téveszmék

téveszmék

"Falun volna jó"

2018. október 31. - G. Nagy László

faluban.jpg

 

A népi-urbánus egymásnak feszülés immáron évszázados múltra tekint vissza. E két világ közt számos ideológiai, filozófiai, értékrendbeli eltérést érzékelünk. Itt ütközik össze legnyilvánvalóbb módon a közösségi és az individualista szemlélet; illetve a konzervatív és liberális világlátás. Amiről mindeközben a legritkábban beszélünk, az a kérdés - mára már szinte marginálissá vált - földrajzi dimenziója; az a brutális szakadék, amely a falusi és városi létforma közt húzódik. Vajon hol jobb az élet? Vajon melyik a 21. századi ember optimális élettere?

 

A technológiai fejlődés egy sor döntést meghoz helyettünk. A középkorban - amikor a népesség túlnyomó többsége még a mezőgazdasági szektorban húzta az igát - értelemszerűen a vidéki létforma volt a meghatározó. Jóllehet az ipari forradalom mindent fenekestül felforgatott, ezzel együtt is még sokáig a falusi romantika dominált. A legjelentősebb változást a legutóbbi évtizedek hozták. Még 1950-ben is a világ lakosságának mindössze 30%-a mondhatta magát városlakónak, mára ez az arány 53%-ra emelkedett, Magyarországon pedig megközelíti a 70%-ot. A vidék, az elmaradt térségek fejlesztése nem csupán hazai politikai törekvés, de az Európai Uniót ugyanúgy jellemzi, ám még így sem valószínű, hogy trend megfordulna. Amíg a városi bérek magasabbak a falusi fizetéseknél, addig a hűvös piaci racionalitás - a szülőföld minden valós és képzelt bája ellenére - a nagyobb települések felé fogja terelni a fiatalokat. A falvak elnéptelenedésének csupán két működőképes ellenszere ismert: a városiasodás illetve az idegenforgalom fejlesztése. Minden egyéb puszta szélmalomharc.

 

A vidéki létforma előnyeit jól ismerjük: természetközeliség, jó levegő, csend és nyugalom. A hátrányai pont ugyanezek. Amikor minden harmadik európai allergiás, már korántsem egyértelmű, hogy a jó levegőn a városon kívülit értjük. Az egyik legdurvábban allergizáló gyomnövény, a parlagfű pollenkoncentrációja például fő szezonban is egészen elviselhető Budapesten, miközben egy-egy Tisza-parti éjszaka során majd megfulladunk. A csend és nyugalom vonzó lehet egy túlpörgött, stresszes szervezet számára, mondjuk két-három napig. Idővel azonban az ingerszegény környezet nem pihentetően hat, sokkal inkább siváran. Ha kultúrára, szórakozásra, éjszakai életre szomjazunk, úgy ezt az igényünket kizárólag a nagyvárosi környezet lesz képes kielégíteni. Még egy Eger szintű városban is totál reménytelen a helyzetünk, ha bármiféle pörgésre vágynánk egy bágyadt kedd estén, tíz óra után. Gondolhatnánk, hogy legalább az egészséges táplálkozás feltételei adottak vidéken, hiszen helyben a friss zöldség, gyümölcs, tojás, baromfi. A valóság az, hogy a nagyvárosok sokkal szélesebb kínálatot nyújtanak még az élelmiszerek frontján is. Ha pedig történetesen vitaminra, proteinre, táplálék-kiegészítőre volna szükségünk, úgy bármely közepes méretű plázában legalább három ilyen üzletet fogunk találni, ezzel szemben egy átlagos község még egy szolid gyógynövényboltot sem lesz képes eltartani. Másutt már írtam: ha cukormentes üdítőt szeretnénk - melyek forgalma nagyvárosi környezetben meredeken emelkedik -, falusi üzletekben aligha találunk ilyet. Mindenkinek, aki a vidéki létforma egészséges volta mellett érvelne, azt javaslom, keressen fel pár kelet-magyarországi, elsősorban helyiek által látogatott strandot, s találjon olyan felnőtteket, akik nincsenek kifejezetten elhízva. Szinte reménytelen küldetés. A KSH adatai különösen beszédesek: a várható élettartam messze Budapesten a legmagasabb az egész országban, mind a férfiak, mind a nők körében.

 

Volt idő, amikor a városi elidegenedés abszolút slágertémának számított, különösen az irodalmi művekben és a country nótákban. Az alapsztori adott: a vidéki fiatal a városba kerül, ahol teljesen elveszettnek érzi magát. A községben, ahol felnőtt, mindenki mindenkit ismert, mindenki mindenkinek köszönt, s rendszerint váltottak is pár jó szót egymással. A metropolisz forgatagában aztán nyoma sincs ennek a békés, családias légkörnek. A falusi idill képéhez a hagyományőrzésen túl a nyitottság, az elfogadás és az együttműködés társul, míg a város rideg, versengő és ellenséges. Ahogy a Bojtorján együttes is megénekli: "Vigyázz jól, mert a város hideg, büszke és irigy. Eddig gond nélkül éltél, de már nem lesz mindig így." A kutatások mindazonáltal nem erősítik meg ezt a széles körben elterjedt képet. Az MTA Szociológiai Intézetének 2016-os felmérése szerint nem a város az elidegenedés terepe, hanem éppen a falvakban jelentkezik a kitaszítottság érzete. A versengést és az ellenségeskedést is sokkal inkább a vidéken élők tartják jellemzőnek. Az feltehetően igaz, hogy faluhelyen az emberek jobban odafigyelnek egymásra, azonban ez a figyelem a legtöbb esetben inkább teher, mint segítség. A városba költözés sokak számára valódi felszabadulás lehet; itt aztán magasról tehetünk rá, mit gondol a szomszéd. Az evolúciós pszichológiával foglalkozók gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy az ősi közösségek kicsik és elszigeteltek voltak, létszámuk 120-150 fő közt mozoghatott. Sokan ebből azt a hibás következtetést vonják le, hogy ma is ez jelentené az optimális településméretet. Robin Dunbar, az ismert angol antropológus szoros összefüggést talált az emlősök agymérete és társadalmi csoportmérete között, ez alapján az emberek hozzávetőlegesen 150 fővel képesek kényelmes és közvetlen kapcsolatot fenntartani. Azonban ahogyan az ősi klánok mérete, úgy a Dunbar-szám sem jelent semmi olyat, hogy a kisközségek jelentenék az ideális életteret, vagy hogy a nagyvárosokban nem lehetne kielégítő közösségi életet folytatni. Valójában a falusias életmódnak sem kell búcsút inteni még a metropoliszokban sem, elég csak a kertvárosi negyedekre gondolnunk.

 

Amikor igazán jó minőségű, 21. századi életről beszélünk, a legtöbben nem kívánunk lemondani a városi létezés előnyeiről: a karrier, a szórakozás és a kultúrafogyasztás ezernyi lehetőségéről. Ahhoz azonban, hogy mindez ne jelentsen betondzsungelt, zsúfoltságot, dugókat és szmogot, sokkal inkább emberi léptékű, élhető és inspiratív környezetet - vagyis hogy mindazt, amit a vidéki atmoszférában értékesnek találtunk, ide is átmentsük - van még teendő bőven. Ha Puzsér Róbert Sétáló Budapest programja egy ilyen jövőképet ígér, az számomra mindenképpen vonzó és támogatható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014321987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.11.01. 08:12:31

@midnightcoder2:
Nem tudom miért élsz még Budapesten, ha ennyire gyűlölöd. A neved alapján programozó lehetsz, és mivel sok éve osztod az észt blog.hu-n, feltehetőleg sok éve dolgozol is, találhatnál opyan melót, amit távmunkában is lehet végezni.

Egyébként ahol én korábban éltem, vidéki városokban, ott is hatalmas öntudattal szaratták össze a kutyáikkal a városi közparkokat és az utcákat a kutyatartók. Falvakban meg a neveletlen kutya + hiányos kerítés kombó a gyakori. A kutyatartás kultúrája ma Magyarországon a béka segge alatt van, az úgynevezett "állatvédők" meg ezen nem javítanak, hanem igyekeznek még lejjeb húzni.

Ami a szemétégetést illeti, ebből a szempontból nem a falu vs. város, hanem a társasház vs. családi háza övezet játszik. Télen egyébként azok a falvak szokták a szálló por rekordot megdönteni amelyeknek olyan az elhelyezkedésük, jellemzően völgyben fekszenek, és sokszor napokig megül a füst. Főleg Észak-Magyarországon sok az ilyen település.

inebhedj - szerintem 2018.11.01. 08:14:49

@Tiktak58: +1

uszkve 10 éves falusi, és 25 éves (több) vidéki városban szerzett tapasztalattal a birtokomban, abszolút egyetértek.

Boar. 2018.11.01. 08:25:24

@G. Nagy László: Nagyon egyszerű. Neked nem való a falusi élet. Nem ad semmi olyat, aminek befogadó közege lennél. Maradj is a városban mert ha falura költöznél, megmérgeznéd a környezeted.
Innen nézve borzasztó erőltetettnek, izzadtságszagúnak tűnik az "érvelésed" a városi lét mellett. Ennél csak akkor nagyobb a baj, ha komolyan is gondoltad amit leírtál...

Nancsibacsi 2018.11.01. 08:26:49

@Zabalint: "Ezt nagyon rossz kombó, a legtöbben meg is bánják mert túlzottan a nyaralóhoz vannak kötve szabadidejükben, kevésbé mehetnek ide-oda, meg munka is va a nyaraló körül. "
Vannak akik decemberben mikor megvan a jövő évi munkaügyi naptár már foglalják a fapados jegyeket a 4 napos hétvégékre, meg vannak akik szeretnek a saját ágyukban aludni, és sose mennek 1 napnál messzebbre. Egy nyaralóban pont annyi munka van, amennyit csinálsz: ha bevágod fűvel, és kiraksz egy robotot nyírni, akkor a kert pipálva. A házon meg ha kész van nem lesz évi 1-2 napnál több karbantartani való, amit ha nem akarsz megcsinálni, megcsináltatsz valakivel. Vannak erre cégek a nyaraló övezetekben, akik elvégzik a karbantartást, és neked csak az a dolgod, hogy beleülj a készbe. Szóval az, hogy "odaköt" az döntés kérdése: ha akarod odaköt - mert mondjuk veteményest csinálsz -, ha akarod meg nem köt oda. De az simán tény, hogy akinek nyaralója van, nem fog annyit utazgatni, ÖNÁLLÓ DÖNTÉSÉBŐL. Nem azért mert ideje nincs rá, vagy pénze - valószínűleg mindkettő sokkal több van mint a vándormadaraknak -, hanem azért mert nem izgul erre.

"Nos, vidéken nagyrészt csak az előbbi van, viszont mióta elkezdtem Budapesten színházba járni, sokkal inkabb utóbbit igénylem."
Nézd meg a jegyeladásokat: nem vagy egy reprezentatív minta :-) Az emberek nagyrészt pont lesz.rják a művészmozikat/filmeket, és színházba se járnak. A cikk szerzője is arra izgul, hogy kedden este 10-kor legyen valami pörgés - ez egy rétegigény, és ehhez bizony kell a milliós város, lehetőleg állandóan száz ezres nagyságrendű turistával/folyamatosan bulizós egyetemistával. De ez rétegigény, és mondjuk 30 éves korára remélhetőleg elmúlik az embernek (ahogy a művészfilmek/alternatív színház is csak huszonévesen roppant menő azoknak, akik intellektuelből akarnak csajozni).

Nyilván vannak megrögzött városlakók - erre te vagy a példa -, de mielőtt kivetíted a saját igényeidet, azelőtt érdemes megnézni, hogy vajon mennyire is vagy reprezentatív. Ha Bp-n csak az élne, akinek fontos a művészmozi meg az alternatív színház, akkor nem lenne itt 100 ezer ember se. Ez a nagy büdös helyzet. Aki itt van a munka miatt van itt, nem a kultúra miatt.

2018.11.01. 08:29:28

Bár eltúlzott kicsit, de ajánlom a Kojot című filmet a "falusi idill" témaban. Nem ennyire durván, és sokkal kisebb léptékben a valósagban is megvan ugyanaz. Vagy az Aranyélet új évadban ahogy Janka meggyőzi a helyi képviselőket, hogy szavazzák meg a védett terület beépíthetőségét, és mindegyik valamely ellenlábasával vapó kicseszést kér cserébe.

(Nem mintha városban nem lenne ilyen, csak könnyebb az ilyen embereket elkerülni.)

