téveszmék

téveszmék

"Nem a külcsín, hanem a belbecs számít"

2024. január 18. - G. Nagy László

blog_modor.png

Ha pisztolyt tartanának a fejemhez, akkor se nagyon tudnék megnevezni olyan jelenséget, ahol a csomagolás lényegtelen. Ám ha van terület, ahol a forma igazán kiemelt jelentőséggel bír, úgy a kommunikáció feltétlenül ilyen. Mondataink megfogalmazásakor számtalan módon tévedhetünk vállalhatatlan utakra, most csupán néhány, ám annál jellemzőbb és otrombább hiba kerül terítékre.

 

PRIMITÍVSÉG

 

Aligha kell nagyon ragozni. A nyelvi helytelenségek mindegyike ide tartozik. "Nem-e lehetne?" Szintén bántóan gyakori: "Az miatt." Vagy amikor kimarad a kötőszó: "Lehet, lemegyek." Ez utóbbi néha még dalszövegekben is előfordul, ami egészen botrányos. "Sokkal másabb" - az, hogy zenekar is fut ezzel a névvel, kifejezetten szellemes, ám a névválasztás épp attól ütős, hogy helytelen a forma; a más nem melléknév, melyet fokozni lehetne. A faragatlanok lezserkedésekor is a falat kaparjuk: "olaszba, németbe, spanyolba, húszba, háromba..." (Az utóbbiak kerületeket jelölnek, ha bárkinek nem lenne tiszta.) A felesleges töltelékszavak és az indokolatlan alpáriság megemlítésével zárjuk a sort, azzal a kiegészítéssel, hogy a trágár kifejezések használata azért nem minden esetben az ördögtől való. Létezik olyan élethelyzet, amikor nemigen találunk megfelelőbb nyelvi eszközt a nyomatékosításra.

 

AKADÉMIKUSSÁG

 

Rögtön át is ugrottunk a másik végletbe. Aki látta a kiváló Blokád című filmet, annak bizonyára feltűnt, milyen sok kritika érte Antall Józsefet, hogy mennyire nem a nép egyszerű nyelvét beszéli. Tökéletes karakterábrázolás - ha államférfiúi hibáit kéne sorolnom, magam is ezzel kezdeném. Számos motivációja lehet annak, ha valaki nem kíván közérthető módon kommunikálni. Amikor jó pár évvel ezelőtt végigszenvedtem Dr. Lux Elvira Szexuálpszichológia című művét, pontosan tudtam, hogy könyvét nem a széles nyilvánosság számára írta, hanem kifejezetten az orvosokat és a pszichológusokat célozta. Természetesen így is használhatott volna lényegesen kevesebb latin kifejezést, ám ő ily módon kívánta megkérdőjelezhetetlenné tenni szakmai hozzáértését. Ugyanezt az eszközt alkalmazzák a tudományos élet szélhámosai is. Judith Butlert, a feminista filozófust idézem: "A tőkét a társadalmi relációkat viszonylag homogén módon strukturálóként értelmező strukturalista leírástól való elmozdulás egy olyan nézet felé, amelyben a hatalmi relációk ismétlés, konvergencia és reartikuláció alanyai, a temporalitás kérdését hozta a struktúra elgondolásába, és elmozdulást jelzett a strukturális tonalitásokra teoretikus objektumokként tekintő athusseri elmélethez képest..." - és a mondatnak még közel sincs vége... Ahogy Douglas Murray fogalmaz: "Ennyire rossz stílusban csak akkor lehet írni, ha a szerző rejteget valamit." Persze tudjuk, mit takargat: azt, hogy szavai mögött nincs semmi tartalom. Minden valamirevaló tudós arra törekszik, hogy felfedezéseit - legyenek azok bármilyen összetettek - a lehető legérthetőbben tárja a nyilvánosság elé. Az akadémikus mellébeszélés a csalók eszköze - épp elégszer vizsgáztunk felkészületlenül, hogy pontosan átlássuk.

 

MODOROSSÁG

 

A negédes gügyögés ezerféle idegesítő módon megmutatkozhat. "Csintalan, buksi, nyalánkság, barátosné, cukkerájos..." Már egy nőtől is nehezen fogadjuk el a finomkodás ilyetén megnyilvánulásait, legyenek azok ódivatúak, vagy posztmodernek. De ha egy férfi kezdi el ugyanezt... "Telcsizek, aztán talizunk. Puszikállak..." Én nem tudom, mi lehet annak a lánynak a fejében, aki ezt elviseli, s nem teszi azonnal lapátra az ilyen macskajancsit. A modorosság legvisszataszítóbb formái azonban mégiscsak azok, amelyek valamiféle szervilis lelkületből fakadnak. Amikor egy politikai műsorban "miniszterelnök úr"-ként hivatkoznak Orbánra, attól egyenesen rosszul vagyok, s jó lenne hinni, hogy Viktor is így érez. Az "úr" egy megszólítási forma, melyet kizárólag akkor használunk, ha az érintett jelen van, és hozzá beszélünk. Pont ugyanebből a lelki toprongyosságból ered az is, amikor meglett férfiak a "hölgyek" kifejezéssel hivatkoznak fizikailag távol lévő nőkre. Jómagam a legkevésbé sem gondolom, hogy ember és ember minden tekintetben ugyanannyit ér. Ordító különbségeket látunk. De törvény és Isten előtt egyenlők vagyunk, s az emberi méltóság alapja azért az volna, hogy ne tekintsünk magunkra alattvalóként senkivel szemben. Megszólításkor oké az "uram" és a "hölgyem", minden egyéb esetben szánalmas.

 

TAPINTATLANSÁG

 

Ismerjük mindannyian. Amikor indokolatlanul nyersen fogalmazunk, pedig az üzenet ugyanígy - vagy még hatékonyabban - célba érne, ha finomítanánk rajta. Amikor olyan tulajdonságot vagy történést kritizálunk, melyről az érintett nem tehet, vagy nem tud változtatni rajta. Amikor széles közönség előtt fogalmazzuk meg azt, amit diszkréten, a másik fülébe súgva is közölhetnénk. Amikor csakis a bántás kedvéért bántunk valakit, mindenfajta javító szándék, vagy szellemesség híján. Számomra döbbenetes, hogy még a legnagyobb koponyák között is találni olyanokat, akik szociális intelligencia terén rendre megbuknak.

 

TÚLZOTT TAPINTAT

 

Érdemes leszögezni: elsősorban a nőkre jellemző vonásról van szó. A világért sem szeretnék megbántani egymást, így aztán sokszor annyira becsomagolják a jó szándékú kritikát, hogy a másik nem is ért belőle semmit, vagy legfeljebb valami halovány általánosságot hall ki a szavakból. Miközben muszáj lenne megértenie az üzenetet, muszáj lenne markánsan változtatni az életén, muszáj lenne azonnal cselekednie. Lehetséges, hogy Szabó Tímeával is ilyen túlzóan kíméletes a közvetlen környezete, szerencséjére neki ott van Kövér László házelnök, aki elég tisztán és egyértelműen fogalmaz: "Ez a viselkedés, azt kell, hogy mondjam, infantilis, már ne haragudjon. Az hiszem, hogy a képviselőasszonynak szakemberhez kellene fordulnia, ez az a pont, amikor ezt muszáj tanácsolnom önnek."

 

KÖRÜLMÉNYESSÉG

 

Ha egy gondolatot képesek vagyunk egyetlen egyetlen szikár tőmondatba sűríteni, olyankor a világ elleni vétek, ha súlyos körmondatokkal fejezzük ki ugyanazt. E borzalmas szokás érdekes módon fakadhat a primitívségből, amikor az érintett nem találja a megfelelő szavakat; de ugyanúgy az akadémikusságból is, amikor a választékos szóhalmozásból űz sportot a sznob kommunikátor. Lehet ok a túlzó tapintat, amikor négy-öt réteggel kell bevonni a kényes kritikát. Magyarázatként szolgálhat a gátlásosság, illetve a rossz minták követése is, ám a legszomorúbb mind közül, amikor valakit leütésszámra fizetnek... Volt már ilyen a világtörténelemben.

