téveszmék

téveszmék

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson"

2023. december 02. - G. Nagy László

orban_weltwoche.png

 

A nemzetközileg brutálisan és végérvényesen elszigetelt Orbán Viktor november végén Zürichben tartott előadást a Weltwoche hetilap jubileumi ünnepségén. Stílszerűen mindvégig úgy beszélt, hogy az a svájci füleknek a lehető legkedvesebben csengjen.

 

A Heritage Foundation 2023-as jelentése szerint Svájc a világ második legszabadabb gazdasága (egyedül Szingapúr előzi meg a listán.) Aligha lepődünk meg ezen: az ország hosszú évek óta a TOP5-ben szerepel, s minden esetben Európa éllovasa. Nem csoda hát, ha a magyar miniszterelnök is kormányának azon irányvonalait emelte ki beszédében, amelyek e klasszikus liberális világgal messzemenően harmonizálnak.

 

"Mi nem fogadjuk el a welfare state gazdasági koncepciót. A welfare state Nyugat-Európában olyasmi, hogy az államnak garantálnia kell valamilyen szintű jólétet a polgárai számára. Mi ezzel nem értünk egyet. Nálunk workfare state van, tehát először dolgozni kell, és ha valaki dolgozott, annak az eredménye lesz a jólét. Nem fordítva! Fordítva nem megy! Tehát mi is jólétet akarunk a magyarok számára természetesen, de ezt nem tudja az állam garantálni." Az USA Függetlenségi Nyilatkozata említette először a boldogságra való törekvés jogát, ami természetesen nem egyenlő a boldogsághoz való joggal. Valójában ez az a pont, ahol a baloldali gondolkodás letér a liberalizmus ösvényéről. A jóléti állam koncepciója abban a hazugságban fogant, mely szerint alapvető emberi jog a boldogság, és a központi bürokrácia feladata, hogy ezt megteremtse. Ez természetesen illúzió, már a gazdasági jólét szintjén is.

 

A baloldali beállítottságú polgárok úgy tekintenek a mindenkori kormányzatra, mint a kézre, mely a közös tortát szeleteli. Az első kérdés azonban mindig az, hogy létezik-e egyáltalán ez a torta. Ha például a gejzírek földjére, Izlandra tekintünk, esetükben határozott igennel kell válaszolnunk. Politikai, társadalomfilozófiai értékválasztásunktól függetlenül örömmel vesszük tudomásul, hogy az itt élők fűtése, melegvíz-ellátása szinte ingyenes. Léteznek országok, amelyek jelentős olajvagyonnal rendelkeznek - itt sem találunk kivetnivalót abban, ha az állampolgárok is részesülnek ennek áldásaiból. A legtöbb társadalom azonban nem ilyen szerencsés. Ahol nem bővelkednek efféle természeti kincsekben, ott csak akkor jön létre közös torta, ha azt az állam - adókkal, járulékokkal, illetékekkel, vagyis erőszakkal - létrehozza. Már ez önmagában is egy erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető aktus. "Ilyen része, ilyen pillére a modellünknek, amit úgy hívnak, hogy flat tax, a rendkívül alacsony adók, mindenki 15 százalék adót fizet. A gyerekesek még ennyit sem, mert a gyerekek után ezt is el lehet engedni. Nincs örökösödési adó. 10 százalék alatti, legalacsonyabb társasági adó van egész Európában." Orbán világosan beszél: Magyarország nem teremt jóléti államot; a kormányzat alapvetően a klasszikus liberális gazdaságpolitikára épít, nagyon helyesen.  

 

"A migránsok nemcsak azért nem jönnek Magyarországra, tisztelt Hallgatóim, mert a határnál egy óriási kerítéssel megfogjuk őket. Csak ebben az évben 270 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a határőreink. 270 ezer! Ez az egyik ok. De azért se jönnek, mert ha valahol szeretnének lenni, az nem Magyarország, mert a magyar törvények szerint egy Magyarországra érkező migráns csak azt kaphatja meg szociálisan, amit egy magyar állampolgár. És miután nálunk minden munkához van kötve, ezért a vonzerőnk ebben a körben inkább limitáltnak mondható." Borzasztó érdekes, hogy pont ugyanazok, akik Orbán minden tettét és mondatát kritizálják, a migráció kapcsán a mai napig úgy nyilatkoznak, mintha az abszolút álprobléma volna. Totális agyhalottnak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk: hazánk pont azért kevésbé vonzó célpont, mert nem építünk jóléti államot. Ha ugyanazt a segélyezési rendszert működtetnénk, mint Németország, vagy Svédország, úgy hozzánk is lelkesen érkezne a harmadik világ minden éhenkórásza, szerencsevadásza és potyalesője. Vagyis szó nincs arról, hogy feleslegesek a kormányzati lépések, az aggodalom és a kommunikáció, épp ellenkezőleg; Magyarország helyesen cselekszik, és ezt érdemes is tudatosítani minden létező fórumon. Elérkeztünk ugyanakkor a második számú sarkalatos kérdéshez: ha már van tortánk, az hány vendéget lakat jól? Nyugat-Európa országaiban lassan rájönnek, hogy nem létezik terülj-terülj asztalkám, hogy a jóléti társadalom legfeljebb zárt közösségekben működhet ideig-óráig (amíg a demográfiai hanyatlás fel nem számolja az adott populációt). Pedig az elmúlt években még csak szolid ízelítőt kaptak a migrációból. Mi lesz, ha fél Afrika felkerekedik és nekiindul?

 

"A magyar javaslat az, hogyha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül és legyen transzparens! Ma számos országban az emberek nem támogatják, hogy Ukrajnának pénzt adjunk, de a vezetők úgy bújnak el a nép elől, hogy azt mondják: tulajdonképpen nem is mi adjuk, hanem az Unió... Valójában persze mi adjuk, mert az Unió mi vagyunk, de így el tudják kenni a személyes felelősséget. Tessék kiállni transzparens módon és azt mondani: uraim, tisztelt magyarok, Ukrajna ebben a helyzetben van, beszéljük meg, akarjuk-e őket pénzügyileg támogatni? És mennyit tudunk nekik adni? És akkor mindenki tegye ezt a pénzt az asztalra!" Ezek a mondatok már nem Svájcban, hanem a Kossuth Rádió budapesti stúdiójában, a pénteki interjúban hangzottak el. Orbán minden szava a klasszikus liberalizmusból merítkezik. Az adakozás, az újraelosztás legyen önkéntes; nem kéne a polgárságot kirabolni azért, hogy a politikusok felelőtlenül és határtalanul jótékonykodhassanak. A miniszterelnök jól fogalmaz: minél nagyobb és bürokratikusabb egy szervezet, annál átláthatatlanabbak az abban zajló pénzmozgások. Decentralizáció, transzparencia és vékony költségvetés - ezek azok, amelyek az európai emberek valódi érdekeit szolgálják. 

 

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" - a legnagyobb bullshit a világon. Az államnak csupán annyi a dolga, hogy lebontsa a személyes boldogság útját keresztező bürokratikus korlátokat. Pont úgy, ahogy azt Thomas Jeffersonék annak idején - csaknem 250 esztendeje - megfogalmazták. Egészen szürreális, hogy ezeket a kisiskolásszintű igazságokat egy alig tízmilliós ország miniszterelnökének kell elmagyaráznia egy totálisan elhülyült világ számára.  

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1318271961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2023.12.02. 12:39:53

"A jóléti állam koncepciója abban a hazugságban fogant, mely szerint alapvető emberi jog a boldogság, és a központi bürokrácia feladata, hogy ezt megteremtse. Ez természetesen illúzió, már a gazdasági jólét szintjén is." - ny-európa azért elég jól elboldogult ebben a hazugságban.

"Az államnak csupán annyi a dolga, hogy lebontsa a személyes boldogság útját keresztező bürokratikus korlátokat." - a libertáriusok szerint.
amerikában se meg előtte angliában se az általános nagy jólét következett a vadkapitalizmusból.

alöksz róz 2023.12.02. 12:51:52

"a magyar törvények szerint egy Magyarországra érkező migráns csak azt kaphatja meg szociálisan, amit egy magyar állampolgár" - az meg nem kap lófaszt se :-)
(de mielőtt még megint szalmabábozni kezdene valaki: nem támogatom az ingyenélést.)

"A miniszterelnök jól fogalmaz: minél nagyobb és bürokratikusabb egy szervezet, annál átláthatatlanabbak az abban zajló pénzmozgások. Decentralizáció, transzparencia és vékony költségvetés - ezek azok, amelyek az európai emberek valódi érdekeit szolgálják." - jól fogalmaz, csak kár hogy ő maga pont az ellenkezőjét teszi.

"Nálunk workfare state van, tehát először dolgozni kell, és ha valaki dolgozott, annak az eredménye lesz a jólét." - mondta, miközben tömegével hívja be a mongolokat, fülöpszigetekieket, egyéb távolkeletieket, hogy jól leverje vele a dolgozóknak a bérét.

G. Nagy László 2023.12.02. 13:04:51

@alöksz róz:

"ny-európa azért elég jól elboldogult ebben a hazugságban."

Világos, de milyen áron? Milyen demográfiai mutatókat, szaporodási rátát eredményezett a jóléti társadalom? Amikor magas adókkal sarcolják a középréteget, hogy a szegényeket is vastagon kitömhessék, annak az a vége, hogy senki sem vállal két gyereknél többet, de inkább még annyit sem. Szóval, lehet, hogy jól elboldogultak, de el is fogytak közben.

alöksz róz 2023.12.02. 13:13:17

@G. Nagy László: ezt most nem értem, szerinted legyen általános jólét vagy ne?
(felteszem abban egyetértünk, hogy ahol általánosságban nagyobb a jólét, ott kevesebb gyerek születik.)

"Milyen demográfiai mutatókat, szaporodási rátát eredményezett a jóléti társadalom?" - itt milyen demográfiai mutatókat eredményezett h nincs, ugyanolyanokat. akkor lenne ebben igazad, ha itt nálunk jobb lenne a demográfiai helyzet.

2023.12.02. 13:14:03

a jóléti állam dolga a közjó biztosítása. a common welfare és a common wealth. népszövetség, népjóléti szövetség. ez a baller koncepció. a jobber pedig azt, hogy a nemzetközösség megvédje.és a centrista pedig az, hogy szabadságot biztosítsa. és ez a hármas adja az európaiságot.

az első, egy szociális, szocialista, kommunitárius, etatista eszménykép. az ugye viszonylagos egyenlőséget, egyenlő viszonyokat igyekszik teremteni. a liberális a szabadságot, az egyén és a közösség szabadságát egymás mellé rendelve, ebből lesz ugye a common market, a közösségi piac koncepciója. a szabadsághoz kapcsolódik a nemzet, illetve a nemzetközösség, amelyik ezt védelmezi a testvériség keretei között. ez az európai eszménykép.

aztán felőlem lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. azt is, hogy ez nem valósítható meg. teljeskörűen valóban nem, viszonylagos módon viszont mégis csak. és az amerikanizmus az, hogy nem kell jóléti állam és viszonylagos egyenlőség. az ázsianizmus, hogy szabadságot kell elvetni, az afrikanizmus pedig a biztonság magánhadseregeken alapul. a törzsi vezető katonai huntája, a gyarmatosító nyugat, és a kelet, közte a privát orosz elnöki haderő harcolnak afrikáért.

alöksz róz 2023.12.02. 13:16:21

@G. Nagy László: "Amikor magas adókkal sarcolják a középréteget, hogy a szegényeket is vastagon kitömhessék" - azért nem egészen így volt ez korábban.

G. Nagy László 2023.12.02. 13:22:32

@alöksz róz:

"felteszem abban egyetértünk, hogy ahol általánosságban nagyobb a jólét, ott kevesebb gyerek születik."

Szó sincs erről. Meggyőződésem, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással is jár - tízezer év történelme legalábbis ezt igazolja. MINDEN jelentősebb népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés. Mezőgazdasági forradalom, ipari forradalom...

A demográfiai hanyatlást nem a JÓLÉT, hanem a JÓLÉTI TÁRSADALOM okozza, mely alapvetően baloldali és egyenlősdit játszik.

G. Nagy László 2023.12.02. 13:28:17

@alöksz róz:

"akkor lenne ebben igazad, ha itt nálunk jobb lenne a demográfiai helyzet."

Baszki, mindössze 13 éve ülünk ezen a vonaton, ráadásul iszonyú mélyről indulunk. Negyven év szocializmusa baszta szét a társadalmat minden értelemben, s ha ez nem lett volna elég, még 12 év szocialista kormányzás a rendszerváltás után. De még így is látszik némi eredmény: 2010-ben voltunk a történelmi mélyponton 1,2 körül. Ma 1,5 felett járunk.

2023.12.02. 13:33:08

@G. Nagy László:
a népességcsökkenés abból adódik, hogy nincsenek jóléti közintézmények. az intézményes gyermekjólétet felszámolták. az iskola egy magánlakáshoz képest nincs felszerelve. és nincs létbiztonság. egy fiatal pár nem vehet meg könnyedén egy 10x10 méteres "kádár kockát" és nem vállalhat 2-3 gyereket különösen vidéken.

budapesten a túlzott keveredés. a zsidókkal való házasságából lmbtq gyerekek születnek. mert hogy a zsidóság egy külön kaszt volt. és genetikai állománya eltérő, összekeverednek a köznéppel, különönösen a keletről jött zsidók a pestiek, a nyugatiakkal, a budai németekkel, és az eredmény az lmbtq a túlzott keveredésből adódóan.

2023.12.02. 13:42:53

és ez nyilván nem budapest specifikus. általában a nagyvárosi keveredés hozza magával. nem a jólét, hanem az, hogy az emberek túlságosan sokfélék.

2023.12.02. 14:04:51

@G. Nagy László:
iszonyú mélyről a háború után indult az ország. de bajnai-oszkó tandem után nem. ne viccelj már. elvégezték azt a "piszkos" munkát, amit te óhajtasz. hogy legyen költségvetési egyensúly. és ebből a második, harmadik, negyedik orbán kormány se hozott létre egy normálisan működő országot. és az ötödik se fog. ez nyilvánvaló. csak az van, hogy mit adjanak el az araboknak, vagy akárkicsodának. a keleti nyitás nem tőkeexport, hanem az is tőkeimport. és azoknak egy része is a volt szojvet tagköztársaságokból érkező legkülönfélébb szélhámos.

felőlem lehet mondani, hogy az államnak nem dolga, hogy a társadalomban viszonylagos jólétet és viszonylagos egyenlőséget teremtsen. csak tartok tőle, hogy a népítélet nem ez. és ha jön egy tartósabb recesszió, akkor kitermeli az új kádárt. aki a beleordítja a mikrofonba, hogy a "bitang úri rend". az felelős mindenért. mert ez még 56 után is működött.

G. Nagy László 2023.12.02. 15:47:22

@cvsvrs:

"csak tartok tőle, hogy a népítélet nem ez. és ha jön egy tartósabb recesszió, akkor kitermeli az új kádárt. aki a beleordítja a mikrofonba, hogy a "bitang úri rend". az felelős mindenért. "

Ez természetesen reális forgatókönyv. Ugyanakkor két lényeges ellenszere is van annak, hogy a Kun Béla-féle gyűlölködő, hőbörgő proli hatalomra jusson. Az egyik, amit említesz is, hogy ne legyen fájdalmas gazdasági recesszió. (Bár Nyugaton az elégedetlenség a jobboldalt segíti hatalomra. Talán nálunk is inkább a Mi Hazánk profitálna belőle, mintsem a DK.) A másik az, hogy a társadalom tudati szintje is változik. Nézd meg, mi volt 1994-ben! Esküszöm, szégyelltem magam, hogy ilyen proli országban élek. Mindössze négy évvel (!!!) az évtizedek óta áhított rendszerváltás után azonnal visszahívta a nép a posztkommunistákat. (Olyanok voltunk, mint a zsidóság, amely évszázadokon át várta a Messiást, azután simán megfeszíttette.) Ma már nem ilyen a magyarság lelke. Nézd meg a magyar válogatott mérkőzéseit, figyelve a szurkolókat! Nézd meg a békemeneteket! Százezrek állnak stabilan a nemzet oldalán. Orbánék ügyesen megerősítették a nemzeti összetartozás érzését. Mi már aligha fogunk a vesztünkbe gyalogolni, mint ahogy elődeink oly sokszor megtették.

2023.12.02. 15:51:01

@G. Nagy László:
nem kun béla, hanem kádár jános.

G. Nagy László 2023.12.02. 15:51:45

@cvsvrs:

"az új kádárt"

Még valami: Kádár egy mocsok hazaáruló és tömeggyilkos volt. De emellett tehetséges politikus, mindenféle értelemben. Ilyen kaliberű fickó - vagy leányzó - egy sincs a jelenlegi ellenzékiek között. Ahogy Orbán is beszélt róla Zürichben: Európa-szerte eltűntek a nagy formátumú politikusok. Ez a balos elhülyülés biztos jele; amikor mindenhová bábokat ültetnek, azok aligha lesznek túl tehetségesek, önállók, karizmatikusak.

G. Nagy László 2023.12.02. 15:59:46

@G. Nagy László: Szándékosan írtam Kun Bélát. A Tanácsköztársaság idegen és kegyetlen világkén jelent meg nálunk, melyet csakis a proli irigység támogatott. Egy angol politikus nyilatkozott úgy, miután tárgyalt Kun Béláékkal: ebben a kormányban mindenkinek agresszív bűnöző pofája van...

Kádár egy kedves atyuska volt Rákosihoz képest. Már nem idegenként érkezett. Egy undorító rendszert vitt tovább megszelídített formában. Ha 2026-ban az ellenzék vezetője azt mondaná: "a bitang úri rend, az felelős mindenért", az nagyon idegenül csengene a mai Magyarországon. Vannak nem kevesen, akik gyűlölik Orbánt, a NER-t és a történelmi hagyományokat, ám ez a proli lelkület a legtöbbjüktől már nagyon messze áll.

2023.12.02. 16:00:12

a rendszerváltásból a jóléti fordulatnak volt többségi támogatottsága. ezért szavazták vissza az mszp-t és horn gyulát. csak aztán nem ezt kapták. és ezért váltották le a viszonylag jól teljesítő első orbán kormányt. mert medgyessy péter jóléti rendszerváltást igért. létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság volt a hármas jelszó. mégpedig egy centrista nemzeti közép kormánnyal. és ezt akarta a nép. csak megint csak nem ezt kapták. gyurcsány megpuccsolta medgyessyt, aztán az őszödi beszéddel saját magát. és úgy került újra hatalomba orbán.

a többség a belpolitikában a késő kádári világot vágyja vissza, a külpolitikában pedig a korai horthy korszakot (amikor a revíziót illetően betlenék a nyugatot kapacitálták). ezt a kombót. és erre orbán egyre kevésbé hasonlít, de még ő a leginkább. ezért tud nyerni.

és legnagyobb a kisebbség (a cigányság) egy vezért óhajt, csak aztán rájönnek, hogy átbasszák őket. akkor ez a csoportosulás széljobbról átmegy szélbalra.

2023.12.02. 16:28:40

@G. Nagy László:
a "bitang úri rend" felszámolásának és a földosztásnak vidéken komoly bázisa volt a tanácsköztársaság idején is. annak centenáriumát errefelé megünnepelte a megyei fidesz és a jobbik is. csak nem kun béláékat. hanem a szegény parasztok önszerveződését. a "bitang úri rend" elsöprését az ideiglenes nemzeti kormány élén vitéz lófő dálnoki miklós béla is meghirdette. amikor budapest szálasi oldalán harcolt. az első dolga volt a mária terézia rend megszüntetése. mert székely volt. a madéfalvi veszedelmet mária terézia rendelte el, asszonyokat, nőket ágyúztak. lehet mondani, hogy az ideiglenes nemzeti kormányt nem választotta meg senki. tildy zoltán vezette fkgp abszolút többséget kapott. és ő is "bitang úri rend" felszámolását hirdette meg. földosztást. ugye az fkgp névben a "ká" az kis. kisgazdák lapja a kis újság. egy kis föld jusson mindenkinek. csak a vidék a szovjetektől a málenkij robotot kapta. és amikor kádár rájött, hogy vissza kell adni ezeket az fkgp által osztott kisháztáji birtokokat úgy, hogy községi kézben marad szövetkezet, akkor jöttek a rendszerváltók.

Boldeone2 2023.12.02. 18:05:21

Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" - a legnagyobb bullshit a világon. Az államnak csupán annyi a dolga, hogy lebontsa a személyes boldogság útját keresztező bürokratikus korlátokat"

- Dehogy! Ezen a minimalista államszemléleten már régen átlépett a történelem. Aktív államra, nem pedig szemlélőre van szükség, a klasszikus liberaizmus elvei egy olyan társadalomban működnének, ahol nincsenek határfeltételek, korlátozó tényezők és teljesen szabad a piaci verseny megvalósulása

Azonban, mindezek illúziók! A növekedés határaihoz értünk: a nemzetállami keretek ma már inkább gátat jelentenek az új típusú fejlődésnek, a globális környezeti állapot romlik, a szabadpiaci verseny pedig illúzió..

Ebből kiindulva, be kell(ene ) avatkozni a globális rendszerbe

A COP 28 is megpróbál - újra - konszenzusra jutni...Ott is a kicsocsátás - csökkentés mellett, a fejlődő országok nagyobb támogatása van fókuszban, tehát: " újraelosztás "

Folyt...

Boldeone2 2023.12.02. 18:28:07

@G. Nagy László:
Amiről Orbán beszél, az nagyrészt demagógia!

" Nálunk workfare state van, tehát először dolgozni kell, és ha valaki dolgozott, annak az eredménye lesz a jólét...."

- Ez egy abszurd mondat egy olyan embertől, aki már 63 éves és még életében nem dolgozott egy napot sem a polgári életben, hanem jórészt uralkodott, mint korábban a királyok, másokat utasítgatott!

Mi nem fogunk neki dolgozni, de ahogy látom sem a " z " de az alfa generáció sem igen! Elég volt a nemzeti burzsoázia elnyomásból, sem dolgozni, sem szaporodni nem akarnak az emberek!

Egyrészt, nem kérnek a " munkaalapú társadalomból", mint jővőképből! " Arbeit macth frei " - ugye emlékezünk még rá?

Ma már tudásalapú társadalom van, egyrészt, másrészt mások az emberek céljai. Azt, hogy valaki szaporodjon, gyermeket vállaljon, nem kellene államcélként megjelelölni, legyen az mindenki szabad és természetes választása!

A társadalom alkalmazkodni fog az öregedő demográfiai viszonyokhoz, ez a robotizáció egyik fő célja. Meg kellene érteni a jobboldali ideológusoknak is: a nagycsaládos modell soha nem fog visszatérni már a fejlett országokba, sőt, mindenhol a születésszám csökken

A jövőben kevesebb gyerek fog születni a mindenhol, a család hagyományos szerepe visszaszorul globálisan az egyének pedig elidegenednek egymástól

Folyt...

Boldeone2 2023.12.02. 18:46:18

Pár szót még az Orbán- beszédről, amely szokás szerint féligazság-hazugság- demagógia....

"migránsok nemcsak azért nem jönnek Magyarországra, tisztelt Hallgatóim, mert a határnál egy óriási kerítéssel megfogjuk őket. Csak ebben az évben 270 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a határőreink. 270 ezer! Ez az egyik ok. De azért se jönnek, mert ha valahol szeretnének lenni, az nem Magyarország, mert a magyar törvények szerint egy Magyarországra érkező migráns csak azt kaphatja meg szociálisan, amit egy magyar állampolgár."

