téveszmék

téveszmék

"Nincs ma már jobb- és baloldal"

2023. október 30. - G. Nagy László

look_left.jpg

 

Rengetegszer hallom manapság, hogy nincs már értelme hagyományos jobb- és baloldalról beszélni. Ebben persze van is némi igazság, én azért mégsem engedném el a dogot ilyen könnyedén. Egyszerűen azért nem, mert ez is a káoszteremtők malmára hajtaná a vizet. Jómagam azt szeretem, ha a nevén nevezzük a dolgokat, világosan megjelölve, hogy a politikai arénában ki mit képvisel. 

 

Legyen a kiindulópontunk a klasszikus liberalizmus, a maga önzőségével, individualizmusával, végtelen közönyével. "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek", a többi nem számít... Ha ehhez képest bármely leszakadó társadalmi csoportnak extra segítséget kívánunk nyújtani, máris baloldali politikát folytatunk. Szinte nincs is olyan számottevő párt a kontinensen, amelynek programjában, értékválasztásában ne lennének baloldali elemek, a kérdés sokkal inkább az, hogy mely áldozati csoportra fókuszálunk.

  • FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK - Ők azok, akik valódi hátrányból indulnak, mégpedig három okból: problémájuk kézzel fogható; jellemzően nem gyógyítható és többnyire nem is tehetnek róla. Ők azok, akik minden további nélkül támogathatók, s nem is tudnánk olyan politikai erőt megnevezni, amely ezzel nem értene egyet. Tekintsük ezt alapnak, mely nem tesz különbséget a jobb- és baloldal szereplői között (miközben elkönyvelhetjük, hogy a velük szemben tanúsított empátia is baloldali érték).
  • SZEGÉNYEK - A gazdasági elesettség már egy egészen más fejezet, ugyanis e szegmens tagjai kifejezetten tehetnek önmagukért, és az sem bizonyos, hogy önhibájukon kívül jutottak ide. (Az mindenesetre nem vitatható, hogy a vékony pénztárca valódi hátrányt jelent.) A hagyományos baloldal - nevezzük őket szociáldemokratáknak - kifejezetten ezt a réteget célozza.
  • BŐRSZÍN ÉS SZEXUÁLIS ATTITŰD SZERINTI KISEBBSÉGEK - Ők a posztmodern baloldal kedvezményezettjei. Velük kapcsolatban a legnagyobb kérdés az, hogy valódi áldozati csoportoknak tekinthetők-e. Ha ugyanis pont ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek, mint a többségi társadalom tagjai - és a nyugati civilizációban ez többnyire mindenütt így van - úgy józan szemmel nézve minden jajveszékelésük üres hisztinek tűnik csupán.
  • BEVÁNDORLÓK - Speciális társadalmi szegmens, a témát illetően is legalább négy szempontból. Jellemzően szegények. Más kontinensekről érkeztek, jelentős részük fekete. Az európaitól merőben eltérő kultúrát képviselnek, ebből fakadóan nagyfokú biztonsági kockázatot is jelentenek. Ma már kevesen tagadják, hogy a migráció bűnözést és terrorizmust hoz a békés civilizációkba. De a bevándorlók legfontosabb ismérve mégiscsak az, hogy a nyugati országok önként vállalt, tudatosan importált problémájáról van szó. Simán lehet rá nemet mondani.
  • NEMZETISÉGI KISEBBSÉGEK - Fura, hogy ezt a csoportot is meg kell említeni. Az Európai Uniónak pont az lett volna a lényege, fő küldetése, hogy mindez többé ne jelentsen problémát. Ismerjük a 20. századot: pogromok, kitelepítések, brutális és kendőzetlen elnyomás számos helyen. Ma már minden adott volna hozzá, hogy ezek a szörnyűségek a rossz emlékű, történelmi múltba vesszenek, s az átjárható belső határok, a szabad nyelvhasználat és a mindenkit megillető, alapvető emberi jogok biztosítása által a téma végképp lekerüljön a napirendről. Valamiért mégsem ez a helyzet.

  blog_okt.png

 

A fenti ábra az egyes áldozati csoportokhoz való viszonyulás tükrében festi fel a 21. századot jellemző politikai attitűdöket.

  • KLASSZIKUS LIBERÁLIS - Ez sajnos merőben elméleti kategória, manapság nem sok párt képviseli e letisztult gondolkodásmódot. A klasszikus liberalizmusban elemi szempont a törvény előtti egyenlőség, az alapvető emberi jogok biztosítása, a szabad vallásgyakorlás és nyelvhasználat, a gazdasági egyenlőség kérdése azonban a legkevésbé sincs napirenden. Tekintve, hogy ezen eszmerendszer szerint mindenki megkapja azt, ami neki alapvetően jár, és senki sem részesül extra kedvezményekben, a klasszikus liberális gondolkodásmód nem tart számon semmiféle áldozati csoportot (kivéve természetesen a fogyatékossággal élőket).
  • SZOCIÁLDEMOKRATA - A klasszikus baloldaliság a gazdasági különbségekre fókuszál és elsősorban a nehéz anyagi körülmények közt élőket kívánja segíteni. Modellünkben ez a gondolkodásmód nem nézi sem a bőrszínt, szem a szexuális irányultságot, ezeket ugyanis lényegtelennek ítéli. Egy jómódú roma vállalkozó, vagy egy meleg milliárdos aligha tekinthető áldozatnak e világlátás szerint.
  • BALLIBERÁLIS - A jelenkort leginkább meghatározó balliberális attitűd magasról tesz a vagyoni és jövedelmi különbségekre, és ennek három, egymással összefüggő okát ismerjük. Egyfelől piacpárti gondolkodásmód jellemzi az érintetteket, ebbe nem fér bele, hogy könnyet ejtsenek a szegényekért. Másfelől cinikusak, hiszen a kaviárbaloldal képviselői jól fizetett politikusok és gazdasági vezetők, ez nem az ő problémájuk. Abban azonban feltétlenül igazuk van - és ez már a harmadik szempont - hogy a 21. századra a nyugati átlagpolgár már bőven elégséges anyagiakkal bír, egyre kevésbé van jelentősége a klasszikus baloldali gondolatnak. Az új kedvencek a fehértől eltérő bőrszínűek, a szexuális kisebbségek és a bevándorlók, függetlenül attól, hogy az érintettek valódi áldozatok, vagy sem. Egyszerűen ezt diktálja a kordivat. Mivel a balliberálisok jellemzően globalisták, a nemzetiségi kisebbségek problémái sem hatják meg őket. Egy spanyol progresszív előbb fog könnyet ejteni egy tunéziai migránsért, mint a katalán nemzettársáért. Ugyanígy: a pesti balliberálisok szívében bármely ukrán kedvesebb, mint a határon túl élő magyarok.
  • NEOMARXISTA - A jelen modellben neomarxistának címkézzük azokat a felforgatókat, akik a jómódú, heteroszexuális, fehér férfiakon kívül mindenki mást áldozatnak tekintenek. Számukra nem jelent problémát, hogy támogatandó kisebbségeik összességében a Föld lakosságának 96%-át kiteszik, a lényeg, hogy permanens frusztráltságukat őrült káoszteremtéssel enyhíthessék.  
  • KONZERVATÍV - Amit ma modern konzervativizmusnak nevezünk, az a klasszikus liberális világlátáshoz áll legközelebb, kiegészítve valamelyes szociáldemokrata jelleggel, meghintve némi patrióta-keresztény porcukorral. Ez utóbbi inkább csak a szóhasználatban és a külsőségekben ölt testet, a tartalmi elemekhez nem sokat tesz hozzá.
  • SZÉLSŐJOBB - A radikális jobboldal nem jelenik meg az ábrában, de nincs is rá szükség: ilyen erő ma már gyakorlatilag nem létezik a civilizált világban. A szélsőjobb a jelenben nem több, mint falra festett ördög, mellyel riogatni lehet. A balliberálisok és a neomarxisták rá is sütik a bélyeget mindenkire, akik szembemennek a gondolkodásmódjukkal. A német AfD például egy tökéletesen szalonképes jobbközép párt, melynek programjában semmiféle szélsőséges nézet nem jelenik meg, továbbá kínosan ügyelnek rá, hogy a tagságukba se szivárogjanak be erőszakos elemek. Ennek ellenére a német sajtó leprásként kezeli őket. Hasonló a helyzet az Osztrák Szabadságpárttal, Olaszországban Meloni és Salvini pártjaival, vagy épp itthon a Mi Hazánk Mozgalommal. 

 

"Nincs ma már jobb- és baloldal" - mondják sokan. Ami biztos: a tőkés és munkás ma már nem két különálló kaszt, így a hagyományos pártstruktúrák is eltűnőben. Ami viszont az értékválasztást és a centrumtól mért távolságot illeti, e kettő nagyon is megragadható. A konzervatív világot a múltban a királypártiság, az arisztokraták előjogainak védelme, a patriarchális világ szokásainak őrzése jellemezte. Kivételezés az erősebbel, a nagyobbal, a kiválasztottal. Ennek ma már nyoma sincs. A baloldal ezzel szemben egyre több és több áldozati csoportot tart számon. Kivételezés a gyengébbel, a kisebbel, az elnyomottal. A jobboldal már szinte a klasszikus liberalizmus jelentette centrumig hátrált, míg a baloldal csak egyre távolodik attól. Árulkodó az agresszióhoz való viszony is. A jobboldal nem sírja vissza a csendőrséget; Prónayt, Gömböst és Szálasit pláne. Nem is tudom, mikor hallottam hírét utoljára jobbos erőszak-cselekménynek. A baloldal ezzel szemben ünnepli és támogatja a terrorista Antifát, a BLM mozgalmat, a palesztin kegyetlenkedést, továbbá szemet huny a bevándorlók kíméletlen bűncselekményei felett is. Idehaza a rendszerváltás óta eltelt 33 évben kizárólag Gyurcsány idején találkoztunk rendőri brutalitással. Ezek valós, kézzelfogható és lényeges jelenségek. Ha jobb- és baloldal a hagyományos értelemben már nem is létezik, az egyes politikai szereplők értékválasztásai attól még nagyon is megragadhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr6218244115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2023.10.30. 07:17:03

"Ugyanígy: a pesti balliberálisok szívében bármely ukrán kedvesebb, mint a határon túl élő magyarok." - mint a határon belül élő magyarok.
ez a szomorú.

2023.10.30. 07:20:02

az európai mainstream a hármas felosztás. az európa parlamentben is van szocdem, libdem és konz. kerdem frakció. ez a három szekértábor. és van egy "big tent". az a néppárt. és ezek az európaiak, européerek.

és vannak a kis-ázsia hívők, törökország legyen a minta, vagy közel kelet: izrael, vagy eurázsia: oroszország. a dél-kelet ázsia: kína. vagy az azeriek a legjobb barátaink. hétfőn ez, kedden amaz. a vezér így harcol amerikában. ez ugye nem européer.

és akkor lehet kérdezni, hogy hol van a nacionalizmus? a liberális táborban egyfelelől, a konzervatívban másfelől. és hol van a kereszténység? a szocializmusban egyfelől, a liberalizmusban másfelől. és ez egyben a vallási tradíció.

az európai felosztás ez a hármas. az amerikai kettes (ballib-jobbkonzi. a konzervativizmus az, hogy épüljenek újabb felhőkarcolók. make amercia great again. európában nem ez a konzervativ). az ázsianizmus totális egység (egy kína elv.).

alöksz róz 2023.10.30. 07:20:29

"Ami biztos: a tőkés és munkás ma már nem két különálló kaszt" - hát dehogynem.

2023.10.30. 07:40:42

budapesten van ez a kettes felosztás.
az amerikai demokrata párt az amerikai zsidó kultúrából nőtt ki. és van egy zsidó baloldal. és ehhez húz a pesti zsidóság. csak ezt szétverte a zsidó állam, a zsidó jobboldal.
és hasonlóan a fentiekhez a republikanizmus a amerikai német kultúrából nőtt ki. ehhez húz a budai németség. csek ezt szétverte a német állam, a német baloldal.

grundigg 2023.10.30. 07:53:19

"A baloldal ezzel szemben ünnepli és támogatja a (...) palesztin kegyetlenkedést."

Látom, most ez az aktuális anyag a Megafon központnál. Konkrét példák is vannak? Csak hogy tudjuk, ki baloldal és ki nem.

Amúgy mikor jön az Izraelt és támogatóit elítélő békepárti poszt?

2023.10.30. 07:56:14

a francia kultúra az, hogy a jobboldal a nemesi előjogokhoz ragaszkodik. a baloldal ezt forradalommal meg akarja dönteni.

a reformáció azt mondta, hogy a nemesség jogait kollektíve kapja a nép. a nemesek vannak képviselve az országgyűlésben. debrecen nemes városának legyen képviselete. és így a polgárságnak is van képviselete és az arisztokraták is helyükön maradhatnak. és a reformkori értelmiséget köznemesek mellett arisztokraták vezették.

a nagy-francia forradalomból következő világtörténelem. elte bölcsészkarának nagy professzorai. az se magyar. és a másik, hogy a nagy-orosz forradalomból következő világtörténelem. az se.

a magyar történelmet elsődlegesen magyarországi eseményekből kellene levezetni, amiben nyilván a külpolitika is szerepet játszik. nem is keveset. de nem ez a kétségkívül két nagy forradalom (a francia és az orosz) a meghatározó.

grundigg 2023.10.30. 08:06:03

A Mi Hazánk mint "tökéletesen szalonképes jobbközép párt, melynek programjában semmiféle szélsőséges nézet nem jelenik meg" - mondja ezt egy "liberális".

grundigg 2023.10.30. 08:08:06

"Nem is tudom, mikor hallottam hírét utoljára jobbos erőszak-cselekménynek."

en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_terrorism

2023.10.30. 08:25:06

@grundigg:
melyik legyen: csendőr vagy a "dzsender"? ugye ugyanaz a szó. két szélső formájában jelenik meg. melyiket válassza a többbség. a szivárványost vagy a barnást? egyiket se.

G. Nagy László 2023.10.30. 08:45:26

@grundigg: Vicces gyerek vagy nagyon.

1. Amikor azt kérdem, hogy milyen értékrendet képviselsz, minden alkalommal tagadod, hogy szimpatizálnál a balosokkal. Ezzel szemben minden kommentedben az utolsó leheletedig mosdatod őket. Beszarás. Arról nem is beszélve, hogy még a baloldalon is a legszélsőségesebb forrásokra támaszkodsz. Hiteles pali vagy, nem vitás... :)

2. Magyar rendőri túlkapások: tényleg képes vagy összekeverni azokat az eseteket, amikor egy-egy kapitányság felelőtlen, szadista rendőrei a saját szakállukra, mindenfajta politikai szándék nélkül kegyetlenkednek, azzal, amikor Gyurcsány és Gergényi POLITIKAI CÉLLAL, TÖMEGESEN, MINDEN LÉTEZŐ JOGSZABÁLYT MEGSZEGVE az utcára küldte a felpiszkált, kérdés nélkül ütlegelő vadállatait? Azt hiszem, ez az erkölcsi mélypontod. De tényleg. Sok undorító dolgot írtál már, de ez mindet überel.

3. Még ez az izzadságszagú wikipédia cikk is az elmebeteg Breiviket és a még elmebetegebb sátánistákat hozza... Tényleg ilyen hiány van szélsőjobbos faszfejekből?

4. Ami az elmebeteg balosokat illeti:
mandiner.hu/kulfold/2023/10/megall-az-esz-a-harvard-egyetem-34-diakszerszervezete-szerint-teljes-egeszeben-az-izraeli-rezsim-felelos-minden-eroszakert

Tényleg nem vagy normális. Ha lenne benned csak egy hangyányi tisztesség, így kezdenéd: "Szerintem helytelen azt gondolni, hogy a baloldal manapság erőszakosabb lenne, mint a jobb." De nem, te SOHA, SEMMIT nem állítasz, mert olyan kibaszott sunyi vagy. Csak játszod a kistérségi Hadházyt, mintha az igazság bajnoka lennél. Szánalmas. Bár Hadházynál azért eggyel jobban csinálod :)

2023.10.30. 09:01:41

@G. Nagy László:
van az ensz-nek van egy nemzetközi büntetőbírósága. ami ugye elítélte putyint. és megy a vezír, hogy kezet foghasson vele. mert más egyébről nem tárgyaltak. ez micsoda? az erőszakmentesség meghirdetése, vagy valami bugyuta erőkultusz?

G. Nagy László 2023.10.30. 09:24:28

@cvsvrs: ENSZ, mi? Azonnali tűzszünetet követel a Gázai övezetben. Ukrajnában mikor fog tűzszünetre buzdítani? Putyint elítélte. Mikor ítéli el az USA hasonló kaliberű agresszorait?

Tényleg viccesek vagytok. A külpolitika egy nemzet életében olyan, mint a szociális kapcsolataid a magánéletben: a legjobb, ha mindenkivel jó viszonyt ápolsz. Ha a feleséged gyűlöli a sarki zöldségest, te is gyűlölni fogod? Ha egy gerinctelen féreg vagy, úgy igen. De ha van némi tartásod, úgy nem a törzsi, közös ellenségkép ápolásában látod a megoldást, hanem abban, ha a feleségedtől függetlenül váltasz pár szót az érintettel.

Magyarország öt durva pofont kapott a Nyugattól a 20. század során. SOHA TÖBBÉ nem követhetjük el azt a hibát, hogy beállunk bármelyik fogvicsorgató szekértáborba.

2023.10.30. 10:22:13

@G. Nagy László:
van egy agresszió. ez az orosz wagner, vagy a palesztin hamasz. és a szenvedő fél, ukrajna és izrael ezzel szemben ne lépjen fel. hanem kösssön azonnali tűzszünetet. lehet mondani, hogy ez geciség. geci az ensz. pont így viselkedik orbán is csak nyíltan putyin "szövetségeseként". mert a ruszkik nem tekintik annak. errefelé van azért orosz főkonzulátus. informálisan lehet tudni, hogy a ruszkik miket gondolnak.

Serény Vélemény 2023.10.30. 10:23:44

@grundigg: "Konkrét példák is vannak? Csak hogy tudjuk, ki baloldal és ki nem."

Csak neked például: www.lakmusz.hu/hogyan-terjedt-el-hogy-a-hamasz-40-csecsemot-fejezett-le-egy-izraeli-kibucban/

Amikor ez a hiperokos nő azt elemzi, hogy "hogyan terjedt el a sajtóban, hogy a hamasz 40 csecsemőt fejezett le - pedig egyébként mégse, mert nincs rá bizonyíték" - akkor gyakorlatilag relativizálja azokat a horrorisztikus tömeggyilkosságokat, amelyeket a hamász terroristái az izraeli civil lakosság ellen elkövettek.

Vagy pl. amikor "palesztin" zászlót lobogtató csürhe azt skandálja, hogy "free palestine" akkor az azt jelenti, hogy az összes zsidót meg kell ölni, és izrael földje az araboké.
Csak a sok nagyon hiperokos európai nem érti, hogy ami a II vh alatt az "endlösung" volt, az most a "free palestine".

2023.10.30. 10:54:17

@G. Nagy László:
amikor orbán kezet fog putyinnal, akkor beáll az egyik táborba. konkrétan ezt jelképezi a kézfogó.

Serény Vélemény 2023.10.30. 11:02:26

@cvsvrs: "amikor orbán kezet fog putyinnal, akkor beáll az egyik táborba. konkrétan ezt jelképezi a kézfogó."
Ez a baloldali(=életidegen) narratíva.

Serény Vélemény 2023.10.30. 11:05:12

@cvsvrs: Ja a lényeg: az USA messze van, az EU önmagát herélte ki, Oroszország pedig itt lesz 100 év múlva is, ráadásul a mostani konfliktus után egy nagyon harcedzett, legmodernebb harceljárásokban jártas, modernizált és nagyon ütőképes haderővel fog rendelkezni.
(Sőt, már most azzal rendelkezik.)
Az ilyen tényezőkkel jobb jóban lenni, mint rosszban.

G. Nagy László 2023.10.30. 11:08:11

@Serény Vélemény: "Oroszország pedig itt lesz 100 év múlva is, ráadásul a mostani konfliktus után egy nagyon harcedzett, legmodernebb harceljárásokban jártas, modernizált és nagyon ütőképes haderővel fog rendelkezni. (Sőt, már most azzal rendelkezik.) Az ilyen tényezőkkel jobb jóban lenni, mint rosszban."

Mélyen egyetértek. Ez elemi érdek, nem pedig szerelem.

alöksz róz 2023.10.30. 11:21:59

@Serény Vélemény: "akkor gyakorlatilag relativizálja azokat a horrorisztikus tömeggyilkosságokat, amelyeket a hamász terroristái az izraeli civil lakosság ellen elkövettek" - szerintem meg nem.
(mint ahogy az se relativizálás, ha azt mondja valaki, hogy nem főztek szappant a nácik a zsidókból. csak a zsidók mondják relativizálásnak, akik szerint minden antiszemitizmus és üldözendő, amikor valami zsidó vagy izrael állam negatív színben tűnik fel.)

itt a szerző gyakorlatilag a narratívát és annak a médiákban történő, nagyrészt öngerjesztő-önfelfújó, hisztériakeltő körbefutását elemzi.
szerintem érdemes ezzel a témával foglalkozni, kár hogy a covid-hisztéria idején erőszakkal el volt nyomva ennek az elemzése, értékelése és helyén kezelése...

alöksz róz 2023.10.30. 11:24:50

@cvsvrs: amikor az amerikai külügyminiszter kezet fog a szaúdi gyilkossal, az mit jelképez?
hogy támogatja a gyilkosságokat?

alöksz róz 2023.10.30. 11:30:50

@Serény Vélemény: "Csak a sok nagyon hiperokos európai nem érti, hogy ami a II vh alatt az "endlösung" volt, az most a "free palestine"." - a muszlimoknak igen, tényleg azt jelenti.
de a hiperokos európaiak tudnak disztingválni :-)))

alöksz róz 2023.10.30. 11:34:09

@alöksz róz: egyébként szerintem be kéne fejezni izrael pénzügyi és egyéb támogatását. ha tényleg ők az isten kiválasztott népe, akkor majd megvédi őket.