Nancsibacsi 2018.11.01. 08:37:16

@Zabalint: "Nem tudom miért élsz még Budapesten, ha ennyire gyűlölöd. A neved alapján programozó lehetsz, és mivel sok éve osztod az észt blog.hu-n, feltehetőleg sok éve dolgozol is, találhatnál opyan melót, amit távmunkában is lehet végezni."
Valószínűleg azért, mert a programozó nem egy szakma. Én is programozó vagyok, és a Magyarországi programozó cégek kb 95 százalékánál juniorként tudnék elhelyezkedni, 20+ év szakmai tapasztalattal. Azért, mert a cégek max 5%-ának volna pontosan arra szüksége, amit jelenleg is csinálok - és ez nem egy egzotikus, vagy réteg tapasztalat: sajnos mindenki ennyire van már specializálva ebben a szakmában. Szóval egy programozónak kvázi létkérdés a nagyváros: Szegeden talán el tudnék 1 helyre helyezkedni, Egerben, Miskolcon már biztos nem. Budapesten meg ha váltani szeretnék azt valószínűleg kerületen belül megtehetném. És egy ilyen váltáskor abszolúte nem mindegy, hogy bruttó 300ezer-ről kezdi újra felépíteni magát az ember, vagy 1.2 millióról.
Távmunka gyakorlatban azt jelenti, hogy hetente max 1 napot dolgozhatsz otthonról - a másik 4-ben meg be kell járnod.

2018.11.01. 08:37:56

@Nancsibacsi:
Ha nem köt oda, az meg azt jelenti, hogy alulhasználod, tehát sokkal többe kerül, mint ha minden nyáron mashol nyaralnál (vagy akár ugyanott, ízlés szerint, de semmi dolgod egy nyaralóval).

Ami a szórakozást illeti az nagyon sokrétű, az hogy a művészmozi keveseket érdekel, lehet, de van ezer más dology minél inkabb rétegigény valami, annál inkább csak a fővarosban található meg. Egyébként pl. az említett rövidfilm vetítéseknél mindig tömegek jelennek meg.

De nem rétegigény pl. a Budapest Park vagy a Barba Negra koncertjei, mert ott aztan tényleg széles rétegben vannak jelen az emberek.

" (ahogy a művészfilmek/alternatív színház is csak huszonévesen roppant menő azoknak, akik intellektuelből akarnak csajozni)"

Mar akit egyáltalan nem érdekel, és csajozni akar. Én 30 éves korom körül kaptam rá, már házasként.

Nem vetítettem ki csak leírtam, hogy miben különbözik Budapesten és vidéken a színház, mozi. Emellett baromi sok olyan ember él Budapesten, akik a falusi romantikát nyomják, anélkül, hogy elegondolnának, hogy falura költözve mi minden dolog megszűnne, amit az életükben alapnak éreztek addig.

Egyébként én is elsősorban a munka miatt vagyok itt, a többi inkabb körítés. Faluba viszont nem költöznéky nyugdíjasként is inkáb vagyni fogok egs jó infrastruktúraval rendelkező kisvárosra.

2018.11.01. 08:39:42

@Nancsibacsi:
Én tavmunkáztam egy időben havi 1 bent töltött nappal. De akkor túl kezdő voltam még, fejlődnöm kellett, ezért váltottam, ma valószínűleg sokkal több pénzért megtehetném, de mar nem vágyok rá.

G. Nagy László 2018.11.01. 08:52:00

@Boar.:

"Ennél csak akkor nagyobb a baj, ha komolyan is gondoltad amit leírtál... "

Melyik részével van gondod?

Nyilvánvaló, hogy a stílusom sokszor provokatív, néha egészen bicskanyitogató, természetesen szándékoltan. De tényleg érdekelne a véleményed, hogy mit látok rosszul.

"Maradj is a városban mert ha falura költöznél, megmérgeznéd a környezeted."

Ez például egy nagyon izgalmas gondolat kezdete, ami nem azokat a lényegtelen kérdéseket célozza, hogy a flex és a fűnyíró hangosabb, vagy a motorosok. Az egész poszt lényege a következő: A vidéki ember jellemzően ingerszegény környezetben él, ezért - jobb híján - egymással vannak elfoglalva, egymást basztatják és beszélik ki, miközben az egész jelenség be van csomagolva egy olyan morális cukormázba. hogy lám, mennyit törődnek egymással. Ez is hamis meglátás?

midnightcoder2 2018.11.01. 09:01:48

@Zabalint: Mert én alapvetően nagyvállalati rendszerekre vagyok specializálva, és ha egy mód van rá akkor mutlinacionális cégeknél. Ilyen vidéken nemigen van, és távmunkában sem nagyon megy a dolog.

G. Nagy László 2018.11.01. 09:04:35

@lecterdoctor:

"helyenként kifejezetten bugyuta és sértő"

Melyik része sértő? Bántom azt a szerény vidéki kisebbséget, amely felnőttkorában is atletikusan karcsú? Aligha. Bántom azokat, akik igénytelenül kövérek? Azzal, hogy leírom, hogy szerintem a kövérség igénytelenség? Ha ez sértés, akkor tényleg vége a világnak.

"Illetve biztosítok Önt hogy még az ország keleti oldalán is kapható cukormentes termék"

Ezt boldogan hallom. Az utóbbi 5 évben számos vidéki helyen - még a Balaton partján is!!! - belefutottam olyanba, hogy nem tartanak light kólát.... Vicces.

"az elhízottság országosan nem termékhiánynak köszönhető"

Ez igaz. Az elhízottság elsősorban fejben dől el, s a végtelen igénytelenségből fakad. Hogyan várhatunk el bármiféle szellemi, lelki, vagy kreatív teljesítményt azoktól, akik még a testüket is képtelenek karbantartani? A minőségi termékekre már csak akkor lesz égető szükség, ha fejben megszületik az igény egy nívósabb életre. Onnantól viszont elengedhetetlen.

midnightcoder2 2018.11.01. 09:15:24

@G. Nagy László: " Ez is hamis meglátás? "
Igen. A vidéki ember hagyományosan egymásra van utalva. Az igazi vidéki faluban együtt nőttek fel az emberek, és mindenki ismert mindenkit. Ma persze már nem feltétlenül van így, és külsősként persze ezt nem annyira lehet értelmezni.

inteligencs elenzeki 2018.11.01. 09:19:33

Ehhez képest rengetegen áramlanak ki vidékre pestről, és ezeknek csak egy része anyagi okok miatt.
Én úgy vagyok vele, kötéllel nem lehetne engem innen a fővárosba felrángatni, még ha ingyen kínálnák is a lakást. Félreértés ne essék, gyerekkorom egy részét Pesten töltöttem, ma is (munkával kapcsolatosan) sokat járok Pesten, gyönyörű város, de kösszépen nem.
A közlekedés, a zaj, a zsúfoltság, egy hányadék.
A magány, pedig sehol nem borzalmasabb mint egy zsúfolt nagyvárosban. Mondom ezt azért, mert a rokonságomban volt valaki, aki a tanulmányait pesten folytatta, bérelt lakásban lakott, de nem sokáig, inkább ha teheti távolból folytatja a teendőit, és csak ha feltétlen szükséges megy le pestre (a "le" nem elírás ez esetben) .
Vidéken már mindenhol van internet, digitális műsorszórás stb. Nem rosszabb az élet vidéken, csak más. Pesten ha hétvége, vagy ünnepnap van, elmész egy kikopott "művész" multidéző estjére mondjuk, aztán elmész egy sörözőbe romkocsmába f.szom tudja, biztos megvan ennek is a varázsa. Itt vidéken a közelünkben 10 km.-es körben megszámlálhatatlan kis duzzasztott halastó van, kijelölt fürdőhely stb. túraútvonalak, dimbes dombos vidék, és bicajjal 5 percen belül a természetben járok, kerékpár úton, fosszilis energiával hajtott járművek égéstermékeit nélkülözve. Vidéken szépen kiülünk a kerti kiülőbe, felrakunk a bográcsban főni egy vadpörköltet, akármit, és leülünk borozgatni a haverokkal, közben focizunk egyet stb. és remekül érezzük magunkat.
Műveltség ? Mint mondtam az internet korában ez már sokkal inkább a személyes attitűdök függvénye, mint a helyi adottságoké. Munka lehetőség ? Talán ez lenne az, ami valóban gyengébb, de ha nagyváros közelében élsz, (ahogy én is) ez sem lehet gond.

Bogyó 2 2018.11.01. 09:20:22

Éltem falun, Pesten, megyeszékhelyen és ma már kisvárosnak mondott egykori falun. Amúgy is érdekel a dolog. Nos, ez mind általánosítás. Nagyon nem mindegy hol élsz Pesten, kertváros, Rózsadom, panel, Kőbánya, nyolcadik kerületi gangos. És falun se mindegy, hogy egy lepusztuló zsákfaluban, idegenforgalmi helyen, az Őrségben, vagy borsodi cigányok között, megyeszékhelyhez, Pesthez 20 km-en belül vagy nem, 200 lakosú faluban vagy 3000 lakosúban. Azt gondolom, hogy egy viszonylagos rendezettségben, alapvető munkahelyekkel rendelkező 3-5 ezres településméret az ahol nagyon jó életminőséget lehet találni. És nem jó a túl városközeliség se mert akkor sok ember csak alvófaluként használja, nincs közösség. Egy ekkora településen van 8 osztályos, általános iskola, orvos, nemcsak egy falunap van, működnek civilszervezetek, a sok program lehetőséget teremt az emberek kapcsolattartására, de még ismerik egymást.
A posztot láthatóan városi ember írta, aki néha elvetődik vidékre, megtartva a városi igényeit, szokásait. Nyilván sohasem fogja megérteni a vidéki élet előnyeit, mert nála azok nem számítanak, a hátrányok meg túl nagyok.De nézzük a vádakat a vidéki lét ellen, istenítve a metropolisz-életet.
1.Parlagfű - Parlagfű az van, de ez is olyan, hogy már ahol. hegyvidéken kevésbé. Az alföldi városokból van aki elköltözik mert allergiássá válik, de valahogy nem a csodálatos Budapestre, hanem hegyvidéki falvakba, ahol kevés a szántóföld. Tudni kell, hogy a parlagfű a bolygatott földeken üti fel a fejét, az erdőkben nem találsz, mert a nem művelt területeken pár év alatt kiszorítják az őshonos növények. A napraforgó, kukorica stb. táblákon tenyészik leginkább, de a helyzet már jobb, mint pár éve, és hát bocsánat, de azért még vagyunk páran, akiknek semmi bajunk tőle.
2. "A csend és nyugalom vonzó lehet egy túlpörgött, stresszes szervezet számára, mondjuk két-három napig."
Hát a legtöbb ember számára szerintem sokkal tovább vonzó, mert reggel felkel, este hazavetődik a munkából, örül a családnak a pihenésnek, egyszerűen nem igaz, hogy a pesti emberek hétköznap este is csupa színház, meg múzeumból esnek kiállításra. Az emberek örülnek, ha hétvégén eljutnak, lesz kedvük, idejük, pénzük rá, és ilyenkor a faluból is sokan felkerekednek nem azon a 20-30 km-en múlik, ha valakinek erre van igénye. Tény, hogy a diákok számára a közlekedési nehézségek miatt kétségtelenül jobb ilyen szempontból a város, ez igaz. nyilván a felnőtte3k részére is könnyebben elérhető sok minden, de a vidéki ember sincs bezárva a faluba, ha egészséges, van autója, és nem a küszöböt harapdálja. Esti tíz utáni pörgés? Elhiszem, hogy Pest sokkal többet ad ebben, de ennek az igénye, sokkal kisebb rétegre jellemző rendszeresen és kérdés, hogy mi az. Disco, kocsma, koncertek szintén nemcsak Pesten vannak, már egy 20 ezres város is ad ilyesmit, persze nem tudom mire vágyott a posztíró, amit Egerben nem kapott meg. Gyanítom olyanra, amivel a pestiek 80%-a sem él.

