téveszmék

téveszmék

"A cél szentesíti az eszközt"

2017. december 07. - G. Nagy László

image-1.jpg

 

Aki nem aludta végig az iskolai történelemórákat, az pontosan tudja, mennyi vér folyt e közmondás jegyében a mögöttünk hagyott évszázadok során. Amikor egy vallási vagy világi ideológiát olyan fontosnak érzünk, hogy hajlandóak vagyunk érte beáldozni az emberi szabadságot, vagy akár az életet is (többnyire persze másokét), az nyilvánvalóan mindig tragédiát jelent, vagy ahhoz vezet. Egészen elképesztő, hogy mennyire nem tanulunk a saját történeteinkből. Tényleg mindig olyanok formálják a közbeszédet, akikre semmi sem ragadt az iskolásévek során?

 

A fenti plakát a melegeket (leszbikusokat, biszexuálisokat stb.) védő Háttér Társaságé, s manapság az egyetemi faliújságokat díszíti. Őszintén hiszem, hogy a céllal - senkit ne érjen bántódás a szexuális hovatartozása miatt - a társadalom nagy többsége egyetért. Az eszköz azonban vérlázító és megengedhetetlen. A Rákosi-időket idéző propaganda - jelentsük fel egymást! - nem csupán ízléstelen, nem csupán mélyen etikátlan, de totál értelmetlen is. Akit fizikailag bántalmaznak a mássága (vagy bármi egyéb miatt), annak elemi joga, hogy megvédje magát, vagy a rendőrséghez forduljon. Minden más csak szimpla hangulatkeltés, semmi több. Ez a fajta attitűd és kommunikáció abszolút átzuhanás a ló túloldalára. Nem tűnik igazán sportszerűnek, sem pedig hatékonynak, amikor az emberi szabadságot hirdetve épp másokat igyekszünk megfosztani a személyes szabadságuktól.

 

A tudóstársadalom jelentős szegmense évtizedek óta próbál pontot tenni annak a vitának a végére, hogy a homoszexualitás genetikusan determinált, avagy tanult, felvett magatartásforma. Az érintettek az első verzióért szorítanak, a vallási fanatikusok és egyéb homofóbok az utóbbinak. (Meglehetősen zsenáns volna, hogyha kiderülne: az, amit mindig is bűnnek tartottak, valójában teljes egészében a Teremtő műve...) Az elmúlt évek során számos kutatócsoport publikált részeredményeket, többségük az X kromoszómán vélte felfedezni a homoszexualitásért felelős gént, vagy géncsoportot, a pontos azonosítás azonban még a mai napig várat magára. Azzal együtt, hogy ez egy roppant izgalmas kérdés, egy szabad társadalomban gyakorlatilag semmi jelentősége sincsen. Mindenki azt kezd a saját testével, amit csak szeretne, függetlenül attól, hogy szexuális magatartása genetikus kényszerpályán mozog, vagy saját, kalandvágyó döntése szerint tér a hagyományostól eltérő utakra. És ugyanígy: mindenkinek elemi joga, hogy a másik szexuális viselkedése kapcsán azt érez, azt gondol és azt mond, amit csak akar. Mélyen erkölcstelen az a társadalom, amely tiltja, üldözi, bünteti a heteroszexuálistól eltérő magatartásformákat, s ugyanígy mélyen erkölcstelen az is, amely korlátozni kívánja a vélemény szabadságát. A legtöbben egy békés és elfogadó világot építenénk magunk köré, ám ennek sosem lehet eszköze a tiltás, a korlátozás.

 

 A Háttér Társaság plakátjának etikátlansága nem merül ki az ávós besúgórendszer felélesztésének szándékában. Létezik egy mélyebb és még pusztítóbb eleme is. Orwelli szintű az az agymosás, amit az egymástól tökéletesen különböző súlyú jelenségek totális összemosásával igyekszik elérni. Bűncselekmény, pletyka, kiközösítés, erőszak... Mi közük ezeknek egymáshoz? Mit szólnánk ehhez: almalopás, anyagyilkosság, sebességtúllépés, robbantásos terrorcselekmény...? (Nem csoda, hogy manapság oly sokan összekeverik a zaklatást a nemi erőszakkal. Ezen a plakáton - valószínűleg szándékosan - egymás mellé került a két szó.) Ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

