téveszmék

téveszmék

"Az istentelenség a halál kultúráját hozza el"

2022. július 16. - G. Nagy László

kover_2.jpg

 

"Tőlünk nyugatra egy ideológiai háború dúl, egy istentelen ideológia, a halál kultúrája terjed és a szemünk előtt zajlik Európa öngyilkossága." - mondta Kövér László ünnepi beszédében csütörtökön, Zalakaroson. A magam részéről nem gondolom, hogy az istentelenség volna minden bajnak a forrása, ezen túlmenően azonban szinte mindenben osztom az Országgyűlés elnökének álláspontját.

 

Hétfőn megalakult a parlamenti imacsoport, melyhez mindössze néhány KDNP-s és fideszes képviselő csatlakozott, az ellenzékiek közül senki. Az csak egy dolog, hogy - nagyon úgy tűnik - lesz miért imádkozni a jövőben; ugyanakkor tisztán látszik, hogy nem a gyakorló vallásosság fogja egységbe forrasztani a nemzetet. A magam részéről semmi bajom a régimódi hitélettel - mindenkinek joga van az ártatlan hóbortokhoz, a spiritualitáshoz, az istenkereséshez. Azonban hiba volna azt gondolni, hogy ez az egyetlen út a békés és kiegyensúlyozott létezéshez. Szemmel láthatóan a kormánypárti honatyák többségét is hidegen hagyta az imacsoport létrejötte.

 

Ha azonban lehántjuk a vallásos mázat, azt kell mondanunk: Kövér László jól látja a lényeget. Nyugaton a halál kultúrája terjed, melynek jeleit nap mint nap megtapasztalhatjuk. Egy olyan világot látunk, ahol a progresszív ideológia egyre inkább átveszi az uralmat a józan ész felett. Ahol a szólásszabadság, az eszmék sokszínűsége, a liberális alapelvek már régen nincsenek napirenden; ahol egy ideje már a közbiztonság sem lényeges szempont; s napjainkra már ott tartunk, hogy az elmebaj lassan a jólétet is kezdi felszámolni. Ahol az egyetemi kultúrában a diákok érzékenysége fontosabb, mint a tudományos tények. Ahol a kollektív bűnösség pusztító alapelvét senki sem kérdőjelezi meg; ahol szégyellnie kell magát mindenkinek, aki fehér vagy heteroszexuális. Ahol az áldozatiságot jobban díjazza a társadalom, mint a teljesítményt. Ahol a burka, a hidzsáb és a nikáb a női szabadság jelképei, míg a bikini a férfiuralom elnyomásának szimbóluma. Ahol százféle fogamzásgátlási mód mellett még mindig a korlátlan abortuszért hisztiznek, mondván: "az én testem, az én döntésem". Mintha nem is egy új életről, egy másik testről beszélnénk... Igen, ez kétségkívül a halál kultúrája. A megfelelő igazodási pontokat évezredek óta lerakták, történetesen éppen a Teremtés könyvében. (Ha bármely más, valláshoz nem köthető műben olvasnánk a sztorit, épp ilyen érvényes volna.) Káin és Ábel történetéről van szó, ahol utóbbi képviseli az élet kultúráját: megküzd a sikerért és valódi, értékelhető teljesítményt tud felmutatni anélkül, hogy bárkinek ártana. Testvére ezzel szemben sikertelen, ebből fakadóan irigy, féltékeny, frusztrált és gyilkos indulatot tápláló. S ha már ő maga nem lehet sikeres, úgy pusztuljon minden, ami a rendet, a békét, a szabadságot, a hagyományos értékeket illeti. Ez maga a progressziónak nevezett eszmei irányzat, ez egészen konkrétan a halál kultúrája.

 

A baloldal káoszteremtői természetesen most is megpróbálják elmagyarázni, hogy a háború miatti szankcióknak semmi közük a progresszív ideológiához. (Emmanuel Macron még egyet csavar a dolgon: szerinte az energiaválságnak sincs köze a szankciókhoz. Na persze...) Csupán két apróságról feledkeznek el. Az első, hogy pontosan ugyanazok erőltetik mindkettőt. A második, hogy pontosan ugyanazokat a módszereket látjuk. (Az előbbi kapcsán mindig felmerül Lengyelország és a Baltikum szerepe, mely országok valóban kivételt képeznek: népeik annyira gyűlölik az oroszokat, hogy minden ideológiától függetlenül megszavaznak bármit. A nyugati szankció-lovagoknak azonban nincsenek közvetlen negatív tapasztalataik, hiszen annak idején csak Közép-Kelet-Európát - benne minket - engedték át szovjet gyarmatnak.) Ami az attitűdöket és módszereket illeti, nem csupán az öngyűlöletről és az önpusztításról van szó, holott már önmagukban ezek is ideologikus őrületek. És nem is csak a végtelen képmutatásra gondolok, mely a progresszíveket világszerte jellemzi. (A Charlie Hebdo szerkesztőségében végrehajtott iszlamista mészárlás után számos "jóakaratú" politikus Facebook-oldalán megjelentek a könnyes együttérzés üres és semmitmondó frázisai, majd ugyanezek az emberek korlátlan befogadást hirdettek a tömegesen érkező muzulmán migránsok számára. Ma is ez megy: hatalmas Piece-feliratok és kék-sárga szívecskék mindenütt, s közben a háttérben a háborús retorika hangjait halljuk.) Ami mindezeknél is jobban emlékeztet a progresszió eszköztárára, az a cancel culture őrülete. Emlékszünk: a háború kirobbanásakor felmerült Dosztojevszkij és Csajkovszkij parkolópályára helyezése, s pár túlbuzgó nyugati bártulajdonos - komoly felhajtás mellett - a csatornába zúdította orosz vodka készletét. Számos orosz sportolót - származási alapon - kitiltottak különböző nemzetközi sporteseményekről, legutóbb épp a wimbledoni tenisztornáról. Ezek mind az ideológiai túlfűtöttség egyértelmű jelei. (Magam is zavarban voltam pár hete, amikor népes társaságot láttam vendégül, köztük a nem épp kormánypártiságáról híres Mérő Laci barátomat. Tudtam róla, hogy a vodkát részesíti előnyben, így bevásárláskor hosszasan méláztam az italpolc előtt. Végül a kockázatmentes, svéd Absolut vodkát választottam. Már jócskán italoztunk kies teraszomon, amikor elmeséltem e dilemmát. Laci helyretett, hogy hülye vagyok, semmi gond nem lett volna az orosz itallal sem, ahogy Dosztojevszkijjel és Csajkovszkijjal sincs. Szégyelltem magam az elégtelen emberismeretem miatt, de közben örültem is, hogy azért még nem őrült meg mindenki teljesen.)

 

„Olyan háborús karácsonynak néz elébe egész Európa, amilyet a második világégés óta nem élt meg: hideg otthonok, hatalmas drágaság, leálló gyárak, társadalmi méretekben megjelenő nélkülözés, és az ebből fakadó békétlenség és felfordulás fenyeget minden európai társadalmat”. Ezek újfent Kövér László szavai. Bevallom, nem is tudom, mit kezdjek a házelnök által vizionált Armageddonnal. Egyfelől: a nyugati népek - a tudománynak, a technológiai fejlődésnek és a piacgazdaságnak köszönhetően - minden idők legnagyobb jólétét teremtették meg a valaha volt legszélesebb néprétegek számára. Másfelől: elvileg minden összetevő adott hozzá, hogy ez a jólét még hosszú időn keresztül kitartson. Ugyanakkor: a jelen valósága energiaválságot, elszálló árakat, csaknem üres gáztározókat mutat. Németország legnagyobb ingatlankezelője már most bejelentette: este 11 és reggel 6 óra között csupán 17 fokra fűti fel a lakásokat... Nehéz elhinni és elfogadni, de úgy tűnik, van alapja a világvége-hangulatnak. A kérdés mindössze az, hogy Európa polgárai meddig viselik még politikusaik ámokfutását. Az egykori szocialista blokkból érkezve pontosan tudjuk: a szabadságjogok megnyirbálását simán elviseli az elvtelen és gyáva átlagember. Azonban ha a fizikai jóléte kerül veszélybe, azért már harap... Öröm volt nézni a minap a holland gazdák megmozdulását kormányuk egyik elmebeteg döntése nyomán. Számos középületet - stílszerűen - alaposan megszórtak trágyával... Már alig várom, hogy néhány idióta kormányt elzavarjon az öntudatára ébredő nyugati polgárság.

 

Az energiaválság természetesen Magyarországot is elérte, így veszélybe került az Orbán-kabinet egyik legsikeresebb projektje, a rezsicsökkentés. A magam részéről - a piacgazdaság elkötelezett híveként - mindig is az olyan megoldásokért lelkesedtem, ahol alacsony adók és magas jövedelmek mellett az emberek piaci árat fizetnek mindenért. Ez egyrészt igazságos világ, hiszen mindenki pontosan annyit költ, amennyit fogyaszt; másfelől egyszerű is, nem igényel semmiféle nyilvántartást, többletadminisztrációt. Magyarországot az elmúlt évtizedben nem ez a szisztéma jellemezte. A kormány - figyelembe véve az átlagjövedelmek mértékét - a nyomott árú fűtéssel, gázzal, elektromos energiával kívánta növelni a jólétet. Már ez is jelentős adminisztratív terhet rótt a szolgáltatókra, továbbá az igazságosság oldaláról is érkeztek kritikák, mondván: egyesek a medencéjüket fűtik a szociális okokból mesterségesen alacsonyan tartott árakon. A jelen elhozta a korrekció szükségességét, ami még tovább bonyolítja a rendszert és még több jogos kritikát fakaszt igazságosság tekintetében. A most bejelentett változás értelmében augusztus elsejétől véget ér a kedvezményes időszak: innentől a rezsicsökkentés már csak az átlagos fogyasztási szintre vonatkozik, melyet az áram esetében havonta 210 kilowattórában, a földgázt tekintve pedig havonta 144 köbméterben állapítottak meg. Aki ezt a szintet túllépi, annak piaci árat kell fizetnie a túlfogyasztásért. (A távfűtés ára változatlan marad.) Ez így, ebben a formában - külön kezelve az eltérő szolgáltatásokat, energiaforrásokat - nem tűnik különösebben sportszerűnek. Akik villannyal fűtenek és egyáltalán nem használnak gázt, azok - kiegészítő kompenzáció hiányában - a kiigazítás legnagyobb vesztesei, míg a távfűtött lakások tulajdonosai alig érzékelik majd a változást. A legigazságosabbnak talán az tűnne, ha az átlagfogyasztást minden energiahordozó esetén kilowattórában határoznák meg és a teljes felhasználást vennék alapul - ez azonban még tovább növelné a rezsicsökkentés rendszerének bonyolultságát. Egy biztos: még rengeteg a bizonytalanság; a kormánynak minimum két hete van rá, hogy korrigálja a már most látszó hibákat. Várjuk meg, mi lesz a vége...

