téveszmék

téveszmék

"Nem biztos, hogy alapjog a gyermekvállalás"

2021. február 10. - G. Nagy László

 

family2.jpg

 

Egy hete jelent meg Vági Márton Miért nekem kell fizetnem azt, ha te gyereket akarsz? című véleménycikke az Azonnalin. A jobboldali sajtó azóta is epét hány. Vajon mennyire jogos ez a felháborodás?

 

"Biztos, hogy a partnerem a megfelelő személy erre a célra? Nem csak azért akarunk gyereket, hogy a rogyadozó kapcsolatunkat megmentsük vele? Van elég pénzem, hogy eltartsam, felneveljem a gyereket, és ne másoktól kelljen koldulnom ezért, ne másokat kelljen megsarcolni az én döntésem miatt? Elég intelligens vagyok ahhoz, hogy egy ember életéről tudjak gondoskodni? Saját magamról tudok? Vagyok annyira megbízható, intelligens, hogy egy emberi lény felnevelése nulláról felnőtt korig ne okozzon gondot, és a gyermeki fejlődés legszenzitívebb időszakait is megfelelő felkészültséggel tudjam kezelni? Ha ezek közül bármelyik kérdésre NEM a válasz, akkor nem kell gyereket vállalni." Így ír Vági Márton, s muszáj elismerni, hogy ez az attitűd felelősségteljes és beleköthetetlen. "Ugyanis a gyerekvállaláshoz nem elég egy hímivarsejt és egy petesejt találkozása. Ez elég a kutyáknál, a lovaknál meg a zebráknál, de mi pár évezrede kiemelkedtünk az állatvilágból, és ideje lenne ehhez méltóan viselkednünk: nem ösztönlény módjára szaporodnunk, hanem racionális döntéseket hoznunk." Evidens, és az az igazán szép benne, hogy bármelyik politikai térfélen megfogalmazható volna. (Borítékolható persze, hogy kormánypárti újságíró tollából e mondatok azonnal kiérdemelnék a náci jelzőt...)

 

"Illő lenne nem elvárni másoktól, hogy tartsák el azt a gyereket, hogy adózzanak azért, hogy neked legyen pénzed pelenkára meg babakocsira. Legyen gyereked akkor, ha más emberek pénze nélkül is sikerül őt eltartanod. Amíg ez nincs meg, addig igazából magadról sem tudsz gondoskodni. Ez azt jelenti, hogy nincsenek anyagi tartalékaid, nincs biztos alapod, magyarul nem állsz készen arra, hogy utódod legyen. Neki se lenne jó, neked se lenne jó, és nekem se lenne jó. A gyerek nélkülözne, te megszakadnál azért, hogy legalább etetni tudd, én meg végső soron fizethetném ezt az egészet. Hidd el, egyáltalán nincs hozzá kedvem, és jobban örülnék, ha az állam nem vinné el a fizetésem jelentős részét azért, hogy te 'élhesd az álmaidat', és Facebookon hozzon pár lájkot a napi harmincnyolc kép a csemetédről." Az az igazság, hogy hiába hőbörög Bayer Zsolti és Jeszy, ezek tipikusan jobboldali gondolatok. Kifejezetten az egyéni felelősségvállalást hirdetik, akár jómagam is írhattam volna mindezt (ahogy írom is minden alkalommal, ha a téma terítékre kerül). "Mi lenne, ha a CSOK, a családi pótlék, a GYED és a GYES megszűnnének, cserébe viszont csökkentenék a jövedelmet terhelő adókat? A támogatások megszüntetése egyet kellene jelentsen egy radikális adócsökkentéssel is: az állam ugyan nem ad családi pótlékot vagy GYES-t, cserébe a gyermekvállalásra készülő párok (és mindenki más is) kevesebbet adóznának, és saját magukról gondoskodhatnának." Ezek abszolút libertárius gondolatok, melyekben az égvilágon semmi kivetnivalót nem találok. Mi több: hitem szerint nem születne kevesebb gyerek ilyen környezetben sem. A bajok ott kezdődnek, amikor olyan baloldali kormány kerül hatalomra, mely úgy szüntet meg mindenféle családtámogatást, hogy e mozzanat nem jár együtt semmiféle SZJA-csökkentéssel.

 

Vági Márton alapattitűdje megsüvegelendő, ám ezen túlmenően dolgozata számos sebből vérzik. "Miért nem annak jár 'jutalom', aki nem hoz a világra egy újabb, szén-dioxidot kibocsátó, komoly ökológiai lábnyommal bíró embert?" Ez nyilvánvaló marhaság, s logikailag sem fér össze az eddigiekkel. Ha már kiegyeztünk abban, hogy nem kell külön támogatni a gyermekvállalást, most ne essünk át a ló túloldalára, hogy azoknak szavazunk meg anyagi elismerést, akik lemondanak a szaporodásról. "Nekem nem lesz utódom, aki miatt műanyagot kellene gyártani, aki miatt állatokat kellene megölni, aki miatt utakat kellene építeni, energiahordozókat kellene elhasználni. A soha meg nem születő utódom ökológiai lábnyoma nulla lesz." Oké, Marci, de ez a te dolgod. Nekem meg van fiam és lányom is, és remélem, hogy egyszer majd unokáim is lesznek. A mögöttünk hagyott ökológiai lábnyom nyilvánvaló probléma, ám csakis akkor, ha vannak leszármazottaink. Utódok hiányában abszolút álszent és értelmetlen ez az aggodalom. (Ki a búbánatos fenének akarnánk megmenteni a bolygót, ha nem a gyerekeinknek???) Ráadásul pár sorral feljebb már megjelent az a bölcs gondolat, hogy a homo sapiens - tudatos szaporodási stratégiájával - kiemelkedik az állatvilágból. Vigyük tovább ezt a vonalat: létezik még számos olyan emberi teljesítmény, mely szervesen hozzájárult ahhoz, hogy a Föld legsikeresebb fajává váljunk. A műanyagok feltalálása, az útépítés és az energiahordozók felhasználása például tipikusan ilyenek. Ha akad is átok ezekkel, még mindig jócskán az áldások felé billen a mérleg.

 

"A robotizáció itt van a nyakunkon. Számos olyan szakma fog eltűnni a földről, amit ma még milliók űznek világszerte. Ahogy Harari fogalmaz: az ipari forradalom során, a mezőgazdasági munkásokból viszonylag könnyű volt ipari munkásokat kreálni. Amikor a nehézipar a huszadik század második felében szép lassan bedőlt, még akkor sem volt lehetetlen a kohászokat és bányászokat például kamionsofőrré, masinisztává, árufeltöltővé átképezni. Ha az önvezető kamionok és vonatok korában már nem lesz szükség sofőrökre, az eladó nélküli boltokban már nem lesz szükség humánerőforrásra, a gyártósorok mellé szintén nem fog kelleni kétkezi munkás, akkor ezekkel a tömegekkel mit kezdünk?" Ezek megint csak rettenetes érvek, jóllehet időről időre menetrendszerűen megjelennek. Azt kell látni, hogy az emberiség minden technológiai fordulópontnál rendre összecsinálja magát. Már az első ipari forradalom idején is brutális volt a károgás, hogy itt a világ vége, a gépek elveszik az emberek munkáját... És igaz ugyan, hogy minden komolyabb innovációs ugrással megszűnik egy szakma, ám rendszerint keletkezik három vadonatúj is. A szerző diplomás sportmenedzser. Vajon értette volna bárki úgy 150 évvel ezelőtt, voltaképp mit is jelent ez a kifejezés? 

 

"Sokak szerint alapvető jogunk, hogy gyereket vállalhassunk, és ez a megállapítás egészen a közelmúltig nagyjából meg is állta a helyét. A mai, klímakatasztrófa felé tartó, túlnépesedett, a robotizáció áttörésének határán álló földön azonban, ahol a bolygó erőforrásait durván feléli az emberiség, nem biztos, hogy alapjognak, magától értetendő dolognak kellene venni a gyerekvállalást." A dolgozat legvadabb és kifejezetten vállalhatatlan mondatai, melyek tökéletesen szembemennek a liberalizmus eszmevilágával. A szaporodás kétségtelen alapjog, ez egyszerűen nem képezheti vita tárgyát. Ezt eleddig csupán a meglehetősen sűrűn lakott, diktatórikus vezetésű Kínában kérdőjelezték meg, ám pár esztendeje ott is felhagytak az állami születésszabályozással. Rendben, óvjuk a bolygót: nincs abban semmi ördögtől való, ha beárazzuk az új jövevények környezetterhelő hatását, s azt a szülőkkel fizettetjük meg. Ám ehhez legalább három feltételnek teljesülnie kell: egyrészt általános elvvé érdemes tenni: minden földlakó - életkorától függetlenül - az ökológiai lábnyomának arányában adózzon, függetlenül a jövedelmétől. Másodszor: legyen általános olyan értelemben is, hogy Irántól Nigériáig; Kanadától Argentínáig minden újszülöttet érintsen. Harmadszor: még véletlenül se vitassuk senkinek a jogát a szaporodásra. Ez nem függhet sem vagyoni helyzettől, sem alkalmasságtól, sem bőrszíntől. Nem létezhet olyan erkölcsi alap, amellyel megtagadhatnánk a gyermekáldás alapvető szükségletét bárkitől, aki egyébként vállalja annak minden terhét.

