téveszmék

téveszmék

"Hallgatni arany"

2023. november 20. - G. Nagy László

hallgatni_arany.jpg

 

Két székely utazik egy vasúti kocsiban, elnyúló, mély hallgatásba burkolózva.

- Tán csak nem kend is Gyergyóról való? - kérdi egyikük hosszú percek után.

- De biza'. - válaszol a másik.

Bő fél óra csendet követően folytatódik a diskurzus:

- Tán csak nem kendnek van az a szép szál legény fia?

- De biza'.

Egy óra hallgatás után:

- És serken-e már a bajsza a legénynek?

- Serken a'.

Ismét a béke csendje borul rájuk, de nem sokáig; a vonat összeütközik egy másikkal, kisiklik, brutális a katasztrófa. Mindenütt, roncsok, törmelékek. A két öreg csodával határos módon túléli a szerencsétlenséget. Miközben ruházatukat leporolva igyekeznek rendbe szedni magukat, megszólal az egyik:

- És, pödri mán?

 

Persze, elmosolygunk az effajta szűkszavúságon, de azért pontosan tudjuk, hogy az élet nagy csatamezőin ennél jócskán több munícióra lesz szükségünk. A hallgatag emberek aligha futnak be nagy karriert, s a párválasztás frontján is pokoli hátránnyal indulnak. Mindenkinek szívből ajánlom Gecse Dóra 18 randi című kötetét. Az alcím mindent elárul: "Ha sikerül, abból párkapcsolat lesz. Ha nem, akkor novella." E groteszk, elcseszett randik közül talán a legtipikusabbal, a csendes ifjú esetével indul a könyv:

Tibi nem nagyon volt partner a beszélgetésben. Kínosan éreztem magam, mert kérdéseimre csak félmondatokkal válaszolt. Dicséretére mondom, a fiú a tőmondatok mestere. Alany-állítmány. Esetleg megfűszerezi mondókáját egy-egy tárggyal. Néhol elvétve felbukkan egy-egy helyhatározó. Az pedig már a bővítmények orgiája.

- Te hol laksz, mit is írtál?

- Budán.

- És azon belül?

- A Moszkva térnél. - Hopp, ez már három szó!

- Mindig ott laktál?

- Nem.

- Előtte hol laktál?

- Kelenföldön.

 - Én a nyolcadik kerületben születtem, de aztán gyorsan kiköltöztünk Óbudára, és azóta ott lakom. Jó környék, csak macerás a közlekedés. Jól jönne oda is egy metró – reméltem, ezzel a mondattal megtöröm a jeget, és sikerül beszélgetést kezdeményeznem arról például, hogy miért kevés a metróvonal Budapesten. Tévedtem.

- Hát, van ez így – mondta Tibi. Értettem. Metró-téma lezárva.

- Hova jártál gimibe?

- Kelenföldre.

Tíz perc néma csendet tartottunk az elmúlt kelenföldi diákévek tiszteletére. Kavarogtak a gondolataim, hogy mégis mit kérdezhetnék tőle, milyen témát dobhatnék fel, amire ráharap, és beindul a beszélgetés köztünk. Értem én, hogy ő egy csendes fiú... valószínűleg én nem tudom ezt elég intelligensen kezelni. Frusztrált lettem. Ez így nagyon nehéz lesz.

Az igazság az, hogy nem Gecse Dóri az egyetlen, aki a megkukult srácok miatt panaszkodik, számos lányismerősömtől hallottam hasonló sztorikat. A legtöbben nem voltak ilyen türelmesek; a randi közepén egyszerűen felálltak és faképnél hagyták a töketlen udvarlót.

 

Az evolúcióbiológia kutatói évtizedek óta töprengenek azon, hogy miért nőtt ilyen brutálisan nagyra a homo sapiens agya. Az egyik korai hipotézis az eszközhasználatot jelölte meg fő okként, ám amikor látták, hogy nem csupán a főemlősök, de még egyes madarak is számos eszközt használnak, ez az elgondolás a sufni mélyére került. Hasonló a helyzet a vadászattal, amely a fajtársak között komoly együttműködést, összehangolt cselekvést igényel. Amikor megfigyelték, hogy a zebrát becserkésző oroszlánok zsigerből megoldják e csapatmunkát, ezt a hipotézist is elvetették. A téma tudósai között ma már széles az egyetértés annak kapcsán, hogy testtömegünkhöz képest gigantikus méretű agyunkat elsősorban a beszéd, a nyelv kialakulása, egymás befolyásolása, manipulálása - vagyis végső soron a szexuális szelekció - tette szükségessé. A pletyka, a csajok befűzése szavak által; a politikai populizmus; a marketing és a szélhámosság szinte egyidős az emberré válással. Aki jobban kommunikál, az nagyobb hatalomra és több nőre tesz szert, mint csendesebb riválisai. Természetesen léteznek olyan élethelyzetek, amikor hallgatni arany - erre a záróbekezdésben visszatérünk még - de alapvetően a beszéd és az arra való készség az, amely kiemel bennünket az állatvilágból - és a lúzerek közül.

 

Susan Blackmore A mémgépezet című művében egy külön alfejezetet szán annak megválaszolására, miért is beszélünk olyan sokat. A hallgatásról így ír: "Csupán ritkán fordul elő, és különleges szabályokat követel megerősítése a végtelenül hosszú beszélgetés természetes mémikus törekvésével szemben. Ezekkel a szabályokkal találkozunk számos helyen: könyvtárakban és iskolákban, előadótermekben és mozikban, sőt még egyes vasúti kocsikban is, és azt láthatjuk, hogy az emberek - a legjobb szándékuk ellenére - azon kapják magukat, hogy megszegik a szabályokat. Nagyon nehéz valódi némasági fogadalmat tenni, és akik vallási okból vonulnak vissza, kezdetben igen nehezen tartják be a hallgatási előírásokat akár néhány napig is. A hallgatás mémjét átvenni annyit tesz, mintha árral szemben úsznánk." Ahogyan génjeink, úgy mémjeink is szaporodni, terjedni kívánnak. A szótlan ember gondolatai, ötletei, meglátásai aligha kapnak szárnyra. Úgy tűnik, evolúciós programozásunk szerint minden a folyamatos kommunikáció mellett szól. Mémjeink terjedése már önmagában is jutalmazza verbális aktivitásunkat; ezen túlmenően ha hangunk erősebb, befolyásunk jelentősebb és dominanciánk kitapintható, mindez a szexuális szelekció harcmezején is komoly fegyverelőnyt jelent. 

 

Számos társasági eseményen veszek részt, s legyen szó családi összeröffenésről, baráti sörözésről, vagy épp pókerversenyről, az asztal körül ülőket tekintve minden esetben háromféle karakterrel találkozom.

  • A SZÓTLAN - Csendben ül, figyeli a hangadókat. Akár hosszú órákon át. Láthatatlan, észrevehetetlen, jelentéktelen.
  • A SZÓNOK - Magabiztosan és nagy hangon kommunikál, szavait lehetőség szerint a teljes asztaltársasághoz intézi. Domináns, számos eszközt ismer, amivel eléri, hogy figyeljenek rá. (Jómagam természetesen ezt a szerepet viszem. A mögöttem hagyott évtizedekre visszagondolva azt kell mondanom: számos trófeát köszönhetek e habitusnak. A csajok határozottan bírják az effajta dominanciát.)
  • A FÉLSZEG - Szemben a szótlannal, ő is szeretné terjeszteni mémjeit, ugyanakkor tart attól, hogy mondandója nem lesz érdekes a széles közönség számára, illetve nem érzi magában az erőt ahhoz, hogy minden figyelmet magára irányítson. Ezért inkább privát diskurzusokat kezdeményez, igyekezve elcsábítani valamely közvetlen szomszédját. A szónok természetesen rosszul van ettől az aknamunkától, ám a kiszemelt beszélgetőtárs jellemzően még inkább, hiszen e mellékvágány sokszor valóban érdektelen, s ő inkább a szónokra figyelne.

 

"Hallgatni arany." Nagy ritkán persze igaz lehet a régi frázis. "Hallgattál volna, bölcs maradtál volna" - nem véletlen, hogy több verzióját is ismerjük e közmondásnak; léteznek esetek, amikor a szótlanság értékesebb, mint a fecsegés.

  • Nyilvánvalóan érdemes mellőzni az alpári, primitív témákat.
  • Ugyanígy kerülendő az érdektelen, üres, önmagán túl nem mutató locsogás. Ha van valami, amitől a falat kaparom, az az, amikor felnőtt emberek azzal fárasztják az asztaltársaságukat, hogy melyik palacsintát szeretik legjobban. Ki a fenét érdekel?
  • A jó ízlésű és egészséges lelkű emberről biztosan elmondható, hogy nem károg folyton. Persze, mindannyian ismerjük az örök fanyalgókat, akik mindig kéjesen fikáznak bármit, mintha pozitív örömök nem is léteznének. A legszűkebb baráti körömben is találni olyanokat, akiknek elég egyetlen gyengébb félidő, máris telerinyálják zárt csoportunk üzenőfalát. Mintha a Muppet Show két öregje kelt volna életre a karzaton. Ez még akkor is kínos, ha Szoboszlaiék nem hoznak össze három parádés gólt a második játékrészben. Hát még így.
  • "Amikor beszélsz, csupán azt ismétled, amit már tudsz. Viszont ha hallgatsz, tanulhatsz valami újat." A dalai láma mondása kiválóan alkalmazható például egy üzleti-szakmai megbeszélésen, ahol számunkra ismeretlen a terep. 15-20 perc figyelmes hallgatás a legtöbbször elég ahhoz, hogy az első megszólalásunk már olyan benyomást keltsen, mely szerint otthonosan mozgunk a témában.
  • Amikor kiemelten fontos, hogy jó benyomást keltsünk a partnerünkben - egy randi, vagy egy üzleti tárgyalás tipikusan ilyen lehet -, olyankor elsősorban a másikat beszéltetjük. Itt nincs szó semmiféle passzivitásról, mi több: segítő kérdéseinkkel abszolút mi irányítjuk a diskurzust. Ez a metódus számos haszonnal kecsegtet, ám a legfontosabb mind közül: a másikban az a kivételesen jó érzés alakul ki, hogy most valóban értően figyeltek rá. Sokan tízezreket fizetnek a terapeutájuknak, hogy ilyen élményben legyen részük.
  • A titkok megőrzésének képessége az egyik legfontosabb megbízhatóság-elem. A különböző vígjátékok esetén elnézhető, hogy mindig mindenki mindent elkotyog, hiszen többnyire ebből szövődik a kalamajka. De amikor - az ápolóit kijátszó :) - Márki-Zay Péter képtelen tartani a száját egy ártatlan interjú során, az valami egészen döbbenetes élmény. Számos cimborámnak ismerem üzleti ügyeit és tudok a félrelépéseikről is, de magától értetődő módon az összes sikamlós sztorit viszem magammal a sírba. Ha akarnak róla beszélni, tegyék meg ők maguk, én biztosan nem fogok eláztatni senkit.

Látható tehát, hogy a hallgatás is nyerő stratégia lehet néhány speciális esetben. Többnyire azonban az extrovertált karakter előnyt élvez az introvertálttal szemben; a beszédes a hallgatag fölé kerekedik. Évezredek evolúciója munkál bennünk, s készteti szólásra szánkat. Nem kéne szembemasírozni a teremtéssel egy jól hangzó, de hamis közmondás kedvéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9118260487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2023.11.20. 13:10:39

"A hallgatag emberek aligha futnak be nagy karriert, s a párválasztás frontján is pokoli hátránnyal indulnak." - férfiak esetében azért ez a kezdeti hátrány később megtérül :-)

baalint1 2023.11.20. 13:46:03

Nagyjából egyetértek, de azért ez így leegyszerűsítés is. Számos esetben tapasztaltam, hogy a hallgatag emberek nagy része igazából nem általanosan hallgatag, hanem szituáció, környezet, beszélgetőpartner, téma függő. Tehát ha olyan szituációba kerülök, mint a hölgy a randin, simán lehet hogy a másik fél csak velem nem tud felszabadultan beszélgetni, mert valamiben nem passzolu k, legyenek azok témák, stílus, kommunikációs módszerek.

A másik, hogy az introvertáltság-extrovertáltság kérdése is sok dimenziót egyszerűsít le. Mert más az, hogy egy emberrel kommunikálni vagy sokkal, soft talkolni vagy mélyebb dolgokról beszélni, élvezni a beszélgetést vagy jónak lenni benne, élőben beszélgetni, telefonon beszélgetni, chatelni, e-mailezni.

Én mérsékelten introvertáltnak tartom magamat, de a környezetemben nagyon gyakori, hogy én oldom meg a kommunikációs problémáit másoknak, akik nem bírnak valamit megbeszélni, és köztük vegyesen vannak introvertáltak és extrovertáltak is, ettől függetlenül azt látom, hogy a legtöbb ember nagyon rossz kommunikációban konkrét ügyekben.

baalint1 2023.11.20. 13:50:38

De van egy ezúttal teljesen politikamentes kérdésem, és nem is pusztán erkölcsi, hanem célszerűségi szempontból is érdekel a válaszod, mert említetted a titoktartást.

Mit gondolsz, ha a te barátod az, akit megcsal az asszony, barátnő, stb., akkor kötelességed-e, erkölcsös-e, és célszerű-e a barátodnak ezt elmondani?

alöksz róz 2023.11.20. 14:01:36

@baalint1: bár nem engem kérdeztél, de alkalmi félrekúrásról van szó vagy viszonyról?

G. Nagy László 2023.11.20. 14:35:10

@baalint1:

"Tehát ha olyan szituációba kerülök, mint a hölgy a randin, simán lehet hogy a másik fél csak velem nem tud felszabadultan beszélgetni, mert valamiben nem passzolu k, legyenek azok témák, stílus, kommunikációs módszerek."

Ezzel nem értek egyet. Egy randin muszáj jól teljesíteni. Gyakorlatilag bármilyen partnerrel. És bár a fiú feladata, hogy irányítson, kuka a lány sem lehet. Sosem tudnám összeszámolni, hány csajjal randiztam (olyan 100 és 150 között lehet), de mindössze egy volt olyan, aki egyszavas válaszokkal operált. Hazakísértem és nem hívtam fel soha többé.

"A másik, hogy az introvertáltság-extrovertáltság kérdése is sok dimenziót egyszerűsít le. Mert más az, hogy egy emberrel kommunikálni vagy sokkal, soft talkolni vagy mélyebb dolgokról beszélni, élvezni a beszélgetést vagy jónak lenni benne, élőben beszélgetni, telefonon beszélgetni, chatelni, e-mailezni."

Ezzel egyetértek.

"Mit gondolsz, ha a te barátod az, akit megcsal az asszony, barátnő, stb., akkor kötelességed-e, erkölcsös-e, és célszerű-e a barátodnak ezt elmondani?"

Itt nincs egyértelmű válaszom, de hajlok rá, hogy nem beszélnék róla. Nagyban függ az érintett barátom lelki alkatától. Semmiképpen sem kötelesség, az egészen bizonyos.

baalint1 2023.11.20. 15:22:44

@G. Nagy László:
Nem kimondottan randira gondoltam, hanem a szituációra, mikor a másik fél hallgatag. Ez nem csak általános tulajdonságként létezik, hanem párosításban is, van akiből szenvedés kihúznom a szavakat, mással meg könnyedén elbeszél, meg van akiből az nem tudja kihúzni a szavakat, akivel én beszélek el jól.

baalint1 2023.11.20. 15:34:50

@alöksz róz:
Viszonyról.

@G. Nagy László:
Azért kérdeztem meg, mert én elvben azt mondanám, hogy ha a jóbarátomat a csaja átkúrja, akkor segíteni akarok neki, és még ha robban is a bomba, ha elmondom neki, hosszútávon jobb lesz neki.

A gyakorlatban meg megtörtént, nem én léptem akcióba, hanem egy másik haver buktatta le a csajt, de kicsit én is benne voltam, és nagyon rosszul sült el.

erol 2023.11.20. 16:07:26

"A SZÓNOK - Magabiztosan és nagy hangon kommunikál"
Sajnos az esetek nagy részében ez dögunalmas szófosás, vagy kimondottan irritáló marhaság.
Ritka a jó szónok.

erol 2023.11.20. 16:16:06

Egyébként szuper lehet az a buli, ahol mindenki egy "szónokot" hallgat, vagy megpróbál félszegen és sikertelenül szót kapni.

G. Nagy László 2023.11.20. 17:41:36

@baalint1: Gondolom, nem volt felhőtlen az öröm. Általában a rossz hír hozójára haragszanak a legjobban...

G. Nagy László 2023.11.20. 17:48:24

@erol:

"Ritka a jó szónok."

Stimmel.

"Egyébként szuper lehet az a buli, ahol mindenki egy "szónokot" hallgat, vagy megpróbál félszegen és sikertelenül szót kapni."

A normális asztaltársaságok úgy néznek ki, hogy minden résztvevő szónok. Egyszer az egyiké a szó, azután a másiké, és mindenki meghallgatja a másikat. Amikor én szervezem a társaságot, akkor csakis használható figurákat hívok, félszeg lúzerekre nincs nagy szükségem. (Sokszor csak vendég vagyok, s nincs ráhatásom az asztaltársaság összetételére.)

Boldeone2 2023.11.20. 20:08:46

@G. Nagy László: A lényeg az, hogy a helyzetet úgy tudjuk uralni, ha nem is " túl sok" az ember, de nem is "túl kevés"

Mit jelent ez? Törekedni kell rá, hogy teret engedjünk a másik embernek, az ellenvéleménynek is. Soha nem akarom valaki torkán leerőszakolni a véleményem. Időnként teret kell engedni, hagyni, hogy a másik hibázzon
A kérdés, a jó kérdés a legjobb, hallgatni, néha valóban arany ...
Pl itt a blogon figyeltem meg: minden személyes dolog elmondása támadási felület, a legkönyebb egy nick mögül gyalázkodni
Én pl minden "nickről" megjegyzek minden személyes infót, de még a nyelvi fordulatokat is, amelyeket használ...
Évek múlva amikor meg új nicken gyalázkodik, csodálkozik, hogy beazonosítom....
Persze, én nem törekszem soha az ellenvélemény teljes eltiprására, vagy a vitapartner megalázásra, mint egyesek .

Ez egy játék valahol, akkor jó, ha az ellenfél is mozog, vissza tudja ütni a labdát, vagy feladja ziccert....

Orbán ezt nem érzi, egy önhitt, erőszakos fax, mindenféle önreflexió nélkül. Abszurd világban élünk

A magyar nemzet egyik fő gondja az, hogy az emberek soha nem vállalják be, ha hibáztak
Ebből is adódik, hogy illúziókban élnek...Orbán komoly szinten adagolja nekik a demagógia -drogot...

Fék nincs, ez a kokósok gyülekekzete, kérem...

2023.11.20. 20:18:52

@Boldeone2:
2010 előtt sem volt fék. az mdf-szdsz paktumot és az mszp-szdsz koalíciót sem fékezte szinte semmi. eleve a rendszerváltás úgy ment végbe, hogy nem volt fék. orbán csak bevégzi ezt a folyamatot.

Boldeone2 2023.11.20. 20:21:09

MZP azért sem tudott népszerűbb lenni, mert túl sokat locsogott- fecsegett, ezt pedig kihasználta, kiforgatta a kitanult százmilliárdos propaganda

Lényegében pont azt csinálta, mint Orbán: demagóg faszságokkal etette a népet, csak Orban mögött ott van a százmilliárdos gépezet: a százszor elmondott hazugságból igazság lesz ( Goebbels )

A nemzeti konzultáció extra gáz, a lehető legprimitívebb, hazug embermanipuláció, ami létezik...

Von Der Leyent Soros Alexet egy plakátra rakni, a náci propaganda pamflet anyagok világa jut eszembe....

Nem csodálkoznék, ha elvennék a szavazati jogot a magyar kormánytól! Azért, a pofátlanságnak is van határa ...

A csuti egyre aljasabb politikát folytat, kül - és belföldön is

Lehet mondani: MINDEN egyre rosszabb! Lassan már olyan személyi kultusz élpült köré, mint Ceau- nak volt ...

Ultra gáz, ultra...

Boldeone2 2023.11.20. 20:24:34

@cvsvrs: Orbán bevégezte az éppen hogy bimbózó plurális demokráciát

Ide ARÁNYOS választási rendszer kellene és - végre -felszámolni az összes pártállami csökevényt

Most az van, mint 40-50 éve: lényegében egypártrendszer

Csak Orbán hatalma nagyobb, mint Kádárnak vagy Horthynak volt

Abszurd

Boldeone2 2023.11.20. 20:33:46

@cvsvrs: A politikai hatalmat kellene korlátozni, de ahogy egy pártállamban: a hatalmi ágak nem függetlenek
Az alkotmányt a diktatúra írta, Orbán mögött a mélyállam ezermilliárdjai...

Ezek után még azt is megakadályoznák, hogy Soros Alex támogassa a magyar ellenzéket, az apja pénzéből...Pedig inkább küldje ide a pénzt, ne a Lisszaboni medencepartira költse...

Szuverenitási népszavazás= ne szóljon bele senki a diktatúra működésébe, kívülről. Majd ők így sikeresen lenyomják az ellenzéket
Kari Gerit vagy MZP-t folyton sittel fenyegetik....

Bezzeg a Megafing központot soha nem vizsgálja senki ...

2023.11.20. 21:06:32

@Boldeone2:
a hatalmi ágak 2010 előtt sem voltak szétválasztva. az összes közjogi méltóságot ugyanazon egykamarás parlament választotta. az államfőt, a legfelső bírát és a kormányfőt. csak akkor ez az mdf-szdsz paktum, illetve az mszp-szdsz koalíciós megállapodás alapján történt, amiből kihagyták a fideszt, a kdnp-t és az fkgp-t. és most meg fordítva van. úgy, hogy fidesz beolvasztotta ezeket.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2023.11.20. 21:55:52

Végül is itt csak írunk és olvasunk.

Az ugye nem hallgatás és nem beszéd.

Susan Blacmoreval nem is olyan régen irogattam, hogy miért nem foglalkozott az immun-mémekkel? Miért feledkezett meg, "hallgatott" róluk?

Mert az immun mémekkel, akár ilyen "Hallgatni arany" mondásokat is lehet semlegesítani.

baalint1 2023.11.21. 14:22:44

@G. Nagy László:
Ez is, de nagyobb baj, hogy miután nem csak megcsalta, de a bizonyítékaink alapján nagyon durván átverte minden téren és papucsként tartotta, miután szakítottak, a srác nagyon béna volt a becsajozási próbálkozásaiban, és végül az ebben való sikertelenség után fél év múlva úja összejöttek. Azóta 10+ év telt el, és a csaj amennyit tudni lehet róla, semmit nem változott, csak remélni tudom hogy a 2 gyerek haveromtól van.

baalint1 2023.11.21. 14:24:19

@G. Nagy László:
De nem találkoztál még a két dudás egy csárdában jelenséggel, akár jóval több mint 2 dudással? Amikor mindegyik szónok és egymás szavába vágva osztják az észt?

baalint1 2023.11.21. 14:30:53

@cvsvrs:
2010 előtt csak 94-98 között volt 2/3, az is koalíciós. Az Antall és Boros kormánynak nem volt erős hatalma, az SZDSZ-el a paktum pont emiatt kellett, az első MSZP-SZDSZ koala ingatag volt, az első Orbán kormány is koalíciós volt, a végén még 2 éves költségvetés is kellett mikor bedarálták az FKGP-t, a Medgyessy kormánynak gyenge többsége volt, és az első év után már erős külső és belső ellenszélben kormányzott, az első Gyurcsány kormány osztogatással és hazugsáhokkal tudta stabilizálni a támogatottságá, ami a lebukás után összeomlott, utána gyakorlatilag ügyvezető kormány szinten működött a Bajnai kormánnyal együtt.

A teljhatalom tipikusan 90 előtti és 2010 utáni jelenség a magyar politikában, 90-2010 között hatalmilag kimondottan gyenge kormányok volt, ami igazából mind a társadalomnak, mind a gazdaságnak előnyösebb lenne hosszútávon.

baalint1 2023.11.21. 14:34:18

@Boldeone2:
MZP nagyrészt olyanokat mondott, amik teljesen rendben van, csak ezek egy része olyan, amit nem mondhat ki nyíltan egy politikus, egy részéből meg kivágtak részleteket, ami úgy már teljesen mást jelent, és ezt terjesztette a Fidesz.

MZP egyébként a Fideszesekkel szemben tényleg jobbolali nezeteket vall, csak az nagykn nem népszerű az országban. Főleg nem a Kádár rendszer és a balpopulista Orbán kormány agymosása után nem az.

alöksz róz 2023.11.21. 14:46:43

@baalint1: akkor nem is lett ennek olyan rossz vége :-)
már legalább tudta h mit vesz, ha így is jó neki...

