téveszmék

téveszmék

"Volna igény az árkok betemetésére"

2024. október 02. - G. Nagy László

magyar_peter2_1.jpg

 

1990 óta, a rendszerváltás utáni első szabad választások óta mást sem hallok, mint hogy két táborra szakadt az ország, s e két világ közt hatalmas szakadék tátong, mely egyre csak mélyül. Kommunisták és antikommunisták. Urbánusok és népiek. Orbán-gyűlölők és nemzeti érzelműek... Mindig akad egy-egy hozzám hasonló naiv idealista, aki az árkok betemetéséről fantáziál, ám ennél több nemigen történt az elmúlt 34 esztendőben.

 

Ha a jelenkort tekintjük: a Mi Hazánk képes számos lényeges kérdésben együtt szavazni a kormánypártokkal. A baloldalról kizárólag az LMP részéről láttunk konstruktivitást, a többi formáció 14 éve képtelen bármiben is egyetérteni Orbánékkal. Talán Karácsony Gergely részéről érzékelhettünk némi együttműködő szándékot az árvízi védekezés kapcsán - sokan meg is lepődtünk rajta. Nincs olyan illúzióm, hogy valaha is összetartó, egységes nemzetet alkotunk majd - ennél sokkal szabadabb és individuálisabb a magyar lélek. Viszont 1990 táján még gyakorta használt kifejezésnek számított a KONSTRUKTÍV ELLENZÉK szóösszetétel, egyfajta elvárásként megfogalmazva önmagunkkal szemben, hogy miként kéne felépíteni az egypártrendszer sötét évtizedei után az egymást tisztelő, elegáns demokráciát. Sokatmondó, hogy e fogalom mennyire kikopott a közbeszédből. Mintha ma már elképzelni sem tudnánk, milyen az, amikor a lényeges, a teljes nemzetet érintő, a választópolgárok oroszlánrészének akaratát tükröző kérdésekben egy irányba szavaz a parlament.

 

2022. március 10. után a baloldali ellenzék gyakorlatilag megsemmisült. Világosan kirajzolódott, hogy a három talpon maradt párt - a Fidesz, a DK és a Mi Hazánk Mozgalom - mellett megnyílt egy 30%-os szabad pálya, amelyet bárki befocizhat. Akkor még nem gondolta senki sem azt, hogy erre kívülről érkezik vadiúj jelentkező, sem pedig azt, hogy e lehetőséget bárki is ennyire kimaxolja majd, mint ahogyan a Tisza Párt tette június 9-én. Igaz ugyan, hogy ezért a 30%-ért épp csak le kellett hajolni, ám az elmúlt 14 esztendő ellenzéki töketlenkedését látva már az is politikai bravúrnak számít, ha valaki nem követ el orbitális hibákat, nem mond falatrengető ostobaságokat. Magyar Péter minden kétséget kizáróan másfél évtizede a legígéretesebb messiásjelölt az Orbán-fóbiások körében. Ehhez szüksége volt némi megjelenésre és kommunikációs készségre, valamint arra, hogy búcsút intsen az idehaza mélyen megvetett, de világszinten is egyre inkább bukásra álló progresszív őrületnek. Az O1G tábor új reménysége gyakorlatilag minden lényeges kérdésben - migráció, háború, az EU-hoz fűződő viszony - egy az egyben a kormány álláspontját kezdte hirdetni, beszédei pedig kísértetiesen emlékeztettek a miniszterelnök korábbi mondataira. Már csak egy dolog maradt kérdés: képes-e, illetve akar-e konstruktív ellenzéki szerepet magára ölteni, avagy marad az immár sok évtizedes hagyománynál, s beleköt még abba is, amibe nem kéne. Ma már látjuk: egyértelműen az utóbbi útra lépett.

 

Amikor Magyar Péter (és közvetlen stábja) döntést hoznak, hogy miről és milyen stílusban essen szó, abban egyetlen szempont bír jelentőséggel: a szavazatmaximalizálás szándéka. Természetesen érzékelhető, hogy MP habitusához igazán közel áll a fikázás, a kendőzetlen kritika, a mindenszarizmus. De ne tévedjünk! Szemben a teljesen komolytalan Jakab Péterrel, a gyakorló őrült Márki-Zay Péterrel, vagy épp a puszta tekintetével is gyűlöletet árasztó Dobrev Klárával, a Tisza Párt húzóarca minden további nélkül alkalmas volna a kooperatív szerep eljátszására. Vegyük csak a magunk mögött hagyott dunai árhullámot! Magyar Péter előtt két út állt. Megtehette volna, hogy elismerően nyilatkozik Orbánék szervezőmunkájáról, s maga is beáll egy-két órára valós lapátolásra. Ehelyett igyekezett hibát találni a hibátlanban, s üres pózolásokkal észrevétetni magát. Nem kérdés, hogy számomra az előbbi lett volna szimpatikusabb. Ha a Tisza Párt nem csupán a baloldali ellenzéket kívánja felzabálni (ezt már megtette), hanem a Fidesz-táborból is csipegetne, úgy az effajta sportszerűség sokat hozhatna a konyhára. Arról nem is beszélve, hogy az országvezetői kompetenciát is erősítené a konstruktivitásra való készség, illetve annak bemutatása. Bevallom: el sem tudom képzelni, hogy az O1G tábor csupa primitív suttyóból állna. Kell, hogy legyenek köztük valódi értelmiségiek, akik képesek értékelni, sőt el is várják ezt az érettebb attitűdöt. Ám bizonyára felmérések százai támasztják alá, hogy ők vannak kevesebben. Magyar Péter népes szektájának oroszlánrésze bármit megbocsát a vezetőnek - az önellentmondásokat, a hazugságokat, a részeg balhézásokat, a nőkkel szembeni kegyetlenkedéseket is akár -, de azt aligha néznék jó szemmel, ha bármilyen téma mentén kesztyűs kézzel bánna a kormánnyal.

 

Gyakran az az érzésem, hogy a tipikus baloldali abszolút nincs tisztában az erő valódi természetével. Akár nemzetközi kitekintésben (Antifa, BLM), akár történelmi távlatokban (jakobinusok, Lenin-fiúk) vizsgálódunk, azt látjuk: számukra a direkt erőszak jelenti a határozottságot, semmi egyéb. Holott mindannyian ismerünk kiemelkedő küzdősportolókat - a legtöbbjük jámboran mosolygós. Simán megvédenék magukat és másokat is bármilyen éles helyzetben, de soha nem használják emberfeletti erejüket öncélúan, provokatív módon. A baloldali lelkület ennek szöges ellentéte, így a Tisza Párt szavazóbázisa egyenesen elvárja Magyar Pétertől az állandó hisztit, őrjöngést, botránykeltést, haragot és kötekedést. Számomra a legfurább az, hogy még a nőkkel szemben tanúsított viselkedésmódját is simán elnézik, pedig Vogel Evelin immáron a harmadik olyan lány, aki megengedhetetlen bánásmódról számol be. Meglepődni persze ilyesmin már aligha fogok - MZP esetén az sem zavarta ugyanezt a tábort, hogy saját bevallása szerint a gyerekeit verte.

 

"Úgy látom, soha ilyen jó nem volt fiatalnak lenni Magyarországon, talán az Európai Unióban sem. Soha ilyen sokfajta és magas ösztöndíj nem állt a diákok rendelkezésére, mint jelenleg. Soha ilyen széles spektrumú és kedvező feltételű diákhitelezés nem támogatta a fiatalok továbbtanulását, mint a jelenlegi rendszer. Magyarországon soha ilyen széles családi adókedvezménnyel nem támogatták a fiatalok munkába állását, otthonteremtését és családalapítását, mint jelenleg. A statisztikákból pedig azt látjuk, hogy megindult a hazavándorlás. Az emelkedő fizetések, az egyre jobb körülmények, a családtámogatások arra sarkallják a fiatalokat, hogy hazajöjjenek." Ezek Magyar Péter szavai, melyek alig három éve hagyták el a száját. Ma mit mond? Hogy minden második fiatal kivándorolna, annyira szörnyű a magyar valóság... Vagy akkor hazudott, vagy most, egy biztos: ennyit nem változott a világ. De mindegy is, melyik állítása van közelebb az igazsághoz, hiszen tisztán látszik: ha a helyzet úgy kívánja, bármiféle szerepet képes eljátszani. Ez a fajta szélhámos-attitűd jól jön a pókerasztalnál, vagy akár Árpa Attilánál, a Gyilkosság a kastélyban című pazar játékban, de a politikában aligha. Egyszerűen azért, mert itt gyorsan lelepleződik az ember, s a Tisza Párt elnökének ez már a sokadik szembetűnő hazugsága. Egy valódi vezetőben ugyanakkor bízni szeretnének a követői, még a legigénytelenebb balos prolik is. Így miként lehet?

 

Sokan azt mondják: az ország két fele közt tátongó szakadékért a Fidesz a felelős. Bizonyos szempontból nekik is van igazságuk. A magam részéről díjaznám, ha a kormányoldaltól is több együttműködő szándékot látnék. Az viszont pokoli csalódás, amikor épül egy új erő, amely öndefiníciója szerint ideológiamentes, középutas, jobbközép párt, és a konstruktivitás leghalványabb jelét sem mutatja. Hogy lesz ebből árkok betemetése?

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr418694718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2024.10.02. 09:56:09

A valóságnak több szintje van: van egyszer maga a valóság, van, amit az ember érzékel belőle, meg van, amit nem érzékel, de a narratíva meghatározza az érzékelését.

a "soha ilyen jó nem volt fiatalnak lenni Magyarországon" - egy narratíva, a másik narratíva meg az, hogy "mimmeghalunk, sose volt ilyen rossz fiatalnak lenni Mo-n". Az igazság/valóság valahol odaát van, és nem a kettő között félúton.
Mert vannak fiatalok, akiknek tényleg rossz, és vannak, akiknek tényleg jó. Szerintem főleg a hozzáállás és a családból hozott örökség határozza meg azt, hogy ki melyik kategóriába tartozik. Ha valaki tudatosan akarja szervezni az életét, az megteheti: akár elmehet külföldre tanulni, dolgozni, tőkét, vagy pénzt gyűjteni, vagy elsajátíthat olyan szakmát, és olyan színvonalon, amiből _tényleg_ , akár jól is meg lehet élni, akár Magyarországon is.
Az, hogy csak bulikázni akarunk, meg alkoholizálni, meg influenszerkedni, meg munka nélkül vagyonra és jövedelemre szert tenni, meg szétcsapni magunkat, az nem megy a nagy többség számára.

MEDVE1978 2024.10.02. 10:11:07

MP lényegében egy nagyon populista politikus és jól érzi a mai média egyik nem éppen pozitív lényegét: minden csak 3 napig hír és a választók döntő többsége gyorsan elfelejti a korábbi történéseket, legyenek azok botrányok, eredmények stb.

MP azt a jelenséget ragadta meg, amit sokan - elemzők és itt a blogon többen - leírtak. A magyar emberek döntő többsége konzervatív: család orientált, hagyományos szex orientált, munka orientált, erős állam párti, bevándorlásellenes, meritokratikus értékrendje van, ugyanakkor EU párti stb. MP is egy konzervatív arcot mutat és a FIDESZ is.

Az ellenzék fő vádja az Orbán kormánnyal szemben eddig is a korrupció volt, nem abban volt látványos egyet nem értés, hogy kell-e letelepedéses bevándorlás vagy nagyobb súlyt kell-e a különböző identitásos kérdéseknek (LMBTQ identitások mindenféle képviselete, rassz vagy bőrszín alapján történő diszkrimináció stb.) tulajdonítani. A magyarok többségét ez nem érdekli vagy nagyon sokad rangú kérdésnek tartja. A korrupciós vádat pedig MP is tudja képviselni.

Orbán profi és tehetséges politikus, ezt ma már nagyjából senki nem vitatja el tőle. A centrális erőtér immár 14 éve tép szét minden próbálkozást, ami a hatalmának megdöntésére irányult. A NER egy rendkívül hatékony hatalmi gépezet, ami a rendszeren belül mindenre "gondol". Ezért csuklik, mert MP nem rendszerszerűen működik, a FIDESZ-ből jött, nem parlamenti politizál, simán kihagy olyan köröket, amelyeket az ellenzék egyébként megfut.

Össze lehet hasonlítani egy "régi" ellenzéki reakciót, egy MP reakcióval, ez is mutatja a különbséget. Mondjuk a kormány megemel valamilyen szektorra vonatkozó adót:
1. A hagyományos ellenzéki (mondjuk DK reakció): Vadai Ágnes a következő parlamenti napon a jelenlevő 50-60 képviselő előtt felszólal és elmondja, hogy gyalázat, hogy a kormány az X gazdasági szektort tönkre akarja tenni. Ezzel Z számú ember megélhetése kerül veszélybe. Ugyanezt kirakják a DK weboldalára. Az RTL klub 45 másodpercben, az ATV 1 percben tudósít róla. Végül behívják Varjú Lászlót az Egyenes Beszédbe az ATV-be, ahol előadja ugyanezt, összegyúrva még 3-4 témával, azon szörnyülködve, hogy eljött a vég.
2. Magyar Péter kimegy az X gazdasági szektor üzeméhez, odarángatja maga mellé az üzemvezetőt és együtt elmondják, hogy itt valószínűleg gáz lesz, Bélát, Misit és Gézát is ki kell rúgni. A végére hozzátesz valami olyat, hogy "Viktor, ez elég lesz egy újabb hajóra Lőrincnek? " A videót kiteszi a youtube-ra, meg a facebookra, megküldi a TV-knek. Nem megy műsorba, mert minek.

Az ellenzéki szavazók nagyon ráuntak a "hagyományos politikára", Magyarban azt az embert látják, aki van annyira unortodox, hogy ki tud lépni ebből. A NER-nek ez persze nem tetszik, hiszen a módszertan gyönyörűen adott volt és rendesen működött is: az ellenzék legerősebb ereje 2023. végén még a DK volt tizenegynéhány százalékkal. Mögötte a szétforgácsolódott ellenzék romjai. A FIDESZ számára optimális megoldás látszott körvonalazódni, az ellenzék szétesett és a DK elkezdte begyűjteni az ellenzéki politikusokat és kinevezni magát az egyetlen demokratikus alternatívának. Ennek ugye az lett volna a hatása, hogy mivel az ellenzéki tábor mondjuk 60%-a elutasítja Gyurcsányt teljesen, ezek az emberek 2026-ban nem mentek volna szavazni. Gyakorlatilag egy 2022-es ismétlést lehetett volna látni, csak jóval rosszabb ellenzéki eredményekkel. Ezt a dinamikát törte meg rekord idő alatt Magyar Péter berobbanása. Ráadásul a FIDESZ nem tudta egyelőre semmivel karaktergyilkolni, pedig próbálták rendesen. Először Varga Judit az erőszakváddal, utána a telefonügy, aztán most a FIDESZ-es ex-önkormányzati képviselőjelölt ex-barátnő. Igazából a média és a közmegítélés szempontjából teljesen mindegy, hogy MP milyen ember vagy, hogy tényleg mit csinált ezekkel a nőkkel. A NER média már annyiszor karakter gyilkolt, hogy a politikailag semleges, illetve ellenzéki közönség már nem vevő erre.

A kulcskérdés valószínűleg most már kettős:
1. Kitart-e MP lendülete 2026-ig és tud-e pártot építeni. Utóbbi nehéz kérdés, mivel az ország tele van szerencsevadászokkal és NER ügynökökkel. Sőt egy új párt esetében még DK ügynök is elképzelhető, aki beépül és így próbálja lejáratni az új pártot.
2. Mi van Tóni páncélszekrényében? Tóni nem véletlenül felügyeli a titkosszolgálatokat és biztos lehet mindenki abban, hogy MP-re már rég ráálltak. Ez mindent magában foglal: tőrbe csalás valamilyen ciki ügybe, lehallgatás stb. Az igazi adu ász videó lenne vagy videók lennének. Én azt gyanítom, hogy van ilyen és elő fog jönni majd 2026-ban. De a jó játékos az ászt csak a végén játssza ki. Vagy tévedek, mert MP túl okos és Pintér Sándorhoz hasonlóan ő is begyűjti a telefonokat a megbeszélés előtt, amit olyan helyen tart, amiről tudja, hogy nem hallgatják le.

G. Nagy László 2024.10.02. 11:14:41

@Serény Vélemény:

"Mert vannak fiatalok, akiknek tényleg rossz, és vannak, akiknek tényleg jó. Szerintem főleg a hozzáállás és a családból hozott örökség határozza meg azt, hogy ki melyik kategóriába tartozik. Ha valaki tudatosan akarja szervezni az életét, az megteheti: akár elmehet külföldre tanulni, dolgozni, tőkét, vagy pénzt gyűjteni, vagy elsajátíthat olyan szakmát, és olyan színvonalon, amiből _tényleg_ , akár jól is meg lehet élni, akár Magyarországon is. "

Abszolút így van.

G. Nagy László 2024.10.02. 11:21:01

@MEDVE1978: Az biztos, hogy szavazótábort tudott építeni. Ezt megtartani úgy lehet, ha országvezetői kompetenciát mutat. Ehhez kell egyrészt megfelelő szakembergárda - egyetlen ütős nevet sem hallottunk fél év alatt, másrészt az az államférfiúi attitűd, amelyet a posztban hiányolok.

Boldeone2 2024.10.02. 11:30:47

A blogposztban több fontos kérdés is felmerült:

1. Miért nem temetődnek be az árok, hogyan alalkultak ki történelmileg, miért növekednek?

Az " árkok" - csak jelzem- mindig velünk voltak, ahogy kitekintett rá a blogposzt is, de most csak az államszocializmusig mennék vissza, amikor is a rendszerváltáskor 45 év elnyomás után egyfajta "ressentiment" politikai érzés uralkodott el, de főleg csak a társadalmi elit és a fiatalság addig magát vesztesnek érzett részén belül!

A csendes többséget akkor sem érdekelte a nagypolitika, ahogy most sem...Az emberek többsége csak nyugati szinten akart élni, nem akarta igazán a kapitalizmust...Ahogy 1956- ban is csak a függetlenséget akarta a többség, a gyárakat, a földeket vissza nem, és a többpártrendszert...
1990- ben azt ígérték az embereknek, hogy " pár év még" és majd a kapitlizmusban jobb lesz, de hosszú évek teltek és nem lett jobb..Ezért visszaszavazták inkább a volt utódpártot...
Tehát ez kb a kiindulási alapja a magyar helyzetnek!
Az emberek még 2006- ban is a volt állampárta szavaztak, olyan szinten lett elegük az új rendszerből...

Viszont, a régi rend reformista képviselői képtelenek voltak, talán nem is akartak államrezsimet építeni...Jött a világválság, ami mindent elsöpört...
2009 és az emberek még mindig nem éltek jól, ahogy most sem....De, Orbán kiváló érzékkel ráérzett a populista hazugságokra, egyszerűen a hatalomépítés művészetére...
Miután a világválság miatt 2/3- ot kapott és hatakomhoz jutott, elindult az örök hatalom kiépítésével, ahogy D.F. írta: az egyeduralomtól az önkényuralomig...
Ahogy neves törtészünk is Romsics Ignác is írja: ez már a "harmadik rend " Magyarországon- - az Orbán- rendszer

Mit jelent ez? A társadalom, az ideológia, a szokások - a legitim belső rend szisztematikus átalakítását
A demokrácia felszámolását, a fékek ellensúlyok leépítését, a Crony- kapitalimust

Épp úgy, ahogy a többi államrezsim esetében, LEHETETLEN győzni egy másik politikának, mert az ostobság tömegbázisa
hatalmas!

G. Nagy László 2024.10.02. 11:36:36

@Boldeone2:

"Az emberek még 2006- ban is a volt állampárta szavaztak, olyan szinten lett elegük az új rendszerből..."

Ez részben igaz. Döbbenetes az a tudatlanság, amely visszahívta 1994-ben, majd 2002-ben azokat, akik negyven évig nyomorban tartották az országot, s kiszolgálták az elnyomó nagyhatalmat.

A másik fele az igazságnak az, hogy a balos sajtó a legnagyobb bűnös ebben. 1998 és 2002 között a legjobb kormányzati ciklust láttuk a rendszerváltás óta, ám a kommunista médiagépezet addig darálta az Orbán = diktátor üzenetet, míg a többség el is hitte...

Boldeone2 2024.10.02. 11:44:15

2. Mi történt az ellenzékkel? " 2022. március 10. után a baloldali ellenzék gyakorlatilag megsemmisült"

Így van. Mivel az emberek látták, hogy az Orbán- rezsimet LEHETETLEN megdönteni választással, elfordultak tőlük.
A válság nem most kezdődött, lényegében kb 10 éve tart, csak kívülről nem látszik...

Amikor kis esély lett volna előbbre kerülni, akkor a belső és megalkuvó bomlasztók, - mindig voltak ilyenek- a Fidesz malmára hajtották a vizet, lsd Jobbik és az LMP
Nem értették: el kell dönteni, hogy szűzek akarnak maradni, vagy dugni akarnak, vagyis a hatalmat..
A Fidesz lényegében végig irányította őket, ahogy most a Mi Gatyánkat, akik simán megszavazták a Pest megyei közgyűlés fideszes elnökét, aki elvesz a Pest megyei településektől! Oroszbérenc hazaárulók mindketten!

Még hogy nincs konstruktivitás! Az ellenzék- régebbi és mostani- simán hazaárulók, lényegében asszisztáltak, asszisztálnak az elnyomó rezsim fennmaradásához!

Folyt: Miért nem szavazok Magyar Péterre?

Boldeone2 2024.10.02. 11:56:45

Magyar Péterre én nem fogok szavazni, valószínű, mert nem hiszek a messiásokban!

Eleve abszurd a léte is, meg a Tisza Párt is maga...Az emberek illúziókat kergetnek vele kapcsolatban, azt gondolják hogy ő az egyetlen aki rendszert tud váltani...
Én viszont az új Orbánt látom benne, csak fiatalabb kiadásban...Az esze vág mint a borotva, ha hibázik is " jól áll neki " lényegében egy hasonló szekta mint a Fidesz...
Sajnos a hatalomvágya is akkora mint Orbánnak és lesz olyan gátlástalan, minimum....

Viszont ami elismerésre méltó: zseniálisan tud bánni a szociális médiával, érti az emberek nyelvét, jól rezonál a problémákra...

Ami tetszik benne, hogy egymaga elbánik a teljes orbáni propagnda gépezettel, Orbán Blamázsostól, mindenestől..

Látható, hogy az emberek megunták a 14 éve folyó, primtív agymosást...

Sok a fenntartásom, de be kell látni, ebben az eltorzult társadalomban egy ilyen " messiásnak " van csak esélye...

Jöjjön akkor a "teremtő rombolás"! Más esély nincs...Elég fiatal még, talán államférfi válik belőle...

G. Nagy László 2024.10.02. 12:04:37

@Boldeone2:

"Elég fiatal még, talán államférfi válik belőle... "

Én a posztban leírtak miatt ezt nem látom benne.

Viszont ha nem szavazol rá, neked ki marad?

Boldeone2 2024.10.02. 12:05:29

@G. Nagy László: Döbbenetes az a tudatlanság, amely visszahívta 1994-ben, majd 2002-ben azokat, akik negyven évig nyomorban tartották az országot, s kiszolgálták az elnyomó nagyhatalmat."