 

Bayer Zsolt a következőképpen kommentálta a cikket: "Egyszerűen meg vagyok róla győződve - nem is lehet másképp, ez mind ilyen -, hogy te ne szülj gyereket, mi ne szüljünk gyereket, és ezzel párhuzamosan tuti, hogy rajong a migrációért és az összes létező migránst beeresztené Európába. Azokat a migránsokat, akik hatosával-nyolcasával szülik a gyerekeket és amúgy azért jönnek ide, mert pont annyit szeretnének fogyasztani, amennyi az európai életszínvonalban benne van." A valóság az, hogy mindezt már Zsolti költi hozzá, Vági Márton írásművében egyetlen árva szó sem esik a bevándorlókról. Persze, úgy lett volna kerek a cikk, ha a szerző kitér rá, hogy a megfogalmazottak a Föld minden népére vonatkoznak. (És az írás hangvételéből és logikájából pontosan ez a gondolat következik.) Mert abban kétségkívül a jobboldali médiának kell igazat adni, hogy felemás világ az, amikor a bevándorlókat ezerféle segéllyel tömjük, míg a saját családtámogatásunknak búcsút intünk. Ez nagyon nem megy. A magam részéről egyetértek a szerzővel: nem kell támogatni a gyermekvállalást. De akkor semmi mást sem. Sem a színházakat, sem a vallásokat, sem az élsportot, sem a politikai pártokat, sem a munkanélkülieket, sem a bevándorlók tömegeit. Mert ez így és csakis így korrekt. A legkevésbé sem fájna a szívem, ha megszűnne a CSOK, a családi pótlék, a GYES és a GYED. De ezek legyenek az utolsók az összes dotáció közül, amelyeket a mindenkori kormány felszámol. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9616420604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.02.13. 11:54:54

Ide vag: Duro Dora"Matisz papa lánya már 32 évesen nagymama (!) lett, neki pedig tizenhat unokája van, egyiküknél még villany sincs, de őket ez sem akadályozza a gyerekvállalásban. Nekik a népességfogyás miatt sem kell aggódniuk, sőt...

A 11 évesen szülő nő nem bánta meg, hogy már akkor anya lett, ma is így csinálná azzal együtt, hogy az iskolát sem fejezte be. Egy kis bepillantás a rögmagyar valóságba: a netes celeb férfinek 16 unokája született, és ez sajnos nem ritka körükben. Kérdés, ha a demográfiai mutatókat etnikumok alapján is nyilvánosságra hoznánk, milyen képet kapnánk.

Persze nem véletlen, hogy a túltolt liberalizmus és a "politikai korrektség" miatt senki nem meri mindezt még csak felvetni sem: a Fidesz is hallgat erről a nemzetstratégiai kérdésről, hogy cserébe bezsebelje a könnyen és olcsón megszerezhető szavazatait. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely kimondja az igazságot a kisebbség népességszaporulatáról, és javaslatokat is megfogalmazunk: mi minden családtámogatást munkához kötnénk, hogy megfékezzük a megélhetési gyermekvállalást.

Kommentben várom, hogy mennyi családi pótlékot kaphatnak ennyi gyerek után, legalább látjuk, mire megy el a dolgozók adója.
(A kép a TV2 műsorában jelent meg.)

MEDVE1978 2021.02.13. 11:55:37

@G. Nagy László: Az egyéni érdek és a közösségi érdek közötti különbség vagy ellentét egyértelmű, azonban pontosan, hogy a gyermekvállalás / élet esetében korlátozottan áll fenn szerintem. Az afrikai államokban ugye fennáll egy ellentét a közösség érdeke (=mérsékelt szaporodás) vs. az egyén érdeke + kulturális beidegződés (=mértéktelen, sokgyerekes szaporodás) között. Ez viszont a skála alsó részén nem létezik, nem létezhet, mivel itt az egyén szaporodása = a közösség fennmaradásával. A választóvonal éppenhogy a 2.1 gyerek / szülőpár adat. Ez alatt az elöregedő, kiegyensúlyozatlan struktúra borítékolható. Tehát 2.1 gyerek érték felett jöhet létre ez az ellentét, alatta mind az egyén, mind a közösség érdeke egybeesik. Az említett példa szintén nem értelmezhető ebben az ügyben, mivel Isten a keresztény tanítás szerint arra kérte a híveket, hogy sokasodjanak, ahogy a Római Birodalom érdeke is az volt, hogy "sokasodjanak" a polgárok.

6.Lenin 2021.02.13. 12:08:10

@desw:

"Ragozhatjuk ezt naphosszat, de a jó megoldás mégiscsak a jelenlegi szocializmus megszüntetése lenne: legyen minimális állam minimális adókkal, aztán a saját!!!! pénzét mindenki arra költi, amire csak akarja. Ha Gizi három kalap szart érő diplomát akar, akkor költse arra, és ha valaki három kurvát akar, akkor meg arra."

És ezt ki döntené el? Nyilván valamilyen választott testület. Erről beszélek én is, de te a kötelesség dolgot igen kerülöd.

Te kurvákat szeretnél, ok, fizesd meg, de azt is, ha leszárad a farkad, vagy elkapsz valamilyen halálos kórt. Akkor ne nyivákolj, hanem szép csendben dögölj meg.

a választott testület (nevezzük államnak, hogy minden köcsög értse is) .Lefektetnék az elvárásokat, szolgáltatásokat, kötelezettséget is (miért , mennyit vonnak, mi jár érte) Ha marad, költheted kurvákra is, de minden következménye a tiéd. (ha levágja a nejed a farkad, vagy a kurva leharapja, ÚJ NINCS INGYEN, igaz választhatsz nagyobbat is, mint eddig volt. Államilag finanszírozott, meg ami raktáron van)

desw 2021.02.13. 12:12:41

@6.Lenin:

Deal! Fizetős eü, fizetős oktatás, no csp, no nyugdíj, . . .

desw 2021.02.13. 12:14:48

@6.Lenin:

Aztán a hájfejű dohányos majd eladja a házát, ha nem akar megdögölni gégerákban, én meg fizetem a kenőcsöt a tripperre.

G. Nagy László 2021.02.13. 12:25:18

@MEDVE1978: Abban érdemes állást foglalni, hogy amennyiben a "közösségi érdek" (szerintem nincs is ilyen, de tételezzük fel, hogy létezik) és az egyéni érdek (mely nyilvánvalóan létezik és jól definiálható: amit az egyén annak nevez) ütközik, melyik a magasabb rendű? Tudsz olyan morális megfontolást, mely szerint bárki feláldozható a közösség oltárán? Ha igen szívesen venném. Ha nem, úgy tökéletesen felesleges a "közösségi érdek" kifejezés használata, mert mindegy is, hogy a tartalmát ki fogalmazza meg (a főpap, a törzsfőnök, vagy a humánetológus), úgyis csak üres idea marad, az egyéni szempontok percek alatt felülírják.

G. Nagy László 2021.02.13. 12:30:22

@MEDVE1978: És akkor még bele se mentünk abba, hogy ez a "közösségi érdek" micsoda. Látsz pár száz kommentet itt is. Feltételezem, hogy mindenki patrióta, a hazáját, a nemzettársait szerető, aki itt véleményt alkot. Mégis: az egyik szerint növekedni kell létszámban, a másik szerint akár egy ötmilliós, minőségi Magyarország is jól elketyeghet. Ki mondja meg, melyik az igaz? Én biztosan nem.

moloy 2021.02.13. 12:44:25

@desw: Szerintem a megoldás az lehetne, hogy a gyerek az által fizetett nyugdíjjárulék meghatározott százalékát közvetlenül a szülőhöz utalják.
U.úgy, mint az 1sza: a gyerek megjelöli/megadja kinek, kiknek menjen. Választása szerint lehetne akár SAJÁT maga is azzal, hogy ő adja tovább. Mivel - valszeg - ő lenne/lesz az örökös is, a szülők elvesztése nem indokolja a megvonást. (A részletek kidolgozását a törvényhozókra biznám... Az ördög a részletekben, ill. az apróbetűs részben lakozik.)

desw 2021.02.13. 12:58:24

@moloy:

És ha a gyerek meghal drogtúladagolásban vagy balesetben, akkor kevesebb nyugdíjat kap a szülő?

