téveszmék

téveszmék

"Mindannyian egyéniségek vagyunk"

2019. november 14. - G. Nagy László

village-people.jpg

 

Egyes pszichológiai kutatások szerint a hatvanas években az emberek csupán 20%-a vallotta magát különlegesnek. A nyolcvanas évekre ez az érték 80%-ra duzzadt, manapság pedig szinte nem találni olyan földlakót, aki nem úgy tekint önmagára, mint színpompás egyéniségre. Ez a tendencia abszolút örvendetes. Csupán az a kérdés, hogy mennyire megalapozott. Tényleg mindannyian oly különlegesek volnánk?

 

A belvárosi forgatagban elvegyülve azt tapasztaljuk, hogy első ránézésre még mindig mintha a hatvanas évek statisztikája volna érvényben. A túlnyomó többség egészen átlagosnak tűnik, legfeljebb 20% lehet az a szűk réteg, amely látványosan kilóg a tömegből. Persze, az sem lényegtelen, hogy melyik irányba.

 

komuves3.jpg

Ő BIZTOSAN NEM ÁTLAGOS...

 

komuves.jpg

...ÉS Ő SEM AZ.

Ha már azzal kacérkodunk, hogy megjelenésünkben is különlegesek kívánunk lenni, mondhatni: egyéniségek, úgy érdemes felfelé kilógni a sorból. Ehhez persze kultúra és némi jó ízlés szükséges, így nem csoda, ha csupán kevesen vállalják ezt az utat.

 

divat.jpg

EZEK A SRÁCOK SEM SZÜRKÜLNEK BELE A TÖMEGBE.

 

Természetesen mindenki, aki tudatosan különbözni kíván; aki arra vágyik hogy felfigyeljenek rá; aki szeretné kidomborítani egyéniségét, lehetőség szerint felfelé igyekszik. (Jó-jó, akad pár perverz, aki szándékoltan szakadt és igénytelen, de ez oly periferikus réteg és oly értelmezhetetlen motiváció, hogy lélektanuk mély elemzését meghagyom valaki másnak.) A harsány megjelenés ugyanakkor sokszor öngól: bár határozottan felfigyelünk az illetőre, de nem igazán jön meg a kedvünk ahhoz, hogy kapcsolatba lépjünk vele. A természetellenes hajszínek például szinte kivétel nélkül kontraproduktív hatást keltenek. Harminc fölött csaknem minden nő festi a haját, de egyáltalán nem mindegy, milyen árnyalatot használ. A lila, a zöld, a kék és a rikító piros például a legkevésbé sem fokozza a vonzerőt. Ezeket a feltűnő színeket többnyire az átlagos, vagy az alatti külsővel bíró, pozíciójukból kitörni vágyó lányok használják, megítélésem szerint helytelenül, s borítékolhatóan eredménytelenül is. Az idős korosztálynál még kevésbé értem a hasonló baleseteket; alig hiszem, hogy a hamvas lilával megbolondított ősz haj megdobogtatná a nyugdíjas szoknyapecérek szívét.

 

Eddig persze csupán a jéghegy csúcsát érintettük, merészkedjünk most egy szinttel mélyebbre! Ahhoz, hogy valakire hamisítatlan egyéniségként tekintsünk, nem árt, ha képvisel valamiféle értékrendet, víziót, álmot, s annak megfelelően is él, függetlenül attól, hogy a választott létforma mennyire színes, összetett és aktív. Úgy tűnik, ez sem túl gyakori jelenség. Egyáltalán nem szűk az a réteg, amely képes hatvan-nyolcvan földi életévet eltölteni birkaként, gondolatok és döntések nélkül. Ők a tipikus szektatagok, akik vallási/politikai vezetőiket vakon, kérdések nélkül követik. Ők azok, akik nem vizsgálják a kijelentések tartalmát, csakis az eredetét. Ha benne van a szent könyvben: csakis követendő lehet. Ha a nagyvezér mondta: csakis igaz lehet. Ha ugyanazt a másik szekta vezetője mondaná, őrültségnek és gonoszságnak titulálnák. A többség persze nem ennyire fafejű, ám azért azt sem állíthatjuk, hogy ténylegesen a szívét követné. A szokások, az elvárások, a társadalmi beidegződések a legtöbb ember tudattalanját jócskán fogva tartják, s beteg játszmázásra kényszerítik. Egyik barátom felesége például - miután gyerekei iskoláskorúak lettek - azért állt munkába, mert mindenhonnan kapta az ívet, hogy egy modern nő nem ülhet otthon. A férje jól keres, nincs különösebb szükség a pluszbevételre, miközben a gyerekekkel tanulni kell, fuvarozni őket a különböző különórákra, s akkor a ház és a kert rendben tartásáról még nem is beszéltünk. Náluk most mindenki rohan, kapkod, ideges, feszült - lőttek a harmóniának. Természetesen minden tiszteletem azoké a nőké, akik család mellett is karriert építenek, ugyanakkor sajnálom azokat, akik a környezetük nyomására és nem a saját vágyaik szerint döntenek. Pontosan ilyen szörnyű a fordított eset is, amikor az asszony önmegvalósítana, ám az adott kultúra korlátai ezt nem engedik. Az Amerikai szépség című filmben lebilincselő volt végigkövetni, ahogy a Kevin Spacey formálta főszereplő lépésről lépésre felrúg minden társadalmi konvenciót, miközben felesége szinte beleőrül abba a feszültségbe, mely a felszínen zajló és a valós vágyak szerinti létezés közt feszül.

 

Az sem lényegtelen kérdés, hogy a világ miként viszonyul a valódi, autonóm, kellő öntudattal bíró egyéniségekhez. Az állam, az egyházak és a politikai pártok számára a legkevésbé sem jó bolt, ha különbözőek, színesek, összetettek és önállóak vagyunk, mert így lehetetlen egy karámba összeterelni és egyszerű vezényszavakkal irányítani a népet. A tömegtermelést folytató nagyvállalatok sem ilyen vásárlóközönségről álmodnak, hiszen egy viszonylag homogén társadalmat sokkal könnyebb megszólítaniuk termékeikkel, szolgáltatásaikkal, valamint az ezeket népszerűsítő - sokszor rém bugyuta - reklámkampányokkal. Egyedül abban bízhatnánk, hogy legalább mi, a nép egyszerű gyermekei örvendezve fogadjuk az igazi egyéniségeket. A valóság az, hogy ebben se nagyon reménykedhetünk. Ha egy asztaltársaságnál szóba kerül az immáron 15 éve megszüntetett sorkatonaság intézménye, borítékolható, hogy - iskolai végzettségtől és politikai hovatartozástól függetlenül - a jelenlévők legalább fele - az elpuhult fiatalságra hivatkozva - újra életbe léptetné. Ha a könnyű drogok liberalizációja kerül terítékre, a többség e téren is tiltakozni fog, mondván: nem tudunk vigyázni magunkra. Az egész társadalom úgy működik, mint egy körzeti általános iskolai osztály, ahol az imbecillistől kezdve a zseniig húzódik az intelligenciapaletta, ám még nyolcadikban is az olvasással és a számtani alapműveletekkel küzdünk, hiszen senki sem maradhat le. Talán elhisszük, hogy az igazi egyéniségek elég érettek ahhoz, hogy egy féleszű őrmester ordibálása nélkül is képesek az önfegyelemre, vagy hogy tudnak vigyázni saját magukra. Ám annyira féltjük az átlagemberek sokaságát, hogy inkább beáldozzuk értük a kiemelkedőket. Inkább karámban tartjuk az egész nyájat, csak nehogy elkóboroljon az a néhány, amelyik még arra sem képes, hogy hazataláljon.