 

A karthauzi szerzeteseken és a pantomim-művészeken túl nemigen tudnék olyan társadalmi csoportot megemlíteni, amelynek életvitelében, munkájában nem játszik szerepet a verbális kommunikáció. Rajtuk kívül mindannyian beszélünk (és írunk); üzletelünk és flörtölünk; igyekszünk a világot befolyásolni, meggyőzni, manipulálni, magunk mellé állítani. A kommunikáció az a terület, ahol formai téren egyszerűen nem hibázhatunk. Sokaknak elég egyetlen rosszul megfogalmazott mondat, hogy akár egy nagyívű karriert is tökéletesen lenullázzanak. Kár ilyen felesleges kockázatokat vállalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://teveszmek.blog.hu/api/trackback/id/tr8618301091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baalint1 2024.01.19. 15:07:11

@cvsvrs:
Demokráciában sem kötelező, hogy egy párt belül demokratikus legyen, ha van alternatíva.

baalint1 2024.01.19. 15:09:45

@cvsvrs:
Én Sopronról tudok nyilatkozni és a rendszerváltás utánról, totálisan kontraszelektált máig a helyi politika, nem csak a Fidesz, hanem minden más párté is. Talán a két MSZP-s alpolgi volt kivétel, 2002-2006 között, de ők már rég elmentek a versenyszférába menedzsernek.

baalint1 2024.01.19. 15:11:38

@ulpius66:
Nem a ruha teszi az embert, de jó bornak is kell a cégér. Kell a belbecs is és a külcsín is, mert hiába jó a bor, ha nem tudod eladni.

baalint1 2024.01.19. 15:13:48

@Reactor:
A görögbe, törökbe, osztrákba nem mint egszerűsétés terjedt el, hanem a 90-es években magukat sikeresnek előadó suttyók gondolták hogy ez a szóhasználat menő, amikor előadják hol nyaraltak, hol vásároltak, síeltek, stb.

baalint1 2024.01.19. 15:17:09

@G. Nagy László:
Akkor kezdték viccből használni a környezetemben, hogy nem-e mikor az Austin Powersben a repülőn ki kellett töltenie a csávónak egy űrlapot, és az állt rajta, hogy "sex", ő erre azt mondta és írta, hogy "Yess". A magyar fordítás meg az volt, hogy "neme", "De igen!".

2024.01.19. 15:22:34

@baalint1:
a miniszterelnöknek az a dolga, hogy a napi politikai feladatokat intézze, rendesen egy ügyvezető, ügyvivő kormányt vezet. és az államfőn pedig elsődlegesen protokollális feladatokat látja el. ez a köztársasági elnök és a miniszterelnök közötti munkamegosztás.

na most antall nyilván államfőnek lett volna alkalmas, kormányfőnek abszolút alkalmatlan. göncz meg egyiknek se. egyikük se valódi szabad választásokon került a hatalomba. az mdf egy iii/iii-as gyűlés volt lakitelken. antall egyébként nem volt ott. ő nem volt spicili. nem volt mdf alapító. azonban pontosann tudta, hogy a pártja kikből áll, az fkgp élén egy spicli állt, ezt látta antall is. és nem szólt egy szót se. mert úgy a rendszerváltó politikai osztály még a taxisblokád idején összeomlik. ha antall akkor kiborítja a bilit, akkor nagy államférfivé válik. így meg próbálnak belőle szentet csinálni. azzal, hogy göncz "patkány" besúgó volt. szinte mind.

baalint1 2024.01.19. 15:24:05

@G. Nagy László:
Ez kontextus függő. Pl. ha egy újságcikkben írnak róla, akkor vagy a nevén helyes említeni, Orbán Viktor ezt mondta, vagy Orbán Viktor miniszterelnök ezt mondta, és ha azt írják, hogy a miniszterelnök úr, az modoros és általában gúnyolódási céllal teszik.

De ha a titkárnője közli veled, hogy csak egy óra múlva tud Orbán fogadni, akkor teljesen rensben van, ha azt mondja, hogy sajnos a miniszterelnök úrnak más dolga akadt, 1 óra múlva jöjjön vissza.

2024.01.19. 15:25:31

@baalint1:
ne viccelj már. egy demokráciában rendesen az egy minimumfeltétel, hogy a párttörvény olyan garanciákat állítson, ami a pártelnökök túlhatalmát meggátolja. azaz egyetlen párt sem lehet diktatorikus. mert van egy párttörvény, ami mindenkire érvényes.

baalint1 2024.01.19. 15:31:35

@cvsvrs:
Nem, a miniszterelnöknek nem csak ügyvezetői feladata van, hanem a kormányzás stratégiáját is megválasztja, és az is gyakori, hogy a napi ügyekbe nem vagy csak kicsit folyik be, és ezt egy helyettese vagy egy kancellária miniszter viszi, Orbán esetében ez Lázár volt majd Gulyás Gergely.

A protokolláris szerepet államfőként legjobban Mádl Ferenc vitte, de a végefelé Göncz Árpád sem volt rossz. Sólyom László más stílust képviselt, ő volt a legfüggetlenebb, de aktívan politizált a saját szájíze szerint, ugyanakkor felelősségteljes döntéseket hozott. A 3 Fideszest meg hagyjuk, ők szimpla bábok.

baalint1 2024.01.19. 15:33:35

@cvsvrs:
Az hogy konkrétan hogyvan a törvény, mindegy, mert a lényeg, hogy egy-egy belül diktatórikus párt nem eredményez diktatúrát, amennyiben szabad lehet pártot alapítani, éa a pártfinanszírozási rendszer nem segíti a pártmonopóliumot.

2024.01.19. 16:16:11

@baalint1:
amerikában van két nagy párt. a demokratáknak 47 millió, a republikánusoknak 36 millió tagja. és ugye bárki beléphet ezekbe. és azért nem lehet senkit kizárni mert bírálja a párt elnökét, vagy akár elnökjelöltjét. van két nagy politikai tömb és ezek összecsapnak. és egyébként amerikai adminisztrációban, a legfelső szinten is, az összes szövetségi intézményben mindkét pártnak van képviselete függetlenül attól, hogy ki nyeri az elnökválasztást.

az amerikai rendszert is lehet bírálni, mert ebben szinte esélytelen a harmadik utasság akkor se ha a nép ezzel a politikai elittel elégedetlen. mert a hadsereg, a média, a pénzintézeti rendszer ezen két párt irányítása alatt áll. az amerikai rendszerben a legnagyobb probléma, hogy nincs társadalombiztosítás. és ahhoz kellene alapjövedelmet biztosítani, hogy az gyűljön az amerikai számláján és abból kórházi ellátást vásárolhasson. és a tb önkormányzatot is közösen ez a két párt uralja. nagyjából ez hiányzik az amerikai rendszerből ahhoz, hogy stabil maradjon (véleményem szerint).

a magyar bal-jobb egyáltalán nem olyan, mint az amerikai demokrata és a republikánus párt. a fidesznek 30 ezer tagja van. ez köszönőviszonyban nincs a 3 millió szavazattal. csak persze a többi párt is ugyanígy egy szűk kör. szó nincs arról, hogy a dk a baloldali tömegpárt lenne. a mi hazánk is olyan a megyében, hogy konkrétan 17 tagja. a hajdú vármegyei taggyűlés.
scontent.fbud7-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/417749049_934813668204908_3085102006371338375_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=YnBymGaSYqAAX86mSfI&_nc_ht=scontent.fbud7-4.fna&oh=00_AfAvS-9L6w4zcKfYeXyK1adWMNQDVJYw5Of_6P9Pd-28aw&oe=65AEAD01
a talyigásban többen vannak.

egy párt sem demokratikus, közelítőleg se.

2024.01.19. 16:24:08

Megkezdődött a 2024-es politikai évad. Remek hangulatú, ***nagylétszámú*** taggyűléssel indítottuk az évet Debrecenben. Volt bőven megbeszélnivaló, rengeteg feladat vár ránk, hiszen júniusban egyidejűleg két választáson is helyt kell állnunk.

ezt írják a kép alá, hogy ez nagylétszámú taggyűlés, mert vannak 17-en. és ehhez képest a választók száma a megyében 421,016 fő. ebből ők vannak 17-en. és van 420,999 aki nem mi hazánkos. csak választhatják ezt a 17-et, vagy a dk-ban hasonló taglétszámú pártot. és a fidesz, ami 10-szer ekkora. de ezek központilag irányított kevés kivételtől eltekintve bugyuta pártkatonákból álló alakulatok.

és akkor az nem demokrácia, hogy bárki alapíthat egy pártot és szervezzen hasonlót. és ezek után szopja be magát a hitgyülibe, vagy valamelyik brutális megosztó médiaalakulatba.

2024.01.19. 16:59:32

@baalint1:
a párttörvénynek elő kellene írnia, hogy a pártokba szabad a ki és belépés. amerikában bárki beléphet a demokrata pártba, vagy a republikánusok közé. az is lehet demokrata, aki bírálja az államában a demokrata kormányzót, vagy akár akár a demokrata párti elnököt.

magyarországon beléphet a demokratikus koalícióba az, aki azt bírálni merészeli a gyurcsány házaspárt? aligha. vagy ha mégis megszerzi az ajánlásokat, akkor kirakják a pártból mint macskát szarni, mert ugyanígy működik az összes többi párt. mondván, hogy ez így hatékony.

ezek egyik se demokratikus párt. közelítőleg se. és maga az, hogy budapest központtal országos listát kell állítani mélyen antidemokratikus. hiszen így nem indulhat el a választásokon egy helyi egyesület. amelyik nem akar alárendelődni budapesti pártközpontnak és nem akarja maga mögé utasítani egy másik helyi egyesület jelöltjét. aki normálisan gondolkodik a közéletről és azt gondolja, hogy ez a belügyi listázás mélyen antidemokratikus az eleve nem is indulhat el. eleve a népességnek töredéke lép be ebbe a rendszerbe.