  1. VALÓDI BŰNÖK - fenyegetés, megfélemlítés, zsarolás, bántalmazás, fizikai erőszak. Ezek mind büntethető és büntetendő kategóriák, hiszen a másik ember szabadságát korlátozzák. Kikényszeríthető, hogy az ilyen magatartásformákat mindenki messze elkerülje.
  2. NEGATÍV MEGNYILVÁNULÁSOK, DE NEM BŰNÖK - gyalázkodás, kirekesztés, uszítás, gyűlölet-beszéd, előítélet, sztereotípia, hátrányos megkülönböztetés, diszkrimináció, kiközösítés, zaklatás, gyűlöletkeltés, megszégyenítés, megalázás. Egészen nyilvánvaló, hogy gyerekeinket a nyitott gondolkodásra, az elfogadásra, és a szeretetre neveljük. Ám az is nyilvánvaló, hogy nem büntethetünk meg senkit azért, ami a fejében történik. Egyszerűen nem lehet erőszakkal megszüntetni az előítéleteket, vagy az egyéb rossz beidegződéseket. Arra sem lehet rávenni senkit, hogy az idejét olyan emberrel töltse akit nem kedvel, így a kiközösítés, kirekesztés - bármilyen fájdalmas is a szenvedő alanynak - ugyancsak nem szüntethető meg rendeleti úton.
  3. SEMLEGES KIFEJEZÉSEK - pletyka, beszólás, elbocsátás, elutasítás. Ezek mind az élet velejárói, önmagukban abszolút neutrális szavak. Mind lehet aljas és életmentő is. Valószínűleg volt még hely a lapon, és a bölcs propagandagyárosok nem akartak szellős plakátot...

 

Ismerek néhány meleg srácot. Őszintén állítom, hogy egytől-egyik nagyon király arcok. Mindig mosolyognak, mindig barátságosak. Permanens kedvességük arról árulkodik, hogy ők - szemben a papíron őket védő Háttér Társasággal és megannyi erőszakos szervezettel - pontosan megértették, hogy mitől működik jól egy társadalom. Ők tudják, hogy ÉRTÉKET KELL ADNI a világnak ahhoz, hogy bárkit elfogadjanak. Aki egy olyan kisebbség tagja, amelyet sokáig támadtak és üldöztek, annak a felelőssége sokszoros. Egy meleg a munkahelyén, a lakóközösségében, vagy a hentesnél sorba állva sem csupán önmagát képviseli, de személyes viselkedésével a homoszexuálisok általános megítélését is formálja. Piszok jó látni, hogy ez egyéni szinten milyen profin és felelősségteljesen működik, és mélyen elszomorító, hogy az érintett szervezetek újra és újra a régi, pusztító kottából játszanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr513451845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2017.12.07. 18:25:21

Ez valóban gáz. Mintha háború lenne, ahol a felek egyre aljasabb fegyverekkel lőnek vissza egymásra. A gyökérokok még csak megérintve sincsenek, csak egyre brutálisabb adok kapok. A tolerancia, amire ebben az esetben szükség lenne, csak békeidőben fejleszthető. Neveléssel, felvilágosítással. Ez a példa itt olyasmi, mintha agressziót próbálnánk elfojtással, frusztrációval kezelni. Az alkalmazott eszközök bemocskolják, hiteltelenné tehetik az alkalmazóikat. Ahogy történt például a történelmi egyhzainkkal, melyek véleményem szerint nek külső bomlasztás, hanem pont a címben említett téveszme miatt rohadtak jelenlegi állapotukba.

MDavid89 · http://hetnapeden.blog.hu/ 2017.12.08. 16:36:27

Jaja, ez így nagyon kontraproduktív.

D. B. Cooper 2017.12.08. 18:43:15

Én hallottam kedves cuki melegeket akik ezt emlegették.

''A heteronormativitás káros lehet aMagyar társadalomra.''

Régen Hitler a zsidókrol állította ugyanezt.

Nils. H 2017.12.08. 19:48:14

Jézusom, de ostoba poszt.

