitelt fejlesztési célból, mivel az ősiségi joggal terhelt föld nem volt elzálogosítható.

A Fidesz rendszere erősen hajaz a feudalizmusra, de a szabad piacgazdaság nagyon nem. Emellett demokrácia nincs piacgazdaság nélkül és piacgazdaság sincs demokrácia nélkül.

"nem kell agyhalott fideszesként negligálni a másikkal attól mert mást gondolunk a gazdaság és a kapitlaizmus működéséről, miszerint, nincs láthatatlan kéz ami megmenti a piacot (ez egy vallásos de inkáb korrupt gondolat csupán, nem tudomány), meg hogy szerintetek jó hogy a gadagok tovább gazdagodnak. stb. szerintem meg nem értik a gazdaságot és egy gyerekmese szintjén gondolkoznak, lásd amit állítottál a coelhós skandináv összefogásról, mert nem tudod összeegyeztetni a világképeddel, ezért menekülsz a kong. disszonanciáddal."

Csak szólok, hogy a skandináv országokban attól még piacgazdaság van, hogy erős az újraelosztás. Az, hogy ott erős újraelosztás van, nem jelenti azt, hogy az a modell máshol is ugyanúgy működne. Nem csak merev ideológiák alapján működik a gazdaság, hanem bizony el kellene fogadni, hogy vannak eltérések a társadalmak között, amelyek másfajta gazdasági modelleket indokolnak. De nem alapjaiban mást, a skandináv országokban sincs államszocializmus, a gazdaság piaci alapon működik, jóval inkább mint a korrupt orbánisztánban.

"meg az, hogy mennyire és miért kell a gazdagokat támogatni."

Én meg kezdetektől leírtam, hogy semennyire, mégis újra és újra ezen rugózól, rágalmazol.

"ja, én adtam a szádba? azt hittem ezeket te írtad:

"A cikk jó" írtad erre a posztra: " a gazdagság lecsorog, a szabad piac még a legalsóbb rétegeket is felemeli."
teveszmek.blog.hu/2023/06/05/_a_kapitalizmus_konzervalja_a_szegenyseget?full_commentlist=1#comments""

Hol írtam, hogy a gazdagokat kellene támogatni, hogy az lecsorogjon a szegényekhez? Semmi ilyet nem írtam. Folytathatjuk a vitát, de ahhoz az kellene, hogy egy vastag bocsánatkérés a részedről hogy sokadszorra pofátlanul a számba adsz olyat, amihez még csak hasonlót sem állítottam. Szóval hajrá, nézzük van-e benned gerinc, vagy te is olyan aljas hazudozó féreg vagy, mint G. Nagy elvtársad.

baalint1 2023.07.04. 16:49:23

@tesz vesz II:
Csak az a kurva nagy különbség, hogy én sehol nem írtam egyetlen gazdagokat támogató mondatot sem, addig a Fidesz az agresszor oroszok mellett nyíltan kiállt.

Kb. olyan a te érvelésed, mint ha én azt mondanám, hogy a Fidesz gazdasdágpolitikáját támogatod, mert a magas újraelosztással működő államokat hozod fel jó példának, a Fidesz pedig mindenféle különadókkal folyamatosan túlköltekezik. Holott mindketten tudjuk, hogy kurvára más az, amikor ellopja, haveroknak osztogatja az állam, mint ha van egy erős szociális háló, aminek keretében intézményesítetten oszt újra. Amit nem pártolok, de elfogadok, ellenben a maffiaállamot el sem fogadom. De ha úgy érvelnék mint te, akkor ezzel vádolnának, hogy te a FIdesz féle gazdaságpolitikát támogatod.

baalint1 2023.07.04. 16:54:10

@tesz vesz II:
"közel állok a fideszesekhez úgy hogy a fidesz neoliberális? orbánnak thatcher a példaképe."

De te ezt komolyan gondolod? Még mindig nem esik le a különbség a felülről irányított, protekcionista és államkapitalista módon működő állam és a kis állam-erős piacgazdaság kombináció között?

Lehet bárki Orbánnak a példaképe, mondhat magáról bármit, attól még a gyakorlat nem igazolja hogy bármi közük lenne a jobboldali gazdaságpolitikához. A gazdasági szabadság is eleve kisebb az említett skandináv államokéhoz képest, tehát az hogy most ott valamivel nagyobb az újraelosztás (de azt sokkal hasznosabban költik el), nem sokat jelent, ha közben nálunk ugyanez a pénz erősebb piactorzító hatással bír, hiszen állami pénzen hízlalt udvari stróman "vállalkozókhoz" megy.

baalint1 2023.07.04. 17:00:22

De továbbra is várom a bocsánatkérésedet, ugye te valójában gerinces vagy, nem vagy olyan, mint László, jól gondolom, és nem vagy inkorrekt, hogy olyannal támadsz, amit nem állítottam?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 12:42:45

@6.Lenin: nem a pártokat kell meggyőzni, hanem a szavazókat. jó reggelt. egy normális demokráciában, elmondjam megint miért vagyunk amúgy diktatúra, és hogy a fideszes szavazónak is csak a beleszólás illúziója van meg az ország irányításába, lásd újra a nmezeti konzultációt, ami ellen cselekszik a fidesz, mert ő igent mondott a szankciókra.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 14:16:33

@baalint1:
nem látom hogy végig reagáltál volna a két hosszú kommentem legfontosabb állításaira! ez is gerinc ám, hogy megnézed a releváns tartalmat.
pl reagálás skandináv modelles kognitív disszonanciádra? ismereteid hiányát meséléssel és mesékkel egészted ki, mint egy bulváríró. ez a coelhós kritikám volt.
zéró összegű játék meg az offshore? ami miatt nem kellett volna megszorítás?

ez nem fidesz propaganda műfaj csak megint nem érted a szavakat. előfordul a vitákban, csak akkor nem hisztizned kell, hogy ez az utolsó kommented a témában, meg hogy én alkalmtalan vagyok a párbeszédre, hanem megbeszélni.
értem hogy te ezzel azt hiszed, hogy nem a gazdagokat támogatod, de a valóságban nem ez történik. eddig oké ez neked, vagy ettől is gerinctelen hazug leszek mint egy fideszes?

kapaszkodj meg, én se vetem el a kapitalizmust ha az működőképes és a skandinávok módszer a szociáldemokráciájukat ki kell próbálni, mert működőképesnek néz ki a társadalom minden rétege, osztálya számára. de ehhez hozzá kell nyúlni a számodra szent tehetennek tartott milliárdosokhoz, gazdagokhoz is, érted már hogy véded a gazdagokat?

a kígyót is véded az egeres akváriumban, hiába vagy te békepárti. nem szállítasz fegyvereket, tehát nem akarod adóztatni a milliárdosokat. "békepárti vagy! nem támogatod a gazdagokat!"

de mondom lecsorgásról nincs értelme beszélni, ha nem értesz egyet a tricle down economy hazug fogalmával, ezt már sokszor leírtam, mégse reagálsz erre a tagmondatra. hogy milyen egyéb lecsorgásról lenne értelme még beszélni.
g. lacika szar posztjával is egyetértettél, és ő BIZTOS hogy minden hazug neolib szarral egyetért. tehát a trickle downnal is, és ő is azért írta a lecsorgást.

" gazdagodnak azok maguktól is piacgazdaságban"

pontosan, főleg ha state capture-ral átveszik az uralmat a plutokráciákban mint pl az usa.
gazdagodnak maguktól, de a közjavak használatával. nem önerőből hanem segíti őket az állam (pl az utakban, infrastruktúrában (oda is épít normál helyen a rezsim utakat, ahol sose térül meg) és a dolgozóik oktatásával), és az őket fizető társadalom

ha nem segíted a társadalom minden szegmensét, akkor a szegény gyereknek nincs esélye bekerülni az iskolákba, tehát feudalizmus lesz, a gazdagok megengedhetik magunkat a tandíjat.
az orbáni "nincs szükség ingyenes jogászképzésre" = feudalizmus, hiszen a tandíjas diákok a felső kasztból kerülnek ki és a jogászok ebből a szociálisan kevésbé érzékeny rétegből rekrutálódnak.
ez a baloldaliság, hogy "meg kell teremtenünk a lehetőséget a szegény emberek gyerekeinek, hogy tudósok lehessenek, jogászok, közgazdászok (és akkor a neolib hazugságok se terjednek annyira), a tehetségtelen gazdagokat meg el kell zavarni a krumpliföldekre".

de ehhez erős állami szabályozás kell, különben a gazdagok, a cégek minden esetben rátelepszenek az államra, hogy az érdekeiket képviseljék és pl eltöröljék a progresszív adózást, mert ez egy zéró összegű játszma, vagy felgyülik a milliárdosoknál a vagyon, amivel korrupálják az államot, vagy ebből a pénzből krétát vezsel az iskolákba, ingyen tandíjjal, színvonalas oktatással meg eü-vel.
el kell döntened melyiket akarod, nem játszhatod a belgát, a békepártit a kígyós akváriumnál.

nincs ilyen hogy a szabad piacgazdaság, ez egy tündérmese. a nagytőkések kisajátítják a piac nagyrészét.

www.libri.hu/konyv/john_komlos.a-valojaban-letezo-gazdasag-es-az-emberarcu-kapitalizmus-alapjai.html

a kisvállalkozók a morzsákat csipegetik fel. nyilván különséget lehet tenni a milliomos vállalkozó meg a milliárdos között, hogy megnyugodj, most csak a milliárdosokra koncentrálok.
elárulhatnád hogy hol van a gazdasági jobb és a gazdasági baloldal határa, ha te is rákoncentrálnál a milliárdosok adóztatására, a milliomosok szabadonhagyásával még lehetnél gazdasági balos is,
és én is lehetnék mégenyhén gazdasági jobbos ha a kis családi vállalkozásokat nem adóztatnám annyira, de ugyanazt mondom mint most.

