téveszmék

téveszmék

"Orbán Viktor totálisan elvtelen"

2022. január 19. - G. Nagy László

orban_2.jpg

 

Orbán Viktor minden volt már. Opportunista, gerinctelen, kaméleon, skizofrén... Legutóbb, Mérő László könyvében dörzsölt szélkakas. Hogy mindezekben mennyi igazság van, arra a későbbiekben feltétlenül kitérünk. Ám kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk politikai környezetét! Ha valakit ugyanis elvtelennek bélyegzünk, annak csakis akkor lehet súlya és valós jelentése, ha létezik valamiféle stabil háttér, amelyhez egyáltalán igazodhatunk.

 

SZDSZ

 

A Szabad Demokraták Szövetsége - a Fideszhez hasonlóan - 1988-ban jött létre. Mindkét párt a klasszikus liberalizmus elveit hirdette, mélyen hittek a szabadpiaci működésben és semmi sem állt tőlük távolabb, mint a kommunista-szocialista világ. Ehhez képest az SZDSZ már 1994-ben, mindössze négy évvel a rendszerváltás után feladta minden meggyőződését és összebútorozott Horn Gyuláékkal. Immáron évtizedek óta megy a mosakodás, hogy nem a féktelen hataloméhség vezette őket, hanem az ország érdeke: kellett egy szalonképes párt, amely féken tartja a szocikat és elfogadható Nyugat-Európa számára... Ha mindez tartalmaz is igazságmorzsákat, attól még nem több szánalmas magyarázkodásnál. Az SZDSZ az első lehetséges pillanatban búcsút intett minden valaha volt alapelvének, hogy aztán a jól megérdemelt, lassú kimúlás legyen az osztályrésze.

 

MDF

 

A Magyar Demokrata Fórumot nem a hirtelen és elvtelen politikai fordulat sodorta a mélybe. Pont fordítva: a lassú kimúlás réme vitte vállalhatatlan utakra. Csurka a párt radikális szárnyát lenyesve 1993-ban megalakította a MIÉP-et. 1996-ban a mérsékeltek is kiváltak, létrehozva az MDNP-t, a használható arcok pedig átültek a Fideszbe. Végül már szinte alig maradt valaki; 1998-ban a hajdan legerősebb politikai formáció alig ért el 3%-ot a parlamenti választásokon. A Dávid Ibolyára és Herényire zsugorodott pártocska megkezdte látványos balra tolódását, hogy ezzel az utolsó szöget is beverje az MDF koporsójába. 2010-ben Bokros Lajos lett a párt kormányfőjelöltje, ami már önmagában is egy vicc, ám az igazi mulatságot az utcáról összehalászott képviselőjelöltek bemutatkozó videói szolgáltatták. Akkortájt minden megfáradt baráti összejövetelt feldobott, ha végignéztük e gyöngyszemeket. (A Youtube-on - egy csokorba szedve - a mai napig megtekinthetők. Felejthetetlen élmény.)

 

MSZP

 

Az MSZMP utódpártja azzal a küldetéssel alakult, hogy a rendszerváltást követően baloldali, szociáldemokrata politikát folytat majd. Nos, ennek nem sok tanújelét adták. A Bokros-csomag, majd tíz évvel később a Gyurcsány-kabinet működése is híján volt mindenféle szociális érzékenységnek. Egyedül a Medgyessy-kormány hajtott végre igazi baloldali programot, ám abba bele is roppant az ország. Legyünk persze tisztességesek: a Magyar Szocialista Párton belül mindig is voltak olyanok, akik baloldali fordulatot sürgettek, a klasszikus szociáldemokrata értékekhez való visszatérést szorgalmazták - Botka László vagy Szanyi Tibor nevét is megemlíthetjük -, azonban hangjuk sosem volt elég erős. (Ma már egyikük sem tagja a kommunista utódpártnak.) Az MSZP tehát nem csupán a sikeres kormányzással, de az elvhűséggel is adósa maradt választóinak. A közelmúlt közvélemény-kutatási adatai alapján még átlépné a parlamentbe jutás küszöbértékét, azonban minden jel arra mutat, hogy már jó ideje csendes haláltusáját vívja. Aligha kerülheti el az SZDSZ és az MDF sorsát.

 

JOBBIK

 

A rendszerváltás óta eltelt 32 esztendő leglátványosabb pálfordulását egyértelműen a Jobbik hajtotta végre. Radikális jobboldali pártként indultak, mára Gyurcsány leghűségesebb katonáivá váltak. Már aki maradt, hiszen nem csupán a húzóarcok többsége távozott, de a végeken a pártszervezetek is sorra számolják fel saját magukat. Alig hiszem, hogy a párt túléli az idei választásokat.

 

LIBERALIZMUS

 

Ennyit a magyarországi pártok elvhűségéről. Most tekintsük azt az ideológiát, amelyhez - bírálói szerint - a Fidesz hűtlenné vált. Természetjogi gondolkodás, alkotmányos jogállam, önszabályozó piac, a sajtó- és véleményszabadság, vallási türelem és tolerancia - nagy vonalakban ezek jellemzik a klasszikus liberális iskolát. Ebbe az eszmeiségbe sehogyan sem fér bele semmiféle kvótarendszer, kritikai fajelmélet, cenzúra, gondolatrendőrség, eltörlés-kultúra, állami piacszabályozás, sem pedig a közrend és a határvédelem feladása. A trend egyértelmű: a világ ma már egészen mást ért liberalizmus alatt, mint amit az elmúlt kétszáz évben értett. A mai maintstream balliberális gondolkodás a szöges ellentéte annak, amit pár évtizede még klasszikus liberalizmusnak neveztünk. A zászlót a libertáriusok viszik tovább, ugyanakkor muszáj leszögezni: a modern konzervativizmus lényegesen közelebb áll a felvilágosodás liberalizmusához, mint a mai, progresszív gondolkodás. Amikor tehát a Fidesz - és Orbán Viktor - pálfordulásáról beszélünk, még véletlenül sem szabad számonkérnünk rajtuk a mai, orwelli világ normáit. Elég, ha szóvá tesszük azokat az elhajlásokat, amelyekkel saját alapelveiktől kerültek távol. 