G. Nagy László 2024.01.19. 19:03:59

@baalint1:

"Ami az urazást illeti, pl. ha két beteg beszél a közös orvosukról, akkor nem gondolom hogy modorosság lenne, ha úgy említik, hogy a doktor úr. Vagy ha megkerdezik az asszisztenst, hogy ma meddig rendel a doktor úr."

Itt azért erősen összekevered a kettőt. Az asszisztens hierarchiában lejjebb van, neki muszáj doktor úrként hivatkozni az orvosra, e protokollt kifelé is mutatni kell. Viszont orvos-beteg viszonylatban nincs ilyen hierarchia, ezért két beteg egymás közt csak akkor beszél így a dokiról, ha magukat totál értéktelennek tartják.

"De ha a titkárnője közli veled, hogy csak egy óra múlva tud Orbán fogadni, akkor teljesen rensben van, ha azt mondja, hogy sajnos a miniszterelnök úrnak más dolga akadt, 1 óra múlva jöjjön vissza."

Ugyanez a helyzet. A titkárnő Orbán beosztottja, muszáj e hivatalos formát hoznia. A tévében nyilatkozó újságírók és véleményvezérek ugyanakkor nem Orbán alkalmazottjai, hanem független entitások. Nekik így is kéne viselkedniük.

"Nem a ruha teszi az embert, de jó bornak is kell a cégér. "

Ezek is megvoltak már...

teveszmek.blog.hu/2018/02/11/_nem_a_ruha_teszi_az_embert_328

teveszmek.blog.hu/2017/10/01/_a_jo_bornak_nem_kell_ceger

2024.01.19. 19:33:19

@G. Nagy László:
ha egy beteg azt mondja a másiknak, hogy a "doktorúr", akkor értéktelen? és ha azt mondja, hogy a "doktornő", akkor is? basszus.

Boldeone2 2024.01.19. 20:13:15

@cvsvrs: Magyarországon úgy lehetsz általában párttag, hogy eljársz pártgyűlésekre, időnként hozzászólsz, "okos dolgokat" mondasz, majd egy idő múlva, ha lesz mondjuk 2 ajánlásod, akkor az alapszervezet szavaz rólad

A képviselő- jelölteket is az alapszervezetek küldik fel az országos kongresszusra. Majd ott szavaznak mindenkiről, aki a legtöbb szavazatot kapja, az kerül az OV lista élére

A helyi képviselőket a pártelnök javasolja sokszor, de a Fideszben OV jelöli ki

Az LMP- ben meg a Schiffer mondta meg régen...

Ez nem demokrácia, hanem feudalizmus

Boldeone2 2024.01.19. 20:16:10

@cvsvrs: Tehát van a "dominus", mint Orbán és közvetlen sleppje, meg vannak a serviensek , akik tízezren is lehetnek. Anyagi érdekekért cserében szolgálják hűen Orbánt

2024.01.19. 21:26:57

@Boldeone2:
ez nem feudalizmus. a magyar királyságban hagyományosan a vármegyék és (megyejoggal rendelkező) szabad királyi városok voltak képviselve az országgyűlésben. a hajdúvárosoknak jogukban állt követeket küldeni az erdélyi országgyűlésbe. a probléma éppen az volt, hogy gyulafehérváron a fejedelmi udvar nem tudta, nem is akarta központosítani a hatalmat. és ezért volt a külpolitika gyenge. a belpolitikába a királyi udvar se nagyon szólt bele. összevesztek a birtokonon a városkörnyéken élők hétszilvás nemesek, akkor a királyi udvarban azt mondták, hogy döntsön a leleszi konvent. lelesz a bodrogközben van (ma már szlovák oldalon), az volt a hiteleshely. van egy kolostor. abban ül a prépost, a kanonok. fogalmuk nem volt egy birtokvitáról debrecen környékén. hogy lomb és kereszt között pontosan hol húzódik a határ. megnézték, hogy vannak ilyen települések, birtokok. nincs gps. azok sose döntenek el szinte semmit.

és ebből alakul ki az, hogy a vármegyéket tudják azért, hogy meddig tartanak. arról megállapdodnak. azon belül összetartanak. illetve ha széthúznak, akkor különválnak. a feudalizmus a vármegyékben szerveződik. de az egy félszuverén önszerveződés. a fejedelmi és a király leginkább csak a külpoliitkát viszi.

2024.01.20. 09:42:16

a feudalizmus alapja a rendezett közigazgatás. az, hogy az ország fel van osztva félszuverén országrészekre vármegyékre. és azokban vannak szabad királyi városok. és ma ezek nem léteznek.

egyik párt se mondja azt, hogy legyen X vármegye. és azok igazgassák magukat. és a főváros felett, amelyik az országos közintézményeket működteti közvetlen az országgyűlés rendelkezzen.

orbán viktor ennek éppen az ellenkezőjét csinálja. a fővárosban osztja meg a hatalmát. ahelyett, hogy legalább ezeket a habrsburgista kerületeket felszámolta volna. budapest belső kerületeiben amennyire csak lehet megosztja a hatalmat. mert ezzel megosztja az ellenzéket. és vidéken meg egyáltalán nincs hatalommegosztás. ott igyekszik egyesíteni a hatalmát azért, hogy ezek után így nyerjen választást.

egy leendő nagy magyar államférfi (aki valószínűleg még meg se született) és kormányzósága ezt majd pont fordítva csinálja. budapest belső kerületeit uralni. egymás ut létrehozza az ország közintézményeit. és vidéken azt mondja, hogy tessék. ez egy minta. és követheted. attól valamelyest el is térhetsz. és úgy abból is lehet országos minta. a sokféleségben igyekszik egységet teremteni.

amik most szembe vannak állítva azokat összekapcsolja. mégpedig tisztességes módon. ez a személy nem orbán viktor lesz, nyilván nem is gyurcsány ferenc, történelmileg ez a korszak ki lesz kukázva. két elvtelen és elképzelés nélküli szemét banda uralkodik bal és jobboldal címszóval.

2024.01.20. 09:49:31

és persze a rendszerből a kapitalista elemek is hiányoznak. tehát ez a nemzeti burzsoázia történetileg megint csak ki lesz kukázva. ez is egy nyilvánvaló dolog. persze pragmatikus módon lehet benyalni, de senki se gondolja komolyan, hogy ezek a haveri cégek politikai védettség nélkül tartósan működőképesek lesznek. amíg az európai unió finanszírozza ezeket.

és az a nagy kérdés, hogy ezek után mi lesz, vagy mi lehet a kiindulási pont.

ulpius66 2024.01.20. 19:51:38

„ÍGY ÍRUNK ÖSSZEVISSZA"

Másfél százados harc - Helyesírásunk története

anyanyelvcsavar.blog.hu/

Ez is jó kis összefoglaló a nyelvünk fejlődéséről.....

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 20:40:54

@cvsvrs: a magyar hogy szónak rokona-e az angolász how? vagy ezt finnül
------------

A szó jevevényhang.
A hogy az azt rekkja, hogy hwa idj, hogy így, indogermán kie partikeltől ered, germán hwa, ettől, a hol is, honnan is, germán hwannan és sok egyéb más hang is.

Finn? Hogy jen az ide? a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 20:41:55

@ulpius66: a nyelvünk fejlődéséről.....
--------------

Az én nyelvem magyar, ez indogermán és germán nyelv, így az a blog....

Fejlövés? Nem rakem ezt a hangot, inkább az entwickeln tenkés.

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 20:45:01

@cvsvrs: (ebből gondolom, hogy ez török hatás) és azt próbálták kapcsolni a finnhez.
------------

1. Stak a libcsi gondol, gonduja van. A magyar rakand.
2. Kapcs? Bullshit hang.
3. A hatás is.

4. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, dolga nem van a fingárval, de a törökkel se, a török is bullshit, de már beszéltünk róla máshol, de ott van a blogem is...

Gelimtrtrddddd 2024.01.20. 20:48:55

Már a cikkel stak egy baju van: új-ónemmagyarul van, így volna itt hogyan kifogásolni...

2024.01.21. 11:06:24

@Gelimtrtrddddd:
ha előfeltételezik, hogy a magyar nyelv finn, akkor ugye felsorolják mindazokat a tényeket, amelyek ezt erősítik és figyelmen kívül hagyják azokat, amelyek gyengítik. és így lesz a magyar finnugor eredetű.

ha valaki előfeltételezi, hogy a magyar nyelv török, türk. akkor ugyanezt el lehet játszani. és egyébként azt is, hogy a magyar az germán. ilyenforán lehet hinduiráni, vagy akár angolszász is.

mind rokon. egyik se tűnik "az" eredetnek.

