téveszmék

téveszmék

"Nincs veszedelmesebb a sztereotípiáknál"

2021. július 06. - G. Nagy László

sztereotipia.jpg

 

Minden arab terrorista. Minden pap pedofil. Minden politikus korrupt. Ismerősek ezek? És persze ismerjük a zsidó, a skót, a szőke nős és a rendőrvicceket is. Sztereotípiáink javarészt negatívak, így értelemszerűen bántóak is lehetnek. No de mit lehet ezzel kezdeni?

 

A baloldali válasz mindig ugyanaz: mindenestül ki kell irtani az előítéleteket. Nem számít, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Az sem érdekes, hogy a sztereotípiáknak lehet-e bármiféle haszna, önvédő eleme. A baloldal szimplán csak kijelöl egy áldozati csoportot, azután nagy hangon belekürtöli a világba: el a kezekkel a védenceinktől! Politikai hatalom birtokában ez tiltásokat, korlátozásokat, cenzúrát, a szólásszabadság drasztikus megnyirbálását, vagy akár gondolatrendőrséget is jelenthet. Onnantól kezdve az érintettek érinthetetlenné válnak, függetlenül attól, hogy valóban áldozatok-e, valóban szelídek-e, valóban ártatlanok-e. A klasszikus liberális vonal ennek szöges ellentéte. E szerint: amíg nincs fizikai atrocitás, vagy törvény előtti megkülönböztetés, addig mindenki azt gondol, azt érez és azt mond, amit csak akar. E filozófia szerint az egyes "áldozati" csoportok tagjainak óriási a felelőssége abban, hogy életükkel, magatartásukkal lerobbantsák magukról a rájuk nehezedő sztereotip terhet. A balosok ezzel még véletlenül sem foglalkoznak. Ők csakis a többségi társadalom reakcióit figyelik árgus szemekkel, botrányra éhesen.

 

Amennyiben kifejezetten az etnikai előítéleteinkre fókuszálunk, pontosan tudjuk, hogy igen mély, evolúciós gyökerekkel bírnak. Csányi Vilmos így ír az Íme, az ember című művében: "Emberi sajátosságnak tűnik a gyermeknek az idegenekkel szembeni különös ambivalens reakciója. Öt-hat hónapos korban kezdik a babák az idegenektől való félelem, a xenofóbia jegyeit mutatni. Ez előtt az életkor előtt bárkire rámosolyognak, ha megközelítik őket. A kritikus életszakaszban már csak a jó ismerősökre, közeli családtagokra, az idegenek pedig határozott elkerülési reakciót indukálnak náluk. (...) Kimutatták, hogy az 5-10 hónapos gyermekek pulzusa erősen felgyorsul, ha idegen közelíti meg őket. (...) A gyerekek idegenektől való félelme, a xenofóbia minden eddig tanulmányozott kultúrában kimutatható, és a félelmi reakció arányos az idegen és a családi környezet közötti esetleges etnikai különbözőséggel." Muszáj tisztán látnunk a tényt: az ismeretlenekkel szembeni bizalmatlanság abszolút természetes, nincs benne semmi gonoszság, mi több, adott esetben akár életmentő is lehet. "A mai időkben elképzelni is nehéz, hogy milyen ritkán lakott volt az emberek világa régen. Számítások szerint 20 ezer évvel ezelőtt 2-3 ezer ember élt Franciaország jelenlegi területén, és 6-10 ezer egész Európában. A 25-30 fős bandák 400-500 fős törzsekhez tartoztak. Ritkán találkoztak, és jobban féltek az idegenektől, mint ma. érdemes végiggondolni, milyen lehet az élete, a gondolkodása valakinek egy ilyen közösségben. Nincsen rádió, televízió, újság, és távoli rokonok, ismerősök se hoznak híreket. Minden információ forrása a közösség. Azt tudják, amire ők maguk emlékeznek, amiről naponta beszélgetnek, amit az öregek még felidéznek. Új gondolatok ritkán bukkannak fel, és még ritkábban fogadja be azokat a közösség. Az idegenekkel szembeni általános tartózkodás nagyon könnyen fejlődhet kifejezett és jól megfogalmazott idegengyűlöletbe." Nyilvánvaló, hogy ezek primitív korok primitív ösztönei, ahogyan a csecsemő reakciói is azok. Érdemes túllépni mindezen; ez azonban csakis a tudatosság, a megismerés által lehetséges. Ha azt tapasztaljuk, hogy az arabok többsége nem erőszakos; hogy a zsidók többsége nem kapzsi; hogy a cigányság többsége nem tolvaj, úgy jó esély nyílik rá, hogy tudatunk felülírja a bennünk élő ősi ösztönöket. Ez persze kizárólag úgy megy, ha a valóságot nem fedjük el cenzúrával; tapintatnak hazudott véleménydiktatúrával; a nyílt kommunikációt és a megismerést csírájában elfojtó politikai korrektséggel.

 

Ahhoz, hogy előítéleteink működésbe lépjenek, az adott csoporthoz való tartozásnak világosan látszódnia kell. Ez elsőre triviálisnak tűnhet, de a legkevésbé sem az. Gondoljunk csak bele: lehet lesújtó véleményünk a franciákról, vagy épp az informatikusokról, azonban a pesti forgatagban aligha szúrjuk ki őket első blikkre. Egy kínait sokkal magabiztosabban azonosítunk, ahogyan egy szolgálatban lévő rendőrt is nyilvánvalóan elárul az öltözete. Minél látványosabb egy identitáselem, annál alkalmasabb, hogy sztereotípiák céltáblájává váljon. A rendszerváltás idején a sógorok számos üzletben a "magyar, ne lopj!" felirattal üdvözölték honfitársainkat. Ez nem épp barátságos gesztus, mindenesetre egyikünkre sincs ráírva, hogy a Kárpát-medence szülöttei vagyunk. Egy cigány származásúnak már lényegesen nehezebb a helyzete, ha hasonló előítélettel kell megbirkóznia. Épp ilyen teher lehet az egyenruha is. Lássuk csak: ha arányait tekintve épp annyi pedofilt találunk a papok, a tanárok és a hidegburkolók között, vajon melyikből lehet leghatékonyabban sztereotípiát formálni?

 

Valamennyi jóérzésű ember egyetért a következőben: minden egyén megérdemli, hogy tiszta lappal induljon. Senki sem tehet az ősei, a rokonai, a nemzettársai, vagy épp a kollégái bűneiről, ballépéseiről. A sztereotípiákat azonban aligha lehet kívülről, erővel letörni, legfeljebb elhallgattatni, szőnyeg alá söpörni. Az előítéleteket csakis belülről, az érintettek aktív szerepvállalásával lehet elkoptatni. Muszáj felvonultatni a jó példákat és ugyanígy muszáj elhatárolódni a fekete bárányoktól is. Sosem fogjuk elhinni, hogy az iszlám békés vallás, ha a muzulmánok jelentős része csendesen egyetért a terrorista merényletekkel. Sosem fogunk megbízni abban az egyházban, amely a gyerekeket molesztáló papjait nem távolítja el azonnal a soraiból, hanem diszkréten áthelyezi egy másik parókiára. Azt is nehéz lesz eladni, hogy a melegszervezetek toleránsak és a sokszínűség pártján állnak, ha még a brazil fociválogatottnak is nekimennek, csak mert a Copa Américán senki sem viseli a 24-es mezt... (ez a szám a melegek jellegzetes helyi szimbóluma). Ha egy sztereotípiának van alapja - márpedig a legtöbbnek van - úgy muszáj az alapokat is rendbe szedni, mert különben az előítéletek felszámolására irányuló legjobb szándékú kezdeményezés is csak hamis, káros és veszélyes propaganda marad.