 

Mindannyian egyéniségek vagyunk? Aligha. De valami hasonló felé volna érdemes mozdulnunk. Egy olyan világ felé, ahol mindenki mer különbözni, kilógni a tömegből; ahol senki sem fél attól, hogy mit szólnak majd, ha az álmai szerint kezd élni; és ahol mindenki képes felelősséget is vállalni a saját döntéseiért. Valami ilyesmit hívnék földi mennyországnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr2115298650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.11.14. 17:13:16

"Az idős korosztálynál még kevésbé értem a hasonló baleseteket; alig hiszem, hogy a hamvas lilával megbolondított ősz haj megdobogtatná a nyugdíjas szoknyapecérek szívét."

Hát de nem kell érteni, hiszen baleset: Az ősz (vagy szőkére festett) haj sokaknal túlzottan sárgul, ezért van olyan sampon, ami fehéríti, de ha túl sok ideig hagyják a hajon, akkor lila lesz. Szóval nem szándékosan festik lilára a hajukat.

2019.11.14. 17:24:02

"A tömegtermelést folytató nagyvállalatok sem ilyen vásárlóközönségről álmodnak, hiszen egy viszonylag homogén társadalmat sokkal könnyebb megszólítaniuk termékeikkel, szolgáltatásaikkal, valamint az ezeket népszerűsítő - sokszor rém bugyuta - reklámkampányokkal"

Viszont ahogy a tömegtermelés egyre nagyobb aránya válik egyre kevésbé munkaerő igényessé, úgy egyre több ember dolgozik egyedi termékek és szolgáltatások nyújtásában.

Egyébként szerintem az emberek meglepően nagy része egyéniség, talán többsége is. Belül legalábbis az, és kénytelen elfojtani egy elnyomó rendszerben, de egy demokráciában is megtörténik ha a családi, kultúrális háttér olyan. Egy csomó káros, önpusztító jelenség abból fakad, hogy a belül egyéniségek, de kint uniformizáló társadalmi szokásokat kell elfogadniuk.

G. Nagy László 2019.11.14. 17:44:20

@Zabalint:

"Hát de nem kell érteni, hiszen baleset: Az ősz (vagy szőkére festett) haj sokaknal túlzottan sárgul, ezért van olyan sampon, ami fehéríti, de ha túl sok ideig hagyják a hajon, akkor lila lesz. Szóval nem szándékosan festik lilára a hajukat."

Tudom, azért is használtam a baleset szót. Viszont amikor ezt a sampont leveszik a polcról, érdemes eltűnődniük azon, hogy a lila pigment mit tesz majd velük. Talán észszerűbb volna hajfestéket használni, ahelyett, hogy bohócot csinálnak magukból.

G. Nagy László 2019.11.14. 17:50:08

@Zabalint:

"Egyébként szerintem az emberek meglepően nagy része egyéniség, talán többsége is. Belül legalábbis az, és kénytelen elfojtani egy elnyomó rendszerben, de egy demokráciában is megtörténik ha a családi, kulturális háttér olyan. Egy csomó káros, önpusztító jelenség abból fakad, hogy a belül egyéniségek, de kint uniformizáló társadalmi szokásokat kell elfogadniuk."

Ezzel mélyen egyet tudok érteni.

Visceroid 2019.11.14. 17:54:26

Nekem ebből a kedvencem az, hogy "én nem követem a divatot, az én egyéniségem miatt olyan a ruhám/hajam/stílusom", mint a másik 10 millió embernek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.14. 18:59:35

Liberális agymosás az egész. Mindenkit liberális egyenruhába bújtatnak, de közben azt mondják, ez egyéniség.

Én pl. szürke kisember vagyok, nem vagyok egyéniség.

G. Nagy László 2019.11.14. 19:07:08

@MAXVAL bircaman közíró:

Te vagy a legnagyobb egyéniség közöttünk :)

G. Nagy László 2019.11.14. 19:12:32

@A KFC logóján Vágó István van: Bírom Hamvast, de ezzel az idézettel több vitám is van.

1. A zseni csupán egyféle megjelenési formája az egyéninek, a különlegesnek.
2. A zsenik egy része valóban aránytalan és torz. Ismerek olyanokat, akik bitang magas IQ-val rendelkeznek, miközben a szociális intelligenciájuk egy hároméves szintjén áll. Van ilyen is, de a legtöbb zseni azért teljesen szalonképes figura.

2019.11.14. 19:23:23

@MAXVAL bircaman közíró:
Sokminden vagy, de szürke kisember a legkevésbé...

Almandin 2019.11.14. 20:25:37

@Zabalint: A másik lehetőség, amikor egy fekete hajú nő idősen be akarja fejezni a feketére festést és kéri, hogy a félig őszült haját őszre fessék. Ilyenkor a sötét alapszínt nem mindig fogja be az ősz hajfesték és a haj lilás árnyalatú lesz. Japánban ez olyan gyakori baleset volt, hogy az idős nők között divatba jött az enyhén lila haj. Szükség szülte divat.

Alick 2019.11.14. 20:30:35

@G. Nagy László: A probléma két irányban is felléphet:
- az öntörvényű savant, akinél alig van önreflexió és/vagy szociális kommunikáció,
- az önmagát felismerő zseni, aki egomániás komplexusba csúszik.
A kettő közötti középút azért nem kis teher... és könnyen kiégéshez is vezet.

Alick 2019.11.14. 20:32:28

@MAXVAL bircaman közíró: "Én pl. szürke kisember vagyok"

A szürke kisemberre nem jellemző a véleményosztás, kivéve ha ez valamilyen elfojtásos komplexus formájában jelentkezik.