2024.01.21. 11:23:44

a bölcselet rendre előfeltételezi azt, ami bizonyítani akar. és aztán tekintélyelvű módon érvelnek. jóska ezt monta, pista azt mondta. egyetértek jóskával abban, hogy. nem értek egyet pistával abban, hogy. elsődlegsen azt tisztázzák, hogy ki kivel van és nem azt, hogy miről van szó. így jönnek létre a pártok. a pártkatonásdi.

amikor nyelvrokonságról vitáznak, akkor csak két dolgot nem definiálnak. azt, hogy mi a nyelv. (szókincs, alapszókincs, nyelvtan) és azt, hogy mi az a rokonság. ha egy négyes nyelvtani besorolás számít elsősorban, akkor a magyar agglutináló, ragozó, ragyasztó nyelv. (jelzem szinte az összes nyelv agglutinál, mindegyik flektál. izolál, inkorporál. ebből adónak a helyesírásunk alapelvei is.)

ha elfogadjuk, hogy a magyar, a finn, a török, a mongol ebben a beosztásban dominánsan agglutinuláló, akkor ugye a ragozási táblákat kellene összeshasonlítani. és abból is az adódik, hogy a magyar egy önálló ág. mert a magyar és a ragozási tábla egy helyen egyezik az is csak hangtanilag. a mellék középfok ragja a finnben -mpi. a magyarban -bb. és b/p zöngés-zöngétlen pár.

amire azt mondja, hogy az mta, hogy persze, mert évezredek alatt nemcsak a szavak, hanem a ragok is lecserélődtek. a finnugor eredet tutifix. úgy, hogy finnugor őshazát, az évezredes izolált együttélést valószínűtlennek találták az antropológusok. a koponyaformáknak kellene hasonlítani, a néprajzi motívumokban ennek látszódnia kellene. amire a nyelvészek azt mondták, hogy az antropológia és a kulturális antropológia nem komoly tudomány. jöttek az archeogenetikusok. (annak eredényeit is majdnem tetszőlegesen lehet interpretálni egyébként.) de a finnugor őshaza elméletet az is valószínűtlenné tette.

orbánék aztán meghirdették a másik baromságot, hogy ez esetben a magyar nem finnugor, hanem török eredetű. amit nem a németek, hanem egy zsidó hirdetett.

a magyar magyar eredetű. és rokona a finn, a török és a német is.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 12:29:33

@cvsvrs: Most erre nem úgy antoregyem, ott van a blogem. Az új-ónemmagyarra nem.

Én ott leírtem.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 12:37:10

@cvsvrs: tényeket, amelyek ezt erősítik és figyelmen kívül hagyják azokat, amelyek gyengítik.
ha valaki előfeltételezi, h.... hogy a magyar az germán.
---------------
1. A tény az a Lüge, ilyen hang nem van, nem rakem, stak nyelvkakilási halandzsa, így ha azt mondják, hogy tény, azt hallem, hogy Lüge, ahogy mondják: a fingrizmus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.
2. Nem figyel, hanem inkább őrjni, az uer indogermán stumától. Én őrejem.
3. A hagy is germán hang volna, de inkább bírem a leu stumától losz, nem laza, loszni verb.

4. Racionális vagyem, a nyelv racionális, így nem őrjem itt, hanem rakem és rakandem.
Én nem teszem rakandáson kívül, vagyis igen,a fingrizmus, de rakem ontonál, beiseite.

5. Az előfeltetelez egy bullshit hang, inkább mondjuk itt hogy előtesz, vagy racionális verbvel, hogy előrak. Most posztulálem. De attól posztuláltem, hogy eredői, naturális posztulátum, véri, vagyis náci.

A nyelvvel ilyen tenni nem van, attól, hogy a nyelv egy árny, démon, hogy úgymondjem entitás, vagyis ergo, ha rosszul teszed, anak van eredményje. Stak egy libernyák, fingrista, relativizáló beszél így,ahogy te, nem a nyelvtől vágy beszélni, hanem külsőtől, mondjuk egy ideológiától.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 12:40:44

@cvsvrs: ha elfogadjuk, hogy a magyar, a finn, a török, a mongol e
------------

Erről már írtem:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/11/24/lektion58-_a_begriffsbuzologia_avagy_a_feher-ajroper_bullshitja_ahogy_kazincbaszikai_az_ajroper_bird

1. Sprachen, in welchen Gleichheit oder Aehnlichkeit concreter grammatischer Bezeichnungen sichtbar ist, (und nur solche) gehören zu demselben Stamm.[356]
2. Sprachen, welche, ohne eine solche Gleichheit concreter grammatischer Bezeichnungen, einen Theil ihres Wörtervorraths mit einander gemein haben, gehören zu demselben Gebiet.
3. Sprachen, welche weder gemeinsame grammatische Bezeichnungen, noch gemeinsamen Wörtervorrath besitzen, allein Gleichheit oder Aehnlichkeit in der grammatischen Ansicht (der Sprachform dem Begriff nach) verrathen, gehören zu derselben Classe.
(Humboldt)

A magyar nyelvnek dolga nem van se a finn, se a török nyelvekkel, úgy aggluinál, ahogy az indogrmán és indogermánul tovább is.

A tipológia egy bullshit, begriffsbuzeológia, nem is igen van erre a műnyelvre mondanivalóem

2024.01.21. 12:46:37

@Gelmerrrrrt:
das tun. tevekenység. tunni. tudni a tényeket. tenni.
angolszászban do. és harmadik alakban a does az tesz.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 12:49:00

@cvsvrs: mi a nyelv. (szókincs, alapszókincs, nyelvtan) és azt, hogy mi az a rokonság. ha egy
-----------
1. A nyelv Kirgen, a démon, az árny.
2. a szó-szav jevevényhang, zátemi.
3. Alap hang nem van, az al a túl. Két hang van a Grundra, a stuma, ez raked, ha a bullshitet, az idegent, a magyartól stupjuk, ez az indogermán és germán, a brutális, ölő nyelv. De ez a raku is, erre rakjuk tovább a nyelvet, ha már a stuma itt van.
4.Tan hang nem van, nyelvkakilás.

5. Rokonság? A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a magyar germanoid, a kúthúrát leszarem,a kúthúrbuzeológiát, így az indogermán és germán mítikus, ahogy a saijanok a Dragon Ball-tól. A rokonság így nálem nem játszik,stak burzsuj bullshit, ahogy libernyák kúthúrbuzeológia. Nálem a nyelv stak kognitív, ez a kognitív.

A blogemon ott van a stumanyelv, és a rakunyelv. De most röviden: a stumanyelv a stumák struktúrája, a partikelek, ezektől az agresszív, ölő hangok, továbbá a stumáknak innento struktúra, mondjuk bolond, bolda, víg, vídám...a bol stumától az első kettő, a víg a ví energikus eredéstől, ahogy víh, vív, ahogy a víd a víd verbtől, ez ma az űz. Ha látjuk ezt a struktúrát, úgy se volna mondjuk a happy vagy a glücklich magyar hangok, habár a magyar germán nyelv, attól,hogy a struktúra ilyet nem beszél.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 12:53:29

@cvsvrs: magyar egy önálló ág. mert a magyar és a ragozási tábla egy helyen
--------------
1. Nem mert, ezt dúrgerni, nem hely, hanem lagu. a ragoz hang egy bullshit hang.

2. Az az egy se biztos, de egal.

3. Így Humboldt rekkint a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, attól, hogy a konkrét grammatikai jelek a magyarnál indogermánok és germánok.

És Humboldt se rakta volna a magyart a fingár nyelvre, stak volt egy bullshit úgymond stumanyelv. A probléma itt stak annyi, hogy az összes etimológia falsch, a konkrét grammatikai jelektől erednek tovább a más egyéb hangok is, vagyis az indogermán és germán partikelektől.

A probléma itt így stak annyi, hogy a magyar hangkincs 99 százalékja indogermán, ettől a magyar 70 százalék, ettől rakód tovább a magyar nyelv, ahogy az ősi frazeológia is, és ez germán.

2024.01.21. 14:42:08

@Gelmerrrrrt:
nyelv szó. hangutánzás. nyeeee. nyelvöltögetés. nyálkáls, nyálas, nyáladzik. nyúlós, nyúlik. hangfestés. nyee. az az nyelés. hangutánzáks, hangfestés.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 14:51:34

@cvsvrs: nyálkáls, nyálas, nyáladzik. nyúlós, nyúlik. hangfestés.
---------------

Ez falsch! Van egy indogermán nei partikel, ny, igenstak ej-vel volna, ez energikus eredés, ettől ered mondjuk igensták a nyák is, vagy a nád is.
Vannak kopott hangot, ahogy a nyák mondjuk, ez nem energikus eredéses hang, hanem hu, indogermán ku stumára az ana partikel, és a ja kausítív-presenz, germán hnak, hnakkó, német Nacken. A nyúl is ilyen hang, indogermán ken stumától ered, knei, ettől a nyű, nyú, nyút, nyes, nyír hangok is, vagyis ezek is kopott hangok.