- Ez csak részigazság! Az elnyomó hatalom tényleg undorító volt, de a szocializmus anyagi lehetőége nem volt mindenkinek olyan rossz!
A ballib kormány az első fidesz kormány szemét bérpolitikája miatt került vissza hatalomra, "40%- os közalkalmazotti béremelés"

Ne feledjük: a szegénység az Orbán- kormány szemét politikája miatt ma is növekszik! Ahogy a visszavándorlás is megfordult!

Igazságtalan, szegény társadalom a magyar!

Jóval szegényebb, mint ahogy hirdetik!

Az Alföldön akkora a szegénység, ami szinte elképzelhetelen!

Orbán hibás politikája miatt nincsenek kezelve a súlyos szociális problémák!

Ami érdekes: Magyar Péternél már nem a belbudai lipsi elit tüntet....Kopott ruhás átlagembereket láttam!

Boldeone2 2024.10.02. 12:14:07

@G. Nagy László: Viszont ha nem szavazol rá, neked ki marad?"

-Senki. Az LMP meg a Momentum is halott..

A politikai rendszer kétosztatú lett, a kérdés az lesz hogy Orbán vagy Magyar...

Boldeone2 2024.10.02. 12:29:21

Még annyit tennék hozzá, hogy a Magyar Péter- jelenség mögött valós társadalmi okok húzódnak. Lássuk be, az absztrakt jogállamisági problémák nem érdekelnek sok embert; viszont a szemmel láthatóan kiterjedő válság , az általános elszegényedés igen...
Minden rosszra fordult és nem lehet csak a háborúd hazugságra fogni mindent ...Ezt Orbánék elqúrták, de nagyon..
Éttermek tömegei zárnak be, egyszerűen nincs kereslet, árat emelni nem lehet...

Paradox, de az itt élő külfödiek viszik csak a fogyasztást...

Életkép Debrecenből: kínai akkugyári munkások tömik vidáman a hörcsögpofát a drága étterem teraszán, miközben a kukákat búvárkodják a magyarok az étterem előtt, az 50 forintos palackokért....

Nincs sem szociális rendszer, sem olcsó lakhatás Magyarországon, de az emberek erre szavaztak: Orbán "kutya eszik kutyát "társadalmára ...

MEDVE1978 2024.10.02. 13:20:49

@G. Nagy László:

"Az emberek még 2006- ban is a volt állampárta szavaztak, olyan szinten lett elegük az új rendszerből..."

Pont ez a része szerintem baromság. 2002-ben az MSZP a jóléti rendszerváltás ígéretével nyert. Gazdaságilag az első FIDESZ kormány erősen jobboldali volt, nem bocsátkozott nagyobb osztogatásokba, fenntartotta a szigorú - egyébként Bokros Lajos által behozott gazdaságpolitikát. (Három évig, mert a végén azért ők is osztogattak, de most nem ez a téma), Az első FIDESZ kormány főbb célja gazdaságilag a barátságos nagytőkések, vállalkozók támogatása volt, illetve tartott még nagy mértékben a privatizáció, amelyből az egyes kormányok osztogattak a klienseiknek. Akkoriban törte el a nyakát Horn és vitázott Orbánnal. Ezt a vitát Orbán elveszítette, legalábbis nem nyerte meg, nem volt a csúcson. Az MSZP ígérete a jóléti rendszerváltás, lényegében a korábban nagyon komolyan sújtott - állami foglalkoztatott (tanárok, egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak)- rétegek bérének és a nyugdíjaknak a megemelése volt. Itt egy cikk róla: www.origo.hu/itthon/2009/07/igy-tettek-lejtore-magyarorszagot-i-resz-a-szaznapos-program

Ezzel az ígéret-cunamival nyerte meg az MSZP a 2002-es választást, nem nosztalgiával. Ráadásul a kormány be is tartotta az ígéreteit, ami óriási egyensúly boruláshoz / adósságválsághoz vezetett a gazdaságban. Ezt követően jött némi kiigazítás (Draskovics csomag), de ez minimális volt. Gyurcsány, amikor hatalomra került, arra épített, hogy nem szorít meg egészen a választásokig vagy nem hoz olyan intézkedéseket, ami stabilabb pályára állítaná gazdaságilag az országot, bár ez indokolt lett volna. A FIDESZ akkor a polgári köröket már létrehozta, de még nem értek be. A fő probléma az egyértelmű hazugság volt a kampányban: a FIDESZ azzal kampányolt, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve. Ez a társadalom döntő részében nem volt igaz (2006-ban, 2010-ben egyértelműen igaz volt).

Tehát az MSZP 2006-ban nem a nosztalgia miatt nyert, hanem a 2002-es fenntartott jóléti csomag hatása miatt.

MEDVE1978 2024.10.02. 13:27:04

@G. Nagy László:
" Az biztos, hogy szavazótábort tudott építeni. Ezt megtartani úgy lehet, ha országvezetői kompetenciát mutat. Ehhez kell egyrészt megfelelő szakembergárda - egyetlen ütős nevet sem hallottunk fél év alatt, másrészt az az államférfiúi attitűd, amelyet a posztban hiányolok."

Kérdéses, hogy ellenzékből lehet-e országvezetői kompetenciát mutatni vagy államférfiúi attitűdöt (utóbbit szerintem biztos nem, valaki akkor lesz államférfi, ha a hatalommal jól / hasznosan bánik, míg a közmegítélés alapján megőrzi az elveit, becsületét). A szakembergárda érdekes kérdés, erre ki is tértem valamennyire. Itt egyértelmű kockázat, hogy kinevezed Gipsz Jakabot mondjuk egészségügyi arcnak, aztán kiderül, hogy Gipsz Jakab adót csalt 10 éve, te meg nem informáltad le, akkor ez hatalmas öngól. Illetve egyértelmű az, hogy a FIDESZ fontos fegyvere a karaktergyilkosság. Minél kevesebb arc van előtérben, annál kevesebbet lehet karaktergyilkolni, rágalmazni. Míg MP-ről az ellenzéki szavazóbázis nem hiszi el a NER üzeneteit, ez az általa toborozott emberekre korántsem biztos, hogy igaz. Ezért valószínűleg direkt taktika az, hogy rajta kívül nem nagyon jelennek meg arcok.

MEDVE1978 2024.10.02. 13:39:49

@Boldeone2: MP engem egyébként Donald Tuskra emlékeztet. Tusk egy tipikus gátlástalan politikus. Egy "tisztességes" politikus visszavette volna Lengyelország vezetését és jogállami eszközökkel próbálta volna meg a PIS által elfoglalt pozíciókat visszaszerezni. Tusk nem így tett, a célja a PIS megsemmisítése, bármilyen eszközzel. Hasonlóan, korábban úgy táncolt ki 2015-ben a migránsellenes (addig szlovák-magyar-lengyel) koalícióból, ahogy a pillanatnyi érdekei megkívánták és szavazott a kötelező elosztási mechanizmusra.

Nincs illúzióm abból a szempontból, hogy MP hasonlóan járna el egy esetleges választási győzelme esetén.

G. Nagy László 2024.10.02. 13:51:08

@MEDVE1978:

"MP engem egyébként Donald Tuskra emlékeztet."

Abszolút így van. És nem csak a gátlástalanságában, de abban is, hogy jobboldaliként, nemzetiként pozicionálják, maszkírozzák mindkettőt, miközben birodalmi törekvések végrehajtására lettek kiválasztva.

Glokta 2024.10.02. 14:14:40

@G. Nagy László: Azért a múltjuk nagyon más.
Tusk hosszú éveken keresztül volt egy relatíve sikeres miniszterelnök - innen 'bukott fel' az EU-s vezetésbe, majd tért vissza Lengyelországba hogy legyőzze a PiS-t -, míg Magyar Péter a Fideszből ugrott ki, amikor nem folyósítottak neki többé havi négymilliós fizetést, és a "teljesítmény" amit fel tud mutatni az túlárazott közbeszerzések aláírása.

Boldeone2 2024.10.02. 14:31:33

@MEDVE1978: Tehát az MSZP 2006-ban nem a nosztalgia miatt nyert, hanem a 2002-es fenntartott jóléti csomag hatása miatt."

-Szerintem nem. Nagyjából semmit nem lehetett érezni már akkora az egyébként is csak limitált jóléti intézkedésekből. Volt a 40%- os közalkalmazotti béremelés, utána meg évekig nagyjából semmi

Az emberek jelentős része csak arra volt szocializálódva, hogy az MSZP a szociális, szocialista biztonságot jelenti, a sabilitást
A jobboldal pedig akkor is a "szélsőség és gyűlöletkeltés volt"

Akkor az nyilvánvalóan nem volt igaz, csak hisztériakeltés volt....Ma már igaz sajnos,nde akkor még nem...

Tehát az MSZP még mindig, akkor már 16 évvel a rendszerváltás után is jelentős politikai erőt képviselt, különösen az akkori idősebb, nagyvárosi rétegek között..
Akkor más volt még a populáció összetétele....

A vidék a kistelepülések már akkor is inkább a jobboldali alternatívát keresték...Az őskonzerv világ...A népi -urbánus ellentét is előjött, újra...

Az emberek többsége ma is inkább ideológiai- érzelmi alapon választ, nem racionális...

Az államrezsim, az állampártok mindig hatalmas nyomot hagynak a társadalom tudati viszonyain, a több évtizedes agymosás nem múlik el nyomtalanul....

Ez most - éppen- a Fideszt segíti...Tehát: ha véletlenül kikapna a Fidesz, aminek kb 1% az esélye, akkor sem múlik el a hatása még évtizedek múlva sem, társadalmi szinten...

A mostani, jellemzően 50 feletti, középvárosi, középegzisztenciával és középvégzettséggel rendelkezők jellemzően a mai "fekete öves" Fidesz- tálibok...Ők a globalizáció vesztesi, akik elhiszik Orbán hazug mantráit...Ők örök hívek maradnak...

Durva, mit lehet tenni szívós propaganda munkával a kisemberrel....Így lett a tõrténelmi ellenségből, Oroszországból, barát...

G. Nagy László 2024.10.02. 15:38:04

@Glokta: Ezek szerint te sem vagy nagy MP-rajongó...

ulpius66 2024.10.02. 16:00:03

Ez a Magyar gyerek hogyan lett a Diákhitel Központ vezetője?

Pályázott rá, és több pályázóból választották ki, avagy eccerűen kinevezték, mint "focista-feleséget"?

Boldeone2 2024.10.02. 16:00:59

@MEDVE1978: @G. Nagy László:

Tusk annyira " sikertelen" miniszterelnök, hogy Lengyelország kiválóan prosperál az "új rendszerben " Magyarországhoz képest!

www.portfolio.hu/deviza/20241002/feleves-melypontra-utottek-a-forintot-713691

A forint árfolyama mindent megmutat, mi történik itthon valójában...

ulpius66 2024.10.02. 16:04:07

Október 5-én lesz tüncike a Szabad Magyar Rádióért!
(vagy valami ilyesmi.....)

Kíváncsi vagyok kimegy-e rá a Kamugeri és a gyurcsányi??????
(egyebekben tuggya valaki hogy a gyurcsányiné alias Dobreva Klarova hova tűnt?)

ulpius66 2024.10.02. 16:08:38

@Boldeone2:

Boldikám!

nyilván te is tudod, hogy mekkora barom ez a Tuskó!

CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AZÉRT "TUD FELMUTATNI" VALAMEKKORA EREDMÉNYT, MERT AZ EU-VEZETÉS TÖBB TÍZMILLIÁRD EURÓ!!!!! PÉNZEKET NYOMAT LENGYELORSZÁGNAK, AMIT A KACSINSZKIÉKNAK NEM ADTAK ODA.... OTT IS VALAMIFÉLE "JOGÁLLAMI BASZKULÁRÉ" MIATT.....

AZ EU VEZETÉS NYÍLTAN ZSAROLTA A LENGYELEKET IS!!!!!

CSAK AKKOR KAPJÁK MEG A NEKIK JÁRÓ PÉNZEKET, HA A TUSKÓT VÁLASZTJÁK MINIELNÖKNEK!!!!

ILYEN ECCERŰ AZ ÉLET!

AZ ERŐSEBB KUTYA BASZIK!

ulpius66 2024.10.02. 16:18:12

Ha Magyarország is ugyanúgy megkapná a neki járó EU-s pénzeket, mint a Tuskó, akkor Magyarországon sem lenne semmi gond a gazdasággal.....

ulpius66 2024.10.02. 16:29:32

Persze a kérdések kérdése továbbra is az, hogy kire savazzanak a magyar baloldali érzelmű savazók?

Mert ugye van a szélső-szélső jobboldali Mi Hazánk Mozgalom, meg van a szélsőjobboldali Fidesz, meg van a jobbközép Tiszapart..... aztán kb. ennyi! ... ezek jutnának be a Parlamentbe.

A BALOLDALI ELVTÁRSAK KIRE SAVAZZANAK?
(meg azért van még egy-két viccpárt..... a Kutyuskák vagy a DK.....)

ulpius66 2024.10.02. 16:34:15

"Most közölték: nyomoznak a Diákhitel Központ gazdálkodásával kapcsolatban!"

NA, EZTET IS MEGÍRHATJA MINDEN EU-S PARLAMENTI KÉPVISELŐNEK A DAJCS TOMPIKA!!!!
(belegondolni is szörnyű, mennyit lophatott ekkor ez a Magyar gyerek.... elég, ha csak a szokásos "fideszes lopásnak" csak a felét lopta el...)

MEDVE1978 2024.10.02. 17:08:42

@Boldeone2:

"A jobboldal pedig akkor is a "szélsőség és gyűlöletkeltés volt- Akkor az nyilvánvalóan nem volt igaz, csak hisztériakeltés volt....Ma már igaz sajnos,nde akkor még nem.".

Viszonylag emlékszem még azokra az időkre. Amellett, hogy rengeteg jó embert láttam az akkori jobboldalon, általában a barátaim, ismerőseim között, már akkor sem voltak illúzióm Orbánt érintően. A mai Orbán legtöbb alaptulajdonsága már akkor is megtalálható volt a viselkedésében. A NER már akkor is ott volt Orbán fejében. Az első ciklusban ugyanúgy megtalálható a saját klientúra kiépítése. Kifejezetten a köztisztviselők bebetonozásásra emlékszem (a ciklusnál jóval hosszabb határidővel), illetve agrárpénzekre, amelyekkel barátságos nagyvállalkozókat erősítettek). Az akkor még baloldali médiatúlsúly pedig premier plánban mutatta ezt meg, valószínűleg ez volt a FIDESZ-es vereség oka.

Persze a 2002-es vereség utáni polgári körös orbáni narratíva az egyik legsikeresebb volt, egyszerre ígért kb. mindent, polgári elkötelezettséget, nemzeti öntudatot, nyugati orientációt stb. Ezt nagyon sok ember hitte később el neki.

A mai helyzetet sok minden idézte elő és ez messze nem csak Orbán volt, hanem Gyurcsány is. Emlékszem, amikor még a Horn kormányban hallottam nyilatkozgatni. Kezdettől fogva unszimpatikus volt, egy nyegle, Orbánt másoló unszimpatikus fasznak tartottam. Arra is emlékszem, hogy amikor miniszterelnök lett, éppen nyaraltam. Igazából a fő jelölt Megyó helyére Lusta Dick őrmester (Kiss Péter) volt, legalábbis ő forgott közszájon a sajtóban. Helyette lett Gyurcsány, finoman szólva sem örültem neki. Egy hataloméhes, túlmozgásos modernizátornak, gátlástalannak tartottam már akkor is. Kiss Péter csak simán a szürke öltönyös, szürke avas szagú szoci lett volna. Ehelyett bejött GYF és megadta a kegyelemdöfést a magyar "demokráciának".

MEDVE1978 2024.10.02. 17:09:46

@Boldeone2: Egy szóval sem mondtam, hogy sikertelen. Azt írtam, hogy gátlástalan és elvtelen.

ulpius66 2024.10.02. 18:53:37

természetesen most majd jönnek ennek az új Messiásnak a hívei, és ezerrel üvöltik:

"de hát a LÖLÖ százmilliárdokat lopott, ez a Magyar gyerek meg csak százmillákat" mért őt báncsák??????

ulpius66 2024.10.02. 19:21:02

MFB: a KEHI vizsgálata után nem hosszabbították meg Magyar Péter megbízatását

"A Magyar Fejlesztési Bank a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata után nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél - közölte a bank szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a KEHI 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-ben, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is.

A Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását - olvasható a közleményben."

EZ A MAGYAR GYEREK MÁN 2021-BEN IS SZÁZMILLÁKAT LOPOTT!!!!
(végül is a NER belső köreihez tartozott..... nem baj... a ballibsiknek jó lesz...)

ulpius66 2024.10.02. 19:23:22

... és mint több tucat szemtanú elmondta "ez a Magyar gyerek bejárt hisztikézni a neje munkahelyére, az Igazságügyi Minisztériumba, és ott is osztotta az észt!"

Boldeone2 2024.10.02. 19:52:55

@MEDVE1978: A mai Orbán legtöbb alaptulajdonsága már akkor is megtalálható volt a viselkedésében. A NER már akkor is ott volt Orbán fejében. "

- Ezt én akkor még nem láttam, sőt, két ember hatott rám politikailag, az egyik Pozsgay Imre volt, aki először mondta ki, hogy "1956 népfelkelés volt", a másik pedig Orbán Viktor, aki kimondta, hogy "ruszkik haza"
Olyan nagy rezsimépítés az első Orbán- kormány alatt még nem volt, csak a minden kormányerőnél szokványos, kisebb adisznóságok, az ország akkor még demokratikus volt..
Pozsgainál én anno hallgattam politológiát a Debreceni Egyetemen. Rendkívüli tudássak bírt...Később Orban tanácsadója lett
Én Gyurcsánnyal is találkoztam élőben, de azokat a negatív tulajdonságokat nem láttam, sőt, elképesztő önreflexiója volt; kimondta, hogy neki bizony gőze sincs, mit kellene csinálni Magyarországgal, nem tudja
Mögötte senki nem állt, sem tudósok, sem tanácsadók, sem a nagytőke, sem a pártja...Lényegében senki...

2009- ben meg jött a nagy világválság, az eladósodott ország és a lakosság is összeomlott, így kapott történelmi lehetőséget Orbán a 2/3- ra, amit később arra használt ki, hogy fokozatosan felszámolja plurális demokratikus rendszert, és kiépítse az egypárti/ állampárti rezsimet...
Az abszolút kormányzati hatalmat lényegében ki is használja azóta is: minden intézkedese a hatalom megtartásáról, a rezsim bebetonozásáról szól. Lsd. lex Völner, Budapesti listaállítás szabályai....

Olyan szinten görcsösen fogja a hatalmat, uralja az országot, hogy az már undorító...

De, nem is tökös legény, mert csak a brüsszeli politbüró hatalom nélküli képviselői ellen mer szájharcolni, vagy Soros György é tsi.-val
Donáth Annát börtönbe küldené, ahogy eljátszották a koncepciós eljárást MZP vagy Karácsony ellen is, most Magyar Péter mentelmi jogát kérné ki Polpot Péter...
Kilóg a lóláb!

Bezzeg a nagy, elnyomó rezsimek diktátoraival rendkívül udvarias: Xi Jin Ping , Putyin és Erdogán segge kinyalva...

Ursulát - aki európai kereszténydemokrata politikus - plakátra teszik...

Undorító rezsim! Legszívesebben bevernék egyet Orbán Viktornak és Balázsnak is egyet! Elárulták a magyar szabadságot , 1956 szellemét!

Csak "szuverenitásvédelmi" hivatalra futja, akik feladta az elnyomó rezsim védelme, orosz mintára...

Szuverenitás= ne pofázzon bele senki a diktatúra ügyeibe

Boldeone2 2024.10.02. 20:04:37

@ulpius66: Tök mindegy ki vezeti az ellenzéket- a rezsim - olyan mint a Rákosi, úgyis koholt vádakat fog kreálni...Ti meg hívők csont nélkül beveszitek...

Hol van már a " városháza ügy " ? Sehol. Nem is volt. Koncepciós vád volt az akkor ellenzéki vezéri várományos Karacsony ellen...

Hol van MZP 3 milliárdja?

Ezek mind koholt vádak, nyilván leültetni nem fognak senkit, a cél nem ez, hanem a politikai karaktergyilkosság, az ellenzék megfélemlítése...

Csak kérdezem: mit tárt fel a Fidesz tényfeltáró bizottsága 2010 után? Nagyjából semmit! Gyurcsány kinevette őket a bíróságon...

Egyet ne feledjünk: ha egyszer fordul a kocka, elindulhat a Fidesz politikusai ellen ugyanúgy a leszámolás...

Van rá egy fogadásom, hogy az EU parlment nem adja Magyar Pétert a rezsimnek....

ulpius66 2024.10.02. 20:08:07

@Boldeone2:

A faszomat volt "népfelkelés" 1956-ban!

Akkor 3 magyarból 2 besúgó volt!!!! Egy ultipartit nem lehetett lejátszani, hogy arról ne jelentettek volna, NEMHOGY "NÉPFELKELÉS"!!!!!!!

Az a büdös sztálinista kommunista Nagy Imre és bűnbandája, a hatalom megszerzése érdekében fellázította az egyetemistákat, munkásokat.....NAGY VITA VOLT A KOMMUNISTA VEZETŐK KÖZÖTT, HOGY EGYÁLTALÁN ENGEDÉLYEZZÉK-E AZ OKTÓBER 23-I TÜNTETÉST!!!!

Nagy Imre és sztálinista bűnbandája elérte, hogy lehessen tüncikézni! Erre a keményvonalas kommunisták meg jól belelövettek a tüncikézőkbe.... pár száz halott volt!

NA, EZT NEM KELLETT VOLNA!

A TÖMEG RADIKALIZÁLÓDOTT, EGYESEK AZT HITTÉK, HOGY TÉNYLEG ITT A SZABADSÁG, ÉS ELKEZDTÉK ÖLNI AZ ÁVOSOKAT!!!!!

POLGÁRHÁBORÚ VOLT!

NEM VOLT ITT 1956-BAN SEM "NÉPFELKELÉS" SEM "FORRADALOM" SEM "ELLENFORRADALOM" "SZABADSÁGHARC" MEG VÉGKÉPP NEM VOLT!!!!!!!!!!!!

ITT KIS HÍJÁN TÉNYLEG POLGÁRHÁBORÚ VOLT, AZ ÁVOSOK LŐTTÉK A TÖMEGET, A PESTI SRÁCOK MEG AZ ÁVOKOKAT!

ENNYIKE VOLT 1956......
(aztán, hogy erre milyen "kultusz" épült az egy más kérdés....)

ulpius66 2024.10.02. 20:15:26

Azt készséggel elismerem, hogy 1956-ban az akkor itt élő kb. 9 millió magyarból 7 milliónak a töke tele volt a komcsikkal, meg az oroszokkal.....

Boldeone2 2024.10.02. 20:18:05

@G. Nagy László: Amúgy hogy a faxba lehetne betemetni a politikai árkokat, amikor öldöklő küzdelem folyik a monolit rezsim és az azt ellentők közt???

Óriási tévedésben vagytok! Az ellenzéki pártok lehet hogy eltűnnek, de a másképp gondolkodók, az ellenzéki emberek száma csak nőni fog, mivel EGYRE ROSSZABB minden...

Háború van, minden fronton! Ahogy Bástya elvtárs mondaná: Csapásokat adunk és csapásokat kapunk...

Döntőre kell vinni a küzdelmet, a jövőért!

Ahogy Hamvas Béla írta:" Forog a nagy szerencse óriáskerék, egyszer lenn, másszor fenn..."

Orbán es rendszere sem kerülheti el sorsát, bármennyire stabil és monolit rendszernek tűnik...