Almandin 2019.11.14. 20:42:04

A poszt lényegéhez: valójában minden ember egyéniség, de az átlagtól való eltérés az, amiben az emberek különböznek. Szürke kisembernek főleg azokat tartjuk, akiknek a megjelenése, gondolkodása, életstílusa a középérték körül van.
Az is érdekes jelenség, hogy sokan görcsösen ki akarnak tűnni az átlagból, de végül pont ezzel nem tűnnek ki. Ma sokan tetkókkal, extravagáns külsővel akarnak kitűnni. Igen ám, de ha az adott lakótelepen a többség is hasonlóan akar feltűnősködni, akkor az lesz a megszokott és nem kirívó az adott közegben.
Az átlagból való kiemelkedés sokszor ösztönös és nem akart dolog. Sokszor ott lehet látni, hogy a környezet elkezd negatív visszajelzéseket adni. Pl.: "Mit különcködsz?" "De furcsa vagy!" Sokszor kapják meg ezt a jelzőt azok az emberek, akik nem intellektuális közegben érdeklődni kezdenek tudományos vagy művészeti témák iránt. Ennek sajnos kiközösítés is lehet az eredménye, különösen visszahúzó, irigy közegben. A rosszmájú vicc szerint a pokolban egyedül a magyarok üstje mellé nem kell őr-ördögöt állítani, mert ha valaki ki akarna mászni, a többi magyar visszahúzza. De nemcsak nálunk létezik ez a jelenség. Az egyik legjobb közmondás, ami a tehetségek elgáncsolását írja le, így szól: "A kiálló szöget beverik". A mondás Japánból származik.
Talán evolúciós okai lehetnek annak, hogy a legtöbb társadalom ellenséges az átlagtól eltérő emberekkel. A történelem során nagyon sokáig az ember egyedül életképtelen volt. A túléléshez szükség volt arra, hogy az egyént ne közösítsék ki. Emiatt a legtöbb ember ösztönösen az egyéniség elnyomására, az átlagba való besimulására törekedett, mert akkor volt a legjobb a túlélési esélye.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.14. 20:57:35

Minden ember egyedi, ám ettől még nem lesz különleges. Nincs két egyforma hópehely, ám mégsem tartunk egyetlen hópelyhet sem különlegesnek.

Special snowflake, ha valaki ismeri a kifejezést. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.14. 21:00:02

@Alick:

Birca éppen azzal tűnik ki a szürke vagy éppen tiritarka tömegből, hogy NEM tartja magát különlegesnek. Ebben hasonlítunk egymásra, én is teljesen átlagos embernek tartom magam, nincs semmiféle különleges képességem, a megjelenésem is átlagos.

kmera 2019.11.14. 21:23:10

"a férje jól keres, nincs különösebb szükség a pluszbevételre" - talán a jelen jó fizetése elromolhat, és szarabb lesz évtizedes kihagyás után melóért kuncsorogni, gyakorlat nélkül; valamint a vagyon elúszása esetén mondjuk a nyugdíj, tb és tsai sem jönnek, szóval szerintem az ún. modern nő önállósága mögött azért a legtöbb esetben simán biztonságra törekvés is állhat, ha a fenti élethelyzetben találja magát (és erre tök önállóan is eljuthat, saját kútfőből, csak mondom). Mellesleg valószínűleg nem ez a család képezi le a társadalom nagy részét, mert a tömeg bizony így él: feszült, kapkod, rohan.. mert nincs is más választása. De azért megkérdezném, hogy ha olyan jók az anyagiak, akkor a férj miért nem szerződtet egy takarítót meg egy kertészt pl.? Na, mindegy, a lényeg: mióta nem a bölényt húzza haza a nap végén a kedves, és a nagy többség fizuja nem fedez mindent, így nem kéne mindenáron a fránya karriert emlegetni, mert nem azt akarnak a nők, hanem olyan munkát, ami mellett nem kopik el az agyuk, és olyan férjet, aki megtalálja a mosógép on/off gombját - ha már túllépett a barlangrajz szintjén. Esetleg a férj is megtalálhatná az egyéniségében azt a területet, ami a gyerekek szállításával- nevelésével kapcsolatos. A leckeírás egyébként a gyerek dolga, nem kell a szájába rágni a dolgokat - attól elfojtanánk az egyéniségét... :-) Elvárnád, hogy a mami egyéni döntést hozzon - és mégis az a megoldásod, hogy ragadjon bele a férfiak számára oly kényelmes, ókonzervatív otthonülő szerepben? A gyerekeinek milyen példát mutat egyébként egy olyan nő, akinek elég, amit adnak/jut? Több döntési pont is rejtve maradt szerintem előtted.
A fő tárgykörhöz: némi fogalmi zavart érzek egyébként, azért mert egy ember személyisége nem tér el a társadalomban elvárttól, egy csomó területen meglepetést okozhat - már persze, ha a meglepődés a cél... (Mellesleg itt is számít, hogy a társadalmi átlag is egy spektrum). Nem árt kissé mélyebben megismerni embertársainkat, mert ha ilyen felületes szinten kapirgálunk, hogy milyen színű a haja, meg kire szavaz, kire nem, tévúton járunk.

Narancsos kommunizmus 2019.11.14. 23:03:36

Sokan azt hiszik, hogy ha bohócként öltöznek, akkor egyéniségek. Tipikus a rikító fura zokni.

2019.11.15. 09:19:46

@Almandin:
Szvsz minden átlagtól jelentősen eltérő embert kinéznek, az hogy ez kiközösítéssé fajul-e, az már sokmindentől függ. A legtöbb ember ezért próbálja magát meghúzni, és átlagosnak tűnni. De nem ez a helyes út, mert ezzel egyrészt a saját életünket tesszük tönkre (lásd pl. Kertész Ákos: Makra), másrészt a társadalom elfogadása is öngerjesztő, minél kevesebben húzzák meg magukat, annál kevésbé nézik ki emiatt az embereket.

vegyesfehér 2019.11.15. 11:49:17

@MAXVAL bircaman közíró: "Én pl. szürke kisember vagyok, nem vagyok egyéniség." - Nem, te birka vagy és bégetsz. Bográcsban fogod végezni, vagy ha még mindig Bolgárországban vagy, akkor nyárson, faszén felett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.15. 13:25:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Annak idején, amikor orosz iskolába jártam, ott nagy szokás volt az úgynevezett kérdőív-évkönyvek készítése.

Ha jól emlékszem анкета volt a becsületes neve. A tanulók készítették, különösen a lányok, mindenki saját magának. A lényeg az volt, hogy emlékeket ragasztott be az adott évből, majd kérdéseket írt, s körbeadogatta, hogy az osztálytársak válaszoljanak.

Az egyik elmaradhatatlan kérdés az volt, hogy “mit szeretnél az élettől, hogyan látod magadat 10, 25, 40 év múlva?”.

Ilyenkor a többség fantasztikus dolgokat válaszolt, pl. ő lesz az első ember a Marson, meg ilyesmi.

Mivel én eleve a marginális alakok közé tartoztam, legtöbbször nekem nem is adták oda az évkönyvet, mert “biztos valami hülyeséget ír majd be” alapon. Volt pár hasonló marginális haverom persze, s nagyjából egy ütemre járt az agyunk.

Egyik évben az egyik csaj az egyik havert is megkérte írjon a füzetébe. Ő meg a “hogyan látod magadat 25 év múlva, mit szeretnél az élettől?” kérdésre persze megadta a megfelelő választ: “életcélom, hogy 25 év múlva kövér, kopaszodó, unalmas átlagember legyek”.