Ebben a pár mondatban minden benne van, ami jól mutatja az Orbán- rendszer demagógiáját. Lényegében minden mondat hazugság benne, hiszen nemhogy 270 ezer embert ( vagy kevesebbet ) nem állított meg a kerítés, hanem MINDENKI átjön!!

Ráadásul, özönlenek a migránsok, ma a létező legnagyobb üzlet Debrecenben migráns szállást építeni!

A migráció nemhogy lassulna, hanem gyorsul, mert a kevés magyar nem fog szarért - hugyért dolgozni ebben az elnyomó rezsimben, ezért hoznak migránsokat, akik vállalják

Abban viszont valóban igazat mondott, hogy szinte semmilyen szociális rendszer nem létezik Magyarországon. A közmunka volt az orbáni innováció ezen a téren, de abból megélni nem lehet....

Boldeone2 2023.12.02. 19:06:50

@G. Nagy László: Tessék kiállni transzparens módon és azt mondani: uraim, tisztelt magyarok, Ukrajna ebben a helyzetben van, beszéljük meg, akarjuk-e őket pénzügyileg támogatni? És mennyit tudunk nekik adni? És akkor mindenki tegye ezt a pénzt az asztalra!" .....(....)......
*Orbán minden szava a klasszikus liberalizmusból merítkezik* N.L.

- Lófaxt a "klasszkus liberalizmusból"! Ez klasszikus szélsőjobboldali, populista hangulatkeltés, amit mindenhol látunk Európában

Az orosz kormány adja ki a szövegeket, amely lényege hogy az európai mérsékelt politikai erőket gyengítsék, szítsák az elégedetlenséget, helyettük a szélsőjobboldalt juttassák mindenhol hatalomra, amely megtagadja Ukraja támogatását, miközben belülről fokozatosan szétveri az európai integrációt az egységét

A vak is látja, mit csinál Orbán: rendszeresen lécet dug a küllők közé, ő az erős, közös Európa belső ellensége

Az egész magyar állami propaganda ruszki hazugságokra épül, " szankciós infláció- Brüsszel a hibás" amit kb vagy 100x én is cáfoltam itt, de ha napi szinten 100x leadja a kormánymédia igazsággá válik...

A Fidesz- hívők jelentős része az orosz agresszort támogatja, meg a magyar parlamentben lévő náci párt is szavazói id ....

Óriási gáz, hogy Orbánnal hová jutott az ország...

erol 2023.12.02. 20:49:07

@G. Nagy László:
"Meggyőződésem, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással is jár"
Aha, ezért szaporodnak Afrika és Ázsia legszegényebb országai mint a nyulak, miközben Ny Eu és Japán egyre fogy.
Szerinted a magas adók miatt nem szaporodnak nyugaton? Vagy mert karriert akarnak, meg bulizni, utazni.

alöksz róz 2023.12.02. 20:59:13

@erol: tudja ő ezt nagyon jól.

pontosabban amikor az afrikai népszaporulatról beszéltünk, akkor még tudta :D

alöksz róz 2023.12.02. 21:02:23

@G. Nagy László: "Meggyőződésem, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással is jár - tízezer év történelme legalábbis ezt igazolja. MINDEN jelentősebb népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés." - hát nem. a halálozás csökkent.

alöksz róz 2023.12.03. 00:45:05

@Boldeone2: most nem rosszból, boldi, de neked felesleges kommentelned.
majd elolvassa az amerikai nagykövetség honlapján az önálló véleményedet, aki kíváncsi rá :-)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.03. 06:35:58

@erol:

Ezekben az országokban mindig is 10+ gyerek született minden családban, csak nagy részük korán meg is halt. Ahogy régebben nálunk is volt.

A csökkenéshez nálunk is a jobb eü. ellátás és a jól működő nyugdíjrendszer vezetett. A túlszaporodó orszagokban az elöbbi már úgy-ahogy megvan, de ez önmagában csak népességrobbanást okoz. Az utóbbi azonban hiányzik, ezért szaporodnak, mint a nyulak. No meg élelmiszersegélyek helyett kondomokat kellene küldeni, csinos nőkkel bemutatva a használatát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.03. 07:06:05

Nálunk nagyon helyesen a CSOK házassaghoz és büntetlen előélethez van kötve. Ez szerencsére jelentős részben kizárja a cigányokat legalább a közön való élősködés e formájából, mert sokkal gyakoribb a házasság nélküli együttélés, és még gyakoribb a büntetett előélet. Viszont sokkal ritkább a szintén elvárt állandó munkaviszony.

G. Nagy László 2023.12.03. 08:55:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Nálunk nagyon helyesen a CSOK házassaghoz és büntetlen előélethez van kötve"

Ez duplán is áldás. Nem csupán azért, amit írsz, hogy az élősködőket kizárja, de azért is, mert egy újabb, pozitív motivációt jelent a cigányság számára, hogy kerüljék a bűnöző életmódot. Akinek van egy kis esze, az gyorsan kiszámolja, hogy mennyivel többet profitál a CSOK-ból, mint a piti bűnözésből. Ez a legjobb módja, hogy sok száz év lemaradás és perifériás létezés után végre integrálódjanak a társadalomba.

G. Nagy László 2023.12.03. 09:11:53

@alöksz róz:

"hát nem. a halálozás csökkent."

Ezzel mit cáfolsz??? Amikor népességrobbanásról beszélünk, annak mindig két pillére lehet: a több születés és a kevesebb halálozás. A nagy technológiai forradalmak mindkettőt segítik.

Tény, hogy a Föld népessége a középkor során nem változott sokat (a járványok okozta hullámvölgyeket leszámítva), azonban az ipari forradalom után brutális módon emelkedni kezdett.

Tény az is, hogy az ipari forradalmak az ember energiahatékonyságát a sokszorosára növelték. Innentől kezdve ugyanakkora energiabefektetéssel nagyságrendekkel többet termeltük, mint a középkor kézműves világában.

Tőlem kötekedhetsz, és mondhatod azt, hogy az ipari forradalom előtt is sok gyereket szültek a nők, csak nagy részük meghalt idő előtt, a 19 századtól kezdve viszont csökkenni kezdet a gyermekhalandóság. Ez nyilván így van. De az is nyilvánvaló, hogy ebben az orvostudomány fejlődése mellett a jobb és bőségesebb táplálkozás, a ruházkodás, a lakóhelyek komfortja, vagyis a növekvő jólét is meghatározó szerepet játszott.

G. Nagy László 2023.12.03. 09:22:48

@erol:

"Szerinted a magas adók miatt nem szaporodnak nyugaton? Vagy mert karriert akarnak, meg bulizni, utazni."

Mindkettő szerepet játszik. A kettő között van azonban egy óriási különbség. Az utóbbi az egyén szabad döntése, vagyis társadalmi szinten - hacsak nem vagy diktátor - ezekkel nem tudsz mit kezdeni. Az előbbi azonban politikai döntés. Ha alacsonyabbak az adók, úgy az utazgatás és bulikázás mellett belefér még két gyerek is. MINDEN felmérés azt mutatja, hogy a nyugati nők preferenciája nem változott: továbbra is az anyaságot tekintik az egyik fő boldogságforrásnak. Abszolút az adózás mértéke a kulcs ahhoz, hogy az átlagpolgár egy, kettő, avagy három gyereket vállaljon. Douglas Murray írja egyik könyvében, hogy Angliában ma három olyan réteg létezik, ahol sok a gyerek. A nagyon gazdagok, a nagyon szegények és a bevándorlók. Ez egyértelműen mutatja a jóléti államok demográfiai csődjét. Szarrá adóztatják a középréteget, s a befolyó pénzből fejedelmi módon eltartják a bevándorlókat, meg a leszakadó őslakosokat. Így számolja fel magát a társadalom.

G. Nagy László 2023.12.03. 09:30:34

@Boldeone2:

"a nemzetállami keretek ma már inkább gátat jelentenek az új típusú fejlődésnek"

Mindig ilyen üres frázisokkal dobálózol. Légy tisztességes és töltsd fel tartalommal! Miben jelentenek gátat? Szerintem semmiben. A gazdasági együttműködések hatékonyságát a nemzetállami keretek a legkevésbé sem rontják. Ez vámok és nemzetközi megállapodások függvényei. Felesleges pucérra vetkőznöd, ha fogorvos rendelőjébe lépsz.

A nemzetállami keretek lerombolásának egyetlen motivációja van, ez pedig a birodalmi gondolkodás. Kérdezz meg egy litvánt, vagy egy észtet, hogy akarnak-e egy birodalom részeként létezni...

G. Nagy László 2023.12.03. 09:38:54

@Boldeone2:

"Ez egy abszurd mondat egy olyan embertől, aki már 63 éves és még életében nem dolgozott egy napot sem a polgári életben, hanem jórészt uralkodott, mint korábban a királyok, másokat utasítgatott!"

Én azért ennél több intelligenciát és kevesebb proli arroganciát feltételeztem rólad. Megmondom őszintén: kurvára nem cserélnék Viktorral. Igaz, hogy a polgári életben nem dolgozott soha, de 63 évesen is tízszer annyit hajt, mint a legtöbbünk. Én például messze jobb és kényelmesebb életet élek Viktornál. Sokkal több szabadidőm van, miközben többet alszom, többet sportolok és megengedhetem magamnak ugyanazokat a nyaralásokat, amiket Orbánnál látunk (pedig nem számítok gazdagnak). Arról nem is beszélve, hogy politikusi pályája során számos szakmát megtanult. Ha holnap odaültetnéd egy konzervgyár élére, gond nélkül elvezetné.

alöksz róz 2023.12.03. 10:17:40

@G. Nagy László: "Ezzel mit cáfolsz??" - amit írtál, azt cáfoltam vele.

G. Nagy László 2023.12.03. 10:39:27

@alöksz róz:

Lófaszt.

"MINDEN jelentősebb népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés. Mezőgazdasági forradalom, ipari forradalom..."

Ez volt az állítás. Te magad is ezt idézted. Ez pedig TÉNY. Egy tényt kívánsz cáfolni? Ilyet még Bolditól se nagyon láttunk eddig...

Boldeone2 2023.12.03. 10:46:52

@G. Nagy László: a nemzetállami keretek ma már inkább gátat jelentenek az új típusú fejlődésnek"
*Mindig ilyen üres frázisokkal dobálózol. Légy tisztességes és töltsd fel tartalommal! Miben jelentenek gátat*

- Én arra gondolok, - amit már itt is többször leírtam- hogy a jövőben olyan lehetne a világ globálisan, mint most az EU: azonos alapértékek alapján működő koordinált államszövetség ( ez lenne az alapfelétel)
Vagyis győzne a liberális világrend haladó változata...
Egyelőre ez még csak utópia, de lehet választani: járjuk az eddigi rossz utat, tavaly is százezrek haltak meg háborúk közvetkeztében, a globális problémák megoldatlanok; vagy elindul a globális felvilágosodás, és elkezdjük közösen járni szerintem az egyetlen járható és ésszerű utat...
A választási lehetőség adott. Extrém esetben még újabb világháború is jöhet, az emberiség többé- kevésbé kipusztítja önmagát, pedig lenne megoldás

Persze, mindez ma még csak utópia, de erről szól a történelem...Mindig voltak utópia- törekvések, a kereszténység az egyik ilyen utópia, de mondhatnám a kommunizmust is, amely azt mondta ki, hogy: " világ proletárjai egyesüljetek! "

Tudom, a bolsevizmus teljesen tönkretette a kommunizmust - Mao, Sztálin és társai gyilkos gazemberek voltak- de maga a kezdeti elv jó volt:
" Minden ember testvér" , mondták... Ugye, az már jobban hangzik?

A fenti példákkal csak azt akarom érzékeltetni, hogy az utópia- törekvések régen jelen vannak történelmileg...

Boldeone2 2023.12.03. 10:58:17

Pár szót a demografiai vitághoz:

- A vilag orszgai mind ugyanazt az utat járják be: mindenhol csökken a termékenységi ráta, Ázsiában is drasztikusan már:
Katarban 1,8! tehat ez már európai érték, pedig muszlim ország; Indiában 2,02; Kínában pedig csak 1,25 már

Nigerben és Maliban - A Föld legszegényebb országaiban- kb 6,7 de a mikro- trendordulat már a Föld legszegényebb országaiban is érzékelhető

Az általános jólét, a nők iskolázottsága, a felvilágosult szellemiség elhozza a demográfia fordulatot mindenhol...

A " globális konszenzus " csendben mindenhol dolgozik...Ez ami, ami le fogja nyomni az elnyomó , nakronisztikus , nemzetállami képződményeket

Boldeone2 2023.12.03. 10:59:33

nakronisztikus "- anakronisztikus

G. Nagy László 2023.12.03. 11:12:24

@Boldeone2: Teljesen elkeserítesz.

Tudom, a bolsevizmus teljesen tönkretette a kommunizmust - Mao, Sztálin és társai gyilkos gazemberek voltak- de maga a kezdeti elv jó volt"

Lófaszt volt jó. Már a kezdeti elv is tökéletesen embertelen volt.

teveszmek.blog.hu/2018/02/25/_mindenki_kepessegei_szerint_mindenkinek_szuksegletei_szerint

" Minden ember testvér , mondták... Ugye, az már jobban hangzik?"

Valóban jobban hangzik, csakhogy ennek az égvilágon semmi köze a kommunizmushoz. Én is így tartom: minden ember a testvérem. (Ez egy alapvető jézusi gondolat.) No de lássuk csak, miként bánik az ember a saját, vér szerinti testvérével? Optimális esetben szereti, bízik benne és együttműködő vele. De kurvára nem osztja meg vele a bankszámláját! Én nem is ismerek olyan embert, aki közös bankszámlát használna a testvérével. Márpedig a kommunizmus ezt jelenti.

"tavaly is százezrek haltak meg háborúk következtében"

Semmi köze a témához. Amikor Karl Popper meghirdette a nyílt társadalom eszméjét, épp a második világháború után jártunk. Az addigi történelem valóban arról szólt, hogy franciák, angolok és németek ölik egymást mindenféle felállásban. Azonban 1945 óta eltelt csaknem nyolcvan év!!! Azóta is nemzetállami keretek vannak, mégsem gyilkolja egymást a német és a francia, vagy épp a francia és az angol. Tehát ez sem jó érv, találj jobbat, amiért fel akarod számolni a nemzetállamokat!

(Esetleg azt kéne mondanod, hogy Oroszországot is fel kell venni az EU-ba és a NATO-ba, mert ez szavatolja majd a békét és a jólétet.)

G. Nagy László 2023.12.03. 11:15:23

@Boldeone2: Mitől elnyomó a nemzetállami keret? Mitől demokratikusabb egy világbirodalom? A történelem és a józan logika pont az ellenkezőjét igazolja: a decentralizáció visz a demokrácia felé.

2023.12.03. 11:16:42

@G. Nagy László:
a virtualitásban mindenki képességei szerint termel, szükségletei szerint fogyaszt. a kommunitás ebben a hipermodern környezetben abszolút módon megvalósul.

csak persze a valóságban nehéz elképzlni, hogy a hipermarketbe mindenki annyi valós árut hord be, amennyit csak bír, és csak annyit vesz el, amennyi szükséges. azonban azért ilyen is van. egy családban vagy familiáris közösségekben ilyesmi megvalósul.

és egyébként a kereszténység is erre neveli a szerzeteseket. az is kommunitárius.

mindez totalitárius módon pesze hülyeség.

G. Nagy László 2023.12.03. 11:26:25

@cvsvrs:

"mindez totalitárius módon persze hülyeség."

Végre ugyanazt gondoljuk! Egy szerzetes közösség, ahová a tagok önként csatlakoznak, azt tesz, amit akar. Bármilyen extrém hülyeségeket kitalálhatnak, akár még meg is korbácsolhatják magukat, vagy egymást. Az ő dolguk. Erővel azonban nem kéne kommunizmust terjeszteni. Aki akar, költözzön kibucba, szabad a pálya! valamiért ez a modell sosem terjedt el a világon...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.03. 11:44:15

@G. Nagy László:

"MINDEN jelentősebb népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés. Mezőgazdasági forradalom, ipari forradalom..."

Afrika és Ázsia egyes területei annyiban kicsit mások, hogy ők igen rövid idő alatt az őskorból kerültek a 19-20. századba, minden átmenet nélkül. Ezért náluk az általad említett robbanás sokkal nagyobb lett.

Nálunk is nagyot szólt az ipari forradalom, de messze nem akkorát, mint ami pl. Afrikában történt.

2023.12.03. 11:47:08

@G. Nagy László:
az európai nemzetállamok elfogadása trinanon elfogadását jelenti. magyarország a nyílt társadalom létrehozásában érdkekelt kárpátalján, erdélyben és a délvidéken. mert hogy ezek az államalakulatok ortodox nacionalisták és a magyar kisebbségek alávetett helyzetben vannak. szerbiában is függetlenül attól, hogy vucsics orbán nagy barátja. és fico vezette szlovákia is könnyen ebbe az irányba haladhat.

az orbánizmus egy ortodox ellennacionalizmus. minden tagállam azt csinál, amit akar a maga területén mondja orbán. ez esetben románia úgy alakítja ki a közigazgatását, ahogyan akarja. másik tagállam ne szóljon bele. mégis mi köze hozzá.

Boldeone2 2023.12.03. 11:48:27

@G. Nagy László: Értem az érveidet: "Mivel nem létezik olyan, hogy kizsákmányolás, a központi hatalomnak sincs semmiféle morális alapja a megtermelt javak újraelosztására. "

- Ezt gondold azért át újra! Az alapállpot az, hogy társadalomban élünk, egymástól függő helyzetben. A javak korlátosok, így - még a mai modern termelés korában is - szükség van egyfajta újraelosztásra

A legtöbbünk nem kívánta ezt a helyzetet: csak beleszülettünk egy olyan rendszerbe, ahol már szinte minden valakié. Vagyis : eleve egy kényszerállpot van: a magántulajdon rendszere nemcsak hogy elrendezi egy hierarchiába a társadalmat, de egyúttal fogságban is tartja

A legtöbb ember szabott társadalmi osztályokban mozog, ha szerencséje van, és keményen dolgozik, akkor ugrik egyet. Ha extrém ügyes és szerencsés akár a csúcsra is juthat, de nem az az általános ...

Ez csak a kapitalizmus hazug és álságos meséje! Az egyediből próbálnak általános érvényűt faragni

Mindenki látja: ez a rendszer a természet törvényeit másolja le, ezért olyan hatékony, de a természet soha nem volt sem kegyes, sem igazságos, csak sorsszerű

Az emberi társadalom viszont a fair együttműködésen kellene hogy alapuljon, nem pedig az evolúciós harc másolatán, ami nem fair...

Senki nem hisz sajnos ma már a szabadpiacban sem, vagy a " láthatatlan kézben" ...Persze, minkettő létezik, csak nem neked vagy nekem...:)

A piac egy rétegnek igazán szabad, a nagytőkéseknek, őket segíti a láthatatlan kéz, hiszen ömlenek hozzájuk a közpénz -milliárdok, az ingyen hitelek, a szubvenciók, a határok ott nem vonatkoznak senkire: aki gazdag az bármit megtehet a világon, már holnap amerikai állampolgár lehet, pl...

2023.12.03. 11:53:29

@G. Nagy László:
a magyar hagyomány az, hogy a föld a szent korona tulajdona. és azt a nemesség haszonbérbe kapta a katonai szolgálatért cserébe. debrecen hagyományosan egy közbirtokok és vannak béres földek. a háztáji birtokon ki lehet bérelni a városkörnyéki föld egy részét, ezért fizetni kell a közös kasszába és úgy lehet művelni. a közbirtokot haszonbérbe kapva. ez a magyar tradíció.

németországban és amerikában nem így van. magyarországon viszont mégis csak. akinek nem tetszik költözzön németországba, vagy amerikába.

G. Nagy László 2023.12.03. 11:55:56

@Boldeone2: Azért idővel csak előbújt belőled az echte kommunista... Ez mindent megmagyaráz.

"A legtöbbünk nem kívánta ezt a helyzetet: csak beleszülettünk egy olyan rendszerbe, ahol már szinte minden valakié. Vagyis : eleve egy kényszerállpot van: a magántulajdon rendszere nemcsak hogy elrendezi egy hierarchiába a társadalmat, de egyúttal fogságban is tartja"

Ez pontosan így van. Ehhez kétféle módon lehet viszonyulni: 1. Erkölcsösen, mely szerint elfogadod a magántulajdon szentségét. 2. Bolsevik módon, engedve a rablást. Ha te az utóbbit képviseled, azzal egyben Oroszországot is felmented. Ha nem szent a tulajdon, miért ne támadhatná Ukrajnát?

"A legtöbb ember szabott társadalmi osztályokban mozog, ha szerencséje van, és keményen dolgozik, akkor ugrik egyet. Ha extrém ügyes és szerencsés akár a csúcsra is juthat, de nem az az általános ..."

És akkor??? Miért lenne általános az, hogy mindenki a csúcsra jut? Akkor nem lennének csúcsok, baszki... Ennyit tehetünk: keményen dolgozunk a sikerért, avagy belekényelmesedünk egy középszerű jólétbe. Számomra mindkettő elfogadható és emberhez méltó út.

Boldeone2 2023.12.03. 12:04:13

@G. Nagy László: Minden ember testvér , mondták... Ugye, az már jobban hangzik?"

*Valóban jobban hangzik, csakhogy ennek az égvilágon semmi köze a kommunizmushoz. Én is így tartom: minden ember a testvérem. (Ez egy alapvető jézusi gondolat.)*

- Ha minden embert valóban a testvérednek tartanál, akkor nem így gondolkodnál! Kevesebb beszéd és több cselekvés!

Ha hajlandó vagy másokért cselekedni vagy lemondani anyagi javakról, akkor talán már mondhatod, hogy a többi ember kicsit testvér"

Valójában rosszak és önzők vagyunk mindnyájan, beleértve magamat is! Ez lófasz, nem pedig megvilágosodás...

A legtöbben csak túlélni és előrejutni akarunk, ez az evolúciós parancs... A felső 1% egy kis része tud gondolkodni, mert már annyi pénze- függetlensége- szabadsága van, hogy nem függ senkitől szinte...

Ezért agyal folyton Bill Gates a jövőről, vagy a Soros Gyuri:)...

Nekünk viszont koncentrikus érdekköreink vannak: első magunk és a család. Ezt mondja Orbán is, és ebben igaza van: ő már beváltotta az evolúciós küldetést, hiszen a családja a társadalom felső 1% - ba emelkedett
Az újraelosztás valódi kedvezményezettjévé vált...

A " láthatatlan kéz" dolgozik! :)

2023.12.03. 12:07:10

@G. Nagy László:
és ez a kommunitás intézménye. egy mezővárosnak hagyományosan saját állatállománya van. ami saját szükségleteit szolgálja. mészárosok levágják az állatokat. és úgy árulják a húst. limitált áron. ez a tradíció. ezt nem a kommunisták találták ki, hanem ez tradíció. mindezt a választott hites közönség felügyeli. ez a keresztyén respublika.

és erre a modernitásban leginkább az hasonlít, hogy van a debreceni állami gazdaság. ami a debreceni egyetem tangazdasága. és a város megtermeli a húst, vagy egy részét a közalkalmazottak, a diákok és a nyugdíjasok számára. úgy, hogy közraktárjegyet bocsát ki. és az országos nyugdíjfolyósítótól megmaradhat a konvertiblis forintja. úgy, hogy nem konvertiblis pénzhelyettesítőt bocsát ki. kis színes papírokat, vagy szociáls kártyát. a szocialista, pénzrendszert visszavezeti. hadikommunizmus. fejadag. csak nem kizárólagos jellleggel. ez a kommunitás.

aztán persze reckér. mert mi van az állami gazdaság veszteséget termel. úgy a kommunitás tagjai nem jutnak elég terményhez. dönthetnek úgy, hogy leváltják az állami gazdaság vezetőjét, vagy felszámolhatják a céget.

ez egy közös vállalat. ilyet most nem lehet létrehozni. mert a társasági jog ezt felszámolta. common market helyébe a free market lépett. a klasszikus liberalizmus helyébe a neoliberalizmus.