"a Fidesz gazdasdágpolitikáját támogatod, mert a magas újraelosztással működő államokat hozod fel jó példának, a Fidesz pedig mindenféle különadókkal folyamatosan túlköltekezik"

túlköltezik, de nem oszt vissza. nyomorban hagyja a népet és nincs ingyenes oktatás. eü se hozzáférhetően, hát nagyon erősen újraoszt, ja, jó szar példa. teljesen analóg példát mondtam, arra kéne reagálni. maradjunk a terráriumnál, mutass rá belehelyezkedvea példába hogy miért nem támogatod a kígyót, amikor nem szólsz bele hogy megehesse a vacsoráját?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 14:17:52

@baalint1: továbbá:

"Még mindig nem esik le a különbség a felülről irányított, protekcionista és államkapitalista módon működő állam és a kis állam-erős piacgazdaság kombináció között?"

neked meg úgy látom a banánzköztársaság fogalma nem esik le, venezuela, nigéria. nem tudod mi a neoliberális?
erősen beleszólnak a gazdaságba, méghozzá úgy, hogy dereguálnak a neolib államok és közben megy a szabadrablás.
magyarország neoliberális banánköztárság, életképtelen a külföldi tőke nélkül csak kontárkodnak kommunista húzásokkal, mint a hatóüsági ár de a felépítése a külföldi tőke az aksigyárak korábban az autógyárak hazaáruló módon történő kibélelése.

www.szabadeuropa.hu/a/gyorffy-dora-kozgazdasz-nincs-hozzaadott-magyar-ertek-az-akkugyartasban/32290072.html

MAGÁNKÓRHÁZAT közpénzből támogatnak, vezsteséges fideszes magáncégeket közpénzből lopva támogatnak, ez szétlopása az államnak, nem pedig kommunizmus jó reggelt!
de ugyanúgy életképtelen mint a kommunizmus, ebbe igaza van mindenkinek. amit te kommunista jellegnek gondolsz a ner-es cégekkel az sima közpénzlopás. a korrupció nem kommunizmus. és nem is gazdasági ideológia.

a neoliberalizmus gazdasági szélsőjobb:
m.blog.hu/kk/kkbk/image/2010/politikabra.jpg

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 14:41:43

@baalint1: ja és persze azért is neoliberális a fidesz, mert folyamatosan vonja ki a pénzt az eü-ből, oktatásból , amit már megmondtott a MOK is.
kkbk.blog.hu/2023/03/01/magyar_orvosi_kamara_legsotetebb_kommunista_idok

a szociális hálót, szakszervezetet megszünteti. ahogy te se akarsz állami kórházakat de sose fejezed be a vitát. nem tudsz regálni arra hogy olcsóbb, ha több "biztosított" fizeti a tb-t, mintha sok csoport fizet kevés taglétszámmal sokat?
hát ha nem tudsz rá reagálni érdemben, akkor lehet nem az a megoldás hogy továbbra is ez a véleményed, hogy az a jó, amit már nem tudsz tovább védeni.
nem vagy te szdsz-es.
lehet az eü-t se kéne szétlopni ,ahogy tiborcz vezstegéseit se közpénzzel kéne kipótolni, meg kóka magánkórházát se kéne a fidezsnek pénzelnie.

6.Lenin 2023.07.05. 15:46:43

@tesz vesz II:

Mo-on a választók pártokra szavaznak, akiknek képviselniük kellene őket.
Te az alapokat sem érted.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 17:22:50

@6.Lenin:

mit nem értek csöpike?
miről szeretnél beszélgetni?

nem szégyelled magad?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.05. 17:24:38

@6.Lenin: ismered a választási rendszert? nem koalíciós csöpike. nem kétfordulós. nem kell pártokat meggyőzni.Ű

nem tudod miért hoztam most fel a kétfordulót, ugye? nem érted.

6.Lenin 2023.07.05. 18:20:11

@tesz vesz II:

A második forduló arra jó, hogy átverjék a választókat. Ahol a komcsik és a nácik megegyeznek egy füstös szobában , és a bunkó szavazóknak rájuk kell szavazni.

Boldeone2 2023.07.05. 18:31:18

@tesz vesz II: méghozzá úgy, hogy dereguálnak a neolib államok és közben megy a szabadrablás.
magyarország neoliberális banánköztárság"

- A neolib gazdasági modell egyes jellemzőit kielégíti az Orbán - rezsim: a " munkaalapú " társadalmi modellt, az igazságtalan adórendszert, a rabszolga törvényeket, a nyugdíjkorhatár csökkentését, meg a gyakorlatilag nem létező szociális hálót lehet neoliberális jellegű törekvésnek tekinteni

A versenypiaci, szabadpiaci mechanizmusok viszont nem működnek vagy brutálisan eltorzítva. Egy szűk kör, a NER - burzsoázia nem piaci feltételek között " gazdálkodik" , más , az állam pénzét kockáztatják, végtelen közforrást/tulajdont akvirálnak és semmilyen piaci versenyben nem vesznek részt.
Ez nem valódi versenypiaci kapitalizmus, hanem Crony, azaz haveri kapitalizmus, ezért a modell sem neoliberális.

Boldeone2 2023.07.05. 18:37:35

A második forduló arra jó, hogy átverjék a választókat"

- Ez baromság! A másodlagos preferenciák úgy tudnak érvénysülni. Csak Orbánnak rossz emlékei vannak ....

Mindenki hozzon még egy ember" , csakhogy az sem volt elég ..

A LÉNYEG: MINDEN változás, amit eddig eszközöltek a 13 év alatt, nem a pluralizmus, hanem az egypárti uralom irányába mozgott ....

A legutóbbi változások meg a kétpártrendszert - papíron persze - alakították ki....Lasd : országos listaállítás szabályai...." Völner törvény "

A mocsok náci patkány, Völner, ezért jól fizető munkát kapott ....

Boldeone2 2023.07.05. 18:42:03

hvg.hu/itthon/20221229_Volner_Janos_diplomata_feltetelek_nem_baj_kulugy_megoldja_okosba

Ez az utolsó patkány, náci féreg, még egy jól fizető munkát is kapott szolgálataiért Orbánéktól....

Lám csak, milyen utat járt be Orbán : a Liberális Internacionálé elnökéből mára az európai, a szélsőjobb, nácik egy vezéralakja lett...

alöksz róz 2023.07.05. 19:24:34

na, megérkezett a független objektív vélemény :-)))

Boldeone2 2023.07.05. 19:40:05

@alöksz róz: Nem mindig van helye az udvariaskodásnak!

Az Orbán - rendszer óriási bajba sodorta az országot. Jövőre megszorítás után megszorítás következhet. Közel 3000 milliárd forint az államháztartási hiány, az alapkamat 13 %, az infláció európa-rekorder, a gazdaság stagnál
Az EU pénzek nem jönnek...

Hamarosan vége lesz az orbáni politikának, mert jön a brutális életszínvonal-csökkenés....Az eddig látottak csak a "bevezető állapot "volt

Beleállt az ország a földbe....Nem, nem a háború, csak kis részben....Ez maga a rezsim természete... Az elmúlt nyolc év utáni elmúlt 13 év politkájának a keserű következményei...

alöksz róz 2023.07.05. 19:55:51

@Boldeone2: "Közel 3000 milliárd forint az államháztartási hiány" - az pont annyi, mint a magánnyugdíjam.
amit ellopott a fidess

alöksz róz 2023.07.05. 19:57:03

@alöksz róz: és odaadta putyinnak a egészet a zorbán.

taga20 2023.07.06. 19:33:16

@alöksz róz: rőzse, lassan te is érzed, hogy le kéne válnod a csutigeci faszáról!