A háborús hazugságok amelyek eddig segítették, mára elhalványultak; egyre többen rájöttek, hogy nem a háború a bajok fő okozója, hanem amiben élünk: maga a rezsim...

Boldeone2 2024.10.02. 20:22:46

@ulpius66: ENNYIKE VOLT 1956......"

A Lófaszt volt "ennyike " A forradalom ugyan el elbukott, de végül Magyarorszag lett "a legvidámabb barakk" , a szocializmus reform szakaszaba lépett, a diktatúra enyhült, szabadabb lett
Ehhez kellett 1956...

Boldeone2 2024.10.02. 20:28:25

Egy teljes értelmiségi generációnak lett "életélménye " az 1956- os forradalom...

Magyarorszagról egy mondat volt van az amerikiai töri könyben: uprising in fifty-six...de az még a hajléktalan neger is tudja ...

Ezért is támogatom Ukrajna szabadságharcát az orosz agresszorral szemben...

ulpius66 2024.10.02. 20:29:11

Nagy Imre az 1956-os "forradalom" vezére!

"Nagy Imre (Kaposvár, 1896. jún. 7. – Bp., 1958. jún. 16.)
1914-ben bevonult katonának és orosz hadifogságba esett. 1918-ban belépett az oroszországi Kommunista Párt Magyar csoportjába és a Vörös Hadsereg tagjaként harcolt. Hazatérte után, 1928-ban Bécsbe emigrált. 1929-ben visszatért a SZU-ba és a moszkvai Agrártudományi Intézet, majd a Központi Statisztikai Intézet munkatársa. 1944 végén hazatért Mo.-ra és tagja lett az MKP, majd az MDP Központi vezetőségének és a Politikai Bizottságnak. 1944. dec. 22-től 1945. november 12-ig földművelésügyi, nov. 15-től 1946. márc. 20-ig belügyminiszter. 1950. dec. 18-tól 1952-ig élelmezési miniszter."

CSODÁLATOS KARRIER!

MINT VÖRÖS KATONA RÉSZT VETT AZ OROSZ CÁR LEÖLÉSÉBEN!!!!

Majd itthon kavarta a szart! Utána 15 évig, 1929 - 44 között Moszkvában az első sorban szívta Sztálin elvtárs faszát, majd itthon a legvéresebb szájú sztálinista kommunista volt!!!!!

Neki köszönhetjük a kitelepítéseket, a kulákok teljes jogfosztását, az erőszakos téeszesítést, a "padlás-felsöprést" az egész magyar vidék tönkretételét!!!!!!

Majd fő bűneként felróhatjuk neki az 56-os vérengzések kirobbantását!!!

Kérdem én: ez a büdös sztálinista kommunista Nagy Imre hány magyar család életét tette tönkre???? Mitől "forradalmár" Nagy Imre????? Mért kellett neki szobrot emelnie, amikor ő csak ártott a magyaroknak!!!!!!
(esetleg, ha valaki tud olyanról, hogy valamit is csinált Nagy Imre a magyarok érdekében, kérem írja mán meg....)

ulpius66 2024.10.02. 20:36:23

@Boldeone2:

Boldi!

Aztán írd mán le, hogy milyen "magyar szabadságharc" volt 1956-ban?

Hol voltak harcok??????

Mán azon kívül, hogy az a mocskos Nagy Imre benyögte a rádióban: "Csapataink harcban állnak!"

MILYEN CSAPATOK ÁLLTAK HARCBAN ÉS HOL????
(a "pesti srácok" harcait most hagyjuk.....)

Boldeone2 2024.10.02. 20:39:52

@ulpius66: Majd fő bűneként felróhatjuk neki az 56-os vérengzések kirobbantását!!!"

-A szabadságot nem adják ingyen, azért meg kell harcolni! A magyar kommunistákat simán kiverte volna a felkelők serege, ahogy meg is történt..

Nagy Imre végül a jó oldalra állt, úgy, ahogy most Magyar Péter is...

Boldeone2 2024.10.02. 20:42:15

@ulpius66: A Corvin közben, de máshol is voltak harcok...720 oroszt meg is öltek a felkelők...

Boldeone2 2024.10.02. 20:45:29

@ulpius66: Amúgy iskolapéldája vagy, hogy az orbáni agymosó média hogyan formálja át a nemzeti emlékezet tudatot 1956- ról...

Lassan a poszkomcsik jobban ünneplik már, mint a "nemzeti jobboldal"...

ulpius66 2024.10.02. 20:55:30

@Boldeone2: "Lassan a poszkomcsik jobban ünneplik már, mint a "nemzeti jobboldal"...

Fején találtad a szöget!

Mi a faszomért kéne ünnepelni egy büdös sztálinista kommunista szarkavarását???

MERT 1956 ÖSSZESEN ENNYI VOLT!

ÜNNEPELJENEK A KOMCSIK! EZ AZ Ő "ÜNNEPÜK".......
(mondjuk volt párszáz halott .... de a Nagy Imre-féle kommunista puccs elbukott
... mondjuk azt a "jó szokásukat" a kommunisták megtartották, hogy előszeretettel ölték egymást...)

ulpius66 2024.10.02. 21:03:04

Dehogy akart forradalmat Nagy Imre 1956-ban! Ő mindössze az annyira áhított hatalmat szerette volna megszerezni Rákosi pajtástól! Mindegy milyen áron, DE VÉGRE Ő LEHESSEN A MAGYARORSZÁGI KOMMUNISTÁK VEZETŐJE!!!!!

EHHEZ KELLETTEK AZ EGYETEMISTÁK, ÉS MUNKÁSOK ÉS A SZÖVEG, "LE RÁKOSIVAL!"

ulpius66 2024.10.02. 21:05:48

Sokszor elméláztam azon, mi lett volna, ha győz a "forradalom" 1956-ban?

Kivonulnak az oroszok, és Nagy Imre a minielnök.

SZERINTEM AKKORA POLGÁRHÁBORÚ LETT VOLNA, AMILYET NEM LÁTOTT MÉG EURÓPA!

A PESTI SRÁCOK NEKIESTEK VOLNA A VOLT KOMCSIKNAK, NAGY IMRE A KOMCSIK MELLÉ ÁLL, A PESTI SRÁCOK ŐT IS LIKVIDÁLJÁK, ANARCHIA MEG ILYESMIK......

ulpius66 2024.10.02. 21:08:44

Mert az teljesen világos, hogy az akkor 60 éves Nagy Imre, a legnagyobb magyar sztálinista-kommunista, aki egész életében a tőkések, kapitalisták ellen küzdött NEM VEZETTE VOLNA BE MAGYARORSZÁGON A KAPITALIZMUST!

G. Nagy László 2024.10.02. 22:15:01

@Boldeone2: Annyi alaptalan badarságot írsz...

"az orbáni agymosó média hogyan formálja át a nemzeti emlékezet tudatot 1956- ról... Lassan a poszkomcsik jobban ünneplik már, mint a "nemzeti jobboldal".

1956 az egyik legszentebb ünnepünk. A posztkomcsik mindig is utálták, mert ellenük kelt fel a magyarság. Semmi sem változott e téren.

"Ursulát - aki európai kereszténydemokrata politikus - plakátra teszik..."

Ursulának az égvilágon semmi köze sincs a kereszténydemokrata világlátáshoz. Ő egy elvtelen, birodalmi báb, akinek nevét a jövőben megvetéssel ejtik majd ki a német történelemórákon - már ha lesz még történelem oktatás és lesz még Németország...

Boldeone2 2024.10.02. 22:24:28

@G. Nagy László: Ursulának az égvilágon semmi köze sincs a kereszténydemokrata világlátáshoz"

- Tényleg "nem", csak a CDU egyik vezető politikusa volt...Én bírom, mert szerintem jó " vezetője" az EU- nak, kiáll a demokrácia, a nyugat és Ukrajna mellett! ...és ez a lényeg....

Akit Orbénék utálnak, az csak jó politikus lehet! Valószínű Ursulát sem véletlenül választották újra!

Ő a valódi, mérsékelt jobboldal, ahogy Donald Tusk, akit szintén kedvelek!

Nem kell bedőlni a kormánypárti agymosásnak! Orbánék az abszolút rossz oldalon állnak!

Boldeone2 2024.10.02. 22:35:13

@G. Nagy László: Pont azért nem lehet betemetni az árkokat, mert nem kismértékben, hanem szöges ellenzétben állnak a felek...
Orbánék Oroszországot támogatják, mi Ukrajnát..
Orbánék "vezérdemokráciát", egypárti rezsimet akarnak, mi a plurális demokrácia helyreállítását..
Orbánék az aránytalan választási rendszert akarják, mi az arányos(abbat)
Orbánék a központosított, erős államban; mi a gyengébbet szeretnénk..
Orbánék az irányított társadalomban, mi a helyi autonómiában...

Nem látok semmilyen közös alapot a kiegyezésre, nincs "nemzeti minimum " hiszen pont az ellenkezőjét gondoljuk minden lényeges kérdésről...

Így nincs más lehetőség, mint a harc!

Glokta 2024.10.02. 23:15:03

@G. Nagy László: Hát finoman szólva se vagyok MP-rajongó.
Annak fényében hogy nagyjából tökéletesen megfelel a "NER-lovag" sztereotípiájának, elképesztő hogy mennyire rajonganak az ellenzéki szavazók érte. Inkább celebként viselkedik, mint politikusként (szerintem így lehet értelmezni a sikerét is). A Fidesznek nem is kell koholt ügyet alkotnia, hogy eljárást indítsanak ellene.

A viselkedése az elmúlt fél évben szerintem elég erős bizonyíték arra, hogy Varga Judit nem hazudott vele kapcsolatban, és valószínűleg a másik exe se, csakhogy a kormánymédia már annyi ellenzéki politikust karaktergyilkolt féligazságokkal és hazugságokkal (Vona Gábor a legjobb példa erre, azóta is nyeri a pereket), hogy az ellenzéki szavazók akkor se hisznek nekik, ha igazat mondanak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.10.02. 23:27:48

Már megint hülye vagy poszter!
Végig sem olvastam a faszságodat.
Amúgy tud valaki olyat mondani, ami ellen a 2010 előtti Orbán beszélt és nem igaz a 2010 utáni orbánra?
Ha Gyurcsányék lennének hatalmon és ők csinálnák amit Orbánék akkor is ugyanúgy tapsikolnátok?
Mert ugye mindig az a szöveg, hogy de ha a Gyurcsány lenne...!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.10.02. 23:33:44

Ilyenkor azt nem tudja eldönteni az ember, hogy ennyire aljas vagy vagy ilyen idióta.
Vagy mindkettő egyszerre.

G. Nagy László 2024.10.03. 09:00:06

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Már megint hülye vagy poszter!
Végig sem olvastam a faszságodat."

Ez így azért elég meredek. Mert vagy az van, hogy végigolvasod, és az alapján hülyézel - ez tök oké. Vagy az, hogy nem szánod rá még azt a négy percet sem, ez alapján viszont hogy minősítesz? Lehet, hogy a poszt második felében a kedvenc kommunistáidat dicsőítem, te meg nem is tudsz róla...

"Ha Gyurcsányék lennének hatalmon és ők csinálnák amit Orbánék akkor is ugyanúgy tapsikolnátok?"

Kurva nagy tévedésben vagy. Orbánnak alapvetően azért tapsikolunk sokan, mert helyes döntéseket hoz. A nemzetközi térben is egyre többen követik a példáját, mi több: orbanizációnak kezdik hívni a jelenséget. Ez kifejezetten lelkesítő. De ha nem Orbán lenne a miniszterelnök, hanem valaki más, aki pont ugyanezeket tenné, azt az embert is ugyanúgy támogatnánk. Orbán tehetséges, karizmatikus és szerethető politikus, ám mindez csak hab a tortán. A lényeg az, hogy alapvetően jó irányba halad.

Boldeone2 2024.10.03. 09:20:19

@G. Nagy László: Orbánnak alapvetően azért tapsikolunk sokan, mert helyes döntéseket hoz"

- Ez nevetséges! Ajánlom a cikket: hvg.hu/360/20241003_hvg-Timothy-Garton-Ash-Europa-Orban-Ukrajna-interju-demokracia-gazdasagi-semlegesseg-EU

Lényegében ezt mondom én is: Orbán veszélyes!

ulpius66 2024.10.03. 09:58:41

@Boldeone2: "Lényegében ezt mondom én is: Orbán veszélyes!"

Ja!

Orbán kibaszott veszélyes a liberál-.bolsevista gazdijaidra!!!

... és a jól idomított agymosott emberkéknek a gazdit meg kell védeni!!!!

Orbán persze, hogy veszélyes a ballibsik egyeduralmára!

Orbán legjobb barátai nyerték - a teljesség igénye nélkül - a választásokat Szerbiában, Szlovákiában, Franciaországban, Olaszországban, a német tartományokban, ... és most a hétvégén Ausztriában!

Ausztriában a győztes Szabadságpárt egyenesen azzal kampányolt, hogy Európában egyedüli követendő példa Orbán politikája!!!!!

PERSZE, HOGY FÉLNEK ORBÁNTÓL!!!!!!!!!!!

ulpius66 2024.10.03. 10:00:20

@Boldeone2:

Boldikám!

Ajánlom olvasd el/nézd meg a "12 dühös ember" című művet.....

Aztán helyettesítsd be a mai európai politikai helyzetre....

G. Nagy László 2024.10.03. 10:00:39

@Boldeone2: Köszönöm a linket, beleolvastam, de már az első három gondolata olyan ostoba, olyan messze van a valóságtól, hogy nem áldozok rá több időt.

1. Ukrajna haragudni fog, ha elveszti a háborút - ki nem szarja le?
2. A jobboldali pártok szélsőségesek - az anyja picsáját!
3. Orbánt csak a családja jóléte érdekli - ez a legnagyobb faszság. Ezen már nagyon régen túl van, ennek akkor sincs az égvilágon semmi jelentősége, ha valaha volt is. (Orbán hatalomvágya egyébként sosem anyagi motiváltságú volt. Küldetéstudata van.)

Nem tudom, ki lehet ez a Timothy Garton Ash, de egy ostoba, felszínes fasz, efelől semmi kétségem.

ulpius66 2024.10.03. 10:08:19

"Michel Barnier miniszterelnök a héten azt mondta, hogy 2025 végére 5%-ra csökkentené a költségvetési hiányt, de az euróövezet 3%-os hiánycéljának elérésére kitűzött határidőt 2027-ről 2029-re kellene kitolnia. Franciaország költségvetési hiánya idén eléri a GDP 6,1%-át."

Ja!

Franciaországban 6,1% a költségvetési hiány!

EZ RENDBEN VAN, MERT OTT EGY BALLIBSI MAJOM A FŐNÖK!!!!!!!!

MAGYARORSZÁGON 4,5% A HIÁNY!!!!!!!

EZ VILÁGBOTRÁNY, MERT ITT ORBÁN A FŐNÖK!!!!

Milyen érdekes........

grundigg 2024.10.03. 10:56:00

@G. Nagy László: "Nem tudom, ki lehet ez a Timothy Garton Ash, de egy ostoba, felszínes fasz, efelől semmi kétségem."

Ez gyönyörű lett. Mint egy költemény. Kitehetnéd mottónak!

G. Nagy László 2024.10.03. 11:07:03

@grundigg: Most, hogy nézem: a felszínes fasz valóban szép alliteráció. Büszke is vagyok :)

Baszki, ez az ember egy történész. Elvileg okosabbnak és felkészültebbnek kéne lennie bármelyikünknél. Ismeri Orbánt 35 éve. És mindezek ellenére olyan vakon tapogatózik a jelenben, olyan brutálisan elfogult a progresszív ideológiával szemben, hogy képtelen másra, mint felböfögni a szánalmasan felszínes, ezerszer elcsépelt, hazug közhelyeket. Nézd el nekem ezt a fajta igényességet, de egy történésztől jócskán többet várnék.

Boldeone2 2024.10.03. 11:24:56

@G. Nagy László: Csakhogy lásd a másik oldalt, az egyszerű európai polgárok hangját"

- Qurvára nem érdekel a hazug, szélsőjobboldali propaganda, amely mögül mindig felszüremlik a Kremlin mesterkedése!

"Egyszerű polgár" vagy inkább együgyű polgár? Nézd már meg kik a szélsőjobb szavazói? Nem az elit, de még csak nem is a belátással bíró polgárok, ők az általad " progresszívnek" bélyegzett pártokra szavaznak...

A buta selejt lázad az evidenciák ellen...

Elég csak az arcokat megnézni, kik az AFD támogatói! 100x inkább a mainstream pártok, mint a világrontó szélsőség!

MEDVE1978 2024.10.03. 11:33:17

@Boldeone2:

"Pozsgay Imre volt, aki először mondta ki, hogy "1956 népfelkelés volt", a másik pedig Orbán Viktor, aki kimondta, hogy "ruszkik haza"

Emlékszem erre az időszakra, bár még nagyon gyerek voltam. (De aztán utána olvasgattam) Itt egy cikk róla: nepszava.hu/3235601_orban-viktor-es-a-szovjet-csapatkivonas
Viktor lényegében jóindulattal a félig már döglött oroszlánt rugdosta. Azt tudni lehetett, hogy kivonulás lesz, hiszen az oroszok korábban csapatkivonásokat jelentettek be és minden arra mutatott, hogy jelentős deeszkaláció lesz. Kádár János haldoklott, kb. egy hónappal később meg is halt. Az oroszlán még nem volt halott, de már nagyon nehezen lélegzett. Ettől függetlenül Viktortól bátor dolog volt a bajszát cibálni. De nem több. A fiatalkori (90-es évek) képem róla az volt, hogy egy arrogáns, vagánykodó ember.

"Én Gyurcsánnyal is találkoztam élőben, de azokat a negatív tulajdonságokat nem láttam, sőt, elképesztő önreflexiója volt; kimondta, hogy neki bizony gőze sincs, mit kellene csinálni Magyarországgal, nem tudja
Mögötte senki nem állt, sem tudósok, sem tanácsadók, sem a nagytőke, sem a pártja...Lényegében senki..."

És ez így nagyon gáz. Ha valaki így megy be a miniszterelnökségbe. Amennyiben van valakinek önreflexiója az egy szép dolog, ugyanakkor ha miniszterelnökként nincs perspektívája, céljai, az már bűn. Pontosan passzol a róla alkotott képembe: egy modernizátor, aki rendkívül egoista, azt gondolja, hogy ő majd megreformálja ezt a társadalmat, mert tudni véli, hogy mi a progresszív gondolkodás, az egyedüli út. Akkor fordultam el tőle, amikor a határon túli magyaros szavazás volt.

Korszakos hibát, de itt is kimondom bűnt, követett el, amikor szociális demagógiára alapozott (23 millió román). A probléma az volt, hogy Ferenc ismét eléggé egoista barom volt ahhoz, hogy ezzel próbálja magát berobbantani, győzelmet aratni. Holott lehetett volna egy másik út is: lelkiismereti szavazást lehetett volna csinálni és az átlagemberre bízni. Értem miért tette, hiszen Orbán célja már akkor is teljesen egyértelmű volt, ha hatalomra kerül, szavazati jogot ad ezeknek az embereknek, akikről felmérésekből már akkor is tudni lehetett, hogy 90+%-ban FIDESZ szavazók. Ettől függetlenül viszont az álláspontjával felvette és rögzítette a nemzetellenes bélyeget a baloldalra és feltette a felkent nemzet megmentője címet Orbán Viktorra.

A hülye modernizátori póza persze senkinek sem tetszett, anno az MSZP-nek túl liberális volt, az SZDSZ-nek meg túl szocialista. Számomra Gyurcsány is egy sorscsapás Magyarországnak és Orbán is.

Boldeone2 2024.10.03. 11:33:34

@G. Nagy László: El kellene fogadnotok az okosabb emberek véleménykonszenzusát! Mert lássuk be, a populista szélsőjobb nagyon gyenge értelmiségi bázison áll!
Orbán Balázst egy valódi tudós-értelmiségi kifilézné egy vitában!

Azért nem tud a szélsőjobb végső győzelmet aratni, mert nincs mögötte szellemi tartalom. Ami van, az a kisember ressentiment- jére épített hazug politika...
Erről szól a Soros-, vagy Ursula- ellenes uszítás, a "szankciós infláció", meg a "két szláv nép küzdelme" meg a többi hazug fasság!

Csakhogy egyre többen ráeszmélnek, hogs a féligazságokra vagy hazugságokra épített politika nem vezet semmi jóra...

ulpius66 2024.10.03. 11:36:07

@Boldeone2:

Ugye, hogy milyen kurva szar dolog a DEMOKRÁCIA?

TE IS ELLENZED!!!!!!!!!!!!!!!

MERT MILYEN MÁN, HOGY EGY BALLIBSI NOBEL-DÍJAS BÉKEHARCOSNAK UGYAN ANNYI SZAVAZATA VAN, MINT EGY "BUTA SELEJTNEK"????

BE KELL TILTANI A DEMOKRÁCIÁT!!!!

CSAK AZ SZAVAZHASSON, AKI A BALLIBSIKRE SAVAZ!!!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2024.10.03. 11:40:02

@Boldeone2:

Én azt remélem, hogy az "Orbán barátai" csapat, a "békepárti csapat" egyetlen egy országban sem lép koalícióra a "JOBBKÖZÉPPEL" (hhaaaahhhaaaaaahhaaa....)

MÉG EGY PÁR ÉV, JÖN A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁS, AZTÁN ABSZOLÚT GYŐZELMET FOGNAK ARATNI!

HA ÖSSZEÁLLNAK A JOBBKÖZÉPPEL, BUKÁSRA VANNAK ÍTÉLVE........

MARADJANAK ELLENZÉKBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

G. Nagy László 2024.10.03. 11:41:27

@Boldeone2:

"Azért nem tud a szélsőjobb végső győzelmet aratni, mert nincs mögötte szellemi tartalom."

Ez is egy hülyeség. Amit ma szélsőjobbnak nevezel, az valójában egy minden szélsőségtől mentes, békés, középutas reálpolitika, nagyon közel a klasszikus liberalizmushoz, amely erkölcsileg a legmagasabb szintű szellemi tartalom.

A másik oldalon a (szerencsére már haldokló) progresszió áll, megannyi őrültségével. Itt valóban van szellemi tartalom, kommunizmus újracsomagolva. Valódi hányinger; intelligens, tanult ember frászt kap az ilyentől. Nem véletlen, hogy már Kamala Harris sem ezt az oldalát domborítja. Már Amerikában is rosszul vannak ettől a "szellemi tartalomtól".

ulpius66 2024.10.03. 11:45:07

Én nagyon bízom Trump győzelmében!

Bízom benne, hogy elhajtja azt a büdös orosz zsidó Zselét a halál faszára, és végre békét hoz Ukrajnába!

.. és ugyanígy elhajtja ezt az egész Európát fojtogató ballibsi siserehadat is!!!!!!!

ulpius66 2024.10.03. 11:48:49

... persze a legjobban annak fogok örülni, ha ezt a zsidó buzi Presszmanuszt kibassza Budapestről!!!!!!

Boldeone2 2024.10.03. 11:51:11

@MEDVE1978: Nekem anno pont az volt szimpatikus Gyurcsányban, - más semmi- hogy be merte vallani/ vállani -legalább előttünk az egyetemen- hogy nem tudja mi lesz Magyarországgal, bár egy miniszterelnöktől ez nyilván meredek...

