téveszmék

téveszmék

"Asszony, ne szülj gyermeket!"

2023. november 06. - G. Nagy László

klima2.jpeg

 

A minap leszármazottaim szuperszexi édesanyjával ebédeltem együtt. Még csak a levest kanalaztuk, máris sztoriban volt: egy harminc pluszos barátnőjéről mesélt, aki a legkevésbé sem vágyik gyermekre. Klímaszorongó. E ponton hangosan felröhögtem. Ezt a kamu dumát... Pár percig még vigyorogtunk a dolgon, de aztán indulnom kellett - kezdődött a délutáni pókerverseny - s már-már el is felejtettem az egészet. Másnap azonban ahogy bekapcsoltam a laptopomat, rögtön a Pénzcentrum következő cikke ugrott elém: "Ezért nem akarnak a magyar fiatalok szülni: sokkal megrázóbb a probléma, mint hittük." A téma természetesen pontosan ugyanez. Ekkor már tudtam: muszáj posztot írnom belőle.

 

Valójában nagyon is megértem, ha valaki nem kapkodja el a családalapítást. Egy csomó dolognak kell klappolnia hozzá, de három tényező mindenképp elengedhetetlen: egészség, megfelelő partner és biztonságot jelentő anyagi háttér. Ha ez mind megvan, ám a nőből továbbra is hiányzik minden késztetés, minden anyai ösztön, úgy az illető egészen biztosan mentális problémákkal küzd. A különféle kifogások egytől egyig irracionálisak és megmosolyogtatóak. A kedvencem az, amikor a leányzó még harminchat évesen is "bulikázni" szeretne. Vajon mivel tölthette az elmúlt tizenöt esztendőt? Tisztán emlékszem: a kilencvenes években mindenki táncolt. Nem volt olyan szombat éjjel, melyet ne tomboltunk volna végig. Akinek ez kimarad, az valóban nem él teljes életet. No de eljön az az idő, amikor bőven elég a mulatságból, s már más kalandokra (is) vágyunk. A klímaszorongásra való hivatkozás még ennél is szánalmasabb és ostobább magyarázkodás. S ha mégsem mellébeszélés; ha az érintett nő valóban komolyan is gondolja, hogy erre a pusztulásra ítélt bolygóra már végképp nem szabad gyereket szülnie, ott van csak igazán nagy baj. Mármint a fejében. 

 

Számomra sokszor úgy tűnik, mintha mindenkinek megvolna a maga szorongásmennyiség-szükséglete. A skála egyik végén a minden aggodalomtól mentes felelőtlenek, akik simán felteszik a havi fizetésüket egy sorhúzóra, lesz ami lesz. A másik szélsőséget az örök szorongók képviselik, akik mindig találnak valamit, amin aggodalmaskodni lehet. Az én családomban egyértelműen az utóbbi volt a jellemzőbb. Még most is előttem van, ahogy anyám minden egyes szirénázó mentőautóra felszisszen, hiszen simán elképzelhető, hogy egy kétmilliós nagyvárosban épp egy közeli rokon lett rosszul... Ami engem illet, utoljára tavaly szilveszterkor éreztem némi belső feszültséget, amikor hajnali háromkor hazaértünk a mulatságból, s a 15 éves fiam még sehol sem volt, a telefonját sem vette fel. A szorongás elkerülhetetlen, ha a veszély valós, a tét nagy, a cselekvési lehetőségeink ugyanakkor szűkösek. A klímaváltozás kapcsán azonban aligha ez a helyzet. Nincs két olyan szakértő, aki ugyanazt vallaná a veszélyeket és lehetőségeket illetően. Egyes összeomlás-kutatók szerint menthetetlen a világ, s már erőlködni sincs értelme - a végórák elkerülhetetlenek. Mások csak legyintenek, mondván: a Föld klímája folyamatosan változik, s ebben az emberi tevékenység nem sok szerepet játszik, sem így, sem úgy. Muszáj megemlíteni a sikersztorikat is: az ózonlyuk például - amiért évtizedeken a leginkább aggódtunk - az utóbbi pár évben látványosan szűkülni kezdett, s jó esély van rá, hogy belátható időn belül el is tűnik. Ami biztos: léteznek apró cselekvésmorzsák, melyekkel biztosan nem ártunk. Ha nem élünk pazarló módon, s csak annyi erőforrást használunk, amennyire valóban szükségünk is van, azzal nem csupán a bolygónkat védjük, de a napi jólétünket is növeljük. Ha rászokunk a bringázásra, azzal a dugókat is elkerüljük, valamint a napi sportteljesítményt is kipipálhatjuk. Ha igyekszünk nem szennyezni a környezetünket, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, ha nem használunk dízelüzemű személyautót - ezekkel a saját közérzetünk is javul, miközben egyik sem tűnik lehetetlen küldetésnek. Ezeknél sokkal nagyobb egyéni áldozatokat hozni aligha racionális döntés. Amennyiben biztosan tudnánk, hogy vége a világnak, s csak akkor élhetnénk túl a közelgő katasztrófát, ha mindannyian a töredékére csökkentenénk a fogyasztásunkat, még akkor sem volna értelme aszkéta üzemmódba kapcsolni, mégpedig három okból. Először is: szenvedve-kínlódva nem is érdemes létezni. Másodszor: hiába vállalnánk a mártír szerepet, ha a többiek nem tartanának velünk - márpedig aligha csatlakozna a többség. Harmadszor: ha holnaptól mégiscsak mindenki a fakír-létet választaná; nem fűtenénk, nem közlekednénk, s még a táplálékbevitelünket is radikálisan csökkentenénk, úgy valószínűleg villámgyorsan bedőlne számos nemzetgazdaság, vagyis még közelebb hoznánk az apokalipszist.

 

Megértem, ha egy nő nem szül fogságban. Ha nem szül háború, vagy éhínség idején. Ha történetesen Észak-Koreában élnék, s esélyem sem volna a szökésre; vagy épp Maputo egyik nyomornegyedében tengetném napjaimat, én magam sem vállalnék gyereket. Az élet egy gyönyörű ajándék, a földi pokolba érkezni azonban tömény szívás - aligha ilyen ajándékot szánunk utódainknak. Közép-Európa ugyanakkor - minden nehézséggel együtt - sokkal inkább a földi paradicsomhoz hasonlít. Nagyságrendekkel jobban élünk, mint őseink valaha, s jöhet bármiféle durva válság, járvány, vagy háború a közelben, a következő néhány generáció nagy valószínűséggel akkor is viszonylagos bőségre számíthat. Arról nem is beszélve, hogy kinek mentenénk meg a bolygót, ha nem a gyermekeinknek?? Pár évvel ezelőtt nagy médiafigyelem mellett indult el Nagy-Britanniában a Birth Strike mozgalom, amely természetesen kizárólag a jómódban élő, fehér nőket célozta felhívásával: "Ne szüljetek!" Amikor Blythe Pepino - az ötletgazda - Tucker Carlson műsorában szerepelt, s megkapta az adekvát kérdést - vajon az önkéntes kipusztulásnál nem jobb terv, ha okos gyermekeket hozunk a világra, akik majd megmentik a bolygót? - az aktivista köpni-nyelni nem tudott. Ugyanilyen bajban volt akkor is, amikor a műsorvezető arról kérdezte, miért nem Afrikában népszerűsíti elképzelését.

