téveszmék

téveszmék

"Az Orbán-rendszer az ötvenes éveket idézi"

2023. szeptember 11. - G. Nagy László

orban_rakosi.jpg

 

Lehet kritizálni a NER-t. Volna rá száz okunk. Onnantól kezdve azonban, amikor a jelenkort bárki az ötvenes évekhez kezdi hasonlítani, az illető azonnal búcsút is mondhat annak, hogy komolyan vegyék. A helyzet az, hogy Orbánhoz képest Gyurcsány maga az ördög, de még őt sem láttuk Rákosihoz hasonlónak. Épp ezért rém fura, hogy 13 éve folyamatosan előjön ez a nagyon beteg, totálisan alaptalan párhuzam, melynek terjesztőit soha, egyetlen percig sem érdekli a valóság, csakis a mantraszerű sulykolás. Ha elégszer elmondják, lesz egy primitív réteg, amelynek kevéssé barázdált agyába talán kitörölhetetlenül beleég az üzenet.

 

Most épp a blogszféra termelt ki egy újabb gyöngyszemet Amit az "ötvenes évekről" tudni kell címmel. Természetesen az átlagos olvasó már az első mondatnál tudja, mire megy ki a játék, a szerző azonban tisztában van vele, hogy egyetértő követői nem nevezhetők szellemi óriásoknak, így már a címben szereplő idézőjellel felhívja a figyelmet a történelmi dolgozat allegorikus mivoltára. De akinek még ez is kevés, az a zárómondatban végképp eligazításra lel: "Viszont ha valaki aktualitásokat, párhuzamokat talál korunkkal, ez esetben, ahogy a filmesek mondani szokták, mindennemű hasonlóság csakis a véletlen műve lehet." Rém szellemes. Mikor olvastam, úgy éreztem magam, mintha Sas Józsit és a Mikroszkóp Színpad előadásait hallgatnám. A gyengécske poén már rég lement, de azért mindig jött még három szájbarágós mondat, hogy a közönség háromnegyedét adó DK-s nyugdíjasok is megértsék a viccet... A poszt 13 pontot sorol, melyek kapcsán a szerző hasonlóságot érez Orbán és Rákosi világa közt. A valóság az, hogy még egy zsiráf és egy traktor összevetése is legalább tucatnyi közös paramétert hozna (minél periferikusabb elemeket vizsgálunk, annál többet), valahogy mégsem keverjük össze őket. Az már csak hab a tortán, hogy a 13 pont jelentős hányada is totál kamu. Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, azt fogjuk látni, hogy Orbán és Rákosi is hord/hordott nyakkendőt; mindkettő beszél/beszélt magyarul és mindkettőjüknek két füle és némi pocakja van/volt. Nagyjából ennyi a hasonlóság; nagyon meg kéne izzadnom, ha muszáj lenne találnom még párat.

 

rakosi-orban-nagy-kicsi.jpg

 

Kezdjük a lényeggel: Magyarország napjainkban egy működő demokrácia. Léteznek szabad választások, épp tavaly tartottunk egyet. Szólás és sajtószabadság jellemzi e térséget (ami jelenleg ritka adottság a nyugati civilizáción belül); az RTL, a Népszava, a Telex, a 444, a 24.hu, a Mérce, a Partizán azt mond és azt ír, amit csak akar. Minden állampolgár biztonságban tudhatja a vagyonát és szabadon vállalkozhat. Az Andrássy út 60-ban ma már múzeum áll; rendőrállamnak nyoma sincsen. És ha valakinek még ezek után sem elég oxigéndús a szabadság levegője, minden további nélkül átlépheti a határt és elköltözhet bárhová. Ezek olyan markáns szempontok; olyan égbekiáltó különbségek a Rákosi-korszakhoz képest, hogy találhatnánk akár háromszáz hasonlóságot is, józan ember akkor sem keverné össze a kettőt.

 

Mindezek után lássuk azt a 13 pontot, melyet Tamáspatrik kolléga kínkeservvel összetákolt az ötvenes évek és a jelenkor közti - csupán a fejében létező - hasonlóságot alátámasztandó.

 

1. SZEMÉLYI KULTUSZ - Legyünk őszinték, ebben azért van némi igazságmorzsa. Engem például a hideg kiráz attól, ahogyan a jobbos újságírók többsége beszél Orbánról. És nem csak arról van szó, hogy bármit is nyilatkozik a kormányfő, mindenre elismerően bólogatnak. Az legalább annyira zavaró, hogy szinte kivétel nélkül "miniszterelnök úr"-ként hivatkoznak rá, mintha valamiféle megbocsáthatatlan tiszteletlenséget követnének el, ha elhagynák az "úr" szócskát, melyet egyébként is csak megszólításkor alkalmazunk. Ezen túlmenően azonban nem sok jelét látom a személyi kultusznak. Az állami intézményekben nem találni Orbán-freskókat; a költők nem zengenek dicsőítő verseket; s a kamera is csak pár másodpercre csípi el a főnököt a meccs szünetében, sokkal inkább Szoboszlait keresi, joggal.

 

2. FORMÁLIS PARLAMENT, 3. EGYPÁRTRENDSZER - Ahogy fent már esett róla szó, hazánkban számtalan párt működik, melyek mindegyike szabadon megmérettetheti magát a választásokon. (Épp a napokban bontott zászlót Vona Gábor új formációja, a Második Reformkor Párt. Bárki követheti példáját, alapíthat új szervezetet.) Egészen biztosan nem Orbán tehet róla, hogy a magyar ellenzék 13 éve képtelen felmutatni értékelhető alternatívát. Se programjuk, se vezetőjük. Ha minden az O1G-s dacból táplálkozik; ha nincsenek konstruktív javaslatok; ha az ellenzék zsigerből elutasít mindent, amit a kormány képvisel (még azokat a jóléti intézkedéseket is, amelyekkel elvben egyetért), úgy a jövőben is marad majd a kétharmad, s a formális parlamenti működés. No de a Fidesz dominanciáját Rákosi rémuralmához hasonlítani olyan nonszensz, mintha azt mondanánk: a korrupt bíró végig nekünk fújt a szerbek ellen és látványosan elcsalta a meccset.

 

4. PROPAGANDA, 5. A KULTÚRA ELFOGLALÁSA - A mémek háborúja zajlik, mióta világ a világ. Az RTL híradója kéjes csámcsogással közöl minden negatív hírt; pont ugyanazt a propagandát folytatják, mint amit a kormányoldal, csak épp ellenkező előjellel. Érdemes megnézni az MTA, a színházak, az egyetemek világát - a kultúrharc terén a nemzeti oldal aligha áll nyerésre. Hol van ez a Rákosi-korszakhoz képest, ahol mindenki kötelezően ugyanazt a nótát fújta?

 

6. AZ ÁLLAM FELSŐFOKON - Talán a legjogosabb pont. "Az állam mindenbe bedugta a szőrös mancsát, mindenhol ott volt." Ez valódi probléma ma is, még akkor is, ha a központi hatalom az átlagpolgár életébe fikarcnyit sem szól bele. "A magántulajdont fokozatosan felszámolták" - írja a szerző az ötvenes évek kapcsán. Nyilvánvaló, hogy ennek jeleit még elvétve sem tapasztaljuk.

 

7. BÉKETÁBOR - Magyarország kormánya azok közé tartozik, amelyek az orosz-ukrán konfliktus kapcsán a békét szorgalmazzák. Ennek - mely az egyetlen erkölcsileg helyes álláspont -, nem sok köze van az egykori szocialista béketáborhoz, amely béna frázis volt csupán, minden tartalom nélkül.

 

8. HARCI RIGMUSOK ÉS HÁBORÚS LOGIKÁK - Rákosiék a kulákokat, a szabotőröket, az imperialista ügynököket nevezték ellenségnek - függetlenül attól, hogy ártalmasak voltak-e, illetve léteztek-e egyáltalán -, igyekezve úgy csatornázni a népharagot, hogy annak célpontja ne a politikai vezetés legyen. Ezt a technikát kétségkívül Orbán is alkalmazza, nem is sikertelenül. A kérdés csak az, hogy a hatalom birtokosai önkényesen, a saját fantáziájukra támaszkodva festik-e meg az ördögi karaktereket, avagy az érintettek nagyon is rászolgálnak az indulatra. Soros György neve a világ nagyobbik részén szitokszónak számít, aligha a Fidesz-kormánynak köszönheti démonizáltságát. Brüsszel ugyancsak megdolgozik a kritikáért: inkompetencia, erőszakosság, korrupció, maffiaszerű működés és a jogi keretek lábbal tiprása jellemzi az EU vezető bürokratáit. Nem nehéz megvetést érezni egy ilyen koszfészekkel szemben.

