téveszmék

téveszmék

"Hallgatni arany"

2023. november 20. - G. Nagy László

hallgatni_arany.jpg

 

Két székely utazik egy vasúti kocsiban, elnyúló, mély hallgatásba burkolózva.

- Tán csak nem kend is Gyergyóról való? - kérdi egyikük hosszú percek után.

- De biza'. - válaszol a másik.

Bő fél óra csendet követően folytatódik a diskurzus:

- Tán csak nem kendnek van az a szép szál legény fia?

- De biza'.

Egy óra hallgatás után:

- És serken-e már a bajsza a legénynek?

- Serken a'.

Ismét a béke csendje borul rájuk, de nem sokáig; a vonat összeütközik egy másikkal, kisiklik, brutális a katasztrófa. Mindenütt, roncsok, törmelékek. A két öreg csodával határos módon túléli a szerencsétlenséget. Miközben ruházatukat leporolva igyekeznek rendbe szedni magukat, megszólal az egyik:

- És, pödri mán?

 

Persze, elmosolygunk az effajta szűkszavúságon, de azért pontosan tudjuk, hogy az élet nagy csatamezőin ennél jócskán több munícióra lesz szükségünk. A hallgatag emberek aligha futnak be nagy karriert, s a párválasztás frontján is pokoli hátránnyal indulnak. Mindenkinek szívből ajánlom Gecse Dóra 18 randi című kötetét. Az alcím mindent elárul: "Ha sikerül, abból párkapcsolat lesz. Ha nem, akkor novella." E groteszk, elcseszett randik közül talán a legtipikusabbal, a csendes ifjú esetével indul a könyv:

Tibi nem nagyon volt partner a beszélgetésben. Kínosan éreztem magam, mert kérdéseimre csak félmondatokkal válaszolt. Dicséretére mondom, a fiú a tőmondatok mestere. Alany-állítmány. Esetleg megfűszerezi mondókáját egy-egy tárggyal. Néhol elvétve felbukkan egy-egy helyhatározó. Az pedig már a bővítmények orgiája.

- Te hol laksz, mit is írtál?

- Budán.

- És azon belül?

- A Moszkva térnél. - Hopp, ez már három szó!

- Mindig ott laktál?

- Nem.

- Előtte hol laktál?

- Kelenföldön.

 - Én a nyolcadik kerületben születtem, de aztán gyorsan kiköltöztünk Óbudára, és azóta ott lakom. Jó környék, csak macerás a közlekedés. Jól jönne oda is egy metró – reméltem, ezzel a mondattal megtöröm a jeget, és sikerül beszélgetést kezdeményeznem arról például, hogy miért kevés a metróvonal Budapesten. Tévedtem.

- Hát, van ez így – mondta Tibi. Értettem. Metró-téma lezárva.

- Hova jártál gimibe?

- Kelenföldre.

Tíz perc néma csendet tartottunk az elmúlt kelenföldi diákévek tiszteletére. Kavarogtak a gondolataim, hogy mégis mit kérdezhetnék tőle, milyen témát dobhatnék fel, amire ráharap, és beindul a beszélgetés köztünk. Értem én, hogy ő egy csendes fiú... valószínűleg én nem tudom ezt elég intelligensen kezelni. Frusztrált lettem. Ez így nagyon nehéz lesz.

Az igazság az, hogy nem Gecse Dóri az egyetlen, aki a megkukult srácok miatt panaszkodik, számos lányismerősömtől hallottam hasonló sztorikat. A legtöbben nem voltak ilyen türelmesek; a randi közepén egyszerűen felálltak és faképnél hagyták a töketlen udvarlót.

 

Az evolúcióbiológia kutatói évtizedek óta töprengenek azon, hogy miért nőtt ilyen brutálisan nagyra a homo sapiens agya. Az egyik korai hipotézis az eszközhasználatot jelölte meg fő okként, ám amikor látták, hogy nem csupán a főemlősök, de még egyes madarak is számos eszközt használnak, ez az elgondolás a sufni mélyére került. Hasonló a helyzet a vadászattal, amely a fajtársak között komoly együttműködést, összehangolt cselekvést igényel. Amikor megfigyelték, hogy a zebrát becserkésző oroszlánok zsigerből megoldják e csapatmunkát, ezt a hipotézist is elvetették. A téma tudósai között ma már széles az egyetértés annak kapcsán, hogy testtömegünkhöz képest gigantikus méretű agyunkat elsősorban a beszéd, a nyelv kialakulása, egymás befolyásolása, manipulálása - vagyis végső soron a szexuális szelekció - tette szükségessé. A pletyka, a csajok befűzése szavak által; a politikai populizmus; a marketing és a szélhámosság szinte egyidős az emberré válással. Aki jobban kommunikál, az nagyobb hatalomra és több nőre tesz szert, mint csendesebb riválisai. Természetesen léteznek olyan élethelyzetek, amikor hallgatni arany - erre a záróbekezdésben visszatérünk még - de alapvetően a beszéd és az arra való készség az, amely kiemel bennünket az állatvilágból - és a lúzerek közül.

 

Susan Blackmore A mémgépezet című művében egy külön alfejezetet szán annak megválaszolására, miért is beszélünk olyan sokat. A hallgatásról így ír: "Csupán ritkán fordul elő, és különleges szabályokat követel megerősítése a végtelenül hosszú beszélgetés természetes mémikus törekvésével szemben. Ezekkel a szabályokkal találkozunk számos helyen: könyvtárakban és iskolákban, előadótermekben és mozikban, sőt még egyes vasúti kocsikban is, és azt láthatjuk, hogy az emberek - a legjobb szándékuk ellenére - azon kapják magukat, hogy megszegik a szabályokat. Nagyon nehéz valódi némasági fogadalmat tenni, és akik vallási okból vonulnak vissza, kezdetben igen nehezen tartják be a hallgatási előírásokat akár néhány napig is. A hallgatás mémjét átvenni annyit tesz, mintha árral szemben úsznánk." Ahogyan génjeink, úgy mémjeink is szaporodni, terjedni kívánnak. A szótlan ember gondolatai, ötletei, meglátásai aligha kapnak szárnyra. Úgy tűnik, evolúciós programozásunk szerint minden a folyamatos kommunikáció mellett szól. Mémjeink terjedése már önmagában is jutalmazza verbális aktivitásunkat; ezen túlmenően ha hangunk erősebb, befolyásunk jelentősebb és dominanciánk kitapintható, mindez a szexuális szelekció harcmezején is komoly fegyverelőnyt jelent. 

 

Számos társasági eseményen veszek részt, s legyen szó családi összeröffenésről, baráti sörözésről, vagy épp pókerversenyről, az asztal körül ülőket tekintve minden esetben háromféle karakterrel találkozom.