  

"A brüsszeli bürokraták át akarják alakítani az Európai Uniót egy diktatórikus birodalommá, amely magába akar olvasztani, el akar törölni szabad országokat, önazonosságukra büszke nemzeteket és keresztény gyökérzetű kultúrákat azért, hogy politikailag alávesse, kulturálisan megalázza, gazdaságilag kifossza az Európai Unió mind a 27 tagállamát és 447 millió polgárát”. Erős szavak. Ha Kövér László csupán rémeket lát, úgy elgondolkodtató, hogy egyáltalán mondhat-e ilyeneket felelős módon a magyar Országgyűlés elnöke. Amennyiben viszont igaza van - és a magam részéről efelé hajlok -, úgy a továbbiakban sem árt résen lenni. Ki tudja, milyen őrületeket produkál még a halál kultúrája.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr4017883899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.07.16. 15:29:58

Olvastad Nietzschét? (Imígyen szóla Zarathustra). Őt nem igazán lehet kereszténységgel vádolni, de lényegében azt mondja, amit Kövér.

grundigg 2022.07.16. 18:19:02

A nyugat haldoklik. Vótmá. Itt a blogon is kb. százszor, de Révai elvtárs is megírta a Szabad Népben. Annyi a különbség, hogy Révai elvtárs tudott írni, és megvolt az a helyzeti előnye, hogy az olvasók nem tudták ellenőrizni, hogy igazat ír-e.

grundigg 2022.07.16. 18:30:59

Kissé részletesebben:

Magyarországról felhozni az abortuszt mint a "halál kultúrájának" megnyilvánulását, elég vicces, ugyanis Magyarországon még mindig az egyik legmagasabb az abortuszok száma az EU-ban, a szabályozás meg kifejezetten liberális. Hol is tombol akkor a halál kultúrája?

"Testvére ezzel szemben sikertelen, ebből fakadóan irigy, féltékeny, frusztrált és gyilkos indulatot tápláló. "

Magyarország és a Nyugat viszonylatában ez hogyan is van, kedves blogger? Ki a sikeres és ki a sikertelen? Ki irigy és féltékeny, ki táplál indulatot?

"Ahol az áldozatiságot jobban díjazza a társadalom, mint a teljesítményt."

Hát igen, a teljesítmény Magyarországon díjazzák. Elég ha Mészáros, Tiborcz vagy az Orbán-pereputty, esetleg a hazai fideszes egyetemi élcsapat világraszóló teljesítményét nézzük. A haldokló Nyugat csak álmodik arról, hogy náluk egyszer ilyen teljesítmények lesznek. Vagy nézzük csak meg a kimagasló magyar termelékenységi adatokat, látható, hogy a teljesítmény az itt van nálunk.

"A baloldal káoszteremtői természetesen most is megpróbálják elmagyarázni, hogy a háború miatti szankcióknak semmi közük a progresszív ideológiához."

Mondjuk ebben a blogban ez pont én voltam. :)))) Hogy mitől vagyok baloldali és káoszteremtő, azt sajnos nem tudom, de ha az illiberális politikust dicsőítő blogger nevezheti magát liberálisnak, akkor persze bárkit nevezhet bárminek, a szavak itt már nem jelentenek semmit. (És persze elnézést, hogy már megint káoszt teremtek ahelyett, hogy helyeselnék, mint a John Stuart Mill Rajongói Klub itt kommentelő tagjai)

A lengyelek és a baltiak pedig természetesen nem azért támogatják a szankciókat, mert annyira gyűlölik az oroszokat, hanem mert fontos nekik a saját biztonságuk. Igaz, most mintha Magyarország is intenzív haderő-fejlesztésbe fogott volna, nem is tudom, kitől tartunk, hisz az oroszoktól még a Balti államoknak sem kell, csak a gyűlölet vezérli őket. Gondolom, a "brüsszeli bürokraták" készülnek lerohanni bennünket.

És persze Nyugaton sem progresszív - nem progresszív kérdés a szankciók és a háborúhoz való hozzáállás kérdése. Németországban egy közismert feminista nő tett közzé kiáltványt Ukrajna katonai támogatása ellen, amit a Bundestagban természetesen a Linke sem szavazott meg. Velük vagy egy platformon, blogger. Kis progresszív, mikor mész a nemváltó műtétre? Vagy nézd meg, mit gondol a NATO-ról és Oroszországról Boris Johnson és mit mondjuk Jeremy Corbyn!

"Emmanuel Macron még egyet csavar a dolgon: szerinte az energiaválságnak sincs köze a szankciókhoz. Na persze.."

Érvnek elég kevéske a "na persze". Meg kéne mondani, hogy konkrétan melyik EU-s szankció okozta (növelte) az energiaválságot. Ugye, amiket Orbán is megszavazott. A gázra nincs is uniós szankció, az olajra ugyan fogadtak el, de ha jól rémlik, csak jövőre lép életbe, és a vezetékesre nem is vonatkozik. Szóval van valami konkrétum is?

Az uniós szankcióknak pedig természetesen semmi közük a cancel culture-höz vagy ahhoz a történelmi jelentőségű eseményhez, hogy valami kocsmáros kiöntötte a vodkáját. Csak a szerző szeret mindent összezagyválni. Rezsitől a kötelezően szégyenkező fehérekig és heteroszexuálisokig, meg a senki (!) által kétségbe nem vont kollektív bűnösségig. Hogy is fogalmazott? Ja igen, "káoszteremtő". Frappáns.

"Ezek mind az ideológiai túlfűtöttség egyértelmű jelei."

Azok mintha nálad jelentkeznének. Hülyének nézed a saját barátodat, aztán amikor kiderül, hogy nem az, akkor nem elgondolkozol, hogy valamit rosszul látsz, hanem elkönyveled, hogy ő a kivétel, de egyébként mindenki más (akiket még annyira sem ismersz) az már tényleg biztos idióta.

"A nyugati szankció-lovagoknak azonban nincsenek közvetlen negatív tapasztalataik, hiszen annak idején csak Közép-Kelet-Európát - benne minket - engedték át szovjet gyarmatnak."

Ez a szokásos vád a Nyugat ellen, hogy átengedtek minket a ruszkiknak. Amit pont ugyanazok fújnak, akik most azt mondják, hogy Ukrajnát engedjük át a ruszkiknak. No comment.

"Már alig várom, hogy néhány idióta kormányt elzavarjon az öntudatára ébredő nyugati polgárság."

A nyugati polgárság már jó néhány kormányt elzavart, és el is fog zavarni még jó sokat. Az illiberalizmusra és a putyinizmusra viszont eddig mérsékelt volt a kereslet. Tudod, liberális blogger, a piac.

"Az energiaválság természetesen Magyarországot is elérte"

De hogyhogy elérte? Hiszen él a kedvező, hosszú távú megállapodásunk az oroszokkal. A blogger kedvenc politikusai mondták, hogy így a világpiaci áraktól függetlenül garantált az olcsó rezsi. Most meg világpiaci árat kell fizetni, holott - amint Putyin elvtárs Orbán elvtárs jelenlétében volt szíves elmondani - a világpiaci ár ötödéért kapjuk a gázt. Nem lehet, hogy valaki itt hazudott reggel, éjjel meg este? És nem pusztán a rezsiről, hanem arról, hogy miért is dörgölőzünk mi olyan nagy élvezettel Puytin elvtárshoz. Hát hogy nem az olcsó gáz miatt, az már annak is nyilvánvaló, aki eddig elhitte.

baalint1 2022.07.17. 11:25:42

Újabb propaganda cikk pontosan ugyanarról. Az elmúlt 10 cikked közül egyben votl saját gondolat, a többi a legprolibb nyugatellenes propaganda.

baalint1 2022.07.17. 11:37:25

De újra leírom a lényeget:
A Rákosi rendszer óta ezt anarratívát nyomjátok, hogy a dekadens nyugat összeomlik a saját erkölcsi lezüllése miatt. A szavak változtak, most jobboldalinak hazudjátok magatokat, akkor kommunistának mondtátok magatokat, akkor a szexuális szabadosság volt a fő célpontotok, most a szexuális kisebbségek, bevándorlók és a nemi egyenjgoúság. De a lényeg nem változott. Ezt újra és újra eljátszátok, aztán valahogy mégis az általatok preferált diktatórikus, illiberális rendszerek zaok, amik összeomlanak.

Épp most omlik össze egy újabb pillére az általad dicsőített hazai bolsevik rezsimnek. 12 év keeltbarát külpolitikája omlott össze februárban, most egy másik légvár, a hatósági energiárak omlanak össze. Pedig ezerszer újra és újra bebizonyosodott a történelem során, hogy nincsen ingyenebéd, de ti kommunisták újra és újra megcsináljátok ugynaazt, más eredményt várva, de az eredmény ugyanaz.

Ugyanez van a társadalmi, szabadságjogi témákban, újra és újra megpróbáltok "rendet" teremteni, ahol csak azt lehet gondolni, amit ti gondoltok, csak olyan kutlúrát lehet fogyasztani, ami szerintetek morális, erkölcsös, és ez újra meg újra kulturális lázadáshoz vezet a következő generációkban. Betiltottátok már egyszer az abortuszt is, betiltottátok a gyülekezést, meghatároztátok milyen irodalmi művek, filmek, zenék amiket megtűrtök és mi amit nem. Most pontosan ugyanezt akarjátok csinálni, ésmost is szabadságnak próbáljátok ezt beállítani.

G. Nagy László 2022.07.17. 13:09:31

@grundigg:

"Annyi a különbség, hogy Révai elvtárs tudott írni"

Most még az is kiderül, hogy nem csak hülyeségeket írok, de még a tollam is szar... Ebben legalább tényleg te vagy az első, ezt még sosem mondta senki. Remélem, segítesz ebben is, hogy jobb tollforgató váljon belőlem :)

G. Nagy László 2022.07.17. 13:49:26

@baalint1: Annyi faszságot írsz, hogy nincs is értelme válaszolni.