Lássuk be, azért valahol igaza volt...Évtizedek óta megy itt "a húzd meg ereszd meg politikája" ...Egyszer kicsit jobb, hitelek vagy EU pénz árán, utána meg jönnek a szűk esztendők...
Most is ez van...Senki nem tudja mi lesz...
Orbán tervei dugába dőlnek: az elektromos autógyártás vegetál, a munkaerő fogy, a népesség nem szaporodik...

Jól pofánvágott mindenkit a való világ realitása, a 30 - 40 éves mumusok visszatérése, mint pl a cserearányok romlása...

Hiába a forszírozott GDP- növekedés, azt nem fogjuk érezni...A másik oldal a gyenge forint, növekvő infláció, instabil ország...
En már átváltottam a pénzem jelentős részét, ha leváltják Matolcsyt , jövőre jön az extrém szar világ, összeomló példa..

A másik sokszor előkerülő közgáz topic: a " duális gazdaság"

Most is ez van: az állam csecsén élősködő hazai here nagytőkés réteg, a másik a profitábilis nyuget/keleti nagytőke...

Szerintem anno Gyurcsány anno a magyar élet történelmi determináltságairól beszélt, amire nem volt terve...

Orbánnak vannak tervei, de azok sem működnek, láthatóan...

Az EU - nélkül halára ítélt ország vagyunk, azon belül meg vegetálunk...Elbuktunk...

ulpius66 2024.10.03. 11:58:27

@Boldeone2:
"En már átváltottam a pénzem jelentős részét, ha leváltják Matolcsyt , jövőre jön az extrém szar világ, összeomló példa.."

Gratulálok! Te egy előrelátó emberke vagy!

... egyebekben eddig (12 éven keresztül) nem az volt, hogy milyen szar ez a Matolcsy, ugye az "Eltolcsi" meg a "Kusza-szemű" ballibsi kedveskedés .... most meg ugyanaz a Matolcsy "Magyarország MEGMENTŐJE" és milyen kár, hogy lejár a mandátuma....

ulpius66 2024.10.03. 12:01:58

@Boldeone2: "Az EU - nélkül halára ítélt ország vagyunk, azon belül meg vegetálunk...Elbuktunk..."

Boldikám!

Azért az öngyilkosság gondolatát hesegesd el magadtól!

INKÁBB ANNAK ÖRÜLJ, HOGY SOK MAGYARRAL ELLENTÉTBEN TE MILYEN OKOS ÉS GAZDAG VAGY! PRÓBÁLJ MÁN MEG ÖRÜLNI IS VALAMINEK!

HIDD EL, SZÉP AZ ÉLET!!!!!!!!
(csak te vagy ilyen savanyú, "minden is szar" mindent is fikázó jellem...)

Boldeone2 2024.10.03. 12:02:37

@G. Nagy László: Semmi köze a jelenlegi populista szélsőjobbnak a klasszikus liberalizmushoz. Valójában éppen azokat az embereket érintette meg- a veszteseket - akik régen a baloldara szavaztak...Erős állam, etatizmus nem áll messze tőlük és a gyűlölködés sem...A klasszik liberalizmus ideológialag semleges...

Az elit mindenhol a középpártokat támogatja és a középréteg is. A prog. libek is a középpártokhoz sorolandó myugaton

A szélsőjobb populizmus a vesztesek, a sértetettek menedéke; azoké, akikneknek elegük van az elitista politikából, a migránsokból en bloc, a buzikból és a szabad(os) társadalomból...

ulpius66 2024.10.03. 12:05:32

@Boldeone2:

Boldikám!

Csak a tények kedvéért!

Matolcsyt nem "LEVÁLTJÁK" hanem lejár a kétszer hat éves kinevezése 2025. februárjában, és már harmadszorra NEM NEVEZHETŐ KI ÚJRA!

HA MATOLCSYT "LEVÁLTANÁ" ORBÁN, AKKOR A NATO CSAPATOK MÁN BEVONULTAK VOLNA MAGYARORSZÁGRA, HOGY ITT MEKKORA DIKTATÚRA VAN!!!!!
(bankelnököket leváltani a ballibsiknél "szokás"... de nekik elnézik....)

Boldeone2 2024.10.03. 12:10:51

@ulpius66: Értsd jól: az eddigi - óvatosabb - pénzpolitikát, a középszar forintot felválthatja a pénzszórás, az irreálisan alacsony kamat , az infláció; mivel forszírozott növekedést akarnak...

Persze, Matolcsy sem volt jó, csak nehogy mégrosszabb legyen helyette...

Boldeone2 2024.10.03. 12:14:17

www.portfolio.hu/gazdasag/20241003/egy-abra-a-gyenge-forintrol-714021

Tessék! Nem a "háború", hanem országspecifkus probléma...Orbán

ulpius66 2024.10.03. 12:27:24

@Boldeone2: Hát az tényleg kibaszott sok embert érint, hogy hogyan alakult a forint -zlotyi árfolyam az utolsó húsz évben.... remélem emiatt kevesen lesznek öngyilkosok!

ulpius66 2024.10.03. 12:32:59

@Boldeone2:

Boldikám!

Eccer aztat is leírhatnád pl. hogy hogyan használja politikai zsarolásra az EU vezetés az országok felzárkóztatására megszavazott pénzeket!!!!!

Pl. mennyi pénzt kap ebből az alapból 2024-ben Lengyelország és Magyarország!
(... és mennyit kapott a múltban Lengyelország, és mennyit kap ma, csak és kizárólag amiatt, mert mostanság egy EU-t mindenben kiszolgáló faszfej vezeti Lengyelországot...)

Előre is köszike!
(..ezt a "jogállamisági" baszkulárét nem kérjük ismét felsorolni....)

ulpius66 2024.10.03. 12:37:57

@Boldeone2:

... esetleg aztat is leírhatnád, hogy mért jó az, ha a teljesen baloldali, és liberális, és méginkább demokrata EU vezetés a "támogatási pénzeket" politikai zsarolásra használja....

... és az mért "diktatúra", ha a támogatási pénzekkel ugyanezt csinálja Orbán pl. Budapesttel szemben?

ulpius66 2024.10.03. 12:41:35

Ha Magyarország megkapná az EU 2021-27 évi költségvetésben elfogadott évi 6-7 milliárd eurós támogatást, akkor teljesen rendben lenne a magyar gazdaság!!!!!!

ÍGY, HOGY AZ EU NEM FOLYÓSÍTJA EZEKET A MAGYAROKNAK JÁRÓ PÉNZEKET, SZARBAN A GAZDASÁG, ENNEK KIBASZOTTUL ÖRÖLNEK A BALLIBSIK, LEGYEN MINÉL ROSSZABB A MAGYAROKNAK, ANNÁL INKÁBB FOGNAK A BALLIBSIKRE SAVAZNI!!!!

A BALLIBSI ALAPVETÉS: LEGYEN SZAR A MAGYAROKNAK!!!!... ÍGY TALÁN ELFORDULNAK ORBÁNTÓL!!!!!!

ulpius66 2024.10.03. 15:11:14

Mint mán jópárszor leírtam: a világ legnagyobb átbaszása amit az EU-ban az "EURÓPAI NÉPPÁRT" csinál!!!!!!

JOBBOLDALI PÁRTNAK HAZUDJA MAGÁT, A SZERENCSÉTLEN JOBBOLDALI ÉRZELMŰ POLGÁROK MEG RÁ SZAVAZNAK, ERRE A VÁLASZTÁSOK UTÁN MEG A JOBBOLDALI EURÓPAI NÉPPÁRT SZÖVETSÉGRE LÉP AZ EURÓPAI SZOCIKKAL, LIBSIKKEL, ZÖLDEKKEL, KOMCSIKKAL ÉS EGYÉB ABERRÁLTAKKAL......

AZ VILÁGBOTRÁNY!!!!!!!!
(...ahelyett, hogy szövetségre lépne az EU-ban lévő egyéb jobboldali pártokkal!!!!!!)

G. Nagy László 2024.10.03. 15:31:02

@ulpius66:

"a világ legnagyobb átbaszása amit az EU-ban az "EURÓPAI NÉPPÁRT" csinál!!!!!! JOBBOLDALI PÁRTNAK HAZUDJA MAGÁT"

Nálunk ennek a világhazugságnak a lerakata a Tisza Párt.

A legszebb az, hogy a Boldi-félék (és a teljes balos sajtó) a fél életüket rááldozzák, hogy megpróbálják elhitetni: ezek a korrupt gecik a valódi jobboldal, a valódi jobboldalról pedig hogy nácik... Szerintem egyre kevesebben szopják be ezt a beteg mesét, legalábbis a legutóbbi választások (Ausztria, Hollandia, Franciaország, Németország) ezt mutatják.

ulpius66 2024.10.03. 15:51:13

Az Európai Néppárt vezetőjét, ezt a taj buzi Mansfred Webert kilóra megvették, és a gazdijai ráparancsoltak, hogy csak és kizárólag az EU ballibsijeivel léphetnek koalícióba!!!!!

A RÁJUK SZAVAZÓ JOBBOLDALI EMBERKÉKRE MEG NAGY ÍVBEN SZARNAK!!!!!

MEDVE1978 2024.10.03. 16:38:17

@Boldeone2:

"Az elit mindenhol a középpártokat támogatja és a középréteg is. A prog. libek is a középpártokhoz sorolandó myugaton
A szélsőjobb populizmus a vesztesek, a sértetettek menedéke; azoké, akikneknek elegük van az elitista politikából, a migránsokból en bloc, a buzikból és a szabad(os) társadalomból..."

Ha az egészen nagy képet nézem, akkor Európa a második világháború óta veszít. A világháború végén Európában még van 2,5 nagyhatalom> Nagy-Britannia, Franciaország, Szovjetunió. (a fél azért, mert a szovjetek ugye nem annyira európaiak sok tekintetben).
Ez 1990-re tökéletesen eltűnik: Nagy-Britannia egy kis szigetországgá megy össze, Franciaország a korábbi önmaga árnyékává válik, a szovjetek meg összeomlanak, mint hibás globalizációs kísérlet. De gazdaságilag még jelentős tényezők. A globális kapitalizmus és az informatikai forradalom viszont a teljes hanyatlást hozza.

Gyakorlatilag minden területen visszaesés. A globális kereskedelem, gazdaság már messze nem Európa körül forog. Az innováció nem Európa körül forog. A legjobb oktatási, kutatási műhelyek nem az EU-ban vannak, még a briteknél van néhány a rendkívüli hagyományok miatt, meg Svájcban a kontinensen belül. De a legtöbb így is az USA-ban található. Energiahordozók nincsenek, a döntő többség készletei már kimerültek az ipari forradalom óta. Hadsereg nincsen, legalábbis sokkal gyengébb, mint a nagyobb játékosoknak a környéken és ami főleg fontos nem képes erőprojekcióra, tehát külső beavatkozásra önállóan. A brit haderő ma már valószínűleg nem lenne képes visszaverni egy támadást a Falkland szigetek ellen.

Ebből kifolyólag Európa reménytelenné vált, a folyamatos fejlődést felváltotta a korábbi hozzászólásban említett húzd meg ereszd meg, ami a világgazdaság más szereplőitől függ főként. Ha Putyin vagy a szaúdi herceg úgy ébredt korábban, hogy kevesebb olajat, gázt dob piacra, ott Európa csak követett passzívan és összébb húzta a nadrágszíjat.

Az egész folyamat egyértelműen látható a globális vagyoni viszonyokon is. Ez ugye azt mutatja, hogy a világban az utóbbi 10-20-30 évben a fejlődő országok jelentős mértékben gazdagodtak. Az átlag indiai, kínai ma sokszor jobban él, mint az ősei. Európában stagnálás van, mivel a népesség egy része menthetetlenül leszakad és rossz minőségű, bizonytalan (tehát erősen konjunktúrafüggő) szolgáltató szféra munkákat vállal. Ilyen az ételfutár, a szociális munkás, a bolti eladó, a húsüzemi hentes, a takarító, a vendéglátós, a közösségi tereken jelen lévő árus stb.

Az ő helyzetük relatíve a mindenkori életszínvonalhoz képest romlik, a jövőt érintő kilátásaik romlanak. Ezt mindenki észleli és a mainstream pártok lényegében ezt az egész jelenséget tagadják. A király azonban meztelen és ezt sok ember látja. Ha az az emléked, hogy a szüleid bár küszködve, de jól megéltek egy német városban a biztonságos lakásukban, te viszont kénytelen vagy másokkal egy lakásban lakni és rossz kilátásaid vannak a magas megélhetési költségek miatt a családalapításra, akkor pesszimista leszel. És nem arra a mainstream pártra szavazol majd, ami szerint minden szipi szuper, hanem arra a szélsőséges pártra, ami legalább valamit tenni akar (még ha a rosszat is).

Boldeone2 2024.10.03. 16:46:35

@G. Nagy László: hogy megpróbálják elhitetni: ezek a korrupt gecik a valódi jobboldal"

- Valóban "korrupt gecik" lennének, ahogy írod, vagy csak a putyinista média zavarkeltése zajlik? Inkább az utóbbira gondolok...
Nem tartok ma született báránynak senkit, de nézz már szét a te "jobboldaladon"

Marin LePenék ellen eljárás folyik, a Vox- ot csalárd módon Lölő bankja támogatta, stb...

Sárdobálás megy a mainstream jobboldalra, akik kiállnak a demokrácia és a szabadság mellett!

Őszintén megmondom, engem a szándékok érdekelnek meg hogy ki mit tesz, vagyis semmi bajom Von Der Leyenékkel...

A többség így gondolta most is...Ennyi...

Persze, látom hogy lázad a "selejt", a keletnémetek pl...De, csak a vak nem látja, a problémákra az újnáci demagógia nem megoldás!

Nincsenek könnyű megoldások, a populista szélsőjobb hazudik, vagy fèligazságokat mond az embereknek..

Pl. meg lehet holnaptól hirdetni az "ingyen sört", biztos népszerű lesz...Csak a valódi árát ne mondják meg...

Európa most is fizet, és fizetni is fog! Unavoidable- elkerülhetelen... Olyan, mikor megy az ember a kresz szabályok betartásával és egy őrült szándékosan belehajt...A kormányt már lehetetlen elrántani, így lehet személyi és anyagi kár is...

Az értelmes ember megérti, hogy vannak ilyen történések, amikor nem választás kérdese valami, hanem kényszerűen bele kell állni..

A hülye meg lázít, handabandázik, nagyot mond- mint Orbán. Kis ország vagyunk, nekünk akkor jó, ha Európának is, beleértve szerintem Ukrajnát is

Az oroszok soha nem lesznek a barátaink, a Kína sem, Európának ( nekünk talán). Ők a vén kultúra riválisai, Orbánban a belső bomlasztót, a hasznos hülyét látják csak

A különbség azért létezik: a kínai vezetőnél láttam valami őszinte, gyermeki barátságot Magyarország felé, amit én nagyon respektálok. Lehet ilyen a modern világban is, vagyis ezt nem vetném el. Oroszországban viszont semmit nem látok: hanyatló, rideg, nagyarcú hadiállam..

Nyilván a nyugat is "nagyképű" , de nekik van is mire...Mi csak 20 éve vagyunk az elit osztály tagjai, ott is a bukdácsoló rossz diák szerepét töltjük be, Orbánnal az élen...

Tehát: nem renegátkodni, ugrálni kellene, hanem jól viselkedni!

A "jó viselkedés" már önmagában csodákra képes! A felesleges pofázás kártékony! A forint árfolyama is jobb lehetne...Lsd: Lengyelország

G. Nagy László 2024.10.03. 17:03:43

@Boldeone2:

"Tehát: nem renegátkodni, ugrálni kellene, hanem jól viselkedni!"

Ez a legrosszabb mondat, amit valaha olvastam, de tényleg...

Tudod: már gyerekként is dacoltam a szüleimmel, ha nem láttam értelmes motivációt a kéréseik mögött. Soha nem bántam meg semmit: az idő engem igazolt. Az egyik legjobb barátom az általad javasolt, engedelmes utat választotta. Már kamaszként sem tartott velünk kalandos útjainkon, majd szülei unszolására katolikus pap lett. Pár év elteltével ráébredt, hogy a magára erőltetett jó viselkedés, a szülőknek való feltétlen megfelelés buta zsákutca csupán. Kiugrott a papságból és családot alapított - ma kifejezetten boldog ember, minden téren a saját útját járja.

Boldikám, így van ez egy nemzet életében is. A magunk útját kell járnunk. Ami jó az EU-ból, azt használnunk kell. Ami jó a Kínával, avagy az Oroszországgal való üzletben, azt is. Nulla engedelmesség! Szuverén ország vagyunk, nem kell mástól megkérdeznünk, hogy kivel milyen viszonyt ápoljunk. Volt ilyen: azt Varsói Szerződésnek és KGST-nek hívták. Őszintén remélem, hogy az EU-t és a NATO-t nem ilyen torzszülötteknek látod. Jómagam biztosan nem - én hiszek abban, hogy ezek nem csorbítják a nemzet szabadságát.

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.03. 17:50:23

@Boldeone2:

"Őszintén megmondom, engem a szándékok érdekelnek meg hogy ki mit tesz, vagyis semmi bajom Von Der Leyenékkel..."

Ez is azt mutatja, hog mennyire nem vagy tiszában az unió helyzetével vagy nem érdekel az itt élő emberek sorsa!

Az orosz-ukrán háború kezdete óta az európai vállalkozások számára a villamos energia ára 125%-kal emelkedett.

A háború előtt a munkaerőköltségek Európában jellemzően évi 2% körül emelkedtek. A háború óta évi 5-6%-os növekedés van, miközben a versenytárs országok munkaerőköltségei csökkennek.
2021 óta európa motorja, a német ipari termelés 5%-kal csökkent. Ha az energiaigényes ipari termelést nézzük, akkor ez 15%-os csökkenés!

Az európai versenyképességi válság középpontjában az energia áll.

Minden válságban van: növekvő munkaerőköltség, csökkenő ipari termelés, amit kedvenceid még megfejelnek egy nagy adag a protekcionizmussal is!

Mindezt a szankciók okozták, amit a Draghi jelentés is megállapít.

Az energiaárak a dekarbonizáció költségei miatt a közeljövőben tovább fognak növekedni.

Ha kedvenceid azon dolgoznának, hogy minél hamarabb vége legyen az ukrajnai háborúnak, akkor az európai embereknek nem kellene viselniük ezt a büntetést!

De hát a Von Der Leyen-eknek nem az európai választók számítanak, hanem a pocsolyán túli édekek. Zseniálisan értenek a jenki érdekek kiszolgálásához, s te ehhez tapsolsz!

ulpius66 2024.10.03. 18:03:41

@G. Nagy László:

Sajna, én torzszülöttnek látom mind az EU-t, mind a NATO-t!!!!!

Évtizeddel ezelőtt, amikor megszavaztatták a jónépet a tagságról, én mán akkor láttam mi folyik ezeknél és TERMÉSZETESEN NEMMEL SZAVAZTAM A BELÉPÉSRE!!!!
(mondjuk ekkor én voltam a MIÉP zászlóvivője itt a 11.-kerben... és Csurka Pista bácsi aztat mondta, hogy NEM!!!!! ... és én természetesen nemmel szavaztam!!!! a véleményem azóta sem változott.....)

ulpius66 2024.10.03. 18:08:00

@Boldeone2:

Boldikám!

Ha itten az EU-ban minden annyira szép és jó, akkor mért nyeri az általad "szélsőségesnek" tartott párt a holland, az olasz, a francia, a német tartományi és az osztrák választásokat???

ulpius66 2024.10.03. 18:11:02

@Boldeone2:

Boldikám!

Ugye az nem fjordult még meg a fejedben, hogy te látod rosszul az EU helyzetét, és a holland, francia, német, osztrák, stb a győztes pártra szavazók jól?

ulpius66 2024.10.03. 18:19:29

@Boldeone2: "Persze, látom hogy lázad a "selejt", a keletnémetek...."

Aztán látom neked nem annyira jönnek be ezek a "selejtes kelet-németek..."

Persze ez mindegy is!

Tény, ami tény!

A három német tartományi választáson a mostani kormánykoalíció tagjai, a szocik, a zöldek, a libsik, még 30%-ot sem kaptak a választáson....mert mindent annyira jól csinálnak ott a német kormányban.... meg ugye ottan van az megtévesztő náci szöveg....

ulpius66 2024.10.03. 18:26:25

Boldi!

Te kinek drukkolsz az izraeli - palesztin háborúban?
(Izraelnek, mint Orbán vagy a palesztinoknak, mint az EU-vezetés?)

ulpius66 2024.10.03. 19:54:18

"Magyar Péter: Meg fogjuk nyerni a választásokat, és hazahozzuk az uniós pénzeket, ami a magyar embereket illeti meg!"

Ááááááááá.... egy cseppet sem lóg ki a lóláb!
(magyarul: ha ez a Magyar gyerek nyer, az EU utalja a magyar embereknek járó pénzeket, ha az Orbán marad, továbbra sem utal...
... aztat meg csak halkan kérdem: amíg nem nyer a Magyar gyerek, addig mért nem követ el mindent, ott az EU Parlamentben, hogy a magyar emberkék megkapják a nekik járó pénzeket? .... avagy mért követ el mindent, hogy ne kapják meg?????)

Boldeone2 2024.10.03. 20:01:57

@ulpius66: Ha itten az EU-ban minden annyira szép és jó, akkor mért nyeri az általad "szélsőségesnek" tartott párt a holland, az olasz, a francia, a német tartományi és az osztrák választásokat???"

-Fentebb leírtam már: a kisember elégedetlen helyzetével, így az elit ellen szavazott, mondván pusztuljon minden, ami jó és racionális, az is...
A modern széljobb kicsit hasonló a kommunizmushoz...

A zsidókkal vagyok inkább, elviekben, de az ésszerűtlen csapásokat nem támogatom...legyen béke!

ulpius66 2024.10.03. 20:10:15

@Boldeone2:

Figyusz!

Van annyi párt arrafelé... mért szavazott a jónép közel 30%-a az általad szélsőségesnek ítélt pártra?

Mért nem szavazott pl. a zöldekre vagy a szélsőbalra?

ulpius66 2024.10.03. 20:16:44

@Boldeone2:

Szerintem meg az van, hogy az emberkéknek tele van a tökük ezzel a ballibsi woke-idiotizmussal, és nem amiatt szavaztak az emberek a ballibsik ellen, mert annyira rosszul menne a gazdaság......

Mint te is többször leírtad elég jól megy a nyugat-európai gazdaság.... TEHÁT NEM A VISSZAESŐ GAZDASÁG MIATT SZAVAZOTT A JÓNÉP A BALLIBSI ELLEN, HANEM ELEGÜK VAN ABBÓL AZ IDIÓTIZMUSBÓL, AMIT A BALLIBSIK KÉPVISELNEK!!!!!
(Sőt! .... én megfjordítom! ... azért kaptak még mindig ennyi szavazatot a szocik, komcsik, libsik, zöldek egyéb aberráltak, mert elég jól megy a gazdaság, jól élnek az emberkék....)

Boldeone2 2024.10.03. 20:22:38

@G. Nagy László: "A magunk útját kell járnunk"

- Mi van akkor, ha a tévutat járja a kormány? Mostanában nagyon úgy tűnik, megfeneklett az ország. Ezért is linkeltem a zlotyi huf árfolyamot...Valami itt nagyon félrement...