 

9. RATKÓ-GYEREKEK, ABORTUSZ BETILTÁSA - Magyarország abortusz-szabályozása évtizedek óta kifejezetten liberális, ezen a szívhang-rendelet sem változtatott semmit. Az a kormányzati szándék, amely a demográfiai hanyatlás megállítását célozza, aligha kifogásolható. Ráadásul az eszközök többsége is támogatható; a gyerekek után járó adókedvezmények minden tekintetben jobb rendelkezések, mint a családi pótlék intézménye.

 

10. FOCI, ÉS ÁLTALÁBAN AZ ÉLSPORT KIEMELT SZEREPE - Meglehetősen összetett kérdés. A focit csaknem mindenki szereti. Ha bármely miniszterelnök-jelölt azzal indítaná a kampányát, hogy őt speciel hidegen hagyja a futball, azonnal 2-3%-os hátránnyal számolhatna. Muszáj leszögezni: a sporthoz való pozitív hozzáállással alapvetően semmi baj sincs. A hazai, teltházas meccsek különösen felemelőek; amikor hatvanezren együtt éneklik a himnuszt, attól csak a balliberálisok vannak rosszul. (Már ezért megéri stadionokat építeni...) A közelmúlt nagy eseménye, az atlétikai VB is szenzációsan sikerült, igazán kár lett volna kihagyni. Az egyetlen, ami megkérdőjelezhető, hogy a kormányzatnak kell-e költenie az élsportra, vagy legalábbis hogy kell-e ennyit.

 

11. EGZISZTENCIÁLIS ELLEHETETLENÍTÉS - "Az állampolgár helyzete nagyban függött attól, hogy mennyire illett bele a rendszerbe. A származás is sokat nyomott a latban, a rendszer azokat részesítette előnyben, akik ideológiailag könnyebben meggyőzhetőnek tűntek." Ilyenről ma szó sincs, nem is lehet. Igaz, hogy manapság is több a közalkalmazott, mint amennyi egészséges volna, mindazonáltal a polgárok többségének egzisztenciáját a központi hatalom ténykedése a legkevésbé sem érinti. 

 

12. BARÁTAINK - "A legvéreskezűbb diktátorok, Sztálin és Mao által vezetett országokról van szó, mint akkori legfőbb szövetségeseinkről, akik ellent tudtak állni az imperialista és gonosz Amerikának." Fura, ha a mai magyar külpolitikát bárki ilyennek látja. Soha ennyi befektetés nem érkezett még hazánkba, mint manapság, s természetesen nem Észak-Korea és Venezuela a fő partnereink, de még csak nem is Oroszország. Magyarország CPAC konferenciáknak ad otthont; Orbán és Trump kifejezetten jó viszonyt ápolnak. Pech, hogy az Egyesült Államok élén épp demokrata marionett bábu áll, de ez még változhat a jövőben.

 

13. KONCEPCIÓS PEREK - "Az ilyen perekben az ítélet előbb készült el mint a vádirat, a tárgyalások előre legyártott forgatókönyvek alapján zajlottak, a cél a rendszer potenciális ellenségeinek likvidálása és megfélemlítése volt. A bíróságok nagy politikai nyomás alatt álltak bizonyos esetekben." Valóban így nézett ki a Rákosi-korszak, manapság ilyet még nyomokban sem látunk; a kormányzatnak gyakorlatilag semmi ráhatása sincs a bíróság működésére. Ez így helyes, ettől persze még bosszankodunk az ítéleteken. A Tranzit fesztiválon Márki-Zay Péter számonkérte Gulyás Gergelyt, hogy miért van Kaleta Gábor szabadlábon. A kancelláriaminiszter csak széttárta a karját: MZP tényleg azt várja, hogy a kabinet nyomást gyakoroljon a független bíróságra??

 

Lássuk csak: a szerző összeszedett 13 jellemző vonást a Rákosi korszakból. Ezek egy része önmagában véve pozitív (gyermekvállalás, sport, foci); egy része negatív, de semmi köze a NER világához (egypártrendszer, egzisztenciális ellehetetlenítés, koncepciós perek); egy része pedig szükséges velejárója mindenféle politikai rendszernek (marketingkommunikáció, kultúrharc). Alig maradt bármi, amit valós és jogos kritikaként könyvelhetnénk el a jelenkorra nézvést.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4318211233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2023.09.13. 09:52:06

@IdomitottFoka: Ez most szinte tesze-tosza szintje. Elkezdesz légből kapott sérelmeket és problémákat előrángatni, ami épp az eszedbe jut.

Segítek: a téma a harci retorika volt, annak kialakulása, értelme, körülményei. Nem az egészségügy. Nem az oktatás. Még csak nem is az állami szervek. Értékelem, hogy kapcsolódni szeretnél, de akkor ne légy szétszórt, kapcsolódj ahhoz, amiről a beszélgetőpartnerek elmélkednek!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.13. 09:55:12

@G. Nagy László: Hahó! Háborús vészhelyzet alatt hozott megkérőjelezhető törvényt kértél a kormány által!

magyarnarancs.hu/belpol/a-haborus-veszelyhelyzetre-hivatkozva-valtoztatott-a-kormany-a-foldvasarlas-szabalyain-261636

"A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva változtatott a kormány a földvásárlás szabályain
BÖDÖK PÉTER 2023. SZEPTEMBER 9. BELPOL

Vajon kiket akar helyzetbe hozni az új rendelet?

Szeptember 6-ától, szerdától hatályos a kormány rendelete „a földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól”. A közérthetőség okán pontosan idézzük: „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) 20. § i) pontját csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet vonatkozásában lehet alkalmazni.”

IdomitottFoka 2023.09.13. 10:01:39

@G. Nagy László: Pedig ennek a harcnak az eredménye ez. A propaganda minisztérium, a közmédia, az állami vállalatok támogatásai erre harcra ezer milliárdokra rúgnak. Ez mind az említett területekről hiányzik. Tudod az alaptörvény erre kötelezi is a magyar államot és kormányt., a prüsszel elleni harcra nem. Örülünk h apa a kocsmában megveri az ellent. Kár h elissza a kosztpénzt.
És hát ott van az is, h a kocsmában igazából kurvára elkenik a száját... Az is h ez az egész szájalás csak, vetítés, porhintés, azt nézd ahogy kardozom, ne azt ahogy lopok. Rohadtul nincsenek ám elvek a ner mögött, díszlet az egész.

ulpius66 2023.09.13. 10:09:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"A magyar infláció rekord az EU-ban!

Köszönjük o1g!"

Húúúúúú.... Istenem, hogy te mekkora barom vagy!

Leírtam mán, de látom túl hülye vagy, hogy felfogd......

Az, hogy mi van most, a sánta lőtéri kutyát nem érdekli,..... hála a Magasságos Jó Istennek, itt vagytok nekünk tik hasznos idióták, akik világgá kürtölitek, hogy mekkora az infláció!!!!

Köszönjük, köszönjük és még eccer köszönjük!

ÍGY LEGALÁBB LÁCCIK, HOGY HONNAN, HOVÁ JUTOTTUNK!

MÁR CSAK FÉLÉV, ÉS ELKEZDŐDIK AZ ÖNKORI ÉS EU VÁLASZTÁSI KAMPÁNY!!!!!!

VEZÉRPARASZT!

MAJD NÉZD MEG AZ AKKORI ADATOKAT!!!!!

NA, AZOK AZ ADATOK ÉRDEKLIK MAJD A VÁLASZTÓKAT!

ulpius66 2023.09.13. 10:13:11

Ebből a posztból és kommentekből is láccik, hogy Magyarországon demokrácia van!

A DEMOKRÁCIA ALAPTÉTELE, HOGY LEGYEN ELLENZÉK, AMELYIK ÁTVESZI A HATALMAT, HA A VÁLASZTÓKNAK MÁN NEM TETSZIK A JELENLEGI RENDSZER!

KELL, HOGY LEGYEN ELLENZÉK!

ÍME, ITT VANNAK, EZEK A VADBARMOK KÉPVISELIK JELENLEG A MAGYAR ELLENZÉKET!

