téveszmék

téveszmék

"Szegény ember vízzel főz"

2020. november 26. - G. Nagy László

szabo-timea.jpg

 

Legalább húsz éve tűnődöm azon, hogy a hazai baloldal miért nem képes kitermelni magából pár karizmatikus figurát, vagy legalább egyetlen valamirevaló, potenciális országvezetőt. (Nem mintha a Fidesznél látnám az utódlás lehetséges jelöltjeit, de számukra ez nem is jelent égető problémát; Orbán köszöni, jól van.) Választásról választásra megy a vergődés, hogy a szánalmasabbnál szánalmasabb jelöltek közül végül kinek a nevét hímezzék zászlajukra. Ám e permanens kaszting során talán még sosem jártunk annyira mélyen, mint mostanság, amikor Karácsony Gergely Szabó Tímeát nevezte meg a miniszterelnöki pozíció várományosaként.

 

Bevallom: politikailag semmi sem áll olyan távol tőlem, mint a Párbeszéd. Már az LMP (melyből annak idején kiváltak) sem volt a szívem csücske, de Schiffer Andrásban és néhány társában legalább felfedezhető volt a józanság, a felelősség és a nemzeti elköteleződés. A Párbeszédben ezek még nyomokban sem találhatók. Önmagukat az új baloldalhoz sorolják, ideológiájuk szerint progresszívek, zöldek, szociáldemokraták és feministák. Ez utóbbi vonásuk különösen tetten érhető: szerény létszámú és támogatottságú közösségükben elsősorban nőies férfiakat - lásd: Karácsony - és férfias nőket: - lásd: Szabó Tímea - találunk, mintha tudatosan variálnák a nemi szerepeket. A magam részéről nem is igazán értem, milyen társadalmi csoportokat céloznak. A naiv fiatalok számára - akiknek fogalmuk sincs a történelemről, a baloldali ideológiák örökké pusztító hatásáról - ott a Momentum. Az Orbán-gyűlölő, frusztrált nyugdíjasok számára tökéletes találkahely a DK. A bolygónk ökológiájáért aggódók támogathatják a maradék LMP-t. Vajon mit tud nyújtani a Párbeszéd a választóknak, amit más politikai csoportosulások nem képesek? Elsősorban látványos botrányokat, melyekben Szabó Tímea mellett Tordai Bence is az élen jár. Ezen túlmenően az egyetlen ismert programjuk az alapjövedelem bevezetése. Ez az a téma, melyet fajsúlyos közgazdászok órákon át képesek elemezni, miközben maga a kérdés végtelenül szimpla. A miniszterelnök a minap így foglalta össze a parlamentben: "Abból a kétségkívül - a józan észt nem negligáló - egyszerű pozícióból, ahonnan mi szemléljük a világot, mi azt látjuk, hogy az alapjövedelem arról szól, hogy vannak emberek, akik dolgoznak. Azoktól vegyük el a pénzt és adjuk oda azoknak, akik nem dolgoznak és nem is akarnak dolgozni. Hát én ilyet nem fogok támogatni, abban biztos lehet."

 

Egy ideje megy a találgatás: vajon ki lesz Magyarország első női miniszterelnöke? Szabó Tímea neve a potenciális jelölteket felsoroló legtöbb listán, cikkben, elemzésben szerepel, a magam részéről fel nem foghatom, miért. Még a Párbeszéd alacsony választói támogatottsága a legkisebb gond, hiszen láthattuk egy éve: ellenzéki összefogással Karácsonyból is főpolgármestert lehetett faragni. A kérdés sokkal inkább az: mit tud ez a nő, amit vetélytársai nem? Ha őszinték akarunk lenni: Donáth Anna szebb, Dobrev Klára pedig okosabb. (Varga Judit igazságügyi miniszter pedig szebb is és okosabb is, és a magam részéről leginkább rá szavaznék, ő azonban aligha lesz Orbán Viktor kihívója.) A politikusok népszerűségét vizsgáló felmérések szerint évek óta Szabó Tímea a második legkedveltebb ellenzéki politikus (Karácsony Gergely után), ám halvány fogalmam sincs, minek köszönheti. Ha parlamenti felszólalásait nézzük, egy frusztrált, ingerült, felpaprikázott nőt látunk, s az az érzésünk, hogy még hírből sem ismeri a mosolyt, a kedvességet, a lányokat jellemző lágyságot. Pedig aki női miniszterelnökre vágyik, az nyilván nem egy elférfiasodott asszonyt szeretne az ország élén látni, hanem valaki olyat, akinek személyiségében a női jellemvonások dominálnak. E poszt írásakor Szabó Tímea számos fotóját végignéztem. Az igazság az, hogy a beállított képeken képes a mosolygásra, mi több, e mosoly kifejezetten megszépíti. Számomra érthetetlen, hogy közéleti szereplései során miért nem ezt az arcát hozza. A baloldaliságba nem fér bele a kedvesség, a báj, csakis az önmagából kivetkőző forradalmiság? Miért hagyja egy alapvetően jó fizikai adottságokkal bíró fiatal nő, hogy erőszakossá és csúnyává torzítsa az indulat? Ennél rosszabb példával aligha szolgálhatna az ország lányainak, asszonyainak.