G. Nagy László 2022.07.17. 14:02:02

@grundigg:

"Magyarországról felhozni az abortuszt mint a "halál kultúrájának" megnyilvánulását, elég vicces, ugyanis Magyarországon még mindig az egyik legmagasabb az abortuszok száma az EU-ban, a szabályozás meg kifejezetten liberális. Hol is tombol akkor a halál kultúrája?"

1. A rendszerváltás óta a negyedére (!!!) csökkent idehaza az abortuszok száma. Még mindig az iskolázatlan rétegben gyakori, ahol elmarad a felvilágosítás. Nincs semmi pozitív ideológia mellette, nem a szabadság netovábbjának tartjuk, max szükséges rossznak.

2. a magyar szabályozás kifejezetten oké, nem is téma a közbeszédben, szemben mondjuk az USÁ-val.

"Testvére ezzel szemben sikertelen, ebből fakadóan irigy, féltékeny, frusztrált és gyilkos indulatot tápláló. Magyarország és a Nyugat viszonylatában ez hogyan is van, kedves blogger? Ki a sikeres és ki a sikertelen? Ki irigy és féltékeny, ki táplál indulatot?"

Káin és Ábel története bemutat két gondolkodási keretet. Ábelé a pozitív minta, Káiné a negatív. Van ezzel vitád? Káiné testesíti meg a kommunista és a progresszív gondolkodásmódot. Van ezzel vitád? (Beszélgethetünk másról is, ha akarsz, de én csupán ennyit állítottam.) Várom a válaszaidat.

"Ahol az áldozatiságot jobban díjazza a társadalom, mint a teljesítményt. Hát igen, a teljesítmény Magyarországon díjazzák. Elég ha Mészáros, Tiborcz vagy az Orbán-pereputty, esetleg a hazai fideszes egyetemi élcsapat világraszóló teljesítményét nézzük."

A progresszív és a klasszikus liberális gondolkodásmódról írtam. Van ezzel vitád? (Beszélgethetünk másról is, ha akarsz, de én csupán ennyit állítottam.) Várom a válaszodat.

"A baloldal káoszteremtői természetesen most is megpróbálják elmagyarázni, hogy a háború miatti szankcióknak semmi közük a progresszív ideológiához. Mondjuk ebben a blogban ez pont én voltam."

Biztos így van, de számos más hír- és véleményoldalt is látogatok, biztosan nem te vagy az egyetlen.

"A lengyelek és a baltiak pedig természetesen nem azért támogatják a szankciókat, mert annyira gyűlölik az oroszokat, hanem mert fontos nekik a saját biztonságuk."

Ez a kettő kéz a kézben jár. Mindkettő igaz. Természetesen nem árt az óvatosság és a felkészültség, de alig hiszem, hogy Putyin veszélyt jelentene bármely NATO-országra.

"És persze Nyugaton sem progresszív - nem progresszív kérdés a szankciók és a háborúhoz való hozzáállás kérdése."

Világos. Tehát szerinted nem csupán egy öngyilkos kommandó létezik, amely a progresszív faszságokat terjeszti, hanem van egy másik elmebeteg csapat, amely minden ideológiától mentesen csak simán felköti magát a felelőtlen és végiggondolatlan szankciók által. Ez így sokkal megnyugtatóbb, köszönöm.

"Németországban egy közismert feminista nő tett közzé kiáltványt Ukrajna katonai támogatása ellen, amit a Bundestagban természetesen a Linke sem szavazott meg."

Értem. Ha van egy, az azt jelenti, hogy a feminista mozgalom teljes egésze ezt képviseli. Sőt, minden progresszív... Baszki, még a feminista táboron belül is hatalmas szakadék tátong a józanok és a progresszívek között...

"Érvnek elég kevéske a "na persze". Meg kéne mondani, hogy konkrétan melyik EU-s szankció okozta (növelte) az energiaválságot."

Természetesen nem egydimenziós a kérdés. A németek őrült döntése, hogy bezárják az atomerőműveket, markánsan megjelenik az energiaválságban. Maga a háború is és nyilvánvalóan a szankciók is. Teljesen mindegy, hogy mikor vezetik be, már egy hír, egy terv, egy elképzelés meglebegtetése is erősen hatni képes az adott piaci szegmensre. Ezt nyilván te is jól tudod.

"A nyugati szankció-lovagoknak azonban nincsenek közvetlen negatív tapasztalataik, hiszen annak idején csak Közép-Kelet-Európát - benne minket - engedték át szovjet gyarmatnak. Ez a szokásos vád a Nyugat ellen, hogy átengedtek minket a ruszkiknak. Amit pont ugyanazok fújnak, akik most azt mondják, hogy Ukrajnát engedjük át a ruszkiknak."

Ez végre egy legitim felvetés. És igazad is van. Akkor (és 1956-ban is) önző magyar szempontból az lett volna az üdvös, ha kiállnak értünk. Nem tették, és megértem őket - nem értük meg egy újabb VH kockázatát. A béke szempontja mindent vitt. Most Ukrajna érdekes módon minden áldozatot megér? Miért???

"Az energiaválság természetesen Magyarországot is elérte. De hogyhogy elérte? Hiszen él a kedvező, hosszú távú megállapodásunk az oroszokkal."

Ez is egy jó felvetés. Simán lehet, hogy Putyin átverte Orbánt. Akkor szívás van. Meglátjuk. (Az, hogy most megy a fejetlen kapkodás, azt mutatja, hogy van baj rendesen. Elég ijesztő, de ne legyen igazam.)

"És nem pusztán a rezsiről, hanem arról, hogy miért is dörgölőzünk mi olyan nagy élvezettel Puytin elvtárshoz. Hát hogy nem az olcsó gáz miatt, az már annak is nyilvánvaló, aki eddig elhitte."

Kíváncsivá tettél. Melyek azok a nem gazdasági szempontok, amiért jó kapcsolatot kívántunk folytatni az oroszokkal? Én el sem tudok képzelni mást ezeken kívül.

IdomitottFoka 2022.07.18. 00:34:15

@G. Nagy László: "Most Ukrajna érdekes módon minden áldozatot megér? Miért???"
Mert látnak esélyt a sikerre. Ukrajna 2014 óta készül. Az USA azóta támogatja ebben. Ebből 56-ban nálunk semmi se volt adott. Mo gazdaságilag a németektől függ, energiahordozók terén meg a ruszkiktól. Én értem h most fájdalmasnak látszik vmelyik ujjunkba beleharapni, de az oroszok akkor se nyernek, ha győznek.

"Természetesen nem egydimenziós a kérdés."
Hát tényleg nem. A német energiaválság nem a szankciókkal kezdődött.

"Simán lehet, hogy Putyin átverte Orbánt."
És viktornak nem szólt senki, h nem is ötödannyit kellett elutalni a gazpromnak? Ne már. viktor vert át minket. (téged, mer sose hittem h olcsóbban kapjuk a gázt)

"Melyek azok a nem gazdasági szempontok, amiért jó kapcsolatot kívántunk folytatni az oroszokkal?"
A kormány eddig is korrupt volt, meg az előző is, mi ebben olyan megfejthetetlen? Occam.

G. Nagy László 2022.07.18. 07:47:39

@IdomitottFoka:

"Melyek azok a nem gazdasági szempontok, amiért jó kapcsolatot kívántunk folytatni az oroszokkal? - A kormány eddig is korrupt volt, meg az előző is, mi ebben olyan megfejthetetlen? Occam"

Na várj, segíts ezt megértenem! Ahol korrupcióra nyílik lehetőség - leesik valamicske a vakcinabeszerzéskor, vagy valamely beruházás kapcsán - ott mindig GAZDASÁGI együttműködést látunk, melynek mellékterméke a csúszópénz, jutalék, nevezzük, aminek akarod.

Amikor Orbánék szövetségeket igyekszenek létrehozni az EU-n belül, annak nyilván van stratégiai értelme, nem kell rajta magyarázni semmit. Amikor próbálunk jó kapcsolatot ápolni a közvetlen szomszédainkkal, abban megjelenik az a szempont is, hogy jelentős magyarság él a határ túloldalán csaknem minden irányban. No de amikor Kínával, vagy Oroszországgal mélyítjük az együttműködést, annak lehet-e olyan aspektusa, amely túlmutat a gazdasági érdekeken?

IdomitottFoka 2022.07.18. 09:34:53

@G. Nagy László: Amennyiben gazdasági érdeknek lehet minősíteni a korrupciót, akkor ja, valszeg nem volt semmi különösebb oka annak h putyin érdekei mentén politizált az euban a magyar kormány, mindenesetre az ország gazdasági érdeke nemigen merül fel ha uúgy piaci áron vesszük a gázt az oroszoktól, mintha a gáztőzsdén vennénk és még nem jelentéktelen gesztusokat is teszünk az oroszoknak a szövetségeseink ellenében. Lehetséges még vmi kompromat viktor ellen, de azzal sztem már előállt volna vmelyik rivális.

G. Nagy László 2022.07.18. 19:44:18

@IdomitottFoka: Vitya azt mondta: lesz, ahol nem lesz elég gáz, s lesz, ahol igen (ilyen Magyarország is), csak drágán. Valójában már az valami, ha lesz... Majd meglátjuk. Még az is lehet, hogy őszre megoldódnak a gázproblémák, s még a németek sem vacognak majd...

CSOKKI MÁLNA 2022.07.18. 22:03:24

@baalint1: A jakobinus elmebaj korról korra új arcot ölt. 100 éve a magántulajdont támadtátok, ma az ember alapvető biológiai determináltságát. A közös, hogy internacionalistaként mindkét esetben gyűlöltétek, gyűlölitek a nemzetállamokat. Most éppen az erőltetett migrációval, brüsszeli bürokratikus szabályokkal, és a szexuális devianciák propagálásával próbáljátok szétzülleszteni őket..

CSOKKI MÁLNA 2022.07.18. 22:22:13

@grundigg: Az oroszok üzenete egyszerű: ha szankcióztok, fegyvert szállítotok az ukránoknak, nem kaptok gázt, és lecsücsül az iparotok, polgáraitok pedig 15 fokos szobákban csücsülhetnek decembertől februárig. Ez a köze a szankcióknak az energiaválsághoz..

Wildhunt 2022.07.18. 22:59:34

@G. Nagy László: ja. Az ukránok USA biztatásra belőnek a krímre, aminek következtében az oroszok pár másodperc alatt eltörlik a donbaszi hadsereg maradékát. Ettől még a recesszió +fagyoskodás is jobb. A Nyugat meg van őrülve.

kvadrillio 2022.07.18. 23:23:47

jahhh.......de csak azért MERT HÜJJJJJE VAGY KÖVÉR LACIKA !