2024.01.21. 14:53:40

na most ha ezt valaki nem érti az óvodában, akkor nem magyar. csak ugye erre azt mondják, hogy teljességgel tudománytalan. a zsidókommunista, nácinémet tiltja. budapest. abból pest-buda. zsidókommunista, komcsi, libsi. vagy labanc, náci. a pestinél egy rosszabb van, a budai. idegenek. és ezek vitáztak anno, hogy ez török vagy finn.két szemét banda. az egyik szemita, úgy szemét, a másik antiszemita, az is szemét. két idegen népcsoport, akiket nem szabad bírálni. a két totalitárius rendszer fenntartója.

és egyébként ez a két népcsoport hozzá is járult a magyar kulturához valamelyest. azt sem kell eltagadni. és a gazsághoz is hozzájárultak a magyarok is. csak nem is felsőbbrendűek.

semmi se indokolja, hogy budapest legyen az abszolút főváros. főváros is csak akkor lehet ha pest-buda visszamagyarosodik. és ahhoz kell, hogy a magyar megyék az országos közintézményeket visszavegyék.

2024.01.21. 15:00:23

@Gelmerrrrrt:
neked ebből ered. mert te német vagy. nekem ez közönséges hangutánzás, hangfestés. nekem abból ered, hogy anyám és a nagyanyáim magyarul gügyögtek. az óvónéni magyar dúdolászott. és megértettem, hogy mi az a hangutánzás, hangfestés. sign-sang-song. zeng. ez a zene. dance-dance. tánc. ez mind ősi. ta-ta-ta-táncol. é-é-é. ez az ének. ez hangfestés.. a felnőttek így besz-besz-beszéltek.

ez a magyar óvodai nevelés.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 15:16:24

@cvsvrs: neked ebből ered. mert te német vagy. nekem ez közöns
--------------

Ettől ered, a mert hangot dúrgerni, ahogy a köz hangot is.

?????? Én magyar vagyem, ősmagyar, az ősmagyar germán volt, nem német.

Gelmerrrrrt 2024.01.21. 15:23:28

@cvsvrs: sign-sang-song. zeng. ez a zene.
--------------

A singen hangnak dolga nem van a zene hangvav és a zengvel. A zeng és zene hangok etimológiája bizonylosza, de a magyar hang a súg, indogermán suegh-től, így ettől nem volna a zene. A zene hangot dúrgerni kellene, igenstak szláv volna, ahogy a zeng is,a szláv zvonъ. Ennek rokonja volna a jevevényhang szó-szav is, ez is zátemi, nem magyar hang.

2024.01.21. 15:49:11

csak addig a vidék elég erősen el fog cigányosodni. azok a mély szegénysében felnövő cigány gyerekek, anarchiában működő kommunában nőnek fel konkrétan kommunista rendszert fognak követelni.

nem kell cigányellenesnek lenni, mert a cigányok fogják ezt elintézni. most még a nemzeti burzsoáziára szavaznak a bugyuta szüleik. az iskolázatlan underclass, a cigányság nézi a köztévét, ez a vidékies törzszavazói bázisa, félmilló cigány. na most ők is rájönnek, hogy átbasszák őket, akkor átmennek balra. és úgy majd a szélbalt kell korrigálni. ez következik törénelmileg. csak nem holnap. ez a hosszú távú folyamat.

a rövid távú az a titkosszolgálati harc, amit demokrata párti bal- és republikánus jobboldalként adnak elő a brüsszeliták és az (egykori) moszkoviták. orbán érdeke az lenne, hogy hűtse az indulatokat. konszolidáljon. gyurcsányé az, hogy fűtse. fordítva csinálják.

angolszász forth (forþ, forð) erőlködik, erőltet. forszíroz. fordít, fordul.

2024.01.21. 15:53:42

@Gelmerrrrrt:
a súg, suhog is hangfestés. mélyhangon. magas hangrendi párja a zeng. felnémet, alnémet. rokon. csak nem az eredet. az eredet ősi. ancient. őőőő. nagyon régi. ősi.

alöksz róz 2024.01.21. 22:38:48

@Gelmerrrrrt: @cvsvrs: annál ősibb szó egy nyelvben, hogy pina, nem nagyon van.
az hogy jön ki a germán és a hangfestő változatban?
mondjuk a hangfestőben a picsa változat az elég jól kijön, 1 pont a civisvárosinak.

alöksz róz 2024.01.21. 22:44:52

finnül pillu, pimpi, vittu

G. Nagy László 2024.01.21. 22:46:39

@alöksz róz: Harminc éve lehetett, amikor igen szegényes angolommal próbáltam befűzni egy amerikai csajt. "Just a little pussy" mondtam neki, és azt hittem, nagyon visszafogott vagyok...

alöksz róz 2024.01.21. 22:53:13

@alöksz róz: a kelta nyelveken viszont gyanúsan hasonlít a punci szavunkra.

2024.01.22. 07:43:38

@alöksz róz:
nem minden hangutánzó, hangfestő. ami nem magyarázható az szókép.

a pussy nyilván hangfestő. pusszantod a pussy-t. az a punci. hangfestés. és ha azt mondod: puszi, akkor puszilkozol. ha azt, hogy pi-na, akkor széthúzod a szádat és nyalni akarsz.

2024.01.22. 07:47:41

fasz-ter, muff-ter.

2024.01.22. 08:06:26

@G. Nagy László:
ha azt mondtad volna, hogy just a little "csók" (joke) és megcsókolod, akkor nem érti félre.

Gelmerrrrr 2024.01.22. 08:08:29

@alöksz róz: germán és a hangfestő változatban?
---------
Ez a hangfestő egy bullshit hang. A változ is, inkább vándel.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/06/lektion51-reakcio_egy_nyestcikkre_a_genitaliakrol

Gelmerrrrr 2024.01.22. 08:11:50

@Gelmerrrrr:
Le van írva a struktúra a blogemon:
Pina: árja jevevényhang, a fa, fű, faggyú rokonja.
Puna: a bő-bö-bu stuma pu-s formája, ahogy pempő, pumpál, germán hang.
Bula, böla: bö-bu-bő stumától, ahogy Beule is.
Suna: árja jevevényhang, talán a hős, és a hunn rokonja. De a hős laguján inkább ernyeszto, víhand.
Péra: árja jevevényhang, a pina rokonja.

Gelmerrrrr 2024.01.22. 08:15:56

@Gelmerrrrr: Ezek a hangok struktúrálisak, egy schwellen stumától ered az összes hang, részint a pina-péra is. Habár stak a puna és a bula a magyar, germán hangok, a suna-pina-péra jevevényhang, de magyar a rakandás, ergo itt probléma nem van, attól, hogy magyar a mentalitás, a jevevényhang a rakandást nem nehezítja, a struktúra ép.

Nem úgy, mondjuk ha volna, és ma már van happy hangunk. Ahogy írtem bolonda, bolda, víg és vídám nem happy, se glücklich, ilyen hangunk, hangjaink nem vannak, és habár a magyar nyelv indogermán és germán nyelv és a happy is és a glücklich is, de nem magyarosak, a struktúrát törik, tarik.

2024.01.22. 08:30:16

akadémikusan a pina finn eredetü. finnül ugyanis a puna azt jelenti: piros. a pina piros tehát ez finn. a "magyar" "tudományos" akadémia szerint ez tutifix. ennyi erővel a csók az egy csak egy "joke".

asszociatív kapcsolatok bármely két nyelv relációban megteremthetők különösen úgy, hogy a legkülönfélébb hangváltások megengedettek. mondván, hogy kérem szépen sok ezer nyelvfejlődésének eredménye.

a finnek azt mondják: sää. és azt jelenti időjárás. a "nyelvtudomány" azonban megállapította,, hogy ennek rokona magyar ég szó. mert az őseink évezredekkel ezelőtt még azt mondták "sanke" (budenz szerint) (a legújabb kutatások már megállapították, hogy ez inkább säŋe). csak ezután a finnek és a magyarok ősei szétváltak. a magyarok elhagyták a szó elejét. úgy lett az äŋe ég. a finnek pedig a szó végét hagyták el. úgy lett sää időjárás. jelentésátmenettel. és erre egyébként még az is a bizonyság, hogy a komi-permjákok azt, hogy meleg levegő úgy mondják: synöd.

de ez nem egy finnugor hitvilág, egy zsinagóga, hanem komoly tudomány. a meleg levegő a szinódus, akkor kérem szépen az ég pedig időjárás. és ezt a faszságot 150 év nyelvelmélete nem cáfolta meg, tehát ez így van. ezt nem kikarikírozom, ez a bevezető példa.

baalint1 2024.01.22. 08:55:29

@G. Nagy László:
"Viszont orvos-beteg viszonylatban nincs ilyen hierarchia, ezért két beteg egymás közt csak akkor beszél így a dokiról, ha magukat totál értéktelennek tartják."

Nem. Azért beszélnek így az orvosról, mert ez a szokás alakult ki. Nincs semmiféle alárendelés, a gyakorlatban ez ugyanaz mint ha az ápolónőről beszélnek a betegek, és nem a nevét mondják, hanem hogy nővér. Csak utóbbiban nincs egy olyan jelentéstartalom IS, amivel bele lehet magyarázni a hierarchiát.