  • A SZÓTLAN - Csendben ül, figyeli a hangadókat. Akár hosszú órákon át. Láthatatlan, észrevehetetlen, jelentéktelen.
  • A SZÓNOK - Magabiztosan és nagy hangon kommunikál, szavait lehetőség szerint a teljes asztaltársasághoz intézi. Domináns, számos eszközt ismer, amivel eléri, hogy figyeljenek rá. (Jómagam természetesen ezt a szerepet viszem. A mögöttem hagyott évtizedekre visszagondolva azt kell mondanom: számos trófeát köszönhetek e habitusnak. A csajok határozottan bírják az effajta dominanciát.)
  • A FÉLSZEG - Szemben a szótlannal, ő is szeretné terjeszteni mémjeit, ugyanakkor tart attól, hogy mondandója nem lesz érdekes a széles közönség számára, illetve nem érzi magában az erőt ahhoz, hogy minden figyelmet magára irányítson. Ezért inkább privát diskurzusokat kezdeményez, igyekezve elcsábítani valamely közvetlen szomszédját. A szónok természetesen rosszul van ettől az aknamunkától, ám a kiszemelt beszélgetőtárs jellemzően még inkább, hiszen e mellékvágány sokszor valóban érdektelen, s ő inkább a szónokra figyelne.

 

"Hallgatni arany." Nagy ritkán persze igaz lehet a régi frázis. "Hallgattál volna, bölcs maradtál volna" - nem véletlen, hogy több verzióját is ismerjük e közmondásnak; léteznek esetek, amikor a szótlanság értékesebb, mint a fecsegés.

  • Nyilvánvalóan érdemes mellőzni az alpári, primitív témákat.
  • Ugyanígy kerülendő az érdektelen, üres, önmagán túl nem mutató locsogás. Ha van valami, amitől a falat kaparom, az az, amikor felnőtt emberek azzal fárasztják az asztaltársaságukat, hogy melyik palacsintát szeretik legjobban. Ki a fenét érdekel?
  • A jó ízlésű és egészséges lelkű emberről biztosan elmondható, hogy nem károg folyton. Persze, mindannyian ismerjük az örök fanyalgókat, akik mindig kéjesen fikáznak bármit, mintha pozitív örömök nem is léteznének. A legszűkebb baráti körömben is találni olyanokat, akiknek elég egyetlen gyengébb félidő, máris telerinyálják zárt csoportunk üzenőfalát. Mintha a Muppet Show két öregje kelt volna életre a karzaton. Ez még akkor is kínos, ha Szoboszlaiék nem hoznak össze három parádés gólt a második játékrészben. Hát még így.
  • "Amikor beszélsz, csupán azt ismétled, amit már tudsz. Viszont ha hallgatsz, tanulhatsz valami újat." A dalai láma mondása kiválóan alkalmazható például egy üzleti-szakmai megbeszélésen, ahol számunkra ismeretlen a terep. 15-20 perc figyelmes hallgatás a legtöbbször elég ahhoz, hogy az első megszólalásunk már olyan benyomást keltsen, mely szerint otthonosan mozgunk a témában.
  • Amikor kiemelten fontos, hogy jó benyomást keltsünk a partnerünkben - egy randi, vagy egy üzleti tárgyalás tipikusan ilyen lehet -, olyankor elsősorban a másikat beszéltetjük. Itt nincs szó semmiféle passzivitásról, mi több: segítő kérdéseinkkel abszolút mi irányítjuk a diskurzust. Ez a metódus számos haszonnal kecsegtet, ám a legfontosabb mind közül: a másikban az a kivételesen jó érzés alakul ki, hogy most valóban értően figyeltek rá. Sokan tízezreket fizetnek a terapeutájuknak, hogy ilyen élményben legyen részük.
  • A titkok megőrzésének képessége az egyik legfontosabb megbízhatóság-elem. A különböző vígjátékok esetén elnézhető, hogy mindig mindenki mindent elkotyog, hiszen többnyire ebből szövődik a kalamajka. De amikor - az ápolóit kijátszó :) - Márki-Zay Péter képtelen tartani a száját egy ártatlan interjú során, az valami egészen döbbenetes élmény. Számos cimborámnak ismerem üzleti ügyeit és tudok a félrelépéseikről is, de magától értetődő módon az összes sikamlós sztorit viszem magammal a sírba. Ha akarnak róla beszélni, tegyék meg ők maguk, én biztosan nem fogok eláztatni senkit.

Látható tehát, hogy a hallgatás is nyerő stratégia lehet néhány speciális esetben. Többnyire azonban az extrovertált karakter előnyt élvez az introvertálttal szemben; a beszédes a hallgatag fölé kerekedik. Évezredek evolúciója munkál bennünk, s készteti szólásra szánkat. Nem kéne szembemasírozni a teremtéssel egy jól hangzó, de hamis közmondás kedvéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218260487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.11.27. 14:33:29

@alöksz róz:
ha van egy egységes egyéni választkerületi beosztás és nincs mellette párlista, tehát a nép választ, hogy őt ki képviselje a parlamentben, akkor a fővárosnak 1/6 képviselője lesz a parlamentben, a vidéknek pedig 5/6.

a valóság persze ennél még rosszabb. mert ez nem budapest-vidék ellentét. hanem körúton belüli-körúton kívüli. a körútön belüliek közé értve a budaiakat. a belpestiekkel lenne néhány képviselőjük. országos listákat kell létrehozni, hogy azokra nímandokat írjanak fel, akik végrehajtják az előírt utasításokat. és ezt használja ki orbán. hogy akkor majd ő lesz a vezér.

alöksz róz 2023.11.27. 15:05:47

@cvsvrs: az tényleg úgy van, hogy rettenetesen fáj a belpesti zsidófélének, ha nem kizárólag ő finghatja a passzátszelet.

"a körútön belüliek közé értve a budaiakat." - ezzel azért vitatkoznék :-)
az hogy valaki odaköltözött a gazdagabb, szebb és egészségesebb környékre, nem határoz meg semmit. a budaiak elég nagy része utálja a pesti belterjes értelmetlenségieket.

2023.11.27. 15:58:03

@alöksz róz:
budának van 4-5 képviselője. tordai, szabó tímea, orosz anna, hajnal miklós és még budafoknak egy. azt monjdák a fideszben, hogy előbbiek a dollárbaloldal ügynökei, soros alex emberei, akiket a "sziájé" fizet azért, hogy megbuktassák a kegyelmes kormányzó urat, a kedves nemzetvezetőt. oké.

a nemzetvezető elvtárs ossza meg a hatalmát a 106 egyéni képviselő között. és akkor lesz max. 6-8 "sziájé" ügynök. mert hogy a ballib ennyi kerületben van jelen. és lesz 100 képviselő, akik tutira nem soros alex embere, csak azokat ha a nép választja ki, akkor esetleg nem orbán emberei lesznek. ezért kell fenntartani az országos listát. csakhogy az "apró dobrev klán" és társaik is bejuttatnak listán egy rakat képviselőt.

legyen egyéni kerületi dominancia. vagy kétkamarás vegyes rendszer. álljanak vissza a megyei listák és azon nem lesznek ott a "sziájé" emberei.

alöksz róz 2023.11.27. 16:29:04

@cvsvrs: "legyen egyéni kerületi dominancia." - minek, arra már rámutattál h mi vele a baj :-)

2023.11.27. 16:44:24

@alöksz róz:
az egyéni kerület akkor problémás ha országos listákkal keveredik össze.

ha közvetlen kiválasztás van, akkor a budai értelmiség választhat 4 egyéni képviselőt a 106 helyből. és ezek után 102 azt mondja, hogy hoppácska, ennél a négynél mennyi erőforrás összpontosul. pénzintézetek, ingatlanportfoliók, tőkejövedelem, nem ők a nemzet. ezért kell megbízniuk orbánt, hogy osszea meg a társadalmat és handabandázzon. csakhogy budát is elszedték tőlük. és fővárost is. van egy rakás nímand vidékről. és nem tudnak kormányozni.

aztán persze ha jönnének a pesti nem annyira keresztényes hogy is hívjákok, akkor azok se tudnának kormányozni, hiszen nekik is nímandjaik vannak. és akkor ebből a kettőből melyik legyen. ez a rendszer. vagy jöhet egy harmadik, de ugyanezzel a logikával.

