téveszmék

téveszmék

"Asszony, ne szülj gyermeket!"

2023. november 06. - G. Nagy László

klima2.jpeg

 

A minap leszármazottaim szuperszexi édesanyjával ebédeltem együtt. Még csak a levest kanalaztuk, máris sztoriban volt: egy harminc pluszos barátnőjéről mesélt, aki a legkevésbé sem vágyik gyermekre. Klímaszorongó. E ponton hangosan felröhögtem. Ezt a kamu dumát... Pár percig még vigyorogtunk a dolgon, de aztán indulnom kellett - kezdődött a délutáni pókerverseny - s már-már el is felejtettem az egészet. Másnap azonban ahogy bekapcsoltam a laptopomat, rögtön a Pénzcentrum következő cikke ugrott elém: "Ezért nem akarnak a magyar fiatalok szülni: sokkal megrázóbb a probléma, mint hittük." A téma természetesen pontosan ugyanez. Ekkor már tudtam: muszáj posztot írnom belőle.

 

Valójában nagyon is megértem, ha valaki nem kapkodja el a családalapítást. Egy csomó dolognak kell klappolnia hozzá, de három tényező mindenképp elengedhetetlen: egészség, megfelelő partner és biztonságot jelentő anyagi háttér. Ha ez mind megvan, ám a nőből továbbra is hiányzik minden késztetés, minden anyai ösztön, úgy az illető egészen biztosan mentális problémákkal küzd. A különféle kifogások egytől egyig irracionálisak és megmosolyogtatóak. A kedvencem az, amikor a leányzó még harminchat évesen is "bulikázni" szeretne. Vajon mivel tölthette az elmúlt tizenöt esztendőt? Tisztán emlékszem: a kilencvenes években mindenki táncolt. Nem volt olyan szombat éjjel, melyet ne tomboltunk volna végig. Akinek ez kimarad, az valóban nem él teljes életet. No de eljön az az idő, amikor bőven elég a mulatságból, s már más kalandokra (is) vágyunk. A klímaszorongásra való hivatkozás még ennél is szánalmasabb és ostobább magyarázkodás. S ha mégsem mellébeszélés; ha az érintett nő valóban komolyan is gondolja, hogy erre a pusztulásra ítélt bolygóra már végképp nem szabad gyereket szülnie, ott van csak igazán nagy baj. Mármint a fejében. 

 

Számomra sokszor úgy tűnik, mintha mindenkinek megvolna a maga szorongásmennyiség-szükséglete. A skála egyik végén a minden aggodalomtól mentes felelőtlenek, akik simán felteszik a havi fizetésüket egy sorhúzóra, lesz ami lesz. A másik szélsőséget az örök szorongók képviselik, akik mindig találnak valamit, amin aggodalmaskodni lehet. Az én családomban egyértelműen az utóbbi volt a jellemzőbb. Még most is előttem van, ahogy anyám minden egyes szirénázó mentőautóra felszisszen, hiszen simán elképzelhető, hogy egy kétmilliós nagyvárosban épp egy közeli rokon lett rosszul... Ami engem illet, utoljára tavaly szilveszterkor éreztem némi belső feszültséget, amikor hajnali háromkor hazaértünk a mulatságból, s a 15 éves fiam még sehol sem volt, a telefonját sem vette fel. A szorongás elkerülhetetlen, ha a veszély valós, a tét nagy, a cselekvési lehetőségeink ugyanakkor szűkösek. A klímaváltozás kapcsán azonban aligha ez a helyzet. Nincs két olyan szakértő, aki ugyanazt vallaná a veszélyeket és lehetőségeket illetően. Egyes összeomlás-kutatók szerint menthetetlen a világ, s már erőlködni sincs értelme - a végórák elkerülhetetlenek. Mások csak legyintenek, mondván: a Föld klímája folyamatosan változik, s ebben az emberi tevékenység nem sok szerepet játszik, sem így, sem úgy. Muszáj megemlíteni a sikersztorikat is: az ózonlyuk például - amiért évtizedeken a leginkább aggódtunk - az utóbbi pár évben látványosan szűkülni kezdett, s jó esély van rá, hogy belátható időn belül el is tűnik. Ami biztos: léteznek apró cselekvésmorzsák, melyekkel biztosan nem ártunk. Ha nem élünk pazarló módon, s csak annyi erőforrást használunk, amennyire valóban szükségünk is van, azzal nem csupán a bolygónkat védjük, de a napi jólétünket is növeljük. Ha rászokunk a bringázásra, azzal a dugókat is elkerüljük, valamint a napi sportteljesítményt is kipipálhatjuk. Ha igyekszünk nem szennyezni a környezetünket, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, ha nem használunk dízelüzemű személyautót - ezekkel a saját közérzetünk is javul, miközben egyik sem tűnik lehetetlen küldetésnek. Ezeknél sokkal nagyobb egyéni áldozatokat hozni aligha racionális döntés. Amennyiben biztosan tudnánk, hogy vége a világnak, s csak akkor élhetnénk túl a közelgő katasztrófát, ha mindannyian a töredékére csökkentenénk a fogyasztásunkat, még akkor sem volna értelme aszkéta üzemmódba kapcsolni, mégpedig három okból. Először is: szenvedve-kínlódva nem is érdemes létezni. Másodszor: hiába vállalnánk a mártír szerepet, ha a többiek nem tartanának velünk - márpedig aligha csatlakozna a többség. Harmadszor: ha holnaptól mégiscsak mindenki a fakír-létet választaná; nem fűtenénk, nem közlekednénk, s még a táplálékbevitelünket is radikálisan csökkentenénk, úgy valószínűleg villámgyorsan bedőlne számos nemzetgazdaság, vagyis még közelebb hoznánk az apokalipszist.

 

Megértem, ha egy nő nem szül fogságban. Ha nem szül háború, vagy éhínség idején. Ha történetesen Észak-Koreában élnék, s esélyem sem volna a szökésre; vagy épp Maputo egyik nyomornegyedében tengetném napjaimat, én magam sem vállalnék gyereket. Az élet egy gyönyörű ajándék, a földi pokolba érkezni azonban tömény szívás - aligha ilyen ajándékot szánunk utódainknak. Közép-Európa ugyanakkor - minden nehézséggel együtt - sokkal inkább a földi paradicsomhoz hasonlít. Nagyságrendekkel jobban élünk, mint őseink valaha, s jöhet bármiféle durva válság, járvány, vagy háború a közelben, a következő néhány generáció nagy valószínűséggel akkor is viszonylagos bőségre számíthat. Arról nem is beszélve, hogy kinek mentenénk meg a bolygót, ha nem a gyermekeinknek?? Pár évvel ezelőtt nagy médiafigyelem mellett indult el Nagy-Britanniában a Birth Strike mozgalom, amely természetesen kizárólag a jómódban élő, fehér nőket célozta felhívásával: "Ne szüljetek!" Amikor Blythe Pepino - az ötletgazda - Tucker Carlson műsorában szerepelt, s megkapta az adekvát kérdést - vajon az önkéntes kipusztulásnál nem jobb terv, ha okos gyermekeket hozunk a világra, akik majd megmentik a bolygót? - az aktivista köpni-nyelni nem tudott. Ugyanilyen bajban volt akkor is, amikor a műsorvezető arról kérdezte, miért nem Afrikában népszerűsíti elképzelését.

 

Hitem szerint 2021-ben az év egyik legjobb mozija volt a Ne nézz fel! Imádtam elejétől a végéig. A primer üzenete végtelenül szimpla: a katasztrófa itt kopogtat, elég lenne kinyitni a szemünket. Csakhogy amíg a filmben egy látható, érzékelhető, rövid időn belül bizonyosan becsapódó üstökös jelenti a veszélyforrást, addig a klímaváltozás egészen biztosan nem ilyen. Nem ilyen gyors, nem ilyen direkt, nem ilyen pusztító. Mi több: még nyertesei is lehetnek. Az előrejelzések szerint Észak-Kelet-Európa, azon belül is Lengyelország lehet az, amely a legtöbbet profitálhat az éghajlat-változásból; mind a mezőgazdaság, mind az idegenforgalom révén. 

 

A szavak igazán sokatmondóak. Klímaválságról, klímagyászról és klímakatasztrófáról beszélünk. Már ezen fogalmak megalkotása is arról árulkodik, hogy a globális pánikkeltés meglehetősen tudatos és összehangolt. Nem csoda, ha a szkeptikus ellentábor válaszképpen megszülte a klímahiszti kifejezést. Ember legyen a talpán, aki tudja, hol az igazság e két szélsőség között. Egy azonban bizonyos: aki valódi klímaszorongó, s ténylegesen az éghajlat-változástól való félelme tartja vissza attól, hogy anyává váljon, az talán jobb is, ha nem szül gyermeket. Ott ugyanis tényleg komoly gondok lehetnek.

 

klima3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr9718250401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serény Vélemény 2023.11.06. 09:41:34

Ráadásul az egész klímahiszti a szokásos nyugati képmutatás.

Melyik a világ legnagyobb elektromos jármű gyártója?
(Segítek, egy olyan márka, amit a legtöbben még csak nem is hallottak: BYD.)
És ha már klímahiszti, akkor miért nem európai cég a legnagyobb? Vagy amerikai, ahol a klímaszorongás ugyancsak nagy divat?

Wildhunt 2023.11.06. 09:42:48

Ha ez mind megvan, ám a nőből továbbra is hiányzik minden késztetés, minden anyai ösztön, úgy az illető egészen biztosan mentális problémákkal küzd

Fejére szól ki szót emel :D

Wildhunt 2023.11.06. 09:43:58

@Serény Vélemény: erre tudok válaszolni: se energia, se nyersanyag, se munkaerő.

Boldeone2 2023.11.06. 10:01:42

Mások csak legyintenek, mondván: a Föld klímája folyamatosan változik, s ebben az emberi tevékenység nem sok szerepet játszik, sem így, sem úgy"

- Erről már régen tudományos konszenzus van, azaz: megindult egy a természetesnél jóval nagyobb ütemű, tehát az elmúlt kb. 800 ezer év paleoklimatikus változásainak üteménél jóval nagyobb, mintegy 10x- es ütemű klímaváltozás az üvegházgázok, az antropogén tevékenység következtében.
Az üvegház gázok földi légkörbe kerülési üteme is jóval nagyobb, mint a természtes ütem, kb 250x a széndioxid esetében

Tehát, tudományos konszenzus: van antropogén klímaváltozás. A kérdés csak az, hogy lesz- e negatív visszacsatolás, később új glaciális, vagy ez is felülíródik az antropogén hatások által, ha még lesz ember par tízerer év múlva..

Ami 100% rövid távon most a melegedés a probléma, a földi rendszernek, a civilzációnak...

Folyt...

Boldeone2 2023.11.06. 10:17:54

A másik rész a társadalmi következmény: itt vagyunk a posztmodernben, felgyorsult a világ, a változások negatív hatása és pozitív is, azonnal befolyást gyakorol a mindennapi életre. Alkalmazkodni kell, a korábbiaknál gyorsabban. A mindennapi adaptáció pedig mindennapi stresszt jelent
A gondolkodó ember folyamatosan szorongásban van a holnaptól: vajon holnap tud- e még adaptálódni, mert ha nem, nem menti ki a világ, hiszen "dog eats dog" kapitalizmus van, nem pedig szociális piacgazdaság...
Ehhez csak hozzá jött még a nagy világkonszenzusok összeomlása: covid, meg a ruszki háború...

Valójában az equilibrium gyors felbomlását látjuk, a földi egyensúly kibellent, olyan mint egy tengeren hányódó hajó a világ, ebben a helyzetben az is érthető, ha valaki nem akar utódot erre a szar világra...

Az emberek belátják, hogy 2 gyerek felnevelése, jó egyetemen taníttatása, 20 év alatt 60-80 millió forint is lehet, de a határ a csillagos ég " ...Megrettennek a felelősségtől...

Senki sem akarja, hogy a gyereke szegény és kiszolgáltatott legyen, ebben a "kutyvilágban" ( illetve, a nihilista réteg, akik nem gondolkoznak, vagy azt mondják: "minden mindegy ..)

A középréteg sehol a világon nem úgy "szaporodik", ahogy a többiek...

MEDVE1978 2023.11.06. 10:36:29

Az ember egy eléggé korlátolt lény, mindannyian a saját perspektívánkból nézzük a világot, még a saját fajtársaink bőrébe is nehezen képzeljük bele magunkat. A fejlett nyugat népességének reakciója a COVID-ra is páratlan volt, emberek sora "zakkant meg" az óriási próbatétel miatt. Ha ezt összehasonlítjuk mondjuk az írott történelem legrosszabb pár évével, az 530-as évekkel, akkor látjuk, hogy az emberiség COVID-al vívott küzdelme vagy az egyes emberek szenvedése mennyire elhanyagolható a korábban már átéltekhez képest.
Csak röviden, hogy az 530-as években mi történt: előtte a bizánci császárság jó úton volt afelé, hogy visszafoglalja a Nyugat-Római Birodalom törzsterületeit és újra kialakítsa a nagy Római Birodalmat. Akkor jött ez az évtized és konkrétan: a bizánci seregek vereséget szenvedtek, a hódítások szétestek. De ez volt a legkisebb baj: pestis tört ki, amit Justinianus pestisnek neveztek el, illetve kitört egy vulkán is, ami hamuval árasztotta el a légkört. A hatás néhány év csapadékos és sötét nyarakkal ment le, a termés megrohadt vagy nem is volt termés. Az egész következtében Bizánc lakosságának kb. fele meghalt. Ebből a csapásból a birodalom már sohasem állt fel igazán.
Nyilvánvalóan lehetne más példát: nagy háborúkat, járványokat, éhínségeket sorolni. Az emberek ugyanakkor ezekben a korokban is éltek: születtek, szexeltek, gyereket neveltek és meghaltak. Nem nagyon mondogatta senki, hogy erre a világra nem érdemes gyereket szülni.

A klímahiszti nekem is ellenszenves, főként amikor a logikus gondolkodással megy szembe radikálisan. A gyereket a klímaválság miatt nem vállaló nő konkrétan kétféle lehet: 1. hazudik (magának és másoknak) 2. valóban mentális beteg.

A hazudikot persze lehet önáltatásnak is hívni. Ez olyan, mint amikor az ember arra gondol, hogy elég holnap elkezdeni a fogyókúrát, ma még megeszem a süteményt, másnap pedig hasonlót mond. Halogat. Rengeteg ilyen nő van ma a fejlett világban, akik a fehér lovon érkező királyfit várják. "Legyen jóképű, magas, izmos, de legyen már annyi pénze legalább, mint nekem. Nehogy már az legyen, hogy ha én utazni szeretnék, akkor miatta nem tudunk elutazni, mert nincs pénze. Nincs kocsija, no az gáz, hogy visz el majd helyekre? Ja gyereket még nem akarok, majd 30 éves korom után, amikor úgy érzem, hogy hopp itt a pillanat. Ja, hogy ő már szeretne, ez nem így működik én szeretnék utazni, karriert csinálni, bulizni stb." A probléma csak az, hogy az esetek nagyon nagy többségében a királyfi nem érkezik meg és ha még meg is érkezik vagy a hölgy kompromisszumot köt, a pillant nem jön el. Amíg egyszer csak észbe nem kap harmincas évei végén a nőgyógyásznál, hogy hát tetszik tudni a teste már nem feltétlenül alkalmas a terhességre, illetve a Béla spermiumszáma is alacsony. Ezt követően lehet a lombikprogramhoz rohanni. Az utóbbi 5 évben csak a közvetlen ismeretségi körben 3 ilyen párról tudok.

A második eset a mentális betegség, a klímahiszti túlszorongása, messiás komplexus. Az emberek egy része mindig is jótékony, empatikus, önkéntes munkában szívesen segítő volt. Ez el tud fajulni és ennek az egyik része a messiás komplexusos klímaaktivista. Ők azok, akik egyrészt a saját életüket szorítják meg irreálisan, másrészt másnak is égő tilalomfa akarnak lenni. Ez néha átcsap olyan dolgokba, mint az úttesthez ragasztja magát vagy a vonatsínhez láncolja magát, hogy az atomtranszport ne tudjon átmenni. Az ilyenek már messiásnak képzelik magukat, ők látják az óriási katasztrófát a többi buta birka nem.

Aztán van még a virtue signalling, ami ugye a PR célú jóemberkedés, amikor mondjuk az évente korábban több tízezer kilométert repkedő, luxuséletet élő Harry herceg meg félvér felesége közlik, hogy a klímavédelem jegyében csak 2 gyereket vállalnak. Az ilyen főként röhej.

Mivel ezek radikális magatartások, ezért nem csoda, hogy az átjárás az egyéb radikalizmusokba könnyű. Greta Thunberg ugye a klímahisztivel kezdte, de már 2-3 éve nyitott a woke paletta minden eleme felé, amikor kijelentette, hogy a legnagyobb problémát a vagyoni, fejlődő és fejlett országok közötti különbségek jelentik. Aki tehát klímaaktivista, az könnyen átcsúszik az egyéb woke cuccokba, hirtelen ezzel együtt lesz feminista, mindenhol rasszistákat látó, kommunista stb.

G. Nagy László 2023.11.06. 10:54:54

@Boldeone2:

Egyfelől: NINCS olyan tudományos konszenzus, amely szerint az emberi tevékenység okozná a legfőbb bajt. A legtöbb tudós azt állítja: az üvegház gázok túlnyomó többsége természetes módon keletkezik és a természet semlegesíti is azokat. Az ember csupán vékonyka szeletet tesz hozzá, mi több: évtizedek óta egyre vékonyabbat, a kérdés csak az, hogy ezt semlegesíti-e bármi.

Másrészt: az összes klímaszorongástól szóló cikk olyan, mint a te hozzászólásod: rögtön belekeveri a többi szorongásfaktort is, mert érzi a szerző, hogy az éghajlatváltozás önmagában kevés ahhoz, hogy a józan olvasó ott helyben felvágja az ereit...

MEDVE1978 2023.11.06. 10:55:44

@Boldeone2:
"A gondolkodó ember folyamatosan szorongásban van a holnaptól: vajon holnap tud- e még adaptálódni, mert ha nem, nem menti ki a világ, hiszen "dog eats dog" kapitalizmus van, nem pedig szociális piacgazdaság..."

Az élet korábbi kapaszkodói megszűntek vagy gyors léptékben megszűnőben vannak. A woke és a "progresszió" egyik célja (vagy hatása tök mindegy) a korábbi társadalmi struktúrák atomizálása, lebontása és egy új "értékrendre" cserélése. A probléma az, hogy az új értékrendet, új paradigmákat a társadalom nem osztja, az nem képes a társadalom mozgósítására, közösségi felelősségvállalásra, igazi előrehaladásra.

A vallás, hagyományos társadalmi intézmények (házasság, udvarlás, családi közösség) kiiktatásával az erkölcs, a szabálykövetés nagyban gyengül, hedonizmus és széttagoltság, elveszettség, atomizálódás a következmény. A woke parttalan nemzetközi szolidaritása, a szeressük és fogadjuk el a buzikat is és te is lehetsz nyugodtan buzi, ugyanolyan értékes vagy, a nők és férfiak lényegében azonos drónok gondolatrendszer nem képes arra, hogy igazi identitást, közösséget adjon az embereknek. Elidegenedést, mentális betegségeket hoz, a ló másik oldala.

Így a gondolkodó ember szorongását nincs semmi, ami oldja, ezért radikalizálódik. Részben emiatt van Trump, egy válasz a hagyományok elpusztítására, a woke tombolására.

"Valójában az equilibrium gyors felbomlását látjuk, a földi egyensúly kibellent, olyan mint egy tengeren hányódó hajó a világ, ebben a helyzetben az is érthető, ha valaki nem akar utódot erre a szar világra..."
Soha nem is volt equilibrium. Van egy olyan kifejezés, hogy unatkozik jó dolgában. Ez az igaz a mai fejlett világra, mint a "spleen" az angol nemeseknél anno. A történelem korábbi időszakaiban - rövid kivételekkel - sokkal nehezebb volt az átlag embernek gyereket vállalni. Rövid kivétel mondjuk a második világháborútól talán 2008-ig tartó történelmi időszak nyugaton és a második (szocialista) világban. Most hajszállal megint nehezebb gyereket vállalni, de még mindig sokkal könnyebb, mint a XX. század előtt.

"Az emberek belátják, hogy 2 gyerek felnevelése, jó egyetemen taníttatása, 20 év alatt 60-80 millió forint is lehet, de a határ a csillagos ég " ...Megrettennek a felelősségtől...'"
Ez úgy hangzik, mintha sok lenne, holott mihez képest az? Korábban is volt ennyi, csak az adott kori árakon, adott korhoz passzoló igényszint mellett. Nem jelent ma nagyobb lemondást gyereket vállalni, mint 200 éve, hanem jóval kisebbet és kisebb megterhelést jelent.

Boldeone2 2023.11.06. 10:57:49

@MEDVE1978: Greta Thunberg ugye a klímahisztivel kezdte, de már 2-3 éve nyitott a woke paletta minden eleme felé, amikor kijelentette, hogy a legnagyobb problémát a vagyoni, fejlődő és fejlett országok közötti különbségek jelentik."

- Ezt valójában nem Gréta Thunberg találta ki, hanem tudományos berkekben is elfogadott nézet. Sokan azt mondják, hogy a a környezeti alapproblémák kulcsa a, a társadalmi rendszer megváltoztatásában van

30 éve kb az egyik alapvita, hogy ki mennyit bocsáthasson ki. A fejlődők azt mondják, hogy nekik is joguk van fejlődni, vegyenek vissza azok, ahol magasabb az egy főre jutó kibocsátás, az ökológiai lábnyom, azaz: "fizessenek a gazdagok" ( USA)

A világ problémai nyugati szempontból: a demokráciák harca a dikatórius rezsimek ellen és a klímaváltozás
A világ problémája nem nyugati szempontból: a globális jövdedelmi egyenlőtlenség, a kapitalizmus

G. Nagy László 2023.11.06. 11:07:24

@MEDVE1978:

"Az emberek ugyanakkor ezekben a korokban is éltek: születtek, szexeltek, gyereket neveltek és meghaltak. Nem nagyon mondogatta senki, hogy erre a világra nem érdemes gyereket szülni."

Ez a lényeg.

Boldeone2 2023.11.06. 11:10:47

@G. Nagy László: Egyfelől: NINCS olyan tudományos konszenzus, amely szerint az emberi tevékenység okozná a legfőbb bajt. A legtöbb tudós azt állítja: az üvegház gázok túlnyomó többsége természetes módon keletkezik és a természet semlegesíti is azokat"

- Nem, ilyet nem mond a "legtöbb tudós", sőt, amikor 2000- ben én a Debreceni Egyetem földtudományi tanszékén végeztem, már akkor is általános konzenzus volt az ANRTOPOGÉN klímaváltozás.

Az IPCC az éghajlatváltozási kormányközi testület, amely kutatómunkáját az egész világ tudományos kutatószervei is segítik, ( kínai és orosz is ) is kimondják ezt

Boldeone2 2023.11.06. 11:12:45

@G. Nagy László: A hozzá nem értőknek közérthető módon:

climate.nasa.gov/evidence/

Csak nem azt akarod állítani, hogy a NASA nem kompetens ebben a kérdésben?

Wildhunt 2023.11.06. 11:15:30

@G. Nagy László: az emberi tevékenység bizonyítottan hatással van a klímára, ennek legnyilvánvalóbb példája a nagy zöld fal és az amazonasi erdőtüzek összefüggése. De ide kell még tenni a vízgazdálkodást, erdőirtást és
-telepítés (mezőgazdaságot - lásd ahogy Izrael kizöldítette a sivatagot) meg persze a bányaipart.
A co2 itten marginális, valószínűleg inkább indikátorként működik.

Wildhunt 2023.11.06. 11:16:50

@Boldeone2: természetesen megint hazudsz és mellébeszélsz. Senki nem mondta hogy nincs klímaváltozás, az okokról megy a vita.

Boldeone2 2023.11.06. 11:26:02

@MEDVE1978: Rövid kivétel mondjuk a második világháborútól talán 2008-ig tartó történelmi időszak nyugaton és a második (szocialista) világban. Most hajszállal megint nehezebb gyereket vállalni, de még mindig sokkal könnyebb, mint a XX. század előtt."

...és ez az a kor- a szociális piacgazdaság, nálunk a szocializmus - ami még érdekli az embert, mert arról lehetnek még jobb emlékei
Az, hogy mi volt mondjuk a korábbi történelmi korokban irreleváns a jelenre nézve

Az" equilibrum " az mint szubjektív emberi érzet létezik: a lassú változás melletti stabilitást jelenti

A 80- as években volt a "Schwarzwaldklinik" idilli Németországa, a nyugalom és jólét állama, ebbe vágynak vissza a németek
A magyaroknak már nem volt ilyen szerencsés sorsa, de biztos munka, állami/olcsó lakás, családipótlék volt

Most azért ennél gyorsabb és bizonytalanabb a világ .

Jelentős részben Orbán sikerei is ebből következnek: stabil államrendet ígér, egyfajta békés szigetet, védelmet a globalizációval szemben

Bayaz 2023.11.06. 11:26:28

@G. Nagy László: @MEDVE1978: őszintén megmondom, nekem a "klimahiszti" nagy része nem hisztinek tűnik, hanem egy teljesen reális vészharangkongatásnak.

Ahogy a balliberálisok nem hajlandóak tudomást venni a muszlim migráció által okozott hosszútávú problémákról - vagy jóemberkedésből, vagy szavazatnyerési célból, vagy rövidtávú gazdasági érdekben - ugyanúgy a "jobboldal" jelentős része - rövidtávú gazdasági érdekből vagy szavazatnyerési célból - lekicsinyiti a klimaváltozás jelentette veszélyt.
(Nem mondom hogy teljesen azonos a kettő, mert a jobboldal legalább elismeri a probléma létezését, csak a súlyát nem)

MEDVE1978 2023.11.06. 11:26:59

@Boldeone2:

" Ezt valójában nem Gréta Thunberg találta ki, hanem tudományos berkekben is elfogadott nézet. Sokan azt mondják, hogy a a környezeti alapproblémák kulcsa a, a társadalmi rendszer megváltoztatásában van"

Lényegében ez egy nesze semmi fogd meg jól. A társadalmi rendszerek az ipari forradalom óta egyre gyorsuló, folyamatos változásban vannak. A Szovjetúnió voluntarista, ipari termelést maximalizáló, környezetszennyezést ignoráló gazdasági rendszere és a mögötte álló eltérő társadalmi rendszer, a kínai hibrid rendszer, a latin-amerikai rendszerek és a modern nyugati rendszerek ugyanúgy növekvő környezetszennyezést hoznak magukkal. Az egyszerű valóság az, hogy a magas életszínvonalhoz sok, bonyolultan előállított termék kell, amelyek előállítása és működtetése környezetszennyező.

"30 éve kb az egyik alapvita, hogy ki mennyit bocsáthasson ki. A fejlődők azt mondják, hogy nekik is joguk van fejlődni, vegyenek vissza azok, ahol magasabb az egy főre jutó kibocsátás, az ökológiai lábnyom, azaz: "fizessenek a gazdagok" ( USA)"

Ami nagy baromság. Egyedül akkor lenne az egész CO2 kereskedelemnek meg hasonlóknak értelme, ha egyből a kutatásba menne a pénz. A klímahisztizők által javasolt önmegtartóztatás meg hasonló baromságok ugyanis nem jelentenek megoldást, természetellenesek. Az egyedüli megoldást a környezetbarát termelés jelenti, ebben benne foglaltatik az energiatermelés.

Jelenleg leginkább az atomenergia termelést kellene felturbózni, ugyanis az olcsó áron érhető el, ugyanakkor környezetbarát.

Boldeone2 2023.11.06. 11:29:07

@Wildhunt: co2 itten marginális, valószínűleg inkább indikátorként működik."

- Buta vagy! Nem marginális, hanem FONTOS hatású üvegházgáz. Fingod nincs semmiről, iskolázatlan tuskó!

MEDVE1978 2023.11.06. 11:35:00

@Boldeone2:
"Az, hogy mi volt mondjuk a korábbi történelmi korokban irreleváns a jelenre nézve"
A fenéket irreleváns. Ha az embert természetes lényként fogjuk fel és tudományosan közelítjük a dolgot (nem pedig vallásos meghatározottság alapján), akkor kb. 300.000 éve létezhet a homo sapiens sapiens. Ez idő alatt szaporodott és sikeresen fenntartotta a populációját. És most gyakorlatilag erre azt mondod, hogy irreleváns teljesen a 300.000 éves minta, csak azért, mert egy 70 éves minta közelebb van az időben.
Az ember nagyjából ugyanaz maradt, nem változik ilyen gyorsan evolúciósan.

Wildhunt 2023.11.06. 11:37:30

@Boldeone2: persze nem csoda. Mindig együtt kell bégetned az aktuális mantrát (náci jó, náci rossz, gyerek jó, gyerek rossz, tűzszünet jó, tűzszünet rossz), nem csoda ha belezavarodsz.

Boldeone2 2023.11.06. 11:39:42

@MEDVE1978: A klímahisztizők által javasolt önmegtartóztatás meg hasonló baromságok ugyanis nem jelentenek megoldást, természetellenesek. "

- Valóban nem. De a globális tudatformálas szempontjából fontos lehet. A globális környezeti mozgalmak a szocialis médián keresztül fontos szerepet jatszanak a tudatformálásban
Nekik nem a 40 feletti generació tudatának átformálása lenne a cél, hanem a fiatalságé, mindenhol

Ez egy hosszútavú küzdelem lesz, harc a jövőért!

Wildhunt 2023.11.06. 11:42:11

@Bayaz: pontosan tudjuk a súlyát. Csak mi nem transzparensekkel dolgozunk a megoldásán. Szerintem például többszázezer négyzetkilométer holdbélivé mérgezett táj plusz párezer köbkilométer mérgezett víz kevesebbet használ a klímának, mint párezer elektromos autó meg napelem.

Boldeone2 2023.11.06. 11:45:33

@MEDVE1978: És most gyakorlatilag erre azt mondod, hogy irreleváns teljesen a 300.000 éves minta, csak azért, mert egy 70 éves minta közelebb van az időben."

- Én ilyet nem montam, azt mondom, hogy a legtöbb ember ahhoz viszonyít, amit már átélt. Tehát aki a holocaustot átélte annak az nagyobb trauma lesz a mai napig, ami a többségnek csak történelem...

A legtöbb ember viszont emlékszik még mondjuk a 80- as évek biztonságára

Wildhunt 2023.11.06. 11:45:40

@Boldeone2: de legyen igazad. Akkor szerinted is atomerőműveket kell építeni a fosszilis üzemanyagúak helyett, ugye?

Boldeone2 2023.11.06. 11:50:21

@MEDVE1978: Ne feledjük, a 70- es években, kicsit még a 80- as években volt egyfajta nyugodt, stabil szocialista rendszer: olcsó panellakás, szociális támogatások, biztos munka - egyfajta kiszámítható világ

A rendszerváltás nem mindenkinek hozott jót, pont az alsó közép nem szaporodik azóta sem , én úgy latom

Boldeone2 2023.11.06. 11:52:22

@Wildhunt: Az atomerőmüvek létjogosultsága egy vitatott kérdés zöld oldalon is: vita van róla
A fúziós lenne a legjobb, de az kiforratlan még

Boldeone2 2023.11.06. 11:59:53

@MEDVE1978: környezeti alapproblémák kulcsa a, a társadalmi rendszer megváltoztatásában van"*
Lényegében ez egy nesze semmi fogd meg jól. A társadalmi rendszerek az ipari forradalom óta egyre gyorsuló, folyamatos változásban vannak."

- Persze, de ebben a kérdésben te is tudod miről van szó: egyenlőbb globális rendszert akarnak, mint a mai versenykapitalizmus
Ebben pedig a fejlődő országok partnerek lesznek...

Figyeld a világmédiát, a nem nyugatit! Szinte mindenhol visszajött az évtizedekkel ezelőtti nyugat -és kapitalimus ellenes közbeszéd

G. Nagy László 2023.11.06. 12:02:11

@Bayaz:

Ez egy szimpla matek. Mit nyerhetek? Mit veszíthetek? Mik az esélyek? És főképp: mennyire biztosak az információim mindezekről?

Szerinted mit kéne tenni? Mit kéne tenni egyénként és mit társadalomként (országként, országokat tömörítő szövetségként)?

Wildhunt 2023.11.06. 12:10:57

@Boldeone2: nem kiforratlan hanem nincs.

Wildhunt 2023.11.06. 12:22:01

@Boldeone2: szóval? Fosszilis vagy atom? Avagy: hülyék-e a németek?

MEDVE1978 2023.11.06. 12:41:38

@Bayaz: A klímahiszti nekem nem arról szól, hogy antropogén a klímaváltozás. Bizony, forraljuk a bolygót rendesen, már az ipari forradalom kezdete óta. A kérdések nekem nem itt vannak, hanem ott, hogy hogyan lehet ennek a káros hatásait visszafogni, mikor érnek be és milyen mértékben a káros hatások. Utóbbira az a válasz, hogy sok hatását már most érezni, ugyanakkor az emberiség még képes lehet a Földön élni mondjuk 100 év múlva is. Tehát nincs totális pusztulás és rögtön. Ebből kifolyólag az én véleményem szerint nincs értelme annak, hogy az aktivista odaláncolja magát az autópálya korláthoz, a katasztrófa nem ennyire közeli. A tüntetés, a Fridays for Future, a hisztériázó Greta Thunberg ebből a szempontból addig mindig elfogadható, amíg figyelem felhív. Az már nem fogadható el, ha ez terrorizmussá fajul és más kárára megy a leragasztás és hasonlók.

Ugyanúgy kifejezetten káros az önmegtartóztatást, mártíromságot, fogyasztás erőteljes visszafogását promotálni. Ennek oka, hogy ez az emberi természettel és civilizációval ellentétes az, hogy feladjuk az eddig elért vívmányokat. Idén a német zöld párt követte ezt a hibát el, rögtön meg is büntették a szavazók érte + óriási hátszelet adott a szélsőjobb AFD-nek a történet. Ugye a német zöldek úgy mentek bele a dolgokba, hogy a továbbiakban nem lehet gázkazánt felszerelni, szépen csak telepítsen mindenki legalább 3-4-szer annyiba kerülő hőszivattyút. Akinek nem telik rá, az meg nem érdekes. A hatás azonnali volt: a hatalmon lévő SPD-Grüne-FDP koalíciót büntetni kezdték a szavazók, a fő nyertes az AFD lett.

A klímahiszti tehát nekem a témáról való végletes gondolkodást: ez az utolsó pillanat, senki ne vállaljon gyereket, ne egyél több húst stb.

baalint1 2023.11.06. 13:01:45

Nem, egyszerűen van olyan, hogy egy nő nem szeretne gyereket, és ez nem mentális betegség, hanem ugyanolyan szórása a lakosságnak, mint hogy vannak balkezesek, melegek, kékszeműek.

A klímára hivatkozás pedig egy kifogás, mert a teféle marxista társadalommérnök seggfejek miatt szívnak vele, ha nyíltan kimondják, hogy egyszeűen nem szeretnének gyereket, nem vágynak rá, mert akkor a tefélék mentálisan betegnek tekintik.

baalint1 2023.11.06. 13:10:40

@G. Nagy László:
Látom a globális felmelegedés kérdése egy újabb terület, ahol az áltudományos butaságot vallod, csak mert jobban illeszkedik a szélsőséges politikai nézeteidbe.

Nos nem, nem igaz amit írsz, abban hogy az emberi tevékenységnek szerepe van a mostani felmelegedésben, tudományos konszenzus van. Abban is, hogy mindez túl gyorsan történik, még ha földtörténeti korokat nézve még mindig egy hideg korszakban is vagyunk.

Az nyilván vitatható, hogy mennyire reáli a probléma lassítása, illetve milyen módon lehet jól alkalmazmodni a változáshoz.

Nyilván a klímahiszti egy kifogása a szülni nem akaró nőknek. Viszont itt egy újabbáltdományos faszság: mentálisan betegeknek nyilvánítasz embereket, ismét azért, mert jól illeszkedik a szélsőséges politikai nézeteidbe.

MEDVE1978 2023.11.06. 13:11:07

@Boldeone2:

"Persze, de ebben a kérdésben te is tudod miről van szó: egyenlőbb globális rendszert akarnak, mint a mai versenykapitalizmus
Ebben pedig a fejlődő országok partnerek lesznek...
Figyeld a világmédiát, a nem nyugatit! Szinte mindenhol visszajött az évtizedekkel ezelőtti nyugat -és kapitalimus ellenes közbeszéd"

Az alapvető gondolatmenet az volt, hogy a klímahisztizők radikalizmusa hamar beviszi őket a woke táborba, ahol más szélsőségekre is fogékonyak lesznek.
Erre írtad te, hogy:
" Ezt valójában nem Gréta Thunberg találta ki, hanem tudományos berkekben is elfogadott nézet. Sokan azt mondják, hogy a a környezeti alapproblémák kulcsa a, a társadalmi rendszer megváltoztatásában van"

Amire rámutattam, hogy egy baromság, mert az összes társadalmi rendszer, legyen az kommunista diktatúra, hibrid rendszer, nyugati típusú rendszer stb. a fogyasztás = jólét (vagy akár katonai fegyverkezés, bürokrácia stb.) növelésével környezetszennyezzőbb lesz.
A fejlődő államok célja, hogy többet fogyasszanak = legyen nagyobb a lakosság jóléte, modernebb az infrastruktúra, erősebb a hadsereg. Tehát szükségszerűen környezetszennyezőbbek lesznek.

Ha a környezetszennyezést egy fix mennyiségnek veszem, akkor ez egy nulla összegű vagy negatív összegű játék lesz = a fejlődők gazdagodása csak a fejlettek kárára valósítható meg. Tehát a fejlett világban kevesebb környezetszennyezés = rövid távon a fogyasztás visszafogása szükséges. Ez lehet egy társadalmi rendszer megváltozásából adódó, egy elnyomó vagy fanatikus társadalmi rendszer, mint mondjuk az észak-koreai csinálhat ilyet.

Van ennek egy másik útja, a technológiai fejlődés, ami nem jár a társadalmi rendszer megváltoztatásával.