Most komolyan kérdem, van olyan épeszű ember, aki azokra savazna, akiket ezek képviselnek?

ulpius66 2023.09.13. 10:15:59

Tényleg sokszor felmerült bennem, hogy ezeket a vadbarmokat a Fidesz fizeti, csak hogy járassák le a ballibsiket.....

ulpius66 2023.09.13. 10:49:09

Hááááá... most meg ez a baj....

"Túl olcsó hús a Lidlben? Megszólalt az áruházlánc"

2023. szeptember 13.

Hetek óta tartja magát az a vád, hogy a Lidl megszegte a magyar beszállítóknak adott szavát, amikor olcsó külföldi húst hozott be az országba. Az áruházlánc most megszólalt az ügyben. Elmondták például, hogy a hatékonyságnak és az olcsóbb energiaáraknak köszönhetően az import húsok normál áron is olcsóbbak a hazaiaknál."

kedves ballibsi elvtársak!

Mondjátok mán meg, mi a fasz volna jó nektek?

G. Nagy László 2023.09.13. 10:58:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mi a gáz ebben a törvénymódosításban? Miért nem ment volna át normál üzemmódban?

Én sem értem, hogy miért kell rendeleti kormányzás keretei közt megszülni a hasonlókat, de azt sem értem, hogy ez mit változtat bármin. Ugyanígy megszavazná a parlament, csak valamivel lassabb lenne a folyamat.

ulpius66 2023.09.13. 11:03:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"3x-os aram-, 7x-es gázár ...... - hát tényleg sikerult'
Vedjen meg téged Orbán - és nagyon rafazol!"

Vezérparaszt!

Te hülyegyerek!

Tájékozódj mielőtt baromságokat írogatsz!

"A kormány nemcsak az ellátás biztonságáról gondoskodik, hanem a rezsivédelemmel mérsékli a háztartások energiaköltségeit is. Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában. A kormány a háborús időkben is megvédi, az átlagfogyasztásig fenntartotta a rezsicsökkentést, amelynek kiadásait a jövő évi költségvetésbe is betervezte. Az adatok szerint a rezsivédelem működik. Az első teljes rezsiévben, tavaly augusztustól idén július végéig a földgázszolgáltatásban a fogyasztási helyek 86 százaléka, a villamos energia esetében pedig 79 százalékuk maradt az átlagfogyasztási sávhatár alatt - ismertette az Energiaügyi Minisztérium."

KIEMELÉS TŐLEM:

"Az egyedülálló intézkedésnek köszönhetően a magyar családok kapják a legolcsóbban az áramot és a gázt Európában."

Igen! Orbán Viktor ezt is megcsinálta!

Köszönjük Orbán Viktor!

G. Nagy László 2023.09.13. 11:21:49

@IdomitottFoka: Világos, a propagandára fordított pénz a vékonyka kapocs a témához.

1. Egyetértek, a kormány sokat és feleslegesen költ politikai kommunikációra. Néha bántóan sűrűn sulykolja a bántóan együgyű mantrát.

2. Ettől még igaz mindaz, amit a posztban írok. Rákosi ellenségképeket kreált totál alaptalanul. Orbán ellenségképei ezzel szemben a legkevésbé sem önkényesen megrajzoltak: Washington és Brüsszel is rászolgál a kritikus hangvételre, puszta önvédelemről van szó.

grundigg 2023.09.13. 11:28:50

@G. Nagy László: "Ugyanígy megszavazná a parlament"

Ebben biztos vagyok. Ennek oka, hogy a magyar képviselők nem a választópolgárokat képviselik, hanem a pártelnököt. A parlamentnek pont annyi a jelentősége, mint a Kádár-rendszerben, akár be is lehetne zárni, az legalább egyenes dolog lenne.

Egyébként meg a törvényalkotás folyamatához (elvileg) kapcsolódnak bizonyos garanciák: nyilvánosság, társadalmi egyeztetés, vita, indokolási kötelezettség, tudod, amiket a gaz, magyargyűlölő EU is számonkért. A rendelet meg csak megjelenik éjjel a közlönyben, aztán lehet találgatni, hogy ez most mégis mi.

ulpius66 2023.09.13. 11:38:36

"Kim Dzsong Un: támogatjuk Moszkvát az imperializmus elleni harcban

Észak-Korea támogatja Oroszországot az imperializmus elleni küzdelemben - jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Vosztocsnij űrközpontban folytatott megbeszélései elején.

Tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatokat, mindig is támogattuk Putyin és az orosz kormány döntéseit. Remélem, mindig együtt leszünk az imperializmus elleni küzdelemben és a szuverén állam építésében - hangoztatta Kim a találkozó nyilvános részén."

ulpius66 2023.09.13. 11:40:11

@grundigg: "Ennek oka, hogy a magyar képviselők nem a választópolgárokat képviselik, hanem a pártelnököt."

Aztán az USA vagy a holland vagy a francia képviselők kit képviselnek?

G. Nagy László 2023.09.13. 12:00:53

@grundigg:

"Egyébként meg a törvényalkotás folyamatához (elvileg) kapcsolódnak bizonyos garanciák: nyilvánosság, társadalmi egyeztetés, vita, indokolási kötelezettség, tudod, amiket a gaz, magyargyűlölő EU is számonkért. A rendelet meg csak megjelenik éjjel a közlönyben, aztán lehet találgatni, hogy ez most mégis mi."

Alapvetően igazad van. Elvi szinten mindenképpen. Gyakorlatilag meg tök mindegy. Ezekről a marginális jogszabály-változásokról nem tudnék így se, úgy se, nem is érdekelnek. S ha engem nem, úgy borítékolhatóan a lakosság 99%-át sem. Ha valami nagy disznóságot fogadnának el fű alatt, annak akkora sajtóvisszhangja lenne, mint a ház. Szerintem ez bőséggel elégséges kontroll a kormányon.

ulpius66 2023.09.13. 12:04:08

@grundigg: Szerinted az ellenzéki képviselők képviselik a választópolgáraikat?
(..avagy a gyurcsányi utasítása szerint savaznak?)

grundigg 2023.09.13. 12:04:11

@ulpius66:

Az USA-ban rendszeresen előfordul, hogy képviselők a saját pártjukkal szemben szavaznak, ugyanis a mandátumukat a választóktól kapták és nem Bástya elvtárstól, így feléjük is kell elszámolniuk.

Hogy Hollandiában hogy szavaznak, azt nem tudom, de a választási rendszer teljesen arányos. Most 16 párt van a parlamentben (plusz a függetlenek), és a legnagyobbnak is alig van több, mint a mandátumok 20%-a. Kizárt tehát, hogy egy ember döntsön minden lényeges kérdésről.

ulpius66 2023.09.13. 12:06:05

@grundigg:

Szerinted melyik ellenzéki képviselő savazott igennel 13 év alatt bármilyen fideszes javaslatra?

ulpius66 2023.09.13. 12:08:37

@grundigg: "Az USA-ban rendszeresen előfordul, hogy képviselők a saját pártjukkal szemben szavaznak, ugyanis a mandátumukat a választóktól kapták és nem Bástya elvtárstól, így feléjük is kell elszámolniuk."

Figyusz!

Én bírom a vicceket!

Írjál mán még egy-két ilyen vicces dolgot....

ulpius66 2023.09.13. 12:10:37

@grundigg: Hollandiában meg a kormányt adó pártok képviselői a kormány javaslatára savaznak, az ellenzékiek meg ellene.....persze tudom ez maradi szokás, sokkal jobb a káosz, a ballibsik álma, ahol mindenki arra savaz amire akar...

2023.09.13. 12:12:14

@G. Nagy László:
Most írtam le, nem értek vele egyet, mert téveszme.
Nem írtam sehol, hogy rosz a demokrácia, azt írtam, hogy a hülyék hülyéket választanak, és így tovább.

Nincs ezzel semmi baj, csak nem kellene sunyi módon hárítani.

G. Nagy László 2023.09.13. 12:23:31

@kiskutyafule:

"Nincs ezzel semmi baj, csak nem kellene sunyi módon hárítani."

Mintha nem ismernéd a szavak jelentését. Mi a sunyi abban, ha nyíltan leírom, amit gondolok? Nem is értem.

Azt viszont most már látom, hogy mi az a hajszálnyi különbség, amit a közmondás kapcsán gondolunk. Te azt emeled ki, hogy a hülyék a hülyéket tüntetik ki a szavazatukkal. A közmondás azt mondja: nézd meg a főnököt, s érteni fogod, miért olyan a brigád, amilyen. A lényeg ugyanaz, csak te az időbeliségre teszed a hangsúlyt. Nálad a hülye brigádból következik a hülye vezető. A közmondásból inkább az érződik ki: a hülye vezető termeli ki a hülye brigádot. Szerintem mindkettő oké.

ulpius66 2023.09.13. 12:32:26

Nesze neked klíma-célok.....