2023.11.27. 16:52:50

egységállami keretek között fenntartani a hegemóniát. és ebben érdekelt az összes párt. és ez az egységállam az, ami diktatorikus. és nem maga az egypártrendszer feltéve, hogy többes jelölés van. akkor ez a rendszer nagyon is demokratikussá válik, mert ha egy párt van, aminek mindenki a tagja, akkor lényegében nincs különösebb szerepe csak annyi, hogy legyen valami parti szerviz, ami a közéleti vitákat hosztolja. felvonultat hostess lányokat, de egyébként a képviselő jelöltek közvetlen választódnak ki. szerte az országból, akkor belbuda és belpest kisebbségben marad.

alöksz róz 2023.11.27. 17:33:21

@cvsvrs: "ha közvetlen kiválasztás van" - akkor még ugyanúgy a pártközpontok jelölik ki a képviselőjelölteket :-)

Boldeone2 2023.11.27. 18:17:56

@alöksz róz: Ennél jobb irány lenne a civil képviselet a parkamentben" - hát pont azt írtam. civil képviselet a felsőházban.
te meg azt írtad nagyjából sehogy se valósítható meg. döntsd már el, mert így saját "

- Sehol nem írtam ilyet, legfeljebb azt, hogy sehol nem tudok ilyenről, vagyis sehol nem működik. Olyan van, hogy embereket delegálnak, mondjuk vallási vagy etnikai alapon, de lássuk be, azok csak díszmajomnak vannak ott, főleg

Én pibt azt mondom, hogy jó lenne, ha egy jelentősebb számú, sorsolással beválasztott képviselő lenne. Mondjuk 1/3. Az már szignifikás
A sorsolás azért kell, mert úgy nincs verseny ...Ha verseny van, akkor úgyis a Fidesz civil jelöltje jut be, vagy esetleg Soros Alexé...

A görög demokráciában is sorsoltak a szabad és telhes jogú férfi polgárok között

Boldeone2 2023.11.27. 18:33:08

@alöksz róz: A "visszahívhatóság" a görög demokráciából ered, egyébként. A lényege az, hogy a népgyűlés minden évben döntött, hogy legyen - e osztrakizmosz, azaz: cserépszavazás

Ebben az esetben egy nekik nem tetsző politikust, 10 évre " kiszavazhattak " száműzhettek

A modern demokrácia másképp műkődik: ad egyfajta szuverenitást a képviselőnek a hatalomtól, az államtól, de a választóktól is Mert abból indul ki, hogy a kormányzat visszaélhet a hatalommal, tehát mondjuk egy koncepciós pert indít a képviselő ellen, majd ez alapján - visszahívják
Ezért az olyan libernyákok, mint én, óvakodunk ettől...Nem mondom, hogy ne legyen, de nem is alapkérdés.

Ha jól tudom Dúró Dóráék feszegetik újra a kérdést, mert jól hangzik... olyan, mint 20 éve a " szakértői kormány" emlegetése volt

alöksz róz 2023.11.27. 19:01:22

@Boldeone2: "Mert abból indul ki, hogy a kormányzat visszaélhet a hatalommal, tehát mondjuk egy koncepciós pert indít a képviselő ellen, majd ez alapján - visszahívják" - csak épp ezt bármelyik rendszerben megteheti, a sajátod ellen is felhozhatod érvnek :-)
meg ezt is:
"A sorsolás azért kell, mert úgy nincs verseny ...Ha verseny van, akkor úgyis a Fidesz civil jelöltje jut be, vagy esetleg Soros Alexé..." - a sorsolással bejutottat is meg lehet vesztegetni, fenyegetni.
ez ellen a (részben) kötött mandátum véd.

alöksz róz 2023.11.27. 19:03:56

@alöksz róz: "ez ellen a (részben) kötött mandátum véd." - ami már egy igen jelentős lépés a demokrácia irányába

2023.11.28. 12:08:14

@Boldeone2:
egyénileg választott népképviselőt a nép hívhatja vissza. akitől kapta a mandátumát. ha a párttól kapta, akkor az. ha közvetlen néptől, a köznéptől, akkor az.

2023.11.29. 11:19:25

@alöksz róz:
az új módosítás, hogy a főpolgármestert listán lehessen megválasztani. a képviselők a politikai vezetőknek totális módon alárendelt emberek legyenek. ez a fasizmus ugyebár. führerprinzip. vezérkultusz. a közéletben csak a vezérnek alávetett képviselők legyenek.

alöksz róz 2023.11.29. 15:59:31

@cvsvrs: ez nem fasizmus. de rossz irány, az igaz.

alöksz róz 2023.11.29. 16:07:09

@cvsvrs: viszont lehet igazad van, és végre megmozdult valami, már a kúria is a kormány ellen ítélt:
www.economx.hu/belfold/kuria-nepszavazas-kiemelt-beruhazas-akkugyar-lmp.781128.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

plusz vona pártot alapított, má a momentum is el akarja hajtani a ballib keménymagot, stb. fel kell a hullámra ülni, akármilyen kicsinek látszik, lehet jobb esély már nem lesz.

alöksz róz 2023.11.29. 16:08:45

@alöksz róz: "lehet jobb esély már nem lesz." - csak ha már tényleg összeomlik minden. de azt meg nem kéne megvárni.

bár a ballib erre játszik, tudja h másképp nincs esélye.

2023.11.29. 16:57:27

@alöksz róz:
akadémikusan az a fasizmus, hogy minden népképviselő alá van vetve a nemzetvezetőnek. így áll össze a parlament. és a minisztériumokból vezete pedig minden hivatásrend szintén a mini duce alárendeltje. totalitárius, nacionalista korpratatív államberendezkedés. és az ország ebbe az irányba tart.

ez nem feltétlen rossz irány. éppenséggel lehet jó is. ha a nemzetvezető tényleg egy szuperzseni. egy fasiszta átmenettel keresztül veri az akaratát és mindenki csak néz ki a fejéből, ahogyan fellendül az ország. az emirátusok is így lettek szupergazdagok. csak az emirek persze reálértelmiségiek hadát gyűjtötték maguk köré, hogy aztán vendégmunkásokkal felépítsék dubaj, abu dhabi városát. az ideológia ókori városállamok listás irányítási rendszere faék egyszerűségű. a lista feje az emir, a lista farka a nép, vagy a népképviselet. és meg van, hogy ki az első, második, harmadik beosztott. csakezek abszolút monarchiában az éppen futó projektek, projektvezetők. ha ez egy szakértő, ügyvivő kormányzás, akkor ez akár nagyon hatékony is tud lenni.

alöksz róz 2023.11.29. 17:31:46

@cvsvrs: "akadémikusan az a fasizmus, hogy minden népképviselő alá van vetve a nemzetvezetőnek" - akkor jó, mert ez ebben az esetben nem teljesül.