Ahogy kifejtetettem a fogyasztás visszafogása ilyen, globálisan érzékelhető mértékben egyértelműen káros a fejlett országok társadalmaira, gazdaságaira nézve és természetellenes is, a jólét csökkenéséhez vezet. A környezeti alapproblémák kulcsa tehát nem a társadalmi rendszer megváltoztatása, csak akkor lehetne az, ha a nyugat drasztikus fogyasztásvisszafogásáról lenne szó, ami pedig a nyugati társadalmak hanyatlását okozná.

Nem létezik olyan társadalmi változtatás, amely garantálná hasonló vagy lassan fejlődő technológiai háttér mellett azt, hogy a környezetszennyezés változatlan maradjon míg egyaránt a fejlett és fejlődő államok fogyasztása és jóléte is növekszik. Az úgy nevezett egyenlőbb globális rendszer is csak a fejlett országok súlyának visszaszorulásával érhető el.
Mint fejlett országban élő ember, maximálisan elutasítom azt, hogy a fejlett országokon belüli társadalmi változással kellene a fejlődő országok további felemelkedését elősegíteni. Ez nem más, mint az idióta woke illúziók egyike.

Serény Vélemény 2023.11.06. 13:14:50

@baalint1: Nem baj, majd szül a nigériai nő nem is egyet helyette, hanem ötöt. (pontosabban hetet(!) )
És ha az hétből három-négy fiúnak húszas éveire nem lesz elég legelő, akkor elindul szépen az ígéret földjére: Európába.
ÉS nem lesz _SENKI_ aki megállítsa, mert az európai hp nem akart gyereket szülni.
A nem gyerekből meg nem lesz katona, az biztos.

* www.statista.com/statistics/262884/countries-with-the-highest-fertility-rates/

MEDVE1978 2023.11.06. 13:23:04

@baalint1: Volt erről már több részletesebb vita is, de a lényeg, hogy a társadalmi, közösségi megítélés, az, hogy a társadalom mit fog fel normának, normálisnak, kulturálisan milyen mintát tekint követendőnek döntő fontosságú a gyerekvállalást érintően. Ugyanúgy, ahogy a szexualitást érintően is.

Egy példa: az ókori Görögországban, főként Spártában a fiatal férfiak "beavatását" idősebb harcosok végezték. Ez lényegében egy erősen homoerotikusnak tekinthető közös maszturbációt jelentett (nem volt közösülés). A spártai szabadok döntő része átesett ezen, attól függetlenül, hogy alapjában neki homoszexuális vagy heteroszexuális hajlamai voltak.
A szexualitás a közösségbeli megélése alapján erősen divatkérdés, illeszkedik a közösség adott időszakban gyakorolt normáihoz is. Ugyanez magyarázza manapság a homo- és biszexuálisok számának drasztikus növekedését.

A gyerekvállalást érintően ez azt jelenti, hogy a "nem akarok gyereket" döntően nem egy örökölt tulajdonság. Persze, lesznek hajlamok, amelyek számottevők, tehát az adott közösségben az összes nő mondjuk 3-5 ezreléke azt fogja mondani bármilyen rendszerben, hogy ő nem akar gyereket (ezt valószínűleg nála biológiai okok fogják meghatározni, mondjuk valamilyen hormonok megváltozott szintje). A többi viszont az adott kor "tükre". Ma tehát 1000 nőből nem 3-5, hanem mondjuk 2-300 fogja azt mondani, hogy ő semmiképpen nem akar gyereket. Mert egyszerűen a mai norma már az, hogy ő teljes értékű gyermekvállalás nélkül is. Az, hogy valaki akar-e gyerekeket többnyire nem eleve elrendeltetett biológiai determináció.

baalint1 2023.11.06. 13:42:51

@MEDVE1978:
Kevered a szezont a fazonnal. Az hogy egy autokratikus társadalomban elvárták azt a beavatást egyáltalán nem ó párhuzam arra, mikor egy liberális társadalomban szabad döntést kapnak az emberek pl. a gyerekvállalásról.

Serény Vélemény 2023.11.06. 13:51:20

Egyébként meg:
27. Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.
28. És _megáldá_ Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

Ez a Biblia 27. és 28. mondata, és a második alkalom, hogy az "áldás" szó előfordul benne.

Tulajdonképpen, amikor a társadalmi nyomásnak engedve a nyugati nők nem férjhez menni akarnak (jó férjet kifogni) hanem pont nem akarnak, és amikor nem akarnak gyereket szülni, akkor gyakorlatilag ez ellen az áldás, és parancs ellen lázadnak.
(Nem mintha a férfiak nem lennének részesei a lázadásnak ugyanígy de most a nőkről volt szó.)

baalint1 2023.11.06. 14:11:07

@Serény Vélemény:
Te legalább nyíltan vallod a bigott vallásos elveidet, amiért respect, szemben a magát liberálisnak vallo G. Nagy elvtárssal, aki ugyanezt a fanatizmust vallja csak vallásos színezet nélkül.

A helyzet az, hogy papolhattok akárhogy, akkor is a nők és férfiak fognak dönteni, hogy vállalnak-e gyereket. Persze vissza lehet hozni azt a világot, ahol fentről rájuk kényszerítik, csak az nem fog osztatlan sikert aratni a nyugati világban.

Serény Vélemény 2023.11.06. 14:23:08

@baalint1: Amit mondasz, azt Aszáf, (aki kb. 3000 éve élt, és Dávid királynak volt kortársa) így fogalmazta meg: "A kövérség miatt kinn ülnek az ő szemeik, elméjök gondolatjai csaponganak.
Gúnyolódnak és gonoszságot szólnak; elnyomásról beszélnek fennhéjázással.
Az égre tátogatják szájokat, és nyelvök eljárja a földet.."

baalint1 2023.11.06. 14:37:00

@Serény Vélemény:
Érdekes, mert épp te lázadozol az ellen, hogy a gyerekvállalás szabad döntés, nem kényszer.

Serény Vélemény 2023.11.06. 14:48:07

@baalint1: A gyerek "nem vállalás" a kényszer.

baalint1 2023.11.06. 14:51:42

@Serény Vélemény:
Te idézted a Bibliát a szaporodásról. Szerinted űnös az a nő, aki nem akr gyereket.

Serény Vélemény 2023.11.06. 15:16:12

@baalint1: "Te idézted a Bibliát a szaporodásról. Szerinted űnös az a nő, aki nem akr gyereket."

Nem, nem ezt mondtam!

A MEDVE1978 kolléga pl ezt mondta: "Ma tehát 1000 nőből nem 3-5, hanem mondjuk 2-300 fogja azt mondani, hogy ő semmiképpen nem akar gyereket. Mert egyszerűen a mai norma már az, hogy ő teljes értékű gyermekvállalás nélkül is."

Ezzel teljesen egyetértek. Az a nyugati nők elnyomását jelenti, hogy azt, amire a biológiájuk predesztinálta őket, nem hajlandók betölteni. Ez MEDVE... szavaival : "a mai norma". A mai törvény, a mai nomosz. Ha nem lenne ez a nyomás a "nőkön", akkor szaporodnának.

baalint1 2023.11.06. 15:43:46

@Serény Vélemény:
Nem, a mai norma az, hogy saját maga dönthet róla. Te minimum társadalmi nyomáat szeretnél arra, hogy szüljenek, decmég a Bibliát is elővetted, bűnnek beállítva, ha nem szaporodnak az emberek.

MEDVE1978 2023.11.06. 16:09:05

@kiskutyafule: Ez olyan igazi tudálékos dolog volt. Persze, a társadalom, a technológia folyamatosan változott. De azért egy XVI, századi paraszt és egy XII. századi paraszt élete között jóval kevesebb változást találnál, mint egy ipari forradalom előtti és utáni ember között. Az ipari forradalommal extrém módon felgyorsultak ezek a változások. A logaritmikus változás nyilván igaz, mert most is egyre gyorsul.

G. Nagy László 2023.11.06. 16:25:08

@MEDVE1978:

"A gyerekvállalást érintően ez azt jelenti, hogy a "nem akarok gyereket" döntően nem egy örökölt tulajdonság. Persze, lesznek hajlamok, amelyek számottevők, tehát az adott közösségben az összes nő mondjuk 3-5 ezreléke azt fogja mondani bármilyen rendszerben, hogy ő nem akar gyereket (ezt valószínűleg nála biológiai okok fogják meghatározni, mondjuk valamilyen hormonok megváltozott szintje). A többi viszont az adott kor "tükre". Ma tehát 1000 nőből nem 3-5, hanem mondjuk 2-300 fogja azt mondani, hogy ő semmiképpen nem akar gyereket. "

Pontosan így van. Bálint azért ingerült, mert érintve érzi magát, miközben sosem beszél arról, hogy ők miért nem kívánnak szülőkké válni.

Mindannyian tudjuk: ez nem egy erkölcsi kérdés. Tökéletesen erkölcsös az is, ha valaki nem vállal gyereket, s az is, ha igen. Erkölcstelenségről kizárólag akkor beszélhetünk, ha bárki erőn felül vállal utódot, illetve ha olyan környezetbe szül, amely méltatlan az emberi létezéshez.

Ha valaki szeretne gyereket, de nem jön össze, az végtelenül szomorú, és nyilván együtt is érzünk az érintettel.

De az, ha minden klappol, s mégsem akarunk szaporodni, az totálisan szembemegy a biológiai programozásunkkal. Nincs abban semmi sértő, ha azt mondom, hogy ez nem normális.

MEDVE1978 2023.11.06. 16:36:30

@baalint1:

"Kevered a szezont a fazonnal. Az hogy egy autokratikus társadalomban elvárták azt a beavatást egyáltalán nem ó párhuzam arra, mikor egy liberális társadalomban szabad döntést kapnak az emberek pl. a gyerekvállalásról.."

Minden társadalom, közösség megfogalmaz normákat. A mai fejlett országok társadalmainak egyik egyre erősödő normája az, hogy nem baj, hogy ha nőként nem célod a gyerekvállalás és a családban élés. Igen, ott van a liberális mantra mellette, ami a női önrendelkezést dicsőíti, de ez itt most mellékes. A lényeg, hogy a mai társadalom ezt határozza meg normaként, a norma pedig elérendő cél a társadalom tagjai előtt, pozitívként van bemutatva. Ez a közösségi deklarált cél, igény egyértelműen hat a közösség tagjaira és formálja őket. Ez nagyjából az élet minden területére igaz. Az ókori Rómában például számos politikai intrika, konspiráció a WC-ben született, mert ugye közös, több személyes WC-k voltak, ahol a hatalmasságok mondjuk a fürdő vagy a szenátusi gyűlés után összegyűlhettek. Nekik ez is normalitás volt, hogy a dolguk elvégzése közben, után tárgyaltak arról, hogy ki fog össze kivel, a mai fejünkkel ezt undorítónak, furcsának találjuk.

Amit az emberi történelem megmutat az az, hogy a közösségi normákat szinte a végtelenségig el lehet torzítani, módosítani. Érdemes ezen példán elgondolkodni és a náci Németországra, a Sztálin korabeli Szovjetunióra vagy Észak-Koreára gondolni. Ezek olyan dolgokat tettek normává, amelyek jelentős része ma brutális és embertelen kegyetlenségnek számít. A közösségek és ideológiák, vallások egyik nagyon fontos területe volt mindig is a szexualitás. Az iszlám, a kereszténység, de még a görög politeizmus is kiemelten kezelte és szabályozta a szexet és persze a gyermeknevelést is.

A mai fejlett világ női szerepekkel és gyerekvállalással kapcsolatos normái sem mások, mint a közösség beállításai. És egyébiránt jelenleg zsákutcásak az öregedő népesség és a csökkenő gyerekszám miatt. (És nem, nem örülök annak, hogy innen 5 ezer kilométerre délre 6 Ukumbe születik minden 1 Jánosra itt Magyarországon). Sőt úgy gondolom, hogy az elöregedő társadalom, illetve a nyugat hanyatlása erősen korrelál a nők mai szerepével a társadalomban, a női normákkal.

baalint1 2023.11.06. 17:22:22

@G. Nagy László:
A mentális betegségekkel az orvostudomány, azon belül a pszichiátria foglalkozik. Olyan betegség nincs, hogy nem akar gyereket, mivel ez nem tartozik a mentális betegségek kérdéskörébe, ahogy egyebként pl. a homoszexualitás sem, és hasonló példa, hiszen ha minden egyed feltétlen biológiai programjának tekinted a szaporodást, akkor logikus lenne, hogy mindkettő mentális betegség legyen, de valójában ez minden egyén szintjén nem nem igaz, csak társadalom szintjén igaz.

Az meg tipikus, hogy szembemész ismét a liberalizmus alapelveivel és a tudományos bizonyosság alapelveivel is, de érvek helyett inkább megpóbálod az én álláspontomat személyes érintettséggel vádolással hitelteleníteni. Ritka gusztustalan kommunista tempó meginty de már megszoktam.

Egyébként akarunk gyereket, de még nem most, viszont ez totálisan offtopic. Ha êzrevetted volna, más témákban sem személyes érintettség alapján érvelek, pl. meleg sem vagyok, nő sem vagyok, transz sem. Ja, meg pl. monogám kapcsolatban élek, de azon kevés kommentelőid közé tartozok, aki következetesen elfogadhatónak tartom a promiszkuitás minden felnőttek közötti kölcsönös beleegyezésen alapuló formáját.

Szóval sértegetni próbáltál, de egyébként inkább csak viccesre sikeredett, ahogy érvek hiányában csak a személyes érintettség vádja marad a részedről.

baalint1 2023.11.06. 17:26:26

@MEDVE1978:
"A mai fejlett országok társadalmainak egyik egyre erősödő normája az, hogy nem baj, hogy ha nőként nem célod a gyerekvállalás és a családban élés."

Azért elég erős különbség van aközött, hogy nem baj az, hogy, tehát szabad döntést biztosít, meg hogy feltétlenül elvárják, hogy így vagy úgy éljél.

Tehát ez wc-s hasonltban annyit jelent, hogy te döntenéd el, hogy bemész dumálni a közösségi wc-re, vagy a fülkebe mész magányosan szarni.

G. Nagy László 2023.11.06. 17:37:21

@baalint1: Megint hisztizel, mint egy hülye mimóza. Eszembe sem jut, hogy sértegesselek. Tökre örülök annak, hogy ti is akartok gyereket és drukkolok is tiszta szívből, hogy összejöjjön. Akkor és úgy, ahogy ti szeretnétek.

Hosszú évek óta vitatkozunk a liberalizmusról. Maradjunk abban, hogy mást értünk alatta. Te a kaviárbaloldal woke-progresszióját, én pedig klasszikus szabadelvűséget. Ez utóbbiba belefér a szólásszabadság. Belefér az is, ha a nevén nevezzük a dolgokat. Ha egy nőben nincs anyai ösztön, ha nincs benne késztetés, hogy gyereknek adjon életet, ott valami komoly baj van a fejében. Ismerek én is ilyen csajokat, de csak nagyon keveset. Liberális vagyok, A LEGKEVÉSBÉ SEM ÍTÉLKEZEM FELETTÜK. Ahogyan azok felett sem, akik mulatós rockot hallgatnak. Szívük joga. De egy percig sem gondolom, hogy normálisak lennének.

baalint1 2023.11.06. 17:49:55

@G. Nagy László:
Nem, nem vagy liberális, semennyire sem. Amit a falra festesz woke diktatúrát, ha ugyanolyan normatív és autokratikus lenne, mint a te nézeteid, az arról szólna, hogy ne szüljenek a nők, aki szül az beteges.

Ezzel szemben a liberális azt mondja, hogy mindenkire rá van bízva. Ez nem azt jelenti, hogy nekem mondjuk ne lenn véleményem róla, de az nem vélemény, ha azt mondod, azok mentális betegek, hanem az egy áltudományos állítás, amivel próbálod a tényekt tagadva átszínezni a valóságot a sajá politikai színedre. Ami rohadtul távol áll a liberálistól, igen a klasszikustól.

baalint1 2023.11.06. 17:53:43

@G. Nagy László:
Ha mentálisan betegnek tekinred az adott viselkedést, ami amúgy tudományos tény hogy nem az, az ítélkezés, méghozzá egy erős fajtából.

Ha feltűnt volna, én például nem nevezlek mentálisan betegnek amiatt mert mindig azt írod, a "gyerekeim anyja", és sosemazt hog a párod vagy hogy élettársad, stb., stb. Pedig a tefélés kicsit más változatban emiatt téged tekintene mentálisan betegnek, mert eltérsz az által vélt normától. Én liberálisként, szabadelvűként (ami te végképp nem vagy az erősen normatív beállítottságoddal) leszarom, mert nem érdekel ki milyen családmodellben él, az ő döntése.

Boldeone2 2023.11.06. 18:09:55

@MEDVE1978: Sokan azt mondják, hogy a a környezeti alapproblémák kulcsa a, a társadalmi rendszer megváltoztatásában van"*

Amire rámutattam, hogy egy baromság, mert az összes társadalmi rendszer, legyen az kommunista diktatúra, hibrid rendszer, nyugati típusú rendszer stb. a fogyasztás = jólét (vagy akár katonai fegyverkezés, bürokrácia stb.) növelésével környezetszennyezzőbb lesz."

- Egyrészt ez nem igaz. Nagyon sok országban sikerült csökkenteni a kibocsátást, mint a szennyezők, mint az üvegházgázok kicsocsátása terén. Sőt, van ahol ez a folyamat már lassan 2 évtizede elkezdődött.
Nincs antagonsztikus ellentét a fejlődés és a kibocsátás és szennyezés csökkentése között, sőt, " fenntartható fejlődés " részben erről szól.. tudatosság+ technológiai fejlődés
Tudjuk, szerinted nincs ilyen, ( fenntartható fejlődés ) ezzel szemben az ENSZ tárcaközi bizottságai ezek alapján készítik a fejlődési terveket, ahogy az EU fejleszési dokumentumai is erre épülnek

A társadalmi rendszer megváltozása" , pontosan így van szó szerint, Kerényi Attila: " Általános környezetvédelem " c. egyetemi tankönyben, csak azt nem úgy kell érteni, hogy holnaptól rendszertváltunk, mint 90- ben, hanem egy fokozatos, tervszerű társadalmi tudatformálást, az ökotudatosság elterjedését," a lokális cselekvést", a "globális gondolkodást " ez pedig hatni fog magára az államok társadalmi rendszerei is, hosszú távon

Boldeone2 2023.11.06. 18:23:48

@MEDVE1978: Nem létezik olyan társadalmi változtatás, amely garantálná hasonló vagy lassan fejlődő technológiai háttér mellett azt, hogy a környezetszennyezés változatlan maradjon míg egyaránt a fejlett és fejlődő államok fogyasztása és jóléte is növekszik. Az úgy nevezett egyenlőbb globális rendszer is csak a fejlett országok súlyának visszaszorulásával érhető el."

- Pont az a lényeg, hogy fel kell gyorsítani a techológiai fejlődést. A "Renew Europe" lényegében pont erre koncentrál, meg Afrika - EU fejlesztési terv is
A környezetszennyezés nemcsak hogy csökkeni fog, hanem az életszínvonal is növekszik majd mellette - ha a globális felforgatók nem rontják el
A pénzügyi támogatásokon és gazdasági fejlesztési programokon kívül hasznosak a globális mozgalmak is, a szociális média ereje, mert az új, progresszív, környezettudatos generációk így alakulnak ki
A harcot mindenkinek helyben kell megvívni, egy "szebb, ökotudatos jövőért" :)
Még ha hibásan is lát pár dolgot Gréta és társai, de az ilyen globális közösségekből kellene több

Bayaz 2023.11.06. 18:27:16

@baalint1: "Kevered a szezont a fazonnal. Az hogy egy autokratikus társadalomban elvárták azt a beavatást egyáltalán nem ó párhuzam arra, mikor egy liberális társadalomban szabad döntést kapnak az emberek pl. a gyerekvállalásról."
Ez abból a tévképzetből indul ki, hogy a "liberális társadalom" az "ideológia-semleges", semmiféle propaganda vagy más ösztönzőerő nincs gyermekvállalás (vagy bármilyen más álláspont, pl. abortusz, LMBTQ elfogadás stb.) mellett/ellen.

A gyakorlatban minden közösségnek vannak prioritásai, és a "liberális társadalomban" ez a minél nagyobb rövidtávú gazdasági teljesitmény, ami a gyermekvállalás ellen hat. A legtöbb nyugati országban a családalapitás mértéke egyszerúen nem elegendő a társadalom fenntartásához vagy a népesség lassú hanyatlásához.

A lassú hanyatlással semmi probléma nincs - sőt, ez ideális szcenáriónak tűnik, ha a bolygó jövője számit - de a mostani gyors hanyatlás és a lecsökkent népesség muszlim migránsokkal pótlása - vagy az időskorú népesség arányának durva megugrásának elfogadása (a la Japán) - egyre súlyosbodó társadalmi konfliktusokhoz fog vezetni, ezért kéne elkerülni.

Bayaz 2023.11.06. 18:38:33

@MEDVE1978: "Mint fejlett országban élő ember, maximálisan elutasítom azt, hogy a fejlett országokon belüli társadalmi változással kellene a fejlődő országok további felemelkedését elősegíteni. Ez nem más, mint az idióta woke illúziók egyike."
Ez nem egy idióta woke illúzió, hanem annak felismerése, hogy ha a fejlett világ nem jár elöl jó példával, akkor a fejlődő világ biztos nem fog belemenni abba, hogy a környezetvédelem és klimavédelem céljából a saját fogyasztásának növekedéséből visszavegyen valamennyit, és ez (jó eséllyel) globális éghajlati katasztrófában fog végződni.
Teljesen megértem az "önzőséget" amit képviselsz és számos esetben (pl amikor a tömeges bevándorlásról van szó) én is elfogadom és támogatom ezt, de amikor ez hosszú távon kollektiv öngyilkossághoz vezet, akkor egyszerűen nem tudom elfogadni.

Boldeone2 2023.11.06. 18:44:48

@MEDVE1978: mai fejlett világ női szerepekkel és gyerekvállalással kapcsolatos normái sem mások, mint a közösség beállításai. És egyébiránt jelenleg zsákutcásak az öregedő népesség és a csökkenő gyerekszám miatt. (És nem, nem örülök annak, hogy innen 5 ezer kilométerre délre 6 Ukumbe születik minden 1 Jánosra itt Magyarországon). Sőt úgy gondolom, hogy az elöregedő társadalom, illetve a nyugat hanyatlása erősen korrelál a nők mai szerepével a társadalomban, a női normákkal"

- A posztdern társadalomban megváltoznak a közösségi normák, illetve, a hagyományos társadalom normái már nem elfogadottak annyira
Vannak, akik csak azért sem viselkednek úgy, ahogy elvárja tőlük a társadalom... Lássuk be, könnyebb gyerek nélkül, mint gyerekkel ( ez a kisebbség)
A többség viszont racionális okok miatt nem vállal gyereket
Az emberek jelentős része ebben a bizonytalan világban nem vállal gyereket. Nagyjából tesz mindenki az államcélokra, meg arra is, hogy hány lakosa lesz Magyarországnak 100 év múlva.
Előszőr a legtöbben egzisztenciát akarnak építeni, ingatlant vásárolni, utána jön a gyerekvállalás gondolata, ez az egyik valós ok, hogy nem születik " elég " gyerek
A másik pedig az, hogy a férfi-női társadalmi kapcsolat válságban van: a férfiak és a nők nem találnak megfelelő partnert

libernyák 2023.11.06. 18:56:25

@baalint1: "Ha feltűnt volna, én például nem nevezlek mentálisan betegnek amiatt mert mindig azt írod, a "gyerekeim anyja", és sosemazt hog a párod vagy hogy élettársad, stb., stb. Pedig a tefélés kicsit más változatban emiatt téged tekintene mentálisan betegnek, mert eltérsz az által vélt normától. Én liberálisként, szabadelvűként (ami te végképp nem vagy az erősen normatív beállítottságoddal) leszarom, mert nem érdekel ki milyen családmodellben él, az ő döntése."

Na igen, a legtöbb Fidesz szavazó szélsőséges balliberálisnak bélyegezné G.L elvtárs házasságról vallott "megvető, lenéző" álláspontját.
Nekem igazából úgy tűnik, hogy neki csak a saját személyes szabadsága az ami számít, és akkor kel ki a kormány ellen, amikor úgy érzi, ezt korlátozzák (pl mert nem tud vasárnap bemenni munkába, vagy a kormány betiltotta egyik kedvenc zenekara koncertjét). Amikor másokért jönnek, akkor nem emel szót.

Boldeone2 2023.11.06. 19:10:57

@G. Nagy László: index.hu/belfold/2023/11/06/orszaggyules-parlament-felszolalas-napirend-elott-l.-simon-laszlo-magyar-nemzeti-muzeum/

- Mint látható a tényekből, Magyarországon nem a "woke progresszió" a probléma, hanem az undorító, lassan fasizálódó, szélsőjobboldali, autokrata kormány, és az erkölcsi mélybe rántott társadalom...

ulpius66 2023.11.06. 20:05:29

Az ilyen csaj jobb, ha nem szül!

Képzeljétek el, egy ilyen hülye hisztis picsának milyen lenne a gyermeke?????

ulpius66 2023.11.06. 20:07:21

MAGYARORSZÁGRA NEM SIMÁN GYEREK KELL, HANEM NORMÁLIS GYEREK!!!!

A MAGYAR TÁRSADALOM EGÉSZE MENTÁLISAN ÉS ANYAGILAG IS RÁFIZETNE EGY ILYEN HÜLYE HISTIS PICSA GYEREKÉNEK A FELNEVELÉSÉRE.....
(a gyerek is nyilván "klímaszorongó lenne"....)

ulpius66 2023.11.06. 20:10:45

Klímaszorongónak itt van nekünk Gréta Thunberg, az enyhén értelmifogyatékos ballibsi idol....

G. Nagy László 2023.11.06. 22:33:45

@libernyák:

"Amikor másokért jönnek, akkor nem emel szót."

Erre én is kíváncsi lennék. Kiért jönnek????

G. Nagy László 2023.11.06. 22:42:15

@baalint1:

"Ha feltűnt volna, én például nem nevezlek mentálisan betegnek amiatt mert mindig azt írod, a "gyerekeim anyja", és sosemazt hog a párod vagy hogy élettársad, stb., stb."

1. Annak nevezel, aminek akarsz. Semmi jelentősége sincs, milyen címkét ragasztasz rám. Semmit sem változtat rajtam, pont olyan maradok, amilyen voltam. Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a jelzőknek. A valóságra koncentrálj!

2. "Párod" - így csak a lúzerek kommunikálnak. Kínosan ügyelek rá, hogy a stílusom ne legyen modoros. (Még így is hibázok néha.) Amikor valaki a nőjéről úgy beszél, hogy a "párom", az szinte buzis, de minimum papucsállatka szintű. Még jó hogy nem "kedvesem", vagy "rózsám", amit javasolsz.

3. "Élettársad" - ez is stílusidegen. Ez egy blogposzt, nem egy rendőrségi jelentés...

Sadist 2023.11.06. 23:05:48

Az összes indok, amit a lamestream médiában és a nőktől lehet hallani, hogy miért nem szülnek gyereket, csak finghámozás.
A valódi ok a rákként terjedő feminizmus térnyerése, az emancipáció, és hogy a nők megkapták a korlátlan szexuális szabadságot bármiféle felelősség nélkül. Amikor arról rinyálnak, hogy nincs megfelelő férfi, akinek szülhetnének, akkor végül is igazuk van, csak azt úgy kell érteni, hogy nincs SZÁMUKRA megfelelő férfi, aki kielégítené a hipergám ösztönüknek mindkét felét (vonzó, jó genetikával rendelkező ÉS bőséges erőforrásokkal rendelkező, hűséges, odaadó férj/apa).
Van bőven olyan férfi, aki szeretne családot és a belét kidolgozná érte, csak az ilyen pasasok a csajoknál a futottak még kategória, max akkor fanyalodnak rájuk, amikor már a kúrógépeknek se kellenek, az meg nem ígérkezik valami jó kapcsolatnak/házasságnak, ahol asszonykának a férfi csak ZS terv és élete legnagyobb megalkuvásaként tekint rá.

Sadist 2023.11.06. 23:14:30

@MEDVE1978: "Aki tehát klímaaktivista, az könnyen átcsúszik az egyéb woke cuccokba, hirtelen ezzel együtt lesz feminista, mindenhol rasszistákat látó, kommunista stb."

Fordítva van, a balos, forradalmár, kollektivista ideológiájú NPC-k fogékonyak az új aktuális dologra. Tök mindegy, hogy klímahiszti, covid hiszti, blm, antifa, metoo, Ukrajna mellett kiállás, Hámász mellett kiállás, mindig ugyanazokat fogod látni.

Sadist 2023.11.06. 23:27:24

@G. Nagy László: "Tökéletesen erkölcsös az is, ha valaki nem vállal gyereket, s az is, ha igen."

Nope. Ha élvezik a modern civilizáció előnyeit, akkor a nőknek erkölcsi kötelességük fenntartani a lélekszámát, ahogy a férfiaknak meg erkölcsi kötelességük fenntartani, működtetni és megvédeni. A férfiak a mai napig teszik a kötelességüket (van tiszta ivóvíz, élelmiszer, elektromos áram, gáz, távfűtés, rendfenntartás, orvosi ellátás és még sorolhatnám naphosszat), a nők egy elég jelentős része viszont szarik az egészbe.

Boldeone2 2023.11.06. 23:50:22

@Sadist: Amikor arról rinyálnak, hogy nincs megfelelő férfi, akinek szülhetnének, akkor végül is igazuk van, csak azt úgy kell érteni, hogy nincs SZÁMUKRA megfelelő férfi, aki kielégítené a hipergám ösztönüknek mindkét felét (vonzó, jó genetikával rendelkező ÉS bőséges erőforrásokkal rendelkező, hűséges, odaadó férj/apa)."

- Miért, a férfiak - az "alfa hímek " nem ezt csinálják? Megpróbálják kielégíteni hipergám ösztöneiket, és folyamatosan keresik a számukra legmegfelőbbet, az nem zavar ? Ők viszek a nőket a hozzád hasonló, nőgyűlölők elől

Fordítva van, a balos, forradalmár, kollektivista ideológiájú NPC-k fogékonyak az új aktuális dologra. Tök mindegy, hogy klímahiszti, covid hiszti, blm, antifa, metoo, Ukrajna mellett kiállás"

- Ennek megvan a szélsőjobb antagonistája is: az új dolgokra nem fogékonyak, maradiak, tudománytagadók ( nincsnek sem klíma-, sem környzeti problémák ..), járványtagadók, illeberálisok, rasszisták, újfasiszták, nőgyűlölők, homofóbok, az orosz diktatúra mellet kiállók
Ez az érem másik oldala ...

akkor a nőknek erkölcsi kötelességük fenntartani a lélekszámát"

-A lófaxt kötelességük! Szabad társadalom van, azt csinalnak az életükkel, amit akarnak!

G. Nagy László 2023.11.06. 23:55:19

@Sadist: Az első két kommenteddel nagy vonalakban egyetértek. A harmadikkal nagyon nem.

"Ha élvezik a modern civilizáció előnyeit, akkor a nőknek erkölcsi kötelességük fenntartani a lélekszámát, ahogy a férfiaknak meg erkölcsi kötelességük fenntartani, működtetni és megvédeni."

Tudom, hogy a te fejedben ez így van, de csak ott. Ebben a szemléletben két elfogadhatatlan elem is megragadható:

1. Egyikünk sem rabszolga. Kurvára nincsenek kötelességeink azon túl, amit magunk vállalunk. Ha szerződünk valamire, ha ígéretet teszünk, onnantól számonkérhető rajtunk a dolog, de egészen addig szó sincs ilyesmiről. Amikor ilyesmit kijelentesz, valójában istent játszol, aki kijelöli az egyes emberek feladatait. Nincs hozzá jogod, ahogyan egyikünknek sincs ilyen felhatalmazása.

2. Hasonlóan önkényes módon eldöntöd, hogy melyek a férfi és melyek a női feladatok. Igaz ugyan, hogy a biológia meghatározó e téren - szülni és szoptatni aligha tudunk - , viszont ha valahol a férfi marad otthon GYES-en, az asszony pedig rendfenntartóként dolgozik, az is teljesen legitim.

Az összes balos faszságot azért tartjuk elfogadhatatlannak, mert sértik az egyén szabadságát. A woke-progresszió tűzzel-vassal és törvényekkel tiltaná a hagyományos nemi szerepek érvényesülését. Te a másik oldalról kívánsz erőszakot tenni. Egyik sem erkölcsösebb a másiknál. Hagyni kell, hogy az egyén szabadon mehessen a szíve után. Sok ezer állatfaj létezik, amely hosszútávon fennmarad. Az ember sem hülyébb a csigáknál, vagy a krokodiloknál.

Sadist 2023.11.07. 00:35:42

@G. Nagy László: Nem kívánok az égvilágon semmilyen erőszakot tenni. Bárki dönthet úgy, hogy kicsatlakozik a társadalomból és elmegy remetének valami civilizációtól távol eső helyre.

"2. Hasonlóan önkényes módon eldöntöd, hogy melyek a férfi és melyek a női feladatok. Igaz ugyan, hogy a biológia meghatározó e téren - szülni és szoptatni aligha tudunk - , viszont ha valahol a férfi marad otthon GYES-en, az asszony pedig rendfenntartóként dolgozik, az is teljesen legitim."

Vedd észre, hogy sehol nem írtam, hogy férfi ne gondozhatna gyereket. Felőlem csinálhatják a nők azt is, hogy megszülik az átlag 2.1 gyereküket, lepasszolják apunak, ők meg mennek tűzoltónak, katonának, vadakat terelő juhásznak, de amíg a mesterséges méhek nem kapnak zöld utat, addig a szülés feladata és felelőssége kizárólag a nőkre hárul. Ha az átlagférfi számára is lehetővé válik, hogy nő közreműködése nélkül saját utódja lehessen, akkor majd nekik is erkölcsi kötelességük lesz átlag 1.05 gyereket vállalniuk.

G. Nagy László 2023.11.07. 00:48:18

@Sadist:

"Ha az átlagférfi számára is lehetővé válik, hogy nő közreműködése nélkül saját utódja lehessen, akkor majd nekik is erkölcsi kötelességük lesz átlag 1.05 gyereket vállalniuk."

De miért?

A balosok azt mondják: erkölcsi kötelességed befogadni és szociális ellátásokkal kitömni a migránsokat. Tőlük is azt kérdem: de miért?

Én abban hiszek, hogy a család, a gyerek, az utódnemzés ÖRÖMTELI, JÓ DOLOG. Azért vannak gyerekeim, mert örömöm lelem bennük. És azért nem támogatom a korlátlan bevándorlást, mert az NEM ÖRÖMTELI számomra. Amikor bárki kötelességről kezd beszélni, az MINDEN ESETBEN azt jelenti, hogy valami NEMSZERETEM dolgot le akarnak tuszkolni a torkunkon. Amikor te kötelességként aposztrofálod a gyermeknemzést, -szülést és felnevelést, azzal azt mondod, hogy ez egy szar meló, amit a kutya se kíván. Ez nem így van. A gyerek egy áldás. Egy ünnep. Egy ajándék. Ez sosem lehet kötelező, csakis szívből, örömből, saját akaratból és meggyőződésből fakadó. Pont a család szépségét rombolod le ezzel az attitűddel.

Wildhunt 2023.11.07. 11:04:27

@G. Nagy László: Egyikünk sem rabszolga. Kurvára nincsenek kötelességeink azon túl, amit magunk vállalunk. Ha szerződünk valamire, ha ígéretet teszünk, onnantól számonkérhető rajtunk a dolog, de egészen addig szó sincs ilyesmiről. Amikor ilyesmit kijelentesz, valójában istent játszol, aki kijelöli az egyes emberek feladatait. Nincs hozzá jogod, ahogyan egyikünknek sincs ilyen felhatalmazása.

Ha (kicsit Rousseau nyomán) aláírtál egy társadalmi szerződést, akkor bizony azt be kell tartanod, ha az aktuális társadalom tagja akarsz maradni. Ennek semmi köze a rabszolgasághoz. Még a nemszeretem feladatoknak sem.

Wildhunt 2023.11.07. 11:06:22

@G. Nagy László: előbbi feladatot a biológiától, utóbbit Marx-Engelsztől kaptad. Ezért.

G. Nagy László 2023.11.07. 11:14:59

@Wildhunt:

1. Nyilvánvalóan nem írtam alá semmiféle társadalmi szerződést, ahogyan te sem. Egyikünk sem, ez egy üres szófordulat csupán. Olyannyira, hogy négyévente választásokat tartunk, s ha egy-egy politikai erő mást ért "társadalmi szerződés" alatt, mint mi, akkor simán elzavarhatjuk a hatalom közeléből. Ma Magyarországon a törvények szavatolják az egyén nagyfokú szabadságát, többek között az én értékrendemnek is megfelelve. De Orbánék sem beszélnek olyasmiről, hogy bárkinek is kötelessége volna a szaporodás. Nem ment el az eszük.

2. "előbbi feladatot a biológiától, utóbbit Marx-Engelsztől kaptad. Ezért." A szaporodásra és a nemek közti munkamegosztásra célzol?

Wildhunt 2023.11.07. 12:43:49

@G. Nagy László: olvastad Rousseaut? Vagy Nietzschét? Dehogynem írtál alá semmit. Hallgatólagosan elfogadtad annak a társadalomnak a szabályait amelyikben élsz. Ha nem tetszik, lehet remetének menni vagy forradalmat csinálni.

Wildhunt 2023.11.07. 12:45:17

@G. Nagy László: Marx-Engelsztől kaptad. Ezért." A szaporodásra és a nemek közti munkamegosztásra célzol?

Pontosan. Fiziológiai szerkezetünk eléggé behatárolja a lehetőségeinket és feladatainkat.

MEDVE1978 2023.11.07. 13:01:44

@Bayaz:

"Ez nem egy idióta woke illúzió, hanem annak felismerése, hogy ha a fejlett világ nem jár elöl jó példával, akkor a fejlődő világ biztos nem fog belemenni abba, hogy a környezetvédelem és klimavédelem céljából a saját fogyasztásának növekedéséből visszavegyen valamennyit, és ez (jó eséllyel) globális éghajlati katasztrófában fog végződni."