A röhej persze az, hogy azóta eltelt 30 év, s Marsra utazósokból, a Nobel-díjasakból, a hadseregtábornokokból, meg az összes többi hasonlóból lett unalmas átlagember. Mi meg most is ugyanolyan deviáns alakok vagyunk, mint akkor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.15. 13:28:18

@Narancsos kommunizmus:

Én nagyon ügyelek az ölytözködésemre-

Télen, nyáron UGYANAZT hordom munkába menet: hosszú nadrág, zárt cipő, póló.

Nyáron zokni nélkül. Télen plusz pulóver.

S sosincs 3-nál több nadrágom, meg 10-nél több pólóm.

2019.11.15. 14:45:31

@MAXVAL bircaman közíró:
"A röhej persze az, hogy azóta eltelt 30 év, s Marsra utazósokból, a Nobel-díjasakból, a hadseregtábornokokból, meg az összes többi hasonlóból lett unalmas átlagember. Mi meg most is ugyanolyan deviáns alakok vagyunk, mint akkor."

Tehát akkor semennyire sem vagy unalmas átlagember. Az előbb még annak tartottad magadat.

diliba 2019.11.15. 15:38:05

@G. Nagy László: Úgy tudom, az nem festék, csak színező. Hajmosástól hajmosásig tart. Kevésbé veszi igénybe a hajat...

2019.11.15. 16:55:53

@MAXVAL bircaman közíró:
Te jóval kattantabb vagy az átlagosnál. Ráadásul ellentmondásos vagy, a teféle fura embereket jobban viselik egy liberálisabb társadalomban, te mégis az illiberális társadalopolitika híve vagy, amely ha teljes mértékben megvalósulna, az elsők között lennél, akit kicsinálna a "normális" többség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.15. 18:42:43

@MAXVAL bircaman közíró:

"A röhej persze az, hogy azóta eltelt 30 év, s Marsra utazósokból, a Nobel-díjasakból, a hadseregtábornokokból, meg az összes többi hasonlóból lett unalmas átlagember. Mi meg most is ugyanolyan deviáns alakok vagyunk, mint akkor."

Milyen igaz!

@Zabalint:

Egy - a te szóhasználatoddal élve - illiberális beállítottságú ember sem kívánja az általa preferált ideológia teljes uralmát. Birc a nevében persze nem beszélhetek, csak a magaméban, de én mindig is hangoztattam, hogy a politikában kívánatosnak tartok egy erős és hiteles ellenzéket, mert a korlátlan uralom, hatalom soha nem vezet jóra. Akkor sem, ha esetleg az általam kedvelt irányzatról van szó, mert az is elkurvulhat és rendszerint el is kurvul.

Bár a nemzeti konzervatív irány híve vagyok, ezt nem tartom összeegyeztethetetlennek az eredeti értelemben vett liberalizmussal, sőt szerintem a 19. század nagy magyar alakjai egyszerre voltak nemzetiek, konzervatívok és liberálisok.

Még a mai nemzetáruló "liberalizmus" eltűnését sem kívánom. Meg kell maradnia, ha másért nem, elrettentő példának. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.15. 18:47:41

A másik ok, amiért mindig szükség van erős és hiteles ellenzékre, az az, hogy változhatnak a körülmények, és előállhat olyan helyzet, ahol épp erre az ellenzékre van szükség.

Nem akarok a szociáldarwinizmus hibájába esni, ám nagyon is kézenfekvő az evolóciós példa. Egy adott fajon belül is mindig léteznek a túlnyomó többségtől eltérő kisebb csoportok, melyek léte talán kisebb teher is a teljes populáció számára, azonban ezek mindig ugrásra készen állnak, ha hirtelen változnak a körülmények, és adott esetben gyorsan dominánssá válhatnak.

szombi 2019.11.15. 21:37:01

A nemlétező egyéniség erőltetése olyan átlagos dolog, beállás a birkasorba.
Aki azért változtat meg magán valamit, mert "nem egyedi", feladja a saját stílusát. Na, az az igazi utánzás! A görcsös egyéniséghajkurászó birkák utánzása.

2019.11.17. 16:50:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Még a mai nemzetáruló "liberalizmus" eltűnését sem kívánom. Meg kell maradnia, ha másért nem, elrettentő példának. :)"

Milyen az a nemzetáruló liberalizmus? Melyik nemzetet árulja el, a régi hagyományost, vagy a Fidesz által újrafogalmazottat?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.17. 16:56:38

@Zabalint:

Nem mindegy neked, ha egyszer annak az eltűnését sem kívánom?

2019.11.17. 16:56:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De komolyra fordítva a szót
Onnantól kezdve, hogy a veled politikailag egyet nem értőket nemzetárulónak nevezed, teljesen hiteltelen az a szöveged, hogy nem szeretnéd az általad preferált ideológia teljes uralmát. Mert de, ha a konkurens ideológiát vallókat nemzetidegennek, nemzetellenesnek tartod, akkor azzal kiírtad a potenciális választási lehetőségek közül. Azzal csak tovább kenegeted a szart amikor azzal jössz, hogy nem igazi liberálisok, az igazi liberálisokat nem neveznéd nemzetellenesnek, hiszen az az "igazi liberális" a te alternatív ideálod, nem pedig egy tőled független, a tiedével konkuráló eszmerendszer.

Én őszintén szólva ugyanígy vagyok a Fidesszel. Mert én elfogadom a nemzeti-konzervatív eszmerendszert vallókat, sőt látok a nézeteikben pozitívumokat, de a Fidesznek rég nincs semmilyen eszmerendszere, akinek vannak elvei, az már rég nem Fideszes, legyen jobbos, balos, liberális vagy konzervatív. Azaz a Fidesz nélkül is lefedhető a teljes politikai paletta, az elvtelen lojalitás politikáját leszámítva.

2019.11.17. 16:58:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Teljesen mindegy, ha amúgy a nemzetből zárod ki őket, ezzel pályán kívülinek tekintve. Ezzel pontosan ugyanott vagy.

2019.11.17. 17:01:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De visszatérve birkára, itt nem arról van szó, hogy ki mennyire tolerálja más politikai nézeteket. Birka okoskodó, szófosó ember, mindenről sajátos nézetekke. Nem csak politikában, másban is, sokat olvastam a blogját, ha épp nem az agyatlan ballibázás megy, akkor tud egészen értelmeseket is írni. Na, az ilyen embert egy erősen illiberális rendszerben nem csak kinézik, hanem ki is csináljak. Mert egy olyan rendszerben a fura embereket semennyire sem tolerálják. Egy erősen liberális rendszerben pedig megtalálja a közönségét, akik szívesen hallgatják, olvassák.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.17. 17:06:06

@Zabalint:

"a veled politikailag egyet nem értőket nemzetárulónak nevezed"

Tanulj meg értőn olvasni vagy legalábbis ne ferdítsd el azt, amit írtam. Nem A velem politikailag egyet nem értőket nevezem nemzetárulónak, hanem pusztán EGYESEKET közülük. Innentől kezdve pedig a további fejtegetésed értelmét veszti.

