téveszmék

téveszmék

"Nem működik a multikulti"

2024. február 07. - G. Nagy László

szoboszlai.jpg

 

Nem voltam önfeledten boldog, amikor vasárnap délután az angol bajnokság rangadóját néztem. Nem csupán a Liverpool csapnivaló játéka és a számos potyagól miatt bosszankodtam, hanem azért is, mert Szoboszlai - kiújult sérülése miatt - nem léphetett (és pár hétig még nem is léphet) pályára.

 

Ha példát kéne hoznom rá, hogy a multikulturalizmus igenis működőképes, elsőként biztosan a foci ugrana be. Elég csak megnézni Dominik csapatát: angol, ír, észak-ír, skót, görög, spanyol, portugál, francia és holland játékosok mellett csaknem a teljes dél-amerikai kontinens képviselteti magát. Valódi egzotikumot jelent Endo, a japán középpályás, illetve a klub legnagyobb sztárja, az egyiptomi Szaláh. Oké, felejtsük el az Arsenal elleni botlást, s idézzük fel az azt megelőző meccseket: ezek a fiúk tökéletesen értik egymást és parádésan együttműködnek. (A támadásépítés csak egy dolog, a védekezésben még látványosabban kooperálnak, öröm nézni.) Valószínűleg sosem találkoztak volna, ha nem a futball lenne a legnagyobb szenvedélyük, így viszont a világ egyik legütőképesebb csapatát alkotják.

 

Aztán ott van a zene... Santana és Rob Thomas közös slágere, a Smooth egyszerűen megunhatatlan. A mexikói gitárvirtuóz már akkor fusion zenészként működött, amikor még e kifejezés nem is létezett; mindig is keverte a latint a rockkal. Ez a szám egész pályafutásának egyik csúcspontja, a videóklipje pedig különösen magával ragadó: táncol az egész utca, a lányok latinok, a ritmusszekcióban feketék, az énekes fehér... és úgy tökéletes az egész, ahogy van. Ugorjunk pár évet, s nézzünk bele Bruno Mars és Mark Ronson Uptown Funk című nótájának klipjébe! Valami hasonlót látunk: tökéletes zenei együttműködést feketék és fehérek között. Bruno Mars már önmagában is érdekes figura: anyja filippinó származású, apja puerto ricó-i és zsidó-magyar gyökerekkel bír. A foci mellett a muzsika is egy olyan világ, amelynek érzékelhetően jót tesz a különböző kultúrák találkozása.

 

A multikulturális együttműködés pozitív példáinak felemlegetésekor természetesen nem muszáj világsztárokra mutogatnunk, magunk is nap mint nap megtapasztaljuk a pesti forgatagban. Jómagam gyakran vásárolok kínaiaknál és vietnámiaknál; hetente egyszer-kétszer a török büfés cimborámnál vacsorázom; az urológusom egyiptomi; pókeres barátaim közt rengeteg a cigány származású; és természetesen nincs ellenemre az olasz, a görög, az indiai és a japán konyha sem. Semmiféle kérdés nincs bennem annak kapcsán, hogy a békés kultúrák harmonikusan megférnek egymás mellett.

 

Karl Poppernek igaza van abban is, hogy a multikulturális, nyílt társadalom csakis a liberalizmus égisze alatt működhet. A liberalizmuson pedig - annak klasszikus jelentése szerint - azt kell értenünk, hogy a közösség nem csupán tolerálja a másságot akár bőrszín, akár vallás, akár gondolkodásmód, vagy szexuális irányultság tekintetében, de biztosítja is a különböző kultúrák békés együttélését. Olyan nincs, hogy bármely népcsoport erőszakosságával szemben elnézőek vagyunk, mondván: az ő hagyományaik már csak ilyenek... Multikulti környezetben a határozott rendőri jelenlét elengedhetetlen. Az állam első számú feladata, hogy megvédje polgárait, tökéletesen függetlenül attól, hogy az erőszakos bűnözés hátterében mi áll. Nyugat-Európa korlátlan befogadó politikája elsősorban e ponton bukott meg - valamiért azt kezdték gondolni, hogy a rendfenntartás egyenlő a nácizmussal, és hogy akinek a vérében van az agresszió, annak joga is azt korlátlanul kiélni. A másik probléma gazdasági természetű: az sem járja, hogy az állam az őslakosokat fosztja ki azok megkérdezése nélkül, csak hogy bevándorlók tömegeit képes legyen eltartani. Ez is megengedhetetlen erőszak. Gondoljunk csak a remekül működő Liverpoolra: eszébe jutna bárkinek, hogy le kéne csípni Szoboszlai, vagy Darwin Nunez fizetéséből, hogy azt Konaténak, vagy Joe Gomeznek adják oda? Nyilván megmosolyogtató a felvetés, hiszen minden játékos elképesztően motivált és szemmel láthatóan teljes erőbedobással megdolgozik a pénzéért. Ezt így kéne a társadalom minden rétegében.

 

"Bárki, aki a saját nemzetét, népét, politikai közösségét, családját a többiek elé helyezi, akár tudja, akár nem, diktatúrát épít." - idézi Bayer Zsolt Karl Popper gondolatát. A nyílt társadalom eszméje ezen a ponton csap át a nyilvánvaló őrületbe. Mégis: ki az az idióta, aki nem a sajátjait helyezi az első helyre? Ki az a felelőtlen tébolyodott, aki pont ugyanolyan lelkesedéssel támogat vadidegeneket, mint a saját közvetlen rokonságát? S ha már a Liverpool csapatával kezdtük: el tudja képzelni bárki, hogy Mohamed Szaláh számára létezik fontosabb a világon, mint imádott kislánya, Makka? Vajon Luis Díaz mindig kihagy pár meccset, amikor valaki a világon emberrablás áldozata lesz, vagy a szüleiért azért valamivel jobban aggódott? Vajon Conor Bradley minden fiatalon elhunyt édesapáért könnyet ejt, vagy a saját gyásza azért erősebben megviseli? Legelemibb genetikai kódolásunk szerint való, hogy a sajátjaink fontosabbak bárki másnál. És az sem kérdés, hogy ez multikulturális környezetben sincs, és nem is lesz soha másképp. Teljes őrület bárkitől önfeladást várni, és totális téveszme, hogy ebből az alapvető ösztönvilágunkból diktatúra, vagy bármi egyéb szörnyűség épülne. A magyar államnak is a magyar polgárokat kell szolgálnia és előnyben részesítenie - semmi sem természetesebb ennél.

 

szalah.jpg

SZALÁH ÉS KISLÁNYA, MAKKA

 

Én azt hiszem, a multikulti akár működhetne is. Végső soron mindenki azt eszik, azt iszik, úgy zenél és úgy táncol, amit és ahogyan szeretne. Még a vallási sokszínűséggel sincs semmi baj: miért ne hihetne bárki bármit, amit csak a fantáziája megenged? A gond ezúttal is kizárólag az agresszióval van. Az arany középutat - mint rendszerint - az erőszakmentesség jelöli ki. A korlátlan bevándorlást hirdető progresszív ideológia nyilvánvaló zsákutca, hiszen totális önfeladást, önpusztítást jelent fizikai, gazdasági és demográfiai értelemben egyaránt. Azonban a totális bezárkózás sem pálya, hiszen ezzel magunkat fosztanánk meg a lehetőségtől, hogy kihozzuk az országból a maximumot, ahogyan azt a Liverpool FC, Santana vagy épp Bruno Mars teszi. Semmi alapja sincs annak, hogy idegenkedjünk a békés és értékteremtő embertársainktól, legyenek akár vietnámi kereskedők, Fülöp-szigetekről való vendégmunkások, zsidók, arabok, feketék, bárkik. Meggyőződésem, hogy egyes-egyedül ezzel az attitűddel lehet igazi bajnokcsapatot építeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1718319319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grundigg 2024.02.07. 09:20:09

Azért annak a Popper-idézetnek kíváncsi lennék a pontos forrására és kontextusára. Zsolti fejében hajlamosak összekuszálódni történetek, szövegek, álom és valóság.

G. Nagy László 2024.02.07. 09:33:30

@grundigg: Ja-ja. Én is azért fogalmaztam így, mert nem tudom a pontos forrását, csak azt, hogy Zsoca szóról szóra így idézte a vasárnapi műsorában. Biztos voltam benne, hogy csúnya bünti lesz, ha nem vagyok precíz :)

Boldeone2 2024.02.07. 11:10:13

Pont az az én kérdésem is, amit már @grundigg: is megkérdezett: honnan vette ezt Bayer Zsolt?

Emlékeim szerint ez nincs benne sem " A nyitott társadalom és ellenségeiben" sem a Hayek és Popper vitájában nem hangzott el ilyen

Popper 1902- ben született. Az aktív évei olyan korban voltak, amikor még fel sem merült a multikulturalizmus kérdése; a pusztító nacionalizmus, a fasizmus, a nácizmus, vagy a kommunizmus viszont már igen. A kollektív társadalmak problémáiról beszélt- hogyan jutunk el az elnyomásig

Popper munkássága arra irányult, hogy felhívja a figyelmet, a szabad - azaz a nyitott - társadalom ellenségeire

2024.02.07. 11:22:52

@Boldeone2:
van az 1789-es francia forradalmi alkotmány.
hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_%C3%A9s_polg%C3%A1ri_jogok_nyilatkozata
és ennek egyik pontja.
3. Minden szuverenitás elve természeténél fogva a NEMZETben lakozik; sem testület, sem egyén nem gyakorolhat hatalmat, ha (az) nem határozottan tőle ered.

eredetiben:
Article 3
Le principe de toute souveraineté réside essentiellement dans la NATION. Nul corps, nul individu ne peut exercer d'autorité qui n'en émane expressément.

és ez eredményezte napóleon császárságot. code napoleon. jogállam és félkatonai rendszer. az első francia köztársaság. és a harmadik birodalom mintája is hasonló. a nemzet szuverenitása mindenek felett állásból szinte akármi következhet.

és a popperi válasz az, hogy a nemzet helyébe a nyílt társadalmakat kell léptetni.

2024.02.07. 11:31:56

és már az első francia köztársaság is egy meglehetősen primitív jogrend. például azért, mert nincs benne polgári közjog. a kommunista világképben magánjog nincsen. azt hirdették meg először a zsidók. aztán a nyílt társadalmat. abban nemzetek sincsenek.

és budapesten a mai napig ezeket ütköztetik. egyik se működik.

Boldeone2 2024.02.07. 11:31:57

Kicsit más szempontból nézve a multikulturalizmust:

- Ez a folyamat már megkezdődött a 15 században, Kolombusz Kristóf, Vasco De Gamma, majd Cook kapitány felfedezték a világot, megteremtvén a globális világkapitalizmus alapjait

Először tehát a gyarmatosítók mentek a gyarmatokra, és nem fordítva...

A klasszikus kapitalizmusnak ez volt az alapja: a világ meghódítása...

Mit mond most az afrikai migráns ? ( Annyira nem olyan hülyék, mint sokan hiszik, inkább kevésbé iskolázottak)

Azt mondja, hogy a nyugati ember bárhová mehet szabadon, ez tulajdonképpen igaz is. Akinek pénze van, lényegében ott telepedik meg a világon, ahol akar, akkor az afrikai miért nem mehet oda, ahová akar?

Olyan globalizáció ami egyoldalú, nem lehet/ fenntartható. Mivel a fejlett országok a globalizáció nyertesei, annak árnyoldalait is tűrnük kell

Itt is folyik a sokidentitású társadalom kiépülése, Budapesten és föleg Debrecenben. Akik jönnek, csak a globalizáció gyermekei már; nem különös első fecskék, akik még magyarok akartak lenni..

Itt párhuzamos társadalmak fognak kiépülni. A kínaiak/ kelet- ázsaiak egy intakt társaság, vannak az arabok/törökök, és vannak a fekete afrikaiak
Debrecenben 1000-2000 között lehet csak a nigériaiak száma...

Boldeone2 2024.02.07. 11:36:30

@cvsvrs: Minden szuverenitás elve természeténél fogva a NEMZETben "

- Régebben nem is volt nemzet. A nemzetek a liberalizmussal születtek meg, csak népek voltak. Az uralkodó akkor volt boldog, ha sok népet uralhatott

Az uralkodók mindig keveredtek a külnépek uralkodóival, hogy erősebb uralmuk legyen

A nemzetállamok lehet csak ideiglenes képződmények

2024.02.07. 11:43:01

@Boldeone2:
ez a popperi iskola. hogy 18. század végégig nem is voltak nemzetek. hanem az első franciaországban, a francia forradalommal jött létre 1789-ben. és ennek mintájára fejlődött a nacionalizmus. és ezt fel kell számolni a nyílt társadalmakkal. már csak azért is, mert láttuk, hogy ez hová vezetett. harmadik birodalom, auschwitz birkenau. hirdeti a soros alapítvány.

csakhogy a nép döntő többsége nem akar se nyílt társadalmat, anarchiát, se egy félkatonai rendszert, ami az első francia köztársaság. egyiket se akarja.

2024.02.07. 11:55:34

@Boldeone2:
a középkori európában a nemesség képviselte a keresztény államnemzetet. és volt egy dinasztikus külpolitika, amit az uralkodók vezettek. ami a monarchiák bukásával megszűnt. mert jagello lajos magyar és cseh király volt, a cseh gyalogosok egy kis része kockáztatta az életét azért, hogy majd neki jagellonski ludvík adjon nemesi címet és birtokot. ezért nem feltétlen akart meghalni mohácsnál. nem volt elég arany a kincstárban. és egyébként az se számított túl sokat, hogy a király mátkája habsburg mária volt. a habsburgok se küldtek hadsereget, hogy megvédjék mária országát. habsburg máriáét se. mohács után németalföld kormányzója lett.

magyarországon ez a dinasztikus külpolitika 1526-ban omlott össze.

G. Nagy László 2024.02.07. 11:57:17

@cvsvrs: @Boldeone2:

Popper alaptézise az volt, hogy a nemzeti gőg háborúhoz vezet - ez 1945-ben (visszatekintve korábbi évekre, évszázadokra) abszolút reális gondolat. Ma már nem így van. Ma már régen a múlté az, hogy a német gyűlöli a franciát és viszont. Ma már a nemzeti büszkeség legfeljebb a sportban - olimpiákon, világbajnokságokon - jelentkezik, abszolút barátságos és méltányolható módon.

Ennek ellenére a nemzetállamok lerombolásának és megszüntetésének igyekezete sosem volt olyan intenzív, mint napjainkban, miközben popperi értelemben a kérdés már régen aktualitását vesztette. A nyílt társadalom eszméjét - mely akár pozitív is lehetne - ma káoszteremtésre és központosított birodalom megteremtésére kívánják használni. Még Popper is fogná a fejét, ha élne.

2024.02.07. 12:28:02

@G. Nagy László:
mivel mindkét rendszer primitív így könnyen vissza lehet velük élni. azzal, hogy minden szuverenitás a nemzetből fakad. ebből felépíthető nácinémetország. és azt is lehet mondani, hogy ezt elkerülendő, akkor legyenek nyílt társadalmak és abból szerveződő anarchia.

magyarországon a nemzet hagyományosan vármegyékből áll össze. szent istván országában volt 10 vármegye. mátyás király idején 100. trianon előtt 64. és ezek félszuverének voltak. külpolitikailag nem voltak önállóak, a belpolitikában törvényhatósági jogkorük volt. az országgyűlés a jogalkotó. és a vármegye a jogalkalmazó. és ezek után mindenki választhat, hogy 10, vagy 100, vagy 64 vagy akárhány vármegyéből melyikben telepedik le.

ez a tradíció. aztán ebből is rakás probléma adódik. mert a megyékben vissza lehet élni a hatalommal, ahogyan országosan. csak kisebb mértékben és úgy, hogy van ellenpróba. és ezért a megyegyűlés hatalmát is megosztják és megyejogot kapnak a nagyobb városok és a vidéki kisebb települések agglomeráció szintén ezzel a joggal vannak felruházva. és duális közigazgatás keretében egymást ellenőrzik. ebből is egy rakás probléma adódik. azonban ebből már működőképes közigazgatás adódik.

és a városok, a megyék, és ezek egyesüléből létrejövő vármegyék együttesen igazgatják a középponti államot. a fővárost. és nem fordítva ahogyan budapest belső kerületeiben képzeli. magyarországnak van fővárosa. és ez budapest. és nem a fővárosnak van magyarisztánja. és a többi, akik amerikanizmust akarnak, különféle birodalmi megszállók leszármatottai, pénzuzelmi csoportok liblingjei, akik eltévesztették a házszámot.

2024.02.07. 12:58:11

vegyük példának a focit. a magyar foci alapja az, hogy vannak a vármegyék. mindegyik évről évre kinevel húsz embert labdarúgónak. és megyei válogatottak versenyeznek. nemzedékről nemzedékre. u21-es korukig. és persze ezek a gyerekek látják, hogy nem lesz mindegyikből profi sportoló és tanulnak mechanikát, vagy jogot, vagy amihez kedvük van. lehetnek békefenntartó katonák, vagy mehetnek a testenvelési főiskola edzőképző szakára. és mindezt minden vármegyében.

tehát ab start vannak megyei válogatottak. és ezek indulnak a magyar bajnokságban. és ezek után a vármegyék képviselői összegyűlnek és eldöntik, hogy milyen módon lehet ebben játékosokat igazolni. milyen adminisztratív és pénzügyi korlátokat vezetnek be akkor ha az uefa alapelve az, hogy bárki bárhová szabadon igazolhat.

