téveszmék

téveszmék

"Európa erős és egységes"

2022. szeptember 14. - G. Nagy László

europe2.jpg

 

Amikor annak idején az Európai Unió gondolata megszületett, az alapítók egy erős és egységes kontinenst vizionáltak. Fontosnak tekintették a minél komplexebb gazdasági, pénzügyi és bürokratikus együttműködést, szem előtt tartva Európa békéjét, biztonságát és a lehető legteljesebb jólétét. Mára mindez elúszni látszik. A Willkommenskultur tönkre vágta számos nagyváros közbiztonságát. Az Egyesült Királyság távozása és a Balkán távoltartása erősen az egység ellen hat. Ukrajnában háború dúl, a tökéletesen értelmetlen szankciók pedig a sok évtizedes nyugati jólétet is látványosan kikezdték. Az öreg kontinens régen gyengélkedett ennyire, mint manapság. Úgy tűnik, totális a káosz, teljes a széthúzás. Rövid európai körséta következik.

 

LONDON

"Úgy gondolom, ez egy miniszterelnök fontos kötelessége, és készen állok megtenni ezt” - válaszolta Liz Truss brit kormányfő (akkor még csak jelölt), amikor újságírók az atomrakéták kilövéséről kérdezték. Nyilvánvaló, hogy az ilyen kommunikáció többnyire csupán üres erőfitogtatás, amennyiben egy intelligens és megfontolt ember szájából hangzik el. Liz Truss azonban nem ezen tulajdonságairól híres. A legtöbben még emlékszünk Moszkvában tett februári látogatására, amikor Szergej Lavrov csúnyán beültette a hintába az akkor még külügyminiszteri pozíciót viselő politikusnőt. Lavrov megkérdezte brit kollégáját, hogy elismeri-e Oroszország szuverenitását a Voronyezs és a Rosztov területei felett, mire Truss közölte: "Az Egyesült Királyság ezt soha nem fogja elismerni." Legalább számolt volna magában háromig... A nagykövetnek kellett kijavítania, hogy ezek echte orosz területek. Nos egy ilyen felkészültségű és vérmérsékletű politikus vezeti a brit kormányt, őrködve az atomrakéták indítógombja felett. Még jó hogy Biden és Putyin legalább józan őrei a békének...

 

AMSZTERDAM

Múlt szerdán bejelentette lemondását Henk Staghouwer holland agrárminiszter, döntését a gazdák hónapok óta tartó tüntetésével indokolta. Kormánya a nitrogénkibocsátás redukálását célzó uniós szabályok végrehajtására drasztikus tervekkel állt elő: 11.200 állattenyésztő telep bezárását hirdette meg, további 17.600 gazdának pedig radikálisan csökkentenie kellene állatállományát. Nem alaptalan tehát a felháborodás. Az elmúlt hetek során az autópályák eltorlaszolása; rendőrautók megrongálása és némi gyújtogatás mellett a fő műsorszám az volt, amikor trágyalével szórtak meg számos kormányépületet...

 

STOCKHOLM

Svédországban a hét végén választásokat tartottak. Ez az az ország, ahol az elmúlt száz évben egyértelműen a baloldal dominált, szociáldemokráciát, jóléti társadalmat építve. Ez a program egészült ki a kritikátlan migránssimogatással, melyet a skandináv őslakosság egyre kevésbé tolerál. (Tegyük hozzá: elég lassan ébrednek.) A bevándorlásellenes Svéd Demokraták még soha nem szerepeltek ilyen jól, a szavazatok közel 21%-át szerezték meg. Növekvő népszerűségüket elsősorban annak köszönhetik, hogy ígéretet tettek rá: megfékezik a migránsbandák által elkövetett erőszakos bűncselekményeket. (Már az egy vicc, hogy egy jóléti államban a közbiztonság helyreállításáról egyáltalán beszélni kell. Ez volna az alap.) Érdekesség, hogy a svéd őslakosok aránya folyamatosan csökken, ugyanakkor a felmérések szerint a nem európai hátterű, választójoggal rendelkező bevándorlók 69%-a a baloldalt támogatja, s még ezzel együtt is a jobboldal előretörését láthatjuk; sanszos, hogy kormányt is alakíthatnak. Igen komoly lehet az elégedetlenség a svéd társadalomban, ha a baloldal győzelméhez még az importszavazatok tömege is kevés.

   

BERN

Svájcot az elmúlt évek során mindig is európai mintaállamként emlegettem. A Heritage jelentései szerint hosszú esztendők óta itt a legszabadabb a gazdaság a kontinensen, mi több, e példásan működő ország 2022-re világszinten is a második helyre küzdötte fel magát (egyedül Szingapúr előzi meg). Ehhez képest brutális pofon az egy héttel ezelőtt bevezetett energiatakarékossági szabályzás: akár börtönbüntetést is kockáztat az, aki 19 fok fölé fűti a házát. Pláne, aki szaunát működtet... Atyaég, ha ezt valaki csak pár héttel ezelőtt mondta volna, simán körberöhögöm. Értjük ezt? Nem arról van szó, mint idehaza, hogy az állami intézményekben spórolást rendelnek el. Dehogy. Megtiltják a polgároknak, hogy kedvükre fogyasszanak!! Ez valami téboly. Ennek az intézkedésnek csakis akkor lehetne bármiféle létjogosultsága, ha valami brutális természeti katasztrófa folytán hirtelen kiapadnának a Föld energiaforrásai, elsötétülne a Nap és azt a nagyon picike maradékot kéne puritán módon beosztanunk a túléléshez. No de erről szó nincs: a bolygó energiakészletei - egyelőre - bőségesek. És az csak hagyján, hogy a jólét tetőfokán élők dideregni kényszerülnek. A leggroteszkebb az, hogy az energiaválságot előidéző szankciós politika moralitásból fakad, ehhez képest a svájci intézkedés erkölcsi tekintetben ugyancsak elfogadhatatlan. Nem csupán a fogyasztás korlátozása és a szabadságvesztéssel való riogatás a botrányos. Még ennél is szörnyűbb, hogy a központi hatalom a polgárokat egymás ellenőrzésére és feljelentésére biztatja. Hová jutottunk?

 

BERLIN

Szeptember 5-én a német fővárosban és Lipcsében is tüntettek a kormány döntései miatt. A demonstrálók azt követelték, hogy a kabinet enyhítsen megélhetési nehézségeiken. Az elszabaduló élelmiszerárak mellett természetesen itt is az energiaválság a fő probléma: egyetlen esztendő alatt nyolcvan százalékkal nőttek a rezsiköltségek Németországban.

  

VARSÓ

A lengyelek az elmúlt hónapok során mindent megtettek, hogy Brüsszel kedvében járjanak. Élharcosaivá váltak az oroszellenes vallási fanatizmusnak (ez mondjuk zsigerileg nem esett nehezükre), és elszántan keresték az utat a kiegyezésre. Az EU vezető bürokratái - hosszú hitegetés után - végül simán a képükbe röhögtek. Guy Verhofstadt közölte: Lengyelország egy fillért sem kap a helyreállítási forrásból. Nem csoda, ha Mateusz Morawiecki miniszterelnök rendesen kiakadt, s keményen neki is ment a kontinens vezető hatalmainak. "Az uniós imperializmus ellen ugyanúgy küzdeni kell, mint az orosz imperializmus ellen” - közölte, később pedig hitet tett a Visegrádi Együttműködéshez való visszatérés mellett. Ébredés itt is.

 

PRÁGA

Tíz nappal ezelőtt a cseh fővárosban hetvenezren tüntettek a kormány lemondását követelve. A kabinet kizárólag a brüsszeli és ukrán érdekeket tartja szem előtt, a saját polgárait cserben hagyta - ez volt a demonstráción elhangzó beszédek általános üzenete.  A felszólalók az Európai Uniót is élesen bírálták, elhibázottnak ítélve az orosz-ukrán konfliktushoz való hozzáállását, valamint Brüsszel energiapolitikáját. Követelték, hogy Csehország maradjon semleges, a kormány pedig állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

 

MOSZKVA

Nincs két hete, hogy eltemették Mihail Gorbacsovot, a 20. század egyik meghatározó, Nobel-békedíjas politikusát. Döbbenetes, hogy egész Európából mindössze egyetlen kormányfő vett részt a szertartáson: Orbán Viktor. Gorbacsov - amíg élt - a Nyugat kedvence volt. Joggal: jelentős szerepet játszott a hidegháború befejezésében, s abban, hogy Közép-Kelet-Európa országai felszabaduljanak a szovjet gyarmati uralom alól. Halálában mindenki magasról tett rá. Hitem szerint zseniális diplomáciai húzás, hogy a magyar miniszterelnök részt vett a temetésen. Nem csupán azért, mert politikai marketing tekintetében mindig kifizetődő, ha valaki mer szembemenni a kolompoló birkanyájjal. De azért is - és természetesen ez a lényegesebb -, mert az egység nem azt jelenti, hogy pocsék és szégyenletes ügyeket támogatunk közösen. Az egység csakis pozitív célok esetén üdvös. Ha létezik lényeges liberális alapelv; ha van bármi értelme a diverzitásnak, az pontosan ez: kilépni a sorból, ha a többiek rossz irányba masíroznak. Orbán még szabadelvűségből is leckét ad a dekadens, öreg kontinensnek.

 

Ami engem illet: hiszek az európai egységben. Hiszem, hogy az eredeti elképzelések az EU kapcsán - belső határok eltörlése, külső határok megerősítése - építőek és a kontinens polgárainak érdekeit szolgálják. Kár, hogy a jelen politikai elképzelései igen messze keveredtek a kezdeti tervektől. A naponta újabb őrületekkel előrukkoló progresszív ideológia feltétel nélküli követése; a volt szocialista országok másodrendűként való kezelése; az egyre antidemokratikusabb működés; a vétójog eltörlésének terve; a külső határok feladása; a háborúpárti döntések és az elmebeteg szankciós politika már szinte nyomokban sem tartalmazza az alapítók álmait. Ideje volna visszatérni a startmezőre, hogy Európa újra erős és egységes lehessen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2917930485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Nagy László 2022.09.14. 15:45:39

@Wildhunt: "A feltétlen szerelemmel kapcsolatban : hazaérsz a pároddal 40km biciklizés után, engedsz egy pohár hideg vizet. Reflexből : megiszod, vagy neki adod? "

Én neki adom, de ennek nincs köze a szerelemhez, merő udvariasság. Mi jön ki ebből?

G. Nagy László 2022.09.14. 15:48:35

@Boldeone2:

"Egy időben magyar lányok is tömegesen dolgoztak ott ... Ez visszataszító!"

Atyaég... mi ebben a visszataszító? Hogy magyarok? Vagy hogy nők? Vagy hogy azzal keresik a kenyerüket, amivel önként és dalolva szeretnék? Mi ez a béna prüdéria?