Serény Vélemény 2023.10.30. 11:54:27

@alöksz róz: Meg is lesz, csak a jó vége nem. A legnagyobb pánik a liberális elit részéről az, (még a liberális zsidóknál is), hogy Izrael bibliai néppé váljon. Ha megtennék - ti a zsidók elkezdenék tényleg komolyan venni a tórát és a körítését - akkor a (természetfeletti) védelem visszajönne teljes egészében rájuk.
De ezek inkább bíznak a vaskupolájukban, meg a hadseregükben, meg a high-tech iparukban, mint az Örökkévalóban.

2023.10.30. 11:59:36

@alöksz róz:
az a kézfogás az amerikai-szaudi szövetséget jelzi. ez meg az orbán-putyin barátságot. az okokat a moszkvai irattárakból fogják kikutatni azok a történészek, akik az orbán rezsimből doktorálnak.

grundigg 2023.10.30. 12:05:14

@G. Nagy László:

1. "minden kommentedben az utolsó leheletedig mosdatod őket"

A történet egyszerűbb: te hazudsz, én korrigállak és igazat írok. Kissé perverz dolog, hogy az igazság mögött keresed a motivációt és a sanda szándékot, miközben a legnagyobb nyugalommal bármit belehazudsz a világba, ami jól hangzik a kocsmában 3 kevert után.

"Arról nem is beszélve, hogy még a baloldalon is a legszélsőségesebb forrásokra támaszkodsz."

Egyrészt ami a linkekben van, abból semmit nem cáfoltál. Másrészt meg nincs arra egy napom, hogy Bástya elvtárs szájából találjak meg mindent, ezt adta a kereső. Ezer másikat is találsz, ha érdekel. Amúgy nem tudom, mi a "legszélsőségesebb". Az átlátszó? Az index? A 24.hu? A Magyar Jelen nyilván nem, hiszen az a tökéletesen szalonképes jobbközép Mi Hazánk lapja. Vagy kurucinfós linkeket szeretnél inkább? Az lenne az igazi szalonképes jobbközép forrás, ugye, liberális barátom?

2. "tényleg képes vagy összekeverni azokat az eseteket..."

Az állításod nem arról szólt, hogy mit lehet vagy nem lehet összekeverni mivel, hanem azt állítottad, hogy "Idehaza a rendszerváltás óta eltelt 33 évben kizárólag Gyurcsány idején találkoztunk rendőri brutalitással." Ez egy nyilvánvaló hazugság. Ez van. Máskor inkább mondj igazat! Amúgy a linkekben nemcsak egy kapitányság eseteiről van szó, hanem pl. a határsértők elleni szisztematikus erőszakról is, amit legalábbis hallgatólagosan támogatnak fentről.

3. "Még ez az izzadságszagú wikipédia cikk is az elmebeteg Breiviket és a még elmebetegebb sátánistákat hozza... Tényleg ilyen hiány van szélsőjobbos faszfejekből?"

Miért, Breivik talán nem jobbos? Amúgy csak az Egyesült Államokból hoz 45 esetet. De te nem is tudod, mikor hallottad hírét utoljára jobbos erőszak-cselekménynek. Lehet, hogy nemcsak a Megafon Központ heti hírlevelét kéne olvasnod!

4. "Ami az elmebeteg balosokat illeti:
mandiner.hu/kulfold/2023/10/megall-az-esz-a-harvard-egyetem-34-diakszerszervezete-szerint-teljes-egeszeben-az-izraeli-rezsim-felelos-minden-eroszakert"

Az állításod az volt, hogy "A baloldal (...) ünnepli és támogatja a (...) palesztin kegyetlenkedést."

Ezek szerint ők "A baloldal". Biden vagy Gyurcsány meg, gondolom, a jobboldal, ugye? És ha most találok neked néhány szalonképes jobbközép mihazánkost, aki támogatja a palesztin kegyetlenkedést, akkor már a jobboldalra lesz igaz az állításod?

Amúgy elkerülte a figyelmed a csendőrökről, Gömbösről, Prónayról, Szálasiról szóló rész. Ezt úgy veszem, hogy azt a hazugságodat magad is elismered.

"Ha lenne benned csak egy hangyányi tisztesség, így kezdenéd: "Szerintem helytelen azt gondolni, hogy a baloldal manapság erőszakosabb lenne, mint a jobb."

Apró bökkenő, hogy nem ez volt az állításod. Miért várod tőlem, hogy el sem hangzott állításokkal vitatkozzak? Az általam vitatott állításokat a könnyebb követhetőség kedvéért szó szerint idéztem. Milyen további segítséget vársz tőlem?

"nem, te SOHA, SEMMIT nem állítasz, mert olyan kibaszott sunyi vagy".

Rohadt nagy tévedésben vagy. Kettőnk közül én vagyok, aki tényeket szokott állítani, mint pl. fent. Te ezzel szemben meséket mesélsz, mert a sztorik jobban érdekelnek, mint a tények és a valóság. És azt várod tőlem, hogy meséljek egy alternatív mesét. Nem mesélek, nem vagy a gyerekem. Ha hazudozol, és néha van időm és kedvem, akkor tények állításával rámutatok a hazugságaidra meg arra, hogy az izgalmas sztorijaid nem a valóságról szólnak.

grundigg 2023.10.30. 12:08:36

@G. Nagy László: "A külpolitika egy nemzet életében olyan, mint a szociális kapcsolataid a magánéletben: a legjobb, ha mindenkivel jó viszonyt ápolsz."

Felsorolnád a NATO és az EU tagjai közül azokat, akikkel jó viszonyt ápolunk?

grundigg 2023.10.30. 12:39:11

@G. Nagy László: "Magyarország öt durva pofont kapott a Nyugattól a 20. század során."

Nem úgy volt, hogy a balosok gyártják az áldozati csoportokat? A te történelemszemléletedben az egész magyarság egy nagy áldozati csoport, a magyarság soha semmiért nem felelős, csak ok nélküli bántalmazások és elnyomások áldozata. Igazi woke gondolkodás.

alöksz róz 2023.10.30. 12:48:34

@cvsvrs: "az a kézfogás az amerikai-szaudi szövetséget jelzi. ez meg az orbán-putyin barátságot." - szerintem meg egyformán kell értékelni, kettős mérce nélkül.

tehát azt jelképezi az a kézfogás, hogy az amerikai külügyminiszter baráti viszonyt ápol a szaúdi gyilkossal és támogatja a gyilkosságokat.
de persze az is lehet hogy megzsarolták az arabok valami kellemetlen személyes dologgal.

alöksz róz 2023.10.30. 12:51:00

@grundigg: "Rohadt nagy tévedésben vagy. Kettőnk közül én vagyok, aki tényeket szokott állítani, mint pl. fent." - szerintem is sokszor sumákolsz amikor egyenes választ kéne adni

alöksz róz 2023.10.30. 12:56:04

@Serény Vélemény: "Meg is lesz, csak a jó vége nem." - mert mi a jó vége?

te hitgyülis vagy amúgy? (:-o

grundigg 2023.10.30. 13:04:29

@alöksz róz:

Kérdés, mi az, hogy "kéne". Kifejezetten ügyelek arra, hogy tényekről beszéljek, amiket alá is tudok támasztani, nem szokásom csak úgy általában belehőbörögni valamit a vakvilágba. Most is világosan leírtam, mit vitatok és miért. Ezt érdemben nem tudja cáfolni a blogger, ezért elkezd basztatni, hogy de én inkább valljak színt erről meg arról meg amarról. Mert szerinte azt "kéne". Szerintem meg igazat kéne írni.

baalint1 2023.10.30. 13:07:22

Van jobb és baloldal, csak az a helyzet, hogy a liberálisok, akiket te ballibnek nevezel, soha nem voltak baloldaliak, hanem igazából jobboldali-liberálisok, a szélőjobb és a szélsőbal pedig összeért, ti vagytok azok, akik egyszerre korlátonátok az emberi és állampolgári jogokat és a piaci szabadságot is. Szóval a piacbarát liberálisok és a piacellenes illiberálisok a két oldal.

baalint1 2023.10.30. 13:11:17

@G. Nagy László:
A kelettől (oroszokól) hány pofont kapott Magyarország.

Annyira gusztustalan, amit nyomttok. 56-ban nagyobb felelősnek találjátok ma a nyugatot, mint a Szovjetuniót, mert hogy a nyugat nem segített a szovjetek ellen. Meg hogy az ukránok verték le 56-ot, mett hogy ukrán katonák is szolgáltak ott...

Tudod ami a legjobban zavar bennetek kommunistákban nem is a szélsőséges nézetek, hanem a nulla gerinc.

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:12:07

@grundigg: "hanem pl. a határsértők elleni szisztematikus erőszakról is, amit legalábbis hallgatólagosan támogatnak fentről."

Az összes állítólag és meg nem erősített módon a határsértők ellen elkövetett erőszakos cselekedet után az azt állítólag elkövetők lábát kéne csókolgatnod a hálád kifejezéséül. :-)

alöksz róz 2023.10.30. 13:14:50

@grundigg: most is csak sumákolsz

és ez teljesen független attól, hogy a blogger hogy viselkedik

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:15:46

@baalint1: Ma nem Szovjetúnió van, hanem Oroszországi Föderáció. Ez nem zavar?

grundigg 2023.10.30. 13:18:28

@alöksz róz:

Egyelőre azt sem sikerült leírnod, miben sumálok, de nyilván én nem vagyok egyenes.

baalint1 2023.10.30. 13:18:55

@G. Nagy László:
Azt értem, hogy a nyugatgyűlöleted, liberalizmus gyűlöleted sokmindenben elvakít, de Hadházyval, aki 95%-ban politikusok korrupciós ügyeivel foglalkozik, és gyakorlatilag az oknyomozó újságírók feladatát látja el (amiből alig akad ma az országban), mégis mi az isten bajod van? Miért zavar, ha valaki azért küz, hogy elszámolható legyen az, amit adóként befizettünk? Vagy hogy gondolod, ehhez semmi köze az állampolgároknak?

Ha meg a stílus a gond, akko Bayer Zsolt meg rendben van?

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:21:15

@baalint1: "Miért zavar, ha valaki azért küz, hogy elszámolható legyen az, amit adóként befizettünk?"

Ez valami vicc?

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:22:03

@grundigg: Pl: "Kifejezetten ügyelek arra, hogy tényekről beszéljek, amiket alá is tudok támasztani, nem szokásom csak úgy általában belehőbörögni"

Ez úgy ahogy van, sajnos nem igaz. Ami te "ténynek" aposztrofálsz, az a mainstream médiában megjelent olyan híradás, ami alapjáraton egyfajta narratívát képvisel és képez.

baalint1 2023.10.30. 13:22:10

@Serény Vélemény:
Az nem zavar, hogy Putyin rendszere sokmindenben a szovjet nosztalgiát nyomatja, és ha épp nem azt, akkor a cárit? Az nem zavar, hogy az orosz geopolitikai célok már a Szovjetunió előtt is veszélyeztették hazánkat, lásd pánszlávista elvek alapján a balkáni szlávokat kívánták bekebelezni és ellenünk fordítani? Ja, hogy most a szintén oroszbarát szerb kormány Orbánék haverja, és ilyenkor a vajdasági magyarok jogai sem számítanaj?

baalint1 2023.10.30. 13:23:00

@Serény Vélemény:
Mesélj, mikor bántott téged Hadházy?

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:25:41

@baalint1: "Az nem zavar, hogy Putyin rendszere sokmindenben a szovjet nosztalgiát nyomatja"

És ha zavarna akkor mit tudnék tenni?
Hisztizni? A világpolitika alakítói soha nem voltak annyira debil hülyék, mint ma! Oroszország egy nagyhatalom, vannak nagyhatalmi érdekei, és úgy is viselkedik, mint egy nagyhatalom. Ezen nem csodálkozni kell, meg fújolni, hanem tudomásul venni, hogy a világ _így_ _működik.

Serény Vélemény 2023.10.30. 13:28:36

@baalint1: Pl amikor nemmel szavazott (ez a ... itt a minősítés helye) - a hamász terroristáit elítélő politikai nyilatkozat szavazásakor a Parlamentben.

alöksz róz 2023.10.30. 13:35:41

@baalint1: "Ja, hogy most a szintén oroszbarát szerb kormány Orbánék haverja, és ilyenkor a vajdasági magyarok jogai sem számítanaj?" - tájékozódjál előbb, a vajdasági magyarok jogai rendben vannak.
a vajdaság autonóm tartomány, a magyar nyelv hivatalos nyelv, nem fenyegeti erőszak se a magyarokat, se a jogaikat.

baalint1 2023.10.30. 13:37:07

@Serény Vélemény:
Csak egyrészt azokban az orosz nagyhatalmi érdekekben a 19. század közepe óta ellenérdekeltek vagyunk, másrészt rohadtul nem fog sikerülni az, amire most Putyin játszik. Orbán elvtársad egyrészt az ország érdekei ellen, másrészt feleslegesen nyalja Putyin elvtáesad seggét.

Ami a Hamaszt illeti, bocs, most nem vagyok képben épp merre áll a szélkakas ,hogy a zsidókat vagy a palesztinokat kel gyűlölni.

alöksz róz 2023.10.30. 13:37:44

@grundigg: most per pillanat, hogy nekem nem sikerült leírni, az előző hsz-ben hogy mi az h kéne.

baalint1 2023.10.30. 13:37:52

@alöksz róz:
Csak épp a magyar névtáblákat kezdték el leszedni, amire semmilyen reakció nem érkezett Petiminiszterék részéről.

G. Nagy László 2023.10.30. 13:39:31

@grundigg:

"Ez egy nyilvánvaló hazugság. Ez van. Máskor inkább mondj igazat! Amúgy a linkekben nemcsak egy kapitányság eseteiről van szó, hanem pl. a határsértők elleni szisztematikus erőszakról is, amit legalábbis hallgatólagosan támogatnak fentről."

Betegebb vagy, mint gondoltam. Először is: a poszt a jobb- és baloldalról szól. Tökéletesen irreleváns a téma szempontjából, ha van pár szadista barom, aki mérföldekre a politikától áthágja a szabályokat. Politikai tekintetben ilyenkor egyetlen szempont merül fel: mi történik az ilyen rendőrruhába öltözött bűnözőkkel. Gergényit kitüntettél az elvtársaid. A Fidesz részéről láttál hasonlót? Mélyen elítéli a kormánypárt, a holdudvara és a szavazóbázisa is az ilyesmit.

Másodszor: te tényleg a fegyverrel felszerelt, erőszakos határsértőket véded? Végképp átálltál a koszteremtő elmebetegek táborába?

"Rohadt nagy tévedésben vagy. Kettőnk közül én vagyok, aki tényeket szokott állítani, mint pl. fent. Te ezzel szemben meséket mesélsz, mert a sztorik jobban érdekelnek, mint a tények és a valóság. És azt várod tőlem, hogy meséljek egy alternatív mesét."

Nem, azt várom, hogy hogy néha foglalj állást! Tudom, hogy nehéz. Orbánt gyűlölöd, ezért vele nem érthetsz egyet, még akkor sem, ha igaza van. A másik oldal meg nem csupán sík hülye, de erkölcsi nulla is. Velük is nehéz egy követ fújnod. A stratégiád tehát az, hogy a Fideszt és a jobboldalt minden tekintetben hozzárontsd az ellenzékhez, ha már utóbbiakat felemelni lehetetlen. Úgy teszel, mintha ugyan az a fos bűzölögne mindkét térfélen. Erről szólnak a beteges összemosási kísérletek is a rendőri brutalitás kapcsán. Tényleg irgalmatlanul szánalmas.

G. Nagy László 2023.10.30. 13:43:11

@grundigg:

"Felsorolnád a NATO és az EU tagjai közül azokat, akikkel jó viszonyt ápolunk?"

Igyekszünk mindenkivel. Nem a kormány bűne, ha egyes országvezetők gyávák, vagy ha az érdekeink - bizonyos részterületeken - nem esnek egybe.

alöksz róz 2023.10.30. 13:43:17

@grundigg:
L.: - erőszakos a baloldal?
G.: - mi az a baloldal? és jobboldali erőszakról még nem hallottál?

egyszerűsített, de tipikus.

lacitól tanulhatnál egy kis "egybitességet". sőt lehet még nekem is hasznomra válna :-)))

alöksz róz 2023.10.30. 13:49:23

@baalint1: akkor egyezzünk ki abban, hogy alapvetően rendben vannak a vajdasági magyarok jogai, de némely kérdésekben lehetne előrelépni ill ezeket határozottabban képviselni

petiminiszternek meg gondolom ezúttal ki van adva az óvatosság és tiszteletteljes hozzáállás, persze nem a vajdasági magyarok, hanem az arról érkező földgáz és migránshordák miatt.

G. Nagy László 2023.10.30. 13:56:05

@grundigg:

"A te történelemszemléletedben az egész magyarság egy nagy áldozati csoport"

Stimmel.

" a magyarság soha semmiért nem felelős, csak ok nélküli bántalmazások és elnyomások áldozata."

Ez nyilván túlzás.

1. 1914 - Egész Európa háborúzni akart, csak mi nem. Tisza István amíg lehetett, tartotta magát. Ha Orbán Viktornak hívták volna, SOHA nem megyünk bele az első világháborúba. De Tisza végül engedett, így megáll a felelősségünk. Irgalmatlan nyomásra hagytuk magunkat belerángatni.

2. 1920 - Megáll a felelősségünk. Ha Németország nyer, nincs Trianon. Vesztettünk, s a büntetés sokszorosa volt annak, amit érdemeltünk volna. De igazad van: nyerni kellett volna, nem az öltözőben magyarázni az eredményt a meccs után.

3. 1941 - Horthy sem akart háborúzni, őt is belerángatták. De igazad van: lehetett volna keményebb.

4. 1945 - Tekintve, hogy a győztes oldalán álló lengyeleket ugyanúgy odadobták a Szovjetuniónak, mint minket, itt nincs felelősségünk. Ha az antant oldalán álltunk volna, pont ugyanez történik.

5. 1956 - Itt végképp ártatlanok vagyunk. Hitegettek, cserbenhagytak.

Neked tényleg az a történelemképed, hogy összességében méltányosan bántak Magyarországgal???

G. Nagy László 2023.10.30. 14:01:13

@baalint1:

"Ha meg a stílus a gond, akko Bayer Zsolt meg rendben van?"

Abszolút. Imádom. Ami meg Hadházyt illeti, a világ legnagyobb lúzere. Egy igazi béna faszfej, lyukas zoknival, minden karizma és kézzel fogható eredmény nélkül.

G. Nagy László 2023.10.30. 14:03:46

@alöksz róz:

"tájékozódjál előbb, a vajdasági magyarok jogai rendben vannak.
a vajdaság autonóm tartomány, a magyar nyelv hivatalos nyelv, nem fenyegeti erőszak se a magyarokat, se a jogaikat."

Nem érdekli, csak a hőbörgés :)

baalint1 2023.10.30. 14:04:49

@G. Nagy László:
1. Ez nagyon beteg.
Ha Orbán Viktor lett volna a mohácsi csata vagy a muhi csata idején, azt is megnyerjük. Ha Orbán lett volna Kossuth, akkor győz a suabadságharc.

baalint1 2023.10.30. 14:06:10

@G. Nagy László:
Ja, hogy úgy értékeled őket,hogy mennyire sikeresek abban, amit csinálnak, ha valaki gerinctelen féreg aki rengeteg kárt okoz az országnak, az nem baj, csak az a lémyeg, hogy neki jó, tehát éljen.

baalint1 2023.10.30. 14:08:40

@G. Nagy László:
Az amúgy megvan, hogy Hadházy azért hagyta ott a pártodat, mert piaciverseny helyett kiosztották a trafik jogokat haveri alapon, ami téged persze semennyire sem zavart, Hadházyt meg igen?

Büdös gerinctelen kommunista vagy, csak nem bíros felvállalni ezt sem, inkább liberálisnak hazudod magad.

grundigg 2023.10.30. 14:12:57

@alöksz róz:
"L.: - erőszakos a baloldal?
G.: - mi az a baloldal? és jobboldali erőszakról még nem hallottál?"

Ez a whataboutism, és szerintem kerülni szoktam. Most ugye a konkrét párbeszéd úgy hangzott:

L: Jobboldali erőszak nincs (nem hallottam róla)
G: Pedig van egy csomó, tessék itt egy link.
L: Sunyi vagy, nem normális, elmebeteg.

G. Nagy László 2023.10.30. 14:16:02

@baalint1:

"Büdös gerinctelen kommunista vagy, csak nem bíros felvállalni ezt sem, inkább liberálisnak hazudod magad."

:) :) :)

Az a baj, hogy ez totál komolytalan. Minden írásom arról szól, hogy zsigerből utálom a balos attitűdöt. Ezt mindenki tudja, te a legjobban. Ha bántani akarsz, találj valami reálisabb és hihetőbb jelzőt, mert ez lepereg rólam is, és a blog olvasóinak ingerküszöbét sem éri el. Csak magadat járatod le: aki először jár itt, azt fogja hinni, hogy totál idióta vagy.

baalint1 2023.10.30. 14:16:32

Amúgy ebben a hazai "jobboldalban" az a nagyon vicces, hogy az itt szóbajövő témákban is teljesen mást nyomattak 20 éve. Akkor még a palesztin terroristákat éltettétek, a zsidókat gyűlöltétek, ha a holokausztról volt szó, akkor a holodomorral jöttetek, hogy bezzeg arról nem esik szó, mára meg az ukránok verték le 56-ot szövegek mennek nálatok ukrán és orosz témában.
Na hiába, kommunista kutyából nem csak demokratikus szalonna nem lesz, de jobbolali sem...

baalint1 2023.10.30. 14:18:53

@G. Nagy László:
Mégis olyanokat dicsőítesz, akik gazdasági kérdésekben erősen szélsóbalosok, társadalmi kérdésekben meg deklaráltan illiberálisok.

Szerintem jobb lenne ha abbahagynád a maszatolást, és nem próbálnád liberálisnak beállítani a szélsőséges nézeteidet. Mindketten tudjuk, hogy nem állunk szinte semmiben sem azonos platformon, de én veled ellentétben kimondom a dolgokat, te meg maszatolsz.

baalint1 2023.10.30. 14:20:18

@G. Nagy László:
Pedig múltkor már részben gazdaságilag kimondtad, mikor a rendszer szintű korrupció Lánczi féle magyarázatát adtad elő.