 

FIDESZ

 

Orbán meglehetősen korán - körülbelül 1993 táján - belátta, hogy tisztán liberális eszmeiséget hirdetve lehetetlen választást nyerni Horthy és Kádár országában. Egy széles választói bázisra támaszkodó néppártnak fel kell vállalnia némi konzervatív retorikát, valamint nem csekély baloldali szemléletmódot is. 1998-ban még a POLGÁRI számított a legfontosabb jelzőnek, 2010 után már a NEMZETI és a KERESZTÉNYDEMOKRATA melléknevek az uralkodók. Ezzel együtt a legfontosabb elvi alapok - a polgárok egyéni szabadságának, biztonságának és jólétének szem előtt tartása - érintetlenül megmaradtak. A kormányzat a legkevésbé sem szól bele az emberek életstílusába, hétköznapjaiba, értékpreferenciáiba. Amíg Ausztriában már küszöbön a kötelező védőoltás, nálunk határozott a kabinet álláspontja: marad az önkéntesség. Amíg a világ számos országában a lezárásokban, a tiltásokban, a karanténban hisznek, addig idehaza meglehetősen szabadon mozgunk. (Az elmúlt tizenkét év során talán a vasárnapi zárvatartás elrendelése volt az egyetlen olyan kísérlet, amely önkényes és értelmetlen tiltást hozott, ám ez is gyorsan lekerült a napirendről.) A kabinet elkötelezett a folyamatos adó- és járulékcsökkentés mellett; ez ugyancsak lényeges liberális elem. Ami pedig a legfontosabb: Orbán miniszterelnöksége idején nem találkoztunk egyetlen olyan esettel sem, amikor a rendőrség a polgárok ellen fordult volna, még a legenyhébb túlkapás is elképzelhetetlen számomra. Nyugat-Európában ugyanez aligha mondható el - Hollandiában nemrég éles lőszert is bevetettek a tüntetők ellen -, illetve idehaza sem tapasztaltuk e humanista attitűdöt 2006 táján.

 

Ennyit a pozitívumokról. Hamis képet festenénk, ha azt állítanánk, hogy Orbán Viktor és a Fidesz semmit sem változott az elmúlt 34 esztendő során. Ahogyan a hosszú hajú, szakállas forradalmárból testes, pragmatikus országvezető vált, úgy terebélyesedett a kormányzópárt eszköztára is. Számos megkérdőjelezhető intézkedést sorolhatnánk a mögöttünk hagyott három ciklusból, ám elég, ha csupán a legutóbbit, pár alapvető élelmiszer árstopját említjük. Ez a lépés nem csupán értelmetlen (hiszen aligha eredményez érzékelhető megtakarítást bárkinél), nem csupán a választási kampány kendőzetlen eleme (és igaza van az ellenzéknek: rém kínos, ha ez ma még működik), de jókora pofon a szabad piacnak, a liberális alapelveknek is. Rossz nézni, ahogy kormánypárti politikusok és újságírók megpróbálják védeni a védhetetlent; pozitívumként beállítani az atyáskodó, kádárista államot.

 

Azt látjuk tehát, hogy adott egy politikai színpad, amelynek csaknem minden szereplője elkövette a maga pálfordulását, s a többség nem is élte túl ezt az éles váltást, vagy legalábbis megállíthatatlanul elindult a lejtőn. Talán a Demokratikus Koalíció az egyetlen őszinte és következetes párt a palettán. Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Niedermüller Péter számos alkalommal kiálltak a progresszió, az LMBTQ-ideológia és a bevándorlók korlátlan befogadása mellett. Niedermüller alig pár napja megerősítette: a déli határkerítés embertelen és elbontandó. A DK eszmecsomagja messze a legkövetkezetesebb, még úgy is, hogy a választópolgárok 90%-a számára tökéletesen elfogadhatatlan, sőt egyenesen ijesztő. Orbán ennél lényegesen rugalmasabb: igyekszik úgy kormányozni, ahogyan az a magyarság szájíze szerint való. Ez néha otromba lépéseket is eredményez, mint jelenleg a hatósági ár bevezetése, mindazonáltal az elvtelen jelzőt aligha aggathatnánk a miniszterelnökre. Minden jel arra mutat, hogy az alapvető értékekhez igyekszik kitartóan ragaszkodni. Nem is tűnik úgy, mintha a Fideszt a kimúlás réme fenyegetné.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516806974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2022.01.22. 16:24:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Medgyessy pl.személy szerint valószínűleg nem lopott, ám a kormányzó pártjának holdudvara annál inkább, a majdnem államcsődről nem is beszélve. "

hol volt majdnem államcsőd akkor, te fityesztróger?

most lesz államcsőd! 2021-es hiány 5000milliárd, 40000 covidhalott, az infláció az egekben, hatósági áras lett a farhát, stb., és bazdmeg te még mindig a csutigecifaszátszopod?!

ennek az országnak reszeltek, me van legalább 2millió ilyen retardált barom, mint te!

taga20 2022.01.22. 16:24:56

@nemecsekerno_007: hortyról, szállasiról hallottál má, te istenbarma?!

nemecsekerno_007 2022.01.22. 16:25:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Már azt se tudod, hogy mit írtam. Direkt hazudozol vagy nem figyelsz. Ki is rúgózott azon, hogy Lölö lop?!? És ki nem akarja felfogni, hogy a külföldön dolgozó Kicsi-Lölö is lop a közösből?!

alöksz róz 2022.01.22. 16:26:25

@s: "Lehet, hogy kamatot kellett rá fizetni" - tévedés. nem kamatot kellett rá fizetni, hanem az egészet vissza kellett fizetni kamatostul. nem ugyanaz.

alöksz róz 2022.01.22. 16:29:50

@s: "A tananyagot egységesítették minden iskolában, leszarva azt, hogy a gyerekek nem azonos képességűek, továbbá a tanárok jobban látják, hogy kit miből lehet eredményesen tanítani." - az osztályban se egyforma képességűek a gyerekek. más tankönyvből más tananyagot tanítottak előtte a különböző képességű gyerekeknek? nem.

olyan könnyű lebombázni az "okosságaitokat", hogy már unalmas.

nemecsekerno_007 2022.01.22. 16:30:34

@taga20: Horty és Szálasi. Ez most komoly?!?! Rájuk hivatkozva mosdatod a szerecsen?!?! Ilyen sunyi szarházi vagy, esetleg ennyire hülye?!?!? Vagy mindkettő?!?! Oszt csodálkoztok, hogy Oscar bácsi nem gyün?!?!?! Ellenzéknek is balfaszok vagytok, mit akarnátok ti kormányon?!?! A balfaszságotoknál csak a pofátok nagyobb.

s 2022.01.22. 16:31:43

@alöksz róz: Nem értesz hozzá. orbán könnyebb helyzetben lenne, ha kibírta volna, hogy nem éli fel azt a pénzt. A nyugdíjasokról nem is beszélve. Most ő fizetheti az egész számlát. Jobban tenné, ha megbukna, mielőtt ráég a ház. Bár én azt kivánom neki, hogy nyerjen. Akkor előbb -utóbb kivégzik.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.22. 16:32:30

@alöksz róz: ha találsz kommentet ahol ferit dícsérem, jár neked a rekesz sör! :)

s 2022.01.22. 16:33:35

@alöksz róz: Finn modell, hülyegyerek. Ott a tanár mondja meg, miből tanít, mert ő ért hozzá. Nem is ott tartanak, ahol mi.

alöksz róz 2022.01.22. 16:35:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: hát itt dicsérgeted a fórumon... :D
ennyit tudtok. ami nem tetszik, az nem is igaz.
de ezt már ismerjük. már bemutattad fentebb is: "Az egyiknek elnézed a lopást a másikat meg szidod mert szerinted lop ami nem is igaz."