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.07. 13:59:15

@6.Lenin:
a kétfordulós rendszer azért jó, mert pl gyurcsány is megmutatta, hiába van sok agyhalott aki szereti gyurcsányt vagy orbánt,
ha van egy Márki és egy karácsony, aki összefog, akkor legyőzheti őket. így a kevésbé elutasított nyer a választásokon, érted csöpike? nem, ugye? de felőlem lehet művetlségi cenzus is , és akkor lehet nem kell kétforduló, bár a koalíció általában sikeresebb lehet. ha a hülyeségek nélkül (pl woke erőltetése) is kormányoznak közösen pártok. de ez már nagyon elmélet.

de mi van a migránsokkal akkor? elvehetik a munkánkat a filippinók vagy sem?
nem a mi munkák az aksigyár mert még nem létezik és most épül?
de itt van az országban csöpike, azt érted? tehát a mi munkáknkat veszik el. bérszínvonal tudod
mi lesz skrabski fruzsinával ha a 10 000 filippinóból és a további félmillió ázsiai, afrikai fidesz által behozott migráns kiveri a hisztit?
nem inkább a magyar családokat kéne segíteni? pl jó oktatással, jó eü-vel? egy olyan hellyel ahol jó élni és nem lopják szét az adónkat, pl? ahol van könyezetvédelem és nincs rákkeltő méreggel a talajvíz ,és a föld

"Ahol a komcsik és a nácik megegyeznek egy füstös szobában , és a bunkó szavazóknak rájuk kell szavazni."

de kib*szott buta vagy te.

próbálj már fókuszálni kicsit, és reagálj már erre. nem vagy te "vidéki sunyi róka".

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.07. 14:01:28

@baalint1:

na mi van? nem látom a gerinces reagálást, nem kell, de akkor ne is halljuk a további bornírtságokat a gazdaságról.
nagyon büszkélkedtél pedig a feles közgazdász végzettségeddel. hát akkorcsuklóból kéne pedig mennie a reagálás skandináv modelles kognitív disszonanciádra. ismereteid hiányát meséléssel és mesékkel egészíted ki, mint egy bulváríró. ez a coelhós kritikám volt.
zéró összegű játék meg az offshore? ami miatt nem kellett volna megszorítás?

két közgazdász talán meggyőz a neoliberalizmusról, meg hogy fogyjul ejtik az államot.

www.youtube.com/watch?v=qaXi5KEcwXQ

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.07. 14:33:26

@Boldeone2:
a neoliberalis BANÁNköztársaság azért banánköztársaság, mert csak a kiemelt cégek szent tehenek, kínai, ázsiai, orosz; a német autógyártók még, azt kész.
de szerintem ha szigorúan vesszük akkor a neolib se igazi verseny, hiszen csak a nagytőkés számít, a közepes vagy kis vállalkozónak is sérülhetnek az érdekei, főleg ha az őstermelőt is annak vesszük.

"Ez nem valódi versenypiaci kapitalizmus, hanem Crony, azaz haveri kapitalizmus, ezért a modell sem neoliberális."

jogos a felvetés, de szerintem itt átfedések is vannak a fogalmak között, és a neolib is azért neolib, mert valójában többségében kapcsolatban vannak a politikusok, és a nagytőkések akik folyamatosan lobbiznak crony kapi módjára.
mégha nem is minden neolib közgazdász vagy politikus szeretné így, illetve tudná ezt lényegében, hogy valójában ki rángatja. lehet Thatcher nem volt korrupt, csak azt hitte gazdaságilag jó a nagytőke kiszolgálása, hát láttuk mennyire volt szociálisan érzékeny, nem a legélesebb, legempatikusabb kés. elég hogy a körülötte állók meggyőzték.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.07. 14:38:14

@Boldeone2:

de Oblath és Surányi mennyire neolib? Oblath mondta hogy különadók kellettek a progresszív adók eltörlése után.
nekem Oblath szociálisan érzékenynek tűnik.

azt érzem, hogy a szlovák miniszterelnök neolib kissé, kéne egy Pogi vita Ódor Lajossal.

www.youtube.com/watch?v=8X8eW5ksEds

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.07.08. 08:58:30

Házassági reform
2012. március 02. - IGe •

A Magyar Házasságkutató Központ, továbbiakban: MARHÁK, a Magyar Házassági és Együttélési Minisztérium Reform Főosztályának megbízása alapján kutatást végzett a házasság intézményének megreformálása végett. A 21. században a klasszikus házasságot kicsit túlhaladta az idő, ezért a MARHÁK rohanó korunkhoz illeszkedő alternatív formákat dolgozott ki megfontolás, illetve esetleges ügydöntő népszavazás kiindulási alapjaként. A kutatás két éve alatt mintegy 1,5 millió magyar polgár lett megkérdezve a témában, az általuk javasoltak nagy hangsúlyt kaptak a kidolgozásnál. Elsősorban az időtényezőre került a hangsúly, mint legcélszerűbb viszonyítási alapra, de sok egyéb tényező is figyelembe lett véve. Javasolt alternatívák:

vilagnezet.blog.hu/2012/03/02/hazassagi_reformtervezet

alöksz róz 2023.07.08. 18:37:21

és végül nem volt neki.

G. Nagy László 2023.07.10. 10:08:07

@baalint1: A múlt héten messze jártam, de azért néha ránéztem a kommentekre. Vicces, hogy mindkét posztom alatt, minden témában PONTOSAN ugyanazt képviseled, amit én, s képes vagy ennek ellenére gyűlölködni, csak azért, mert támogatom Orbánt. Talán nem is vicces, inkább elszomorító, hogy ennyire könnyen feláldozod az értékeket és az elvi meggyőződéseket a zsigeri, törzsi indulatok oltárán.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.11. 12:46:46

@G. Nagy László:

Talán nem is vicces, inkább elszomorító hogy támogatja bárki orbánt. aki egy politikai hulla az értelmesebb egyedeknél.
a magyarok jövője szempontjából tragédia, ugyanis egy nemzetállam elsősorban a polgárai érdekeit képviselje, kár hogy a fidesz meg se próbálja. és inkább költ hazug propagandára, mint az oktatásra, eü-re.

hát nyilván te anyagi érdekeid, meg a lelki fogyatékosságod okán vagy korrupt pszichopata.
De a többiek?

2023.07.11. 18:59:01

Már csak azért sem, mert a gyerkőcöket egyáltalán nem érdekli apa és anya szexualitása

És akkor most hangosan olvassuk fel az "ifjúság védelmében" hozott homofób törvényeket.....mint az azonos nemű párok kizárása az örökbefogadásból....

2023.07.11. 19:01:44

@tesz vesz II:
Most mondom el utoljára: olyan nincs hogy nemzetállam!

Ez egy nacionalista agymosás a birkák utálatának fókuszálására, hogy a mismasolas mehessen, meg a háború.

G. Nagy László 2023.07.11. 19:06:20

@kiskutyafule: Ennyire nem lehetsz szemellenzős. Ez már a komplett idiótaság.

Nem érzel különbséget abban, hogy egy gyerek egy hagyományos családban nő fel, ahol nem érdeklődik a szülei hálószobai mutatványai iránt, és a között, hogy két férfi vagy két nő neveli fel?? El sem tudod képzelni azt, hogy e kettő másféle érzelmi fejlődést ad a gyereknek?

Baszki, ha két apja van, akkor sem azon fog merengeni, hogy apa1 miként bassza seggbe apa2-t. De hogy más lesz a fejlődési útja, mint annak, akit anyai kéz ringat, az egészen biztos.

2023.07.11. 19:12:18

@G. Nagy László:
Na most jön a relativizálás, hiszen Jézus megmondta, a szeretet a fontos!!!
Nem az hogy kitől kapjuk!!!!
Látod mindig csak relativizálás megy!
Szégyellem magad helyetted is.

2023.07.11. 19:16:41

@G. Nagy László:

Aha, azt már ne is említsük, hogy a dolgozó szülők gyerekét rengeteg nő nevelte fel..... és te is itt vagy....vagy érzelmileg defektesnek tartod magad ezért?

2023.07.11. 19:24:20

@G. Nagy László:
Na most már tényleg elő kellene húzni azt a logika doktorátust, mert ez egyre silanyabb.

G. Nagy László 2023.07.11. 19:41:55

@kiskutyafule: Tényleg totál őrült vagy. Három kommentből nulla értelmes információ.

2023.07.11. 19:47:07

@G. Nagy László:
Az hogy relativizálást végzel megintcsak az nem értelmes információ?

2023.07.11. 19:53:27

@G. Nagy László:
Vagy, hogy logikai szinten nincsenek abszolút dolgok, mert azok kölcsönösen kizárják egymás létezését, ergo csak relatív úton közelíthető Minden meg, de ennek ellentmondó retorikai amit folytatsz a bibliát abszolútnak tekintve, miközben magad is relatív vagy és kettős mércét állítasz....
Folytassam vagy felesleges?