"a Fidesz nélkül is lefedhető a teljes politikai paletta"

Ez bármelyik ellenzéki pártról is elmondható.

"ha amúgy a nemzetből zárod ki őket"

Már megint nem tudsz értőn olvasni, csak a saját értelmezésedet magyarázod bele abba, amit írtam. A nemzetelleneseket sem zárom ki a nemzetből, sehol nem is írtam ilyet. Attól, hogy valaki a saját nemzete ellen fordul, még annak a nemzetnek a része marad.

G. Nagy László 2019.11.17. 18:09:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Zabalint:

Az, hogy egy tett, egy megnyilvánulás, egy felszólalás, egy elhallgatás, egy Európai Parlamentben történő szavazás, egy külföldi sajtóban megjelentetett cikk nemzetellenes, vagy sem, annak számos objektív mércéje lehet. Nem attól válik nemzetellenessé, hogy egyikünk vagy másikunk annak titulálja.

G. Nagy László 2019.11.17. 18:15:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Zabalint:

Érdemes lenne egyszer végigvenni a DK, az MSZP és a Momentum különböző megnyilvánulásait, s OBJEKTÍV lencsén át tekintve végigelemezni, hogy azok TÉNYLEGESEN nemzetellenesek, vagy sem. Alig hiszem, hogy lesz olyan, aki erre vállalkozna. A jobboldal mindent azonnal hazaárulásnak titulál, a balosok szerint meg minden frankó.

2019.11.18. 16:22:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Tanulj meg értőn olvasni vagy legalábbis ne ferdítsd el azt, amit írtam. Nem A velem politikailag egyet nem értőket nevezem nemzetárulónak, hanem pusztán EGYESEKET közülük. Innentől kezdve pedig a további fejtegetésed értelmét veszti."

Ezt írtad:
"Még a mai nemzetáruló "liberalizmus" eltűnését sem kívánom. "

Tehát a liberalizmus mai fő vonalát tekinted nemzetárulónak. Ezen kívül végig az ellenzékről ugatsz. Ezt utálom sok álnemzetiben, hogy nem meritek vállalni a radikális véleményeteket, hanem maszatoltok, ez is egy fajta PC.

"Ez bármelyik ellenzéki pártról is elmondható."

Hát nem, mert így sincs lefedve a teljes politikai paletta. Jobboldali-konzervatív egyáltalán nincs. Baloldali-liberális egyedül az LMP. A DK egy nagyon enyhén jobboldali és

2019.11.18. 16:27:13

Folyt. (véletlenül megnyomtam).
Szóval a DK nagyon enyhén jobboldali gazdaságpolitikai kérdésekben, de tőlük jobbra nincs semmi, társadalmi kérdésekben liberális. Az MSZP enyhén konzervatív, baloldali, de leginkább elvtelen.

Szóval nagyjából bal-jobb skálán középtől balig van lefedve. A Fidesz ehhez nem tesz hozzát, ha szigorúan nézem most épp baloldali-konzervatív bizonyos téren szélsőséges beütésekkel, de bármikor változtat az elvein, és eleve nem elvekre, hanem politikai lojalitásra épülő párt, legközelebb hozzá minden téren az MSZP áll, leginkább csak abban különböznek, hogy más életszakaszban járnak, az MSZP a halál előtt van, a Fidesz meg a középkorból megy át az öregkorba.

"Már megint nem tudsz értőn olvasni, csak a saját értelmezésedet magyarázod bele abba, amit írtam. A nemzetelleneseket sem zárom ki a nemzetből, sehol nem is írtam ilyet. Attól, hogy valaki a saját nemzete ellen fordul, még annak a nemzetnek a része marad."

De, kizárod. Ha nemzetellenesnek nevezed, akkor szerinted a nemzet érdeke ellen dolgoznak, tehát a nemzet ellenségei.

De miért is nemzetellenesek? A Fidesz meg miért nem nemzetellenes?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.18. 16:28:14

@G. Nagy László:

Miután a két - vagy több - oldal gyakran radikálisan mást tekint nemzeti érdeknek, ez nem meglepő.

"OBJEKTÍV lencsén át tekintve végigelemezni, hogy azok TÉNYLEGESEN nemzetellenesek, vagy sem"

Ehhez először OBJEKTÍV módon definiálnod kellene a nemzeti érdekeket. :P

2019.11.18. 16:33:48

@G. Nagy László:
Már a nemzet fogalmában nincs egységes álláspont, a megnyilvánulások elemzése pedig soktényezős, nagyobb részt szubjektív. Pl. visszatérő elem, hogy akkor egy-egy kijelentés az az ország vagy a kormány ellen szól. A Fidesz nagy spíler ebben, mikor mindent, ami nekik szól, próbál úgy beadni, mint ha az ország ellen szólna.

Te rendszeresen próbálod a saját véleményedet objektívnak beállítani egyes témákról, holott az is csak a te nézőpontod.

Egyébként én egyetlen teljesen nyíltan hazaáruló tevékenységet tudok mondani a rendszerváltás óta: Pharaon és a többi kétes alak (letelepedési kötvényesek) beengedése az országba. Ez konkrétan kimeríti a hazaárulás fogalmát.

Na jó, még eszembe jut még egy. Csányi kormány segítséggel történő hadjárata Bige műtrágya biznisze ellen. Nincsenek kétségeim, Bige sem egy becsületes figura, sőt. Viszont Csányi konkrétan üzleti érdekekből, hatósági segítséggel hozza helyzetbe a cseh műtrágya ipart a hazaival szemben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.18. 16:40:38

@Zabalint:

"én egyetlen teljesen nyíltan hazaáruló tevékenységet tudok mondani a rendszerváltás óta"

Az nyilván nem volt nemzetellenes, amikor 2002-ben Medgyessy Nastaséval együtt ünnepelte Erdély elcsatolását.

A 23 millió románnal való riogatás sem volt az.

A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatos szoci álláspont sem volt nemzetellenes. (Megjegyzzem, a szavazati jog megadását én is hibának tartom.)

stb.

2019.11.18. 16:44:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De, az is nemzetellenes volt. Ahogy az is, amikor a legelső Orbán kormány visszautasította az RMDSZ kettős állampolgárságról szóló javaslatát, hogy szerintük nem időszerű.

Amiket írtam, az a kettő konkrét hazaárulás, konkrét következményekkel.

2019.11.18. 16:47:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hozzáteszem még, hogy a 2002-es kokárdás kampány is erősen nemzetellenes volt, én azóta tartom nevetségesnek, ha a Fidesz nemzetinek hazudja magát.

G. Nagy László 2019.11.18. 17:20:32

@Zabalint:

"Hozzáteszem még, hogy a 2002-es kokárdás kampány is erősen nemzetellenes volt"

?????? Ne már...

Az MSZP-nek annyit kellett volna tennie, hogy rögtön másnap bejelentik: ők is kitűzik a kokárdát a következő hetekben és a híveiket is erre buzdítják. Csak valószínűleg annyira rosszul vannak mindentől, ami nemzeti, hogy ez csak jóval később jutott eszükbe.