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.22. 16:35:55

@nemecsekerno_007: te írtad évekkel ezelőtt hogy nem indok hogy itthon ellopják azt a pénzt.
Innentől kezdve.....

alöksz róz 2022.01.22. 16:37:40

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: keressem ki a százezer hozzászólásodból? :DDD
olcsó trükk.
a csillagokat lehazudjátok az égről bazmeg, amikor védeni kell magatokat.

taga20 2022.01.22. 16:37:43

@nemecsekerno_007: a kurvaanyádat szarházi! a példaképeidet baszom bele a pofádba, és te vagy felháborodva?

elmész tényleg a kurvaanyádba, szarházi fityeszjobbágy!

s 2022.01.22. 16:37:48

@taga20: Eddigi legjobb ellenzéki kampány. Nem is értem, miért nem ez a hivatalos.

alöksz róz 2022.01.22. 16:38:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "te írtad évekkel ezelőtt hogy nem indok hogy itthon ellopják azt a pénzt." - nem is igaz, nem írt ilyet.

alöksz róz 2022.01.22. 16:40:29

@s: "Nem értesz hozzá. orbán könnyebb helyzetben lenne, ha kibírta volna, hogy nem éli fel azt a pénzt. A nyugdíjasokról nem is beszélve." - akkor magyarázd el, miért lenne könnyebb helyzetben.
ha tudod.

taga20 2022.01.22. 16:40:53

@alöksz róz: rőzse, tényleg nem szereti gyurcsányt. még én is összekaptam feri miatt vele.

a gazdád is, a csutigeci, tőle parázik:)))

www.youtube.com/watch?v=1fVIWQNlavI

alöksz róz 2022.01.22. 16:41:43

@taga20: "most lesz államcsőd! 2021-es hiány 5000milliárd, 40000 covidhalott, az infláció az egekben, h" - nem is igaz, hazudsz.

s 2022.01.22. 16:42:12

@alöksz róz: Mert lenne miből nyugdíjat fizetnie. Így csak úgy tudja levásárolni az öreg szavazókat, hogy szétkúrja a gazdaságot.

alöksz róz 2022.01.22. 16:44:01

@taga20: na erről beszéltem, a csillagokat lehazudjátok az égről bazmeg, amikor védeni kell magatokat.

alöksz róz 2022.01.22. 16:44:57

@s: "Mert lenne miből nyugdíjat fizetnie." - na és miből lenne?

taga20 2022.01.22. 16:45:10

@s: az a baj, hogy ha nyerne is az ellenzék, a mi oldalunk, akkor is kuka ez az ország.

evan. úgy mondom ezt, hogy jelentkeztem a 20k-nál.

nemecsekerno_007 2022.01.22. 16:49:43

@taga20: Szarok vagytok, kurva nagy pofával, nulla teljesítménnyel.

Babonás vénasszonyok kezét szorongatjátok, örök életet és Orbán leváltását ígérve nekik.

CSOKKI MÁLNA 2022.01.22. 17:46:51

@taga20: Oda írnám, hogy “inkább megkeresem a tiédet..” :))

taga20 2022.01.22. 17:54:31

@CSOKKI MÁLNA: keress meg fityeszjobbágy! ott a pegazus, meg a többi geciszar, amivel operáltok szarházi nyomorult fityeszpribékek!

:)))

uploads.disquscdn.com/images/ff369a4e77d9131927d6c259ada5fff48795e2df5204633584534d633159eefd.gif

Andy73 2022.01.22. 17:59:15

Az idézőjelek közül az elsőt alulra kell tenni a magyar nyelvben. Tehát már a címmel is gond van. Ez ugyan csak formai, de az idézet pontos forrása sincs megadva. Később Mérő könyvére van utalás, de ott sincs pontos idézet. Persze ez csak egy véleménycikk, nem egy tudományos dolgozat, de ezekre akkor is oda lehetne figyelni. Egyébként vannak jó gondolatok a cikkben, bár újdonság nem sok.

alöksz róz 2022.01.22. 18:00:32

@Andy73: "Az idézőjelek közül az elsőt alulra kell tenni a magyar nyelvben." - próbáld meg :D

CSOKKI MÁLNA 2022.01.22. 18:01:20

@taga20: Te nem bonyolítod ennyire túl. Egyszerűen csak bemariskázva rálépsz a gereblyére..:)

alöksz róz 2022.01.22. 18:06:52

@Andy73: "Ez ugyan csak formai, de az idézet pontos forrása sincs megadva." - mert minden bolyongó téveszmének van konkrét szerzője, akitől azt idézni kéne?
"Később Mérő könyvére van utalás, de ott sincs pontos idézet." - minek?

"Egyébként vannak jó gondolatok a cikkben, bár újdonság nem sok." - ez pedig a tartalmi része lenne a hozzászólásnak, gondolom :-)

taga20 2022.01.22. 18:09:09

@alöksz róz: rőzse, a fityeszes életed egy hazugság. nincs nap, hogy valami kibaszott nagy szemétség ne derülne ki rólatok.

erre te arcoskocc itt minden nap:)))

hát van bőr a szarházi geci fityeszrinicéroszbőrpofádon, az fiksz!:))

alöksz róz 2022.01.22. 18:13:21

@taga20: na pont ennyit tudtok, dékásprolik. hazudozni meg köpködni.