és ha szoboszlai dominiknak ez nem tesztik, akkor menjen el a francba. lehet igazolni, azonban csak korlátokkal. még a liverpool ide fog visszatérni. még a britek is. mert ha szobó nem lő gólokat, akkor elküldik a picsába. egyáltalán nem akkora sztár, amilyennek a magyar sajtóban beállítják. a válogatottban rúgott 10 gólt 38 meccsen úgy, hogy őt kell kiszolgálni. túl van sztárolva, a legjobb játékos a válogatottban, erőteljesen túl van lihegve, liverpoolban már három (!!!) gólt rúgott. hármat, uramisten, ki rúgott még ennyit, nagyon nagyon sokan. a játékosügynök felnyomják az árát. mert mohamed salah ára 150 millió euróról 65 millóra zuhant. és ezért kell csinálni sztárt szobóból. csak megsérül, nem nagyon tud gólt lőni. 52-t lőtt a liverpool az idényben és ebből 3 egy "világsztár" támadó középpályástól elég keskeny. na de az asszisztok. abból is van 3. az is kevés. a bulvárlapokban írjuk azt, hogy micsoda fantasztikus csodák ezek. vau.

a foci mára egy túlhájpolt faszság, szerethető helyi csapatokat kell gründolni. a nyírség tirpákok és debrecen hurkások összecsapnak. és aztán családi napokon söröznek a nagyerdőn, vagy sóstón. ezek a megyei válogatottak. amibe lehessen néhány környékbeli játékost igazolni. és egyébként ezt akarják a környező országok. 64 vármegye válogatottja játssza a (nyílt) magyar kupát.

csak ez úgy fair, hogy afrika b-válogatott kubatov gáborral. aki követeli a legnagyobb állami támogatást természetesen csak felcsúti afrika c-válogatott után. mert "szuverenisták". lófaszkarikát.

a magyar hagyományokhoz kellene visszatérni és ezzel el lehet jutni valameddig. több pénz lesz liverpoolban és akinek az kell menjen. nem kár érte. válogaott is azóta lett jobb hogy csucsit a pénzhajhászt kirakták. persze azért vált azzá, mert az ügynökei azzá tették. szobót is elkúrják majd. vagy már el van kúrva. dobta a barátnőjét, mert nem volt elég szép. mert már ügynökébe szerelmes, különösen a pénzébe. csak az is elhagyta liverpoolt.

és persze nem csucsi, szobó és a többi a problémás, kiválóságok, tehetségesek, szorgalmasak, hanem a rendszer, amit köréjük építenek semmirekellők, szélhámosok, legkülönfélébb pénzmosodák, stb.

2024.02.07. 13:14:05

és persze a pénzrendszer alapvetően problémás, hogy bármennyit lehet magánúton generálni adósságként. és az összes klub temérdek adósságban úszik úgy, hogy a játékosok százcsillió ejróra vannak felértékelve és a klubpénztárakat használták pénzmosodának, csak az egészet felvásárolhatják az emirek, mert a pénzük mögött nem a nagy semmi, hanem kurrens olajtartalék is van. és ők játszanák a futball menedzseresdit. szedjék le a kereszteket. mert sérti őket. és sorost az amerikai kirakatbábut.

ezt a rendszert lehet korrigálni amerikában, mert ott az 50 szövetségi állam alkot egy nemzetet. és a különféle konföderációs ligákat igyekeznek egyesíteni valahogy. és abban tényleg világsztárok a kosarasok. tényleg a világ legjobbai közé tartoznak. európában ugyenaz a rendszer nem lesz tartható.

és a szovjet szpartakiád se, hogy a kreml urai megmondják, hogy melyik klub mennyi támogatást kap és ki legyen az első, második, harmadik. és ki ne legyen. ha majd megfelelő párttitkárt választanak, akkor támogatja őket a gazprom, vagy akármelyik oligarchia vagy pénzügyi despota.

ez se működik, mert az otp és mol nem tudnak annyi pénzt gründolni. velük nem lesz amerikanizmus, se ázsianizmus.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 13:36:56

@G. Nagy László: miért nem bayer nagyapjától idéztél valamit?

Tanácsok az életre, hogyan legyél elvtelen proli - tanácsok kezdő retardáltaknak c. könyet is írhatta volna.

kapós lenne a fideszesek között

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 13:38:44

@G. Nagy László: zsoltika biztos nem hazudik. olyan szépeket mesélt a nagyapjáról is, akit nagyon jól ismert. néha, néha meg azt mondta nem is ismerte. ja hazudta épp, színesített pár hazugságot néha, ép amilyen kedve volt.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 13:43:43

@G. Nagy László:

"Én azt hiszem, a multikulti akár működhetne is"

biztos ez? ez már az újhullám a pártközpontból? a MIGRÁNSOK ELVEHETIK A MUNKÁNKAT!
hajrá mongolidióták meg filippinók!
de nemám aztán úgy jársz te is lacika, mint l. simon meg a kesma-vezér., varga istván.

az erőszak lacika, hogy nem engedik a népszavazásokat az aksigyárról?
vagy akár az európai ügyészségről? hát milyen hibrid rezsimes "demokrácia" ez? figyeljünk már a látszatra egy kicsit légyszi! a spin diktatúra még a végén mindenki számára nyilvánvaló lesz.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 13:48:15

@G. Nagy László:

és ahhoz mit szólsz hogy orbán végrehajtja a soros - tervet?

nem lesz ebből baj? te , nem lehet hogy orbán még mindig sörös-ügynök és jól átb*szott titeket?

ja téged nem lehet, mert neked nincsenek elveid, bocsánat!

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 13:59:15

@G. Nagy László:

"politikai közösségét, családját a többiek elé helyezi, akár tudja, akár nem, diktatúrát épít."

CSAK A FIDESZ! :D

bámulatos milyen jó öngólokat tud lőni bayer zsoca meg a szőllősgazda lacika, aki csak a családjáért felel, és az első puskalövéskor se védené meg a hazáját. családját, meg hagyná megdögleni a nyugdíjasokat meg a szegényeket.

de nyugi, hamarosan hazudik valamit szépet, és jön valami szociálisan érzékenykedő poszt is hogy nárcisztikus kivakart pszichopatánk nehogy csúnyának látszódjon.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 14:00:25

*családját helyezi az ország elé

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 14:09:11

@Boldeone2: ahogy polgármesterek lesznek mindig, úgy lesznek országok, és nemzetállamok is. a jóféle nacionalizmust nem tudod kiölni az emberekből Petőfi után, nagyon nagy világégés kéne ehhez, amikor már a puszta életbenmaradás lenne a cél, nem a kultúra. de mivel ott is közösségben lesz csak képes túlélni az ember, úgy a nacionalizmus, a törzsi hűség (nem a liberalizmushoz köthető a nacionalizmus, hanem a törzsi közösségekhez) ugyanúgy megmaradhat, amíg lesz emberiség.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.07. 16:43:04

@G. Nagy László: és miért nem szavazza be a gazdád a NATO-ba a svédeket? erről volt már pártutasításos posztod?

esetleg önálló gondolat?

olyan mint amikor a nagyon szuverén orbán azért akarta 2008-ban a natoba az ukránokat, mert AKKOR MÉG nem tudta az a nagy szabadságharcos orbán putyin véleményét :D
sikerült meggyőznie? vagy megzsarolnia a gazdádat?

2024.02.07. 17:12:19

2022-ben az fc liverpool nettó adóssága 159 millió angol font. ami a 70-75 millárd forint. nem arról van szó, hogy ez a klub el van adósodva, mert a többi klub kisegíti kölcsönnel. dehogy is. az összes klub el van adósodva. nem arról van szó, hogy a premiere league el van adósodva, hanem minden.

és az ideológia, hogy ez egyéni érdekeket szolgál és ilyenformán kell felszámolni a közösségeket. ez ugye zsidó pénzügyi kultúra, szabadjon már azt mondani, hogy ez a zsidók elképzelése és a gyarmatosító briteké, nem az angolszászoké, hanem egy szűk csoportosulásé. amerikanizmus.

ez működik amerikában. és ezzel versenyesképes ázsia. félkatonai rendszerekkel. kína, oroszország és a többi. japán, korea, félkatonai rendszerek. utálják mind az amerikaiakat, még akkor is ha kiszolgálják őket. a zsidókat is, ezt a vircsaftot. az oroszok, a kínaiak, a török ők azt mondják, hogy állami bankokkal szétverik ezt. és az a vicc, hogy izreal is, mert amíg az amerikai zsidókat kell ütni, addig izrael is érdekelt, hogy oda menekítsék a pénzt.

és nem arról van szó, hogy akkor antiszemitának kell lenni. dehogy is. csak el kell mondani, hogy ez a rendszer így működik. és miért kellene ilyen klubokkal versenyezni? liverpool népe döntse el, hogy tengernyi adósságban úszva akarnak multikultit, vagy akarnak egy helyi focicsapatot. úgy, hogy az igazol néhány külföldit. mert miért ne lehetne valakinek az az álma, hogy a premier league élcsapatában játszon. csak nem ilyen áron.

és persze nincs pénz a játszótérre, és a filoszemiták magyarázzák, hogy mert az állam rossz gazda. ez egy évszázadok óta működő kultúra. a gyarmatosítás. így fosztanak ki államokat. ebből épült a brit birodalom. aki ezt akarja az menjen azokba az államokba ahol azt mondják, hogy ez fantasztikus. mert ez egy kultúra. a nyugat. csak ne legyen már kötelező ehhez tartozni.

és a kelethez se, amelyik ugyanezt a rendszert használja ki, csak ebben gazdasági verseny van, hanem politikai. egy szűk csoportosulás magához ragadja a hatalmat. nemzeti bolsevizmust hirdet. egy félkatonai rendszerben.

talán lehet azt gondolni, hogy lehet normális országot építeni. lehet, hogy csak havonta 1 millió forintot keres a focista. félmilliós megyében 1 játékosra átlagosan 1 forint nyereséget biztosítanak a háztartások. a vállalatok is költenek ugyanennyit marketing tevékenységre. és egyébként az a havi 1 millióból is meg lehet élni. és lesz aki 5 milliót keres. de 5 millárdot már nem vesz fel a semmiért. erre van alapozva a hadiipar. és ha ezt szóvátették a hadseregben több ezren, akkor kirúgták őket mind. és magyarázzák, hogy ők mária terézia hívei. értjük, hogy nem magyarok. bécsi kör. frankfurti iskola. és nem ez, és nem is a nácik és nem is ázsianizmus.

tényleg valami európai normák, mint lineker idejében. perzse, ne feltétlen a leicester focicsapatában játsszon. és még ne is csak a szomszédos sheffield united igazolhassa le, hanem akármelyik sztárcsapat. de nem úgy, hogy százcsillió font adósságuk van. és ha a többi ezekkel egy ligában akar versenyezni, akkor ugye elbuknak. mert nem tudnak versenyezni. nem kell feltétlen versenyezni ezekkel az amerikanizált klubokkal. úgy nem lehetnek jó meccsek? és az se kell, hogy ezt a világrendet bedöntik a szovjetek.

ki kellene azt próbálni, hogy milyen az amikor normálisan működik valami. csak szarabb lenne. mert ennek a fosnak még magyarország is nyertese. budapest meg erre a fostengerre van alapozva. általában fővárosok. és a népesség olyan. az etnikum. ez a német-zsidó faji, vallási csoportosulás. ami hozzáadott a magyar és a világtörténelemhez, szó nincs arról, hogy ezek mind sátániak és arról sincs szó, hogy a magyar nemesség ebben ne vett volna részt, már akik tényleg magyarok voltak és nem betelepült idegenek. a 20. század borzalmai is ebből következnek.

és meg kellene érteni, hogy ez így működik és ezek után lehet azt is mondani, hogy hát ilyen a világ. és azt is, hogy ez így mégse lesz jó. és ez egy nagy kérdőjel. csak erről értelmesen kellene beszélni.

és lehet mondani azt is, hogy KONTEÓ.

2024.02.07. 17:23:22

csak amikor a ferencváros afrika b válogatottal benevez ebbe úgy, hogy részben a magyar állam és az adófizetők adják a pénzt a társasági adóból, és az afrika c válogatott felcsúton, még több állami pénzzel csak ebből a hornyák vagy kicsoda nem tud egy csapatot összetákolni lölővel.

erre ne mondjuk már azt, hogy ez nemzeti szuverenista. és erre az a válasz, hogy a gyurcsány. gyurcsány se kell. és hogy a farkasházy nem szurkol. építsünk normális klubokat, normális válogatottat és a játékosok fele elmegy, mert pénzéhes, akkor menjen. markolja fel azt a pénzt hasszán és szobó amit rendesen tömegsportra kellene költeni. és a britek meg elhízva tunyulnak. de ezt ki van találva.

a fideszesek ugyanebben a rendszerben akarnak meggazdagodni, ennek ők lennének a helytartói. és a nem-fidesz is. budapesten ennek többsége van. a belső kerületekben legalább is.

alöksz róz 2024.02.07. 18:00:43

@cvsvrs: "erre ne mondjuk már azt, hogy ez nemzeti szuverenista. és erre az a válasz, hogy a gyurcsány." - á, van már új kártya, az ezt is üti.
KÉTHARMAD!

ulpius66 2024.02.07. 21:20:40

Jó dolog ez a multi-kulti!!!!!!! ----- ADDIG AMÍG NEM KÖTELEZŐ!

DE KÖNYÖRGÖM, NE LEGYEN KÖTELEZŐ!

NE KELLJEN MÁN NEKEM IMÁDNOM A KECSKEBASZÓ NIGGEREKET!

Akinek jó a multi-kulti csinálja..... de lehessen mán az is, hogy aki nem kér belőle annak ne legyen kötelező szeretni a multi-kultit......

ulpius66 2024.02.07. 21:23:12

Én speciel eddig is útáltam a fradit, amióta meg tele van niggerrel meg sem nézem őket.... pedig imádom a focit!

Ott van pl. a Paks vagy a Kecskemét.....abban csak magyar legények vannak!

A PAKS VEZETI IS A TABELLÁT!!!!

HIÁBA NO, A MAGYAROK JOBBAK A MULTI-KULTI FRADINÁL......

baalint1 2024.02.07. 21:46:02

Tök jó olvasni, akár kordokumentum is lehetne, előbb leírod, hogy neked semi bajod a multikulturalizmussal, aztán méretes szalmabábokkal, hazugságokkal próbálod aláásni a nyugati bevándorlási politikát. Színtiszte, de el kell ismerni,ntökéletesen megkomponált bolsevik propaganda. Máskor el szoktam ismerni, ha kivételesen nem propagandát írsz, hanem elgondolkodtató cikket, most viszont elismerem, hogy a propagandában sokat fejlődtél, tökéletesen követve a fentről kapott narratívát, finoman, fokozatosan kifejtve, egyszerűen zseniális.

baalint1 2024.02.07. 21:48:38

Egyébként arra amit szalmabábként előadsz, itthoni példa, mikor állami és állam által kizsarolt pénzből támogatják a hazai klubfocit, amelyben nyilván külföldi játékosok is játszanak, akik messze nem kanának itthon ennyit piaci alapon, mindezt tőlünk, helyi lakosoktól veszi el az állam. Ja, csak ez foci, úgyhogy ennek tapsikolsz.

baalint1 2024.02.07. 21:51:11

@cvsvrs:
Régi cikk, de most még inkább igaz, a Fidesz féle szuverenitás ezt jelenti:
oriblog.blog.hu/2012/02/08/mi_a_szuverenitas

alöksz róz 2024.02.07. 22:37:32

ííí, ezt még csak most láttam:
"Fülöp-szigetekről való vendégmunkások"

ne idegenkedjünk tőlük, jó dolog h elveszik a munkánkat és/vagy leverik a béreinket... cserébe bajnok lesz a fradi :D

Bayaz 2024.02.07. 23:28:05

Szerintem az individualizmusod miatt kissé félreérted, mi az általános probléma a multikultival.

Az emberi természet törzsies, ebből kifolyólag az ember alapvetően a hozzá hasonlókkal keres közösséget és a legalapvetőbb jelzése annak, hogy valaki hozzánk hasonló az azonos bőrszin, közös nyelv és kulturális háttér.

Amikor egy csomó máshogy kinéző és más nyelven beszélő idegen telepszik le, az bizalmatlanságot szül és meggyengiti a közösséget.

Habár ezt a liberálisok nem verik dobra, gyakorlatilag az összes kutatás az elmúlt 30 évben azt bizonyitotta, hogy minél nagyobb a 'diverzitás' egy adott területen (pl. egy amerikai nagyvárosban), annál kisebb a társadalmi bizalom - jelentősen kisebb az altruizmus és a szolidaritás a közösségen belül, kevésbé biznak az emberek a szomszédjaikban (még a hozzájuk hasonlókban se!) és a helyi közösség vezetőiben és egyre többen elszigetelődnek, és (közösségi visszatartó erő hiányában) a bűnözés is gyakoribbá válik.

Szóval ez az első káros hatása a 'multikultinak': elpusztitja a spontán módon kialakult közösségeket és bizalmatlanságot szül. Ezt úgy lehet elkerülni, ha az azonos etnikai/vallási hátterű vagy azonos rasszú csoportok többé-kevésbé külön-külön élnek, de ugye ezt szegregációnak hivják és az egyik leggonosszabb dolog amit lehet művelni a mai liberális elit szerint.
Persze spontán módon igy is szegregálódnak a közösségek egy bizonyos mértékben (erre mondják a liberálisok azt, hogy a gonosz fehér magyarok nem akarnak azonos iskolába járni a cigányokkal), de ezt mindenféle antidiszkriminációs törvények egyre nehezebbé teszik.

Még az USA-ban is - amit pedig az asszimiláció csúcsának szokás elkönyelvelni - jórészt különböző általános iskolákba jártak az ir, az olasz és a zsidó bevándorló gyerekei vagy az angolszászok nagyjából a 60'-as évek elejéig (amikor felülről felbontották ezeket az iskolákat és keverték a gyerekeket egymással és a feketékkel az 'integráció' érdekében - mind a fekete mind a fehér teszteredmények másfél évtizedig zuhantak és csak 2000 körül javultak vissza az 1960'-os értékre) és csak a második világháború volt az, ami a különböző amerikai 'fehér' etnikumokat igazán egy nemzetté kovácsolta.