Ha úgy bele akarnk magyarázni dolgokat, mint te, akkor az sem lenne helyes, ha az asszisztens doktor urazik, mert nem az ura neki csak a főnöke.

Egy egyszerű vizsgálattal amúgy kideríthető hogy a doktor úr kifejezés takar-e úri viszonyt, ha női orvosról van szó, akkor azt mondjuk ugyanezen helyzetekben hogy doktornő, amiben nincs semmiféle hierarchikus eredetű szó. Ebből látszik, hogy a doktor úr csak szimpla hagyomány, szimpla szokás, nincs semmiféle hierarchikus tartalma a jelenben. Az úr a mai nyelvben a férfira vonatkoztatás formális változata, a női változata pedig a hölgy (a doktornő ebből a szempontnól kivétel).

baalint1 2024.01.22. 08:57:40

@G. Nagy László:
"Ugyanez a helyzet. A titkárnő Orbán beosztottja, muszáj e hivatalos formát hoznia. A tévében nyilatkozó újságírók és véleményvezérek ugyanakkor nem Orbán alkalmazottjai, hanem független entitások. Nekik így is kéne viselkedniük."

Nem ez a különbség, hanem hogy ez esetben Orbánnal mint miniszterelnökkel beszéled meg a találkozót, nem mint magánemberrel. Pl. ha egy egyetemi professzorral hivatalos minőségben találkozik, akkor teljesen oké a kölcsönös miniszterelnök úr és professzor úr vagy tanár úr.

2024.01.22. 09:04:13

ha nyelvrokonságról van szó, akkor meg kellene először is mondani, hogy mi az a nyelv. szótár, nyelvtan, ezek együttese. mi az a nyelv. és mit értünk azon, hogy rokonság. és ezek után számolunk. és ebből megkapjuk a rokonság mértékét, vagy logaritmikusan számolhatunk egy rokonsági fokot. vagy persze többféle metodikával lehet ezt számolgatni, méricskélni. és a gép kidobja, hogy ez ilyen vagy amolyen módszer szerint ennyi vagy annyi.

baalint1 2024.01.22. 09:13:49

@cvsvrs:
Magyarországon nem azért van kevéw párttag, mert a pártok annyira szűrnének, hanem mert a lakosság nem foglalkozik aktívan a közélettel, így pártba sem lép be. Részben a szocializmusra vezethető vissza, amikor egyrészt nem politikai karrierutaknál is sok esetben elvárták a párttagságot, ezért a mai ember örül, hogy ilyet nem kell, másrészt a Kádár rendszer depolitizálta a lakosságot, ne politizálj és akkor nem bánt a hatalom, ez volt az elalapelv, és ez máig megvan berögződésként.

Egyébként az USA erősen más politikai rendszer, mert ott a pártokon belül erős platformok vannak, és erős verseny. De azért így is van 2 nagy párt, nem csak egy.

Nyilván lehetne úgy is demokráciát csinálni, hogy egy párt van, de bárki beléphet, és bárki indulhat bármilyen pozícióért, bárki szervezhet platformot. Csak akkor minek az a párt, mert így valójában a párt maga az állam, a valódi pártok pedig a platformok. Megjegyzem a szociban nem így volt, mert bárki beléphetett ugyan, de nem nézték volna jó szemmel, ha mondjuk valaki jobboldali platformot szervez, és az egyszerű párttagoknak beleszólása sem volt a működésbe.

Megjegyzem, egy időben játszottam az Erepublikkal, ami lényegében egy világ szimulátor, ahol a valódi országok virtuális változatai vannak (nem tudom van-e még a játék), az országok elnököt, parlamentet választanak, vanak pártok, az országok háborúzhatnak, stb., stb. Az érdekessége, hogy egy ideig a pártokba belépés és az adott ország állampolgárságának megszerzése is teljesen szabad volt, így volt rá nem egy példa, mikor az elenfél megszerezte a rivális párt irányítását, vagy az adott ország egy másik országot nem háborúval, hanem beszivárgással szerzett meg (tipikusan a játékról letiltott Kína és Észak-Korea volt az opportunista csoportok játékszere).

Ami tanulság volt belőle, hogy hiába szerezte meg egy jobboldali párt a baloldali irányítását, utána azok úgyi alapítottak egy újat, úgyis az számított vegső soron, hogy melyik pártot mennyien támogatnak.

Ezt azért mondom, mert hiába tiltana ki egy párt embereket, attól meg ha a pártok szabadon versenyezhetnek és bárki alapíthat pártoty teljes mértékben érvényesül a demokrácia, nem kell az hogy mindenki szabadon beléphessen. Mert mi értelm lenn mondjuk hogy Gyurcsány belép a Fideszbe?

G. Nagy László 2024.01.22. 09:33:21

@cvsvrs: "ha azt mondtad volna, hogy just a little "csók" (joke) és megcsókolod, akkor nem érti félre."

Jogos :) Egy keresztény lánykórus járt Budapesten, s mi rendeztünk nekik egy spontán házibulit. Mindenki rárepült a kiszemeltjére, s nekem jutott a legprűdebb... Kívülről nem látszott :)

Gelmerrrrr 2024.01.22. 09:38:06

@cvsvrs: és a gép kidobja, hogy ez ilyen vagy amolyen módszer szerint ennyi
-------------
Magyarul örökma: örökma kirakja.
Nem módszer, hanem raku, módraku, vagy módarta, így nem szerint, hanem rekkint ősmagyarul.

De a rekkelésedről, kérdésedről már írtem.

G. Nagy László 2024.01.22. 09:40:56

@baalint1:

"Azért beszélnek így az orvosról, mert ez a szokás alakult ki."

1. Ez igaz. Valóban ez a szokás. Viszont szokás volt verni is a gyereket, de mi már mégsem tesszük. Mert szakítunk a káros szokásokkal.

2. A doktornőnek valóban nincs felsőbbrendű jelentéstartalma, épp ezért a párja (ha nem megszólításról, hanem felemlegetésről van szó) az orvos, a doktor, a doki. Semmi úr.

3. Számtalan pszichológiai kísérletet végeztek már a témában. Kifejezetten meghatározó, hogy egy felnőtt, illetve egy gyerek miként viszonyul az orvosához. Az autószerelődet és a hentesedet sem kezeled félistenként, az orvost azonban sokan ilyennek látják. Ők mind mélyről jönnek, iskolázatlanok és egymás közt is doktoruraznak.

Gelmerrrrr 2024.01.22. 09:47:11

@cvsvrs: a finnek azt mondják: sää. és azt jelenti időjárás.
---------------------

Ezek a fingár etimológiák úgy ahogy vannak bullshitek. Egy rakás bullshit az egész, ilyen bullshitre makogják mondjuk az ered hangot is. De Occem borotvája rekkint ez egy magyar hang, indogermán és germán nyelv, sok hang ered ettől, ahogy erda ősmagyar hang is, erde, ez az ősmagyar. Az ered az indogermán er stumától ered, ed kausatív-presenz indogermán partikelvel.

De ilyen az akad is, indogermán ak stuma, ettől is sok hang rakód, ered.
De ott van az egér hang is, itt se van s hang, hanem ez igenstak az árja ghiri, finn hiri egy árja hang. De erről a blogemon írtem.

Az ég hang etimológiája bizonylosza, de igenstak indogermán volna. Egy rakás ilyen indogermán hang van, egy indogermán ai stumától, de van egnis is.

G. Nagy László 2024.01.22. 09:49:59

@baalint1:

"Nem ez a különbség, hanem hogy ez esetben Orbánnal mint miniszterelnökkel beszéled meg a találkozót, nem mint magánemberrel."

Ennek semmiféle jelentősége sincsen. Nulla. A titkárnő lát a naptárban egy nevet a 10 órás időpont mellett. Fogalma sincs, milyen ügyben keresem Orbánt és nincs is köze hozzá. Lehet, hogy csak egy régi cimbi vagyok és disznóvágásra invitálom. A titkárnőnek ő akkor is miniszterelnök úr. Ha egyébként tegeződnek és Vityának szólítja, akkor is. Ez a hivatalos PR része. Így kommunikálunk kifelé.

Figyeltem a tegnapi sajtóklubot: Bayer Zsolti - aki szinte mindig helyesen és jó stílusban kommunikál - miniszterelnökként, és nem miniszterelnök úrként hivatkozik Orbánra, amikor szóba kerül. Így a helyes. Ahogy a titkárnőnek a miniszterelnök úr.

Gelmerrrrr 2024.01.22. 09:55:23

@cvsvrs: erővel a csók az egy csak egy "joke".
------------

Ha már itt vagyunk, úgy írva stak, nem csak. És ez itt fontos a csók hangnál is. Az ősmagyarnál cs hang nem van, az ősi hangoknál a cs stak ento, elől van, de ez st a regályos hangváltás rekkint. Az úgymond cs hang első formája, hogy az st-cs-vál. Az ősi hangoknál ígyhát,anak ősiek, ott entonál az úgyírt cs az st.

baalint1 2024.01.22. 13:24:08

@G. Nagy László:
A titkárnőnek azért, mert ha munkán kívül nem haverok, akkor mindig mint a miniszterelnökről beszél, neked meg attól függ haverja vagy, vagy pedig miniszterelnökként keresed.