G. Nagy László 2023.11.21. 15:07:39

@baalint1:

"Azóta 10+ év telt el, és a csaj amennyit tudni lehet róla, semmit nem változott, csak remélni tudom hogy a 2 gyerek haveromtól van."

Az a baj, hogy - tapasztalataim szerint - nem tudsz mit kezdeni az ilyen fickókkal. Mondhatsz neki bármit, a leírás alapján eléggé fejlődésképtelennek tűnik. Ismerek ilyet magam is.

G. Nagy László 2023.11.21. 15:11:38

@baalint1:

"MZP egyébként a Fideszesekkel szemben tényleg jobbolali nezeteket vall, csak az nagykn nem népszerű az országban."

Én ezt simán elhiszem. Két és fél éve írtam először MZP-ről az első Partizán-riportja után. Pozitívumként emeltem ki, hogy piacpárti és negatívumként, hogy borzalmasan kommunikál.

"MZP nagyrészt olyanokat mondott, amik teljesen rendben van"

Volt vagy 30 totálisan vállalhatatlan mondata. A legtöbb politikus esetében egy is elég a totális bukáshoz.

G. Nagy László 2023.11.21. 15:13:31

@baalint1:

"De nem találkoztál még a két dudás egy csárdában jelenséggel, akár jóval több mint 2 dudással? Amikor mindegyik szónok és egymás szavába vágva osztják az észt?"

Nyilván mindennapos. De ez a kisebbik baj. Ez már csak kulturáltság, türelem és vérmérséklet dolga. A lényeg, hogy mindenkinek van releváns mondanivalója.

2023.11.22. 07:52:16

@baalint1:
az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíció sem rendelkezett nagyobb legitimitással mint a fidesz. és egyébként ezek a pártok is leuralkták a médiát, csak a fidesszel szemben széthúztak.

2023.11.22. 08:26:14

@baalint1:
nem a fidesznek, hanem budapestnek van túlhatalma. mindegy, hogy fidesz, vagy nem-fidesz.

kis állam kell? budapest a középponti állam. a főváros. ahol az államhatalom összpontosul. aki kis államot akar öltözzön vidékre, ahol nincsenek minisztériumok. vagy gyenge kormány. szintén. budapesten erős lesz a kormányzás. az a kormányzati központ. csak ez nem osztja meg a hatalmat. ezt az mdf-szdsz, vagy az mszp-szdsz se tette meg. hanem egy koalíció igyekezett uralkodni az ország felett.

antall rögtön elrendelte, hogy legyen menekülttábor debrecenben. anélkül, hogy a helyiekeet megkérdezte volna. antall tipikus autoriter személyiség volt. vagy sólyom. aki azt mondta, hogy van a "láthatatlan" alkotmány. de ő "látja", mint valami táltos. és nem az volt, hogy oké, vitassuk meg. hanem ez így van és kész. nincs róla szavazás, nem lehet máshogy. ezek az emberek abban különböztek orbántól, hogy voltak elveik. tölgyessy péter megalkotta a választási törvényt. és az a legyen a törvény. szóval ő se akart arról vitát és különösen nem szavazást. ez egy elvhű, autoriter gondolkodás. soros az autoriter. ő egy author. van egy fő műve. a nyílt társadalmakról. és ennek programját végrehajtatná mindenféle vita és népszavazás nélkül. autoriter értelmiségiek. akiknek elveik vannak. csak nem akarnak népszavazást.

orbán ezzel szemben despota. nincsenek elvei. nem aukror, nincs egy fő műve, amit végre akar hajtatni. ő egy totálisan elvtelen despota. mindent a nép legitimál. persze úgy, hogy ő teszi fel a kérdést és adja meg a választ.

egy autoriter "baloldal" és egy despitikus "jobboldal" állnak szemben. de ez csak budapesten van. annak is a belső kerületeiben. ilyen cinkotán vagy budatétényen már nincsen. és a kérdés, hogy ki a komcsi, ki a náci. mindkettő.

Boldeone2 2023.11.22. 10:05:16

@cvsvrs: Ami eddig volt, az semmi ahhoz képest, ami most jön:

hvg.hu/itthon/20231121_Szuverenitasi_torvenycsomag_benyujtva

Ez már kieljesedett, nyílt, valódi diktatúra lesz, " államvédelmi hivatal " és társai..

2023.11.22. 10:34:00

@Boldeone2:
a szuverenitás az népszuverenitás eredendően. ami magyarul a népfelség. souve- az ugye a vulgár latin superanos szóból ered. tehát ez esetben a köztársaság alkotmányát népszavazással kellene megerősíteni. és úgy jön létre egy valódi népi köztársaság, tényleges népi demokrácia. az alaptörvényt és az alapvető törvényeket közvetlen választott képviselők parlamentáris módon alkotják, és azt köztvetlen népszavazás is megerősíti. ez nem ellentéte a királyi magyarországnak. az utótag -reign az a latin regnum szóból ered.

szinte mindent mindennel szembeállítanak és elvtelenséget járatják csúcsra.

MEDVE1978 2023.11.22. 11:57:25

@Boldeone2: Márky-Zay-al a fő probléma nem az, hogy szeret fecsegni, hanem az elhibázott kampánytaktika. Visszamenőleg persze már lehet látni miért, de még ha mindent "jól" is húzott volna meg az ellenzék 2022-ben, akkor sem valószínű, hogy a kétharmad megakadályozásánál többre lett volna képes.

Az összefogás egyik gyengéje ugye, hogy a szereplői egyrészt demokráciást szerettek volna játszani, másrészt viszont a saját karakterüket, a pártjuk által képviselt részszegmenst maximálisan megtartani. Ez egyébként a folyamatos balliberális miniszterelnöki és köztársasági elnöki kasztingokra emlékeztet. Ennek során volt az a leosztás, hogy az MSZP megnevezett egy jelöltet, ami az SZDSZ-nek nem felelt meg és ezután jött a birkózás. Ezt volt, hogy az MSZP megugrotta Medgyessyvel sikeresen, de a köztársasági elnököknél aztán folyamatos vesszőfutás lett a vége Mádl Ferenccel, aztán pedig Sólyom Lászlóval.

Ebből eredeztethető is a mai tudásunkkal, hogy mit kellett volna csinálni a jobb választási eredmény érdekében.
1. Eleve nem szabadott volna Dobrev Klárát indítani. A probléma az, hogy a DK ezt nem látja: Dobrev és Gyurcsány teljes mértékben akadálya bármilyen összefogásnak. Ez olyan, mintha az MSZP Horn Gyulát jelölte volna köztársasági elnöknek a kétezres évek elején. A partner pártoknál, a bizonytalan szavazóknál és az elhódítani kívánt FIDESZ-es szavazóknál is egyértelműen a legelutasítottabb a Gyurcsány-Dobrev páros.
2. Karácsony húzása egyértelműen jó volt, nem ezzel volt a baj. Papíron MZP jóval elfogadottabb volt szerintem mint Karácsony. Ráadásul a kormánypropaganda már felépítette és betöltötte a rágalomhadjáratát Karácsony ellen, óriási pénzt és időt ölve ebbe, felépítve a Miniferi narratívát stb.
3. Túl korán volt az előválasztás. Az előző pont meglepetését elrontotta az, hogy az előválasztás túl korai volt. Az előválasztás után kb. egy-két hónapig jobb eredményeket mértek az ellenzéknek a közvéleménykutatók és az ellenzéki szavazók motivációja is a csúcson volt. 2022. májusára mindkettő jelentősen csökkent.
4. Elsősorban ugye azért csökkent, mert a pártok továbbra is karakterisztikusan a saját pártérdekeiket akarták képviselni. Gyurcsány kampányolni, DK-zni akart, megkérték, hogy ne tegye, megsértődött. Várható volt, hogy a FIDESZ megpróbálja megbontani az ellenzéki egységet, amit meg is tettek. Volt idő beállniuk külön MZP-re és külön rágalomhadjáratot indítani ellene, a nyilatkozatait kiforgatni stb. Plusz MZP mondott hülyeségeket és egyeseket irritált a stílusa, erre is kevesebb idő lett volna. Ha az előválasztás mondjuk a választás előtt 2-3 hónappal van, ezek mind-mind kiküszöbölhetők lettek volna. A rágalomnarratívákat nem sikerült volna olyan széleskörűen és effektíven elterjeszteni.

Félreértés ne essék: a FIDESZ nem az elhibázott ellenzéki kampány miatt nyert, hanem emiatt szerzett újra kétharmadot. A vidék, néhány vidéki nagyváros kivételével stabilan FIDESZ kézben van, hiszen a vidékiek döntő részének helyzete nagyságrendekkel javult.
A munkaerőhiány emeli a béreket, 2022-es választásokig kitartott a rezsivédelem, a benzinárstop, jelentős reálbérnövekedés volt évekig. Az infláció 2021 végén kezdett el felmenni, előtte legalább 5 évig kismértékű volt. Mindez párosítva a passzív jövedelmi csoportok függőségével (a polgármester úr azt mondta, hogy tudjuk kire kell szavazni), azzal, hogy a közmédia és a TV2 direkt kormánypropagandát folytat, egyértelműen elhozta a FIDESZ totális győzelmét a tanyákon, kisebb falvakban, kisebb és közepes városokban.

2023.11.22. 12:39:51

@MEDVE1978:
könnyedén lehet egy ellenzéki 1) szocialista, szociáldemokrata párt, mszp és a dk. 2) egyesített liberális párt. a momentum, (ha komolyan akar politizálni, akkor az) mkkp. 3) és egyesített konzervatív párt. újraegyesülő nagyvárosi lmp - párbeszéd, a kisebb településeken újraegyesülő a jobbik és mi hazánk.

és ha csak két ellenzéki országos lista lehet, akkor a konzervatív-liberális lista lesz és egy szocialista. tehát feladják a szociálliberalizmust. és előválasztáson pedig gyurcsányista, és nem gyurcsányista jelölt csap össze. amivel kiütik a dk-t. cserébe fletó és klára asszony kiüthetik orbánt. mert ebben a felállásban már sanszos a győzelmük. akkor ha megszólítják a cigányokat.

a fidesz nem kisebb településeken, falvakban, tanyákon népszerű, hanem a cigányság körében. ez a nagy handabandázás nagyjából félmillió cigány honfitársunkat szólított el balról jobbra. csak nem szabad azt mondani, hogy cigányok. és nekik kell kulturált közéleti mintákat mutatni. nekik is.

Boldeone2 2023.11.22. 12:40:45

@MEDVE1978: Ez mind igaz amit leírsz, én pár dolgot fűznék csak hozzá:

A háborús momentum 2022- ben egyértelműen Orbánnak kedvezett, aki magát békegalambként állította be, MZP volt az - aki a pártállami propaganda szerint " háborúba vinné az országot" .
A háborútól való félelem egyértelműen Orbánnak kedvezett, hiszen ilyen esetben az emberek a stabilitást és biztonságot választják, mint egy előre kiszámíthatatlanabb, új kormányt
Orbán mögött eleve ott volt egy több száz milliárdos agymosó propagandagépezet, amivel szemben MZP mint Don Quijote, egyedül esélytelenül harcolt
Szürreális volt, ahogy városról városra járta az országot, minden nap, tv - ből tv- be ugrált, ez nem a profizmus, hanem a totál amatőrizmus
A bukás, a hibázás előre borítékolható volt...
A diktatúra professzionális karaktergyilkos gépezete, mindenkit leöl valahogy...Ahogy a hiénák, teamben, együtt nagyon erősek...

A másik dolog az, hogy van Magyarországon kb 1-1,5 millió, erősen baloldali ember, őket pedig Gyurcsány mindig jobban meg fogja tudni szólítani..
Gyurcsány a baloldalon örök, mert egyrészt egy nárcisztikus pszihopata, másrészt egy zseni...
Orbán soha nem állna ki vele egy tv - vitára, mert bár Orban gyakorlott politikus, MZP- t le is nyomná szerintem ( bár ez sem biztos )

Gyurcsány egy élő tv vitában a padlót is feltörölné Orbánnal, de erre soha nem fog sor kerülni: Gyurcsány örökre diszkreditálta magát, Orbán pedig egy isteni szerepben tetszelgő, de gyáva autokrata szar ...

Ilyen gyáva nindzsa a világon nincs, mint Orbán! 5 perc alatt lekaratézta volna MZP- t, de annyira gyáva, hogy még MZP- vel sem mert kiállni....
Betege a hatalomféltésnek....Olyan mint Putyin, aki szintén kóros rettegő....

Boldeone2 2023.11.22. 12:59:52

A lényeget nem írtam le ( teljesen most nincs időm kifejteni)

Az orbáni, torz és aránytalan választási rendszer miatt vége lett a plurális demokráciának. A politikai rendszer kétosztatúvá vált, bárkinek csak a baloldallal ( Gyurcsány) van - de csak elvi esély - bármire

A Lex Volner pedig még egy utolsó szúrás volt a demokráciára... lényegében már összefogni sem lehet...

KIZÁRÓLAG egy nagy gyűjtő- váltó párt tudna - elvileg - kormányt váltani, olyan meg soha nem lesz. Ez nem westminsteri demokrácia ...

Orbán lényegében bevégezte a magyar államot...

Nagyon régen Dereczeni József írt az " Egyeduralomtól az önkényuralomig " ....Akkor azt hittem, hülye....Mára viszont bebizonyosodott 100% - ban igaza lett...

Ez egy putyini, diktatórikus állam már. JÖN a " szuverenitási törvény " meg új AvH ...

2023.11.22. 13:16:06

@Boldeone2:
annyi, hogy egy szocialista és egy konzervatív-liberális közös lista kell, koordinált jelöltállítással. és a dk (ami magába olvasztja az mszp-t) megszólítja a közmunkásoka és az inaktív szavazói réteget szociális demagógiával. és a liberális-konzervatív kapcsolt listának pedig azt kell mondania, hogy a nyugatnak szüksége van egy önkorrekcióra, közösségi piacra van szükség. common market. innen indultunk. ehhez csatlakoznánk. és nem a féktelen kínai tőkeimporthoz, vendégmunkások özönéhez, bla, bla, bla. ez ugye a nemzeti populizmus és egyébként nem áll ellentmondásban a dk szociális demagógiájával.

és ezzel választást lehet nyerni. ami történelmi győzelem, mert orbán egy korszakos politikus. és egy ilyen egyesült ellenzéki győzelem nyilván történelmi jelentőségű lenne a modern kori magyarországon. az egy másik kérdés, hogy tartósan ez a nagykoalíció se tudna kormányozni.

2023.11.22. 13:43:38

@Boldeone2:
a westminsteri demokrácia egyéni elektori körzetes a weimari arányos listás választási rendszer. jelen állás szerint a fidesznek mindegyikben többsége van. ez relatív, vagy abszolút többség az majdnem mindegy akkor ha az ellenzék nem 2-3, hanem 6-8 pártban sorakozik fel.

ha van egy gyurcsányista dk, aminek része az mszp és van egy orbán és gyurcsány nélküli nagykoalíció, mondjuk a centrum (aminek része a momentum, az mkkp, a jobbik, az lmp és a p). egy ilyen szocialista és liberális-konzervatív felállás koordinált jelöltállítással egyáltalán nem esélytelen. ha utóbbihoz (tehát nem gyurcsányhoz) a mi hazánk csatlakozik, akkor azért. (mert hogy akkor ez egy fidesz választó számára is elfogadható koalíció, amiből gyurcsány esetleg ki is szorulhat akkor ha a centrumhoz kapcsolódó torockaival elég szaazatot kapnak). ha nem, akkor azért. mert hogy ez megosztja a jobber szavazatokat.

ez egy olyan választási rendszer, amiben kis többséggel nagy győzelmet lehet aratni. ez jelenleg a fidesznek kedvez. ugyanakkor ebből a kormánypárt is szenvedhet egy nagy vereséget akkor ha megosztottá válnak.

és a fidesz egyáltalán nem egy monolitikus tömb. a fidesz választói különösen nem azok. és többségében nem is támogatják az új külpolitikát, a nyugattal való totális szembefordulást, stb.

Bayaz 2023.11.22. 14:18:59

@Boldeone2: "KIZÁRÓLAG egy nagy gyűjtő- váltó párt tudna - elvileg - kormányt váltani, olyan meg soha nem lesz. Ez nem westminsteri demokrácia ..."
Persze, mert az MSZP - ami rendszeresen 40+%-ot kapott 2002 és 2006 között - nem volt ilyen nagy gyűjtőpárt.... Csak magukat hibáztathatják hogy kinyirták magukat az elmúlt 15 évben.

2023.11.22. 15:45:23

@Bayaz:
az mszp azért bukott el, mert kb. félmillió cigány balról átment jobbra. az 1 milliós különbség ebből adódik. a fidesz nem a vidékiek, kistelepülések, hanem a cigányok gyűjtőpártja. a többségi magyarok megosztottak. a kisebbségi németek is. egyik fele "ballib", másik fele "jobbkonzi". mindkettő felesküdött a führerre. csak az egyik a nyílt társadalmak és soros alapítvány, a másik fele kedves "nemzet" vezető szolgája.

persze ez egy etnicista, szterotip, közelítés. ami tartok tőle, hogy féligazságként megáll.

Boldeone2 2023.11.22. 16:48:12

@Bayaz: Meg kellene változtani a választási rendszert. Az lenne minden rendszerváltás első alaplépése. Ez egy ma már csak idézőjelben "fiatal demokrácia" ; jobb lenne, ha a pártok egyenlő feltételek mellett működnének, meg forogna időnként a hatalom

Ha egyszer valahogy a Fidesz - rezsim elbukik, akkor olyan alkotmány kell, gátat szab az orbánihoz hasonló, elmyomó rendszereknek

Orbán egy abszolút diktátor, nem pusztán " tekintélyelvű vezető " , így sajnos két módon lehet csak hatalmat váltani:
- feldobja a pacskert
- vagy erőszakkal

A világ óriási bajban van: Putyin, Lukasenko, Hszi Csin Ping, nálunk Orbán ...

Ezek aljas, hatalommániás, pszichopaták, akik csak az erő szavából értenek.

Orbán sem fog soha konszolidálódni, tök mindegy lesz hány harmadot szerez ...Abból értene csak, ha 100 ezer feldühödött ember ostrom alá venné a Sándor palotát

Mint a néhai Ceau ...Ő is a végsőkig kimaxolta az elnyomást...A diktátor egy idő után elveszti a kapcsolatot a külvilággal és irracionális őrült lesz

Boldeone2 2023.11.22. 16:51:41

Orbán Viktor:

"Soros György ma már nem titkolja a terveit, ismerjük a Soros-tervet is, bedöntötte az angol fontot, migránsokkal árasztja el Európát, nyíltan vallja, hogy meg kell szüntetni a nemzeti határokat, vagyis meg kell fosztani az európai országokat a szuverenitásunktól.”

....és ez az ember Magyarország miniszterelnöke....
Az ilyen embereket valamikor kényszergyógykezelésre vitték ...

2023.11.22. 17:00:18

@Boldeone2:
oké, de mit akar a soros alapítvány? a nyílt társadalom az egy ortodox liberális koncepció. abban valóban a nagy nemzetköziség uralkodik.

2023.11.22. 17:03:27

@Boldeone2:
és orbán az ortodox nacionalista. a másik véglet. mint izraelben, hogy egy polarizált közéletben két szélsőség csak össze. és nincs centrista politika. és a balkán tradíció is nagyon hasonló.

és az ellenzék nem mondja azt, hogy a soros alapítványt nem kérik, soros alex húzzon el a picsába a kegyeltjeivel, közte orbánnal. nem ezt mondja az ellenzék. úgy könnyen nyerne.

alöksz róz 2023.11.22. 17:22:28

@Boldeone2: mert melyik nem igaz ezekből? :D

"Az ilyen embereket valamikor kényszergyógykezelésre vitték ..." - ez igaz, volt ilyen. azért, hogy elhallgattassák őket...

Boldeone2 2023.11.22. 17:34:59

@cvsvrs: Soros nem akar semmit. Pénzt oszt a megszerzett magánvagyonából. Aki kapja, nem ugrik el előle...
Az ellenzékiséghez is pénz kell...Orbán mögött ott vannak az állami százmilliárdok..Úgy könnyű...
Pénz nélkül valóban nem lehet semmit sem csinálni...Erre hamarosan rá fognak jönni, az újonnan alakult pártok is

A szuverenitasi törvény is erről szól: kinyírni azt az ellenzéket, ami már most is ki van nyírva, illetve: mindenkit fenyegetni ...

Mondjuk az EU szerintem úgyis meg fogja semmisíttetni velük...

2023.11.22. 17:35:56

@alöksz róz:
oké, csak ha soros engedné szabadon az embercsempészeket és mondaná, hogy tömegével kellenek vendégmunkások, mert hogy ez a nemzeti érdek, az öngyarmatosítás, másképp nem tartható fent a gazdaság, stb. akkor vajon mi lenne a jobber vélemény. ha mindezt soros alex mondaná. és éppenséggel mondhatná. csak soros alex szarik bele az egészbe. valójában nem ő európa legfőbb ellensége, ahogyan beállítják.

viszont az ellenzék nem mondja azt, hogy persze, persze, alex szórakozzon jókat a medencés partijain és nem kell a pénze.

alöksz róz 2023.11.22. 19:09:08

@cvsvrs: én világosan elmondtam, hogy mi a véleményem.
teljesen mindegy, ki mondja.

taga20 2023.11.22. 19:51:31

@alöksz róz: haver, lassan oda kell menned a tükörhöz, és szembe kell magadat köpni!

gondolom, eszt má te is vágod, csak nem mered megtenni;)

MEDVE1978 2023.11.23. 11:03:30

@cvsvrs: Nem hinném, hogy csak a cigányok lennének a különbség. A FIDESZ-nek kb. 1 millióval több szavazója volt az ellenzéknél.

alöksz róz 2023.11.23. 11:04:53

@MEDVE1978: és kb annyi cigány van :-)

MEDVE1978 2023.11.23. 11:21:07

@Boldeone2:

"háborús momentum". Nem volt olyan irtózatosan jelentős, legfeljebb 1-2%-ot jelentett szerintem a FIDESZ-nek.

"A másik dolog az, hogy van Magyarországon kb 1-1,5 millió, erősen baloldali ember, őket pedig Gyurcsány mindig jobban meg fogja tudni szólítani.." Ez lehet, hogy így van, inkább a skála alja felé: 2022-ben összesen 5,5 millió ember szavazott, a mostani közvéleménykutatások alapján a DK-ra a biztos szavazók 19%-a szavazna. Ha ezt vetíted a 2022-es eredményekre, akkor ez 1,1 millió ember. Azonban a FIDESZ-re 2022-ben 3 millió ember szavazott. A FIDESZ törzs szavazóbázisa szinte biztos, hogy 1,5-2 millió ember körül van, a 2002-es és 2006-os választásokon 2,2-2,3 millió ember szavazott rájuk.

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a FIDESZ legyőzéséhez a DK szavazókon kívül további kétszer annyi más szavazó szükséges. Akiknek Gyurcsány Ferenc döntő részben nem választható, mert annyira utálják.

"Gyurcsány egy élő tv vitában a padlót is feltörölné Orbánnal, de erre soha nem fog sor kerülni:" Ezt soha sem fogjuk megtudni, sőt szerintem ez nem így van. Már nem a 90-es években vagyunk, ami a maihoz képest egy kicsit amatőr korszak volt politikai kommunikáció szempontjából. A FIDESZ a nyilvánosság minden rezdülését méri, valószínűleg nagyon jelentős összegeket szánva erre, szondázza, hogy milyen visszhangja van az egyes politikai akcióknak. Elsősorban ez az oka annak, hogy nem nagyon égette meg magát botrányokkal a FIDESZ, az olyan botrányokat, amelyek érdemben megrengetnék a hatalmat, előzetesen elvágják. Ilyen volt az internetadó és az olimpia is (bár mindkettő kicsit figyelemelterelés is volt másról), amikor extrém gyorsan visszakoztak. A vitát érintően egyrészt nem lesz, mivel a FIDESZ-nek nem érdeke: a bizonytalan szavazókat nem fogja tudni Orbán egy vitával megszólítani, ahogy a saját tábor szempontjából is teljesen indifferens. Egy ilyen vita egyértelműen az ellenzéki kihívónak kedvezne, mert nyomhatna Orbánra nézve kritikus narratívát. A másik az, hogy még ha megrendeznék is, a véleménybuborékok és a propaganda olyan erősek, hogy erősen mérsékelnék a hatást, legfeljebb egy-két százalékot hozhatnának a kihívónak.

Boldeone2 2023.11.23. 12:31:16

@MEDVE1978: Azonban a FIDESZ-re 2022-ben 3 millió ember szavazott. A FIDESZ törzs szavazóbázisa szinte biztos, hogy 1,5-2 millió ember körül van, a 2002-es és 2006-os választásokon 2,2-2,3 millió ember szavazott rájuk....(....)....
Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a FIDESZ legyőzéséhez a DK szavazókon kívül további kétszer annyi más szavazó szükséges."