A második káros hatása az, hogy a különböző etnikai és vallási csoportok és rasszok különböző érdekcsoportokat formálnak és demokráciában a szavazók többsége ezen vonalak mentén szavaz az indivudális gazdasági vagy szociális érdekei vagy a helyi közösség érdekei helyett, ami etnikai konfliktusokhoz vezet egy demokráciában, és ezeket a konfliktusokat nehezebb elapasztani, mint a társadalmi osztályok közötti konfliktusokat (mivel azok "mindössze" anyagi jellegűek és a mai társadalomban szinte mindenkinek van lehetősége feljebb kerülni).

Nézz végig az emberi történelmen: nem volt egyetlen sikeres 'igazi multiraciális' (ahol mindegyik rassz kisebbségben lett volna) demokrácia sem és szinte mindegyik erősödő etnikai konfliktusokon ment keresztül amint a korábbi kisebbségek többségbe kerültek. Már az USA-ban is a BLM és Trump bevándorlásellenes platformon való megválasztása ennek az előjele (bár nem gondolom, hogy az Egyesült Államok össze fog omlani), és az USA-ba a bevándorlók dolgozni jönnek és nem a jóléti állam csecsén élni.

A legtöbb multikulturális társadalom birodalom, ami hóditás eredményeképp jött létre és az összes sikeres 'multikulti' az kvázi-oligarchia (Római Köztársaság), diktatúra (Római Birodalom) vagy féldiktatúra (Szingapúr) volt vagy legalábbis csak az egyik csoportnak volt szavazójoga (Brit Birodalom, Dél-Afrika).

A pár példa amit felhozol az igazából nem a 'multikulti' előnye, csak arról szól hogy ha egy csoport szupertehetséges embert összehozol a világ minden részéről, akkor nyilván jobbak lesznek együttdolgozva, mint ha egy csoport mérsékelten tehetséges embert hoznál össze az országodból.

Boldeone2 2024.02.08. 00:36:04

@Bayaz: Habár ezt a liberálisok nem verik dobra, gyakorlatilag az összes kutatás az elmúlt 30 évben azt bizonyitotta, hogy minél nagyobb a 'diverzitás' egy adott területen (pl. egy amerikai nagyvárosban), annál kisebb a társadalmi bizalom - jelentősen kisebb az altruizmus és a szolidaritás a közösségen belül, kevésbé biznak az emberek a szomszédjaikban"

- Ez az állítás így eleve sántít! Az USA- ban eddig - de jelentős részben még most is - az volt a jellemző, hogy a különböző vagyoni osztályok, különböző lakókörzetekben élnek. Tehát sok esetben külön az afroamerikaiak, vannak " gettók", "slumok" meg fekete középosztálybeli negyedek, a latinok megint külön szeretnek élni, ahogy az ortodox zsidók is. Vannak fehér munkás körzetek, középosztálybeli, meg elit negyedek is
Az átlagember szinte alig találkozik más osztálybelivel, sok helyen - a nagyvárosokat kivéve- még járda sincs, mindenki autóval közlekedik, nulla a társadalmi élet, az egyik ember nem keresztezi a másik útját...
Bűnözés van, de alapvetően az is inkább körzetfüggő és semmiképpen nem nagyobb, mint a 80- as években volt, pedig azóta több tízmillió migráns bevándorolt az USA- ba

A bűnözés elsődleges oka pedig a társadalmi szegregáció. Afroamerikaiként - ha nincs extrém sport, vagy zenei tehetség- szinte lehetetlen kitörni
Egy jó egyetem tandíja megfizethetelen. Lényegében az elit egyetemek elit szakjain, az elit gyerekei vannak 80% - ban

Boldeone2 2024.02.08. 00:44:05

@Bayaz: belinkelek két ábrát. Az egyik " violent crime" történelmi trendjei az USA - ban:

www.statista.com/statistics/191219/reported-violent-crime-rate-in-the-usa-since-1990/

Kristálytisztán látszik, hogy TRENDSZERŰEN csökkennek az erőszakos bűncselekmények az USA- ban , miközben a bevándorlás , közel " all time high"

www.pewresearch.org/short-reads/2020/08/20/key-findings-about-u-s-immigrants/

Tehát a tények nem igazolják Trumpot!

Sőt 100% - ig biztos vagyok abban, hogy az illegális migránsok nélkül megroppanna az USA!

Boldeone2 2024.02.08. 01:00:16

A migráció most hot topic mindenhol, csakhogy a valóságot senki nem mondja meg az embereknek...

Van két drámainak tűnő tény:

1. Senki nem fogja tudni megállítani, csak lassítani, valamennyire szabályozni, legalizálni lehet

2. Az összes fejlett állam dependensé vált, mert a kuli munkát senki nem akarja már elvégezni. Az amerikai polgár nem fog budit pucolni, de a nyugat- európai sem....

Az elvileg szegény Olaszországban azt láttam, hogy a földeken csak migránsok vannak, a napernyők kiadását is migránsok intézik
Az ország elöregedett, akik meg fiatalok vannak, azok már csak nagypolgári életet akarnak....

Lássuk be- identitáspolitika ide vagy oda - a fejlett országokban kellenek a "rabszolgák"!

A fiatalok már nem akarnak úgy élni, ahogy a szüleik! A munka büdös lett a z- generációnak, talán már y- nak is...
Influencerkedés, meg az " onlyfans" a lányoknak...

Az 50 feletti férfiak meg az identitáson hisztériáznak, hogy jön az "elkeveredés ", "mi lesz velünk"? Semmi.

Bayaz 2024.02.08. 01:49:48

@Boldeone2: "Kristálytisztán látszik, hogy TRENDSZERŰEN csökkennek az erőszakos bűncselekmények az USA- ban , miközben a bevándorlás , közel " all time high"
Ez erősen félrevezető, három okból is:

1) Nem 1990-től, hanem 1960-tól kéne kezdeni, ugyanis ebben az évtizedben kezdődött a deszegregáció, az erőltetett buszoztatás, és a tömeges migráció ami a helyi közösségek felbomlásához és white flight-hoz vezetett. Igy már teljesen más képet kapunk:
www.disastercenter.com/crime/uscrime.htm
Még ha a nemi erőszakok számát nem is vesszük figyelembe (mert a definició változott), 1960-ban arányaiban jelentősen kevesebb bűncselekményt követtek el az USA-ban, mint 2019-ben!

2) A legfontosabb statisztika az emberölések száma, és ez 2015-ben és 2020-ban erősen megugrott, mindkét alkalommal egy fekete halálát követő zavargások és a média rendőrség elleni uszitása után. Az ilyesféle etnikai zavargások jó példa arra, mi a probléma a multikulturalizmussal, és a jövőben ez valószinüleg csak súlyosabb lesz, különösen Európában (mert a mexikói bevándorlók jobban illeszkednek be az amerikai társadalomba, mint a muszlimok az európaiba).

2021-ben jelentősen több emberölés volt arányaiban, mint 1960-ban annak ellenére, hogy az orvostudománynak köszönhetően sokkal több áldozat él túl.
A becslés az, hogy legalább 4-szer annyian esnének emberölés áldozatául, ha csak a korai 60'-as évek technológiája állna rendelkezésre: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1124155/
"Murder rates would be up to five times higher than they are but for medical developments over the past 40 years.

According to new research, doctors are saving the lives of thousands of victims of attack who four decades ago would have died and become murder statistics."

3) A 90'-es években kezdődő csökkenés kb. feléért az abortusz bevezetése felelős, amit leginkább szegények és feketék (akiknek a gyerekei legnagyobb eséllyel válnak bűnözővé) használnak. A többi valószinüleg a törvények szigoritásának (háromcsapás törvény, hosszabb büntetések) köszönhető.

Összefoglalva, a törvények szigoritása, az abortusz közvetett eugenikus hatása és az orvostudomány fejlődése ellenére arányaiban több gyilkosság történik, mint a korai 60'-as években.

Bayaz 2024.02.08. 01:57:43

@Boldeone2: "1. Senki nem fogja tudni megállítani, csak lassítani, valamennyire szabályozni, legalizálni lehet"
Hazugság.
Izrael meg tudja állitani, pedig ők lényegében háborús zónában vannak.
Szaúd-Arábia meg tudja állitani, pedig ők közelebb vannak Sziriához mint Németország és logikus lenne hogy muszlim menekültek oda mennek.

Az meg hogy az Egyesült Királyság ne tudná megállitani a migránsokat a Brexit után az egy vicc.

A valóság az, hogy azért folytatódik a tömeges migráció, mert az elitek azt akarják.
A baloldali elitek szavazókat akarnak, a jobboldali elitek munkásokat hogy letörjék a helyiek bérét és kipótolják a munkaerőhiányt, az intellektuális elitek pedig igazságtalannak érzik hogy valaki nem részesülhet a jóléti állam áldásaiból csak azért mert rossz országban született.

Wildhunt 2024.02.08. 07:15:34

@G. Nagy László: 45-ben nem a nemzeti gőg és más sem nem vezetett háborúhoz.

Wildhunt 2024.02.08. 07:42:47

@Wildhunt: de nem is azt mondtad. Hülyeséget írtam. Tanuljak meg olvasni.

G. Nagy László 2024.02.08. 07:46:36

@Bayaz:

"Szerintem az individualizmusod miatt kissé félreérted, mi az általános probléma a multikultival. Az emberi természet törzsies, ebből kifolyólag az ember alapvetően a hozzá hasonlókkal keres közösséget és a legalapvetőbb jelzése annak, hogy valaki hozzánk hasonló az azonos bőrszin, közös nyelv és kulturális háttér."

De örülök, végre egy érdemi és lényeglátó hozzászólás!

Én azt hiszem, hogy nem értem félre, mi a probléma a multikultival. De jó helyen tapogatózol: az individualista megközelítésnek van köze a dologhoz. Az egyszerűség kedvéért vegyünk három, egymástól jól elkülöníthető TUDATI SZINTET!

A) TÖRZSI - Ez az ószövetségi világ barbár szintje. Aki nem a mi vérünkből való, az elpusztítandó! Ezt képviselték a nácik is, és ezt képviselik manapság az iszlám fanatikusok is.

Egy fekete csecsemő meg fog ijedni, ha egy fehér embert meglát. Egy fehér csecsemő ugyanilyen zsigeri ijedtséget és idegenkedést érez, ha fekete ember hajol fölé. Ez a világ legtermészetesebb dolga: a rasszizmus abszolút ösztönös és természetes. Tartunk attól, ami tőlünk nagyon különböző.

A nyílt társadalom eszméje pont azt célozza, hogy ezen a gyermeki, barbár gondolkodásmódon lépjünk túl. Nyilvánvaló, hogy a Willkommenskultur egy faszság - nem az a megoldás, hogy beengeded a farkasokat a bárányok közé.

B) ÁTMENETI - Ez már egy érettebb szint, itt már nem akarsz elpusztítani minden idegent, de továbbra is van benned bizalmatlanság. A probléma már nem a nyílt erőszak, "csupán" azok, amiket leírsz: elkülönülés, a szolidaritás hiánya, etnikum-alapú pártok stb.

Ez az a szint, amelyen már nem fognak háborúk kirobbanni egy-egy különböző népcsoport között, de még mindig jobb, ha külön országban élnek.

C) INDIVIDUALITÁS - Ez az a legmagasabb, kívánatos, jézusi szint, amikor testvérként tudsz tekinteni bárkire, bőrszíntől, vallástól, származástól függetlenül. Továbbra sem hülyültél meg. Észreveszed a másik szemében megbúvó agressziót. Kiszúrod, ha valakiben nem bízhatsz meg. Éber vagy és figyelmes. De alapvetően nem a bőrszín és a kultúra alapján ítélsz, hanem az egyes embert, az individuumot nézed. Tudod, hogy lesznek tisztességesek és szerethetők még azokban a népcsoportokban is, amelyekben még mindig sok a barbár elem.

Hiszem, hogy jómagam már tartok itt. Számomra nem kérdés az sem, hogy a Liverpool csapatában is MINDEN JÁTÉKOS ezt, a legmagasabb szintű attitűdöt képviseli. Persze, nincs nehéz dolguk, hiszen mindannyian multimilliomosok, mindannyian civilizáltak, s közösek a céljaik. No de ez nem egy jó és kívánatos modell? Amit leírsz, az a valóság. Reális és megszívlelendő. Én az optimálisról beszélek, ahová érdemes volna eljutni.

2024.02.08. 08:48:15

@baalint1:
ha a közhatalom nem osztott, akkor a szuverenitás abban áll, hogy van egy uralkodó, aki szuverén döntéseket hoz. és ez az ókori modell. nem a középkori, feudális, hanem az imperiális.

mert a feudalizmusban a közhatalom osztott. a középkori magyarországon van 10..100 vármegye és azok félszuverén országrészek. belpolitikában többé-kevésbée önállóak és csak a megyék közötti vitákban illetve külpolitikában dönt a királyi udvar. és a jobbágyok választhatnak, hogy melyik nemesi birtokra költöznek úgy, hogy a városoknak vannak különféle szabadságjokaik. az igaz, hogy ezeket a jogokat az udvar adja, a "nagy" uralkodók megértik, hogy érdemes jogokat adni és a hatalmat megosztani a belpolitikában. a sokféleség kifizetődő. ugyanakkor a külpolitikai egységet is kell teremteni. a hatalmat egyesíteni szükséges.

és ez a két folyamat együttesen van jelen a történelemben. a magyar királyi államrend, a feudális szint a képest már előrelépés lenne. ez a totális egységállami törekvés a probléma. orbán ezt igyekszik megvalósítani nemzeti keretek között. imperális uralkodást, basáskodást. és gyurcsány házaspár pedig ugyanazt hirdeti meg összeurópai keretek között. illetve a transzatlanti világban. azok diktáljanak, mert nyugaton az istenek laknak. orbán szerint a sátánok. és csak ő védheti meg az embereket.

egyik sem akar hatalommegosztást. félszuverén országrészeket, amit aztán egy szuverén államnemzetté egyesít.

2024.02.08. 08:57:16

@G. Nagy László:
csak úgy multimilliomosok, hogy a liverpool 70-75 millárd forint adósságban úszik. és szobó úgy multimillimos, hogy a liverpooli gyerekeknekben nincsenek a mindennapos testnevelés feltételei biztosítva. nincs minden iskolában egy elég nagy sportpálya, nincs elég nagy tornaterem, nincsen kisebb tornaszobák gyógytornához, nincs minden kisvárosban legaláb egy sportuszoda, legalább télen működő jégpálya, ahol korcsolyázni lehet.

szobó és társaik, illetve maga a rendszer ez elől elvonja a pénzt.

G. Nagy László 2024.02.08. 09:08:06

@cvsvrs: Továbbra is lenyűgöz ez a gátlástalanság. Egyetlen motivációd van, hogy valami megbotránkoztatót írj, amire felkapja az ember a fejét - totál lényegtelen számodra, hogy annak van-e bármiféle értelme. Tényleg beszarok rajtad.

"szobó és társaik, illetve maga a rendszer ez elől elvonja a pénzt."

Hát persze. És a futószalag mellett dolgozó melós is szégyellje magát, hiszen a vállalkozó, aki a bérét kifizeti, ugyanebből a pénzből akár jótékonykodhatna is. Csinálhatna jégpályát a helyi iskolának. De ez a geci munkás elszipkázza a pénzt a kedves kisdiákok elől...

2024.02.08. 09:11:05

és ha liverpoolban újra erre is költenek, akkor a focicsapat többsége liverpooli vagy környébeli lesz, akkkor ha a britek visszatérnek a klasszikus liberalizmushoz. és nem engedik meg, hogy a klubok adósságtengerben ússzanak neoliberális elvek szerint. és úgy versenyezzenek, hogy mindenkinek legyen százcsilló font adóssága. úgy térhet vissza liverpoolba a normalitás.

G. Nagy László 2024.02.08. 09:18:40

@cvsvrs: Nézd, nekem még soha az életben nem volt tartozásom senki felé, sokkal inkább nekem szoktak tartozni. No de ez az én privát karakterem: nem is vittem sokra, még focicsapatom sincs. Csak nyugodt életem. De nem látom be, hogy miért ne lehetne hitelből építeni bármiféle vállalkozást. Mindig mindenki ezt tette az elmúlt 200 év során is.

2024.02.08. 09:20:48

@G. Nagy László:
a liverpool úgy fizeti a pénzt, hogy 70-75 milliárd forint a nettó adóssága. ekkora versenyelőnyt biztosít a tőkepiac. miközben a liverpooli közoktatásnak nem jut pénz. a kisvárosokban nincsenek jégpályák, bezárják az uszodákat, mert sokba kerül. mondván, hogy ezeket is privatizálni kell. és legyenek százcsilló adósságok és működtessék magáncégek. ez egy lehetséges modell. az amerikanizmus.

az, hogy vannak jól fizetett kosarasok. néhány és ez majd kiválasztódik az utcagyerekek közül. ezt hirdeti meg az argentin elnök is. iskolába se kelljen járni. korlátozza az egyént. legyen sok argentin utcagyerek és a szabad tőkepiac. szobó is ezt kultiválja. joga van hozzá. csak ezt a rendszert egyre több kritika éri. nyugaton is. a briteknél is. nehogy azt gondold már, hogy szobó akkora sztár. és nem gondolják azt a prolik a kocsmába, hogy zavarják el a picsába és újra többségében közülük valók vonuljanak fel az anfield roadon. és liverpool legyen a liverpooliaké.