Nem gondolom, hogy egyet kellene értenünk, csak neked nincs gerinced nyíltan felvállalni a nézeteidet.

G. Nagy László 2023.10.30. 14:22:31

@grundigg:

"Sunyi vagy, nem normális, elmebeteg."

És milyen igaza van ennek az L-nek!! Ha nem lennél sunyi, ezt írnád:

"Igaz, hogy a baloldal erőszakos és vállalhatatlan, de a jobboldal sem jobb."

vagy:

"Szerintem a baloldal békés ministránsfiúk gyülekezete, szemben a mocsok fasisztákkal"

esetleg:

"Egyetértek abban, hogy a radikális baloldal vonzódik az erőszakhoz, s hogy ez lényegesen súlyosabb probléma manapság, mint a szélsőjobbos megnyilvánulások, de a képet árnyalandó ezekről se feledkezzünk meg."

No de nem ezt teszed. Mert sunyi vagy. Nem kicsit.

Serény Vélemény 2023.10.30. 14:23:46

@baalint1: Ja, és a szélsőség: ki szavazott nemmel a Hadházy, meg a... ö... csak nem a tényleg szélsőséges nézeteket valló Novák Előd? Most akkor ki a szélsőség?

G. Nagy László 2023.10.30. 14:25:36

@baalint1:

"Nem gondolom, hogy egyet kellene értenünk, csak neked nincs gerinced nyíltan felvállalni a nézeteidet. "

Ez még a kommunista jelzőnél is nevetségesebb és alaptalanabb. Hat éve írom e blogot, közel 500 posztnál járok. Mindenről kendőzetlen módon nyilatkozom. Te vagy az első és az egyetlen, aki valaha is ilyesmivel vádolt.

grundigg 2023.10.30. 14:27:13

@G. Nagy László: "te tényleg a fegyverrel felszerelt, erőszakos határsértőket véded?"

Nem, rendőri brutalitásról beszéltem. Majd olvass utána, ha érdekel.

És ha már (nem először) elláttál jótanáccsal, hogy mit kommenteljek, én is javaslok neked valamit. Ha egy kommentelő rámutat a posztodban szereplő tévedésekre, akkor ne fordulj ki magadból, ne kezdj nemnormálisozni, betegezni és sunyizni, hanem írd azt, hogy "Köszönöm a korrekciókat, felületes voltam, és időnként túloztam, de úgy gondolom, ezt a poszt érdemi mondanivalóját nem érinti."

Serény Vélemény 2023.10.30. 14:32:32

@grundigg: Ja, a rendőri brutalitás. TE személyesen szeretnél olyan emberekkel egy sötét, húgyszagú utcán szembe találkozni, akik szerint velük szemben a rendőr brutálisan lépett fel?

(A valóság az, hogy ez egy jövedelemszerzési lehetőség jól képzett jogászok számára. Ugyanúgy, ahogy a börtönbiznisz is az.)

baalint1 2023.10.30. 14:55:06

@G. Nagy László:
Ha szembesítelek mit mondtálkorábban, mikor épp rádtör hogy bizonygasd, mennyire liberális meg jobboldali vagy, akkor maszatolsz, aztán újra meg újra előadod ugyanazokat a bolsevik nézeteidet.

baalint1 2023.10.30. 14:57:32

@Serény Vélemény:
Rákerestem, sejtettem hogy valami nem stimmel. A nyilatkozat összemosta a bevándorlással a terrorizmus elítélését.

Erre te úgy adod elő, hogy Hadházy a terroristák pártján van.

Tipikus gerinctelen bolsevik érvelés.

Serény Vélemény 2023.10.30. 15:26:31

@baalint1:
Csak a miheztartás végett, részlet a MAGYAR KÖZLÖNY • 2023. évi 151. számából:
IX. Határozatok Tára
Az Országgyűlés 2/2023. (X. 25.) OGY politikai nyilatkozata
a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról*
1. Az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását és együttérzését fejezi ki azok felé, akik
elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.
2. Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll. A terrorizmus áldozatainak joguk van megvédeni
magukat, és megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg. Magyarország
elismeri Izrael jogát az önvédelemre. Ugyanakkor el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok
közötti háborúvá váljon. Az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő
Ábrahám-megállapodásokra épülő békefolyamatot fenn kell tartani.
3. Az Országgyűlés felhívja a figyelmet arra, hogy az Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek,
akik között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is, közvetlen és súlyos
kockázatot jelentenek az európai polgárok, illetve a kontinens biztonságára. Ez a felelőtlen és elhibázott migrációs
politika egyenes következménye.
4. Az Európai Unió Tanácsa korábban közös álláspontot fogadott el a terrort támogató, terrorcselekményekben
részt vevő szervezetekről, melyet Magyarország irányadónak tekint. Hazánk mindig is küzdött a terrorizmus ellen, és
már akkor terroristaként kezelte ezen szervezetek tagjait, amikor nem engedte be őket az ország területére. Hazánk
fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, ezzel távol tartja a migrációval együtt járó
terrorista veszélyt, és garantálja a magyar állampolgárok biztonságát. Elvárjuk, hogy ezt az álláspontot az Európai
Unió minden eszközzel támogassa!
Kövér László s. k.,
az Országgyűlés elnöke
Dr. Vinnai Győző s. k., Z. Kárpát Dániel s. k.,
az Országgyűlés jegyzője az Országgyűlés jegyzője

Igen, ha Hadházy ezt nem szavazta meg, akkor a terroristák pártján van. Tény.

baalint1 2023.10.30. 15:45:28

@Serény Vélemény:
Nyilvánvalóan a 3-as pont miatt nem szavazta meg, mert nemért egyet azzal, hogy ráhúzzák a Fidesz véleményét az európai bevándorlásról eg terrorizmust elítélő nyilatkozatban.

Ezzel lehet egetérteni, nem egyetérteni, de TÉNY, hogy a Momentum konkrétan erre hivatkozva nem szavazta meg.

Ezek után gusztustalan féreg, hazug dolog rájuk húzni, hogy a terrorizmust támogatják. De megszokuk tőletek bolsevik kutyáktól ezt, gerincetek sosem volt.

Serény Vélemény 2023.10.30. 15:55:04

@baalint1: Ne haragudj, de szerintem elképesztően magas színvonalon és alaposan kell valakinek agymosva lennie, hogy a 3. pont igazságtartalmát tagadja!

egyébként 168-an szavazták meg, és kettő, azaz kettő darab "képviselő" nem, az egyik a Novák, a másik a Hadházy. Nagyjából ennyit tudnak.

baalint1 2023.10.30. 16:03:24

@Serény Vélemény:
Meg 4 tartózkodott, a Momentum meg szándékosan távolmaradt ugyanazon okból.

A lényeg, hogy erre hivatkozva nem szavazta meg, amivel lehet egyet nem érteni, de te inkább helyből a terrorizmus támogatásával vádlod.

Mindez onnan indult, hogy Hadházynak az én állításom szerint a tevékenységének 95%-a a korrupcióval kapcsolatoa oknyomozásról szól. Rengeteg ügyet tudnék említeni. Abból kiindulva, hogy rágalmazod, neked is G Nagy elvtársadhoz hasnlóan az lehet vele a valósi gonod, hogy a "nemzeti korrupciót" piszkálgatja. Mellesleg ő az aki a szoci korrupciót is piszkálgatja, így egyik oldalon sem szeretik igazán a politikusok.

Serény Vélemény 2023.10.30. 16:10:25

@baalint1: Hadházy egy tipikus, külföldi titkosszolgálat által irányított figura. Annyira nincs képben a saját maga által felhozott témákban sem, hogy teljességgel kizárt, hogy ő állna saját maga mögött, vagy egy olyan kis team, amelyiket ő koordinál. A terrorizmus támogatása pont azért nagyon kimutatható nála, mert a nyugat-európai terrorizmus fő mozgatója az "Európába ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek" között _is_ meglévő szélsőséges iszlámisták, és a régebben érkezett muszlim hátterű családok és egyének radikalizálódása.
Ez akár tetszik neked, akár nem, tény.
Illegális migráció támogatása -> terrorizmust támogatása.

2023.10.30. 16:18:41

@baalint1:
ez az államkapitalizmus. az állam eldönti, hogy kit juttat trafik és kaszinó koncesszióhoz, közbeszerzéshez, vissza nem térítendő állami támogatáshoz, vagy akármihez. és így jön létre a nemzeti oligarchia illiberális módon. a 100 méter valakinek 10 méter, valakinek 1, vagy még annyi se. ez egy nyíltan tisztességtelen, becstelen verseny. autoriter rezsim, illiberális demokrácia. azért nem katonai diktatúra.

és ugyanebben az államkapitalista rendszerben az állami önkényt kihasználva előnyökhöz jutnak a nemzetközi oligopóliumok a lobbi tevékenységük nyomán. a lobbi intézményesített lopás. ez és az a neoliberalizmus is része az orbánizmusnak.

ennek a kommunista eszményképhez kevés köze van. ez a létező kapitalizmus. ez egy elvtelen neolib-illib kombó. haveri államkapitalizmus. és a világon szinte mindenhol ilyen eltérő hangsúlyokkal.

alöksz róz 2023.10.30. 16:20:06

@grundigg: eddig is értettem, hogy te így látod :-)

MEDVE1978 2023.10.30. 16:30:57

A jobb / bal fogalmak ma már árnyékaik önmaguknak. Igazából már nem tényleges, hogy ki micsoda, a baloldali, jobboldali fogalmakat már a szereplők manipulálásra használják csak. Amikor mondjuk Gyurcsány baloldalinak mondja magát, akkor ezzel a definícióval próbálja manipulálni arra a szavazókat, hogy társítsák hozzá pl: a szociális érzékenységet, az álllam beavatkozását az újraelosztásba, a dolgozók pártolását a tőkével szemben stb. Hasonlóan Viktor a jobboldalnál a keresztény értékrendet, fontolva haladást, hagyománytiszteletet igyekszik sugallani.

Történetileg Európában sikerült a legtöbb korábbi "baloldali" követelést elérni, ha összehasonlítjuk a XX. század elejei és mondjuk mostani helyzetet, az egyéni jogok helyzetében drasztikus a változás. A XX. század elején mondjuk a felnőtt lakosság 20-30%-a szavazhatott, viszonylag kevesen élveztek polgárjogokat, kevesen fértek hozzá egalitariánus közszolgáltatásokhoz stb. Ma ez már mindenkinek megadatott, a felnőtt polgárok gyakorlatilag jogilag egyenrangúak. Nem diszkriminálják sem a zsidót, sem a cigányt, sem a nőket ebből a szempontból. Ebből az következik, hogy Európa nagyban balra tolódott ebben a 100 évben. Ez a tolódás egyben folyamatos, azzal, hogy elértük a fent leírt jogi és sok területen de facto egyenlőséget, sokak szerint ez nem elég. Látható, hogy vannak, akik a de facto egyenlőséget akarják rákényszeríteni a társadalomra, olyan területeken is, ahol ez lehetetlennek, abnormálisnak vagy hosszú távon károsnak tűnhet, másrészt pedig kitágítják a "scope"-ot, a hatáskört, immár nem csak az adott ország polgáraira, hanem az emberiségre. Ők a woke-ok. Természetesen nekik is létezik az ellentetjük, a szélsőjobboldal, továbbra is. Ugyanakkor az emberek nagyon jelentős részének élménye a "sodródás", miszerint a világ extrém gyorsan változik és újradefiniálódnak az alapvető fogalmak, így a jobb és bal is. Aki 30 éve simán baloldalinak vallotta magát, ma már lehet, hogy centrista vag konzervatív. A mai szemmel a 80-as évek német politikusait az új woke zöldek és SPD-sek hisztérikusan nácinak minősítenék. Ugyanis ők egyértelműen jónak tartották az elszakadt, keleti németek integrálását, ugyanakkor a törökökből már elegük volt. Helmut Kohl titkos megbeszélésen Theatcher assszonnyal arról beszélt, hogy a felüket ki kellene rúgni Németországból, adjanak nekik pénzt, csak húzzanak el. A szociáldemokraták legendája, Helmut Schmidt azt mondta, hogy nem engedünk be több törököt a határon, a helyettese meg azt, hogy nem kellenek a bárányt a fürdőkádban levágó muszlimok Németországba.
Ma ez extrém jobboldalinak, csaknem nácinak minősülne.

Valaha én is baloldaliként kezdtem, tizenévesen baloldaliként határoztam meg magam. Zavart a Magyarországon akkor újjáéledő "vén fasz" típusú jobboldal, amit lényegében Antall Józsi, Für Lajos, Dr. Torgyán és hasonlók képviseltek. Tinédzserként lázadó voltam, a sulimat visszaadták az egyháznak, az utolsó "világi" évfolyamba jártam. Undorított az arrogancia, a tekintélyelvűség stb., ami ezekből az emberekből áradt. Aztán rá kellett jönnöm, hogy az egyik csapat egy halottat próbál ünneplőbe öltöztetni, a másik meg eladja az országot aprópénzért.
Érdekes módon a kezdeti hevességet követően mondjuk 20-25 éves koromtól máig kevésbé változtam. Mégis, akkor valószínűleg centrista baloldalinak tűnhettem kívülről, ma meg már inkább jobboldalinak. Ennyit fordul a világ.

baalint1 2023.10.30. 16:32:52

@Serény Vélemény:
Nehéz vitatkozni, ha konkrétan miután tényekkel megcáfoltam a hazugságodat, szimplán megismétled, sőt fokozod, most már nyugati titkosszolgálatok embere lett Hadházy...

G. Nagy László 2023.10.30. 16:41:22

@baalint1: Ami a maszatolást illeti: a múltkor megint feltettem egy kérdést, és - visszatérő szokásod szerint - ezúttal is behúztad füled-farkad és inkább ne válaszoltál. (Csak jelzem: velem szemben hat éve egy ilyet nem tudsz felhozni, MINDEN ÉRDEMI kérdésre válaszolok.)

Megismétlem a kérdést, mely egyébként jól illeszkedik a jelen poszt témájához is. Most bizonyíthatsz, hogy nem vagy gerinctelen menekülő.

A liberalizmus alapvető vonása a TOLERANCIA. Ez azt jelenti, hogy mindenkitől elvárom a fizikai erőszak mellőzését, de 100%-ig megengedő vagyok a másik gondolatait, érzelmeit, szavait illetően. Vagyis: egy liberális elvárja azt, hogy egy homoszexuális is szabadon megélhesse szexualitását, s hogy azért ne büntesse, ne korlátozza, fizikailag ne bántsa senki. De egy liberális meg is áll itt. Nem várja el, hogy a társadalom pozitív attitűdöt formáljon a homoszexualitás iránt. Nem foglalkozik az ellenszenvvel, nem törődik a homofóbiával, s nem tartja ünnepnek a melegek színes felvonulását. Csak engedi, akár a katolikus körmenetet, vagy a békemeneteket. Te látványosan eltérsz ettől. Miért?

Meg is válaszolom: azért, mert nem vagy liberális. Te vagy a tipikus balliberális, a kaviárbaloldal legtipikusabb reklámarca. Ez ténykérdés: ha nem volnál balliberális, úgy a melegeket nem tekintenéd áldozati csoportnak. Totál semlegesen viszonyulnál hozzájuk, pont úgy, mint bármely heteróhoz. És alapvetően nem is volna ezzel baj, sokan vagytok ilyen agymosottak, a nyugati polgárság jó része pont ilyen, mint te. Csak őket nem zavarja a "BAL" előtag, téged meg igen. Barátkozz meg vele, ha már ezt az ideológiai csomagot cipeled.

Veled szemben én nem csúfolódom, hanem a legkomolyabban kommunikálok, s érvelek is. Te még soha a büdös életben nem tudtál mutatni egyetlen baloldali gondolatot sem, amelyet támogatok (oké, fogyatékossággal élők, de ez a vége), csupán üres, óvodás csúfolódásba menekülsz. Százszor megbeszéltük: a Fidesznek is vannak balos elemei, ezeket nem támogatom. Vagyis: abszolút liberális kormánypárti tudtam maradni.

Megértelek: szeretnéd azt hinni, hogy az a kaviárbaloldali attitűd, amit képviselsz, az maga a liberalizmus. Amerikában tényleg ezt hívják liberálisnak. De politikafilozófiailag ez messze balos szemléletmód, akármennyire is ágálsz ellene. Ideje tükörbe nézned, és elfogadni azt, aki visszanéz rád.

baalint1 2023.10.30. 16:41:26

@MEDVE1978:
Az a baj összemosol kettő eltérő dimenziót, a gazdasági egatilatioranizmust, ami a baloldalt jellemzi, a társadalmi és egyéni szabadságjogokkal, aminek az erősítése liberálisokra jellemző. Valójában akiket ma leballibsiznek, azok jobboldali-liberálisok, mert nem akarnak gazdasági egyenlőseget, de állampolgári jogegyenlőséget igen. A jobboldal egy része meg eltolódott balra, összeérve gazdasági szabadság (korlátozottság) kérdésében a szélsőballal. Valójában kéz a kézben járnak a gazdasági és a társadalmi szabadságjogok, mert egy illiberális társadalomban pl. ki lehet csinálni pl. egy meleg cégvezetőt csak azért mert meleg, vagy olyan törvényeket hozni, amelyek nemek alapján diszkriminálnak (lásd pl. nők 40, amely a férfiakt diszkriminálja), ami máris korlátozzák az egyéni és gazdasági szabadságot is. Így aki baloldali-liberális vagy jobboldali-illiberális, az valahol inkonzisztens. Baloldali liberális amúgy ritka mint a fehér holló, itthon az LMP volt eg ideig ilyen (most már semmilyen), valamint a PM ilyen.

alöksz róz 2023.10.30. 16:46:02

@baalint1: "a gazdasági egatilatioranizmust, ami a baloldalt jellemzi" - erről még sose hallottam :-)))

G. Nagy László 2023.10.30. 16:46:54

@MEDVE1978:

"A mai szemmel a 80-as évek német politikusait az új woke zöldek és SPD-sek hisztérikusan nácinak minősítenék. "

Ezúttal minden szavaddal tökéletesen egyetértek.

alöksz róz 2023.10.30. 16:47:46

@baalint1: "konkrétan miután tényekkel megcáfoltam a hazugságodat" - kár hogy ilyet rajtad kívül senki se látott...

2023.10.30. 16:48:52

@baalint1:
szijjártó petya ma adta át a bmw képzési központját. és ilyen munakhelyek lesznek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-0001.jpg
száz fiatal van felvéve ezekre. ki kell képezni joschkát, hogy ilyen konzolokat kezelni tudjon.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-9910.jpg
és ezt támogatja az állam. minden módon készpénzzel, infrastruktúrával, 0 azaz nulla üzletrészért cserébe. ez a nem a kommunizmus. a képzési központ igazgatója úgy néz ki, mint lölő, ő a legalkalmasabb a training center vezetésére a szabad piac szerint.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-9885.jpg
a bmw abban érdekelt, hogy kiválasszák a leghülyébbet, hogy ezek a fiatalok a bmw inas iskoláját kijárva nehogy valamiféle önállóságot szerezzenek.

baalint1 2023.10.30. 16:51:10

@G. Nagy László:
Én nem tekintem általánosságban áldozati csoportnak a melegeket, csak konkrétan áldozatnak tekintem azokat, akiket valami miatt diszkriminálnak, ez lehetne akár eg heteroszexuális is vagy egy fehér ember fekete többségű közegben. Pl. súlyos diszkrimináció a nők 40 is, ésérdekes módon azt i a kedvenceid vezették be, és ennek az amúgyis kisebb várható élettartamú férfiak az áldozatai.

Az a baj, nehéz nektek kommunistáknak megérteni a liberális gondolkodásmódot, ti mindenben feketén-fehéren gonolkoztok, ugye nem tetszik valakinek ha mondjuk minden menekülttel úgy bánnának, mint egy terroristával vagy mint egy szemét ingyenélővel, akkor máris az jön le nektek, hogy migránssimogató, támogatja a korlátlan bevándorlást, holott ez egyáltalán nincs így.

Nem tudjátok értelmezni azt sem, hogy aki engedi a muszlimok vallásgyakorlását, ugyanakkor kritizálja a keresztény egyházak és az állam összefonódását, az nem áll az iszlám oldalán, mert attól még ugyanúgy lehet ateista, sőt keresztény vagy buddhista is, csak mindegyik vallást azonos jogokkal illetné, nyilván amíg a társadalmi együttélés szabályait betartják.

Wildhunt 2023.10.30. 16:52:58

@baalint1: hol szedték le? Milyen lakosságarány mellett?

baalint1 2023.10.30. 16:57:58

@G. Nagy László:
"Vagyis: egy liberális elvárja azt, hogy egy homoszexuális is szabadon megélhesse szexualitását, s hogy azért ne büntesse, ne korlátozza, fizikailag ne bántsa senki. De egy liberális meg is áll itt. Nem várja el, hogy a társadalom pozitív attitűdöt formáljon a homoszexualitás iránt. Nem foglalkozik az ellenszenvvel, nem törődik a homofóbiával, s nem tartja ünnepnek a melegek színes felvonulását. Csak engedi, akár a katolikus körmenetet, vagy a békemeneteket. Te látványosan eltérsz ettől. Miért?"

Egy liberális nem várja el, hogy más ne legyen homofób, szexista, stb. Csak annyit vár el, hogy ezek mentén ne érjék támadások az adott csoportokat.

És ami még sokkal fontosabb, és ez a legnagyobb különbség köztünk, hogy maga a liberális nem vallja ezeket az elveket, nem homofób, nem szexista, nem rasszita. Mert ezek a sztereotípiák alapján diszkrimináló attitűdök kizárják azt, hogy te magad a törvény előtti egyenjogúságot következetesen valljad. Lásd, a homofób törvén céljaival egyetértesz, ezért támogatod, hiába adod elő az elveket, hogy az állam ezekbe a dolgokba ne szóljon bele, ez addig tart nálad, amíg neked nem szimpatikus dolgokról van szó, nekd meg láthatóan ez nem a rasszizmus, hanem az antirasszizmus, nem a homofóbia, hanem a heteronormativitás. Szerintem ezek a fő különbségek, amely teljes mértékben kizárja náld, hogy liberális legyél. Egy liberális nem akarja betiltani a niggerezést, annak ellenére hog helyteleníti, de aki niggerezik, az nem liberális.