- Na ez az....Emlékeztetnélek: a Fideszre mindössze 378 000 ember szavazott az 1994- es választáson, de a jobboldal összes pártja a MIÉP- el együtt sem volt több mint 1,8-1,9 millió embernél....

Az MSZP + SZDSZ együtt viszont 2,8-2,9 millió....

Ilyen a világban sincs, hogy a baloldal így eltűnjön, a jobboldalnak meg lesz +1 millió szavazója...Itt valami nagyon nincs rendben társadalmilag...

Mondjuk Orbán 25 éve építi szisztematikus, agymosó rendszerét, " le a kalappal " ilyet a baloldal nem tud...Goebbels erre csettintene egyet....

Én nem hinném, hogy a lakótelepek népe annyira szignifikánsabban jobban élne most, az Orbán- rendszerben. Nyilván a gazdaság természetes mechanizmusaiból adódóan picit jobb, de nagyjából semmi sem kötődik Orbánhoz ...

A baloldal eltűnt, helyette a fasizmus nyílt hirdetése terjed, a korábban baloldal felé húzó osztályokban

Hiába van egy felvilágosult középút ami mondjuk (Pálinkáséktól), Vonától, MZP- n és Kari Geri át a Momentumig terjed, az ebben az elmaradott magyar társadalmi közegben halvány gyenge..

Gyurcsány 1 -1,2 millió embere nélkül meg még gyengébb...

2023.11.23. 12:39:41

@MEDVE1978:
az 1 milliós különbség az fél milliós átszavazó. aki balosból jobbos lett. és ezek nagyrészt cigányok és asszimilálódott cigányok.

debrecenben nincs ilyen nagy vándorlás. mert debrecen az első fidesz kormányt se váltotta volna le. és a szocik idején is maradt a fidesz önkormányzat. a fidesz a cigánysággal tudta növelni a szavazatát. az "euro roma" önkormányzat volt. "euro" iskolákat indítottak a baptisták. akik asszimilálódott cigányok. a hitgyülisek többsége is az. és ez a réteg ment át balról jobbra.

Boldeone2 2023.11.23. 12:46:02

@MEDVE1978: A másik az, hogy még ha megrendeznék is, a véleménybuborékok és a propaganda olyan erősek, hogy erősen mérsékelnék a hatást, legfeljebb egy-két százalékot hozhatnának a kihívónak."

- Ez is mutatja, hogy valami baxottul nincs rendben ebben az országban! Egy normális országban az emberek racionálisan gondolkodnak, így észérvekkel meggyőzhetők (lennének)
Ebből következően van tétje a vitának

Ahol kőkemény szekértáborokra oszlik a társadalom, ott kevés a politikai oldaltól független ember. Orbán a gyűlölet identitását építi a rendszerváltás óta...

A történelemben mindig volt ilyen: népies- urbánus ellentét, kontervatív-liberális, balos- jobbos, stb..

Orbán azonban a gyűlölködésben is szintet lépett: egyesek imádják , mások gyűlölik

Én azt mondanám: Orbán léte önmagában egy nemzettragédia...

Mennyivel jobb lenne egy valódi, plurális, egyenlő feltételek között versengő politikai rendszer...

Most lényegében ez már egy brutális önkényuralom...

Az ellenzéket eddig csak egy hordóba zárták be, hogy ne tudjanak mozogni. Holnaptól pedig - szuverenitásvédelmi törvény - már egy tóba is bele akarják baxni, hogy megfulladjon...

Ha ebbe a magyar társadalom beleegyezik, akkor ennek a népnek nincs jövője, de az EU- nak sem, ha eltűri ezt a diktatúrát!

alöksz róz 2023.11.23. 12:48:56

@MEDVE1978: "A FIDESZ törzs szavazóbázisa szinte biztos, hogy 1,5-2 millió ember körül van" - ez egy nagy tévedés szerintem:
- folyamatosan változik és cserélődik a fideszre szavazók köre
- a fele (ex has) nagyon szívesen tudna támogatni egy értelmes alternatívát

kb ugyanakkora lehet a törzsszavazóik száma mint a dk-é most vagy az mszp-é volt, és ez a felállás elég hamar, már 2000 körül kialakult ilyennek.

viszont a baloldal (most dk) tábora csak fanatikus törzsszavazóból áll, annyira elkúrták hogy semmi esélyük másokat megszólítani. és ezt tudják is.

alöksz róz 2023.11.23. 12:54:06

@Boldeone2: "Ilyen a világban sincs, hogy a baloldal így eltűnjön, a jobboldalnak meg lesz +1 millió szavazója...Itt valami nagyon nincs rendben társadalmilag..." - nagyon is rendben van az társadalmilag, hogy nem kérnek azokból, akik először saját elkótyavetyélték az országot majd a maradékot is jól szétbaszták.

Boldeone2 2023.11.23. 13:00:01

Ja, még annyit:

Nemcsak a politikai rendszer elbaszott, hanem a gazdasági is!

Környezetszennyező, akku - és gumigyárakra NEM lehet 21. századi gazdaságot építeni!

Ez gazdasági voluntarizmus !

A gumigyárnak mennyi " hozzáadott értéke " kb egy nagy lófasz!

A K+ F otthon marad Kínában, Koreában, a profit kimegy az országból, miközben mindez 100 milliárdokba kerül

Orbán fehér rabszolgák országát akarja! Miközben megy az antimigráns propaganda...

A vágott szemű, ázsiai emberek fogják itt passzát szelet fújni, ők viszont valódi rabszolgatartók, mert fizetni nem szeretnek, de dolgoztatni meg kell látástól vakulásig ...

Ennél már a Soros Alex is szebb jövőt kínál....( humor ...)

2023.11.23. 13:03:53

@MEDVE1978:
debrecenben a ner legfontosabb lépése az volt, hogy az összes szociális civil szervezetet kósa kampányfőnöke (egy amúgy tehetséges nőci) betereléte egy ernyőszervezetbe. azzal, hogy ha a fideszt támogatják, akkor többlet forrásokhoz juthatnak. különben egy vasat se kapnak. és ezek után a cigányságot kellett direktben megvásárolni. ő lett a szociális alpolgármester és mellette a cigánytelep önkormányzati képviselője lett. és adományokat oszt. ha haver kap valamennyi támogatást, akkor köteles visszaosztani. így vásárolnak szavazatot. virslit osztanak, vagy pizzát, és efféléket.

na most ez azért veszélyes a fideszre, mert ha ez nincs, akkor a cigányok ezt hiányolják. és ők azok, akik nem akarnak vendégmunkásokat, mert ha munkaerő többlet van, akkor a munkaerő piacról könnyen kiszorulnak önhibájukból, vagy anélkül is. az új orbánizmus már cigányok nézőpontjából is népellenes. mert nem lesznek emelkedő reálbérek, a magas élelmiszerinfláció, a lakhatási költségek emelkedése ezt a réteget is erősen sújtja. debrecenben az állam az egyetemi férőhelyek harmadát külföldieknek adja. például ez gátja a romák felemelkedésének. akik jelentős számban az alsó ponthatárok közelében kerülnének a felsőoktatásba. és nem mindegy, hogy mindenki éppen bejut, vagy éppen hogy de kiesik.

az önkormányzati fidesz a finomhangolásokat filléres önkormányzati munka keretében elvégezte. tolerancia küszöbök vannak és a helyi társadalomban ezek között kell maradni. és elsősorban ezzel nyertek. a központosított gyűlöletkampányok tényleg csak nagyon iskolázatlan rétegben hatottak. viszont tömeges felzárkózás elmaradt, és nem is várható. és ezért továbbra is az egyik legfontosabb probléma. a szegénység és a cigányság kérdése.

amire egyik pártnak sincs válasza.

2023.11.23. 13:04:34

@alöksz róz:
csak a maredék maradékát is szétbasszák.

Boldeone2 2023.11.23. 13:05:19

@alöksz róz: nagyon is rendben van az társadalmilag, hogy nem kérnek azokból, akik először saját elkótyavetyélték az országot majd a maradékot is jól szétbaszták"

NE, viccelj már! Fideszék már a többszörést elcúrták, mint a ballibák! Az Orbán család rögtön a közpénzek ellopásából gazdagodott : MDF-Fidesz székház eladás--- Simicska táskában viszi a pénzt Orbánéknak-- Orbán bányák-- Simicska kiszáll áron alul, nulla adófizetés...
" Joga van midenkinek hülyének lenni"

Vedd már észre a lieblingjeid szemében a gerendát!

alöksz róz 2023.11.23. 13:10:52

@Boldeone2: "Gyurcsány 1 -1,2 millió embere nélkül meg még gyengébb..." - hát ilyen, amikor a kis létszámú, erős kiválasztottságtudattal (és még annál is erősebb rosszindulattal) bíró köpködő ballib keménymag az általa felhergelt rétegen keresztül fogva tartja az országot.
nektek kéne felébredni.

alöksz róz 2023.11.23. 13:12:52

@cvsvrs: meglehet. csak hát olyan alternatívát kéne nyújtani, ami nem a másik szétbaszó csapatra alapít :D

G. Nagy László 2023.11.23. 13:14:53

@Boldeone2: Csupán két kérdés:

1. Milyen lenne az általad jónak gondolt új választási rendszer? Konkrétan!

2. A tavalyi választások előtt egy hónappal robbant ki a háború. Minden úgy állt, hogy ez iszonyú szopás Orbánnak, hiszen cimbije, Putyin az agresszor. Kurva bénának kell lennie az ellenzéknek ahhoz, hogy ebből ne jöjjenek ki jól. De ezt sikerült elérniük, mégpedig azzal, hogy nem a békepárti üzenetet hirdették meg, hanem csatlakoztak Washingtonhoz, Brüsszelhez és hozzád. Ha 2022 márciusában az ellenzéki összefogás azzal kampányolt volna, hogy békére és tűzszünetre van szükség, úgy megakadályozták volna a kétharmadot, csak elestek volna hárommilliárd forinttól. Megérte korruptnak és erkölcstelennek lenni?

alöksz róz 2023.11.23. 13:17:02

@Boldeone2: hát ezt a lakosság többsége nem úgy érzi, hogy jobban elbaszták volna.
és igazuk is van :-)

2023.11.23. 13:18:23

@Boldeone2:
hogyne lehetne. pl. egyiptomban. van mezőgazdasági művelés alól kivont terület, sivatag, van óriás folyam, ami a gigantikus vegyi üzemek vízigényét fedezi. az energiaigényhez van megújulú energia. gigantikus napelemparkok telepíthetők. van olcsó szabad munkaerő. a nyersenyag és a késztermék tengeri kiktötőkön keresztül importálható, exportálható. a veszélyes hulladék a településektől távol lerakható. és szigorú környezeti előírások mellett, monitoring rendszerrel ezek éppenséggel fenntarthatók. és ha mégis történik egy katasztrófa, akkor a túlnépesedett társadalom ezen különösebben nem problémázik.

tehát mondjuk észak-afrika problémáit ezek a gigantikus gumigyárak és akkugyárak megoldhatják. ehhez kell egy fáraót választani egyiptomba, vagy líbia újabb nagy forradalmának vezérét és testvéri útmutatóját.

tehát az európát kiszolgáló akksigyárak észak-afrikába telepítése egy opció. előzetesen a kínaiaktól kell eltanulni, ellopni a technológiát. a kínai kapcsolatokat kell lenyúlni. vagy esetleg kínával afrikában együttműködni. és akkor a migrációs nyomáson is lehet enyhíteni, mert egyesek inkább mennek a gumigyárba dolgozni, a gyerek felemlkedjen, mint a családot hátrahagyva a gumicsónakban vízbe fulladni. ugyanakkor ázsiai vendégmunkások se kellenek. hanem élhető környezetben szociális piacgazdaságot lehet teremteni és azt kell katonailag megvédeni.

2023.11.23. 13:49:38

@alöksz róz:
egy kényszerű visszatérés van, illetve lesz, vagy lehet a késő kádár korba. az se olyan, hogy minden szipiszupi, mert visszaállnak a közüzemek, és a szocialista kht-k ontják majd az olcsó és minőségi tömegtermékeket a leghülyébb párttitkárokkal is. mert ha ez működött volna, akkor nincs rendszerváltás.

csakhogy nem rendszert kellett volna váltani, hanem a reformokat folytatni. mert az, hogy kellenek ilyen közüzemek, és ab start ezek tarthatók hazai tulajdonban az nyilvánvaló. és az is, hogy a multik csak vegyesvállalati formában engedhetők be. és a beszállítói rendszer kiépítéséhez is kell generális állami szerepvállalás. csak egy ilyen félállami rendszer visszaépítésének sincs kikövezett diadalútja. nagyon nincs.

viszont van egy tippem, hogy európa nem nagyon tud mást csinálni. északon a jólétet úgy tudják fenntartani, hogy a svéd ikea bútorok, electrolux háztatási gépek kaphatók a "domus" áruházban. és volvo legújabb modelljét elő lehet rendelni "merkur" telepen. ha az újraosztás 50%, akkor ezekbe 50% üzletrésszel beszáll az állam. és akkor az elvben éppen a késő kádár kori szocializmus a reformokkal. minden szorgalmas diák kap egy nokia készüléket az állami "telecom skandinavia" az államosított "tele2" értékesíti a "videoton" készüléket. ami nem olyan olcsó, mint a kínai, esetleg nem olyan jó, mint a koreai, vagy a japán, de ez van, ezt kell szeretni. ezt kell megvédeni a gripen vadászgépekkel. és délen is ez lehet, csak nem azért, hogy a jólétet fenntartsák, hanem hogy a tömeges lecsúszást meggátolják. jönnek az új kommunisták, olasz népautót kell gyártsanak. és aztán azzal nyernek az új fasiszták, hogy ez az állami autógyár népi nacionalista. minden olasz büszke legyen rá. lehet, hogy az olasz autók és motorok nem olyan gyorsak a sztrádán és nem olyan stabilak, mint az amerikai versenytársai. de majd építünk egy kanyargós utcai pályát, amin a ferrari lesz a leggyorsabb. és a srácok menő kismotorokkal csajozhatnak az olasz kisvárosban. állami vállalatok uralkodnak egy kommunista, félfasiszta rendszerben. ez lehet az új "forza italia". amire a németek is azt mondják, hogy oké, legyen akkor ndk mz, és ifa. végül is nem olyan rossz az. és ferrari és a porsche majd versenyeznek. de ezek nem amerikanizált magánvállalatok, és nem is az egyént elnyomó ázsianizmus, hanem egy olyan vegyesgazdaság, ami a szabályozási versenyben beáll. ehhez a városok és a vidék jogállását kell tisztázni. mikroszinten az állam szintje alatt szabályozni.

makroszinten az állam felett. kisebb föderatív, konföderatív egységekből közös hadsereget építeni. hogy megvédjék ezt az európának nevzett földnyelvet.

Boldeone2 2023.11.23. 14:06:43

@alöksz róz: hát ezt a lakosság többsége nem úgy érzi, hogy jobban elbaszták volna.
és igazuk is van :-)"

- A lakosság többsége nem érez semmit, "bárányvakok" ...Kádáréknak ugyanúgy tapsoltak, mint most Orbánnak, ahogy Putyin többsége is meg lehet, ámokfutásai után- manipulatív autokráciák

Ezek éretlen társadalmak

Boldeone2 2023.11.23. 14:16:31

@G. Nagy László: Milyen lenne az általad jónak gondolt új választási rendszer? Konkrétan!

Ez egyszerű kérdés: teljesen arányos, olyan, mint a német. Az listás és az egyéni helyeket kivonni egymásból, nem összeadni
Győztes kompenzáció eltörlése
A választói kerületek felülvizsgálata
Teljes transzparencia legyen és bárki kaphasson külföldről is támogatást, aki azt fel akarja vállani

Egy autoriter rezsimben az nem szégyen és akkor sem a magyar adófizetői pénzek fogynak..
Orbánék az adófizetői/ állami pénzeket költik, jogtalanul, galaktikus mértékben, akkor hol van itt a fair verseny???

Jöjjön csak a külföldi pénz!

alöksz róz 2023.11.23. 14:45:05

@Boldeone2: "Kádáréknak ugyanúgy tapsoltak, mint most Orbánnak" - kádár is sokkal jobb volt, mint rákosi, meg orbán is jobb volt eddig, mint a gyurcsány. ez tény. de ez még csak az egyik oldala.

a másik az, hogy köpköditek, fogatlan mucsai bunkózzátok a vidékieket, ostobázzátok meg lenézitek az embereket mondván ti vagytok az elit mindenki más hülye és szava se lehessen, folyton hülyemagyaroroztok. (te is a semmire vered magad, egyetlen egy önálló gondolatot nem fogalmaztál még meg politikai témában.)
aztán meg tágra nyílt szemmel csodálkoztok, ha emiatt jobban utálnak titeket, mint a macskának a szarát.
és pont annyira nem kíváncsiak rátok, mint annak a szagára.
biztos ők a hülyék.

Wildhunt 2023.11.23. 14:45:17

@G. Nagy László: Ehhez annyit tennék hozzá, hogy mikor több hangoskodó "dudás" van, a legjobb politika egy-egy közbevetett (nagyon rövid, egyértelmű) kérdéssel/megjegyzéssel elérni, hogy mindegyik neked kezdjen magyarázni. Kvázi versengeni a figyelmedért.

alöksz róz 2023.11.23. 14:45:50

@Boldeone2: "Teljes transzparencia legyen és bárki kaphasson külföldről is támogatást, aki azt fel akarja vállani" - magyarán intézményesítenéd a hazaárulást.
szép.

baalint1 2023.11.23. 15:11:57

@Boldeone2:
A Fidesz eredetileg liberális volt, onnan átment jobbközépre majd szélsőbalra, miközben antiklerkálisból egyház támogató lett, nyugatosból keletbarát, internacionalistából nacionalista. Eközben mindegyik korszakában összegyűjtött lojális szavazókat, akil felhagyva az elveikkel, mentek a Fidesz után.

Emellett az MSZP-nek haltak is ki szavazói, az akkori nyugdíjasok nagy része már nem él, a mostaniak többsége Fidesz szavazó.

baalint1 2023.11.23. 15:14:52

@G. Nagy László:
Azért valami egészen brutális, hogy a háború kérdésében nem a Fideszt tartod az erkölcstelennek, amelyik a háborús agresszort támogatta a kampányában, majd jött a békepárti narratívával. Ez tényleg az a kategória, amiben vagy végtelenül ostobának kell lenned, vagy végtelenül rosszindulatúnak, de inkább utóbbira tippelek, nálad rosszabb indulatú embert még nem ismertem a blogszférából.

Wildhunt 2023.11.23. 15:26:05

@alöksz róz: micsoda kis putlerpincsi! Azt szeretné, hogy az oroszok itt pártokat finanszírozhassanak.

Wildhunt 2023.11.23. 15:27:14

@baalint1: háborús agresszort támogatta a kampányában

Attól hogy te ezt mondod, még nem lesz igaz. Sőt.

Sadist 2023.11.23. 17:18:12

@alöksz róz: "a másik az, hogy köpköditek, fogatlan mucsai bunkózzátok a vidékieket, ostobázzátok meg lenézitek az embereket mondván ti vagytok az elit mindenki más hülye és szava se lehessen, folyton hülyemagyaroroztok."

Ilyenek ezek a vérbalos, városi NPC-k :) Szerencsétlen nyomoroncok fel se fogják, hogy a vidékiek munkájának köszönhető, hogy nem pusztulnak éhen.

Boldeone2 2023.11.23. 18:15:03

@alöksz róz: biztos ők a hülyék "

- Biztos, ezt jól mondod. Éppen olyan buták, félrevezetettek, vagy tudatosan hülyék és elvakultak, mint többi magyar államrezsim birkahadserege. Ez egy plurális demokráciára éretlen társadalom, hasonló - sajnos - mint az orosz

Nektek egy vezérbirka kell, aki tekintély alapon irányítja a társadalmat, ebből lett elege többek között a volt fideszes konzervatív, de erkölcsös embereknek is, mint Pálinkás professznak!

Ti vagytok a történelem rossz oldalán, azok akik az elnyomó, egypárti rezsimet támogatjátok, a fasizálódó országot!

Nekem mindegy ki győz, legyen egy nomál jobboldali párt, csak ne ez az elnyomó, populista moslék, amit Orbán erőltetett szívós munkával az országra! Ez abszurd!

Orbán a történelem szemétdombjára fog egyszer kerülni, mert sleppje szétlopta az országot, felszámolta a pluralizmust, nyugatias ország helyett despotikus rendszert vezetett be. Putyin és Hszi Csin Ping hazaáruló csicskása lett!

Boldeone2 2023.11.23. 18:27:02

@baalint1: Van egy réteg, aki rendkívül könnyen befolyásolható. Ők a főként kistelepüléseken élő, kevésbé iskolázott, anyagilag kiszolgáltatottabb rétegek

De, persze, minden rétegben vannak - állampártként - támogatóik...

2014- ben, egy arányos rendszerben még meg lehetett volna fogni a Fideszt. Mára már halott az egész pártrendszer. Olyan szinten van az agymosás, ami ellen nem lehet sehogy sem fellépni

Az ellenzéknek nulla működési pénze van, szinte, Orbán pedig éves szinten több száz milliárból nyomja a propagandát

Egy jogszerűtlen államrend is mögöttük van: nettó pártember közjogi méltóságok, KESMA ( jogszerűtlen, versenyjogi szempontból)
Az egyetemek pártkézbe átjátszása - jogszerűtlen
A Médiatanács jogszerűtlenül működik, ahogy a köztv
Megafon központ- senki nem ellenőrzi a közpénzszivattyút...

Boldeone2 2023.11.23. 18:34:26

...és erre jött a " Lex Volner" így az ellenzéknek még kevesebb kampánypénze lett, milliárdokkal kevesebb...

Ebben a környezetben kapta meg - állítólag - MZP a 3 milliárdot, amit senki nem látott...A fidesz eközben száz milliárdos összegben költött propagagandára!

Csak egy kérdés: a Megafon központ 2 milliárdját miért nem vizsgálják, SOHA? Senki az égvilágon nem tud Magyarországon összedobni 2000 millliót...

EZ egy putyini rendszer, lássuk be! Ma már börtönöznének is, fenyegetik a másképl gondolkodókat

Sadist 2023.11.23. 18:34:35

@G. Nagy László: "1. Milyen lenne az általad jónak gondolt új választási rendszer? Konkrétan!"

Hát olyan, amiben a patás Orbán nem nyerne. Mit nem lehet ezen érteni? Mondjuk lehetne az a győztes, aki előrébb van a névsorban. Puff, mindjárt toronymagasan a Dobrev Klára nyerne!

alöksz róz 2023.11.23. 19:00:31

@Boldeone2: jaja, ők a hülyék, hogy nem kérnek a mocskolódásotokból. még legyenek hálásak is érte :D
nektek mindenki populista, aki mást mond mint ti.
nektek minden elnyomás, amikor nem ti vagytok hatalmon.
a nép meg rögtön bölcs és felvilágosodott, amikor rátok szavaz.
ezek a tények.

paródia, amit produkálsz...

Glokta 2023.11.23. 20:24:28

@G. Nagy László: Mondjuk a 2010 előtti választási rendszer eléggé jól működött* - lehetett koaliciókat kötni és gyakorlatilag soha nem volt kormányozhatatlan az ország (szemben pár szomszédunkkal, ahol arányos rendszer van).

A hatalmuk bebenetonozásán túl nem volt sok ok arra, hogy a Fidesz módositsa 2011-ben (mondjuk javukra szóljon, hogy a választási rendszer módositása fideszes választási igéret volt 2010-ben, szóval nem kellett volna meglepődni rajta), és ez a választási rendszer kellett a későbbi 2/3-okhoz, ami miatt kényükre-kedvükre módosithatják az alkotmányt.

A 2020 utáni választási törvény módositások - amelyek az ellenzéket közös listára kényszeritették - pedig egyértelműen kizárólag politikai célt szolgáltak, semmi mást. Amikor arról van szó, hogy Magyarországon problémák vannak a jogállamisággal, akkor ilyesmikre (is) kell gondolni - hogy a kormánypárt újra és újra a saját képére szabja a választási törvényt.

*a fideszes kétharmadok nem is a legaránytalanabbak, 94'-ben az MSZP 33%-os listás eredménnyel szerzett 54%-ot

Glokta 2023.11.23. 20:29:58

@Boldeone2: Pálinkásnak akkor lett váratlanul "elege", amikor elbocsátották.
Amennyire tudom, elég jó munkát végzett a kutatási és innovációs hivatal elnökeként, de nem hiszem, hogy sokat kéne adni a politikai véleményére.

Boldeone2 2023.11.23. 20:49:24

@Glokta: Pálinkás értelmes ember, a Fideszen belül nem sok

Boldeone2 2023.11.23. 20:50:42

...olyan van. Talán Navracsics Tibor, de ő meg nem karakán, besunyít Orbánnak, az nem tetszik

Boldeone2 2023.11.23. 20:55:44

@alöksz róz: nektek minden elnyomás, amikor nem ti vagytok h,atalmon."