2024.02.08. 09:29:16

és egyébként éppen azért népszerű orbánra, mert orbánban ezt látják. csakhogy orbán a neoliberalizmusból (amerikanizmusból) nem a klasszikus liberalizmushoz (európaisághoz) akar visszatérni hanem az illiberalizmust (ázsianizmust) hirdeti meg. abból is a régi szovjet rendszert.

az, hogy van egy (illib) nemzet bolsevik vezetője. mert ő vagy a nemzetközi mensevik mozgalom nyer, a dollárbaloldal, gyurcsány, soros, brüsszel (a neolibek). és a vezér eldönti, hogy na kérem szépen: a fradika nemzeti kincs, és mellette legyen top csapat a felcsút, őrizze puskás örökségét, és amikor a cserpalkó beszólt az orbinak, akkor kivonult a mol fehérvárról, aztán lázár azt mondja, hogy a mahart vonuljon ki fradikából, a kubatov meg azt, hogy a fradika nemzeti kincs, abból nem vonulhat ki a mahart. és így ez a politikusokkal összefüggő oligarchia eldönti valahogy, hogy melyik klub milyen esélyekkel induljon és ki nyerje a szpartakiádot. attól függően, hogy kik a politikában az erős emberek. ez az ázsianizmus.

alöksz róz 2024.02.08. 09:32:09

@G. Nagy László: "De nem látom be, hogy miért ne lehetne hitelből építeni bármiféle vállalkozást." - máshogy már nem is nagyon lehet.
csak ez azzal jár, hogy a kapcsolatoknak lesz döntő szerepe, mint ahogy pl a 90-es években is történt, amikor piroska mama intézte az elvtársaknak a hitelt, a többinek meg coki.

Boldeone2 2024.02.08. 09:47:20

@Bayaz: Hazugság.
Izrael meg tudja állitani, pedig ők lényegében háborús zónában vannak.
Szaúd-Arábia meg tudja állitani"

- Először az alapvető földrajzi dimenziókkal kellene tisztában lenned: Izrael 22 000 négyzetkilométer, azaz kb 2 magyar megye, így falakkal többé -kevésbé lezárható ( így is van illegális migráció)
Az EU viszont több millió négyzetkilométer, azaz: semmilyen formában nem lezárható

valóság az, hogy azért folytatódik a tömeges migráció, mert az elitek azt akarják."

- Épp az, hogy az " elitek " sem akarják már, éppen ezért szigorodtak mindenhol a törvények, pl Németországban is ( a kiutasítást gyorsították)

Viszont azzal mindenki tisztában van, hogy ezt megállítani nem lehet. Ezért van az ENSZ migrációs paktum: ha megállítani nem lehet, akkor legalizálni kell valahogy

2024.02.08. 09:57:40

ha tállai elvtárs kiesik a pixisből, akkor mezőkövesd kiesik az nb1-ből.

a magyar hagyomány az lenne, hogy van egy matyóföldi focisuli, egy matyóföldi kis ksi kövesden. van egy kis központi sportiskolájuk. és ők csatlakoznak egy vármegyéhez. borsodhoz vagy heveshez. és abban a matyóföld is felvonul. és ezek a focicsapatok nem úsznak tengernyi adósságban, hanem természetes módon költenek a tömegsportra, hogy minden matyó focizzon. és ha valaki elég jól rúgja a labadát, akkor persze kapjon többet.

de nem generálnak ki a magánkluboknak tengernyi adósságot azzal, hogy felszámolják a közintézményeket. és természetes módon keverednek. egy környékbeli nem-matyó fiú elvesz egy matyó menyecskét, vagy egy nem-matyó lányka hozzámegy egy kövesdi sráchoz. keverednek a szomszédaikkal. szövetségi kapcsolatokat építenek. kiskövesd, a szlovákiai málij kamanec, avagy kevezsdiekkel, és nagykövesdiekkel, velkijekkel szerveznek focitornát tőketerepesen. és vannak tőzsérek, árutőzsde, piac. csak nincs százcsilló adósság. hanem az a lovetta van, amit a jegybank állít elő. és annak egy részét ab start betolják a palócföld kis központi takarékbankjába. mint svájcban. és ezekből félfeudális módon gazdálkodnak klasszikus liberális elvek szerint. csak immáron jegybanki pénzzel és nem feltétlen arannyal. és ebből szerveződhet meg újra európa. neoklasszikus módozatokkal.

ez nem amaerikanizmus és nem is ázsianizmus. mert hogy az ázsianizmusban a városoknak és a vidéknek, a vármegyéknek, a matyóföldi járásnak, és mezőkövesd mezővárosnák önállósága nincsen. hiszen ezek felett áll a NEMZET. és VEZÉR majd eldönti, hogy matyóföldiek úgy szavaznak ahogyan kell, vagy nem. mert ez esetben a dollárbaloldal ügynökei. és harcolni kell az ameriakizmus ellen, amelyik romba akarja dönteni a világot.

azonban a dicső oroszország és szövetségesei az új velikja rusz, ha kell, akkor az ukrajnai hadszintéren győzelmet arat. és ha nem, akkor is. a szovjet belpolitika alá vetve ennek a világpolitikai küzdelemnek, ami mindössze arról szól, hogy van néhány egyén, akiknek semmi se elég. megvennék fél ukrajnát százcsillió dollárból, vagy ez ellen harcoló szovjet típusú tökfejek. mint tállai elvtárs, csak kiesett a pixisből. essenek ki az nb1-ből.

és ebben a rendszerben tökmindegy hogy fociznak a gyerekek kövesdnek, apuci, anyuci hogy szavaznak. összeírják kubatov ügynökei a kampányban. és ez majd eldönti a bajnokságot. fociban, meg úgy általában mindenben. mert másképp a nép ellenségei győznek. ez a szovjet rendszer.

nagyjából ezek az opciók. csak a klasszikus liberalizmushoz való visszatérés is visszalépés lenne, mert még magyarországról budapest is a neoliberalizmus nyertese, matyóföld mezőkövesd már nem, na de majd lölő és társaik összegyűjtenek annyi pénzt a közbeszerzéseken, hogy térdre kényszíti a nyugatot. brüsszelt. csak dobják már azt a pénzeszsákot. mert pénzjegynyomda és a kassza kulcsa nem elég, hogy a haverok tengernyi adósságát fedezze.

2024.02.08. 10:06:28

@alöksz róz:
klapka györgy példája. maga mesélte valami youtube videóban, hogy amikor nemcsak a merkur kereskedhetett autóval, akkor ő azonnal, a 80-as években vett 2000-et. persze ő egy zsidó uzsorás, ügyes üzletember, különben nem vehetett 2000 autót azzal, hogy majd ő eladja.

tehát nem az autószerelők alkottak egy kiskereskedelmi céget. hogy majd promótálnak különféle nyugati márkákat, és építenek egy közös tesztpályát, szerveznek gyorsulási versenyeket, és ezekből esetleg létrejön a magyar autó és motorsport szövetség félállami rendszerben. mert ehhez a földet önkormányzattól kapják használatba. közbirtokosságokra alapozva építenek privát boxokat. vegyes gazdálkodásba meghívják a kapitalista ecclestone urat. úgy, hogy a hungaroring főversenyeit egy brit-magyar vegyesvállalat szervezi.

késő kori koncepció.

Boldeone2 2024.02.08. 10:09:04

@Bayaz: Nagyjából semmi köze a valóságnak ahhoz, amit állítasz!

Gyártod az elméleteket, és ehhez próbálsz meg önigazoló adatsorokat keresni! Írod:

Nem 1990-től, hanem 1960-tól kéne kezdeni, ugyanis ebben az évtizedben kezdődött a deszegregáció, az erőltetett buszoztatás, és a tömeges migráció ami a helyi közösségek felbomlásához és white flight-hoz vezetett"

Miért is 1960- tól?? Mert neked úgy jön ki az elméleted? Miért nem 1945- tól, vagy 1900- tól?

A valóság az, hogy hisrtorikusan csökken az erődszakos bűncselekménye az USA- ban, éppen a szegregáció lassú csökkenése, a javuló életkörülmények miatt:

"In the long term, violent crime in the United States has been in decline since colonial times. The homicide rate has been estimated to be over 30 per 100,000 people in 1700, dropping to under 20 by 1800, and to under 10 by 1900.[9]

Boldeone2 2024.02.08. 10:22:01

@Bayaz: Összefoglalva, a törvények szigoritása, az abortusz közvetett eugenikus hatása és az orvostudomány fejlődése ellenére arányaiban több gyilkosság történik, mint a korai 60'-as években."

- Nem. Összefoglalva - a hivatalos statisztika szerint- nagyjából hasonló a murder rate most, - a hivatalos statisztika szerint - mint , mint 1960- ban volt, azaz: kb 5 gyilkosság jut 100 ezer lakosra

90'-es években kezdődő csökkenés kb. feléért az abortusz bevezetése felelős, amit leginkább szegények és feketék (akiknek a gyerekei legnagyobb eséllyel válnak bűnözővé) használnak. A többi valószinüleg a törvények szigoritásának (háromcsapás törvény, hosszabb büntetések) köszönhető."

- Ez megint szalmabáb - érvelés! Lehet, hogy a feketék jobban használták az abortuszt, de számunk a migrációnak köszönhetően jóval több lett, legalábbis a mixed race"

Tehát úgy csökkent a " violent crime" hogy jóval több lett - arányaiban - a nem fehér ember

A törvények szigorítása" , pedig alig hat a bűncselekmények számára. A legtöbb criminál nem is tud róla, hogy mi a szigorítás, stb....

Boldeone2 2024.02.08. 11:07:54

@Bayaz: A lényeg: az idealizált, jól működő, konzervatív társadalmi modell valójában - szinte -soha nem létezett az Egyesült Államokban

A második világháború után volt kb pár " békésebb évtized" de már akkor is sok volt a társadalmi elégedetlenség. Ezt az Amerikát már a hobo, a beat nemzedék kikezdte, majd jött a hippi korszak, a lázadások sorozata...
Jack kErouac, vagy Ginsberg, a nagy szellemi ideálok már 70 éve drogoztak, meg ferde szexuális hajlamuk volt..
Az afroamerikai polgárjogi mozgalmak szintén virágoztak, Martin Luther King, Malcolm X , a fő cél a társadalmi, faji egyenlőség elérése volt

A második vh előtt sem volt erőszak- és bűnözésmentes, ideális világ, elég csak az Al- Capone idejére gondolni, vagy akar a 19. századra, amikor a fegyverek és erőszak döntött el mindent..
Maga Rockefeller is nyílt maffia módszerekkel lett a Föld első milliárdosa!

Tehát: az ideális, Amerika soha nem létezett, ez csak illúzió!

A tények azok, hogy az USA éppen a migráció miatt lett világhatalom, nem pedig hátráltatta a fejlődését! Nem is műkődne a gazdasag a több tízmillió illegális migráns nélkül.

A bűnözés pedig lassan csökken, történelmi távlatokban. A covid - év ebből kiugrás volt, csakhogy az nem a migracióval függött össze, hanem az általanos közhangulattal

Ezért nem szabad Trumpnak nyerni. Abból csak társadali égés jöhet! A legjobb egy demokrata elnök

2024.02.08. 11:13:37

@G. Nagy László:
klasszikus liberális elvek szerint akkor építhetsz hitelből vállalkozást ha másiknak megtakarításai vannak. a neoliberalizmus az, hogy ennek nem kell így lennie. és tényleg nem kell. csak az egyik másik rendszer. európaiság vs. amerikanizmus.

és most a premiere league már úgy működik, mint az nba, nhl és a többi. mert azokban ugye több pénz van. sokkal több, mint lineker idején. szobó meg nem lineker, közelítőleg se.

viszont felmérték, hogy szobó az ötödik leggyorsabb focista. csak még a nemzeti sport is hozzáteszi, hogy a francokat. felmértek 30 focistát. és mind kb. 10 m/s-dal szalad, amikor a leggyorsabb. nüansznyi különbségeket felnagyítanak. és azt mondják, hogy most ez a legjobb. utána meg az. marketing. és ebbe tolják a pénzt.

ehhez képest a tömegsportba nem jut semmi. csak az, hogy egy liverpooli kereshet annyit, mint hasszán mohamed, vagy szobó. ott se fog tetszeni a népnek. és kulturálisan alighanem visszahoznák a linekeri időket. ahhoz a neoliberalizmust erősen korlátozni kellene.

G. Nagy László 2024.02.08. 11:36:48

@grundigg:

Mi az üzeneted? (Tudom, költői a kérdés, hiszen szinte soha nem foglalsz állást semmiben. De hátha egyszer...)

1. Felhívod a figyelmemet rá, hogy Szaláh hívő muszlim? Kedves gesztus. Tudod, hogy tudom.

2. Azt gondolod, hogy ártalmas, ha egy európai - őt követve - felveszi a muszlim hitet?

Én azért nem rejtem véka alá, mit gondolok. Pontosan tudom, hogy léteznek BÉKÉS muszlim hitűek. Akikben nincs semmi fanatikusság, csak barátság, szeretet és egy fantázia szülte Allah tisztelete. Ez nem ártalmas vallásosság, ahogyan többnyire a kereszténység sem az. Az iszlámban nem Szaláh jelenti a gondot. Ő a megoldás. Meg a hozzá hasonlók. Ha ők kerülnek többségbe és az iszlám megszelídül, úgy ez a bolygó egy sokkal boldogabb hely lesz. Ebben kulcsszerepet játszik Szaláh, és minden hozzá hasonló.

De mondd, ha tévedek.

2024.02.08. 11:39:26

és a jólétet a háború korlátozza. ha van szankció az a baj. ha nincs, akkor az a baj. ha az ukránoknak adnak hitelt az a baj. ha nem és az oroszok erősödnek meg, akkor az.

ha a ruszkik nyerik a háborút, akkor az otp könnyen orosz irányítású lehet. és a mol is. vagy az mvm. mert miért ne szerezzék meg. ha a ruszkik nyerik a háborút, akkor új helyzet. és a háború irdatlan költségeinek meg kell térülni valahogy. ez esetben magyarország könnyen a szovjet blokk részévé válna és még a kecskeméti mercedes könnyen átalakulhat lada gyárrá. az orosz oligarchák lecserlik a márkajelzést. ne gondold, hogy nincsenek ilyen elképzeléseik. az orosz gazdasági érdekszféra kitolása, és ebben magyarországnak is van szerepe. budapest az egyik ék. a régi szovjet elképzelések jönnek vissza. és ahhoz orbán nem kell. túlságosan nyugatos.

orbánnak az orosz győzelem se jó. és az amerikai se. a lerombolt ukrajnát valaki újjá akarja építeni. valakik meg fogják kaparintani. és mindegy, hogy melyik. európa vesztesként jön ki. orbánnak alternatív elképzelése nincsen.

2024.02.08. 11:47:05

@G. Nagy László:
az fc liverpool tulajdonosa 2010 óta egy delaware államban bejegyzett cég, és az amerikai adminisztrációnak fog engedelmeskedni, hiszen tengernyi adósságból vásárolták fel a tengernyi adósságban működő brit klubot. és az majd eldönti, hogy miben higyjen szala és szobó, akkor ha pénzt akarnak.

2024.02.08. 11:50:17

és hiába nyernek a republikánusok. a bábszínház ugyanaz. ugyanazok a nyugati oligopóliumok diktálnak. és keletről ugyanazok az oligarchák. és európának egyik se osztana lapot. magyarországnak végképp nem. az oroszok se.

alöksz róz 2024.02.08. 11:50:41

@Boldeone2: "Először az alapvető földrajzi dimenziókkal kellene tisztában lenned: Izrael 22 000 négyzetkilométer, azaz kb 2 magyar megye, így falakkal többé -kevésbé lezárható ( így is van illegális migráció)
Az EU viszont több millió négyzetkilométer, azaz: semmilyen formában nem lezárható" - kamu.
az az alapvető földrajzi dimenzió, hogy nagyrészt tenger választja el a migriktől, csak oroszország felé kell falat építeni. az meg úgyis folyamatban van.

alöksz róz 2024.02.08. 11:52:26

@Boldeone2: "A törvények szigorítása" , pedig alig hat a bűncselekmények számára. A legtöbb criminál nem is tud róla, hogy mi a szigorítás, stb...." - dehogynem hat. ha hosszú időre lecsukják a visszaesőt.
arról csak tud tán, hogy börtönbe van :D

Boldeone2 2024.02.08. 11:55:50

@alöksz róz: kamu.
az az alapvető földrajzi dimenzió, hogy nagyrészt tenger választja el a migriktől, csak oroszország felé kell falat építeni. az meg úgyis folyamatban van."

- A tengert a legnehezebb ellenőrizni, kerítést lehet építeni, de elég elő erő soha nem lesz hozzá. Lasd : magyar kerítés- mindenki átjön

2024.02.08. 11:56:59

@alöksz róz:
afrikában alighanem a kommunista ideológia fog győzni. a rendszerváltás óta nem véletlen tudtak terjeszkedni a ruszkik. és a jelenkorban kína. kontinentálisan afrika lehet a legvidámabb barakk

Boldeone2 2024.02.08. 12:00:44

@alöksz róz: Ha a kibocsátó helyen nem állítják meg a migrációt, akkor lényegében már sehol nem lehet. Lassítani, akadályozni, azt lehet. Ez történik most

De, kisebb ez nem lesz már...Sőt, szerintem csak a bevezető epizódot látjuk most..

Boldeone2 2024.02.08. 12:03:16

@cvsvrs: Így van. 3 afrikai diktatúra éppen most lépett ki az ECOWAS- ból ( vagy felfüggesztette a működést )

Azt mondják, hogy Oroszország a jó példa...

Ja, és azt is mondják, hogy nem állítanak meg egy migránst sem!

grundigg 2024.02.08. 12:06:15

@G. Nagy László:

"1. Felhívod a figyelmemet rá, hogy Szaláh hívő muszlim? Kedves gesztus. Tudod, hogy tudom."

Tudod, de valamiért nem érzed relevánsnak, miközben nem futballszakmai kérdésekről írsz, hanem a multikultiról.