 

Hitem szerint 2021-ben az év egyik legjobb mozija volt a Ne nézz fel! Imádtam elejétől a végéig. A primer üzenete végtelenül szimpla: a katasztrófa itt kopogtat, elég lenne kinyitni a szemünket. Csakhogy amíg a filmben egy látható, érzékelhető, rövid időn belül bizonyosan becsapódó üstökös jelenti a veszélyforrást, addig a klímaváltozás egészen biztosan nem ilyen. Nem ilyen gyors, nem ilyen direkt, nem ilyen pusztító. Mi több: még nyertesei is lehetnek. Az előrejelzések szerint Észak-Kelet-Európa, azon belül is Lengyelország lehet az, amely a legtöbbet profitálhat az éghajlat-változásból; mind a mezőgazdaság, mind az idegenforgalom révén. 

 

A szavak igazán sokatmondóak. Klímaválságról, klímagyászról és klímakatasztrófáról beszélünk. Már ezen fogalmak megalkotása is arról árulkodik, hogy a globális pánikkeltés meglehetősen tudatos és összehangolt. Nem csoda, ha a szkeptikus ellentábor válaszképpen megszülte a klímahiszti kifejezést. Ember legyen a talpán, aki tudja, hol az igazság e két szélsőség között. Egy azonban bizonyos: aki valódi klímaszorongó, s ténylegesen az éghajlat-változástól való félelme tartja vissza attól, hogy anyává váljon, az talán jobb is, ha nem szül gyermeket. Ott ugyanis tényleg komoly gondok lehetnek.

 

klima3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5418250401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2023.11.11. 22:16:59

@G. Nagy László: ez az, hogy nem bármiért. De ezt nem akarod érteni.

alöksz róz 2023.11.11. 22:17:52

@G. Nagy László: "Ha nincs ilyen rendelet, úgy Kovács2 egy görény, aki ugyanúgy visszaél a hatalmával, mint amikor a 60-as évek szocializmusában a rendőr elzavarta a fodrászhoz a hosszú hajú fiúkat." - összemosod a dolgokat, mert látod hogy nincs igazad... ez nem érvelés, hanem érvelési hiba :-)
kovács2 szól érte, a rendőr meg elvitt. kovács2-nek nincs hatalma, nem kötelezhet semmire, a rendőrnek meg volt hatalma, kötelezhetett a hajvágásra.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:18:45

@Wildhunt: Nagybátyád frissen megfürödve, samponos hajmosás után indult az Omega koncertjére. A rendőr bekísérte a közeli borbélyhoz, s te magad is elismered, hogy ez önkényes tett. Pedig a rendőr a szocialista szokásjogra hivatkozott. Mi a különbség ez az eset, és a portád rendberakására utasító rendőr esete között?

Wildhunt 2023.11.11. 22:20:00

@G. Nagy László: és természetesen értem, ahogy azt is, hogy eltolt, élhetetlen társadalomhoz vezetnek, ahogy vezettek eddig mindig a történelemben. Te meg újra ki akarod próbálni fejlettebb emberekkel, modernebb környezetben, mert most már bizisten működni fog.
Hát nem.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:20:16

@Wildhunt:

"ez az, hogy nem bármiért. De ezt nem akarod érteni."

Nem bármiért? Vagyis van egzakt ok. Amit meg lehet fogalmazni. Amit még Kovács2 is meg tud fogalmazni. Nos, ha ez ilyen szimpla, akkor miért nem gyártunk belőle rendeletet?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:21:31

@Wildhunt:

"Te meg újra ki akarod próbálni fejlettebb emberekkel, modernebb környezetben, mert most már bizisten működni fog.
Hát nem."

Svájc nem működőképes? Nem jó, ha van bírságtétele a szemetelésnek?

Wildhunt 2023.11.11. 22:21:38

@G. Nagy László: mert nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani.

alöksz róz 2023.11.11. 22:24:19

@G. Nagy László: "Ha nem 100%-ig precíz és beleköthetetlen a rendelet, akkor azt fasizmusnak nevezed." - nem. te nevezed fasizmusnak, én nem ezeket gondolom, hanem megmutattam hogy viselkedtél :-)))

és miért nem hívtad az embert, miért nem hívod a jövő héten se? hiszen nem alkalmazott senkivel szemben erőszakot. akkor mit önkényeskedsz itten?

Wildhunt 2023.11.11. 22:24:24

@G. Nagy László: Svájc kifejezetten jó példa. A szomszédok együttélési szokásai sehol nincsenek szigorúbban szabályozva, mely szabályok fele sincs leírva. Büntetést viszont kapsz az ismételt megszegésükért.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:24:37

@Wildhunt:

"mert nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani."

Ez mit jelent?

Ha megpofoz a másik autós, úgy félreálltok és megküzdötök? Vagy meghunyászkodsz és elhajtasz? Arról nem is beszélve, hogy Kovács2 ott van mindenhol, ahol nő némi gaz. Pont az erőszak-esetekhez nem lehet odahívni?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:25:57

@Wildhunt:

"Büntetést viszont kapsz az ismételt megszegésükért."

Kizárt dolog, hogy olyanért bírságot kapj Svájcban, ami nincs leírva.

Wildhunt 2023.11.11. 22:26:48

@G. Nagy László: egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt.
Vagy ezt sem akarod érteni?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:28:05

@alöksz róz:

"akkor mit önkényeskedsz itten?"

Ez már trollkodás. Bálint szokta megkérdőjelezni, hogy van-e jogod a diszkriminációhoz a saját privát életedben. Utoljára írom le: van jogunk a kivételezéshez.

Wildhunt 2023.11.11. 22:28:36

@G. Nagy László: próbáld ki egyszer... Meglepődnél mi minden fér bele pld a csendháborításba. Hamár gumiszabályok.

alöksz róz 2023.11.11. 22:29:06

@G. Nagy László: "Nem jó, ha van bírságtétele a szemetelésnek?" - vigyázz, mert má megint szalmabábozol :-)

G. Nagy László 2023.11.11. 22:30:23

@Wildhunt:

"egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt."

Segíts felvenni a fonalat! Melyik az egyik és melyik a másik eset?

alöksz róz 2023.11.11. 22:32:58

@G. Nagy László: az lehet h trollkodás, de attól még teljesen jogos kérdés. az is egy közösség, akivel kitolt mert nem ment és későn szólt.

Wildhunt 2023.11.11. 22:35:03

@G. Nagy László: ez sajnos nem így van. Nem kell külsérelmi nyom, fenyegetés is elég. Te fizikailag megfogható sérülésről beszéltél.

Wildhunt 2023.11.11. 22:37:11

@G. Nagy László: Na jó, libbancskodj akivel akarsz. Majd jövök másik poszthoz ha megnyugodtál. Legközelebb igyekszem nem bántani az ideológiádat.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:38:03

@Wildhunt:

Maradjunk ennél, kérlek:

"egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt."