"Égetjük az olajat, a szenet, mintha nem lenne holnap – és így nem is lesz. Megdöbbentő számok!

"2023 első félévében például 1,5 százalékkal többet égettünk el, mint 2022 első felében.
A gazdag országok hiába csökkentik a szén égetését, ha az egyre több áramot használó Kína, India és Indonézia jelentősen többet használ.

Az Egyesült Államokban idén 24 százalékkal csökkent a szénfelhasználás, ami egyrészt nagyon impozáns, másrészt még így is az Egyesült Államok a világ harmadik legnagyobb szénfogyasztója. Az EU-ban 16 százalékos a csökkenés tavalyhoz képest, ami azért is szép eredmény, mert 2022-ben még 0,8 százalékos növekedés volt, elsősorban az Oroszországból kieső gáz pótlása miatt. Ám Kínában és Indiában is 5,5 százalékkal növekedett idén a szén felhasználása."

"Németországban tavaly rekordot ért el a megújulóenergia-termelés, de így sem teljesültek az eredeti célkitűzések a kőolaj- és szénfelhasználás megugrása miatt, amit az ukrajnai háború okozott.

Az Agora Energiewende nevű agytröszt friss jelentése szerint Európa legnagyobb gazdasága nagyjából 761 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátott ki 2022-ben."

Németország esetén például az látható, hogy az idén áprilisban leállított atomerőművi egységek helyét is döntően szén- és gázerőművek vették át."

KÉRDEM ÉN: ILYENKOR HOL VAN A GRÉTA????????

ulpius66 2023.09.13. 12:39:58

"Egyre több ellentmondás feszíti a német Zöldek ideológiavezérelt energiapolitikáját. Még a választási kampányban Robert Habeck, a párt társelnöke a következőket ígérte meg: kivezetik az atom-, a szén- és a gázerőműveket, távol tartják a cseppfolyósított gázt (LNG), a kieső energiát megújulókkal pótolják, valamint letörik a magas energiaárakat.

Robert Habeck már közvetlenül a választások után megszegte a gázerőművekkel kapcsolatos ígéretét. Kénytelen volt ezt tenni, hiszen a megújuló forrásokra eléggé bizonytalan alapozni, ugyanis akkor is szükség van áramra, ha nem süt a nap, vagy nem fúj a szél.

Sőt, több korábbi cikkben is beszámoltunk arról, hogy brutális módon emelkedett meg az ország szénfelhasználása: naponta átlagosan harmincezer tonna szenet szállítanak a vonatok az Északi-tenger kikötőiből a nagy erőművekbe Németország-szerte.

Az orosz–ukrán háború kirobbanását követően, a leghangosabban a zöldek szorgalmazták a teljes energiaembargót, majd miután Németország ténylegesen el is esett az orosz gáztól, a kormány az atomerőművek bezárásának elhalasztására és LNG-terminálok építésére kényszerült. A Századvég üzletágvezetője emlékeztetett: az energiatarifák nem csökkentek, sőt, mivel a német gázerőműveket valahogyan el kell látni a szűkös forrásokból, Robert Habeck kénytelen az új lakossági gázkazánok tiltását szorgalmazni.

Hortay Olivér szerint mindez azt mutatja, hogy a radikális Zöldek ideológiavezérelt energiapolitikája csak addig működik, amíg el nem kezdik megvalósítani."

NÉMETORSZÁG SZÉNFELHASZNÁLÁSA SZÁZSZOROSA A MAGYARÉNAK!

... ÉS EZEK POFÁZNAK NEKÜNK????????

KÉRDEM ÉN: ILYENKOR HOL VAN A GRÉTA???????

ulpius66 2023.09.13. 12:41:49

TÉNYLEG!
AZ MEGVAN MÁN, HOGY MELYIK NEMZETKÖZI TERRORISTA BANDA, AVAGY TERRORISTA ORSZÁG ROBBANTOTTA FEL AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT GÁZVEZETÉKET?

ulpius66 2023.09.13. 12:52:22

Tényleg ennyire bénák az usás, meg a német, meg a dán, svéd nyomozók, hogy egy év alatt sem bírták kideríteni melyik nemzetközi terrorista banda robbantott???????

AVAGY, AMI MÉG ENNÉL IS SOKKAL ROSSZABB, KIDERÍTETTÉK KI ROBBANTOTT, CSAK A POLITIKUSOK MEGTILTOTTÁK NEKIK, HOGY NYILVÁNOSSÁGRA HOZZÁK AZ ELKÖVETŐKET.....
(azt meg mán csak halkan kérdem: az elkövetőket melyik bíróság fogja elítélni, mint nemzetközi bűnözőket?)

127.0.0.1 2023.09.13. 13:31:58

@ulpius66: Te barom!

index.hu/belfold/2020/10/06/egyhangulag_meg_is_szavaztak_a_kepviselok_az_orvosok_beremeleset/

"Miután hétfőn rendkívüli eljárásban tárgyalta az Országgyűlés az orvosok többlépcsős béremeléséről, valamint a jogviszonyuk átalakításáról szóló törvényt – amelynek véleményezésére mindössze pár órát kaptak a szakmai érdekképviseletek és kamarák –, kedden kora délután meg is szavazták a képviselők a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által benyújtott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt – adta hírül az MTI.

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSÁT CÉLZÓ TÖRVÉNYJAVASLATOT VÉGÜL 165 IGEN SZAVAZATTAL, TARTÓZKODÁS ÉS NEM SZAVAZAT NÉLKÜL FOGADTÁK EL A KÉPVISELŐK."

2023.09.13. 13:37:00

@G. Nagy László:

Amíg nem direkt választották meg a vezetőket mi volt?

Ez azt gondolom eldönti az időbeni kérdést.

A sunyi ezen a téren arra irányul, hogy a rész igazság már igazság... ebből gyors gondolkodás után máris érted miért írtam.

G. Nagy László 2023.09.13. 13:44:13

@kiskutyafule: Egy közmondás igazsága a tét.

Te azt mondod: a hülyék hülyéket választanak. Én azt mondom: ebben bőven van igazság, de a közmondást a legkevésbé sem cáfolja.

Vagyis: ha szerinted nem igaz, hogy a fejétől bűzlik a hal - vagyis a vezető személyének nincs semmi köze, ráhatása az eredményre, a brigádra, a munkára, a tevékenységre - akkor ehhez kéne némi támpontot adnod. (Szerintem nem tudsz, ez egy jó közmondás.)

Az már egy újabb fejezet, hogy nem hiszel a demokráciában. Szerinted a hülyék hülyét választanak, ebből az következik, hogy nem szabad rájuk bízni a döntést. Nemde?

ulpius66 2023.09.13. 13:52:46

@127.0.0.1:

Ez igen!

Hatalmas tétje volt a savazásnak....
(bár a ballibsik ilyenkor aztat szokták, hogy ők kétszer ekkora béremelést kívánnának adni, ezt előterjesztik, és végül azért nem savazzák meg a Fidesz előterjesztését, mert ők kétszer ekkora emelést adnának...)

127.0.0.1 2023.09.13. 13:53:29

@ulpius66: Tehát elismered hogy hazudtál.

ulpius66 2023.09.13. 13:54:11

@G. Nagy László:

A kutyuska füle csak kötözködik, minden érdemi mondanivaló nélkül.....
.....avagy valami csomót keres a kánkán...

ulpius66 2023.09.13. 13:58:02

@127.0.0.1:

te tudod mi a nagy számok törvénye?

Nyilván hülye vagy hozzá, mán a kérdés is vicc volt.....

Na, most én ez alapján mondtam, hogy az ellenzék egyetlen Fidesz javaslatot sem savaz meg....

... és tényleg volt 1.000 fideszes javaslat, amiből egyet megsavazatt az ellenzék...persze lehet, hogy több is volt....
(ami persze fjordítva is igaz, egyetlen ellenzéki módosító indítványt, javaslatot sem savazott meg a Fidesz....)