G. Nagy László 2023.07.11. 19:59:03

@kiskutyafule: Totál felesleges, mert se füle, se farka.

"logikai szinten nincsenek abszolút dolgok, mert azok kölcsönösen kizárják egymás létezését"

Ez egy totál faszság. Egyetlen példa: Létezik a téveszmék nevű blog. Ez egy abszolút igazság és nem ütközik semmi más valós állítással.

"ergo csak relatív úton közelíthető"

Nem így van, láthatod.

"Minden meg, de ennek ellentmondó retorikai amit folytatsz a bibliát abszolútnak tekintve"

A Biblia egy irodalmi mű, nagy része totál hülyeség. Sosem tekintettem abszolút igazságnak.

Megint csak faszság és faszság... A szeretteid hogy tudják ezt a tömény hülyeséget elviselni?

2023.07.11. 20:09:31

@G. Nagy László:
A létezés csak kikötések mellett definiálható, vagyis nem abszolút....
Ahogy 1+1=10 is teljesen helyes.

Csak ugye ehhez meg kellene érteni, hogy minden relatív.
Minden csak kikötések mentén értelmezhető.

Tudod 1970-ben 2 csóka elkezdte megírni az univerzális matek bibliát, a legegyszerűbb általad abszolútnak tekintett tény, hogy 1+1=2 kb 370 oldalba került nekik.
Mert Mindent definiálni kellett, és még kellett tenni a megfelelő kikötéseket.

Az hogy a legtöbb ember ezt nem érti meg, és abszolút gondolkodás módba menekül, attól az még nem lesz igaz...

Ezt megértve lehet folytatni, mint pl a kék szín a RAL szerint, max azt definiálja, hogy az ISO 4000? világító testtel megvilágított felületen minden elnyelődik kivéve a kéket alkotó hullamhosszok.
Rengeteg megkötés megintcsak, ezért nem abszolút....

És így tovább.
Fel lehet nőni végre.

2023.07.11. 20:10:22

@G. Nagy László:
Akkor az erkölcs abszolút mivoltát honnan vezeted le????

2023.07.11. 20:13:29

@G. Nagy László:
"Megint csak faszság és faszság... A szeretteid hogy tudják ezt a tömény hülyeséget elviselni?"

Itt bukik ki az ál értelmiségi proli a sorokból, te minősítetted magad, nem én.

2023.07.11. 20:26:59

@kiskutyafule:
A kék szín mivotat már múltkor próbáltam elmagyarázni, pl a szem esetében, a humán test 1 fajta pigmentet készít, az pedig barna!
A szem úgy lesz kék, hogy a pigment struktúra quantum tér szerkezetet alkotva megváltoztatja a fény visszaveres képességét.
Vagyis a pigment maga barna marad, de a textúra ami változik...
Olvasni, sokat olvasni, és nem folyamatosan marhaságokat irkalni a saját magad győzkődésére, hogy milyen jó neked, ezért mindenki másnak is.
Ha külső visszacsatolás kell, csinálj úgy mint a kolléga, zárd magadra a kis információs buborékot, és a zárt visszacsatolas

2023.07.11. 20:28:50

@kiskutyafule:
visszacsatolás előbb utóbb folyamatos erekciot okoz.

A nyamvadt telefon elküldte az üzenetet mielőtt ki tudtam volna javítani....

2023.07.11. 20:33:53

@G. Nagy László:
Ja a legjobbat a végére hagyom:
Az iránytű az Északi sarkra mutató fele az Északi pólus, mint tudjuk az északi sark az északi pólus, a mágnesesség alaptörvénye szerint a különböző polusok vonzzák egymást...
Tudod 10 féle ember van, aki tud hiányos adatból extrapolálni....

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:02:45

@G. Nagy László: "más lesz a fejlődési útja" Más, ja. So what? A Moszkva térre is sok úton el lehet jutni, mégis uaz van, h már nem találod az órát...

A leszbikus pároknak gyakran vannak gyerekeik. Azt még nem olvastam, hallottam konzerv részről h ezek a gyerekek mennyire veszélyeseknek, deviánsoknak bizonyultak, de lehet h most majd rárepülnek a témára. A kétapás gyerekek fejlődéséről, devianciafaktorukról keveset lehet tudni, nemsokan vannak, de az anyátlan-apátlanokról tengernyi, meglehetősen lesújtó képet festő tanulmány, felmérés született már.

Megengedem h a homokos szülők gyerekeinek a szexuális orientációja is nagyobb arányban lesz homokos mint a hetero pároké, na és akkor mi van? A nevelőotthonból frissen kikerült stricik és prostik szexuális fejlődése sem mutat semmi bíztatót...

G. Nagy László 2023.07.11. 23:40:54

@IdomitottFoka: Megnyitottál egy új fejezetet: apátlan-anyátlan, intézetis gyerekek vs. családban felnövők. Nem lesz nehéz dolgod, ha meg akarsz győzni arról, hogy az utóbbi nagyobb lelki-szellemi-fizikai jólétet ígér egy gyereknek. Csakhogy nem erről volt szó.

A kérdés az, hogy örökbefogadás esetén, ha van mindenben megfelelő hetero pár, aki jelentkezik, azt részesítsük-e előnyben a homoszexuális párral szemben, ahol ugyancsak rendezettek a körülmények. Szerintem egyértelműen igen, hiszen ez az egészséges vonal. "Megengedem h a homokos szülők gyerekeinek a szexuális orientációja is nagyobb arányban lesz homokos mint a hetero pároké" Ha csak ennyi a különbség, már ez is bőséggel elég indok.

IdomitottFoka 2023.07.11. 23:56:58

@G. Nagy László: Az örökbefogadók közt messze nem a szexuális orientáció az egyetlen paraméter, amit vizsgálnak. Vagyis olyan párok amik csak ebben térnek el, nemigen lesznek, és már a homotörvény előtt is a heterók javára döntöttek volna ilyen esetben. Szóval kizáróoknak jelölni ezt a szavazóbázis primitívségének szóló gesztus, semmi több. Ami meg a gyereket illeti, hát a gyerek és a családja egyedi dolgok, uniformizálni csak az esetek kezelhetősége érdekében érdemes csak, minden mást meg az érintettekre kéne bízni, aki ott van, és közvetlenül foglalkozik vele, azokra.

2023.07.12. 02:39:33

@G. Nagy László:
Terelsz, ha lenne elég örökbefogadó pár aki hetero ez a párbeszéd nem jöhetett volna létre.
Vagyis szándékosan azt a látszatot keltik a törvény segítségével, hogy a homoszexuális párok még az anyatlan apatlan intezetis kurvaknal is rosszabbat eredményez...amikor annál rosszabb talán csak a halál maga, bár abban a környezetben az is megváltás.

Látom az abszolút része még nem megy, hiszen már 40k évvel ezelőtt a társadalmak felismerték, hogy a valóságnak vélt létezés akár egy álom is lehet, vagy egy quantum számítógép ami éppen az Euler féle számot próbálja megközelíteni.

Vagyis a te általad biztosra vett létezés, csak megkötések mellett érvényes ismételten.

Haladni kellene a korral kb 40k évvel vagy elmaradva.

2023.07.12. 02:41:49

@IdomitottFoka:
Nem érti, O is csak azért lett hetero mert a papa mama szobája nyitva volt véletlenül és látta a 10 centit eltűnni a bozotban.
Különben most ő is a Pride mellett tüntetne.... és lehet sorozat gyilkos pap lett volna belőle hiszen csak úgy fér hozzá a zsenge seggekhez.

2023.07.12. 02:58:38

@kiskutyafule:
Vagy most nem azt játszuk, ki tud nagyobb marhaságot mondani a mi lett volna ha alapon, mindenféle tényszerű alátámasztás nélkül?

G. Nagy László 2023.07.12. 08:07:03

@kiskutyafule:

"Terelsz, ha lenne elég örökbefogadó pár aki hetero ez a párbeszéd nem jöhetett volna létre."

Bőven van elég. Ez a párbeszéd nem ezért jött létre. Nem az örökbe fogadandó gyerekek nagy számának részéről jön a nyomás, hanem a melegektől, akik gyereket szeretnének.

2023.07.12. 08:27:59

@G. Nagy László:

A szülők mentális egészsége lenne az elsődleges szempont, utánna az anyagi helyzet, és talán a 3. helyen lehetne gondolkodni azon, hogy érdemes e hetero párt előnyben részesíteni....

Addig csak terelés.