Segíts felvenni a fonalat! Melyik az egyik és melyik a másik eset?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:39:20

@Wildhunt: Figyu, nekem is mennem kell, nem akarom rabolni az idődet. Ezt az utolsót válaszold még meg.

alöksz róz 2023.11.11. 22:45:47

@G. Nagy László: "Bálint szokta megkérdőjelezni, hogy van-e jogod a diszkriminációhoz a saját privát életedben." - és joggal teszi :-)
hiszen pl. egy kocsma ahova nem akarod a négert beengedni, nyilvános hely, nem a saját privát életed.

alöksz róz 2023.11.11. 22:48:51

@G. Nagy László: ja hogy kovács2 is rendőr? :D
ezt nem vágtam

G. Nagy László 2023.11.11. 22:51:04

@alöksz róz: Jó reggelt, Isten hozott a beszélgetésben :)

Na jó éjszakát, köszönöm az egész napos eszmecserét!!

alöksz róz 2023.11.11. 22:51:49

@G. Nagy László: "Melyik az egyik és melyik a másik eset?" - ez is trollkodás

G. Nagy László 2023.11.11. 22:53:13

@alöksz róz: Jaj, dehogy az. Tényleg elvesztettem a fonalat.

alöksz róz 2023.11.12. 00:10:45

@G. Nagy László: jól van na. egész nap a sportfogadást nyomtam, nem figyeltem erre. azt hittem valami tekintélyes személy az utcából, akinek van szava.
mert mifelénk így ment... és akkor ez esetben már áll amit válaszoltam. ez ellen a gyakorlat ellen tán még neked se lehet komoly kifogásod.
csak ha csalsz :D

részemről a szerencse.
(egyrészt jól elterelte a figyelmemet, másrészt meg amúgy is szeretek fórumozni)

dicsőségesnagyurak 2023.11.12. 06:49:47

@G. Nagy László: kérem!

ja és, ha majd megnézted, remélem lejössz a fityeszmaffiáról!;)

Wildhunt 2023.11.12. 10:37:22

@G. Nagy László: a kommunista erkölcs vs a rendőrt megbízó közösséget hol nem tudod megkülönböztetni?

Wildhunt 2023.11.12. 10:39:26

@alöksz róz: tekintélyes személy az utcából, akinek van szava.

Ez kellene legyen a helyi rendfenntartó, vagy nem? Ti csak szocialista rendőrelvtársat ismertek?

G. Nagy László 2023.11.12. 11:00:33

@Wildhunt:

"a kommunista erkölcs vs a rendőrt megbízó közösséget hol nem tudod megkülönböztetni?"

Viszonylag értelmes srác vagyok. Sokszor még a másik fejében is tudok olvasni - ez a dolgom a kártyaasztalnál, az üzletben és a szerelemben egyaránt. De nem mindig megy. Gyakran úgy kommunikáltok, hogy egy 32-vel korábbi kommentre reagáltok három szóval, s a befogadónak kell megküzdenie, hogy kitalálja, mit is rejt a balladai homály. Nekem ma reggel ébredéskor ugrott be, hogy bizonyára erre gondolsz.

Vagyis: egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik - ez rendőr, aki a hosszúra nőtt hajat kifogásolja a 60-as években; a másik esetben a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt - ez pedig ugyanaz a rendőr, csak most a hosszúra nőtt gaz miatt szól. Egyik sincs jogszabályban rögzítve. Sokan mindkettőre azt mondják - rendezetlen. Sokan elviselik mindkettőt. Mindkettő magántulajdon.

Nem látok sok különbséget. Ha nincs írásba foglalt jogszabály, úgy mindkettő az önkényes ízlés önkényes hatalmi megnyilvánulása. Ha pedig a gaz eltüntetése kapcsán közösségi konszenzusról tudunk, úgy azt továbbra is két perc írásba foglalni.

Köszönöm a kiegészítést és köszönöm a tegnapi beszélgetést. Nem fárasztalak tovább. Kíváncsi voltam, hogy milyen gondolatiság húzódik a dolgok mélyén, de inkább csak érzéseket, ösztönszintű, zsigeri reakciókat találtam. Én pont azért írom a blogomat, hogy ne ezek mozgassanak, hanem a racionalitás.

Én nem félek attól, ha a szabályok precízen rögzítettek. Te valamiért viszolyogsz ettől. Egy BLM-es, wokos káoszteremtő esetén tökéletesen érteném is. Egy modern konzervatívtól viszont nagyon idegen ez a gondolkodás, amely még akkor is a tekintélyhez fordul, amikor erre semmi szükség.

A magam részéről imádom a focit. Szeretem azt is, hogy MINDEN LÉTEZŐ ESETRE van érvényes szabály. Ez semmit sem vesz el a játék élvezhetőségéből és virtuozitásából. Még itt is kell bíró, aki érvényesíti a szabályokat. Még itt is vannak vitás helyzetek. De soha senki nem mondta még, hogy a focipálya olyan lenne, mint egy rendőrállam.

Köszöntem még egyszer.

alöksz róz 2023.11.12. 11:02:00

@Wildhunt: jogos.

(vagy lehet akár polgárőr is.)

akkor az a kérdés, kovács2 ezt hivatalos minőségében teszi, vagy csak úgy barátilag figyelmeztet.
nehogy megint szürke zóna legyen itten :D

alöksz róz 2023.11.12. 11:05:36

@G. Nagy László: "Szeretem azt is, hogy MINDEN LÉTEZŐ ESETRE van érvényes szabály." - ja, csak a játékvezető meg mérlegel és szubjektíven dönt...
hiába a var.
hányszor megszoptam vele :D

kenu ibrahim 2023.11.12. 11:36:48

@G. Nagy László: laci baszod, te össze vagy zavarodva!

kevered a fasz, a valósággal:))

alöksz róz 2023.11.12. 11:39:07

@G. Nagy László: ja.
nyilván tisztább meccsek és játékvezetői ítéletek lennének, ha nem lenne sportfogadás.
akkor már "csak" az uefát-fifát kéne megszorongatni :-)

alöksz róz 2023.11.12. 11:40:38

@kenu ibrahim: mi lesz veled, proli, amikor 2026-ban is a fidesz nyer, agyvérzést fogsz kapni.

kenu ibrahim 2023.11.12. 11:54:30

@alöksz róz: veled fogok örülni!

hogy 16éve szétkúrjátok, ezt az országunkat!

u.i.: te egy értelmes embernek nézel ki.

de nem tudom, hogy állhatsz a csutiék mellett?

és ezt lacinál sem értem.

2023.11.12. 12:21:13

@alöksz róz:
az utcaszer tradicionális intéztmény. tízháznagyok vannak. az utcák népe utcakapitányt választ, akik vigyázzák a rendet. ez a hagyományos közterületfelügyelet. az utcáknak esetenként van saját pénztára, mondjuk a csapó utcai polgároknak (a céhekbe tömörülő gubacsapó parasztoknak), vannak kocsisok (amiből lesz a tömegközlekedés).

és a reformációval a városban kijelölnek 12 nagyobb utcát, az abból nyíló kisebb közökkel. és ezek esküdteket választanak. és ezek után azok választják ki a főbírót. az úriszék helyébe eskütszék lép. a reformáció.