Boar. 2018.11.01. 09:20:27

@G. Nagy László:
A vidéki környezet semmivel sem ingerszegényebb, mint a városi.
Csak más ingerek érnek. Ezeket meg kell látni, be kell fogadni. Ez nem mindenkinek sikerül.
Közelebb vagy a természethez de ha észre sem veszed, hogy bújnak ki az első kis növények tavasszal, ha csak zavaró zsivaj számodra a madárdal akkor tényleg ingerszegény a falu.
De azt ne felejtsd el, hogy csak a buta ember unatkozik.
Amúgy meg...faluról ugyanannyi kattintás elérni bármit a neten...ha a TV-re vágysz netán, kábel vagy műhold bárhol elérhető. Nem tudsz kedden este tízkor elmenni kikapcsolódni? Hűbazdmeg...ez ám a probléma. De dolgozó, családos ember kedden este tízkor nem is akar elmenni a kocsmába.
Kicsi ez az ország. Faluból bármi elérhető amit a város adhat, max. negyed-fél órával többet autózol érte. De az a hatalmas különbség, hogy utána haza tudsz menni a nyugodt(abb) kis világodba.
Amúgy azok a lehetőségek, amelyekkel a falu vs. nagyváros vitát a város javára döntötted el, simán fennállnak a főváros vs. vidéki városok viszonylatban is, kevés kivétellel. Innentől meg nincs miről beszélni, a fővárosi élet egy aberráció, betegség, semmilyen összehasonlításban nem győzhet.
Egy apróság. Én egy vidéki megyeszékhely "agglomerációjában" élek. Az egyik irodám ötven, a másik hetven kilométerre van. Negyven, illetve ötven perc alatt érek be dolgozni. Anno fővárosi kollégáim között szerencsésnek számított akinek csak ennyit kellett a forgalomban bumlizni vagy a tömegközlekedésen nyomorogni. És nekem az a negyven-ötven perc nyugalomban telik, kis forgalom, zenét hallgatok, pipázok, csak a buzi rendőrökre kell figyelnem mert mindenhol mérnek... Ez csak a munka volt, nem a legfontosabb szempont de meghatározza az ember hétköznapjait. De ugyanez vonatkozik az élet más területeire is, kicsi az ország, nincsenek távolságok. Ha a budaörsi decathlonban akarok vásárolni, nekem egy óra negyven perc ajtótól ajtóig. Neked mennyi?
Az emberek egymással vannak elfoglalva? Na és? Nem kötelez senki arra, hogy másokkal foglalkozz és nem kell arra figyelned, hogy m,ások veled foglalkoznak. Ennyi. Én még azoknak a szomszédoknak se feltétlenül tudom a teljes nevét akikkel szoktam pár szót váltani. Nem érdekel. Azzal foglalkozom amivel akarok. sokkal ritkábban kell szólnom a szomszédaimnak valamiért mint egy társasházi lakónak, sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötnöm mintha a belvárosban élnék.

midnightcoder2 2018.11.01. 09:23:00

@G. Nagy László: " Hogyan várhatunk el bármiféle szellemi, lelki, vagy kreatív teljesítményt azoktól, akik még a testüket is képtelenek karbantartani?"

A egészséges életmód / táplálkozás című buzerancia az elmúlt 30 év terméke. Az emeberiség viszont az előző pár ezer évben is letett az asztalra ezt-azt. Ráadásul nem vagyok biztos benne, hogy egy főállásban diétázó celeb annyival nagyobb szellemi teljesítményre képes mint mondjuk egy pocakos főorvos.

Bogyó 2 2018.11.01. 09:23:58

3. Egészségesebb táplálkozás. Hát igen, ezért tenni kell. A kertben sok mindent meg lehet termelni, tény, hogy nem könnyű dolog. De értékelhető eredményeket lehet elérni a vegyszer nélküliségben. Nem totál betegség és kártevő mentességet, mindig lesz veszteség, de a maradékra kell koncentrálni és nem teljes ellátást remélni. Ha csak kiegészíti az ember azt amit vásárol, akkor is megéri. És minden 30 ezernél nagyobb településen biztosan vannak biotermékek, ha a falusi boltban nincsenek is. A falusi emberek kénytelen-kelletlen sokszor mennek a városokba, ilyenkorra időzítik a nagyobb és egyedibb boltok meglátogatását. Egyáltalán nincs szükség hű de nagy választékra.
Az, hogy a pestiek élettartama magasabb, annak rengeteg oka van, nem elsősorban az, hogy a plázák élelmiszerei mennyivel egészségesebbek, mint a falusi boltoké. Ha a falusi ember nem ehetne sajátot, hanem kivinnék neki a plázabelit, még rosszabb lenne. Az okok a sokkal rosszabb anyagi körülmények, a sokkal színvonaltalanabb egészségügyi ellátás, és az alacsonyabb műveltség között keresendőek (pl. nem járnak el rendesen rákszűrésre, kevésbé látják be az egészséges táplálkozás előnyeit) A város statisztikáit javítják, hogy ott van az értelmiség nagyrésze, akik tudatosabb vásárlók, jobban odafigyelnek az egészségükre. Ha a paneles prolirétegggel hasonlítanánk össze, kevésbé volna az hízelgő a városra nézve.

4. "Az feltehetően igaz, hogy faluhelyen az emberek jobban odafigyelnek egymásra, azonban ez a figyelem a legtöbb esetben inkább teher, mint segítség. A városba költözés sokak számára valódi felszabadulás lehet; itt aztán magasról tehetünk rá, mit gondol a szomszéd." Ez is sarkított. Attól függ, ki az, és neked mire van igényed. Az tény, hogy a kertvárosokban ugyanúgy nagyon jó szomszédi kapcsolatok alakulhatnak ki, de ez falun is sokszor így van. Baromság, hogy ez inkább teher. Annak aki utálja a többieket és csak a nagy szabadságára, intimszférájára, a senkinek semmi köze hozzá távolságtartó életvitelére vágyik. Az menjen városba, de nagyon sokan majdnem testvéri kapcsolatot tudnak kiépíteni, közösen dolgoznak építkezéseken, felújításokon, betakarításokon, többet segítenek egymásnak, mint sok másik városi a legközelebbi rokonainak, akiktől külön él. A társasházakban már korántsem jellemzőek úgy a kapcsolatok. A faluban az is segíti - ellentétben a kertvárosi léttel - a kapcsolatok elmélyedését, hogy az emberek sokkal több ponton kapcsolódnak, közös az orvosuk, az óvónő, a pap, a bolt, a kocsma, vagy legalábbis csak 2-3. A községi rendezvényeken, civil szervezeteken belül is kapcsolódnak. Ez erősíti a szociális hálót. Ugyanakkor az is igaz, hogy ahol műveletlen, igénytelen antiszociális a falusi társadalom, ott nagyobb az elszigeteltség. A falu pár ezres létszámnál jó lehetőséget ad egy jó közösség kiépítésére, amivel vagy élnek vagy nem. A város nyújt egy alapot, ami magasabb szintű a falusinál, vannak nappali melegedők, civil szervezetek, intézmények, de ezek sose tudnak úgy elmélyülni, mint a jól működő falusiak. Akit zavar, hogy belelátnak a levesébe, annak tényleg kár falun élnie, de sokakat ez nem zavar úgy, és persze a falak falun se átlátszóak. HA elesel, nem lépnek át, az biztos.

Bogyó 2 2018.11.01. 09:27:28

@G. Nagy László: Még a végén kiderül, hogy Pesten nincsenek kövér emberek csak falun. Valahogy nem ezt tapasztaltam.

inteligencs elenzeki 2018.11.01. 09:28:18

@G. Nagy László:

"Az elhízottság elsősorban fejben dől el, s a végtelen igénytelenségből fakad."

Én vidéken lakok, a falunkban nem múlik el hétvége futóverseny, kerékpárverseny stb. nélkül, jelentős helyi részvétellel, és a városinál jelentősen jobb levegő minőséggel.
És én valahogy itt sokkal szabadabbnak érzem magamat, mint ha valami nagyvárosban élnék.

Bogyó 2 2018.11.01. 09:33:28

@G. Nagy László: "A vidéki ember jellemzően ingerszegény környezetben él, ezért - jobb híján - egymással vannak elfoglalva, egymást basztatják és beszélik ki, miközben az egész jelenség be van csomagolva egy olyan morális cukormázba. hogy lám, mennyit törődnek egymással. Ez is hamis meglátás?"

Hamis, mert általánosító. Van kibeszélés és vannak kurva jó szomszédok, akik betakarításnál, házépítésénél, felújításnál napokig dolgoznak egymásnak, vannak akik közösen nyaralnak, évtizedeken át többet segítenek egymásnak, többet tudnak a másik dolgairól, több problémát megbeszélnek, mint némelyik városban élő közeli rokon, akik pár havonta összefutnak. Az emberektől függ és vannak akik utálják egymást és az látványosabb, és kedvelik egymást és az is látványosabb. Rajtad múlik. Városban nem basztatnak mindennaposan, de mélyebb barátságokat is nehezebb kialakítani egy szomszéddal.

G. Nagy László 2018.11.01. 09:38:41

@Boar.: Rengeteg igazságod van, s jól látod az én pozíciómat is.

1. Az internet bitang sokat változtatott a világon. Jórészt a netnek köszönhető, hogy az általános tudati szint elkezdett végre felfelé kúszni, évszázadok nyomorúságos sötétsége után.

2. "Az emberek egymással vannak elfoglalva? Na és? Nem kötelez senki arra, hogy másokkal foglalkozz és nem kell arra figyelned, hogy m,ások veled foglalkoznak. Ennyi." - tökéletesen igazad van. Csak ehhez kell egy érett és felnőtt gondolkodás és stabil önazonosság. Kevesek luxusa.

3. "Ha a budaörsi decathlonban akarok vásárolni, nekem egy óra negyven perc ajtótól ajtóig. Neked mennyi?" Ha Dechatlon, én Dunakeszire szoktam kiautózni, húsz perc.

4. "Faluból bármi elérhető amit a város adhat, max. negyed-fél órával többet autózol érte. De az a hatalmas különbség, hogy utána haza tudsz menni a nyugodt(abb) kis világodba."

Ha már ezek a praktikus kérdések is szóba kerültek: ha mulatozás van, szeretek meginni pár pohárral. Nem állok rosszul anyagilag, de nem győzném a taxiszámlát, ha vidékre kéne vitetnem magam a hajnali órákban...

lenörd hofstadter 2018.11.01. 09:40:43

A probléma az, hogy ez a sok kiköltöző barom visszajár a városba és reggelente és este mozdulni nem lehet a sok ingázó pöcsfejtől.

lenörd hofstadter 2018.11.01. 09:43:48

@Comte de Gippaud:

"Vidéken már mindenhol van internet, digitális műsorszórás stb.

fosszilis energiával hajtott járművek égéstermékeit nélkülözve."

Ezen a két mondaton jót röhögtem.
Még pontosabban fogalmazva: rajtad röhögtem.

G. Nagy László 2018.11.01. 09:46:05

@Bogyó 2: "Még a végén kiderül, hogy Pesten nincsenek kövér emberek csak falun. Valahogy nem ezt tapasztaltam."

Brutálisan szar a helyzet a fővárosban is. Múltkor a Paskál strandon végignéztem a fürdőközönségen, s alig láttam elfogadható, vállalható, emberhez méltó testet. 30-40% kifejezetten kövér volt. Ez egyébiránt az országos átlag. Vidéken jártam olyan helyen, ahol húsz év alatt szinte mindenki tökéletesen festett, a felnőttek közt pedig egyetlen elfogadható példányt sem láttam, gyakorlatilag mindenki brutálisan kövér volt. Ez még a mélyen lehangoló magyar átlagnál is szomorúbban nézett ki.

lenörd hofstadter 2018.11.01. 09:46:45

@midnightcoder2:

Félresikerült hazaáruló nézeteid miatt nem tartalak embernek, de ez most korrekt válasz volt az elfuserált botsáskáknak.

G. Nagy László 2018.11.01. 09:48:52

@Comte de Gippaud: "Én vidéken lakok, a falunkban nem múlik el hétvége futóverseny, kerékpárverseny stb. nélkül, jelentős helyi részvétellel"

Ezt boldogan hallom. Ez a jövő. Klassz helyen laksz, legyen ilyenből minél több.

inteligencs elenzeki 2018.11.01. 09:51:47

@G. Nagy László:

"A vidéki ember jellemzően ingerszegény környezetben él, ezért - jobb híján - egymással vannak elfoglalva, egymást basztatják és beszélik ki, miközben az egész jelenség be van csomagolva egy olyan morális cukormázba. hogy lám, mennyit törődnek egymással. Ez is hamis meglátás?"

Ez talán igaz lehetett úgy 40-50 éve. Azóta a falusi népesség élete nagyon sokat változott, ahogy az összetétele is. Te egy múltból táplálkozó prekoncepcióban gondolkozol.

Amúgy lehet hogy engem is kibeszélnek, de q.vára nincs fogalmam róla, mivel a haveri köröm akikkel összejárunk, pl. a szomszéd faluból, meg a közeli városból tevődik össze.
Tehát ha a 3. szomszéd mondjuk rossz pletykákat tolna rólam, el se jutna hozzám, mivel nem az teszi ki a napi tevékenységemet, hogy infokért szaladgáljak a szomszédba, ahogy egyébként a szomszéd, és a 3. szomszéd napja sem ezzel telik.
Más lett a világ vidéken is na. Törődj bele. A régi klisék már kikoptak. Ezúton is őszinte részvétem, a városi életviteled miatt.