Boldeone2 2023.12.03. 12:13:54

@G. Nagy László: Nem vagyok kommunista, csak filozofálok, vagy úgy teszek, mint Sinkovits Imre a " Gyöngyvirágról lombhullásig" cimű filmben: narrátorként elondom amit látok a társadalom/ erdőben, vagy csak "feldobom a labdát" - ez kommunikáció!

"Ez pontosan így van. Ehhez kétféle módon lehet viszonyulni: 1. Erkölcsösen, mely szerint elfogadod a magántulajdon szentségét. 2. Bolsevik módon, engedve a rablást."

- Erre mit lehet mondani? :) Csak egy Sith beszél végletekben!

Semmi más nincs középúton? Mondjuk úgy, hogy elfogadom a magántulajdon primátusát, de azt is, hogy valamilyen újraelosztás hasznos lehet össztársadalmilag, mert EGYENLŐTLEN a verseny?

G. Nagy László 2023.12.03. 12:52:46

@Boldeone2:

"Ha minden embert valóban a testvérednek tartanál, akkor nem így gondolkodnál! Kevesebb beszéd és több cselekvés! Ha hajlandó vagy másokért cselekedni vagy lemondani anyagi javakról, akkor talán már mondhatod, hogy a többi ember kicsit testvér"

Mintha nem figyelnél arra, amit írok. Négy vér szerinti testvérem van. Egyikük javára sem mondok le semmiről. Miért tenném meg ezt olyanokkal, akiket nem is ismerek személyesen? Nekem épp elég feladat az, hogy a szűk családomnak biztosítsam a viszonylag gondtalan hétköznapokat. Neked van testvéred? Átutalod számára a fizetésed egy részét? Kinek adományozol önkéntes módon?

"Valójában rosszak és önzők vagyunk mindnyájan, beleértve magamat is! Ez lófasz, nem pedig megvilágosodás..."

Amit írsz, az beteg vallásosság. A papok is ezt prédikálták évszázadokon át: mindannyian bűnösök vagytok!!! Lófaszt vagyunk. Az önzés nem bűn, hanem alapállapot. Ha valaki képes ezen túllépni és tenni a világért, az tiszteletreméltó. De ez nem kötelesség és nem mindenkinek marad elég energiája, ideje és pénze a közösségért való cselekvésre. De ha már közösség és önkéntesség: az egyik legfrankóbb dolog a polgárőrség. Kifejezetten klassz az, amikor egy település polgárai megvédik magukat a bűnözőktől. Sajnos pont a te ideológiád irtotta ki nyugaton ezt a szemléletet. (Amerika belső államaiban ez még nagyon működik.)

G. Nagy László 2023.12.03. 12:59:25

@Boldeone2:

"Semmi más nincs középúton? Mondjuk úgy, hogy elfogadom a magántulajdon primátusát, de azt is, hogy valamilyen újraelosztás hasznos lehet össztársadalmilag, mert EGYENLŐTLEN a verseny?"

Fent te sopánkodtál a vagyoni egyenlőtlenségen. Ha elfogadod a magántulajdon szentségét, úgy fel sem kéne hoznod a témát. Olyan ez, mintha 160 centisként azon sírnál, hogy miért nem vagy 190... Felesleges rinyálás.

A középutat pedig az adórendszer teremti meg, ami pedig létező valóság. Arról van értelme vitatkozni, hogy milyen legyen a mértéke és a szerkezete. Én örömmel konstatálom, hogy Orbánnal hasonlóan gondolkodunk e téren.

2023.12.03. 13:16:21

@G. Nagy László:
az önzés egyiknél genetikus, a másiknál memetikus. és megfordítva. az egyik alaphelyzetben szexista, a másik aszexuális. az egyik genetikusan progresszív, a másik retrográd mutáns. és harmadik egyik se. legfeljebb memetikusan lesz az egyik, vagy a másik, stb. és ebből adódik a biodiverzitás.

2023.12.03. 13:19:06

kálvin jános szerint ez a predestináció. és nem tudod elképzelni azt, hogy valaki alaphelyzetben nem önző. hanem ez egy tanult magatartás. és a többség önzetlenséget tartja jófejségnek. és ez olyan, hogy valaki 150 centis és rinyál, hogy miért nem kétméteres.

2023.12.03. 13:35:25

karácsonykor összejön a nagycsalád. az egyik gyerek hozza a játékot. és nem játszani akar, hanem ő annak örül, hogy valamit ad a másiknak. míg a másik gyerek azt mondja, hogy ez az övé. az egyik gyerek sírással hívja fel a figyelmet a problémára, a másik hallgatással. ha a csalás többfelől ered, akkor a gyerekek is sokfélék. és persze lehet mondani, hogy ez már mind tanult magatartás. ösztönösen az egyik ilyen, a másik amolyan.

és a nagyobb baráti vagy ismerősi körben, persze a háta mögött, "úgy illik", panaszkodnak, hogy az a másik. hogy nevelték azt a gyereket. mindenkinek meg van a maga kis hibája. ezt szoktam mondani.

morph on deer 2023.12.03. 21:43:56

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" - a legnagyobb bullshit a világon.

Valóban.
Csak az a szépséghiba, hogy az úgynevezett jóléti országokban NEM ez az alapelv, ez csak egy orbáni hatásvadász torzítás.
Ott az az alapvető, hogy az állam gondoskodik az ország minden lakójáról, és biztosítja számukra a tisztességes megélhetés lehetőségét!
Mégpedig mindezt úgy, hogy a mindenkori megélhetési normatívának megfelelő szintig támogatja a rászorulókat, azaz azokat, akiknek nincs elég jövedelme, alacsony a nyugdíja, stb, mégpedig egyénekre és/vagy családokra lebontva, pl lakhatási támogatással, nyugdíj-kiegészítéssel, stb. Családi pótlék a vagyoni helyzettől függetlenül jár, minden máshoz a család bevételét és az eltartott személyek számát veszi alapul.

Ez nagyon NEM ugyanaz.
Aki ugyanis nincs rászorulva, annak nem olcsóbb az áram, vagy a fűtés, - mindenért mindenki annyit fizet, amennyi a piaci ára, azért kap jövedelem-kiegészítést, hogy ezt meg tudja tenni. Olyan elmebeteg megoldás nincs azokban az országokban, hogy mindenki kap rezsitámogatást, aki többet fogyaszt, az többet, ez hungaricum.

És hogy ezt miből?
Többek közt a progresszív és differenciált adózás során befolyt adókból. Ott nem attól működik a gazdaság, hogy filléres bérek vannak, és alacsony a jövedelemadó, épp ellenkezőleg: a bérekből még a - ránézésre - magasabb adók mellett is jobban meg lehet élni, mint a 27+4%-os forgalmi adó hazájában, ráadásul van pénz az infrastruktúra folyamatos karbantartására, az oktatásra és az egészségügyre is.

Az orbáni gondolkodásmód legnagyobb hibája, hogy az alacsony bérekkel és a mindenféle adókedvezményekkel és támogatásokkal ideédesgetett befektetésekben látja a jövőt, amivel egy olyan versenyfutásba kezdett a “legolcsóbbak vagyunk” cél elérése érdekében, amivel sikerült teljesen legatyásítani az országot a workfare state beteg ötletével.
Normális helyeken nem a szimpla létezésért hajtják agyon magukat azok, akik azt teszik, hanem amikor mondjuk a normális megélhetést meghaladó célokat tűznek ki maguk elé, aminek érdekében extra bevételhez akarnak jutni, mert a tisztességes 8 óra munka biztosítja a megélhetést!
Na ETTŐL jóléti egy ország, és az igenis a mindenkori kormányának a felelőssége, hogy ezt biztosítsa.
A magyar miniszterelnöknek meg erről láthatóan fogalma sincs, vagy csak ez az ötlete támadt, hogy magyarázza, miért is a magyarok a sereghajtók már majdnem minden jóléttel kapcsolatos vizsgálat eredményeképpen.
“Kinek mit intézett a kormánya.”

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2023.12.03. 21:49:53

Nem támogatom a kommunizmust de még is úgy gondolom, vannak olyan ágazatok, amit az államnak kellene irányítani, mert ha valakinek nincs szerencséje, akkor olyan hátrányba kerül, ami még a gyerekei életére is rányomja a bélyeget. Ezért az államnak kell egy kis újraelosztást végeznie. És az adókkal és támogatásokkal tud egy kis népnevelést is végezni, a nem kívánatos, de be nem tiltható dolgokra magas adót tesz, a kívánatos dolgokra meg alacsonyat. Ezzel terelve a népet az általa vélt helyes irányba. Ezt a piac nem tudja megoldani, mert a piac csak a rövid távú nyereséget nézi. Az USA liberalizmusa nem tetszik, az emberek nem egyformák, így szó sincs egyenlő esélyekről. A különbségeket az állam nem símitja ki, így megjelenik a szegregáció, a gettósodás, a hatalmas vagyoni különbségek és az elégedetlenség.

Reactor 2023.12.03. 21:52:16

Ez megint nem tévhit. Feketén-fehéren rögzítve van az Alkotmányban, mik az állam kötelességei. És bizony ez is fel van sorolva közte. Ez tehát 100%-ban igaz.
Vagy mégsem? Akkor ööö...voltaképpen miért is választjuk meg minden negyedik évben ezt a semmirekellő hatalmi elitet? Hasznosat egyik se csinál, kárhoz a tizedük is sok.

@G. Nagy László: Egyrészt, arra zéró bizonyíték van, hogy a jóléti társadalom alacsonyabb szaporodási rátát eredményez. Másrészt, ez egy fokkal tán még mindig jobb annál, minthogy a koldusokat szaporítsuk, mert abból minden lesz csak civilizált társadalom nem (persze annak aki vissza akar térni a kőkorszakba és bunkóval dobálni a mamutot,annak tökéletes). Harmadrészt, vagyunk már így is épp elegen a Földön, nem baj, ha nem leszünk még többen. Negyedrészt, a szegényeket sarcolni hülye ötlet: akinek nincs,attól nem tudsz elvenni semmit - szóval igen, fizessenek a gazdagok. És mivel a szegények még mindig kvasokan vannak, ha az állam nem támogatja őket, abból igen-igen csúnya dolgok következnek egy idő után. Nem egy császár végezte a Tiberisben kővel a nyakában, mert szart a szegények fejére egy nagyot. Tán vissza kéne hozni ezt a szép régi szokást.

@Boldeone2: Ennél jóval kisebb birodalmakat (macedón birodalom, arab birodalom, Szovjetúnió) sem sikerült huzamosabb ideig egyben tartani, még Rómának is csak a másik felét sikerült úgy-ahogy megtartani 1453-ig. Innen nézve egy világállam koncepciója fából vaskarika, több szempontból is. Utópiának, gondolatkísérletnek nem rossz, de soha nem fog megvalósulni.

G. Nagy László 2023.12.03. 23:01:29

@morph on deer:

"Normális helyeken nem a szimpla létezésért hajtják agyon magukat azok, akik azt teszik, hanem amikor mondjuk a normális megélhetést meghaladó célokat tűznek ki maguk elé, aminek érdekében extra bevételhez akarnak jutni, mert a tisztességes 8 óra munka biztosítja a megélhetést!
Na ETTŐL jóléti egy ország, és az igenis a mindenkori kormányának a felelőssége, hogy ezt biztosítsa."

Borzalmas önellentmondásban vagy. A nettó munkajövedelem mértéke ugyanis egy nagyon egyszerű egyenlet szaldója:

BRUTTÓ BÉR - ADÓK, JÁRULÉKOK = NETTÓ BÉR

A helyzet az, hogy a két tényező közül csupán a második, az adók és járulékok mértéke az, amelyre a mindenkori kormány hatással lehet. A bruttó bért a piac diktálja. Erre jössz te, kritizálod a kormányt, hogy alacsonyak az adók, majd ismét kritizálod a kormányt, hogy nincs nyugati bérszínvonal... Baszki, hol ebben a logika???

alöksz róz 2023.12.03. 23:50:54

@G. Nagy László: "Ez volt az állítás." - nem, nem az volt az állítás. az az indoklás volt.
ott van pár hsz-szel feljebb, bárki elolvashatja:
"Meggyőződésem, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással is jár - tízezer év történelme legalábbis ezt igazolja. MINDEN jelentősebb népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés."

az volt állításod, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással jár. és ezt azzal próbáltad igazolni, hogy minden népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés. amivel érvelési hibát követtél el, hiszen az valóban tény, hogy akkor következett be, csak nem azért.
én viszont rámutattam, hogy valójában miért... ill. néhány fórumtárs arra a TÉNY-re hívta fel a figyelmedet, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a jólét, kisebb a születési arányszám.
ezzel sikeresen és vitathatlanul meg van cáfolva az állításod, köszönjük szépen a részvételt :-)

alöksz róz 2023.12.03. 23:57:30

@morph on deer: "Ott nem attól működik a gazdaság" - hanem mitől?

"És hogy ezt miből?
Többek közt a progresszív és differenciált adózás során befolyt adókból." - az lehet, papám, csak előbb volt gazdag, és csak utána osztogatott.
nem fordítva, mint az mszp...

alacsony jövedelmű országba ilyen környezetben nem való a progresszív adózás. pont azt fogja elősegíteni, ami miatt siránkozol. pl a minimálbér adómentesítése a minimálbéres, betanított jellegű foglalkoztatást.

G. Nagy László 2023.12.03. 23:59:37

@alöksz róz:

"az lehet, papám, csak előbb volt gazdag, és csak utána osztogatott. nem fordítva, mint az mszp..."

Ezt magam sem fogalmaztam volna meg szebben. Köszönet érte!

alöksz róz 2023.12.04. 00:05:56

@morph on deer: a nagy segélyekkel meg ingyenélők elszaporodását.

mind a kettőre ott a tényekkel, adatokkal alátámasztható példa: az mszp-szdsz kétezres évekbeli kormányzása.
ne mondd má hogy az jobb volt, mer a falnak megyek rögtön :-)

alöksz róz 2023.12.04. 00:07:38

@G. Nagy László: azé mer felmérgeltem magam vmin, még nem ment el az eszem :-)

alöksz róz 2023.12.04. 00:11:31

@alöksz róz: aki fel tud emelkedni, azt hagyni is kell felemelkedni, csak úgy lehet gazdagodni...

G. Nagy László 2023.12.04. 00:22:10

@alöksz róz:

"az volt állításod, hogy a nagyobb jólét nagyobb gyermekáldással jár. és ezt azzal próbáltad igazolni, hogy minden népességrobbanás akkor következett be, amikor hirtelen meglódult a termelés. amivel érvelési hibát követtél el, hiszen az valóban tény, hogy akkor következett be, csak nem azért."

Hanem miért? Kizárólag az orvostudomány fejlődése miatt? A gazdaság eltartóképessége nulla szerepet játszott? A világ összes történésze rajtad röhög, ha ezt komolyan gondolod.

"néhány fórumtárs arra a TÉNY-re hívta fel a figyelmedet, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a jólét, kisebb a születési arányszám.
ezzel sikeresen és vitathatlanul meg van cáfolva az állításod"

Okostojás, megint belemész abba a buta zsákutcába, hogy ideológiai vakságból csupán EGYETLEN faktort veszel figyelembe és minden mást kizársz. Ez kb. olyan, mintha egy 120 kilós, csupa izom bokszolónak bekötnéd a szemét és súlyos béklyókat aggatnál a lábára, majd összeengednéd egy hatvankilós öklözővel aki legyőzné. Erre te diadalmasan felkiáltasz: láttad, megmondtam! A kevesebb izom előnyt jelent, Dávid legyőzi Góliátot!!!

A nyugati országok közül mindössze három képes 2 feletti születési rátát felmutatni: Új-Zéland, Írország és az USA. Mindegyiket a nagyfokú gazdasági szabadság jellemzi.

A valóság az, hogy ez egy rém összetett kérdés. Legalább négy meghatározó pillére van: a barbár bevándorlók aránya, az uralkodó vallás, a GDP és az adórendszer. Ha minden más tényező változatlan volna, úgy a magasabb GDP magasabb születési rátát eredményezne. Én ezt állítom, de laboratóriumi körülmények között sosem fogom tudni igazolni. Ahogyan te sem az ellenkezőjét. A különbség csak annyi, hogy az én hipotézisem logikus, a tiéd pedig totál irracionális.

alöksz róz 2023.12.04. 00:31:03

@G. Nagy László: "Kizárólag az orvostudomány fejlődése miatt? A gazdaság eltartóképessége nulla szerepet játszott?" - halmozod az érvelési hibákat. szalmabábozol plusz a cáfolat ellenére még mindig ragaszkodsz a totál lényegtelen érvedhez.

a születési arányszám nem növekedett a gazdaság eltartóképességével. jelenlegi szintjéhez közelítve meg kifejezetten és nagymértékben csökkent. ez a tény.

alöksz róz 2023.12.04. 00:32:28

@G. Nagy László: "Én ezt állítom, de laboratóriumi körülmények között sosem fogom tudni igazolni" - én viszont könnyedén meg tudom cáfolni.

morph on deer 2023.12.04. 00:34:17

@G. Nagy László:
“ A helyzet az, hogy a két tényező közül csupán a második, az adók és járulékok mértéke az, amelyre a mindenkori kormány hatással lehet. A bruttó bért a piac diktálja.”

A piaci környezetet pedig a mindenkori kormány politikája és konkrét intézkedései alakítják, mégpedig döntő mértékben.
Naponta derül ki, hogy X vállalkozást így meg úgy érint a kormány valamilyen intézkedése, - pl elvon forrásokat, plusz adókkal terhel, stb, - ezért aztán a vállalat kénytelen megválni XX dolgozótól. Vagy éppen nem fizeti meg a pedagógusokat, tehát a pályán csak az elhivatottak és azok a kontraszelektáltak maradnak, akik máshol (is) életképtelenek, vagy kisebb településen helyhez kötött pedagógusok, akiknek a közmunka lenne csak az alternatíva.
De ugyanitt említhetném a szakszervezetek és érdekvédelmi szervezetek kiherélését is, amely konkrétan kapcsolható a bérmegállapodásokhoz, vagy a munkajog megnyirbálása, ami kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozót, az állami beruházások léte vagy nem léte komplett szakágak piaci helyzetét képes megváltoztatni, szóval ezeregy módon beavatkozik a kormány a piaci folyamatokba.
Ráadásul itt most újra a centralizálás divatját éljük, mindezt kontrollmániával tetézve, szóval nincs olyan szegmense az életnek, ahova ne tolakodna be a hatalom, beleértve a piac befolyásolását is.
Egyértelműen másfajta koncepció mentén próbál haladni a kormány, mint amit felvázoltam, és sajnos ennek a koncepcióban a folyamatos elszegényedés az eredménye.
A differenciálás nélküli, össznépi rezsicsökkentés árából egész normális rászorultság alapú szociális támogatások rendszerét lehetett volna létrehozni, máris enyhébb lenne a nyomás a szegényebb rétegeken, de ez nem illene bele a “ Кто не работает, тот не ест” orbáni világába.
Minél inkább próbálják elodázni a változtatást, annál messzebb kerülünk annak lehetőségétől, mert egyre drágább lesz az európai életszínvonalhoz tartozó szolgáltatási és egyéb infrastruktúrák korszerűsítése, azaz egyre messzebb kerülünk a felzárkózástól.
Csodák pedig nincsenek, a kétszázhuszonharmadik akkumulátorgyár sem oldja meg a helyzetet, ezt sajnos meg is ígérhetem.

alöksz róz 2023.12.04. 00:46:13

@morph on deer: ezek amiket felsoroltál, lehet h rossz intézkedések. de az még nem az alapelv hibája :-)

alöksz róz 2023.12.04. 00:49:23

@morph on deer: senki nem állította hogy a kormány minden intézkedése tökéletes...

alöksz róz 2023.12.04. 00:52:55

@morph on deer: de azé bevallom roppant mód örülök hogy itt vagy, értelmesen kommentelsz és valahogy jobban esik a lelkemnek amikor titeket szidhatlak :DD

Wildhunt 2023.12.04. 07:25:07

@G. Nagy László: barbár bevándorlók aránya, az uralkodó vallás, a GDP és az adórendszer

Akkor nézzük:
1. Barbár bevándorlók - kb 0
2. Uralkodó vallás - ateizmus
3. GDP a-esetén magas, b-esetén nem igazán.
4. Magas, szocialista gazdasági adók.

a=Csehszlovákia
b=Svédország

Nem a csehek demográfiája omlott össze.

2023.12.04. 07:32:24

@alöksz róz:
csak most már 14. éve nem az mszp-szdsz kormányoz. hanem a fidesz. ez a visszafelé mutogatás egyre szánalmasabb. de azért csak hajrá.

2023.12.04. 07:38:35

az alacsony szaporodási rátát nem a jólét eredményezi, hanem a totális verseny. ami a termelő vidéken lenyomja a béreket, emeli a munkavállói terheket, beleértve az adókat. mindez kevesebb utódot eredményez. a totális verseny a fővárosban az önzés, a kapzsiság, az élvhajhász életvitelt hozza magával. ez növeli az árakat, emelkedik a gdp (a pénzköltés), csökken a gyerekszám.

G. Nagy László 2023.12.04. 08:10:09

@morph on deer: Vannak részigazságok abban, amit írsz. A túlzott centralizáció nyilván nem tesz jót a gazdaságnak. Az árstopok sem. A szakszervezetek ugyanakkor önmagukat herélik ki, mégpedig világszinten - ez aligha jelentős szempont (ugyanis ahol a reálbérek határozottan emelkednek, ott nincs dolga a szakszervezetnek, magától elsorvad). A közalkalmazottak bére is indifferens, ugyanis a dolog nem úgy néz ki, hogy a kormány felemeli a tanárok fizetését, s ez húzza magával a piaci alkalmazottak, ügyvédek, mérnökök és közgazdászok bérét, hanem pont fordítva.

Összefoglalva: szó sincs arról, hogy egy kormányzat munkája döntő mértékben meghatározná a piaci környezetet. Egy kormány csupán elbaszni tudja, mégpedig az őrült, baloldali intézkedésekkel. Minél kevesebbet nyúl bele az állam a gazdaságba, annál jobb. Erről beszélek a posztban és erről beszél Viktor is.

És ha már piaci környezet: a felhalmozott működő tőke, a rendelkezésre álló technológia és a szereplők képzettsége - szerintem ez a három az, amely egy adott ország teljesítményét leginkább meghatározza. Én úgy látom, hogy a kormány ténykedése ezeket inkább segíti, mintsem hátráltatná.

G. Nagy László 2023.12.04. 08:32:20

@Wildhunt:

Itt most nem tudom, mire célzol.

Ami a jelen helyzetet illeti, Csehország 1.7 körül áll, a svédek is közelítik ezt, de nyilván ebben a muszlim tömegek kiugró adatai is megjelennek. Az egykori Csehszlovákia adatait nem néztem, de nem is lényeges: egy szocialista tervgazdaság adatai aligha összevethetők egy kapitalista országéval.