2023.09.13. 14:57:34

@ulpius66:
ez ugyben is az egyik kutya másik eb. tapsikolsz a szarnak, mert az szerinted kőkemény és mégse a híg fos.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 16:08:56

@G. Nagy László:

"Ha valami nagy disznóságot fogadnának el fű alatt, annak akkora sajtóvisszhangja lenne, mint a ház. Szerintem ez bőséggel elégséges kontroll a kormányon."

melyik sajtóban ? úgy érzed a szervilis, korrupt, gátlástalanul hazudozó
ja te is gátlástalanul hjazudsz, jótól kérdezem, mi?

vagy abban a sajtóban ami minimális hibákkal ugyan (jogászkodás elég undorító tud lenni, de ált még ennek is megfelelnek.), de sajtószerűen működik, csak épp ti nem ismeritek el őket? mer csak?

hogy nem lehet a hazaárulók és a fake news gyár ellen törvényileg fellépni? az ellenzék sajtója gátlástalanul hazudozhat össze-vissza? mit csináljunk a joggal és a médiatanáccsal, hogy jó legyen, több mint 10 év nem volt elég úgylátszik alapvető dolgokra. vagy lehet hogy hazudnak a fideszben és nem hisznek a saját hazugságaiknak sem ilyenkor és mégiscsak jók azok az oknyomozó újságcikkek?

a fidesz azt hazudja hogy nagyhatalmakkal dacolnak, és nem bírnak elbánni a saját "hazug" kis firkász ellenzékével? az agyhalott fideszesek nem ismerik a jogot meg a Médiatanácsot inkább.

így hogy fognak fellépni a fake news média ellen a gazdáid, ha nem szigorítanak, hanem enyhítenek?

Úgy módosítaná a Fidesz a Btk.-t, hogy rágalmazó vagy becsületsértő cikkek írásáért ne járhasson börtön

lehet hogy azért csinálják ezt az új törvényt, mert a fidesz terjeszti csak az álhíreket? és így bevédik a nyomoronc médiumaikat? a többiek pedig újságíró szerűen működnek heti 1-1 hibával, míg a fideszes médiumokból ömlik a szemét és a hazugság. lehetséges volna?

127.0.0.1 2023.09.13. 16:22:23

@ulpius66: Attól még hazudtál. Ahogy szoktad.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 16:39:17

@G. Nagy László:

@IdomitottFoka:

azért önvédelem mert majd szavazhatnak a betelepített filippinók is, ahogy a londoni polgármester is akarja a saját migránsaival a soros-terv szerint :) és hát kitől kapnak zsák krumplit meg étkezési utalványt? a fidesztől. hálásak a mongolidióták.

az oktatás leépítése meg egyértelmű: aki IGAZÁN okos az nem lesz fideszes szavazó, hát persze hogy önvédelem mind a kettő. utóbbiból következik az előbbi

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 16:41:14

@G. Nagy László: hát azért mert sokminden jut az eszembe csöpike, nem pont azt jelenti hogy légbólkapott lenne, vágod.

hanem hogy sokmindenre van rálátásom pl.
de véletlenül se beszél érvekben és konkrétumokban, még a végén kiderülne hogy megint hazudsz és megint nincs igazad.

bedő a férfiklubban ugyanezt csinálja az agyhalottaknak. egy alapítványból fizetnek nektek?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 16:44:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ne zavard össze azzal hogy sosincs igaza lényegi kérdésekben. ne próbáld összezavarni.

úgyse érti, de ha értené: se érdekelné, pislog mint hal a szatyorban, hüllő pszichopata, mint minden lefizetett korrupt, hitvány, gátlástalanul hazudozó propagandista.

szevasztok megafonosok!! a k anyátok.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 17:10:53

@G. Nagy László: és is írtam ám ide pár példát, de arra megint nem reagáltál. nem érzed magad hitvány korcsnak ilyenkor ugye?
hát ezért vagy hitvány korrupt pszichopata. ezt érted ugye?
nem olyan bonyolult logika ez. szerintem ehhez elég 50 IQ is.

ilyenkor szoktad azt írni, hogy "mi a kérdés?"
olvasd issza te ostoba f*sz, ne csak személyeskedj dolgozz már meg a pénzemért!
a közpénzekért.

vagy a múltkor is írtad hogy nem tudsz válaszolni mert meccset nézel, fél éve vagy egy éve volt kb és még mindig nincs válasz ott sem, még tart a meccs?

kitiltanál inkább megint helyette és törölnéd az értelmes kommenteket? gondolj arra mit szólna Rogán, ha meglátja, hogy nem tudsz helytállni a kommenteknél.
jó kis motiváció nem?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.09.13. 17:22:14

@IdomitottFoka: lacika mögött sincsenek elvek, neki ezt hiába mondod. minden jó úgy ahogy a fidesz mondja. ja hibák is vannak? egyetért velük hogy azok hibák szomorú szemekkel és krokodilkönnyekkel, de minden jó úgy ahogy a fidesz mondja.

hát hiába írta a posztot hogy nincs is ilyen hogy ideológia?
senki nem érti mirtől is szól valójában?

válasz arra, amikor Grundig mondta neki, hogy nincs ideológiája. micsoda mesteri védekezés, helyette a filozófia szót használja nagyon tanultan és érett bölcsességgel.
de a probléma megmarad: "filozófiája" vajon van-e lacikának?

Sorállományú előfelvételis 2023.09.13. 20:41:08

Hehehe...
"Nem léphetnek be az orosz rendszámos járművek az EU-ba

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy tiltsák meg az orosz rendszámmal ellátott közúti járművek behajtását. A tilalom egy újabb szankciócsomag része. Bár az intézkedés már hónapok óta érvényben van, az Európai Bizottság pénteken frissítette iránymutatásait, hogy garantálja, a tagállamok helyesen és egységesen hajtják végre a korlátozást, írta az Euronews."

IdomitottFoka 2023.09.13. 21:08:33

@G. Nagy László: Egy frászt. viki nevezte ki magát önjelölt békeharcosnak és oroszszekértolónak majd ugrott neki az USA-nak, EU-nak. Az országnak csak a szopás van miatta, abban pedig nem kételkedem h a nernek megtérül ez vhol, nem holmi elvekről van szó.

Se az USA, se az EU jelenlegi garnitúráját nem mi választottuk, de orbánt ti igen, sokadszorra szavaztátok meg h lopjon amíg van mit. Mivel sosem volt annyi lopnivaló, h akár a nagyrészét ki tudja fizetni a szavazóinak, marad az h megettétek a pomogácsos meséket. És sajnos négyszer ez már nem magyarázható ki azzal h félre vagytok vezetve: hülyék vagytok és ötödszörre is kiálltok majd érte csak tükörbe és körül ne kelljen nézni.

@Sorállományú előfelvételis: ócska gumicsont, mégis meddig tart egy rendszámot kicserélni...

2023.09.14. 00:01:39

@G. Nagy László:
Az hogy te milyen következtetéseket vonsz le az a te privát ügyed.

Az hogy egy kupac hülye megbalaszt egy hülyét/tolvajt/vallás károsultat, az utánna pozitív visszacsatolást eredményez, ami még hülyébb/nagyobb tolvaj/képmutatóbb vallás károsultat eredményez....
Vagyis itt nincs egyéb probléma.

Különben a másik lehetőséggel matott adtál magadnak...mert ha a választó polgárt így befolyásolhatják, az automatikus körfolyamatba vezet, ahol megintcsak a választó dönt....

Vagyis ez tudod mit jelent, a hülye már akkor is hülye volt amikor megpróbálták befolyásolni, a homofób is homofób volt, és a tolvaj is tolvaj volt, csak nem volt a felszínen....
Vagy azt akarod mondani hogy a jelenlegi vezetés csinált tolvajt és homofóbot egy komplett országból....az már majdnem olyan jó mint az egyház, ja várj az egyház már bennük van....

2023.09.14. 00:15:28

@ulpius66:
Én inkább kakat keresek a csomón, mert csomó az van, csak azt nem tudják eldönteni, hogy kaka vagy káka....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.14. 00:15:45

@IdomitottFoka: Aha, orosz útlevéllel az EU-ba lopott rendszámmal. Az EU-ban az elveszett/ellopott rendszámok egy rendszerben vannak. Simán alánéznek az alvázszámnak.