" Pontosan tudom, hogy léteznek BÉKÉS muszlim hitűek. Akikben nincs semmi fanatikusság, csak barátság, szeretet és egy fantázia szülte Allah tisztelete. Ez nem ártalmas vallásosság, ahogyan többnyire a kereszténység sem az."

Pont ugyanez volt lord valdez álláspontja, akivel kemény vitábam voltál, mert szerinted az iszlám lényege az erőszakosság. Olyanokat írtál, hogy "
az iszlám és a nyugati létforma összeegyeztethetetlen". Vagy hogy "az iszlám lesz az egyik legégetőbb probléma Európában".

Most meg barátság van, szeretet és Allah tisztelete.

2024.02.08. 12:07:00

kommunizmuson a legyen közös a gatya is típsú ideológiát értem. majdnem totális kollektivizálást. a törzsi vezetőt egy esetleges puccstól magánhadsereg védi. a többi nagyon erősen kommunisztikus. amiben minden afrikai szegény ugyan, de majdnem teljesen egyenlő. kontinentális méretekben épülhet a legvidámabb barakk.

az amerikai modell adva van, az ázsiai is, afrikai is, az ausztrália is (városállamok, szabadkikötők), európai nincs megfejtve.

Boldeone2 2024.02.08. 12:09:52

@cvsvrs: Oroszország több helyen folytat proxy háborút. Az egyik ilyen az afrikai kontinens. Ott 70 éve van már kommunista infiltráció

A másik hely a Közel- Kelet

A nyugat primátusa ellen harcolnak. Az Izrael elleni támadás az olajlufi kipukkanása után jött, Putyin utasításra

A jemeni huszik támadásai pedig az inflációt akarják stabilizálni, növelni a nyugati országokban.

Ez lényegében Oroszország és Irán ( és talan Kína ) nyílt harca a nyugat ellen

A keleti barbárok támadnak , "the axis of evil"

grundigg 2024.02.08. 12:10:50

@G. Nagy László:

A kultúrák keveredését is kifejezetten veszélyesnek találtad.

teveszmek.blog.hu/2023/03/22/_az_iszlam_a_beke_vallasa?

Boldeone2 2024.02.08. 12:14:04

Tehát, sem Niger, sem Mali, sem Burkina nem fogja megállítani a migránsokat. Sőt, ez része a nyugatellenes háborúnak

www.reuters.com/world/africa/niger-junta-repeals-law-aimed-slowing-migration-europe-2023-11-27/

2024.02.08. 12:16:18

ausztráliát éppenséggel fent lehet tartani arany alapon, vagy feudális árupénzzel. a készpénz mögött álló közraktári olaj és gabona tartékokkal. városállamok, óceáni szabadkikötők és egy commonwealth. a britek nem tudnak így működni.

alöksz róz 2024.02.08. 12:40:19

@Boldeone2: de a tengeren nem lehet csak úgy átsétálni :-)
radar, műhold, drón, járőrhajók, minden adott az ellenőrzéshez.

és hát a vasfüggöny is elég szépen megfogta a tömeges vándorlást. most is hasonló fog épülni.

alöksz róz 2024.02.08. 12:42:14

@Boldeone2: "De, kisebb ez nem lesz már...Sőt, szerintem csak a bevezető epizódot látjuk most.." - szerintem is.

de ez nem jelenti azt h nem lehet ellene tenni.

2024.02.08. 12:46:38

@Boldeone2:
a nato/eu szankciókkal magyarország gazdasági értelemben újra ütközőállammá válhat. mert azokat fel kell törni. és ebben az ék szerepet vengriya játszhatja. mennél erősebbek korlátozások annál fontosabb, hogy az otp, a mol, az mvm legalább részlegesen újra orosz irányítás alá kerüljön. mindez moszkvából nézve.

tehát abban igaza van orbánnak, hogy brüsszel magyarországon éppen az ellenkező hatást éri el. és erre mondják a radikálisok, hogy akkor magyarország távozzon a nemzetközösségből. ha nem tudja megakadályozni az orosz térnyerést vagy nem is akarja.

2024.02.08. 12:54:00

@Boldeone2:
magyarországon, németországban és utóbbiból következően egész európában se az euroatlantizmus (neoliberalizmus), se az eurázsianizmus (illiberális demokrácia) nem járható.

Boldeone2 2024.02.08. 13:02:43

@alöksz róz: A vasfüggöny 30+ éve volt, akkor még globális, kontinensek közti migráció nem nagyon létezett. Teljesen más világ

Ma már globalizáció van, viszonylag olcsón bárhonnan el lehet repülni Európa pereméig, mondjuk Isztambulig, vagy Belgrádig, utána meg már csak egy ugrás nekik...
Sokan valamilyen legális vízummal jönnek be
A "csónakemberek" csak a legszegényebbek

Éppen a magyar kerítés bizonyítja, hogy ezekkel a módszerekkel nem lehet megállítani az illegális migrációt. Ez egy globláis nagyfolyamat, nemzetállmi keretek, de még EU- szinten sem kezelhető, mérsékelni és szabályozni lehet

Évtizedek lesznek még - jobb esetben- hogy ez csökkenjen, de az sem biztos...Afrika jelentős része lemaradt a technológiai versenyben, népességrobbanás volt, ökológiai válság, polgárháborúk, stb...

Óriási mozgatóerők ezek. Európa meg elöregszik, és inkább alkalmazkodni akar valahogy, mintsem totálisan ellene menni...

Tehát van egy mérleg, ahol a mérleg egyik oldalán a sok negatív dolog a másikban a pozitív oldalai. A fő cél most pozitív irányba lendülni...Tehát: nyerni a migrációval

Dél- Olaszban pl már semmi gyerek nem születik, az iskolák csak a migránsok miatt üzemelnek, de munkaerő sincs a földeken...
Lényegében Európa sok helyen megállna nélkülük...

Több tízmillió ember van itt Afrikából, Ázsiából; azokra akik többé- kevésbé beilleszkedtek nem figyel rájuk senki, csak a devianciára, a bűnözésre és a terrorizmusra figyelünk ...

Olyan az, mint egy nagy kosár cseresznye: mindig lesz zöld és erősen rohadó is benne, de ha ajándékba kapod, hazaviszed és kiválogatod ....

G. Nagy László 2024.02.08. 13:05:24

@grundigg:

"Pont ugyanez volt lord valdez álláspontja, akivel kemény vitábam voltál, mert szerinted az iszlám lényege az erőszakosság. Olyanokat írtál, hogy "
az iszlám és a nyugati létforma összeegyeztethetetlen". Vagy hogy "az iszlám lesz az egyik legégetőbb probléma Európában". Most meg barátság van, szeretet és Allah tisztelete."

Ja, értem, a szokásos, reménytelen harcod, hogy valamiféle önellentmondást találj nálam... Vicces. Kurvára nem fog menni.

Valdez - jó progresszív módjára, szemét behunyva - pozitív módon viszonyul az iszlámhoz. Pontosan az ő (és a hozzá hasonló ideológiai megszállottak) attitűdjéről szól az általad linkelt, későbbi posztom. Én kifejezetten negatívan állok az iszlámhoz. Erőszakos, mérgező, elnyomó vallásnak látom, mind a múltját, mind a jelenét, mind a szent könyvét alapul véve. Ez a világ sokkal jobb hely lenne az iszlám nélkül, viszont a valóság az, hogy a vallás nemhogy létezik, de az emberiség ötöde a híve. Valamit kezdeni kell vele, és az egyetlen lehetőség, hogy kompatibilissé váljon az európai civilizációval, az az, ha az itt élők a mérsékelt, a szelíd iszlámot képviselik. Ahogyan hitem szerint Szaláh is teszi.

Olyan ez, mint a kommunizmus. Kiirthatatlan. Ráadásul a kommunizmus minden egyes tana mérgező. Mégis vannak békés és jó szándékú kommunisták. És egy liberális nem bánt senkit, aki békés. Az iszlám is mérgező, de az legalább nyomokban tartalmaz értéket - nagyjából annyit, amit a többi ábrahámi vallásból átvett. Erre lehet építeni.

"A kultúrák keveredését is kifejezetten veszélyesnek találtad."

Nem, ilyenről nem volt szó. Soha nem tettem ilyen általános kijelentést. Én az agresszív, barbár kultúrákat látom veszélyesnek. Mindig erről és csakis erről beszélek. (Szemben veled, aki nagy valószínűséggel minden szavammal egyetértesz, csak nem mered bevallani. Valdez legalább felvállalja a hülyeségeit.)

Idézek a linkelt posztból, szemléltetendő, hogy grammra ugyanazt az attitűdöt képviselem akkor is és most is:

"A tisztesség kedvéért muszáj megemlíteni, hogy a muzulmánok többsége természetesen nem emberevő, nem terrorista, még csak nem is agresszív, vagy rossz szándékú. A legtöbben békés és barátságos emberek, éppen úgy, mint a legtöbb keresztény, zsidó, vagy buddhista."

2024.02.08. 13:07:33

és ez a kettő uralkodik. a ballib és jobbkonzi néven. egyik se megoldás. a blogger vicces, mert ő orbán illiberálizmusába látja bele amerikát. lölő is egy ügyes üzletember, akiben bízik a tőkepiac, de nem élvez semmiféle kormányzati támogatást, csak nyíltan egy olyan valakit választanak, aki nem tudja eljátszani, hogy harvard biznisz szkúlon végzett filantróp szuperzseni. mert felcsúton nem volt túl nagy a felhozatal.

van hornyák, aki úgy edzi a multikulti puskást, egy afrika c válogatottat, akiket felcsúton tegnap megvertek a zalaiak. viszont mai hír, hogy debrecen egy újabb nigériait igazolt. az állami megrendelésen meggazdagodott "szponzorok" shedrach kaye bankszámlájára utalják a pénzt. játékosügynökök ezen kaszálnak. és növekedik a gdp. leigazolták a david nwachukwu-t is, akit kölcsönadnak az nb2-es bvsc-nek. kevés abban is a nigériai.

szerencse, hogy egy szuverenista vezér irányítja a magyar focit, illetve dehogy magyar. afrika b, c, d válogatottak versenyeznek. mert olcsón meg lehet venni ezeket az amúgy nyilván tehetséges, szorgalmas afrikai gyerekeket és aztán nagy haszonnal továbbadni. csak ugye az ő pénzük, a semmirekellő játékosügynökök pénze hiányzik a tömegsportból. és még kaszáljon a párizsi groupama is. anélkül nem megy. a debreceni is már valami párzsié, aki örmény, vagy azeri, karabahi, a stadion is, mindent tokkal vonóval eladtak. mert a szuverenitás a legfontosabb.

alöksz róz 2024.02.08. 13:12:27

@Boldeone2: "Éppen a magyar kerítés bizonyítja" - az nem bizonyít semmit, az csak egy díszlet gyakorlatilag egy komoly határzárhoz képest.
belgrád meg már európa, ha nem tűnt volna fel.
és repülővel is csak az jöhet, akinek meg van engedve.

alöksz róz 2024.02.08. 13:16:04

@Boldeone2: "Olyan az, mint egy nagy kosár cseresznye" - ez nem olyan rossz hasonlat.
(kivéve hogy a migriket nem lehet megenni.)

ha van benne néhány rohadt cseresznye, elrohad az egész kosár.

alöksz róz 2024.02.08. 13:17:53

@alöksz róz: és hiába válogatod addig, hogy már csak egy pohárnyi marad, az is elrohad.

Boldeone2 2024.02.08. 13:19:37

@alöksz róz: Tehát a migrációt globális nagyfolyamatok tartják fenn, ráadásul maguk a nyugati államok is dependenssé váltak.

Szerinted hogy lehet az, hogy februárban már tudod enni a relatíve olcsó epret, vagy paradicsomot? Úgy, hogy olcsó afrikai illegális migránskezek megművelik a földeket Malaga és Almeria között, majd leszüretelik a termést...

Egyetlen spanyol sem fog robotolni menni a földekre, de a farmer sem alkalmazná, mert a helyi lakosok nem hajlandók olcsó pénzért, rossz munkakörülények között dolgozni

Olaszország dettó...A kis családi hoteleket illegális migránsok takarítják, kint a földeken illegális migránsok dolgoznak, mert a legális munkaerő alkalmazásával nem maradna meg profitráta..
Az olasz amúgy is utál dolgozni...

Debrecenben a Wolt es a Foodpanda is afrikai és ázsiai diákokat alkalmaznak, mert ők akarnak dolgozni, ők vannak elég számban...

Boldeone2 2024.02.08. 13:23:29

@alöksz róz: Szerbia csak egy példa volt, mert sok ország polgarai vízummentesen beutazhattak oda. A lényeg: a pajzson mindig meg lehet találni a rést, egy ekkora kontinensen

Boldeone2 2024.02.08. 13:29:31

Hozzá lehet azt is tenni: a kelet- európai munkaerőtartalékok elfogytak. Aki akart, már rég kiment dolgozni, még az ukránok is

A munkaerőpiac feszített, ráadásul már a kelet- európai sem akar annyira relatíve olcsó pénzért dolgozni

Tehát egyre kevésbé akarnak német húsüzemben havi nettó 1600 euróért gerincsérvet kapni a félmarhák emelgetésétől...

Az ukrán lányok simán elmehetnek " sugar baby" - nek... "Árja" nőkből hiány van mindenhol Európában....

Bayaz 2024.02.08. 13:32:21

@Boldeone2: "- Először az alapvető földrajzi dimenziókkal kellene tisztában lenned: Izrael 22 000 négyzetkilométer, azaz kb 2 magyar megye, így falakkal többé -kevésbé lezárható ( így is van illegális migráció)
Az EU viszont több millió négyzetkilométer, azaz: semmilyen formában nem lezárható"
Hazugság. Az indiai-bangladeshi határ 4000 km hosszú - kétszer akkora mint az amerikai mexikói határ -, fegyveres határőrök járőröznek a mentén, szinte teljes egészében keritéssel van megerősitve és gyakorlatilag senkit nem engednek át.
Ausztrália pedig bebizonyitotta, hogy a tengeri

"- Épp az, hogy az " elitek " sem akarják már, éppen ezért szigorodtak mindenhol a törvények, pl Németországban is ( a kiutasítást gyorsították)"
Az elitek akarják, csak félnek attól, hogy a tömegeknek elegük lesz és leváltják őket, ezért kell pár jelzést küldeni, hogy ők törődnek azzal mit gondolnak.
A tömeges bevándorlás Európába ettől függetlenül folytatódik.

alöksz róz 2024.02.08. 13:46:38

@Boldeone2: "Hozzá lehet azt is tenni: a kelet- európai munkaerőtartalékok elfogytak." - dehogy fogytak, itt a sok fiatal meg gyerek. azok is munkaképes korúak lesznek.
és folyamatosan képezik a ny-európai piacra a dolgozókat.

2024.02.08. 14:28:51

@alöksz róz:
debrecenben ezek a kifejezetten járműipari szakmunkás képzések. ez 10 szakközépiskolai, szakmunkás osztály. ezeket évről évre kiképzik.
Brassai 6évf Alternatív járműhajtási technikus
Diószegi 6évf Alternatív járműhajtási technikus
Brassai 5évf Gépjármű-mechatronikai technikus (Gyártás, Szervíz szakmairány)
Brassai 5évf Mechatronikai technikus
Beregszászi 5évf Gépjármű-mechatronikai technikus (Gyártás, Szerviz szakmairány)
Diószegi 5évf Gépjármű-mechatronikai technikus
Baross 3évf Karosszérialakatos
Diószegi 3évf Karosszérialakatos
Beregszászi 3évf Autógyártó
Diószegi 3évf Járműfényező
lesz nekik munkájuk? valószínűleg igen, csak a most végzők többségének szinte kizárt, hogy debrecenben. mert a bmw-nek összesen 1000 vagy max. 1500 ember kell. úgy, hogy annak a fele irodista slepp. hr/pr felelős, könyvelő, stb. akik valójában egyáltalán nem kellenek a gyártáshoz. megmondják, hogy a fideszes hr vezető felvehet ennyi csókost. full fideszes.

és kell mondjuk 500 szakmunkás. ez már felsőbecslés. és ott vannak még azok a törökök, akiket ki kellene rakni a hagyományos gyárakból az utcákra, a bmw is akar munkásszállót németországi törököknek. és az lesz, hogy menjenek egy félkatonai vegyi üzembe. és arra minden fiatal azt mondja, hogy akinek két anyja van. az menjen oda. nyilván van egy két hülye és az tényleg hülye ha odamegy és mehet akárhová. nem probléma, mert majd jön a vietnámi és a filipino. csak ugye hol a francba lakjon. mert a vendégmunkások minimális lakhatását a magyar államnak kell megoldania. a haverok cége felveszi a hitelt és majd azt visszafizetik a munkabérükből. a létrejött új munkahelyet állami támogatással kapja. és a magyar szocpolt utalja vissza vietnámba.

és nincs kiszámolva, hogy ez így jó lesz-e. mert a tervgazdasági elem hiányzik a rendszerből. lehet azt mondani, hogy nem is kell, mert ezeket finanszírozza a német és a kínai multi. csak ugye a magyar állam építi ezeket, illetve a haverok. illetve a magyar állam képzi ki ezeket a fiatalok, valószínűleg a külföldnek.

grundigg 2024.02.08. 15:23:04

@G. Nagy László:

"Ja, értem, a szokásos, reménytelen harcod, hogy valamiféle önellentmondást találj nálam... Vicces. Kurvára nem fog menni."

Korábban:

"A multikulturális társadalom illúziója már a múlté, a mögöttünk hagyott pár év eseményei igazolták, hogy a liberális-demokratikus-humanista világ és a fundamentalista iszlám nem fér meg egy hajóban."

Most: "tévhit, hogy nem működik a multikulti."