Azt, hogy Magyarország nem demokrácia, kimondta az EU parlament- többek között jobbodali képviselők is!

Én azt mondom, amit a valódi, európai többség gondol Orbánról, te meg a kétbites rezsimhülyeségeket szajkózzátok!!

A demokrácia = pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása

Legalább magadnak ne hazudj, és ismerd el: egyik sem létezik! Orbán örök, mint a nyomorúság!

alöksz róz 2023.11.23. 21:10:40

@Boldeone2: "Azt, hogy Magyarország nem demokrácia, kimondta az EU parlament" - na és? attól még nem lesz igaz.

"Én azt mondom, amit a valódi, európai többség gondol Orbánról" - nem, te szó szerint azt mondod, amiről elő van írva h gondolni kell.

alöksz róz 2023.11.23. 21:15:14

@Boldeone2: "A demokrácia = pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása" - egyik se feltétele a demokráciának.
nézd csak meg a nyugat-európai jelent és közelmúltat.
ja hogy az mégis demokrácia vót, mert nem a orbán nyert? vagy mi?

Boldeone2 2023.11.23. 22:06:34

@alöksz róz: A demokrácia = pártok egyenlő versenye és váltógazdálkodása" - egyik se feltétele a demokráciának.
nézd csak meg a nyugat-európai jelent és közelmúltat."

- Dehogynem! Pont ez a demokratikus politikai rendszer lényege:

- a hatalom könnyen elszámoltatható legyen
- különböző alternatívák egymással egyenlő módon versenyezhessenek, nem úgy mint Orban- rezsimben, ahol Orban= Fidesz= magyarisztán

Boldeone2 2023.11.23. 22:09:10

@alöksz róz: A fasza országokban, mint az USA , 2 elnöki ciklus után TAKARODÓ van!

Elve abszurd hogy Orbán 30 évig kormányozna, az a diktatúra

Vagy: koalíciós kormány , mint Németorszagban szokott lenni...az arányos rendszerből elve az adódik...

Glokta 2023.11.23. 22:47:28

@Boldeone2: Urho Kekkonen 28 évig volt Finnország elnöke, és az ő vezetése alatt indult el Finnország a Nyugathoz való felzárkózás útján.
Az alapvető probléma nem azzal van, hogy Orbán évtizedekig kormányzik, hanem hogy a szabályokat folyton változtatja és drasztikusan magára szabja.

alöksz róz 2023.11.23. 23:05:19

@Glokta: még azon se gondolkodik el a boldi barátunk, amit ő maga ír :-)

alöksz róz 2023.11.23. 23:08:30

@Boldeone2: "Pont ez a demokratikus politikai rendszer lényege" - nem, ez a gyakori eredménye. de nem feltétele.
se váltógazdaság, se egyenlő verseny, mégis demokrácia mert nem orbán volt aki nyert, hogy van ez?

G. Nagy László 2023.11.24. 08:20:04

@Glokta:

"A 2020 utáni választási törvény módositások - amelyek az ellenzéket közös listára kényszeritették - pedig egyértelműen kizárólag politikai célt szolgáltak, semmi mást."

Nem tudok róla, hogy 2020 után érdemben változott-e bármi. 2010 után felére csökkent a mandátumok száma - ez jó. Egyfordulós lett a kettő helyett - ez is tök oké. Ezek a lényeges változások. A töredékszavazatok nem sokat befolyásolnak, a választókerületek határain is max néhány mandátum múlik. Az 1990-es szabályok szerint is tarolt volna a Fidesz az utóbbi négy alkalommal.

2023.11.24. 08:41:00

@G. Nagy László:
azért érdekes választókerületeket alkottak. errefelé nyíradonyt ahol a tasó klán uralkodó, tasó elvtárs az országgyűlési képviselő, és a polgármester is tasó, nem tesója, mert az már mégis csak sok lenne, hanem az uncsija, ez így ugye nepotizmus. a görög nepos szóból ered a nyugaton az uncsi, az ifjú nephew. a nepotisták megnyerik maguknak a köznépet.

egy probléma volt, hogy tasó klán ilyenformán nyíradonyt és a környező tanyavilágot tudta csak uralni. aminek a népesség nem ért el egy választókerületet. és így belekanyarírottak debrecenből néhány utcát. a nagytemplomtól megyünk néhány száz métert azt már elvben tasó elvtárs képviseli. tasó és tasó klán szervezte meg a lombkorona nélküli lomboronasétányt. a megyei elnök, alelnök, az uncsi, összeálltak.

na most ez nem politikai váltógazdasághoz vezet, hanem történelmi bukáshoz. így szokott lenni.

2023.11.24. 08:49:35

a választókerület, általában véve egy elektori körzet rendesen egy tájegység. vagy egy tájegység határán levő város, annak környezetével, vagy egy városrész.

na most a fideszben nem ezt elvet követték, amikor megalkotta a választókerületeket, közte a tasó klán uralmát. nem feudális módon gondolkodik, nem a földrajzot követte. és ebből lettek a lomborona nélküli lombkoronások. ez nem a feudalizmus, hanem az elvtelenség.

eleve a városi kerület, a választókerület és a tankerületnek mondjuk egybe eshetne. és akkor a tankerület ügyében a tankerületi tanácsos ugyebár választható lenne. csak ez esetben értelmiségiek kerülhetnének be a parlamentbe. népszerű tanáremberek. tanácsrendszerben megválasztaná a nép a kerületi főtanácsost. aki beül az országgyűlésbe. ez ugye szociokulturálisan talán még jó is lenne. és ebbe két politikus bukna bele. az orbán és a gyurcsány.

Boldeone2 2023.11.24. 11:26:06

@Glokta: Urho Kekkonennek is voltak autokratikus törekvései, de egy finn politikai rendszerben az nem tudott " szárba szökni" A véleményem nem változott: szerintem soha egy országnak sem tesznek jót a hosszú politikai kurzusok, főleg a politikai rendszer állapotát tekintve. Mert ha csak a gazdaságot nézzük, Pinochet is jól kormányzott, egy darabig ..,

Boldeone2 2023.11.24. 11:32:44

@G. Nagy László: Nem tudok róla, hogy 2020 után érdemben változott-e bármi. 2010 után felére csökkent a mandátumok száma - ez jó. Egyfordulós lett a kettő helyett - ez is tök oké. Ezek a lényeges változások. A töredékszavazatok nem sokat befolyásolnak, a választókerületek határain is max néhány mandátum múlik"

- Három téveszme- szerintem

Miért rossz, hogy lecsökkent a képviselői helyek száma? Azért, mert így az aránytalanság irányába mozdult a választási rendszer

Miért rossz hogy eltörölték a második fordulót? Így nem tud a választók másodlagos preferenciája érvényesülni

Néhány mandátum" , az már 2x jelentette az alkotmányozó 2/3 - ot! Curva fontos lehet!

Boldeone2 2023.11.24. 11:40:16

@G. Nagy László: Persze, mindent meg lehet ideologizálni, de valahogy MINDIG úgy változik a választási rendszer, hogy az a Fidesznek kedvezzen, soha nem úgy, hogy a pluralizmus növekedjen!

Kilóg a lóláb! A legjobb lenne a tisztán arányos választási rendszer, akkor elviekben nem lehet vita+ az új EU törvénytervezetet majd alkalmazni, azaz: kőkemény szabályozást az államnak a hirdetési piacon!

Itt a pártállam ellen megy a harc

MEDVE1978 2023.11.24. 13:31:53

@G. Nagy László:

A választási rendszerről már volt szó a blogon. A véleményem az erről, hogy míg azt kevésbé tudod egy statikus állapotban megmondani, hogy egy választási rendszer mennyire demokratikus, a változását mindenképpen meg lehet mondani, hogy demokratikusabb lett vagy kevésbé az.

A FIDESZ 2010-et követően olyan változtatásokat csinált, amelyek kevésbé demokratikussá tették a választási rendszert. Demokratikus alatt itt most azt értem, hogy a választó, mint egyén pártválasztása minél effektívebben érvényesüljön. Egy rövid példával érzékeltetve: a 2022-es magyar választásokon a Kétfarkú Kutya Párt 3,27%-ot szerzett, a Gattyán féle MEMO pedig 1,04%-ot. Elviekben egy olyan választási rendszer demokratikusabb, amiben mind a MKKP, mind a MEMO arányosan, a választási erdményeivel összhangban megjelenik. A korlát minden esetben a kormányozhatóság. Ez nálunk lényegében az 5%-os parlamenti küszöb, az alatta végző pártoknak nincs lehetősége képviselni a szavazóikat. Ez a bejutási szempont.

Emellett van még az arányossági szempont. Nyilvánvaló, hogy egy olyan rendszer, ami nem arányosan képviseli a szavazókat kevésbé demokratikus, mint az, amelyik arányosan képviseli. Angolszász példával élve az USA elnökválasztási rendszere az államok jelentős részében nem demokratikus. Hogy miért? Mert mondjuk Texasnak van 40 elektora. Ha Texasban ezt követően 20 millió ember szavaz a republikánusokra, 19 millió ember a demokratákra, akkor ezt követően az állam 40 republikánus elektort küldd majd elnököt választani. (Maga az elektori rendszer a maga súlyozásával sem demokratikus, de ez most mellékes). Az jóval inkább elősegítené az érdekek megfelelő képviseletét, így demokratikusabb lenne, ha Texasból hasonló arányok mellett 21 republikánus elektort és 19 demokratát küldenének.

A FIDESZ 2010 utáni intézkedései egyértelműen az egyén kisebb mértékű képviselete irányába vitték el a rendszert. 2014 előtt a 386 képviselőből 176-ot választottak egyéni választókerületben, ez 46%-os arány. 2022-ben a 199 képviselőből 106-ot választottak egyéni választókerületben ez 53%-os arány.

Ez azt jelenti, hogy egy állampolgár abszolút képviseleti értéke csökkent (egy átlag magyar állampolgár szavazata, bárhol is él az országban). Ha tehát én mondjuk DK szavazó vagyok, akkor a szavazatom jelentősen többet ér Budapesten, mint mondjuk egy BAZ megyei faluban.

Mivel a választói preferenciák rétegezettek = mondjuk egy Mi Hazánk szavazó, ha nem szavazhat a Mi Hazánkra, akkor a FIDESZ a másodpreferenciája, ezért a kétfordulós választási rendszer demokratikusabb az egyfordulósnál. Ennek a gyakorlati haszna a FIDESZ-nek ezzel kapcsolatosan az, hogy kevesebben szavaznak a különböző Összefogásokra. Lehet, hogy egy Momentumos szavazónak hánynia kell a DK-tól és amikor meglátja, hogy GYF felesége indul a szavazókörében inkább nem szavaz rá. Viszont amikor a második fordulóban látja, hogy Gyurcsányné vagy FIDESZ kétharmad, már lehet, hogy eredményesebben lenyeli hányingerét.

A FIDESZ hozta be a győzteskompenzációt (nemcsak az egyéni választókerületükben vesztes jelöltekre adott voksok kerülnek fel töredékszavazatként az országos pártlistára, hanem a győztesekre a mandátumszerzéshez szükségesen felül leadott szavazatmennyiség is.), ami egyértelműen testre van szabva és az egyébként is győztes pártot segíti.

Végül még említésre méltó a gerrymandering, a választókerületek testreszabása. Ezt az MSZP és SZDSZ is csinálta, ahogy a FIDESZ is. 444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet

Itt egy jó összefoglalás a témában: www.szabadeuropa.hu/a/a-valasztokeruletek-atrajzolasa-is-a-kormanypartoknak-kedvezhet/31708449.html

A lényegi mondatot kiemelném, ami a FIDESZ ténykedését és kormányzását nagyban befolyásolta volna az utóbbi 10 évben:

A 2011-ben elfogadott választási törvény ezen újítása nélkül a Fidesz–KDNP-nek sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lett volna kétharmados többsége. Elemzések szerint előbbi választáson hat mandátum sorsa múlt a győzteskompenzáción, utóbbi során pedig öt képviselői helyet köszönhetett Orbán Viktor pártja tisztán ennek.

2023.11.24. 13:36:04

@Boldeone2:
a tisztán arányos egykamarás választási rendszer a weimari típusú demokrácia. abban tartósan a fidesz és a mi hazánk kormányozna. abból következően még inkább jobbra tolt közélet adódna. lehet. az csak további polarizációt eredményez. hiszen minden kis párt abban érdekelt, hogy mondjon valami bombasztikusat, amivel bekerülhet a parlamentbe. a nagy pártoknak egymástól vigyék el a szavazatokat. és ebből következően szélső irányokba tolódó közélet. nincs centrum. egyébként ilyen az izraeli jogrend.

2023.11.24. 13:41:31

@MEDVE1978:
csak miből gondolod azt, hogy a választók feltétlen országos listákra akarnak szavazni. a memóra, emkákápére, vagy lófaszkarikára.

2023.11.24. 14:10:59

@Boldeone2:
a legegyszerűbb pártos választási rendszer az egypárt, több jelölttel., van egy néppárt. abba bárki beléphet. létrehozhat platformot, ha az bejut a parlamentbe, akkor képviselőt. és permanens nagykoalíció van. és a választásokon a párton kívüliek is elindulhatnak. a pártosok és a pártatlanok csapnak össze. előbbieknek kollekív, utóbbiaknak egyéni programja van.

polgár judit elindulhat, hogy sakkiskoláját emeljék be a nat-ba választható tárgyként. és elindul a lakókörnyezetében mittudomén pasaréten. és azt mondja, hogy ő ez ügyben szeretne felszólalni a magyar országgyűlésben, a kulturális bizottságban. és a pasarétiek azt mondják, hogy polgár sakkiskola, vivát. és az országgyűlés azt mondja, hogy vivát. éljen a polgár sakkiskola. és ezek után judit lemond, mert mi a francért üljön a parlamentbe. nem a havi 2 milliós fizut szeretné, nem a pártvezér seggnyalója akar lenni. persze lehet, hogy polgár judit belép a néppártba. és a kongresszusi küldötteket győzködi, hogy az állampárt vegye be a sakkot a fakultatív szakköri tárgyak közé. úgy is célt érhet.

tehát a politikai küzdelem leegyszerűsítve nem pártok, hanem pártosok és pártatlanok küzdelme. ez is egy modell.

2023.11.24. 14:22:52

és ez a rendszerváltást megelőző elképzelés. a késő kádárista. nyilván az mszmp így próbálta átmenteni a hatalmát. de azzal együtt az az elképzelés nem volt rossz.

a fidesz akksigyárat építene debrecenben. oké, bárki beléphet a debreceni fideszbe, a momentum, a dk és az összes többi egy pártban van. és van egy akksigyáras platform és egy azt ellenző. és nem az a kérdés, hogy gyurcsány vagy orbán. melyik párt nyeri meg a választást. hanem hogy kell ez a gigantikus kínai tőkeimport, aminek vannak előnyei, hátrányai, melyek a veszélyei, milyen lehetőségek vannak még, stb. ezt napirendre tűzik. a párt különféle platformjai szakértőket állítanak. azok vitázhatnak. és ebbe bekapcsolódhatnak a párton kívüliek is akkor ha elegendő támogató ajánlást gyűjtöttek.

és aztán a nép dönt. úgy, hogy egypártrendszer van. több jelölt, több program elem közül választ. de hogy a magyar néppárt nyeri meg a választást az nem kérdés. mert nincs másik. tehát nem ér azt mondani, hogy ez a párt nem demokratikus. ha egyszer a többség erre szavaz.

egy olyan pártban, amibe szabadon be lehet lépni orbán és gyurcsány egy éven belül megbukna. vagy legfeljebb kisebb frakciót vezetne. kb. schiffer típusú politikus nyerne.

2023.11.24. 14:37:07

a debreceni fidesz az most 100-150 fő. ennyi választja meg kósát elnöknek. még a debreceni fidesz szavazó is utálja kósát. kiröhögi, lenézi, megveti. de nem lehet helyette mást jelölni, mert a fidesz szavazók se léphetnek be a pártba. orbán kiválasztja a drága jó lajosunkat alelnöknek, mert hogy ő ugye tutira nem buktatja meg orbánt, bár orbánt kósa is utálja és megfordítva, legyen ő az egyik alelnök.

nem arról van szó, hogy debrecenben ha van egy népppárt, akkor abban kósa labdába rúghat. hanem országos listán választható, vagy a dk egy képviselője. akit gyurcsány házaspár előzetesen kiválaszt. és elindulhat ellenükben akárki persze, de annak országos listát kell szervezni, hogy ugyanebbe pártoskodó logikába kényszerítve.

maga a rendszerváltás népellenes. a 85-ös rendszer lenne a legjobb. a pártoskodók álljanak össze egy nagykoalícióba, ez a választók egyik fele, amelyik ezekbe hisz, és a pártoskodókat hívják ki a párton kívüliek.

2023.11.24. 14:48:01

keződik a magyar országgyűlés téli ülésszaka. és akkor el kell fogadni a költségvetést. és debrecen városa delegál 2 közgazdászt. akit megválaszt a debreceni magyar néppárt, vagy akit közvetlen kiválaszt a nép a párton kívülről. vagy egyet-egyet.

és ha az egészségügyi költségvetésről szavaznak, akkor felszólal debrecenben választott főorvos és betegjogi képviselő. ha az oktatás, akkor egy választott egyetemi főtanácsos (kancellár) és egy (co-missiner, komiszár) a főbiztos. ha a védlemi költségvetésről, akkor a debrecen választott főkapitánya és városi őrség parancsnoka, a hadnagy, a fővédnök. hajdúhagyomány. és megbízzák mellette prédikátor uramat, hogy papoljon az erkölcsről. vagy ahogyan mondták: erkölcsrűl.

azok kulturáltabbak voltak a jelenleginél. azért kerültek a történelemkönyvbe. ezek meg.

Glokta 2023.11.24. 17:49:20

@MEDVE1978: Igazából két fontos szempont van egy nem-föderális ország választási rendszerénél*, a népképviselet és a kormányozhatóság (stabilitás).

Magyarország 2010 előtt is jól kormányozható volt - egyetlenegyszer se kellett előrehozott választásokat kiirni -, nem volt szükség arra, hogy a választási rendszert még aránytalanabbá tegyék.

*Magyarországon gyakorlatilag nincs regionális politika és a képviselőket a központból nevezik ki, szóval szinte az összes képviselő pártember lesz és a körzete helyett elsősorban a pártja érdekét fogja szolgálni

2023.11.24. 18:10:28

@Glokta:
magyarországon a föderalizmus alapja a megye, vagy vármegye.
az uniós csatlakozáskor 24 ep képviselői hely volt magyarországnak. legyen 19 megyei és 5 fővárosi listás képviselői hely. most 21 van, akkor legyen nógrád-heves, vas-zala, tolna-baranya megye. összesen 15. pest megye kapjon kettőt és budapest kapjon 4 helyet. és a megyei önkormányzatok kapják az eu-s pénzt. persze ez kapjon valamiféle országos felügyeletet.

2023.11.24. 18:32:08

@Glokta:
amit nem akar egyik párt se, hogy legyenek közigazgatási egységek, közel azonos feltételekkel, leszámítva egyet, az a középponti állam ahol az országos közintézmények összpontosulnak. és azt követlen az országgyűlés hivatalának kell alávetni.

oda nem kell ilyen amolyan önkormányzat. amerikában washington dc. az a kongreszus alá tartozik. de azon kívül egy polgármesternek azért önállósága van. vagy egy tagállamnak azért már van saját kormányzója. ahogyan mondjuk egy megyének. ugyanez kicsiben. és persze azon túl magyarország egységállam. mindjárt amerikai minta. csak nem a főváros dirigál kizárólagos módon. a probléma, hogy budapesten ilyen amolyan párt, mind országosan akar diktálni. maga a budapesti etnikum.

és ennek a múltja a habsburg megszállás, mert az ugyanúgy nem felszabadulás volt, mint a szovjet rendszer, a náci német megszállás és a zsidókommunista brancs. és a rendszerváltás. temérdek pénzt országos listákról szervezve szanaszét lopnak. és a közvagyont fillérekért eladják.

alöksz róz 2023.11.25. 01:29:24

@Boldeone2: "Miért rossz hogy eltörölték a második fordulót? Így nem tud a választók másodlagos preferenciája érvényesülni" - ahogy a tisztán listás, arányos rendszerben se érvényesül :-)
nem is kell annak érvényesülni, csakis azért szeretnétek, mert így láttok saját magatoknak nagyobb esélyt. mindig épp az a helyes meg a jó, amivel ti aktuálisan jobban jártok. kilóg a lóláb, papám...

most az kinek a hibája, hogy apró, érdektelen, de annál hangosabban követelező kis pártocskák vannak a baloldalon akik szét vannak szóródva mint a nyúlszar, és kb annyi a hasznuk is.

alöksz róz 2023.11.25. 01:39:11

"kb annyi a hasznuk is." - vagy még annyi se.
ki fizet azért és kinek, hogy a párbeszéd 0,1 százalékos párt létére ott legyen a parlamentben? kabul rózsájából és tordai bencéből áll a párt. a szavazótábor meg a családtagjaik...
karigerit direkt nem mondtam, mert annak mindegy melyik párt és mindegy mit mond. csak neki valami pozíció kinézzen. aláír érte bárkinek bármit.
ez is tény. zuglóban is aláírta, budapesten is aláírta, egy szava nem volt. pucérra is rabolta a roppant tisztességes baloldal pár hónap alatt budapestet. 2019 októberben volt a választás, mire jött a kovid egy fillér nem maradt.

mire lehet számítani, ha ezek az országot a karmukba kaparintják? én kurvára nem szeretném látni...

alöksz róz 2023.11.25. 01:52:34

a legutóbbi választást meg gyurcsány ferenc trollkodta szét egymagába :-)
kiállt komoly arccal és belemondta a kamerába, hogy itt az ideje h megfagyjunk az ukránokért. durr kétharmad :DD

alöksz róz 2023.11.25. 02:01:51

a lélegeztetőgép meg a legnagyobb politikai geg amit életembe láttam :-)

Glokta 2023.11.25. 03:18:14

@alöksz róz: "nem is kell annak érvényesülni, csakis azért szeretnétek, mert így láttok saját magatoknak nagyobb esélyt. mindig épp az a helyes meg a jó, amivel ti aktuálisan jobban jártok. kilóg a lóláb, papám..."
Azért jó, mert nagyobb a népképviselet, a szavazók másodlagos preferenciái is számitanak.
A 2010 előtti rendszer teljesen jól működött és többé-kevésbé stabil kormányokat eredményezett (talán túl stabilakat is, tekintve hogy Gyurcsány 2006 és 09 közt hatalmon maradt) a térség országaihoz tekintve, semmi szükség nem volt a megváltoztatására és csak politikai célokat szolgált.

A sok kis párt szerintem is gond, remélhetőleg az EP-választás végleg kiszórja ezeket.

Glokta 2023.11.25. 03:20:14

@cvsvrs: Magyarországon a föderalizmusnak nincs alapja - ami volt, azt Trianon és a komcsik szétrombolták. Nem lenne támogatottsága egy vármegyéken alapuló választási rendszernek, ezért nem kampányol egyik párt se vele.

Gyurcsány és Orbán is az (általad vizionált) 'budapesti etnikumhoz' tartoznak?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 08:43:18

"felnőtt emberek azzal fárasztják az asztaltársaságukat, hogy melyik palacsintát szeretik legjobban. Ki a fenét érdekel?"

Csak az emberiség szebbik felét. :))

Wildhunt 2023.11.25. 09:17:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csak eszembe jutott, ismered a "mindenki második legjobb barátja" jelenséget?

2023.11.25. 10:47:29

@Glokta:
1920-ban a magyar királyság 64 vármegyéből álló föderatív jogegység. amit trianon felszámol. ezenek a vármegyéknek a fele magyar, másik fele nem magyar és nem is akar magyaroszághoz tartozni.

ez esetben a maradék alkossa a magyar országgyűlést. azok hagyományosan a vármegye képviselői. vagy aki urbánus az mondhatja úgy, hogy a városmegye. aki rurális úgy, hogy a várvidék. ez a föderalizmus alapja.

felőlem legyen regionalizmus. csakhogy debrecen alá nem rendelődik be nyíregyháza. mert azok tirpákok. az nem szitokszó, nekik fontos a nyíregyháziságuk. legyenek debrecen testvérvárosa. és legyen nyírségnek egy városi és vidéki képviselője. az egyik nyíregyházi, a másik nyírségi. az kint lakik sóstón, vagy nyírtelki, vagy akárkicsoda, aki képviseli a városkörnyéket, nyírségi a vidéket. és így tovább.

ebből adódna a normalitás. csak erre budapesten azt mondják, hogy ez nem jó. mert akkor újpestnek lenne képviselője és váci püspökségnek. és újpest már "tanyaközpont", vác meg csak ne akarjon főegyházkerület lenni, mert az már meg van haladva. mintha annak ne lehetne választott világi képviselője.