G. Nagy László 2023.10.30. 16:58:52

@baalint1:

"Én nem tekintem általánosságban áldozati csoportnak a melegeket, csak konkrétan áldozatnak tekintem azokat, akiket valami miatt diszkriminálnak"

Ki diszkriminál kicsodát és milyen módon? Ha törvény előtt mindenki egyenlő - márpedig így van - akkor mi a fenéről beszélsz???

Ezt a másik posztom alól ollóztam:

"Aki rasszista szövegeket nyom, azt sem a karhatalomnak, sem az egyénnek nincs joga fizikailag bántalmazni, vagy állampolgári jogaiban korlátozni. Akkor sem, ha helyteleníti. Ha meg rasszista cselekedetet tesz, az már más, az már sérthet törvényt."

Ez maga a liberális attitűd, pontosan ugyanígy látom én is. Talán mégiscsak fejlődőképes vagy. Meg tudod fogalmazni ugyanezt a melegek kapcsán is?

baalint1 2023.10.30. 17:00:50

@alöksz róz:
Azt állította, hogy abból, hogy Hadházy nem szavazta meg, az következik hogy a terroristákat támogatja. Ehhez képest Hadházy a 3-as pontot kifogásolta, ami a bevándorlás ê a terrorizmus összemosásáról szólt, ezzel nem ért egyet.

Tehát az alap következtetés hamis, akkor is, ha Hadházy hazudik, mivel konkrétan ezket az infókat tudjuk.

G. Nagy László 2023.10.30. 17:03:53

@baalint1:

"Egy liberális nem akarja betiltani a niggerezést, annak ellenére hog helyteleníti, de aki niggerezik, az nem liberális."

Megint csak egyetértünk. Pontosan ugyanezt gondolom.

"maga a liberális nem vallja ezeket az elveket, nem homofób, nem szexista, nem rasszita."

1. Mit jelent az, hogy szexista? Hogy másképp viszonyulunk a nőkhöz és a férfiakhoz? Mert ha igen, úgy kurvára szexista vagyok, s ez nem sérti a liberális attitűdömet.

2. Homofób az, ha azt mondom: a hetero párkapcsolat - a gyermekáldás lehetősége miatt - komplexebb, s e tekintetben potenciálisan nagyobb boldogságforrást jelent?

baalint1 2023.10.30. 17:09:41

@G. Nagy László:
"Ki diszkriminál kicsodát és milyen módon? Ha törvény előtt mindenki egyenlő - márpedig így van - akkor mi a fenéről beszélsz???"

Na, végre egyetértünk, ezek szerint te sem támogatod többé a homofób törvényt, az alaptörvény családra vonatkozó részeit, és hogy nincs melegházasság. Végre pozitív itányba változott a véleményed, ennek nagyon örülök.

"Ez maga a liberális attitűd, pontosan ugyanígy látom én is."

Meg még az is, hogy liberálisként te magad nem vagy homofób, mert az kimaradt.

"Meg tudod fogalmazni ugyanezt a melegek kapcsán is?"

Úgy érted, hogy a homofóbokra? Vagy úgy, hogy a melegek tolerálása = rasszisták tolerálása? Mert akkor nagon el vagy tévedve, teljesen más kategória alá esik, ha egy csoportot elítélsz egy neked nem ártó tulajdonsága miatt, mint ha valakinek a véleményét azért kritizálod, mert ezt teszi. Csak ezek nem jogi kategóriák, a liberalizmus mögött viszont elvek vannak, amelyeket a jog megvalósít, az hogy nem tiltja a gyűlölködést, nem jelenti azt hogy helyesli.

baalint1 2023.10.30. 17:12:38

@G. Nagy László:
1. Pl. az hogy a férfiakat felsőbbrendűnek vallja valaki, vagy a nőket. Vagy nem alapján diszkriminál (figyelem: a szexuális preferencia nem az).

2. Azon túl, hogy ez erősen vitatható, ez a te szubjektív véleményed, ha liberális lennél, nem indokolná a homofób törvényt, mint állami beavatkozást.

baalint1 2023.10.30. 17:14:47

@G. Nagy László:
Egyébként ami a 2-es pontot illeti, másik kommentelőnek írtad, hogy sosem ismertél olyan nőt, aki nem akart gyereket.

Nos, én meg több ilyet is ismere. Aki tényleg nem akar. Persze a környezetükben sokan be akarják magyarázni nekik, hogy igazából akarnak, csak ez meg az, és mint valami beteget kezelik őket. Na, ez is egy fajta szexizmu egyébként, és nyilván ez sem tiltható, de véleménye lehet erről az embernek.

2023.10.30. 17:16:54

@G. Nagy László:
ki legalkalmasabb főrendőrnek. gergényi vagy pintér.

Boldeone2 2023.10.30. 17:26:48

@G. Nagy László: Rengetegszer hallom manapság, hogy nincs már értelme hagyományos jobb- és baloldalról beszélni. "

Ebben azért van valami igazság, sőt, részben erről szól a posztmern. Az ember - jobb esetben- nem egy monolit politikai közösség rabjw

G. Nagy László 2023.10.30. 17:32:13

@baalint1:

"Na, ez is egy fajta szexizmu egyébként, és nyilván ez sem tiltható, de véleménye lehet erről az embernek."

Azért firtatom ezt a szexizmus dolgot, mert ezer jelenséget ide lehet sorolni. Előreengeded, felsegíted a kabátját, másképp játszol ellene a pókerasztalnál stb.

Az, hogy egy nő vágyik a gyerekre, alapvető, genetikailag kódolt motiváció. Borzasztóan sajnálok mindenkit, akinek nem jön össze, de ha egy nő eleve nem is akar, az szerintem lelkileg nem egészséges. (Ez szexizmus?)

baalint1 2023.10.30. 17:38:54

@G. Nagy László:
Az is genetikailag kódolt elvileg, hogy férfiként a nőkre izgulunk, a melegek meg nem így vannak vele, ők a nőkre izgulnak. Hogy mi az evolúciós oka, azt kutatják, de vannak rá lehetséges elméletek.

Ugyanígy van olyan, hogy a nő nem vágyik gyerekre. Mert nem pont ugyanaz a génkészlete mindenkinek, meg nem minden gén esetében teljesül az adott fenotípus, ami ez esetben a gyerekre való vágy. Ha más motiválja, azt el kell tudni fogadni, nyilván ha a nőket elsősorban a szüléssel azonosítod, akkor ez nyilván nem fog menni. De ez valójában az a szint, hogy nem tudom megérteni, hogy valaki nem szereti a tejcsokit, és azt is meg lehet ideologizálni az édesre való genetikai eredetű vággyal. De a világ nem ilyen egyszerű.

Sadist 2023.10.30. 17:44:27

"Ugyanígy: a pesti balliberálisok szívében bármely ukrán kedvesebb, mint a határon túl élő magyarok."

Nope, már a palesztinok a kiskedvencek. Nem követed a trendeket?

Boldeone2 2023.10.30. 17:46:20

@G. Nagy László: Ebben azért van valami igazság, sőt, részben erről szól a posztmern. Az ember - jobb esetben- nem egy monolit politikai közösség rabja, hanem egy gondolkodó és érző lény, így változatos és változó gondolatai , igazságai lehetnek a világról
A politikai skálák soha nem jól jellemezték a politikai beállítottságot. Szerintem nem egy skálán vagyunk, ahol a szélsőjobb és a szélsőbal a skála két végpontja, hanem egy óra számlapja inkább a politikai skála
12 óránál van az " elit liberalizmus" ami lehet mondani, hogy a centrum, mivel az elit ezt gondolja a világról. Az óra jobboldalán a liberál-konzervativizmus, majd a konzervativizmus, mondjuk úgy mérsékelt jobboldal
A másik oldalon, az óra baloldalán van a baloldali liberalizmus, majd a szociáldemokrácia, mondjuk úgy mérsékelt baloldal
5- 7 óra között pedig a szélsőség, a bolsevik kommunizmus és a fasizmmus-nácizmus
A szélsőjobb és a szélsőbal között van átjárás, közel állnak egymáshoz, mindkettő a gyűlöletre és az irigységre épít, ők a populizmus kiváló alanyai
12 óránál is mozog az inga: hiszen lehet valaki bizonyos kérdésekben baloldali, pl társadalmi, míg gazdasági kérdésekben jobbos, vagy vica versa...
Söt, egy adott kérdésben is , pl kit támogatunk: Izraelt vagy a palesztinokat...folyt...

Boldeone2 2023.10.30. 18:02:34

@G. Nagy László: Tehát van egy világ , ahol a liberalizmus van a középpontban. Ebből lehet barmilyen politikai skálát vagy órát felépíteni
Ehhez képest minél jobban eltávolodsz, annál jobban a szélsőség leszel

A fő veszély most szerintem a populista köntösbe bújtatott szélsőjobboldali politika a világra, mivel a szélsőbal alig létezik
Vannak persze woke extremitások, de azok miatt nincsenek háborúk, mint Ukrajnában, ergo nem halnak meg százezrek ...

A semleges állaspont, az nem mindig erkölcsös, sőt, erkölcstelen, bizonyos helyzetekben. Pl én nem támogatom a ruszofasiszta orosz hadiállamot, sem történelmi okokból, sem pedig erkölcsi okokból

Izraelt viszont támogatom, a barbár módra viselkedő palesztinokkal szemben

Aki barbár módra viselkedik- oroszok, palesztinok- azok nem érdemelnek szimpátiát, elvesztik jogaikat

Akik megválasztották Putyint, azok bűnösök
Akik megválasztották a Hamaszt bűnösök

Sajnos, van kollekív felelősség!

baalint1 2023.10.30. 18:07:06

@Boldeone2:
Igazából sokdimenziós a képlet, a szélsőjobb és a szélsőbal sokmindenben összeér, persze van amiben nem.

Pl. egy érdekes része, hogy ugye a komcsik szerint mindenkinek egyenlőnek kellene lennie, a mérsékelt baloldaliak csak enyhébb lépéseket tesznek az egyenlősdi irányába, a mérsékelt jobbosok meg nem kívánnak az erkölcsös játszmába beleszólni, győzzőn a jobb, rátermettebb, a szélsőjobbosok meg kijelölik normatívan, hogy szerinük ki a jobb, ki a gyengébb, előbbit felemelik, utóbbit pusztítják. Nos, a szélsőjobb és a szélsőbal ezen két, elvileg ellentétes célhoz ugyanolyan diktatórikus módszerekt alkalmaz.

2023.10.30. 18:07:31

@Boldeone2:
a jelenkori magyarországon ki vagy mi az "elitliberális". soros alex? vagy ki, vagy mi?

alöksz róz 2023.10.30. 18:11:32

@cvsvrs: saját magát tartja annak :DDD

2023.10.30. 18:14:29

@Boldeone2:
ma adták át a bmw oktatási központját. fele részben állami, fele részben a piacvezetőkkel. a bmw nem azt mondta, hogy köszike, nem kérjük az állami támogatást, mert inkább legyen szabad verseny. hanem az ellenkezőjét mondják az államok versengjenek azért, hogy ki fonódna velük a leginkább össze. és nem csak a bmw vezetői gondolkodnak így, hanem az összes oligopólium.

itten van petya a bmw pulpituson. zöld nyakkendőben. "zöld" fordulat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-9706.jpg
ez lesz a jövő "zöld" autója.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-0110.jpg
és ezekre a gyerekekre, egyenként 100 millió forintnyit ruházott be az állam. cserébe kapnak egy szép kék munkaköpenyt. és ilyen konzolnál gombokat nyomogatnak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/5909/dsc-9910.jpg

Boldeone2 2023.10.30. 18:15:27

A szomorú az, hogy egyes hatalommániás nyugati politikusok - mint Trump, vagy Orbán - a selejt élére állnak, sőt, ők maguk szaporítják fel a nihilista selejtet a demagóg uszítással!

Meg kellene már érteni: gyilkosokkal, bűnösökkel NEM kokettálunk!

Egy fontos dolog a pragmatizmus, de nem minden áron, százezrek hulláján keresztül!

Gusztustalan dolgok ezek!

alöksz róz 2023.10.30. 18:20:13

@baalint1: a serény kolléga egyenes összefüggést lát az ellenőrizetlen migráció és a terrorizmus között.
így jön a következtetés, hogy ha ezt letagadja, azzal gyakorlatilag a terrorizmust támogatja (akár tudatosan akár nem, ha akarja ha nem). szerinted meg összemosás és ezzel úgy gondolod meg is cáfoltad...

Boldeone2 2023.10.30. 18:20:54

@baalint1: Sokat gondolkodtam rajta, hogyan jött létre Orban abszolút hatalma
Az a konklúzióm, hogy itt a mai napig hatnak az államszoci rendszer attitűdjei: a nyugatutálat, az orosz seggnyalás, az autonómoa- nélküli és hierarchizált társadalom üdvözlése. Ide nem kell szabadság, egy vezérkos kell, akit a birkák követnek

alöksz róz 2023.10.30. 18:23:13

@Boldeone2: "Meg kellene már érteni: gyilkosokkal, bűnösökkel NEM kokettálunk!" - tudjuk, azt csak nektek szabad

alöksz róz 2023.10.30. 18:25:02

@Boldeone2: "Sokat gondolkodtam rajta, hogyan jött létre Orban abszolút hatalma" - apránként.
mint ahogy (állítólag) a béka megfő a fazékban ha lassan melegíted a vizet...

szerintem nagyon jó hasonlat :-)

Boldeone2 2023.10.30. 18:26:52

@cvsvrs: Magyarországon nincs igény liberalizmusra

Ez egy vezérelvű, elmaradott társadalom. Az emberek azt szeretik, ha van egy erőskezű vezető, ha van egy nagy,erős, monolit állam...
A sok degenerált Putyinnak szurkol, aki százezreket ölet meg, ez hányinger...

Orbán ráérzett a magyar szolgalélek rejtelmeire..

Vagy a társadalmi közeg termelte ki Orbánt?

Boldeone2 2023.10.30. 18:30:25

@alöksz róz: A bűnösöket - szerintem- megbüntetni kell, nem pedig megalkudni velük

Ráadasul Putyin megalázza Orbánt is. Ez gáz

Boldeone2 2023.10.30. 18:33:28

youtu.be/AE4ReW3euME?si=kMSOXU-fDWKE2iQS

Érdemes megnézni! Ez irtó gáz. Orbán megalázott pozícióban. Az egyenlő felek nem így kommunikálnak

Boldeone2 2023.10.30. 18:42:27

@cvsvrs: Csak azt nem tudom, ki fogja megvenni ezeket az elelktromos BMW- ket 25 millió forintos áron...

Debrecen migránsváros lett...

A múltkor bemutattak egy építési vállalkozónak, aki szerint még több ezer migráns jön Debrecenbe, neki meg kellene még pár milliárd forint, mert úgymond minden lakást el tud adni...
Jönnek a kínai és koreai vállakozók, akik megveszik a lakásokat, majd kiadják a nemzettársaiknak...

Ez a valóság, ami teljesen ellentétes azzal, amit Orban mond

Bayaz 2023.10.30. 18:43:07

@baalint1: "Pl. az hogy a férfiakat felsőbbrendűnek vallja valaki, vagy a nőket. Vagy nem alapján diszkriminál (figyelem: a szexuális preferencia nem az)."

Csak az a probléma, hogy ezek a 'preferenciák' általában a valóságon alapulnak, ami gyakran "szexista" - mert komoly biológiai és kognitiv különbségek léteznek férfi és nő között - vagy "homofób" - mert a melegek sokkal promiszkuisabbak és rosszabb életet élnek és meleg párok gyerekei között jelentősen több az LGBT -, vagy "rasszista", mert például pillanatnyilag jelentős intelligenciakülönbség van azonos végzettséggel rendelkező fekete, fehér és sárga közt.
Nyilván lehet a valósággal szembemenni egy egalitárius illúzió kergetésében, csak nem kéne meglepődni, ha egyesek ellenzik.

Bayaz 2023.10.30. 18:50:26

@G. Nagy László:

A "kiskorúakat védő törvény" célja az, hogy kevesebb kiskorú nőjön fel melegként, transzként stb., mert ez szinte garantálja, hogy boldogtalanabb életet fognak élni. Ez "klasszikus liberális" szemmel nézve nyilvánvalóan "társadalommérnökösködésnek" minősül (ugyanúgy, mintha vallásos szervezeteket tiltanád el iskoláktól), ebben az egyben baalintnak igaza van. Én egyáltalán nem gondolom hogy ez szörnyűség, de nem kéne feltüntetni liberálisként amikor nem az, hanem egy konzervativ törvény.

Bayaz 2023.10.30. 19:02:09

Amiben nagyon tévedsz, az az hogy a "klasszikus liberalizmus" valahogy "egyenlő esélyeket" jelent. Nem véletlen, hogy a XIX. század végén - amikor a "klasszikus liberalizmus" számos országban a fénykorát élte - igencsak kicsi volt a társadalmi mobilitás a XX. századhoz képest.

A családi háttér, az oktatási rendszer, az első pár év életszinvonala hihetetlenül sokat számit abban, hogy ki mennyire viszi az életben és a munkásoknak egyáltalán nincs hasonló mozgástere mint a munkáltatónak.
A baloldali gazdaságpolitika jó része (állami oktatási&egyészségügyi rendszer, ügynökségek, minimálbér*, munkaidő limitálása, vállalatok szabályozása) arról szól, hogy az állam valamelyest kiegyenliti ezeket az esélyeket.

*pl. gyakorlati tapasztalat, hogy a minimálbér erőteljes növelése (pl. 2000 és 2002 közt megduplázása) alig növeli a munkanélküliséget, ami teljesen szembemegy a "klasszikus liberalizmus" dogmáival

Serény Vélemény 2023.10.30. 19:09:39

@alöksz róz: Köszi, hogy elmagyaráztad helyettem! :)

Serény Vélemény 2023.10.30. 19:14:20

@Bayaz: Valójában nagyon sok ember akkor is és ma is úgy volt "minimálbér"-es , hogy minimálbérre volt bejelentve, és zsebbe kapott még ezen felül. A b. verzió meg a jól menő vállalkozó, aki papíron minimálbért keres - ezért felveszik a gyerekét lazán a bölcsibe - de közben meg batár nagy GLA-val jár vagy GLS-sel.
Tehát a minimálbér duplájára emelése gyakorlatilag a fekete-szürke gazdaság részbeni fehérítését célozta.

Serény Vélemény 2023.10.30. 19:17:14

@Boldeone2: "Ez egy vezérelvű, elmaradott társadalom."

Vagy inkább: életképes.

alöksz róz 2023.10.30. 19:17:51

@Serény Vélemény: csak hogy nehezebb legyen direkt félreérteni :-)

2023.10.30. 19:21:48

@Bayaz:
a klasszikus liberalizmusban a piac szabályozása a városok joga volt.

A fazekas mesterek részére a tekintetes debreceni tanács által adományozott és engedett kiváltság levél másolata 1574. évben
Mi, Szabó Dávid Debrecen mezőváros főbírája, esküdt polgárai és szenátorai. Jelen levelünk által mindenkinek, akiket illet, emlékezetbe ajánljuk, hogy a debreceni fazekas mesterek nevében és személyében eszes Fazekas Balázs, Fazekas Jakab, Fazekas György, Fazekas Benedek, Fazekas Mihály élénkbe jővén, jelenteni kívánták, minthogy nekik is nagyon szükségük lenne más debreceni kézműves mesterséget folytató mesterek szokása és rendtartása szerint, a jó rend megőrzése végett, valamiféle bizonyos törvényekre és statútumokra, teljes alázatossággal kérvén bennünket, hogy általuk elébünk terjesztett bizonyos rendtartásokat, statútumokat fogadjuk el és erősítsük meg, őket azonban tartsuk meg és azokat mások által is tartassuk meg:
Első: hogy évenként, két becsületes tisztes életű férfit válasszunk (ahogy mondják) a céh mesterének a fazekas mesterek közül, akik az ő fazekas mesterségükre és rendtartásukra ügyeljenek.
...
ez a klasszikus liberális szabályozás a városban vagy egy kommunában. ebből adódik a common market.

és a neoliberalizmus az, hogy erre nincs szükség, mert a piac szabályozza önmagát. amivel kolonizálnak. szabad kereskedelem, szabad piac nem a klasszikus, hanem a neoliberalizmus.

Serény Vélemény 2023.10.30. 19:22:17

@baalint1: 'Aki tényleg nem akar. '
Ja, én is ismertem egy ilyen nőt. (Mondjuk a legnormálisabb igazgató volt, akit ismertem valaha
annál a cégnél.) Aztán negyvennégy évesen nekem omlott össze, - kb "nekem már sose lesz gyerekem" - amikor a pasija - (ugyancsak multis felsővezető) lecserélte egy fiatalabb ...-ra.

alöksz róz 2023.10.30. 19:23:36

@Boldeone2: "A sok degenerált Putyinnak szurkol" - szerintem meg az egésznek az alapját érted félre. nem putyint szeretik, hanem a másikat utálják annyira, hogy ellene szurkolnak.

alöksz róz 2023.10.30. 19:29:19

@G. Nagy László: <<"Egy liberális nem akarja betiltani a niggerezést, annak ellenére hog helyteleníti, de aki niggerezik, az nem liberális."

Megint csak egyetértünk. Pontosan ugyanezt gondolom.>> - ezt én is így gondoltam korábban.
aztán valaki megkérdezte (még mielőtt végleg elborult az agya :D), miért nem lehet liberális a rasszista. és elgondolkodtam rajta, arra jutottam hogy nem tudom miért ne lehetne.

2023.10.30. 19:32:45

@Bayaz:
pl. munkaerőpiaci szabályozás.