Az uszítás és a zaklatás a btk-ban is benne van.
Javaslom a listát átgondolni... Ne lenne bűn mondjuk a nyilvános megszégyenítés?
A diszkrimináció tilalma, az egyenlő bánásmód törvény az smafu? Mindegy, vállvonás, ez az élet velejárója? Ne szórakozzunk már. Az elbocsátás is smafu, semleges? Ha egy védett tulajdonság miatt történik? Normális, semleges az élet velejárója? Hát egy szart. Pont annyira lenne semleges és az élet velejárója, mint ha mondjuk a posztolót a blogja, véleményei miatt rúgnák ki... Mit olyan nehéz ezen felfogni?

A Háttér reklámozza, hogy JOGSEGÉLY-SZOLGÁLATA van. Ez lenne a rákosista propaganda?
És milyen ló két oldala van itt? Az egyik oldalon vannak alapvető jogok, és a túloldalon pedig túlzottan védjük őket? Vagy mi?

Jelentsük fel egymást az értelmetlen és megengedhetetlen, de két sorral lejjebb már mindnekinek alapvető joga, hogy rendőrséghez forduljon.
AKKOR MOST MELYIK?

Guess what, a jogi képviselőhöz való jog is alapjog.

A HTM nem neveket gyűjt zaklatókról, hanem szeretne minnél több esetről tudni, illetve jogsegélyt nyújt azoknak, akik feljelentést tesznek. Mi a probléma? Hogy ráírták egy plakátra, hogy zaklatás meg erőszak?

"Nem tűnik igazán sportszerűnek, sem pedig hatékonynak, amikor az emberi szabadságot hirdetve épp másokat igyekszünk megfosztani a személyes szabadságuktól."
Kit fosztana meg a háttér a személyes szabadságától? Kit? És ez miből derült ki a posztoló számára?

Mit mondhatnék... Tényleg mindig olyanok írnak blogot, akikre semmi sem ragadt az iskolásévek során?
Rákosista propaganda a jogsegélyszolgálat hirdetése... Hogy sikerült ekkora marhaságot kitalálni?

Nils. H 2017.12.08. 19:55:06

@D. B. Cooper: a heteronormativitás azt jelenti, hogy a hetero irányultságtól eltérőt nemnormálisnak, betegesnek, deviánsnak bélyegezzük. Azt jelenti, hogy minden más elfogadhatatlan. Az ilyesfajta megbélyegzés minden társadalomra káros.
Ha van az embernek szövegértési képessége, akkor máris nem lesz muszáj értelmetlenül Hitlert emlegetnie....

gyedmaróz 2017.12.08. 20:50:01

Mondjuk hogy én homofób vagyok, mert úgy születtem.
Ezt leplezhetem, letagadhatom, de akkor is.
Most akkor szúrjam tökön magam?

csakférfi 2017.12.08. 20:58:40

Jó a kérdés.
Egyetértek a poszttal.
Nem kell hirdetni a "besúgást".
Ez kb. a rákosi-korszak vagy a gestapo módszere.
Pl. az hogy valaki "homofób" nem bűncselekmény önmagában.
Egyéni beállítottság.
Ilyen értelemben ha egy nő dühből lebuziz egy férfit kettejük közötti konfliktus miatt.....
jelentük fel?
Mekkora marhaság!
:)

csakférfi 2017.12.08. 21:04:23

@Nils. H:
A sikkasztó is eltér a normálistól.
Meg a pedofil.
Meg a gyilkos.
Megaz "anyját verő.
Meg a férjét nyilvánosan szidalmazó.
Meg a .....stb.
Tehát van normalitás.
Ettől el lehet térni.
Csak az megkülönböztet
Márpedig a "demokrácia" egyik alapelve az egyenlőség.
Legyen mindenki egyenlő!
:)

Walahol 2017.12.08. 21:18:27

Szerintem:
1) A nemi identitása mindenkinek magánügye, aki ebből közügyet csinál, az viselje el azt, ami ezzel jár.
2) A tolerancia nem olyan dolog, amit ki lehet követelni, sőt, elsősorban egy kisebbségben lévőnek kell toleránsnak lennie a társadalmi normák felé. Például, ha valaki rövidlátó, nem fog 2 méter átmérőjű kresztáblákat követelni, hogy lássa, hanem vesz szemüveget. Csak magunkat vagyunk képesek megváltoztatni, nem a világot.
3) Amit ezek a szervezetek művelnek, az politikai propaganda és egy kisebbségi álláspont (az övék), amit egyetemleges igazságként állítanak be, pedig nem az. Amit toleranciaként hirdetnek, az tulajdonképpen agresszió, fenyegetés és cenzúra.
4) Az emberek fenyegetése nem toleranciát okoz, hanem gyűlöletet, ellenszenvet amitől nagyszerűen lehet áldozattá válni és sírni, hogy bántanak.
5) Ezzel együtt valakit a nemi irányultsága miatt (vagy, bármi miatt) inzultálni nem szép dolog.