 

Szegény ember vízzel főz? Karácsony Gergely főpolgármester, V. Naszályi Márta Budavár polgármestere, Barabás Richárd alpolgármester a XI. kerületben... e kicsinyke párt szinte minden ismert tagja komoly pozíciót birtokol. Szabó Tímeán kívül talán Tordai Bence idejébe férne bele, hogy vezesse az országot, ő pedig bizonyára még a Párbeszéd számára is komolytalan és vállalhatatlan jelölt lenne. Kieséses alapon tényleg nem marad más...

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr716294280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glokta 2020.11.26. 22:01:14

"Legalább húsz éve tűnődöm azon, hogy a hazai baloldal miért nem képes kitermelni magából pár karizmatikus figurát, vagy legalább egyetlen valamirevaló, potenciális országvezetőt. "

Szerintem kicsit irreális amit vársz.
Gyurcsány Ferenc nem volt az? De, sőt néhány téren (vitázás...) Orbánnál sokkal jobb, csak hát elbaszta. :)
Másrészt meg nem kell feltétlenül nagyon karizmatikus vezetőnek lennie valakinek az országvezetéshez. Ha végignézel a világon, nagyon sok olyan politikai vezető van, aki nem igazán karizmatikus, mégis megválasztják.
Van egy csomó olyan jelölt is, aki nem karizmatikus, de egyszerűen "természetesen szimpatikus" és "szerény" - ez nem azt jelenti, hogy ha közelebbről megismeri az ember, az, de egyszerűen 'távolról' képes ezt a benyomást kelteni.

Ilyen volt annak idején Medgyessy is, de Karácsony is egy ilyesféle politikusnak tűnik.
Ezért is gondolom, hogy utóbbinak elvileg - csak a személyiségeket összehasonlítva - meglepően jó esélyei lehetnének kihívóként, de ezt az nagyon megnehezíti, hogy (legalábbis gazdaságilag) egyértelműen az ellenzék (szélső)balszárnyát képviseli.

G. Nagy László 2020.11.26. 22:31:49

@Glokta: Amikor egy kevéssé karizmatikus, mondhatni visszafogott, szerény politikus kerül megválasztásra, az szinte minden esetben protestszavazatokból fakad a másik, harsányabb jelölttel szemben. Ezek a Medgyessyk, Karácsonyok, Bidenek nem a szerénységük miatt kerülnek pozícióba, hanem annak ellenére. A vesztesek sem a karizmájuk miatt kapnak ki, hanem annak ellenére. Persze, ha egy viszonylag széles választói réteg elutasítja őket, úgy e karizma csupán olaj a tűzre, s talán csak fokozza a feléjük áramló gyűlöletet. (Medgyessyt sokan csak szánalmasnak, sajnálni valónak tartjuk, míg Gyurcsány iránt valódi ellenszenvet érzünk.)

"Szerintem kicsit irreális amit vársz."

Én ezt nem gondolnám. A karizmaelemek tanulhatók: mosoly, határozottság, öltözködés, testbeszéd, verbális kommunikáció, szellemesség, hangképzés, beszédtempó stb. Egy politikus olyan, mint egy színész, vagy egy riporter - ugyanazokat az adottságait kell fejlesztenie. Egy átlagos irodai középvezetőből pár hónap alatt karizmatikus politikust lehet faragni - csak egy jó trénercsapat kell hozzá.

Ami Karácsonyt illeti: szerintem még az övéi is alkalmatlannak, teszetoszának tartják. Az igazság az, hogy magam is hasonló alkat vagyok: szemüveges, ügyetlen, elméleti síkon mozgó fickó. Összerakom az IKEA-bútort, de ennél több ezermesteri ambícióm aligha lesz. Sosem izzadtam meg úgy soha, mint amikor a jogsimért küzdöttem - jó 25 évvel ezelőtt. De iszonyú töketlennek érezném magam, ha nem tudnék vezetni, vagy képtelen volnék felfúrni egy polcot. Még csajozni sem mernék. Karácsony pedig Budapest első embere jogsi nélkül, mert még ott is elbukott... Csoda, hogy főpolgármesterként is ilyen töketlen? Az ő "szerénysége" nem csupán alkati kérdés, de az alkalmatlanság visszatükröződése is egyben.