De ez egy illúzió bizony. A fejlődő országokat nem fogja érdekelni az, hogy ha te elől jársz és mondjuk felére csökkented a károsanyag kibocsátásodat. Ők nem fognak követni, amíg az átállás nem lesz olcsóbb nekik, egyszerűen a technikai fejlődés miatt. A nyugat például eléggé elől járt a szénerőművek felszámolásával. 2022-re az EU-ban az energia 15%-át állították elő szénből, ami 2023-ban 11%-ra csökkent. 2010-ben 30% körül volt ugyanez az adat, tehát a felére csökkent 10-12 év alatt. Az EU tehát elől jár, megújuló energiába, nukleáris energiába fektet. Kínában az energia 62%-át szénerőművek termelik.
Ez csigalassan csökkent le kb. 15%-ot a legutóbbi 10 évben. Úgy, hogy a Kínaiak konkrétan úsznak a pénzben és szórják mindenféle infrastrukturális beruházásra. A szén egyszerűen sokkal olcsóbb, mint az egyéb megoldások és a kínaiak fosnak bele, hogy károsítják a környezetet. Az egész egyáltalán azért kezdett téma lenni 4-5 éve, mert már megfulladtak a városaikban a sok szmogtól.
Indiában 10 éve 60-65% körül van a szénből nyert energia részaránya. Magasan szarnak arra, hogy milyen globális klímaváltozás van.

Ez a szentek vagyunk és visszafogjuk magunkat, meg szenvedünk és akkor majd a fejlődő országok boldog mosollyal közlik, hogy ők is, nem működik.

G. Nagy László 2023.11.07. 13:09:31

@Wildhunt:

Tegyük rendbe a dolgokat!

"Hallgatólagosan elfogadtad annak a társadalomnak a szabályait amelyikben élsz. Ha nem tetszik, lehet remetének menni vagy forradalmat csinálni."

Valóban így van, sőt bővíteném a lehetőségek tárházát: lehet választásokon kormányt buktatni és ki is lehet vándorolni. De mindez nem jelenti azt, hogy a "társadalmi szerződés" tartalma kőbe vésetett. Max annyi, hogy ne ölj, ne lopj, ne kényszeríts. De semmi több. Nincs az szent és megingathatatlan dogma, amely rendelkezne az adók mértékéről, avagy épp az alkoholfogyasztás szabadságáról. Ugyanígy: a szaporodás kérdése is abszolút magánügy, totálisan kívül esik a "társadalmi szerződésen", bármit is értsünk alatta.

"Fiziológiai szerkezetünk eléggé behatárolja a lehetőségeinket és feladatainkat."

Ez megint egy féligazság. Természetesen igaz, hogy a biológia sok mindent determinál. Az is igaz, hogy másra teszi alkalmassá a nőket és másra a férfiakat. Az elmúlt 15 év vastagon bebizonyította, hogy a nők - tisztelet Vaslady-nek és a kevés számú kivételnek - csapnivaló vezetők. Egy virágzó nyugati kultúrából villámgyorsan pöcegödröt csináltak. Ez nem az ő terepük. De mindez nem jelenti azt, hogy az egyén számára kötelezővé tenne bármit. Ha holnap a fejedbe veszed, hogy balettművész leszel és konyhatündér, mindkettőben támogatni foglak. Csak nekem ne tedd kötelezővé :)

Boldeone2 2023.11.07. 13:17:49

@MEDVE1978:

Ezért fognak az emberek tömegével meghalni Indiában és Kínában. Brutális, fenntarthatlan lég-és egyéb környezetszennyezés miatt

Dobok egy real time air quality map- ot:

waqi.info/

Láthatod, mi van a Hindusztáni- alföldön vagy Kínában...

Ez a NEM FENNTARTHATÓ " fejlődés "

baalint1 2023.11.07. 13:21:18

@libernyák:
Pontosan. Érdemes megnézni, hogy időnként előadja, hogy mindent lehet ami nem erőszak vagy lopás, másba ne szóljon bele az állam, aztán a gyakorlatban ha az általa gyűlölt csoportok ellen van valami, akkor még az állami beavatkotás is oké neki (lásd homofób törvény), ha általa nem támogatott ügyről van szóy akkor mega civil kezdeményezéseket is megkérdőjelezi. Ha szembesítem vele, lepattan róla, aztn megint jön hogy ő mennyire liberális.

Holott szinte minden amit ír arról szól, hogy szerinte hogyan kellene működie a társadalombak, másoknak hogyan kellen viselkednie.

Boldeone2 2023.11.07. 13:23:23

@Wildhunt: olvastad Rousseaut? Vagy Nietzschét? Dehogynem írtál alá semmit. Hallgatólagosan elfogadtad annak a társadalomnak a szabályait amelyikben élsz. "

- Ez világökörség! Éppen azért fejlődik a társadalom, mert FOLYAMATOSAN változnak a szabályok, kevés kivételtől eltekintve: élethez való jog, pl
Ha sterencsénk van, akkor EGYRE kevesebb a szabály, egyre több az individuális választási lehetőség

Boldeone2 2023.11.07. 13:32:43

@G. Nagy László: Most egyetértek veled, végre, kivéve ezt az állítást, de azzal nagyon nem:

Az elmúlt 15 év vastagon bebizonyította, hogy a nők - tisztelet Vaslady-nek és a kevés számú kivételnek - csapnivaló vezetők"

- Az elmúlt pár ezer év meg azt bizonyította be, hogy a férfiak is csapnivaló vezetők! Hány száz millió ember halt meg férfi vezetők döbtései miatt !

Elég volt a túlzott maszkulinitásból! Mondom én, magas, kisportolt ( korábban agresszív ) férfiként!

Ami az evolúciós fejlődés során jó volt - brutális és erőszakos kompetíció - ma már hátrány az emberiségnek!

Jöjjenek a jó női princípiumok: az empátia, az alkura törekvés, a törődés, a mások megértése

A macsó férgeket, mint Putyin közös erővel el kell törölni! Tehát: az erő megmarad, csak új formában kell életre, amely legyőzi a sötét oldal barbár erejét!:)

G. Nagy László 2023.11.07. 14:08:31

@Boldeone2:

Épp egy olyan evolúcióbiológiai könyvet olvasok - Sötét bábok királynője -, amely 1994-ben látott napvilágot. A szerzőnek már ekkor, csaknem 30 évvel ezelőtt is harcolnia kell a sok progresszív hülyeséggel (a szociológia például elutasít mindent, ami természettudomány, és csakis az ideologikus fantáziavilágára épít, ez így volt már akkortájt is), viszont a feminizmus finom kritikája mellett is hiszi a szerző, hogy a női vezetés egy jobb világot hozhat majd. Egyetértek veled abban, hogy az empátia és az együttműködés a politika színterén is érték. De az elmúlt 15 nem azt mutatja, hogy a nők a szerethető, a szép oldalukat mutatnák a politikában. Sokkal inkább a frusztráltat, a passzív-agresszívet, a játszmázósat, a rikácsolót, a hisztiset. A legtöbb nő képtelen volt felnőni a feladathoz. Putyin röhög a markába és a migránsok is: pont ezért tud féktelenül tombolni minden eszement, mert elnőiesedett a világ.

Wildhunt 2023.11.07. 14:11:36

@G. Nagy László: Max annyi, hogy ne ölj, ne lopj, ne kényszeríts.

A te világodban. Mert az aktuális törvények mást mondanak.

baalint1 2023.11.07. 15:46:09

@G. Nagy László:
"a szociológia például elutasít mindent, ami természettudomány, és csakis az ideologikus fantáziavilágára épít"

Fogalmazzunk úgy, hogy mivel neked nem férnek bele a marxista nézeteidbe a szociológia eredményei, ezért inkább megpróbálod hiteltelennek beállítani.

A szociológia egyébként meg nagyon erősen épít empirikus módszerekre, veled ellentétben nem csak bemondásra megy (lásd pl. amit a nőkről írtál akik nem akarnak gyereket), hanem alá is ell támasztaniuk az állításakat, ahoga amúgy minden más tudomány esetében is így van. Konkrétan a legerősebb empirikus eszközük a statisztika. Nyilván a félművelt lumpenproli ilyenkor Churchillt idézi a hamisításról, amivel minden tudományos érvet le lehet pattintani, mondjuk tőled sem várok többet az utóbbi időben.

Serény Vélemény 2023.11.07. 16:19:04

@G. Nagy László: "De az elmúlt 15 nem azt mutatja, hogy a nők a szerethető, a szép oldalukat mutatnák a politikában."

Van néhány, kevésbé ismert tény, pl hogy a női wc-k mindig koszosabbak, mint a férfiwc-k. Meg hogy a nők sokkal kegyetlenebbek tudnak lenni mint a férfiak.
Kedvencem az a női vezetői stílus, amikor nincs olyan, hogy a nőőőő odatartja az arcát, és azt mondja: úgy döntöttem.
Neeeem, inkább sok pénzért megrendel egy vizsgálatot, annak az eredményét, amit egyébként is mindenki tudott a cégnél - felhasználva készít egy külsős cselekvési tervet, amit még meg is megszavaztat, és amikor megszavaztatta, akkor utána állandóan arra hivatkozik, hogy "ti szavaztátok meg".

A politikában a nők előtérbe tolása pont azért van, mert a nemlétező háttérhatalom sokkal jobban tud irányítani kesztyűbábként egy kupac nőt, mint néhány igazi férfit.

Serény Vélemény 2023.11.07. 16:26:33

@Boldeone2: "Ami az evolúciós fejlődés során jó volt - brutális és erőszakos kompetíció - ma már hátrány az emberiségnek!"

Erről mentalitásról mindig az Fridzsiman (Hihetetlen család, 2004-es film) jut eszembe. Tökéletes telitalálat. Valami ilyesmi párbeszéd zajlik le közte, meg a felesége között:
- Asszony, hol van a szuperruhám?
- Asszony? A FELESÉGED vagyok!
- Veszélyben van az emberiség meg kell mentenem az emberiséget!
- Akkor mossa ki a gatyádat az emberiség!

G. Nagy László 2023.11.07. 16:44:27

@Serény Vélemény:

"A politikában a nők előtérbe tolása pont azért van, mert a nemlétező háttérhatalom sokkal jobban tud irányítani kesztyűbábként egy kupac nőt, mint néhány igazi férfit."

Abszolút legitim érv.

MEDVE1978 2023.11.07. 17:13:03

@G. Nagy László:

Itt a probléma nekem az, hogy sokan egy egyértelmű "folyamat" morál pozícióból tekintenek erre az egész jelenségre. Lehet, hogy ezt magyarul nem így hívják (őszintén szólva nem is tudom, hogy magyarul vagy idegen nyelven olvastam az érintett cikket), de megkülönböztetett folyamat morált és eredmény morált.

A folyamat morál lényege ebben az esetben, hogy rendkívül fontosnak tartod a folyamat morális jellegét, függetlenül az eredménytől. Egy híres példával - extrém régi dilemmával - megvilágítva: egy vonat száguld a váltó felé. "A" úton a vasúti kereszteződésben lerobbant egy autó benne egy három kisgyerekes családdal, akik nem tudnak kiszállni, mert beragadtak. "B" úton Julcsi néni a köztiszteletben álló védőnő biciklizik, de nem néz hátra. Te vagy a váltónál, "A" vagy "B" útra tereled a vonatot.

A folyamat morálra érzékenyebb emberek minden esetben azt látják, hogy megölsz egy embert és ezt el kell kerülni. Vagy Julcsi nénit vagy a családot. Az eredmény morált tekintő emberek azt mondják, hogy az eredmény mindenképpen rossz, de dönteni kell és jó döntés a sokat megélt Julcsi néni feláldozása, az 5 tagú család helyett. A józan paraszti ész a cél szentesíti-e az eszközt dilemmának nevezi ezt.

Valahogy így látom én a természetes szaporodást a fejlett világban. Úgy gondolom, hogy az eredmény katasztrófa lesz (jön a vonat tehát és vagy A vagy B vágányok halad mindenképpen). Ugyanígy világos nekem, hogy ha a fennmaradás a kérdés, akkor a nők jogai ennek megfelelően csorbíthatók (eredmény), így a vonat a nők jogait üti el.

Ebből a szempontból tehát, ha logikusan és morálisan akarnék dönteni (és én dönthetnék az ügyben, ami nem így van), nyilvánvalóan csökkenteném a nők jogait azzal összhangban, hogy több gyerek születhessen. Ugyanakkor azt is megértem, hogy folyamat morál és a sértett szempontjából ez egy borzasztó döntés és amorális is.

Ugyanakkor nyilván nem hozhatom meg ezt a döntést, így csak felhívhatom arra a figyelmet, hogy a folyamatosan csökkenő gyerekszám a fejlett társadalmak instabilitásához és történelmi léptékben rövid idő alatti összeomlásához vezethet. Ez is volt már számtalanszor, de a várható scenariok:
1. A nyugati emberek előbb-utóbb elérik, hogy feltöltsék magukat egy robotba / számítógépbe stb. és így elszakadjanak a fizikai valóságtól. Így indifferenssé válik a népességcsökkenés.
2. Sikerül integrálni a bevándorlókat és stabilizálni a számukat, a társadalom ismét képessé válik a stabil működésre. (= multikulturális társadalom, jelenleg ez nem működik).
3. Új barbarizmus: két fajtája is lehet. Az egyik a külső, a jobban szaporodó tömegek elárasztanak bennünket, párhuzamos társadalmakat alakítanak ki, végül átveszik az irányítást. A másik a belső, miszerint a tradicionalisták magukhoz ragadják a hatalmat és diktatúrát vezetnek be. Mindkettő ismét a nők jogainak drasztikus csökkenéséhez vezetne.

G. Nagy László 2023.11.07. 17:46:34

@MEDVE1978:

A vonatos példa egy klasszikus morálfilozófiai gondolatjáték. Nyilván nem egyszerű kérdés, a további verzió sem azok.

Nekem nagyon határozott elképzelésem van a "folyamat" és az "eredmény" morál kapcsán. Csak az előbbi létezik. A másodikat fasizmusnak hívják, sokféle színárnyalatban láttuk már. Én nem tudok egyetlen példát sem arra, hogy az erőszak, a kényszer előrevitte volna bármely társadalmat. Mi több: szentül hiszek abban, hogy amennyiben a folyamat szintjén morálisan járunk el, az az eredményt is pozitív irányba lendíti, vagyis nincs ilyen ellentét. a gazdaságban is a szabad piac a leghatékonyabb, a szaporodás terén ugyanígy.

Én látok egy negyedik forgatókönyvet is, amelyben a civilizáció megvédi önmagát. Ha kell, kerítéssel, fegyverrel, határvédelemmel, függetlenül a szaporodási rátánktól. Orvosok-mérnökök jöhetnek bárhonnan, meg fiatal bombacsajok is. Az első verziód sci-fi, a második pláne, a harmadik pedig disztópia. A realitás az, hogy megőrizzük a nyugati civilizációt, a kérdés csak, hogy mekkora területen.

Sadist 2023.11.07. 18:00:50

@G. Nagy László: "De miért?"

Azért, amiért ha bemész a boltba és leemelsz valamit a polcról, akkor ki kell fizetned a kasszánál.

Az illegális migrikkel is az a baj, hogy nincs semmi hasznuk a társadalom számára, hanem csak elvesznek, terhet jelentenek a szociális ellátórendszerre, a közbiztonságra, hozzák magukkal az európai értékekkel és keresztény kultúrával inkompatibilis világnézetüket, kultúrájukat.

"Amikor bárki kötelességről kezd beszélni, az MINDEN ESETBEN azt jelenti, hogy valami NEMSZERETEM dolgot le akarnak tuszkolni a torkunkon."

Azért, mert én liberális konzervatív vagyok, te viszont csak liberális és a szabadság-felelősség párosból csak az egyik létét ismered el.

Wildhunt 2023.11.07. 18:08:11

@Sadist: És visszatértünk a morális potyautas témájára. Ami a blogger szerint nem létezik.
Pedig (a boltos példánál maradva) azért válogathatsz a boltban a polcról, mert konszenzus szerint senki nem nyalja össze a csomagolást.

Sadist 2023.11.07. 18:08:44

@Wildhunt: "Ha (kicsit Rousseau nyomán) aláírtál egy társadalmi szerződést, akkor bizony azt be kell tartanod, ha az aktuális társadalom tagja akarsz maradni. Ennek semmi köze a rabszolgasághoz. Még a nemszeretem feladatoknak sem."

Azt hiszem múltkor te éltél az erkölcsi potyautas kifejezéssel. Az tökéletesen leírja ezt a réteget.

Sadist 2023.11.07. 18:09:23

@Wildhunt: Na basszus, megelőztél :D

G. Nagy László 2023.11.07. 18:10:05

@Sadist:

"Azért, amiért ha bemész a boltba és leemelsz valamit a polcról, akkor ki kell fizetned a kasszánál."

Tökéletes alap. Valójában a világ legegyszerűbb üzleti tranzakciója. Most ennek analógiájára nézzük meg a szaporodás kérdését. Tegyük fel, hogy Éva nem kíván gyereket szülni. Hol van az a szerződés, amely alapján kéne? Elárulom: ha Ádámmal úgy állapodnak meg. Vagyis: ha Béla, Dezső, vagy Emil elfogadja Évát ebben a gyermektelen formában, úgy ezeké a srácoké is a felelősség. Csakis a PIAC, csakis az önkéntes SZERZŐDÉS az egyetlen legitim kényszerítő eszköz. De ehhez FÉRFI kell. Akinek Éva valóban szívesen szül. És aki ezt alapfeltételnek is tekinti.

Ez ilyen kurva egyszerű.

Sadist 2023.11.07. 18:18:20

@G. Nagy László: "a szaporodás kérdése is abszolút magánügy, totálisan kívül esik a "társadalmi szerződésen", bármit is értsünk alatta."

Mivel civilizált társadalomban élünk, a társadalmat pedig az emberek alkotják, nem lehet kizárólag magánügy, hogy fenntartjuk-e a társadalom lélekszámát vagy sem.

"Az is igaz, hogy másra teszi alkalmassá a nőket és másra a férfiakat. Az elmúlt 15 év vastagon bebizonyította, hogy a nők - tisztelet Vaslady-nek és a kevés számú kivételnek - csapnivaló vezetők. Egy virágzó nyugati kultúrából villámgyorsan pöcegödröt csináltak. Ez nem az ő terepük. De mindez nem jelenti azt, hogy az egyén számára kötelezővé tenne bármit."

Nem is akart senki kötelezővé tenni semmit, elég fasisztoid dolog volna a nőket arra kötelezni, hogy szüljenek. Morális kötelességről beszéltem, nem törvényi kötelességről.

Sadist 2023.11.07. 18:36:38

@MEDVE1978: "Ugyanígy világos nekem, hogy ha a fennmaradás a kérdés, akkor a nők jogai ennek megfelelően csorbíthatók (eredmény), így a vonat a nők jogait üti el."

Nem kell egy hangyafasznyit se csorbítani a nők jogait, csupán a döntéseik következményeit kell megfizettetni velük. Pl. ha eltörölnék a nem vétkességi alapú válást és a nők csak szüzen mehetnének férjhez, akkor komoly tétje volna a dolognak és háromszor meggondolnák, hogy végigbulizzák a húszas éveiket, vagy inkább családot alapítsanak.
A korlátlan szexuális szabadságuk ugyanúgy megmaradna, továbbra is akkor és azzal kefélhetnek, akivel csak akarnak.

Wildhunt 2023.11.07. 18:42:00

@Sadist: dehát morális kötelesség nem létezik! Ami nem jár erőszakkal és nem tiltja a törvény, az szabad! Az egyén boldogsága mindig fontosabb, mint a közösségé, hiszen a közösség nem több, mint tagjainak összessége.

Persze tévedhetek...

Boldeone2 2023.11.07. 21:30:00

@G. Nagy László: Én látok egy negyedik forgatókönyvet is, amelyben a civilizáció megvédi önmagát. Ha kell, kerítéssel, fegyverrel, határvédelemmel"

- Te meghúzod majd a ravaszt? Kötve hiszem! A te meg az én generációm már nem arra szocializálódott, hanem az erőszak elutasításra, az altruista szellemiségre. Nyilván ha rádtámadnak, akkor teljesen más a helyzet, de a legtöbben nem erőszakkal jönnek, így te sem fogsz erőszakos lenni
Persze, az erőszakos emberek mindig a feltűnők, a több tízezerből pedig mindig lesz olyan, aki erőszakos. Valójában Orbánék rendőrsége sem bánik erőszakosan az illegális bevándorlókkal, de ebben az esetben is a pár kirívó eset került médiába
A legtöbben átjönnek, akiket a rendőrök illedelmesen visszavisznek autóval! a határra, azok pedig már másnap újra jönnek...
Végül MINDENKI átjut

Ezért mondom évek óta: ha már Európában van a migráns SENKI nem fogja megállítani! Afrikában lehet kezelni a problémát, de valós megoldás SOHA nem lesz

Ezzel együtt kell élni és valahogy alkalmazkodni. Nekem van számos ötletem, mit lehetne csinálni...

Boldeone2 2023.11.07. 21:58:51

Ugyanakkor nyilván nem hozhatom meg ezt a döntést, így csak felhívhatom arra a figyelmet, hogy a folyamatosan csökkenő gyerekszám a fejlett társadalmak instabilitásához és történelmi léptékben rövid idő alatti összeomlásához vezethet. "

- Az is lehet, hogy a népességcsökkenéstől, a "nemzethaláltól" való, már- már irraconális, a klímaszorongáshoz hasonló érzület - "Medve1978"- ra reflektálva - soha nem fog bekötkezni...

Lényegében a bolygón mindenhol hasonló folymatokon mennek keresztül a tarsadalmak: demografiai ciklusok vannak, végül mindenhol törvényszerű lesz a csökkenés
Meglepő, de a leggazdagabb muszlim országokban lassan európai szintre csökkent a fertilitási ráta, Katarban ez 1,8 ..
Ázsiában is lassan egyensúlyba kerül minden ország, Kínában demografiai problémák lehetnek
Afrikaban van még nagy boom, de ott is elkezdődött a születésszám lassú csökkenése

Az életszínvonal növekedése, a nők empancipációja mindenhol felgyorsítja ezt. Pár évtizeden belül már csökkenhet a Föld összlakossága, Ázsiat majd Afrika fogja követni.

Konklúzió: nem kell félni a népességcsökkenéstől, a társadalom megoldja ezt a problémát is. Kevesebb és öregebb ember is fenn tudja tartani a társadalmat és a jólétet, főleg a techonógia fejlődésével
Android rototok kellenek.

Boldeone2 2023.11.07. 22:16:07

tudas.hu/egy-szexrobot-900-ezer-es-harom-millio-forint-kozott-mar-kaphato/

Azt írják, hogy egyes jövőkutatók szerint már több lehet a géppel való szex, mint az emberrel...A nőgyűlölő kolléga gondja is megoldódik...

Isaac Asimov mar az 1950- es években megfogalmazta a robotika erkölcsi alaptörvényeit, tehát azt, hogy mit tehet a robot..ha jól emlékszem, az egyik evidens pont az volt, hogy nem támadhat a megalkotójára ...

Eljön a teljes elidegenedés kora? Hisz már ma is sokan a weben élik az életüket...Olyan ez, mint a drog...

Az egyik barátom 12 éves fia napi 8-10 órát jatszik online játékokat, ha valaki megzavarja, akkor kést ragad, annyira ideges lesz ...értelmiségi, polgári család...

Az lesz az érdekes, hogy mi lesz pár évtized múlva ...

G. Nagy László 2023.11.07. 23:44:46

@Sadist:

"Morális kötelességről beszéltem, nem törvényi kötelességről."

@Wildhunt:

"dehát morális kötelesség nem létezik! Ami nem jár erőszakkal és nem tiltja a törvény, az szabad! Az egyén boldogsága mindig fontosabb, mint a közösségé, hiszen a közösség nem több, mint tagjainak összessége."

Üres szavak, tartalom nélkül. Évek óta kérem, hogy töltsétek meg tartalommal - hiába. Ugyanazt játsszátok, mint a woke-progresszívek: definiálatlan szürke zónákat hoztok létre. Ők azt mondják erkölcsi kötelesség, hogy ne szüljön a nő. Ti azt: erkölcsi kötelesség, hogy szüljön. Ők azt mondják: erkölcsi kötelesség a női kvóta a vezetők között. Ti azt: asszonynak a konyhában a helye! Minimum azt kéne észrevenni, hogy ami erkölcsi kötelesség, azt törvénybe is kell foglalni. Amit pedig egy józan demokráciában nem foglalunk törvénybe, az legfeljebb marginális illemszabály, népi szokás, hagyomány, üres tradíció, nem több. Az erkölcs attól erkölcs, hogy kötelezővé tudod tenni. Hogy mindenkitől megkövetelhető. Ami nem ilyen, az lófasz. Vagy legfeljebb egyéni hóbort.

Wildhunt 2023.11.08. 08:09:05

@G. Nagy László: . Az erkölcs attól erkölcs, hogy kötelezővé tudod tenni.

Nem. Az erkölcs egy hallgatólagosan, többség által elfogadott íratlan szabálygyűjtemény, aminek célja a társadalom aktuális állapotának konzerválása. Ha tényleg olvastál annyit, amennyit állítasz, ezzel találkoznod kellett Ágostontól Nietzschéig. Gyakorlatilag az egész ím ígyen szóla Zarathustra hasonló témák körül forog. Ezért feloldhatatlan az "Isten meghalt" ateizmus problémája is, egyetlen megoldásként az emberfeletti ember-t tudja javasolni (abból meg azóta tudjuk mi lett - nem a liberális embertípus).
Ezzel nem mondom, hogy a jelenlegi állapot tökéletes, azt viszont igen, hogy ha valami ránézésre hülyeség, akkor inkább ne kísérletezzünk vele. Ezzel szemben te a progresszívek eszközeit vidáman átvéve építenéd le a lehető leggyorsabban a társadalom maradék immunitását is, mert abból majd mennyivel jobb fog kiépülni.
Miközben eddig egyetlen olyan társadalom sem volt sikeres, amely az egyéni szabadságot a társadalom elé tette. Ez nem értékítélet, ez megfigyelés.

Amit mondok, az minden csak nem "üres szavak". A társadalomfilozófia nem egy fiatal tudomány.

Wildhunt 2023.11.08. 08:27:14

@G. Nagy László: a te elképzelésed azt mondja, hogy milyen szép is a páros pillangóúszás, biztosan jó lesz viharos tengeren, cápák között is.
Persze ha tudsz mutatni példát, ahol a szélsőliberális államforma működött úgy, hogy NEM vallási fundamentalizmusra épült, felülvizsgálom az álláspontomat. (vagyis USA, Svájc, hollandok, skandinávok, nem ér).

G. Nagy László 2023.11.08. 09:03:28

@Wildhunt:

"Nem. Az erkölcs egy hallgatólagosan, többség által elfogadott íratlan szabálygyűjtemény"

Oké, ne vitatkozzunk szavakon, fogalmakon, azok definiálásán és újradefiniálásán! Igyekszem olyan kifejezéseket használni, amelyek jelentéstartalma egyértelmű, kőbe vésett, mindenki számára ugyanazt jelenti.

Léteznek KÖTELEZŐ elemek, amelyek egy józan világban jogszabályokban rögzítettek, s a BTK rendelkezik a is a szankciókról, ha ezekkel szembemegyünk. (Én ezt hívom erkölcsnek, de nevezhetjük házi feladatnak is. A lényeg: mindenkitől megkövetelhető a törvény erejével, mi több, széles társadalmi egyetértéssel.)

Léteznek AJÁNLOTT elemek (hívhatjuk szorgalmi feladatoknak is), amelyekért jár a buksisimi, amelyektől javul mindenkinek a közérzete, viszont a legkevésbé sem elvárható. Ha igényes vagy magaddal szemben, úgy lesz benned szeretet, empátia, megértés, törődés, könyörület, tapintat és végtelen együttműködési készség, de mindezeket nem tudod törvénybe foglalni és nem is akarod kötelezővé tenni. Megteheted, hogy jó példával jársz elöl, hogy tanítasz, hogy prédikálsz, hogy utat mutatsz, de ennél többet aligha. (Tőlem besorolhatod mindezeket a kívánatos, de csupán ajánlott elemeket is az erkölcs fogalma alá. Én azért nem teszem, mert társadalmi szinten mindezek súlytalanok. Téged jobbá tesznek. Nyilván a környezeted is boldogabb, ha jó ember vagy. Nyilván szeretnénk, hogy mindenki ilyen legyen. De társadalomfilozófiát nem építhetsz erre, legfeljebb vallást. Például a woke-ot ami pontosan erről szól.)

Ami a magyarság fennmaradása érdekében történő gyermekvállalást illeti, én elfogadom, ha te ezt értéknek látod. (Szerintem nem az. Magadért csináld, ne a hazáért.) De mit kezdünk ezzel? Én például értéknek látom Slash gitárszólóit. De már a kamasz fiam is leszarja, és inkább a Valmar és Azahriah muzsikáit tolja (azok is jók). Ha valamit nem tudsz kötelezővé tenni, úgy az adott "érték" megmarad egyéni hóbortnak. Téged boldogít, téged gazdagabbá tesz, de társadalmi szinten nincs semmi jelentősége, függetlenül attól, hogy kívánatos, vagy sem; hogy hagyományőrző, vagy progresszív.

Mit látok rosszul???

alöksz róz 2023.11.08. 10:15:42

@G. Nagy László: "Én azért nem teszem, mert társadalmi szinten mindezek súlytalanok." - ajánlott elemek, ez így van. de társadalmi szinten nem súlytalanok, pont az benne a lényeg :-)

G. Nagy László 2023.11.08. 10:34:39

@alöksz róz: Totálisan súlytalanok.

Buddha az elengedésről beszélt. Jézus a szeretetről. A kommunisták arról a kívánatos embertípusról, aki minden erőt belead a közösség érdekében, de csak annyit vesz ki a közösből, amennyire feltétlenül szüksége van. A woke vallás pedig azt tanítja, hogy az áldozati csoportok már szenvedtek eleget, most nekünk kell feláldozni magunkat őértük.

Függetlenül attól, hogy ezek valódi értékek, avagy nettó faszságok, mennyiben változtatták meg az embereket és a társadalmakat? Szerintem szinte semennyire. A legtöbben fel sem fogják. Akik meg igen, többnyire azok sem követik. A lehető leghülyébb gondolat, ha ingoványra kívánjuk építeni a világunkat. Amikor ezeket az "ajánlott elemeket" helyezzük a középpontba; amikor ezekre építjük a társadalmat, olyankor mindig villámgyorsan kiderül, hogy működésképtelen a dolog. Egyik kedvenc filmes jelenetemet már százszor idéztem: A Tűz van babám című klasszikusban áramszünet van a bálon. Egy perc sötétség elég ahhoz, hogy lerabolják a tombolaasztalt. A műsorvezető bejelenti: még egyszer lekapcsolják a villanyt, tegye szépen vissza mindenki, amit elvett...

Én nem hiszek a naivitásban. Az csak a filmvászonra jó, ott is csak mosolygunk rajta.

baalint1 2023.11.08. 11:28:49

@G. Nagy László:
Te rosszabb vagy náluk, mert ők legalább nyíltan vallják a konzervatívnak mondott, de valójában marxista eredetű kötelességetikát, hogy szüljön a nő, te viszont elvileg liberálisna mondod magadat, valójában meg kijelented, hogy az a nő, aki nem akar szülni, az mentálisan beteg. Ők bevallottan illiberálisok, amely nezetektől liberálisként távol állok, mert azt vallom, szabad döntése a nőknek és férfiaknak a gyerekvállalásy szerintük meg kötelesség. Te a gyakorlatban ugyanúgy illiberális vagy,csak mellé sunyi, gerinctelen, áltudományos alapon próbálod beállítani, hogy a nő kötelessége szülni.

Olyan meg rohadtul nincs, hogy a nő kötelessége nem szülni, az csak azon szintű butaságod, mint mikor a viccben azt mondja a paraszt bácsi, hogy régen tiltott volt a homoszexualitás, most elfogadott, nem várom meg mire kötelező lesz. Ti marxisták rendszeresen úgy próbáljátok beállítani a liberálisokat, mint akik kötelezővé tennék a korábban el nem fogadott dolgokat, de ilyen rohadtul nincs. Neked az a bajod, hogy már nem vagy szalonkepes a hímsoviniszta, homofób és bolsevik nézeteiddel.

alöksz róz 2023.11.08. 11:53:43

@G. Nagy László: beszéltek még sokminden másról is...
szerintem meg nagyon is sokat változtattak a társadalmakon. (csak lehet nem feltétlenül úgy, ahogy akarták.)
a nálunk gyakorlatban létező szocialista embertípus pl. lop. ha közös a tulajdon, az az az övé is. hát nem? de. akkor mi rossz van abban, ha kell neki valami akkor elvesz egy kicsit abból, ami úgyis az övé...
a távol-keleti (nekünk extrém mértékű) kötelességtudatot se genetikai adottság vagy önérdek vezérli, és nem is a szél fújta oda véletlenül. vagy pl. a császárnak is meg kell adni, ami a császáré.
a feminizmus is nagy eredményeket ért el, a woke szar meg csak pár éve megy, mégis már látszik az össztársadalmi hatása.

alöksz róz 2023.11.08. 12:00:54

@baalint1: az nem rossz dolog, ha valaki szenvedéllyel képviseli amit hisz, de amikor már a józan ítélőképessége sínyli meg, az rossz.

"mint akik kötelezővé tennék a korábban el nem fogadott dolgokat, de ilyen rohadtul nincs" - van. csak letagadod.

Almandin 2023.11.08. 12:06:44

Hú, ebbe a posztba most futottam bele. A kommenteket nincs időn végigolvasni, de két dolog nagyon nem tetszik a posztban. Az egyik, hogy elő akarja Laci írni, hogy szülni KELL. Mintha a nők szülőgépek lennének. A másik, hogy szerinte fiatalon az a jó életforma, hogy bulizni kell, ami a szombat éjszakák végigtombolását jelenti, szerinte nem élt teljes életet, akinek ilyen volt a fiatalsága. Nos, én gyermektelen vagyok, nem akarok már szülni, fiatalon meg nem jártam bulizni. Nem érzem, hogy kevesebb élményem lenne attól, hogy a fiatalságomat nem úgy töltöttem, hogy hétvégenként berúgtam volna és a saját hányásomban fetrengtem volna, meg azt se tudtam volna, kit szoptam volna le részegen.
A posztolótól már az egy tipikus sztereotípia-pufogtatás, miszerint ha egy nő nem akar gyereket, az biztos amiatt van, hogy folyton bulizni akar. Ilyenek is vannak, de azért nem kellene ennyire általánosítani. A fő hiba, hogy a saját életvitelét etalonnak tartja és kötelezővé tenné másoknak is.

Almandin 2023.11.08. 12:11:27

@baalint1: Igazad van. Viszont én azt látom, hogy Laci sok mindenben az átlag magyar mentalitást képviseli. A nő szüljön, ha nem teszi, nem normális, a férfi éljen kissé szabadosan, igazából a férfi a családfő, ha meg pénzügyileg sikeres, akkor ne érezzen együtt azokkal, akik szegényebbek, nézze le őket.
Ez "csupán" a tipik magyar mentalitás, a posztoló ezt olyan jól képviseli, hogy állatorvosi ló is lehetne.

Almandin 2023.11.08. 12:14:08

@Almandin: Javítás: akinek NEM ilyen volt a fiatalsága.

Almandin 2023.11.08. 12:19:28

@G. Nagy László: Ez a kommented jól mutatja, hogy lenézed a nőket.

G. Nagy László 2023.11.08. 12:31:18

@baalint1:

"Olyan meg rohadtul nincs, hogy a nő kötelessége nem szülni"

Egy igazi idióta vagy. Olvasod, látod a konzervatív álláspontot - ez, mely szerint szülni kötelesség - pontosan azzal a súllyal van jelen, mint a zöld-woke faszság, mely szerint nem szabad szülni. Nem is értem, hogy a picsába tagadod le azt a létező gondolatot, melynek nevében mozgalom is indult? Hogy a büdös picsába tudsz különbséget tenni két beteg gondolat között, mondván: az egyik egy félszeg ajánlás, a másik meg egy fasiszta követelés??? Mindkettő egy-egy társadalmi hang - nem több és nem kevesebb. Nyugaton a woke-butaság jócskán erősebb, természetesen.

erol 2023.11.08. 12:34:26

@G. Nagy László: Tudnál idézni ilyen "a nő kötelessége nem szülni" kijelentést, tényleg érdekelne.

G. Nagy László 2023.11.08. 12:47:28

@alöksz róz: Abban igazad van, hogy az ideológiák és tanítások némiképp hatnak. De az emberi jóságra nem tudsz társadalmat alapozni. A nyugati birkák ezt szopják be. Svédországban nulla, azaz nulla volt a nemi erőszakok száma sokáig. Talán azt hitték: ez így is marad örökre... hát kurvára nem maradt így. Én hiszek az emberi jóságban. Hiszek az emberi fejlődőképességben. De mindenesetre kötök casco-t az autómra. Majd ha a felderített autólopások száma eléri a 100%-ot, akkor nem kötök többé. De akkor sem azért, mert a tolvajok megjavultak, hanem mert a kamerarendszerek és egyéb technikai megoldások már megbízhatóan lefülelnek mindent.

G. Nagy László 2023.11.08. 12:57:04

@Almandin:

"A fő hiba, hogy a saját életvitelét etalonnak tartja és kötelezővé tenné másoknak is."

Miből olvasol ki ilyet? Semmi sem kötelező. Ha leírom, hogy most épp isteni chilis babot ebédelek, miközben ezt gépelem, az nem jelenti azt, hogy neked is szeretned kell. Szerintem piszok jó, az asszony készítette. (És nem azért, mert a konyhában a helye :))

Szülni sem kell. Csak piszok jó dolog, ha az embernek van családja. Nekem nagyon-nagyon meghatározó boldogságforrás, hogy van két szarházi kamasz kölyköm.

"Ez a kommented jól mutatja, hogy lenézed a nőket."