És ha tróger bűnöző lesz a kölyökből, akkor lesz negatív nyugdíj, hisz T. anyu/apu nevelt semmirekellőt és a társadalom számára koloncot?

Jaja, majd az állami félhülye jogalkotó alkot olyat, hogy . . . szerintem nem kellene feltalálni újra a melegvizet. Régen működött ez a gondoskodó állambácsi nélkül is.

6.Lenin 2021.02.13. 13:00:47

@desw:

Pontosan. Kezded érteni, hogy mivel is jár a szabadság?

6.Lenin 2021.02.13. 13:02:25

@desw:

Aki a szabadságot választja. Kötelezettség nélkül.

Wildhunt 2021.02.13. 13:03:29

Vági Márton egy hülye, mint minden megmondóember aki a 63.-os matematikát is képtelen volt megtanulni. A poszter cikkeit általában szeretem, még ha nem is mindeig értek egyet, de @G. Nagy László: - állítólag magas szinten pókerezel, vagyis legalább az alap matematikát ismerned kellene. Ez pedig azt jelentené, hogy kb. az összes olyanérvet ami a gyerekekkel szemben a magánnyugdíjpénztárakat preferálja, ki kell dobni az ablakon. Megmondom miért:
A sok kicsi szuperértértékes önálló szingliember valamiért azt gondolja, hogy ő majd félretesz ezermillió eurót/forintokat, az a magánnyugdíjpénztárban megsoxorozódik, és ezért cserébe meg ellátják majd a robotok. Hülyén hangzik így összefoglalva? Igen, mert AZ IS. Kb. mindegy mennyi pénzt teszel ugyanis félre, ha nincs amit megvegyél érte. Amíg egy kisebbség intézi a nemszaporodom, inkább jól félreteszek életmódot, addig minden OK - ezek a potyautasok a 2-nél több gyermeket vállalók, és azokból értékes munkaerőt (orvos, mérnök, stb) társadalmában. Ha ezek kerülnek többségbe, akko meg az van, amit Ny-Európában látsz: ilyenek NINCSENEK. Jelenleg asz EU fejlett, individualista, Vági-féle családot már évtizedek óta bevezető országai rabolják le a perifériák munkaerejét, mert NINCS nekik. Ezért kell a németül alig makogó ápoló pld. Tessék ezt továbbgondolni, én nem blogolok, nem írok itt hosszabban. A tasársadalom szinten tartása gazdasági szükségszerűség, én pedig a poszterrel ellentétben nem szeretnék 30-40 évenként belefutni azza, hogy húbazz, ezt eltoltuk, most jó gyorsan csinálunk egy gazdasági összeomlést, utána meg próbáljuk újra, mégiscsak több gyerek kellett volna. Vagyis csak jobb így, hogy az állam legalább próbálja kisimítani a huplikat.

G. Nagy László 2021.02.13. 13:14:07

@Wildhunt:

"A poszter cikkeit általában szeretem"

Ez nagyon jólesik, köszönöm! Hálás vagyok az olvasásért!

kunzoo 2021.02.13. 13:17:47

@desw:
Ez könnyen megoldható azzal hogy megfelelő számú állami finanszírozású helyet hirdetnek meg. A fizetős szakokat is korlátozni kellene, mert attól hogy fizet érte még a túlképzés problémája megmarad.
Fizetőssé tenni mindet veszélyes mert a kevésbé népszerű szakterületekre nem fizetnének be elegen. Pl altatóorvosból, patológusból nagy hiány lenne, nem vigasztalna hogy majd a piac beárazza, ha nekem most kellene az a szakember. Egészségügyi problémáknál men megfelelő stratégia az elnapolás.

kunzoo 2021.02.13. 13:23:34

@desw:
Tudom durván hangzik, de emiatt túl sok a gimnázium, ugye ott bele van kényszerítve a diák a továbbtanulásba. A szakközépiskoláknál legalább van egy szakma a kezében, ha ebbe az irányban tanul tovább nem felsőfokú szinten találkozik először az adott szakterülettel. Nem lesz annyira papírízű a tudása.

desw 2021.02.13. 13:26:16

@6.Lenin:

Én mindig is az öngondoskodás mellett érveltem, így rajtam nem múlna egy ilyen rendszer.

kunzoo 2021.02.13. 13:28:10

@G. Nagy László:
Ez pont most dőlt meg. A vuhani polgár egyéni érdeke az volt hogy amilyen hamar csak tud lelépjen onnan, ezzel csökkentve a saját fertőződésének az esélyét. A közösség érdeke meg az volt hogy maradjon a valagán, ezzel csökkentve mások megfertőzésének az esélyét.

desw 2021.02.13. 13:34:09

@kunzoo:

"Ez könnyen megoldható azzal hogy megfelelő számú állami finanszírozású helyet hirdetnek meg. "

Jó, hát akkor már csak azt a "megfelelő számú"-t kellene meghatározni, és a hozzájuk tartozó szakokat. Nos? Mennyi jogász ill. médiamenedzser állami finanszírozott hely legyen 2021-ben? Jaja, itt a gond! Bizzuk ezt is a piacra és az emberekre, mert az állam hülye ehhez is.

"A fizetős szakokat is korlátozni kellene, mert attól hogy fizet érte még a túlképzés problémája megmarad."

Ezzel az erővel a fodrászok számát is kellene korlátozni, nem? A saját pénzét mindenki arra költi el, amire akarja. Ne okoskodjon bele az állam ebbe (se), mert hülye ehhez (is)

"Fizetőssé tenni mindet veszélyes mert a kevésbé népszerű szakterületekre nem fizetnének be elegen. Pl altatóorvosból, patológusból nagy hiány lenne, nem vigasztalna hogy majd a piac beárazza, ha nekem most kellene az a szakember. Egészségügyi problémáknál men megfelelő stratégia az elnapolás. "

Ha piaci bér lenne az eü-ben, akkor nem lenne gond.

kunzoo 2021.02.13. 13:34:18

@desw:
Szerintem a mai világ alkalmatlan az öngondoskosásra. 2008 ban volt a válság. 2020 ban jött a következő válság.
12 év alatt egyszerűen nem tudsz annyi tartalékot felhalmozni. Főleg úgy nem hogy az első három év a kármentésről szól. Tehát akkor van nullán. Valójában nyolc év alatt kellett volna annyi tartalékot felhalmozni hogy most túléljen egy karanten miatt munka nélkül maradó ember egy évet. Nem megy. Arról is érdemes szót ejteni hogy akkor nem fogyasztasz, mert tartalékolsz. Nem tudná kihúzni magát a gazdaság a saját hajánál fogva.

desw 2021.02.13. 13:37:50

@kunzoo:

De ha Gizinek kellene kifizetnie zsebből azt a X milliót, amibe a kalap szart érő diplomája kerül és a max karrier a teszkós pénztáros, akkor mást tanulna.

Most Gizi kb leszarja, mert nem ő fizeti, hanem az adófizetők. így ő max csak elbulizgat 5-8 évet más pénzén.

kunzoo 2021.02.13. 13:39:48

@desw:
Szóval szerinted kiss jóska végzős gimnazista tudja mennyi altatóorvosra lesz szükség 7 év múlva? Na ne röhögtess. Vagy beruház- e a merci egy új üzemet?

desw 2021.02.13. 13:43:04

@kunzoo:

"Szerintem a mai világ alkalmatlan az öngondoskosásra."

Pontosítsunk: ez az elkényelmesedett nyugati világ és here társadalom nem alkalmas erre.

Az elmúlt 5 évből 2-t DK-Ázsiában töltöttem. Ott kb zéró az állami gondoskodás, így elég sokat dolgoznak az emberek, van értéke a családnak, nem hitelből van jólét, . . .