Ebben aztán semmi nemzetellenes sincs. Az égvilágon semmi. Sima marketingakció, amit az MSZP elbukott. A választást azonban még így is nyerték.

2019.11.19. 16:09:41

@G. Nagy László:
Aktuálpolitikai célra kisajátítani nemzeti jelképet szimplán nemzetellenes, akkor is ha marketingakciónak nevezed. A kokárda jelentéstartalma azon kevés dolgokhoz tartozott, amit egységesen elfogadott minden magyar politikai oldaltól függetlenül. Aki ilyet csinál, az a legkevésbé sem nemzeti. És ez csak az első volt a sorban, elég sok hasonló húzása volt a Fidesznek.

2019.11.19. 16:11:49

@G. Nagy László:
"Az MSZP-nek annyit kellett volna tennie, hogy rögtön másnap bejelentik: ők is kitűzik a kokárdát a következő hetekben és a híveiket is erre buzdítják."

Politikai marketing szempontjából teljesen igazad van. Ellenben akkor ők is pontosan ugyanazt követték volna el, mint a Fidesz.

G. Nagy László 2019.11.19. 18:13:24

@Zabalint:

"Politikai marketing szempontjából teljesen igazad van. Ellenben akkor ők is pontosan ugyanazt követték volna el, mint a Fidesz."

Ez így van, de ebben nem érzek semmi rosszat. A kokárda, a nemzeti trikolór nem veszített az értékéből semmit.

"Aktuálpolitikai célra kisajátítani nemzeti jelképet szimplán nemzetellenes"

Én ezt nem érzem. Amerikában, Horvátországban és még egy csomó helyen a lakóházakon is állandó jelleggel ott figyel a nemzeti lobogó. Nem vesz el semmit az értékéből, sőt. Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy a szivárványos zászló jelképezi az elfogadást. Az elfogadás egy pozitív dolog, így a legkevésbé sem érzem, hogy Karácsonyék visszaélnének ezzel a jelképpel. Inkább élnek vele. Nem ártanak vele sem a melegmozgalomnak, se másnak. Semmi baj szerintem azokkal az épületekkel, ahol együtt lobog a magyar és az EU-s, a székely és a szivárványos zászló is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.19. 19:09:09

@G. Nagy László:

>>"Aktuálpolitikai célra kisajátítani nemzeti jelképet szimplán nemzetellenes"

Én ezt nem érzem. <<

Ha nem is nemzetellenes, de legalábbis ízléstelen.

"Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy a szivárványos zászló jelképezi az elfogadást. Az elfogadás egy pozitív dolog"

A szivárványos zászló nem az elfogadást általában, hanem a szexuális "sokszínűség" elfogadását jelképezi. Az elfogadás pedig nem feltétlenül pozitív dolog, attól függ, mit fogadunk el.

" Semmi baj szerintem azokkal az épületekkel, ahol együtt lobog a magyar és az EU-s, a székely és a szivárványos zászló is."

Szerintem pedig igen nagy baj van ezzel. Nagy aránytévesztésről van szó, mert míg az EU-, a magyar és a székely zászló nemzeteket jelképez - olyan nemzeteket, amelyek közös történelem és/vagy közös értékek mentén jöttek létre és léteznek -, a szivárványos zászló mögött álló csoportokban csak az a közös, hogy a szexuális preferenciáik eltérnek a szokásostól. Egy nemzetet/nemzetcsoportot és mondjuk a homoszexuális "közösséget" egy szinten kezelni azért nem kis aránytévesztés.

Másodszor míg a nemzeti zászlók nem jelentenek politikai állásfoglalást, addig a szivárványos zászló politikai és még sok egyéb, vitatott állásfoglalást is jelent. A kettő nem való egy helyre.

2019.11.20. 20:33:22

@G. Nagy László:
"Ez így van, de ebben nem érzek semmi rosszat. A kokárda, a nemzeti trikolór nem veszített az értékéből semmit."

Dehogynem. Jelenleg nem jelképezi tisztán a közös nemzeti megemlékezést március 15-ről, mert aktuálpolitikai felhangja van.

"Én ezt nem érzem. Amerikában, Horvátországban és még egy csomó helyen a lakóházakon is állandó jelleggel ott figyel a nemzeti lobogó. Nem vesz el semmit az értékéből, sőt. "

Azt nem veszed észre, hogy Amerikában ez nem politikához kötött. Persze tudom, hogy megint az lesz a szöveg, hogy miért nem használják a másik oldalon is. De, használják, de nem aktuálpolitikai jelképként.

"Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy a szivárványos zászló jelképezi az elfogadást. Az elfogadás egy pozitív dolog, így a legkevésbé sem érzem, hogy Karácsonyék visszaélnének ezzel a jelképpel. Inkább élnek vele. Nem ártanak vele sem a melegmozgalomnak, se másnak. Semmi baj szerintem azokkal az épületekkel, ahol együtt lobog a magyar és az EU-s, a székely és a szivárványos zászló is."

Ők nem hirdetik az egy a zászló, egy az oldal elvet (leszámítva az egyes ellenzéki pártok saját dedikált zászlóit). Ez a nagy különbség.

G. Nagy László 2019.11.21. 01:12:16

@Zabalint: Amikor egy stadionavatón közel hetvenezer ember énekli együtt az Ismerős Arcok Nélküled c. - lassan himnusszá érett - slágerét, én még a képernyő előtt is libabőrös leszek és fátyolossá válik a tekintetem. Pár seggfej meg arról cikkezik, hogy ők milyen fasza gyerekek, hogy őket ez hidegen hagyja. Ugyanez a helyzet a nemzeti lobogóval, a kokárdával és a magyar himnusszal is. Engem mindezek érzelmileg megérintenek. Bizonyára létezik egy sor olyan ország, ahol ilyen tekintetben nincs különbség jobb- és baloldal között. Nálunk határozottan van: az SZDSZ-MSZP-DK vonal kifejezetten gyűlöl mindent, ami nemzeti szimbólum. Kovács Lászlóék úgy undorodtak a kokárdától, mint ördög a szenteltvíztől. Ha nem így lenne, hamarabb kapcsoltak volna, s most nem volna miről beszélnünk.

2019.11.21. 12:41:55

@G. Nagy László:
Csakhogy azt nem veszed észre, hogy akik a skinhead zenekar dalára felállnak és éneklik, az hatalmas jóindulattal is csak a nemzet egyik fele, az esemény sem a nemzeti összetartozást jelképezte, hanem épp ellenkezőleg. Épp ez a bajom, újradefiniáljak a nemzeti fogalmakat, egs popszámra állnak fel egy Himnusz helyett, majd nekiesnek annak, hazaárulózzák azt, aki nem áll fel velük. Amit művelnek, annál nagyobb nemzetellenességet el sem lehetne képzelni.

2019.11.21. 12:43:12

@G. Nagy László:
Ami pedig a kokárdát illeti, azon 2002-es választás előtt majdnem minden magyar feltűzte március 15-én. Amióta politikai kampány része lett, egy csomóan nem.