Eleve abszurd, hogy másfél évtizeddel a "wokista" Merkel kijelentése után (megbukott a multikulti) posztot írsz arról, hogy a multikulti működhet, miközben az elmúlt években padlógázzal toltad a fideszes propagandát migráncs- és iszlámtémában is. És közben azt állítod, hogy te mindig pont ugyanazt mondtad.

Ugyan miben különbözik a mostani véleményed az általad folyton szapult nyugati baloldalétól? Nem, ők sem akarnak korlátlan bevándorlást. És még erőszakot se akarnak.

"A kultúrák keveredését is kifejezetten veszélyesnek találtad."

"Nem, ilyenről nem volt szó. Soha nem tettem ilyen általános kijelentést. Én az agresszív, barbár kultúrákat látom veszélyesnek. Mindig erről és csakis erről beszélek."

Ehhez képest korábban:

"De ez nem teszi meg nem történtté a rengeteg terrorcselekményt; nem teszi veszélytelenné e kultúrák keveredését"

Korábban:

"az iszlám és a nyugati létforma összeegyeztethetetlen"

Most:

"az egyetlen lehetőség, hogy kompatibilissé váljon az európai civilizációval, az az, ha az itt élők a mérsékelt, a szelíd iszlámot képviselik"

Eddig mindig azt hangsúlyoztad, hogy az iszlám eleve, lényege szerint erőszakos, bűnös és összeegyeztethetetlen a nyugati létformával. Most meg jön a békés muszlim sztárfocista a cuki kislányával. De te pont ugyanazt mondod.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.08. 16:03:57

@G. Nagy László:

mi van a pedofilvédő novákkatival és varga judittal? le kellene mondaniuk lacika? na akkor legyél bátor amikor épp multikultit csinál a gazdád, hanem amikor uszítanak a migránsok ellen. most mondjad el

mi van a szuverenitásvédelmi törvénnyel? a soros-pénzzel kitömött fidesz soros meg merkell pénze nélkül , meg szeva bácsi 1 millió márkás táska pénze nélkül (haha) nem is juthatott volna soha hatalomra, ebbe is foglalj már állást légyszi lacika!

ismerik a fideszesek a logika nevű elvont fogalmat? :) nem ugye?

egy főre jutó fogyasztás alapján az unió legszegényebb országa vagyunk, még bulgároknál is jobb a fogyasztás. de ezzel is minden oké? tényleg "félisten" orbán, hogy ennyi agyhalott tapsikol neki. az unokázós csaló is félisten.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.08. 16:35:22

@G. Nagy László:

lacika a vezérrel egyeztessél.

" Semmi alapja sincs annak, hogy idegenkedjünk a békés és értékteremtő embertársainktól, legyenek akár vietnámi kereskedők, Fülöp-szigetekről való vendégmunkások, zsidók, arabok, feketék, bárkik. Meggyőződésem, hogy egyes-egyedül ezzel az attitűddel lehet igazi bajnokcsapatot építeni."

ja lehet ezt még akkor mondta, amikor még nem tudta mi putyinnak a véleménye :)

"Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét"

mennyire hitvány vagy lacika, bámulatos hogy vagy képes életbenmaradni emberek között, remélem ha lesz egyszer egy rendszerváltás, akkor az elszámoltatásból te se maradsz ki lacika.

alöksz róz 2024.02.08. 16:51:14

egy kis felszopás sose árthat :-)

Boldeone2 2024.02.08. 17:01:02

@Bayaz: Az indiai-bangladeshi határ 4000 km hosszú - kétszer akkora mint az amerikai mexikói határ -, fegyveres határőrök járőröznek a mentén, szinte teljes egészében keritéssel van megerősitve és gyakorlatilag senkit nem engednek át.
Ausztrália pedig bebizonyitotta, hogy a tengeri
"

Ezek fals érvek! Az indai- pakisztáni határon nincs migrációs helyzet, tehát nem tudjuk mi lenne akkor a 4000 km- es szakaszon, ha lenne, de jó eséllyel mindenki átmenne

Épp ahogy a hármas magyar határkerítésen. Bohózat ami ott megy! A propagandával ellentétben előbb- utóbb MINDENKI átjut

Az ausztrál példád megint fals. Oda hetekig kellene hajózni a nagy kibocsátó országokból, régen volt ilyen is, de ma már szinte kivitelezhetlen ez a dolog, és nemcsak a bevándorláspolitka miatt

EU viszont pár km- re van Törökországtól, de az afrikai partok sincsenek messze. Rendkívül gyorsan át lehet érni, majdnem lehetlen megakadályozni . Ha meg már itt van a menekült, azt sem lehet bizonyítani, honnan indult el, meg azt sem, sok esetben, hogy milyen állampolgár...

Boldeone2 2024.02.08. 17:04:09

@Bayaz: Az elitek akarják, csak félnek attól, hogy a tömegeknek elegük lesz és leváltják őket, ezért kell pár jelzést küldeni, hogy ők törődnek azzal mit gondolnak."

...és akkor mi lesz, ha a szélsőjobboldali populisták - az elit selejt része - hatalomra kerül?

Trump megállítja a migrációt, vagy az Afd?

Orbán megállította? Nem

2024.02.08. 17:41:58

@Bayaz:
hja, a németek az olcsó vendégmunkások importját átirányították magyarországra. orbán az új merkel mutti. orbánisták. lásd a posztot. a muszlim focisták eredményezte világbékéről és a szép új világ gyönyörűségéről. amiben persze soros alex szervezi a migrációt, hogy elvegyék a magyarok munkáját. ő mozgatja a szálakat a földkerekségen. európában mindenképp.

G. Nagy László 2024.02.08. 18:02:18

@grundigg:

Valójában megtisztelő, hogy ennyi energiát szánsz rá, hogy némi fogást találj rajtam. :) A fura az, hogy minap az "izzadtságszagú" jelzőt használtad valamely posztom kapcsán, azóta sem értem miért. Nos, ez a mostani erőlködésed tényleg az. Verejtékes és értelmetlen.

"A multikulturális társadalom illúziója már a múlté, a mögöttünk hagyott pár év eseményei igazolták, hogy a liberális-demokratikus-humanista világ és a fundamentalista iszlám nem fér meg egy hajóban."

Egy párszor megfogalmaztam már, de mindig teszel rá: a blog egy irodalmi műfaj, nem egy műszaki leírás. Általában próbálok precízen fogalmazni, de a gördülékeny nyelvezetet sosem fogom feláldozni a körülményeskedő támadhatatlanság oltárán. Nyilvánvaló, hogy a második tagmondat magyarázza az elsőt. Való igaz, hogy a fundamentalista iszlám nem fér meg a civilizált, nyugati világgal. Ez azt jelenti, hogy a multikulti azon módja, amit az EU a gyakorlatban erőltet, megbukott. Te is tudod, én is tudom. Azt is tudod, hogy a mondatom ezt jelenti, csak a hülye kötekedés mindennél fontosabb számodra. Felhívom a figyelmedet arra is, hogy szinte minden posztban, amelyben a nyílt társadalom szóba jön, mindig megemlítem, hogy a kínaiakkal semmi gond nincs. Pedig gyökeresen más kultúra. Még csak nem is vegyülnek. Egyszerűen csak békések. Szóval, utoljára: a GYAKORLATBAN megbukott a tömeges multikulti, amikor a farkasokat a bárányok közé engedték. De ELMÉLETBEN nem, és ezt a szupersztárok példái is igazolják. Lehetne úgy is. Attól, hogy valaki fekete, vagy iszlám-hitű, még lehet civilizált. Épp ezért a nyílt társadalmat nem úgy kell megalkotni, hogy válogatás nélkül összeengedünk, hanem csak előzetes válogatás után.

"Ugyan miben különbözik a mostani véleményed az általad folyton szapult nyugati baloldalétól? Nem, ők sem akarnak korlátlan bevándorlást. És még erőszakot se akarnak."

A nagy lófaszt nem akarnak. A nyugati baloldal pont olyan felelőtlen, mint amilyen immáron 100-150 éve. Semmi sem drága nekik. Tudják, hogy amit erőltetnek - minél nagyobb tömegű bevándorlás -, az erőszakot eredményez és a közbiztonság leépülését. De még csak nem is arról van szó, hogy megér nekik ennyit a szavazatvásárlás. Mintha tudatosan dagasztanák a káoszt. Minden jel erre utal, fura, hogy te jóhiszeműnek látod a neomarxista szarjankókat.

"De ez nem teszi meg nem történtté a rengeteg terrorcselekményt; nem teszi veszélytelenné e kultúrák keveredését"

Korábban:

"az iszlám és a nyugati létforma összeegyeztethetetlen"

Tényleg elmész a picsába. Csak azért, mert nem biggyesztem oda minden esetben az iszlám elé a fanatikus, a radikális, vagy az erőszakos jelzőt, már el is játszhatod a komplett idiótát, aki nem érti a valós tartalmat. Sokkal rosszabb vagy, mint az a legalsó 8-10%, amely tényleg ennyire hülye. Te intellektuálisan az olvasóim felső 10%-ába tartozol. Semmiféle kérdés nincs benned, hogy mit gondolok a kérdésről, pontosan érted minden szavamat. Még azt is látod, hogy jó és tisztességes szándékok vezérelnek. Mégis abban leled örömödet, hogy kötözködsz. Ez számomra valami egészen perverz dolog.

És a legperverzebb az a gyávaság, hogy te magad továbbra sem foglalsz állást. Tényleg szánalmas.

2024.02.08. 18:29:43

@G. Nagy László:
csak ugye ha figyeltél, akkor merkel mutti se fundamentalista iszlámot akart, hanem pontosan azt, amit leírsz. ő még a bibliából olvasgatott is volna nekik. egy európai politikust se találsz, aki a fundamentalista iszlám befogadását hirdette volna, az általad utált libernyákok pontosan azt a multikulti gyönyörűséget harsogták, amiről posztoltál.

2024.02.08. 18:34:17

@Boldeone2:
azt egyelőre nem tudjuk, hogy ha az afd bekerül a szövetségi kormányba, akkor mit eredményezne. zárnák befelé a német gazdaságot, a német tőke alighanem visszavonulna németországba. és nem lehetetlen, hogy az amerikaiak ennek is örülnének. orbánék meg annyira nem. rég nem a migrációról, hanem gazdasági expanzióról szól a sztori.

grundigg 2024.02.08. 18:54:55

@G. Nagy László:

Lehet itt ragozni, hogy melyik jelzőt nem gondoltad komolyan, vagy hova képzeltél jelzőt, ahova nem írtál, (hozhattam volna még egy csomó más idézetet, most pl. a muszlimok aligátorok metafora jut eszembe) de az tagadhatatlan, hogy ennek az írásnak a mondanivalója nem illeszkedik a hasonló témában (bevándorlás, muszlimok, multikulti) írt szövegeidhez.

A változás egyértelmű, magyarázat nincs rá, csak tagadás. Meg a végén a tanulság, hogy ne idegenkedjünk a Fülöp-szigeteki vendégmunkásoktól.

Boldeone2 2024.02.08. 18:59:33

@G. Nagy László: nagy lófaszt nem akarnak. A nyugati baloldal pont olyan felelőtlen, mint amilyen immáron 100-150 éve. Semmi sem drága nekik. Tudják, hogy amit erőltetnek - minél nagyobb tömegű bevándorlás"

- Te is tudod, hogy mindez hazugság! Nem akar a szerinted baloldal sem korlátlan bevándorlást, ez egy hazugság
...és eddig sem volt soha ilyesmiről szó!

Viszont a LEGFELELŐTLENEBB a populista szélsőjobb, akik az USA- ban is Európában is gátolják Ukrajna talpon maradását

Itt van a 60 milliárdos csomag, amire égető szüksége van a világnak. Ukrajna kulcsállam, ott győzni kell a nyugatnak, egyébként kutyvilág jön Európában

Lássuk be, Orbán nem olyan hülye, hogy ne tudja mi a tét, csakhogy Orbán egy akasztófára való ember!

Nem a ballibsik, nem Gréta Thunberg, de nem is a woke, vagy a BLM verik szét a világot, hanem az idóta szélsőjobboldal!

G. Nagy László 2024.02.08. 19:06:42

@cvsvrs:

"egy európai politikust se találsz, aki a fundamentalista iszlám befogadását hirdette volna, az általad utált libernyákok pontosan azt a multikulti gyönyörűséget harsogták, amiről posztoltál. "

Drága barátom, ez abszolút igaz. Csak ők AZZAL SZEMBEN CSELEKEDTEK, amit hirdettek, harsogtak, prédikáltak. Ők azt hazudták évekig, hogy nincsenek no-go zónák. Hogy nincs migráns-erőszak. Hogy az iszlám jellemzően békés. Ez mind-mind kibaszott nagy hazugság, szándékos félrevezetése az európai polgároknak. Én pont az ellenkezőjét mondtam mindig is. Életveszélyes volt a willkommenskultur. Létezhet nyílt társadalom civilizált emberek körében, de kurvára nem így.

Boldeone2 2024.02.08. 19:09:04

@cvsvrs: Nem tudjuk, de készülni kell a legrosszabbra...

Ha Trump hatalomra jut, akkor jó esély van rá, hogy szétesik a nyugati szövetség. Az AFD szerintem nem jut hatalomra, a német választási rendszer egyébként is kizárja az egyeduralmi rendszert

Az lehet, hogy a háború hatására begyűrűzű inflációt, elégedetlenséget a szélsőjobb kihasználja, és pozícióba jut.
Minden válság a politikai szélsőség malmára hajtja a vizet

Akik fűt- fát megígérnek- ez a populizmus lényege, végül minden sokkak rosszabb lesz mint előtte, lsd UK - kilépése az EU- ból

Most viszont éleshelyzet van: egyszerre több ponton is támadják a demokratikus világot

A kérdés most pofon egyszerű: azokat kell támogatni, akik a nyugat és demokrácia primátusát akarják a világban

Ezért is gusztustalan amit Orbán csinál..

Boldeone2 2024.02.08. 19:15:08

@G. Nagy László: Életveszélyes volt a willkommenskultur."

- Persze hogy az! De, még mindig nem érted: NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁS, abban a helyzetben, mint a befogadás

Erre mondta Merkel asszony : Wir schaffen das "- mert nem volt mas lehetősége

Most ugyanaz a helyzet: Oroszország, Putyin támad, ezért van háborús válság, háború, így az EU- nak, a nyugatnak VÉDEKEZNI kell

Tehát: ez is egy kényszer, DE NINCS MÁS MEGOLDÁS

Boldeone2 2024.02.08. 19:26:13

@G. Nagy László: A populista ámokfutók - ezzel szemben - mindig olyan hazugságokkal házalnak hogy ők " tudják a megoldást "

" Megállítom az illegális migrációt" - mondja Trump....Én meg az összes pénzem feltenném rá, hogy Trump sem fogja megállítani az illegális migrációt

"Egy nap alatt befejezem a háborút" - Ez megint a világ legnagyobb hazugsága, a háborút egyedül az agresszor fejezheti be, az ukránok csak a saját független nemzetállamukért küzdenek, és részben Európáért, meg részben a nyugat primátusáért

Trump egy idóta, a zártosztályon lenne a helye, ( én ismerem munkásságát, éltem az USA- ban jóval előtte, hogy ő elnök lett...)

Lényegében végighazudta az egész életét, kistílű, tehetségtelen ember, aki az apja vagyonát élte fel, meg befektetői hiteleket..
Ráadásul minden nőt aki jól nézett ki, gátlástalanul meg akart baxni...

Gusztustalan, szánalmas pojáca!

alöksz róz 2024.02.08. 19:26:23

@Boldeone2: oroszország nem támadta meg a nyugatot, az európai uniót. ha nincs támadás, nincs is mi ellen védekezni.

most ott tartunk, hogy megpróbáljátok meggyőzni a közvéleményt az oroszország elleni háború elindításáról. na de az emberek többsége kurvára nem kér belőle, mert annyira azért mégse hülyék.
az európai szélsőjobb meg nem akar háborút indítani...

alöksz róz 2024.02.08. 19:28:55

@Boldeone2: "Tehát: ez is egy kényszer, DE NINCS MÁS MEGOLDÁS" - csak a világháború!

nem létező dolog ellen nincs kötelezően választandó ellenszer :-)

alöksz róz 2024.02.08. 19:32:16

@Boldeone2: "NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁS
DE NINCS MÁS MEGOLDÁS" - hitlernek se volt választása. a németek létét veszélyeztető zsidóság ellen muszáj volt fellépnie, nem volt más megoldás, csak a végső.

G. Nagy László 2024.02.08. 19:52:16

@grundigg:

"A változás egyértelmű, magyarázat nincs rá, csak tagadás."

Ismételgesd még sokszor, attól igaz lesz... Nulla változás van, pontosan tudod. Ezt szerintem nem olvastad annak idején. Pont ugyanezt írom három és fél évvel ezelőtt is:

teveszmek.blog.hu/2020/08/31/_az_europai_unio_egyet_jelent_a_nyitott_tarsadalommal

"Meg a végén a tanulság, hogy ne idegenkedjünk a Fülöp-szigeteki vendégmunkásoktól."

Annyira tudtam, hogy ez lesz majd az a gomb, amihez keresitek majd a kabátot... De nem így történt. A gondolkodásmódom nem ilyen körmönfont. Egész egyszerűen néztük a fiammal a meccset és arról beszélgettünk, hányféle nemzet focistái gyűltek össze a Liverpoolban. Ebből indult a poszt ötlete, és pont olyan lineárisan haladt a gondolatmenet, ahogyan a bekezdések követik egymást. Természetesen tudatos a Fülöp-szigeteki vendégmunkások említése, de a legkevésbé sem ők ihlették az írásművet :)

G. Nagy László 2024.02.08. 19:55:37

@alöksz róz:

"NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁS - hitlernek se volt választása. a németek létét veszélyeztető zsidóság ellen muszáj volt fellépnie, nem volt más megoldás, csak a végső. "

Ma ez a nap kommentje. Zseniális. Tökéletes válasz a hülyeségre.