"Arról is érdemes szót ejteni hogy akkor nem fogyasztasz, mert tartalékolsz. Nem tudná kihúzni magát a gazdaság a saját hajánál fogva. "

:D:D:D pont azért van mindig válság, mert előre eltapsoljuk a pénzt, hitelre veszünk mindent, aztán amikor elfogynak a hitelfelvevők és a pénzszórás, akkor jön a válság. (válság Covid nélkül is jött volna, így csak egy kicsivel korábban jött)

desw 2021.02.13. 13:44:26

@kunzoo:

"Szóval szerinted kiss jóska végzős gimnazista tudja mennyi altatóorvosra lesz szükség 7 év múlva? Na ne röhögtess. Vagy beruház- e a merci egy új üzemet? "

Az állam honnan tudhatná?

Kis Jóska a SAJÁT életével és pénzével azt csinál, amit akar.

desw 2021.02.13. 13:47:04

@kunzoo:

Az a szoci dolog a múlté, hogy 18 évesen tanultál utoljára és abból megélsz 65 éeves korodig

6.Lenin 2021.02.13. 13:53:09

@desw:

Természetesen, amíg álló farokkal rohangálsz a körúton nagyjából nincs is gond. Rajtad kívül még van közel 10 millió Mo-on.

Orsód Tasziló másként gondolkodik, felveszi a segélyt, aztán kimegy németbe rezezni, és többet keres havonta, mint egy ottani mérnök.

Mit kezdnél egy jól fizetett orvossal? Akkor hol vannak még a kórházak, gyógyszergyártók, kiszolgáló személyzet. Vedd már észre, hogy a betegek érdekei az utolsó helyen vannak, és lesznek. Most ugrálnak, hogy az állam megszüntetné a hálapénzt az ingyen eü-ben. B+, beszélsz te néha összevissza. Nézd meg nyugaton is több helyen omlott össze az eü, mint nálunk, csak nem dicsekednek vele.

8 milliárd ember van, jó megoldás nélkül. Mert más az irányítók, és az irányítottak érdekei. az is lesz mindig.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.13. 13:59:33

Csak megjegyezném. Az hogy Brendel Mátyás ki lett innen baszva, egy nagyon jó kis vitára adott lehetőséget.
Köszi blogger! És szerintem a többiek is megköszönhetnék!

desw 2021.02.13. 14:00:25

@6.Lenin:

Hülyeséget nem én beszélek . . .

A gyógyszergyár most sem adókból van finanszírozva, hanem maszek, és van csomó magánkórház, magándoki . . . és valszeg kicsit színvonalasabbak, mint az állami.

Az állami eü azért (is) szar, mert nincs semmi összefüggés a fizetendő járulék és a kockázat között. A kövér pont annyit fizet, mint egy fitt. Miért? Csak a BEJELENTETT jövedelemtől függ a járulék. Miért????

desw 2021.02.13. 14:03:37

@6.Lenin:

Mutass olyan biztosítás, ahol a SZÁNDÉKOS károkozást fizeti a biztosító! Az állami eü ilyen, sajnos. Kövér csak zabál, aztán ha baj van, jöjjön a társadalom és fizesse a számlát mer' az úgy szolidáris. Lófaszt! Ezért nem működik!

6.Lenin 2021.02.13. 14:09:25

@desw:

Hát persze, hogy nem. Az EU fizetett több vagon pénzt nekik a kutatásra, ők meg eladták másnak jó pénzért a vakcinát.

A magándoki, magánkórházban meg megetet veled jó pénzért szart érő porokat. Iga a nővérke esetleg magánszorgalomból eljátszik a farkaddal is, a dokival meg osztoznak. A magánkórházakban drágábbak a halottak, ezt elfogadom, esetleg kibelezve a még működő szerveikkel. Ha szerencséd van, ott is simán elpatkolsz, igaz kicsit flancosabban., a sok köcsög meg irigykedhet.

Glokta 2021.02.13. 14:18:54

@6.Lenin: de, Kínában nagyjából bejött, még ha túl is lett tolva.

G. Nagy László 2021.02.13. 14:25:33

@kunzoo:

"Ez pont most dőlt meg. A vuhani polgár egyéni érdeke az volt hogy amilyen hamar csak tud lelépjen onnan, ezzel csökkentve a saját fertőződésének az esélyét. A közösség érdeke meg az volt hogy maradjon a valagán, ezzel csökkentve mások megfertőzésének az esélyét. "

Pazar a példa, tényleg. ettől még az alapelv nem dőlt meg. Nem a vuhani közösség érdeke, hogy maradjon, hanem a vuhanon kívüli egyéneké.

6.Lenin 2021.02.13. 14:26:54

@Glokta:

Az induláshoz jó volt. De ez mindig így van, Neked esetleg csoda volt egy kis Zaporozsec, de a utódod, már BMW-t szeretne, az övé meg elektromos porchét. Az ő utódai meg lehet örülnek majd egy kőbaltának, ha túléli, hogy a szomszédnak korgott a gyomra, és ő épp ott bóklászott.

kunzoo 2021.02.13. 14:27:15

@desw:
Például statisztikai elemzéssel. Elég pontosan meg lehet határozni a várható népességet, annak összetételét. A jelenlegi adatokból le lehet szűrni egy adott korcsoport átlagos kezelési összetételét és mennyiségét. Ebből már elég jól lehet következtetni a jövendő kezelési igényre+ egy vis major keret pl katonaorvosok, epidemiológia és meg is van az eredmény. Az állami rendszerben megvan a kellő információtömeg, szakembergárda a ksh nál, plusz van info a jelenlegi eü állományról. Várható nyugdíjazások, stb.
Ennyi információt a büdös életben össze nem szed egy pályakezdő.
Az élethosszos tanulásról: Az ritka hogy pl. Buszsofőrből lesz rajztanár. A továnntanulások nagy része az alapszakmához kapcsolódik, vagy ott felmerülő új ismereteket kell elsajátítani. Olyan van inkább hogy valaki tévedett az alapszakot illetően, büfé ruhatár szakok után rájön nem ér semmit. Egy orvos 15 év munka után a legritkább esetben lesz jogász. Fordítva is igaz. Olyan lehet hogy egy orvos tanul közgáz ismereteket, de azt azért hogy pl. Kórházigazgató legyen.

G. Nagy László 2021.02.13. 14:27:49

@kunzoo: "Szerintem a mai világ alkalmatlan az öngondoskosásra. 2008 ban volt a válság. 2020 ban jött a következő válság."

Szerintem is alkalmatlan, de nem az idő rövidsége miatt. Egyszerűen éretlen a társadalom, s amíg a politikának ez az érdeke, az is marad.

kunzoo 2021.02.13. 14:30:45

@G. Nagy László:
Miért? Mitől lesz jó a vuhani közösségnek az hogy a szomszéd tartomány is fertőzött lehet, ezzel is csökkentve az ő gyógyításukra fordítható pénzt és energiát?
Miért?

tükörfúró 2021.02.13. 14:32:57

Azt kellene felismerni, hogy mi adja ma egy ország erejét, mitől jelentős vagy irigyelt egy jóléti ország. És ami az ,hogyan lett azzá, illetve milyen példákat lehet onnan meríteni, milyen úton kellene járni.
Második kína, második oroszország (de dubaj és svájc) sem lesz magyarországból, ha nem az emberek megélhetését és az ország felemelkedését, hanem a puszta szaporulatot támogatjuk, abból egy ekkora országban a világon semmi értelmes nem fog kisülni.
Illetve ez a felélő attitűd és gyenge rablógazdaság elegye miatt működtetett felosztó kirovó rendszer még pár évig életben tartásához, lélegzőgépen vegetáltatásához, ezzel a mindenkori politikai hatalom megtartásához szükséges helyi sajátosság. De persze ezt már nem olyan buzgón károgják Kádár legjobb tanítványai, mint ahogyan sorosoznak és migránsoznak. Feleslegesen persze, a korfát nem lehet holmi csok-okkal megmozdítani, ezek a felső középosztály számára becsomagolt választási krumplis zsákok, ami az újépítésű elmebaj és a túlzott ingatlan magántulajdon támogatásán keresztül tovább építenek egy olyan elavult tőke és gazdaságszerkezetet, ami az ország kilátásait újabb évtizedekre, ha nem évszázadokra eldöntik a nemzetközi térben.