G. Nagy László 2023.07.12. 11:02:11

@kiskutyafule: Szinte pont ugyanezt írtam én is. De te vitázol, csak hogy vitázhass... ahelyett hogy örülnél, hogy valamiben egyet tudunk érteni.

baalint1 2023.07.12. 11:29:55

@tesz vesz II:
Szóval nincs gerinc, továbbra is megy a rágalmazás, szalmabábozás (mindenre reagáltam érdemben az előbb, te simán ignoráltad és megisméltelted ugyanazokat a szalmabábokat). Bánom hogy adtam egy újabb esélyt az értelmes vitára, várható volt hogy ismét csak az asztalra szarsz. Megérdemlitek egymást a hasonszőrű Fideszes elvtársaiddal. Te vagy a második kommentelő, akit totálisan ignorálni fogok, mert semmi értelme veled vitatkozni.

baalint1 2023.07.12. 11:31:05

@G. Nagy László:
Néha van hogy látszólag ugyanazt képviseljük, előadod a liberálist, aztán konkrét ügyekben meg állampárti, korlátozáspárti, betiltás párti szövegeket adsz elő. Aztán ha szóva teszem, akkor maszatolsz.

baalint1 2023.07.12. 11:35:06

@G. Nagy László:
Na mindjárt itt a példa a társadalommérnökösdire.

Csak egyféle módon nevelődhet a gyerek? Ki vagy te vagy ki az állam, aki azon túl, hogy a gyerek megkapja az alapból elvárható törődést, nevelést, és nincs kitéve erőszaknak, megmondjad hogy mi lenne az ideális minta számára? Meg szerinted csak a szülőket látja példának, mintának?

Jobb lenne ha nem maszatolnál, és nyíltan felvállalnád a homofóbiádat, mert az, hogy a két apuka vagy két anyuka szerinted helytelen, akárhogy is nézzük, csak abbból fakadhat, hogy szerinted a homoszexualitás helytelen, ezért rossz példát ad. Most eltekintve attól, hogy egyébként a szexuális vonzalom nem tanult dolog, ha szerinted nem jó példa a gyereknek, akkor ebből következik, hogy szerinted egyáltalán nem jó példa, úgy egyáltalán negatív dolog.

baalint1 2023.07.12. 11:43:47

@G. Nagy László:
Elég sok gyerek él állami gondozásban, igazából a világos bőrű csecsemőkért kapkod a többség, míg a nagyobb gyerekeket, főleg ha romák, nehezen adják örökbe. Az meg hogy kategorikusan tiltják hogy a homoszexuális örökbefogadjanak gyerekeket, minden állami gondozott gyerekre vonatkozik, tehát ha problémásabb gyereket fogadnának örökbe, azt sem szabad.

A másik fele egyébként hogy az örökbefogadás hetero pároknál is nagyon macerás, nagyon nagy a bürokrácia körülötte, de hiába nagy, így is sokszor hibáznak mindkét irányba, olyannak adnak örökbe, akinek nem kéne, vagy olyan pár nem fogadhat örökbe, aki totál alkalmas rá, csak valami faszságba belekötöttek. Sokszor ez a bürokrácia miatt csúszik és a gyerekek valamint az örökbefogadók is várakoznak.

Bayaz 2023.07.13. 00:15:00

@baalint1: "Jobb lenne ha nem maszatolnál, és nyíltan felvállalnád a homofóbiádat, mert az, hogy a két apuka vagy két anyuka szerinted helytelen, akárhogy is nézzük, csak abbból fakadhat, hogy szerinted a homoszexualitás helytelen, ezért rossz példát ad. Most eltekintve attól, hogy egyébként a szexuális vonzalom nem tanult dolog, ha szerinted nem jó példa a gyereknek, akkor ebből következik, hogy szerinted egyáltalán nem jó példa, úgy egyáltalán negatív dolog.
"

Vagy azt gondolja, hogy apai és anyai mintára is szüksége van az örökbefogadott gyereknek és a homoszexuális kapcsolatok sokkal bomlékonyabbak...

G. Nagy László 2023.07.13. 07:59:44

@Bayaz:

"Vagy azt gondolja, hogy apai és anyai mintára is szüksége van az örökbefogadott gyereknek"

Ez a @baalint1: gyerek pontosan tudja, mire gondolok, csak szándékosan szemétkedik. Tudod, ezeknek a woke-progresszív ballibsiknek sikerült már annyira átmosniuk az agyukat, hogy csakis fekete-fehér struktúrában képesek gondolkodni. Ha valamely fő ideológusuk kijelenti, hogy a homoszexualitás ünneplendő dolog, onnantól kezdve nem illethető a téma kritikával, még akkor sem, ha az tökéletesen megalapozott. Ugyanolyan szűk látókörűek, mint a fanatikus muzulmánok: Mohameded nem rajzolhatod le, mert az blaszfémia. Itt ugyanez megy: ha kimondod, hogy a heteroszexualitás értékesebb a homoszexualitásnál, mert benne van a gyermeknemzés lehetősége - és ez megkérdőjelezhetetlen tény - rögtön blaszfémiát követsz el. Ha kimondod, hogy egy örökbefogadott gyerek érzelmi fejlődését jobban szolgálja, hogy lát anyai mintát is, kap anyai törődést is, szemben azzal, ha két apja lenne, az ugyanolyan főbenjáró bűn. Az egész homokra épült világképük dőlne össze, ha képesek lennének szembenézni az igazsággal.

A világ sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy az elvakult, vallásosan hívő woke-progresszívek gondolják. Egy liberális értékrendű képes megfogalmazni azt, hogy minden felnőtt ember azzal szexel, akivel akar, ehhez joga van, ezért nem eshet bántódása. De ettől még nem kell ünnepelni és szentnek, érinthetetlennek tekinteni őket. A szado-mazo játékokat űzőket sem ünnepeljük. Meg a szüzességi fogadalmat tevőket sem. Mind szabadon illethető kritikával.

2023.07.13. 10:50:16

@G. Nagy László:
Nem vitázik, csak a 2 dolog nem ugyanaz.

Te a prioritás lista elejére tetted a pár homo/hetero mivoltát, én a végére.

Ez elég nagy differencia.

A másik meg, hogy ennyi örökbe fogadásra váró gyerek esetén, a homo párok épp növelik a gyerekek esélyeit a jobb életre minden szinten.
Vagyis az hogy ők is szeretnék, hogy a gyerekek jólétben kerüljenek, az mellettük szól nem ellenük.

2023.07.13. 10:52:55

@G. Nagy László:

ha kimondod, hogy a heteroszexualitás értékesebb a homoszexualitásnál, mert benne van a gyermeknemzés lehetősége - és ez megkérdőjelezhetetlen tény -

A homo párok esetében is benne van ugyan úgy, hiszen ők is fogadhatnak béranyát mint a meddő párok....

Ne csináld már ezt tényleg.

G. Nagy László 2023.07.13. 12:24:03

@kiskutyafule:

"Te a prioritás lista elejére tetted a pár homo/hetero mivoltát, én a végére."

Hazudsz. Olvasd vissza, mit írtam. Azután kérj elnézést.

G. Nagy László 2023.07.13. 12:27:00

@kiskutyafule:

"A homo párok esetében is benne van ugyan úgy, hiszen ők is fogadhatnak béranyát mint a meddő párok...."

És ez mit változtat azon a tényen, hogy seggbekúrással nem lehet gyereket nemzeni? Igazi érzéketlen faszfej vagy, ha nem érzed a különbséget egy természetes folyamat és egy mesterséges pótmegoldás között.

G. Nagy László 2023.07.13. 12:32:03

@kiskutyafule:

Igazi érzéketlen faszfej vagy, mert bele sem gondolsz abba, hogy két meleg is szeretheti egymást. Hogy ők is vágyhatnak családra. És akárhogy is: sosem lesz közös gyerekük, ami még 40 év múlva is fájni fog nekik, ha még együtt vannak. De ez téged hidegen hagy, mert a valódi emberi érzés, szükséglet és vágy mindig kívül esik a hülye ideológián.

baalint1 2023.07.13. 14:06:16

@Bayaz:
"Vagy azt gondolja, hogy apai és anyai mintára is szüksége van az örökbefogadott gyereknek és a homoszexuális kapcsolatok sokkal bomlékonyabbak..."

Konkrétan többször is kifejtette a bebuzulós elmélméletet G. Nagy elvtárs.

baalint1 2023.07.13. 14:08:26

@G. Nagy László:
Hihetetlenül nevetséges, hogy azzal vádolsz engem, hogy fekete-fehérben látom a világot, miközben ugyanabban a kommentben a szokásos ellenségképeidet, a woke-os faszságaidat húzod rám, meg az összes fekete-fehér klisét, amit szoktál.

baalint1 2023.07.13. 14:09:12

@G. Nagy László:
De persze érdemben most sem reagáltál.

Hogy van az, hogy szerinted a homoszexualitás elvileg egyenjogú, aztán mégis attól rettegsz, hogy majd a meleg szülők meleget csinálnak a gyerekeikből?

baalint1 2023.07.13. 14:11:12

@G. Nagy László:
De te az örökbefogadás esetén priorizálnád szexualitás alapján a párokat, holott az attól függetlenül "pótmegoldás", hogy meleg vagy hetero párokról van szó.