"erre te arcoskocc itt minden nap" - van is mire, nem úgy mint neked. te a semmire arcoskodsz, vagy a mérhetetlen ostobaságodra vágsz fel?

taga20 2022.01.22. 18:16:31

@alöksz róz: ""erre te arcoskocc itt minden nap" - van is mire, nem úgy mint neked."

meséjj fityeszjobbágy, mire vagy büszke!:)))

uploads.disquscdn.com/images/5627152d39b5e4d1a71fd67755350e8fbd7bb244251c984bc8ebd6ad6b5f1f5b.jpg

taga20 2022.01.22. 18:22:06

@CSOKKI MÁLNA: cica, mi az a bemariskázva?

tényleg nem értelek! persze, ha dajcstompika lennék, ako vágnám amit röfögsz!:))

alöksz róz 2022.01.22. 18:34:45

@taga20: mert, szeretnél te is végre büszke lenni valamire? :D :D

alöksz róz 2022.01.22. 18:35:21

akkor segítek: te vagy a legprimitívebb fórumozó.

alöksz róz 2022.01.22. 18:36:30

ja, nem, az a hoplita. de a dobogóra biztos hogy odaférsz.

taga20 2022.01.22. 18:48:24

@alöksz róz: kire legyek? rád, a csutigecire? putinra, micimackóra?

rőzse, szánlak te nyomorult lelki toprongyos fityeszmosogatórongy!

:)))

uploads.disquscdn.com/images/3e07d1afb270438b57b73e218ad42cdf3c962d86c3c68c1953e37fef1fcca2ab.gif

alöksz róz 2022.01.22. 18:50:52

@taga20: szép próbálkozás, de az első helyhez így is kevés.

taga20 2022.01.22. 19:01:41

@alöksz róz: milyen első hely fityeszparaszt?

magyarország, ez az elbaszott retek országunk a második legnagyobb csöves ország európában!

te mi a kibaszott kurvaanyádra vagy büszke? völnerre? vagy rogánra? vagy a csutigecire?

taga20 2022.01.22. 20:05:57

@G. Nagy László:

"A rendszerváltás óta eltelt 32 esztendő leglátványosabb pálfordulását egyértelműen a Jobbik hajtotta végre."

laci, aki ilyet lemer írni, az rosszabb, mint a csutigecifélemaffia.

u.i.: meséjj a liberálisinternaciáléról, ahogy az a magyar cigánygyerek, a reménységünk ott volt.

G. Nagy László 2022.01.22. 20:14:38

@dare:

"Az SZDSZ vajmi keveset adott fel az elveiből, inkább a szocik idomultak hozzájuk, mint ők a szocikhoz."

Lassan harminc év távlatából talán már nem tűnik brutális árulásnak az MSZP-vel megkötött koalíció. Egy húszéves nem is értené, miről beszélek. 1994-ben ez valami egészen szörnyű volt. Akkoriban ez azt jelentette: MINDENT ELÁRULTAK, ami csak lényeges. Lehettél kisgazda, liberális, bármi, de a kommunista utódpártra minden jóérzésű ember úgy tekintett, mint a pestisesekre.

"A Fidesz ezen ponton adta föl az elveit, és megpróbált a szétszakadt, szétaprózódott jobboldalon egységet teremteni, ami sikerült is neki, ezért nyert 98-ban."

Ebből csak az első félmondat hamis, a többi oké.

"Itt a Fidesz megint tekert egyet az elvi mutatóin, ami a saját irányába hajlította azt, és a cél szentesíti az eszközt alapon olyan hatalomkoncentrációt hajtott végre, amire a legyőzöttek is nagyokat pislogva csak annyit tudtak kinyögni: ezt így is lehet."

Ez is oké, ugyanígy látom.

"szerintem lazán le lehet győzni tisztességesen is az ultraliberális doktrínát és a szocik által kiferdült internacionalizmust, mert nincs rá igény a szélesebb társadalmi többségben."

Szerintem ebben tévedsz. 2002 mindennél fényesebben igazolta, hogy gentleman módon nem megy a dolog. Azóta még nagyobb az ellenszél, a Fidesznek minden mocsokságot be kell dobni, ha nyerni akar.

"Ezért nem is kellene olyanná válni, mint ők."

Egyetértek, de az azért még messze van.

"Amúgy azt gondoltam minden libertáriánusnak van otthon egy SZDSZ kegyhelye, ahol leróhatja tiszteletét az első apostoloknak"

Semmi közük a libertariánusokhoz. Nyomokban tartalmaztak csak ahhoz hasonlót.

G. Nagy László 2022.01.22. 20:22:36

@s:

"Csak egy példa (nehogy megártson neked). A tananyagot egységesítették minden iskolában, leszarva azt, hogy a gyerekek nem azonos képességűek, továbbá a tanárok jobban látják, hogy kit miből lehet eredményesen tanítani."

Az oktatás a Fidesz leggyengébb pontja, elismerem. De itt akkor most a kötelező állami iskola ellen kéne felszólalnod. Igazat is adnék. Sajnos a világon mindenütt ez a trend. Az a tény, hogy a Fidesz rossz úton jár e téren, már szinte technikai probléma. Az alapgond az állami monopolhelyzet.

"De van még (ha nem árt neked). Keresztyény vallás dominanciája. Mi van, ha valaki mohamedán, buddhista, zsidó, vagy bármi más (ateista). "

Kötelező templomba járnod? Lófaszt. Abban hiszel, amiben akarsz. Az egyetlen gond, hogy az egyházakat állami pénzekkel tömik. Itt pont ugyanannyira gáz a katolikus egyház dotálása, mint a mohamedánoké.

Eddig kettőből nulla.

G. Nagy László 2022.01.22. 20:30:53

@Andy73:

"Az idézőjelek közül az elsőt alulra kell tenni a magyar nyelvben. Tehát már a címmel is gond van."

Látom, elkaptad a lényeget. :) Javaslok valamit. A válaszodban idézz valamit! Azt fogod látni, hogy a blog.hu alapbeállítása ez. Biztosan át lehet állítani valahol, én is jobban szeretem a hagyományos stílust, de már megbarátkoztam ezzel. Minimum tucatnyi posztomat olvastad, mindenütt ez a forma. Automatikusan.

"Később Mérő könyvére van utalás, de ott sincs pontos idézet. "

Január elején egy teljes posztot szántam a könyvnek, tele idézettel:

teveszmek.blog.hu/2022/01/03/_orban_viktor_velejeig_romlott

Boldeone2 2022.01.22. 20:41:09

@G. Nagy László: Azóta még nagyobb az ellenszél, a Fidesznek minden mocsokságot be kell dobni, ha nyerni akar."