Hatodszor: hogy bármelyik fazekasmesterek mindig csak egy fazekas legényt legyen szabad (a szokásos bér meggfizetésével) maga mellett tartani. Akinek több fazekas legénye lenne amikor másnak hiányzik, vagy kérik (egyet, amit fentebb jeleztünk, mégis megtartva maga mellett) tartozik elengedni.

viszonylagos egyenlőségre törekednek. egy mester főszabály szerint legfeljebb egy legényt alkalmazhat. ha mégis többet alkalmazna és a másik kapja a megrendelést, akkor köteles kölcsönadni a munkaerőt.

erről a céhek nem önhatalmúlag döntenek, hanem a város választott képviselőinek beleegyezésével. és a jegyző hitelesítésével.

Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecenben, Szent András apostol napján az 1574-ik évben Torkos János, Debrecen város jegyzője, maga kezével.

ez a klasszikus liberalizmus magyarországon és egyébként európában is. ebből következik az európai polgárosodás. és a neoliberalizmusból a gyarmatosítás.

Boldeone2 2023.10.30. 20:14:23

@Serény Vélemény: Vagy inkább: életképes."

- Ha életképes lenne akkor SAJÁT ERŐBŐL virágozna az ország! Ezzel szemben EU - pénzek és külföldi befektetések nélkül semmi nincs Magyarországon
A demográfiai fordult sem jött létre, rossz dolog Magyarországon élni
Ráadásul egyre igazságtalanabb a társadalon

Boldeone2 2023.10.30. 20:23:30

@Bayaz: pl. gyakorlati tapasztalat, hogy a minimálbér erőteljes növelése (pl. 2000 és 2002 közt megduplázása) alig növeli a munkanélküliséget, ami teljesen szembemegy a "klasszikus liberalizmus" dogmáival "

- A fő probléma csupán annyi, hogy a minimálbér- emelés szinte mindig arról szól, hogy az állam miként tudja kisvállakozásokat pumpolni
Ezért azok gyakran arra kényszerülnek, hogy pl alkalmi bejelentővel foglalkoztassak, arra meg nem képzödik pl nyugdíj

A kisvállalkozó nyögi a terheket, a nagy meg zsákolja a milliardokat ...

Reactor 2023.10.30. 21:30:04

@cvsvrs: lmfao, mintha azt kérdeznéd, ki volt a legalkalmasabb császár: Néró vagy Caligula...

grundigg 2023.10.30. 22:35:09

@Reactor:

Ha már szóba jött Gergényi és Pintér, ne feledkezzünk el arról, hogy 2007-ben közös céget alapítottak, 2010-ben pedig úgy nyilatkozott Pintér, hogy szerinte Gergényi nem követett el törvénytelenséget 2006-ban.

Pintér ugye 1998. óta Orbán örökös belügyminisztere (plusz most már oktatási és egészségügyi).

Szóval tetszetős, amikor a blogger nagy betűkkel előadja, hogy "Gyurcsány és Gergényi POLITIKAI CÉLLAL, TÖMEGESEN, MINDEN LÉTEZŐ JOGSZABÁLYT MEGSZEGVE az utcára küldte a felpiszkált, kérdés nélkül ütlegelő vadállatait", csak nem tudom, ezt miért nekem mondja, miért nem, mondjuk, Pintérnek, vagy annak, aki negyed százada nem akar megszabadulni tőle.

G. Nagy László 2023.10.30. 23:14:50

@grundigg: Azért neked mondom, baszki, mert te akarod sunyi módon összemosni Gyurcsány és Gergényi ámokfutását néhány hülye rendőr egyéni kegyetlenkedésével, mely éppen Orbán alatt történt.

Egyszerűen döbbenetes az, hogy írsz egy ekkora ótvar csúsztatást, s miután tisztáztuk, hogy a két dolog köszönőviszonyban sincs egymással, te újra elrángatod. Mintha házhoz mennél a pofonért.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:20:14

@baalint1: gyanús vagy nekem, hogy mindig kimondod amire gondolok.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:21:39

@Boldeone2: és megszaporodnak a négy órás bejelentések.

alöksz róz 2023.10.30. 23:23:23

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ez azért lehet, mert nincs egy önálló gondolatod se, mindig valaki másét gondolod

G. Nagy László 2023.10.30. 23:23:44

@Bayaz:

"pl. gyakorlati tapasztalat, hogy a minimálbér erőteljes növelése (pl. 2000 és 2002 közt megduplázása) alig növeli a munkanélküliséget, ami teljesen szembemegy a "klasszikus liberalizmus" dogmáival"

Való igaz, hogy a minimálbér intézménye szembemegy a liberalizmus alapelveivel. Itt azonban puszta matekről beszélünk.

Képzeld el, hogy holnaptól bevezetik az európai minimálbért, s a német szintet veszik alapul: közel 800.000 forint/hó. Szerinted mi történne? Nem okozna tömeges elbocsátásokat? Dehogynem, te is tudod. Amit a kormány tett, az sohasem rugaszkodott el a piaci valóságtól. Megkockáztatom, hogy az átlagbér akkor is pont ugyanekkora lenne, ha egyáltalán nem lenne minimálbér. Összefoglalva: mértékét tekintve kétféle minimálbér létezik: a túl magas, amely megfojtja a gazdaságot, és a piaci, vagy az alatti szintű, amely abszolút jelképes, nincs érdemi hatása.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:26:25

@baalint1: höhöhö Chrudinák a hírtévében.
Volt ám ilyen is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:27:22

@alöksz róz: hagyjuk már ezt a baromságot!
Ne fárassz kérlek!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:30:31

@Serény Vélemény: a jó édes kurva anyád van a terroristák pártján ezen a neveden is.

grundigg 2023.10.30. 23:34:30

@G. Nagy László:

Kissé unalmas az állandó hazudozásod. Persze mit is lehetne kezdeni azzal, aki szerint a hazugság nem bűn, de közben erkölcsről prédikál?

Semmit nem mostam össze semmivel. Azt állítottad, hogy a "rendszerváltás óta eltelt 33 évben kizárólag Gyurcsány idején találkoztunk rendőri brutalitással.".

Ez egy nyilvánvaló hazugság, mindenki tudja, aki nem egy zacskóban él. Hogy mentsd a hazugságod, azóta arról hazudozol, hogy én mit mostam össze mivel. Az az állításod, hogy az elmúlt 33 évben sem 2006 előtt, sem 2006 után nem volt rendőri brutalitás Magyarországon. Nem azt mondtad, hogy az volt a legszörnyűbb, a legfelháborítóbb vagy a legakármibb, hanem azt mondtad, hogy azon kívül nem volt. A magyarral vannak nehézségeid vagy a logikával?

G. Nagy László 2023.10.30. 23:37:16

@Bayaz:

"A "kiskorúakat védő törvény" célja az, hogy kevesebb kiskorú nőjön fel melegként, transzként stb., mert ez szinte garantálja, hogy boldogtalanabb életet fognak élni. Ez "klasszikus liberális" szemmel nézve nyilvánvalóan "társadalommérnökösködésnek" minősül (ugyanúgy, mintha vallásos szervezeteket tiltanád el iskoláktól), ebben az egyben baalintnak igaza van. Én egyáltalán nem gondolom hogy ez szörnyűség, de nem kéne feltüntetni liberálisként amikor nem az, hanem egy konzervativ törvény."

Soha a büdös életben nem mondtam, hogy a gyermekvédelmi törvény kifejezetten liberális lenne. És ennek az ellenkezőjét sem. De ha már belemegyünk: a lényeg az, hogy itt gyerekekről van szó, s a törvény azt mondja: mindenben a szülőké a döntés. Ez szerintem tök oké.

Amikor liberalizmusról beszélünk, mindig felnőtt polgárok interakcióit vesszük alapul. Amikor bejön a képbe egy kiskorú, máris bonyolódik a helyzet. Már az abortusz is rém összetett kérdés. A feministák és a balliberálisok azt mondják: "az én testem az én döntésem", s a szabadság netovábbjának mondják, ha kiolthatnak egy életet. Én másképp látom: szerintem a magzatnak is vannak jogai. A kiskamasz és nagy kamasz gyerekekkel még bonyolultabb a helyzet. Mikortól felnőtt? Lehet-e különböző korhatárokat szabni a felnőttség különböző állomásaihoz? Ezek nem egyszerű kérdések. Egy biztos: ha bárkit gyereknek tekintünk - és 14 éves korig ez simán elfogadható - ott nem ütközik semmiféle liberális elvbe az, hogy a szülőé a döntés.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:37:18

@baalint1: Éééés, jönnek nagy boci szemekkel, hogy :nektek mindenki Fideszes, aki nem ért veletek száz százalékban egyet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:38:37

@grundigg: ne alázd már a saját blogján kérlek! :))

grundigg 2023.10.30. 23:42:23

@G. Nagy László: "a törvény azt mondja: mindenben a szülőké a döntés."

Nem. Ezt a Gulyás Gergely mondja a sajtótájékoztatón. A törvény meg azt mondja, hogy - függetlenül bármiféle szülői szándéktól - tilos ez és ez és ez.

Pl. tilos templom vagy egy akármilyen imaház, mecset 200 méteres közelében olyan könyvet árulni, ami akár csak megjeleníti a homoszexualitást. Felnőttnek is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:49:19

@baalint1: vagy húsz éve talán, választások környékén. MIÉP - es meg talán Thürmer pártjának a képviselője kb. ugyanazokat mondták.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:51:17

@Boldeone2: nem kell ezeknek semmi.
Elég csak az ígéret, hogy egyszer majd jobb lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.30. 23:55:06

@Serény Vélemény:
@Boldeone2:
Ja. Az ötvenezer milliárdra felkúrt államadósság pont ezt mutatja.

grundigg 2023.10.30. 23:55:33

Most pl. kizárták a kiskorúakat a World Press Photo kiállításról. Senki le se szarja, hogy mit akarnak a szüleik.

Mert néhány képen öreg buzik vannak. Nem meztelenkednek vagy szexelnek, csak öreg buzik. Jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy Szájer József kiléphet-e még az utcára jogszerűen. Mi van, ha egy kiskorú meglátja, és az jut eszébe, hogy ő is ilyen akar lenni? Vagy a kiskorúakat kéne inkább bezárni, hogy Szájer József mozoghasson szabadon? Nehéz ügy ez.

G. Nagy László 2023.10.30. 23:56:49

@grundigg:

"Nem azt mondtad, hogy az volt a legszörnyűbb, a legfelháborítóbb vagy a legakármibb, hanem azt mondtad, hogy azon kívül nem volt. A magyarral vannak nehézségeid vagy a logikával?"

Ha ez nem puszta trollkodás, hanem komolyan gondolod, úgy borzasztóan sajnállak, mert ez esetben te vagy a világ legkockább seggfeje. Te még Radnótit is elküldenéd a picsába:

Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, (de hazudsz Radnóti, a bokrok nem térdeplnek)
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom. (már megint hazudsz, a fájdalom nem csorog és nem vörös!)
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, (már hogy lenne térkép, nem papírból van)
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály, (és ha tudja? Bizonyítsd be, hogy nem!)
(...)
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya, (dehogy méz, dehogy áfonya! Már megint hazudsz!)

Konkrétan ezt játszod. Csak jelzem: ami alá kommentelsz, az egy BLOGPOSZT. Egy szerény tehetségű, szerény íráskészségű alkotó megkérdőjelezhető értékű IRODALMI alkotása. Nem egy kibaszott lexikon. Nem definíciós gyűjtemény. Nem természettudományos nagydoktori, de még a filozófia által megkövetelt precizitást is nélkülözi. Könnyed, közérthető írásmű. Nincs egyetlen olyan idióta olvasó sem, aki ne értené, hogy a jobb- és baloldal összevetése során NULLA RELEVANCIÁJA van a politikát nem érintő, periférikus eseményeknek. De te, mint egy autista, szőrszálhasogató módon ezt a totál lényegtelen mellékszálat erőlteted. Ez ki a faszt érdekel? Mit befolyásol? Mit nyersz ezzel a teljesen improduktív károgással? Baszki, elképzelem, ahogy randizol... szerintem a nők hülyét kapnak ettől a szögletességtől - már ha tényleg ekkora idióta vagy.

grundigg 2023.10.31. 00:17:06

@G. Nagy László:

A blogposztod természetesen nem költemény, az abban szereplő állítások pedig nem költői képek.

"ezt a totál lényegtelen mellékszálat erőlteted"

Fentebb írtam: mondhattad volna, hogy "Bocs, pontatlanul fogalmaztam, de ez mellékes". Ehelyett te jöttél már megint azzal, hogy én mit mosok össze mivel. Közben meg elvárod, hogy ne reagáljak, mert különben én leszek az autista meg a szőrszálhasogató.

Hát lépj tovább, és akkor marad energiád mondjuk Pintér és Gergényi elvtárs bensőséges viszonyára.

alöksz róz 2023.10.31. 00:23:07

@grundigg: ezt a magas labdát meg le se csaptam:

<<"L.: - erőszakos a baloldal?
G.: - mi az a baloldal? és jobboldali erőszakról még nem hallottál?"

Ez a whataboutism, és szerintem kerülni szoktam.>>

íme a legelső hozzászólásod:
"Látom, most ez az aktuális anyag a Megafon központnál. Konkrét példák is vannak? Csak hogy tudjuk, ki baloldal és ki nem.

Amúgy mikor jön az Izraelt és támogatóit elítélő békepárti poszt?"

ha ez nem sumákolás és whataboutism, akkor mi

grundigg 2023.10.31. 00:24:23

@G. Nagy László:

Ja amúgy a határsértők elleni erőszakot egyáltalán nem mondanám nulla relevanciájú, politikát nem érintő eseteknek. Pl.

m.hvg.hu/itthon/20230202_strasbourg_per_menekult_megserult_megfulladt

alöksz róz 2023.10.31. 00:24:30

na ez jó végszó volt, asszem ezzel ki is kommenteztem magam a hétre :-)

alöksz róz 2023.10.31. 00:29:40

@alöksz róz: vagy mégse, ezt se lehet kihagyni

Reactor 2023.10.31. 00:35:51

@G. Nagy László: Semmi gond nincs, nye problemá: ha meg nem emelnek, az összes melós szépen kimegy Leipzigbe, Münchenbe, Schweindorfba, és megkeresik a nettó 800-t, még jóval többet is. Ígyis-úgyis lelépnek majd - a zsugori hazai munkaadónak annyi sovány vigasza lesz, hogy eljátszhatja majd a Fundamenta-rókát: "És még spóroltunk is vele!" Aztán mehet is csődbe. Yaynessnessness!

Ez természetesen azt is jelenti majd, hogy a "kűfődre" szökött melósok "kűfődön" is fognak adózni, vagyis hosszú távon a kúrmánynak is fájni fog a dolog.

alöksz róz 2023.10.31. 00:37:11

@grundigg: "a határsértők elleni erőszakot" - na erre lehet azt mondani, hogy mese. benne van a cikkben, el kellett volna olvasni.

alöksz róz 2023.10.31. 00:45:00

@alöksz róz: a helsinki bizottság pedig szokás szerint hazudik:
"Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma megerősítette: a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír fiatal haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban."
nem ezt állapította meg a bíróság.

G. Nagy László 2023.10.31. 00:54:13

@grundigg:

Ha minden úgy van, ahogy a HVG cikk írja, úgy valóban gáz az eset. Ha meg lehetett volna menteni a gyerek életét, úgy mindent meg kellett volna tenni érte. És ezt nem menti az sem, hogy a jövőben sokkal durvább dolgok történnek majd, ha a tömeges migráció folytatódik.

Ami viszont kibaszott gáz:

"Érthetetlen, hogy miért kellett meghalnia ennek a hazájában dúló polgárháború elől menekülő fiatalembernek" A Helsinki Bizottság faszfej demagógja elmegy a picsába. Tényleg a Tiszán át menekült Irakból? Mi a faszért kell ezt a beteg, szimplán hangulatkeltő, a lényeghez a legkevésbé sem kapcsolódó szövegrészt belefűzni? "Érthetetlen, hogy miért kellett meghalnia ennek a fiatalembernek" Így tök oké, és magam is együttérzek. De onnantól, hogy progresszív faszkalap barátaid ilyen undorító csúsztatásokba kezdenek, pont a jóérzésű emberek empátiáját tépik ki tövestül.

alöksz róz 2023.10.31. 01:10:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ja. meggondolatlanul elvállaltam valamit amit határidőre meg kéne csinálnom. de kurvára semmi kedvem hozzá, egyáltalán nem bírtam magam rászánni hogy elkezdjem, ezért meló helyett itt evett a fene egész nap a fórumon :DDD

alöksz róz 2023.10.31. 01:16:40

@G. Nagy László: "De onnantól, hogy progresszív faszkalap barátaid ilyen undorító csúsztatásokba kezdenek, pont a jóérzésű emberek empátiáját tépik ki tövestül." - így van, ez az egyik.
a másik meg h a helsinkinél bevett szokás, hogy kitanítják a bűnözőket, mit hazudjanak.
ezért aztán bármit mondanak a helsinki ügyfelei, teljes joggal merül fel az emberben, hogy jó eséllyel hazudnak valamiben.

alöksz róz 2023.10.31. 01:23:36

@alöksz róz: "jó eséllyel hazudnak valamiben" - vagy akár MINDENBEN, ha egy kicsit jobban felbassza magát az ember rajta...

Bayaz 2023.10.31. 03:16:30

@G. Nagy László: "Ha minden úgy van, ahogy a HVG cikk írja, úgy valóban gáz az eset. Ha meg lehetett volna menteni a gyerek életét, úgy mindent meg kellett volna tenni érte. És ezt nem menti az sem, hogy a jövőben sokkal durvább dolgok történnek majd, ha a tömeges migráció folytatódik."

Igen, valahogy erről keveset beszélnek a mainstream médiában, pedig a klimaváltozáshoz hasonló mértékű problémáról lesz itt szó.
Európa képtelen befogadni 50-100 millió menekültet/bevándorlót, hacsak nem akarunk Libanonná válni, és sokan fognak hasonló halált halni, ha még most nem teszi az EU világossá, hogy nem fogadunk be embereket, akiket a csempészhajók átvittek.

grundigg 2023.10.31. 09:05:47

@alöksz róz:

Te bűnözői vagy helsinki részről vettél részt ilyen jellegű kitanításon?
Ugye jól értem, hogy a Helsinki 2006-os ügyfeleivel kapcsolatban is ez az alapállás? Kitanították a rohadt bűnözőt, pedig a rendőr elmondta, hogy a saját ujját törte el!
Amúgy látom, elmélyedtél a konkrét ügyben: a felperes visszajutott Szerbiába, ahol még aznap kihallgatták, és már ekkor, majd utána végig kődobálásról és könnygázról beszélt. Mikor és hol történt meg a kitanítás a Helsinki részéről?

Serény Vélemény 2023.10.31. 10:05:36

@grundigg: Szegény I. (Nagy) Szulejmán! Ha tudta volna, hogy nem kell sok tízezer katonát, meg sok millió akcsét pazarolnia nyugat-európa meghódítására, elég lett volna néhány százezer "migráns", meg "vendégmunkás"...

alöksz róz 2023.10.31. 10:19:20

@grundigg: semmit nem mersz állítani?

G. Nagy László 2023.10.31. 10:27:04

@alöksz róz: Ő csak vallatótiszt. Nincs véleménye. Pont olyan, mint a FOS (Független Objektív Sajtó), nem húz sehová, csupán az igazság bajnoka... Beszarás az ember.

baalint1 2023.10.31. 11:00:52

@Serény Vélemény:
Fogadni mertem volna rá, hogy G Nagy elvtársad ezzel az érveléssel fog jönni, hogy pedig valójában akar, vagy később mikor már nem lehet, majd akarni fog. De megelőzted. Kiszámíthatóak vagytok ti neobolsik.

Nos, én olyat is ismerek, aki később sem bánta meg. Az emberek csak a ti kommunista világképetekben egyformákm

2023.10.31. 11:04:42

@Serény Vélemény:
a fidesz telepít be tömegével vendégmunkásokat. a fideszben a haverok építik a migránsgettókat. nem a dk, nem a nyugat, hanem a fidesz.

grundigg 2023.10.31. 11:05:36

@alöksz róz:

Biztos nem vagy valami gyakorlott az emberi viszonyokban, ezért nem veszed észre, hogy mennyire egyoldalú a kapcsolatunk: te állandóan az én kommentelési szokásaimmal foglalkozol, miközben én le se szarom a tiéd. Az ilyet nem igazán van értelme erőltetni.

Másrészt feltettem egy egyszerű kérdést: "a Helsinki 2006-os ügyfeleivel kapcsolatban is ez az alapállás"? A kérdésre nem mertél válaszolni, ehelyett visszakérdezel és engem vádolsz gyávasággal. Úgy tűnik, a te bátorságod addig terjed, hogy mondj valamit, aztán ha valaki rákérdez az állításod alapjaira vagy következményeire, akkor menekülsz.

Amúgy most azt is állítom, hogy a leghalványabb fingod sincs arról, hogy a Helsinki kit és mire tanít ki, de ez nem akadályoz meg abban, hogy nagy pofával értekezz róla. Lehet cáfolni!

Egyébként Lackó barátodnak is állítottam valamit legutóbb: hogy hazudott a "gyermekvédelmi" törvényről (tudom, nem akart hazudni, csak közéleti bloggerként fingja sincs alapvető közérdekű témákról, de ez a legkisebb mértékben sem szokta zavarni), azóta kussol, sunyít, és azzal jön, hogy nekem nincs véleményem. Röhej. Nekem nemcsak a hazudozó, tudatlan bloggerekről, de még a szalonképes jobbközép Mihazánkról meg a nemlétező csendőr-, Gömbös- stb. nosztalgiáról is van véleményem, de a sunyi "liberális" blogger erről is kussol.

baalint1 2023.10.31. 11:05:39

@G. Nagy László:
A minimálbérnek van érdemi hatása, és negatív, méghozzá a szegényebb kistérségekben, ahol az alatt is vállalnák a munkát, így viszonr növeli a munkanélküliséget.