Ami a vallást illeti: "Asszonynak szülni kötelesség, leánynak dicsőség" - hirdették Rákosiék idejében. Ez is egy vallás. Ahogyan vallás a posztmodern jelenkor önfelszámoló zöld-woke-mentsükmegaabolygót őrülete is. Írország magas szaporodási rátájában markáns szerepet játszhat a katolikus vallás, ahogyan Afrika egészében a keresztény és a muszlim hatás döntő - egyik sem int józanságra e téren.

Szóval, mi az üzenet? Az, hogy Csehszlovákiában több gyerek született, mint a korabeli Svédországban, pedig utóbbi gazdagabb volt?

G. Nagy László 2023.12.04. 08:40:07

@alöksz róz:

"én viszont könnyedén meg tudom cáfolni."

Vicces fiú vagy.

Az állításom: Ha minden más tényező változatlan volna, úgy a magasabb GDP magasabb születési rátát eredményezne.

Kérlek, cáfold! Nagyon drukkolok :)

2023.12.04. 08:48:53

@G. Nagy László:
ne viccelj már. szinte az összes hazai nagyberuházás állami. a bmw gyár alapvető infrastruktúráját a magyar állam építi meg. tehát jelenleg még nem a bmw kockáztat. hanem a magyar állam. és cserébe 0% üzletrészt kérnek.

2023.12.04. 09:03:38

@G. Nagy László:
a gdp 1991 óta a többszörösére emelkedett. és a gyerekszám? a gdp az a pénzköltés. 1991 előtt nem volt konvertiblis a forint. és a kereskedés transzerábilis rubelben folyt. valós áruért cserébe valós árut kellett adni. nagy volt a jólét? nem. viszonylag rosszul éltek az emberek. a gyerekszám magas volt? igen. viszonylag magas volt.

ez passzol az elméletedhez? nem. esetleg ne amerikából indulj ki, hanem magyarországból. magyarország csatlakozott az imf-hez. vállalta, hogy eladósodik, és kap dollárt és ezzel emelkedett a jólét? valamelyest igen, a gyerekszám azonban csökkent. a globális verseny nőtt. a dollárban felvett hiteleket vissza kellett fizetni az országnak. amiből nőtt a jólét amerikában. számolják a pénzt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.04. 09:46:56

Az állam feladata a lakosság anyagi, erkölcsi és szellemi jólétének biztosítása.

Az csak a felvilágosodás találmánya, hogy az állam nem köteles semmire, s az egyének oldjanak meg mindent.

A liberális, polgári állam az elit állama, mely korlálanul élőskődik a kisembereken. Érthető, hogy miért nem érzik az emberek sajátjuknak a liberális államiságot.

Szerencsére jelenleg éppen az átkos polgári-liberális kor agonizálása alatt élünk.

2023.12.04. 10:05:48

most ha egy tinédzser zsebében nincs iphone, akkor lassan már nem is ember. így gondolkodnak a lányok. kapzsik. és úgy a fiúk egymásra gerjednek. nagy a jólét. szipiszupi.

hogy lehet ezen változtatni? úgy, hogy (a beloiannisz na jó, a görög kommunista nevét lecserélve), budapesti híradástechnikai gépgyár előállítja a csúcs telefonkészülékét. 320 × 200 pixeles 16 színű cga kijelzővel 1 megapixeles kamerával. abból minden iskolás kap egyet. és minden fiúnak olyanja van. úgy a lányoknak a telefon lesz érdekes? a szülők dolgoznak a híradástechnikai gépgyárban. előállítják a videoton tv computert. és azon lehet falteniszezni. apa és anya mit csináljanak még. nagy a jólét. nem. de azért nem éhezik senki. nincs totális verseny.

csak erre budapest népe jelen állapotában alkalmatlan. tartok tőle, hogy a többség székesfehérváron belemenne. hogy legyen egy főiskola, szoftver-hardver mérnököket képez. szakképzési centrum technikusokat. és gyártanak valamilyen tévét és telefont. cser palkovics vezeti az adminisztrációt. ezt a problémát megoldani is kibaszott nehéz. csak most a sony se veri meg a samsungot és a xiaomit. mondjuk japán már eléggé be van népesítve. fejér megye annyira nincsen. pekingben is az a probléma, hogy túl sokan vannak. székesfehérvárt vissza kell állítani a videoton gyárat. a termékeit forgalmazza a centrum áruház. és ezeket a szocialista termékeket olcsón megkapni. lehet export is, csak nem vámszabad módon, hanem jelentős felárral, kibaszott drágán. az a luxus.

és ez a klasszikus liberalizmushoz való visszatérés. minden település azt fogyasztja, amit termel. azon a szinten fogyaszt, amilyen szinten termel. nagyrészt közhasznú bankrendszerrel.

aztán lehet mondani, hogy ez a komenizmus. az, vagy olyasmi, kommunitás, ami a keresztyén hagyomány, ez a tradíció, refomszocializmus, vegyes gazdaság. második reformkor is lehetne akkor ha lenne arisztokrácia. és ungár petike apuci vagyonából adna. csak ő inkább zöldike lenne. anyuci barnácska. ezzel is lehet próbálkozni. mondván, hogy ez jobb mint a gyurcsány. vagy partizán marcival, hogy legyen finn iskola. mindenki megokosodik. nem kell közüzem, csak iskola, és majd az interneten megvédik a munkások jogait az influenszerek, csak milyen színű zoknit húzzon hozzá. ezzel is lehet próbálkozni.

ha ez nem megy, akkor meg a szocializmust közvetlen megelőző állapot teremthető újra. az sem egyszerű és az is kényszerpálya. csak tartok tőle, hogy nincs jobb. vagy persze lehet, hogy van. adjuk el budapestet araboknak. növelik a gdp-t. ha németekkel, zsidókkal, cigányokkal nem megy, akkor hátha megy arabokkal. ha úgy se, akkor brüsszel, soros, gyurcsány a hibás. nem orbán, hiszen nem ő van több mint egy évtizede teljhatalommal felruházva. hja, de.

Glokta 2023.12.04. 10:07:47

@Wildhunt: Nyilván, mert a szocializmus életszinvonala alacsony volt, de biztosított egyfajta stabilitást és anyagi biztonságot.

Amint a svédek bevezettek komoly családtámogatásokat a 90'-es években - amelyek valószínűleg épp ezt az anyagi biztonságot segítették megalapozni - erősen megugrottak a demográfiai mutatóik (a 2000'-es évek elején).

Őszintén szólva nem gondolom, hogy ezt egy faktorra le lehet egyszerűsíteni, ahogy ezt a blogger teszi, mert ha tényleg csak a kapitalizmus mértéke számítana, akkor elég egyszerű lenne megemelni a gyerekszámot.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:09:19

@cvsvrs:

"ez passzol az elméletedhez? nem."

Te is belemész abba a csapdába, mint sokan: csak egyetlen dimenziót vizsgálsz. Az én állításom az, hogy HA MINDEN KÖRÜLMÉNY VÁLTOZATLAN, ÚGY A MAGASABB GDP MAGASABB SZÜLETÉSI RÁTÁT EREDMÉNYEZ.

Nézd meg az alapokat:

1. Ösztönlények vagyunk, okos állatok, akiknek a genetikai útravalója az, hogy szaporodjanak. Minden egészséges ember érez rá késztetést és egyben elképesztően fontos boldogságforrásnak is tekinti a gyereket.

2. Még az állatokban is megvan az a tudás, hogy ínséges időkben kevesebb utódot hoznak a világra, a madarak kisebb fészekaljat produkálnak. Ha sok a táplálék, úgy valamivel többet.

Nos: ezek a legfontosabb tényezők az ember esetén is. Minden egyéb csak ezt torzítja, nagyon erősen és nagyon sokféle módon. Csak pár példa:

A) Vallási előírások
B) Korszellem, divat, ideológiai hatások
C) Alternatív örömforrások - a szocialista világ szürkeségében, ahol szinte nem is volt más a Fradi-meccsen, a Kőbányai sörön és Aradszky Lászlón kívül, nyilvánvalóan felértékelődött a család fontossága. Amikor utazhatsz, üdülhetsz, bulikázhatsz és tucatnyi sportautóval töltheted meg a villád garázsát, úgy a születendő gyereknek már mindezekkel versenyeznie kell.
D) A fogamzásgátlás elérhető módjai.
E) Karrierlehetőségek. Nők esetében hatványozottan érvényes szempont.

Lehetne még sorolni. Mind fontos tényező. De annyira ne legyünk már idióták, hogy nem látjuk a fától az erdőt, s kitaláljuk, hogy a homo sapiens évmilliók alatt kialakult ösztönvilága pár év alatt pikk-pakk megváltozott. Ez nonszensz.

baalint1 2023.12.04. 10:09:42

A "munka alapú társadalom" tipikusan kommunista szlogen. Ugyanis nem maga a munkavégzés a lényeg, hanem az értékteremtés, cipelhetsz nehéz szeneszsákokat, egy jó mérnök vagy orvos ettől még lehet hogy 1 óra alatt több értéket teremt, mint te egy nap alatt. Azt meg hogy mi mekkora érték, a piac árazza be.

Ami a jóléti államot illeti, érdekes, a csokkal, a piaci alapon soha meg nem térülő beruházások támogatásával semmi bajod, meg a vezérednek sincs. Ugyanúgy hatalmas a állami újraelosztás, mint más kormányok alatt, csak épp célzottan, társadalommérnökösdi alapon meg ide vagy oda a támogatás, és ugyanez adózási oldalon, lásd különadók. Ami így még balosabb módszer, és még inkább kinyírja a piaci versenyt.

Ami a bevándorlást illeti, gondolom emlékszel a nem vehetik el a munkánkat plakátra. Meg hogy nem az volt, hog aki dolgozni akar, az jöhet, aki meg az államon élősködni, az nem,hanem kategorikusan uszítottatok minden menekül vag bevándorló ellen. Most meg ti hozzátok be a vendégmunkáskat. Most nem veszik el a munkánkat? Most már behazudod utólag, hogy a dolgozni akarókkal nincs gond? Szerinem ebbencte is érzed az ellentmondást, csak fontos terjesztened a bolsevik propagandát.

2023.12.04. 10:11:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez nem "a" felvilágosodás, hanem annak egy irányzata a felvilágosult abszolutizmus. és nem "a" liberalizmus, hanem annak egy irányzata az individualizmus. mária terézia. a habsburgok. a fidesz is őket kultiválja ha nem vennéd észre. már aki a fideszben kulturált és nem totálisan elvtelen.

baalint1 2023.12.04. 10:13:06

"A baloldali beállítottságú polgárok úgy tekintenek a mindenkori kormányzatra, mint a kézre, mely a közös tortát szeleteli. "

Az a baj, hogy te meg simán ugyanezt csinálod, csak közben jobbolalinak hazudod magadat. Tapsolsz az élsport támogatásának, a "családtámogatásoknak", az állami látványberuházásoknak, a magánnal szemben az állami nyugdíjrendszernek, a piaci verseny helyett hatósági monopóliumnak, közművek államosításának, államilag támogatott magánberuházásoknak, állami cenzúrának, államilag támogatott zenészeknek, ésmég sorolhatnám. És tapsolsz az autokrata, erős állampárti politikai vezetésnek.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:17:29

@Glokta:

"Őszintén szólva nem gondolom, hogy ezt egy faktorra le lehet egyszerűsíteni, ahogy ezt a blogger teszi"

Ha egy kicsit is figyelmesen olvasol, azt fogod látni, hogy a blogger kurvára nem egyszerűsíti egy faktorra. Nagyon is sokat megemlít és elismeri azok döntő hatását.

A blogger mindössze két dolgot állít:

1. A jobb anyagi körülmények pozitív módon befolyásolják a születési ráta alakulását.

2. Az állam egyetlen legitim eszköze, hogy az adók és járulékok rendszerét úgy alakítsa, hogy az a gyermekvállalási kedvet növelje. (Az állam nem tuja megemelni a piac diktálta béreket. Ne tilthatja be az alternatív örömforrásokat. Nem foszthatja meg a nőket a szabad döntéstől, sem a karrierlehetőségeiktől. Az állam nem támogathat önkényes ideológiákat. Igencsak szűk a mozgástere.)

2023.12.04. 10:17:47

@baalint1:
csak kérdés, hogy ez milyen piac. elsődlegesen árupiac, vagy pénzpiac. globális piac, hipermarket, helyi piac? szabad piac, vagy közösségi piac (common market). magántulajdonú, vagy közösségi tulajdonban van. pláza, palace vagy platz. a vásárcsarnok is piac és a bank center is. hogy valójában melyik teremt értéket az erősen kérdéses.

alöksz róz 2023.12.04. 10:17:52

@Glokta: "Őszintén szólva nem gondolom, hogy ezt egy faktorra le lehet egyszerűsíteni, ahogy ezt a blogger tesz" - nem egy faktorra egyszerűsíti. csak abban a faktorban pont téved.
nem is csak egyszerűen téved, hanem kifejezetten az ellenkezőjét mondja annak, ami a valóság. és szerintem tudja is (lásd korábbi afrika-téma), azért hisztizik ennyire :-)

"Amint a svédek bevezettek komoly családtámogatásokat a 90'-es években - amelyek valószínűleg épp ezt az anyagi biztonságot segítették megalapozni - erősen megugrottak a demográfiai mutatóik (a 2000'-es évek elején)." - de ugyanakkor mentek oda a nagyszámú bevándorlók is, tehát valószínűleg nem az intézkedések miatt ugrott meg. reálisan kell szemlélni ezeket a dolgokat :-)

baalint1 2023.12.04. 10:19:28

@G. Nagy László:
"Én örömmel konstatálom, hogy Orbánnal hasonlóan gondolkodunk e téren."

Akkor ha jól értem, te nagyjából a teljes társadalomra vetítve az 50%-o adóelvonást találod ideálisnak, ahol azalkalmazottként dolgozóy ittjon fogyasztó, átlagos vásárlói kosarú állampolgár olyan 60-70%-ot adózik áfával, áthárított különadókkal együtt.

Értem, ez nagykn liberális-jobboldali...

G. Nagy László 2023.12.04. 10:26:45

@baalint1:

"Ugyanis nem maga a munkavégzés a lényeg, hanem az értékteremtés, cipelhetsz nehéz szeneszsákokat, egy jó mérnök vagy orvos ettől még lehet hogy 1 óra alatt több értéket teremt, mint te egy nap alatt. Azt meg hogy mi mekkora érték, a piac árazza be."

Ez tökéletes igazság, már évekkel ezelőtt is ugyanezt írtam.

"Most meg ti hozzátok be a vendégmunkáskat. Most nem veszik el a munkánkat? Most már behazudod utólag, hogy a dolgozni akarókkal nincs gond? Szerinem ebbencte is érzed az ellentmondást, csak fontos terjesztened a bolsevik propagandát."

Mindig csalódnom kell. Valamiért az a kép alakult ki bennem veled kapcsolatban, hogy értelmesebb vagy a tesz-vesz-féléknél és nem böfögöd vissza ugyanazokat a tömény faszságokat, üres O1G frázisokat. De lám, te sem szelektálsz, csak tolod a hülyeséget. (Ha megközelítettük a teljes foglalkoztatottságot, s közben a gazdaság nő a filippínók munkája révén, azzal nem is értem, mi a baj. Szerintem te sem.)

"aki dolgozni akar, az jöhet, aki meg az államon élősködni, az nem"

Tőlem sosem olvashattál mást. (És egyetértek: demagógok voltak annak idején a "nem vehetik el a munkánkat" plakátok, nekem sem tetszettek.)

G. Nagy László 2023.12.04. 10:27:50

@baalint1:

"Akkor ha jól értem, te nagyjából a teljes társadalomra vetítve az 50%-o adóelvonást találod ideálisnak"

Trollkodsz. Tudatosan. Méltatlan hozzád.

2023.12.04. 10:28:25

@G. Nagy László:
az állam adókat szed és adósságot teremt. a magyar államnak 1 főre jutó aranytartaléka 10 gramm. annak értéke 200-250 ezer forint. ennyi készpénznek van valódi fedezete. a többi függetlenül attól, hogy az kis színes papír, és hasító kód egy folyószámlán fedezet nélküli hitelpénz. adósság. amit az állam teremtett. az állami segédlettel a pénzintézetek. és ezeket számolja közgazdászok hada. és ezekhez írják a szerződéseket jogászok hada. és a politikusok hada azon verseng, hogy kinek a joga legyen számolni a pénzt. mert annak valahogy mindig a zsebébe kerül egy rakással. orbi ezért is jár cüribe. cüri be a pénzt. csak van ez a brüsszel.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:31:57

@alöksz róz:

"nem egy faktorra egyszerűsíti."

Lassan kiderül, hogy te vagy itt a legértelmesebb. Az mindenesetre tény, hogy te legalább figyelsz.

"csak abban a faktorban pont téved."

Megismétlem:

Nézd meg az alapokat:

1. Ösztönlények vagyunk, okos állatok, akiknek a genetikai útravalója az, hogy szaporodjanak. Minden egészséges ember érez rá késztetést és egyben elképesztően fontos boldogságforrásnak is tekinti a gyereket.

2. Még az állatokban is megvan az a tudás, hogy ínséges időkben kevesebb utódot hoznak a világra, a madarak kisebb fészekaljat produkálnak. Ha sok a táplálék, úgy valamivel többet.

Nos: ezek a legfontosabb tényezők az ember esetén is. Minden egyéb csak ezt torzítja, nagyon erősen és nagyon sokféle módon.

Ezt miként cáfolod? Miért gondolod, hogy szembefordultunk a legelemibb ösztönkésztetéseinkkel?

morph on deer 2023.12.04. 10:32:19

@G. Nagy László:
Ezek csak példák voltak arra, hogy a piaci környezet egyáltalán nem független egy állam tevékenységétől, azaz nem csak az adók oldaláról tudja befolyásolni a jövedelmet egy kormány.
Az a gondolkodásmód ezért teljesen elfogadhatatlan, hogy a kiválasztottak szinte korlátlan anyagi támogatása majd idővel “lecsorog” a nép közé, - munkahelyek, fizetések, stb. - és majd emeli az életszínvonalat, ezzel pedig a kormány részéről befejezettnek tekinthető a dolog, mindenki oldja meg az életét, ahogy tudja.
Ez még ott sem működik így, ahol évszázados hagyománya van a polgári demokráciának és az öngondoskodásnak is, mert mindig és mindenhol van egy olyan réteg, amelyik erre képtelen, - életkor, egészségi állapot, mélyszegény közeg, stb, - és ezek talpon tartása nem megoldott nem megoldható másképp, mint egy működőképes szociális hálón keresztül.
A józan ész is azt diktálná, hogy már akkor is kapjanak segítséget, amikor nem a legaljára kerültek a piramisnak, mert minél rosszabb állapotba kerül valaki, annál jobban terheli pl az egészségügyi rendszereket, de a megelőzés errefelé ismeretlen fogalom.
Ráadásul így újratermelődik és egyre nő az a réteg, amelyik már indulástól hátránnyal és reménytelenséggel vág neki az életnek, és ezt jóval nehezebb lesz visszaintegrálni a társadalomba, ha egyáltalán lehetséges, magyarul eleve csak a probléma újratermelésére alkalmas a jelenlegi rendszer, ráadásul a megoldásához még hozzáfogni sem akar, mondván dolgozni kell, az a megoldás mindenre, egyébként pedig mindenki törődjön önmagával, a kormánynak ezzel semmi gondja..
Kár, hogy ez eddig még sehol nem vált be

alöksz róz 2023.12.04. 10:32:33

@G. Nagy László: az összes országban jelentősen csökkent a születési arányszám, ahol a jólét nagymértékben emelkedett, bármilyenek voltak a többi tényezők.
valós adatokkal alátámasztható tény.
ennyi.

(a barbároké is lecsökken, ahogy a jólétbe érkeznek. a vallásos országoké is csökkent. akármilyen adórendszerrel rendelkezőké is. és mind a jólét emelkedésével. az önzőbefolyásolja a többi is. de csak a csökkenés mértékét, és még azt sem jelentős mértékben.)

baalint1 2023.12.04. 10:33:58

@G. Nagy László:
Gojdoltam, hogy puszta személyeskedéssel fogsz reagálni a vendégmunkásokkal kapcsolatban.

Nem, nekem semmi bajom a vendégmunkásokkal, nyilván ha állam támogatja az adófizetők számára soha nem megtérülő beruházásokat, akkor van, de akkor sem azzal a részével hogy ide jönnek és itt dolgoznak.

A bajom a hazugságaitokkal vagy. Vagy akkor hazudtatok, amikor azzal kampányoltatok, hogy "elveszik a munkánkat, és egyébként akkor nem is volt szelektálás a bevándorlók között ezen az alapon. Vagy most, mikor megmagyarázzátok, hogy akik dolgozni, az jöjjön. A kérdés, melyik volt az igaz, melyik a hazugsáh. Kíváncsi vagyok, most az egyszer hajlandó vagy-e egyenesen válaszolni, vagy megint megy a maszatolás.

2023.12.04. 10:34:01

@G. Nagy László:
a rendszerváltás óta növekedett a jólét? igen, valamelyest. és a népszaporulat. folyamatosan csökkent. tehát az egyikből következik a másik? nem. legalább is nem errefelé és nem mostanság. a tételed nem áll. nagyon nem.

alöksz róz 2023.12.04. 10:36:40

@G. Nagy László: "Miért gondolod, hogy szembefordultunk a legelemibb ösztönkésztetéseinkkel?" - pont ezt akartam már tegnap is mondani :-)
a kedvenced, az önző gén.
ekkora tömegben és ilyen jó túlélési feltételek között már nem a darabszám fontos, hanem a minőség.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:36:50

@baalint1:

"Kíváncsi vagyok, most az egyszer hajlandó vagy-e egyenesen válaszolni, vagy megint megy a maszatolás."

Végig sem olvastad a válaszomat. Megismétlem:

"aki dolgozni akar, az jöhet, aki meg az államon élősködni, az nem"

Tőlem sosem olvashattál mást. (És egyetértek: demagógok voltak annak idején a "nem vehetik el a munkánkat" plakátok, nekem sem tetszettek.)

Ebben is ugyanúgy gondolkodunk. Csak ezt utálod, mert így nem tudsz vitatkozni meg köpdösni.

baalint1 2023.12.04. 10:38:15

@G. Nagy László:
"Tőlem sosem olvashattál mást. (És egyetértek: demagógok voltak annak idején a "nem vehetik el a munkánkat" plakátok, nekem sem tetszettek.)"

De te azt írod, hogy végig támogattad Orbán bevándorlási politikáját. Ennek ténylegesen is része volt a nem vehetik el a munknkat, ugyanis nem volt ez alapján szelektálás a bevándorlók közt. Akkor most melyik?

Igazából az egész "bevándorlási politika" egy puszta demagógia volt, mert ide senki nem akart bevándorolni, hanem Nyugat-Európáb akartak, viszont a butább választókat lehetett hergelni, ennek részei voltak a plakátok is. Az a baj, te nem vagy buta, ezzel tisztában vagy, de mégis szó szerint felmondod ezt a propagandát, mert imádod ezt a bolsevik kormányzatot, mert társadalmi ügyekben, amikor az emberi jogok korlátozásáról van szó, egyetértesz velük.

baalint1 2023.12.04. 10:39:05

@G. Nagy László:
Akkor ezek szerint mégsem támofattad anno a bevándorláspolitikájukat, ami a senki se jöjjön elvre épült?

baalint1 2023.12.04. 10:40:46

@G. Nagy László:
Azt írtad, úgy vélekedsz erről a kérdésről, mint Orbán Viktor. Akkor Orbán rendszerét kell nézni a kérdés szemponjából. Nem trollkodás, ha szembesítelek ennek a valóságával, ami egy erősen balo rendszer mind adózás, mind újraelosztás, mind gazdaságirányítás szempontjából.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:42:37

@alöksz róz:

"ekkora tömegben és ilyen jó túlélési feltételek között már nem a darabszám fontos, hanem a minőség."