Miért is? A nők többnyire pocsék vezetők. Ebben mi a lenézés? A férfiak többsége meg botfülű és ügyetlen táncos. Lenézem a férfiakat is???

Almandin 2023.11.08. 13:25:01

@G. Nagy László: Olyan nincs, hogy valahol nulla legyen a nemi erőszakok száma. Nyilván a született svédek kevesebbet erőszakolnak, mint a muszlim bevándorlók, de erőszakos emberek mindenütt vannak. A svédek között is. A lényeg az arányokon múlik.

Almandin 2023.11.08. 13:25:44

@G. Nagy László: Ezt nem lehet kijelenteni. Nőben, férfiban is van pocsék vezető, ez nem a nemüktől függ.

alöksz róz 2023.11.08. 14:23:58

@G. Nagy László: "De az emberi jóságra nem tudsz társadalmat alapozni." - nem hát.
ettől szar a kapitalizmus is.

meg ezért lenne működésképtelen a libertariánus társadalom. de amúgy biztos működne, csak előtte ki kell nevelni a libertárius embertípust :-)

erol 2023.11.08. 14:42:14

@G. Nagy László: Oké, ezek tényleg idióták, de nincsenek sokan és max azokra vannak hatással, akik amúgy sem akarnak gyereket, akiben megvan az egészséges ösztön az nem fog figyelni rájuk.

Bayaz 2023.11.08. 14:56:25

@G. Nagy László: @MEDVE1978:
"Ugyanakkor nyilván nem hozhatom meg ezt a döntést, így csak felhívhatom arra a figyelmet, hogy a folyamatosan csökkenő gyerekszám a fejlett társadalmak instabilitásához és történelmi léptékben rövid idő alatti összeomlásához vezethet."
Egyetértek a bloggerrel, hogy ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Japánban durva népességcsökkenés van és erősen korlátozzák a migrációt, mégse omlott össze a társadalom.
Egy egységesen migránsellenes Európa meg tudná védeni a határait és erősen korlátozni a bevándorlók számát.

Bayaz 2023.11.08. 14:59:34

@Boldeone2: Az ausztrálok meghúzzák a ravaszt. Az izraeliek meghúzzák a ravaszt. Az európaiak is meg tudnák tenni ugyanezt.

libernyák 2023.11.08. 15:08:41

@G. Nagy László: "Egy igazi idióta vagy. Olvasod, látod a konzervatív álláspontot - ez, mely szerint szülni kötelesség - pontosan azzal a súllyal van jelen, mint a zöld-woke faszság, mely szerint nem szabad szülni. Nem is értem, hogy a picsába tagadod le azt a létező gondolatot, melynek nevében mozgalom is indult? Hogy a büdös picsába tudsz különbséget tenni két beteg gondolat között, mondván: az egyik egy félszeg ajánlás, a másik meg egy fasiszta követelés??? Mindkettő egy-egy társadalmi hang - nem több és nem kevesebb. Nyugaton a woke-butaság jócskán erősebb, természetesen."
A "zöld-woke faszság" nem az, hogy nem szabad szülni, hanem csupán annyi, hogy egyes nők kijelentik, hogy ők nem fognak szülni, mert félnek attól, hogy a gyerekük milyen világban nő fel, és ezt az álláspontot terjesztik.
Eszük ágában sincs "betiltani" a szülést - szemben a fasisztákkal, akik kötelezővé tennék - és a többségük nem követeli még a családtámogatások eltörlését se, míg a fasiszták ellehetetlenítenék az egyedülálló nők életét.

Boldeone2 2023.11.08. 15:21:17

@Bayaz: Dehogy húzzák meg a ravaszt az ausztrálok, az kamu

Eleve szemben menne mindennel, amit a kereszténység, meg az emberiesség mond! Hagyjuk már a kamut! Ez a nyugati civilizáció, nem a barbarizmus. Nem húzza meg normális ember a ravaszt. (( Izrael helyzete más, mint látjuk..))

G. Nagy László 2023.11.08. 15:22:51

@alöksz róz: Pont az a lényeg, hogy nem kell kapitalista meg libertárius embertípus. Kell rendőrség és határvédelem. Ennyi. Mindenki azt gondol, abban hisz és azt mondd, amit akar. A rendvédelem csak akkor lép közbe, ha valakinek a vagyonát, vagy a testi épségét veszély fenyegeti. A kapitalizmushoz nem kell az emberi jóság. Csakis a szabadság.

G. Nagy László 2023.11.08. 15:27:18

@erol:

"Oké, ezek tényleg idióták, de nincsenek sokan és max azokra vannak hatással, akik amúgy sem akarnak gyereket, akiben megvan az egészséges ösztön az nem fog figyelni rájuk."

Egyrészt igazad van, tényleg nincsenek sokan. Viszont elképesztően komoly médiafigyelmet kapnak. Még nálunk is: tömegével találkozol olyan cikkekkel, amelyek azt sugallják: ne szülj gyereket! És a másik oldal képviselői pláne nincsenek sokan, akik szerint erkölcsi kötelesség a szaporodás. Nyugaton egyenesen gyűlöletbeszédnek számítana, hitem szerint.

Boldeone2 2023.11.08. 15:29:04

@Bayaz: Egy egységesen migránsellenes Európa meg tudná védeni a határait és erősen korlátozni a bevándorlók számát."

- Ez már részben eddig is megtörtént, de "Europa fortresst" senki nem akar. Egyrészt megvalósíthatatlan, másrészt életszerűtlen
Globalizáció van, minden mozog, így az emberek is. Ennek kell ésszerű, legális keretet adni, az illegális helyett

Boldeone2 2023.11.08. 15:32:22

@G. Nagy László: Bereczki Anikó jövőkutató szerint: "a rejtélyes Z generáció című könyvében említést tett a kanadai Emma Lim #NoFutureNoChildren24 (magyarul: nincs jövő, nincs gyerek) mozgalmáról. „Amikor olvastam a hírt, úgy gondoltam, a montreali McGill Egyetem 18 éves diákjának kezdeményezése tőlünk távoli, egyedi eset, mígnem magam is egyre több huszonévessel, sőt tizenévessel is találkoztam, akik kijelentették: azért nem szeretnének gyereket, mert bolygónk jövője túl bizonytalan” – mesélte a generációkutató, aki hozzátette: mások az örökbefogadást fontolgatják – kifejezetten a túlnépesedés miatt."

erol 2023.11.08. 15:37:21

@G. Nagy László: Médiafigyelmet azért kap, mert ez újdonság, eddig ilyet senki sem modott. De mint tudjuk minden csoda 3 napig tart.

G. Nagy László 2023.11.08. 15:39:20

@libernyák:

"Eszük ágában sincs "betiltani" a szülést - szemben a fasisztákkal"

Értem én, hogy mosdatod a saját őrültjeidet. Figyelj, kapsz hétféle attitűdöt, mind létező:

1. Szülni kötelesség, s ezt törvényi erővel ki kell kényszeríteni - FASIZMUS
2. Szülni kötelesség, de ezt nem kell törvényi erővel ki kell kényszeríteni - ERŐS KONZERVATIVIZMUS
3. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni mindenesetre jó, a saját örömünkre - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
4. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni semleges dolog, nem jó, nem rossz - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
5. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni mindenesetre rossz, mert kényelmesebb gyerek nélkül - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
6. Gyermektelennek maradni kötelesség, mert meg kell menteni a bolygót, de ezt nem kell törvényi erővel ki kell kényszeríteni - WOKE-ZÖLD-IDEOLÓGIA
7. Gyermektelennek maradni kötelesség, s ezt törvényi erővel ki kell kényszeríteni - FASIZMUS

A két szélsőség durva és ritka. A három középső elfogadható. A 2. és a 6. egy-egy ideológiára hivatkozik (a nemzet megmaradása/a bolygó védelme), vagyis ezek nem bízzák az egyénre a döntést; hamis erkölcsi felhangot csomagolnak álláspontjukhoz. Egyik sem szelídebb a másiknál, nem is lehet az.

Wildhunt 2023.11.08. 15:57:53

@G. Nagy László: azt, hogy relativizálsz. Slash gitárszólóját egy lapra teszed a Mátyás templommal.

Wildhunt 2023.11.08. 17:04:15

@Wildhunt: ami azért érdekes, mert nem szoktál. Relativizálod a kulturális értéket, belekötsz az erkölcs definíciójába... Csak nem rabolt el boldili?

alöksz róz 2023.11.08. 17:52:45

@G. Nagy László: lehet így is. attól függ, hogy mi a cél.
ha olyasmi rendszer, mint az elysium c filmben, akkor így kell csinálni.

(egyébként nem tudom mennyire vagy vele tisztában, hogy az önzősködők régen ki lettek zavarva a vadonba egyedül meghalni. csak úgy eszembe jutott.)

G. Nagy László 2023.11.08. 21:36:37

@alöksz róz:

"az önzősködők régen ki lettek zavarva a vadonba egyedül meghalni."

Ez volna a lényeg. Ha nem adsz semmit a világnak, úgy magaddal baszol ki. Nem lesznek barátaid, kiközösítenek, magányosan halsz meg. Érdemes barátokra szert tenni. Semmi sem egyszerűbb ennél.

A libertárius világnak is ez a lényege. Az erőszakos, antiszociális elemek kívül rekednek. Itt nem érvényesül a balliberálisok faszsága, mely szerint tilos a kirekesztés. Nyugodtan kirekeszthetsz bárkit - ez a legméltóbb büntetése a seggfejeknek.

alöksz róz 2023.11.08. 21:44:31

@G. Nagy László: "Ez volna a lényeg. Ha nem adsz semmit a világnak, úgy magaddal baszol ki. Nem lesznek barátaid, kiközösítenek, magányosan halsz meg." - ez nem a lényeg, hanem egy súlyos tévedés...
az nem egy nemszólokhozzád kiközösítés volt, hogy ott éldegélj nyugodtan egyedül a kis házadban, hanem elűzés, azaz gyakorlatilag egy halálos ítélet.

alöksz róz 2023.11.08. 21:48:27

@G. Nagy László: "Nyugodtan kirekeszthetsz bárkit - ez a legméltóbb büntetése a seggfejeknek." - hát akkor rekesszük ki úgy, ahogy a "dzsungeltörvények", vagy ahogy az ún természetjogból kihagyott természetjog diktálja. basszuk ki egy lakatlan területre, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha meglátjuk a közelünkben, agyonütjük.

G. Nagy László 2023.11.08. 22:53:54

@alöksz róz: Nem könnyű veletek. Ha nem egy német mérnök mindenre kiterjedő, száraz és unalmas precizitásával kommunikálok, még te is belekötsz mindenbe. Világos, hogy megengedhetetlen tett bárkit kitenni a saját tulajdonából.

A nemszólokhozzád kiközösítés is fájó és durva, csak az nem fizikai értelemben halálos. Lelkileg az. Én ezt az aspektust kívántam megragadni.

A kirekesztést meg értsd úgy, hogy ha mindenkivel kötekedő és pokróc vagy, előbb utóbb egyik kocsmában sem fognak kiszolgálni. A woke ideológia szerint ez fasizmus, mert emberi alapjogod, hogy kiszolgáljanak bárhol, főleg ha fekete vagy, meleg és migráns.

Reactor 2023.11.08. 23:27:56

Arrafelé hajlok, hogy ez nem tévhit. Egyre komolyabb probléma, hogy a Föld túlnépesedik, és ennyi embert nem tud eltartani a bolygó, ha megfeszül se. Főleg azonos életszínvonalon. Volt valami kísérlet is, ha jól emlékszem, azt adta ki, hogy úgy kb. 7 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy mindenki civilizált módon élhessen. Nos, ennyi még akkor se lenne, ha tudnánk terraformálni bolygókat és utazni köztük (mint ahogy nem tudunk). Túl sokan vagyunk, nincs szükség még több gyerekre - ennyi ember akkor is csak rombol, ha nem akar.
A régebbi korokban érthető volt a sokgyerekes családmodell, amikor egy kolera vagy gyermekbénulás helyből kiirtott egy fél falut, és 12 gyerek kellett hogy 2 életben maradjon. Ma már nincs erre szükség.
A tenyésztelep-üzemeltetéssel nem kísérleteznék: Causescou is megpróbálkozott vele, és egy rakás nemibetegen kívül nemigen lett más eredménye. Kihalni pedig egész biztos nem fogunk, szóval fölösleges károgni.

@Serény Vélemény: Képmutatás vagy sem, több oldalról igazolt tény, hogy melegszik a Föld.

@G. Nagy László: Az üvegházhatású gázok jelentős többsége mesterséges eredetű. Ami a természetben képződik ezekből, az a semminél is kevesebb. Tehát aki ilyet állított, az vagy hazudott, vagy Trump (esetleg valaki más felmelegedés-tagadó potentát) megbizatásából dolgozott.

@Boldeone2: Meh, nem keresnek ők senkit, egyszerűen (szerintük) az jelenti a rangot, hogy ki hány nőt dugott meg. A magyarázat pedig tiszta biológia: a férfinek több milliárd ivarsejtje van állandó készenlétben, hogy bármikor szaporodhasson egy nővel. A nőnek ezzel szemben kemény EGY darab van. Ráadásul a libidója is kb. a századrésze a férfiének.
No, többek közt ezért nem lesz itt semmiféle nemek közti egyenlőség - mert ehhez a komplett fajbiológiát kéne felülírni. Ami többnyire szörnyszülöttekhez vezet, szóval inkább ne.

@Wildhunt: Egyebek közt ezért (is) jelent meg a MGTOW vagy a WGTOW. El lehet menni remetének: pontosan ezt csinálják, szóról szóra. Időnként a második eshetőség is meg szokott történni, amikor egy szarból épült vár összedől a saját súlya alatt.

alöksz róz 2023.11.09. 00:58:22

@G. Nagy László: tudom hogy mire gondoltál, nem értelmeztem félre semmit, bele se kötöttem és ki se forgattam. hanem rámutattam a súlyos tévedésedre.
(és elmeséltem, hogy is néz ki a valódi dzsungeltörvény, hogy van ez az igazi természetjogban.)

és egyáltalán nem gondolom, hogy abszolút megengedhetetlen tett bárkit kitenni a saját tulajdonából. van, ami a magántulajdon felett áll.

alöksz róz 2023.11.09. 01:00:20

manapság már lófaszt nem jelent az a kirekesztés-kiközösítés, amit javasolsz. annyit se ér mint egy fing :-)

alöksz róz 2023.11.09. 01:05:03

@alöksz róz: "és elmeséltem, hogy is néz ki a valódi dzsungeltörvény, hogy van ez az igazi természetjogban" - és akkor volt a legnagyobb szabadság, teljesen szabadon dönthetett mindenki, ez a szép benne :-)))

Wildhunt 2023.11.09. 08:04:05

@alöksz róz: tudom hogy mire gondoltál, nem értelmeztem félre semmit, bele se kötöttem és ki se forgattam

Csak megint kiderült hol a homoxem a gépezetben. Pedig igazad van, a blogger szerint nem létező erkölcsi potyautasokat a történelemben kb mindig kvázi halállal büntették. Erre eddig nem is gondoltam.

G. Nagy László 2023.11.09. 08:44:29

@Wildhunt: Ez az, amit érdemes volna helyretenni fejben.

Először is: a mai napig nem tisztázott, hogy mit értesz "erkölcsi potyautas" kifejezés alatt.

A másik, hogy mit kezdesz az "erkölcsi potyautas" emberrel.

A) Megölheted. Ez mennyire erkölcsös? Mennyire jézusi? (Rögtön erkölcsi potyautassá válsz magad is e tetted által.)
B) Piedesztálra emelheted. Ez a kommunista-woke tempó.
C) Humánusan, sportszerűen büntetheted. (Én mindig erre szavazok.)

Boldeone2 2023.11.09. 10:02:37

@Reactor: Ráadásul a libidója is kb. a századrésze a férfiének.
No, többek közt ezért nem lesz itt semmiféle nemek közti egyenlőség - mert ehhez a komplett fajbiológiát kéne felülírni. "

- Csak sajnálni tudlak, ha neked eddig ilyen nők jutottak...Nekem más a tapasztalatom: a libidó nem nem-, hanem egyénfüggő

A társadalom, ha szigorúan vesszük, elműködne negyed számú férfi esetében is. Túl sokan vagyunk, akik csak kompetíciót jelentenek egymásnak
Ezért megy az örökös harc, ahol a gyengéket megfosztanak mindentől. Ennek ma evolúciós haszna alig van, lényegében

G. Nagy László 2023.11.09. 10:22:13

@Boldeone2:

"Csak sajnálni tudlak, ha neked eddig ilyen nők jutottak...Nekem más a tapasztalatom: a libidó nem nem-, hanem egyénfüggő"

Ez egy sokdimenziós játék.
1. Egyénfüggő is, ahogy írod.
2. Igaza van@Reactor: -nak, biológiai tény, hogy a férfiak - általában - sokkal több szexet akarnak, mint a férfiak.
3. Életkor függvénye is. A férfiak 17-20 éves koruk táján vannak a libidójuk csúcsán, a nők 40 táján.

G. Nagy László 2023.11.09. 10:24:53

@Boldeone2:

"Ezért megy az örökös harc, ahol a gyengéket megfosztanak mindentől."

Ez a te baloldali mantrád, amely évszázadokon át igaz is volt. Ma pont ellentétes a korszellem: az erőseket kívánják megfosztani mindentől. (Többek közt erről szól a metoo is.) Én a kettő közt állok: hagyjunk élni mindenkit a maga módján!

alöksz róz 2023.11.09. 10:44:45

@G. Nagy László: "Ma pont ellentétes a korszellem: az erőseket kívánják megfosztani mindentől" - nem, hanem egyszerre megy mind a kettő.

alöksz róz 2023.11.09. 11:11:18

@Wildhunt: akkoriban egyszerűbb volt. ha nem úgy viselkedett, elzavartad a rákba, de most mit csinálsz vele?
nehéz kérdés ez.
úgy kell kezdeni, hogy nem az egót kell növeszteni a liberális (csak az egyén a fontos meg a pénz) paradigmának megfelelően. akkor talán nem úgy tekint az erkölcsre a jónép, hogy az csak a többiekre érvényes.

de büntetni? nyilván el kell venni valamit. akár a tulajdonát is, ha a többiek kárára szerezte. vagy arra használja, mint pl kiváló példa az orosz oligarchák vagyonának lefoglalása. az ilyennek az a legnagyobb büntetés.
de ez még csak egy részhalmaz...

alöksz róz 2023.11.09. 11:15:19

@alöksz róz: a személyes tárgyakon kívül minden magántulajdonnak a közösség adja meg a lehetőségét.

alöksz róz 2023.11.09. 11:17:11

@alöksz róz: kéretik azzal nem visszaélni.

(bár szerintem, ahogy elnézem a mai viszonyokat, már régen az erőszakos követelésnél kéne tartani.)

Boldeone2 2023.11.09. 11:52:51

@G. Nagy László: Ma pont ellentétes a korszellem: az erőseket kívánják megfosztani mindentől. (Többek közt erről szól a metoo is."

- Az erős csak akkor erős, ha meg tudja védeni a maga érdekeit, egyébként ő is gyenge, csak magat képzeli erősnek, vagy alfának

A progresszív társadalom nem az erősködésről és a macsóskodásról szól, hanem arról, hogy az erőseket megfosztják a valós vagy vélt privilégiumaiktól, gyengítik az evolúciós versenyt.

A hierarchiák meggyengülnek, így bárki az élre kerülhet

G. Nagy László 2023.11.09. 12:47:22

@Boldeone2:

"A progresszív társadalom nem az erősködésről és a macsóskodásról szól, hanem arról, hogy az erőseket megfosztják a valós vagy vélt privilégiumaiktól, gyengítik az evolúciós versenyt."

Abszolút így van, s erre a legmegfelelőbb jelző az, hogy undorító. Amennyiben a privilégiumon születési előjogokat értünk, úgy messzemenően támogatom ezek eltörlését, de ez már rég megtörtént, idehaza majdnem 200 éve. Onnantól kezdve azonban, hogy törvény előtt egyenlők vagyunk, nincs szükség semmi egyéb korrekcióra. A liberális társadalom oké, a kommunista-progresszív pedig mélyen erkölcstelen.

alöksz róz 2023.11.09. 12:49:52

@Boldeone2: "arról, hogy az erőseket megfosztják a valós vagy vélt privilégiumaiktól, gyengítik az evolúciós versenyt." - vagy épp ellenkezőleg, pont hogy erősítik.
(a privilégiumok, megkövesedett hierarchiák a verseny ellen hatnak.)

alöksz róz 2023.11.09. 12:54:03

@G. Nagy László: "Amennyiben a privilégiumon születési előjogokat értünk" - szerintem van másfajta is.

meg egyfajta anti-privilégium is létezik (és tetszik nem tetszik, el is fogadott) a társadalmakban, erre repülnek rá "jó" érzékkel a progresszívek.

2023.11.09. 14:37:29

a kérdés a középponti állam (a főváros) jogállása. ahol az országos közintézmények összpontosulnak. lehet mondani, hogy legyen prájd, mert minden világvárosban van már prájd. szivárványos békemenet mellett legyen barnás, fekete pólós vér és becsület, betyársereg. mert kubatov gábor ezekkel űzné el ferencvárosból baranyi krisztát és a kebelbarátnőjét szuzit a kétfarkúaktól. vonuljon fel "győzike, győzike, fideszes gecike". így aposztrofálták a debreceni szurkolók. kezében "lila majmok" sállal. amire körtisz azt mondja, hogy te rohadt narancsos "patkány". és a többi. az nyilvánvaló, hogy ez ez a kontraszelektált és degenerált közeg nem az elit. senki nem választaná meg őket vidéken. budapesten választják ki őket szándékosan, hogy szétverjék a kultúrát. hogy balról, jobbról, vagy szélsőközépről az majdnem mindegy.

elsődlegesen az a kérdés, hogy ezzel a középponti állammal mi legyen. nem brüsszel, moszkva, amerika, london, párizs a kérdés, hanem budapest. annak is a belső kerületei.

Wildhunt 2023.11.09. 16:00:39

@G. Nagy László: tisztáztam többször is, ahogy Alex is. nem tehetek arról, hogy nem akarod érteni.
Azt teszem vele, hogy mindenkinek világossá teszem amit tesz, valamint ahol lehet akadályozom ebben. A dohányzás esete például Japánban.

G. Nagy László 2023.11.09. 16:06:06

@Wildhunt:

"A dohányzás esete például Japánban."

???

baalint1 2023.11.09. 16:51:57

@G. Nagy László:
A másik a te fejedben létezik, nyilván h rákeresel találsz olyan trollt vagy fanatikust, aki ilyet vall, de a liberálisok, akiket woke-nak nevezel, VELED ELLENTÉTBEN, aki betegnek minősíted azt a nőt, aki nem szül, a szabad választást vallják, és nem tekintik betegnek azt sem, aki így vagy úgy dönt.

Ez csak egy újabb terület, ahol kiderült, hogy nem liberális vagy, hanem társadalommernökösködő marxista, de mivel továbbra sem vállalod fel nyíltan a szélsőséges nézeteidet, ezért inkább szalmabábozol, a liberálisokat vádolva, hogy "kötelezővé tennék". Pedig a liberális álláspont az, hogy mindenki szabadon döntsön, és ennek mész te neki, büdös komcsi.

baalint1 2023.11.09. 16:53:29

@alöksz róz:

Amúgy végiggondolva tényleg van, lásd Kína egskepolitikáját. De a büdös komcsi László elvtárs a nyugati liberálisokra próbálja ezt ráhúzni, közben ezt is az ő elvtársai csinálják.

baalint1 2023.11.09. 16:55:27

@Almandin:
Kádárista mentalitás, csak mostanában ezt próbálják konzervatívnak nevezni, ő meg az igazi vicc, hogy liberálisnak. Marxista, kollektivista elvekre épülő kötelességetika, aminek a lényege, hogy az egyén van a társadalomért, és nem a társadalom van az egyének közös érdekeiért.

baalint1 2023.11.09. 17:09:18

@G. Nagy László:
Nem szeretni egy ételt nem azonos azzal min ha tudmányos megalapozottság alapján kijelented, hogy egészségtelen. Vagy azt,hog ha nem vágyik gyerekre egy nő, az mentálisan beteg. Az előbbi szubjektív vélemény, az utóbbi áltudományos okoskodás, ha pedig utóbbiból politikát csinálsz, az minimum autokratikus társadalom felfogás.

Reactor 2023.11.09. 17:09:25

@Boldeone2: A nemi vágyért elsősorban a tesztoszteron felelős - mindkét nemnél (az oxytocin is, de az már csak akkor száll be, ha ágyba kerültek a felek). A férfiakban pedig százszor annyi van, mint a nőkben. Persze, vannak pozitív-negatív szélsőségek, de én most elsősorban a Gauss-harangot céloztam meg.
Csak gondolj bele, milyen látványosan tudják a nők utálni a szexet meg a férfiakat. "LYáLY a szex az fúLY, a férfiak mind mocskos disznók, csak AZT akarják..." Szerintem nem kell bemutatni. Jó, persze, ez sokaknál csak képmutatás és rizsa, lehet hogy otthon egyedül a sötét szobában ő is ugyanúgy vágyik rá, az viszont 100% hogy nagyátlagban a nők sokkal kevésbé kezdeményezők a szex terén. Olyan, hogy odaficcen hozzád egy csajos, hogy "szia, dugunk?" maximum a mesében fordulhat elő :D

G. Nagy László 2023.11.09. 17:10:42

@baalint1:

Neked is ideollózom a hét lehetséges attitűdöt:

1. Szülni kötelesség, s ezt törvényi erővel ki kell kényszeríteni - FASIZMUS
2. Szülni kötelesség, de ezt nem kell törvényi erővel ki kell kényszeríteni - ERŐS KONZERVATIVIZMUS
3. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni mindenesetre jó, a saját örömünkre - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
4. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni semleges dolog, nem jó, nem rossz - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
5. Mindenki azt tesz, amit akar. Szaporodni mindenesetre rossz, mert kényelmesebb gyerek nélkül - LIBERÁLIS ÁLLÁSPONT
6. Gyermektelennek maradni kötelesség, mert meg kell menteni a bolygót, de ezt nem kell törvényi erővel ki kell kényszeríteni - WOKE-ZÖLD-IDEOLÓGIA
7. Gyermektelennek maradni kötelesség, s ezt törvényi erővel ki kell kényszeríteni - FASIZMUS

A két szélsőség durva és ritka. A három középső elfogadható. A 2. és a 6. egy-egy ideológiára hivatkozik (a nemzet megmaradása/a bolygó védelme), vagyis ezek nem bízzák az egyénre a döntést; hamis erkölcsi felhangot csomagolnak álláspontjukhoz. Egyik sem szelídebb a másiknál, nem is lehet az.

Mi a vitád ezzel?

baalint1 2023.11.09. 17:11:06

@alöksz róz:
A libertárius nézeteket vallók egy szűk kisebbséget leszámitva egy területet biztosan nem államosítanának, ez a rendvédelem.

2023.11.09. 17:21:56

@baalint1:
kádárnak nem volt gyereke. nem is lehetett állítólag úgy megverték a saját elvtásai a börtönben. kádárizmus többek között intézményes gyermekjólét, gyermekjóléti intézmények tették népszerűvé. a kádárista szocpol nem nyomta fel a lakásárakat, mert az állami építőipari vállalatok az állami keresletélénkítő politika következtében nem emelt árat, hanem rontotta a minőséget. ezért vezették volna be a versenyt az állami építőipari vállalalatok között a szocialista lakáspiacon.

ebből lett a szocialista lakótelep helyett a lakópark koncepciója. háév házgyári elemeket kombinálták a váév tetőcserepekkel.
archivum.mtva.hu/images/medium/MTI-FOTO-bVZicjNXNHdIS3BiR0VObG1rKzNzdz09.jpg
ezekben minden állami, azonban nincs központi tervutasítás, hanem versenyhelyzetetet igyekeznek teremteni az állami vállalatok között. többféle típusterv, többféle állami megoldás legyen.

és nyilván ez egy járható lakáspolitikai koncepció. amivel a gyermekes családok támogathatók. mert csok nem nyomja fel az árakat. nyilván állami takarékbank kell hozzá, amelyik olcsó hiteleket nyújt. a kollektivizálás a köbön. azonban marxizmus-leninizmus nélkül. (nincs világforradalom, proletárdiktatúra, stb.)

baalint1 2023.11.09. 17:23:15

@G. Nagy László:
Azzal, hogy mentálisan betegnek tekinted azokat a nőket, akik nem vágynak gyerekre, te a 2-es álláspontot képviseled, és az itteni kommentelők egy jelentős része is. Én a 4-est vallom. Akiket meg woke-nak nevezel a témában, ők MAGUK kimahiszti miatt nem szülnének (szvsz ez önbecsapás, nem vágynak gyerekre vagy lehetőségük nincs, ez a szöveg meg ürügy), tehát nem a 6, hanem az 5-ös álláspontot vallják. A 6-os rendkívül ritka, sokkal ritkább mint a te álláspontod, a 2-es. Az 1-es mikro szinten ma is gyakori a világban, és sokszor volt így, úgy értem a helyi közösség, család elvárása alapján, de nem az állam elvárása alapján. Diktatórikus kikényszerítés inkabb csak 2-es szinten volt, lásd pl. Ratkó korszak. A 7-es meg részlegesen a kínai egyke politika, más példa inkabb csak egyes társadalmi csoportok ellen fordult elő, pl. USA sterilizációs programja.

baalint1 2023.11.09. 17:25:26

@cvsvrs:
Nemakarok most belemenni, miért volt eleve halálra ítélve gazdaságilag a kádári szocializmus, de a kádári mentalitást nem erre az aspektusra értettem, hanem a kötelességetikát, amit a szocializmus elültetett a fejekben, talán a házmester mentalitás jobb szó lett volna rá, mint a kádári.

2023.11.09. 17:27:12

@baalint1:
ebből azonban éppen az ortodox nacionalizmus, az orbánizmus adódik. mert ha mindent liberalizálni kell kivéve a militarit, akkor tkp. egy katonai diktátort kell választani. aki fenntart egy autoriter rezsimet.

alöksz róz 2023.11.09. 17:47:01

@Reactor: "Olyan, hogy odaficcen hozzád egy csajos, hogy "szia, dugunk?" maximum a mesében fordulhat elő :D" - ahhoz olyan férfinak kell lenni :-)

vagy olyan öregnek a nőnek :D

2023.11.09. 17:51:01

@baalint1:
a kádárizmus nem halt ki olyannyira nem, hogy a magyar társadalom többsége kádárista. a mai napig. a fiatalok is, akik a rendszerváltás után születtek. intézményes gyermekjólétet, gyermekjóléti intézményeket akarnak. közalkalmazotti alapellátmánnyal, kiegészítő illetményekkel, amiért cserébe minimális erőfeszítést kelljen nyújtani, leginkább csak "jól" kell viselkedni. és egyébként pedig lehessen valamilyen mellékes jövedelemhez jutni, amit ugye a reformok keretében biztosítottak volna.

kádárista szociálpolitika sikeres volt. és ezek után ezt felszámolták. antallnak nem volt szociálpolitikája, horn is abba bukott bele, hogy ezt az szdsz nyomására kényszerűségből feladta, azért került hatalomba az első orbán kormány. akit medgyessy a jóléti rendszerváltás igéretével vert meg. és ezt überelte gyurcsány. szociális demagóg ígéretekkel. amelyeket azonban nem tudott megvalósítani. és így jött létre "ner". és elsődlegesen ezt is kádárizmus teszi népszerűvé. és orbánt is alighanem egy ifjú kádár válthatja, aki belekiabálja a mikrofonba, hogy a "bitang úri rend".

85 után kádárt a a központi bizottság több tagja le akarta váltani. grósz (aki végül a kijelölt utód lett) mellett pozsgay, szűrös, nyers is. és mellette gorbacsov is kádár megbuktatását akarta. nem akart nála is nagyobb nyugatbarátot a szocialista táborban. ezért krjucskov nevű kgb tiszt alááasta a nyugati külkapcsolatokat. így lett németh miklós a kormányfő. aki megindította a "spontán" privatizációt. azonban az népellenes volt. a magyar társadalom többsége a szocialista "vívmányok" megtartásával elsődlegesen jóléti rendszerváltást akart.

elsődlegesen ezzel lehet választást nyerni. a mai napig. csak a szociális demagógiát orbán még nemzeti celofánba csomagolja és ez szállítja a "kétharmadot". azonban orbán sose lesz olyan népszerű, mint kádár volt. a kádári kultúrpolitika estenként példaértékű volt. (függetlenül attól, hogy kádár 56-os megtorlás elkövetője is, nemzeti nihilista volt, nemzeti összefogást nem akart, csak társadalmi egységet. azt azonban viszonylag jól csinálta, jobban mint a rendszerváltás követően az utódai.)

Reactor 2023.11.09. 18:11:22

@alöksz róz: No igen,a Gerbeaud cukrászda ugye :D Az is egy lehetőség, és még keresni is lehet rajta! No persze gyomor, az kell hozzá ám...

alöksz róz 2023.11.09. 19:42:52

@Reactor: nem. nem kell ahhoz semmi.

alöksz róz 2023.11.09. 19:46:37

@Reactor: tele van baszni akaró idősödő nővel budapest. egy kutyakekszért elviheted, ha van fogad és nem vagy 120+ kiló. más nem kell. gerbeaud cukrászda se.

szinte sajnálom, hogy a fiatalabbakat szeretem :D

2023.11.09. 20:43:22

@alöksz róz:
Itt ha lyánt látsz is, ne véld ám, hogy szűz volna, / Első kérésedre mindjárt ne hajolna, / Mihelyt a lyány tizennégy esztendős leszen, / Pesten mindjárt asszony-szolgálatot teszen.
írta csokonai vitéz mihály "a felvilágosodás költője". aki holnaphoz egy hétre lesz, hogy éppen 250 éve született.

2023.11.09. 20:46:07

Hiszen itt minden dicsőség csak abba áll, / Ha az ember locsog, pipál, űl vagy sétál,
Hörböl pergelt török babot szűk kortyokkal, / Főldig érő füstfelleg közt olyanokkal,
Kik begyűltek ezerféle köntös-vázba / Egy különös szabadságú pipaházba,
Hol egyhúzamba félnapig is elnézik, / Némely bolond csonttekékkel hogy tekézik.

Boldeone2 2023.11.09. 21:15:03

@Reactor: Csak gondolj bele, milyen látványosan tudják a nők utálni a szexet meg a férfiakat. "LYáLY a szex az fúLY, a férfiak mind mocskos disznók, csak AZT akarják..."

- Soha nem találkoztam ilyennel, pedig van nem kis tapasztalatom. Vannak más női hormonok is: progeszteron, ösztrogén, a szex egyébként is egy komplex folyamat, nem csak biokémiai, különben nem kívánnák az emberek még 70 éves korukban is, amikor már totál gatya a hormomszint

Nekem az a tapasztalatom, hogy a nők is ugyanúgy kívánják a szexet, csak nekik több vesztenivalójuk van a terhesség potenciális lehetősége miatt, illetve, a hormonális ciklusuk különböző

Ráadásul a nők mindig elhazudják a partnereik számát, a férfiak is. A nők mindig erkölcsösebbnek akarnak mutatkozni, a férfiak lódítanak

Voltam mar olyan nővel aki napi 2x is igényelte, meg olyannal is , aki havi 2x ....Óriási a szórás, épp ahogy a férfiaknál

Tehát ha nőnek születek, akkor többé- kevésbé hasonló lenne a szexdrive- om mint férfiként, de a női agy masképp latja a világot: több a tarsadalmi kockazat, senki nem akarja hogy kurvának nézzék, plusz a gyerek

Boldeone2 2023.11.09. 21:27:26

@alöksz róz: Olyan, hogy odaficcen hozzád egy csajos, hogy "szia, dugunk?" maximum a mesében fordulhat elő :D" - ahhoz olyan férfinak kell lenni :-)"

- Dehogy a mesében! Csak tipikus béta hím a szemléleted! Mit gondolsz, egy Szoboszlainak hány csaj küld " illatos bugyit" vagy " szexuális tartalmú üzenet ..
Vagy egy T Dannynak, vagy a Valmaros fiúknak...Minden koncert után bomba csajok hada megy velük hátra, hogy ott egy közös buli után orgiázzanak....

Hidd el, nagyon megy a szex, csak valószínű nem veled....

A " felső " 1-2% "végcsinálja" az egész jó megjelenésű, fiatal női társadalmat...Nyilvan egy csavargyári munkás nem nagyon fog kelleni senkinek, ezért azt fogja gondolni, hogy a nők nem szexelnek...

Boldeone2 2023.11.09. 21:28:21

@Reactor: A fentit neked írtam, nem Alexnek....

Sadist 2023.11.09. 21:41:22

@G. Nagy László: "3. Életkor függvénye is. A férfiak 17-20 éves koruk táján vannak a libidójuk csúcsán, a nők 40 táján."

Ez az egyik legnagyobb női szexualitást övező téveszme. A nőknek akkor legmagasabb a libidójuk, amikor a legtermékenyebbek, vagyis kora huszonéves korukban a ciklusuk közepén. Csak ekkor még végtelenül válogatósak is lehetnek, de ha a huszonéves csajokat bedobod egy csomó jóképű, kisportolt atléta közé, akkor 24/7 dugni fognak, lásd pl. Olimpiák. A szervezők minden alkalommal több tíz- vagy százezer óvszerrel készülnek, és azok a tenyészcsődörök nem a 40-es milfekkel múlatják a versenyek közti időt, hanem a ropiseggű húszasokkal.

Az idősebb nők pusztán kényszerből adják könnyebben a szexet, mert a fiatalabb, vonzóbb csajokkal csak úgy versenyezhetnek, ha olcsóbban adják a portékájukat. Egyszerű kereslet-kínálat.

Billy Hill 2023.11.10. 00:11:33

@Serény Vélemény: "Van néhány, kevésbé ismert tény, pl hogy a női wc-k mindig koszosabbak, mint a férfiwc-k. Meg hogy a nők sokkal kegyetlenebbek tudnak lenni mint a férfiak." - Például az emberöléseknél is gyakoribb náluk a feleslegesen erőszakos elkövetés. (Például sokkal több késszúrás található az áldozaton, mint ami "szükséges" vagy "normális" lenne.)