Nem irreális a magyar minimálbér, ezért egyetértek, nem nagy gond, de amúgy felesleges lenne, igazából azért van, hogy legalább az azutáni adót mindenütt kifizessék. Ha csak elektronikusan lehetne fizetést kapni és fejlett automatizált ellenőrzés lenne, teljesen felesleges lenne. Azután csak populista célból lesz fenntartva, elhitetve a szegényebbekkel, hogy a kormány emeli a bérüket.

baalint1 2023.10.31. 11:11:09

@G. Nagy László:
A homofób törvény a 14-18 éveseknek szánt tartalmakra is vonatkozik, és nem szexualitást vagy erőszakot bemutató tartalmakról van szó, hanem úgy egyáltalan a homoszexualitást, transzexualitás nem szexuális tartalmú vonatkoztatása is tiltott.

Nagyon jól látszik nálad, hogy addig vagy liberális, amíg kirekesztő nézeteket vallók szólásszabadságáról van szó, amikor valami neked nem tetszik, akkor máris tapsolsz az állami szabályozásnak. Ezzel semmi baj, van egy konzervatív-bolsevik keverék társadalommernök szemléletű értékrended, amivel nem értek egyet, de elfogadom. Csak ne hazudnád liberálisnak.

Serény Vélemény 2023.10.31. 11:28:56

@grundigg:
A módszertan a lényeg. Ezeket az embereket bármelyik ország határán - a szír határon, vagy az iraki határon - bármikor agyonlőhették volna, és nem lett volna belőle sem per, sem semmi. Nyilván azért nem lőtték agyon, mert lefizettek valakit, vagy szerencséjük volt, vagy bármi hasonló.
Ehhez képest a magyar határőrök állítólag csak kiabáltak velük, meg megdobálták őket kővel. Hát ja. Ha a 22 éves (=katonaviselt) migráns ember dobálta volna meg a határőröket kővel, az nem számított volna, azért a jogvédők nem hisztiznének, és a jóenberkedők nem védenék meg a saját honfitársaikat.
Ahogyan az naponta megtörténik a magyar határon.

G. Nagy László 2023.10.31. 11:46:19

@baalint1:

"Nem irreális a magyar minimálbér, ezért egyetértek, nem nagy gond, de amúgy felesleges lenne, igazából azért van, hogy legalább az azutáni adót mindenütt kifizessék. Ha csak elektronikusan lehetne fizetést kapni és fejlett automatizált ellenőrzés lenne, teljesen felesleges lenne. Azután csak populista célból lesz fenntartva, elhitetve a szegényebbekkel, hogy a kormány emeli a bérüket."

Ezt pontosan ugyanígy látom.

G. Nagy László 2023.10.31. 11:58:05

@grundigg:

"még a szalonképes jobbközép Mihazánkról meg a nemlétező csendőr-, Gömbös- stb. nosztalgiáról is van véleményem, de a sunyi "liberális" blogger erről is kussol."

Jól van ne hisztizz, most volt időm ránézni a cikkre. Igazad van: ez a szoborállítás nagyon gáz. Prónayt és társait nem menti, hogy a fehérterror a vörösterrorra adott válasz. Ez nem megoldás. A legkegyetlenebb Lenin-fiúnak sem kívánnám, hogy bármit is átéljen abból a szenvedésből, amit ő okozott másoknak. Eddig kifejezetten jó képet ápoltam magamban a Mi Hazánk Mozgalomról, ez most némiképp árnyalja e képet.

Serény Vélemény 2023.10.31. 12:30:04

@G. Nagy László: @baalint1: Ja, mindjárt egy generális személyi számmal egybekötve, amit mindenkinek a homlokára, vagy a csuklójára tetoválnak. Csodálatosan jó ötlet! Lehetőleg EAN-UPC kódolással, hogy a 666 mindenképp meglegyen...

2023.10.31. 12:31:08

@G. Nagy László:
ez ilyen. mussolinit, a szeretőjét, a katonai parancsnokát, és az olasz olimpiai bizottság vezetőjét fellógatták a szélbalosok. mint a hentesnél.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Mussolini_e_Petacci_a_Piazzale_Loreto%2C_1945.jpg
ha egy vezető nem konszolidál, akkor jön az ellentábor. ugyanaz az olasz nép tapsolt az egyik szélsőségnek, ami tapsolt a másiknak.

2023.10.31. 12:59:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
különösebben nem vagyok híve ezeknek. esetenként ez történik. mindegy, hogy hány harmad. ha nincs politikai váltógazdaság, akkor abban benne van a történelmi felemelkedés is, ugyanakkor az orbitálás bukás lehetősége is.

2024 2023.10.31. 14:56:37

Vannak globalisták és vannak szuverenisták. Egy szuverenista is elfogad némi globalizmust, mint ahogyan a globalistába is szorulhat nemzeti érzés (már ha!), de a hangsúly mindkettejüknél máshol van, és máshogy képzelik el a globális hatótényezők és a nemzeti önrendelkezés közötti egyensúlyt.

A gazdaságpolitikát illetően, az alapvető rendszerszintű elképzeléseket tekintve még lehet beszélni jobb, liberális és baloldalról (állam szerepe a gazdaságban, kis állam, nagy állam problematikája, stb.). Ezen a téren még határozott elvi különbözőségek lehetnek és bizonyára vannak is. Ami viszont a társadalompolitikát illeti, ott a baloldal, annak is a neomarxista, wokehaladár irányzatának elképzelései az irányadók és mára eluraltak mindent. Szirénhangokkal, népszerű jelszavakkal, mint "emberiesség", "tolerancia", "befogadás", stb. sarokba szorították, domesztikálták az európai konzervatív mainstream meghatározó politikai erőit, rájuk erőltetve eszméiket, amelyek ezáltal kilúgozzák magukból a hagyományos konzervatív értékeket. Ma a nyugati világban az a jó konzervatív, aki magára és az illető országára nézve elfogadja a neobolsevik, szélsőliberális haladár önfelszámoló eszméket és maga is követendőnek tartja azokat. Aki kilóg a körből, arra - úgy mint nálunk az 1940-es évek második felében - rásütik a szélsőjobbos, náci, fasiszta bélyeget. A kiközösítésen, ellehetetlenítésen túl - amennyiben helyben hatalmon van - országa retorziókkal néz szembe, az uniós támogatások megvonását kockáztatja. Ellenállni ezért sokan nem képesek.

A magyar kormány szerencsére igen.

baalint1 2023.10.31. 15:18:11

@G. Nagy László:
Baszod, a szélsőjobbos kultúrkör a 90-es évek eleje óta folyamatosan nyomja ezeket a témákat, lásd hungarista zenék, holokauszttagadó és hivatalos történetírást tagadó "művek", de pl. egy rakás hungarista teljesítménytúra is van (a Kitörés a legtipikusabb példa). Nyilván nem egységes massza, mert van akik "csak" Horthysták, de Szálasi, Prónay, Gömbös dicsőítése nem ritka, meg a nyilaskeresztes tetoválások.

Egy ismerősöm például ezen körökben nőtt fel, persze ehhez hozzájárult a nyilas nagypapa sztorizgatása, de már 11 éves korában, mikor együtt jártunk edzésre, ontotta magából a náci, nyilas szövegeket, fiatal felnőttként a tetkók is megvolak, meg persze a MIÉP-es majd Jobbikos körök.

Zenében egyébként a mérsékeltnek mondottak, tehát amelyek nem konkrétan az öld a négert, öld a sárgát, öld a zsidót szövegekkel nyomulnak (mert ilyenek is voltak), azok is olyanokat nyomnak, mint pl. vérvád a zsidók ellen, holokauszt tagadás, zsidózás orrba-szájba, stb., stb. Azt nem is mondom, hogy aki nem velük vagy legalább a Fidesszel, az mind hazaáruló, de ezt mint kiderült a kokárdás véleményedről, magad is vallod.

Csak a párt változott, MIÉP, később Jobbik, most Mi Hazánk.

Nagyon fura, hogy most ezen így rácsodálkozol...

2023.10.31. 15:19:30

@2023:
ne viccelj már. a fidesz legújabban az mondja, hogy vendégmunkások kellenek mégpedig tömegével. mert ez növeli a gpd-t és a fogyasztást. ugyanezt mondják a brüsszeliták. csak a fidesz moszkvita. orbán dörgölőzik putyin elnökhöz. és azon a ponton egy orosz-magyar történészek fogja megmondani, hogy miért is. azok, akik most tüntikéznek. eléggé fogják utálni orbánt. egy ponton oroszországnak fontosabb lesz európa, mint kína.

szuverenista gazdaságpolitika csökkentené az összes energiafelhasználást. másképp nem lehet csökkenteni a függést, és lehetne sorolni. magyarország nem egy el nem kötelezett szuverén ország, hanem szinte minden irányba kiszolgáltatott.

baalint1 2023.10.31. 15:20:04

@2023:
A globalizmus és a hazaszeretet nem egymást kizáró fogalmak, a gazdasági és társadalmi nyitottság nem jelenti azt, hogy ne lehtnél büszke a hazádra, szülőföldedre.

G. Nagy elvtársnak pedig üzenem, hogy ez a konstans woke-ozás tipikus példája a baloldali áldozatszerepnek.

baalint1 2023.10.31. 15:24:22

@cvsvrs:
A Fidesznél a szuverenizmus annyiból áll, hogy az autokratikus hatalmukat igazolják vele, tehát ha az EU-ban valakinek nem tetszik az itthoni jogállamiság deficitje, akkor azt a szuverenitásunk elleni támadásnak állítják be, sőt ha valakinek belül nem tetszik, arra is ráfogják, hogy idegen érdekeket szolgál. Mondjuk ugyanez volt a szocializmusban is, csak más kifejezésekkel.

Serény Vélemény 2023.10.31. 15:42:40

@baalint1: Gratula, megint felmondtad a szélbalos narratívát! Mert az természetesen a te nemtomhonnan származó világnézeted szerint nem a szuverenitásunk elleni támadás, amikor több százezer, muszlim vallási háttérből érkező "bevándorlót" akarnak a nyakunkba sózni - természetesen az ezzel járó legalább néhány száz, néhány ezer terroristával együtt.

2024 2023.10.31. 15:45:25

@cvsvrs: Aki nem tud különbséget tenni hasznavehetetlen, sőt károkozó migránstömegek és tervszerűen beengedett vendégmunkások között, az nem vitapartner. Úgyhogy megkérlek, mást boldogíts ezzel a hülyeséggel. Megvannak a világos okai, amiért bizonyos gazdasági ágazatokban az ország külföldi vendégmunkásokra szorul. Nem jó, de így van. Egyébként semmi unikális nincs ebben. Ez is a globális modellbe illeszthető jelenség. A nyugati-európai állampolgár elmegy Amerikába vagy nem hajlandó dolgozni az adott munkakörben, a helyére Közép-és Kelet-Európából érkeznek. Az ő helyükre pedig még keletebbről. Török vendégmunkások Németországban, románok az angliai farmokon...és ukránok a magyar építőiparban. Nem velük van a gond. A Fidesz és a kormány se a globalizmus eme vetületével hadakozik.

Amúgy megbukott már a Fidesz Debrecenben?

2024 2023.10.31. 16:20:08

@cvsvrs: "...orbán dörgölőzik putyin elnökhöz"

A szokásos hazug mantra.

"...és azon a ponton egy orosz-magyar történészek fogja megmondani, hogy miért is."

Tényleg nem érted? Pedig általános iskolai földrajz tudás elegendő hozzá. Nem dörgölődzünk, hanem együttműködünk mindkét fél javára. Nem kis mértékben rá vagyunk utalva az orosz energiahordozókra a folyamatban lévő diverzifikálás közepette is. Veszünk tőlük ezt azt, ennyi. Mint ahogyan mások is ezt teszik, csak egy ideje suttyomban meg kerülőutakon a Moszkva felé való harcos ökölrázások közepette. Lásd az Egyesült Államok: a háború kezdete óta megduplázódott az Oroszországból vásárolt urán mennyisége, miközben Európát az oroszokról való TELJES leválásra kényszeríti.

"...azok, akik most tüntikéznek. eléggé fogják utálni orbánt. egy ponton oroszországnak fontosabb lesz európa, mint kína."

Azoknak a fiataloknak, akik most idehaza tüntikéznek, egy része 10 éven belül fideszszavazóvá válik. Másik része akkor is hülyén néz majd maga elé, mint a mostani közép-és időskorú moslékos közönség.

Oroszországnak most is fontos Európa. A labda viszont nem a Kremlben, hanem Brüsszelben pattog. Megsúgom: Nyugaton már megszülettek azok a generációk - talán ma még csak az emlőt szopják, de lehet már iskoláskorúak - akinek semmit nem fog jelenteni az orosz-ukrán háború, és pozícióba kerülve fel fogják mondani az Oroszországra kivetett szankciókat. Legkésőbb ők. Oroszországot nem kell félteni, csak az ostoba nyugati szellem feltételez róla mindenfélét. A rá jellemző hipernyugalommal kivárja a geopolitikai környezetben számára kedvező változásokat.

baalint1 2023.10.31. 16:24:04

@Serény Vélemény:
Ki akar több százezer muszlim bevándorlót Magyarországra? Engem vádolsz felmondással, erre szimplán előadod a kormány legbutább proliknak szánt propagandáját.

baalint1 2023.10.31. 16:26:53

@2023:
Mikor Gyurcsány tárgyalt energiapolitikáról, akkor egészen máshogy gondoltátok. Pedig még a párhuzam is megáll, hiszen akkor a grúz háború volt. Egyébként ő úgy magyarázta meg, hogy eza Putyin nem az a Putyin. Pedig de, ugyanaz a Putyin volt az is, és ugyanúgy hazaárulás volt amit ő művelt, csak hozzá képest Orbán és a droidja Szijjártó szintet léptek.

baalint1 2023.10.31. 16:33:25

@2023:
Ami Oroszországot lleti, van egy orosz ismerősöm, aki érmes volt matematikai diákolimpián, Szentpétervár egyik legjobb gimijébe járt, majd ott majdnem végzett matek szakon, mikor elmenekült Finnországba, mivel több tüntetésen is résztvett, és félő volt hogy letartóztatják, de az is lehet, hogy ha marad, akkor besorozzák.

Nos, ő volt az utolsó a gimis osztályában, aki nyugatra költözött, a többség már bőven a háború előtt. Az osztálytalálkozójuk valószínűleg valahol Nyugat-Európában lesz. És rohadtul nem egyedi példa. Az értelmiség gyerekei menekülnek az általatok fetisizált Oroszországba, méghozzá a "dekadens" nyugatra. És persze semmi nem változott, hiába hívják Orosz Föderációnak, a módszerek a szovjet módszerek, a vezér egy volt KGB-s. De persze nekünk ők a haverok, és ha ezt a szemetekre vetik, hogy az ő seggüket nyaljátok, akkor csak gazdasági érdek.

Mégis mi a faszt tett az Orbán kormány 2010 óta, hogy csökkentse az orosz függőséget? Mert 2014 óta már csak a sűrű nyelvcsapások látszódnak Putyin segge felé. Egy jogállamban Petiminiszter már a bíróság előtt lenne hazaárulásért.

2024 2023.10.31. 16:38:22

@Serény Vélemény: Nem kell befogadni. A kvótaegyezmény értelmében aki nem hajlandó erre, az fizet a menekülteknek mondott migránsok után mint a katonatiszt. Csinos összeg a fejkvóta. De mi nem akarjuk se beengedni őket, sem Brüsszelnek fizetni a távoltartásért cserébe.

2024 2023.10.31. 16:52:14

@baalint1: "Mégis mi a faszt tett az Orbán kormány 2010 óta, hogy csökkentse az orosz függőséget?"

Tett. Folyamatban van. Én nem fogok kiselőadást tartani erről, majd talán más megteszi. Le kellene szakadni a 444, Telex, HVG csecséről és olyan sajtót követni, ahol nem hazudják el a valóságot. Ha pedig szándékosan adod a hülyét, ne akarj port hinteni a szemembe, mert teljesen felesleges. És az orosz energiakitettség csökkentése sem azt jelenti, hogy az teljes mértékben meg fog szűnni. Nem is kell.

2024 2023.10.31. 16:58:47

@baalint1: "Mégis mi a faszt tett az Orbán kormány 2010 óta, hogy csökkentse az orosz függőséget?"

Érdemi válasz után még visszakérdezek: mit tettek a Merkel-kormányok, hogy csökkentsék az orosz függőséget Németországban 2005(!) óta?

Ez "valamiért" csak a háború tavalyi kitörése óta lett fontos. Európa működése részben / jó részben az orosz energiahordozókon alapult 2010-et követően is.

G. Nagy László 2023.10.31. 17:10:15

@2023:

"Aki kilóg a körből, arra - úgy mint nálunk az 1940-es évek második felében - rásütik a szélsőjobbos, náci, fasiszta bélyeget. A kiközösítésen, ellehetetlenítésen túl - amennyiben helyben hatalmon van - országa retorziókkal néz szembe, az uniós támogatások megvonását kockáztatja. Ellenállni ezért sokan nem képesek. A magyar kormány szerencsére igen."

Szívemből szólsz.

G. Nagy László 2023.10.31. 17:23:14

@baalint1:

"Baszod, a szélsőjobbos kultúrkör a 90-es évek eleje óta folyamatosan nyomja ezeket a témákat, lásd hungarista zenék"

Hát tényleg összeszarom magam a hungarista zenéktől...ne viccelődj már!

,"holokauszttagadó és hivatalos történetírást tagadó "művek",

Igen, a komplett őrültek is kurva veszélyesek... Neked hány zsidó ismerősöd van, akit fizikailag inzultált bármely holokauszttagadó? Nekem egy sincs. Pedig tele vagyok zsidó cimbikkel.

"Nyilván nem egységes massza, mert van akik "csak" Horthysták, de Szálasi, Prónay, Gömbös dicsőítése nem ritka, meg a nyilaskeresztes tetoválások."

Én nem tudom, te hol mozogsz. Egyetlen haverom van, aki szkinhed volt, s ma is radikális jobbos. Sok százból egyetlen egy... Pedig én aztán - veled ellentétben - abszolút jobbos körökben mozgok.

"Zenében egyébként a mérsékeltnek mondottak, tehát amelyek nem konkrétan az öld a négert, öld a sárgát, öld a zsidót szövegekkel nyomulnak (mert ilyenek is voltak), azok is olyanokat nyomnak, mint pl. vérvád a zsidók ellen, holokauszt tagadás, zsidózás orrba-szájba, stb., stb. Azt nem is mondom, hogy aki nem velük vagy legalább a Fidesszel, az mind hazaáruló, de ezt mint kiderült a kokárdás véleményedről, magad is vallod."

Totál beteg vagy.

"Nagyon fura, hogy most ezen így rácsodálkozol..."

Én azon csodálkozom, hogy a kaviárbaloldal üdvöskéi elfordítják a fejüket, amikor az Antifa kegyetlenkedik, az ukrán nácik tombolnak, a palesztinok csecsemőket mészárolnak, a muszlim migráns meg kihajítja a harmadikról a zsidó szomszédasszonyát. És közben jajveszékelnek, hogy Magyarországon van antiszemitizmus, meg szélsőjobb-veszély... Teljesen elment az eszetek.

2023.10.31. 17:26:25

@2023:
történelmi értelemben már megbukott, persze. választást még nyernek, a kutya nem bízik bennük. még lehet lopni, csalni, hazudni.

2023.10.31. 17:35:34

@2023:
nincs logikus magyarázat arra, hogy orbán miért akar feltétlen puytin elnökkel találkozni. nem a gázszálításokról tárgyaltak legutóbb, ez eu/nato tagállamként nem erőpolitika, hanem defetizmus. moszvában leírják, hogy miért. a kreml dokumentálja nyilván orosz nézőpontból. azok a történész doktoranduszok kutatják majd, akik most tüntikéznek. őket orbán sajtója még pocskondiázza, megalázza. nem hatalmi szereplőket, hanem fiatal közembereket, első választókat.

ők fogják írni a történelmet az orbán rezsimről. nem a jelenlegi pribékek, hanem akik tüntikéznek. és ebben a nemzedékben már nincs senki és semmi, ami ezt ellensúlyozná. mert hogy a fidesz történelmi bukása nyilvánvaló. a rendszerváltók en bloc. a dk és defetista gyurcsány (nem nyerni akar, hanem bukni orbánnal), a momentum is (ők se igazán tudják megszólítani a fiatalokat). az mdf, az mszp és az szdsz helyébe lépett pártok. ebben orbán lesz a fővezér. legyen.

alöksz róz 2023.10.31. 17:39:00

@grundigg: "Amúgy most azt is állítom, hogy a leghalványabb fingod sincs arról, hogy a Helsinki kit és mire tanít ki, de ez nem akadályoz meg abban, hogy nagy pofával értekezz róla. Lehet cáfolni!" - na, ez egy konkrét állítás.
persze sunyiság itt is van: nyilvánvaló miért csak ezt az egyet merted hozni, mert ez az amiben nem igazán lehet bizonyítani az igazunkat.

de megérdemel legalább a hsz egy választ

2023.10.31. 17:39:12

@2023:
magyarország az energiafelhasználását megnöveli. ami azt jelenti, hogy az energiakitettség csökken? nem, azt, hogy növekszik. minden irányba. ez nem szuverenista gazdaságpolitika, hanem defetista.

alöksz róz 2023.10.31. 17:45:22

@grundigg: "Másrészt feltettem egy egyszerű kérdést: "a Helsinki 2006-os ügyfeleivel kapcsolatban is ez az alapállás"? A kérdésre nem mertél válaszolni, ehelyett visszakérdezel és engem vádolsz gyávasággal." - megkapod a választ: ez sunyi csúsztatás és összemosás. plusz megint egy whataboutism. miért sunyi csúsztatás és összemosás? mert a helsinki 2006-os ügyfelei nem követtek el semmit, hanem csak összeverték őket a rendőrök, nem a szélsőjobbos erőszakos bűncselekményeket elkövetőket védte a helsinki. ezzel szemben az ún menekültek valóban bűncselekményt követtek el. a whataboutism részt remélem nem kell indokolnom...

alöksz róz 2023.10.31. 17:48:51

@grundigg: "Te bűnözői vagy helsinki részről vettél részt ilyen jellegű kitanításon?" - egyik részről se. és nem is kell egyik részről se részt vennem ilyen jellegű kitanításon, hogy tudomásom lehessen róla. és a kötelező sunyiság rész: azt állítod, hogy bűnöző vagyok.