- Mièrt nagyobb az ellenszèl? A rezsim minden szempontból ereje teljèben van , vagy talán 1-2 ève már kissè lefelè megy\fárad , de nagyobb ellenszèl - ha csak az ellenzèk összefogását nem gondoljuk annak - nincs .

Azt sem gondolom , hogy lehet legitim politikai hatalom , ha " minden mocsokság " bedobásával jutnak hatalomhoz . Az inkább az Orkok háborúja " , nem pedig egy elegáns, erkölcsös , nyugati típusú demokrácia
A kerdès az, mit mond a valódi konzervatív szellemisèg ilyenkor : a cèl szentesíti az eszközt vagy sem ?

CSOKKI MÁLNA 2022.01.22. 20:55:42

@taga20: Amikor beszagoltál a Mari hónaljába..

taga20 2022.01.22. 21:02:37

@CSOKKI MÁLNA: smittmarit szagold te fityeszcsira!:)))

G. Nagy László 2022.01.22. 21:28:46

@Boldeone2:

"Mièrt nagyobb az ellenszèl?"

2002-ben a hazai, balos médiatúlsúly győzte le Orbánt. Elég is volt ennyi. Ez ma már nincs, média tekintetében minimum kiegyenlítődött a helyzet, így ez még simán kezelhető volna. Akár még elegánsan is. Ma azonban Orbán már fél Európának és az USÁ-nak is csípi a szemét. Ha sikerülne kipöckölni a hatalomból, úgy vége lenne a visegrádi együttműködésnek, s az EU újra egypólusúvá válna. Gond nélkül vinnének végig mindent, amit csak akarnak - egységes adóemelést, megszorításokat, migránsinváziót, LMBTQ ideológiai forradalmat. Orbán kulcsfigura az EU jövőjét illetően, így nyugati ellenlábasai mindent bedobnak majd, hogy eltávolítsák. Pénz, paripa, botrányok, álhírek - lesz még itt minden a következő három hónapban. Trumpot sikerült kicsinálni. Most Orbánon a sor. Minimum húsz évet fog visszazuhanni ez az ország, ha sikerül nekik.

birkamenet 2022.01.22. 21:50:18

@G. Nagy László:

Ez a V4 mi t akármi tényező meg ellenállás az EU-ban, pont akkora fake ámitás csámcsogásra, mint a migráncs. A V4-ből csak a lengyel illibernyák az, amelyik szintén a diktatúra kiépitésére és az EU bomlasztásra használja fel azt a kevés maradék idejét, a másik kettő V4-esnek pedig még lázálmukban se jutna eszükbe kivágatni magukat és az országukat az EU-ból. Tudják nagyon jól hogy egyszer úgyis megbuknak (mint mi den politikus), ezért nem akarnak se maguknak, se a gyerekeiknek börtönt meg Vlagyivosztoki emigrációt. Menjen oda orbán meg a lengyel diktátor haverja!

ulpius66 2022.01.22. 21:52:49

@G. Nagy László:

Egyetértek!

A magyar (hazai) ellenzék annyira, de annyira béna, hogy képtelen lenne legyőzni Orbánt!

Viszont a vadliberális nyugat-európai országok, és az USA tényleg mindent el fog követni, hogy megbuktassák Orbánt!

Nekik még esélyük is van rá.......
(gondolj bele, a hazai ellenzéki savazókat az ilyen taga20 és birkamenet fémjelzik......)

Boldeone2 2022.01.22. 22:05:57

@G. Nagy László: Èn pont az ellenkezőjét gondolom : Orbán nem kulcsfigura az EU jövőjèt illetően , csak ő szeretnè így látni önmagát , no meg persze a hívei is...A 2015- ben jött viszonylagos nèpszerűsèg elszállt. A ZDF ès más nyugati tv - k bemutatták az orbáni korrupt , haveri kapitalizmust , az EU források lenyúlasát, így a többsèg kiábrándult ...Na ,meg kívülről is látni Orbán barátait : Putyin , Hszi - Csin Ping , meg a Putyin fizette szèljobb bomlasztók
A V4 egy hideg barátság : a lengyel- cseh viszony elromlott, Orbán Putyin barátsága szúrja a lengyelek szemèt, a szlovákoknak elege van a NER vállalkozók felvásárlásáról . Ez egy bukott kezdemènyezès

A szèlsőjobb populizmusnak befellegzett , lásd: Európa Parlament összetètele , "most" a nèmet választások eredmènye
A migráns - apokalipszis narratívára nincs igèny, az LMBTQ- ellenes hisztèriakeltèsre meg főleg
A nyugati társadalom haladó szellemisègű, az Orbán - fèle szèlsősègnek nincs támogatottsága
Orbán ès követői egyedül maradtak. Nem beszélve arról, hogy a hazai belpolitikai trendek sem őket segítik : a fiatalabb ès kèpzettebb generációk erre a politikára már nem nagyon vevők

ulpius66 2022.01.22. 22:06:22

@G. Nagy László:

Orbán zseniálisat húzott ezzel az Ördög Ügyvédje NAGY JANUÁRI BEJELENTÉSÉVEL IS........

Orbán nyilván megtudta, hogy az Ördögnél vannak a Völner-ügy összes felvétele, vallomások, bizonyítékok...... amit az Ördög majd jól bejelent januárban, ÉS ÓRIÁSI GALIBÁT FOG OKOZNI A FIDESZ SZAVAZÓK KÖRÉBEN...... hogy íme, már az államtitkár is korrupt, stb, stn....

Erre mán decemberben bejelentette a kormány, hogy nincs kegyelem az ügyészség mindenkire lecsap, ha korrupt!!!!!!

ÍME JÓL MŰKÖDIK AZ ÜGYÉSZSÉG, NINCSENEK TÁMADHATATLAN EMBEREK A KORMÁNYBAN SEM...... AZ EGÉSZ KORMÁNYPÁRTI SAJTÓ TÁLALTA ELSŐNEK A HÍRT...........