Billy Hill 2023.11.10. 00:13:12

@Almandin: "a fiatalságomat nem úgy töltöttem, hogy hétvégenként berúgtam volna, és a saját hányásomban fetrengtem volna, meg azt se tudtam volna, kit szoptam volna le részegen" - hát, ö, azért van több köztes fokozat is a józanság meg e között, remélem tudod. ;-)

G. Nagy László 2023.11.10. 01:03:27

@baalint1:

" A 6-os rendkívül ritka, sokkal ritkább mint a te álláspontod, a 2-es."

Azt hiszem, ezzel elérted az arrogancia csúcsát. Majd te megmondod, hogy én mit gondolok. Tök mindegy, hogy hosszú kommentcsatákat vívok azokkal, akik a 2-es álláspontot vallják, te le se szarod. Pont ugyanolyan idióta seggfej vagy, mint a legtöbb balos ellenzéki. Neked az kell, hogy lefasisztázhasd a másikat. Tök mindegy, hogy az mit gondol, mit képvisel. Mert ha elismernéd, ami nyilvánvaló, hogy a másik mégsem fasiszta, akkor kurva nehéz volna gyűlölni az illetőt... Elmész a büdös picsába.

"Akiket meg woke-nak nevezel a témában, ők MAGUK kimahiszti miatt nem szülnének (szvsz ez önbecsapás, nem vágynak gyerekre vagy lehetőségük nincs, ez a szöveg meg ürügy), tehát nem a 6, hanem az 5-ös álláspontot vallják. "

Ez meg a legundorítóbb szerecsenmosdatás. Te most azt mondod, hogy NEM LÉTEZIK OLYAN, HOGY VALAKI A KLÍMAVÁLSÁG MIATT NEM AKAR GYEREKET, ILLETVE OLYAN SE, AKI MÁSOKAT ERRE BUZDÍTANA. Egy igazi kretén vagy, aki a legnyilvánvalóbb, tálcán kínált, transzparens valóságot is letagadod, ha az nem tetszik neked. Döbbenetes az agymosottságnak ez a szintje.

G. Nagy László 2023.11.10. 01:16:45

@Sadist:

"Ez az egyik legnagyobb női szexualitást övező téveszme."

Számos pszichológiai és evolúciós biológiai olvasmányomban találkoztam ezzel, abszolút igaznak vélem, de nem vagyok szakembere a témának. A személyes tapasztalataim pedig szűkösek a negyvenesek körében :)

Az első tanulmány szerint, amit a google feldob:

"A nőknél nincs általános libidócsúcs életkor. Sokan a 20-as és 30-as éveik végén tapasztalnak fokozott izgalmat, ami olyan tényezőknek köszönhető, mint az önálló életvitel, az anyagi stabilitás, a megnövekedett önbizalom és az alacsonyabb stressz. Mások a 40-es éveikben számolnak be a legnagyobb szexuális kielégülésről, amikor a gyerekek felnőnek, a karrier stabilizálódik, és az önismeret növekszik."

alöksz róz 2023.11.10. 01:47:13

@G. Nagy László: "Neked az kell, hogy lefasisztázhasd a másikat." - meg hogy gyíkemberezhessen.

alöksz róz 2023.11.10. 01:57:09

@Wildhunt: itt fentebb is írtam rá egyet :-)

az a baj, hogy szólni kell. mert magától nem tudja vagy pont leszarja.

alöksz róz 2023.11.10. 02:04:50

@baalint1: "Pedig a liberális álláspont az, hogy mindenki szabadon döntsön, és ennek mész te neki, büdös komcsi." - ettől a véleménytől még szabadon dönthet. a liberális meghatározás szerint.
(bár szerintem csak akkor van igazán szabad döntés, ha semmilyen befolyás nem éri. jó kérdés, van-e ilyen vagy egyáltalán létezhet-e ilyen.)

hallottál az "én ezeknek nem szülök" c. ballib mozgalomról és kampányról? látom az nem fájt.

alöksz róz 2023.11.10. 02:10:43

@baalint1: "de a kádári mentalitást nem erre az aspektusra értettem, hanem a kötelességetikát, amit a szocializmus elültetett a fejekben, talán a házmester mentalitás jobb szó lett volna rá" - az oké, hogy senki ne azt lesse ki mit csinál
de ne kelljen már a sok liberálisra, akik leszarják a többieket, mindig rászólni, hogy heló, mások is vannak a világon.

G. Nagy László 2023.11.10. 08:06:58

@alöksz róz:

Az egészen nyilvánvaló, hogy @baalint1: -nál tisztábban és reálisabban látod a világot, de azért csiszoljunk még ezen!

"ettől a véleménytől még szabadon dönthet. a liberális meghatározás szerint."

Ez pontosan így van. Ennyit jelent a liberalizmus, nem többet, nem kevesebbet.

"bár szerintem csak akkor van igazán szabad döntés, ha semmilyen befolyás nem éri. jó kérdés, van-e ilyen vagy egyáltalán létezhet-e ilyen."

Ez már egy naiv álmodozás valamiféle szupersteril világra. Ennek nem sok értelme van, mégpedig két okból:

1. Az elsőt te is írod: ilyen nem létezhet. Hacsak nem költözöl remeteként egy távoli barlangba, folyamatosan impulzusok fognak érni, kizárhatatlanul.
2. A második az, hogy már a felvetés is hibás. A szabad döntésnek egyáltalán nem feltétele, hogy az embert ne érjék impulzusok. Sőt: minél több álláspontot megismersz, annál szabadabb a döntésed. Kifejezetten káros az effajta szupersteril világ. Ez tulajdonképpen a woke-progresszív tábor mimóza hópelyhecskéinek vágya a safe place iránt, ahol megmaradhatnak a gyermeteg álmaikban, és senki nem zúdítja rájuk a valóságot.

alöksz róz 2023.11.10. 10:01:13

@G. Nagy László: sőt még nálad is jóval tisztábban és reálisabban.

1. mitől lenne naiv álmodozás a szabad döntés feltételének leírása?
2. befolyás. nem álláspont meg információ.

G. Nagy László 2023.11.10. 10:19:49

@alöksz róz:

"sőt még nálad is jóval tisztábban és reálisabban."

Leborulok nagyságod előtt :)

"1. mitől lenne naiv álmodozás a szabad döntés feltételének leírása?"

Az a naiv álmodozás, hogy nem ér semmi befolyás. Ismétlem: remeteként egy barlangban, esetleg. Másként kizárt.

"2. befolyás. nem álláspont meg információ."

Mi a faszom különbség van??? Minden álláspont, minden információ befolyásolhat. Kurvára bírom, hogy olyan tisztán látsz mindent, segíts kérlek nekem is, hogy képes legyek megkülönböztetni a természetéből, jellegéből fakadóan befolyásoló és a nem befolyásoló információt és álláspontot! De tényleg, hogy a picsába csinálod???

baalint1 2023.11.10. 10:43:21

@G. Nagy László:
Azért valami egészen elképesztő, hogy te nevezed mentálisan betegnek azokat a nőket, akik nem vágynak a gyerekvállalásra, és amikor ezzel szembesítelek, hogy ez gyakorlatilag a kettes álláspont, akkor még te nevezel engem arrogánsnak, meg sértegetsz.

Mint írtam, engem sokkal jobban zavar emberileg ez a fajta sunyi gerinctelenség, mint aki nyíltan felvállalja ugyanazon marxista elveket, mint te.

Megjegyzem, más kérdésekben, pl. melegeket megjelenítő tartalmakkal kapcsoltban te simán az 1-est vallod, lásd homofób törvény kérdése.

baalint1 2023.11.10. 10:46:25

@G. Nagy László:
"Te most azt mondod, hogy NEM LÉTEZIK OLYAN, HOGY VALAKI A KLÍMAVÁLSÁG MIATT NEM AKAR GYEREKET, ILLETVE OLYAN SE, AKI MÁSOKAT ERRE BUZDÍTANA. "

Nem, én előbbiek létét nem tagadtam, de az a sajá döntése. Az utóbbiak meg egészen ritkák, csak azért kutatsz utánuk, hogy a 2-es álláspontodnak ellensúlyt keresd, igazolhasd, és beállíthasd magad liberálisnak. Közben meg nem csak egy büdös komcsi vagy, hanem egs gerinctelen féreg, aki most épp háborog, mikor szembesítelek az önellentmondásaiddal, hazugságaiddal.

baalint1 2023.11.10. 10:49:43

@G. Nagy László:
De komolyan kérdezem, ezen kommented után, ahol rágalmazol miután a hazugságaiddal szembesítettelek, nekem még mindig úgy kellene gondolnom rád, hogy jó, nem értünkegyet, más a világnézeted, de valahol te is jóindulatú vagy, alapvetően jót akarsz. Bocs, de még nem találkoztam sem online, sem offline olyan gyűlölettel teli, rosszakaró emberrel, amilyen te vagy, pedig még itt is erős a mezőny, lásd pl. Sadist vag Teszvesz. De ők kispályások hozzád képest geciségben. Eddig elkövettem azt a hibát, hogy egyszerűen mást gondsz, vagy szerinte tévedsz, de ennek fényében, amit most művelsz, sokminden értelmet nyer a korábbi faszságaidból.

baalint1 2023.11.10. 10:51:09

@alöksz róz:
Ami sajá bevallásuk szerint is egy szándékosan túlzó, trollkodó kampány volt. Az előzménye pedig az, hogy saját döntés helyett kollektív kötelességnek állította be a lormánypárt a szülést.

baalint1 2023.11.10. 10:56:13

@alöksz róz:
Pont nem a liberálisokra kellee rászólni. A liberalizmus nem azt jelenti, hogy telibe szarsz másokat, hanem azt jelenti, hogy addig tart a szabadságod, amíg nem korlátozza mások szabadságát. A bolsevik mentalitás pedig, amit a blogíró i képvisel, megpróbálja úgy beállítani, hogy ha mondjuk ha egy ronda rózsaszín ruhában mész ki az utcára, akkor azzal mások szabadságát korlátozod, hiszen megbotránkoztatod a többi embert. Holott valójában a többi embernek semmi köze hozzá, hogy te ronda ruhát veszel fel, pont az a szabadság korlátozása, ha nem engedik, hogy felvedd. Alapvetően ez a különbség a liberális és a bolsevik felfogás között (a konzervatív pedig helyteleníti a ronda ruhát, megbotránkzik, de nem avatkozik be, csak hirdeti, hogy öltözzenek az emberek elegánsan).

baalint1 2023.11.10. 10:59:27

@G. Nagy László:
Pl. a sokszor woke-nak kiáltott Netflixes sorozatok sokkal kritikusabban közelítik meg több oldalról is azokat a kérdéseket, ahol neked simán lehullik a függöny, mert fúj woke propaganda. Pl. a Sex Education című soroztoga teféle bolsik többsége már helyből woke-nak állítja be, közben keményen ki van parodizálva a safe space meg a cancel culture, csak ugye ti még azon a szinten vagytok hogy önmagaban meleg meg transz szereplőkön háborogtok.

G. Nagy László 2023.11.10. 11:05:24

@baalint1: Egész eddig próbáltalak komolyan venni, de innentől egyértelmű, hogy simán trollkodsz. Leírsz olyan bődületes faszságokat, amelyekről pontosan tudod, hogy semmi közük a valósághoz. Ennyi erővel írhatnád azt is, hogy kecskéket baszok és sátánista szeánszokat szervezek a nappalimban.

Az a te kurva nagy problémád, amiért iszonyú frusztrált vagy, hogy kapsz egy tükröt, és nem tetszik, amit abban látsz. E blog kommentelői közt van jó pár igazi, hívő balos - nem is szégyenlik a progresszív mivoltukat. Vannak konzervatívok is, akik büszkén vállalják azt, amik. Egyedül te vagy ilyen kibaszott skizofrén, aki valamiért szeretne liberális pózban tetszelegni, miközben felszállt a woke-vonatra. Mi a faszért szégyenled azt, aki vagy? Gazdasági kérdésekben következetesen liberális vagy, minden egyéb tekintetben pedig erősen progresszív-balos. Mi a baj ezzel, ha tényleg ilyen vagy?

Van egy zsidó barátom, aki mindig is a baloldal zászlaja alá állt, de most, a gázai terrorcselekmények következtében kezd kinyílni a szeme. Szomorú, hogy egy ilyen brutális eset kellett ahhoz, hogy a világ elkezdjen felébredni, de neked még ez is kevés. Olyan mélyen van a fejed a homokban, hogy talán már nem is leszel képes kihúzni onnan.

Ami a kategóriákat illeti:

1. FASIZMUS - Törvényi erővel megkövetelni a szülést / a heteroszexualitást (illetve büntetni a gyermektelenséget, a homoszexualitást)
2. ERŐS KONZERVATIVIZMUS - Erkölcsi különbséget tenni szaporodás és nem szaporodás / heteroszexualitás és homoszexualitás közé, de törvényi erőt nem alkalmazni.
3. LIBERÁLIS ATTITŰD - Semmi törvényi erőszak, semmi erkölcsi különbségtétel - mindenki azt tesz, amit akar. Ezen belül el lehet ismerni, hogy a család és a gyerek mérhetetlen örömforrás, sokkal jobb szülőnek lenni, mint gyermektelennek. Ezen belül elismerni, hogy a heteró irányultság gazdagabb örömforrást és komplexebb életet ígér, mint a homoszexualitás, pontosan a gyermekáldás lehetősége miatt. (Megjegyezve, hogy a biszexuális attitűd a legkomplexebb, a legelőnyösebb.)

Pontosan tudod, hogy HAT ÉVE, 476 blogbejegyzésem mindegyikében KÖVETKEZETESEN UGYANEZT KÉPVISELEM. De megértelek, ha a frusztrációdat csak úgy tudod oldani, ha beteg fantáziajátékkal belőlem legyártod a fasisztát. Azt is megértem, ha tényleg csak trollkodsz. Bár sokáig azt hittem, ennél azért több intelligencia szorult beléd.

G. Nagy László 2023.11.10. 11:19:32

@baalint1:

"Bocs, de még nem találkoztam sem online, sem offline olyan gyűlölettel teli, rosszakaró emberrel, amilyen te vagy, pedig még itt is erős a mezőny"

51 múltam, de rajtad kívül ezt még soha senki nem mondta, nem gondolta rólam. Nagyképű vagyok, harsány, sokszor fárasztó, szókimondó, vitában erőszakos és domináns, de hogy rosszakaró és gyűlölettel teli lennék - hát baszki... ez nekem nagyon új. Én például nagyon nem ilyennek látlak. Én semmilyen rosszindulatot nem látok benned, s alapvetően nem vagy gyűlölködő sem. Egyszerűen csak gyenge. Ennek a legékesebb példája az, amikor egy-egy kérdésben egyetértünk, s következetesen, már-már barátian kiállok melletted, amit még véletlenül sem viszonzol soha. Valamiért úgy kondicionáltad magad, hogy velem még részletkérdésekben sem érthetsz egyet, mert azzal mintegy feladnád a teljes létfilozófiádat. Ez nyilván nem csak kisstílű, de nevetséges is egyben, mégsem látlak rosszindulatúnak. Egyszerűen éretlen vagy, s idő kell még, hogy felnőj.

baalint1 2023.11.10. 11:20:43

@G. Nagy László:
Én sem tudlak már komolyan venni, liberálisnak hazudod magadat, és konkrét kérdésekben rohadtul az 1-es és 2-es vonalat vallod, és mikor ezt leírom, még engem próbálsz rossz színben feltűntetni. Ócska propagandista vagy, aki folyton maszatolsz, hazudozol, hogy ne kelljen nyíltan felvállalnod a szélsőséges nézeteidet.

Egyébként veled ellentétben én soha nem éltettem olyan nezeteket, ami az általad felvázolt klasszikus liberalizmusba ne férne bele. Soha nem vallottam olyat, hogy az állam avatkozton be akár akár bolsevik, akár konzervatív, akár progresszív eszmék alapján. Ezzel szemben te megkérdőjelezed a magánforrásból progresszív eszméket népszerűsítő szervezetek létét, és támogatsz egy kormányt konkrét ügyekben, ahol bolsevik, konzervatív vagy épp homofób nezetek alapján avatkozik be. Aztán meg újra és újra előadod, hogy nem támogatsz ilyet, a következő ügyben meg ismét ilyet támogatsz. Na, ezt nevezem én sunyi, maszatolós gerinctelenségnek.

baalint1 2023.11.10. 11:25:23

Egyébként nemtudom olvasol-e mostanaban a témáról, az eutanázia kérdéséről. Ez is klasszikus liberalizmus kérdésköre, hogy jogod van-e a kegyes halálra, ha olyan betegségben szenvedsz, ami hosszú szenvedéssel jár és gyógyíthatatlan. Hogyhogynem ebben is az ltalad marxistának titulált liberálisok vallják azt, hogy ehhez joga van az embereknek, a te elvtársaid meg ellenzik. Persze ebben a érdésben nincsenek kétsegeim hogy azt fogod előadni, hogy Karsainak van igaza, hog legyen egy ügy, ahol bizonygathatod hogy mennyire liberális vagy, és ez nem okoz neked kellemtlenséget, meet ebben az ügyben nincs meg a csoport, akit gyűlőlni lehetne.

baalint1 2023.11.10. 11:37:14

@G. Nagy László:
Ok, de ez megint egy sokdik olyan kérdés, ahol az általad marxistának nevezett liberálisok a megengedést, az elvtársaid a tiltást preferálják. Végtelen a sor a drogoktól a homoszexuális tartalmakon át, a vallásszabadságon és egyház finanszírozáson át a prostitúcióig. De te mégis nyugaton kiáltasz farkast, miközben keleten korlátozzák az élet egyre több területén a szabadságot.

G. Nagy László 2023.11.10. 11:48:05

@baalint1: Felejtsd már el ezt a primitív szekértábor-gondolkodást! MINDEN morális kérdésben saját, kiforrott álláspontot képviselek, függetlenül minden politikai párttól. Az ismertebb véleményvezérek közül ma valószínűleg Fodor Gábor és Vona Gábor volna az, akivel a legtöbb kérdésben egyetértenénk. A gazdasági síkon az LA75-tel értek egyet. Feminizmus kapcsán Puzsérral. Az LMP-ben értékelem a konstruktivitást. Nem vagyok egydimenziós birka, s neked is jobban állna, ha az egyes ügyeket, témákat, morális kérdéseket egymástól - és főleg pártoktól - elválasztva, önmagában tudnál értelmezni, értékelni és megítélni. Az intellektuális háttered megvolna hozzá.

baalint1 2023.11.10. 12:02:16

@G. Nagy László:
Épp te beszélsz arról, hogy felejtsem el a szekértábor gondolkodást, miközben az általad marxistának nevezett liberálisokra általánosan ráhúzol minden olyan faszságot, amit külön cherrypickingeltél össze, közben az elvtársaidnál, akik nem csak belengetik, hanem szó szerint egye több területen korlátozzák az emberi jogokat, nem igazán folalkozol semmi ilyesmivel. A hlmofób törvényt például támogattad.

Veled ellentétben én pont nem szekertáborokban gondolkodok, pl. mindig is támogattam az egykulcsos szja-t, mindig elleneztem a gyűlöletbeszédes és holokauszt tagadós törvényt, mindig elleneztem az állami bérlakás rendszert, de a csokot is, mindig elleneztem az alapjövedelmet. De ha liberálisan és jobboldalian gondolkodok, a kormánypárttal kb. van 5% egyezésem, az ellenzéki pátokkal olyan 40%, a nyugati liberális és jobbközép pártokkal olyan 50-60%.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 13:01:58

@Serény Vélemény: mi az hogy klímahiszti csöpike? vírustagadó is vagy? laposföldes is?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 13:06:43

@baalint1: "gyűlölettel teli, rosszakaró emberrel, amilyen te vagy, pedig még itt is erős a mezőny, lásd pl. Sadist vag Teszvesz"

én miért vagyok gyülőlettel teli csöpike? mert utálom az ilyen sadist meg lacika féle hazug férgeket? nem jogos? te se bírod úgy látszik.
azért ostobaságokat ne makogjál már, hogy én sadisttal egyendrangó vagyok b+.

mikor nem vagy képes kifejteni a kognitív disszonanciádat a svéd-modellel kapcsolatban és nekiállsz személyeskedni az érvelés helyett mint egy óvodás.

mehr licht.

G. Nagy László 2023.11.10. 13:13:12

@baalint1: Ami engem illet: kb. 80%-ban egyetértek a kormányoldallal. Tekintve, hogy a hazai ellenzék álláspontja szinte minden esetben - és abszolút elvtelenül - a kormánnyal szembe helyezkedik (olyannyira elvtelenül, hogy volt már, hogy saját törvényjavaslatukat sem szavazták meg, ha azt a Fidesz támogatta...), így logikusan 20% körül lesz az, amiben az ellenzéknek adok igazat.

Egyetértek veled az egykulcsos SZJA, a gyűlöletbeszéd, az alapjövedelem és az állami bérlakások kapcsán is. Ugyanazt gondoljuk az eutanáziáról, a prostitúcióról, de még a drogliberalizáció kapcsán is. Ez utóbbit nem véletlenül hagytam a végére. Tőlem mindenki úgy teszi tönkre az életét, ahogy akarja, de ha valaki gyerekeket szoktat rá a kábítószerre, ott véget ér a jámborságom. Ugyanez a helyzet a gyermekvédelmi törvény kapcsán is. Mindenki azzal szexel és úgy, akivel és ahogyan szeretne. De a gyerekeket védeni kell, ez alapvető liberális érték. Merő csúfolódásból homofób törvénynek hívod a gyermekvédelmi törvényt, s abban igazad is van, hogy van mit javítani rajta, igényel kiegészítéseket a jogszabály. (Mindig azzal vádolsz, hogy teljes mellszélességgel támogatom, holott annak idején írtam is róla, szerintem olvastad is, egyáltalán nem maradéktalan az egyetértésem.) Az alapvető szándék mindenesetre abszolút üdvözlendő: a gyerekek a koruknak megfelelő szexuális impulzusokat kapjanak, annál ne többet.

G. Nagy László 2023.11.10. 13:14:32

@Tesz vesz XVI.:

"ne makogjál már, hogy én sadisttal egyendrangó vagyok b+."

Megnyugtatlak: nem vagytok azok :)

baalint1 2023.11.10. 13:23:40

@G. Nagy László:
Ha 80%-ban egyetértesz, akkor ha fele társadalompolitika, fele gazdaságpolitika, akkor erősen kommunistának kell lenned gazdaságpolitikában, és erősen korlátozás pártinak társadalompolitika terén, mert máshogy nem jön ki a 80%.

Te is nagyon jól tudod, hogy a homofób törvény nem a szexuális tartamakra vonatkozik hanem a szexuális kisebbségek létének megjelenítését normál helyzetben is tilja, ha esetleg 18 éven aluliak láthatják. Nem gúnyolom, tényszerűen homofób a törvény, te terjeszted a kormány hazugságát, hogy a gyermekvédelemről szól, de te is jól tudod, hogy ez nem igaz.

De mindegy, mert az itt felsorolt területeken a kormány mindenben tiltáspárti.

Ahog látom, neked azért szimpatikus a kormány, mert többet jelent neked, hogy az általad gyűlölt csoportknak nekimegy, mint amennyire zavar, hogy szélsőbalos gazdaságpolitikát folytatnak, és illiberálisak néhány olyan területen is, amely nem érinti azon csoportokat, akiket gyűlölsz.

baalint1 2023.11.10. 13:25:49

@G. Nagy László:
Pedig de, csak mások a nézeteik. Veled nem, mert legalább ők egyenesek.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 13:29:00

@G. Nagy László: nagyon vágyom a te nyugtatásodra, funkcionális analfabétaként ezért jó létezned, mert mindig kíváncsi vagyok a véleményedre, bármikor belemehetünk újra az olyan komplex szavak elemzésébe, mint pl az "ideológia" szó. persze ha nem törlöd az oktatásodra szánt kommenteked és tiltasz ki utána nagyon gerincesen csöpike.

hallod, akkor te hogy is léphettél volna előre bányászként az éjjeli őr államodban?

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 13:38:22

@baalint1: nem kell válaszolni a kérdésemre, nem kell alátámasztanod az állításodat: lehetsz ugyanolyan gerinctelen és hazug is mint lacika.

G. Nagy László 2023.11.10. 13:42:09

@Tesz vesz XVI.:

Ami az ideológia szót illeti, linkelem újfent a tárgyban megírt szösszenetemet. Abban minden benne van. Kár erőltetned sokadszorra is a hülyeséget, inkább olvasd el még egyszer, figyelmesen:

teveszmek.blog.hu/2023/07/14/_csak_illuzio_az_ideologiamentesseg

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 13:44:28

@G. Nagy László: juj csöpike, akkor én meg bemásolom újra azt a kommentemet, amit töröltél.

ne játszd meg magad hogy értelmes vagy. nem áll jól. nagyon mélyről jöttél és a mélység ottmaradt benned meg a striciző felmenőidben.
kit érdekel a kisiskolás propaganda szemeted? képzeld, olvastam, különben nem írtam volna bele a törölt kommentembe.

G. Nagy László 2023.11.10. 13:50:23

@Tesz vesz XVI.: Tudom, hogy olvastad, csak nem értesz belőle semmit. Pedig esküszöm: imádnám, ha erről tudnánk éretten vitázni!

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 14:00:09

@G. Nagy László: mindent megértettem belőle te gátlástalanul hazudozó becstelen darab szar.

ha nem tűnt volna fel a kommentből, amit állandóan töröltél, hogy én akartam volna elmagyarázni és egyszerűsíteni a hiv. definíciót
te nem vagy képes megérteni az ideológia szó jelentését, helyette a gyermetegen a filozófia szót használnád , de részletesen kifejtettem hogy mi a baj ezzel, meg tudnád mondani hogy mivel indokoltam én ezt csöpike?

nem, ugye? csak inkább hazudoznál még egy sort helyette.

te nem szereted az ideológia szót és nem is érted. egyedül lennél ebben a magyar tudományos életben, ha benne lennél a tudományos életben. biztos véletlen ez, hogy a magyar tudományos életbe alig vannak még funkc. analfabéták. korruptak oké, de egy nívót azért megütnek. az érettségizettek szellemi színvonalát pl.
így csak a kocsmai színvonalú höbörgés jutott neked a kisiskolás szemét írásaid között.

de nyugodtan megtanulhatsz konkrétumokat és érveket is írni néha, hogy alátámaszd az állításaidat, tudod nagyban segíti a hitelességet. bár neked olyan nemigen van.

imádnád ha tudnánk vitázni róla?
és ez mikor alakult ki ez az érzet? a vitázó kommentem törlése előtt vagy után?
megint hazudsz. te gerinctelen darab szar. nagyon érett állandóan hazudozni

alöksz róz 2023.11.10. 14:02:05

@baalint1: "Pont nem a liberálisokra kellee rászólni." - de igen. mert azok nem tudják, hol a határ.
(és most nem a bunkó paraszt prolikról beszéltem, az teljesen más kategória.)

az meg egy gumiszabály, amire hivatkozol.

alöksz róz 2023.11.10. 14:03:59

@baalint1: lényegtelen. ugyanolyan volt mind a kettő, hiába mosdatod a tiedet...

alöksz róz 2023.11.10. 14:16:41

@G. Nagy László: 1. hol álmodoztam róla? megállapítottam és tudomásul vettem :D

feleslegesen túráztatod magad, pláne h a lényegben még egyet is értettünk. mindössze annyi a vita, ha egyáltalán, hogy teljes vagy nem teljes...

2. úgy csinálom, hogy nem elvi, hanem eredményközpontú a megközelítésem.

nem tudom eldönteni, hogy tényleg nem érted, vagy direkt nem akarod érteni. játsszuk azt, hogy megpróbálod a 7 pontodból belerakni a befolyásolós kategóriába azokat, amelyek esetleg passzolhatnak.
tök egyszerű, majd meglátod :-)

G. Nagy László 2023.11.10. 15:41:08

@Tesz vesz XVI.: Megint leírsz 16 sort, amiben végig csak mocskolódsz, semmi konkrétum.

Az én világomban az IDEOLÓGIA egy olyan mémkomplex, amely következetlen, önkényes és önellentmondásos. Ilyenek a vallások is többnyire: az iszlám és a megvalósult kereszténység feltétlenül. Ilyen a nácizmus és a kommunizmus is.

A klasszikus liberalizmus viszont a felfogásom szerint nem ideológia, hanem egyetlen alapvető eszme, melyből csakis olyan hajtások sarjadnak, amelyek következetesen ebből építkeznek.

Milyen vitád van ezzel?

G. Nagy László 2023.11.10. 15:51:29

@alöksz róz:

"nem tudom eldönteni, hogy tényleg nem érted, vagy direkt nem akarod érteni."

Tényleg nem értem.

"úgy csinálom, hogy nem elvi, hanem eredményközpontú a megközelítésem."

Ezt mondjuk értem. Ezt hívják önkénynek, fasizmusnak, társadalommérnökösködésnek.

Adott egy információ: BLACK FRIDAY A WESTERNBEN!!! MINDEN FÉLÁRON!

Én erre azt mondom: hasznos info. Puzsér azt mondja: szemét befolyásolás. Hol az igazság? Mi alapján döntöd el? A valóság az, hogy a befolyásolás folyamata a BEFOGADÓ FEJÉBEN zajlik. Te döntöd el, hogy mit engedsz be oda, és mit kezdesz a beengedett információkkal. Ha ezek megváltoztatják az attitűdödet, a tetteidet, a viselkedésedet, úgy befolyásolt leszel SAJÁT MAGAD ÁLTAL, az érkező infók segítségével. Ha ezt nem így látod, úgy a befogadót taknyos gyerekként kezeled.

alöksz róz 2023.11.10. 16:12:09

@G. Nagy László: tehát nem is akarod érteni.
akkor felesleges tovább pörögni rajta.

csak azt nem értem, hogy akkor minek kérdezted, ha tudtad előre h meg se próbálod.
helyette valami faszságokat próbálsz beleerőltetni, hogy az az én álláspontom, de ez a játék meg igen hamar érdektelenné válik :-)

alöksz róz 2023.11.10. 16:24:18

@G. Nagy László: "Ezt mondjuk értem. Ezt hívják önkénynek, fasizmusnak, társadalommérnökösködésnek." - ráadásul pont úgy csinálsz, mint a bálint amikor mindenre is nekiáll habzó szájjal kommunistázni :D

G. Nagy László 2023.11.10. 16:24:41

@alöksz róz: Kifejezettem szeretném érteni.

G. Nagy László 2023.11.10. 16:27:37

@alöksz róz: Bálint zsigerből kommunistázik. Én érvelek. Ha felrúgsz egy alapelvet, s az önkényt állítod a szabály helyére, úgy diktatúrát gyártasz. De nyitott vagyok, figyelek. Elfogadom, hogy nincs semmi önkény. Akkor? Mi alapján döntöd el, hogy hasznos info, vagy mérgező befolyásolás?

alöksz róz 2023.11.10. 16:28:56

@G. Nagy László: akkor ott a feladat.

meg egy kérdés, hátha ez könnyebb: elvárja valaki, hogy a médiamarktba menjél vásárolni?
majd a végén rájössz, hogy sokkal egyszerűbb ez, mint amennyire próbálod félreérteni :-)))

alöksz róz 2023.11.10. 16:31:10

@G. Nagy László: szerintem meg félremagyarázol és szalmabábozol. tényleg elképzelésem sincs, hogy az oktalan hőbörgésen kívül hogy jön ide a fasizmus...

alöksz róz 2023.11.10. 16:32:44

@alöksz róz: meg a társadalommérnökösködés

G. Nagy László 2023.11.10. 16:45:33

@alöksz róz:

"akkor ott a feladat."

Nem, kurvára nincs itt. Te tettél különbséget info és befolyásolás között. Neked kell elmondani, mi a különbség. Vagy azt, hogy tévedtél.

"meg egy kérdés, hátha ez könnyebb: elvárja valaki, hogy a médiamarktba menjél vásárolni?"

Nem várja el senki.

"majd a végén rájössz, hogy sokkal egyszerűbb ez, mint amennyire próbálod félreérteni :-)))"

Halvány fingom sincs mire gondolsz.

Tesz vesz XVI. · www.kkbk.blog.hu 2023.11.10. 17:00:29

@G. Nagy László:

kérdeztem valamit, nem sikerült válaszolnod, tehát megint hazudtál, mikor írtad hogy nem értettem meg valamit, miközben te nem értetted meg amit írtam, és utána nagypofával hazudozol, a saját blogodra szopni jársz.

mi a baj ezzel, meg tudnád mondani hogy mivel indokoltam én ezt csöpike?

"Az én világomban az IDEOLÓGIA egy olyan mémkomplex, amely következetlen, önkényes és önellentmondásos."

mi az hogy a te világod? miért számít hogy a te elmebeteg fejecskédben mit gondolsz?
írd le ide , hogy miért önellentmondásos az ideológia. ne a szemét posztodra hivatkozzál amibe egy értelmes mondat nincsen. ez csak azt bizonyítja hogy megintcsak nem érted a hivatalos def-et azért is törölted a kommentemet amiben kifejtem

oda vinnéd ki ugye hogy a te világodban nincsenek elvek, mert gátlástalanul hazudozol és hitvány gerinctelen nárcisztikus félanalfabéta pszichopata vagy, igen, ok. tudjuk, csak ne magadból indulj ki, amikor értelmes emberekről vagy dolgokról is beszélünk. avilág nem olyan ám mint amilyen te vagy. sokkal értelmesebb és sokkal sokszínűbb.
van benne pl tisztességes és értelmes ember is, akik pl inkább sakkoznak mint primtív pókereznek.

csak fogalmad nincs mi az hogy klaszikus liberalizmus. azért is cenzúrázol a blogodon. és gátlástalanul hazudozol az indokokról.
ha buta vagy mint a f*som, nem célszerú ám hogy k nagy arcod legyen.
olyan ostoba vagy mint birca. annyi a különbség, hogy birca nem olyan hitvány mint te.

ha ennyire ellenzed a diktatútát hogy lehetsz fideszes? leszámítva hogy onnan is kapsz pénzmorzsákat te született cseléd és neked nincsenek elveid. ok. csak éppen a fidesz nem a demokráciájáról híres a választási csalásaival, meg azzal hogy kormányprogramot se hirdetnek. a csőd szélére kormányozták az országot, az agyhalottak meg tapsikolnak hogy bezár a szülészet. meg behozzák a migránsokat.
az aksigyárakról miért nem lehet népszavazás? a vodafone-t te is meg szeretted volna venni a tanárbérek helyett?

Wildhunt 2023.11.10. 19:57:12

@G. Nagy László: ott a különbség, hogy szerinted mindenki köteles és/vagy képes kell legyen a környezete vélt vagy valós elvárásainak figyelmen kívül hagyására, míg a valóság nemhogy nem ez, hanem hogy az ilyen fajta gondolkodás lehetetlen.

alöksz róz 2023.11.10. 21:18:41

14 recaptcha ablak jött fel a legutóbbi kommenthez...

G. Nagy László 2023.11.10. 21:39:26

@Wildhunt:

"ott a különbség, hogy szerinted mindenki köteles és/vagy képes kell legyen a környezete vélt vagy valós elvárásainak figyelmen kívül hagyására, míg a valóság nemhogy nem ez, hanem hogy az ilyen fajta gondolkodás lehetetlen."

Ez legalább egy konkrét és érthető gondolat.

Szerintem senki sem köteles semmi ilyesmire.
Ha valaki képes rá, az alapvető készség. Akár a biciklizés, vagy az úszás.
És hogy lehetetlen volna? Szerinted engem befolyásol bármiféle vélt, vagy valós elvárás? Természetesen a legkevésbé sem. Ha én képes vagyok függetleníteni magam ezektől, úgy bárki más is képes rá. Ehhez nem kell különösebb tehetség, ügyesség, vagy bármiféle speciális készség.
Az igazi kérdés az, hogy miként tekintesz erre a készségre. Áldás az, ha függetlenül és szabadon tudsz dönteni? Mert amíg ezt nem tisztázza az ember magával, úgy abban a langymeleg butaságban fog nyakig elmerülni, hogy erkölcsileg helytelen dolog az effajta szabadság és beleszaromság. Mintha ezzel vétenél a közösség, a környezeted ellen. Pedig a jézusi tanítás elsősorban erről a függetlenségről szól.

Wildhunt 2023.11.10. 21:58:30

@G. Nagy László: Ehhez nem kell különösebb tehetség, ügyesség, vagy bármiféle speciális készség.

Szerinted. Ezért van, hogy a te rendszeredhez nem kell más, mint a liberális embertípus. Akik aránya a lakosságban a mérési hiba.

Wildhunt 2023.11.10. 22:11:10

@G. Nagy László: amit te akarsz, az egy kvázi teokrácia. Ami valóban a létező legjobb rendszer lenne, ha az emberiség alkalmas lenne rá. Az eddigi tapasztalatok alapján ez nem így van, sőt, lehetetlen hogy így legyen.

G. Nagy László 2023.11.10. 23:36:53

@Wildhunt:

"Szerinted. Ezért van, hogy a te rendszeredhez nem kell más, mint a liberális embertípus. Akik aránya a lakosságban a mérési hiba."

Nincs olyan, hogy liberális embertípus. Az emberi tudatnak léteznek szintjei. A legalját körülbelül a palesztin terroristák képviselik. Ettől azért lehet lépdelni fölfelé. Nem hiszem, hogy amit civilizáltságnak nevezünk, az valami kiugróan magas, megközelíthetetlen szint volna. Ez valójában még csupán csak a racionalitás szférája, egy 1-től 1000-ig terjedő skálán ez a 200-as kilométerkövet jelenti. Itt még nem beszélünk szeretetről, megbocsátásról, pláne nem megvilágosodásról. Egy kulturált, cselekvőképes, felnőtt ember szintje. Fura, hogy ezt olyan megugorhatatlannak látod.

"amit te akarsz, az egy kvázi teokrácia."