Én őszintén hiszem - elég gyakran járogatok külföldre - lefelé csúszik az ország. Itthon meg tragédia...Talán a rendszerváltáskor volt ennyi lecsúszott ember. Autóval járva látom a sok palackgyűjtőt, mindenfelé. Éttermek sora zár be, csak Debrecent mondom: DiVino - elit borbár, Kispadlizsán, Borterasz- és ez a " prosperáló város"

Hazudhattok magatoknak "háborús válságot" , nyilván az is benne van, meg száz másik országspecifikus probléma, amit nem ismertek el...

Egy szerencsénk van : az EU - tagság, amúgy a lőtéri kutyát nem érdekelné az ország, mint befektetési célpont...

Elég csak Nagyváradra átmenni, minden prosperál, de Lengyelországot már nem is mondom...

De, hazudjatok magatoknak, hogy lehet hogy szarul élünk, de mi vagyunk a "legbiztonágosabbak "

Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Horvátország, de még Románia sem rosszabb egy fokkal sem; de Németország is biztonságos
Amit én érzékelek, biztonságosabb általában mint mondjuk Miskolc vagy Ózd...

Nyilván ha lemegy valaki Lengyeltótiba, ahol főleg csak öregek laknak, az szuperbiztonságos lesz. Egy globalizációs központ, ahová özőnlenek az emberek, kevésbé lesz az...

Illúziókat kergettek Magyarországról, miközben a világ ellép mellettünk!
Nyilván ahol működik a globalizáció - mint Budapest - ott lesz pénz, de az ország 80 % - a szar hely...

A patronáltam panaszkodik, hogy közelharc megy az 50 forintos palackokért...Na, ez ( is) a rideg valósàg Magyarországon..

Boldeone2 2024.10.03. 20:37:58

@atomic power 1986DucaDuca: Az európai versenyképességi válság középpontjában az energia áll."

- Pont ezt boncolgatjuk már Medvével jó ideje, hogy az európai strukturális problémák nem mai keletűek, hanem évtizedes gondok. Ha valóban közgazdász vagy, ezt már 20 elmondták az iskolában
A háború csak rátett egy lapáttal a strukturális problémákra, meg az autóipar villámgyors átalakulása

Fent megírtam: A drága energia Putyin elvtárs bosszúja miatt van, a Gazprom és társai már jóval a háború előtt bevetették a gázzsarolást

A diverzifikáció azért segígett normalizálni az árakat, de a végső eszköz a teljes zöldátállás. Ez éveket vesz igénybe, áldozatokkal jár

Ahogy az ukrán háború is, hiszen itt Európa földjén folyik a háború, nyilvánvaló hogy a nagyobb áldozatok is itt lesznek...

De, ezen megint egy külső, befolyásolhatatlan csapás. Putyin támadja Ukrajnát, és támadná Európát is....Nyilvánvaló, hogy az agresszor ellen védekezni kell. A szankciók és Ukrajna támogatása még 10 évig is fennmaradhat. A cél béke, "Szauron hatalmának" a megtörése, a szabad és félelem nélküli Európa. Az orbáni béke politikai lózung, bár jól hangzik

ulpius66 2024.10.03. 20:43:58

"Emmanuel Macron szerint két-három éven belül megszűnhet az Európai Unió"

2024.10.03. 20:31

Index.hu
"Emmanuel Macron francia elnök pesszimista megjegyzéseket tett az Európai unió gazdasági jövőjéről a berlini Globális Párbeszéd konferencia egyik panelbeszélgetésén. Az államfő szerint az Amerikai Egyesült Államok és Kína is sokkal előrébb áll bizonyos kihívások kezelésében, és könnyen végleg hátrahagyhatnak bennünket."

Ez a Mikron egy vadbarom idióta, aki pl. a saját anyját vette feleségül....DE!!!! EZTET A KÉRDÉST MOSTAN JÓL LÁTJA!!!!

Boldeone2 2024.10.03. 20:53:32

@MEDVE1978: Gyakorlatilag minden területen visszaesés. A globális kereskedelem, gazdaság már messze nem Európa körül forog. Az innováció nem Európa körül forog"

Ebben van igazság, de ez hogy érinti az átlag németet? Leginkább sehogyan...Nem 3 hanem csak 2 hétre megy Mallorcára...
VW Golf helyett Kiát vesz legközelebb...
2700 euro körül van a netto átlag, mondjuk apu keressen 2500- at, anyu 2000 eurót, abból azert kint is simán el lehet éldegélni, még ha bérelnek is...

A felső rétegek meg rögögnek a világon...Az old money az old money...Nekünk is van kint ismerős, Hamburg mellett szállodája, kastély, Toscan villa stb...
A fiú 29 életében nem dolgozott, a lány 26 éves magyar- amerikai...Havi 10 000 euró csak a " zsebpénzük"....

A családban SENKI nem dolgozik, mert az old money, az örökség, eltart mindenkit búsásan...Csak utazgatnak gyerek SENKINEK nem kell!
Az öreg - 57 éves- nemrég nősült, 25 éves a hölgy, de ott sem kell gyerek...

Ez is Németország, nem egyedi, mert egész negyedek vannak, ahol több millió eurós házak vannak...
De, még a tüntető gazdák is magyar pénzre számítva több száz millió forint vagyonnal bírnak, ha nem több milliárd...

Nem fejlődnek olyan gyorsan ahogy kellene? A felsőbb rétegeket ez nem nagyon érdekli, amikor nekik már jó!

A keletnémet 50 évesek csúsznak meg akiknek nincs piacképes szakmájuk, akik bérleményben laknak...Ők lesznek főleg az AfD szavazói...

Boldeone2 2024.10.03. 21:06:06

@MEDVE1978: Az ő helyzetük relatíve a mindenkori életszínvonalhoz képest romlik, a jövőt érintő kilátásaik romlanak. Ezt mindenki észleli és a mainstream pártok lényegében ezt az egész jelenséget tagadják"

- Nem tagadja ezt senki, de ez a kapitalizmus, a globalizáció problémája főleg...Egyszerűen nem tud segíteni már a szociális demokrácia sem- kiherélte a globalizáció!

Erről nem tehet sem Olaf Scholz, sem Ursula, sem más, de nem is fogja megoldani a populista jobboldal sem, erre mindent feltennék

Lehet most minden problémát a migracióra hárítani, de az inkább csak a szar pofozgatása...

Az afrikai kontinenst, de a Közel- Keletet sem lehet demográfiailag "leplombálni" A nagy népvándorlás csak ezután jön....

A kisembernek meg még más 100 okból nem lesz jó élete...Jöhet bármelyik demagóg fasz, csak rosszabb lesz inkább, az borítékolható...

ulpius66 2024.10.03. 22:10:01

@Boldeone2: "A kisembernek meg még más 100 okból nem lesz jó élete...Jöhet bármelyik demagóg fasz, csak rosszabb lesz inkább, az borítékolható..."

Boldi!

Akkor te mostan "kisember" vagy, avagy "nagyember"?

... és mitől szar az életed???

Azért javaslom próbáljuk mán ki legalább eccer, hogy mire megy "egy demagóg fasz"!!!
(Hitler is elég nagy demagóg fasz volt, aki azért a hatalmon 8 év alatt világhatalommá tette Németországot, amelyik reggelire elfogyasztotta egész Nyugat-Európát....Angliát kivéve..)

Boldeone2 2024.10.03. 22:24:17

@ulpius66: Az hogy "kisember" vagy "nagyember" vagy, mindig relatív...
Attól függ, kihez viszonyítod magad...Az átlagtól jobban élek itthon, mondjuk úgy...
Ha elmennék innen -már egyszer éltem az USA-ban- akkor nem az anyagiak, hanem az általános társadalmi szellem és a politika miatt tenném
Csak nem tehetem meg, a feleségem sem, aki vagy 280 ember egészségért felel, plusz a szülők...

A lényeg: én nem szeretek itt élni, de nem tehetek mást. Még a kétlaki életmód sem jön össze..

ulpius66 2024.10.03. 22:44:02

@Boldeone2:

Te nem Németországban élsz?
(én meg aztat hittem te kinn élsz a náciknál....bocsika...)

MEDVE1978 2024.10.03. 23:03:08

@Boldeone2:

"Ebben van igazság, de ez hogy érinti az átlag németet? Leginkább sehogyan...Nem 3 hanem csak 2 hétre megy Mallorcára...
VW Golf helyett Kiát vesz legközelebb...
2700 euro körül van a netto átlag, mondjuk apu keressen 2500- at, anyu 2000 eurót, abból azert kint is simán el lehet éldegélni, még ha bérelnek is..."

Szerintem ez nem reális helyzetértékelés. Vagy legalábbis a németek egyre nagyobb részére nem az. Ha ez így lenne, akkor nem szavaznának az AFD-re milliószámra. Ha Nyugat-Európában jársz, mindenhol ugyanaz jön elő. Rosszabb lehetőségek, drágább megélhetés, főként nagyobb lakhatási költségek. Tavaly jártam a dúsgazdag Luxemburgban, ahol a kampány fő kérdése a lakhatási költségek, bérleti díjak elszállása volt.

"Nem fejlődnek olyan gyorsan ahogy kellene? A felsőbb rétegeket ez nem nagyon érdekli, amikor nekik már jó!" Németországnak néhány nagy motorja van: az autóipar, a gépipar és a vegyipar. Az ukrán orosz háború és az olcsó orosz energiától való elesés mindegyiket taccsra tette. Németország idén stagnálni fog, rossz esetben 0,1%-al vissza fog esni. És ez csak rosszabb lesz, nem nagyon látni, hogy mi szedné ki ebből a lefelé menő spirálból a német gazdaságot. Ez pedig a németeket is egyre szegényebbé teszi és fogja tenni.

"Nem tagadja ezt senki, de ez a kapitalizmus, a globalizáció problémája főleg...Egyszerűen nem tud segíteni már a szociális demokrácia sem- kiherélte a globalizáció!
Erről nem tehet sem Olaf Scholz, sem Ursula, sem más, de nem is fogja megoldani a populista jobboldal sem, erre mindent feltennék"

Nem, ez maga az Angela Merkel féle "alternativslos". Merkel általában ezzel zárta le a vitákat? Van-e más út, mint befogadni az illegális migránsokat? Van-e más út, mint a görögöket nyomorba taszítani, hogy fennmaradhasson az eurozona? Van-e más út, mint megmenteni az évekig az emberek zsírján élősködő nagybankokat a válság után állami pénzből? Merkel erre mind az Alternativslos (alternatíva nélküli) kifejezést használta.

Nem hiszek ebben, választás mindig van. Választhatnánk azt, hogy az európai segélyezést leállítjuk mindenhol a világon és ahhoz küldjük, hogy vegyék vissza a menekültjeiket vagy ahhoz, hogy adjanak előnyt az európai cégeknek.

Választhatjuk azt, hogy a hutu lázadók Jemenben kapjanak pár száz vákumbombát és égjenek a picsába, amikor európai hajókat baszogatnak. Lesznek civil áldozatok. Naná.

Választhatjuk azt, hogy az impotens EU szoft politikát, a hülye hippi elvekkel együtt feladjuk. Naná, hogy megtehetjük.

Azt is választhatnánk bármelyik pillanatban, hogy elvágjuk az ukrán segélyeket, amelyek az ukrán költségvetés bevételeinek 49%-át teszik ki és ezzel rákényszerítjük Ukrajnát a fegyverszünetre. Ki a francot érdekel, hogy Ukrajna orosz érdekszféra-e? Engem nem.

Választási lehetőség van.

MEDVE1978 2024.10.03. 23:12:34

@Boldeone2:

"Az afrikai kontinenst, de a Közel- Keletet sem lehet demográfiailag "leplombálni" A nagy népvándorlás csak ezután jön...." Hát reméljük inkább nem jön. Ezért kell haderőt fejleszteni.
Azt, hogy Afrika szétszaporodja magát, nem Európa hibája. Egy olyan világ, ahol te gyilkolsz és utána a bűntől szenvedsz egy sokkal szebb világ annál, mint ahol téged gyilkolnak meg. Európának addig kellene az eszközeit alkalmazni, amíg megvannak. Vagy fegyvereket kell eladni nekik, hogy egymással elintézzék a problémáikat. Ez abszolút nem humánus megoldás, de sajnos úgy tűnik, hogy a humánus megoldás - ismét, ebben a világban sem - működik. Ez egy hülye 1968-as európai hippi illúzió. A soft power, a diplomácia, a mi leszünk a gyönyörű megújuló energiából élő Európa, akiket majd mindenki tátott szájjal követ, sem működik. Egy részt azért, mert nem leszünk azok, túl nagy a falat és ott az amcsi, kínai konkurencia. Másrészt, Kína ugyanazt fogja bejárni, mint Európa. Szépen kiszervezi a szennyező gyárakat Afrikába. Otthon majd lesz tiszta energia és akkor ugyanazt a mennyiségű szenet, fosszilis energiahordozót már a Közel-Keleten és Afrikában égetik el az arabok meg a négerek, hogy jobban élhessenek. Mert nem érdekli őket a klímaváltozás. A fehér ember jobban él, azt akarják utolérni azt kész.

Boldeone2 2024.10.04. 00:15:03

@MEDVE1978: Ha ez így lenne, akkor nem szavaznának az AFD-re milliószámra. "

- Ha megnézed a választási térképet, főként - bár lassan nyugaton is lett bázisuk- azért keletnémet- specifikus párt, azaz a csórók, és leszakadóké!
Az ingatanár- emelkedésből az élelmesebb ember profitál és nem szenved tőle... már régen vett magának befektetési ingatlant, pl
Én Luxemburgban nem jártam, de máshol igen... Lényegében utazik és dőzsöl fél Európa! A megemelkedett árakon is. Csak nézz egyszer körül a Bookingon főszezonban...Sok szállás euró ezrekbe kerül 2 személyre és tolongás van..
Nem az a valódi válság, szegénység, nagyon nem!
Maga az emberi élet is ilyen: pár évig néha stagnál vagy csökken az egzisztencia, másszor nő. Most több megy el élelmiszerre , energiára, de ezért nem a mainstream pártok, vagy a brüsszeli politburo a hibás

Qurva sok olyan döntési helyzet van, amikor nem jó és rossz között kell választani, az a magyar népmese, hanem dilemmák vannak: rossz vagy még rosszabb közül lehet választani...
Ráadásul objektív támpont sincs rá, mi lenne a jó, csak egy úton elindulunk, amit járni kell..
Folyt...

Boldeone2 2024.10.04. 00:35:18

@MEDVE1978: Azt is választhatnánk bármelyik pillanatban, hogy elvágjuk az ukrán segélyeket, amelyek az ukrán költségvetés bevételeinek 49%-át teszik ki és ezzel rákényszerítjük Ukrajnát a fegyverszünetre. Ki a francot érdekel, hogy Ukrajna orosz érdekszféra-e? Engem nem."

Ebben abszolút nem értek egyet. A katonai szakértők, politikusok, liberális filozófusok többsége úgy véli, hogy ez most fordulópont a szabad világnak. A harc a nyugatért, a demokráciáért a szabadságért, a liberális rendért folyik. Putyin a nyugatot támadja, annak primátusát akarja megtörni, hogy saját agonizáló rendjét valahogy felrázza
Abszolút nem Ukrajnáról szól ez már ez, hanem arról, hogy mi lesz a világban, de főleg itt, Európában uralkodó rend, a keleti diktatórikus hadiállam terrorja meddig terjed?
Ha Ukrajnát elengedjük, utána mi következik? Egyébként "too big to fail" ország, a ruszkik nem tudnák érdekszférában tartani, egy konstans válsággóc lenne Európában, az ukránok pedig úgyis harcolni fognak a végsőkig...
Rádásul ez az EU és a NATO teljes arcvesztését jelentené, a nyugati világ végét
Ezért minden józan ember belátja, hogy Ukrajnát addig kell támogatni, amíg szükséges!
A szankciókat is fenn kell tartani, sőt, fokozni...Mint a hidegháború idején
Béke akkor lehet - nem biztos- ha Putyin, a háborús agresszor elbukik. Ő egy valódi, "ördögi" ellensége mindennek, ami a nyugat kvintesszenciáját adja. Békére - szerintem- ekkora antagonista ellentétek esetén, nincs esély
Én azt kívánom, hogy végezze úgy, mint a háború ártatlan áldozatai, vagy Hága..
Örök hatalma senkinek sem lehet, és örökre vigyázni rá, eljön a megérdemelt sorsa, egyszer...

Boldeone2 2024.10.04. 00:44:13

@MEDVE1978: A migrációról tudod a véleményem: még csak most vagyunk az elején ezen globális nagyfolyamatnak
Nemhogy megállítani nem fogják, hanem ezután csak fokozódni fog. Az okok ismertek
Közép- Európa most indult be igazán, Lengyelországba is özönlenek a migránsok, mert jól prosperál a gazdaság
Ahogy konvergál a gazdaság, úgy növekszik a migráció is...
A világ folyamatait " visszacsinálni" már nem lehet..Magyarországon is erőteljes népességcsökkenés van. Valahol olvastam, hogy 2030- ra 700 ezer ember fog hiányozni a munkaerőpiacról....Ezt valahonnan pótolni kell...A gépek nem fogják pelenkázni az öreget...

G. Nagy László 2024.10.04. 10:12:43

@Boldeone2: Nem is kéne reagálnom a sok hülyeségre, amit újfent összehordtál, de nem bírom ki...

1. "Németország biztonságos" - Szerintem kérdezd meg erről a németeket! Főként azt a sok ezret, akik Magyarországra települtek az elmúlt tíz évben.

2. A keletnémetek lenézése, nyílt megvetése hogyan illeszkedik a progresszív szemléletedbe?

3. "Lengyelországba is özönlenek a migránsok" - Látod? Ez az eredménye, ha a nép globalista hazaárulót ültet a miniszterelnöki székbe. És te nyíltan ugyanennek drukkolsz hazánk esetében is... Döbbenet. A legnagyobb világhazugság az, hogy a migráció nem megállítható. Két eszköze is van: határvédelem és alacsony szintű szociális ellátás. Mindkettő önmagában is érték.

Boldeone2 2024.10.04. 11:51:53

@G. Nagy László: Németország biztonságos" - Szerintem kérdezd meg erről a németeket! Főként azt a sok ezret, akik Magyarországra települtek az elmúlt tíz évben."

- Az volt NDK-s kisnyugdíjasok ideköltözése mennyiben releváns? Hányan költöztek Spanyolországba vagy Horvátotszágba pl?
A németek nem kell kérdezni, hiszen van itt kommentelő, aki bevallása szerint kint él- biztonságban- és is így látom. Mivel egy központi, nagy államról van szó európai szinten, így előfordulnak sajnálatos esetek, de még így is megmaradt Németország egy nagyon biztonságos államnak. A propaganda persze ezt is túltolja...

Lengyelországba is özönlenek a migránsok" - Látod? Ez az eredménye, ha a nép globalista hazaárulót ültet a miniszterelnöki székbe. És te nyíltan ugyanennek drukkolsz hazánk esetében is..."

- Ebben az ügyben nem drukkolok senkinek...Nem Tusk miatt özönlenek, éppen a Pis- kormány adott ki több százezer fake vízumot, hanem a gazdaság a fejlődés igényli
Ahogy Magyarországon is pár éven belül óriási munkáshiány lesz...

A "migráció megállítása" jobbos fantazmagória. Az illegális migració mérséklése lehet egy reális cél, de megállitani nem lehet
A legális is növekedni fog, szükségszerűen...
Mindenki sejti a jövőt, ti is, de belátni nem meritek a való világ realitásait

Boldeone2 2024.10.04. 12:00:53

@G. Nagy László: Ez volt az erősen jobbos Pis- kormány:

"The period of the investigation covers 18 months, according to the ministry, though the exact time frame is not mentioned. But, during the investigation period, Poland issued 500,000 visas"

www.dw.com/en/polands-visa-scandal-eu-wants-answers-from-pis-on-bribes/a-6690774
Ezért mondom: más a kommunikációs szájkarate, meg megint más történik a valóságban...

Magyarországon is több százezer munkáskéz fog hiányozni, pár év múlva...Orbánéknak dönteni kell, mert a lengyelek, csehek elszipkázzák a munkaerőt...

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.04. 12:17:48

@Boldeone2:

"Pont ezt boncolgatjuk már Medvével jó ideje, hogy az európai strukturális problémák nem mai keletűek, hanem évtizedes gondok."

Az atomerőművek bezárása, a szénerőművek újranyitása, a sokkoló háztartási áramárak, az elbukott klímavédelmi célok, az ellátásbiztonsági anomáliák, fogyasztói korlátozások, az ipar hanyatlása, növekvő áramimport, a földgázfüggőség növekedése mind az utóbbi évek idióta politkájának következménye. Az eddigi német energetikai kísérletezgetés a fizika törvényeitől való teljes eltávolodásról szólt.

"A háború csak rátett egy lapáttal a strukturális problémákra,,,,,,",

Így van ez, amikor a nagyképűség és butaság olyan méretet ölt, hogy a szankciók jobban fájnak annak, akik meghozták, mint annak, akit megéloztak vele.

"Fent megírtam: A drága energia Putyin elvtárs bosszúja miatt van, a Gazprom és társai már jóval a háború előtt bevetették a gázzsarolást"

Igen, és még fel is robbantották az általuk épített gázvezetékeket!

A 2015 februárjában megkötött Minszk-2 megállapodás kompromisszumot jelentett az egy évvel korábbi, nyugati támogatású ukrajnai puccsot követő konfliktus megoldására.

Németország tárgyalt a békemegállapodásról, bár aztán a következő hét évben végigjátszotta a megállapodás szabotálására vagy "újratárgyalására" irányuló amerikai erőfeszítéseket. Ahogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég nyilvánosan elismerte, a katonai blokk ezt az időt arra használta fel, hogy felkészüljön az Oroszországgal való konfliktusra. Amikor az OF válaszul 2022 februárjában elismerte Donbász függetlenségét és megtámadta Ukrajnát, Németország lemondta az Északi Áramlat-2 gázvezetéket, átvette az ellenőrzést a Gazprom területén lévő leányvállalatai felett és szankciókat hirdetett az orosz energiaiparral szemben.

"A diverzifikáció azért segígett normalizálni az árakat, de a végső eszköz a teljes zöldátállás. Ez éveket vesz igénybe, áldozatokkal jár. Ahogy az ukrán háború is, hiszen itt Európa földjén folyik a háború, nyilvánvaló hogy a nagyobb áldozatok is itt lesznek..."

Az első "áldozat" Európa jelenlegi szélsőliberális vezetése lehet.
Németország eközben könnyen weimarizálódhat!

"De, ezen megint egy külső, befolyásolhatatlan csapás. Putyin támadja Ukrajnát, és támadná Európát is...."

Ilyen marhaságot csak az mondhat, akinek nincsenek alapvető katonai ismeretei vagy félre akarja vezetni az embereket. Az oroszok még Ukrajnát sem tudják elfoglalni, iszonyatos pénzbe keülne, amit az orosz gazdaság nem bírna el! Számolj, még ha nehezedre is esik. Egy ellenséges terület megszállásához és megtartásához a lakosság minden 50 főjére 1 fő katona, rendőr szükséges.Ez minimum 600-800 ezres katonai rendfenntartó erőt igényelne csak Ukrajnában! Előtte még meg is kellene semmisíteni (leszerelni) az ukrán haderőt, ami legalább 3-szoros túlerőt feltételez.

"Nyilvánvaló, hogy az agresszor ellen védekezni kell."

Te harcban állsz Oroszországgal?

"A szankciók és Ukrajna támogatása még 10 évig is fennmaradhat. A cél béke, "Szauron hatalmának" a megtörése, a szabad és félelem nélküli Európa"

Ez a Szauron-ra való hivatkozás nagyon gyerekes és nevetséges. Látszik, hogy kommersz hollywoodi filmeken nőttél fel! A valóság azonban egy kicsit más!