A NAGY BEJELENTÉSSEL AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE MEG JÓL HOPPON MARADT.........pedig mennyire bízott benne, hogy megint jól be tud tartani a Patásnak......
(mivel már semmi újat nem tud közölni.......így aztán csendben van......)

s 2022.01.22. 22:06:52

@alöksz róz: B+!. Hogy kb. a 3/4 rész lenne csak az állam kötelezettsége. A többire ott lenne a tőkefedezet.

ulpius66 2022.01.22. 22:10:39

@Boldeone2:

Sajna még ott tart a liberális-demokrácia, hogy egy fiatal-értelmiségi emberkének ugyanannyi szavazata van, mint egy öreg, buta nyuggernek.....

s 2022.01.22. 22:14:03

@G. Nagy László: "Eddig kettőből nulla."
Barátom, te vak vagy! Kettőből kettő. És még csak nem is teljes a lista.

s 2022.01.22. 22:21:17

@G. Nagy László: Ha nem sejteném, hogy komolyan modod, azt hinném viccelsz. De te nem. Te valóban ennyire sötét vagy. orbán egy zsákutca. Olyan, mint mussolini, hitler, vagy franco. Egy ideig megy nekik, talán jobban is, mint másnak, de aztán szembejön az igazság.

a nagy hohohorgász 2022.01.22. 22:28:34

@s: matyi , és melyik igazság jön szembe? de most komolyan, ha orbán hazudna és nem lenne unió kompatibilis akkor az eu már szétszedte volna.... ha meg nem hazudik és ez a tudománya akkor már minimum istenkirály hogy az unió meg az egész világ nem tudja szarrá szopatni!!!! tehát 2 út létezikhogy orbán vagy egy liberális áruló vagy a legnagyobb politikusok egyike!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.01.22. 22:31:16

@s: utóirat, szerintem egy liberális áruló!!! és csak azért nem tudok ellene szavazni mert a tuloldalon még nagyobb féreg van mint a patás!!!!!!

s 2022.01.22. 22:53:35

@a nagy hohohorgász: A maga idejében adolf bácsi is roppant népszerű volt. Sokan el is hitték, hogy ő a májer. Aztán Zsukov elvtárs porrá lőtte Berlint, ezzel elmagyarázva neki, hogy nem teljesen úgy van, ahogy ő azt gondolja. Mire az öreg 16 méterrel a felszín alatt elharapott egy ciánkapszulát és pofán lőtte magát. Erre speciel nyolc évvel azelőtt a kutya fasza sem gondolt. Szerintem még maga adolf bácsi sem. Változnak a dolgok. Ha eleget vár az ember, akkor pedig elég sokat változnak. Én türelmes vagyok.

dare 2022.01.22. 23:12:06

@G. Nagy László: De brutális árulás volt, csak nem az egyetlen, és azóta még nagyon sok volt, fel se tudnám most hirtelen sorolni mindet napjainkig.
Volt az a választási plakátjuk rajzzal, hogy mi ütjük a komcsikat, majd utána kötöttek velük szövetséget.
Az értelmiség árulása (nagyon sokan hittek pedig bennük) az átlagpolgár számára tényleg sokk volt akkor (az első, azóta már sokat edződött mindenki).
Ez idő tájt volt a "csuhások térdre" is, és most velük van egy koalícióban a Fidesz.

Az SZDSZ is libertariánus pártnak indult, és mai szemmel nézve már számodra is csak nyomokban tartalmazott valaha is ilyen elveket.
Pedig annak indultak, nagy piacfetisiszták voltak elméletben (mások is akkor, de talán ők a legjobban) , gyakorlatban meg összeálltak 94-ben a szocikkal.
Talán ezért is ez a véleményed róluk.

A Fidesz pedig csak azt bizonyította be fényesen, hogy megosztásban tud überelni bármilyen más politikai erőt.
Azokat a kampányokat amiket a Fidesz csinál, azt nem lehet megindokolni azzal, hogy túl nagy az ellenszél, és azért lettek ilyenek.
Ha nem okoz csalódást egy párt, akkor bármeddig hatalmon tud maradni mocskos kampányok nélkül is.
Persze a kiegyensúlyozott média kell hozzá, ezt nézte be a Fidesz 2002-ben, de azóta már konszolidálhatták volna a rendszerüket ezerszer az elmúlt években.
Eszük ágában nem volt, és a jövőben sem lesz.

alöksz róz 2022.01.22. 23:13:59

@s: :DD
most a nyugdíjból (a manyup-befizetés miatt) hiányzó 1/4-edet fizetné hitelből.
később meg a 3/4-e nyugdíjat fizetné a 3/4-ével kevesebb kasszából, az 1/4-re meg fizetési garanciát adna.
nagy okosság.
mutasd már meg, hol és ki nyer rajta a hitelezőkön meg a manyup-okon kívül.

alöksz róz 2022.01.22. 23:18:53

@taga20: "magyarország, ez az elbaszott retek országunk" - na csak előbújt belőled megint a magyargyűlölő. magyargyűlölő irigy köpködő proli, ilyenek vagytok mind a dk-ban.

"te mi a kibaszott kurvaanyádra vagy büszke?" - magamra.
te meg magadra nem lehetsz büszke, ezért vagy irigy és ezért köpködsz mindenkire.

alöksz róz 2022.01.22. 23:20:23

@alöksz róz: "később meg a 3/4-e nyugdíjat fizetné a 3/4-ével kevesebb kasszából" - jav.: 3/4-e nyugdíjat a 3/4-e kasszából

alöksz róz 2022.01.22. 23:23:54

@s: mindig ilyenekkel vigasztaljátok magatokat.
orbán főbe lövi magát a bunkerében amikor elbukja a választást és nem engedik felszállni a repülővel. vagy bombázza és megszállja az országot a nyugati szövetséges hadsereg és azonnal leváltják orbánt. éhező és agyonvert tömegek megostromolják az orbán palotát és felakasztják az ablakba.
betegek vagytok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 00:10:25

@alöksz róz: na hogy baszomanyádat! Kb 2008 óta haragszom fecóékra és 2009 ben kezdem kommentelni.
Tehát a 3 éves nickeddel biztos nem láthattad, hogy dícsérem őket. Ennyike szerencsétlen bérhazudozókám.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 00:12:45

Fideszékkel az a baj, hogy mindent erőből akarnak megoldani, mert:ebben a pocsolyában mi vagyunk a legnagyobb béka!

G. Nagy László 2022.01.23. 00:13:18

@dare: Ezekkel nagyjából egyet is értek.

"Az SZDSZ is libertariánus pártnak indult, és mai szemmel nézve már számodra is csak nyomokban tartalmazott valaha is ilyen elveket."

Amire emlékszem: a kezdet kezdetén folyton arról beszéltek, hogy az állam rossz gazda - ezt már akkor is így gondoltam, ma is ugyanígy látom. A kilencvenes évek egyik kampányában adócsökkentést hirdettek - ezt bírtam. Szintén ebben az időszakban Kossuthot jelölték meg, mint követendő példát - ez is szimpatikus volt. Nagyjából ennyi.

"gyakorlatban meg összeálltak 94-ben a szocikkal. Talán ezért is ez a véleményed róluk."