Egyetértek. Sőt továbbmegyek: a gyerekszám esetén is igaz a csökkenő határhaszon elve: az elsőnek kurvára örülsz, a második is ünnep, de a harmadik után már nem akkora buli a dolog... Ez világos, de ettől még a gyermektelenség és az egyetlen gyermek még nem lesz vonzó. Én azt látom magam körül, hogy a hozzám hasonló, kispolgári jólétben élők szinte MINDEGYIKE két gyereket vállal (ritkán egyet, még ritkábban hármat). Ez minden szempontból ideálisnak tűnik, ráadásul a társadalom hosszútávú fennmaradását is szolgálja.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:45:54

@baalint1:

"Azt írtad, úgy vélekedsz erről a kérdésről, mint Orbán Viktor"

Idézem Viktort újfent:

"Ilyen része, ilyen pillére a modellünknek, amit úgy hívnak, hogy flat tax, a rendkívül alacsony adók, mindenki 15 százalék adót fizet. A gyerekesek még ennyit sem, mert a gyerekek után ezt is el lehet engedni. Nincs örökösödési adó. 10 százalék alatti, legalacsonyabb társasági adó van egész Európában."

Te is ennek a szemléletnek tapsolsz és én is. Felesleges trollkodni, amikor tudod, hogy erről beszélek.

2023.12.04. 10:47:41

@morph on deer:
ha az állam nem termel, akkor az újraosztás rövid távon még éppen előnyös, hosszú távon hátrányos. mert hiába ad az állam lakásvásrlásra 10 millió forintot gyerekenként. a lakásárak megnövekednek. és az ifjú házasok számára még magasabb belépési küszöböt kell megugrani. és lehet mondani, hogy csak a szegény kiscigányok kapjanak. ebbe buktak bele a pesti zsidók. és a vicc, hogy a cigányok mentek át balról jobbra. mert orbán a közmunkaprogramokkal nagyobb jólétet teremetett rövid távon legalább is. mert hogy a kmp nem elég jól szervezett.

és erre az a válasza, hogy akkor fdi stratégia kell, vendégmunkások, arab felhőkarcolók a fővárosba, migránsgettók vidékre. ezeket megépítik a nemzeti nagytőkések. a keleti nyitással a nyugatot tédre kényszerítik.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:50:16

@baalint1:

"Ennek ténylegesen is része volt a nem vehetik el a munknkat"

A lófaszt volt része. Pontosan tudod, hogy ez csak a kommunikációnak volt a része. Úgy teszel, mintha nem lenne tele az ország kínai, török és vietnami boltokkal, éttermekkel, meg arab származású orvosokkal. Az urológusom például egyiptomi. Ő az egyetlen férfi egész életemben, aki a golyóimat fogdosta :)

Sosem volt tiltva a külföldiek munkavállalása.

G. Nagy László 2023.12.04. 10:52:31

@morph on deer:

"mert mindig és mindenhol van egy olyan réteg, amelyik erre képtelen, - életkor, egészségi állapot, mélyszegény közeg, stb, - és ezek talpon tartása nem megoldott nem megoldható másképp, mint egy működőképes szociális hálón keresztül."

Egyetértek, de ezt a kört szűkítsük le a fogyatékossággal élőkre! Mindenki más képes az öngondoskodásra.

2023.12.04. 10:53:32

@morph on deer:
a szociálliberalizmus a rendszerváltás utáni formájában egy faszság. ha valaki szociális lakásépítési programot akar, akkor állami építőipari vállalatok kellenek. szocialista iparvállalatok. amelyek termékeit értékesíti a tanács, a tüzép telep, domus áruház. és az ifjú házas választhat az állami zalakerámia, vagy alföld porcelán termékeiből a lakáskultúra katalógusából. ez a szociálpolitika az, amelyik tömegével teremtett olcsó lakhatást.

csak ne ez legyen kizárólagosan. de az a szociálpolitika az, ami működőképes. és nem az, hogy jaj szegény kis cigányok.

2023.12.04. 11:01:25

@G. Nagy László:
ki az a mindenki. az emberiség? akkor miért van állam egyáltalán? fogyatékosok kapjanak személyi igazolványt (kitől, a legfőbb főfogyatékostól?), a többi gondoskodjon magáról.

2023.12.04. 11:08:59

errefelé mohács után hozták létre az ispotályt. azért, hogy a szegényeket és a betegeket gondozzák. mert hogy elég sok ember meghalt, megsebesült, azoknak voltak idősebb családtagjaik, akiket a gyerekek már nem tartottak el, mert elestek a csatában. beszedtek egy rakás pénzt adóként, kifizettek temérdek aranyat külföldi zsoldosoknak, csak azok is meghaltak, vagy elmenekültek a szultáni fősereg elől.

és létrejött az ispotály. de ezek után a köböl és a véka árából 1-1 dénárt kellett fizetni a piacon. a köböl és a véka felügyelőinek és gondviselőinek. ehhez kellett két közalkalmazott. az egyik vitte a köbölt, a másik a vékát. és még kellett egy nótárius. aki bejegyezte, hogy mennyi a piaci forgalom. így kevesebb volt a lopás, kisebbek voltak a járványok.

de valaki mondhatja azt is, hogy nem szedjenek különadót. több lesz a lopás, nagyobb lesz a járvány. na és? és ez egy szabályozási verseny.

Andy73 2023.12.04. 11:11:20

Vannak azért kötelességei egy modern államnak, pl. az egészségy és az oktatás is ilyen, hacsak nem akarsz fizetőset - az viszont nem a magyar bérekhez való. A közoktatás még nyugaton is ingyenes, pedig ott sokkal magasabbak a fizetések, és az egészségügyi ellátás is, ha van biztosításod, TB-szerű hozzájárulásod. Sajnos Orbánék ebből is kivonulnak, egyre kevesebbet költenek rá - nemcsak a fizetések terén, hanem zusammen. Hiába vonják a TB-t, ha nem akarsz hónapokat várni egy vizsgálatra, akkor mehetsz a fizetős dokihoz. Az oktatás sem teljesen ingyenes, sok költséget a szülőknek kell állni, a tanárok meg már annyit se keresnek, mint egy bolti eladó vagy egy betanított munkás - de ők is a töredékét keresik, mint nyugaton, nem csak Svájcban. Szóval nem kellene hozsannázni, mert nemcsak a segélyek sokkal alacsonyabbak, mint nyugaton, hanem a fizetések is.

2023.12.04. 11:29:04

@Andy73:
ha többet adnak az orvosnak személyi kiadásra, akkor kevesebb szakdolgozónak jut magasabb bér és a dologi kiadások is csökkennek.

magyarország milyen orvosi műszeket állít elő? lényegében semmilyet. egy magyar tulajdonú gyógyszergyár van, aminek az innovációs teljesítménye zéró körüli. ezzel a reálgazdasági háttérrel mégis milyen egészségügyi ellátást akarsz?

alöksz róz 2023.12.04. 11:30:06

@G. Nagy László: én meg azt látom h egyet vagy kettőt.
annak tud olyan körülményeket teremteni, ami a gyerek (és így a saját génjei) sikerességét a legjobban biztosítja.

(lehet ezt tudatos családtervezésnek nevezni, de szerintem nem csak erről van szó. a szülői maximalizmus se tudatos döntés. és szerintem nem is a saját "sikertelenségének" kiélése a gyerekben. vagyis szerintem általában nem.)

2023.12.04. 11:34:53

@Andy73:
ehhez képest vannak svájci gyógyszergyárak, orvosi műszergyárak. van high tech svájci ipar. nem svájcban működő külföldi, akit a svájci kormány vissza nem térítendő támogatásokkal pénzzel, hanem echte svájci. és ehhez minden kanton hozzáad valamit. valós értéket.

svájcban nincs olyan kanton, amelyikben a népesség azt mondaná, hogy gyárat akarsz, hülye vagy? mi csak fogyasztunk. nincs olyan kanton, amelyikben azt mondanák, az a külső városrész tanyaközpont. és azok is németek, és franciák, olaszok és zsidók. csak olyan németek, olyan franciák, olyan olaszok, olyan zsidók. budapesten olyan elit van, hogy árut termelni. pfúj, az kommunista. kutatni kutatnak, csak nem találnak ki semmit. ez az akadémikus elit egy nagy rakás fos. a politikai osztályról nem beszélve.

alöksz róz 2023.12.04. 11:35:15

@cvsvrs: ez nem visszafelé mutogatás.
arra mutattam rá, hogy amit ír, azzal már próbálkoztak korábban. és nagyon nem jött be.

baalint1 2023.12.04. 11:36:29

@G. Nagy László:
De ez így te is tudod, hogy hazugság, mert nem csökkent az állami újraelosztás aránya, csak célzott különadókkal és vilagrekord áfával lett átalakítva az adóbeszedés szerkezete. A célzott különadók pedig a piac szempontjából meg rosszabbak is, mert állami gazdaságirányítást tesznek lehetővé.

baalint1 2023.12.04. 11:37:38

@G. Nagy László:
Az akkori bevándorlási hullámot nem szelektálták, a kerítés megépítése után kategorikusan nem engedtek be közülük senkit.

alöksz róz 2023.12.04. 11:38:36

@baalint1: "A célzott különadók pedig a piac szempontjából meg rosszabbak is, mert állami gazdaságirányítást tesznek lehetővé." - vagy épp pont a szent versenyt növelik :-)

baalint1 2023.12.04. 11:40:08

@Andy73:
Attól hogy állami az egészségügy, ugyanúgy nem kap több, jobb ellátást a társadalom, mint ha full magán lenne, csak máshogy osztják el. Ha magán van, akkor az kap többet, aki ki tudja fizetni, ha állami van, akkor akinek jobbak a kapcsolatai (illetve hálapénzen keresztül aki tud fiztni érte).

alöksz róz 2023.12.04. 11:40:58

@morph on deer: "Kár, hogy ez eddig még sehol nem vált be" - bevált az.
a felső kasztnak.

2023.12.04. 11:41:15

és azt mondják, hogy nincs elég pénz. bármennyi pénz van. a jegybank bármennyi pénzt teremthet. nincs felső korlát. csak annak a valós árufedezetét elő kell állítani. elsődlegesen árut termelve és nem fogyasztva. és az ország diplomásainak felét tömörítő főváros elsődlegesen fogyasztani akar. nem is érti, hogy árut kellene termelni. a budapesti műszaki egyetemen nem értik.

a budapesti közgazgdász egyetem se értik. a marxizmus-lenizmus után meghirdeti a szabad piacot. a fővámtéren. az akkor hogy épült?

2023.12.04. 11:46:46

@morph on deer:
amerika így működik. a legjobb magánegyetemek vannak. és választhattak donald majomfiú, és hillary a majomlány közül. a majomfiút leváltotta dzsó a szenilis vén majom. és van nagy cirkusz a médiában. a döntéshozók hátsó szobában kiegyeznek. működik? hogyne működne.

és ebből az általad preferált balliberalizmus a demokrata párt. a vén majom, előtte a majom lány, előtte annak a férje ura, volt kis maki majom, tudom, rosszizmus. és a republikánusok ugyanez pepitában. és ez a szabadság "ősházája". ez a neoliberalizmus. és egyébként a virutalitásban győzött. azt el kell ismerni. tehát ez nem egy működésképtelen rendszer, hanem egy opció.

2023.12.04. 12:12:42

@alöksz róz:
magyarországon (2011-es ksh adat) van 800 ezer diplomás.
ebből 280 ezer tanári diplomás. tegyük fel, hogy ennek fele reál, másik fele humán. 40 ezer művészeti diplomás, 270 ezer jogász közgazdász. és 30 ezer szolgálató marketinges.

*20* ezer természettudományi karos, *50* ezer műszaki egyetemi diplomás, *30* ezer agráros, *80* ezer orvosi diplomás, és *140* reál szakos tanári diplomás. ez összesen 320 ezer fő. ez 2011-es adat. az a kérdés. hogy ez 300-350 ezer ember mit akar. diplomás reálértelmiségi. és még a műszaki szakközépiskolában végzett emelt szinten érettségiző. őket kell megkérdezni célzottan. a többi kuka.

2023.12.04. 12:14:26

ennek a kb. 500 millió embernek a véleménye számít. a többi lófasz esti fényben a versenyképesség szempontjából legalább is.

2023.12.04. 12:30:02

van 500 ezer reálértelmiségi. ide értve a szakközépiskolában végzett technikust is. akire orbán viktor nem számít. mert még merkely bélák se álltak be mögé. illetve még azok se kellettek. még szlávik doktorok se. orbán egy balfasz. és nem nagyon találsz olyan kicsit is értelmes reálértelmiségit, aki ne ezt gondolná. nyilván gyurcsány is az.

az a kérdés, hogy ez a nagyjából 0,5 ember, akinek valamilyen versenyképes tudása van mi a franckarikát akar. és az kevéssé fontos, hogy a másik 5 millió választó mivel hülyítenek, akkor ha tartós recesszió jön, mert úgy kényszerpályán mozog az ország.

és szerintem most ez következik. lehet, hogy tévedek. politikai apátiába süllyed az ország. és utána a kérdés, hogyan tovább. orbán csinál néhány nindzsás videót a tiktokon. van mögötte bármi elképzelés?

G. Nagy László 2023.12.04. 12:40:55

@baalint1:

"a kerítés megépítése után kategorikusan nem engedtek be közülük senkit."

Ez egész egyszerűen valótlanság. 2015 óta igen sokan érkeztek legális úton. A kerítés csak az illegális migrációt állítja meg.

MEDVE1978 2023.12.04. 13:15:21

Kicsit más irányból fognám meg a dolgot. Az állam szerepvállalását nem lehet egy vákuumban értékelni. A történelemben eddig az összes társadalomban volt egy egyensúly a közösség és az egyén között, valahova az mindig elbillent. Az egyensúly ugye mindig kiterjedt az egyén érdekeire, gazdálkodására, részére beszerzendő javak, szolgáltatások halmazára is. A közösség ezt mindig szabályozta valahogyan, hogy a közösség érdekei is teljesüljenek. Van erre külön kitalált tudományág is, a közpolitika, ami azzal foglalkozik, hogy mikor kell állami beavatkozás egy bizonyos területen.
A liberális közpolitikai álláspont azt mondja, hogy állami beavatkozás kizárólag a piaci kudarcok megléte esetében szükséges. Piaci kudarc minden olyan piacon előfordul, ahol a piac nem megfelelő árat, termék hozzáférhetőséget, a vevők érdekeinek alapvető sérülését okozza. Ez papíron rettenetesen jól hangzik egyébként, a bibi ott van, hogy nagyon kevesen tudják megmondani, hogy egy piac mikortól kudarcos, illetve, hogy az állam hogyan tud effektíven bánni ezzel. Mondok egy példát: az olajtermékek világpiaca egyértelmű piaci kudarcnak tekintendő. Ennek az oka az, hogy a termékek kínálatát, így a termékek árát is egy kartell (OPEC) nagyon nagyon erősen befolyásolja, hogy ezzel extraprofitra tegyen szert. A világgazdaság számára ez azért világpiaci kudarc, mert a befolyásolással számos más ország milliárdnyi polgárának a boldogulását, az országok vállalatainak boldogulását stb. nehezítik. A rendszer tehát nem optimálisan üzemel, óriási rajta a profitráta, lényegében ez okozta a 70-es, 80-as évek gazdasági válságát, strukturális és társadalmi átalakulásokat indukált a fejlett világban. Ugyanakkor ezzel az állítással - mármint, hogy ez piaci kudarc - rohadtul nem értünk sokat, mert ebben az esetben az egyes kormányok szinte semmit nem tudnak beavatkozni a problémakörbe.

Nézzünk egy államilag jobban kezelhető piaci kudarcot, mondjuk a COVID járvány elejét és a maszkok történetét. A COVID járvány elején a rendelkezésre álló maszkgyártási kapacitás nagyon alacsony volt. Éppen ezért a maszkok hiánycikké és méregdrágává váltak, sokszor úgy, hogy az azokat igénylő munkakörökben (orvos, ápoló, szociális munkás stb.) sem voltak elérhetők. Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy az államnak indokolt reagálása mondjuk az lehet, hogy a maszkok behozatalában priorizálja az egészségügyi érdekeket (tehát egy magánbeszerző termékeit akár átirányítja hatósági áron az egészségügybe vagy hatósági árasítja a terméket stb.).

Akár a benzinárstop is lehet egy itt idézendő intézkedés. Az árstopok közül még ez volt az egyik legésszerűbb. A benzin ára ugyanis extrém magasságokba emelkedett az ukrán háború utáni pánik miatt, ezért szükséges volt a piac szabályozása, a beavatkozás.

Állami beavatkozás tehát azokon a területeken szükséges, ahol erős piaci kudarcok vannak. A relatív mindig az, hogy mi a piaci kudarc és ez már sokszor értékválasztás kérdése.

A viszonylag liberális gazdaságú USA-ban az egészségügy döntő része piaci alapon működik. Ezen némileg változtatott a Medicare, de még mindig nagyon erős a piaci szolgáltatói befolyás. Ezzel együtt tetten érhető az is, hogy a piac extra profitra törekszik, tehát lehet, hogy egy röntgen ára 20 USD, de ehelyett a páciens felé 100-at számláznak ki. Az egészségügyi szolgáltatások piaca tehát erősen oligopol jellegű, a vevők kiszolgáltatottságára épül. Jellemző, hogy a TOP 5 eladósodási ok között az USA-ban szerepel az egészségügyi számlák kifizetése. (Ehhez kapcsolódó sztori Pókember története. Pókember ugye úgy nyeri a képességeit, hogy megcsípi egy óriási radioaktív pók. A tipikus amerikai rész, hogy Peter Parker egy szegény ember, ezért nem orvoshoz megy a sérüléssel, bár rosszul érzi magát, hanem hazamegy, hogy kialudja magát.).

Az USA egészségügye tehát részleges piaci kudarc, mert a közösség egy része úgy véli teljesen megfelel neki, mert ki tudja fizetni, a másik része pedig reklamál a túlárazottság miatt és el akarja törölni, mert nincs elég pénze, hogy megfizesse.

Folyt köv.

MEDVE1978 2023.12.04. 13:38:40

Folytatás:

Nézzük az egyes Orbán idézeteket vagy állításokat:

" Nálunk workfare state van, tehát először dolgozni kell, és ha valaki dolgozott, annak az eredménye lesz a jólét. Nem fordítva! Fordítva nem megy! Tehát mi is jólétet akarunk a magyarok számára természetesen, de ezt nem tudja az állam garantálni."

Ez egy szlogen. A gazdaság szempontjából maga a munkavégzés teljesen indifferens, ha feleslegesen vagy nem hatékonyan történik. Észak-Korában vagy a sztálinista Szovjetúnióban is mindenki dolgozott, az aztán workfare state volt. Mégis milliók haltak éhen mindkét rendszerben.

"flat tax, a rendkívül alacsony adók, mindenki 15 százalék adót fizet."
Maga az adórendszer egy optimalizációs feladat. Ez ebben a kontextusban csak egy eszköz, hogy az állam biztosítsa a forrásokat a szükséges piaci beavatkozásaihoz. Nyilvánvaló, hogy ha az állam számára van olyan optimum, ahol alacsony adózás mellett tudja megtenni a beavatkozásait, akkor az alacsony kulcs a legjobb. Ugyanakkor van példa olyan hatékony államra is (skandinávok), amelyek magas adószinttel dolgoznak. Összességében az alacsony egységes adó rossz is lehet, amennyiben például egy államháztartásnak plusz adóbevételre van szüksége, mert mondjuk nem tudja fizetni az adósságait.

"De azért se jönnek, mert ha valahol szeretnének lenni, az nem Magyarország, mert a magyar törvények szerint egy Magyarországra érkező migráns csak azt kaphatja meg szociálisan, amit egy magyar állampolgár."

Ez nagyon szomorú, de elsősorban azért, mert a szociális leszakadás nagyon nagy része olyan embereket érint, akik már nem tudnak dolgozni, mert nyugdíjasok. Magyarországra azért érkezik kevés migráns, mert kevesebb juttatást kapnak (akár pénzbeli, akár fizikai, akár szolgáltatásbeli juttatásra gondolva), de vannak más okok is. Az egyik a nyelv ismeretlensége és viszonylag nehéz elsajátíthatósága, a másik pedig a már a célállomáson élő, ugyanabból az országból érkezett migránsok száma, közösségük nagysága, a harmadik pedig az elérhető jövedelem alacsony mivolta.

Folytköv.

nemecsekerno_007 2023.12.04. 14:30:48

Köszi, nagyon jó összefoglalás.

Addig van EU, amíg az USA-nak érdeke.

Az utóbbi 4-5 év eseményeit tekintve egyre kevésbbé .

2023.12.04. 15:52:15

@MEDVE1978:
van egy létező közigazgatás. magyarország fővárosa budapest. és a miniszteriális államrendben készítenek egy átfogó népegészséügyi tervet az országra vonatkoztatva. vannak megyeszékhelyek, illetve erről leválasztott megyei önkormányzatok (ugye budapesti értelmiség létrehozta a város vidék ellenetétet, amennyire csak lehet ideologikusan megosztani az oszágot). esztergom és érd is megyejogú, de hogy melyik megyéért felel azt nehéz érteni. esztergom és érd népe kurvára nem magyar, jogokat akar, felelősségvállalás nélkül. de legyen megyejoguk basszus. és van egy járási szintű közigazgatás 176 egyséből áll. és 3000+ településszintű. temérdek önkormányzat. nem kell ennyi.

de ezek akkor álljanak elő munkatervekkel. települési, járási, megyei hatáskörrrel és budapest országossal. a kormányzó pártok és az önkormányzatok kötelező jelleggel, az ellenzék és helyi egyesületek opcionálisan. és ezekből lehessen választani. ez lenne normalitás.

tehát lehet, hogy a miniszteriálisan kiokoskodott koncepciót választják balmazújvároson, lehet, hogy a hajdú-bihar megyei önkormányzatét és az is lehet, hogy a városi egészségügyi szolgáltatóét. ugyanazokra az erőforrásokra alapozva, amit a törvényes keretek biztosítanak. illetve a törvényhozásba olyan képviselőket kell küldeni, akik a főváros totaltárius jogrendjét megnyirbálják. ebből a szempontból mindegy, hogy fidesz, vagy nem-fidesz.

alöksz róz 2023.12.04. 16:10:07

@MEDVE1978: "Ezzel együtt tetten érhető az is, hogy a piac extra profitra törekszik, tehát lehet, hogy egy röntgen ára 20 USD, de ehelyett a páciens felé 100-at számláznak ki." - ez nálunk is megvolt a kétezres évek végén. illetve akkor biztosan, most nem tudom milyen a helyzet. (szóljon, aki tudja.) csak akkor nem a páciens, hanem a kórház felé számlázta ki a magánkézbe adott szolgáltató.

saját tapasztalat: ct vizsgálat műtét előtt. az a labor a kórházban működött, de magánkézben volt a szolgáltató. kaptam a kórházi ellátásról valami elszámolásfélét, mi mennyibe került volna ha nekem kell kifizetni. az a vizsgálat többszörös áron volt kiszámlázva a kórháznak, mint amit ugyanazért 6-7 évvel később egy magánlaborban a saját költségemre kifizettem érte.

MEDVE1978 2023.12.04. 16:54:30

"A magyar javaslat az, hogyha Ukrajnának pénzt akarunk adni, az mindenképpen történjen a költségvetésen kívül és legyen transzparens!"