2023.11.29. 19:16:49

@alöksz róz:
nyilván abba az irányba halad az ország. szerinted a dk nem a ner része? mi az, hogy nagyon is. vagy a momentum? vagy a mi hazánk? szerinted ezek a pártok kormányozni akarnak, vagy az alárendeltséget választva örökös ellenzékbe maradni? havi 2 millióért nem olyan rossz üzlet.

2023.11.29. 19:42:26

@alöksz róz:
az ellenzékiek orbán üldözöttjei akarnak lenni. mert az egy történelmi szerep. gyurcsány is defetista. nem kormányozni akar. hanem azt, hogy magával ránthassa orbánt.

a fideszben megjelent a voluntarizmus. azt mondja polgármester, hogy "egy beruházás sem okozhat környezeti problémákat", mert "debrecen a zöld őrváros". a kúria ma semmisített meg minden helyi engedélyt, amit a helyi ítélőtábla persze jóváhagyott és amit egy tűzoltó alezredes állított ki. senki se tudja, hogy mit építenek a kínaiaknak. se az, aki az engedélyt kiadja, se az, aki megsemmisíti. fingja nincs senkinek az ország nem egyik, hanem "a" legnagyobb beruházása menetéről. ha a nemzetvezető elvtárs hisz benne, akkor hisznek benne a beosztottjai is. mind egytől egyig. merjenek nem hinni benne. ez a fasizmus.

alöksz róz 2023.11.29. 19:48:29

@cvsvrs: a dk lehet, ferenc testvér eddig minden egyes alkalommal nagyon ügyesen megtrollkodta az ellenzéket

sokszor a lehető legotrombább módon, pl amikor vmelyik választás előtt elterjedt h iszik, és csakazértis jól bebaszcsizva ment az egyeztetésre, hadd háborogjanak :-)

de a komoly arccal előadott "itt az ideje, hogy megfagyjunk az ukránokért" volt szerintem a legsikeresebb trollkodása.

(voltak még nagyon jók, majd ha eszembe jutnak még, mondom)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.29. 20:04:34

@alöksz róz:

"komoly arccal előadott "itt az ideje, hogy megfagyjunk az ukránokért" volt szerintem a legsikeresebb trollkodása."

Ezt tényleg Ferenc testvér mondta? Hol? Ha ez igaz, akkor nálam RGB 0,0,0-ról RGB 1,1,1-re javult a megítélése. Persze a színcsatornák nem 8, hanem 16 bitesek. :)

2023.11.29. 20:15:49

@alöksz róz:
szerinted donáth anna kományozni akar. vagy dúró dóra és novák előd?

debrecenben az ellenzékben fel se merül, hogypolgármester jelöltet kellene állítani. mert még véletlen győznének. és akkor megvonnának minden támogatást tőlük, vagy ami még rosszabb, nem vonnának el mindent így az áldozati szerepet nem lehetne tovább játszani.

most már azt mondja az ellenzék is, hogy vigyék végig ezeket. és ha tényleg olyan fantatsztikus ez, amilyennek beállítják, akkor meg van az új elit. ha nem, akkor meg vannak azok, akiket majd az utókör köpködhet.

alöksz róz 2023.11.29. 20:29:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a fészbuk oldalán megosztott videóban :-)

alöksz róz 2023.11.29. 20:40:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: lehet nem kellett volna az idézőjel, mert nem pont szó szerint így fogalmazott, de ez volt a lényege

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.29. 22:06:33

@alöksz róz:

Akárhogy volt is, ez Gyurcsány kevés értelmes megnyilvánulásainak egyike volt. Nem véletlen, hogy szarkazmusba csomagolta.

Vagy csak egyszerűen részeg volt - de nem, mert akkor kijózanodás után törölte volna.

Bayaz 2023.11.30. 14:13:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a baj (mármint az ellenzékieknek), hogy Gyurcsány és felesége az ellenzéki oldalon messze a legkompetensebb figurák.

Gyurcsány felismerte, hogy az egyfordulós választási rendszerben egy nagy, erős vezetővel rendelkező, egységes pártra van szükség Orbán legyőzéséhez, és van karizmája meg megszállottsága hogy ezt évtizedekig építse és vigye. A problémája csak az, hogy ő - pont a megszállottsága/küldetéstudata miatt - nem képes felismerni, hogy a 4.5 éves katasztrofális kormányzása után nem alkalmas ezen vezetői szerepre.

Ha valaki az ő múltja nélkül, de hozzá hasonló személyiséggel, vagyonnal és kapcsolatrendszerrel rendelkezne az ellenzéki oldalon, akkor már valószinüleg egységesítette volna a baloldali ellenzéket egy pártban és megfelelő körülmények közt (mondjuk a maihoz hasonló gazdasági helyzet) jó esélye lenne kormányváltásra.

2023.11.30. 15:26:01

@Bayaz:
gyurcsány pontosan tudja, hogy ő egy bukott politikus. és egyetlen célja van. az ellenzék vezéreként magával rántsa orbánt. nem kormányozni akar, hanem szimplán kormányt buktatni. a többi meg még azt se. nekik megfelel az áldozati szerep.

illetve az udvari ellenzék. a mi hazánk. ha valaki kellemetlen a fidesznek, akkor kósa lajost küldik oda, hogy csináljon hülyét magából. hanem dúró dóra felszólal. hogy tüntessék el az lmbtq képeket a nemzeti múzeumból. a fidesz mégse mondhatja, mert a fidesz politikai igazgatója nyitotta meg. tiltakozzon a mi hazánk. terjesszen be módosító indítványt a választási törvényhez.

és így lényegében a parlament egésze orbán kottájából fütyül.

Boldeone2 2023.11.30. 15:32:21

@Bayaz: ....igen, az nagy felismerés volt, hogy Orbán Viktor szétverte a plurális demokráciát, ebben a formában, ezzel választási rendszerrel az nem működik
Ez valójában egy elvi kétpártrendszer, effektíve egypártrendszer....

Az meg teljesen abszurd, hogy a Mi Hazánk mozgalom terjeszti be a választási rendszer arányosítására a törvényt...

A baloldali pártoknak minden héten be kellene terjeszteni, minden héten bombázni kellene vele a lakosságot

Lényegében egy arányos választási rendszerben játszi könnyű elveszteni a többséget, utána meg már Orbán sem tud autokrataként ugrálni...

Koalíciót köt a nácikkal, vagy akkor ellenzéki kormány jön

Abban, hogy pár év múlva óriási változások lesznek, biztos vagyok, a Fidesz a háborús propagandával most túlnyerte magát

A gazdaság felfutása is teljesen kimerült, csak a különbségek növekednek, a fidesz elit meg nemcsak hogy öreg már, de egyre gusztustalanabbul viselkedik..