Ezért. A fene se tudja, miként alakul a történelem, ha nemet mondanak. Mondjuk az sem mellékes, ahogy 1992-ben megzsarolták a népszerűsége csúcsán lévő Fideszt. Fodort követelték választmányi elnöknek, de Orbánék beintettek. Innentől lettek fekete seggűek. A sajtó egészen addig istenítette őket, onnantól Orbán diktátorrá vált és megindult a lejáratás, mely immáron csaknem harminc éve tart. Az SZDSZ által uralt akkori média olyan eredményes munkát végzett, hogy 1994-ben a Fidesz plakátjain a pártvezetők fotója meg sem jelent, annyira bemocskolták őket. Ekkortájt ment a "ha unod a banánt, szavazz a narancsra" kampány, mely valódi arcok nélkül meglehetősen erőtlennek bizonyult. Az SZDSZ simán ki akarta csinálni a legtermészetesebb szövetségét, csak mert az nem volt hajlandó pincsikutyát játszani.

"A Fidesz pedig csak azt bizonyította be fényesen, hogy megosztásban tud überelni bármilyen más politikai erőt."

"Persze a kiegyensúlyozott média kell hozzá, ezt nézte be a Fidesz 2002-ben, de azóta már konszolidálhatták volna a rendszerüket ezerszer az elmúlt években. Eszük ágában nem volt, és a jövőben sem lesz. "

Ezekkel nincs vitám.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 00:13:53

@alöksz róz: ja, és hogy viki még mindig fosik fecótól az nem engem jellemez. :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 00:16:57

@taga20: pedig ede megmondta, hogy az ellenzéki szavazók nem akarják vissza a 10 előtti időszakot.
Magamról meg annyit, helyén kezelem fecót.

alöksz róz 2022.01.23. 10:43:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "na hogy baszomanyádat!" - maradj inkább a sajátodnál.
"Kb 2008 óta haragszom fecóékra és 2009 ben kezdem kommentelni.
Tehát a 3 éves nickeddel biztos nem láthattad, hogy dícsérem őket. Ennyike szerencsétlen bérhazudozókám." - pont így hazudik egy ballib, nagyon jól bemutattad. egyrészt nem a nickemmel látok hanem a szememmel, tehát láthattam korábban is, másrészt meg a 3 év alatt is láthattam, ahogy dicséred.
ennyi :-)

CSOKKI MÁLNA 2022.01.23. 12:21:16

@s: Ti magatok vagytok a zsákutcta. Hányszor kell még négy évente áprilisban a fejetekre koppintani, hogy erre rájöjjetek végre??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 16:54:21

@alöksz róz: Még hát már régóta nem vagyok ballib.
Viszont ha feriékre magharagudtam valamiért, ugyanazért nem tapsikolok viktorkának.
De még mindig a legjobb, hogy pofátlanul hazudsz és még büszke is vagy rá. :)
Igazi fideszkomcsi vagy na!

alöksz róz 2022.01.23. 18:25:02

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: tehát hazudsz és mellébeszélsz hogy ne tűnjön hazugságnak :-)

CSOKKI MÁLNA 2022.01.23. 21:43:29

@taga20: Felvetted magadat a tükörben? Ügyes vagy, de miért mutatod ezt meg nekünk?:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.23. 22:34:24

@alöksz róz: nekem nem kell hazudnom. te alkalmazol komcsi trükköket. :)

alöksz róz 2022.01.24. 11:26:11

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: mit nevezel komcsi trükknek, hogy rámutattam, milyen módszerrel hazudoztok?
vagy mit nevezel komcsi trükknek, hogy nekiállsz hazudozni és engem vádolsz meg vele?
vastag a bőr a pofádon, az biztos.

MEDVE1978 2022.01.24. 13:28:41

@G. Nagy László: A bantu néger esetében önmagában az a kérdés, hogy a liberalizmus "kiterjed-e rá is". A te értelmezésedben ez nem terjed ki, egyfajta XIX. századi liberalizmusértelmezést látok nálad. Az állam tehát egy klub és ezen belül értelmezed a személyek szabadságát. A baj csak az, hogy önmagában a human rights, ami az idézett definícóban volt, az nem tesz különbséget ember és ember (human) között klubtabság alapján. hanem mindegyiknek ad egyéni jogokat. Attól függetlenül, hogy hol él és mit csinál. Márpedig, ha neki emberi joga mondjuk az élethez, meg biztonsághoz való jog és jelenleg a határon fagy kockára, akkor a liberalizmus értelmezése szerint ezt nem lehet megtagadni tőle, ahogy a tolmácsot sem.

De nem is ez az alapkérdés, hanem a tendencia: liberális irányba mutat-e a FIDESZ politikája? Ez a human rights esetében lényegében az, hogy tud-e élni az egyéni jogaival bantu négerünk. Kérdés, hogy mik ezek az egyéni jogok. Ez is változott történetileg nyilván, itt lehet mutogatni a klasszikus értelmezésekre anno Kossuth Lajos korában (akkor bantu barátunknak joga volt megdögleni a határon, de bejönni aztán nem). Az újkori konszenzusos liberális értelmezésben viszont Orbánék politikája nem fér bele (ezért nevezted te "klasszikusnak" a liberálisértelmezésedet). Ezzel viszont nem nagyon lehet mit kezdeni, hogy te mást értesz a liberalizmuson, mint ami a konszenzusos értelmezés. Sőt, ráadásul, mást is, mint Orbánék, akik magukat minősítették illiberálisnak, ezzel megjelölve, hogy a cselekedeteik a liberális konszenzus ellen mutatnak sok esetben. De szerinted ők továbbra is liberálisan viselkednek, ráadásul inkább hűen az eredeti eszméhez, mint a többi párt. Ez szerintem téveszme, ahogy a blog címe is írja.

Az SZDSZ talán feladta antikommunizmusát, meg ellenállását a régi elittel szemben, de egy kemény liberális programot tett le az asztalra és próbált kivitelezni. Magánnyugdíjpénztárakkal, privatizációval, tandíjjal, kórházi napidíjjal. Mindegyikre rá van írva az individualizmus, a kapitalizmus a magánszféra, a fizess és többet kapsz.

Az MSZP részben ezt vette át és azonosult vele, te magad írod, hogy átvette ezt a gazdasági liberalizmust a szociáldemokrata szemléletrendszer szerint. Gyurcsány ma egy gazdaságilag liberális programot képvisel.