"Mikor és hol történt meg a kitanítás a Helsinki részéről?" - előtte.

Boldeone2 2023.10.31. 17:48:55

@2023: Oroszországot nem kell félteni, csak az ostoba nyugati szellem feltételez róla mindenfélét. A rá jellemző hipernyugalommal kivárja a geopolitikai környezetben számára kedvező változásokat."

- Szokás szerint hazudoztok, nyomjátok az ócska, minden alapot nélkülöző putyinista propagandát !

Nézzük akkor a VALÓDI tényeket pár mondatban:

- Oroszország valójában mar kb 9- 10 éve stagnál gazdaságilag, technológiai szinten minden téren a nyugat mögött van
Lényegében ez is a háború valós oka: belső társadalmi feszültségek

- Oroszország gazdasága, költségvetése a szénhidrogének exportjára alapozódik, abból - ha a háború előtti szintet nézzük- kb 20 évre van elegendő
A kitermelés és mezők többsége Nyugat- Szibériában van, nincs kapacitás Kína felé, illetve teljesen Kína sem fog elköteleződni

- A szankciók bizony működnek! A rubel értéke 50% - al kevesebb mint tavaly ilyenkor, az államháztartás helyzete romlott
A szankciókat részeben ki tudják kerülni, de a lánckereskedelem mindent nagyon megdrágít
Pl egy autó duplájába kerül, mint 2 éve. Kína drágan ad nekik mindent , India rúpiával fizet..

- Valós gazdasági adatok nem jönnek ki, törvény van a hazugsággyártásról, titkolják a statisztikai adatokat
A sajtó kb ugyanaz mint 70 éve: Pravda, Tassz- ugyanaz az aljas hazug propaganda

- Közel 1 millió orosz értelmiségi elhagyta az orszagot , a haború kitörése óta
Több százezer! Orosz nő dolgozik prostituáltként a világban=demográfiai válság. Ehhez jön most Putler háborúja ...folyt...

alöksz róz 2023.10.31. 17:50:04

@alöksz róz: pontosítás... és a kötelező sunyiság rész: azt állítod, hogy ha tudok ilyenről, akkor bűnöző vagyok.

Boldeone2 2023.10.31. 17:58:41

@2023: A lényeg: addig nem lesz béke Európában, amíg Putyin és elnyomó , diktatórikus rezsimje hatalomban van
Folyamatos a fenyegetettségünk. Én abban hiszek, hogy Ukrajnát ,mégtöbb fegyverrel kell segíteni, a szankciókat is fenn kell tartani, sőt, fokozni!!
Alea iacta est" - a kocka el van vetve!

VALAHOGY ezt a bűzös, ruszofasizmust le kell győzni és civilizálni a barbárokat !

Nekem Orbánnal az egyik, ha nem a legnagyobb bajom, az a mocsok putyini rendszer ,amit felépített!

2024 2023.10.31. 18:02:37

@baalint1: "Mikor Gyurcsány tárgyalt energiapolitikáról, akkor egészen máshogy gondoltátok."

Amikor Gyurcsány Putyinnal és Kínával üzletelt (ő is), akkor még egészen máshogy gondoltátok.

Nyugodtan beszélhetünk erről, nem tabutéma. A Fidesznek és személy szerint Orbánnak ez nem tetszett, uszított az oroszokkal való üzletelés ellen. Pedig Fletó sokkal messzebb ment Orbánnál - a diplomáciában bevett találkozókon és kétoldalú tárgyalásokon túl meghitt személyes kapcsolatokat ápolt Putyinnal és magánjellegű találkozókon is fogadták egymást. Ami viszont már joggal szúrhatta rengeteg ember szemét is, nem csak Orbánét. De az igaz, hogy ellenzékben a Fidesz harcos russzofób retorikát használt - mi másért, mint a választók érzelmeire játszva, szavazatszerzési okból. Aztán kormányra kerülve rögtön pofán vágta a valóság, mert egy dolog ellenzékben osztani az észt, és más dolog kormányozni, illetve a rábízott ország lakosság energiaigényét felelősséggel biztosítani. Orbán esetében ennyi áll az Moszkvával való kapcsolatok mögött, semmi több. Bárhogyan próbál az ellenzék többet láttatni ennél. Felelős kormány vezetőjeként én is ezt tenném, mint ahogyan a most harcosan az oroszellenes hangulatra játszó Gyurcsány, Márki-Zay, a momentumos hülyegyerekek és a bagázs többi tagja is. Talán kétoldalú találkozók nem lennének (a hasonló cipőben járó osztrák kancellár és a szlovák min. elnökök sem ejtettek meg ilyeneket a háború kezdete óta), de orosz energiára ugyanúgy szüksége lenne az országnak. És amennyiben 2022-ben nyertek volna, ezt az ellenzéknek kellene biztosítania immáron kormányon. És biztosítanák is, ebben biztos vagyok. Minden bizonnyal kevésbé látványos módon, mint ahogyan a személyes találkozók alkalmával O.V és Szijjártó Péter teszi, de megtennék. Erre viszont azt tudom mondani, hogy tisztelem a magyar kormányfő gerincességét; kétoldalú megállapodásokat személyesen és kézfogásokkal illik megerősíteni.

2023.10.31. 18:03:39

@alöksz róz:
és leváltotta a fidesz a helsinki bizottságot? létrehozott olyan közjogi testületeket, amiben ott van ugyan néhány libernyák, de a társadalmi támogatottságuknak megfelelően törpe kisebbségben. és azt mondja, hogy igen, igen, nekik is van komoly igazságuk, a többségi kormány ezeket a véleményként figyelembe is veszi és ez ennek hangott adnak, szerepeltetik a kisebbségi záradékban.

kádár nem gondolkodott túl bonyolultan. amikor konszoldiált, mindenhez hozzátette: "is". és ha meg kellett felelni a szovjeteknek, akkor megfelelt. úgy hogy metakommunikációval megoldotta: kikacsintott a közönségnek. az öreg kádár értette a politikát. mondjuk volt 40 éve, hogy kitanulja. ahogyan az ifjú orbán is értette egykor. most már metakommunikációja is borzalmas. lásd putyin találkozó.

értelmesebb tanácsadók kellenének melléje, hogy ne ártson az országnak.

2023.10.31. 18:10:44

@2023:
csak ugye van egy háború, amiben az ensz nemzetközi büntetbírósága elítélte putyint. és lehet mondani, hogy ez a brüsszeliták műve. az is. csak ugye magyarország ennek a brüsszelita szövetségi rendszernek a tagja. azért váltott az ország rendszert. többek között a fidesz.

2024 2023.10.31. 18:11:22

@Boldeone2: "Szokás szerint hazudoztok, nyomjátok az ócska, minden alapot nélkülöző putyinista propagandát !"

Te ma is le vagy szarva, kis wokehaladár.

2024 2023.10.31. 18:14:16

@cvsvrs: Tévedés, nem azért váltottunk rendszert, hogy cseberből vederbe kerüljünk.

Neked a cseber büdös volt, a veder édes.

2024 2023.10.31. 18:16:52

@cvsvrs: "történelmi értelemben már megbukott, persze. választást még nyernek, a kutya nem bízik bennük. még lehet lopni, csalni, hazudni."

Történelmi értelemben...Ez az, bele a tudálékosság, nagyotmondás mocsárba, egyre mélyebbre. Csináld csak.

Sadist 2023.10.31. 18:16:56

@G. Nagy László: "Egy liberális nem akarja betiltani a niggerezést, annak ellenére hog helyteleníti, de aki niggerezik, az nem liberális."

Mégis miért ne lehetne liberális, aki niggerezik?
www.youtube.com/watch?v=ET1YXP1FZOU&t=327s
Pl. ezt a két rühes niggert mégis minek lehet nevezni, ha nem rühes niggernek?

2024 2023.10.31. 18:22:39

@cvsvrs: "...történelmi értelemben már megbukott, persze. választást még nyernek, a kutya nem bízik bennük. még lehet lopni, csalni, hazudni."

Történelmi értelemben...Választ nyernek, de a kutya nem bízik bennük. Ez az, bele a tudálékosság, nagyotmondás mocsarába, egyre mélyebbre. Csináld csak.

2023.10.31. 18:29:37

@2023:
a fideszre nem azért szavaznak az emberek, mert bíznak bennük. orbán nem politikai váltógazdaságban bukik meg, hanem történelmi értelemben. nyerjenek csak. a végén annál nagyobbat buknak.

2024 2023.10.31. 18:36:36

@Boldeone2: "Szokás szerint hazudoztok, nyomjátok az ócska, minden alapot nélkülöző putyinista propagandát !"

Ez jött le neked az eddigi kábé féltucat hozzászólásomból? Bizonyíték?

Vagy inkább arról van szó (most is), hogy van, aki gondolkodni próbál, tényeket közöl és nem veszi be a szart abból az irányból sem, amelynek az ország a politikai, gazdasági és katonai szövetségese, és ami nektek, gerinctelen talpnyaló kirekesztő elfogadóknak ez veszettül nem tetszik.

2024 2023.10.31. 18:39:10

@cvsvrs: Bele a mocsárba, egyre mélyebbre. Csináld csak.

2023.10.31. 18:44:36

fideszben nem bíznak, hanem alkalmazkodnak hozzájuk. győzike, győzike, fideszes gecike kiabálják azok, akik úgy egyébként jobberek. gyurcsányra se azért szavaznak a ballerek, mert bíznak bele. hanem hogy fletó legyen az, aki magával rántja orbánt.

a többség szerint rosszul mennek a dolgok. a kormánypártok választói szerint is. úgy, hogy ebből az ellenzék sem profitál. azaz a pártokba vetett közbizalom megszűnt. jelen állás szerint orbán történelmi bukása borítékolható.

alöksz róz 2023.10.31. 18:53:36

@cvsvrs: "gyurcsányra se azért szavaznak a ballerek, mert bíznak bele." - dehogynem...
"hanem hogy fletó legyen az, aki magával rántja orbánt." - nem a ballerek, hanem te fogsz ezért rá szavazni...

2023.10.31. 18:59:44

@2023:
hivatásrendek álltak ki a fidesz mögül. az orvos kamara. a tanárok között a fideszesek sose voltak többségben, csakhogy a pdsz mellett a nemzeti pedagógus kar se áll ki fidesz mellett. nem akarnak barnába öltözni. ők fognak a leghangosabban diktatúrázni a papokkal, akik a pálfordulásban minden korban jeleskednek. és ott van a hadsereg. lenézik, megvetik bobit. így nevezik a védelmi minisztert. a ludovikán se azt mondják, amit orbán emberei. beszavaznak a fideszre. nem azért, mert bíznak bennük, hanem alkalmazkodnak a rezsimhez. és ebből nem politikai váltógazdálkodás következik, hanem történelmi bukás.

a reformkorban szinte az összes politikus történelmi szereplővé vált. kossuth és széchenyi azt mondták, hogy ha felakasztják őket, akkor egymással háttal tegyék. 1848-ban batthyányi az első győztes csata után mondott le a miniszterelnökségről. 1849-ben kossuth és görgey se értettek egyet. és a történelem nagyjai lettek. ő is deák is. a szabadságharc is. a kiegyezés is. történelmi értelemben szinte az összes szereplő nyert.

a jelenkorban meg választást nyerhetnek, történelmi értelemben a politikai osztály bukása borítékolható.

2023.10.31. 19:00:16

@alöksz róz:
utoljára 1994-ben szavaztam.

2023.10.31. 19:13:36

akkor se az mszp-re.

a dk-s nyugdíjas nem azért szavaz dobrev klára kormányára, hogy nyerjen. mert megígérik neki a 14. havi nyugdíjat, vagy akármicsodát. és bízik bennük, hogy ezt megvalósítják. a dk-s szavazó pontosan tudja, hogy ezek után azt mondanák, hogy sajnos az orbán úgy kifosztotta az országot, hogy azt nem lehet az ígéretet teljesíteni. a dk-s szavazó nem nyerni akar, hanem azt, hogy fletó buktassa meg orbánt. ne politikai váltógazdaságban, hanem történelmi értelemben. a fidesz szavazó se bízik már orbán új politikájának sikerében. a fiatalok többsége egyik pártban se bízik.

alöksz róz 2023.10.31. 19:22:35

@cvsvrs: "akkor se az mszp-re" - pedig nagy kádárkolbász vagy :-)))

"a dk-s szavazó nem nyerni akar, hanem azt, hogy fletó buktassa meg orbánt" - ezt nem vitatta senki szerintem. de hogy nem azt akarják hogy együtt bukjanak, az biztos

2023.10.31. 19:29:04

@alöksz róz:
elindult a bmw inasiskolája. a duális képzésben 100 diák vehet részt. úgy, hogy a tanulmány részben németországban történik. és ugye a német bmw gyárba is be lehet kerülni. közvetlen debrecen-müchen repülőjárat van. lufthansa.

és kétszeres túljelentkezés volt. nem tízszeres, vagy húszszoros, hanem kétszeres. úgy, hogy tele van plakátolva debrecen, a bmw szinte minden tömegrendezvényen képviselteti magát, álommelót végzik a plakátfiúk, széplányok állnak pultok mögött. sütit osztanak a járókelőknek. mindenki tudja, hogy a bmw gyárat épít. és kétszeres a túljelentkezés a képzésre.

még a bmw sikerében se bíznak igazán.

2023.10.31. 19:46:09

@alöksz róz:
a dk-s szavazó többsége se gondolja, hogy dobrev klára kormánya teljesítené a szociális ígéreteit. azért szavaznak rájuk, hogy megbuktassák orbánt. és nem politikai váltógazdaságot akarnak, hanem történelmi bukást. hogy fletó magával rántsa vityát. és klára asszony rikácsoljon. hogy még több európa.

a dk-s szavazó sem akar migránsokat, lmbtq-t és a többit. rezsicsökkentést akarnak, árstoppot és a többit. a dk-s szavazó azt mondja, hogy szinte mindenben igaza van orbánnak, "csak ne lenne benne az a cigány vér". nem bíznak a jóléti rendszerváltásban. abban, hogy dobrev klára kormánya ezt majd véghez viszi. csak buktassák meg az orbánt, és utána már nem számít az se, hogy fletó megbukik.

a politikai apátia mellett ez a defetizmus az uralkodó.

2024 2023.10.31. 20:32:20

@G. Nagy László: "Én azon csodálkozom, hogy a kaviárbaloldal üdvöskéi elfordítják a fejüket, amikor az Antifa kegyetlenkedik, az ukrán nácik tombolnak, a palesztinok csecsemőket mészárolnak, a muszlim migráns meg kihajítja a harmadikról a zsidó szomszédasszonyát. És közben jajveszékelnek, hogy Magyarországon van antiszemitizmus, meg szélsőjobb-veszély."

Vajon lesz-e mersze mindezeket letagadni vagy egálba állítani az itthon valamilyen mértékben valóban létező, de jobbára a lelkek mélyén megbújó antiszemitizmussal?

2024 2023.10.31. 20:36:15

@cvsvrs: "...a politikai apátia mellett ez a defetizmus az uralkodó."

Nincs semmilyen apátia. 2022-ben 70%-os részvételi arány.

2024 2023.10.31. 21:00:23

@cvsvrs: "fideszben nem bíznak, hanem alkalmazkodnak hozzájuk..."

Te jó ég :)))) Most több mint 3 millió választópolgárról írsz Soprontól Battonyáig, vagy a holdudvarba időközben bepottyant megélhetési fideszesekről? Nem, utóbbiak nincsenek hárommillióan.

"...gyurcsányra se azért szavaznak a ballerek, mert bíznak bele. hanem hogy fletó legyen az, aki magával rántja orbánt."

Azannya, milyen kevésre tartod te a magyar választópolgárt! Nincs értékítélete, nem lehet önálló véleménye, dróton rángatják, be van fenyítve, kötelességből szavaz, blablabla. Téged kirakatba kéne rakni.

"...a többség szerint rosszul mennek a dolgok. a kormánypártok választói szerint is. "

Majd utána nézek valóban így van-e, de még ha igaz is, nem arra mennek a nyugati szövetségeseink jóvoltából? De ettől még a kormánypártiak kitartanak, mert

1. élvezik a kormány intézkedéseit
2. pontosan tudják, mire számíthatnának egy szolgalelkű szivárványkoalíciótól,

"...úgy, hogy ebből az ellenzék sem profitál. azaz a pártokba vetett közbizalom megszűnt. jelen állás szerint orbán történelmi bukása borítékolható."

Ismétlem, 70%-os részvétel a tavalyi országgyűlési választásokon. Messze nincs annyi szavazója a mosléknak mint a Fidesznek, ez bassza a csőrötöket és kínotokban kitaláltok, bebeszéltek magatoknak mindenféle ócska álmagyarázatot, miért nem bukik meg Orbán.

Boldeone2 2023.10.31. 21:43:10

@2023: Ez jött le neked az eddigi kábé féltucat hozzászólásomból? Bizonyíték?
Vagy inkább arról van szó (most is), hogy van, aki gondolkodni próbál, tényeket közöl és nem veszi be a szart abból az irányból sem, amelynek az ország a politikai, gazdasági és katonai szövetségese, és ami nektek, gerinctelen talpnyealó kirekesztő elfogadóknak ez veszettül nem tetszik."

Fent már elmondtam: amit te Oroszországról állítottál, annak a többsége putyini, majd az orbáni média által átvett propaganda - hazugság!
Keveset tudsz a világról, ember, csak a sokszorosan átszűrt, fidesz- rezsimpropagamdát harsogod, én viszont szinte a teljes világsajtót olvasom, relaváns diplomám van, és kb 10 orosz vloggert is követek, tehát több fogalmam van a valóságról mint neked!
De, vannak magyarra fordított könyvek is, mint Dugin: Eurázsiai küldetés
Egyértelmű a helyzet: a ruszofasizmus felfedte arcát, Putyin totalitárius állam, akkor meg mi a fasst vitatkozol????
Oroszág Európa ellensége, Orban pedig erkölcstelen, gerinctelen politikus!

Nyilván az euroatlanti államok mellett vagyok, ahogy minden normalis ember!

Boldeone2 2023.10.31. 21:57:55

@2023: Ismétlem, 70%-os részvétel a tavalyi országgyűlési választásokon. Messze nincs annyi szavazója a mosléknak mint a Fidesznek, ez bassza a csőrötöket és kínotokban kitaláltok, bebeszéltek magatoknak mindenféle ócska álmagyarázatot, miért nem bukik meg Orbán."

- Befogod a pofádat, rezsimszolga! Magyarorszag NEM DEMOKRÁCIA! Azert nyer a FIDESZ, amiért a UNITED RUSSIA Oroszországban, de sok szempontból ez egy rosszabb rendszer :

- 1000 milliárdos állami propagandagépezet működik a kormány mögött, a köztv lényegében a kormany hazugságait harsogja

- A közjogi méltatlanságok nettó pártemberek, Orban függői. " 9 évre bebetonozás"

- Csalárd választási rendszer: aránytalan, gerrymandering, győzteskompenzáció, második forduló eltörlése, " Lex Volner"

MINDEN a fidesz hatalmi érdekeit szolgálja

- Lopakodó "mélyállam" , a világon nincs olyan, hogy egy kormány haveri körbe kiszervezi az egyemeket

- Tróger alkotmány, Amibe mindent beírnak, ami nekik tetszik,

- Lopakodó precedesjog ....

De, napestig lehetne sorolni...

hvg.hu/eurologus/20230330_Az_EP_ismet_a_valasztasi_autokracia_hibrid_rendszerenek_nevezte_Magyarorszagot

Boldeone2 2023.10.31. 22:10:11

@2023: TEHÁT: Orbán hazugságait egész Európa látja, meg kiépített autokrata hatalmi rezsimjét, éppn ezért szavaztak az EP- ben a normál jobboldali képviselők is ellene!

Kik a barátai? " Madarat tolláról, embert barátjáról"

Barátai a Putyin által pénzelt európai szélsőjobb ( a Pis már nem tényező...)
Baratja Erdogán és a " Türk tanács ", szerintem ők valóban azok " félázsiai haverok"
Akik használják:
- a szellemileg fogyatékos, kóros hazudozó Trump
- Hszi Csin Ping szintén használja
- Putyin aki használja és megveti, mert Orbán csak a gyengékkel mer keménykedni, amikor a "medvével " beszél, be van szarva

2023.10.31. 22:14:24

@2023:
a fidesz szavazó többsége alkalmazkodik. és aki kicsit is értelmes az tudja, hogy az orbánizmus egy nagy rakás szar. mindegy, hogy hány millió, hány harmad. a szar az szar. választhatja még a fost. a szart választja. attól az még a törikönyvben két rossz közüli kényszerű választás lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.31. 22:16:00

@Boldeone2: egy propagandistának magyarázhatod.
Idei a nickje.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.10.31. 22:26:00

@Boldeone2: Az zavarja őket, hogy Orbánt Magyarországon kívül mindenhol helyén kezelik.
Putyin papa is megveti Európa erős emberét, míg a félnótás fecót meghívta magához.
Ezeknek ez fáj.
A többi csak szöveg.

Boldeone2 2023.10.31. 23:54:37

@Magna cum laudeTigeri másztesz

telex.hu/gazdasag/2023/10/31/szentkiralyi-alexandra-nemzeti-konzultacio-harom-gazdasagi-kerdes

" Brüsszel megtámadta Magyarországot" , már megint jön a hazug és primitív népbutító propaganda...A kérdések mind irányítottak...
Ez tényleg tankönyi példája az egypárti, diktatórikus rendszereknek...

alöksz róz 2023.10.31. 23:58:26

@cvsvrs: "a szar az szar. választhatja még a fost." - pont ezt magyarázom má évek óta... és hogy utána meg még csodálkozik meg felháborodik, hogy büdös van.

"attól az még a törikönyvben két rossz közüli kényszerű választás lesz." - már mitől lenne kényszerű. hiszen erre van neki is valódi ráhatása és nincsen külső, leküzdhetetlen akadálya.

nézzen helyette olyat vagy próbáljon csinálni helyette olyat, ami nem szar.

2023.11.01. 05:22:00

Nincs semmilyen oldal, csak pszichopata hatalom éhes emberek, a saját tévedhetetlen eszméjükkel próbálják uralom alá hajtani a másik ugyanilyen csoportot....
Birkák gyülekezete, akik valójában marhák....
Mert azt hiszik valamiben is különböznek egymástól.