G. Nagy László 2018.11.01. 09:57:09

@Comte de Gippaud: "Azóta a falusi népesség élete nagyon sokat változott, ahogy az összetétele is." - Ha ez így van, azt is örömmel hallom. Sokkal szerencsésebb, ha egy múltban rekedt rossz szokást kritizálok teljesen feleslegesen, mintha semmi sem változna. (Én még tapasztaltam hasonlót, és nem 40-50 éve, de legyen Neked igazad!)

Thunder_th 2018.11.01. 10:00:55

Vidéki romantika nem létezik, csak önigazolás. Én az életem első 18 évét egy kis dunántúli faluban éltem le. Képzeljük el, jó közlekedés, 2 megyeszékhely is elérhető közelségben 40 percen belül autóval, aszfaltozott utak. Egész jól hangzik. Szerencsére szüleim is felvilágosult emberek voltak, mindkettő egyetemet végzett. Pénzünk nem volt sok, de azért a falusi átlag fölött. Még egy autó is volt a családban, amit fater használt munkába járáshoz. A legtöbb falusinak nem volt, sőt inkább biciklizett. Én 10 évesen már okosabb voltam, mint a falu 90 százaléka. Az iskolában volt 4-5 okosabb gyerek, néhány butácska, de kedves és jólelkű egyén és egy csomó őstulok sudribunkó. Persze akkor én ezt még nem így értékeltem, éltem az életem, beilleszkedtem a közösségbe. Aztán egyszer elmentünk családostul uszodába. Nekem megtetszett, szerettem volna úszni járni. Nos, nem jött össze, mert lehetetlen volt naponta megszervezni egy 10 éves gyerek szállítását iskola után. Öcsémet a zene érdekelte, dobolni szeretett volna. Hány zenetanár volt elérhető a faluban? 0 darab. Az egyetlen lehetőség a foci maradt, de a focicsapatban nem az értelmes emberek domináltak. Sebaj, azt is csináltam egy darabig. Szellemileg nem volt nagy kihívás. Aztán az egyik jó városi gimibe kerültem. Eléggé bonyolultá tette a haverokkal az iskola utáni közösségi életet az állandó busz-vonatmenetrendhez való alkalmazkodás. Minden program külön szervezést igényelt. Este egy koncert? Pénteken mozi? Vagy barátoknál aludni, vagy buszhoz sietni. Egy érettségi banketthez is külön kocsit szervezni. Roppant körülményes. Aztán jött Budapest és egyetem. Összehasonlíthatatlanul kényelmesebb volt a budapesti lét mint a falusi. Tizenkét évet dolgoztam Budapesten mielőtt külföldre költöztem. Nincs az a pénz, amiért én még egyszer falun laknék. Szüleim és egyik nagymamám még mindig falun én. Rengeteg kerti munka. Nagyinak tyúkjai is vannak, tyúkszarlapátolás, kukorica darálás, korán kelés etetés, itatás. Nem tudsz elmenni otthonról, mert akkor ki csukja be a tyúkokat? Ki ad nekik enni, ha véletlenül egész napos programod van? És mindezt miért? Napi néhány tojásért és néha egy sült csirkecombért? A belefektetett idő rohadtul nincs arányban a kimenettel. Ugyanez a zöldséggel-gyümölccsel. Minden évben van valami baj, túl sok eső, túl sok napsütés, perenoszos a szőlő, kevés napsütés, nem jó az eper. Jön a seregély, őrködni kell. Megeszi a borsót a féreg. Csak a bosszúság és a végeláthatatlan munka. Télen is rohad sok a meló, de nyaranta a triplája. Falusi nyugalom mi? Kicsiben ezt nem éri meg csinálni. Csak nagygazdaságban. Nyaranta kerti grill? Ja, évente kétszer-háromszor. Ezt városi életformával is tudom hozni nyaralás alatt. Viszont egy 2000 fős faluban 4 kocsma is vígan megél. Nincs falun semmi csak nihil és színvonaltalanság. Ja és igen, flex + fűnyíró kombó. És a kis csettegő traktorról nem is beszélve. Továbbá képzeljük el, hogy ez egy viszonylag jó infrastrukturával, jó közlekedéssel, aszfaltozott utakkal rendelkező dunántúli faluról írtam egy turisztikailag frekventált hely közeléből. Na most mi a helyzet keleten, ahol csak sár van és dagonya? Mi a helyzet, ha valaki nem olyan szerencsés, mint én, akinek a szülei is értelmiségiek és támogattak, ezáltal lehetőségem volt kitörni a nihilből? Én látom, ugyanis azok a volt osztálytársaim a falusi iskolában akik ott ragadtak, mind lecsúszott alkoholista életet élnek, vagy a közeli megyeszékhelyre buszoznak a gyártósor mellé. Hidd el, aki onnan jött, oda született és onnan kitört, az nem vágyik oda vissza. Remélem szüleim még sokáig élnek és támogatom őket mindenben, de ha egyszer megöröklöm a falusi házat, az első dolgom lesz eladni valami baleknak, aki hisz a falusi romantikában. Aki azt mondja erre a sok szopásra ami a vidéki létformával jár, hogy megéri, mert szereti csinálni, az szimplán önigazol.

midnightcoder2 2018.11.01. 10:15:09

@G. Nagy László: Ha elmész egy vidéki temetőbe, akkor ott elég magas megélt korokat láthatsz a sírköveken - nyilván persze vannak alacsonyabbak is, Pl. baleset miatt. Nagyapám is pocakos volt, mai fitnesszbuzi szemmel nézve, ahogy a többi vidéki öreg is, és csak megélt ő is 90 évet, ahogy a többi korabeli öreg is elhúzta úgy 75-85 évig. A szüleim is 70 év felett vannak, pedig ők sem voltak soha az egészséges életmód bajnokai, 18 éves koruk óta nemigen vettek részt futóversenyen, sem más sporteseményen. És ők már nem a földet túrták, mind a ketten szellemi munkát végeztek. Csak nem szeméten nőttek fel mint mi.
A legtöbb embert az infarktus, agyvérzés vagy a rák viszi el. Az utóbbival nemigen lehet mihez kezdeni, max. a dohányzásról szokhatsz le. Az infarktus meg az agyvérzés pedig elkap pesten is, csak itt egyrészt jóval hamarabb kerülsz kórházba, másrészt jobb eséllyel fogsz idejében CT közelébe kerülni.

midnightcoder2 2018.11.01. 10:17:06

@Thunder_th: Nézd, van akinek bejön ez a haverok buli fanta dolog, legalábbis addig amíg fel nem nő. Aztán van akinek ez a felnövés dolog soha nem jön össze.

G. Nagy László 2018.11.01. 10:21:59

@midnightcoder2: A szüleidnek jó egészséget kívánok és még hosszú és tartalmas életet.

Ami a sírfeliratokat illeti: én elsősorban a statisztikáknak hiszek. Abszolút igazad van: Pesten valószínűleg gyorsabban kapsz ellátást, ez nagyban befolyásolhatja a várható élettartamot.

Ami a fitneszbuziságot illeti: Ugyanúgy felemás életnek tartom a tökéletes testű, üresfejű szolárium-pultoslány életét, mint a pocakos professzorét. Az utóbbira viszont jobban haragszom, mert neki legalább - elvben - lehetne annyi esze, hogy tesz magáért. Az üresfejű szolicicától ez aligha elvárható.

Thunder_th 2018.11.01. 10:43:22

@midnightcoder2: Nézd van ilyen is. Én felnőttem, családom is van, de továbbra sincs igényem nívótlanságra. Szerintem senkinek nincs igénye erre, csak vagy nem veszi észre, mert ő is része ennek, vagy nincs lehetősége változtatni.

Nancsibacsi 2018.11.01. 11:10:50

@Zabalint: "Ha nem köt oda, az meg azt jelenti, hogy alulhasználod, tehát sokkal többe kerül, mint ha minden nyáron mashol nyaralnál (vagy akár ugyanott, ízlés szerint, de semmi dolgod egy nyaralóval)."
Persze, meg autót is fölösleges tartani az emberek 99 százalékának, mert még a taxival is jobban jönne ki, pláne a bérelt autóval - és hát mégis mindenkinek van. Egy feleséget is alulhasználsz, mert egy prosti sokkal olcsóbb volna - ráadásul nem is mindig ugyanazzal kellene lefeküdni nem? Mégegyszer: van aki vándorlélek, és agyérgörcsöt kap, ha 2x ugyanabban az ágyban kell aludnia. Meg van aki szereti a SAJÁTOT mindenből. Itt teljesen semmi értelme sincs pénzről beszélni, mert ez HOBBY. Az meg nem arról szól, hogy megéri-e, meg ki van-e használva, stb.

"Ami a szórakozást illeti az nagyon sokrétű, az hogy a művészmozi keveseket érdekel, lehet, de van ezer más dology minél inkabb rétegigény valami, annál inkább csak a fővarosban található meg. Egyébként pl. az említett rövidfilm vetítéseknél mindig tömegek jelennek meg."
Tömegek=40 fő :-D Figy, voltam én is fiatal, szóval tudom miről van szó. Kell az a 1.7 millió fő, hogy megteljen félig egy művészfilm vetítésén egy terem.

"De nem rétegigény pl. a Budapest Park vagy a Barba Negra koncertjei, mert ott aztan tényleg széles rétegben vannak jelen az emberek."
Vagyis az egyetemisták. Az egyetemek (nagyobbik)fele Bp-n van - ide települt az ő szórakoztatásukra az ipar. Hol itt a baj? Akinek már az a gondja, hogy Bp-n legyen saját lakása vagy vidéken saját háza, az ritkán jár a Budapest Parkba.

"Emellett baromi sok olyan ember él Budapesten, akik a falusi romantikát nyomják, anélkül, hogy elegondolnának, hogy falura költözve mi minden dolog megszűnne, amit az életükben alapnak éreztek addig."
0 fő van ilyen. Mivel ha Bp-n BÁRMILYE van, azért vidéken BÁRMIT megvehet, és a fele pénze megmarad. Azért ez elég jó deal, szerintem, ha romantikázni akar az ember. Aki meg marad, az azért marad, mert nem romantikus alkat, és rájön, hogy ott munkája nem lenne, meg a gyereknek se normális iskolája. És ez már pont elég hogy megakassza a költözést - nem kellenek ehhez művészfilmek.

Nancsibacsi 2018.11.01. 11:20:19

@Zabalint: "Én tavmunkáztam egy időben havi 1 bent töltött nappal. De akkor túl kezdő voltam még, fejlődnöm kellett, ezért váltottam, ma valószínűleg sokkal több pénzért megtehetném, de mar nem vágyok rá."
Valószínűleg megtehetnéd? Miért nem teszed meg? Városon is van net - ha nem kell bejárnod, máris spóroltál időt.
A realitás az, hogy ez a home office dolog működik, de sok-sok paraméternek kell ehhez teljesülnie. Ha az ember drága a cég számára, ha az embernek sok bevezetett projectje van már, akkor a főnök egyszerűen szereti, ha "kéznél van". Az otthonról munka az project alapon tud működni, vállalkozóként, ott meg a pénz olyan mint a kutya vacsorája. Alkalmazottként még se nekem, se egyetlen ismerősömnek nem ajánlották fel ezt az állandó home office dolgot - pedig jópár programozót ismerek.

Nancsibacsi 2018.11.01. 11:23:52

@G. Nagy László: "A vidéki ember jellemzően ingerszegény környezetben él"
Milyen inger hiányzik szerinted neki? Mondjuk a kukában turkáló, ház tövébe odaszaró csövesek, vagy a művészmozik? Szerinted ha van egy választásuk - ahogy volt -, hogy többet nem akarok kukában turkáló, ház tövébe odaszaró csövest látni - de sajnos több művész filmet sem -, akkor hogyan döntöttek volna (valójában döntöttek is)?

Nancsibacsi 2018.11.01. 11:26:01

@G. Nagy László: "Az utóbbi 5 évben számos vidéki helyen - még a Balaton partján is!!! - belefutottam olyanba, hogy nem tartanak light kólát"
Mert az egészséges? Kérdeztél mondjuk +1-et, hogy "és mit tartanak"? Szerintem vizük volt (meg házi szörp/limonádé - fúj, nem aszpartimos: egészségtelen :-D

Nancsibacsi 2018.11.01. 11:29:18

@G. Nagy László: "Az elhízottság elsősorban fejben dől el, s a végtelen igénytelenségből fakad. Hogyan várhatunk el bármiféle szellemi, lelki, vagy kreatív teljesítményt azoktól, akik még a testüket is képtelenek karbantartani?"
A cégnél ahol dolgozom - Budapesti - kb 100 főből a fele nő. Ebből van 3 csaj aki nem elhízott. Igen, Budapesten, 6%. A férfiak közül 2 volt aki gyúrt - látszott is rajtuk: tőlük aztán elvárható volna a szellemi/kreatív teljesítmény nem? Ebből az egyik volt az a ritka eset (5 évente 1), hogy kirúgták, mert egyszerűen túl gyenge volt.
Csak én nem látom azokat a korrelációkat, amiket te abszolúte ALAPVETÉSNEK élsz meg?