Az tehát nem igaz, hogy a FIDESZ / Orbán hű maradt valamiféle klasszikus liberális elvhez. Ráadásul úgy nem igaz, hogy Orbán önmaga ezt az illiberális mantrával el is ismeri. Az, hogy valamilyen minimum definíciónak, amit valaha liberálisnak hívtak még megfelel, nem jelenti azt, hogy hű maradt volna önmagához vagy ma liberális lenne. Ez olyan, mintha ellátogatnál egy országba, ahol rendezettek az utcák és nincs öldöklés, önbíráskodás és nyílt káosz, akkor ez egy jó államberendezkedés. Holott a középkorban ez már egy államszervezési teljesítmény volt, ha ezt sikerült elérni, az akkori mercék szerint nyilván nagy teljesítmény. Az a legkisebb többszörös, amit Orbánra elvhűségként akarsz ráhúzni, nem jelent semmit, csak azt, hogy még nem szörnyeteg, az embereket halomra lövető diktátor.

G. Nagy László 2022.01.24. 13:52:02

@MEDVE1978:

"Az a legkisebb többszörös, amit Orbánra elvhűségként akarsz ráhúzni, nem jelent semmit, csak azt, hogy még nem szörnyeteg, az embereket halomra lövető diktátor."

Ennél azért jócskán több, de nagyjából érted a lényeget: tényleg nem teszem magasra a lécet. Nincs diktatúra, a vélemény szabad, a magántulajdon (elvben) szent, az adók csökkennek, a környezetünk biztonságos. Ha ezt legkisebb többszörösnek hívod, az számomra üdítő és tetszetős. Már csak azt kell megnézni, hogy ebből a minimumelvárás-csomagból nyugaton mi maradt. Alig valami. Ezt kéne elkerülnünk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.01.24. 17:02:36

@alöksz róz: sőt, nem csak hogy tőlem de mástól sem olvashattál olyat hogy dícsérték volna fecót a "ballib" oldalon.
A 3 éves kamu fikanickeddel. :)

alöksz róz 2022.01.24. 17:47:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "sőt, nem csak hogy tőlem de mástól sem olvashattál olyat hogy dícsérték volna fecót a "ballib" oldalon." - szerintem konzultálj egy magyartanárral

alöksz róz 2022.01.24. 17:56:51

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: látom nagyon beakadt ez a 3 éves fikanick. hogy ne égesd vele tovább magad, elárulom, hogy a nick 3 éves, de én nem 3 éves vagyok.

alöksz róz 2022.01.24. 17:57:32

@alöksz róz: már előtte is kommenteztem a blog.hu-n, ráadásul az előző, már törölt nickem egy betű híján ugyanez a név. tuti hogy még téged is leoltattalak vele néhányszor :-)

CSOKKI MÁLNA 2022.01.24. 21:31:22

@MEDVE1978: Milyen alapon akadályozzuk meg bantu négerünket abban, hogy bemenjen a lakásodba, és letáborozzon az egyik sarokban, mert ott érzi biztonságban magát?

CSOKKI MÁLNA 2022.01.24. 21:39:06

@MEDVE1978: Ha nem jött volna ide, nem fagyna kockára. Áruld el, hogy milyen súlyos vészhelyzet van azokon a területeken, ahonnan szinte kizárólag 20-40 közötti férfiak menekülnek?

CSOKKI MÁLNA 2022.01.24. 21:46:33

@MEDVE1978: Az megvan, hogy az USA déli határzáránál megépülte óta 14 ezer embert lőttek le? Obama regnálása idején is. Vagy a spanyolok déli kerítésénél zajló történésekről hallottál esetleg? Ott nem ám visszakísérgetik őket, hanem sokkolót használnak. Ez mennyire fér bele az újkori “konszenzusos” liberalizmusba?

G. Nagy László 2022.01.24. 21:53:36

@MEDVE1978:

"Ezzel viszont nem nagyon lehet mit kezdeni, hogy te mást értesz a liberalizmuson, mint ami a konszenzusos értelmezés."

Nem létezik az a konszenzus, amiről beszélsz. nem is létezhet. A liberalizmus ALAPJA ugyanis a szabadság. Minden baloldaliság, minden önfeladás, minden egyenlősdi, minden kikényszerített jótékonyság SZEMBEMEGY a liberalizmus szellemével. Ha van is olyan fogalom, hogy balliberalizmus, az valójában értelmetlen, fából vaskarika. Valójában a neomarxizmus szalonképes elnevezése. Értem én, hogy a posztmodern világ megpróbálja kiforgatni a szavak jelentését. Azt is értem, hogy a vaskalapos konzervatívok könnyű szívvel odadobják a LIBERALIZMUS kifejezést, őket nem érdekli, nem bántja, ahogyan meggyalázzák. De arról azért ne beszéljünk, hogy e téren konszenzus volna. Ez egyet jelentene azzal, hogy feladjuk minden erkölcsi tartásunkat.

alöksz róz 2022.01.24. 21:53:38

@CSOKKI MÁLNA: "Ha nem jött volna ide, nem fagyna kockára." - ennyi.

medve barátunk nem érti, mit jelent az, hogy joga van az élethez.
azt hiszi, akkor el kell látni őt mindenfélével ott és akkor ahol ő akarja. tuti mszp-n nevelkedett.
olimpiai bajnoknak is jogom van lenni, mégse állhatok oda köveket hajigálva követelőzni hogy adjanak :-)

white999 2022.01.25. 20:50:50

@alöksz róz: "Azért annyira nem csodálkozom, hogy Fukusima után nem volt népszerűsége csúcsán az atomerőművek üzemeltetése." - csakhogy már jóval a fukusimai baleset előtt be akarták záratni az ún. zöldek az atomerőműveket,

CSERNOBIL

Elvileg minden erőmű biztonságos és környezetbarát addig amíg valami probléma nem történik és hát az élet az már csak ilyen mindig jön valami gikszer vagy egy földrengés vagy egy cunami vagy csak a tervgazdálkodást kell teljesíteni vagy a profitot termelni éppen.

pl. régi bányákba. nem újdonság ez, de a zöldek úgy látszik még sose hallottak róla.
"mert innen se viszik el a ruszkik." - és miért nem, azt tudod?

Ez egy fokkal bonyolultabb mint képzeled, már ember se lesz a földön amikor ez még sugározni fog. A régi bánya meghatározás azért még elég kevés. Tudomásom szerint ahhoz képest, hogy már lassan termelni kellene az eredeti tervek szerint ez a kérdés még most sem megoldott.
süti beállítások módosítása