G. Nagy László 2022.09.14. 15:50:18

@IdomitottFoka:

"remélem hozzátette h ez jó. vhogy nem szokott pozitív érzésekkel eltölteni h milliók vesztették életüket a fasiszta, náci és kommunista eszmékért és miatt. temérdek félretájékoztatott, fanatizált szerencsétlen. mert mekkora májerság már a don-kanyarban halálra fagyni. bár biztos ez is a belpesti libernyák buzik miatt volt...

btw egy beázás egyrészt még nem a világvége, másrészt amíg a komplett vizesblokk nincs száműzve az alagsorba, nem zártad ki az eláztatás veszélyét. "

Itt most mindenben egyetértek. Maradéktalanul.

IdomitottFoka 2022.09.14. 16:02:13

@G. Nagy László: bár a kommentben nem írják le, de a visszataszító az h az európai prostitúciós intézményben kódolva van az erőszak, a kényszer és a kihasználás. az említett magyar lányok az állami gondozottságból éppen kikerülve kerültek oda. szted ők igényeltek maguknak útlevelet és vízumot? nyugat európa kurvái kelet európa mélyszegényei, akik bűnözők markába kerültek. legalábbis a túlnyomó részük.

Boldeone2 2022.09.14. 16:06:06

@G. Nagy László: Atyaég... mi ebben a visszataszító? "

- A svájci, hipokrita , magát konzervatívnak mondó fèrfitársadalom viselkedése. Alig akartak a nőknek választójogot adni , de a nyílt színi prostitúció az nemcsak hogy létezik , hanem virágzik is...
Èppen ezért a "minta konzervatív társadalom" idilli képe, sántít

bordon 2022.09.14. 16:22:25

@TanNé: Orbán politikai eszközökkel harcol azért, hogy Magyarország kimaradjon a következő nagy európai háborúból. Mindenki orkozik, tűzeli a konfliktust, lassan már örülnek az európai gazdaság összeomlásának, mert ha ez az ára az oroszok vereségének, akkor legyen csak húszszoros a gáz ára.
Ha Magyarország azzal, hogy pacifista álláspontot képvisel, megy a süllyesztőbe, akkor is morálisan nyertes lesz. Ugyanis nem a 9 milliós Magyarország idézi elő és eszkalálja ezt a háborút, nem Magyarország idézi elő a gazdasági válságot.
Az uniós vezetőknek bajuk van a magyarországi korrupcióval. Közben Moldovát, Grúziát, Ukrajnát akarják bevenni az EU-ba. Na ezekben az országokban aztán nincs korrupció!

bordon 2022.09.14. 16:30:59

@Boldeone2: Mi a bajod a nyilvánosházakkal? Kurvanénik mindenütt vannak, csak máshol a világon útszélen strihelnek kiszolgáltatottan. Nem kötelező igénybe venni a szolgáltatásaikat. De ha védve vannak, törvényesen dolgozhatnak, akkor legyen inkább az a kultúra része, minthogy bújkálva, stricitől rettegve dolgozzanak.
Budapesten is minden lakóparkban, utcában van 1-2 lakás, ahol lányok dolgoznak. Ez a kultúra része és hipokrita módon a magyar férfiak igénybe is veszik a szolgáltatásokat. Erzsébet utalványt is elfogadtak egy időben. Ez a magyar kultúra. Szerintem inkább az a képmutató dolog, ami mondjuk Amerikában meg máshol megy, hogy a prostitúció illegális, mert védeni kell a nőket. Csak hát mivel illegálisan kell dolgozniuk, ezért védtelenek, kiszolgáltatottak a kurvanénik. A striciknek, a rendőröknek, az adóhatóságnak, az elmebeteg, erőszakos kuncsaftokat.
Ugyanez van drogokkal is. Ahol illegálisak, ott csak az alvilág keres a drogokon hatalmas pénzeket, mennek a bandaháborúk, pénzmosás stb. Na ez a képmutatás.

Wildhunt 2022.09.14. 16:49:47

@G. Nagy László: a kulcsszó reflexből. Ha tudatosan, akkor tényleg csak udvariasság, semmi nem jön ki belőle.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.09.14. 17:55:25

@G. Nagy László:

Csakhogy ennek a Szereti a Tik a meggyet ... Ovi meg Putkint dolognak teljesen mások a gyökerei ... el legenda ... amit valahogy eddig ... még a történészek nem tudtak feldolgozni, hogy mennyi is a valóságtartalma ... Kádár halálakor a páncélszekrényében őrzött íratok a Putkin egykori munkadóihoz kerültek. Köztük persze Ovi rovott multjának bizonyítékaival ...

Tehát itt csak "marionett báb" hatás van és "kolompoló birkanyáj" -ság elleni menés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.14. 18:25:30

Mi kisemberek gyenge Európát akarunk, míg a kontinens liberális megszállás alatt van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.14. 18:28:43

@G. Nagy László:

Elfelejted hogy ha liberók vesxtenek választáson, az már eleve csalás.

Boldeone2 2022.09.14. 19:30:09

@bordon: Nem a prostitúció legálisságát vagy illegálisságát vitatnám, mindkettő mellett vannak èrvek ,pro ès kontra ...
Skandinaviában pl. a szolgáltatást igènybe vevőket büntetik, ami meglehetősen drákói szigor ...Èn csak azt mondom: hipokrita az a társadalom, ahol tobzódik a prostitúció, miközben még pár èvtizede szavazati jogot sem akartak adni a nőknek..
Milyen általános hozzáállás ez?
Vagy : Magyarországon sem könnyű a nők helyzete, ha pl politikai ambíciókkal rendelkeznek. A kormánypárt parlamenti képviselői között alig van nő, de az ellenzék sem mutat fènyes teljesítményt
A maradi társadalmi légkör miatt, " Nőügyekkel nem foglalkozom " a nők nehezebb helyzetben vannak, a kijelölt társadalmi szerep : szüljenek mèg több gyereket ..."Disznők" vannak, páran a nagypolitikában ...
A másik kérdés : vajon jó törvényeket tud - e hozni egy olyan parlament , ahol a nők ki vannak szorulva , a fiatalok sincsenek túl sokan, a szabad szellemisèg meg szóhoz sem jut ...
Szerintem nem
Ne feledjük , senki sem tud kilépni a saját szociokulturális hátterèből, így mindenki egyoldalú valamennyire
Ezért van a plurális demokrácia intézménye, amely megpróbálja megjeleníteni a társadalomban együtt jelen lévő, sokszínű èrdekcsoportokat
A beteg demokráciában egy haveri kör vezet, volt kollégiumi szobatársak , cimborák , üzlettársak lassan átlagosan a 60 - hoz közelítő fèrfiköre. Ez szerintem nem jó

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.14. 20:30:14

@Sadist: gondolom te mindig kötő t használsz vagy inkább kivered csakhogy ne legyen gyerek!

Sadist 2022.09.14. 21:17:00

@Boldeone2: "Csak èrdekessègkèpp: Svájcban 1971-ben szavazhattak először a nők a választásokon, előtte a férfilakosság népszavazásokon mondott rájuk nemet."

Remélem azzal is tisztában vagy, hogy a szavazati jog mellé a férfiak kötelezettségeket is kaptak, illetve kapnak mind a mai napig, a nőknek viszont lófaszt se kell vállalniuk, puszira kapják.

"A nőkre akartak vigyázni, miközben minden sarkon van egy nyilvánosház , de szó szerint, amit szinte minden nős férfi igénybe is vesz ... A kultúra része ....Egy időben magyar lányok is tömegesen dolgoztak ott ... Ez visszataszító!"

Meg akarod szabni a nőknek, hogy mit csinálhatnak a testükkel, nőgyűlölőkém?

"Svájc habár a világ egyik leggazdagabb országa , nem lehet pèldaország társadalmilag"

Sokkal inkább lehet példa, mint bármelyik balos, feminizálódott európai ország.

Wildhunt 2022.09.14. 21:24:33

@ViCa: szerintem itt mindenki megértette: ha gázhiány lesz(elárulom: lesz) akkor Svájcban akár börtönbe is mehet az, aki 19 fok felé fűti a lakását, és a szomszéd feljelenti.
Azt is tudjuk, hogy most ez nincs érvényben, mert sem fűtés sem gázhiány nincs még.
Itt Te értettél félre valamit.

erol 2022.09.14. 21:30:59

@Sadist: Milyen kötelezettségeket kaptak a szavazati jog mellé?

Sadist 2022.09.14. 21:39:06

@Boldeone2: "Magyarországon sem könnyű a nők helyzete, ha pl politikai ambíciókkal rendelkeznek. A kormánypárt parlamenti képviselői között alig van nő, de az ellenzék sem mutat fènyes teljesítményt"

Attól, hogy a képviselők közt nem 50%-os a nők aránya, attól még pontosan ugyanolyan esélyekkel indulnak, mint a férfiak. Ha majd a nemi arányok kiegyenlítődtek a csatornatisztítók, útépítők, bányászok, szemétszállítók, fuvarozók, infrastruktúra karbantartók, stb. között, akkor majd lehet hisztikézni, hogy a parlamentben is legyen 50-50%.

"A maradi társadalmi légkör miatt, " Nőügyekkel nem foglalkozom " a nők nehezebb helyzetben vannak, a kijelölt társadalmi szerep : szüljenek mèg több gyereket"

Pont, hogy könnyebb helyzetben vannak, mert nekik van választási lehetőségük, ellentétben a férfiakkal. Meg egyébként is a nőknek morális kötelességük szülni és fenntartani a társadalom lélekszámát, ha már élvezik a társadalom nyújtotta előnyöket.

"A másik kérdés : vajon jó törvényeket tud - e hozni egy olyan parlament , ahol a nők ki vannak szorulva , a fiatalok sincsenek túl sokan, a szabad szellemisèg meg szóhoz sem jut ..."

Igen. Pár évezreden keresztül nagyon jól megvoltak és szépen fejlődtek az emberi társadalmak a nők irányító szerepe nélkül.
A nyugati társadalmak és kultúrák pont akkor fordultak lejtmenetbe, amikor a nők elkezdtek beszivárogni a politikába, gazdaságba, oktatásba, közéletbe és ezek a társadalmak elkezdtek feminizálódni.

Sadist 2022.09.14. 21:39:57

@erol: Kötelező katonai szolgálatot.

G. Nagy László 2022.09.14. 21:54:36

@Wildhunt:

"a kulcsszó reflexből. Ha tudatosan, akkor tényleg csak udvariasság, semmi nem jön ki belőle."

Én mindent tudatosan teszek, sorry :)

erol 2022.09.14. 22:00:08

@Sadist: Aha, tényleg fasza hely Svájc, csak élni nem szívesen élnék ott.

G. Nagy László 2022.09.14. 22:04:14

@bordon: @Boldeone2: @IdomitottFoka:

Ami a prostitúció kérdését illeti, a világi morál egyértelmű: az önkéntes ügylet tök oké, a kényszerített prostitúció nyilvánvalóan megengedhetetlen. Amikor a nők szavazati joga szóba jön, ott is egyértelmű a dolog: a csajoknak ugyanúgy jár, mint nekünk, nem kérdés.