Glokta 2021.02.13. 14:35:08

@MEDVE1978: "Bill Gates mégis inkább kiírtott néhány fertőző betegséget, minthogy kotont és fogamzásgátlót reklámoztatott volna Afrikában."
Pont az utóbbit tette:
www.gatesfoundation.org/what-we-do/global-development/family-planning

Egyébként nagyjából ez jelöli ki a helyes utat - a családtervezést kéne MINDENHOL terjeszteni és támogatni (ingyen fogamzásgátlók osztogatásával, abortusz legalizálásának elérésével) gőzerővel a nyugati kormányoknak, és akkor még csak nem is lehet rasszizmussal vádolni őket, de az afrikai népességnövekedést meg lehetne állítani vele.

kunzoo 2021.02.13. 14:38:44

@desw:
Nem hitelre gondoltam, hanem a tartalékolásra. Ma ami magán, önköltséges, az sem az. Pl. elmész a magándokihoz kezelésre. Mit csinál? A drága vizsgálatokat megcsináltatja TB re, a kötségeket az állami rendszerben hagyja. Pl. fogász bezavar a kórházba panorámaröntgenre. Megspórolja egy röntgengép kóltségét, a hozzá tartozó kiképzett személyzettel együtt. Megcsinálja a kezelést, azt kifizetteti veled. A magán kezelés költségébe nem kerül bele a röntgengép amortizációja, a radiológus, az asszisztens bére.

Namir 2021.02.13. 14:42:35

Az egész történet a magukat liberálisnak nevezők, valójában csak szellemileg fel nem nőtt infantilisek rövidlátásának és ostobaságának mintapéldája:
Vági azon picsog, hogy miért kell támogatnia más gyerekét, de arra már nem gondol, hogy ő is (valaki) más gyereke, és az ő szüleit is támogatta a közösség. Ahogy arra sem, hogy ha másnak nem születik meg a gyereke, akkor nincs, aki kiszolgálja a boltban, meggyógyítsa a kórházban, megépítse a házát stb.
De öregkorában még pénze sem lesz, se háza, se ennivalója. Mert azt is más állítja elő neki.

Úgyhogy infantilis liberálisok: ideje lenni felnőni, és felnőttként gondolkodni!

Glokta 2021.02.13. 14:53:48

@Namir: Vági végkövetkeztetése szerintem is baromság, de vannak értelmes gondolatai.
"Vági azon picsog, hogy miért kell támogatnia más gyerekét, de arra már nem gondol, hogy ő is (valaki) más gyereke, és az ő szüleit is támogatta a közösség."
Ez elég rossz érvelés: én nem "picsoghatok" azon, hs mondjuk kötelezően háborúba kell mennem akkor, ha a szüleim is háborúba mentek? Ha valakinek segített az állami diákhitel az egyetemi tanulmányai finanszírozásában, akkor később nem érvelhet a diákhitel eltörlése ellen? Ez nem így működik.
"Ahogy arra sem, hogy ha másnak nem születik meg a gyereke, akkor nincs, aki kiszolgálja a boltban, meggyógyítsa a kórházban, megépítse a házát stb.
De öregkorában még pénze sem lesz, se háza, se ennivalója. Mert azt is más állítja elő neki."
Vági szerint a robotok fogják előállítani a nagy részét, a nyugdíjat pedig magánbiztosítók fizetik ki neki. Persze azon lehet vitatkozni, hogy ez mennyire reális, de enélkül nem kéne azt állítani, hogy teljes baromság amit mond.

6.Lenin 2021.02.13. 15:16:56

"a nyugdíjat pedig magánbiztosítók fizetik ki neki."

-Jó napot.
-Jó napot, mit óhajt az úr?
-A nyugdíjamért jöttem.
-Egy nevet legyen kedves.
-Vági Mártonként születtem, sajnos. A szüleim elég maradiak voltak. Anno nem verte félre az apám a harangot, ha tetszik érteni.
-Nekem mind1, hogy a kedves papa mit vert félre, vagy nem. Matildka mindjárt utána néz a nyugdíjának.
-Köszönöm , várok.
-Nos kedves Vági úr, tartozik még nekünk egy nagyobb összeggel.
-Tartozom? Dehát én rendesen fizettem.
-Mit gondol kedves uram azt szar kis pénzt ingyen kezeltük? Meg Matildkának is kellett emelni a fizuját, ja, és válság is volt közben,A pénzecskéje jelenleg szart se ér, nem fedezi a költségeinket sem.
-De nekem azt mondták hasít a cég.
-Akkor hasított is, de közben jött egy csőd.
-Ez skandallum, fel fogom önöket jelenteni.
-Nyugodtan, ha van rá pénze, de nem ajánlom, a bíró úr a mi emberünk.
-Miből fogok akkor élni?
-Nézze, adhatok 1 jó tanácsot. Költözzön az önnek kedves temető közelébe, és rengeteg költséget takaríthatna meg ezzel. Ott mászkálnak jószívű emberek is , talán enni is adnának.
-Úristen ez elájult. Béla, dobd ki a pacákot, de kicsit messzebb az ajtotól, nehogy visszatolja a pofáját ide még egyszer.

Almandin 2021.02.13. 15:32:28

@desw: Délkelet-Ázsiában azért "dolgosabbak" az emberek, mert van elég munkahely. Ugyanis a nyugati világ oda szervezte ki majdnem az egész textilipart, meg egyéb ágazatokat is, ezért van elég ruhagyár meg összeszerelő üzem. A mezőgazdaság valószínűleg kevésbé gépesített és nagyobb az élőerő-igénye. Európában az elmúlt 60 évben nagyon sok gyár, üzem megszűnt, a mezőgazdaság erősebben gépesített. Emiatt nagyobb probléma, hogy sok embernek nem jut elég munka.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.13. 15:37:22

@Namir: Ennek semmi köze a liberalizmushoz. Amúgy egyetértek.

Billy Hill 2021.02.13. 16:11:57

@poszt: "Persze, úgy lett volna kerek a cikk, ha a szerző kitér rá, hogy a megfogalmazottak a Föld minden népére vonatkoznak. (És az írás hangvételéből és logikájából pontosan ez a gondolat következik.)"

Pont ezt akartam mondani. Vannak ezek a hihetetlen bátor szerzők, akik ilyen forradalmi gondolatokkal ajándékozzák meg országukat, kontinensüket. Szeretném javasolni, hogy egy angol nyelvű fordítást tegyenek közzé számos afrikai országban! Kíváncsi lennék, milyen pozitív visszhangja lenne; esetleg a BLM, Antifa stb. reakciók is érdekelnének, amikor valaki leírja pl. feketéknek, hogy nem kell több belőlük... ;-)

kunzoo 2021.02.13. 16:39:32

@Glokta:
Ha robotok állítanak elő mindent, akkor ki veszi meg ezen termékeket? Pontosabban miből? Már most is kezd ez probléma lenni. Hitelből hajtják a fogyasztást, hiszen -főleg Dél-európában sokan munkanélküliek. Döbbenetes hogy üzemek Kínába mennek, miközben spanyolban, olaszban 50 százalék a fiatalok munkanélkülisége néhány régióban. Ezeket a kint gyártott cikkeket itt akarják eladni.

kunzoo 2021.02.13. 16:43:48

@G. Nagy László:
Ez nem éretlenség, ez a fejlődés. Az öngondoskodás csúcsa az ősember volt, az utolsók az amcsi pionírok, amit megszeztek az indiánoktól, majd fegyverrel megvédte, az volt az övé. Az öngondoskodás mértéke a történelem folyamán egyre csak csökkent. Lehetnek benne hullámok, de a trend ez. A modern világban soha senki nem érheti el az ősember önállóságát.

kunzoo 2021.02.13. 16:46:01

@desw:
10 milliárd font körüli pénzt adtak oda előre az államok a magán gyógyszergyáraknak. Előre. Ennyit erről.

desw 2021.02.13. 17:12:46

@kunzoo:

"10 milliárd font körüli pénzt adtak oda előre az államok a magán gyógyszergyáraknak. Előre. Ennyit erről. "

Link?

desw 2021.02.13. 17:18:46

@Almandin:

Ázsiában nincs gondoskodó állambácsi, aki kinyalja a seggedet, ha nem dolgozol, nyugger vagy, babázol otthon, tanulsz, . . . így a választásod annyi, hogy vagy dolgozol, vagy éhendöglesz, nincs élősködés a társadalmon.

Glokta 2021.02.13. 17:24:40

@desw: Hát mondjuk a tanulás a legtöbb ázsiai országban ugyanúgy ingyen van - hogy mindenkinek legyen esélye az előrejutásra - de ezt leszámítva egyetértek.

desw 2021.02.13. 17:25:48

@kunzoo:

De ez így befektetés az országok részéről! Ha nem adnak pénzt, akkor később lesz vakcina, ami miatt később lehetne visszatérni a rendes? élethez, még döglöttebb gazdaság, több munkanélküli, . . .

Ez nem szívjóságból ment, hanem kökemény üzlet.