M,ANIPULÁLJÁTOK AZ ÁRAKAT, MINT A TŐZSDEIEK.., EGY ROHATTTTNAGY GLOBÁLIS POLITIKUSI SZEMFÉNYFESZTÉSBEN VESZTEK RÉSZT !!!!!

EZ
"Az istentelenség a halál kultúráját hozza el nektek !!!!!!"

kvadrillio 2022.07.18. 23:28:17

Paks
# rezsicsökkentés
# áramfogyasztás
Miért akarják 10-12 szeres áron adni a lakosságnak a 12 forintos paksi áramot? – kérdezte az MSZP frakcióvezetője
Tóth Bertalan szerint az atomerőmű jelenleg is képes ellátni az egész lakosságot árammal.

kvadrillio 2022.07.18. 23:35:38

KI A FELELŐS EZÉRT EBBEN A KORMÁNYBAN ??? MENNYI FIZETÉSEMELÉST IS KAPOTT, AKI EZÉRT FELEL ???

Katasztrofális helyzetkép a magyar egészségügyről: mutatjuk, hol, milyen ellátáshoz nem lehet hozzáférni
Ajkán két évig nem volt gyermekgyógyászat, augusztustól onkológia nem lesz. Várpalotán felfüggesztették az ultrahangvizsgálatokat, Szolnokon nem tudják biztosítani a szülészeti ügyeleteket.
Címlapkép (illusztráció): MTI/Varga György - szmo.hu
2022. július 18.

Link másolása

Idén legalább 150 esetben kellett a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) beavatkoznia amiatt, mert valamelyik egészségügyi szolgáltató nem tudta ellátni a betegeit - írja a Népszava az NNK adatai alapján. A lapnak az Országos Kórházi Főigazgatóság elismerte:
„előfordul, hogy bizonyos ellátásokat kénytelenek az intézmények időlegesen szüneteltetni”,

de – mint hangsúlyozták – egyetlen beteg sem marad ellátatlan.

Az adatok alapján az elmúlt időszakban ezeken a településeken és intézményekben szüneteltek ellátások:
A Zirci kórház szakrendelőjébe tavaly júniustól idén márciusig nem sikerült fül-orr-gégészt találni.
Ajkán az elmúlt két évben nem működött a gyermekgyógyászati és a tüdőgyógyászati ellátás. Szintén Ajkán június elsejétől jövő év végéig nem fogad beteget az endokrinológia, és július, augusztusban nem lesz onkológiai szakrendelésük sem a daganatos betegeknek.
Ózdon tavaly januártól idén februárig nem volt fül-orr-gégészet.
Várpalotán az év első hónapjaiban az ultrahang vizsgálatokat felfüggesztették, a nefrológiai szakrendelésük pedig tavaly májusától idén februárig nem működött.
Egerben februártól nincs fogszabályozást végző szakorvos.
Pápán már tavaly óta nem tudják működtetni a fogászati szakrendelést, nincs röntgen és nem is látszik az sem, hogy mikorra állítható vissza ez a szolgáltatás.
Kisbéren júniustól nem működik a szemészet.
A Sportkórházban tavaly februártól nincs gasztroenterológia és EEG szakrendelés, és ez előreláthatóan így is marad jövő év márciusáig.
A szolnoki megyei kórházban márciusban többször is le kellett mondaniuk a neurológiai, a stroke, az arccsont- és állcsont sebészeti, illetve a fülészeti ügyeleteiket. Májusban, júniusban és júliusban már a szülészeti ügyeleteket sem tudták biztosítani szakemberhiány miatt.
A szolnoki kismamáknak így többek között a mezőtúri kórházat jelölték ki, de júniusban ez az intézmény sem tudta kiállítani a saját szülészeti készenlétét, ezért kérték, hogy mentesítsék őket a szolnokiak ellátásától.

Kapcsolódó
Nyílt levélben követel azonnali béremelést Orbántól a PDSZ
A szakszervezet szerint a gyermekeket, a fiatalokat és a családokat érintő veszélyhelyzet van az országban, nem háborús.

kvadrillio 2022.07.18. 23:37:09

@kvadrillio: OSZTOGATTTTYÁTOK A PÉNZT EGYMÁSNAK A SEMMIÉRT ?????! A BETEGEK MEG SORRA HALNAK MEG ????????

kvadrillio 2022.07.18. 23:41:57

Akadályozhatja a betegellátást az új kata-törvény bevezetése az Orvosi Kamara szerint
A szervezet azt kéri, hogy a korábban ígért egészségügyi átalakításig az ágazatban dolgozók mentesüljenek az új kata-szabályozás alól.
Fotó: Fernando Zhiminaicela/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. július 12.

Link másolása

Megszólalt a kata átalakításáról (tulajdonképpen kivéreztetéséről) a Magyar Orvosi Kamara is. A szervezet szerint
a szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon.

A kamara azt kéri, hogy a betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata-törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

bordon 2022.07.19. 00:22:10

A Nyugat szépen lassan megy a süllyesztőbe. Nem úgy, hogy egyszer csak bedől és nem mozudul többé. Hanem mint a birodalmak bukni szoktak: belső erkölcsi, politikai válságok, a tehetetlen emberek élvhajhászásba meg genderhisztibe menekülnek a valós problémák elől. Mert ha egy fiatal nem tud lakást venni, tehát nem ura a jövőjének, akkor elkezd pótcselekvésekbe menekülni. Aztán jönnek virulensebb migránsok, akik leszülik a helyieket pár generáció alatt.

Nem állítom, hogy Kövér László normális vagy hogy a kereszténységhez való visszafordulás a megoldás. De a Nyugat válsága szemmel látható, a mai fiataloknak esélye sincs olyan életszínvonalat, anyagi biztonságot elérni, mint a szüleiknek, nagyszüleiknek. Ezt nevezik hanyatlásnak. Nem hirtelen omlik össze minden, de érezhető a generációról generacióra egyre rosszabb helyzet. És ez megszüli a mai fiatalok pótcselekvéseit. Nem urai a saját sorsuknak, tehát keresnek egy ideológiai homokozót, ahol ők szabják a szabályokat (genderhiszti, migránssimogatás, ukrán zászlók lobogtatása, oroszellenes hiszti).

@grundigg: "mintha Magyarország is intenzív haderő-fejlesztésbe fogott volna, nem is tudom, kitől tartunk" - NATO kötelezettség a haderőre költeni, de mivel a magyar kormány inkább európai gyártóktól vesz fegyvereket, emiatt prüszköl is Amerika.

alöksz róz 2022.07.19. 00:56:35

@G. Nagy László: "alig hiszem, hogy Putyin veszélyt jelentene bármely NATO-országra" - hát azért pl litvániára nem fogadnék

alöksz róz 2022.07.19. 00:59:10

@grundigg: "De hogyhogy elérte? Hiszen él a kedvező, hosszú távú megállapodásunk az oroszokkal. A blogger kedvenc politikusai mondták, hogy így a világpiaci áraktól függetlenül garantált az olcsó rezsi." - ezt ki mondta? mert kizárt dolog, hogy a világpiaci ártól teljesen független hosszútávú szerződést kössön valaki

midnight coder 2022.07.19. 07:14:40

@baalint1: "A Rákosi rendszer óta ezt anarratívát nyomjátok, hogy a dekadens nyugat összeomlik a saját erkölcsi lezüllése miatt."

Nem az erkölcsi zülléssel van itt a gond, hanem a liberalizmus felszámolásával. És igen, a Nyugat is tud válságba kerülni, demokratikus alapokon simán létre tud jönni egy emberellenes diktatúra. Gondolj csak Hitler bácsira. Ma a nyugati agresszívek pont egy ilyenen dolgoznak, csak az ideológia más, vagy legalábbis más színűre van festve. Ma az első zsidótövényt nem úgy fogalmaznák meg, hogy a zsidók nem lehetnek többen bizonyos szakmákban mint a számarányuk, hanem úgy, hogy a magyarok nem lehetnek kevesebben. Csak cseréld le a magyar szót négerre és máris megkaptad a CRT egyik követelését.

midnight coder 2022.07.19. 07:16:27

@alöksz róz: Ha Litvániát megtámadnák az pont úgy harmadik világháborúhoz vezetne mint ha minket támadnának meg, vagy bármelyik más NATO tagországot. Ez a NATO lényege.

Wildhunt 2022.07.19. 07:19:37

@alöksz róz: a gáz árát mindig az olaj aktuális árából számolják ki. Hosszú távon is. Ami lassan az egekben, a szankcióknak hála. Persze a kolléga valószínűleg tudja ezt, csak ugye jó libsi szokás szerint megint hazudik.

midnight coder 2022.07.19. 07:23:10

@bordon: Ez pontosan így van. Amúgy vicces amikor valaki keresztényként halálkultuszozik, de ettől függetlenül a nyugati világ és különösen Európa vezetői az elmúlt 30 évben ügyesen belelavírozták ezt a civilizációt a szakadékba. Mert ez az orosz szankciósdi csak azt hozza közelebb, ami amúgy is várható volt. Igazából Európa részéről a katasztrofális döntés az volt, amikor a technológiát nem a Gorbacsovi/Jelcini Oroszoszágba vitték, és nem általában Kelet-Európába, hanem Kínába. Ha az előbbit teszik, akkor ma lenne egy virágzó, fejlődő, demokratikus Oroszország és Kelet-Európa aki jó piaca is a nyugatiaknak, míg így jól megerősítették Kínát és általában az ázsiai térséget, és most csorgó nyállal nézhetik hogy hova került el innen az emberi civilizáció központja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 07:46:16

Ha egy társadalom a szakralitás tagadására épít, az lassú öngyilkosság.

Márpedig éppen ezt készítette elő a reformáció, aminek eredménye a felvilágosodás és a liberalizmus.

A modern liberális demokrácia mindennek a végkifejlete. Önzésén, tudatlanságon, abnormalitáson alapuló társadalmi rend.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 07:47:18

"a progresszív ideológia egyre inkább átveszi az uralmat a józan ész felett"

Ami szimpla fejleménye a rendszernek, nem rendszeridegen jelenség.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 07:47:55

"a liberális alapelvek már régen nincsenek napirenden"

Pont hogy napirenden vannak, sőt erősödnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 07:51:48

@bordon:

Mindez jó hír. A nyugat züllése ugyanis egyben a normalitás növekedése is, mivel párhuzamosan züllésével a nyugat a befolyását is folyamatosan veszti el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 07:53:41

@midnight coder:

Ukrajna hamarosan a múlté lesz. Hála Istennek.