Ez sosem jutott volna eszembe ilyenformán.

alöksz róz 2023.11.11. 00:54:03

@Wildhunt: hát meg nemcsak ez, hogy lehet-e egyáltalán ilyen egy társadalom. az már nem társadalom. de hát aki szerint egy társadalom az az egyének összessége, azzal mit beszélsz meg, ugyanaz neki :-)
plusz van hozzá az jellegzetes liberális eszme, hogy ami nem passzol bele az elképzelésbe, az nem is létezik.

alöksz róz 2023.11.11. 00:58:36

@alöksz róz: szerintem most épp azt látjuk, ahogy kezdenek felbomlani a társadalmak.
és (többek közt) pont az alapját kezdik ki, a családokat.

Wildhunt 2023.11.11. 07:02:55

@G. Nagy László: Ez sosem jutott volna eszembe ilyenformán.

Az lehet, de a tényen nem változtat. Ha nem dobnád el zsigerből az Ószövetséget, akkor az álomtársadalmadat megtalálod a bírák könyvében. Annak kifutásával együtt.

Nem hiszem, hogy amit civilizáltságnak nevezünk, az valami kiugróan magas, megközelíthetetlen szint volna.

A kommunizmus is eljöhetett volna, ha nem tízmillió fasisztával kell felépíteni :D.
Szóval kímélj meg az ilyen lózungoktól. Te nem hiszed, a valóságban meg de.

G. Nagy László 2023.11.11. 08:51:30

@alöksz róz:

"de hát aki szerint egy társadalom az az egyének összessége, azzal mit beszélsz meg, ugyanaz neki"

Hétfőn egy pókerversenyen vettem részt. Keddre összehoztam egy sörözést négy cimborámmal. Szerdára kilencfős teremfocit szerveztem. Csütörtökön póker százhúsz fő feletti létszámmal, pénteken műfüves foci - ide 14 főt trombitáltam össze. Ma megint póker, s ha jól megy, akkor vasárnap is... Ezek mind-mind szervezett közösségek. Többségüket magam szervezem. Mindnek vannak játékszabályai, melyeket nem esik nehezünkre betartani. Volt egy srác, aki múlt pénteken két órával a meccs előtt mondta le a játékot. Ezen a héten már nem hívtam és a jövő héten sem fogom. Van helyette más. Így épülnek fel a különböző közösségek. Így épül fel maga a társadalom is. Továbbra is kérdem: mi az a plusz, amivel ezek a közösségek többek az egyének összességénél? Szerintem semmivel. Léteznek játékszabályok, melyeket az egyének mind elfogadnak, amikor beszállnak a küzdelembe, s ők azok, akik ezeket be is tartják.

Évek óta várom a választ: mi az a misztérium, ami szerint a közösség több, mint az egyének összessége??? Hitem szerint ez a világ legüresebb lufija, de hátha te megmutatod, hogy mégis van benne tartalom.

G. Nagy László 2023.11.11. 09:03:02

@Wildhunt:

"Szóval kímélj meg az ilyen lózungoktól. Te nem hiszed, a valóságban meg de."

Már az is fura, hogy lúzungnak nevezel valamit, amiben nem hiszel... Az meg pláne, hogy a civilizáltságot elérhetetlen lépcsőfoknak tekinted. Én megkockáztatom, hogy Nyugat-Európa a 20. század vége felé többé-kevésbé hozta ezt a szintet. Akkortájt kiröhögték volna ezt a sok woke-faszságot, a transzvesztita mesemondókat még véletlenül sem engedték volna a gyerekeik közelébe, és a bevándorlók is jellemzően csak úgy jöhettek, ha volt munkájuk. Ezt a világot baszták agyon a progresszió agymosásával. És ez a világ találkozik most a barbár hordákkal, melyek valószínűleg tényleg alkalmatlanok a civilizált létezésre. Ám attól, hogy most már messze járunk a kilencvenes évektől, azért láttuk még a saját szemünkkel, hogy a civilizált világ nem puszta utópia...

Wildhunt 2023.11.11. 10:12:01

@G. Nagy László: a civilizált világ nem puszta utópia...

Amíg legalább azt nem sikerült elérni, hogy senki ne pisiljen a medencébe - de.

Wildhunt 2023.11.11. 10:15:00

@G. Nagy László: Nyugat-Európa a 20. század vége felé többé-kevésbé hozta ezt a szintet

Még megvoltak a megörökölt szigorú erkölcsök (társadalmi konszenzus, ha úgy tetszik) , amihez jött egy addig példátlan technológiai fejlődés.
Ebből az előbbit következetesen elveted.

G. Nagy László 2023.11.11. 10:31:31

@Wildhunt: Mire gondolsz? Mik voltak e szigorú erkölcs elemei?

Wildhunt 2023.11.11. 10:32:07

@G. Nagy László: mindig csodálkozom mikor értelmes emberek úgy követelik vissza a keresztény társadalom eredményeit, hogy közben meg akarnak szüntetni minden egyházat.

Wildhunt 2023.11.11. 10:34:18

@G. Nagy László: például hogy nem azért nem parkolok a kapu elé mert tiltja a kresz, hanem mert nem illik. Hajlok rá hogy @alöksz róz: nak igaza van, nem is akarod érteni.

Wildhunt 2023.11.11. 10:37:22

@G. Nagy László: te persze egyedül odaparkolsz, hiszen nem tiltja a törvény, a lakók nincsenek is otthon, meg nem fogsz 500 métert gyalogolni meg még fizetni is a parkolásért, mint a többi csicska.

G. Nagy László 2023.11.11. 11:02:38

@Wildhunt:

1. Személyes gyakorlat: MINDIG szabályosan parkolok, sőt úgy, hogy a többi autót a legkevésbé se akadályozzam, bőven legyen helyük kiállni, vagy kinyitni az ajtót. Inkább sétálok öt percet - a saját kényelmem is ezt diktálja.

2. Megint egy olyan példát hozol, ami nem világít meg semmit. "nem azért nem parkolok a kapu elé mert tiltja a kresz, hanem mert nem illik." Egy normális társadalom úgy építi fel a szabályait, hogy az a normális, gördülékeny, emberi együttélést segítse. Azért tiltja a kresz, hogy a kapu elé állj, mert azzal akadályozod a ki- és behajtást. Ha te azt kezded vizsgálni, hogy az egyes ember fejében mi zajlik, az nagyon rossz útra vezet. Egy álmodozó professzor a legnagyobb jószándéka mellett is parkolhat rossz helyre, ha nincs kint a tiltó jelzés. Ha pedig jót szervezett a civilizáció, és mindenütt kint van a tiltó tábla, vagy útburkolati jel, ahol ez szükséges, ott mindenhol máshol a legtisztább lelkiismerettel leparkolhatsz, és a legkevésbé sem kell azon túráztatnod magad, hogy bűnös ember vagy, hogy megint kibasztál valakivel, hogy a pokol tüzére kerülsz.

3. "mindig csodálkozom mikor értelmes emberek úgy követelik vissza a keresztény társadalom eredményeit, hogy közben meg akarnak szüntetni minden egyházat." Biztos van ilyen ember, én nem találkoztam még ilyennel.

4. "Hajlok rá hogy @alöksz róz: nak igaza van, nem is akarod érteni." Dehogy hajlasz rá. Pontosan tudod, hogy nyitott vagyok és őszintén szeretném megérteni. Egyébként nem beszélgetnénk. Egyébként nem írnék blogot hat éven át. Nem akarok játszmázni: a legőszintébben írom, hogy szerintem erkölcs tekintetében a világ fekete és fehér. Tökéletesen értem, hogy arra célzol: nem elég a törvényeket betartani, hanem kell egy belső gerinc, egy amolyan régimódi, elegáns tartás, valamiféle nemes belső, amely figyelembe vesz mindent és mindenkit. Valahogy úgy, ahogy Wass Albert leírja a magyar arisztokrata karakterét. Én akárhányszor olvasok Wass Albertet, mindig lelkesedem magamban ezért a karakterért, és igyekezem magamat is ilyenre formálni. De pontosan tudom, hogy ez egy kétlépcsős folyamat. Az első az, hogy betartom a szabályokat (nem parkolok a tilosba), s ez mindenkitől elvárható. A saját életemben próbálok ennél sokkal több lenni: mindenkivel mosolygós, barátságos, szeretetteli és segítőkész is lenni. De ezek nem kikövetelhető értékek. Nem börtönözheted be azt, aki nem mosolyog, aki trágár, vagy aki undok.

Mit látok rosszul???

Wildhunt 2023.11.11. 11:32:43

@G. Nagy László: szóval nem akarod érteni, mert szembemegy a kis világoddal. Akkor erről tényleg ennyi volt.

Wildhunt 2023.11.11. 11:39:42

@G. Nagy László: kicsit bosszant hogy képes vagy két összefüggő, egymást követő hozzászólásra kétféle, másképp kicsavart magyarázatot adni.
De kedvellek, tehát menjünk betűnként:
1. Nem mondtam, hogy tilosban parkolsz.
2. A fenti példa a te világodban minden normának megfelel, tehát a te világképed szerint teljesen erkölcsös kell legyen.
3. Miért hangsúlyozod tehát, hogy te ilyet soha nem tennél, ha nincs erőszak, nem ártasz vele senkinek, személyes hasznodat ÉS kényelmedet szolgálja?

alöksz róz 2023.11.11. 11:41:55

@Wildhunt: aztán meg még jól felháborodik, ha szólni mernek neki :-)

alöksz róz 2023.11.11. 11:46:29

@G. Nagy László: "Volt egy srác, aki múlt pénteken két órával a meccs előtt mondta le a játékot. Ezen a héten már nem hívtam és a jövő héten sem fogom." - de miért nem hívtad és miért nem hívod a jövő héten se?

hát hiszen nem alkalmazott fizikai erőszakot.

alöksz róz 2023.11.11. 11:51:59

@G. Nagy László: de hiszen leírtad szinte szó szerint, hogy mitől több :-)

annyi maradt ki csak, hogy van ezekhez egy alapvető, általánosan jellemző pozitív viszonyulás.
(meg esetleg egy közös cél.)

a migrik meg azért nem részei, azért alkotnak külön tarsadalmat, mert ezek nem jellemzők rájuk.

alöksz róz 2023.11.11. 11:55:46

@G. Nagy László: "Én megkockáztatom, hogy Nyugat-Európa a 20. század vége felé többé-kevésbé hozta ezt a szintet." - szerintem is.

egy társadalmat alkottak.

alöksz róz 2023.11.11. 12:00:21

@alöksz róz: így nézve lehet nem is írt fukuyama akkora hülyeséget :-)

csak ez nem volt elég azoknak, akik kényszeresen harcolni akarnak valamiért.

alöksz róz 2023.11.11. 12:11:58

a bíró úr is ugyanazt írja, amit a wildhunt kolléga mondott :-)

"A társadalmat nem pusztán a jog és az államszervezet fogja össze, hanem a közös értékek is, ezek nélkül ugyanis nem marad egyben egy civilizáció."

index.hu/velemeny/2023/11/11/eutanazia-jog-emberi-elet-karsai-daniel/

G. Nagy László 2023.11.11. 12:53:42

@Wildhunt:

"A fenti példa a te világodban minden normának megfelel, tehát a te világképed szerint teljesen erkölcsös kell legyen."

Olyan világot kell építeni, ahol a norma, az erkölcs, a szabály és a törvény pontosan ugyanazt jelenti. Amikor a kapunál ki van téve a parkolni tilos tábla, olyankor pontosan ez a helyzet: nincsenek szürke zónák, mindenki számára világos, hogy mit kell tennie. Lehet finom lelkű értelmiségi, vagy bunkó proli, itt mind egy nyelvet beszélünk. Ez volna a cél és hitem szerint a lényeges kérdések kivétel nélkül működhetnek így.

"Miért hangsúlyozod tehát, hogy te ilyet soha nem tennél, ha nincs erőszak, nem ártasz vele senkinek, személyes hasznodat ÉS kényelmedet szolgálja?"

Azért, mert mindig kettős mércével mérek. Magammal szemben szigorúbban, másokkal szemben engedékenyebben. Másoktól annyit követelek meg, hogy ne kezdeményezzenek erőszakot. Magamtól ennél sokkal többet. Téged is erre buzdítalak. A konzervativizmus gyakran beleesik abba hibába, hogy a nemeslelkűséget is elvárja a világtól. Ez hiba. Te légy nemes lelkű, és ne várj viszonzást cserébe! Már önmagáért is megéri nemes lelkűnek lenni. Ha ezzel példát mutatsz, pláne ha vissza is kapod másoktól, az csupán hab a tortán.

Wildhunt 2023.11.11. 12:54:55

@alöksz róz: elég sokan eljutottak erre a világrengető felismerésre konfucius óta. Én viszont szeretném elkerülni a tekintélyre hivatkozás hibáját.

Wildhunt 2023.11.11. 12:58:04

@G. Nagy László: Olyan világot kell építeni, ahol a norma, az erkölcs, a szabály és a törvény pontosan ugyanazt jelenti.

Nem a kellből kell kiindulni, hanem a lehetből. Szép tőled hogy liberálisként rendőrállamot akarsz, de én nem.
Ajánlom figyelmedbe a következő alapművet:
port.hu/adatlap/film/tv/justin-a-hos-lovag-justin-and-the-knights-of-valour/movie-144518

Wildhunt 2023.11.11. 12:59:20

@G. Nagy László: Te légy nemes lelkű, és ne várj viszonzást cserébe! Már önmagáért is megéri nemes lelkűnek lenni. Ha ezzel példát mutatsz, pláne ha vissza is kapod másoktól, az csupán hab a tortán.

Ha meg nem, akkor így jártál. És te vagy ideológiamentes.

Wildhunt 2023.11.11. 13:01:29

@G. Nagy László: plusz a parkolós kérdést azóta is elkerülöd, ha kérhetem ne libbancskodj.

G. Nagy László 2023.11.11. 13:02:46

@alöksz róz:

"de miért nem hívtad és miért nem hívod a jövő héten se? - hát hiszen nem alkalmazott fizikai erőszakot."

1. Felrúgott egy megállapodást. Nem egy hagyományt, vagy ködös múltú, formális szokást, hanem egy ezerszer rögzített, végtelenül praktikus szabályt. Ez szerződésszegés, te sem szívesen dolgozol együtt megbízhatatlan elemekkel, főként ha tudsz válogatni megbízhatók közül is bőséggel.

2. A fizikai erőszak mellőzése egy általános erkölcsi alapelv, amit elvárhatsz MINDENKITŐL, Kamcsatkától a Tűzföldig. A barátaidtól, a közvetlen környezetedtől ennél többet is elvárhatsz. Ha valaki fizikai erőszak alkalmazása nélkül csupán hisztizik, veszekszik, vagy levonul a pályáról, azokat se nagyon hívom legközelebb. Barátságos, harmonikus, szeretetteli közösségeket építek. A bunkókkal lehetőség szerint megszakítom a kapcsolatot. Joguk van bunkónak megmaradniuk, nem pofozom fel őket, nem zárom börtönbe egyiket sem, de nem vagyok rájuk kíváncsi a továbbiakban. Ez elég logikus és egyszerű, nemde?

G. Nagy László 2023.11.11. 13:04:32

@Wildhunt:

"Ha meg nem, akkor így jártál. És te vagy ideológiamentes."

Ezt nem értem. Hol itt az ideológia?

"plusz a parkolós kérdést azóta is elkerülöd, ha kérhetem ne libbancskodj."

Semmit sem szeretnék kerülni. Mire kell válaszolnom?

Wildhunt 2023.11.11. 13:09:47

@G. Nagy László: erkölcsös-e a kapubejáróba parkolni a fenti feltételek alapján?

G. Nagy László 2023.11.11. 13:10:34

@Wildhunt:

"Én viszont szeretném elkerülni a tekintélyre hivatkozás hibáját."

Isten hozott a klubban!

"Nem a kellből kell kiindulni, hanem a lehetből."

Én folyamatosan arról papolok, hogy minden fontos kérdésben lehet ilyen szabályt alkotni. Neked illene mondani olyat, ahol szerinted nem lehet. Én nem tudok ilyet.

G. Nagy László 2023.11.11. 13:16:29

@Wildhunt: És köszi a filmajánlót, megnézem.

"erkölcsös-e a kapubejáróba parkolni a fenti feltételek alapján?"

Mik a feltételek?

1. Kint van a tábla: nem szabályos, nem erkölcsös.

2. Nincs kint tábla: talán egy száz éve lezárt kapu, ahol senki sem közlekedik: szabályos és erkölcsös.

3. Egy használatban lévő kapunál, ahol nincs tábla: az erkölcstelenséget az követi el, aki elmulasztja kitenni a táblát. Én figyelmesebb vagyok az átlagnál, s keresek más helyet, ha bizonytalan vagyok, de ha a kresz szerint szabályos a parkolás, úgy erkölcsileg sem látok benne kivetnivalót.

G. Nagy László 2023.11.11. 13:23:41

@alöksz róz:

"de hiszen leírtad szinte szó szerint, hogy mitől több :-) annyi maradt ki csak, hogy van ezekhez egy alapvető, általánosan jellemző pozitív viszonyulás.
(meg esetleg egy közös cél.)"

Baszki, a társadalmak FÖLDRAJZI alapon szerveződnek. Végy egy 200 fős falut! A közös céljaik kimerülnek a falu céljaiban (ezek is az egyének célja, összesítve), minden egyéb kérdésben különbözni fognak.

"a migrik meg azért nem részei, azért alkotnak külön tarsadalmat, mert ezek nem jellemzők rájuk."

Már így is elég vegyesek a társadalmak értékválasztás tekintetében. A muszlim migránsok pedig olyanok, mintha egy gyümölcsöstálba egy szafaládét helyeznél. (Oké, nem sertésből...)

G. Nagy László 2023.11.11. 13:27:58

@Wildhunt: Szerintem a KRESZ egy piszok jó rendszer. Demokratikus, globális, egyértelmű. Ennek mintájára kéne mindent felépíteni.

Viszont amikor erkölcsi szürke zónákat keresel, amelyeket szerinted kéne, de nem lehet törvényekkel szabályozni, úgy javaslom, ne a közlekedési példákból meríts, mert ott nem igazán találsz ilyeneket.

Wildhunt 2023.11.11. 13:35:12

@G. Nagy László: az erkölcstelenséget az követi el, aki elmulasztja kitenni a táblát.

Minekmentoda.

Wildhunt 2023.11.11. 13:46:14

@G. Nagy László: nem keresek szürke zónákat, mert nincsenek. Te rendőrállamot akarsz: legyen minden, a legapróbb részletekig szabályozva, amit felteszem karhatalommal és büntetésekkel akarsz betartatni (mert másképp nem megy, lásd Szingapúr). Szerintem az ilyen társadalom élhetetlen és fenntarthatatlan, mert nem lehet mindent szabályozni és minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani.

A másik agymenésed, hogy majd mindenki megérti, hogy a szolidaritás és az erőszakmentesség mindenkinek jó, elegánsan eltekintesz attól hogy ilyen még nem volt a történelemben.

Én minderre alapozva azt állítottam, hogy az általad vizionált liberális társadalom kb annyira összeegyeztethető az emberi természettel, mint a kommunizmus. Erre mindeddig nem válaszoltál, terelni és maszatolni kezdtél (és csinálod azóta is) mint drága libbancs barátaink.

A visszakérdezés, szavak definiálgatása, (erkölcs), kérdés szalámizása, felelősség áttolása ugyanis nem válasz. Ha kérhetlek ne járasd le magad azzal, hogy megkezdesz a fentiekre tételesen és egyenként példákat kérni.

alöksz róz 2023.11.11. 13:54:42

@G. Nagy László: ne szalmabábozz, a közös cél egy közösségre vonatkozHAT.

2023.11.11. 13:55:38

@G. Nagy László:
van egy falu. és a föld felszántásához elegedő 1 traktor. az kié legyen. melyik egyéné?

alöksz róz 2023.11.11. 14:05:43

@G. Nagy László: "Már így is elég vegyesek a társadalmak értékválasztás tekintetében." - csak vannak értékek, amelyeket általánosan elfogadnak. (és mellesleg amelyek betartása érdekében aktív tevékenységet fejtenek ki. ha ez hiányzik, akkor tényleg mindenki azt csinál amit akar és felbomlik a társadalom.)

ha az alapvetőnek tekintett dolgokban sem értenek egyet, az nem egy vegyes társadalom, hanem két vagy több párhuzamos társadalom.
de jaj! van benne átmenet, nem lehet úgy elválasztani mint két szelet kenyeret, mi lesz most, szürke zóna keletkezik :D

2023.11.11. 14:08:42

és a nyilvánvaló válasz, hogy legyen közös, és válasszanak egy traktorost. és az kapjon a közösségtől munkabért. választanak egy falugazdát, stb. és ez tetszik, nem tetszik a kommunizmus. csak nincs benne marxizmus-leninizmus. nem kell világforradalom, nem feltétlen kell megölni a feudális uralkodó osztályt, a nemességet és a papságot. hanem megválasztják a falu elöljáróit.

és ebből sehogy se jön ki a globális kapitalizmus. az úgy lesz, hogy kincs karcsi ül a tornácon. és ha elég okos, akkor a disznóólból egy mini szerverfarmot építhet. és a drónokat reptet. amire a gyügyei paraszt a tyúkszaros mackónadrágjában azt mondja, hogy na jó, legyenek drónok. végtére is. és kulturálisan feudalizmust állítják vissza. adventi koszorút készítenek, betlehemeznek, leveszik a tyúkszaros mackónadrágot, táncikálnak valami különös maskarában, népviseletbe öltözve mennek a templomba, vagy vásárba.

csakhogy ennek az egésznek a kiindulási pontjában nem a globális kapitalizmus áll. mert hogy annak a virtualitásban van a helye. hanem a reformszocializmus, vagy a feudalizmus reformált változata. aminek következtében szabadon választottak vezetőket. és az volt a mezővárosban az "electra jurata communitas". kommunismus ohne marxismus-leninismus.

alöksz róz 2023.11.11. 14:08:59

@Wildhunt: "nem keresek szürke zónákat, mert nincsenek." - na és akkor mi van, ha vannak.
attól hogy valakinek nem tetszik és nem bírja elfogadni hogy nem fekete-fehér a világ, még nem kell színvakságot fogadni :-)

alöksz róz 2023.11.11. 14:12:14

@cvsvrs: "nem feltétlen kell megölni a feudális uralkodó osztályt" - csak elvenni a tulajdonukat, hiszen erőszakkal szerezték.

alöksz róz 2023.11.11. 14:15:59

@Wildhunt: "nem keresek szürke zónákat, mert nincsenek." - amúgy is arra szolgál az erkölcsi iránytűd, hogy eligazodjál köztük.
az nem relativizálás. hanem a felnőtt ember működése. egy gyerek morális szintjén nem lehet ezt megérteni.

Wildhunt 2023.11.11. 14:24:46

@alöksz róz: akkor pontosítok:
Törvényben, szabályban nincsenek. Ha előkerül mégis, akkor mérvadó a törvényhozó szándéka.
A valóságban mindig lesznek vitás helyzetek, ezt kezelendő létezik a méltányosság fogalma.

Itt mindenki boldilisedik?

alöksz róz 2023.11.11. 14:40:09

@Wildhunt: csak általánosságban jegyeztem meg, nem ebben a konkrét kérdésben

"ezt kezelendő létezik a méltányosság fogalma" - jáááj már relativizálsz

alöksz róz 2023.11.11. 14:50:43

@G. Nagy László: "közös céljaik kimerülnek a falu céljaiban (ezek is az egyének célja, összesítve)" - amúgy meg mitől lenne célja pista bának, hogy az általa utált jóska bának jobb legyen. jóska bá ott rohadjon meg, ahol van. jóska bá ugyanígy.

ha összesíted a célokat, akkor megkapod hogy semmi.
egyszerű matek.
nem igaz, civis kolléga? :D

Wildhunt 2023.11.11. 14:55:57

@alöksz róz: bezony. Nem is lehetek igazi liberális.

2023.11.11. 15:10:21

@alöksz róz:
debrecen úgy jött létre, hogy ab start három földesura volt ugyanabból a családból. az egyik egy kereskedő báró, a király zászlósa, aki kereskedő jobbágyokat fogadott. van egy bandériuma, amelyik a király zászlaja alatt vonul. ne csak vonulgassanak, hanem kereskedjenek. nyereségük lesz. a tiszai átkelőnél rajta ütnek a kunok. és megy az országbíróhoz, hogy a királyi udvar parancsoljon rá a kunokra és büntessék meg őket, kárpótolják. a királyné kun az országbíró azt mondja, hogy védje meg magát. és az unokatestvérét megbízza, hogy a kereskedelmi lerakat mellé fogadjon iparos jobbágyokat, fegyverkovácsokat. létrehozzák mesterfalvát. és földet művelnek egy harmadikkal. és van valami egyházi szolgálat boldogasszonyfalván. tornán, ami szintén egy városrész meg nem lehet tudni, hogy micsoda. az valószínűleg a kupleráj. és mindez a tatárjárás utáni újjáépítéssel jön létre. nem erőszakkal. hanem akik akarnak csatlakoznak az ügyeskedő debreceni családhoz.

alöksz róz 2023.11.11. 15:33:59

@cvsvrs: "és mindez a tatárjárás utáni újjáépítéssel jön létre. nem erőszakkal." - mert hogy nevezték ki magukat a föld tulajdonosának a földesurak meg királyok, ha nem erőszakkal. fogták, fegyverrel elvették. még egymástól is rabolták.

2023.11.11. 15:36:56

@alöksz róz:
ha ezek az ügyeskedők viszonylagos jólétet teremtenek, a tatárjárás után, a köznép jogokat kap, például választhat, hogy melyik földesurat szolgálja, akkor létrehoznak egy uradalmat. és az többé kevésbé jól működik. nyilván fejlődik a jogrend, változik a gazdasági környezet és ennek megfelelően változik a közgondolkodás. a feudális uralkodó osztályt megölhetik persze, a vagyonától is megfoszthatják.

amikor a szovjetek bejöttek, akkor a debrecenben a leggazdagabb család tagjai megölték megukat. úgy, hogy a cselédek vágták el az ütőerüket. mert az is a cselédek dolga. ezek rendes patriciusok voltak. nem a forradalom döntötte meg őket. olyan is volt. 1848 márciusában a plebejusok képviselői bementek a városházára. és poroszlay frigyes azt mondta, hogy éljen a magyar szabadság, éljen a haza. különben valószínűleg elvágták volna a torkát.

2023.11.11. 15:59:20

@alöksz róz:
a polgárjogot polgárháborúk hozzák létre. illetve konszolidáció.

debrecent fenyegette a borsa kopasz. a debreceni család hadsereget toborzott. és a tócó pataknál megverték a seregeit. kilenc vezérének fejét levágták. és i. károly (róbert) király megjutalmazta őket. földeket adományozott neki. debreceni dózsa volt szabolcs és bihar megye főispánja és erdély fejedelme. létrehozhatott egy nádori széket. ez nyilván jó volt a debreceni jobbágyoknak, mert nagyobb hatalom, több pénz volt, kellettek latinul írni-olvasni tudók, akik a szegények közül is kikerülhettek ha a gazdagoknak nem volt kedvük tanulni. amikor a a dózsa (a dux, a duce) meghalt, akkor szétesett az uradalom. és a debreceni család tagjai úgy egyeztek, hogy alkossanak tanácsot. a nőágon beházasosott kisnemesek, nagypolgárok is jogokat kapatak, a szegénysorból felemelkedhettek egyesek, egyházi vonalon.

debreceni jakab őket akarta megnyerni magának. azzal, hogy ezeknek majd rendházat épít szentlászlófalván. az volt a célja, hogy ő szedje be az egyházadót. amire a váradi püspök egy koldulórendet küldött, a dominikánusokat fegyveresekkel. összecsapnak velük és elűzik őket.

eközben debreceni istván, a dózsa unokája, a budai udvarban nevelkedik. mert a nagyapja támogatta károly (róbert) királyt. lajos idején ő lesz a földesúr. és azt mondja, hogy ő nem akar bírói jogot magának. mert ahhoz debrecenbe kell menni. szóval a válasszanak bírót. úgy, hogy a földesúrnak semmilyen joga és kötelme ne legyen. egy tinédzser, és neki tök jó budán nagy lajos udvarában. francokat akar ő tyúkperekben ítélkezni. és jogokat oszt.

G. Nagy László 2023.11.11. 16:12:19

@Wildhunt:

"nem keresek szürke zónákat, mert nincsenek."

Ez jó hír, örülök.

"Te rendőrállamot akarsz: legyen minden, a legapróbb részletekig szabályozva, amit felteszem karhatalommal és büntetésekkel akarsz betartatni"

Vegyük a közlekedést! Minden a legapróbb részletekig szabályozva van. Tudod, hányszor állított meg rendőr 30 év alatt, mióta vezetek? Kevesebb mint tízszer. Három-négy évente egy interakció... Ha ez a rendőrállam, én vállalom. Olyan értelemben természetesen igen, mint ahogy Svájcban van. Eldobsz egy csikket az utcán, azonnal jön a vaskos pénzbüntetés. Mi ezzel a baj? Tényleg nem értelek. Egyetértünk abban, hogy legyen rend. Egyetértünk abban is, hogy mi rendesek vagyunk, nem szemetelünk. Egyetértünk abban is, hogy sokan eldobják a csikket, meg más szemetüket is. Miért fáj neked, ha őket a büntetés szoktatja rá a rendre és nem a belső tartás???

"A másik agymenésed, hogy majd mindenki megérti, hogy a szolidaritás és az erőszakmentesség mindenkinek jó, elegánsan eltekintesz attól hogy ilyen még nem volt a történelemben."

Sosem beszélem ilyesmiről. Az agymenésem az, hogy az erőszak ellen rendőrséggel fel kell lépni és meg kell védeni az állampolgárt. Remélem, ebben egyetértünk. A szolidaritás pedig magánügy, nem kikövetelhető. Mindig szándékosan összemosod e kettőt, pedig határozottan szét kell választani.

"Én minderre alapozva azt állítottam, hogy az általad vizionált liberális társadalom kb annyira összeegyeztethető az emberi természettel, mint a kommunizmus. Erre mindeddig nem válaszoltál, terelni és maszatolni kezdtél (és csinálod azóta is) mint drága libbancs barátaink."

Úristen, miről beszélsz? Mire válaszoljak? A kommunizmus rendszere csak erőszakkal tartható fenn, mindketten tudjuk. A klasszikus liberalizmus pedig ennek a szöges ellentéte. Miért maszatolok? Pont te vagy az, aki nem vagy hajlandó egyetlen példát sem írni arra, hogy az, ami a klasszikus liberalizmus eszköztárával nem kezelhető.

"A visszakérdezés, szavak definiálgatása, (erkölcs), kérdés szalámizása, felelősség áttolása ugyanis nem válasz."

Rendszerint homályosan fogalmazol. Muszáj tisztázni, hogy mire gondolsz. Annyira nem vagyok profi, hogy olvassak a fejedből :)

G. Nagy László 2023.11.11. 16:16:18

@cvsvrs:

"van egy falu. és a föld felszántásához elegedő 1 traktor. az kié legyen. melyik egyéné?"

Azé, akinek a neve a traktor forgalmi engedélyében szerepel.

G. Nagy László 2023.11.11. 16:18:23

@alöksz róz:

"csak vannak értékek, amelyeket általánosan elfogadnak. (és mellesleg amelyek betartása érdekében aktív tevékenységet fejtenek ki. ha ez hiányzik, akkor tényleg mindenki azt csinál amit akar és felbomlik a társadalom.) ha az alapvetőnek tekintett dolgokban sem értenek egyet, az nem egy vegyes társadalom, hanem két vagy több párhuzamos társadalom."

Elég a félrebeszélésből! Mik azok a közös értékek, amelyek szükségesek a falu harmonikus együttéléséhez, de nincsenek, s nem is lehetnek törvényben szabályozottak?

G. Nagy László 2023.11.11. 16:22:46

@alöksz róz:

"amúgy meg mitől lenne célja pista bának, hogy az általa utált jóska bának jobb legyen. jóska bá ott rohadjon meg, ahol van. jóska bá ugyanígy."

Semmi gond ezzel. Közönyösek egymás iránt. Te is így vagy több mint hétmilliárd embertársaddal.

"ha összesíted a célokat, akkor megkapod hogy semmi."

Nagy lófaszt. Mind érdekelt abban, hogy elkészüljön a bitumenes országút, hogy bekössék az áramot, hogy ne legyenek szeméthegyek és hogy a Kispál és a Borz adjon koncertet a művházban.
egyszerű matek.

alöksz róz 2023.11.11. 16:34:38

@G. Nagy László: bármilyen norma, előírás, szokás, viselkedés, amit abban a faluban annak tekintenek.

(lehetne törvényben szabályozni, csak nem érdemes. "szürke zóna.")

alöksz róz 2023.11.11. 16:35:41

@G. Nagy László: "Semmi gond ezzel." - persze. csak az jön ki, hogy nulla.

alöksz róz 2023.11.11. 16:39:24

@G. Nagy László: nem jó. sokan nem szeretik a faluban a kispált. tehát nincs igazad.

tudod mi a különbség a halmaz meg a rendszer között? nézz utána, aztán majd akkor folytassuk, ha már tudod. a társadalomhoz is meg az erkölcshöz is kell tudni.

alöksz róz 2023.11.11. 16:45:39

@alöksz róz: annyival több a társadalom az egyének összességétől (meg annyival több az erkölcs a szabályok egyszerű gyűjteményétől), amennyivel a rendszer több a halmaznál.

2023.11.11. 16:45:43

@G. Nagy László:
úgy mindenki eladósodik, hogy vehessen traktort. és lesz mondjuk 10 traktor. 10 család beszáll a versenybe. és 9 vesztes mellett lesz 1 nyertes vagy egy se. mert a hatékony gazdálkodás az, hogy a kommuna létrehoz egy szövetkezetet. és közös lesz a traktor. választanak egy traktorost. azt felszántja a faluközösség földjét. és annak egy részét közösen művelik mennyiségi termelésre törekedve, ami az alapvető megélhetést biztosítja, egy részét pedig magángazdaságként. háztáji birtokként. kiegészítő jövedelemként. a szövetkezetnek lesz melléküzemága, értékesítő hálózata. vertikálisan integrált agrárvállalkozások is hatékonyak. ez az agrárszocializmus.

és ez egyébként földosztással állítható vissza. és van egy tippem, hogy ez tér vissza. csak nem tildy zoltán típusú református lelkésszel, hanem egy új kádár jánossal. aki azt mondja, hogy a vidék pusztulásának oka a bitang úri rend. és ennek legerősebb támogatói a fidesz szavazók lesznek. csak nem a budai villákban, hanem a cigánysoron. a fidesz vidéki szavazóbázisa egy asszimilálódott cigány réteg. a fővárosban is. a pesti "srácok" szinte kivétel nélkül asszimilálodott cigányok. csakhogy van egy mélyszegénységben élő réteg konkrétan kommunizmust akar majd.

és szerintem csak az a kérdés, hogy az szélbalos kilengés mennyire lesz kulturált, mennyiben nem lesz az..

alöksz róz 2023.11.11. 16:48:07

tudok adni ilyen általános definíciókat meg hozzá magyarázó példákat.
nem lesz fekete-fehér.

Wildhunt 2023.11.11. 16:48:18

@G. Nagy László: hamis dilemmákat állítasz fel. Természetesen mindent lehet törvénnyel szabályozni, de a legtöbb dolgot (leginkább az egymás mellett élés sok feltételét) nem hatékony, sőt, kontraproduktív. Törvénybe iktathatjuk például, hogy ha a szexuális aktus előtt a felek nem tettek világos beleegyező nyilatkozatot, akkor az nemi erőszaknak minősül. Máris kezeltél egy súlyos problémát a liberalizmus eszköztárával.
De élj te ilyen társadalomban.

alöksz róz 2023.11.11. 16:49:45

@alöksz róz: amire lehet azt mondani, hogy ami nem fekete-fehér, az márpedig nincs.

2023.11.11. 16:54:32

@alöksz róz:
egyéni profitmaximalizálásban is van rendszer. csak az sztoachasztikus.
van egy n fős populáció. és minden egyes tagjának a profitját jelölje p(i) (i=1...n).

az egyéni optimumkeresés: keressük a p(i) függvények maximumát ∑ p(i) ≥ 0 feltétel mellett. egyénileg mindenki a legtöbbet akarja nyerni. ez persze nem feltétlen teljesül. van aki veszít, van aki nyer. az egyetlen peremfeltétel (erre figyel a tőkepiac), hogy a rendszer összességében nyereséges legyen, vagy legalább ne legyen veszteséges.

kollektiv optimum. keressük a ∑ p(i) függvény maxiumát a p(i) ≥ 0 feltételek teljesülése mellet. az összhaszon legyen a legnagyobb úgy, hogy mindenki nyerjen egy kicsit. vagy legalább ne vesszen. persze ez sem teljesül automatikusan. ez a probléma is megoldható. sőt valójáben az oldható meg inkább elvben. a gyakorlatban meg nyilván az előbbi is jelen van.

a fejlődés, a felzárkózás kollektivizált, kommunisztikus. másként nem nagyon válhat tömegessé.

Wildhunt 2023.11.11. 16:54:33

@Wildhunt: továbbgondolva ezt úgy hívják, hogy házassági anyakönyvi kivonat, máris eljutottunk oda, hogy a házasságon kívüli szex bűncselekmény...
Szép dolog a liberalizmus.

G. Nagy László 2023.11.11. 17:05:26

@alöksz róz:

"bármilyen norma, előírás, szokás, viselkedés, amit abban a faluban annak tekintenek."

Megint mellébeszélsz. Mondj egyetlen egyet!

G. Nagy László 2023.11.11. 17:13:35

@alöksz róz:

"annyival több a társadalom az egyének összességétől (meg annyival több az erkölcs a szabályok egyszerű gyűjteményétől), amennyivel a rendszer több a halmaznál."

Ez már valami, de még pontosításra szorul. A halmaz attól nem rendszer, hogy az elemei passzívak, nem kapcsolódnak egymáshoz. A társadalom attól rendszer, hogy az emberek aktívak és kapcsolódnak egymáshoz. De nem létezik olyan felsőbb misztérium, amely bármit hozzáadna ehhez a rendszerhez azon kívül, amit az egyes emberek tesznek egymással. Ha valaki egész nap otthon ül, senkivel nem beszél, totál passzív és még a pizzáját is futár hozza ki, ő is része a társadalomnak.