 

Két nappal ezelőtti show műsorában Bayer Zsolt így fogalmazott az afgán migránsok által megerőszakolt és meggyilkolt, 13 éves osztrák kislány kapcsán: "Ez a szerencsétlen önként és dalolva fölment és belesétált a saját iszonyatos kínhalálába. Miért? Mert azt kezdték elhitetni abban a társadalomban, hogy az előítéletesség az rossz. Nem, az előítéletesség a túlélés egyik záloga." Nehéz lenne vitatkozni e gondolatokkal. Lassan az én kislányom is 13 lesz, s bár mosolygós, barátságos és nyitott, a magunk részéről az óvatosságot, és a bizalmatlanságot is igyekszünk a fejébe verni. Sohasem bocsátanám meg magamnak, ha bármi szörnyűség érné, csak mert elhitte, hogy minden előítélet az ördögtől való.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr1316612292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2021.07.08. 19:03:29

@birka menet: miről beszélsz, papám, magyar gyerek több születik, mint amikor ti voltatok kormányon

6.Lenin 2021.07.08. 19:07:35

@birka menet:

két gyermekem, és három unokám van. Azt elismerem, hogy soha nem dugnám a pöcsöm egy DK-s seggébe. Nekem arra nincs gusztusom.
Neked lehet, de ahhoz semmi közöm, csak ne legyen kötelező még nézni sem.

Gondolom ez talán még neked is elfogadható, bár én az eddigiek alapján kételkedem benned, egy picit.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.08. 19:24:43

@ProsTata:

Most olvastam, hogy valahol vidéken négy férfi megerőszakolt, kirabolt és megölt egy 85 éves öregasszonyt. Neked ugye nincs előítéleted az elkövetők bőrszínével kapcsolatosan? Vagy mégis?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.08. 19:39:05

@alöksz róz: Elég vastagot hazudtál, de már ezen nem lepődünk meg. Mikor a fidesz hatalomra került, keményen csökkent az élveszületések száma. Olvasgass!
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html

6.Lenin 2021.07.08. 19:51:14

-6. neked vannak előítéleteid?
-Hát, hogy is mondjam, talán igen.
-És kikkel szemben?
-Nem szeretnék általánosítani, de kettő tuti, hogy........igaz többet jelenleg nem ismerek, de lehet, lenne több is köztük. Igaz mindkettő elég súlyos eset.
-És mivel foglalkoznak?
-Ha jól tudom, informatikusok, vagy valami ilyesmi.
-Találgathatok? Mind a kettő itt is ismert?
-Ezt már eltaláltad.
-Az egyik keresztneve megegyezik egy ismert politikuséval, és B-vel kezdődik a vezetékneve.
-Bingó. A másikat is tudod?
-A névjegykártyáját cipeli a vállán.
-Azta! Nyertél.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.07.08. 20:08:11

Fel nem foghatom, hogy egy liberóéknál nagyon érzékeny és kötelezően temetendő témában egy poszt, méghozzá egy nagyon mértéktartó, átgondolt, okos poszt az Index címoldalára került. Én is azt mondom, hogy az előítélet ösztönös, amit kulturális örökség erősít meg, és egyik sem szokott sokszor tévedni. Persze épp azért kell nekünk, gondolkodó, értelmes embereknek a saját előítéleteinket megfigyelni, mert vannak túlhaladott, a békességet fölöslegesen megzavaró előítéleteink is, viszont aki azt erőlteti - a szabadság nevében kötelezővé téve -, hogy minden előítélet gyalázat, az egyszerűen hülye, méghozzá az önveszélyes fajtából.

@ProsTata: "Ezen az alapon az összenőtt szemöldökű szomszédra is előítéletei lennének!"

Nem tudsz róla, de igazat mondtál. Az összenőtt szemöldőkű emberről kétszáz éve még azt tartották, hogy szemmel ver. Ezért rejtegetni kell előle a gyerekeket, a szép asszonyt, a jószágot, mindent, amit megirigyelhet. Mégiscsak megvannak azok a fránya előítéletek, gondoltad volna?

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ez Borsodban volt. Pláne. Ugye. Egyébként az előítéletünk ez esetben valószínűleg téved, de a példád igaz, mert az előítéletes vélemény nyomban készen van a hír olvastán.

alöksz róz 2021.07.08. 20:13:06

@Androsz: "Egyébként az előítéletünk ez esetben valószínűleg téved" - :D
akarsz fogadni?

alöksz róz 2021.07.08. 20:16:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: amúgy se szoktam hazudni, pont elég az igazságot az orrotok alá dörgölni.
az má épp elég durva

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.07.08. 20:21:20

@ProsTata: "Előítéletekkel nem születünk, azokat tanuljuk, tanítják."

Nagyon ragaszkodsz ehhez a tézishez. A kisgyerekek nagy része a csúszómászóktól, a vicsorgó kutyától, a testi hibás embertől akkor is tart, ha sosem találkozott még a hírével. Vannak ösztönök. Egy pszichológiai kísérletsorozatról olvastam vagy tizenöt éve, vegyes embereknek villantottak fel arcképeket tizedmásodpercekre. A vizsgálat azt az eredményt adta, hogy a leggyorsabban a képen látott ember nemét azonosítjuk, második leggyorsabban pedig azt, hogy idegen fajtából való. Az utóbbi az ősember korában életet mentő ösztön volt, nem csoda hát, hogy ilyen mélyen beágyazva megmaradt. Hidd el, hogy vannak ösztönök, nem minden tanult, és főleg nem minden valamilyen propaganda terméke.

G. Nagy László 2021.07.08. 20:27:11

@Androsz: Csányi Vilmos is erről ír az Íme, az ember című alapműben - ahogy a posztban is idézem. A balosok sztenderd agymenése, hogy tagadnak mindent, ami a természet műve. Ezért akarják megfordítani a folyók irányát, ezért akarnak narancsot termeszteni kis hazánkban (a Tanú című filmnek vannak valóságos alapjai), ezért hazudják, hogy a kövér ugyanolyan szép, mint a sportos és még sorolhatnám. Kész elmebaj.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.08. 20:50:28

@Androsz: Miért valószínűleg. Mert a pc felülírja a valóságot? A történet tipikus cigó elkövetési mód. A csoportos jelleg egy idős ember ellen, egy kis faluban. Akinek van egy kis sütni valója az pontosan tudja ,hogy melyik etnikumba tartoztak az elkövetők.
Persze ez majd csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha az origós "nácikok" az ítélethirdetésről készült fotót úgy teszik közzé, hogy nem egészen lesz kitakarva az elítéltek arca. Nettó fasizmus.:)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.08. 20:52:54

@birka menet: A járvány előtti évben komoly születésszám növekedés volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.08. 20:57:46

@Dan da Man:

"De nem hagyhatjuk őket megdögleni sem."