G. Nagy László 2018.11.01. 11:49:28

@Nancsibacsi: Megismétlem, amit fent már írtam: Ugyanúgy felemás életnek tartom a tökéletes testű, üresfejű szolárium-pultoslány életét, mint a pocakos professzorét. Az utóbbira viszont jobban haragszom, mert neki legalább - elvben - lehetne annyi esze, hogy tesz magáért. Az üresfejű szolicicától ez aligha elvárható.

Természetesen van olyan, hogy valaki brutál dagadt, s közben más fronton nagyot alakít. A többségnél azonban a kövérség abból végtelen igénytelenségből és tunyaságból fakad, amely a szellemi aktivitást ugyanúgy lehetetlenné teszi. A tudatosság egy bizonyos szintjén az ember óhatatlanul elkezd figyelni a testére.

Azokat az ostoba téveszméket, hogy az édesítőszerek egészségtelenek, ideje volna elfelejteni. A cukor ezerszer bizonyítottan káros. Az édesítőszerek többsége ártalmatlan, s van köztük több teljesen természetes is. Olvass utána!

Boar. 2018.11.01. 12:06:04

@G. Nagy László: "Természetesen van olyan, hogy valaki brutál dagadt, s közben más fronton nagyot alakít. A többségnél azonban a kövérség abból végtelen igénytelenségből és tunyaságból fakad, amely a szellemi aktivitást ugyanúgy lehetetlenné teszi. A tudatosság egy bizonyos szintjén az ember óhatatlanul elkezd figyelni a testére."
Csak eljutottunk oda, hogy a világon mindenki hülye csak te vagy sárga villamos. Nem a falu/város, kövér/sovány ellentétről van itt szó hanem arról, hogy aki másként gondolkozik mint te, az csak hülye lehet.
Szerencsétlen, szar életed lehet de ezt nem látod mert nem tudod felfogni a mást, az eltérőt.
A tudatosság eléri azt a szintet amikor rájössz, nem a testkép számít. Nem az a fontos, hogy a porhüvelyed megfeleljen az aktuális trendnek(amit mindig azok alakítanak, akiknek üres a feje).
Aki ekként nyilatkozik embertársairól mint te, annak még jócskán van hová lépdelni a tudatosság lépcsőjén...

Boar. 2018.11.01. 12:14:51

@Thunder_th: "Aki azt mondja erre a sok szopásra ami a vidéki létformával jár, hogy megéri, mert szereti csinálni, az szimplán önigazol. "
Te szimplán egy hülye barom vagy, egy korlátolt beteg fasz. Ennyi...
Egysíkú a gondolkodásod, el sem tudod képzelni, hogy más értékítélet is létezhet mint a tied, kibaszott lusta vagy és van pofád mások önigazolásáról papolni...
Nem baj. Kellenek ilyen "emberek". Ha minden városi hülye falura akarna költözni, elvesztené a falusi életmód mindazt az előnyét ami miatt jelenleg érdemes ott élni. Így is elég gáz, hogy sokan kitelepülnek és át akarják írni a helyiek életét.
Maradj csak a városban, a sok "balek" falusi meg majd röhög rajtad.

Thunder_th 2018.11.01. 12:27:35

@Boar.: Nyugi vegyél mély levegőt! Mi a baj? Betaláltam? Sajnálom, nem akartam kognitív disszonanciát ébreszteni kicsiny kis lelkedben. Mi fáj? Az, hogy igaz? Amikor azt írtam két hozzászólással fentebb, hogy iskolás koromban volt néhány jóképességű, néhány butácska, de kedves és jólelkű ember és néhány igazi sudribunkó, akkor az utóbbit nyugodtan vedd magadra.

Boar. 2018.11.01. 12:36:55

@Thunder_th: Betalálni?
Nem találsz te be sehova, egy szánalmas, korlátolt kis pöcs vagy. Fatornyos falucskádban nyilván nohával választották a csecsemőket az anyjuk csecséről, vakok közt lehettél félszeműként király...

totii 2018.11.01. 12:42:10

"Amikor minden harmadik európai allergiás, már korántsem egyértelmű, hogy a jó levegőn a városon kívülit értjük. Az egyik legdurvábban allergizáló gyomnövény, a parlagfű pollenkoncentrációja például fő szezonban is egészen elviselhető Budapesten, miközben egy-egy Tisza-parti éjszaka során majd megfulladunk." - Ismerjük a viccet, hogy a statisztikus belefulladt az átlagosan fél méter mély tóba. Elég nagy eltérés lehet a falusi és a nagyvárosi adatok között - na meg a magyar, svájci, a montenegrói, portugál, moldáv stb. adatok között.

"Gondolhatnánk, hogy legalább az egészséges táplálkozás feltételei adottak vidéken, hiszen helyben a friss zöldség, gyümölcs, tojás, baromfi. A valóság az, hogy a nagyvárosok sokkal szélesebb kínálatot nyújtanak még az élelmiszerek frontján is." - Hát mert azért megy az ember vidékre, hogy a boltban megvásárolja az almát, amit a kertjében is le tudna szedni. Igazi nagyvárosi észjárás.

"Mindenkinek, aki a vidéki létforma egészséges volta mellett érvelne, azt javaslom, keressen fel pár kelet-magyarországi, elsősorban helyiek által látogatott strandot, s találjon olyan felnőtteket, akik nincsenek kifejezetten elhízva. Szinte reménytelen küldetés." - Biztos vagyok benne, hogy találni.

Thunder_th 2018.11.01. 12:50:38

@Boar.: Nyugi barátom, mert agyvérzést kapsz. Aztán hogy ér ki a mentő időben hozzád? Első lépésként, tanulj meg tisztességesen beszélni, ha már anyád nem tanított meg. Olvass könyveket, az segít bővíteni a szókincset. Tudni fogod, hogy kell választékosan kifejezni magad. Aztán ha már ezt a feladatot legyőzted, akkor beszélhetünk arról, hogy ki a korlátolt.

Wing Angell 2018.11.01. 12:52:45

Szerintem ez az egész hozzáállás kérdése.
Városban is vidéken is lehet pozitív és lehet negatív dolgokat találni.
Hogy mi pozitív és mi negatív az nézőpont kérdése.
Az tény, hogy jelenleg vidéken élni, ott felnőni, vagy gyermeket nevelni nagyobb kihívás mint városon, de ez nem feltétlenül baj.

G. Nagy László 2018.11.01. 13:38:17

@Boar.: Elnézést, hogy csak most válaszolok, de a gyerekeimmel leugrottunk kicsit a kondiparkba :)

Aranyos vagy, hogy aggódsz az életem minőségéért, de megnyugtatlak: egészen kielégítő. És elnézést, hogy nem megyek bele a gyermekded játékba, hogy elkezdjem minősíteni a te életedet. Fogalmam sincs ugyanis, hogy milyen. Lehet, hogy te is egy irgalmatlanul elhízott figura vagy, aki most találva érzi magát és ezért prüszköl, de az is lehet, hogy tavaly te nyerted a Ninja Warriort. Talán sose fogom megtudni.

Nem hinném, hogy nincs nálam okosabb, s azt sem, hogy csak egyetlen igazság létezik. Abszolút elfogadom a másságot, s ugyanolyan tisztességesen fogok bánni egy kövérrel, egy fogatlannal és egy rosszul öltözött emberrel is, mint ahogy egy karcsúval, egy tökéletes fogazatúval, vagy egy elegánssal bánnék. De engedtessék meg, hogy minőségi különbséget tegyek ezek között. Ha valaki azt a mesét akarná beadni, hogy a kövérség ugyanolyan értékes, mint a sportos karcsúság, azon azért mosolyognék.

Természetesen a spiritualitásnak létezik egy olyan szintje (600-as értéktől, a megvilágosodás szintjétől fölfelé), ahol nincs többé jelentősége az anyagiaknak, a testnek, sőt a morálnak sem. Egészen egyszerűen azért, mert aki idáig eljut - ezer emberből talán egy - ott már ezek kielégítően rendezettek. Nem fogsz nekem egyetlen megvilágosodott embert sem mutatni, aki zilálva kapkodná a levegőt, ha pár kilométert kéne futnia.

Na megyek, mert az asszony már megint valami bitang jót - és egyben egészségeset - főzött... Szar az élet :)

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2018.11.01. 13:38:18

@Thunder_th: kicsit azért tényleg korlátolt vagy :) és ezt nem bántásból mondom!
""Aki azt mondja erre a sok szopásra ami a vidéki létformával jár, hogy megéri, mert szereti csinálni, az szimplán önigazol. ""
El sem tudod képzelni , hogy valakinek a kertészkedés az egy hobbi lehet, kikapcsolódás a hét közbeni mókuskerék után? Kint a kertben , nyugiban a friss levegőn mozogni. Egészséges is.

Nancsibacsi 2018.11.01. 13:43:26

@G. Nagy László: Ismételgetheted a dolgot, ahányszor csak akarod: marad ami a blogod: téveszme. Szerintem elég gáz, hogy ha itt megnézzük ezt a sok hozzászólást, a legnagyobb blődségek tőled származnak - kezdve az indító blog poszttal: városon még a levegő is egészségesebb, kedd este 10kor LÉTKÉRDÉS MINDENKINEK hogy legyen valami pörgés, folyatva a commentjeid gyöngyszemeivel: csak az lehet intelligens aki izmos, stb-stb. Értem én hogy kell az önigazolás Mr Kigyúrt Gézának, az V. kerületi terembe - nem baj: legyen meg neked. A tények, az érvek téged sose fognak meggyőzni - erősen ragaszkodsz a prekoncepcióidhoz, mert másod nincs is azokon kívül. Ragaszkodj: mindenkinek kell valami kapaszkodó.

Nancsibacsi 2018.11.01. 13:49:00

@G. Nagy László: Tehát se gyereked, se feleséged - de még terembérletre sincs pénzed, mert "kondiparkba" jársz :-D

Thunder_th 2018.11.01. 13:56:46

@Anakin Solo (a.k.a. Ape): Tényleg elég nehezen tudom elképzelni. Lehet hogy korlátolt vagyok ebben. De ha őszinték vagyunk egymással, még a kertészkedés is igen körülményes. Addig oké, ha van valami kis 2 négyzetméteres virágos kert, amit ha kedved van gondozol, de ha kirohad az egész az sem érdekel. Az még hobbi. Ha kedved van csinálod. Ha van egy veteményesed, az már kötelezettség. Azt már akkor is gondozni kell, ha nincs kedved. Füvet kéne nyírni, mert túl magas. Metszeni kell, mert itt a tavasz. Permetezni, leszüretelni. Felásni, bevetni, trágyázni. Akkor is ha éppen nincs kedvem, mert már beleöltem egy csomó munkát tavasztól és ha nem teszem meg a következő lépést, akkor veszik az egész. Ez már hóbort, nem hobbi. Nem magadat szórakoztatod vele, hanem a kis kerted rabja vagy. Láttam én sok mindent, hidd el sokan mondták, hogy ők igazán szeretnek kertészkedni. Aztán ment a káromkodás, a kinti meló közben. A friss levegőn mozogni tényleg egészséges. Menjen futni, tornázni, biciklizni. Az hobbi. Na de kertet gondozni? Én el tudom képzelni, hogy van olyan ember aki ilyen beállítottsággal rendelkezik. Nincs ezzel baj, de a többség aki ezt csinálja, az azért csinálja mert kötelességének érzi. Ha már ott a kert, akkor csinálni kell, nem azért csinálja mert szereti. Ezt csak kifogásnak használja, hogy megindokolja magának, miért pazarolja ilyenre az életét. Testközelből láttam rengeteg ilyet.

G. Nagy László 2018.11.01. 13:57:45

@Nancsibacsi: Vicces fiú vagy. Azért a szöveget kéne tudni értelmezni. Senki sem állította, hogy a városban a levegő egészségesebb. Azt se, hogy létkérdés a kedd esti pörgés. Ha van benned egy egészen csekélyke ráció és korrektség - legalább magaddal szemben - akkor nem fecsérled az energiáidat olyan állítások cáfolatára, amiket senki sem mondott. Rosszabb vagy, mint a balos politikusok és újságírók.