2023.11.11. 17:15:53

@G. Nagy László:
csak a problémáról beszélni se lehet, mert ez rasszizmus. orbán legnagyobb sikere a cigányság integrációja. nagyjából 1 millió cigány ment át balról széljobbra. a cigányok azok, akikhez csak az egyes csatorna jut el. ez a mélyszegénységben élő iskolázatlan réteg azonban 50%-os inflációt kapott. és ezzel nem tartanak lépést a közmunkabérek. a közmunkaprogramozhoz elsődlegesen állami gazdaságok kellenek. egyházi közbirtokok. amit nem akarnak a papok, mert ha a közmunkások szegények, a püspöki palotában dőzsölnek, akkor az egyház vezető rétegét elzavarják. és ha nem muszáj, akkor minek kockáztassanak.

így viszont a vagyoni egyenlőtlenségek túlzóak lesznek. ez a cigány illetve asszimiládott cigány réteg megindul jobbról szélbalra, vagy akár széljobbra, akkor a rendszer bukik. ha azonban radikálisan megemelik a közmunkabért, akkor ez a réteg kihasználja és az gazdasági problémákat okoz.

erre a problematikája se a kormány, se az ellenzék nem ad megoldást.

alöksz róz 2023.11.11. 17:17:01

@G. Nagy László: találjak ki egyet egy fiktív falura? annak mi értelme

G. Nagy László 2023.11.11. 17:19:05

@Wildhunt:

"Törvénybe iktathatjuk például, hogy ha a szexuális aktus előtt a felek nem tettek világos beleegyező nyilatkozatot, akkor az nemi erőszaknak minősül."

Hehe. Tudod jól, milyen gyenge példa. Ha erőszak történik, ott minden esetben lesz fizikai nyom. Zúzódások, sérülések, bilincs, kötél nyoma stb. Ha valaki erőszakkal vádol valakit, úgy könnyen kinyomozható, hogy van-e alapja, vagy totál kamu meetoo balhé. Teljesen felesleges a formális nyilatkozat.

Mondj jobbat, ez nem ment át! A szemetelés pénzbírságával egyetértesz?

2023.11.11. 17:19:19

@G. Nagy László:
van egy n fős populáció, abban n darab profitfüggvény: p(i) (i=1...n)

individuális optimalizálás: keressük a p(i) függvények maximumát a ∑ p(i) ≥ 0 feltétel teljesülése mellett.
kollekivista optimalizálás: keressük a ∑ p(i) függvény maximumát a p(i) ≥ 0 feltételek teljesülése mellett.

és a kettő nyilván nem ugyanaz. elemi matek.

G. Nagy László 2023.11.11. 17:21:24

@alöksz róz:

"találjak ki egyet egy fiktív falura? annak mi értelme"

Tőlem lehet létező is. Jelenlegi, vagy múltbéli, tök mindegy. Csak ne az legyen a vége, hogy kiderül: totál kamu minden szavad, és nincs mögötte semmi. Ha már egyszer leírtad, csak gondolsz valamire.

alöksz róz 2023.11.11. 17:24:05

@G. Nagy László: ez valami? ez már jó? ez miért nem mellébeszélés, pedig ez is egy nagy általánosság volt...

és nem szükséges tovább pontosítani, egyáltalán nem feltétel hogy minden egyén a rendszer működtető eleme legyen.

2023.11.11. 17:24:35

ez a kettő konjuktúrában lehet nagyon közel egymáshoz. recesszióban azonban nagyon távol kerülhetnek. pl. a az 50%-os élelmiszerinfláción néhányan nagyon nagyon sok pénzt kerestek.

2023.11.11. 17:25:13

@alöksz róz:
az egyéni optimumkeresésben is van halmaz, rendszer.

alöksz róz 2023.11.11. 17:25:58

@G. Nagy László: mindenkinek rendbe kell tenni a portája előtti részt

G. Nagy László 2023.11.11. 17:30:40

@alöksz róz:

"mindenkinek rendbe kell tenni a portája előtti részt"

Tökéletes példa, köszönöm szépen. Azonnal rendeletbe kell foglalni! Valódi értéket jelenítesz meg. Szinte mindenki egyetért abban, hogy ez jó dolog. Mi a baj azzal, ha az önkormányzat hoz egy ilyen rendeletet? Szerintem ez nagyszerű és üdvözlendő!

2023.11.11. 17:32:18

@alöksz róz:
mert hogy abban is van egy peremfeltétel ∑ p(i) ≥ 0.

egyénileg úgy kell a nyereséget keresni, hogy növekedés legyen. a "rendszer", a "halmaz" a (nemzet)közösség (pl. euroövezet) összességében nyerteséges legyen. aztán lehet, hogy a németek nyernek, a görögök vesztenek. ha összességében nyernek, akkor a rendszer fenntartható, mondván, hogy a hellének iparkodjanak. a lúzer luzitánok, a hispánok és a taljánok dolgozzanak precízebben. addig is az euroövezet kioszt valamennyi támogatást. mert hogy azért összességében nyereség van.

ha ez nincs, akkor ∑ p(i)-t kell megpróbálni felhúzni, azt kell maximalizálni. vagy eleve arra törekedni nemzetközösségi keretek között. ami egy új kgst-t eredményezne.

2023.11.11. 17:46:18

@G. Nagy László:
lehet úgy is, hogy mindenki egyénileg tartja rendben. saját maga vagy megbíz egy vállalkozót, aki ezt a munkát a legolcsóbban, a legjobban ellátja. ez rendelet vállalkozásra ösztökél. a kapitalizmus. lehet így is.

és úgy is, hogy van egy kommunális vállalat, amelyik az utcát rendben tartja. és annak vezetőjét megválasztják. és ez meg a kommunista irány. és így is lehet.

2023.11.11. 17:58:09

@G. Nagy László:
debrecenben a kommunális feladatokat kiszervezték egy gráci székhelyű cégbe. amelyik aztán elnyerte mé a kommunális feladatok ellátását néhány helyen. ezért csinált egy központot budapest mellett. majd ezt a céget felvárárolta egy barcelonai vállalat. és azt egy londoni. csakhogy ez a kommunális feladatok ellátását nem tette hatékonyabbá.

ezek után a debreceni cégből el kezdék lopni a gázolajat. london-barcelona-grác-budapest láncon keresztül kellett volna ezt ellenőrizni. majd felgyulladt, nem felgyújtották, hanem felgyulladt a szeméttelep. majd ezek után a fidesz kiszervezte a munkát haveroknak.

Wildhunt 2023.11.11. 18:04:24

@G. Nagy László: Ha erőszak történik, ott minden esetben lesz fizikai nyom.

Ahol nincs fizikai nyom, az nem erőszak? A jelenlegi törvények nem értenek egyet veled. A példa tehát jó.

2023.11.11. 18:06:00

@G. Nagy László:
vagy mondjuk nagyon egyszerű dolog. református egyház szeretetszolgálatának logisztikai központja. nagyszerű emberek, adakoznak, önkéntesen, hollandiából is szállítják az adományokat. láthatod alig használt biciklit, mikrosütőt, stb.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/hollandadomany2.jpg

ez is rombolja a piacot. mert a hollandiában kidobott cuccukért sokan mentek ki és ebből szerveződtek használt cikk kereskedések. ha ezt begyűjti az egyház és létrehoz egy logisztikai központot, akkor ez erős konkurenciája a second-hand kereskedelemnek. mert a használt bicilikliért nem pénzt fizetni kell, hanem a családostól imát mondani a templomban.

az adományozás is rombolja a piacot. ha az adománygyűjtés hatékony, akkor az könnyen lerombolja a használt cikkek piacát.

Wildhunt 2023.11.11. 18:12:01

@G. Nagy László: Mi a baj azzal, ha az önkormányzat hoz egy ilyen rendeletet?

Valamint foglalja bele, mit jelent a rendbetétel, kinek kell felszednie a kutyakakit, mekkorára vágni a füvet, stb. Alkalmazzon valakit aki ellenőrzi is, hiszen a szomszéd bemondására nem hagyatkozhatunk, dolgozza ki a szankciós rendszert, gondoskodjon annak betartásáról.
Mert az alternatíva az, hogy a szomszéd szól párszor, amire ha a delikvens nem hallgat, akkor kovács2 a vállára teszi a kezét, hogy "szedd már össze a szemetet".
Valamiért minden normális faluban az alternatíva működik, a te elképzelésed meg nem. Ki érti ezt..

Most már biztos hogy nem akarod érteni.

2023.11.11. 18:17:46

@G. Nagy László:
például errefelé a városi csordát, és a csordást hagyományos a belváros utcáiban élők fizették. ott laktak a gazdagabbak és azok kötelesek voltak a szegényebbek ellátásához hozzájárulni. és beköltöztek egyesek. és nem értették, hogy ők vettek egy házat és mégis miért kellene nekik fizetni a csordást és csordást. az egyéni szabadságjogokra hivatkoztak. és a tanács úgy "deliberált", hogy kötelesek fizetni, vagy adják el a házukat.

egy mezővárosnak kell, hogy legyen csordája és csordása, vagy nem kell. és ha kell, akkor ezt kik fizessék.

2023.11.11. 18:28:11

@G. Nagy László:
két utcának kell ezt fenntartania. és egyesek azt javasolják, hogy legyen két egyenlő méretű városi csorda. és legyen verseny. melyik a hatákonyabb.

1623. április 3.
A' Piac utcaiakat a' Várad utcaiak az egyenlő csordapásztor tartástul mind eltiltották, [...] a' felől is a' tanács így deliberált, hogy sok esztendőtűl fogván együtt tartották, ezután is egy pásztort tartsanak.

a piac utcán laksz, akkor fizetni kell a városi pásztort. mert "sok esztendőtől fogva így van". tehát ez nem szabad piac. ez common market. vannak közösségi normák, amelyek partikulárisak és provinciálisak. és ezt igyekeznek felszámolni a habsburgok. mondván, hogy legyen egy egységes birodalmi jogrend és az uradalmakban ezeket az egyéneket korlátozó szabályokat számolják fel hiszen ezek a közérdeket nem szolgálhatják.

2023.11.11. 18:44:13

egyébként ebből lesz a kuruc-labanc elvi ellentét.
a magyar közgondolkodásban a piac alapvetően common market. közösségi jellegű. partikuláris és provinciális módon. ez az uradalmi jogrend. a kuruc. és a birodalmi a labanc. azt mondják, hogy ez nem hatékony, hiszen nem az egyéni szabadságjogokon alapul.

A dicsőséges Úristen segedelmével kezdődik az 1623. év amely év Január első napján első bírónak választották a harmadik rendből a tekintetes és nemes Mike Pált

[...]

A piactéren lévő közös bormérés felügyelői: Domokos András, Szabó más néven Tót István.
A városházán: Szabó Ambrus, Csongorádi János.
A sörkocsmákért felelős: Bálint János, Szabó János.
A vendégfogadók tisztviselői: Fekete János, Gazdag Gáspár.

közös városi bormérés van a piactéren és a városházán. a városnak vannak saját sörkocsmái, vendégfogadói. ezt felügyeli a kommunitás. így nevezik.

ez demokratikus szocializmus, népi demokrácia. 1623-ban járunk. még francia forradalomtól is messze. és amikor ebből lesz egy indiviuális-kollektivista konflktus rendre azt írják, hogy magyarországon ez régtől fogva így van, ez szokásrend.

alöksz róz 2023.11.11. 18:46:44

@G. Nagy László: ahhoz először is meg kellene mondanod konkrétan és pontosan, mi az hogy rend.

ha viszont nem tudod olyan pontosan hogy én is elfogadjam pontos meghatározásnak és ne tudjak semmilyen módon belekötni, akkor csak mellébeszélsz és totális hülyeség a javaslatod. sőt fasizmus.

hajrá :-)))

alöksz róz 2023.11.11. 18:50:03

@G. Nagy László: "Tökéletes példa, köszönöm szépen." - és tényleg az :D
lásd fentebb wildhunt elemzését

alöksz róz 2023.11.11. 18:53:01

@Wildhunt: "Valamint foglalja bele, mit jelent a rendbetétel, kinek kell felszednie a kutyakakit, mekkorára vágni a füvet, stb. Alkalmazzon valakit aki ellenőrzi is, hiszen a szomszéd bemondására nem hagyatkozhatunk, dolgozza ki a szankciós rendszert, gondoskodjon annak betartásáról." - és még csodálkozott, amikor azt mondtad, rendőrállamot akar.

2023.11.11. 18:53:23

@alöksz róz:
a rend az absztakt módon egy elemi rendezési reláció. sorrend. az hozza létre a listát. amiből a "kalózos" logika adódik feltéve, hogy az önzésen alapuló racionalitás (elosztás) és demokrácia minimuma.(többségi döntéshozatal) uralkodik.

2023.11.11. 19:00:38

@alöksz róz:
és ehhez kell egy egységes birodalmi jogrend. a code napoleon. ami a törvény. ez a felvilágosult abszolutizmus, amiben a városnak és a vidéknek nincs saját jogállása.

és ezt most leginkább dobrev klára mondja. hogy legyen egyeséges európai szabályozás. egységes belső piac. még több európa kell, még nagyobb szabadság és jólét. dobrev klára kormánya kell mondja gyurcsány. pont azt, amit a g nagy kultivál. a római jog is ilyen. ezen alapul. az az alapja a jogrendszernek. van egy egyeséges és egyetemes jogelmélet. nemzetközi jog.azt kell érvényre juttatni. ezt mondja a soros alapítvány. és azt majd kikényszeríti a helsinki bizottság, a hágai bíróság.

mi az az egységes jogrend. azt ki mondja meg és kinek.

2023.11.11. 19:06:42

@alöksz róz:
és az orbánizmus is azt mondja, hogy egységes jogrend kell. az, amit a karmelitában kiokoskodnak hétfőn azt hatályba lép kedden. módosítják szerdán, vagy csütörtökön. a lényeg, hogy totális jogegység legyen, amit egy központból diktálnak. másképp nincsen rend.

ezt mondja soros, csak ők new york 57. utcájából. dobrev klára szerint, hogy ezt megmondja brüsszelből az európa parlament. vagy a karmelitából a kegyelmes kormányzó, aki megvédi a magyar embereket, a családokat brüsszeliták, soros és gyurcsány ármányaitól.

ez a kalózkodás mértékéről dönt. valós önkormányzatiságot egyik se akar. hogy legyen mondjuk vármegyéknek törvényhatósága. mert akkor túl keveset lehet lopni. illetve akkor összemérhető, hogy két szomszédos megye hogyan fejlődik.

alöksz róz 2023.11.11. 19:07:51

ebbe a porta előtti rendbe még kisgyerekkoromban beletartozott, hogy akinek nem volt ott fű, az szépen egyenes mintát gereblyézett a földbe. de nem volt kötelező, csak úgy tetszett a falu népének. ha valaki nem csinálta, nem szóltak neki érte. viszont illetlenség volt rátaposni, ezt tudta mindenki. ha mégis úgy esett hogy rálépett valaki, az sem vont maga után semmiféle szankciót. mert minek, az csak gereblyenyom volt a földben. ha viszont jött egy rosszcsont gyerek és sorba az összeset összejárkálta, azt nem hagyták szó nélkül.

ilyen kis apró dolgok ezek, de a sok belőlük mégis valahogy fontos.

Wildhunt 2023.11.11. 19:16:37

@alöksz róz: simán nem akarja érteni. Évek óta építgeti a világát, az nem lehet, hogy hibás koncepció legyen.

Wildhunt 2023.11.11. 19:18:39

@alöksz róz: nem sütsz szalonnát, mikor a szomszéd nagymtakarít. Még ha nem is tereget, meg a szél se fúj.

alöksz róz 2023.11.11. 19:20:07

@cvsvrs: jól, kivéve ezt:
"a rend az absztakt módon egy elemi rendezési reláció. sorrend." - és mit jelent ez a porta előtt? a szemetet/gazt nem összeszeded egy zsákba és kidobod a kukába/zöldhulladékba, hanem szépen sorba rakod a kapu előtt? :D

alöksz róz 2023.11.11. 19:22:09

@Wildhunt: és kezdenek eltűnni ezek a dolgok.

2023.11.11. 19:23:09

@alöksz róz:
ez az agrárrendtartás, ami környezetfüggő. és kérdés, hogy az mennyire legyen individuális, mennyiben kollektivizált. errefelé a kommunista szokás az volt, hogy a városi kertészet virágokat osztott. amit mindenki kiültethetett a háza elé. ez volt tiszta virágos debrecenért mozgalom. ezt átvette a fidesz. a haveroké a kertészet. és az önkormányzati képviselők osztják a virágot. olcsó szavazatvásárlás.

Az ünnep után ismét városszerte megkezdődtek a virágosztások Debrecenben
Idén Debrecenben mintegy 150 ezer egynyári virágot és balkonnövény-palántát osztanak ki az egyéni önkormányzati képviselők a körzetükben élőknek.

minden háztatás fizessen ki 1 cserép virágot a városi kertészetnek. és aki akar az vegyen belőle. igyen virágot kap marika néni, ki kell ültetni a háza elébe. ez a kommunitás. ennek ára van. ilyen legyen, vagy ne legyen. ez egy nyitott kérdés.

Wildhunt 2023.11.11. 19:29:42

@alöksz róz: erre szeretne a blogger megoldást de úgy, hogy a "régi rend" ne jöjjön vissza - nehogy már bárki is csak úgy rendre utasíthassa gumiszabályok alapján. Mert miért baj, ha gyep helyett méhlegelőt akar a háza elé?

2023.11.11. 19:36:06

@alöksz róz:
absztakt módon mindegyik rend. a kukák sorakoznak az utcában a porták előtt. szelektíve, vagy sem. mindegyik rend. az is lehet, hogy nincs szemétszállítás. a településnek van egy közös hulladéklerakója és annak van egy határa, amin túl kell a hulladékot lerakni. részleges rend. nyilván sokféle megoldás létezik.

1643-as hajdúvárosi hulladékszabályozás.

23. articulus. A szemeteknek kiöntésének büntetésérűl.
A' szemeteket peniglen és egyéb mocskos öntéseket senki meg ne merészelje cselekedni, hogy az utcáira hordja és öntse, mert a' mint azelőtt ezután is tilalmas leszen, és valakin elérik, büntetlen nem hagyjuk, hanem 12 forintra büntetik.
24. articulus. A' ganéjnak lehányásárúl.
A' ganéjokat penig, a' kik kihordják, annak határát csináljanak, valaki határon belül lehányja és elérik rajta, nem egyébbel, hanem 12 forinttal büntetik.

2023.11.11. 19:44:38

@alöksz róz:
és a felvilágosult abszolutizmus az, hogy létrehoznak egy egységes birodalmi jogrendet, amelyik szabályozza a szemetek kiöntését, a ganéjnak lehányását. ezt a császári udvarban bécsben kiokokosodják. és azt helytartótanács végrehajtja. és így lesz egységes birodalmi jogrend. egységállam. és ezt a jogrendet kell érvényre juttatni a gyarmatokon. és ehhez kellenek a kolóniák. hogy az elmaradott népcsoportok is megtanulják a birodalmi jogrendet. ez az imperalizmus és a kolonizálás.

a helyi társadalomnak nincs joga saját szabályokat hozni. mert azok csak egyének. és bármiféle partikuláris, vagy provinciális jogrend tiltalmas a dominiumokban, mert azt majd az impérium határozza meg, így jön létre az egységes belső piac, amin az egyének akarata érvényesül. ez az abszolutizmus.

és orbán is abszolutista csak őszerinte a karmelita legyen az abszolútizmus központja. a gyurcsány és felesége szerint brüsszel. soros és fia szerint new york 57. utcájában legyen. és akkor kinek hány harmada legyen úgy mondja meg. ez ugye kérdéses. és ebből lesznek a hatalmi játszmák.

2023.11.11. 19:58:01

rendesen az országgyűlés alkot törvényt. és az önkormányzatok rendeleteket. és azok végrehajtását a kormányhivatalok juttatják érvényre. és ha jogvita van, akkor kell egy bíróság.

a kormányhivatal vezetőjét ki válassza. a kormány nevezzen ki egy köztársasági megbízotttat, egy kormánybiztost, vagy az ellenőrző hatalmat is követlen válassza a nép. vagy legyen mindkettő. a bíróság dönt. a bírákat ki válassza. a legfelső bírákat az országgyűlés nevezze ki, vagy attól függetlenül válasszon a nép független bírói testületet, esküdteket és annak törvényszéki jogköre legyen, vagy ne legyen.

ezek alapvető közjogi kérdések. és nincs egy "láthatatlan" alkotmány amiből ez egyértelműen kiolvasható. lehet így is, lehet úgy is. illetve a jogászok hisznek abban, hogy valamiféle univerzális jogrendnek mégis csak létezik, ami a "best practice". és azt kell érvényre juttatni. vagy nincs ilyen. vagy van, de nem kell érvényre juttatni, stb.

2023.11.11. 20:09:58

@G. Nagy László:
te a carlson comát akarod hallgatni a múvházban, a másik meg azt mondja, hogy azok buzigyerekek és ne jöjjenek ide. a keresztény alkotmány szerint működő közintézménybe. hallgassák a négy fal között. van ilyen jog?

G. Nagy László 2023.11.11. 21:33:24

@Wildhunt:

"Ahol nincs fizikai nyom, az nem erőszak? A jelenlegi törvények nem értenek egyet veled. A példa tehát jó."

Ha téged feljelent egy nő, hogy megerőszakoltad, ott bizonyítani kell, hogy valóban erőszak történt. Amíg nincs ilyen bizonyíték, sőt semmi erre utaló jel, addig téged megillet az ártatlanság vélelme. A példa nem jó.

G. Nagy László 2023.11.11. 21:44:16

@Wildhunt:

"Valamint foglalja bele, mit jelent a rendbetétel, kinek kell felszednie a kutyakakit, mekkorára vágni a füvet, stb."

Akár. Fél óra alatt előkészítek egy ilyen rendeletet. Nincs benne nagy kihívás.

"Alkalmazzon valakit aki ellenőrzi is, hiszen a szomszéd bemondására nem hagyatkozhatunk, dolgozza ki a szankciós rendszert, gondoskodjon annak betartásáról."

Minden valamirevaló önkormányzatnak vannak alkalmazottai. Nagyobb településen közterület-fenntartóknak hívják. Kisebb faluban a polgármester, vagy a titkárnője is tehet egy kétperces kitérőt hazafelé. Ez nem egy óriáskifli.

"Mert az alternatíva az, hogy a szomszéd szól párszor, amire ha a delikvens nem hallgat, akkor kovács2 a vállára teszi a kezét, hogy "szedd már össze a szemetet".

És Kovács2 azért teheti meg ezt, mert az önkormányzat vonatkozó rendeletének betartását kéri számon. Ha nincs ilyen rendelet, úgy Kovács2 egy görény, aki ugyanúgy visszaél a hatalmával, mint amikor a 60-as évek szocializmusában a rendőr elzavarta a fodrászhoz a hosszú hajú fiúkat. Az szerinted rendben volt? (S ha nem, úgy mi a különbség e kettő között?)

"Valamiért minden normális faluban az alternatíva működik, a te elképzelésed meg nem. Ki érti ezt.."

Egyetlen normális település sem működhet diktatórikus módon. A rendőr nem hozhat törvényt, csak betartathatja a jogszabályokat. Fura, hogy az önkényt élteted.

"Most már biztos hogy nem akarod érteni."

De hát látod, hogy pontosan értem.

G. Nagy László 2023.11.11. 21:50:25

@alöksz róz:

"ahhoz először is meg kellene mondanod konkrétan és pontosan, mi az hogy rend."

Fogd meg a söröm, fél óra alatt egzaktul megszövegezem a rendeletet.

"ha viszont nem tudod olyan pontosan hogy én is elfogadjam pontos meghatározásnak és ne tudjak semmilyen módon belekötni, akkor csak mellébeszélsz és totális hülyeség a javaslatod. sőt fasizmus."

Tudod mi a fura? Ha nem 100%-ig precíz és beleköthetetlen a rendelet, akkor azt fasizmusnak nevezed. Ha egyáltalán nincs rendelet, hanem a rendőr a válladra teszi a kezét és azt tesz veled, amit akar, azt meg jó világnak hívod. Mekkora hülyeség ez???

G. Nagy László 2023.11.11. 21:55:54

@alöksz róz:

"és még csodálkozott, amikor azt mondtad, rendőrállamot akar."

Úgy teszel, mint akinek fogalma sincs, mi az a rendőrállam. Megismétlem a KRESZ kapcsán megfogalmazottakat: MINDEN APRÓ MOZZANAT szabályozott, mégsem látok egyetlen rendőrt sem az utakon. Totálisan kevered a fogalmakat.

Azon vigyorgok magamban, hogy Brüsszel évek óta azt játssza velünk, hogy visszatartja a pénzeinket, de nem mondja meg, hogy miért. Nem árulja el, hogy mit ért jogállamiságon, s ha mégis, másnap már mást ért alatta. Én ki vagyok akadva az effajta önkényen, amelynek az alapja a szabályozatlanság és a fogalmak definiálatlansága. Ti meg pont ennek tapsoltok.

2023.11.11. 22:00:30

@G. Nagy László:
konkrét jogeset. egy katona közösülni akart a női beosztottjával. aki erre nem volt hajlandó. ezek után megfenyegette, hogy kirúgja. nem rúgta ki. azonban hivatalával visszaélt. és 3 év letöltendő börtönre ítélték.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:04:16

@Wildhunt:

"nem sütsz szalonnát, mikor a szomszéd nagymtakarít. Még ha nem is tereget, meg a szél se fúj."

A két szomszéd simán megdumálja egymással. Ahogy a házibulit is, ha nagy hanggal jár. Egyáltalán nem biztos, hogy a szalonnasütést kell elnapolni. Lehet, hogy a nagytakarítást. Meg tudtok állapodni. Ha mindkét fél ragaszkodik a saját programjához, és nincs tűzrakási tilalom, úgy el kell viselni a füstöt. Ez sem bonyolult.

Wildhunt 2023.11.11. 22:05:53

@G. Nagy László: nem az önkényt, a szokásjogot. Valahogy rajtad kívül mindenki érti.

2023.11.11. 22:07:20

@Wildhunt:
a hagyományos intézmény az utcaszerben válaszott tízháznagy.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:09:17

@Wildhunt:

"nem az önkényt, a szokásjogot. Valahogy rajtad kívül mindenki érti."

Tudod jól, hogy értem én is. A szokásjog vagy törvénybe iktatott, vagy önkény. Még egyszer megkérdem: amikor a hatvanas években a rendőr elkapta a hosszú hajú nagybácsidat, hogy a szocialista szokásjog alapján elvigye a borbélyhoz, az oké volt?

Wildhunt 2023.11.11. 22:10:24

@G. Nagy László: tényleg csak nem akarod érteni, mert szembemegy az ideológiáddal. Erre nem számítottam. Mindegy, csak morfondírozom. Viszont kezdem érteni a kommunisták "csak még kell próbálni az igazikommust" szövegét.

dicsőségesnagyurak 2023.11.11. 22:10:41

@G. Nagy

"Azon vigyorgok magamban, hogy Brüsszel évek óta azt játssza velünk, hogy visszatartja a pénzeinket, de nem mondja meg, hogy miért. Nem árulja el, hogy mit ért jogállamiságon, s ha mégis, másnap már mást ért alatta. Én ki vagyok akadva az effajta önkényen, amelynek az alapja a szabályozatlanság és a fogalmak definiálatlansága. Ti meg pont ennek tapsoltok."

egy ócska szarházi retek vagy, fityeszork!

Wildhunt 2023.11.11. 22:12:30

@G. Nagy László:
2 lehetőség van: a nagybácsi tiszta, rendezett volt, akkor önkény.
Bűzlött a piától/kosztól, akkor szokásjog.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:14:18

@Wildhunt:

"nehogy már bárki is csak úgy rendre utasíthassa gumiszabályok alapján."

Te viszont pontosan érted a szempontjaimat. Igen, erről van szó. Azt nem értem, hogy neked miért jó, ha téged bárki bármiért rendre utasíthat.

Wildhunt 2023.11.11. 22:15:41

@G. Nagy László: a következő kérdésed az lesz, hogy
Demivanhaatefiadviszibearendőregybuliután?
Ettől eddig TÉNYLEG SOKKAL többre tartottalak.

Wildhunt 2023.11.11. 22:16:59

@G. Nagy László: ez az, hogy nem bármiért. De ezt nem akarod érteni.

alöksz róz 2023.11.11. 22:17:52

@G. Nagy László: "Ha nincs ilyen rendelet, úgy Kovács2 egy görény, aki ugyanúgy visszaél a hatalmával, mint amikor a 60-as évek szocializmusában a rendőr elzavarta a fodrászhoz a hosszú hajú fiúkat." - összemosod a dolgokat, mert látod hogy nincs igazad... ez nem érvelés, hanem érvelési hiba :-)
kovács2 szól érte, a rendőr meg elvitt. kovács2-nek nincs hatalma, nem kötelezhet semmire, a rendőrnek meg volt hatalma, kötelezhetett a hajvágásra.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:18:45

@Wildhunt: Nagybátyád frissen megfürödve, samponos hajmosás után indult az Omega koncertjére. A rendőr bekísérte a közeli borbélyhoz, s te magad is elismered, hogy ez önkényes tett. Pedig a rendőr a szocialista szokásjogra hivatkozott. Mi a különbség ez az eset, és a portád rendberakására utasító rendőr esete között?

Wildhunt 2023.11.11. 22:20:00

@G. Nagy László: és természetesen értem, ahogy azt is, hogy eltolt, élhetetlen társadalomhoz vezetnek, ahogy vezettek eddig mindig a történelemben. Te meg újra ki akarod próbálni fejlettebb emberekkel, modernebb környezetben, mert most már bizisten működni fog.
Hát nem.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:20:16

@Wildhunt:

"ez az, hogy nem bármiért. De ezt nem akarod érteni."

Nem bármiért? Vagyis van egzakt ok. Amit meg lehet fogalmazni. Amit még Kovács2 is meg tud fogalmazni. Nos, ha ez ilyen szimpla, akkor miért nem gyártunk belőle rendeletet?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:21:31

@Wildhunt:

"Te meg újra ki akarod próbálni fejlettebb emberekkel, modernebb környezetben, mert most már bizisten működni fog.
Hát nem."

Svájc nem működőképes? Nem jó, ha van bírságtétele a szemetelésnek?

Wildhunt 2023.11.11. 22:21:38

@G. Nagy László: mert nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani.

alöksz róz 2023.11.11. 22:24:19

@G. Nagy László: "Ha nem 100%-ig precíz és beleköthetetlen a rendelet, akkor azt fasizmusnak nevezed." - nem. te nevezed fasizmusnak, én nem ezeket gondolom, hanem megmutattam hogy viselkedtél :-)))

és miért nem hívtad az embert, miért nem hívod a jövő héten se? hiszen nem alkalmazott senkivel szemben erőszakot. akkor mit önkényeskedsz itten?

Wildhunt 2023.11.11. 22:24:24

@G. Nagy László: Svájc kifejezetten jó példa. A szomszédok együttélési szokásai sehol nincsenek szigorúbban szabályozva, mely szabályok fele sincs leírva. Büntetést viszont kapsz az ismételt megszegésükért.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:24:37

@Wildhunt:

"mert nem lehet minden pofon mellé forgalmi rendőrt állítani."

Ez mit jelent?

Ha megpofoz a másik autós, úgy félreálltok és megküzdötök? Vagy meghunyászkodsz és elhajtasz? Arról nem is beszélve, hogy Kovács2 ott van mindenhol, ahol nő némi gaz. Pont az erőszak-esetekhez nem lehet odahívni?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:25:57

@Wildhunt:

"Büntetést viszont kapsz az ismételt megszegésükért."

Kizárt dolog, hogy olyanért bírságot kapj Svájcban, ami nincs leírva.

Wildhunt 2023.11.11. 22:26:48

@G. Nagy László: egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt.
Vagy ezt sem akarod érteni?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:28:05

@alöksz róz:

"akkor mit önkényeskedsz itten?"

Ez már trollkodás. Bálint szokta megkérdőjelezni, hogy van-e jogod a diszkriminációhoz a saját privát életedben. Utoljára írom le: van jogunk a kivételezéshez.

Wildhunt 2023.11.11. 22:28:36

@G. Nagy László: próbáld ki egyszer... Meglepődnél mi minden fér bele pld a csendháborításba. Hamár gumiszabályok.

alöksz róz 2023.11.11. 22:29:06

@G. Nagy László: "Nem jó, ha van bírságtétele a szemetelésnek?" - vigyázz, mert má megint szalmabábozol :-)

G. Nagy László 2023.11.11. 22:30:23

@Wildhunt:

"egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt."

Segíts felvenni a fonalat! Melyik az egyik és melyik a másik eset?

alöksz róz 2023.11.11. 22:32:58

@G. Nagy László: az lehet h trollkodás, de attól még teljesen jogos kérdés. az is egy közösség, akivel kitolt mert nem ment és későn szólt.

Wildhunt 2023.11.11. 22:35:03

@G. Nagy László: ez sajnos nem így van. Nem kell külsérelmi nyom, fenyegetés is elég. Te fizikailag megfogható sérülésről beszéltél.

Wildhunt 2023.11.11. 22:37:11

@G. Nagy László: Na jó, libbancskodj akivel akarsz. Majd jövök másik poszthoz ha megnyugodtál. Legközelebb igyekszem nem bántani az ideológiádat.

G. Nagy László 2023.11.11. 22:38:03

@Wildhunt:

Maradjunk ennél, kérlek:

"egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik, másikban a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt."

Segíts felvenni a fonalat! Melyik az egyik és melyik a másik eset?

G. Nagy László 2023.11.11. 22:39:20

@Wildhunt: Figyu, nekem is mennem kell, nem akarom rabolni az idődet. Ezt az utolsót válaszold még meg.

alöksz róz 2023.11.11. 22:45:47

@G. Nagy László: "Bálint szokta megkérdőjelezni, hogy van-e jogod a diszkriminációhoz a saját privát életedben." - és joggal teszi :-)
hiszen pl. egy kocsma ahova nem akarod a négert beengedni, nyilvános hely, nem a saját privát életed.

alöksz róz 2023.11.11. 22:48:51

@G. Nagy László: ja hogy kovács2 is rendőr? :D
ezt nem vágtam

G. Nagy László 2023.11.11. 22:51:04

@alöksz róz: Jó reggelt, Isten hozott a beszélgetésben :)

Na jó éjszakát, köszönöm az egész napos eszmecserét!!

alöksz róz 2023.11.11. 22:51:49

@G. Nagy László: "Melyik az egyik és melyik a másik eset?" - ez is trollkodás

G. Nagy László 2023.11.11. 22:53:13

@alöksz róz: Jaj, dehogy az. Tényleg elvesztettem a fonalat.

alöksz róz 2023.11.12. 00:10:45

@G. Nagy László: jól van na. egész nap a sportfogadást nyomtam, nem figyeltem erre. azt hittem valami tekintélyes személy az utcából, akinek van szava.
mert mifelénk így ment... és akkor ez esetben már áll amit válaszoltam. ez ellen a gyakorlat ellen tán még neked se lehet komoly kifogásod.
csak ha csalsz :D

részemről a szerencse.
(egyrészt jól elterelte a figyelmemet, másrészt meg amúgy is szeretek fórumozni)

dicsőségesnagyurak 2023.11.12. 06:49:47

@G. Nagy László: kérem!

ja és, ha majd megnézted, remélem lejössz a fityeszmaffiáról!;)

Wildhunt 2023.11.12. 10:37:22

@G. Nagy László: a kommunista erkölcs vs a rendőrt megbízó közösséget hol nem tudod megkülönböztetni?

Wildhunt 2023.11.12. 10:39:26

@alöksz róz: tekintélyes személy az utcából, akinek van szava.

Ez kellene legyen a helyi rendfenntartó, vagy nem? Ti csak szocialista rendőrelvtársat ismertek?

G. Nagy László 2023.11.12. 11:00:33

@Wildhunt:

"a kommunista erkölcs vs a rendőrt megbízó közösséget hol nem tudod megkülönböztetni?"

Viszonylag értelmes srác vagyok. Sokszor még a másik fejében is tudok olvasni - ez a dolgom a kártyaasztalnál, az üzletben és a szerelemben egyaránt. De nem mindig megy. Gyakran úgy kommunikáltok, hogy egy 32-vel korábbi kommentre reagáltok három szóval, s a befogadónak kell megküzdenie, hogy kitalálja, mit is rejt a balladai homály. Nekem ma reggel ébredéskor ugrott be, hogy bizonyára erre gondolsz.

Vagyis: egyik esetben egy illegitim, megfoghatatlan entitásra hivatkozik - ez rendőr, aki a hosszúra nőtt hajat kifogásolja a 60-as években; a másik esetben a felhatalmazóinak konszenzusának szerez érvényt - ez pedig ugyanaz a rendőr, csak most a hosszúra nőtt gaz miatt szól. Egyik sincs jogszabályban rögzítve. Sokan mindkettőre azt mondják - rendezetlen. Sokan elviselik mindkettőt. Mindkettő magántulajdon.

Nem látok sok különbséget. Ha nincs írásba foglalt jogszabály, úgy mindkettő az önkényes ízlés önkényes hatalmi megnyilvánulása. Ha pedig a gaz eltüntetése kapcsán közösségi konszenzusról tudunk, úgy azt továbbra is két perc írásba foglalni.

Köszönöm a kiegészítést és köszönöm a tegnapi beszélgetést. Nem fárasztalak tovább. Kíváncsi voltam, hogy milyen gondolatiság húzódik a dolgok mélyén, de inkább csak érzéseket, ösztönszintű, zsigeri reakciókat találtam. Én pont azért írom a blogomat, hogy ne ezek mozgassanak, hanem a racionalitás.

Én nem félek attól, ha a szabályok precízen rögzítettek. Te valamiért viszolyogsz ettől. Egy BLM-es, wokos káoszteremtő esetén tökéletesen érteném is. Egy modern konzervatívtól viszont nagyon idegen ez a gondolkodás, amely még akkor is a tekintélyhez fordul, amikor erre semmi szükség.