2023.11.30. 15:43:22

@Boldeone2:
a fidesz a mi hazánkkal éppen egy olyan rendszert vezetne vissza, amit te generálisan követelsz, és régen is volt. csak most épp úgy gondolják, hogy ez nekik kedvez, ez egy totálisan elvtelen rendszer, eseti megoldásokkal. csakhogy ennek része az ellenzék is.

nincs egy mindenki által elfogadott alkotmányos rend, nem is volt, a rendszerváltás se hozott semmi effélét. eleve egy ideiglenes alkotmány volt. egy olyan új államforma, amit még az mszmp kiáltott ki. vajon miért? és az új rendszernek se volt legitimációja. senki se ismerte ezeket a képviselőket. a többségükről kiderült, hogy az mszmp spiclije volt. és ettől függetlenül ezek a pártok nem hoztak létre társadalmi egységet, ami a baloldal alapfeladata lenne, se valódi nemzeti összetartozást, ami a jobboldalé.

történelmi értelemben a rendszerváltás áll bukásra. a komplett politikai osztály.

alöksz róz 2023.11.30. 17:11:14

@Boldeone2: "Az meg teljesen abszurd, hogy a Mi Hazánk mozgalom terjeszti be a választási rendszer arányosítására a törvényt..." - dehogy abszurd, a részükről teljesen logikus, kizárólag úgy tudnak bekerülni a fővárosi közgyűlésbe.
és a parlamenti választáson is csak listás képviselőt tudnak küldeni.

tudod mi lenne a végtelenül cinikus? ha megszavazná a fidesz mind a kettőt.

a mi hazánkkal lehet hogy többségbe tudna kerülni a fővárosi közgyűlésben, egy próbát megérne, a tiltakozóknak meg az orra alá tehetné, hogy nincs itt semmi diktatúra... hiszen az arányos választás milyen demokratikus, és egyúttal nagyobb esélyt adott az ellenzéknek az országgyűlési választáson. tarthatná a markát egy ideig az eu-s pénzekért.
aztán 2026-ra visszaváltoztatná a parlamenti választás szabályait.

csak nehogy így legyen véletlenül...

alöksz róz 2023.11.30. 17:14:29

@Boldeone2: "a fidesz elit meg nemcsak hogy öreg már, de egyre gusztustalanabbul viselkedik.." - nem öreg az. az csak a kirakat.
tele van fiatal(abb) még nagyétvágyú lopni vágyóval :-)

Boldeone2 2023.11.30. 19:03:07

@alöksz róz: tele van fiatal(abb) még nagyétvágyú lopni vágyóval :-)"

- Akkor örülj neki, hiszen lesz utánpótlás! Erre szavaztok, nemdebár? Ez a " legkisebb rossz", ezt mondja Nagy Laci is ...

2023.11.30. 19:16:28

@alöksz róz:
ugyan már. ezt a fidesz megszavazná, orbán azokban sohasem. orbán sose akarta a hatalmat megosztani. sose akart másokkal kormányozni csak és kizárólag kényszerből.

nem akarjátok megérteni orbán habitusát. amikor azt mondja az első interjújában, hogy őt nem különösebben érdekli, mert ő államelméletet akar tanulni, azt azért mondja, hogy soros ösztöndíjat kapjon. az érdekli, hogy a hatalomba kerüljön másokat átbaszva. és ugyanilyen személyiség gyurcsány.

2023.11.30. 19:16:58

őt nem különösebben érdekli a *hatalom*

alöksz róz 2023.11.30. 19:35:25

@Boldeone2: "Ez a " legkisebb rossz", ezt mondja Nagy Laci is ..." - akkor ezt a lacinak mondd, ne nekem, én már sokszor kifejtettem, miért nem jó a kisebbik szar elve: akkor is szart fogsz enni, ha a két kupacból kisebbik szart választod :-)))

ugyanakkor az is igaz, hogy nincs az a szar helyzet, amin ti ne tudnátok még rontani.

alöksz róz 2023.11.30. 19:37:01

és onnan is tudtok még lopni, ahonnan már senki nem gondolná, hogy van még mit

alöksz róz 2023.11.30. 19:40:49

@cvsvrs: "sose akart másokkal kormányozni csak és kizárólag kényszerből." - pont erről beszéltem, azért kell a fővárosban változtatni a rendszeren, mert máshogy nincs esélye...

néha olvass is, ne csak írj

2023.11.30. 19:47:20

@alöksz róz:
ezt akkor szavazná meg ha azt mondanák neki, hogy csak így juthat eu-s forráshoz.

már az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokon ez az egyik legnagyobb vitatéma. az összes párt azt mondja, hogy az egyéni képviselet nem jó, mert hogy a volt mszmp-s pártitkárok helyben népszerűek, ők pedig ismeretlenek. attól félnek, hogy egyéniben kikapnak. ezért a listás helyeket preferálják. mert kádár leváltása és halála után a vezető nélkül maradt mszmp viszont nem népszerű. az abból létrejött mszp se különösebben. amit nyers rezső vezet.

antall az egyelen, aki azt mondja, hogy nem ez számít. hanem az elvek. legyen 1:1 az egyéni és a listás mandátum arány. és a többi fogja a fejét, hogy uram isten ez a baromarcú nem érti, hogy az nem jó. aztán végül tölgyessy kidolgoz egy rendszert. egy commodore 64-esen próbálja szimulálni a választást különböző kimenetelekkel. (nem vicc). majd ezt beviszik a parlamentbe németh miklósnak. aki beterjeszti a javaslatot még a régi parlamentbe. és a régi mszmp-s képviselők módosító indítványokat adnak be, hogy ez több egyéni hely legyen. hasraütnek számokat. németh felhívja telefonon antallt, ő tölgyessit. bemennek a parlamentbe. és a folyosón döntik el, hogy oké, legyen ez a mandátum kiosztási rendszer ezekkel az esetleges paraméterekkel.

aztán a régi pártitkárokat könnyedén kiszorítják egyéniben. listán az mdf nyer. ők uralják a fél nyolcas híradót. amit pozsgay enged át nekik. 1990 januárjától ugyanis a sok milliós nézettségű híradó és hét főszerkesztője aczél endre helyett pálffy g istván lesz. (pozsgay azt gondolja, hogy mégis csak államfővé választják.) és így az mszp népszerűsége esik, az mdf viszonylag népszerűvé válik, az fkgp és az kdnp ismertséget szereznek. az szdsz és a fidesz pedig a kettes csatornán szerepel. orbán akkor még azt hiszi, hogy az szdsz lesz a biztos befutó. hiszen ők "az" értelmiség.

aztán rájönnek, hogy a média mennyire meghatározó. és annak birtoklásáért indul meg a harc. pozsgay-t félre állítják. és az mdf-szdsz paktum alapján osztják el a főhivatalokat. és így kerül a hatalomba göncz és lesz államfő, sólyom pedig az alkotmánybíróság elnöke.

totál ismeretlen szereplők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 19:48:16

@alöksz róz:

"már sokszor kifejtettem, miért nem jó a kisebbik szar elve"

A kisebbik szar elve csak akkor nem jó, ha választhatsz olyat is, ami picit sem szar. Jelenleg Magyarorszagon a kisebbik szar Fidesz és a nagyobbik szar Gyurcsány között választhatsz. Az sem kiút, ha nem választasz, mert akkor mások döntenek helyetted.

Azt nem értik sokan, hogy a tartózkodás, a nem szavazás és az érvénytelenül szavazás is választás. Ezeknek alkalmanként van értelmük, de legtöbbször nincs.