Egyik menekültet sem fenyegette a megdöglés veszélye. Bankkártyával, okostelefonnal érkeztek a magyar határra. Csak a személyi okmányaikat "felejtették" otthon. :D

Ahogy idejöttek, úgy haza is mehetnek. Senki nem hívta őket ide - na jó, Merkel nyanya hívta őket, de akkor ugyanaz a Merkel nyanya miért panaszkodott, amikor a magyar kormány a meghívott vendégeit átengedte az országon Németország felé?

"Nem az araboktól kell megtanítani félni, hanem a szexuális ragadozóktól...
(És ebben benne van az is, hogy sajnos egyetértek: általában véve arab férfihoz nem megyünk hozzá és pont, mert másként lettek nevelve, és másként gondolnak a nőkre. De ez nem az ő "hibájuk", csak kulturális különbség, lemaradás. Nem kell vegyülni, és kész...)"

Nos, ha a önhibájukon kívüli "kulturális különbség" nők zaklatásában, netán megerőszakolásában nyilvánul meg, akkor igenis félni kell az araboktól.

"egyetértek: általában véve arab férfihoz nem megyünk hozzá"

Akkor ugye mégis meg kell tanítani félni az araboktól?

Nem annyira mellesleg: Sok iszlám országban a nemi erőszakot halállal büntetik. Tehát igen gyakran szó sincs itt "kulturális különbségről", helyette inkább az európai ember és főleg a fehér nők mélységes megvetéséről.

TRAPPIST1e 2021.07.08. 21:11:34

"Ahogy idejöttek, úgy haza is mehetnek."

Nyilván. De ha jön valaki és azt mondja menekültstátuszt kér, akkor ne vizsgáljuk meg? Mi lesz a menekültügyi egyezményekkel? Mondjuk fel őket?

6.Lenin 2021.07.08. 21:25:32

@G. Nagy László:

Szerintem amit itt is idézel Csányi V-tól, az nem teljesen fedi a valóságot. A néhány hónapos csecsemők nem minden idegentől félnek. A kutyák közt is vannak olyanok, akik szinte bárkit széttépnének, de bizonyos emberekkel szemben tök ismeretlenül is barátságosak. És még sok minden más érdekes dolog se nagyon közismert.
Ezeknek az okai még nem mindenben tisztázódtak, de léteznek.

Vannak az élőlényekben előre beírt programok, az emberbe is, amit esetleg már az első néhány évben "elfelejt" mert rögzül benne.A program törlődik.

Igaz, ez itt nem egy tudományos vita. A lényeg benne van a posztban, nagy vonalakban.

Érdekes, hogy milyen sokan keverik a fogalmakat. Vagy, néhány sorban leírnak egy valamit , a másik mondatban meg saját magukat megcáfolva az ellenkezőjét is leírják.

Az is érdekes, hogy nem mindig működik a ballibsiknél, hogy mindenhez is értenek. Vagy, hogy mennyire félnek a Természettől, a harcos zöldek.

Érdekes dolgok derülnek ki a témával kapcsolatban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.08. 21:28:22

@alöksz róz: Pedig nagyot hazudtál most. Vagy csak segghülye vagy, mert annyit nem tudsz bekrampácsolni a gugliba hogy élveszületés és rögtön kidobja elsőre, hogy mennyire ostoba vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.08. 21:29:58

@alöksz róz: Miért? A KSH a román migránsokat számolja? Odaégtél, mint mindig és most szánalmasan kapálózol.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.08. 21:59:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

magyarnarancs.hu/belpol/hiaba-emelkedett-a-szuletesek-szama-2020-ban-sokkal-kevesebben-lettunk-235513

" tavaly 92 233 gyermek jött világra, ami 3040-nel több a 2019-es születésszámnál.
A decemberi csökkenés kivételével valamennyi hónapban többen születtek, mint egy évvel korábban. Jelentősebben emelkedett a születések száma az előző év azonos hónapjaihoz képest, januárban (9,7 százalék), júniusban (9,1 százalék), februárban (7,8 százalék).
A teljes termékenységi arányszám emelkedett, az egy nőre számított becsült értéke 1,55 volt a 2019. évi 1,49-hez képest."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.08. 22:07:26

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Na! Fussunk neki még egyszer! Melyik is volt a járvány előtti év? :-))

alöksz róz 2021.07.08. 22:27:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: dehogy égtem oda, te örülsz a butaságodnak
csak tudnám mit élvezel benne :D
én magyar gyerekről beszéltem. a ksh a cigányokat is beleszámolja.

alöksz róz 2021.07.08. 22:28:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: muhaha.
olyan vagy mint a nincs1itt, gugliból megszakérted te is a világot :-)))

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.08. 22:41:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

A járvány előtti év gyermekvállalási kedvére gondoltam.

Glokta 2021.07.08. 22:53:29

@alöksz róz: mi arra a bizonyíték, hogy a fehér magyar gyerekek száma növekedett?

Az, amit tudunk, épp ennek az ellenkezőjét igazolja: 2011 és 2016 között épp a legfeljebb 8 általánost végzett nők (ezek elsősorban cigány nők) termékenységi arányszáma volt az, ami erőteljesen nőtt, míg a diplomás nőké csökkent: index.hu/gazdasag/2018/11/07/demografiai_portre_2018_gyerekvallalas_termekenyseg/
(A cikkben szereplő grafikont megtalálod a 2018-as KSH Demográfiai Portré 56. oldalán:
demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/demografiaiportre/article/view/2741/2638)

Szóval sajnos a kormány családpolitikája nem működött.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.08. 23:00:00

@TRAPPIST1e:

A kérdésed túl van egyszerűsítve, a dolog ennél jóval összetettebb.

Én inkább onnan közelítem meg, hogy minden országnak joga van megválasztani, hogy a rászorulók közül kiknek és hogyan segít - ahelyett, hogy mások írják ezt elő neki.

Ennek szellemében fogadott be Magyarország még 2013-14-ben ezer keresztény családot (ami ugye legalább 3000 főt jelent, de inkább többet) Irakbók és Egyiptomból: Ez picit több, mint az a nem egészen 1100 fős kvóta, amelyet rá akartak erőltetni Magyarországra.

"Balog Zoltán a felszólalásában elmondta, hogy Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot már befogadott Irakból és Egyiptomból a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre.

A családokat a helyi keresztény vezetők igazolásai alapján fogadta be a kormány. Olyan üldözött emberekről van szó, akiknek ténylegesen el kellett menekülniük, hívta fel a figyelmet az emberi erőforrások minisztere. „Őket befogadtuk és erre a jövőben is készen állunk, de csak ezen a biztonságos módon” – hangsúlyozta."

Forrás: kereszteny.mandiner.hu/cikk/20150909_titokban_fogadott_be_ezer_keleti_kereszteny_csaladot_magyarorszag

Ezek ugye nem életerős fiatalamberek voltak bankkártyával és okostelefonokkal, akiknek volt sokezer eurójuk megfizetni az embercsempészeket, hanem igazoltan üldözött családok. Igaz, nem szivárványcsaládok, hanem eléggé el nem ítélhető módon olyan családok, ahol az apa férfi, az anya pedig nő volt.

birka menet 2021.07.08. 23:46:43

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

orbán 10 éve alatt 90 ezerrel kevesebb gyerek született, mint a ballibek 10 évre számított átlaga. Pont.
Ti kétharmados fidernyák birkák vagy nem szerettek d.gni vagy nem tudtok. Pont alattatok van NEMZETHALÁL. Nektek az egyetlen szexuális élmény: orbán.

birka menet 2021.07.08. 23:48:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Józs néni, az a nemzetközileg köröztt arab terrorista Pharaon, akit orbán vezíred személyesen telepített le, az is fideSSkereSStény volt?