Reactor 2023.09.14. 01:41:55

@G. Nagy László: Tiszta sor. Azzal nincs is semmi gond, ha Soros vagy Brüsszel faszakodásaitól véd minket (a maga módján). Tőle, és az ő túlhatalmától viszont ki védi meg az embereket? Nekünk egy Claudiusra lenne szükségünk, azzal nem sokra megyünk, ha Néró "véd" minket Caligulától...
Nem tisztem amúgy kiskutyafule-t védeni, de annyi igaza neki is van, hogy a demokrácia már rég nem plauzibilis, mert ennek már köze nincs ahhoz, amit Platón megálmodott. Akkor működhetne, ha a népesség négyötöde nem állna vigyorgóba való komplett idiótákból. Anno Philippos is nagyon jól tudta ezt, nem véletlen, hogy a korinthoszi összgörög kongresszus után esze ágában sem volt bevezetni a macedón birodalomban: rájött, hogy a polis falain kívül a demokrácia egyszerűen megbukik.

Ám, ha megengeded, kedves bloggazda, szeretnék egy építő jellegű kritikát közölni a blogról. Az utóbbi 1 évben nagyon, NAGYON elment a blog a politikai irányba. Sokkal jobban, mint kellene. Egy külső szemlélő számára, ha időrendben olvas, úgy tűnhet, hogy anno egy kreatív ember elhatározta, hogy leszámol a köztudatban terjengő téveszmékkel, legyen szó az élet bármely területéről. Ahogy múltak aztán az évek és jelentek meg a bejegyzések, a külső szemlélőnek joggal úgy tűnhet, hogy a bloggazda agyára ment a politika, teljesen rápörgött, és azóta ezzel fekszik, ezzel kel, mintha más téma nem is létezne a világon. Ezen kellene javítani sürgősen: így jóval több embert tudna megszólítani a blog, és a kommentháborúk számát is vissza lehetne szorítani. Legyen minden harmadik cikk mondjuk Orsós-Kurcsányos, a másik kettő kapcsolódjon valami más divatos téveszméhez.

alöksz róz 2023.09.14. 08:28:16

@Reactor: "Ezen kellene javítani sürgősen: így jóval több embert tudna megszólítani a blog, és a kommentháborúk számát is vissza lehetne szorítani." - mert miért kellene visszaszorítani a kommentháborúk számát?

alöksz róz 2023.09.14. 08:31:43

"Az Orbán-rendszer az ötvenes éveket idézi" - ez nem is teljesen légből kapott. csak nem magyarországot, hanem dél-olaszországot :-)))

baalint1 2023.09.14. 10:14:13

@G. Nagy László:
"Félreértesz. Itt nem az a lényeg, hogy vannak nála nagyobb szarládák, mert az - ahogy írod is, nagyon helyesen - valóban nem releváns, önmagában nem felmentés. Itt az az érdekes, hogy az érintettek Orbánt, illetve Magyarországot vegzálják, vagyis Orbán vonatkozó szavai és tettei csupán VÁLASZLÉPÉSEK, az ÖNVÉDELEM eszközei. Ez pedig már kifejezetten felmentést ad, sőt."

Egyáltalán nem bántásból mondom, csak megállípításként de az ilyen szövegeidet azok, amelyiknél nagyon durván eltávolodsz a valóságtól a politikai propaganda általt táplált őrület világába. Ez egy az egyben tükörképe azoknak a dolgoknak, mint amikor a szélsőséges feministák kvótákat követelnek, minden rossz forrásának a férfiakat tekintik, vagy mikor a férfiból nővé operált transz sportolók elindulhatnak a nők között.

Szóval amikor arról írok, hogy egyre elborultabb vagy, akkor ilyenekre gondolok. Felmentésként azt tudnám mondnai, hogy ezek nem a saját gondolataid, hanem lassan 10 éve ez megy a propagandamédiából, de ha gondolkodó emberként próbálok rád tekinteni, akkor ez nem felmentés, hanem talán még rosszabb is, ha ilyen szinten manipulálható vagy.

G. Nagy László 2023.09.14. 12:28:44

@Reactor:

"Ám, ha megengeded, kedves bloggazda, szeretnék egy építő jellegű kritikát közölni a blogról. Az utóbbi 1 évben nagyon, NAGYON elment a blog a politikai irányba. Sokkal jobban, mint kellene. (...) Ezen kellene javítani sürgősen: így jóval több embert tudna megszólítani a blog, és a kommentháborúk számát is vissza lehetne szorítani. Legyen minden harmadik cikk mondjuk Orsós-Kurcsányos, a másik kettő kapcsolódjon valami más divatos téveszméhez. "

Köszönöm az észrevételt és a barátságos, konstruktív attitűdöt is. Igyekszem megfogadni a tanácsot!

G. Nagy László 2023.09.14. 12:43:20

@baalint1:

"Egyáltalán nem bántásból mondom, csak megállípításként de az ilyen szövegeidet azok, amelyiknél nagyon durván eltávolodsz a valóságtól a politikai propaganda általt táplált őrület világába. "

Nyitottan figyelek, hátha igazad van. David Pressman mióta itt van, basztatja az országot. Az USA korlátozza a magyarok vízummentességét. Az EU baszik kifizetni a nekünk járó pénzeket, még azt a kölcsönrészt (!!!) sem kapjuk meg, amelyhez ideológiai-jogállami megfelelés még elvileg sem kapcsolódhat. Az EU-ban olyan jelentéseket fogadnak el (Sargentini, meg a többi hasonló), melyeknek közük sincs a valósághoz. A világsajtóban olyan képet festenek az országról, mintha valami véres diktatúra volnánk. (Azután jönnek az atlétikai VB sportolói és nézői, s csodálkoznak, hogy kamu az egész.) Svédországban már az iskolákban vetítenek olyan kisfilmeket, mely a magyar diktatúrát mutatja be a diákoknak... Baszki, ezekből semmi nem igaz? A fényes Nyugat szeret minket és a keblére ölel, csak mi, hülye fideszesek nem érzékeljük e szeretetet?

baalint1 2023.09.14. 14:41:33

@G. Nagy László:
Csak mondjuk 2 pont szerinted is igaz a jogállamisági kérdésből, de mivel egyetértesz a céljával, ezért tapsolsz neki. Az EU-s pénzeknél meg nem csak a jogállamiság a gond, hanem hogy konkrétan ellopják a politikusaink és üzleti köreik ezeket a pénzeket, ezek után nagyon álszent duma az egész ország elleni támadásként értelmezni, hiszen többek között engem is, mint adófizetőt is meglopnak az elvtársaid. Azoknak a jelentéseknek pedig SZERINTED nincs közük a valósághoz, szerinted aki a feltétlen híve és támogatója vagy ennek a rendszernek.

Amit előadsz az pontosan ugyanaz, mint a szocializmus nyugatfikázó propagandája, ebben is hasonlít a rendszeretek az 50-es évekhez.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.14. 15:10:20

@G. Nagy László: "Az USA korlátozza a magyarok vízummentességét. " - mivel boldog-boldogtalannak, akiknek a háttere és származása nem lekövethető adtunk útlevelet. Te mit szólnál ha a sok migráns USA útlevéllel jönne be Magyarországra?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.14. 15:11:11

@G. Nagy László: Ebből is látszik mennyire elfogult vagy, mert azt nem írod le mi az oka hogy az USA ezt teszi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.14. 15:12:38

@alöksz róz: Na ennek fussál neki újra! Tök értelmetlen amit írtál. Mondjuk nem lep meg engem.

G. Nagy László 2023.09.14. 15:54:54

@baalint1: Ami a Sargentini jelentést illeti, a kb 100 pontból 37-ben (!!!) bődületes tárgyi tévedés található. Végig is olvastam anno, voltam olyan perverz.

teveszmek.blog.hu/2018/09/13/_nem_zorog_a_haraszt_ha_nem_fujja_a_szel

Ami a pénzek visszatartását illeti: a költségvetésben szereplő támogatásokat lehet jogállamisághoz, vagy bármilyen egyéb feltételhez kötni. A hitelfelvételből ránk eső rész kifizetését NEM. Nincs az az elvi alap. Innentől kezdve ez nyílt rablás.

De tudom: én látok rémeket.

alöksz róz 2023.09.14. 19:40:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nem értelmetlen, csak te nem tudod felfogni, mert olyan gyenge a szövegértésed.

grundigg 2023.09.15. 11:40:14

"Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni, ha kell, további lépéseket fogunk tenni, hogy megvédjük a családokat"

Sorállományú előfelvételis 2023.09.15. 13:52:52

"A kormány 32 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el a Rezsivédelmi Alapból. Továbbá számos más döntést is meghoztak a kormánytagok."