és ezekből összeáll a magyar országgyűlés. úgy, hogy mindenki a néppárt tagja vagy párton kívüli. ilyesmi eredeményezne normalitást.

Boldeone2 2023.11.25. 11:48:01

@alöksz róz: Miért rossz hogy eltörölték a második fordulót? Így nem tud a választók másodlagos preferenciája érvényesülni" - ahogy a tisztán listás, arányos rendszerben se érvényesül :-)"

- Butaságot beszélsz! Az arányos rendszerben pont annyi képviseletet kap egy párt a parlamentben, mint amennyi a társadalmi támogatottsága mutat. Ez az igazságos

Most a Fidesznek " olcsóbban mérik " a parlamenti helyeket, mint a többi pártnak

A "kormányozhatóság" nem indok, Glokta már leírta fentebb, ez csak ürügy a Fidesznek, még nagyobb hatalmat szerezni

Boldeone2 2023.11.25. 11:53:54

@cvsvrs: A " kismagyarország" kis ország. Eleve hülyeség a regonalizmus, de a vármegye rendszer is az. Ezek okszerűtlen/célszerűtlen, sőt, mesterséges közig egységek

Az EU kohéziós politikája miatt kellett a NUTS2 szintű fejlesztési régiók miatt létrehozni

A vármegye meg feudális csökevény

Boldeone2 2023.11.25. 11:58:23

@cvsvrs: Az emberek 99,99% - a nem is ismeri a vármegyei tisztségviselőket, akkor mi szükség erre?? Újabb - felesleges - adminisztratív, pártállami képződmény, történelmi alapokon

2023.11.25. 12:11:33

@Boldeone2:
a településszerkezet olyan, hogy a nagyobb városok körül cca. félmilliós egyégeket lehet képezni, vagy azt se. azt éppen meg lehet célozni. és egyébként az eu-ban félmillió embernek van egy parlamenti képviselője. akkor ez magyarországon a vármegye. és kisebb szinten a mezővárosok körül járások szervezhetők. ilyen a településszerkezet.

lehet csinálni régiókat is, csak regionális identitás a magyar belpolitikában nem nagyon van. legfeljebb a határon túl. van egy felvidéki, délvidéki, partiumi, belső-erdélyi interrégió, vagy eurorégió. erdélyben kolozsiak vannak, marosiak, brassaiak, csíkiek, hargita, kovászna megyeiek. szilágyiak vannak, (nagy) bányaiak, szatmáriak, (nagy) váradiak, temesiek, unváriak, beregiek, kassaiak, stb.

ez a magyar tradíció. a keresztény konzervatív. ezt budapesten senki se képviseli. a fidesz se.

alöksz róz 2023.11.25. 12:25:14

@Boldeone2: "Butaságot beszélsz! Az arányos rendszerben pont annyi képviseletet kap egy párt a parlamentben, mint amennyi a társadalmi támogatottsága mutat. Ez az igazságos" - én? többnyire lövésed nincs róla mit beszélsz, csak pufogtatod az üres frázisokat, sorolod a lózungokat... még az se bánod ha egyik üti a másikat...
tuti hogy csetbottal íratod a hozzászólásaidat :D

hol érvényesül benne a másodlagos preferencia
és minek az, leszámítva h épp nektek az lenne a jó

2023.11.25. 12:38:47

@Boldeone2:
azért, mert nem választható meg közvetlen. fél millió főre jut egy ep képviselő.

ez esetben kb. félmilliós elektori körzet kiválasztja, hogy őket ki képviselje európai unióban. és a helyettese igazgatja a megyei kormányhivatalt. a győztes választ. mert lehet, hogy valaki nem akar brüsszelben sürögni, forogni. és a vármegye kapja meg az eu-s pénzt. számon kéthető az ep képviselőn. és a megyei kormányhivatal vezetőjén. akik egymás politikai ellenlábasai. persze lehet, hogy trükkösen összejátszanak, eljátszák a nagy balhét a nyilvánosságban, a hátsó szobában összekacsintanak és osztozkodnak. de közvetlen le lehet őket váltani és vissza lehet hívni. akkor ha azt elég sokan támogatják.

eleve a pénz 1/21 részéről rendelkeznek. építeni kell belőle gyorsvasutat. az a vármegye határáig építik. nyilván egyeztetni kell a szomszédos vármegyével. mivel ez országos hálózat ezért valamelyik országos hatáskorű főhivatal adja ki az engedélyt. amit a fejlesztési miniszter ellenjegyez.

és a megyei kormányhivatalokban vannak képviselői fogadóórárák. és háboroghatnak a megyeházán. a rendelkezésre álló forrásokból mi épüljön. meghallgatják a szakértőket. akik prezentálják a terveket. és végül a megyegyűlés elfogadja. csak akkor ezeket a félmilliós félszuverén gazdasági egységekben elég jelentős autonómia van. és ez vezet el a polgárosodáshoz.

és az 500 milliós európai unióban van 1,000 ilyen 500 ezres vármegye. és az uniós hadseregcsoportnak van 1000 divíziója, hadosztálya. és ez militarinak se olyan nagyon rossz.

alöksz róz 2023.11.25. 12:47:22

@Glokta: "mert nagyobb a népképviselet" - és az mit jelent? semmit, de nagyon jól hangzik?

"semmi szükség nem volt a megváltoztatására és csak politikai célokat szolgált" - ezt csak most mondja a baloldal, mert nem tud nyerni. de ez nem igaz.
vagy tudatlanság, vagy hazugság, döntsd el melyiket vállalod be :-)
össztársadalmi(!!!) egyetértés volt abban, hogy túl nagy a parlament, túl sok a képviselő és túl nagy a sleppjük is, magyarán nem akarunk annyi ingyenélőt fizetni.

az h a megvalósítás milyen lett, az lehet vita tárgya. de a célja és a szükségessége nem.

"A 2010 előtti rendszer teljesen jól működött és többé-kevésbé stabil kormányokat eredményezett" - az is aránytalan volt és ez is stabil kormányt eredményez.
csak sajnos szavazóból is sok kéne hozzá a baloldalnak, ez a legnagyobb "hiányossága" :-)

alöksz róz 2023.11.25. 12:54:33

@Glokta: "A sok kis párt szerintem is gond, remélhetőleg az EP-választás végleg kiszórja ezeket." - ez mélyen antidemokratikus hozzáállás.
csak a baloldalnak gond, mert akik ezekre szavaznak, nem rájuk szavaznak.

egyáltalán nem gond a sok kis párt, az a demokratikus, ha minél többféle vélemény van képviselve.
(a párbeszéd esetében pedig az a gond, hogy totál nulla társadalmi támogatottsággal rendelkező vélemény van a parlamentben képviselve.)

alöksz róz 2023.11.25. 13:04:14

@alöksz róz: "a párbeszéd esetében pedig az a gond, hogy totál nulla társadalmi támogatottsággal rendelkező vélemény van a parlamentben képviselve." - ráadásul külföldről befizetve.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 13:08:38

@alöksz róz:

Egy igazi demokráciában minden egyes ember küldhetne egy képviselőt a Parlamentbe. A körzethatárokkal sem lenne gond, minden egyes körzet az adott választópolgár hossztengelye körüli 40cm sugarú kör lenne - ennél kövérebb emberek centiméterenként évi 50,000Ft közterület-használati díjért lennének kötelesek fizetni, max. 50cm-ig. Efölött a választópolgár választhat a fogyókúra és a hentesbárddal történő méretre vágás között. Sziámi ikrek a szétválasztásukig alanyi jogon automatikusan kivételt képeznének.

2023.11.25. 13:32:06

@alöksz róz:
tegyük fel, hogy magyarország egy normális parlamentárius demokrácia. kezdődik az országgyűlés téli ülésszaka. ami elfogadja a 2024. évi költségvetési törvényt. kik szavazzanak ez ügyben. rendesen a városok és vidék (a megyék) képviselői.

és ebből kik a szocialisták? a baloldal? a nők. és kik a liberálisok. a fiatalok. és kik a konzervatívok? az idősebbek. és ki a néppárti? mindenki. és ki hisz a magyar keresztény államnemzetben. aki magyar, mindenki.

rendesen ilyen magyarország. a magyar országgyűlés. a reformkori. vagy erdélyben a reformáció korabeli. és ez egypártrendszer. többes jelöléssel. szocializmus a reformokkal. a reformkorral, a reformációval.

ehhez képest hány képviselője legyen a momentumnak? a kétfarkú kutyapárt bejut a parlamentbe? vagy a fidesz kétharmadot szerez? a fidesz az mi a franckarika? ugyanolyan eltelen rendszerváltó formáció, mint a többi.

az országgyűlés téli ülésszaka költségvetési törvényt tárgyal. minden város, vagy fővárosi városrész, illetve kisebb településekből álló vidék (megye) delegál egy-egy közgazdászt. és azok vitatkoznak. az egyik kiszámolta, hogy ha szigetelnénk, vagy napelemeket telepítenénk, a másik, hogy ha vasutat építenénk, stb. és ezeket megvitatják. a harmadik előáll azzal, hogy gigantikus akksigyárak kellenének, mert ez a jövő iparága, az elektromobilitás, és ebből annyi bevétele lesz a költségvetésnek. és a többi azt mondja, hogy oké, a ti kerületetekben legyen a legnagyobb. akarja a választókerületed? és ilyenformán diskurállnak a költségvetésről.

és ha a védelmi politikáról van szó, akkor a városi őrség parancsnokai és vidéki kapitányságok választott vezetői vitáznak, hogy a vármegyék visszaállítsák a határőrséget. a külső és a belső határrendészetet.

ha a médiatörvényről, akkor arról városi és vidéki újságírók, választott országgyűlési tudósítók vitatkoznak. hogy mégis milyen közmédia kellene. szakpolitikusok, akik közvetlen módon vannak kiválasztva. és várost és a vidéket képviselik.

2023.11.25. 13:33:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
le se tagadhatnád, hogy német vagy.

2023.11.25. 13:37:34

a németek ilyen hülyék, hogy van az egyén és a világ. és közte nincs semmi, csak a führer. a führerprinzip. az y kromoszóma markert is be lehet mondani, hogy ez miféle német. és az a náci.

Glokta 2023.11.25. 13:38:05

@alöksz róz: "és az mit jelent? semmit, de nagyon jól hangzik?"
Ez nem "jól hangzik", ez egy valóban mérhető mennyiség és a demokrácia egyik alapelve, hogy az egyén minél nagyobb képviseletére törekedjen, és ennek korlátot szab a kormányozhatóság.
MEDVE kommentje felül is jól leirja ezt.
"vagy tudatlanság, vagy hazugság, döntsd el melyiket vállalod be :-)
össztársadalmi(!!!) egyetértés volt abban, hogy túl nagy a parlament, túl sok a képviselő és túl nagy a sleppjük is, magyarán nem akarunk annyi ingyenélőt fizetni."
Azt hittem nyilvánvaló hogy nem a képviselők számának csökkentésére gondoltam. :D Igazából szerintem itt te próbálsz terelni, amikor nyilvánvaló miről beszélek.
Magyarországon nincs olyan erős lokális politika (épp az ellenkezője, az egyéni képviselők szinte kizárólag pártkatonák), ami indokolta volna az egyéni képviselők arányának növelését.

alöksz róz 2023.11.25. 13:42:58

@Glokta: ezt írtad: "semmi szükség nem volt a megváltoztatására és csak politikai célokat szolgált"

2023.11.25. 13:46:30

@Glokta:
azért, mert nincsenek valódi egyéni képviselők. azok országos listán is bejuthatnak a parlamentbe. ezért az összes képviselő jelölt valamelyik pártelnök spanja. országos listákra szavazunk. ami rendben van akkor ha országot kell valakinek képviselnie. a külpolitikában. ugyanez rendetlenséget eredményez a belpolban.

2023.11.25. 13:56:29

@Glokta:
ha a városnak és a vidéknek van közösségi jogállása és azoknak vannak képviselői, akkor az közvetlen kiválasztást eredményez. ami a hagyomány. csak ez esetben budapest az országgyűlésben elvesztené a többségét. és mivel ez egy másik etnikum (nem magyar és már nem is német, meg nem is zsidó, mert össze van keveredve, el van cigányosodva, de magyarrá nem vált) ezért ez ebben brutális módon ellenérdekelt.

mert belső pest és buda, amelyik adja a listákat, a listavezetőket lakosságarányosan 1%-ot adna a törvényhozásban. különösen akkor ha az uniós vármegyékből a határon túli magyarság is felvonulna. a budai németség és a pesti zsidóság, amelyik a megszállásokért és a kapcsolódó népirtásokért elsősorban felelős, az a néhány család, az országgyűlésből kiszorulna.

alöksz róz 2023.11.25. 14:27:00

@Glokta: "ez egy valóban mérhető mennyiség és a demokrácia egyik alapelve, hogy az egyén minél nagyobb képviseletére törekedjen, és ennek korlátot szab a kormányozhatóság" - akkor nyilván könnyen le is tudod vezetni hogy ez mit jelent :-)))

ha van valamiről saját véleményed, akkor nyilván el tudod magyarázni a saját szavaiddal, mi az és miért :-)

alöksz róz 2023.11.25. 14:30:17

jól hangzó politikai jelszavakat egy csetbot is fel tud sorolni.
meg lózungokat üres frázisokkal indokolni.

alöksz róz 2023.11.25. 14:43:02

@Glokta: "épp az ellenkezője, az egyéni képviselők szinte kizárólag pártkatonák" - ja. ez az egyik legnagyobb baj. az parlamenti hely, nem képviselet. akkor meg teljesen mindegy a megválasztásuk módja.

nem a módja az érdekes.
az csak a baloldalnak a baja, mert most nehezebben tud nyerni. nem volt baja az aránytalansággal egyiknek se, amikor ők nyerték a kétharmadot. az csak akkor lett baj hirtelen, amikor kikaptak kétharmaddal. már másnap jöttek a népképviseletért aggódó szakértő szövegekkel, amiket azóta is másolgattok.

2023.11.25. 15:36:47

@alöksz róz:
a két forduló eltörlése és a győzteskompenzáció a fideszt erősítette. valamint a határontúli levélszavazás. ha ezek nincsenek, akkor a fidesznek nincs újabb kétharmada. kénytelenek lettek volna a 70:30-as osztozkodáshoz visszatérni. ami garancia a politikai váltógazdaságra. mert úgy minden párt benne van az összes buliban. és nemcsak a fidesz.

Boldeone2 2023.11.25. 16:45:30

@alöksz róz: többnyire lövésed nincs róla mit beszélsz, csak pufogtatod az üres frázisokat, sorolod a lózungokat.."

- Ezt magadról írtad, én a tényeket írom, satu agy! Fogd már fel: az arányos választási rendszer MINDIG jobb és igazságosabb, mint az aránytalan ( magyar), ahol a fityeszre szavazás többet ér arányaiban, mint az ellenzékre!

Úgyhogy: befoghatod! Coki van!
Fogalmad nincs semmiröl, ezért nincs érved!

2023.11.25. 16:47:35

@Boldeone2:
az egyes országrészek kapjanak lakosságarányos képviseletet. budapest kapja meg a képviselői helyek 1/6 részét. ez is arányos.

Boldeone2 2023.11.25. 16:48:34

@alöksz róz: csak a baloldalnak a baja, mert most nehezebben tud nyerni. nem volt baja az aránytalansággal egyiknek se, amikor ők nyerték a kétharmadot. az csak akkor lett baj hirtelen, amikor kikaptak kétharmaddal"

2x - szer az új választási rendszer miatt lett meg a Fidesz 2/3, felfogod, baromarc? Azaz: nagyon számít minden módosítás a választási rendszerben!

Boldeone2 2023.11.25. 16:54:40

@alöksz róz: pofon egyszerű megérteni: arányos rendszerben MINDEN bejutási küszüb feletti politikai erő arányaiban UGYANANYI parlamenti képvisethez jut, mint a társadalmi támogatottsága
Aránytalan rendszerben megy a kukába, vagy aránytalanul jelenik meg

2023.11.25. 17:05:15

@Boldeone2:
a magyar országgyűlésben az ország egyes részeit, a magyar városokat és a magyaság lakta vidékeket kellene képviselni. a felvidék hány képviselői helyet kapjon, vagy a délvidék, vagy az alpokalja, vagy kárpátalja, vagy a városok, budapest, debrecen, miskolc, szeged és a többi. nyilván lakosságarányosan kapjon valamennyit.

a momentumnak hány képviselője legyen? az egy város, vagy egy vidék, vagy egy szűk baráti kör? olyan, mint vagy kétfarkú kutyapárt, vagy déká, vagy a fidesz. nem ezeket kell képviselni. hanem tolnát, barányát, szentest, szekszárdot. szombathelyet kell képviselni. vagy a nyírséget, vagy székesfehérvárt. ezeket a magyar városokat és vidékeket a kárpát-medencében.

és a párbeszédnek hány képviselője legyen? hol van a párbeszéd? legyen egy országgyűlési képviselője zuglónak. lakosságarányosan annyi, mint kecskemétnek. de az a zuglói basszus, nem az mszp-t képviselje, vagy gyurcsányt, vagy fideszt, és orbánt, hanem zuglót. nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan zuglói, hogy a magyar országgyűlésben a várost, vagy a városrészt kell képviselni. és nem a zöldeket, vagy lilákat, vagy nem tudom micsodákat.

Boldeone2 2023.11.25. 17:09:55

UGYANANNYI" természetesen

@cvsvrs: Kell ide a regionalitás? Szerintem nem...A debreceni képviselők a Fidesz pártérdekét képviselik, nem a várost...

Bólogató kutyák...

Boldeone2 2023.11.25. 17:17:04

@cvsvrs: A városoknak, a településeknek van polgármestere, az képviselje őket, szerintem...

Van olyan, hogy " megyei érdek" , aligha....Debrecen nagy ívben tesz Böszörményre, az csak migránsszállásnak lesz jó, másra nem..

Debrecen és Nyíregyháza hasonló: mi a közös érdek a tirpákokkal? De, legyen: van valami közös érdek, de minek azt közigazgatási rendszerbe összefogni?

Glokta 2023.11.25. 17:20:53

@alöksz róz: nyilván, elég egyszerű elmagyarázni hogy mit jelent. MEDVE már kb. leirta feljebb, nincs időm megismételni.
A lényeg az, hogy a Fidesz visszaélt a kétharmadával és egy egy eleve aránytalan rendszert - amiben eleve nagy volt a kormányzati stabilitás (szóval emiatt nem kellett aggódni) bármiféle egyeztetés nélkül még aránytalanabbá tett a saját hatalma fenntartása érdekében, és azóta is folyamatosan módositgatja (lásd Völner törvényjavaslatát a listaállitásról).

Egyébként abban igazad van, hogy (ha az emlékezetem nem csal - akkoriban még nem voltam 'szavazókorban') a 94'-es MSZP-SZDSZ is visszaélt ezzel - egyfordulósra változtatva az önkormányzati választásokat - de ők még nem ennyire pofátlanul és rendszeresen tették.

Glokta 2023.11.25. 17:29:04

@cvsvrs: Budapestnek 18 képviselői hely jut 106-ból. Akárhogy nézem, ez gyakorlatilag az 1/6-a.

2023.11.25. 18:01:11

@Boldeone2:
azért, mert országos listák vannak. tehát debrecent valamelyik budapesti párelnök "harcostársa" képviselheti. mert ez a rendszer alaplogikája. kalózhajók vannak. és annak legénysége akik azért kaparnak, hogy előre jussanak a listán. és egy rakás nímand teper, keresi a pártvezér kegyeit.

alöksz róz 2023.11.25. 18:02:09

@cvsvrs: "a két forduló eltörlése és a győzteskompenzáció a fideszt erősítette. valamint a határontúli levélszavazás. ha ezek nincsenek, akkor a fidesznek nincs újabb kétharmada." - ez így van.

csak nem ez a vita tárgya :-)

alöksz róz 2023.11.25. 18:05:24

@Boldeone2: na és. ettől még igaz, amit írtam.
már rögtön a 2010-es választás másnapján előjött az aggódás a választási rendszer sajátosságai miatt. addig nem vót baj vele.

szerintem meg az egész úgy szar, ahogy van.

alöksz róz 2023.11.25. 18:11:37

@Glokta: abból sehogy nem jön ki, mi az hogy az egyén nagyobb képviselete. az csak egy üres frázis, parasztvakítás. egyáltalán nincsen képviselve.

a szavazatának arányosabb megjelenése a parlamentben, az kijön. csak attól még nem lesz demokratikusabb.

alöksz róz 2023.11.25. 18:15:17

@Boldeone2: "Úgyhogy: befoghatod! Coki van!" - végre egy önálló gondolat.

2023.11.25. 18:22:28

@Glokta:
ez lenne akkor ha lakosságarányos képviselet lenne. csakhogy az alaplogika az, hogy pártlisták vannak. és egyébként a listás képviselők többsége budapesti illetőségű. az ellenzékben különösen.

ha a várososokak és a vidéknek vannak képviselői és nincs semmilyen lista, akkor minden város és vidék kiválasztja azt, hogy ki, vagy kik képviselják általános politikai kérdésekben és azon túl szakpolitikában.

az oktatásról szól törvény vitájában felszólalásra jelentkezik eger városának választott kulturális főtanácsosa. mondja az elnök. megadom a szót a szegedi egyetem professzorának. professzor úr, parancsoljon. így vitáznak a tanügyről. tekintélyes és népszerű szakpolitikusok. az országgyűlés karai.

általános politikai kérdésekről a rendek. rendezett közigazgatás keretében. azt mondja a szpíker, hogy szeged városa képviseletében felszólalásra jelentkezett xy. megadom a szót. a csongrádiak, vagy csanádiak nevében felszólal. hogy akkor mi legyen a nemzeti múzeum kiállításával, ami nem szakpolitikai kérdés, nem egy muzeológiai vita. az országgyűlés kulturális bizottságában a muzeológusok országos hálózata megválasztja a nemzeti múzeum főigazgatóját.

2023.11.25. 18:36:47

@Boldeone2:
a hajdúvárosok képviselői összegyűlnek.
így gyűltek össze régen.
Szoboszlórúl Váczi Mátyás uram, Kis Gáspár uram ,
Beszerményből Fogarasi Tamás uram, Tót Mihály uram,
Nánásról Horvát Demeter uram, Kola György uram,
Polgárról Mihály János uram, Hódos György uram,
Dorogról Périk Ferenc uram,
Hatházról Hatházi János uram, Bajdó János uram
Vámospércs Balási István uram, Iratosi Pál uram
választanak egy főképviselőt a magyar országgyűlésbe. ezt akarja a nép.

és most az van, hogy na jó, de most fideszes legyen, vagy dékás, momentumos, vagy kétfarkú kutya pártos. vagy elempés. melyik pártelnök nímandja legyen. melyik pártelnököt képviselje. a hajdúvárosokat képviselje, illetve hajdú vármegyét.

Glokta 2023.11.25. 20:10:18

@alöksz róz: "szerintem meg az egész úgy szar, ahogy van."
Hogyan kéne választani szerinted?

alöksz róz 2023.11.25. 20:48:46

@Glokta: szerintem jól beszél a civisvárosi.
decentralizálni kell, a lehető legtöbb döntést átengedni helyi szintre. nagyobb léptékben is ugyanezen az elven szerveződne, ha ott eldöntötték mit szeretnének, majd képviselik azt az álláspontot az országgyűlésben vagy akárhol. ha nem azt képviseli, azonnal el lehessen zavarni.

ebben a mostani rendszerben is az lenne az alap, hogy vissza lehessen hívni a képviselőket, mindegyiket, nemcsak az egyéni jelölteket. nem muszáj a 4 évet kitölteni se a képviselőknek, se a kormánynak.

bár nem tudom, ez a visszahívhatóság mennyit érne, hiszen ennek az az elve, hogy csakis arról lehet szavazni, ki nyomja meg azt a gombot amit előírtak neki...

alöksz róz 2023.11.25. 21:03:54

kicsit fura egy bayazt és egy gloktát is ugyanazon a fórumon látni :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.25. 21:04:27

@alöksz róz:

"a lehető legtöbb döntést átengedni helyi szintre."

Ami sajnos egyben magában hordozza a helyi kiskirályok, klikkek uralmának lehetőségét.