Brix 2018.11.01. 14:16:06

A legjobb èletfeltèteleket most nem a vidèkies Magyarország, de nem is Budapest biztosítja, hanem a regionális központok, Pl: Debrecenben szinte minden olyan lehetősèg adott , ami a fővárosban: szinház , egyetemek, klinikák, szórakozási lehetősègek ès már munkahelyek is...Nem vèletlenül jön ide egyre több ingatanbefektető a fővárosból, ahol lassan egèszen vicces ingatlanárak\lufi kezd kialakulni...Egy turistának óriási èlmèny Budapest , de nem egy átlag dolgozónak, aki lassan 40 milliót kènyteten egy családalapításra alkalmatlan, 50 nm- es új lakásèrt kifizetni...A másik gond a fővarossal, hogy túl sok az odaáramló bűnöző, koldus, hajlèktalan, de már a migránsok is egyre többen vannak.... Az optimális települèsmèret , olyan 150-500 ezrer lakos körül lehet. Az ennèl nagyobbak már túl sok migrációs problèmával ès szlömösödèssel szembesülnek...A kedvenceim: Brno, Wroclaw, Krakko ( kissè nagyobb..) Ehhez a szinthez kellene most Debrecennek regionális szinten felzarkózni....

Anakin Solo (a.k.a. Ape) 2018.11.01. 14:22:34

@Thunder_th: neked ez időpazarlás, másnak nem. Másnak az ad örömöt vagy elégedettséget, ha a saját maga által termesztett gyümölcsöt, zöldséget eszi. Teljesen más íze van egy paradicsomnak, amit leszedek vacsora előtt a kertben éretten , mint annak a paradicsomnak amit éretlenül szednek le, de előtte még lefújják érésgyorsítóval. Aztán amíg ideér Hollandiából addig "beérik".
Persze lehet sok dolog a kerttel, de ha valaki kicsit felkészült, akkor tudja hogy pl. milyen gyümölcsfákat vegyen, amit nem kell metszeni rendszeresen (pl. szilvát, kajszit, cseresznyét, meggyet nem kell). Illetve ezeken belül is olyan típusokat választhat az ember, amik ellenállóbbak és nem kell évente 5-6x permetezni, tehát megint csak kevesebb munka van vele :) És még sok ilyen példát mondhatnék, van aki pl. nem is ássa a kertet, hanem levelekkel, mulcs-al takarja. Így az ültetés és betakarítás is sokkal könnyebb , gyorsabb és nem is gazosodik annyira a terület. Valamint trágyázni sem kel, illetve a trágyát beásni, mert a mulcs szép lassan elkorhad és tápanyag lesz belőle a növények számára. Locsolni sem kell annyit, mert a mulcs (vagy bármely természet takaró réteg) védi a talajt a gyors kiszáradástól.
Na de a lényegre visszatérve, mindenki kicsit vagy nagyon más, és mindenkinek más a kedvenc időtöltése is. Van akinek semmi hobbija nincs és unja magát, csak tv-zik, netezik.. de van akinek meg akár 7-8 hobbija is van és nem tudja melyiket csinálja komolyabban, mert mindet nem lehet normálisan csinálni.

pattantyúk 2018.11.01. 14:33:18

A falu akkor van előnyben a várossal* szemben, ha kicsik a gyerekek. Ki lehet engedni őket a kertbe, nem kell külön időt tölteni azzal, hogy koszos játszóterekre megyünk.
A helyzet akkor változik meg, ha iskolába kerülnek. Milyen az iskola és a tanító néni színvonala, milyen a többi gyerek, milyen lehetőségek vannak az iskolában, pl. úszásoktatás stb.?
Az alacsony színvonal még alsó tagozaton ellensúlyozható otthoni tanítással, de felsőben szerintem már nem. Szaktárgyakat már nem tud egy szülő megtanítani, meg nem is az a dolga. Ilyenkor már be kell költözni a városba.

*városon természetesen panelt értek, nem kertes családi házat a fővárosban

BRF915 (törölt) 2018.11.01. 14:36:47

Én laktam kisvárosban, megyeszékhelyen, kis faluban, nagy községben Budapesten (Budán is, Pesten is) és a főváros aglomerációjában is.

Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. most akarok visszahúzni Bp-ről faluba, mert elegem van a nagy városból. Inkább ingázok a munkahelyemre, de nem érdekel.

G. Nagy László 2018.11.01. 14:40:22

@Brix: Abszolút egyetértek. Mindennel, amit írsz. Talán azzal nem, hogy az ingatlanár lufi volna. Még mindig messze olcsóbbak vagyunk Nyugat-Európa nagyvárosainál, s amíg ez így van, kúsznak felfelé az árak.

Nancsibacsi 2018.11.01. 15:14:27

@Thunder_th: Nem vagy te esetleg G. Nagy László? Ugyanaz a mondanivaló, ugyanaz az agresszív más vélemény el nem fogadása, ugyanaz a stílus (max 50 karakteres egyszerű mondatok), ugyanaz a szókincs - szerintem még a helyesírási hibáid is ugyanazok. De ha esetleg mégse:
"A friss levegőn mozogni tényleg egészséges. Menjen futni, tornázni, biciklizni. Az hobbi."
Hö-hö: ezt is mintha pont ő mondta volna, szinte látom ahogy a kondiparkból visszatérve megmondja, hogy "A HOBBI AZ EDZÉS, A TÖBBI LÓF.SZ - BOCSÁNAT: HÓBORT".
A kertészkedés hobby - bármennyire is fáj ez neked. Ahogy a versenyautó építés is hobby, a hegymászás is hobby, a drón röptetés is hobby, a sudoku fejtés is hobby, a kártyázás is hobby. Ezeknek mind költsége van, és értelme mindnek csekély. Ott van Ninó Karotta - fogadjuk el hogy sikeresebb ember akármelyikünknél itt a hozzászólás falon. Kb 10 éve kivágott egy fát amely belenőtt egy Datsun motorházába, és az egész autóból kb. csak a formáját meghagyva tervezett/építtetett egy versenyautót, amivel idén körbe tudott menni a Hungaroringen 2:05 alatt. Ez idő alatt a projectbe belerakott kb 5x annyi pénzt, amennyiből 10 évvel ezelőtt vehetett volna egy kész versenyautót, amivel ugyanezt meg tudta volna csinálni, 10 éve. De ha a pénznek csak az 1/100 részét szánta volna a projectre, akkor is bérelhetett volna a csúcsdöntésre egy ilyet 10 éve. Miért nem így tett? Mert hülye? Dehogy. Azért, mert neki ez a hobbyja. Ha nem így tesz, akkor MI A F.SZT CSINÁLT VOLNA 10 ÉVIG? Futott volna, vagy lejárt volna a terembe gyúrni? Hagyjuk már.

A városok tele vannak "irodistákkal", akik jellemzően nem alkotnak semmit se senki által nem olvasott xlsx-eken meg pdf-eken kívül. Az hogy megírsz egy szerződést, az nem alkotás. Sikerülhet jól, okozhat pillanatnyi örömöt, de nem fogod 1 év múlva elővenni, és újra büszkén ránézni. Az egyik legkreatívabb irodai munka a programozás - viszont ez is nagyon ritkán alkotó folyamat - inkább probléma megoldás, de ritkán nulláról valami csodaszép izé megalkotása. Ezért van az, hogy az emberek pont lesz.rják hogy a saját termésű paradicsom az hány munkaóra, és mennyi szopás árán jön létre: de az VALAMI KONKRÉT, MEGFOGHATÓ EREDMÉNY. A futás, a gyúrás az lóf.sz az ilyen emberek számára, mivel az lehet eredmény, de nem alkotás, nem konkrét. Aki beteg a testképe miatt, annak lehet az eredmény hogy egy kigyúrt majmot lát a tükörben, de az egészséges emberek erre em izgulnak rá.

Minap leugrottam a nyaralóba kiásni egy fa gyökeret, meg veteményesnek ásni. Utazással Oda-vissza úttal együtt elment vagy 10 óra, meg mondjuk 5000 Ft benzinre. Mivel jelenleg ha akarom el tudom adni a szabadidőmet, 5000 Ft/óráért, ezért ez 55eFt-be került nekem. Valószínűleg a feléért megcsináltathattam volna valakivel, és futhattam volna 10 órát - akkor is fele ekkora buktában volnék. És? Kit érdekel? Ez egy hobby - költsége van, mindig is tudtam. Nem az a cél, hogy a költséget minimalizáljam, mert akkor simán elhagynám ezt a hobbyt. A cél az, hogy élvezzem, és minél magasabb szinten műveljem. Ahhoz meg kell az, hogy én szedjem ki azt a köcsög gyökeret, és ne felbéreljek rá valakit.

Boar. 2018.11.01. 15:19:01

@Thunder_th: Miből gondolod, egy ilyen korlátolt tahóra kívánom pazarolni az időmet? Beszélgessen veled a pszichiátered, ha nincs jobb dolga...

Nancsibacsi 2018.11.01. 15:23:14

@Brix: "nem egy átlag dolgozónak, aki lassan 40 milliót kènyteten egy családalapításra alkalmatlan, 50 nm- es új lakásèrt kifizetni"
40 millió egy új építésű - egy átlag dolgozónak az JÁR? Ahogy a saját lakás is JÁR? Azonnal JÁR? Ne vicceljünk már.
Mindenki különleges bánásmódra vágyik - pl. új építésű lakás, ami az össz lakások kb 5%-a se -, de persze mindenki átagosan hajlandó ezért dolgozni. 40 millió nem sok, ha havonta 1 milliót hazavisztek, ketten. Igen, ez nem az átlag - de nem is az átlagnak kell KP-ból új építésű lakást venni (abból is rögtön 50 nm-eset). Az átlagnak egy sz.r pesti külkerületi panel-t kell megvennie, 30 nm-eset, 1, esetleg 1.5 szobásat, 15-20 millió között. Amihez hitelt kell felvennie, szóval valójában kevesebb mint 10 milliót kell leraknia az asztalra. És nem akkor, amikor elzavarják a szakiskolából, hanem mondjuk 10 év múlva. 10 év alatt meg bizony fejenként évi 500 ezret meg kell hogy tudjon spórolni egy átlag dolgozó is. Persze a szigetjegy 100 ezer - szóval amellett ez nem fog menni.
A Bp-i ingatlan árak nem magasak. A vidékiek viccesen alacsonyak.

ubermeister 2018.11.01. 15:25:48

Érdekes látni hogy a falusi élet támogatói mind alapvetésként veszik hogy van autójuk... amivel ki lehet menni a civilizációba:)
Azért megnézném mit csinálnak egy olyan faluban ahol reggel hétkor indul az első busz a megyeszékhelyre amivel be tudnak menni ügyet intézni (dolgozni), onnan 2 körül van vissza járat, és este 7 az utolsó. A legközelebbi település ahonnan 1-2 óránként van járat 10km. Autód nincs... A faluban kb. 10 munkahely (kocsma, kisbolt, önkormányzat, óvoda), nehezítés legyen 2 gyereked az egyik általános iskola alsós a másik óvodás.
Sokan keverik az agglomerációt ill gazdag vagyok leköltözöm a birtokra életstílust a valódi vidékkel.

Boar. 2018.11.01. 15:35:19

@ubermeister: Igen, van autónk. Amit nem az utcán kell tárolni mert van udvar, garázs...
Városban is jó ha van, de ott egyben plusz probléma forrás.
Ráfogod a szélsőségekre, hogy az a "valódi vidék" miközben fogalmad sincs az egészről.

Thunder_th 2018.11.01. 15:41:28

@Nancsibacsi: Egyáltalán nem én vagyok G. Nagy László. Sőt általában nem is értek egyet a mondandójával. Sőt. Ebben a kérdésben viszont maximálisan igaza van. Én elfogadom más véleményét is, de amiről van saját személyes tapasztalatom, abban inkább a saját meglátásaimra támaszkodom. Nekem nem fáj a kertészkedés. Van akinek hobbi, de ez nem jellemző. Sőt, inkább kötelesség. Ha már van, akkor nem hagyhatja megműveletlenül. Tudod mi a különbség hobbi és nem hobbi között? Hogy ha nincs kedved csinálni akkor nem csinálod. Ha meg van akkor csinálod. Meg tudod-e csinálni a kerttel, hogy nem öntözöd ha száraz? Akkor is ha rossz napod van, fáj a fejed, nincs kedved? Nem. Kötelező-e elmenni futni ha nincs kedved? Nem. Kötelező-e autót építeni ha nincs kedved? Nem. Ez a különbség. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy volt-e valaha olyan, hogy azért csináltad mert kell, mert kötelességnek érezted akkor is ha nem volt kedved? Ha igen, akkor az nem hobbi, akármennyire is fáj ez neked.