Sárga a paradicson, nem piros
fideszesnek lopni nem tilos

Sorállományú előfelvételis 2023.09.15. 13:56:00

EU infláció 2023 július 6,1%
magyar infláció július 17,6% - majdnem háromszoros

Magyarország jobban teljesít!

Sárga a paradicson, nem piros
fideszesnek lopni nem tilos

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.09.15. 22:17:36

@grundigg: ez az amire azt szoktam mondani, hogy az akkor volt, most meg most van?:))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.16. 14:09:45

Nekünk van az első nemváltó laktanyánk.
Petőfiből Mária Terézia lett.

Tapsoljatok illibsik! Hol a hurrá meg a köszönjük o1g?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2023.09.17. 23:58:47

Évi félmilliárdért gondozzák a Puskás Aréna gyepét.
Az iskolások csak hetente háromszor kapnak iskola tejet hetente.

Tapsoljatok illibsik! Hol a hurrá meg a köszönjük o1g?

2023.09.18. 07:36:02

@G. Nagy László:
csakhogy orbán nem azt mondja, hogy egy nyugaton liberális önkorrekcióra van szükség, hanem azt, hogy a minta a kelet. putyin, ergdogan, a kínai kommunista párt. kövér laca azt mondja, hogy valakinek nincs helye a nato-ban. magyarul az észak-atlanti szerződés szerveződésben. vagy magyarországnak, vagy svédországnak. szerinted hányan gondolják európában, hogy ez esetben svédországot kell kibaszni. és még orbán elvbarátai se. ez egy bornírt politika, egy ostoba és aljas diplomácia. aljas is, mert svédország azért katonailag fenyegetve van egy éles háborúban. tehát nem szórakozás.

G. Nagy László 2023.09.18. 07:59:31

@cvsvrs:

"mert svédország azért katonailag fenyegetve van"

Ne röhögtess :) Sok hülyeséget írtál eddig is, ez tán a legnagyobb eddig.

Sorállományú előfelvételis 2023.09.18. 08:27:49

@G. Nagy László: Szóval te jobban tudod, hogy Svédország fenyegetve van vagy sem, mint a svédek. Akkor miért kérik a NATO tagságot?
Na mesélj ha te jobban tudod mint ők!
Ez ám a csapda! Mert most vagy megcáfolod önmagad, vagy kiröhögteted, mert a válasz rohadt egyszerű, csak nem látsz a narancszínű szemellenződtől.

2023.09.18. 08:58:17

@G. Nagy László:
szerinted mi a francért adják fel a semlegességet? mert nem gondolják azt, hogy katonailag fenyegetve vannak minekután skandinávia integrálná a baltikumot.

G. Nagy László 2023.09.18. 09:35:02

@cvsvrs:

"szerinted mi a francért adják fel a semlegességet?"

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban fel akarják adni. Valószínűbbnek tűnik, hogy puszta színjáték az egész. Nemhogy gesztusokat nem tesznek Törökország és hazánk irányába, de még látványosan provokálnak is mindkét irányba.

"minekután skandinávia integrálná a baltikumot."

Miről beszélsz?

@Sorállományú előfelvételis:

"Ez ám a csapda! Mert most vagy megcáfolod önmagad, vagy kiröhögteted, mert a válasz rohadt egyszerű, csak nem látsz a narancszínű szemellenződtől."

Nem hiszem, hogy Ukrajnán kívül bárki is fenyegetve lenne. Svédország a legkevésbé. De itt neked kéne érvelned: miért gondolod, hogy hirtelen bárki is fenyegetné a svédeket? Milyen jel mutat erre?

IdomitottFoka 2023.09.18. 13:09:46

@G. Nagy László: "Nem hiszem, hogy Ukrajnán kívül bárki is fenyegetve lenne. Svédország a legkevésbé. De itt neked kéne érvelned: miért gondolod, hogy hirtelen bárki is fenyegetné a svédeket? Milyen jel mutat erre?"

Medvegyev? Kadirov? Ringabell? Az egy dolog, h üres blöffnek és savanyúszőlőnek vesszük a hőzöngéseik, de igazából 2014 és 2022 is váratlan volt az átlagember számára. A kérdés h te milyen alapon tartod alaptalannak a svéd félelmeket.

G. Nagy László 2023.09.18. 13:33:30

@IdomitottFoka: Azért linkelted a cikket, hogy igazold: van félnivalója Svédországnak? Miután gyakorlatilag beszáll a háborúba Ukrajna oldalán... :) :) :)

2023.09.18. 13:49:16

@G. Nagy László:
magyarország 1999-ben csatlakozott a nato-hoz. ki fenyegette magyarországot?

grundigg 2023.09.18. 15:34:54

@G. Nagy László:

Nyilván Finnország sem akarta feladni a semlegességét. Merő színjáték volt az egész. Te meg lassacskán eljutsz a chemtrailig.

G. Nagy László 2023.09.18. 16:13:40

@cvsvrs: 1999-ben senki sem fenyegette Magyarországot, ahogy ma sem (az ukrán nagyotmondókat én nem kezelném valódi fenyegetésnek). Viszont épp akkor voltunk túl negyven év szovjet megszálláson. Logikus és jó döntés volt belépni és maradnunk is kell.

A svédek ezzel szemben hosszú évtizedeken át értéknek tekintették a semlegességet. Nem a nemzetközi környezet vált fenyegetővé rájuk nézvést, hanem csak szimplán feladták korábbi elveiket, álláspontjukat.

IdomitottFoka 2023.09.18. 17:11:07

@G. Nagy László: nem azért, hanem ha már úgyis erről van szó. mondjuk az jó kérdés, mit lépnének erre az oroszok. amúgy azért az ilyen kijelentések nem kedveznek az értelmes vitának, mert csak a határokat mossuk el vele, az h a svédek haditechnikát adnak, az nem belépés a háborúba.

"Nem a nemzetközi környezet vált fenyegetővé rájuk nézvést"

Öööö, de. Az h A ország háborúba kezd B-vel, az fenyegető nemzetközi környezetet jelent C-re nézve is. A konkrét esetben két tényezője is van ennek, egyrészt az oroszok addig csak a szír polgárháborúban, volt tagjaik polgárháborúiban és Afrikában proxy-ztak, a nyílt háború egy másik szuverénnel szintlépés. A másik, h a ruszkik nem igazán tudták hitelesen állítani h másokat nem támadnak meg. Nem is nagyon igyekeztek, sőt, de az se segített h közvetlenül a 2022 támadás előtt mindenkinek hazudtak egyet róla (mondjuk nyilván nem fecsegi ki senki az ilyesmit, de azért na).

alöksz róz 2023.09.18. 21:52:54

@IdomitottFoka: "Az h A ország háborúba kezd B-vel, az fenyegető nemzetközi környezetet jelent C-re nézve is." - hát ez így nem igaz.

"A másik, h a ruszkik nem igazán tudták hitelesen állítani h másokat nem támadnak meg." - és nem is lehet hitelesen állítani.
(bizonyítsd már be, hogy nem akarsz csinálni valamit...)

IdomitottFoka 2023.09.19. 00:51:10

@alöksz róz: "hát ez így nem igaz" ez a Wildhunt féle ultimaratio, amúgy miért nem?

"és nem is lehet hitelesen állítani"

ódehogynem, ha van hiteled, akkor hitelesen állíthatsz vmit. ez nyilván nem tagadhatósági, hanem bizalmi kérdés.

2023.09.19. 07:00:24

@G. Nagy László:
az éles váltás nem a svédeké (semleges nyugat barát országból válnának nato taggá), hanem a magyar kormányé (amelyik nato tagból nem semlegessé vált, hanem szovjet propagandistává.)

G. Nagy László 2023.09.19. 07:49:13

@cvsvrs: Azért egy kétsoros kommentbe is bele tudsz sűríteni jó pár óriási ökörséget.

1. NATO-tagból nem lehet semlegessé válni az orosz-ukrán háború viszonylatában, hiszen a NATO maga is semleges.

2. Mutass nekem egyetlen olyan Orbán, vagy Szijjártó nyilatkozatot, amelyben orsz propagandát folytattak! De tényleg. Pontosan tudod, hogy nem létezik ilyen, csak nyomod ezt a faszságot, gondolkodás és meggyőződés nélkül. A magyar kormány profi módon kommunikál, külpolitikai kérdésekben pedig abszolút diplomatikusan, pont, ahogyan kell.

2023.09.19. 08:48:34

@G. Nagy László:
hogyne lehetne semleges politikát vinni. ugyanazt, amit ausztria és svájc. ezt magyarország nato tagként is megteheti. azt nem lehet, amit orbán csinál. illetve lehet, de annak a vége történelmi bukás.