Jó esetben még az év végélig képes lesz tartani magát a kijevi zsidó-náci hunta. Aztán mennek haza Halivúdba.

midnight coder 2022.07.19. 08:03:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A zsidókhoz ennek semmi köze. Zelenszkij elvtárs az amcsik érdekeit képviseli, pontosabban az amcsi olajcégekét, mert az átlag amcsi ezt szintén megszívja.

midnight coder 2022.07.19. 08:05:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A Numerus Calusus amcsi verziója nem épp liberális dolog, ahogy a szólásszabadság korlátozása sem épp a liberalizmus jellemzője.

midnight coder 2022.07.19. 08:06:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A nyugat züllése ugyanis egyben a normalitás növekedése is"
Hol látsz te normalitást?

kényszeredetten röhögő pecás 2022.07.19. 08:34:31

"zt adni az európai újjáépítés terveihez, és ha igen, megvan-e a biztosíték arra, hogy az amerikai szenátus a szükséges összeget meg is szavazza. Kiderült, hogy az Egyesült Államok nem tudtak erre megnyugtató választ adni és így nem volt értelme a további tárgyalásoknak. Az önálló országok kölcsönt szeretnének, de nem fogják eltűrni, hogy e helyett gazdasági tanácsot szervezzenek felettük, amely beleavatkozik belső ügyeikbe, megszabja, mit termeljenek, hová adják el, hol vásároljanak."

kényszeredetten röhögő pecás 2022.07.19. 08:35:23

Még olyan országokban is, melyek részben demokráciánk kellő meg nem értése miatt az utolsó időben gyanakodva nézték fejlődésünket, mint az Egyesült Államokban vagy Angliában, az utolsó hetekben a magyar nép teljesítményeinek hatása alatt újra előtérbe lépnek a megbecsülés és a megértés hangjai.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 08:40:17

@midnight coder:

Nem mondtam, hogy a zsidóknak közük lenne. Lám, Izrael igyekszik maximálisan semleges lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.19. 08:41:35

@midnight coder:

A liberalizmus a józan észre alapszik, mármint arra, ahogy ezt a liberálisok értelmezik. S ebbe teljesen belefér a "szélsőségek", a "józan ésszel szembemenés" tiltása.

Boldeone2 2022.07.19. 10:50:38

"Tőlünk keletre egy valódi háború dúl, egy istentelen ideológia, az erőszak ès a halál kultúrája terjed és a szemünk előtt zajlik Európa gyilkolása"

- Így is át lehetne fogalmazni a szöveget....

A háborús karácsony ...(....)...hideg otthonok, hatalmas drágaság, leálló gyárak, társadalmi méretekben megjelenő nélkülözés, és az ebből fakadó békétlenség és felfordulás fenyeget minden európai társadalmat"

- A kèrdès csak az, hogy ez mennyiben lett volna elkerülhető ès mennyiben ez európai kormányok felelőssège?
Vajon, ha nincsenek szanciók, akkor lenne olcsó orosz gáz? Dehogy lenne, Putyin már tavaly sem küldött elèg gázt a háborút - ellenünk is elkezdte

Azt kell megèrteni hogy ez a háború nem csak Ukrajna ellen folyik, hanem egèsz Európa ellen, amely az európai nèpek szuverenitását, magát az európai, a nyugatias civilizációt fegyegeti, ezért közösen - áldozatok árán - de fell kell lèpni ellene.
Ebben a helyzetben nem működik a semlegessèg ès a hallgatás, oldalt kell választani , a nemzetközi jog is egyèrtelű ebben a kèrdèsben, hogy mi törtènik valójában
Ma nagy áldozatokat hozunk , hogy a holnap jobb legyen. Ha holnap hoznánk áldozatot, az mèg jelentősebb lenne
Politikai hibák voltak: az orosz energiafüggősèget már korábban orvosolni kellett volna, ebben a korábbi nèmet vezetès hibás , de soha nem feledhetjük :
ez Putyin háborúja a nyugati civilizáció, azaz ellenünk is. Bèke akkor lesz, ha Putyin abbahagyja. Ha holnap abbahagyja, akkor holnap vège lesz. Ennyi. A nyugati államoknak pedig erkölcsi kötelessège támogatni Ukrajnát, egyszerűen ezt mondja a komolyan vett nyugati altruista , humanista nyugati szellemisèg
Senki nem örül annak, hogy áldozatokat kell hozni, de ez szüksègszerű ès erkölcsileg megalapozott ..
Nagyjából minden lengyel vagy balti polgár tudja , hogy ők lehetnek a következők
Magyarországon a propaganda súlyosan átmosta az emberek agyát , pedig 56- ra mèg sokan emlèkezenek az öregek közül, talán még 1945- re is, az ideiglensesen itt állomásozó szovjet csapatokra ....
Ezek az ellensègeink törtènelmileg , amíg kèptelenek levetkőzni a fèlázsiai erőszak-szellmisègèt, a kollektív társadalmiságot, a pusztító birodalmi nacionalizmust, a tekintèlyelvű vezetők hatalomban tartását
Ez a "világok harca " most, amit a nyugati rendnek, szabadságnak a humanizmusnak kell megnyerni , mert nincs más alternatíva

G. Nagy László 2022.07.19. 11:05:12

@Boldeone2:

Tényleg olyan, mintha párhuzamos univerzumokban élnénk. A különbség csak az, hogy mi nem istenítjük az oroszok barbár attitűdjét.

"Ez a "világok harca " most, amit a nyugati rendnek, szabadságnak a humanizmusnak kell megnyerni , mert nincs más alternatíva"

Egyetértek. Csakhogy itt nem két, hanem három világ csap össze. A barbár kelet, a neomarxista nyugat és a hajdanvolt, nyomokban még látható szabad humanizmus. Én a harmadiknak drukkolok. De semmi árukapcsolás!

Boldeone2 2022.07.19. 11:45:12

@G. Nagy László: Csakhogy itt nem két, hanem három világ csap össze. A barbár kelet, a neomarxista nyugat és a hajdanvolt, nyomokban még látható szabad humanizmus."

- Èn nem látok három világot. Egyrèszt, nem látok neomarxista nyugatot, csak haladó nyugatot.
A marxizmust már èvtizdekkel ezelőtt meghaladták a vezető "balodaldali"nyugati filozófiai iskolák, mint frankfurti iskola ( Különösen Habermas)
A liberális iskola- Karl Popper vezetèsèvel - pedig èppen a marxizmus antitèzise....

Amit neomarxizmusnak èrzèkelsz, az inkább csak a posztmodern társadalom szabad ès spontán fejlődèse. A társadalomban mindig új narratívák keletkeznek, a rendszer az egyre nagyobb rendezetlensèg felè halad
A szabad humanizmus lètezik. Nyugaton lètezik. Ahogy kelet felè megyünk, úgy egyre kevèsbè szabadok a társadalmak . Persze, illúziókènt el lehet adni az ellenkezőjèt is...Erre politikai rendszerek èpülnek ...

alöksz róz 2022.07.19. 11:49:26

@Boldeone2: "Egyrèszt, nem látok neomarxista nyugatot, csak haladó nyugatot." - talán ha kihúznád a fejed a sörösgyörgy seggéből, többet látnál

alöksz róz 2022.07.19. 11:51:49

@midnight coder: elméletben.
hogy aztán a ny-európai országok szeretnének-e háborúzni az oroszokkal úgy, hogy a saját országuk se lenne biztonságban... vannak kétségeim

alöksz róz 2022.07.19. 11:59:50

@Wildhunt: igen
most az az új, hogy nincs is olyan, hogy piaci ár

a kata módosítása ellen meg pont azok tiltakoznak a leghangosabban (ételfutárok), akik eddig csaltak vele

midnight coder 2022.07.19. 12:02:53

"Azt kell megèrteni hogy ez a háború nem csak Ukrajna ellen folyik, hanem egèsz Európa ellen,"

Egy nagy lófütty. Orosz szélsőséges nacionalisták harcolnak a még szélsőségesebb ukrán nacionalisták ellen. Akik történetesen jó ötletnek tartották bepróbálkozni a NATO és EU csatlakozással - aminek mondjuk az esélye kb. annyi volt mint az ukrán mars-expedíciónak, de arra jó volt hogy magukra uszítsák a macit. És persze arra is, hogy be lehessen állítani a dolgot küzdelemnek Európa és az oroszok között. Azoknak akik az amcsi médiát irányítják jó buli ez - az amcsi olaj/fegyvergyártó cégeknek ez aranybánya. Az átlag amcsi persze megszívja, ha nem is annyira mint az átlag európai, az ukránok meg beledöglenek, de hát ki nem szarja le? Elvégre új lendületet kapott a haldokló palaolaj/gáz ipar, a CO2 elleni harc lekerült a napirendről, plusz lehet LNG kikötőket, tartályhajókat építeni. Haverok, buli, fanta!

midnight coder 2022.07.19. 12:05:30

@alöksz róz: Ha nem tennék, akkor kb. annyi a NATO-nak. Mert hogy az arra alapul, hogy a benne lévő országok megvédik egymást. Na most, ha ez egy országgal nem történik meg, az összes többi részéről naivitás lenne azt hinni, hogy pont ővele ugyanez nem fordulhat elő. Ergo azonnal szétesne a NATO. Ettől pedig még az amcsik sem lennének boldogok.

Wildhunt 2022.07.19. 12:18:34

@Boldeone2: tavaly az EU úgy gondolta, hogy szerződésben lekötve csak minimális mennyiséget rendel, a többit pedig - mivel az oroszok úgyis el akarják majd adni - nyomott áron szerzi be a tőzsdén. Csakhogy az oroszok ebben nem voltak partnerek, és a lekötött mennyiség felett gyakorlatilag nem szállítottak. Ami a tőzsdei árat jól fel is verte. Persze ezt te is tudod, csak jó libsiként megint hazudsz.

Wildhunt 2022.07.19. 12:26:11

@alöksz róz: én azon csodálkozom, hogy a kata egyáltalán megmarad. A célját (a gazdaság fehérítése) már évek óta betöltötte. Az automatikus jövedelembevallás óta pont semmi szükség rá.