Én értem, hogy kell ideológia az Ukrajnához való külpolitikai kapcsolatainkban, de nem kell ezt misztifikálni. Egyértelmű, hogy milyen érdekeink szólnak amellett, hogy az ukránokat ne támogassuk túlságosan, illetve az oroszokkal ne szakítsunk nagyon erősen. Amit viszont Orbán utána túlmisztifikál az EU-s közös fellépésről és a nemzeti fellépésről, az rizsa.

"Az állam kötelessége, hogy jólétet biztosítson mindenki számára" Én ezt átfogalmaznám: az állam kötelessége, hogy olyan feltételeket teremtsen az emberek számára, hogy jólétben élhessenek. Ez alig különbözik az előzőtől, de talán mégsem ugyanerről szól.
Az állam olyan intézkedésekkel, beavatkozásokkal is képes ezt megteremteni, ami nem a jóléti állammal van összefüggésben. Az egész poszt úgy épül fel, mintha azt érzékeltetné, hogy sok a mindenféle transzfer egy jóléti államban: tehát a munkanélküli segély, a menekültpénz, a pénzbeli juttatások. Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját.

MEDVE1978 2023.12.04. 17:09:00

@alöksz róz: Igen, csak ez az állam esetében elvileg nem lehetne elvileg akkora piaci kudarc. Arra gondolok, hogy az államnak egy elvi jó működés esetében versenyeztetnie kellene az egészségügyi piaci szolgáltatókat. Tehát, ha a CT egy használata mondjuk önköltségszinten 20-80.000 Ft alkalmanként, akkor az államnak elvileg egy kis profitrátás árra kellene ezt a versennyel kihoznia, mondjuk 22.000-88.000 Ft-ra. Nyilvánvaló, hogy ha ez nem sikerül, akkor vagy oligopol összefogás van ellene vagy sima korrupció történik. Az utóbbi szokott a gyakoribb lenni. Magánszemélyként az a különbség, hogy jóval kisebb az érdekérvényesítő képességed, mint az államnak. Tehát, ha a szolgáltatók úgy döntenek, hogy az ő haszonkulcsuk 100% magán CT esetében, akkor azt valószínűleg meg is fogják csinálni. (ez tipikusan egy állami beavatkozásos helyzet lehet).

alöksz róz 2023.12.04. 17:30:56

@MEDVE1978: sokkal jobbat tudok: nem kell eladni.

ostobaság ha eladja az állam/önkormányzat azt az üzletrészt, amiből profitot lehet kivenni, a veszteséges részét pedig megtartja magának aztán az adókból finanszírozza. pont ezt csinálták anno a máv esetében.

Reactor 2023.12.04. 17:36:18

@G. Nagy László: Kritizálja a kormányt, méghozzá jogosan. Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Úgyhogy fölösleges itt a blamát a "piacra" hárítgatni. Aki hatalmon van, azé a felelősség, az viszi a balhét. Amióta az emberiség vezetőket választott magának, ez mindig mindenhol így volt. Nincs értelme mosdatni őket, és az elbaszásaikat másokra (emeszpé, Soros, Brüsszel, EU, Atyaúristen) kenni.

G. Nagy László 2023.12.04. 17:36:23

@MEDVE1978:

Majdnem mindennel egyetértek, amit írsz.

"Én ezt átfogalmaznám: az állam kötelessége, hogy olyan feltételeket teremtsen az emberek számára, hogy jólétben élhessenek. Ez alig különbözik az előzőtől, de talán mégsem ugyanerről szól."

Érzékelem a középutasságot és szimpatizálok is azzal.

"Az állam olyan intézkedésekkel, beavatkozásokkal is képes ezt megteremteni, ami nem a jóléti állammal van összefüggésben. Az egész poszt úgy épül fel, mintha azt érzékeltetné, hogy sok a mindenféle transzfer egy jóléti államban: tehát a munkanélküli segély, a menekültpénz, a pénzbeli juttatások. Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját."

A mai, nyugati jóléti államokban valóban sok a segély, bár ott is különböző országonként. Talán Dánia ébredt leghamarabb e téren.

Igazad van: a központi szolgáltatások közé nem lehet egyenlőségjelet tenni; az újraelosztás elemei korántsem ugyanolyan hasznosak. Mentőszolgálat nélkül aligha létezhetnénk. Az oktatást is lehetne jól működtetni. De amikor az EU közvetlenül finanszírozza a palesztin terrorizmust, az például az én ízlésvilágomba már biztosan nem fér bele...

2023.12.04. 18:58:20

@alöksz róz:
ada van 10 milliós populáció. fel van osztva 20 nagyjából egyenlő részre. egyenként nagyjából 0.5 milliós populáció. ezek a fővárosi városrészek és a vármegyék. és lássuk, hogy ez a 20 tb önkormányzat milyen szolgáltatást nyújt. és hogy építenek egy szuperkórházat, vagy minden sarokra építenek egy kis kórházat. döntsék el maguk. és egy szabályozási versenyben úgy, hogy az egyes közigazgatási ugyanolyan közjogi helyzetben vannak. a főváros belső kerületeiből áll pest-buda is megye jogú.

2023.12.04. 19:10:28

@alöksz róz:
ezt döntse el 20 tb önkormányzat. hogy sokkal jobb a labort kiszervezni maszekoknak, vagy sem.

2023.12.04. 19:24:57

@alöksz róz:
pl. errefelé ki van szervezve a vérvétel egy magáncégbe. de onnantól kedve van házi vérvétel. és van aki kifizeti a mindössze 2500 forint kiszállási díjat, mert nem akar, vagy nem tud a laborba bemenni. és azt is ki lehet választani, hogy ki vegyen vért. és lehet mondani, hogy ez milyen jó, mert ez ki van szervezve.

megnéztem a honlapot. ma van dec.4. a legkorábbi vérvételi időpont jan. 15. öt hetes várakozási idő úgy, hogy ebben benne van a karácsonyi időszak is. tehát akkor ezt államosítani kell, vagy azt mondani, hogy még inkább kiszervezni. hogy legyen verseny. lehet így is, lehet úgy is. ki döntse el? a tb önkormányzat.

ki vagy mi a tb önkormányzat? 1 nagy önkormányzat az ország, régiók, vármegyék, maguk a települési önkormányzatok? melyik? egységállam legyen, vagy egységes beosztás (elaprózódnak az erőforrások, viszont van ellenpróba), vagy micsoda?

Boldeone2 2023.12.04. 19:53:10

Holott egy jóléti állam úgy is fel tud épülni, hogy mondjuk az egészségügyre, oktatásra költ rengeteget és ezzel segíti elő a munkaerő rekreációját."

Éppen ezen szférák alulfinanszírozása mutatja meg egyrészt azt, hogy abszolút nem jóléti államban élünk, másrészt azt, hogy a kitűzött államcélok sem jók!

Pl az Orbán- kormány alatt teljesen hátra csúsztunk a GDP- arányos egészségügyi kiadások tekintetében és még törekvéseket sem látunk rá, hogy javuljon a helyzet, hiszen mások a prefernciák....Egyszerűen tűrhetelen az a helyzet, ami most az egészségügyben van, és ehhez nagyban hozzájárult a kormány barbár politikája is.

Az oktatással ugyanaz a helyzet: egyhén ott is csökkent a GDP- arányos támogatás, nagyjából az elmúlt 20 éven
Nincs mire büszkének lenni, hiába tartják a 2 magyar Nobel- díjast pajzsként előre, lefelé megy a közoktatás
A tudományról nem is beszélve....

Ebben a helyzetben valóban feltehetjük a kérdést: miért is fizetünk adót? Az állam képtelen az állami alapfeladatoknak megfelelni...

2023.12.04. 20:05:11

debrecenben jelenleg 5 hét várakozási idő van egy közönséges vérvételre. nem lehet, hogy soros alex ügynökei szabotálják a munkát? vagy pintér sándor a hibás, vagy orbán mert a sátán, vagy gyurcsány, mert ő a sátán. nincs elég ember, vagy nincs elég pénz, vagy mert ki van szervezve, vagy mert nincsen eléggé, vagy máshol is így van.

ha van egy egységes beosztás, 20 vármegye, közte pest-buda, vagy buda, belső pest. legyen verseny, két fővárosi belső elektori körzet megyejoggal, külső buda, külső pest. visegrádi észak és csepeli délmegyer. és ez ugyanolyan jogokkal bír, mint baz megye. és el kell látnia cca. fél millió embert.

és hogy a betegeket összterelik egy nagy kórházba, vagy szétszedik kisebb tagintézményekbe, hogy ide, vagy oda szervezik, döntse el a tb önkormányzat. és ezt véleményezze az orvosi kamara. és az egészségügyi miniszter ellenjegyezze. ha szociális problémák vannak, akkor meglátogatja az államfő oldalán a szakállamtitkárral és visznek mikulás csomagot a gyerekklinikára, vagy valamilyen pótlólagos forrást, mert különben összeomlik az épület, vagy ha kiemelkedő eredményt érnek el, akkor elismerésüket kifejezve. és van 20 tb önkormányzat. és ugyanígy van 20 oktatási kerekasztal iskolaszékekkel, 20 közmunka tanács.

és azok eldöntik, hogy akkor robotika program legyen, vagy tanuljon meg földet művelni, és akkor lássa el magát, vagy állami gazdaság legyen, vagy finn iskola, vagy micsoda. kell egy gigantikus akkumulátorgyár a megyébe, mert úgy élen járnak az elektromobilitásban. vagy a hidrogénhajtásba fektetnek be

mindegyiknek van eu-s forrása infrastruktúrát fejleszteni.

van kerete művelődésre, egy nagy színház legyen, vagy sok kicsi, vagy balettozzanak, vagy csak azt ne. az országgyűlés azt írja elő, hogy valahol legyen balett. győr beválllalja. a többinek nem kell, de lehet. és az egyikben mórikálós népszínház lesz olcsó népszórakoztatással, a másikban meg sznobizmus, vagy kiderül, hogy kaposváron olyan színház van, hogy uramisten, mert ezt mondja a "szakma".

vagy szabadidő parkokat építenek, vagy stadiont, döntsék el a vármegyék. mindnek lesz egy focicsapata. és a határon túli kerületekkel, szabadka külső (topolya fc) induljon el szabad kártyával bács bodrog vármegyéből. mert nekünk az bács-bodrog. a nagy-magyar országos bajnokságban.

ez a magyar tradíció visszaállítás, a nemesi vármegyék félszuverén státuszt kapnak. vivát. éljen a magyar szabadság, éljen a haza. második reformkor.

Reactor 2023.12.04. 20:43:27

@Boldeone2: Nem viccből van ennyi adócsaló, adóelkerülő. Ha az ember azt látja, hogy konstans fizet gigantikus összegeket, és egy nagy kalap szart se kap helyette, előbb-utóbb a leghülyébbekben is felködlik a "mi a fsz értelme van az egésznek" kérdés...
Szerencsére minden egyéb irreleváns, inszignifikáns faszságra jut elegendő pénz - plakátkampány, Gyagyás Tóni minisztériuma, Plágium Pali nyúltenyésztési szakkönyve, Bánsági Magyar Napok, zsidaj emlékezet háza, stadion...lehetne napestig sorolni - csak amire kéne, arra valahogy sosincs. Minek is jól működő egészségügy? Ha majd valami hülye ferde megint denevérszart vacsorázik és jön egy újabb járvány, legfeljebb becsukjuk hét lakat alá a lakosságot mint annakelőtte. Az ingyé' van.

2023.12.04. 21:06:02

@Reactor:
a közmédiára elköltenek évi 142 milliárdot. erre mindenki azt mondja, hogy ez nagyon sok. de ha van rendezett közigazgatás és az ország be van osztva 12 régióra, akkor havi 1 milliárd forint regionális televíziózásra már nem tűnik olyan nagyon soknak. vagy ha van osztva 20 vármegyére, akkor havi 500 millió a tévére és ahhoz kapcsolódó közművelődésre már nem annyira nagyon sok, mert ezt még el kell osztani a kisebb városi televíziók között.

csak ez esetben budapesten a médiaköltségvetés megzuhan. és úgy kerülne ki a fideszes, hogy drága bolgár úr és társaik nem kerülnének vissza, hanem akkor városrészeknek legyen tévéje, szerepeljen belső buda megyei tévének a programjában a karmalita ura és parancsolja, belső pest tévéjének operatőre felveszi a parlamenti közvetítést, és annyi pénzből gazdálkodnak, mint a megyei közgyűlések. és lehetnek nagy országos kulturális projektek regionálisan, szerte az országban.

a probléma az, hogy a vidék úgy emelhető fel valamelyest, hogy budapestet le kell nyomni. vagy nem kellene szétlopni az uniós forrásokat, de egységállami keretek között szét lesz lopva, és majdnem mindegy, hogy fidesz, vagy nem fidesz. és ha ezt a totális jogegységet feladja az ország, akkor annak nagy vesztese lenne budapest.

budapest az, amelyik túlkölt. fent kell tartani több százezer jogászt, közgazdászt. színházat minden sarokra. közintézmény közintézmény hátán miközben 100 budapestiből 100 azt mondja, hogy kisebb államot, nem kell ennyi minisztérium, pfúj, zárják be a temérdek hivatalt basszus. ha a vidék átmenetileg nem nyomja le a fővárost, akkor az lesz a kérdés, hogy szivárványosak vonuljanak pávatollal, vagy barnában kakastollal. milyen lehet a world press photo a nemzeti galériában. az egy amszterdami intézet, állítsa ki a holland nagykövetség.

2023.12.04. 21:32:52

@Reactor:
az egészségügyi is úgy reformáltható, hogy vannak tb önkormányzatok. nem több párt, hogy ilyen oldal, olyan oldal, narancsosok, zöldek, barnák, lilások, fel vörösök proletárok, nem így van pluarizmus, hanem a rendezett közigazgatás kereteiből adódóan. félszuverén országrészek vannak. és valakik politikai döntéseket hoznak. úgy, hogy a környező közigazgatási egységekben van ellenpróba.

bevezetik a "finn iskolát" az egyik vármegyében. és azt látjuk, hogy hoppácska, az országos kompetencia mérésen emelkednek az eredmények. vagy azt, hogy a gyerek szerint szipiszupi az iskola, de még rosszabbul teljesítenek, mert katonás rend kell, "poroszos iskola". ezt majd eldönti a megyei tanács oktatási hivatala. és lássuk, hogy akkor az egyikben elég menő ez a táncház, a másikban a sakk, a harmadikban a szpartakiád. és az abban kidolgozott programot vegyük át, mert van egy jól sikerült úszóprogram, a másikban meg sikeresen integrálták a robotikát, és a csillagászati előadásokon csak ámulunk, bámulunk. mert azt abból kiművelték. a másikban meg népi iparművészet és a táncház mozgalom kapott prioritást. vagy esetleg valamelyik egyházmegyében kitalálnak egy szerethető vallási programsorozatot, ami az általános emberségre is nevel és nemcsak arra, hogy bólogassál a papoknak, mint semjén doktor. vagy egyik vármegyében olyan focisuli lesz, hogy sorra neveli ki a kis szoboszlaikat.

nyilván kell egy minimális alaprogram. mindez szabályozási versenyben dőlhet el. véleményem szerint. a város, a vidék, vagy a vármegye fel van ruházva jogokkal és eldöntik, hogy szélerőműveket kell telepíteni, kapjon az prioritást. egy megye úgy dönt. és látjuk, hogy ez kibaszottul jó, hasonló adottságú területen is bevezetik, vagy kurvára nem. nyilván előtte megnézhetik, hogy máshol hogy csinálták.

félszuverén közigazgatási egységek szabályozási versenyéből adódik a versenyképesség és a felzárkózás .vagy nem adódik. mert ez nem a tuti. olyan nincsen.

Reactor 2023.12.04. 21:44:37

@cvsvrs: Igen, meglehet, hogy Budapest veszítene valamit, valamennyit. Sajna-bajna nincs végtelen pénz, örökélet, ingyen lőszer, ha valakinek adsz, azt valahonnét el kell venni. Még mindig jobb annál, minthogy az ország élhető közegei 90%-ban a fővárosban találhatóak, minden-minden oda összpontosul, a maradék 10%-on meg osztozzon a fennmaradó 90 ezer négyzetkilométer. És ha vesztes lesz Budapest? Ez van, nem lehet mindig nyerni. Inkább a főváros "veszítsen" mint az ország többi része.
Bánom is én, konkrétan hogyan, miből oldják meg - csak oldják meg. Ez a dolguk, ott áll az Alkotmányban. A hogyant már nekik kell tudni. Ha nem tudják, semmi keresnivalójuk a trónszéken.

2023.12.04. 22:25:31

@Reactor:
ha lenne külső, belső buda, pest és csepel megye. a budapesti 2.5 milliós agglomeráció 5 vármegye. akkor azért egyenként 500 km2. egy vármegye meg 5,000 km2. és az infrastruktúra a fővárosban 10x koncentráltabb. nem adódna olyan hatalmas veszteség, csak a budapest világváros programot el kellene felejteni addig, amíg nem jön egy olyan nemzedék, amelyik feltalálókkal teli. és lehet, hogy az nem jön a közeljövőben.

de lehet, hogy fel tud emelkedni valamelyest miskolc, vagy szegeden azt mondják, hogy van két orvosi nobel díjasuk, akkor csináljanak egy európai hírű biokémai intézetet, kapjon prioritást és hozzanak vendégprofesszorokat. és ez vagy bejön, vagy nem jön be. mert lehet, hogy temérdek pénzt elköltenek gyógyszerészetre és semmilyen kutatási eredmények nem lesznek. amira a professzorok mondják, hogy azt mondják, hogy az a pénz még így kevés volt, még sokkal többet kell költeni. és van egy olyan veszélye ennek, hogy ezek a félmilliós félszuverén vármegyék túl kicsik. ezt a szétaprózódott a településszerkezetet hozta a történelem, mongoltatárok, oszmántörökök átvonultak. a habsburgok létrehozták budapestet. (az első népszámláláson ii. józsef idején mindenki nagy meglepetésére a legnépesebb város debrecen. kicsivel népesebb, mint az akkor még különálló buda, pest, és pozsony. ráadásul protestáns. elrendelik, hogy be kell költöztetni katolikusokat és le kell nyomni. de nem az kell, hogy akkor most újra debrecen diktáljon. hanem legyen egységes közigazgatás.

hanem ha győrban azt mondják, hogy táncszínház kap prioritást, akkor balettoznak, diósgyőrben a várszínház, akkor kardozzanak. pécsett meg a dalszínház, akkor daloljanak. szegeden meg kiművelik, hogy egy baszott nagy téren egy baszott nagy szabad téri színpadon hogyan kell színházasdit csinálni. szabad téri játékokra költenek. budapesten azt mondják, hogy filmszínház, az a mainstream, és legyen még opera, operett, mert az olyan magyarosch és legyen underground színházasdi, mert esetleg abból is lehet csinálni a többség által szerethetőt. vagy nem lehet, és akkor felháborodik a nép, hogy ezek a pestiek mennyi kultúrmocskot állítanak elő. lehessen kísérletezni olyan művészekkel, akik közül senki se százas, és csináljanak egy kísérleti underground művész színházat, amit a közönség vagy nagyon imád, vagy utál. legyen ilyen is, de úgy, hogy székesfehérvárt és veszrémban nagy klasszikusokat játszanak. mert azzal olyan nagyon mellélőni nem lehet. és akkor van mindenféle színház.

lehet ezt koordinálni szakmai alapon regionálisan, vagy a kultúrpolitikát megvitatni országosan. országrészek kapjanak politikai döntéshozatali lehetőséget úgy, hogy azért maradjon meg a minisztériumi ellenjegyzés lehetősége. viszont innentől kezdve szabályozási verseny van és esélyegyenlőség abban az értelemben, hogy a leszakadó országrészeknek is jut valamennyi. és oda lehet menni, hogy akkor ezt így és így, mert az a legjobb gyakorlat. és azt mondják, hogy jé, tényleg. nem konteó, soros alex, szabadkőművesek, vagy akármi. és az beválik. vagy nem válik be, mert a finn iskola finnországban működik és borsodban már nem, vagy nem feltétlen. és ezt eldöntetik a miskolci egyetemen.

Reactor 2023.12.04. 23:20:09

@cvsvrs: Akkor addig elfelejtik a "Budapest világváros" programot. Csak nem fognak belehalni. Aki pedig mégis, azért nem lesz kár.

alöksz róz 2023.12.05. 10:33:50

@G. Nagy László: mi a te megfejtésed a nulla gyerekre?
ez még kimaradt.

szerintem a liberális nevelés :-)))

2023.12.05. 10:48:53

@Reactor:
a budapest világváros programot sem kell teljesen feladni, csak nem lehet mindent annak alárendelni. ami a baller koncepció. és az akadémikus értelmiség elképzelése is ez egyébként. az akadémiai intézetek 95%-a budapesten van. lehetne akár 100% is. és úgy vidéken maradjanak csak főiskolák. az msc képzés budapesten van. ebből létrejön egy magyar szellemi elit. ami idevonzza a tőkét. budapest majdnem olyan gazdag lesz, mint bécs. és a jövedelmek meg majd szépen lecsorognak vidékre.

ez egy legitim koncecpió. csak budapest már közelítőleg olyan gazdag, mint bécs. és nem lett a magyar szellemi elit gyűjtőhelye finoman szólva. és aki vidékről költözik az leginkább nyugatra megy. mert egy nyugati kisváros is sokkal jobb lehetőségeket kínál, mint a magyar főváros. annak ellenére, hogy budapesten van pénz. tehát nem arról van szó, hogy mindenkinek csak egy parizeres zsemle jutna. 2021-ben a vásárlóerő paritáson mért pénzköltés az európai unió átlagának 156%-a az eurostat szerint. ha még nincs is ekkora jólét, akkor se állt össze ez az elit. ennek egyébként etnikai okai vannak. budapesti etnikum nem magyar. és nem arról van szó, hogy az asszimilálódott németek, zsidók, és a gettósítással beköltöző cigányok rosszabbak lennének az átlagnál, csak nem jobbak.

és még csak arról sincs szó, hogy a nem magyar származásúakat el kell űzni. hanem szóródniuk kellene. lehet menni szegedre, pécsre, győrbe, diósgyőrbe, székesfehérvárra, veszprémbe, debrecenbe, egerbe, sárospatakra, salgótarjánba. lehet menni nógrádba is. és ha nem tetszik, akkor külföldre. és ha budapest biologikusan is magyarrá válik, akkor lehet a nemzet fővárosa, és utána lehet világváros projekt demokratikusan legalább is.

alöksz róz 2023.12.05. 10:52:12

@cvsvrs: de miért a matektanár döntse el, mi legyen az országgal?

G. Nagy László 2023.12.05. 11:10:34

@alöksz róz:

"mi a te megfejtésed a nulla gyerekre?"

Ez sem egyfaktoros téma.

Szerintem a leggyakoribb ok, hogy az érintett nem talál (időben) megfelelő társat.
A második, hogy van társ, akarnak is, csak nem jön össze.
A harmadik - és ez már elég ritka - hogy a nőben nem is születik meg a késztetés az anyaságra. Gyanítom, hogy gyerekkori trauma lehet az ok az esetek oroszlánrészében.
A negyedik - és hitem szerint ez a legritkább - a klímahiszti.

alöksz róz 2023.12.05. 11:49:33

@G. Nagy László: jó, ez szerintem se annyira egyfaktoros.
a klímahisztinek sincs hozzá túl sok köze, az csak kifogás.
a másodikhoz se lehet sok mindent hozzátenni, amennyiben nem az életkor miatt nem jön össze.

a harmadik viszont nem olyan ritka szerintem, valamennyire ismerem a jelenlegi harmincas női korosztályt, de ez nyilván nem reprezentatív. felületesen sima önzőségnek lehetne nevezni. de valami oka csak van annak is.
az első a legjellemzőbb, de miért nem találnak (időben) társat, az nagyon jó kérdés...

hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma.
(és még nyilván erre tesz rá egy lapáttal az önbizalomhiány, a klímahiszti, a neszüljgyereket kampány meg ilyenek.)