Más kérdés, hogy még elképzelni sem tudok olyan rendszert, amely ezt képes lenne kizárni. Úgy tűnik, csak azt dönthetjük el, milyen alacsony vagy magas politikai szinten jelenjen meg az önkény.

alöksz róz 2023.11.25. 21:11:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ami sajnos egyben magában hordozza a helyi kiskirályok, klikkek uralmának lehetőségét." - mert most mi van? ugyanúgy ott vannak, csak még el se lehet zavarni őket.

alöksz róz 2023.11.25. 21:15:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Más kérdés, hogy még elképzelni sem tudok olyan rendszert, amely ezt képes lenne kizárni." - vegyes tulajdon és a gazdaságban is bevezetni az elzavarhatóságot :-)
nyilván ennek semmi realitása, csak érdekes gondolat.

alöksz róz 2023.11.25. 21:45:28

@Glokta: ja és kétkamarás országgyűlés. az egyik a küldötteké.
a másik meg a pártoké, ezt úgy látom nem lehet megkerülni. pártlista, teljesen szavazatarányos mandátumeloszlás, 1% bejutási küszöb. és természetesen az övék az alsóház :-)

alöksz róz 2023.11.25. 22:01:59

@Glokta: a kormányról majd megegyeznek a pártok. a kormányprogramot meg megszavazzák a küldöttek ha tetszik nekik. és így tovább.

ennek a képviseleti demokráciának hazudott pártokráciának az az elvi baja, attól nem demokrácia, hogy a pártok vannak képviselve az országgyűlésben, nem a nép.
(ezért semennyire se lesz demokratikusabb ha így-úgy variálod a mandátumszerzést. a pártoknak igazságosabb mandátumeloszlást tudsz belőle csak kihozni.)

Boldeone2 2023.11.25. 22:48:16

@alöksz róz: decentralizálni kell, a lehető legtöbb döntést átengedni helyi szintre. nagyobb léptékben is ugyanezen az elven szerveződne,"

- A Fidesz pont nem ezt csinálja: elveszi a hatásköröket és a pénzt is a helyi autonómiáktól

ebben a mostani rendszerben is az lenne az alap, hogy vissza lehessen hívni a képviselőket, mindegyiket, nemcsak az egyéni jelölteket. nem muszáj a 4 évet kitölteni se a képviselőknek, se a kormánynak."

- Tévhit! A szabad mandátum elvéről hallottál már? Most nem magyarázom miért van rá szükség....Gondolkozz!

Boldeone2 2023.11.25. 22:53:04

@alöksz róz: a szavazatának arányosabb megjelenése a parlamentben, az kijön. csak attól még nem lesz demokratikusabb."

A demokrácia működésének sok peremfeltétele van. Az egyik alap, szerintem, ha a választói akarat minél arányosabban tükrözödik a hatalom összetételében. Erre a legjobb az arányos rendszer. Nem tudsz jobbat kitalálni

alöksz róz 2023.11.26. 00:55:13

@Boldeone2: "A Fidesz pont nem ezt csinálja: elveszi a hatásköröket és a pénzt is a helyi autonómiáktól" - nem mondod :-o

"Tévhit! A szabad mandátum elvéről hallottál már?" - hallottam. attól még nem lesz muszáj kitölteni.
tehát nem tévhit, ebben is nekem volt igazam.
tehát nekem mindig igazam van, neked meg sosincs.

"Most nem magyarázom miért van rá szükség" - jó. majd megíratod később a chatgpt-vel.

alöksz róz 2023.11.26. 00:59:38

@Boldeone2: "Az egyik alap, szerintem, ha a választói akarat minél arányosabban tükrözödik a hatalom összetételében." - nem, ez a pártokrácia.
a demokráciában a döntésekben tükröződik a választói akarat.

"Nem tudsz jobbat kitalálni" - már ki is találtam.

Wildhunt 2023.11.26. 06:00:11

@alöksz róz: annyiban igaza lenne, hogy a pártok a szavazóik hosszútávú érdekeit kellene képviseljék. Csak nem veszi figyelembe hogy ez a globalizációval kb megszűnt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.26. 07:44:46

@alöksz róz:

"majd megíratod később a chatgpt-vel."

Azt gyanítom, hogy ez rövidesen vilagszerte elterjedt mém lesz.

2023.11.26. 08:24:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
van a vármegye. az félmillió ember. megkapja az eu-s pénz 1/20 részét. és a megyegyűlésben el kezdnek vitázni, hogy ezt mi a lófaszkarikára költsék. építsenek egy szuperkórházat, mert akkor jó lesz az egészségügy, szuper iskolát, mert akkor jó lesz az oktatás, vagy szuper stadiont, mert abban a foci vagy jó lesz, vagy nem lesz jó. vagy építsenek egy gigantikus akksigyárat kínának, legyenek vendégmunkások, akik lenyomják a béreket, egy havert tömjenek ki egy zsák pénzzel, hogy építsen nekik migránsgettót.

a föld alapú támogatásból közösségileg építsenek állami gazdaságot, (termelő, feldolgozó értékesítési) szövetkezeteket, ami kiegészíti a háztáji birtokokat, vagy tömjük ki pénzzel valakinek a zsebét. és úgy lesz egy kiskirály. és ha a megyegyűlésben úgy döntenek, hogy legyen egy kiskirály, akkor legyen. ha úgy döntenek, hogy a kiskirályoktól szedjenek el mindent, akkor kérdőjeles. mert akkor az is többségbe kerülhet, hogy az első fára húzzák fel őket.

Boldeone2 2023.11.26. 10:46:58

@alöksz róz: Tévhit! A szabad mandátum elvéről hallottál már?" - hallottam. attól még nem lesz muszáj kitölteni.
tehát nem tévhit, ebben is nekem volt igazam.
tehát nekem mindig igazam van, neked meg sosincs."

- Lófaszt van igazad! Éppen az ellenkezője igaz: soha nincs szinte igazad, most sem! Azt sem tudod jogi szempontól megmagyarázni, miért szükséges a szabad mandátum!
De, az ellenkezőjét sem!

Boldeone2 2023.11.26. 10:56:23

@alöksz róz: demokráciában a döntésekben tükröződik a választói akarat.

"Nem tudsz jobbat kitalálni" - már ki is találtam."

A demokráciában igen, csakhogy az nem demokrácia! Pl 2014- ben a Fidesz 44,9 % ot kapott, miközben a parlamenti helyek 67% át nyerte, vagyis ez jelentősen felülreprezentált képviselet, egy rossz és aránytalan rendszerben

Ettől petsze még - akár - kormányozhattak volna jól is, de nem tették...A politikai rendszer állapota évről évre romlik, most pedig már a gazdaság is problematikus ...

2023.11.26. 11:21:49

@Boldeone2:
és amikor az mdf 24.7%-ot, az szdsz pedig 21.4%-ot kapott, azaz összesen 46.1%-ot és a parlamentben éppen volt 2/3-nyi mandátumuk, akkor ez nem volt probléma? és amikor a miépesek kiváltak az mdf-ből, a kisgazda "36-ok" legitimálták a kétharmadot, akikre szenki se szavazott.

persze orbánék szarul kormányoznak, különösen mióta orbán egymaga akar dönteni mindenről, ugyanez ment korábban is, amikor az szdsz kisebbségi pozícióban a kétharmaddal zsarolta meg az mdf-et és az mszp-t. amely pártok meg is buktak és ezzel került hatalomra a fidesz. ugyanebben a rendszerben.

és persze még csavar egy kicsit a rendszeren, amennyit csak lehet, hogy neki kedvezzen. de ez igazából a győztest támogatja, tehát ha lenne normális ellenzék, akkor kis különbségű győztelemmel is elsöpörheti orbánt. ezért van az, hogy szinte mindenki azt mondja, hogy oké, maradjon így. és most már szinte senki se játszik politikai váltógazdaságra, hanem a történelmi bukásra. illetve a fideszek hisznek abban, hogy az új világrendben orbán lesz a zászlóshordozó, meg talán még a gyurcsányisták egy része hisz fletó második eljövetelében.

alöksz róz 2023.11.26. 11:24:32

@Wildhunt: "annyiban igaza lenne, hogy a pártok a szavazóik hosszútávú érdekeit kellene képviseljék." - na de kinek a tiszte ezt megítélni?

alöksz róz 2023.11.26. 11:30:02

@Boldeone2: akkor tőled is megkérdem, ha nem érted miért kellene a civil kontroll (pl amit írtam, a civil küldöttekből álló felsőház és a visszahívhatóság): a pártok elméletileg a választóik érdekeit képviselik. kinek a tiszte megítélni, hogy valóban ezt teszik-e? a pártoknak és a képviselőknek saját maguknak?

alöksz róz 2023.11.26. 11:34:52

@Boldeone2: "A demokráciában igen, csakhogy az nem demokrácia!" - mármint micsoda? a jelenlegi (egyoldalú) pártokrácia vagy amit én javasoltam?
az előbbiről nem is mondtam hogy az, nyitott kapukat döngetsz nagy kiabálva :-)

a második pedig sokkal közelebb lenne a demokráciához mint amit te javasolsz, mert a tied csak egy mandátumelosztási javaslat...

Boldeone2 2023.11.26. 11:47:04

@alöksz róz: Legyen civil kontroll, a kérdés az, hogyan valósítható meg? Nagyjából sehogy...

Én - elvi szinten - azt mondanám, hogy a parlamenti képviselők egy részét sorsoljuk ki, jogképes, büntetlen előéletű emberek között, akik min. érettségiztek és magyar állampolgárok

Amíg választjuk az egyéni képviselőket, nem célszerű a visszahívhatóság a jelölőszerv részéről

Az egyéni győztes - jogilag - az emberektől, a választóktól kapja a felhatalmazast , nem a jelölő párttól

Tehát: egyéniben Kósa Lajosra szavaztál, nem a Fideszre. Így Kósa bármit tesz- nyilvan ami törvényes- a Fidesz nem hívhatja vissza, ez a képviselői függetlenség elve

Első az emberek képviselete ( elvileg)

Boldeone2 2023.11.26. 11:57:51

@cvsvrs: de ez igazából a győztest támogatja, tehát ha lenne normális ellenzék, akkor kis különbségű győztelemmel is elsöpörheti orbánt. ezért van az, hogy szinte mindenki azt mondja, hogy oké, maradjon így. és most már szinte senki se játszik politikai váltógazdaságra,"

- Ettől ma nagyon messze állunk, komplex okok miatt leépült a plurális demokrácia. Ellenzékiként ma már könnyebb " betlire játszani" mint ultira..

Az ulti nem megjátszható, ezért is vonult ki sok jelentősebb ellenzéki arc a politikából, érthetően

Eleve hiányzik az ütőképes fiatalság, az "utcai felforgatók" . A z generáció kicsi, gondolkodásban csőd. Az alfa generáció még brutálisabb lesz, pár év múlva...

Belülről fog a rendszer szétrohadni, szerintem

Wildhunt 2023.11.26. 12:26:04

@alöksz róz: megfelelő pártfinanszírozási törvényekkel (a párt csak tagdíjakból működhet) a szavazóké. De itt bilibe lóg a kezem.

alöksz róz 2023.11.26. 12:45:53

@Boldeone2: "Az egyéni győztes - jogilag - az emberektől, a választóktól kapja a felhatalmazast , nem a jelölő párttól" - gyakorlatilag meg a pártoktól. ezt kell kikerülni.

"Tehát: egyéniben Kósa Lajosra szavaztál, nem a Fideszre. Így Kósa bármit tesz- nyilvan ami törvényes- a Fidesz nem hívhatja vissza" - és???
te miről beszélsz, a visszahívhatóságon nem azt értem, hogy a párt hívhassa vissza :DD

alöksz róz 2023.11.26. 12:52:56

@Wildhunt: rögtön megjelenik a sorosgazda 10 ezer névleges párttaggal :-)
de ez nem elvi kifogás, ennyi erővel akárki civil küldött háta mögött megjelenhet egy ottfelejtett táska pénz véletlenül benne hagyott instrukciókkal...

alöksz róz 2023.11.26. 12:55:37

@Wildhunt: mindegy, akármilyen pártfinanszírozás és lefizetés van, az a lényeg hogy akkor is a szavazók dolga ezt megítélni.

Wildhunt 2023.11.26. 13:25:47

@alöksz róz: persze. Mióta globális pénzpiac van, nem is látszik hogy lehetne másképp.

alöksz róz 2023.11.26. 14:03:23

@Wildhunt: tényleg nem látszik, de hát végül is csak tét nélkül filozofálgatunk egy blogfórumon :-)

alöksz róz 2023.11.26. 14:06:16

@alöksz róz: parragh lászlót azért nagyon szívesen pofánfilozofálnám csak úgy tét nélkül :-)

2023.11.26. 16:19:53

@Wildhunt:
egypártrendszer, szabad választás. tehát mindeki, aki pártoskodik az a néppárt tagja. és az nem kérdés, hogy ki nyeri meg a választást. a néppárt. és vannak az állampárt szervezte kampányrendezvények. ezek a jelölőgyűlések. és azon megjelennek tömegével megjelennek a választók. és szavazthatnak az előválasztáson.

úgy mint amerikában. csak nem kell két párt, mert mi a francnak. több jelölt kell. az ovb szervezi a kampányt. ha nem rogán haverjai plakátolnak milliárdokért, akkor úgy soros alex se tudja támogatni az ellenzéket. persze rogánék létrehozhatják a szuverenitásvédelmi hivatalt, mondván, hogy ez szinte korlátlan pénzügyi előnyöket biztosít, ezzel kikapcsolhatják a politikai váltógazdaságot, a történelmi bukás azonban szinte garantált.

2023.11.26. 16:40:40

@Wildhunt:
egy közös kampány van. egy közös kampányrendezvény, egy közös kampánycsapat. és a jelöltek elmondják, hogy miket gondolnak. a párt rendezvényszervezőinek meg majdnem mindegy, hogy ki nyer. ők csak aláírást gyűjtenek a pultoknál, osztogatják a szórólapokat, kiragasztják a plakátot, árulják a kampánytermékeket. melyik kitűzőt kéred, tessék, itt van. a jelölőgyűléseken. több jelölt van. és közös a kampány. közösségi kampányfinanszírozás. soros alex átutalna a párt kampányszámlájára 3 milliárd forintot mindezt anonim módon, akkor tegye. ennyit se kell kivenni az államkasszából.

egyszerűen tisztességesnek kellene lenni, becsületesnek.

Wildhunt 2023.11.26. 16:49:32

@cvsvrs: hiába, akkor se kell a kommunizmus.

2023.11.26. 17:29:54

@Wildhunt:
na de ez nem kommunizmus, hanem a kommunitás. az, hogy a pártok alapszervezeteinek van egy közös a kampány csapata. a párt az a közéleti parti, a kampány a parti szerviz.

2023.11.26. 17:36:56

@Wildhunt:
a régi rendszerből a honecker féle ndk tér vissza. hogy bárki aki bírálni merészeli a pártvezetőt, az a nép ellensége. még a szöveg is ugyanaz, hogy azért, mert honecker elvtársat a cia akarja megbuktatni. ez a szovjet rendszer a legalja közép-európában. honecker féle ndk.

a rendszerváltást megelőző időkből a rosszat hozza vissza. az, hogy legyen egy párt. és abban szabadon lehessen vitázni. és legyen egy közös kampánycsapat, akiknek az a dolguk, hogy az eseményeket szervezzék. az meg nyilván jó. semmi köze a marxizmus-leninizmushoz és az állampolgárokat politikai véleményük alapján vegzáló spicli hálózathoz. azok a honeckeri idők.

2023.11.26. 17:56:51

a párt a reformkori parti, amit széchenyi idejében úgy neveztek, hogy a kaszinó. ahol a képviselő jelöltek összegyűltek és közéleti témákban vitáztak. de nem arról, hogy ki legyen a führer. hanem közélet aktuális kérdéseiről, ügyekről. és ebben széchenyi bizonyult az egyik főembernek. hogy építsenek lánchidat, alapítsanak tudományos akadémiát, legyen lóversenypálya. kossuth a másiknak. hogy kapjanak jogokat az emberek, legyenek egymástól független törvényhatóságok, legyen magyar nemzeti bank és effélék.

és azt mondták, hogy legyen széchenyi a közmunkaügyekért felelős miniszter, kossuth a pénzügyminiszter, deák ferenc az igazságügyminiszter, béccsel tárgyaljon gróf esterházy, megválasztották batthyányit az első felelő kormányfőnek.

senki se szavazott országos listákra. hogy ki legyen a führer és annak az emberei kerüljenek be mindenhová. ez az abszolutizmus, amit a bécsi titkosrendőrség, a honecker féle ndk. nem a németség egésze, hanem annak aljas, alávaló része. és akik magyarrá váltak azok aulich, lachner, poelternberg, leiningen-westerburg, schweidel. ők a leghíresebbek, mert ők azok a németek, akiket haynau kivégeztett. mert hogy ők nem akartak egy olyan abszolutista rendszert, ami a titkosrendőrség működtet.

a fidesz jelen állás szerint már olyan, mint az apró-dobrev klán csak pepitában. lassan túltesznek rajta. és nem is kicsit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.26. 18:44:03

Mindenki ismeri azt a bonmot-t, hogy ha a valasztasok bármit is számítanának, akkor már rég betiltották volna. Ha nem is ennyire rossz (még) a helyzet, efelé haladunk.

Élvezet olvasni a kommenteket - már akiét egyáltalan elolvasom -, de ezek mind vágyálmok. A jövő valósága az, aminek már nem is a csíráját, hanem szárba szökkenését látjuk az EU-ban, ahol az Európai Parlamentnek mint egyedüli választott szervnek gyakorlatilag minimális beleszólasa van a döntésekbe a senki által nem választott egyéb szervekhez képest.

A jövő még durvább lesz, valami ahhoz hasonló, mint aminek egy lehetséges formáját egy most olvasott near-future sci-fiben vázolja fel a szerző (Christian Cantrell: Kingmaker, magyarul nem jelent meg). Itt az egyén szavazati jogát az akárhanyadik alkotmánykiegészítés (amendment) a munkaadóra ruházza át. Ennél is tovább megy egy másik sci-fi, sajnos nem jut eszembe sem a szerző, sem a cím, amelyben sorsolással választják ki azt az egyetlen polgárt, aki az egész orszag nevében leadja egyetlen szavazatát. Ezek persze csak sci-fik, néhol szatíraba hajlóan, ám figyelmeztetőek.

Ahogy az is figyelmeztető, ahogy a hazai ballib oldal messiásként tekint magára, és még ellenzékben is a kitapintható népakarat ellenében próbál politizálni.

2023.11.26. 19:02:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
brüsszelben azok "a senki által meg nem választott amerikaiak", akik diktálnak az a nato. nem a woke kultúra, nem soros alex, hanem a nato.

és a fidesz az ep-ben azért non-instrits besorolású, mert így döntött soros alex, ursula von der leyen, vagy manfred weber? nem, a nato döntött így. mert úgy tartják, hogy a fidesz oroszországért mozgalom. a jobbik is ebbe a körbe van besorolva. nem a soros alapítvány sorolta ide, hanem a nato.

ennek a katonai tömbnek túlhatalma van, aminek most orbán a kárvallottja, amíg nem tartották feltétlen oroszbarátnak addig bent ültek a néppártban. és most a zsidó dajcstomi antiszemita, a cigány járóka lívia rassziszta, a siket kósa ádám náci, ahogyan gál kinga és győri enikő. a fidesz ep képviselői.

nekik azonban minden joguk meg van, hogy az unió reformját kezdeményezzék. csak lövésük sincs arról, hogy mit is kellene tenni. üresfejűek, elképzelés nélküliek. aztán lehet, hogy orbán ebből a zsarolgatós hatalmi játszmából jól jön ki és lehet történelmi bukás is.

alöksz róz 2023.11.26. 20:07:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "az Európai Parlamentnek mint egyedüli választott szervnek gyakorlatilag minimális beleszólasa van a döntésekbe a senki által nem választott egyéb szervekhez képest" - még az a szerencse...

alöksz róz 2023.11.26. 20:09:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szerintem inkább olyan lesz, mint az elysium c filmben.

2023.11.26. 20:31:04

brüsszelben "a senki által meg nem választottak" kicsodák.
a. ursula von der leyen. a hétgyerekes arisztokrata.
b. soros alex
c. a woke aktivisták
d. a nato

Boldeone2 2023.11.26. 20:39:20

@alöksz róz: te miről beszélsz, a visszahívhatóságon nem azt értem, hogy a párt hívhassa vissza :DD"

- Akkor ki? Te, mint állampolgár kiabálsz neki, hogy: " Hahó, gyere vissza!" Mi van , ha mások meg azt kiabálják: "Ne gyere vissza!"

Erre való a választás, másképp, ki és milyen alapon hívja vissza a képviselőt?

2023.11.26. 20:44:11

@Boldeone2:
ha elegendő visszahívó cédula gyűlik össze, akkor ki lehet írni új választást. vagy egy botrányba keveredő képviselő is kezdeményezhet egy bizalmi szavazást a választókerületében.

2023.11.26. 20:52:35

most önkormányzati és ep választások lesznek. és ugye lehetne, hogy bizonyos körzetekben időközi választás van visszahívás intézménye miatt, vagy bizalmi szavazás, amit a képviselő kért, vagy a párt etikai bizottsága marasztalta el és helyére új jelöltet állítanának. de az inkumbens képviselő nem mond le. és ezzel egyidőben lehetne helyi népszavazás a tervezett nagyberuházásokkal kapcsolatban.

tehát jön egy választási forduló és esetenként több szavazólapot is ki kell tölteni. és rendkívüli választás oka lehet haláleset, lemondás, bizalmi szavazás, vagy visszahívás.

alöksz róz 2023.11.26. 20:58:04

@Boldeone2: gondolkozz mielőtt butaságot írsz :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.26. 21:16:17

@alöksz róz:

Végül is egy izomsejtből sem lesz soha agyi neuron. Némiképp lehet szociáldarwinizmusnak mondani, ám a tendencia vslami ilyesmi.

2023.11.26. 21:19:39

debrecenben a hagyomány az, hogy két egymást követő évben senki sem viselheti a főhatalmat. főbíró egy évre van megválasztva és azt követő évben valamely ellenlábasa kerül ebbe a pozícióba. persze volt akit ennek ellenére sokszor újraválasztottak. kettős kiválasztás valójában.

vagy mondjuk a hajdúvárosok statútumában az áll, hogy a tanács felét évente le kell cserélni.

11. articulus. Az esküdt uraimról.
Mikor az Isten Sz. György napot elhozza, mint az előtt is jó végzés volt, úgy mint a fele az tanácsnak megmarad és az fele újabban állítódjék.

amelyik tanácstag, amelyik nem olyan népszerű az menjen. és helyébe lép egy újabb. nincs semmiféle "láthatatlan" alkotmány, amiből a jogrend egésze univerzálisan következne. lehet erre törekedni persze. de számtalan közjogi megoldás létezhet és működhet egymás mellett.

Boldeone2 2023.11.27. 01:22:04

@alöksz róz: gondolkozz mielőtt butaságot írsz :D"

Helyetted is megteszem! Ha úgymond petíciót nyújtanak be egy képviselő ellen, akkor annak is választás a vége, másképp képviselőt nem lehet visszahívni mondjuk úgy, hogy 10% azt mondja, hogy hívjanak vissza egy képviselőt, mert az nekik nem tetszik...
De, mi van a többi 90% véleményével?

Ilyen 1989- ben volt, de a képviselői visszahívás kikerült az alkotmányból, nem véletlen: ez is a szabad mandátum elve miatt van. A választás után a képviselő és a választók közötti jogi felelősség megszűnik

A visszahívhatóság " - egy jól hangzó, populista lózung, csak arra jó, hogy a pártok terrorizálják egymást vele

Ennél jobb irány lenne a civil képviselet a parkamentben, szigorúan sorsolás alapján

Boldeone2 2023.11.27. 01:30:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy az is figyelmeztető, ahogy a hazai ballib oldal messiásként tekint magára, és még ellenzékben is a kitapintható népakarat ellenében próbál politizálni."

- Jól van Józsi néni! Tudjuk, hogy te mindig is egy Orbán- seggnyaló, putyinista szolga voltál! Az összes diktátor a "népakaratról beszél" ....Nem véletlenül öltek már meg több millió embert a történelem során a " népakarat " nevében!

Boldeone2 2023.11.27. 01:50:04

Javítom magam: a 2011- es Alkotmányban vakóban nem volt benne a visszahívhatóság, de a 2013- as alkotmánymódosításban igen. Viszont az arra vonatkozik, ha a képviselő erkölcsileg méltatlanná válik, pl családon belüli erőszak, bűncselekmény, nem pedig a politikai munkájára vonatkozóan

alöksz róz 2023.11.27. 12:44:30

@Boldeone2: "Ha úgymond petíciót nyújtanak be egy képviselő ellen, akkor annak is választás a vége, másképp képviselőt nem lehet visszahívni
mondjuk úgy, hogy 10% azt mondja, hogy hívjanak vissza egy képviselőt, mert az nekik nem tetszik...
De, mi van a többi 90% véleményével?" - ezt sikerült kigondolkodni? :D
szavazni kell, igen. és? abból a 90% sincs kizárva.