Boldeone2 2022.07.19. 13:09:59

@Wildhunt: Csakhogy az oroszok ebben nem voltak partnerek, és a lekötött mennyiség felett gyakorlatilag nem szállítottak. "

- Mièrt is nem szàllítottak, amikor fullon voltak az orosz gáztárolók, Európában meg hiány volt ès többlet gázt kérték az európai államok ? Miért nem töltötte fel a Gazprom az európai tárolóit, ami kb 10% eleve ? Megmondom : maga Miller is beismerte , hogy a Gazprom elég erős volt az árak manipulálásában, meg is tettèk, mivel már Putler kèszült a háborúra !
Európa óriási hibát követett el, főleg a nèmetek, hogy nem diverzifikálta jobban a szènhidrogèn forrásokat ès egy diktátor kènye- kedve szerint kellett táncolni...
Most beütött a krach, de a rossz döntèsekert - Nord Stream 2 - kemènyen meg kell fizetni. Ez az Oroszország Európa ellensège, nem szabad velük üzletelni, mert a vesztünket akarják!
Egy húr elpattant a háborúval : ebből az ellensèges viszonyból amíg Putyin uralkodik nincs visszaút!

Wildhunt 2022.07.19. 13:28:53

@Boldeone2: mert fel akarták hajtani az árakat. A szerződött mennyiséget mindenki megkapta. A ballenzéki banda pont itt köpködött, hogy minek kellett annyit fixen rendelni, azt akkor is ki kell fizetni ha a tőzsdén olcsóbb lesz. Persze még mindig inkább hülyének tetteted magad...

Etniez 2022.07.19. 14:14:07

@grundigg: Ez a hozzászólás inasba rakta az egész posztot, köszönöm.

Etniez 2022.07.19. 14:14:49

Ofc, Orbán minden héten megbukik, a nyugat meg 75 éve haldoklik kb.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.07.19. 15:43:07

Nem Isten létezésével / vanságával volt a gond eddig sem, hanem a tudományos meghatározásával. Hiszen azt sem tudták mi van, vagy mi nincs. Továbbá nem az a fő probléma, hogy nincs Isten, hanem az ellenkezője, hogy túl sok van. Túl sok Istent teremtettek eddig az emberek...

Aton, Hórusz, Mithrász, Dionüszosz, Attis, Krisna, Visnu, Baál, Thor, Wotan, Borvo, Jahve, Marduk, Allah, Ré, Zeusz, Siva, Dyḗus, Ahura Mazdá, Nagy Manitu. ... Több tízezernyi ismertebb és több tízmilliónyi kevésbé ismert Isten van.

Szinte minden nagyobb nemzetnek vannak saját Isteneik is. Lásd:
Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Isten összeszámlálás
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239101

kényszeredetten röhögő pecás 2022.07.19. 16:36:44

@Wildhunt: "A ballenzéki banda pont itt köpködött, hogy minek kellett annyit fixen rendelni, azt akkor is ki kell fizetni ha a tőzsdén olcsóbb lesz."

Idézzél ilyet!

Boldeone2 2022.07.19. 16:56:28

@Wildhunt: mert fel akarták hajtani az árakat. A szerződött mennyiséget mindenki megkapta. A ballenzéki banda pont itt köpködött, hogy minek kellett annyit fixen rendelni, azt akkor is ki kell fizetni ha a tőzsdén olcsóbb lesz."

Vagyis : " fel akarták hajtani az árakat " ki akarta felhajtani az árakat ? Európa magának ,vagy a monopol piaci szereplő, a ruszki - helyzetèvel visszaèlve ????? Ha a szerződött mennyisègen felül akart gázt Európa ,- tegyük fel hogy igaz az orosz narratíva, bár kètlem - akkor miért is nem küldtek több gázt az oroszok? Önmagaddal kerülsz ellentmondásba! Ez egy politikai zsarolás Putykó rèszèről, mi köze ehhez a " ballenzèknek "
Nagyjából semmi!
Putyin, ha úgy akarja, ide sem küld gázt , Orbán semmit sem jelent neki . Nulla , zèró , csicska a szemèben Ahogy egyèb dolog sem számít neki , mert Putyin egy kivèngedt , hatalommániás, pszichopata diktátor , aki korábban a KGB- ügynöke volt..
A szomorú az, hogy Magyarországon terjednek a rezsim narratívái ...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.07.19. 19:21:09

@Boldeone2: nagyon igaz. Utolsó bekezdés meg pláne!
Viktorkát Magyarországon kívül mindenhol helyén kezelik.
Grazban meg pláne!

kényszeredetten röhögő pecás 2022.07.19. 19:45:38

@Wildhunt: Te állítottad, neked kell bizonyítani. Ha nem tudsz, az azt jelenti hogy hazudtál. Bár ez nem lep meg senkit.

Wildhunt 2022.07.19. 20:32:57

@rákosi matyi: megnyitod a szekablogot, keresel benne ilyen témájú (vagy akár régebbi, rezsicsökkentéses) cikket, és szemezgess. Ha ehhez túl hülye vagy, az nem az én gondom.

Almandin 2022.07.19. 21:48:01

@Boldeone2: Teljesen egyetértek. Én már 10-15 éve is láttam, hogy baj lesz abból, hogy ennyire ki vagyunk szolgáltatva a ruszkiknak energetikai szempontból. Azt meg már 22 éve is láttam, hogy baj lesz ebből a KGB-s putlerből is. Sunyi dög, a legnagyobb húzásával 22 évet várt, náci német kollégája csak 6 évet várt ezzel és előtte is folyton háborús retorikát tolt. Putler képmutatóbb és türelmesebb. Az energetikai függőséget tudatosan építette kifele évtizedek alatt. Európa vezetői ott követték el a szarvashibát, hogy már sok éve diverzifikálni kellett volna a beszerzést és akkor putler ugrálhatna, de nem tudna zsarolni bennünket.
Ezt a pszichopatát legkésőbb a Litvinyenko-ügy után le kellett volna mondatni és rács mögé dugni.
Kb. 15 éve, 2007 körül is volt egy ukrán-orosz gázvita. Emlékszem, Merkel ment putlerhez, mert veszélybe került sok német háztartás gázellátása. Eszembe jutott, hogy egyrészt semmi pénzért nem csinálnám ezt a munkát (kancellárkodás), mert Angelának térden csúszva kellett putyin elé járulnia, másrészt az, hogy ebből (az orosz gázfüggőségből) még baj lesz, hiszen zsarolni tudnak bennünket. Na, ez bejött. Angelának lett volna 14 éve valamit csinálni, hogy csökkentse ezt a függőséget, de nem tette, sőt, még inkább orosz csövekre kötötte a németeket, Schröderrel karöltve (Északi Áramlat vezetékek).

Almandin 2022.07.19. 22:02:08

@Almandin: Elnézést, a 2007-es eset a kőolajszállítással volt kapcsolatos, de a probléma hasonló jellegű volt:
24.hu/fn/gazdasag/2007/01/09/merkel_megsurgette_orosz_olajszallitmanyt/
2009-ben volt komolyabb probléma a gázzal. Akkor több magyar erőmű gáz helyett olajjal üzemelt.

Almandin 2022.07.19. 22:15:58

A probléma egyik oka és kiindulópontja:
www.szabadeuropa.hu/a/kizaratnak-gerhard-schroder-egykori-nemet-kancellart-az-spd-bol/31820145.html
Ezeknek a politikusoknak már rég meg kellett volna tanulniuk, hogy ne bízz a másik politikusban és a magánbarátságaidat ne ebből a körből szerezd! Ez a kép, Istenem, mindent elmond. Megbízni egy volt KGB-s-ben (a KGB-ből amúgy sincs kilépés), ez elképesztő.
A lengyelek azt hiszem, meglátták eme nemes barátság lényegét, karikírozzák őket (a kép alatti szöveget nem értem, nem tudok lengyelül):
m.demotywatory.pl/5122164

kényszeredetten röhögő pecás 2022.07.19. 22:34:48

@Wildhunt: Szóval hazudtál, te buta köcsög! Még egy idézetet sem tudsz előkaparni. A szülész azóta is bánja hogy nem tekerte a köldökzsinórt a nyakadra.

alöksz róz 2022.07.19. 22:52:15

@Boldeone2: nincs is monopolhelyzetben.

propagandát terjesztő fizetett kommentező meg ne narratívázzon

alöksz róz 2022.07.19. 22:54:36

@Boldeone2: "akkor miért is nem küldtek több gázt az oroszok?" - ilyen a szabad piac :-)

Andy73 2022.07.19. 23:12:15

Kövér is benne van az imacsoportban? Meglepne. Ha nincs, akkor még nem kellet volna belekeverni ebbe a cikkbe. Egyébként azok, akik a Bibliát írták, szintén imádkoztak, nem csak az írással voltak elfoglalva...

Wildhunt 2022.07.19. 23:37:47

@Boldeone2: rengeteg dolog van még a világon amit te nem értesz. De tanulni soha nem késő.

Wildhunt 2022.07.19. 23:42:14

@rákosi matyi: ha nem találod a szekablogot, akkor rajtad már felesleges agyamputációt végezni...

alöksz róz 2022.07.20. 00:21:26

@Wildhunt: nem a brendel, csak ez a fikanick

alöksz róz 2022.07.20. 00:23:29

@Almandin: "Kb. 15 éve, 2007 körül is volt egy ukrán-orosz gázvita" - erre emlékszem, az ukránok lopták a gázt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.07.29. 08:05:05

Nekiindultál, hogy megcáfolod, de szinte azonnal feladtad és beálltál mögé. Ez történik, ha egy szerelmes embertől várod, hogy kritizálja a szerelmét. Nem megy, mert a szerelem vak.
Azt kell, hogy mondjam, hogy ha egyetértesz Kövér Lászlóval, akkor vajmi keveset értesz a világból és abból, ami zajlik, lévén, hogy ő se érti, csak elismétli a klasszikus toposzokat.