Ezt a kettőt pedig tök felesleges összekapcsolni bármilyen módon. Ha teszem azt a svájci férfiak nem kurváznának, az sem tenné elfogadhatóvá, ha nem adnak szavazati jogot a nőknek.

Wildhunt 2022.09.14. 22:05:39

@G. Nagy László: ez a póker mellékhatása lehet. Én erre képtelen lennék.

ViCa 2022.09.14. 22:07:03

@Wildhunt: hjaj, bocsi, nem méláztam el, hogy vajon mit akart mondani a költő :D. Igen jó, ha mindenki elsőre így olvasott a sorok között :).

G. Nagy László 2022.09.14. 22:10:44

@Wildhunt:

"ez a póker mellékhatása lehet. Én erre képtelen lennék."

:) "ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” Ez azt is jelenti, hogy fókuszáltan élünk. Jelen vagyunk a pillanatban. Amit épp teszünk, azt mindig tiszta fejjel, tudatosan, éberen tesszük. (Mondom én, hogy Jézus maga a buddhizmus...)

Boldeone2 2022.09.14. 22:35:00

@Sadist: Remélem azzal is tisztában vagy, hogy a szavazati jog mellé a férfiak kötelezettségeket is kaptak, illetve kapnak mind a mai napig, a nőknek viszont lófaszt se kell vállalniuk, puszira kapják."

- Mi az , hogy puszira kapják, nőgyűlölőkèm? A nagykorú, cselekvőkès nő nem egyenlően értèkes tagja a társadalomnak? Dehogynem ! Akkor meg a választójog is megilleti!
A hagyomány , ha degenerált, akkor meg kell változtatni!

Meg akarod szabni a nőknek, hogy mit csinálhatnak a testükkel, nőgyűlölőkém?"

- Èn èppen hogy a nők jogairól beszélek , te pedig a himsoviniszta kandisznók vèlt jogairól!
Vajon , milyen joga van a szabolcsi , intèzetes roma lánynak, akit eladnak , mondjuk Svájcba???

grundigg 2022.09.14. 22:43:06

Svájcról nettó hazugság van a posztban. Nem vezettek be egy héttel ezelőtt energiatakarékossági szabályzást, nem tiltották meg senkinek, hogy 19 fok fölé fűtse a lakását, és nem bíztatják a polgárokat egymás feljelentésére.

KONZULTÁCIÓ folyik arról, hogy durva gázhiány esetén, azaz VÉSZHELYZETBEN milyen intézkedéseket vezessenek be.

Orbán Viktor természetesen soha nem fog ilyesmiről konzultálni a magyar emberekkel. Mi röhögünk a putriból a haldokló nyugaton, aztán ha beüt a ménkű, akkor majd 22:30-kor megjelenik a Közlönyben egy rendelet, hogy 10 millió embernek mit kell csinálni másfél óra múlva.

Boldeone2 2022.09.14. 22:51:18

@Sadist:
akkor majd lehet hisztikézni, hogy a parlamentben is legyen 50-50%."

A magyar parlamentben beteg arányok vannak. Nem hiszem , hogy csak 13,6% - ra futja , csak ennyi tehetséges nő van ...
telex.hu/belfold/2022/04/04/marad-melyen-az-europai-atlag-alatt-a-noi-kepviselok-aranya

Meg egyébként is a nőknek morális kötelességük szülni és fenntartani a társadalom lélekszámát, ha már élvezik a társadalom nyújtotta "

Szabad ès individualista társadalomban èlünk , semmilyen kötelessége nincs a nőknek társadalom felé, azt csinálnak testükkel, amit akarnak!

Pár évezreden keresztül nagyon jól megvoltak és szépen fejlődtek az emberi társadalmak a nők irányító szerepe nélkül"

Csak közben pár száz millió ember kiirtottak, népeket eltöröltek, szolga sorba juttatták ... A férfiak közötti hatalmi rivalizálás nagyon sok esetben destruktív volt a történelem során

Ezzel ellentétben azok a mai , modern , haladó országok, ahol női vezetők vannak , a nők politikai szerepe jelentős, a világ legfejlettebb országai HDI alapján. A skandináv országok , Új- Zéland, Kanada , a germán Európa , ezek a mintaországok a világban. Az újonnan csatlakozó országok között a Balti államok

Egy ország társadalmi fejlettsége nagyjából korrelál azzal, hogy a nők mennyire tudnak politikai szerepet vállalni

Boldeone2 2022.09.14. 23:02:43

@G. Nagy László: Egyetértek . Annyit tennék hozzá: ne rendelkezzen senki a nő testèvel , csak saját maga ...
Itt azt írják egyesek , hogy a nők kötelessége a gyerekszülès, ami teljesen abszurd szemlélet
A következő lépés az lesz, hogy bevezetik az agglegényadót?
Az állam ne szóljon bele az emberek magánéletébe ! Miért lesz az jó, ha olyan emberek is szülnek , akik nem akarnak gyereket?
Inkább szülessen kevesebb gyerek , de az jobb körülmények között
Nem szülési verseny ez az országok között, túl kell lépni az ideológiai maszlagokon , " népek szaporodási küzdelme" előbb-utóbb mindenhol belépnek a népesedési ciklus utolsó fázisába, felesleges olyan dolgok spekulálni ami többet soha nem lesz : szaporodó Magyarország

G. Nagy László 2022.09.14. 23:08:33

@Boldeone2:

"Szabad ès individualista társadalomban èlünk , semmilyen kötelessége nincs a nőknek társadalom felé, azt csinálnak testükkel, amit akarnak!"

Ez pontosan így van. Ehhez képest:

"A magyar parlamentben beteg arányok vannak. Nem hiszem , hogy csak 13,6% - ra futja , csak ennyi tehetséges nő van .."

Hogy a fenébe ér ez össze benned??? Az a egyik mondatodban még liberális vagy, a másikban kvótakommunista. Nem sajog a fejed ilyen skizofréniától?

Ha következetes volnál, azt írnád: "Szabad ès individualista társadalomban èlünk , semmilyen kötelessége nincs a nőknek társadalom felé, azt csinálnak testükkel, amit akarnak! Annyian mennek politikusi pályára, ahányan csak akarnak és a választópolgárok is annyi nőt szavaznak be a parlamentbe, amennyi nekik tetszik. MINDEN NEMI ARÁNY EGÉSZSÉGES, még a 0-100% is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.09.14. 23:27:56

Ha nem haragszol adnék hozzá egy kis valóságot:
1. "Willkommenskultur tönkre vágta számos nagyváros közbiztonságát."
Nem. A probléma már évtized óta létezett szórványosan és elsősorban az európai ipar Kínába vándorlásával függ össze, illetve a klasszikus nehézipar leépülésével. Illetve számos Nyugat-Európai nagyvárosban akkor vált igazán durvává a helyzet, amikor Románia csatlakozott az EU-hoz és több millió román kirajzott. Nem kis részük piti bűnöző. Emlékszem, amikor 2008-ban Barcelonában jártam az egész város tele volt román zsebtolvajokkal, autófeltörőkkel. A Nyócker különb volt nála.
2. Svájc mindig is egy igen katonás társadalom volt. Számukra ez nem lesz nagy megrázkódtatás. Számunkra sokkal durvább állampolgári kötelezettségeik is vannak pl. háborús készleteket kell tartaniuk, amit a hadsereg évente ellenőriz és bírságol.
3. Hazugság, hogy a szankciós politika okozza az energiaválságot.
Ezt igen könnyen ellenőrizni lehet. Nézd meg a TTF és NBP árak alakulását. Az alábbi dolgokat fogod észrevenni:
A. az energia árak már 2021-ben elszálltak. Ezért is vezette be novemberben a kormány a benzin hatósági árazását. Ezzel szemben a háború csak február 24.-én tört ki. Tehát vagy az van, hogy felborult a tér-idő kontinuum és az okozat az ok elé került, vagy egy hazugság, hogy a szankciók okozzák.
B. Az NBP (National Balancing Point) brit. Nem része az EU-nak, mint ahogy Svájc se. Ott még durvább az energia áremelkedés. Most vagy az van, hogy az EU szankciók annyira elhibázottak, hogy sokkal jobban hatnak az EU-n kívül, mint belül, ami abszurdum, vagy a Fidesz hazudik.
4. A mostani háborús helyzetben nem csoda, hogy kormányfők nem utaznak Oroszországba. Gondolod, hogy a második világháború alatt Churchill utazott volna Berlinbe? Igen, Orbánnak biztonságos, még a szerbeknek is az lenne, de másoknak nem annyira.

Almandin 2022.09.14. 23:41:14

@G. Nagy László: Ki vannak tiltva a főbb EU-s vezetők Oroszországból a szankciók miatt. Olaf, Emmanuel, Ursula és a többiek, ha akartak volna se tudtak volna elmenni, mert nem eresztik be őket putlerék. Valahol az országra (ránk) nézve szégyen, hogy Orbán mehetett. Németország nagykövet-helyettesi szinten képviseltette magát, azért, mert a nagykövet úr (aki nevéből ítélhetően magyar származású is lehet és Wekerle Sándor munkásságával foglalkozik) beteg lett.
de.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9za_Andreas_von_Geyr
Persze Schmidt Mariskának muszáj volt vérben forgó szemekkel gyaláznia a német politikusokat (nyilván ki van adva az ukáz, hogy a német kormányt, mivel balosak, gyalázni kell), erre bónuszt kaphatott Orbántól.
Szóval sokan azért nem voltak ott, mert nem tudtak odamenni. Amúgy, ha odamentek volna, tényleg a biztonságukra extrán oda kellett volna figyelni (extrém erős őrizet, egy falatot sem elfogadni tőlük), mert arrafelé sok a furcsa, gyanús haláleset. Putlerisztánban akármi megtörténhet.

grundigg 2022.09.14. 23:58:32

@Almandin:

A németek tisztességgel megemlékeztek Gorbacsovról. A poszt állítása, hogy "Halálában mindenki magasról tett rá.", egyszerűen nem igaz.

A perverz módon német-magyar barátság díjjal kitüntetett Schmidt Mária pedig már többször kinyilvánította a német nép iránt érzett őszinte megvetését.

Sadist 2022.09.15. 00:02:18

@Boldeone2: "Mi az , hogy puszira kapják, nőgyűlölőkèm? A nagykorú, cselekvőkès nő nem egyenlően értèkes tagja a társadalomnak?"

Nem. Akkor lesz értékes tagja, ha a társadalom érdekében megteszi azt, amire csak ő képes, magyarul gyereket szül.

"Akkor meg a választójog is megilleti!"

Kevered a szezont a fazonnal, nőgyűlölőkém, a választójog nem mindenkit megillető és elidegeníthetetlen, mint az élethez vagy a magántulajdonhoz való jog.
Pont ez a nyugati társadalmak hanyatlásának egyik oka, hogy mindenkinek osztogatják a pozitív jogokat, felelősség viszont nem jár mellé.