G. Nagy László 2021.07.09. 09:38:34

@eßemfaßom meg áll: Abszolút nem értek egyet Tóta W. Árpáddal. Igaz ugyan, hogy magam sem vagyok híve semmiféle kirekesztésnek, mindazonáltal morális alap, hogy ehhez mindenkinek joga van. A kocsmád a tulajdonod, azt engedsz be, akit akarsz. A tulajdon szentsége felülírja a humanitárius elvárásokat. És természetesen nem attól lesz valaki náci, hogy a magántulajdonát tekintve kirekesztő, hanem attól, hogy fizikailag bántalmaz, vagy alapvető jogától foszt meg valakit.

Nem akkora klasszikus, mint Tóta W, de három percet talán megér:

teveszmek.blog.hu/2020/05/20/_kivaltsagnak_helye_nincs

Glokta 2021.07.09. 10:59:11

@G. Nagy László: Szerintem Tóta W sem tartja nácinak a kocsmárost, ezt csak iróniából mondja. A cikke épp azt feszegeti, milyen bonyolult kérdéskör ez.
Tudom, hogy ez utólag hihetetlennek tűnik, de akkoriban Tóta W kemény iszlámellenes és libertárius volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 11:17:41

@Glokta:

Csakhogy azóta már másfelől fúj a szél, és Tóta W. igazodott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 11:35:35

@G. Nagy László:

"A tulajdon szentsége felülírja a humanitárius elvárásokat."

Itt én kicsit bizonytalan vagyok. El tudom képzelni, hogy van az az emberi szenvedés, van az az emberéletet fenyegető veszély, amikor a humanitárius elvárásoknak kellene felülírniok a tulajdon szentségét - aztán még akkor is kérdés, milyen mértékben. Milyen határig sérülhet a tulajdon szentsége egy vagy több ember életének érdekében? Kétlem, hogy erre egyáltalán lehetséges korrekt választ adni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 11:44:28

Azt hiszem, a blog.hu fejlesztői nem erőltették meg magukat. Ezek az image captchák nem elég változatosak, talán ha tíz különbözővel találkoztam eddig. De majd meglátjuk, visszatartják-e Brendel Matyit.

Almandin 2021.07.09. 15:50:42

Úgy látszik, jól ráéreztem a trendre, amikor pár napja kommenteltem a zoofilek felbukkanásáról:
www.origo.hu/nagyvilag/20210709-lmbtqpropaganda-zoofilia-allatok-elfogadas.html
Lesz nagy csata az állatvédőkkel. Vagy mégse? Ugyanis mint a cikkből kiderül, sok zoofil kifejezetten az állatvédelemben aktivistáskodik.
Hová fajul még a világ?

G. Nagy László 2021.07.09. 16:04:36

@Almandin: A baloldal mindig is a beteglelkűek gyűjtőhelye volt, amelyen belül több az ellentét, mint bárhol másutt. A feministák például szerinted hogy viszonyulnak a transzokhoz? A melegek a muszlimokhoz? Van itt baj bőven...

G. Nagy László 2021.07.09. 16:05:08

@Glokta: Tényleg hihetetlennek tűnik...

G. Nagy László 2021.07.09. 16:11:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, ezek klasszikus dilemmák. Az egyik libertárius szerző azzal a példával állt elő, hogy kizuhansz a tizedikről, de a nyolcadikon megkapaszkodsz egy zászlórúdban. Mondhatja-e a tulajdonos, hogy engedd el?

Morálfilozófiai gondolatjátékok ezreit lehet kitalálni, amely a marginális esetekre megy rá. Pontosan tudjuk: ezek is mind kidolgozhatóak egzakt rendszerré, de közel sem annyira lényegesek, hogy ilyenekkel szöszmötöljünk :) (Mellesleg: az érvényes jogszabályok nagyjából megfelelőek ezekre az esetekre. Ez persze nyilvánvalóan nem egy elvi állásfoglalás.)

Glokta 2021.07.09. 16:12:10

@G. Nagy László: Pedig érdemes visszanézni:
w.blog.hu/2007/02/07/rasszizmus_es_antifasizmus
index.hu/velemeny/jegyzet/mohamed/
(egyébként lehet hogy ma is ezt gondolja, csak nem írja meg)

6.Lenin 2021.07.09. 16:15:43

@G. Nagy László:

Anno a duplaWés (én így neveztem) simán kizárt bárkit a blogjáról akinek más volt a véleménye, mint az övé. Engem pl 2-4x is. Nem trágárságért, hanem csak azért, mert ellentétes véleménye volt valakinek (nem volt eléggé kirekesztő azokkal, akikkel ő)
Jelenleg is ki vagyok tiltva szinte minden olyan blogról, ahol a blogger demokratikusnak, liberálisnak vallja magát. Nem tűrik a más véleményt.

6.Lenin 2021.07.09. 16:20:27

@Glokta:

Állítólag (ő maga írta egyszer) tank volt a monitorja tetején Gondolom, mint a béke jelképe (írtam is neki akkor egy kis sztorit arról, hogy a fia mennyire vágyik utána, a tankért)

alöksz róz 2021.07.09. 16:39:31

@Glokta: jaja, én is emlékszem erre a cikkre.

Wildhunt 2021.07.09. 16:55:00

@birka menet: úgy érted a ballibek megint hazudtak? Nem kényszerítette szülésre a nőket? Te náci vagy!

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.09. 17:04:16

@birka menet:

Csak 8 évig voltak libsikém, és az első Orbán.kormány által elért kiváló gazdasági eredményekre támaszkodtak. Aztán később Feri beismerte, hogy elkúrták, meg hogy annyival vannak túl az ország lehetőségein, hogy azt korábban nem tudták volna elképzelni. Így egy legyengült állapotban kapta el az országot a válság 2009-ben, amelynek demográfiai hatásai 2010 után kezdtek érződni. Megfejelve azzal, hogy ekkor pörgött fel igazán a kivándorlás, és nemcsak nálunk, hanem más posztszocialista országokban is. Ebben pedig elsősorban a fiatalabb generációk voltak érintve.

Almandin 2021.07.09. 17:26:35

@G. Nagy László: Ezt kijelenteni nem lehet (miszerint a baloldal a beteglelkűek gyűjtőhelye). Attól is függ, mit értünk baloldalon. A mérsékelt baloldali gondolkodást azt gondolom, nem lehet betegnek nevezni. Mindig a szélsőségekkel van a baj. A szélsőjobbos gondolkodás ugyanúgy beteg, mint a szélsőbalos.
Nekem a melegaktivizmussal se volt bajom kb. 20 évvel ezelőtt. Akkoriban még nem fajzott el ennyire. Még a melegfelvonulás se zavart. Ma azonban ráerőltetik magukat a társadalom normális többségére. A szélsőliberálisok semennyi társadalmi korlátot, morális szabályt nem akarnak elismerni, közben diktatúrát hoznak létre.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.09. 17:47:45

@Almandin: Csak ők a szélsőbalról akarják elhitetni, hogy középen áll, és a valódi konzervatív közép-jobbról, hogy szélsőség. Ögyes..

alöksz róz 2021.07.09. 17:55:57

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: annyira messzire elmentek már szélsőségesbe, hogy onnan nézve mindenki más egy nagy szélsőséghalmaznak látszik

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.09. 18:18:24

@alöksz róz: Ha a rendszerváltás idején valaki azt mondja, hogy néhány évtized, és az lesz szélsőséges, aki nem akar 120 kilós, lila szoknyás kifestett Drag Queeneket beengedni az oviba, nem hisszük el..