Almandin 2020.11.28. 20:08:00

Karácsony Gergely ugyan nem a kedvenc politikusom, de emberileg nem ellenszenves. A jogosítvány nélküliség és a sikertelen jogsiszerzési kísérlete miatt sok gúnyos reakciót kapott, de meg tudom érteni. Neki a vezetéshez egy nagy trauma társult: hat éves volt, amikor egy este rendőrök kopogtattak az ajtajukon, és közölték, hogy az apja egy autóbalesetben meghalt. El lehet képzelni, hogy a kis Karácsony tudatalattijába bevésődött az információ, miszerint vezetni életveszélyes. Van egy gyanúm, hogy ez akadályozta meg a sikeres autóvezetésben. A tudatalatti félelmek nagyon erősek lehetnek és életre szóló fóbiákat okozhatnak. Akit pl. egy kutya súlyosan megmar, érthető, hogy egy életen át retteghet a kutyáktól, aki megégette magát, az lehet, hogy a gázt se gyújtja be szívesen, félelmet kelt benne a nyílt láng. Én nem hiszem, hogy Karácsony azért férfiatlan lenne, mert kifogott rajta az autóvezetés. Te se vagy azért férfiatlan, mert nem vagy ezermester, vagy rossz a kézügyességed. A modern társadalomban ezek nélkül jól meg lehet lenni, szerelni ott vannak a szakik. Mint ahogyan én se válok attól férfivá, hogy magam csavarom be a villanykörtéket és egyszerűbb dolgokat képes vagyok összerakni és megszerelni.

G. Nagy László 2020.11.28. 20:32:34

@Almandin:

"Karácsony Gergely ugyan nem a kedvenc politikusom, de emberileg nem ellenszenves."

Hasonlóképpen vagyok én is. A mai magyar ellenzék pszichopata-versenyt vív, melyben jelenleg Jakab Péter áll nyerésre, de Szabó Tímea is ott liheg a nyakában. Karácsony üdítő kivétel: nem gyűlölködik, nem csinál botrányt. Nem csinál semmit se.

"A tudatalatti félelmek nagyon erősek lehetnek és életre szóló fóbiákat okozhatnak."

Ismerem a sztorit, láttam a riportot. Ebben persze kamuzott, azt mondta: meg sem próbálta, de nem ez a lényeg. A fontos az, hogy attól válunk felnőtté, hogy feldolgozzuk a traumáinkat és nem engedjük uralkodni a tudatalattit.

"Te se vagy azért férfiatlan, mert nem vagy ezermester, vagy rossz a kézügyességed"

Hanem miért vagyok az? :)

Almandin 2020.11.28. 20:43:28

@G. Nagy László: Nem akartam félreérthetően fogalmazni, nem tartalak férfiatlannak.

G. Nagy László 2020.11.28. 20:44:19

@Almandin: Csak hülyültem, ne haragudj :)

Almandin 2020.11.28. 20:56:41

@G. Nagy László: Nos, én randiztam régen olyan férfival, akinek nem volt jogosítványa, nálam nem szempont az ilyesmi. Az se baj, ha egy férfi nem tud ezt-azt megszerelni, a mai világban elvégzik ezt a munkát a szakemberek. A határozatlanság az, amitől valaki férfiatlan lesz. A szemüveg se zavar. Manapság az emberek harmada szemüveges, őszintén szólva nekem már fel se tűnik, hogy valakinek van vagy nincs. Olyan, mint az ékszer vagy egy karóra. Pl. a nőiességnek se kifejezett fokmérője az, hogy mennyire tud az illető főzni. Ma már ritka az olyan család, ahol állandóan otthon esznek meleg ételt, ha eljárnak dolgozni meg iskolába, nem praktikus a fél napot főzéssel tölteni, vagy munka után mindennap több órát tölteni a konyhában. Sőt, egy gazdag nő is lehet nagyon nőies, pedig lehet, hogy sose végez házimunkát, mert a személyzet csinálja helyette.

Almandin 2020.11.28. 20:59:08

Ami még nagyon rémisztő: gyakran öreg vagy beteg férfiak is az otthoni bútortologatást, emelgetést maguk végzik, pedig hívhatnának segítséget is, mert azt hiszik, férfi mivoltukban szégyenülnek meg, ha nem ők csinálják. Inkább megkockáztatják, hogy pl. a gerincsérvük kiszakadjon.
süti beállítások módosítása