Almandin 2022.09.15. 00:06:22

@Almandin: Pontosítás: sok politikus van kitiltva Oroszországból, de nem tudom, hogy a vezető német és francia politikusok köztük vannak-e.
www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/boris-johnson-beutazasi-tilalom-oroszorszag-ukrajna.750531.html
index.hu/kulfold/2022/05/26/elhunytakat-is-kitiltottak-oroszorszagbol/
Lehet, hogy Scholz és Macron elméletileg még mehet Oroszo.-ba, de nem találtam erre egyértelmű választ.
Mindenesetre ennek a cikknek a végén ott a válasz:
nepszava.hu/3168547_vlagyimir-putyin-ukrajna-oroszorszagh-haboru-megszallas-beszed
Megemlékeztek róla a németek.
Egyébként tényleg nem veszélytelen odamenni. Még Orbánéknak se, ki tudja, mi van a KGB-s őrült fejében.

Almandin 2022.09.15. 00:08:18

@grundigg: Egyetértek veled. Fura, hogy miféle díjat kapott ez a gyűlölködő némber.

Almandin 2022.09.15. 00:19:30

@Sadist: Miért nem említed meg, hogy egy nő se tud férfi (ivarsejt) nélkül megtermékenyülni? A férfiakon miért nem kéred számon a gyermeknemzést? Vagy azt gondolod, hogy nekik ezt nem kell? Hiszen a nőstények "ellenek"?
Fárasztó ez a középkorias gondolkodás. Ma már nem lehet kijelenteni, hogy haszontalan a társadalomnak az, aki nem csinál/szül gyereket. Pl. sok hasznos munkát végző ember gyermektelen, a nagy művészek, nagy feltalálók egy részének se született gyereke, mégse éltek hiába. A segélyért pulyákat nagyüzemben gyártó, analfabéta, segélyen tengődő, nem ritkán bűnöző életet élő emberek a te kifacsart logikád szerint akkor többet érnek, mert nagy elánnal szaporodnak? Na ne. Nem a mennyiség, a minőség a lényeg. Ráadásul az fasizmus lenne, ha az embereket kényszerítenék a szaporodásra és jogoktól fosztanák meg őket, ha gyermektelenek. A legsötétebb diktatúrák szokása az emberek magánéletébe durván beavatkozni.

Sadist 2022.09.15. 00:27:51

@Boldeone2: "A magyar parlamentben beteg arányok vannak. Nem hiszem , hogy csak 13,6% - ra futja , csak ennyi tehetséges nő van ..."

Mi az, hogy beteg arányok? Te vagy beteg, ha azt képzeled, hogy egy képviseleti demokráciában a parlamenti képviselők nemi arányának pontosan követnie kell a lakosságét.

"Szabad ès individualista társadalomban èlünk , semmilyen kötelessége nincs a nőknek társadalom felé, azt csinálnak testükkel, amit akarnak!"

Épp ez a baj, a nyugati országokban ki van nyalva a nők segge, az emberi történelem legprivilegizáltabb csoportja és nincs elvárva tőlük az ÉGVILÁGON SEMMI, csak élnek bele a világba, élvezik a jólétet, amit a férfiak teremtenek nekik, cserébe meg még arra se hajlandók, hogy átlag 2.1 gyereket szüljenek. Nagyra nőtt gyerekek.

"Csak közben pár száz millió ember kiirtottak, népeket eltöröltek, szolga sorba juttatták"

Azt a pár százmillió halottat azoknak a kollektivista ideológiáknak köszönhetjük, amiért a nők annyira odavannak.
De akkor már tegyük mellé azt is, hogy a férfiak építettek fel az egész civilizációt. Pár ezer év alatt oda jutottunk, hogy ma az átlag proli olyan életszínvonalon él, mint egy középkori király. Csak meg kell nyitnod a csapot a tiszta ivóvízért, van vezetékes gáz, villany, ha kaja kell, akkor meg csak el kell vonszolnod a segged a legközelebbi szupermarketig és akár a világ túlsó feléről származó gyümölcsöt is ehetsz.
A matriarchális társadalmak mit tudnak felmutatni? Ja, hogy semmit, mert megrekedtek a pattintott kőkorszakban...

"Ezzel ellentétben azok a mai , modern , haladó országok, ahol női vezetők vannak , a nők politikai szerepe jelentős, a világ legfejlettebb országai HDI alapján. A skandináv országok , Új- Zéland, Kanada , a germán Európa , ezek a mintaországok a világban."

Fordítva ülsz a lovon. Azok az országok nem azért modernek és haladók, mert női vezetőik vannak, hanem azért lehet a nőknek jelentősebb politikai és vezető szerepük, mert a férfiak modern és haladó országot építettek. A nagy jólétben pedig már nem közvetlenül életbevágó, hogy csak a legkompetensebbek legyenek vezetők, hanem odaengedik a kormányhoz azokat is, akik saját jogon nem tudtak.

Boldeone2 2022.09.15. 00:40:47

@G. Nagy László: MINDEN NEMI ARÁNY EGÉSZSÉGES, még a 0-100% is."

- Szerintem nem. Az lenne a képviseleti demokrácia lényege , hogy lehetőleg minden társadalmi réteg igènyeit\èrdekeit megjelenjenek a parlamentben . Vajon , ha csak 60 èves , konzervatív fèrfiak vannak a törvényhozó ès végrehajtó hatalomban , az normális? Ők tudják a fiatalok , a nők èrdekeit\ problèmáit? Nem tudják, szerintem
Kiegyensúlyozott összetètelű törvényhozás kellene , úgy lehet kiegyensúlyozott kormányzás
A hatalomat törvényekkel kell korlatozni\ szabályozni , szükséges a diverzitás

Almandin 2022.09.15. 00:43:06

@Sadist: Miből gondolod, hogy a nők mind csak élnek bele a világba? Biztos téged is tanított tanítónő, tanárnő, gyógyított női orvos, ápolt ápolónő, a munkások és a parasztok közt is sok nő van, tehát az élelem, amit megeszel, nagy arányban nők által van megtermelve, valamint sok nő varrja a ruhákat is a gyárakban, amit felveszel.
A férfiak közt is van, aki nem végzett soha hasznos munkát. Az emberi társadalom ilyen.
Úgy adod elő a mondókádat, hogy kiviláglik belőle, hogy a férfiakat felsőbbrendűnek tartod.

Almandin 2022.09.15. 00:46:11

@Boldeone2: Egyetértek. Fele-fele arányban jó, ha van nő és férfi, az életkori megoszlás is fontos, legyenek fiatalok, középkorúak, idősek, kb. a társadalmi arányuknak megfelelően. Műveltségi szinteknél is lenne ilyen, valamint szegény-gazdag vonatkozásban is.
Sok a gond pl. abból, hogy túl sok a gazdag képviselő, akik emiatt kevés kivételtől eltekintve nem tudják beleérezni magukat a szegények helyzetébe és ezért sokszor rossz döntést hoznak.

Boldeone2 2022.09.15. 01:15:31

@Sadist: Mi az, hogy beteg arányok?"

- Beteg arányok ott vannak , ahol egy lassan 60- közeli , szinte kizárólag férfiakból, volt kollegiumi szobatársakból, haverokból, üzlettársakból álló kör (egyed)uralja a kormányzást , a parlamentet, lassan 13 , ha nem 25 ève az egész országot - Orbán ès körei. Ez egy beteg állapot, messze nem demokratikus és nem is plurálius rendszer !

Nem. Akkor lesz értékes tagja, ha a társadalom érdekében megteszi azt, amire csak ő képes, magyarul gyereket szül."

- Marhaság ! Ha pl kutató lesz, vagy orvos , de nem szül gyereket , akkor nem lesz èrtèkes tagja a társadalomnak , Sanyi?

Kevered a szezont a fazonnal, nőgyűlölőkém, a választójog nem mindenkit megillető és elidegeníthetetlen, mint az élethez vagy a magántulajdonhoz való jog"

- Először is : az apád volt a nőgyűlölő, amikor megruházta anyádat! Lám kifogytál az èrvekből, ès kezded a személyeskedést ! Cserében ne várj mást !
A választójog minden állampolgárt megillet, így a nőket is , de ti degenerált szèlsőjobboldaliak ezt is elvennètek a nőktől!

az emberi történelem legprivilegizáltabb csoportja és nincs elvárva tőlük az ÉGVILÁGON SEMMI, csak élnek bele a világba, élvezik a jólétet, amit a férfiak teremtenek nekik"

- Amióta az emberi civilizáció létezik, szinte minden kultúrában el voltak nyomva a nők, èppen hogy a férfiak voltak mindig privilegizalt helyzetben
Miféle jólétet teremettetek a férfiak, amikor szinte mindenhol ketkeresős családmodell van, azaz a nők is dolgoznak, hozzáteszik az 50%- ot !

Azt a pár százmillió halottat azoknak a kollektivista ideológiáknak köszönhetjük, amiért a nők annyira odavannak."

- Ez megint nettó hazugság ! Ugyanannyi nő van nagyjából a különböző politikai irányzatok követői között, talán a náci- hívők között lehet több férfi , az erőszak tisztelete miatt
A kollektivista ideológiákat férfiak találták ki, ès férfiak öltek meg a több száz millió embert , nem pedig nők

Azok az országok nem azért modernek és haladók, mert női vezetőik vannak, hanem azért lehet a nőknek jelentősebb politikai és vezető szerepük, mert a férfiak modern és haladó országot építettek. "

- Basszus ! Te tènyleg ferfisovinisza őrült vagy ! A férfiak modern ès haladó országot èpítettek " - vajon a nők mit csináltak közben !? Mert már vagy 40-50 éve szinten minden területen - beleèrtve a tudományt , művészetet, a politikát - nagyot alkottak
Ha Karikó Katalin nem lenne, akkor lehet a Pfizer oltás sincs !

Az említett országok azért fejlettek , mert szabad ès liberális a társadalom , így a nők egyenjogúak a férfiakkal . Ennyi
Ahol nem fejlett a társadalom , ott a nőknek kevésbé vannak jogai, vagy csak hátrányt szenvednek

Boldeone2 2022.09.15. 01:29:21

@Almandin: A pluraális demokráciának az lenne a lényege, hogy minèl szèlesebb körben jelenítse meg a különböző társadalmi érdekeket. Ez csak úgy tud megvalósulni, ha minél szèleskörűbben megjelenik a sokszínű társadalom a törvènyhozó hatalomban is . Pl adott egy idős , egész èletèben jómódú, jól kvalifikált férfi , aki lehet hogy hétköznapi munkát sem vállalt egész èletèben ( viktoriánus elit ) meg a legnagyobb jóindulattal sem fogja tudni a mai fiatalság problémáit áterezni , vagy a maga 40 èvvel ezelőtti tapasztalatát fogja ráhúzni a mára
Ugyanúgy egy húsz èves sem biztos , hogy átérzi a nyugdíjas társadalom ügyeit , de ez természetes valahol ..
Senki sem tud kilépni a születési, nevelési , vagyoni, ideológiai korlátok közül - minden ember szubjektív. A konzervatív is a maga igazában hisz , a liberális is, a szoci is , a náci is ...de a nézetek keveredhetnek is ...