Boldeone2 2024.10.04. 13:36:36

@atomic power 1986DucaDuca:

"2015 februárjában megkötött Minszk-2 megállapodás kompromisszumot jelentett az egy évvel korábbi, nyugati támogatású ukrajnai puccsot követő konfliktus megoldására"

A " Minszk 2 " egy orosz diktátum volt, amit az ukran hadsereg veresége miatt írtak alá, amit mindenki tudta , hogy nem lehet betartani, ahogy a ruszkik sem tartottak be soha semmilyen megállapodást, legyen szó budapestiről, vagy az ukrán államszerződésről

Ukrajnában - a nemzeti konszenzus szerint - forradalom volt, amikor is 1 millió ember tiltakozott az oroszbérenc, végtelenül korrupt elnök, és az elnyomás ellen; csak szerintetek, nyugatellenes putyinbérencek szerint " puccs" az ukrán nép szabadságküzdelme!

Boldeone2 2024.10.04. 13:56:52

@atomic power 1986DucaDuca:

Ahogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég nyilvánosan elismerte, a katonai blokk ezt az időt arra használta fel, hogy felkészüljön az Oroszországgal való konfliktusra"

- Vagyis qurvára igaza volt igaza volt, hiszen látjuk, az orosz ruszofasiszta hadiállam Europa ellensége! Ma már mindennaposak az az Európa felé küldött fenyegetések, az atomzsarolás
A fő gond éppen az ellenkezője: valójában senki nem készült a háborúra!

Az oroszok még Ukrajnát sem tudják elfoglalni, iszonyatos pénzbe keülne, amit az orosz gazdaság nem bírna el! "

- Ebben az egyben igazad van, de ehhez az ukránoknak meg kellett vívni egy 2,5 éves háborút, melyben meghalt több százezer orosz is
A háború kezdeti célja az ukrán kormány megdöntése, Kijev elfoglalása, Zelenszkij megölése volt. Később Putyin rájött, hogy az nem működik, ezért ma már - szerintem- csak a Donbass a cél
A szakértők azt mondják, hogy a teljes ukrán fekete- tengeri partszakasz is kell neki, hogy megfojtsa Ukrajnát
Ezért is kell a nyugati támogatás Ukrajnának

Te harcban állsz Oroszországgal?"

- Én nem, de Oroszország az EU és a NATO valójában igen. Hadüzenet nincs, de nyilvánvaló az antagonista e
Oroszszág szétverné, meggyengítené Európát, hogy később kiterjessze uralmát Ukrajnára, a Balti Allamokra, Moldovára
Ehhez a politikai szélsőséget, a szélsőjobbat kell Európában hatalomra juttatni

Európa" célja a szabad, békés, EU- aspiráns Ukrajna, a valódi béke megteremtése!

Hosszú távon ehhez Szauron hatalmát meg kell törni, hogy egyszer Oroszország is békés, plurális, liberális állam legyen- ne pedig agresszor állam, diktatúra

Sajnos, ebben én nem tudok semmit tenni, max. annyit, hogy "Szauron magyar szájaival" felveszem a kesztűt, a vitában...:)

MEDVE1978 2024.10.04. 14:03:11

@Boldeone2:

"Ha megnézed a választási térképet, főként - bár lassan nyugaton is lett bázisuk- azért keletnémet- specifikus párt, azaz a csórók, és leszakadóké!"

Lenin mondta talán a forradalomról, hogy: Forradalmi helyzet akkor van, amikor a felső rétegek már nem tudnak (változtatni), az alsó rétegek meg nem akarják a helyzet változatlanul maradását. A csórókat és globalizációs veszteseket le lehet nézni, de a társadalmak szétszakadása előbb-utóbb katasztrófával jár. Az európaiak nem hajlamosak eltűrni a latin-amerikai típusú társadalmi szétszakadásokat. Előbb lesz lincselés, meg zavargások..

Mivel pontosan a külföldi utazásokkal, nyaralásokkal példálóztál, itt egy cikk a német nyaralási szokásokról:

www.tagesschau.de/inland/urlaub-statistik-100.html

A lényeg: 2021-ben a németek 19,9%-a nem tudott nyaralni menni, 2022-ben ez 21,9%-ra emelkedett, 2023-ban 22,6%-ra. Ez nem feltétlenül a konjunktúrát és a tele strandokat tükrözi. Persze a társadalom 3%-a nem a világ, de ez 3 év alatt történt. Ez maga a lassú lecsúszás.

"Most több megy el élelmiszerre , energiára, de ezért nem a mainstream pártok, vagy a brüsszeli politburo a hibás" Az energiaköltségek emelkedése miatti sokk az, ami végiggyűrűzik a gazdaságon.

Európa vs USA gázárak:
www.statista.com/statistics/673333/monthly-prices-for-natural-gas-in-the-united-states-and-europe/

Jelenleg az európai gázár a négyszerese az USA-ban tapasztaltnak. Ez már a "normál" állapot, a 2022-es kiugráskor csaknem 9-10 szerese volt.
Vélhetően ez tartós problémát okoz, hiszen a gáz a kiegyenlítő energiahordozó, amit akkor kell alkalmazni a legtöbb EU államban, amikor nem süt eleget a nap / fúj eléggé a szél.

"Ha Ukrajnát elengedjük, utána mi következik? Egyébként "too big to fail" ország, a ruszkik nem tudnák érdekszférában tartani, egy konstans válsággóc lenne Európában, az ukránok pedig úgyis harcolni fognak a végsőkig..."

Miért ne tudnák? A 90-es években, 2000-es és 2010-es évek hosszú szakaszaiban sikerült nekik. Így is, úgy is konstans válsággóc lesz, ez a vonat már elment. Az EU-nak nincs pénze és válságban van, úgyhogy még a legjobb scenario (visszaverik az oroszokat) esetében is egy romokban heverő országot kellene ujjáépíteni. Könnyen be lehet látni, hogy ez nem fog sikerülni. A médiastratégia és a szent háborús narratíva hátránya, hogy amikor a háborúnak vége, szépen elfakul a konfliktus. A franciáknak, németeknek kisebb baja is nagyobb lesz, mint, hogy ukrán újjáépítést finanszírozzanak.

"Rádásul ez az EU és a NATO teljes arcvesztését jelentené, a nyugati világ végét" Ugyan miért jelentené? Ez a kettősség konkrétan röhejes. A BBC szerint meghalt vagy véglegesen sérült
kb. 500 ezer orosz. Ez elég jelentős szám. Rácz András Qubit-es előadásában ismét az oroszok végét vizionálja, meg a hadsereg krémjének a pusztulását. Oké, de ha mindez igaz, akkor miért jelent ilyen óriási veszélyt Oroszország?

Miközben defenzív szempontból a NATO erősödött nagyon sokkal. (korábban írtam is, hogy az európai probléma nem elsősorban a védelem, hanem az offenzív bevatkozásra való képtelenség). A svéd és finn csatlakozás két nagyon jó védekező hadsereget hozott be a NATO-ba. A lengyelek hosszú idő óta fegyverkeznek. Akkor mégis miért jelentené egy nem NATO tag ország veresége vagy szétesése a NATO végét. Presztízsveszteséget akár jelenthetne, de többet aligha.

"Ahogy konvergál a gazdaság, úgy növekszik a migráció is..."
Egyáltalán nem a szabályozott migrációról volt szó, hanem az afrikaiak túlszaporodásáról. Nem mindegy, hogy képzett munkaerő jön vagy pedig rongyos arab / néger.

GyMasa 2024.10.04. 16:50:57

@MEDVE1978:
"ha hatalomra kerül, szavazati jogot ad ezeknek az embereknek, akikről felmérésekből már akkor is tudni lehetett, hogy 90+%-ban FIDESZ szavazók."
Hát, szerintem közel sem a határon túli magyaroknak köszönhető Orbán sorrozatos 2/3-a.
Viszont GYF akkori hozzáállása sok MAGYARORSZÁGI magyart tett ORbán/fidesz szavazóvá.
Azért a magyarok nem csipálják a nyílt hazaárulókat.

GyMasa 2024.10.04. 16:52:17

@G. Nagy László:
Boldi annyira a "bal oldalon" áll, hogy számára még a centrumban iis nácikok vannak.

GyMasa 2024.10.04. 17:02:09

@G. Nagy László:
AMúgy, ha megnézzük az elmúlt, jó 1-2 év választási eredményeit EU-szerte (beleértve az idei EU választást magát is), akkor egyértelműen látszik, hogy EU szerte tendencia, hogy jobbos pártok nyernek a választásokon, csak, mivel nincs egyértelmű, 50% feletti többségük, a balos formációk mindenféle, "széleskösrű összefogással" _MÉG_ le tudják őket győzni!.
Engem pl a német helyzet a 2006-2010-es magyar helyzetre emlékeztet. Amikor GYF kijelentette, hogy nem mond le, mert neki az idő kitöltése a legfontosabb. AZt k9vette 3+ év látványos, és rettentően káros vergődés, ami csak megérlelte a 2010-es 2/3-ot.
Ha ferenc akkor államférfiként felááll, és lemond, akkor a Fidesz éppen csak nyert volna, nem tudott volna alkotmányozni, gyanúsan belebukott volna a 2008-as álságba, az msz(m)p nem szakad szét, és indul el a teljes eljelentéktelenedés lejtőjén, az - amúgy teljes joggal megérdemelt helye felé - a történelem szemétdombján és a mai napig a fidesz-mszp váltógazdaságot nyögné az ország, gazdaságilag valószínűleg minden mutatóban az EU vesztese pozícióból.
Németországban az AfD a legutolsó 3, tartományi választásból 1-et megnyert, egyben 1%-nál kisebb különbséggel veszített az SPD mögött, a harmadikban pedig, szintén pár%-kal végzett a CDU után. És, érdekes módon, SEHOL nem engedik, hogy ők alakítsanak kormányt.

GyMasa 2024.10.04. 17:05:49

@MEDVE1978:
"Ez 1990-re tökéletesen eltűnik:"
Aminek azért ez egyik jelentős oka, hogy ez a káét nagy gyarmattartó ország elveszíti a gyarmatait.
Azért, azok a területek nem semmi pénzszivattyúk voltak, amiből igen jól tudtak élni.

GyMasa 2024.10.04. 17:10:05

@MEDVE1978:
"Energiahordozók nincsenek, a döntő többség készletei már kimerültek az ipari forradalom óta"
Igen, a fosszilisakról ez igaz.
Azonban, ha az EU egy értelmes zöldátállást valósított meg a mostani, korrupt zsákutca helyett, ma tele lehetne a kontinens atomerőművekkel és nap- és szélerőmű parkokkal, amik nem az értelmetlen akkumulátoros elektromobilitást támogatnák, hanem at eFuel forradalmat.
Dehát, az EU-ban 2010 utánra szépen beérett a sötétzöld agymosás! És, az EU ennek IS issza a levét, sőt mára egy olyan helyzetbe navigálta magát, ahonnak hosszú, keserves út vezet csak kifelé.

Boldeone2 2024.10.04. 17:11:37

@MEDVE1978: " A csórókat és globalizációs veszteseket le lehet nézni, de a társadalmak szétszakadása előbb-utóbb katasztrófával jár"

-Ez evidencia, de: mennyi köze van ehhez Von Der Leyennek, Scholz- nak, vagy bárkinek? A szélsőjobb populisták csak tovább ronthatnak a helyzeten: protekcionizmus, vámok, a munkaerő korlátozása
De, azt hiszem egy közgazdásznak ezt nem kell magyarázni...
Ezek nem "a normál jobboldal" - hanem a gazdaságrontó, demagóg...

Ez maga a lassú lecsúszás"

- Ebben marhára nem hiszek. A társadalom eleve differenciált, szerintem a felső közép még jobban is él, a legtöbb ember stagnál, és azok csúsznak, akik már eddig is csúszópályán voltak...

Én ezt látom, hogy egyre nő a jólét, ha csak az utazásokra fókuszálok, ebben 100%- ig biztos vagyok,mert mi elég sokat utazunk
Az elmúlt évtizedeket is láttam, egyetemista korom óta utazok
Minden a covid előtti szinten van, vagy felette és az emberek kifizitik a drágább árakat is

Nyilván lesznek megcsúszott rétegek, de az a globalizáció nem védhető következménye, ahogy irtam, nem általános lecsúszás van, az inkább Magyarország
A jobboldali demagógok az okot és az okozatot is keverik: előbb volt Putyin zsarolása, a háború, majd csak utána a kényszerű és szerintem helyes politikai reakciók

Az USA- val ne hasonlítsd Európát, ott önellátás van szénhidrogénekből, még exportra is jut...
Az európai ár törvényszerűen magasabb lesz. Ez egy adottsàg, ehhez kell mindenkinek valahogy alkalmazkodni
Az orosz hajó elment. Ha egyoldalú függőség lenne velük, akkor most "kifiléznék" Európát, kb Amit már el is kezdtek 2021- ben...

Boldeone2 2024.10.04. 17:22:28

@MEDVE1978: Akkor mégis miért jelentené egy nem NATO tag ország veresége vagy szétesése a NATO végét. Presztízsveszteséget akár jelenthetne, de többet aligha."

- Pár év, ha hagyják győzni az oroszokat és megerősödnek, már a NATO- t fogják támadni. Ezt gondolja a hivatalos EU nagypolitika is:

www.portfolio.hu/global/20241004/az-europai-unio-a-legrosszabbra-keszul-haboru-johet-oroszorszaggal-714447

Az EU háborúra készül Oroszországgal

Nyilván Ukrajnát nem lehet hagyni, relatív győzelmet kell aratni, elindítani az EU - csatlakozást, az USA- val, Japánnal, Koreával, a Világbankkal együtt - közösen - újjá lehet és kell építeni!

Csak a vak nem látja, hogy "Ukrajna too big to fail"

Ezt gondolja az elsöprő többség, ezért öntik a lassan már száz milliárdos pénzt!

Ha az USA nagypolitika úgy akarja, akár további százmilliárdok is mehetnek Ukrajnának. Jobb ezt a harcot most megvívni, ott Ukrajnában és győzni, mint megvárni hogy Lengyelországgal - amely feltörekvő középhatalom- háború robbanna ki

A lengyelek revansot vennének, ahogy látom az oroszok történelmi bűneiért...Nyilván támadni nem fognak, de visszaütnek...

Bayaz 2024.10.04. 17:27:59

@GyMasa: "Viszont GYF akkori hozzáállása sok MAGYARORSZÁGI magyart tett ORbán/fidesz szavazóvá.
Azért a magyarok nem csipálják a nyílt hazaárulókat."

Nem hiszem, hogy sok anyaországi magyart tett volna Fidesz szavazóvá. A 2004-es népszavazáson a szavazók majdnem fele az állampolgárság ellen szavazott, és 2006-ban is nyert Gyurcsány. Az az igazság, hogy Gyurcsány álláspontja rezonált a hazai társadalom kb. felével.

GyMasa 2024.10.04. 17:30:33

@MEDVE1978:
"Szerintem ez nem reális helyzetértékelés. Vagy legalábbis a németek egyre nagyobb részére nem az. Ha ez így lenne, akkor nem szavaznának az AFD-re milliószámra. "
A német egyesítés egy óriási kudarca az országnak.
Rettenetes mennyiségű pénz rálocsolása után sem sikerült az orszának a keleti részt felzárkóztatnia.Az ipar nem települt oda, nincs munka, akinek van, az gombokat keres csak.
És, az ott élőknek csak az elköltözés az egyetlen olyan alternatívája, amivel értelmes keresethez juthatnak.
Az ottmaradottak meg látják, ahogy az a kevés, amit ott meg tudnak keresni értéktelenedik el óriási ütemben.
Nekik szimplán elegük van abból, hogy 35 év alatt fikarcnyit sem javult a helyzetük.
Ennek köszönhető az AfD sikere ott. Hiszen az összes többi párt bizonyította, hogy pont leszarja őket.

Bayaz 2024.10.04. 17:31:38

@Boldeone2: "- Pár év, ha hagyják győzni az oroszokat és megerősödnek, már a NATO- t fogják támadni. Ezt gondolja a hivatalos EU nagypolitika is:"

Akkor a hivatalos EU nagypolitika baromság. Az oroszok számára történelmileg Kijev sokkal fontosabb, mint a balti államok vagy Varsó, és az elfoglalt ukrán területek integrálása rengeteg időt és pénzt fog felemészteni. Ha az oroszok alig bírnak Ukrajnával, akkor miért lenne esélyük a NATO európai fele ellen?

Boldeone2 2024.10.04. 17:34:04

@GyMasa: hogy jobbos pártok nyernek a választásokon, csak, mivel nincs egyértelmű, 50% feletti többségük, a balos formációk mindenféle, "széleskösrű összefogással" _MÉG_ le tudják őket győzni"

- Szerencsére a szélsőjobboldali populista pártoknak- mondjuk ki, a jekenkor fasisztáinak - nyugaton nem nagyon van többsége

A válságok nyilván mindig a fasiszta vagy kommunista szélsőség malmára hajtja a vizet...

Az AFD , a kedvenced, meg Nagy Lacié, éppen a közép- és kelet európai munkavállalók elleni uszítással kezdte a karrierjét!

Téged csak egy lenézett "auslander"-nek tartanak, kicsit fentebb vagy az araboknál, de nem sokkal...

Kiléptetnék Nemetországot az EU- ból, majd te is mehetnél isten hírével, mert "elveszed " az "übermensch" munkáját...

Szép kis disztópia lenne...

GyMasa 2024.10.04. 17:35:12

@atomic power 1986DucaDuca:
"Látszik, hogy kommersz hollywoodi filmeken nőttél fel!"
Vele nem az a baj, hogy azokon nőtt fel, hanem az, hogy nem lépett tovább (nőtt fel) Illetve képtelen a valódi világot pontosan felfogni maga körül.

Boldeone2 2024.10.04. 17:39:23

@Bayaz: Soha nem lehet tudni! Ma valóban nem elég erősek, ahogy látjuk, de mi lesz 10 év múlva?
Ha azt látják Ukrajnában lehet, akkor miért ne menne máshol...
Moldova esélyes, a Balti államok kevésbé...De, ki hisz már a rezsimnek? Bármi lehet! Van tv - polémia Varsó vagy Berlin elfoglalásáról...Nyilván felháborodik Európa..

Ismered a mondást? Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

GyMasa 2024.10.04. 17:40:23

@Bayaz:
Ez akkor lenne sokkal pontosabb, ha tudnánk, hogy mekkora volt ez a "majdnem fele" (ami már magában azt jelenti, hogy TÖBB, MINT A FELE meg mellette szavazott azelőtt, hogy GYF elkezdte a "23 millió román"-ozást..

Glokta 2024.10.04. 17:40:36

@GyMasa: "A német egyesítés egy óriási kudarca az országnak.
Rettenetes mennyiségű pénz rálocsolása után sem sikerült az orszának a keleti részt felzárkóztatnia."
Azért történt felzárkózás:
www.reddit.com/r/europe/comments/i0oej5/west_vs_east_germany_gdp_per_capita_1991_vs_2018/#lightbox
de nyilván a kelet-németek, akik abban reménykedtek hogy 20 év múlva nyugatnémet szinten fognak élni, csalódottak. Szerintem azért az AfD-re és BSW-re inkább kulturális okokból (bevándorlásellenesség) szavaznak.
Mindenesetre történelmileg ezeket a különbségeket nehéz megszüntetni, pl. Olaszország északi része még 150 évvel az egyesítés (és Dél-Olaszország lerablása) után is jóval gazdagabb Dél-Olaszországnál.

Boldeone2 2024.10.04. 17:40:41

@GyMasa: képtelen a valódi világot pontosan felfogni maga körül."

- Mondja ezt Szauron szája...:)

Bayaz 2024.10.04. 17:45:59

@GyMasa: Pontosan tudjuk. 1,5 millióan szavaztak a kettős állampolgárság mellett, és 1,4 millióan ellene.

GyMasa 2024.10.04. 18:18:50

@Bayaz:
Akkor nem értesz.
Az a kérdés, hogy mi volt AZ ELŐTT az arány, mielőtt GYF elkezdte a kampányát ellenök.
Mert, csak akkor lehet felémrni, hogy "sikeres" volt-e s "23 millió román" kampány.
Én emlékszem rá, hogy számomra gyomorforgató volt látni az óriásplakátokat.

GyMasa 2024.10.04. 18:21:36

@Glokta:
Ehhez viszont kellene azt is látni, hogy hányan vándoroltak ki a keleti részből...

GyMasa 2024.10.04. 18:23:22

@GyMasa:
Meg, ez egy 2018-as térkép. Azóta rengeteg (rossz) dolog történt Németországban...

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.04. 18:48:39

@Boldeone2:

"A " Minszk 2 " egy orosz diktátum volt, amit az ukran hadsereg veresége miatt írtak alá, amit mindenki tudta , hogy nem lehet betartani............"

Ez hasonlít ahhoz, amikor diplomáciai memorandumokban megállapodnak a nyugati vezető diplomaták az orosz féllel, mely szerint a német egyesítésért cserébe a NATO egy jottányit sem terjeszkedik keletre.

"......ahogy a ruszkik sem tartottak be soha semmilyen megállapodást, legyen szó budapestiről, vagy az ukrán államszerződésről"

Az ukránok már jóval korábban nem tatották be az állami szuverenitásról éa függetlenságről szóló nyilatkozatukat. (1990-91)

"Ukrajnában - a nemzeti konszenzus szerint - forradalom volt, amikor is 1 millió ember tiltakozott az oroszbérenc, végtelenül korrupt elnök, és az elnyomás ellen; csak szerintetek, nyugatellenes putyinbérencek szerint " puccs" az ukrán nép szabadságküzdelme!"

A The Guardian nem vádolható Putyin bérencséggel, de köntörfalazás nélkül leírja, hogy mi váltotta ki a a budapesti memorandum ellehetetlenülését:

www.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/russia-ukraine-war-kiev-conflict

"When the Ukrainian president was replaced by a US-selected administration, in an entirely unconstitutional takeover, politicians such as William Hague brazenly misled parliament about the legality of what had taken place: the imposition of a pro-western government on Russia's most neuralgic and politically divided neighbor."

Amikor az ukrán elnököt az Egyesült Államok által választott adminisztráció váltotta fel, egy teljesen alkotmányellenes hatalomátvétel során, olyan politikusok, mint William Hague, szemtelenül félrevezették a parlamentet a történtek jogszerűségével kapcsolatban: egy nyugatbarát kormány rákényszerítése Oroszország legneuralgikusabb és politikailag megosztott szomszédjára."

"The reality is that, after two decades of eastward Nato expansion, this crisis was triggered by the west's attempt to pull Ukraine decisively into its orbit and defense structure, via an explicitly anti-Moscow EU association agreement. "

"A valóság az, hogy a NATO két évtizedes keleti terjeszkedése után ezt a válságot az váltotta ki, hogy a nyugat egy kifejezetten Moszkva-ellenes EU-társulási megállapodás révén határozottan saját pályára és védelmi struktúrájába vonta Ukrajnát."

"No Russian government could have acquiesced in such a threat from territory that was at the heart of both Russia and the Soviet Union. Putin's absorption of Crimea and support for the rebellion in eastern Ukraine is clearly defensive, and the red line is now drawn: the east of Ukraine, at least, is not going to be swallowed up by Nato or the EU."