2023.11.30. 19:57:18

@alöksz róz:
oké, csak azt is írod, hogy ezt megszavazná országosan is. dehogy szavazná meg. csak akkor ha erre kényszerítik.

lehet tisztán egyéni képviselői rendszer, ez a westminsteri demokrácia. lehet tisztán listás. ez a weimari. (ilyen izraeli rendszer is. a 25. kneszetben több mint egy tucat párt van. és a likud koalícióban kormányoz. egy ilyen rendszerben a miniszterlnökök jönnek, mennek.)

lehet vegyes rendszer. leginkább kétkamarás parlamentben. éppenséggel az is lehetne. akkor ha fővárosi és megyei listák vannak. tehát listán az országrészekből jutnak be képviselők. viszont így egy rakás helyi egyesület jönne létre. megyei listákból egy új széljobbos "64" (a trianoni utáni megyerendezésekkel 19) vármegye mozgalom adódna.

alöksz róz 2023.11.30. 21:20:32

@cvsvrs: jaja, ez volt a másik, amiért azt írtam, hogy olvasni is kéne, nem csak írni. az csak a csel :-)

alöksz róz 2023.11.30. 21:31:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát pont ez a kisebbszar-gondolkodás csapdája.
nehogy helyettem a nagyobb szart válasszák, inkább megyek és kérem a kisebbet :-)
erre játszik a orbán is meg a gyurcsány is.

ha ennyire nem találsz olyat ami nem szar szerinted, csinálhatsz egyet, jogodban áll.
(vagy akár el mehetsz a szarból máshova... nem véletlenül menekülnek az emberek az országból. szerintem én is lepattanok rövidesen.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:00:24

@alöksz róz:

"ha ennyire nem találsz olyat ami nem szar szerinted, csinálhatsz egyet, jogodban áll."

Vagyis alapítsak egy százakárhányadik mikropártot? Ugye viccelsz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:06:11

@alöksz róz:

"nem véletlenül menekülnek az emberek az országból."

Nem innen menekülnek. A legeslegtöbben pusztán a jobb megélhetésért mennek Nyugatra. Persze ilyenkor lehet panaszkodni a mindenkori kormányra. Mentek volna már a ballib kormanyok alól is, csak akkor még moratórium volt a kinti szabad munkavállalasra. Akik akkor mentek volna, azok valszeg a szoclib kormányra panaszkidtak volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:10:39

Ja, és bár triviális, még pár évtizedig nem érjük utol Nyugat-Európát, bármilyen kompetens kormányok legyenek is.

Szóval pár évtizedig akkor is "menekülni" fognak innen sokan, ha a világ legjobb, legdemokratikusabb, leglegebb kormányok lesznek.

Meglehetős demagógia politikai okokkal magyarázni.

2023.11.30. 22:45:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
erdélyi magyarok többsége is hazamegy. budapest a magyar vidéket szanaszét verte, különösen a kisebb településeket. nemcsak a fidesz. elsősorban a fidesz.

2023.11.30. 22:49:37

az elvándorlásnak annyi előnye van, hogy budapest népességét legalább részben lecserélődik. és az erdélyi magyarok visszamennek a szülőföldjükre. nyilván egy hosszabb folyamat, hogy a németség visszatakarodik ahonnan jött. a baller zsidók kimennek amerikába, a jobberek izrealbe. és lesz egy elcigányosodott vidék. ezért fontos, hogy a cigányoknak is legyen országuk. nagy-albánia. és abban lehet egy enver hodzsa. aki a nyugat elleni végső háborúra építi a betonbunkereket.

2023.11.30. 22:59:04

a probléma nem a fidesz, vagy nem-fidesz, hanem ezek együttese: budapest.

alöksz róz 2023.11.30. 23:13:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem innen menekülnek. A legeslegtöbben pusztán a jobb megélhetésért mennek Nyugatra." - eddig így is volt (talán a fiatalokat leszámítva). most meg már menekülne a a kilátástalanság elől, aki csak tud.
kár lenne tagadni.

alöksz róz 2023.11.30. 23:15:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Meglehetős demagógia politikai okokkal magyarázni." - ez meglehetős szalmabáb. a kilátástalanság elől menekülés nem politika...

alöksz róz 2023.11.30. 23:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szóval pár évtizedig akkor is "menekülni" fognak innen sokan" - nem, az teljesen más dolog, amikor kimegy valaki dolgozni jó pénzért.

"Vagyis alapítsak egy százakárhányadik mikropártot? Ugye viccelsz?" - tőlem választhatod a kisebbik kupac szart is, ha ennyire ízlik :-)

alöksz róz 2023.12.01. 00:20:15

@alöksz róz: ej, adom itt az ötleteket ingyen :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 08:10:34

@alöksz róz:

Te meg felőlem megalapíthatod az ezervalahanyadik tíz tagos nanopártot, amelynek rögtön büszke elnöke is tehetsz.

"tőlem választhatod a kisebbik kupac szart is"

Az örök fanyalgó vagy. Mivel a politikában olyan nincs, hogy valamiben ne legyen akár csak egy icipici szar is, ezért a te fennkölt elved alapján semmit nem választasz - kivéve persze a saját nanopártodat, amely persze a 20 tagot elérve rögtön jobbikosódni, vagyis osztódni fog, hiszen valaki biztos találni fog benne egy csipetnyi szart.

Üsd már fel az idegen szavak szótárában a pragmatizmus szót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 08:13:57

@alöksz róz:

" a kilátástalanság elől menekülés nem politika..."

Az a politika, hogy te menekülésnek nevezed, és politikai vitában érvként hozod fel.

2023.12.01. 08:56:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
orbán nem pragmatikus, hanem egy elvtelen opportunista politikus. a pragmatikus politika ügyvivő kormányzást jelent. vannak közéleti problémák, amelyeket a pragmatikus politikusok megoldanak. orbán nem old meg semmit se, ahogyan gyurcsány se.

személyi kultuszt építenek a pártjukon belül. nímandokkal veszik magukat körbe, akik sohasem fogják őket leváltani. az országos listás rendszer lehetővé tesz, hogy ezt fenntartsák. hiszen a listán az összes képviselő a pártelnöknek van alávetve. és az egyéniben indulók is igyekeznek befutó helyekre kerülni. és ezért nyalizni kell a pártelnöknek. és létrejön egy kontraszelektált pártelit, degenerált pártvezetőkkel. és a rendszeren belüli alternatíva, hogy valaki csinálhat még egy ugyanolyat országos méretekben.

2023.12.01. 11:27:49

vegyük példának az l simon ügyet. egy pragmatikus politikus azt mondja, hogy a world press photo kiállítás nem való a magyar nemzeti múzeumba. mert nem kötődik magyarországhoz, nem nemzeti jellegű és fotók nem képeznek múzeális értéket.

ugyanakkor egy kortárs művészeti galériában helye van, vagy helye lehet. és ha egyes képek szexista tematikájúak, akkor azokat különítsük el. vagy ha a szervezők azt mondják, hogy ezek a képek együttesen értelmezhetők, akkor kerüljön egy underground kiállói térbe, esti nyitva tartással.