Ezért kell a kiegyensúlyozott, sokszínű parlament szerintem, ès egy korlátos hatalom
Sajnos, a hatalmat könnyű kisajátítani , egy gyenge demokráciában, vagy máskèpp: ahol gyenge a társadalom

Almandin 2022.09.15. 02:25:00

@Boldeone2: Igazad van. A fő baj az, hogy ma (már) pl. a liberálisok és a konzervatívok nem úgy tekintenek egymásra, hogy másképp gondolkodnak, hanem ellenségként, akiket meg kell semmisíteni.
Nagyon kevés a toleráns ember. A legtöbben nem bírják elviselni a másként gondolkodókat a közelükben. Ezért van annyi baj a politikában (is).

2022.09.15. 07:58:53

@Lord_Valdez:
vagy az van, hogy a világ vezetői tudták, hogy háború lesz. az eu is háború kitörése előtt rendelt palagázt amerikából. mondván, hogy az ugyan drágább, a szállítás környezetszennyezőbb, de mégis szükség lesz rá. és az árak emelkedtek. és az oroszokat ez megerősítette abban, hogy háborút indítsanak.

többek között a (korábban mesterségesen alacsonyan, és utána magasan tartott) energiaárak összefüggnek a háborúval, a háborús előkészülettel. hogy ez ok, vagy okozat azt ne akard megfejteni. mert nem lehet. higgyél abban, hogy ez is vegytisztán szabad piac mert hát minden az, mint tudjuk.

2022.09.15. 08:03:39

@Boldeone2:
budapestnek van brutális többsége a közéletben. az ellenzéki képviselők többsége szinte kivétel nélkül budapesti. a vidékiek szavazatával fővárosiak kerülnek a parlamentbe. budapestnek brutális többsége van médiában. és ezek az egységállami keretek nem működnek. se az illiberálisokkal, akik mindent központosítanának. se a neoliberálisokkal, akik mindent szabadjára engednének.

2022.09.15. 08:07:16

a vidékiek szavazatával kompenzációs fővárosiak kerülnek a parlamentbe. az országos lista torzít. nincs valódi képviselet. egy ideologikus küzdelem van.

budapesten két törzsi csoport. és az ellenzék egyáltalán nem hasonlít a magyarok többségére. és azt hazudja, hogy nyugatos. és elhozza a jólétet. veri a seggét. a kormánypárt vezetőinek etnikai összetétele se hasonlít a többségi magyarokra. csak úgy tesz. piros fehér zöld sapkában döngeti a mellét. és ez a majomparádé megy. egyébként nyugat-európában is. és ez a majomkodó politikai kultúra amerikából jön.

2022.09.15. 08:21:07

@Almandin:
a reformkori magyar közéletben voltak liberálisok és konzervatívok. valamint ingadozók.

a jelenkorban szó sincs ilyesmiről. egy törzsi háború zajlik budapest belső kerületeiben. van két familiáris csoport és azok harcolnak a főhatalomért. sok esetben néhány utca lakója. asszimilálódott németek, zsidók, cigányok és homoszexuálisok elegye, amiben szinte alig van többségi. nagyrészt identitás nélküli emberek, akik magyarnak mondják magukat, vagy európainak. és ezeket állítják szembe, mintha ezek egymás ellentétei lennének.

és ebből a köznép inkább a fideszre szavaz. amíg csődbe nem viszik az országot. mert orbán volt az aki eddig képes volt kievickélni részben a maga teremtette válságokból. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. ő a nyertes a ki hazudik nagyobbat ügyesebben játékban. és az ellenzéki kihívója gyurcsány.

ez az egész abból adódik, hogy a főváros és a vidék etnikai összetétele eltérnek. budapest történelmi okokból nem magyar etnikumú. és nem is világváros.

G. Nagy László 2022.09.15. 08:39:43

@Boldeone2:

"Kiegyensúlyozott összetètelű törvényhozás kellene , úgy lehet kiegyensúlyozott kormányzás
A hatalomat törvényekkel kell korlatozni\ szabályozni , szükséges a diverzitás "

Tényleg végig sem gondolod, hogy mennyire következetlen világkép él benned. Bár az igazság az, hogy a balos gondolkodás eleve maga az őrület, képtelenség is következetesnek maradni baloldaliként, oly sok az önellentmondás e gondolkodásmódban. Csak te valamivel értelmesebbnek tűnsz az átlagbolseviknél, gondoltam, hátha szeretnél konzekvensnek megmaradni. Leegyszerűsítve háromféle világlátásról beszélhetünk:

A) Ultrakonzervatív: @Sadist: azt mondja: a nők szüljenek, a férfiak álljanak katonának. Ez a fajta gondolkodásmód nagyon messze áll tőlem, de legalább következetes. Az ultrakonzervatív gondolkodó nem titkolja, hogy társadalommérnökösdit játszik, hogy erőszakot tesz a világon. Nem kíván a liberális pózban tetszelegni.

B) Klasszikus liberális: Ez az én álláspontom. Mindenki azzal tölti az életét, amivel akarja. A természetes szelekció (más néven piac) eldönti, miként festenek majd a parlamentek, s hogy hány gyerek születik a jövőben. Tökéletesen következetes, valamint abszolút erőszakmentes világkép.

C) Balos gondolkodás: Itt jössz te a kvótaelképzeléseiddel. Természetesen ez is egy legitim álláspont, csak vegyük észre, hogy erőszakot teszel a világon, hogy társadalommérnököt játszol. Ezek után semmi alapod arra, hogy ultrakonzervatív kommentelő társadon számonkérd, hogy ő miért akarja felülről meghatározni, miként éljenek a nők és a férfiak. Te is ezt teszed. Baszni is és szűznek maradni nem megy egyszerre. Vagy a liberalizmus útján jársz, vagy a kommunista egyenlőségkultusz bűvöletében élsz. Döntsd el, ha van benned egy minimális igényesség!

Wildhunt 2022.09.15. 09:03:40

@G. Nagy László: szerintem ez ennél bonyolultabb, de ez már másik téveszme.

2022.09.15. 09:05:41

@G. Nagy László:
a klaszikus magyar liberalizmus abból indul ki, hogy a közéletben a szabadság az egyéné és a közösségé (nemzeté, nemzetközösségé). ebből adódik a magyarország nemzeti (liberális) és (libertárius) keresztény jellege.

2022.09.15. 09:32:42

@G. Nagy László:
a klasszikus logikában van az igaz és a hamis.

a modern logika azt mondja, hogy az igaz a logikában szükségszerűen igaz. és hamis lehetetlen állítás. az a hamis. (nem a rossz, vagy a gonosz. hanem a lehetetlen. az a hamis.) és veszi "a hamisat avagy a lehetetlen" félig ellentétét és abból megkonstruálja a lehetséges fogalmát. van ami szükségszerű. van ami lehetséges (vélelmes). és van esetleges is. ami lehetséges vagy nem lehetséges (véletlen, esetleges). ez a modern, modális, módosított, módbeli logika.

2022.09.15. 09:44:57

a póker a ki hazudik nagyobbat ügyesebben játék. a mediatizált közélet erre van alapozva. és rablóultira. kontra, rekontra, szubkontra, mordkontra, hirschkontra. és utána nincs csak a fedák sári és a kerekes bicikli.

budapest egyik fele azt mondja: fapapucs. a másik fele: csigatészta. és ezen vitáznak, hogy nem fapapucs, hanem csigatészta. a csigaevő franciáknak köszönhetjük trianont. szóval fapapucs. az a fasizmus. csigatészta. csigatészta. komcsik. libsik. nácik.

Wildhunt 2022.09.15. 11:20:31

@G. Nagy László: mert kizárod a feltételes és feltétlen reflexeket a viselkedésből

2022.09.15. 11:28:42

@Wildhunt:
azt az állapotot hívják úgy, hogy a szerelem. úgy nem önmagadra reflexálsz, hanem a másikra.

G. Nagy László 2022.09.15. 11:32:23

@Wildhunt: Nem gondoltam volna, hogy jelen poszt alatt ilyesmikről fogunk diskurálni, de nincs ellenemre.

Nem zárom ki.

A) FELTÉTLEN REFLEX - Egy muslinca közeledik a pupillád felé, erre becsukod a szemed - ha akarnád, se zárhatnád ki. Ez abszolút nem a tudatosság dimenziója.

B) FELTÉTELES REFLEX - Ez már sokkal érdekesebb. Az életeseményeid kondicionálnak valamire. Azt látod, hogy apád hirtelen haragú volt, s azonnal ütött. Benned is kialakul, hogy ha valaki rosszat szól, azonnal pofozkodni kezdesz. No itt már nagyon is van tere a tudatosságnak. Mi több: erről szól a jézusi tanítás. Éberség, jelenlét, önreflexió. Egy magasabb tudati szinten képessé válsz felülírni a feltételes reflexeidet.

2022.09.15. 11:36:00

@G. Nagy László:
az első is a tudatosság dimenziója. a tudatod zárja be a szemed. tudatosan. csak ez genetikusan kódolt. attól feltétlen. a másik pedig tanult. attól feltételes. az memetikus. és ami egyik embernek genetikus, az a másiknak esetleg memetikus. a biodiverzitás miatt.

2022.09.15. 11:47:26

@G. Nagy László:
az önzés az emberiség egy részének genetikus, feltétlen reflex, egy másik részének memetikus. feltételes reflex. csak te ezt nem fogod elhinni.

G. Nagy László 2022.09.15. 12:04:35

@cvsvrs:

"az önzés az emberiség egy részének genetikus, feltétlen reflex, egy másik részének memetikus. feltételes reflex. csak te ezt nem fogod elhinni. "

Izgalmas, épp erről szeretnék írni az egyik közeli blogposztban.

Nyilván különbözőek vagyunk, s az önző-altruista tengelyen sem ugyanott állunk. Ám ettől még igaz, hogy az önzés tipikusan olyan jellemvonás, amelyet muszáj tudatosan érvényre juttatni. A legtöbben ösztönösen önzők vagyunk, ez a genetikai kódunk, ez a túlélés záloga. De aki nem lép eggyel magasabbra, az marad az állati szinten, vagy pedig ostoba módon feláldozza magát másokért. csakis a tudatosság emel fel; amikor tudod, hogy okos és megfontolt önzéseidnek mik az általad meghatározott mozgatórugói.

2022.09.15. 12:42:30

@G. Nagy László:
a krisztusi tanítás éppen az, hogy nem feltélen ez egyéni túlélés a legfontosabb. jézus tudatosan áldozza fel magát a kereszten. na most lehet mondani, hogy ez elég nagy butaság. ám ha az önzés az emberiség döntő többségében genetikusan kódolt, akkor ez a fajta magatartás aligha válhatna a világban általánosan elfogadottá, memetikussá.

G. Nagy László 2022.09.15. 13:01:50

@cvsvrs: Jaj dehogynem. Nézd végig a világtörténelmet az emberáldozatoktól az ostoba és fájdalmas rituálékon át egészen a focisták térdepeltetéséig! Hány igazi faszság vált erős és tartós mémmé? Van, ahol a mai napig kivágják a kislányok csiklóját, s halvány fingjuk sincs, miért teszik. Az ostobaság rengeteg kegyetlenségre képes.