Glokta 2021.02.13. 17:27:04

@desw: Hát akkor már azt is lehetne mondani, hogy a családok támogatása, ingyenes egészségügy, munkanélküli segély is befektetés az országok részéről, nemde? Vagy csak a nagy cégeket lehet támogatni?

desw 2021.02.13. 17:28:04

@Glokta:

"Hát mondjuk a tanulás a legtöbb ázsiai országban ugyanúgy ingyen van - hogy mindenkinek legyen esélye az előrejutásra - de ezt leszámítva egyetértek. "

Volt kambodzsai és több vietnám barátnőm is. Bizony zsebből fizették a gyerek után a sulit és az eü-t is.

desw 2021.02.13. 17:30:27

@Glokta:

"Hát akkor már azt is lehetne mondani, hogy a családok támogatása, ingyenes egészségügy, munkanélküli segély is befektetés az országok részéről, nemde?"

Mi abban az üzlet, hogy mindeki szarhat az egészségére, aztán majd az állam fizeti a magasabb számlát? Meg hogy unalmukban és csp-ért rejtették szaporodnak?

desw 2021.02.13. 17:32:42

@Glokta:

A gyógyszercégeket kökeményen megfingatják már azért is, ha nem szállítják le a szerződésnek megfelelő mennyiségű vakcinát.

Hol látsz ilyen garanciát a családoknál?

kunzoo 2021.02.13. 17:35:05

@desw:
Ez igaz, de az érvelésed nem állt meg hogy a magáncégek piaci alapon....
Naná hogy érdekük volt, a poszt is arról szól. Álláspontom szerint a gyermekvállalás segítése is feladata az államnak, közérdekből.

kunzoo 2021.02.13. 17:39:39

@desw:
Nincs gyerek, nincs adókedvezmény. Előbb teljesíteni kell. A csok meg büntetőkamattal fizetendő vissza ha nem teljesítesz.

A gyógyszercégek most nem teljesítenek. Az meg elképesztő hogy az Astra azt mondja korábban kellett volna szerződni. Akkor miért ígérkezett el? Azt kellett vona mondania, nem mehetek bele ebbe a szerződésbe.

desw 2021.02.13. 17:43:31

@kunzoo:

"Ez igaz, de az érvelésed nem állt meg hogy a magáncégek piaci alapon...."

Dehogynem! :D:D:D Az állam csak egy vásárló, aki -- jelen esetben -- előre fizet, hogy gyorsabban kapja meg azt, ami kurvára kell neki, mert egyébként szarabbul járna. Pure business. Win-win. Az állam veszi meg a BCG oltóanyagot is, stb . . .

Az állam ad csp-t, de nem vár el semmit cserébe, fizeti az eü-t a sok kövérnek, de csak úgy puszira, mert ez úgy szolidáris, vagy minek hívják.

"Álláspontom szerint a gyermekvállalás segítése is feladata az államnak, közérdekből. "

Ha lenne vmilyen minőségi küszöb, akkor talán én is támogatnám.

desw 2021.02.13. 17:46:06

@kunzoo:

"Nincs gyerek, nincs adókedvezmény. Előbb teljesíteni kell. A csok meg büntetőkamattal fizetendő vissza ha nem teljesítesz."

Szerinted mi lenne, ha csak víz lenne az vakcinás üvegben? Ez a különbség: kell a minőség, míg a gyerekeknél csak a darabszám a lényeg, pedig a társadalom számára nagyon nem mindegy, hogy bűnöző, emigráns vagy itthoni adófizető lesz a kölökből.

desw 2021.02.13. 17:51:19

@kunzoo:

Ja, meg hogy a csok miatt hány nyomoronc gyerek lesz, akit csak a pénz miatt szültek . . . Jajjjjj!

kunzoo 2021.02.13. 18:20:02

@desw:
Aki nem akar gyereket, annak jóval kisebb lakás is elég. Pl egy garzonlakás. Amit a csok ad, igazából arra elég hogy annyival nagyobb házat építs amibe beférnek a gyerekek. A csokból nem építesz ingyen fel egy házat.

Szóval a szülő lakhatása gyerekkel és gyerek nélkül is ugyanannyi.

kunzoo 2021.02.13. 18:26:31

@desw:
Mivel a mostani gyerekkedvezmény elsősorban adókedvezmény, nyilván azok tudják igénybe venni akik dolgos életet élnek. Tehát a gyerek azt a mintát látja hog, apu elmegy dolgozni, nem otthon böfög a tévé előtt. Most nem is a romák kezdtek bele nagycsaládos projektbe. A született gyermekek jó eséllyel ezt a mintát követik.

Attól mert nem támogatják a gyermekvállalást, még ugyanúgy bűnözővé válhatnak. Szomáliában nem hinném hogy lenne GYED meg CSOK, mégis nagy csoportok élnek kalózkodásból.

gmihaly621 2021.02.13. 18:31:06

"Vagyok annyira megbízható?" - kérdi Vági Marcika takonypóc, infantilis internácika hülyeelvtárska.

desw 2021.02.13. 18:54:34

@kunzoo:

A csok elég durván feltolta az ingatlanárakat, így a gyermektelen most duplán szarul jár, mert egyrészt fizeti a csokot, másrészt pedig a drágább lakásárakat.

Az adókedvezmény valóban sokkal jobb a korábbi szocis puszira csp-nél, ebben egyetértünk.

A gyerek olyan lesz, amilyen a szülő volt. A gyerek minősége nem az állami támogatáson múlik.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.13. 18:56:49

@Namir: Nem értem, hogy akinek nem lehet/nem szeretne gyereket, az miért őrjöng, ha az állam támogatja a gyermekvállalást? Neki talán nem érdeke, hogyha vén fasz lesz, legyenek fiatal emberek, akik működtetik a társadalmat, gazdaságot, kicserélik alatta az ágytálat a kórházban stb.

kunzoo 2021.02.13. 19:04:41

@desw:
Már miért ne?
Nálunk például nincs állami bölcsőde. Családi napközi volt. Az adókedvezményt ráköltöttük a családi napközire, emiatt az asszony visszament dolgozni a gyerek két éves kora után. Ezzel munkajövedelmet keresett. Nem otthon volt gyesen. Ha ez nincs, már neccesebb lett volna a matek.

kunzoo 2021.02.13. 19:17:50

@desw:
Szóval a gyerek sokkal hamarabb illeszkedett be az oviban, nyitott személyiség. Neki nem volt stressz az ovi. Ha úgy nézzük, a támogatás befolyásolta a gyerek fejlődését mert enélkül otthon maradt volna három éves koráig.

Az egész világon ingatlan árrobbaná van. A csok nyilván rátett egy lapáttal, de pl. Egy garzont egyszerűen nem vehetsz meg csokból a négyzetméter és szobaszám szabályok miatt, mégis drágult. Balatoni nyaralók árai szálltak el az égbe, pedig nyaralóra nem vehetsz fel csokot.

desw 2021.02.13. 19:34:06

@kunzoo:

". Ha úgy nézzük, a támogatás befolyásolta a gyerek fejlődését "

Az a napi 3 ribi nekem is befolyásolná a személyiségemet. :D:D:D Reggel, délbne, este, és sokkal nyugodtabb lennék, így többet melóznék, így többet keresnék, így többet adóznék, . . .

És ugye kisebb valséggel lenne baj a prosztatámmal, tehát kevesebb eü kiadás . . . Win-Win. Nos? :D:D:D:D

A gond ott van, hogy ugye az adófizetők nem szólhatnak bele a gyerek nevelésébe, így ez elég zsákbamacska. Mi van, ha a gyerekedből emigráns lesz és nem fog itthon adózni? megérte-e a TÁRSADALOMNAK, hogy áldozott rá? Nem hinném. Vagy vmi elborult művész vagy rabló, . . .

Te akkor is értelmes kölyköt nevelnél, ha egy fillért sem kapnál az államtól, míg a másik akkor sem fog értelmes kölyköt nevelni, ha havi 1 millát kap.

Érted, h mi a gondom? Nincs minőségi követelmény, és ez így elég necces befektetés az adófizetőknek.

desw 2021.02.13. 19:41:49

@kunzoo:

És ugye a gyermektelen hiába fizeti a gyereked suliját, bölcsijét, eü ellátását, . . . , ettől még a lányod/fiad nem fogja ingyen törölni a seggét nyuggerként.

tessék:
telkihold.hu/apartmanok/

Havi 480k, full ellátás, és elég luxus körülmények. Ebből vonjuk ki a kaját, a lakhatást, a rezsit, és kb 200-250k marad az ápolásra.