Érdemes Ferenci Péter úr bírósága az 1552. évre.
Az egész tanács határozta Szt. György napján, hogy minden egyes esztendőben mindkét, az alsó és felső járásból tizenkét bíró választassék, hogy szívesebben és kedvesebben szolgálhassanak a városnak, hivatalukkal törvényesen éljenek.

persze választott törvényszéki képviselők már évszázadok óta vannak a középkori városokban. csak addig a választott városi bírót be kell mutatni a földesúrnak. aki másodfokon ítélzik. és ezek mellett régtől fogva van szenátus. a városok törvényhatósági jogkörrel rendelkeznek. és az országbírók, az udvar (a kúria) leginkább csak főnemesek közötti ügyletekben intézkedik. nem nevezi ki bírákat, mint a legfelelső bíróság, hanem azokat azokat az esküdtek választják. a középkorban. és a reformáció ezt teszi még általánosabbá.

és a felvilágosult abszolutizmus mondja azt, amit g. nagy. hogy egységes birodalmi jogrendre van szükség. és azt a helytartótanács érvényre juttatja. egységes belső piacon mindenki azonos jogokkal rendelkezik. debrecenben a gubacsapók és a szűrszaból évtizedeken át vitáznak, hogy kinek milyen jogai vannak. kik és hogyan készíthetik el a rimaszombati cselédnek való ruházatot. és ki mit árulhat a piac utcában vagy a külső vásártéren. kinek milyen jogai legyenek.

és amikor az impérium joga érvényesült akkor ezeket elsöpörte a goldberger textilművek. ami az első háborúban a katonáknak szállította a ruházatot. amiből meg is gazdagodtak. a második háborúban megölte a gestapo. a birodalmi jogrendből a nemzetköziséget hirdető zsidók húzták a legnagyobb hasznot. ez vezet el a fasizálódáshoz. létrehozni a nemzeti nemzeti nagytőkét.

kenu ibrahim 2023.11.12. 12:30:44

@cvsvrs: "a birodalmi jogrendből a nemzetköziséget hirdető zsidók húzták a legnagyobb hasznot. ez vezet el a fasizálódáshoz. létrehozni a nemzeti nemzeti nagytőkét. "

bakker, te egy igazi gyökér vagy!

alöksz róz 2023.11.12. 12:33:02

@kenu ibrahim: "de nem tudom, hogy állhatsz a csutiék mellett?" - ezt már nem egyszer kérdeztem, de fityeszretkezésen kívül nem válaszoltál sose, miből gondolod h mellettük állok?
független gondolkodó ember vagyok, aki tud disztingválni és joggal utál titeket. ti nyomtok rá a fideszre, de ha nektek ez kell, ám legyen :-)))

alöksz róz 2023.11.12. 12:35:48

@alöksz róz: mondjuk tudom a választ, nem bírjátok elviselni a jogos kritikát

kenu ibrahim 2023.11.12. 12:58:15

@alöksz róz: "miből gondolod h mellettük állok?"

minden kommentedből süt;)

nézz bele a tükörbe fityeszork!

ja és zene, csak amiatt, hogy az önbecsülésről beszélgetünk!

www.youtube.com/watch?v=nltNuX6WkeA

:

alöksz róz 2023.11.12. 13:02:39

@kenu ibrahim: szerencsére 10-15 év múlva kihaltok.

2023.11.12. 13:16:02

@kenu ibrahim:
a fasiszta ideológia konkrétan az, hogy van a nemzetközi nagytőke és azzal szemben a nemzeti nagytőkét kell megerősíteni és meg kell indítani a kultúrharcot. mussolni. és egyébként emiatt egész európában részben emiatt erősödik az antiszemitizmus. a másik ok az, hogy a zsidókommunisták brutális felforgató tevékenysége. és az szélbalos, széljobbos polarizált közélet vezet el a brutális háborúkhoz.

2023.11.12. 13:17:51

nem azt állítom, hogy ez jó, vagy rossz. hanem hogy végletekig leegyszerűsítve ez történt.

2023.11.12. 13:24:45

@G. Nagy László:
és a focinak egységes szabályai vannak braziliában, angliában, oroszországban, kínában. ha az apollo űrhajó legénysége focizna, akkor a holdon is.

ha a piac olyan, mint a foci, akkor egységes szabályozás kell egész világon. ez egyelőre nem érhető el a földkerekségen. mert vannak akik nemzeti szabályozást akarnak. nyilván ők a rosszak, akik nem értik, hogy a piac olyan mint a foci. nemzetközi az is. addig is európa legyen egységes. több európa, nagyobb jólét. ezért dobrev klára kell. az elveidből az következik, ami ellen tiltakozol a gyakorlatban.

a szegény kis migránsok is jönnének focizni a pályára. hadd játszanak ők is. versenyezz velük. nem azt mondják, hogy lophatnak, csalhatnak, rabolhatnak. hanem azt, hogy be kell őket engedni az egységes belső piacra. ezt hirdeti meg dr. dobrev klára. szavazz rá. pontosan ezt mondja.

alöksz róz 2023.11.12. 13:46:22

@cvsvrs: ezt a a dk-zást már nem elsőre fejted így ki, de jó :-)

kenu ibrahim 2023.11.12. 13:54:11

@alöksz róz: rőzse, te hány éves vagy?

mielőtt, én 54.

u.i.: 10-15 év múlva nektek eljön a kánaán? vagy mi a fasz lesz, te szerencsétlen!:))

alöksz róz 2023.11.12. 14:00:16

@kenu ibrahim: nem mondom meg.

nem hiszem hogy eljön a kánaán (csak ha jön a mixem). de a közérzet sokkal jobb lesz ha ti má nem mérgezitek.

alöksz róz 2023.11.12. 14:04:32

@alöksz róz: ha nem értenéd, miért, olvasd el még egyszer a civisvárosi kommentjeit amiket a fasizmusról írt.

minden szar megteremti a maga ellenpárját.
legfeljebb az egyiket kevésbé érzi büdösnek az ember :-)

kenu ibrahim 2023.11.12. 14:05:21

@alöksz róz: " nem mondom meg."

miért? szégyelled a korodat?

egyébként, én/mi mit mérgezünk?

a nert? vagy mi a kurvaanyádat rőzse, mit?

alöksz róz 2023.11.12. 14:07:50

@kenu ibrahim: a levegőt :-)

(a közéletet)

kenu ibrahim 2023.11.12. 14:21:43

@alöksz róz: szájerdzsozefina szeret téged, rőzse!

a kurvaanyádat!;)

alöksz róz 2023.11.12. 15:10:29

@kenu ibrahim: menj a kurva anyádba.

remélem elég világos voltam.

ez volt az utolsó, hogy válaszoltam neked, te primitív segg.

kenu ibrahim 2023.11.12. 16:15:17

@alöksz róz: ne csináld má!

te voltál az utolsó neres haverom:))

G. Nagy László 2023.11.12. 17:59:37

@cvsvrs:

"és a focinak egységes szabályai vannak braziliában, angliában, oroszországban, kínában. ha az apollo űrhajó legénysége focizna, akkor a holdon is."

Nem tudom, hogy az eltérő gravitáció okozna-e gondot, de alapvetően egységes a szabályozás.

"ha a piac olyan, mint a foci, akkor egységes szabályozás kell egész világon."

No de nem olyan. Nagyon nem.

"a szegény kis migránsok is jönnének focizni a pályára. hadd játszanak ők is."