Wildhunt 2022.09.15. 13:02:38

@G. Nagy László: azt a típust ami örökletes de az evolúció folyamán tanult hova sorolod? Például a két lábon járás, vagy ami még érdekesebb a kanálhasználat?

Rubasov nertárs 2022.09.15. 13:02:55

Ahhoz, hogy egyáltalán vitázni/elemezni lehessen az EU helyzetét és jövőjét, azt a kérdést kell feltenni, hogy mi kell egy (erős) birodalomhoz, ami az EU is lenni szeretne. Ehhez a két nagy riválist Kínát, de leginkább az USA-t érdemes górcső alá venni. Az első és legfontosabb: a közös nyelv. Az (us) angolt, az USA minden szegletében értik és beszélik, bármelyik tagállam, bármelyik szegletében el tudsz boldogulni vele. Az EU ezen téren nem áll sehogy. Nincs és nem is lesz közös nyelv, nem miattunk, hanem a nagy nemzetek (németek, franciák) miatt, akik akkor sem mondanának le a saját nyelvükről, ha pisztolyt tartanának a fejükhöz. Ehhez jön még az a faramuci helyzet, hogy az EU-s szervek és hatóságok kvázi hivatalos nyelve az angol, holott egy angol nyelvű tagállama sincs. Az angol úgy hivatalos nyelv, hogy közben mégsem az. Már önmagában ez sokmindent elmond arról, hogy lesz-e itt USE, de van még tovább is.

A második: közös pénz. Nem az euro nem az, csak egyik a sok közül. Van itt kérem dán és svéd korona, lengyel zloty, magyar forint és román lej. Az USA minden szegletében az USD a hivatalos fizetőeszköz. Nincs mondjuk texasi dínár, vagy floridai font.

A harmadik: egységes, rasszokon, etnikumokon átívelő nemzeti identitás.
Ez a harmadik lényegében következik az elsőből. Az afroamerikaiak integrációjában fontos szerepet játszott/játszik a US English. Ők is ugyanazt az angolt beszélik, mint bárki más. Az USA-ban mindennek következtében van egy nagyon is erős nemzeti/birodalmi identitás. Egy amerikai állampolgár nagyon büszke az identitására és arra, hogy amerikai.
Az EU, viszont... Bár van uniós állampolgárság, ám ez tagállami/nemzeti állampolgársághoz kötött, mintegy bónuszként jár mellé. Ebben nem nagyon várható változás.

A negyedik: közel azonos gazdasági társadalmi fejlettség. Bár az amerikai tagállamok között is van különbség, azért az amerikai életérzés lényegében ugyanaz. Az EU-ban ez nincs így. Míg egy luxemburgi azon vacilál, hogy melyik egzotikus országban töltse a karácsonyi és a nyári szabadságát, addig egy bolgár, román, magyar, szlovák stb. azon vacilál, hogy a csekket, a törlesztőt/bérleti díjat, vagy a kaját fizesse inkább. Nincs azonos életérzés. A woke-ideológia itt már csak emiatt sem tudta megvetni a lábát, mert a kelet-európai fiatalnak nagyobb gondja is van annál, minthogy azon morfondírozzon, hogy hány %-ban nő, vagy férfi.

Wildhunt 2022.09.15. 13:07:43

@G. Nagy László: itt egy ponton szembemegyek /pontosítok: párszázezer évig azért eléggé azon múlt a genetikai túlélés, hogy gondolkodás nélkül nekimész a kardfogú tigrisnek. Egyszer hallgattam egy briliáns előadást az önzés vs altruizmus vonalról, matematikailag levezetve. Nagyon nem olyan egyértelmű az egész ahogy itt leírod.

G. Nagy László 2022.09.15. 13:12:33

@Rubasov et.: Pontosan ugyanígy látom. Egyben kiegészíteném: kevesen akarnak birodalmat építeni. Kérdezz meg egy dánt, vagy egy olaszt! Ők csak békében, biztonságban és jólétben szeretnének élni, nem érdekli őket a birodalmi fantáziálgatás. Ez csupán brüsszeli, illetve német dili.

G. Nagy László 2022.09.15. 13:13:54

@Wildhunt:

"Egyszer hallgattam egy briliáns előadást az önzés vs altruizmus vonalról, matematikailag levezetve."

Ez igazán érdekelne. Ilyesmiről eddig csak Mérő Laci barátomtól és Richard Dawkinstól olvastam.

2022.09.15. 13:22:16

@Wildhunt:
adva van egy közösség. van n számú egyén alkotja. ezek jóléte/szabadságát jelöljék a p(1)...p(n) nyereségfüggények.

A. keressük az p(1)...p(n) függvények maxiumumát a ∑p(i) > 0 feltétel mellett. a paraméterek szabadon váltakoznak a szabad piacon. lesznek nyertesek és vesztesek. a korlát az, hogy összességében a közösség egésze nyerjen valamennyit.

B. a ∑p(i) függvény maxiumát keressük p(1)...p(n) > 0 feltételek mellett. tehát mi a közösség összes nyereségének a maxiuma feltéve, hogy mindenki nyer egy kicsit. és nem feltétlen a legtöbbet.

melyik optimalizálást válasszuk. a nyugat-európai azt válaszolja, hogy természetesen az A. és a kelet-európai azt, hogy természetesen a B.

2022.09.15. 13:27:25

és a vegyes rendszerű megoldás az, hogy a természetes választás a magánéletben A, a közéletben B.

2022.09.15. 15:39:52

@G. Nagy László:
a kereszten függő krisztus az önfeláldozás, az önzetlenség jelképe. és ez az egyik legfontosabb mém a világban. amit elég sokfelé elterjedt. és elég sikeres.

G. Nagy László 2022.09.15. 15:57:10

@cvsvrs: Auschwitz gázkamrái is elterjedt mémek. Számold össze, hány film és könyv született a téma kapcsán az elmúlt 75 évben! Hála az égnek, hogy nincs olyan elterjedt vallás, amely azt hirdetné, hogy mindenkinek önként és dalolva gázkamrába kéne vonulnia...

Jézust meggyilkolták. Ő is egy a mártírok közül. Ettől még a mártíromság nem lesz érték, csak a beteg vallások szerint. A civilizált keresztények már rég nem hiszik el, hogy az értelmetlen önfeláldozás üdvös dolog volna. Az iszlám és a progresszió hívei igen.

2022.09.15. 16:18:25

@G. Nagy László:
a krisztusi önzetlenség, önfeláldozás mégis csak egy pozitivista mém. az egyén mindenek felett állásának egy kicsit mégis csak ellentmond.

2022.09.15. 16:19:25

@G. Nagy László:
az önző gén vagy van, vagy nincs. és ami az egyiknek gén, az a másiknak mém.

G. Nagy László 2022.09.15. 16:28:24

@cvsvrs:

"az önző gén vagy van, vagy nincs. és ami az egyiknek gén, az a másiknak mém."

Ez így értelmetlen. Önző gén van. Sőt, még a mém is önző. Mindkettő a saját túléléséért és szaporodásáért "küzd".

G. Nagy László 2022.09.15. 16:35:13

@cvsvrs:

"a krisztusi önzetlenség, önfeláldozás mégis csak egy pozitivista mém. az egyén mindenek felett állásának egy kicsit mégis csak ellentmond. "

Létezik olyan, hogy pozitív önfeláldozás. Ismert sztori: haldokló öregember a gulágon. Érzi, hogy közeleg a vég, s az utolsó napjaiban az ételadagját szétosztja a társai közt. Igyekszik minél tovább életben maradni, hogy ezzel is segíthesse társait. Az egyik legszebb történet, amit valaha hallottam. Megvan benne minden, hogy pozitív legyen az áldozat: ÖNKÉNTES, HASZNOS és bár szenvedéssel teli, de MÉGSEM TESZ KÁRT SAJÁT MAGÁBAN.

Én nem tudom megítélni, hogy Jézus áldozata ilyen-e. Egy biztos: a tanításaiban soha sehol nem esik szó extrém áldozathozatalról. Nem ezt tanítja. Nem ez a lényeg. Sokkal inkább azt, hogy az egyén mindenek felett áll.

Wildhunt 2022.09.15. 16:51:49

@cvsvrs: szerintem ne erőltesd.

2022.09.15. 17:08:26

@G. Nagy László:
a római kereszténység azt mondja, hogy az ember eredendően bűnös. önző. és ezért kell a krisztusi szeretre tanítani, ami az önzetlenségre nevel. persze előbb az egyházzal oszd meg a javaidat. előbb add oda a ferences koldulórendnek (ahová jártál iskolába) és az majd megosztja a szegényekkel. ez támogatja az illiberális demokráciát. az orbán assisi szent ferenc követője akárcsak a szent atya a szentszékben.

tóth gabi assisi szent ferenc nyomdokain jár. semmi tulajdon. se templom. se rendház. se pénz. se posztó. na jó posztó kell. de cipő nem. mezítláb kell járni. és lovon csak szükség szerint. és feltétlen engedelmesség és ezeknek való teljes elkötelezettség. na pont ilyen a vatikán, amilyennek assziszi szent ferenc hirdette. pont ilyen a tóth gabi is.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy az egyház maga a képmutatás. semmi szükség a keresztény egyházakra. ezek a koldulórendek az alamizsnát felzabálják. és az aranyat odaadják a főpapoknak. és ebből adódik egy rakás túltáplált római katolikus főokos. a belváros tele van arannyal. a külvárosokban szegények senyvednek.

a megoldás a szabad piaci önzés. amivel a szegények is nagyon jól járnak. szabadság, egyenlőség és testvériség uralkodik majd a szabad piacon. a szociálliberálisok azt mondják, hogy az államnak egy kicsit be kell segíteni. és úgy majdnem egyenlőség lesz, szabadság és testvériség.

2022.09.15. 17:14:03

@Wildhunt:
ez a különbség az individualista és a kollektivista optimumkeresés között.

az első azt mondja, hogy keresse az egyéni maximumot a szabad piacon. és a valóságban ez egyeseknek nyereség, másoknak veszteség. és a peremfeltétel az, hogy legyen összességében profit. ebből adódik a növekedés. ez a neoliberalizmus.

a másik azt, hogy közösségi maximumot kellene keresni úgy, hogy mindenki nyerjen egy kicsit (nem feltétlen a legtöbbet). ez egy félkommunista ideológia.

2022.09.15. 17:26:03

a kapitalizmus azt mondja, hogy csak az A lehetséges. a kommunizmus az, hogy csak a B. a vegyes gazdaság azt, hogy fele pénzből A, fele pénzből (az újraosztásból) B. félkommunista világot kell építeni, amiben van kapitalizmus is. fele pénzből erősen korlátozottan. na ez nincs kipróbálva.