"Bayer Zsolti - aki szinte mindig helyesen és jó stílusban kommunikál "
:-))))))

alöksz róz 2024.01.22. 13:34:41

@G. Nagy László: egyik se.
az a különbség, hogy te amúgy ismered-e az asszisztenst v titkárnőt :-)

baalint1 2024.01.22. 13:34:46

@G. Nagy László:
1. Nagyon rossz hasonlat, mert az egyik nyelvi elem, a másik meg tettlegesség. Ugyanazt csinálod most mint azok a szélsőségesek, akiket szidni szoktál, hogy kiakadnaK a szóhasználaton. Attól hogy azt mondjuk, hogy "Hölgyeim és Uraim", nem tekintünk a jelenlévőkre mint a feudális világban a földesurakra, akik korlátozott jogokkal rendelkező jobbágyokat tartanak. Ugyanez igaz az uram szóra más kontextusban is.

2. A párja a mai világban annyit jelent, hogy férfi orvos. A jelentéstartalom változik a társadalmi változásokkal.

3. A kettőnek nincs köze egymáshoz. Én lenézem a háziorvosom, mert egy kókler, antibiotikumot ír fel az infuenzás betegeknek, az öregasszonyoknak bemagyarázta hogy az mrns vakcinák módosítják a DNS-t (butaság), kalciumot ajánl allergiára (rég kiderült hogy hatástalan), még sorolhatnám. Ettől még idegen beteg előtt doktor úrnak mondanám, haveromnak persze dokinak, az orvosnak, faszkalapnak, stb., stb. nevezném. Igazából jobban meghatározó kinek mondom, mint hogy kiről van szó. Orbán esetében is.

alöksz róz 2024.01.22. 13:48:06

@baalint1: "Ettől még idegen beteg előtt doktor úrnak mondanám, haveromnak persze dokinak, az orvosnak, faszkalapnak, stb., stb. nevezném. Igazából jobban meghatározó kinek mondom, mint hogy kiről van szó" - igen, az a meghatározó, kinek mondod.

de az idegen beteg előtt se a doktorurazás megy. csak ritkán. vagy ha valaki szolgalelkű. a nevét mondod, vagy hogy a doki.

kivéve a doktornő. az valahogy mindig doktornő...

alöksz róz 2024.01.22. 13:58:49

@G. Nagy László: "Ők mind mélyről jönnek, iskolázatlanok és egymás közt is doktoruraznak." - ez eredetileg az iskolázott városi ember szokása.
aki a buta paraszttal/prolival szemben tudja, hogy kell megadni a tiszteletet :-)
aztán átvették az utóbbiak is, de faluhelyen szerintem még mindig ritkábban hallani.
és főleg az 50 plusszos korosztályban.

baalint1 2024.01.22. 14:07:21

Amúgy a nyelvvel kapcsolatban eszembe jut az, amit nyelvész ismerősöktől, oktatóktól hallottam nagyrészt. Arról van szó, hogy a nyelvészet sokáig világszerte a nyelvművelésről szólt, a nyelvművelés gyakorltilag normatív nyelvészet, amely nem csak megfigyeli, de értékeli is a nyelvhasználatot, és igyekszik befenyíteni azokat, akik szerinte helytelenül használják ezt. Egy bizonyos fokig nyilván szükség van erre, mert kommunikációs nehézségeink lennének a helyesírási szabályok nélkül, de itt nem erről van szó, hanem arról ahogy adott esetben több elterjedt forma közül előírták, hogy csak ez a helyes, vagy amikor fejlődik, változik a nyelv, katasztrófának tekintik az új kifejezéseket, szavakat amelyek amúgy a múltban is gyakran helytelen szóhasználatból jöttek létre.

Nos, nekem azt mesélték nyelvészek, hogy a nyugati, pl. az angol nyelvészek többnyire már elhagyták a normtív nyelvészetet, inkább a leíró nyelvészetet űzik. A magyar nyelvészek között (nem nemzetiség, hanem nyelv alapján, az angol nyelvészek is lehetnek magyar nemzetiségűek) viszont ma is skan, főleg az idősebbek szeretnek nyelvet művelni.

Miért írom ezt? Mert szerintem ez jól leírja, hogy mi az alapvető különbség a gondolkodásmódunkban. Most kiderült, hogy egy újabb területen van ilyen különbség. Szerinted így meg úgy helytelen, nem jó ez vagy az a szóhasználat, sőt még azt is belemagyarázod, hogy valamely negatív társadalmi jelenség is benne van.

Nos, ez figyelhető meg mikoe társadami kérdésekről beszélünk. Néha kijelented, hogy virágozzék minden virág, de ez olyan, mint mikor a rassziták jelenti ki,hogy nem vagyok rasszista, de, vagy hogy alapvetően ők is ugyanolyan emberek, de... Mert ezt csak előadod, de közben majdnem minden cikked, komnented arról szól, hogy miért nem helyes, amit ezek meg azok a csoportok csinálnak. Meg akarod mondani hogyan kellene élniük az embereknek. Az, hogy ugyanezért szidod a magukat liberálisnak mondók egy szűk kisebbségét, és minden liberálisra ezt akarod ráhúzni, amit amúgy te csinálsz csak más politikai alapokkal, ezen nem változtat, inkább csak kényszercselekvés.

baalint1 2024.01.22. 14:13:54

@alöksz róz:
Szimplán a doktornő férfi megfelelőjeként használom, mert nincs olyan hogy doktorférfi csak olyan, hogy doktor, de az meg nem illik a kontextusba. A nevét meg hogy mondanám ugyanilyen helyzetben? Ha mondjuk Horváth Bélának hívnák, akkor egy idegen embernek akivel magázódó viszonyban vagyok, mondhatnám, hogy a Horváth Béla, de hosszú, nehézkes, életidegen, sőt van aki szerint nem is illendő. Ha simán lebélázom az illető előtt, az nem fér bele a magázó viszonyba egy idegennel, a lehorváthozás szintén nem. A doktor meg hülyén hangzik ha amúgy ha nő lenne, doktornőnek mondanánk.

Igazából a dokor úr kifejezés kényszeres kerüléséről nekem az jut eszembe, mint mikor hazai viszonylatban a rabszolgatartás miatt ne használjuk a néger szót, vagy mikor Kolombusz szobrkat döntenek, mert hog Kolombusz egy kegyetlen fasz volt (I. István is, attól még államalapítónk).

alöksz róz 2024.01.22. 14:28:44

@baalint1: a vezetéknevét mondod, doktorúr nélkül.
az alkalmazása kényszeres, nem a kerülése...

alöksz róz 2024.01.22. 14:30:38

@baalint1: a négert meg azért nem használjuk, mert a négereknek nem tetszik.
a cigány is kezd ilyen szó lenni.

alöksz róz 2024.01.22. 14:32:20

@baalint1: vagy esetleg még a horváthdoktor, ha nem egyértelmű a dolog.
olyat is hallottam már, nem bántotta a fülemet.

baalint1 2024.01.22. 14:46:43

@alöksz róz:
Úgy érted, hogy a Horváth? Kijössz a dokitól, és szólsz a 80-as néninek, hogy Horváth szólt hogy jöjjön a következő, ahelyett hogy azt mondanád, a doktor úr kéri a következőt. Furán hangzana.

baalint1 2024.01.22. 14:48:22

@alöksz róz:
Ide nem igazán így érkezett, tekintve a fekete opuláció kis arányát, hanem úgy, hogy az USA-ban jogosan bunkó dolog niggerezni, de a magyar néger szónak egészen más az itthoni kulturális háttere.

G. Nagy László 2024.01.22. 14:53:58

@alöksz róz:

"az a különbség, hogy te amúgy ismered-e az asszisztenst v titkárnőt :-)"

Ez sokkal érvényesebb szempont, mint Bálinté.

alöksz róz 2024.01.22. 15:03:36

@baalint1: egyszerűen azt mondod, mehet a következő...

alöksz róz 2024.01.22. 15:06:01

@baalint1: ez semmit nem változtat azon, hogy itthon azért nem használjuk

Reactor 2024.01.22. 15:10:29

@alöksz róz: Igen, ez a polkorrektség, öncenzúra...röhejes. És a legnagyobb poén, hogy azzal hogy betiltatnak, megbélyegeznek szavakat, csak a még sértőbb, kreatív szinonimák terjedését segítik elő. Mikor idehaza kitalálták a fogyatékosok, hogy a "cigány" szó sértő, kapásból megjelent 5 VALÓBAN sértő kreatív megnevezés. Ennyit ér a cenzúrázás...egy fejét levágják, három nő helyette :DDD

G. Nagy László 2024.01.22. 15:11:32

@baalint1: Most aztán tényleg összevissza beszélsz. De tényleg.

"Nagyon rossz hasonlat, mert az egyik nyelvi elem, a másik meg tettlegesség."