2023.12.05. 11:50:30

@alöksz róz:
elsődlegesen a matektanárok képesek koncepciókat gyártani. idealistát, realistát, racionálisat, irracionálisat, akármilyet. nemzetközit, nemzetit, kifejezetten etnicistát, kommunistát, fasisztát. akármilyet. és a műszaki értelmiség képes arra, hogy ezeket részlegesen megvalósítsa. és az orvosok arra vannak szakosodva, hogy a hibákat kijavítsák. a politika iránt érdeklődő programozók képesek politikai programokat írni. elsősorban ez a reálértelmiségi kör képes arra, hogy felzárkóztasson egy országot.

1989-ban kínában hatalomba került csiang cömin villamosmérnök.az utódja hu csintao hidraulikus mérnök, a jelenleg hivatalban levő hszi csinping vegyészmérnök. a kínai egyetemen a természettudományi karon kapnak ideologikus képzést, marxizmus-lenizmust, maoizmust (nyilván rájönnek, hogy az hülyeség, viszont megtanulják azt, amit a politikatudósok is tudnak) és mellette a földeken dolgozniuk is kell. és ez a társadalmi munka, építőtáborosdi összekovácsolja őket. és mivel egypártrendszer van és az értelmiségnek kvázi kötelező belépnie az állampártba, ezért ott vannak nemcsak a politikai kongresszusokon, nemcsak a szakmai konferenciákon és tömegével kiválasztódnak.

2023.12.05. 12:10:44

@alöksz róz:
az alacsony gyerekszám biologikusan a túlzott keveredésből adódik. abból, hogy az emberek túlságosan sokfélék és ez a párválasztást nehézkessé teszi.

van egy apád és egy anyád. egy generációra visszamenőleg 2 szülőd. van négy nagyszülőd. N generációra visszamenőleg 2^N. egy nemzedék legyen 33 év, ezerszáz évre visszamenőleg 2^33. ami cca. 8 milliárd. nagyjából jelenlegi populáció méret. istván király idején nem élt ennyi ember a földön, mint amennyi felmenője van elvben valakinek. nyilván azért nem ilyen egyszerű a valóság, mert rokonok házasodnak. és vannak, akiknek kevés ősük van, és vannak nagyon nagyon sokfelől erednek. és ezek összekeverednek, akkor politikai abból adódnak konfliktusok. a ballerek a sokféleséget hirdetik meg, a zsidó nőág is sokféle, a jobberek a natív gondolkodást. ugyan lenyomják a ballereket, de maguk is sokféle natívok. és ebből lesz egy politikai széthúzás és nehézkes párválasztás.

alöksz róz 2023.12.05. 12:17:54

@cvsvrs: "elsődlegesen a matektanárok képesek koncepciókat gyártani." - nebassz... de milyeneket? :DD
a 2^33-ból nem jön ki a gyerekvállalás.

alöksz róz 2023.12.05. 12:20:10

@cvsvrs: "az alacsony gyerekszám biologikusan a túlzott keveredésből adódik. abból, hogy az emberek túlságosan sokfélék és ez a párválasztást nehézkessé teszi." - ne komolytalankodj.
a magyar nép már eleve egy törzsszövetség volt, plusz befogadott németet, kazárt, kunt stb. ez nem volt probléma.

2023.12.05. 12:47:58

@alöksz róz:
a németek, a zsidók szanaszét laktak az országban. kisebbségként mindenfelé jelen voltak. debrecenben is volt német utca, a mai széchenyi utca. a mai széchenyi kert az régen a zsidókert volt. csak aztán a németek kitelepítették a zsidókat, a zsidók a németeket. és ebből következően a genetika eloszlása nem sima lefutású, közelítőleg sem egyenletes. van egy tippem, hogy ez okozza a problémát. tehát nem arról van szó, hogy ez vagy az a jó, vagy a rossz származás. hanem van egy budapesti etnikum és egy magyarisztán.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 13:49:15

@alöksz róz:

"hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma."

Nem fogod elhinni, de ebben egyetértünk. Csak annyiban egészítem ki, hogy az extrafullos fészek után megjelennek a további igények, úgymint jobb kocsi, drágább nyaralás, költekezési verseny az ismerősökkel stb. Mondjuk ezt részben lefedi a csakénvagyokfontos effektus.

2023.12.05. 14:23:57

@alöksz róz:
dehogy nem jön ki. ha a népesség többsége natív (kevés őstől ered), akkor a fiú elveszi egy ötöd, hatod leány unokatestvérét, aki genetikailag viszonylag közel áll hozzá, csak éppen a nincs y kromoszómája. és az esetleges rejtett génhibák a rekombináció a következtében a legtöbb esetben még így is kijavítódnak. könnyű a párválasztás, és a pártoskodás sem túlságon erőteljes, a népesség közelítőleg egyféle. genetikusan a patriciusok se sokban különböznek a plebejusoktól. hiszen ők valójában a szerecsétenebb sorsú rokonaik. támogatják a szorgalmasebbakat, tehetségesebbeket. és így nincs politikai széthúzás és van társadalmi mobilitás.

és ez nagyon is összefügg az elemi biológiával. és ezzel az elemi hatványozással. mert hogy ez a túlzott keveredéssel könnyen el tud romlani.

2023.12.05. 14:57:51

@alöksz róz:
szoboszlai dominik a sztárfocista. ő nem hajdúsági identitású. hanem már egy összvér kiválóság. elmegy még keveredni liverpoolba, mert euro milliárdokat kereshet, hogy a felesége tejbe vajba füröszthesse a gyermekét akkor, ha egyáltalán akar szülni. na most ez éppenséggel jól is működhet. mert így készülnek a címlapfotók, és lehet, hogy valóban olyan boldog családi életet élnek, mint ami a bulvárlapokból kitűnik. és az is lehet, hogy a natív angolok elzavarják a francba. azt mondják a kocsmában, hogy húzzon el is egy "szobó", vagy kicsoda. ebben van a nagy nyereség lehetősége és van benne kockázat.

ha ő vitéz szoboszlai szoboszlai dominik akar lenne, aki visszatérvén az ősei városába megalapítja a hajdúsági focisult, a hajdúszoboszlói standon elvesz egy szép lányt, akkor ezzel sokkal kevesebb pénzt keres, cserébe emelnek neki egy szobrot. úgy a fiainak hajdú, hajtó, keleties cowboy identitása lesz, úgy van örökölt szoboszlói birtokuk, szállodarészvénye. a fiainak is könnyű lenne a párválasztás. melyik lánynak ne kellenének ezek a szoboszlai fiúk a szoboszlói strandon.

csak neki nincs ilyen identiátása. menjen el liverpoolba, elvesz egy félvietnámit, aki vagy szül neki gyereket, vagy nem szül, ha mégis, akkor tejben vajban fürösztik úgy, hogy a nörsz pelenkázza, és egyébként a játékosügynökök eladják valahová, mert ha nem adják el, akkor nem lehet pénzt keresni, multikulturális lesz. és lehet, hogy ilyenné válik a világ. ez a jövő. ez kétséges, viszont nem lehetetlen.

alöksz róz 2023.12.05. 15:08:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: elhiszem, nagy okosságot írtam :-)))

igen, részben lefedi (meg főleg hogy egymást erősíti). és a partnerrel szemben támasztott irreális elvárások is ezekből fakadnak.

(meg hogy nem tudják egymást tolerálni. de ez már inkább az utóbbiból)

alöksz róz 2023.12.05. 15:17:36

@cvsvrs: szerintem meg biologikusan az evolúcióból, fiziologikusan meg a környezeti hatásokból.

alöksz róz 2023.12.05. 15:22:12

@alöksz róz: "fiziologikusan meg a környezeti hatásokból." - sok a gyógyszer, vegyszer, hormon. a kajában is, vízben is.

plusz úgy élnek a nagyvárosban az emberek, mint az állatkertben az állatok, azok is jóval kevésbé szaporodnak.

2023.12.05. 15:56:30

@alöksz róz:
nyilván belejátszik a temészeti környezettő való elszakadás és a kemikáliák is. a kevert népességben (tehát ahol az emberek sokfelől erednek) jóval nehezebb a párválasztás és sokkal nagyobb a széthúzás (mert hogy az emberek túlságosan sokfélék), mint natív környezetben.

2023.12.05. 17:10:09

@alöksz róz:
a probléma még a totális versenynek kitett társadalom.

termelői környezetben ez például folyamatos munkarendet jelent, 24 órás termelés, 2×12 vagy 3×8 órás műszakváltás, felboruló bioritmus, nyomott munkabérekkel nem egy leányálom. korlátozott a szórakozási lehetőség, mert ha valaki este hatkor megy haza, vagy este tízkor a munkából, egy üzemcsarnokból, ahol természetes fény sincs, ablakok se, úgy van megépítve, mint egy börtön, akkor utána már nincs túl sok kedve szórakozni. ha pihenőnapja van, akkor utána reggel hatra kell mennie munkába. fogyasztói környezetben se jó, mert élvhajhász életmód uralkodik el. mindenki úgy akar élvezkedni, mintha nem lenne holnap. és folyamatosan az sem lehet.

G. Nagy László 2023.12.05. 17:28:11

@alöksz róz: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

"az első a legjellemzőbb, de miért nem találnak (időben) társat, az nagyon jó kérdés..."

Ez egy nagyon szimpla kérdés. Egy fajdkakasnak egyszerű a léte: MINDEN tyúkkal párzik, aki hagyja magát. A tyúknak is egyszerű a dolga, kiválasztja a legimpozánsabb hímet, és odafekszik elé. A homo sapiens nem így működik. Mi válogatósak vagyunk, mindkét nem. Ráadásul már nem is falvakban élünk, ahol naponta találkozunk mind a húsz potenciális jelölttel, akiből egyáltalán választani lehet. Múltkor már írtam: kb. 150 nővel randizhattam életem során, de nem sok volt köztük, akire azt mondanám, hogy tökéletes választás. Na most gondolj azokra, akik még ennyi lehetőséggel sem bírnak. Elég sokan vannak, akik két kezükön meg tudják számolni, hányan álltak szóba velük. Egy ilyen szűk merítésből érthetően nehéz méltó társat találni.

"hitem szerint (:D) az újfajta evolúciós stratégia némi túltengése (előbb legyen extrafullos a fészek, csak aztán jöhet a tojás) és a liberális csakénvagyokafontos nevelés erősíti fel egymást annyira, hogy ilyen magas a gyermektelenek száma."

Ez viszont már a hülyeség kategóriája. Férfiként 30-35 éves korára az ember képes felépíteni egy egész jó egzisztenciát - minimum egy saját lakást össze lehet lapátolni addig. Ez már elégséges bázis a családalapításhoz. Ennél kevesebbel én se vágtam volna bele, de nem kell extrafullos kégli, meg semmi elérhetetlen szarság. Ráadásul amíg az egzisztenciádat építgeted, párhuzamosan a nőket is hajkurászod. Optimális esetben időben összejön minden. Az a nő pedig egyenesen idióta, aki vágyik is gyerekre, a társ is megvan, a pénz is oké, de valamiért mégis halogatja. Az ilyen megérdemli, hogy kifusson az időből és csúnyán koppanjon.

Reactor 2023.12.05. 17:37:41

@cvsvrs: Ha a főváros az akadálya annak, hogy a vidék nem fejlődik, akkor bizony visszább lehet fogni a "Budapest világváros" álmodozást. A Demszky-patkány óta látjuk, hogy ez az út sehová sem vezet. A fővárosból nem lesz világváros se így, se úgy, az ország maradék 99%-a meg pusztul lefelé.
És igen: decentralizálni kell, mégpedig sürgősen. Lehetőleg már tegnap. Ugyanis ilyen a világon nincs, hogy a komplett civilizációt egy szűk kis területre koncentráljuk, a többiek meg kapják be. Ja, de, van: a Macskajajban látott lepusztult délszláv szarfészkekben, ahol félvad prosztók tanyáznak.

Sadist 2023.12.05. 18:01:07

A katasztrofális demográfiát tekintve közelében se vagytok a helyes megfejtésnek.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Total_Fertility_Rate_for_6_Regions_and_the_World%2C_1950-2100%2C_UN2022.svg/1024px-Total_Fertility_Rate_for_6_Regions_and_the_World%2C_1950-2100%2C_UN2022.svg.png

Tessék ránézni az ábrára! Na mi volt a 60-as, 70-es években? Hormonális fogamzásgátlás, szexuális forradalom, abortusz legalizálása, feminizmus berobbanása, nők tömeges részvétele a munkaerőpiacon.
A jólétnek csak marginális hatása van a fertilitási rátára. Paradox dolog, de pl. közvetlenül a háborúk után vagy még alatta is meg szokott ugrani, pedig az nem szokott jóléttel járni, lásd pl. a legatyásodott Németország a II. VH után.

Valamelyik másik posztnál már írtam, hogy alapvetően a nők szabadjára engedett hipergámiája a felelős a modern társadalmak demográfiai válságáért. A fentebb felsorolt dolgoknak köszönhetően már nem kell viselniük a rövidtávú szexuális párválasztási stratégiájuk következményeit, simán megtehetik, hogy 30-35 éves korukig pörögjenek a faszkörhintán.
Amikor meg eljön az idő, hogy akkor családot alapítsanak, nehezebben találnak olyan férfit, aki tanultabb, képzettebb, többet keres náluk, mert azzal, hogy elárasztották a munkaerőpiacot, egyrészt letörték a béreket, másrészt drasztikusan lecsökkentették azoknak a férfiaknak a számát, akik szóba jöhetnek, mint potenciális hosszútávú partner.

Sadist 2023.12.05. 18:17:59

@Wildhunt: A csehek "baby boomjáról" egy cikk: www.czso.cz/documents/10180/23196876/kocourkova2011.pdf/1437d003-40cc-49b4-8ef0-7697e02c5c8d?version=1.0

"According to the current Czech government, it should not be the aim of family policy to
‘force’ mothers to go back to work earlier at the expense of family life. Czech society still
takes a critical view of institutional care for children up to the age of 3, owing to the situation
before 1990, when employment was mandatory, so women were forced to leave very young
children at a nursery so that they could work."

Váó, lehet, hogy mégis működnek az évezredes nemi szerepek, hogy anyu otthon van a gyerekekkel, apu meg dolgozik? :) Mondjuk az 1.7 még mindig messze van a 2.1-től, de legalább az irány valamivel jobb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 18:24:14

@G. Nagy László:

"Férfiként 30-35 éves korára az ember képes felépíteni egy egész jó egzisztenciát - minimum egy saját lakást össze lehet lapátolni addig."

Amit egy válással simán el is veszít, ha van gyerek. Utána pedig már nem lesz olyan kívánatos parti. Magam is ismerek olyan nőt, aki két férfit is kiforgatott ily módon a lakásából, ui. az elsőtől szerzettet elbukta egy bankhitellel. Jó, ez extrém eset, biztos nem túl gyakori.

"Az a nő pedig egyenesen idióta, aki vágyik is gyerekre, a társ is megvan, a pénz is oké, de valamiért mégis halogatja."

Ok lehet a karrier megtörése, főleg ha több gyereket akar. Bolti eladónál meg irodai aktatologatónál ez nyilván nem szempont, kvalifikáltabb szakmákban viszont az lehet.

Sadist 2023.12.05. 18:26:10

@G. Nagy László: "Szerintem a leggyakoribb ok, hogy az érintett nem talál (időben) megfelelő társat."

Na és miért nem találnak "megfelelő" társat? Azért, mert a közel végtelen kínálat miatt kilométeres elváráslistájuk lehet és az arany dákójú atyaúristen se elég "megfelelő".
www.ted.com/talks/barry_schwartz_the_paradox_of_choice
Elég régóta ismert ez a pszichológiai jelenség az élet minden területén, viszont a nők párválasztására különösen jellemző.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 18:27:22

@Sadist:

Nem kell ahhiz feltétlenül mandatory employment, elég ha egy fizetésből nem tudnak megélni.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:33:12

@Sadist:

"Valamelyik másik posztnál már írtam, hogy alapvetően a nők szabadjára engedett hipergámiája a felelős a modern társadalmak demográfiai válságáért. A fentebb felsorolt dolgoknak köszönhetően már nem kell viselniük a rövidtávú szexuális párválasztási stratégiájuk következményeit, simán megtehetik, hogy 30-35 éves korukig pörögjenek a faszkörhintán."

Csupán néhány megjegyzés:

1. A szóhasználat szerintem nem megfelelő. A nők hipergámiája ugyanis minden olyan társadalomban szabadjára van engedve, ahol nem előre elrendeltek a házasságok. Talán a szexuális szabadságra gondolsz...

2. Ismerek olyan a saját generációmból is, meg a mai fiatal csajok közül is, akire illik a leírás: pörög a faszkörhintán. De az egészen bizonyos, hogy a többséget nem ez az attitűd jellemzi.

3. Igazi hülye az a nő, aki nem tud leszállni e körhintáról. Volt dolgom ilyen csajokkal és látom a facebookon: szinte mind férjhez ment és gyerekeket szült azóta. Ez nem az az életforma, amibe feltétlenül bele kell ragadni.

4. Mi a te konkrét javaslatod?

G. Nagy László 2023.12.05. 18:36:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ok lehet a karrier megtörése, főleg ha több gyereket akar. Bolti eladónál meg irodai aktatologatónál ez nyilván nem szempont, kvalifikáltabb szakmákban viszont az lehet."

Világos, elsősorban erre gondoltam. (A bulikázás már nem elégséges ok ehhez.) Nyilván nem könnyű a matek, de ha egy nő igazán vágyik az anyaságra, úgy 40 éves kora előtt lépnie kell. A karriernek nincs ilyen időkorlátja.

Sadist 2023.12.05. 18:41:01

@G. Nagy László: "A homo sapiens nem így működik. Mi válogatósak vagyunk, mindkét nem."

Kurvára nem. A válogatósság női sport, a férfiak pont, hogy nem elég válogatósak.
Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel. Mondjuk nem csoda, tekintve hogy a társadalom, a kultúra, az egész korszellem azzal tömi a férfiak fejét, hogy értéktelenek vagy legjobb esetben is csak egy szinten vannak a nőkkel, úgyhogy tegyék össze a két kezüket és érezzék nagyon megtisztelve magukat, ha valamelyik megengedi, hogy a párjuk lehessen. A fiatal fiúkat, férfiakat arra kéne megtanítani, hogy igenis legyenek minél válogatósabbak.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:47:14

@Sadist:

"A fiatal fiúkat, férfiakat arra kéne megtanítani, hogy igenis legyenek minél válogatósabbak."

Mélyen egyetértek.

"Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

Világos. Igénytelenek, kényelmesek, találhattak volna sokkal jobbat is. Látok én is ilyeneket szép számmal.

"Kurvára nem. A válogatósság női sport, a férfiak pont, hogy nem elég válogatósak."

Az állatvilágban azoknál a fajoknál jellemző, hogy a nőstény válogatós, a hím meg nem, ahol a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A homo sapiens hímje nagyon is aktívan részt vesz, ezért GENETIKAI TÖRVÉNYSZERŰSÉG, hogy megnézi, kit termékenyít meg. Alapvetően válogatós a férfiak többsége is, én meg pláne...

alöksz róz 2023.12.05. 18:48:40

@G. Nagy László: nem nem, az csak egy hasonlat, amire ráugrottál. az egzisztencia kell előtte, az akart lenni a fullos fészek...

alöksz róz 2023.12.05. 18:55:20

@Sadist: ez szép, de ott is csökkent, ahol nincs szabadjára engedve.

G. Nagy László 2023.12.05. 18:59:26

@alöksz róz:

"az egzisztencia kell előtte, az akart lenni a fullos fészek..."

Ha Ádám 35 éves, Éva pedig 27, úgy pont kerestek már annyit, hogy biztonsággal belevághatnak, miközben a biológiai óra sem ketyeg még vészesen. Sokkal előbb felelőtlenség. Sokkal később meg lehetetlen.

alöksz róz 2023.12.05. 18:59:36

@G. Nagy László: régen nem voltak válogatósak? afrikába nem válogatósak? a dk-ázsiai óriásvárosokban nem válogatósak?

alöksz róz 2023.12.05. 19:02:11

@G. Nagy László: ja, kb ez lenne az alap.
na de erre erősít még rá a liberális nevelés, azért tolódik kijjebb.

G. Nagy László 2023.12.05. 19:02:48

@alöksz róz: De. De. és De. Minden korban és kultúrában.

alöksz róz 2023.12.05. 19:02:48

@alöksz róz: valamiben van igazsága a sadistnak

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 20:19:59

@Sadist:

A telefonoknál hiányoltam a vibrátorral egybeépített verziót, pedig minden telefonban már eleve benn van a vibramotor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 20:35:54

@G. Nagy László:

"A karriernek nincs ilyen időkorlátja."

Sajnos van. Míg a nő a gyerekeket neveli - mondjuk legyen csak 2 éves korig, négy-hat év időt ad a vele egykorú és fiatalabb kollégáknak, hogy megelőzzék. Ezt sok területen nehéz behozni.

G. Nagy László 2023.12.05. 20:40:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem te sem kérdőjelezed meg azt, hogy negyven fölött létezik karrierépítés, de problémamentes terhesség és szülés nemigen.

alöksz róz 2023.12.05. 20:58:13

@Sadist: "Azért, mert a közel végtelen kínálat miatt kilométeres elváráslistájuk lehet és az arany dákójú atyaúristen se elég "megfelelő"." - ez jó.
de a közel végtelen kínálat miatt van?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.12.05. 22:11:31

@Sadist: anyád hogy szart ekkora barmot a világra?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.05. 23:08:17

@G. Nagy László:

Természetesen nem vonom kétségbe. Azt állítom, hogy az életkor növekedésével és a munkából kiesés hosszával, valamint szakterülettől, munkahelytől függő mértékben csökken a sikeres karrierépítés esélye. Ebben az is benne van, hogy egy-egy területen nem csökken.

Ez férfiakra is igaz, de ők munkából való kiesés nélkül is csinálhatnak gyereket. Kivételt képeznek természetesen a gyereket szülő férfiak.

Soha nem felejtem azt a pár éves hírt plusz fényképet egy nőből férfivá operált lényről, amely gyereket ellett egy férfiból nővé operált lénynek.

Boldeone2 2023.12.05. 23:18:08

@Sadist: mert azzal, hogy elárasztották a munkaerőpiacot, egyrészt letörték a béreket, másrészt drasztikusan lecsökkentették azoknak a férfiaknak a számát, akik szóba jöhetnek, mint potenciális hosszútávú partner."

- Te ostoba! Ha jóval több ember dolgozik, az több munkahelyet jelent, egyúttal nagyobb GDP- is, tehát nem letörik a béreket, hanem feljebb emelik, meg az általános életszínvonalat is. Nem beszélve arról, hogy a női munkahelyek betöltése nélkül - ápolónők, tanítónők, eladónők- azonnal összeomlana a társadalom. Már így is százezer külfőldi dolgozik Magyarországon

Boldeone2 2023.12.05. 23:26:53

@Sadist: Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

- Persze, mert nő ismerősőd nincs, akinél látnád, sem barátnőd, sem feleséged...A barátaid is jó nagy lúzerek lehetnek, ha " alul választottak..."

Boldeone2 2023.12.05. 23:41:38

@G. Nagy László: Sajnos rengeteg férfi ismerősnél látom, hogy mélyen szinten alul választottak, mert nincsenek tisztában a saját értékükkel."