Azt hiszed, hogy halálkultusz van? Kurvára nem. Énkultusz van. Abból is egy igen éretlen, gyerekes változat. A "nekem jogom van ahhoz" kultusza. Mindenki azt hiszi, hogy neki joga van ahhoz, hogy senki se sértse meg. És, ha azt hiszed, hogy ez egy progresszív sajátosság, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy nem látsz tovább az orrodnál. A vallásos emberek pontosan ugyanúgy kikérik maguknak. Nézd már, hogy hány országban van élő istenkáromlás bűncselekmény. Ugye? Olvasd el a magyar alaptörvény 5. cikkét! Bizony, bizony. A Fidesz úgy küzd a politikai korrektség ellen, hogy beleírta az alkotmányba. És, ha már Hebdo-merénylet, tudod, hogy mi volt a pápa reakciója? Hogy nem szabad más emberek hitét gúnyolni. Ez van: Mindenki azt hiszi magáról, hogy ő különb, mint a többi és neki többletjogok járnak. Egyedül abban van különbség, hogy mivel indokolják ezt. Nézd meg Semjén friss nyilatkozatait. Ő is ragyogóan megindokolta, hogy nekik azért járnak több jogok, mert ők az örök igazságot képviselik, pont.

És akkor még nem beszéltünk a semlegesebb témákban is jelen lévő hiperszenzitivitásrol. Nézz meg egy interjút a 60-as évekből. Dohányoznak beszélgetés közben. El tudod ezt ma képzelni? Ugye nem. A gyerekeket meg kell védeni a rossz példától.
Vagy gondolj bele, hogy mi lenne, ha levágnál egy csirkét élő adásban. A nézők felé rosszul lenne. 70 évvel ezelőtt mindenkit csak az érdekelt volna, hogy mit készítesz belőle. A mai ember nem bírja ezt a véres látványt.
Nézz meg egy játszóteret! Gumiszőnyeg. Mi volt a gyerekkorodban? Sóder, a menőbb helyeken kvarchomok. Ha leestél, annyit mondtak, hogy katonadolog, meg ebcsont beforr. Nem azt, hogy pereljük be az önkormányzatot.
Minden téren sokkal érzékenyebb lett a világ.

Vedd észre a nagy képet. A második világháború után annyira igyekeztünk egy békés világot átadni a gyermekeinknek, hogy közben elfelejtettük, hogy a világ kegyetlen. Igyekeztünk mindentől megóvni. Legyen az egész világ egy nagy safe space.
És a boomer generációban megjelent egy új embertípus, úgyis szokták szakemberek nevezni, hogy helikopterszülő. Ott repül a gyerek mögött és azt lesi, hogy mikor van valami igénye. Ma már ott tartunk, hogy a rossz jegy a tanár hibája.

Ami az abortuszt illeti, ha tényleg egy másik testről beszélnénk, akkor nem is létezne az egész problémakör, de nem. Az okozza a problémát, hogy az anya testében van és nem is tud máshol lenni.
Mellékesen egy kis reality check:
A "hanyatló" nyugaton kevesebb az ezer nőre jutó abortuszok száma, mint a halálkultusz által nem fertőzött keleten. Franciaországban:16,9, Németországban 7,8, Egyesült Királyság 17, Svédország 20,2, Ausztriában 1,3, Olaszország 10,6, Finnország 11,1 . Nem is beszélve a progresszív fertő netovábbjáról Kanadáról: 15.2
Szerencsére, itt a romlatlan vidéken ilyesmi nem fordulhat elő. Magyarországon 23,4, Romániában 27,8, Oroszországban 53,7, Kínában 24,2, Belorusziában 31,7.
Szóval, a nyugati halálkultusz mítosza némileg inkompatibilis a tényekkel.

Emellett felhívnám a figyelmed, hogy ne dőlj be az életvédelemnek se. Az csak egy politikai eufemizmus. Valójában nem az élet érdekli őket, hanem Isten akarata. Nem csak abortuszt ellenzik, de a fogamzásgátlást is. Sőt a mesterséges megtermékenyítést és a béranyaságot is. Ha egy püspöknek azt mondanám, hogy kettévágok egy zigótát és akkor nem egy, hanem két élet fog létrejönni, belefojtana a szenteltvíztartóba. Hiába van orvosilag igazam, ha a doktrína szerint az életről csak Isten dönthet. Sőt, az igazi hardcore hívőket az sem izgatja, ha az anya belehal, vagy a magzat teljesen életképtelen. Csak az, hogy ne ember döntsön róla. Életpártinak csak azért nevezik, mert ez sokkal jobban eladható, mint az, hogy Isten fontosabb, mint az ember.

"Ha Kövér László csupán rémeket lát, úgy elgondolkodtató, hogy egyáltalán mondhat-e ilyeneket felelős módon a magyar Országgyűlés elnöke."
Kövér már 25 éve is dilis volt, normális körülmények között a parlamentbe is csak turistajeggyel léphetne be, viszont mivel a végletekig hűséges Orbán Viktorhoz, ezért alkalmas a pozícióra. Ahogy Schmitt Pált is ez tette alkalmassá a köztársasági elnöki posztra és Ádert és Novákot is ez teszi.

G. Nagy László 2022.07.29. 09:54:30

@Lord_Valdez:

"Azt kell, hogy mondjam, hogy ha egyetértesz Kövér Lászlóval, akkor vajmi keveset értesz a világból és abból, ami zajlik"

Én meg azt látom, hogy annyira beleszerelmesedtél a progresszív butaságokba, hogy egészen rossz helyre teszed az erkölcsi origót.

"Azt hiszed, hogy halálkultusz van? Kurvára nem. Énkultusz van."

Bár így lenne. Az énkultusz frankó. Az énkultusz összefér a klasszikus liberalizmussal.

"Mindenki azt hiszi, hogy neki joga van ahhoz, hogy senki se sértse meg. És, ha azt hiszed, hogy ez egy progresszív sajátosság, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy nem látsz tovább az orrodnál. A vallásos emberek pontosan ugyanúgy kikérik maguknak. Nézd már, hogy hány országban van élő istenkáromlás bűncselekmény. Ugye? Olvasd el a magyar alaptörvény 5. cikkét! Bizony, bizony. A Fidesz úgy küzd a politikai korrektség ellen, hogy beleírta az alkotmányba. És, ha már Hebdo-merénylet, tudod, hogy mi volt a pápa reakciója? Hogy nem szabad más emberek hitét gúnyolni. Ez van: Mindenki azt hiszi magáról, hogy ő különb, mint a többi és neki többletjogok járnak. Egyedül abban van különbség, hogy mivel indokolják ezt. Nézd meg Semjén friss nyilatkozatait. Ő is ragyogóan megindokolta, hogy nekik azért járnak több jogok, mert ők az örök igazságot képviselik, pont.

Tökéletesen egyetértek minden szavaddal. Amikor a pápa a Hebdo-merénylet kapcsán ilyet mond, az is a halál kultuszának része. A legdurvább módon.

"És akkor még nem beszéltünk a semlegesebb témákban is jelen lévő hiperszenzitivitásrol. Nézz meg egy interjút a 60-as évekből. Dohányoznak beszélgetés közben. El tudod ezt ma képzelni? Ugye nem. A gyerekeket meg kell védeni a rossz példától.
Vagy gondolj bele, hogy mi lenne, ha levágnál egy csirkét élő adásban. A nézők felé rosszul lenne. 70 évvel ezelőtt mindenkit csak az érdekelt volna, hogy mit készítesz belőle. A mai ember nem bírja ezt a véres látványt.
Nézz meg egy játszóteret! Gumiszőnyeg. Mi volt a gyerekkorodban? Sóder, a menőbb helyeken kvarchomok. Ha leestél, annyit mondtak, hogy katonadolog, meg ebcsont beforr. Nem azt, hogy pereljük be az önkormányzatot.
Minden téren sokkal érzékenyebb lett a világ."

Ez is igaz tökéletesen. És egyetértek a dohányzás korlátozásával, mert fizikailag árt MÁSNAK is. És egyetértek a gumiszőnyeggel, mert meg kell óvnunk a gyerekek fizikai épségét. De kurvára nem értek egyet az egyetemi safe space nyugati gyakorlatával, ugyanis itt nem FIZIKAI, hanem szellemi-lelki pátyolgatásról beszélünk, mely ráadásul a tudás rovására megy. Analitikus elme vagy, látod a különbséget, ne mosd össze ezeket! (A csirke levágása számomra ízlésbeli kérdés: bírom-e a naturalista ábrázolást, vagy sem. Itt nincs erkölcsi vetület.)

"Vedd észre a nagy képet. A második világháború után annyira igyekeztünk egy békés világot átadni a gyermekeinknek, hogy közben elfelejtettük, hogy a világ kegyetlen. Igyekeztünk mindentől megóvni. Legyen az egész világ egy nagy safe space.
És a boomer generációban megjelent egy új embertípus, úgyis szokták szakemberek nevezni, hogy helikopterszülő. Ott repül a gyerek mögött és azt lesi, hogy mikor van valami igénye. Ma már ott tartunk, hogy a rossz jegy a tanár hibája."

Abszolút ugyanúgy látjuk.

G. Nagy László 2022.07.29. 09:54:57

@Lord_Valdez:

"Ami az abortuszt illeti, ha tényleg egy másik testről beszélnénk, akkor nem is létezne az egész problémakör, de nem. Az okozza a problémát, hogy az anya testében van és nem is tud máshol lenni."

Attól még másik test és másik élet. Ezen kár vitázni.

teveszmek.blog.hu/2019/03/04/_a_beke_es_szeretet_legnagyobb_romboloja_az_abortusz

"Mellékesen egy kis reality check:
A "hanyatló" nyugaton kevesebb az ezer nőre jutó abortuszok száma, mint a halálkultusz által nem fertőzött keleten. Franciaországban:16,9, Németországban 7,8, Egyesült Királyság 17, Svédország 20,2, Ausztriában 1,3, Olaszország 10,6, Finnország 11,1 . Nem is beszélve a progresszív fertő netovábbjáról Kanadáról: 15.2
Szerencsére, itt a romlatlan vidéken ilyesmi nem fordulhat elő. Magyarországon 23,4, Romániában 27,8, Oroszországban 53,7, Kínában 24,2, Belorusziában 31,7.
Szóval, a nyugati halálkultusz mítosza némileg inkompatibilis a tényekkel."

Fent már írtam valakinek: Magyarországon a rendszerváltás óta a negyedére esett vissza az abortuszok száma. Még mindig nagyon magas, de főként az iskolázatlan rétegben. Ám ami a keleti periférián egy ideológiamentes, szükséges rossz, azt nyugaton, elsősorban az USÁ-ban a szabadság jelképévé kívánják emelni a radikális feministák. Na, ez a halál kultúrája, nem az, ha végső esetben élsz az abortusszal.