2019.11.21. 12:45:00

@G. Nagy László:
"Amikor egy stadionavatón közel hetvenezer ember énekli együtt az Ismerős Arcok Nélküled c. - lassan himnusszá érett - slágerét, én még a képernyő előtt is libabőrös leszek és fátyolossá válik a tekintetem. Pár seggfej meg arról cikkezik, hogy ők milyen fasza gyerekek, hogy őket ez hidegen hagyja."

A stadionavató egyébként nagyon jól szimbolizálja, ahogy a Nemzet kifosztását csomagolják nemzetieskedő giccsbe. Fura, hogy ezt nem látod.

G. Nagy László 2019.11.21. 13:21:02

@Zabalint:

"A stadionavató egyébként nagyon jól szimbolizálja, ahogy a Nemzet kifosztását csomagolják nemzetieskedő giccsbe. Fura, hogy ezt nem látod."

Szálazzuk szét!

1. Nem vagyok híve az állami stadionépítésnek. Igazából semmilyen állami költekezésnek sem. (Mondjuk százszor inkább stadion, mint migránsok segélyezése. Leginkább egyik se: adócsökkentés.)

2. Többek közt pont azért épülnek stadionok, hogy ez a hangulat megszülessen. Ez olyan, mint a közös vonulás Marseille-ben az EB-n. Lélekemelő.

3. Nem támogatom a stadionok építését, de ezt a hangulatot imádom. Aki nem áll fel ilyenkor, az nem hazaáruló, hanem egy savanyú, boldogtalanságra kárhoztatott fasz. Szívből sajnálom mindet.

4. Giccs vagy sem? Nem megyek bele esztétikai vitákba. Én szeretem. És megérint minden alkalommal. (Ahogy egyébiránt a Himnuszt, a Szózatot, a székely himnuszt és a marseilles-t is szeretem.)

2019.11.21. 13:38:45

@G. Nagy László:
1. Akkor ebben egyetértünk.
2. Csakhogy míg Marseille-ben ez a hangulat valós alapra épült, addig ebben az esetben hamis alapokra. Egy állami pénznyelőt ünnepelt a tömeg, ráadásul rekord számú VIP belépővel, hogy az a bizonyos tömeg erősen szűrve legyen.
3. Az Index újságíró leírta miért nem állt fel, és egyetértek vele. Szerintem inkább azok a savanyú, boldogtalanságra kárhoztatott faszok, akik azóta is emiatt támadják.
4. Számomra nem szimplán esztétikai kérdés, itt a giccs azt jelenti, hogy fel van diszítve, de a dísz mögött nincs tartalom. Ahogy egyébként a művészetben is ezt jelenti, csak ott a tartalom totálisan szubjektív, itt viszont megítélhető az, hogy mit ünnepeltek.

2019.11.21. 13:40:59

@G. Nagy László:
Hozzáteszem még, hogy pontosan ugyanezeket le lehetne írni bármely kommunista rendszerbeli avatóról, állami ünnepről. Most nehogy már az legyen a savanyú, boldogtalanságra kárhoztatott fasz, aki nem érzékenyül el, mikor mondjuk több tízezer vörös katona valamilyen indulót énekelve felvonul. Mert pontosan ugyanerről van ez esetben is szó, csak az ideológia tér el kicsit (meglepően keveset egyébként).

G. Nagy László 2019.11.21. 13:56:35

@Zabalint:

"Hozzáteszem még, hogy pontosan ugyanezeket le lehetne írni bármely kommunista rendszerbeli avatóról, állami ünnepről. Most nehogy már az legyen a savanyú, boldogtalanságra kárhoztatott fasz, aki nem érzékenyül el, mikor mondjuk több tízezer vörös katona valamilyen indulót énekelve felvonul. Mert pontosan ugyanerről van ez esetben is szó, csak az ideológia tér el kicsit"

A kollektivizmus és az individualizmus nem abban tér el egymástól, hogy az utóbbiban az emberek elszigeteltek és magányosak. Hanem abban, hogy az előbbiben kényszer tartja őket a közösségben (törzsi szokások, a Tóra szabályai, a Korán előírásai, a pártutasítás), az utóbbiban szabadon csatlakozhatsz bárhová, majd szabadon távozhatsz. Irgalmatlan különbség van a kötelező összeterelés és az önkéntes jegyvásárlás között. Ezt te is érted, érzékeled.

2019.11.21. 14:40:04

@G. Nagy László:
A stadionavatón közel fele a jegyeknek tiszteletjegy volt, akiknek illett ott lenniük, de még ennél is több lehetett az, akinek úgy ahogy illett. Egy lapon nem lehet említeni a foci EB-re érkező magyar szurkolók esetével. Ez egy ugyanolyan PR esemény volt, mint amiket a kommunisták csináltak anno.

"A kollektivizmus és az individualizmus nem abban tér el egymástól, hogy az utóbbiban az emberek elszigeteltek és magányosak"

Amivel egyet is értek, egy rendes tétmeccs, főleg ha piaci alapon szerveződik, vagy egy ismert zenekar koncertje egy szabad rendszerben is tömegeket mozgat meg. Teljesen más tészta egy propaganda esemény, ahol a hatalom önmagát ünnepli meg. Bocs, de nem tudok elvonatkoztatni attól, amit jelképez, ahogy bármilyen szépen is énekeltek, egy kommunista felvonuláson sem érzékenyültem volna el.

Glokta 2019.11.24. 18:18:03

@G. Nagy László: Szerintem meg nincs különösebb baj azzal, hogy ha nem állsz fel egy olyan dalra, amit nem ismersz, soha nem hallottál róla, talán nem is tetszik neked.

A cikkel a problémám a fölösleges polgárpukkasztás volt. Odamegy az Indexes újságíró a VIP-szektorba meccset nézni és mint egy tízéves, elkezd büszkélkedni azzal, hogyan "lázadt" a rendszer ellen azzal, hogy egy Soros Györgyről szóló könyvet vitt magával és nem állt fel egy dalra.

G. Nagy László 2019.11.24. 19:18:35

@Glokta: Teljesen egyetértek. Az mondjuk lehetetlen, hogy az újságíró sosem hallotta ezt a számot. Ez olyan, mintha a Gyöngyhajú lányt, vagy a Ballag a katonát mondaná ismeretlennek. Nonszensz. De nyilván nem kell felállni. Én sem állnék fel az internacionáléra.

Glokta 2019.11.24. 21:36:39

@G. Nagy László: Szerintem nem meglepő, hogy nem ismerte, ez a magyar (szlovák) klubfocit nézők számára "alapmű", ha valaki nem tartozik ebbe a körbe, akkor nem az.

Mondjuk a téma kapcsán azt is észre kell venni, hogy fideszes körökben bármennyit szidják az identitáspolitikát és a pc-t (joggal), nekik is megvan a kijelölt "elnyomott" embercsoportjuk, akik kapcsán (akár csak közvetetten is) bárki bármi nem megfelelőt mond, máris hazaárulóvá (a rasszista, náci, homofób stb. fideszes szinonomája) válik: ezek pedig a határon túli magyarok.