*Világos. Igénytelenek*

- Ha igénytelenek, akkor inkább csak a saját szintjüknek megfelelőt választottak....

Nagyjából olyan ez is mint a munkaerőpiac: mindenkit beáraz egy szintre

A nők az evolúciós öszöneik szerint döntenek: az utód apjának jobb ha egy nem túl öreg ( tehát még fel tudja nevelni az utódot) megfelelő fizikai felépítésű, egészséges, lehetőleg jó egzisztenciával rendelkező férfit keresik
Vagy legalább olyat, akiben van perspektíva...

Nyilván aki 45-55 éves, és még nem ért el semmit, az már utána sem nagyon fog... Feltehetően nem fog a 20-35 éves korosztálynak bejönni...Lehet keseregni, de ilyen az élet...

A 45 éves férfi sem 56 éves, már gyermeket szülni képtelen, kevésbé attraktív nőt keres... Ez az élet szabálya...

Az evolúciós programunkat nem tudjuk " altruizmusból " átírni...

Andy73 2023.12.06. 00:19:25

@G. Nagy László: erről inkább kérdezz meg egy nőgyógyászt. 40 fölött főleg az a gond, hogy a termékenység rohamosan csökken, tehát tényleg nem jó addig halogatni. Ha viszont megfogan a magzat, az esetek nagy részében egészséges gyerek születik akkor is, de erre fiatalabb korban sincs garancia. Ha már fiatalabb korban is szült egy nő, akkor a második vagy a harmadik inkább már könnyebben megy, szinte rutinból, 40 fölött is.
De a poszt eredetileg nem erről szólt, hanem arról, hogy a perifériás gazdasagunkat fenyezted, mintha Svájcnak kellene tőlünk tanulni, nem pedig fordítva.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.12.06. 05:33:29

@Andy73:

Én úgy tudom, hogy 40 fölött már erősen nő a magzati rendlenességek aránya. Statisztikának, szazalékoknak nem néztem utána. Az is igaz azonban, hogy ezek már az igen korai szakaszban jól szűrhetők.

G. Nagy László 2023.12.06. 09:11:58

@Andy73:

"erről inkább kérdezz meg egy nőgyógyászt."

Simán kötekedsz, a puszta kötekedés kedvéért. Miközben a lényeg evidens és nem is látjuk másképp.

"De a poszt eredetileg nem erről szólt, hanem arról, hogy a perifériás gazdasagunkat fenyezted, mintha Svájcnak kellene tőlünk tanulni, nem pedig fordítva."

És megint kötekedsz a semmiért. Nem, a poszt nem erről szól, olvass figyelmesebben! A poszt arról szól, hogy Orbánék gazdaságpolitikája alapvetően jobboldali, ami abszolút helyes.

Ha vitázni akarsz, találj olyan gondolatokat, melyekbe értelmes módon bele lehet kötni. Ez így a szokásos semmi.

2023.12.06. 10:16:30

@G. Nagy László:
ezzel egy probléma, hogy svájcban tradicionálisan egységkormány van. a hat főből álló szövetségi tanács tagja egy hölgy, aki a lengyel szolidaritás mozgalom híve, majd az amnesty international munkatársa és a szociáldemokrata párt tagja.

2023.12.06. 10:44:00

a svájci politika követi az európai trendet. van egy néppárt, és ezek mellett szociáldemokrata, liberális demokrata és egy konzervatív kereszténydemokrata párt. és ezek egységkormányt alakítanak. ez a mainstream. egy pszeudo többpártrendszer. és van a politikai underground, amelyik pedig rendszerkritikus. ez az európai politikai trend. ebben nincs bal és jobboldal.

orbán az ázsianizmust képviseli. az uralkodó állampárt a nemzeti bolsevik. és ez harcol a nemzetközi mensevik mozgalommal. ez a jobb- és a baloldal.

2023.12.06. 11:14:40

ugye az europai trend azért *pszeudo* többpártrendszer, mert nincs valódi politikai küzdelem. a négy mainstream politikai párt gyakorlatilag uralja az erőforrások döntő többségét, közösen felügyelik a titkosszolgálatokat, megosztva bár, de uralják a médiát, a pénztintézeti rendszeren a háttérben osztozkodnak, ez az amerikai minta, és korábban ugyan támadták őket a zöldek, de ebbe a rendszerbe ők is szépen betagozódtak. a nyugat-európai zöldek célja, hogy a környezetterhelő beruházásokat kiszervezzék keletre.

és ez utóbbit szolgálja ki az orbán rezsim. ez a gigantikus akkumulátorgyárasdi. amivel a fidesz az európai néppártban lehetne. csakhogy a konzervatívok közé se kerülhetnek be valamiért. viszont orbánnak minden erővel blokkolnia kell az ukrán eu csatlakozást. ennél sokkal jobbat kellene léphetne akkor is ha moszkvából zsarolják. de ezt nem látja. így ez egy bukott külpolitika.

Wildhunt 2023.12.06. 17:03:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: rosszul tudod. 35 felett már megnő a kockázat, 40 felett szinte garantált valamilyen probléma első gyerek esetén. Amíg az orvostudomány nem szolgálta ki a woke-ot, 35 felett első gyerekkel a kismama automatikusan veszélyeztetett terhesnek számított.

Sadist 2023.12.07. 18:56:34

@G. Nagy László: "1. A szóhasználat szerintem nem megfelelő. A nők hipergámiája ugyanis minden olyan társadalomban szabadjára van engedve, ahol nem előre elrendeltek a házasságok. Talán a szexuális szabadságra gondolsz..."

Nem. A hipergámiának két oldala van, egyrészt a saját szintjénél vonzóbb (jobb genetikájú), másrészt a nála nagyobb anyagi biztonságot, társadalmi státuszt biztosítani tudó férfit akar. Nem kell ahhoz kényszerházasság, de még csak elrendezett házasság se, hogy korlátozva legyen a hipergámiájuk, egyszerűen csak nem kell megengedni, hogy ha egyszer letették a zsetonjukat az első mellett, akkor hirtelen áttegyék a másikra, amikor éppen vesztenének.

"2. Ismerek olyan a saját generációmból is, meg a mai fiatal csajok közül is, akire illik a leírás: pörög a faszkörhintán. De az egészen bizonyos, hogy a többséget nem ez az attitűd jellemzi."

A többséget nem is, de sajnos egy elég jelentős kisebbséget igen. Te a környezetedben hány olyan nőről tudsz, aki úgy ment férjhez, hogy előtte nem volt senkije?

"3. Igazi hülye az a nő, aki nem tud leszállni e körhintáról. Volt dolgom ilyen csajokkal és látom a facebookon: szinte mind férjhez ment és gyerekeket szült azóta. Ez nem az az életforma, amibe feltétlenül bele kell ragadni."

Sajnos rengeteg hülye és főleg kétségbeesett férfi van, akik simán meggyűrűzik az ilyen kiélt ribancokat, akik 10-15 évvel korábban le se köpték volna őket.

"4. Mi a te konkrét javaslatod?"

Legelőször odáig kéne eljutni, hogy elismerjük a probléma létét és a nők vállalják érte a felelősséget, mert jelenleg még mindig ott tartunk, hogy ha valaki feltárja az okokat, akkor reflexből jön a nőgyűlölő/hímsoviniszta/kispöcsű/stb. szardobálás.

Sadist 2023.12.07. 19:02:10

@G. Nagy László: "Nyilván nem könnyű a matek, de ha egy nő igazán vágyik az anyaságra, úgy 40 éves kora előtt lépnie kell."

Inkább 30. Addig kellene megszülnie annyi gyereket, amennyit szeretne. Kettő esetén ez azt jelenti, hogy kb. 25 éves koráig meg kellene találnia azt a férfit, aki a gyerekei apja lesz, nem pedig 30 évesen nekikezdeni a férjkeresésnek.

Sadist 2023.12.07. 19:26:53

@G. Nagy László: "Világos. Igénytelenek, kényelmesek, találhattak volna sokkal jobbat is."

Nem, egyszerűen csak átlagosak.

"Az állatvilágban azoknál a fajoknál jellemző, hogy a nőstény válogatós, a hím meg nem, ahol a hím nem vesz részt az utódgondozásban. A homo sapiens hímje nagyon is aktívan részt vesz, ezért GENETIKAI TÖRVÉNYSZERŰSÉG, hogy megnézi, kit termékenyít meg. Alapvetően válogatós a férfiak többsége is, én meg pláne..."

Mondom, hogy kurvára nem. Elköveted azt a hibát, hogy az állatvilágból hozott példát akarod ráhúzni az emberre, miközben még a legközelebbi rokonainknál megfigyelhető jelenségek se feleltethetők meg egy az egyben, pláne olyan dolgok, mint a társas dinamikák.

Ajánlom meghallgatásra ezt az interjút vagy az interjú témájául szolgáló könyv elolvasását:
www.youtube.com/watch?v=W_qXLub99wQ
tl;dr;
Egy újságírónő rengeteg tanulmányt, felmérést és személyes interjúkat felhasználva írt egy könyvet arról, hogy objektíven nézve a nők milyen nevetségesen válogatósak a párkapcsolatok terén.
Egy példa a beszélgetésből: nőket és férfiakat is megkérdeztek arról, hogy mik azok a dolgok, amiknek a megléte/hiánya kizárja egy második randi lehetőségét. A férfiak három dolgot soroltak fel: legyen csinos (nem bikinimodell, csak ne legyen bálna, normálisan öltözködjön, ilyesmik), legyen kedves és lehessen vele értelmesen beszélgetni.
A nők ezzel szemben felsoroltak HÁROMSZÁZ dolgot, köztük ilyen fasságokat, hogy fekete cipőhöz barna övet vett fel vagy az étteremben csapvizet kért.
Egy másik felmérésben megkérdezték a nőket és a férfiakat, hogy mit szólnának egy olyan potenciális partnerhez, aki 80%-ban megfelel az igényeiknek? A férfiak válasza: instant get. A nőké? Az megalkuvás lenne.

Sadist 2023.12.07. 19:32:59

@alöksz róz: "ez szép, de ott is csökkent, ahol nincs szabadjára engedve."

Valóban? Én még nem láttam olyan iszlám országot, amish vagy haszid zsidó közösséget, ahol 2 alá zuhant volna a népszaporulat.

Sadist 2023.12.07. 19:39:08

@G. Nagy László: "Ha Ádám 35 éves, Éva pedig 27, úgy pont kerestek már annyit, hogy biztonsággal belevághatnak, miközben a biológiai óra sem ketyeg még vészesen. Sokkal előbb felelőtlenség."

Hogy mi van? Két generációval ezelőtt egy 27 éves kismama már eléggé idősnek számított, 20-22 évesen volt normális az első gyereket szülni (ami - milyen meglepő - pont egybeesik a termékenységük csúcsával).

Sadist 2023.12.07. 19:46:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Míg a nő a gyerekeket neveli - mondjuk legyen csak 2 éves korig, négy-hat év időt ad a vele egykorú és fiatalabb kollégáknak, hogy megelőzzék. Ezt sok területen nehéz behozni."

Ennek nincs igazán jelentősége, mert a munkáltatók nem szaktudás/tapasztalat ÉS életkor alapján keresnek embert. Ha a nő gyerekszülés után kezdi mászni a ranglétrát, akkor csak annyi lesz, hogy a szakmailag vele egy szinten lévő férfiaktól négy-hat évvel idősebb lesz, azt meg igazából ki nem szarja le?

Sadist 2023.12.07. 19:52:50

@alöksz róz: "de a közel végtelen kínálat miatt van?"

Nagy biztonsággal mondhatom, hogy igen. Ha nincs kínálat, az emberek nem lehetnek válogatósok, mindegy, hogy potenciális partnerről van szó, autóról, filmről vagy majonézről.

G. Nagy László 2023.12.07. 20:17:01

@Sadist:

"egyszerűen csak nem kell megengedni, hogy ha egyszer letették a zsetonjukat az első mellett, akkor hirtelen áttegyék a másikra, amikor éppen vesztenének."

Vagyis betiltanád a válást???

2023.12.07. 22:44:25

a jóléti állammal kapcsolatos találós kérdés.

"Nekünk a kérdések megoldásában több, elég nehéz akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik: kialault egy bizonyos fajta "egyenlősdi", ami nem járható út. Ez vállalati viszonylatban azt jelenti, hogy vannak Magyarországon jól működő vállalatok is, de azoknak a többlet hozamát elszedtük hosszú időn át és a rosszul működőknek adtuk. Ez az út nem folytatható. És a személyi "egyenlősdi" sem járható út. Feltétlenül azt az utat kell járni, hogy ki-ki teljesítménye és munkája szerint részesüljön a javakból. Ezt meg kell csinálnunk. Na most ez azt is jelenti természetesen, hogy a beruházásra rendelkezésre álló tőkét és az élő munkát is oda kell átcsoportosítanunk ahol progresszív és hatékony gazdálkodás folyik."

(A) Orbán Viktor, a Fidesz megalakulásakor
(B) Antall József, a miniszterelnökké választása után
(C) Kádár János, az MSZMP pártkongresszusa előtt

2023.12.07. 22:45:13

ki mondta ezt. nyilván az a kérdés. aki akar, annak lehet tippelni.

Sadist 2023.12.07. 22:50:19

@G. Nagy László: " Vagyis betiltanád a válást???"

Úgy bizony, a NEM VÉTKESSÉG ALAPÚ VÁLÁST. Vagy szerinted jogában áll bárkinek negatív következmények nélkül felrúgni egy szerződést úgy, hogy a másik fél tartotta magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez?

De magára a házassági és családjogi törvényekre is ráférne egy gyökeres reform (vagy teljes újraírás az alapoktól), mert az nem működőképes, hogy a nők a 2023-as szabályok szerint játszanak, a férfiakra viszont az 1923-as érvényes.

G. Nagy László 2023.12.07. 23:05:35

@Sadist:

"Vagy szerinted jogában áll bárkinek negatív következmények nélkül felrúgni egy szerződést úgy, hogy a másik fél tartotta magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez?"

Nem létezik olyan szerződés, amelyet ne lehetne felbontani. A legtöbb szerződés rendelkezik is ezekre az esetekre. Itt a megoldás az, hogy TE a személyes életedben olyan házassági szerződést kötsz, amely kitér minden olyan eshetőségre, melyet lényegesnek ítélsz. A TE életed így kerekké válhat. De egészen nyilvánvaló az, hogy nem határozhatod meg felülről, erővel, hogy ki-ki milyen szerződést kössön a társával. Ez az egyik legdurvább diktatúra-elem volna, ami csak elképzelhető. (Én például semmilyen szerződést nem kötöttem. Az asszony olyan szabad, mint a madár, bármikor leléphet minden következmény nélkül. Valamiért maradni akar...)

G. Nagy László 2023.12.07. 23:07:26

@cvsvrs: Bármelyik lehet, miközben egyikre sem jellemző. Ha muszáj megjelölni valakit, Orbánra tippelnék.

2023.12.07. 23:11:47

@G. Nagy László:
rossz válasz. újabb tipp esetleg?

2023.12.07. 23:12:24

@G. Nagy László:
szóval ez kádár jános.

G. Nagy László 2023.12.07. 23:16:37

@cvsvrs: Megfordult a fejemben. Vagyis a vén fasz is rájött, hogy a kommunizmus nem járható út... és hány embert végeztetett ki mégis, akiknek csupán annyi volt a bűnük, hogy ugyanezt korábban felismerték...

2023.12.07. 23:29:44

ez egy gálvölgyi paródia a magyar televízió szilveszteri adásából.
leoncio (az isaura című szappanopera rabszolgatartó gonosz főhőse) egy fához kikötve azt mondja a szintén kikötött gonosz rabszolganőnek.

- Tudod Rosa, az volt a legrosszab, hogy mindenki megtudta: eladósodtam.
- És ez nem igaz?
- Igaznak, igaz.
- Hát akkor?
- Miért, más nem adósodott el? Európában egy egész ország eladósodott. Mégsem kötöztek ki érte senkit. Egy középkelet-európai országról van szó, talán hallottad a hírét?
- Nekem, mondhassa, én Európa hírét se hallottam még soha.

Mikor kerülhet ez szilveszteri adásba?

(A) 1986-ban
(B) 1989-ben
(C) 1990-ben, a rendszerváltás után.

mikor lehet a magyar televízió milliós nézettségű adásában ilyesmit mondani?

2023.12.07. 23:52:07

szóval ez 1986-ban került adásba. azért, mert a rendszert "a sorok között olvasva" lehetett kritizálni. az mtva 2023-as szilveszteri műsorában, a bayer show-ban (amit nem milliók néznek, hanem tíz, vagy legfeljebb százezrek) lehet bármilyen bújtatott, de azért mindenki számára érthető ner-kritika? vagy mondhat bármiféle akár csak közvetett, de azért elég kemény rendszerellenes mondatokat a bagi-nacsa páros akárcsak a duna tévében?

G. Nagy László 2023.12.07. 23:57:26

@cvsvrs: Itt most meg lett volna az 1986. (Akkor ment a sorozat, nyilván a paródia is.)

Azért azt ki ne találd már, hogy Kádár alatt szólásszabadság volt, most meg központi cenzúra... Ma bárki, bármilyen fórumon fikázhatja a kormányt és meg is teszik sokan. Bayernek nem ez a dolga. Kádár alatt volt Hofi és volt sok minden - mindenki pontosan tudta, hogy meddig mehet el.

2023.12.08. 00:18:05

@G. Nagy László:
a reform az, hogy a nyereséges állami vállalat vásárolhassa fel a veszteségest. és előbbi menedzsmentje rendelje maga az utóbbi adminisztrációját. és így végbemegy egy kollektivizált reorganizáció. és beáll a fejlődés új szakasza: a szociális piacgazdaság. és szükség van működő tőkebevonásra. de csak vegyesvállalati formában. ez a szocialista piacgazdaság. ez a késő kádár kori reformkísérlet.

a rendszerváltók alapvetése az, hogy a szocializmus reformálhatatlan. és már a németh kormány idején megindul a "spontán" privatizáció. azzal, hogy szociális piacgazdaság helyett vegytiszta kapitalizmusra kell áttérni. miközben a nyilvánosságban azt mondják, hogy a cél a szociális piacgazdaság. a köznépet átbasszák. ezért szavazzák vissza horn gyulát. ő is átbassza őket. aztán medgyessyt és gyurcsányt. ők is. és így bukik el a komplett baloldaldal. így jut hatalomba a ner.

2023.12.08. 00:21:45

@G. Nagy László:
akkor se volt szólásszabadság és most sincs. most nem mondhat ilyesmit egy humorista a magyar televízióban legalább is. mondván, hogy "nem ez a dolga". azért ez problémás. vagy nem?

G. Nagy László 2023.12.08. 00:37:31

@cvsvrs: Halvány fogalmam sincs, miről beszélsz. Ki nem szarja le a királyi tévét? Az RTL Klubon például reggeltől estig lehet szidni a kormányt, akár viccesen, akár gyűlölködve. Tökéletes szólásszabadság van.

Nekem például nem az a dolgom, hogy agyakat műtsek. Ez szerinted azt jelenti, hogy diktatúra van? Nem, baszki, ez azt jelenti, hogy soha nem is akartam agyakat műteni. Ahogy Bayer Zsolti sem kívánja fikázni a kormányt. Vagyunk pár millióan ebben az országban, akik lelkesen és tiszta szívvel támogatjuk a kormányt, minden kényszer nélkül. Mi ebben az érthetetlen?

2023.12.08. 00:47:27

@G. Nagy László:
a fidesz egy diktatórikus párt. a dk egy diktatóriukus párt. a momentum. a bajai polgármester bírálni merészeli donáth annát és másnap a pártjából kilépni kényszerül. oké, hogy ezek a pártok egymást szidják, szapulják. de mindegyik diktatórikus.

2023.12.08. 01:07:35

@G. Nagy László:
szerintem az emberek döntő többsége kb. egy olyen típusú köztévé fenntartását várná el, ami a késő kádár korban is volt. persze, hogy a híradó legyen egy kicsit propagandisztikus. ne arról szóljon, hogy mindenütt rossz, csak nálunk jó. ilyen a köztévé. totális kormánypártiség. és ne nem kell a totális ellenzékiség. az rtl klub. csak magyarországon rossz, mert az orbán, amúgy meg mindenütt minden a lehető legjobb. ezt szakértők is megerősítik. oda-vissza. így működik mindkét kultúrfasiszta irányzat.

a magyar társadalom lelkületében kádárista. persze a híradó nyomja, hogy nálunk az élet alapvetően mégis csak überfasza, de a sorok között olvasva jelenjen meg kormánykritika, és szilveszterkor legyen egy rendszerellenes kabaré. ez az uralkodó állampártnak kedvez, ugyanakkor társadalmi egységet igyekszik teremteni egy a jelenleginél kicsit csavarosabb észjárású kultúrpolitika.

alöksz róz 2023.12.09. 16:15:38

@Sadist: aranyfaszú atyaistenből most sincs kínálat. mégis csak az a jó.

alöksz róz 2023.12.09. 16:16:58

@Sadist: csak ezzel nem cáfolsz semmit, nem az volt a kérdés, 2 alá csökkent-e

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.12.18. 15:21:45

@G. Nagy László:

hazudj valami szépet

"(Ha megközelítettük a teljes foglalkoztatottságot, s közben a gazdaság nő a filippínók munkája révén, azzal nem is értem, mi a baj. Szerintem te sem.)"

a hazug viktor pedig úgy látszik értette, te hitvány darab szar.
beszéld meg vele, meg azokkal a fideszes szavazókkal akiknek még maradt agya, hogy nem vehetik el a külföldiek a munkájukat. és NEM vihetik le a bérszívonalat.

"Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét"

www.portfolio.hu/gazdasag/20230309/orban-viktor-magyarorszagnak-szuksege-van-meg-500-ezer-emberre-601796

"ezek csak szavak"? ha orbánnál nem baj a hazugság, akkor gyurcsánynál miért is baj csöpike, hogy hazudott?

"demagógok voltak annak idején a "nem vehetik el a munkánkat" plakátok, nekem sem tetszettek.)"

VÉLETLENÜL nem született poszt erről. te darab szar korrupt pártkatona-patkány. csak most utólag kell megtudnuk hogy te támogatod a migránsokat?!

na de mi van a ukránokkal csöpike? hitványkodj már még egy sort.

"Valamiért az a kép alakult ki bennem veled kapcsolatban, hogy értelmesebb vagy a tesz-vesz-féléknél és nem böfögöd vissza ugyanazokat a tömény faszságokat, üres O1G frázisokat"

ja most arra gondolsz, hogy nem reagálsz sose érdemben az ellentmondásaidra te utolsó hazug véglény. fideszes hazaáruló darab szar. gerinctelen, becstelen 7-es ahazafi a 10-es skálán, aki első támadáskor menekülne külföldre, de azért hangoztatja magáról ez a véglény, hogy hazafi. te hitvány "strici", te - anyád jól mondta rátok.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.01.06. 13:06:27

@G. Nagy László: nem látom a választ az előző kérdésemre, pedig máshol azt írod, tehát hazudod, hogy: "a gyenge idegzetűek számára mindennél fontosabb a konfliktuskerülés. Lelkük rajta! Csakhogy ez nem az én világom. Ahol annyira rettegnek a vélemények ütköztetésétől, hogy tiltásokkal, korlátozásokkal, cenzúrával védekeznek az intellektuális konfrontációval szemben, ott engem is elveszítettek."

teveszmek.blog.hu/2024/01/05/_a_beke_utja_a_meghunyaszkodas#comment-form
süti beállítások módosítása