Tisztességes Természettudomány 2017.12.08. 21:19:58

A homoszexuálisok provokálnak, majd amikor a társadalom ellenáll, akkor házmesterkedésre buzdítanak, és jogi eszközökkel akarják ellehetetleníteni az ellenvéleményeket. Igazi orwelli kultúrát épít az LMBTXYZW klub

G. Nagy László 2017.12.08. 21:36:57

@Nils. H: Örülök, hogy tökéletesen elégedett vagy a magyar jogrendszerrel, azért engedd meg, hogy én valamivel kritikusabb legyek. Csupán két példa: Holokauszt-tagadás és gyűlöletbeszéd. Mindkettő büntethető. Aki tagadja a náci bűnöket, az egy retardált barom. Az sem vitás, hogy gyűlöletbeszéd minden formája kerülendő. Viszont ha ezeket büntetjük, úgy egy sokkal magasabb szintű szabadságjogot, a szólásszabadságot korlátozzuk, s ezzel egy immorális világot kezdünk felépíteni. Megértem a mimózák fájdalmát, de a határt egy erkölcsös, szabadságpárti világban a fizikai agressziónál kell meghúzni. Addig pedig vagy tűrni kell, vagy odébb sétálni.

Diszkrimináció: a legalapvetőbb emberi jogod. Ha van egy kocsmád, egy boltod, egy szállodád, egy szabad világban BÁRKITŐL megtagadhatod, hogy kiszolgáld. Akár azért, mert meleg, akár azért, mert hetero. Vagy mert szőke. Tudom, hogy neked fura ez a gondolkodásmód, de ez maga a szabadság. Az elbocsátással ugyanez a helyzet: egy hülye, képmutató világot építünk, amikor a munkaviszony felbontásának indoklásaként valami semleges, munkajogilag támadhatatlan maszlagot írunk. Egy szabad világban meg sem kell indokolni az elbocsátást.

Nyilván úgy kéne élnünk, hogy nem gyűlölködünk, hogy nem vagyunk kirekesztők és még véletlenül sem szégyenítünk meg senkit. De ez legyen az EGYÉN SAJÁT döntése és ne egy kikényszerített magatartásforma.

Tudom, hogy baloldali gondolkodásmód könnyen lemond a szabadságról. De mi, liberális beállítottságúak ezt a legfőbb értékként kezeljük.

aeidennis 2017.12.08. 23:11:45

@Walahol: 5. Apróbetűs lábjegyzet: kivétel, ha pedofil, vagy vérfertőző. (De hát ez is lehet genetika és akkor a poszt logikája szerint el kell fogadni, hogy ez is a Teremtő műve.)

Nils. H 2017.12.08. 23:31:06

@G. Nagy László: én a gyűlöletbeszéd-korlátozással nem is értek egyet, de a diszkrimináció-mentesség az bizony a liberális világ sajátja.

"ha van egy kocsmád, boltod..."
Ha ezt el is fogadjuk, itt egy egyetemi hirdetőtábláról van szó, gondolom nem magánegyetem.
Ott talán kellenének közös normák. Vagy az egyetem a "többségé"? Ugyanmár.

G. Nagy László 2017.12.09. 08:47:20

@Nils. H: Tekintve, hogy a magántulajdon korlátozás nélküli szabadsága és a diszkrimináció tiltása üti egymást, így a klasszikus liberális gondolkodás az előbbi mellett kötelezi el magát. Ne tévesszen meg az, hogy Európában hány marxista szélhámos nevezi magát liberálisnak. Gondolkodásmódjuk attól még marxista marad.