és ezzel a probléma meg van oldva. a továbbiakban nincs ügy. mert minden szexista tartalmú kiállítás bekerül a trafóba. nagykorúak számára, esti nyitva tartással. állami támogatás nélkül és fizetni kell érte. de egy világvárosban éppenséggel lehetnek ilyen kiállítóterek. amit a night mayor felügyel.

ez ugye már nem osztja meg a társadalmat, ez lezárja ezt a kérdést. a gender "tudósok" az underground klubokban éppenséggel vitázhatnak az ezt elutasítókkal. a pragmatikus politikus ezt a tematikát úgy nyomja el, hogy legalább oldja a problémát, ha nem is tudja megoldani. mert ez egy évezredes moralizáls. amit nyilván nem kell bevinni az óvodások közé. ugyanakkor ha valaki ezt akarja, akkor azt egy underground klubban meg lehet vitatni és le lehet nyomni.

csakhogy orbánnak esze ágában sincs ezt a kérdést menedzselni. egyáltalán semmilyen problémát nem akar, vagy nem tud megoldani. hanem ő csak megosztja a társadalmat, újabban már a fidesz szavazóbázisát is, ami arra jó, hogy megmutassa, kik azok, akikben a führer imádata az első és egyetlen szempont.

alöksz róz 2023.12.01. 13:02:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Te meg felőlem megalapíthatod az ezervalahanyadik tíz tagos nanopártot, amelynek rögtön büszke elnöke is tehetsz." - ne viccelj már, azért miért ÉN alapítsak pártot, mert SZERINTED mindegyik szarkupac? :D

"Az örök fanyalgó vagy." - mindig lehet jobb :-)

"Mivel a politikában olyan nincs, hogy valamiben ne legyen akár csak egy icipici szar is, ezért a te fennkölt elved alapján semmit nem választasz - kivéve persze a saját nanopártodat" - ez a te véleményed, nem az enyém.

"Üsd már fel az idegen szavak szótárában a pragmatizmus szót." - pontosan tudom, hogy mi az. és azt is, mi nem az: a nyakig érő szarból kiabálni kifelé, hogy a másik már a fejünk búbjáig érne, nem pragmatizmus.

alöksz róz 2023.12.01. 13:07:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az a politika, hogy te menekülésnek nevezed, és politikai vitában érvként hozod fel." - nem fogsz árnyékbokszoltatni, tudhatnád hogy ennél sokkal rutinosabb vagyok :-)
hiába próbálod a kilátástalanság elől menekülést és a külföldi munkavállalást összemosni.

alöksz róz 2023.12.01. 13:08:24

@cvsvrs: "és létrejön egy kontraszelektált pártelit, degenerált pártvezetőkkel." - és cégvezetőkkel.

alöksz róz 2023.12.01. 13:11:49

@alöksz róz: <<"Az örök fanyalgó vagy." - mindig lehet jobb :-)>> - ennek ellenére még részeredményeknek is tudok örülni :-)

hát most nincs minek örülni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 18:02:30

@alöksz róz:

"nehogy helyettem a nagyobb szart válasszák, inkább megyek és kérem a kisebbet :-)
erre játszik a orbán is meg a gyurcsány is."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 18:06:57

@alöksz róz:

"a nyakig érő szarból kiabálni kifelé, hogy a másik már a fejünk búbjáig érne, nem pragmatizmus."

Az a pragmatizmus, hogy a rendeljezésre álló lehetőségek közül a legkisebb rosszat választom.

alöksz róz 2023.12.01. 19:13:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudod h mi az a kognitív disszonancia?

2023.12.01. 19:25:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ez az opportunizmus. valaki az éppen adódó legjobb lehetőséget kihasználja. és nincsenek elvek. a pragmatizmus az, hogy van egyfajta gyakorlat, amit követsz. és azt elvszerűen teszed.

2023.12.01. 19:35:00

az orbánizmust mibenlétét sokan próbálták megfejteni. és senkinek se sikerült. mert a szerzők ezt a fajta politikai pragmatizmust keresik. totális elvtelenség van. és elképzelés nélküliség. orbánnak nincsenek külpolitkai elképzelései. ha ő azt mondja, hogy legyen béke, akkor nincs béketerv. a belpolitikában pedig teljesen esetlegesek a lépései. a személyzeti politikában különösen kiszámíthatatlan. ebben a listás választási rendszerben a saját szempontjából rendkívül hatékony. egyébként az ország szempontjából kártékony.

és hasonló személyiség gyurcsány.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 19:52:59

@alöksz róz:

"tudod h mi az a kognitív disszonancia?
és hogy mi a hamis dilemma?"

A posztjaid és a kommentjeid a fentiekre számtalan kiváló példát tartalmaznak. A vicces csak az, hogy te ezt észre sem veszed.

alöksz róz 2023.12.01. 20:22:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát még szép, a kognitív disszonanciát senki nem tudja elkerülni :D

alöksz róz 2023.12.01. 20:24:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a hamis dilemmát viszont igyekszem észrevenni.

alöksz róz 2023.12.01. 20:25:47

tudtommal nincsenek posztjaim.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 21:17:58

@alöksz róz:

És ezzel a mindent taroló érvvel meg is cáfoltál, egyenest a sárba döngöltél!

Grödaz - Größter Debatteur aller Zeiten! (Wilhelm Keitel után szabadon)

alöksz róz 2023.12.01. 21:24:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem kell hisztizni.
még mindig a kisebbszar-gondolkodás a téma.
ahhoz kapcsolódik a két kérdés.

alöksz róz 2023.12.01. 21:27:34

és hogy hogyan játszik erre a fidesz is meg a baloldal is

alöksz róz 2023.12.01. 21:30:42

de tőlem meg is sértődhetsz :D

majd keserű lesz az ébredés, amikor már az ember szája magasságáig ér a szar, ebbe az egybe igaza van a segg tagának :-)

alöksz róz 2023.12.01. 21:37:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a posztot is tudtam miért írtad oda, hogy ha szólok érte, tudj gúnyolódva menekülni :-)))

Wildhunt 2023.12.01. 22:15:08

@alöksz róz: meg minden politikus, mióta az emberiség feltalálta a választásokat.
Felteszem a te világodban nem így van?

alöksz róz 2023.12.01. 22:21:44

@Wildhunt: hát dehogynem. tisztában vagyok vele. csak nem mindenütt van ekkora sikere.

és mindig akad, aki nem érti, hanem inkább besértődik, láthatod :-)

alöksz róz 2023.12.01. 22:25:31

@Wildhunt: ezt saját magukkal csinálják az emberek. nem a orbán vagy a gyurcsány teszi ezt velük.

nagy felismerés, mi? :D hogy el kell magyarázni...

alöksz róz 2023.12.01. 22:35:58

@Wildhunt: az amerikások voltak ebben a legügyesebbek, már eleve így találták ki.

Wildhunt 2023.12.01. 22:42:52

@alöksz róz: szerintem Józsefné is érti, csak úgy gondolja, hogy ha már az eddigi történelemben ez mindig így volt, inkább alkalmazkodik hozzá, mint hogy fanyalogjon rajta.

Wildhunt 2023.12.01. 22:44:43

@alöksz róz: részemről a Brown-mozgás híve vagyok, azt vinném a politikába. Csak kellene hozzá egy kritikus tömeg. Arra viszont van példa, hogy ez meglett.

alöksz róz 2023.12.01. 23:07:23

@Wildhunt: nagyon elegáns menekülőutat kínálsz neki, csak kár hogy egy cseppet relativizálsz

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 23:11:58

@alöksz róz:

"a posztot is tudtam miért írtad oda, hogy ha szólok érte, tudj gúnyolódva menekülni :-))) "

Megsértődni? Te nem tudsz engem megsérteni, és nem azért, mintha lenéznélek, hanem mert egyszerűen nem állsz olyan közel hozzám, hogy érdekelne, mit gondolsz rólam. És biztos vagyok abban, hogy ezzel te is pont így vagy.