"Egyetlen orosz kormány sem tudott volna belenyugodni egy olyan fenyegetésbe, amely mind Oroszország, mind a Szovjetunió középpontjában álló területről jön. A Krím Putyin általi befogadása és a kelet-ukrajnai lázadás támogatása egyértelműen védekező jellegű, és most meghúzták a vörös vonal: legalább Kelet-Ukrajnát nem fogja elnyelni a NATO ls az EU."

"But by what right is the US involved at all, incorporating under its strategic umbrella a state that has never been a member of Nato, and whose last elected government came to power on a platform of explicit neutrality? It has none, of course – which is why the Ukraine crisis is seen in such a different light across most of the world. There may be few global takers for Putin's oligarchic conservatism and nationalism, but Russia's counterweight to US imperial expansion is welcomed, from China to Brazil."

"De milyen jogon vesz részt egyáltalán az USA, amely stratégiai ernyője alá von egy olyan államot, amely soha nem volt a NATO tagja, és amelynek utolsó megválasztott kormánya a kifejezett semlegesség platformján jutott hatalomra? Természetesen semmilyen – ezért látják az ukrajnai válságot a világ nagy részén más megvilágításban. Lehet, hogy Putyin oligarchikus konzervativizmusának és nacionalizmusának kevés globális elfogadója van, de üdvözlendő Oroszország ellensúlya az Egyesült Államok birodalmi terjeszkedésével szemben Kínától Brazíliáig."

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.04. 18:49:31

@Boldeone2:

"A fő gond éppen az ellenkezője: valójában senki nem készült a háborúra!"

Talán nem, de ebből még jó nagy háború lehet! A Nyugat azt gondolta, hogy Oroszország nem mer szembeszálln a Nyugattal saját egzisztenciális édekeiért, mint annak idején az USA tette a kubai válságban!

Brzezinski már 1997-ben megtervezte Oroszország Ukrajnán keresztüli gyengítését:

"Az USA világhatalma Ukrajnán keresztül vezet. Ha Amerika Oroszország hatalmát meg akarja törni, akkor Ukrajnát le kell szakítsa az orosz befolyási szféráról, hogy megakadályozza az Eurázsiai nagyhatalom létrejöttét."

www.takeoverworld.info/Grand_Chessboard.pdf

A STRATFOR agytröszt igazgatója, George Friedman a The Chicago Council on Global Affairs-nél tartott sajtókonferencián:

"Az USA legfontosabb érdeke az elmúlt száz évben, az I. és a II. világháborúban, valamint a hidegháborúban is abban állt, hogy Németország és Oroszország viszonya hogyan alakul. Mert ha ezek az érdekek összefonódnak, akkor ez lenne az egyedüli hatalom a világon, ami ránk nézve veszélyt jelentene. A mi legfontosabb érdekünk, hogy ez az eset ne következzen be!"

"Az USA ősi félelme, hogy a német tőke és technológia az orosz nyersanyagtartalékokkal és humán erőforrásokkal összefonódnak. Ez az egyetlen kombináció, amitől az USA-nak már évszázadok óta pokoli félelme van."

www.youtube.com/watch?v=tMd71UIw1CE&t=181s

A Rand Corporation, az USA legbefolyásosabb agytrösztje kidolgozott egy tervet Oroszország ellen. A több ezer szakértőből álló személyzetével a Rand a világ legmegbízhatóbb hírszerzési és politikai elemzési forrása.az Egyesült Államok és szövetségeseik vezetői számára.

Jelentés 2019-ből, melyre alapozva folytatja a NATO és a nyugati katonai-ipari komplexum Oroszország megrendítését és 'stratégiai nyugalmából', egyensúlyból való kibillentését.

"Kényszerítsük az ellenfelet vakmerő terjeszkedésre, hogy kibillentsük az egyensúlyát, majd elpusztítsuk."

www.scribd.com/document/411164498/RAND-Russia#from_embed

"A háború kezdeti célja az ukrán kormány megdöntése, Kijev elfoglalása, Zelenszkij megölése volt. Később Putyin rájött, hogy az nem működik, ezért ma már - szerintem- csak a Donbass a cél."

Látod, te is elismered, hogy Oroszoszág katonalag nem fenyegetheti sem az uniót, sem a NATO tagállamokat.

"A szakértők azt mondják, hogy a teljes ukrán fekete- tengeri partszakasz is kell neki, hogy megfojtsa Ukrajnát.Ezért is kell a nyugati támogatás Ukrajnának."

Finnországot miért nem akata megfojtani még a NATO tagság előtt sem?

"Oroszszág szétverné, meggyengítené Európát, hogy később kiterjessze uralmát Ukrajnára, a Balti Allamokra, Moldovára."

Ezt már tisztáztuk! Ehhez sem katonai, sem gazdaság ereje nincsen. Oroszország nagyon jól együttműködött Németországgal és más nyugat államokkal. amíg az USA ezt meg nem torpedózta.

"Ehhez a politikai szélsőséget, a szélsőjobbat kell Európában hatalomra juttatni."

Ehhez a legnagyobb tehetsége az Ursula féle politikusoknak van. Kedvenceidnek.! Ők saját jogon is elég hülyék ehhez!

"Európa" célja a szabad, békés, EU- aspiráns Ukrajna, a valódi béke megteremtése!"

Akkor ki se tört volna ez a háború!

"Hosszú távon ehhez Szauron hatalmát meg kell törni, hogy egyszer Oroszország is békés, plurális, liberális állam legyen- ne pedig agresszor állam, diktatúra"

Nagyobb realitása lenne egy új kollektív biztonsági rendszernek, ahol minden fél biztonságát figyelembe veszik! Az meg minden ország állampolgáraira tatozik, hogy milyen rendszeben akar élni!

Boldeone2 2024.10.04. 21:33:34

@atomic power 1986DucaDuca:

Ez hasonlít ahhoz, amikor diplomáciai memorandumokban megállapodnak a nyugati vezető diplomaták az orosz féllel, mely szerint a német egyesítésért cserébe a NATO egy jottányit sem terjeszkedik keletre."

- A memoradum az csak egy jegyzék, nem szerződés, azaz: semmilyen kötelezettséggel nem jár! Egyébként sem lehet arról dönteni, hogy az milyen szövetségi rendszerbe léphet be. Ez ENSZ alapokmány- ellenes

szemtelenül félrevezették a parlamentet a történtek jogszerűségével kapcsolatban: egy nyugatbarát kormány rákényszerítése Oroszország legneuralgikusabb és politikailag megosztott szomszédjára."

- Mi az, hogy félrevezették a parlamentet??? Az hogy egy országban mi történik, forradalom vagy puccs, teljesen belügy!
A lőtéri kutyát sem érdekelte Ukrajnában- 500 év orosz elnyomás után, mi az orosz érdek!
Ukrajna egy dologban egységes: senki nem akar többet orosz igát a nyakába, a donbassi betelepített "oroszokon" kívül, elég volt az 500 éves csődből, a vak is látja, hogy csak a nyugati integració hosszú útja a járható!
1 millió ember volt kint az utcákon, ami valódi forradalom, a többség akarata!

Boldeone2 2024.10.04. 21:45:07

@atomic power 1986DucaDuca:

valóság az, hogy a NATO két évtizedes keleti terjeszkedése után ezt a válságot az váltotta ki, hogy a nyugat egy kifejezetten Moszkva-ellenes EU-társulási megállapodás révén határozottan saját pályára és védelmi struktúrájába vonta Ukrajnát."

- Ez egy nyilvánaló orosz propagnda hazugság! A NATO valóban a keleti agresszorral szemben jött létre. A történelmi okok ismertek, nem sorolom, de tudjuk mi törtènt Lengyelországgal, a Balti államokkal, Finnországgal, Romániával, vagy velünk!

Nyilván MINDEN állam az erőszakos hatalom elől menekülne a védelmi szövetségbe, de a TELJES felelősség az oroszoké és a szovjeteké!
Ukrajna is - önvédelemből- kényszerűen fordult a NATO- felé
Egy liberális, demokratikus Oroszország elfogadná az ukránok döntését, az erőszakos hadiállam támad!

és most meghúzták a vörös vonal: legalább Kelet-Ukrajnát nem fogja elnyelni a NATO ls az EU."

- Nem erről szól a történet! A NATO célja SOHA nem volt Oroszország megtámadása, eleve egy védelmi szövetség, még a 90- es èvekben sem, vagyis ez hazugság...
De, az EU tagsàg miért lenne baj???

Jobb a végtelenül lepusztult, csóró, posztszovjet világ??? Ne viccelj már!

Boldeone2 2024.10.04. 21:52:42

@atomic power 1986DucaDuca

De milyen jogon vesz részt egyáltalán az USA, amely stratégiai ernyője alá von egy olyan államot, amely soha nem volt a NATO tagja, és amelynek utolsó megválasztott kormánya a kifejezett semlegesség platformján jutott hatalomra?"

- Olyan jogon, hogy a 13,5 millió ukrán által megválasztott ukrán elnök és kormánya ezt kérte! Ez a nemzeti szuverenitás? Amiről annyit papoltok!
Nekem sem tetszik Orbán szövetségi politikája, de ő dönt, a magyarok erre savaztak!

Ukrajna, " a nő " kirúgta a vén alkoholista férjet, Oroszországot " aki " évszázadok óta verte, mert jött egy gazdagabb és kulturáltabb kérők jöttek, az US és az EU..

de üdvözlendő Oroszország ellensúlya az Egyesült Államok birodalmi terjeszkedésével szemben Kínától Brazíliáig."

- Miért jó az? A tálibok, Észak-korea, Irán erősödik, Afrikában káosz, és diktatúra...Orosz szarkeverés - tessék, ennél jobb a "Pax Americana..."

Boldeone2 2024.10.04. 22:06:55

@atomic power 1986DucaDucu

Az USA legfontosabb érdeke az elmúlt száz évben, az I. és a II. világháborúban, valamint a hidegháborúban is abban állt, hogy Németország és Oroszország viszonya hogyan alakul. Mert ha ezek az érdekek összefonódnak, akkor ez lenne az egyedüli hatalom a világon, ami ránk nézve veszélyt jelentene. A mi legfontosabb érdekünk, hogy ez az eset ne következzen be!"

- Ez totális butaság, mindegy mit deklaráltak az urak, tények azok hogy Oroszország és Németország soha nem voltak egy érdekszövetségben, talán a Habsburgok és a Cári Oroszország a Szent Szövetségben, meg a Napóleonnal szembeni összefogásban, csak akkor még nemzetállamok nem léteztek, csak abszolútista birodalmak...A 20- ik századtól ellenségek, mind az első világháborúban, mind a másodikban...
A világra a legveszélyesebb a Szovjetunió volt, csak a második a náci Németország

Nyugat- Európa természetes szövetségese az USA, nem pedig a rövid pszeudo- liberális intermezzo utáni, ma már totalitárius államá vált Oroszország...
Nincs közös érdekpont, amíg Putyin el nem bukik ellenségek! Schröder és Merkel elvtelen seggnyalást folytatott!

Boldeone2 2024.10.04. 22:26:32

Akit a tényszerű valóság érdekel, annak leírom a listát, honnan szerezhet informaciókat:

Mihail Zigar: Az Ukrajna lerohanásáig vezető út
www.lira.hu/hu/jcbs/az-ukrajna-lerohanasaig-vezeto-ut
Egy valódi görbe tükör egy echte orosztól, a putyni rezsimről...

Alexandr Dugin: "Az eurázsiai küldetés" - Putyin fő ideológusa... Ebből megérthetjük az orosz gyűlölet szellemét a nyugat és a liberalimus felé, miért ellenségek..
Önbevallás...
www.magyarmenedek.com/products/17869/Az_eurazsiai_kuldetes_-_Alekszandr_Dugin.htm

Amit ajánlok még:

"Inside Russia" blog, Konstantin Samoilev, orosz emigráns közgazdász a valós orosz belső helyzetről
Vaisja in Hay" - csak a mindennapi orosz élet nyomora...
1420 Danil Orain- interjú a mindennapi emberekkel...

A legtöbben már emigraltak, mert Oroszorszagban büntetik azt is, ha valaki békét akar!!!

Szauron magyar hangjai ezt az államot támogatják! Amely Iránnal, Észak-Koreával- A Föld legdurvább, lator államaival a szövetséges! Ahol több politikai fogoly van, mint Brezsnyev idején!

Szíjjártó Peti meg Orbán ezekkel cimborál, szégyent hozva 1956 emlékére!

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.04. 23:24:01

@Boldeone2:

"A memoradum az csak egy jegyzék, nem szerződés, azaz: semmilyen kötelezettséggel nem jár!"

Igen! Ez nem szerzdés. Csak egy úri megállapodás jogilag nem kötelező érvénnyel, de kölcsönösen előnyös etikett alapján. Az úri megállapodás lényege, hogy teljesítése során a felek becsületére támaszkodik.

"Gentlemen's Agreement" (1907–1908) megállapodás jött létre az Egyesült Államok és Japán között, amelynek értelmében Japán gondoskodott arról, hogy az Egyesült Államokba irányuló mozgás nagyon csekély vagy egyáltalán ne legyen. A megállapodásokat Elihu Root amerikai külügyminiszter és Tadasu Hayashi japán külügyminiszter kötötte. A megállapodás megtiltotta a japán munkások kivándorlását az Egyesült Államokba és hatályon kívül helyezett olyan intézkedéseket, amelyek megalázták és feldühítették a japánokat. A megállapodások 1924-ig érvényben maradtak. Akkor még volt úri becsületszó.
A nyugat úgy ígért az oroszoknak, hogy a háttérben javában készítették elő a NATO keleti bővítését, de ennek ellenkezőjét hitették el az oroszokkal.

"The documents reinforce former CIA Director Robert Gates’s criticism of “pressing ahead with expansion of NATO eastward [in the 1990s], when Gorbachev and others were led to believe that wouldn’t happen.”[1] The key phrase, buttressed by the documents, is “led to believe.”

www.historynewsnetwork.org/article/documents-show-gorbachev-was-assured-us-wouldnt-ex#:~:text=The%20documents%20reinforce%20former%20CIA%20Director%20Robert%20Gates%E2%80%99s

"Egyébként sem lehet arról dönteni, hogy az milyen szövetségi rendszerbe léphet be. Ez ENSZ alapokmány- ellenes"

De az sincs benne, hogy kötelez felvenni!

" Mi az, hogy félrevezették a parlamentet??? Az hogy egy országban mi történik, forradalom vagy puccs, teljesen belügy!"

Ha orosz-kínai támogatással Mexikóban törvénytelen hatalomváltás történik, akkor az USA úgy tekint rá, hogy belügy? Na, ugye hogy nem!

"A lőtéri kutyát sem érdekelte Ukrajnában- 500 év orosz elnyomás után, mi az orosz érdek!"'

Itt kezdődtek a bajok!

"1 millió ember volt kint az utcákon, ami valódi forradalom, a többség akarata!"

Több millió meg mást akart Kelet-Ukrajnában!

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.05. 10:53:53

@Boldeone2:

"Ez egy nyilvánaló orosz propagnda hazugság!"

A The Guardiantól?

"A NATO valóban a keleti agresszorral szemben jött létre. A történelmi okok ismertek, nem sorolom, de tudjuk mi törtènt Lengyelországgal, a Balti államokkal, Finnországgal, Romániával, vagy velünk!"

Azt is tudjuk mi történt velünk az osztrákok, törökök, németek miatt a múltban. Amit felsoroltál az a SZU "sara" volt.

"Ukrajna is - önvédelemből- kényszerűen fordult a NATO- felé"

Ukrajna kilépett a SZU-ból. kilépett a FÁK-ból, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetébe pedig be sem lépett. Emiatt semmi bántódás nem érte. A bajok akkor kezdődtek, amikor elindult a NATO csatlakozás útján(2008 Bukarest NATO csúcs), annak ellenére, hogy korábban deklarálta a semlegességét. A forrpont a 2014-es törvénytelen, külföldről támogatott hatalomátvétel volt.

"Egy liberális, demokratikus Oroszország elfogadná az ukránok döntését, az erőszakos hadiállam támad!"

A liberális, demokratikus USA sem engedné azt meg, hogy egy ellenséges katonai szövetség hídfőállást építsen ki a tőszomszédságában.
"
Emellett a Nyugat nem képes megérteni, hogy Oroszország számára Ukrajna történelmi okokból nem egy külhoni, idegen ország. Az orosz történelem a Kijev-Rusban kezdődött. Az orosz vallás onnan terjedt el. Ukrajna évszázadok óta Oroszország része, és történelmük
összefonódott. Az orosz szabadságért folytatott legfontosabb csaták némelyike, kezdve az 1709-es poltavai csatával, Ukrajna földjén vívták. A Fekete-tengeri Flotta – Oroszország eszköze a földközi-tengeri hatalom kivetítésére – a krími Szevasztopolban hosszú távú bérleten alapul. Még az olyan híres disszidensek is, mint Alekszandr Szolzsenyicin és Joseph Brodszkij ragaszkodtak ahhoz, hogy Ukrajna az orosz történelem, sőt Oroszország szerves része.

"De, az EU tagsàg miért lenne baj???"

Nem tudok róla, hogy az oroszok ezzel kapcsolatban kifogást emeltek volna. Annak idején ajánlatot tettek Jankovicsnak az uniós társulási szerződés megkötése előtt, aminek az lett a következménye, hogy elállt az aláírástól. Jelenleg meg - úgy gondolhatják, hogy Ukrajna újjáépítése - ami megmarad belőle - legyen a Nyugat terhe.

"Olyan jogon, hogy a 13,5 millió ukrán által megválasztott ukrán elnök és kormánya ezt kérte! Ez a nemzeti szuverenitás? Amiről annyit papoltok!"

Egy állam szuverenitását a nagyhatalmak garantálják, a nagyhatalmak közötti erőviszonyok döntik el. Ukrajna szerencsétlensége, hogy geopolitikailag rendkívül neuralgikus területen található, ahol érdekszférák ütköznek.

"Nekem sem tetszik Orbán szövetségi politikája, de ő dönt, a magyarok erre savaztak!"

A magyar miniszterelnök is csak addig mehet el, amíg valamelyik nagyhatalom érdekét súlyosan nem veszélyezteti!

--------.........de üdvözlendő Oroszország ellensúlya az Egyesült Államok birodalmi terjeszkedésével szemben Kínától Brazíliáig."

- Miért jó az? A tálibok, Észak-korea, Irán erősödik, Afrikában káosz, és diktatúra...Orosz szarkeverés - tessék, ennél jobb a "Pax Americana..."----------

Fékek és ellensúlyok!

"Alexandr Dugin: "Az eurázsiai küldetés" - Putyin fő ideológusa... Ebből megérthetjük az orosz gyűlölet szellemét a nyugat és a liberalimus felé, miért ellenségek.."

"Az orosz kormányra és Vlagyimir Putyin elnökre gyakorolt ​​befolyása vitatott. Bár nem fűzi hivatalos kapcsolatait a Kremlhez, a külföldi médiában gyakran „Putyin agyaként” emlegetik; mások szerint a befolyása eltúlzott."

"Szauron magyar hangjai ezt az államot támogatják! Amely Iránnal, Észak-Koreával- A Föld legdurvább, lator államaival a szövetséges!"

AZ ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁS NEM TÁMOGATÁS. AZ ÖNÁLLÓ, NEMZETI ÉRDEKEKEN NYUGVÓ, NYITOTT KÜL- ÉS GAZDASÁGPOLITIKA NEM TÁMOGATÁS. CSAK A MEGVEZETETTEK GONDOLJÁK ÍGY!

ulpius66 2024.10.05. 22:49:18

"Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke tüntetést hirdetett a közmédia székháza elé. „Készüljetek! Aki egy szabad, élhető Magyarországot szeretne a gyerekeinek és az unokáinak, az velünk tart”

Hát kibaszott kevesen akarnak "szabad, élhető Magyarországot"....hiszen csak pár ezren voltak a legújabb hisztikézős tüncikéjén!

A budapestiek közül csak mintegy 3 ezren tartanak ezzel a majommal......

ulpius66 2024.10.05. 23:20:35

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett

"A legnagyobb brit palesztinpárti szervezet, a Palestine Solidarity Campaign (PSC) - amely a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek kezdetének közelgő első évfordulója elé időzítette a tüntetést - szombat esti beszámolójában úgy fogalmazott, hogy legalább 300 ezren tüntettek a szabad Palesztináért és „a népirtás” befejezéséért."

nepszava.hu/3252798_london-palesztinparti-tuntetes-szazezrek-izrael-gazai-ovezet-haboru

NA, EZ EGY "IGAZI" TÜNTETÉS VOLT!!!!! .... EHHEZ KÉPEST A MAGYAR GYEREK HISZTIKÉZŐS TÜNCIKÉJE APRÓ MOLYFING!!!!!

ulpius66 2024.10.05. 23:28:35

"Váratlan helyről jött a felszólítás: Németországnak nagyobb szerep kéne az ukrajnai háborúban"

"Az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos közös békefelhívást tett közzé három német tartományi vezető, kettő közülük a konzervatív CDU, míg a harmadik a szociáldemokrata SPD színeiben. A felhívás értesülések szerint pártjaikban megrökönyödést váltott ki, nem is elsősorban tartalma, hanem amiatt, hogy nem is tudtak erről - írja az Infostart."

MICSODA????????????????????

MÁN A NÉMETEK IS BÉKÉT AKARNAK?????

ulpius66 2024.10.05. 23:30:00

Mind e mellett:

"Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2-es harckocsik tanulmányozását. Komoly korrupciós botrány robbant ki amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket."

GONDOLOM ANNYI ESZÜK AZÉRT VAN AZ UKRÁNOKNAK, HOGY JÓ PÉNZÉRT ELADJÁK AZ OROSZOKNAK A NÉMETEKTŐL INGYEN KAPOTT LEOPÁRD HARCKOCSIKAT!!!!!!!

ulpius66 2024.10.05. 23:37:24

Az a hír, hogy Ukrajnában korrupciós botrány robbant ki, az nem hír, hiszen mindenki tudja egész Ukrajna maga a korrupció!!!!

ulpius66 2024.10.06. 10:30:02

Üdv mindenkinek!

Hát azért nem annyira totál hülyegyerek ez a Magyar gyerek, mint aminek kinéz....

Fellázítja a jónépet, főleg a ballibsiket "ugyan már kaparják ki neki a forró gesztenyét ezek az agymosott tüncikézők"!!!!!!

Ő MAJD JÓL ELLESZ A HATALOMBAN!

Mint 1956-ban Nagy Imre.....

Ő is fellázította az egyetemistákat, munkásokat, hogy ugyan mán döntsék mán meg ezt a mocskos Rákosi pajti diktatúráját, ő majd sokkal jobb lesz, mint a Rákosi pajtás volt....

AHOGY 1956 NEM VOLT FORRADALOM, MEG ELLENFORRADALOM SEM, DE MÉG CSAK NÉPFELKELÉS SEM, HANEM HATALMI HARC A SZTÁLINISTA-KOMMUNISTA VEZETŐK KÖZÖTT,
UGYANÍG MOSTAN SEM LÁTUNK SEMMI MÁST CSAK HARCOT A FIDESZES VEZETŐK KÖZÖTT A HATALOMÉRT!!!!!!!!
(a ballibsi tüncikézők meg ehhez a "hasznos hülyék" akik adják a bulihoz a biodíszletet...)

ulpius66 2024.10.06. 10:36:45

Teljesen hasonlatos annak a szemétláda Nagy Imre és az áruló Magyar gyerek éltútja....