Egy jó kereső embernek megéri 30-40 éven keresztül havi 300-500k-t bedobni a közösbe, hogy aztán nyuggerként egy lepusztult állami kórházban szarban-hugyban feküdhessen? Nem hinném.

kunzoo 2021.02.13. 19:48:07

@desw:
Mivel élő anyagról van szó, nyilván van benne kockázat. De kockázat nélkül nincs siker.

A gyereknevelésbe beleszólásról vita van, bár elfogadóbb lett a beleszólásra a társadalom a fényevős, éhenhalatós eset óta.
Pont ez az eset mutatta meg a társadalmi felelősségvállalás fontosságát. Penz volt? Volt. Anyagilag minden volt. Mégis éhenhalt a gyerek. A gyerek vedtelen, ki van szolgáltatva a saját szüleinek. Kell a kontroll. Nem fogadom el az "én gyerekem, úgy nevelem ahogy akarom" alapállást. Bárki szörnyeteggé válhat akár saját akaratán kívül is, hisz elveszíti a kontrollt akár mentális betegség miatt. Ezért nem fogadom el a libertárius álláspontot, mert a szülő értékvesztése (gonoszság, téboly, felelőtlenség, lustaság) esetén csak az állami rendszerek menthetik
meg a gyereket.

kunzoo 2021.02.13. 19:52:31

@desw:
Nyilván nem törli ingyen, de gyerek nélkül nincs aki törölje. Ugye.

desw 2021.02.13. 19:53:55

@kunzoo:

Kurva nagy a kockázat!

Tegyük fel, h a gyereked diplomás ápoló lesz. Mennyiért gondozna 0-24-ben egy beteg idős embert? Ingyen? De hisz Béla bá fizette a suliját . . . Havi 20k? 50k? 100k? 200k?

A Telki azért elég durván jó hely, és "csak" havi 480k a teljes ellátás ápolással, mindennel együtt. Hol itt az üzlet az adófizetőknek?

kunzoo 2021.02.13. 19:55:02

@desw:
Sokan hitték majd a bevándorlás megoldja, de végső soron azokba az emberekbe is rengeteg pénzt kell pumpálni mire alkalmassá vàlnak a feladatok elvégzésére. Az ápolók sok pénzbe kerülnek. Ha kevés van belőlük, nyilván többe.

desw 2021.02.13. 19:56:12

@kunzoo:

" Nyilván nem törli ingyen, de gyerek nélkül nincs aki törölje. Ugye. "

Dehogynem! Import pl Ázsiából. Nekik ez itt a kánanán, és ugye csak akkor kell fizetni, ha szolgáltatnak is, nem előre 40 éven keresztül, aztán akkor sem kap semmit ingyen a nyugger.

desw 2021.02.13. 19:58:53

@kunzoo:

"Sokan hitték majd a bevándorlás megoldja, de végső soron azokba az emberekbe is rengeteg pénzt kell pumpálni mire alkalmassá vàlnak a feladatok elvégzésére."

Nem az afrikai "menekültekről" beszélek, hanem a képzett emigránsokról. A németek, angolok, . . . jól csináljak, mert nem baszakodnak annyit képzéssel, hanem inkább a jó fizetéssel idecsábítják az olcsóbb k európai munakerőt.

desw 2021.02.13. 20:07:34

@kunzoo:

Au és új-zéland még tutibban csinálja: ők nem engednek be minden buta csimpánzt, csak a jólképzett embereket. Durva jó fizetések, és ingyen kapnak jó szakembereket, nem szarakodnak 25 évig támogatással.

A hülye magyar állam kiképzi a szakembereket, aztán kb csak azok maradnak itthon, akiknek egy kalap szart ér a diplomája és nyugaton sem kellenek senkinek. Nagy biznisz, mondhatom!

apro_marosan_petergabor 2021.02.13. 20:15:11

Végi igazi libero, induvidualista - nemzetellenes - beírásának 90%-os ajnározását láttuk. Valóban csak a bevándorlás éljenzése hiányzott belőle - explicit(iimplicit megvolt). Mivel ha lassan is, de egyre jobb eredményeket hoz a FIDESZ-KDNP családtámogató programja - ennek rombolásával is kell foglalkoznia az erre érdemes bér-"aktivistáknak"...
Végi egy antiszociális, nemzetellenes vagy csak egy szűklátókörű,szebből mozgatott senki. A nemzet megmaradásának záloga ha kellő számú gyereket nevelnek az egymás után jövő generációk. Ismerjük a demográfiai jelemző számot, ami kb. 2,2 gyereketjelől páronként, átlagban. Ez a megmaradás feltétele. Alatta elfogyás, felette gyarapodás. Ha elfogysz, a bevándorlók megeszik a helyedet - kiszülnek az országodból. Ez így történt Kosovóban a szerbekkel, így zajlik Németországban és Ausztriában most, s nyugaton még sok helyen. S ez történt velünk Mohács után is, Erdélyben is - a mai szitutól eltérően tán annyi pozitívummal, hogy ha nem is magyar de keresztény és európai betelepülökkel szorították ki a magyarokat..
Ezek után egyértelmű, hogy az állam(ha jól működik) az adóból támogatja a gyermekvállaló családokat, lakás, adókedvezmény s egyéb támogatások formájában. A hál Istennek egyre hosszabb életű nyugdíjasok nyugdíjának egy részét is a kellő számú fiatal termeli meg, részben.
Ha valaki nem vállal gyereket, bármilyen okból, a gyermeknevelést végzőknek egyértelmű, hogy az ő adjóból is kell támogatást kapni helyette. Ez az igazi szociális rendszer, nem pedig az, hogy az emberek munka nélkül alapjövedelmet kapjanak. Szintén nem az, hogy beáramló, iskolázatlan, más kulttúrájú (vagy inkább anélküli) tömegeket finanszírozzanak, akik azután később követelve és szülve saját ízlésükre átformálják Magyarországot - a még meglevő többséget, egyre hátrébb szorítva, s "átnevelve"...
Ezt magyar érzelmű, elkötelezett hazafi nem hagyhatja!

kunzoo 2021.02.13. 20:17:37

@desw:
Nyilván egy darabig megtehetik, ha változik a széljárás akkor viszont nem lesz személyzetük. Szerintem ez úgy lesz megoldva hogy aki ingyenes orvosit akar annak alá kell írnia ×évre. A többinek a költségtérítését VALÓBAN piaci alapúra emelik. Aztán lehet választani. Mivel az orvosi szakma keresett, majd lesz 15 millió forin a költségtérítés.

kunzoo 2021.02.13. 20:25:46

@desw:
Új zéland két sziget bent az óceánban, nyilván nagyságrendekkel jobban el tudja magát szeparálni. A migrik földközi tengeri csónakázása még bemelegítésnek is kevés lenne ahhoz az úthoz képest. Mi meg itt ülünk Európa közepén könnyen átjátható határokkal, sőt határok nélkül. Úgy könnyű nekik, itt nekik se menne.

kunzoo 2021.02.13. 20:33:34

@desw:
Nàlunk azert is lenne necces, mert ha ezt tennénk, honnan szeretnél orvost? Bíznál egy Addisz Abebában végzettben?
Akár egy Bukarestben végzettben? Meglenne a bizalom? Megtanulna magyarul? Avagy a beteg és az orvos is egy közös harmadik nyelven kommunikál? Ott már nagyságrenddel megnőhet az információ félrecsúszásának esélye.

halott a likány 2021.02.13. 20:56:07

@desw: nem Béla bá fizette a suliját, Béla bá annak az összegnek csak pármilliomod részét fizette. Viszont Béla bá ezért öregkorára, elhagyatva, gyermektelenül teljes kiszolgálást vár el. A fair az lenne, ha Béla bá havonta csak annyit kapna vissza attól a személytől, akitől ő pedig mindent elvár, amennyivel ő támogatta az a dójából a leendő ápolója képzését.
Szóval Béla bá kapna kb. 50 forintot havonta, oszt oldja meg az életét ebből ahogy tudja. Seggtörlés, etetés, fürösztés ebbe az összegbe nem fér bele. Ennyit adott Béla bá az ápolónak, ennyit kap. Win-Win.

halott a likány 2021.02.13. 21:13:30

@desw: Szóval szerinted egy kalap szart sem érnek azok a diplomás orvosok, jogászok, tanárok, ápolók, gyógyszerészek, tűzvédelmi mérnökök, mentőápolók, rendőrtisztek, programozó matematikusok, pszichiáter és pszichológus stb. akik itthon tanultak, élnek és dolgoznak? Szerinted melyik szakma számít jónak és melyik szarnak?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.02.13. 21:28:37

@apro_marosan_petergabor: Jól van, ne sírjál! Ezt az idiótát mi igazi liberálisok is megvetjük!