2023.09.19. 08:56:27

@G. Nagy László:
szinte akármelyik nyilatkozatban. brüsszel eu/nato központja volt a háborúig. ebben a sorrendben. az eu volt előtérben, a nato a háttérben. a brüsszelben jelen levő amerikaiak elsődlegesen nem a soros alapítvány, még csak nem is az amerikai demokrata párt, hanem a nato emberei. jelenleg brüsszel nato/eu központ. a szankciók a nato sugallta eu szankciók. nem soros, nem a demokrata párt, hanem a nato. és a nyilvánosságban őket pocskondiázza orbán. úgy, hogy a háttérben minden megígér. és vagy teljesít, vagy nem teljesít. és oroszországot folyamatosan védelmezik. orbán is, szijjártó nap mint nap. szinte minden nyilatkozatban. ezt szinte minden politikus orosz propagandának tartja.

magyarország nato tagként semleges politikát is folytathatott volna.

Sorállományú előfelvételis 2023.09.19. 12:56:54

@G. Nagy László: " Nem a nemzetközi környezet vált fenyegetővé rájuk nézvést, hanem csak szimplán feladták korábbi elveiket, álláspontjukat."

Ez baromság. Ha a ruszkik megtámadják a finneket, az érinti a svédeket.
Olvasgassál már!
www.valaszonline.hu/2023/02/06/ismetli-magat-a-tortenelem-finn-orosz-haboru-ukrajnai-agresszio/
Még a magyarok is segítették ekkor a finneket.

Sorállományú előfelvételis 2023.09.19. 13:00:50

@G. Nagy László: Annyira fogalmad nincs a történelemről hogy az elképesztő.
A svédeknek már vol gondjuk az oroszokkal. Ahogy minden szomszédjának az orosz/szovjet birodalommal. Nincs olyan szomszédos ország amelyet ne támadott volna meg. Talán csak az USA-t nem.

hu.wikipedia.org/wiki/Finn_h%C3%A1bor%C3%BA
Az oroszban csak akkor bízhatsz meg, ha már el is van temetve.

Sorállományú előfelvételis 2023.09.19. 13:01:35

@G. Nagy László: Pont ugyanúgy ahogy burcát nem engedheted be egy óvodába.

alöksz róz 2023.09.19. 22:11:29

@IdomitottFoka: talán először neked kéne megpróbálnod igazolnod az állításodat.
de megértem hogy menekülsz, hiszen az egy kicsit nehezebb dió, mint a levegőbe beszélni...
(én elég könnyen meg tudom mutatni példákkal, hogy tetszőleges a, b, c országokra nem igaz, de ezzel tisztában vagy te is)

"ódehogynem, ha van hiteled, akkor hitelesen állíthatsz vmit" - na és mennyire találod hitelesnek azt az állítást, hogy az oroszok meg akarják támadni a svédeket

IdomitottFoka 2023.09.20. 09:23:30

@alöksz róz: "na és mennyire találod hitelesnek azt az állítást, hogy az oroszok meg akarják támadni a svédeket"

nemcsak a svédeket, az egész nyugatot a szuperfegyverek és az atomkuffer emlegetésével akarták sakkban tartani. ezt azért ne akarjuk már úgy beállítani h azt állították h nem akarnak támadni, függetlenül attól h mennyire reális a szcenárió.

"talán először neked kéne megpróbálnod igazolnod az állításodat."

leírtam ám, igaz a poszternek volt címezve, de..., öö, nos, olvass!

Bayaz 2023.09.20. 12:26:51

@IdomitottFoka: Szóval akkor nem reális. A svédek nem azért csatlakoznak a NATO-hoz, mert valóban szükségük van rá.

Ettől függetlenül a magyar blokkolásnak nem látom sok értelmét, fölösleges sérelmi politikának tűnik.

IdomitottFoka 2023.09.20. 12:36:15

@Bayaz: Amikor a svédek a felvételüket kérték, még egyáltalán nem látszott ennyire az oroszok inkompetenciája, még az oroszoknak se. A szándék meg nem hiányzott.

G. Nagy László 2023.09.20. 13:07:56

@IdomitottFoka:

"az egész nyugatot a szuperfegyverek és az atomkuffer emlegetésével akarták sakkban tartani."

Az atomfegyverek évtizedeken át a béke zálogát jelentették. Azt az állapotot konzerválták, hogy az idióta nagyhatalmak közül egyik sem támadja a másikat, vagy annak érdekszféráját, mert mindenki tudja: ha az atom előkerül, úgy vége az emberiségnek. Hitem szerint - akármilyen szürreális, beteg korban is élünk -, még nem ment el mindenkinek az esze. Az atomfegyverekkel való fenyegetőzés marad puszta fenyegetőzés (feltéve, ha nem taposnak nagyobbat a medve lábára, mint eddig tették.).

Nincs értelme tehát az atomot emlegetni, vagy azért, mert nem kerül bevetésre, vagy azért, mert igen, és akkor nincs miről beszélni tovább. Itt a hagyományos harcászat a kérdés, s e téren Svédország aligha fenyegetett.

IdomitottFoka 2023.09.20. 13:23:09

@G. Nagy László: Ugyan mással kapcsolatban írtam, de utólag mindenki okos. Igen, azóta kiderült h a vöröshadseregnek mégsincs akkora farka, de amikor a NATO-ba jelentkezés történt, ezzel még az oroszok se nagyon voltak tisztában. És a taktikai atomfegyver bevetésről sokáig susmorogtak (függetlenül attól h ez nemigen értelmezhető), tehát nemigen lehet arról beszélni h az oroszok kifejezetten biztosítottak volna bárkit arról h nem fogják megtámadni, inkább arról toporzékoltak h van oka mindenkinek félni. Úh mindenki úgy reagált ahogy, Svédország közel van az oroszokhoz, úh nyilván idegesebben mint mondjuk Chile.

alöksz róz 2023.09.20. 23:42:33

@IdomitottFoka: "leírtam ám" - és melyik hsz-t szántad annak? :D

"nemcsak a svédeket, az egész nyugatot a szuperfegyverek és az atomkuffer emlegetésével akarták sakkban tartani" - ez volt a kérdés?
"ezt azért ne akarjuk már úgy beállítani h azt állították h nem akarnak támadni" - nem is akartuk úgy beállítani. az volt a kérdés mit állítottak az oroszok?

alöksz róz 2023.09.20. 23:56:53

@G. Nagy László: "Itt a hagyományos harcászat a kérdés, s e téren Svédország aligha fenyegetett." - na de nem állították ezt hitelesen az oroszok, hát nem érted? :D

alöksz róz 2023.09.21. 00:29:35

@IdomitottFoka: "tehát nemigen lehet arról beszélni h az oroszok kifejezetten biztosítottak volna bárkit arról h nem fogják megtámadni" - ha pedig kifejezetten biztosítottak volna mindenkit, akkor meg nem lett volna hiteles.
tényleg zseniális a ballib logika :-)

IdomitottFoka 2023.09.21. 09:34:01

@alöksz róz: ha vki csak egy hitelezőjének kezd el nem törleszteni, az a többi hitelezőjét is fel bassza. ha vki megtámadja az egyik szomszédját, a többi is készültségbe helyezi magát. lehet h a svédek magukban is visszavernék a ruszkikat, de nyilván jobb nekik ha a többi szomszédja is jönne seggberúgni.

"a pedig kifejezetten biztosítottak volna mindenkit, akkor meg nem lett volna hiteles."

a 22-es csapdája abszurd dolog, de attól még valós.

"ényleg zseniális a ballib logika"

az ilyen ócska személyeskedések már kikúrt fárasztóak. ha nincs más, akkor jön a hazucc, ballib, gyurcsány. nem engem alázol.

Billy Hill 2023.09.21. 13:55:34

Legyen végre svéd NATO tagság! És akkor lehet büntetlenül Gripen-t venni (30 éves F16-os helyett), mert hiszen NATO tag szövetségestől lesz a vásárlás. ;-)

alöksz róz 2023.09.21. 18:58:01

@IdomitottFoka: mégis mit vártál, nekiálltál rizsázni és a levegőbe beszélni
ráadásul logika nélkül

IdomitottFoka 2023.09.21. 23:27:58

@alöksz róz: akart a fene tőled bármit, nem is hozzád szóltam.
süti beállítások módosítása