G. Nagy László 2018.11.01. 15:43:58

@ubermeister:

"Sokan keverik az agglomerációt ill gazdag vagyok leköltözöm a birtokra életstílust a valódi vidékkel. "

Telitalálat. Egészen pontosan ezt teszik. :)

(A poszt persze, ahogy - szemben pár kommentelővel - te is érzékeled, nyilvánvalóan nem Nagykovácsiról, vagy Budajenőről szól. Az agglomeráció majdnem olyan, mint a kertváros. Borsodi, szabolcsi és nógrádi falvak világáról beszélek.)

Boar. 2018.11.01. 15:55:53

@G. Nagy László: "Borsodi, szabolcsi és nógrádi falvak világáról beszélek"
Vagyis a szélsőségekről...

Hajléktalanokat a CEUba! 2018.11.01. 15:57:59

Szeretem a viszonylag ingerszegény környezetet. Majd én megteremtem benne az ingereket. Csakhogy a csendes falun egész éjjel ugatnak a kutyák, a szomszédok harminc méterről beszélgetnek, és halálbiztos, hogy valamelyik nem elég távoli ház udvarán egész nap flexelnek. Sajnos ennél még az autóforgalom monoton dübörgése is jobb.

ubermeister 2018.11.01. 16:13:01

@Boar
Jelezném hogy egy 500 lelkes kistelepülésen laktam a valódi vidéken, a legközelebbi városok kb. 20-22k lakos 30km, egy 45-47k 40km és egy 62-65k 55km távolságra voltak ahol egyáltalán volt munkalehetőség. Olyan 5-6 évvel ezelőtt a volán úgy döntött hogy a kb. óránként a teleülésen átmenő járatokat másik útvonalon viszi el, megszüntetve ezzel 4 település közvetlen hozzáférését, de lerövidítve 6km-el. Azóta maradt a napi három buszjárat. Na akkor húztam nyúlcipőt, azóta ezen teleüléseken nulla lett az ingatlanok értéke, egy 120nm-es családi házat nem lehet eladni 2millióért se. A kerteket már korábban sem művelték a helyi kiskirály jött és egybeszántotta a kerteket és termel rajta zöldtakarmányt, mert a kerítéseket sem építették ki ahogy az nem egy településen megszokott. A tulaj meg örül hogy legalább nem kell a parlagfüvet neki irtania.

G. Nagy László 2018.11.01. 16:15:15

@Boar.: Gyanítom, hogy a 2800 hazai községből legalább 2000 olyan, ahová nem költöznél szívesen. Ha ez a szélsőség...

ubermeister 2018.11.01. 16:17:53

@boar
El vagy tévedve, inkább az a szélőség ahol te élsz, nem Szabolcs, Borsod, Nógrád... mert ugyan ez van Csongrád, Békés, Vas, Zala, Somogy, Tolna területén is. Sőt Pest megyét leszámítva szinte mindenhol.

Nancsibacsi 2018.11.01. 16:20:12

@ubermeister: Falun élni luxus - drágább mint városon. Aki nem tud venni egy vagyonőrt vagy egy stiftet 400 ezerért, és nem tudja azt fenntartani, az NE MENJEN FALURA. Ezért veszi mindenki alapvetésnek - nagyon helyesen - azt, hogy aki falun él, az autóval rendelkezik.

Nancsibacsi 2018.11.01. 16:24:08

@Thunder_th: "Van akinek hobbi, de ez nem jellemző. Sőt, inkább kötelesség."
Ez alapvetően butaság. Egy kerttel pont annyit kell foglalkozni, amennyit az ember akar. Ha arra izgul, akkor csinál a fél hektáros portáján veteményest répával, borsóval, és egész évben kapál. Ha nem akar semmit dolgozni vele, akkor csak kaszálja, és kész. Vagy csinál murvás udvart, és nem is kaszálja. Vagy beülteti fenyővel, és azzal aztán szintén semmi dolga se lesz. Ha akar belőle pénzt látni, de sokat nem akar vele vacakolni, akkor beülteti szilvafával, és csinál belőle pálinkát. Semmit se muszáj.

kuvik58 2018.11.01. 16:25:01

@ubermeister:
A vidék fogalma nagyon széles, a közművek nélküli tanyától a szuperszép, nagyon is élhető kisvárosokig sok mindent takar. Valóban vannak eldugott falvak, ahonnan nem könnyű eljutni az orvosi ellátást, a hivatali ügyintézést,vagy éppen az akciós árukkal teli hipermarketeket kínáló városokba, de ezek az elvándorlás miatt lassacskán ki is halnak. A legelmaradottabb falvakban csak azok maradnak, akiknek a több generáción átívelő szegénysége miatt olyan minimálisak az igényei, hogy ők ezeken a helyeken is "elvannak". Na persze ilyen szegény emberek a nagyvárosokban is élnek!
Aki viszont egy szép kis faluban, egy neki megfelelő méretű és komfortú házban lakik, a közelben talált munkát, a megélhetéshez elég jövedelemmel rendelkezik, biztonságban érzi magát és a családját, nagy eséllyel nem megy el pl. a fővárosba, akárki akárhogy is szapulja a vidéki életet.

A lányom még egyetemistaként került Budapestre, ott is ragadt, mert tetszett neki a pörgős diákélet, most viszont két gyerekkel már nagyon vágyna egy kertes családi házba, ami viszont ott egy lottónyeremény nélkül gyakorlatilag elérhetetlen álom. Így a lányom a 13 éves budapesti tartózkodása után most, ha a budapesti életről beszél, sok jó dolog mellett szidja a közlekedést, a levegő minőségét, gyakran számol be a környezetében tapasztalt rengeteg bosszantó, sokszor ijesztő esetről és emberről, az egészségügy általa személyesen is többször megélt tragikus helyzetéről. Mára már egyértelmű, hogy ha ő és a párja itt Borsodban találna megfelelő munkahelyet, már csak a gyerekek kedvéért is bármikor szívesen visszaköltöznének, Budapestre csak látogatóba vagy kirándulni mennének, amivel én is így vagyok..

Boar. 2018.11.01. 16:30:22

@ubermeister: Somogyban élek. Somogy, Tolna, Baranya és némileg Zala megyébe jártam ellenőrizni nyolc éven át. Ne akard megmagyarázni...

Boar. 2018.11.01. 16:33:29

@G. Nagy László: Nem ismered a preferenciáimat úgyhogy ez merő találgatás.
Legyen természetes víz ahol horgászhatok, legyen hol vadászni...aztán felőlem afgán menekültek is lakhatnak a faluban, ha nagyon nem bírnak magukkal, lövök egyet vacsorára...

G. Nagy László 2018.11.01. 16:41:09

@Boar.: Szerintem baromi jó, hogy színes a világ. Te horgászni és vadászni szeretsz, ezért természetes közeged a vidék. Én a pókerasztalokért és a focipályákért lelkesedem, s meghalnék az unalomtól, ha pecáznom kéne. Jó az, ha mindenki megtalálja a helyét :)

ubermeister 2018.11.01. 16:55:48

@Boar
Azért ne haragudj de nekem egy horgász-vadász nem a tipikus falusi megtestesítője aki tudja mi van a községekben. Mészáros is Felcsúton él mégsem minden felcsútinak van 300 milliárdja.

has 2018.11.01. 17:00:33

@kuvik58: Szerintem nem a vidéki városokról van szó.

has 2018.11.01. 17:02:04

@Hajléktalanokat a CEUba!: Sőt, még a madarak is csiripelnek. Szar lehet.

Kunhallmi Agnes 2018.11.01. 17:41:03

Videk bazmeg: gumicsizmas bunkok taposak a tragyat, es kozben Orbanra szavaznak. Ennyi.

qwertzu 2018.11.01. 18:14:45

@lenörd hofstadter: Tűrhető vonatközlekedés van ingázáshoz, én pl. azt használom.

midnightcoder2 2018.11.01. 19:28:36

@Hajléktalanokat a CEUba!: "Csakhogy a csendes falun egész éjjel ugatnak a kutyák, a szomszédok harminc méterről beszélgetnek, és halálbiztos, hogy valamelyik nem elég távoli ház udvarán egész nap flexelnek."

A 10 emeletes panelek valamelyik lakásában minden nap fúr valaki. És ha a tizediken fúr, azt te a földszinten is hallod. Meg azt a tahót is aki ezt úgy gondolja megoldani, hogy üti a radiátort. Maga a panel olyan betonból van, hogy ha azt nem profi ütvefúróval hanem tesco háztartási takarékos ütő funkciót is tartalmazó fúrópisztollyal fúrod meg, akkor kb. fél óra / centiméter sebességgel fogsz haladni. És amíg a csóka a tizediken befúrja a szöget a rózsaszin gombolyagot keregető macskás képének, addig te sok-sok ősz hajszállal leszel gazdagabb.

Itt a kertvárosban ilyen gond nincs, cserébe viszont a szomszéd ugyanúgy flexel mint falun.

2018.11.01. 19:57:42

@Brix:
Én laktam 150 ezres városban, és az messze alatta volt az optimálisnak véleményem szerint, mert nagyon erősbelterj alakult ki ott, főleg értelmiségi körökben. Szvsz az optimális valahol 300 ezer és 3 millió között lehet, de nem tudom biztosan hol, tökéletes nyilvan nincs.

Nancsibacsi 2018.11.01. 20:51:32

@Kunhallmi Agnes: Nem tudom mikor jártál vidéken, de városon már több trágyát találsz, mivel haszonállat tartás gyakorlatilag nincs, én ahogy tapasztalom kutya/macska is egyre kevesebb helyen van. Városon meg sajnos egyre több a kutya/macska - és annak ellenére összeszarnak mindent, hogy 10-ből 9 gazdi felszedi utánuk (de annak az 1-nek a szarába pont elég belelépni).

Hajléktalanokat a CEUba! 2018.11.01. 22:48:47

@midnightcoder2: A mi házunkban is vannak efféle problémák, de tudnánk még sorolni. Ebből most csak annyi érdekes, hogy többen mondták már, hogy vidéken mindez nincs, oda kell költözni. Éltem már nagy faluban, és sajnos ott sem jobb. A zaj okozta stresszel már sok kutatás foglalkozott. Sajnos vakszerencsén múlik, hogy az ember talál-e viszonylag nyugalmas helyet. Még egy tanyára költözés sem oldja meg biztosan a problémát, mert ott még az életed sincs teljes biztonságban, a házadról vagy ingóságaidról már nem is beszélve.

2018.11.02. 07:23:46

@Boar.:
Akkor mi nem a szélsőség? Mert azzal teljesen egyetértek a posztolóval, hogy kiköltözni Budajenőről, az nem falusi életmód. De Sopronból kiköltözni Ágfalvára, vagy mondjuk Veszprémből Szentkirályszabadjára, majdbejárni, az sem.

2018.11.02. 07:43:00

Egyébként ami a falusi romantikával kapcsolatban érdekes, hogy amennyire a falusi embereket ismerem (gyerekkoromban minden nyarat egy faluban töltöttem, de nem csak ebből van némi rálatasom), sokkal kevésbé lelkesednek a természet iránt, mint a városiak, mivel az nekik a megszokott környezet. A természetjárás különféle formái nagyrészt épp a városok lakóinak körében kezdtek népszerűvé válni a 19. század óta. Egy csomó falusi ember él kiemelkedő természeti látványosságok közelében, de sosem megy el kirándulni, hogy ezeket megtekintse. Sőt, a legtöbbjük eleve nem megy konkrét cél nélkül az erdőbe kikapcsolódásként, ha mégis megy, akkor valamit szedni megy (pl. gombát). Nem mondom, hogy nem élvezi a természetet, mert közben van aki igen, de nem önmagáért, hanem kell egy indok, vagy ha úgy tetszik ürügy.

Nyilcán ez általánosítás, nem minden falusi ember ilyen, sőt nagyon sok városi ember is ilyen, de a mentalitás ettől még létezik. Ez a földhöz ragadt gobdolkodásmód kizárja az összes hobbit, az ilyen emberek azt is hülyének nézik, aki űz valamilyen hobbit. Talán emiatt is jobb városban élni, ha van az embernek valamilyen hobbija, mert arányaiban kevesebben nézik hülyének.

Visszatérve a népi-urbánus vitára, nekem az nagyon álszent a népi oldalon, hogy gyakran nagyon hamis képet festenek a falusi átlagemberről, valójában a városi ember falusi romantikáját vetítik rá. Én Wass Albert regényeiben is ez az, amit nem szeretek, mert egyébként is eltérő az ideológiája az én gondolkodásmódomtól, de az önmagában nem lenne probléma, ellenben pl. az Adjátok vissza a hegyeimet című regényében nagyon hamisnak érzem, hogy az önéletrajzi ihletésű műben egy egyszerű székely pásztor szájába ad olyanokat, amelyek egy nemesi származású diplomás író romantikus gondolatai. Az átlag pásztor nem fog úgy áradozni a hegyek szépségeiről, ahogy ő tette, mert neki az a természetes közege.