Nagy Imre évtizedeken keresztül a legvéresebb szájú sztálinista kommunista, aki remeg a hatalomért .... a Magyar gyerek 2002-2024 között 22 évig a fideszesek között is a legszélsőségesebb, de hatalomra tör.... de ez a Fideszen belül nem megy!!!!!

HÁT AKKOR CSINÁLJUNK NÉPFELKELÉST, HISZTIKÉZŐS TÜNCIKÉKET, MEG ILYESMIKET ÉS RAGADJUK MAGUNKHOZ A HATALMAT, AHOGYAN A NAGY TANÍTÓMESTERE NAGY IMRE IS EL KÍVÁNTA ÉRNI..... EZÉRT RAJONG NAGY IMRÉÉRT EZ A MAGYAR GYEREK!!!!!

ulpius66 2024.10.06. 10:39:47

Természetesen a pulpitusról ez a Magyar gyerek is a "békés tüncikékről" szónokól....DE AZ EMBEREI A TÖMEGBEN PONT AZ ELLENKEZŐJÉT CSINÁLJÁK!!!!!

EZERREL LÁZÍTJÁK ERŐSZAKRA EZEKET AZ AGYMOSOTT, MEGVEZETETT SZERENCSÉTLEN BALLIBSI TÜNCIKÉZŐKET!!!!!!

AHOGYAN KOHN BÁCSI, AZ ÖREG ZSIDÓ MONDANÁ: "ÜGYES, NAGGYON-NAGGGYON ÜGYES!!!!"

Boldeone2 2024.10.06. 22:02:18

@atomic power 1986DucaDuca:
Ezt is tudjuk mi történt velünk az osztrákok, törökök, németek miatt a múltban. Amit felsoroltál az a SZU "sara" volt."

- Csakhogy a Szovjetunió " sarai" most történtek, a közelmúltban, ráadásul a mostani Oroszország is éppen azt a politikát folytatja, mint jogelődje. Ezt láttuk Grúziával, és most Ukrajnával kapcsolatban is..

Ukrajna kilépett a SZU-ból. kilépett a FÁK-ból, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetébe pedig be sem lépett. Emiatt semmi bántódás nem érte. A bajok akkor kezdődtek, amikor elindult a NATO csatlakozás útján(2008 Bukarest NATO csúcs), annak ellenére, hogy korábban deklarálta a semlegességét."

A NATO csatlakozás "útján" éppen az orosz agresszó miatt indult el Ukrajna, de esély sem volt rá, tehát ez egy orosz hazugságnarratíva; ahogy az alábbi mondatod is putyini hazugság: " a forrpont a 2014-es törvénytelen, külföldről támogatott hatalomátvétel volt"

Nyilvan nem tõrvénytelen hatalomátvel volt, hanem forradalom, az ukrán nép felszabadulása az orosz iga alól! Ha elmennél Ukrajnába és puccsról, meg "törvénytelen hatalomátvételről" beszélnél, ott ütnének agyon az utcán!

Azóta már volt 2 elnökválasztás, de az ukrán nép többet már nem választott oroszbarát elnököt!

Boldeone2 2024.10.06. 22:29:56

@atomic power 1986DucaDuca:

Emellett a Nyugat nem képes megérteni, hogy Oroszország számára Ukrajna történelmi okokból nem egy külhoni, idegen ország. Az orosz történelem a Kijev-Rusban kezdődött. Az orosz vallás onnan terjedt el. Ukrajna évszázadok óta Oroszország része, és történelmük"

- Ez butaság! A Kijevi Rusz sem a modern Ukrajnának , sem a mai Oroszországnak nem elődje, max. mítosz szintjén
Az Orosz Birodalom csak megszállta azokat a részeket, ahol ma ukránok élnek, akik maguk is több szlav törzsből állnak
Az, hogy Oroszországhoz tartoztak több száz évig, mára indifferens, hiszen néhány részét kivéve Ukrajna ukrán identitású
Ami nem, azt gyakorlatilag már elfoglalta Putyin
A Donbass eleve több etnikumú, orosz soha nem volt. A városokba a cár és kommunisták telepítettek munkaerőt, így " oroszosodott" de egészen mostanáig ukrán többség volt
Az, hogy ki beszél oroszul, indifferens, Zelenszkij is...Épp úgy ahogy az írek angolul beszélnek...

Bár nem fűzi hivatalos kapcsolatait a Kremlhez, a külföldi médiában gyakran „Putyin agyaként” emlegetik; mások szerint a befolyása eltúlzott"

- Azt látjuk, hogy Putyin ruszofasista elveket vall, vagyis reális a hatása. Az szürke farkasokkal motorozik, stb..
A Luzsnyiki stadionban láttunk már nacionalista tömegőrjöngéseket....

ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁS NEM TÁMOGATÁS. AZ ÖNÁLLÓ, NEMZETI ÉRDEKEKEN NYUGVÓ, NYITOTT KÜL- ÉS GAZDASÁGPOLITIKA NEM TÁMOGATÁS. CSAK A MEGVEZETETTEK GONDOLJÁK ÍGY!"

- Megvezetettek ti vagytok, én mindent elolvasok ebben a témában, többek között a Dugin könyvet is olvastam
Nyitottság csak olyan országok irányában lehetséges, akik nem fenyegetik folyton háborúval Európát, akik békés politikát folytatnak!
Putyin miatt több százezer ember meghalt már, egész régiók váltak romhalmazzá. Iskolákát, kórházakat, bombáznak; azt akarják hogy megfagyjanak az ukránok; gyermeket rabolnak el; nőket erőszakolnak; eladjak a konfiskált vagyont, stb...
A "donbassi népirtásról " ékeig hazudoztak a szélsőjobboldaliak, most Szauron bűneiről hallgattok, egy szavatok sincs, pedig már 20-30 x - os a rombolás magnitúdója, ha nem nagyobb!

Putyin lenézni Orbánt, egy hasznos hülyének tartja, belső bomlasztónak, ahogy az oroszok is mindig lenézték, nem kedvelték mindig a magyar népet - történelmi ellenségek, ahogy a többi kis, elnyomott népnek is...

Boldeone2 2024.10.06. 22:45:19

A konklúzióm az, hogy azért sem fogjuk betemetni az árkokat, mert antagonista ellentét van közöttünk...
Orbán is elpusztítani akarja politikai ellenfeleit, nem megegyzni velül!

Orbán "Szauront szolgálja" , hiszen azt mondja: Nem számít semmi, mi az ördöggel is cimborálunk, ha az érdekünk ( csak az övé)
Orbán az erkölcsi nihilizmus csúcsa...
Meg kell nézni a barátait...Ismerjük a mondást...Ha ő valóban demokrata lenne- tudjuk nem az - akkor nem cimborálna mindenkivel...

Persze, értem én...A ő az "osztály" ( az EU) erőszakos, renegát hülyéje, akit nem szeret szinte senki.. Ő az , aki az iskolásokat verő erőszakos bűnbandával cimborál, előnyöket remélvén...

ulpius66 2024.10.07. 10:12:36

Akkor most Görgey Artúr, aki Világosnál letette a fegyvert az orosz túlerő előtt, az hazaáruló volt avagy reál-politikus/hadvezér?

A ballibsik szerint, és a Magyar gyerek szerint Görgey hazaáruló, mert fegyverszünetet kért, és tárgyalt a túlerőben lévő ellenséggel....

... és pl. Orbán Balázs szerint meg jól politizáló hadvezér, aki ezrek életét mentette meg a fegyverletétellel!!!!!!!

ulpius66 2024.10.07. 10:15:08

Orbán Balázs ilyen alapon szólította fel Zselét fegyverszünetre, és béketárgyalásokra.... DE A HÁBORÚ-PÁRTI BALLIBSIK TOVÁBB ERŐLTETIK A HÁBORÚT!!!!!!

ZSELÉ GAZDIJAI ÉS AZ UKRÁN BÁBÁLLAM ELTARTÓI TOVÁBBRA IS A HÁBORÚ PÁRTJÁN ÁLLNAK!!!!!!!!

EZÉRT ALAPÍTOTTA MEG ORBÁN A "BÉKE BARÁTAI" SZÖVETSÉGET!

ulpius66 2024.10.07. 10:20:19

Putyin világosan megmondta: semmilyen területi követelése sincs Ukrajnával szemben!

Egy követelése van: Ukrajna legyen független állam, és ne az EU/USA/NATO bábja!
Az EU/USA/NATO takarodjon ki Ukrajnából, mert veszélyt jelentenek Oroszország biztonságára!
Mivel Zselé gazdijai nem vonultak ki Ukrajnából, Putyin megmondta, hogy akkor erővel veri ki onnan az EU/USA/NATO emberkéit, és biztosítja Ukrajna függetlenségét!

ulpius66 2024.10.07. 10:32:11

"Cui prodest?"

Kinek használ? Kinek előnyös?

Minden cselekmény megítélését ezzel érdemes kezdeni!

Na, akkor kinek használ, kinek előnyös az orosz-ukrán háború folytatása?

A VÁLASZ EGYÉRTELMŰ: USA/NATO!!!!!!!!!!!!!
Ők forszírozzák a háború folytatását!
(azok a vadbarom EU vezetők meg nem látják, hogy ennek a háború folytatásnak egyik vesztese pont az EU!!!!! .... meg persze Ukrajna és Oroszország.....)

Boldeone2 2024.10.07. 11:07:34

@ulpius66: Az EU/USA/NATO takarodjon ki Ukrajnából, mert veszélyt jelentenek Oroszország biztonságára!

- Kamu narratíva, hiszen a NATO története során, ami 75 év, soha nem volt ilyen! Putyin lázálma, hogy egy független államnak diktálhat, de nem lesz ilyen...

Egy követelése van: Ukrajna legyen független állam, és ne az EU/USA/NATO bábja!"

- Miért ne, ha az ukrán nép is úgy akarja! Jobb " bábnak" lenni, mint örök koldusként az orosz érdekszférában

Boldeone2 2024.10.07. 11:11:17

@ulpius66: Ők forszírozzák a háború folytatását!"

- Egyedül Putyin forszírozza! Ha holnaptól abbahagyja, holnaptól béke lesz! Ennyi
Ukrajna csak védekezik

Tehát: támad vs védekezik, egyszerű lokigai összefüggés...A harcot mindig a támadó fél tartja fenn

ulpius66 2024.10.07. 11:20:45

@Boldeone2: "Tehát: támad vs védekezik, egyszerű lokigai összefüggés...A harcot mindig a támadó fél tartja fenn"

Hogy volt az a Görgeys sztori az orosz túlerővel szemben Világosnál?

ulpius66 2024.10.07. 11:23:04

@Boldeone2:

... avagy mért volt az "Aradi tizenhármak"?

Felesküdtek a császárra, aztán ellene fordultak a tábornokok?????

EZÉRT MINDEN HADSEREGBEN KÖTÉL JÁR!!!!!!!!
(az osztrákok szemében ők echte árulók....)

Boldeone2 2024.10.07. 11:31:17

@ulpius66: Hogy volt az a Görgeys sztori az orosz túlerővel szemben Világosnál?"

- Hogy jön ez ide? Nem releváns!

ulpius66 2024.10.07. 11:34:45

"Görgei már július 21-én fegyverszüneti ajánlatot kapott Hruljov tábornoktól, amit Kotljarovszkij huszárkapitány és gróf Rüdiger tüzér hadnagy adott át neki, amikor Rimaszombatnál táborozott. Az ajánlat a tiszteknek és a legénységnek teljes szabadságot biztosított."

"Görgei válaszát gróf Batthyány László főhadnagy és báró Mednyánszky Ede százados vitte meg Hruljovnak, amelyben tudatta, hogy egyezség esetén nemcsak a hadsereget, hanem a lakosságot is biztosítani kívánja.

Mivel az orosz–magyar hadikövet-váltás incidens nélkül, kölcsönös ajándékozással, a diplomáciai szokások betartásával zajlott le, a magyar kormány, elsősorban pedig Kossuth Lajos komolyan reménykedni kezdett egy orosz–magyar különbékében.

Augusztus 6-án indult el Poeltenberg Ernő vezérőrnagy és Beniczky Lajos alezredes a második magyar államirattal, melyben a kormány megüzente, hogy a magyar nemzet az események akkori állása szerint szívesen látná, ha Szent István koronáját valamelyik orosz nagyherceg viselné. (A harmadik, a koronát legnyíltabban felajánló államiratot augusztus 10-én fogalmazta meg Kossuth, de már nem tudták elküldeni.)"

KOSSUTH MÁN 1849-BEN FELAJÁNLOTTA A MAGYAR KORONÁT - AZ OSZTRÁKOK, HABSBURGOK HELYETT - EGY OROSZ CÁRI FŐHERCEGNEK, HOGY LEGYEN Ő A MAGYAR KIRÁLY!!!!!!

hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gosi_fegyverlet%C3%A9tel

ulpius66 2024.10.07. 11:36:59

@Boldeone2:

Tudod, ez úgy van, hogy Kossuth, Görgei és a magyar kormány mán 1849-ben reálpolitikus volt......

... míg ez a vadbarom büdös orosz zsidó Zselé még most sem!!!!!!
(mondjuk Zselé csak egy báb az USA/NATO kezében.....)

ulpius66 2024.10.07. 11:49:59

@Boldeone2:

Akkor szerinted 1849-ben Kossuth hazaáruló volt, mert, mint kormányzó, felajánlotta a magyar koronát egy orosz nagyhercegnek, és békét kívánt kötni az oroszokkal?

Boldeone2 2024.10.07. 12:04:52

@ulpius66: Zelenszkij reálpolitikus. Tudja, hogy országa függetlenségét -mögötte a teljes nyugati világgal - meg tudja tartani
Putyin rosszul kalkulált: sem elfogla.ni nem tudja Ukrajnát teljesen, sem megtartani. Látható, hogy a Donbass elfoglalása a célja, nem több

ulpius66 2024.10.07. 14:09:23

@Boldeone2: "Zelenszkij reálpolitikus. Tudja, hogy országa függetlenségét -mögötte a teljes nyugati világgal - meg tudja tartani."

Boldi!

Szerinted Ukrajna független?

Írjál még ilyeneket, hadd röhögjek!

ulpius66 2024.10.07. 14:40:07

Mind e közben itthon:

"Brutál drágulást jelentettek be a benzinkutakon!"

"A benzin nagykereskedelmi ára 3 forinttal lesz drágább keddtől."

www.penzcentrum.hu/auto/20241007/brutal-dragulast-jelentettek-be-a-benzinkutakon-holnaptol-el-tomegek-tankolhatnak-meg-elotte-1157529?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

ÚRISTEN!

HOLNAPTÓL 3 FORINTTAL, MINTEGY FÉL SZÁZALÉKKAL FOG EMELKEDNI A BENZIN ÁRA.

EKKORA BRUTALITÁST!
(szerintem ekkora brutalitás miatt többen mán az öngyilkosságot fontolgatják...)

Boldeone2 2024.10.07. 16:08:16

@ulpius66: Ez csak a kezdet! Kutyavilág jön Magyarországon!

www.portfolio.hu/deviza/20241007/uj-masfel-eves-melypontra-esett-a-forint-714737

Nem áll meg az infláció, ha így haladunk

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.07. 22:01:59

@Boldeone2:

" - Csakhogy a Szovjetunió " sarai" most történtek, a közelmúltban, ráadásul a mostani Oroszország is éppen azt a politikát folytatja, mint jogelődje. Ezt láttuk Grúziával, és most Ukrajnával kapcsolatban is.."

"Heidi Tagliavini, a national of Switzerland, oversaw the making of the EU-sponsored report which was published in September 2009.The report stated that open hostilities started with a large-scale Georgian military operation against the town of Tskhinvali and the surrounding areas, launched in the night of 7 to 8 August 2008"

"Nyilvan nem tõrvénytelen hatalomátvel volt, hanem forradalom, az ukrán nép felszabadulása az orosz iga alól!"

A 450 fős ukrán parlament 328 képviselője 2014. február 22-én megszavazta Janukovics hatalomból való eltávolítását. 338 képviselő igen szavazata, azaz háromnegyedes többségi szavazata, valamint az alkotmány által kötelezően előírt alkotmánybírósági vizsgálat is elmaradt, ezért az közjogilag érvénytelen.

"Azóta már volt 2 elnökválasztás, de az ukrán nép többet már nem választott oroszbarát elnököt!"

Az utóbbi a béke ígéretével nyert!

"- Ez butaság! A Kijevi Rusz sem a modern Ukrajnának , sem a mai Oroszországnak nem elődje, max. mítosz szintjén"

Nem a te véleményed számít, hanem az, hogy Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna modern nemzetei mind a Kijev Ruszt tartják kulturális ősüknek. Fehéroroszország és Oroszország nevét is innen kapta, a Kijevi Rusz név pedig a mai Ukrajna fővárosából származik.

"Az, hogy ki beszél oroszul, indifferens, Zelenszkij is...Épp úgy ahogy az írek angolul beszélnek..."

Éppen ezért nem az identitás lesz a döntő a háború lezárásakor.

"- Azt látjuk, hogy Putyin ruszofasista elveket vall, vagyis reális a hatása. Az szürke farkasokkal motorozik, stb.."

Az ülésteremben Hunkát a házelnök miatt kétszer is álló ovációval fogadta a képviselőház, illetve Justin Trudeau miniszterelnök és Zelenszkij is.

Boldeone2 2024.10.07. 22:29:35

@atomic power 1986DucaDuca:

The report stated that open hostilities started with a large-scale Georgian military operation against the town of Tskhinvali and the surrounding areas"

- Főnököd 2008- ban nem ezt mondta...Orbán, 2008: "Egyenesen kell beszélni, ez katonai agresszió, nem oroszbarát politika szolgálja a magyar érdeket"

Akkor még volt egy csöpp esze, belátta, hogy Oroszország nem a barátunk!

alkotmánybírósági vizsgálat is elmaradt, ezért az közjogilag érvénytelen"

- Forradalom volt Rendszerváltás volt, olyankor senkit nem érdekel mi érvényes, mi nem " közjogilag" ...Azóta volt 2 választás, új rendszer van Ukrajnában...Nem lesz többet orosz báb- főleg a háború után- megválasztva...
Zelenszkij autonómiát ajánlott a Donbassnak, a jövőben

Nem a te véleményed számít, hanem az, hogy Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna modern nemzetei mind a Kijev Ruszt tartják kulturális ősüknek. Fehéroroszország és Oroszország nevét is innen kapta"

- Az lehet, de nem több mint mítosz, és nincs sok kontinuitás sem...A mai Oroszország 1547- ben jött létre, jóval északabbra, pár száz évvel később. A szláv törzsek mindig torzsalkodtak egymással

Boldeone2 2024.10.07. 22:35:51

@atomic power 1986DucaDuca: Az ülésteremben Hunkát a házelnök miatt kétszer is álló ovációval fogadta a képviselőház, illetve Justin Trudeau miniszterelnök és Zelenszkij is."

- Az ukránok felszabadítóként fogaták a német csapatokat, de a németek őket is alantas szláv népként kezelték
Zelenszkij zsidóként és liberálisként nem lehet náci, de ha ezt az Ukrajna-politikát folytatja Oroszország, akkor valóban sok ukránból lesz náci

atomic power 1986DucaDuca 2024.10.08. 17:58:50

@Boldeone2:

"Főnököd 2008- ban nem ezt mondta...Orbán, 2008: "Egyenesen kell beszélni, ez katonai agresszió, nem oroszbarát politika szolgálja a magyar érdeket. Akkor még volt egy csöpp esze, belátta, hogy Oroszország nem a barátunk!"

Ezt is ő mondta:

"Ehhez képest van Magyarországon egy magyar kormány, amely leginkább csendben marad, mondanám úgy, hogy oldalaz, amely a legtöbb fontos ügyben úgy tűnik, hogy oroszpárti. Különutas közép-európai országnak tűnünk innen Amerikából nézve.”

Azaz az üléspont meghatározza az álláspontot! Más szóval: egy dolog ellenzékben lenni, más dolog kormányozn!

Ha szabad idéznem az orosz elnöktől: „nem szabad azt gondolni, hogy Magyarország és egy sor más ország, amelyik a saját érdekeit védi, oroszbarát lenne. Ők egyáltalán nem oroszbarátok, csak öntudatosak, elég függetlenek ahhoz, hogy kiálljanak a saját érdekeik mellett."

Másrészt O.V. a nyilatkozatát néhány nappal az események után tette, az EU-elnökség által felkért Tagliavini független nemzetközi tényfeltáró missziója pedig 2009. szeptember 30-án ért véget.

Egyébként a politikában semmi sem állandó, csak a változás! Legfeljebb ennek a sebessége különböző! Gondolj az ellenzék legújabb celebjére, aki szinte naponta változatja a véleményét.

"Forradalom volt Rendszerváltás volt, olyankor senkit nem érdekel mi érvényes, mi nem "

Meg az sem, hogy valójában mi tötént.

"A Razumkov Központ és a Demokratikus Kezdeményezések Alap közös felmérése szerint napjainkban csupán az ukránok 45,5%-a jellemezné a méltóság forradalmaként a 2013 végén – 2014 elején Ukrajnában, a kijevi Majdanon történteket. A válaszadók 17,7%-a úgy gondolja, hogy a Majdan „kényszerű hatalomváltás volt, nem teljesen legitim eszközökkel”, 23% szerint államellenes puccs........

.......... ha a „forradalmi” események napjainkban zajlanának, az ukránoknak csupán 37,8%-a lenne kész támogatni a Majdant.

.........a Majdan idején nagyjából azonos arányban – kb. 45–45 százalékban – oszlottak meg a „forradalmi” eseményeket támogatók, illetve nem támogatók.

.........a majdanosok állítják, hogy ők egyebek mellett a szólásszabadságért küzdöttek, ezzel szemben máig nem ildomos, már-már árulásnak számít kimondani az igazságot, ha az szembemegy a forradalmi dogmákkal."

karpataljalap.net/2020/02/26/majdan-kiabrandito-igazsag#:~:text=Elgondolkodtat%C3%B3%20kutat%C3%A1si%20eredm%C3%A9nyek%20jelentek%20meg%20minap%20a%20vil%C3%A1gh%C3%A1l%C3%B3n.

"Zelenszkij autonómiát ajánlott a Donbassnak, a jövőben"

Ezzel már szerintem elkésett.

"Zelenszkij zsidóként és liberálisként nem lehet náci, de ha ezt az Ukrajna-politikát folytatja Oroszország, akkor valóban sok ukránból lesz náci"

Ukrajna a világ egyetlen olyan országa, amelynek fegyveres erőiben neonáci alakulat működik. 2014. november 12-én hivatalosan is integrálták az Ukrán Nemzeti Gárdába az Azov harccsoportot. Ukrajna a nemzetközi szélsőjobboldal egyik központjává vált. Az Azov harccsoport kirívóan szélsőséges, neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető nézeteket vall. Három kontinensről dokumentáltan csatlakoztak férfiak az Azov kiképző egységeihez.

A szélsőjobboldali, radikális etnicista nézetek és csoportosulások térnyerése Ukrajnában egy szintén széles körben dokumentált jelenség. Az országban elszaporodtak a gyűlölet-bűncselekmények: zsinagógákat és zsidó emlékműveket rongáltak meg, valamint az SS-t életető felvonulásokat tartottak Kijevben és más városokban. 2018-ban az ország zsidó vezetői közleményben hívták fel a figyelmet az antiszemita közhangulat térnyerésére. A 2014-es forradalom óta a nacionalista emlékezetpolitika jegyében több olyan történelmi alak, például Sztepan Bandera kapott köztéri szobrot, aki a nácik kollaboránsa volt.
süti beállítások módosítása