2022.09.15. 17:44:56

@Wildhunt:
a közösségi minimumot kell keresni, amin vagy nyersz, vagy vesztesz. ez a filoszemita bölcselet. budapesti iskola. az egy bosszúállás a holokausztért.

közösségi maxiumkeresés, amin mindenki nyer egy kicsit. vagy legalább az teljesül, hogy a többség nem veszít. ez már félkommunista. és ha felepénzből az egyéni optimumkeresés is meg van enegdve, akkor reformszocialista.

és a rendszerváltók azt mondták, hogy a szocializmus reformálhatatlan. nincs olyan formája, amelyik akár csak részlegesen is működhetne. még az mszp is ezt hirdette. ezért kell az szdsz-nek diktálnia. az mdf-ben mindenki hülye volt eredendően. nem azt mondták, hogy keresztényszocialista államiságot akarnak, hanem konzerválni a nagy semmit. amihez antall józsef nagyon értett. eladnak mindent fontolva haladva a lehető leggyorsabban. mert ezt követeli az szdsz.

még mindig ez a kettős optimalizálás tűnik a legerősebbnek. az A gazdasági optimum. a B kulturális optimum. és a kettő közé lőve, a kettő együtt, modus vivendi a szociális optimum. és ez nem lett kipróbálva.

orbánizmus az, hogy vannak ezek a sorositák. ők a legfőbb főgonoszok. és helyükbe lépnek a a kis kapzsik. lölő megszerzi a gázt és a vilanyt. és a jobbkeze gyengeáramú távközlési hálózatot épít. forájdzsi már bizonyított. adunk a jobbkéznek is 360 milliárdot a semmiből. az ellenértékét előállítják a magyar emberek. és ők meg lesznek így védve. és ebből egy új rendszer lesz. ami nem sorosista. aha.

a magyar reformszocializmus tűnik valaminek. az egyéni önzés és a kollektív önzetlenség kombója. és a magyar reformkor is nagyon hasonló volt ideologikusan. akárcsak a magyar reformáció. az magyar és hagyománya is van. fél évezred. ami nem olyan sok. de valami.

2022.09.15. 19:36:51

@G. Nagy László:
assisi szent ferenc is önzó volt. aki azt mondta, hogy cipő. bazdmeg a cipő az nem kell. szenvedjen aki keresztény akar lenni és hordon cipellőt. ha belemegy a lábába a tövis, akkor majd átéli azt, amit jézus. önző volt ő is? mert ő a biblikus szenvedést akarta átélni. az önzetlenségével önző? lófaszkarikát. assisi szent ferenc túlzottan önzetlen volt. persze meg lehet magyarázni, hogy az is ugyanolyan önzés, mint a tiéd. lófaszt.

2022.09.15. 20:31:03

@G. Nagy László:
csokonai vitéz mihály. a magyar felvilágosodás (!) legnagyobb költője. 1795.

A pesti dicsőség

Inkább laknám Moldovába, Bukarestbe, / Mintsem a candra, pénz-sípos, fene Pestbe. / Búcsúzz hát el innen, hasam és erszényem, / Mert itt pénzbe kerűl minden kedves kényem.

[nincs ingyen ebéd !]

Itt holmi gőgős irka-firka uraknál, / Kevély ráncba szedett homlokú uraknál / Mit agárkodsz egy két sovány ebédéért, / Kit begyűjtött sok begyűjtött rossz pénzéért?

[ezt mondják neki konkrétan. nincs ingyen ebéd !]

Ember-veszekedésből te minek élnél, / Rossz logikán zőldet kéknek hogy ítélnél? / Törvényt tudni nem tudomány, csak soványság, / Érte pedig időt veszteni pogányság.

[ez a jogállam !]

Amidőn bér nélkűl kelletik szolgálnod, / Méltatlanúl bút és sírást kell kiállnod: / Ugyan kérlek, ítéld meg magadat, pajtás, / Nem jő-e a szádra ezer bú s sóhajtás.

Büdös kőfalak közt poloskákkal élni, / "Audiat, veniat", sorra felugrálni, / Koplalni és fázni, futni: nem okosság. / Ruhádat koptatni több, mint a gyilkosság.

[zsidókereszténység!]

Ez elegy-belegy népek sodomájába, / Török, zsidó, rác, német, tót rút nyájába / Ne rühesítsd, arra kérlek, erkőlcsödet, / Míveld, jobb lesz, eredj haza, öröködet.

[nyílt társadalom! soros alapítvány]

Hiszen itt minden dicsőség csak abba áll, / Ha az ember locsog, pipál, űl vagy sétál, / Hörböl pergelt török babot szűk kortyokkal, / Főldig érő füstfelleg közt olyanokkal,

Kik begyűltek ezerféle köntös-vázba / Egy különös szabadságú pipaházba, / Hol egyhúzamba félnapig is elnézik, / Némely bolond csonttekékkel hogy tekézik.

Ez az egy látásra való csekély nézés / És taksára szabott pénzcsaló tekézés / Teszi már egy részét a gyönyörűségnek / És a legpompásabb pesti dicsőségnek.

[hülye bölcsészek. nem alkotóművészek sok semmirekellő hülye.]
[tornából felmentett libernyákok]

Itt ha lyánt látsz is, ne véld ám, hogy szűz volna, / Első kérésedre mindjárt ne hajolna, / Mihelyt a lyány tizennégy esztendős leszen, / Pesten mindjárt asszony-szolgálatot teszen.

[szexuális forradalom!]

Bál és szála, óh, gyönyörű nevezetek, / Mely hatalmas erő vagyon tibennetek. / Azon kerengő tánc kifejezésére, / Amely tartozik az őrűltség nemére.

[az egyén mindenek felett áll!]

csokonai azt mondta, hogy ez a pesti dicsőség egy nagy lófasz. még egyszer a magyar felvilágosodás legnagyobb alakja. ezért nem kell magyar felvilágosodás. moteszkiő. legalább azt mondta, hogy a keresztény papokat kell likvidálni. rögtön a nemesség kiirtása után. a tanácsköztársaságiak is fel voltak világosodva. a vörös terror. szerencsére volt a fehér terror. az volt keresztényi.

csokonai is úgy volt önző, ahogyan te? vagy ahogy assisi szent ferenc? az emberek meglehetősen különböző világokat képzelnek el. és tartják őket jónak, vagy rossznak. legalábbis úgy tűnik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.09.15. 20:31:57

@cvsvrs:
Nem. Itt két dolog találkozott. Az egyik a poszt-covid recovery miatti kereslet növekedés, súlyosbítva az EU-Oroszország jogvitával az Északi Áramlat 2-tal kapcsolatban, a másik egy kőkemény árfolyammanipuláció, amit az oroszok csináltak (némi OPEC segítséggel). Ez utóbbi nem kizárt, hogy már a háború előkészületével függ össze, de ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.

2022.09.15. 20:43:46

@Lord_Valdez:
vannak ezek az árfolyammanipluló gonosz spekulánsok. mármint a ruszkik. és a másik oldalon a nyugatiak a szentek. nyugaton a szentek laknak. ez köztudomású. és a másik brancs szerint meg a jenkik. azok és csak az árfolyamcsalók. az árdrágítók. és keleten laknak szentek, ikonokat festegetnek. na most a szaudiak azok szent keletiek, vagy nyugatbarát szentek. árfolyamcsalók, vagy árdrágítók, vagy micsodák.

és ez mitől szabad piac. mert az mozgat mindent. a láthatlan kéz mozgatja putyint, a szaudiakat, az amerikaiakat és a kínaiakat is a láthatlan kéz vezérli. ki hitte volna.

Almandin 2022.09.15. 21:40:17

@cvsvrs: A probléma pont azzal van, hogy az elmúlt évtizedekben túlzottan az oroszokra támaszkodtak, ezért azok most kedvükre szórakozhatnak a gázcsappal. Nem valószínű, hogy azért vettek volna máshonnan is gázt, mert az lett volna, amire gondolsz. Korábban kellett volna elkezdeni több helyről vásárolni. Az a jó stratégia, ha sokfelől jön a gáz, akkor kevésbé vagyunk zsarolhatók.

2022.09.15. 22:35:30

@Almandin:
nyilván nem egyeztették a háborút. hiszen az amerikaiak fennen hirdették, hogy háború lesz. hogyan is egyezthették volna az oroszokkal. ez nem egy molotov-ribbentop alku. szóltak, hogy rendeljetek már egy kis palagázt. jó lehet az még télire. sose lehet tudni, hogy mi adódik. orsolya néni azt mondta: okés. és senki se tudta, hogy mi járhat putyin fejében. az is lehet.

komolytalan samu 2022.09.16. 14:41:21

Az EU valójában sosem volt erős, de még ország sem. Nem is ezért hozták létre. Azért hozták létre, mert az a termékeny páneurópai versengés, ami gazdasági, kulturális és katonai értelemben is gyakorlatilag egy évezredig zajlott, és amelynek döntő szerepe volt az Európai civilizáció kiemelkedésében, ill. a dominanciájának kialakulásában, a technológiai fejlődéssel nagyjából az I.VH-ra elérte azt a pontot, ahol a megtermékenyítő versengés önpusztítássá vált.

Száz évvel korábban a napóleoni háborúk, azok minden szörnyűségével együtt is nagyságrendekkel kevesebb, és gyorsan helyrehozható károkkal, szenvedéssel jártak, miközben a liberalizmus, és a nemzet eszméje éppúgy ennek hatására terjedt el Európában, ahogy a kontinentális rendszere is.

A IIVH után, az nukleáris fegyverek létrejötte után már teljesen egyértelmű volt, hogy a következő európai háború a kontinens, ill. a civilizáció teljes megsemmisülését jelenti, tehát az európai versengést kénytelenek voltak formális egyeztetési keretek közé szorítani, hogy ezt elkerüljük. Ez az EU!

Nem egy ország, hanem a jogi keretek nagyon komplex és aprólékos fogaskerekei között szabályozott fórum, amely elvezeti, az egyes tagjai között fennálló feszültséget. Ami óriási eredmény, hiszen képes volt megakadályozni a vérontást, de cserébe rettentően nehézkesség, s tehetetlenné változtatta a kontinenst, miközben a rendszer sérülékeny maradt. Ahogy a brexit már igazolta, amint egy adott tagállam belső mozgása, érdekei élesen ütköznek a fórum működési mechanizmusával, a tagállam a kilépést fogja választani. Ez szükségszerűen így fog folytatódni, egészen a teljes dezintegrációig.

Kivéve akkor, ha létrejön az európai identitás, amely valóságos közösséget, azaz országot formál belőle. Az értelemszerűen egy teljesen más EU-t jelentene. Egy sokkal agresszívebbet, dinamikusabbat.

Ezt a két opciót látom, a bürokratikusan szervezett EU ami de facto a középkori monarchiák modernizált másolata, a nép felhatalmazásával, és erős közösségi identitással rendelkező nemzetállamokkal szemben reménytelenül gyenge. Ahogy valószínűleg gyenge bármilyen erős univerzalista politikai ideológiával szemben is.

G. Nagy László 2022.09.16. 16:25:32

@komolytalan samu:

Atyaég, de régen jártál errefelé! Isten hozott újra!

Mindennel egyetértek, amit írsz, leszámítva a végső konklúziót.