"A választás után a képviselő és a választók közötti jogi felelősség megszűnik" - hát ez az. pont ez az abszurd.
ennek semmi köze a demokráciához.

alöksz róz 2023.11.27. 12:58:15

@Boldeone2: "Ennél jobb irány lenne a civil képviselet a parkamentben" - hát pont azt írtam. civil képviselet a felsőházban.
te meg azt írtad nagyjából sehogy se valósítható meg. döntsd már el, mert így saját magadnak mondasz ellent a nagy görcsös igyekezetedben hogy nekem ellentmondj :-)

"szigorúan sorsolás alapján" - tőlem akár lehet úgy is.
csak legyen valahogy képviselve.
(de legyen visszahívható, nehogy azt csinálhasson amit akar mert annak megint pocsék vége lenne.)

a pártok képviselői meg az alsóházban, ott nem kell a visszahívás mert van felettük kontroll és működésképtelennek se akarjuk. tőlem lehet mind listás pártképviselő, akik lehetnek teljesen arányosan képviselve, azt se bánom.

alöksz róz 2023.11.27. 13:03:57

"a pártok képviselői meg az alsóházban" - azok kormányt alakítanak, kidolgozzák a törvényjavaslatokat, tisztviselőket választanak stb.
csak át kell mennie a felsőházon is (mert a köztársasági elnök intézménye egy nagy lófasz). ehhez kapcsolódóan a salátatörvényeket alkotmányban tiltani.

alöksz róz 2023.11.27. 13:33:10

@Boldeone2: "szigorúan sorsolás alapján" - végül is, szigorúan ebben a sorsolós esetben, ha elég rövid időre van kisorsolva, akkor nem kötelező a visszahívhatóság, úgyis hamar távozik.
de akkor meg szerintem bizonyos kérdésekben kötöttnek kell lennie a mandátumának.

2023.11.27. 13:50:12

@alöksz róz:
a civilek képviselői elvben a polgármesterek. éppenséggel lehet egységes kerületi beosztás is. ez esetben azonban a vidéki választókerületek uralnák ezt a táblát és ebbe fővárosi értelmiség nem menne bele. mert budapest egy a többségi magyartól eltérő etnikum. ezért találják ki a "ballibek" azt az abszurditást, hogy akkor "sorsolják" a polgárokat. azért, hogy a kisorsolt nímandokat meggyőzhessék. és egyébként a "jobbkonzik" azt mondják, hogy a civilek soros ügynökei.

ezért csak közvetve legyenek képviselők választva, országos listán pártoskodva. hiszen a magyar országgyűlésban csak így lehet budapestnek többsége. legyenek vidékről választott nímandok. kósa lajos és a többi. akiket közvetlen sose választanának meg.

alöksz róz 2023.11.27. 14:07:52

@cvsvrs: "ezért találják ki a "ballibek" azt az abszurditást, hogy akkor "sorsolják" a polgárokat." - ezt nem ők találták ki, volt már ilyen a történelemben...

"és egyébként a "jobbkonzik" azt mondják, hogy a civilek soros ügynökei." - hát persze, a "hivatásos" civilek valóban azok is. na de nem is a soros-féle álcivil szervezeteknek kell a kontrollt a kezébe adni, mint ahogy azok szeretnék...

"ezért csak közvetve legyenek képviselők választva, országos listán pártoskodva" - az a része felőlem maradhat, az "operatív" működést is biztosítani kell valahogy.
úgyis le lesznek szavazva a felsőházban :-)))

alöksz róz 2023.11.27. 14:10:40

@cvsvrs: "ez esetben azonban a vidéki választókerületek uralnák ezt a táblát és ebbe fővárosi értelmiség nem menne bele." - azokat is leszavazzuk.
ha nem tetszik nekik, szedje össze a cókmókját egy gurulós bőröndbe és mehet isten hírével, demokrácia van :-)

2023.11.27. 14:20:51

az budapesten egyik tábort sem zavarja, hogy a városi polgármestereket kizárták a parlamentből, nehogy valaki képviselje a városát. és az se, hogy megszűntek a megyei listák. mert nehogy valaki képviselje a vidéket annak ellenére, hogy pártszinekben választották meg.

és ezt kell kizárni. mert ez esetben a fővárosi képviselők kisebbsége kerülnek. a budapesti etnikum nem uralkodhat a magyar országgyűlésban. és ezért kell a pártoskodást csúcsra járatni. hogy ki a komcsi. budapest. ki a náci. budapest. csak ez egy végletekig polarizált közéletet eredményez. végül senki se tud kormányozni. ez eredményezte a két háborút, trianont, az első hidegháborút és most gerjesztik a másodikat.

2023.11.27. 14:33:29

@alöksz róz:
ha van egy egységes egyéni választkerületi beosztás és nincs mellette párlista, tehát a nép választ, hogy őt ki képviselje a parlamentben, akkor a fővárosnak 1/6 képviselője lesz a parlamentben, a vidéknek pedig 5/6.

a valóság persze ennél még rosszabb. mert ez nem budapest-vidék ellentét. hanem körúton belüli-körúton kívüli. a körútön belüliek közé értve a budaiakat. a belpestiekkel lenne néhány képviselőjük. országos listákat kell létrehozni, hogy azokra nímandokat írjanak fel, akik végrehajtják az előírt utasításokat. és ezt használja ki orbán. hogy akkor majd ő lesz a vezér.

alöksz róz 2023.11.27. 15:05:47

@cvsvrs: az tényleg úgy van, hogy rettenetesen fáj a belpesti zsidófélének, ha nem kizárólag ő finghatja a passzátszelet.

"a körútön belüliek közé értve a budaiakat." - ezzel azért vitatkoznék :-)
az hogy valaki odaköltözött a gazdagabb, szebb és egészségesebb környékre, nem határoz meg semmit. a budaiak elég nagy része utálja a pesti belterjes értelmetlenségieket.

2023.11.27. 15:58:03

@alöksz róz:
budának van 4-5 képviselője. tordai, szabó tímea, orosz anna, hajnal miklós és még budafoknak egy. azt monjdák a fideszben, hogy előbbiek a dollárbaloldal ügynökei, soros alex emberei, akiket a "sziájé" fizet azért, hogy megbuktassák a kegyelmes kormányzó urat, a kedves nemzetvezetőt. oké.

a nemzetvezető elvtárs ossza meg a hatalmát a 106 egyéni képviselő között. és akkor lesz max. 6-8 "sziájé" ügynök. mert hogy a ballib ennyi kerületben van jelen. és lesz 100 képviselő, akik tutira nem soros alex embere, csak azokat ha a nép választja ki, akkor esetleg nem orbán emberei lesznek. ezért kell fenntartani az országos listát. csakhogy az "apró dobrev klán" és társaik is bejuttatnak listán egy rakat képviselőt.

legyen egyéni kerületi dominancia. vagy kétkamarás vegyes rendszer. álljanak vissza a megyei listák és azon nem lesznek ott a "sziájé" emberei.

alöksz róz 2023.11.27. 16:29:04

@cvsvrs: "legyen egyéni kerületi dominancia." - minek, arra már rámutattál h mi vele a baj :-)

2023.11.27. 16:44:24

@alöksz róz:
az egyéni kerület akkor problémás ha országos listákkal keveredik össze.

ha közvetlen kiválasztás van, akkor a budai értelmiség választhat 4 egyéni képviselőt a 106 helyből. és ezek után 102 azt mondja, hogy hoppácska, ennél a négynél mennyi erőforrás összpontosul. pénzintézetek, ingatlanportfoliók, tőkejövedelem, nem ők a nemzet. ezért kell megbízniuk orbánt, hogy osszea meg a társadalmat és handabandázzon. csakhogy budát is elszedték tőlük. és fővárost is. van egy rakás nímand vidékről. és nem tudnak kormányozni.

aztán persze ha jönnének a pesti nem annyira keresztényes hogy is hívjákok, akkor azok se tudnának kormányozni, hiszen nekik is nímandjaik vannak. és akkor ebből a kettőből melyik legyen. ez a rendszer. vagy jöhet egy harmadik, de ugyanezzel a logikával.

2023.11.27. 16:52:50

egységállami keretek között fenntartani a hegemóniát. és ebben érdekelt az összes párt. és ez az egységállam az, ami diktatorikus. és nem maga az egypártrendszer feltéve, hogy többes jelölés van. akkor ez a rendszer nagyon is demokratikussá válik, mert ha egy párt van, aminek mindenki a tagja, akkor lényegében nincs különösebb szerepe csak annyi, hogy legyen valami parti szerviz, ami a közéleti vitákat hosztolja. felvonultat hostess lányokat, de egyébként a képviselő jelöltek közvetlen választódnak ki. szerte az országból, akkor belbuda és belpest kisebbségben marad.

alöksz róz 2023.11.27. 17:33:21

@cvsvrs: "ha közvetlen kiválasztás van" - akkor még ugyanúgy a pártközpontok jelölik ki a képviselőjelölteket :-)

Boldeone2 2023.11.27. 18:17:56

@alöksz róz: Ennél jobb irány lenne a civil képviselet a parkamentben" - hát pont azt írtam. civil képviselet a felsőházban.
te meg azt írtad nagyjából sehogy se valósítható meg. döntsd már el, mert így saját "

- Sehol nem írtam ilyet, legfeljebb azt, hogy sehol nem tudok ilyenről, vagyis sehol nem működik. Olyan van, hogy embereket delegálnak, mondjuk vallási vagy etnikai alapon, de lássuk be, azok csak díszmajomnak vannak ott, főleg

Én pibt azt mondom, hogy jó lenne, ha egy jelentősebb számú, sorsolással beválasztott képviselő lenne. Mondjuk 1/3. Az már szignifikás
A sorsolás azért kell, mert úgy nincs verseny ...Ha verseny van, akkor úgyis a Fidesz civil jelöltje jut be, vagy esetleg Soros Alexé...

A görög demokráciában is sorsoltak a szabad és telhes jogú férfi polgárok között

Boldeone2 2023.11.27. 18:33:08

@alöksz róz: A "visszahívhatóság" a görög demokráciából ered, egyébként. A lényege az, hogy a népgyűlés minden évben döntött, hogy legyen - e osztrakizmosz, azaz: cserépszavazás

Ebben az esetben egy nekik nem tetsző politikust, 10 évre " kiszavazhattak " száműzhettek

A modern demokrácia másképp műkődik: ad egyfajta szuverenitást a képviselőnek a hatalomtól, az államtól, de a választóktól is Mert abból indul ki, hogy a kormányzat visszaélhet a hatalommal, tehát mondjuk egy koncepciós pert indít a képviselő ellen, majd ez alapján - visszahívják
Ezért az olyan libernyákok, mint én, óvakodunk ettől...Nem mondom, hogy ne legyen, de nem is alapkérdés.

Ha jól tudom Dúró Dóráék feszegetik újra a kérdést, mert jól hangzik... olyan, mint 20 éve a " szakértői kormány" emlegetése volt

alöksz róz 2023.11.27. 19:01:22

@Boldeone2: "Mert abból indul ki, hogy a kormányzat visszaélhet a hatalommal, tehát mondjuk egy koncepciós pert indít a képviselő ellen, majd ez alapján - visszahívják" - csak épp ezt bármelyik rendszerben megteheti, a sajátod ellen is felhozhatod érvnek :-)
meg ezt is:
"A sorsolás azért kell, mert úgy nincs verseny ...Ha verseny van, akkor úgyis a Fidesz civil jelöltje jut be, vagy esetleg Soros Alexé..." - a sorsolással bejutottat is meg lehet vesztegetni, fenyegetni.
ez ellen a (részben) kötött mandátum véd.

alöksz róz 2023.11.27. 19:03:56

@alöksz róz: "ez ellen a (részben) kötött mandátum véd." - ami már egy igen jelentős lépés a demokrácia irányába

2023.11.28. 12:08:14

@Boldeone2:
egyénileg választott népképviselőt a nép hívhatja vissza. akitől kapta a mandátumát. ha a párttól kapta, akkor az. ha közvetlen néptől, a köznéptől, akkor az.

2023.11.29. 11:19:25

@alöksz róz:
az új módosítás, hogy a főpolgármestert listán lehessen megválasztani. a képviselők a politikai vezetőknek totális módon alárendelt emberek legyenek. ez a fasizmus ugyebár. führerprinzip. vezérkultusz. a közéletben csak a vezérnek alávetett képviselők legyenek.

alöksz róz 2023.11.29. 15:59:31

@cvsvrs: ez nem fasizmus. de rossz irány, az igaz.

alöksz róz 2023.11.29. 16:07:09

@cvsvrs: viszont lehet igazad van, és végre megmozdult valami, már a kúria is a kormány ellen ítélt:
www.economx.hu/belfold/kuria-nepszavazas-kiemelt-beruhazas-akkugyar-lmp.781128.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

plusz vona pártot alapított, má a momentum is el akarja hajtani a ballib keménymagot, stb. fel kell a hullámra ülni, akármilyen kicsinek látszik, lehet jobb esély már nem lesz.

alöksz róz 2023.11.29. 16:08:45

@alöksz róz: "lehet jobb esély már nem lesz." - csak ha már tényleg összeomlik minden. de azt meg nem kéne megvárni.

bár a ballib erre játszik, tudja h másképp nincs esélye.

2023.11.29. 16:57:27

@alöksz róz:
akadémikusan az a fasizmus, hogy minden népképviselő alá van vetve a nemzetvezetőnek. így áll össze a parlament. és a minisztériumokból vezete pedig minden hivatásrend szintén a mini duce alárendeltje. totalitárius, nacionalista korpratatív államberendezkedés. és az ország ebbe az irányba tart.

ez nem feltétlen rossz irány. éppenséggel lehet jó is. ha a nemzetvezető tényleg egy szuperzseni. egy fasiszta átmenettel keresztül veri az akaratát és mindenki csak néz ki a fejéből, ahogyan fellendül az ország. az emirátusok is így lettek szupergazdagok. csak az emirek persze reálértelmiségiek hadát gyűjtötték maguk köré, hogy aztán vendégmunkásokkal felépítsék dubaj, abu dhabi városát. az ideológia ókori városállamok listás irányítási rendszere faék egyszerűségű. a lista feje az emir, a lista farka a nép, vagy a népképviselet. és meg van, hogy ki az első, második, harmadik beosztott. csakezek abszolút monarchiában az éppen futó projektek, projektvezetők. ha ez egy szakértő, ügyvivő kormányzás, akkor ez akár nagyon hatékony is tud lenni.

alöksz róz 2023.11.29. 17:31:46

@cvsvrs: "akadémikusan az a fasizmus, hogy minden népképviselő alá van vetve a nemzetvezetőnek" - akkor jó, mert ez ebben az esetben nem teljesül.

2023.11.29. 19:16:49

@alöksz róz:
nyilván abba az irányba halad az ország. szerinted a dk nem a ner része? mi az, hogy nagyon is. vagy a momentum? vagy a mi hazánk? szerinted ezek a pártok kormányozni akarnak, vagy az alárendeltséget választva örökös ellenzékbe maradni? havi 2 millióért nem olyan rossz üzlet.

2023.11.29. 19:42:26

@alöksz róz:
az ellenzékiek orbán üldözöttjei akarnak lenni. mert az egy történelmi szerep. gyurcsány is defetista. nem kormányozni akar. hanem azt, hogy magával ránthassa orbánt.

a fideszben megjelent a voluntarizmus. azt mondja polgármester, hogy "egy beruházás sem okozhat környezeti problémákat", mert "debrecen a zöld őrváros". a kúria ma semmisített meg minden helyi engedélyt, amit a helyi ítélőtábla persze jóváhagyott és amit egy tűzoltó alezredes állított ki. senki se tudja, hogy mit építenek a kínaiaknak. se az, aki az engedélyt kiadja, se az, aki megsemmisíti. fingja nincs senkinek az ország nem egyik, hanem "a" legnagyobb beruházása menetéről. ha a nemzetvezető elvtárs hisz benne, akkor hisznek benne a beosztottjai is. mind egytől egyig. merjenek nem hinni benne. ez a fasizmus.

alöksz róz 2023.11.29. 19:48:29

@cvsvrs: a dk lehet, ferenc testvér eddig minden egyes alkalommal nagyon ügyesen megtrollkodta az ellenzéket

sokszor a lehető legotrombább módon, pl amikor vmelyik választás előtt elterjedt h iszik, és csakazértis jól bebaszcsizva ment az egyeztetésre, hadd háborogjanak :-)

de a komoly arccal előadott "itt az ideje, hogy megfagyjunk az ukránokért" volt szerintem a legsikeresebb trollkodása.

(voltak még nagyon jók, majd ha eszembe jutnak még, mondom)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.29. 20:04:34

@alöksz róz:

"komoly arccal előadott "itt az ideje, hogy megfagyjunk az ukránokért" volt szerintem a legsikeresebb trollkodása."

Ezt tényleg Ferenc testvér mondta? Hol? Ha ez igaz, akkor nálam RGB 0,0,0-ról RGB 1,1,1-re javult a megítélése. Persze a színcsatornák nem 8, hanem 16 bitesek. :)

2023.11.29. 20:15:49

@alöksz róz:
szerinted donáth anna kományozni akar. vagy dúró dóra és novák előd?

debrecenben az ellenzékben fel se merül, hogypolgármester jelöltet kellene állítani. mert még véletlen győznének. és akkor megvonnának minden támogatást tőlük, vagy ami még rosszabb, nem vonnának el mindent így az áldozati szerepet nem lehetne tovább játszani.

most már azt mondja az ellenzék is, hogy vigyék végig ezeket. és ha tényleg olyan fantatsztikus ez, amilyennek beállítják, akkor meg van az új elit. ha nem, akkor meg vannak azok, akiket majd az utókör köpködhet.

alöksz róz 2023.11.29. 20:29:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a fészbuk oldalán megosztott videóban :-)

alöksz róz 2023.11.29. 20:40:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: lehet nem kellett volna az idézőjel, mert nem pont szó szerint így fogalmazott, de ez volt a lényege

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.29. 22:06:33

@alöksz róz:

Akárhogy volt is, ez Gyurcsány kevés értelmes megnyilvánulásainak egyike volt. Nem véletlen, hogy szarkazmusba csomagolta.

Vagy csak egyszerűen részeg volt - de nem, mert akkor kijózanodás után törölte volna.

Bayaz 2023.11.30. 14:13:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a baj (mármint az ellenzékieknek), hogy Gyurcsány és felesége az ellenzéki oldalon messze a legkompetensebb figurák.

Gyurcsány felismerte, hogy az egyfordulós választási rendszerben egy nagy, erős vezetővel rendelkező, egységes pártra van szükség Orbán legyőzéséhez, és van karizmája meg megszállottsága hogy ezt évtizedekig építse és vigye. A problémája csak az, hogy ő - pont a megszállottsága/küldetéstudata miatt - nem képes felismerni, hogy a 4.5 éves katasztrofális kormányzása után nem alkalmas ezen vezetői szerepre.

Ha valaki az ő múltja nélkül, de hozzá hasonló személyiséggel, vagyonnal és kapcsolatrendszerrel rendelkezne az ellenzéki oldalon, akkor már valószinüleg egységesítette volna a baloldali ellenzéket egy pártban és megfelelő körülmények közt (mondjuk a maihoz hasonló gazdasági helyzet) jó esélye lenne kormányváltásra.

2023.11.30. 15:26:01

@Bayaz:
gyurcsány pontosan tudja, hogy ő egy bukott politikus. és egyetlen célja van. az ellenzék vezéreként magával rántsa orbánt. nem kormányozni akar, hanem szimplán kormányt buktatni. a többi meg még azt se. nekik megfelel az áldozati szerep.

illetve az udvari ellenzék. a mi hazánk. ha valaki kellemetlen a fidesznek, akkor kósa lajost küldik oda, hogy csináljon hülyét magából. hanem dúró dóra felszólal. hogy tüntessék el az lmbtq képeket a nemzeti múzeumból. a fidesz mégse mondhatja, mert a fidesz politikai igazgatója nyitotta meg. tiltakozzon a mi hazánk. terjesszen be módosító indítványt a választási törvényhez.

és így lényegében a parlament egésze orbán kottájából fütyül.

Boldeone2 2023.11.30. 15:32:21

@Bayaz: ....igen, az nagy felismerés volt, hogy Orbán Viktor szétverte a plurális demokráciát, ebben a formában, ezzel választási rendszerrel az nem működik
Ez valójában egy elvi kétpártrendszer, effektíve egypártrendszer....

Az meg teljesen abszurd, hogy a Mi Hazánk mozgalom terjeszti be a választási rendszer arányosítására a törvényt...

A baloldali pártoknak minden héten be kellene terjeszteni, minden héten bombázni kellene vele a lakosságot

Lényegében egy arányos választási rendszerben játszi könnyű elveszteni a többséget, utána meg már Orbán sem tud autokrataként ugrálni...

Koalíciót köt a nácikkal, vagy akkor ellenzéki kormány jön

Abban, hogy pár év múlva óriási változások lesznek, biztos vagyok, a Fidesz a háborús propagandával most túlnyerte magát

A gazdaság felfutása is teljesen kimerült, csak a különbségek növekednek, a fidesz elit meg nemcsak hogy öreg már, de egyre gusztustalanabbul viselkedik..

2023.11.30. 15:43:22

@Boldeone2:
a fidesz a mi hazánkkal éppen egy olyan rendszert vezetne vissza, amit te generálisan követelsz, és régen is volt. csak most épp úgy gondolják, hogy ez nekik kedvez, ez egy totálisan elvtelen rendszer, eseti megoldásokkal. csakhogy ennek része az ellenzék is.

nincs egy mindenki által elfogadott alkotmányos rend, nem is volt, a rendszerváltás se hozott semmi effélét. eleve egy ideiglenes alkotmány volt. egy olyan új államforma, amit még az mszmp kiáltott ki. vajon miért? és az új rendszernek se volt legitimációja. senki se ismerte ezeket a képviselőket. a többségükről kiderült, hogy az mszmp spiclije volt. és ettől függetlenül ezek a pártok nem hoztak létre társadalmi egységet, ami a baloldal alapfeladata lenne, se valódi nemzeti összetartozást, ami a jobboldalé.

történelmi értelemben a rendszerváltás áll bukásra. a komplett politikai osztály.

alöksz róz 2023.11.30. 17:11:14

@Boldeone2: "Az meg teljesen abszurd, hogy a Mi Hazánk mozgalom terjeszti be a választási rendszer arányosítására a törvényt..." - dehogy abszurd, a részükről teljesen logikus, kizárólag úgy tudnak bekerülni a fővárosi közgyűlésbe.
és a parlamenti választáson is csak listás képviselőt tudnak küldeni.

tudod mi lenne a végtelenül cinikus? ha megszavazná a fidesz mind a kettőt.

a mi hazánkkal lehet hogy többségbe tudna kerülni a fővárosi közgyűlésben, egy próbát megérne, a tiltakozóknak meg az orra alá tehetné, hogy nincs itt semmi diktatúra... hiszen az arányos választás milyen demokratikus, és egyúttal nagyobb esélyt adott az ellenzéknek az országgyűlési választáson. tarthatná a markát egy ideig az eu-s pénzekért.
aztán 2026-ra visszaváltoztatná a parlamenti választás szabályait.

csak nehogy így legyen véletlenül...

alöksz róz 2023.11.30. 17:14:29

@Boldeone2: "a fidesz elit meg nemcsak hogy öreg már, de egyre gusztustalanabbul viselkedik.." - nem öreg az. az csak a kirakat.
tele van fiatal(abb) még nagyétvágyú lopni vágyóval :-)

Boldeone2 2023.11.30. 19:03:07

@alöksz róz: tele van fiatal(abb) még nagyétvágyú lopni vágyóval :-)"

- Akkor örülj neki, hiszen lesz utánpótlás! Erre szavaztok, nemdebár? Ez a " legkisebb rossz", ezt mondja Nagy Laci is ...

2023.11.30. 19:16:28

@alöksz róz:
ugyan már. ezt a fidesz megszavazná, orbán azokban sohasem. orbán sose akarta a hatalmat megosztani. sose akart másokkal kormányozni csak és kizárólag kényszerből.

nem akarjátok megérteni orbán habitusát. amikor azt mondja az első interjújában, hogy őt nem különösebben érdekli, mert ő államelméletet akar tanulni, azt azért mondja, hogy soros ösztöndíjat kapjon. az érdekli, hogy a hatalomba kerüljön másokat átbaszva. és ugyanilyen személyiség gyurcsány.