A migránsokkal két baj van. Az egyik az erőszak és a terror, a másik pedig az, hogy te tartod el őket az adódból. Dobrev Klára ezt a világot kínálja mindannyiunknak. Orbán sokkal vonzóbb ajánlatot tesz: VENDÉGMUNKÁSOK, jöhetnek, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot, s nem igényelnek pénzügyi ráfordítást. Szívesen versenyzek is bármelyikükkel.

Ki ne találd már, hogy ez a kettő egy és ugyanaz.

kenu ibrahim 2023.11.12. 18:10:47

@G. Nagy László: "Dobrev Klára ezt a világot kínálja mindannyiunknak. Orbán sokkal vonzóbb ajánlatot tesz: VENDÉGMUNKÁSOK, jöhetnek, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot, s nem igényelnek pénzügyi ráfordítás"

LACI, te normális vagy?

2023.11.12. 18:35:01

@G. Nagy László:
merkel mutti elképzelése is az volt, hogy mindenki jöhet. mert a főszabály az ártatlanság vélelme. és aki nem alkalmas azokat majd visszatoloncolják. végső soron oda, ahol az unióba belépett.

elsőként németország dönt, ám nem "über alles deutschland" alapon, hanem oda akart menni letelepedni. ha ott nem felel meg, akkor visszatolondolják a keleti birodalomba ausztriába, ott se, akkor magyarországra. és ha ott se, akkor toloncolják ki a magyarok. ám az európaiak előfeltételezzék, hogy ártatlan, munkára alkalmas, stb.

merkel mutti pontosan azokat az alapelveket magyarázta, amit te is magadénak valassz.

2023.11.12. 18:41:35

@G. Nagy László:
egy debreceni rendelkezés a migrációról.

1552. május 27. szombat
Sabbato post inventam Crucem
A bíróval együtt tizenkilenc szenátor úgy ítélt, hogy bárki, aki a lippai ostrom után ide költözött át és Lippában nem volt bezárva, ezek mindnyájan, akár makóiak, akár csanádiak alkalmasak lesznek, azok mindannyian kútbért tartoznak fizetni, akik pedig a szegedi csata után költöztek ide, itt házat vettek az itteni bíró illetékessége alá tartoznak. Akik pedig elhagyott házakat foglaltak el és azok tartozékait használják, azok a cenzust is megadják. Ha a házak gazdái hazatérnének és a helyettük is tett cenzus megtérítését megtagadnák, azok házait birtokolják.

a migrációról a magisztrátus dönt, nem a minisztérium.

2023.11.12. 18:48:11

@G. Nagy László:
a probléma, hogy orbán egy mini duce. nem érti, hogy rendesen a minisztériumnak van keves hatalma. a magisztrátusnak nagy. a magnus a nagy, a mini, a minus a kicsi.

persze lehet vendégmunkás. orbán döntsön felcsúton, vagy ahol közvetlen megválasztják. a vendégmunkás lefelé nyomja a béreket és felfelé nyomja az árakat. elsősorban a koszt és a kvartély költségeit növeli meg a többség számára. ebből következően kárt okoznak a helyieknek. és kérdés, hogy a hasznot kik húzzák. a helyiek vagy azok is idegenek.

és lehet mondani, hogy ez jó és azt is, hogy nem. a helyi társadalom eldönti. és vagy jól döntenek, vagy nem. a liberalizmus neoklasszikus változata: szabályozási verseny.

2023.11.12. 19:17:01

@G. Nagy László:
debreceni egyetemen jelenleg 7271 külföldi hallgató tanul a statisztikák szerint. ezek döntő többsége állami ösztöndíjas. full scholarship azt jelenti, hogy az állam fizeti a tanulmányok önköltségét. és a diák dolga lakást bérelni és biztosítani a lakhatását.

na most ez felnyomja az albérlet árakat. több ezer diák van már felvéve debrecenbe, akik azért nem jöhetnek, mert effektíve nincs hol lakniuk. az állam felnyomja az ingatlan árakat. ezen hasznot húz csucsi a focista, és mindazok akiknek megtakarítása államilag támogatott apartmanokba van fektetve. (ezeknek a diákoknak a döntő többsége nem jönne debrecenbe ha nem fizetne az állam. nem szabad piaci alapon jönnek.)

na most ez azt jelenti, hogy egy vidéki, mondjuk egy püspökladányi fiatal min. évi 1 millió forint többletet kénytelen fizetni, hogy csucsi a seggét is dollárral törölgesse. cserébe nemzetközi környezetben tanulhat. de nem a legjobb vendégelőadóktól, hanem közepes vagy esetenként annál rosszabb képességű vendéghallgatókkal. mert aki a felvételi eredményei alapján mehet nyugat-európába az inkább odamegy, mint kelet-magyarországra. vannak kivételek is persze akik szeretik magyarországot, a többség közönyös. de ez jó dolog, mert növelik a gdp-t.

a vendéghallgató az árakat nyomja fel. ahogyan a vendégmunkás is. csak az még a béreket lenyomja. ez nem tetszik olyan környezetben ahol a többség a termelésben dolgozik és bérből és fizetésből él. és a fidesz ez esetben is támogatja a haverokat. a kínai, a filipino, a török vendégmunkás lakhatását. nem a püspökladányi fiatalt.

ebből következően apátia van. mert az emberek felfogták, hogy orbán átbassza a népet. az ellenzékkel se mennének semmire. és most már paradox módon azért választják meg, hogy történelmileg bukjon. ki a mi vezérünk? a malacpofa. ki dobja fel? mindenki. ki kapja el? senki.

2023.11.12. 19:27:28

a környezeti károkról és egyebekről nem beszélve. ami nem azt jelenti, hogy ne lehetne értelmes migrációs politika. csak ezt rendesen a helyi társadalmakkal egyezteni kell. túl azon, hogy növelik a gdp-t. a fidesz pont azt mondja, amit az szdsz.

vagy a szocik mondtak. ha van egy multi és neki 500 ember kell és csak 400 alkalmas van, akkor hoz még 100 vendégmunkás és a maradék 400 is jól jár. hiszen így több új munkahely jönnek létre, növekszik a beruházás, a fogyasztás. csakhogy ezzel elsősorban nem a helyiek járnak jól, hanem az idegen befektetők.

nagyváradra majd nem mennek migránsok. és úgy húz el debrecen mellett, hogy csak na. temesvár, kolozsvár épül, szépül. debrecen pukkan lefelé. miközben száz, vagy összességében ezermillárdokat költenek el a multiknak épített infrastruktúrára. aminek megtérülése erősen kérdéses. különösen úgy, hogy a kínai technológia még nem jön. és a német is csak csordogál. kivárnak, mert a nemzetközi környezet bizonytalan.

a fidesz jelen állás szerint nagyon nagyon sok pénzből bassza szét debrecent.

G. Nagy László 2023.11.12. 20:45:41

@cvsvrs:

"merkel mutti pontosan azokat az alapelveket magyarázta, amit te is magadénak valassz. "

Hiába tolod ezeket a faszságokat. Még te is tudod, hogy a szöges ellentétét valljuk. Egy olyan társadalomban, ahol bármiféle újraelosztás, szociális ellátás létezik, szóba sem jöhet a szabad és korlátlan bevándorlás. Százszor leírtam, te százszor figyelmen kívül hagyod. Ez nem kommunikáció, ez egy elakadt gramofon nyekergése.