A magam részéről imádom a focit. Szeretem azt is, hogy MINDEN LÉTEZŐ ESETRE van érvényes szabály. Ez semmit sem vesz el a játék élvezhetőségéből és virtuozitásából. Még itt is kell bíró, aki érvényesíti a szabályokat. Még itt is vannak vitás helyzetek. De soha senki nem mondta még, hogy a focipálya olyan lenne, mint egy rendőrállam.

Köszöntem még egyszer.

alöksz róz 2023.11.12. 11:02:00

@Wildhunt: jogos.

(vagy lehet akár polgárőr is.)

akkor az a kérdés, kovács2 ezt hivatalos minőségében teszi, vagy csak úgy barátilag figyelmeztet.
nehogy megint szürke zóna legyen itten :D

alöksz róz 2023.11.12. 11:05:36

@G. Nagy László: "Szeretem azt is, hogy MINDEN LÉTEZŐ ESETRE van érvényes szabály." - ja, csak a játékvezető meg mérlegel és szubjektíven dönt...
hiába a var.
hányszor megszoptam vele :D

kenu ibrahim 2023.11.12. 11:36:48

@G. Nagy László: laci baszod, te össze vagy zavarodva!

kevered a fasz, a valósággal:))

alöksz róz 2023.11.12. 11:39:07

@G. Nagy László: ja.
nyilván tisztább meccsek és játékvezetői ítéletek lennének, ha nem lenne sportfogadás.
akkor már "csak" az uefát-fifát kéne megszorongatni :-)

alöksz róz 2023.11.12. 11:40:38

@kenu ibrahim: mi lesz veled, proli, amikor 2026-ban is a fidesz nyer, agyvérzést fogsz kapni.

kenu ibrahim 2023.11.12. 11:54:30

@alöksz róz: veled fogok örülni!

hogy 16éve szétkúrjátok, ezt az országunkat!

u.i.: te egy értelmes embernek nézel ki.

de nem tudom, hogy állhatsz a csutiék mellett?

és ezt lacinál sem értem.

2023.11.12. 12:21:13

@alöksz róz:
az utcaszer tradicionális intéztmény. tízháznagyok vannak. az utcák népe utcakapitányt választ, akik vigyázzák a rendet. ez a hagyományos közterületfelügyelet. az utcáknak esetenként van saját pénztára, mondjuk a csapó utcai polgároknak (a céhekbe tömörülő gubacsapó parasztoknak), vannak kocsisok (amiből lesz a tömegközlekedés).

és a reformációval a városban kijelölnek 12 nagyobb utcát, az abból nyíló kisebb közökkel. és ezek esküdteket választanak. és ezek után azok választják ki a főbírót. az úriszék helyébe eskütszék lép. a reformáció.

Érdemes Ferenci Péter úr bírósága az 1552. évre.
Az egész tanács határozta Szt. György napján, hogy minden egyes esztendőben mindkét, az alsó és felső járásból tizenkét bíró választassék, hogy szívesebben és kedvesebben szolgálhassanak a városnak, hivatalukkal törvényesen éljenek.

persze választott törvényszéki képviselők már évszázadok óta vannak a középkori városokban. csak addig a választott városi bírót be kell mutatni a földesúrnak. aki másodfokon ítélzik. és ezek mellett régtől fogva van szenátus. a városok törvényhatósági jogkörrel rendelkeznek. és az országbírók, az udvar (a kúria) leginkább csak főnemesek közötti ügyletekben intézkedik. nem nevezi ki bírákat, mint a legfelelső bíróság, hanem azokat azokat az esküdtek választják. a középkorban. és a reformáció ezt teszi még általánosabbá.

és a felvilágosult abszolutizmus mondja azt, amit g. nagy. hogy egységes birodalmi jogrendre van szükség. és azt a helytartótanács érvényre juttatja. egységes belső piacon mindenki azonos jogokkal rendelkezik. debrecenben a gubacsapók és a szűrszaból évtizedeken át vitáznak, hogy kinek milyen jogai vannak. kik és hogyan készíthetik el a rimaszombati cselédnek való ruházatot. és ki mit árulhat a piac utcában vagy a külső vásártéren. kinek milyen jogai legyenek.

és amikor az impérium joga érvényesült akkor ezeket elsöpörte a goldberger textilművek. ami az első háborúban a katonáknak szállította a ruházatot. amiből meg is gazdagodtak. a második háborúban megölte a gestapo. a birodalmi jogrendből a nemzetköziséget hirdető zsidók húzták a legnagyobb hasznot. ez vezet el a fasizálódáshoz. létrehozni a nemzeti nemzeti nagytőkét.

kenu ibrahim 2023.11.12. 12:30:44

@cvsvrs: "a birodalmi jogrendből a nemzetköziséget hirdető zsidók húzták a legnagyobb hasznot. ez vezet el a fasizálódáshoz. létrehozni a nemzeti nemzeti nagytőkét. "

bakker, te egy igazi gyökér vagy!

alöksz róz 2023.11.12. 12:33:02

@kenu ibrahim: "de nem tudom, hogy állhatsz a csutiék mellett?" - ezt már nem egyszer kérdeztem, de fityeszretkezésen kívül nem válaszoltál sose, miből gondolod h mellettük állok?
független gondolkodó ember vagyok, aki tud disztingválni és joggal utál titeket. ti nyomtok rá a fideszre, de ha nektek ez kell, ám legyen :-)))

alöksz róz 2023.11.12. 12:35:48

@alöksz róz: mondjuk tudom a választ, nem bírjátok elviselni a jogos kritikát

kenu ibrahim 2023.11.12. 12:58:15

@alöksz róz: "miből gondolod h mellettük állok?"

minden kommentedből süt;)

nézz bele a tükörbe fityeszork!

ja és zene, csak amiatt, hogy az önbecsülésről beszélgetünk!

www.youtube.com/watch?v=nltNuX6WkeA

:

alöksz róz 2023.11.12. 13:02:39

@kenu ibrahim: szerencsére 10-15 év múlva kihaltok.

2023.11.12. 13:16:02

@kenu ibrahim:
a fasiszta ideológia konkrétan az, hogy van a nemzetközi nagytőke és azzal szemben a nemzeti nagytőkét kell megerősíteni és meg kell indítani a kultúrharcot. mussolni. és egyébként emiatt egész európában részben emiatt erősödik az antiszemitizmus. a másik ok az, hogy a zsidókommunisták brutális felforgató tevékenysége. és az szélbalos, széljobbos polarizált közélet vezet el a brutális háborúkhoz.

2023.11.12. 13:17:51

nem azt állítom, hogy ez jó, vagy rossz. hanem hogy végletekig leegyszerűsítve ez történt.

2023.11.12. 13:24:45

@G. Nagy László:
és a focinak egységes szabályai vannak braziliában, angliában, oroszországban, kínában. ha az apollo űrhajó legénysége focizna, akkor a holdon is.

ha a piac olyan, mint a foci, akkor egységes szabályozás kell egész világon. ez egyelőre nem érhető el a földkerekségen. mert vannak akik nemzeti szabályozást akarnak. nyilván ők a rosszak, akik nem értik, hogy a piac olyan mint a foci. nemzetközi az is. addig is európa legyen egységes. több európa, nagyobb jólét. ezért dobrev klára kell. az elveidből az következik, ami ellen tiltakozol a gyakorlatban.

a szegény kis migránsok is jönnének focizni a pályára. hadd játszanak ők is. versenyezz velük. nem azt mondják, hogy lophatnak, csalhatnak, rabolhatnak. hanem azt, hogy be kell őket engedni az egységes belső piacra. ezt hirdeti meg dr. dobrev klára. szavazz rá. pontosan ezt mondja.

alöksz róz 2023.11.12. 13:46:22

@cvsvrs: ezt a a dk-zást már nem elsőre fejted így ki, de jó :-)

kenu ibrahim 2023.11.12. 13:54:11

@alöksz róz: rőzse, te hány éves vagy?

mielőtt, én 54.

u.i.: 10-15 év múlva nektek eljön a kánaán? vagy mi a fasz lesz, te szerencsétlen!:))

alöksz róz 2023.11.12. 14:00:16

@kenu ibrahim: nem mondom meg.

nem hiszem hogy eljön a kánaán (csak ha jön a mixem). de a közérzet sokkal jobb lesz ha ti má nem mérgezitek.

alöksz róz 2023.11.12. 14:04:32

@alöksz róz: ha nem értenéd, miért, olvasd el még egyszer a civisvárosi kommentjeit amiket a fasizmusról írt.

minden szar megteremti a maga ellenpárját.
legfeljebb az egyiket kevésbé érzi büdösnek az ember :-)

kenu ibrahim 2023.11.12. 14:05:21

@alöksz róz: " nem mondom meg."

miért? szégyelled a korodat?

egyébként, én/mi mit mérgezünk?

a nert? vagy mi a kurvaanyádat rőzse, mit?

alöksz róz 2023.11.12. 14:07:50

@kenu ibrahim: a levegőt :-)

(a közéletet)

kenu ibrahim 2023.11.12. 14:21:43

@alöksz róz: szájerdzsozefina szeret téged, rőzse!

a kurvaanyádat!;)

alöksz róz 2023.11.12. 15:10:29

@kenu ibrahim: menj a kurva anyádba.

remélem elég világos voltam.

ez volt az utolsó, hogy válaszoltam neked, te primitív segg.

kenu ibrahim 2023.11.12. 16:15:17

@alöksz róz: ne csináld má!

te voltál az utolsó neres haverom:))

G. Nagy László 2023.11.12. 17:59:37

@cvsvrs:

"és a focinak egységes szabályai vannak braziliában, angliában, oroszországban, kínában. ha az apollo űrhajó legénysége focizna, akkor a holdon is."

Nem tudom, hogy az eltérő gravitáció okozna-e gondot, de alapvetően egységes a szabályozás.

"ha a piac olyan, mint a foci, akkor egységes szabályozás kell egész világon."

No de nem olyan. Nagyon nem.

"a szegény kis migránsok is jönnének focizni a pályára. hadd játszanak ők is."

A migránsokkal két baj van. Az egyik az erőszak és a terror, a másik pedig az, hogy te tartod el őket az adódból. Dobrev Klára ezt a világot kínálja mindannyiunknak. Orbán sokkal vonzóbb ajánlatot tesz: VENDÉGMUNKÁSOK, jöhetnek, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot, s nem igényelnek pénzügyi ráfordítást. Szívesen versenyzek is bármelyikükkel.

Ki ne találd már, hogy ez a kettő egy és ugyanaz.

kenu ibrahim 2023.11.12. 18:10:47

@G. Nagy László: "Dobrev Klára ezt a világot kínálja mindannyiunknak. Orbán sokkal vonzóbb ajánlatot tesz: VENDÉGMUNKÁSOK, jöhetnek, akik nem jelentenek biztonsági kockázatot, s nem igényelnek pénzügyi ráfordítás"

LACI, te normális vagy?

2023.11.12. 18:35:01

@G. Nagy László:
merkel mutti elképzelése is az volt, hogy mindenki jöhet. mert a főszabály az ártatlanság vélelme. és aki nem alkalmas azokat majd visszatoloncolják. végső soron oda, ahol az unióba belépett.

elsőként németország dönt, ám nem "über alles deutschland" alapon, hanem oda akart menni letelepedni. ha ott nem felel meg, akkor visszatolondolják a keleti birodalomba ausztriába, ott se, akkor magyarországra. és ha ott se, akkor toloncolják ki a magyarok. ám az európaiak előfeltételezzék, hogy ártatlan, munkára alkalmas, stb.

merkel mutti pontosan azokat az alapelveket magyarázta, amit te is magadénak valassz.

2023.11.12. 18:41:35

@G. Nagy László:
egy debreceni rendelkezés a migrációról.

1552. május 27. szombat
Sabbato post inventam Crucem
A bíróval együtt tizenkilenc szenátor úgy ítélt, hogy bárki, aki a lippai ostrom után ide költözött át és Lippában nem volt bezárva, ezek mindnyájan, akár makóiak, akár csanádiak alkalmasak lesznek, azok mindannyian kútbért tartoznak fizetni, akik pedig a szegedi csata után költöztek ide, itt házat vettek az itteni bíró illetékessége alá tartoznak. Akik pedig elhagyott házakat foglaltak el és azok tartozékait használják, azok a cenzust is megadják. Ha a házak gazdái hazatérnének és a helyettük is tett cenzus megtérítését megtagadnák, azok házait birtokolják.

a migrációról a magisztrátus dönt, nem a minisztérium.

2023.11.12. 18:48:11

@G. Nagy László:
a probléma, hogy orbán egy mini duce. nem érti, hogy rendesen a minisztériumnak van keves hatalma. a magisztrátusnak nagy. a magnus a nagy, a mini, a minus a kicsi.

persze lehet vendégmunkás. orbán döntsön felcsúton, vagy ahol közvetlen megválasztják. a vendégmunkás lefelé nyomja a béreket és felfelé nyomja az árakat. elsősorban a koszt és a kvartély költségeit növeli meg a többség számára. ebből következően kárt okoznak a helyieknek. és kérdés, hogy a hasznot kik húzzák. a helyiek vagy azok is idegenek.

és lehet mondani, hogy ez jó és azt is, hogy nem. a helyi társadalom eldönti. és vagy jól döntenek, vagy nem. a liberalizmus neoklasszikus változata: szabályozási verseny.

2023.11.12. 19:17:01

@G. Nagy László:
debreceni egyetemen jelenleg 7271 külföldi hallgató tanul a statisztikák szerint. ezek döntő többsége állami ösztöndíjas. full scholarship azt jelenti, hogy az állam fizeti a tanulmányok önköltségét. és a diák dolga lakást bérelni és biztosítani a lakhatását.

na most ez felnyomja az albérlet árakat. több ezer diák van már felvéve debrecenbe, akik azért nem jöhetnek, mert effektíve nincs hol lakniuk. az állam felnyomja az ingatlan árakat. ezen hasznot húz csucsi a focista, és mindazok akiknek megtakarítása államilag támogatott apartmanokba van fektetve. (ezeknek a diákoknak a döntő többsége nem jönne debrecenbe ha nem fizetne az állam. nem szabad piaci alapon jönnek.)

na most ez azt jelenti, hogy egy vidéki, mondjuk egy püspökladányi fiatal min. évi 1 millió forint többletet kénytelen fizetni, hogy csucsi a seggét is dollárral törölgesse. cserébe nemzetközi környezetben tanulhat. de nem a legjobb vendégelőadóktól, hanem közepes vagy esetenként annál rosszabb képességű vendéghallgatókkal. mert aki a felvételi eredményei alapján mehet nyugat-európába az inkább odamegy, mint kelet-magyarországra. vannak kivételek is persze akik szeretik magyarországot, a többség közönyös. de ez jó dolog, mert növelik a gdp-t.

a vendéghallgató az árakat nyomja fel. ahogyan a vendégmunkás is. csak az még a béreket lenyomja. ez nem tetszik olyan környezetben ahol a többség a termelésben dolgozik és bérből és fizetésből él. és a fidesz ez esetben is támogatja a haverokat. a kínai, a filipino, a török vendégmunkás lakhatását. nem a püspökladányi fiatalt.

ebből következően apátia van. mert az emberek felfogták, hogy orbán átbassza a népet. az ellenzékkel se mennének semmire. és most már paradox módon azért választják meg, hogy történelmileg bukjon. ki a mi vezérünk? a malacpofa. ki dobja fel? mindenki. ki kapja el? senki.

2023.11.12. 19:27:28

a környezeti károkról és egyebekről nem beszélve. ami nem azt jelenti, hogy ne lehetne értelmes migrációs politika. csak ezt rendesen a helyi társadalmakkal egyezteni kell. túl azon, hogy növelik a gdp-t. a fidesz pont azt mondja, amit az szdsz.

vagy a szocik mondtak. ha van egy multi és neki 500 ember kell és csak 400 alkalmas van, akkor hoz még 100 vendégmunkás és a maradék 400 is jól jár. hiszen így több új munkahely jönnek létre, növekszik a beruházás, a fogyasztás. csakhogy ezzel elsősorban nem a helyiek járnak jól, hanem az idegen befektetők.

nagyváradra majd nem mennek migránsok. és úgy húz el debrecen mellett, hogy csak na. temesvár, kolozsvár épül, szépül. debrecen pukkan lefelé. miközben száz, vagy összességében ezermillárdokat költenek el a multiknak épített infrastruktúrára. aminek megtérülése erősen kérdéses. különösen úgy, hogy a kínai technológia még nem jön. és a német is csak csordogál. kivárnak, mert a nemzetközi környezet bizonytalan.

a fidesz jelen állás szerint nagyon nagyon sok pénzből bassza szét debrecent.

G. Nagy László 2023.11.12. 20:45:41

@cvsvrs:

"merkel mutti pontosan azokat az alapelveket magyarázta, amit te is magadénak valassz. "

Hiába tolod ezeket a faszságokat. Még te is tudod, hogy a szöges ellentétét valljuk. Egy olyan társadalomban, ahol bármiféle újraelosztás, szociális ellátás létezik, szóba sem jöhet a szabad és korlátlan bevándorlás. Százszor leírtam, te százszor figyelmen kívül hagyod. Ez nem kommunikáció, ez egy elakadt gramofon nyekergése.

2023.11.13. 10:26:20

@G. Nagy László:
merkel is úgy képzelte el, hogy a bevándorlókat a határon megilleti az ártatlanság vélelme. és aki nem illeszkedik be az első célországba (németországba), akkor ki lehet utasítani egy másikba (ez a kvótarendszer). és végső soron visszavinni őket ada ahonnan jöttek. ez volt az elv.

merkel soha egy szóval nem mondta, hogy németországnak vagy magyarországnak véglegesen be kell fogadnia akárkit. hanem csak azt, hogy első körben be kell engedni. mert hogy a humánus alapelvekből ez következik. és aztán ha nem felel meg, akkor kiutasítják. amit a németek egyébként tömegével megtettek.

2023.11.13. 10:35:12

@G. Nagy László:
merkelnek legalább voltak elvei. humánus alapelvei. persze ez a totális humanitás nem valósítható meg. az orbánizmus azonban totálisan elvtelen és antihumánus.

orbán azt mondja, hogy bárki aki a határon van azt terroristaként kell kezelni. ezt mondja. és ha valakiről kiderült, hogy szervezett bűnöző, (pl. embercsempész, fegyverkereskedő) akkor szabadon kell engedni.

ha valaki ebből majd a jelenlegi európai fiatalok történelmet csinálnak, akkor abban az lesz, hogy volt egy jószándékú német kancellár, aki rosszat lépett. és volt egy gonosz miniszterelnök, egy mini duce, aki totálisan elvtelen módon gondolkodott.

2023.11.13. 10:51:37

magyarország számára a három legfontosabb nemzetközi szervezet az eu, a nato és az ensz. kína számára nem. ororoszág számára sem. magyarország számára viszont ez a három a legfontosabb. ahogyan az usa számára is. és mindhárom elítéli putyint. az nemzetközi büntetőbírósága hágában brüsszeli nyomásra háborús bűnösként kezeli. putyin nem a sátán.

egy épeszű politikus nem bírálja a nato/eu központot folyamatosan. és ha valakit elítél az ensz büntetőbírósága, akkor nem akar vele minden áron kezet fogni. az orosz-magyar olaj és gázüzletet megköti a gazprom és a mol vezetője. és ha valaki ezt számon kéri, akkor azt mondja, hogy kérem ez magyar diplomációtl gazdasági ügylet.

orbán amióta egymaga kormányoz elképesztő baromságot lép. és a környezetében nincs senki azt mondaná, hogy basszus, ez orbánnak se jó, a fidesznek se, túl azon, hogy az országnak.

G. Nagy László 2023.11.13. 10:57:41

@cvsvrs:

"abban az lesz, hogy volt egy jószándékú német kancellár, aki rosszat lépett. és volt egy gonosz miniszterelnök, egy mini duce, aki totálisan elvtelen módon gondolkodott."

Nagy lófaszt. Az lesz benne, hogy volt egy VÉGTELENÜL FELELŐTLEN német kancellár, aki vagy nagyon ostoba volt, vagy nem volt a saját ura és kívülről irányították, mindenesetre Európa elveszejtését a női gondoskodás, a segítőkészség, az altruizmus álcája mögé bújva segítette elő. Akár polgárháború lesz, akár német kalifátus, egyik forgatókönyv sem fogja pozitív színben feltüntetni az utóbbi évek német vezetőit. Ők csak és kizárólag akkor lesznek pozitív szereplők bármiféle történelemkönyvben, ha a migránstömegeknek sikerülne a teljes integráció - békésen, dolgosan, az európai kultúrát átvéve. Ez pedig nyilván illúzió.

A német vezetés - ahogy írod is - nem elvtelen, hanem kifejezetten káros elvek mentén szervezte a bevándorláspolitikáját. Orbán ugyanígy nem elvtelen, hanem kifejezetten ELVI ALAPÚ döntéseket hoz e kérdésben: nem leszünk bevándorlóország. Ez helyes és pozitív elv.

Tudom, hogy nem vagy totál idióta. Tudom, hogy te sem hiszed el, hogy a rózsaszín csomagolás mindig finomabb nyalánkságot rejt, mint a szürke. Az viszont fura, hogy engem és a blog olvasóit nézed teljesen hülyének, akik benyalják, hogy a GONOSZSÁG attól függ, megkapod-e ezt a címkét. Ha holnap végeznél egy felmérést a világ átlaghülyéi között, megkérdezve, ki a legjámborabb, legcukibb vezető a Földön, Justin Trudeau ott lenne a Top5-ben az összesített listán, holott jócskán többször fordult a saját polgárai ellen, mint Orbán.

2023.11.13. 11:20:49

@G. Nagy László:
a humanitárius elvek nem kártékonyak. hanem totális módon megvalósíthatlanok. az elvtelenség az, ami kártékony.

vegyük az orosz-ukrán háborút. nyilván kevés ember volt, aki elhitte, hogy orbán egy pacifista politikus. mert hogy azonnali tűzszünetet putyinnak követelte nyilván. ha még valaki elhitte, akkor azt látja, hogy a izrael-palesztin ügyben nem követel tűzszünetet. elutasítja az ensz ilyen irányú javaslatát. orbán nem pacifista, hanem elvtelen. mert a türk tanácsban ahol nem izreal barátai ülnek viszont mégis csak elfogadja. nincsenek elvek és nincsenek elképzelések se.

és ez lesz a törikönyvben. orbán nem mussolini, nem katonai diktátor, nem náci, nem hitler. ugyanakkor nem nemzeti érzelmű, mint horthy. hanem totálisan elvtelen, mint tito.

G. Nagy László 2023.11.13. 11:28:04

@cvsvrs:

Csupán három dolog kerülte el a figyelmedet:

1. Magyarország mellett sokan mások, többek közt az USA sem szavazta meg az ENSZ dokumentumát.
2. Magyarország megtette javaslatát a dokumentum módosítása kapcsán, mely mentén már igennel tudunk szavazni.
3. Az ENSZ valamiért nem tett tűzszünetre való javaslatot az orosz-ukrán háború esetén. Most azonnal. Ebben mi az elvszerűség?

2023.11.13. 11:40:56

két ilyen szereplője van a rendszerváltás utáni évtizedeknek. az egyik orbán vezette fidesz. a másik a hitgyülekezete.

orbán nem egy népi nacionalista politikus. egy népi nacionalista azt mondja, hogy ha a személye az akadálya annak, hogy megállapodást kössenek az európai unióval, akkor félreáll. vagy azt mondja, hogy kapján meg az eu-s pénzeket a vármegyék. a vidékfejlesztési forrásokat osszák ki a megyei közgyűlések között úgy, hogy a megyei jogú várooskkal egyezetnek. mindben megyében fideszes többség várható és a megyei jogú városok felében.

tehát ez is brutális fidesz dominancia. érvényesül a fidesz érdeke. és az ország érdeke is nyilván. csak a führer kezében nem lesz csak a központi költségvetés. totális hatalmat akar magának, semmiféle hatalommegosztásnak nem enged a pártján belül sem, ott aztán különösen nem, személyi kultuszt követel meg és legalább a pandémia óta folyamatosan rosszakat lép. és ezt az nem látja, aki valamilyen sötét szemellenzőt hord.

ha egyiptom azt mondja, hogy akkumulátor gyár nagyhatalom lesz. mert egyiptom egy megerősödő afrikai unió vezető országa lehet. és afrikának meg van a bányászathoz a hátországa, mezőgazdasági művelés alól kivont területei, hatalmas folyói, ami a gigantikus vegyi üzemekhez szükséges, ezek mellé napelemparkok telepíthetők és mindezt a lakóövezetektól távol megépítheti. és egyébként a temérdek készterméket tengeri kikötőkben hajóra lehet pakolni. afrikai az akkumulátor gyártásra és feldolgozásra ideális helyszín. és ha ennek élére áll egyiptom, mint az afrikai unió vezető tagállama akkor azt mondom, hogy kairói politikában végre van egy értelmes ember. legyen modern kori fáraó. mert egy értelmes ember.

ugyanez magyarországon már nem jó. itt az akkumumulátorgyártáshoz nincs semmi. se nyersanyag, bányák, se mezőgazdasági művelés alól kivont terület (sivatag), se nagyobb vízfolyamok, se többet megújuló energia, amit a válallatok felhasználhatnak, se szabad munkaerő, késztermék van, amibe beépül, az elektromos autó, de ezekben az üzemekben 0% üzletrésze van a kormánynak miközben százmilliárdokkal támogatja instrastrukúra építésben, mert abból le tudják nyúlni a pénzt. ez számít. nemzeti érdek? ugyan már, dehogy is.

2023.11.13. 12:02:48

@G. Nagy László:
az ensz is elvtelen persze. a jelenkori politikusok között nem lesz kimagasló történelmi szereplő. ha orbán elvhű, akkor azt mondja, hogy azonnali tűzszünet gáza ügyében is. és a hamasz vezetőit politikailag ítélje el hága, ahogyan elítélték az orosz hadvezetést és putyint is. és az egy korrekt pacifista álláspont. ami elvhű. és ez egy kiszámítható politika. oké, van egy pacifista az eu/nato szövetségben. csak orbán nem egy batthyányi.

batthyányi, kossuth és görgey nagyon eltérő elveket vallott az 1848-49-es szabadságharcban és mindhárom a történelem nagy alakjává vált. mert viszonylag tisztességes, becsületes, elvhű szereplői a magyar közéletnek. értjük batthyányit. aki azt mondja, hogy a bécsi udvar hatására megindulnak a horvát bán seregei. ez polgárháborút jelent. ez esetben minden módon meg kell erősíteni a magyar honvédséget. de ő lemond. mivel pacifista. a pákozdi győzelem után mond le a miniszterelnökségről. értjük kossuthot, aki azt mondja, hogy a szabadságot nem adják ingyen, önkétes nemzeti őrseregre van szükség és harcolni kell. és értjük görgey-t aki azt mondja, hogy harcolni kell és amikor látja, hogy nincs értelme, akkor azt mondja, hogy békét kell kötni. és három közül batthányit ölik meg. kossuth a nemzetközi kapcsolatait használva elmenekül. görgey pedig az orosz cár védelmét élvezi. amely cár egyébként felháborodik a kivégzéseken.

a reformkori magyar politikusok nem egyszerűen a hatalmat akarták, választást nyerni és pénzt lenyúlni, hanem voltak elveik, elképzeléseik, és ezeket tisztességes és viszonylag becsületes módon, időnként az életüket mentve igyekeztek következtesen végig vinni. és ez most hiányzik. nincs ilyen az ellenzékben se.

vona gábor második reforkor mozgalmáról se tudjuk, hogy melyek az elvei, elképzelései. ilyen a jelenkori magyar politikai osztály sajnálatos módon.

alöksz róz 2023.11.13. 14:29:18

@G. Nagy László: "Szívesen versenyzek is bármelyikükkel." - ne viccelj már...
elmész a gyárba dolgozni heti 7 nap 12 órát szar körülmények között?

alöksz róz 2023.11.13. 14:29:48

más faszával ne verd a csalánt

alöksz róz 2023.11.13. 14:46:04

@alöksz róz: pontosabban szar körülmények között szarérhugyér :-)

Glokta 2023.11.13. 16:09:13

@G. Nagy László: "3. Az ENSZ valamiért nem tett tűzszünetre való javaslatot az orosz-ukrán háború esetén. Most azonnal. Ebben mi az elvszerűség?"
Az a különbség, hogy Ukrajna nincs orosz területen, mig Izrael Gázában van.

Hidd el, ha Izraelt megtámadnák a szomszédjai és a háború Izrael területén belül zajlana, jóval kevesebben (elsősorban az arab és muszlim államok) javasolnának fegyverszünetet.

Bayaz 2023.11.13. 16:17:42

@cvsvrs: @G. Nagy László:
""és ez lesz a törikönyvben. orbán nem mussolini, nem katonai diktátor, nem náci, nem hitler. ugyanakkor nem nemzeti érzelmű, mint horthy. hanem totálisan elvtelen, mint tito."

Hát lehet hogy Tito elvtelen volt, de az "elvtelenségében" sikeres volt - annak ellenére, hogy a britek és amerikai Jugoszláviát a szovjet befolyási zónába engedték, sikerült megőriznie a függetlenségét és jelentősen jobb életszínvonalat biztosítania mint a többi kommunista országban. Ezzel szemben Horthy még egy kiugrást se tudott normálisan megszervezni, amikor már nyilvánvaló volt hogy a nácik elvesztették a háborút.

Őszintén megmondom, inkább választanék egy "elvtelen" (=pragmatikus) de sikeres vezetőt, mint valakit aki úriember próbál lenni (Horthy vagy Antall) miközben az ellenségei áttaposnak rajta.

2023.11.13. 23:07:56

@Bayaz:
orbán nem pragmatikus, hanem opportunista. az oppozíció lehetőségét keresi. az antré az ugye a nagy imre temetés. de nem érdekli nagy imre és társainak mártirhalála, hanem az egy lehetőség számára az oppozícióra. és aztán ugyanígy lépked tovább.

alöksz róz 2023.11.13. 23:24:21

@cvsvrs: "orbán nem pragmatikus, hanem opportunista." - jogos. fontos különbség.

2023.11.13. 23:28:42

@Bayaz:
a második háborúban a probléma nem horthy, hanem budapest. horthy lemond. és mi történik.

2023.11.13. 23:40:57

@Bayaz:
jelenleg se a fidesz a probléma, hanem budapest. a győri fidesszel különösebb probléma nincs. borkai kokózik és kurvázik az adrián, de úgy egyébként viszonylagos normalitást akar. és a helyébe lépő fidesz polgármester is. veszprémben navracsics, vagy székesfehérvárt cser-palkovics. pécsett vagy szegeden nincs fideszes többség. ott is viszonylag normális társaság van. budapesten van őrültek háza. és nem tegnap óta.

alöksz róz 2023.11.14. 11:01:30

@cvsvrs: "budapesten van őrültek háza." - mert olyan mint egy állatkert, vagy tán még rosszabb.
szerintem attól hülyék itt az emberek.

Wildhunt 2023.11.14. 17:42:00

@Glokta: nem is tudtam, hogy október 7.-én Izrael minden előzmény nélkül betört gázába.

Glokta 2023.11.14. 19:31:34

@Wildhunt: nyilván nem minden előzmény nélkül törtek be Gázába, mikor mondtam ezt?
Azonban ha az ukránok valamilyen csoda folytán kiszoritanák az oroszokat Ukrajnából és bevonulnának a Krimbe és/vagy orosz területekre (orosz atomtámadás nélkül), akkor az a gyanúm, hogy sokkal több ország szólitana fel fegyverszünetre.

Wildhunt 2023.11.14. 19:41:27

@Glokta: vagyis szerinted tilos lenne orosz területeket támadniuk?

Glokta 2023.11.16. 00:56:46

@Wildhunt: Nem hiszem, hogy az ukránoknak be kéne vonulni Oroszországba még akkor se, ha lenne lehetőségük rá.

Azonban most nem is a saját véleményemről beszéltem, hanem arról, hogy miért látja a nemzetközi különbség másképp a két konfliktust (bár sokan orosz-ukrán háborúban is békekötést szorgalmaznak).
Szerintem az izraeli bevonulás Gázába helyes, de csak azért, mert ez lényegében élet-halál harc aminek nem lesz vége amig az egyik fél nem kapitulál (legalábbis a palesztinok nagy többsége nem "kétállami megoldást", hanem Izrael teljes elpusztitását akarja), és akkor már nyilván a nyugat győzelmét preferálnám az iszlamizmussal szemben.

G. Nagy László 2023.11.16. 07:54:10

@Glokta:

"akkor már nyilván a nyugat győzelmét preferálnám az iszlamizmussal szemben."

Ezzel sokan vagyunk így. De nem mindenki. Nyugat-Európában a szélsőbal hagyományosan palesztinpárti és Izrael-ellenes. Volt idő, amikor ez a szemléletmód megmosolyogtatóan marginális volt, de mára - úgy tűnik - egyáltalán nem az. Az EU vezetésében már jó ideje a szélsőbal a meghatározó. Persze nem mindenki ideológiai alapon szerelmes a palesztinokba, jó pár nyugati kormány puszta félelemből sem mer nyíltan Izrael mellé állni, hiszen az elmúlt években olyanná formálták országaikat, amelyekben az iszlám lakosság részaránya már számottevő. Nyilvánvalóan próbálják elodázni a belső konfliktust.

2023.11.16. 11:47:15

@Glokta:
nem a nyugat harcol, hanem a palesztinok (arab, török, iráni támogatással) és a zsidók (amerikai és európai zsidó támogatással). izrael sem akar nyugatossá válni, ahogyan palesztinok se. ez egy közel-keleti konfltikus.

2023.11.16. 11:56:49

izrael le fogja rombolni gázát. a nemzetközi közösség egy dolgot tehet. a népirtás ártatlan áldozatainak számát csökkentse. az antiszemitizmus fel fog erősödni az egész világban. és ez ügyben megint egy dolgot lehet tenni. a nemzeti keretek között ezt is csillapítani.

Sadist 2023.11.16. 17:19:11

@G. Nagy László: "Üres szavak, tartalom nélkül. Évek óta kérem, hogy töltsétek meg tartalommal
...
Minimum azt kéne észrevenni, hogy ami erkölcsi kötelesség, azt törvénybe is kell foglalni.
...
Az erkölcs attól erkölcs, hogy kötelezővé tudod tenni. Hogy mindenkitől megkövetelhető. Ami nem ilyen, az lófasz. Vagy legfeljebb egyéni hóbort."

Kedvem volna lekaparni az arcomat, amikor ilyen egybites gondolatokat olvasok.
A jó erkölcsöt és az erkölcsös embert pont az különbözteti meg az erkölcstelen hitványtól, hogy van lehetősége az erkölcstelent cselekedni, mégis a morálisan helyeset választja.
Puzsérnak volt valami olyan mondása, hogy egy olyan világban szeretne kulturált lenni, amiben megvan a lehetősége a tahóságra, mert nem tiltja a törvény és nem kötelező kulturáltnak lenni.

Sadist 2023.11.16. 17:51:07

@G. Nagy László: "Számos pszichológiai és evolúciós biológiai olvasmányomban találkoztam ezzel, abszolút igaznak vélem, de nem vagyok szakembere a témának."

Én viszont elég mélyen beleástam magam a témába és egy pszichológus jóbarátommal is sokat diskuráltunk róla az évek folyamán. Azt egyébként tudni kell, hogy a pszichológia és a társadalomtudományok en bloc nagyon átideologizáltak és a legtöbb "szakértőtől" nem tudományos tényekre alapozott, valóságot minél jobban leíró elméleteket olvashatsz, hanem (főleg feminista, nőközpontú) propagandát.

"A nőknél nincs általános libidócsúcs életkor. Sokan a 20-as és 30-as éveik végén tapasztalnak fokozott izgalmat, ami olyan tényezőknek köszönhető, mint az önálló életvitel, az anyagi stabilitás, a megnövekedett önbizalom és az alacsonyabb stressz. Mások a 40-es éveikben számolnak be a legnagyobb szexuális kielégülésről, amikor a gyerekek felnőnek, a karrier stabilizálódik, és az önismeret növekszik."

Csak ennek kb. semmi köze ahhoz, hogy mennyiszer kívánják a szexet. Azt kell megérteni, hogy a nők számára a szex elsősorban nem cél, hanem eszköz, amivel a férfiaktól sok mindent megkaphatnak.
Hallottál már olyanról, hogy asszonykának a házasság előtt elég volt heti egy kufirc, 10 év házasság után meg már minden nap akarta? Én sem.
Tessék, ajánlott olvasmány:
therationalmale.com/2011/10/04/women-sex/
web.archive.org/web/20120218002947/https://www.the-spearhead.com/2009/11/16/the-sexual-peak-myth/

G. Nagy László 2023.11.16. 17:51:14

@Sadist: Puzsérnak tökéletesen igaza van, magam is ugyanígy gondolom. Te döntöd el, hogy barátságos, mosolygós, segítőkész, adakozó, empatikus stb. vagy-e. De aki nem ilyen, azt hívhatod undoknak, seggfejnek, szűkmarkúnak, de egyik sem erkölcstelenség. Ezek nem erkölcsi kategóriák.

A tartalom, amit mondasz, az oké, a szóhasználatod viszont helytelen.

kenu ibrahim 2023.11.17. 21:43:53

@G. Nagy László: laci, te és puzsér, ég és föd vagytok!

u.i.: akkora fasz vagy, hogy észre se veszed a különbséget!

másik : zenét szoktál cigány?
nesze egy jó:

www.youtube.com/watch?v=8AHCfZTRGiI&pp=ygUQaHVydCBqb2hubnkgY2FzaA%3D%3D

2023.11.19. 10:16:27

magyarországon a legszebb nő. íme.
galeria.cdn.index.hu/kulfold/2023/11/19/tortenelmi_dontes_szuletett_a_miss_universe_2023_dontojeben/51866505_f56b04d4867b7d390fa81900400a150b_y.jpg
és milyen "kulturált". milyen "nemzeti". ezt a rabocsi couture tervezte számára. a szabászatot így nevezik a "fransziák". natyon matyaros. objektíve, szubjektíve is. komplett ízlésficam. na ez az egyik woke. ez is kulturfasizmus. a másik is persze.
süti beállítások módosítása