Almandin 2021.07.09. 18:50:30

@Almandin: Sőt, én ezt még 10 éve is képtelenségnek tartottam volna, pedig a meleglobbi már akkor is nyomult. Mi jön még? Szerintem a zoofilek után a vérfertőzés legalizálásáért fognak küzdeni. Divat lesz majd családtagokkal szexelni, sőt, lehet, hogy az óvodákban is megpróbálnak erre "érzékenyíteni".

alöksz róz 2021.07.09. 19:10:18

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: sci-fibe írtak ilyeneket régen...

meg amúgy manapság is ott van szinte mindben, csak más kontextusban és szinte (?) kötelezően

Glokta 2021.07.09. 20:52:04

@alöksz róz: ha tudsz róla, akkor miért állítod, hogy több fehér magyar gyerek született Orbánék alatt?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.07.09. 21:03:43

@alöksz róz: Letartóztatnak egy kanadai apát, mert nemváltó procedúrán áteső tinédzser lányát továbbra is lányként említette. Lázálmokban nincsenek ilyen hülyeségek..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 21:36:50

@alöksz róz: Te még ahhoz is hülye vagy, hogyha nem tudsz valamit, kikeresd. Újra és újra odaégsz.

Almandin 2021.07.09. 22:15:11

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ez már nagyon rémisztő. Nyugaton már kiépült a szélsőliberális diktatúra. A demokráciához ennek semmi köze sincs.
Amikor 30 éve azt hittük, vége a diktatúráknak és az agyrémeknek, tévedtünk. Az emberiség még mindig képes alulmúlni önmagát.

alöksz róz 2021.07.09. 22:46:01

@Glokta: azt mondtam, ismerem a cikket.
ettől még az állításaimat fenntarthatom.
most attól eltekintve, hogy több ponton is tudnék vitatkozni a rendkívül manipulatív cikk következtetéseivel, két dolgot azért rögtön ránézésre meg lehet állapítani:
nem 2016 van
nem a ballib kormányzott 2011-ben

mit szólsz ehhez

alöksz róz 2021.07.09. 22:48:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: te most komolyan ezt látod?
elmehetnél videobírónak

Glokta 2021.07.09. 23:18:43

@alöksz róz: A cikk szerintem jó. De a lényeg a grafikon, a KSH-t pedig erős lenne megvádolni ballib elhajlással.

Az állításaidat fenntarthatod, csak az a gond, hogy nincs mire alapoznod őket.
Amit tudunk, az épp ennek az ellenkezőjét támasztja alá (pedig én is örülnék, ha nem így lenne).
Ez pedig az, hogy 2011 és 16 közt - a családi adózás bevezetése ellenére - a legalsóbb rétegekbe tartozó (elsősorban cigány) nők szültek több gyereket, és 2016-ban volt a csúcson a születések száma, azóta csak csökkent.

alöksz róz 2021.07.09. 23:26:06

@Glokta: látom egyben nehezedre esik a feldolgozás, hát akkor haladjunk lépésről lépésre

2016 van?

Glokta 2021.07.09. 23:32:44

@alöksz róz: 11'-ben valóban nem a ballib volt kormányon, 2010-ben adták át a stafétabotot. Ebben az egy évben nem történt semmi, ami komolyan lecsökkentette volna a cigányok gyerekvállalását (vagy növelte volna a fehérekét), a születések száma enyhén lecsökkent.

Ha meg a teljes kormányzásukat nézed (2002-10 közt), az évenkénti születések száma több ezerrel meghaladta a mostani számokat (nem mintha ez az ő érdemük lenne), és nem hiszem, hogy ez a növekményért csak a cigányság lenne felelős, épp az ellenkezője lehet igaz, egyszerűen azért, mert akkor kevesebb szülőképes korú cigány volt.

Szóval jobb lenne, ha nem próbálnál megvédeni egy indulatból tett hazug állítást. Ennél téged értelmesebbnek ismertelek meg (ahogy annál is, hogy leállj Kurttal vitázni).

Glokta 2021.07.09. 23:44:16

@alöksz róz: Nincs 2016, de ezek a legújabb ismert adatok, amelyekre támaszkodhatunk.

Ebből látjuk, hogy az alsóbb rétegeknek lett több gyerekük, pedig a családi adózás sem éppen a cigányokra lett kitalálva.
Ráadásul a szülőképes korban lévő cigány nők száma csak növekedett az elmúlt 5 évben, így alighanem a megszülető gyerekek száma is. Semmi ok nincs azt gondolni, hogy megváltozott a trend.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 00:05:40

@Glokta:

"nem hiszem, hogy ez a növekményért csak a cigányság lenne felelős, épp az ellenkezője lehet igaz, egyszerűen azért, mert akkor kevesebb szülőképes korú cigány volt."

A szülőképes korú cigány nők kisebb számát azonban ellensúlyozta az, hogy akkoriban jobban lehetett a gyerekcsinálásból megélni. Most kevésbé lehet, viszont több szülőképes cigány nő van, ráadásul az is lehet, hogy a nagyobb gyerekszámmal kompenzálják azt, hogy nehezebb csak a gyerekcsinálásból megélni. Persze ez csak feltételezés részemről, nem tudnám tényekkel, számokkal igazolni.

Mindezt úgy írom, hhogy nem néztem meg a párbeszédetekben emlegetett statisztikákat, így a bennük foglalt számokat sem ismerem.

alöksz róz 2021.07.10. 02:20:13

@Glokta: nem indulatból tett és nem is hazug :D

alöksz róz 2021.07.10. 02:59:45

@Glokta: több ok is van azt gondolni, hogy megváltozott a trend:
csok, babaváró bevezetése, segélyek és családi pótlék reálértékének igen jelentős csökkenése.
az újabb statisztikákban célirányos felmérések hiányában ennek igazolására azokat adatokat kell megkeresni, amelyek a cigányszaporulatot jelzik, ha nincs az iskolai végzettségről, akkor például a 18-20 év alatti nők gyerekvállalása vagy a sokadik gyerekek születése.
vagy a magyar oldalról az öregecskedő nők gyerekvállalása.
ksh-nál szar böngészni ilyeneket, de néha a sajtóban megjelennek cikkek, ahol ksh kutatásokra hivatkoznak, és amiket lehet helyesen is értelmezni. lehet a hvg vagy a g7, vagy mindkettő. na majd holnap megnézem.
de nem hinném hogy annyira tarthatlan lenne, amit írtam, mint amennyire hitted, igen messze lesz attól :-)
(talán csak az 'arányaiban' kifejezés lesz az engedmény, de szerintem még az sem)

2011-re nemcsak azért nem jó hivatkozni, mert a fidesz volt kormányon, hanem akkora érte el a mélypontot egy rövid idő alatt jelentős csökkenés után, aminek az arányairól kéne tudni valamit mondani...