G. Nagy László 2018.11.02. 08:54:01

@Zabalint: "egyszerű székely pásztor szájába ad olyanokat, amelyek egy nemesi származású diplomás író romantikus gondolatai. Az átlag pásztor nem fog úgy áradozni a hegyek szépségeiről, ahogy ő tette, mert neki az a természetes közege." - Ez valóban így van, ám szerintem ez elnézhető. Arra lennék kíváncsi, hogy Wass Albert ideológiája mennyiben eltérő a tiédtől. Jómagam ízig-vérig liberálisnak vallom magam, s ha morális iránytűt keresek az irodalomban, úgy elsősorban Wass Alberthez, vagy (a másik szeszekértáborból) Robert Merle-hez nyúlok. Mindkettőtől tucatnyi regényt olvastam, s egyiknél sem találtam soha, semmiféle hibát a kristálytiszta erkölcsben.

2018.11.02. 10:00:04

@G. Nagy László:
Szerintem Wass Albert erkölcsi hitvallása, legalábbis amit olvastam, az alapján, tipikusan felszínes, látszat erkölcs. Az Adjátok vissza a hegyeimet-ben a főhös véleményem szerint igazságtalanul vádolja a sógorát, aki hagyta, hogy a feleségét (a főhős húgát) megerőszakolják az orosz katonák. Ugyanis ha ellenáll, akkor annyi, hogy őt megölik, az asszonyt megerőszakolják és még valószínűleg le is lövik.

Emellett eleve nagyon idegesítő, hogy a magyar karakterek többsége idealizált, a román vagy más nemzetiségű szereplők meg tele vannak hibákkal. Mindig más a hibás a magyarok bajaiért, a főhősnek pedig feddhetetlen az erkölcse.

G. Nagy László 2018.11.02. 10:14:12

@Zabalint: Teljesen igazad van az idealizált karaktereket illetően. Ez egy olyan elem, ami lehetetlenné teszi, hogy Dosztojevszkij-mélységű alkotás szülessen IRODALMI tekintetben. Vagyis a felszínesség megáll, de a művészi vonatkozásban - a szájbarágósan tiszta erkölcsiség oltárán feláldozza a művészi mélységet. Ezt adom. de az erkölcse nem felszínes szerintem, bár a hivatkozott regényt nem ismerem. A legutóbb az Elvész a nyom című könyvét olvastam, ott nációtól függetlenül vegyesek a karakterek, bár kétségkívűl ott is a magyar az alfahím :)

NagyLaszlo137 2018.11.04. 07:05:52

@Kunhallmi Agnes: Neked most minek kell itt is azt az alacsony IQ kimutasd?
Videk nelkul ehen halnal!
Nem lenne mit egyel, csak a nyugatnak a szarat enned, amit amugy is nyaltok a libsikkel es a baloldallal.

Erdei22 2020.09.16. 08:52:43

Kedves G. Nagy László!

Gratulálok a falusi élet jelenkori kórképéről írt bejegyzéséhez. Nagyon kevesen mernek belenyúlni ebbe a kérdésbe, ami a társadalmunkban ható elhallgatott problémák egyik legsúlyosabbja. Csak a kommentelők kedvéért: 25 éve kis faluban élő innováció díjas szabadalmas, irodalmi díjas író, publicista értelmiségi vagyok (végzek fizikai munkát a 2600 m2 kertünkben, értek a motorfűrészhez, bútokészítéshez, háromszor építkeztem falun, tudok kézi kaszát is használni) a falu lakóitól kiközösítve az irigység, és minden olyan jelenség által, amit leírt a cikkben.

G. Nagy László 2020.09.16. 09:41:50

@Erdei22:

Nagyon kedves, köszönöm!

Ugyan már régi írás, de még élénken emlékszem: a kommentelők markáns szekértáborokba rendeződtek, mint általában. Pedig mindkét létformának megvannak az előnyei és a hátrányai, s egyiket sem lehetetlen magas tudati szinten folytatni. valójában ez lenne a cél, földrajzi helytől függetlenül.

Erdei22 2020.09.16. 09:53:52

Az a probléma ezekkel a blogokkal, hogy nem igazán lehet értelmiségi szintű eszmecseréket folytatni, mert mindig lesznek olyanok, akiknek elemi igénye a másik fél következmények nélküli sértegetése. Ez az online információs világ vírusa, ami mindent rombol, amit a korábbi időkből még erkölcsnek és etikának nevezhettünk. Visszatérve a témához: Felvetettem a hazai falusi mentális környezet problémáit a legnevesebb környezetpszichológus professzornak, aki annyit tudott válaszolni, hogy valós a felvetés, de nincs megoldás a kérdésre, mert hazánkban a közelmúlt történeleme agyongyötörte, "roncsolta az emberek tudatát" a vidéki Magyarországon (is), és nem alakulhatott ki olyan létezés, amire egyértelműen ki lehetne jelenteni: "jó itt élni", mert van igényesség környezetre, kultúrára, intelligenciára, közösségi létre, trágárság nélküli beszédre, stb.

G. Nagy László 2020.09.16. 10:53:26

@Erdei22:

A magam részéről egyik felvetést sem érzem különösebb katasztrófának.

A blogszférában valóban sok a troll, ám én valamiért szerencsés vagyok: az olvasóim zöme műveltebb és olvasottabb nálam. Sokkal inkább én tanulok tőlük, mint fordítva.

Ami a vidéki ember tudatát illeti, ez a probléma is idővel megoldódik, talán két generáció sem kell hozzá. Léteznek olyan - Budapest közeli - falvak, ahol mesés gazdagságot, rendezettséget és tudatosságot tapasztalni. Nem állítom, hogy Észak-Borsod minden települése üzembiztosan ebbe az irányba tart, de vagy ez, vagy a csendes elhalás az út. Nem látok más irányt.

Erdei22 2020.09.16. 13:52:50

Amiről írok az a nyugati határszélhez közeli részen van.
A benső különválasztása a külsőtől. A szemlélet változása és a megértés: a bölcsesség hétköznapi gyakorlata.
Valóban: a katasztrófa az valami egészen más. Nem tévesztendő össze az "elég volt" elfogultan szélsőséges érzésével. Mégis van, akárhogy is fogalmazunk, de ne legyen se elme-cunami, se egó-rengés. Kivárom azt a néhány nemzedéket...

Almandin 2020.09.18. 22:49:13

A legjobb szerintem egy nagyváros kertvárosi részén élni. Falura én se vágyakozom, de egy betondzsungel se a legjobb környezet.
Falun engem is a következők zavarnának: maradi, pletykás környezet, mindenki ismer mindenkit, rosszabb ellátás, kevesebb szórakozási lehetőség, kevesebb munkalehetőség.
Előnyök: természetközeliség, járvány idején kisebb fertőződési esély, olcsó ingatlanok. Mindenesetre ez a kevés előny engem nem vinne oda. Egy helyzetet tudok elképzelni, hogy odamenjek: ha annyira elszegényednék, hogy választhatnék a hajléktalanság és a rozzant falusi viskó között, az utóbbit választanám.

Reactor 2023.07.30. 04:27:25

A falu, mint hely és életközösség, jóval élhetőbb a városnál, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kaja 99 százaléka onnan jön. De a kő, szén, fa, energiahordozó stb. se a Blahán terem. Némileg persze egyéni beállítottság, hogy ki hol érzi jól magát, de az alapállítás, miszerint a falu sokkal jobb, teljesen igaz.
Elég csak megnézni, mi volt a vírushiszti alatt. Budapest gyakorlatilag úgy nézett ki, mint Raccoon City a Resident Evil-szériában, Dombrádon meg akkorát se durrant az egész, mint egy verébfing.
Szórakozási lehetőség ugyanúgy van falun is, ahogy kultúrafogyasztás is. Másmilyen, mint a városban, de van. Jár persze lemondásokkal, ahogy a városi lét is. Az viszont teljesen életképtelen elképzelés, amit pár mélyhülye autista hangoztat, hogy vidékre voltaképpen nincs is szükség, el lehet dózerolni a falvakat a gecibe, oszt az egész ország ellehet vígan Budapesten. A kenyér, tej, meg Herz-szalámi, hát izé, az a TESZKÓ polcain jön a világra...
Remélem egyetlen ilyen idióta se kerül döntési pozícióba soha, és lát neki a falurombolásnak.
Ja, és egy harmadosztályú, csótányos lakótelepi kéró 57 milliónál kezdődik. Ez igen, kész utópia! Már ha fosod a pénzt, persze.

@: Ritkább? Látogass el kérlek a "Házmestermedve" vagy "Szomszédháború" blogokra. A társasházakban napi sport, hogy tudnak a lakók minél jobban egymás agyára menni. És ott még el se vonulhatsz különösebben, mert a fal túloldalán ott a hülye szomszéd.

@Pöff: Ja,mert ott nem fuldokolsz a füstben ugye, télen-nyáron, mert a gépkocsiforgalom konstans. Pénz azért nincs, mert az idióta kormányok mái napig a vízfej-jelenséget erőltetik. Ha a "fejlődés" azt jelenti hogy kivágják ami zöld, és lebetonozzák, ami barna, akkor az inkább ne is legyen. Ha valami annyira sürgősen kell, ott a benzinkút, az van vidéken is. Buszt, villamost, vonatot vidéken is feltalálták, ráadásul vidéken nem kerül kisebbfajta vagyonba a parkolóhely se. Meg vagy cáfolva.

@Nancsibacsi: Majd megoldják. Budapesten annyi utca van, mint az ország többi városában együttvéve. Oldják meg.
A pesti ingatlanárak nem magasak. Tehát szerinted 57 misit ér egy harmadosztályú patkánylyuk. Te most vagy ingatlanhiéna vagy, vagy csak förtelmesen ostoba.

@szajberpiraty: Budapesten meg 24/7 élvezheted a sokezer autó füstjét az év 365 napján. Plusz a kismillió gyárat, amit a vízfej-jelenség keretében odaépítenek az orrod alá. A bazi nagy kémény reggeltől estig okádja a füstöt. Ez tehát nem érv.

@szellemkor: Jahh. Aztán amikor az embereket falanszterekbe gyömöszölik, egymás szájában élnek, zéró magánélettel, mint a heringek, konstans körülöttük a zaj, növekszik a bűnözés, mindent elönt a mocsok, akkor hanyatt-homlok menekülnek vissza vidékre. Városba pedig legközelebb akkor mennek, ha megunták az életüket.

@gregaba: Ugyanezek megvannak kicsit más kiadásban a városi társasházban is. Neked is csak javasolni tudom a "Házmestermedve" ill. "Szomszédháború" blogokat megtekintésre.

@Thunder_th: Annyi megveszekedett faszságot hordtál össze egyetlen kommentben, amennyivel vitatkozni is felesleges. Éppen ezért nem is teszem. Élj az imádott városodban. Vegyél uszkve 60 misiért lakást egy Excel-táblában, szívjad a jó poros-füstös levegőt, fizess ötször annyit mindenért, ha neked ez jó.

@midnightcoder2: Kivéve, ha úgy jársz, mint az a pacák a közelmúltban. Ott döglött meg a Keleti előtt a járdán, a csikkek és köpetek között, mert hiába van mindenkinek okosteldzsója, senki nem hívta a mentőket.

@G. Nagy László: Nesze, tájékozódj.

www.origo.hu/tudomany/20220526-ez-a-ket-mesterseges-edesitoszer-okozhat-leginkabb-rakot.html
www.origo.hu/tudomany/20230606-eletveszelyes-az-egyik-nepszeru-edesitoszer.html
www.origo.hu/tudomany/20230630-dontott-a-who-rakkeltonek-fogjak-minositeni-a-legismertebb-edesitoszert.html

Gondolom, most jön az a mantra, hogy "há' izéhozééé, a nagy gonosz cukorlobbi megvette a tudósokat kilóra oszt azééé monták asztat", vagy csak simán "a tudomány hazudik, a tudósok mind hülyék, én esztet is jobban tudom". Nosza!

@pattantyúk: Nem, nem kell. Magántanár.

@ubermeister: Veszel egy kerékpárt akkor. Azon akkor és oda mész, ahova akarsz.

@Erdei22: Mert városban ott biztos helyből körberajonganának, mi? Még a legközelebbi falszomszédod se tudná, ki vagy, az Éjjelnappalbutapest érdekesebb.
süti beállítások módosítása