2024.02.08. 19:56:42

@G. Nagy László:
debrecenben az általános orvosi képzésben nappali tagozaton 3559 fő tanul, ebből 2071 fő külföldi. ezen a karon már kisebbségben vannak a magyarok. na most ez nem lenne probléma akkor ha magyarországon nem lenne jelentős orvoshiány. kivándorlók mellett még a bevándorlókat is képezzük. ez az egészségügy szándékolt lezüllesztése folyik, vagy egyszerűen hülyék ülnek a legfelső szinteken.

Boldeone2 2024.02.08. 20:23:54

@alöksz róz: oroszország nem támadta meg a nyugatot, az európai uniót. ha nincs támadás, nincs is mi ellen védekezni."

- A második világháború utáni békerendet megtámadta, illetve nyíltan beszélnek a többi európai állam elleni lehetséges, szükséges háborúról is

Szerinted miért lépett be Finnország és Svédország lassan a NATO- ba? Mindenki a háborúra készül

"csak a világháború!
nem létező dolog ellen nincs kötelezően választandó ellenszer :-)"

- A proxy- világháború már elindult, könnyen léphet szintet minden...

DE NINCS MÁS MEGOLDÁS" - hitlernek se volt választása"

- Ezt Putyin is mondta, amikor elindította a háborút, én viszont ezt mondtam:" a nyugatnak nincs más választása, mint a védekezés"

Tehát: támad vs védekezik - fogod a különbséget?

Boldeone2 2024.02.08. 20:31:04

@G. Nagy László: Tökéletes válasz a hülyeségre"

- Mi a hülység?? Meg tudod indokolni? Én ezt írtam: "így az EU- nak, a nyugatnak VÉDEKEZNI kell
Tehát: ez is egy kényszer, DE NINCS MÁS MEGOLDÁS"

Ez az állítás, meg teljesen igaz! Vagy van más alternatíva? A tömeggyilkos, területrabló agresszorrral nincs alku, ő sem akarja, ezért hazugság Orban békegalamb-narratívája

Az orbáni béke= az agresszor, a diktatúra győzelme, úgy, hogy Ukrajna vérezzen ki minél hamarabb...Ez erkölcstelen!

alöksz róz 2024.02.08. 20:58:35

@Boldeone2: de nincs támadás, mi ellen "védekezel"?
még mindig ott tartunk, hogy egy nem létező dologra kínálsz kötelezően választanadó, "elkerülhetetlen" megoldást.

Boldeone2 2024.02.08. 21:04:52

@alöksz róz: Van támadás, Ukrajnát támadják, ha pedig Ukrajna veszít a Balti- államok következnek, esetleg Lengyelország.
Ha Putyin azt látja, hogy a nyugat nem képes összefogni, nem áll meg

Ismered a mondást: " Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

Wildhunt 2024.02.08. 21:12:11

@Boldeone2: ha pedig Ukrajna veszít a Balti- államok következnek, esetleg Lengyelország.

Sőt, a kozák majd a lovát a szajnában itatja. Mert az oroszok olyan erősek, hogy szétverik a NATOt, pedig a hős, egyedül védekező hoholokkal sem bírnak.
Hogy tudsz ennyi ésszel levegőt venni...

Wildhunt 2024.02.08. 21:13:34

@Boldeone2: Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

Örülök hogy támogatod a Fidesz honvédelmi programját. Sorozást is szeretnél?

G. Nagy László 2024.02.08. 21:13:39

@Boldeone2:

"Mi a hülység?? Meg tudod indokolni?"

Persze. Totális hülyeség, hogy Merkelnek nem volt más választása, mint beengedni sok százezer migránst. Totális hülyeség, hogy háborúzni kell. Mindet megbeszéltünk már.

De csak egy újabb adalék: MUSZÁJ LESZ, hogy Németország és Oroszország békében, együttműködve létezzen. Ez Európa békéjének és gazdasági fellendülésének kulcsa. Egyszerűen nem lehet másképp a jövőben. Na most nagyon nem mindegy, hogy addig, amíg ez az idilli állapot visszaáll, mi történik még. Mennyi ideig mérgezik még e kapcsolatot, eszkalálódik-e a háború bármilyen formában, stb.

Boldeone2 2024.02.08. 21:28:23

@G. Nagy László: Persze. Totális hülyeség, hogy Merkelnek nem volt más választása, mint beengedni sok százezer migránst. Totális hülyeség, hogy háborúzni kell. Mindet megbeszéltünk már"

Oda sem figyelsz arra amit írtam: a nyugatnak védekezni kell, készülni egy lehetséges háborúra
Ukrajna pedig - kényszerűen háborúzik, védekezik

Merknek pedig nem volt más választása, több okból:

-Tízerek indultak meg egyszerre, humanitárius katasztrófa fenyegetett

- Orbán sem védte meg a határt, ezreket küldött nyugatra

- Akkoriban senki sem tudta volna megvédeni egyik, így a német határt sem

- Ráadásul a német alkotmány kimondja mit kell tenni ilyen helyzetben

Boldeone2 2024.02.08. 21:31:51

@G. Nagy László: MUSZÁJ LESZ, hogy Németország és Oroszország békében, együttműködve létezzen. Ez Európa békéjének és gazdasági fellendülésének kulcsa"

- Persze, egyszer muszáj lesz, ha Putyint kilövik, és a háborút befejezi Oroszország! Csak ennyi a feltétele...

Neville Chamberlain is elment Münchenbe alkudozni....Volt értelme ???

Putyin nem akar békét, az egyértelmű

Boldeone2 2024.02.08. 21:36:41

@Wildhunt: Ember , tudod mennyi az USA defense budget? Közel 900 millárd dollár évente! Ebből nem megérné 60 milliárdot Ukrajnának adni? Ennél olcsóbban egy agresszív nukkeáris hatalmat nem lehet meggyengíteni

Republikánusok= ostoba, szűklátókörű hülyék

Boldeone2 2024.02.08. 21:43:48

@G. Nagy László: A nyugat a békére törkedett Putyinnal. Emlékezz csak vissza, még Macron is többször személyesen győzködte, hogy nem...

Most viszont már nehéz lesz, mert brutális háborút kezdett Ukrajában, mára már több százezer áldozattal

Erre mondom én: Alea iacta est" - tehát a kocka el van vetve. Amíg Putyin a diktátor esetleg tűzszünet jöhet, de nem tartós béke

Készülni kell - ezt mondja a német és a lengyel kormány is- egy lehetséges háborúra

G. Nagy László 2024.02.08. 22:16:40

@Boldeone2:

"Európa országai már a háborúra készülnek."

Nem érzed, mennyire groteszk ez? Nyilatkoznak, hogy szerintük másfél, vagy épp 3 év múlva háború lesz... Beszarás. Ha csak felmerül, hogy háború lehet, úgy mindent el fogok követni a békéért. Ennél idiótább dolog nincs, mint ez a folyamatos pánikkeltés, hergelés, szájkarate.

alöksz róz 2024.02.08. 22:17:27

@Boldeone2: egyedül maradsz a háborús propagandáddal

alöksz róz 2024.02.08. 22:18:47

@Boldeone2: "Be kellene látnod, hogy Európa országai már a háborúra készülnek" - némely vezetői.
európa lakossága viszont kurvára nem vevő rá.

alöksz róz 2024.02.08. 22:26:53

@Boldeone2: "Neville Chamberlain is elment Münchenbe alkudozni....Volt értelme ???" - leállni alkudozni a világ katonailag messze legerősebb országával? persze hogy volt értelme megpróbálni, nem kérdés.

most viszont egy nato-nál sokkal gyengébb oroszország van a másik oldalon, a natoval szembeni győzelem esélye nélkül.

meg kell tanulni disztingválni.

Boldeone2 2024.02.08. 22:33:50

@G. Nagy László: A háború előtt is azt mondtátok, hogy Putyin nem fog támadni, de mégis támadott....
Tehát nem vált be a jóslat

Si vis pacem, para bellum" - ezt jó észben tartani...Nyilván nem Magyarország lesz a célpont, de bele lehet sodródni...

Boldeone2 2024.02.08. 22:44:15

@G. Nagy László: Mi a véleményed arról, hogy Tucker Carlson elment Putyinnal interjút készíteni?

Ez hogy fér bele a liberális értékrendedbe? Az egyúttal értékválasztás is!

alöksz róz 2024.02.08. 23:05:38

@Boldeone2: én az európai szélsőjobb helyében pont úgy tenném fel a kérdést az eu-választáson, mint ahogy orbán a konzultációban: akar-e ön megdögleni egy oroszország elleni háborúban?

G. Nagy László 2024.02.08. 23:10:52

@Boldeone2:

"Mi a véleményed arról, hogy Tucker Carlson elment Putyinnal interjút készíteni?"

Ez tényleg kérdés???

1. Egy újságírónak ez a dolga. Akár Hitlerrel is.

2. Nemhogy ez a dolga, de a pályafutásának egyik csúcspontja is. A legbalosabb médiumok összes sztárriportere boldogan lenne Tucker Carlson helyében.

3. Nemhogy egy újságírónak, de minden politikusnak ez lenne a dolga: kapcsolatot ápolni Oroszországgal. A legdurvább hidegháború idején is beszéltek egymással a felek. Ez a világ totális félreértése, a duzzogó, unintelligens feleség attitűdje, hogy haragszom rád és nem állok szóba veled.

alöksz róz 2024.02.08. 23:12:53

@alöksz róz: bizonyos helyzetekben azért van egy tagadhatatlan és felülmúlhatlan előnye a liberális individualizmusnak, azt meg kell hagyni :-)

Boldeone2 2024.02.08. 23:41:30

@G. Nagy László: Akkor nézd meg mit gondol erről egy valódi liberális csúcs újságíró, Christiane Amanpour!

A CNN report fenn van a youtube- on. Lényegében szétoltja Tuckert a Putyin interjú miatt, hiszen Putyin teljesen az amerikai értékek ellen van, a demokrácia, a nemzetközi jog ellen harcol, egy nemzetállam felszámolásáért; a teljes nyugati értékrend szabad vilag ellen vív implicit harcot. Egy véreskezű diktátort nem kellene legitimálni!

Persze, Carlson egy idióta, Putyin- maniás, szélsőjobboldali....mit várjon mást az ember? Mondjuk így képet kaphat az atlag amerikai , mi következik ha Trump nyer: felszámolják a demokráciát, a nyugati szövetségi rendszer pedig összeomlik...
Putyin dörzsölheti a markát...

Boldeone2 2024.02.08. 23:45:03

@G. Nagy László: A valódi újságíró szétoltja a szánalmas bohócot, Tucker Carlsont

youtu.be/yxVRTEN8aCY?si=1CP1J7vfxY_pZOgT

alöksz róz 2024.02.08. 23:56:55

@Boldeone2: ez ugyanaz a valódi liberális csúcs újságíró, aki álhírrel bukott le a cnn-en?
és akit szijjártó élőben szétoltott?
:-)

grundigg 2024.02.09. 00:27:25

@Boldeone2:

Nem az a kérdés, hogy Carlson miért kér interjút Putyintól. Tisztességes újságírók is kértek, valamiért nem kapnak. Miközben ugye - többek között amerikai - újságírók ülnek börtönben Oroszországban.

Láttuk a Carlson-féle Orbán interjút, gondolom, itt is ez lesz:

1. Intenzív seggnyalás: milyen csodálatos ez az ország, milyen gazdag, erős stb., mennyire szeretik az emberek a Kedves Vezetőt

2. Biden szar, Trump király, Oroszország áldozat és másra sem vágyik, mint békére, csak hát az amerikai agresszorok miatt ez nem jön össze.

Boldeone2 2024.02.09. 01:34:25

@grundigg: Pont erről szólt a riport nagyjából...

"Oroszország áldozat" , "azok ott ősi orosz területek, nekik joguk van hozzá" "Ukrajna mesterséges állam" , "nácitlanítani kell" stb...
Tucker meg álkérdéseket tett fel... Orbán is szóba jött az interjúban, meg Kárpátalja státusza

De ez a "Baklykov live " volt, egy orosz putyinista blogger közvetítése, aki közben csipszet evett és sörözött, így holnap újra kell hallgatnom...

Bár nem hinném, hogy az eddigi, mantraszerűen hajtogatott propaganda -hazugságokon kívül mondott valami újat...

Boldeone2 2024.02.09. 01:37:54

@alöksz róz: Miről beszélsz, ember? Amanpour minden díjat elnyert újságíróként. A világ egyik leghíresebb újságírója, és legismertebb is egyben

alöksz róz 2024.02.09. 01:50:17

@Boldeone2: "Miről beszélsz, ember?" - csak a tényt írtam le.

"Amanpour minden díjat elnyert újságíróként." - na és, a bolgárúr is kapott egy csomó díjat az elvtársaitól :-)
elég szégyen, hogy ez az etalon...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.09. 09:09:58

A multikulturalizmus nem képes működni liberalizmus alatt.

A liberálisok ugyanis ez alatt azt értik: mindenki mondjon le saját kultúrájáról, s egyesüljön valami zavaros kavargásban.

huleaks 2024.02.09. 09:12:37

Hát a cikk írója egyértelműen hozza azt a szintet ami Európa véget jelenti. Ember! Ez a multikulti hordakban jön Európába és nem akar beilleszkedni, betartani a törvényeket. Saját törvényei, szabályai szerint akár élni. A multikultira nem egy focicsapat a jó példa, hanem az együttélés ami sajnos nem megy. Dughatjuk homokba a fejünket, ahogy a cikk írója teszi.

huleaks 2024.02.09. 09:13:55

@grundigg: Az agymosás nálad is működött.

huleaks 2024.02.09. 09:19:18

Semmi alapja sincs annak, hogy idegenkedjünk a békés és értékteremtő embertársainktól, legyenek akár vietnámi kereskedők, Fülöp-szigetekről való vendégmunkások, zsidók, arabok, feketék, bárkik. Meggyőződésem, hogy egyes-egyedül ezzel az attitűddel lehet igazi bajnokcsapatot építeni. Ez egy gyönyörű gondolat. És mennyire naiv? Nem látod mi megy Európában? Milyen békés, meg ertekteremtő. Húzd már ki a fejed a seggedből.

huleaks 2024.02.09. 09:20:52

@grundigg: Amikor a SZU probalt atomfegyvereket telepíteni Kubába akkor majdnem újabb világháború tört ki. Ha az Usa-nak lehetett.....

huleaks 2024.02.09. 09:23:10

@alöksz róz: A NATO segge kilog a gyatyabol. Ha nincs az USA nincs NATO sem. És az USA odadobja Európát ha érdekei ezt diktálják. Volt már rá példa.

G. Nagy László 2024.02.09. 09:50:00

@huleaks:

"Dughatjuk homokba a fejünket, ahogy a cikk írója teszi."

Baszki, te elolvastad egyáltalán a posztot??

Ezt írom: Nyugat-Európa korlátlan befogadó politikája elsősorban e ponton bukott meg - valamiért azt kezdték gondolni, hogy a rendfenntartás egyenlő a nácizmussal, és hogy akinek a vérében van az agresszió, annak joga is azt korlátlanul kiélni. A másik probléma gazdasági természetű: az sem járja, hogy az állam az őslakosokat fosztja ki azok megkérdezése nélkül, csak hogy bevándorlók tömegeit képes legyen eltartani. Ez is megengedhetetlen erőszak.

Elárulnád, hogy ezeken túl miféle gond lehet, amely ellehetetleníti a multikulturális együttműködést?

Egészen nyilvánvaló, hogy a gyakorlat totál bukta. De azt elmondod nekem, hogy - elvi szinten - civilizált, békés, törvénytisztelő emberek miért nem tudnak együttműködni, bőrszíntől, kultúrától függetlenül? A focicsapat kurva jó példa, hiszen én írtam. Tökéletes modellje, másolandó mintája a működő multikultinak.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2024.02.09. 10:15:37

Semmi sem tökéeltes, de ez az a cikk amit minden embernek megmutatnék hogy kicsit művelődjön.
Főleg egy olyan országban ahonnan fél millió ember ment ki külföldre dolgozni migráns munkavállalóként, és a legnagyobb haszonélvezője a migrációs folyamatoknak..

huleaks 2024.02.09. 10:17:47

@G. Nagy László: Baszki ez a kamu dumád engem nem érdekel. Miért nem? Mert már elavult.

Ez a rész pedig mar vegkép elavult: "Nyugat-Európa korlátlan befogadó politikája elsősorban e ponton bukott meg - valamiért azt kezdték gondolni, hogy a rendfenntartás egyenlő a nácizmussal, és hogy akinek a vérében van az agresszió, annak joga is azt korlátlanul kiélni. A másik probléma gazdasági természetű: az sem járja, hogy az állam az őslakosokat fosztja ki azok megkérdezése nélkül, csak hogy bevándorlók tömegeit képes legyen eltartani. Ez is megengedhetetlen erőszak." Képmutató vagy. Te megmondtad, csak már későn. De amikor kellett akkor te is üvöltötted a Habibi Come to Germany-t!

Wildhunt 2024.02.09. 10:29:45

@alöksz róz: és akit a partiarc társai kiraktak a central parkban, egy szál műbrokiba öltözve... Vagy a műbroki volt amapurba öltözve, már nem emlékszem.

Wildhunt 2024.02.09. 10:31:15

@huleaks: pont az a lényeg, hogy Európában NEM ez megy. Ez a blogger fájdalma.