2023.11.01. 10:37:47

@alöksz róz:
azért, mert ezt maga a rendszer kényszerítik ki. a többpártrendszer és az országos listák. azt, hogy csak kalózok közül lehet választani. elvben és a gyakorlatban is.

ha van egy hajó, amin listában áll a 10 fős állomány. van egy kapitány, aki kiválasztódott valahogy, és van egy első, másod, harmadtiszt és tovább hat fő a sorban. (nem a tisztségek a lényegesek, hanem hogy van egy n elemú lista, aminek van egy vezetője.) és el kell osztani 100 aranyat (általában véve N >> n számosságú jószágot). az elosztást a kapitány végzi. ugyanakkor a személyzet többségi alapon dönt, hogy azt elfogadják-e vagy sem. szavazategyenlőség esetén a kapitány szava a döntő. ha nem fogadják el a döntést, akkor a legénység a kapitányt leváltja (kiteszik egy szigetre, a tengerbe dobják) és ez esetben mindenki egyet előre lép a rangsorban.

hány aranyat tarthat a vezető akkor ha feltételezzük azt, hogy a listában mindenki önző és racionálsan gondolkodik? nagyon nem szokták eltalálni, hogy N-(n/2)-t. tehát ez esetben 95-öt. miért?

mert ha 2-en vannak, akkor nyilván mind a 100 a kapitányé. a másik nem kap semmit. nem fogadja el. 1:1 a szavazatarány. a kapitány szava dönt.
ha 3-an vannak, akkor 99 marad a vezetőnél, a második nem kap semmit. a harmadik 1 aranyat. ha nem fogadja el, a kapitányt meg kell ölni. ő lesz a második. és úgy nem kap semmit. tehát az 1 aranyat elfogadja. ha négyen vannak, még mindig maradhat 99 a vezérnél. ötnél, hétnél, még kell adni egyet-egyet. és így tovább.

és a kalózhajón elvben demokrácia van, gyakorlatban pedig diktatúra. a listán minden másodiknak kell adni valami aprópénzt. és a többinek semmit. és a pártközpont brute force korrupt. mindez a listás szerveződésből adódik. ha az országos, akkor országos méretekben.

így működik az összes párt. ideológiától függetlenül. mindegy, hogy milyen zászló van a kalózhajón: vöröscsillagos, horogkeresztes, félholdas, szivárványos, napocskás, vagy angyalkás. a zászlók azért kellenek, hogy a közönség irracionális érzelmeit elvezessék. és a pártelnökök nagyüzemben tervezik lopást és a csalást. és ha nyernek, akkor végrehajtják.

és az tipikus, hogy van egy nagy kalózhajó és sok kicsi (össszevissza kormányoznak). és ebből lehet választani. létre lehet hozni egy újabb pártot. országos listát. de az is a kalózhajó logikája szerint működik a rendszerben. lehet "zöld" zászlós, vagy "második reformkor" lobogós. ugyanúgy van egy vezér, és listába állított legénység.

amíg az összes párt támogatottsága tartósan 50% feletti addig kényszerű a kalózok választás. ezért kell a közönséget hergelni. vagy hisztizni azon, hogy egy sportoló lányt örömében megcsókolta a férfi edzője. nem megverte, hanem egymás nyakába ugrottak. és szörnyűséges. és egy lehet, vagy lölőre bízzunk újabb ágazatokat hiszen így a haverok kiszedik a pénzt a zsebéből, hiszen aláír akármilyen papírt még úgy is marad neki és ondikának.

2023.11.01. 10:57:22

@Boldeone2:
a sokpárti rendszer is diktatorikus volt. az mdf-szdsz paktumnak, vagy az mszp-szdsz koalíciónak se volt nagyobb legitimitása, mint a fidesznek. és ezek a pártok se azt hajtották végre amivel választást nyertek. amit lehet azt eladósítani, és eladni. a fidesz ezzel szemben amit csak lehet igyekszik lenyúlni. két tolvaj társaság, csak az egyik tábor egyetlen nagy kalózhajó,. a másik tábor sok kicsi. és az összes hajót, a nagyot és a kisebbeket is, egyetlen elv: a führerprinzip vezeti. nemcsak a fidesz ilyen, hanem a dk is, és az összes többi.

ez a pártlisták dominanciájának következménye. mindegy, hogy a rendszer arányos, vagy aránytalan. magából a listás rendszerből a kalózkodás, a tolvajlás adódik. ha az országos, akkor országos méretekben.

alöksz róz 2023.11.01. 11:13:37

@cvsvrs: "mert ha 2-en vannak, akkor nyilván mind a 100 a kapitányé. a másik nem kap semmit. nem fogadja el. 1:1 a szavazatarány. a kapitány szava dönt." - itt már rögtön álljunk is meg.
szerintem ez nem felel meg a feltételnek, hogy racionálisan gondolkodnak. a racionálisan gondolkodó kalózkapitány nem akar álmában meghalni, ezért többet ad.

2023.11.01. 11:35:19

@alöksz róz:
akkor ölhetik meg a kapitányt, ha az elosztást a többség demokratikus módon elutasítja. különben a gyilkosság nem legitim.

alöksz róz 2023.11.01. 12:30:50

@cvsvrs: akkor ez esetben nem legitim módon fog meghalni.

van még hozzáfűznivalód, vagy jöhet a háromszemélyes felállás?

2023.11.01. 16:14:37

@alöksz róz:
a két szereplő közötti 100:0 elosztás nem igazságos, hanem demokratikus feltéve, hogy a választás listás rendszerű. amiben ugyebár alárendelő viszonyok uralkodnak.

2023.11.01. 16:31:20

@alöksz róz:
ugye az országos lista olyan, hogy van a vezír, az egyik fele nímand, aki nem kap semmit, a másik fele pedig aprópénzt. pitiáner tolvajok. és a vezír környezete dúskál a javakban. és nemcsak a fidesz ilyen. hanem az összes sikeres párt. a dk is, a momentum is akkor lehet sikeres ha a pártelnök környezete magához vonja szinte az összes erőforrást, és a többit pedig 0-1 sorrendben elosztja. üveggyöngyöket szór.

és akinek ez nem tetszik az hozzon létre egy újabb országos listát. de annak ugyanígy alárendelő viszonyok sorozatában kell működnie. és ilyenformán az összes párt despotikus. a rendszer a kalózok logikáján alapul.

alöksz róz 2023.11.01. 18:50:34

@cvsvrs: az teljesen mindegy.
ott tartottunk, hogy ketten vannak és a racionális kalózkapitány nem tartja meg magának az egészet.

2023.11.01. 19:43:54

@alöksz róz:
miért ne tartaná meg az egészet akkor ha a kapitányt többségi alapon lehet csak leváltani. ha ketten vannak, akkor a kapitányé 100 arany. aki ezt elfogadja. a másiknak nem jut semmi. aki nem fogadja el. szavazategyenlőség van. ez esetben a kapitány szava a döntő. és ezt a másik kutyaköteles ezt elfogadni a játék szabályai szerint.

hasonló történt a fidesz és a nem-fidesz viszonylatában. így lett az elosztási arány 100:0. a listák listavezetője a fidesz. és kétszemélyesnek tételezve az osztozkodást a nem-fidesz nem kapott semmit. ha három szereplős a játék, mondjuk fidesz-dk-mi hazánk, akkor a második dk nem kap semmit, és a harmadik kap egy aranyat.

ezt a kalóz észjárást használja orbán. a listás rendszer logikájából ez következik.

alöksz róz 2023.11.01. 21:24:16

@cvsvrs: "miért ne tartaná meg az egészet akkor ha a kapitányt többségi alapon lehet csak leváltani." - mert a kapitány racionális, tehát nem akar álmában meghalni még akkor se, ha nem lehet leváltani.

"és ezt a másik kutyaköteles ezt elfogadni a játék szabályai szerint." - a kapitány tudja hogy kapitány marad, azt is tudja, hogy a 100 aranyat is megtarthatja az osztozkodáskor. és azt is tudja, ha nem ad semmit, később fog meghalni, amikor alszik. a kapitány racionális, nem hülye :-)

alöksz róz 2023.11.01. 21:30:22

@cvsvrs: kár így önként túl szűk keretbe szorítani a gondolkodásodat :-)

grundigg 2023.11.01. 22:31:46

@alöksz róz:

Szó sincs a részemről semmiféle érvelési hibáról. Te tettél egy általános megjegyzést a helsinki ügyfeleiről: "bármit mondanak a helsinki ügyfelei, teljes joggal merül fel az emberben, hogy jó eséllyel hazudnak valamiben.".

Én csak felhívtam a figyelmed arra, hogy a Helsinkinek volt egy csomó ügyfele a 2006-os rendőri erőszak áldozatai közt. Ha valaki összemosta őket bűnözőkkel, az sajnos te voltál.

És fogalmad sincs, mit hívnak whataboutismnak, tettél egy kijelentést a helsinki ügyfeleire, én meg mutattam neked egy csomó helsinki-ügyfelet, akire utólag már nem is tartod igaznak a saját állításod.

"és nem is kell egyik részről se részt vennem ilyen jellegű kitanításon, hogy tudomásom lehessen róla. és a kötelező sunyiság rész: azt állítod, hogy bűnöző vagyok."

:)))))

Nem azt állítom, azt állítom, hogy fingod sincs róla. És hát valljuk be, te is tudod, én is tudom, hogy fingod sincs róla. De azért sunyi módon tekergőzöl tovább.

alöksz róz 2023.11.01. 23:27:08

@grundigg: "Nem azt állítom" - csak utalgatsz rá sunyi módon

alöksz róz 2023.11.01. 23:38:07

@grundigg: nem a helsinki ügyfeleire tettem kijelentést, hanem az emberre (általános alany. magamat természetesen beleértve). az embernek joggal támadnak kétségei a helsinki ügyfeleiről. ez az emberre vonatkozó állítás, hogy kétségei támadnak...

na majd holnap folytatom

2023.11.02. 08:43:31

@alöksz róz:
a kalózhajón pontosan ugyanazok a szabályok, amit a felvilágosultak előírnak.

legyen totális rend. kapitány a lista élén. és a legénység tagjai is meghatározott sorrrendben állnak. a kapitány dönt a javak elosztásról. teszi mindezt demokratikusan. többségi alapon le lehet váltani. ugyanakkor mindenki legyen racionális és önző. ebben ez esetben egy 10 fős hajón 100 aranyból 95-öt megtartarhat.

ez az elvi konstrukció. és lehet mondani, hogy ez nem életszerű. dehogy nem. így működiknek a politikai pártok. a pártlisták. és ha ezek országos listák, akkor a tolvajlás országos méretekben zajlik.

és ez szimplán matek. ez ideológiáktól független. tehát mindegy, hogy kalózhajón milyen színű a zászlós. koponyás, angyalkás, vagy szivárványos. erre alapozva intézményesíthető a tolvajlást.

alöksz róz 2023.11.02. 09:11:22

@alöksz róz: "na majd holnap folytatom" - vagy mégse.
van az a széthasogatott szőrszál, amit már nem biztos hogy túl szórakoztató tovább hasogatni

alöksz róz 2023.11.02. 09:13:20

@cvsvrs: először azt kéne belátni, miért racionális a kapitány azon döntése, hogy ha ketten vannak akkor nem ad semmit

2023.11.02. 12:03:10

@alöksz róz:
minden elosztás racionális. a racionalitás valamely egésznek a közönséges elosztása. (közönséges ami természetes és létezik, azaz egységnyi és nem nulla. 1, 2, 3, ... közönséges számok.) a racionalitás közönséges osztás. 95/100 is racionális, 1/100 és 0/100 is mind-mind racionális számok.

korrektebb az önzést kihangsúlyozni. az önzést szokás racionálisnak gondolni. ez megint a németes iskola. az önző elosztás a racionális, az önzetlen az emocionális. ez a dichotóm erkölcsiség. bal, jobb oldal. a baloldal önzetlen, emocionális, a jobboldal önző, racionális. és erre szterotip módon felhúzható nagyon sok tulajdonság. ami egyébként a nőkre és a férfiakra jellemző. a nők emocionálisak és önzetlenebbek. ezt szokás gondolni. a férfiak racionálisak és önzők. ezek a társadalmi elvárások. egyébként ez a dichotómia a német nemzeti idea. és a filoszemita bölcselet is ezen alapul. ami meg ugye a zsidó filozófiai iskola. kommunista baloldal, kapitalista jobboldal.

sztereotip összekapcsolásokat mellőzve. a hajón mindenki az önös érdekeit tekinti elsőnek és kizárólagosnak. a hajón rend van. tehát van egy kapitány és a hajó személyzete felsorakozik úgy, hogy mindenki pontosan tudja, hogy hanyadik helyen áll. a kapitány osztja el a javakat. úgy, hogy demokrácia van. működik a fékek és ellensúlyok rendszere. az elosztást többségi alapon meg lehet vétózni. és ez esetben a vezetőt leváltják és mindenki egyet lép előre a rangsorban. ezen kívül mindenféle erőszak kizárt. a magántulajdon védelme garantált. rend van, fegyelem. és a legjobb vezető válogatódik ki hiszen az elosztás minden esetben demokratikus.

és 100 aranyból 10 fős legénységgel a kapitány megtarthat 95 aranyat. tehát ez a kalózkodás, a basáskodás logikája. mérő lászló népszerű lenne ezzel a tanmesével, csak ő is pont ezt a rend, fegyelem ugyanakkor demokrácia, önzés és a rideg racionalitás eszményképét tartja ideálisnak.

alöksz róz 2023.11.02. 12:17:23

@cvsvrs: a kiírás szerint a kapitánynak kell racionálisnak lenni

2023.11.02. 13:23:55

@alöksz róz:
100-ból 100-at magadnak adni miért ne lenne racionális?

alöksz róz 2023.11.02. 13:34:49

@cvsvrs: mert nem akarok álmomban meghalni.

2023.11.02. 13:49:35

@alöksz róz:
a kapitány demokratikusan váltható le. azon kívül az erőszak tiltott. a legénység természetesen lázonghat a kapitány ellen azonban, csak többségi alapon válthatja le. akkor viszont le kell váltania.

azt kell elérni, hogy a legénység a vezetőváltással a rosszul járjon. ehhez kellenek a nímandok és a pitiáner tolvajok (akik 1 arannyal is beérik). és úgy a kapitány a javakban dúskál. csak legyen önzés, racionalitás, rend, fegyelem és demokrácia.

ezen alapul a polgárjog. ezt teremtette meg code napoleon. így lett a notre dames (a mi asszonyunk) az ész temploma (temple de la raison).

alöksz róz 2023.11.02. 13:54:31

@cvsvrs: "a kapitány demokratikusan váltható le. azon kívül az erőszak tiltott" - de én racionális vagyok, nem naiv hülye. tiltott módon se akarok meghalni.

2023.11.02. 14:17:00

@alöksz róz:
a legénységben mindenki kap ellátátmányt (alapjövedelmet), csak a fele nem kap a zsákmányból. a másik fele pedig minimális összeget. és ha rend van, fegyelem (tehát nem lehet érzelmi alapon megölni kapitányt), akkor megtarthat 95 aranyat. és ehhez kell a demokrácia. és alapjövedelem (alapellátvány). ezt kínálja a szociálliberalizmus. és ezt nem nyújtja a nemzeti konzervatizmus. olcsó alapellátmányt, amit a kádárizmus nyújtott. orbánt egy (átmeneti nagykoalíció után) egy kádárista politikus követheti.

kádár lenyomná orbánt. ahogyan medgyessy is lenyomta, hebegve, habogva is, jóléti rendszerváltás igéretével, azzal nyert már horn és gyurcsány is azzal újrázott. jóléti ígérgetés alapjait egy fejlett agrárszocializmussal kell megteremti. ami persze nem egyszerű mutatvány.

2023.11.02. 14:17:43

a mezővárosi környezet (amiben az átlag magyar él) leginkább erre az agrárszocialista világra alkalmas.

alöksz róz 2023.11.02. 14:40:28

@cvsvrs: totál értelmetlen és egyáltalán nem szórakoztató ezt folytatni.

nem lehet minden abszurdumot a saját gondolkodásod indokolatlan keretbe szorításával igazolni, jelen esetben hogy racionális az a kalózkapitány, aki az életét teszi kockára azért hogy ne kelljen adnia semmit a zsákmányból.

2023.11.02. 16:17:39

@alöksz róz:
a matematika talán az egyetlen ellentmondásmentes elmélet. és abban valamely egésznek a közönséges elosztását nevezik úgy, hogy racionalitás. számomra az ideológia a matek. ha valaki 100-ból 95-öt oszt az is racionális, ha csak 1-et az is, ha csak 0-át az is racionális. mert valamely egészet (nevezetesen a 100-at) közönséges módon részekre osztja.

na most te mondhatod, hogy ez a matematikai szóhasználat, amit általános iskolában ugyebár megtanultál egy hülyeség. tudsz egy ennél jobb meghatározást arra, hogy "racionális". az micsoda? lehet mondani, hogy racionális az, amit "én annak gondolok". ez ugyebár a szubjektív idealizmus. a matematikusok ezt elvették. és a matematikában mindenféle közönséges tört racionális.

alöksz róz 2023.11.02. 16:37:22

@cvsvrs: de te kalózokról beszéltél, nem a matematikusokról :-)))

alöksz róz 2023.11.02. 16:38:24

@alöksz róz: és orbán se matematikus, hanem kalózkapitány

2023.11.02. 16:38:58

@alöksz róz:
a szubjektív idealizmus ugyebár az, hogy racionális az, amit annak tartanak. és ez polarizálja a közéletet. mert a ballerek szerint a racionális az, hogy többet kell adni a szegényeknek. mert ez a társdalmi érdek, a társadalmi mobiltás, stb. a jobberek szerint az a racionális is, hogy a gazdagokat kell megtámogatni, hogy még gazdagabbak legyenek, mert így biztosítják a versenyképességet, munkahelyeket teremtenek, stb. melyik a racionális?

a matematika ideológiai értelemben semleges. amire azt mondják, hogy olyan nincs. dehogy nincs. ha az ideológia a matek, a matematikai szóhasználat az irányadó, akkor bármilyen egész közönséges felosztása lehet racionális. tehát a matematikai alapú gondolkodás az, hogy van (A) (B) és (C) lehetséges elosztás. mind racionális. melyiket választod. csak esetben nincs lista. vagy nem feltétlen van.

alöksz róz 2023.11.02. 16:41:09

@cvsvrs: "a matematika ideológiai értelemben semleges." - így van. csak politikai viszonyokra értelmetlen használni.

2023.11.02. 16:57:23

@alöksz róz:
van egy egyszerű elvi modell, amiben orbán is mozog. és ennek a modellnek a szokásos interpretációja, hogy "a kalózok". nagyon sok vállalat és a legtöbb sikeres vállalatvezető ilyen.

az üzleti életben sikeres emberek többsége nem hierarchiában (fa struktúrában) gondolkodik,, hanem listában. tehát nem alsó, közép és felsővezetők vannak. hanem listába van szervezve a személyzet. és úgy mindenki beosztott. és első, második, harrmadik, stb. szolga. és a kapitány. mint a példában a hajón.

alöksz róz 2023.11.02. 17:03:00

@cvsvrs: "van egy egyszerű elvi modell" - van egyszerű, pontatlan és a kérdéses viszonyokra alkalmazhatatlan elvi modell.

mit kezdjünk vele? alkalmazzuk mégis és vonjunk le belőle érvényesnek tekintett következtetést?

alöksz róz 2023.11.02. 17:05:10

@cvsvrs: "az üzleti életben sikeres emberek többsége nem hierarchiában (fa struktúrában) gondolkodik,, hanem listában. tehát nem alsó, közép és felsővezetők vannak. hanem listába van szervezve a személyzet. és úgy mindenki beosztott. és első, második, harrmadik, stb. szolga." - erről még sose hallottam.

2023.11.02. 17:10:43

@alöksz róz:
valójában csak a szigorúan vett matematikai modell semleges. tehát a "kriksz-kraksz". a modell interpretációja politika. hogy ezek "kalózok". az politika.

2023.11.02. 17:27:29

@alöksz róz:
a legtöbb cégnél a hr/pr vezetők felrajzoják a szervezeti felépítést. és ez az "organongram" általában hierarchia. a sikeres cégvezetők személyzeti politikája listán alapul. van első, második, harmadik, stb. beosztottuk. és ezeknek nagyjából a felét jutalmazzák mégpedig minimális módon. úgy, hogy nekik a lehető legtöbb maradjon. mint a kapitány a példában.

alöksz róz 2023.11.02. 17:54:35

@cvsvrs: és azt honnan lehet tudni, hogy így van?

és miért nem mennek el máshova dolgozni, akiket nem jutalmazott? a munkahely nem kalózhajó, ki lehet lépni

alöksz róz 2023.11.02. 17:55:40

@alöksz róz: ez má sokkal érdekesebb, mint ugyanazt hajtani :-)

2023.11.02. 18:41:18

@alöksz róz:
ha valaki kilép, akkor a mögötte állók előre lépnek a rangsorban. és úgy aki addig nem kapott semmit kaphat valamennyit feltéve, hogy ők lojálisak maradnak. ekkor ugyan vannak, akik nem kapnak, viszont ők már előzetesen kaptak. és listába rendezve az alkalmazotti réteget megosztja.

alöksz róz 2023.11.02. 21:23:23

@cvsvrs: és hol van ilyen? honnan lehet tudni, hogy ott így van?
mert egyáltalán nem tűnik hatékony munkaerő-gazdálkodásnak.

alöksz róz 2023.11.03. 12:28:52

@cvsvrs: "szerinted hogy lesznek a sikeres cégvezetők szupergazdagok. és a dolgozó néptömegek kisemmizettek. ha nem ebben a kalózos listás személyzeti logikában, akkor mégis hogyan." - hát ennél kicsivel komolyabb indoklásra számítottam :D

"miért van az, hogy a fizetés és a prémium osztás is titkos." - elvileg titkos.
mégis tudja mindenki egy órán belül, hogy a géza nem kapott prémiumot :-)
süti beállítások módosítása