2023.11.13. 10:26:20

@G. Nagy László:
merkel is úgy képzelte el, hogy a bevándorlókat a határon megilleti az ártatlanság vélelme. és aki nem illeszkedik be az első célországba (németországba), akkor ki lehet utasítani egy másikba (ez a kvótarendszer). és végső soron visszavinni őket ada ahonnan jöttek. ez volt az elv.

merkel soha egy szóval nem mondta, hogy németországnak vagy magyarországnak véglegesen be kell fogadnia akárkit. hanem csak azt, hogy első körben be kell engedni. mert hogy a humánus alapelvekből ez következik. és aztán ha nem felel meg, akkor kiutasítják. amit a németek egyébként tömegével megtettek.

2023.11.13. 10:35:12

@G. Nagy László:
merkelnek legalább voltak elvei. humánus alapelvei. persze ez a totális humanitás nem valósítható meg. az orbánizmus azonban totálisan elvtelen és antihumánus.

orbán azt mondja, hogy bárki aki a határon van azt terroristaként kell kezelni. ezt mondja. és ha valakiről kiderült, hogy szervezett bűnöző, (pl. embercsempész, fegyverkereskedő) akkor szabadon kell engedni.

ha valaki ebből majd a jelenlegi európai fiatalok történelmet csinálnak, akkor abban az lesz, hogy volt egy jószándékú német kancellár, aki rosszat lépett. és volt egy gonosz miniszterelnök, egy mini duce, aki totálisan elvtelen módon gondolkodott.

2023.11.13. 10:51:37

magyarország számára a három legfontosabb nemzetközi szervezet az eu, a nato és az ensz. kína számára nem. ororoszág számára sem. magyarország számára viszont ez a három a legfontosabb. ahogyan az usa számára is. és mindhárom elítéli putyint. az nemzetközi büntetőbírósága hágában brüsszeli nyomásra háborús bűnösként kezeli. putyin nem a sátán.

egy épeszű politikus nem bírálja a nato/eu központot folyamatosan. és ha valakit elítél az ensz büntetőbírósága, akkor nem akar vele minden áron kezet fogni. az orosz-magyar olaj és gázüzletet megköti a gazprom és a mol vezetője. és ha valaki ezt számon kéri, akkor azt mondja, hogy kérem ez magyar diplomációtl gazdasági ügylet.

orbán amióta egymaga kormányoz elképesztő baromságot lép. és a környezetében nincs senki azt mondaná, hogy basszus, ez orbánnak se jó, a fidesznek se, túl azon, hogy az országnak.

G. Nagy László 2023.11.13. 10:57:41

@cvsvrs:

"abban az lesz, hogy volt egy jószándékú német kancellár, aki rosszat lépett. és volt egy gonosz miniszterelnök, egy mini duce, aki totálisan elvtelen módon gondolkodott."

Nagy lófaszt. Az lesz benne, hogy volt egy VÉGTELENÜL FELELŐTLEN német kancellár, aki vagy nagyon ostoba volt, vagy nem volt a saját ura és kívülről irányították, mindenesetre Európa elveszejtését a női gondoskodás, a segítőkészség, az altruizmus álcája mögé bújva segítette elő. Akár polgárháború lesz, akár német kalifátus, egyik forgatókönyv sem fogja pozitív színben feltüntetni az utóbbi évek német vezetőit. Ők csak és kizárólag akkor lesznek pozitív szereplők bármiféle történelemkönyvben, ha a migránstömegeknek sikerülne a teljes integráció - békésen, dolgosan, az európai kultúrát átvéve. Ez pedig nyilván illúzió.

A német vezetés - ahogy írod is - nem elvtelen, hanem kifejezetten káros elvek mentén szervezte a bevándorláspolitikáját. Orbán ugyanígy nem elvtelen, hanem kifejezetten ELVI ALAPÚ döntéseket hoz e kérdésben: nem leszünk bevándorlóország. Ez helyes és pozitív elv.

Tudom, hogy nem vagy totál idióta. Tudom, hogy te sem hiszed el, hogy a rózsaszín csomagolás mindig finomabb nyalánkságot rejt, mint a szürke. Az viszont fura, hogy engem és a blog olvasóit nézed teljesen hülyének, akik benyalják, hogy a GONOSZSÁG attól függ, megkapod-e ezt a címkét. Ha holnap végeznél egy felmérést a világ átlaghülyéi között, megkérdezve, ki a legjámborabb, legcukibb vezető a Földön, Justin Trudeau ott lenne a Top5-ben az összesített listán, holott jócskán többször fordult a saját polgárai ellen, mint Orbán.

2023.11.13. 11:20:49

@G. Nagy László:
a humanitárius elvek nem kártékonyak. hanem totális módon megvalósíthatlanok. az elvtelenség az, ami kártékony.

vegyük az orosz-ukrán háborút. nyilván kevés ember volt, aki elhitte, hogy orbán egy pacifista politikus. mert hogy azonnali tűzszünetet putyinnak követelte nyilván. ha még valaki elhitte, akkor azt látja, hogy a izrael-palesztin ügyben nem követel tűzszünetet. elutasítja az ensz ilyen irányú javaslatát. orbán nem pacifista, hanem elvtelen. mert a türk tanácsban ahol nem izreal barátai ülnek viszont mégis csak elfogadja. nincsenek elvek és nincsenek elképzelések se.

és ez lesz a törikönyvben. orbán nem mussolini, nem katonai diktátor, nem náci, nem hitler. ugyanakkor nem nemzeti érzelmű, mint horthy. hanem totálisan elvtelen, mint tito.

G. Nagy László 2023.11.13. 11:28:04

@cvsvrs:

Csupán három dolog kerülte el a figyelmedet:

1. Magyarország mellett sokan mások, többek közt az USA sem szavazta meg az ENSZ dokumentumát.
2. Magyarország megtette javaslatát a dokumentum módosítása kapcsán, mely mentén már igennel tudunk szavazni.
3. Az ENSZ valamiért nem tett tűzszünetre való javaslatot az orosz-ukrán háború esetén. Most azonnal. Ebben mi az elvszerűség?

2023.11.13. 11:40:56

két ilyen szereplője van a rendszerváltás utáni évtizedeknek. az egyik orbán vezette fidesz. a másik a hitgyülekezete.

orbán nem egy népi nacionalista politikus. egy népi nacionalista azt mondja, hogy ha a személye az akadálya annak, hogy megállapodást kössenek az európai unióval, akkor félreáll. vagy azt mondja, hogy kapján meg az eu-s pénzeket a vármegyék. a vidékfejlesztési forrásokat osszák ki a megyei közgyűlések között úgy, hogy a megyei jogú várooskkal egyezetnek. mindben megyében fideszes többség várható és a megyei jogú városok felében.

tehát ez is brutális fidesz dominancia. érvényesül a fidesz érdeke. és az ország érdeke is nyilván. csak a führer kezében nem lesz csak a központi költségvetés. totális hatalmat akar magának, semmiféle hatalommegosztásnak nem enged a pártján belül sem, ott aztán különösen nem, személyi kultuszt követel meg és legalább a pandémia óta folyamatosan rosszakat lép. és ezt az nem látja, aki valamilyen sötét szemellenzőt hord.