Bayaz 2023.07.13. 16:14:40

@baalint1: "Konkrétan többször is kifejtette a bebuzulós elmélméletet G. Nagy elvtárs."
Mert statisztikailag igaznak tűnik, hogy a meleg vagy leszbikus párok által felnevelt gyerekek gyakrabban nőnek fel LGBT-nek.
www.nbcnews.com/feature/nbc-out/adult-children-lesbian-parents-less-likely-identify-straight-study-finds-n989976
"Of the 76 children of lesbian parents, 70 percent of females and 90 percent of males identified as “heterosexual or straight,” compared to 88 percent of females and 98 percent of males in the demographically matched NSFG group."

G. Nagy László 2023.07.13. 18:29:09

@baalint1:

"a woke-os faszságaidat húzod rám"

Lófaszt húzom. Te égeted el a liberális meggyőződésed egy részét a woke oltárán.

"De persze érdemben most sem reagáltál."

Mire kéne?

"Hogy van az, hogy szerinted a homoszexualitás elvileg egyenjogú, aztán mégis attól rettegsz, hogy majd a meleg szülők meleget csinálnak a gyerekeikből?"

Ennél te sokkal értelmesebb vagy. A szado-mazo szex is egyenjogú. A pisi-kaki szex is egyenjogú. Mindenki azt tesz, amit akar. Ettől ezek még nem lesznek vonzók a számomra. Ahogyan egy echte meleg is undorodna attól, ha nővel kéne szexelnie, én is attól, ha fiúval kellene. Ettől még elismerjük egymás jogát arra, hogy úgy szexeljünk, ahogy csak akarunk.

A gyermeknevelés egy totálisan más téma. Attól, hogy két férfi kefél egymással, még nem válnak optimális szülővé. (Egyrészt hiányozni fog az anyai minta, másrészt jóval nagyobb az esélye, hogy nem a hetero vonalat követi majd a gyerek. Mindkettő EGYÉRTELMŰ HÁTRÁNY a gyerkőcnek.) Ettől függetlenül:

1. Ha egy meleg pár béranyát fogad, hogy az egyikük utódját kihordja, én ennek semmi akadályát nem állítanám.
2. Örökbefogadás esetén a nevelőszülők szexuális orientációja lényeges, de ne ez álljon az első helyen. Sokkal inkább a mentális alkalmasság és az anyagi-fizikai körülmények. Ha ez utóbbiakban alkalmas mindkét pár, úgy egyértelműen a hetero párt részesíteném előnyben.

"De te az örökbefogadás esetén priorizálnád szexualitás alapján a párokat, holott az attól függetlenül "pótmegoldás", hogy meleg vagy hetero párokról van szó."

Ennek a mondatnak mi értelme van?

IdomitottFoka 2023.07.13. 21:22:57

@G. Nagy László: A homokosság is nyugodtan kritizálható, én nem is látom h ne történne meg, vagy esetleg szivárványszínű lófejet találtál az ágyadban? Az már más kérdés h a kritikák többnyire csak rosszindulatú hazug primitívségek.

2023.07.14. 06:00:44

@G. Nagy László:

Akkor most miért nem akarod, hogy a meleg párok örökbe fogadjanak ????

Ennyi a kérdés, ha rosszul ertelmeztem akkor elnézését kérjük.

2023.07.14. 06:52:06

@G. Nagy László:

Én vagyok ideológia gyaros, amikor arra sem gondolsz, hogy két hölgy esetében 2X akkor a gyerek megszületésére mint egy hetero pár esetén....
Mert mint modern tudomány megmutatta, a petesejt egy tuszurás hatására is osztodni kezd....

Nem vagyok érzéketlen, hanem az zavar, hogy csakis a genetikai értelemben vett tovább adást erőltetik az emberek, valójában egy meleg pár e téren kényszerűen is de magasabb szinten áll mint a hetero, hiszen a tudás értékrend amit tovább akarnak adni mint ember.

Addig a hetero a világra szüli a szerencsétlent aztán kb szélnek ereszti, a nagy többségben....pont ezért vár annyi gyerek örökbe fogadásra....

2023.07.14. 06:53:14

@G. Nagy László:
Ezt miből szűrted le nem tudom, de küld belőle nekem is mert ilyet még nem hallucinaltam.

G. Nagy László 2023.07.14. 07:53:10

@kiskutyafule:

"Én vagyok ideológia gyaros, amikor arra sem gondolsz, hogy két hölgy esetében 2X akkor a gyerek megszületésére mint egy hetero pár esetén....
Mert mint modern tudomány megmutatta, a petesejt egy tuszurás hatására is osztodni kezd....

Nem vagyok érzéketlen, hanem az zavar, hogy csakis a genetikai értelemben vett tovább adást erőltetik az emberek, valójában egy meleg pár e téren kényszerűen is de magasabb szinten áll mint a hetero, hiszen a tudás értékrend amit tovább akarnak adni mint ember.

Addig a hetero a világra szüli a szerencsétlent aztán kb szélnek ereszti, a nagy többségben....pont ezért vár annyi gyerek örökbe fogadásra...."

Tényleg nem vagy normális. Három gondolat egy kommentben, s mind totálisan őrült és értelmetlen.

baalint1 2023.07.14. 09:07:43

@Bayaz:
Mert esetleg olyan családban garantált, hogy ha homoszexuálisnak született, akkor nem fogja elnyomni, eltitkolni? Nem állítom, csak felteszem, ami semmivel sem erősebb feltevés, mint a korreláció alapján levonni az ok-okozatot, hogy a meleg párok bebuzítják az örökbefogadott gyerekeiket.

baalint1 2023.07.14. 09:24:53

@G. Nagy László:
"Lófaszt húzom. Te égeted el a liberális meggyőződésed egy részét a woke oltárán."

Mégis mit égetek el? Érdekes, nem én tapsolok a korlátozó törvényeknek, tőlem nem hallhattál olyat, hogy pl. az idióta kvótázást éltetném, ellenben te nyíltan kiálltál pl. a homofób törvény mellett, olyan politikát támogatsz, amely államilag deklarálja a társadalmi és nemi szerepeket, amely kézivezérelt gazdaságpolitikát folytat, nyíltan rasszista és idegenellenes uszításokat hirdet, extraprofitos és más marxista ideológiás szlogeneket hirdet, stb., stb. Veled ellentétben én nem csak a politikai ellenfeleknél találom meg a szálkát, ugyanúgy kritizálom azokat is, akik ugyan liberálisnak vallják magukat, de nem úgy cselekedenek.

Ezzel szemben te rám húzod ezt a woke-os szalmabábot, úgy hogy úgy cherry pickingeled össze egy kevés idióta faszságai alapján a dolgokat, és kiáltasz összeesküvést, közben fel sem tűnik, hogy micsoda elborult szélsőjobb és szélsőbal ideológiát hirdetsz már te magad is jó ideje.

"Ennél te sokkal értelmesebb vagy. A szado-mazo szex is egyenjogú. A pisi-kaki szex is egyenjogú. Mindenki azt tesz, amit akar. Ettől ezek még nem lesznek vonzók a számomra. Ahogyan egy echte meleg is undorodna attól, ha nővel kéne szexelnie, én is attól, ha fiúval kellene. Ettől még elismerjük egymás jogát arra, hogy úgy szexeljünk, ahogy csak akarunk."

De egyrészt ha én nem szeretem a sárgaborsó főzeléket, attól még nem hirdetem azt, hogy azok rosszabb szülők, akik sárgaborsó főzeléket adnak a gyereküknek, mert objektív érvek alapján nem rosszabb a sárgaborsó főzelék, csak nekem nem ízlik. A melegeknek nem rossz a homoszexuális szex, az nekem nem lenne jó, de semmiféle olyat nem mondhatok ki, hogy általánosan jobb az egyik mint a másik.

Azzal pedig, hogy deklarálod hogy az egyik rosszabb mint a másik, legfeljebb megtűröd. Ha törvényileg korlátozod emiatt az egyiket, a másikat nem, az több mint hogy a te ízlésed melyik.

A másik pedig a homofóbok egyik tévhite, hogy a szexuális vonzalom ellentéte az undor lenne. Nem, az undort a homofóbia váltja ki, illetve a tanult szégyenérzet amit beléd neveltek, hogy fúj, ilyet láttál, nem a heteroszexualitás, a melegek többsége nem undorodna, ha ellenkező neművel kellene szexelnie, hanem egyszerűen nem izgulna fel, vagy nem annyira, illetve nem élvezné.