És akkor? Nem lehet rossz szokás mindkettő? Az egyik súlyos és ártalmas, a másik súlytalan és max kínos. De ettől még rossz mindkettő és ha SAJÁT MAGAMRÓL VAN SZÓ, úgy mindkettőt kerülném. HA MÁS EMBERRŐL VAN SZÓ, úgy a gyerekverést büntetném, a másikat nem. Úgy hülye, ahogy neki tetszik.

"Ugyanazt csinálod most mint azok a szélsőségesek, akiket szidni szoktál, hogy kiakadnaK a szóhasználaton."

Kurvára nem. Sőt: ez pont a fordítottja. Ha valaki kiakad azon, hogy a stílusom nem PC, az sértődni akar. Az orvos távollétében doktorurazni - ez jelenti a PC vonalat. Itt is pont ez ellen szólok.

"Attól hogy azt mondjuk, hogy "Hölgyeim és Uraim", nem tekintünk a jelenlévőkre mint a feudális világban a földesurakra"

Most ugyanazt kezded játszani, mint cvsvrs. Baszki, a hölgyeim és uraim egy megszólítás. Tök legitim. De ha az érintettek nincsenek ott, akkor nem úgy kommunikálunk, hogy kiment az a hölgy és az az úr, hanem a fickó és a csajszi.

"Miért írom ezt? Mert szerintem ez jól leírja, hogy mi az alapvető különbség a gondolkodásmódunkban."

Ez egy nagyon jó megfigyelés és értékes gondolat, jó hogy hoztad. Ismét felhívnám a figyelmedet az értékítélet hármas szintjére: ÍZLÉS - MINŐSÉG - ERKÖLCS. Amikor csak megfigyelsz, és a nyilvánvaló nyelvi helytelenségekre is úgy tekintesz, mint a nyelv fejlődésére, azt hívják relativizálásnak. Ez a beteg progresszió alapja. (Mintha minden csak gusztus dolga lenne, s ezek az ízlések egyenértékűek volnának.) A másik véglet az, amikor bünteted a helytelen beszédet - ez is része a progressziónak, csak ma a helyes beszédet büntetik.

Én a kettő közt állok, a liberalizmus talaján. Mindenki úgy beszél, ahogy akar, de a nyilvánvaló MINŐSÉGI különbségeket megfigyelem és szóvá teszem. Az miatt, sokkal másabb... Te randiznál másodszor azzal a csajjal, aki így beszél?

alöksz róz 2024.01.22. 15:11:52

@baalint1: ez a "doktorúrszólt" pont az a modoros és szolgalelkű dolog, amiről a laci beszélt.

alöksz róz 2024.01.22. 15:38:10

@Reactor: a paraszt is lehet sértő (elég régóta már), mert van negatív jelentéstartalma.
és ha nem vagy paraszt, nem parasztozod a vidéki, főleg földműveléshez köthető tevékenységből élő embert.

2024.01.22. 18:38:03

@alöksz róz:
etimologóia kérdése.

ha az eredete a pór, akkor az semleges.
ha a szláv prostoj, akkor negatív.
a népfőiskola megfejtése: nekünk a priest a paraszt. a pap, a néptanító.

2024.01.22. 18:42:33

a priest a görög presbúteros rövidítése. presbus az idős. a presbiter az idős a parasztember. és a fiatal földműves pedig jobbágy.

2024.01.22. 18:49:21

az eredeti presbiter is azt jelentette, hogy aki a nyájat vezette. a pásztor. és azok közül választott elöljáró a lelki pásztor. az idős paraszt. a priest. csak erre az akadémia azt mondja, hogy ez a szó nem ebből ered. kinek kinek az ő hite szerint.

alöksz róz 2024.01.22. 19:57:01

@cvsvrs: teljesen mindegy, mi az eredete.
te is be fogod látni, ha elvégzed a következő kísérletet.
menj oda a főutcán 100 random emberhez, és kérdezd meg tőlük: "hogy jutok el a fácánhoz, paraszt?" aztán összesítsd százalékosan, hány ember nem sértődött meg rajta.

2024.01.22. 20:01:53

@alöksz róz:
debrecenben a vidéki buszpályaudvar neve viccesen: "parasztelosztó".

de lehet ennek a szónak is pozitív felhangot adni, a paraszt az idős pásztor, vagy lelkipásztor. és a fiatal földműves a jobbágy. persze a jobbágy szót is igyekeznek lejáratni.

2024.01.22. 20:12:42

vagy a feudális, a feudális az rosszabb, mint a fasiszta. a feudális földhöz kapcsolódót jelenti. földit. földi jót is jelenthet, rosszat is. ez egy nyelvpolitikai küzdelem, amiben budapest áll nyerésre, mert uralja a médiát. a fidesz arra lesz jó, hogy a fővárosi kulturális szinvonalat úgy lerombolja, hogy a vidéki kultúra lassacskán üdítővé válik. és akkor ez majd esetleg változik.

alöksz róz 2024.01.22. 20:24:08

@cvsvrs: "debrecenben a vidéki buszpályaudvar neve viccesen: "parasztelosztó"." - nagyon jó észrevétel. inkább ott kérdezd meg.

2024.01.23. 07:30:59

@alöksz róz:
a probléma az, hogy a hajdúvárosok jobbágyai nem a paraszti kultúrát teremtik újra a modernitás keretei között. amihez az kell, hogy hajdúvárosoknak legyen kis központi bankja. a hajdú takarék. majd ezek után nem építenek saját konzervgyárat, csomagolóüzemet, mezőgazdasági munkaruhát, nem szerelnek munkagépeket és nincs egy hagyományos építőipari vállalat és agrárium. illetve ami van azt a "nemzeti" burzsoázia birtokolja. és nincs fejlett agrárszocializmus. amiből a paraszti kultúra következne.

és ebből nem épül fel ilyesmi, tömegével. ez egy államilag támogatott focista.
cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
csak aztán balmazújváros kiesett az nb1-ből és a képviselő tiba elvtárs a pixisből. kellett a hely tállai elvtársnak és a mezőkövesdi fociklubnak.

Reactor 2024.01.23. 21:53:03

@alöksz róz: A "paraszt" eléggé határeset, mivel egyrészt foglalkozást is jelöl, másrészt melléknévként is használható sokféle tekintetben. És igen, funkcionálhat sértésként is, egyértelmű. Épp ezért szorgalmazom a továbbiakban EU-konform polkorrekt nyelvezet bevezetését eme szóra is. "Paraszt" helyett vétessük használatba a "mezőgazdasági pasi" kifejezést. Szigorúan tilos továbbá a "lúd, liba, gúnár" szavak használata, helyettük az "izé" szó használandó...

alöksz róz 2024.01.23. 22:01:32

@Reactor: nem kell semmit bevezetni, van rá szó, már évtizedek óta használatos
gazdálkodó
így mondják polkorrekten mifelénk vidéken, előírás nélkül. csak a vidékieket lenéző nagyképű nagyvárosi parasztoz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2024.01.24. 22:46:43

Tapintatlanság:
Amikor a fideszkomcsik kiraktak egy olyan posztot benne európai politikusok képével és alá azt írták, hogy olyanok döntenek Európa jövőjéről, akiknek nincs gyerekük.
Igazi fideszparaszt tempó.
De hát ezektől nem is várhatunk mást!

G. Nagy László 2024.01.25. 23:32:52

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

"Már kifejtetted a posztban. "

Nem, nem tettem.

"Amikor indokolatlanul nyersen fogalmazunk, pedig az üzenet ugyanígy - vagy még hatékonyabban - célba érne, ha finomítanánk rajta. Amikor olyan tulajdonságot vagy történést kritizálunk, melyről az érintett nem tehet, vagy nem tud változtatni rajta. Amikor széles közönség előtt fogalmazzuk meg azt, amit diszkréten, a másik fülébe súgva is közölhetnénk. Amikor csakis a bántás kedvéért bántunk valakit, mindenfajta javító szándék, vagy szellemesség híján."

Itt tudatos politikai kommunikációról van szó, tehát szóba sem jön, hogy a puszta bántás kedvéért bántanának bárkit, és az sem, hogy fülbe súgva lehetne közölni. Nyers stílussal sem vádolható a Fidesz. Arról pedig nincs ismeretem, hogy az érintettek szándékosan nem vállaltak gyereket, vagy csak nem jött össze nekik. - Szóval az általam hozott - többé-kevésbé teljes - lista szerint ez nem tapintatlanság.

De még ha az volna, akkor is muszáj lenne meglépni. Egyszerűen azért, mert egy politikai irányvonal hitelességét illetően abszolút releváns szempont, hogy az azt képviselők hagynak-e utódokat maguk után. Ha nem, úgy utánuk az özönvíz - hol érdekli őket, mi lesz harminc-negyven év múlva?? Akinek van gyereke az - ha minden más paraméter változatlan - hitelesebb, mint a gyermektelen. Ezt nem nehéz felfogni.
süti beállítások módosítása