ha egyiptom azt mondja, hogy akkumulátor gyár nagyhatalom lesz. mert egyiptom egy megerősödő afrikai unió vezető országa lehet. és afrikának meg van a bányászathoz a hátországa, mezőgazdasági művelés alól kivont területei, hatalmas folyói, ami a gigantikus vegyi üzemekhez szükséges, ezek mellé napelemparkok telepíthetők és mindezt a lakóövezetektól távol megépítheti. és egyébként a temérdek készterméket tengeri kikötőkben hajóra lehet pakolni. afrikai az akkumulátor gyártásra és feldolgozásra ideális helyszín. és ha ennek élére áll egyiptom, mint az afrikai unió vezető tagállama akkor azt mondom, hogy kairói politikában végre van egy értelmes ember. legyen modern kori fáraó. mert egy értelmes ember.

ugyanez magyarországon már nem jó. itt az akkumumulátorgyártáshoz nincs semmi. se nyersanyag, bányák, se mezőgazdasági művelés alól kivont terület (sivatag), se nagyobb vízfolyamok, se többet megújuló energia, amit a válallatok felhasználhatnak, se szabad munkaerő, késztermék van, amibe beépül, az elektromos autó, de ezekben az üzemekben 0% üzletrésze van a kormánynak miközben százmilliárdokkal támogatja instrastrukúra építésben, mert abból le tudják nyúlni a pénzt. ez számít. nemzeti érdek? ugyan már, dehogy is.

2023.11.13. 12:02:48

@G. Nagy László:
az ensz is elvtelen persze. a jelenkori politikusok között nem lesz kimagasló történelmi szereplő. ha orbán elvhű, akkor azt mondja, hogy azonnali tűzszünet gáza ügyében is. és a hamasz vezetőit politikailag ítélje el hága, ahogyan elítélték az orosz hadvezetést és putyint is. és az egy korrekt pacifista álláspont. ami elvhű. és ez egy kiszámítható politika. oké, van egy pacifista az eu/nato szövetségben. csak orbán nem egy batthyányi.

batthyányi, kossuth és görgey nagyon eltérő elveket vallott az 1848-49-es szabadságharcban és mindhárom a történelem nagy alakjává vált. mert viszonylag tisztességes, becsületes, elvhű szereplői a magyar közéletnek. értjük batthyányit. aki azt mondja, hogy a bécsi udvar hatására megindulnak a horvát bán seregei. ez polgárháborút jelent. ez esetben minden módon meg kell erősíteni a magyar honvédséget. de ő lemond. mivel pacifista. a pákozdi győzelem után mond le a miniszterelnökségről. értjük kossuthot, aki azt mondja, hogy a szabadságot nem adják ingyen, önkétes nemzeti őrseregre van szükség és harcolni kell. és értjük görgey-t aki azt mondja, hogy harcolni kell és amikor látja, hogy nincs értelme, akkor azt mondja, hogy békét kell kötni. és három közül batthányit ölik meg. kossuth a nemzetközi kapcsolatait használva elmenekül. görgey pedig az orosz cár védelmét élvezi. amely cár egyébként felháborodik a kivégzéseken.

a reformkori magyar politikusok nem egyszerűen a hatalmat akarták, választást nyerni és pénzt lenyúlni, hanem voltak elveik, elképzeléseik, és ezeket tisztességes és viszonylag becsületes módon, időnként az életüket mentve igyekeztek következtesen végig vinni. és ez most hiányzik. nincs ilyen az ellenzékben se.

vona gábor második reforkor mozgalmáról se tudjuk, hogy melyek az elvei, elképzelései. ilyen a jelenkori magyar politikai osztály sajnálatos módon.

alöksz róz 2023.11.13. 14:29:18

@G. Nagy László: "Szívesen versenyzek is bármelyikükkel." - ne viccelj már...
elmész a gyárba dolgozni heti 7 nap 12 órát szar körülmények között?

alöksz róz 2023.11.13. 14:29:48

más faszával ne verd a csalánt

alöksz róz 2023.11.13. 14:46:04

@alöksz róz: pontosabban szar körülmények között szarérhugyér :-)

Glokta 2023.11.13. 16:09:13

@G. Nagy László: "3. Az ENSZ valamiért nem tett tűzszünetre való javaslatot az orosz-ukrán háború esetén. Most azonnal. Ebben mi az elvszerűség?"
Az a különbség, hogy Ukrajna nincs orosz területen, mig Izrael Gázában van.

Hidd el, ha Izraelt megtámadnák a szomszédjai és a háború Izrael területén belül zajlana, jóval kevesebben (elsősorban az arab és muszlim államok) javasolnának fegyverszünetet.

Bayaz 2023.11.13. 16:17:42

@cvsvrs: @G. Nagy László:
""és ez lesz a törikönyvben. orbán nem mussolini, nem katonai diktátor, nem náci, nem hitler. ugyanakkor nem nemzeti érzelmű, mint horthy. hanem totálisan elvtelen, mint tito."

Hát lehet hogy Tito elvtelen volt, de az "elvtelenségében" sikeres volt - annak ellenére, hogy a britek és amerikai Jugoszláviát a szovjet befolyási zónába engedték, sikerült megőriznie a függetlenségét és jelentősen jobb életszínvonalat biztosítania mint a többi kommunista országban. Ezzel szemben Horthy még egy kiugrást se tudott normálisan megszervezni, amikor már nyilvánvaló volt hogy a nácik elvesztették a háborút.

Őszintén megmondom, inkább választanék egy "elvtelen" (=pragmatikus) de sikeres vezetőt, mint valakit aki úriember próbál lenni (Horthy vagy Antall) miközben az ellenségei áttaposnak rajta.

2023.11.13. 23:07:56

@Bayaz:
orbán nem pragmatikus, hanem opportunista. az oppozíció lehetőségét keresi. az antré az ugye a nagy imre temetés. de nem érdekli nagy imre és társainak mártirhalála, hanem az egy lehetőség számára az oppozícióra. és aztán ugyanígy lépked tovább.

alöksz róz 2023.11.13. 23:24:21

@cvsvrs: "orbán nem pragmatikus, hanem opportunista." - jogos. fontos különbség.

2023.11.13. 23:28:42

@Bayaz:
a második háborúban a probléma nem horthy, hanem budapest. horthy lemond. és mi történik.

2023.11.13. 23:40:57

@Bayaz:
jelenleg se a fidesz a probléma, hanem budapest. a győri fidesszel különösebb probléma nincs. borkai kokózik és kurvázik az adrián, de úgy egyébként viszonylagos normalitást akar. és a helyébe lépő fidesz polgármester is. veszprémben navracsics, vagy székesfehérvárt cser-palkovics. pécsett vagy szegeden nincs fideszes többség. ott is viszonylag normális társaság van. budapesten van őrültek háza. és nem tegnap óta.

alöksz róz 2023.11.14. 11:01:30

@cvsvrs: "budapesten van őrültek háza." - mert olyan mint egy állatkert, vagy tán még rosszabb.
szerintem attól hülyék itt az emberek.

Wildhunt 2023.11.14. 17:42:00

@Glokta: nem is tudtam, hogy október 7.-én Izrael minden előzmény nélkül betört gázába.