G. Nagy László 2021.07.10. 09:07:10

@Glokta: Parádés ez a Mehemed-cikk. Tényleg sokat változott az ember. Ami fura: jómagam pont ugyanúgy látom a világot, mint 15 éve. (Nagyobb rálátással, sokszor annyi tudással, de lényegét tekintve változatlanul.)

G. Nagy László 2021.07.10. 09:09:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

"Csak ők a szélsőbalról akarják elhitetni, hogy középen áll, és a valódi konzervatív közép-jobbról, hogy szélsőség. Ögyes.. "

Pontosan így van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.10. 10:08:36

@Glokta: Persze. Lehetne ennyi esze, hogy úgyis feltörlöm vele a padlót.

Glokta 2021.07.10. 10:33:05

@alöksz róz: a másik oldalon meg ott van a tankötelezettség korhatárának lecsökkentése, ami fordított hatással lehetett.
A cigány nők elsősorban kulturális okokból vállalnak sok gyereket, szóval a családi pótlék elinflálódása (egyébként minimális infláció) nem sokat változtatott ezen.

Azt elismerem, hogy 2020-ban volt egy trendváltozás, ami arra talán elég lehet, hogy az arányokat megváltoztassa, de a konkrét számok (2010 és 20 közt) még így is rosszabbak, mint a 2002-10 közti időszakban.

6.Lenin 2021.07.10. 11:06:49

@Glokta:

Hány olyan statisztikát találnál ma, ami azt mutatná ki, hogy 2002-2010 rosszabb volt valami lényeges dolog, mint 2010-2020-ig? Esetleg a jobboldalon, de a baloldalon igen csak pedáloznod kéne.

Ezek olyan szánalmas dolgok, statisztikákon vitázni, amikor mindenkinek tisztában kéne lennie azzal, hogy mindenki maga felé torzítja azokat.
A valódi változást a saját életeden, a mindennapokban KELL érezned. A szomszédod is már teljesen másként éli meg a dolgokat, pláne, ha DK-s a pacák.

Ezeken napokon keresztül "vitázni" nagyon dedós szint.

Az ellenzék nyilván nem fog olyan adatokra hivatkozni amikben ők voltak a rosszabbak, a kormányon lévők sem olyasmikre, amikben nem tudtak előbbre lépni látható mértékben. Ráadásul a statisztikák alapja is olyan, hogy az eredmény is a kívánt lehet csak. Vagy a mai intézkedés következményei esetleg csak évek múlva mérhetőek, akkor meg, ha sikeres lenne nyilván mélyen el lesznek hallgatva.Akkor is, ha nem lenne sikeres.

Egymás minősítgetése meg ilyen nevetséges alapon még szánalmasabb. Azokat is minősíti, akik ilyen alapon szeretnek "vitázni".

Glokta 2021.07.10. 11:45:31

@6.Lenin: "Hány olyan statisztikát találnál ma, ami azt mutatná ki, hogy 2002-2010 rosszabb volt valami lényeges dolog, mint 2010-2020-ig?"
Hát nem lenne nehéz ilyet találni, mondjuk ilyesféle, emberek életét alapvetően befolyásoló tényezők voltak a bedőlő devizahitelek.

Alöksz róz csak bemondott egy olyat, amire ez épp nem igaz 'mi jobbak vagyunk mint ti' stílusban, ez ami nem tetszett nekem.

Az én életemet - nagy szerencsémre - se a baloldali, se a jobboldali kormányok nem befolyásolták alapvető módon.
A családomból van olyan akit igen, ő nyilván ennek megfelelően szavaz is.

6.Lenin 2021.07.10. 12:03:16

@Glokta:

A devizahitelekkel nem is dicsekednek, vagy a Fidesz nyakába varrják.

Alöx róz jól mondta a jobboldal jobb, hiszen eddig többször is nyert kétharmaddal (többséggel).

Nagy vonalakban igazad lehet, ha a te életedet a két rendszer döntően nem befolyásolta (azért ebbe bele lehetne kötni gondolom, de nem érdemes, hiszen ahhoz sok apró magánjellegű dolgot kéne ismerni. Szerencsés vagy, ha valóban így van)

Amikor ilyen sommás kijelentést tesz valaki (mondjuk Alöx róz) nyilván egy nagyobb merítésre gondol, nem egyéni életekre.

Ha csak egy lényeges dolgot veszünk, a munka lehetőségét, akkor jelenleg jobb a helyzet, mert akik dolgozni akar,nak minden lehetőség adott, sőt megkérheti a tudása árát is, hiszen oda megy, ahol többet adnak érte. Akár külföldre is.

Nyilván vannak, akiknek most rossz a közérzetük, de jelenleg kisebbségben vannak. Ilyen mindig is volt, van, lesz is. Itt az okok lehetnek érdekesek.

Nem vagyok a vita ellen, de elsőnek meg kell állapodni, hogy azonos súlyú dolgokat hasonlítsunk össze. Főleg olyasmiket, amik döntően befolyásolhatják az egyének életét. Az adott időben kik vannak többen. Ezen lehet.

Elvont, nem tisztázott fogalmakon szánalmas.

alöksz róz 2021.07.10. 15:19:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: sose mondtam, hogy nem olvastam :D

(nem értem, ti lippsik mit élveztek abban, hogy feketelovagot játszotok)

Billy Hill 2021.07.10. 18:05:06

(Hornék és Orbán-1 alatt ment talán leginkább a családi pótlékozás, ezért is van most sok szülőkorú római hölgy, mert aki 1996-2002 között született pl, az most 20-25 éves. Illetve a Ratkó unokák mostanában érik el a 40-et, tehát rájuk lehetett megpróbálni felépíteni egy pénzesőt, hogy vállaljanak be még +1 gyereket. A következő kohorszok létszáma már kisebb, ergo nem lesz itt már hatalmas hajrára lehetőség a közeljövőben. Max. majd a Ratkó dédunokák tesznek csodát. :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 20:09:16

@Billy Hill:

"római hölgy"

Ez tetszik, én is fogom használni.

alöksz róz 2021.07.10. 20:11:55

@Glokta: "a konkrét számok (2010 és 20 közt) még így is rosszabbak, mint a 2002-10 közti időszakban " - nem is az állítással vitatkozol...
arról meg most vitatkozunk, hogy miben rosszabbak a számok, én azt állítom, hogy leginkább cigánygyerekszületésben

"Azt elismerem, hogy 2020-ban volt egy trendváltozás, ami arra talán elég lehet, hogy az arányokat megváltoztassa" - szerintem meg már korábban, de a két oldal nem egyszerre.
de ha gondolod, tekinthetjük úgy is, hogy csak az ér, amikor már mindkettő jelentkezett, nekem teljesen mindegy. először csökkent a cigányszaporulat. majd az utóbbi időben nőtt a magyarok gyerekvállalási hajlandósága. utóbbi 2-3 évtől már úgyis mindkettő érvényes.

ahelyett h egyetlen propagandacikk állításait tutiigaznak elfogadnád és abból következtetnél a helyzetre, ehhez hasonló cikkeket kell böngészgetni, lehetőleg minél többet.
g7.hu/kozelet/20190329/minden-egyes-harmadik-gyermek-utan-225-milliot-fizet-az-allam-de-igy-se-szuletik-tobb-beloluk/ ebben említik a sokgyerekes családokat
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmozg19/index.html ebben korcsoportok szerint is benne vannak, sajnos csak előző évhez viszonyítva. sajnos tényleg úgy kell összebogarászni, nem értem milyen okból nem szabad ilyenekről tudnunk.