Almandin 2021.02.13. 22:13:54

@kunzoo: Mi az, hogy egy egyedülállónak egy garzon is elég? Te megszabnád, kinek mekkora lakás jár? Ez az anyagi helyzettől függ. Ha valakinek pl. nagy könyvtára van, nem elég neki egy garzon. Másrészt ha jobb módú, miért ne élhetne nagy lakásban, vagy akár egy kastélyban is?

kunzoo 2021.02.13. 22:49:16

@Almandin:
Látom mindenáron félre akarod érteni amit írtam.

Andy73 2021.02.14. 00:37:15

Az idézett szerzőnek egy fillért se kell fizetnie, ha bárki gyereket akar. Egyébként ha akarna sem tudna, hiszen nem is dolgozik, a cikke alján ott van, hogy doktorandusz. Vagyis egy fillér adót sem fizetett életében, egyelőre ő tanul az adófizetők pénzén és ír ilyen marhaságokat.
A doktori iskolája pedig a béka segge alatt van, ha ilyen funkcionális analfabétákat is felvesznek, és ilyen a képzés színvonala.
Ami ezt a cikket illeti, lehet a téveszmékkel vitatkozni, de a holdkórosakkal felesleges.

6.Lenin 2021.02.14. 09:33:16

@Andy73:

Majdnem 500 hsz-ben azért végre akad egy normális is. Gratulálok.
Főleg az utolsó mondatod tetszik.

eßemfaßom meg áll 2021.02.14. 09:48:46

@Gösser söralátét: "a 150 forintos kenyér most már lassan 4-500 forint körül jár."

a 15 éve 150 forintos (áruházitömegkenyér) ma 250Ft, 350-ért a pékségben lehet helyben sütött még forró kenyeret venni, és ez 15 éve is volt 250Ft. Tudom, neked kizárólag a francia szűzlányok hajából szött szitán átszitált francialisztől feketére égetett 300ft/75deka kézműveskenyér ami kenyér de akkor annak is a 15évvel ezelőtti árát vedd ne az akkori teszkókenyérárral hasonlítsd hozzá.

csak hogy maradjunk a tényeknékl.

Billy Hill 2021.02.14. 19:22:46

@Glokta: "a családtervezést kéne MINDENHOL terjeszteni és támogatni (ingyen fogamzásgátlók osztogatásával, abortusz legalizálásának elérésével)"

Meg jóféle pornó-DVD-ket szórni bizonyos kontinensek felett, amelyekből az ottani férfiak megtanulják, hogy lehet a hátsó bejáraton is kopogtatni (mint a Deep Purple dalban), vagy lehet ZZ Top módjára osztogatni a gyöngy nyakékeket is. A lényeg, hogy nem kell mindig célba trafálni. :-)

Billy Hill 2021.02.14. 19:27:04

@Andy73: "Vagyis egy fillér adót sem fizetett életében, egyelőre ő tanul az adófizetők pénzén és ír ilyen marhaságokat."

Kifogás 1: Aztán honnan tudod, hogy nem hordott-e ki pizzát egyetem alatt, vagy dolgozott a diákszövetkezetben?

Kifogás 2: Áfát mindenki fizet, helló! :-)

gtri 2021.02.15. 00:10:57

@kunzoo:
Már megint a teljes arányszámokkal jössz. Nyilvánvaló, hogy az ötvenéves nőkre már nem hatnak az ösztönzők, egyszerűen azért mert már rossz a termékenyülési képességük. Ha akarnák sem tudnának gyereket vállalni. A hetvenes évek végén születettek is kifelé lógnak már az "ablakból". Utána viszont elfogytak a gyerekek. Nincs annyi szülőképes nő hogy az ő többletgyermek mennyiségük megfordítsa az abszolút trendet. Az viszont cél lehet hogy a saját korosztályukat reprodukálják. Jó ötlet hogy a nagycsaládot támogatják, mert ott már biztos a gyermekvállalási hajlandóság. Egy egyedülálló férfi nem fog gyermeket világra hozni, bármennyi pénzt is kap. Vagy az ilyen ideológiai keresztesvitézek sem akiről a poszt is szól. Én azt látom hogy kifejezetten elterjedt a többgyermekes családmodell, mikor gyerek voltam ez fehér holló volt. Nem is volt az ismertségi körömben senki akkoriban akinek több testvére lett volna. Most ez egészen gyakori lett.
---------
Már megint az olyan komoly statisztikai adatokkal jössz, hogy "Nem is volt az ismertségi körömben senki akkoriban akinek több testvére lett volna. Most ez egészen gyakori lett."
Az én környezetemben nem halt meg tavaly senki COVID-ban. Akkor én most levonhatom a következtetést, hogy nyilván az egész országban kevesen haltak meg COVID-ban? Tényleg levonhatok ilyen következtetést?

Lokális adatokból az országra vonatkozóan a statisztika szabályai szerint nem tanácsos következtetést levonni.
De nézzük azokat a KSH számokat amikről nem szeretnek ebben az országban beszélni.

forrás: KSH

Halálozások száma:
2001-132 183
2002-132 833
2003-135 823
2004-132 492
2005-135 732
2006-131 603
2007-132 938
2008-130 027
2009-130 414
2010-130 456
2011-128 795
2012-129 440
2013-126 778
2014-126 308
2015-131 697
2016-127 053
2017-131 674
2018-131 045
2019-129 603
2020-139 549 (előzetes adat)

Élveszületések száma:
2002-96 804
2003-94 647
2004-95 137
2005-97 496
2006-99 871
2007-97 613
2008-99 149
2009-96 442
2010-90 335
2011-88 049
2012-90 269
2013-88 689
2014-91 510
2015-91 690
2016-93 063 (CSOK bevezetésének dátuma)
2017-91 577
2018-89 807
2019-89 193
2020-92 233 (előzetes adat)

Tényleg látszik az a hatalmas eredmény? Tényleg?

kunzoo 2021.02.15. 07:20:44

@gtri:
www.portfolio.hu/gazdasag/20200404/olyan-negativ-spiralban-van-magyarorszag-amibol-a-szuletesszam-robbanas-sem-tudja-kihozni-423458

Olvasd végig. Nyilván nincs áttörés az abszolút számokban, de a cikkben is benne van hogy a kettőezer tízes években kb. 20 százalékkal emelkedett a szülőképes korban levő nők termékenységi rátája. 20 százalék javulást nem lehet semminek mondani, ráadásul inkább azoknál a családoknál nőtt meg a gyerekszám ahol minta az hogy apuci dolgozik.

kunzoo 2021.02.15. 07:21:56

@gtri:
Nem a csok a döntő, inkább az adókedvezmény.

IdomitottFoka 2021.02.16. 10:47:48

@gtri: ez így sokkal jobban borzolna:

2002-96 804
2003-94 647
2004-95 137
2005-97 496
2006-99 871 (feri megválasztása)
2007-97 613
2008-99 149 (görögcsőd)
2009-96 442
2010-90 335 (ner)
2011-88 049
2012-90 269
2013-88 689
2014-91 510
2015-91 690
2016-93 063 (CSOK bevezetésének dátuma)
2017-91 577
2018-89 807
2019-89 193
2020-92 233 (előzetes adat)

andy1977 2021.02.17. 07:25:02

@apro_marosan_petergabor: amit ön egyre jobb eredménynek tart az csak matematikailag látszik.... Ezzel a tempóval 150 év mire kiegyenlítődnek az arány...... Lol. A valódi ténylegesen kumulativan működő szaporodás gyorsítás hoz gyávák... Csak a támogatottsági index érdekli őket. Azt gondolni hogy a net fennmaradt évtizedekig sőt 100 évig... Debilitás. Orbán után 2 év alatt megy szét az egész.

Ajtony 2021.02.21. 00:20:10

@Igazamvanvagyigazamvan?: A teljes bérköltség. Ezt csak az látja, aki maga után fizeti. Jelenleg a bruttó bér 15,5%-át fizeti a munkaadó, és a munkavállaló kb. 33%-ot. 100 Ft bruttó bér a munkaadónak 116 Ft-ba kerül, a munkavállaló bruttó 100 Ft-ból 67 Ft-ot kap.

Ajtony 2021.02.21. 00:23:03

@ulpius66: 2021-től 15,5% a szocho
süti beállítások módosítása