2024.02.09. 10:53:51

@Wildhunt:
magyarországon nyersanyag, energiaimportra szorul. (a rendszerváltás óta) mezőgazdasági importra (ami a vicc kategóriája), technológia importra, tőkeimportra. ennek betetőzése a munkaerőimport.

budapesten leütik az entert. importálnak. és ezek után az importból származó eladás a kereskedelmi szolgáltatásokból, a fogyasztásból megtérül. és ezzel gyarmatosítják az országot. nem a gyurcsány, vagy orbán, hanem BUDAPEST. fidesz, vagy nem fidesz az majdnem mindegy. hogy kétfarkú momentum párbeszéd elempé, vagy lófaszkarika. vagy a "szuverenisták".

kapitalizmust akkor lehet építeni ha a főváros (capital) nettó módon tőkét exportál. ha szinte kizárólag importál, akkor helytartóság. kiszolgáltatják az országot a küldöldnek. és ezért szükséges egy elitcsere. és ebben egy átmenet orbán. nem cél, hanem eszköz. azért szavaznak rá, hogy verje szét ezt a "fővárost". az orbánizmus nem cél, a lőtéri kutya nem akar nemzeti burzsoáziát. a széljobbos átmenetet könnyen követheti egy szélbalos. amikor ez az egész befuccsol. vendégmunkásokon alapozott kínai akksigyárakkal könnyen lehetséges. ha megvalósulnak: azért. ha nem: azért.

2024.02.09. 11:00:49

leütik az entert. pénzt generálnak és importálnak. a klubok eladósodnak és vesznek belőle nigériai focistát olcsón, hogy aztán drágán eladják. és az import megtérüljön. a klubok adósságban úsznak. és nem jut pénz elegendő tömegsportra. nincs a tf-en rendes edzőképzés. importáljuk. és ennek az alapja: budapest.

nem arról van szó, hogy nem kell importálni semmit se, hanem az összes ágazat nem alapulhat mindezeken, különben el kell adni az országot. budapestnek ez a célja, mindegy, hogy fidesz, vagy nem fidesz. a közvagyon felszámolása magánbankokkal. és ez a neoliberalizmus. az amerikanizmus. csak orbán ezt egy félkatonai rendszerben képzeli el. ázsanizmussal kombinálva. ne nyugati oligopóliumok legyenek (ami a "baloldaliak" álma, hanem keleties oligarchia. csak már eladni se nagyon lesz mit.

és ha ezt az importtömeget nem finanszírozzák kívülről, akkor összeomlik. növelni kell a gdp-t, hogy még nagyobb adósságtengert lehessen generálni, a fidesz is ezt csinálja.

G. Nagy László 2024.02.09. 11:41:18

@huleaks: Értem, hogy kialakítottál egy álláspontot, amitől nem tágítasz, még akkor sem, ha már látod, hogy hasonlóan gondolkodunk. Ismerem ezt: a 14 éves kislányom pont ilyen. Van vele melóm rendesen :)

"Te megmondtad, csak már későn. De amikor kellett akkor te is üvöltötted a Habibi Come to Germany-t!"

Nézd el nekem, hogy csak 2017-ben indítottam el a blogomat, így Merkel mutti még nem olvashatta a Willkommenskultur meghirdetése idején. De azért ollózok kettőt a régi írásaim közül:

teveszmek.blog.hu/2018/10/10/_az_idegen_szep

teveszmek.blog.hu/2018/04/17/_2944

Bayaz 2024.02.09. 11:47:57

@Boldeone2: "A CNN report fenn van a youtube- on. Lényegében szétoltja Tuckert a Putyin interjú miatt, hiszen Putyin teljesen az amerikai értékek ellen van, a demokrácia, a nemzetközi jog ellen harcol, egy nemzetállam felszámolásáért; a teljes nyugati értékrend szabad vilag ellen vív implicit harcot. Egy véreskezű diktátort nem kellene legitimálni!"

Akkor jól értem, hogy szerinted az amerikai újságiróknak az amerikai kormány szócsöveként és az amerikai kormány ellenségeinek ostoraként kell működnie? Mert azokra, akik ezt a funkciót látják el, van egy jó szó: kormánypropagandisták.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 12:29:25

@G. Nagy László: lacika már megint moderálsz, nem szégyelled magad hogy kommenteket törölsz?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 12:30:22

@G. Nagy László:

lacika mi nem vagyunk kevert fajúak! nem akarunk közösködni más fajtájúakkal, érted? mi magyarok! te meg takarodj vissza a soros-terveddel brüsszelbe, te áruló!

nem voltál ott tusványoson?

öreg hiba. még a végén valamelyik megafonos felnyom és kitúr. sok az éhes hitvány száj ám az országában. nagy a konkurencia.

2024.02.09. 12:35:55

@G. Nagy László:
te nem érted basszus, hogy a multikulti alapja az fc liverpool 70-75 milliárd forintnyi adóssága. fontban mérve. az a pénz valahol hiányzik. az angol kisvárosokban nincs tömegsport. nincs tornaterem, sportuszoda. sokba kerül. kell a pénz szalának, szobónak, a játékügynökönek, a reklámcégeknek, a multiknak. és így nincs helyi sörgyár, nem hirdetnek a helyi pékek, megszűnt a klasszikus liberális elvek szerint működő régi liverpool.

és lehet mondani azt, hogy hála égnek, az egy koszos, füstös, büdös ótvarság volt. és helyébe lépett a fényességes livi. és ez egy legitim álláspont. az is, hogy vissza a lineker féle foci kultúrához. amikor a klubok nem adósságtengerben úszva versenyeztek. vissza a klasszikus liberalizmushoz.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 12:38:38

@grundigg:

bámulatos milyen elegánsan tudod csuklóztatni ezt az elvtelen, gerinctelen buta propagandistát

(nárcisztikus pszichopata lacikánk ezt a kommentemet is kitörölte korábban, erőszakosan, pedig nagyon liberálisnak hazudja magát, annyira hogy a valóságot se képes elviselni.)

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 12:49:05

@G. Nagy László:

lacika segíts már kérlek, nem értem mi van most a nemzeti konzultációval,
korábban nemet kellett volna mondani mind a 10 ruszkik elleni szankcióra is, viktor mégis megszavazta mind a 10-et. ezt most, ezt most hogy?
ha nincs hatással ránk, mert kivétel kaptunk, akkor hogyhogy itt a legsúlyosabb a háborús infláció? ha nem szavazza meg viktorka, akkor a magyarok most jobban élnének!

most meg az ukrán hitelt kellett volna nem megszavazni, és viktor ezt is elbaszta. pedig ak onzultációban tök világos volt, hogy NEM és NEM!

lehet hogy a fideszes véleménye sem határozza meg a politikánkat és mégse vagyunk szuverének? lehet csak szavakkal hazudnak a fideszeseknek is?

tudod, ahogy gyurcsány is hazudott, nála baj de a félisten gazdádnál meg elnézed, hogy lehet ez lacika? megafonos vagy? vagy rogán máshonnan pénzel?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 12:58:05

@G. Nagy László: hallod akkor milyen érvek vannak, lehetnek amellett hogy a nők ne szavazzan egy választáson?

ezt se beszéltük ki, de azt hazudod hogy te nem menekülsz ela vita elöl sose

alöksz róz 2024.02.09. 12:58:33

@huleaks: akkor az oroszoknak még gatyájuk sincs... még az ukránokkal se bírtak el.
ha én lennék az ukránok, még nagyobb erővel támadnám az orosz energia- és nyersanyagipart és infrastruktúrát. (már a háború elejétől kezdve.) ha az megrendül(t volna), nem tudják fenntartani a háborút

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 13:02:33

@G. Nagy László: "Totális hülyeség, hogy háborúzni kell."

akkor most hazafi a 10-es vagy őrült? ezt se beszéltük még ki.

oké ,hogy te gyáva féregként annyira vagy hazafi hogy nem védenéd meg a hazádat fegyverrel, hanem első szóra elmenekülnél, és hogy még hangoztatod is ezt, ok. node ha mindenki így tenne, akkor nem lenne országot se, azt érted?
adják meg magukat az ukránok?

te nem vagy hazafi, csak egy elvtelen idegenszívű kozmopolita. tipikus hazug fideszes.
ennyiből áll a fidesz "hazafisága " is. szétlopni az országot és gátlástalanul hazudozni.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 13:04:20

@G. Nagy László:

te "7-es hazafi te" k-ra fontos énekelgetned a himnuszt a meccseket, mikor valójában bárki elfoglalhatja az országodat. és sose védenéd meg. hitvány darab szar vagy lacika.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 13:06:57

@Boldeone2: az nem interjú volt, hanem fizetett hirdetés. propaganda, tucker túl ostoba valódi interjút csinálni, és túl hitvány is, hogy beleálljon bármibe.

2024.02.09. 13:19:39

az egy korrekt álláspont, hogy keressen lehető legtöbb pénzt a liverpool sztárja, mert a magánklubok bármekkora adósságban úszhatnak és mellette minimális adókból meg tartsák fent a közintézményeket. az utcagyerekek focizhatnak a grundon. addig, amíg be nem építi egy befetektő. ezzel is növelve a gdp-t. ez egy korrekt neoliberális álláspont.

ami az inkorrekt az a szociálliberalizmus. hogy ez a neolib gazdaságpolitika überfasza a szegényeknek. hiszen a szegény néger kosarazhat a gettóban, vagy az argentin utcagyerek focizhat, és ebből a közegből valóban kitörhet néhány világsztár. amiből a tőkepiaci szereplők profitálnak. ez nyilván nem jó a szegényeknek. ezért a neoszoclib már nem is ezt mondja hanem hogy ez a kisebbségeket szabadítja fel a sötét elnyomatásból. ami nyilvánvalóan megint csak nem igaz.

és ez a ballib úgy tud fentmaradni, hogy van egy másik brancs. a jobbkonzi. amelyik lényegében azt mondja, hogy a neoliberalizmus modern kori adósrabszolgaság, lopáskon, csalásokon, hazugságokon alapul. hiszen nettó módon a lakosság, a vállalkozások és a kormányzat, az összes ágazat a köz és a magánszférában egyaránt, és azt külföldi magánbankok vezetik. a nagyfülűek, a görbeorrúak, a hogyishívjákok. ezzel nyert választást a fidesz is. majd ezek után ugyanezt a rendszer kihasználva lopnak, csalnak, hazudnak, mint a nem annyira keresztényesek, akiket meg is kell védeni akkor, amikor történetesen ők a népirtók. mert rájuk támadtak a palesztinok. a west bank-ban nincs palesztin bank. ha nincsenek bankok, akkor maradnak a tankok és a rakéták. és a jobbkonzik azt mondják, hogy jaj, szegény kis zsidók.

izreal és az izraeliták integrációja is egy nagy kérdőjel. és az izmalitáké is. európai integráció is. az euroatlantizmus és az eurázsianizmus csapnak össze. és egyik se működik. és egyébként szétverheti az afrikanizmus. mert ugye ők is lennének átmenetileg az európaiakhoz képest alulfizetett adósrabszolgák. a filppínók és a vietnámiak is. a törökök ha kapnak egy értelmesebb elnököt, akkor németországban kikiálhatják új ruméliát. a németek levehetik a náci billogot. és lehúzhatják a rolót.

alöksz róz 2024.02.09. 13:21:02

@Tesz vesz XVI.: a republikánusok be akarják fejezni a háborút, ennyiről szól a történet

2024.02.09. 13:21:10

@alöksz róz:
csak ugye ez esetben esetlegesen ha megdobnak kővel, akkor dobd vissza atommal elvet alkazták volna.

Boldeone2 2024.02.09. 13:23:38

@Tesz vesz XVI.: Nyilván fizetett propaganda, amely fő célja, hogy Oroszországot pozitív szemléletben tüntesse fel a republikánus választók előtt; megmagyarázni miért volt szükség az orosz agresszióra, miért ne kapjon Ukrajna támogatást, stb..

Tucker Carlson vagy hasznos hülye, vagy fizetett hazaáruló. Nagy Laci szerint ez a valódi újságírás...

Boldeone2 2024.02.09. 13:28:39

@alöksz róz: a republikánusok be akarják fejezni a háborút, ennyiről szól a történet"

Akkor most a te sajád érveiddel jövök, amely Nagy Laci szerint a " nap kommentje volt":

- Hogy akarják a republikánusok befejezni a háborút, amikor nem is háborúznak?? A háborút csak a háborúzók tudják befejezni!

Egyébként nem azt mondtátok páran, hogy nincs is háború? Ez csak "különleges katonai művelet"...

Boldeone2 2024.02.09. 13:35:44

@Bayaz: Akkor jól értem, hogy szerinted az amerikai újságiróknak az amerikai kormány szócsöveként és az amerikai kormány ellenségeinek ostoraként kell működnie? Mert azokra, akik ezt a funkciót látják el, van egy jó szó: kormánypropagandisták."

- Vannak alapértékek, amelyek mellett egy normális újságíró kiáll. Carlson viszont csak egy beteg náci, vaskakapos republikánus

Engem pl 1,5 mp alatt törölt, pedig csak annyit írtam neki ( angolul) : Európaiként Ukrajnát támogatom, mivel Oroszország történelmi agresszor és elnyomó a kelet- európai régióban, ma sem változott semmi...

Ő csak egy felforgató, egy degenerált, fogalmatlan hülye, "a média Trumpja "

Boldeone2 2024.02.09. 13:53:35

@Bayaz: Amit Tucker Carlson csinál, az " olcsó" ( persze lehet hogy jól keres vele, nem olyan olcsó) zsurnalizmus, nem valódi újságírás

Ha valaki egy háborús bűnös, tömeggyilkossal készít riportot, akkor nagyon kell vigyázni mit tesz, hogyan kérdez! Carlson esetében átszüremlik az azonos értékvilág

Én személy szerint egy darab szart többe nézek, mint Putyint. Egy korábbi KGB - ügynökről van szó, az is extrém, hogy elnök lehet

Az meg még extrémebb, ahogy Magyarszágon egy széles réteg rajong érte, sőt, ez már magyar abszurd, tekintve hogy hány ember halála szárad a lelkén...

Pár éve még a Debreceni Egyetem díszpolgári címet akart neki adni...Maga Szilvássy rektor terjesztette fel kitüntetésre, aki egyszer csak a semmiből lett rektor, a fidesz - államrezsim kijelöltjeként!

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 14:15:39

@alöksz róz:

akkor már vége a pubertás korszakodnak?

és akkor nem lesz propaganda a putyin "interjú", vagy az ostoba orbán "interjú"?
akkor már mindjárt agysebész lesz carlson?

azok a republikánusok, akik az orosz pénzen meg oroszt támogatás miatt nyerő trumpra hallgatnak.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 14:17:48

@Boldeone2: lacika is propagandista, csak tagadja hogy fizetnék, ezekszerint akkor balek is. dehát aki sokszor hazudott, annak lehet nem kéne elhinni már semmit se.

alöksz róz 2024.02.09. 14:32:32

@Boldeone2: nincsen semmi ellentmondás. az oroszok nem támadták meg a nyugatot.

alöksz róz 2024.02.09. 14:35:31

@cvsvrs: több ilyen csapást is mértek már az ukránok az oroszokra.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 14:49:45

@huleaks: te idióta vagy?

kurvára igaza lett.

Az orosz elnök Tucker Carlsonnak adott interjújában azt állította, hogy Zelenszkij apja a második világháborúban a nácik ellen harcolt, pedig akkor még meg sem született.

abban az "interjúban" max a névelők voltak igazak

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 14:50:51

@huleaks: miről beszélsz? akkor le kell rohanni egy országot és népirtást kell csinálni ? te idióta

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 15:21:25

@G. Nagy László: csak az a gond lacika, hogy se carlson, se te nem vagy se újságíró, se értelmiségi.

az értelmiségi nem lehet pártapologáta. hát még egy primitív, gusztustalan, okoskodó hazug hitvány cseléd meg pláne nem.

2024.02.09. 16:00:20

@alöksz róz:
csapásocskákat. aztán rendre rájuk szóltak, hogy túl messzire ne lőjenek.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.09. 17:12:51

lehet kimegy, kigurul 6-ra viktorka a sándor-palota elé tüntetni az ő szeretett népével együtt a kesztyűbábja ellen

alöksz róz 2024.02.09. 18:22:07

@cvsvrs: az ő fegyvereikkel ne lőjenek orosz területre.
de hogy ne védekezzenek belátásuk szerint, az abszurd.

alöksz róz 2024.02.09. 18:32:18

Az államfő nem először van jelen vizes világeseményeken. A Duna Arénában 2022-ben ő nyitotta meg a vb-t, s a női pólódöntőt követően együtt ünnepelte a bravúros ezüstérmet a magyar csapattal. De ott volt ugyanabban az esztendőben a spliti Európa-bajnokságon is, ahol meg a férfiválogatott második helyéhez gratulálhatott az éremátadást követően. Legutóbb Fukuokába nem kísérte el a magyar csapatot, ám a közösségi oldalán lelkesen köszöntötte Varga Zsolt együttesének vb-diadalát.

alöksz róz 2024.02.09. 20:53:25

@cvsvrs: hogy NEKIK ne legyen bajuk belőle. az ukránoknak mindegy.

aranyláz 2024.02.14. 09:18:36

Multikulturalizmus azóta van, amióta emberek élnek a Földön, pont. Az emberek(népek) mindig is vándoroltak, felfedeztek, keveredtek egymással, mi meg úgy teszünk, mintha ez a civilizációval, vagy kapitalizmussal kezdődött volna, lol. Legfeljebb felgyorsította.

Ókorban, középkorban mennyivel működött jobban szerinted?

G. Nagy László 2024.02.14. 09:33:02

@aranyláz: Lásd: mi magyarok is egy erősen kevert genetikájú nép vagyunk... A különbség az, hogy az ókorban, a középkorban sok minden megtörtént spontán, kontroll nélkül. Ma már van rá eszközünk, hogy úgy alakítsuk a normákat, és ezáltal a sorsunkat, ahogyan az számunkra optimális. Vagyis: megvédjük magunkat attól, ami veszélyes, és engedjük azt, ami előnyös.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2024.02.14. 17:26:33

@G. Nagy László:
fidesz-szavazók 20 év múlva:
coub.com/view/3bp6rc
süti beállítások módosítása