Glokta 2023.11.14. 19:31:34

@Wildhunt: nyilván nem minden előzmény nélkül törtek be Gázába, mikor mondtam ezt?
Azonban ha az ukránok valamilyen csoda folytán kiszoritanák az oroszokat Ukrajnából és bevonulnának a Krimbe és/vagy orosz területekre (orosz atomtámadás nélkül), akkor az a gyanúm, hogy sokkal több ország szólitana fel fegyverszünetre.

Wildhunt 2023.11.14. 19:41:27

@Glokta: vagyis szerinted tilos lenne orosz területeket támadniuk?

Glokta 2023.11.16. 00:56:46

@Wildhunt: Nem hiszem, hogy az ukránoknak be kéne vonulni Oroszországba még akkor se, ha lenne lehetőségük rá.

Azonban most nem is a saját véleményemről beszéltem, hanem arról, hogy miért látja a nemzetközi különbség másképp a két konfliktust (bár sokan orosz-ukrán háborúban is békekötést szorgalmaznak).
Szerintem az izraeli bevonulás Gázába helyes, de csak azért, mert ez lényegében élet-halál harc aminek nem lesz vége amig az egyik fél nem kapitulál (legalábbis a palesztinok nagy többsége nem "kétállami megoldást", hanem Izrael teljes elpusztitását akarja), és akkor már nyilván a nyugat győzelmét preferálnám az iszlamizmussal szemben.

G. Nagy László 2023.11.16. 07:54:10

@Glokta:

"akkor már nyilván a nyugat győzelmét preferálnám az iszlamizmussal szemben."

Ezzel sokan vagyunk így. De nem mindenki. Nyugat-Európában a szélsőbal hagyományosan palesztinpárti és Izrael-ellenes. Volt idő, amikor ez a szemléletmód megmosolyogtatóan marginális volt, de mára - úgy tűnik - egyáltalán nem az. Az EU vezetésében már jó ideje a szélsőbal a meghatározó. Persze nem mindenki ideológiai alapon szerelmes a palesztinokba, jó pár nyugati kormány puszta félelemből sem mer nyíltan Izrael mellé állni, hiszen az elmúlt években olyanná formálták országaikat, amelyekben az iszlám lakosság részaránya már számottevő. Nyilvánvalóan próbálják elodázni a belső konfliktust.

2023.11.16. 11:47:15

@Glokta:
nem a nyugat harcol, hanem a palesztinok (arab, török, iráni támogatással) és a zsidók (amerikai és európai zsidó támogatással). izrael sem akar nyugatossá válni, ahogyan palesztinok se. ez egy közel-keleti konfltikus.

2023.11.16. 11:56:49

izrael le fogja rombolni gázát. a nemzetközi közösség egy dolgot tehet. a népirtás ártatlan áldozatainak számát csökkentse. az antiszemitizmus fel fog erősödni az egész világban. és ez ügyben megint egy dolgot lehet tenni. a nemzeti keretek között ezt is csillapítani.

Sadist 2023.11.16. 17:19:11

@G. Nagy László: "Üres szavak, tartalom nélkül. Évek óta kérem, hogy töltsétek meg tartalommal
...
Minimum azt kéne észrevenni, hogy ami erkölcsi kötelesség, azt törvénybe is kell foglalni.
...
Az erkölcs attól erkölcs, hogy kötelezővé tudod tenni. Hogy mindenkitől megkövetelhető. Ami nem ilyen, az lófasz. Vagy legfeljebb egyéni hóbort."

Kedvem volna lekaparni az arcomat, amikor ilyen egybites gondolatokat olvasok.
A jó erkölcsöt és az erkölcsös embert pont az különbözteti meg az erkölcstelen hitványtól, hogy van lehetősége az erkölcstelent cselekedni, mégis a morálisan helyeset választja.
Puzsérnak volt valami olyan mondása, hogy egy olyan világban szeretne kulturált lenni, amiben megvan a lehetősége a tahóságra, mert nem tiltja a törvény és nem kötelező kulturáltnak lenni.

Sadist 2023.11.16. 17:51:07

@G. Nagy László: "Számos pszichológiai és evolúciós biológiai olvasmányomban találkoztam ezzel, abszolút igaznak vélem, de nem vagyok szakembere a témának."

Én viszont elég mélyen beleástam magam a témába és egy pszichológus jóbarátommal is sokat diskuráltunk róla az évek folyamán. Azt egyébként tudni kell, hogy a pszichológia és a társadalomtudományok en bloc nagyon átideologizáltak és a legtöbb "szakértőtől" nem tudományos tényekre alapozott, valóságot minél jobban leíró elméleteket olvashatsz, hanem (főleg feminista, nőközpontú) propagandát.

"A nőknél nincs általános libidócsúcs életkor. Sokan a 20-as és 30-as éveik végén tapasztalnak fokozott izgalmat, ami olyan tényezőknek köszönhető, mint az önálló életvitel, az anyagi stabilitás, a megnövekedett önbizalom és az alacsonyabb stressz. Mások a 40-es éveikben számolnak be a legnagyobb szexuális kielégülésről, amikor a gyerekek felnőnek, a karrier stabilizálódik, és az önismeret növekszik."

Csak ennek kb. semmi köze ahhoz, hogy mennyiszer kívánják a szexet. Azt kell megérteni, hogy a nők számára a szex elsősorban nem cél, hanem eszköz, amivel a férfiaktól sok mindent megkaphatnak.
Hallottál már olyanról, hogy asszonykának a házasság előtt elég volt heti egy kufirc, 10 év házasság után meg már minden nap akarta? Én sem.
Tessék, ajánlott olvasmány:
therationalmale.com/2011/10/04/women-sex/
web.archive.org/web/20120218002947/https://www.the-spearhead.com/2009/11/16/the-sexual-peak-myth/

G. Nagy László 2023.11.16. 17:51:14

@Sadist: Puzsérnak tökéletesen igaza van, magam is ugyanígy gondolom. Te döntöd el, hogy barátságos, mosolygós, segítőkész, adakozó, empatikus stb. vagy-e. De aki nem ilyen, azt hívhatod undoknak, seggfejnek, szűkmarkúnak, de egyik sem erkölcstelenség. Ezek nem erkölcsi kategóriák.

A tartalom, amit mondasz, az oké, a szóhasználatod viszont helytelen.

kenu ibrahim 2023.11.17. 21:43:53

@G. Nagy László: laci, te és puzsér, ég és föd vagytok!

u.i.: akkora fasz vagy, hogy észre se veszed a különbséget!

másik : zenét szoktál cigány?
nesze egy jó:

www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI&pp=ygUQaHVydCBqb2hubnkgY2FzaA%3D%3D

2023.11.19. 10:16:27

magyarországon a legszebb nő. íme.
galeria.cdn.index.hu/kulfold/2023/11/19/tortenelmi_dontes_szuletett_a_miss_universe_2023_dontojeben/51866505_f56b04d4867b7d390fa81900400a150b_y.jpg
és milyen "kulturált". milyen "nemzeti". ezt a rabocsi couture tervezte számára. a szabászatot így nevezik a "fransziák". natyon matyaros. objektíve, szubjektíve is. komplett ízlésficam. na ez az egyik woke. ez is kulturfasizmus. a másik is persze.
süti beállítások módosítása