"A gyermeknevelés egy totálisan más téma. Attól, hogy két férfi kefél egymással, még nem válnak optimális szülővé. (Egyrészt hiányozni fog az anyai minta, másrészt jóval nagyobb az esélye, hogy nem a hetero vonalat követi majd a gyerek. Mindkettő EGYÉRTELMŰ HÁTRÁNY a gyerkőcnek.) "

De ha máskor meg előadod, hogy minden törvénykezésnek a ne ölj és a ne lop alapelvre kellene épülnie, sőt még szerinted elég lenne a 4 elemi minden gyereknek, akkor milyen alapon deklarálnád államilag örökbefogadás esetén, hogy milyen minták alapján lesz a gyereknek ideális élete?
Történelmileg számos minta volt már a gyereknevelésre, eleve a 100 évvel ezelőtti többgenerációs háztartásakban is tök más volt, az is tök más volt, hogy mikor mennyit foglalkoztak a gyerekkel. Az anyai, apai minta sem mindig teljesült, vagy nem úgy. Az adott korszak aktuális ideálja alapján próbálsz államilag olyat deklarálni, ami egyáltalán nem abszolút igazság.

"2. Örökbefogadás esetén a nevelőszülők szexuális orientációja lényeges, de ne ez álljon az első helyen. Sokkal inkább a mentális alkalmasság és az anyagi-fizikai körülmények. Ha ez utóbbiakban alkalmas mindkét pár, úgy egyértelműen a hetero párt részesíteném előnyben."

De úgy egyáltalán miért számítson? Te itt egy állam által deklarált szabályt tartasz kívánatosnak arra, hogy a szexuális orientáció alapján diszkrimináljon örökbefogadókat. Ez hogyan következik a ne ölj és a ne lopj alapelvekből? Nevetséges, hogy a közoktatást leépítenéd, mert majd elmegy dolgozni 10 évesen a gyerek, ha szar szülei vannak, de amikor annyiról van szó, hogy milyen nemű és szexuális orientációjú a szülő, akkor állami szigor legyen, nehogy már ne úgy legyen, ahogy az állam elképzeli...

baalint1 2023.07.14. 09:34:01

Na meg az különösen vicces, amikor azt adod elő, hogy biztos azért kritizállak akkor is, ha egyébként egyes alapelvekben egyetértünk, mert Orbánt gyűlölöm.

Nos, tegyük fel, így lenne. Ugye rendszeresen itt kommentel tesz-vesz. Nos, ő ugyanúgy rühelli a Fideszt, mint én. De nagyon máshol állunk politikailag, ő inkább baloldali, én inkább jobboldali elveket vallok gazdaságpolitika terén. És az hagyján, de a hülye szalmabábjai miatt jobban elegem lett belőle, mint belőled valaha. Ha az Orbángyűlölet motiválna elsősorban, akkor ugyanúgy együtt nyomnám vele a kreténséget, mint ahogy te teszed az itteni szélsőjobb-szélsőbal de a Fideszt támogató kommentelőkkel kézenfogva, gondolok pl. HypocritSlayer-re. Engem ugyanúgy zavar a kreténség ellenzékből is. Szerintem pl. Medgyessy közel olyan káros figura volt, mint Orbán, említettem is a populizmusos cikked alatt, ő a balos populizmus mintapéldánya volt. Vagy pl. a Karácsony féle konzultáció szintén egy populista faszság volt.

Másrészt részemről akkor borult ki a bili először, mikor elkezdtél rámhúzni woke szalmabábokat, és megkérdezted, én mint aki ezeket az elveket komolyan veszi, mit gondolok erről vagy arról. Szó sem volt Orbánról, akkor te alig érintetted a magyar politikát. Az ellentétünk egyértelműen a társadalmi liberalizmusban van, ahol te erősen korlátozó szélsőjobbos elvek mellett kardoskodsz, és rám próbálod húzni, mint ha én meg a woke korlátozó elveket vallanám, holott egyszer nem hallhattál tőlem olyat, hogy államilag szankcionálnám a szerintem nem kívánatos, de nem is erőszakos viselkedést vagy nézetek hangoztatását. Te viszont számos korlátozó törvénynek, beavatkozásnak tapsikolsz, ha épp rasszista, homofób, vagy bármilyen soviniszta vagy fób indíttatású.

2023.07.14. 11:23:16

@G. Nagy László:

Az hogy nem érted az én belső matrixom működését, az nem jelenti azt, hogy rossz kimentet ad az adott bementekte.

Különben meg tiltsuk be a házasságot, hiszen 100,% bán az oka a válásnak, és ezzel a legnagyobb traumának a gyerekek számára.

G. Nagy László 2023.07.14. 14:03:00

@baalint1:

"A melegeknek nem rossz a homoszexuális szex, az nekem nem lenne jó, de semmiféle olyat nem mondhatok ki, hogy általánosan jobb az egyik mint a másik."

Többek közt ettől a gondolattól vagy woke-idióta. Mert vallásosan tiszteled a homoszexualitást, és még az objektív értékítéletet sem vagy képes kimondani. A sárgaborsó főzelék kapcsán nyitott volnál arra, hogy megvizsgáljuk a tápértékét, a fehérjetartalmát és úgy általában az összetevőit és képes lennél kimondani azt is. hogy a zöldborsófőzelék egészségesebb, ha a táplálkozástudomány ezt igazolná. Itt nem kapcsolna be a vallási vészfék. De amikor azt mondom, hogy a hetero szex (a gyermekáldás lehetősége miatt) potenciálisan több boldogságfaktort nyújt, ezáltal értékesebb, az már szentségtörés. Hogy a faszba tudsz ilyen bigott lenni?

baalint1 2023.07.14. 14:21:56

@G. Nagy László:
De baszki én nem tisztelem őket jobban, mint bárki mást, ugyanakkora tiszteletet adok meg mindenkinek alapból, amíg rá nem szolgál egyénileg az ellenkezőjére. Nagyon durva, hogy neked ez nem alap, és megpróbálod úgy beállítani, hogy mivel a melegeket és a szexualitásukat nem tekintem alacsonyabb rendűnek, ezért elvakult woke idióta vagyok. Egészen elképesztő, amiket állítasz.

"A sárgaborsó főzelék kapcsán nyitott volnál arra, hogy megvizsgáljuk a tápértékét, a fehérjetartalmát és úgy általában az összetevőit és képes lennél kimondani azt is. hogy a zöldborsófőzelék egészségesebb, ha a táplálkozástudomány ezt igazolná."

Egyrészt nem a tápértékéről beszéltünk, mert nem a tápérdék kérdése miatt nem szeretem.

A szexualitás pedig örömforrás elsősorban a mai világban, hacsak nem olyan vagy, aki kizárólag gyereknemzés céljából csinálod. A melegeknek épp ugyanolyan jó azonos neművel mint nekünk ellenkező neművel.

Az a baj, egyre elborultabban bizonygatod a hülyeségeket, és ha már tisztelet, én már sokszor leírtam, sokkal jobban tisztelem azokat, akik kimondják, hogy bajuk van pl. a melegekkel vagy más csoportokkal, mert ők legalább nem maszatolnak, nem is hazudják magukat liberálisnak ha már olyan ideológiát vallanak, amely szerint etnikai, szexuális, nemi vagy bármilyen eleve nem választott csoporthoz tartozás szerint egyesek megvetendők.

G. Nagy László 2023.07.14. 16:26:32

@baalint1: Figyelj, mutatom, hogy hány helyen maszatolsz, beszélsz félre, csak egyetlen kibaszott kommentben:

1. "megpróbálod úgy beállítani, hogy mivel a melegeket és a szexualitásukat nem tekintem alacsonyabb rendűnek, ezért elvakult woke idióta vagyok"

Szándékosan használod az "alacsonyabb rendű" szót, hogy az áldozati pózt odaítélhesd a melegeknek. Nem, nem erről van szó. Nem alacsonyabb rendű, csak egy lényeges paraméter tekintetében - gyermeknemzés - alkalmatlan.

2. "Egyrészt nem a tápértékéről beszéltünk, mert nem a tápérdék kérdése miatt nem szeretem."

Ki a faszt érdekel, hogy te miért szereted? Ez egy lényegtelen, szubjektív szempont. A tápértéket PONT AZ OBJEKTIVITÁSA MIATT hoztam be a hasonlatba.

3. "A szexualitás pedig örömforrás elsősorban a mai világban, hacsak nem olyan vagy, aki kizárólag gyereknemzés céljából csinálod"

Az első tagmondat igaz, a második faszság. Igaz, hogy elsősorban örömforrás, gyakorlatilag mindenkinek. De igaz az is, hogy másodsorban a gyermeknemzést szolgálja, ami ugyancsak lényeges szempont. Kibaszott gáz ez a vergődés. Megpróbálod úgy beállítani a dolgot, mintha a gyermekáldás csak azoknak lenne fontos, akik nem élvezik a szexet. Megismétlem: Mindkettő funkció fontos és csaknem mindenkinek. Tudom, hogy gyerektelen vagy, de ne a saját fejedből indulj ki, hanem a többségéből, akik őszintén vágynak utódra.