Abban tökéletesen igazad van, és a liberális filozófia is ezt vallja, hogy minden ember törvény előtt egyenlő. Ez azt jelenti, hogy a köztulajdon kapcsán is ugyanolyan jogok illetik meg. Botrányos lenne, ha egy állami egyetem azért nem venne fel valakit, mert meleg . Hála az Égnek, nem ilyen időket élünk. Ahogy írod is, egy magánegyetem - egy szabad világban - megtehetné. Sajnos azonban nem ilyen időket élünk. Ha Nyugat-Európában egy munkahelyen bárkinek csak kicsúszik a száján, hogy "hülye magyar", "hülye lengyel", hülye brazil", hülye meleg" stb, már repül is. A fenti plakát ebből a kultúrából építkezik. Csupán ismétlem a posztban már leírtakat: ez etikátlan (mert a szólásszabadságot sérti) és kontraproduktív (mert a gyűlöletet csak növeli a mássággal szemben).

Egyébiránt kíváncsi volnék, tudsz-e olyan esetet mondani, ami nem rendőrségi ügy, nem is szimpla mimózáskodás, viszont a Háttér Társaság pozitívan tehet valamit egy ilyen bejelentés után. Én el sem tudok képzelni ilyen esetet.

G. Nagy László 2017.12.09. 08:59:20

@aeidennis: Valamit nagyon benéztél. A posztnak nincs ilyen logikája.

A poszt arról szól, hogy a FELNŐTT emberek korlátlan urai a saját testüknek és a saját szavaiknak. Értelemszerűen a pedofília nem megengedett, függetlenül attól, hogy van-e genetikailag kódolt ilyen irányú hajlam.

A vérfertőzés más eset. Az olyan, mint az öngyilkosság, vagy a drogtúladagolás: szimpla emberi hülyeség. Ha a felnőttkorú testvérpár, Jancsi és Juliska a hétmilliárdos kínálatból nem lát vonzóbbat a saját húgánál/bátyjánál, az annyira beteg, hogy úgysem tudsz tenni ellene semmit. A civilizált világ két eszközzel él: felvilágosítás (hülye gyereked fog születni), valamint a házasságkötés tiltása. Nincs egyéb eszköz és nem is kell.

Bolshevik 2017.12.09. 09:17:03

@Nils. H: "a heteronormativitás azt jelenti, hogy a hetero irányultságtól eltérőt nemnormálisnak, betegesnek, deviánsnak bélyegezzük. Azt jelenti, hogy minden más elfogadhatatlan."

Nem, nem azt jelenti. Könnyen beláthatjuk, a mogyoróallergia nem "normális", ettől még senki nem kezd hitleri ámokfutásba közöttük.

aeidennis 2017.12.09. 22:11:34

@G. Nagy László: Definiálnád a felnőtt fogalmát?
Másodsorban, ha jól értem te most felnőtt embereket ítélsz el a szexuális irányultságuk miatt? Incesztofób vagy. Jelentenem kell a háttérhatalomtársaságnál! :)

csakférfi 2017.12.10. 07:10:15

@aeidennis:
Az "élet" szempontjáből az a felnőtt ember aki saját akaratából utódja születik és gondozza...kvázi felneveli.
A társadalmi meghatározás az ettől homlokegyenest eltér.
Az "életet" nem érdekli a kor....rang...bőrszín...sexuális beállítottság...vagyoni helyzet....vallás avagy politikai hovatartozás.
Az hogy a törvényeink a természetestől fényévekre van......szüli ezeket a anomáliákat.
Azaz marhaságokat.
Hja......civilizáció
Az is csak egy vallás és hit.
:) :)

Reactor 2023.08.18. 20:41:34

Attól függ, mi a cél. Több-kevesebb mészárlás a jó ügyhöz is hozzátartozik, sajnos a világ problémái többnyire nem steril is nett dolgok - lehet ezen méltatlankodni, de ettől a tény még tény marad. Nem lehet mindent szép szóval, mézeskaláccsal megoldani.
Kérdés: a cél nem teljesítése nagyobb okozott kárt okozna-e? Mert ha igen, akkor bizony a cél szentesíti az eszközt. Ha még időben lezavarsz két jókora maflást a gyerekednek, ha ellopja a pajtása Balaton szeletét, lehet hogy később nem fog kettőtől nyolc évet kapni besurranásos lopásért...
süti beállítások módosítása