Az egész témát a fideszes újságírók fújták fel mesterségesen és tök feleslegesen, felháborodva azon hogy valaki az "áldozatszerepben lévőket" semmibe vette azzal, hogy nem állt fel egy számukra (általában) fontos szám eléneklésére.

G. Nagy László 2019.11.24. 21:50:11

@Glokta:

"Mondjuk a téma kapcsán azt is észre kell venni, hogy fideszes körökben bármennyit szidják az identitáspolitikát és a pc-t (joggal), nekik is megvan a kijelölt "elnyomott" embercsoportjuk, akik kapcsán (akár csak közvetetten is) bárki bármi nem megfelelőt mond, máris hazaárulóvá (a rasszista, náci, homofób stb. fideszes szinonomája) válik: ezek pedig a határon túli magyarok."

Ezzel is egyetértek. Elmebeteg mindenki, aki egy ilyen jelképes ügy miatt hazaárulózik.

"Szerintem nem meglepő, hogy nem ismerte, ez a magyar (szlovák) klubfocit nézők számára "alapmű", ha valaki nem tartozik ebbe a körbe, akkor nem az."

Basszus, majdnem negyvenmillió megtekintéssel fut a Youtube-on. Egy csomó embernek konkrétan ez a csengőhangja a telefonján. Aki ebbe nem futott bele az utóbbi években, az egy dobozban él az erdő közepén. Ez egy hülye sznob duma. Mint amikor letagadod, hogy valaha is láttál akár egyetlen epizódot is a Barátok köztből.

Glokta 2019.11.24. 23:42:45

@G. Nagy László: Akkor én "egy dobozban élek az erdő közepén", mert még egy epizódot se láttam a Barátok köztből, a Nélküledet pedig a foci miatt ismerem, máshol nem futottam volna bele.

Almandin 2019.11.25. 13:34:21

@Glokta: Nem élsz dobozban. Én se láttam egy epizódot se a Barátok köztből, a Nélküledről meg nem is hallottam. Én sok éve nem tévézek, de amikor még igen, a Barátok közt egyszerűen nem érdekelt, ezért nem néztem.

Almandin 2019.11.25. 13:39:07

@G. Nagy László: Sokszor nézem a Youtube-ot. Mégse futottam bele, mert az internetnek megvan az az előnye a tévével szemben, hogy keresővel lehet használni, ezért én határozom meg, mire kattintok.
Sznob meg nem vagyok. Fiatalon pl. szerettem brazil szappanoperákat nézni. Ma se csak és kizárólag magaskultúrát fogyasztok. Nálam simán megfér egymással Zámbó Jimmy és Wagner (és most nem viccelek).

Almandin 2019.11.25. 13:42:16

@G. Nagy László: Amikor azok voltak nagy slágerek, valóban szinte mindenki ismerte őket, mert az emberek rádiót hallgattak és tévét néztek, ahol időnként lejátszották ezeket, kevésbé lehetett megválasztani, mit hallgatsz-nézel. Sokszor még az is meghallgatta őket, akinek más zenei ízlése volt. Én is jól ismertem-ismerem őket.

G. Nagy László 2019.11.25. 16:35:53

@Almandin: Rendben, lehet, hogy igazatok van. Hozzám négy különböző forrásból is eljutott a sláger: rádió, youtube (barátaim küldték a linket, ahogy Dunaszerdahelyen énekli a közönség), telefon csengőhang többeknél, zenei vetélkedő (minden hónapban megrendezésre kerül, több játékvezető is feladványként szerepeltette). Teljesen fura számomra, hogy van olyan, aki még nem futott bele, de ha mondod, nyilván így van.

PS: Az utóbbi években már én is csak akkor kapcsolom be a tévét, ha érdemi focimeccs megy. Minden másra ott a net.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.11.25. 19:48:31

@G. Nagy László:

A 40 millió meghallgatás nem azt jelenti, hogy 40 millió ember hallgatta meg.

Mellesleg akkor én is egy dobozban éltem az erdő közepén, mert komolyan egy részt sem láttam a Barátok köztből. Igaz, 15+ éven át nem volt tévénk. Kb. egy éve újra van egy majdnem mozgásképtelen családtagunk miatt, aki alig tudja elhagyni a szobáját, így neki vettünk egyet, de mi nem szoktuk nézni, csak ő.

"Teljesen fura számomra, hogy van olyan, aki még nem futott bele, de ha mondod, nyilván így van."

Így cím alapján semmit nem mond nekem, talán ha hallanám a nótát, beugrana valami. Vagy nem.

2019.11.26. 11:40:26

@G. Nagy László:
"Basszus, majdnem negyvenmillió megtekintéssel fut a Youtube-on. Egy csomó embernek konkrétan ez a csengőhangja a telefonján. Aki ebbe nem futott bele az utóbbi években, az egy dobozban él az erdő közepén. Ez egy hülye sznob duma. Mint amikor letagadod, hogy valaha is láttál akár egyetlen epizódot is a Barátok köztből."

Ami a számot illeti, pár napja meghallgattam, és hallottam már valahol, ismerős volt, de nem tudtam korábban sem az előadót, sem a számot, azt sem tudtam, hogy bármi köze van a dunaszerdahelyi focihoz, azt meg végképp nem, hogy az "újmagyarok" felállnak rá és hazaárulónak tekintik azt, aki nem, ez mind újdonság volt nekem.

Barátok közt epizódot én sem láttam végig soha, anno mikor indult még gyerek voltam, akkor láttam belőle töredék részt. És soha nem is volt olyan baráti társaságom, ahol ilyesmit néztek volna, vagy legalább tudták volna hogy mi történik bennük. Semmi sznobizmus, egyszerűen nem érdekelt, ahogy a fociban vagy az skinhead mozgalmakban sem voltam soha benne, habár egyszer végighallgattam a lightosabb (Ismerős Arcok, Magozott Cseresznye, Egészséges Fejbőr, Kárpátia stb., stb.) és keményebb skinhead vonalat is (pl. Őrjárat), ezzel a számmal mondjuk akkor nem találkoztam, nem tudom létezett-e már.

2019.11.26. 11:43:13

Egyébként kicsit a másik cikkedhez kapcsolódva, az úgynevezett "nemzeti" mozgalmak annyira képviselői a magyarságnak, mint mondjuk Németh Sanyáék a kereszténységnek. Újraértelmezett, újraöltöztetett változat, amely próbálja kizárni azokat, akik nem velük tartanak. A legjobb, aminek nevezhetem, az "újmagyar" vagy a hitgyülisekre, hogy "újkeresztény".

Glokta 2019.11.28. 21:53:24

@Zabalint: Miért, kik a képviselői a magyarságnak? Jelenleg azokat fogadjuk el képviselőknek, akiket megválasztunk annak, nemde?
Nem mondom, hogy ez jó gyakorlat, de ez van.
süti beállítások módosítása