Mennyivel egyszerűbb lenne. ha félretennéd a bigott énedet és leírnád: "Igen, a melegszex nem alkalmas a gyermeknemzésre, ezért ez a forma - ebben a paraméterében - kevesebbet nyújt, mint a hetero szex"

Te is megkönnyebbülnél, mert nem kéne tovább félrebeszélni. Ez egy egyszerű tény, mint hogy a Jupiternek van holdja. Miért félsz kimondani? Nem dől össze az egyház...

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.15. 18:22:15

@G. Nagy László: ez már az a finom stílus, amit várnál tőlem? te hitvány hazudozó?

"apa1 miként bassza seggbe apa2-t"

én ilyet soha nem írnék le, te undorító ócska proli, de nyilván neked kell figyelmeztetned engem a hangnemre

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.15. 18:31:02

@baalint1: úristen b+ úgy hitványkodsz mint g nagy lacika.

mindenre válaszoltál?!?! képes vagy ezt leírni? hányszor másoljam még be?!:

csuklóból kéne pedig mennie a reagálás skandináv modelles kognitív disszonanciádra. ismereteid hiányát meséléssel és mesékkel egészíted ki, mint egy bulváríró. ez a coelhós kritikám volt.
zéró összegű játék meg az offshore? ami miatt nem kellett volna megszorítás?

nem látom ezekre a választ. többször is leírtam pedig. most te is hitványkodsz, vagy elértél a tudásod határaihoz és azért hitványkodsz mert ilyen nálad még nem volt?
pedig nagyon büszkélkedtél afeles végzettségeddel, fura ám nagyon ez a defenzív érv nélkül komment tőled. tiszta g. nagy.

mit ignoráltam? írd már le légyszi, meg azt is hogy miért lennék gerinctelen? mikor te az vagy, mert most kérdezem meg 4x a fentit, és választ még mindig nem látok.
nevezd már meg a szalmabábomat legalább konkrétan batzmeg hogy érdemben reagálni tudjak rá, esetleg csak nem értesz valamit?
előfordulhatna ilyen skandallum?

totálisan ignorálni fogsz? te agyhalott vagy b+? még sose volt komoly vitád? mi vagy te? fürdös k hópihe?

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.15. 18:34:01

@baalint1: szóval folytatva azért elég könnyen leolvadt rólad az értelmiségi máz, és nem vagy képes könnyű mondatokat megérteni és reagálni rá, csak hisztizni.

elég nagy szégyen, tőled nem vártam volna ilyet.

G. Nagy László 2023.07.15. 20:27:10

@tesz vesz II:

"ez már az a finom stílus, amit várnál tőlem? te hitvány hazudozó?"

Te szerencsétlen hülye, nem várok tőled semmilyen finom stílust. Nem is lennél rá képes.

Az azonban botrány, hogy akkora idióta vagy, hogy a személyes sértést képtelen vagy megkülönböztetni az általános trágárságtól. Ez tényleg szellemi mélyrepülés.

Segitek:

Amikor azt írom, hogy "Te szerencsétlen hülye", az a személyednek szóló sértés.

Ezzel szemben amikor úgy fogalmazok, hogy "apa1 miként bassza seggbe apa2-t", az általános trágárság, mellyel aligha bántok meg személyében bárkit.

Kibaszott nagy a különbség a kettő között, de mind a kettő szándékos és lényeges funkciója van.

"én ilyet soha nem írnék le"

Te maradsz szegényebb az írott kommunikáció egy lényeges eszköztárával, de te tudod. Ez fog a legkevésbé hiányozni belőle. Az értelem hiánya sokkal fájóbb.

"te undorító ócska proli, de nyilván neked kell figyelmeztetned engem a hangnemre"

Nemet mondasz az általános trágárságra, miközben lételemed a személyes sértegetés. Olyan mélyen vagy erkölcsileg, hogy arra nincsenek szavak. A képmutató farizeus a kanyarban sincsen.

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.07.16. 11:00:54

@G. Nagy László: egy visszataszító, gusztustalan, undorító kivarakart hazug proli vagy. gátlástalanul hazudsz.
milyen sokat tudtál írni a lényegtelen kérdésekben te hazaáruló. nagyon buta vagy, ritkán találkozok ilyen ostoba lényekkel

nem lennék képes finom stílusra? a Labancoknál nem ezt mondtad, de hazudj még.
nem mintha számítana a földbuta téveszmés véleményed.

" a személyes sértést képtelen vagy megkülönböztetni az általános trágárságtól"

ki mondta hogy nem tudom megkülönböztetni csöpike? nem beszélsz magyarul már megint te funkcionális analfabéta.
ez olyan gusztustalan proli stílus, amit írtál, hogy a börtöntöltelékek (akik közt a nárcisztikus pszichopata fajtád nagyon sok "lelkitársra" találna) meg a tanulatlan proligyerekek használják, igénytelen, gusztustalan.
nagyon mélyről jöttél, és a mélység ottmaradt benned :)

mindenesetre most is bevallottad, hogy nem a stílusom miatt nem állsz velem szóba, ahogy hazudoztál korábban sokszor, te elmebeteg semmirekellő. olyan ostoba vagy, hogy fogalmad nincs mikor mondasz ellent önmagadnak ! :D kínomba nevetek, mert elborzaszt hogy ilyen buta emberek létezhetnek, te szőllősgazda te!

neked nem kell segítened nekem semmiben se, nyitott köny minden kisiskolás posztod meg téveszmés véleményed, értsd már meg te "nagy" pókeres, téged akarlak rávezetni , hogy miért nem kéne hazaáruló kártékony férgeket félistennek tartani, ha lenne eszed meg becsületed, és tudnál kommunikálni, már rájöhettél volna, de nincsen egyik se. primitív véglény vagy.

"Te maradsz szegényebb az írott kommunikáció egy lényeges eszköztárával"

így van, nem igényesség, hogy az élet minden apró undorító közönségességét megemlítjük pl a vacsoraasztalnál, hanem szegényebb kommunikáció

"Az értelem hiánya sokkal fájóbb."

tükörbe nézz csöpike, mert ha egy kérdésemre se tudsz válaszoni, úgy hogy még a kérdést se érted, akkor nagy azt a kabát funkc analfabétaként, hogy te mondhasd meg: ki értelmes és ki nem.
elmondtam, nem személyesen sértegetlek, hanem személyesen pszichologizálok, mit nem értesz ezen? magyarán amit én mondok rád, az igaz. amit te téveszmés földbutaként rám, az meg k-ra nem.
a két tanár testvéred nem szégyell téged? vagy valami alapítványnál vannak?

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.18. 12:17:45

@baalint1: még mindig várom a gyerekes hiszti helyett az érdemi kérdéseimre a választ

ne legyél gerinctelen és becstelen.
azért mert elértél a tudásod határához még nem kéne hitványkodni, a középkori céhekről pedig milyen jól elvitázgattunk csak a különbség hogy te ny-európára, én meg Magyarországra fókuszáltam, a gazdaságnál miért nincs ez így? mert nem értesz hozzá?

azért nem tudsz válaszolni a kérdéseimre, amit fent már 4x feltettem.? ok, de akkor mondd ezt ne hitványkodj, nem vagy te fideszes.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.27. 17:44:44

@baalint1:

nincs meg a A Cantillon-effektus? a monetáris politikák gazdaságra gyakorolt ​​egyenetlen hatását írja le. Vagyis, ha egy központi bank több pénzt juttat a gazdaságba, az ebből eredő áremelkedés nem egységesen következik be.
nézd meg ábrán:
cdn-prod.opendemocracy.net/media/images/1585256609005_covid.width-800.jpg

teljesen közérthető.

akkor most már érted miért nincs értelme lecsorgásról beszélni, hacsak nem értesz egyet a trickle down economyval? akkor befejezheted most már a gerinctelen hitványkodást, és válaszolhatnál a többi kérdésemre.

alöksz róz 2023.07.27. 18:24:25

@Tesz vesz IV: "akkor most már érted miért nincs értelme lecsorgásról beszélni, hacsak nem értesz egyet a trickle down economyval?" - szerintem ezt rajtad kívül senki se érti...

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.31. 14:49:53

@alöksz róz: nincs meg a A Cantillon-effektus? a monetáris politikák gazdaságra gyakorolt ​​egyenetlen hatását írja le. Vagyis, ha egy központi bank több pénzt juttat a gazdaságba, az ebből eredő áremelkedés nem egységesen következik be.
nézd meg ábrán:
cdn-prod.opendemocracy.net/media/images/1585256609005_covid.width-800.jpg

teljesen közérthető.

melyik részét nem érted? segítek
süti beállítások módosítása