Esetleg így ismeretlenként még úgy tudnál megbántani - nem megsérteni -, ha valamivel egy kényes pontomra, az elevenembe találnál. De ilyen eddig még nem történt.

Menekülni? Két egymással egyet nem értő ember vitájában elég hamar eljön az a pont, amikor belátjak, hogy a vita folytatásának nincs értelme. Ilyenkor átválthatnak troll üzemmódba, ezzel még húzni lehet egy darabig, , de aztán már az sem okoz elég élvezetet. Ilyenkor kell abbahagyni.
Ha te ezt menekülésnek tekinted, ám tekintsd annak. Engem nem zavar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 23:33:07

@Wildhunt:

Ez már jóval közelebb áll. Elkezdtem írni, de elküldés előtt kitöröltem, mert nem kívánom meggyőzni Alex Rózsit, akkor meg minek menjek bele? Írjam le a nyilvánvalót? Почему?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 08:29:08

@Wildhunt:

Ezt a Brown-mozgást a politikában hogyan érted?

Wildhunt 2023.12.02. 08:48:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha a társadalomnak van egy generációkon átívelő értékrendje, akkor a karrierista politikus akkor lehet maximálisan sikeres, ha ehhez idomul.
Ezt láttuk ny-EU-ban, míg ezt az értékrendet le nem bontották.

Wildhunt 2023.12.02. 08:49:11

@Wildhunt: nálunk ez a kialakulóban van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 09:06:11

@Wildhunt:

"inkább alkalmazkodik hozzá, mint hogy fanyalogjon rajta."

A fanyalgás egy passzív és negatív attitűd, sehova nem visz. Akiben van politikai ambíció, tehetség és KARIZMA, az mozgalmat vagy pártot alapít - MZP-ből pl. az utóbbi kettő hiányzik, míg Orbánban anno megvolt.

Akiben csak az ambíció van meg, esetleg némi tehetséggel, az még jó lehet fontos párt- vagy társadalmi pozíciókban. Ám akiben a három közül egyik sincs meg - mint pl. bennem -, de legalább van megalapozott véleménye, az max. szürke párttag lehet, vagy csak egyszerű szavazó. Én a legutóbbi vagyok, soha egyetlen pártnak nem voltam tagja, nem is vagyok, nem is leszek. Az ilyen emberek azok, akiket Alex Rózsi szarevőknek tart.

Azokról a tömegekről ne beszéljünk most, akiknek még megalapozott véleményük sincs, velük foglalkoznak a választasi kampányok.

Alex Rózsi megvetően szarevőkről beszél, holott csak arról van szó, hogy minden ember a saját tehetsége és habitusa alapján cselekszik. Nem mindenki forradalmár. Rózsi nem veszi észre, hogy fanyalogva bár, de ő is nagy kanállal eszi a szart.

2023.12.02. 10:23:01

@Wildhunt:
országos listák közül lehet választani. és a listán szerveződésben a pártelnöknek totálisan alárendelődő jelöltek vannak. a lista feje a führer, a farka nímandok hada.

és az összes párt így működik. mert hogy a listaszerkezet így hatékony. lásd momentumban bírálják a führerint. és másnap kirúgják a polgármestert. bírálni merészelte a vezetőt. az összes párt diktatórikus. és ez veri szét a közéletet. nyugat-európát is, amerikák is.

maga a rendszer rossz.

2023.12.02. 10:38:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ne viccelj már. orbán nem karizmatikus, hanem egy megosztó politikus.

karizmatikus a tenorista, elénekli, hogy time to say goodbye, és a közönség állva tapsol. mindenki, vagy majdnem mindenki. ez a karizma. bocelli. aki egy kicsit úgy néz ki, mint az ifjú orbán. szemen találta egy focilabda és attól félszeggé vált, és megvakult. és milliók imádják úgy, hogy senki se utálja. ez a karizma.
www.youtube.com/watch?v=qjzJYa7tHLs

2023.12.02. 11:06:19

ugye ebben az előadásban vannak bírálható elemek. egy rendező azt mondaná, hogy a nő ne kellesse magát, mert nem annyira szép, ráadásul a férfi semmit lát belőe. fogja a kezét és csak olyan mozdulatokat tegyen, amennyi a szoprán énekléshez feltétlen szükséges. így olyan, mint egy rossz diszkó énekes. és az is, csak ő webber (volt) felesége. úgy került oda. tehát van ebben familaritás,

és nyilván van benne egy kis szánalom. az, hogy a tenorista vak. csakhogy van egy mindenki számára kellemes kis melódia, egy professzionális háttérzenekar és a karizma, amit bocelli nyújt.

ezzel szemben az orbánizmus alapja a hate speech.
www.youtube.com/watch?v=XvGmOZ5T6_Y
illetve ehhez kell gyurcsány is. soros és a többi. szóval ők ezt az 1984-esdit játsszák. ebben senki se karizmatikus. ez egyik elem. és a másik a győzikés valóság show, ami kirajzolódik a tiktokon. osztják rendesen. érdemes olvasni a kommenteket.
www.tiktok.com/@viktor_a_tiktokon/video/7307281180800355616

csak persze gyurcsány is ilyen "karizmatikus", vagy donáth anna "karizmája" is annyi, hogy szimplán megosztja a közönséget. a tehetetlen tömeget a tehetségtelen.

alöksz róz 2023.12.02. 12:54:44

@Wildhunt: nem volt mindig így a ez eddigi történelemben.
(még a miénkben se, pedig a magyarok elég hajlamosak rá.)

alöksz róz 2023.12.02. 13:04:21

@cvsvrs: "ne viccelj már. orbán nem karizmatikus, hanem egy megosztó politikus." - a kettő nem zárja ki egymást.

nem kell átesni a ló túloldalára. azt h orbán igencsak karizmatikus, még a népszava főszerkesztője is el bírta ismerni. a saját újságjában, a főellenségről.
és ferenc testvér is az, hát mi a bánattal tudja meggyőzni a nagyszámú híveit, biztos nem a teljesítményével. nem tudom, találkoztál-e velük személyesen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 14:15:58

@alöksz róz:

Én ezért szűröm cvrxxx-et, és csak akkor látom, mit ír, ha vki idézi. A zsigeri vak gyűlölet teljesen megfosztja a józan ítélőképességétől. Pedig az ellenfél lebecsülése eleve rossz taktika.

2023.12.02. 14:54:05

@alöksz róz:
ha orbán karizmatikus, akkor mussolini és győzike is az. orbán egy mussoliniba oltott győzike. sokan imádják és még többen utálják.

ha valaki karizmatikus, akkor nem megosztó személység. bodrogi gyula karizmatikus. nem csinál semmi különöset. csak ő a bodrogi gyula. és a nézőgyerekek imádják. máig azt kérik tőle, hogy énekelje el a süsüt. nem kötődik hozzá semmiféle színházi iskola, nem egy nagy rendező, hanem egy szerethető karakteres alak, akit mindenki, vagy majdnem mindenki szeret. esetenként imádják, mert jó kedvre deríti az embereket.

orbán szimplán csak megosztó.

Wildhunt 2023.12.02. 22:56:15

@alöksz róz: azt mondtam volt ilyen, nem azt hogy mindig így volt. Az nem ugyanaz.
süti beállítások módosítása