(mindegy. bogarászni még nem tilos szerencsére. előfordul h itt-ott lemászik egy-egy pont, hát ez nem egy tankönyvi példa, hogy minden ott legyen, de azt mégis látni lehet, hogy nem igazán úgy van az, ahogy az index akkor megírta)

alöksz róz 2021.07.10. 20:20:15

@Glokta: "a másik oldalon meg ott van a tankötelezettség korhatárának lecsökkentése, ami fordított hatással lehetett." - mert ennek mi köze hozzá?

"A cigány nők elsősorban kulturális okokból vállalnak sok gyereket, szóval a családi pótlék elinflálódása (egyébként minimális infláció) nem sokat változtatott ezen." - persze. azt kulturális okot, meg is lehet konkrétan nevezni, relatíve sok pénzt kaptak a gyerekre. most meg jóval kevesebbet. az inflációt pedig 10 év alatt kell nézni, változatlan összegű csp-re, segélyre. ez így már elég jelentős.
és lehet h kevés százalék volt az infláció, de pont az lett sokkal drágább, amit vásárolnak... meg a dohány és alkohol jövedéki adója is sokat nőtt :D
tele van vele egy ideje az indextelex444, hogy pont a szegényeket érintette legsúlyosabban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 22:42:51

@alöksz róz:

Sajnos a most tapasztalható infláció éppen az alkoholt és a dohányt nem érinti annyira, jövedékiadó-emelés ide vagy oda.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.11. 11:01:41

@alöksz róz: Ezzel indult a vita, te seggfej!

"miről beszélsz, papám, magyar gyerek több születik, mint amikor ti voltatok kormányon"

Amire belevertem az orrod a szarba, a hülyeségedet cáfolva a KSH adataival. Mire elkezdtél magyarázkodni, hogy a cigányok, stb. Erre más is belekapcsolódott a vitában, aki ugyan finomabban mint én szoktam, szintén szénné égetett téged. Az általa hivatkozott cikket meg elismerted hogy olvastad, vagyis szándékosan hazudtál.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.11. 16:11:12

@alöksz róz: Ennyi? Itt leskelődsz mikor törlöm fel veled újra a padlót és csak ennyi? Sikerült már átböngészned a KSH adatokat, hogy nem született több gyerek a fideszes ámokfutás alatt?

alöksz róz 2021.07.11. 21:21:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ennyi.
tipikus ballib viselkedés, amit produkálsz. amint kicsit fogva érzi magát, rögtön elkezdi a győzelmét ordítani :D
ne keverj magaddal, én nem rohadok itt 7/7 0-24-ben.
a többit meg olvasgasd el.

alöksz róz 2021.07.11. 21:24:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ja még annyit akartam kérdezni, mert már régóta érdekel: szerinted ha odaírod két tetszőleges szöveg közé, hogy "tehát", akkor az már logikai kapcsolat?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.12. 06:46:53

@alöksz róz: Áááá.. nem rohadsz itt csak 18 perc múlva válaszoltál egy régen elsüllyedt poszton. Ááááá.. dehogy! :-))
Még mindig ott tartunk, hogy mi van azzal a több gyerekkel? Összevissza beszélsz, de erre nem válaszoltál. Volt itt már jutyub videó, most éppen a tehát szó értelmezését kérdezed tőlem, aminek semmi köze a témához. Terelsz, terelsz, mert többszörösen odaégtél.
Az állandó mellébeszéléssel csak még jobban lejáratod magad.
Adok egy esélyt. Elismered hogy a fideszes rablók alatt nem született több gyerek és akkor nem cikizek tovább.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.12. 17:37:37

@alöksz róz: Szóval? Született több gyerek a rothadó narancs országában?

alöksz róz 2021.07.12. 21:49:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: olvasd vissza az első hozzászólást...
(meg a többit hozzá, ha az elsőt nehezedre esik értelmezni)

komolyan szalmabábozással meg árnyékbokszolással akarsz menőzni, pityu?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.13. 06:38:03

@alöksz róz: Ezzel indult a vita, te seggfej!

"miről beszélsz, papám, magyar gyerek több születik, mint amikor ti voltatok kormányon"

Én csak pöckölgetlek téged és remekül szórakozom ahogy vergődsz. :-)) Ezzel kezdődött a diszkurzus. Te meg csak egy szellemi homokzsák vagy nem több.

alöksz róz 2021.07.13. 12:04:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: igen, ezzel.
akkor most nem is szalmabábozol, hanem csak az értő olvasás nem megy?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.07.13. 21:33:21

"Ha azt tapasztaljuk, hogy az arabok többsége nem erőszakos; hogy a zsidók többsége nem kapzsi; hogy a cigányság többsége nem tolvaj, úgy jó esély nyílik rá, hogy tudatunk felülírja a bennünk élő ősi ösztönöket."
Az előítélet nem így működik. Pszichológiai kísérletek bizonyítják, hogy az erősen előítéletes embereknél már az érzékelésnél eltorzul az információ. Az információt hozzáigazítják a mentális modelljükhöz, ezért semmilyen tapasztalat nem képes megváltoztatni a mentális modellt.
Egy erősen rasszista embernek hiába mutatsz egy millió cigányt, aki nem lop, mert figyelmen kívül fogja hagyni és csak azt a százat fogja látni, aki igen.

"Az előítéleteket csakis belülről, az érintettek aktív szerepvállalásával lehet elkoptatni. Muszáj felvonultatni a jó példákat és ugyanígy muszáj elhatárolódni a fekete bárányoktól is."
Ez egy érdekes externalista téveszme. Az externalizmus egy filozófiai modell, ami azt gondolja, hogy ami a fejemben van, az egy az egyben a valóságban is ott van. Ez egy nagyon rossz modell. Nem különbözteti meg azt, hogy ember halmazt csak én raktam egy kategóriába valami tulajdonság alapján, attól, hogy ezek az emberek valamiféle közösséget is alkotnak-e egymással.
Az egyház az egy hierarchikus szervezet, képes koordináltan fellépni, de a cigányság, az arabság, a futballszurkolók stb. nem alkotnak sem egy közösséget, sem egy szervezetet. Várhatod ítéletnapig, hogy egy spanyol cigány elhatárolódjon egy borsoditól, mert nem fog. Nem azért, mert egyetért vele, hanem mert nem érzi, hogy bármi köze lenne hozzá. De még egy nyolcadik kerületi se. Egy marokkói árus ugyanúgy semmilyen közösséget nem érez a tálib merénylővel. Nem fog elhatárolódni tőle, mert nem érzi, hogy neki ehhez bármi köze lenne. Te sem érzed, hogy közöd lenne a rabszolgatartáshoz, pedig fehér vagy. Ő sem érzi, hogy köze lenne hozzá, pedig muszlim. Ezek olyan dolgok, amik csak a megfigyelő fejében léteznek, de nem formálják közösséggé az emberhalmazt.