A) SZÉTHULLÁS - Ez valóban opció, aligha vitás.

B) EURÓPAI IDENTITÁS, VALÓSÁGOS KÖZÖSSÉG - Ez szerintem illúzió. Egy afgán muszlim szemével tekintve talán hasonlóak vagyunk, de belülről nézve aligha. Más nyelv, más történelmi múlt, más gondolkodásmód, más életszínvonal... De még egy olasz is elképesztően különbözik egy némettől. Ismered a klasszikus sztereotípiát:

Hajótörést szenved és egy egzotikus szigeten ragad

két olasz férfi és egy olasz nő
két francia férfi és egy francia nő
két német férfi és egy német nő
két görög férfi és egy görög nő
két angol férfi és egy angol nő
két bolgár férfi és egy bolgár nő
két ír férfi és egy ír nő.

Egy hónap elteltével a következőt látjuk:

Az egyik olasz férfi legyilkolta a másikat az olasz nő miatt.
A két francia férfi pikáns hármast alakított a francia nővel.
A két német pontos heti időbeosztás szerint felváltva hál a német nővel.
A két görög pasas egymással hál, a görög nő pedig főz rájuk.
Az angol férfiak azóta is várják, hogy valaki bemutassa őket az angol nőnek.
A bolgárok hosszú percekig nézték a végtelen óceánt, majd újabb hosszú percekig szemlélték a bolgár nőt, végül úszni kezdtek.
Az írek felosztották a szigetet északi és déli részre, valamint lepárolót építettek. Nem emlékeznek szexre, mert a kókuszpálinka némi homályosodást idéz elö az agyukban, de boldogok, mert az angolok nem érzik jól magukat.

C) ERŐVEL LÉTREHOZOTT BIRODALOM, KEVERT LAKOSSÁGGAL - Ez is egy terv

D) VISSZA AZ ALAPOKHOZ - Nemzetállamok laza gazdasági szövetsége - Szerintem ez sem lefutott meccs.

komolytalan samu 2022.09.16. 17:12:10

Erre tévedtem :)

Ez a standard gondolkodás Európáról és a tagjairól. Amit nem vesztek észre, hogy a nyelvek kivételével Európa kulturális, gazdaság, civilizációs értelemben egységes. Ami azt illeti, már majd ezer éve az, a különbségek csak belülről, egymáshoz képest látszanak jelentősnek, bárhonnan máshonnan üvöltően világos a civilizációs egység.

A szerzetesek már 900 éve hurcolták ugyanazokat a könyveket összevissza Európában, és a rettentő különbségek dacára az Angol a Magyar Francia etc. királlyal együtt ment Szentföldet hódítani ugyanakkor, nem mellesleg a parlamentarizmus gyökere, a Magna Charta után alig 50 évvel jelent meg funkciójában ugyanaz a jogi politikai alapgondolat az Aranybullában. Az Európa szerte kialakuló egyetemek, a vallási mozgalmak, a gazdasági és technológiai fejlődés, ha csúszásokkal is, mindenhol megjelent Európában. Nekem meg nyolc különböző náció van a felmenőim között, és nem egy bevándorló országban, hanem Európa közepén.

Az egységes Európa képzete a nyelvek mellett (és nem is elsősorban a miatt), azért nem valósult meg, mert nem volt rá szükség. Európa úgy hódította meg a világot, hogy külön-külön is sikerült,miközben egymással is folyamatosan háborúztunk. Ha valami ennyire sikeres, ha közel ezer éve nem érte alapvető, az egész civilizációt fenyegető kihívás, akkor nem is létezett az a külső pont, ahonnan a közös veszítenivaló láthatóvá válik és amíg az nem látszik, addig nincs közösség tudat sem. (amikor az ilyen alapvető fenyegetéseknek csak a szele meglegyintette Európát lásd. a korai arab hódításokat, vagy a törököket, ha alkalmilag de azonnal kialakult az összefogás, csak ezek mind a nemzeti identitások kialakulása előtt történtek, az elitek és nem a népek összefogásai voltak).

A közös alapvető fenyegetés hiányán túl kizárólag a nyelvek megosztottsága akadályoz minket abban, hogy az európai identitás létrejöjjön, de az angol világnyelvé válásával, és a fordító programokkal ez már most kezd elhárulni. A közös identitás már most csírázik, bármely olyan youtube videóban, ahol Európát külső szemszögből nézik (USA-ból, Ázsiából), legyen az a kulturális örökségünk, vagy a bármi máshoz viszonyítva különleges szociális rendszereink, ott ez a közös tudat már most megvillan, sőt helyenként világos kontúrjai vannak.

Nagyobb összeget fel teszek arra, hogy ha az EU szétesése előtt ér minket egy komolyabb civilizációs fenyegetés, akkor ez egy-két évtized alatt ki fog alakulni, csak nem biztos, hogy lesz ilyen.

2022.09.16. 17:57:57

@komolytalan samu:
az európai identitáshoz legalább három dolog kell a gyakorlatban. az egyik, amiről dobrev klára papol. a szociális európa. a másik, amiről orbán viktor papol. a nemzetek európája. ez az európai bal és jobboldal. és a kérdés, hogy ezt mi kapcsolja össze. és a válasz az, hogy a kereszténység (ezt elutaítja dk), és a liberalizmus és a konzervativizmus (ebből a liberalizmust elutasítja ov). ebből következően nyilván nem orbán és nem dobrev teremt európai egységet. hanem csak feszítik a húrt.

2022.09.16. 18:16:47

@komolytalan samu:
az egy főre jutó európai pénzköltés (gdp) évi 20 millió forint. ennek 2.5%-a megy katonai kiadásokra. az évi 500 ezer forint. nemzetek európája. ennyibe kerül a közös hadsereg. évi 500 ezer forint adókedvezményt kap minden egyes európai, beleértve a gyerekekes családok fenntartóit is és az inaktívak pedig ekkora jutattást feltételekkel (iskolába járnak, vagy nyugdíjasok), mert ennyibe kerül a szociális európa (amennyibe az európai hadsereg, a nemzetek európája), akkor egy bal és egy jobboldali egyetértene. és létrejöhet valamiféle egység.

ezeket szembeállítják. orbán azt mondja, hogy az alapító atyák akarata a nemzetek európája. az alapító atyák pártcsaládjaitól nagyon távol áll az orbánizmus. azt mondják, hogy az orbán nem is európai. nem képviseli az értékeket. és megfordítva. szövetségre akarunk lépni olyanokkal, akik rosszat akarnak nekünk. csak a pénzüket adják ide. ez sehogy se stimmel.

a másik oldalról dobrev klára nem akar nemzeteket mondván, hogy az meg van haladva. a szociális európában már nem lesz olyan. mert akkor nemzeti szocialista lenne. keresztényszocialista lenne és mondjuk nemzeti liberális. szociálliberális, ami nemzeti keresztény is egyben.

ezek a politikusok ezeket nem tudják összekapcsolni. ezek széthúzást teremtenek. ami háborúban nehezen lesz tartható. így mindkettő megbukik. a kérdés csak a sorrend.

komolytalan samu 2022.09.17. 00:32:39

@cvsvrs: Se Dobrev, se Orbán nem kell hozzá. Ami nem azt jelenti, hogy egy európai identitáson belül ne lehetne erős magyar identitásom, a kettő pont úgy megfér egymás mellett, ahogy a bajor/szász megfér a némettel, vagy az erős szárd/toszkán/szicíliai identitás megfér az olasszal. Az utóbbiak már csak azért is relevánsak, mert több olasz régiónak saját, az olasztól markánsan eltérő nyelve van (és ezeket a dialettókat a 19 században a népesség jelentős része kizárólagosan használta, tehát nem értett olaszul ). Beszéltem olyan 12 éves calabriai gyerekkel, aki 10 éve kizárólag dialettóban beszélt, és fordítani kellett neki. Olaszról!!! Ami még egyszer arra mutat rá, hogy a nyelvi különbségek nem teszik lehetetlenné egy közös identitás létrejöttét.

Dobrev szociális európáját finoman szólva sem jó, sem kivitelezhető ötletnek nem tartom. Egy buta populista marhaságnak tartom egész konkrétan, egy rossz Móricka viccnek. Azért nem jó, mert egy egy adott tagállam gazdasági fejlettségétől, teljesítményétől/nyugdíj befizetési szerkezetétől független minimálnyugdíj durván torzítaná a nyugdíj/bér arányokat, súlyos belső konfliktusokat szülne (ha a keurópai minimálnyugdíj szintjén lenne, akkor nyugaton balhéznának miatta, ha a német minimálnyugdíj szintjén lenne, akkor meg keurópában vezetne olyan bizarr szituációkhoz, ahol a minimálnyugdíjas többet kapna, mint az átlagbér). Egy nálunk jelentősen magasabb minimálnyugdíj izomból rugná tökön az öngondoskodás és méltányosság elvét azzal amikor több százezer olyan az életét feketén/minimálbérre bejelentve ledolgozó a nyugdíjára szaró ember röhögné arcon az öregkorukig kényszerből (nyugdíjjárulék), vagy magától (önkéntes pénztár) brutális összegeket megtakarítókat.

Szerencsére az ötlet sosem fog megvalósulni, egyszerűen azért, mert a félfeketén adókerülő multikat, ahogy eddig, ezután is ki fogja szolgálni Hollandia/Írország és Luxemburg a legális adókerülési lehetőségekkel, amelyek a fenti országokban jelentős adóbevételeket és tőkebeáramlást generálnak, amiről természetesen nem fognak lemondani, nem hogy Dobrev Klára, de még a globális minimumadó kedvéért sem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.09.17. 10:44:12

@cvsvrs:
Minthogy az USA nem jelentős olaj-/gázexportőr, ezért, ha akarná se tudná manipulálni az árfolyamot. Nyugat-Európa meg még annyira se.

komolytalan samu 2022.09.17. 10:53:38

@cvsvrs: Már bocs, de micsoda keurópai békaperspektíva! Ebből ugyanis az következik, hogy a nyugati minimálnyugdíjasok számára ennek az égvilágon semmi értelme, és tkp. egy újabb masszív nyugat-kelet támogatási transzferről beszélünk.

Majd pont most fognak egy ilyenre rábólintani, amikor éppen minden költségvetés gatyára eladósodik, és százmilliárd eurókat kell beleinvesztálni abba, hogy az emberek ne fagyjanak meg télen, még Németországban se.

ps: a járulékok egyébként jellemzően már most is keurópában a legalacsonyabbak, magyarázd el az arányosan másfélszer akkor nyugdíjjárulékot fizető németeknek, meg a kétszer akkora járulékot fizető svédeknek, hogy a mi hozzájárulásunkat kellene még segíteni kicsit.

Wildhunt 2022.09.17. 14:11:54

Megvan! A libbantkommandó az azeri örmény konfliktus miatt jött vissza. Bármiről szabad ugyanis ugatniuk, csak erről nem. Hogy is vehet ugye a szentmorális EU gázt egy agresszor diktatúrától.
süti beállítások módosítása