2023.11.30. 19:16:58

őt nem különösebben érdekli a *hatalom*

alöksz róz 2023.11.30. 19:35:25

@Boldeone2: "Ez a " legkisebb rossz", ezt mondja Nagy Laci is ..." - akkor ezt a lacinak mondd, ne nekem, én már sokszor kifejtettem, miért nem jó a kisebbik szar elve: akkor is szart fogsz enni, ha a két kupacból kisebbik szart választod :-)))

ugyanakkor az is igaz, hogy nincs az a szar helyzet, amin ti ne tudnátok még rontani.

alöksz róz 2023.11.30. 19:37:01

és onnan is tudtok még lopni, ahonnan már senki nem gondolná, hogy van még mit

alöksz róz 2023.11.30. 19:40:49

@cvsvrs: "sose akart másokkal kormányozni csak és kizárólag kényszerből." - pont erről beszéltem, azért kell a fővárosban változtatni a rendszeren, mert máshogy nincs esélye...

néha olvass is, ne csak írj

2023.11.30. 19:47:20

@alöksz róz:
ezt akkor szavazná meg ha azt mondanák neki, hogy csak így juthat eu-s forráshoz.

már az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokon ez az egyik legnagyobb vitatéma. az összes párt azt mondja, hogy az egyéni képviselet nem jó, mert hogy a volt mszmp-s pártitkárok helyben népszerűek, ők pedig ismeretlenek. attól félnek, hogy egyéniben kikapnak. ezért a listás helyeket preferálják. mert kádár leváltása és halála után a vezető nélkül maradt mszmp viszont nem népszerű. az abból létrejött mszp se különösebben. amit nyers rezső vezet.

antall az egyelen, aki azt mondja, hogy nem ez számít. hanem az elvek. legyen 1:1 az egyéni és a listás mandátum arány. és a többi fogja a fejét, hogy uram isten ez a baromarcú nem érti, hogy az nem jó. aztán végül tölgyessy kidolgoz egy rendszert. egy commodore 64-esen próbálja szimulálni a választást különböző kimenetelekkel. (nem vicc). majd ezt beviszik a parlamentbe németh miklósnak. aki beterjeszti a javaslatot még a régi parlamentbe. és a régi mszmp-s képviselők módosító indítványokat adnak be, hogy ez több egyéni hely legyen. hasraütnek számokat. németh felhívja telefonon antallt, ő tölgyessit. bemennek a parlamentbe. és a folyosón döntik el, hogy oké, legyen ez a mandátum kiosztási rendszer ezekkel az esetleges paraméterekkel.

aztán a régi pártitkárokat könnyedén kiszorítják egyéniben. listán az mdf nyer. ők uralják a fél nyolcas híradót. amit pozsgay enged át nekik. 1990 januárjától ugyanis a sok milliós nézettségű híradó és hét főszerkesztője aczél endre helyett pálffy g istván lesz. (pozsgay azt gondolja, hogy mégis csak államfővé választják.) és így az mszp népszerűsége esik, az mdf viszonylag népszerűvé válik, az fkgp és az kdnp ismertséget szereznek. az szdsz és a fidesz pedig a kettes csatornán szerepel. orbán akkor még azt hiszi, hogy az szdsz lesz a biztos befutó. hiszen ők "az" értelmiség.

aztán rájönnek, hogy a média mennyire meghatározó. és annak birtoklásáért indul meg a harc. pozsgay-t félre állítják. és az mdf-szdsz paktum alapján osztják el a főhivatalokat. és így kerül a hatalomba göncz és lesz államfő, sólyom pedig az alkotmánybíróság elnöke.

totál ismeretlen szereplők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 19:48:16

@alöksz róz:

"már sokszor kifejtettem, miért nem jó a kisebbik szar elve"

A kisebbik szar elve csak akkor nem jó, ha választhatsz olyat is, ami picit sem szar. Jelenleg Magyarorszagon a kisebbik szar Fidesz és a nagyobbik szar Gyurcsány között választhatsz. Az sem kiút, ha nem választasz, mert akkor mások döntenek helyetted.

Azt nem értik sokan, hogy a tartózkodás, a nem szavazás és az érvénytelenül szavazás is választás. Ezeknek alkalmanként van értelmük, de legtöbbször nincs.

2023.11.30. 19:57:18

@alöksz róz:
oké, csak azt is írod, hogy ezt megszavazná országosan is. dehogy szavazná meg. csak akkor ha erre kényszerítik.

lehet tisztán egyéni képviselői rendszer, ez a westminsteri demokrácia. lehet tisztán listás. ez a weimari. (ilyen izraeli rendszer is. a 25. kneszetben több mint egy tucat párt van. és a likud koalícióban kormányoz. egy ilyen rendszerben a miniszterlnökök jönnek, mennek.)

lehet vegyes rendszer. leginkább kétkamarás parlamentben. éppenséggel az is lehetne. akkor ha fővárosi és megyei listák vannak. tehát listán az országrészekből jutnak be képviselők. viszont így egy rakás helyi egyesület jönne létre. megyei listákból egy új széljobbos "64" (a trianoni utáni megyerendezésekkel 19) vármegye mozgalom adódna.

alöksz róz 2023.11.30. 21:20:32

@cvsvrs: jaja, ez volt a másik, amiért azt írtam, hogy olvasni is kéne, nem csak írni. az csak a csel :-)

alöksz róz 2023.11.30. 21:31:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát pont ez a kisebbszar-gondolkodás csapdája.
nehogy helyettem a nagyobb szart válasszák, inkább megyek és kérem a kisebbet :-)
erre játszik a orbán is meg a gyurcsány is.

ha ennyire nem találsz olyat ami nem szar szerinted, csinálhatsz egyet, jogodban áll.
(vagy akár el mehetsz a szarból máshova... nem véletlenül menekülnek az emberek az országból. szerintem én is lepattanok rövidesen.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:00:24

@alöksz róz:

"ha ennyire nem találsz olyat ami nem szar szerinted, csinálhatsz egyet, jogodban áll."

Vagyis alapítsak egy százakárhányadik mikropártot? Ugye viccelsz?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:06:11

@alöksz róz:

"nem véletlenül menekülnek az emberek az országból."

Nem innen menekülnek. A legeslegtöbben pusztán a jobb megélhetésért mennek Nyugatra. Persze ilyenkor lehet panaszkodni a mindenkori kormányra. Mentek volna már a ballib kormanyok alól is, csak akkor még moratórium volt a kinti szabad munkavállalasra. Akik akkor mentek volna, azok valszeg a szoclib kormányra panaszkidtak volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.11.30. 22:10:39

Ja, és bár triviális, még pár évtizedig nem érjük utol Nyugat-Európát, bármilyen kompetens kormányok legyenek is.

Szóval pár évtizedig akkor is "menekülni" fognak innen sokan, ha a világ legjobb, legdemokratikusabb, leglegebb kormányok lesznek.

Meglehetős demagógia politikai okokkal magyarázni.

2023.11.30. 22:45:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
erdélyi magyarok többsége is hazamegy. budapest a magyar vidéket szanaszét verte, különösen a kisebb településeket. nemcsak a fidesz. elsősorban a fidesz.

2023.11.30. 22:49:37

az elvándorlásnak annyi előnye van, hogy budapest népességét legalább részben lecserélődik. és az erdélyi magyarok visszamennek a szülőföldjükre. nyilván egy hosszabb folyamat, hogy a németség visszatakarodik ahonnan jött. a baller zsidók kimennek amerikába, a jobberek izrealbe. és lesz egy elcigányosodott vidék. ezért fontos, hogy a cigányoknak is legyen országuk. nagy-albánia. és abban lehet egy enver hodzsa. aki a nyugat elleni végső háborúra építi a betonbunkereket.

2023.11.30. 22:59:04

a probléma nem a fidesz, vagy nem-fidesz, hanem ezek együttese: budapest.

alöksz róz 2023.11.30. 23:13:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Nem innen menekülnek. A legeslegtöbben pusztán a jobb megélhetésért mennek Nyugatra." - eddig így is volt (talán a fiatalokat leszámítva). most meg már menekülne a a kilátástalanság elől, aki csak tud.
kár lenne tagadni.

alöksz róz 2023.11.30. 23:15:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Meglehetős demagógia politikai okokkal magyarázni." - ez meglehetős szalmabáb. a kilátástalanság elől menekülés nem politika...

alöksz róz 2023.11.30. 23:20:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Szóval pár évtizedig akkor is "menekülni" fognak innen sokan" - nem, az teljesen más dolog, amikor kimegy valaki dolgozni jó pénzért.

"Vagyis alapítsak egy százakárhányadik mikropártot? Ugye viccelsz?" - tőlem választhatod a kisebbik kupac szart is, ha ennyire ízlik :-)

alöksz róz 2023.12.01. 00:20:15

@alöksz róz: ej, adom itt az ötleteket ingyen :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 08:10:34

@alöksz róz:

Te meg felőlem megalapíthatod az ezervalahanyadik tíz tagos nanopártot, amelynek rögtön büszke elnöke is tehetsz.

"tőlem választhatod a kisebbik kupac szart is"

Az örök fanyalgó vagy. Mivel a politikában olyan nincs, hogy valamiben ne legyen akár csak egy icipici szar is, ezért a te fennkölt elved alapján semmit nem választasz - kivéve persze a saját nanopártodat, amely persze a 20 tagot elérve rögtön jobbikosódni, vagyis osztódni fog, hiszen valaki biztos találni fog benne egy csipetnyi szart.

Üsd már fel az idegen szavak szótárában a pragmatizmus szót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 08:13:57

@alöksz róz:

" a kilátástalanság elől menekülés nem politika..."

Az a politika, hogy te menekülésnek nevezed, és politikai vitában érvként hozod fel.

2023.12.01. 08:56:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
orbán nem pragmatikus, hanem egy elvtelen opportunista politikus. a pragmatikus politika ügyvivő kormányzást jelent. vannak közéleti problémák, amelyeket a pragmatikus politikusok megoldanak. orbán nem old meg semmit se, ahogyan gyurcsány se.

személyi kultuszt építenek a pártjukon belül. nímandokkal veszik magukat körbe, akik sohasem fogják őket leváltani. az országos listás rendszer lehetővé tesz, hogy ezt fenntartsák. hiszen a listán az összes képviselő a pártelnöknek van alávetve. és az egyéniben indulók is igyekeznek befutó helyekre kerülni. és ezért nyalizni kell a pártelnöknek. és létrejön egy kontraszelektált pártelit, degenerált pártvezetőkkel. és a rendszeren belüli alternatíva, hogy valaki csinálhat még egy ugyanolyat országos méretekben.

2023.12.01. 11:27:49

vegyük példának az l simon ügyet. egy pragmatikus politikus azt mondja, hogy a world press photo kiállítás nem való a magyar nemzeti múzeumba. mert nem kötődik magyarországhoz, nem nemzeti jellegű és fotók nem képeznek múzeális értéket.

ugyanakkor egy kortárs művészeti galériában helye van, vagy helye lehet. és ha egyes képek szexista tematikájúak, akkor azokat különítsük el. vagy ha a szervezők azt mondják, hogy ezek a képek együttesen értelmezhetők, akkor kerüljön egy underground kiállói térbe, esti nyitva tartással.

és ezzel a probléma meg van oldva. a továbbiakban nincs ügy. mert minden szexista tartalmú kiállítás bekerül a trafóba. nagykorúak számára, esti nyitva tartással. állami támogatás nélkül és fizetni kell érte. de egy világvárosban éppenséggel lehetnek ilyen kiállítóterek. amit a night mayor felügyel.

ez ugye már nem osztja meg a társadalmat, ez lezárja ezt a kérdést. a gender "tudósok" az underground klubokban éppenséggel vitázhatnak az ezt elutasítókkal. a pragmatikus politikus ezt a tematikát úgy nyomja el, hogy legalább oldja a problémát, ha nem is tudja megoldani. mert ez egy évezredes moralizáls. amit nyilván nem kell bevinni az óvodások közé. ugyanakkor ha valaki ezt akarja, akkor azt egy underground klubban meg lehet vitatni és le lehet nyomni.

csakhogy orbánnak esze ágában sincs ezt a kérdést menedzselni. egyáltalán semmilyen problémát nem akar, vagy nem tud megoldani. hanem ő csak megosztja a társadalmat, újabban már a fidesz szavazóbázisát is, ami arra jó, hogy megmutassa, kik azok, akikben a führer imádata az első és egyetlen szempont.

alöksz róz 2023.12.01. 13:02:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Te meg felőlem megalapíthatod az ezervalahanyadik tíz tagos nanopártot, amelynek rögtön büszke elnöke is tehetsz." - ne viccelj már, azért miért ÉN alapítsak pártot, mert SZERINTED mindegyik szarkupac? :D

"Az örök fanyalgó vagy." - mindig lehet jobb :-)

"Mivel a politikában olyan nincs, hogy valamiben ne legyen akár csak egy icipici szar is, ezért a te fennkölt elved alapján semmit nem választasz - kivéve persze a saját nanopártodat" - ez a te véleményed, nem az enyém.

"Üsd már fel az idegen szavak szótárában a pragmatizmus szót." - pontosan tudom, hogy mi az. és azt is, mi nem az: a nyakig érő szarból kiabálni kifelé, hogy a másik már a fejünk búbjáig érne, nem pragmatizmus.

alöksz róz 2023.12.01. 13:07:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az a politika, hogy te menekülésnek nevezed, és politikai vitában érvként hozod fel." - nem fogsz árnyékbokszoltatni, tudhatnád hogy ennél sokkal rutinosabb vagyok :-)
hiába próbálod a kilátástalanság elől menekülést és a külföldi munkavállalást összemosni.

alöksz róz 2023.12.01. 13:08:24

@cvsvrs: "és létrejön egy kontraszelektált pártelit, degenerált pártvezetőkkel." - és cégvezetőkkel.

alöksz róz 2023.12.01. 13:11:49

@alöksz róz: <<"Az örök fanyalgó vagy." - mindig lehet jobb :-)>> - ennek ellenére még részeredményeknek is tudok örülni :-)

hát most nincs minek örülni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 18:02:30

@alöksz róz:

"nehogy helyettem a nagyobb szart válasszák, inkább megyek és kérem a kisebbet :-)
erre játszik a orbán is meg a gyurcsány is."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 18:06:57

@alöksz róz:

"a nyakig érő szarból kiabálni kifelé, hogy a másik már a fejünk búbjáig érne, nem pragmatizmus."

Az a pragmatizmus, hogy a rendeljezésre álló lehetőségek közül a legkisebb rosszat választom.

alöksz róz 2023.12.01. 19:13:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudod h mi az a kognitív disszonancia?

2023.12.01. 19:25:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ez az opportunizmus. valaki az éppen adódó legjobb lehetőséget kihasználja. és nincsenek elvek. a pragmatizmus az, hogy van egyfajta gyakorlat, amit követsz. és azt elvszerűen teszed.

2023.12.01. 19:35:00

az orbánizmust mibenlétét sokan próbálták megfejteni. és senkinek se sikerült. mert a szerzők ezt a fajta politikai pragmatizmust keresik. totális elvtelenség van. és elképzelés nélküliség. orbánnak nincsenek külpolitkai elképzelései. ha ő azt mondja, hogy legyen béke, akkor nincs béketerv. a belpolitikában pedig teljesen esetlegesek a lépései. a személyzeti politikában különösen kiszámíthatatlan. ebben a listás választási rendszerben a saját szempontjából rendkívül hatékony. egyébként az ország szempontjából kártékony.

és hasonló személyiség gyurcsány.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 19:52:59

@alöksz róz:

"tudod h mi az a kognitív disszonancia?
és hogy mi a hamis dilemma?"

A posztjaid és a kommentjeid a fentiekre számtalan kiváló példát tartalmaznak. A vicces csak az, hogy te ezt észre sem veszed.

alöksz róz 2023.12.01. 20:22:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hát még szép, a kognitív disszonanciát senki nem tudja elkerülni :D

alöksz róz 2023.12.01. 20:24:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a hamis dilemmát viszont igyekszem észrevenni.

alöksz róz 2023.12.01. 20:25:47

tudtommal nincsenek posztjaim.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 21:17:58

@alöksz róz:

És ezzel a mindent taroló érvvel meg is cáfoltál, egyenest a sárba döngöltél!

Grödaz - Größter Debatteur aller Zeiten! (Wilhelm Keitel után szabadon)

alöksz róz 2023.12.01. 21:24:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem kell hisztizni.
még mindig a kisebbszar-gondolkodás a téma.
ahhoz kapcsolódik a két kérdés.

alöksz róz 2023.12.01. 21:27:34

és hogy hogyan játszik erre a fidesz is meg a baloldal is

alöksz róz 2023.12.01. 21:30:42

de tőlem meg is sértődhetsz :D

majd keserű lesz az ébredés, amikor már az ember szája magasságáig ér a szar, ebbe az egybe igaza van a segg tagának :-)

alöksz róz 2023.12.01. 21:37:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a posztot is tudtam miért írtad oda, hogy ha szólok érte, tudj gúnyolódva menekülni :-)))

Wildhunt 2023.12.01. 22:15:08

@alöksz róz: meg minden politikus, mióta az emberiség feltalálta a választásokat.
Felteszem a te világodban nem így van?

alöksz róz 2023.12.01. 22:21:44

@Wildhunt: hát dehogynem. tisztában vagyok vele. csak nem mindenütt van ekkora sikere.

és mindig akad, aki nem érti, hanem inkább besértődik, láthatod :-)

alöksz róz 2023.12.01. 22:25:31

@Wildhunt: ezt saját magukkal csinálják az emberek. nem a orbán vagy a gyurcsány teszi ezt velük.

nagy felismerés, mi? :D hogy el kell magyarázni...

alöksz róz 2023.12.01. 22:35:58

@Wildhunt: az amerikások voltak ebben a legügyesebbek, már eleve így találták ki.

Wildhunt 2023.12.01. 22:42:52

@alöksz róz: szerintem Józsefné is érti, csak úgy gondolja, hogy ha már az eddigi történelemben ez mindig így volt, inkább alkalmazkodik hozzá, mint hogy fanyalogjon rajta.

Wildhunt 2023.12.01. 22:44:43

@alöksz róz: részemről a Brown-mozgás híve vagyok, azt vinném a politikába. Csak kellene hozzá egy kritikus tömeg. Arra viszont van példa, hogy ez meglett.

alöksz róz 2023.12.01. 23:07:23

@Wildhunt: nagyon elegáns menekülőutat kínálsz neki, csak kár hogy egy cseppet relativizálsz

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 23:11:58

@alöksz róz:

"a posztot is tudtam miért írtad oda, hogy ha szólok érte, tudj gúnyolódva menekülni :-))) "

Megsértődni? Te nem tudsz engem megsérteni, és nem azért, mintha lenéznélek, hanem mert egyszerűen nem állsz olyan közel hozzám, hogy érdekelne, mit gondolsz rólam. És biztos vagyok abban, hogy ezzel te is pont így vagy.

Esetleg így ismeretlenként még úgy tudnál megbántani - nem megsérteni -, ha valamivel egy kényes pontomra, az elevenembe találnál. De ilyen eddig még nem történt.

Menekülni? Két egymással egyet nem értő ember vitájában elég hamar eljön az a pont, amikor belátjak, hogy a vita folytatásának nincs értelme. Ilyenkor átválthatnak troll üzemmódba, ezzel még húzni lehet egy darabig, , de aztán már az sem okoz elég élvezetet. Ilyenkor kell abbahagyni.
Ha te ezt menekülésnek tekinted, ám tekintsd annak. Engem nem zavar.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.01. 23:33:07

@Wildhunt:

Ez már jóval közelebb áll. Elkezdtem írni, de elküldés előtt kitöröltem, mert nem kívánom meggyőzni Alex Rózsit, akkor meg minek menjek bele? Írjam le a nyilvánvalót? Почему?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 08:29:08

@Wildhunt:

Ezt a Brown-mozgást a politikában hogyan érted?

Wildhunt 2023.12.02. 08:48:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ha a társadalomnak van egy generációkon átívelő értékrendje, akkor a karrierista politikus akkor lehet maximálisan sikeres, ha ehhez idomul.
Ezt láttuk ny-EU-ban, míg ezt az értékrendet le nem bontották.

Wildhunt 2023.12.02. 08:49:11

@Wildhunt: nálunk ez a kialakulóban van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 09:06:11

@Wildhunt:

"inkább alkalmazkodik hozzá, mint hogy fanyalogjon rajta."

A fanyalgás egy passzív és negatív attitűd, sehova nem visz. Akiben van politikai ambíció, tehetség és KARIZMA, az mozgalmat vagy pártot alapít - MZP-ből pl. az utóbbi kettő hiányzik, míg Orbánban anno megvolt.

Akiben csak az ambíció van meg, esetleg némi tehetséggel, az még jó lehet fontos párt- vagy társadalmi pozíciókban. Ám akiben a három közül egyik sincs meg - mint pl. bennem -, de legalább van megalapozott véleménye, az max. szürke párttag lehet, vagy csak egyszerű szavazó. Én a legutóbbi vagyok, soha egyetlen pártnak nem voltam tagja, nem is vagyok, nem is leszek. Az ilyen emberek azok, akiket Alex Rózsi szarevőknek tart.

Azokról a tömegekről ne beszéljünk most, akiknek még megalapozott véleményük sincs, velük foglalkoznak a választasi kampányok.

Alex Rózsi megvetően szarevőkről beszél, holott csak arról van szó, hogy minden ember a saját tehetsége és habitusa alapján cselekszik. Nem mindenki forradalmár. Rózsi nem veszi észre, hogy fanyalogva bár, de ő is nagy kanállal eszi a szart.

2023.12.02. 10:23:01

@Wildhunt:
országos listák közül lehet választani. és a listán szerveződésben a pártelnöknek totálisan alárendelődő jelöltek vannak. a lista feje a führer, a farka nímandok hada.

és az összes párt így működik. mert hogy a listaszerkezet így hatékony. lásd momentumban bírálják a führerint. és másnap kirúgják a polgármestert. bírálni merészelte a vezetőt. az összes párt diktatórikus. és ez veri szét a közéletet. nyugat-európát is, amerikák is.

maga a rendszer rossz.

2023.12.02. 10:38:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ne viccelj már. orbán nem karizmatikus, hanem egy megosztó politikus.

karizmatikus a tenorista, elénekli, hogy time to say goodbye, és a közönség állva tapsol. mindenki, vagy majdnem mindenki. ez a karizma. bocelli. aki egy kicsit úgy néz ki, mint az ifjú orbán. szemen találta egy focilabda és attól félszeggé vált, és megvakult. és milliók imádják úgy, hogy senki se utálja. ez a karizma.
www.youtube.com/watch?v=qjzJYa7tHLs

2023.12.02. 11:06:19

ugye ebben az előadásban vannak bírálható elemek. egy rendező azt mondaná, hogy a nő ne kellesse magát, mert nem annyira szép, ráadásul a férfi semmit lát belőe. fogja a kezét és csak olyan mozdulatokat tegyen, amennyi a szoprán énekléshez feltétlen szükséges. így olyan, mint egy rossz diszkó énekes. és az is, csak ő webber (volt) felesége. úgy került oda. tehát van ebben familaritás,

és nyilván van benne egy kis szánalom. az, hogy a tenorista vak. csakhogy van egy mindenki számára kellemes kis melódia, egy professzionális háttérzenekar és a karizma, amit bocelli nyújt.

ezzel szemben az orbánizmus alapja a hate speech.
www.youtube.com/watch?v=XvGmOZ5T6_Y
illetve ehhez kell gyurcsány is. soros és a többi. szóval ők ezt az 1984-esdit játsszák. ebben senki se karizmatikus. ez egyik elem. és a másik a győzikés valóság show, ami kirajzolódik a tiktokon. osztják rendesen. érdemes olvasni a kommenteket.
www.tiktok.com/@viktor_a_tiktokon/video/7307281180800355616

csak persze gyurcsány is ilyen "karizmatikus", vagy donáth anna "karizmája" is annyi, hogy szimplán megosztja a közönséget. a tehetetlen tömeget a tehetségtelen.

alöksz róz 2023.12.02. 12:54:44

@Wildhunt: nem volt mindig így a ez eddigi történelemben.
(még a miénkben se, pedig a magyarok elég hajlamosak rá.)

alöksz róz 2023.12.02. 13:04:21

@cvsvrs: "ne viccelj már. orbán nem karizmatikus, hanem egy megosztó politikus." - a kettő nem zárja ki egymást.

nem kell átesni a ló túloldalára. azt h orbán igencsak karizmatikus, még a népszava főszerkesztője is el bírta ismerni. a saját újságjában, a főellenségről.
és ferenc testvér is az, hát mi a bánattal tudja meggyőzni a nagyszámú híveit, biztos nem a teljesítményével. nem tudom, találkoztál-e velük személyesen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.02. 14:15:58

@alöksz róz:

Én ezért szűröm cvrxxx-et, és csak akkor látom, mit ír, ha vki idézi. A zsigeri vak gyűlölet teljesen megfosztja a józan ítélőképességétől. Pedig az ellenfél lebecsülése eleve rossz taktika.

2023.12.02. 14:54:05

@alöksz róz:
ha orbán karizmatikus, akkor mussolini és győzike is az. orbán egy mussoliniba oltott győzike. sokan imádják és még többen utálják.

ha valaki karizmatikus, akkor nem megosztó személység. bodrogi gyula karizmatikus. nem csinál semmi különöset. csak ő a bodrogi gyula. és a nézőgyerekek imádják. máig azt kérik tőle, hogy énekelje el a süsüt. nem kötődik hozzá semmiféle színházi iskola, nem egy nagy rendező, hanem egy szerethető karakteres alak, akit mindenki, vagy majdnem mindenki szeret. esetenként imádják, mert jó kedvre deríti az embereket.

orbán szimplán csak megosztó.

Wildhunt 2023.12.02. 22:56:15

@alöksz róz: azt mondtam volt ilyen, nem azt hogy mindig így volt. Az nem ugyanaz.
süti beállítások módosítása