"Nem, az előítéletesség a túlélés egyik záloga." Nehéz lenne vitatkozni e gondolatokkal."
Nem igazán. Az előítélet ugyanis nem azonos az óvatossággal. Ha a kislányod magyar férfiak lakására menne fel, az semmivel lenne megfontoltabb viselkedés.
Az előítélet egy megalapozatlan kategorizálás, ami az esetek jelentős részében téves következtetésre vezet. Az előítélet ugyanúgy lehetne olyan is, ami pont óvatlanságra int pl. a kedves emberekben meg lehet bízni. Vagy az afrikai idegenvezetők rémálma, hogy az európai emberek fejében a víziló egy kedves cuki állat, és meg akarják simogatni, holott az egyik legveszélyesebb állat a földön.

alöksz róz 2021.07.13. 21:51:30

@Lord_Valdez: "mutatsz egy millió cigányt, aki nem lop" - szerintem a világon összesen nincs annyi :D

G. Nagy László 2021.07.13. 21:59:46

@Lord_Valdez:

"Egy erősen rasszista embernek hiába mutatsz egy millió cigányt, aki nem lop, mert figyelmen kívül fogja hagyni és csak azt a százat fogja látni, aki igen."

Értem. A menthetetlenekre fókuszálsz és úgy teszel, mintha ők lennének többségben. Mintha az emberi tudat senkinél semmiféle fejlődést nem mutathatna. Nos, ez egy baromság. Lehet, hogy ma még kisebbségben vannak azok, akik fejlődőképesek, de a cél az volna, hogy egyre többen legyünk ilyenek. Viszont ha már azt gondolod, hogy az alaptalan beidegződések gyakorlatilag nem változtathatók, akkor mégis mi a büdös franc értelme van az érzékenyítésnek???

G. Nagy László 2021.07.13. 22:07:29

@Lord_Valdez:

"Nem különbözteti meg azt, hogy ember halmazt csak én raktam egy kategóriába valami tulajdonság alapján, attól, hogy ezek az emberek valamiféle közösséget is alkotnak-e egymással."

Én ezt értem, beszéltünk is már róla. Abszolút jogos felvetés. De lássuk csak: a katolikus egyház nem egy közösség? Az LMBTQ nem azt hazudja magáról, hogy egy valódi közösség? Egy meleg, aki elvben a nap 24 órájában remeg kis hazánkban, vajon nem fogja azt érezni, hogy az idióta melegszervezetek tevékenysége - amelyekhez formálisan tényleg semmi köze - nem fog visszahullani rá? Ha a többség képzeletében valami közösséggé áll össze, azt úgy is fogja kezelni, még ha hibásan is teszi. Ha az érintettek közt vagy, nem ment meg az, hogy ezek hülyék és nekem semmi közöm az egészhez.

G. Nagy László 2021.07.13. 22:16:46

@Lord_Valdez:

"Az előítélet ugyanis nem azonos az óvatossággal."

Esetünkben szinte egy és ugyanaz.

"Ha a kislányod magyar férfiak lakására menne fel, az semmivel lenne megfontoltabb viselkedés."

Már megint a saját szájízed szerint torzítod a dolgot. Az előítélet nem kizárólag a bőrszínre vonatkozhat! Vonatkozhat általában a férfiakra is. Vagy a rossz arcú férfiakra. Vagy a tetováltakra. Vagy a pálinkaszagúakra.

"Az előítélet egy megalapozatlan kategorizálás, ami az esetek jelentős részében téves következtetésre vezet."

Valóban így van. Egyes kutatások szerint az előítéletek 75%-ban hamisnak bizonyulnak. De tudod, 25% is kurva magas érték, ha a kislányomról van szó. Ha pókerezem, a 75-25 mindig kecsegtető arány lesz, bármikor megjátszom. De ha a lehetséges veszteség felmérhetetlen, akkor még az 1% is vállalhatatlan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.13. 23:52:22

@Lord_Valdez:

"Egy marokkói árus ugyanúgy semmilyen közösséget nem érez a tálib merénylővel."

Aha, a WTC lerombolásának hírére nyilván azért vonultak ki az utcára ünnepelni a muszlimok igen sok muszlim államban, mert nem olvasták a fenti kommentedet, ezért nem is tudhatták, hogy ők nem vállalnak közösséget a merénylőkkel.

birka menet 2021.07.14. 00:16:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Hülye vagy már megint Józsi néni, 1 milliomodnyival kevesebb muszlim támogatja és élteti a muszlim fundi merényleteket, mit amennyi magyar (ti) rájszoltok a gatyátokba egy-egy jó cigány, zsidó, román, szlovák, nyugati, Brüsszel, migráns (és még 10 ezer egyéb nép és emberfajta) igazi jó "magyarosch" legyalázásában. Ez a FideSS Pride.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.07.14. 09:23:47

@G. Nagy László:
Az erősen rasszista az mind menthetetlen. Ettől lesz erős.

Az érzékenyítés célja, hogy ne alakuljon ki az erős rasszizmus, de amikor már valakiben kialakult, akkor a fejed tetejére is állhatsz, akkor se tudod megváltoztatni a véleményét.

A katolikus egyház egy szervezet és, mint szervezet képes cselekedni. A legtöbb "közösség" azonban nem több, mint emberek laza ismeretségén alapuló hálózat. Egy ilyen hálózat nem képes összehangoltan fellépni.
LMBTQ közösség valójában nem létezik, mint közösség. Ez csak egy leegyszerűsítő kifejezés. Ha megkérdeznél egy meleget, hogy hány másikat ismer, akkor azt mondaná, hogy tízet. Ez sokkal több, mint amennyit az átlag ember, de mégis inkább csak egy laza hálózatra hasonlít. Nem olyan, mint egy futball szurkolói keménymag, aminek van egy összekötő toposza és rituáléi.

"Ha a többség képzeletében valami közösséggé áll össze, azt úgy is fogja kezelni, még ha hibásan is teszi. Ha az érintettek közt vagy, nem ment meg az, hogy ezek hülyék és nekem semmi közöm az egészhez."
Ez igaz, de ez ettől még nem egy közösségformáló erő. Ha egy nap a szakállasokat kezdik el üldözni, attól én még nem fogom azt érzeni, hogy "mi szakállasok".

"Esetünkben szinte egy és ugyanaz."
Nem az. Nem azért volt veszélyben, mert afgánok voltak, hanem mert idegen férfiak voltak. Lehet, hogy téves logikával jutott volna el a helyes következtetésre, hogy nem kellene felmenni hozzájuk, de attól az még téves logika. És ez a téves logika más körülmények közt veszélybe sodorta volna.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem, hanem mert az USA-nak igen sok ellensége van és még több volt Bush alatt. Akkoriban igen sok embert felháborított az agresszív külpolitikája. Nagyon sokan és nem csak muszlimok érezték úgy, hogy az USA megérdemelt egy pofont.
Ettől azonban nem alakult ki közösség köztük. Vicces is lenne, ha ilyen egyszerűen el lehetne simítani törésvonalakat, mint amilyen a síiták és szunniták között van, vagy a Hamasz és Fatah között.
süti beállítások módosítása