"Emellett felhívnám a figyelmed, hogy ne dőlj be az életvédelemnek se. Az csak egy politikai eufemizmus. Valójában nem az élet érdekli őket, hanem Isten akarata. Nem csak abortuszt ellenzik, de a fogamzásgátlást is. Sőt a mesterséges megtermékenyítést és a béranyaságot is. Ha egy püspöknek azt mondanám, hogy kettévágok egy zigótát és akkor nem egy, hanem két élet fog létrejönni, belefojtana a szenteltvíztartóba. Hiába van orvosilag igazam, ha a doktrína szerint az életről csak Isten dönthet. Sőt, az igazi hardcore hívőket az sem izgatja, ha az anya belehal, vagy a magzat teljesen életképtelen. Csak az, hogy ne ember döntsön róla. Életpártinak csak azért nevezik, mert ez sokkal jobban eladható, mint az, hogy Isten fontosabb, mint az ember."

Egyetértek veled: a keresztény álláspont is a halál kultúráját képviseli.

teveszmek.blog.hu/2019/09/02/_a_fogamzasgatlas_sulyosan_ellenkezik_a_hazassagi_tisztasaggal

"Kövér már 25 éve is dilis volt"

Kíváncsi vagyok, miként látod ennek fényében Jakab, Fekete-Győr, avagy MZP mentális egészségét.

IdomitottFoka 2022.07.29. 12:27:49

@G. Nagy László: " Jakab, Fekete-Győr, avagy MZP mentális egészségét." Rajtuk kívül is van még elég bolond. A különbség, - ami a LÉNYEG - h nincsenek döntési pozícióban. Állandó sirám itt ha vmi progresszív tanár, professzor leír vmi faszságot, pedig azok sem döntenek ám jóformán semmiről, de Kövér elmebetegsége szót se érdemel, bár a működése gyakorlatilag kicsinálta a Parlament működését (ebben persze nem volt egyedül).

G. Nagy László 2022.07.29. 13:45:32

@IdomitottFoka:

" Állandó sirám itt ha vmi progresszív tanár, professzor leír vmi faszságot, pedig azok sem döntenek ám jóformán semmiről"

Ezt azért gondold át! Az egyetemi oktatástól függ, hogy milyen lesz a holnap értelmisége. Egyáltalán nem véletlen, hogy az USÁ-ban évről évre meredeken nő azon fiatalok száma, akik szimpatizálnak a kommunista eszmével; a katedrák jelentős részét marxista professzorok uralják. És az sem csoda, hogy a Fidesz is rámozdult az egyetemekre - több múlik a felsőoktatáson, mint a politikusokon.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.07.30. 07:52:45

@G. Nagy László:
Ez nem erkölcs kérdése, hanem valóság kérdése. A kövéri világmodell alapja a pszichózis.

A klasszikus liberalizmus énképe egy felnőtt énképe. Ez az énkultusz viszont gyermeki.
A felnőtt énképében az is benne van, hogy "ezt nem tehetem", egy gyerekében nincs. Ott minden az enyém és nem foglalkozik azzal, hogy honnan.

Nincs különbség a gumiszőnyeg és a safe space között. Mindegyik azt testesíti meg, hogy "mi majd megvédünk, ha kell saját magadtól is". De talán jobban látod a hasonlóságot a közlekedésben. Hamarosan kötelező lesz az intelligens sebességkorlátozó, hogy nehogy véletlenül gyorsan menjél.
Mindegyik leveszi a felelősséget rólad, hogy vigyázz magadra.

"Attól még másik test és másik élet. Ezen kár vitázni."
Ha az lenne, akkor nem lenne miről beszélni. Vedd ki és mindenki megy a maga útján. Probléma megoldva.
Ja, hogy nem működik? Miért? Talán mert még nincs önálló vérkeringése, emésztése, légzése? Akkor milyen másik testről beszélünk?
liberatorium.blog.hu/2010/11/23/a_leendo_ember_egy_terhes_tema

Azért vált a szabadság jelképévé, mert mindig vannak, akik el akarják venni. És ott se szórakozásból csinálják. Ahol ez evidencia, ott nem jelkép.

Ne keverjük össze ezekkel a politikusokkal. Jakab normális, csak épp demagóg. FGY és MZP meg mezeien felkészületlen. Azért következetlen, mert rögtönöz.
Ezzel szemben Kövér őrült és következetesen örült. Nála "gigantikus sátáni erők" (ő mondta) fenekednek állandóan Magyarországra, és hamarosan meg fogják támadni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.07.30. 08:08:43

@G. Nagy László:
Ez a téma komplexebb ennél.
Egyrészről, sok fiatal elégedetlen azzal amiben él és erre azért van is okuk. Az USA nem épp a mennyország, ha még nincs egzisztenciád. Nem igazán marxisták, mert valójában Marxról se tudnak valami sokat. Inkább csak azt utálják, amiben élnek.
Másrészről, ez csak a társadalomtudományokra igaz, de valójában még a természettudományok terén sincs túl konzervatív professzor.
Emögött több dolog van.
1. A modern jobboldal erősen tudományellenes. Lenézi a tudományt és az egyszerű embert isteníti. Így kiszorítja saját magát a tudományos pályákról
2. Ahogyan korábban mondtam, a konzervativizmus nem több, mint mentális rugalmatlanság szépen elnevezve. Emiatt ha valaki fiatalon konzervatív, arra nagy tudományos karrier nem vár. Lehet belőle jó szakember, de élvonalbeli soha. Nagyjából mint egy jó kőműves vs. Michelangelo.
Az működik csak, hogy előbb a tudományos karrier és utána az öregedés során válik valaki konzervatívvá. Egyébként tudtad, hogy az összes nagy tudós élete fő műveit a 30-as, 40-es éveikben alkotja meg? Ekkora már van elég tudása, de még elég rugalmas a gondolkodása. Később már hiába van még több tudása, már nem tud túllépni az elődei árnyékán. De, ha valaki már 20 évesen itt tart...
3. A természettudományokkal ellentétben a társadalomtudományok többnyire nem tudják tesztelni a hipotéziseiket, ezért a rossz hipotézisek se szelektálódnak ki, hanem egy különböző bölcsésztanszékeken elkezdenek tenyészni, mint a penészgomba. Számos hajmeresztő teória azért él évtizedek óta, mert nem lehet rendesen megcáfolni.

A Fidesz felismerte, hogy az oktatás mennyire fontos, de mivel intellektuálisan üres, csak annyit tud tenni, hogy lerombolja a mostanit, de nem tud mit helyére rakni.

G. Nagy László 2022.07.30. 09:49:08

@Lord_Valdez:

"A természettudományokkal ellentétben a társadalomtudományok többnyire nem tudják tesztelni a hipotéziseiket, ezért a rossz hipotézisek se szelektálódnak ki, hanem egy különböző bölcsésztanszékeken elkezdenek tenyészni, mint a penészgomba. Számos hajmeresztő teória azért él évtizedek óta, mert nem lehet rendesen megcáfolni."

Ez lényegében így van. Ugyanakkor ott van a marxizmus, melyről elméletben és gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy a halál kultúrájának a része. Hogy lehet, hogy még mindig tartja magát? Tudom: léteznek laposföld-hívők és evolúció-tagadók is, de nem ennyien...

G. Nagy László 2022.07.30. 09:50:47

@Lord_Valdez:

"A klasszikus liberalizmus énképe egy felnőtt énképe. Ez az énkultusz viszont gyermeki. A felnőtt énképében az is benne van, hogy "ezt nem tehetem", egy gyerekében nincs. Ott minden az enyém és nem foglalkozik azzal, hogy honnan."

Stimmel.

"Nincs különbség a gumiszőnyeg és a safe space között. Mindegyik azt testesíti meg, hogy "mi majd megvédünk, ha kell saját magadtól is". De talán jobban látod a hasonlóságot a közlekedésben. Hamarosan kötelező lesz az intelligens sebességkorlátozó, hogy nehogy véletlenül gyorsan menjél.
Mindegyik leveszi a felelősséget rólad, hogy vigyázz magadra."

Ezek összetett kérdések. Amikor a FIZIKAI védelmet növeled, az jó dolog. Ha a gyereked kitöri a nyakát, abból nem sül ki semmi jó. Az egyetemi safe place ártalmas faszság. Az csak jól sülhet el, ha egy diák hall olyan gondolatot, amivel nem ért egyet. Ettől kurvára nem kell megvédeni.

"Attól még másik test és másik élet. Ezen kár vitázni. -
Ha az lenne, akkor nem lenne miről beszélni. Vedd ki és mindenki megy a maga útján. Probléma megoldva.
Ja, hogy nem működik? Miért? Talán mert még nincs önálló vérkeringése, emésztése, légzése? Akkor milyen másik testről beszélünk?"

Ez borzalmas érvelés. Tedd ki az újszülöttet a dzsungelbe, nevelje fel magát... Ugyanúgy nem fog menni. A magzatnak is van saját szívverése, egy idő után saját idegrendszere is. Egészen nyilvánvaló, hogy egy másik test, amely rászorul az anyjára. De ez a szülés után még évekig ugyanígy van.

"Ezzel szemben Kövér őrült és következetesen örült. Nála "gigantikus sátáni erők" (ő mondta) fenekednek állandóan Magyarországra, és hamarosan meg fogják támadni."

Én kifejezetten józannak látom, azzal együtt, hogy a világlátása eléggé más, mint az enyém. A gigantikus sátáni erők pedig évszázadok óta jelen vannak, nincs ebben semmi új. Európa legtöbb nemzete akkor lenne a legelégedettebb, ha Magyarországot (és persze Lengyelországot) sikerült volna teljesen feldarabolni és végképp megszüntetni. Senkinek se hiányoznánk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2022.07.31. 11:05:34

@G. Nagy László:
Ezek nem echte marxisták többnyire, bár sok gondolatuk tőle származik, de Marx marhára meg lenne lepve, ha hallaná. Azóta tovább vitték azokat.

A fizikai védelem se jó. Nem tanulsz meg vigyázni magadra, ha mások védenek folyamatosan. Muszáj hagyni, hogy időnként megsérülj így vagy úgy.

Rohadtul nem nyilvánvaló, amíg nem válik ki belőle. Addig ő gyakorlatilag parazitaként viselkedik. És, igen, tudom, hogy erős megfogalmazás, de igaz.

Józannak? Majdnem minden évben megjósolja, hogy külföldi erők puccsot fognak végrehajtani.
Mint ahogy Ausztria se hiányozna senkinek, vagy Románia se. A világ nem Magyarország körül forog.
süti beállítások módosítása